Paltamoon com issuu

Page 1

1

Paltamoon 2 / 2 0 1 3

P A LTA M O N A S U K A S L E H T I N R O 3

Tervetuloa

Lisää takasivulla

Maailman kymmenestä pisimmästä miehestä viisi on eurooppalaisia, heistä kolme suomalaisia, ja näiden kolmen sukujuuret johtavat Paltamoon. Katso sivu 3 >>.


PÄÄKIRJOITUS

Hyvää kesää kaikille Paltamolaisille. Hyvää kesää kaikille Paltamon loma-asukkaille, kesävieraille ja Paltamossa piipahtaville lomamatkailijoille. Olemme keränneet jälleen tähän lehteen mielestämme tärkeitä tietoja Paltamosta, joista toivomme olevan Teille hyötyä. Perustietojen lisäksi asioita voi selailla www.paltamoon.com –sivustolta, joita päivitämme usein kesän aikana. Kunnan palveluista, kuten rakentaminen, tiedot löytyvät parhaiten www.paltamo.fi sivuilta. Kesällä, kun aurinko paistaa, ei kannata pilata mieltä huonoilla uutisilla, vaikka niitäkin elämään kuuluu. Usein olen pohtinut, miksi hyvien uutisten kertominen on niin vaikeaa? Pidetäänkö monien asioiden tapahtumista itsestään selvänä? Emmekö vain hahmota asioita, mitä on tehty, mitä on toteutunut ja mitä jatkossa toteutetaan. Kaikki hyvätkään asiat eivät toteudu hetkessä, vaan vaativat paljon taustatyötä, päätöksiä ja usein myös rahoitusta toteutukseen. Usein teemme muistilappuja ja -listoja, jotta voimme nukkua paremmin ja nauttia elämästä. Listasin muutamia hyviä uutisia ja toimia Paltamosta, joita viimeisen vuoden aikana on tapahtunut ja on jatkossa toteutumassa.

Hyviä asioita Paltamosta Kivesvaaralle rakennetaan kaksi uutta retkeilyreittiä palveluineen, Jäähilekontti valmistuu kalastajille Metelin satamaan, Paltamolla ainoana kuntana Kainuussa on oma hanke Helsinki-tapahtumaan kesällä 2014, Eino Leino -puiston leikkikenttä on kovassa käy-

tössä, Paltamon keskustaajamaa siistitään hakkuilla, vierasvenesataman tankkauspiste palvelee Oulujärven veneilijöitä, karavaarialue palvelee matkailijoita, Paltamon Sydämeen tuli uusi yrittäjä turvaaman palvelujen jatkumisen, Sienestä Oy muutti Vaalasta Paltamoon, Paltamon kunnan omistamat liiketilat Kontiomäessä ovat lähes täynnä, uusi toimistohotelli tarjoaa edullista tilaa yrityksille ja yhteisöille, Teerivaaran tuulivoimapuisto -hanke etenee, uuden ranta-asuinalueen (Luhtaniemi) kaavoitus lähti käyntiin golfkentän välittömään läheisyyteen, yksityisteiden perusparannushankkeisiin myönnettiin rahaa vuodelle 2014, Oulujärven kulttuurikierros palkittiin parhaana matkailukohteena matkamessujen 2014 aikaan, Elämyskeskus Jättiläisenmaa Oy valittiin Kainuun Kasvupolun finaaliyritysten joukkoon, kaksi autokorjaamoa starttasi Paltamossa, Osakaskunta I rakentaa kaikkien käyttöön laavupaikan palveluineen Kivesjärven rantatien varteen, Metelinniemeen tulee veneiden ja kanoottien vuokraustoimintaa jo kesäksi 2014, jatkossa voi tehdä matkoja Oulujärvelle ja sen saariin pirtuveneellä, pitopalveluyritys aloitti Paltamossa, Kle-man Raudasta saa nyt myös sähkötarvikkeita, Kiehimänjokeen saatiin luvat kalojen lippoamispaikoille voimalaitoksen alapuolelle, Oulujärven Kuhakunkku –tapahtuma jatkaa vireänä, kunta tarkistaa ja uusii rakentamiskaavoja eri puolilla Paltamoa, kunta teki plustilinpäätöksen myös viime vuoden osalta, kuntaan perustettu yrittäjyyskasvatusryhmä aloitti toiminnan, Työtä kaikille –hankkeeseen myönnettiin kuntaan jatkorahoitusta 950 000 euroa kolmelle vuodelle, nuorten työpajat käynnis-

tyvät syksyllä kuntahankkeena, vanhusneuvosto aloitti toiminnan ikäihmisten asioiden pohtijana, keskutelufoorumina ja esittelijänä päättäjille. Tuota listaa voisi jatkaa vaikka sivun loppuun saakka. Noiden kaikkien asioiden takana on ollut suuri määrä ihmisiä ideoimassa, toteuttamassa ja tekemässä tärkeitä asioita. Selvästi ilmassa on tekemisen meininkiä. Jaksaa…jaksaa…olkoon kannustushuutomme. Kunnan rooli on luoda toimintaedellytyksiä kuntalaisille, yrityksille ja yhteisöille. Paltamosta löytyy henkilöitä, jotka omalla panoksellaan ovat mukana kuntakehittämisessä monissa eri hankkeissa. Nyt myös nuoria, asioista kiinnostuneita on tullut mukaan, jolla saadaan nuorekkaampia näkökulmia asioiden ajatteluun. Meidän ikäihmisten tulisi antaa enemmän tilaa nuorille ajatuksille ja ajattelijoille. Maailma muuttuu, toimintatavat muuttuvat ja tärkeiden asioiden painotukset elämässä muuttuvat eri sukupolvilla. On annettava tilaa myös erilaisille ajatuksille. ”Näin on ennenkin tehty” –ajatukset kannattaisi siirtää taustalle, jotta uudet tuulet saavat paremmin puhaltaa Paltamon mahtavissa järvi- ja vaaramaisemissa.

Paltamoon asukaslehti No. 3

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.

Kustantaja ja julkaisija: Pohjolan Valimo ry Päätoimittaja: Kari Heikkinen Toteutus: Pohjolan Valimo ry Jakelu: Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat. Paltamon kunta ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

Investointi- ja kehittämishankkeiden päärahoittajat:

Hyvä teko, asia tai sana päivässä voi olla uusi alku parempaan huomiseen. Paltamon kunnan hankekoordinaattori Paltamoon -asukaslehden päätoimittaja Kari Heikkinen P. 045 1311 355, sp. kari@merci.fi


Paltamo on jättiläisten kotiseutua

Taruston mukaan Paltamossa eleli muinoin Kaleva-jättiläinen, jonka jälkeläisiä asui seudulla myös myöhemmin. Rovasti Johannes Cajanus kirjoitti jo vuonna 1674, että Paltamossa asuu suurta ja vankkaa väkeä.

Muinaisissa taruissa ja historiallisissa kirjoissa toistuu tarina Paltamossa asustavista suurista ja vahvoista ihmisistä. Paltamon Jättiläisistä löytyy paljon tietoa kirjallisuudesta.

Talvella 2014 Paltamon aktiiviset kyläläiset päättivät herättää jättiläi-

set taas eloon. Varsinainen toteutus lankesi Jukka Laukkasen kontolle. Suunnittelun pohjalta syntyi yksi Jättiläinen, joka on taustatarinan mukaan Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajien pikkuveli. Pikkuveli ei ole lähtenyt etelään töihin, vaan on jäänyt kotiseudulle Paltamoon.

Käsissään Jättiläinen kannattelee Paltamon kunnan vaakunasta tut-

tua tervavenettä, joita kutsuttiin aikoinaan Paltamoiksi.

Tulevaisuus näyttää missä kaikkialla uusi Paltamon Jättiläinen

tulee näkymään. Piirtäjän haaveena on ainakin 3D-tulostettu jättiläispatsas keskellä kylää.

Postikortin ta

amoon.co

ajanus 2

47,5 cm

Lauri Moilanen 246,3 cm

Väinö Myllyrinne (1909-63) oli Euroopan pisin mies, 251,4 cm. Myllyrinteen äiti Maria oli Paltamon Keräsiä. Väinö Myllyrinne asui Paltamossa vuosina 1918-23.

m

mon satamasta

Paltaselkä Palta

Daniel C

Kristfrid Ganander (1741-1790) julkaisi Mythologia Fennica -opuksen 1789. Kirjan mukaan hirmuinen ja vahva jättiläinen nimeltään Kaleva oli 12 pojan isä. Väinämöisen ja Ilmarisen uskotaan olleen Kalevan poikia. He asuivat isänsä kotipaikkakunnalla Paltamossa. Lauri Moilanen syntyi Paltamossa (nyk. Puolangan puolella) vuonna 1886. Hän muutti 4-vuotiaana Amerikkaan ja tunnettiin siellä Iso-Luwina. Hänellä oli pituutta 246,3 cm.

www.palt

ä Oulujärven ustalla häämöttä

Rovastin sukulainen Daniel Cajanus (1703-1749) venyi 247,5 cm pituiseksi. Hän esiintyi sirkuksessa ja päätyi asumaan Hollannin Haarlemiin. Cajanuksen kuoltua siellä hänen perintönsä kävi noutamassa hänen 220-senttinen sisarensa Anna Cajanus.

katsottuna.

Jättiläispiirrokset lehden kannessa ja yllä © Jukka Laukkanen, design@laukkanen.cc

Erik Karppinen eli Talas-Eera (1859-1903) oli isokokoinen ja voimakas mies. Hänestä kerrottuja tarinoita on koottu kirjoihin. Rauhallinen ja pidetty Kainuun voimamies toimi Kajaanissa markkinapoliisina. Vanhemmat velipuolet seilasivat Oulujärven merirosvoina 1860-luvulla.

Väinö Myllyrinne 251,4 cm

Kaikki Paltamosta samasta osoitteesta! Asukaslehti ja webbisivut

Hallinta ja ylläpito: posti@pohjolanvalimo.fi


4

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta Kuntalaiset, kunta + yrittäjät = elinvoimaa! Paikallisia palveluita käytetään, kuntalaiset saavat tarvitsemansa palvelut ja tuotteet ja vanhat työpaikat pidetään sekä uusia syntyy. Mikä on kunkin osa tässä elinvoimaisen kunnan palapelissä? Mitä kuntalainen, yrittäjä ja kunta voi odottaa ja mistä teoista jokainen on itse vastuussa? Kuntalainen odottaa löytävänsä helposti edullisia sekä itselleen sopivia ja riittävän laadukkaita tuotteita ja palveluita. Yrittäjä työllistää paikallisia ihmisiä ja itsensä, auttaa asiakkaita sopivien tuotteiden löytämiseksi ja kilpailee jatkuvasti isompien toimijoiden ja nettikauppojen kanssa. Kunta houkuttelee ja mahdollistaa uusien yritysten, asukkaiden, matkailijoiden ja toiminnan tuloa paikkakunnalle verotulojen keräämiseksi, jotta voi tarjota peruspalveluita kuntalaisilleen. Jotta nämä kaikkien odotukset täyttyvät, meidän kaikkien tulee myös tehdä oma osamme.

Mitä kuntalainen voi tehdä? Pienten kuntien yritykset joutuvat kilpailemaan kovasti asiakkaistaan lähikuntien liikkeiden kanssa, koska monet siirtävät päivittäisruokaostoksensa ja muitakin hankintojaan työmatkojen tai vapaa-ajan käyntiensä oheen. Toinen kysymys on, säästääkö isommassa kauppamarketissa käynti todella aikaa tai rahaa ja saako asiakkaana henkilökohtaista palvelua. Konkreettisia laskelmia omista ostoksista ja kauppamatkoista tehdessä moni yllättyykin. Osa kuntalaisista ostaa aina paikallista hinnasta riippumatta, mikä on hyvä asia. Monilla mielikuva voi kuitenkin paikallisista yrityksistä olla, että isommilla paikkakunnilla tai kaupoissa hinnat olisivat edullisempia tai valikoima parempi. Tämä on usein kuitenkin harhaanjohtava olettamus. Laajempi valikoima voi tarkoittaa vain sitä, että kaupassa on tarjolla halpa ja huono sekä ylikallis ja -laadukas tuote. Paikallisellakin yrityksellä voi olla kuitenkin samankokoinen tai jopa laajempi valikoima tarjottavanaan. Hän vain pitää liikkeessään valmiiksi valikoituja perushyviä

tuotteita esillä ja tarvittaessa selvittää ja tilaa erikoisemmat tuotteet muutaman päivän sisään ilman toimituskuluja. Jos asiakkaana haet samantyyppisen, lähes samanhintaisen tuotteen itse kauempaa kivijalkaliikkeestä (tai tilaat netistä) tai ostat tuotteen paikallisesta kaupasta sinne toimitettuna, kääntää kustannusten vertailu usein ostokäynnin paikallisesta yrityksestä jopa edullisemmaksi. Puhumattakaan, miten säästät myös aikaa muille tärkeille asioillesi hankintapaikkojen vertailun ja ostosmatkojen tai nettitoimitusten hakemisen ja odottelun sijaan. Ehkä vastakkaisesta mielikuvasta huolimatta, Paltamossa käy myös Kajaanista, muista lähikunnista sekä ohikulkijoina paljon asiakkaita omissa yrityksissämme, koska valikoima tai palvelu on niissä tavallista parempi. On siis omasta asenteesta paljon kiinni, ostammeko palvelut ja tuotteet ensisijaisesti omalta paikkakunnalta työllistäen Paltamossa vai annammeko eurot suoraan muualle. Isoille paikkakunnille valinnoillamme ei ole juuri merkitystä, mutta Paltamon yrityksille mitä suuremmissa määrin, mietithän siis, miten iso arvo eurollasi on.

Mitä kunta ja yrittäjät voivat tehdä? Paikallisille yrityksille ja toimijoille ovat elintärkeitä niin kuntalaisten asiakasuskollisuus kuin myös julkiset hankinnatkin. Kunnissa ja muissa julkisissa organisaatioissa on pohdittava jatkuvasti, mihin päätökset ohjaavat ostosliikennettä ja yrityksiä. Palvelupisteiden muutoksia ja muita isoja päätöksiä valmisteltaessa etenkin kaupunkeja ja taajamia ympäröiville alueille, tulisi esityksistä aina tehdä maaseutuvaikutusten tai yritysvaikutusten arviointi. Näin päättäjät voisivat paremmin ennakoida, miten julkisten palveluiden muutokset vaikuttavat myös asukkaiden ostosliikenteeseen ja muuhun kehitykseen. Avoimuutta ja tarkkaa taloudenpitoa kunnilta vaadittaessa, ovat etenkin isommat hankinnat kilpailutettava, mutta hyvällä suunnittelulla voivat paikalliset ja pienet

toimijat pärjätä isompienkin toimijoiden kanssa. Julkisia hankintoja on voinut osin jo aiemmin jakaa pienempiin osiin ja EU:ssa on myös vuoden alussa päätetty v.2016 voimaan tuleva velvoite hankintojen pilkkomisesta niin, että pienyritykset voivat osallistua paremmin kilpailutuksiin. Tämä on erityisen hyvä asia paikallisille yrityksillemme täällä Kainuussakin. Liian harvoin käytetyllä neuvottelumenettelyllä voi myös ajaa paikallisia yrityksiä sisään hankintojen kriteereihin ja toteuttajiksi. Paltamon kunnassa on tavoitteena lisätä tänä vuonna esimerkiksi lähiruoan käyttöä omissa ruokailuissa, millä voidaan tukea paikallista ruoantuotantoa, elinkeinoja ja eurojen kiertoa omalle alueelle. Paltamon kunta pyrkii käyttämään nyt ja jatkossa mahdollisimman paljon paikallisia palveluita ja tuotteita, ja lisää konkreettisia ehdotuksia ja yhteistyötä tämän edistämiseksi otetaan ilomielin vastaan. Yrityksillä, yhdessä etenkin kunnan kanssa, on keskeinen rooli tarvittavien palveluiden sekä työpaikkojen tarjoamisessa ja kuntalaisten viihtyvyydessä. Meiltä odotetaan miellyttävää ja ketterää asiakaspalvelua, ”Asiakas on aina oikeassa”- asennetta, valmiutta tarjota sopivia tuotteita ja ratkaisuja ongelmiin tai neuvoa, mistä apua saa, jos sitä ei itse pysty tarjoamaan. Hyvin palveltu asiakas palaa ja mainostaa muillekin, miten Paltamossa osataan pitää kuntalaisista ja muualta tulevista asiakkaista huolta. Hyvä kello kuuluu kauas ja huono kello vielä kauemmas. Haluammehan siis, että Paltamo tunnetaan yritteliäisyydestä, positiivisuudesta ja hyvästä palvelusta!

