__MAIN_TEXT__

Page 1

Kustnära bevakning, tips och information om nyheter, evenemang, shopping, mat, dryck, aktiviteter, utbildning, sport, musik, utflyktsmål, politik, träning, vandringsleder, boende, spa… och lite till. I KUSTNYTT kan du läsa om Kungälv i söder till Orust i norr med stopp i Stora Höga, Stenungsund och Tjörn.

En webbtidning från: PR Text&Bild www.prtextochbild.se Ansvarig utgivare, redaktör och skribent: Petra Roman


Innehållsförteckning KustNytt juli/augusti Det gröna Kungälv Runt Göta Älv Arkitektur på Marstrand Nya bostadsområden i Kungälv Parker och lekplatser i Kungälv Loppisar i och runt Stora Höga Nya bostadsområden i Stora Höga Stora planer för Stenungsund Kulturlivet i Stenungsund Kultur- och fritidsliv på Tjörn Tjörn Runt till havs och på land Parker och vandringsleder på Orust Kultur- och fritidsliv på Orust

2

Sida


Utgivningsplan 2019 1 maj, 1 juni, 1 augusti, 1 september, 1 oktober, 1 november och 1 december.

Tema Maj Lär känna området

Juni Hemester – semester på hemmaplan

Juli – augusti Kultur- och fritidsliv i STO-området

September – oktober Höst- och julmarknader

November – december Traditioner, seder och bruk

3

Sida


Annonsformat & priser ¼ sida: 150 sek ½ sida: 350 sek 1 sida: 450 sek Obs! Moms tillkommer med 25 %.

Sponsring & samarbeten För sponsring & samarbetsförslag: petra@prtextochbild.se

Affiliate-partners/kommersiell länkning: PR Text&Bild har ett affiliate-avtal med Ad Record. I vissa texter och inlägg kan kommersiell länkning ske, och föregås i så fall av information enligt regler och villkor för marknadsföringslagen.

Tävlingar & utlottningar Eventuella tävlingar och utlottningar sker i enligt villkor och regler för spel- och lotterilagen.

Upphovsrätt Allt innehåll på denna webbplats är skyddat enligt upphovsrätten. Har du synpunkter på hanteringen av bild- och textmaterial var vänlig kontakta petra@prtextochbild.se Bildmaterial krediteras med direktlänkning till fotograf/hemsida där fotot hämtats. Fakta och information lämnas med direktlänkar till ursprungskällan.

Riktlinjer för publicering och annonsering Se sidan 24

4

Sida


Det gröna Kungälv Intill mynningen där Nordre Älv möter Göta Älv ligger Kungälv, som med Bohus fästning som främsta landmärke har anor så långt tillbaka som till medeltiden. Staden byggdes upp av norrmännen, som på den tiden hade Kongahälla som en av sina främsta städer. Det dröjde fram till mitten av 1600-talet innan Kungälv blev svenskt.

Under sommarhalvåret erbjuds en rad olika guidningar på fästningen, på flera olika språk och till förmånliga priser. Boka på bohusfastning.com Foto: www.bohusfastning.com

5

Sida


Runt Göta Älv Det är inte bara Bohus Fästning som ligger vackert inbäddad i grönska under sommarhalvåret. Både Göta Älv och Nordre Älv som rinner i närheten av Kungälv bidrar till den vackra och avkopplande miljön runt omkring staden. Göta Älv erbjuder fantastiska naturupplevelser med möjligheter till vandring, fiske, bad och boende med utsikt över älven. De finns ett flertal organiserade vandringsleder med allmänna grill- och rastplatser, informationstavlor och historiska platser och sevärdheter. Exempel på historiska platser är bland annat Sankt Olofs källa i närheten av Thorskogs Slott i Lilla Edet. Förr i tiden sas det att vattnet från källan kunde bita bl. a ögonsjukdomar. Spånhyveln i Hålleröd som ligger söder om Askerödgården är en vattendrivande Spånhyveln som funnits här sedan sekelskiftet. Bohusleden, som sträcker sig från Lindome söder om Göteborg till Strömstad i norra Bohuslän bjuder på mängder med sevärda platser och miljöer. Bland annat Svartedalen, som ligger i Lilla Edets kommun inte långt ifrån Kungälv.

Karta över Bohusleden

Foto: Svenska Turistföreningen

6

Sida


58°00′00″N 12°01′06″E / 58.000116°N 12.01836°Ö. Det är koordinaterna för Svartedalen som är ett enormt naturreservat tillika ett av de sjötätaste områdena i de södra delarna av Sverige. I sjöarna finns det gott om fisk och här går även att paddla kanot, simma, bada och bara njuta av naturen.

