Parkenavisa 2015

Page 1

Parkenavisa PARKENFESTIVALEN 2015 - RENSÅSEN, BODØ 21.-22. AUGUST

RÖYKSOPP - THE CARDIGANS - BAND OF HORSES - THE DANDY WARHOLS SUSANNE SUNDFØR - BAND OF SKULLS - BEL CANTO - CC COWBOYS EMILIE NICOLAS - KATZENJAMMER - MATOMA - LARS VAULAR - AURORA LITTLE HURRICANE - TRULS - DANIEL NORGREN - PSYENCE FICTION DIG DEEPER - KOLLWITZ - TERJE NOHR MED SØNNER - INCULCADO - KIM LIE - MINTRIO LES OGSÅ OM: MACK BRYGGER OPP TIL JUBILEUM - BEHIND THE SCENES - FAMILIEPARKEN - TOM OPSAHL - JAKTEN PÅ VAKTEN - PARKART - PARKEN/TILGJENGELIGHET & ATTITUDE IS EVERYTHING - PARKENQUIZ M.M.


2

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

PROGRAM Torsdag DØRENE ÅPNER 16:00 16:15 MEG OG KAMMERATEN MIN

HOVEDSCENA

17:10

MARCUS OG MARTINUS

HOVEDSCENA

18:20 ISAC ELLIOT

HOVEDSCENA

Fredag DØRENE ÅPNER 15:30 16:00 MATOMA HOVEDSCENA 16:40 INCULCADO PARKSCENA

EN HYLLEST!

16:40 MADS VESLELIA

LAIRO

17:10

HOVEDSCENA

BEL CANTO

18:05 MAGNUS BEIN + IDENTISK ENTITET LAIRO

Torsdag 18. juni 2015 vil alltid være en dag vi blir å se tilbake på med stolthet. Det som gjorde denne dagen ekstra spesiell for oss i Parken, er at vi mottok den prestisjefylte Bodø bys Kulturpris. Vi ble litt tatt på sengen, og ikke så rent lite rørt over alle de fine ordene ordfører Ole H. Hjartøy overøste oss med i bystyresalen. Hør bare et lite utdrag: “For festivalbyen Bodø er det viktig å ha en festival som Parken, som i sterk grad også løfter lokale artister og arrangørmiljøer opp og frem. Parkenfestivalens evne til å mobilisere mange og skape en arena for felles opplevelse i så stor skala er viktig. Parken er ikke lenger et lokalt arrangement, men trekker publikum fra hele Europa.

18:05 PSYENCE FICTION

PARKSCENA

18:40 EMILIE NICOLAS

HOVEDSCENA

19:30 SAFTRONIC LAIRO 19:30 KOLLWITZ PARKSCENA 20:05 THE DANDY WARHOLS

HOVEDSCENA

21:00 DJ GRAFT

LAIRO

21:00 AURORA PARKSCENA 21:40 BAND OF HORSES

HOVEDSCENA

22:40 POLITISK HJÆRNESVIKT A/S

LAIRO

22:40 LARS VAULAR

PARKSCENA

Miljøet rundt Parkenfestivalen og kompetansen de genererer, fører til andre store arrangement i fylket vårt. De har bidratt andre med hjelp til å starte festivaler og andre store produksjoner. Gøran Aamodt og Erik Johansen har fokus langt ut over det kommersielle, og definerer seg som kulturarbeidere.”

23:20 THE CARDIGANS

HOVEDSCENA

Fine ord som gjør oss ydmyke og veldig stolte, men mest av alt utrolig takknemlige. Takknemlige for å ha fått muligheten til å utvikle denne festivalen med så mange utrolig flinke folk. At veldig mange av de som var med å dro lasset de første årene fortsatt er med oss, og fortsatt er en sentral del av vår indre kjerne, sier noe om hvor stort hjerte de har for Parken. Og hvor stort hjerte Parken har for dem.

DØRENE ÅPNER 14:30

Bodø bys Kulturpris må deles med mange! Men det må være liten tvil om at vi i Parken dedikerer den med største selvfølge til alle våre fantastiske frivillige som har bidratt gjennom disse ni årene. Vi snakker om opp mot 5000 frivillige som har «stått han av» med oss i alskens vær og vind, men alltid med et smil om munnen uansett utfordring de møter. Så, til alle dere frivillige, jeg håper virkelig at hver og en av dere kjenner på den samme stoltheten som vi gjør. Dere har en stor bit av æren for denne prisen. Ja, dere kan sågar med letthet føre Bodø bys Kulturpris opp på CV’en deres. Vi stiller gjerne som referanse! En stor takk også til våre sponsorer. Sammen har vi skapt magi! Og kjære publikum, vi har ikke glemt dere. Uten deres ukuelige tillit og store engasjement for Parken, ville vi aldri vært der vi er i dag. Her kommer en stor bamseklem til dere alle fra oss i Parken. Det ble det eventyret vi ikke turte å drømme om, og vi håper det fortsetter i mange år til. Avslutningsvis ønsker vi også å takke Kulturkontoret ved Bodø Kommune som nominerte oss. Kulturkontoret har vært en viktig støttespiller for oss fra oppstarten av. Det er ekstra stas å få deres annerkjennelse gjennom nominasjonen. For tiende gang sees vi i Rensåsen, der skal vi danse til krampa tar oss og lårhalsen får seg en brist. Dette blir gøy!

Lørdag 14:45 MINTRIO PARKSCENA 14:45

DJ MAX

LAIRO

15:15 KATZENJAMMER HOVEDSCENA 16:00

DIG DEEPER

PARKSCENA

16:00 DJ REIT RIDDIM

LAIRO

16:35 CC COWBOYS

HOVEDSCENA

17:40 THE PATCH MODE

LAIRO

17:40

PARKSCENA

DANIEL NORGREN

18:20 KIM LIE

HOVEDSCENA

18:50 DANCKE & KOMMISAR

LAIRO

18:50 TERJE NOHR MED SØNNER

PARKSCENA

19:30

HOVEDSCENA

BAND OF SKULLS

20:20 CHRIS & CHRIS

LAIRO

20:20 TRULS PARKSCENA 21:00 SUSANNE SUNDFØR

HOVEDSCENA

22:00 TRULZ & ROBIN

LAIRO

22:00 LITTLE HURRICANE

PARKSCENA

22:50 RØYKSOPP HOVEDSCENA

Gøran Aamodt Festivalsjef

Se vår nettside parkenfestivalen.no for eventuelle endringer i programmet.

PARKENAVISA OPPLAG: TRYKK: DISTRIBUSJON:

20.500 AN TRYKK AVISA NORDLAND OG PARKENFESTIVALEN

UTGIVER: PARKENFESTIVALEN ANNONSESALG: STIG KASPERSEN REDAKTØR: ERIK JOHANSEN SKRIBENTER: LINDA FREDRIKKE MARTINUSSEN TORE STEMLAND ROBIN BERTHEUSSEN KNUT FOLKESTAD TRULS ANDERSEN ERIK JOHANSEN JØRN ANDERS JØRGENSEN LENA HANSEN GØRAN AAMODT GRAFISK PRODUKSJON/LAYOUT: LISS MARIE JAKOBSEN PARKART: KJERSTI SOLBERG MONSEN LISA KRISTIN SVENDSEN

Parkenfestivalen er sertifisert Miljøfyrtårn

Parkenfestivalen er medlem av:


3

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Takk TIL VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE!


4

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

INCULCADO

MATOMA HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 16:00

H

an skulle egentlig bli musikklærer, Tom Stræte Lagergren. I stedet herjer han listene som Matoma, sammen med Jennifer Lopez og Jason Derulo, topper hitlistene og selger ut konserter i USA. Det er faktisk nordmenn som Matoma og Kygo som definerer dagens internasjonale popmusikk. «Tropisk house» kalles sjangeren man får hvis man skrur på noe med Matoma. En sjanger Tom Lagergren regnes som en av grunnleggerne av, og som har en sommerlig stemning og tropisk følelse. Perfekt for Parkenfestivalen, ikke sant? Tom startet å spille piano da han var 8–9 år gammel. Så kjøpte han sin første laptop da han var 16 og begynte å produsere litt musikk for seg selv på gutterommet. Etter å ha oppdaget ulike vokalspor (acapella) på internett, altså versjoner

der instrumentene er tatt vekk, lagde han nye uoffisielle versjoner av sangen og la dem ut på Soundcloud og YouTube. Etter hvert ble disse remiksene såpass lagt merke til at artister og plateselskaper begynte å ta kontakt med ham for at han skulle lage remikser for dem på ordentlig. Hittil har Matoma laget remikser av artister som Enrique Iglesias, Marit Larsen, Imagine Dragons, Maroon 5, Jay Z og Eminem. I mars hadde Matoma over 36 millioner avspillinger på Soundcloud, og var på den tiden verdens mest delte artist på Spotify. Matomas remix av ”Old Things Back” (Notorious B.I.G.) er spilt over 25 millioner ganger på Spotify. I sommer turnerer han festivaler i USA. Bare Oslo, Trondheim og Bodø har sikret seg besøk av Norges heteste DJ-navn. Vi tror på tropiske tilstander i Rensåsen når Matoma åpner årets festival! KNUT FOLKESTAD

BEL CANTO HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 17:10

H

vilken pangstart på årets Parken! Elektronika-pionerene i Bel Canto gjør en av sine ytterst få konserter når de overtar scenen etter Matoma. Med den karakteristiske stemmen til Anneli Drecker og de eksotiske elementene fra Nils Johansens maskineri, har Bel Canto helt siden 1985 vært regnet som et av våre mest populære og egenartede band. Med base i Tromsø, lyktes Bel Canto med å kombinere et arktisk og eksklusivt uttrykk med et internasjonalt sound. Gruppen var en av de første i Norge til å benytte datamaskiner som et hovedelement i musikken, både i studio og på konserter. Nils Johansen kjøpte det engelske datamaskinbaserte UMIsystemet fra (det nå nedlagte) firmaet Umusic i London, og endte med samme komposisjonsverktøy som Vince Clarke (Depeche Mode, Yazoo, Erasure) og mange andre kjente engelske musikere på åttitallet. Den tredje grunnleggeren av bandet, Geir Jenssen, ble den første i Norge som brukte det eksotiske systemet Yamaha CX 5 live, og Bel Canto fortsatte å være svært oppdaterte på teknologi.

Men det er musikaliteten og stemningen i Bel Cantos univers som mer enn selve teknikken har gjort dem til et band som høres relevante ut den dag i dag. Nils Johansen spiller bass, gitar, fløyte, mandolin og en rekke andre instrumenter, ved siden av å ha hatt fiolin som hovedinstrument fra han var barn. Albumene Magic Box og Shimmering, Warm & Bright gjorde Bel Canto til allemannseie på midten av nittitallet. Begge utgivelsene ga Bel Canto flere Spellemannpriser, og både Anneli Drecker og Nils Johansen har hatt suksess med egne prosjekter utenfor bandet. Anneli Drecker som soloartist og samarbeid med andre artister og kunstinstitusjoner, Nils Johansen med sitt medlemskap i gruppen Vajas. Bel Cantos nordnorske elektronika har et bredt nedslagsfelt, og Parkenfestivalen er svært fornøyde med at låter som “Shimmering, Warm & Bright” og “Rumour” blir det første som møter publikumet i Rensåsen i år. KNUT FOLKESTAD

PARKSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 16:40

F

auskebandet Inculcado er snart klare med album nummer tre, og lover smakebiter og overraskelser under Parkenfestivalen.

- Sist gang vi spilte i Parken hadde vi med oss blåserekke. Vi satser å komme med noen overraskelser på scenen også i år. Jeg vil tro at omtrent halvparten av låtene vi spiller, er nye låter, sier Bjørn Morten Johansen, vokalist og gitarist i bandet.

kelåt med røff gitarsound og tunge trommer, men i videoen framføres den med kassegitarer og visper. Dette er en av mange smakebiter folk kan vente seg opp mot slippet til tredjealbumet.

Nå er bandet altså i gang med tredjeplata, som kommer ut i løpet av 2015. En god smakebit fra den nye plata finnes allerede på YouTube der bandet har lagt ut sin nye video.

Inculcado er en kvartett som enkelt sagt spiller rock, lett krydret med en rekke andre sjangere. Det gitarbaserte bandet har blitt kjent for sin særegne sound og sitt helt egne musikalske fingeravtrykk – et som lett lar seg kjenne igjen. Band som The Black Keys, The White Stripes, Madrugada og en dæsj Nick Cave og Tom Waits blir nevnt når vi utfordrer bandet til noen sammenligninger.

- Låten vi har laget musikkvideo til er en av de første vi fant ut skulle tildeles plass på tredjeskiva. Videoen er spilt inn live og unplugged i Fauske kirke, og er laget av Stian A. Olsen i Morrdi produksjon. Det var Stian som kom på ideen om å gjøre låten i Fauske kirke, og å lage en video av det, og vi er veldig fornøyd med resultatet, sier trommis Lars-Martin Hunstad.

I februar 2015 ble bandet valgt ut til å delta i musikkonkurransen BoLarm, som et av ti band. I juryen satt representanter fra noen av de største festivalene og spillestedene i Nord-Norge. Resultatet var det ingen ting å si på, Inculcado spilte tre nye låter, de dro derfra med fire spillejobber. En av dem kan du altså oppleve når bandet sparker i gang Parkscena på fredag.

Originalt er Fighting For Honor en kraftfull roc-

ROBIN BERTHEUSSEN


5

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

PSYENCE FICTION PARKSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 18:05

O

slobandet Psyence Fiction har røttene i Gravdal i Lofoten og har spilt på flere europeiske festivaler før de nå endelig kommer til Bodø. På veien dit har Norges nye indiefavoritter gitt ut to EPer, vært Ukas Urørt, spilt på by:Larm og gjort lydkulissene til Karl Ove Knausgård da han hadde opplesning fra Thomas Waagstrøms bildebok. Det hele startet i Gravdal i Lofoten der hovedpersonen selv, Aleksander Johansen, vokste opp med en far som er hobbymusiker og moren som er kunstmaler. I hjemmet vokste han opp med masse musikk, men det første som fanget hans oppmerksomhet var det engelske postpønkbandet XTC. Så veien derfra, til å ta frem gitaren og lage låter og fremføre dem, lå latent i genene. Det var bare spørsmål om tid før han skulle dyrke sitt talent fullt ut. I 2010 ble soloprosjektet iampsyencefiction født under en bursdagsfest på Revolver i Oslo. Før det hadde Johansen studert journalistikk i Kristiansand, og jobbet for NSB. Med den ballasten

EMILIE NICOLAS

bosatte han seg i Oslo og bygde opp kontaktnett og karriere som soloartist. Det gikk ikke lang tid før dette særegne soloprosjektet ble en snakkis blant folk i hovedstadens indiemiljø. Soloprosjektet iampsyencefiction vokste til bandet Psyence Fiction etter et studiobesøk. Ut av studio kom et band bestående av Nils Martin Larsen (Jaga Jazzist, Lama), Eivind Almhjell (Mozano, Sunturns), Simen Aasen (Einar Stray) og Eirik Kirkemyr (Dråpe), i tillegg til sjefen selv. Erfarne musikere som tilførte det musikalske uttrykket mer dybde, større lydbilde og flere muligheter på arrangering av låtene når de fremføres live. Nå får endelig Bodø og Parkenpublikummet mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med en av de største snakkisene i Oslo. Psyence Fiction har utviklet seg igjennom en rekke konserter og kommer for å vise deg hvorfor de er et av de ledende indiebandene i Norge. TORE STEMLAND

HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 18:40

M

ed debuten «Like a warrior» har Emilie Nicolas sunget seg inn i hjertene til så vel kritikerne som publikum. Den unge artisten fra Bekkestua vant begge kategoriene hun var nominert til under Spellemannsprisutdelingen - årets nykommer og årets popsolist. Man kan trygt si at 2014 var et godt år, og at 2015 fortsetter i samme spor. Emilie Nicolas fylte Sinus i vinter, og kommer garantert til å bergta Parkenpublikumet med sitt elektroniske, dramatiske, utfordrende og kraftfulle uttrykk. Emilie Nicolas beveger seg mer i retning av Erykah Badu og Ane Brun enn Sundfør og Robyn, samtidig som hun faktisk mestrer alle

disse fasettene. For det er stemmen til Emilie Nicolas som er det virkelige mesterstykket. Kanskje blir det hennes giganthit, låta Pstereo, som blir selve soundtracket til årets Parkenfestival? Som VGs anmelder beskriver låta: - En av de få låtene som makter å fremstille følelsen av høstjevndøgn og løvfall selv midt på sommeren. Nicolas’ versjon er varmere, men bevarer denne underlige, spaltede høstfølelsen. Den hvor klimaet ikke klarer å bestemme seg for å skru opp eller ned temperaturen. GØRAN AAMODT

KOLLWITZ PARKSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 19:30

Foto: Audar Kantun

K

äthe Kollwitz (oppkalt etter kunstneren med samme navn) forkortet bandnavnet og flyttet fra Bodø til hovedstaden. Siden starten har de gitt ut to kritikerroste album som av enkelte er blitt geniforklart. Kollwitz lager musikk utenfor VG-listen, men innenfor rekkevidde. Dette er for de som søker musikk som utfordrer lytteren litt ekstra. Så hva er Kollwitz? - Tja, vi er vel først og fremst et metalband, i hvert fall hvis man maler med bred pensel og tillater at man ser litt stort på det. Det er vanskelig å bås-sette oss, noe også anmeldelsene viser, sier Endre Njøs. Han er den eneste i bandet som har returnert hjem igjen, etter at hele bandet flyttet til Oslo for noen år siden. Da er det naturlig å spørre hvordan de har blitt mottatt der nede? - Vi føler at vi har glidd rett inn i et mye større miljø enn vi var vant med fra Bodø, med folk som spiller musikk i samme retning som

oss. Mange av de bandene er jo på samme plateselskap (Fysisk Format) som oss, og totalt sett føler vi at vi er mer hjemme der. Vi har fått spilt masse konserter der nede og bygd oss opp som band i konsertgjengernes bevissthet. Ting blir enklere av å være i nærheten av plateselskap og bookingbyrået vårt. Hvordan fungerer bandet til daglig? - Vi møtes til øvinger før vi skal gjøre konserter, turneer, og eventuelt studioinnspillinger. Da går vi igjennom materialet og lager nye låter etter ideer fra oss gitarister i hovedsak, men resten av bandet er med å utforme låtene og til slutt kommer teksten. Vi er ikke et band med friksjonsfri kjemi og er ganske ineffektive, ting tar tid med oss. Vi er som et rusten maskineri som bryter seg fremover. Jeg føler at folk også trenger musikk fra noen som har andre aspekter enn å være et festband. Folk flest trenger også musikk til ettertanke, og der kommer vi inn.

