Page 1

1

99

Asiakasomistajuus kannattaa! Kuponki on voimassa 30.4.2009 saakka. Alennus ei koske oppikirjoja, kameroita, MP3-soittimia, pelikonsoleita ja -tarvikkeita, digibokseja, kioskia (lehdet, tupakat, makeiset, postimerkit), kampaamopalveluita, kahviloita, lahjakortteja eikä elintarvikkeita. Ei voi yhdistää muihin etuihin.

9

Kun teet 1.-11.4. yli 25 euron kertaostoksen S-marketissa saat S-Etukortilla yhden alennuskupongin Sokokseen tai Emotioniin. Alennuksen saat normaalihintaisesta kertaostoksesta. Kuponki on voimassa 30.4.2009 saakka. Yksi etukuponki per ostokerta.

X-tra Edam juusto 15% 500 g (3,98/kg) 2 pkt/talous

0

69

1

90

Atria Lihapyörykät 360 g (1,92/kg) 3 rs/talous

39

/kg

HK Naudan paistipala n. 800 g alkuperämaa Suomi

Katso ruokaohjeita!

Vaasan Ruispalat 12 kpl/ps 660 g (2,11/kg) 3 ps/talous

Hinnat voimassa COLUMBUKSEN S-marketissa la 11.4. saakka

1

5

49

Hinta voimassa to 9.4. asti

89

Paulig Juhla Mokka Kahvi 500 g (3,78/kg) 2/talous

14

85/kg

Gourmet Quality Lampaan ulkofile pakaste/n. 1 kg alkuperämaa Uusi-Seelanti

9

95/kg

Vataja Savulammaspaisti n. 900 g alkuperämaa Uusi-Seelanti

/kg

Jokisen Eväät Norjalainen lohifilee vakuumipakattu n. 0,8-1,4 kg/pkt 2/talous

�����������������

/kg

Wursti Kalkkunafilerulla n. 1 kg alkuperämaa Saksa

1 2 78 17 0 19

Hinta voimassa ke-la 8.-11.4.

29

Espanjalainen Uuden sadon peruna

5

85

/kg

Gourmet Quality Luuton lampaan paisti pakaste/n.2,2 kg alkuperämaa Uusi-Seelanti

265

Hinta voimassa ke-la 8.-11.4.

/kg

/kg

Oolannin Valkosipuliperunat 750 g (3,53/kg)

Suomalainen Kurkku

Hinta voimassa 3.4.-2.6.

95

Arla Kevyt- tai rasvaton maito 1 l alkuperämaa Ruotsi

MAKSUTAPAETUA S-ETUKORTILLA!

Suomalainen yritys, jonka sinä omistat. HOK-Elannon omistavat sen asiakasomistajat.

6

95

Kun maksat S-Etukortilla, saat 0,5 % maksutapaetua. Se maksetaan Bonuksen tapaan kerran kuussa.

Koff III-olut 24 tlk 7,92 l (1,81/l) (sis.pantit 3,60) 2/talous

9

95

Elonen Sacherkakku 8–10 hlö 1 kg

Palvelemme ma–to 7–21, pe 10.4. ja ma 13.4. SULJETTU, la 7–18.

S-market Columbus, Vuotie 45, 00980 Hki, p. 010 76 61100


myรถs tuulilasin pinnoite


Flyygeliä ja swingiä To 16.4. klo 18 Flyygelikuu: Niklas Pokki. Istahda hetkeksi Vuotalon aulaan ja lumoudu pianisti Niklas Pokin soitosta. Tragediaa, myrskyä ja nostalgiaa saksalaisessa ja venäläisessä pianomusiikissa. Ohjelmistossa Mozartia, Brahmsia ja Rahmaninovia. Kesto 45 min. Vapaa pääsy. Kirjakahvila Pokkarissa esiintyy to 9.4. klo 18.30 Swing Z = OlliPhilippe Lautenbacher, kitara ja laulu, Kari Matikainen, akustinen bassokitara ja laulu, Juha Leino, cajon, perkussiot, poskitrumpetti ja laulu. Popin, räpin ja swingin sekoitusta. Tilaisuus on ilmainen.

Photo Aurinkolahti digivalokuvauskilpailu 1.4.-31.8.

Helsingin Aurinkolahti-Seura ry järjestää kaikille avoimen digivalokuvauskilpailun. Kilpailuaika on 1.4.-31.8.2009. Parhaat kuvat palkitaan!

”Foto Aurinkolahti” – digivalokuvauskilpailun säännöt

Kilpailuun voivat osallistua kaikki ne henkilöt, jotka ovat käyttäneet kuvaamisessa aiheenaan Helsingin Aurinkolahtea. Kilpailuun voi osallistua myös aikaisemmin otetuilla kuvilla, joita ei ole julkaistu painettuna tai näyttelyn muodossa ennen 1.4.2009.

Palkinnot

Swing Z Pokkarissa 9.4.

Näyttelyt Vuotalossa

18.4. asti Vuotalon galleriassa Vuotalon pääsiäisnäyttely Sokerihumala ja muita vaiheita, puupiirroksia Heli Kurunsaari (Pääsiäisen Hysteerikana vierailee galleriassa 8.4. klo 10, 14 & 17!)

Automurto

Verkkotie 14 kohdalla oli murtauduttu autoon to-pe 2.-3.4. välisenä aikana. Autosta oli viety mm. navigaattori ja kännykkä.

Rattijuoppoja

Viikonloppuna jäi Vuosaaressa kiinni 2 rattijuoppoa, toinen 4.4. klo 10.20 ratsiassa Fallapakan kohdalla (0,84 promillea) ja toinen 4.4. klo 23.30 Karavaanisillalla (0,53 promillea).

Ramsinniemeen uusia pientaloja ja huvilamiljöötä Asemakaavaehdotus mahdollistaa asuinpientalojen rakentamisen Verkkotien pientaloalueen jatkoksi Verkkopolun lounaispäähän uuden kadun, Haavikujan molemmin puolin. Tonttikohtainen rakennusoikeus on neljällä isommalla tontilla, kahdella tontilla Ramsinniementien varressa ja kahdella tontilla alueen pohjoisnurkassa 200 k-m2.Pääosa Ramsinkannaksen kaava-alueesta merkitään virkistysalueeksi. Kannaksen poikki on merkitty mahdollisuus rakentaa melontaa ja soutua varten kanava Kortlahdelta Pikku Kortlahdelle. Asemakaava mahdollistaa Kortlahden rannalla olevan kahden, nykyisin loma-asuntokäytössä olevan entisen kalastajatilan, Sommarron ja Kortnäsin säilymisen nykyisessä käytössään.

Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa. Pääpalkintona on 200 euron arvoinen lahjakortti, jonka lisäksi jaetaan kaksi 100 euron arvoista lahjakorttia. Palkinnot ovat verovapaita. Kilpailun aiheesta ja kilpailukuvista Kilpailun aiheena on Aurinkolahti. Kuvat voivat olla esim. maisemakuvia Aurinkolahdesta eri vuodenaikoina, ihmisiä ympäristössään jne. Kilpailuun voi osallistua vain digitaalisessa muodossa olevilla kuvilla enintään 5 kuvaa/osallistuja. Alkuperäiskuvien on oltava pidemmältä sivultaan vähintään 3000 pikselin levyisiä ( 5-6 megapikselin kuvia). Kilpailuun lähetetään kuvista pienennetty jpeg-muotoinen versio, jossa kuvan pidempi sivu on 1000 pikseliä. Osallistujan on pyydettäessä myöhemmin lähetettävä kilpailun järjestäjille kuvan alkuperäiskokoinen versio. Kuvaajalla on oltava kilpailukuviinsa täydet oikeudet. Kuvaajan on myös varmistettava kuvassa mahdollisesti

esiintyvien henkilöiden suostumus kuvan julkaisemiseen. Helsingin Aurinkolahti-Seura ry pidättää itsellään oikeuden julkaista minkä tahansa kilpailuun osallistuneen kuvan myöhemmin ilman erillistä korvausta esim. valokuvanäyttelyissään, internet- sivuillaan tai omissa painotuotteissaan, kuten esim. esitteissä ja postikorteissa. Kilpailun järjestäjä saa rajata ja käsitellä kuvaa esitysyhteyden edellyttämällä tavalla. Kilpailutöiden lähettäminen Kilpailukuvat on lähetettävä sähköpostin liitteenä 31.8.2009 mennessä osoitteeseen: fotoaurinkolahti@gmail.com Kuvatiedostot nimetään kuvaajan nimimerkillä ja juoksevalla numerolla, esim. ”Aurinkolahdenzoomailija.1.jpg”. Sähköpostiviestissä on ehdottomasti mainittava kilpailuun osallistujan nimimerkki, täydellinen nimi, osoite ja puhelinnumero. Kuvia, joiden kuvaajan yhteystiedot ovat puutteelliset, ei oteta kilpailukuvia arvosteltaessa huomioon.

Tulosten julkistaminen

Tulokset julkistetaan syyskuun 2009 aikana Vuosaari-lehdessä ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Lisäksi seuralla on tarkoitus järjestää valokuvanäyttely kilpailuun osallistuneista kuvista myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kilpailun tuomaristo

Tuomaristo koostuu 5 jäsenestä, joista 2 on seuran ulkopuolista, valokuvausalan ammattilaista. Kilpailusihteerinä toimii Ulla Äkräs, jolta saa kilpailua koskevaa lisätietoa p. 050- 5345410.

SSV:llä mestaruus katkolla

SSV johtaa salibandyliigan loppuotteluita Tapanilan Erää vastaan 2-0 ja mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla ensi perjantaina Helsingin jäähallissa. Lauantaina pelatussa ensimmäisessä ottelussa kaatui Erä vakuuttavan esityksen jälkeen 5-2. Toisen ottelun SSV vei maalein 4-3. Juha Kivilehto (kuvassa oik.) taituroi SSV:lle kolme maalia. Kolmas loppuottelu alkaa jäähallissa perjantaina klo 16.30. Kuva: Juhani Järvenpää


4

Vuosaari

Kirjailijailta Pokkarissa Vuosaari-Seura ry:n kirjalijaillassa 1.4. julkistettiin Anja Hinkkasen toimittama kirja “Asukasvaikuttamista ja kulttuuritoimintaa itäisessä Helsingissä vuosina 1985-2009“. Siinä on koottuna yksiin kansiin ytimekkäästi Itä-Helsingin kulttuuriviikkojen neljännesvuosisatainen toiminta. Illassa esittäytyivät alkuvuodesta runokirjansa “Maininkien matkassa” julkaissut Tapani Jormanainen ja esikoiskirjailija Olli Nurmi. Olli on 2000-luvun uusia vuosaarelaisia, jolla Rastilan ko-

din rakennustyön ohessa syntyi novellikokoelma “Puhallus ja muita kertomuksia”. Illan ilopillerin tarjosi Eelis Lajunen, joka esitti hauskoja runoja lapsille ja isovanhemmille tarkoitetusta runokirjastaan “Ketun kauppamatka”. Malja kohotettiin Vuosaaren monipuoliselle kulttuurielämälle. Teksti: Anja Hinkkanen Kuva: Leo Kinnunen

Illan esiintyjät vasemmalta: Olli Nurmi, Anja Hinkkanen, Eelis Lajunen ja Tapani Jormanainen.


5

Vuosaari

Pääsiäistervehdys

PÄÄSIÄINEN JA ILMASTONMUUTOS

Joku voi ihmetellä, mitä tekemistä mämmillä, suklaamunilla ja pää-

siäistipuilla on ilmastonmuutoksen kanssa. On niillä. Se ainakin on, että kaikkiin vuoden juhliin, nyt yhä enemmän myös pääsiäiseen, liittyy lisääntyvä krääsän tuotanto, josta jää aina vain isompi hiilijälki. On kuitenkin myös mahdollista nähdä ihan toisenlainen, myönteinen kytkentä. Pääsiäisen kristillinen sisältö tuo toivoa ilmastonmuutoksen ja luonnontuhon uhkaaviin näkymiin.

P

ääsiäisenä kuljemme Jeesuksen mukana kärsimyksen ja kuoleman juhlasta elämän ja ilon juhlaan. Juhlimme elämän voittoa kuolemasta, iloitsemme uudistumisesta, joka on tullut haavoittamisen ja tuhoamisen sijaan, Juhlaa vielä säestää se mikä tapahtuu luonnossa: kevään ylösnousemus talvihaudastaan. Pääsiäistapahtumien synnyttämä kristillinen usko on elämänliike, liike elämän puolesta kaikkea sitä vastaan, mikä elämän voi ajallisesti tai iäisesti tuhota. Siksi se olemuksensa mukaisesti ei voi olla olematta myös luonnonsuojeluliike.

Toki tiedän, että on myös sellaista kristillisen uskon ilmentymää,

jossa pyritään pelastumaan pahasta maailmasta kuin koira veräjästä, maailman vääryydestä ja ekologisesta tuhosta paljoakaan piittaamatta. Maailman loppu on suorastaan salaa toivottu, koska se tietää Jeesuksen toista tulemista. Tärkeää on oma pääsy taivaaseen, missä kasvihuonepäästöistä ei ole mitään haittaa. Mielestäni tällainen ajattelu on Jeesuksen oman toiminnan ja opetuksen vastaista.

Jeesus toimi monella tavalla parantajana, elämän eheyttäjänä, ei

sen hajottajana tai näivettäjänä. Hän oli rauhan puolella väkivaltaa vastaan; hän julisti sisaruutta ja veljeyttä, joka voittaa vihollisuuden. Hän nosti ihmisiä häpeästä takaisin ihmisarvoonsa ja marginaalista sosiaaliseen yhteyteen. Nälän näännyttämille hän jakoi leivän. Tuhoisasti itseänsä vihaavista hän teki armahtamalla itsensä armahtajia. Hän oli parantamassa ihmisen elämää nimenomaan tässä ja nyt, tässä maailmassa ja ajassa, eikä vasta iäisyydessä.

K

un Jeesus puhuu tuonpuoleisesta, hän tekee sen yleensä ohjatakseen ihmisiä oikeisiin tämänpuoleisiin valintoihin. Ajallinen ja iäinen eivät ole toistensa vaihtoehtoja tai vastakohtia. Kristilliseen uskoon sisältyvä iankaikkisen elämän toivo ei vähennä – toisin kuin monet ajattelevat - tämän ainutkertaisen ajallisen elämän merkitystä eikä vesitä meidän vastuutamme tästä maailmasta. Päinvastoin. Merkitys ja vastuu korostuvat, kun elämme Iäisen ja Pyhän edessä, jolle on tehtävä kaikesta tili.

