Issuu on Google+

Pandawereld

Infoboekje

1


Inhoud Pagina 1

kaft

Pagina 2

inhoud

Pagina 3

inleiding

Pagina 4

uiterlijk van de panda, leefgebied vijanden van de panda

Pagina 5

de rode panda, voedsel

Pagina 6

naamgeving , geschiedenis, genoom

Pagina 7

karakter, panda weetjes, panda feiten

Pagina 8

achterkant

2


Inleiding Dit is het Pandawereld informatie boekje. In dit boekje vindt je heel veel informatie over de panda voor bijvoorbeeld je spreekbeurt of werkstuk. Je kunt het ook lezen als je meer wilt weten over de panda of als het gewoon leuk vindt om te lezen. Veel plezier met het lezen van dit boekje

3


Uiterlijk van de panda De panda ook wel de reuzenpanda of de witte beer genoemd, is zwaargebouwd met een lichaamslengte van 1 meter 80. Hij heeft een kort stompje als staart. Zijn dikke vacht is wit met uitzondering van de zwarte poten, oren, zwarte oogringen en schouders. Aan elke voet heeft hij 5 tenen met sterke nagels en de beide voorvoeten hebben een klein huidkussentje dat dienst doet bij het bij het grijpen naar bijvoorbeeld bamboe. De kiezen zijn breed, de schedel is lang met brede uitstekende richels voor de aanhechtingen van sterke kauwspieren, die nodig zijn om vezelige stengels te kunnen vermalen. De panda kan ongeveer 15 jaar worden in het wild en in gevangenschap zo'n 30 jaar. Leefgebied De panda leeft in de bamboebossen in zuidwestChina. Maar er is steeds minder plek voor de pandaberen omdat de mensen hun gebied verwoesten. Vroeger was dat heel anders. Toen was er een groot deel bedekt met de bamboebossen omdat er toen meer panda’s waren vooral in een groot deel van Birma (een land in het zuiden van China) en in het noorden van Vietnam. De pandabeer komt nu steeds minder voor en zijn dus ook steeds minder bossen voor de pandaberen die er nog wel zijn. Bij elkaar opgeteld nog niet eens één derde deel van Nederland. Vijanden van de panda De grootste vijand van de reuze panda is de mens. Door het kappen van hun leefgebied wordt hun voedsel vernietigd en worden ze met uitsterven bedreigt. Er zijn nog maar 25 stukken panda bos over en in elk stuk wonen hooguit 50 Panda beren. Maar ook wordt er gejaagd op de reuze panda. Want hun vacht is veel waard. In China staat de doodstraf op het jagen van de reuze panda. Maar toch wordt het nog steeds gejaagd op de dieren. Gelukkig is het jagen op de reuze panda heel moeilijk, de bossen zijn haast ondoordringbaar. Tegenwoordig is de reuze panda een bedreigde diersoort en zijn er verschillende reservaten om de reuze panda te beschermen.

4


De rode panda De kleine panda is klein van stuk en roodachtig van kleur. De kleine panda wordt ongeveer tussen de 50 en de 64 centimeter groot. Deze pandasoort wordt daarom ook wel de rode panda genoemd. Het is niet duidelijk of de kleine panda en de reuzenpanda familie van elkaar zijn of niet. Sommige wetenschappers zeggen van wel en anderen zeggen weer van niet. Er wordt namelijk ook gezegd dat de kleine panda tot de wasberen behoort, maar deze is geen familie van de reuzenpanda. De kleine panda heeft hetzelfde voedselpatroon als de reuzenpanda, al kunnen we daaraan toevoegen dat hij ook vogeleieren eet. De kleine panda gaat vooral in de nacht op zoek naar voedsel, want overdag slaapt hij de merendeel van de tijd. De kleine panda heeft scherpe klauwen waarmee hij in staat is om in bomen te klimmen en met zijn snorharen vindt hij goed de weg in het donker. De kleine panda leeft in de gebieden tussen het gebergte Himalaya tot aan Zuidwest-China.

Voedsel De panda staat er bekend om dat hij bamboe eet. De panda is een groter eter en houdt zich hier het grootste deel van de dag mee bezig. De panda eet namelijk gemiddeld 14 uur per dag. Tijdens deze 14 uur werkt hij gemiddeld 20 kilo bamboe naar binnen. Dit bestaat uit de scheuten, de stengels en de bladeren van de bamboe. Daarnaast eet de panda ook wel gras, fruit, vis, kleine vogels en kleine knaagdieren. De panda gebruikt zijn duim tijdens het eten van dit alles en hij heeft een verharde keel, zodat zijn keel beschermd is tegen splinters. Verder drinken panda’s heel erg veel. Ze blijven drinken tot hun buik bol staat van al het vocht.