Hva betyr spilling på Parken for dere? - Parken og Øyafestivalen er de plassene vi helst vil spille, så det sier seg selv at å spille på Parken er stor stas. Mange i bandet har jo også spilt i andre band her, i tillegg til at Kollwitz har spilt her før. Vi føler oss trygge når vi vet at vi blir svært godt behandlet fra A til Å. Det er under sånne forhold vi gjør våre beste konserter. Hva kan man forvente at dere vil spille på Parken? - Vi har jo et relativt ferskt album som vi er strålende fornøyd med, og føler at vi trenger å få spilt mer fra det til flest mulig. Samtidig blir det nok noen låter fra det forrige albumet også. Til de som ikke har hørt oss før vil jeg bare si at vi er et jævli bra live band, avslutter Njøs med et lurt smil. TORE STEMLAND


6

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

THE DANDY WARHOLS HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 20:05


7

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

BOHEMIAN LIKE ME? TEKST Jørn Anders Jørgensen

D

et er høsten 2000. Forventningene til det nye årtusenskiftet daler i takt med de siste års utvikling av nye, spennende artister. Året sett under ett er preget av de samme etablerte artistene som før. Døgnfluer og one hit wonders dominierer hitlistene i inn- og utland. Man er lei. Mett. Robbie Williams, Britney Spears, Craig David og Pink spyr ut singler etter plateselskapenes ønske om salgstall og kjapp profitt. Grungen er erstattet med nu-metal. Britpopen forsvant opp i noens nesebor, og ble erstattet av 15-på-dusinetsympatisk hyggepop fra Travis og Coldplay. I fortvilelsen dykket jeg atter en gang ned i min samling av album man støtter seg til når det ikke finnes noe nytt å forelske seg i. Siden min første Sony Walkman på begynnelsen av åttitallet har jeg laget egne mixtapes, CD’er, minidisker og spillelister med låter fra favorittartistene mine. David Bowie hadde av en eller annen merkelig grunn alltid en låt med. Problemet i 2000 var at jeg gikk lei av de gamle favorittene. Og som over gjennomsnittet musikkinteressert, må jeg innrømme at jeg fort kan gå lei. Vendepunktet var et besøk hos min gode venn Christian, som alltid har fungert som et levende atlas og en kilde til ny musikk for min del. På tide å utforske denne indie-verdenen, tenkte jeg, og dro hjem en koffert med CD’er han mente jeg burde sjekke ut. Det var her, blant omlag 100 CD’er, at Dandy Warhols’ “Thirteen Tales From Urban Bohemia” ga meg bakoversveis. Jeg gjenfant troen på at tusenårsskiftet ville overleve musikalsk. “Yeah, I like you, yeah I like you, and I feel woha, whoo!”. Jeg fikk lyst på en øl... “Bohemian Like You” og The Dandy Warhols hadde festet grepet på meg. Bandet fra Portland, Oregon ble dannet omtrent mens nasjonalismen her på berget var på topp under OL på Lillehammer, og vi holdt varmen med ørestyveren “OL-floka”. Vokalist Courtney Taylor-Taylor (hvor kul er man ikke når en har to like etternavn?) og gitarist Peter Holmstrøm trengte musikk å drikke til. Med seg fikk de Eric Hedford (senere byttet ut med Brent DeBoer) på trommer og Zia McCabe på keyboard. Bandet ble raskt kjent gjennom sine nakenstunt og skitne garagerock på Portlands lokale klubber. Det holdt til å dekke innspillingen av debutskiva “Dandys Rule, OK” i 1995. Skiva pirret nysgjerrighet hos Capital Records nok til at de signerte bandet. Albumet “The Dandy Warhols Come Down” ble The Dandys’ major label debut. Ingen overveldende

suksess, men nok til at bandet fikk sin første topp 40 i England med ironisk distanserte “Not if You Were the Last Junkie on Earth”. Garage-soundet var blankpusset til en slags kommersiell, psykedelisk power-pop for å nå det engelske markedet, uten at det skulle fjerne bandets særegenhet. Oppskriften funket, og deres über coole framtreden, “we don’t give a fuck”-attitude på scenen, samt kreative musikkvideoer, skapte store forventninger til deres neste album og det neste store gjennombruddet. “Thirteen Tales from Urban Bohemia” kom ut august 2000. Ledsaget av sommerhiten “Get Off”, badet bandet i kommersiell suksess og hyllest fra et nesten samlet kritikerkorps. Sleazy gitariff og tvetydige tekster, tydelig inspirert av Lou Reed, David Bowie og Iggy Pop. Låter som “Horse Pills” (starter: “Allright, pills, yeah, uh, huh, pills, all right, kick it, pills, boy, pills”), “Godless”, “Nietzsche” og nevnte “Get Off”. Vokalist Courtney Taylor-Taylor er virkelig gruppas frontmann og profil, og det merkes bare ved å lytte til albumet. Etter å ha headlinet Glastonbury-festivalen samme år, uttrykte David Bowie enorm begeistring over bandet, og uttalte selv at han var blitt en stor fan. Dandy Warhols opptrådte sammen med Bowie under Meltdown-festivalen i 2002, og spilte support under hele Bowies Reality-turné i 2003. At de varmet opp for Rolling Stones på Valle Hovin i 2007, sier litt om både liveformatet deres og deres anerkjennelse som et realt godt rockeband. Etter endeløs turnévirksomhet, angivelig opprettholdt av colombiansk primærnæring, gikk Dandys i studio sent 2001 for å spille inn den vanskelige oppfølgeren fra deres siste suksess. Først i mai 2003 ble albumet “Welcome to the Monkey House” sluppet (tittelen er “lånt” fra Kurt Vonnegut). Sounden hadde tatt en ny vending, med synthbasert åttitallsflørt og glattere produksjon enn noen gang tidligere. Produsent på plata var for øvrig Nick Rhodes fra Duran Duran. Albumet nådde massene, og hadde et iboende potensiale for tung rotasjon på P4 med låter som “You Were the Last High” og “Plan A”. Dette er til dags dato deres mest solgte album, og hit-katalogen ble enda tykkere med “We Used to be Friends”, bl.a. brukt som kjenningsmelodi i serien Veronica Mars. For meg falmet interessen for bandet etter “Welcome to the Monkey House”. Litt som for Bowie-fans flest etter “Scary Monster”. The Dandys har gitt ut ytterligere fem album etter “Monkey House”. Deres trang til episke albumtitler er fremdeles

påfallende: “Come on Feel The Dandy Warhols” (rappet fra Lemonheads), “Odditorium, or the Warlords of Mars”, “...Earth to The Dandy Warhols...”, “The Dandy Warhols Are Sound”. Selv om de ikke oppleves like relevant som i sin storhetstid, er bandet like fullt aktive live og produktiv med ny musikk. Sjekk ut singelen “Chaunecy P. vs All the Girls in London”. Dandy Warhols ga meg tilbake nysgjerrigheten og gleden av oppdage andre band og artister i den endeløse indiesjangeren. “Thirteen Tales From Urban Bohemia” har alltid vært et av mine favorittalbum: Helstøpt. Tvers gjennom! Så på fredag, når en av verdens cooleste vokalister med sitt band går på scenen, forbered dere på Parken-historiens største sing-a-long på “Bohemian Like You”: - Yeah I like you, yeah I like you, and I feel woha, whoo!”.

DIG! TIDENES ROCKE-DOKUMENTAR? Til dere som elsker en god drugs’n’roll dokumentar. “Dig!” blir deres hjemmelekse før dere møter opp fredag i Parken. Dokumentaren fra 2004 følger hat/elsk forholdet mellom bandene The Brian Jonestown Massacre og Dandy Warhols fra deres oppstart og gjennom en syvårsperiode. Dette er ufrivillig stor humor, virkelighetens “Spinal Tap”, med så mye kaos, dop, misunnelse, krangel og fiaskoer som man kan drømme om. I den grad dokumentaren inneholder noen form for konkurranseelement, kan vi slå fast at vokalisten Anton Newcombe i Brian Jonestown Massacre, kommer verst ut av denne rockumentaren.


8

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

ØYEBLIKK Del dine på

AURORA

#parken2015

PARKENSPONSOR

PARKSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 21:00 SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

A

urora Aksnes, eller AURORA som er artistnavnet hennes, ble en av de definitive vinnerne av by:Larm 2014, med 6’ere for konsertene fra både Dagbladet og VG. Etter dette fulgte utallige radiospillinger, TV-opptredener og konserter. Til og med Katy Perry har oppdaget det 17-årige stjerneskuddet, og anbefalt henne varmt til sine mer enn 70 millioner følgere på Twitter. “Ville ikke gi The Beatles platekontrakt, men signerte norske Aurora.” kunne Dagbladet melde for en stund siden. Det sier vel det meste hvilket talent vi snakker om her. Etter bransjetreffet CMJ i oktober i fjor ble hun trukket frem som en av de ti mest interessante artistene av de 1.300 som opptrådte på treffet. For å nå dit hun er i dag har Aurora tatt et foreløpig farvel med skolegang og planen om å bli fysiker. Nå er det kun kjemien i musikken som gjelder.

Til tross for sin unge alder har Aurora rukket å spille inn mellom 50 og 100 egne låter i studio. Alene med gitaren blir det viktig å ha et variert uttrykk, og hun legger ekstra mye arbeid i tekstene, som gjerne blir litt melankolske. Det er viktig for henne at alle skal finne noe i musikken hennes som de kan like, også de som vil ha litt trøkk i låtene. AURORA slipper album til høsten og kommer stort sett til å holde seg utenlands i hele år. Her skal det smis mens jernet er varmt, og AURORA skal etableres som den neste store musikalske eksportartikkelen fra Norge. Etter lanseringen i London, Berlin Music Week, CMJ i New York og Eurosonic i Grooningen, har dette året blitt en mer eller mindre sammenhengende turné. Hun blir likevel tilgjengelig for noen få utvalgte sommerfestivaler her hjemme. Parken er én av de heldige som får besøk av henne. TORE STEMLAND

PARKENSPONSOR

Merkevarebyggingen

7

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

0

10

Musikken

7

0

10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

5

10

Amedia Salg og Marked har fire verdier: Gnist, Ambisiøs, Solid og Tilstede. Vårt samarbeid med Parken er forankret gjennom disse.

PARKENSPONSOR

PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

Merkevarebyggingen

Merkevarebyggingen

Merkevarebyggingen

10

0 Det sosiale for ansatte/kunder

8

0 Musikken

6

0

Det sosiale for ansatte/kunder

10

10 10

“Ramirent, more than machines!”

0

10

0

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

8

10

0 Musikken

8

10 9

0 Folkefesten

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

0 Folkefesten

Folkefesten

0

0 Musikken

10

9

0

0

10 7 7

10 10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

10

“Venner, musikk og god stemning - Parkenfestivalen er et fantastisk arrangement som er viktig for byen og en fin arena for Signal til å gi noe tilbake til våre kunder og partnere.”

0

10

«Vi har hatt et spennende og lærerikt samarbeid med Parken for å finne optimale avfallsløsninger. Det har gjort festivalen bedre på miljøsiden og vi har lært mye med å sparre med Parkengjengen. Sammen blir vi bedre!»


9

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

BAND OF HORSES HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 21:40

Foto: Christopher Wilson

G

lem Rex Rodney, Atom Vinter og Bork Rigel, Norges mestvinnende travhest. Sats heller alle pengene dine på Band of Horses!

Band of Horses ble dannet i Seattle av vokalist, gitarist, låtskriver og frontfigur Ben Bridwell i 2004. De albumdebuterte i 2005 med ”Everything all the time”, gitt ut på det legendariske plateselskapet Sub Pop. Albumet ble ingen stor hit verden over, men de plasserte seg på salgslistene i Norge og Sverige. Første singelen fra albumet, ”The Funeral”, har i senere tid blitt nesten som en hymne å

regne og den er brukt i en mengde spill, filmer og TV-serier. Låten er spilt mer enn 65 millioner ganger på Spotify.

indierock med spor av Teenage Fanclub, Fleet Foxes og Bon Iver. Tidsriktig skjeggvekst preger også store deler av bandet.

Bandet har til nå gitt ut fire studioalbum og et livealbum, der albumet ”Infinite Arms” er deres største suksess, med blant annet en andreplass på VG-lista. I tillegg figurerte albumet på stort sett alle lister over årets beste album 2010. Musikken er storslått og refrengsterk, med mye gitar og ektefølt vokal fra Ben Bridwell. I den grad det finnes noen definisjon av “festivalrock 2015” ligger den definitivt i leia til Band of Horses. Dette er countryinspirert

Band of Horses er kjent for å gi konserter som kan ta pusten fra noen og enhver. Med låter som ”The Funeral”, ”Factory”, ”No one’s gonna love you”, ”Is there a ghost” og ”Ode to LRC”, er man sikret høy gåsehudfaktor i Rensåsparken denne kvelden! KNUT FOLKESTAD


10

ANNONSE

S I S N E V A E Y N ANDARD T S R E E T S E B DET

I PRISEN G G E L IL T N R UTE AUTOMATGI RINGSRENTE*** E 1,95 % LANS

**

Toyota Safety Sense inkludert på alle varianter!

Filskiftvarsler

Skiltgjenkjenning

Automatisk fjernlys

Nye Avensis Touring Sports 1,8 aut. Active 355 100,-*

Kollisjonsvern med autobrems

Avensis 1,6 Life 4-dørs 305 100,-*

Inkl frakt-lev. og reg.omk. Årsavgift kommer i tillegg. **Gjelder alle 1,8 l bensin ***Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal salgsrente. Billån: Betinger minimum 35% kontantandel. Låneeksempel: Fastrente 1,95% Effektiv rente 4,7% 150 000,-/5 år Etableringsgebyr 2 917,- Totalt 168 238,-. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: Avensis 1.6 l bensin 0,61 l/mil, 142 g/km, 15 mg/km, Avensis 1.6 l diesel 0,42 l/mil, 108 g/km, 18 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.

*

www.nordvik.no

Stormyrveien 25 - 8041 Bodø Salg: 75 52 91 05 Ulvsvåg: 75 77 16 50 salg@bodoe.toyota.no Man-fre: 08 - 16 Tors: 08 - 19

Toyota Nordvik AS

Åpningstider:

Danieljordet 11 - MOSJØEN Tlf. 75 18 86 88

Mand. - fred. 08.00 - 16.00 Torsd. langåpent 08.00 - 19.00

www.nordvik.no


11

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Foto: Erik Five

LARS VAULAR PARKSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 22:40

A

t det er noe helt spesielt i drikkevannet (eller regnet) i Bergen er hevet over tvil. Blant alle de suksessrike artistene fra vestlandshovedstaden, står Lars Vaular like støtt som de syv fjellene som omgir byen. I vinter lanserte Lars Vaular sitt største musikalske prosjekt så langt i karrieren, og slapp del én av en serie minialbum, ved navn “666 Alt”. Albumet har fått strålende mottagelse. I mai kom “666 Gir” som er andre runde av hans tredelte 2015-prosjekt. Anmelderne forteller om en artist som er inne i sin mest interessante periode, en artist som hele tiden lykkes i å fornye seg selv og sjangeren. Lars Vaular debuterte som soloartist i 2007. To år senere kom “D’e glede” med flere hitsingler og nominasjon til Spellemann-

prisen. Allerede året etter kom det tredje albumet “Helt om natten, helt om dagen”, den første utgivelse med nasjonal distribusjon og promotering. For denne utgivelsen vant Lars Vaular Spellemannprisen i klassen hip-hop, og mottok det nyopprettede Spotify-stipendet som “årets innovatør”. Vaular var dessuten nominert i klassene årets musikkvideo for videoen til “En eneste” og årets hit for “Rett opp og ned”. Albumet “Du betyr meg” (2011) ga Vaular ytterligere to Spellemannpriser, i klassene hip-hop og tekstforfatter. Bergensrapperen har alltid fått skryt for sine tekster, og Vaular fikk også Edvard-prisen i 2012 i klassen tekst til musikk for samme album. I 2013 kom albumet “1001 Hjem”, Vaular’s femte soloalbum, som bærer et tydelig preg av fiksjon, samtidig som historiene spei-

ler dagens samfunn. Albumet har høstet god kritikk og singlen “Gary Speed” har fått ros både fra norske og engelske fans av fotball-legenden som er kjent fra sin tid som spiller og trener i Leeds. Det er smått absurd at en artist av Lars Vaular sitt format spiller på Parkscena. De siste årene har vist at konsertene der har en helt annen intensitet og publikumsappell enn selv de største artistene klarer å skape på hovedscena. Lars Vaular fyller scenen med fullt band. Vi tror det blir enda trangere blant publikum. KNUT FOLKESTAD


12

ANNONSE

Lydteamet er en totalleverandør av opplevelser. Vi gjør alt fra prosjektledelse, lyd/lys-produksjon i alle skalaer,.


13

ANNONSE

Tapas • Italiensk pizza • Grillmeny fra vår Jospergrill • Selskapslokaler • Uteservering

Lunsjbuffet • Sushi • Småretter • A la Carte • Take Away

www.restaurantbjork.no | Telefon: 75 52 40 40 post@restaurantbjork.no

t lf: 75 56 46 50 • www.ohma-asi an .n o p o s t@ohma-asi an .n o


14

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015


15

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015 Øverst til venstre: Fra toppen av tankene er det hele 17 meter ned. Øverst til høyre: Parken besøker fabrikken til Mack i Nordkjosbotn. F.v: Bengt Høgseth, Kristin Ballovarre, Erik Johansen og Stig Kaspersen. Midten til venstre: Bryggerimester Rune Lennart (f.v.), Børge Nilsen og Raymond Anthonsen viser oss rundt i fabrikken. Midten: Øltankene ble flyttet i tomme sentrumsgater midt på natta. Midten til høyre: Trappene fører til toppen av øltankene, og er ikke for de med høydeskrekk. Nederst til venstre: Øltank som rommer 130.000 liter heises ut av det gamle bryggeriet. Nederst i midten: 11 av disse tankene ble flyttet fra Tromsø sentrum til det nye fabrikkanlegget i Nordkjosbotn. Nederst til høyre: Malt til ølbrygging.

