__MAIN_TEXT__

Page 1

KJMV KontaKt

KlassieKe Japanse Motorfietsen Vereniging

1 december 2010


Colofon Voorzitter

Inhoud 045 5456680 joscreusen @planet.nl

Jos Creusen Bosweidenweg 4 6468 AL Kerkrade

Secretaris Documentatie

0299 654155

Albert Brouwer Houtrib 120 1141 DH Monnickendam

PR en externe contacten

020 6451432 r.witbraad @ziggo.nl

Rob Witbraad Branding 20 1186 DH Amstelveen

Redactie

0344 621558 paul.otten @planet.nl

Paul Otten Ophemertsedijk 1 4001 PA Tiel

inzenden artikelen en foto's Activiteiten

Lidmaatschap Inschrijfgeld Rabobank

paul.otten@planet.nl 0320 260955 theo @atderooij.nl

Theo de Rooij Brederode 98 8226 TS Lelystad

1170.62.332

â‚Ź 27,00 per jaar â‚Ź 3,00 KJMV / Landgraaf

4x per jaar

www.kjmv.nl www.kjmv-hyves,nl KJMV-Kontakt

Internet Periodiek

Van de voorzitter

3

Mijn CeeDeetje

4

Black Bomberdag

7

Uit de oude doos: de Z900

9

Lek en Graafstroomrit

12

Mijn Domein

14

Restauratie CB77

18

KJMV Clubmiddag

22

Activiteiten

23

Wedergeboorte van een Sabre

24

TT Centennial

26

Te koop

29

Benzineproblemen

30

Oude advertentie

32

KJMV kontakt, jaargang 2010 nummer 4, december. Met dank aan Fred Appelman, Jos Creusen, Peter Halbersma, Willem Kort, Paul Otten, Klaas Poutsma, Theo de Rooij, Bill Rijnaarts en Evert Stuij voor hun bijdragen aan dit nummer. Voorpagina: De KJMV-clubmniddag op 21 november rond het thema Scramblers. Lees het verslag op pagina 22.

Laatste nieuws: FEHAC behaalt succes tegen nieuwe RDW maatregel over afgifte kenteken voor oldtimers uit het buitenland De RDW geeft bij invoeren van historisch voertuig weer een kenteken af indien men niet beschikt over Deel I en / of Deel II (incomplete originele kentekendocumenten) Op 10 augustus jl. kondigde de RDW aan, dat per 16 augustus 2010 een aangepaste werkwijze (nieuwe regeling) in werking zou treden, waarbij het verplicht werd om een kentekenbewijs Deel I te overleggen bij de aanvraag van een Nederlands kenteken voor een voertuig, dat eerder in een andere EU lidstaat was geregistreerd. Deze aanpassing was nodig om op een juiste wijze uitvoering te kunnen geven aan de verplichtingen in de Europese Richtlijn 1999/37 en de Nederlandse wetgeving. De FEHAC heeft direct bij de RDW tegen deze aanpassing geprotesteerd. De door de FEHAC ondernomen actie en de samenwerking tussen de FEHAC en de RDW hebben er nu toe geleid, dat de RDW en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een verzoek bij de Europese Commissie gaan indienen om de betreffende Richtlijn 1999/37 aan te passen. De RDW zal vooruitlopend op en in afwachting van besluitvorming van de EC op dit verzoek, met ingang van 1 januari 2011 het weer mogelijk maken om voertuigen zonder documenten als Deel I en II (incomplete kentekendocumenten) in ons land in te voeren en op kenteken te

zetten. Voorwaarde is wel dat kan worden voldaan aan de volgende eisen: positieve identiteitsonderzoek, positieve uitslag op onderzoek naar crimineel verleden van het voertuig en verklaring van geen bezwaar van de eerder registrerende lidstaat.

