Hånd & Værk 06 2018

Page 28

DER MÅ GODT VÆRE NOGET PÅ SPIL AF ADAM PADE · FOT O: RICK Y MOLLOY

Det starter ikke med et indre billede af et færdigt produkt. Men med overvejelser om de faglige discipliner, her skal bygges med. Møbelsnedker Lars dePlace Bjørn har udført de københavnske håndværks gave til H.K.H. Kronprinsen i anledning af hans 50 års dag.

Det begynder med en overvejelse om, hvilke faglige disci­pliner der skal i spil her. Altså ikke med et indre billede af et færdigt møbel. Dernæst om materialer, så om dimensioner og måske funktion. Hovedsigtet er nemlig at skabe noget smukt mere end at skabe noget, der er funktionelt. Lars dePlace Bjørn (47), selvstændig snedkermester siden 2001 med værksted ved Kødbyen, vender sine tanker med naboen og hyppige samarbejdspartner, arkitekten Henrik Ingemann Nielsen, tegnestuen h-i-n-t. Lars Bjørn og Henrik Ingemann mødtes første gang, da Henrik Ingemann havde tegnet nyt inventar til Thorvaldsens Museum. Han kalder sig selv arkitekt af den gamle skole og tegner både møbler og bygninger.

Man tager et stykke træ ... Lars dePlace Bjørn udvælger de områder i planken, der egner sig til det møbel, han skal bygge. Fejl i træet kan skabe liv og være dekorative. Men til gaven til Kronprisen gik jagten på rene, ensartede flader.

KUNNE SLÅ TONEN AN Tanker og idéer flyver over bordet i den fælles frokoststue, hvor Lars Bjørns svend og lærling sidder med. Det skal være noget med et jalousi; det kunne slå tonen an. Det kunne blive tøndeformet. Og giver det ikke mening at benytte dansk ahorn og fransk pæretræ – måske således, at møblets ydre præges af den lyse ahorn, mens dets indre står i det svagt rødgule pæretræ? 28

ha a ndværke r fo r en i n g en i kj ø b en h avn

0 6 2018