BRYGGER OPP TIL

JUBILEUM Interessen for øl er større enn noen sinne. Vår leverandør Mack har både investert i ny fabrikk, og ikke minst; startet prosessen med Parkenfestivalens jubileums-øl.

TEKST Erik Johansen FOTO Stig Kaspersen og Mack

B

ryggerimester Rune Lennart Andreassen er en av de som både nyter øl, og nyter godt av, Mack sin nye fabrikk på Nordkjosbotten. Ikke bare er lokalene større og bedre plassert rett ved E6, den nye fabrikken har flere fordeler, sier Rune. - Her har vi alt på en flate, som sparer oss for mye intern transport og tidsbruk. Nytt og moderne utstyr gir lavere energiforbruk, lavere vannforbruk. Vi har en mer miljøvennlig produksjon med overgang til engangs plastflasker som vi blåser selv. For ikke å glemme et lyst og trivelig arbeidsmiljø.

GLEDELIG UTVIKLING

Fra de nye lokalene kjøres det ut 23 millioner liter brus og 12 millioner øl per år. Den økende interessen for øl og ølbrygging gjenspeiles også hos Mack. - Utvalget av norskprodusert øl er noe vi virkelig kan være stolte av og nyte sammen med all den gode norskproduserte maten fra små og store produsenter. Norge begynner virkelig å bli et interessant land å bo i, samt

reise til, for de som er glad i god mat og drikke. For oss som lever og ånder for øl-produksjon er det en svært gledelig utvikling vi har sett de siste årene. De små og store produsentene samarbeider godt gjennom Norsk Bryggeriforening og Norsk Bryggelaug. Vi har mye å lære av hverandre og gjør hverandre gode, sier bryggerimesteren som er stolt over firmaet som fremdeles er familieeid og nordnorsk, og som snart har brygget øl i 140 år. Sammen med kommersiell leder på Mack Mikrobryggeri, Espen Rørnes, har Andreassen testet ut en rekke nye ølsorter.

GJÆR I ØRET!

- På Mikrobryggeriet i Tromsø har vi laget opp til 20 ulike øl i 1000 liters batcher per år de siste tre årene. Der skal ingenting være uprøvd! Årets Parken-øl er også i år brygget der, til lyden av høy rockemusikk spilt på vinyl. De artistene vi ikke får tak i, streamer vi på ghettoblasteren vår, sier Rune. Hele ølprosessen er godt gammeldags håndtverk, sier bryggerimesteren.

NY FEMÅRS-AVTALE

- Det skal lukte gjær av en bryggerimester når han setter seg på bussen! Vi får både vørter på leggen og gjær i øret, ler Rune. - Årets Parken-øl er en Amerikansk Lager. Dette er en øltype som er lettdrikkelig og forfriskende. Brygget for at du skal få lyst på en til. Vi mener dette ølet både passer til øl-entusiaster som setter pris på fruktighet og bitterhet, samtidig som nysgjerrige festivaldeltakere kan nyte det uten å tenke mer over det.

JUBILEUMS-ØL

Parkenfestivalen har i samarbeid med Mack en ambisjon om å lage et helt spesielt øl til festivalens tiårsjubileum neste år. Jakten på den “hemmelige” ingrediensen er i gang. Kan man finne noe brukende i selve Rensåsparken, Rune? - Her kan vi bruke hva dere måtte ønske av lokale urter og krydder, ingen begrensninger! Hvis det finnes lokal humle så synes jeg definitivt at vi skal bruke det, gjerne rett i tanken, såkalt tørrhumling. Det er bare å bruke fantasien, og finner vi noe med en helt spesiell lokal tilhørighet, skal vi selvsagt bruke det!

- Det er utrolig kult å få være en del av et slikt fantastisk arrangement. Dette er et prakteksempel på at to viktige aktører med nordnorsk eierskap samarbeider og sørger for bærekraft i nord. Vi i Mack takker for tilliten, og gleder oss til å fortsette å levere drikkevarer til Parkenfestivalen. Robin Berntsen - Salgsdirektør Mack


16

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

THE CARDIGANS HOVEDSCENA FREDAG 21. AUGUST KL 23:20

D

e fabelaktige låtsnekkerne i svenske The Cardigans har flere monsterhits på samvittigheten. Å få bandets fabelaktige poplåter servert på løpende bånd i Bodø blir en herlig tur nedover memory lane for alle som har hatt et forhold til musikk de siste femten årene.

The Cardigans ble dannet i 1992 og debuterte med albumet “Rise and shine” i 1994. De fikk ingen umiddelbar suksess, men med albumet “First band on the moon” og da spesielt låten “Lovefool”, ble de store over hele verden. De befestet posisjonen sin med albumet “Gran Turismo” i 1998, og da spesielt med monsterhitene “My favourite game” og “Erase/Rewind”. Bandet har tatt pauser innimellom, spesielt for å gi rom for vokalist Nina Person sin solokarriere med bandet A Camp, og som duettpartner med Manic Street Preachers på hiten “Your love alone is not enough”. Siden 2012 har svenskene turnert jevnlig, og denne konserten under Parken blir sammen med Verket eneste muligheten til å se bandet i Norge. Bandet har god kontakt med fansen og har mer enn 200.000 følgere på Facebook der bandet er høyst aktive. En tur innom sidene deres tar deg med til øvingslokalet deres, bilder av bassist Magnus sin brune kanin, og anbefalinger om å høre mer på Motörhead. Når en sveitsisk fan av bandet spør om hvorfor de ikke spilte i cardigans under en konsert i Geneve, svarer bandet tørt at det var 27 varmegrader. Se ikke bort fra at en melding til bandet med et låtønske eller to kan bli besvart i Rensåsen seint fredag kveld. KNUT FOLKESTAD


17

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

MINTRIO

KATZENJAMMER

PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 14:45

I

det herrens år 1987 kom tre glade gutter til verden. Som to dråper vann kom først tvillingene Håvard og Vegard en sen marskveld med to minutters mellomrom. En drøy måned senere kom Aleksander. Det var allikevel ikke før høsten 2014 de alle tre fant tonen etter at Håvard og Aleksander hadde vært på ei heidundranes 30-årsfeiring der festprat om rikdom og berømmelse ble til alvor. MinTrio startet som et coverband, men har til nå kun covret sine egne låter. Det sies fra utallige ulike kilder at de gir deg en utrolig god live-opplevelse! (quote fra en av byens store gatepoeter: Verdens verste bandnavn(?) men tenk for et sykt bra band!!!!!<3). Gjengen ble sist sett på Trænafestivalen i et stappfullt XRK-telt med forykende stemning. Lydbildet er beskjedent med kun to akustiske gitarer, melodika og munnspill i tillegg til en veldig variert og mangfoldig stemmebruk. Det enkle lydbildet kompenseres kraftig med en blanding av fengende poplåter, treffende tekster, freske hooks, mye skjitprat, morsomheter og en over gjennomsnittlig utgreiing fra hver enkeltes utfordringer i livet. MinTrio serverer en pakke du sannsynligvis ikke har hørt før, men som du forhåpentligvis vil kjenne deg igjen i.

ØYEBLIKK Del dine på

#parken2015

HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 15:15

G

jør deg klar for musikalsk sirkeltrening! Katzenjammer spiller en blanding av flere stilarter, en kombinasjon av utagerende balkantoner blandet med pop, rock, folk og country - utført ved hjelp av uvanlige instrumenter som trekkspill, bassbalalaika, fløyte, ukulele og melodika. Marianne, Solveig, Anne Marit og Turid bytter på å spille til sammen 29 forskjellige instrumenter (ofte to-tre samtidig) og alle synger – sammen og hver for seg. Det er som å ramle inn på Det Musikalske Roterommet, der biter og snutter fra hele kloden smeltes ubesværet sammen til noe som er unikt Katzenjammersk - ofte morsomt, underholdende, engasjerende og groovy, og noen ganger bare rygg-frysende vakkert. Katzenjammer ble plukket ut som en av finalistene til årets Urørt i 2008 og kom på tredjeplass med sangen «A Bar in Amsterdam». Katzenjammer er ikke lenger et lite, rart band, men et av dem som faktisk er større utenfor landets grenser enn her hjemme - med publikum i så langt bort som Australia og USA. Facebooksiden deres passerte nylig 123.000 entusiastiske og aktive likere. Katzenjammerne beviser teorien om hva som skjer med et band som må ut og vinne publikum over på sin side kveld etter kveld, i by etter by. De fire Oslo-jentene har siden 2009 spilt hundrevis av

ØYEBLIKK Del dine på

#parken2015

konserter rundt om i verden – fra Eurosonic i Nederland via South By South West i Austin, til Lovebox og Glastonbury i England. I USA har de spilt på Bonnaroo, spesialinvitert av Talking Heads´ David Byrne, og vært innom verdens største musikkfestival, Summerfest i Milwaukee. De har vært i Moskva og Murmansk, underholdt for NYPD på The Gramercy i New York, og turnert opp og ned i Europa mange ganger. På det meste, for fem år siden, hadde de 250 reisedøgn i året, bandet holdt et internasjonalt turné-tempo som knapt noe annet norsk band kan holde tritt med. De mener selv at livet i band, i øvingslokalet, i platestudio og på landeveien ikke er ulikt en toppidrettsutøvers liv. De skal prestere på sitt aller beste nivå, og fungere psykisk og fysisk, seg imellom og i andre relasjoner. I 2013 ble to av Katzenjammer-kvinnene mødre. Det har ført til at bandet har måttet legge litt om på reisevanene, men å trappe ned er uaktuelt. Nå er det kortere, men tøffere turnéintervaller som gjelder. I januar 2015 kom endelig nytt album fra Katzenjammer, produsert av Victor van Vugt (Nick Cave, PJ Harvey). Albumet har fått navnet “Rockland” og ble feiret på et utsolgt Sentrum Scene i Oslo. Den nye plata låter mer voksent og modent. Dessuten er det mindre balkaninspirert. De har nettopp avsluttet en turne i Europa der samtlige arenaer har vært utsolgt, og nå er bandet klare for Parken! ROBIN BERTHEUSSEN

ØYEBLIKK Del dine på

#parken2015


18

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

LAIRO FREDAG 21. august

MADS VESLELIA FREDAG 21. AUGUST KL 16:40

Han er et enmanns raporkester som har gjort seg bemerket uten særlig backing fra noen andre enn sin bestemor. Likevel har han opparbeidet seg en solid og dedikert fanskare. Det kan nemlig se ut som om verden har åpnet ørene for Veslelias unike talent. Kompromissløse tekster levert av et rått talent er oppskriften som har vunnet tusenvis av hjerter. Over 1 million har sjekket ut hans musikk de siste månedene. Debutsingelen “Scarface of Facebook” fra det kommende debutalbumet “My Bedroom” havnet på førsteplass på Spotify Norge sin viral-50 spilleliste og har blitt streamet over 100 000 i løpet av 1 måned. Ganske vilt for en kar med utgangspunkt fra bestemoras loft på Hønefoss. For tiden er Mads opptatt med utgivelsen av debutalbumet og første smakebit derfra er singelen Sly. Til Parken kommer han med skarpladde tekster og tunge beats.

Lairo er en festival i festivalen, og lever stort sett sitt eget liv.

FREDAG 21. AUGUST KL 22:40

TEKST Truls Andersen

SAFTRONIC

FREDAG 21. AUGUST KL 19:30

MAGNUS BEIN FREDAG 21. AUGUST KL 18:05

POLITISK HJÆRNESVIKT A/S

Saftronic er Christian Natvig fra Bodø. Han har produsert elektronisk musikk siden midten av 90-tallet. Begynte å gi ut musikk i 2012. Da først med debut albumet Alpha Trax. I 2014 kom Ep´ene Activated og Pattern Buffer. Sistnevnte utgitt på Bodøs eget Draug Media label. Han har gjort sterke livesett på superkredible scener som Insomnia i Tromsø og har vært aktiv på klubbscena i Bodø siden forrige årtusen. Saftronic spiller egenkomponert house og techno og fremfører dette live med midikontrollere og trommemaskin. Forvent et sett basert på funky og mystisk undergrunnstechno.

Pønken var aller best på 80 tallet. 1-2-3-4, tre grep og tekster alle forsto med allsangvennlige refrenger. Nord Norge hadde et stort miljø med legendariske band som tok denne sjangeren hjem og på nordnorsk. Ikke minst i Bodø/Salten var det et imponerende pønkmiljø med tanke på befolkningsgrunnlaget forøvrig. Politisk Hjærnesvikt tar for seg klassikere frablant andre Mitti Skritti, Skjit-Lars, Hjertesvikt A/S, Politisk Avfall, Rognan Håndballag og Hemma vækst. Noen av medlemmene i Politisk Hjærnesvikt A/S har også spilt i flere av disse punkbandene, så på noen av låtene covrer de faktisk seg sjøl. Medlemmene i Politisk Hjærnesvikt AS er også nærmest et levende bibliotek over pønkhistorien fra Salten. Selv om de i utgangspunktet spiller coverversjoner, går de ikke av veien for å legge til egne elementer som gjør sangene høyaktuelle også i dag.

LAIRO LØRDAG 22. august

Etter å ha vunnet BoLarm med The Vibe Circus - hvor premien var å opptre på Slipen Scene, Trænafestivalen, Rootfestivalen og Parkenfestivalen - har Magnus Bein blitt en markant figur i Bodøs musikkmiljø. Nylig gjorde han et uforglemmelig solosett på Dama sin 5 års feiring og senere i år skal han varme opp for Morten Abel på Stormen. Det går rykter om at han har satt sammen et veldig spennende band. I Lairo kommer han nesten alene, men - Bein innehar denne spesielle evnen det er å kunne skrive og fremføre tidløs og mektig musikk. Så ta med din sjel og føl selv.

IDENTISK ENTITET Inkarnert og kondisjonert i Bodø. Med sine røtter i de mørke skoger, også kjent som Darkwood, ble Identisk Entitet borte med et ønske om å sette ord på det øyet ikke ser. Nå kaster han ut brødsmuler for at du skal ta ham igjen. I håp om å spre budskapet om at kjærlighet er det som banker i alle bryst, tar IE bort detaljene fra sitt liv i et forsøk på å vise at vi alle er en del av et større mønster. Identisk Entitet står på utsiden og ser inn, han er her for å kaste lys på det ukjente. Nå er han her for å invitere deg inn i et nytt paradigme. Identiteten har sluppet to mikstapes på Draug Media og kommer med sin debut EP på samme selskap til høsten.

DJ MAX

DJ GRAFT

FREDAG 21. AUGUST KL 21:00 Hva med en potpurri av ny og gammel musikk fra mange ulike sjangre, kuttet opp og sydd sammen på uventede måter? Parkenfestivalen presenterer DJ Graft, vinner av BoLarm DJ-battle 2015. Graft fikk sine første platespillere i 1991, mens han ennå gikk på barneskolen. Han ble tidlig interessert i turntablism, og har siden da mikset sammen musikk på kreative og uventede måter på utesteder, radio og i DJ-konkurranser. Forvent et DJ-sett fullt av energi, teknisk presisjon og musikk du ikke ville trodd passet inn – men som gjør det like vel.

LØRDAG 22. AUGUST KL 14:45 DJ Max begynte å utvikle sin lidenskap for hiphop musikk på slutten av 80-tallet. Som tenåring begynte han å spille som DJ i hjembyen Amsterdam. I årene som fulgte spilte han på alle de store klubbene. Han er kjent for sin perfekte blanding av hip hop, r&b og klassikere, og han vet å få publikum i bevegelse.


19

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015 PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

0

DJ REIT RIDDIM LØRDAG 22. AUGUST KL 16:00

Reit Riddim er en kvinnelig dj som de siste årene har markert seg sterkt i Oslos uteliv. Hun spiller alt fra house, future garage og funk til hiphop, reggae og dancehall. De siste 12 månedene har hun spilt rundt om i Norge og i New York, og varmet opp for internasjonale artister som Collie Buddz, Freddie Gibbs og Common.

CHRIS & CHRIS LØRDAG 22. AUGUST KL 20:20 Chris Shepherd fra Cornwall, England begynte som dj i 1974, og har bodd i Bodø siden 1983. Han har spilt på de fleste utesteder i Bodø i løpet av de siste 30 årene og den evigunge mannen er fremdeles i full aktivitet på flere av byens utesteder. Chris Hunt fra Essex i England begynte som dj i 1990 på piratradiostasjoner og raveparties i og rundt London. Han har spilt på nattklubber i London og Hellas og flyttet til Norge i 1997. Chris har en eminent teknikk og er en viktig brikke i byens klubbmilljø.

10

Det sosiale for ansatte/kunder Musikken

8

0 0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

10

«Studentinord er stolt av å ha vært med på laget fra starten!»

PARKENSPONSOR

Merkevarebyggingen

0 0

10

Musikken

0

TRULZ & ROBIN

10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

Når Trulz & Robin først er i gang, er de tilsynelatende ikke til å stoppe. Albumet Dance Music Therapy kommer i samme friske åndedrag som den nye singelen “Find My Love”. Her bidrar Ost, også kjent som Tore Jazztobakk, fra kompisduoen Ost&Kjex, med sommervennlig vokal. Gutta er også opptatt med sin egen label, Cymawax. Den første utgivelsen herfra (“Balder EP”) kom allerede nå i mars og fikk toppkarakterer fra såpass ulike DJ-storheter som Nick Warren, Rune Lindbæk, og Danny Tenaglia.

10

«Å være artisthotell skaper magi og gir energi!»

PARKENSPONSOR

2015 ser ut til å være skrevet i Trulz & Robins tegn. Ikke bare har den kritikerroste produsent- og DJ-duoen hele tre tolvtommere og ett album bak seg før mai måned - det ser ut til at denne rause utgivelsesfrekvensen vil være bestemmende for resten av året. Vi hører til og med rykter om enda et album. Deres liveshow høster begeistring og de avslutter selvsagt årets Lairo i Parkenfestivalen. Shit is on fire! SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

0

LØRDAG 22. AUGUST KL 18:50 Det som kanskje høres ut som arvtakerne til Derrick & Klein er selvsagt de to norske radiopersonlighetene Christine Dancke og Marie Kommisar. Alltid med ørene åpne for det siste som skjer i den elektroniske musikkverden og lynraske til å plukke ut gullet blant all gråsteinen. Sånt blir det bra klubbing av, og alle som har opplevde disse sammen eller hver for seg vet at dette blir svett og hett. Tune in og drop out!

