Palokuntalainen 105

Page 1

palokuntalainen IRTONUMERO 9 € · VIIKKO 45 · 2021 · ISSN 1798-2685

BRANDKÅRISTEN

PALOPUKU-

VERTAILU

105


KAIPAAKO LETKUVARASTOSI TÄYDENNYSTÄ? Todella hyvin kulutusta kestävät Patu Nordic T -paloletkut ovat saatavilla meillä valmistetuilla ja sidotuilla RPL-paloliittimillä. Malliston letkut ovat 100 % polyesterikudosta, EPDM-kumioituja ja MED-hyväksyttyjä 3F-letkuja. OMINAISUUDET · Otsonin, sään, UV-säteilyn ja hapettumisen kestävä. · Sopiva vedelle, merivedelle ja useille kemikaaleille. · Erinomainen hinta-laatusuhde. · Vaippa: 100 % polyesterilanka, vahvistettu. · Sisäpinta: korkealaatuista, täyssynteettistä EPDM-kumiseosta.

Esteri Group tarjoaa laajan valikoiman korkealaatuisia paloalan työvälineitä 125 vuoden kokemuksella. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti testaamalla uusia ratkaisuja, materiaaleja ja tuotantotapoja. Meiltä saat kaiken, mitä ammattilainen tarvitsee – joustavasti ja nopeasti. Lasse Moisio • +358 40 359 1676 • lasse.moisio@esterigroup.fi Peter Kallio • +358 40 734 0308 • peter.kallio@esterigroup.fi


18-21

sisältö 10-11

Operaatio villasukka 2021

pelastusalan luvut 2021

22-23

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo sai lokakuussa aikaan joukon kirkosta eroamisia, kun otti voimakkaasti kantaa koronarokotusten puolesta. Palokuntalainen-lehden toimitus seuraa mielenkiinnolla, paljonko lehden tilauksia perutaan tämän numeron pääkirjoituksen vuoksi. Siinä sanotaan suorat sanat pelastusalalla toimiville rokottamattomille, niille joilla ei ole terveydellistä syytä kieltäytyä. Päätoimittaja seisoo ryhdikkäänä sanojensa takana ja muu toimitus myös. Rokottamattomat, järki käteen ja piikille nyt!

Toimitus

3923 AMMATTILAISTA 14247 SOPIMUSHENKILÖÄ 24-26

palopukuvertailu

50-53

kellokosken vpk

Brandkåristen 61

ammattilaiset palokunnissa

Kirkosta erottiin – perutaanko tilauksia?

Hälytys tehtävis

Testerna, redskap för arbetsplatsdiskriminering

vakiopalstat 5

Pääkirjoitus

60

17

Lämpökameramies 64

Letkut solmussa

55

Lingottua

Liekinheittäjä

57

Vanheneva sammutusmies

66

Ledaren

PÄÄTOIMITTAJA Pekka Koivunen, 040 501 8721 TOIMITTAJA Silvio Hjelt AVUSTAJA Arto Papunen KOLUMNISTIT Jaakko Linko, Lauri Turtola OHJEISTAMISPÄÄLLIKKÖ H. Ollikainen TOIMITUS toimitus@palokuntalainen.fi TAITTO, ILMOITUSMYYNTI, TILAUKSET, OSOITTEENMUUTOKSET JA TALOUS Maria Salo, 0400 504 678, maria.salo@palokuntalainen.fi PAINO Grano Oy KANNEN KUVA Tomi Vastamäki KUVAPANKIT Freepik, Depositphoto JULKAISIJA Kustannusosakeyhtiö Sanomapaja

palokuntalainen BRANDKÅRISTEN

WWW.PALOKUNTALAINEN.FI

21. VUOSIKERTA AIKAKAUSLEHTIEN LIITON JÄSEN ISSN 1798-2685

3


Tuli on vaarallinen vastustaja! Tarvitset asianmukaisen suojan ihmishenkien pelastamisessa ja tulipalojen sammutuksessa. Varmistamme, että saat korkean suorituskyvyn suojavaatteet, teknologiset innovaatiot ja asiantuntevan palvelun. Saksalainen S-Gard valmistaa laadukkaat palopuvut 130 vuoden kokemuksella korkealuokkaisista materiaaleista.

Dynamate Plus Parallon

Dynamate Plus Parallon on laadukas ja ergonomisesti muotoiltu palopuku uusimmilla innovaatioilla ja GORE® PARALLON™ kosteussuojakalvolla. Hyväksyntä EN 469:2005 Xf2, Xr2, Y2, Z2.

TAMREX OY

Sartec

Sartec on ns. kevytasu erilaisiin tehtäviin varsinaista savusukellusta lukuun ottamatta. Ergonominen muotoilu parantaa käyttömukavuutta. Runsaasti taskuja. Hyväksyntä EN 469:2005 Level 1.

www.tamrex.fi

TAMPERE TAMPERE HÄMEENLINNA 7 Aunankorvenkatu 7 Parolantie 10 4 Turvesuonkatu palokuntalainen PK105 p. (03) 3142 1522 p. (03) 3142 1550 p. (03) 3142 1560

JYVÄSKYLÄ Alasinkatu 5 p. (03) 3142 1565

LAHTI

Ansiokatu 2 p. (03) 3142 1545

Ranger 2.0

Ranger 2.0 on erityisesti metsäpaloihin tarkoitettu kevyt ja hengittävä palopuku. Asu on varustettu tuuletusaukoilla, takki ja housut yhdistettävissä vetoketjulla. Hyväksyntä EN 15384 ja EN ISO 11612.

TURKU

Leipäläntie 71 p. (03) 3142 1555

PORI

Satakunnankatu 38 p. (03) 3142 1530


pääkirjoitus Artikel på svenska på sidan 60.

Rokottamattomuus ilman terveydellistä syytä on vastuuttomuutta PELASTUSALAN ammatti- ja sopimushenkilöitä pidetään yleisesti turvallisuusorientoituneina kansalaisina. Tämä olettamus on saamassa pahan kolhun. Lokakuussa kantautui pelastustoimen kentältä tietoja muutamista palokunnista, joissa on avoimesti rokottamattomia henkilöitä niin ammattiasemilla kuin sopimuspalokunnissa. Niitä, jotka eivät ilmaise rokottamattomuuttaan, lienee vielä enemmän. Eräässä pelastuslaitoksessa arvioidaan, että joka viides väestä on rokottamaton. Jopa ensihoitohenkilöstöstä löytyy rokotevastaisia eri puolilta maata.

vuoden aikana. He tulevat olemaan sairauslomilla ja ovat myös potentiaalisia tartuttajia niille työtovereille ja asiakkaille, joiden rokotussuojan virus läpäisee. ÄÄRIMIELIPITEENÄ on esitetty, että rokottamattomien tulisi pysyä poissa palokuntien harjoitus- ja hälytystehtävistä. Joidenkin mielestä vähin, mitä rokottamattomille voi suositella, on maskin käyttö. ROKOTTAMATTOMUUS ilman pätevää syytä on vastuuttomuutta. Näin varsinkin turvallisuuteen liittyvillä aloilla, kuten pelastustoimessa.

LOKAKUUN LOPUSSA ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut 85,3 % rokotusikäisistä. Tämä tarkoittaa, että 14,7 % rokotusikäistä on yhä kokonaan rokottamatta koronavirusta vastaan. Useiden eri tietojen mukaan aktiivisia rokotusten vastustajia on rokoteikäisistä 2–5 prosenttia. Välinpitämättömiä tai kiireisiä on noin kymmenen prosenttia. SIIRRETTYINÄ PELASTUSTOIMEEN nämä luvut ovat liikaa. YHTEISKUNTA MAKSAA rokottamattomien vastuuttomuudesta kovan hinnan lähivuosina. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehtyjen laskelmien mukaan rokottamattomien suomalaisten sairastuminen Covid-19-tautiin saattaa maksaa tulevina vuosina jopa miljardi euroa, mikä summa aiheutuisi erikoissairaanhoidon kustannuksista. Hus lähtee oletuksesta, että jokainen rokottamaton ihminen saa ennemmin tai myöhemmin koronavirustartunnan, ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. ROKOTTAMATTOMAT tulevat maksamaan tavalla tai toisella myös pelastustoimelle seuraavan kahden

PEKKA KOIVUNEN Päätoimittaja

5


Tunnuksiin jonkin verran muutoksia uuden ohjeen myötä

Tilannepaikanjohtajalle vihdoin oma tunnus! Sisäministeriön julkaisu Ohje pelastustoimen yksikkötunnuksista ilmestyi syyskuun lopussa. Uusia tunnuksia perustellaan yhdenmukaisuudella käyttöympäristöstä riippumatta. Hätäkeskusten ja pelastustoimen johtaminen helpottuu ja ylipäätään kaikki viestiliikenne helpottuu, kun tunnukset ovat mahdollisimman yhteneväisiä valtakunnallisesti. Ohjeen avulla voidaan muodostaa lyhyempi ja yhdenmukainen yksikkötunnus myös konteille, vaihtolavoille, perävaunuille ja hälytettäville ryhmille.

tunnusta, esimerkiksi alueella on päällekkäistehtäviä, voidaan ”tilanne” –sana korvata tapahtumapaikasta tai alueesta käytettävällä nimellä tai muulla tarkoituksenmukaisella termillä, esimerkiksi: Tilanne P2 tai ”Lamminneva P2”.

Kauan kaivattu, ja myös tässä lehdessä usein esillä ollut toive saada valtakunnallinen tunnus tilannepaikanjohtajalle on nyt toteutunut, ja ohjeessa se on määritelty seuraavasti:

Ohjeen laadinnassa on hyödynnetty Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston valmistelemaa ohjeluonnosta.

Uudet tunnukset otetaan käyttöön pelastuslaitosten omien aikataulujen mukaan. Teippauksia tulee erityisesti erikoiskalustoon luettaviin ajoneuvoihin, kontteihin yms.

Hatunnosto kumppanuusverkostolle hyvästä työstä!

Tilannepaikanjohtajan tunnus muodostetaan yksikkötunnuksesta tai käyttämällä erillistä kutsutunnusta ”Tilanne” ja muodostelman kokoon perustuvaa numeroa: Tilanne P2 (komppanian johtamistaso) Tilanne P3 tai P4 (joukkueen johtamistaso) Tilanne P5 (ryhmän johtamistaso) Mikäli viestiliikenteen osalta tarvitaan tarkempaa

6

palokuntalainen PK105

Ohje on saatavilla veloituksetta osoitteessa www.valtioneuvosto.fi


KELPOISUUSVAATIMUKSET Puolustusvoimat laskee, pelastustoimi nostaa Puolustusvoimat julkisti lokakuussa uuden toimintapolitiikkansa, jolla se uskoo saavansa paikallispuolustukseen uusia osaajia. Puolustusvoimat lieventää fyysisiä vaatimuksia ikäluokkien pienentymisen ja uusien uhkakuvien vuoksi. Uusi palveluskelpoisuusluokka otetaan käyttöön vuonna 2022. Varusmiehen fyysinen kunto ei enää välttämättä estä vaativaankaan tehtävään sijoittamista. Puolustusvoimissa on tarkoin tutkittu yhteiskunnan kehitystä ja havahduttu muutoksiin esimerkiksi palvelukseen astuvien varusmiesten kunnossa. Suuntaus ei ole hyvä. Järki on kuitenkin peeveessä otettu käteen ja tehtäviä, joista heikomman fyysisen kunnon omaavat selviytyvät on löydetty lukuisia. Terve järki ohittaa korkeat kuntovaatimukset pääosassa näissä tehtävissä. Pelastusalalla tehdään juuri päinvastoin. Useissa pelastuslaitoksissa jopa ei-savusukeltavan sammutusmiehen fyysisen kunnon vaatimus on viime vuosien aikana nostettu aiempaa korkeammalle. Ääriesimerkkinä on savusukelluskelpoisuuden vaatiminen kaikilta sopimushenkilöiltä. On todella harmi, että joissakin laitoksissa esimerkiksi ammatikseen rekkaa ajavilta

on käytännössä estetty pääsy sopimuspalokuntaan, jos he eivät pysty vetämään leukaa riittävän monta kertaa tai tekemään penkkipunnerrusta. Pelastusalalla yhteiskunnan kehitystä ei olla tajuttu, vaan ”ramboilu” jatkuu. Alan sopimushenkilöstön kelpoisuusvaatimukset ovat melkein poikkeuksetta fyysisiä. Sopimuspalohenkilöksi pyrkivien yläpäätä ei paljon välitetä tutkia. Korkeista fyysistä kelpoisuusvaatimuksista aiheutuvaa ongelmaa ei esiinny siellä, missä sopimuspalokuntatoimintaan halukkaita on reilusti enemmän kuin mitä voidaan ottaa, mutta näin ei ole kaikkialla. Erityisesti harvaan asutuilla seuduilla pyrkijöitä on vähän, koska väkeä on vähän ja fyysiset kelpoisuusvaatimukset pelottavat. Sisäministeriön pelastusosaston ja kumppanuusverkoston tulisi avata silmät ja ottaa mallia puolustusvoimista ja omaksua aivan uusi näkökulma kelpoisuusvaatimuksiin. Työkykyisen ammattiautonkuljettajan pitää kelvata palokuntaan ja esimerkiksi sammutusauton konemieheksi tai vastaavaan tehtävään.

7


ovat näkyvästi a ss a n n ku ta a S en a pelastustoim otttaneet kanta assa u dessa muun m u u is lk ju in ih o asi (ps.), ihr.), Petri Huru Sakari Aalto (v ti) ja Matias Mart k. es (k i ll a K a Eev nen (kok.).

Nyt on aika vaikuttaa! Hyvinvointialueiden valtuustoehdokkaiden etsintä käy kuumana. Poliittiset puolueet tekevät olan takaa työtä sopivien ja mielellään alueellista tunnettuutta omaavien henkilöiden löytämiseksi ehdolle. Jokainen meistä voi halutessaan vaikuttaa vaaliasetelmiin jo nyt. Pelastusala tarvitsee valtuustoihin alaa ymmärtäviä puolestapuhujia. Puolueella ei ole väliä, kunhan ehdokkaalla ja valittavalla on alan asioista perustiedot ja halu pitää lilliputtitoimialan puolta. Nyt niin ammattibrankkarit kuin sopimusporukat liikkeelle ja tukemaan aluksi puolueiden ehdokashankintaa ja sittemmin varsinaisissa vaaleissa pelastusalaa ymmärtäviä ehdokkaita. Mielenkiintoista on, että varsinkin alueellisten ja paikallislehtien sivuilla on näkynyt jo muutamia pe-

8

palokuntalainen PK105

lastusalan tärkeyttä painottavia kirjoituksia. Kirjoittajina ovat olleet lähinnä kansanedustajat, kuten oheinen esimerkkileike Satakunnasta osoittaa, mutta myös muutama ehdokkaaksi asettuva on julkaissut pelastusalaa ja sen ongelmia ymmärtäviä tekstejä niin printissä kuin verkossa. Seuraava Palokuntalainen ilmestyy vuoden vaihteessa. Tällöin on tarkoitus julkaista mahdollisimman monen pelastusalalta olevan aluevaaliehdokkaan nimet hyvinvointialueittain. Listalle kelpaa myös tunnetusti alasta ja sen kehityksestä kiinnostuneet ehdokkaat. Auta meitä julkaisemaan ehdokkaiden nimiä ilmoittamalla alue, nimi ja puolue/valitsijayhdistys osoitteeseen toimitus@palokuntalainen.fi.


Aluevaali pähkinänkuoressa

Aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen. Jäsenet ja varajäsenet aluevaltuustoon valitaan 23.2.2022 järjestettävillä aluevaaleilla. Äänestäjät äänestävät oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, koska Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Kukin aluevaltuusto päättää itse kokonsa, mutta hyvinvointialuelaissa säädetään, että pienimmillä alueilla valitaan kuitenkin vähintään 59 valtuutettua ja suurimmilla vähintään 89 valtuutettua. Ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan kuitenkin nämä vähimmäismäärät valtuutettuja. Ehdokkaita aluevaaleissa voivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet ja valitsijayhdistykset. Puolueet voivat muodostaa vaaliliittoja ja valitsijayhdistykset yhteislistoja. Asetetut ehdokkaat ovat ehdokkaina koko hyvinvointialueella. Puolueen ehdokkaat asettaa joku puolueen keskusorganisaation nimeämä ja aluevaalilautakunnalle ilmoittama hyvinvointialueella toimiva puolueyhdistys. Valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään 50 hyvinvointialueella asuvaa äänioikeutettua.

