Page 1


vodeće ime na svijetu u industriji alkoholnih pića i vina

Od svog osnutka 1975. godine tvrtka Pernod Ricard kontinuirano se razvijala te svoj razvoj temeljila na ambicijama i vrijednostima kojima tvrtka izražava svoj identitet i korporativnu kulturu. Grupa Pernod Ricard svoj uspjeh ostvaruje kontinuiranim radom na poboljšanju postojećih brendova i širenjem svog portfelja brendova nekim od svjetski najuspješnijih marka pića. Pernod Ricard može se pohvaliti najsveobuhvatnijim asortimanom prestižnih brendova u ovoj industriji. Svojom globalno raširenom distribucijskom mrežom, Pernod Ricard prisutan je u čak 70 zemalja diljem svijeta. Po prodaji, Grupa je prva u Europi i na Dalekom istoku te čvrsto drži najviše pozicije na svjetskoj ljestvici. Svoj položaj Grupa je osnažila i kupnjom jednog od vodećih svjetskih brendova vodke, vodkom Absolut.


WHISKY 6

TEQUILA 26

  Jameson 7  Ballantine’s 7   Chivas Regal 8   Royal Salute 8   The Glenlivet 9  Scapa 9  Aberlour 9  Ostali 10

  Olmeca 27  Avion 27

VODKA 14   Absolut 15  Ostale 16

GIN 18  Beefeater  Plymouth   Monkey 47

19 19 19

RUM 20   Havana Club  Malibu   Pacto Navio

21 21 21

COGNAC 24  Martell

25

APERITIF & BITTER

28

  Ramazzotti 29  Pernod 29  Ricard 29  Becherovka 29   Lillet Blanc 30  Ostali 30

LIQUER 32   De Kuyper  Kahlua

33 33

 Carolans

33

CHAMPAGNE, SPARKLING & STILL WINE

34

           

35 35 35 35 36 36

G. H. Mumm Perrier Jouët Café de Paris Campo Viejo Concha y Toro Jacob’s Creek


WHISKY Viski je najpopularnije alkoholno piće na svijetu. Svaki ljubitelj viskija složit će se da viski predstavlja puno više od običnog alkoholnog pića irsko-škotskog podrijetla, napravljenog od ječma i drugih vrsta žitarica. Da se kod viskija radi o nečem mnogo značajnijem, svjedoči i samo njegovo ime. Riječ viski skraćen je oblik riječi “uisge beatha”, riječi koja je u engleski jezik stigla iz galskih jezika te znači “voda života”. Većina ljudi i danas viski veže uz mistiku i romantiku jer o njemu kruže brojne priče i legende. Viskiji se razlikuju po podrijetlu, odabranim žitaricama, načinu sušenja žita, kotlovima, bačvama i broju destilacija, a mnogi stručnjaci istaknut će i važnost podneblja i vode koja se koristi za njihov nastanak. Tako pod nazivom “viski” postoji niz pića, koja variraju u boji, mirisu i okusu.

Ono što viski ne može izliječiti, ni nema lijeka.

6

— irska poslovica


Irski se whiskey destilira tri puta, čime se postiže izvanredna pitkost, savršena uravnoteženost i izuzetna glatkoća, što ga čini drugačijim od ostalih whiskey-a.

JAMESON

irish whiskey

JAMESON CASKMATES IPA

Nastao 1780. godine u Dublinu, Jameson je broj 1 irski whiskey u svijetu.

JAMESON THE BLENDER’S DOG irish whiskey

Broj 1 whisky u Europi i najprodavaniji whisky u Hrvatskoj. Ballantine’s je rezultat gotovo dvjestogodišnje tradicije i savršenstva, te je osvojio preko 25 međunarodnih nagrada.

BALLANTINE’S FINEST

irish whiskey

JAMESON BLACK BARREL irish whiskey

JAMESON THE COOPER’S CROZE irish whiskey

BALLANTINE’S BRASIL

JAMESON THE DISTILLER’S SAFE irish whiskey

JAMESON 18 Y.O.

irish whiskey

BALLANTINE’S 12 Y.O.

blended scotch whisky

blended scotch whisky

blended scotch whisky

BALLANTINE’S 17 Y.O.

BALLANTINE’S 21 Y.O.

