Profiel 146

Page 1

Onafhankelijk Ziekenfonds

P 505327/526 Afgiftekantoor: Gent X

Afzenderadres: Sluisweg 2 bus 1 9000 Gent

PROFIEL in het

Magazine van Partena Ziekenfonds

NIEUW

Mag ik een koekje? Zo kiest je kind voor gezond PMS: MEER DAN LASTIGE HORMONEN

dossier

VAKANTIE

Tips voor een stralend zomerfiguur Checklist voor een zorgeloze reis

NR 146

juli 2018

WAT VERWACHT JIJ VAN JE ZIEKENFONDS?

ALLES OVER ZORG EN GEZONDHEID


INHOUD

Met Dentalia Plus krijg je tot 1.250 euro extra tandzorg terugbetaald

VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES: Surf naar www.tandverzekering.be Bel T. 02 218 22 22

Partena Ziekenfonds, verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c - Sterrenkundelaan 1, 1210 Brussel) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788 a, 1070 Brussel - RPR Brussel (422.189.629, CDZ-nr. 750/01).

VERWACHT JIJ EEN TANDARTSFACTUUR DIE DOOR DE BEUGEL KAN?

dossier

VAKANTIE

07 02 05 07 08 10 12 14 15 16 17 www.facebook.be/ partena @partena www.partenaziekenfonds.be

18 20 22

Partena Update Goed om te weten Dossier Vakantie Vergeet je reisapotheek niet Een gezonde zomerlijn Jouw ideale zonnecrème Shopavita: zonnecrèmes Checklist voor een zorgeloze reis 10 geboden voor een gezond festival Nieuw: Partena Hulp in huis app Voeding en kanker Gezond leven: tips & nieuwtjes PMS: meer dan lastige hormonen

24 Gezonde tussendoortjes 26 Zo voorkom je oeps-momentjes

28 Shopavita: zomerpromo Tena

29 Stralend wit gebit 30 Partena-voordelen & partners

33 Wat verwacht jij van ons? Maak kennis met de klanten uit onze tv-spot

COLOFON • Kernredactie: Lynn Pellens, Eva De Geyter, Pierre Lété • Redactie: Kimberly Devriendt, Lies Dobbelaere, Nathalie Renna, Elke Simon, Wouter Thienpont, Steven Vervaet, Benoit Van Vijnckt • Vormgeving: Kirsti Alink • Beeld: iStock & Shutterstock • Drukwerk: Roularta • Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Lauwers, Sluisweg 2 bus 1 - 9000 Gent Ondernemingsnummer: NN 0411.696.011 Partena Ziekenfonds, verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c - Sterrenkundelaan 1, 1210 Brussel) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788 a, 1070 Brussel - RPR Brussel (422.189.629, CDZ-nr. 750/01). Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie. ‘Partena Ziekenfonds Magazine’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’ Aangesloten bij de uitgevers van de periodieke pers.

18

30

33 Lees het verhaal van Pilar

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

1


WELKOM Profiel in het nieuw!

Partena update

KOSTEN INDIENEN VOOR HOSPITALIA, DENTALIA PLUS, AMBULANT OF MEDICALIA?

Wat verwacht jij van ons?

VERGEET JE AANVRAAGFORMULIER NIET

Sinds 11 juni kun je onze TV-spots zien op Een en Canvas. Het is de eerste echte TV-spot van Partena Ziekenfonds, en daar zijn we best trots op. De mensen die je ziet in de spot zijn geen acteurs, maar echte leden van ons ziekenfonds. HUBERT

Heb je medische kosten die in aanmerking komen voor terugbetaling door een van onze extra verzekeringen? Bezorg ons dan niet alleen de facturen van je medische kosten, maar voeg er ook een aanvraagformulier van de juiste verzekering aan toe. Dankzij dat formulier kunnen we je facturen meteen aan de juiste collega bezorgen, die de terugbetaling voor je kan regelen.

KLEEFZEGEL HELPT JE DOCUMENT OP WEG Bezorg je ons een papieren document, vergeet er dan geen kleefzegel op te plakken. Aan de hand van je kleefzegel kunnen we het document meteen verwerken en je dossier snel in orde brengen.

Bestellen kan via: • het Onlinekantoor • de Partena app • telefonisch: bel T. 02 218 22 22, en kies voor selfservice. Hou je rijksregisternummer klaar om de bestelling af te ronden.

TIP Er is GEEN KLEEFZEGEL NODIG op documenten die je ons digitaal bezorgt, via Onlinekantoor of Partena app. Dankzij je login kunnen we die ook zonder klever aan je dossier toewijzen.

Je hebt een korte vraag waar je snel een antwoord op wilt, en geen tijd om te bellen of te mailen? Stel dan je vraag aan Partena Ziekenfonds via WhatsApp.

Download een vooringevuld aanvraagformulier voor terugbetaling door een extra verzekering op

WWW.PARTENA-ONLINEKANTOOR.BE, of via

www.partena-ziekenfonds.be/ verzekeringen.

TIP Op pagina 33 vertelt Pilar wat zij verwacht van Partena Ziekenfonds. Lees de andere boeiende verhalen op www.partenaziekenfonds.be.

Mantelzorger? MAGALI

ONZE SOCIALE DIENSTVERLENING IS ER VOOR JOU! Ben jij mantelzorger en heb je vragen rond financiële tegemoetkomingen? Of heb je nood om even op adem te komen? Onze maatschappelijk assistenten geven je graag de nodige informatie of advies en gaan samen met jou op zoek naar opvangmogelijkheden of professionele ondersteuning.

Contacteer ons op

T. 02 218 22 22 of maak een afspraak via de

AMINA

2

WWW.PARTENA-ZIEKENFONDS.BE/CONTACT.

PARTENA ZIEKENFONDS OP WHATSAPP

Air Partena vliegt naar de maan, en terug Op vrijdag 23 maart checkten 160 klantenadviseurs van Partena Ziekenfonds in op de Partena luchthaven. Ze werden verwelkomd door onze business-experten, voor één dag de stewards en stewardessen van Air Partena. De reis ging richting digitale toekomst, met workshops en infosessies tot aan de maan, en terug. Onderweg kregen onze klantenadviseurs zicht op de digitale toekomst van Partena Ziekenfonds, met een reeks handige tools waar jij als klant de komende tijd nòg beter en nòg sneller mee geholpen bent. Wordt vervolgd, dus! Wist je dat je de terugbetaling van een aanvullend voordeel bij Partena Ziekenfonds 100% digitaal kunt aanvragen? Download de Partena Ziekenfonds app!

✔ We zijn bereikbaar op werkdagen van 09u tot 17u. Onze medewerkers beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk. ✔ Is het antwoord op je vraag te complex om via WhatsApp te formuleren, dan bekijken we samen hoe we je verder kunnen helpen. ✔ Privacy verzekerd: Partena Ziekenfonds gebruikt Whatsapp nooit om zelf contact met je op te nemen, maar alleen om je concrete vragen te beantwoorden. ✔ Opgelet: Deel geen gevoelige of persoonlijke informatie, zoals rekeningnummers of wachtwoorden, via Whatsapp.

HOE WHATSAPP JE MET PARTENA ZIEKENFONDS? 1

Voeg Partena Ziekenfonds toe aan je contacten, met het nummer 02 255 77 14.

2

Open Whatsapp, en zoek in je contactlijst naar Partena Ziekenfonds.

3

Stuur ons je vraag! We beantwoorden ze zo snel mogelijk.

WhatsApp met Partena via 02 255 77 14. Meer info op WWW.PARTENA-

ZIEKENFONDS.BE/WHATSAPP

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

3


ZIEKENFONDS NIEUWS

WELKOM

Goed om te weten

Privacy verzekerd Sinds mei gelden er onder de noemer ‘GDPR’ nieuwe privacyregels voor bedrijven. Bij Partena Ziekenfonds dragen we zorg voor je privacy: je mag er als klant op vertrouwen dat we respectvol omgaan met je persoonlijke gegevens.

eATTEST: BEWIJSSTUK HOEFT NIET NAAR JE ZIEKENFONDS

DE MENSEN

van Partena HAKAN SÖNMEZ, KLANTENADVISEUR IN GENT

Pas afgestudeerd? SCHRIJF JE IN BIJ HET ZIEKENFONDS! Tot je 25ste ben je als student automatisch verzekerd bij het ziekenfonds van je ouders. Begin je te werken, ontvang je een uitkering, of word je 26, dan moet je je zelf als gerechtigde inschrijven bij een ziekenfonds.

Sluit online aan op www.partenaziekenfonds.be, of maak een afspraak in een kantoor in de buurt.

“Ik ben klantenadviseur in een drukbezocht kantoor in hartje Gent. Elke dag is hier anders, en dat vind ik fijn aan mijn job. Veel internationale studenten van de nabijgelegen universiteit vinden hun weg naar ons kantoor, en dus worden hier dagelijks meerdere talen gesproken. De inhoud van de contacten met klanten is ook heel divers. Ik gids klanten door een zorgtraject, geef zwangere dames uitleg over wat Partena voor hen kan doen, of ik informeer ouders over de terugbetalingen voor de beugel van hun kind. Sommige vragen zijn sneller beantwoord dan andere. Ik vind het dan ook fijn

“Ik laat klanten graag zien dat technologie niet ingewikkeld hoeft te zijn” dat we voor sommige klanten wat meer tijd kunnen vrijmaken door hun dossier op afspraak samen te bekijken. We merken in ons kantoor dat klanten blij zijn dat ze bij Partena Ziekenfonds een groot deel van hun ziekenfondsdossier zelf online kunnen beheren. Zelfs 65-plussers zijn vaak benieuwd naar wat er allemaal kan. Zij komen soms hulp vragen om hun weg te vinden in onze digitale diensten. Ik laat hen graag zien dat technologie helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, en dat onze app en het Onlinekantoor juist handig zijn om zaken thuis op je gemak te regelen, gewoon wanneer het eens past. Als ik geen klanten help, speur ik de markt af op zoek naar nieuwigheden in de zorg-, comfort- en gezondheidssector. En samen met mijn collega’s bekijk ik hoe we het klanten makkelijker kunnen maken. Onze diensten elke dag nog beter maken dan de dag ervoor, dat is een voortdurende drijfveer bij Partena Ziekenfonds. En daar probeer ik met plezier zoveel mogelijk mijn bijdrage aan te leveren.”