10

Det sosiale for ansatte/kunder

LØRDAG 22. AUGUST KL 22:00

DANCKE & KOMMISAR

10

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

LØRDAG 22. AUGUST KL 17:40 Hvordan høres det ut når en hemmelig sammensetning av djs og produsenter kobler seg sammen for å fremføre sin og hverandres musikalske snutter - elektronisk og live? The Patch Mode fremfører elektronisk og ganske så improvisert elektronisk musikk. Et eksklusivt innblikk i hvordan den moderne produsenten og DJen kommer frem til sine dansbare og hardtslående rytmer så vel som sakrale stemninger. Alle involverte inkludert deg og bandet vil oppleve den enestående følelsen det er å gi seg hen til det ukjente i musikken. Kom uten forventninger og la deg forføre av dette artistkobbelet når de går inn i The Patch Mode!

10

Folkefesten

Chris & Chris er et musikkprosjekt som startet tidlig i 2013 da Chris og Chris spilte i lag i Lairoteltet med hver sitt sett utstyr. Resultatet ble spennende med Hunt sin miks av klassiske klubblåter og Shepherds valg av musikk fra alle sjangere og tider. Prosjektet har etablert seg til å bli en populær del av Bodøs uteliv med en helt spesiell miks av nye og gamle låter, humor og masse energi!

THE PATCH MODE

9

0

Det sosiale for ansatte/kunder

0

10 9

10

Musikken

0

Vi trenger flere frivillige! Registrer deg på vår nettside: parkenfestivalen.no

Folkefesten

0

10 9

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

10

«Vi er stolt sponsor av Parkenfestivalen som bidrar stort til byens kulturliv - en festival med høy kvalitet i alle ledd.»


20

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

CC COWBOYS HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 16:35

DIG DEEPER PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 16:00

Foto: Nina Djærff Warner Music Norway

D

ig Deeper slapp i januar i år albumet “How You Spend Your Days”. Albumet har blitt hyllet i norsk presse som en utgivelse helt utenom det vanlige, og er blitt rost internasjonalt av prestisjefylte bransjemagasin som Mojo og The Guardian. Således følger det opp deres tidligere utgivelser som er ofte spilt på rockeradio i inn- og utland og fått strålende kritikker. Åpenbare referanser til deres countryrock er artister som Green On Red, Creedence Clearwater Revival og ikke minst War On Drugs. For å fylle ut lydbildet henter de inspirasjoner både fra americana og psykedelia, og lager sin helt egenartede musikalske uttrykk som de høster så mye ros for. Bandet består av rutinerte musikere som av Einar Kaupang, som har styrt bandet siden starten i 2008. Siden 2010 har han hatt med seg Raymond Tungesvik (California Games), Ola Grøttvik, Øystein Braut (Electric Eye, The Low Frequency In Stereo) og Jørgen Knutsen (Utakk, California Games). Tilsammen er de et band som har utviklet seg og funnet et unikt uttrykk. De har på

turen dit de er i dag også skiftet adresse fra Bergen til nå å være en del av hovedstadens rike musikkliv. Med røttene godt plantet både i Bergen og i Oslo har det blitt en del reising over fjellet frem og tilbake, som igjen har ført til at de har laget flere låter om fjell. Så da var vel ikke veien lang til å omtale musikken sin for “mountain rock”. Live er Dig Deeper et friere band enn i studio. Låtene utfordres og utforskes, og blir gjerne dobbelt så lange og dobbelt så intense så snart de serveres fra scenen. Dig Deeper gjør virkelig det, de graver seg dypt ned i sitt musikalske univers til glede for både dem selv og for publikum. Bandet kommer til Bodø etter å ha spilt på alt fra Festspillene i Bergen via Kanonrocken i Halden til Øyafestivalen. Drømmen har hele tiden vært å gi ut plater, og å få lov til å spille for folk, uttalte de nylig i et intervju. Drømmen lever de ut hver gang de står på en scene. Nå skal drømmekonserten gjøres for Parkenfolket. TORE STEMLAND

PARKENSPONSOR

PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

Merkevarebyggingen

Merkevarebyggingen

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

9

0 Musikken

0 Folkefesten

0 Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

10 9 9

10

Det sosiale for ansatte/kunder

10

0 Musikken

8

8

0

0

10 7

10

Folkefesten

10

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

10

«Parkenfestivalen er for Mack en fantastisk samarbeidspartner på alle måter. Sammen skaper vi nordnorsk stolthet!»

0

10

«Meget profesjonell gjeng som vi setter stor pris på å samarbeide med helt siden Parkenfestivalen gikk av stabelen for første gang i 2006! »

2

015 er året CC Cowboys feirer 25 år som band. Gruppa holder seg stadig like aktuelle, og er blant de mest profilerte norske artister i radio- og konsertsammenheng her i landet. Bandets navn stammer fra sangen «CC Cowboys» av det svenske bandet Imperiet. DumDum Boys tok også navnet sitt fra en låt, fra Iggy Pop, en trend fra sent 80-tall. Siden slutten av 80-tallet har CC Cowboys gitt ut et tosifret antall album, som alle har oppnådd gode omtaler og salgstall. Spellemannpris fikk gruppa allerede for debutalbumet “Blodsbrødre” i 1990, og frem til 1998 tilførte de med jevne mellomrom sterke tilskudd til diskografien. Bandet har en låtkatalog som kan ta pusten fra en, og selv om det har vært noen skjær i sjøen, har Magnus Grønneberg og hans kumpaner funnet veier utenom. CC Cowboys tok så en pause noen år, hvor Grønneberg utga to soloalbum. I 2002 var de tilbake med delvis ny besetning; Jørn Christensen på gitar og Per Vestaby på bass. Agne Sæther på trommer har vært med hele veien, men fortsatt med Magnus Grønnebergs sterke vokal og låtskriving som en sentral del av bandets identitet, og fortsatt med samme høye kvalitet på utgivelsene. Mange husker sikkert vokalist Magnus Grønneberg fra fjorårets utgave av programmet ”Hver gang vi møtes” på TV2. Bandet kommer til Parken med studioplate nummer ti i hånden. CC Cowboys er så langt fra bare Grønneberg. Gitarist Jørn Christensen har spilt i band som har satt fotavtrykk i vår musikkhistorie. Hør bare her: Can Can, De Press, Mercury Motors, Young Neils og Circus Modern. Bassist Per Vestaby ER norsk musikkhistorie. I likhet med kollega Christensen har han også spilt i Can Can og Mercury Motors. Legg til hans karriere i Veslefrikk og at han han har deltatt på plateinnspillinger med deLillos, Kari Iveland, Anne Grete Preus og flere til. Andre fellestrekk med den forrige konstellasjonen av CC Cowboys er bandets ubestridte rykte som et av Norges mest hardtarbeidende liveband, som leverer varene uansett om de spiller for tre hundre eller tre tusen mennesker. Med sin rikholdige diskografi trenger ikke Magnus Grønneberg være redd for å ha lite materiale å ta av. Opp igjennom årene har CC Cowboys spilt på små og store steder over hele landet. Det bandet leverer fra scenen skulle appellere svært godt til alle som liker allsang og god stemning. Live er CC Cowboys en god blanding av både nytt og gammelt materiale, og nedslagsfeltet er utvilsomt bredt. CC Cowboys gjestet Parken i 2007 og skapte overskriften: “Vilt, vakkert og vått”, i et år der Parken nesten regnet bort, vi håper heller på syndere i sommersol i år. ROBIN BERTHEUSSEN


21

ANNONSE

Ov er rra sk els e

Kom innom og få påfyll av bodøenergi!

Kom innom vår stand for gratis vann og morsomme overraskelser. Vi ses i Parken!

på sta nd en !


22

ANNONSE

Lykken kommer, lykken går – men kunnskapen ved UiN består

Adresse for festivalhelgen: Lykkeboden 1a, Parken #UiNparken


23

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

BEHIND

THE SCENES Artistenes innsats på scenen er i høyeste grad avhengig av det som skjer både foran og bak. Bli med en tur i kulissene.

TEKST Knut Folkestad FOTO Parkenfestivalen

Å

bygge opp alt dette, bare for de dagene festivalen varer, og så rive ned noe som ser så bra ut, det gjør jo litt vondt i hjertet, sier Camilla Dahn, backstageansvarlig i Parkenfestivalen. - Den post Parken-følelsen, når man står og koster parkeringsplassen og tenker, hva skjedde her egentlig? Det er like rart hver gang.

PÅ PALLEN

Forvandlingen fra hard asfalt og parkeringsplass, til brakkerigg og varme telt med teppelagte gulv, nymalte vegger og myke sofaer starter cirka ti dager før selve Parkenfestivalen tar til. Lenge før det igjen, har Camilla Dahn, Ronny Lorentsen og Kurt Torrissen planlagt og diskutert hvordan årets backstage skal skille seg fra tidligere år. Denne gangen handler det på flere måter om gjenbruk. - Vi kjører faktisk litt av samme stil som i fjor, da vi brukte masse paller. Det er et veldig holdbart materiale, som jo kommer tilbake i samme til-

stand som da det ble brukt sist. I utgangspunktet er det jo tull å bruke masse penger på noe så provisorisk som et backstageområde når det finnes så mye som kan brukes om igjen, sier backstageansvarlig i Parkenfestivalen, Camilla Dahn. Mye av det som brukes er gjenstander og møbler som er på vei til miljøtorget på Vikan, sier Camilla. - Plutselig finner vi noe ved siden av en søppeldunk og tenker oj, det var kult! Det kan vi bruke!

FEST PÅ LÅVEN

Camilla sier at festivalen denne gangen hadde en visuell ide om at backstageområdet skulle se ut som om man var på en gammel låve. - Vi har hentet noen gamle vinduer og en del material som er skikkelig gammelt og slitt. Det skjer så mye underveis, så hvordan det blir seende ut til slutt vet vi som regel ikke før vi plutselig føler at vi ferdige. Det vi må tenke på, når vi planlegger backstageområdet, er at dette på sett og vis er kontoret til artistene, folk som

kanskje har hundrevis av reisedøgn og konserter i året. Vi prøver så godt vi kan å fikse praktiske ting som artistene trenger. Noe så enkelt som et amerikansk støpsel, for eksempel, hvordan får vi tak i det på null tid?

FRYKT OG GRØNT

Den høye bruktfaktoren på møbler og dekor skyldes på ingen måte frykt for at artistene skal rasere backstageområdet. - Vi har fri bar for artistene, men faktisk er det frukt og grønt som er mest populært. I fjor starta vi med en frukt- og grønnsaksbar i fellesområdet. Det var kjempepopulært! Det er nesten oftere at en artist «må» ha akkurat den frukten, enn en viss type alkohol. Så vi skal sørge for fersk juice til alle som vil ha også i år, sier Camilla.

KONGER OG HAREM

Dekoren og detaljene backstage har vært forskjellige hvert eneste år. Én gang var det hollywoodstil med walk of fame-dekor på gul-

vet, et annet år var det kunst fra Martin Losvik, stensiler og graffitti på veggene. Men det er ett spesielt år artister og representanter som har vært flere ganger i Parken refererer til. - Jeg lurer på om det var Chris Cornell-året? Det var i alle fall første året jeg hadde backstageansvaret. Da kjørte vi haremstil, med farga lamper, svære senger og puter. Folk lå bare og kosa seg og chilla. Noen lå og sov. Det var utrolig gøy, og noe som «alle» snakker om. Tilbakemeldingene fra artistene har for øvrig alltid vært fantastiske. Jeg husker Iggy Pop og Manic Street Preachers, de ville aldri dra herfra. Er dette laget bare for oss, sa de. De skulle bare komme og ha en enkel lydsjekk, men vokalisten i Manic Street Preachers var den siste som dro fra backstage. Når Iggy Pop sier at han føler seg som en konge, da føler vi at det vi gjør er rett.


24

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

VERDENS BESTE 2015 FAMILIEPARKEN TORSDAG 20. AUGUST KL 16:00 - 19:00

F

amilieparken arrangeres nå for 4. gang i samarbeid med DnB, og i år flyttes den til storscena. Det blir plass til 5000 glade publikummere, mer enn en tredobling fra i fjor da alle billettene var utsolgt på forhånd. I 2011 kunne arrangementet by på lokale artister som Eva Trones og Frode Mikalsen på Parkscena, sponset av daværende Nordlandsbanken og støttet av DA Bodø. Det var stor suksess fra første stund, og i 2012 fikk barna besøk av Byelgen og Bare Egil barneshow i tillegg til den japanske origamikunstneren Coco Sato. Adelèn stjal showet i 2014 foran 1600 publikummere, og i år er det store forventninger til både finske Isac Elliot, Marcus og Martinus og Meg og Kammeraten min som kommer til Bodø med den krititkerroste plata “Ostepop”. - Vi er mange ansatte i DnB som legger ned mye arbeid i å få til et best mulig arrangement, sier Sissel Qvam, markedsrådgiver i DnB. - I tråd med vår satsning på musikk og kultur for barn og unge ønsket vi å gjøre noe for ungene i forbindelse med Parkenfestivalen. Vi sponser blant annet Mini Øya, Norway Cup, Barnas Idrettsdag og Riksteateret, så Familieparken er midt i blinken for oss. - Vi selger noen hundre billetter til kunder og samarbeidspartnere for et symbolsk beløp som i sin helhet går til Barnekreftforeningen i Nordland. Dette er en videreføring av Beste spiller - premien som vi sponset Glimt med tidligere, hvor premien gikk til et godt formål, forteller hun.

Klirre K mange u lovn i tar i mo tgaver familien t hele , med Lin her ea

- Ansatte fra flere avdelinger stiller opp i fritida og jobber med arrangementet, både i forkant og på stand. Det skal blåses opp hundrevis av ballonger, rigges opp telt og boder, organiseres rebusløp og lages buttons i flere timer, så det er en hektisk og morsom uke med mange i aktivitet både foran og bak scena. Men det har aldri vært vanskelig å få folk til å stille opp, dette er en happening som vi opplever som svært positiv og som vi gleder oss til, fortsetter hun. - Det blir som vanlig mye moro, god mat og flotte artister. - Vi har fått svært god tilbakemelding fra publikum, både voksne og barn, forteller Mona Jakobsen, Seniorrådgiver salg og marked. - Både jeg og Sissel har stått på stand hvert år, og det er fint å være med på å skape glede for barn og unge. Programmet har blitt mer og mer omfattende selv om konseptet har vært det samme, og i år blir det spennende å få så mange publikummere med foran storscena. Jeg begynner å bli ganske proff på å lage buttons, ler hun. - Det har vært kjempepopulært, og det er gjerne kø foran standen. De kan laste opp et bilde på Instagram #dnbparken eller lage et eget design, og så produserer vi en button med bildet på som de får i hånda med det samme. De engasjerte damene fra DnB og flere andre medarbeidere er å treffe på stand i Familieparken i år også, og de gleder seg til å ønske barn og voksne velkommen til nok en fin familiedag i parken.

Mona Jakobsen

Sissel Qvam

Seniorrådgiver Salg og Marked, DNB

Markedsrådgiver, DNB

ken På FamiliePar er det mange aktiviteter å være med på

Mengder med ballonger må blåses opp før dørene åpnes


25

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

a and Foto:Marthe Am

ISAC ELLIOT Finske Isac Elliot er en veldig populær artist som blant annet har solgt ut Oslo Spektrum. Nå når Isac Elliot kommer til Bodø og FamilieParken er forventningene store. Det er en bemerkelsesverdig artistkarriere popfenomenet, 14 år gamle Isac Elliot har begynt på. Han ble for alvor introdusert på norsk radio våren 2013 med singlen “New Way Home”. Singelen, som nå har solgt til platina, føyk raskt oppover streaminglistene og banet veien for albumet med samme navn. FamilieParken 2015 blir en stor konsertopplevelse for hele familien!

n lso n ue ma E x a Foto: M

bo ne Van

MEG OG KAMMERATEN MIN

MARCUS & MARTINUS

På konsert i 2015 består Meg og Kammeraten Min av Martin Hagfors som er meg og Erik Johannessen som er kammeraten all den tid den andre kammeraten Håkon Gebhardt befinner seg på Rotteplaneten der det ryktes at han prøver å slå verdensrekorden i rottefanging!

Storsjarmørene Marcus & Martinus - Norges råeste tvillinger og tenåringsidoler kommer fra Trofors i Nordland. Tross sin unge alder har Marcus og Martinus mye erfaring og har som foreløpig høydepunkt stått på scenen i Oslo Spektrum tre ganger. I tillegg har de spilt på Operataket, Lerkendal stadion, Allsang på grensen og på torget i byer landet over. De har i tillegg spilt i Grieghallen, Olavshallen, Stavanger konserthus, Ibsenhuset, Oslo konserthus og Kilden Kristiansand.

Erik innfører instrumentet grønn-plasttrombone i Ostepop og bidrar ellers på elektrisk Glockenspiel, perkusjon, piano og på vokal. Kammeraten Erik har vært ansvarlig for sangboka til Meg og Kammeraten Min og ved siden av fantastiske bidrag på plate med bla. ”Sokken min er våt”.

At de nå kommer til FamilieParken og skal dele scene med Isac Elliot, føyer seg inn i rekken av store opplevelser for de to unge guttene. Det er forøvrig ikke første gang de deler scene med Elliot, det gjorde de også under Vinterlyd-turnéen med Kreftforeningen og P4 i 2014.

