Portfolio PP 18

Page 1

Pascal Philbert

Portfolio

morceaux choisis 2007-2018


SOMMAIRE 1. Curriculum Vitae / 2. Heintz-Kehr & associĂŠs - Morceaux choisis + En bref /


3. AL PEPE architectes - Morceaux choisis + En bref / 4. Projets en cours / 5. Contact


Pascal Philbert 24/02/1986 à Strasbourg

FORMATION 2010 - 2011

Habilitation à la Maîtrise d’Oeuvre en son Nom Propre – HMONP

2008 - 2009

Master II Architecture/Ville/Territoire/Temporalités

Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg

Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg - Sous la direction de Cristiana Mazzoni

PFE – « Points et lignes sur plan – Réhabilitation des friches industrielles de l’Estaque à Marseille » Sous la direction de Georges Heintz et Christiane Garnero-Morena / Mention TB – Félicitations du Jury

Mémoire « Marseille, Jazz et Baroque à l’heure de la Ville Globale » / Mention TB

2007

Bourse d’études Erasmus

2004-2006

Licence en Architecture

2004

Baccalauréat Economique et Social Option Géométrie dans l’espace / Mention B

University of Sheffield (UK) - School of Architecture

Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg

Lycée Fustel de Coulanges / Strasbourg

COMPETENCES PC Autocad – Suite ADOBE – Sketchup – Twinmotion - Vray – Podium - Office / Très bonne maîtrise 3DS – Vectorworks / Bases Travail Manuel Dessin à la main - Maquette / Bonne maîtrise Langues étrangères Anglais (très bonne maîtrise) – Allemand (bases) – Espagnol (bases)


EXPERIENCE PROFESSIONNELLE 2018 -

Création de AL PEPE architectes - EURL

2009 - 2018

Cabinet d’Architecture et d’urbanisme Heintz-Kehr & associés Chef de projet : Docks Malraux – Réhabilitation de l’entrepôt Seegmuller à Strasbourg (11 600m²/16.5 M € H.T) > ESQ-APS-APD-PC-PRO /DCE – EXE – DET // Concours 2010 - Livraison septembre 2014

Villa R. à Sarrebourg (500 m² / n.c)

> ESQ-APS-APD-PC-PRO /DCE – EXE – DET // Livraison mars 2018

Salle des fêtes de Kirrwiller (650m²/1.1 M€ H.T) > ESQ-APS-APD-PC-PRO /DCE – EXE – DET // Concours 2013 - Livraison juillet 2015 Salle des fêtes de Hunspach (800m²/1.2 M€ H.T) > EXE – DET // Livraison décembre 2012 Centre Socio-Culturel du Landsberg à Strasbourg (700m² - 1.3 M€ H.T) > ESQ-APD // Concours 2011 - Livraison décembre 2013

Réhabilitation des espaces de restauration du Conseil de l’Europe à Strasbourg (800m²/ 0,6 M€H.T) > ESQ-APS-EXE-DET // Livraison septembre 2010

40 logements à énergie positive à Strasbourg – Robertsau (3200m²/4,8 M€ H.T) > ESQ-APS-APD-PC // Concours 2009 - Livraison avril 2015

Restaurant K *** – Baerenthal (300 m² / 0,8M€) > ESQ-APS-APD-PC-PRO // Annulé

Collaborateur : 2017 Siège du Port Autonome de Strasbourg - Concours 2015 Golf du Kempferhof – Etude pour un hôtel-spa de 40 chambres (3000 m² / 11 M€ H.T) 2013 Parc des expositions de Strasbourg – Concours avec OMA Rotterdam 2011 Ecole Européenne de Strasbourg – Concours avec OMA Rotterdam 2010 Ilôt Landsberg-Kurvau – Projet mixte logements-bureaux 2010 CLSH à Lampertheim - Concours annulé 2009 Lycée 900 élèves à Velaux (13) – Concours lauréat puis annulé

