Jardinarium News - La Noguera Home & Garden

Page 1

viure

Idees, idees, idees per
el Nadal més màgic. Ponsèties, il·luminació, avets, espelmes, decoració... Experts a fer més feliç el teu Nadal. jardinarium.com PUBLICACIÓ TRIMESTRAL DEDICADA A LA JARDINERIA I A LA DECORACIÓ Novembre de 2022 Número 14 Edició Nadal

Editorial

La Princettia i altres ponsèties que no coneixies.

Bon Nadal! Durant aquests dies direm i sentirem aquesta expressió tantes vegades... I totes les vegades serà un desig de veritat! Perquè sempre desit gem que els que ens envolten passin un molt bon Nadal i que siguin molt fe liços. I a Jardinarium, durant aquestes dates, t’esperen un munt d’idees per què el teu Nadal i el de tots aquells a qui estimes sigui encara més feliç si és possible.

Tenim ponsèties per a tots. Per a tu, sobretot, i per regalar també, perquè ja saps que regalar una d’aquestes plantes tan elegants s’ha convertit en una bonica tradició. I no et creguis que totes les ponsèties han de ser iguals, perquè hi ha una gran varietat de co lors, mides, formes... Vine a descobrirles a Jardinarium.

Però no tot seran ponsèties, i per això et parlem en aquesta revista de les al tres moltes flors que t’ajudaran a do nar color al Nadal, ja sigui a l’interior de casa o al jardí. Anthuriums, begò nies, orquídies, cyclamens, gaulthe ries o camèlies, entre moltes altres. Ah, i parlant de camèlies, per què no regalar-ne una per Nadal? És un pe tit detall, un regal diferent que et farà quedar molt bé.

També parlem a la revista dels tres estils decoratius que són tendència aquest Nadal, i et donem les principals pistes per aconseguir ambientar casa teva amb el que més t’agradi: Tradi cional, Natural i Glamour. I us animem, com sempre, a venir als nostres cen tres on trobareu milers d’idees més per viure el Nadal més màgic.

Ja saps que hi ha poques coses més nadalenques que una Ponsètia, però segur que no coneixes totes les varietats que hi ha.

Per Nadal, no hi ha casa sense ponsètia. Les seves fulles de vellut i el seu espectacular i elegant color les ha convertit en grans protagonistes de la nostra decoració nadalenca. Però si et ve de gust una mica de varietat sense deixar de gaudir d’aquesta tradicional planta, aquí et mostrem algunes varie tats que potser no coneixies. I per començar, la Princettia, una varietat de fulles punxegudes que destaca per la seva bellesa i per ser una de les més resistents, cosa que li confe reix una excel·lent durabilitat fins a molt després de Nadal.

Una altra de les varietats que més sorprèn és la ponsètia en format copa, que aconsegueix elevar la seva elegància natu ral per sobre de la tija, com si fos un petit arbret.

El Nadal, una època ideal per als més petits.

Les festes nadalenques són un autèntic plaer per als nens, i hi ha un munt d’activitats divertides on implicar-los.

A més del vermell, també pots trobar ponsèties en altres colors, com salmó, albercoc, diferents tons rosats, liles, groc llimona, canyella, o fins i tot magenta. I no només pots va riar el color, també pots triar entre diferents mides. De fet, unes quantes ponsèties mini de diferents colors ajuden a donar un toc diferent i original a la decoració nadalenca de qualsevol racó.

I com aconseguir que les ponsèties et durin més temps? Cuidant-les! I per això només cal mantenir la humitat del substrat regant-les per immersió un parell de cops per set mana, allunyar-la de radiadors i corrents d’aire, deixar-la a zones il·luminades i adobar cada quinze dies.

A Jardinarium tenim idees per a tot, i ara mateix se’ns n’acudeixen unes quantes de la quantitat de coses que es poden fer amb els petits per Nadal. Aquí tens, doncs, una petita llista que inclou des de manualitats fins a excursions i sortides: fer galetes i pastissos, i si és amb la recepta de l’àvia millor perquè farà que siguin molt més especials; sor tir quan neva i mirar al cel amb la llengua fora per sentir com es fonen a dins la boca els flocs glaçats; fer un ninot de neu amb una bufanda vella, amb pedretes per als ulls i les dents i amb la clàssica pastanaga com a nas; riure amb ells, tant com ells o fins i tot més que ells amb la darrera pel·lícula d’animació; preparar el dinar de Nadal junts; sor tir al bosc ben abrigats i gaudir del fred a les galtes mentre passegeu sota els arbres ja nus de fulles; treure de l’armari alguns jocs de taula; trucar als seus cosins i amics i orga nitzar un bingo amb un bon berenar inclòs. I a tu, quines altres idees se t’acudeixen per fer que aquest sigui un Nadal inoblidable per als més petits?