Kristillinen pääsiäisusko luo kahdella tavalla toivoa. Toisaalta se voi

kätkeä meidät jo nyt kaikkien kuoleman ja tuhon faktojen keskellä iankaikkiseen elämään. Toisaalta se juuri näin vapauttaa ja innostaa meidät elämänliikkeen aktivisteiksi tässä ajassa ja maailmassa. Tehtävänä on suojella ja puolustaa Luojan luomaa elämää tällä pallolla ja toinen toisissamme. Siksi kristittyinä olemme yhdessä muiden kanssa, yksilöinä ja yhteiskuntina, torjumassa tuhoisaa ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen tuhlaamista. Tavoitteena on, että lastenlastenlapsillemmekin täällä maailmassa on riittävästi rairuohon vihreää ja kunnolliset elämän edellytykset. Pääsiäistä, elämän juhlaa, on syytä juhlia. Kirkon ”juhlatilaisuuksista” kerrotaan näillä seurakuntasivuilla. Kotona voi vaikkapa iloiten ja hyvällä omallatunnolla syödä kohtuullisesti mämmiä ja munia pöydässä, joka on koristettu pääsiäistipuilla. Siunattua pääsiäistä teille kaikille! Seppo Tirkkonen Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra


6

Vuosaari

PÄÄSIÄISEN POLIITTINEN DRAAMA Jeesus joukkoineen saapui Galileasta, syrjäisestä ja halveksitusta pohjoisen rajaseudulta pääsiäisenä Jerusalemiin. Koko Jeesuksen toiminta on tähdännyt tähän, haastamaan valtakoneiston lopulliseen välien selvittelyyn. Vastakkain ovat vanha järjestys, jonka keskuksena on Jerusalemin temppeli ja uusi järjestys, jonka keskuksena on Jeesus itse. Temppelissä harjoitettava päivittäinen kultti oli yhteiskuntaa koossa pitävä voima, johon vallitseva järjestelmä ankkuroitiin ja jonka avulla se laillistettiin. Temppeli oli Jerusalemin taloudellisen elämän keskus, joka kasasi omaisuutta muun muassa kymmenyksillä, lainojen koroilla, lahjoituksilla. Ylijäämävarallisuus kasaantui Jerusalemiin. Ei ollut olemassa minkäänlaista mekanismia jolla temppelin toiminnasta saatuja varoja olisi voitu välittää suurimmassa puutteessa eläville. Temppeliin virtaavaa varallisuutta käytettiin ylellisyyksiin tai sitä yksinkertaisesti varastoitiin temppeliaarteistoon arvokkaiden metallien tai tavaroiden muodossa. Ei ole siis ihme, että Jeesus hyökkäsi temppeliä vastaan. Hän ei halunnut uudistaa kulttia vaan lopettaa sen kokonaan. Taloudellisesti köyhiä sortava laitos oli hävitettävä ja temppeliin sidottu Jumala oli vapautettava. Temppelin ”puhdistaminen” ei ollut mikään impulsiivinen purkaus vaan tarkkaan harkittu symbolinen teko, jolla Jeesus osoitti temppeliin perustuvan järjestelmän lakkauttamisen. Meidän on vaikea ymmärtää tapahtuman merkittävyyttä. Temppelikultin lopettaminen merkitsi Jeesuksen ajan juutalaisille maailmanloppua. Voi vain kuvitella minkä shokin Jeesuksen temppeliaktivismi aiheutti. Vallanpitäjät ymmärsivät Jeesuksen teon symbolisen merkityksen kirkkaasti. Jeesus oli todellinen uhka heidän yhteiskunnalliselle valta-asemalleen. Temppeliaktion jälkeen juutalaiset vallanpitäjät

alkavat käydä kulissien takaisia neuvotteluja roomalaisten miehittäjien kanssa Jeesuksen eliminoimisesta. On siis poliittisen teatterin aika. Näyttämö on rakennettu huolella. Ei pelkästään aika ja paikka ole kohdallaan, myös poliittisen draaman kannalta keskeisimmät roolihenkilöt ovat läsnä: roomalaiset ja juutalaiset vallanpitäjät, kansa, opetuslapset taustalla, ja kapinalliset, joita edustavat Barabbas sekä kaksi Jeesuksen rinnalle naulittavaa poliittista rikollista. Näytelmä lähtee liikkeelle pääsiäisaterialta, joka alkaa mahdollisimman ikävissä merkeissä. Jeesuksella ei ole mitään illuusioita opetuslasten uskollisuudesta. Hän ilmoittaa yhden heistä kavaltavan hänet. Jos yhteinen ateria on kaikkein läheisimmän toveruuden muoto, osallistuminen siihen petturina on tuon läheisyyden syvintä vahingoittamista. Suurin tragedia on siinä, että Juudas on yksi heistä, yksi kahdestatoista. Petos tulee yhteisön sisältä. Ateriaepisodi siirtyy äärimmäisestä petoksesta äärimmäiseen läheisyyteen, ehtoolliseen. Jeesus siunaa ja jakaa leivän ja viinin. Siinä ei ole mitään uutta tai ihmeellistä. Kyseessä oli aterioimiseen liittyvä yleinen traditio. Uutta ja radikaalia oli sen sijaan se, että Jeesus liitti leivän ja viinin itseensä, ruumiiseensa. Leipä, joka ruokki erämaassa Egyptistä vapautuneet, on nyt Jeesuksen ruumis, joka on juuri valmistettu kuolemaa varten. Malja symbolisoi uutta liittoa joka vahvistetaan Jeesuksen veren vuodattamisella. Jeesus hylkää perinteisen temppelikeskeisen pääsiäisen vieton ajamalla sisään pääsiäiseen oman myyttinsä: Ihmisen Poika antaa elämänsä ihmisten puolesta. Temppeliliturgian tilalle Jeesus tarjoaa oman ruumiinsa, messiaanisen toimintansa elämässä ja

kuolemassa. Jeesuksen vangitsemisen ja opetuslasten pakenemisen jälkeen aika tiivistyy ja draama huipentuu. Näyttämöä hallitsee vain yksi asia: kohtaloonsa alistuva Jeesus seisomassa vallan ja voiman edessä. Kyseessä on poliittinen oikeudenkäynti jossa juridisilla väitteillä ei ole mitään merkitystä. Jeesus ymmärtää sen ja vaikenee. Vallanpitäjät tuomitsevat Jeesuksen koska he tietävät, että hän on sitoutunut heidän kukistamiseensa. Suuren neuvoston ja Pilatuksen kuulustelut ovat pelkkää parodiaa. Neuvoston epätoivoiset yritykset saada pitävä syyte Jeesusta vastaan valheellisten todistajien avulla ovat koomisia. Ironiaakin löytyy. Väite, että Jeesus hajottaa ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakentaa tilalle uuden, joka ei ole ihmisten tekemä, on itse asiassa totta kuten myös syyte hänen messiaanisuudestaan. Jeesuksen vastustajat ilmaisevat tahtomattaan keskeisen ideologisen taistelun joka vallitsee Jeesuksen ja temppelivaltion välillä. Samoin Rooman prokuraattori Pilatus ilmaisee asian ytimen kysyessään Jeesukselta, onko tämä juutalaisten kuningas. Parodia on ”neuvotteluissa” joita Pilatus käy kansan kanssa, ikään kuin kansalla olisi todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa itsevaltaisen prokuraattorin päätöksiin. Häilyväisen kansan kuvaus on karikatyyrimainen. Hetki sitten he kuuntelivat Jeesusta halukkaasti (Mk 12:38), nyt he huutavat häntä ristiinnaulittavaksi. Poliittinen teatteri jatkuu, kun kansalle annetaan mahdollisuus valita kahden kapinallisen välillä, Barabbaan ja Jeesuksen. He edustavat kahta täysin erilaista vallankumouksellista toimintaa, väkivaltaista ja väkivallatonta, silti molemmat johtavat samaan kohtaloon: vankeuteen ja lähestyvään teloitukseen. TerroristiBarabbas on valtaeliitille paljon vaarattomampi kuin Jeesus. Yhteiskunnallisesta kapinallisuudestaan huolimatta hän ei uhkaa eliitille korvaamattoman tärkeää temppelikulttia. Papisto on valmis liittoihin kenen kanssa tahansa terroristien, kansan, miehittäjien – eliminoidakseen Jeesuksen, joka ainoana muodostaa uhkan heidän yhteiskunnalliselle vallalleen. Valinta Barabbaan ja Jeesuksen välillä on näennäinen. Valtakoneisto manipuloi kansan asettumaan status quon taakse ja valitsemaan Barabbaan. Päätös Jeesuksen kohtalosta on jo tehty vallan kabineteissa. Kansalla on vain marionetin rooli. Aika on tullut Jeesuksen ottaa ristinsä. Via dolorosa-draamasta on tehty kirkollisessa perinteessä henkilökohtaista hurskauden harjoitusta. Poissa on sen todellinen merkitys: imperialistisen vallan poliittinen teatteri, jossa lyödyt viholliset, yhteiskunnalliset kapinalliset, pakotetaan kantamaan