Marisanna Jarva Paltamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja


5 Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Elämyskeskus Jättiläisenmaan kesä on vilkas Jättiläisenmaassa odotellaan kiireistä aikaa, kun matkailijat ympäri maan pakkaavat reppujaan. On häitä, sukujuhlia ja urheilutapahtuma Kivesvaara UpHill Run Jättiläisten yöjuoksu.

Kivesvaara - luontomatkailijan mekka Luontopolku -hanke ”Elämysten polut” on käynnistynyt ja toiveena on, että syksyllä pääsemme testaamaan ja nauttimaan elämyksistä villissä luonnossa.

UUTTA! Taikalinnan katolle tulee tähtitorni Parhaillaan katse suuntautuu uuteen Tähtitorniin Taikalinnan katolle.

Majoitusta linnunpöntöissä Jättiläisen linnunpönttömajoitus kiinnostaa yhä useampaa majoittujaa erikoisuudellaan. Kalasääski asettui viereiseen rinteeseen hautomaan.

AVOINNA KESÄLLÄ Näköalakahvila on avoinna 18.6. – 17.8. välisenä aikana ti - su klo 11-17 - Juhannuksena 20.6 - 22.6. suljettu

Jättiläisenmaa Facebookissa: https://www.facebook.com/Jattilaisenmaa Netissä: www.jattilaisenmaa.fi

Oulu

Terveisiä Suomen kauneimmalta golfkentältä!

Retsin Terveiset

Paltamon golfkenttä avasi ovensa huippukuntoisena jälleen ensimmäisien golfkenttien joukossa Suomessa vapunpäivänä. Se kertoo siitä, että kenttämestarimme Matti porukoineen ottaa työnsä vakavasti ja haluaa omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että Paltamo ja sen golfkenttä haluaa asiakkaita ja sitä kautta hyvinvointia muillekin Paltamon ja ympäristön yrityksille ja ihmisille. Tämä henki tulisi meidän kaikkien yrittäjien ja yrityksissä toimivien ihmisten huomioida jokapäiväisessä työskentelyssämme. Hyvä ja huono tulos työssämme kuluttaa aikaamme saman verran. Miksi emme tekisi työtämme hyvin, kun siihen kuluu sama aika kun huonostikin tehdyssä työssä! Paltamon Sydämen uusi ravintoloitsija Pentti Heikura aloitti henkilökun-

j ä r ve

n ra n

nalla

tansa kanssa vappuna. Tule syömään tai vaikkapa kahville, vaikka et pelaisikaan golfia (vielä). Mikäli golfkärpänen iskee, niin golfopettajamme Jussi Räihä auttaa mielellään. Jussin kursseista ja muustakin Paltamon golfkentän asioista saat helpoiten tietoja www.paltamogolf.fi. Miksi et suorittaisi golfin alkeiskurssia vaikkapa lomasi aikana? Paltamo tarjoaa monia hyviä mahdollisuuksia majoittua huippumökeistä Kainuun Opiston perhemajoitukseen, puhumattakaan upouudesta matkailuvaunualueesta. Tervetuloa Paltamoon Palveltavaksi Reijo Riihimäki


6

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Vaellukselle islanninhevosella

Hóll Talli on islanninhevosvaelluksiin ja islanninhevosten kasvatukseen erikoistunut talli Paltamon Uuralla, noin 9 km kuntakeskuksesta. Islanninhevoset ovat sitkeitä ja kestäviä hevosia, jotka selviytyvät hyvin vaikeastakin

maastosta. Ne ovat varmajalkaisia ja yhteistyöhaluisia ja antavat ratsastajalleen unohtumattomia kokemuksia. Issikoiden mukavan rauhallisen luonteen vuoksi on aloittelijalle helppoa saada ensikosketus hevoseen ja päästä ratsastamaan sekä nauttimaan tasai-

sesta töltistä, joka on islanninhevosten oma askellaji. Kokeneempien ratsastajien kanssa matka taittuu vauhdikkaammin töltäten ja laukaten. Vaellusreitit kulkevat läpi komean kainuulaisen vaaramaiseman polkuja ja metsäteitä. Vaelluksilla pääsee nauttimaan mahtavista maisemista ja puhtaasta luonnosta leppoisasti issikalla taivaltaen. Tänä vuonna vilkas vaelluskesä alkaa lasten ja nuorten leiriviikoilla heti kesäkuun alussa. Kahden ja kolmen päivän vaellukset alkavat myös kesäkuussa ja niitä tehdään syyskuulle asti. Näille pitkille vaelluksille ajankohdat sovitaan jo talvella ja vaellukset ovat jo tulleet täyteen. Toki kannattaa aina kysellä myös peruutuspaikkoja. Lyhyet vaellukset, kestoltaan tunnista kuuteen tuntiin, ovat varattavissa koko kesän ajan. Tomintaa tallilla on ympäri vuoden. Talvella tehdään eniten tunnin ja kahden tunnin retkiä. Myös kenttätunneille osallistuu innokas ratsastajajoukko. Tuntitoiminta painottuu talveen, mutta kesälläkin voidaan varauksesta järjestää kenttätunteja. Perheen pienimmät pääsevät silloin opettelemaan ratsastusta turvallisesti kentällä tai talutusmaastoilla. Vaellukset ovat erityisesti lomalaisten ja matkailijoiden suosiossa. Hienot maisemat ja vaihtelevat maastot sekä mukavat issikat houkuttelevat tulemaan vaellukselle yhä uudelleen. Tuula Korvajärvi Hóll Talli Kumpusentie 15, 88300 Paltamo p. 050 357 6501, info@holltalli.net www.holltalli.net


7

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Faktat Made in Kainuu -älykortista:

Paltamo on mukana Made in Kainuussa Made in Kainuu -markkinointiviestintähankkeen päätavoitteena on koota yhteen toimintamalli viestiä Kainuusta, erityisesti EteläSuomeen, yhtenäisesti, aktiivisesti, oma-aloitteisesti, oikea-aikaisesti ja suunnitelmallisesti. Pääkohderyhmänä ovat yritysten sidosryhmät ja asiakkaat, kuluttajarajapinnasta erityisesti matkailijat.

Kainuun liitto kannustaa yhteismarkkinointiin Kunnille tehtävien kortinlukijoiden / tablettien hankintaa varten tarvitaan selkeä sitoutumisosoitus kaikilta mukaan pääseviltä kunnilta. Kainuun liiton mukaan kuntien on sitouduttava käyttämään laitteita myös hankkeen jälkeen yhteismarkkinoinnin tehostamisessa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kunnan infopiste voisi jatkossa toimia Made in Kainuu -kortin avulla tapahtuvan viestinnän vastuutoimijana.

Made in Kainuu –älykortti kokoaa yritykset ja julkisen sektorin yhteismarkkinointiin Made in Kainuu -kortti toimii IdeaVoiman kehittämässä SeamChip- kanta-asiakkuuskonseptissa. Internet-selaimella sekä tablettiin tai matkapuhelimeen asennettavan kauppiassovelluksen avulla yrittäjä hallitsee asiakastietoja palvelutilanteessa.

Kukin yritys rakentaa järjestelmään itse oman asiakasrekisterinsä. Keräämiensä asiakastietojen ja viestintävälineiden avulla yritys tekee kustannustehokasta ja tarkoin kohdennettua viestintää itse valitsemilleen asiakkaille tai asiakasryhmille jälkimarkkinointia unohtamatta.

Monipuolisella kortilla useita eri tehtäviä Made in Kainuu -älykorttiin on mahdollista liittää esimerkiksi kulunvalvontaa, lounasliput, kuntosalien, kulttuuritapahtumien ja lätkämatsien kausikortit sekä monia muita toimintoja yritysten ja heidän asiakkaittensa tarpeiden mukaan. Uusia korttiin liitettäviä toimialariippumattomia palvelumalleja kehitetään koko ajan lisää.

- Tällä hetkellä liikkeellä 25 000 ilmaista älykorttia - Kortti helpottaa Invoice –kauppaa joka rinnastettavissa Taxfree –kauppaan - Korttia jakavat kortissa mukana olevat yritykset ja kohteet - Mainontaa: mm. Finnairin ja VR:n lehdet, Radiomainonta, sähköinen mainonta, www, some, julisteet - Kortin mahdollistaman yhteismarkkinoinnin piirissä on jo yli 50 yritystä/kohdetta - Kohteet keräävät ja käyttävät markkinoinnis saan vain omaa asiakasrekisteriään - Alueen yhteinen oma kortti antaa yhtenevän kuvan markkina-alueesta ja antaa merkittä vää synergiaa markkinointiin - Kanta-asiakaskortti, kausikortti, etuja ja palveluja mahdollistava kortti

Tietoa palvelusta: www.seamchip.fi www.madeinkainuu.com KYSY LISÄÄ IdeaVoima Oy Kari Kyllönen p. 045 104 9650, kari@ideavoima.fi Made in Kainuu Teemu Ojalehto, koordinaattori p. 044 5514 563, teemu.ojalehto@kainuunetu.fi Lisätietoa Paltamossa Paltamon kunnan hankkeet Kari Heikkinen, hankekoordinaattori p. 045 1311 355, kari@merci.fi

2013


8

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kesällä Paltamossa!

Kirpputori Putiikista uutta ja käytettyä edulliseen hintaan!

Maaliskuusta alkaen toiminut Kirpputori Putiikki tarjoaa asiakkailleen edullisia kirpputoripaikkoja viikkovuokraa vastaan, sekä uusia, että käytettyjä tuotteita laidasta laitaan. Liikkeen sijainti on ihanteellinen; heti Ouluntieltä kylälle kääntyessä ensimmäinen rakennus oikealla. Uudet tuotteet ovat liikkeen yrittäjän Sami Petroffin itsensä maahantuomia näppäriä pikkutarvikkeita kotiin ja puutarhaan. - Keraamiset, kestävät paistinpannut ovat olleet viimeaikojen hittituote. Kattiloita ja muita kodintarvikkeita löytyy myös, sekä kenkiä, sukkia, vaatteita, paristoja, aurinkolaseja, meikkejä, hajuvesiä….täällä on vaikka mitä uutta edullisesti, kannattaa tulla tutustumaan, vinkkaa Sami. Kirpputoripuolella on asiakkaiden tuomia käytettyjä mutta hyväkuntoisia vaatteita aikuisille ja lapsille, kirjoja, pelejä, dvd-levyjä, astioita, leluja ja koriste-esineitä. Kierrätystä parhaimmillaan! Valikoima vaihtuu ja uusiutuu vähän väliä, aivan ostajien ja myyjien innokkuuden mukaan. Ostokset voi maksaa liikkeessä pankkikortilla. - Lisäksi myymme provisioperiaatteella asiakkaiden uusia tuotteita, tällä hetkellä myynnissä on mm. mattoja. Tuotteiden katselun lomassa voi ostaa ja nauttia myös kahvia kahvipisteestämme. Toivomme luonnollisesti, että asiakkaat löytävät meidät vielä paremmin. Nyt asiakaskunta koostuu pääosin aikuisista, nuoret eivät ole vielä ilmeisesti löytäneet meitä, Sami kertoo.

Ketkä: Niemi Timo ja Sirpa, koira Simo Antero Milloin hankitte loma-asunnon Paltamosta ja miksi? - Hankimme loma-asunnon vuonna 1999, halusimme muuttaa viikko-osakkeet Katinkullasta kokonaan omaan käyttöön olevaan kesäasuntoon. Viikkosysteemi ei sopinut meille, kun emme aina tienneet etukäteen tarkalleen loma-aikoja. Golf-kenttä ja Oulujärven maisemat houkuttelivat. Kuinka kauan vietätte aikaa loma-asunnollanne ja mitä teette siellä pääasiassa? - Pari kuukautta vuodessa, golfia pelaten, syksyllä marjastaen ja sienestäen. Kalastelu jäänyt nykyisin ammatti-ihmisille, eli Manamansalon kalasataman varaan. Lisäksi meillä on Paltamossa rakennettu, kaveriporukassa suunniteltu, kelluva sauna, jossa tulee saunottua kesäkaudella ahkerasti mökkiläisten kesken Oulujärven aalloilla. Simo Anterokin on hankittu kaveriksi Paltamosta 13 vuotta sitten.

Millaisia palveluja tai tapahtumia te haluaisitte paikkakunnalle? - Palvelut ovat mielestämme aivan riittävät ja mitään kummempia tapahtumia emme kaipaa, koska aika kesäisin menee keskenämme tai ystävien kanssa harrastaessa ja lomaillessa. Mikä on mielestänne parasta Paltamossa? - Parasta on ehdottomasti Oulujärvi kokonaisuudessaan sekä ympäröivä luonto. Hyvää on myös paikkakunnan mainiot jätteiden lajittelupisteet. Ikävää on nähdä paikkakunnan kuihtuminen asukasluvun vähentyessä. Tämähän ei koske pelkästään Paltamoa vaan koko maaseutua Suomessa.

Kirpputori Putiikki on avoinna ma - pe klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-17. Samassa rakennuksessa kirpputorin kanssa on myös Pub Wet Dog, joka palvelee asiakkaita A-oikeuksin perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Timo ja Simo Antero. Kuinka Paltamo on mielestänne muuttunut sinä aikana, jona olette olleet täällä? - Suurimmat muutokset, jotka itse olemme havainneet, ovat varmaan R-kioskin häviäminen ja uuden hienon golfklubin valmistuminen.

Sirpa ja kalasaalis Oulujärven rannalla.

Suosittelisitteko Paltamoa asuin- tai lomapaikaksi ystävillenne? - Lomapaikaksi kyllä! Suomen kesä on aina kokemisen arvoinen! Itse vietämme talvet Espanjassa, joten ajatus koko vuodesta Suomessa tai Paltamossa ei houkuttele suosittelemaan asuinpaikaksi pitkän, kylmän ja pimeän talven vuoksi.


9

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Eilisen lapset ja Leikityt lelut – näyttely Tervan tiellä dennut, että minullakin oli tuollainen lelu, kun olin pieni. Päärakennuksen näyttelypirtissä lapsuudenlöytäjä kohtaa noin 1000 kipsiteoksen kokoelman. Vanhimmat ”lapset” ovat 1900 – luvun alkupuolelta ja nuorimmat 1960 –luvulta. Yli 100 – vuotiaan kipsitytön hymy kertoo sitä ajatonta aikaa, joka oli silloin, kun tervansoutajat toivat paluumatkalla Oulusta kotiin tuliaisia. Voi vain kuvitella sitä ihmetystä ja riemua, kun tuollainen teos tuotiin kotiin. Yleensähän nämä olivat herrasväen koristeita, mutta joskus mökin Matti tai Maijakin saattoi saada sellaisen isän tervatuliaisina tai laukkukauppiaan kapsäkistä idän aarteina Venäjältä.

Paltamon Metelissä, n. 100 m valtatie 22:lta golfkeskuksen suuntaan kulkiessaan, päätyy ympäristöteos Venemetsän äärelle. Sen ohi jatkaessaan saapuu suuren punaisen talon, entisen kanttorilan, nykyisen lelutalon pihapiiriin. Kesäkulkija kohtaa Heppatallin, Nukketalon, Leikityt lelut -aitan ja Nallemajan 100 – vuotiaassa, nostalgisessa pihapiirissä. Kuten nuo nimetkin kertovat, kyseiset vanhat hellityt ja leikityt lelut ovat saaneet vanhuudenkotinsa kyseisistä pikkutaloista. Moni iäkäs näyttelyvieras on ”lapsuudenlöytöretkellään” to-

Eija ja Tapani Homasen 36 vuoden aikana keräämät kokoelmat ovat nähtävänä heinäkuun ajan, 1.-27.7., tiistaista sunnuntaihin klo 12-18, Metelin Kanervassa, Golftie 3. Pääsymaksu on 3 €.

• Moottorisahat • Raivaussahat • Ruohonleikkurit • Perämoottorit • Mopot • Huolto ja varaosat

Kuvat: Hannele Karppinen

Näyttely on osa valtakunnallisesti palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta. Näyttelyn järjestää Meteli seis. ry, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi. Meteli seis. ry

Kipsipatsasnäyttely koostuu monista osioista

www.motorec.fi

Honkakuja 4 • Paltamo

) 050 555 2780

Kanervan pihaan tullessa voi tutustua Tapani Homasen ympäristötaideteokseen Tervahanhet.