PÀG 2 JARDINARIUM
EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

La tradició de guarnir casa nostra amb un avet natural per Nadal no és gens incompati ble amb la sostenibilitat. En cap cas no podem estar parlant de desforestació o de maltracta ment a la natura, perquè aquests joves arbres, si s’adquireixen en centres de confiança, han estat especialment cultivats per consumir-los en aquestes dates. I per completar el cicle quan acabi la seva funció decorativa, si tenen arrels s’han de plantar al jardí i, si no, portar-los als punts de recollida que habilita l’ajuntament per convertir-los en compost.

Regals molt naturals per quedar molt bé.

Si t’agrada molt fer regals, et donem una idea: regala plantes! Es tracta de petits detalls que, a més de perdurar en el temps, contribueixen a aportar bellesa i un toc natural a les nostres vides. Les poinsèties són un clàssic en aquest sentit, un detall convertit ja en un regal tradi cional. Però per què no sorprendre algú amb una camèlia? Aquesta bellíssima planta, que ens regala les seves espectaculars flors a finals de desembre, podrà mantenir-se tant en test com trasplantar-se al jardí per créixer i lluir en tota la seva esplendor.

Il·luminació per un Nadal més sostenible.

Tots tenim a casa els típics llums de Nadal “de tota la vida”, però hauries de saber que les versions actuals són molt més segures i eficients.

Si encara et queden a casa alguns d’aquells llums de Nadal que s’escalfen, ja fa temps que hauries d’haver-los canviat.

En primer lloc, per seguretat, ja que poden provocar un in cendi; en segon lloc, per cuidar el planeta, ja que les noves tecnologies de llums led, com bé saps, consumeixen moltís sima menys electricitat i duren molt més temps; i en tercer lloc, per estalviar a la factura de la llum.

Amb un programador podràs fer que els llums s’encenguin i s’apaguin quan ho desitgis, evitant que es quedin encesos tota la nit com ens passa de vegades. Si, a més, fas servir llums que es carreguen amb plaques solars, encara seràs més sostenible!

I un cop resolt el tema de la sostenibilitat, ara sí, a deco rar al teu gust! I fer-ho al teu gust significa, per exemple, aconseguir el tipus d’ambient que més t’agrada; prefereixes una llum càlida que et transporti a l’interior d’una cabana de fusta al mig del bosc? O prefereixes una il·luminació més freda que et porti a les celebracions més chic i urbanites? Tot això i molt més es pot aconseguir amb els llums led, els diferents tons i intensitats dels quals ofereixen centenars de possibilitats decoratives.

Aquest any pots provar de posar llums de Nadal a llocs diferents a més de l’arbre: com a cortina en una paret, envol tant el marc d’una porta o dins d’un gerro de vidre!

MIRA!

PÀG. 3 JARDINARIUM
El teu arbre de Nadal pot ser natural i també sostenible.
EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR
SELECCIONEM EL MILLOR PER A TU . La marca pròpia de Jardinarium t’ofereix la millor qualitat al millor preu.
T’ENSENYEM A DECORAR L’ARBRE DE NADAL

Tots els elements de la col·lecció Tradicional estan pensats per crear un ambient acollidor on celebrar les nostres festes envoltats de la família. Per a la confec ció d’aquest estil s’ha tingut molt en compte els nens, els veritables protagonistes del Nadal quan són petits. Potser per això alguns dels elements que ens ajuden a donar vida a aquest tipus de decoració són els sol dadets del Trencanous, les imprescindibles figures de Pare Noel, gnoms, follets i alguns tendres peluixos d’ossets. Ah, i mai no està de més incloure algun ren per ajudar el Pare Noel a portar tots els seus regals arreu del món!

El que predomina més en aquest estil és el color ver mell, sempre acompanyat d’alguns tons de verd. Ver mell per a la decoració de l’arbre de Nadal, ja siguin boles de vidre o de paper reciclat, casetes de fusta o caramels. Vermell per a les cistelles dels regals, per a la manta del sofà, vermell per als tovallons de la taula...