2


3


Een hommage aan mijn CeeDeetje

Motorfietsen waren goedkoop. Daarna, kwam de laatste periode vanaf ergens eind zeventiger jaren tot op de dag van vandaag. Vanaf dat moment zijn motorfietsen meer en meer bedoeld om de gevoelens of status van de eigenaar aan de buitenwereld te presenteren. Mijn Honda CD175 uit 1969 valt als type overduidelijk midden in die korte, ik noem het maar, goedkope periode. De belangrijkste kenmerken zijn: Hij is klein! Hij is goedkoop! Hij valt niet niet uit elkaar, ook niet na een paar uurtjes rijden! Én, hij komt uit Japan! Gedurende die tijd experimenteerde Honda (en ook andere Japanse motorfabrikanten) met het idee om middels een grote variaties in volume en type zoveel mogelijk geïnteresseerden tot koop van een motorfiets te kunnen bewegen. Motorrijden behoorde niet meer vies en vettig te zijn. Alleen al op basis van een gelijksoortige motor met een cilinderinhoud van 175cc had Honda gelijktijdig 4 hoofdmodellen. De variaties waren te vinden in de carburateurs, uitlaten, versnellingen en aankleding. Als je dan ook de specifieke verschillen per land en de modelwijzigingen per jaar bekijkt dan wordt het aantal originele motorfietsen gigantisch. En dan praat je nog steeds maar over dat een en hetzelfde motorblokje van 175cc. Aanpassingen aan de eigen behoefte van de eigenaar tel je dan maar niet mee. Op internet googelen naar “Honda 175” levert 1.490.000 afbeeldingen op binnen een tijd van 0,58 seconden. Bij de nodige foto's is de eerste gedachte dat hij niet origineel is en dat het aanpassingen van de eigenaar zijn. Het komt echter vaak genoeg voor dat ik mijn mening moet herzien en dat het toch een origineel fabrieksmodel betreft.

Motorfietsen worden min of meer officieel geclassificeerd in verschillende categorieën zoals nieuw, modern, young-timer, klassiek, oud of veteraan. Misschien zijn er nog wel meer termen, maar die schieten mij nou even niet te binnen. Mijn volgende stelling kan door menigeen gezien worden als vloeken in de kerk. Maar om eerlijk te zijn, voor mij bestaan er maar drie motorfiets-categorieën. Weliswaar overlappen die drie categorieën elkander wel enigszins en is enige discussie mogelijk over de omslag punten, maar toch blijven het voor mij uiteindelijk maar drie categorieën. De eerste categorie loopt ruwweg mijn inziens ergens vanaf voor 1900 tot de aan de jaren rond 1960. Dit was een periode waarin motorfietsen begonnen te werken. Vanaf het allereerste begin tot aan de zestiger jaren met meer en minder succes, maar over het algemeen wel steeds beter werkend en over het algemeen een grotere betrouwbaarheid. Daarna komt een tweede categorie, als je dat zo zou kunnen noemen. Een korte periode van minder dan 20 jaar die mijn inziens loopt van begin zestiger tot eind zeventiger jaren. Toen déden de motorfietsen dat, waar zij voor gemaakt waren. Het was betrouwbaar vervoer wat achteraf naar eigen behoefte redelijk makkelijk aanpasbaar was. Én, zeer belangrijk!