* motorec@gmail.com


10

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Paltamon Yölinnunkuruun luonnonsuojelualue Paltamon Kivesvaaralla sijaitsevaan Yölinnunkuruun perustetaan luonnonsuojelualue. Maanomistaja UPM-Kymmene Oyj on tarjonnut Yölinnunkurusta suojelualueeksi noin 51 hehtaarin kokoisen määräalan. Kainuun ELY-keskus on tehnyt päätöksen luonnonsuojelualueen perustamisesta. Suojelualue perustetaan osana vapaaehtoista METSO-ohjelmaa, johon voi tarjota monimuotoisia luonnonsuojelullisesti erityisen arvokkaita metsäalueita. Ohjelma jatkuu ainakin vuoteen 2020 asti ja sen turvin rauhoitetaan luonnoltaan arvokkaita metsäalueita eri puolilla maata. UPM on pitänyt Yölinnunkurua jo pitkään opetus- ja luontokohteena, minkä vuoksi alueen metsät on säästetty hakkuilta. Rauhoitettava Yölinnunkuru sijaitsee Paltamon Keräsenvaaran rinteessä noin kaksi kilometriä Kivesvaaran entisestä hiihtokeskuksesta idän suuntaan. Luontoarvoiltaan alue on monipuolinen: Yölinnunkurussa on muun muassa jyrkänteitä, kallioiden lakia, lehtoa, puronotkoja, noroja, lähteitä, reheviä painanteita, lettosuota ja runsaasti lahopuuta sisältäviä kangasmetsiä. Lähes luonnontilaisena säilyneessä metsässä on monia harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Yölinnunkuru on merkittävä virkistysalueena sekä opetus- ja tutkimuskohteena. Yölinnunkuruun suunnitellaan parhaillaan retkeilyreittiä Paltamon kunnan vetämässä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittamassa hankkeessa. Reitti olisi osa laajempaa Kivesvaaran retkeilyreittiverkostoa. Metsäinen Yölinnunkuru täydentää hyvin seudun retkikohteita ja suojelualueverkkoa, jossa on entuudestaan mm. muutamia reheviä soita ja lehtoa. Luonnonsuojelualueella saa poimia marjoja ja hyötysieniä, metsästää lain mukaisesti, rakentaa ELY-keskuksen hyväksymiä retkeilyreittejä sekä tieteellisiä tai opetustarkoituksia varten ottaa eläimiä ja kasveja sekä kivennäisnäytteitä ELY-keskuksen luvalla. Kiellettyä on muun muassa hakata tai lannoittaa metsää, tehdä tulta tai leiriytyä, liikkua moottoriajoneuvoilla, suunnistaa tai muutoin liikkua kilpailumielessä.

Lisätietoja: Kainuun ELY-keskus, ylitarkastaja Marja Manninen, p. 029 502 3813 Paltamon kunta, hankekoordinaattori Kari Heikkinen, p. 045 1311 355 (retkeilyreitti) UPM-Kymmene Oyj, maankäyttöasiantuntija Lauri Huttunen p. 040 6738260

- Rakennustarvikkeita, neuvoja ja paljon muuta Kle-man Raudan pihassa on täysi tohina jo aamusta. Mökkiläiset ovat palanneet mökeilleen, ja kevät saa omakotiasujankin sormet syyhyämään pieneen remonttiin tai maalausurakkaan. Vuonna 1991 perustettu Kle-Man Rauta on toiminut Valontiellä vuodesta 2001 ja rakennustarvikemyynti on kasvanut hitaasti mutta varmasti joka vuosi. Yrittäjät Jorma Klemetti ja hänen tyttärensä Tiina Kurkinen palvelevat ripeästi ja asiantuntevasti niin remonttireiskat kuin –raijatkin. Kaupasta löytyvät kaikki tarpeellinen rakentamiseen ja remontointiin: perustustarvikkeet, eristeet, puutavarat, sähkötarvikkeet, lvi-tuotteet, jätevesijärjestelmät, maalit, työkalut, sisustustarvikkeet ja jopa leluja pikkuväelle. Uutena tuotevalikoimiin on tullut sähköisiä pienkoneita, mm. imuri ja kahvinkeitin löytyvät suoraan hyllystä muiden pienkoneiden lisäksi. - Myynti painottuu asiakasmääriltään kevääseen ja kesään. Mökkiläisten tuleminen näkyy aina ja lisäksi asiakkaita tulee nyt laajemmalta alueelta kuin ennen aina Puolankaa, Hyrynsalmea ja Ristijärveä myöten, Jorma toteaa. Kiristyvät rakennusmääräykset saavat rautakauppiaatkin pysymään aina ajan hermolla.

- Koko ajan on seurattava, mitä uutta sillä puolella tapahtuu ja päivitettävä myyntivalikoimaa aina sen mukaan, huomauttaa Jorma. Loma-asukkaat ovat löytäneet kiitettävästi kaupan palvelut. - Mökkiläisille on tärkeää asioimisen helppous. Talvella pyöritämme liikettä isän kanssa kaksin, mutta kesällä meitä on kolme enemmän, että saamme asiakkaat palvelluiksi mahdollisimman hyvin. Verrattuna isoihin kauppoihin myyjän saa meillä helposti kiinni ja kaikki tarvikkeet voi ostaa, maksaa ja lastata siinä samassa, ja jos joku tarvitsee kuljetuksen tavaroille, sekin onnistuu, joko omalla kalustolla sovittuna aikana tai sitten yhteistyössä Kainuun Soran kuljetuskaluston kanssa, Tiina kertoo. Tiina on siirtymässä liikkeen vetovastuuseen jossain vaiheessa, eikä muutos pelota. - Olen pyörinyt näiden tarvikkeiden kanssa käytännössä pienen ikäni, joten mitään uutta ja ihmeellistä ei ole tulossa, hän nauraa. - Kunhan lapset ovat myöhemmin hiukan isompia ja isä haluaa siirtyä eläkkeelle on asia ajankohtainen. Siihen asti pörräämme täällä yhdessä hyvässä yhteishengessä. Kle-Man Rauta Ky palvelee ma-pe klo 7-17 ja la klo 8-13.


11

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Jarin Kone ja Korjaus aloitti Karjalanvaaralla

Paltamon Sydän sykkii tarmokkaasti eteenpäin Upea rakennus, upealla paikalla, mahtavilla maisemilla…näin on helppo kuvailla ravintola Paltamon Sydäntä. Arkkitehtonisesti mielenkiintoisessa rakennuksessa on paljon suuria ikkunoita, joista avautuu avara maisema Oulujärven Paltaselälle ja ympäristöön. Satoi tai paistoi, maisema on nautittava. Nautittavaa riittää myös Paltamon Sydämen palveluissa. A-oikeudet omaava ravintola palvelee syyskuulle asti joka päivä tarjoten ruokaa ja juomaa niin isoille kuin pienillekin asiakkaille. Lounasta tarjoillaan päivittäin klo 11-16. Ravintolan uusi yrittäjä, rautaisen ammattitaidon alalta omaava Pentti Heikura on innoissaan paikasta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Hän on työskennellyt viimeiset 12 vuotta Vuokatinrinteiden ravintolatoimenjohtajana mutta kesä kuuluu nyt tiiviisti Paltamossa. - Ihastuin ensin maisemaan ja ympäristöön, totta kai. Lisäksi näen palveluiden kehittämisessä runsaasti potentiaalia, eikä kentän vilkas kilpailukausikaan ole pahitteeksi. Äitienpäivänä järjestimme lounaan, jonka asiakasmäärä oli jo aivan kuin ravintolassa tulee ollakin, hän toteaa tyytyväisenä. Paltamon Sydämessä hoidetaan ravintolapalveluiden lisäksi myös asuntovaunualueen paikkavuokraukset, alueen mökkimajoitusvaraukset ja golffareille caddiemaster-palvelut sekä Pro Shop. Tulevalle kesälle Heikuralla on jo selvät visiot: - Haluamme tehdä itsemme tunnetuksi kesän aikana laajalle yleisölle. Tämähän on mahtava paikka näköaloineen piipahtaa kahvikupposella, jäätelöllä tai ruokailemassa. Viikonloppuisin on tarkoituksenamme pitää ravintolaa myöhempään auki ja alakertaan on

tulossa mm. karaokeillat. Kuhakunkun aikaan heinäkuussa pidetään tietysti kunnon partyt bändeineen. Kesän ruokalista on jo valmiina, kesäisen kevyttä ja edullista syötävää lapsiakaan unohtamatta. Lisäksi järjestämme mielellämme perhejuhlia ym. yksityistilaisuuksia mutta niiden ajankohta painottuu luonnollisesti iltoihin ravintolan muiden toimintojen vuoksi. Alakerrassa on myös kokous- ja saunatilat. Tilavuokraa esim. kokoustiloista ei peritä erikseen, mikäli kokoukseen tilataan myös tarjoiluita. Yrityksellä on runsaasti erilaisia palveluita, aikooko yrittäjä ehtiä kaikkeen itse? - Ei sentään, kesäkaudella meitä vilisee keskimäärin täällä noin kymmenkunta henkilöä erilaisissa - ja eripituisissa työtehtävissä. Talvikautta en ole vielä oikeastaan suunnitellut, mutta jos tarvetta löytyy, voin pitää paikkaa auki pikkujouluaikana tilausravintolaperiaatteella. Toivotan kaikki paikalliset asukkaat, loma-asukkaat, golfaajat ja matkailijat, pikkuväkeä unohtamatta, tervetulleiksi nauttimaan palveluistamme! Pentti Heikura

Korjaamo aloitti toimintansa aprillipäivänä tänä vuonna. Jari Korhoselle yrittäjyys on kypsynyt pikkuhiljaa vuosien saatossa. Hän on pienestä pitäen nauttinut kädet öljyssä ja konerasvassa touhuamisesta. - Vanhempieni ollessa töissä, minua hoiti kirkonkylällä Urho Karvonen, jolla oli oma konepaja. Hän teki raudasta ihan mitä vain ja se oli pienestä pojasta todella mielenkiintoista. Siitä kai se on sitten lähtenyt.16-vuotiaana hommasin itselleni oman traktorin, ja pitihän niitä peltoautojakin olla, ennen kuin sain ajokortin. Niitä koneita tuli sitten tietysti korjailtua ja tutkittua. Olen aina nauttinut käsillä tekemisestä ja ajatus pelkistä paperitöistä ei ole koskaan iskenyt minulla tulta, hän kertoo. Lukion jälkeen hän opiskeli yhdistelmäajoneuvokuljettajan tutkinnon ja siitä opiskelu jatkui koneteknikoksi ja insinööriksi saakka. Koulutuksen jälkeen aika kului palkkatöissä mm. varaosamyyjänä ja maanrakennusyrityksessä. Hallin hän rakensi alun perin omaan harrastuskäyttöön mutta sitten korjauspyyntöjä alkoi tulla siihen malliin, että oma yritys oli hyvä vaihtoehto. - Nyt kun muutama kuukausi on mennyt niin joka päivälle on riittänyt töitä, se valaa uskoa myös tulevaisuuteen. Pitkän aikavälin tavoitteena on saada yritys sille mallille, että voisi tarjota vaikka palkkatöitä aikanaan jälkikasvulle. Korjaamossa korjataan ja huolletaan autoja, traktoreita, kuorma-autoja ja maanrakennuskoneita. - Isommat koneet voin käydä korjaamassa ja huoltamassa asiakkaan luona. Lisäksi minulla on autotraileri, jolla voin noutaa korjattavan auton tarvittaessa korjaamolle. Yritys tarjoaa myös tienhuoltotöitä yksityisille ja tiekunnille omalla kalustolla ja kaivutöitä omalla kaivinkoneella lähialueelle. - Palveluun kuuluu myös talkkaritoiminta, eli jos kotona tai mökillä on pientä korjattavaa tai huoltotöitä, niin homma hoidetaan. Jarin tavoittaa osoitteesta Hukkalantie 13 B ja numerosta 050 067 5543. Ennen kuin tuot korjattavaa, kannattaa pirauttaa ja varmistaa yrittäjän paikallaolo.


12

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kimppakeinussa mm. Samuel, Minessa, Samuli ja Mikael, vauhtia antamassa perhepäivähoitajat Leena Huusko ja Sirpa Moilanen.

Lahjomaton lapsiraati testasi uuden leikkipuiston Testasimme viime kesänä valmistunutta leikkipuistoa asiakasnäkökulmasta viileänä toukokuun aamuna yhdessä Paltamon perhepäivähoitajien ja heidän pienten asiakkaidensa kanssa. Lapset olivat 1 – 4 vuoden ikäisiä. Leikkipuisto saatiin keskustaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Paltamon osaston aktiivisten jäsenten ansiosta, he tekivät aloitteen asiasta kunnalle. Suurimmalle osalle lapsista tämä leikkipuisto oli aivan uusi kokemus, osa oli ehtinyt testaamaan puiston laitteita jo viime kesänä vanhempiensa kanssa. Suurinta jännitystä ja mielenkiintoa herätti tietysti hurja vaijerirata mutta se oli vielä näin pienille vaikeasti käytettävissä, joten siirryimme suosiolla puiston muiden laitteiden pariin. Liukumäki oli pop, totesimme kuitenkin, että kurahousuilla ei saanut aivan parasta mahdollista liukua aikaan. Pienimmät laskivat mäen vatsallaan, jalat edellä ja tämäkin liuku-

tapa toimi oikein hyvin. Tärkeintä oli malttaa odottaa, että edellä mennyt laskija oli ehtinyt alta pois. Kimppahyrrässä oli kiva pyöriä jonkin aikaa hoitajan valvonnassa ja siinä sai oikein vauhdikkaita pyörähdyksiä, kunnes pienimpiä (ja kirjoittajaa touhua katsellessa) alkoi oikeasti hiukan pyörryttää. Keinut saivat testaajien vankkumattoman hyväksynnän. Kimppakeinu toimi hyvin myös tämän ikäisillä, ja parikeinussa pystyi keinumaan vaikka yksin. Parikeinua testanneet Kalle 4 v ja Joopi 3 v saivat parikeinussakin hyvät vauhdit. Kallen mielestä tosin vaijerirata on leikkipuiston ehdoton ykköslaite. Hän oli ehtinyt testaamaan sitä myös aiemmin vanhempiensa kanssa. Yleisarvioina voi sanoa, että puisto on onnistunut niin sijainniltaan, siistiltä ulkoasultaan kuin laitteiltaankin. Laitteet ovat värikkäitä, tukevia, turvallisen oloisia ja mielenkiintoisia sekä palvelevat hyvin eri-ikäisiä leikkijöitä. Sivustakatsojille ja valvojille on penkkejä touhujen seuraamista varten. Raati suosittelee puistoa niin vakituisille asukkaille kuin matkailijoillekin. Leikkisää kesää!

Joopi 3 v ja Kalle 4v saivat hyvät vauhdit parikeinuun.


13

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Me muuttajat– vuosi Paltamossa Saastamoiset muuttivat reilu vuosi sitten Paltamoon. Vaimo Virva on apteekkari Paltamon Apteekissa, Jyri toimii proviisorina samassa apteekissa. Perheeseen kuuluvat lisäksi Pauliina-tytär ja Jekku-koira.

Huhtikuussa 2013 muuttokonttimme saapui Kiehimänvaaralle ja loput tavarat pikku hiljaa ennen juhannusta. Kesä kului banaanilaatikoita availlen ja tavaralle paikkaa etsien. Teimme hieman remonttia, ja ehdimme jopa nauttia kesästäkin. Vuosi Paltamossa on hurahtanut ohitse mielettömän nopeasti. Uusi työpaikka ja koti ovat muokanneet elämäämme paljon. Pauliina ja minä jatkamme soittamista Kajaanin puhallinorkesterissa. Matka harjoituksiin on hieman pitempi kuin Mikkelin aikana, mutta ei mitenkään kohtuuton. Olemme aina liikkuneet luonnossa, luonnon läheisyys onkin Paltamon parasta antia. Pääsimme Hukkalan Erään, jonka metsästysalueet alkavat aivan kotiovelta. Sienipaikat ja marikot ovat vielä hieman hakusessa, mutta viime syksynä ehdimme löytää jo sen verran, että huolta ei ole. Samoin riistan ma-

kuunkin on päästy, vaikka koiramme Jekku onkin jänisten kanssa aloittelija. Vesi kaikkinensa on toinen tärkeä asia perheellemme. ”Kainuun meri” olikin yksi tärkeä tekijä valitessamme aluetta, minne muuttaa. Veneilemme mielellämme, tosin viime kesänä emme ehtineet järvelle niin usein kuin olisimme halunneet. Tänä kesänä on tarkoitus panostaa veneilyyn enemmän, Kuhakunkkuunkin täytyy osallistua. Olemme harrastaneet pitkään myös laitesukellusta. Valitettavasti Oulujärvi ei ole mitenkään kirkasvetinen ja se on myös sukelluskohteena aika matala. Onneksi pienempiä kirkasvetisiä järviä on lähettyvillä runsaasti. Talviaikaan olemme olleet ahkerasti uimassa Kaukavedessä, jossa laitesukeltajilla on oma hallivuoro. Ihmiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Ihan kaikkien nimiä ei tietenkään kerralla voi oppia, mutta pikku hiljaa alamme ehkä erottaa kuka kukin on. Olemme päässeet mukaan paikallisen partiolippukunnan Vaarojen vaeltajien toimintaan ja odottelemme kovasti kesän leiriä. Syksyllä Virva aloittaa uuden sudenpentulauman vetämisen, jotta lippukunnan elämä saa jatkoa. Aikuisista vetäjistä on iso pula ja kaikkia tarvitaan mukaan toimintaan. Viime syksynä perustettiin

Paltamoon myös Partioklubi, joka on tarkoitettu nimenomaan partiolaisten vanhemmille tai muuten vain aikuisille partiolaisille. Aikuisillakin voi olla partiohauskaa ja partioklubi on juuri sitä. Surullista on se, että täällä oloaikanamme on palvelutarjonta vähentynyt. Jokaisen liikkeen poistuminen poistaa työpaikkoja ja muutenkin köyhdyttää kylää. Samoin terveydenhuollon palvelujen väheneminen huolestuttaa. Meidän kaikkien paltamolaisten on syytä kiinnittää tähän huomiota. Jos esimerkiksi ruokaostokset tehdään isoissa marketeissa kaupungissa, vaikuttaa se väistämättä paikallisten liikkeiden tarjontaan ja elinvoimaan. Mitä uutta tänne muutto on tuonut meille? Ainakin olemme saaneet paljon uusia ystäviä. Uutta meille on myös se, että toimimme Paltamon Yrittäjissä ja Leijonissa. Saimme myös perustettua Paltamon oman viinikerhon. Pitää olla itse aktiivinen ja lähteä kaikkeen toimintaan mukaan, vain siten oppii tuntemaan kylän ihmisiä. Kiitos kun olette ottaneet meidät mukavasti vastaan! Jyri Saastamoinen

Pauliina, Jyri ja Virva Saastamoinen sekä Jekku-koira. Perhe on koolla Kainuun asutuksen muistomerkillä upeissa kotimaisemissa.


