Wonderland søvnmagasin

Page 1

livet byr på alt søvn gjør deg klar for mer Guide til bedre søvn og døgnrytme Trening, søvn og restitusjon med Rannveig Aamodt På tur i bratte fjell med Emelie Forsberg Et lunt og rolig fristed for avslapning

27

Hilsen alle oss i Wonderland En god natts søvn Rannveig Aamodt på topp Emelie Forsberg tur i bratte fjell Emelie Forsberg finner jeg roen Rannveig Aamodt tips til god søvn rolig fristed Emelie Forsberg Søvn gjør deg klar for mer Ta vare på naturen sunt sovemiljø Sengens betydning Rannveig Aamodt Claudia Ziegler

3

12 På

20

Store Trolltind, Romsdalen,1788 moh. Rannveig Aamodt Terje Aamodt Bilde forside:

26 Et

14 Her

Livet byr på alt. Søvn gjør deg klar for mer.

Søvn og hvile er viktig for oss. Viktigere enn vi ofte er klar over. Med dette magasinet vil vi inspirere deg, og gi gode tips om søvn og

Wonderland produserer senger i norsk kvalitet – i Åndalsnes, i Romsdalen. Vi fokuserer på å forstå menneskets behov for god søvn og hva kroppen trenger for å kunne restituere godt. Wonderland ønsker å bidra til at verden sover bedre. Vår jobb er å lage de beste

08 Prestere

16 Et

Din søvnambassadør Med Wonderland Ambassador of Sleep setter vi fokus på hvor viktig søvn og restitusjon er for vår helse og livskvalitet. I dette magasinet får du møte våre søvnambassadører som presterer på høyeste nivå hver eneste dag. Ta del i deres erfaringer og tanker om søvn og restitusjon.

15 7

04

Hvem er vi?

24

4

Skiri, Romsdalen Rannveig Aamodt Terje Aamodt

– Ha et sunt og godt kosthold i forhold til hvor aktiv du er. Jeg elsker å ta et kaldt bad i for kant av en varm, vedfyrt badestamp. Men det aller viktigste er mye latter og god søvn!

Rannveig Aamodt er profesjonell klatrer og søvnambassadør for Wonderland. Hun har vokst opp i Romsdalen og er nå bosatt i USA der hun også jobber som fotograf. Trening og naturopplevelser er blant hennes store lidens –kaper.God restitusjon er ekstra viktig når du trener. Søvn og hvile gir deg optimalt utbytte av treningen og gjør kroppen klar igjen til neste økt.

Har du faste søvnrutiner om kvelden?

– Sover jeg for lite en lenger periode, blir jeg trøtt og ukonsentrert. Sporten jeg driver med krever ett hundre prosent for at det skal være trygt å holde på.

Rannveig Aamodt

– Ja, og mye mer nå enn før. Etter at jeg begynte å satse mer seriøst på klatringen, så jeg hvor mye søvnen hadde å si for prestasjonene mine. Nå er jeg helst i seng før kl. 23.00, og jeg roer ned med yoga eller en god bok den siste timen før jeg går til sengs.

Profesjonell klatrer og Wonderlands søvnambassadør rannveigaamodt Nathan Welton

– Sørg for at underlaget du sover på passer til kroppen din. Det er det viktigste for meg. Jeg trodde i mange år at det var klatringen som gjorde at jeg ble urolig og nummen i armene etter at jeg hadde lagt meg. Nå sover jeg hele natten igjennom uten å måtte snu meg mange ganger.

– Og så anbefaler jeg å skru av alle skjermer minst en time før du legger deg.

Hva anbefaler du for å restituere godt etter en hard treningsøkt?

God søvn grunnlagetleggerforalt

Hva er dine beste søvnråd til andre?

5

Kongen, Romsdalen,1614 moh. Turen til Kongen starter fra Trollstigen. Normalruten går opp ryggen, men her klatrer Rannveig sydveggen sammen med sin bror. Belønningen på toppen er en rå utsikt over Romsdalsfjorden, Åndalsnes og nabofjellene Bispen, Dronninga og Trolltindene.

6

Rannveig Aamodt Terje Aamodt

8

Trollstigen, 705 moh., med Bispen og Kongen i bakgrunnen Emelie Forsberg Kilian Jornet

treningsøkt ser jeg til at jeg får drikke og mat som hjelper kroppen å bygges opp og restitu eres. Hvis jeg har tid, sover jeg gjerne en stund på ettermiddagen.