Werkt je huisarts al met het eAttest? Dan bezorgt hij of zij via dat digitale attest alle betalingsinfo rechtstreeks aan je ziekenfonds. Als patiënt krijg je een bewijsstukje mee, maar dat is voor jezelf. Je hoeft het dus niet in te dienen bij je ziekenfonds.

Alles automatisch Dankzij eAttest, of het nieuwe digitale doktersbriefje, moet je na een doktersbezoek niks meer binnenbrengen bij je ziekenfonds. Alles verloopt automatisch.

Voordelen voor jou als patiënt • Minder administratieve rompslomp • Een snellere terugbetaling • Je doktersbriefje raakt niet vergeten of zoek • Geen fouten meer door een onleesbaar doktershandschrift • Milieuvriendelijk

Waarvoor dient het bewijsstuk? Ook als je huisarts het digitale eAttest gebruikt, krijg je toch nog een papieren bewijsstukje. Daarop staan de details van

Arbeidsongeschikt & vakantie: verwittig je ziekenfonds!

je doktersbezoek, het wettelijke honorarium, het totale betaalde bedrag en een ontvangstnummer. Je hoeft het bewijsstuk niet in te dienen bij je ziekenfonds, maar je houdt het best wel even bij. Aan de hand van het nummer op je bewijsstuk, controleer je achteraf makkelijk de terugbetaling op je bankrekening.

Ben je arbeidsongeschikt en ontvang je een vervangingsinkomen, plan je vakantie dan op de juiste manier. Zo vermijd je dat je problemen krijgt als je zonder geldige reden afwezig bent voor het medische onderzoek terwijl je op vakantie bent

Ontdek ons filmpje over het eAttest: www.partena-ziekenfonds.be/e-attest.

Op vakantie buiten de EU of de EER?

Op vakantie binnen de EU of de EER? • Je hebt geen toestemming nodig van de adviserende arts om te vertrekken. • Laat je ziekenfonds wel vooraf weten tijdens welke periode en in welk land je met vakantie zult zijn.

• Vraag de toestemming van je adviserende arts vóór je vertrekt.

Zoek de landen van de EER op de website van het RIZIV: www.riziv.fgov.be.

WOON JIJ IN EEN GEZONDE GEMEENTE? Gezondheid wordt alsmaar belangrijker in ons dagelijkse leven. Het is ook belangrijk dat er op beleidsniveau over wordt nagedacht. Want hoe geef je iedereen genoeg kansen op een gezond leven en een gezonde leefomgeving? Om beleidsmakers op ideeën te brengen, richtte het Vlaamse preventielandschap, waaronder Partena Ziekenfonds, de fictieve ‘Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG)’ op. Aan de hand van 6 kernboodschappen wil de PGG van elke gemeente een gezondere gemeente maken, en ervoor zorgen dat Vlamingen tegen 2025 gezonder leven dan nu. www.partijgezondegemeente.be

4

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

5


dossier

ZIEKENFONDS NIEUWS

MONDHYGIËNIST IS OFFICIEEL ERKEND BEROEP België heeft er een nieuw erkend beroep bij: mondhygiënist. Mondhygiënisten nemen vooral preventieve tandverzorging voor hun rekening en werken in opdracht van je tandarts. Evalueren of je mondhygiëne goed is, je mondzorgadvies geven, een preventief zorgplan voor je tanden opstellen of professioneel je tanden reinigen, dat zijn onder meer de taken die een mondhygiënist mag uitvoeren. Hij of zij werkt nauw samen met je tandarts en zal je tandarts ook kunnen assisteren, bijvoorbeeld om tandsteen te verwijderen, of medische beeldvorming te verzorgen. Mondhygiënisten zullen zo helpen om mond- en tandzorg toegankelijker te maken voor iedereen, vooral in die regio’s van het land waar er een tekort is aan tandartsen. Het is nog even wachten tot je een officiële mondhygiënist aantreft bij je tandarts. De eerste mondhygiënisten zijn nu nog in opleiding. Zij studeren af in juni 2019 en gaan dan meteen aan de slag in tandartspraktijken en in ziekenhuizen. Maar er is ook plaats voor hen in woonzorgcentra of revalidatie- en verzorgingstehuizen. Vragen over het nieuw erkende beroep van mondhygiënist? www.health.belgium.be.

84%

VAKANTIE CHECKLIST VOOR EEN ZORGELOZE REIS

van de artsen is geconventioneerd

Iets meer dan 8 op de 10 artsen zijn geconventioneerd voor de periode 2018-2019. Dat betekent dat ze de vastgelegde tarieven in het akkoord met de ziekenfondsen zullen toepassen. Zo kom je na een bezoek bij de dokter niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

Wat betekent het? • Je arts is geconventioneerd: je arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen en past de officiële tarieven uit dat akkoord toe. • Je arts is niet geconventioneerd: je arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet en bepaalt zelf zijn ereloon.

• Je arts is gedeeltelijk geconventioneerd: je arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar past enkel op bepaalde tijdstippen en/of plaatsen de officiële tarieven toe.

Optimaal terugbetaald Dat meer dan 8 op 10 artsen geconventioneerd zijn, is belangrijk voor jou als patiënt. Je krijgt bij een geconventioneerd arts namelijk een optimale terugbetaling van je kosten via het ziekenfonds. Is je arts niet geconventioneerd, dan betaal je als patiënt een groter deel uit eigen zak.

Bekijk of je arts geconventioneerd is: www.partenaziekenfonds.be/nl/tools/vindzorgverstrekker.

TIPS

voor een stralend zomerfiguur!

10 GEBODEN VOOR EEN GEZOND FESTIVAL

Vergeet je reisapotheek niet

VLOTTER BIJ JE ADVISERENDE ARTS Moet je naar de adviserende arts van het ziekenfonds, dan verloopt dat vanaf nu vlotter en efficiënter. De adviserende artsen krijgen er namelijk een paramedicus en een administratieve assistent(e) bij. De administratieve assistent(e) zorgt voor een vlot onthaal en bezorgt de medische verslagen aan het ziekenfonds, de paramedicus volgt patiënten tussentijds op en werkt samen met de adviserende arts.

ZO KIES JE DE JUISTE ZONNECRÈME

SLA SNEL OM!

6

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

7


dossier

VAKANTIE

TIP Je apotheker of huisarts geeft graag advies voor een reisapotheek op maat.

INPAKLIJSTJE VOOR JE REISAPOTHEEK Zorgeloos op vakantie vertrekken, dat is ook… je reisapotheek meenemen. Natuurlijk denk je eraan om je gebruikelijke medicatie mee te nemen. Maar mag die zomaar mee op het vliegtuig? En wat neem je voor de rest nog mee? Een handig inpaklijstje.

Op vakantie?

VERGEET JE REISAPOTHEEK NIET

DE BASIS ✔ Koortswerend en pijnstillend geneesmiddel op basis van paracetamol (Dafalgan®, Perdolan®, … of kies voor een generisch en goedkoper geneesmiddel) ✔ Middel tegen maag- en darmklachten (ORS / loperamide) ✔ Middel tegen reisziekte ✔ Insectenwerend middel ✔ Zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en after-sun ✔ Ontsmettingsmiddel voor snijwonden en andere wonden ✔ Kleefpleisters ✔ Steriele en gewone kompressen, verbanden en zwachtels ✔ Koortsthermometer ✔ Tekentang ✔ Pincet, schaartje en veiligheidsspelden

VEILIG MET EEN VACCIN

VERGEET JE GEBRUIKELIJKE MEDICATIE NIET • Neem genoeg van je gebruikelijke geneesmiddelen mee. Sommige geneesmiddelen zijn niet beschikbaar in het buitenland, of hebben er een andere naam of samenstelling. • Vraag aan je apotheker of huisarts een medicatiepaspoort. Dat vertelt, liefst in het Engels, aan welke ziektes/allergieën je lijdt, welke geneesmiddelen je neemt, wat je bloedgroep is, … Zo kun je een plaatselijke arts makkelijker informeren, mocht dat nodig zijn.

DE EXTRA’S ✔ Middel tegen maagzuur ✔ Zalf tegen brandwonden ✔ Verzachtend middel bij insectenbeten ✔ Bescherming tegen blaren ✔ Middel tegen allergie(ën) ✔ Oogdruppels ✔ Geneesmiddel tegen keelpijn ✔ Condooms en anticonceptie

• Neem je medicatie mee in de originele verpakking, en neem ook de bijsluiter mee. Zo is het bij een douanecontrole duidelijk welke producten je mee hebt en dat ze op jouw naam zijn voorgeschreven.

VOOR RISICOLANDEN OF AVONTUURLIJKE REIZEN

• Bewaar je medicatie in je handbagage als je met het vliegtuig reist, want in het bagageruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je je medicatie zo altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.

✔ Steriele injectienaalden ✔ Malariapillen (enkel op voorschrift) ✔ Muskietennet ✔ Middel om niet-drinkbaar water te ontsmetten (bv. chloramine) ✔ Antibiotica (enkel op voorschrift)

Ga je naar een tropische bestemming, dan heb je misschien een vaccinatie nodig tegen gele koorts, cholera, hepatitis A, buiktyfus, … Voor sommige vaccinaties kan je bij je huisarts terecht, voor andere moet je naar een erkend vaccinatiecentrum. Informeer je bij je huisarts, liefst al 3 maanden voor je vertrek, of kijk online na welke vaccins je nodig hebt. www.vacciweb.be.

PARTENA-VOORDEEL!

Bij Partena Ziekenfonds krijg je per persoon per jaar tot 25 euro terugbetaald voor reisvaccins of malariapillen.

CONTROLEER ZELF JE VACCINATIESTATUS Je arts houdt je vaccinatiestatus bij in Vaccinnet, een elektronisch registratiesysteem van de Vlaamse Overheid. Via de Patient HealthViewer kun je in dat systeem zelf je vaccinatieschema raadplegen. Surf naar vitalink.be, en log in met je elektronisch identiteitskaart en je bijhorende pincode. Voor kinderen ouder dan zes heb je hun kids-ID en de bijhorende pincode nodig.

MAG JE MEDICATIE ZOMAAR MEE? Sommige producten die in medicijnen kunnen zitten, vallen onder de zogenaamde ‘Opiumwet’ en zijn in sommige landen verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor sterke pijnstillers, rustgevende middelen,

ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik van die middelen is dan wel toegestaan, maar alleen op doktersvoorschrift. Neem je zulke medicijnen mee naar het buitenland, check dan of ze

zijn toegestaan in het land van je bestemming. En vraag indien nodig een officiële verklaring aan, die bewijst dat je de medicatie voor eigen gebruik mee hebt. Zo vermijd je problemen aan de douane.