4


Toen ik hem bij Ernst kocht had ik geen idee hoe snel hij ging of hoe hij zou rijden. Het was gewoonweg liefde op het eerste gezicht. Op de kilometerteller stond aangegeven dat de bij 80ml/h (128 km/u) in de hoogste versnelling het maximale toerental bereikt zou kunnen worden. Ik heb dat nooit gehaald. Eerlijk gezegd: ik heb het ook nooit geprobeerd. De hoogste snelheid wat ik er ooit mee heb gereden ligt op 65 mijl (een dikke 100km/u). Ach, met zon en wind in de rug, mijn baard vastgeplakt op de tank en een steile helling naar beneden zou die 128 misschien wel gehaald kunnen worden. Maar dan krijg ik een uitgebreide reportage bij “Wegmisbruikers” of vergelijkbaar programma. Afstanden leg ik wel er op af. Echt niet alleen de jaarlijkse kaboutertoer, ook gewoon af en toe eens eventjes toeren bij mij door het heuvelland of zelfs een dagretourtje naar een treffen van Nippon-Classics op zo'n 250km enkele reis. Het is iedere keer weer pure fun op mijn CD175. Nou, ja. Op die ene keer na, dat de Nederlandse politie mij pakte met de gigantische snelheid van 54km/u. Dan liever even rijden in Duitsland (zie “Beste Mensen” in het vorig clubblad). Niets valt of trilt er vanaf. Het benzineverbruik blijft mij steeds maar weer verbazen. Drie liter benzine op 100km zijn normale waarden. Oliegebruik is niet te meten. Wat wil ik eigenlijk nog meer? Een dag rijden is zeer plezierig voor de beurs. Ik ben deze fiets door de jaren heen steeds meer gaan waarderen.

De CB175, met twee carburateurs, was bedoeld voor sportief rijden. In hoeverre je sportief kunt rijden tot pakweg 130 km/u stel ik hierbij niet in discussie. De CL175, ook wel een scrambler genaamd, was het model met de hoge uitlaten. Maar met een mooi vlak en hard bospad had je het off-road gehalte wel al gehad. De SL175 leek veel meer off-road capaciteiten te hebben. Misschien dat sommige berijders dat ook wel hebben geprobeerd. Zij ventileerden misschien wel de wensen naar latere ontwikkelingen: De XL- en CR-modellen. De CD175 echter was bedoeld voor simpel betrouwbaar woon-werkverkeer of zelfs een beperkt toertje op de zaterdag of de zondag. Herkenbare punten zijn de over het algemeen grotere spatborden, een dichte kettingkast en een enkele carburateur voor een iets hogere betrouwbaarheid en minder onderhoud. Met maar 4 versnellingen, was het ook voor de rijder een beetje rustiger tijdens het spitsuur. Met zijn piek-vermogen van zo'n 1315pk kon je nog eens ergens komen. Het tijdperk van goedkoop motorrijden was een tijd waarin de motormarkt geweldig expandeerde. Niet alleen waren er de grote massa's nieuwe rijders in het rijke westen (Europa en NoordAmerka). Ook in de “ontwikkelingslanden” Afrika en Azië was Honda zeer actief om motorfietsen aan de man (en in zeer beperkte mate aan de vrouw) te krijgen. De enigste gebieden waar die expansie van Honda en de andere Japanse motorfietsfabrikanten maar zeer beperkt was, waren de landen welke lagen in de toenmalige communistische invloedssfeer. Ik zelf begon op 15 jarige leeftijd met brommeren op de Honda P50 van mijn vader in 1970. Ik was nogal groot voor een 15 jarige en viel niet echt op bij de plaatselijke dienders. Via een Honda SS50Z kreeg ik de smaak echt te pakken voor het motorrijden. Via een CB250, een CB500T, een CB750K6 kwam ik uit bij mijn nog steeds in bezit zijnde GL1000K3. Zoals je ziet ben ik niet direct gestart met mijn huidige CD175. Deze heb ik zo'n 10 jaar geleden bij Ernst Hagen voor 1.700 gulden als aanvulling naar beneden toe aangekocht. Een CD175 met Amerikaanse specificaties. Hij was ooit nieuw in Toledo, Ohio aan de man gebracht. Rob Witbraad heeft hem geïmporteerd. Ik vond hem mooi. Ik vind hem mooi. En voor zover ik mij zelf kan beoordelen zal ik hem ook nog mooi blijven vinden ook.