14

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Jäähilekontti kalastajille Metelinniemen venesatamaan 2014 Paltamoon toteutetaan jäähileasema kalastajien käyttöön. Jäähileaseman välittömään yhteyteen pyritään saamaan myös kalakontti, jonka kautta on mahdollisuus saada kalat kuluttajille tuoreena. Samalla kunnostetaan venesatamaan uusi veneenlaskupaikka, joka on kalastajien käytössä. Jäähileasema ja mahdollinen kalakontti -kompleksi ovat osa suurempaa alueen kehittämiseen liittyvää kokonaisuutta, jossa tavoitteena on Paltamon alueen elinkeino- ja asumisrakenteen eheyttäminen. Hilekontin käyttäjät voivat lunastaa panttimaksua vastaan avaimen, jolloin hileiden haku on mahdollista 24 tuntia vuorokaudessa. Kun hilekontti valmistuu, annetaan käyttäjille koulutus hileiden käyttöön kalan tuoreuden säilyttämiseksi. Lisäksi syksyllä järjestetään kalailta, jossa puhutaan ja ideoidaan tarkemmin Paltamon alueen kalastusasioita. HANKKEEN RAHOITUS JA HALLINNOINTI Hankerahoitus: Kainuun ja Koillismaan Kalaleader Omarahoitus: Paltamon I ja II kalavesien osakaskunnat Hankkeen hallinnoija: Paltamon kunta

Lisätietoa: Kari Heikkinen hankekoordinaattori, Paltamon kunta Puhelin: 045 1311 355 Sähköposti: kari@merci.fi

Hyvätapainen moottoripyöräjengi Liekkilogotakeissa Paltamossa pörräävät kerholaiset ovat kaukana tiedotusvälineiden uutisoimista hurjista moottoripyöräkerhoista ja edistävät jäseniään ja sidosryhmiään hyviin liikennetapoihin. Ja mopedillakin pääsee mukaan! Mc Tervanpolttajat Paltamo Ry perustettiin keväällä 2013. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää moottoripyörä- ja mopediharrastusta sekä kouluttaa jäsenistöään ja sidosryhmiään hyviin liikennetapoihin. Samalla yhdistys antaa jäsenilleen mahdollisuuden keskinäiseen ajatustenvaihtoon moottoripyöräilystä erilaisten kokoontumisten ja illanviettojen muodossa, sekä auttaa ja antaa neuvoja pyörien käytöstä ja huollosta. Yhdistys järjestää myös ajokaudella kokoontumisajoja kaksi kertaa viikossa eri kohteisiin. Mistä idea Paltamon omaan moottoripyöräkerhoon, puheenjohtaja Veijo Sutinen? Muutama paikallinen motoristi sai idean kerhoon iltaa istuessaan. Tuumittiin, että olisi hyvä koota motoristit yhteen Paltamossa, ja

vaihtaa kerhon puitteissa ajatuksia ja järjestää yhteisajoja. Mihin kokoontumisajonne ovat suuntautuneet tähän mennessä? Lähialueille ja lähikuntiin, meillä on viikoittaisia ajoja ja sitten muutamia pidempiä reissuja aina kauden aikana. Säännöissänne mainitaan, että myös mopedinomistajat voivat liittyä jäseniksi, montako heitä tällä hetkellä on? Tällä hetkellä ei heitä vielä valitettavasti ole, heille pitäisi olla varmaan kerhossa oma vetäjä, että saataisiin heidätkin innostettua paremmin mukaan. Mutta kuten säännöissä on mainittu, he ovat tervetulleita mukaan. Nimenne on tervanpolttajat, mistä idea nimeen tuli? Paltamo on vanha tervapitäjä, siitä se idea lähti. Täällä on aikoinaan ollut paljon tervahautoja, ja täältä on viety tervaa Oulujärveä pitkin Ouluun ja sieltä edelleen maailmalle. Ja koska olemme tervanpolttajia, niin liekit kuuluvat tietysti asiaan.

Kaikki kesään KIPASTA! Lelut ja pelit Auto-, maasto- ja venekartat Kirjoista tietoa ja viihdettä Askartelu- ja taidetarvikkeista tekemisen riemua.

Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net


15

Sienestä Oy muutti Paltamoon

Sienestä Oy on vuonna 2009 perustettu yritys, joka ostaa, jalostaa ja myy metsäsieniä, marjoja ja muita luonnontuotteita. Asiakkaina ovat pääasiassa ravintolat, osa tuotteista menee myös vientiin. Yrittäjinä toimivat Esko Holopainen ja Pasi Laurila. Esko Holopainen myhäilee tyytyväisenä hulppeissa, reilun 700 m² tuotantotiloissa Kontiomäellä. Haastattelua tehtäessä toukokuussa tilat ovat vielä tyhjät ja niissä tehdään kunnostus- ja sähkötöitä. Seuraavaksi ovat vuorossa koneiden ja laitteiden asennukset. - Kaiken pitäisi olla kunnossa kesäkuun alussa, jolloin voimme aloittaa korvasienten vastaanoton. Syynä Vaalasta Paltamoon muuttamiseemme ovat juuri tilat, täällä on neliöitä tarpeeksi volyymitarpeemme tyydyttämiseksi ja kylmätilat jo valmiina. Tilojen ollessa kunnossa, aloitamme heti uusien poimijoiden koulutuksen ja rekrytoinnin, saadaksemme lähialueelta tarpeeksi raaka-aineita. Paltamon aluehan on hyvää sienialuetta, joten siltäkin osin paikkavalintamme on mielestäni onnistunut. Poimijaksi sopivat mainiosti myös loma-asukkaat, joilla on halua ja viitseliäisyyttä lisäansioihin. Holopainen on koulutukseltaan keittiömestari, joten hän tietää, millaisia tuotteita ravintolat haluavat. - Tuotteemme ovat ns. ravintolavalmiiksi jalostettuja eli esim. korvasienet ovat valmiiksi ryöpättyjä, tatteja saa viipaleina, lohkoina ja kuutiona sekä pienet kokonaisina pakastettuina, myös suppilovahverot pakastetaan kokonaisina. Lisäksi meillä on tuotevalikoimassamme rouskuja sekä etikka- että suolaliemessä. Tuotteissamme mainitaan myös aina poimija säilykkeitä lukuun ottamatta, sekä poimintapaikka- tai alue. Tämä asettaa vaatimuksia myös poimijoille. Heidän pitää tietää millaisesta sienestä saa mitäkin tuotetta, ja hintaluokittelu tapahtuu sienissä sen mukaan. Luonnollisesti sienten tulee olla myös oikein poimittuja, käsiteltyjä ja puhtaita.

Marjoja ostamme vain sen verran, mitä asiakkaamme tilaavat ja niissä on laatukriteereinä se, että marjat ovat käsin poimittuja, roskattomia ja varmasti kypsiä. Ravintoloille ei ole mitään iloa raaoista marjoista, koska niiden maku ja rakenne ovat huonoja. Sienestä Oy ei aio keskittyä uusissa tiloissaan pelkästään sieniin ja marjoihin, vaan yrittäjällä on runsaasti ideoita myös tilojen muusta hyödyntämisestä. - Näissä tiloissa voimme laajentaa tuotantoa myös lähiruokaan, ennen kaikkea erilaisiin liha- ja kalatuotteisiin. Tässä voisi toimia hyvin pienlogistiikkakeskus myös muille alueen tuottajille.

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Ihannetilanne olisi esim. kalojen suhteen, että ne saisi toimitettua pyyntituoreena ravintoloihin. Oulujärven kuhahan on jo tunnettu tuotenimi Etelä-Suomea myöten. Lisäksi kalatuotteissa voisi olla erikoiseriä esim. talvella madetta, keväällä norssia jne. Tuotevalikoimaa voisi laajentaa koskemaan myös makusiirappeja esim. kuusenkerkästä ja villiyrttejä jalostettuna. Tärkeintä tuotetta suunniteltaessa on, että asiakas saa tuotetta tarvittavan määrän halutessaan katkeamattomasti. Tuote häviää ruokalistoilta nopeasti, mikäli sen saatavuus ei ole taattu, toteaa Esko Holopainen.

Esko Holopainen

Kesäntekijä Paltamossa! AVOINNA KESÄISIN MA-LA 7-21 SU 10-21 TERVETULOA!

Puolangantie 11 • 88300 Paltamo p. 0400-250760


16

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kahvila ja infopiste jokirantaan Kaunis jokirannassa oleva Eino Leino-puisto saadaan toivottavasti tehokäyttöön, kun Eurojopi avaa jokirannassa kahvilan ja kaikkien käytössä olevan harrastehuoneen sekä matkailijoiden infopisteen. Toiminnasta vastaava Suvi Väisänen valottaa tulevaa kesää: - Palvelemme kahvilassa ja toimimme infopisteenä matkailijoille, mutta tarkoituksena on olla paljon enemmän. Pyrimme toteuttamaan jo maailmalla tutuksi tullutta olohuone-ideaa, jossa yritys tarjoaa omien palvelujensa lisäksi yhteisöllisyyttä ja rentoa oleskelua harrasteiden parissa. Tahdomme, että tästä rakennuksesta ja puistoalueesta tulee sekä paikallisten että matkailijoiden yhteinen matalan kynnyksen oleskelu- ja harrastetila. Ympärillä on loistava viheralue, kauniista rantamaisemasta puhumattakaan! Meiltä voi mm. lainata erilaisia nurmikkopelejä yhdessäoloon tai ostaa kupillisen kahvia ja tutustua vaikka kukkapuistoon tai rantaraittiin. - Meillä on jo nyt yhteistyötä yhdistysten ja yritysten kanssa, joten he voivat tulla alueelle esittelemään tuotteitaan tai esim. jotain liikuntatai harrastelajia sovittuina päivinä. Lisäksi tarkoitus on järjestää myös omia teematapahtumia, brunsseja, piknikkejä ym. vastaavaa. Yksin emme tietenkään pysty kaikkea toteuttamaan, joten tässäkin tarvitaan yhteisöllisyyttä, siksi otamme mielellään kumppaneita järjestämään toimintaa alueelle. Joten toivon, että yritykset ja yhteisöt, joilla on jokin hyvä tapahtumaidea, ottaisivat yhteyttä ja voisimme tehdä tapahtumista totta. - Kahvilassa on luonnollisesti tarjolla kahvia, jäätelöä ja muita virvokkeita, sekä omia Jopin Kotileipomon tuotteita, lähiruokaideahan alkaa nyt iskeä itseään läpi myös Kainuussa, ja etenkin matkailijat ovat olleet aina kiinnostuneita paikkakunnan omista tuotteista. Rakennuksen ovet avataan asiakkaille maanantaina 16.6. klo 11.00. Avajaispäivänä palvellaan klo 19.00 saakka. Viralliset avajaiset oheistapahtumineen pidetään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Viikoittaiset aukioloajat www.eurojopi. fi ja www.paltamoon.com – sivustoilta, kahvilan infotauluista sekä paikallislehdestä.

Paltamolainen taimien istutuskone, innovaatio tehokkaaseen metsänistutukseen Paltamolaisten Jorma ja Antti Meriläisen omistamat yritykset M-Planter Oy ja M-Konetyö Oy ovat erikoistuneet metsänhoidon tarpeisiin. M-Planter Oy myy ja markkinoi keksimäänsä istutuskonetta, M-Konetyö Oy on puolestaan keskittynyt koneelliseen metsänistutukseen, metsänparannustöihin sekä maanrakennukseen. Istutuskoneen kehittämiseen ovat osallistuneet Meriläisten lisäksi perheen vävy Ari Haataja, joka työskentelee yrityksissä, näin ollen voidaankin puhua todellisesta sukuyrityksestä. Idea koneeseen kehittyi jo 2000-luvun alussa ja ensimmäinen prototyyppi valmistui 2006. Kehitystyöhön yritys sai tukea Oulujärvi Leaderilta ja UPM Metsältä, lisäksi kehitys- ja tutkimustyössä auttoi alusta alkaen myös Metla Suonenjoki. Vuonna 2008 kone oli tuotannossa myyntikunnossa. Istutuskoneita on Suomessa markkinoilla tällä hetkellä yhteensä kolmelta yritykseltä, joten markkinatilanne ja kilpailu on vielä kohtuullista. Koneellista istutusta puolestaan tekee Suomessa reilut 20 yrittäjää. - Laitteen ideana on tehostaa huomattavasti metsänistutusta. Laite on liitettävissä motoon tai kaivinkoneeseen, kerralla kaksipäiseen malliin saa taimia 240 kpl ja se istuttaa 2 tainta kerralla. Taimitelineessä on itsessään altakasteleva matto, joten taimet eivät ehdi kuivua istutettaessa, mikä parantaa taimen kasvuun lähtöä. Laite edellyttää minimissään 25 cm yhteiskorkeutta taimelta ja juuripaakulta, ja soveltuu parhaiten kuuselle ja männylle. Minipaakuille kone ei sovellu. Istutussyvyys on 12-15 cm ja syvyyttä voidaan

säätää 3 cm mekaanisesti. Itse istutustapahtuma kestää noin 3 sekuntia, ja koneessa on merkkivalo joka ilmaisee, kun istutustapahtuma on tehty, Antti Meriläinen kertoo. Kone hyödyntää mätäsistutusta, jossa koneen kynnet tekevät maapohjaan laikun, irronnut maa käännetään kaksinkerroin, taimi istutetaan mättääseen, ja maa taimen ympäriltä tiivistetään. Käännetyssä maassa mättään sisään jäävä hajoava maa-aines antaa ravinteita kasvavalle taimelle. Maaston muodosta riippuen koneesta voi käyttää molempia tai vain toista istutuspäätä laitteen kallistuksen avulla. Istutuskone on tekniikaltaan yksinkertainen ja kestävä, siinä ei hyödynnetä tietotekniikkaa. - Laitteesta on tehty myös yksipäinen malli, joka istuttaa yhden taimen kerrallaan ja johon menee kerralla 160 tainta. Kaksipäiseen laitteeseen olemme hakeneet patenttisuojan Suomeen ja Ruotsiin, rahoituksen ja apua saimme Keksintösäätiöltä. Laitteita on myyty ympäri Suomen vajaa parikymmentä kappaletta ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Laite on yhtä yksinkertainen kuin keksijänsä, joten se on toimintavarma ja sitä on helppo huoltaa ja korjata. Käyttöikää laitteelle voi luvata 15 - 20 vuotta. Verrattuna manuaaliseen istutukseen, koneellisen istutuksen pääasiallinen etu on nopeus, tasalaatuisuus ja taimien hyvä kasvuun lähtö. Meilläkin on tuolla nyt valmiina 40 000 tainta odottamassa istutusta. M-Konetyö tekee koneellisia istutuksia pääasiassa Paltamossa, Ristijärvellä sekä muilla lähialueilla hyödyntäen omaa istutuskonetta, Antti Meriläinen toteaa.


