PLAYMOBIL play & give 2018 "Δεν είναι μαγικό;" του Ανώνη Παπαθεοδούλου

Page 1

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ∆ΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟ∆ΟΥΛΟΥ

Εικονογράφηση

Γιώργος Σγουρός

Εικονογράφηση

Γιώργος Σγουρός

ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ


Βήχας; Φαγούρα; Φτέρνισμα; Ασθένεια; Πόνος; Tραύμα; Zάλη; Nαυτία; Πυρετός; Ένα περίεργο πράγμα... Όποτε άσχημα θα νιώσω, όποτε κάτι μου συμβεί, οι γιατροί μου μοιάζει να έχουν ένα μαγικό ραβδί! Βάζουν το στηθοσκόπιο και μαγικά με ακούνε... και τη σωστή τη συμβουλή αμέσως θα μου πούνε. Το τραύμα, όταν χτυπήσω, κάνουν μαγικά να κλείσει. Ξέρουν πάντα ποιο φάρμακο μπορεί να με βοηθήσει! Αλλά κι όταν δεν τους χρειάζομαι, τίποτα αν δεν ρωτήσω, μαγικά ξέρουν να μου πουν πώς να μην αρρωστήσω! Γιατρέ, μα πώς το κάνεις,

δεν είναι μαγικό; ρώτησα μια μέρα τον γιατρό μου. Και εκείνος μου είπε «Όχι, δεν είναι μαγικό, όμως... θα σου το πω το μυστικό μου».


Αν θες γιατρός να γίνεις, πρέπει με διάβασμα να αρχίσεις και έπειτα με διάβασμα, διάβασμα και διάβασμα να συνεχίσεις. Σκέψου, αν φτιάξει στοίβα ένας γιατρός με όσα έχει διαβάσει, σε ύψος τον πύργο του Άιφελ μπορεί και να περάσει! Κι όλο αυτό το διάβασμα μη σου φανεί πολύ, γιατί είναι μόνο για να μπεις στην Ιατρική Σχολή!

Όταν περάσεις, τότε αρχίζει η πραγματική τρεχάλα και τα βιβλία γίνονται πολύ πολύ μεγάλα! Πρέπει να μάθεις τα πάντα, όσα μυστικά κρύβει το σώμα. Ονόματα χιλιάδες, λέξεις δύσκολες, και όλα αυτά στη γλώσσα σου και σε πολλές ακόμα! Κι όχι μόνο Ιατρική μα κι άλλες επιστήμες, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Στατιστική, Γενετική, Βιολογία... κι ακόμη ένα μάθημα πολύ σημαντικό: Ιατρική Ιστορία...


Ιστορία! Βέβαια! Γιατί αυτό που φαίνεται σ’ εσένα μαγικό, που ο γιατρός το ξέρει, χρειάστηκε αιώνες η επιστήμη να το καταφέρει. Γιατροί χιλιάδες πέρασαν, διάβασαν τους παλιότερους, σκέφτηκαν και πειραματιστήκαν και σε σπουδαίες ανακαλύψεις σιγά σιγά οδηγηθήκαν. Παλιοί επιστήμονες, σπουδαίοι και μεγάλοι, που έδωσαν με τον κόπο τους στους νέους τη σκυτάλη...


Μισό λεπτό... μην μπερδευτείς με τα πολλά βιβλία και νομίσεις πως είναι μόνο βιβλιοθήκη η Ιατρική να μπεις να μελετήσεις!

Πρέπει να παρακολουθήσεις εργαστήρια άπειρα, σε μικροσκόπια να κοιτάξεις, με πράγματα που άλλοι θα τρόμαζαν εσύ να μην τρομάξεις. Να περάσεις ώρες ατελείωτες με άλλους γιατρούς πιο έμπειρους, σε αληθινά νοσοκομεία. Να βοηθήσεις ασθενείς αληθινούς, όλες τις περιπτώσεις να εξετάσεις μία μία.


Μόλις τελειώσεις τη Σχολή έχεις ένα μάθημα ακόμη. Ένα μάθημα δύσκολο για να το καταφέρεις... μάθημα όμως που θα σου δείξει τι θα πει στ’ αλήθεια να προσφέρεις!

Κάπου στη χώρα, σ’ ένα μακρινό νησί, σε ένα χωριό πολύ μικρό σε ένα μέρος που δεν έχει ούτε νοσοκομείο, ούτε έναν γιατρό... Πηγαίνεις μόνος, σε τόπο άγνωστο, στην ερημιά ή στο κρύο βάζεις την άσπρη σου στολή κι ανοίγεις ΙΑΤΡΕΙΟ! Και μόνος σου βράδυ πρωί, χειμώνα καλοκαίρι είσαι ο γιατρός που ό,τι κι αν συμβεί είναι εκεί για να προσφέρει!


Τώρα πια είσαι γιατρός με τα όλα σου, γιατρός κανονικός. Αλλά προσοχή, οι σπουδές δεν τέλειωσαν πρέπει να γίνεις ειδικός! Θα είσαι γιατρός για τα μάτια; Για το δέρμα; Για τα οστά ή για την καρδιά; Γιατρός για αγγεία; Για αλλεργίες; Για μεγάλους ή παιδιά; Γυρίζεις πάλι στα θρανία, τα βιβλία σου και τα μαθήματά σου. Χρόνια πολλά ώσπου να μάθεις πια πολύ καλά την ειδικότητά σου.