De richtlijnen en het formulier vind je op www.fagg.be (typ ‘reis’ in de zoekmotor in). Ook deze Nederlandse site is handig: www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis.

8

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

9


dossier

VAKANTIE

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE…

Een gezonde zomerlijn!

Vergeet dat snelle crashdieet voor je op vakantie vertrekt. Diëtiste Nelle Dierynck geeft toptips voor een gezond zomerfiguur.

WEEG JEZELF NIET TE VAAK Wil je je goed voelen over je figuur, ga dan af op wat je ziet in de spiegel: meet je omtrek, en kijk wat je lievelingsjeans jou vertelt. Want het cijfer op de weegschaal is maar een deel van de waarheid. Het is normaal dat je gewicht varieert van dag tot dag. Zo zorgt zoutof suikerrijk voedsel er bijvoorbeeld voor dat je lichaam vocht vasthoudt, wat je de dag nadien ziet op de weegschaal. Maar het betekent nog niet dat je ‘verdikt’ bent. Je gewicht kan ook hormonaal schom-

melen: tijdens je regels kun je door vochtretentie tot 2,5 kilo zwaarder wegen. Maar een paar dagen nadien ben je dat gewicht weer kwijt. En spieren wegen ook meer dan vet, dus als je vaker gaat sporten, kan het zijn dat de weegschaal je teleurstelt, terwijl je eigenlijk net goed bezig bent. Ga dus niet enkel af op je gewicht. Spierversteviging en vetverbranding geven je lichaam een mooier en strakker uitzicht. En dat is wat je wilt om zelfverzekerd de zomer in te gaan.

Diëtiste Nelle Dierynck

MAAK TIJD OM TE ETEN, EN TE BEWEGEN Ongepland eten is één van de grootste vijanden van een gezond eetpatroon. Plan je weekmenu daarom op voorhand: kijk na wanneer je geen tijd hebt om te koken, wanneer je boodschappen kunt doen, en wanneer je al iets kunt klaarmaken voor de dag

erop. Zo maak je het jezelf makkelijker om op drukke dagen gezonde keuzes te maken. Kijk ook in je planning wanneer je tijd hebt om te sporten. Noteer elk sportmoment in je agenda om te voorkomen dat je er plots 'geen tijd' meer voor hebt.

VERWACHT GEEN WONDEREN

SCHREEUW HET VAN DE DAKEN

Rome is niet in één dag gebouwd. Wil je graag wat gewicht verliezen, kies er dan voor om dat op een gezonde, en dus langzame, manier te doen. 0,5 tot maximum 1 kilogram per week verliezen is een gezond streefdoel. Alleen als je je eetgewoonten langzaam aanpast, kun je nadien je nieuwe gewicht ook behouden, en zo vermijd je het fameuze jojo-effect.

Om je eetgewoonten succesvol te veranderen, heb je steun nodig. Vertel je gezin, je collega's, familie en vrienden dat je op je lijn let. Niets is vervelender dan constant chocolaatjes te moeten weigeren omdat je collega’s je die maar blijven aanbieden. Misschien kan jouw initiatief om gezonder te eten een ideale aanzet zijn om gezondere traktaties of familie-etentjes voor te stellen.

✔ Verander je je eetgewoonten dan ervaar je al een verschil in je lichaamsbouw na 4 à 6 weken, als je daarbij ook voldoende beweegt.

PARTENA-VOORDEEL!

Ongeacht je leeftijd krijg je om de 2 kalenderjaren 40 euro voor 4 sessies terug bij een gediplomeerd diëtist(e) of bij Weight Watchers. Ook geniet je een

Partena-korting bij Weight Watchers.

SPORTEN BETEKENT NIET DAT JE ALLES MAG ETEN Een weekendje sneukelen maak je niet zomaar goed met een loopje op maandag. Tijdens 1 uur sporten op de crosstrainer verbruik je 300 à 400 calorieën, of het equivalent van 100 gram chips… Wil je gewicht verliezen, dan zal sporten dus sowieso hand in hand moeten gaan met gezonde voeding. Het is kwestie van discipline: blijven volhouden om gematigd te eten en liefst 3 keer per week te sporten.

ZORG DAT JE GEEN HONGER KRIJGT Wie honger heeft of een suikerdip ervaart, heeft het moeilijker om aan verleidingen te weerstaan. Het is belangrijk dat je je metabolisme aan de praat houdt. Eet op regelmatige tijdstippen, en eet voldoende gezonde tussendoortjes. Zo voorkom je suikerdipjes en blijf je makkelijker gezonde keuzes maken.

WEES LIEF VOOR JEZELF Je gaat op restaurant en drinkt toch dat extra wijntje. Of je hebt toch chips gegeten tijdens die receptie op het werk. Nadien komt het schuldgevoel en ga je nog meer snacks eten ‘want je hebt het nu toch verknoeid’. Niet doen! Een extra wijntje of een handjevol chips, doen je geleverde inspanningen niet zomaar

teniet. Maar het loopt wel mis als dat handjevol chips de start is van een weekend vol ongezonde snacks. Laat jezelf toe om af en toe te ‘zondigen’ en herpak je nadien meteen. Het bespaart je die extra calorieën die je onbewust in je mond propt om je schuldgevoel weg te eten.

MAAK EEN MOTIVATIEKAART Nieuwe gewoontes aanleren kost energie. Zorg dus dat je motivatie groot genoeg is. Maak voor jezelf een lijst met voor- en nadelen. Wat zijn de voordelen aan gewicht verliezen? Welke nadelen houden je tegen om vol te houden?

Welke voordelen vind je erg belangrijk? Noteer ze op een kaartje en hou dat bij. Als je het moeilijk krijgt, lees dan even het kaartje. Het lijkt een simpel idee, maar het is bewezen dat het echt helpt!

HELP JEZELF EEN BEETJE Iedereen heeft wel eens een baaldag en net dan is het moeilijk om nee te zeggen tegen ongezonde snacks. Maak het jezelf daarom makkelijk en haal preventief alle ongezonde snacks uit de kast. Leg gezonde snacks (rauwkost, noten, fruit, …) in de plaats, zodat je toch iets kunt knabbelen als je het even lastig hebt.

PARTENA-VOORDEEL!

Bestel bij Biobello wekelijks een gevarieerd pakket groenten en fruit, met inspirerende recepten. Als lid van Partena krijg je 1 pakket gratis bij aankoop van 10 pakketten.

10

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

11


dossier

VAKANTIE

JIJ EN JE ZONNECRÈME:

ideale match zo vind je de

Natuurlijk weet je dat je je huid best goed beschermt tegen de zon in de zomermaanden. Maar het is moeilijk kiezen tussen al die producten in het winkelrek of bij de apotheker. Welk product kies je? Welke factor past er bij jouw huidtype? En wat met die halflege tube van vorig jaar?

WAT DOET EEN ZONNECRÈME EIGENLIJK? Een stralende zon stuurt 2 soorten stralen op je huid af: uv A-stralen, die zorgen voor een vroegtijdige veroudering van je huid. En uv B-stralen, die zonnebrand kunnen veroorzaken. Zowel de A- als de B-stralen geven een verhoogd risico op huidkanker. Een zonnecrème beschermt je huid tegen die schadelijke effecten van de zon. Maar de bescherming is nooit 100 procent, ook al spreekt de verpakking van een ‘sun-block’. Op de warmste uren van de dag de schaduw opzoeken blijft dus een goed idee, ook al ben je goed ingesmeerd.

ZO KIES JE HET JUISTE PRODUCT STAP 1 bescherming tegen uv A én uv B De zonbeschermingsfactor (‘SPF’ op de verpakking) van een zonnecrème geeft aan hoe goed een product tegen zonnebrand, en dus vooral tegen uv B-straling, beschermt. Maar sommige producten doen meer, en beschermen ook tegen uv A-straling. Kies je een zonnecrème, kijk dan ook goed na of het product beschermt tegen uv A- én uv B-stralen.

STAP 2 je huidtype In tweede instantie ga je op zoek naar een zonnecrème die goed past bij jouw huidtype. Je huidtype bepaalt namelijk welke beschermingsfactor (SPF) je best kiest om goed beschermd te zijn tegen zonnebrand. Algemene regel is hier: hoe bleker en gevoeliger je huid, hoe hoger de beschermingsfactor. STAP 3 de uv-index Ook de uv-index kan je keuze voor een zonneproduct bepalen. De uv-index is een getal dat de kracht van de zon op een bepaald moment op een bepaalde plaats uitdrukt. Bij een hoge uv-index verbrand je sneller en is het risico op huidkanker groter. Je kiest dan best voor een zonnecrème met een hogere factor. Hoe lang het duurt voor je huid verbrandt bij een bepaalde uv-index, hangt af van een aantal factoren. Hier geldt

12

TIP

ook: hoe bleker je huid, hoe hoger het risico. Verder verbrand je sneller bij de eerste zonnestralen van het seizoen, en hebben uv-stralen meer effect als je neerligt dan wanneer je rechtstaat of rondloopt. Algemeen kun je ervan uitgaan dat iemand met een licht getinte huid bij een uv-index van 5 à 6 zal verbranden na ongeveer 25 minuten onbeschermd in de zon. De uv-index wordt overal ter wereld op dezelfde manier beschreven. Ben je op vakantie, dan kun je de plaatselijke uvindex checken en je bescherming daaraan aanpassen. In de tabel hieronder vind je een handig overzicht.

STAP 4 Hoeveel zon ga je vandaag zien? Als je een zonnecrème kiest, pas die dan ook aan volgens de activiteiten die je op een zonnige dag gepland hebt, en volgens de plaats waar je je bevindt. Ga je bijvoorbeeld rondtrekken op grote hoogte, of ben je in het zonnige zuiden, dan heb je een hoge zonbeschermingsfactor nodig. Ga je in eigen land naar het strand of op wandeltocht, dan kan het iets minder, maar ben je best toch goed beschermd. Is het een bewolkte dag, of ga je pas buiten in de late namiddag, dan volstaat een lichtere bescherming.

Kies voor kinderen sowieso de hoogste factor en smeer hen zeker om de 2 uur opnieuw in. Doe dat ook na elke zwembeurt. Baby’s jonger dan 1 jaar hou je best uit de zon.