TÄRKEÄT PÄIVÄMÄÄRÄT Ehdokashakemusten jättäminen aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.2021 ennen klo 16 Aluevaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun (ehdokasnumerot vahvistetaan): 23.12.2021 Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy: 11.1.2022 klo 16 Ennakkoäänestys kotimaassa: 12. –18.1.2022 Ennakkoäänestys ulkomailla: 12. – 15.1.2022 Aluevaalilautakunnat vahvistavat aluevaalien tulokset: 26.1.2022 Valtuustot aloittavat työnsä: 1.3.2022

Lähde: Vaalit.fi

9


Korona-ajan kuningataridea

OPERAATIO VILLASUKKA 2021 Turkulaislähtöinen Operaatio villasukka ei alun perin ollut tarkoitettu julkisuustempaukseksi, vaan aidoksi hyvän mielen projektiksi, joka on viimeisen vuoden aikana levittäytynyt eri puolille Suomea. Siitä on osoituksena jo yli 3500 paria villasukkia lahjoitettavaksi vähävaraisille. Tekst ja kuvat Pekka Koivunen

Kaikki alkoi siitä, kun Turun alueen naistyötoimikunta kokoontui 15 jäsenen voimalla pohtimaan koronan vaikutuksia palokuntien naistoimintaan lokakuussa 2020. Sattumalta kokousajankohta osui Asunnottomien yön päivään. – Kun korona iski, palokuntien naisosastojen toiminta käytännössä lakkasi. Pohdimme porukalla, mitä toimintoja olisi mahdollista pitää yllä rajoituksista huolimatta, kertoo Turun alueen naistyönohjaaja Päivi Sirola Naantalin VPK:sta. – Idea villasukista syntyi tuossa lokakuun kokouksessa ja toimeenpano alkoi heti. Otimme yhteyttä Operaatio Ruokakassiin ja he heittivät haasteen 6000 villasukka parin kutomisesta, jotka he voisivat jakaa vähävaraisille jouluna 2021. Vaikka Logomon iso joulutapahtuma on koronan vuoksi peruttu, sukat jaetaan silti jouluviikolla Operaation kassinjako pisteillä. Puikot heilumaan ja menoksi. Ihmisillä oli paljon vapaata ja neulominen sopi hyvin hyödylliseksi ajantappajaksi koronarajoitusten keskellä.

42. Siitä vaan lankakauppaan ja ryhmämme jäseneksi!

PALOKUNTATYÖ TUTUMMAKSI Länsi-Suomen pelastusalan liiton järjestöohjaaja Nina Aronen pitää villasukkaprojektia monin tavoin hyödyllisenä. – Kaiken ydin operaatiossa on tietysti muiden auttaminen. Operaatio nostaa hyvin esille palokuntanaistyötä ja itseasiassa koko pelastusalaakin Suomessa. Liittona haluammekin tukea monialaista yhteistyötä, jota tämä parhaimmillaan on. Liitto on hallintokoordinaattori Saija Kirstilän mukaan korvannut lankojen postikuluja ja valmiita sukkia on voinut lähettää liiton laskuun. – Olemme lisäksi avanneet operaatiota varten oman sähköpostilaatikon, jonka osoite on villasukka2021@ lspel.fi.

SANOMA LEVISI SOMESSA Some on ollut oiva kanava operaation sanoman välittämiseksi, sanoo Minna Jäntere, Turun alueen varanaistyönohjaaja Turun VPK:sta. – Perustimme Facebook-ryhmän, jossa on nyt 502 jäsentä. Ryhmä on suljettu, mutta pyynnöstä otamme mielellämme uusia asiasta innostuneita jäseniä ryhmäämme. Jäntereen mielestä operaatio on esimerkki yhteisöllisyydestä parhaimmillaan. – Tähän villasukkaneuloosiin sairastuneista melkein kaikki ovat naisia, vaikka kyllä mukana on muutama mieskin. He ovat erinomaisen tervetulleita, jos puikot pysyvät käsissä ja sukkia syntyy. Minna Jäntere antaa myös vinkin kaikille neulomisesta kiinnostuneille. – Villasukan koko määritellään terän pituuden mukaan. Olemme esittäneet sukkien kokotoiveeksi 38-

10

palokuntalainen PK105

LSPeL:n järjestöohjaaja Nina Aronsen mielestä Operaatio Villasukka tuo hyvin esiin palokuntatyön moninaisuutta.


Aronen ja Kirstilä ovat myös tyytyväisiä, että alun perin mahdottomalta kuulostanut ajatus tuhansista sukkapareista on jo toteutunut – eikä loppua näy. – Ajattelimme, että hyvä, kun saadaan pari tai kaksi per neuloja. Tällä hetkellä yhden neulojan ennätys on 150 paria sukkia.

VALTAKUNNALLISUUS TAVOITTEENA – Mukaan on palokuntanaisten lisäksi tullut paljon ulkopuolisia neulomisesta ja hyväntekeväisyydestä

kiinnostuneita ihmisiä eri puolilta Suomea. Siksi halusimme laajentaa toiminnan valtakunnalliseksi. Tästä suuri kiitos kuuluu myös heille. Vuonna 2022 lokakuussa Länsi-Suomen Pelastusalan liiton palokuntanaiset ovat jo suunnitelleet tempauksen asunnottomien yöhön, josta tullaan myöhemmin kuulemaan lisää. – Laitetaan hyvä kiertämään, päättävät varsinaissuomalaiset villasukka-aktiivit.

Minna Jäntere, Saija Kirstilä ja Päivi Sirola

11


TURVALLISUUS 2022 on vuoden tärkein palo- ja pelastusalan ammattitapahtuma. Tapahtuma kokoaa alan ammattilaiset ja päättäjät sekä yritysten turvallisuudesta vastaavat henkilöt Messukeskus Helsinkiin. Mukana myös Suomen Palopäällystöliiton järjestämä tieliikennepelastamisen koulutustapahtuma Road Rescue. Varmista paikkasi syksyn maksuttomassa huipputapahtumassa rekisteröitymällä ennakkoon osoitteessa turvallisuus.messukeskus.com Avoinna: ke 12.1. klo 9–16, to 13.1. klo 9–16. Afterwork keskiviikkona 12.1. klo 16–19.

R E K I S T E R Ö I DY M A K S U T TA KÄV I J Ä K S I

SAMAAN AIKAAN MESSUKESKUKSESSA FinnSec – Pohjoismaiden merkittävin turvallisuusteknologian ja -palveluiden tapahtumaa

KIINTEISTÖ

Kiinteistö – Kiinteistöjen ylläpidon ja korjausrakentamisen suurin ammattitapahtuma Suomessa Audiovisual Expo – Suomen audiovisuaalisen alan tärkein kohtaamispaikka

YHTEISTYÖSSÄ 12

palokuntalainen PK105


Presto vahvalla kasvupolulla Ruotsalaiseen Presto-konserniin kuuluva Presto Paloturvallisuus Oy laajentaa toimintaansa Suomessa. Syyskuussa Presto osti Suomen Ensiapukoulutus Oy:n ja lokakuussa turvallisuusalan koulutusyritys Alertum Oy:n. Presto on viime vuosina rakentanut Suomessa laajan kumppaniverkoston ja hankkinut myös useita paloturvallisuusalan yrityksiä omistukseensa. Yhtiö keskittyy nyt koulutustarjonnan laajentamiseen. – Jatkamme panostamista koulutukseen yhdistämällä voimamme Suomen johtavan turvallisuusalan kouluttajan Alertumin kanssa, sanoo Preston Suomen maajohtaja Gustav Paringer. – Tavoitteenamme on vahvistaa ihmishenkien pelastamiseen ja turvalliseen palontorjuntaan liittyvää osaamista, ja siinä turvallisuusalan koulutus on ratkaisevan tärkeää. Vuonna 2009 perustettu Alertum Oy toimii Suomessa yli 30 paikkakunnalla. Se keskittyy koulutuksissaan työturvallisuuteen, sähköturvallisuuteen, liikenneturvallisuuteen, korkealla työskentelyyn, paloturvallisuuteen, työympäristöön ja ensiapuun. Alertumin toimitusjohtaja Tuomas Liukkonen pitää yhdistymistä Presto-konserniin erinomaisena niin

yrityksen kuin asiakaskunnankin kannalta. – Yhdistymisen myötä voimme laajentaa tarjontaamme, tavoittaa koulutuksillamme entistä useampia toimijoita, lisätä tietämystä hengenpelastuksesta ja parantaa työpaikkojen turvallisuutta. Syyskuussa Prestoon yhdistyneen Suomen Ensiapukoulutus Oy:n toimitusjohtaja Tero Roivainen allekirjoittaa Sebastian Lönnqvistin sanat. – Alertumin yhdistyminen Preston ja Suomen Ensiapukoulutuksen kanssa tekee meistä vahvan ja innovatiivisen koulutusyrityksen Suomen markkinoilla. Yhdessä voimme edistää muutosta turvallisuuden parantamiseksi.

Presto on vuonna 1959 perustettu, paloturvallisuuteen keskittynyt ruotsalainen yritys. Presto-konsernin liikevaihto on hieman yli 100 miljoonaa euroa. www.presto.fi

Takarivissä vasemmalta: Ukko Lappalainen (Alertum), Gustav Nord (Presto), Tuomas Liukkonen (Alertum), Timo Isotalus (Alertum), Eila Isotalus (Alertum), Lari Lindén (Alertum) Edessä vasemmalta: Gustav Paringer(Presto), Sebastian Lönnqvist (Alertum)

13


UUDEN TYYPPINEN

PUMPPUYKSIKKÖ

TÄVIIN ERILAISIIN VEDEN PUMPPAUS- JA SIIRTOTEH

Toteutimme yhteistyössä Tammisalon VPK:n kanssa uuden tyyppisen pumppuyksikön. Uusi yksikkö tulee vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin toiminnallisilta ja kalustollisilta ominaisuuksiltaan aiempaa pumppuyksikköä tehokkaammin. Mercedes-Benz Sprinter Tamlans on neliveto. Varustelun osalta yksiköstä löytyy miehistö-, kalusto- ja kuormatilat. Ajoneuvossa on paikat neljälle ja palaverin pito miehistötilassa onnistuu kääntyvän apukuljettajan penkin avulla kätevästi. Kuormatilaan on sijoitettu letkulaatikot paloletkuille ja hyllystöt kalustolle. Auton vasemmalta puolelta löytyy lisää tilaa sammutuskalustolle.

TAMLANS-MYYNTITIIMI

14

palokuntalainen PK105

Tuomo Sertti Myyntijohtaja, Hälytys ja erikoisajoneuvot 040 532 9584 tuomo.sertti@tamlans.fi

Turo Pusa Yksikön esimies 0400 970 684 turo.pusa@tamlans.fi


kä t e k , n a a t s i a ratk a s s u u k i m um u s Ta i a v e l u t n e i kunt o l a p t ä v ä t t ä pä desta n. kuumimmillaa

nyt lu käy juuri e t t e s a hyviä ehs a t k ä o iv d s h t e e a n s e li is unn Aluevaa ien hdistykset k y a ij s t li yös palokunt a v M . ja n a t e ia e s a lu o n u P isee tamaan yhte t u ik a v a it a k en tapetilla. dok e lk jä n e li a a v ti alue asiat ovat he tuslaitosten s la e p t ä v ä t it äär alokuntien p n valtuustot m s e u id e im p lu o ia s t a in lt o sva Hyvinv enet suora vaikutu n o la il n elimien jäs jo , ie t v e a a m t li s e a o v t h ja jo n olä johtokuntie issa ehdolla m le ä a n a v a J ja . n a e t e is k ar etu maan valtuut eää, että mah o k n r e ä t im n n e is n o a v a r t sia vali on sopimusn vuoksi on en ä a m ll ä e t e i r lu u a u n J . e oks leista luevaaliehn pelastuslait a e n iä o is m e t n n a ö y m m nta dollisim . opimuspaloku s ja tysten listoilla ia is is d la h y a t a n ij s u t k li lo a a v p n ja ien puolueide k ik a k a it a k k do Ari Maskonen taja Toiminnanjoh SSPL

15


Uusi standardi paineilmalaitteille:

Dräger PSS Airboss ®

Uusi Dräger PSS® AirBoss tarjoaa ylivoimaista ergonomiaa ja turvallisuutta!

Lue lisää täältä:

16

palokuntalainen PK105

Käytettävyys: Kolmivaiheinen korkeuden säätö takaa yksilöllisen istuvuuden, liukumekanismi asettaa paineilmalaitteen oikealle paikalle selässä ja kantojärjestelmän kehys tuo painopisteen lantiolle. Yhdisteltävyys: PSS® AirBoss Connect on varustettu usealla anturilla jäljellä olevan paineen-, pelastajan liikkumattomuuden- ja lämmön valvontaan. Kaikki tieto välitetään FireGround Appiin. Turvallisuus: Dräger PSS® AirBoss on varusteltu korkean näkyvyyden LED -valoilla. Sisäänrakennetut letkut ja monikiinnityspisteet kangaslenkkien sijaan, minimoivat riskin kiinni jäämiseen. Huollettavuus: Koko Dräger PSS® AirBoss -laitteisto on konepestävä. Lisäksi, kangashihnastojen vähyys kantojärjestelmässä mahdollistaa paineilmalaitteen nopean kuivaamisen. Kysy lisää: Dräger Suomi Oy I 0207 119 600 I asiakaspalvelu@draeger.com I www.draeger.fi


kolumni

Täyden palvelun talo Lämpökameramies tapasi viime viikolla vanhan tutun, joka kehaisi oman sopimuspalokuntansa olevan ”Täyden palvelun talo”. Palokunnan hälytysosastosta löytyy hänen mukaansa hätäkeskuspäivystäjä, joka ottaa vastaan hätäpuhelun ja antaa palokunnalle hälytysilmoituksen. Koska tehtävä on 202B, häke hälyttää kohteeseen myös poliisin.

Selvä tapaus. Kuluu kolme viikkoa ja hautajaisten kakku on taattua leipurin käsien työtä. Ja tuo obduktioavustaja toimii siunaustilaisuudessa kanttorina. Nuo henkilöt ovat vanhan tutun mukaan ihan eläviä palokuntalaisia hänen palokunnassaan – paitsi se vainaja. Tarina on kyllä vilkkaan mielikuvituksen tuotetta.

Palokunnan yksikkö lähtee kohteeseen kessunaan alipäällystötutkinnon suorittanut palomies. Ihan ammattilainen siis. Niin ja takapenkillä ykkösenä on pelastaja, myös ammattilainen parhaasta päästä. Kakkosena takapenkillä istuu sairaanhoitaja, joka on erikoistunut ensihoitoon. Yksikkö RAX781 saapuu kohteeseen ja kessu havaitsee auton törmänneen tien vieressä oleeseen muuntajaan. Onneksi kolmosena takapenkillä on sähköasentaja, joka huolehtii siitä, että pelastustoimenpiteet tehdään sähköturvallisesti. Valitettavasti törmänneen auton kuljettaja on vainaja. Ei hätää. Paikalle kurvaa hautaustoimiston auto, jossa avustajana on tuttu mies, palokunnan ryhmänjohtaja. Myös poliisi saapuu kohteeseen. Tilannepaikalle saapuu seiskalla eläkkeellä oleva työsuojelutarkastaja, joka seuraa tarkasti henkilöstön työskentelyä potilaan irroittamiseksi autosta. Potilas on siirretty ambulanssiin ja vainajan kuljetus kylmiöön alkaa. Parin päivän kuluttua obduktioavustaja aloittaa vainajan valmistelemisen oikeuslaakärin syyniä varten.

LÄMPÖKAMERAMIES

17


Palokuntalainen, SPAL ja SSPL selvittivät:

ä s s i v ä t h e t s y t y l Hä

3923 AMMATTILAISTA 14247 SOPIMUSHENKILÖÄ

18

palokuntalainen PK105


Kysyimme syys-lokakuussa 2021 Suomen pelastuslaitoksilta paloasemien ja pelastustoimintaan osallistuvan henkilöstön määriä. Kaikilta 22 laitokselta saatiin pyydetyt luvut, jotka vielä käytettiin laitoksissa tarkistuskierroksella. Pelastuslaitoskohtaiset luvut julkaistaan vuoden 2022 alkupuolella, koska muutaman laitoksen luvut tulevat asema- ja henkilöstömuutosten vuoksi muuttumaan jonkin verran vuoden vaihteen jälkeen.

19


LUKUJA TARKASTELTAESSA TULEE HUOMIOIDA SEURAAVAA:

– 24h-paloasemien määrään ei ole laskettu pelkästään ensihoitoon keskittyneitä pelastuslaitosten ”ambulanssiasemia” eikä teollisuus- ja työpaikkapalokuntien asemia. – Koska esimerkiksi 24h-paloasemien operatiiviseen toimintaan osallistuvien päätoimisten henkilöiden vuorojen vahvuus saattaa vaihdella monistakin eri

Luvut t perustuva osit pelastusla m ta iin ten toimit tietoihin.

syistä, päädyttiin kyselyssä mahdollisimman todelliseen päivittäiseen keskiarvoon. – ”Päiväpaloasemien” joukossa on asemia, jotka eivät toimi jokaisena päivänä. – VPK-paloasemien määrä on todennäköisesti hieman ilmoitettua suurempi – Operatiiviseen toimintaan osallistuvan päällystön luku on todellisuudessa hieman taulukon lukua suurempi, johtuen erilaisista päivystyskäytännöistä pelastuslaitoksissa. – Tilannekeskusten henkilöstö on joidenkin laitosten ilmoituksissa mukana, joissakin ei.