CONCOURS ET PUBLICATIONS 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

[AC-CA] Competition - Concert Hall in Tokyo [AC-CA] Competition - Champagne Bar in Paris Europan 10 - Porto Brandao [AC-CA] Competition - Museum of Modern Art in Buenos Aires Schindler Award - 1936 Olympic Park Berlin Prix W - Restructuration d’un château d’eau à Latina (Italie) Exposition des meilleurs diplômes - Palais Universitaire de Strasbourg Grand Prix de l’Architecture de la Communauté Urbaine de Strasbourg

2007

Grand Prix de l’Architecture de la Communauté Urbaine de Strasbourg

> 1er Prix - Réhabilitation de la friche Schutzenberger à Schiltigheim

> 1er Prix ex-aequo - Une maison de l’architecture flottante-itinérante pour le Rhin Supérieur

Publications avec Heintz-Kehr : Docks Malraux (Archicrée n°371, Annuel AMC 2014, Revue Acier n°10, Cahiers techniques du bâtiment n°336, Archdaily, Divisare, Presse locale) CSC Landsberg (TC Cuadernos 03/15, Archdaily, Presse locale) Salle des fêtes de Hunspach (Annuel AMC 2013, Catalogue Prix National Bois 2013, Archdaily, Divisare)



Agence Heintz-Kehr & associĂŠs - Architecte Chef de projet 2009 - 2018



- MORCEAUX CHOISIS -


DOCKS MALRAUX – Restructuration lourde de l’entrepôt Seegmuller à Strasbourg (67) - 2014 Client ICADE Promotion Architectes mandataires Georges Heintz et Anne-Sophie Kehr (associés) Chef de projet (ESQ à DOE) : Pascal Philbert Consultants Structure : CTE / Fluides : NEC Thermique : ABM / Economiste : Economie 2 Acoustique : Scène acoustique + Roger Stoflique Architecte d’exécution intérieurs logements + TMA : PH Architecture Programme 67 appartements de standing BBC -20% sur 4350 m² SHAB / 4 restaurants / 1 école de communication et de journalisme (ECS-IEJ) – 800 m² SU/ 1 centre culturel sur les technologies digitales – 2000m² SU / Plateaux de bureaux 2000m² SU / Espaces de co-working – ruche numérique 500m² SU Surface 11 600 m² SHON Coût travaux 16 000 000 € H.T Dates Lauréat concours : Décembre 2010 / Début chantier : Juillet 2012 / Livraison : Septembre 2014 Trophée Eiffel de l’Architecture Acier 2015











SALLE DES FETES - Hunspach (67) - 2012 Client Commune de Hunspach Architectes mandataires Georges Heintz et Anne-Sophie Kehr (associés) Chef de projet (PRO à DOE) : Pascal Philbert Consultants MH Ingenierie (Structure) / BE Jost (Fluides) / C2BI (Economiste + OPC) Surface 800 m² SHON Coût travaux 1 050 000 € H.T









SALLE DES FETES - Kirrwiller (67) - 2015 -Client Commune de Kirrwiller Architectes mandataires Georges Heintz et Anne-Sophie Kehr (associés) Chef de projet (ESQ à DET) : Pascal Philbert Consultants MH Ingenierie (Structure) / Illios (Fluides) / Echoes (Economiste) / EPC 67 (OPC) Surface 600 m² SHON Coût travaux 1 150 000 € H.T







Salle festive de Kirrwiller - Principe de poutraison (vue angle sud-est) Cabinet d’architecture Heintz-Kehr & associÊs / P. Philbert







CENTRE SOCIO-CULTUREL DU LANDSBERG à Strasbourg (67) - 2013 Client Ville de Strasbourg Architectes mandataires Georges Heintz et Anne-Sophie Kehr (associés) Chef de projet (ESQ à APD) : Pascal Philbert Consultants OTE Ingenierie (TCE) Surface 700 m² SHON Coût travaux 1 300 000 € H.T