WAT MET DIE TUBE VAN VORIG JAAR? Zonnecrème heeft net als andere verzorgingsproducten een zogenoemde PNO, of ‘periode na opening’. Binnen die periode werkt het product optimaal, maar daarna verliest het een deel van zijn werkzaamheid. Je vindt de PNO op de verpakking bij een symbool van een geopend potje, met daarbij een getal en de letter M. Bij zonnecrème staat er ‘12M’: een zonnecrème biedt dus maar 1 jaar optimale bescherming. Gebruik jij doorgaans graag nog de restjes van vorige zomer? Vergeet dan niet dat die tube van vorig jaar al heel wat meegemaakt heeft: je hebt ze bij warme temperaturen meegenomen, waardoor de beschermende bestanddelen aangetast kunnen zijn. En de tube is al veel open geweest, wat de kans reëel maakt dat er bacteriën en schimmels in terecht zijn gekomen. Speel dus liever op veilig en vervang je zonneproducten elk jaar.

UV-INDEX ZONKRACHT

OPTIMALE BESCHERMING

<2

zeer laag

geen bescherming vereist

2-6

laag tot matig

zonnecrème, hoofddeksel en schaduw opzoeken tussen 12u en16u

6 - 10

sterk tot heel sterk

zonnecrème, hoofddeksel en de hele dag door de schaduw opzoeken

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

13


dossier

dossier

VAKANTIE

VAKANTIE

Checklist

voor een zorgeloze reis

✔ Ben je verzekerd op je bestemming? Check het met onze tool

HELLO,

Dankzij onze reisbijstandscentrale Mediphone Assist reken je in heel wat landen op hulp bij dringende medische verzorging. Check voor je vertrekt hoe het zit voor jouw vakantieland. Onze handige online tool vertelt je meteen hoe je goed verzekerd vertrekt, en welke documenten je best meeneemt. www.partena-ziekenfonds.be/ reisdocument

SUNSHINE!

VEILIG DE ZON IN MET EEN ZONNECRÈME OP MAAT Verwennerij voor je huid

100% kidproof

Plakt niet, beschermt wel

Sport je vaak buiten, dan bescherm je graag je huid tegen de zon. De Island Tribe zonneproducten zijn speciaal ontworpen voor buitensporters: één keer per dag insmeren is doorgaans voldoende, je krijgt bij het zweten geen last van prikkende ogen, en je hebt geen witte waas op je gezicht.

Na een zonnige dag kan je huid extra zorg gebruiken. De natuurlijke bestanddelen in de Apivita after sun, zoals lamsoor, aloë, vijgen, komkommer en amandelolie, kalmeren de geïrriteerde huid. Je huid wordt ook beschermd tegen veroudering dankzij de biologische groene theebestanddelen die antioxiderend werken.

Apivita zonnemelk beschermt de gevoelige huid van je kind niet alleen optimaal tegen de zon, maar verzorgt de jonge huid meteen ook, dankzij organische bestanddelen als calendula, olijfolie, groene thee en zeelavendel.

Island Tribe zonnecrème - 17,55 euro (niet-leden 19,50 euro).

Apivita hydraterende face- & body after sun - 10,35 euro (niet-leden 11,50 euro).

Hou je niet van het plakkende gevoel van zonnecrème? Deze zonne-olie heeft een aangename droge structuur en smeert extra makkelijk uit. Zoals altijd bij Apivita biedt deze olie een veilige zonbescherming op basis van natuurlijke bestanddelen, zoals olijfolie, zonnebloemolie en wortelextract. De olie beschermt ook tegen irritaties én hydrateert de huid.

Apivita Sun Kids Protection zonnemelk SPF 50 - 24,75 euro (niet-leden 27,50 euro).

Apivita Zonne-olie SPF 30 - 19,35 euro (niet-leden 21,50 euro).

✔ Kies een zonneproduct op basis van je huidtype en de omstandigheden. ✔ Gebruik producten die beschermen tegen UV A- én UV B-stralen. ✔ Smeer je in 20 à 30 minuten vóór je in de zon gaat. ✔ Smeer rijkelijk. ✔ Smeer regelmatig: om de 2 uur, en telkens nadat je gezwommen, gesport of gezweet hebt. ✔ Vergeet de andere bescherming niet: kledij, zonnebril, hoedje, een portie schaduw, ...

Surf naar www.shopavita.be ✔ Online bestellen vóór 17u = levering de volgende werkdag (producten in voorraad)

14

✔ Check het reisadvies van buitenlandse zaken Korting op voorwaarde dat je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage. Bekijk de exacte korting per product op shopavita.be.

Veilig sporten in de zon

GOED SMEREN DOE JE ZO

Je bent niet verzekerd in landen of regio’s waarvoor de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft. Kijk voor de zekerheid na of er geen negatief reisadvies is voor je bestemming. www.diplomatie.belgium.be

✔ Geplande zorg? Laat het ons weten Neem min. 1 maand op voorhand contact op met onze bijstandscentrale als je op voorhand weet dat je zorgen nodig zal hebben op reis (nierdialyse, zuurstoftherapie, chemo- of radiotherapie). www.partenaziekenfonds.be/mediphoneassist

✔ Op cruise? Controleer de vlag en de route Bij medische zorg op zeeschepen wordt de dekking bepaald door de vlag waaronder het schip vaart. Check dus onder welke vlag het schip vaart, en kijk de landen na waar het schip zal aanmeren.

✔ Download de partena ziekenfonds app Zo heb je op vakantie het telefoonnummer van Mediphone Assist altijd binnen handbereik.

✔ Arbeidsongeschikt: verwittig je adviserende arts Ben je arbeidsongeschikt en ga je op vakantie? De adviserende arts van het ziekenfonds moet op de hoogte zijn van je verblijf in het buitenland. Voor EU-landen volstaat het om je verblijf te melden. Voor een verblijf buiten de Europese Unie, vraag je minimum 2 weken op voorhand een goedkeuring aan de adviserende arts. Je vindt het formulier ‘Aanvraag verblijf buitenland‘ in het Onlinekantoor.

✔ Medische zorg? Bel Mediphone Assist binnen de 48 uur • + 32 2 778 94 94 - 7 dagen op 7 - 24 uur op 24. • Contacteer onze reisbijstandscentrale binnen de 48 uur bij dringende medische zorg in een land gedekt door Mediphone Assist. • Mediphone Assist geeft ook meer informatie over ziekenhuizen, dokters, tandartsen, of apothekers in het buitenland. www.partena-ziekenfonds.be/ mediphoneassist

Meer info op

WWW.PARTENAZIEKENFONDS.BE/VAKANTIE

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

15


dossier

HULP IN HUIS

VAKANTIE

NIEUW!

10 geboden

PLAN JE POETSHULP WANNEER JE WILT

VOOR EEN

GEZOND FESTIVAL Naar een festival ga je voor de muziek en het gezelschap. Maar er komen vaak ook een dosis alcohol, een portie zon, aardig wat decibels en een reeks ongezonde snacks bij kijken. Kom je graag gezond het festivalseizoen door, dan zijn deze 10 geboden een goed begin. 1

3

6

Let op voor teken Gebeten door een teek? Niet aarzelen en zo snel mogelijk verwijderen, is de boodschap. Op de EHBO-post helpen ze je graag verder. Wordt de wonde rood na verloop van tijd? Ga dan zeker langs bij de dokter!

7

Bescherm je oren

Drink genoeg water

Vrij veilig

Stel je je oren te lang bloot aan hoge geluidsvolumes, dan kun je blijvende gehoorschade oplopen. Voor sporadische festivalgangers zijn wassen oordopjes een goede oplossing. Ben je een fervente festivalfan, dan is het zeker de moeite om te investeren in op maat gemaakte oordoppen. www.spaarjeoren.be

Vermijd appelflauwtes door uitdroging en drink genoeg water. Op veel festivals mag je water meenemen in een ‘camelbak’ (waterrugzak), een thermosfles of een verstuiver. Die kun je ter plaatse bijvullen met drinkbaar water.

Laat niets aan het toeval over en neem ook contraceptiemiddelen mee. Zo ben je beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

PARTENA-VOORDEEL!

Via Partena Ziekenfonds krijg je korting bij gehoorspecialist Lapperre én 30 euro terugbetaling voor oordoppen op maat.

2

Vergeet niet te smeren Bij goed weer verandert een festivalterrein al snel in een echte broeikas. Smeer je regelmatig en rijkelijk in met een zonnecrème op basis van je huidtype. Draag ook genoeg beschermende kledij (bv. hoedje) en zoek regelmatig de schaduw op.

16

4

Kies het juiste schoeisel Op festivals leg je grotere afstanden af dan je denkt. Leg je voeten dus in de watten en draag makkelijke, stevige schoenen in plaats van slippers of rubberen laarzen. Zo vermijd je pijnlijke blaren!

5

Neem een regenjas mee Hou rekening met een plensbui en neem zeker een regenjas en een warme trui mee. Die lange mouwen kunnen trouwens ook van pas komen om ’s avonds de muggen te slim af te zijn. Blijf je kamperen, neem dan voldoende verse kledij mee. Zo hoef je je nooit in de klamme kleren van de dag ervoor te hijsen.

Een vlotte en betrouwbare service: daar kun je bij Partena Hulp in huis altijd op rekenen. Om het je als klant nog makkelijker te maken, is er nu de Hulp in huis app.

8

Eet evenwichtig Hamburgers, braadworsten en frieten horen erbij, maar spaar je maag en breng ook wat variatie in je menu met een gezond broodje of een stuk fruit.

9

Vul je persoonlijke eerstehulptasje ✔ Pleisters en verbanden ✔ Pijnstiller ✔ Muggenspray ✔ Iets tegen diarree ✔ Tekentang ✔ Ontsmettingsmiddel

10

Reken op het Rode Kruis Een verstuikte enkel, uitdroging, een zonnesteek, een blaar op je voet, … De hulppost van het Rode Kruis is je redder in nood. De ligging van de hulpposten staat meestal aangeduid op de website van het festival.

JOUW DOSSIER Via de app raadpleeg je snel je klantendossier bij Partena Hulp in huis. Wij bezorgen je als klant je persoonlijke logincode via mail.

CHECK MAKKELIJK • De planning van je poetshulp. • Vrije uren bij je poetshulp: boek zelf extra uren. • Je ontbrekende dienstencheques.