5


Tijden zijn echter veranderd. Jonge jongens en meisjes op hun tot 25Kw beperkte beginners 750 sportbike kijken naar mijn CD175 als of het een of ander buitenaards transportmiddel betreft. In midlifecrisis verkerende motorfiets ontdekkende kerels kopen heden ten dage exotische motoren welke soms tot het tigvoudige kosten van wat ik het voor mijn CD175 heb uitgegeven. Ik durf stellig te beweren dat ik minstens zoveel, zo niet meer, plezier beleef aan mijn lief blauw Ceedeetje.

Een ding is

duidelijk. Deze mensen vallen niet in verrukking bij het zien van een CD175. Zij behoren immers niet tot de uitverkoren groep motorrijders van klassiek Japans die inmiddels wel het licht gezien hebben.

Jos Creusen

6


Een hoofdstuk apart was de “Red Bomber’ van Fred Appelman. Mooi om het resultaat van de serie over de restauratie van deze motor te kunnen zien.

Het was weer een gedenkwaardige dag, e die 3 oktober. Prachtig weer, prachtige motoren, vriendelijke mensen, een gastvrij onthaal. Bij Ernst Hagen stond al vroeg de koffie klaar en werden de eerste bezoekers welkom geheten. Er was aardig wat belangstelling. Niet iedereen reed mee met de toertocht. Veel bezoekers kwamen alleen een kijkje nemen, hun motor showen of de bestuursvergadering bijwonen (zoals ondergetekende). De collectie Black Bombers was indrukwekkend, zoals de foto’s laten zien. De meeste waren gerestaureerd en in nieuwstaat. Eén exemplaar was nog in originele staat, maar zag er nog heel aardig uit. Zo’n motor waar je de levenservaring aan afziet, heeft zijn eigen schoonheid. Ontroerend.

Rond de kok van één nam het duo Forrer / Poutsma het clubje toerrijders op sleeptouw. Ervaren toerrijders, een mooie omgeving, dus het is vast een leuke tocht geworden. Intussen kon uw bestuur aan het werk 1.

Fred met Red Bomber

ongerestaureerde schoonheid

De toerrijders vertrekken

7


“Ernst Hagen Motoren” Honda Classic Specialist

Onderhoud, reparatie en verkoop van Japanse motoren

Witte Paal 332Q 1742 LE Schagen T 0224 29 20 08 M 06 20975139 ernsthagenmotoren@zonnet.nl

Onderdelen gebruikt, NOS, nieuw. Een gebouw vol… Bridgestone Honda Kawasaki Lilac Suzuki Yamaha 1959 tot nu. Bewerkingen: van ‘gewoon onderhoud’ tot revisie, schadeafwikkeling en schadeherstel tot restauratie. Ook werken we aan klassieke racers. Wij zijn ook de makers van Motor Revue, dat blad met die eigenwijze mix van klassiek en modern, met die mooie grote kleurenfoto’s.

Adres en route: Bellstraat 3A 4004 JN Tiel (A 15 afrit 33, ri Maurik, ná grote kruising met stoplichten 1e rechts, 2e rechts. Derde gebouw rechts (we voeren op het pand geen naam meer omdat de gemeente daarvoor €1185,- per jaar (‘reklamebelasting’) wenst te roven.

www.chclassics.nl

Direct mailen: info@chclassics.nl, dat werkt het best als iets op de site (nog) niet te vinden is. En er is nog altijd de telefoon: 0344 61 45 45. Open: di – za 10.00 tot 17.00 uur (do tot 21.00)

8


9


10


Minicamping VASTHI-hoeve RUIME KAMPEERPLAATSEN - Alle plaatsen voorzien van electra-aansluiting - Privacy door hagen - 2 Toiletten - 2 Douches - Wasruimte met kookmogelijkheid - Auto’s op apart parkeerveld - Kampeerauto’s alleen indien voor meerdere dagen (en vast opgesteld) COMPLEET INGERICHTE 4-PERSOONS VAKANTIEWONING, prijs  55,- per nacht - Woonkamer met telefoon en televisie - Volledig ingerichte (open) keuken - Toilet en douche - Boven 2 slaapkamers - Zonneterras met prachtig en vrij uitzicht EEN LUXE INGERICHTE TREKKERSHUT prijs  35,- per nacht (geschikt voor 4 personen) Is voorzien van: - 2 éénpersoons stapelbedden - Eettafel met 4 stoelen - Electriciteitsaansluiting - Koffiezetapparaat - Externe kookvoorziening en sanitair

