Page 1

Τε ύ χ ο ς 3 2

> ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ '12

ψ ηφια κή έ

Αγωνιστικά 49ο Ράλλυ Αιγαίου Επικαιρότητα THALATTA 2012 Ναυτικό Σαλόνι Festival de la Plaisance 2012 Γιώργος Μυλωνάς Υπό το κράτος της αρπαχτής Αντώνης Στελλιάτος Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού ΠΕΑΚΠΕΙΘΣ Καταγγελία για την κατάργηση του CABOTAGE

sm .g r • ν

κδ ο

a la ssa -to

έα

.t h

ur i

ση w w w

www.thalassa-tourism.gr


An exclusive and luxurious world in our charter fleet!

SUN ODYSSEY 469

SUN ODYSSEY 30i | 33i | 379 | 409 | 439 | 469 | 509 | 41DS | 44DS | 50DS JEANNEAU YACHTS 53 | 57

Λ.Aλίμου 7, 174 55 Άλιμος Tηλ. 210 98 86 187-91, Fax. 210 98 44 529 email: sales@kiriacoulis.com www.kiriacoulis.com


contents Τε ύ χ ο ς 3 2

> ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ '12

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

*τεύχος 32

1

photo: Γιάννης Γιαννέλος , Λειψοί

sm .g r • ν

κδ ο

a la ssa -to

έα

.t h

ur i

ση w w w

www.thalassa-tourism.gr

ψ ηφια κή έ

Αγωνιστικά 49ο Ράλλυ Αιγαίου Επικαιρότητα THALATTA 2012 Ναυτικό Σαλόνι Festival de la Plaisance 2012 Γιώργος Μυλωνάς Υπό το κράτος της αρπαχτής Αντώνης Στελλιάτος Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού ΠΕΑΚΠΕΙΘΣ Καταγγελία για την κατάργηση του CABOTAGE

Photo εξωφύλλου: www.skipperondeck.gr, Festival de la Plaisance 2012

μόνιμες στήλες

Aντώνιος Στελλιάτος

2 3 4 6 11 22 25

Υπεύθυνος Έκδοσης (από το Δ.Σ. της Ένωσης)

28 δελτία τύπου

Aπόστολος Παπαδόπουλος

32 greek cooking

Ιδιοκτήτης

ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Επιμέλεια έκδοσης paralos creative

Λεωφ. Κορωπίου - Μαρκοπούλου 49, 194 00 Κορωπί Τηλ. 210.9680.820 I Fax. 210.6625.919 e-mail: info@paralos.gr I www.paralos.gr Eκδότης

editorial φωτό τεύχους νέα της ένωσης τουριστικό περισκόπιο επικαιρότητα αγωνιστικά περιβάλλον

συνεντεύξεις 20 Αντώνης Στελλιάτος Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού

άρθρα 10 νομική στήλη: Θέματα γύρω από την θεώρηση της επαγγελματικής άδειας των πλοίων αναψυχής

16 πράτιγο:

Υπό το κράτος της αρπαχτής

24 ναυτικό σαλόνι:

Festival de la Plaisance 2012

Υπεύθυνη ύλης & υποδοχή διαφημίσεων

Κέλλυ Κόνδυλα | 210-4526335

ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ HELLENIC PROFESSIONAL YACHT OWNERS ASSOCIATIONS

Συνεργάτες Τεύχους

Γιώργος Μυλωνάς, Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, Κατερίνα Μπακογιάννη, Νικόλαος Σταμπούλογλου, Γεράσιμος Γερολυμάτος, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Μηνάς Τσαμόπουλος, Γιώργος Βερνίκος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Φωτογραφίες

www.paralosphotos.gr, αρχείο ΕΠΕΣΤ, Στέλιος Κόνδυλας, Γιάννης Γιαννέλος, Νίκος Αλευρομύτης, www.skipperondeck.gr Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Σίσσυ Λεονταρίτη Υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο

Αντώνιος Στελλιάτος Το περιοδικό αποστέλλεται δωρεάν. Απόψεις, γνώμες & εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών του περιοδικού, δεν απηχούν κατ' ανάγκη εκείνες της Ένωσης ή της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Για αποστολή άρθρων, επιστολών & φωτογραφιών: Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού.

Κτίριο Διοίκησης Μαρίνας Ζέας 185 36 Πειραιάς Administration Building Marina Zeas 185 36 Piraeus, Greece tel. +30210.4526.335 fax. +30210.4280.465 e-mail: epest@epest.gr www.hpyoa.gr - www.epest.gr

Αντώνιος Στελλιάτος Γεώργιος Βερνίκος Τριαντάφυλλος Βενετόπουλος Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος Νικόλαος Δεμέστιχας Μαρία Ζαχαρίτσα Απόστολος Παπαδόπουλος Σταύρος Κυριακούλης Χρήστος Αφρουδάκης

Πρόεδρος Επίτιμος Πρόεδρος Α' Αντιπρόεδρος B' Αντιπρόεδρος Γεν. Γραμματέας Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ταμίας Μέλος Μέλος

Γραμματεία: Λένα Ράβδου | Κέλλυ Κόνδυλα


2

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια που περνάει η χώρα μας θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους φίλους και τις φίλες που ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με τον Ελληνικό Θαλάσσιο Τουρισμό και το ελληνικό yachting.

Αντώνιος Στελλιάτος

Πρέπει όλοι μαζί να συστρατευθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και που σύντομα θα υπάρξουν κι άλλα μεγαλύτερα.

Πρόεδρος

Να υπάρχει μία φωνή και μία κοινή προσπάθεια απέναντι στην απειλή που λέγεται αφανισμός του ελληνικού YACHTING. Τι εννοώ; Να μην υπάρχει πια ελληνική σημαία, ούτε ελληνικά πληρώματα, ούτε μαρίνες, ούτε νησιά, αλλά ούτε ελληνικό Charter Yacht Show! Να υπάρχουν σημαίες σκαφών, όχι όμως Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σημαίες με σκυλάκια, γατάκια, λιονταράκια και εταιρείες ξένες που θα μαναντζάρουν το ελληνικό yachting. Δεν θέλω να επεκταθώ. Ο νοών νοείτω


Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

3

photo: Νίκος Αλευρομύτης (www.alen.gr) Spetses Classic Yacht Race 2012


4

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Δημιουργία κοινοτικού συστήματος παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης

Στείλτε μας τα νέα σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kkondyla@epest.gr Οδηγίες αποστολής Δ.Τ. και ενημερωτικού υλικού: τα κείμενα σε μορφή (format) doc και το φωτογραφικό υλικό σας σε ανάλυση 300dpi και μορφή (format) jpg, pdf, tiff.


5

n w w w.

itio digital ed

Ακολουθώντας τις προσταγές της εποχής πριν ένα χρόνο το περιοδικό μας πέρασε στον κυβερνοχώρο, σε ηλεκτρονική μορφή. Στόχος της μετάβασης από την τυπωμένη έκδοση (που υπάρχει ακόμα αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα) ήταν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, περισσότεροι αναγνώστες από αυτούς που λάμβαναν το έντυπο και φυσικά να μπορούν να το διαβάσουν ανά πάσα στην στιγμή από οποιοδήποτε σημείο έχει internet, όπως ακόμα και το κινητό τηλέφωνο τους (android). Σήμερα στην σελίδα του περιοδικού στο διαδίκτυο (www.thalassatourism.gr) που δέχεται περίπου 3.000 επισκέψεις ανά έντυπο υπάρχουν 8 περιοδικά. Γίνεται προσπάθεια να ανεβαίνει και ενδιάμεσα από το τελευταίο τεύχος, ένα από τα παλαιότερα, έτσι ώστε με την διάρκεια του χρόνου να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο των περιοδικών, με στόχο τα μέλη της ένωσης να μπορούν να ανατρέξουν και να διαβάσουν άρθρα που πιθανών να τους ενδιαφέρουν. Στον ένα αυτό χρόνο η ειδικά σχεδιασμένη σελίδα του περιοδικού μας έχει δεχτεί περίπου 50.000 χτυπήματα από αναγνώστες ενώ έχει 2.000 συνδρομητές οι οποίοι ενημερώνονται αυτόματα για κάθε νέο τεύχος ή άλλη προσθήκη στην σελίδα. Σίγουρα είναι μία πρωτοποριακή ενέργεια που έδωσε στο περιοδικό μας τεράστια αναγνωσιμότητα σε σχέση με την εποχή που κυκλοφορούσε μόνον ως τυπωμένο και ταυτόχρονα βοήθησε την ένωση με πολύ μικρότερο κόστος να συνεχίσει την έκδοση που ενημερώνει τα μελής της και η οποία ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με πολύ μεράκι.

Γραφτείτε συνδρομητές στο newsletter της ψηφιακής έκδοσης, ώστε να λαμβάνετε απευθείας ενημερώσεις για κάθε νέο τεύχος και πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό.

Ακολουθείστε μας στο facebook και το twitter!

| thalassatourism

ew

Από τον Γουτεμβέργιο στο διαδίκτυο!

ism .g r • n

www.thalassa-tourism.gr

alassa-to ur

Ένας xρόνος ψηφιακό περιοδικό

th


6

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Του Μηνά Τσαμόπουλου για το "Πρώτο ΘΕΜΑ". Αναδημοσίευση από το marinews.gr

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιστροφή των σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Σ

χέδιο για την αναγέννηση του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού μέσα από τις στάχτες του, σαν ένας σύγχρονος φοίνικας, ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος αποφεύγει τα λόγια και προτιμάει τις πράξεις.

θεί με άγνωστους φόρους και επιβαρύνσεις. 3.

Να εισπράττει το κράτος ένα σταθερό και προϋπολογίσιμο έσοδο κάθε έτος.

4.

Βασικότερος, όμως, στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, τα οποία ανήκουν ιδίως σε αλλοδαπούς υπηκόους, με σκοπό την προσέγγισή τους αρχικά σε ελληνικά λιμάνια και μαρίνες και κατόπιν τον μόνιμο ελλιμενισμό και παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια. Ετσι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα (είσπραξη τέλους, είσπραξη Φ.Ε. και ΦΠΑ λόγω των αυξημένων εσόδων των μαρίνων, είσπραξη ΦΠΑ από την τροφοδοσία των σκαφών, είσπραξη ΕΦΚ στην τροφοδοσία καυσίμων), ενώ θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας κυρίως στις τοπικές κοινωνίες (νέες θέσεις εργασίας, αύξηση πληρότητας ξενοδοχειακών μονάδων, κ.λπ.) μέσω και της προσέλκυσης τουριστικού κεφαλαίου υψηλής εισοδηματικής κλίμακας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ο υπουργός μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα θέσει τις βάσεις ώστε τα σκάφη αναψυχής που τα τρία τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τις ελληνικές μαρίνες και καταπλέουν σε Κροατία και Τουρκία να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το άρθρο αποκαλύπτει τις κύριες κινήσεις της κυβέρνησης για τη νεκρανάσταση και στη συνέχεια την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, η οποία θα φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη οικονομικά καμπή: 1.

Θεσπίζεται τέλος παραμονής και πλόων σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας.

2. Καταργούνται ορισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν θεσπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες αποδείχτηκαν απρόσφορες καθώς δεν συνεισέφεραν στην αύξηση της φορολογητέας ύλης και των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα δημιούργησαν συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, την απώλεια θέσεων εργασίας σε όλο τον κλάδο (υπάλληλοι, πληρώματα, τεχνικοί, συντηρητές, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κ.λπ.) και την απομάκρυνση ελληνικών και αλλοδαπών πλοίων αναψυχής από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 3842/2010 και η περ. ιγ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 17 του Ν. 3833/2010. Πρόκειται για τον ετήσιο ειδικό φόρο για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ο οποίος στην ουσία δεν εισπράχθηκε ποτέ αφού εκκρεμεί η έκδοση διυπουργικής απόφασης.

Τέλος παραμονής και πλόων

„„

„„

Για τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία, το ΤΠΠ ορίζεται στα 200 ευρώ ανά μέτρο από τα 12 ως τα 15 μέτρα, στα 300 ευρώ από τα 15 ως τα 20 μέτρα, στα 400 ευρώ από τα 20 ως τα 24 μέτρα και στα 500 ευρώ από 24 μέτρα και πάνω.

„„

Για τα ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία, το ΤΠΠ ορίζεται στα 200 ευρώ ανά μέτρο από τα 15 ως τα 20 μέτρα, στα 300 ευρώ από τα 20 ως τα 25 μέτρα και στα 400 ευρώ από τα 25 μέτρα και πάνω.

„„

Η καταβολή του ΤΠΠ θα γίνεται με την αγορά ειδικού σήματος, που αντιστοιχεί στην κατηγορία του σκάφους και στην κατηγορία της εκάστοτε διάρκειάς του. Η πληρωμή του και η χορήγηση του ειδικού σήματος θα γίνεται στη λιμενική αρχή του πρώτου λιμένα εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Για τα πλοία με σημαία χώρας εκτός της Ε.Ε., του ΕΟΧ και της ΕΖΕΣ, το ΤΠΠ καταβάλλεται και το ειδικό σήμα χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, η οποία εκδίδει και το σχετικό δελτίο κίνησης.

3. Αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς εισόδου και παραμονής ιδιωτικών πλοίων αναψυχής στην ελληνική επικράτεια με παράλληλη απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών (one stop shop). Οι στόχοι της κυβέρνησης και του υπουργού κ. Μουσουρούλη, σύμφωνα και με μελέτη που υπάρχει στο υπουργικό γραφείο με βάση τα στοιχεία του protothema.gr, είναι: 1.

2.

Να γνωρίζουν όλοι οι αλλοδαποί επισκέπτες το σύνολο των υποχρεώσεών τους κατά την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια. Να αποφευχθεί το φαινόμενο αλλοδαποί ιδιοκτήτες που ελλιμενίζουν ιδιωτικά πλοία αναψυχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επανέρχονται το καλοκαίρι να έχουν χρεω-

Το τέλος παραμονής και πλόων υπολογίζεται σε ετήσια βάση και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα ενός, τριών, έξι ή δώδεκα μηνών, ανάλογα με τον χρόνο παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Για τον υπολογισμό του τέλους θα λαμβάνεται υπόψη το ολικό μήκος του πλοίου.

„„

Εξαιρέσεις

Το τέλος παραμονής και πλόων δεν θα επιβάλλεται σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 12 μέτρα, καθώς και σε ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 15 μέτρα.

Οφείλουμε να εστιάσουμε στην αναπτυξιακή διάσταση του θαλάσσιου τουρισμού σε όλο του το πλέγμα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι γεωγραφικό, αλλά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νησιωτικού πλούτου που είναι μοναδικό στον κόσμο, με άξονα τη φύση, το ευαίσθητο οικοσύστημα και τον πολιτισμό. Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα καταφέρουμε να τα αξιοποιήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού για κρουαζιέρα, γιότινγκ, ιστιοπλοΐα, ημερόπλοια, θαλάσσιες εκδρομές, ακόμα και για φουσκωτά. Και εδώ απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και ειδικό θεσμικό πλαίσιο», ήταν τα λόγια του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τόσο οι Ελληνες ιδιοκτήτες σκαφών όσο και οι ξένοι που τα ελλιμένιζαν στην Ελλάδα σαλπάρουν για τις μαρίνες του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας λόγω της αστάθειας του φορολογικού συστήματος και των αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης, παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε ακινησία περίπου 4.000 σκάφη. Την τελευταία διετία περισσότερα από 300 επαγγελματικά σκάφη έχουν καταπλεύσει σε μαρίνες γειτονικών χωρών, αφού εκεί τα τέλη ελληνισμού είναι πολύ χαμηλότερα και το φορολογικό σύστημα ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, οι απώλειες σε πληρότητα και τζίρο στις μαρίνες αγγίζουν το 25% σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, ενώ στο 40% φτάνει η ανεργία των ναυτικών που εργάζονται στον κλάδο του επαγγελματικού yachting. Μάλιστα οι απώλειες εσόδων για την Ελλάδα στον θαλάσσιο τουρισμό είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ και περίπου 300.000 θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γράτσος. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά καταδεικνύει ότι περίπου 13.000 σκάφη αναψυχής δημιούργησαν 59.000 θέσεις εργασίας - είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εφόσον η Ελλάδα μπορέσει και προσελκύσει 100.000 επιπλέον σκάφη, τα οποία θα δένουν σε μαρίνες στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας και θα προκύψουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Γράτσος: «Τα σκάφη ανοίγουν θέσεις εργασίας τόσο σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολείται στις μαρίνες, τα ναυπηγεία - μηχανικούς και ηλεκτρολόγους, όσο και σε διάφορες ειδικότητες που χρειάζεται ένα σκάφος για να λειτουργήσει.Επιπλέον οι σχετικές με το yachting δραστηριότητες ενισχύουν και την τοπική αγορά εφοδιαστών σκαφών αναψυχής, τα εστιατόρια και τους προμηθευτές ανταλλακτικών.»