BALLANTINE’S 30 Y.O.

blended scotch whisky

blended scotch whisky

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Whisky

blended scotch whisky

7


Chivas je broj 1 super premium whisky u svijetu, svake se minute prodaju 103 boce. Priča počinje 1801. godine kad su braća Chivas otvorili trgovinu s luksuznom mješovitom robom, a 1837. postaju ekskluzivni dobavljač kraljice Viktorije. Tada sinonim za ime Chivas postaje izvrsnost, a sinonim za ime Regal kraljevski.

CHIVAS REGAL 12 Y.O.

blended scotch whisky

CHIVAS REGAL EXTRA

blended scotch whisky

CHIVAS REGAL 18 Y.O.

blended scotch whisky

CHIVAS REGAL ULTIS

blended scotch whisky

Kreiran 1953. godine u čast krunidbe kraljice Elizabete II., predstavlja ekskluzivan whisky i simbol moći i prestiža. Boca dolazi u plavoj (safir) boji koja simbolizira dragulje na kraljičinoj kruni. ROYAL SALUTE 21 Y.O.

blended scotch whisky

8

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Whisky

CHIVAS REGAL XV

blended scotch whisky

CHIVAS REGAL 25 Y.O.

blended scotch whisky

CHIVAS REGAL THE ICON

blended scotch whisky


Svjetski broj 1 single malt whisky. Osnivač George Smith bio je prvi koji je u Škotskoj dobio licencu za proizvodnju whiskya još početkom 19.stoljeća.

THE GLENLIVET FOUNDER’S RESERVE

THE GLENLIVET 12 Y.O.

single malt scotch whisky

single malt scotch whisky

THE GLENLIVET 18 Y.O.

THE GLENLIVET NADURRA PEATED

single malt scotch whisky

THE GLENLIVET 15 Y.O.

single malt scotch whisky

single malt scotch whisky

Jedna od posljednjih destilerija u kojoj se ručno upravlja svime, od mljevenja do destilacije. Ovaj jedinstven single malt ponosno slijedi tradicionalnu recepturu od davne 1885. godine.

SCAPA SKIREN

single malt scotch whisky

Destileriju je 1879. godine osnovao James Fleming. U zadnjih 10 godina, Aberlour 12YO osvojio je više od 60 zlatnih medalja. ABERLOUR 12 Y.O.

single malt scotch whisky

ABERLOUR 16 Y.O.

single malt scotch whisky

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Whisky

9


Prvi put proizveden 1825. godine, predstavlja jedinstveni okus prženih badema pomiješan s aromama meda.

LONG JOHN

blended scotch whisky

Jedan od najpoznatijih bourbona na svijetu. Bogat i pitak okus duguje odležavanju u nagorenim bačvama američkog hrasta.

FOUR ROSES bourbon

Napravljen od mješavine raži i kukuruza, Canadian Special Old ima karakteristično lagan okus. Dodatne karakteristike su dupla destilacija i minimalno trogodišnje dozrijevanje u hrastovim bačvama. CANADIAN SPECIAL OLD

canadian whisky

10

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Whisky


UŽIVAJTE ODGOVORNO.


UŽIVAJTE ODGOVORNO.


UŽIVAJTE ODGOVORNO.

WHY? TASTE, THAT’S WHY.


VODKA Vodka je vrlo popularno bezbojno alkoholno piće, koje može imati i dodane arome. Tradicionalno se dobiva destilacijom fermentiranih žitarica, krumpira ili melase. Tradicionalna žitarica za proizvodnju vodke u istočnoj Europi je i dalje raž, zbog čega je ona mekanog i nježnog okusa, dok se u zapadnim zemljama obično koristi pšenica. Podrijetlo vodke još nije do kraja razjašnjeno, ali se pretpostavlja da vodka potiče s područja današnje Poljske. Ime je dobila od slavenske riječi “voda”, kao deminutiva u ruskom jeziku. Prvi put se vodka u sadašnjem obliku spominje u zapisima trgovaca iz 16. stoljeća, koji su “ljekovito” piće prenijeli iz Poljske u Rusiju, gdje je zaživjela u svom punom sjaju, a kasnije se proširila diljem svijeta.

Kavu smo pili na ruski način. To znači vodku prije nje i još vodku poslije nje.