L’estil Natural d’aquesta temporada ens porta un Na dal rústic de marcat estil nòrdic, dominat pel blanc i per elements inspirats en la natura, en la molsa verda adherida a l’escorça dels arbres nevats, en la llum d’un dia assolellat que il·lumina una clariana del bosc on descobrim una cabana on ens encantaria passar-hi cada Nadal de la resta de les nostres vides.

Per aconseguir aquest estil a casa nostra, hem de ba sar la nostra decoració en tons naturals i suaus (fustes, blancs, paper craft i verds) als quals podem donar una mica de brillantor i llum amb elements daurats i de tons xampany. També podem fer servir la brillantor del vidre com a contrapunt.

Un arbre nevat serà el protagonista ideal de la nos tra sala d’estar, i el podem decorar amb branques

La col·lecció Glamour neix per a tots aquells que volen gaudir d’un Nadal rústic i campestre sense re nunciar al luxe i la sofisticació. Es tracta d’una interes sant barreja de contrastos del que és casual amb allò més elegant, un equilibri entre dos estils diferents que a priori mai no es barrejarien i que es materialitza en un resultat molt personal i sorprenent. És un autèntic còctel d’estils.

Es tracta de crear espais adults per a la relaxació, espais en què la natura envaeix la gran ciutat per pro porcionar la relaxació necessària al final del dia. I com ho aconseguim? Utilitzant elements decoratius que no són realment nadalencs. O no exclusivament! És com decorar la casa per a una festa nocturna... però per més temps. Una cosa informal, però cuidant fins al més mínim dels detalls: coixins, mantes, tocs bohe mis, brillantors metàl·liques d’or, de coure i de bron ze... I sí, el color que dominarà és el daurat, el més glamurós de tots. Pel que fa a materials, farem servir vidre tallat, esmalts, ceràmiques, metalls, vellut i man tes de pèl. Tots combinen perfectament amb un clàssic arbre verd

PÀG. 4 JARDINARIUM
Per un Nadal màgic d’ambient familiar i tradicional .
Una decoració rústica i natural com d’una cabana finlandesa.
Un Nadal de luxe, sofisticació i elegància.
La col·lecció Tradicional, vermell bàsic. La col·lecció Natural, directa del nord.
La col·lecció Glamour, la més daurada. LA ESTRELLA DEL NADAL
PER MÉS IDEES I RECO MANACIONS SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM.
EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

Quines plantes gaudir ara i com tenir-ne cura?

Aconsegueix un toc nadalenc natural amb les plantes d’interior, i pren unes poques precaucions per tenir-les en perfecte estat.

Quan s’acosta el Nadal, els avets, les ponsèties i la de coració nadalenca prenen tot el protagonisme, però aquí us parlarem d’algunes plantes que us ajudaran a donar un toc nadalenc diferent a casa vostra: l’anthurium, la begò nia i les phalaenopsis.

Per començar, l’anthurium, que amb una bona ubicació i bones cures s’aconsegueix que floreixi durant tot l’any! I això és el millor perquè quan floreix apareixen les seves espectaculars espates (recorda, les fulles vermelles són fulles modificades, no flors) de color vermell brillant, que donaran aquest toc decoratiu ideal en aquesta època. No més els has de mantenir humits, tant en el substrat com en l’ambient. És clar que, amb la calefacció... El millor és polvoritzar les fulles sovint amb aigua per tenir-lo con tent i brillant.

La varietat de textures i de colors de les begònies és un altre gran avantatge amb què jugar si vols decorar les festes amb plantes. Barreja una col·lecció de diferents va rietats combinant per exemple la begònia rex, les fulles de la qual són com petites obres d’art, amb algunes begònies elatior, entre les quals hi ha una àmplia gamma de co lors de flors per triar. Amb això, pots crear un glamurós minijardí que, combinat amb una bona elecció de testos i cobretestos et pot proporcionar un racó d’allò més na dalenc. I per cuidar-les, un ambient humit, molta llum sense sol directe i eliminar les flors i fulles pansides quan les vegis.

Les phalaenopsis són les espècies d’orquídies més po pulars. Les seves flors, de mida mitjana i planes, són ori ginàriament blanques o rosades, encara que existeixen híbrids de gran varietat de colors i fins i tot amb petites pigues. La seva bellesa i elegància és indiscutible i s’ha guanyat a pols la seva presència a qualsevol casa. Però cal recordar que és originària del sud-est asiàtic, i que per això necessita temperatures suaus i ambients humits, ven tilats i lluminosos, encara que han d’estar allunyades del sol directe.