7

"Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών: από τη θεωρία στη πράξη"

Τ

ο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2012, στη Χίο, Θερινό Σχολείο με θέμα: "Θαλάσσιος Τουρισμός και Ανάπτυξη Νησιωτικών Προορισμών: από τη θεωρία στη πράξη". Σκοπός του Θερινού Σχολείου ήταν η εξειδίκευση των συμμετεχόντων σε θέματα ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού και προβολής τουριστικών προορισμών με βάση την ανάλυση σύγχρονων πρακτικών διεθνούς αριστείας. Παράλληλα έγινε εμβάθυνση σε πρόσφατα ευρήματα και συμπεράσματα εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης μικρών επιχειρήσεων, επικοινωνίας κτλ. Οι εισηγητές προέρχονταν ισομερώς τόσο από τη διεθνή και ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή

κοινότητα όσο και από την λιμενική και τουριστική βιομηχανία. Ανάμεσα στους εισηγητές για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό ήταν ο κος Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ. Παράλληλα με τις διαλέξεις οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να εκπονήσουν σε ομάδες συγκεκριμένα μικρά έργα, ενώ συμμετείχαν και σε στρογγυλές τράπεζες με εισηγήσεις από στελέχη που διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία στο θαλάσσιο τουρισμό. Στόχος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών είναι η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου μεταφοράς τεχνογνωσίας για τον θαλάσσιο τουρισμό και μέσω αυτού η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασιών και η υποστήριξη έργων για την ανάδειξη του Θαλάσσιου Τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές ως πυλώνα σύγχρονης και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.

Ελληνοτουρκική συνεργασία στον θαλάσσιο τουρισμό

Ο

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, δέχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία των δύο χωρών στον θαλάσσιο τουρισμό, στην αμοιβαιότητα στα λιμενικά τέλη καθώς στην προσπάθεια δημιουργίας υγειούς και ισόρροπου ανταγωνισμού στο πλαίσιο των εκατέρωθεν βραχέων διεθνών πλόων. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έθεσε, επίσης, στον Τούρκο Πρέσβη και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για την ενδεχόμενη πρόκληση μείζονος αν-

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου".

Πηγή: marinews.gr

θρωπιστικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης, με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, επέστησε την προσοχή για μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, τονίζοντας ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών και της Τουρκίας, τόσο στα παράλια όσο και στα θαλάσσια σύνορα, λόγω της σημαντικής αύξησης των ροών παράνομης μετανάστευσης από το έδαφος της. Στη συνάντηση μετείχε και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Δ. Μπαντιάς.

Φωτό: Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Δ. Μπαντιάς.


8

Σημεία ομιλίας της Υπουργού

Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη «Η προσέλκυση και η στήριξη επενδύσεων στον Τουρισμό αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στις 9 Οκτωβρίου στο συνέδριο του 1ου Greek Investment Forum, στη Νέα Υόρκη. Η υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες δράσης, που αφορούν: την στήριξη των επενδύσεων, την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τα νέα τουριστικά προϊόντα και την δημιουργία φιλικού πλαισίου για τις επενδύσεις στον τουρισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σύνθετα τουριστικά προϊόντα με συνδυασμό καταλυμάτων και ειδικών τουριστικών υποδομών (π.χ. γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπειας, κλπ.) και την τουριστική κατοικία. Επίσης ανέπτυξε τις πρόσφατες προτάσεις ρύθμισης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, τις στρατηγικού χαρακτήρα

επενδύσεις και τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού για απλούστευση των διαδικασιών. «Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας και ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη, μια και έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε μια σειρά από άλλους κλάδους», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση συγκρότησε ενιαίο και αυτοτελές Υπουργείο Τουρισμού με επιτελικό χαρακτήρα. Επιπλέον η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε δύο παράλληλες στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου, που αφορούν: την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό σε άμεση συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τον θαλάσσιο τουρισμό σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας και το Υπ. Οικονομικών και για τον ιατρικό τουρισμό σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας.

Αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας "Marketing Greece – αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας" ήταν το θέμα του 11ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ "Τουρισμός & Ανάπτυξη" που έγινε στην Αθήνα τη Δευτέρα, 29 και Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού, με τη μορφή μιας εταιρείας, που θα κάνει το marketing του ελληνικού τουρισμού, ξεκινώντας με το να αναδείξει και προβάλλει την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας και των τουριστικών προορισμών της, τόσο στις παραδοσιακές αγορές, όσο και στις νέες.

Τα 2 τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνεχή ύφεση. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας κατέρρευσαν και η ανεργία εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα. Ο τουρισμός ήταν ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μοναδικός – τομείς που επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή, φθάνοντας μάλιστα το 2011 σε επίπεδα ρεκόρ τόσο για τις διεθνείς αφίξεις, όσο και τις εισπράξεις. Οι εξελίξεις αυτές καθιέρωσαν τον τουρισμό στη συνείδηση της κοινωνίας ως τη 'βαριά' βιομηχανία της χώρας, βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης.

Η Marketing Greece είναι η εταιρεία που προβλέπεται να συσταθεί από κοινού από το ελληνικό Δημόσιο και τον ΣΕΤΕ με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος τουριστικού marketing για τη χώρα συνολικά, τους επιμέρους τουριστικούς προορισμούς και τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού τουρισμού. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν θέματα όπως η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας, τα πεδία και οι τρόποι συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ και Περιφέρειες. Επίσης, εξετάσθηκαν οι τρόποι σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο τουρισμός έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε ορίζοντα δεκαετίας, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, σχεδόν όσο όλοι οι άλλοι τομείς της οικονομίας μαζί. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος και η Ελλάδα να κατατάσσεται στη δεκάδα των καλύτερων προορισμών παγκόσμια, απαιτούνται συγκεκριμένες δομικές αλλαγές. Σημαντικότερη από αυτές, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου,

Τα Συνέδρια "Τουρισμός & Ανάπτυξη" αποτελούν καθιερωμένες παρεμβάσεις του ΣΕΤΕ στο δημόσιο διάλογο για τον τουρισμό και απευθύνονται σε επενδυτές, επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα που επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.


9


10

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

νομικη στηλη του Νικόλαου Χριστοδουλόπουλου, Δρ. Νομικής

Θέματα γύρω από την θεώρηση της επαγγελματικής άδειας

των πλοίων αναψυχής Ο Δρ. Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος είναι Δόκτωρας Νομικής και Αντιπρόεδρος της ΕΠΕΣΤ.

Σ

το προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον υπολογισμό των υποχρεωτικών ημερών ναυλώσεων των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανά πενταετία, που απαιτούνται κατά νόμο για την ΤΑΚΤΙΚΗ θεώρηση της επαγγελματικής Άδειας αυτού. Ο κατά νόμο απιτούμενος αριθμός ημερών ναυλώσεων ανά πενταετία είναι: 1. Για τα σκάφη χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα τριακόσιες ημέρες. 2. Για τα σκάφη με πλοίαρχο και πλήρωμα διακόσιες ημέρες. Προσέτι, αναγνωρίζεται το δικαίωμα μεταφοράς του ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ των ημερών ναυλώσεων της προηγούμενης πενταετίας προς κάλυψη του ελλείμματος ημερών της επόμενης πενταετίας. (άρθρ.6, παρ. 12β του Ν.3182/2003). Τι συμβαίνει όμως όταν στη λήξη της πενταετίας υπάρχει ΕΛΛΕΙΜΑ του υποχρεωτικού κατά νόμο αριθμού ναυλώσεων; Οι νόμιμες συνέπειες στην περίπτωση αυτή είναι: Α) Η μη θεώρηση της επαγγελματικής Άδειας του σκάφους. Β) Η παύση ισχύος της Άδειας αυτής με απόφαση του Υ.Ε.Ν. (άρθρ. 6, παρα 8β του Ν3184/2003) και Γ) Η μετάταξη του σκάφους στην κατηγορία των ιδιωτικής χρήσης σκαφών αναψυχής με όλες τις νόμιμες οικονομικές συνέχεις για το πλοίο αυτό. Παρά ταύτα, και για λόγους που άπτονται της δίκαιης αντιμετώπισης του Πλοιοκτήτη, ο Νομοθέτης προέβλεψε στην περίπτωση της ελλειμματικής εξάντλησης της πενταετίας, την ΚΑΤ’ΕΞΑΙΡΕΣΗ θεώρηση της Άδειας για ένα χρόνο από της λήξης της πενταετίας, εφόσον συντρέχουν δύο λόγοι: 1. Λόγω μεγάλης έκτασης μετασκευής/ επισκευής του πλοίου. 2. Εάν συνέτρεξαν γεγονότα 'ανωτέρας βίας' . (Ν. 2743/99, αρθ.2, παρ.3).

Η κατ’ εξαίρεση θεώρηση της Άδειας χορηγείται μόνον μία φορά, για ένα χρόνο και μόνο για τους άνω ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΥΣ λόγους.

Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που θα δικαιολογούν την ύπαρξη των ανωτέρω λόγων, η βασιμότητα των οποίων θα κριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.Ε.Ν. Συγκεκριμένα: Για την πρώτη περίπτωση των εκτεταμένων επισκευών/ μετασκευών απαιτείται η προσκόμιση:

„„ Της Άδειας εκτέλεσης των επισκευών από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.

„„ Κατασκευαστικά σχέδια. „„ Βεβαίωση Λιμεναρχείου του τόπου του Ναυπηγείου όπου έγιναν οι επισκευές.

„„ Βεβαίωση του Ναυπηγείου όπου έγιναν οι επισκευές.

„„ Βεβαίωση του Ελληνικού Νηογνώμονα περί παρακολούθησης των μετασκευών του πλοίου. Για την δεύτερη περίπτωση, ο Πλοιοκτήτης οφείλει να προσκομίσει δικαιολογητικά με τα οποία διαπιστώνονται τα περιστατικά / γεγονότα που συνιστούν «ανωτέρα βία» και τα οποία ήταν πρόσφορα να παρακωλύσουν τον Πλοιοκτήτη να συμπληρώσει τον κατά νόμο απαιτούμενο αριθμό ναυλώσεων κατά την τελευταία πενταετία. Ο δικαιολογητικός λόγος για τη θέσπιση της πρώτης περίπτωσης είναι το γεγονός ότι κρίνεται δίκαιη η αντιμετώπιση του Πλοιοκτήτη να μην στερηθεί της Άδειας του, αλλά να του δοθεί μία περίοδος ενός έτους να εργασθεί προς συμπλήρωση των ημερών, εφόσον αποδεδειγμένα κατά την τελευταία πενταετή διάρκεια της Άδειας, προέβη σε εκτεταμένες επισκευές/ μετασκευές του πλοίου, επενδύοντας σεβαστό κεφάλαιο, δίδοντας εργασία σε Έλληνες εργαζόμενους στις ναυτεπισκευές και βελτιώνοντας την ποιότητα του επαγγελματικού πλοίου του. Εξ’άλλου, ο δικαιολογητικός λόγος για την θέσπιση της δεύτερης περίπτωσης είναι η ανάγκη εκδήλωσης επιείκειας και δικαιοσύνης προς τον Πλοιοκτήτη, ο οποίος για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους πέραν της βούλησης του και των δυνάμεων του δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει τον κατά νόμο αριθμό ημερών ναύλωσης του πλοίου του την τελευταία πενταετία, και για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να τιμωρηθεί αλλά αντίθετα πρέπει να του δοθεί κατ’ εξαίρεση μία ακόμη ευκαιρία.


επικαιροτητα

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

11

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Ο

λοκληρώθηκαν στις 20/9/2012 οι αρχαιρεσίες του ΣΕΕΝ για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τη συνένωση των φορέων επιβατηγών πλοίων, όπως προβλεπόταν από το νέο καταστατικό του Συνδέσμου. Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ και την συγκρότησή του σε σώμα, τα αξιώματα κατανεμήθηκαν ως ακολούθως.

Πρόεδρος

Μιχάλης Σακέλλης

Αντιπρόεδρος Κρουαζιέρας

Μιχάλης Καψάλης

Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας

Αντώνης Αγαπητός

Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων

Σπυρίδων Πασχάλης

Γενικός γραμματέας

Αδαμάντιος Κρασανάκης

Ταμίας

Ευάγγελος Βεντούρης

Μέλη

Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης

Θεολόγος Παναγιωτάκης

Ιωάννης Αβραντίνης

Ιωάννης Δεπάστας

Σαράντος Καρατζής

Εμμανουήλ Γαλανός

Γεώργιος Σπανός

Νικόλαος Κάρδαρης

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος Μ. Σακέλλης τόνισε: «Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου μας εκλέγεται στην δυσκολότερη περίοδο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η επιβατηγός Ναυτιλία μας και κυρίως η Ακτοπλοΐα. Σήμερα στην Ακτοπλοΐα και στις γραμμές Αδριατικής είναι δρομολογημένος ο νεότερος και πιο σύγχρονος στόλος στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 70% των επιβατών στο Αιγαίο διακινείται με νέα και σύγχρονα πλοία νέας τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, ναυτικοί και υπάλληλοι γραφείων και πρακτορείων. Τις εξαιρετικές αυτές υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας καλούμαστε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο, εταιρείες και εργαζόμενοι, να διαφυλάξουμε επιδεικνύοντας κατανόηση σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα συμφέροντα και οι στόχοι μας είναι κοινοί και κοινή πρέπει να είναι η προσπάθεια. Οι καλές Ακτοπλοϊκές υπηρεσίες είναι μονόδρομος για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των νησιωτών και την διαφύλαξη των Εθνικών μας συμφερόντων. Τα προβλήματα της Ακτοπλοΐας και των γραμμών Αδριατικής δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με την λογική των Μνημονίων και πρέπει η Πολιτεία να βρει λύσεις σήμερα και να προγραμματίσει τα επόμενα

βήματα πριν φτάσουμε σε αδιέξοδα. Στις σημερινές αρχαιρεσίες υπήρξε καθολική συμμετοχή όλων των εταιρειών επιβατηγού ναυτιλίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων της επιβατηγού ναυτιλίας και κυρίως της ακτοπλοΐας. Η συμμετοχή της κρουαζιέρας ήταν μικρή. Στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε την διεύρυνση της εκπροσώπησης, που είναι απαραίτητη για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο τόσο σημαντικός κλάδος για την οικονομία μας. Η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό προορισμό για την κρουαζιέρα, για την ανάπτυξη της οποίας δεν έχουν υλοποιηθεί από την Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς προγραμματισμό και αξιοπιστία δεν είναι δυνατόν να προσελκύσουμε νέα πλοία και νέους επισκέπτες. Είναι καιρός να υλοποιηθούν όσα κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί και συμφωνηθεί, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε και την τουριστική περίοδο 2014. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη μας για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, να τους υποσχεθώ ότι με σκληρή δουλειά και αντικειμενικότητα και με την απαραίτητη συνδρομή και βοήθεια όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα προσπαθήσουμε να βρούμε άμεσα τις κατάλληλες λύσεις για την επιβίωση και την ανάπτυξη του κλάδου . Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον απελθόντα πρόεδρο του ΣΕΕΝ κύριο Απόστολο Βεντούρη για τις προσπάθειες που κατέβαλε, τα αποτελέσματα των οποίων είναι σημαντικά παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την επίσημη Πολιτεία. Επιθυμώ επίσης να τον ευχαριστήσω από κοινού με τον τέως πρόεδρο του ΣΕΕΝ κ. Μάρκο Φόρο, για την εξαιρετική συνδρομή τους στις προσπάθειες συνένωσης της εκπροσώπησης του κλάδου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας.»