CONTACTEER ONS • Bereik snel je consulent. • Pas je eigen gegevens aan. • Vraag extra hulp. • Geef je verlofperiodes door. • Annuleer een poetsbeurt. • Geef feedback en suggesties.

Heb jij je verlofplanning nog niet doorgeven? Laat het ons weten via de app.

ABONNEER JE OP ONZE MELDINGEN. WIJ GEVEN EEN SEINTJE • Als je poetshulp afwezig is. • Bij sluitingsdagen. • Als je poetshulp voor het eerst langskomt.

Wil je ook een betrouwbare goed opgeleide poetshulp van Partena Hulp in huis? Geef het online door op WWW.POETSHULP.BE.

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

17


Eva De Winter, diëtiste Oncologie bij Stichting tegen Kanker

Wat als… eten niet meer

LEKKER IS

door kanker? Een metaalsmaak, geen smaak of net te veel smaak... Heel wat kankerpatiënten krijgen door hun behandeling te maken met smaakveranderingen. Daarom pakt Stichting tegen Kanker uit met tips en recepten om als kankerpatiënt te kunnen genieten van je maaltijden.

ALLES SMAAKT ANDERS Stel dat je misselijk wordt kort nadat je je lievelingsgerecht hebt gegeten. Of dat alles wat je eet vooral zuur, zoet of zout smaakt. Het overkomt veel kankerpatiënten. “Ongeveer 65% van alle mensen met kanker hebben last van een verstoorde smaak”, zegt Eva De Winter, diëtiste Oncologie bij Stichting tegen Kanker. “De meeste smaakveranderingen ontstaan door de tumor of door de behandeling met chemo- en radiotherapie. Die behandelingen, en bepaalde medicatie, kunnen onder meer zorgen voor een droge mond, keel- en mondinfecties, braakneigingen en koorts. Dat heeft allemaal een invloed op de smaak.”

VERSCHILLENDE TYPES Om het allemaal nog complexer te maken, zijn ook de smaakveranderingen zelf nog eens onderhevig aan verandering. Eva De Winter: “Een behandeling tegen kanker bestaat in veel gevallen uit verschillende stappen. En elke stap brengt bijwerkingen mee. Zo kun je als patiënt evolueren van een verminderde smaak door een operatie aan de mond, naar een heel slechte of zoute smaak door chemotherapie. Voor elk probleem bestaan tips om er wat aan te doen, maar onze adviezen moeten voortdurend mee evolueren. Daarom hebben we op onze website smaaktips voorzien per type smaakverandering.”

RISICO OP ONDERVOEDING Door de smaakveranderingen gaan veel kankerpatiënten bepaalde voedingsmiddelen mijden, of gaan ze veel minder eten. Eva De Winter: “Ondervoeding komt heel vaak voor bij kanker. Dat is een groot probleem, want het zorgt ervoor dat mensen helemaal verzwakken en dat artsen de behandeling soms tijdelijk moeten stopzetten of afbouwen. Als je ondervoed bent, is je lichaam is niet meer opgewassen tegen een ingrijpende behandeling, wat de genezing in het gedrang brengt. Blijven zoeken naar manieren om toch gezond te kunnen blijven eten, is daarom heel belangrijk. Voor je levenskwaliteit als kankerpatiënt én voor het verloop van je behandeling. We hopen dat de tips op onze website patiënten kunnen ondersteunen als ze dat nodig hebben.” www.kanker.be/smaak

WAT KUN JE DOEN? ✔ Gerechten op kamertemperatuur, of koude gerechten, smaken doorgaans lekkerder dan warme bereidingen. ✔ Zorg voor afwisseling tussen de maaltijden en binnen dezelfde maaltijd qua smaak (zout en zoet), textuur (zacht en krokant), temperatuur (warm en koud), en bereidingswijze (pan en oven). ✔ Vermijd etenslucht: laat je maaltijd door iemand anders bereiden en blijf uit de keuken tijdens de bereiding. Je kunt ook kiezen voor voorbereide of koude gerechten.

✔ Voedingsmiddelen met een sterke of pikante smaak kunnen helpen om een onprettige smaak weg te nemen, net als munt, basilicum, citroen en zoetzure sauzen. ✔ Experimenteer met gerechten en bereidingen: probeer nieuwe smaken, test dingen die je vroeger niet lustte, ... ✔ Drink tussen de maaltijden door, en net voor de maaltijd, bruisend water met een zure smaak door er wat sinaasappel- of citroensap aan toe te voegen (behalve bij mondzweren). Of probeer kant-en-klare bruisende dranken met een zoete of bittere smaak.

PROBEER EENS EEN WRAP Eva De Winter beveelt onder meer zalm- of hamwraps aan: “Wraps hebben vele troeven. Ze hebben een andere structuur dan een klassieke broodmaaltijd en een koude bereiding is ook goed voor wie kampt met reukveranderingen. Bovendien zijn de neutrale smaken ideaal bij smaakveranderingen.”

Voor 4 personen - 2 wraps per persoon • 8 wraps • 8 plakken gerookte zalmfilet of 8 sneden gekookte ham • 1 komkommer, in fijne repen gesneden • 80 g ijsbergsla, in fijne repen gesneden • 8 eetlepels verse kaas • paar druppels verse citroen of limoen Bereiding Wraps bereiden is een fluitje van een cent. Beleg de wraps met alle ingrediënten en rol ze strak dicht als een pannenkoek. Smakelijk!

18

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

19


GEZOND LEVEN

Tips & nieuwtjes

PRESENTEÏSME

IS ZONNECRÈME KANKERVERWEKKEND? Zonnige dagen doen de misverstanden rond zonnecrème weer opflakkeren. Vooral de goedkopere merken zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. Kloppen die geruchten?

DOE DE TEKENCHECK Ons klimaat warmt op en het aantal teken stijgt. Tussen maart en oktober zijn ze heel actief. Omdat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen, pakt de Vlaamse overheid uit met de campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’.

HOE WERKT HET?

1 2

Controleer jezelf en anderen op tekenbeten elke keer nadat je in de natuur bent geweest. Vind je een teek? Verwijder hem rustig met een tekentang. Doe dat in één beweging, zonder het beestje te draaien of plat te duwen. Volg een maand lang mogelijke symptomen op. Ga naar je huisarts bij één van de symptomen (rode, ringvormige plek, griepsymptomen). De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Meld een tekenbeet op www.tekennet.be. Zo wil het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) de risicogebieden in kaart brengen en de ziekte van Lyme helpen voorkomen. www.tekenbeten.be en www.tekennet.be.

3

4

Zonnecrème bevat de uv-filter oxybenzone. Dierproeven wijzen uit dat die stof in hoge concentraties kankerverwekkend en hormoonverstorend is. Op vraag van de Europese Commissie werden daarom alle zonnefilters, waaronder oxybenzone, uitgebreid onderzocht. Uit dat onderzoek bleek geen enkel risico, ook niet voor kleine kinderen. De concentratie aan oxybenzone in zonnecrèmes is namelijk heel laag, en daardoor gegarandeerd veilig. Zonnecrème is dus niet kankerverwekkend. Onbeschermd zonnen is dat wél. Gebruik dus een goede zonnecrème als je in de zon gaat.

ALS JE TE VEEL OP HET WERK WILT ZIJN

INSPIRATIE NODIG?

Kom van die stoel af! Dat geniale creatieve idee dat je te binnen viel tijdens een wandeling in het park? Geen toeval, volgens onderzoekers. Bewegen zorgt voor een betere bloedcirculatie, en dus ook voor een betere doorbloeding van de hersenen. De geniale ideeën komen zo vanzelf.

41% van de Vlamingen zegt dat digitale toepassingen diep in hun persoonlijke leven zijn binnengedrongen. www.imec-int.com/ digimeter

Absenteïsme, werknemers die afwezig zijn op het werk door ziekte of om andere redenen, is een bekend fenomeen. Maar er bestaat ook zoiets als presenteïsme: werknemers die op het werk zijn, maar die weinig of niets presteren doordat ze zich ziek, uitgeput of gedemotiveerd voelen. Op termijn kan presenteïsme leiden tot gezondheidsproblemen, omdat het lichaam te weinig tijd en rust krijgt om te recupereren. En herhaald presenteïsme leidt tot meer absenteïsme.

Digitale hulp werkt Online hulpverlening bij verslaving en depressie zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Online hulp is laagdrempelig, en handig: mensen kunnen thuis hulp krijgen, en dat 24u OP 24 . De hulp bereikt ook andere doelgroepen. Zo is de helft van de deelnemers op alcoholhulp.be een vrouw, terwijl dat bij de klassieke hulpverlening maar 1 OP 4 is.

Mensen die hulp zoeken kunnen onder andere terecht op alcoholhulp.be, depressiehulp.be, cannabishulp.be en fitinjehoofd.be.

KLEUR JIJ REGELMATIG JE HAAR? Let dan goed op welk product je kiest, als je allergische reacties wilt vermijden. De FOD Volksgezondheid geeft info en tips op een speciale website, mijnhaarkleuren.be. Er bestaan kortstondige, semipermanente en permanente haarkleurmidde-

len. Vooral de laatste twee kunnen leiden tot allergische reacties, die soms vrij ernstig kunnen zijn. Kleur je haar daarom liever niet als je al eens last had van zo’n allergische reactie. Je gebruikt ook beter geen haarkleurmiddelen als je jonger bent dan 16.

Meer gezondheidsnieuws op onze blog op

WWW.PARTENA-ZIEKENFONDS.BE

20

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

21


Je twee weken vreselijk voelen en dat elke maand met vaste stip. Dat is wat het Prementrueel Syndroom (PMS) doet en waar meer dan 50 procent van de vrouwen mee te maken krijgen. “Maar PMS is meer dan alleen lastige hormonen”, aldus Professor Dr. Johan Verhaeghe van het UZ Leuven. “Voor veel patiënten is PMS een vorm van Jekyll & Hide.”

PMS: MEER DAN lastige HORMONEN

We maken er wel eens grappen over; over hormonen en ‘die dagen van de maand’. Maar voor sommige vrouwen is hun cyclus een echte lijdensweg. Er bestaat een naam voor: het Premenstrueel syndroom, of PMS. De zwaardere variant heet Premenstrual Dysphoric Disorder, of PMDD.

