Page 1

SELECTED WORKS

PAVITHAR SINGH


W

HEY THERE!

THANK YOU FOR TAKING TIME TO REVIEW MY WORKS. THE FOLLOWING ARE FEW SELECTED ACADAMIC AND OTHER WORKS COMPILED TO EXHIBIT MY SKILLSET THAT I BELIEVE WOULD HELP ME PERFORM TO THE BEST OF MY ABILITY AT YOUR ESTEEMED FIRM.I HOPE YOU ENJOY REVIEWING MY WORKS AS MUCH I DID MAKING THEM! THANK YOU.


W

LOCATION CHENNAI CITY, INDIA.

BRIEF TO CREATE A URBAN SOCIETY FOR 12 FAMILIES FROM DIVERSE BACKGROUNDS TO LIVE IN WITH ALL AMENITIES PROVIDED.

PROJECT NATURE ACADAMIC


CHILDREN’S PLAY

CAR PARK POOL ZONE


HILLS

HILLS

HILLS

LS

HIL

THE SITE WAS SURROUNDED BY HILLS ON ALL FOUR SIDES MAKING A FUNNEL WHICH SUCKED PREDOMINENT WIND TOWARDS NORTH EAST AXIS. THIS WAS ADVANTAGEOUS TO CAPITALISE IN THE DESIGN PROCESS.

STARTING THE DESIGN BY ORIENTING THE HOUSING COMPLEX TOWRDS THE NORTH ALLOWS US TO MAKE THE MOST OF DAY LIGHT.

BY THE PLACEMENT OF THE SWIMMING POOL & WATERBODY IN THE RPIMARY WIND PATH,WE CAN PROMOTE PASSIVE COOLING WHICH CAN BE A HUGE EFFECT DURING THE DRY SUMMER OF SOUTH INDIA.FOR THIS REASON THE ACTIVITY ZONE HAS BEEN ZONED IN WINDWARD REGION.

MAKING A CUT IN THE MIDDLE TO CAPITALISE THE PREDOMINENT WIND,ALLOWS EXCELLENT VENTILATION THROUGHOUT THE INHABITING SPACES.

THE LEVEL DIFFERENCES ACROSS VARIOUS ZONES IS MADE TO CREATE A VISUAL BARIER SO THE PRIVACY OF THE RESIDENCES IS NOT COMPRAMISED,AND THE VIEWS FROM LIVING AREA IS ENHANCED.THE TWO SIDES OF RESIDENCES ARE CONNECTED BY CENTRAL BRIDGE.THE CENRAL CUT ACTS AS A SPINE WHICH IS DESIGNED TO HAVE A BEAUTIFUL WALKWAY TO TRIGGER CURIOSITY TO THE USER,LEADING TO THE POOLDECK.


VIEW FROM THE WALKWAY


SOCIAL SPACE


TERRACE VIEW


RESIDENCE VIEW


ACTIVITY SPACE

ELEVATIONAL SECTION


SIKSHA PROGREESIVE SCHOOL

5TH SEMESTER DESIGN STUDIO


LOCATION YELLAGIRI HILLS, INDIA

BRIEF DESIGN OF A MONTESSORI FOR 600 KIDS IN A 10 ACRE CAMPUS TUCKED AWAY IN MANGALAM FOREST RESERVE, FULFILING ALL THE FUCTIONS OF A MONTESSORI SCHOOL.

PROJECT NATURE ACADAMIC/LIVE


creativity labs

science labs kindergarten

junior classes

The given site is a 10 acre property of flattened land with stepped levels.the site is surrounded by mounatins tucked away from urban environment making it a perfect spot for progressive Education. the site also has a cultivable area used for organic farming which is highlited above.

basic zoning is demarcated on the basis of the levels and ease of circulation for different age groups of users.The bufferzone becomes the transition between the two.

Restricting the junior class groups to the ground floor for ease & safety. junior classes placed near farmland & kindergarten on the opposite side which opens to their play area.Senior zone houses Creative & Technical labs on the Ground Floor.

LIBRARY STAFF ROOM

OUTDOOR CAFE

OAT

ADMIN

SITE PLAN

All the zones are pivoted with 3 Important blocks namely-admin,staff & library.

The bufferzone becomes a transition space between junior & senior blocks. placing Outdoor cafe and outdoor games with interesting pathways and informal seating makes it the most vibrant and happening areas in the campus.