5


Naamgeving Het woord "panda" zou een verbastering zijn van de naam in het Nepalees, poonya, wat bamboe-eter betekent.[2] De Chinezen noemen het dier (da xiong mao), oftewel grote katbeer. De ogen van het dier lijken namelijk op die van een kat. Dit ter , xiao xiong onderscheiding van de kleine panda ( mao, kleine katbeer). Er is lang onzekerheid geweest over de plaats van de panda ten opzichte van andere soorten, maar recent genetisch onderzoek plaatst hem toch in de familie van de beren (Ursidae) zij het dat de laatste gemeenschappelijke voorouder wel de oudste van alle beren is. De naaste verwant lijkt de ZuidAmerikaanse brilbeer te zijn.

大熊猫

小熊猫

Geschiedenis De panda werd in het westen voor het eerst bekend in 1869 door de Franse missionaris Armand David (1826-1900). Hij noemde het dier Ursus melanoleucus ('zwart-witte beer'). Chinese schrijvers vermeldden het dier reeds drieduizend jaar geleden. Uit fossiele vondsten blijkt dat de panda in het Pleistoceen over een groter gebied voorkwam dan tegenwoordig. Fossiele vondsten van Panda zijn bekend uit grotten en karst-vullingen uit Zuid-China, Vietnam en midden-Thailand. In 1936 bracht de Amerikaanse Ruth Harkness voor het eerst een levende reuzenpanda; Su Lin genoemd, mee uit China. Zij behandelde het dier als een schoothondje en nam het mee naar chique feestjes in New York.

genoom In 2009 werd een grootschalig genoomonderzoek op de reuzenpanda afgerond, vooral met het oog op de vruchtbaar-heidsproblemen waarmee de diersoort te kampen lijkt te hebben. Het onderzoek heeft aangetoond dat het genoom van de reuzenpanda tussen de andere bekende genomen het meest gelijkenissen vertoont met dat van de hond. Dit betekent echter niet dat de panda nu als hondachtige moet worden beschouwd. De panda is waarschijnlijk relatief weinig geëvolueerd vergeleken met beren en honden, waardoor hij kenmerken heeft die ook nog in honden te vinden zijn. Wat de wetenschappers het meest verbaasde, is dat de panda geen genen heeft om cellulose af te breken, een stof die veel in bamboe te vinden is. Waarschijnlijk rekent hij voor de afbraak daarvan op bacteriën in het spijsverteringsstelsel. 6


karakter Reuzenpanda's hebben door de zwarte vlekken groter lijkende ogen en hun zwart-witte vacht een uiterlijk dat sterk aan menselijke emoties appelleert: het dier ziet er schattig uit. Panda's zijn echter beslist niet ongevaarlijk en hebben wel eens mensen aangevallen, al is dit vaak uit irritatie. Panda's communiceren onderling door geluidssignalen, die eerder op het blaten van schapen dan op het brullen van andere beren-soorten lijken. Wanneer een reuzenpanda opgewonden is, kan deze een blaffend geluid voortbrengen. Voorts maken panda's ook gebruik van geursignalen. Mannetjes gebruiken die het hele jaar door, vrouwtjes vooral tijdens de paartijd.

Panda weetjes De reuzen panda heeft nog meer namen hoe hij genoemd kan worden. bijvoorbeeld: Bamboebeer, Grote panda, Pandabeer en gewoon Panda. Ze leven in het midden van China. Panda`s leven in bamboebossen en bij de bergen in China. Ze eten alleen maar Bamboe en soms fruit. Ze kunnen 20 jaar worden(in het wild) In gevangenschap 30 jaar oud. Ze wegen ongeveer 60-125 kg(in gevangenschap tot 180 kg) Bij de geboorte vaak 100 tot 150 gram. Ze zijn 1,2 - 1,8 meter lang De staart van de panda is 20 cm lang. De panda wordt heel veel bedreigd en sterft langzaam uit. Er leven nog zo`n 1600 panda`s over de hele wereld. De reuzen panda is ook het symbool van het Wereld Natuur Fons.

Panda feiten Panda Maximale gewicht Lengte Staart lengte Geboorte gewicht Maximale leeftijd in gevangenschap Maximale leeftijd in het wild Draagtijd Aantal in het wild Status voedsel leeggebied Verspreiding Engelse naam

125 kilo 120 tot 150 cm 10 tot 15 cm 150 gram 30 jaar 20 jaar 4 tot 5 maanden 1600 bedreigd bamboe bamboebos Midden in China Giant panda 7


Help Pandawereld!

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil jij pandawereld helpen? Maak dan nu gratis een account aan op Pandawereld. Met dat account steun je Pandawereld. Ga naar www.pandawereld.com en klik rechts boven op maak een account, vul je gegevens in en registreer je.

Wil je op de hoogte blijven van het Pandawereld nieuws meld je dan nu aan ga naar www.pandawereld.com en meld je gratis aan.

Mail ons!

Nog meer informatie

Ziet u fouten of heeft u opmerkingen over dit tijd schrift mail dan naar site.pandawereld@hotmail.nl of ga naar www.pandawereld.com/contact

Wil je nog meer weten over de panda? Ga dan naar www.pandawereld.com/pandawereldwiki of naar www.pandawereld.com/info

8


Pandawereld infoboekje