”paraatissa” omaa kuoleman paaluaan. Jeesuksen kohtalo oli pettymys, ei pelkästään omille kannattajille, myös monille vastustajille. ”Tulkoon nyt ristiltä alas – Messias, Israelin kuningas! Kun sen näemme, me uskomme häneen.” Kriitikoiden salainen toive oli saada parempi loppu tälle tragedialle. He ovat valmiita uskomaan, vain ja ainoastaan vain, jos Jeesus tuo kertomukseen voittoisan lopun. Heidän silmänsä eivät näe sitä mitä juuri on tapahtumassa. Ainoa merkki mikä heille annetaan, on kärsivä Ihmisen Poika. Kansa ja vallanpitäjät vaativat saada nähdä ihmeen, sen sijaan he näkevät Ihmisen Pojan ilmestyksen, hänen tulemisensa ristillä. Tämä vahvistetaan kahdella apokalyptisella merkillä: aurinko pimenee ja temppelin väliverho repeää ylhäältä alas asti. Maailmanjärjestys on kumottu ja vallat ovat kaatuneet. Käsin tehty temppeli on symbolisesti tuhottu. Draaman loppuhuipennus on vielä näkemättä, se miten uusi, ihmiskäsin tekemätön pyhäkkö nousee. Naiset nousevat nyt päärooliin. Miehet olivat jättäneet ja pettäneet Jeesuksen, mutta naiset seisoivat hänen rinnallaan loppuun saakka. Naiset olivat ymmärtäneet sen mikä yhteisön miehille oli mahdotonta: palvelevan johtajuuden. He ovat todellisia Jeesuksen opetuslapsia. Naisten

nostaminen näin korkeaan asemaan oli todellista radikalismia yhteiskunnassa jossa he olivat vailla kansalaisoikeuksia. Maailman järjestys on käännetty nurin korkeimmista poliittisista voimista syvimpiin kulttuurisiin muotoihin. Naiset saavat tehtäväkseen viedä ylösnousemuksen sanomaa eteenpäin. Ylösnoussut Jeesus uudistaa katkerasti epäonnistuneen opetuslapseuden kehottamalla naisia kertomaan hänet hylänneille opetuslapsille ja hänet kieltäneelle Pietarille menevänsä heidän edellään Galileaan. Tarina kääntyy nyt toisinpäin. Palataan takaisin sinne mistä lähdettiin, Galileaan ja aloitetaan kaikki alusta. On kyse päättymättömästä ympyrästä, uudelleen aloittamisen mahdollisuudesta kertakaikkisen epäonnistumisen jälkeen. Markuksen evankeliumin loppu (16:18) on hätkähdyttävä. Naiset eivät uskalla kertoa kenellekään haudan tapahtumista. Pallo heitetään siis minulle, lukijalle. Mitä minä teen, pakenenko vai seuraanko Jeesusta Galileaan? Ylösnousemus ei ole vastaus vaan ratkaiseva kysymys. On olemassa ainoastaan yksi aito todistus ylösnousseesta Jeesuksesta: hänen seuraamisensa. Pastori Kai Sadinmaa (Kuvat pääsiäisvaelluksesta kirkolla v. 2008)

Kai Sadinmaa ja Hanna Kaisa Kotilainen.


7

Vuosaari

AURINKOKIN TANSSII - MITEN KERRON LAPSELLENI PÄÄSIÄISEN ILON? Kolmevuotias kyselee auton takapenkiltä, että koska mennään taas serkuilla käymään. Äiti vastaa nopeasti, että pääsiäisenä mennään, kun niin on sovittu. Sitten takapenkiltä kuuluukin astetta vaikeampi kysymys: ”Mikä on pääsiäinen?” Äiti miettii hetken ja vastaa kertoen pääsiäisen olevan juhlapäivä, vähän niin kuin joulu. Lisää äiti lupaa kertoa joskus myöhemmin.

MUSIIKKI VÄRITTÄÄ PÄÄSIÄISEN TUNNELMAA Nyt on jälleen kirkollisen musiikin sesonkiaika. Pääsiäinen ja sitä edeltävä ns. hiljainen viikko täyttää jälleen kirkot ja konserttisalit musiikilla. Pääsiäisviikko on suurten passioiden, kärsimysmusiikin aikaa ja toisaalta riemulaulua siitä, että Kristus on ylösnoussut. Musiikin avulla ikään kuin realisoidaan tähän hetkeen 2000 vuotta sitten tapahtuneita asioita, tunnelmia ja tuntoja. Musiikin merkitys tunnelmien ja tapahtumien kuvaajana saa huomattavan aseman erityisesti hiljaisen viikon erilaisissa jumalanpalveluksissa sekä Kiirastorstain ja Pitkäperjantain perinteisissä Passio-esityksissä Kun Jeesuksen kärsimyksestä kertovat raamatuntekstit yhdistetään musiikin kanssa, syntyy jotain, joka menee vielä syvemmälle kuin pelkkä sana. Musiikin avulla pystytään kuvailemaan sellaisiakin tunteita ja tunnelmia, joihin sanat eivät riitä. Pitkäperjantaina jumalanpalveluksessa urutkin vaikenevat, kuin kommenttina kaikelle tapahtuneelle. Säestyksetön virsilaulu ilmentää seurakunnan pohjatonta surua ja järkytystä.