Profesjonell fjelløper og Wonderlands søvnambassadør

Har du en favorittstilling når du skal sove?

Hvor mye søvn trenger du for å være i god balanse?

Hvordan restituerer du etter trening?

– Jeg må roe ned og gå inn for landing før jeg skal sove. Da kutter jeg ut mobiltelefonen og dataskjermen. Det er viktig for meg at det er frisk luft på soverommet, og jeg liker gjerne å ha et varmt pledd over dyna.

Emelie Forsberg

Emelie Forsberg er profesjonell fjelløper, verdensmester og europeisk mester i sin sport. Født og oppvokst i Sverige og nå bosatt i Romsdalen i Norge. Emelie er forfatter av boka Sky Runner, og søvnambassadør for Wonderland.

9 tinaemelie moonvalley_smallfarming Kilian Jornet

Hva må du gjøre for å sove godt?

Å la kroppen hvile er viktig! Etter en hard

Nok søvn er viktig for å prestere på topp

– Jeg har alltid vært kveldstrøtt og våknet tidlig om morgenen. Når jeg er hjemme kjører jeg ganske faste søvnrutiner, og legger meg oftest i 22-tida. På vinterstid kan jeg være til sengs allerede i 9-tida på kveldene. Jeg sover rundt 7,5 timer i sommerhalvåret og en times tid mer på vinteren, men jeg kunne faktisk tenkt meg å sove enda mer. Jeg er glad i å sove.

– Det er på ryggen.

For å ha det godt, og kunne prestere på topp, er det viktig med sunt kosthold, nok hvile mellom treningsøktene og mye god søvn.

10

Romsdalseggen,1320 moh.

11

På toppen av Romsdalseggen får du oppleve Trollveggen og se ut over hele Romsdalen. Du kan også velge en litt enklere tur til Litlefjellet 790 moh. Litlefjellet er turen som gir mest utsikt for minst innsats i Romsdalen.

Emelie Forsberg Kilian Jornet

12

Emelie Forsberg Kilian Jornet

Romsdalseggen er virkelig en flott fjelltur i Romsdalen – også for Emelie. Hun trener gjerne motbakkeintervaller opp Romsdalstrappa til toppen av Nesaksla – og løper videre bortover den luftige eggen.

Romsdalseggen,1320 moh.

God tur

Vær fornøyd med treningen du har fått til – du kan jo faktisk ikke endre på det nå, når dagene nærmer seg. Det kommer til å gå bra. Vær stolt av at du kan løpe så langt – det er jo heftig!

Jeg følger ofte med på været dagene i forkant av en konkurranse – er det sol eller regn?

Løypekart

Sjekk om konkurransen har væske / matstasjo ner, hva som serveres der – og om det er noe som passer din mage. Hvis det ikke er det, tar du med deg det du vet du kan spise, og som du har testet at det funker for deg.

Trening i forkant

På tur i bratte fjell

Kommer det til å være vått og leirete, så tar jeg på sko med mer markert såle mens der som det ser ut til å være tørt tar jeg på de med mindre såle. Om det blir ruskevær, kan du gjerne ta med en regnjakke, bukse eller tykkere genser – om du skulle være usikker på hvor raskt du orker å løpe. Bedre å være på den sikre siden enn å fryse.

Om du er usikker på distansen og dine krefter, er mitt tips, som jeg nesten alltid også gjør selv, å starte rolig. Det er så mye bedre å kunne løpe raskt på slutten av en konkurranse enn å bli løpt forbi på slutten. Spesielt når siste strek ningen går på relativt tekniske stier og rygg som her på Romsdalseggen.

Sjekk været

Emelie Forsberg

Start langsomt

Norsk fjellfestival arrangerer hvert år Romsdalseggenløpet. Et fjelløp for både turgåere og konkurranseløpere. Her gir Emelie Forsberg sine tips til en vellykket tur i fjellet.

Jeg studerer alltid hvordan terrenget ser ut før en konkurranse, slik at jeg vet sånn ca. når det kommer en nedoverbakke, rett strekning, utforstrekning osv.

13 Å løpe lengre distanser i fjellet kan kjennes litt skremmende, og det er egentlig bra! Men når man har forberedt seg med bra trening, og har med seg en ryggsekk med det man trenger, kan man slappe av å fokusere på selve løpet – og den fantastiske vakre naturen som Romsdalseggenløpet byr på.

Energi!