PALOASEMAT Suomessa on ympäri vuorokauden MIEHITETTYJÄ PALOASEMIA

153

Vahvuus vähintään 1+3 Vahvuus 1+2 Vahvuus 0+3 Vahvuus 0+2 Vahvuus 0+1 tai 1+1

93 7 5 18 30

”PÄIVÄPALOASEMIA” , joissa työskentelee päätoimista henkilökuntaa, mutta ei ole täyttä 24 tunnin päivystystä, on

124

SOPIMUSHENKILÖSTÖÄ (vpk tai hspk) toimii

688 asemalta

173 asemalla toimii SOPIMUSHENKILÖSTÖÄ, jolla ei ole VPK-yhdistystä taustalla (=hspk)

SUOMESSA ON

784 PALOASEMAA Lukuun ei sisälly meriasemia tai vastaavia. 20

palokuntalainen PK105

VPK-SOPIMUSPALOKUNTIA on

491, 504

jotka toimivat asemalta,

173

on yhdistysten joista tai niiden taustayhteisöjen tai ulkopuolisten tahojen omistuksessa. Muutamalla vpk:lla on useampi asema.


2021 VERSUS 2005

Verrattuna vuonna 2005 tehtyyn selvitykseen (Sopimuspalokuntalainen nro 13) seuraavat luvut ovat muuttuneet: - 24h-paloasemien määrä on noussut 41:llä. - Päiväpaloasemien määrää ei vuonna 2005 selvitetty, mutta se oli huomattavasti nykyistä suurempi. - VPK-sopimuspalokuntien määrä oli 561. Tänään niitä on selvityksen mukaan 70 vähemmän. Suuri ero perustuu osittain pelastuslaitosten vuonna 2005 antamiin virheellisiin tietoihin ja yhdistysten lopettami-

siin. - Pelastusalan ammattilaisia oli 4403 eli noin 500 enemmän kuin tänään. Eroa selittää osittain se, että tässä selvityksessä otettiin mukaan vain pelastustoimintaan osallistuvien määrä. - Sopimushenkilöstön määrä (arvio) vuonna 2005 oli 17141. Tänään heitä on 14247 eli noin 3000 vähemmän. Lukua selittää kelpoisuusvaatimusten tiukentuminen ja väen vähentyminen erityisesti harva-alueilla. - Ensivastetta tuottavien sopimuspalokuntien määrä on hieman noussut.

HENKILÖSTÖ OPERATIIVISEEN TOIMINTAAN

3923

osallistuu päätoimista henkilöä Palomiehet 2711 Ylipalomiehet 446 Paloesimiehet (ruiskumestarit yms) 465 Palomestarit 301

HÄLYTYSKELPOISIA SOPIMUSHENKILÖITÄ on

14247 Luvussa ovat vpk- ja hspk (toimenpidepalkkaiset) yhteensä. Kevan (Keva huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista.) mukaan vuoden 2018 lopussa pelastuslaitoksen kanssa henkilökohtaisessa toimenpidepalkkaisessa työsuhteessa oli 3016 sopimushenkilöä.

Suomessa on noin

800 PELASTUSALAN AMMATTILAISTA lähtövalmiudessa paloasemilla tai hälytystehtävissä juuri nyt.

ENSIVASTETTA TUOTTAVIA SOPIMUSPALOKUNTIA on

435 Luvussa ovat vpk- ja hspk (toimenpidepalkkaiset) yhteensä

ENSIVASTETTA TUOTTAVIEN PALOASEMIEN

558

kokonaismäärä on noin Luvussa ovat vpk-, hspk- ja 24h ammattipalokunnat (vahvuus vähintään kaksi)

21


Palokuntalainen tutkii

Pelastustoimen ammattihenkilöstö sopimuspalokunnissa Pelastusalan ammattilaisten osallistumisesta sopimuspalokuntien toimintaan on ollut liikkeellä mitä erilaisimpia tietoja. Asiaa ei ole aiemmin tutkittu, joten Palokuntalainen tarttui haasteeseen ja lähetti kyselyn sopimuspalokuntiin. Vastauksia saatiin 165 eli vastausprosentti oli noin 30 vpk-muotoisista sopimuspalokunnista, joten kyselyn tuloksia voidaan pitää melko hyvin suuntaa antavina.

22

palokuntalainen PK105


HUOM!

Vaikka vastauksia tuli melko kattavasti eri puolilta maata, alueelliset erot saattavat olla suuria. Kuitenkin vastausten määrä huomioon ottaen, tulosten voidaan katsoa kertovan hyvin tilanteesta Suomen vpk-muotoisissa sopimuspalokunnissa, joita on noin 500. Toimenpidepalkkaisten, henkilökohtaisella sopimuksella olevien henkilöiden palokunnat, joilla ei ole palokuntasopimusta, eivät ole mukana tuloksissa. Näitä palokuntia Suomessa on noin 200.

AMMATTILAISIA TOIMII 70 % PALOKUNNISTA. Palokunnassa on keskimäärin 1,6 ammattilaista. – Jos suhteuttaa luvun Suomen 500 vpk-muotoiseen sopimuspalokuntaan, niin ammattilaisten kokonaismäärä olisi 800. – Enimmillään ammattilaisia oli kahdeksan per palokunta.

AMMATTILAISTEN TEHTÄVÄT SOPIMUSPALOKUNNISSA Sopimuspalokunnan päällikkö on pelastusalan ammattilainen 15 % palokunnista. Varapäällikkönä on ammattilainen 11 % palokunnista. – Kahdella palokunnalla on kaksi varapäällikköä pelastusalan ammattilaisia. Joka kolmannessa palokunnassa on yhdistyksen hallituksessa ammattilaisia. – On yhdistyksiä, joissa hallituksessa on jopa viisi tai kuusi alan ammattilaista. Hälytysosaston kouluttajina on ammattilaisia 49 % palokunnista. – Yhdellä palokunnalla on kahdeksan ammattilaista kouluttamassa. 18 % palokunnista ammattilainen osallistui nuorten kouluttamiseen. Käytännössä kaikki ammattilaiset osallistuvat hälytystehtäviin.

PELASTUSTOIMEN VIRAN/TOIMEN HALTIJOITA MUKANA TOIMINNASSA Päällystöä 20 % palokunnista. Alipäällystöä 10 % palokunnista. Palomiehiä 50 % palokunnista. Palotarkastajia 15 % palokunnista. Kalustonhoitajia 15 % palokunnista. Hätäkeskuslaitoksen henkilöstöä 9 % palokunnista. Sisäministeriön pelastusosaston henkilökuntaa oli yhdessä palokunnassa. Aluehallintoviraston henkilökuntaa oli kolmessa palokunnassa. Pelastusopiston tai Pelastuskoulun henkilökuntaa oli kahdessa palokunnassa.

LISÄKSI SUURI JOUKKO MUITA ”ALAN HENKILÖITÄ” Vapaita vastauksia tuli runsaasti. Niissä täsmennettiin vastausten sisältöä ja kerrottiin erikoistapauksista. Niistä selvisi, että palokuntien toiminnassa on mukana mukana muun muassa seuraavia: • pelastajatutkintoa suorittavia • pelastusalan tutkinnon suorittaneita, mutta ei virassa • pelastuslaitosten ensihoitajia • eläköityneitä palomiehiä • henkilöitä, jotka ovat aiemmin toimineet palopäällikön, palomestarin tai paloinsinöörin tehtävissä • sotilaspalokuntien henkilöstöä • tilannekeskuspäivystäjiä • ict-henkilöitä • SPEKin ja alueliittojen työntekijöitä • turvallisuuskouluttajia • yksityisen sektorin vartija-palomiehiä • hätäkeskuspäivystäjiä ja -opiskelijoita • poliiseja 23


PALOPUKUTARJONTA Suomessa 2021

Palopukuja käyttää maassamme noin 4000 ammattipalomiestä ja 14000 sopimuspalokuntalaista. Pukuja tuo maan Suomessa seitsemän yritystä. Niiden edustamia tuotemerkkejä löytyy kymmenkunta. Kaikki puvut ovat tuontitavaraa. Tässä artikkelissa esitellään maahantuojien tuotteet neljässä eri kategoriassa:

PALOPUVUT VALJAILLA VARUSTETUT PALOPUVUT MAASTOPALOPUVUT TEKNISET PALOPUVUT Housujen ja takkien rivitiedot Housujen ja takkien yksityiskohtaisista rivitiedoista on poistettu pehmusteiden, vahvikkeiden ja muiden vastaavien puvun osien maahantuojien ilmoittamat kaupalliset tuotemerkit.

24

Tietojen oikeellisuus Palopukutaulukko on rakennettu maahantuojien antamien ja tarkistamien tietojen pohjalta. Hinnat Yksikköhinnat ovat arvonlisäverottomia. Yksikköhinta ei kuitenkaan kerro lopullista totuutta. Hintatasoon vaikuttaa huomattavasti pukujen kappalemäärä. Siksi tarjouskilpailuun kannattaa aina ottaa mukaan kaikki tarjoajat. Kommentit Palokuntalaisen toimitus pyysi kommentteja tuotteista yhdeltä palomieheltä ja yhdeltä sopimuspalokuntalaiselta. Kommentit eivät edusta lehden kantaa.


STANDARDIVIIDAKKO Palomiehen suojavaatetukseen (paloasuun) kuuluvat palopuvun lisäksi palokypärä, palohuppu, palojalkineet, palovyö, turvavaljaat ja palokäsineet. Kaikkia näitä säätelevät useat standardit ja direktiivit. Tekninen pelastus

EN 16689

Erittäin näkyvä vaatetus

EN ISO 20471

Suojavaatetuksen sähköstaattiset ominaisuudet

EN 1149

Suojaus sateelta

EN 343

Palomiesten suojavaatetus, sammutuspuku

EN469

Minimum requirements for wildland fire fighting protective clothing.

EN 15614:2007 KUMOTTU

Minimum requirements for wildland fire fighting protective clothing.

EN ISO 15384

Suojavaatteiden yleiset ominaisuudet

EN ISO 13688

Kuumuudelta ja tulelta suojaava vaatetus

EN ISO 11612

Valokaarelta suojaava vaate

EN 61482

Pelastussilmukka ja työntekijää tukevat ja putoamista estävät henkilösuojaimet.

EN1498 typ A, EN358

Standardiviidakossa on syytä olla tarkkana, koska vanhoja standardeja kumoavia uusia julkaistaan jatkuvasti. Osa maahantuojien ilmoittamista tuotteidensa hyväksymiseen käytetyistä standardeista saattaa olla kumottu ja korvattu uudemmalla. Tällä ei kuitenkaan ole yleensä merkitystä tuotteen käyttökelpoisuuteen. Jääkin pitkälti ostajan harkittavaksi, miten hän suhtautuu korvattujen standardien tuotteille asettamiin vaatimuksiin. PALOPUKU Palopukua koskevat vaatimukset on esitetty standardissa SFS-EN 469, jonka mukaan palopuvun tulee suojata tulelta ja kuumuudelta, satunnaisilta kemikaaliroiskeilta sekä puvun tyypistä riippuen vedeltä rakennuspalojen sammutustöissä. Palopuvun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat tulenkestävyys, lämpösäteilynkestävyys, vedenkestävyys ja hengittävyys.

”VALJASPUKU” Viime vuosina yleistyneen valjailla varustetun palopukuyhdistelmän kattavaa säädöstä ei ole. Puvulle ja valjaille kyllä löytyy erikseen omansa EN1498 ja EN358. MAASTOPALOPUKU Maastopalopukua koskee standardi SFS-EN 15614, jonka mukaan puvun tulee antaa suojaa tulelta ja kuumuudelta maasto- ja metsäpalojen sammutuksessa. Puku on riittävän kevyt pitkäaikaiseen kuormitukseen kuumassa. Maastopalopuvuille ei ole vaatimuksia lämmön siirtymiseen liekkikosketuksella eikä vaatimusta vedenpitävyydessä. Liekin leviämisen, lämmönkeston ja murtolujuuden osalta molemmissa standardeissa on samat vaatimukset. Maastopalopukujen repäisylujuudelle on asetettu myös alemmat vaatimukset kuin palopuvuille. Maastopalopuvut ovat hengittävämpiä kuin palopuvut.

25


TEKNINEN PALOPUKU Tekninen palopuku on tavallista palopukua kevyempi. Siitä käytetään usein nimitystä ”kevytpuku”. EN 16689:2017. Puku soveltuu käytännössä kaikkiin muihin paitsi savu- ja kemikaalisukellustehtäviin. Edellä mainittujen lisäksi hyväksymistä voi palopuvulle hakea seuraavien standardien perusteella: ERITTÄIN NÄKYVÄ VAATETUS Standardi EN ISO 20471 asettaa vaatimuksia työntekijöiden käyttämille näkyville työvaatteille. Standardissa määritellään vaatimukset suojavaatetukselle, joka tekee niiden käyttäjästä visuaalisesti näkyvän vaarallisissa tilanteissa kaikissa valaistusoloissa päivällä ja ajoneuvojen valojen valaisemana pimeällä. Standardissa annetaan materiaalien väri- ja heijastavuusvaatimukset, minimipinta-alavaatimukset sekä vaatimukset materiaalien sijoittelusta suojavaatetukseen. EN ISO 20471 korvaa aikaisemman näkyvän standardin EN 471. Myynnissä ja käytössä voi olla sekä standardin EN 471 mukaisia, että uuden standardin EN ISO 20471 mukaisia varoitusvaatteita. SUOJAUS SATEELTA EN 343 on suojavaatetusta koskeva eurooppalainen standardi koskien suojausta sateelta. VALOKAARITAPATURMIIN LIITTYVILTÄ PALOVAMMOILTA SUOJAAVA VAATETUS Standardi EN 61482-2 koskee suojausta valokaarelta. Jotkut palopukujen valmistajat ilmoittavat tuotteidensa täyttävän myös alla mainittujen standardien vaatimukset, vaikka niitä ei sovelleta palopukuihin. SUOJAVAATTEIDEN YLEISET OMINAISUUDET Standardissa EN ISO 13688:2013 määritellään suojavaatetuksen ergonomiaa, haitattomuutta, kokomerkintää, vanhenemista, yhteensopivuutta ja merkintää koskevat vaatimukset sekä suojavaatetuksen mukana toimitettavien valmistajan antamien tietojen vaatimukset. Tätä kansainvälistä standardia ei tule käyttää sellaisenaan vaan yhdessä suojausvaatimukset sisältävien tuotestandardien kanssa. Tämä kansainvälinen standardi määrittelee vähimmäisvaatimukset joustavista materiaaleista valmistetuille vaatteille, jotka on tarkoitettu suojaamaan käyttäjän vartaloa käsiä lukuunottamatta kuumuudelta tai tulelta tai molem-

26

milta. Käyttäjän käsien ja jalkojen suojaimista tämän kansainvälisen standardin soveltamisalaan kuuluvat vain säärystimet, huput ja kenkiensuojat. Standardissa ei kuitenkaan anneta vaatimuksia huppujen visiireille eikä hengityksensuojaimille. Tässä kansainvälisessa standardissa annetut suojausvaatimukset soveltuvat monen tyyppisille vaatteille, joiden loppukäyttäjät tarvitsevat rajoitetusti palavaa suojavaatetusta ja jotka altistuvat lämpösäteilylle, liekki- tai kosketuskuumuudelle tai sulametalliroiskeille. Tätä kansainvälistä standardia ei sovelleta suojavaatteisiin, joita koskevat muut standardit, kuten palomiesten sammutusasuun tai hitsaukseen ja vastaaviin töihin tarkoitettuun vaatetukseen.

KUUMUUDELTA JA TULELTA SUOJAAVA VAATETUS Standardi EN ISO 11612:2015 määrittelee vähimmäisvaatimukset joustavista materiaaleista valmistetuille vaatteille, jotka on tarkoitettu suojaamaan käyttäjän vartaloa käsiä lukuunottamatta kuumuudelta tai tulelta tai molemmilta. Käyttäjän käsien ja jalkojen suojaimista tämän kansainvälisen standardin soveltamisalaan kuuluvat vain säärystimet, huput ja kenkiensuojat. Standardissa ei kuitenkaan anneta vaatimuksia huppujen visiireille eikä hengityksensuojaimille. Tässä kansainvälisessa standardissa annetut suojausvaatimukset soveltuvat monen tyyppisille vaatteille, joiden loppukäyttäjät tarvitsevat rajoitetusti palavaa suojavaatetusta ja jotka altistuvat lämpösäteilylle, liekki- tai kosketuskuumuudelle tai sulametalliroiskeille. Tätä kansainvälistä standardia ei sovelleta suojavaatteisiin, joita koskevat muut standardit, kuten palomiesten sammutusasuun tai hitsaukseen ja vastaaviin töihin tarkoitettuun vaatetukseen.