17

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

ASTU HUIPULLE

Majoitu mahtavissa maisemissa

Väylä-lehti

aidosti paltamolainen, ylpeästi nurkkakuntainen Paltamon oma viikoittain ilmestyvä sanomalehti Väylä on ilahduttanut lukijoitaan jo reilun 40 vuoden ajan. Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran marraskuussa 1973 ja Paltamon Kirjapaino Ky:n omistukseen lehti siirtyi 1997. Lehti siis myös painetaan samassa rakennuksessa kuin missä toimitus on. Lehti tunnustautuu puolueettomaksi ja puhtaasti Paltamon tai paikkakuntaan jollain tavoin linkittyvien tapahtumien ja uutisten välittäjäksi. Paltamon Kirjapainon osaomistaja ja lehden vastaava päätoimittaja Tuula Keränen valottaa toimintaa seuraavasti: - Tilaajat, ilmoitukset ja jutut ovat pienelle lehdelle elinehto, ilman niitä ei lehteä pysty tekemään. Välillä juttuja suorastaan pursuaa ja välillä lehden täyttö on taas vaikeampaa. Siksi otamme erittäin mielellämme juttuvinkkejä tapahtumista, merkkipäivistä ja muista paltamolaisten elämään liittyvistä asioista vastaan. Tilaajia meillä on paikallisista vakituisista asukkaista ja entisistä paltamolaisista loma-asukkaisiin. Loma-asukkaiden lehden tilausta helpottaa mahdollisuus määräaikaiseen tilaukseen, jonka voi tehdä aina alkaen kuukaudesta vuositilaukseen asti. Lomalla voi siis pysyä paikkakunnan tapahtumien hermolla tilaamalla lehden vain loma-ajaksi tai tekemällä osoitteenmuutoksen, vaikka vain jopa viikoksikin. - Lehdestä löytyy ajankohtaisten paikkakunnan uutisten lisäksi myös ilmoittajien mainoksia, tiedotuksia, kokouskutsuja. Väylän Kesälehteen kootaan vuosittain paikkakunnan kesän tapahtumat ja palvelut. Luonnollisesti meiltä löytyvät myös lehtien vanhat vuosikerrat, jos joku on kiinnostunut siitä, mitä aiemmin on paikkakunnalla tapahtunut. - Kirjapainoa työllistävät lehden painamisen lisäksi myös erilaiset tilaustyöt ja esim. keväällä ja kesällä raviohjelmien paino lähialueelle ja kauemmaksikin. Toimitamme ja kustannamme myös Vuolijoki-lehteä, sekin painetaan täällä. Lisäksi meillä on käytössämme pientöitä varten digipainotulostin. Työllistämme lehtien kanssa yhteensä 7 henkilöä, joista kaksi toimii painon puolella.

Lisätietoja Väylästä: www.paltamonkirjapaino.fi/vayla tai soittamalla puh. (08) 871 999 tai 040 7163 670. Samoihin numeroihin voi tehdä tilauksen, jättää ilmoituksen tai antaa juttuvinkin.

Laadukkaat lomamökit Näköalasauna Koe yö linnunpöntössä! Näköalakahvila avoinna: 18.6.-17.8.2014 • ti-su klo 11-17 Juhannuksena 20.-22.6.2014 suljettu

• Elämyskeskus•

www.jattilaisenmaa.fi Anja Homanen • 040 748 7391 Vesa Homanen • 044 565 6717 posti@jattilaisenmaa.fi

Kivesvaara Paltamo, Finland


18

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Eeva-Liisa Tolonen on tyytyväinen avariin ja toimiviin pitopalvelu- ja leipomotiloihin.

Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo

palautti leipomon Paltamon keskustaan Vuodesta 1997 toimineen Eurojopin päätoimialana on työvoiman vuokraus ja työvoimapalvelujen myynti. Muita palveluja ovat siivous-, toimisto-, koti-, kiinteistönhuoltopalvelut. Helmikuun alussa monipuolisiin palveluihin lisättiin myös pito- ja leipomopalvelut. Tilat löytyivät Paltamon Toimistohotellin rakennuksesta, jossa entisestä kotitalousluokasta muokattiin tarkoitukseen sopiva toimintaympäristö. Leipomon yhteyteen tehtiin myös kahvila- ja ruokailutilat. - Leipomotoiminta on lähtenyt ilahduttavan vilkkaasti käyntiin. Kylällähän ei ole ollut nyt

us! Pyydä tarjo 201

766 Pasi, p. 044 5 81 071 3 0 4 4 Viljo, p. 0

muutamaan vuoteen toimivaa leipomoa, joten kysyntää on ollut. Leipomo toimii tilausperiaatteella lukuun ottamatta torstaita, jolloin myymme tuotteitamme myös lounaan yhteydessä. Suosituimpia tuotteita ovat olleet piirakat, lohikukkoset, rieskat ja juhliin täytekakut sekä voileipäkakut. Vappuna paistoimme 1000 munkkia ja kaikki kelpasivat hyvin nopeasti asiakkaille, iloitsee toimintaa tällä hetkellä hoitava Eeva-Liisa Tolonen. - Valikoimiimme kuuluvat myös gluteenittomat tuotteet, joita varten meillä on oma uuni, leipomisalustat ja leivontapäivät. Käytän-

Viihdy kotona & mökillä!

Me autamme!

» Sisä- ja ulkoremontit

katto, sauna, muuraus, maalaus- ja tapetointityöt ym.

» Kosteantilan työt

VTT märkätilasertifikaatti.

» Rakennuspalvelut

talopaketti- ja elementtipystytykset,

hirsi- ja kappaletavararakentaminen.

» Maanrakennus

pohjankaivuut, sade- ja jätevesijärjestelmät, kosteus ja routaeristykset, piharemontit.

Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo palvelee: Torstaisin klo 10.30 -13.00 kotiruokalounas, leivonnaisia myytävänä Leipomo- ja pitopalvelutilaukset puh. 044 2131 354

jah a L kki! vin PALTAMO Kainuun emäpitäjä –kirja ISBN: 978-951-97370-4-1, sidottu, kieli suomi, julkaistu 6.7.2013, paino 3,2 kg. Kirjoittajat: Jorma Keränen ja Hannu Romppainen Kirjan hinta: 75 euroa (+ postikulut) Paltamon historiakirja on yleisesitys Paltamon ja sen asukkaiden vaiheista 10 000 vuoden aikana. Kirja on merkittävä, koska Paltamo on emäpitäjä, josta kaikki muut Kainuun pitäjät ovat vuosisatojen kuluessa eronneet. Kirja kertoo elinympäristön kehittymisestä kivikaudesta nykyaikaan ja paltamolaisten elämästä ennen ja nyt.

Kirjaa myy: Paltamon kunta Tilauskaavake ohjeineen; www.paltamo.fi/lomake.html?id=4

www.mr-holappa.fi

posti@mr-holappa.fi | puh. 044 5766 201 Puolangantie 126 | 88300 PALTAMO

nössä kaikki tuotteemme tehdään jo valmiiksi laktoosittomina, sillä laktoosittomia tuotteita kysytään jatkuvasti. Pitopalvelutoimintojakaan ei ole aiemmin ollut aivan tässä kylän keskustassa, joten niillekin on ollut tarvetta. Tuomme tarvittaessa tilaajalle kaikki astioita ja tarjottavia ja tarjoiluja myöten, tai sitten vain pelkät tarjottavat, ihan riippuen siitä, mitä asiakas haluaa. Suosittelemme tekemään leipomo- ja pitopalvelutilaukset vähintään viikkoa aiemmin, aikaisemminkin, jos mahdollista ja jos kyseessä on mittavan kokoinen tilaus. Torstaisin, ellei se satu pyhäpäiväksi, tarjoilemme ja myymme kotiruokalounasta ja leipomotuotteita, nautittavaksi täällä paikan päällä tai mukaan otettaviksi. Lounaalla on aina keitto ja kala- tai liharuoka tarjolla edulliseen hintaan. Toivon, että paikalliset ja loma-asukkaat löytävät tiensä meille runsain joukoin myös lounas- ja leipomotuotetorstaisin, Eeva-Liisa kertoo.

Muut myyntipisteet: 044 576 6201

Paltamon KIPA –kirjakauppa. Myymälästä tai www.kainuunkirja.composer.fi/eshop/ Shell Kontiomäki Kajaanissa Kajaani Info (Pohjolankatu 13)


19

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Vesille venosen mieli Paltamon Nesteen yrittäjänä vaimonsa Pirjon kanssa toimiva Tapani Ronkainen laajentaa yritystoimintaansa vuokraamalla asiakaskäyttöön kanoottia, soutuvenettä ja moottorivenettä edulliseen vuorokausihintaan. Kanootti ja soutuvene irtoavat laiturista kahdella kympillä ja moottorivene viidellä kympillä. Moottoriveneessä on uisteluvarustus: kaikuluotain, vapatelineet ja 40 hv Yamaha-perämoottori, joten nyt ei uisteluvenettä tarvitse kuljettaa kauempaa. Kanootti ja veneet ovat Metelin-rannassa, ja vuokrauksesta voi ottaa yhteyttä suoraan Tapaniin. Lisäksi Tapanilla on vielä tällä hetkellä hallin suojissa kookas aarre! Upea, v 1935 kuuluisan ruotsalaisen venesuunnittelijan C.G.

Pettersonin valmistama mahonkivene, jolla on pituutta 12,5 metriä ja leveyttä 3,5 metriä. Moottorina raksuttaa 6-sylinterinen meridiesel Volvo Penta, veneen syväys on 1,2 metriä. Vene on aikoinaan kastettu Stella Polarikseksi eli Pohjantähdeksi ja se on seilaillut Helsingin vesillä ja Viipurissa. Tapanille vene on tullut pari vuotta sitten ja se aika onkin kulunut tiiviisti kunnostustöissä. Projektiinsa hän on saanut rahoitusta Oulujärvi Leaderilta. Veneen ostoaikoihin hän perusti myös Paltamon Pirtuvene Oy:n juuri veneen tilausmatkat kiikarissa. - Asiakas-/kansipaikkoja tulee 16 kpl, ja etuhytissä on wc asiakkaiden käytössä. Lisäksi

veneeseen tulee peitekatto suojaamaan pahimmilta sateilta. Ajatuksena on, että järjestämme asiakkaille tilauspohjalta risteilyjä, sekä järjestämme tarvittaessa myös tarjoilut. Kunnostus on vain syönyt aikaa enemmän kuin laskin, mutta mieluummin tekee sitten hitaasti ja kunnolla, kuin nopsasti roiskien…. ja pitäähän venevanhusta sen verran kunnioittaa, että tekee kunnon työtä! Heti kun on vesillelaskun aika ja asiakkaat voivat tehdä varauksia, asiasta ilmoitetaan. Kanootti, soutu- ja moottoriveneen vuokraus Tapanilta puh. 044 0686 374

Tapani ja vene

Kesämökkien nuohoukset 2013

Nuohousliike Oikarinen

SOITA 0400-154 522 YRITTÄJÄ, KÄYTÖSSÄSI YLI 100 ASIANTUNTIJAA

PA LTA M O YKSI KAIKKIEN JA KAIKKI YHDEN YRITTÄJÄN PUOLESTA


20

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kesä Paltamon kalavesillä

Kalavesillä on tapahtunut talven aikana melkoinen myllerrys. Muutaman vuoden ajan kalastuslakia on uudistettu parlamentaarisen komitean kautta, mutta tuloksetta. Suurin saavutus oli 1.4.2012 voimaan tullut pyydysten merkitsemistä koskeva asetus. Viime vuoden puolella ministeri Koskinen kyllästyi jahkaamiseen ja siirsi asian MMM:n virkamiehille. Kalastuslain voimaantulolle asetettiin määräaika 2015. Alkoi tapahtua. Huomattavia muutoksia on odotettavissa kun esitys saadaan eduskunnalle asti. Vuoden 2014 alusta tuli voimaan asetus järvi- ja meritaimenen alamitasta 60 cm, mikä sotki koko sisävesien koskikalastuspaikkojen hoidon hoitajan kannalta. Istukkaaksi on saa-

Mitä antaisin tuliaisina Kainuusta? nuoren kotiin lahjaksi? hääparille kotiseudulta? paikallista ja persoonallista arvostavalle? Paltamolaisista maisemista syntyneen Vaaralla-sarjan laadukkaat ja joka kotiin sopivat sisustus- ja lahjatuotteet ovat nyt saatavana! Paltamossa valmistettuja Kotomon tuotteita löydät lahjatuotteita myyvistä paikallisista yrityksistä ja kotisivuiltamme www.kotomo.fi. Lisätietoja saat myös soittamalla p. 044 357 8828/ Marisanna. Kotomo tuo kotimaiseman luoksesi!

tavana max. 40 cm taimenta, jonka kalastus on kuitenkin asetuksella kiellettyä toimintaa. Ratkaisuksi Varis-, Kongas- ja Miesjoelle tuli Kainuun ELY:ltä myöntämä siirtymäajan lupa, joka sallii 40 cm rasvaeväleikatun kalan pyynnin, mutta edellyttää, että villit/kirkkaat kalat on vapautettava. Järvialueilla alamitta on 60 cm. Muina määräyksinä harjuksen alamitta nousi 35 cm ja tämä onkin hyvä asia luonnonkudun vahvistamiseksi. Kalastajien kuitenkin syytä muistaa, että harjusta kannattaa säästää jo nyt, koska jatkossa se tulee olemaan todennäköisin hoitokala taimenen sijasta. Kuhan alamittana säilyi alueellamme jo ennakoivasti korkea 45 cm.

Leppikoski ja Kiehimänjoki Täysin uutena kalapaikkana on tarjolla Leppikosken virkistyskalastusalue, jossa saa kalastaa läpi vuoden rannalta kaikkia lajeja alamitat huomioiden. Lupaan kuuluu myös lippo. Pikkusiian vuoksi alueella on siian alamittana 20 cm. Virkistyskalastusalueesta alaspäin silloille asti on mahdollista uistella kolmella vavalla ja verkottaa läpi vuoden kalastussäännön määräykset huomioiden (ks. netti). Oulujärven lupa-asiat ovat ennallaan. Oulujärvi Leaderin, kunnan ja osakaskuntien yhteistyönä tulee Paltamon Meteliin jäähileasema juhannuksen tienoilla. Palveluihin liittyy kalanostotoiminnan laajeneminen alueella. Toivotaan, että tästä seuraa myös ammattimaisen kalastuksen elpymistä. Oulujärven kalastusalueen kalastuksenvalvojat toimivat säädösten mukaan koko vesialueella. Lisäksi valvontaa suorittavat Metsähallituksen erävalvojat. Lähtökohtaisesti toivotaan, että pyydyksistä löytyvät omistajan yhteystiedot ja kalastusoikeuden osoittavat yksikkömerkit. Lisää tietoa: http://personal.inet.fi/koti/rai/osakaskunta/

LISÄKSI OLEMME KOOSTANEET ASIOITA KALASTUKSEEN LIITTYEN: www.paltamoon.com sivuille, josta näet Paltamon kalastusalueet, lupamaksut ja muita ohjeita. Paltamon I ja II kalaveden osakaskunnat toivottavat kesäasukkaat, retkeilijät ja kalastajat viihtymään vesialueilleen!