Pääsiäissunnuntaina musiikin sävy muuttuu täysin vastakkaiseksi: kristikunnan suurin juhla on koittanut! Virsissä on uuden toivon sanomaa ja riemua ja urut julistavat ilosanomaa tyhjästä haudasta ja Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Vaan mitäpä lisää sitä kertoisi lapselle pääsiäisestä, josta itsellä tulee nopeasti mieleen melko synkät kuvat: haudat ja ristit ja kärsiminen ja kuolema. Jotakin haluan kuitenkin kertoa itse juhlasta ja sen sanomasta, mutta mistä aloittaisin. Ehkä paikallaan on ensin pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mikä pääsiäisessä on tärkeää ja keskeistä.

luonnossa herää taas kasvamaan. Lapsena kiipesimme perheen kanssa aikaisin pääsiäisaamuna korkealle kukkulalle katsomaan, kun aurinko noustessaan tanssi ja juhli. Mummo sanoi aina, että aurinkokin juhli Jeesuksen ylösnousemusta. Ylösnousemuksesta en ymmärtänyt vielä silloin juuri mitään, mutta auringon ja mummon ilon ja eväät muistan. Pääsiäinen onkin iloinen juhla! Syvimmiltään pääsiäisenä saa iloita elämästä, jonka on saanut lahjaksi. Pääsiäinen tarjoaa tilaisuuden juhlia ja iloita ja kiittää omasta ja läheisten elämästä. Tähän iloonhan Jeesus sieltä haudasta kömpi meidät vapauttamaan. Ei meillä ole hätää täällä maailmassa, kun meitä suojaa Isä Taivainen ja meidän kanssamme kulkee Jeesus, joka osaa tien kuolemasta ikuiseen elämään.

Pääsiäinen osuu keväälle ja aikaan, kun aurinko alkaa lämmittää ja lumet sulaa ja kaikki

Mitä minä itse sitten kerron kolmivuotiaalleni pääsiäisestä, kun se sopivan rauhallinen hetki koit-

taa? Kerron hänelle sanoin ja halauksin, että pääsiäisenä iloitaan, kun saadaan elää. Ja tietysti voimme yhdessä huomata, miten paljon meillä on perheessämme ja lähellämme ihmisiä, jotka ovat meille tärkeitä ja rakkaita. Voimme heille kertoakin, että olemme iloisia heistä. Uuden elämän ja kasvun ihmettä voimme ihastella keväisessä luonnossa. Ehkä lähdemme serkkujen kanssa eväsretkelle tai kotona ihmettelemme, kun rairuoho kasvaa. Samalla kerron siitä auringosta, joka tanssi meille. Jeesuksen kuolemasta me emme taida vielä puhua, mutta jotakin tekee silti mieleni kertoa tyhjästä haudasta. Ehkä teemmekin kuten työkaverini vinkkasi: laulamme virttä Lensi maahan enkeli (virsi 88) ja sitten kuuntelemme rauhassa, jatkuuko keskustelu vai jatkammeko jutustelua ensi viikolla tai ehkä ensi vuonna. Hanna Kaisa Kotilainen, äiti ja pappi

Tätä musiikillista väriskaalaa olet tervetullut kuuntelemaan Vuosaaren kirkkoon pääsiäisviikon jumalanpalveluksiin!

VUOSAAREN MERIMIESKIRKKO ON AVOIN KAIKILLE

To 9.4. klo 14 Kiirastorstain ehtoolliskirkossa ja klo 18 kiirastorstain iltamessussa avustaa, Jussi Hirvonen, laulu. Pe 10.4. klo 11 Pitkäperjantain sanajumalanpalveluksessa mukana myös Vuosaaren Kantaattikuoro. La 11.4. klo 22 Pääsiäisyön messussa avustaa Keijo Silventoinen, oboe. Su 12.4. klo 11 Pääsiäispäivän messussa Amanda Espinosa ja Krista Pulkkinen de Espinosa soittavat viulua. Teija Tuukanen, kanttori

Vuosaaren merimieskirkko avasi ovensa 19.1. merimiehille, rekkakuskeille ja suurelle yleisölle. Siinä samassa toteutui unelma siitä, että Helsinki saisi oman merimieskirkkonsa. Suomen merimieskirkolla on toimipisteitä monessa Euroopan satamassa, sekä useimmissa Suomen satamakaupungissa. Ulkomailla Merimieskirkko on pala Suomea, kotoisa paikka, jossa saa puhua suomea, juoda suomalaista kahvia korvapuustin kera, käydä saunassa ja tuntea olonsa kotoisaksi. Suomessa merimieskirkko on erittäin kansainvälistä. Sitten tammikuun 19 päivä Vuosaaren merimieskirkossa on käynyt merimiehiä 15 eri maasta. Täällä on kuultu monta eri kieltä puhuttavan ja täällä on soitettu maapallon joka kolkkaan. Kun merimies

tulee merimieskirkkoon, hänelle tarjotaan pieni hengähdystauko laivan ahtaudesta ja melusta, työn ankeudesta ja kiireestä. Siihen lyhyeen hengähdystaukoon kuuluu ehkä soitto kotiin, tai sähköposti kotiväelle, hetken aikaa tukevaa maata jalkojen alla. Hiljaisuutta tai keskustelu luotettavan henkilön kanssa tai yhdessäoloa biljardipöydän ympärillä. Täällä voi myös käydä saunassa. Vuosaaren merimieskirkko on avoin kaikille, jotka tulevat käymään. Paitsi merimiehiä ja rekkakuskeja, täällä käy myös seurakuntaryhmiä ja muita kiinnostuneita. Moni Vuosaarelainen on ottanut tavakseen käydä päiväkävelyllä merimieskirkolla juomassa kupillisen kahvia. Yhdessä Vuosaaren seurakunnan kanssa järjestetään jumalanpal-

Ben Thilman veluksia täällä, ja koska rakennus on vihitty kirkoksi, niin täällä voi viettää messua. Toivottavasti merimieskirkosta tulee myös suosittu toimituskirkko. Mutta ennen kaikkea merimieskirkon toiminta on suunnattu merimiehille ja rekkakuskeille. Nämä ovat aina tervetulleita ja jokainen, joka haluaa voi omalla panoksellaan tukea tätä työtä. Vuosaaren merimieskirkolla palvelee noin 15 vapaaehtoista. Monessa merimieskirkkopiirissä tuetaan työtämme esimerkiksi kutomalla sukkia tai keräämällä rahaa myyjäisten kautta. Mutta ennen kaikkea tätä toimintaa kantaa kaikkien merimiesten ystävien esirukoukset, sekä merimiesten että merimieskirkon puolesta.

Vuosaaren merimieskirkko avattiin tammikuussa.

Ben Thilman, Vuosaaren merimieskirkon pappi


8

Vuosaari

YHTEISVASTUU 2009 MAAHANMUUTTAJIEN JA BANGLADESHIN KÖYHIEN ASIALLA Yhteisvastuukeräys syntyi aikanaan vahvasta suomalaisesta talkoohengestä 1950-luvulla. Kun työttömyys vaikeutti perheiden toimeentuloa tai kun halla vei viljan, kerätyillä varoilla autettiin ahtaalle joutuneet uuteen alkuun. 1960-luvulta lähtien Yhteisvastuukeräys alkoi kantaa vastuuta myös kaukaisista lähimmäisistä ja tuon vastuun kantaminen jatkuu yhä. Tänä vuonna täällä kotimaassa yhteisvastuukeräys tukee työttömiä maahanmuuttajia ja ulkomailla Bangladeshin köyhiä. Suomessa asuu tällä hetkellä noin 132 000 maahanmuuttajaa. Ulkomaalaissyntyisten suhteel –linen osuus maamme väestöstä on vain 2,5 prosenttia, joka on pienempi kuin missään muualla Euroopassa. Ulkomaalaistaustaisten on vaikea saada töitä ja maahanmuuttajien työttömyysaste onkin noin kolminkertainen kantaväestöön verrattuna. Vaikka maahanmuuttajalla olisi ammattikoulutus ja paljon työkokemusta, työllistyminen vaikeutuu mm. työnantajien korkeisiin kielitaitovaatimuksiin tai syrjiviin asenteisiin, ja näin korkeastikin koulutettu henkilö saattaa joutua odottelemaan oman alansa töitä vuositolkulla. YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan kaikilla tulisi olla oikeus työhön, yhtäläisiin työehtoihin ja kohtuulliseen palkkaan. Samoin Suomen yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän. Raamattu kehottaa kunnioittamaan kaikkia ihmisiä