VILLA R. - 2018 Client Privé Architectes mandataires Georges Heintz (associé) Chef de projet (ESQ à DOE) : Pascal Philbert Consultants Volumes & Images Ingedair Surface 500 m² S.P Coût travaux n.c
















- EN BREF -


Concours pour le Nouveau Siège du Port Autonome de Strasbourg (2500m²/ 6,5 M€H.T) Chef de projet : Pascal Philbert (concours)





Réhabilitation des espaces de restauration du Conseil de l’Europe à Strasbourg (800m²/ 0,6 M€H.T) Chef de projet : Pascal Philbert (ESQ-APS-EXE-DET) // Livraison septembre 2010



Concours pour le nouveau Parc des Expositions à Strasbourg (45 000 m²/ 113 M€H.T) - avec OMA Rotterdam (Clément Blanchet) Pascal Philbert : participation à la phase rendu du concours au sein de l’équipe OMA à Rotterdam (2x4 jours)



Réhabilitation d’un local industriel en Ateliers Technique - Ville de Souffelweyersheim (2300m²/ 1,3 M€H.T) Chef de projet : Pascal Philbert (ESQ-APS-APD-PRO/DCE-EXE-DET) // Livraison septembre 2018











VILLA HD - 2018 Client Privé Surface 160 m² S.P Coût travaux 280 000€ HT Livraison Décembre 2019







Logements collectifs XIII - 2019 Client Groupement privé Surface 750 m² S.P - 11 logements du T2 au T5 Coût travaux 1 200 000€ HT Calendrier Etudes en cours







278_WAN - 2017 Client Privé Surface 50 m² S.U Coût travaux 100 000€ HT Livraison Juin 2019







PATIO GRANGE - 2017 Client Privé Surface 130 m² S.P Coût travaux 140 000€ HT Livraison Juin 2019





COUPE FRANCHE - 2018 Client Privé Surface 160 m² S.P Coût travaux 140 000€ HT Livraison Décembre 2019





K HOUSE - 2016 Client Privé Surface 90 m² S.P Coût travaux 125 000€ HT





AC-CA Competition 2015 - Concert Hall in Tokyo, Japan projet rĂŠalisĂŠ avec Aude Lecinski - 2015