FAMILIEPARKEN FOR ALLE! Martin (8 1/2), Linea (12) og Vegard (8), Aleksander (8) og Rikke (16) er erfarne Familieparken - publikummere, og gleder seg til årets festival. Guttene synes det er artig å møte andre der, leke og være med på de ulike aktivitetene, mens Linea synes konsertene er det aller beste med arrangementet. - Adelène var skikkelig bra, hun hadde jeg hørt om før vi dro på konsert i fjor. Det er også artig å møte andre man kjenner, og se på alt som skjer, forteller hun. Rikke har vært med og hjulpet til med arrangementet, stilt opp som klovn og vært publikum, og hun mener Familieparken er moro for alle uansett alder. - Det er så mye som skjer, så mye å se på og gjøre, at jeg synes det er artig å være med. Vi har vært

der alle årene, og har kjøpt billetter i år også. Vi er flere som drar sammen fra familien, og vi treffer alltid kjente der. - Det er kjempefint med et arrangement med ungene i fokus, som er en del av Parken hvor alle kan delta, mener Eva Kristin Jakobsen, mor til Linea og Martin og Hilde Våheim, mor til Vegard. - Det er sosialt og trivelig, og musikken passer fint til voksne også. Aktivitetene er varierte, ungene vinner ordentlige ting på konkurransene og man føler man virkelig får noe igjen for å delta, avslutter mødrene.

Fv bak: Martin (8 1/2), Linea (12) og Vegard (8), foran: Aleksander (8) og Rikke (16)

Ingenting er som en god klem fra Fox og Pia

i DnB Ansatt m etter je h r le 014 syk arken 2 Familiepverskuddso d litt me r etter ballongeig innsats i vel ivr låsingen. oppb

Linea sy FamiliePa nes er helt torken Tommel o pp! pp!


26

ANNONSE

NY BY – NY Vinn to Parken-pass!

ATTRAKTIV HOVEDSTA


ANNONSE

Y FLYPLASS Finn ut hvordan p책 nyby.bodo.kommune.no

AD I NORD

27


28

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

KIM LIE

DANIEL NORGREN

HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 18:20

H

PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 17:40

D

aniel Norgren åpnet lørdagen i Parken 2012 og leverte en av de sterkeste konsertene noen gang i festivalens snart tiårige historie. Rundt 3.000 hadde tatt turen tidlig i solskinnet og fikk en konsert av de helt sjeldne. Norgren vil garantert skape samme magi på den litt mer intime Parkscena, denne gang med fullt band! Daniel Norgren har oppnådd stor suksess både i Skandinavia og Europa med sin krysning av bluescountry og folkrock og er berømt for sine magiske konsertopptredener. Daniel Norgren ga nettopp ut sitt hittil vakreste album ”Alabursy”. Et album preget av artistens filosofering rundt døden og ensomheten. Bluesriffene er byttet ut med enkel instrumentering og Daniels vakre stemme, innspilt på en 4-spors kassettspiller i hans hjem dypt inne i de svenske skoger. Hans forrige album ”Buck” innkasserte en 6’er i Nordlys, der anmelder Helge Skog hentet frem adjektiver fra øverste hylle: Norgren kan tvinge selv den mest hardkokte hardhaus inn i det sentimentale hjørnet. Hans tynne, men intenst nakne stemme, gir en følelsen av at mannens sjel oser ut av høyttalerne. Jeg tar meg selv i å lure på hvordan det er mulig å lage slik stemningsfull, musikalsk magi – kun ved hjelp av et knippe enkle instrumenter. GØRAN AAMODT

PARKENSPONSOR

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

9

0 0 Folkefesten

0 Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

Kim Lie er en travel mann. Parkenavisa får noen ord mellom øvingshelg i Tysfjord, studioinnspilling i Brønnøysund og spillejobb med Manna i Bergen. På Parken spiller han med bandet sitt så da er det naturlig å åpne med en nærmere presentasjon av dem.

Hva betyr mest, Langt Nord eller Manna? - Det har heldigvis ikke vært noen kollisjoner på konsertdatoene så det har jeg ikke måtte ta standpunkt til ennå. Måtte jeg ha valgt akkurat nå, vet jeg ikke hva jeg hadde valgt. Nei, det valget vil jeg helst unngå.

- Ja, hvem vi er? Vi spiller pop-rock ispedd reggae og heter Kim Lie med Langt Nord. Vi har holdt på i to år nå, og føler at vi virkelig har funnet vår identitet. Man blir jo ganske samkjørt når man har holdt på såpass lenge, noe som gir en trygghet og får frem gleden av å formidle musikken. Jeg må få lov å skryte av musikerne mine, de gjør en knallbra jobb. De er Even Høgseth (bass) Morten Lien Larsen (keyboard) Per Willy Larsen (trommer) Stian Thrana (perkusjon) Arne Wikstrøm (saksofon) og meg på vokal og gitar.

Hva er fremtidsplanene? - Jeg kom med singel i vår, og det kommer en ny nå på sensommeren. Forhåpentligvis kommer det nytt album i løpet av høsten, får se om jeg blir ferdig tidsnok. Det blir et soloalbum der jeg for hver låt bruker både nytt studio, musikere og produsent. I tillegg er spillingen på Parken utrolig viktig. Der får man spilt for tusenvis av mennesker som er oppriktig interessert i musikk. Så konserten der blir årets viktigste spilling. Der vil vi spille både gamle og nye låter og forhåpentligvis få noen nye fans. Jeg har jo hørt fra andre som har spilt der at de har merket en betydelig større interesse for musikken deres etter spillingen, så dette håper vi blir helt fantastisk! TORE STEMLAND

Hvem skriver låtene? - Låtene er det jeg som lager. Jeg har en fortellertrang som jeg må ha ut og dette er ett annet uttrykk enn når jeg for eksempel spiller i Manna, hvor jeg har vært med i ni år. Tiden flyr i godt selskap. I likhet med Manna går tekstene på å formidle samhold, medmenneskelighet og

PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

Musikken

litt politikk også. I motsetning til i Manna er disse bygd opp etter mine tanker. Dette er mine meninger helt og holdent. Ikke at de behøver å være så ulike, men de er tolket og nedtegnet på mitt vis. Tekstene er svært viktig for meg. Låtene kommer gjerne til meg etter inspirerende samtaler, selv om jeg må si at det meste i livet inspirerer til ordspill og setninger som blir til nye tekster.

østen 2014 kom endelig Kim Lies soloalbum “Det som kommer fra hjertet”. Han spiller fremdeles både live og på plata med Manna, men nå er Kim klar for Parkenfestivalen med eget band.

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

10 10

Folkefesten

7

10 8

0 Å bidra til kulturlivet i Bodø

10

«Gjennom et godt samarbeid med Parkenfestivalen har vi en unik mulighet til å være synlig og til stede på en arena der folk treffes, samtidig som vi kan gi litt ekstra til medlemmene våre»

0

10

0 0 Musikken

6

0

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen Det sosiale for ansatte/kunder

7

0 Musikken

7

PARKENSPONSOR

10

0

9 9 9

10 10 10

Folkefesten

5

10 9

“Stolt samarbeidspartner siden 2006.”

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

10

0

10

“Universitetet i Nordland har hatt et godt og konstruktiv samarbeid med Parken og vi er en stolt samarbeidspartner.”


29

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

TERJE NOHR MED SØNNER PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 18:50

O

BAND OF SKULLS

lsen er ikke ukjente Terje Nohr Olsen som i tillegg til egen solokarriere, har spilt med både Halvdan Sivertsen og Ola Bremnes for å nevne noen få. Nå har han fått med seg sine to sønner, Petter og Kristoffer, mest kjent for lang fartstid i Kråkesølv. Hver for seg har trioen gjort alt fra indierock til pur country, men nesten aldri noe sammen, i hvert fall ikke offentlig. Vi har tatt en prat med han far sjøl.

HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 19:30

B

and of Skulls har alt vi i Parken ønsker oss i et rockeband. Bredbeint gitaristgud med rå stemme, en trommis som spiller like tight som varm bæsj i kram snø, eller nesten like bra som John Bonham om du vil, og ikke minst en ektremt kul kvinnelig bassist, som selvfølgelig også kan synge. Vi snakker et klassisk fett rocke-kinderegg. Band of Skulls består av Matthew Hayward på trommer, Russell Marsden på gitar og vokal, og Emma Richardson på bass og vokal. Musikken deres er en deilig blanding av røffe gitarriff, drønnende trommer, djevelske basstoner og en utrolig god vokalduo. Band of Skulls vet å leke med det faktum at de er en talentfull gjeng,og ved å dra ut soloer, broer og improviserte overganger, blir deres liveopptreder ofte en maktdemonstrasjon uten like. Mange kjenner nok bandet gjennom deres bidrag til kjente TV-serier som True Blood, Gossip Girl, eller låta Friends fra The

ØYEBLIKK Del dine på

#parken2015

Twilight Saga: New Moon soundtrack. Band of Skulls har også fått mye rotasjon på P3 med låtene “I know what I am”, “Asleep at the wheel” og “The devil takes care of his own” har fått heftig rotasjon. Vi har vært så heldige å få sett dem to ganger. Første gang i en trang svett bar i Austin, Texas under South By Southwest i 2012. Konserten framstod som en åpenbaring og ga oss fornyet tro på retro-rocken. På tross av dette så var vi fortsatt litt usikre på hvordan de vil fungere i et større format. Svaret på det fikk vi da bandet var support for Queens Of The Stone Age i Oslo Spektrum i desember året etter. Man hører jo nå og da om supportband som tidvis utspiller hovedbandet, og det var sannelig det vi fikk oppleve den kvelden. Det var så fett og så fengende at vi der og da bestemte at de skal til Parken en eller annen gang, ferdig med det. Og nå er de endelig her og vi er helt sikre på at dette er konserten det kommer til å gå gjetord om i lang tid. GØRAN AAMODT

ØYEBLIKK Del dine på

#parken2015

Hvor kom ideen til trioen fra? - Det hele startet med at Kråkesølv var på TV2programmet Sommertid i august i fjor. Der ville de ha en vinkling for å gjøre noe ekstra ut av innslaget, og da foreslo mine sønner at de kunne gjøre en låt i lag med sin far. Det innslaget gikk fint og ikke lenge etter hadde vi Gøran Aamodt på telefonen. Han lurte på om ikke vi kunne tenke oss å gjøre en hel konsert i trio-formatet på Parkenfestivalen. En sånn utfordring kunne vi selvsagt ikke si nei til. Siden tv-opptredenen har vi gjort noen få spillinger på konferanser, men ikke noen offentlige konserter. Så det blir premiere på Parken. Der vil vi ha med oss Arnfinn Bergrabb på trommer og Ole Erik Ulvin på tangenter for å utvide lydbildet og gi det hele mer trøkk. Vi har ambisjoner om å overraske og å skremme litt, i tillegg vil jeg utfordre sønnene mine på det de er gode på. Kan du si noe mer om låtene? - Det blir i hovedsak mine låter, og det blir i hvert fall to nye låter fra meg og en ny fra Petter. Men vi kommer til å bråke litt mer enn det som var på albumet mitt, som kom for 10 år siden. Det har skjedd litt på de årene. Jeg har laget mange nye låter, og to nye barn som selvsagt krever sitt. Det har kanskje vært litt for enkelt å si ja til oppdrag for andre, og slippe å tenke på noe eget. Det gir en annen frihet enn å lage låter selv. Men innimellom tidsklemmene blir kreativiteten sterk nok og jeg får lagd nye låter. At man har gjort andres musikk er jo lærerikt og gir inspirasjon i samspill med hverdagens oppturer. Låtene har blitt refleksjoner over hva livet har å by på, kjærligheten, bekymringen ved å lage barn, hverdagsbetraktninger med ett ørlite snev av samfunnskritikk. Hva betyr Parkenspillingen for deg? - Utrolig mye. Faktisk mer enn jeg trodde! Det blir jo første gangen jeg skal opptre for et større publikum med mine sønner. Det har vært merkelig å følge deres suksess fra sidelinjen. Det har vært en blanding av stolthet og misunnelse, men utrolig hyggelig. Man ønsker jo at sine barn skal oppnå det de setter seg som mål i livet. Samtidig lar jeg jo meg inspirere av det også. Som følge av spillejobben i Parken har jeg begynt å planlegge utgivelsen av en EP i løpet av høsten. Kanskje blir det nytt album etterhvert, vi får se. Denne nysatsingen på solokarrieren skylder jeg en stor takk til Gøran og Parken. Det har gitt meg en ny vår som skal få blomstre på høsten. TORE STEMLAND


30

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

TRULS

SUSANNE SUNDFØR

PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 20:20

HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 21:00

T

ruls Heggero ble først kjent som frontfigur i det kritikerroste bandet Lukestar, som spilte på Parkenfestivalen i 2008. Fra hovedscena strødde bandet herlig indierock, med kanskje landets mest karakteristiske vokal, utover amfiet. Når Heggero nå kommer tilbake til Parken, er det som soloartisten TRULS. Indierocken har blitt til skamløst fengende pop/elektronika med elementer fra R&B, fremført med utenomjordisk falsettsang. Den Truls vi alle kjenner i dag, startet med en sagnomsust konsert under by:Larm i 2013 og utgivelsen av singelen “Out Of Yourself”, som har solgt til åtte ganger platina. Truls har spilt på alle de største festivalene her til lands, i tillegg til blant annet Roskilde. Truls skriver masse nye låter om dagen og nye utgivelser er planlagt i 2015. Vi har sett Truls flere ganger live det siste året, og med fullt band er det rett og slett kanon. I tillegg har vi fått sniklyttet på et par av demoene hans og de lover svært godt for 2015. Truls tar garantert nye steg, og vi er veldig fornøyd med endelig å få han til Parkscena! GØRAN AAMODT

NYTT TILSKUDD I PARKENFAMILIEN - Etter flere år som leverandør til Parkenfestivalen, grep vi muligheten når vi fikk forespørsel om å bli sponsor. Vi er meget fornøyde med å være med i Parkenfamilien og håper at Parkens sterke merkevare kan være med å gi oss gode ringvirkninger. Vi gleder oss til årets festival! Bjørn Audun Hansen Daglig leder Gosh! JB Reklame

Foto: Sofia Fredricks Sprung

LITTLE HURRICANE PARKSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 22:00

San Diego-duoen Little Hurricane er en slags blanding av White Stripes og Royal Blood, og spiller melodiøs, rett frem blues-rock, eller “dirty blues” om du vil. Anthony Catalano og Celeste Spina startet duoen i 2010 og har opparbeidet seg et rykte som et ekstremt tight og bra liveband. Duoen har så langt gitt ut to kritikerroste album (pluss et gratis album med coverlåter av personlige favoritter). Deres popularitet er stigende verden over, og Parkenfestivalen er eneste stoppested i Norge denne sommeren. Rockemisjonær Egon Holstad har fulgt bandet siden starten. - Det er i grunnen rart at denne på alle måter svært så tiltalende duoen ikke har blitt større. Muligens er

referansene til The White Stripes for opplagte, men det er mer på det visuelle enn det musikalske planet (mann på gitar, dame på tromme. Spiller rock med gitar og røttene i bluesen). San Diegos Little Hurricane er uansett mye mer melodiøse og polerte i uttrykket, uten at dét er ment negativt, men heller i betydningen «veldig tilgjengelig» og dermed lette å like. Holstad mener Little Hurricane er det perfekte bandet for festivaler: De er (foreløpig) rimelig billige, samtidig som de garantert vil begeistre bredt. Men da må vi alle sammen sørge for å gjøre dem mer populære i Europa. C’mon! KNUT FOLKESTAD


31

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015 PARKENSPONSOR

S

usanne Sundførs siste album “Ten Love Songs” begynner med en klagesang, og slutter med en sterk påminnelse om en verden uten kjærlighet. Underveis byr hun på en eksepsjonell rekke av sterke låter, i et format som kunne fylt hele Rensåsen alene. Hva dette albumet kostet Sundfør kan vi aldri vite, men hennes fryktløse ærlighet og ekstraordinære talent gjør dette albumet til et av de mest overbevisende albumslippene i 2015. På albumet har hun fått god musikalsk bistand fra både nye og gamle venner, inkludert Anthony Gonzalez i M83, Svein og Torbjørn fra Röyksopp, hennes langsiktige samarbeidspartner Lars Horntveth fra Jaga Jazzist, og Trondheimsolistene. En av Susanne Sundfør største styrker er at hun er i stand til å gjøre det utilgjengelige tilgjengelig. Hun virker mett på graval-

voret og har bare mest av alt lyst til å få oss til å danse. Hun lager låter der melodiene balanserer perfekt mellom et eksperimentelt landskap bestående av sensibilitet og aggresjon. Alt dette pakket inn i et elektronisk lydbilde med suggererende rytmer som tvinger deg til å danse. Når hun i tillegg på en scene, rent visuelt, kan minne om en arktisk alveprinsesse, så blir man dratt inn i en utenomjordisk verden der publikum og artist smelter sammen til en enhet som drives fram av musikalsk urkraft. Parken er en av noen få utvalgte festivaler Susanne Sundfør spiller i Norge i år. Dette inkluderer blant annet at hun avslutter årets Øyafestival. Med andre ord: En perfekt oppladning til Parkenfestivalen! GØRAN AAMODT

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

10

0 Det sosiale for ansatte/kunder

0

3

10

Musikken

8

0

10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

9

0

10

“It´s all about branding!”

PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

8

0

10

Det sosiale for ansatte/kunder

0

10

Musikken

5

0

10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

8

10

«Parkenfestivalen er blitt en bauta i Bodøs kulturliv og Coop Nordland er stolt sponsor og glad for å få bidra til en slik folkefest!»

PARKENSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10) Merkevarebyggingen

10

0 Det sosiale for ansatte/kunder

0 Musikken Sjekk ut vår ultimate spilleliste.

0

8 8

10 10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

to: Fo

Re

be cc aW

ilso nS

tud io

10

“AN har vært Parkenfestivalens samarbeidspartner fra starten av fordi langsiktighet er viktig for oss og fordi dette er en viktig arena for oss å være tilstede på.”


32

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Foto: Stian Anderson


33

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

RÖYKSOPP HOVEDSCENA LØRDAG 22. AUGUST KL 22:50

K

onserten Röyksopp gjorde under Parken 2009 regnes av mange som tidenes beste opptreden i Parkens ni-årige historie. Hele Rensåsparken fremsto som et gedigent, dampende hett dansegulv med et ekstatisk publikum. Nå skal de endelig gjenta bedriften når de avslutter Parken 2015!

Allerede den gang løftet giga-hits som “Eple”, “Poor Leno” og “What Else Is There” med Anneli Drecker på vokal, stemningen høyt, høyt over de regntunge skyene. Siden den gang er storheter som “The Girl and the Robot”, Do it Again”, “Monument” og “Running to the Sea” lagt til den allerede imponerende diskografien.