14

— Philip Sington, The Valley of Unknowing


Jedna od najprodavanijih jakih alkoholnih pića na svijetu, broj 1 premium vodka. U proizvodnji se koriste 100% prirodni sastojci, bez dodatka šećera. Svaka kap dolazi iz jednog jedinog izvora - Ahus na jugu Švedske, što osigurava premium kvalitetu vodke bez obzira u kojem dijelu svijeta ju konzumirate.

vodka

ABSOLUT CITRON

ABSOLUT MANDRIN

ABSOLUT VANILIA

ABSOLUT KURANT

ABSOLUT PEARS

ABSOLUT RASPBERRI

ABSOLUT APEACH

ABSOLUT

Svaka Absolut boca proizvedena je s više od 41% recikliranog stakla.

vodka

vodka

vodka

vodka

vodka

vodka

vodka

Luksuzna vodka napravljena po principu kvalitete, integriteta i umijeća izrade. Osvajačica dvostruke zlatne medalje na natjecanju 2013 San Franciso Wolrd Spirits competition.

ABSOLUT ELYX vodka

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Vodka

15


Napravljena od pomno odabrane vrste krumpira koja osigurava jedinstven karakter, a sam proces proizvodnje je mnogo kompliciraniji od proizvodnje ražene vodke.

LUKSUSOWA vodka

Kreirana 1927. godine prema receptu utemeljenom na 500 godina starom poljskom zanatu. Wyborowa vodka je osvojila više od 30 međunarodnih nagrada za svoju izuzetnu kvalitetu i okus.

WYBOROWA vodka

16

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Vodka


UŽIVAJTE ODGOVORNO.

SINGLE ESTATE COPPER CRAFTED LUXURY VODKA


GIN Gin se smatra jednim od najprodavanijih alkoholnih pića u svijetu. O njegovoj popularnosti svjedoči i svjetski dan gina, kad ljubitelji i poznavatelji uživaju u svom omiljenom piću te se informiraju o inovacijama na tržištu i idejama za izradu koktela. Iako gin potječe iz Nizozemske, pravu popularnost je doživio u Velikoj Britaniji, odakle se ljubav prema ovom piću prenijela u sve njezine kolonije. Najčešća kombinacija pića je gin s tonikom, koji je zbog prisutnost kinina štitio od malarije i time bio dodatni razlog za impresivnu popularnost ovog pića u britanskim kolonijama. Gin, koji ima najmanje 40% alkohola, dobiva se dvostrukom destilacijom smrekinih bobica, kojima se dodaju i ekstrakti različitih biljaka i začina. Englezi razlikuju londonski i plymouthski gin, različite vrste gina koje se danas mogu naći i diljem svijeta.

Gin i tonik su spasili više britanskih života i glava od svih doktora imperije zajedno.

18

— Winston Churchill


Najnagrađivaniji svjetski gin. Kreiran 1820. godine u Londonu do danas se destilira po istom jedinstvenom receptu; natapanje bilja 24 sata prije destilacije.

BEEFEATER gin

BEEFEATER PINK gin

BEEFEATER 24 gin

Receptura Plymouth stvorena je 1790. godine koristeći sedam ručno ubranih biljaka. S više od 220 godina povijesti i danas predstavlja najvjerodostojniji superpremium gin na svijetu.

PLYMOUTH gin

Najpoznatiji ultra premium craft gin na svijetu. Broj 1 top trending brand gina (Drinks International 2016), nagrađen kao Best in class – Gin Worldwide (International Wine & Spirits Competition, 2011.) Sadrži 47 biljaka od kojih jedna (borovice) dolazi iz Hrvatske (Lika).

MONKEY 47 gin

MONKEY 47 SLOE

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Gin

gin

19


RUM Rum se obično povezuje s mornarima, jer je bio vrlo popularno pomorsko piće, a ponekad je bio čak i dio plaće mornara. Rum potječe s Karipskih otoka, gdje šećerna trska uspješno raste. Napitak se dobiva alkoholnim vrenjem i destilacijom melasa, šećernog sirupa ili soka šećerne trske. Iako rum na početku nije bio osobito cijenjeno piće, s vremenom se počeo izvoziti u Europu, posebno u Englesku, Francusku i Španjolsku. Kada su Britanci usavršili metodu destilacije, a time i poboljšali okus, rum se proširio po cijelom svijetu. Postoje bijeli ili svijetli rum i tamni rum. Oba su jednako popularna zbog svoje arome i okusa, a učestalo se konzumiraju i u raznim kombinacijama koktela i u kulinarstvu.

Rum je piće, koje razbistri vid i stvari stavlja u pravu perspektivu.

20

— Brian D’Ambrosio, Fresh Oil and Loose Gravel


Kubanski rum Havana Club je nacionalno piće koje po originalnom receptu izrađuju već od 1878. godine i predstavlja pravi duh Kube.