The space between the blocks becomes spillover area which is landscaped with numerous usable space. mainly the OAT seating is integrated with the access to the level 1.2(the buffer zone).

Inorder to break the facade of the campus and blur the lines between nature and built space, the first floor class rooms take cues from the neibhouring mounatins and the roof of this form is green. complimenting both interior and the exterior.

For the Access to the first floor, the roof slab is pushed down to create a ramp.which invites studnets with their bicycle.In this way the building and the outdoor becomes one and studnets wont feel like entering a building but driving to a garden. cycling to different zones also keeps the physical activitys of kids on point.

The different zones are connected with 3 bridges, one dropping down to the buffer zone, one going over the buffer zone to connect the senior block, and two other bridhes connecting the opposite blocks (Highligted in blue).


LIBRARY CONCEPTUAL

LIBRARY SECTION

LIBRARY ELEVATION


VIEW OF THE LIBRARY


SCHEMATIC ELEVATION

VIEW FROM SENIOR ZONE

EXPLODED VIEW(TYPICAL CLASS ROOM)

3D PRINTED PHYSICAL MODEL


VIEW OF ADMIN BLOCK


VIEW FROM KINDERGARTEN


ADMIN BLOCK ELEVATION

ADMIN BLOCK PLAN

VIEW FROM BUFFER ZONE

ADMIN BLOCK SECTION


LOCATION YERCAUD,INDIA.

BRIEF THE GOAL WAS TO CHOOSE A SITE OF OUR CHOICDE AND DEVELOP A RESIDENCE FOR A PERSON WHOSE PROFESSION IS CINEMATOGRAPHY. THE DESIGN SHOULD ACCOMODATE FAMILY OF 4 PEOPLE INCLUDING THE CINEMATOGRAPHER.

PROJECT NATURE ACADAMIC


BEDROOM 2

FAMILY LIVING DOUBLE HEIGHT

M . BEDROOM

SITOUT

ROOF PLAN

BLACONY

BEDROOM 2

FAMILY LIVING DOUBLE HEIGHT

M . BEDROOM

SITOUT

FIRST FLOOR PLAN

BEDROOM 1

OUTDOOR DECK

LIVING +1.5 BRIDGE +1.2

FORMAL LIVING +60

PAVEMENT 0.0

DINING / KITCHEN

+0.15 INFINITY SWING 0.0

WATER STREAM -2.5

GROUND FLOOR PLAN


A VIEW FROM THE STREAM


LOCATION VELLORE, INDIA

BRIEF DESIGNING A LIMINAL SPACE WITH CONTEXT OF OUR CHOICE. WE CHOSE JAIL AS IT IS A PERFECT EXAMPLE FOR A LIMINAL SPACE. WE REDESIGNED THE ENTRANCE TO THE JAIL BY ACCOMODATING ALL THE FUNCTIONS REQUIRED.

PROJECT NATURE COMPETITION, NASA INDIA 2018.


REIMAGING THE ENTRANCE TO

VELLORE CENTRAL PRISON EXTERIOR VIEW

The journey of a convict into the prison is a one with varied emotions at it’s pinacle. fear,anger,regret sadness,hope and everything one can think of. The journey of the convicted comes to an end in the space which is literally the silverline between freedom & confinement. The processing zone of the prison is truly a betwixt space for every person who takes it. the site we chose for designing liminal space with this context is vellore prison. vellore has been synonym to it’s famous jail. the history of this prison dates back to brithish rule era. this prison has housed leaders like kamaraj, karunanidhi , periyar to name few. however this prison has changed little since then. the space exisiting is highly fucntion oriented and little thought has been given to the comfort of its users. the visitors zone is completly exculded from the main zone causing discomfort to the funtional low and spoils the aesthetic of the place. the Space we intend to design consits of three primary functions. visitor zone, prisoner processing zone & administrative functions. we took these functions and staggered them on top of one another for the ease of functional flow. the design solution & process is described above. by the virtue of the nature of the function, the freedom of designing is restricted to certain degree. this was a challenge.however it gave us a start and the solution is both functinally and aethetically pleasent. the comfort of all the primary users was the most important factor of the deisgn.

VIEW FROM MEETING ROOM

EX


THE PRESENT VELLORE JAIL ENTRANCE CONTAINS 3 GATE SYSTEM WHICH IS A NORM IN TN PRISONS. THE 1ST GATE IS FOR THE ENTRY INTO THE FRONT SPACE OF PRISONS WHICH HAS PARKINGS AND WAITING/FRISKING AREA FOR VISITORS. THE SECOND GATE IS FOR EMPLOYEES & PRISONER. AND 3RD LEADS TO PRISON PREMISE. THERE IS NO OTHER ENTRY INSIDE THE PREMISES.