Κι ακόμη κι όταν γίνεις ειδικός το μάθημα κι ο κόπος δεν τελειώνει... Συνεχίζεται για πάντα και ποτέ δεν χαλαρώνει!

Όταν οι άλλοι ξεκουράζονται, εσύ είσαι γιατρός. Όταν οι άλλοι κάνουν διακοπές, εσύ είσαι γιατρός. Κι όταν οι άλλοι κοιμούνται, εσύ είσαι γιατρός. Βλέπεις; Μπορεί να μοιάζει μαγικό, αλλά δεν είναι κόλπο και μια λέξη μόνο ενός γιατρού κρύβει σπουδή, αγώνα, κόπο.

Όταν όμως ένα παιδί σε χρειαστεί, όταν κάποιος αρρωστήσει ή χτυπήσει κι εσύ είσαι ο γιατρός που ξέρει και μπορεί στ’ αλήθεια να βοηθήσει, ε, τότε έχεις δίκιο, να σου πω ένα μυστικό; Τότε νιώθεις πως ένα επάγγελμα έχεις διαλέξει...

μαγικό!


Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» Ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» ιδρύθηκε το 2012 από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙ∆Α», που εδώ και 28 χρόνια, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, δίνει μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Πρωταρχικός σκοπός του υπήρξε η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών, η οποία αποτελεί απάντηση στην ανάγκη εύρεσης εθελοντών δοτών, με στόχο να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που το χρειάζονται το απαραίτητο μόσχευμα για τη ζωή τους, που σήμερα το αποκτούν με δυσκολία και συχνά με μεγάλο κόστος. Η Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» βαδίζει στον πέμπτο χρόνο της ζωής της και «μετράει» περισσότερους από 73.000 εθελοντές δότες. Ανάμεσά τους έχουν βρεθεί δεκάδες συμβατοί δότες και έχουν δώσει ζωή! Σε αυτό το αποτέλεσμα έχει συμβάλει σημαντικά και η PLAYMOBIL Hellas, η οποία αποτελεί ένα σταθερό, πολύτιμο υποστηρικτή του Συλλόγου, που δίνει δύναμη στον αγώνα του. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» και η «ΕΛΠΙ∆Α» γενικότερα, την ευχαριστεί που για έβδομη συνεχή χρονιά είναι στο πλευρό της! Εάν είσαι μεταξύ 18-45 ετών, μπορείς κι εσύ να γίνεις Εθελοντής ∆ότης Μυελού των Οστών. Η διαδικασία είναι απλή! Η ζωή ενός παιδιού ή κάποιου συνομήλικού σου μπορεί να εξαρτάται από εσένα. Εάν δεν μπορείς να γίνεις εθελοντής, μπορείς πάντα να στηρίξεις οικονομικά τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ». Μπες στο www.oramaelpidas.gr και μάθε πώς να βοηθήσεις.

Πώς μπορείς κι εσύ με τον δικό σου τρόπο να σώσεις μια ζωή!

«Γιατρέ, μα πώς το κάνεις, δεν είναι μαγικό;» ρώτησα μια μέρα τον γιατρό μου. Και εκείνος μου είπε «Όχι, δεν είναι μαγικό, όμως... θα σου το πω το μυστικό μου». Ένα βιβλίο για τους γιατρούς που είναι δίπλα μας στις καλές αλλά και στις πιο δύσκολες στιγμές, ένα βιβλίο για το λειτούργημα που κρύβει μέσα του όλες τις επιστήμες του κόσμου αλλά και... λίγη μαγεία!

ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΜΑΓΙΚΟ;

Κείμενο: Αντώνης Παπαθεοδούλου (www.antonispapatheodoulou.com) Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός Επιμέλεια-∆ιόρθωση κειμένου: Μάνος Μπονάνος Συντονισμός: Ειρήνη Ευφραιμίδη (PLAYMOBIL HELLAS) Παραγωγή: Εκδόσεις Παπαδόπουλος Καποδιστρίου 9, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής τηλ.: 210 2816134, www.epbooks.gr © 2018, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος Α.Ε., Αντώνης Παπαθεοδούλου PLAYMOBIL HELLAS ΑΕ, Αμαλιάδος 4, 14564 Κηφισιά τηλ.: 210 8000018, www.playmobil.gr

Κωδ. μηχ/σης 9964

∆ΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ

Η PLAYMOBIL, η πιο αγαπημένη μάρκα παιδικών παιχνιδιών, στέκεται για έβδομη συνεχή χρονιά στο πλευρό των παιδιών που έχουν ανάγκη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας αποκλειστικά για την ελληνική αγορά το πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης PLAYMOBIL play & give. Αυτή τη φορά δύο διαφορετικοί αλλά υπέροχοι παιδίατροι έρχονται να ενισχύσουν τους σκοπούς του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ» και να μοιράσουν αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Το 2018 θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη. Οι φιγούρες PLAYMOBIL play & give κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις τους θα διατεθεί στην Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ». Η PLAYMOBIL Hellas, επισφραγίζοντας τη διαχρονική στήριξή της στο έργο του Συλλόγου, έκανε το PLAYMOBIL FunPark στην Κηφισιά Συνεργαζόμενο Κέντρο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ». Έτσι, όσοι επισκέπτες του PLAYMOBIL FunPark –ηλικίας 18 έως 45 ετών– το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων, να εγγραφούν ως Εθελοντές ∆ότες Μυελού των Οστών και να προσφέρουν την ελπίδα για ζωή σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-8000018.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.