Minicamping “de Vasthi-Hoeve”

Ængwirderweg 415 8457 CB Gersloot (nabij Heerenveen) ( 0513 52 99 28 Camping@vasthihoeve.nl

www.vasthihoeve.nl 11


12


Voor alles wat klassiek is op twee wielen! Het oudste, grootste èn dikste blad in de Benelux over alles wat klassiek is op twee wielen: motoren, scooters, techniek, brommers, beurzen, shows en treffens. Dat alles in authentiek zwart-wit, afgewisseld met sprankelende kleurenreportages! En natuurlijk nieuws over klassieke motorsport: classic speedway, race-demo’s, cross en trial.

Kijk ook op: WWW.MOTORRIJWIEL.NU Verschijnt elke twee maanden. Losse nummers € 5,25 (België € 5,75). Jaarabonnement (6 nrs.) € 26,00 (buitenland v.a. € 31,00) door overmaking op ING-rekening 5135 t.n.v. Stichting Historische Motor Documentatie, Den Haag. IBAN nr: NL23INGB0000005135, BIC code: INGBNL2A. Of bel +31-(0)70 - 3650 860 en wij sturen een acceptgiro.

13

Zoekt u iets of wilt u iets kwijt? In elk nummer vindt u vele honderden particuliere advertenties. Als abonnee kunt u zo’n advertentie GRATIS plaatsen!


De leden van de KJMV brengen veel tijd door in hun schuurtje of hun garage. Dat is hun domein. Daar omringen ze hun technische schatten met de grootste zorg. Daar poetsen ze. Daar sleutelen ze. Daar bewaren ze al die onderdelen, die ze misschien ooit nog eens nodig hebben. Daar staan die motoren, die ze volgend jaar op gaan knappen. Dat domein, daar heeft verder niemand iets te zoeken. Maar toch, de paparazzo van KJMV Kontakt gluurt er stiekem binnen

Uw redacteur ging voor dit nummer naar Lelystad, waar KJMV-bestuurder Theo de Rooij woont. Laatste ontwikkeling is dat Theo en Marjo een camper hebben gekocht. Aanhanger erachter met de zijspancombinatie erop, dat biedt nog veel meer mogelijkheden voor de vakanties.

Theo (rechts) heeft ook verstand van auto’s Als ik bij zijn huis aankom zie ik het al: Theo, van beroep technisch adviseur bij een bedrijf dat gas- en oliebranderinstallaties importeert, is de techneut van de familie. Als er problemen zijn, Theo lost ze op. Vandaag is hij bezig met de auto van zijn broer, die een kapotte thermostaat heeft. En daar wordt niet even simpel een andere thermostaat in gezet. Nee, in die thermostaat wordt een miniscuul gaatje geboord, zodat zich geen luchtbellen kunnen verzamelen die de functie van de thermostaat kunnen verstoren. Een perfectionist!

Even wat lucht erbij voor de fotoshoot

De Japanners

Ruim 10 jaar geleden speelt ook de eerste liefde weer op. Er moet een CB 125 komen. Als Theo die Kabouter heeft, wordt hij lid van de KJMV, vooral voor de Kaboutertoer. Korte tijd later neemt hij zelf de organisatie van de Kaboutertoer op zich. Hij heeft er nog steeds lol in, elk jaar weer. En van het een komt het ander. Een plek in het bestuur, het beheer van de website: Theo is een belangrijke schakel in de KJMV. Binnenkort gaat hij de activiteiten van de KJMV coördineren, maar het beheer van de website gaat hij dan overdragen.