PALOPUKUJEN KANGASMATERIAALI Palopukujen kankaiden päämateriaalina on jo vuosikymmeniä ollut DuPontin kehittämä Nomex, jota haastamaan on tuotu markkinoille PBI-kuitu. Varsinkin kevyiden pukujen (tekninen, maasto) kankaat ovat usein kangasseoksia. Aramidi (aromaattinen polyamidi) Aramidi on synteettinen kuitu, joka kestää hyvin kuumuutta ja kulutusta. Sitä käytetään laajasti muun muassa sotilas- ja lentokonetekniikassa. Aramidikuitujen kauppanimiä ovat DuPont’in Kevlar ja Teijinin Twaron. Kuidun palonkestävä muoto tunnetaan kaup-


panimellä Nomex. PBI (polybentsimidatsoli) PBI-kuitu kestää kuumuutta paremmin kuin aramidit. Se säilyttää taipuisuutensa kuumuusrasituksessa aramideja paremmin. Se on vaikeasti syttyvä eikä sula kuumuuden vaikutuksesta. PBI:tä käytetään kuumuudelta suojaavissa vaatteissa.

PALOPUKUJEN ”KUSTOMOINTI” Pääsääntöisesti kaikkien ihmisen terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavien suojainten rakenteen muuttaminen on kielletty. Paloasun on kestettävä hyväksyntänsä mukainen rakenne koko elinkaarensa ajan. Asujen korjaaminen on tarkoin säädeltyä. Esimerkiksi kalvopuvun vetoketjun vaihto saattaa vaatia erikoislaitteen ja hyväksytyn korjaajan. Tarkistettava tilatessa! Kosteussuojakalvolla varustetun palopuvun muutosmahdollisuudet ovat erittäin rajallisia. Muutoksia haluttaessa on huomiotava niiden vaikutus liikkuvuuteen, hengittävyyteen (esimerkiksi lisätaskujen määrä ei saa vaikuttaa ilman läpäisyyn) ja heijastavuusominaisuuksien säilymiseen. Puvun alkuperäisessä hyväksyntäprosessissa ergonomiaa, materiaaleja, ilman läpäisyä jne. arvioidaan useiden eri käsine-, palojalkine- ja palohuppuyhdistelmien kanssa kokonaisuutena. Kaavan on säilyttävä normin mukaisesti muuttumattomana eikä puku saa muuttua hyväksynnän vastaiseksi rakenteeltaan tai ulkoasultaan.

Palopukuvertailu  27


TEKNINEN PALOPUKU

OY SEA-SAFETY SCANDINAVIA BRISTOL RESCUE FLEX Bristol Uniforms Hyväksynnät

OHJEHINTA

750€ ALV 0%

EN 16689:2017 EN ISO20471 luokka 3 EN 343:2003/A1:2007 Kyllä, jos Nomexista, mutta osa muista hyväksynnöistä ei täyty EN ISO 11612:2015

Pintakangas

Hi vis Kermel tai Provis

Sisävuori

Ei erillistä sisävuorta. Sisävuori on yhdistetty kalvoon

Kalvo

Gore-Tex SR

Värivaihtoehdot Keltainen, Oranssi Pesukerrat

Ei enimmäispesukertoja

Koot

S-XXXXL, pituuskoot Short,Regular,Tall ja Extra Tall

Housut Takki

HUOM! Asiakkaan speksit mahdollista huomioida.

”Rintataskut oudon alhaalla.” ”Ei kiinnityslenkkejä.” ”Väri takaa hyvän näkyvyyden.” ”Idea hyvä, toteutuksessa parannettavaa.”

28


TEKNINEN PALOPUKU

TAMREX OY S-GARD SARTEC Hubert Schmitz GmbH Hyväksynnät

OHJEHINTA

855€ ALV 0%

EN 16689:2017 (Hi-Vis keltaisena) EN ISO 20471:2013 + A1:2016 (Hi-Vis keltaisena) EN 1149-5

KALLEIN LUOKASSAAN

EN 469:2005, Level 1 (Xf1, Xr1, Y2, Z2) EN ISO 13688:2013 Pintakangas

DuPontTM Nomex® Comfort Ripstop

Sisävuori

Gore-Tex Flameliner

Kalvo Värivaihtoehdot Pesukerrat Koot

XS–3XL.Tilauksesta KXS–KXXL ja LS–LXXL

Housut

Optimoitu liikevapaus muotoiltujen osien ansiosta Irrotettavat olkaimet Säädettävä vyötärö Etuhalkio vetoketjulla ja Velcro läpällä Kaksi sivutaskua Kaksi reisitaskua, oikealla puukkotasku Haaravahvike, polvivahvikkeet, nilkkasuoja Säädettävät lahkeensuut Jaokkeiset heijastimet Yksi tarkastusaukko

Takki

Ergonominen säädetävä kaulus Kaulukseen integroitu irotetava kypärähuppu

HUOM!

HUOM!

Hi-Vis keltaisena myös EN ISO 20471:2013 +

A1:2016 LK2, takki yhdessä housujen kanssa LK3

Vesitivis vetoketjusuoja Panikkivetoketju Mikrofonin kinnityslenkit molemmila puolila

”Erikoisen mallinen puku.”

Sisätasku Kaksi säädettävää radiopuhelintaskua Kaksialataskua,yksi käsinekoukku Ergonominen rakenne hihoissa Taskut olkavarressa

”Ostettaessa pitää olla tarkka mittataulukon kanssa. Malli 192 cm ja puku tarkoitettu 188-194 , hihat ja takin helma liian lyhyet.”

Säädetävät hihansuut, kudotut resorit Jaokkeiset heijastinnauhat Yksi tarkastusaukko

”Runsaasti taskuja ja lenkkejä.” ”Housun polvisuojat eivät pitkällä mallilla osu oikeaan kohtaan.” 29


TEKNINEN PALOPUKU

TURVATA OY TEXPORT FIRE SUPERIOR HIVIZ Texport Gmbh Hyväksynnät

OHJEHINTA

680€ ALV 0%

EN 16689:2017 EN ISO 20471:2013 + A1:2016 X3 EN 1149 EN 343:2019 Y4 Y4

Pintakangas

GORE® PYRAD® Shannon 2L

Sisävuori

Nomex®/ViscoseFR

Kalvo

Pintakanagas toimii kalvona

Värivaihtoehdot HiViz keltainen Pesukerrat

Ei rajoitettu, max. 60 C astetta.

Koot

XS - 4XL, pituusmitat 0-6

Housut

Kaksi päällekkäistä sivutaskua molemmin puolin ja alimmista pääsy allaoleviin housuihin. Elastinen vyötärö Etumuksessa vetoketju sekä tarra Reisitaskut RFID- tunnistus Polvissa vettäimemättömät ja palonkestävät pehmusteet ja vahvikkeet Ripustussilmukat vyötäröllä Henkselit tarrakiinnityksellä vakiona Henkselit säädettävissä Tartuntaläpät vetoketjuissa Lahkeessa vetoketju Kalvon eheyden tarkastusaukko

Takki

HUOM! Takki täyttää ENISO20471- näkyvyysluokan 3 ja housut luokan 2

Monofonipidikkeet olkapäillä molemmilla puolilla Sisään upotettu rintatasku, pystyvetoketju vasemmalla sivulla Kulmavalolle ripustussilmukka, jossa säädettävä lukitustarranauha RFID-tunnistus Tartuntaläpät vetoketjussa ja radiotaskun kiristysnauhassa. Povitasku molemmilla puolilla Upotetut vetoketjulliset sivutaskut pystyvetoketjulla Tasku vasemmassa olkapäässä Klipsisilmukka, esim. kameralle (body-cam)

”Reilusti taskuja niin takissa kuin housuissa.” ”Mukavan tuntuinen.” ”Silmämääräisesti laadukkaan näköinen.” ”Hyviä kiinnitysopaikkoja.”

Kyynärpäissä ergonomisesti muotoillut pehmusteet. Tarkastusaukot takin sisäpuolella Lisävarusteena vetoketjukiinnityksellä varustettu huppu 30

sekä modakryyli-/puuvillainen talvivuori. Kalvon eheyden tarkastusaukko takin sisäpuolella

”Housujen lahkeet kapeat, jos käyttää saappaiden kanssa.”


TEKNINEN PALOPUKU

VELJEKSET KULMALA OY ROSENBAUER THL Rosenbauer International Hyväksynnät

OHJEHINTA

737€ ALV 0%

EN1149-5 EN469:2005 luokka B (Xf1,Xr1,Y2 ja Z2)

Pintakangas

Nomex®NXT 195g/m² värit: Tumma sininen tai kulta

Sisävuori

Aramid /viskoosi kangas 160g/m²

Kalvo

Kosteussuojakalvo 150 g / m”

Värivaihtoehdot sininen tai kulta/hiekan ruskea Pesukerrat

Ei rajoitusta. Heijastimen kestettävä minimikerrat 25

Koot

40/42, 44/46, 48/50, 52/54, 56/58, 60/64, 66/70 Mitoitus: B,C ja D

Housut

Vyötäröllä kuminauhakiristys sekä vyön lenki. Sivutaskut vetoketjulla housujen molemmilla puolilla Reisitaskut tarraläpällä ja käsinelenkillä Muotoillut polvitaipeet lisävahvistuksella Heijastinnauhat molempien lahkeiden ympäri sekä sivuilla Tarranauha housuissa nimeä varten. Takki voidaan yhdistää housuihin vetoketjun avulla Säädettävät ja tarralla irrotettavat olkaimet (optio) Heijstimet EN469 B mukaisesti Kosteusuojat lahkeiden sisäsaumoissa

Takki

Takin selkäosassa joustoalue, sekä muotoillut hihat Kaksi povitaskua Kiinnityslenkki mikrofonille Tarranauhat takissa nimeä varten Radiotasku ja rintatasku Heijastinnauhat takin ympäri edessä, takana sekä hihoissa Takissa vetoketju suojaläpällä ylös kaulukseen saakka Takki voidaan yhdistää vetoketjulla housuihin Kosteussuojatut saumat Vahvat vetoketjut

”Takissa pienet taskut.”

Tarralla suojattu vetoketju Heijastinauhat EN469 B mukaisesti

”Polvissa vahvike, mutta ei pehmustetta.” ”Hintalaatusuhteessa toivomisen varaa.”

31


TEKNINEN PALOPUKU

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT OY VIKING TECH SUIT Viking Life-Saving Equipment A/S, Tanska PS7700 takki ja PS7750 housut Hyväksynnät

OHJEHINTA

600€ ALV 0%

EN 16689:2017 EN ISO 20471:2013/A1:2016 EN 1149-5:2008

HALVIN LUOKASSAAN

EN 343:2003/A1:2007 Pintakangas

Gore Pyrad 2L

Sisävuori

Aramidi verkko

Kalvo

Pintakankaassa integroituna

Värivaihtoehdot Takki heijastavan keltainen, oranssi, sini-keltainen tai sini-oranssi, housut siniset Pesukerrat Koot

S-3XL, regular, short ja long

Housut

Vetoketjulliset reisitaskut Polvivahvikkeet Lahjetasku Irrotettavat olkaimet pikalukolla Vyötärön tarrakiristys molemmin puolin Sivutaskut molemmin puolin vetoketju edessä suojaläpällä ja neppareilla mahdollisuus eri heijastimilla

Takki

Vetoketjulliset sivutaskut ja rintataskut Lisävarusteena radiopuhelintaskut, tarrakiinnityksellä, huppu, selkälappu painatukselle

HUOM! Takki ja housut yhdistettävissä vetoketjulla toisiinsa.

HUOM! Asun heijastimet prässätty

Kiinnityslenkit varusteille Nimikyltille tarrapohja Povitasku sisäpuolella Vakanssilaput hihoissa Rukkaskoukku taskussa

”Sivutaskut liian takana.” ”Vakanssinumeropaikka vain takissa.” ”Paljon taskuja.” ”Housujen taskuissa tarrat ja vetoketjut.”

32


MAASTOPALOPUKU

ESTERI GROUP GOODPRO Goodpro®

Hyväksynnät

OHJEHINTA

420€ ALV 0%

EN 1149-5:2008 EN15614:2007 EN ISO 15384:2020 EN ISO 13688:2013 EN ISO 11612:2015 A1 B1 C1 F1

Pintakangas

50% teijinconex, 49% Lenzing, 1%antistat

Sisävuori Kalvo Värivaihtoehdot Sininen, huomiokeltainen/sininen, huomiokeltainen oranssi, asiakkaan toiveen mukaan Pesu

60 ast

Koot

XS-4XL

Housut

Polvissa palosuojatut vettä hylkivät Kevlar vahvikkeet ja pehmusteet Etumuksessa tarraläpällä sujattu vetoketju Sivutaskut vetoketjulla Reisitaskut tarralla Etumuksessa puhelinkotelopidike Kiristys lahkeissa Ripustussilmukka Pehmustetut olkaimet RFID tunnistin vakiona Vakanssitunnuspohja Käsinekoukku

Takki

Kyynärpäissä vahvikkeet Olkatoppaus letkunpitoa varten Käsinekoukku RFID tunnistin vakiona Radiotasku ja rintatasku Sivutaskut vetoketjulla Valaisinpidike Mikrofonipidike Ripustussilmukka Vyötärönkiristys Jaokkeiset heijastimet

”Hyvät housut ja tukevat henkselit.” ”Virve-puhelintasku myös housuissa.” ”Paljon taskuja.”

33


MAASTOPALOPUKU

TAMREX OY S-GARD RANGER 2.0 Hubert Schmitz GmbH Hyväksynnät

OHJEHINTA

412€ ALV 0%

EN 15614:2007 ISO 15384 EN ISO 11612:2015 A1, A2, B1 ,C1

Pintakangas

66 % Nomex,4% Kevla, 14% viscose FR,14% wool, 2% P140 antistaticfibre

Sisävuori Kalvo Värivaihtoehdot Pesu Koot

Takki XS-XXL Housut 44-64, tilauksesta lyhyet ja pitkät koot

Housut

Vyölenkit, irrotettavat olkaimet Sepalus vetoketjulla Takatasku vetoketjulla Reisitaskut edessä Muotoiltu polvialue ja joustoalueet Säädetävät lahkeensuut Jaokkeiset heijastimet Taskut polvien lisäpehmusteille

Takki

Ergonominen pystykaulus Radiopuhelintasku vasemmalla Rintatasku valaisinpidikkeellä oikealla Napoleon-tasku vetoketjulla Kaksi alataskua vetoketjuilla Mikrofonin kinnityslenkit molemmila puolilla Vetoketjusuoja läpällä

”Riittävästi taskuja.”

Ergonominen MOVE+3D rakennehihoissa Vetoketjuilla suljettavat tuuletusaukot kainaloissa Säädetävät hihansuut Jaokkeiset heijastinnauhat

”Säädettävä Virve-puhelintasku takissa.” ”Miellyttävä päällä.”

Hengitävät vahvikekankaat Vetoketju takin ja housujen yhdistämiseen

”Kainaloissa ja housujen reisissä hyvät tuuletusaukot.” ”Ostettaessa pitää olla tarkka mittataulukon kanssa. Hihat ja takin helma liian lyhyet. Pelkän kokotaulukun avulla ei voi tilata asua, sovitettava ennen ostoa.”