DESIGN©JUKKA LAUKKANEN

Raimo Kantola


21

Kuva: Mari Tikkunen

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Paltamon kunta on Elisa Leinosen yhteistyökumppani Paltamon kunta haluaa olla mukana positiivisessa hengessä tukemassa Elisa Leinosen urheilu-uraa. Elisa näkyy ja kuuluu tulevaisuudessa Paltamon kunnan markkinointiviesteissä ja hän on mukana kunnan yrittäjyyskasvatustyössä esikuvana lapsille ja nuorille. w w w. p a l t a m o . f i

Mad

– Paltamon oma kummiurheilija Elisa Leinonen on 1987 Paltamossa syntynyt ja paluun kasvattajaseuransa Paltamon Urheilijoihin vuonna 2014 tehnyt pikamatkojen aitajuoksija ja moninkertainen suomenmestaruuskisojen mitalisti. Kuinka sinusta tuli urheilija? - Ala-aste-ikäisenä kilpailin muutamissa yleisurheilukilpailuissa ja kun huomasin, että pärjään niissä ihan hyvin, innostuin lajista. Muistan, kuinka isä käytti minua silloin tällöin urheilukentällä ja harjoittelimme juoksemista sekä pituushyppyä. 11-vuotiaana menin Haverisen Markon vetämään yleisurheilukouluun, ja 13-vuotiaana aloin harjoitella harjoitusohjelman mukaisesti parin minua hieman vanhemman urheilijan kanssa. Muistelen usein noita aikoja, kun juoksimme talvisin koulun käytävällä, sillä sieltä urheilu-urani sai alkunsa ja samalla muodostui vahva side yleisurheiluun ja harjoitteluun. Mitkä ovat parhaimmat saavutuksesi omasta mielestäsi urheilun saralla ja mitä urheilu on sinulle antanut? - Parhaimmat saavutukseni ovat arvokisaedustukset. Arvostan hyvin korkealle myös saavuttamani suomenmestaruusmitalit. Ur-

heilu on antanut minulle valtavasti hienoja kokemuksia ja tuttavuuksia ympäri maailman. Se on myös kasvattanut minut urheilulliseen elämäntapaan, joka tulee taatusti jatkumaan koko loppuelämäni. Harjoittelu ja kilpaileminen ovat myös opettaneet minut kestämään paineita ja nauttimaan onnistumisen hetkistä kovan työnteon palkintona. Pelkästään huippu-urheileminen Suomessa on aika vaikeaa yleisurheilussa, koska lajista saatava taloudellinen hyöty on niukkaa. Olen kuitenkin löytänyt toimivan urheilijan arjen yhdistämällä siihen opiskelemisen, opiskelen yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa. Tavoitteesi tulevilla kausilla? - Kehittyminen urheilijana ja tuloksieni parantaminen ovat ensisijaisia tavoitteitani. Kilpailuista ensi kesän ehdoton ykköstavoite on Zürichin Euroopan mestaruuskilpailut. Kalevan kisojen suomenmestaruuden voittaminen sekä arvokisaedustukset ovat myös tulevien kausien tavoitteitani. Mitä Paltamo sinulle merkitsee? - Paltamo on minulle koti! Sinne on aina mukava mennä rentoutumaan, nauttimaan rauhasta ja irrottautumaan hetkeksi urheilu- ja opiskelukiireistä.

e in Palt a

mo

Kuinka Paltamo on mielestäsi muuttunut vuosien kuluessa? - En koe, että Paltamo olisi muuttunut kovinkaan paljon vuosien kuluessa. Siellä on edelleen aistittavissa sama kotoinen ja ystävällinen tunnelma, kuin siellä asuessani. Paltamon ulkonäkö on toki hieman erilainen ja tietyt muutokset, kuten uusi koulurakennus, ovat mielestäni olleet erittäin positiivisia asioita ja hienoja satsauksia tulevaisuuteen. Millaisena sinä näet Paltamon tulevaisuuden? - Paltamon tulevaisuus tulee olemaan niin hyvä, kuin siellä asuvat ihmiset ja muut toimijat haluavat siitä tehdä. Pidän siitä, kuinka Paltamon kotisivut ovat jatkuvasti ajan tasalla. Ne luovat kuvaa aktiivisesta kunnasta, joka on pienuudestaan huolimatta hyvin elinvoimainen. Paltamon kokonaisilme on minulle hyvin pirteä ja pyrin myös omalla toiminnallani urheilun saralla sitä osoittamaan. Minulle on kunnia edustaa urheilijana Paltamoa.

Elisa Leinoisen blogi: http://elisa-leinonen.blogspot.fi/


22

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

7.1.2014 järjestettyyn tiekuntien tiedotustilaisuuteen kunnantalolle oli saapunut edustajat yli 30 tiekunnasta.

Ohjeita ja selvennyksiä vuodelle 2015 Paltamon kunnanvaltuuston päätöksin on päätetty selventää yksityisteiden avustuskäytäntöä ja kunnossapidon- ja perusparannushakkeiden avustamisen osalta vuoden 2015 alusta eteenpäin. Paltamon kunta avustaa teitä kunnossapidossa ja perusparantamisessa talousarvion puitteissa seuraavasti:

MUUTOKSIA PALTAMON YKSITYISTEIDEN ASIOISSA Yksityisteiden kunnossapitotöiden suorittamisessa tapahtuu muutos syksystä 2014 eteenpäin. Kunta on irtisanonut yksityisteiden kanssa tekemät kunnossapitosopimukset 30.09.2014 päättyviksi. Tästä eteenpäin jokainen tiekunta hoitaa ja sopii itse kaikista tienhoitoon liittyvistä toimista urakoitsijoiden kanssa suoraan.

Tiekuntien tietojen päivitys kuntaan Vuoden 2014 aikana on kerätty tiekunnilta kyselylomakkeella tietoja tiekuntien taloudesta, yhteys- ja vastuuhenkilöistä ja tien varsilla

olevista kiinteistöjen määristä. Kaikki tiekunnat eivät ole kyselylomakkeita vielä palauttaneet. Viimeistenkin tiekuntien tulee palauttaa lomakkeet heinäkuun loppuun 2014 mennessä joko Mervi Kilpeläiselle kuntaan tai TI Kari Heikkiselle suoraan. Kyselytietojen pohjalta Kari Heikkinen päivittää tiekuntien asiat ja tiedot ajan tasalle kunnan käyttöön. Tiedot ovat käytössä vuoden 2015 tieavustuksia myönnettäessä. Kannattaa siis huolehtia, että kyselytiedot on palautettu joko hoitokunnan tai tieisännöitsijän toimesta. Kyselykaavakkeita saa TI Kari Heikkiseltä (yhteystiedot jutun lopussa).

Avustushakemus: Kunnossapitoavustushakemus täytyy jättää kuntaan liitteineen vuosittain 15.1 mennessä (ensi vuonna 15.1.2015) avustettavana vuonna, jotta se tulee käsitellyksi. Avustus maksetaan tiekunnan tilille 15.2. 2. Muut yksityistiet ja pihatiet Tiet, jotka eivät täytä kohdan 1. yksityisteiden ominaisuuksia, on 200 m pitkä ja sen vaikutuspiirissä on ainakin yksi ympärivuotisesti asuinkäytössä oleva talous. Avustushakemus: Kuluvaa vuotta koskeva hakemus on toimitettava viimeistään 15.11. mennessä (tänä vuonna 15.11.2014) ja avustus maksetaan joulukuussa kertakorvauksena. Avustushakemus täytyy uusia joka kolmas vuosi. Uusia hakemuksia otetaan vastaan myös välivuosina. 3. Yksityisteiden perusparantaminen Kunta avustaa periaatteiden mukaisesti kohdan 1. yksityisteitä perusparannusavustuksella, jos talousarvioon on varattu määrärahaa. Harkinnanvaraisesti kunnanhallitus voi avustaa muitakin pysyvän asutuksen teitä, jos ne täyttävät kunnan hyväksymät muut ehdot.

Se iso kauppa pienessä kylässä! Kannattaa poiketa.

Meillä palvellaan arkisin 9-17 la 9-14

Lisätietoa: www.paltmo.fi

Olemme myös Facebookissa. www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 08-871 056

1. Avustukseen oikeuttavat yksityistiet Tielle on tehty tietoimitus tai tielautakunnan toimitus (tieoikeudet kunnossa), tielle on perustettu tiekunta joka toimii, tiellä on kaksi pysyvän asutuksen taloutta yhden kilometrin matkalla.

Tervetuloa!

Paltamon kunta Mervi Kilpeläinen P. (08) 615 54668 P. 044 2885 512 Sp. mervi.kilpelainen@paltamo.fi Tieisännöintipalvelut TI Kari Heikkinen P. 045 1311 355 Sp. kari@merci.fi


23

Kivesvaaran investointi- ja kehittämishanke 2014-2015

Kartassa näkyy osa suunnitelmista.

Retkeilyreitin, näköalatasanteen, levähdyspaikkojen ja opastuksen rakentaminen Kivesvaaralle Kivesvaaran päällä on jo kota, halkovaja ja WC:t valmiina. Kyseinen kokonaisuus tulee palvelemaan reittien lähtö- ja päätepisteenä. Hankkeessa toteutetaan Kivesvaaralle kaksi retkeilyreittiä opasteineen ja reitin varrelle tulevine kalusteineen. Lisäksi Kivesvaaran laelle rakennetaan näköalatasanne. Myös liikuntarajoitteisille tehdään lyhyempi reitti vaaran laelle. Reitit kiemurtelevat osin metsäautoteitä, poiketen välillä luonto- ja suojelukohteisiin. Reitin varrella on näköalapaikkoja eri ilmansuuntiin. Reittialueilla on monipuolinen kasvisto ja eläimistö, joista tehdään reitin varrelle infotauluja. Lisäksi Kivesvaaran metsiin laitetaan noin 400 linnunpönttöä eri lintulajeille. Alueelle on rakennettu myös sääksen eli kalasääsken pesiä, joita pääsee ihastelemaan kaukoputken avulla. REITIN VARRELLA ON UUSI LUONNONSUOJELUALUE Kevään 2014 aikana varmistui myös se, että Yölinnunkurun n. 50 ha alueesta tulee uusi monimuotoinen luonnonsuojelualue. Valtio lunasti alueen UPM:ltä. Reittilinjaukseen saatiin lupa myös ko. alueelle. NÄKÖALATASANNE Kivesvaaran huipulle tulee parkkipaikka, jonka välittömään läheisyyteen tehdään näköalatasanne infotauluineen. Infotauluissa ker-

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

rotaan alueen mahdollisuuksista retkeilyssä. Näköalatasanne kalustetaan tarkoituksen mukaisin pöydin ja istuimin. REITTIEN HYÖDYNTÄMINEN Paltamon kunta on reittien hallinnoija, joten kaikki tulevat palvelut ovat kaikkien vapaassa käytössä. Kuntalaiset, matkailijat ja mökkiläiset saavat monipuolisen ulkoilualueen ja alueen yrittäjät voivat hyödyntää reittejä omissa toimissaan. Paltamon alueen matkailu- ja ohjelmapalveluyrittäjillä on mahdollisuus saada aikaan laadukkaita ohjelmapalvelukokonaisuuksia sekä tuotteistaa ja laajentaa palveluvalikoimaansa ja tehdä enemmän yhteistyötä. Monipuolistuva palvelutarjonta lisää alueen kiinnostavuutta merkittävästi kansallisesti ja kansainvälisesti. Kasvava kysyntä luo mahdollisuuksia uusien yritysten ja työpaikkojen syntymiselle Paltamoon. HANKKEEN RAHOITUS Ely-keskus, Paltamon kunta ja Kivesvaaran seudun yrityksiä ja yhdistyksiä. Merkittäväksi kumppaniksi hankkeessa muodostuu myös UPM, koska suurin osa reiteistä kulkee yhtiön mailla. Reittipohjista ja maa-alueiden käytöstä on tehty sopimukset myös Yara Suomi Oy:n kanssa ja kuuden yksityisen maanomistajan kanssa

HANKEAIKATAULU Reitistö pyritään rakentamaan kuntoon kesän ja syksyn 2014 aikana. Hankeaika on 30.5.2015 saakka. Lisätietoa: Kari Heikkinen, kari@merci.fi

Vanhusneuvosto aloitti toiminnan Paltamossa Kunnanhallitus on 25.11.2013 asettanut vanhuspalvelulain 11 §:n mukaisen vanhusneuvoston. 8 -jäsenisessä neuvostossa on edustus paltamolaisilta eläkeläisjärjestöiltä ja kyläyhdistyksiltä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä. Myös kunnanhallitus on nimennyt edustajansa vanhusneuvostoon. Vanhusneuvosto piti ensimmäisen kokouksen 21.5.2014. Ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin toimintatavoista ja hyväksyttiin vanhusneuvoston toimintasäännöt.

Vanhusneuvoston kokoonpano: Puheenjohtajat: Jorma Mankinen ja varapuheenjohtaja Arja Jauhiainen. Paltamon Eläkeläiset ry: Arja Jauhiainen ja Hillevi Koskela Eläkeliiton Paltamon yhdistys ry: Jorma Mankinen ja Toivo Seppänen Kyläyhdistykset: Ari Haapio, Kivesjärven kyläyhdistyksestä Kaisu Karppinen, Pehkolanlahden kyläyhdistyksestä (ehdolla, päätös seuraavassa kokouksessa) Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Terveydenhoitaja Heli Moilanen Kunnanhallituksen edustaja Arja Keski-Liikala

Lisätietoa: Raija Leinonen, osastosihteeri Hallintopalvelut, Paltamon kunta P. (08) 615 54683, 044 2885 550 Sp. raija.leinonen@paltamo.fi

w w w. p a l t a m o . f i Oikea Emäpitäjä


24

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Paltamon Ekomuseossa katsellaan menneisyyteen ja tähyillään tulevaan Ekomuseo oli vielä jokunen vuosi sitten täysin vieras käsite Paltamossa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ja alueen vanhat perinteiden tuominen tähän päivään on ekomuseon ydinajatus. Paltamon viiden ekomuseokylän asukkaat ovat projektin myötä löytäneet uudella tavalla oman kotikylänsä menneisyyden. Tarinoita on tallennettu ja erilaisia vanhoja työtapoja on testattu ja siirretty jälkipolvien tietoisuuteen.

Kylät kartalle Ekomuseoajattelun yksi konkreettisimmista ilmentymistä on yhteisöjen kartan tekeminen. Tämä kartta kertoo kylien tärkeistä kohteista ja henkilöistä. Paltamon lukion kuvaamataidon opiskelijat ovat olleet tärkeässä roolissa karttojen teossa. Kyläläisiltä saatujen ohjeiden mukaisesti valokuvista on syntynyt piirroksia kartoille. Mieslahdessa karttakohteet mukailevat Posti-Kallen reittiä. Vaarankylällä kartalta löytyvät talojen tarinat. Hakasuolla tärkeimmät kohteet sijoittuvat myllyn ympäristöön. Melahden

kartan pääroolissa on kylän perinnemaisema ja luonto. Kiehimän kartan kohteista valtaosa on kirkonkylältä, kuten Kotiseutumuseo ja Vanha apteekki. Paperisten ekomuseokarttojen lisäksi tulossa on nettiversiot kartoista. Nettikarttoissa on esillä laajemmin ekomuseoalueiden kohteet niin tarinoineen kuin kuvineen.

Aikahyppyjä menneeseen Ekomuseoajattelu on näkynyt kylien tapahtumina: koululaiset ovat pesseet pyykkiä perinteiseen tapaan ja on mitelty Kelepo Kipila –nimisessä kilpailussa perinnetaitojen hallitsemisesta. Hakasuon myllypirtin seinään on ilmestynyt perinnesanoja. Näitä sanoja kerätään myös tämän kesän myllytapahtumassa julkaistaviksi. Teemana tänä vuonna on heinänteko. Vaarankylällä päästiin lokakuussa myös maistelemaan perinteistä hirvikeittoa ja nauttimaan peijaistunnelmasta laulu- ja teatteriesityksineen. Laskiassunnuntain kunniaksi Melalahdessa koettiin vauhdinhurmosta kun järvenjäälle rakennettu hoijakka antoi kyytiä niin lapsille kuin vähän vanhemmillekin. Talviverkoille Seppo Härkösen ei tarvinnut myöskään yksin mennä: mukana oli useita kymmeniä lapsia ja aikuisia.

Matkailu avartaa ja yhdistää

APUA MÖKKIKUUMEESEEN

Huhtikuun alussa kyläläiset ja hankkeessa mukana olleet Paltamon lukion opiskelijat pääsivät matkalle Italiaan. Marchen maakunnassa sijaitsevan San Ginesion alueella pääsimme tutustumaan hankekumppanimme ekomuseokartan kohteisiin. Kiipesimme aasien kanssa vuoriniitylle, jossa ennen paimennettiin eläimiä. Kuulimme kuinka metsää hoidetaan nykyään perinteisillä tekniikoilla ja pääsimme kokemaan maissipuuron, polentan valmistamista avotulella. Uusia tuoreita ajatuksia jäi kytemään muun muassa siitä, miten jatkossa perinteitä voidaan tuoda tähän päivään ekomuseohengessä.

Lisätietoja:

Lomaosakkeita Paltamo Golfin 10-väylän varressa www.levihovi.com / Paltamon Golfhovi

Anna Huusko, Muistoista Tulevaisuuteen ekomuseo –hankevetäjä Kalliokatu 4 87100 Kajaani puh.+358 505769696 anna.huusko@oulujarvileader.com


25

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Tarvitsetko vuokraasuntoa

Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen on Paltamon kunnan omistama yhtiö, jonka toimialana on asuntojen vuokraaminen.Yhtiön omistuksessa on 299 vuokra-asuntoa ja kunnan suoraan omistuksessa on 30 huoneistoa. Näistä 16 kpl on vanhusten vuokra-asuntoa Kiehimänhovin läheisyydessä sekä kaksi inva-asuntoa. Huoneistokoot vaihtelevat 1 h+kk - 4 h+k. Asunnot ovat pääasiassa rivitaloasuntoja Paltamon taajamassa sekä Kontiomäellä. Katso vapaat asunnot netistä: www.paltamo.fi/asuminen/102

Lisää tietoa: Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen Toimitusjohtaja Raija Mikkonen Puh. (08) 615 54664, 044 288 5609 Sp. raija.mikkonen@paltamo.fi

ASUNTOJA ON VAPAANA, TULE ASUMAAN!

! M O uille t u U t H vinkki desta

u a Ann dollisu sunto mah rata a ksi k e vuo s lyhy myö jaksi! a

Toimistohotelli avattiin 27.3.2014

Paltamon TOIMISTOHOTELLI Paltamoon avattu toimistohotelli on saanut hyvän vastaanoton. Hotelliin on sijoittunut jo monia yrityksiä ja yhteisöjä.

