Page 1

Florida SECUNDÀRIA

CIÈNCIES SOCIALS 4T ESO Departament de Socials 1r Trimestre. Curs 2010-2011

Qüestionari sobre EL MUVIM

1


L’AVENTURA DEL PENSAMENT Florida CES VISITA EL MUVIM Novembre 2010

Contesta les preguntes amb la informació proporcionat alguns dels espais visitats:

que

t’han

1r.- PRESENTACIÓ. MUVIM significa:….. La paraula MUVIM vol dir: Museu Valencià de la Il·lustració i Modernitat.

2


2n.- ESPAI: “Els Monestirs Medievals” Quina importància tenien els monjos copistes en la cultura de l’època medieval?

a)

Tenien molta importància per que el que feien era copiar els llibres mes importants de la època per a que els successors pugen llegir-los.

b) Estava permès als monjos dubtar de les veritats que copiaven? Per què és important aquesta nova actitud a les acaballes de l’època medieval? No estaven permets a dubtar de les veritats que copiaven per que la inquisició els podia matar. Sols podien copiar, no podien opinar.

3r.- ESPAI: “La impremta” Quina importància va tindre la impremta en la història de la Humanitat? Gràcies a la impremta varen poder copiar mes ràpid els llibres i al ser mes ràpids els llibres eren mes barats i mes gent que ja no eren sols nobles, podien comprar-los. 4t.- ESPAI: “La revolució cosmològica” Per què el model teocèntric cristià xocava amb els descobriments sobre astronomia?

a)

Perquè ara amb els descobriments en l’astronomia podien afirmar les teories que abans aplicaven a Déu. Totes les persones pensaven que tot girava al voltant de la terra, i amb els descobriments en l’astronomia descobriren que la terra girava al voltant del sol.

b)

Van tenir alguna classe de problemes els científics i filòsofs per defensar les seues idees? Descriu quins i amb qui. Feu especial menció a Galileo Galilei. Varen condemnar a tots els científics i filòsofs per defensar les seues idees perquè anava en contra de la església.

3


5é.- ESPAI: “L’home màquina” Al segle XVII es desenvolupa una Nova Ciència de la mà de Descartes. La seua afirmació, “Pense aleshores sóc” és considera tota una revolució, per què? a)

Pense que aquesta afirmació va ser tan famosa perqué indica que cadascú té que pensar per si mateix i no per els demés. Què representa la plataforma mòbil? A qui fa referència aquesta màquina perfecta? b)

Pesem que representa a les noves tecnologies i el descubriments científics. Quina implicació va tenir Newton i els seus descobriments en el pensament de l’epoca? c)

Gràcies a ell es va descobrir la naturalesa de la llum i la òptica i es va desarrollar el càlcul matemàtic.

6é.- ESPAI: “L’enciclopèdia” Què pretenen Diderot i d’Alembert confeccionant l’Enciclopèdia? Sense la enciclopèdia el món segon ells va ser un desastre aleshores ells van decidir crear alguna cosa que organitzara un poc el món. 4


7é.- ESPAI: “La Il·lustració espanyola i valenciana” a) Hi havia il·lustrats espanyols i fins i tot valencians? Posa 3 exemples. Sí , exemples : -Vicent Blasco (valencianà ) -Juan Antonio Mayans (valencià) -Francisco Pérez Bayer (valencià)

b) Anomena alguns científics del segle XVIII i XIX que apareixen en l’escena del balcó. Quina va ser la seua rellevància? Lois Proust : va establir la llei de les proporcions defincides. Antonie Lavoisier: va fundar la química moderna. Edward Jenner: desemvolupà la primera vacuna moderna contra la pigota.

c) Descriu el saló burges. El saló burges es un lloc molt elegant on les dones es arreglaven amb les seus millors vestimentes, per a prendres un té en uns bombons o uns pastissets .Estava decorat amb cuadres dèscritors i persones importants. Hi havia moltes taules redones i xicotetes, amb caires al voltant. Tenia un colors alegres i elegants.

5


8é.- ESPAI: “Les millors i les pitjors creacions de la Humanitat” - Explica alguns aspectes positius de la ciència al llarg del s. XIX i s.XX La ciencia poc a poc sínfiltra en tots els aspectes de la vida fins a modificarl-la. -La força de la raó,esclatarà en la multitud de disciplines especialitzades. -Revoluciona la nostra idea de la realitat i variara la nostra forma de vore les coses. -Modifica la manera d’entrendre’ns nosaltres mateixos -I deixem també de percebre la mateixa manera allò que está per damunt de nosaltres.Ens expliquem l’univers. - Ara comenta alguns aspectes negatius de la utilització de la ciència al s. XX -Els il·lustrats hagueren imaginat que els homes farien explotar sobre els seus congèneres,artefactes amb una capacitat de destrucció il·limitada o que intentarien exterminar d’una manera freda i calculada,ètnies senceres. -Els cientifics, hereus del programa il·lustrat , pregueren plens d’arrogancia que la llum de la ciéncia ho podia il·luminar tot , explicar-ho tot.

6

Cuadernillo Muvim  

Cuadernillo Muvim

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you