GEDAANTEVERWISSELING Prof. Dr. Johan Verhaeghe: “Concreet gaat het bij PMS om lichamelijke en psychologische klachten tijdens de veertien dagen voor de menstruatie, die daarna volledig weer verdwijnen. Een symptoomvrije week is zelfs noodzakelijk om over PMS of PMDD te kunnen spreken. PMS- en PMDD-klachten worden erger naarmate de menstruatie nadert, en ze zijn op hun hoogtepunt de dag vóór de menstruatie of de eerste dag van de menstruatie. Daarna verdwijnt alles en is er minstens één symptoomvrije week. Patiënten voelen dat verschil heel duidelijk. Sommigen spreken zelfs over een schakelaar-effect: ineens staat het probleem weer ‘af’.”

HORMONALE SCHOMMELINGEN Hormonale schommelingen liggen aan de basis van PMS. Prof. Dr. Verhaeghe: “Patiënten met PMS voelen zich vooral ‘opgeblazen’. Hun buik, borsten en benen kunnen opzwellen. Een ander symptoom is emotionele prikkelbaarheid. Oorzaak van die symptomen zijn schommelingen in de hormonen. Wie last heeft van PMS, is overgevoelig voor die schommelingen. De symptomen van PMS worden ook erger naarmate je als

vrouw ouder wordt. Vrouwen onder de 30 hebben er doorgaans minder last van, maar met de leeftijd ontstaan er in een vrouwenlichaam geleidelijk meer hormonale schommelingen en worden vrouwen er stilaan gevoeliger voor.”

SEROTONINE Maar PMS en PMDD worden niet alleen door hormonale schommelingen veroorzaakt. Prof. Dr. Verhaeghe: “De schommelingen in de hormonen, dat is een trigger, een aanleiding voor PMS. Na de menopauze en voor de pubertijd is PMS

“Voor sommige vrouwen zijn die 14 dagen voor de menstruatie een echte hel. Gelukkig bestaan er oplossingen om hen aan een betere levenskwaliteit te helpen.”

PROFESSOR DR. JOHAN VERHAEGHE:

bijvoorbeeld niet bekend, juist omdat die schommelingen dan weg zijn. Maar naast die trigger is er nog iets anders nodig om PMS of PMDD te ontwikkelen: een bepaalde ontvankelijkheid in de hersenen. Dat wil zeggen dat bepaalde persoonlijkheidstypes makkelijker PMS ontwikkelen. Het gaat hier dan puur om chemie: in de hersenen van die vrouwen wordt er minder, of te weinig, serotonine aangemaakt. Dat maakt hen extra gevoelig voor hormonale schommelingen. Het is de interactie tussen die ontvankelijkheid in de hersenen, en de schommelingen in de hormonen, die ervoor zorgt dat bepaalde vrouwen PMS of PMDD krijgen.”

STAPPENPLAN Het goede nieuws is dat PMS en PMDD uiteindelijk vanzelf verdwijnen, na de menopauze. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen oplossingen bestaan voor vrouwen die er veel last

22

van ondervinden. Prof. Dr. Verhaeghe: “Het is niet omdat PMS en PMDD uiteindelijk verdwijnen, dat we geen oplossingen hebben om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Meestal volgen we een soort stappenplan. We proberen eerst met extra calcium en vitamine B6. Die middelen blijken vooral zinvol bij mensen met lichte klachten. Ook herbale middelen helpen soms, zoals het extract van de kruisboom. Voor patienten met een zware vorm van PMS of PMDD gaan we een stap verder. Meestal proberen we de hormonenschommeling

te verminderen met een anticonceptiepil met zo weinig mogelijk stoptijd. Als ook dat niet werkt, pakken we de ontvankelijkheid in de hersenen aan, met antidepressiva. Klassieke antidepressiva kunnen namelijk het serotoninegehalte in de hersenen verhogen. We merken wel een hoge drempel bij patiënten om deze stap te zetten. In heel ernstige gevallen is er nog een laatste oplossing: een kunstmatige menopauze via medicatie. Uiteraard is dat alleen een oplossing voor een heel kleine groep vrouwen met zware PMDD. Dit zijn vrouwen die zichzelf tijdens bepaalde momenten in hun cyclus gewoon niet meer herkennen door hun PMDD. Omdat voor hen de 14 dagen voor de menstruatie soms een echte hel zijn, zijn we toch blij dat we hen zo aan een betere levenskwaliteit kunnen helpen.”

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

23


TIP Laat je kind helpen om een gezond tussendoortje klaar te maken. Het zal er zo met meer plezier van eten.

Wat zijn gezonde snacks?

MAG IK EEN Je kind helpen om gezond te eten: het kan een uitdaging zijn. Wat zijn gezonde tussendoortjes, en hoe help je je kind om er ook blij mee te zijn?

Tussendoortjes zijn niet altijd ongezond Snacks eten wordt vaak als ongezond bestempeld, maar alles hangt af van wat je eet, en in welke omstandigheden. Een gezonde snack eten kan ook een manier zijn om je voedselinname juist te doseren, en evenwichtiger te eten. Zo kan een droge volkorenkoek bijdragen aan je vezelinname, en levert een

24

potje ongezoete yoghurt een noodzakelijke portie calcium. Gezonde snacks eten geeft ook energie voor een actief leven. Voor kinderen geldt dat helemaal. Jonge kinderen hebben veel energie nodig. Omdat ze een kleinere maag hebben dan volwassenen, spreiden ze hun voedingsinname best over drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes.

koekje?

Hoeveel tussendoortjes? Kinderen kunnen met twee tot drie tussendoortjes de periodes tussen de hoofdmaaltijden overbruggen. Lagere schoolkinderen en adolescenten eten in de loop van de avond misschien nog een derde tussendoortje, terwijl kleuters meestal kort na het avondeten naar bed gaan. Meer dan drie eet-

momenten tussendoor is niet aan te raden. En continu snacken is zeker geen goed idee. Het is slecht voor de tanden van je kind en leidt snel tot een te hoge energie-inname en overgewicht. Tussendoortjes zijn natuurlijk ook niet bedoeld om maaltijden te compenseren of over te slaan.

Natuurlijk is het makkelijk om voor een koek of reep te kiezen. Maar die zorgen vaak voor een snelle suikerrush, en een suikerdip nadien. Gezonde tussendoortjes hebben een ander effect. Zij zorgen voor een actieve stofwisseling en een stabiele bloedsuikerspiegel. Ze helpen ook hongeraanvallen te onderdrukken. Een gezonde snack is kort gezegd een product met weinig calorieën (liefst minder dan 150 kcal) en veel nuttige voedingsstoffen, zoals vitaminen.

Fruit, groenten en noten Fruit is bijvoorbeeld een snack die ‘zin in zoet’ op een gezonde manier kan bevredigen. Bovendien zit fruit boordevol natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Geef je kind daarom vaak genoeg een stuk fruit als tussendoortje. Een banaan, stukjes ananas, frambozen, blauwe bessen, druiven,... Ook met groenten kun je quasi eindeloos variëren. Geef je kind een portie wortels, komkommer, kerstomaten of paprika. Je kunt ze combineren met een gezonde dipsaus zoals hummus, of een yoghurt-dip. Ook noten en zaden (zoals zonnebloem- en pompoenpitten) zijn een goed idee. Kies dan wel voor ongezoute en ongebrande noten, dan heb je de meest

gezonde variant. Noten en zaden bevatten ook gezonde vetten. Maar let wel, vetten blijven vetten. Geef je kind er dus niet te veel van. Een klein handjevol per dag is meer dan genoeg. Dit geldt ook voor gedroogd fruit.

Als je kind zeurt om zoetigheid… Is je kind een zoetekauw? Dan kunnen trucjes helpen om je zoon of dochter op het gezonde pad te houden. Beperk om te beginnen de toegang van je kind tot zoete producten door er geen grote voorraad van in te slaan. En hou gezonde alternatieven altijd bij de hand. Zo stel je snel een stuk fruit voor in plaats van een ijsje, of een zuivelproduct in plaats van een koffiekoek. Zoet zuivelproducten maar in beperkte mate. Doe er bijvoorbeeld vers fruit bij: zo voeg je zoet toe op een gezonde manier.

Zoet mag, met mate Leer je kind ook om slechts af en toe, en zonder te overdrijven, zoetigheid te eten. Met andere woorden: niet elke dag. Laat ze zelf voor één bepaald zoet moment kiezen, zo leren ze bewust omgaan met zoetigheid. Het kan ook helpen om je kind al op jonge leeftijd uit te leggen wat de risico’s van snoepen zijn. Als kinderen weten ‘waarom’, zijn ze meer gemotiveerd om een gezonde keuze te maken.

MAAK VOEDZAME TUSSENDOORTJES MET MADAM BAKSTER EN IDEE KIDS VZW In 2018 gaat Idee Kids vzw een samenwerking aan met Madam Bakster met het projectkamp “Zoet en gezond”. De kinderen maken voedzame tussen-doortjes, waaronder deze gezondere versie van chocolate chip koekjes.

Ingrediënten • 150 g havermout • 125 g speltmeel • 10 g wijnsteenbakpoeder • 150 g plantaardige olie • 1 el gebroken lijnzaad • 70 g kokosbloesemsuiker • 100 g walnoten • 100 g pure chocolade Zo maak je het • Warm de oven voor op 175°C. Verzamel alle ingrediënten en weeg af. • Maal 120 gram havermout tot meel in de keukenrobot en hak de walnoten fijn in. • Maak een ‘flaxegg’ (of ‘lijnzaadeitje’) door 1 eetlepel lijnzaad te mengen met drie eetlepels water. Zet opzij tot het lijzaad indikt tot een papje. • Meng in een grote kom de gemalen havermout, de resterende grove havermout, suiker, speltmeel, bakpoeder en walnoten. • Voeg de olie toe en meng alles met een klopper. Voeg ook het flaxegg toe en meng tot een homogene massa. • Voeg tenslotte de chocolade toe en meng kort, zodat de druppels niet smelten. • Rol bolletjes deeg uit de massa en druk aan tot koekjes. • Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven of tot de koekjes goudbruin zijn. Ontdek het projectkamp Zoet en gezond: www.ideekids.be/kamp-thema/zoet-gezondmet-madam-bakster.

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

25


Professor Roumeguère, diensthoofd Urologie van het Erasmusziekenhuis

1 vrouw op de 3 heeft vanaf haar veertigste problemen met blaascontrole.