HELATORSTAINA SENAATINTORILLE

ja ottamaan muualta tulleet hyvin vastaan. Bangladeshissä tuetaan yhteisvastuuvaroin pienyrittäjiä, maanviljelijöitä ja syrjittyjä naisia, joiden asema kylätoimikuntien avulla on lähtenyt uuteen nousuun. Erityisesti naisten pääsy ansiotyöhön on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi nostaa perheiden elintasoa. Moni suomalainen on jo ehtinyt tänä vuonna kantaa kortensa kekoon auttamalla lähimmäisiään täällä kotomaassa ja kaukana ulkomailla Yhteisvastuukeräyksen kautta. Jos kuitenkin haluat vielä osallistua yhteisiin talkoisiin lahjoittamalla omastasi, voit tehdä sen pankkisiirron avulla. Tilinumerot ovat: Nordea 208918-6775, OP-Pohjola 500001-20236228 ja Sampo 800016-51651, viitenumero on 308650. Voit myös soittaa lahjoituksesi, 0600 1 2009 (10,10 e/ puh. + pvm) tai lahjoittaa verkossa, www.haastaennakkoluulosi.fi.

YHTEISVASTUUKERÄYS – LUOTETTAVASTI LÄHIMMÄISENRAKKAUDEN ASIALLA

Yhteisvastuukeräyksen tuotto jakautuu seuraavasti: 60 % Kirkon ulkomaanavun kautta katastrofija kehitysapuun, 20 % kotimaisiin työllistämishankkeisiin ja 20 % kirkon diakoniatyön kriisiapuun kotimaassa. Hyvää alkanutta kevättä ja paastonaikaa sekä pääsiäisen odotusta! Toivottavat YV-tiimin puolesta pastori Arto Huhdanmäki sekä diakonit Liisa Kiiskinen ja Nita Laine.

Yhteisvastuun hyväksi kerättiin lippaiden kanssa muun muassa kauppakeskus Columbuksessa seurakunnan työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin. Kauppakeskuksessa asioivat ihmiset ottivat keräyksen pääosin myönteisesti vastaan ja keräykseen osallistui monenlaisia ihmisiä lapsista ikäihmisiin ja kantaväestöstä maahanmuuttajiin.

Tuleva helatorstai 21.5.tarjoaa Helsingin Senaatintorilla ainutlaatuisen tapahtuman. Piispa Eero Huovinen on esittänyt kaikille kutsun saapua yhteiseen juhlaan tunnuksella ”Samalla matkalla”. Pääkaupunkiseudun 39:ssa seurakunnassa ei järjestetä tuolloin jumalanpalveluksia, vaan väki kokoontuu kello 12 avoimen taivaan alla vietettävään juhlamessuun. Torimessussa seurakunta asettuu Tuomiokirkon portaille ja penkeille, ja alttari rakennetaan torille. Tapahtumalla juhlitaan Helsingin hiippakunnan 50-vuotista historiaa. Messun jälkeen torilla nautitaan Helsingin kaupungin tarjoamat kirkkokahvit. Iltapäivällä klo 15 on vielä mahdollisuus nauttia Suomen Lähetysseuran 150-vuotisjuhlakonsertista, jossa esiintyy mm. Exit-yhtye. Tapahtuman aikana torilla on lapsiperheille tarkoitettu Enkeli-teltta. Vuosaaresta pääsee senaatintorille kätevästi virsimetrolla. Ylimääräinen virsimetro lähtee helatorstaina Vuosaaren asemalta klo 10.55 ja toinen virsimetro Mellunmäestä klo 10.50. Itäkeskuksessa junat yhdistetään. Junassa lukee selvästi virsimetro ja metroradan kaikilla asemilla on vastuuhenkilöitä jakamassa yhdessä laulettavien virsien sanoja. Vuosaaresta lähtee kaksi vaunuparia ja kummassakin on laulu- ja musiikkiryhmä veisuuta vetämässä. Junat koristellaan sisältä lasten piirustuksilla ja askartelun tuotteilla, joiden aiheena on juhlamessun teema ”Mä silmät luon ylös taivaaseen”. Tervetuloa tälle elämysmatkalle!

LASTEN KANSSA SEURAKUNNASSA Mietimme usein mihin pienen lapsen kanssa voisi mennä viettämään aikaa ja rakentumaan itsekin. Seurakunnassa on mahdollisuus ma, ti, to aamupäivisin osallistua lapsen/lasten kanssa perhekerhoon, joka on aikuisten ja lasten yhteinen kerho. Perhekerhoja toimii Albatrossissa, Merirasti-kappelissa, kirkolla ja Solvikinkatu 11 kerhohuoneessa. Ohjelmassa mukavaa yhdessäoloa, laulua, kädentöitä, liikuntaa, kahvittelua ym. Tule tutustumaan! Alkukesästä on tarjolla lapsille ja perheille kesäkerhotoimintaa sekä rantapäivät Merihiekassa. Tarkemmat tiedot voit lukea nettisivuiltamme. Tervetuloa mukaan tutustumaan muihin lapsiin ja aikuisiin ja jakamaan arjen kokemuksia. Johtava lapsityöntekijä Leila Väisänen


Vuosaari

Jääkiekkokausi on paketissa Miehet edustus: HB AnjalankoskiViikingit 1-7. Edustus pelaa ensi vuonnakin 2 divisioonassa. -95 aluefinaali: Haukat-Viikingit/ R 3-2 ja. Kaikkien joukkueiden onnistunut sarjakausi on päättynyt, harjoittelu jatkuu ja jos haluat tulla mukaan Viikkareihin niin ota yhteys ko. joukkueenjohtajiin tai valmentajiin: www.viikingitjaakiekko.fi.

9


10

Vuosaari

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.com Puh. 3212 556 040-5538 857

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 3212 556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.com Julkaisija: VuoPress Ky

Ilmestymispäivä: Keskiviikko Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 3212 556, 040-5538 857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-5538 857 eero.honkanen@welho.com Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


11

Vuosaari

Ikaalisten kirkkokuoro ja pelimannit ihastuttivat Sunnuntaina 29. maaliskuuta vieraili Ikaalisten kirkkokuoro yhtyeineen Vuosaaren kirkon aamujumalanpalveluksessa. Iltapäivällä he pitivät kanttori Anna-Mari Yrjänän johdolla Konsta Jylhän kauneimmista lauluista kootun hengellisen konsertin. Konsta Jylhä (1910-1984) loi musiikillaan perustan ja imagon Kaustisen kansanmusiikkijuhlille. Kaustisen Purpuripelimannit esiintyivät Pitäjien Parhaat tvohjelmassa vuonna 1963 nostaen kansanmusiikin koko valtakunnan tietoisuuteen ja uuteen nousuun. Konsta Jylhä loukkaantui vaikeasti vuonna 1961 ja joutui jättämään autonkuljettajan ammat-

tinsa. Tuleva mestaripelimanni antautui soitolle. Kanttori Aaro Kentala (1920-1991) pyysi häntä merkitsemään muistiin sävellyksiään. Vuodesta 1963 alkaen syntyikin yli 1000 kansanmusiikkisävellystä ja hengellistä laulua. Ikaalisten kuoro lauloi 10 kauneinta hengelllistä laulua kirkkosalin täyteisen yleisön yhtyessä Suvivirteen. Aino Ojakoski soitti alttoviululla Vaienneen viulun. Laulusolisteina esiintyivät SirkkaLiisa Viheräkoski ja Timo Köntti. Ikaalisten vieraat saivat myös tutustua Vuosaareen Vuosaariseuran järjestämällä kiertoajelulla. AH