Även Utby vandringsled erbjuder en rad historiska lämningar och vackra utsiktsplatser med Göta Älvdalen som främsta motiv. Upplev ruiner, gravkullar, fornborgar och stenrösen på nära håll och rasta på någon av alla fina rastplatser med den härliga utsikten som närmsta granne.

För den som föredrar picknick går det bra att packa en korg och bege sig till Bohus Fästning och koppla av i gröngräset. Här erbjuds underbara vyer över såväl Göta Älv som fästningen, samtidigt som det är nära att ta sig in till kullerstensgatorna i gamla Kungälv.

Här kan du läsa mer om vandringsleder i Västsverige

7

Sida


Arkitekturen på Marstrand Att besöka Marstrand innebär att njuta av vacker miljö, fin arkitektur, havet, lugnet och kullerstensbelagda gator. Mellan fastlandet och Marstrandsön går en färja som man köper biljett till vid färjeläget på Koön. Färjan över från Koön tar endast 4–5 minuter.

Marstrands nya havshotell signerat Wingårdh arkitekter Foto: besöksliv.se

Societetshuset och Båtellet är två viktiga kulturminnesmärkta byggnader på Marstrand Foto: okidokiarkitekter.se

8

Sida


Nya bostadsområden i Kungälv Målet i Kungälvs kommun är att den genomsnittliga befolkningstillväxten ska ligga mellan 1,5–2 procent sett i ett femtonårsperspektiv. Omkring 400 bostäder ska färdigställas under 2019.

Foto: kungalv.se

Oavsett du funderar på att flytta västerut eller om du bara är intresserad av arkitektur och inredning, finns det många nya fina områden som ligger i pipeline i Kungälv med omnejd. Men det är inte enbart bostäder som byggs, utan även handelsplatser, lekplatser, parker och en utökad och förbättrad infrastruktur. Här finns mer information om ett urval nya bostadsområden -

Västra Tullen

-

Nytorgstaden

-

Mimerstaden -

Kongahälla -

Liljedal

9

Sida


Parker och lekplatser i Kungälv Bergfeltska trädgården, som ligger strax intill Gamla Torget i centrala Kungälv, är en gammal trädgård med terrasser, slingrande gångar och parksoffor längs vägen. På våren blommar mängder med lökväxter och erbjuder fantastisk blomsterprakt. Fontins naturreservat är ett stort och välbesökt område med skogar, stigar, stenhärdsgårdar och torp där både Kungälvsborna och besökare motionerar och återhämtar sig i de vackra omgivningarna. Även vintertid är det full aktivitet med skidoch pulkaåkning med mera. Om du aldrig har sett Nordre Älv ifrån ovan bör du besöka Kärleksstigen. Här finns möjligheter att både vandra och grilla och du tar dig enklast hit med hjälp av skyltar som börjar vid Västra Gatan och fortsätter upp mot Fontinbergets fina utsiktsplats. Njut av de vackra vyerna över Bohus Fästning och Kungälv på vägen upp, eller ta bilen direkt till entrén till den vackra parken med det lika vackra namnet.

Utsikt från Kärleksstigen med Nordre Älv i bakgrunden Foto: kungalv.se

Se en fullständig förteckning över alla parker

10

Sida


Loppisar i och runt Stora Höga De flesta som bor i Kungälvs kommun och Stora Höga har nära till såväl skog som vatten, landsbygd och shopping. Närheten till havet och Göteborg gör båda kommunerna attraktiva att bo, leva och arbeta i.

Bild från Rörekullen Loppis i Ladan Foto: Rörekullen Facebooksida

Det finns en hel del loppisar som är värda ett besök i STO-regionen. -

Arntzen Antik på Stora vägen i Stora Höga - Smedjan i södra hamnen i Skärhamn - Rörekullen Loppis i ladan i Bleket på Tjörn - Norrmannebo gårdsloppis i Romelanda - Second Hand för ungdomsidrotten i Kungälv

Ännu fler loppisar hittar du på vintagekartan.se

11

Sida


Nya bostadsområden i Stora Höga Ett stenkast från Kungälv och med närheten till både Stenungsund och Göteborg har Stora Höga ett närmast perfekt läge. Med omedelbar närhet till såväl hav som grönområden, lokaltrafik och motorväg är Stora Höga en förort under tillväxt. Ett flertal nya bostadsområden håller på att växa fram, bland annat Riksbyggens ”Fiskare Karlssons Gård” med hus som omgärdas av lugn och familjevänlig miljö. Här kan du läsa mer om Fiskare Karlsson gränd Även i Getskär byggs det, och här är området ”Saltängen” det absolut senaste tillskottet. Saltängen ligger mittemellan två bergsformationer, även detta med omedelbar närhet till havet. Nya cykelvägar gör det enkelt att ta sig till och från Getskärs småbåtshamn och centrala Stora Höga. Här kan du läsa mer om Saltängen