Tiloja on vielä vapaana. Huoneistokokoja on useita, joten voit vuokrata tarpeesi mukaiset tilat edullisesti, 5 euroa/neliö/kk + alv. Lisäksi käytössä on kokoustila, joka on toimistohotellin vuokralaisille maksuton. Ulkopuolisilta maksu kokoustilasta on 20 euroa/kerta tai pv + alv. Tilakyselyjä ja varauksia tulee koko ajan, joten kannattaa sopia tilojen näytöstä Paltamon kunnan teknisen palvelutoimiston kanssa. Puhelin (08) 615 54661.

Lisätietoa:

(Huomioi loma-ajat): Markku Heikkinen, rakennusmestari 044 2885 927, (08) 615 54663 markku.heikkinen@paltamo.fi

Toimistohotellin osoite: Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo

TERVETULOA PALTAMON TOIMISTOHOTELLIIN!

! M O a j HU ökillä -

m etä Asu ntele ikka e k va työs tossa . s n i a toim kesäaj

N äi äika i k o i n a o h y v äo lla N äi n än a o i n a o n h y v än o lla p a i k a lli s e n , p a lv e le v a n j a a i k o i n a o n h y v än o lla p a i k a lli s e , p a lv e le v a nj a v a k a v a r a i s e np a n k i na s i a k k a a n a .

N äi n ä p a i k a lli s e n ,p a lv e le v a n j ap v k a v a r a i s e n a n k i na s i a k k a a v a k a v a r a i s e np a n k i na s i a k k a a n a . T e rv e tu l o a !

Y h d e s s äh y v ä tu l e e .

T e rv e tu l o a !

T e rv e tu l o a ! Y h d e s s äh y v ä tu l e e .

Y h d e s s äh y v ä tu l e e .


26

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

20 LIIKEKESKUS

- NESTE, Matkahuolto, Kotipizza, lounaskahvila, Scan Burger - B2B -mainostoimisto - Taksi - WetDog Pub, Kirpputori Putiikki

21 K-Market

S-MARKET - Apteekki - Posti - ABC-polttoaineen jakeluautomaatti

22 PALTAMON SÄHKÖLAITEHUOLTO

UVA

NTIE

AUTOKOULU PARTURIKAMPAAMO TARJA RAUTIO PARTURIKAMPAAMO JOHANNA

23 EUROJOPI

PARTURIKAMPAAMO FYSIKAALINEN HOITOLAITOS

24 KIPA -kirjakauppa

72 VAARANKYLÄNTIE

30

25 KIRJAPAINO, VÄYLÄ-LEHTI 26

PU VAA R

NTIE

10

OL

GA

NT

IE

70 29 LEPIKONTIE 25 24 21 11 23 12

28 27

33

3

34

22

20

IE

35

NTIE

NT

13 LEPIKO

71 50 60

32 RIN

29 PALTAMON VAATETUS

N

IE ET

30 KLEMAN -rautakauppa 31

AN

6

1 2

28 OSUUSPANKKI, pankkiautomaatti

FIXUS -varaosaliike AUTOMYYNTI, AUTOHUOLTO J.TELKINEN PARTURIKAMPAAMO ANJA LEINONEN

26

RA

27 LAMINGON KUKKA

YLÄ

UU

TOIMISTOHOTELLI PALTAMO - Bienvida - Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo

ANK

RAUTATIEASEMA

51 OU

LUN

TIE

PALTAMON SYDÄN - Ravintola - Golf-kauppa - Golf klubi - Caravan-alueen vastaanotto - Loma-asunnot

32

ALKO

33

MATKAKOTI KEIDAS

34

MOTOREC -pienkonemyynti ja -huolto

35

PARTURIKAMPAAMO KIRSTI SIIRA

O u l u j ä r vi

70 KOTISEUTUMUSEO 71 KANERVAN TALO - METELI SEIS 72 KESÄTEATTERI

Paltamon terveysasema

Osoite: Sairaalatie 7, 88300 Paltamo

Sairaanhoitajan ympärivuorokautinen puhelinneuvonta 08 6156 6000 Sairaanhoitaja, yksilöllinen puhelinohjaus- ja neuvonta, hoidontarpeen arviointi, ajanvaraus p. (08) 6156 5322 Sähköisten e-reseptien uusinta puh.(08) 6156 5329 - ma–to klo 8–16 - pe ja juhlapyhien aatto klo 8–15

Yleinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjaus ja neuvonta 08 61561/vaihde - ma–to klo 8–16 - pe klo 8–15 - juhlapyhien aatto klo 8–15

Jos sairaanhoitajan puhelinnumero on varattu, puhelunne ohjautuu vastaajapalveluun. Jättäkää vastaajapalveluun nimenne ja puhelinnumeronne, otamme Teihin yhteyttä klo 16 mennessä.

Toiminnan muutokset kesäsulun aikana 23.06.- 27.07.2014 Lääkärin päivystys ja vastaanottotoiminta Paltamon terveysasemalla on suljettu.

Päivystys Kajaanin pääterveysasema Satamakatu 2 A ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15 puh. (08) 6156 7207.

Ilta- ja viikonloppu- päivystykset Normaalisti Kainuun keskussairaalassa.

Hoitajan vastaanotto Etukäteen sovituille asiakkaille.


27

1

TERVALAMMEN URHEILUKESKUS - Pertinhalli, luonnonjäähalli, tennis - Yleisurheilukenttä - Jalkapallokenttä - Pururata (valaistu) - Hiihtoladut, valaistulatu

2

HONKAMÄEN LIIKUNTA-ALUE - Frisbeegolfrata - Suunnistus (kiintorastit)

3

KOULUKESKUS - Lasten leikkipuisto - Pihapelikaukalo - PANNA -jalkapallohäkki - katukoris

4

METELINNIEMI - Rantalentopallokenttä - Frisbeegolfrata

5

PALTAMO GOLF -golfkenttä

6

KUNTOSALI

10 KUNNANTALO 11 TERVEYSKESKUS 12 ELÄINLÄÄKÄRI 13 KIRJASTO KAJAANINT

NUORISOTALO PAUKKULA

IE

50 EINO LEINO -PUISTO JA -RANTA 4 GOL

FTIE

52

31

5

- Infopiste - Laituri ja rantapaikat veneille, WC - Kukkapuisto - Eino Leino -patsas - Paltamo -tervavene - Leikkipuisto

51 KÄÄRMENIEMI

61

- Vierasvenelaituri - Uimaranta - Tulentekopaikka

Design@Jukka Laukkanen

52 METELI

- Paltamo Caravan-alue - Uimaranta - Matonpesupaikka - Loma-asuntoja vuokrattavana - Loma-asuntotontteja myytävänä

60 VENESATAMA

- Veneiden vuokrapaikat - Vesillelaskuluiska

61 PALTAMON SYDÄMEN VIERASVENESATAMA - Septityhjennys - Polttoainejakelu

Hoitotarvikejakelu Paltamossa on suljettu.

Reseptien uusinta Kajaanin pääterveysasemalla, Satamakatu 2 A, puh. (08) 6156 7229. Sähköisten e-reseptien uusinta mahdollista myös puhelimitse ma - pe klo 8-12 myös kesällä. Puh. (08) 6156 5329

Laboratorio Marevan-kontrollit Paltamossa ke klo 10-11. Mikäli Sinulla on muita pakollisia laboratoriokokeita, ota yhteys Kainuun Keskussairaalan laboratorioon puh. (08) 5166 2200 (ma-pe klo 7.30-15.00).

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kirjasto

Paltamon pääkirjasto Kesä- ja elokuu Maanantai, Tiistai 12 - 19 Keskiviikko 11 - 19 Torstai 11 - 17 Perjantai 10 - 15

Heinäkuu Maanantai, Tiistai, Torstai, Perjantai 10 - 15 Keskiviikko 13 - 18

Kontiomäen kirjasto Kesäkuu Maanantaisin ja torstaisin klo 13-19 30.6.-3.8. Kontiomäen kirjasto suljettu.

Kirjastoauto - kesätauolla 23.6.-27.7. Kirjastoauton reitit osoitteessa: www.paltamo.fi/vapaaaika


28

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

TAPAHTUMIA kesällä 2014 La 28.6. klo 12-16

Kaiken kansan kirpputori ilm.20.6. menn. puh. 040 5884 095 Hakasuon myllyllä. La 5.7. klo 10-14.30

Pääsetkö päämääriisi - näin saavutat tavoitteesi

Paltamon kotiseutumuseo avoinna 9.6.-1.8. ma-pe klo 11-17 (os. Lepikontie 11, Paltamo. Vapaa pääsy. Paltamo-Seura ry/Senja Säkkinen, puh. 050 5302406. www.paltamoseura.fi

Anita Korhosen luento Itkonniemessä Melalahdessa. Luennolla käsitellään kokonaisvaltaisesti yleisimpiä esteitä, joita ihmisillä on omien päämääriensä toteuttamisessa ja kannustetaan viemään toiveet ja suunnitelmat loppuun. Hinta 10 €. MelalahtiAkatemia, puh. 044 947 2322. Su 20.7. klo 13-16 Vapaa Taidetapahtuma kaikenikäisille Melalahden laivarannassa. Vapaa pääsy. Puh. 044 947 2322. Su 20.7. klo 12-15

Rautaa, tervaa ja rosvoja kylätapahtuma Hakasuon myllyllä. Hakasuon seuran kyläkirjan julkistustilaisuus ja musiikkipitoista ohjelmaa . Järj. Hakasuon seudun kyläyhdistys. La 9.8. klo 11-15

Elorieha Kesäteatteri CARMEN –musiikkinäytelmä 27.6. – 3.7. ja 13.7. – 3.8. ti,to ja la 26.7.klo 19 ja su klo 15 Paltamon kesäteatterilla. Liput 15 €, alle 12 v 8 €, alle kouluikäiset ilman. Ke 18.6. Ikäihmisten leiripäivä Kainuun Opistolla yhdessä ristijärveläisten kanssa. Hinta 15 euroa sisältää ruuan ja kuljetuksen. Paltamon srk. To 19.6. klo 18 Kesälaulelot Kontiomäen seurakuntakodin pihalla koko perheelle. Aikuisten ja lasten sekajoukkueiden tehtävärata, makkaran paistoa, vohveleita, sekä kahvia ja mehua. Paltamon srk.

Mieslahden harjoitusraviradalla Puimuriesittely, konenäyttely, työnäytöksiä, hevosia ja hevosajeluja, kotieläimiä, talutusratsastusta, peräkonttikirppis ja kahvio. Järj. MTK-Paltamo ja mukana mm. Paltamon Hevosystäväinseura, Mieslahden maamiesseura, Mieslahden kyläyhdistys, Mhy Kainuu, Paltamon 4H-yhdistys. Puh. 050 357 6501 La 16.8. Syyskauden avaus Jättiläisen maassa. Paltamon seurakunnan lähetystyö. La 16.8.

Riistapäivä Vaarankylällä Lisätietoa:Markku Väisänen, p. 0400 192 423 Tapahtuma paikka: Vaarankylän kylätalo Järj. Vaarankylän kyläyhdistys ja Hukkalan Erä. Ke 20.8. klo 12 EloAtima Eino Leino puistossa. Paltamon srk

Pe 20.6. klo 19

SODAN JA RAUHAN PYÖRTEISSÄ –Melalahti 1944 – näytelmä Melalahden laivarannassa. Pääsymaksu 5 €, veteraanit ja alle 12 v. ilmaiseksi. järj. Melalahti-Akatemia r.y ja Melalahden kyläyhdistys. Toinen näytös su 29.6. klo 13. Juhannuskokko sään salliessa puh. 044 947 2322.

Su 31.8. klo 10 kirkossa messu, jonka jälkeen 65 -vuotiaiden synttärit seurakuntakeskuksessa. Paltamon srk Su 21.9. klo 19

Lapin punaiset hanget Topi Mikkolan 65 –vuotisjuhlamonologi Annikki Kariniemen elämästä. Väliaika. Liput 15 €. Järj. Topi Mikkola ja Paltamon kunta.

OULUJÄRVEN KUHAKUNKKU 2014 Oulujärven kuhakunkku kisaillaan jälleen Paltamossa Paltaselällä heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena 25-26.7.2014. Kuhakunkku on koonnut uistelevan Kansan Paltamoon usean vuoden ajan kehittyen pikkuhiljaa yhdeksi Suomen suurimmista kalastustapahtumista. Tämä vuosi on järjestyksessään kymmenes kun kuhakunkkua järjestetään eli käsillä on kuhakunkun juhlavuosi.

Puntarin tarkistus -kisa 25.7.2014 klo 13.00 - 22.00 Perjantain puntarintarkistuskisa on tänä vuonna myös kilpailu ja siitä on mahdollisuus saada Kainuun Vetouistelu Cup pisteitä sekä valtakunnallisia OPM Cup pisteitä. Esikisassa jaetaan viidelle palkinnot ja kilpailuhan on edellisten vuosien tapaan ilmainen niille jotka ovat maksaneet ennakkoon ilmottautumismaksun lauantaiseen Kuhakunkkuun.

OULUJÄRVEN KUHAKUNKKU 26.7.2014 klo 14.45 – 23.00 • Päätapahtuma, vesille lähtö 14.45 ja paluu rantaan 22.30 – 23.00 • Kuhakunkun palkintojen jako n. 24.00 Lauantaina Oulujärven Kuhakunkku starttaa klo 14.45 jolloin paltamolaisten on syytä olla asemissa käärmeniemen rannoilla toivottamassa kalamiehille kalaonnea. Kilpailu päättyy 23.00 ja sen jälkeen tiedetään kuka vie kruunun ja suurimman palkinnon mukaansa. Kisapäiväksi on tulossa myös muuta ohjelmaa joka tarkentuu hyvissä ajoin ennen kisaa. Alueelle on tulossa ravintolateltta joka palvelee janoisia sekä musiikin nälkäisiä katsojia sekä kilpailijoita. XXX – Fishing Club Paltamo Ry toivottaa kaikki kylän yhdistykset, järjestöt, yritykset tai ketkä vaan esittelemään palveluitaan, tuotteitaan ja osaamistaan paikan päälle. Tapahtumapaikalla sekä sen läheisyydessä torimyyntiä saa tehdä ilman erillistä maksua. Tapahtumaa tukevat useat Paltamolaiset yritykset ja yhteisöt. Heille haluaa Asseri ja Kyösti muiden xxx miesten kanssa sanoa isot kiitokset Yhteistyössä mm: UTAJÄRVEN OSUUSPANKKI • OPM INTERNATIONAL • KORPIKONE • HONDA MARINE • PUUILO • KAINUUN SORA • PALTAMON KUNTA • EERO PYYKKÖNEN KY • KLEMAN RAUTA • MÖTTÖNEN GROUP • SIWA KONTIOMÄKI • TÄHTIKOUKKU • METSÄ JA PAIKKATIETO PALVELU • TELKINEN • MRL PYYKKÖNEN • TUONTIRENGAS • NESTE PALTAMO • PUTIIKKI KIRPPUTORI • NAAMISUVANTO.NET • ERÄTUKKU • KALATALOUSKESKUS • TOLL GLOBAL FORWARDING • OUFENSHANGMAO BEIJING • MOTOREC • PALTAMON KUKKA JA HAUTAUSPALVELU • K MARKET • KASTELLI •


29

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Kesän kursseille Kainuun Opistolle! Pe 13.- su 15.6.2014 Retkimelontakurssi, melontakouluttaja Veli-Matti ” Weltsu” Lehtonen Ke 25.- to 26.6.2014 Henkilökohtainen apu ja Green Care – eri kouluttajia La 28.6.- ti 1.7.2014 Maailman ihanin nainen – voimauttavan valokuvan kurssi III, menetelmän kehittäjä Miina Savolainen Ma 23.- la 28.6.2014 Ikonimaalaus, opettaja Leena Konttinen Ma 7.- to 10.7.2014 Kansainvälinen perheleiri Ma 14.– pe 18.7.2014 Suomipop – laulaen, soittaen ja tanssien Ma 21.– pe 25.7.2014 Liikutaan yhdessä – kuntoa ja iloa liikunnasta La 30.-su 31.8.2014 Perhe- ja sukukirjakurssi, sukututkimuksen opettaja Kaija Heiskanen To 31.7.- pe 1.8. Unia ja unelmia – kirjoittajakurssi, kirjoittajakouluttaja Paula Jakunaho Kehitysvammaisten kesäleirit: Ma 7.- pe11.7.2014 Luonnosta voimaa – kesän värit, äänet ja tuoksut Olisiko espanjan kieli sinun juttusi? Kannattaako kuluttaa vuosia osa-aikaiseen kielen opiskeluun, jos uuden vieraan kielen taidon voi hankkia yhden talven aikana? Olisiko espanjan kieli sinun juttusi? Opiskelu Kainuun Opistolla alkaa maanantaina 1.9.2014 ja jatkuu 29.5.2014 asti (36 ov) Kurssiin sisältyy myös kahden viikon opintomatka Espanjan Barcelonaan. Kurssilla on mahdollisesti vaihto-opiskelija Meksikosta!