Röyksopp trenger strengt tatt ingen nærmere presentasjon. De har satt standarden innenfor EDM-sjangeren siden debuten «Melody AM» i 2001, og de har vunnet en rekke prestisjefulle priser opp igjennom tiden. Röyksopp toppet det hele i fjor ved å vippe a-ha av tronen, og dermed bli det norske bandet med den høyeste plasseringen på Billboards albumliste gjennom tidene!

Röyksopp har hatt enorm suksess og teft når det gjelder samarbeid med kvinnelige artistkolleger. Allerede nå kan man se for seg hvordan totalpakken med Susanne Sundfør, som spiller før Røyksopp, kommer til å etterlate publikummet i fullstendig ekstase.

Rapportene fra Röyksopp-konsertene denne sommeren er panegyriske. Aftenposten trillet en sekser for konserten på Bergenfest, og skriver at duoen var suverene i låtvalg, i sceneenergi, i rekken av gjesteartister – og ikke minst i evnen til å vri, løfte og skape spennende ny musikk av eget materiale. Tromsøguttenes konsert i Rensåsen for seks år siden, står som et av de sterkeste musikkøyeblikkene i Bodø. Definisjonen av dansegulv måtte nærmest omskrives når selv den bratteste delen av amfiet ble til diskotek og klubblokale.

Röyksopp har lagt seg på en tyngre og mer monumental sound på de siste utgivelsene. Vi kan garantere en lyd- og lysproduksjon vi aldri tidligere har opplevd i Parken. Dette kommer til å bli helt vilt og det er bare å begynne å glede seg! GØRAN AAMODT


34

ANNONSE

elkommen til Nordens Paradis!

Velkommen til Nordens Paradis!

Velkommen til Nordens Paradis!

DESIGN: BODØ NU

Velkommen til Nordens Paradis!

Velkommen til et av Norges flotteste velværesenter med eksklusiv innredning og arkitektur. Spektrum Velvære kan tilby ikke mindre enn seks forskjellige badstuer som bl.a. avspenningsbadstue med terapimusikk og aroma duft, finsk sauna, badstue med saltvannsdamp, infrarød badstue. To boblebad, et innendørs og et utendørs. Oppvarmede sittebenker, fotbad, massasjedusjer, tropisk regnskog, isgrotte og stille rom for avslapping og meditasjon.

Velkommen til ett av Norges flotteste velværesenter med eksklusiv innredning og arkitektur. Spektrum Velvære kan tilby ikke mindre enn seks forskjellige badstuer som bl.a. avspenningsbadstue med terapimusikk og aroma duft, finsk sauna, badstue med saltvannsdamp, infrarød badstue. To boblebad, et innendørs og et utendørs. Oppvarmede sittebenker, fotbad, massasjedusjer, tropisk regnskog, isgrotte og stille rom for avslapping og av Norges flotteste velværesenter med eksklusiv innredning og arkitektur. Velværeavdelingen har 18-årsgrense med egen bar. meditasjon. Brukervennlige billettpriser som også gir deg adgang til badelandet.

kommen til et Må bare oppleves! ktrum Velvære kan tilby ikke mindre enn seks forskjellige badstuer som bl.a. avspenningsbadstue Du finner oss i Plassmyrveien 11, vis-a-vis Norsk Luftfartssenter, Velværeavdelingen har 18-årsgrense medmed egen saltvannsdamp, bar. Brukervennlige billettpriser som også gir deg adgangBodø. til Nordlandsbadet. terapimusikk og aroma duft, finsk sauna, badstue infrarød badstue. www.bodospektrum.no boblebad, et innendørs og et utendørs. Oppvarmede sittebenker, fotbad, massasjedusjer, tropisk Må bare oppleves! skog, isgrotte og stille rom for avslapping og meditasjon. Du finner oss i Plassmyrveien 11, vis-a-vis Norsk Luftfartssenter, Bodø. www.bodospektrum.no DESIGN: BODØ NU

væreavdelingen har 18-årsgrense med egen bar. Velkommen til et av Norges flotteste velværesenter med eksklusiv innredning og arkitektur. kervennlige billettpriser som også girikke deg adgang til badelandet. Spektrum Velvære kan tilby mindre enn seks forskjellige badstuer som bl.a. avspenningsbadstue med terapimusikk og aroma duft, finsk sauna, badstue med saltvannsdamp, infrarød badstue. bare oppleves! To boblebad, et innendørs og et utendørs. Oppvarmede sittebenker, fotbad, massasjedusjer, tropisk regnskog, isgrotte inner oss i Plassmyrveien 11, og stille rom for avslapping og meditasjon. a-vis Norsk Luftfartssenter, Bodø. Velværeavdelingen har 18-årsgrense med egen bar. Brukervennlige billettpriser som også gir deg adgang til badelandet. Må bare oppleves! Du finner oss i Plassmyrveien 11, vis-a-vis Norsk Luftfartssenter, Bodø.

w.bodospektrum.no

www.bodospektrum.no


ANNONSE

35

foto: HELGE GRØNMO


36

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015


37

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

MOVES LIKE JAGGER Han var Halvdan Sivertsens første trommis, selv om han for det meste lå på gulvet og lo. Han har fulgt Bodø/Glimt siden han lærte å gå. Han har sett Rolling Stones nærmere tretti ganger, og han kan dokumentere absolutt alt. Bli med på lokalhistorisk museum.

TEKST OG FOTO Knut Folkestad ILLUSTRASJON Yngve Martinussen

D

et er så langt unna noen sunny afternoon som det er mulig å komme i Bodø. Ikke bare fordi klokka såvidt har passert ni om mårran, men det regner så tungt at selv F16-flyene ser ut som de sliter når de krenger ut over Saltfjorden og forsvinner inn i skylaget. Tom Opsahl (66) byr på pulverkaffe og en innendørs rusletur nedover memory lane.

Welcome to The Jungle Til å være godt gift er Tom Opsahl overraskende glad i skilt. Veggene i trappeoppgangen er dekket av sjeldne metallskilt med reklame for motorolje og tobakk, vaskemiddel og kystassurance. Innenfor døra i andre etasje står en Wurlitzer Jukeboks, ladet med Elvis, Desmond Dekker og Santana. På plass B2 står en singel, “Surfin’ Bird”, med The Trashmen. - En forferdelig låt, det må jeg innrømme. Men vi pleide å spille den hver eneste gang vi var Snappy Snackbar i Storgata. Rett på nummer B2. Igjen og igjen. Til slutt nappa hun som jobbet der rett og slett ut plata. Så da jeg fikk kjøpt denne jukeboksen måtte jeg rett og slett få tak i “Surfin’ Bird” og sette den på B2, ler Tom. Jukeboksen blir ikke så mye brukt i dag, elektronikken og releene der inne har sett sine beste dager. - Men før i tida, da kom folk på besøk, putta på penger og hørte musikk.

Radio Luxembourg Før i tida. Før dét igjen. 1965. De unge gymnasiastene Tom Opsahl, Sten Dalfest og Bjørn Mårnes starter bandet The Fakers med en like ung Halvdan Sivertsen som frontfigur. Tom spilller trommer, det vil si når han ikke ramler av stolen av latter. - Han Halvdan var jo bare en spirrevipp, men han hadde et helt utrolig komisk talent allerede den gangen. Jeg lå på golvet mer enn jeg spilte trommer. Jeg husker at vi satt og hørte på Radio Lux og venta på den nye Stones-låta “Get off of my Cloud”. Halvdan satt med notisblokka og rablet ned

det han klarte å få med seg av teksten. Det var ikke så nøye med det som var mellom refrengene, mente han. Så dro vi rett på skola og fremførte låten. Det var jo bare tull og vas, men det funka! Vi ble aldri noe 1-2-6, men vi hadde det utrolig gøy med The Fakers. Øvde hjemme på rommet mitt med fullt utstyr, det bråka som fan. Frakta forsterkere og slagverk i drosje når vi skulle på spillejobb.

Pleased to Meet You Rolling Stones har fulgt Tom Opsahl helt siden da. Rettere sagt, Tom har fulgt dem. 27 ganger har han vært på konsert med det legendariske bandet. – Det går litt i ball med antallet, men jeg husker første gang jeg så dem i Gøteborg, i 1972. Etter konserten tenkte jeg for meg selv, hva skal du gjøre nå, Tom? Nå er livet over, du har sett The Rolling Stones! Det var noe med fandenivoldskheten til Stones, forteller Tom, noe som appellerte mer enn The Beatles. Om det ikke var noe direkte opprør, ble 60- og 70-tallet en periode der musikk og langt hår ga ungdommen en mulighet til å opponere, ikke bare mot foreldrene, men også andre samfunnsgrupper. - Jeg husker vi var livredde for de som var i militæret. Vi måtte faktisk være en gjeng for ikke å få juling ute på byen. Vi var ikke 68’ere i den forstand, men det var jo en frigjøringsprosess. Jeg husker at rektoren på skola snakket med mora mi som jobbet i svømmehallen. Han pleide å bade der på lørdager. Han sønnen din, vasker han seg? spurte rektoren. Hva mener du, sa mora mi. Nei, det var kanskje han Halvdan jeg mente, sa rektoren. Det var liksom nok å ha langt hår, så blei du stempla som en slamp, sier Tom.

Time is On My Side Det lange håret er ikke lenger like langt, det er festet i en tynn hestehale, nærmest som

et kjennemerke. Nypensjonerte Tom Opsahl holder seg godt. Et eller annet sted mellom huset i Rensmoveien og Junkerfjellet finnes tydeligvis en slags ungdomskilde. 25 kilo har han lagt igjen på den strekninga de siste årene. Han ser nesten mistenkelig brun ut, den nordnorske «sommeren» tatt i betraktning. Det kan kanskje skyldes alle turene med kona. Til eksotiske Kina, India og Sør-Afrika, men oftest selvsagt, til hytta på Oterstrand i Gildeskål. – Jeg hadde 80 turer opp på Junkerfjellet i fjor. Keiservarden orker jeg ikke, den veien er så utrolig kjedelig. Og så er det så mye folk! Jeg våkner i sjutida, lager matpakke til kona og tar en tur på fjellet. Og så går jeg gjerne en tur på det nye biblioteket. Fantastisk kulturkvartal! Tenk hvor bra det blir når alt står ferdig! Både Tom Opsahl og Rolling Stones er høyst oppegående, om vi først skal dra parallellen. Men noen ganger virker vår mann nærmest litt oppgitt over sin egen Stones-mani. Som han sier til seg selv, hvor mange ganger skal man egentlig reise for å se Mick Jagger & Co? - Det har jeg tenkt ofte. Men så er det noe med sirkuset, låtene... Og energien! Mick Jagger ville dratt deg oppover Junkerfjellet, det er jeg sikker på!

Spice Up Your Life Når vi etter hvert kommer innpå nittitallet og årtusenskiftet innrømmer Tom at han ikke har fulgt like godt med på den nye rocken, selv om han nevner både Rage Against the Machine og «Stjernepose» på NRK P13 med den største selvfølgelighet. Han er fast inventar under Parkenfestivalen, selv om han mistenker stadig flere for å bare å være tilstede på grunn av folkefesten. Til og med Spice Girls så han live i velmaktsdagene - altså krydderjentenes - selv om det vel i hovedsak var den yngste dattera som dro far med seg inn i Oslo Spektrum den

gang. På kjøleskapet henger en konsertplakat med Alice Cooper og Turboneger, også det fra en Oslotur med yngste generasjon Opsahl. Han har to døtre, Tom. - Jeg merker jo at jeg ramler av når Popquiz kommer til 2000-tallet. Selv Finn Bjelke sier jo «nå over til tullekategoriene».

Smells Like Teen Spirit - Jeg hadde egentlig ikke noe forhold til Nirvana, for eksempel, men oppdaget dem akkurat nå gjennom den nye dokumentarfilmen om Kurt Cobain. Jeg gikk rett på YouTube etterpå og sjekket dem ut. Steike tøfft! - Jeg trodde ikke Cobain-filmen var kommet ut ennå? - Popcorn-time, smeller det fra sofaen, og da er det ikke snacks fra mikrobølgeovnen Tom tenker på, men den juridisk omdiskuterte film-streamingtjenesten. - Jeg er så heldig å ha med meg god teknisk kompetanse fra jobben i Telenor, sier Tom og peker på laptopen på bordet. - Men det er viktig å få med alle på den tekniske utviklinga, det er et tankekors at alt nå er digitalt og elektronisk, at alle må via altinn eller skatteetaten.no. Vi må ha med de som går på Tusenhjemmet også, sier Tom. Men noen tung sukking over utviklinga, hører vi ikke. – Jeg bidro jo til den utviklinga selv, gjennom 40 år i Telenor. Man kan ikke sitte med en smarttelefon i hånda og savne de røde telefonkioskene. Men hvorfor et lite land med fem millioner innbyggere skal ha så utrolig mange bredbåndsleverandører, skjønner jeg ikke? Herregud, vi er på størrelse med en forstad i London! Hvorfor ikke ha ett nett som eies og driftes av staten, og så kan ulike aktører leie seg inn?

Radio Gaga Fordelen for Tom er at han har dokumentert hele utviklingen, det vil si han har samlet på den, og kan oppsøke historien når som helst.


38

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Han har huset fullt; på veggene, på loftet, i garasjen, i kjelleren. Tom Opsahl har tatt vare på samtlige stereoanlegg han har hatt, han har omlag tusen gamle postkort med bodømotiv, avisutklipp, kronespill, metallskilt, Glimt-historikk. Så mye at han nå har sagt stopp. Nå er det slutt på samlemanien. - Jeg ga bort noen Tandbergradioer til entusiastene der. Flymuseet fikk en gammel Beta-spiller jeg hadde to av. Jeg hadde en Beta-spiller ekstra! Herregud, Knut, er det rart jeg blir kalt for en skrotnisse?

Suffragette City Sammenligningen med at Norge bare er en forstad i London, er kanskje ikke tilfeldig. Det er to opplevelser i verdensmetropolen som er spikret i hukommelsen til Tom. Fans av David Bowie kan enten slutte å lese her, eller fortsette, og kjenne misunnelsen velte fram i kroppen. - Både jeg og en kompis hadde kjærester som jobbet i London som vi besøkte i jula 1972. På selveste julaften sa en av dem, hva med en rockekonsert? David Bowie på Rainbow Theatre? Konserten var utsolgt forlengst, så det ble litt fram og tilbake med en eller annen svartebørshai før vi tenkte at nei, dette kutter vi bare. Men så ble det «faen dåkker, vi é i London! Det é julaften!» Bare tanken på at familiene satt hjemme i Bodø og pakket opp julegavene ble en ekstra inspirasjon. Så vi fikk til slutt kjøpt 3+1 billetter. De andre havna bak,

og jeg på rad to eller tre. Du kan ikke forestille deg! Ziggy Stardust! Sceneshowet! Jeg gikk rett på ræv. At en fra lille Bodø kunne havne oppi de greiene der. Det er ikke én dårlig låt på den LP’en der, og jeg fikk oppleve det live. Helt utrolig.

Sunny Afternoon Den andre London-opplevelsen er av nyere dato, men også den tar Tom tilbake i tid. I februar dro Tom og kona til Harold Pinter Theatre i West End for å se musikalen Sunny Afternoon, historien om The Kinks’ vei fra drømmene i gata til popmusikkens største tinder, og ned igjen. – Jeg satt og gråt hele første akt. Kona mi spurte hva det var, men jeg klarte ikke å prate. Hele ungdomstida mi kom tilbake. Hele oppveksten fra sekstitallet. Jeg var helt satt ut. Jeg har bare én oppfordring: Reis til London og se den musikalen!

Øverste bilde: Skilt ved fødselen? Hele trappeoppgangen er dekorert med metallskilt for alskens tobakk, kaffe og vaskepulver. Bilde til venstre: I love rock’n roll, put another dime in the jukebox, baby. Låta Surfin’ Bird ble spilt så mye på Snappy Snackbar at personalet fjerna singlen fra jukeboksen. Bilde til høyre: Tom har permene fulle av memorabilia fra ungdomstiden. Gamle håndtegnede plakater med logoer fra 60- og 70-tallet dominerer.

FRA PARKEN

TIL VERDEN Siden Kygo spilte i Parken i fjor har han blitt en av verdens mest spilte og kjente artister. I år er det Matoma sin tur. Hva er det som gjør akkurat disse to til superstjerner? Wolfgang Wee fra NRK mP3 peker og forklarer.

TEKST Knut Folkestad

Wolfgang Wee har jobbet som musikkprodusent og har hatt egne radioshow på NRK P3 og mP3 i en årrekke. FOTO: NRK

- Jeg mener det er drøssevis med produsenter der ute som er vel så gode som Kygo og Matoma. Men de mangler kanskje den eksepsjonelle meloditeften og egenarten. Spesielt Matoma har et nesten umiskjennelig lydbilde på det meste av alt han gjør, mens Kygo ofte har veldig rene produksjoner med signaturinstrumenter og mye stemningsskapende klang. - Hvordan oppdaget du denne nye bølgen? - Jeg husker første gang jeg hørte og spilte Skrillex i 2010, og fikk et «Wow – dette har jeg ikke hørt før. Hva faen er det her?», samtidig som det ramlet inn med meldinger fra lytterne. Det føltes så nytt, friskt og innovativt, men

samtidig veldig proft og gjennomført til å være en helt ukjent artist. Den samme feelingen fikk jeg til Kygo første gang også, årsskiftet 2013/2014. Etter en tid med mye hardtslående housemusikk og dubstep, føltes det tropiske chille lydbilde, med Kygo og Thomas Jack i spissen, utrolig forfriskende og nyskapende.

det man kalte beach house og chill-out på 90- og 2000-tallet, bare mye mer melodiøst, radiovennlig og vokaldrevet, samt vers og refrenger fremfor lange progressive strekk.

kan sammenlignes med band/artister som spiller på festival? Hvor ligger “vanskelighetsgraden” i et DJ-sett i festivalsammenheng?

- Hvorfor lykkes Kygo og Matoma så godt internasjonalt?

- Personlig er jeg overrasket over hvor lite “dansbare” flere av mixene deres er, det er til tider ganske chill musikk, mer enn tradisjonell klubbmusikk?