34


MAASTOPALOPUKU

TEKNOSAFE OY WILDLAND Vallfirest

Hyväksynnät

EN ISO 15384:2020

Pintakangas

65% Lenzing® F.R., 30% Nomex®, 5% Kevlar®

Sisävuori

100% puuvillaa palonkestävällä käsittelyllä

OHJEHINTA

322€ ALV 0%

HALVIN LUOKASSAAN

Kalvo Värivaihtoehdot kelta-vihreä Pesu

Max 5 pesukertaa, vesipesu 40˚C, ei valkaisuaineita, silitys 150˚C,kuiva/kemiallinen pesu

Koot

XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL

Housut

Kuusi taskua Suojatut vyötärötaskut ja kaksi takataskua Tuplataskut läpällä reisissä 40 mm leveä vyötärönauha tuplakankaasta Viisi vyölenkkiä vyötäröllä Vetoketju- ja nappikiinnitys. Säädettävät lahkeet Heijastimet lahkeissa, polven alapuolella

Takki

Kaulus korotettu niskasta Edessä palonkestävä suojaläppä Palonkestävä avovetoketjukiinnitys Hihansuissa palonkestävä säätö Neljä etutaskua isoilla läpillä Tarrapaikka ID-kyltille rinnassa

HUOM! Saatavana myös kaksikerroksisena asuna

”Eroaa muista väreiltään, erottuu varmasti.” ”Riittävästi taskuja.” ”Housut aika kapeat lahkeista, jos käytetään saappaiden kanssa.” ”Pieni mitoitus, kannattaa katsoa mitat tarkkaan ennen tilausta.” 35


MAASTOPALOPUKU

TURVATA OY TEXPORT WILDLAND

OHJEHINTA

Texport GmbH Hyväksynnät

TUMMANSININEN

380€ ALV 0%

EN 1149-5 EN15614:2007, A1, A2

Pintakangas

65% Lenzig FR / 35% M-aramidia

Sisävuori

HIEKKA

OHJEHINTA

400€ ALV 0%

Kalvo Värivaihtoehdot Tummansininen tai kulta(hiekka) Pesu

60 asteessa

Koot

XS-4XL, pituusmitat 0-6

Housut

Polvissa on palosuojatut, vettä hylkivät, ergonomisesti muotoillut Ergopad® pehmusteet sekä Kevlar® vahvikkeet Etumuksessa on vetoketju, jonka päällä tarraläppä Vetoketjulliset sivutaskut molemmilla puolilla Takatasku tarralla Vetoketjulliset reisitaskut molemmilla puolilla Rukkassilmukka napeilla Lahkeissa kiristysmahdollisuus Ripustussilmukat vyötäröllä

Takki

Kyynärpäissä pehmusteet Vyötäröllä elastinen kudottu nauha liikkuvuuden optimoimiseksi, kun takki ja housut liitetty vetoketjulla yhteen Tartuntaläpät vetoketjussa ja radiotaskun kiristysnauhassa. Helpottaa avaamista hanskat kädessä Nimitarrapohja vasemmassa rinnassa Sisään upotettu rintatasku oikealla Tarralla säädettävä radiotasku erikokoisille radioille, vasemmalla rinnassa

HUOM! Lisävarusteena henkselit tai palosuojattu vyö

Valaisimen pidike oikealla Mikrofonipidikkeet rinnassa molemmilla puolilla Ranteissa kiristysnauha Pidennys selkäpuolella

”Vähän taskuja, puku kaipaa isoja etutaskuja.” ”Tilausta huomioidessa pitää muistaa, etteivät henkselit kuulu pakettiin.” ”Laadukkaan oloinen puku.”

36


MAASTOPALOPUKU

VELJEKSET KULMALA OY ROSENBAUER THL D Rosenbauer International Hyväksynnät

OHJEHINTA

590€ ALV 0%

EN 1149-5 EN 469:2005 luokka B (Xf1,Xr1,Y2 ja Z2) EN 15614:2007 A1

KALLEIN LUOKASSAAN

EN ISO 13688:2013 Pintakangas

Nomex®Tough

Sisävuori Kalvo Värivaihtoehdot sininen Pesu

Varovainen pesu max 60C°

Koot

40/42, 44/46, 48/50, 52/54, 56/58, 60/64, 66/70 Mitoitus: B,C ja D

Housut

Vyötäröllä kuminauhakiristys sekä vyön lenki. Sivutaskut vetoketjulla housujen molemmilla puolilla Reisitaskut tarraläpällä ja käsinelenkillä Muotoillut polvitaipeet lisävahvistuksella Heijastinnauhat molempien lahkeiden ympäri sekä sivuilla Tarranauha housuissa nimeä varten. Takki voidaan yhdistää housuihin vetoketjun avulla Säädettävät ja tarralla irrotettavat olkaimet (Optio)

Takki

Takin selkäosassa joustoalue, sekä muotoillut hihat Kaksi povitaskua Kiinnityslenkki mikrofonille Tarranauhat takissa nimeä varten Radiotasku ja rintatasku Heijastinnauhat takin ympäri edessä, takana sekä hihoissa Takissa vetoketju suojaläpällä ylös kaulukseen saakka

”Taskuja hyvin, mutta ei kovin isokokoisia.” ”Laadukkaan tuntuinen kangas, jämäkämpi.” ”Polviin kaipaisi pehmustetta.”

37


PALOPUKU ilman valjaita

OY SEA-SAFETY SCANDINAVIA BRISTOL ERGOTECH ACTION Bristol Uniforms Hyväksynnät

OHJEHINTA

850€ ALV 0%

EN 343:2003/A1:2007 EN469:2005 luokka 2 (Xf2,Xr2,Y2 ja Z2)

Pintakangas

Nomex Titan 1220

Välikerros Sisävuori

Aramidi + Nomex Viskoosi

Kalvo

Kalvo Gore-Tex Crosstech

Värivaihtoehdot Tummansininen Varastoväri, Muut värit, Kulta, punainen Pesu

Ei enimmäispesukertoja, mallikappale pesemätön. Pesuohjeet puvussa

Koot

Varastokoot S-XL Tilauskoot S-XXXXL ja jokaista 4 eri pituuskokoa Short,Regular,Tall ja Extra Tall

Housut Takki

HUOM! Asiakkaan speksit mahdollista huomioida

”Hyvän kokoiset etutaskut joissa käsinekoukku.” ”Housuissa ei ole vyötärösäätöä.” ”Housuissa hyvät taskut ja housut tuntuvat hyvältä päälllä.” ”Takissa ei paikkaa vakanssinumerolle.” 38


PALOPUKU ilman valjaita

TAMREX OY S-GARD DYNAMITE PLUS PARALION Hubert Schmitz GmbH Hyväksynnät

OHJEHINTA

1218€ ALV 0%

EN 1149-5 EN 469:2005Xf2,Xr2,Y2,Z2 EN ISO 13688:2013

Pintakangas

Titan 1220, 220 g/m 2,89 % Nomex®, 9 % Kevlar®, 2 % P140 antistatic,with Repel+ finish

Välikerros Sisävuori

100% meta-Aramidfleece,50% meta-Aramid/50% ViscoseFR,240g

Kalvo

Gore-TexParalon500

Värivaihtoehdot Pesu Koot

XS–3XL Tilauksesta KXS–KXXL, LS–LXX

Housut

Irrotettavat, säädettävät olkaimet Säädetävä vyötärö Kaksi reisitaskua, oikealla puukkotasku Kaksi sivutaskua,joisaavautumasisäpuolel Sepalus vetoketjulla ja läpällä Muotoilut polvipehmusteet,vahvikkeet lahkeissa Säädettävät lahkeensuut Jaokkeiset heijastimet Kaksi tarkastusaukkoa

Takki

Kaksi alataskua, yksi käsinekoukku Kaks iradiopuhelintaskua integroidulla valaisinpidikkeellä Mikrofoninkinnityslenkit molemmilla puolilla Sisätasku

HUOM! Lisävarusteena saatavissa Q-LOCK takkivaljas/IRS EN 358:2018, EN 1498

Pidempi selkäosa Vahvikkeet kyynärpäissa ja hartioilla Vesitiivis vetoketjusuoja, paniikkivetoketju Ergonominen rakenne hihoissa Säädetävät hihansuut,kudotut resorit

”Kaulus iso, vaikka säädettävissä.”

Jaokkeiset heijastinnauhat Kaksi tarkastusaukkoa

”Pelkän kokotaulukun avulla ei voi tilata asua, sovitettava ennen ostoa. ” ”Ei sovi pitkälle.”

39


PALOPUKU ilman valjaita

TURVATA OY TEXPORT PHOENIX BEAR Texport GmbH Hyväksynnät

OHJEHINTA

1550€ ALV 0%

EN1149-5 EN 469:2005 + A1:2006 Xf2, Xr2, Y2, Z2 sekä liite 2

Pintakangas

PBI® NEO® (Näytepuku) tai Nomex® NXT

Välikerros

TNX Heat Comfort Barrier®

Sisävuori

Nomex®/Viscose FR

Kalvo

GORE-TEX® Fireblocker N

KALLEIN LUOKASSAAN

Värivaihtoehdot Hiekka-tummansininen Pesu

Kuivapesun kestävä, pesutaulukko puvussa. Ei enimmäispesukertoja, 30 pesun jälkeen uudelleenkyllästys

Koot

XS – 4XL, pituusmitat 0-6

Housut

Kumipohjaiset henkselit Vahvistetut lahkeiden suut estävät kulumista Tarrakiinnitteinen läppä (ei vetoketjua) Elastinen vyötärö Vyötärö on pehmustettu munuaisten alueella Integroidut pelastuslenkit reisitaskujen alaosassa Reisitaskut molemmilla puolilla Vyötärön alueelta sivutaskut sekä aukot alla oleviin housuihin Yksi rukkaskoukku jolle kiinnityshihna vasemmassa ja oikeassa taskussa Polvissa on ergonomiset, kosteutta imemättömät pehmusteet ja vahvikkeet

Takki

Kauluksessa leveyden/kireyden säätöhihna Vetoketjussa on paniikkitoiminto

HUOM! HUOM! Kaikki vetimet ovat punaiset

Puku on saatavilla kevytversiona, joka on 16% kevyempi kuin perinteinen rakenne

Takin hihoissa on kudottu ranneke peukalon reiällä Kyynärpäissä on ergonomiset pehmusteet sekä vahvikkeet Integroitu pelastuslenkki niskassa Radiotasku rinnassa vasemmalla, korkeudensäädöllä Povitasku vasemmalla Yksi rukkaskoukku Mikrofonipidike vasemmassa ja oikeassa rinnassa

”Takissa Virve-taskun portaaton säätö.” ”Sovitusversio oli palopuvuista ehdottomasti raskain.”

Sivutaskut sisään rakennettuja Takin sisällä hartiaseudulla on pehmusteet, jotka muodostavat eristävän suojan. Takissa on integroidun pelastussilmukan valmius, silmukka on ostettavissa lisävarusteena.

40

”Kevyt versio huomattavasti mukavampi.” ”Valmius pelastussilmukkaan.”


PALOPUKU ilman valjaita

VELJEKSET KULMALA OY FIRE FLEX Rosenbauer International Hyväksynnät

OHJEHINTA

1290€ ALV 0%

EN 1149-5 EN 343 ja EN 14360 EN 469 EN 61482-2

Pintakangas

NOMEX® NXT 190 g/ m2

Välikerros

Basofil® PTFE kalvo 105g/m²

Sisävuori

Melamiinihartsi/aramid

Kalvo

PTFE-kalvo melamiinihartsia ja aramidia

Värivaihtoehdot Musta/sini/pun, Musta/sin/kulta. Kulta/ruskea Pesu

Ei rajoitusta/ heijastimen kestettävä minimikerrat 25 x/ EN normin vaatimus

Koot

40/42, 44/46, 48/50, 52/54, 56/58, 60/64, 66/70 Mitoitus: B,C ja D

Housut

Olkaimet irrotettavissa tarranauhoilla Edessä vetoketju tarraläpällä Tarranauha nimikylttiä varten vasemmassa reisitaskussa Reisitaskussa käsinelenkki Polvisuoja ja kosteutta imemätön pehmuste Hankaussuojat lahkeen sisäreunassa ja lahkeen päärmeessä. Kosteussuojat lahkeen sisäpuolella Tarkastusaukko vetoketjulla Kosteussuojatut saumat

Takki

Irrotusnauhat taskuissa ja vetoketjun läpässä Kiristyssäätö tarralla hihoissa Radiokiinnikeet molemmilla puolilla edessä Hengittävä 3-kerros materiaali hihoissa Valaisinkiinnike keskellä ja radiotaskut molemmilla puolilla Vetoketju pikairroitusmekanismilla Sivutaskut Tarkastusaukko vetoketjulla Tarrasuoajus vetoketjulla

”Hyvän kokoiset etutaskut.” ”Taskut tuplamallia, josta iso plussa.” ”Taskuja on erittäin paljon.” ”Ei vakanssinumeropaikkoja.” ”Vaikuttaa laadukkaalta.” ”Istuu hyvin pitkälle mallille.” 41


PALOPUKU ilman valjaita

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT OY ”OPISTO” Viking Life-Saving Equipment A/S, Tanska takki PS1000.068 ja housut PS1050.564 Hyväksynnät

OHJEHINTA

800€ ALV 0%

EN 1149-5:2018 EN 469:2020 EN ISO 13688:2013

Pintakangas

HALVIN LUOKASSAAN

Nomex NXT

Välikerros Sisävuori

Nomex Comfort

Kalvo

Crosstech Fireblocker

Värivaihtoehdot Sininen, kulta(hiekka), punainen, oranssi, keltainen Pesu

Ennen uudelleen kyllästämistä 20

Koot

S-3XL, regular, short ja long

Housut

Housut korkealla etuosalla, jossa radiopuhelintaskut Irrotettavat olkaimet pikalukolla Kahdet reisitaskut ja puukkotasku Polvissa vahvikkeet ja kiinteät pehmusteet Vakanssilappu Lahkeiden alaosassa tarrakiristys Molemmilla sivuilla rukkaskoukun kiinnike Tarkastusvetoketju takin sisällä

Takki

Kaksi radiopuhelintaskua, Sivutaskut helmassa Kaksi sisätaskua ja puhelintasku Kauluksessa mahdollisuus hupulle

HUOM! Asun heijastimet ommeltu

Käsineiden rukkaskoukku sivussa. Hihoissa kiristysvetoketju Varusteiden kiinnityslenkit Tarkastusvetoketju sisäpuolella

”Ei pelastuslenkkiä niskassa.” ”Etutaskut pienet, ei mahdu kunnolla esim. letkun kannatin.” ”Housujen vyötärö nousee muita ylemmäs.”

42


PALOPUKU valjailla

OY SEA-SAFETY SCANDINAVIA BRISTOL X-FLEX Bristol Uniforms Hyväksynnät

OHJEHINTA

1300€ ALV 0%

EN 343:2003/A1:2007 EN469:2005 luokka 2 (Xf2,Xr2,Y2 ja Z2)

Pintakangas

PBI Max

Välikerros Sisävuori

Nomex Viskoosi

Kalvo

Gore-Tex Crosstech Airlock

Valjaat

Petzl Falcon EN358, EN 813 ja EN 361

Värivaihtoehdot Kulta, Musta Pesu

Ei enimmäispesukertoja

Koot Housut Takki

HUOM! Asiakkaan speksit mahdollista huomioida

”Takki ei aukea alhaalta ylöspäin. ” ”Vakanssinumeropaikka housuissa, mutta ei takissa.” ”Riittävästi taskuja niin takissa kuin housuissa.” ”Sovitustakki pesty aiemmin, ja pesukerrat näkyvät takissa verrattuna uusiin housuihin.” 43


PALOPUKU valjailla

TURVATA OY TEXPORT® FIRE SURVIVOR RBS® Texport GmbH Hyväksynnät

OHJEHINTA

1700€ ALV 0%

KALLEIN LUOKASSAAN

EN 1149-5 EN 469:2005 + A1:2006 Xf2, Xr2, Y2, Z2 sekä liite 2 EN1498 typ A, EN358

Pintakangas

IB-Tex® (näytepuku) tai PBI® Neo

Välikerros

TNX Heat Comfort Barrier®

Sisävuori

Extreme light materiaali eli puvussa ei ole erillistä sisävuorta. Kalvo ja sisävuori on yhdistetty GORE® GROSSTECH® tekniikalla.

Kalvo

GORE-TEX® Flameliner 2L, GORE® GROSSTECH® tekniikalla.

Valjaat

Istumavaljas yhdessä rintaosan kanssa: EN469 lisäksi EN 358:2018, EN 813:2008 sekä EN 361:2002, Rintaosa toimii samalla housujen henkseleinä. Pelkän istumavaljaan kanssa: EN469 lisäksi EN 358:2018 ja EN 813:2008, Housuun tarvitaan tällöin tavalliset henkselit.

Värivaihtoehdot Kulta/hiekka, punainen ja sininen Pesu

Pesukertaseuranta, etiketti, ei enimmäispesukertoja, 41 pesun jälkeen uudelleenkyllästys

Koot

XS - 4XL, pituusmitat 0-6

Housut

RFID-tunnistusmahdollisuus Integroidun valjaan valmius. Valjaat kiinnitetään housuihin ohuilla sisähousuilla, jossa on selkää tukevat pehmusteet. Tilavat sivutaskut Reisitaskut molemmilla puolilla, oikeassa veitsitasku Yksi rukkaskoukku jolle kiinnityshihna vasemmassa ja oikeassa taskussa Polvissa on ergonomiset, kosteutta imemättömät pehmusteet ja vahvikkeet

HUOM! Hinta sisältää kokovaljaat.