De slappe lach, een extra inspanning bij het heffen, heel dringend moeten… en hop, een ongelukje... Waarom krijg je last van urineverlies? En wat kun je eraan doen? Professor Thierry Roumeguère, diensthoofd Urologie in het Erasmusziekenhuis in Brussel, legt uit.

Oeps-momentjes?

BLIJF ER NIET MEE LOPEN!

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Het komt vaker voor dan je denkt, en is een probleem bij zowel mannen als vrouwen. Professor Roumeguère, diensthoofd Urologie van het Erasmusziekenhuis: “Vaak denken mensen dat urineverlies alleen bij vrouwen voorkomt, maar niets is minder waar. Vrouwen krijgen er vroeger mee te maken. Maar naarmate ze ouder worden, krijgen ook heel wat mannen er last van.” Gelukkig bestaan er voor urineverlies verschillende behandelingen, van licht tot ingrijpend. Welk type behandeling je nodig hebt, hangt af van de aard en de ernst van je problemen, en hoeveel last je ervan hebt in je dagelijkse leven. Maar één ding is zeker: je hoeft er niet mee te blijven lopen.

OORZAAK 2 VERZWAKTE BEKKENBODEMSPIEREN Een ander type urineverlies, de zogenaamde inspannings-incontinentie, komt voor bij inspanningen die de druk op de blaas verhogen. Lachen, hoesten, stappen of springen kunnen dan allemaal voor ongelukjes zorgen. Chronische bronchitis, en roken, kunnen aan de basis van het probleem liggen. Maar er is meer. Professor Roumeguère: “Ook zwangerschap is een belangrijke

“Ga ermee naar je dokter en laat je helpen. Vandaag is urineverlies geen taboe of noodlot meer!” PROFESSOR ROUMEGUÈRE:

OORZAAK 1

HYPERACTIEVE BLAAS In 11 tot 15 % van de incontinentiegevallen ligt de oorzaak bij een hyperactieve blaas. Wie er last van heeft, krijgt voortdurend het gevoel dringend te moeten plassen, en wordt daar ’s nachts zelfs van wakker. Ook ongelukjes horen erbij. De blaas reageert ook op bepaalde producten, zoals koffie of frisdrank, en ook roken doet er geen goed aan. Vooral oudere mannen hebben last van dit type urineverlies.

Wat kun je doen? Tegen een hyperactieve blaas kun je met eenvoudige trucs zelf al heel wat doen. Je kunt om te beginnen producten vermijden die de blaas prikkelen. En je kunt je plasgewoonten aanpassen met bepaalde oefeningen. Professor Roumeguère: “Doel van die oefeningen is vooral de tijd tussen twee plasbeurten te verhogen. Een gespecialiseerde kinesist kan je daarbij helpen. Als die kleine aanpassingen geen verbetering bieden, kunnen we medicijnen voorschrijven die de blaas minder laten samentrekken. En in laatste instantie is er nog neuro-

26

modulatie, een zenuwstimulerende behandeling die je helpt om je blaas weer onder controle te krijgen; of een inspuiting met ‘botox’ om de blaasspier te verlammen, zodat die minder hard en minder vaak samentrekt.”

trigger voor inspannings-incontinentie. De snelle gewichtstoename tijdens een zwangerschap is dan vooral de boosdoener, en niet de bevalling zoals velen denken. Een keizersnede biedt dan ook geen bescherming tegen inspannings-incontinentie.” Inspanningsincontinentie komt bij vrouwen ook vaker voor naarmate ze verouderen. De menopauze doet het oestrogeengehalte dalen, waardoor de bekkenbodemspieren verslappen, en veel vrouwen meer last krijgen van ongelukjes.

Wat kun je doen? Ook bij inspannings-incontinentie kan kinesitherapie een oplossing zijn. Gespecialiseerde oefeningen helpen om de bekkenbodemspieren te trainen en te versterken. Professor Roumeguère: “Er zijn ook andere middelen die vrouwen met inspannings-incontinentie kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld hormoonsupplementen in de menopauze, of een kleine operatieve ingreep waarbij we een strookje plaatsen dat de urinebuis ondersteunt. Bij mannen is het soms, in functie van de ernst van het urineverlies, aangewezen om een prothese te plaatsen.”

Er zijn oplossingen! Professor Roumeguère: “Mensen denken vaak dat urineverlies onvermijdelijk is, omdat hun moeder of grootmoeder er ook last van had. Maar er bestaan heel wat oplossingen. De boodschap die we mensen vandaag vooral willen meegeven is dat urineverlies in de meeste gevallen goed verholpen kan worden. Ga er dus vooral mee naar je dokter en laat je helpen. Vandaag is urineverlies geen taboe of noodlot meer!”

VOORKOM ZELF OEPS-MOMENTJES Zijn je bekkenbodemspieren verzwakt? Deze eenvoudige oefeningen kunnen helpen. Verwacht niet meteen resultaat, maar blijf minstens 6 maanden regelmatig oefenen.

1

Vind de juiste spieren. Dat gaat het beste door te proberen je urine op te houden als je op de wc zit. Je krijgt het gevoel dat je blaas samenknijpt en beetje optilt in je lichaam.

2

Span je bekkenbodemspieren een seconde of twee aan. Bouw geleidelijk op tot tien seconden. Herhaal zo vaak als je kunt, tot tien keer na elkaar. Probeer ook snel en hard aan te spannen. Herhaal dit ook tien keer.

3 4

Rust tussendoor even uit als je de spieren hebt aangespannen. Span je bekkenbodemspieren aan telkens je ze nodig hebt, bv. bij het lachen, hoesten, bukken…

5 6

Oefen zo regelmatig mogelijk, tot 40 keer per dag. Terwijl je werkt, in de auto zit, tv kijkt…

Merk je verbetering? Blijf je spieren dagelijks trainen om ze in conditie te houden. Wil je graag begeleiding, dan kan je huisarts je doorverwijzen naar een kinesist.

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

27


SHOPAVITA

Discreet DE ZOMER DOOR

Ook tijdens actieve dagen in je leukste zomertenue biedt Tena je de bescherming en discretie die je verdient.

20 %

DROOM JIJ VAN

extra korting! van 1 t/m 31 juli 2018 Bij aankoop van min. 1 doos TENA Silhouette Lady Pants Plus (M/L), Men Active Fit Pants (M/L) en Tena Men Pants Plus (M/L).

EEN STRALEND

WIT GEBIT?

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je deze korting bovenop je basiskorting van 30%!

Op tv en in bladen zie je vaak tanden die witter dan wit zijn. Zijn zo’n witte tanden wel natuurlijk? En wat kun je doen als je zelf een mooie stralende glimlach wilt?

ZIJN TANDEN VAN NATURE WIT?

TENA MEN ACTIVE FIT PANTS

pen voor de vrouwelijke anatomie.

is speciaal ontworpen voor mannen met een actieve levensstijl.

Dit beschermende ondergoed heeft een unieke aansluitende pasvorm. Reken op een discrete drievoudige bescherming tegen doorlekken, geurtjes en een vochtig gevoel.

Een absorptiekern met polymeren sluit het vocht direct in aan de voorzijde van het ondergoed. TENA Men Active Fit Pants hebben een mannelijke, discrete pasvorm en zijn verkrijgbaar in marineblauw.

PARTENA-VOORDEEL! Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je altijd 30% directe korting* op incontinentiemateriaal bij shopavita.be.

28

DE SHOP VOOR HET LEVEN!

Test Tena-producten gratis uit • Bel onze Tena-adviseurs op T. 0800 999 60. • Aan de hand van een paar vragen bepalen we welk product bij je past. • We bezorgen je gratis een paar stalen. • Je bestelt nadien makkelijk het juiste product. • Bestellen vóór 17u = levering de volgende werkdag (producten in voorraad)

Surf naar www.shopavita.be

* Korting op voorwaarde dat je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage. Bekijk de exacte korting per product op shopavita.be.

TENA SILHOUETTE LADY PANTS PLUS is speciaal ontwor-

In tegenstelling tot wat foto’s van glimlachende tv-sterren doen vermoeden, zijn tanden van nature nooit 100 procent wit. Spierwitte tanden hoef je dus helemaal niet te hebben. Het belangrijkste is dat je tanden gezond en goed verzorgd zijn. Bepaalde omstandigheden kunnen er wel voor zorgen dat je tanden verkleuren. Een slechte mondhygiëne bijvoorbeeld, waarbij tandplak zich ophoopt op en rond de tanden. Ook gaatjes, vullingen en tanderosie kunnen kleurverschillen veroorzaken. Ook bepaalde kleurstoffen in je voeding kunnen je tanden doen verkleuren. En roken maakt je tanden aanwijsbaar geler.

VRAAG RAAD AAN JE TANDARTS Wil je je tanden graag bleker, vraag dan raad aan je tandarts. Als je gebit gezond en verzorgd is, zal je die niet zo gauw een bleekbehandeling aanraden. Alleen als je van nature heel gelig gebit hebt, kan de behandeling overwogen worden. Of wanneer één of een paar tanden opvallen door kleurverschil, kan men die qua kleur dichter bij de rest van je gebit brengen. Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleachen. Welke methode voor jou geschikt is hangt af van de mate van verkleuring, en of het gaat om dode of levende tanden.

IS BLEKEN EEN GOED IDEE? Witmakende tandpasta’s kunnen in zekere mate helpen als je vlekken op je tanden hebt, maar de schurende

bestanddelen kunnen je tandoppervlak beschadigen. Wees er dus voorzichtig mee. Er bestaan ook producten om zelf je tanden te bleken, maar dat is helemaal af te raden. Je laat het bleekproduct misschien te lang zitten, wat het oppervlak van je tanden verzwakt. Daarnaast bestaat de kans dat je producten gebruikt die schadelijk zijn voor je tanden. Zelfs al gebeurt het bij de tandarts, aan het bleken van je tanden zijn altijd risico’s verbonden. Het bleekproces maakt je tandglazuur en tandbeen poreuzer. Je tanden worden zo eigenlijk gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk. Bespreek de risico’s van het bleken daarom altijd met je tandarts.

KRIJG JE EEN TERUGBETALING? Omdat de kleur van je tanden niks vertelt over de gezondheid van je gebit, ziet de wettelijke ziekteverzekering bleachen als een esthetische ingreep. De behandeling wordt dus niet terugbetaald. Ook aanvullende tandverzekeringen ondersteunen de ingreep niet.