Lukijalta

Mustia jäävuoria

Vuosaaren satama on aurannut koko talven kaiken lumensa suoraan mereen ja mukana menee samalla kaikki lumen sekaan jäävä roina ja epäpuhtaudet. Tämä Itämeren häpeällinen likaaminen on saamassa jatkoa viereisen pienvenesataman kaavoituksen myötä. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi yksimielisesti kaavaesityksen,

jossa lumenkaato järjestetään samalla lailla kuin viereisen sataman alueella eli suoraan mereen. Kummallista asiassa on se, että ympäristökeskus uusimmassa lausunnossaan siunasi lumenkaadon mereen vaikka edellisen lautakunnan aikana se nimenomaan sitä vastusti. Jouko Malinen Itä-Helsinki

Siivoustalkoot Aurinkolahdessa lauantaina 18.4. Kevään lämmössä sulaneen lumen alta on taas paljastunut paljon roskia. Ne eivät ole tulleet katujen varsille tai puistoihin itsestään. Jonkun ihmisen on täytynyt kantaa ne sinne mukanaan. Aikuiset valittavat yleensä, että juuri lapset roskaavat ajattelemattomuuttaan. Kädestä putoaa karkki- ja jäätelöpaperi juuri siihen, missä makea pala on saatu suuhun. Jäljistä päätellen asia ei taida ollakaan ihan näin. Pahimmat ros-

Halkoja sylissä Ollessani Uutelassa kävelylenkillä torstaina 2.4 en ollut uskoa silmiäni mitä näin. Vastani tuli eläkeläismies kantaen sylissään huonosti sanomalehtiin käärittyjä, grillauspaikalta varastettuja klapeja. Ei voi kuin ihmetellä. Miten on mahdollista jos henkilöllä on varaa hankkia asunto meren rannalta takalla varustettuna, mutta ei enää takka-

Aurinkolahti Facebookissa Kaikkihan siellä ovat, nyt myös Aurinkolahti. Ja tietysti sieltä löytyy tietoja tulevista tapahtumista sekä mahdollisuus keskusteluun. Liity Aurinkolahden faniksi ja lataa omaa materiaaliasi. Harry Piela Solvikinkatu 19 A 24 00990 Helsinki harry.piela@iki.fi

puita. Mahtaa siinä poskia kuumottaa varastettujen takkapuiden lämmössä. On todella harmillista, kun vuosaarelaiset päiväkodit tekevät retkiä grillauspaikalle ja siellä ei ole puita, kun niistä osa on varastettu. Toivottavasti henkilö katuu tekoaan ja vie vastaavan määrän puita tilalle. Nimim. Retkiä lasten kanssa

ginosa koko Helsingissä. Helsingin kaupunki toimittaa käyttöömme siivousvälineitä ja roskasäkkejä, Kokoomuksesta on luvassa talkoohanskoja, Aurinkolahti-Seuralta talkooväelle lopuksi kahvit tai mehua pullan kera. Tervetuloa heti näkyviä tuloksia tuottavan ulkoilun pariin! Unto Palminkoski talkoovastaava

Yhteislaulua Ceciliassa Laula kanssamme Palvelutalo Ceciliassa Vuosaaressa maanantaina 20.4.2009 klo 15, Vuosaarentie 8 (Käynti Punakiventien puolelta). Huom. Toisena pääsiäispäivänä 13.4. ei ole yhteislaulutilaisuutta.

Seuratoimintaa...

Vuosaaren Eläkkeensaajat Tapaamistilaisuus on 14.4.09 Vuosaaren kirkolla Satamasaarentie 7. Aloitamme klo 14.00 kahvituksella ja ohjelma alkaa n. klo 14.30. Ohjelmassa mm. sketsi, runonlausuntaa ym.kivaa. Marja-Liisa Siira kertoo Mustavuoriprojektista. Keskikesän risteily Baltic Brincessalla 6-7 päivä heinäkuuta. Syksyn kylpylämatka on Biritalle lokakuun 4-10 päivä. Raili ottaa vastaan ilmoittautumiset, sekä kerää risteilymaksut ja kylpylän varausmaksut. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet! MLL Vuosaari MLL Vuosaaren Yhdistys järjestää suositun lastenvaate- ja lelukirpputorin la 25.4 klo 10-13 Albatrossissa srk:n tiloissa. Paikalla on 25 myyjää ja buffetti. Tervetuloa tekemään edullisia

Mustia jäävuoria Vuosaaren sataman edustalla.

kat putoavatkin meidän aikuisten käsistä: esimerkiksi Leikosaarentien ja Solvikinkadun välisessä metsikössä lojuu jäätelöpapereiden lisäksi mäyräkoirankuoria, savukerasioita ja muuta aikuisten harrastuksiin kuulunutta. Tulkaa aurinkolahtelaiset siivoustalkoisiin lauantaina 18.4. kello 10! Aloitamme Solvikinkadulta Katinkullan puiston kohdalta ja pidämme huolen siitä, että Aurinkolahti on kolmen tunnin päästä taas siistein ja viihtyisin kaupun-

AA-ryhmä Metro www.kolmio.org Kokoukset perjantaisin klo 19 Kahvikuja 3 seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 040-8484000. Vuosaari-Seura Kevätkokous jatkuu tilinpäätösasioilla keskiviikkona 22.4.klo 17.30 Vusaaren merimieskirkolla Sataman pääportin läheisyydessä. Ohjelmassa klo 18 kirkon esittely ja Sakaroitten merihenkinen musiikkiesitys. Johtokunta. Nordsjö Marthaförening Möte den 14.4. kl 14. Program: Reseskildring. Vuosaaren Urheilukalastajat Vuosaaren Urheilukalastajat ry:n varsinainen kevätkokous pidetään tiistaina 21.4. klo 18 kerhohuoneella. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 7 pukälän mukaisten asioiden lisäksi sääntöjen uudistusta. Hallitus.