HUOM! Valjaiden käyttöaika 12 vuotta

Hankauksenestovahvikkeet lahkeensuussa ja lahkeiden sisäpuolella Takki

Kauluksessa leveyden/kireyden säätöhihna Vetoketjussa on paniikkitoiminto Takin hihoissa on kudottu ranneke peukalon reiällä Vahvikkeet kyynärpäissä Vetoketjussa, kiristysnauhoissa ja taskuissa on tartuntaläpät Kaksinkertainen tuulilista vetoketjun päällä Helman alaosassa vetoketjullinen tarkastusaukko RFID-tunnistusmahdollisuus Takin sisällä hartiaseudulla on pehmusteet, jotka muodostavat eristävän suojan. Integroitu pelastuslenkki niskassa (puuttuu demomallista)

44

”Virve-taskun portaaton säätö.” ”Nepparikiinnitteiset taskut edessä eivät suojaa taskuja lialta.” ”Miellyttävän kevyt takki valjaista huolimatta.”


PALOPUKU valjailla

VELJEKSET KULMALA OY FIRE FLEX Rosenbauer International Hyväksynnät

EN 1149-5 EN 343 ja EN 14360 EN 469 EN 61482-2

Pintakangas

NOMEX® NXT 190 g/ m2

Välikerros

Basofil® PTFE kalvo 105g/m²

Sisävuori

Melamiinihartsi/aramid

Kalvo

PTFE-kalvo melamiinihartsia ja aramidia

Valjaat

Takkivaljas/ IRS nostolenkki /Rosenbauer

OHJEHINTA

+

1290€ ALV 0%

TAKKIVALJAAT OHJEHINTA

240€ ALV 0%

Värivaihtoehdot Musta/sini/pun, Musta/sin/kulta. Kulta/ruskea Pesu

Ei rajoitusta/ heijastimen kestettävä minimikerrat 25 x/ EN normin vaatimus

Koot

40/42, 44/46, 48/50, 52/54, 56/58, 60/64, 66/70 Mitoitus: B,C ja D

Housut

Olkaimet irrotettavissa tarranauhoilla Edessä vetoketju tarraläpällä Tarranauha nimikylttiä varten vasemmassa reisitaskussa Reisitaskussa käsinelenkki Polvisuoja ja kosteutta imemätön pehmuste Hankaussuojat lahkeen sisäreunassa ja lahkeen päärmeessä. Kosteussuojat lahkeen sisäpuolella Tarkastusaukko vetoketjulla Kosteussuojatut saumat

Takki

Pelastusnauha kahvalla selän yläosassa

HUOM! Takissa IRS nostolenkki / mallissa ei mahdollisuutta housuvaljaisiin

Irrotusnauhat taskuissa ja vetoketjun läpässä Kiristyssäätö tarralla hihoissa Radiokiinnikeet molemmilla puolilla edessä Hengittävä 3-kerros materiaali hihoissa Valaisinkiinnike keskellä ja radiotaskut molemmilla puolilla Vetoketju pikairroitusmekanismilla Sivutaskut Tarkastusaukko vetoketjulla Kosteussuojatut saumat

”Ei housuvaljaita.” ”Hyvän kokoiset etutaskut. Taskut tuplamallia, josta iso plussa.” ”Ei vakanssinumeropaikkoja.” ”Vaikuttaa laadukkaalta.” ”Istuu hyvin pitkälle mallille.” 45


PALOPUKU valjailla

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT OY ”OULU” VIKING Life-Saving Equipment A/S takki PS1000.094 ja housut PS1050.585 Hyväksynnät

OHJEHINTA

1300€ ALV 0%

EN 1149-5:2018 EN 469:2020 EN ISO 13688:2013

Pintakangas

HALVIN LUOKASSAAN

VIKING Icon with PBI Y55 Powershell

Välikerros Sisävuori

Crosstech Parallon MB

Kalvo

Gore Parallon TB

Valjaat

Petzl Falcon

Värivaihtoehdot Pesu

Ennen uudelleen kyllästämistä 30

Koot

S-3XL, regular, short ja long

Housut

Integroidut valjaat Reisitaskut erillisellä puukkotaskulla Lahkeiden alaosassa lumi/savulukot kiristyksellä Polvissa vahvikkeet ja pehmusteet Heijastimet prässätty Vakanssilappu Tarkastusvetoketju sisäpuolella

Takki

Radiopuhelin- ja kännykkätasku Alushupulle povitasku Helmassa sivutaskut Sisäpuolella tasku Takin sisällä vetolenkki

HUOM! Asun heijastimet prässätty

Rukkaskoukku kahdella kiinnikkeellä Vetoketjun suojaläpän alla kaksi ulostuloa valjaille Heijastimet prässätty Vakanssilappu Tarkastusvetoketju Useita kalustelenkkejä

”Takissa pienet etutaskut, ei mahdu esim. letkukannatin.” ”Housut istuvat hyvin, jämäkät” ”Pidennetty takin takahelma suojaa paremmin.”

46


Kuivadesinfioin� poistaa tehokkaas� viruksia, bakteereita ja PAH-yhdisteitä.

UUTTA: Hygio a40 Medi uvc-kaapissa desinfioit elektroniikan vain 10 minuu�ssa

Testattu, tehokas & turvallinen desinfiointimenetelmä ensihoidon työvaatteille

Suomen kattavin ensivasteen ja ensihoidon vaatemallisto suoraan verkkokaupasta

www.hygio.fi

www.topper.fi

47

Topper on nyt osa Image Wearia


Dräger PSS® AirBoss

Uusi paineilmalaite Drägeriltä 48

palokuntalainen PK105


Dräger tuo Suomen markkinoille PSS® AirBoss-paineilmalaitteen, joka valmistajan mukaan on tiettävästi kevyin paineilmalaite luokassaan. – Uudessa laitteessa on myös useita ominaisuuksia, jotka helpottavat käyttöä, kertoo Suomen Drägerin avainasiakaspäällikkö Teemu Riihimäki. – Esimerkiksi kantojärjestelmän kehyksen muotoilu tuo painopisteen lantiolle, mikä helpottaa kantamista. Laitteessa on kolmivaiheinen korkeuden säätö, joka mahdollistaa yksilöllisen istuvuuden ja tasaisen painon jakautumisen.

Täyskomposiitista valmistetun Dräger Nano-säiliön paino on täytettynä ja säiliöventtiilillä varustettuna 5,85kg (tilavuus 6,8 l/300 bar, mukana iskunkestävät säiliöpäädyt). – Tämänhetkisen tyyppi 3 komposiittisäiliön paino on vastaavasti 7,08kg. Nano -säiliö on hyväksytty käytettävän myös vanhempien Dräger -paineilmalaitemallien kanssa. Uusi laite ja säiliö ovat saatavilla Suomessa alkuvuodesta, päättää Drägerin avainasiakaspäällikkö Teemu Riihimäki.

Riihimäki painottaa myös laitteen parantunutta turvallisuutta. – PSS® AirBoss-paineilmalaitteessa on laajat heijastavat pinnat, ja se on varusteltavissa myös korkean näkyvyyden LED -valoilla. Näytön LED -värivalot kertovat jäljellä olevan paineen ja aktivoidut hälytykset käyttäjälle ja ympäröiville pelastajille. Sisäänrakennetut letkut ja monikiinnityspisteet korvaavat kangaslenkit. Teemu Riihimäen mukaan uudella rakenteella minimoidaan riski kiinni jäämiseen. – Monikäyttöpisteet mahdollistavat erilaisten lisävarusteiden ja lisälaitteiden asentamisen laitteeseen. Dräger PSS® AirBoss -paineilmalaitteen Agile- ja Connect -versiot on varusteltu sisäänrakennetulla PASS -laitteilla. Ne aktivoituvat automaattisesti, kun säiliö avataan, mikä Riihimäen mukaan poistaa aktivoinnin unohtamisen mahdollisuuden. – PASS antaa valo- ja äänisignaalin esimerkiksi savusukeltajan kaatumisen tai iskun jälkeen, pelastajan ollessa liikkumaton, paineilman lähestyessä loppumistaan, lämpötilan kasvaessa tai kun hätäsignaali aktivoidaan manuaalisesti. Henkilövalo osoittaa pelastajan sijainnin ja ilmaisee jäljellä olevan paineen vaihtamalla valon väriä. Dräger PSS® AirBoss -laitteisto on konepestävä. – Kangashihnastojen vähyys kantojärjestelmässä mahdollistaa paineilmalaitteen nopean kuivaamisen.

49


Kellokosken VPK, Tuusula

KORONA EI LANNISTANUT PALOKUNTAA 50

palokuntalainen PK105


pia palokuntalaisia. Aalto on myös huolissaan siitä, että sopimuspalokuntien käyttö hälytystehtäviin on muuttunut, eikä välttämättä motivaation kannalta positiiviseen suuntaan.

lik äll pä nan Palokun

kö He ikk i Aa lto

Korona iski tuusulalaisen Kellokosken VPK:n arkeen voimalla. Harjoituksiin ja muihin kokoontumisiin tuli paljon erilaisia rajoituksia ja palokunnan omistaman Männistön lavan käyttö käytännössä pysähtyi. Palokuntayhdistys ei taipunut koronan edessä, vaan toiminta jatketaan nyt entistä aktiivisempana. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana toimivassa Kellokosken VPK:ssa on tällä hetkellä noin 100 jäsentä, joista hälytysosastossa 30. Kellokosken VPK:n hälytysosasto harjoittelee maanantai-iltaisin. Osallistujien määrä vaihtelee 10 – 15 välillä. Hälytystehtäviä osuu palokunnalle 50-60 kappaletta vuodessa. – Kolmenkymmenen hengen porukalla pystymme vastaamaan sopimusvelvoitteistamme. Savusukeltajia on 11 ja yksikönjohtajia on neljä, kertoo palokunnan päällikkö Heikki Aalto, 60. – Tilanne oli muutama vuosi sitten heikompi, mutta nuoriso-osastosta on saatu täydennystä hälytysosastoon ja myös aikuisten rekrytointi palokunnan ulkopuolelta on onnistunut. Aallon mukaan palokuntaan on liittynyt myös paikkakunnalle muuttajia. Vaikka tilanne Kellokoskella on hyvä, Heikki Aalto pitää jatkuvasti tiukkenevia vaatimuksia uhkana monille sopimuspalokunnille, myös omalle palokunnalleen. – Palokuntien henkilöstölle on vuosien varrella tullut uusia tehtäviä ja vaatimuksia, mutta ei lisääntyneitä korvausta niistä. Voi hyvällä syyllä sanoa, että pelastuslaitos saa ilmaiseksi aiempaa ammattitaitoisem-

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella varalääkintäesimiehenä toimiva Timo Åhs, 42, on Kellokosken VPK:n varapäällikkö ja kouluttaja. Hän on huolissaan tekijöistä palokunnissa. – Kyllä nykyään on haasteellista saada yhdistystoimintaan ja talkoisiin väkeä. Ennen riitti palkkioksi saunaillat, tänään on toisin, kuvailee Timo Åhs monille palokuntayhdistyksille tuttua ongelmaa – passiivisuutta etenki muissa kuin harjoituksissa ja hälytystehtävissä. – Sitten tuli tämä korona, joka sotki ainakin meidän palokunnassamme suunnitelmat yhteisestä tekemisestä. Vaikka palokuntatoiminta Suomessa on monista syistä murrosvaiheessa, Åhs näkee Aallon tavoin oman palokuntansa tilanteen kuitenkin hyvänä. – Toimintaympäristö on tänään aivan toinen kuin esimerkiksi 25 vuotta sitten. Välimme sopimuskumppanimme Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja sen henkilöstön kanssa ovat hyvällä tasolla. Kellokosken VPK:lla on yhteistoimintaa myös naapuripalokuntien, Ohkolan ja Jokelan VPK:ien kanssa. – Erikoisuutena yhteistyöstä voi mainita ”ristiinhälytyksen” kolmannen naapurimme, Järvenpään VPP:n (vapaaehtoinen palo- ja pelastusyhdistys ry) kanssa. Tällä järjestelyllä pyritään varmistamaan riittävä henkilöstö tehtäviin myös päiväaikana.

s Var apäällikkö Timo Åh

51


aP er älä Åh s

on Jo ä j ä vet Nuori so-osaston

o kk r i ja P Naisosaston johta 52

palokuntalainen PK105

NUORISO-OSASTO HYVÄSSÄ VEDOSSA Nuoriso-osastoa vetävä Joona Perälä, 22, pitää hänkin palokunnan ja osastonsa tilannetta hyvänä. – Huolimatta korona-ajasta, meillä on osastossa 24 aktiivista nuorta ja 9 kouluttajaa. Osasto järjestää nuorille torstaisin kaksi harjoitusta, ensin ala-asteja sitten yläasteikäiset. Koronarajoituksien myötä oli keksittävä korvaavaa harjoitusta, minkä vuoksi kouluttajat järjestivät nuorille etänä harjoituksia. Perälän mukaan on tärkeää pitää nuoret mahdollisimman pitkään toiminnassa mukana, mikäli heitä toiminta kiinnostaa. Tavoitteena on nostaa nuorisosta osaavia palokuntalaisia hälytysosaston riviin heidän täytettyään 18 vuotta. NAISTOIMINTAA 30 VUOTTA Naisosaston johtajana on sen perustamisesta, vuodesta 1991 alkaen, toiminut Pirkko Åhs. Hänen mukaansa osaston toiminta noudattelee pitkälti suomalaisten palokuntanaistoiminnan latuja. – Olemme varautuneet hälytysmuonitukseen. Meillä on muonitusta varten tarvittava kalusto, ja pystymme toimimaan nopealla vasteajalla. Hälytystehtäviä on ollut kuitenkin vain vähän, pohtii Pirkko Åhs.


– Perinteisesti tuemme tietysti nuorisotoimintaa ja kehitämme jäsentemme turvallisuustietoisuutta. Varoja toimintaansa Kellokosken VPK:n naiset keräävät muun muassa järjestämällä juhannustanssibuffan Männistön lavalla. 58-VUOTIAS LAVA VETÄÄ YHÄ Vuonna 1953 rakennettu Männistön lava on suosittu tapahtumapaikka, jonne on tultu kauempaakin. Tanssien lisäksi lavalla on järjestetty muun muassa häitä ja koiranäyttelyitä. – Lavalla on kuvattu myös elokuvien ja mainosten tanssilavakohtauksia. Iskelmäprinssi, Badding ja Matti ovat ehkä tunnetuimmat elokuvat, joissa Männistön lava ”esiintyy”, muistelee Pirkko Åhs. Lavan käyttöä hallinnoi siihen erikseen nimetty palokuntalainen, mutta kaikki muut työt järjestyvät palokuntalaisten talkootyönä. – Korona-aikana kysyntä on ollut vähäistä, mutta uskomme vahvasti, että 2022 on vilkas tapahtumavuosi lavalla. Männistön varausasioissa voi ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen mannistonlava@gmail. com tai puhelimitse numeroon 050 386 531.