Bild från området Saltängen Foto: derome.se

12

Sida


Stora planer för Stenungsund

Översiktsbild över Stenungs Torg Foto: stenungsund.se

Centralorten Stenungsund förbinder, med hjälp av tre sammanhängande broar, fastlandet med öarna Tjörn och Orust i väster. Stenungsund, som ligger norr om Göteborg och söder om Uddevalla, ligger med närhet till såväl E6:an som Bohusbanan. Här finns också omedelbar närhet till hav, grönområden, golfbanor, shopping och nöje. För den natur- och trädgårdsintresserade finns det mycket att uppleva och njuta av i Stenungsund med omnejd. Inte minst på närliggande Stenungsön, en f.d. badort där de e rika göteborgarna huserade på somrarna under förra seklet. Runt Stenungsön finns det fina promenadstråk med både hav och lantgårdar som närmsta granne. I Stenungsund finns alla möjligheter till ett varierat motions- och friluftsliv, inte minst med tanke på stadens läge mär närhet till vatten, skog och mark. Här kan man exempelvis paddla kanot och havskajak, fiska, prova på golf, segla, åka med organiserade båtturer och titta på sälar eller vara med om djuphavsfiske, bada från sandstränder eller klippor och jogga längs fina, belysta elljusspår i närheten av såväl Ödsmål som i centrala Stenungsund samt på Toröd och i Myggenäs på Tjörn (med flera ställen). Det finns också stora planer för att utveckla närheten till vattnet och alla fina grönområden i och runt Stenungsund. Bland annat planeras det för en levande och öppen stad med spännande arkitektur, ännu fler bryggor och pirer med möjlighet att fika och njuta av utsikten och omgivningarna. Det finns också visioner för en utbyggnad av hamnen och hamnkontoret samt ett kallbadhus.

Läs mer om framtidsplanerna för Stenungsund 13

Sida


Kultur- och fritidsliv på Tjörn

Bild från Träbåtsfestivalen i Skärhamn Foto: Tjörns kommun

Skärhamn, som är Tjörns huvudort, erbjuder någonting för alla smaker och åldrar, inte bara sommartid utan året om. Mycket tack vare välkända och välbesökta Nordiska Akvarellmuseet, där det arrangeras såväl utställningar som guidade rundturer och provapå-dagar för barn och unga. Fler exempel på välbesökta och vackra platser på Tjörn är Pilane, Sundsby Säteri, Åstol, Lilla Askerön och Dyrön. Den sistnämnda är inte minst känd för sina fina vandringsleder som går runt hela ön och som bjuder på hissnande vacker utsikt.

Läs mer på kommunens hemsida Tips på årligen återkommande evenemang Havets dag i Rönnäng Sillens dag på Klädesholmen Träbåtsfestivalen i Skärhamn

14

Sida


Tjörn Runt till havs och på land För den som vill upptäcka vackra Tjörn till havs finns det mängder med möjligheter, genom bland annat reguljära båtturer och chartertrafik, hajfisketurer, skärgårds- och fisketurer, sälsafari, paddling med mera.

Det finns flera ställen som hyr eller lånar ut havskajaker på Tjörn Foto: tripadvisor.se

Reguljära båtturer För de flesta reguljära båtturerna ansvarar Gunnars båtturer, som även tar beställningar. Den som känner sig mer äventyrlig kan boka in en hajfisketur med Hajen af Åstol som utgår ifrån antingen Rönnäng eller Marstrand. Önskas sälsafari är det Tjörns Skärgårdsturer du ska kontakta.