HAVANA CLUB AÑEJO 3 AÑOS

HAVANA CLUB AÑEJO ESPECIAL

HAVANA CLUB AÑEJO 7 AÑOS

HAVANA CLUB

HAVANA CLUB AÑEJO 15 AÑOS

HAVANA CLUB UNION

rum

rum

rum

Havana club Anejo 7 Anos je najprodavaniji svjetski super premium rum.

SELECCIÓN DE MAESTROS rum

rum

rum

HAVANA CLUB MAXIMO rum

Malibu je originalni karipski rum od kokosa i broj jedan rum s okusom na svijetu. MALIBU rum

Pacto Navio je kubanski rum odstajao i završen u Sauternes vinskim bačvama. Nazvan prema mirovnom sporazumu iz 1815. godine između Francuske i Španjolske, predstavlja kremasti rum s notama citrusa i cimeta.

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Rum

PACTO NAVIO rum

21


UŽIVAJTE ODGOVORNO.


COGNAC Konjak se smatra jednim od najprestižnijih alkoholnih pića. Piće potječe iz određenog zemljopisnog podneblja, preciznije iz šest proizvodnih područja oko francuskog grada Cognac u pokrajini Charente, nazvanih crus. Ova regija se odlikuje izuzetnim mikro podnebljem, idealnim za vinograde visoke kvalitete. O popularnosti konjaka svjedoči zapis Samuela Johnsona u 18. stoljeću, koji kaže kako je francusko crno vino za dječake, portsko za muškarce, a tko želi biti heroj neka pije konjak.

Čitanje u krevetu može biti raj, naravno, ako imaš dovoljno svjetla sa strane i nisi sklon prolijevanju konjaka po plahtama.

24

— Stephen King


Martell je broj 1 prestižna, ujedno i najstarija cognac-kuća na svijetu, a osnovao ju je Jean Martell 1715. godine. Svi Martell cognaci destilirani su isključivo od čistih vina što čini Martell jedinom cognac kućom koja to čini.

MARTELL V.S. SINGLE DISTILLERY cognac

MARTELL V.S.O.P.

MARTELL CORDON BLEU

cognac

cognac

MARTELL X.O.

MARTELL CHANTELOUP PERSPECTIVE cognac

cognac

MARTELL L’OR cognac

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Cognac

25


TEQUILA Tekila je destilat soka plave agave, koji je dobio ime po gradu Tequila na visoravni Los Altos u sjeverozapadnoj meksičkoj državi Jalisco. Čak i prije dolaska Španjolaca na ovo područje, drevni Asteci su pravili alkoholno piće iz biljaka agave. Španjolci su u 16. stoljeću počeli destilirati fermentirani sok od ove biljke, istim postupkom kojim su u svojoj domovini dobivali alkoholna pića destilacijom vina. U početku su pili ne odležanu tekilu, “mladu i iskvarenu”, dok su onu s procesom starenja prvi put ponudili tržištu u 19. stoljeću. Tekila je prvo destilirano alkoholno piće koje je proizvedeno u Americi te je dobila status autohtonog pića na cijelom američkom kontinentu. U Meksiku je obično služe čistu, dok je u svijetu najpopularnija u kombinaciji s limunom i prstohvatom soli.

Kada ti život nudi limun, zgrabi tekilu i sol.

26

— Sanjaya Malakar


Olmeca je zauzela drugo mjesto u kategoriji premium tequila u svijetu. Proizvodi se tradicionalnom izradom koja je očuvana do današnjih dana.

OLMECA BLANCO

OLMECA GOLD

AVIÓN SILVER

AVIÓN RESERVA 44

tequila

tequila

Najbrže rastuća ultra premium tequila na svijetu. Avion silver je izglasana kao World’s Best Tasting Tequila i Best unaged White Spirit.

tequila

tequila

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Tequila

27


APERITIF & BITTER Aperitiv je alkoholno piće, koje se obično koristi za stimulaciju apetita prije obroka, dok digestive koristimo poslije obroka i služe za poboljšanje probave. Često se aperitivi služe uz neku sitnu hranu, kao što su krekeri, masline, oraščići ili komadići sira te su često “suha” odnosno gorka pića. Pića koja se služe kao aperitivi često su vrlo različita od zemlje do zemlje, a najčešće su proizvedena od bilja ili vina. Alkoholne aperitive općenito možemo opisati kao pića koja se temelje na vinu (pjenušci, vermuti) ili žestokim pićima (gorke rakije i neki likeri).