- Det blir mye etterpåklokskap, og jeg har faktisk ikke noe godt svar på det. Kanskje er svaret så kjedelig som en kombinasjon av gode låter, egenart, riktig timing og dyktige folk rundt dem. Og at de brukte Soundcloud for det det var verdt, for å spre musikken sin.

- Man kan fint sammenligne underholdningsverdien synes jeg, men utover det ser jeg ikke poenget med å sammenligne livemusikk med et DJ-sett; det er nesten to forskjellige verdener. Store, regisserte og ferdigmixede DJ-sets, hvor artisten, showet og det spektakulære er i sentrum, bør heller ikke sammenlignes med et aktivt, impulsivt og klassisk DJ-set, hvor dansegulvet, musikkflyten og stemningen er viktigere enn selve DJ’en.

- Klubbmusikk er vel blitt et noe utvannet begrep i disse dager, ja. Dagens tropiske, chille musikk minner på sett og vis mer om

- I hvilken grad mener du selv at et DJ-sett


39

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Vi profilerer Parken! TRÅDLØST I PARKEN

HVORFOR BRUKE WIFI ISTEDET FOR 3G/4G PÅ MOBILEN? Da det samles så mange mennesker på et punkt samtidig, og skal bruke internett har

ikke basestasjonene som leverer vanlig mobilt internett kapasitet nok til å servere alle. Mange har vel opplevd å være på et arrangemet der det ikke går å ringe eller sende sms på grunn av belastet telefon nett. Ved bruk av wifi i Parken hjelper dette til å spare det mobile nettet, samt at utstyret vi bruker er designet for å gi den optimale brukeropplevelsen. Vi leverer også kablet nett i hele Parken, til bruk i administrasjonen og til videoprodusjon, samt streaming av video. Vi oppfordrer alle til å bruke wifiløsningen til Signal. Den er gratis og åpen for alle som vil bruke det.

vi er klare for parken

Stormyra 755 20 900 Mørkved 755 82 090 Rønvikleira 755 84 374 Fauske 53320 900 Stormyra756 40755

Mørkved Fauske

755 82 090 756 40 533

www.pizzabakeren.no

Også i år leverer SIGNAL trådløst internett til Parken slik at du kan surfe ubegrenset og delta på sosiale medier mens du er på festival. I år leveres det internett via fiber, med 10 gigabit kapasitet inn til Parken. Dette fordeles rundt til i alt 50 trådløse punkter som til sammen har en kapasitet på 10 000 brukere. Dette skal sørge for at glade festivaldeltakere, betalingsterminaler og annet utstyr skal kunne nyte rask og stabil nett tilgang.


40

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

JAKTEN PÅ

VAKTEN TEKST & FOTO Knut Folkestad


41

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Synes du det er like vanskelig å finne barnevakt i parkenhelga som det er å få billett til selve festivalen? Her får du et par gode tips, samt et lynkurs i tilbud og etterspørsel, selve grunnfundamentet i økonomi.

V

ar du så heldig å få barn da Parkenfestivalen startet i 2006 er det bare noen få år til ungen din endelig kan leke Macaulay Culkin og være alene hjemme når far og mor er på festival. Mens du står i do-kø og venter på Røyksopp, fyker ungen din rundt i heimen og lager livsfarlige feller av strykejern, malingsspann, knuste julekuler og blåselamper. Én øl til, så kommer du selv til å bli beskutt med luftgevær når du kommer hjem og fomler med låsen. Hvis da ikke han skumle, skjeggete naboen din ser deg først, og smeller en snøspade i bakhodet ditt. At du et øyeblikk tenkte det var kona som sto der med kjevla, kan knapt kalles en formildende omstendighet. For småbarnsforeldre kan jo livet allerede fortone seg som en sursøt saus av barnehage, skole, jobb, trening, middag, legging, matpakker, bleieskift, våkenetter, spysjuka og kjenningsmelodien til Postmann Pat. Det er vel bare av gammel vane og rent overmot at man mot slutten av august tør legge Parkenfestivalen til lista. Men et hvert problem har selvsagt en løsning. La oss se på alternativene: • Du kan jo alltids ta med deg familiens lille prinsesse i Parken. Fram til Fantorangen går på klokken 17.30 (altså på TV, ikke scenen) vil det være noenlunde sosialt akseptert å ha med seg et lite pikebarn eller en guttepjokk i Rensåsen. Vi har alle sett små barn sitte på skuldrene til far og mor, med store hørselsvern i fluoriserende farger. Det vi ikke har sett, er artistene som står på scenen. Husk at selv den minste barnekropp forlenger din egen med en drøy halvmeter. Du skal også ha ganske store skulderputer i dressjakka før det å bære en treåring på skuldrene oppleves som spesielt givende over tid. • Å ta med seg ungen i barnevogn er selvsagt en mulighet. God plass til ekstra ullgenser. Håndtak å holde seg fast i. Passer ikke øl-glasset akkurat i kaffekopphol-

deren på barnevogna? Og hvilken endeløs lykke ville det ikke være å slippe ungen ut, og selv legge seg i vogna i ledige stunder? En liten powernap mens CC Cowboys spiller – en såkalt cowboystrekk? Tenk å få hvile korsryggen noen minutter, mens en god kompis eller venninne triller deg opp den bratte bakken til Parkscena? Forestill deg at du fyller tåteflaska med Baileys, og ruller uanstrengt gjennom folkemengden, kanskje i førti kilometer i timen, helt ned til scenekanten. Vekk meg, jeg drømmer… Nå er det selvsagt en meget stor utfordring at Gøran Aamodt & Co har innførte etthundre prosent 18-årsgrense for Parkenfestivalen. Velger du løsningene ovenfor, er du altså nødt til å smugle inn både baby og vogn. I verste fall kan du grave ned barnet noen dager før, legge et tynt lag med kvist over, og hente opp arvingen når du selv er på plass. Den mest logiske løsningen er selvsagt å ty til de aller nærmeste. Foreldre, søsken, besteforeldre, onkler og tanter. Potensielt er samtlige som har gitt julegave til avkommet ditt de to siste årene, i kretsen som kan være barnevakt. Eller som de selv antakelig omtaler det; i faresonen. Før i tida hadde jo bestemødrene sin egen festival her i byen. De ble skyflet opp til Bestemorenga i store busser der en relativt sprek Lars Andreas Larssen bedrev flørtende aktivitet fra morgen til kveld. Jeg har hørt ham selv, i et opptak som jeg fant helt tilfeldig i NRKarkivet. Lars Andreas Larssen påstod i fullt alvor at han ble unnfanget på Glassmagasinet i Bodø. Latteren fra publikum fikk det bare til å høres enda mer troverdig ut. Nå har profilen til Parkenfestivalen blitt så folkelig, og artistene så gamle, at besteforeldrene nesten har fått sin egen festival tilbake. De går i skytteltrafikk mellom rødvinsteltet og åskammen, der de sitter med teaterkikkert

på hjemmeheklede sitteunderlag. Noen har med seg egen kopp, en rund liten sak laget av utveksten på en bjørkestamme. Vi som i alle år har kunnet stole på at våre egne foreldre stiller som barnevakt, blir nå møtt med et blikk over lesebrillene som sier “å nei du, vi hadde faktisk tenkt oss på festival sjøl i år”. En annen mulighet, er selvsagt å ta hver sin kveld på festival. Hun: “Men vi gjør aldri noe sammen lenger!” Han: “Men du liker jo ikke en gang Dandy Warhols, hvorfor kan ikke JEG gå på fredagen?” Begge: “Okei, men da skal du stå opp med ungene!” For det er jo strengt tatt ikke på kveldstid du trenger barnevakt. Det er når du våkner med tinnitus og tømrerlinja til Bodø Videregående Skole inne i hodet ditt at nøden er størst. Du kan si mye fint om NRK Super og Disney Junior, men de klarer bare nesten å erstatte et levende menneske. Er tiden endelig moden for barnevakter på døgnbasis? Vil det lønne seg å bosette en au pair på gjesterommet, bare for denne ene helga?

Det er nesten fristende å si ja, selv om et regnestykke i Finansavisen viser at en au pair koster minimum 130.000 kroner i året. Barnevaktprisene i Bodø har nemlig en tendens til å skyte i været i parkenhelga. Som nevnt innledningsvis: Parkenfestivalen handler ikke bare om musikk, den handler om selve grunnfundamentet i økonomi: Tilbud og etterspørsel. Både når det gjelder billetter og barnepass. Eller menneskehandel, om du vil. Som en generell regel, heter det at jo lavere prisen er på et produkt, desto mer selger du. Økt pris gir bedre muligheter for å tjene penger på produktet, men setter man prisen for høyt, vil det bli langt færre kjøpere. Setter man prisen ned, vil etterspørselen øke, og det må produseres mer for å kunne dekke etterspørselen. Denne grafen handler i utgangspunktet om kjøp og salg av Coca-Cola. La meg ta fram en penn og illustrere barnevakt-markedet i Bodø under Parkenfestivalen:


42

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

ParkART leverer ny samtidskunst til Parken og presenterer kunstnere som får stor frihet på innhold og form. I 2015 arrangeres ParkART for niende gang og i år har vi hovedfokus på barn og unge.

ParkART 2015 Kids, kunst, lek og morro!

Hollebens tidligere prosjekter hvor barna er svært delaktige.

Å

rets festivalkunstner er den tyske fotografen Jan Von Holleben som ofte gjør prosjekter der barn er med som kreative medskapere. I Von Hollebens stødige fotografiske billedverden kommer historier fulle av glede og livslyst frem. I Bodø kommer noen heldige barn til å få en super sommeropplevelse, i tre dager med kreativt fotoverksted holdt av Jan Von Holleben og hans norske samarbeidspartner Arne Jørgen Kjosbakken, i uka før Parken. Von Hollebens prosess består i å sette sammen tablåer konstruert gjennom utstrakt bruk av rekvisitter / hverdagsobjekter. En scenografi for hver ramme som forteller en historie, der mennesket plasseres inn i en tenkt virkelighet hvor naturlige lover ikke lenger eksisterer eller hvor en drøm eller fantasi står frem som virkelig. Forvridde perspektiv, lek med størrelser, objekter transformeres og man ser tydelig inspirasjon fra animasjon og tegneserier. Von Holleben arbeider ofte relasjonelt med menneskene som inntar bildene, de er en del av en prosess hvor deres fantasi/historier kommer til uttrykk i motivene og et samarbeid i studio. I 2015 skal vi jobbe en del utenfor festvalområdet og vi samarbeider som vanlig med Nordland Kultursenter. Der skal Von Holleben og Kjosbakken bo samt at vi inviterer noen barn mellom 8 og 12 år på fotoverksted som holdes på kultursenteret og på lokasjoner rundt i Bodø by. Nytt av året er at det vil bli utstilling spesielt rettet mot barn og vi er glade for å få vist denne i den fantastiske barneavdelingen på Stormen bibliotek.

FESTIVALKUNSTNER JAN VON HOLLEBEN Jan von Holleben ble født sør i Tyskland i 1977. Før han studerte fotografi på Surrey Institute of Art and Design i England, begynte han på en utdannelse i spesialpedagogikk. I deler av oppveksten bodde han i alternative kollektiver sammen med sin far som er filmfotograf og sin mor som er barneterapaut. Den bakgrunnen har han tatt med i sitt kunstneriske virke. Fra 2002 arbeidet han i Londons store fotoindustri i mange roller, fotoredaktør, kunstnerisk leder, fotoregissør og agent før han valgte å satse som fotograf selv. Von Holleben har vunnet mange priser for sine foto, han har en stor mengde utstillinger og publikasjoner på samvittigheten og har skapt en karriere han trives svært godt i. Han lever etter Mark Twains ordspråk “What work I have done I have done because it had been play. If it had been work I should not have done it.”


43

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Er du mellom 8 og 12 år?

BLI MED PÅ FOTOVERKSTED!

“Det er i det familiære - i våre umiddelbare omgivelser - at vi kan finne de største gledene, hvor vi kan knytte de tetteste båndene og gjøre de mest spennende oppdagelsene.”

MAGISKE BODØ Fotoverksted for barn av Jan von Holleben & Arne Jørgen Kjosbakken.

Den kreative reisen i fotografiet begynner med at Von Holleben og Kjosbakken snakker med de unge deltakerne om deres favorittplasser, ting og folk i Bodø og omegn. Deretter skal de ut å fotografere noe av dette og bildene fremkalles for å danne grunnlaget for alt som så skal skje på fotoverkstedet. Von Holleben bruker en re-fotograferingsteknikk hvor vanlige hverdagslige ting forvandles til merksnodige og magiske rariteter. En helt analog prosess som vil resultere i morsomme og flotte arbeider. Disse skal stilles ut i toppetasjen på Stormen bibliotek, hvor det vil bli holdt utstillingsåpning med både de store og de små kunstnerne tilstede og hele byen er velkommen innom. Utstillingen åpnes av Trud Berg på Stormen lørdag 22. august og vil henge i ukene som følger.

PARKART PÅ PARKEN Vi vil være tilstede på Familieparken og Parken med en forenklet utgave av fotoverkstedet. Her vil barn og voksne få mulighet til å dykke inn i Jan Von Hollebens forundelige verden. Vi sees på Parken folkens! ParkART15 er støttet av Norsk Kulturråd og Parkenfestivalen, og arrangeres i samarbeid med Nordland Kultursenter og Stormen bibliotek.

LYST Å VÆRE MED? Vi i ParkART ønsker kontakt med barn mellom 8 og 12 år som har lyst til å være med på tre spennende dager med fotoverksted i uka før Parken. Verkstedet vil bli holdt lørdag 15. august på formiddagen, samt tirsdag 18. og onsdag 19. på ettermiddag. Resulatet av verkstedet skal stilles ut på barneavdelinga på Stormen bibliotek, hvor det vil bli utstillingsåpning på formiddagen lørdag 22. august. Ta kontakt på email: hei.parkart@gmail.com for påmelding.

Si hei til Kjersti Solberg Monsen og Lisa K. Svendsen i ParkART på mail: hei.parkart@gmail.com.

Det er begrenset plass. Verkstedet er gratis.


44

ANNONSE

dnb.no

847 kr spørsmålet Jonas har lagt ut for all maten på hytteturen. Hva bruker du for å betale tilbake?

A:

Lommeboka

B:

Glemmeboka

C:

Minibanken

D:

Vipps

Du trenger bare et mobilnummer, og vipps så er pengene overført. Vipps-appen får du til Android, iPhone og Windows Phone. By DNB


ANNONSE

NORGES BESTE DRIKKELEVERANDØR! - Kåret av NHO Reiseliv

45


46

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

UTEN MAT OG DRIKKE DUGER FESTIVALGJENGEREN IKKE TEKST & FOTO Lena Hansen

F

oruten Lyst På, Pizzabakeren og Lolas vårruller har også Parkenfestivalen et eget mattilbud.

Vi vil servere burgere, også i vegetarisk utgave og kyllingwok. Vi vil videreføre suksessen fra i fjor med å servere rykende varm reinsdyrsodd eller Bidos som det heter på samisk. Burgeren er same procedure as every year, den saftige, smakfulle burgeren av kjøttferasen Charolaise. Burgeren serveres med brød, salat og dressing som seg hør og bør. Burgeren inneholder ikke gluten eller melk, og kan om ønskelig serveres med glutenfritt brød.

Nytt av året er en vegetarburger, utrolig smakfull og saftig burger uten kjøtt, basert på hveteprotein. Kyllingwoken var veldig populær i fjor, så den er selvfølgelig med i år også. Med ferske ingredienser, Chef Frodes hemmelige krydder og produksjon etter etterspørsel kan vi tilby en krispy, nylaget og smakfull wok. Woken er melkefri og kan også fås som vegetarisk. Ut over sene augustkvelder er en god, varmende suppe tingen. I fjor lanserte vi Bidos, en tradisjonell samisk kjøttsuppe, og vi kokte suppe så det suste, og tar også den med oss i år. Suppen

er gluten og melkefri. Vi serverer den med nystekt foccaccia. For de som ønsker et kjøttfritt tilbud har vi grønnsaksuppe som varmer like godt. Oppsummert ser Parkens mattilbud slik ut: • BURGER • BURGER VEGETAR • KYLLINGWOK • BIDOS - REINSDYRSODD • GRØNNSAKSSUPPE

PARKEN &

TILGJENGELIGHETA TEKST Linda Fredrikke Martinussen

På befaring i Parken FOTO: Nick Williams

P

arkenfestivalen er en av fem kulturaktører som deltar i prosjektet ”Tilgjengelighet Kultur - Norge”, som jobber med å sette fokus på tilgjengelighet til festivaler og kulturarrangementer for alle, slik at publikum med funksjonsnedsettelser kan være så selvstendige som de selv ønsker. Prosjektleder Nick Williams er rådgiver i Rådet for likestilling av funksjonshemmede i Nordland, og har vært en viktig medspiller i prosessen med å tilrettelegge parken best mulig.

Rådet tok deretter initiativ til forprosjektet Tilgjengelighet Kultur - Norge i 2014, og etablerte et samarbeid med Norske Konsertarrangører og Norske festivaler. Det ble etablert en prosjektgruppe bestående av initiativtakerne, Norges Handikapforbund, Olavsfestdagene og Festspillene i Nord Norge. Tilskudd fra Barne - Ungdoms - og Familiedirektoratet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet samt prosjekteierne gjorde det mulig å realisere satsningen.

- I 2011-12 begynte rådet å diskutere hvilke saker vi skulle ha på dagsordenen for den neste fireårsperioden, forteller Williams. Hvor skulle vi begynne? Vi definerte festivaler og konsertarenaer som arbeidsfelt, diskuterte og googlet til vi kom over et engelsk prosjekt som heter Attitude Is Everything, som hadde vært drevet siden 2000 med stor suksess. Jeg tok kontakt med dem, og fikk kontakt med Gideon Feldman, som er prosjektleder. Vi fikk umiddelbart svært god kontakt, og møttes for å se på muligheter og løsninger for vår region. Han er en kjemperessurs som gjør erfaringer og praksis tilgjengelig for nye aktører, og de har svært mye å bidra med.