Vine al teu centre Jardinarium i trobaràs milers d’idees

Ambients càlids i bonics amb espelmes i aromes.

La capacitat del foc per atraure mirades és un fet ancestral, màgic, i més màgic encara és l’efecte que pot causar un racó de cas ben deco rat amb espelmes. Els seus petits punts de llum càlida creen una atmosfera de benestar que, unida als diferents aromes que desprenen, pot transformar la teva llar en un lloc tremenda ment especial i únic. Ajunta espelmes de di ferents mides i colors, i tria la teva fragància preferida: vainilla, canyella, cedre, gingebre... Si ho prefereixes, també pots fer servir am bientadors, entre els quals pots triar l’aroma que més pau t’aporti a cada moment.

Els cobretestos són de gran ajuda per canviar la decoració de casa sense grans esforços. En un moment li pots donar un renovat caràcter nadalenc a les teves plantes de sempre només introduint-les en un cobretest lacat vermell. O en un de fusta. O, per què no, en un de vidre verd reciclat, de jute, de corda trenada, de cou re, de ceràmica... Les possibilitats són tantes com diversos són els estils de decoració. I, si ets manetes, en pots fer un al teu gust. A més, són un complement perfecte per regalar juntament

PÀG 5 JARDINARIUM
Cobretestos, una gran ajuda per a la decoració nadalenca.
www.compo.es FERTILIZANTE ORQUÍDEAS PROTECCIÓN TOTAL para todo tipo de orquídeas INSECTICIDA ORQUÍDEAS Nuevas soluciones para el cuidado de orquídeas Para una oración ABUNDANTE DURADERA NUEVO FORMATO NUEVO by Jardinarium PATROCINAT PER: PLANTES MÉS SANES. CULTIVADES A PROP TEU. EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

No descuris l’hort i el jardí durant aquestes festes.

Regular el reg, preparar les plantes per resistir el fred i començar a pensar perquè la primavera que ve tot floreixi de nou!

Tot i que la majoria de plantes entrin en repòs durant l’hivern, tant el jardí com l’hort necessiten unes cures bàsiques per assegurar-ne la bona salut. Així que abriga’t una mica i surt allà fora a sentir la felicitat de treballar a la natura.

Una de les conseqüències del fred continuat és l’enduriment i la compactació del substrat. Això entor peix la tasca de les arrels i dificulta que la terra s’empapi d’aigua on més es necessita. Per aquesta raó és bo estovar la terra amb una aixada, i després cobrir-la amb un en coixinat (mulching, en anglès) per protegir del fred tant la terra com les arrels. Si aquesta capa protectora és vege tal, com d’escorça de pi, per exemple, millor que millor, perquè quan s’acabi descomponent servirà d’adob natu ral. Per a les espècies de plantes més sensibles al fred, hi ha altres tipus de proteccions com ara campanes trans parents, túnels, mantes tèrmiques o fins i tot hivernacles que s’instal·len sobre el terreny i ens ajuden a protegir les plantes i els cultius del fred, la pluja i les gelades.

Si tenies pensat plantar algun arbre o uns arbustos, aquest és el moment de fer-ho, especialment els de fulla caduca. I si tens algun fruiter, també el pots podar ara intentant que no perdi gaire saba. Recorda fer servir una pasta cicatritzant per a fruiters, que prevé l’atac de pla gues i malalties. I també et pots guiar pel calendari lunar, que diu que els millors dies de poda coincideixen amb els de la fase minvant.

En un hivern normal hauries de reduir el reg al mí nim, però ja saps que sempre cal anar vigilant el terreny i canviar en funció de les pluges. La idea és mantenir-lo humit, amb compte que no s’entolli. Si acabes regant, ja sigui manualment o amb reg automàtic, que sigui durant les hores centrals del dia. Perquè si a l’estiu aconsellem regar a primera hora del matí o a última de la tarda per què no s’evapori l’aigua, ara aconsellem fer-ho a ple dia, quan l’aigua corre menys risc de congelar-se a sota te rra... i de fer malbé les arrels!

Hi ha qui creu que les flors no són per a l’hivern, però res més lluny de la realitat! El teu balcó, la terrassa o el jardí poden lluir plens de color i d’alegria també quan fa fred. I com a mostra, ja coneixes el cyclamen, un clàssic de tota la vida que omple els balcons de vermells, blancs i roses la tardor i l’hivern.