Suton aperitiva mogao bi biti jedna od najdepresivnijih pojava našeg vremena.

28

— Luis Buñuel


Ramazzotti je najstarija originalna Amaro kuća, osnovana u Milanu 1815. godine. Rosato je odvažna novost: voćni, svježi aperitiv s okusima hibiskusa i cvijeta stabla naranče. RAMAZZOTTI AMARO bitter

RAMAZZOTTI SAMBUCA liquer

RAMAZZOTTI APERITIVO ROSATO aperitif

Godine 1920. lansiran je Pernod 40°, liker na bazi anisa, kao reakcija na zabranu absinta koji je bio ilegalan do 1915. godine. Brzo postaje inspiracija za umjetnike, jedan od kojih je i Picasso u čijoj se slici i nazivu pojavljuje Bouteille de Pernod et verre. PERNOD aperitif

Ricard je najprodavaniji liker od anisa na svijetu, čija je receptura predstavljena 1932. godine i do danas se nije mijenjala. Originalna receptura je do danas ostala strogo čuvana tajna.

RICARD aperitif

Becherovka je tradicionalni češki liker, 100% prirodno alkoholno piće najviše kvalitete s prirodnim šećerima i vodom iz lječilišta Karlovy Vary.

BECHEROVKA bitter

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Aperitif & bitter

29


Nastao 1872. godine u Podensacu, Francuskoj, Lillet Blanc je aromatizirano vino ili Aperitif na bazi vina, pitkog, voćnog okusa.

LILLET BLANC aperitif

Jagdtraum je njemački liker s intenzivnim gorko-biljnim karakterom, uokviren daškom čokolade u naknadnom okusu.

JAGDTRAUM bitter

Poznat kao i brazilski rum, Cachaça je najpopularnije destilirano alkoholno piće u Brazilu. Janeiro je premium Cachaça, koji se proizvodi u blizini Rio de Janeira.

JANEIRO cachaça

30

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Aperitif & bitter


LIQUER Liker je alkoholno, najčešće veoma slatko piće, napravljeno od destiliranog žestokog alkohola, koji se dodatno aromatizira biljem, voćem, začinima ili oraščićima i sadrži najmanje 15% alkohola i najmanje 100 g šećera po litri pića. Povijest likera u Europi kreće s 13. stoljećem, kada su redovnici u Italiji počeli rakiju natapati različitim biljkama, primarno u zdravstvene namjene. Današnji likeri se mogu podijeliti na voćne, biljne i druge (od čokolade, od kave, od jaja..) te se mogu služiti sami ili kao dio nekih od popularnih koktela jer zbog svoje gustoće i strukture mogu pružiti zanimljive vizualne efekte.

Slatkiši su krasni, ali je liker brži!

32

— Roal Dahl


DeKuyper likeri predstavljaju sinonim originalnosti i kvalitete više od 300 godina. Paleta DeKuyper likera fokusirana je na ekstrahirane okuse iz najkvalitetnijeg sjemena, bilja i voća.

DE KUYPER GRENADINE

DE KUYPER AMARETTO

DE KUYPER APRICOT BRANDY

DE KUYPER CREME DE BANANES

DE KUYPER MELON

DE KUYPER CURACAO BLUE

DE KUYPER TRIPLE SEC

DE KUYPER ORIGINAL PEACHTREE

DE KUYPER PINA COLADA

syrup

liquer

liquer

liquer

liquer

liquer

liquer

liquer

liquer

Carolans je irski kremasti liker napravljen od najkvalitetnijeg kremom oplemenjenog irskog whiskya i slatkoćom prirodnog meda.

Kahlua je vodeći svjetski liker od kave. Od 1936. godine širi duh Veracruza, Meksiko. Proizvedena od najboljih sastojaka: 100% Arabica kave i ruma šećerne trske. KAHLUA liquer

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Liquer

CAROLANS liquer

33


CHAMPAGNE, SPARKLING & STILL WINE Ljudi su prema vinu razvili poseban afinitet, jer nas ono prati već tisućama godina te i danas čini važan dio naše kulture i života. Vina nose značajke ljudi koji ih proizvode. Iza svake boce vina nalazi se skrivena priča. Priča o ljudima koji ga stvaraju, priča o zemlji iz koje vino dolazi. Istovremeno, to je i priča o stalnim promjenama i potrazi za novim načinima kako ispričati priču na nov, drugačiji i inovativan način. Mnoga vina, kao što su Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Shiraz imaju bogatu povijest i tradiciju proizvodnje. Unatoč tome što se ova vina u različitim zemljama razlikuju, ona imaju svoj prepoznatljiv karakter.