- Gideon Feldman fra Attitude - prosjektet er med som rådgiver, og vi har fått tillatelse til å bruke deres veiledere og sertifiseringssystem. De har holdt på i 15 år, og har akkurat undertegnet sin 100. samarbeidsavtale, sier han fornøyd. - Vi tok kontakt med festivaler, konsertarrangører og andre i bransjen, og fikk gjort avtaler med 5 arrangører. Vi ønsket å samarbeide med Parkenfestivalen fordi vi ville jobbe med en nordnorsk festival som hadde fokus på tilrettelegging, fortsetter Williams. Parken kan ikke utformes universelt fordi det er - vel, en park, men det er en tydelig ide om at den skal være tilgjengelig for alle så langt det er mulig.

- I dette arbeidet er det viktig å spørre seg selv: Hva er målet? Hvorfor gjør vi det vi gjør? Hvis det for eksempel er en målsetning at alle skal få mulighet til å se best mulig, at det skal være enkelt å komme frem til toalettene, at informasjonsmateriell skal være godt plassert, så er prinsippet ”nødvendig for noen - bra for alle” en fin rettesnor. Det er ikke sikkert man må ha en løsning for noen og en for noen andre, kanskje man kan finne en løsning som dekker flere behov samtidig og som dermed ikke skaper merarbeid. Det blir feil hvis en som er funksjonshemmet bare er til stede, men ikke med - hvis man ikke ser, kommer seg frem, når opp eller blir naturlig inkludert i det som foregår. - Vi fikk umiddelbart god respons fra Parkenfestivalen da vi kontaktet dem, og allerede i april i år gjennomførte vi et kurs for ansatte og frivillige, hvor Gideon fortalte om Attitude prosjektet og hvor vi var på befaring i parken sammen med festivalledelsen for å gi innspill til tilrettelegging av festivalområdet. Det har vært en positiv og nyttig prosess for både oss og våre samarbeidspartnere.

- Hvis jeg skulle ønske meg to ting man kunne ha i bakhodet videre, så måtte det først og fremst være at det er tilgjengelig informasjon i forkant og på området for de som trenger det. Hvor kommer jeg meg frem for å få kjøpt en pils? Hvor er toalettene? Finnes det teleslynge? For det andre må man jobbe med holdninger frem mot konkrete tiltak, de som skal forvalte festivalen må vite hva de skal gjøre, og de frivillige må instrueres med hensyn til hvordan de skal forholde seg til og følge opp de som er funksjonshemmet, avslutter Williams. ”Tilgjengelighet Kultur - Norge” har fått 1 150 000 i nye prosjektmidler for perioden 2015 2016 for å videreføre prosjektet. I 2016 vil de engasjere en prosjektleder som skal ha ansvar for å lede prosjektet i samråd med arbeidsgruppen. Det skal utarbeides en veileder med utgangspunkt i ”The Charter of Best Practice” og 20 nye kulturarrangører skal rekrutteres og læres opp.


47

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

VI PRIORITERER TILGJENGELIGHET

ATTITUDE IS EVERYTHING Sjekk ut vår ultimate spilleliste.

- Parkenfestivalen har alltid tilbudt muligheten for å ha med ledsager på festivalen for funksjonshemmede, og vi forsøker hele tiden å forbedre oss ved å være i dialog med organisasjoner og andre som kan gi oss råd om hvordan vi best kan møte de behov som oppstår, sier Lena Hansen i Parkenfestivalen. - Vi har fått gode tilbakemeldinger fra både funksjonshemmede og ledsagere, og har hatt et godt samarbeid med Rådet for likestilling av funksjonshemmede i Nordland og andre aktører. Selv om vi får mye skryt for hvordan vi jobber med tilrettelegging, er det viktig for oss å være åpen for innspill og samtidig ta initiativ til forbedringer selv, fortsetter hun. Administrasjonssjef Erik Johansen forteller at Parkenfestivalen siden oppstarten i 2006 har diskutert hvordan området skulle tilrettelegges best mulig for alle publikummere,

og at dette har vært en prioritet. Det aller første som ble kjøpt inn til festivalen var et handicaptoalett, som i ettertid har vært utleid til andre arrangementer. - Da vi ble invitert til å delta i Tilgjengelighet Kultur - Norge - prosjektet i vinter, sa vi umiddelbart ja til det. Vi inviterte da representanter fra utelivsbransjen, andre festivaler, politiet og næringslivet til et kurs med Gideon Feldman fra Attitude Is Everything og prosjektleder Nick Williams. - Vi skal fortsette å forbedre oss, og i år forsøker vi blant annet å få lagt opp teleslynge i parken og bygger en rampe øverst i bakken mot Parkscena. Vi skal jobbe videre med å gjøre Parkenfestivalen til en festival som er mest mulig tilgjengelig for alle, og ved å gå inn i samarbeidet med Attitude Is Everything føler vi at vi har tatt et viktig skritt i riktig retning, avslutter Johansen.

Attitude Is Everything jobber for å forbedre døve og funksjonshemmedes tilgang til live musikk ved å samarbeide med publikum, artister og arrangører. Det begynte som et pilotprosjekt i 2000 og er nå en selvstendig organisasjon som er en del av Arts Council England’s National Portfolio of Organisations. De oppfordrer arrangører til å ikke bare gjøre det de er lovpålagt, men å gå videre med å utvikle praksis og service for alle. Deres målsetning er at funksjonshemmede skal kunne være så selvstendige som de ønsker på live konserter, og hittil har 100 arrangører og festivaler inngått avtale med dem. De har utviklet prisbelønte, omfattende sertifiseringssystemer og verktøy som brukes av alle deres samarbeidspartnere, kjent som The Charter of Best Practice. Det er et nivådelt tilbud eksklusivt for live musikk - industrien, hvor hvert nivå har kriterier for forbedringer og råd for hvordan man kan oppnå disse. Attitude Is Everything veileder samarbeidspartnerne i å utarbeide en realistisk plan for hvordan de kan jobbe seg opp fra et nivå til det neste, og ”Gold award” er både en sertifisering og en anerkjennelse av arbeidet som er gjort.

Nick Williams, prosjektleder og rådgiver i Rådet for likestilling av funksjonshemmede i Nordland. FOTO: Linda Martinussen

Vil du jobbe sammen med oss? Registrer deg som frivillig på vår nettside: parkenfestivalen.no

PARKEN-APP Lag ditt eget festivalprogram og få påminnelser direkte på mobilen før konsertstart! Last ned Parken 2015 i AppStore og Google Play!

Bergen Live arrangerer konsert med Sting. Produsent Martin Holmes viser stolt frem den flotte og godt plasserte HC-rampen. Egen HCWC med vakt rett i nærheten. Per Tronsaune ved Olavsfestdagene takkes sitt våkne blikk! FOTO: Tilgjengelighet Kultur-Norge


48

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015 HOVEDSPONSOR

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

1. GJØR DEG KJENT. Skaff deg en oversikt over hvor toaletter, servering, førstehjelp og (nød-) utganger er. Da vet du hvor du skal gå om behovet melder seg.

Merkevarebyggingen

10

0 Det sosiale for ansatte/kunder

0

10

Musikken

0

10

2. LYTT TIL KROPPEN.

Folkefesten

Spis godt og drikk rikelig med vann. Sol og alkohol gjør at kroppen trenger mer væske.

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

10

0

3. SI FRA HVOR DU GÅR.

10

PRAKTISK INFORMASJON

“DNB Bank fra A til Å. P for Parken!”

Si fra til vennene dine hvis du forlater konserten eller går et annet sted. Så slipper du å høre navnet ditt bli ropt opp over høyttaleren.

HOVEDSPONSOR

4. BRUK HODET. Ikke bland deg opp i slagsmål og situasjoner som kan bli farlige. Tilkall vakter om nødvendig. De er der for å passe på deg.

BYTTE BILLETT TIL ARMBÅND PÅ CITY NORD

5. LYTT TIL ERFARNE FESTIVALFOLK. Følg de oppfordringer som kommer fra vaktene eller scenens konferansier. De er til ditt eget beste.

SPONSORBAROMETER Hvor viktig er de forskjellige faktorene for din bedrift (fra 0 til 10)

6. IKKE SPRE RYKTER.

Det sosiale for ansatte/kunder

Ta brannalarmen på alvor. Lytt til beskjeder fra arrangøren. Ikke spre usannheter og rykter. Det kan skape uro og usikkerhet.

Musikken

7. IKKE VÆR I VEIEN. Rundt serveringsstedene, toalettene og utgangene er det alltid mye folk. Det er mye hyggeligere å stå der andre ikke skal gå.

Merkevarebyggingen

0 0

9 9 9

0

10 10 10

Folkefesten

0

10

Å bidra til kulturlivet i Bodø

0

10

“Uten energi – ingen magi!”

8. VÆR FORSIKTIG. Ikke press på i køer eller foran scenen. Ikke stagedive. Uforsiktighet kan føre til at du skader deg selv eller andre.

9. SNU I TIDE. Kom tidlig hvis du vil stå framme ved scenen. Blir det trangt og ubehagelig? Gå mot siden eller skrått bakover hvis du vil ut av mengden. Det er den enkleste veien ut.

10. BRUK ØREPROPPER. Ørene skal gi deg musikkglede hele livet. Ta vare på dem.

VI GJENVINNER PARKEN! - ØSTBØ AS er en miljøbedrift og er Nord-Norges største kommersielle avfallsaktør. Vår viktigste oppgave for Parkenfestivalen 2015 er å bidra med vår kompetanse slik at de oppnår sine miljømål som blant annet er minimum 70% sortering av avfallet på festivalområdet. Et annet mål vi har sammen med Parken er å ikke komme over 3 kg avfall pr festivaldeltaker, i 2014 var dette tallet 2,1 kg pr deltaker. Parkenfestivalen hadde i 2014 en gjenvinningsgrad på hele 99% inkl energigjenvinning, dette har vi sammen med arrangøren et mål om å klare også i 2015. I år blir det satt ut flere og mer synlige avfallsbeholdere, og publikum oppfordres til å bruke dem for å hjelpe til med å holde parken ryddig og fin. - Foruten god musikk og kanonbra stemning på festivalen, er dette en anledning for vår bedrift til å invitere ansatte, venner og forretningsforbindelser til hyggelig sosialt samvær. Alle tidligere år har vært vellykkede, og vi regner med det blir det samme i år. Vi erfarer også at vi blir godt ivaretatt som sponsor, noe vi er på niende året og har en god dialog med Parkenfestivalen. Vi blir alltid møtt av blide, hyggelige og positive mennesker som jobber for Parken.

Din billett må byttes til armbånd før du kan komme inn på festivalområdet. Tidligere har denne tjenesten blitt utført ved inngangen til festivalområdet, dagene før festivalen åpner. I år flyttes dette til City Nord. Her finner du oss mandag 17/8 til torsdag 20/8 klokken 10:0019:00, og fredag 21/8 klokken 10:00-14:00. Fredag åpner portene kl. 15.30. Du kan også forhåndskjøpe drikkebonger for å unngå kø under festivalen.

FRIVILLIGE, GJESTER, AKKREDITERTE Armbåndsbytting på City Nord gjelder kun publikum. Frivillige, akkrediterte eller gjester kan ikke bytte sine armbånd her, disse henter ut sitt armbånd ved vårt akkrediteringskontor ved hovedinngangen til festivalen i Sivert Nilsens gate. Åpningstid er mandag - fredag klokken 10:00-19:00 i festivaluka.

ARMBÅND Når du bytter billett mot armbånd kan kreditt som ble brukt ved kjøp kreves. Det er ikke mulig å bytte billett mot armbånd for andre enn seg selv. Armbåndet festes på armen ved utlevering, og er nå din billett til festivalen.

PARKERING Det er ikke parkeringsmuligheter ved festivalområdet. Vi oppfordrer og anbefaler derfor alle til å benytte, buss, taxi eller å gå til Rensåsparken. Fra sentrum er det ti minutters gåavstand til festivalområdet.

FUNKSJONSHEMMEDE Vi har to områder med toalettfasiliteter for rullestolbrukere. Her har du god utsikt mot Parkscena og Hovedscena. Trenger du ledsager? Ledsager får ikke eget armbånd, men vil få adgang via vårt ledsagerskjema som må medbringes sammen med gyldig ledsagerbevis, samt gyldig legitimasjon. Les mer på våre nettsider parkenfestivalen.no

MAT OG DRIKKE Det er ikke tillatt å medbringe mat og drikke. Festivalen har et meget godt utvalg av både vått og tørt på festivalområdet.

BETALING - PARKEN BRUKER BONGER! Parken har IKKE kontanter på festivalen. Det er forbundet med stor risiko å håndtere kontan-

ter på et stort arrangement. Derfor må du som publikummer bruke betalingskort eller bonger på festivalen. I matboder, merchandise, gjestetelt og vinbar kan betalingskort benyttes.

BONGSALG Parken bruker bonger som betalingsmiddel for drikke. Disse selges fra egne boder, og av flere bongselgere inne på området. Bongene kan kun betales med kreditt- eller debetkort (bankkort). Vi anbefaler at du handler bonger på forhånd så får du raskere betjening inne på området. Dette kan du gjøre på CITY NORD i tidsrommet mandag 17/8 til torsdag 20/8 klokken 10:00-19:00, og fredag 21/8 klokken 10:00-14:00. Festivalen åpner portene fredag kl. 15.30. Ubenyttede bonger refunderes ikke, men kan brukes begge festivaldagene.

PARKENFESTIVALEN – ET GRØNT ARRANGEMENT Rensåsparken skal brukes som byens park også etter festivalen. Vi håper derfor at du hjelper oss med å bidra til at Rensåsparken er like fin etter at festivalen er over. Bruk utplasserte miljøstasjoner til kildesortering, slik at avfall ikke blir liggende på bakken.

SIKKERHET Publikums sikkerhet er svært viktig for oss. Vi har derfor et stort team av egne sikkerhetsvakter som bærer gule vester. I tillegg vil Røde Kors og Politiet være tilstede på festivalområdet. Stage-diving og crowdsurfing er ikke tillatt. Dette kan du ikke ta med inn på festivalområdet: • Profesjonelt foto-, video,- og lydopptaksutstyr. • Flasker og termoser • Dyr • Paraplyer og andre skarpe gjenstander • Våpen • Mat og drikke • Grill • Campingutstyr (f.eks telt eller stoler) • Selfiestang Vesker og ryggsekker vil bli undersøkt ved inngangen og forbudte gjenstander blir konfiskert.

GOD FESTIVAL!


49

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

Rik sve i 80

et s u h i t Poli

Hovedscena Hurtiginngang

2

Parkve ien

Spesialbar Gjesteområde Vinbar

1

4

4

Lairo

3

1

2

PRESSETELT

6

3

4

5

5

g n a g Inn

Parkscena

6

7

e t a g s sen l e i N t r e Siv

FÅ OVERSIKTEN

7

Akkreditering

1

Burger & Wok

Vinbar

2

Matservering fra Lyst På

Drikke/Ølsalg

3

Lolas Vårruller

Bongsalg

4

Pizzabakeren

Merchandise

5

Cielo Parkenkaffe

Toalett

6

Monicas Godteri

Tilrettelagt plass

NYHET! BYTT DIN BILLETT TIL ARMBÅND PÅ CITY NORD Her finner du oss : Mandag 17. august til torsdag 20. august Fredag 21. august

kl 10:00-19:00 kl 10:00-14:00


50

ANNONSE

Få med deg hele festivalsommeren!

BJØRN ERIK OLSEN

Kulturavisa

FORHÅNDSOMTALER TETT PÅ ARTISTENE ANMELDELSER PUBLIKUM FOLKELIVET STEMNINGEN BILDESERIER LEVENDE BILDER FÅ MED DEG DET SOM SKJER! BESTILL DITT SOMMERABONNEMENT PÅ AN.NO/KAMPANJE

Førr dæ - hele døgnet! www.an.no

75 50 00 00


51

PARKENFESTIVALEN RENSÅSEN BODØ 21.-22. AUGUST 2015

PARKEN QUIZ MED KNUT FOLKESTAD OG ROBIN BERTHEUSSEN

1.

Hvor mange “love songs” er det i Susanne Sundførs albumtittel?

2. Hva heter AURORA til etternavn? 3. Hvor kommer Inculcado fra? 4. Hva er artistnavnet til Tom Stræte Lagergren?

12. Hvem fikk sitt gjennombrudd med sommerhiten “Solbriller på”?

13. Hvem av Parkenartistene har deltatt i “Hver gang vi møtes” på TV2?

14. Hva heter sønnene til Terje Nohr? 15. Hvilket band sang “Bohemian Like You”?

5. Fra hvilket band hentet CC Cowboys

16. Hvor mange ganger er Parkenfestivalen

6. Hvem er vokalist i The Cardigans?

17. Hvilken pris fikk Parkenfestivalen av Bodø

navnet sitt?

7. Hvilket Parkenband har laget den nye vignetten for Dagsrevyen?

8. Hvilket band sang Truls i tidligere? 9. Hva heter tvillingene som opptrer på Familieparken?

10. Hvilket land kommer Isac Elliot fra?

arrangert?

kommune?

18. Til hvilken Tom Cruise-film laget bandet M83 og Susanne Sundfør tittelsporet?

19. To av årets band starter med “Band of…” Hvilke?

20. Hvilket Parkenband forbinder du med vindstyrke 9 på Beaufortskalaen?

11. Hva heter de to faste medlemmene i Bel Canto?

1. “Ten” 2. Aurora Aksnes 3. Fauske 4. Matoma 5. Imperiet 6. Nina Persson 7. Röyksopp 8. Lukestar 9. Marcus og Martinus 10. Finland 11. Anneli Drecker og Nils Johansen

Vi trenger også flere frivillige til Familieparken torsdag 20. august. Har du lyst å være en del av Bodøs største festival? Registrer deg på vår nettside: parkenfestivalen.no

SVAR:

12. Lars Vaular 13. Anneli Drecker og Magnus Grønneberg 14. Petter og Kristoffer 15. The Dandy Warhols 16. Ni. 2015 er den tiende festivalen 17. Kulturprisen 2015 18. Oblivion 19. Band of Horses og Band of Skulls 20. Little Hurricane

Vi trenger flere frivillige!


52

ANNONSE

City Nord og coop nordland ønsker deg velkommen til

whitefox.no

QUICKSTYLE i parken Med Erlend Elias

Besøk Erlend Elias og hans crew i Coop Nordland teltet på fredag og lørdag! I år blir det fjær, farger og flash tatoos!