WAT KUN JE ZELF DOEN? ✔ Poets twee keer per dag gedurende twee minuten je tanden, liefst elektrisch. ✔ Flos! Want zelfs na goed poetsen, blijven er restjes tussen je tanden zitten. ✔ Drink je vaak koffie, rode wijn, zwarte thee of cola, dan kunnen je tanden verkleuren. Drink frisdrank met een rietje en spoel na dit soort dranken je mond met water. ✔ Knapperige rauwe groenten zoals selderij, wortels en komkommer zijn ‘natuurlijke tandenborstels’. Ze scrubben tandplak weg en helpen je tanden wit te houden.

EEN MOOIE GLIMLACH GEEFT ZELFVERTROUWEN

Daarom komt Dentalia Plus tussen voor tandcorrecties waarvoor de wettelijke ziekteverzekering weinig of niets terugbetaalt, zoals kronen, implantaten of een beugel. Ontdek meer over Dentalia Plus op WWW.TANDVERZEKERING.BE.

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

29


PARTENA VOORDEEL

Voordelen & partners

Ben je nog op zoek naar een zomerkamp voor je kind? Onze kamppartners hebben zeker nog een plekje vrij. Check onze kampentool en bereken meteen je Partena-korting! www.ikgaopkamp.be

Meer bewegen? Wil je aan je conditie en spieren werken? Dan is fitness misschien iets voor jou. Partena Ziekenfonds geeft je graag een duwtje in de rug om te starten én vol te houden. Bij heel wat fitnesscentra geniet je korting.

PARTENA-VOORDEEL!

Probeer 1 week gratis fitness uit in ons netwerk, én krijg er

tot 20% korting op een jaarabonnement als nieuwe klant

of betaal geen instapprijs.

www.partena-ziekenfonds. be/fitness.

Vakantielectuur of reisboeken? Koop ze voordelig online bij onze partner Lannoo: 10% KORTING en gratis verzending.

Infosessies en workshops voor jou EHBO bij baby’s en kinderen, meer veerkracht en vertrouwen bij kinderen van 6 tot 12, blij naar school, borstreconstructie na kanker, tips en hulpmiddelen bij dementie, mindfulness in beweging, burn-out, veerkracht en zelfvertrouwen, … het zijn maar enkele onderwerpen die aan bod komen in de infosessies en workshops van onze partners.

Check onze gezondheidsagenda op www.partena-ziekenfonds.be/ activiteiten.

Met FamilieFit beweegt je hele gezin! Kom jij in alle drukte van werk en gezin maar moeilijk aan je 20 à 30 minuten optimale beweegtijd per dag ? De FamilieFit app van Gezinssport Vlaanderen helpt je om met het hele gezin samen, en van thuis

Surf naar www.lannoo.be/ partena2018 en gebruik de kortingscode: partena18.

uit, voldoende te bewegen. Je krijgt beweegtips voor thuis, kunt virtuele medailles verdienen en meedingen naar sportieve prijzen. Schrijf je gezin in op www.familiefit.be!

NIEUW!

10%

korting

30

31

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

31


WAT VERWACHT JIJ VAN ONS?

PARTENA VOORDEEL

HET VERHAAL VAN Hotel Astoria in De Haan

VAKANTIES VOOR LEVENSGENIETERS GRIEKENLAND

vanaf 50 jaar

Peloponnesos en Meteorenkloosters 24 sep - 1 okt

FRANKRIJK

Citytrip Lyon 26 sep - tot 1 okt

✔ Kidspromo vanaf 3 nachten: gratis avondbuffet voor kinderen tot 12 jaar 01-15 juli, 16-31 aug, en 26 okt tot 4 nov ✔ Wereldkeuken-arrangement: heerlijk werelds avondbuffet - 23-30 sep ✔ Nazomeren aan zee: voordeelprijzen 30 sep tot 7 okt

PARTENA-VOORDEEL

Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je in Astoria 20% KORTING* op de tarieven kamer en ontbijt. www.hotelastoria.be -

info@hotelastoria.be - T. 059 24 24 11

Rondreis per autocar en verblijf in 3* hotels. Tijdens deze rondreis bezoek je maar liefst 6 van de 11 Unesco-erfgoedmonumenten op het Griekse vasteland. Op het programma: De historische sites van Mykene, Epidauros, Olympia, Delphi, de ‘hangende’ kloosters van de Meteoren, de Akropolis en het Parthenon van Athene. Prijs per persoon voor leden van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer 1.570 euro – Eenpersoonskamer (aantal beperkt) 1.930 euro

PARTENA-VOORDEEL!

Lyon, bekend als 'de poort naar het zuiden', heeft alles voor een geslaagde citytrip. De groene ruimten - schaduwrijke parken, loverrijke pleinen en openbare tuinen - dragen bij tot de charme van de stad. Verblijf in Hotel Ibis Lyon Centre Perrache 3* in het centrum. Op het programma staan geleide bezoeken om Lyon te ontdekken. Prijs per persoon voor leden van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer 1.205 euro – Eenpersoonskamer (aantal beperkt) 1.455 euro

Bij Sen!or Department (Lic. A 1802) krijgen klanten van Partena Ziekenfonds korting op alle reizen. Tel. 02 648 93 23 www.seniordepartment.be

32

Zorg met een plus in Dunepanne Wil je op krachten komen na een intensieve medische behandeling? Je hebt een chronische ziekte, maar wilt er even tussenuit? Of zoek je tijdelijk opvang omdat je mantelzorger even niet beschikbaar is? Dan ben je in het zorgverblijfcentrum Dunepanne in De Haan aan het juiste adres! Zij bieden je kwaliteitsvolle verzorging met hotelservice in een huiselijke warme sfeer.

>> Sinds 1 april is Zorggroep Eclips de nieuwe uitbater van het hersteloord Dunepanne. een organisatie die de afgelopen jaren sterk gegroeid is en tonnen ervaring in de ouderen- en thuiszorg heeft. Voor jou verandert er niks. Dunepanne blijft een kwaliteitsvol hersteloord.

PARTENA-VOORDEEL!

Partena Ziekenfonds voorziet een tegemoet-

koming voor de herstellende, en voor de mantelzorger. Neem contact op met de Sociale dienstverlening van je ziekenfonds.

* De prijzen van vermelde arrangementen zijn inclusief de Partena-korting. De korting is niet cumuleerbaar met promoties en met andere acties en enkel geldig als je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage.

Zin in actieve dagen aan zee met je (klein)kinderen? Of een paar dagen rustig genieten van de gezonde zeelucht? Hotel Astoria is een prachtig familiaal art-deco hotel in De Haan.

Pilar

“Ik verwacht empathie bij preventieve amputatie”

Bekijk het filmpje met Pilar in de hoofdrol op www.partenaziekenfonds.be.

Pilar had 91% kans op borstkanker. Ze koos voor preventieve amputatie. Nu helpt ze anderen met een gelijkaardig verhaal. “Langs grootvaders kant ben ik drager van een BRCA2 gen-mutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Ik had 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden. Daarom koos ik eerst voor preventieve screening om de 3 maanden. Maar omdat de onzekerheid bij elk onderzoek zo zwaar woog, koos ik uiteindelijk toch voor preventieve amputatie. Ik had de impact van de amputatie enorm onderschat. Ik ging dat wel even doen, en dan zou ik verder gaan met mijn leven. Maar uiteindelijk heeft het hele amputatie- en reconstructieproces anderhalf jaar geduurd. Ik had in die

periode het gevoel dat mijn lichaam niet meer van mij was. Je wordt geprikt, gepord, gesneden. Iedereen komt overal aan, doet je pijn en behandelt je ziekte, zonder echt rekening te houden met de persoon die erachter zit.” “Na 1,5 jaar heb ik eindelijk weer het gevoel: ‘Dit ben ik, dit zijn mijn borsten, en ik ben terug. Maar toch heeft het hele proces zijn sporen nagelaten. Na mijn amputatie heb ik mijn leven omgegooid: ik volgde een opleiding voor oncologisch massagetherapeute. Ik heb nu een eigen praktijk in Brugge, De

Cocon. Daar behandel ik mensen met een gelijkaardig verhaal. Het is mijn manier om iets waardevols toe te voegen aan hun herstelproces. En mijn patiënten voelen zonder woorden dat ik hen begrijp.” “Dat begrip is precies wat ik tijdens mijn behandeling ook verwachtte van Partena Ziekenfonds. De mensen die mijn dossier opvolgden, waren heel empathisch en hebben alles voor mij gedaan wat ze konden. Ze waren bij Partena echt met mij begaan.”

IEDEREEN VERWACHT IETS ANDERS VAN HET LEVEN. IEDEREEN VERWACHT IETS ANDERS VAN ZIJN ZIEKENFONDS. PARTENA ZIEKENFONDS. WAT VERWACHT JIJ VAN ONS?

Laat het ons weten op www.partena-ziekenfonds.be.

www.partena-ziekenfonds.be

juli 2018

33


Hoe kunnen we je helpen? Ik heb advies nodig Maak een afspraak met een klantenadviseur ✔ Ga naar www. partena-ziekenfonds.be/ afspraak-maken of bel naar je kantoor.

Stel je vraag online ✔ Vul het formulier in op www. partena-ziekenfonds.be/contact.

Service Center ✔ Bel ons op: T. 02 218 22 22.

Problemen of klachten? ✔ Meld ze op www. partena-ziekenfonds.be/ meldpunt.

Ik zoek informatie www. partena-ziekenfonds.be ✔ Duidelijke info over onze diensten en voordelen. ✔ Gezondheidstips voor elke leeftijd. ✔ Bereken je voordeel met onze handige tool. ✔ Vind een kantoor of een geconventioneerde arts.

VOLG PARTENA

www.facebook.be/partena

Ik wil mijn ziekenfondszaken regelen Doktersbriefje bezorgen ✔ Gebruik de brievenbus van je kantoor. ✔ Of zoek een brievenbus in je buurt op www. partena-kantoren.be.

Gebruik het Onlinekantoor www. partena-onlinekantoor.be ✔ Kleefbriefjes bestellen, formulieren printen, uitbetalingen opvolgen, … ✔ Snel ziekenvervoer, vaderschapsverlof, … aanvragen. ✔ Bekijk je dossier, ook buiten de kantooruren.

Download de app ✔ Het Onlinekantoor, op je smartphone of tablet. ✔ Terugbetaling digitaal aanvragen. ✔ Zoek een kantoor in de buurt. ✔ Alle noodnummers altijd bij de hand.

@partena


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.