Kada pobijediš, zaslužuješ šampanjac. Kada izgubiš, on ti je potreban.

34

— Napoleon Bonaparte


Šampanjci Mumm napravljeni su po tradicionalnoj klasičnoj metodi, gdje se koriste vina najviše kvalitete.

G. H. MUMM GRAND CORDON champagne

G. H. MUMM GRAND CORDON ROSE champagne

G. H. MUMM ROSE champagne

G. H. MUMM CORDON ROUGE BRUT champagne

Perrier Jouet je najprestižniji vintage šampanjac na svijetu. Karakterističan dizajn boce nastao je još 1902. godine kad je umjetnik Emille Galle oslikao bocu cvjetovima anemona. PERRIER JOÜET BELLE EPOQUE

PERRIER JOÜET BELLE EPOQUE ROSÉ

CAFÉ DE PARIS HUGO

CAFÉ DE PARIS BITTER ORANGE

champagne

champagne

Cafe de Paris je visokokvalitetno pjenušavo bijelo vino, proizvedeno u regiji Bordeaux. Cafe de Paris je ustanovljen 1967. godine i svojim pjenušavim vinima postiže velik uspjeh diljem svijeta. flavored sparkling wine

flavored sparkling wine

Campo Viejo je vodeći brand vina iz španjolske regije Rioja i najprodavaniji brand u svojoj kategoriji. Campo Viejo je proglašen kao World’s Most Admired Wine Brand 8 godina zaredom (Drinks International magazine)

CAMPO VIEJO TEMPRANILLO still wine, Spain

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Champagne, sparkling & still wine

35


Najpoznatija čileanska i najveća vinarija Južne Amerike, osnovana je 1883. godine. Concha y Toro je proglašen kao World’s Most Admired Wine Brand 3 godine zaredom (Drinks International magazine). Posjeduje veliki portfolio brandova od kojih je CASILLERO DEL DIABLO najpoznatiji.

CASILLERO DEL DIABLO CABERNET SAUVIGNON still wine, Chile

CASILLERO DEL DIABLO CARMENERE

FRONTERA CABERNET SAUVIGNON

JACOB’S CREEK SHIRAZ

JACOB’S CREEK SHIRAZ CABERNET

still wine, Chile

still wine, Chile

DON MELCHOR je najprestižnije vino vinskog podruma Concha Y Toro.

DON MELCHOR CABERNET SAUVIGNON still wine, Chile

Vinarija Jacob’s Creek ima preko 160 godina dugu tradiciju proizvodnje vina i predstavlja svjetskog lidera i istinsku ikonu australske industrije vina. Tokom godina vinarija je osvojila preko 7.000 nagrada za svoj portfolio.

JACOB’S CREEK SPARKLING CHARDONNAY PINOT NOIR sparkling wine, Australia

still wine, Australia

still wine, Australia

JACOB’S CREEK CHARDONNAY

sparkling wine, Australia

36

Pernod Ricard Croatia | Katalog proizvoda | Champagne, sparkling & still wine


UŽIVAJTE ODGOVORNO.


PERNOD RICARD Pernod Ricard Grupu karakterizira jedinstveni način rada unutar industrije vina i žestokih pića - decentralizacija. Za uspjeh i globalnu prisutnost brendova iz portfelja Pernod Ricard Grupe zaslužni su djelatnici iz čak 85 ureda diljem svijeta. Takva mreža je ključni poslovni prioritet Grupe jer omogućuje bolje donošenje odluka vezanih uz odabir brendova koji su bliski lokalnom stanovništvu i dobro se prodaju na lokalnoj razini.