THE THREE PRIMARY FUNCTIONS, VISITOR MEETING ROOM,PRISON ENTRY, AND ADMIN AREA ARE STACKED ON TOP OF EACH OTHER. ADDING LEVELS TO PRISON ENTRY ALLOWS US TO TO CAPTILASE THE NATURAL LIGHT INTO THE VISITOR MEETING AREA THROUGH THE RISER OF STAIR

THE VISITOR ZONE IS PLACED ON THE -0.45 LEVEL TO RESTRICT THE OVERALL HEIGHT OF THE DEISGN. THIS SINK ALONG WITH LIGHT PENETRATION THROUGH THE STAIR FLIGHT CREATES DRAMA AND GIVES GIMPLES OF VIEWS TO PRISONER FROM THE OTHER SIDE.GIVING HIM SOMETHING TO HOPE AND LIVE ON FOR.

XPLODED VIEW

OUR MAIN PROCESSING ZONE WHICH HOUSES FUNCTIONS LIKE FRISKING ZONE,REGISTER OFFICE AND THE 2ND GATE (ONLY ENTRY INTO THE PRISON PREMISE) IS PLACED ON +1.8 LEVEL. THIS LEVEL DIFFERNECE GIVES THE FRONT GUARDS A BETTER GRIP ON EYEING ALL THE PEOPLE ENTERING THE COMPOUND.

THE ADMIN FLOOR, THE TOP MOST LEVEL HOUSES ALL THE IMPORTANT PRISON EMPLOYEES. ITS PLACED ON TOP SO THEY CAN HAVE A CLEAR VIEW OF BOTH INSIDE AND OUTSIDE THE PRISON GIVING THEM THE UPPERHAND OF VIEWS.


PAVITHAR SINGH ARCHITECT TO BE.

HELLO, Thank you for taking time to read through my portfolio. my name is Pavithar. I am 21 years old and studying architetcure in VIT University,vellore. I am looking for an Internship opportunity as part of my acadamic course. I am applying to BIG because Bijarke and his “BIG TIME” documentary inpired me to take up Architecture . I feel that my skill and BIG’sapproach to Architecture would be a great match. there is no rm i would rather work with and learn from.

HIGH SCHOOL

MANO BUILDERS

May 2015

May 2015 - Dec 2015

IDA SCUDDER SCHOOL

PROJECT ASSISTANT

Grew up studying in a small city called Vellore located in the

Assisted the chief Engineer in residential project and

south India. graduated from high school in the year of 2015

coordinated day to day work on site under the supervision of

and went on to pursue a career in my passion for Buildings.

the chief Architect of the project.

PRE UNIVERSITY

URBAN TREE

Jun 2015 - Feb 2016

May 2017 - July 2017

DESIGN FOUNDATION

ARCHITECTURAL INTERN

worked as an Intern during my summer break for couple of

Attended The online course from Coventry university on fundamentals of deisgn which gave me a foundation on basics of design and broader picture of Architetcure and its Impact.

months. During this period I worked on various working drawings under supervision of the Respective Project architects.

B.ARCH

FREELANCE

Jun 2016-Jun 2021

Mar 2017

ARCHITECTURE

FREELANCE DESIGNER

Currently Pursuing Bachelors In architetcure,and will be

I have also been actively involved in freelance work and have

graduating in Jun 2021.

designed buildings ranging from residence to commercial use for Friends and close networks. I have overseen my deign develop from concept stage to Detailed working drawings.

+919877774447 pavithar.phoenix@Gmail.com No 14/a 5th east Main road Gandhi Nagar vellore-632006

www.facebook.com/pavithar.singh www.linkedin.com/in/pavithar-singh

RHINO GRASSHOPPER SKETCHUP AUTOCAD

PHOTOSHOP INDESIGN ILLUSTRATOR

VRAY LUMION

ENGLISH HINDI TAMIL

ARCHITECTURE PORTFOLIO FOR INTERNSHIP  

These works are few of my academic and other works that i believe exhibits my skills that will help me work to the best of my abilities at y...

ARCHITECTURE PORTFOLIO FOR INTERNSHIP  

These works are few of my academic and other works that i believe exhibits my skills that will help me work to the best of my abilities at y...

Advertisement