KELLOKOSKEN VPK:N AJONEUVOKALUSTO RKU 751, Scania, -16 RKU 753, M-B, (12000, 600), -00 RKU 757, VW Caravelle, -18 (vpk) Vene, Honda 15 hv Alkusammutuskoulutusperävaunu Kuomuperävaunu Museoauto Land-Rover, -55

53


SCANIA palo- ja pelastusajoneuvot Petri Surakka puh. 010 555 5273 petri.surakka@scania.fi

SKL statuslähettimet ja älynavigaattorit www.scania.fi

AUDIOVISUAALINEN HÄLYTTÄMINEN • ULVO-SIRRA- äänihälyttimet/älyvahvistimet • Hälytysvaloratkaisut • TEHO-ULVO- väestöhälyttimet ja VOROohjausjärjestelmät • YLLI- ja SALSA-asemahälytysratkaisut

TILANNEKUVA • PETO- johto-/tilannekeskusten tilanteenseurantaohjelmistot • SNP- ajoneuvojen älyohjelmistot • SKL- statuslähettimet ja älynavigaattorit

HENKILÖHÄLYTTÄMINEN • PETO- johto-/tilannekeskusten hälyttämisohjelmistot • SASCA- älypuhelinsovellukset • SWISSPHONE- ja BRAVO- hakulaitteet

KRIITTINEN KOMMUNIKOINTI • SRE-2010- radiopuhelinjärjestelmät • Käsi- ja ajoneuvoradiopuhelimet • VoIP- sovellukset

TELEMATIIKKA

• YLLI- yleisliitäntäyksiköt • SNP- ajoneuvojen älyohjelmistot • ULVO-SIRRA- äänihälyttimet/älyvahvistimet

Leppäkuja 2, 14200 TURENKI Puh. (03) 630 830 ea@elektro-arola.fi 54

palokuntalainen PK105

www.elektro-arola.fi


kolumni

Henkilökohtaisesti palokuntalainen OLIN KYMMENVUOTIAS kun liityin ensimmäistä kertaa palokuntaan. Pikkupojan mielenkiinto alaa kohtaan oli ollut rajaton jo ennen tuosta alkaneita nuoriso-osastovuosiani. Sanomattakin lienee selvää, että aivan helpolla en harjoituksia väliin jättänyt. Opiskeluaika yliopistossa katkaisi palokuntalaisuuteni muutamiksi vuosiksi, mutta työelämään siirryttyäni palasin sitäkin totisemmin mukaan kuvioihin. Alkoi ura sopimuspalokuntalaisena, joka jatkuu yhä, ja on niin olennainen osa minua, etten osaa kuvitella elämää ilman sitä. HÄLYTYSKELPOISESTA URASTANI pitkälti toistakymmentä vuotta sain nauttia henkilökohtaista korvausta tekemästäni palokuntatyöstä. Työlle pitää aina olla hintansa. Vaikka yhdistysmuotoinen palokunta ei korvausta jäsenilleen työstä maksaisi, pitäisi sopimusten olla sellaisia, että yhdistyksellä olisi edes teoreettinen mahdollisuus hoitaa vastaavanlaiset korvaukset palokuntalaisille kuin he henkilökohtaisilla sopimuksillakin saisivat. Korvauksista luopuminen

LINGOTTUA JAAKKO LINKO

Henkilökohtaisesti palokuntalainen niin työssä kuin vapaalla

olisi yhteinen, vapaaehtoinen päätös. Näinhän asia ei todellisuudessa mene kuin ideaalimaailmassa, mutta ei tästä tällä kertaa enempää. ERO PELASTUSALALLA päätoimisesti työskentelyn ja sopimuspalokuntalaisuuden välillä on siinä, että päätoimisuus tarkoittaa yksilön elinkeinoa, kun taas sopimuspalokuntalaisuus on jotakin sellaista, mitä ei ainakaan ensisijaisesti tehdä leivän hankkimiseksi. Silti varsin moni päätoimisesti pelastusalalla toimiva antaa jatkuvasti työpanostaan myös sopimuspalokuntatoimintaan, vaikkei olisi pakko – miksi ihmeessä? OLISIKO TÄMÄ SITÄ KUTSUMUSTA? Moni ammattilaisten joukosta, johon itsenikin päätoimisena teollisuuspalomestarina uskallan liittää, kokee alan kokonaisuuden sydämen asiakseen, johon yhtä luontevasti kuuluvat päätoimisuus ja sopimuspalokuntalaisuus. Kutsumustyöstä saa palkkaa, mutta sen eteen on valmis tekemään asioita muutenkin kuin pakosta, ”rakkaudesta lajiin”. Toki mukana voi olla velvollisuudentunnettakin. Ehkä sopimuspalokuntataustainen ammattilainen haluaa antaa jotakin takaisin yhteisöille, joiden kasvattamana on itselleen ammatin saanut. TOIMIN PÄÄTYÖNI LISÄKSI SOPIMUSPALOKUNNASSA, koska pelastusala on minulle kokonaisvaltainen elämäntapa. Ylläpidän samalla ammattitaitoani, vapaa-ajan palokuntalaisuus tukee myös työtäni. Kun olen mukana kouluttamassa palokuntanuoria, haluan antaa samaa hyvää takaisin, mitä olen itse saanut. Ehkä tuostakin nuorten joukosta kasvaa jokunen aktiivinen sopimuspalokuntalainen, joku pelastusalan tai sidosryhmien ammattilainen ja – niin uskon – joku sellainenkin, johon palokuntahenki jää puhaltamaan niin vahvasti, että hän alaan liittyvän päätyönsä päälle haluaa edelleen toimia palokunnan hyväksi muutenkin kuin pakotettuna tai velvoitettuna. Päätyipä korvaus tuosta toiminnasta sitten omalle tai yhdistyksen tilille, tällainen ihminen haluaa olla palokuntalainen ihan henkilökohtaisesti, koska kokee sen itselleen oikeaksi.

55


56

palokuntalainen PK105


mielipide

Onnettomuuksia tutkitaan ja ei ”ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUKSEN tehtävänä on tutkia suuronnettomuudet ja suuronnettomuuden vaaratilanteet riippumatta niiden laadusta sekä ilmailu-, raideliikenne- ja vesiliikenneonnettomuudet ja niiden vaaratilanteet. ” OLETIN SIIS AUTOMAATTISESTI, että Kalajoen maastopalosta tehdään Onnettomuuskeskuksen toimesta tutkimus. Kalajoen tilanteessa odotin, että tilanteen johtaminen olisi otettu analysoitavaksi. Kuinka esimerkiksi virka-apu muilta pelastuslaitoksilta toimi? Tässä mittakaavassahan virka-apua ei ole pelastustoimen tehtävissä aiemmin nähty. Tehtiinkö mahdollisesti virheitä, joiden vuoksi palo levisi laajaksi?

KUN SELASIN OTKESIN TUTKIMIA onnettomuuksia, en löytänyt ainuttakaan maastopaloja koskevaa tutkimusta. On totta, että Kalajoen palon hehtaarimäärä jäi aluksi oletetusta paljon pienemmäksi, mutta koen silti, että tämä jos mikä, olisi ollut hyvä esimerkkitapaus tutkittavaksi. KALAJOEN TILANTEESTA tehdään kuitenkin pelastustoimen oma tutkinta. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko tutkinta vastaavanlainen kuin Otkes ulkopuolisena olisi tehnyt. Onnettomuustutkintakeskuksen raporteissa on turvallisuussuosituksia. Tuleeko pelastustoimen omassa tutkinnassa esiin suosituksia, ja jos tulee, viedäänkö suositukset käytäntöön? TOINEN TAPAUS, minkä oletin tulevan onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaan, oli museojunan ja lähijunan läheltä piti -tilanne viime kesänä. Rautatieliikenteen turvallisuudenkin kannalta olisin nähnyt tarpeelliseksi tutkia ilman turvalaitteita kulkevan museojunan turvallisuusasioita vieläpä moniraiteisilla rataosuuksilla – ja tässä tapauksessa myös tenderi edellä. Tilanne olisi ilmeisesti tarvinnut oikean kolarin, että vaaratilanne olisi tullut tutkintaan. ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUKSELLA on tietenkin omat syynsä valita tutkittavat tapaukset, ja on myös resurssit, joiden puitteissa toimitaan. Silti mietityttää, miksi tutkinnassa on välillä ihan ”tyypillisiä” tasoristeyssonnettomuuksiakin, joista ei yleensä anneta turvallisuussuosituksia. Näistä esimerkkinä 4.6.21 tapahtunut onnettomuus Kontiomäellä. OLISIKIN MIELENKIINTOISTA TIETÄÄ, miten Otkes valitsee tutkintaan valittavat onnettomuudet.

Vanheneva sammutusmies 57


mielipide Tiputus kurssilta paljasti koulutusketjun valuvian

Samalle savusukelluskurssille kolme erilaista pääsyvaatimusta Pelastusopiston muokkaaman savusukelluskurssin kuntovaatimuksen perusteet ovat vähintään kyseenalaiset. Asia paljastui, kun jo hyväksytyistä kurssilaisista tiputettiin kurssin alkua edeltävänä päivänä pois neljä. Kyseessä on valuvika ja mielivallan mahdollisuus kurssivaatimusten tulkinnassa.

Teksti Silvio Hjelt Kuvat Maria Salo, Kuvapankki Freepik

Valuvikoja kuvaa salakavala pyrkimys määrän korvaamiseksi laadulla, mikä on uhka laajan sopimuspalokuntatoiminnan jatkuvuudelle. Sopimushenkilöstöllä tulee olla ”riittävä koulutus”. Kaiketi niin, että operatiivinen palokuntatoiminta ei ole kohtuuttoman vaarallista, ei palokuntalaiselle eikä muille. Pelastusopisto suunnittelee kurssin ja asettaa tavoitteeet. Kurssit toteutetaan joko pelastuslaitosten omana työnä tai ostopalveluna. Esimerkkitapauksessa pelastusliiton järjestämä savusukelluskurssi palveli neljää pelastustoimen aluetta. Niistä jokaisella oli oma tulkinta siitä, miten kurssilla esiintyviä vaaroja tuli torjua. Perusteena ”työturvallisuushokema” Jos yhden ja saman kurssin osalta sovelletaan työturvallisuuden nimissä kolme erilaista kuntovaatimusta, niin kaikki eivät voi samanaikaisesti olla päteviä! Joko savusukelluskurssi on kurssilaisille niin vaaral-

58

palokuntalainen PK105

linen, että se edellyttää FireFit-tuloksien tulkintaa ohi sen, minkä SM:n ohje edellyttää, tai sitten se ei ole. Mutta se ei voi samanaikaisesti olla eri tavalla vaarallinen riippuen siitä, mitä mieltä kunkin kurssilaisen ”kotipelastusalueen” jokin viranhaltija sattuu olemaan. Oikeasti kurssi ei saisi olla vaarallinen kenellekään. Kurssipaikka järjestyi – mutta ei sittenkään Esimerkkitapauksessa savusukelluskurssille oli hakijoita, hakijat olivat testinsä suorittaneet ja hyväksymisestä oli ilmoitettu. Kurssin piti alkaa torstaina. Keskiviikkona neljälle tulevalle kurssilaiselle tuli puhelinsoitto: ”Ette pääsekään kurssille. FireFit-tulokset eivät riitä”. Asiasta nousseen haloon ja soittorumban jälkeen kaksi karsittua hakijaa hyväksyttiin mukaan. Rannalle jäi kaksi, joita kehotettiin hakeutumaan vähemmän


mielipide jääräpäisen asenteen omaavan kurssijärjestäjän luo. Tällä tavalla kurssilaisia pompottamalla ei saavuteta kenttäväen luottamusta pelastusalan koulutusjärjestelmään. Mielenkiintoista on, että juttuun liittyy myös tasa-arvonäkökohta. Sylttytehtaita useita Kenen toimesta myöhäissyntyinen tulkinta tehtiin? Jokainen arvailkoon itse. Se mikä kiinnostaa on perustelut. Pompottelun perusteeksi esitettiin ”tutkan alta” päässyt Pelastusopiston 16.2.2021 julkaisema savusukelluskurssin esittely, jonka mukaan kurssille pääsyn vaatimuksena on vaativien pelastustehtävien edellyttämä kelpoisuus sekä kuuluisan elämysröörin läpäisy. SM:n ohjeen 5/2016 mukaan FireFit-indeksin tulee vaativissa sukellustehtävissä olla 3 sekä kokonaisindeksinä että erikseen aerobisen kestävyyden osalta. Mutta kurssi ei ole vaativa sukellustehtävä. Esimerkkikurssissa joku välikäsi oli lisäksi vaatinut vielä lihaskunnonkin osalta erikseen kolmosen, jolloin karsittujen joukkoon joutui kurssilainen, jonka kokonaisindeksi oli 3,3! Vääntöjen jälkeen hänet kuitenkin hyväksyttiin kurssille, koska lausuva lääkäri oli SM:n ohjeen lukenut. Kokonaisuus sekava Puutteellinen ote sopimushenkilöstön kurssijärjestelmäkokonaisuudesta näkyy soveltamisessa. Toistaiseksi juuri savusukelluskurssi toimii eräänlaisena palokuntauraputken lukkona. Esimerkiksi ryhmänjohtajakurssille pääsee myös kiertotietä, mutta pääsääntö on, että savusukelluskurssi käydään ennen muita kursseja. Joissain piireissä pääsääntöä on pidetty ehdottomana. Karsiutuminen savusukelluskurssista haittaa siten pahasti palokuntalaisen motivaation kehitystä. Savusukelluskurssin tarkoituksena on antaa perusvalmiudet ja tuotoksena on tavanomaisiin perustehtäviin valmennettu palokuntalainen. Kurssivaatimukset taas turvaavat kurssilaisia itse kurssin rasitteista. Ei muuta. Päteväksi vaativien tehtävien savusukeltajaksi pääsee nimeämisen, fyysisen kunnon ja aikanaan kokemuksen myötä. Kurssi ei saa olla kurssilaisille samalla tavalla vaarallinen kuin eteen tuleva vaativa savusukellustehtävä saattaa olla. Näin ollen kurssille pääsyn vaatimukseksi laitettu vaativien tehtävien edellyttämä fyysinen kelpoisuus on raskas ylilyönti.

Missä kannustava nousujohteisuus? Kurssivaatimuksista alkaen uusi savusukelluskurssi näyttäisi sisältävän jatkokurssin piirteitä, mitkä ovat turhia perustehtäviä ajatellen. Mutta kun ”savusukelluksen peruskurssia” ei ole, viestistä kentälle tuleekin ilmeinen (kun ”hennoille ja reheville” laitetaan ensin heti kättelyssä seinä eteen): ”Ramboilkaa nyt, niin saatte sitten rauhassa rapistua eläkkeelle.” Tämä sopii erityisen huonosti järjestelmään, joka perustuu yhteiskunnan tarpeeseen valjastaa hyötykäyttöön mahdollisimman paljon ihan tavallisia ihmisiä, joille pitäisi tarjota erilaisia mahdollisuuksia kehittyä mahdollisimman tehokkaiksi palokuntalaisiksi. Fyysisen suorituskyvyn painottaminen kannustaa järjen ja teknisesti järkevän toiminnan korvaamiseen puhtaalla voimalla. Se tuskin on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista tilanteessa, missä väki vähenee ja rahat loppuu. Sopimushenkilöstön koulutuksen tulee palvella kaikkia palokuntia, ei ainoastaan kentän vahvinta päätä. Perusvaatimukset pitää asettaa absoluuttisen minimin kohdalle. Niillä ei saa uhata keskivertopalokuntien jatkuvuutta. Palokunnan oma asia on, lähettääkö koulutuksen vain huippuosaajia, jos sellaisia sattuu riittämään. SM:n ohje on tarkoitettu kannustamaan yksittäisiä palokuntalaisia kehittämään ja ylläpitämään kuntoaan. Tavoitteena on mahdollisimman tehokas savusukeltaja. Mahdollisimman hyvä kunto ei ole sama asia kuin absoluuttisen välttämätön. Ylimitoitettujen pääsyvaatimusten ainoa peruste on joko asenneongelma tai arkitodellisuudesta pahasti irtaantunut tilannekuva. Rukkausta – heti! Pelastusopiston on syytä nopealla aikataululla muokata tilannekuvansa uudelleen ja korjata jo syntyneet vahingot. Edellä kuvattu savusukelluskurssi toteutui, mutta maakunnista on kantautunut viestejä, että kursseja on peruutettu kurssivaatimuksia täyttävien kurssilaisten puutteen takia. Nyt on huomioitava raadollinen todellisuus maassamme – väki vähenee ja palokuntalaisten rekrytointi vaikeutuu ylimitoitettujen vaatimusten vuoksi. Kyse on yhteiskuntamme arkiturvallisuuden jatkuvuudesta laajassa mittakaavassa.

59


ledareN

Ovaccinerad av annat än hälsoskäl ansvarslöst RÄDDNINGSBRANSCHENS yrkes- och avtalspersonal antas i allmänhet vara säkerhetsorienterade medborgare. Det antagandet håller på att få en allvarlig törn. I oktober kom det från fältet uppgifter om brandkårer med öppet icke vaccinerade personer, både yrkesstationer och avtalsbrandkårer. De som bara inte berättar om att de inte är vaccinerade torde vara ännu flera. I ett räddningsverk beräknas att hela en femtedel av personalen är ovaccinerad. Till och med bland primärvårdspersonal hittar man vaccinationsmotståndare på olika håll i landet.

SOM EN YTTERLIGHETSÅSIKT har framförts de ovaccinerade borde hållas borta från brandkårens övnings- och alarmverksamhet. Enligt somliga är det minsta man kan begära av de ovaccinerade att de använder mask. ATT FÖRBLI OVACCINERAD utan att det finns någon giltig orsak är oansvarigt. Detta gäller alldeles särskilt i branscher med anslutning till tryggheten, såsom exempelvis inom räddningsväsendet.

VID MITTEN AV OKTOBER hade 85,3 % personer fått den första dosen vaccin. Det betyder att över 14,7 % av personerna i vaccinationsålder fortfarande är helt ovaccinerade mot coronaviruset. Enligt många olika källor utgör de aktiva vaccinmotståndarna 2-5 procent av åldersgruppen. De som inte bryr sig eller anser sig ha bråttom är cirka tio procent. ÖVERFÖRDA PÅ RÄDDNINGSVÄSENDET är de här siffrorna för mycket. INOM DE NÄRMASTE ÅREN BETALAR samhället ett högt pris för de ovaccinerades ansvarslöshet. Enligt beräkningar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kan de ovaccinerades insjuknande i Covid-19 under de kommande åren komma att kosta upp till en miljard euro, beräknat på basen av kostnaderna för specialsjukvården. HNS utgår då från antagandet att var och en som inte vaccinerats förr eller senare kommer att bli smittad av coronaviruset varvid en del av dem hamnar i sjukhusvård. DE OVACCINERADE kommer under de närmaste två åren att på ett eller annat sätt bli kostsamma för räddningsväsendet. De kommer att vara sjuklediga och potentiellt sprida smitta även till de arbetskamrater och kunder vilkas vaccinationsskydd kan genomträngas av viruset.