SJEVERNA, SREDNJA I JUŽNA AMERIKA

#2

u Brazilu, Kanadi i Čileu

#3

u Argentini, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama

GLOBAL TRAVEL RETAIL

#2

u global travel retail

38


EUROPA, AFRIKA I BLISKI ISTOK

#1

u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Nordijskim državama, Švicarskoj, Angoli, Poljskoj i Portugalu

#2

u Istočnoj Europi, Grčkoj, Rusiji, Irskoj, Južnoj Africi i Turskoj

#3

u Velikoj Britaniji i Italiji

#1 U HRVATSKOJ

AZIJA I PACIFIK

#1

u Indiji, Maleziji i Kini

#2

u Južnoj Koreji, Japanu i Tajlandu

#3

u Australiji

Pernod Ricard Grupa može se pohvaliti najraširenijim portfeljem brendova u industriji vina i alkoholnih pića. To postiže stalnim razvojem i zastupljenošću u svim kategorijama pića, a čak sedamnaest Pernod Ricard brendova nalazi se na listi stotinu najutjecajnijih brendova. Pernod Ricard je na prvom mjestu u Europi, na Dalekom istoku i Pacifiku. Svoj položaj je uveliko ojačao u Sjevernoj Americi, kupnjom Absolut vodke te je po prodaji sada na odličnom trećem mjestu. _ Izvor: Pernod Ricard Market View, based on IWSR data, 2015

39


PERNOD RICARD CROATIA Uspješnost naše tvrtke temelji se na jasnoj poslovnoj strategiji. Ključne poluge naše strategije su vlastita distribucija i prodaja, širok asortiman vodećih robnih marki te stalan razvoj tima koji upravlja našim brendovima. U tvrtki Pernod Ricard Croatia svjesni smo odgovornosti prema društvu i okolišu u kojem djelujemo. Kao vodeća tvrtka u ovoj vrsti industrije predani smo podizanju svijesti potrošača o važnosti umjerene i odgovorne konzumacije alkoholnih pića i čuvanju okoliša.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST Vodič u neprestanom unošenju poboljšanja za društveno odgovorno djelovanje Grupe je u traženje odgovarajuće ravnoteže između financijske učinkovitosti, poštovanju dioničara, čuvanju okoliša, poštivanju potrošača i kulturnih razlika. Model društvene odgovornosti slijedimo također u Pernod Ricard Croatia. U ostvarivanju načela društvene odgovornosti pridružujemo se aktivnostima Grupe, dok određene aktivnosti u Hrvatskoj provodimo s obzirom na naše lokalne specifičnosti i potrebe.

40


PRIČA O LJUDIMA Henri-Louis Pernod i Jean Hémard Priča o Pernodu započinje 1805. godine. Tada je Henri-Louis Pernod, rođen u Švicarskoj, u mjestu Pontarlier na istoku Francuske osnovao svoju destileriju pod imenom La Maison Pernod Fils. Tvrtka je punila i prodavala Absinthe Pernod Fils, piće koje je nadahnuće pronašlo u napitku Dr. Ordinairea. Godine 1926. je došlo do udruživanja La Maison Pernod Fils s tvrtkom Distillerie Hémard i Pernod Pere et Fils. Ove su se tvrtke do tada predstavljale pod imenom Établissements Pernod, a organizacijom je predsjedao Jean Hémard. Godine 1959. poduzeće Établissements Pernod preimenovano je u Pernod SA.

Paul Ricard Priča o tvrtki Ricard počinje 1932. godine s Paulom Ricardom, poduzetnikom i kreativnim genijem. Paula je oduševljavala kemija i oblikovanje, zbog čega je upisao i Akademiju lijepih umjetnosti (Beaux-Arts). Kad mu je bilo 17 godina, posvetio se pićima, jer je njegov otac bio trgovac vinima. Uz svoj posao i učestale posjete lokalima, odlučio je osmisliti jedinstvenu formulu za tada izuzetno popularan anisov liker. Recept za piće nastajao je više od godinu dana, a 1932. godine rođen je originalan recept za liker Ricard. Kvaliteta i svjež okus ovog aperitiva posljedica su majstorskog sklada anisa, slatkog korijena i aromatskog bilja. Sve do danas Ricard je ostao vodeće piće na bazi anisa.

Patrick Ricard Paulov sin Patrick je posvetio više od 30 godina svog života transformaciji obiteljske tvrtke u vodeće poduzeće u industriji vina i žestokih pića. Godine 1978. Patrick Ricard preuzeo je vodstvo Grupe Pernod Ricard s ciljem da osvoji Europu, a zatim i ostatak svijeta. Tako su započeta postepena pripajanja. Deset godina kasnije Patrick Ricard u

suradnji s Pierrom Pringuetom je transformirao Grupu u jednu od vodećih tvrtki na svojem području. Patrick Ricard se iste godine povukao s pozicije izvršnog direktora, a naslijedio ga je Pierre Pringuet. Patrick je za sobom ostavio snažnu Grupu koja se temelji na: kulturi poduzetničkog duha, međusobnom povjerenju, snažnom osjećaju za etiku i društvenu odgovornost.