I què podem dir de l’espectacular camèlia? Qui en tingui una al jardí sabrà el que és gau dir d’una flor tan bella com aromàtica. Però perquè aquesta planta estigui bonica de debò, amb el seu frondós fullatge de color verd fosc i brillant tot l’any, i tota plena de flors des de finals d’hivern, cal cuidar-la bé. Planta-la a l’ombra en una terra àcida amb molta humi tat, i si li proporciones un adob específic per a plantes de terra àcida, tens l’èxit assegurat. A més, és una planta magnífica com a regal!

També aconseguiràs color amb la gaulthe ria big berry, un arbust baix de fulles brillants que floreix a l’estiu i que a l’hivern ens regala les petites baies de vermell intens. O amb la skimmia rubella, el peu masculí de la qual dóna petites flors vermelles a la primavera mentre que el peu femení dóna baies verme lles a partir de la tardor.

Vols una mica de color a la terrassa, jardí o balcó?
JARDINARIUMPÀG. 6

Sabies que...

...la característica, agradable i relaxant olor de pluja existeix de debò i que, a més, té una explicació científica?

Recepta

Pastís de formatge amb fruits vermells.

Un bon pastís de formatge sempre va bé en aquesta època de l’any, i un bon guarniment de fruits del bosc li donarà un toc vistós i alegre. Si, a més, aquests fruits del bosc els reculls del teu hort, segur que el pastís estarà més bo encara! I no només això: el teu esperit recol·lector donarà tema de conversa a taula... i una sana enveja!

Elaboració:

1 Barreja 18 galetes picades, 150 g de mantega i ratlladura de llimona, cobreix amb la pasta el fons del motlle i deixa refredar a la nevera.

2 Preescalfa el forn a 190º i bat els rovells de quatre ous juntament amb 75 g de sucre. Afegeix-li també les clares muntades, 220 ml de nata líquida i 450 g de formatge crema i barreja-ho tot.

3. Treu el motlle de la nevera i abocahi tota la barreja. Baixa el forn a 170º i posa-hi el motlle dins durant 50 minuts.

4. Deixa que el pastís es refredi al forn i després a la nevera, i decora’l amb fruits del bosc.

Aquesta olor que tant ens agrada està provocada per una barreja de diferents olors: l’olor de la geosmina, que és una molècula que alguns bacteris presents al terra generen quan reben l’impacte de les gotes de pluja; l’olor de diferents compostos volàtils que les plantes creen per protegir les llavors en èpoques de sequera; i el gas ozó, que augmenta quan hi ha tempestes elèctriques. I a més, aquesta olor té nom: petricor, del grec “petros”, pedra i “ichor”, que és, ni més ni menys, que la sang que corre per les venes dels déus.

“Unes vistoses postres per donar sortida als fruits del teu hort.”
PRODUCTES EN PROMOCIÓ Preus vàlids del 03/11/2022 al 25/12/2022, ambdós inclosos. En cas de fi d’existències, consulteu a l’establiment propera disponibilitat o alternatives. COMPO insecticida per a orquídies 250 ml 9,95 € COMPO fertilitzant per a orquídies 250 ml 5,95 €A Jardinarium som experts en oferir-te el millor i al millor preu. EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR JARDINARIUMPÀG. 7 EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

A

TEU

Crta. de Molins a Caldes Km. 9.5, Rubí, Barcelona T. 935 872 001 lanoguera@lanoguera.es lanoguera.es

Rep més consells i articles d’interès sobre com cuidar les plantes, el jardí, el balcó o la terrassa, coneix les últimes novetats i segueix les tendències rebent directament aquesta revista.

JARDINARIUM TAMBÉ ÉS A:

ANDALUCÍA Córdoba / La Rambla (Córdoba)

ASTURIAS Gijón

BALEARS Ferrerías (Menorca) / Ibiza

C. VALENCIANA Altea / Denia /Moraira (Alicante)

CANARIAS Tacoronte (Tenerife)

CASTILLA Y LEÓN Arcahueja (León)

CATALUNYA Barcelona / Cornellà de Llobregat / Granollers / Gurb (Vic) / Igualada / Manresa / Pineda de Mar / Platja d’Aro /Premià de Mar / Rubí / Terrassa

EUSKADI Agurain (Araba) / Azpeitia / Sopela (Bizkaia)

GALICIA Boiro / Loiro (Ourense) / Vigo / Pontevedra

MADRID Aranjuez / Madrid

NAVARRA Huarte (Pamplona) / Tudela

Novembre de 2022PÀG. 8 EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR
PROP
Subscriu-te aquí al nostre Jardinarium News

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.