5.-6.7.2014 Teemana Paltamon aarteet

Aarteen etsinnän tuloksia. Näyttelyitä eri puolella Paltamoa LAUANTAINA 5.7. Klo 10-14.30 Pääsetkö päämääriisi - näin saavutat tavoitteesi Anita Korhosen luento Itkonniemessä Melalahdessa. Hinta 10 €. Melalahti-Akatemia, puh. 044 947 2322. klo 13 Patsaanpesu ja Panleino - kvartetti esiintyy. Vuoden Eino Leinon julistus. Paltamo veikkaus.

SUNNUNTAINA 6.7. Matkaamme entiseen pitäjätaajamaan ja kuvakirkkoon Paltaniemelle Eino Leino - seuran 40 -vuotisjuhlaan. Kyydit 50 ensimäiselle ilmoittautuneelle tarjoaa Paltamon kunta ja Paltamon seurakunta. Linja-autokyydityksiin Ilmoittaudu kunnan neuvontaan, puh. (08) 615 54681 tai neuvonta@paltamo.fi

Lisätietoa kurssisihteeriltä p. 0207 856 833 ja kurssisihteeri@kainuunopisto.fi Lisää tietoa löydät nettisivuiltamme www.kainuunopisto.fi

so Katempi tarkjelmmao.fi ohw.palta

Kunnanjohtaja Arto Laurikainen......044 2885 600 Sivistyspalveluiden johtaja, kansalaisopiston rehtori Paavo Nuortimo ............................044 2885 400 Teknisten palveluiden johtaja, rakennustarkastaja Mikko Karjalainen ..........................044 2885 500

Puh. vaihde (08) 615 5461 faksi (08) 871 626 paltamon.kunta@paltamo.fi www.paltamo.fi sähköpostit: etunimi.sukunimi@paltamo.fi

- KIVESVAARA UPHILL RUN 5.7.2014

Juoksumatkat: 2,4 km, 10,7 km, ja puolimaraton eli 21,1 km. Toisen kerran järjestettävä tapahtuma juostaan illalla ja yöllä. Kivesvaara Uphill Run on positiivinen, eksoottinen ja rankka kesäyön kestävyysjuoksutapahtuma Paltamon vaaramaisemissa Kivesvaaralla. Ilmoittautuminen juoksutapahtumaan: kivesvaararun@gmail.com Illalla tanssitaan Elämyskeskus Jättiläisenmaassa! Kun urheilijat juoksevat, katsojat tanssivat! Majoitusvaraukset: Elämyskeskus Jättiläisenmaa, Kivesvaara p. 040 7487391 ja 044 5656717 posti@jattilaisenmaa.fi Muut palvelut: Elämyskeskus Jättiläisenmaassa Kivesvaaran laella voit ruokailla ja nauttia ilta-auringosta. Tapahtuman järjestävät: Kivesjärven kyläyhdistys, Paltamon Urheilijat ja alueen yritykset ja yhteisöt

Lisää tietoa: Tapahtuman Facebook –sivut hakusanalla: ”jättiläisten yö” ilkka.jarva@esportwise.com, kari@merci.fi

ww

Normaaliaikoina:

w w w. p a l t a m o . f i

II JÄTTILÄISTEN YÖ

Päivähoidon ohjaaja Sirpa Härkönen .............................044 2885 307 Ruoka- ja siivouspalveluesimies Anu Kemppainen . .........................044 2885 503 Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen Raija Mikkonen ..............................044 2885 609

PALTAMON KUNNANVIRASTO ON SULJETTU 7. – 27.7.2014 Päivystyspuhelimet Sivistyspalvelut Lasten päivähoito - Päiväkoti Männynkäpy ... 044 7500 748 044 7500 747 - Kontiomäen päiväkoti...... 044 7500 745 Tekniset palvelut - kiinteistöt, päivystäjä ...... 08 6155 4620 - vesihuollon päivystys ..... 044 2885 510 - rakennusvalvonta ....... 044 2885 500

Kiinteistö Oy Paltamon Kiehinen..... 08 6155 4667 - vuokra-asunnot Hallintopalvelut Kunnanjohtaja.............. 044 2885 600 Asiakkaat voivat soittaa päivystys- tai suoriin numeroihin ja tarvittava asiakaspalvelu pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.


30

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Paltamon palveluyrityksiä matkailijoille ja lomalaisille: Majoitus- ja ravintolapalvelut:

Paltamo Golf Oy Golftie 9, 88300 Paltamo 040 544 9396 www.paltamogolf.fi Ravintola Paltamon Sydän Golftie 9, 88300 Paltamo p. 040 544 9396 www.paltamogolf.fi Ravintola, kahvila, majoitus, golf WetDog Pub Puolangantie 1, 88300 Paltamo p. 0407466928 www.wetdog.fi

Jättiläisenmaa, Kainuun Makuhelmi Kivesvaarantie, Kivesjärvi p. 040 7487391 ja 044 5656 717, www.jattilaisenmaa.fi Näköalakahvila, tilausravintola, majoitusta, näköalasauna, kokouspalvelut, pitopalvelu, luontokoulutuspalvelut Oulujärven Kultapallo-lomat p. 040 7487391 ja 044 5656717 Rantasaunamökki Taikatorppa Metelinniemessä Oulujärven rannalla, majoitus ja saunapalvelut Aallotar-loma-asunnot Bogikuja, 88300 Paltamo Varaukset: Tapani Leinonen, p. 0400 186 204 www.aallotar.com Kainuun Opisto Tahvitie 4, 88380 Mieslahti p. 020 785 6830, www.kainuunopisto.fi Kokous- tai koulutustilat, juhla ja leiritilat ja -palvelut, ryhmämajoitus- ja ruokapalveluja Matkakoti Keidas Harjutie 6, 88300 Paltamo p. 0400 579 452 info@paltamonkeidas.net Huoneita: 3 kpl 2 hh ja 2 kpl 1 hh Leino-Lomat Raimo ja Arja Leinonen Kivesjärven rantatie 15, 88350 Kivesjärvi, p. 040 728 7051 www.leinoloma.com. 2 loma-asuntoa ja savusauna Kivesjärven rannalla Leskelän lomamökki Irmeli ja Pertti Luostarinen Savirannantie 29, 88470 Kontiomäki Irmeli p. 040 354 3390, Pertti p. 040 757 5712.

Kuisman loma Melalahdentie 9, 88310 Melalahti p. 040 729 0247 Neste-Paltamo Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322 Shell-Kontiomäki Viitostie 2, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 2301 Kontiomäen asemaravintola Asematie 3, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 1141 www.facebook.com/ KontiomaenAsemaravintola Hakasuon Myllypirtin kahvila Hakasuo, 88350 Kivesjärvi P. 040 588 4095 Kahvila, kirpputori, leivonnaisia ja paikallisia tuotteita

Autohuolto ja varaosat Shell Kontiomäki Viitostie 2, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 2301 Neste Paltamo Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322 ABC jakeluasema Puolangantie 9, 88300 Paltamo FIXUS Paltamo, varaosamyymälä, vaihtoautot Lepikontie 19, 88300 Paltamo, p. 0440 871 033, 0400 282 765 www.fixus.fi Auto-Konehuolto Keränen Oy Karhuntie, 88470 Kontiomäki p. (08) 687 1143, 0400 482 570 Jarin Kone ja Korjaus Hukkalantie 13B, 88300 Paltamo p. 0500 675 543

Metsätalouspalvelut

Kirja- ja paperikauppa Paltamon KIPA Puolangantie 12, 88300 Paltamo p. 08 871 025 www.kainuunkirja.net

Rakentaminen

Putiikki Kirpputori Puolangantie 1, 88300 Paltamo p. 041 471 1401 Jopin Pitopalvelu ja Kotileipomo Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo p. 044 213 1354, 044 756 3664 www.eurojopi.fi Torstaisin lounas ja leipomomyynti Bienvida Vaarankyläntie 3, 88300 Paltamo p. 044 517 7909 Facebook: ”Bienvida” Hyvinvointipalvelut ja tuotteet

Metsä-Pyykkönen Ky Luttusentie 6, 88300 Paltamo p. 040 831 2324 Kle-man Rauta Valontie 2, 88300 Paltamo p. (08) 871 649 Kainuun Konevuokraamo p. 020 7749 680 Kainuun Kuljettajapalvelu p. 0400 418 319 Puolangantie 30A, Paltamo www.kainuunkuljettajapalvelu.fi Paltamon LVI-Palvelu Harjutie 9, 88300 Paltamo p. 040 0388719 martti.siira@elisanet.fi Puumanni Ay Puolangantie 120, 88300 Paltamo p. (08) 874 723, 0500 924 623 www.puumanni.fi

Kotomo Marisanna Jarva Mäntykuja 12, 88300 Paltamo p. 044 357 8828 www.kotomo.fi Vaaralla -sisustus- ja lahjatuotteet

Putkiurakointi Tauno Karppinen Kuuskanniementie 12, 88300 Paltamo p. 0400 383 561 tkarppinen@luukku.com

Sienestä Oy 88470 Kontiomäki Sienijalosteet, sienten ja marjojen osto. p. 044 967 4705

Kirjapaino, Väylä-lehti

Paltamon Tervasilta Osk Puolangantie 8, 88300 Paltamo www.tervasilta.fi Hieronta, ATK- ja autohuolto

Pankki

Paltamon OP, Otto-automaatti Lepikontie 19, 88300 Paltamo www.op.fi

Paltamon Kirjapaino Sairaalantie 8, 88300 Paltamo p. (08) 871 999 www.paltamonkirjapaino.fi

Pienkoneet

Motorec Honkakuja 4, 88300 Paltamo p. 050 555 2780 www.motorec.net Moottorisahat, puutarhakoneet, perämoottorit jne.

Kiinteistöhuolto

Paltamon Tervasilta osuuskunta Autohuolto J. Telkinen Lepikontie 21, 88300 Paltamo p. 041 481 4952

Paltamon Kiinteistöhuolto Oy Elementtitie 7, 87500 Kajaani p. 0440 318 090

Sepon Kone ja Varaosa Pujoniementie 20, 88310 Melalahti p. 040 029 5660 Moottori- ja raivaussahat sekä varaosat

Muut palvelut ja kaupat

Sähkötarvikkeet/-koneet Paltamon Kodinkone- ja Sähkölaitehuolto Harjutie 1A, 88300 Paltamo p. 0500 282 561 www.sahkolaitehuolto.palvelee.fi

Mökkitalkkarit

Taxi (tilaus) p. 0600 398 400

K-Market Puolangantie 11, 88300 Paltamo p. 0400 250 760 S-Market Puolangantie 9, 88300 Paltamo p. 010 763 6650 Siwa Kontiomäki Kontiomäentie 13, Kontiomäki p. 020 700 5530

Meteli House lomasunnot Albatrossi 3, 88300 Paltamo Varaukset: www.metelihouse.com

Paltamon posti Paltamon S-Market Puolangantie 9, 88300 Paltamo

Vaarantalo Halmetmäentie 2, 88300 Paltamo Varaukset p. (08) 872 063, Arja Valo p. 0400 700 516, Markku Väisänen p. 0400 192 423, www.paltamo.fi/kylayhdistykset/ vaarankyla

Paltamon Apteekki Puolangantie 9, 88300 Paltamo p. (08) 871 067, 0440 672 696

Taivaan Pankko, Oikarinen Tuula Mustolantie 7 A, 88300 Paltamo p. 050 361 9869 www.taivaanpankko.fi Retriitti-, kokous- ja kurssipaikka vaaran laella, majoitus10 hlölle

Paltamon Vaatetus Lepikontie 8, 88300 Paltamo, p. (08) 871 056, 050 407 1006 www.paltamonvaatetus.fi

Alko Rinnekuja 2, 88300 Paltamo p. 020 711 2826 Matkahuolto Paltamon Neste-huoltoasema Sairaalatie 1, 88300 Paltamo p. (08) 687 5322 Lamingon Kukka- ja Hautaus Lepikontie 15, 88300 Paltamo p. (08) 871 807, 0400 685 755 www.lamingonkukka.net

Kle-man Rauta Valontie 2, 88300 Paltamo p. (08) 871 649

Maansiirtoliikkeet

Kainuun Sora Uurantie 11 B, 88300 Paltamo p. (08) 872 192, 0400 680 796 www.kainuunsora.com Maanrakennus Pyykkönen Puolangantie 10, 88300 Paltamo p. (08) 871 666, m. 0400 386 251 Soraliike Möttönen Ky Kotiniementie 11, Paltamo, p. 0400 121 419 Maanrakennus Pasi Holappa Puolangantie 126, 88300 Paltamo p. 044 576 6201 Pyykkönen Yhtiöt Oy Puolangantie 10, 88300 Paltamo p. 0400 200 609, (08) 871 888 www.mrl-pyykkonen.com

Arin Apu, Ari Häkälä Haukantie 4, 88300 Paltamo p. 040 577 5361 www.arinapu.fi Eurojopi Puolangantie 8, 88300 Paltamo p. 050 307 2899 www.eurojopi.fi Jarin Kone ja Korjaus Hukkalantie 13B, 88300 Paltamo p. 0500 675 543

Hevostallit:

Hóll Talli Kumpusentie 15, 88300 Paltamo Tuula Korvajärvi, p. 050 357 6501 www.holltalli.net Sannan Hevostoiminta ja Terapia Sannan Talli Hukkalantie 3, 88300 Paltamo, p. 040 718 5468 www.sannantalli.fi/ HaKa-Tallit Vesalantie 6 B, 88300 Paltamo p. 044 333 1514 www.omasarjis.fi/hakatallit/index.html Jonnan Talli Kukkulehdontie 6, 88300 Paltamo, p. 040 564 0127 jonnaeeva.moilanen@gmail.com

Palveluluettelo on koostettu palvelemaan kesäasiakkaita. Palveluntarjoaja! Ole aktiivinen ja lähetä tietosi www.Paltamoon.com -sivujen lomakkeella.


31

ISO APU

Paltamoon 1 / 2 0 1 4

Panleino

sykähdyttää

PIENEENKIN TARPEESEEN! Työvoimapalveluiden myynti kiinteistönhoitopalvelut työvoiman vuokraus remontointipalvelut toimistopalvelut siivouspalvelut kotipalvelut

www.eurojopi.f

Kuva: Jukka Laukkanen

UUSIA PALVELUITAMME: Pitopalvelu kokouspalvelut kesäkahvila

Puh. 050 3072 899 • 044 756 3664 ejopi@eurojopi.fi

Yhtyeen taiteilijat ovat:

Kyytiä kaikille Kainuun Tilausliikenne P.Jääskeläinen Ky p. 044 569 8217 www.kainuuntilausliikenne.fi pertti.jaaskelainen@kajaani.net

www

.palt

amoo

Panleino on vahvasti paltamolainen Eino Leinon runouden ja hänen runoihinsa sävelletyn musiikin sanansaattaja. Yhtye on kehittänyt genre-rajoja pelkäämättömän kamarimusiikillisen tyylin, jossa Vesa Hyyryläisen vahva ja herkkä runon tulkinta kohtaa taiteellisesti pitkälle viedyt runon sanomaa ilmentävät sovitukset. Kvartetin soittimet piano, viulu ja huilu mahdollistavat hienoviritteisen ja luonnonläheisen runon musiikillisen kuvaamisen. Kvartetin herkkyyteen pyrkivästä tulkinnasta ja yleisön vahvasta kuuntelukokemuksesta syntyy keskittynyt ja väkevä tunnelma, joka yleisöltä saadun palautteen mukaan pitää otteessaan vielä pitkään konsertin jälkeenkin.

Vesa Hyyryläinen (laulu) Heljä Pylvänäinen (piano) Anna-Leena Tervo (huilu) Sakari Tervo (viulu)

n.com

Olemme vuonna 2010 perustettu tilausliikennettä harjoittava perheyritys. Toimipaikkamme sijaitsee Kontiomäellä, Paltamon kunnassa.

Panleinon levyt: Aurinkolaulu (2012) ja Kulkijapoika (2014). Lisätietoja, levymyynti ja keikkatilaukset www.paltamopandion.fi vesahyyry5@gmail.com 040 540 8830 www.facebook.com/PANLEINOkvartetti


Rakenna

Uuden Luhtaniemen alueen rantatontit tulossa myyntiin! Yhdistele golfkentän ympäristöstä unelmiesi tontti. Lue lisää kunnan nettisivuilta www.paltamo.fi tai kysy sähköpostitse: tontti@paltamoon.com

Uudet rantatontit Paltamon golfkentän läheisyydessä, aurinkoisella Mieslahden rannalla. Kajaaniin vain puolen tunnin ajomatka, kaupat ja muut palvelut vain 2 km päässä.

90 min Oulu • 30 min Kajaani • 5 min kauppa • 2 min golfkenttä • 0 min Oulujärvi

Oulu

Lähetä oma rakennushaaveesi osoitteeseen tontti@paltamoon.com

j ä r ve

n ra n

nalla


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.