Läs mer om olika båtturer Läs om Friluftsfrämjandet på Tjörn

15

Sida


Parker och vandringsleder på Orust På Orust finns det mängder med aktiviteter, evenemang och sevärdheter att upptäcka, inte minst alla öar, vandringsleder och naturreservat som nås med egen båt, publika turbåtar alternativt med bil- eller personfärja. Det finns mängder med smultronställen på Västkusten och Orust är verkligen inget undantag. För att inte tala om den 8 mil långa och otroligt natursköna Pilgrimsleden, som exempelvis tar sin början på Stillingsön och går via Hoga by, Stala kyrka, St. Olofs källa, Nösunds kapell och vidare mot Morlanda kyrka, Torps kyrka och så vidare. Även i Hälleviksstrand, eller ”Strana” som det kallas i folkmun, finns det fina vandringsleder. Härifrån går det även att ta färja ut till Käringön, eller Öa, som den också kallas. Båda dessa samhällen erbjuder genuina, kustnära och avkopplande miljöer. För den som har möjlighet att ta sig ytterligare norrut, närmare bestämt till utkanten av Uddevalla, väntar en fantastisk miljö i form av Gustafsbergs naturreservat som ligger precis vid vattnet längs gamla vägen till Uddevalla. För vägbeskrivning

Hälleviksstrands gästhamn Foto: orust.se

16

Sida


Kultur- och fritidsliv på Orust Orust erbjuder inte bara ett skiftande landskap med skogar, åkrar, fiskelägen och bilfria öar, utan också en rik historia präglad av båtbyggande, jordbruk och fiske. Dessutom finns det ett aktivt och rikt kulturliv året om, som på sommaren kulminerar i form av musik-, teater- och konstupplevelser runt omkring i hela kommunen. Här bjuds allt från visfestivaler till rock- och jazzkonserter på diverse strandnära restauranger och konferensanläggningar.

Västerhavsveckan Västerhavsveckan arrangeras mellan den 3–11 augusti 2019, och som invigs i Stenungsund. Läs programmet

Båtmässa Något senare i augusti, närmare bestämt mellan den 23 – 25, kan man besöka Skandinaviens största segelbåtsmässa i form av Öppet Varv i Ellös. Här erbjuds god mat, gratis parkering och fri entré. För mer info

Trädgårdsvandring För den trädgårdsintresserade erbjuds en trädgårdsvandring vid Morlanda säteri varje söndag klockan 15.00. För mer info

Cykeltävling För att avrunda sommaren och inleda hösten arrangeras Svanesunds 3-dagars cykeltävling mellan den 30 augusti och 1 september. För mer info

17

Sida


Utgivningsplan 2019 1 maj, 1 juni, 1 juli, 1 augusti, 1 september, 1 oktober, 1 november, 1 december

Manusstopp 2019 Majnumret: 13/4 Juninumret: 17/5 Julinumret: 15/6 Augustinumret: 12/7 Septembernumret: 16/8 Oktobernumret: 14/9 Novembernumret: 11/10 Decembernumret: 15/11

Annonsformat & priser Ÿ sida: 295 sek ½ sida: 450 sek 1 sida: 595 sek Obs! Moms tillkommer med 25 %.

18

Sida


Riktlinjer för publicering och annonsering PR Text&Bild förbehåller sig rätten att avboka/ta bort en annons som anses strida mot riktlinjerna i Tryckfrihetsförordningen och/eller står i konflikt med företagets/publikationens etiska och sociala riktlinjer. Annonsmaterial och övrigt underlag ska skickas in enligt specificerade datum för manusstopp (se sid. 23).

Skicka material Annons, - bild- och textmaterial ska skickas i följande format: -

Färdig annons skickas som öppen PDF alt. Word-fil

Underlag till annons skickas som öppen PDF alt. Word-fil

Bilder skickas som högupplöst JPEG alt. PNG (helst icke-privata filer)

Betalning och betalmetoder Du kan betala via Swish, BankDirekt, mot faktura eller med kredit/kontokort. Vid fakturabetalning var vänlig uppge fakturanummer och företagets namn. Vid inbetalning via Swish betala till: 1234 395 844, mottagare PR Text&Bild

Med reservation för ändringar Ovanstående information gäller med reservation för eventuella förändringar. Redaktionen förbehåller sig rätten att avvisa material som inte skickats enligt gällande riktlinjer eller som strider mot våra etiska riktlinjer. Önskar du få tillbaka inskickat material var vänlig specificera detta i samband med bokning. Material som inte kommit in i tid riskerar att inte behandlas alls. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera material vid behov, samt publicerar och arkiverar allt inskickat material. Vi delar dock inga uppgifter med utomstående part.

19

Sida


Ansvarig utgivare Petra Roman, vd/ägare på PR Text&Bild

Faktureringsadress PR Text&Bild Trollyckan 4 471 60 Myggenäs Momsregistreringsnummer SE690401574701

Kontaktuppgifter petra@prtextochbild.se

Hemsida www.prtextochbild.se

20

Sida

Profile for PR Text&Bild

KustNytt STO ++ juli/augusti  

KustNytt STO ++ juli/augusti  

Advertisement