Alexandre Ricard Alexandre Ricard se nakon više godina rada u Accenture i Morgan Stanley 2006.

godine pridružio Pernod Ricardu, u 2015. je imenovan za predsjednika Uprave. Alexandre Ricard je unuk Paul Ricarda.

Pojedinac nikad ne uspijeva sam. Tim je taj koji uvijek pobjeđuje. — Patrick Ricard

Još jedna lekcija koju biste trebali usvojiti je da trebate priznati kada napraviti pogrešku i biti spremni za pravljenje novih. Ako nikada ne griješite, to je vjerojatno zato što niste riskirali, a ako ne riskirate, nigdje nikad nećete ništa dobiti. — Alexandre Ricard

41


1975

1976

1978

Pernod Ricard je formiran udruživanjem dviju francuskih tvrtki, Pernoda, osnovanog 1805. godine i Ricarda, osnovanog 1932.

Mlada tvrtka je započela s postupnim razvojem portfelja brendova, koji je uključivao samo aperitive koji se temelje na anisu. Priključili su potom tvrtke la Compagnie Cinzano-Dubonnet (CDC) i Cusenier, koje su razvile brendove Ambassadeur, Bartissol i Café de Paris.

Vođenje poduzeća preuzima Patrick Ricard, sin Paula Ricarda, koji se tvrtki posvećuje sljedećih trideset godina te kompaniju iz male francuske tvrtke preoblikuje u globalnog lider na području vina i žestokih pića. Iste godine osnovana je prva španjolska podružnica.

1989

1988

1986

1985

Priključivanje australijske vinske grupe Orlando Wyndham Group, ponosnog vlasnik robne marke Jacob’s Creek.

Priključivanje tvrtke Irish Distillers, vodećeg proizvođača irskog whiskeya i vlasnika robne marke Jameson.

Ulazak na azijsko tržište osnivanjem podružnice Pernod Ricard Japan.

Priključivanje talijanske gorke rakije Ramazzotti.

1990 Osnivanje Pernod Ricard podružnice u Hong Kongu.

1992

1993

1994

Osnivanje Pernod Ricard podružnice u Koreji.

Pernod Ricard i kubanska tvrtka Cuba Ron osnivaju zajedničku tvrtku Havana Club International za distribuciju Havana Club ruma.

Lansiranje Altaï Vodke.

2001

1999

1997

Kupnja 40% udjela Seagrama. Portfelju se pridružuju marke Chivas Regal, Martell i The Glenlivet. Pernod Ricard udvostručuje svoju veličinu i postaje jedna od tri najjače Grupe na području vina i žestokih pića.

Pernod Ricard dobiva međunarodno pravo na poljsku vodku Wyborowa i Armenian Yerevan Brandy Company.

Kompanija pojačava svoju prisutnost u istočnoj Europi ulaganjem u Jan Bechera i gorku rakiju Becherovku.

2003

2004

2005

2008

Ulazak u francuski CAC 40 indeks.

Kompaniji se priključuje i vinska kuća Framingham Winery s Novog Zelanda.

Kompaniji se priključuje Allied Domecq u partnerstvu s Fortune Brands. Veličina grupe je ponovno udvostručena i postaje broj 2 u industriji vina i žestokih alkoholnih pića, između ostalih i uključivanjem šampanjaca G.H.Mumm i Perrier-Jouët.

Priključenjem švedske grupe Vin & Sprit, vlasnika marke Absolut Vodka, Pernod Ricard dijeli prvo mjesto u industriji.

2016 Pernod Ricard kupuje većinski udio prestižne njemačke gin marke Monkey 47.

2014 Pernod Ricard jača svoj portfelj priključivanjem brendova kao što su Kenwood i California Premium wine, te povećava vlasnički udjel u robnoj marki Avión, super premium tequili.

I priča se nastavlja ...

2013 Pernod Ricard jača prisutnost u Africi, otvaranjem podružnica u Gani, Angoli, Keniji, Namibiji, Nigeriji, Maroku i drugim zemljama.


PERNOD RICARD CROATIA D.O.O. — Avenija Većeslava Holjevca 40, 10 020 Zagreb t: 01 34 40 884 e: info@pernod-ricard.com — www.pernod-ricard-croatia.com


Profile for pernod-ricard.cro

Pernod Ricard Croatia online ponuda  

Pernod Ricard Croatia online ponuda  

Advertisement