–14Når

Rannveigs drømmerom har en regulerbar seng fra Wonderland. Ekstra oppbevaring under sengen med Wonderland Basebox.

Restituere for å prestere

Seng og søvnkvalitet

– God restitusjon er ekstra viktig når jeg trener. Etter en lang og aktiv dag er det perfekt å få roe ned med å ha bena litt høyere. Det øker blodsirkulasjonen og kroppen kan restituere raskere. Det er dessuten ekstra luksus å kunne justere høyden på sengens rygg når jeg vil slappe av med et par episoder av favoritt serien min, sier Rannveig Aamodt.

jeg var yngre, var jeg av de som fun gerte forholdsvis godt med lite søvn, og dyrket derfor troen på at det var kult å sove lite. Nå som jeg lever av å prestere på mitt ytterste, ser jeg hvor viktig det er med restitu sjon og søvn, sier Wonderlands søvnambas sadør Rannveig Aamodt.

– Jeg reiser ofte og har mye klatre- og treningsutstyr som blir stående på soverommet. Mitt drømmesoverom er lyst og minimalistisk, med stor takhøyde og smart oppbevaring. Her kan jeg finne roen og få den avslapning jeg trenger etter en lang reise eller en hard treningsøkt.

Det er her jeg kan finne roen og slappe av

– I mange år trodde jeg det var klatringen som gjorde at jeg ble urolig og nummen i armene gjennom natten. Nå har jeg erfart at både seng og pute har mye å si for sirkulasjon og belastning på skuldrene. Som søvnambassadør for Wonderland, er jeg mer bevisst på hvilken seng og pute som passer meg. Nå kan jeg sove hele natten igjennom, uten å måtte snu meg gjentatte ganger. Dette har gitt meg bedre søvnkvalitet, sier Rannveig.

Rannveig Aamodt Nathan Welton

1. Prioriter søvnen

Å legge seg i nyvasket sengetøy er en herlig følelse. En seng der all tekstil kan vaskes, gir et sunt og behagelig sovemiljø i mange år.

7 tips til god søvn

Finn ut når du bør legge deg for å få nok søvn til å våkne uthvilt.

Hva liker du for å sove godt? Mørke gardiner, kaldt eller varmt? Gjør soverommet ditt til et rolig fristed.

15

Å få tilstrekkelig mengde dagslys hver dag, og stå opp å legge seg ved omtrent samme tid, gir bedre døgnrytme og søvn.

Rannveig Aamodt Nathan Welton

3. God døgnrytme

7. Vask sengen din jevnlig

2. Finn roen

4. Optimer soverommet ditt

5. Sjekk at sengen passer deg

Ro deg ned om kvelden med en god kveldsrutine. Ta en varm dusj, les en bok, skriv ned tanker, lytt på musikk eller drikk noe varmt.

Du kan slappe bedre av i en seng som passer deg. Kroppen kan ligge lenger i ro, og du får mer av den viktigste dype søvnen.

6. Vær bevisst på liggestillingen din Velger du en seng med justerbar hoftesone og en god skuldersone, er du sikker på å alltid få den beste liggestillingen og avslapningen.

16

Måndalen Emelie Forsberg Kilian Jornet

– Mitt drømmesoverom er romslig, lyst og luftig. Et lunt og rolig fristed, der jeg kan roe ned og slappe av.

17

Å prestere på topp

Emelie Forsberg er verdensmester og europeisk mester i sin sport. Hun reiser verden rundt og konkurrerer i fjelløp om sommeren og i randoneeløp om vinteren.

– God søvn og restitusjon er svært viktig for å kunne prestere på topp. Etter at jeg ble Wonderlands søvnambassadør, har jeg blitt enda mer bevisst på hvordan jeg sover og at sengen min gir meg den beste avslapningen, sier Emelie.

Nok søvn

Et lunt og rolig fristed for avslapning

Wonderlands søvnambassadør Emelie Forsberg har et småbruk ved Romsdalsfjorden. Å dyrke blomster og grønnsaker hjemme i hagen, er en av hennes store interesser.

Emelies drømmerom har en rammeseng fra Wonderland. Ekstra oppbevaring under sengen med Wonderland Basebox.

– Jeg elsker hagen min og utsikten mot fjell og fjord. På soverommet liker jeg å ha store vinduer eller dører slik at jeg kan få mye lys og frisk luft. Å kunne gå rett ut i hagen når du våkner om morgenen, nyte utsikten, plukke noen blomster og drikke en kopp kaffe på verandaen – det er luksus, sier Emelie.