CONTEXT – Enter The Void 1. Takeshita Dori = Cosplays, Tokyo Hype, Life, village scale / Meiji Dori = Longest avenue in Tokyo, megalopolis scale / Togo Shrine Park = A neighbourhood scale park (very rare in Tokyo) and a still very active temple (weddings, receptions, prayer), natural scale. Quite a heteroclit and thrilling context, 100% Tokyo ! 2. Concert Hall = Public and Iconic Building – Can’t be another Tokyo Generic or additional collage (a.k.a architectural zoo) Maybe the real exception in Tokyo is the void 3. Why building underground makes sense ? Offers Public Space / Seismic + typhoon proof / Acoustic wise / Thermical (reduce heating + cooling equipments) / Excavation can be costly, but eventually the result is less expensive façades (= long lasting building) The void is the connection, 100% open and public, between the three entities (Meiji, Takeshita, Togo). On the west side of this parvis the park extend on the site, creating a new route to the Togo Shrine. A wooden bridge, and a torii make explicit the presence of this sanctuary. On the south side (Takeshita), the parvis is welcoming towards numerous pedestrians and bikes of this very much lively and iconic street. A concept store and cafe is set at the end of the street to create a continuity with the small shop typology while embodying the presence of the concert hall. On the corner between Takeshita and Meiji Dori, a huge underground automated bike parking system (already used in Tokyo -Shinagawa) aims to develop soft and sustainable transportation. It is sheltered with a golden steel canopy. On the east side, on the avenue, the drop-off area for taxis, and the access to the loading area which is actually a very discrete stainless steel plaque hiding a truck elevator. The main emergence is set on the north part of the site, and gives access to the whole concert hall complex. FONCTIONNALITY – Around the Rift This emergence is the main hall, very large and open on full height (15m), to allow exhibitions, projections, etc… It gives access to tickets sale counter and cloakroom. There’s also a small cafe with an outdoor terrace on the parvis. At the western end of the building, on the three top floors, the administration is opened onto the hall with large glazing (still with curtains for intimacy). The high-speed elevators and main staircase gives access to the underground levels and foyers. The concert hall area is organised around a « rift », a large white patio, bringing light and cooling to all the surrounding programs. On the north side, under the main hall, are located all the foyers and bars areas, connected with a waterfall effect staircase entirely open onto the rift. The large glazing are retractable, so during summer nights, the foyers are sheltered and fresh outdoor spaces. From these foyers, at each level, the audience can follow aerial walkways, giving access to the main concert hall. They can also reach small auditoriums / auditions rooms, located at the meeting point between the public and artists respective areas. The artists area is located on the south and west sides of the rift, totally isolated from the public area. The artist access is located on Takeshita Dori, at the back of the concept store building. On different levels, artists can enjoy a kitchen/cafeteria space, living / chill-out room, but also practice and rehearsal rooms that can open on the audition rooms to create bigger auditoriums for public representations or even reception spaces. At level -5, the dressing rooms and orchestra assembly area are located just next to the stage. A connection exists at the back of the stage to link the artists area to the technical area located on the north-east part of the site. All levels of the technical area are connected with the truck elevator : plant rooms, recording and broadcast area, stage storage and archives. All these spaces have a direct connection with the concert hall. FORM & MATERIALITY – Picturesque vs. Modern The projet is about the cohabitation of hypermodern infrastructures (underground construction, bike parking, truck elevator, etc…) and more delicate items, either traditional (torii, wooden bridge) or ornamental (padding, openings pattern of the rift). The main emergence on the parvis is the identity of the project, its representation at the city scale. The white concrete padding pattern is an obvious metaphor and explicit reference to the function : sound and music. It’s also a sensual and soft relationship toward the neighbourhood, creating a kind of friendly landmark. The zenithal opening of the main hall is made with inflatable cushions of ETFE membrane that continue the padding of the facade on the roof. Sun protection is achieved with a serigraphic pattern on the ETFE membrane. This curvy abstract pattern can also be found on various part of the building, it’s the central theme and the inner identity of the building. The huge white concrete wall of the rift is pierced with this pattern, creating thrilling lights and shadows on the foyers, but also in the auditions rooms and artists area. In the concert hall, the pattern is used to improve acoustics by variating the proportion and distribution of reflective and absorbent surfaces. In contrast with the ornamental adventure, materiality is very sober and hopefully coherent with japanese roots : white concrete, black slate (opus incertum), and golden steel.













AC-CA Competition 2014 - Champagne Bar in Paris concours rĂŠalisĂŠ avec Aude Lecinski - 2014







EUROPAN 2013 - Porto Brandao concours réalisé avec Aude Lecinski, Julien-Pierre Normand et Luc Reibel - 2013









Villa à Farinole, Corse projet réalisé avec Aude Lecinski - 2013







AC-CA Competition 2012 - Museum of Modern and Contemporary Art in Buenos Aires, Argentina projet rĂŠalisĂŠ avec Aude Lecinski et Marc Rickling - 2012









Projet de Fin d’Etudes - Réhabilitation urbaine et architecturale des friches industrielles de l’Estaque à Marseille sous la direction de Georges Heintz & Christiane Garnero-Morena - 2009













Pascal Philbert

Architecte Diplômé d’Etat HMNOP 30, rue du Fossé des Treize 67000 STRASBOURG t 06 82 10 43 91 contact@alpepe-archi.fr www.alpepe-archi.fr


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.