60

palokuntalainen PK105

PEKKA KOIVUNEN Chefredaktör


brandkåristen Text Silvio Hjelt Bilder Maria Salo

De fysiska testerna gallrar från de operativa uppgifterna bort bl.a. kvinnorna

Testerna, redskap för arbetsplatsdiskriminering De fysiska testernas saklighet har diskuterats tidigare. Här synas de ur perspektivet diskriminering. Praxis som leder till att vissa persongrupper gallras ut är diskriminering, ifall man inte klart kan påvisa att denna praxis baserar sig på ett verkligt behov. Inom räddningsbranschen har de fysiska egenskaperna motiverats med arbetarskyddsaspekter trots att man inte påvisat ens någon indirekt koppling mellan verkliga risker och de krav som ställs. Uppenbar diskriminering alltså! Diskriminering har många definitioner. En av dem låter såhär: ”Diskriminering betyder att en person behandlas sämre än andra på grund av någon personlig egenskap.” Källa: Diskrimineringsombudsmannens hemsida, september 2021. Enligt samma källa: ”Indirekt diskriminering betyder att regler, kriterier eller förfaringssätt som framstår som jämlika kan komma att missgynna någon på grund av en omständighet som gäller honom eller henne som person …”. Ganska klar text! Tyckande i kuloarerna ”Det är bra att det testas, så blir man av med de gamla vraken” (sagt på ett allmänt brandkårsmöte där smyginförande av tester kom upp av en tillfällighet). Kanske det, om det är viktigt att så sker och det finns gott om ersättare. Annars inte. ”Men vissa krav måste man väl ändå ställa inom rädd-

ningsväsendet?” Javisst: en brandkårist bör kunna klara av åtminstone de vanligaste uppgifterna inom räddningsverksamheten. Utan att riskera sin egen, kamraternas eller offrets säkerhet. Men, då det till brandkårens egentliga uppgifter sällan hör cykelåkande, armhävningar eller tyngdlyftning, så...? Särskilt som man inte heller trovärdigt kan påvisa att någon skulle vara i allvarlig fara utan just dem. Andra har dragit andra slutsatser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige har genom undersökningar kommit fram till att den vanligen tyngsta uppgiften inom räddningsväsendet är att dra slang. På riktigt. I FireFit-testerna testar man dock inte det eller egenskaper som skulle behövas för det. Trots att en sådan test skulle vara rätt enkel att arrangera. Bara att kopiera andra länder. Men det gör man inte, utan i stället testar

61


brandkåristen

man egenskaper som man inte har kunnat påvisa att skulle ha någon som helst koppling till de verkliga arbetsuppgifterna. Eldsvådor släcks inte med armhävningar eller genom att lyfta tyngder.

händer så är det ju klart att man ökar kraftbehovet. För en ingenjörshjärna har räddningsväsendets konditionskravsekvation klara drag av det gamla skämtet om Bembölingen som lastade klabbar i släden...

Visst är en höjning av konditionen i sig en dygd, såsom även mången annan sak. Inte heller musik är av ondo. Men krav som ställs på alla brandkårister är helt osakliga, om de inte har annat än på sin höjd indirekt koppling till utförandet av praktiskt räddningsarbete. Att använda dem för att ur verksamheten gallra bort vissa personer är helt klart en fråga om diskriminering. Inte märkligare än så.

Nåväl, det är förstås ingen hemlighet att bakom de överdimensionerade fysiska kraven ju inte ligger omsorgen om personalens arbetarskydd utan helt andra saker. Närmast en del andra företeelser inom räddningsväsendet. Men det kan man ju inte säga högt, och alltså gömmer man strävandena att gallra ut personal bakom arbetarskyddets allsmäktiga skynke. Genom att överbetona det fysiska så uppmuntrar man samtidigt till att ersätta förståndet och tekniskt förståndiga arbetsformer med enkelt våld. Knappast hållbart i längden, ens inom räddningsbranschen.

Arbetarskydd eller...? Om antalet personer som står till buds minskas med konstgjorda krav så blir jobbet förstås tyngre för dem som blir kvar, eftersom antalet arbetande händer minskar. I stället för att man drar en slang på tumanhand så måste den som blir kvar dra med dubbel kraft. Om man på det här sättet minskar antalet

62

palokuntalainen PK105

Ännu några citat, bara för att friska upp minnet:

”Diskrimineringslagens förbud mot diskriminering tillämpas brett. Detta innebär att lagen omfattar i


regel all privat och offentlig verksamhet.” ”Särbehandling utgör inte diskriminering, om bemötandet har godtagbara mål enligt de grundläggande och mänskliga rättigheterna att metoderna står i rätt proportion i förhållande till målen.” ”Särbehandling på arbetet och vid anställningar av personal är under vissa förutsättningar tillåten. Särbehandlingen ska grunda sig på arbetsuppgifternas karaktär och de faktiska och avgörande krav som skötseln av arbetsuppgifterna förutsätter. Särbehandlingen ska också vara proportionell.” ”Trakasserier är diskriminering som förbjuds i diskrimineringslagen. I lagen definieras trakasserier som beteende med vilket man avsiktligt eller faktiskt kränker en persons människovärde.” Mera kan läsas i EU-direktivet 2000/78. Det är bara för räddningsbranschen att ta sig en funderare. Kravens relation till verkliga risker De som hänvisar till arbetarskyddet som grund för de fysiska kraven har inte kunnat presentera ett enda konkret fall i Finland där en brist i den fysiska funktionsförmågan skulle ha lett till annat än på sin höjd ”svagare arbetsresultat”. Inom räddningsväsendet har man förvisso skadat sig, och människoliv har förlorats, men orsakerna har snarast varit dolda hjärtfel, felaktiga lägesbedömningar, brott mot säkerhetsbestämmelser, slarv eller ren otur. Den som motiverar de fysiska prestationskraven med ”arbetarskydd” har sannolikt som barn läst för mycket Fantomen, i ficklampans sken under täcket. I den verkliga världen räddar man sig inte ur allvarlig knipa med armhävningar, bänkpress, tyngdlyftning eller på cykel. Sålunda är krav på dessa konster ägnade att med hänvisning till väsentliga irrelevanta egenskaper gallra bort enskilda aktörer ur brandkårsverksamheten. Och det är per definition diskriminering. Särskilt som de alldeles speciellt drabbar personer med viss

kroppsbyggnad, särskilt kvinnor. Och så förstås äldre och erfarnare brandkårister. Alltid finns det ju undantag, men de enskilda fallen saknar relevans då den stora bilden visar att man med hjälp av ökande krav på testande håller på att allvarligt minska de tillgängliga resurserna, nationellt (se även sida 21). Från fältet hörs kontinuerligt oro över att mången egentligen inte alls bryr sig om att gå på test eller att enstaka konster bereder problem. Ett överivrigt testande kan då i värsta fall leda till att upp till hälften av de alarmeringsdugliga faller bort. Var hittar man sedan dem som gör jobbet? Som en jämförelse kunde nämnas Försvarsmakten, där man resonerar tvärtom: hur kan vi bättre utnyttja det vi har i verkligheten? Men rökdykningen då? Inte ens vid rökdykning finns det någon klar koppling mellan testerna och överlevnaden, eller ens att man klarar uppgiften. Med samma don dyker man under vattnet, utan något testande, men förstås, vattnet är kallt och bär upp redskapen. Det handlar alltså inte om utrustningen utan om förhållandena. Att då utsträcka samma test att gälla även andra än dem som verkligen utför krävande rökdykningsuppgifter är i alla händelser grov överdrift. Särskilt som utvecklingen tycks gå i en riktning där den traditionella rökdykningen småningom ersätts av tekniska lösningar som redan finns. Det enda som då blir kvar är ett testningsursinne som betonar fel saker. Där målet får helga medlen.

PS: Efter det att artikeln skrevs uppdagades ett nytt fall av testningsgodtycke, se artikeln på finska på sidan 58. Den handlar i grunden om att Räddningsinstitutet diskret har smugit in strängare krav för deltagande i rökdykningskursen, krav som dessutom tolkas olika beroende på vilket räddningsområde som betalar kursen. Allt under arbetarskyddets täckmantel.

63


LETKUT A SOLMUSS

Lasse ratkaisi 2000-luvulla julkaistun historiallisen visan Lehtemme numerossa 20 vuonna 2007 olleen ja numerossa 103 uusitun, Petri Aallon laatiman Kypärän alta-tietovisan ratkaisi kuka muu kuin Lasse Moisio Tampereelta. Onnittelut ja lämmintä kättä Lasselle! Toimitamme lupaamamme kesäisen tuotepalkinnon hänelle marraskuussa lievittämään marraskuista ankeutta!

Kuvavisa

Saamamme palautteen mukaan enemmistö Palokuntalaisen lukijoista haluaa Letkut solmussa-palstalle kuvallisia tehtäviä. Tässä varmasti vaikea sellainen. Mikä laite on ja mikä on sen merkki?

64

palokuntalainen PK105

Vastaukset osoitteeseen toimitus@palokuntalainen.fi Molempiin kysymyksiin oikein vastanneiden kesken arvotaan talviaiheinen tuotepalkinto.


seuraava lehti

Seuraava lehti (nro 105) ilmestyy viikolla 52.

JOKILAAKSOJEN PELASTUSLAITOS Kalajoen jälkeen Pelastusalan aluevaaliehdokkaat

PELASTUSSÄHKÖAUTO?

HUOM!

Eikö lehtesi saapunut perille? Ilmoita siitä meille: toimitus@palokuntalainen.fi

palokuntalainen

IRTONUMER O 9 € · VIIKKO

28 · 2020 · ISSN 1798-2685

palokuntalainen

IRTONUME RO 9 € · VIIKKO

Tilaa oma lehtesi

...ja tiedät mitä alalla tapahtuu

45 · 2020 · ISSN 1798-2685

palokuntalainen IRTONUMERO 9 € · VIIKKO 1 · 2020 · ISSN 1798-2685

UMERO

JUHLAN

BRANDKÅRISTEN

BRANDKÅRISTEN

97

99

BRANDKÅRISTEN

100 Etelä-Pohjanmaan

pelastuslaitos

Asenteet kohdallaan

NYT | PALOKUNNAT

|HENKILÖT | KALUST

O & VARUSTEET

| ILMIÖITÄ

Kokkolassa kehitett iin

Hydroventista ST-putki

Katseet TULEVAISUUTEEN

6 lehteä 49€

sis. alv 10%

DIGILEHTI MAKSUTTA LEHDEN TILAAJILLE

Tilaa sähköpostilla tilaukset@palokuntalainen.fi

65


Poliisi teki sen taas! LOKAKUUSSA saimme seurata valtakunnallista poliisioperaatiota, joka päättyi onnellisesti – ainakin poliisin kannalta – ja miksei myös kansalaisten. Poliisille luvattuja lisämäärärahoja ei lopulta leikattu. Poliisi käytti operaatiossa vanhoja hyväksi todettuja keinoja. Vastaiskun nopeus tuli poliitikoille yllätyksenä. Poliisi tykitti ottamalla ”lomautuspakon” esiin välittömästi. Poliitikot väännettiin polvilleen taitavalla julkisuusvivulla.

tasoille aktiivisia pelastustoimen puolestapuhujia. Hyvinvointialueiden poliittisten valtuustojen hyväksymät talousarviot joutuvat valtionvarainministeriön arvioitaviksi. Ministeriö päättää, mikä on kullekin alueelle tuleva sotepen kokonaispotti. Tämä, todennäköisesti Helsingissä leikattu määräraha, jaetaan sitten hyvinvointialueiden valtuustoissa toimialoille. Miten ihmeessä lilliputtitoimialamme pystyy pitämään puolensa, ellei nyt jo ala lobbaus sen puolesta?

PELASTUSTOIMESSA NUKUTAAN EDELLEEN Ruususen unta. Ainut ulostulo viime aikoina on ollut löysä puhe 80 miljoonan vajeesta.

PELASTUSJOHTAJAT OVAT TUNNETUSTI HILJAA ja pyrkivät varmistamaan oman työpaikkansa uudistuksen kuohuissa. Tämä on inhimillistä – valitettavasti.

VALTION RAHAT EIVÄT OLE pelastusylijohtaja Kohvakkaa ja pelastusosastoa kiinnostaneet, koska kyse on kuntien asiasta. Vielä. Valtion osuus pelastustoimen kustannuksista on ollut tähän asti vain noin yhdeksäsosa kokonaispotista. Ainakaan julkisuudessa ei ole puolustettu muuta kuin tuota kapeaa siivua.

MUUTEN NIIN TOMERASTI KÄYTTÄYTYVÄÄ Kohvakkaa ei ole nähty julkisuudessa puolustamassa määrätietoisesti pelastusalan etuja. Ainakin Liekinheittäjä-tiimiltä ovat toivottavat ja tarpeelliset vahvat ulostulot pelastusalan ongelmista menneet näkymättöminä ohi. Ei riitä, että tarpeista keskustellaan alan omissa tapahtumissa ja webinaareissa. Kun pelastusala aina uudelleen peittoaa kansalaisten arvostuksessa poliisin, miksi se on aina uudelleen kaukana takamatkalla, kun puhutaan yhteiskunnan resurssien kohdentamisesta? Ala kaipaa johtajuutta, joka näkyy ja kuuluu!

SOTEPE-UUDISTUS muuttaa tilanteen. Raha pelastajiin ja sinivilkkuihin alkaa tulla valtiolta, mutta hyvinvointialueen valtuuston kautta. KUN PELASTUSTOIMESSA SIIRRYTÄÄN valtion ”perusrahoittamaan” pelastustoimeen, tarvitaan kaikille

LIEKINHEITTÄJÄ

66

palokuntalainen PK105


Savutuulettimet kaikkiin tehtäviin – LEADER Leader on keskittynyt erityisesti savutuulettimien valmistukseen. Yliopiston kanssa yhdessä tehtävä tutkimustyö on tuottanut hedelmää ja tarjolla on laaja mallisto savutuuletuksen kärkituotteita. Pelastustoimella on monenlaisia tehtäviä ja kaikkiin näihin pitää löytyä ratkaisu. No meiltä löytyy! • Akkukäyttöiset savutuulettimet (esim. Batfan 3 Li+ 50 min) • Sähkökäyttöiset savutuulettimet 230V (esim. ESV-230) • Polttomoottorikäyttöiset savutuulettimet (esim. MT-296) • ATEX-savutuulettimet (esim. ESX-230 Atex) • Lisävarusteet Kokonaistuotto 13 000 - 410 000 m3/h

Uus akkut i uuleti malli n tuloss a!

Easy4000 Huipputehokas suurtehosavutuuletin tunneleiden, luolastojen, kauppakeskusten, teollisuus– ja pysäköintitilojen tuulettamiseen. Kokonaistuotto: 410 000 m3/h. Kallistus – 10 astetta - +20 astetta. Lisävarusteena nostin ja kääntöpöytä. Asennus valinnan mukaan joko perävaunuun tai ajoneuvoon.

Ota yhteyttä, niin kerromme tuotteista lisää!

Oy Veljekset Kulmala Ab

Linjatie 4, 01260 Vantaa • Puh. 09 875 1800 • sales@veljeksetkulmala.fi • www.veljeksetkulmala.fi

67


Veho ja Mercedes-Benz – luotettavaa kumppanuutta. Suomen suurin autoalan toimija, perheyhtiö Veho, on perustettu Mercedes-Benzin maahantuontiin vuonna 1939. Siitä lähtien olemme kasvaneet henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen laajaksi palveluverkostoksi. Yhteistyössä päällirakentajakumppaniemme kanssa tarjoamme Mercedes-Benzin palo- ja pelastusautomallistosta monipuoliset ratkaisut pelastusalan ammattilaisille. Vehon hyötyajoneuvojen palveluverkosto kattaa 15 omaa huoltokorjaamoa, joita täydentää laaja itsenäisten valtuutettujen korjaamoiden verkosto. Palo- ja pelastusajoneuvojen huoltoon vaadittavat tiukat laatustandardit, varaosien oma keskusvarasto Suomessa ja vahvat 24 h huoltoautopalvelut varmistavat autojen toiminnan kaikissa tilanteissa. Tutustu lisää: www.vehotrucks.fi

68

palokuntalainen PK105

VEHO LOMMILA Lommilanrinne 3, Espoo 010 56916

Ambulanssi- ja pelastusautomyynti Tero Huovinen | 010 569 3670 Pekka Paananen | 010 569 3628

Puhelun hinta 010-numeroihin 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (sis. alv. 24 %).

VEHOTRUCKS.FI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.