12

επικαιροτητα

THALATTA 2012 Το συνέδριο οργανώθηκε από την Ηλιότοπος Συνέδρια, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και υπό την αιγίδα των: • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων • Υπουργείο Τουρισμού & Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού • Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου • Δήμος Θήρας • Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών • Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) • Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες) • Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Μ

ε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σαντορίνη οι εργασίες του Συνεδρίου THALATTA 2012 Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές που διοργανώθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός από την Ηλιότοπος Συνέδρια με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων που ξεπέρασε τα 150 άτομα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε πως, στο πλαίσιο της σύναψης μιας επιτυχημένης νησιωτικής στρατηγικής θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην έρευνα και στη καινοτομία, στη προστασία του περιβάλλοντος και στη συγκράτηση στα νησιά του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Στο Συνέδριο η πρώτη κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής & Αλιείας της ΕΕ, κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία τόνισε πως: τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύτιμες καθώς πραγματοποιούνται κοντά στις τοπικές κοινωνίες αναδεικνύοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Με τον τρόπο αυτό, δίνουν σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική χρήσιμες γνώσεις και αξιόπιστη απεικόνιση των πραγματικών αναγκών. Η κα Δαμανάκη, ανέφερε πως το άμεσο και κεντρικό ζητούμενο σήμερα είναι η ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση όσο το δυνατό γρηγορότερα. Συνέχισε λέγοντας πως «Για να την πετύχουμε, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις σημερινές πρακτικές μας, στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε αύριο. Οφείλουμε όλοι μας να επιλέξουμε λύσεις που να στηρίζουν την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα». Μεταξύ άλλων δήλωσε πως: «Η γαλάζια ανάπτυξη στοχεύει στην ανάπτυξη σε παραδοσιακούς αλλά κυρίως σε νέους θαλάσσιους τομείς, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η εξόρυξη από το θαλάσσιο βυθό, οι νέες μορφές ενέργειας από αέρα αλλά και τη θάλασσα (κύματα, παλίρροιες), η ιχθυοκαλλιέργεια και η γαλάζια

βιοτεχνολογία. Οι δυντότητες είναι τεράστιες. Αν τις αξιοποιήσουμε πλήρως μέχρι το 2020 θα έχουμε 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και 100 δις ευρώ επιπλέον κύκλο εργασιών. Η ενέργεια από κύματα μπορεί να μας δώσει 10- 15% των ευρωπαικών ενεργειακών αναγκών. Σήμερα που οι επιλογές μας είναι περιορισμένες εξαιτίας της κρήσης, η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι δρόμος επιβεβλημένος από τη συγκυρία». Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Σπιλάνης μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού κ. Μουσουρούλη στο Συνέδριο και παρουσίασε την υπό διαμόρφωση Στρατηγική του Υπουργείου για την Νησιωτική Ανάπτυξη. Ειδικότερα έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική και τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στην χάραξη και την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Η νησιωτική πολιτική, πάγιο αίτημα των νησιωτών αλλά και συνταγματική επιταγή, δεν θα είναι απλά μία συρραφή μεμονωμένων παρεμβάσεων που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, αλλά μία συνολική αναπτυξιακή πρόταση για τον νησιωτικό χώρο που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την “νησιωτικότητα” και η οποία θα έχει ως κεντρικό στόχο να καταστήσει τα νησιά ελκυστικούς τόπους για την εγκατάσταση ανθρώπων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων. Παράλληλα μέσα από την καθιέρωση διαδικασίας που θα επιβάλει την εξέταση των επιπτώσεων των κλαδικών πολιτικών στα νησιά κατά το σχεδιασμό και πρόβλεψη ειδικών μέτρων πριν την υιοθέτηση τους, θα αντισταθμίζονται οι αρνητικές συνέπειες των οριζόντιων ομοιογενών πολιτικών της κεντρικής διοίκησης και θα προσφέρονται βιώσιμες λύσεις στο αναπτυξιακό πρόβλημα των νησιών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπου μεταξύ άλλων σχολίασε ότι η έννοια της ποιότητας πρέπει να χαρακτηρίζει την νησιωτική οικονομία ώστε να γίνει ανταγωνιστική, γεγονός που απαιτεί ριζικές αλλαγές στο σχεδιασμό των βασικών κλάδων της νησιωτικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η παραγωγή τροφίμων και ποτών, η αλιεία. Μαζί όμως με ένα χωροταξικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη την νησιωτική πολιτική και τις δραστηριότητες που την επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, όπως η ακτοπλοΐα, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η ενέργεια. Σύμφωνα με τους παραπάνω ομιλητές αλλά και με άλλους ομιλητές κι εκπρόσωπους φορέων που πήραν μέρος στο Συνέδριο ,όπως τον Ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΤΕ κ. Γιώργο Βερνίκο, τον Πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστα Συνολάκη, τον Πιερ Υβ Κουστώ, κ.α., τονίστηκε ότι θα πρέπει μία νησιωτική στρατηγική για να πετύχει το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης να δώσει


επικαιροτητα

έμφαση στην έρευνα και στη καινοτομία, στη προστασία του περιβάλλοντος, στη προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων, στην κοινωνική ένταξη, στην απόκτηση δεξιοτήτων και στη δια βίου μάθηση, καθώς η συγκράτηση στα νησιά του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι κρίσιμη για την επιβίωση τους. Έμφαση δόθηκε επίσης από τους ομιλητές, τόσο κατά την διάρκεια των ομιλιών, όσο και στα Στρογγυλά Τραπέζια που οργανώθηκαν με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό, τις καταδύσεις, την αλιεία και τα θαλάσσια καταφύγια, στην αναγκαιότητα για αποτελεσματικό συντονισμό ανάμεσα στους φορείς που συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές για τη θάλασσα και επηρεάζουν άμεσα τις πολιτικές για τα νησιά, μέσα και από την τήρηση των κατευθύνσεων που θα λαμβάνουν από τον Φορέα που σχεδιάζει την νησιωτική πολιτική, ώστε μέσα από τις συνέργειες να έχουμε την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στη νησιωτική οικονομία, αντίστοιχα βέβαια και στην θαλάσσια και παράκτια οικονομία, με ορίζοντα το έτος 2020, σε αναλογία με την Στρατηγική της ΕΕ. Οι θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν: Ενότητα Α: Υποδομές & συγκοινωνία

Ενότητα Β: Θαλάσσιος τουρισμός Ενότητα Γ: Θαλάσσιο / παράκτιο περιβάλλον Κλιματική αλλαγή Ενότητα Δ: Αλιεία Το θέμα του συνεδρίου ήταν πολύ επίκαιρο γιατί οι ζωές και οι πολιτισμοί των λαών που ζουν στα πολυάριθμα νησιά ήταν πάντα στενά συνδεδεμένοι και δέχονταν μεγάλη επιρροή από την κοινή, θαλάσσια κληρονομιά τους. Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, τα νησιά παρά το ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον την οικονομική ραχοκοκαλιά τους, παραμένουν στο προσκήνιο μιας έντονης και ζωτικής σημασίας θαλάσσιας οικονομίας καθώς:

„„ Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.

„„ Παρέχουν διόδους για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και πετρελαίου.

„„

Είναι χώροι εντατικής αλιευτικής δραστηριότητας.

„„ Οι διαγραφόμενες προοπτικές όμως δεν είναι ευνοϊκές καθώς:

„„ Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία επιτάσσει την εξασφάλιση ασφαλέστερων και βιώσιμων θαλάσσιων διαδρομών.

13

„„ Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η υπεραλίευση απαιτούν άμεση λήψη πρωτοβουλιών πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

„„ Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού για το σύνολο των νησιών και της κρουαζιέρας για τα νησιά που δέχονται κρουαζιερόπλοια, είναι ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της επικαιρότητας και που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα και με μακρόχρονη προοπτική. Στα συμπεράσματα του συνεδρίου συγκαταλέγονται ότι η έννοια της ποιότητας πρέπει να χαρακτηρίζει την νησιωτική οικονομία ώστε να γίνει ανταγωνιστική, γεγονός που απαιτεί ριζικές αλλαγές στο σχεδιασμό των βασικών κλάδων της νησιωτικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η παραγωγή τροφίμων και ποτών, η αλιεία. Μαζί όμως με ένα χωροταξικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη την νησιωτική πολιτική και τις δραστηριότητες που την επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, όπως η ακτοπλοΐα, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η ενέργεια.


14

επικαιροτητα

Απόσπασμα από την ομιλία του Γ.Βερνίκου στο Συνέδριο ΤΗΑLATTA 2012

Θ

έλω καταρχάς να χαιρετίσω τη σημερινή μας συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας στις νησιωτικές περιοχές, που γίνεται στη Σαντορίνη, ένα χαρακτηριστικό νησί του Αιγαίου, με μοναδικά χαρακτηριστικά και διεθνές τουριστικό όνομα.

Ο Γιώργος Βερνίκος είναι: • Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS • Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ • Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ • Εκπρόσωπος του θαλάσσιου τουρισμού στο Δ.Σ. του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Τα θέματα που συζητούνται, όπως οι υποδομές και η συγκοινωνία των νησιών, ο θαλάσσιος τουρισμός, το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η αλιευτική πολιτική, είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους συμμετέχοντες. Στη θεματική τους όμως ανάπτυξη είμαι σίγουρος ότι, με τις εξειδικευμένες εισηγήσεις από πρόσωπα που γνωρίζουν τα θέματα καλά, βοηθούν όλους μας ώστε να υπάρχουν γόνιμες σκέψεις και συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία η επανάληψη σε τόσο σημαντικά θέματα, η εμπέδωση και η σύνδεση με τη σημερινή πραγματικότητα. Η Μεσόγειος δέχεται πάνω από 250 εκατομμύρια τουρίστες ετήσια, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τουριστικών προϊόντων και επιπρόσθετα όλες οι ναυτικές παραδόσεις έχουν γεννηθεί σ’ αυτήν την περιοχή. 30 εκατομμύρια περίπου τουρίστες επισκέφτηκαν το Αιγαίο το 2011, που δεν παύει ν’ αποτελεί το ωραιότερο σημείο στον κόσμο για γιώτινγκ, κέντρο του τόξου που ξεκινάει από τις Δαλματικές Ακτές, περνάει από την Ελλάδα και φτάνει μέχρι τις ακτές της Τουρκίας και της Κύπρου. Πράγματι ο τουρισμός αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά των παράκτιων περιοχών και των νησιών του Αιγαίου. Αποτελεί θετικό γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μελέτη για μια ολοκληρωμένη εικόνα του οικονομικού μεγέθους των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, με την ονομασία "blue growth study". H συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώνει ότι ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός αναμένεται να προσφέρουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην απασχόληση και στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Διατηρώ όμως επιφύλαξη ότι ακόμα και αυτή η μελέτη δεν θα λαμβάνει επαρκώς υπόψη της την ιδιαιτερότητα του ελληνικού νησιωτικού περιβάλλοντος. Θέλω να τονίσω ότι, στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών συνόρων, η ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας είναι ζωτικής σημασίας. Εμείς πιστεύουμε – και νομίζω δίκαια – ότι τα νησιά μας είναι ό,τι ωραιότερο υπάρχει στον κόσμο. Επειδή είναι αποκομμένα από τον κορμό

των οικονομικών δραστηριοτήτων της ηπειρωτικής ενδοχώρας, που αποτελεί συγκριτικό μειονέκτημα για παραγωγικές δραστηριότητες, είναι προφανές ότι αν δεν είχαν την τουριστική δραστηριότητα, θα μαράζωναν. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τη μεγάλη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε από τα νησιά μας σε όλη την αρχική περίοδο του εικοστού αιώνα και που ανακόπηκε τη δεκαετία του ’60 με την ανάπτυξη του τουρισμού. Αποτελεί πεποίθηση όλων μας ότι η μοναδική πολυνησία, ο πολιτισμός, το ανεπανάληπτο φως, το φυσικό περιβάλλον, οι ιδεώδεις καιρικές συνθήκες, το εκτεταμένο μήκος των ακτών, αποτελούν πόλο έλξης του τουρισμού. Αποτελεί επίσης σημαντική εξέλιξη ότι με την ανάπτυξη των υπηρεσιών ως παραγωγικού τομέα, ο τουρισμός αναπτύχθηκε σ’ όλον τον κόσμο και όλο και περισσότερες χώρες προσδοκούν να πάρουν ένα κομμάτι της, του συγκεκριμένου τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την κρίση που βιώνουμε, τη συστηματική δυσφήμηση που έχει υποστεί η χώρα μας, την οικονομική καθίζηση των περισσότερων δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένου και του εσωτερικού τουρισμού, το 2012 θα έχουμε 16 εκατομμύρια τουρίστες και εισαγόμενο συνάλλαγμα της τάξης των 10 δις. Ευρώ. Ίσως είναι η καλύτερη επίδοση τομέα της οικονομίας μας. Σημειώνω λοιπόν ότι, ενώ η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό πρωτογενές τουριστικό πλεονέκτημα, παρουσιάζει κάμψη στο διεθνή ανταγωνισμό. Ήμασταν μέσα στις δέκα πρώτες τουριστικές χώρες του κόσμου μέχρι πριν μερικά χρόνια και ήδη αγωνιούμε να παραμείνουμε στις είκοσι. Συγχρόνως παρατηρείται σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και αυξανόμενος έντονος ανταγωνισμός στο Αιγαίο από την Τουρκία. Σημειώνω ότι το 1990 η Ελλάδα είχε οκτώ εκατομμύρια τουρίστες και η Τουρκία δύο εκατομμύρια. Σήμερα που η Ελλάδα έχει 16 εκατομμύρια τουρίστες, η Τουρκία έχει τριάντα εκατομμύρια! Η σημερινή λοιπόν πραγματική κατάσταση προσδιορίζεται από την ανάγκη να έχουμε επίγνωση των πραγματικών αλλαγών που συντελούνται, του ανταγωνισμού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη, η δυνατότητα επικερδών επενδύσεων και επιχειρήσεων, με την καλύτερη δυνατή διαχείριση όλων των θεμάτων και κυρίως της βιωσιμότητας του περιβάλλοντός μας. Σωστά τονίζεται στη μελέτη "ΕSPON-Euroislands" ότι «κάθε περιοχή που δεν είναι πλέον ελκυστική για την εγκατάσταση ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων και για την προσέλκυση ή τη διατήρηση


επικαιροτητα

15

THALATTA 2012 ενεργού πληθυσμού, θα παρατηρεί τη συρρίκνωση της κοινωνικο-οικονομικής της βάσης και της συνολικής της βιωσιμότητας». Σήμερα έχουμε μια σημαντική γνώση των συντελεστών του προβλήματος. Υπάρχει ανάγκη να διαφυλάξουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, να έχουμε βιώσιμες θαλάσσιες διαδρομές, να διαχειριστούμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και ν’ αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών. Κανείς δεν γεννιέται σοφός. Αλλά αυτό που έχει τη μεγάλη σημασία είναι να μπορείς να γνωρίζεις και ν’ αξιοποιείς την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία. Θα θεωρούσα 'κεκτημένο' μας ότι για να προχωρήσει η ανάπτυξη, χρειάζεται να σεβαστούμε το πολιτισμικό και φυσικό μας περιβάλλον, να διασφαλίσουμε τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της αλιείας, της διαχείρισης των λιμενικών μας υποδομών, του θαλάσσιου τουρισμού. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες σήμερα προέρχονται από τη βιαιότητα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, την έλλειψη νησιωτικής πολιτικής, τη συνεχή υποβάθμιση της ακτοπλοΐας και από τυχόν εφησυχασμό ότι τα πράγματα θα διορθωθούν από μόνα τους. Ευτυχώς, η θάλασσα λειτουργεί σαν ανάχωμα για τα νησιά μας. Το ότι πολλές νησιωτικές περιοχές δεν βιώνουν ακόμα την ένταση της κρίσης, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί αυτές θα πληγούν με μεγαλύτερη βιαιότητα απ’ όσο νομίζουμε. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι πολλά από τα νησιά μας εξαρτώνται δυσανάλογα από τον τουρισμό και αποτελεί ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουν να στραφούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, ακόμα και η ναυτιλία, με την παλιά της έννοια. Είναι τελείως διαφορετική σήμερα η πληθυσμιακή σύνθεση, η δημογραφική πραγματικότητα και οι δεξιότητες που υπάρχουν.

Οι τέσσερις λέξεις 'κλειδιά' που πρέπει να μας οδηγούν είναι: Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη για επενδύσεις, εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος. Ισορροπία. Όλο και περισσότερο, ανεξάρτητα από τα γενικά προβλήματα που υπάρχουν, το μέλλον κάθε περιοχής θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των τοπικών κοινωνιών να ισορροπούν σε αντικρουόμενα συμφέροντα, να ισορροπούν ανάμεσα στο βραχυχρόνιο και το μακροχρόνιο κέρδος. Σωστός προγραμματισμός και ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον. Ποιότητα. Η αέναη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον πρέπει να έχει σα σημείο τομής την ποιότητα. Παιδεία και αγωγή: Οι τουριστικοί προορισμοί που θα επιβιώσουν στον σκληρό ανταγωνισμό, είναι εκείνοι που θα έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της νοικοκυροσύνης, της έννοιας 'μεράκι' και της έννοιας 'φιλοξενία'. Όλα αυτά που αναφέρουμε μπορεί να ακούγονται σαν αυτονόητα, αποτελούν όμως το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση. Κάνω ειδική αναφορά στη νησιωτική πολιτική. Νησιωτική πολιτική σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα εφαρμόσιμες στο νησιωτικό χώρο οι γενικές διατάξεις που ισχύουν για την ηπειρωτική Ελλάδα. Διατάξεις που έχουν σχέση με τη χωροταξία, το φορολογικό καθεστώς, την ενέργεια και όλα τα κρίσιμα θέματα που προσδιορίζουν την οικονομική μας πολιτική. Μια νησιωτική πολιτική, που για τη χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, πρέπει να διαφοροποιείται και από νησί σε νησί. Άλλο η Κρήτη, άλλο η Χίος, άλλο τα μεσαία και άλλο τα μικρά νησιά. Νησιωτική πολιτική σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η άποψη των κατοίκων, των μόνιμων, των εγκατεστημένων παραθεριστών, των επαγγελματιών, για τη φύση της τουριστικής ανάπτυξης που το κάθε νησί επιθυμεί. Είναι προφανές ότι η Σαντορίνη έχει άλλες ιδιαιτερότητες από άλλα νησιά και θα πρέπει να τις διαχειριστεί κανείς λαμβάνοντας αυτές υπόψη. Ένα από τα προβλήματά μας είναι το πως συζητάμε. Πως βρίσκουμε λύσεις. Στην Ελλάδα δυστυχώς η έννοια 'συμβιβασμός' θεωρείται έννοια αρνητική. Στην πράξη όμως αποτελεί πολιτισμική κατάκτηση το να βρίσκεις τα ση-

μεία ισορροπίας με τη λιγότερη δυνατή βία και με κοινωνική συναίνεση. Η υποστήριξη μονοθεματικών απόψεων για λόγους ιδεοληψίας ή συμφέροντος είναι εύκολη. Σε περιόδους κρίσης ενισχύονται οι ακραίες τοποθετήσεις, στις οποίες όλο και περισσότερο θα χρειάζεται επαγρύπνηση και καθαρό μυαλό, ώστε να πετυχαίνουμε δημιουργική σύνθεση. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια από τις δυναμικότερες μορφές του σύγχρονου τουρισμού και οι δραστηριότητές του συγκροτούν μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκόσμια και θα παρουσιάσει υψηλή αύξηση τα επόμενα χρόνια. Συνήθως η έννοια του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και αναψυχής, που διεξάγονται στο θαλάσσιο χώρο. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται η διαμονή, τα εστιατόρια, τα καταστήματα διατροφής, τα έργα υποδομής, όπως οι μαρίνες, οι επιχειρήσεις, οι εξοπλισμοί και οι δραστηριότητες ψυχαγωγίας, όπως οι θαλάσσιες εκδρομές, ο παράκτιος και ο θαλάσσιος οικοτουρισμός, οι κρουαζιέρες, το κολύμπι, το ψάρεμα, οι καταδύσεις. Ο θαλάσσιος τουρισμός σαν έννοια είναι πολύ ευρύς και κυρίως προσδιορίζεται από το κοινό σημείο του θαλασσινού στοιχείου που εφάπτεται με τη μεταφορά, το ταξίδι και τον τουρισμό. Οι πιο οργανωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες είναι η ιδιωτική θαλάσσια περιήγηση, το γιώτινγκ, η κρουαζιέρα και η παράκτια τουριστική ναυτιλία. Προϋπόθεση ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού είναι η δημιουργία κατάλληλης υποδομής και ανωδομής, όπως μαρίνες, λιμάνια και καταφύγια. Η Σαντορίνη έχει μεγάλη προοπτική για θαλάσσιο τουρισμό, τόσο της κρουαζιέρας, όσο και του γιώτινγκ. Η σημερινή βέβαια κατάσταση δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες και φοβάμαι ότι υποθάλπει το μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι στις σχετικές ενότητες θα αναπτυχθούν χρήσιμες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Κλείνοντας την εισήγησή μου, θέλω να τονίσω τις δυνατότητες και τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για τη νησιωτική οικονομία. Τα νησιά μας έχουν να ωφεληθούν πολλά με μια ευνοϊκή πολιτική, η οποία θα έχει σα στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.


16

του Γιώργου Μυλωνά

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Υπό το κράτος της αρπαχτής «Η νομιμότητα δεν τηρήθηκε. Πολλοί που πείσθηκαν να επενδύσουν στο θαλάσσιο τουρισμό ανακάλυψαν ότι η επένδυσή τους τελούσε υπό αίρεση. Αντιμετώπισαν δεινές οικονομικές απώλειες. Μερικοί υπέστησαν τέλεια καταστροφή. Όλοι εξαπατήθηκαν.»

Γ

ια μας τους παλαιότερους, μετά των μεγάλων Ιστορικών Κρίσεων, Πολέμων, αυταρχικών και δικτακτορικών καθεστώτων οι ιδεολογικές μας προσδοκίες για ένα νέο κράτος δημοκρατικό δίκαιο και ευνομούμενο αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες τουλάχιστον για τον κλάδο μας. Ας πάμε όμως στο ξεκίνημα της μεταπολίτευσης. Από τις πρώτες ημέρες ασκήθηκαν πολιτικές ανάταξης της πληγωμένης τότε οικονομίας. Πάρθηκαν μέτρα προσέλκυσης Συναλλαγματοφόρων επενδύσεων. Για άμεσα αποτελέσματα η πολιτεία στράφηκε και στη Ναυτιλία. Απ’αυτές τις πολιτικές μας προέκυψε και ο Νόμος 27 του 1975, με αυξημένη τυπική ισχύ από το Σύνταγμα. Τα χαρακτηριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νόμου είναι ότι είναι απλός, εγκρατής ως προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, σταθερός και διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης φόρων από την Ελληνική Ναυτιλία. Η ειδική φορολογία του Ν.27/75 καλύπτει τα πλοία και πλοιάρια, κατά την έννοια του αριθ.1 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (Κ.Ι. Ν.Δ.) Ν3816/1958 και τα οποία ασκούν ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πλην των θαλαμηγών που χρησιμοποιούνται για αναψυχή των Ιδιοκτητών τους. (Υπ.Οικ. Εγκ 32/1975). Ο επιβαλλόμενος ειδικός φόρος (ανεξαρτήτως κερδών ή ζημιών) εξαντλεί κάθε υποχρέωση του πλοιοκτήτου ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οποιουδήποτε τύπου από τον φόρο εισοδήματος εφόσον αφορά κέρδη που προκύπτουν από εκμετάλλευση πλοίων, του αναφερόμενου Ν.27/75, Αρθ.1 παρ.2. Τα ίδια ισχύουν και για κέρδη από εκμετάλλευση πλοίου οπότε αυτό ασκείται από διαχειριστή ή αντίκλυτο ή οποιαδήποτε άλλη αρχή. (Υπ. Οικ. Εγκ. 32/1975).

Η συντακτική επιτροπή με Πρόεδρο τον αείμνηστο Αριστοτέλη Καραμήτρο Υπαρχηγό, τότε του Λιμενικού Σώματος αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, του ΥΕΝ και εκπροσώπους του κλάδου ήτοι Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών και Σωματείο Ιδιοκτητών Ελληνικών Τουριστικών Σκαφών (η σημερινή ΕΠΕΣΤ) καθώς επίσης και Ναυταθλητικοί Όμιλοι. Ο νόμος ψηφίστηκε από τα θερινά τμήματα της Βουλής δημοσιεύθηκε στο φύλλο 256 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 24 Σεπτεμβρίου 1976 και ίσχυσε από 1ης Νοεμβρίου 1976. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Γεώργιος Ράλλης, Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Δεβλέστογλου, Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Στεφανάκης, ΥΕΝ Αλέξανδρος Παπαδόγγονας. Η κατάσταση στην οποία βρισκόνταν τότε ο κλάδος, είχε πια διανύσει ο θαλάσσιος τουρισμός μια 20ετία και πλέον. Οι εποχές που οι περιηγητές ναύλωναν τα «Αφεντάδικα» είχαν παρέλθει προ πολλού. Τα σκάφη προς ναύλωση έγιναν πια επαγγελματικά και με επαγγελματίες καραβοκύριδες. Ο τουριστικός στόλος στα Ελληνικά ύδατα αποτελείτο από Ελληνόκτητα σκάφη με Ελληνική Σημαία, Ελληνόκτητα με ξένες σημαίες και σκάφη με ξένες σημαίες με αλλοδαπούς πλοιοκτήτες. Υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σκάφη με ξένες σημαίες διότι αυτά δεν ελέγχονται από την Ελληνική Νομοθεσία όπως παραδείγματος χάριν κανονισμοί αξιοπλοίας σύμφωνα με τις διατάξεις περί επιθεωρήσεως Εμπορικών πλοίων, φορολογικές και Συναλλαγματικές υποχρεώσεις και άλλα πολλά.

Η φορολόγηση των πλοίων γίνεται με ένα κλιμακούμενο τρόπο σύμφωνα με την πορτάδα τους. Πλην των μικρών πλοίων και πλοιάριων κάτω των 20 κόρων χωρητικότητας όπου ο φόρος που τους αναλογεί αμελείται και δεν βεβαιώνεται. Αντιθέτως τα τουριστικά σκάφη φορολογούνται.

Η πολιτική ανάπτυξης αυτού του ιδιαίτερου τομέα της ναυτιλίας, συνοψίζεται στις διατάξεις των άρθρων 8,9,10,11,16 και 19 (Ν. 438/76) που αφορούν αντίστοιχα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ο φόρος που καταβάλλεται σύμφωνα με τον Ν.438/76 είναι αυξημένος στο δεκαπλάσιο από τον προβλεπόμενο φόρο για αντίστοιχο πλοίο της δεύτερης κατηγορίας. Από δε της ισχύος του Ν.3182/99 και τούδε ο φόρος αυξάνεται στο πενταπλάσιο.

επαγγελματικών τουριστικών πλοίων από το φόρο κύκλου εργασιών που εντάσσεται στο φόρο πλοίων του Ν. 27/75).

Το δίδυμο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου - Νόμου 27/75, μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν ως προς τον στόχο της ανάπτυξης και μεγέθυνσης της Οικονομίας του τόπου. Το Spin of (παράγωγo) του ως άνω φορονόμου είναι ο Ν438/76. Αμέσως μετά την θέσπιση του Ν.27/75 άρχισαν οι εργασίες επεξεργασίας του Ν. 438/76 «Περί τουριστικών πλοίων και ναυταθλητικών σκαφών και ρυθμίσεις δασμολογικών και φορολογικών θεμάτων επί πλοίων ως και επί πλοιαρίων αναψυχής».

„„ Φόρους κατανάλωσης „„ Διαρρύθμιση φορολογιών (απαλλαγής των

„„ Δασμολογικές Απαλλαγές „„ Απαλλαγές και ατέλειες Ναυταθλητικών σκαφών „„ Και απαλλαγή από συναλλαγματικές διαδικασίες μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1978. Οι διατάξεις του άρθρου 19 συντονίζονται με αυτές του άρθρου 11 ως προς τον κοινό στόχο της πολιτικής ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού. Άρθρο 11, Παρ.1 Πλοία υπό ξένη σημαία οπωσδήποτε κινούμενα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα ή αλλοδαπή, απαλλάσσονται από δασμούς και λοιπούς φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα


17 υπέρ δημοσίου ή τρίτων εφόσον νηολογηθούν σε λιμένες εσωτερικού εντός 24 μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Με τις διατάξεις των δύο παραγράφων του ιδίου άρθρου που ακολουθούν τεκμηριώνεται ότι η φορολογική τακτοποίηση των σκαφών της πρώτης παραγράφου είναι μοναδική, δεδομένη και αμετάκλητη. Παρ.2 Τα εισαγόμενα πλοία και πλοιάρια που προορίζονται για ναυταθλητικούς σκοπούς και νηολογούμενα σε Ελληνικά Νηολόγια απαλλάσσονται από τους εισαγωγικούς δασμούς. Αυτά εφόσον παύσουν να χρησιμοποιούνται για άσκηση και συμμετοχή σε ναυτικούς αγώνες για περίοδο δύο ετών υπόκεινται στους εισαγωγικούς δασμούς. Στην κατηγορία των σκαφών της 2ας παραγράφου στην πραγματικότητα δεν έχουμε απαλλαγή από τους δασμούς αυτού καθεαυτού. Αλλά έχουμε την περίπτωση αναστολής καταβολής των δασμών και φόρων υπό την αίρεση της διαρκούς συμμετοχής των συγκεκριμένων σκαφών σε ναυταθλητικές δραστηριότητες. Αντιθέτως με τα κάθε είδους σκάφη της 1ης παραγράφου καθώς και αυτά της 3ης παραγράφου που έχουν χαρακτηρισθεί Επαγγελματικά, Τουριστικά, η φορολογική τους τακτοποίηση καθίσταται οριστική και αμετάκλητη. Παρ. 3 Πλοία εισαγόμενα από το εξωτερικό μετά την λήξη της περιόδου των 24 μηνών της πρώτης παραγράφου του ιδίου άρθρου τα προοριζόμενα ως επαγγελματικά τουριστικά πλοία, υπόκεινται στην καταβολή των ισχυόντων δασμών και φόρων. Οι όποιοι δασμοί και φόροι επιστρέφονται στον πλοιοκτήτη «επενδυτή» με την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων δραχμοποίησης Συναλλάγματος που αντιστοιχούν σε 150 ημερών ναύλωσης εντός τριετίας. Στην περίπτωση της παραγράφου 3 δεν προβλέπεται επ’ουδενί η απαλλαγή δασμών και φόρων για την εισαγωγή πλοίων και πλοιαρίων χαρακτηριζόμενων ως Επαγγελματικά Τουριστικά. Η οριστική δασμολογική και φορολογική τακτοποίηση τους πραγματοποιείται με την αποδεδειγμένη δραχμοποίηση συναλλάγματος που αντιστοιχεί σε 150 ημέρες ναύλου στην περίοδο της πρώτης τριετίας – σήμερα θα την χαρακτηρίζαμε ρήτρα ισοδύναμου- ή με την παρακράτηση της προκαταβολής των ισχυόντων δασμών και φόρων κατά τον εκτελονισμό. Αργότερα η προκαταβολή δασμών και φόρων αντικαταστάθηκε από εγγυητικές τραπέζης ή προσωπικές για λόγους ταμειακής διαχείρισης. Αυτή η πράξη μπορεί να πιστωθεί σε τήρηση της αρχής της χρηστής διοίκησης. Παρόμοια φορολογική ρύθμιση δεν προβλέπεται για κανέναν άλλο κλάδο της Ελληνικής Εμπορικής και Επιβατηγής Ναυτιλίας. Η απαλλαγή χορηγείται χωρίς ειδικές ρήτρες. Το μέτρο είναι κομμένο και ραμμένο αποκλειστικά για τα πλοία αναψυχής προς Εμπορική εκμετάλλευση του θαλάσσιου τουρισμού. Η φορολογική τακτοποίηση των πιο πάνω πλοίων του αρθ. 11 του Ν.438/76, δεν διαφοροποιείται με τις διατάξεις του νέου νόμου 1642/86 Περί φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) όπως κωδικοποιήθηκε με το Ν.2859/2000. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραβίαζε δύο από τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται ο νόμος. α) Ό,τι με το «νέο»

φορολογικό σύστημα δεν επιβάλλεται κανένας απολύτως καινούριος φόρος αλλά αντικαθίσταται ένας σημαντικός αριθμός εμμέσων φόρων που ίσχυαν ατην χώρα μας από ένα μόνο φόρο τον Φ.Π.Α. β) Την αρχή της αποφυγής της διπλής φορολόγησης για το ίδιο αγαθό ή υπηρεσία. (Εγκύκλιος 10 Αριθ. Πρωτ. 4336/3162/10.7.1987). Άρθρο 3. Άρση αναγνώρισης τουριστικών επαγγελματικών πλοίων και πλοιαρίων. Η κατά το άρθρο 2 αναγνώριση Τουριστικών πλοίων και πλοιαρίων αίρεται με έκδοση απόφασης Υπουργού Ε.Ν. είτε κατόπιν αιτήσεώς του πλοιοκτήτου, είτε με επιβολή την άρση ως διοικητική ποινή, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 4 παραγράφου 4. Άρθρο 4. Ναυλώσεις Παρ. 4 Οι καθ’ έκαστον έτος ναυλώσεις των τουριστικών πλοίων δε δύνανται να είναι κατώτερες των 50 ημερών, οι οποίες αποδεικνύονται από τα ναυλοσύμφωνα και τα αποδεικτικά δραχμοποίησης συναλλάγματος. Τυχόν έλλειμμα ημερών συμπληρώνονται από το πλεόνασμα των δύο αμέσως προηγούμενων ετών. Το κατώτατο όριο ημερών ναύλωσης δύναται ν’αναπροσδιορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Ε.Ν. για κάθε έτος αναλόγως τη ζήτηση ή μη Τουριστικών πλοίων προς ναύλωση.


18 «Ο κλάδος έδειξε αδυναμία να αντιδράσει. Πρώτον, διότι σ’αυτή τη χώρα υπάρχει έλλειμμα συλλογικότητας. Δεύτερον επκρατεί η πεποίθηση στην κοινωνία ότι τα προβλήματα του καθενός λύονται μέσω διασυνδέσεων.»

Ο νομοθέτης γνώριζε ότι με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περνάει η χώρα μας θα υπήρχαν και χρονικοί περίοδοι που η ζήτηση προς κάλυψη τουριστικών πλοίων θα ήταν μειωμένη. Ανάλογη ρύθμιση από της ισχύος του νόμου 438/76 και των νόμων που ακολούθησαν Ν. 2743/ 99 και 3182/03 έγινε μία φορά, με την απόφαση Φ3133/31-03-1988 του τότε Υπουργού Ε.Ν. αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Το κατώτατο όριο ημερών ναύλου κατ’ έτος αναπτοσαρμόστηκε από 50 σε 30. Ο έλεγχος σε ευθυγράμμιση με τις διατάξεις του αρθ. 4 είναι συνεχής και εστιάζεται στην διασταύρωση των ναυλοσυμφώνων με τα αποδεικτικά δραχμοποίησης κατ’έτος ανά σκάφος. Η μη συμμόρφωση στις πιο πάνω διατάξεις συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 3 και αφορά διοικητική ποινή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επισείει φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν επηρεάζει την οριστική δασμολογική και φορολογική τακτοποίηση των πλοίων που αφορά τις παραγράφους 1 και 3 του αρθ. 11. Άρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Παρ.3 Τα τουριστικά πλοία ή πλοιάρια εφόσον χρησιμοποιούνται δια την εκτέλεση πλόων άνευ ναύλου χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικής χρήσεως, τα δε επί ναύλω ως επαγγελματικά. Οι δύο λέξεις κλειδιά στην πιο πάνω παρ. 3 περί του προσδιορισμού των ιδωτικών σκαφών τουρισμού είναι «εφόσον χρησιμοποιούνται» και όχι εφόσον δεν χρησιμοποιούνται. Με την δια της ατόπου απαγωγής παρερμηνείας του εννοιολογικού προσδιορισμού εκδίδονται άτοπες γνωμοδοτήσεις, ότι πλοία των οποίων ανακλήθηκε ο επαγγελματικός τους χαρακτηρισμός, δεν ναυλώνονται και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ως Ι.Χ. Αυτό είναι λάθος αλλά εφαρμόζεται. Όλα για την στήριξη του καταλογισμού δασμών και φόρων. Φυσικά ο νόμος καθορίζει σε 11 περιπτώσεις που μπορούν να ρυθμίζονται άρθρα με Υπουργικές αποφάσεις. Σ’αυτές δεν περιλαμβάνονται το αρθρ. 1 Εννοιολογικοί προσδιορισμοί και όλα τα άρθρα που αφορούν φορολογικές ρυθμίσεις. Κάθε απόκλιση αποτελεί παράβαση του νόμου. Τα πρώτα τρία χρόνια από τη θέσπιση του Ν438/76 ίσχυσε κατά το γράμμα και το αναπτυξιακό του πνεύμα. Στην πενταετία που ακολούθησε μπήκε το σχέδιο της υπονόμευσης του από την Δημόσια Διοίκηση. Στόχος, η ανατροπή του προδιαγεγραμμένου από τον νόμο φορολογικό στάτους κβο. Για την επίτευξη του στόχου έπρεπε να δημιουργηθούν νέες νομιμοφανείς διατάξεις. Οι 150 ημέρες ανά τριετία τις παρ. 3, του αρθρ. 11 που αφορούν τα ισοδύναμα των δασμών και φόρων εισαγωγής του πλοίου, αντικατέστησαν τις 50 ημέρες ανά έτος της παρ. 4, του αρθ. 4 που αφορούν την ρήτρα διατήρησης σε ισχύ της Υπ. απόφασης του χαρακτηρισμού και αναγνώρισης του πλοίου ως τουριστικού. Τελικά η κατά παρέκκλιση του νόμου κατασκευασμένη διάταξη ν’ακούγεται και να εφαρμόζεται ως ακολούθως. «Αι ναυλώσεις των τουριστικών πλοίων και πλοιαρίων δεν δύνανται να είναι κατώτεραι των 150 ημερών ανά τριετία. Τυχόν έλλειμμα εκ των ημερών τούτων συμπληρώνονται εκ του πλεονάσματος της αμέσως προηγούμενης τριετίας». Με τον όρο των 150 ημερών ναύλου ανά τριετία να εμ-

φανίζεται στη χαλκευμένη αυτή διάταξη μεταφέρεται και ένα «στίγμα» φορολογικής εκκρεμότητας από την παρ. 3 του άρθρου 11. Σε περίπτωση ελλείμματος ναύλων κάτω των 150 ημερών, μπαίνει εμπρός ο μηχανισμός της άρσης της αναγνώρισης σύμφωνα με το αρθ. 3, σε συνδυασμό με την «πειραγμένη» παρ. 4, του αρθ. 4. Όμως δεν σταματάει απλά στην αναφερόμενη «διοικητική ποινή» όπως προβλέπεται από το αρθ. 3 αλλά προφασίζεται υποτιθέμενη απαλλαγή των δασμών και φόρων κατά την εισαγωγή του πλοίου που γίνονται άμεσα απαιτητοί και μάλιστα με επιπλέον επιβαρύνσεις φορολογικών κυρώσεων. Η νομιμότητα δεν τηρήθηκε. Πολλοί που πείσθηκαν να επενδύσουν στο θαλάσσιο τουρισμό ανακάλυψαν ότι η επένδυσή τους τελούσε υπό αίρεση. Αντιμετώπισαν δεινές οικονομικές απώλειες. Μερικοί υπέστησαν τέλεια καταστροφή. Όλοι εξαπατήθηκαν. Απλά το κράτος δεν τήρησε το «λόγο του». Δεν τήρησε το νόμο του. Για τα έσοδα του Δημοσίου προτίμησε την μέθοδο της αρπαχτής και όχι την πολιτική της ανάπτυξης και της προόδου όπως θεσπίστηκαν από τη νομοθετική εξουσία μέσα από τον Ν. 438/ 76. Ο κλάδος έδειξε αδυναμία να αντιδράσει. Πρώτον, διότι σ’αυτή τη χώρα υπάρχει έλλειμμα συλλογικότητας. Δευτερον επικρατεί η πεποίθηση στην κοινωνία ότι τα προβλήματα του καθενός λύονται μέσω διασυνδέσεων. Όμως λίγοι επέτυχαν λίγα για την λύση των προβλημάτων τους και ακόμα λιγότερα για την τήρηση της νομιμότητας. Για παν ενδεχόμενον όμως η ισχυρότερη εκ των τριών διακριτών «ισοδύναμων» πολιτικών εξουσιών, η εκτελεστική αποφάσισε ότι έπρεπε να καλυφθούν όλες οι αποκλίσεις παρεκκλίσεις, παραβιάσεις, παραβάσεις, οι ανόμιες τέλος πάντων κατά την εφαρμογή του Ν. 438/76. Πείστηκε η ετέρα των εξουσιών η νομοθετική και η Βουλή ψήφισε ένα νεότερο νόμο που είχε ετοιμασθεί σε αντικατάσταση του “παλαιού” τον Ν. 2743/1999. Η νομιμότητα αποκρίπτεται. Η διπλή φορολόγηση θεωρείται δεδομένη. Ακόμη και αν πρόκειται για σκάφος που έχει περάσει την πρώτη και ίσως τη δεύτερη και την Τρίτη τριετία της εκμετάλλευσης του. Το έλλειμμα έστω και μιας ημέρας ναύλου αποτελεί κριτήριο για την άρση της αναγνώρισης από την πρώτη ημέρα εκδόσεως της. Κατά την «νόθα» διάταξη δεν εξαιρούνται ούτε τα πλοία που νηολογήθηκαν σε ελληνικό νηολόγιο το πρώτο 24μηνο από της ισχύος του νόμου, (παρ.1 αρθ. 11). Πλην αυτών που δεν δηλώθηκαν Επαγγελματικά και παρέμειναν Ιδιωτικής χρήσεως. Όλα στον βωμό της αρπαχτής. Ενώ στην περίπτωση ορθής εφαρμογής του νόμου η απαλλαγή από τους δασμούς και λοιπούς φόρους, τελών εισφορών κλπ κλπ των πλοίων της παρ. 1 του αρθ. 11 είναι οριστική και απαρέκκλιτη. Για δε τα πλοία της παρ. 3 του ιδίου αρθ. Ο χαρακτηρισμός των δηλώνεται κατά τον εκτελωνισμό και με την πάροδο της 1ης τριετίας κρίνεται η καταβολή ή όχι των εισαγωγικών δασμών και φόρων. Σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός του πλοίου παραμένει ως επαγγελματικό τουριστικό και είναι επιλογή του πλοιοκτήτη για την τήρηση ή την ανάκληση του. Σε επόμενο στάδιο πλέον στην συνέχιση της εκμετάλλευσης του πλοίου ως Ε/Γ- Τ/Γ, ελέγχεται σύμφωνα με την παρ.4 του αρθ.4 για την εκτέλεση ναύλων όχι κατώτερο των 50 ημερών ανά έτος ή 100 ημέρες ανά διετία που αποτελεί και το κριτήριο για την άρση ή μη της


19 αναγνώρισης. Ο πλοιοκτήτης δικαιούται την επανάκτηση νέας Υπουργικής Απόφασης αναγνώρισης εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις του αρθ.2 χωρίς να του επισυνάπτονται φορολογικές εκκρεμότητες. Είναι ο νόμος που ονομάστηκε αντιτεσσερατριανταοκτώ και χαρακτηρίστηκε “νόμος της τάξης”. «Αντί 438» θα λέγαμε σωστά ελέγθει με έμφαση στο αντί. Μα νόμος της τάξης; Που με προπέτασμα την ψήφιση του από την Βουλή των Ελλήνων κουκουλώνονται όλες οι παρανομίες εις βάρος του παλαιού νόμου; Ούτε με κοντάρι χιλίων μιλίων μπορούσε να θεωρηθεί ότι αγγίζει την «τάξη». Ο Αντί 438 θεσμοθέτησε την «Άδεια Επαγγελματικού πλοίου αναψυχής» ένα αναχρονιστικό μέτρο για τα δεδομένα της ΕΕ – σε αντικατάσταση της Παλαιάς Αναγνώρισης Τουριστικού Επαγγελματικού Πλοίου. Στα χέρια της Δημόσιας Διοίκησης, η «Άδεια» συνιστά ένα εργαλείο διακόπτη, που σε συνδυασμό με ένα αραχνούφαντο πλέγμα γραφειοκρατικών διατάξεων παγιδεύονται ναυιλιακές επιχειρήσεις του κλάδου και σβήνουν. Με την εφαρμογή του Ν.2743/99, ξεκίνησε ένας ασύμμετρος ανταγωνισμός κράτους – εκμετάλλευσης Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής. Οι προσπάθειες των πλοιοκτητών από την μία πλευρά είναι να αυξήσουν τον αριθμό των ναύλων με στόχο την διεύρυνση των επιχειρήσεων τους από την άλλη οι κρατικοί μηχανεύονται την ακύρωσή τους. Η ακύρωση των ναύλων οδηγεί στην παύση της ισχύος της αδείας, συνέπεια της οποίας ακολουθεί η διεκδίκηση των όχι πάντα οφειλούμενων δασμών και φόρων. Η αμφισβήτηση υπονομεύεται με αβάσιμες κατά κύριο λόγο γνωμοδοτήσεις και ο στόχος για την “αρπαχτή” επιτυγχάνεται. Τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, εκτός από το νέο νόμο φρόντισαν και με επικοινωνιακά τεχνάσματα να δημιουργήσουν κλίμα στήριξης των από την κοινή γνώμη. Ήρθε βολικό και για μερικούς λαϊκίζοντες πολιτικούς. Κι έτσι το κλίμα στήριξης μετατράπηκε σε κλίμα έχθρας και μίσους έναντι των «σκαφάτων». Ακόμα και ο δημόσιος υπάλληλος που έρχεται σε καθημερινή επαφή με την διαχείριση της εκμετάλλευσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, με τις γνώσεις του και την εμπειρία που διαθέτει και εντοπίζει τις περιπτώσεις παρέκκλισης από τον νόμο, πειθαναγκάζεται να δεχθεί αβάσιμες γνωμοδοτήσεις από την Διοίκηση ότι γι’ αυτόν είναι δεσμευτικές. Για στήριξη του παραλόγου επιστρατεύτηκαν και Μεταξικοί αναγκαστικοί νόμοι του 1937. Τι σχέση έχει τώρα ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Η ανταγωνιστική στάση και πράξη του κράτους απέναντι στον κλάδο εκμετάλλευσης του Γιώτινγκ στην Ελλάδα έχει ανοίξει by pass στην ροή των πελατών μας προς τις ανταγωνιστικές χώρες. Οι ναύλοι έχουν ελαττωθεί οι αξίες των πλοίων αναψυχής έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο και αγοραστές δεν υπάρχουν πλέον. Όλα αυτά για μια χουφτίτσα ευρώπουλα. Από το 2000 άρχισε η πτώση. Δεν έγινε αντιληπτή αμέσως και πολλοί ελπίζανε ανάκαμψη. Κατά το 2008 φάνηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Στο διάστημα αυτό εμφανίστηκαν πολλοί πολιτικοί πρόθυμοι να αλλάξουν το νόμο. Από δείγματα που μας έδωσαν είδαμε ότι δεν υπήρχε βούληση – όπως λέγεται – για αλλαγή πολιτικής από την υφιστάμενη. Μάλλον προς το χειρότερο τα σπρώχνανε τα πράγματα. Ειρήσθω εν παρόδω στα 46 χρόνια ενεργούς δράσης μου στο Επαγγελματικό Γιώτινγκ, τέσσερις πολιτικούς αντάμωσα που έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για τον θα-

λάσσιο τουρισμό. Οι δύο εκτός από ενδιαφέρον άφησαν και έργο. Οι άλλοι δύο έμειναν με τις καλές προθέσεις. Για έργο δεν πρόκαμαν. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε απλώς σε κάποια ρητορική και μόνον υπόσχεση ότι ένας τελείως νέος νόμος έρχεται απομακρυσμένος από την λογική του Ν. 2743/99 με πολιτική ανάπτυξης και στήριξης των παλαιών και νέων επενδύσεων, αν δεν δούμε κάτι χειροπιαστό. Κυρίως όμως θα θέλαμε ν’ ακούσουμε γιατί θέλουν ν’αλλάξουν το νόμο. Συμπληρώνοντας πρέπει να δώσω μια απάντηση στην πιθανή απορία του αναγνώστη. Προς τι η ανάλυση του Ν. 438/76 αφού έχει αντικατασταθεί από το 2000; Πρώτον, ότι ο νόμος μπορεί να έχει αντικατασταθεί αλλά τα φορολογικά άρθρα 8,9,10,11,16 και 17 δεν καταργήθηκαν (Αρθ. 21 του Ν.2743/99). Δεύτερον, πρέπει να ληφθεί υπόψη τι πήγε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Εάν αποφασιστεί μια νέα επεξεργασία νομοσχεδίου, η Ένωσή μας θα πρέπει να είναι υποψιασμένη. Τρίτον, πρέπει να τονισθεί ότι το κεφάλαιο Εφαρμογής του νόμου περί Φ.Π.Α. σε συνδυασμό με τον νόμο 2743/99 είναι κάτι που χρειάζεται μελέτη και ανάλυση. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα λάθη και οι αδικίες που διαπράττονται στην παρούσα εξέλιξη των πραγμάτων και να μπει ένα τέλος. Το αποτέλεσμα θα αποτελέσει την άλλη συνιστώσα του νέου νόμου. Τέλος, καλώ αυτούς που θεωρούμε επιτυχημένους στον θαλάσσιο τουρισμό να συμμετάσχουν σε συλλογική προσπάθεια και με θέληση αλληλεγγύης στην απελευθέρωση και έξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος.

«Στα χέρια της Δημόσιας Διοίκησης, η 'Άδεια' συνιστά ένα εργαλείο διακόπτη, που σε συνδυασμό με ένα αραχνούφαντο πλέγμα γραφειοκρατικών διατάξεων παγιδεύονται ναυιλιακές επιχειρήσεις του κλάδου και σβήνουν.»


20

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Της Κατερίνας Μπακογιάννη. Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής", Κυριακή 12 Αυγούστου 2012.

συνεντευξη Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού

Ο

θαλάσσιος τουρισμός συμβάλλει στην προβολή των ελληνικών νησιών , φέρνει έσοδα στη χώρα και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Το 2008 του αντιστοιχούσε το 3.9% από το 18% της συνολικής συμμετοχής του τουρισμού στο Α.Ε.Π , αλλά έκτοτε η πορεία είναι πτωτική Το 30% των ελλιμεζόμενων σκαφών σε ελληνικές μαρίνες, επαγγελματικών και ιδιωτικών, έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, στην Κροατία, την Τουρκία και στο Μαυροβούνιο, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής στη φορολογία. Η συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνη Στελλιάτο κα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Variety Yachting, πραγματοποιήθηκε στο αποκορύφωα της τουριστικής περιόδου.


συνεντευξη 21 Η κρίση χτύπησε και τα γιοτ; Για τον κλάδο του ελληνικού γιότινγκ, η κρίση έχει αρχίσει από το 2008. Η πτώση αυτή συνεχίζεται και κανένας δεν ξέρει που θα σταματήσει. Δεν μιλάμε για το πόση πτώση θα έχει το ελληνικό γιότινγκ όσον αφορά τις ναυλώσεις, αλλά για το πόσα πλοία έχουν παροπλιστεί φέτος και ακόμη παροπλίζονται.

Γιατί να στενοχωρηθεί ο μέσος Έλληνας επειδή περνάει κρίση το γιότινγκ; Διότι υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα που ζουν από το θαλάσσιο τουρισμό. Μην ξεχνάτε ότι εμείς προσφέρουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και φέρνουμε στην Ελλάδα συνάλλαγμα. Έπειτα, η ζώνη του Περάματος ζει από τα ελληνικά επαγγελματικά τουριστικά πλοία. Φέτος η πτώση στον κύκλο εργασιών συντήρησης ήταν πάνω από 50%.

Μήπως η κρίση ήταν αναμενόμενη μετά από μία δεκαετία που σημείωσαν εκρηκτική αύξηση οι «σκαφάτοι»; Δεν θέλω να μιλήσω για τα ιδιωτικά γιοτ. Εγώ εκπροσωπώ των κλάδο των επαγγελματιών . Και οι «σκαφάτοι» είναι μία διαστρευλωμένη έννοια. Εάν ο επαγγελματίας έχει κάνει καταστρατήγηση του νόμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις. Αλλά να τελειώνει αυτή η ιστορία, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά απρόσκοπτα.

Δεν είναι αλήθεια ότι υπήρχαν και πολλοί επαγγελματίες «μαϊμού» που πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν; Έχουν δεσμευτεί γύρω στα 580 σκάφη. Ε, ας προχωρήσουν σε κυρώσεις και ας ξεκαθαρίσει το θέμα. Να σταματήσουν να γράφονται στα ΜΜΕ περί «φοροφυγάδων» που «βρίσκονται στα δόκανα του ΣΔΟΕ», γιατί αυτά δυστυχώς μεταφέρονται και στο εξωτερικό και οι υποψήφιοι ναυλωτές των σκαφών θεωρούν πως το ελληνικό σκάφος είναι υπό διωγμόν.

Άδικα υπάρχει αυτή η αίσθηση; Μα νομίζω ότι σκάφος από σκάφος διαφέρει. Θεωρώ ότι κάθε Έλληνας πρέπει να έχει μια βαρκούλα πέντε μέτρων για να ψαρεύει και να ευχαριστιέται τη θάλασσα το Σαββατοκύριακο.

Ναι, αλλά πάνω από 15 μέτρα με μηδενική φορολογική δήλωση; Δεν έχουμε πολλά σκάφη πάνω από 15 μέτρα. Από εκεί και πέρα, αυτά είναι θέματα των ελεγκτικών αρχών. Όμως, έχουμε λίγα γιοτ στη χώρα μας. Διότι η Ελλάδα είναι θείο δώρο. Πουθενά δεν υπάρχουν 5000 νησιά και βραχονησίδες και πουθενά δεν υπάρχει το τετριμένο

«ήλιος και θάλασσα».

Δεν έχουν άλλες χώρες «ήλιο και θάλασσα»; Η Κροατία και το Μαυροβούνιο έχουν χειμώνα από τα μέσα Ιουλίου, η δε Τουρκία δεν είναι τόσο ασφαλής όσο λέγεται. Να πας Καραϊβική; Έχει τυφώνες και σουέλ. Άρα, εύκολα μπορεί να γίνει η Ελλάδα το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως.

Τότε γιατί πολλοί ξένοι τουρίστες πάνε τώρα στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στην Τουρκία; Η Τουρκία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο αναπτύσσονται όσον αφορά τις υποδομές και το σέρβις. Η Κροατία έχει το 1/3 της ελληνικής ακτογραμμής και διαθέτει 107 μαρίνες. Εδώ, για να φτιάξεις μία μαρίνα, χρειάζονται δύοτρία υπουργεία και πέντε- έξι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Ε, δεν γίνεται έτσι η δουλειά! Να σας πω ένα παράδειγμα; Η Σαντορίνη δεν έχει μαρίνα και τα σκάφη δένουν σε τσαμαδούρες. Και στη Μύκονο, εάν πάει να δέσει ένα επαγγελματικό το Σαββατοκύριακο, δεν μπορεί, γιατί οι θέσεις είναι κλεισμένες από «επώνυμους».

Φεύγουν όμως και πολλοί Έλληνες με ιδιωτικά σκάφη; Τα τελευταία χρόνια, έχει αποχωρήσει από τις μαρίνες το 30% των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Οι μαρίνες του Φλοίσβου και της Ζέας είναι άδειες και γεμίζουν αυτές των όμορων κρατών. Έχουν φύγει και μόνιμα σκάφη. Και δεν νομίζω να γυρίσουν, εξαιτίας του ασταθούς φορολογικού πλαισίου. Θα πρέπει να καταρτιστεί σύντομα το φορολογικό νομοσχέδιο, που να αφορά και τα ξένα σκάφη και τα ελληνικά, γιατί σε λίγο δεν θα έχουμε αντικείμενο.

Όποιος δε θέλει να φορολογηθεί, φεύγει; Δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα που να αφορά στις μαρίνες. Ένα παράδειγμα: ένας ξένος με ιδιωτικό σκάφος δεν ξέρει, ερχόμενος στην Ελλάδα, τι θα πληρώσει – έκτακτη εισφορά, ειδικό φόρο, τέλη ελλιξμενισμού – και σε ποια υπηρεσία θα τα πληρώσει. Όλα αυτά αποτρέπουν τους ξένους από το να έρχονται, έστω και για διακοπές στην Ελλάδα. Άρα, χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να γνωρίζει ο ξένος επισκέπτης, ο διερχόμενος, τι θα πληρώσει και πόσο καιρό μπορέι να μείνει στην Ελλάδα.

Γιατί πολλά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, όπως και της δικής σας εταιρείας, υποστέλλουν τη Γαλανόλευκη; Διότι, για να γίνει ένα σκάφος ελληνικό, απαιτείται τεράστια γραφειοκρατία.

Και επειδή η ελληνική νομοθεσία απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό ελληνικού πληρώματος σε κάθε σκάφος; Είναι και αυτό. Αλλά υπάρχει έλλειψη ελληνικών πληρωμάτων. Οι Έλληνες ναυτικοί δεν έρχονται στα κότερα.

Δηλαδή είναι πιο εύκολο να έχει κανείς σημαία Μάλτας; Ναι, είναι πολύ πιο εύκολο. Εμείς κρατάμε τη σημαία γιατί πιστεύουμε σε αυτήν. Και οι ξένοι που τα ναυλώνουν βλέπουν την ελληνική σημαία να κυματίζει. Η ελληνική σημαία είναι το πάθος μας και η ιδεοληψία μας.

Οπότε στο τελευταίο πλοίο το συμφέρον της εταιρείας σας υπερύσχισε του πάθους σας; Μας είναι δύσκολο να βλέπουμε να κυματίζει μία σημαία κόκκινη με έναν άσπρο σταυρό στη μέση. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο πλοίο ταξιδεύει στο εξωτερικό τώρα. Δεν μας αρέσει ψυχολογικά να βλέπουμε να υπάρχει μία σημαία ξένη στις ελληνικές θάλασσες.

Τι σας λένε οι ξένοι τουρίστες για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό; Το κλίμα είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Τα τελευταία δύο- τρία χρόνια η εικόνα που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού είναι ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα μεταξύ Ομονοίας και Βουλής παίζεται για μέρες στα δελτία ειδήσεων. Στις διπλανές χώρες δεν γίνονται φασαρίες; Περνούν, όμως στα ψιλά.

Η Κροατία έχει το 1/3 της ελληνικής ακτογραμμής και διαθέτει 107 μαρίνες. Εδώ, για να φτιάξεις μία μαρίνα, χρειάζονται δύο-τρία υπουργεία και πέντε-έξι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Ε, δεν γίνεται έτσι η δουλειά!


22

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

49

Κείμενο: Παναγιώτης Δημητρακόπουλος Φωτογραφίες: Νίκος Αλευρομύτης Ιστοσελίδα: www.aegeanrally.gr facebook/aegeanrally

49 ο Ράλλυ Αιγαίου Ο Θρίαμβος της επίπονης προετοιμασίας και της μακροχρόνιας συνεργασίας

Κ

ύματα, ένταση και σκληρές μονομαχίες, έδωσαν στον Booker – Amita Μotion την χρυσή νίκη στο 49ο Ράλλυ Αιγαίου που γέμισε θετική ενέργεια και όμορφες αναμνήσεις τους πάντες . Για μία ακόμα χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου απέδειξε γιατί είναι ο δυσκολότερος αγώνας ανοικτής θαλάσσης στην χώρα μας. Η φετινή διαδρομή ήταν σχεδιασμένη με απόσταση 400 ναυτικά μίλια να οδηγήσει τα σκάφη από το Φάληρο στα Χανιά, όπου έγιναν δύο ιστιοδρομίες γύρο από σημαδούρες και από εκεί με πορεία για τα την Μήλο και επιστροφή στο Σούνιο. Για πρώτη φορά φέτος τα σκάφη ξεκίνησαν Σάββατο πρωί από τον Φαληρικό Όρμο για τα Χανιά της Κρήτης και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σίγουρα αυτές που χαρακτηρίζουν το Ράλλυ Αιγαίου. Σχετική άπνοια ή μάλλον νότιοι ασθενείς άνεμοι βοήθησαν τα 40 σκάφη του αγώνα να ολοκληρώσουν την πρώτη τριγωνική διαδρομή που γίνετε μετά την εκκίνηση κυρίως για να απολαύσουν, όσοι φίλοι της ιστιοπλοΐας βρίσκονται στις ακτές του μικρολίμανου, τα σκάφη και τις αρχικές τους μονομαχίες. Η πορεία ήταν για Χανιά με μόνη απαγόρευση την γνωστή βραχονησίδα παραπόλα δεξιά, με στόχο τα

σκάφη να κρατήσουν όλα την ίδια σχεδόν πορεία. Η πρώτη διαδρομή του Ράλλυ ήταν εξαντλητική, ο αέρα λίγος οι δυσκολίες μεγάλες και το κύμα, το βασικό στοιχείο που έδειξε ότι θα πρωταγωνιστούσε στον αγώνα. Νικητής της πρώτης ιστιοδρομίας το σκάφος Optimum 3 – ASPIDA, ως το μεγαλύτερο σκάφος του στόλου που έδειξε από την αρχή ότι ήθελε να διεκδικήσει θέση στο Βάθρο. Φυσικά φέτος υπήρχαν για μία ακόμα χρονιά αρκετά σκάφη που μπορούσαν να διεκδικήσουν την νίκη του αγώνα, ανάμεσα τους το Aces - Status με κυβερνήτη τον παγκόσμιο πρωταθλητή Παναγιώτη Μάντη, που λίγο πριν είχε χάσει το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου στην κατηγορία 470, από τον αδελφό του Σίμου Καμπουρίδη ψυχή και δεύτερο τιμόνι στο Booker – Amita Μotion, που ήθελε την φετινή νίκη ώστε να ολοκληρώσει τον θρίαμβο τον τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα στο σκάφος Booker – Amita Motion, ο Ολυμπιονίκης Δ. Δεληγιάννης έχει ήδη δώσει στον Σίμο Καμπουρίδη την δυνατότητα και τις γνώσεις ώστε να είναι το δεύτερο τιμόνι και ο συνεχιστής της πολύχρονης προσπάθειας του, αφού φέτος διεκδικούσαν το ακατόρθωτο την τέταρτη νίκη στον Ράλλυ Αιγαίου. Τα τρία αυτά σκάφη ξεχώρισαν από την αρχή

στα Χανιά και έδειξαν ότι μεταξύ τους θα μοίραζαν το βάθρο των νικητών της αγωνιστικής κατηγορίας Orc I . Στην κατηγορία κρουαζιέρας ο γερόλυκος της ιστιοπλοΐας Στέλιος Μπόνας με το σκάφος ABS – Alter Ego ήταν ένα σκαλοπάτι πάνω από τους αντιπάλους τους και έτρεξε τον αγώνα όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ξέρεις με συγκεκριμένη στρατηγικής και υπομονή που δεν αφήνει στους αντιπάλους του το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Στους αγώνες όρτσα – πρίμα στα Χανιά το Booker – Amita Motion ήταν φαβορί αφού το πλήρωμα του είναι άκρως προπονημένο για τέτοιες συνθήκες και οι δύο πλέον κυβερνήτες του συνεργάζονται άψογα σαν να γεννήθηκαν ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο. Ο άνεμος φυσικά δεν ήταν παρόν στις κούρσες αυτές και το μόνο στοιχείο που τις χαρακτήρισε ήταν τα κύματα ύψους και τριών μέτρων, απίστευτα κουραστικά για τα πληρώματα και τον εξοπλισμό των σκαφών που καταπονείται διπλά από την πίεση που δέχεται όταν το σκάφος χτυπιέται ακατάπαυστα ως καρυδότσουφλο ανάμεσα στα κύματα. Στην μία από τις ιστιοδρομίες αυτές στα πέντε πρώτα σκάφη για πρώτη φορά στην ιστορία του ράλλυ Αιγαίου επιβιβάστηκαν 'επιβάτες' που δεν ήταν άλλοι από τους πέντε καλύτερους τοπικούς πωλητές της χο-


23 ρηγού εταιρείας Coca Cola – 3.E, που έζησαν την ένταση του αγώνα από μέσα και είδαν με τα μάτια τους τις δυσκολίες του αθλήματος . Η μοναδική φιλοξενία στα Χανιά είχε πλέον τελειώσει τα σκάφη έπρεπε να αφήσουν την μαγευτική πόλη και να αρχίσουν το ανέβασμα για την Μήλο. Την ημέρα της εκκίνησης ενώ περιμέναμε βόρειους πολύ ισχυρούς ανέμους για κάποιο λόγο δεν είχαν φτάσει στα Χανιά και τα σκάφη ξεκίνησαν όρτσα για την Μήλο κόντρα στο κύμα και με στόχο να προλάβουν αυτά το αέρα που υποθετικά και σύμφωνα με τα μετεωρολογικά ερχόταν από βόρεια. Στην Μήλο τα πρώτα σκάφη έφτασαν αργά την νύχτα, αλλά την νίκη είχε κερδίσει το Booker – Amita motion, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις είχαν εισχώρησε άλλα σκάφη με αποτέλεσμα η βαθμολογία να είναι τέτοια ώστε τίποτα να μην έχει κριθεί. Η Μήλος ήταν σταθμός ξεκούρασης και επισκευών για τα περισσότερα πληρώματα, εν όψη της εκκίνησης το Σάββατο το απόγευμα από εκεί για τον τερματισμό στο Σούνιο που θα ολοκλήρωνε το 49ο Ράλλυ Αιγαίου. Οι κυβερνήτες και των τριών σκαφών που σχεδόν ισοβαθμούσαν στην Μήλο ήξεραν ότι αυτή η διαδρομή θα έβγαζε τον νικητή και έκαναν τα πλάνα τους σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που αναμένονταν, αφού ήδη ο βοριάς αν και όχι τόσο δυνατός είχε γεμίσει το πέλαγος από την Μήλο έως το Σούνιο.

Ent3r

Η εκκίνηση δόθηκε όπως είχε προγραμματιστεί από την γέφυρα της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του πολεμικού ναυτικού που πάντα είναι στο πλευρό των ιστιοπλόων του Ράλλυ Αιγαίου από την πρόεδρο της επιτροπής αγώνων Ρούλα Γαλάνη και τα

σκάφη έφυγαν από τον κόλπο της Μήλου για Σούνιο. Το ρόλος της στην ιστιοδρομία αυτή εκτός από τον άνεμο έπαιξε και η νύχτα που είναι πάντα δύσκολη για τα πληρώματα και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από όλους. Το ξημέρωμα βρήκε τα σκάφη κοντά στο Σούνιο και η έκπληξη ήταν ολοφάνερη. Ο ήλιος φώτισε τα τρία πρώτα σκάφη του στόλου και το Aces - Status ήταν αυτό που πήρε την κανονιά της νίκης ενώ ακολούθησε το Booker – Amita Μotion δείχνοντας σε πραγματικό χρόνο ποιός ήταν ο νικητής του φετινού Ράλλυ Αιγαίου αφού στην κυριολεξία δεν άφησε περιθώρια 'χωριζόμενων' χρόνων ή χαμένων λόγων σε κανέναν, ώστε να το αμφισβητήσει και πήρε μία κορυφαία νίκη με του δύο κυβερνήτες του να πανηγυρίζουν το ακατόρθωτο. στην Τρίτη θέση περιορίστηκε το Optimum 3 – ASPIDA που σίγουρα έκανε ένα καταπληκτικό αγώνα που μαζί με το Aces Status, έκαναν την νίκη του Booker – Amita Μotion να φαντάζει μοναδική. Η θετική ενέργεια της χορηγού εταιρείας Amita – Motion γέμισε πληρώματα και θεατές στα Χανιά και την Μήλο, με την χαρά της ιστιοπλοΐας, της θάλασσας και όλων όσων προσφέρει το μοναδικό Αιγαίο πέλαγος στου ιστιοπλόους που κάθε χρόνο βάζουν στόχο να το δαμάσουν. Η διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης σε συνδυασμό με την δυναμική των κορυφαίων πληρωμάτων που αγωνίζονται, δίνουν στον αγώνα την διάκριση του μοναδικού και κορυφαίου αγώνα στην χώρα μας που το 2013 θα είναι και επίσημος 50 ετών, γιορτάζοντας μισό αιώνα αγώνες ιστιοπλοΐας στο Αιγαίο.

Τελικά αποτελέσματα του 49ου Ράλλυ Αιγαίου Κατηγορία ORCi 1. ** BOOKER - AMITA MOTION

Δ.Δεληγιάννης - Σ.Καμπουρίδης

2. ACES - STATUS Μ.Κουρτέσης - Δ.Πανανάκης - Μ.Χατζηκυριακάκης 3. OPTIMUM 3 - ASPIDA

Ν.Λάζος - Π.Λιβάς

4. ALSOUMA - ALLIANZ

Θ.Γεωργιάδης

5. SUGAR

Α.Αθανασίου

6. BANA BIOLETTA 3

Γ. Συκάρης

Κατηγορία ORC Club 1. ALTER EGO - ABS

Στ.Μπόνας

2. DE MALO V - GIATROI TOU KOSMOU

Ι.Γιαπαλάκης

3. TRINITY

Walter Kraher

4. KORMORANOS II

Κ. Μανιουδάκης

5. AETHRA

Αλ.Γκότσης

6. ALMYRA

Δ.Ναναδάκης

** Η ομάδα Booker είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου τέσσερις φορές, αρχίζοντας το 2008, το 2009, (το 2010 ήταν δεύτερο), το 2011 ήταν πρώτο και το 2012 επίσης πρώτο.

Web: www.kefalonianoil.gr e-mail: info@kefalonianoil.gr


24

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

ναυτικο σαλονι Από τη Ρωσία με αγάπη (& ευρώ)

Κείμενο: Γεράσιμος Γερολυμάτος Φωτογραφίες: www.skipperondeck.gr

Τ

Festival de la Plaisance 2012, Cannes 11-15 Σεπτεμβρίου

α 35 χρόνια γιόρτασε η μεγάλη ναυτική εκδήλωση που πραγματοποιείται αρχές Σεπτεμβρίου στην διάσημη πόλη της γαλλικής Ριβιέρας. Νέα σκάφη, πρεμιέρες, εκδηλώσεις, καινοτομίες αλλά και δοκιμές στη θάλασσα.

Με επιτυχία και θετικό πρόσημο δεδομένων συνθηκών έπεσε η αυλαία για το μεγαλύτερο πλωτό ναυτικό σαλόνι της Γαλλίας, το Festival de la Plaisance. Εφέτος, η εκδήλωση είχε την τιμητική της αφού συμπλήρωσε 35 χρόνια σταθερής παρουσίας στα ναυτικά δρώμενα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς για σκάφη της μεσαίας και μεγάλης κατηγορίας. Το Festival εκκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου σε εορταστική ατμόσφαιρα παρουσία στελεχών της ναυπηγικής και πολιτικής σκηνής, οικονομικών παραγόντων και πληθώρα προσκεκλημένων. Για τις επόμενες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη διάσημη λεωφόρο La Croissette η οποία είναι η βασική αρτηρία της πόλης αλλά και ο άξονας που ενώνει τους δύο εκθεσιακούς χώρους, το Vieux Port και το Port Pierre Canto.

Ανατολικά Η έκθεση όπως κάθε χρόνο εκτυλίσσεται σε δυο σημεία με, στα ανατολικά της πόλης, στο Port Pierre Canto όπου είναι αφιερωμένος χώρος στις ενοικιάσεις επανδρωμένων σκαφών και στα μεταχειρισμένα mega yachts. Τα μεγαλύτερα γραφεία Ευρώπης και Αμερικής με αντικείμενο το chartering ή/και το brokerage έδωσαν δυναμικό παρόν πλαισιωμένα από εταιρείες με σχετικές υπηρεσίες όπως ασφάλειες, luxury tenders, ανακατασκευές (ναυπηγεία) κλπ. Συγκεκριμένα, είδαμε ήταν 30 σκάφη μήκους 22 – 50 μέτρων, 4 από αυτά ήταν 22-25 μ. 17 σκάφη από 25- 30 μέτρα, 9 σκάφη από 30-35 μέτρα και 7 σκάφη από 35-40 μέτρα, 3 σκάφη από 40- 45 μέτρα.

Δυτικά της Croisette Στο Port Vieux (παλιό λιμάνι) βρισκόταν ο πυρήνας της έκθεσης. Νέα σκάφη, ναυπηγεία, υπηρεσίες, ναυτιλιακά είδη και ένα πανόραμα της σύγχρονης ναυπηγικής σκηνής. Η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε περί 500 σκάφη στο νερό - πολλά από αυτά διαθέσιμα για δοκιμές στη θάλασσα- που ανήκουν στη μεσαία και μεγάλη κατηγορίας (9-60 μέτρα). Το 35ο Σαλόνι στις Κάννες μας πρόσφερε πάνω από 100 νέα μοντέλα εκ των οποίων πολλά ήταν σε παγκόσμια πρώτη εμφάνιση. Στατιστικά μιλώντας, οι επισκέπτες και υποψήφιοι ιδιοκτήτες περιηγήθηκαν σε 91 σκάφη 9-12 μέτρων, 102 σκάφη από 12 – 15 μέτρα, 80 σκάφη από 15-18 μέτρα, 58 σκάφη από 18-22 μέτρα, 40 σκάφη από 22-25 μέτρα, 30 σκάφη από 25-30 μέτρα, 16 σκάφη από 30-35 μέτρα, 16 σκάφη άνω των 35 μέτρων και 37 Catamaran από 11-26 μέτρα. Στο χερσαίο τμήμα μετρήσαμε 200 σκάφη μήκους έως 10 μέτρα μεταξύ των οποίων πλαστικά και φουσκωτά. Αναφορικά με την επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τους διοργανωτές κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και μέτρησε 45.600 άτομα που πέρασαν τις πύλες της έκθεσης κατά τη διάρκεια των 6 ημερών. Ασφαλώς σημειώθηκε αύξηση συμμετοχών από τη μεριά των ανερχόμενων

ή ισχυρών οικονομιών όπως Ρωσία, Κίνα, Λατινική Αμερική κλπ.

Στο δια ταύτα Στις Κάννες πραγματοποιείται σαφώς ένα σημαντικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο Ναυτικό Σαλόνι. Το Festival έχει κερδίσει έδαφος απέναντι σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του κλάδου. Κατ’ αρχάς εξυπηρετεί ημερολογιακά, αρχές Σεπτεμβρίου και λίγες εβδομάδες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια πολύ τουριστική ζώνη όπως η Γαλλική Ριβιέρα στην οποία οι επισκέπτες και υποψήφιοι ιδιοκτήτες ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής και για πολλούς είναι ιδιαίτερα οικείο, αποτελεί πια ένα καθιερωμένο ραντεβού. Χρονικά, προηγείται της Γένοβας και κλέβει φλάς και φώτα από τη δημοσιότητα που δημιουργείται στις παγκόσμιες πρεμιέρες. Είναι κοντά σε μαρίνες VIP όπου ελλιμενίζονται πολλά νέα σκάφη, πλησίον σε πολλά ναυπηγεία της πρώτης παραγωγικής δύναμης, τη Ιταλίας. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα δοκιμών στη θάλασσα, τόσο για τους εντεταλμένους επιθεωρητές πελατών ή από τους ίδιους τους πελάτες, όσο και από τον διεθνές Τύπο. Σε όλο αυτό να προστεθεί η υψηλή τεχνογνωσία της οργανωτικής επιτροπής, της Ένωσης κατασκευαστών αλλά και τη στήριξη μιας πόλης όπως οι Κάννες που έχει σπουδαία εμπειρία στη φιλοξενία και την δημιουργία πολλών πετυχημένων Φεστιβάλ.

Από τη Ρωσία με αγάπη (και ευρώ) Φανερά κουρασμένη η ευρωπαϊκή αγορά από τις συνεχόμενες ανακατατάξεις και το εύθραυστο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα κλιμάκια των πωλητών στα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία και οι dealers εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μερικοί ήταν σε αδιέξοδο. Από την άλλη τα πιο έμπειρα στελέχη σχεδιάζουν τις στρατηγικές για την διείσδυσή στις νέες αγορές. Στη πράξη είδαμε ένα Σαλόνι το οποίο κυρίαρχο λόγο πελάτες ή εκπρόσωποι από Ρωσία κατά βάση, Κίνα και Τουρκία. Τα μεγάλα ναυπηγεία έχουν αποκτήσει σαφή προσανατολισμό βλέποντας πως οι παραγγελίες ειδικά στα μεγάλα σκάφη και τα custom που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους προέρχονται από τις νέες αυτές αγορές. Γεγονός που έχει διαταράξει πολλές ισορροπίες. Από ελληνικής πλευράς, αρκετοί brokers και dealers κατέφτασαν στις Κάννες προκειμένου να ξεναγήσουν στα νέα σκάφη υποψήφιους πελάτες. Κατά κοινή ομολογία οι αφίξεις ήταν περιορισμένες. Μόνο οι παραδοσιακοί Έλληνες ιδιοκτήτες, κυρίως μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες και ασφαλώς εφοπλιστές, διατηρούν την καλή φήμη που έχουμε στα custom Yachts. Οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί. Δεν μπορούμε να επιμένουμε ή να ευφυολογούμε προκειμένου να επαναφέρουμε μια «χρυσή» αλλά τρύπια περίοδο όπου οι νέες παραγγελίες διαδέχονται η μια την άλλη. Ο προσανατολισμός για την ανάπτυξη της χώρας μας στη θάλασσα έχει διαφορετική δίοδο και δυστυχώς περνά μέσα από πολιτικά γραφεία και φορείς που μέλημα έχουν - δείχνει η ιστορία και η στατιστική - την διατήρηση των αξιωμάτων με όποιο κόστος, ακόμη και αν είναι ολόκληρο το Αιγαίο.


Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

25

Εθελοντές καθαρίζουν τις ακτές μας και ανακυκλώνουν

Δ

υναμικά ξεκίνησε η Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που υλοποιεί για 21η χρονιά στην Ελλάδα η HELMEPA με τίτλο "Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε". Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η HELMEPA, μέχρι και το Σεπτέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 18 καθαρισμοί ακτών και βυθού σε Βόλο, Βραχάτι Κορινθίας, Κάρυστο, Κάτω Αχαΐα, Κεφαλονιά, Κερατέα Αττικής, Λέσβο, Λήμνο, Λίμνη Βόλβης, Μενεμένη Θεσσαλονίκης, Πηνειό Ποταμό, Ραφήνα, Ρέθυμνο, Σκαραμαγκά-Ελευσίνα και Σχοινιά Αττικής. Συμμετείχαν σχολεία, Δήμοι, το Λιμενικό Σώμα, εταιρείες και τουριστικές επιχειρήσεις, σύλλογοι αυτοδυτών και ναυτικοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις και πλήθος εθελοντών.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού το Σάββατο 15/9 η HELMEPA συντόνισε καθαρισμό ακτής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), του KISS FM ως χορηγού επικοινωνίας και τη συμμετοχή της εταιρείας-μέλους GASLOG LNG SERVICES LTD, Ναυτίλων της HELMEPA και άλλων εθελοντών. Την ίδια ημέρα, στελέχη και προσωπικό της εταιρείας-μέλους OSG SHIP MANAGEMENT (GR) LTD σε συνεργασία με τη HELMEPA καθάρισαν από τα σκουπίδια την παραλία Μεγάλο Καβούρι στη Βουλιαγμένη. Στους δύο αυτούς καθαρισμούς συγκεντρώθηκαν 120 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα όλων των ειδών, ενώ συνολικά 220 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών από τις δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν στις μονάδες ανακύκλωσης της Ε.Ε.Α.Α. Συγχαίρουμε τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που αψήφησαν τον άστατο καιρό που επικρατούσε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αφιέρωσαν το πρωινό τους για έναν κοινό σκοπό: να αποδείξουν ότι μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο να διατηρήσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας καθαρές από σκουπίδια βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα της ζωής μας. Συγκεντρωτικά στοιχεία από τη καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν στις ελληνικές θάλασσες και ακτές θα ανακοινώσει

η HELMEPA το Νοέμβριο, αφού οι δράσεις συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου με προγραμματισμένους καθαρισμούς ακτών σε Αγιόκαμπο Λάρισας, Αμαλιάδα, Ασπρόπυργο, Βάρκιζα, Λίμνη Βρυτών, Μήλο, Πόρτο Χέλι, Ρόδο, Ροδόπη, Σάμο, Υγρότοπο ΜούστουΠάρνωνα και Χανιά. Όσοι ενδιαφέρονται να οργανώσουν το δικό τους καθαρισμό ακτής ή βυθού, με την υποστήριξη της HELMEPA, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA στο τηλ. 210-9343088.


26

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο λιμάνι του Πειραιά

Δ

ιεθνή Δημόσιο Ανοιχτό Διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 430 KWp στην περιοχή του λιμένος εμπορευματοκιβωτίων στο ΙΚΟΝΙΟ προκήρυξε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.230.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο χρόνος παράδοσης ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε., θα συμπληρωθεί δε εντός του έτους με την προκήρυξη 5 ακόμα φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν τόσο στο εμπορικό, όσο και στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.

χρόνο, χρησιμοποιώντας μηχανήματα και γερανούς πέρα από το χερσαίο φωτισμό. Το έργο αυτό το οποίο θα αποσβεσθεί σε 4 μόνο χρόνια, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέου ενεργειακού πεδίου στην περιοχή. Ήδη πριν από έναν μήνα προκηρύχθηκε επίσης ανοιχτός διαγωνισμός για την ενεργειακή πολιτική του ΟΛΠ Α.Ε. και τη δημιουργία νέου φωτιστικού πεδίου. Ένα ακόμα έργο του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμόζεται μετά από πλήρεις εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων και τεχνικές αναλύσεις υψηλής ποιότητας».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/ νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης «Καταστήσαμε το λιμάνι του Πειραιά Οικολογικό Λιμάνι (ECOPORT) με διεθνή αναγνώριση από την ESPO και πιστοποίηση από τους Lloyds’. Από φέτος το ενισχύουμε ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MWp. Το έργο αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΛΠ Α.Ε., αφού όπως είναι γνωστό το λιμάνι είναι εξόχως ενεργοβόρο, αφού λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο επί 365 ημέρες το

Μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας στο λιμάνι του Πειραιά

Π

ρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης του φωτισμού στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.), προϋπολογισμού 42.000 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ. προκειμένου να εξοικονομήσει τα 2 εκατ.Ευρώ τα οποία προκύπτουν από την συνεχή κατανάλωση ενέργειας σε ετήσια βάση. Το αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης

κατάστασης, τη νέα ταξινόμηση των φωτιστικών χώρων ανά περιοχή και είδος, προτάσεις ανασύνθεσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και οδηγίες για τη συνεχή συντήρηση του δικτύου. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «το λιμάνι το οποίο εκτείνεται σε έκταση κρηπιδότοιχων 22 χλμ., με τεράστιους χερσαίους χώρους, αποτελεί μεγάλο καταναλωτή ενέργειας. Στα πλαίσια των φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων του ΟΛΠ Α.Ε., στον οποίο ήδη απονεμήθηκε το 2011 από την ESPO (Ευρωπαϊκή

Ένωση Λιμένων) ο τίτλος του ECOPORT, εκτός από τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, αποφασίσθηκε η μελέτη νέων φωτιστικών πεδίων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των φωτιστικών πεδίων. Από τις μεταβολές αυτές αναμένεται να προκύψουν οφέλη άνω των 2 εκ. Ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του τζίρου και το 20% των κερδών του. Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. εξυπηρέτησε το 2011 μέρα-νύχτα επί 365 ημέρες το χρόνο 50.000 αφιξοαναχωρήσεις πλοίων».


Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ECOPORTS

O Πειραιάς, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, είναι μέλος του Οικολογικού Δικτύου ECOPORTS και εφαρμόζει πιστοποιημένη περιβαλλοντική διαχείριση σύμφωνα με το πρότυπο PERS. Η ξεκάθαρη δέσμευση του Ο.Λ.Π. Α.Ε. να εφαρμόσει συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική για τον Πειραιά, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία αλλά και τους Διεθνείς κανονισμούς, επιβραβεύτηκε με την ένταξη του στο οικολογικό δίκτυο ECOPORTS καθώς και με την πιστοποίηση της περιβαλλοντικής του διαχείρισης (PERS) σύμφωνα με το πρότυπο της ESPO. Το οικολογικό δίκτυο των ECOPORTS, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων, ESPO (European Sea Ports Organization)

ενθαρρύνει τις περιβαλλοντικές πρακτικές στα λιμάνια και προωθεί τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Ο ΟΛΠ ΑΕ παρακολουθεί την ποιότητα του περιβάλλοντος, διενεργεί μετρήσεις, παρέχει υπηρεσίες παραλαβής αποβλήτων πλοίων, έχει εγκαταστήσει δίκτυα συλλογής αποβλήτων, προχωρά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας εκμεταλλευόμενος την ηλιακή ενέργεια και υλοποιεί έργα ανάπτυξης πρασίνου στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος 20122016.


28

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ CABOTAGE

«...όσο όμως είδε το Υπουργείο Οικονομικών αυτά τα νούμερα και στις τσέπες των επαγγελματιών, άλλο τόσο θα τα δει και από τα ξένα επαγγελματικά σκάφη.»


29

«Εφόσον θέλετε να ικανοποιήσετε τόσο πολύ τις μαρίνες και τους πρακτόρους, ας έλθουν τα υπό ξένη σημαία επαγγελματικά σκάφη στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας όμως τις ίδιες υποχρεώσεις και συνθήκες που έχει το Ελληνικό Επαγγελματικό Σκάφος.»


30 Blue Star Patmos νέα δεδομένα στο θαλάσσιο ταξίδι Η Blue Star Ferries εγκαινίασε τη νέα εποχή στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και συνεχίζει σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα με μία επένδυση που υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ, με στόχο τη συνεχή προσπάθεια παροχής μεταφορικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με σύγχρονα, καινούργια και γρήγορα πλοία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών τους. H Blue Star Ferries παρέλαβε τον Ιούνιου το νεότευκτο Blue Star Patmos το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd της Ν. Κορέας με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Με αφορμή τον πρώτο του κατάπλου την Τετάρτη 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν τελετές παρουσίασης του πλοίου στα λιμάνια της Χίου και της Μυτιλήνης παρουσία, του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη, του προέδρου της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου. Σε ομιλία του στην εκδήλωση για το πρώτο δρομολόγιο του υπερσύγχρονου πλοίου, ο κ. Σπύρος Πασχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, δήλωσε: «Η Εταιρεία μας μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας αλλά και προβληματική για τις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες, τόλμησε και κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει επένδυση αξίας € 140 εκατ. με την κατασκευή του BLUE STAR PATMOS, αλλά και του αδελφού του πλοίου BLUE STAR DELOS το οποίο έχει δρομολογηθεί με επιτυχία στις γραμμές των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για πρόοδο και ανάπτυξη στην χώρα μας.

με αυτό το συγκεκριμένο πλοίο και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συγκυρίες και από την άλλη δέος για τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας στον θαλάσσιο τομέα. Έναν τομέα που η Ελλάδα έχει δείξει υπεροχή σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Με την δρομολόγηση του BLUE STAR PATMOS, η Εταιρεία μας θα εξυπηρετεί τις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες στο Αιγαίο με 9 πλοία, μέσου όρου ηλικίας μόλις 10 ετών, το μεταφορικό μας έργο θα ξεπεράσει τους 3.150.000 επιβάτες το 2012 και θα εκτελεστούν συνολικά πάνω από 3.500 δρομολόγια.

«Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι γιατί βρισκόμαστε εδώ σε ένα από τα καλύτερα πλοία. Είμαστε περήφανοι γιατί το πιο σύγχρονο πλοίο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει δρομολογηθεί στη γραμμή ΠειραιάςΧίος-Μυτιλήνη.»

Για το μεγάλο αυτό έργο και την συμβολή μας στην αναβάθμιση των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της πατρίδας μας είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, και σήμερα οφείλουμε να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους μετόχους μας, τα στελέχη και τους συναδέλφους μας της στεριάς και κυρίως τους ναυτικούς μας, χωρίς τις ικανότητες των οποίων, τα νησιά μας θα ήταν καταδικασμένα σε μαρασμό.» Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε σχετικά: «Καλή τύχη με έφερε σήμερα εδώ με ανάμεικτα και ειλικρινή συναισθήματα. Από τη μια είναι η μεγάλη μου χαρά που εγκαινιάζεται αυτή η γραμμή

Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP (MIG), μητρικής εταιρείας του ομίλου στον οποίο ανήκει και η Blue Star Ferries, δήλωσε:

Τα κύρια χαρακτηριστικά του πλοίου είναι: Ολικό μήκος 145,9μ. - Πλάτος 23,2μ. - Βύθισμα 5,7μ. - Ιπποδύναμη κυρίων μηχανών 42.913 BHP ή 32.000 KW - GRT 10.756 - Ταχύτητα 26 μίλια/ώρα, δυνατότητα μεταφοράς 2.000 επιβατών και 430 αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης ή 60 φορτηγών και 146 Ι.Χ.. Διαθέτει 90 καμπίνες επιβατών (326 κλίνες), 405 καθίσματα Αεροπορικού Τύπου, άνετους κοινόχρηστους χώρους επιβατών και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσφέρει ένα πολυτελές και άνετο ταξίδι όλο το χρόνο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Festival de la Plaisance de Cannes Tο ελληνικό περιοδικό Skipper ONDECK χορηγός επικοινωνίας στο 35ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Κανών Χορηγός επικοινωνίας (Media Partner) στο 35ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Κανών, - Festival de la Plaisance de Cannes είναι το περιοδικό Skipper ONDECK. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Μέσο αναλαμβάνει την επικοινωνία της σπουδαίας ναυτικής εκδήλωσης. Το Festival de la Plaisance de Cannes φέτος γιορτάζει τα 35 χρόνια και έχει εντάξει στο ρεπερτόριο ομιλίες, parties, νέες παρουσιάσεις, πολλές πρεμιέρες και ασφαλώς ένα prive party με προσκεκλημένους τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ναυπηγικής σκηνής. To Skipper ONDECK και η ομάδα του έδωσαν το παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης για την πλήρη κάλυψη του μοναδικού Yacht Show ώστε να μεταφέρει τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις από τον κλάδο του Yachting και της Θαλάσσιας αναψυχής Για πρώτη φορά Ελληνικό Μέσο είχε παρουσία στο Village Presse και συμμετείχε ως χορηγός επικοινωνίας καθώς και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις. Το Skipper ONDECK παρά το αντίξοο των συνθηκών και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί καταφέρνει να δίνει το παρών σε μεγάλες ναυτικές εκδηλώσεις ώστε να ενημερώνεται και να ενημερώνει του αναγνώστες του. Είναι η 3η φορά την τρέχουσα σαιζόν που το ελληνικό περιοδικό είναι Χορηγός επικοινωνίας σε εκδήλωση του εξωτερικού. Να θυμίσουμε ότι συμμετείχε στο Antibes Yacht Show και στο Tuyap International Boat Show στην Κωνσταντινούπολη.

www.skipperondeck.gr


31 Franklin & Marshall - Υποστηρικτές του 49ου Ράλλυ Αιγαίου & του Booker Amita-Μotion Αν υπήρχε βραβείο για την καλύτερη εμφάνιση στο Ράλλυ Αιγαίου, αυτό φέτος θα δινόταν δικαιωματικά στα μέλη της επιτροπής αγώνων και τα μέλη της ομάδας προβολής του αγώνα που φέτος έντυσε η διεθνούς φήμης ιταλική εταιρεία Franklin & Marshall. Η ολοκληρωμένη εμφάνιση όλων των μελών της επιτροπής αγώνων αποτελείτο από κόκκινο μπλουζάκι κεντημένο με τα λογότυπα της διοργάνωσης και αντίστοιχη βερμούδα που προσδιόριζε την επιτροπή. Πράσινο μπλουζάκι επιλέχθηκε για την ομάδα προβολής του Ράλλυ Αιγαίου και αντίστοιχη βερμούδα για όλους όσους εργάστηκαν για τον αγώνα και πάντα με πλήρη σήμανση, αντίστοιχη της οποίας βρίσκει κανείς σε πρωταθλήματα παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η εμφάνιση των συνεργατών του αγώνα συμπληρώ-

CATAMARANS CUP International Regatta 2012 υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ Για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας CATAMARANS CUP International Regatta, από 20 έως 27 Οκτωβρίου 2012. Πρόκειται για έναν αγώνα μοναδικό στο είδος του, αφού συμμετέχουν αποκλειστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη τύπου καταμαράν. Το γεγονός, μετά τις επιτυχείς διοργανώσεις του 2010 και 2011, αναμένοταν με μεγάλο ενδιαφέρον από τη ιστιοπλοϊκή κοινότητα. Κάθε σκάφος φιλοξενεί 10 έως και 12 άτομα και συνολικά συμμετείχαν περί τους 250 ιστιοπλόους απ’ όλο τον κόσμο. Το 3ο Catamarans Cup international regatta ξεκίνησε από τον Άλιμο στις 20 Οκτωβρίου και ακολούθησε τη διαδρομή Αίγινα – Πόρος – Πόρτο Χέλι – Ναύπλιο – Άλιμος. Κάθε μέρα εκτελείτο ένα αγωνιστικό σκέλος και σε κάθε σταθμό διοργανώνονταν τοπική γιορτή, απονομές επάθλων στους νικητές και παράλληλες εκδηλώσεις με διαγωνισμούς και events. Η τελετή λήξης έλαβε χώρα την 27η Οκτωβρίου στον Άλιμο.

θηκε και με πετσέτα για την παραλίας. Η Franklin & Marshall ξεκίνησε την συνεργασία της με τον χώρο της ανοικτής θάλασσας πέρσι με την υποστήριξη του Booker Amita-Motion και βλέποντας την δυναμική του χώρου και την πολύ σωστή δουλεία που γίνετε τός στην ιστιοπλοίκη ομάδα που σαρώνει τις νίκες όσο και στην προβολή του Ράλλυ Αιγαίου αποφάσισε φέτος τόσο να συνεχίσει την υποστήριξη του σκάφους με μία πολύ πιο ολοκληρωμένη γκάμα ρουχισμού καθώς και να συμπληρώσει την παρουσία της στον χώρο ντύνοντας όλους όσους εργάζονται σκληρά για το κορυφαίο ελληνικό αγώνα.

και την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπίας (master s.a.) και ότι η Franklin & Marshall προβάλει με διεθνή δελτία τύπου όσο και με αναφορές τις στo Facebook την χορηγίας της στην Ελλάδα, προβάλλοντας παγκοσμίως τόσο το Ράλλυ Αιγαίου όσο και τις νίκες του Booker Amita-Μotion.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χορηγία γίνετε σε συνεννόηση απ ευθείας με την μητρική ιταλική εταιρεία

Amita-Motion & Booker για μία ακόμα χρονιά μαζί στην πρώτη θέση του Ράλλυ Αιγαίου Θετική ενέργεια, πάθος και διάθεση για διάκριση ήταν τα στοιχεία που γέμισαν και φέτος για 3η συνεχή χρονιά το πλήρωμα του Booker Amita-Μotion. Το σκάφος γεμάτο θετική ενέργεια, από τον χορηγό του την Amita-Μotion, έβαλε πλώρη για την νίκη στο τέταρτο (4ο) κατά σειρά Ράλλυ Αιγαίου και το πέτυχε. Κυβερνήτης στο μεγάλο αυτό εγχείρημα για μία ακόμα χρονιά ο Ολυμπιονίκη Δημήτρη Δεληγιάννη, πάντα με την βοήθεια του Σίμου Καμπουρίδη, που ήταν το δεύτερο τιμόνι και η οργανωτική ψυχή του σκάφους. Το μοναδικό πλήρωμα του Booker Amita-Motion από την εκκίνηση στο Φάληρο ήξερε τον στόχο και τον πίστευε, φυσικά πάντα με υπομονή και βήμα – βήμα ξεπέρασε τους πολύ δύσκολους και έμπειρους αντιπάλους του και στον τερματισμό στο Σούνιο, έδωσε την τελική απάντηση κερδίζοντας την πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας Orc I, γράφοντας το όνομα του σκάφους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του θεσμού. Η θετική ενέργεια της amita-motion που έρρεε κατά την διάρκεια του Ράλλυ Αιγαίου, τους κράτησε σε ένταση και εγρήγορση για μία εβδομάδα και πάρα τις δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν έχασαν το χαμόγελο στους ούτε μία στιγμή, μοιράζοντας την εμπειρία τους και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ που τους επισκέφτηκαν στα Χανιά. Για την ιστορία το πλήρωμα του Booker Amita-Motion ήταν οι: Νίκος Σινούρης, Νατάσσα Πατάρα, Χρύσανθος Παπαμιχαήλ, Σταύρος Χαμπάκης, Άκης Τσαρούχης, Περικλής Σπύρου, Περικλής Λιβάς, Μάκης Ωρολογάς, Πέτρος Σεκούρης, Σίμος Καμπουρίδης και ο κυβερνήτης Δημήτρης Δεληγιάννης.


32

Τ. 32 > ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ '12

Νικόλαος Σταμπούλογλου

Chef M/Y Paris-A

Λόγω της γεωγραφικής θέσης και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα παράγονται μοναδικά προϊόντα όπως ελιές / ελαιόλαδο, ποικιλίες σταφυλιών/κρασιών, φρούτων και λαχανικών / βοτάνων. Επίσης τα θαλασσινά μας είναι τα γευστικότερα στον κόσμο! H έννοια μας είναι να φέρουμε τον πελάτη σε επαφή με αρωματικές δημιουργίες των αγνών υλικών προσφέροντας έτσι μια αξέχαστη εμπειρία γεύσεων και απολαύσεων. Έτσι ως chef του Μ/Υ PARIS A δημιούργησα ένα πιάτο εμπνευσμένα από την Ελλάδα…

Millefeuille μπακαλιάρου, μπαρμπουνιών και σως σαμπαγιών Εκτέλεση: Ψήνω την σφολιάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 10-15 λεπτά αφού την έχω τρυπήσει με πιρούνι και την έχω κόψει σε μέγεθος 3,5-10 εκ.

Υλικά: Φιλέτο Μπακαλιάρου, Φιλέτο Μπαρμπούνι, Φύλλα σπανάκι, Φρέσκα κρεμμυδάκια, Άνηθο, Φρέσκια ντομάτα, Φύλλο σφολιάτας

Σαμπαγιών: Αυγά, Λευκό ξηρό κρασί, Ζωμός Ψαριού

Σοτάρω τα φύλλα σπανάκι μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι το άνηθο και την ντομάτα και σβήνω με λίγο κρασί .Τα αφήνω σε σιγανή φωτιά να χάσουν όσα ποιο πολλά υγρά γίνετε και τα αφήνω στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να στήσω το πιάτο μου. Τηγανίζω τα φιλέτα μου σε καυτό λάδι αφού τα έχω αλευρώσει και τα βάζω να στραγγίζουν σε χαρτί κουζίνας. Για την σαμπαγιών παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τους κρόκους από τα αυγά και λίγο κρασί και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη σε οχτάρια (τρόπος ανακατέματος) σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα μας να γίνει ένα αφρώδη χυλός. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αργά ζωμό ψαριού που έχουμε φτιάξει από τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσουμε από τα φιλέτα και ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχόμενα και γρήγορα... Στήσιμο πιάτο:

Sauce tartar: Μαγιονέζα, Αγγουράκι τουρσί, Κάπαρη

Βάζω ένα κομμάτι σφολιάτας και αλείφω λίγο σαμπαγιών. Τοποθετώ με την σειρά το μπακαλιάρο την φάρσα από σπανάκι και τα φιλέτα μπαρπουνιού και τέλος ένα ακόμα φύλλο σφολιάτας. Γαρνίρω το πιάτο με ένα σφηνάκι sauce tartar και μερικές σταγόνες από βαλσάμικο γκλασαρισμένο ή σαμπαγιών.


Thalassa & Tourism, issue 32  
Thalassa & Tourism, issue 32  

Issue #32 of the THALASSA & TOURISM magazine, a quarterly edition of the Hellenic Professional Yacht Owners Association.

Advertisement