– Hvis jeg får for lite søvn i en periode, går det ut over treningen min. Kroppen føles tung og jeg kan ikke prestere på samme måte. Heldigvis er jeg glad i å sove og legger meg gjerne tidlig om kvelden, sier Emelie Forsberg.

18

Hjemme på småbruket ved Romsdalsfjorden, kan Emelie finne roen, koble av og fylle på med ny energi. Å ta være på naturen rundt seg, spise sundt og dyrke sine egne grønnsaker er viktig for Emelie.

Emelie Forsberg Kilian Jornet

Måndalen

19

– Sørg for at sengen og puten passer deg. Ro ned før du skal sove, og legg fra deg mobilen.

Voksne sover i snitt 6 timer og 54 minutter, men ønsker i snitt 42 minutter mer søvn hver Kvinnernatt.30 - 44 år, er de som føler at de mangler mest søvn – i snitt 1 time og 9 minutter hver natt.

Sover vi dypt hele natten?

Hva skjer når vi sover?

Rannveig Aamodt

Søvn har stor innvirkning på hvordan vi har det i livet vårt. Når vi får regelmessig og god søvn, gir det bedre humør, mer energi, økt tålmodighet og større overskudd.

Hvor mye søvn trenger vi?

Søvn er individuelt. Noen klarer seg med et mindre antall timer, mens andre må sove mer for å fungere godt. Den generelle anbefalingen for voksne er 7 til 9 timer.

Når vi sover kan kroppen vår restitueres. Musklene slapper av og hjernen kobler av. Du blir uthvilt og kroppen gjør seg klar til en ny dag.

Emeliedyna.Forsberg

Søvn gjør deg klar for mer

VISSTE DU AT...

Søvn er også viktig for både vår mentale og fysiske helse. Vi får et sterkere immun forsvar og kroppen restituerer bedre. Det blir enklere å finne løsninger på hverdagens problemer, ta raskere beslutninger og få mindre av uro og stress.

God20 søvn gjør det enklere å prestere bedre, lettere å huske og enklere å lære nye ting. Flere forskningsstudier viser at elever og studenter som har gode søvnrutiner, også får bedre karakterer på skolen.

For deg som trener aktivt, viser søvnforskningen at god søvn og nok søvn har positiv effekt på treningsresultatene, gir bedre reaksjonstid, mindre risiko for skader og bedre restitusjon etter trening.

– Logg av en stund før leggetid, frisk luft på soverommet og et varmt pledd over

Når vi har sovnet går vi raskt ned i dyp søvn. I løpet av natten går vi flere ganger opp i lett søvn der vi nesten er våkne og der vi drømmer. Jo mer vi kan få av den dype søvnen, jo bedre hvile får kroppen.

Justerbar hoftesone

Wonderlands unike egenskaper gjør at kroppen din kan hvile lenger i dyp søvn. Det gir bedre avslapning, restitusjon og søvnkvalitet.

Gir en seng som alltid er ren og behagelig å sove i.

Skuldersone

Tilpass sengens fasthet til din kropp. Gir deg roligere søvn og bedre restitusjon.

Forlenger sengens levetid og gir samme komfort år etter år.

Vendbar madrass

Vaskbart tekstil

Gir mindre trykk mot skulderen og bedre avslapning for rygg og nakke.

21

Rannveig Aamodt Nathan Welton

Rannveig Aamodt

La kroppen hvile

22

– Etter en lang og aktiv dag er det perfekt å slappe av på soverommet og heve sengens fotende. Når du har bena litt høyere, øker blodsirkulasjonen og kroppen kan restituere raskere. For å gi kroppen den beste hvilen, er mine beste råd å slappe godt av etter trening, og ha gode rutiner på kvelden for å roe ned. Men det aller viktigste for å ha det godt, er mye latter og mye god søvn!

23

24

25

av å ha produksjonsanlegget vårt i Romsdalen. Som en av de største bedriftene i regionen, vil vi bidra til å styrke lokalsamfunnet vårt, og bidra til å utvikle flere arbeidsplasser, sier Arne Ove Grøvdal hos Wonderland.

Ta vare på rundtnaturenoss

– Vi har høye krav til at materialene vi velger har de rette egenskapene. Alle sengens deler er miljøsertifiserte og har lang holdbarhet. Materialene er med på å gi deg et sunt sove miljø, bedre søvnkvalitet, hvile og restitusjon, forteller Wonderlands produktutvikler Arne Ove Grøvdal.

– Wonderland er en Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift som arbeider med miljøtiltak i alle ledd. Vi har produksjonsanlegget vårt på Åndalsnes i Romsdalen, midt i en vill og vakker natur som gir oss masse inspirasjon. Et tett samarbeid med et flertall lokale underleverandører gir oss en effektiv og kortreist pro –duksjon.Vierstolte

Romsdalen er vårt Wonderland! Et eventyrland der vi får vår inspirasjon og energi.

– I Wonderland arbeider vi syste matisk med å redusere vårt fot avtrykk overfor natur og miljø. Vi vil bidra til å lage bærekraftige produkter med trygge materialer som er bra for både deg og miljøet.

Rannveig Aamodt (t.v.) Terje Aamodt (t.v.)

Emelie Forsberg Kilian Jornet

Romsdalen

Trygge tekstiler med Øko-Tex

Naturlig latex lages av sevjen som tappes fra det tropiske gummitreet.

– Wonderland har svært høye krav på tekstilenes holdbarhet. Du kan derfor være trygg på at tekstilene kan vaskes om og om igjen, og likevel beholde både kvalitet og form, sier Arne Ove Grøvdal.

26

Wonderlands tekstiler produseres av råvarer merket med Øko-Tex. Dette betyr at tekstilene er testet for helsefarlige kjemikalier.

75% sover helst på siden.

Naturlig velvære med Pulse Latex

lenger holdbarhet og du får et rent og sunt soveklima i mange år fremover.

– Vi prioriterer et sunt soveklima høyt, og derfor har Wonderland vaskbart tekstil på hele sengen – ikke bare på overmadrassen. De store trekkene har delbare glidelås slik at hver enkelt del kan vaskes i en vanlig vaskemaskin, sier Arne Ove Grøvdal som er produktutvikler hos Wonderland.

av kvinner 18 – 44 år, føler seg ikke uthvilt når de våkner 4 – 6 dager / uke.

Et sunt sovemiljø

94%

har en favorittstilling når de skal sove.

– Støvmidd finnes i alle hjem og trives spesielt godt i sengen. For å bli kvitt støvmidd, er det viktig at tekstilene vaskes på minst 60 °C. Vaskbart tekstil gir sengen

27%

– Vaskbart tekstil gir sengen lenger holdbarhet og du får et rent og sunt sovemiljø i mange år.

– Vaskbart tekstil gir en seng som alltid er ren og behagelig å sove i.

Pulse Latex er en miljøvennlig latex som produseres av sevjen fra gummitreet. Med Pulse Latex i overmadrassen får du det siste innen latexteknologien. Et eksklusivt materiale som gir et perfekt soveklima med den beste trykkavlastningen og holdbarheten.

27

– Når vi har sovnet går vi raskt ned i dyp søvn. Jo lenger kroppen kan ligge i ro i starten av natten, jo lenger kan vi sove i den første og viktigste dype søvnen. Derfor er det viktig å ha en seng som passer til deg.

– Wonderlands produktutvikling baseres på det siste innen søvnforskningen. Samarbeidet med søvnforskere, gjør at vi vet hva som er viktig for å få den beste søvnkvaliteten og kan sette sammen sengen med de rette materialene og egenskapene, forteller Kurt Arild Dahle som er markedssjef i Wonderland.

– For å få den beste søvnen er det viktig at ryggsøylen er så rett som mulig. Sover du på siden, kan du sjekke at sengen har en god skuldersone som gjør at skulderen kan komme ned i sengen. Med Wonderlands justerbare hoftesone kan du tilpasse sengen slik at hoften får riktig støtte og ikke synker for langt ned i sengen.

– Når sengen passer deg og din liggestilling, slapper musklene bedre av og kroppen restituerer raskere. Du får den beste søvnkvaliteten og kan våkne enda bedre uthvilt, sier Kurt Arild Dahle.

Sengens betydning for god søvn

– Med en justerbar hoftesone, kan du tilpasse sengens fasthet til din kropp. En riktig liggestilling gir roligere søvn og bedre restitusjon.

Følg oss på Facebook og Instagram for flere inspirerende intervjuer og tips om søvn og restitusjon.

V.02.19.

Magasinetwww.wonderlandbeds.comertrykketpå100%resirkulert

Emelie Forsberg Kilian Jornet

Livet byr på så mangt. På alt, egentlig. Søvn gjør deg klar for mer.

papir.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.