Oude liefde

Terwijl Theo zijn klus afmaakt, voorziet zijn echtgenote Marjo mij alvast van koffie. Ik vertel haar dat ik een artikel ga schrijven over de motorgeschiedenis van Theo. Daarop vertelt zij direct haar ervaringen met de vroegere Theo en zijn motoren. Ik zie het aan de dromerige blik in haar ogen: ze heeft nog steeds mooie herinneringen aan die knappe jongen met die blitse motorfiets. En tijdens al hun jaren samen hebben ze lief, leed èn het motorvirus gedeeld. Als Theo even later binnenkomt haakt hij er direct op in en vertelt me alles over zijn leven met motoren.

Er druppelen meer Japanners Huize De Rooij binnen. Wat brommertjes, want daar is het tenslotte mee begonnen. Maar in de werkplaats van Theo staat ook een prachtige Honda CB350 F. Hij heeft hem net verkocht, aan een liefhebber in Italië.

De liefde voor motoren en techniek erfde hij niet van zijn vader, maar van zijn opa. Zijn vader gaf hem wel de kans om al op jonge leeftijd flink te oefenen op brommers. Pa runde de horeca in de oude RAI-hallen. Als daar ’s avonds niets te doen was, kon zoon Theo er lekker knutselen en zijn rondjes draaien. Toen Theo 18 werd, kwam er meteen een 125 CC Honda, een jonge tweedehands, voor fl. 1250 gekocht bij Selling in Amsterdam. Toen op die kabouter het examen was gehaald, werd hij ingeruild voor het grotere werk. Eerst een 350, later een 500 en uiteindelijk een 750.

Zijspan

En dan volgt een bekend verhaal. De gezinsuitbreiding dient zich aan, waardoor het motorrijden niet zo praktisch meer is. Theo probeert het nog wel met een zijspan aan z’n CB 750, maar als het gezin nog verder groeit, gaat de motor de deur uit. Zo’n 10 jaar later kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Hij loopt wat rond op motorshows, kijkt naar een CB750, maar komt uiteindelijk thuis met een BMW R80. Een paar jaar later wordt dat een BMW K100. Naast die BMW probeert hij ook weer eens een motor met zijspan, een Jawa dit keer. Marjo vindt het rijden in de zijspan erg plezierig, en zo vinden Theo en Marjo hun stiel. Eerst komt er een andere Jawa, later wordt de zijspan aan de BMW gemaakt. Er wordt nog eens wat ingeruild en nu staat er een prachtige BMW-zijspan combinatie in de garage. Er kan ook nog een aanhanger achter. Heel Europa wordt zo bereisd.

De werkplaats van Theo, met de zojuist verkochte CB350F Theo heeft verder een CB350 2-cilinder. Daar heeft hij eerst een tijd ‘gewoon’ op gereden, maar later heeft hij hem helemaal aangepast om hem geschikt te maken om met een zijspan te rijden.

14


Komt natuurlijk ook doordat hij die kunst na al die jaren tot in de puntjes beheerst. Afkloppen: nooit brokken!

Theo’s Domeinen

Tja, die motorhobby kost wel wat ruimte. De garage staat helemaal vol met de twee zijspancombinaties, de aanhanger, de motor van zoon Bart en alle helmen en motorpakken. Het is een heel gepuzzel om dat allemaal in en uit de garage te krijgen. Zie het als een inbraakbeveiliging: een inbreker kan hier nooit wat meenemen zonder eerst een half uur schuiven, passen en meten.

Geen plaats voor een auto in de garage Hoe Theo dat heeft gedaan, dat is een lust voor het oog! Er is niet simpelweg een zijspan aan vast gemaakt. Nee, daar horen frameverstevigingen, reactiearmen, extra knipperlichten en wat al niet meer bij. En dat allemaal perfect uitgevoerd, alsof het zo uit de fabriek komt. Als klap op de vuurpijl een trekhaak, zodat ook de aanhanger erachter kan. Het resultaat zie je op de middenpagina.