Vuosaaren seurakunta Vuosaaren kirkkoherranvirasto www.helsinginseurakunnat.fi/ vuosaari Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma-pe klo 9-13, ke lisäksi 17.3018.30, p. 2340 6500, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl.fi. Päivystävä pappi: viraston aukioloaikoina p. 2340 6502. Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7 Ke 8.4. klo 18 Hiljaisen keskiviikon iltakirkko. Jussi Mäkelä ja Teija Tuukkanen. To 9.4. klo 14 Kiirastorstain ehtoolliskirkko. Liturgia ja saarna Kai Sadinmaa, avustamassa: Tommi Vanhanen, Pia Nordlund ja Liisa Kiiskinen, kanttori Teija Tuukkanen ja Jussi Hirvonen, laulu. Klo 18 Kiirastorstain messu. Liturgia Hanna Kaisa Kotilainen, saarna Kai Sadinmaa, kanttori Riitta Hirvonen ja Jussi Hirvonen, laulu. Pe 10.4. klo 11 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus. Liturgia ja saarna Seppo Tirkkonen, kanttori Riitta Hirvonen ja Vuosaaren Kantaattikuoro. La 11.4. klo 22 Pääsiäisyön messu. Liturgia ja saarna Pirkko Seitsonen, avustamassa: Hanna Piira ja Seppo Tirkkonen, kanttori Riitta Hirvonen ja Keijo Silventoinen, oboe. Su 12.4. klo 11 Pääsiäispäivän messu. Liturgia Tommi Vanhanen, saarna Arto Huhdanmäki, kanttori Teija Tuukkanen ja Amanda Espinosa ja Krista Pulkkinen de Espinosa, viulu. Ma 13.4. klo 11 2. pääsiäispäivän messu. Liturgia ja saarna Hanna Piira, avustamassa Pirkko Seitsonen, kanttori Teija Tuukkanen. Ti 14.4. klo 10 Perhekerho. Ke 15.4. klo 17.30 Vuosaari-kuoro. To 16.4. klo 11-12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 e. Klo 13 Merimieskirkkopiiri. Vieraana Jaakko Laasio. La 18.4. klo 16 Klassisen musiikin konsertti lapsille ja vanhemmille. Pirre Raijas, sello ja Reima Raijas, piano. Pullakahvitarjoilu. Vapaa pääsy. Su 19.4. klo 11 Messu. Liturgia ja saarna Kai Sadinmaa, avustaa Pirkko Seitsonen ja kanttori Teija Tuukkanen. Pyhäkoulu messun aikana. Ma 20.4. klo 12 Iltapäiväpiiri. Mukana Irma Koskinen. Ti 21.4. klo 10 Perhekerho. Ke 22.4. klo 17.30 Vuosaari-kuoro.

Katukappeli Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. Ti 14.4. klo 13 Rukoushetki. To 16.4. klo 16 Pappi tavattavissa. Klo 18 Arki-illan ehtoollinen. Pirkko Seitsonen. Ti 21.4. klo 13 Rukoushetki. Merirasti-kappeli Jaluspolku 3, p. 2340 6573, 050 541 2119 Ke 8.4. klo 18.30 Uusi laulu –kuoro. Ke 15.4. klo 18.30 Uusi laulu –kuoro. To 16.4. klo 10 Perhekerho. Su 19.4. klo 18 Sanan ja rukouksen ilta. Vieraana Kenneth Grönroos ja tulkkina Marike Römer. Ke 22.4. klo 18.30 Uusi laulu –kuoro. Albatross Kahvikuja 3, 2. krs., p. 2340 6571 Ke 8.4. klo 18-20 Venäjän- ja suomenkielen raamattupiiri. Ti 14.4. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Klo 15-16.30 Kirpputori ja kahvio. Monenlaista kivaa halvalla. Ke 15.4. klo 9.30 Lasten lauluaamu. Klo 15 Käsikynkässä. Tule suunnittelemaan yhteisiä ulkoilu-, kävely- ja yhdessäolotuokioita Vuosaaressa asuvien näkövammaisten ja näkevien kanssa. Perehdytämme opastukseen. Klo 18-20 Venäjän- ja suomenkielen raamattupiiri. To 16.4. klo 17.30 Iltaperhekerho. Pe 17.4. klo 12-14 Cafe Outolintu. Katsomme dokumentin Yksin Jumala. La 18.4. klo 11-12 Pyhäkoulu. Ma 20.4. klo 10 Perhekerho. Klo 13 Iltarusko raamattupiiri. Klo 18 Venäjänkielinen raamattupiiri. Ti 21.4. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille Klo 14 Askeleita Suomeen. Ke 22.4. klo 18-20 Venäjän- ja suomenkielen raamattupiiri. Myrskylintu Solvikinkatu 11 Ti 14.4. klo 10 Perhekerho. Ke 15.4. klo 18 Lähetyspiiri Näppärät. Ti 21.4. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Miesten piiri.


12

Vuosaari

PÄÄSIÄISEN HERKUT K-CITYMARKETISTA

Palvelemme ke–to 8.–9.4. klo 8–21, pe 10.4. suljettu, la 11.4. klo 8–18, su–ma 12.–13.4. suljettu.

Lihamestarin marinoidut LAMPAAN PAISTIT

10

19

95 kg

ERÄ Suomalaista Ahvenanmaan LAMPAANVIULUA!

Suomalainen savustettu LAMPAANVIULU

HK takuumurea NAUDAN ULKOFILEE palana, Suomi

HK takuumurea NAUDAN PAAHTO- tai SISÄPAISTI Suomi

Wursti KALKKUNANFILEE n. 1 kg kevytsuolattu

Bayreuth EDAM n. 2,6 kg Saksa

Westland Old Amsterdam GOUDA 250 g 15,96 /kg

Riitan Herkku MAALAISBRIE

29 90 19 90 12 890 399 99 3 95 14 65 5 2 150 95

95

Naudan MARMORIFILEEPIHVIT ulkofileestä

29

Suomi

kg

90 kg

Meiltä myös: LAMPAAN SISÄ- ja ULKOFILEET, PAAHTOPAISTIT, KYLJYKSET sekä JAUHELIHA Kalamestarin KYLMÄSAVULOHIVIETTELYS

Tuore suomalainen KIRJOLOHI kokonaisena

4

99

kg

Tuore TONNIKALA Sri Lanka

kg

Norjalainen LOIMULOHIFILEE

kg

kg

kg

kg

Tuore suomalainen KIRJOLOHENMÄTI

29

Saarioinen KERMA- tai VALKOSIPULIPERUNAT 700 g

90

5,41 /kg

kg

Kariniemen kananpojan MINUUTTIPIHVIT n. 1 kg

PARSAKAALI 250 g

Presidentti KAHVI 500 g ei Gold Label, 4,58 /kg

kpl

Espanja, 2,36 /kg

2

29

Champ Irto HERKKUSIENET Suomi

pkt

raj. 2/asiakas

kg

Valio Mustaleima tai Ritari JUUSTOT 270–300 g 18,83–20,93 /kg

Lieksan Laatuherkku PASHA 90 g 8,33 /kg

PRK

kpl

erä

viipaloitu, 2,58 /kg

Lapin Kulta III-OLUT 0,33 l tlk 24-pack

17

1,81 /l

1790 90 22 95 19 379 895 059 95 3 29 1 90 14 179

Primula Tähtitaivas PÄÄSIÄISLIMPPU 500 g

Fazer Passion JUUSTOKAKKU 720 g

90

20,69 /kg

ltk

Kymppi MÄMMI 700 g

sis. pantit 3,60 raj. 2 ltk/asiakas

pakaste, 2,56 /kg

Hinta voimassa 3.4.–3.6.2009

kg

kg

kg

rs

kg

kpl

kg

kpl

kpl

rs

Katso lähimmän K-citymarketisi tarjoukset netistä www.k-citymarket.fi Vaihtelua arkiruokaan – hyvät vinkit K-RuokaPirkassa.

www.k-citymarket.fi

yrtti-valkosipuli, punaviini tai kahvi

Lihamestarin täytetyt LAMMAS- tai BROILERIKÄÄRYLEET

HINNAT VOIMASSA KE–LA 8.–11.4.2009

HELSINKI VUOSAARI Tyynylaavantie 5, puh. 020 720 5900

KE–TO 8–21, PE suljettu LA 8–18. Lisätiedot www.kesko.fi/ Vastuullisuus

S-posti kauppias: marko.kakela@citymarket.fi Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis alv 22%), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 14,9 snt/min (sis alv 22%).

Vuosaari-lehti 14/2009  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmaisjakelulehti