Pbro uge 17 2018

Page 48

l 48 l 24. APRIL 2018

Hist ien bag fotoet

Blev Betty fra Bondetinget ”konfirmeret” to gange? Af Per Steenholdt Hovedpersonerne i dette lille kærlighedseventyr fra 1872 er den unge maler August Jerndorff og den endnu yngre datter af den daværende domorganist Matthison-Hansen. Jerndorff blev anset som meget lovende, og han var født i 1846. I 1869 var han tildelt en præmie for et portrætmaleri, selvom det var landskabsmaleriet, han havde forsøgt at dygtiggøre sig i. Han var blevet anbefalet af Kaptajn Wilde, der boede på Palæet og også havde plads til en ung maler, når han havde opgaver i Roskilde. Jerndorff møder den unge Betty, et møde der får store konsekvenser for dem begge. Historien findes lokalt i flere versioner, men først en præsentation af Matthison - Hansen.

H. Matthison-Hansen

Det var på komponisten Weyses anbefaling at Matthisson- Hansen i 1832, fik stillingen som organist ved Domkirken. Han flytter først til en beskeden lejebolig, beskrevet som ”sidste hus på højre hånd i Støden”. Det bliver dog kun for en kort tid. Ved folketællingen i 1834 er han flyttet til Bondetinget, til hvad man i dag kalder nr. 15. Han bærer dog navnet Hans Mathias Hansen. I 1837 køber han ejen-

domme skråt overfor. Det er den to etagers bygning, der kan ses som nummer 2 på postkortet. Først i 1859 får han og hans efterkommere en kongelig bevilling til formelt at kalde sig Matthison-Hansen. I 1872, hvor Jerndorff ofte besøger hjemmet er Matthisson- Hansen en respekteret og elsket professor og organist.

Hans Rønøs version 1963

Maleren August Jerndorff er beskrevet af Hans Rønø i 1963. Indlægget illustreres af maleriet med udsigten over fjorden. Takket være stor velvilje fra Den Hirschsprungske Samling kan dette billede nu ses i farver. I sit indlæg skriver Rønø, at Kaptajn Wilde fik bygget et skur til Jerndorff, så han kunne male i læ. Rønø fortæller her, at maleriet blev meget forsinket, fordi Jerndorff ofte havde forladt skuret, og ”underholdt” sig med domorganistens lille datter, der endnu gik i skole. Man får nemt opfattelsen af, at August og Betty tilbringer tid sammen i naturen i skjul for nysgerrige blikke. Hvis det var historien, ville det ikke være så underligt, hvis onde tunger, ved Bettys konfirmation i Domkirken året efter, ville have antydet, at hun da vist var blevet grundigt ”konfirmeret” af den unge maler allerede året før.

Karl Madsens version 1927

Hans Rønø nævner Karl Madsen, og det er meget tydeligt, at Rønøs historie er hentet hos Madsen. Rønø har af gode grunde forkortet historien og udelader en meget væ-

Poul Kjærholm Poul Kjærholm (1929-1980). Professor i møbelkunst ved Akademiet 195576. Han havde en funktionalistisk tilgang til udformningen af sine møbler, som han søgte at opbygge af så få komponenter som muligt. Poul Kjærholm genbrugte gerne den samme form udformet i forskellige materialer, almindeligvis læder, kanvas eller peddigrør. Poul Kjærholm designede møbler for E. Kold Christensen og senere Fritz Hansen, der overtog Kold Christensen-design.

Poul Kjærholm er en af de møbelarkitekter, hvis møbler igen er blevet voldsomt eftertragtede i de seneste år. På trods af hans minimalistiske formsprog og enkelhed er Poul Kjærholms møbler meget kostbare at producere. Langt de fleste blev oprindeligt produceret hos møbelproducent Kold Christensen, hvorefter produktionen blev overtaget af Fritz Hansen. Her havde Poul Kjærholm været ansat som designer i et års tid, inden han blev tilknyttet Kunstakademiet som underviser. Poul

I samarbejde med

Kjærholm har ikke, som så mange andre designere, eksperimenteret med forskellige materialer eller emner. Bortset fra få undtagelser har Poul Kjærholm perfektioneret sine møbler i stål og læder. Et af Poul Kjærholms få andre produkter er en lysestage fra 1956 i stål. Den mere end en meter, lange stage hænges fra loftet og har plads til 33 stearinlys i arme. Stagen (PK101) blev produceret hos Kold Christensen og er yderst sjælden.

Efterskrift i ”anstændighedens navn”

Bettys barndomshjem i Bondetinget mange år efter. Det andet hus på venstre hånd. Her fra Flensborg postkort, udgivet i 1906.

sentlig ting. August og Betty mødes ikke i skjul i naturen. August besøger hjemmet i Bondetinget. Det er her, han bliver betaget af Betty, når hun spiller på sin fars orgel. Der er intet grundlag for tanken om,at hun i det skjulte blev indviet i de voksnes rækker.

Betty bliver konfirmeret den 20. april 1873, og det er ved den lejlighed, at forlovelsen bliver forkyndt. Både Madsen og Rønø, kalder Betty ”lille skolepige” Det var som i dag, meget normalt at blive konfirmeret i det sidste skoleår, når man var 14 år. Da August forelskede sig i Betty året før hendes konfirmation, skulle man så tro, at det var ”lille skolepige” på omkring 13 år. Sådan forholdt det sig slet ikke. Betty bliver konfirmeret i en meget sen alder, og var næsten tre år ældre end mange andre konfirmander. Det var ikke en lille pige Jerndorff blev betaget af, men en ung ”kvinde”. De gifter sig i starten af 1875 så Betty som ”fru Jerndorff” kan rejse med August på studierejse til Italien. På trods af dystre forudsigelser havde de et lykkeligt ægteskab til døden skilte dem ad.

Snow Fun nomineret til Roskildes Erhvervspris Af Tomas Skov

”Jan Krøyer er en dygtig og tillidsvækkende forretningsmand, og han driver i mine øjne én af Danmarks stærkeste specialbutikker inden for sportstilbehør og behandling, som har skabt mange arbejdspladser i byen”, lyder erhvervsdirektør i Danske Bank Jesper Steen Christensens vurdering af Snow Fun, som er den senest nominerede virksomhed til Roskildes Erhvervspris.

Kører derudad

Poul Kjærholm. inDsKuDsborDe moDel PK-71 hammerslag DKK 5.400

Poul Kjærholm. lysestage PK-101 hammerslag DKK 6.000

Poul Kjærholm. sofa, moDel PK 31 hammerslag DKK 26.500

Ko n ta Kt:

”Udsigt over Roskilde Fjord en klar septemberdag” August Jerndorff 1872. Den Hirschsprungske Samling.

VurDeringseKsPert ∙ michael holm ∙ 23323091 ∙ michael.rosKilDe@lauritz.com

Siden Jan Krøyer kom til Snow Fun er virksomheden vokset fra otte til 34 medarbejdere plus diverse flexjobbere fra kommunen, og forretningen inkluderer i dag en omfattende skiservice og egen produktion af såler. Snow Fun har en lang række samarbejdspartnere, herunder 18 kommuner og flere hospitaler. ”Det kører bare derudad”, anerkender Jan Krøyer, der i november føjede cykelforretningen Fabin Sport til den voksende virksomhed. ”Jeg synes, det manglede. Jeg var interesseret i den

synergi, som cykeldelen bidrager med”, siger ejeren, som skal helt til Norge for at finde et tilsvarende koncept.

Støtter sporten

Jan Krøyer er én af hovedkræfterne bag Jyllinge festival, og han støtter gennem Snow Fun en lang række foreninger og sportsklubber.

Senest er virksomheden blevet sponsor for det klassiske cykelløb Stjerneløbet, der afholdes i begyndelsen af juni med start fra Stændertorvet. ”Når I bliver indstillet, er det en blåstempling af, at I gør en forskel”, siger Jesper Steen Christensen.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.