Achter in de tuin staat een blokhut, die fungeert als werkplaats. Hier heeft Theo zijn werkbank en al zijn gereedschappen. Niet heel erg groot, maar wel heel overzichtelijk en praktisch. Zelfs een goede verwarming ontbreekt niet. Uw redacteur is stiekem jaloers!

Rijden ‘met de bak’

Als hij over het rijden met de zijspan vertelt, wordt Theo helemaal lyrisch. Over het bochtenwerk bijvoorbeeld, dat eigenlijk helemaal tegen je normale motorgevoel in gaat. Zo’n zijspan sturen is een kunst op zich. Je vindt het leuk, of je vindt het helemaal niets. En Theo is iemand die het leuk vindt, zeker samen met zijn Marjo.

Paul Otten De kabouters in de werkplaats

15


16


17


Honda CB77 Restauratie (7) Fred Appelman gaat weer verder met het restauratie-verhaal van zijn Honda CB77.

De startmotor De vorige keer ben ik geĂŤindigd met de cilinder kop en nu ga ik verder met de demontage, inspectie en samenbouwen van de start motor

Ik heb de motor maar eens uit elkaar gehaald, schoongemaakt, de metalen delen gestraald en gespoten, de lagers met het planetaire tandwiel stelsel schoongemaakt en opnieuw ingevet.

Startmotor De starmotor heeft eigenlijk twee functies nl: - de motor starten - steuntje voor de motor als hij niet in het frame zit Met de cilinder en kop verwijderd is de neiging van het blok om voorover te vallen weg. Nu kan ik de startmotor verwijderen. Dat is vrij simpel: twee kapjes, een ketting, vier boutjes en een dikke stroomkabel.

Figuur 3 het planetaire tandwiel stelsel Het huis voor het planetaire tandwielstelsel moet een bepaalde afstand hebben tot de andere helft van de starmotor, anders lopen de tandwielen vast. Er hoort dus een pakking tussen. Die van mij was verloren gegaan tijdens de demontage, maar niet getreurd, een nieuwe is zo gemaakt.

Figuur 1 de start motor Tijdens het demonteren kwam ik er achter dat het kettingwiel dat op de uitgaande as van de startmotor zit niet gezekerd was met een zegerring. Als ik de zegerring er wel opzette liep de ketting niet mooi in lijn. Merkwaardig! Ik heb dus maar even in mijn voorraad C72 onderdelen gekeken naar een startmotor, blijkt dat er een heel verkeerd kettingwiel op zit.

Figuur 4 smeer het contact vlak in met wat vet

Figuur 2 links is juist en rechts met het verkeerde kettingwiel Figuur 5 stempel een afduk op het pakkingmateriaal

18


Om te zorgen dat de verschillende delen van de start motor weer precies op zijn plek komen, hadden de mannen van Nippon Denso paspennen en gaten gemaakt op de verschillende delen.

Figuur 6 de afdruk uitsnijden met een hobby mesje en voor de gaten gebruik je een holpijp

Figuur 8 de paspen en gat Met de start motor weer in elkaar moest ik hem maar eens testen. Het is altijd prettig om te constateren dat alles in een keer goed is in elkaar gezet, met andere woorden, de startmotor deed wat ik van hem verwachte!

Figuur 7 .en je hebt een mooie pakking! Op de ring / afdekklem die de gaten voor de koolborstels (zie fig. 38) hoorde ook een pakking maar dat is een rechthoekig strookje en dus niet zo moeilijk te maken. De kapjes op de zijkant van de startmotor zitten vast met M5 schroefjes, maar die hebben jis standaard en dat wijkt af van de huidige iso norm. De spoed is namelijk anders. Om de iso schroeven te gebruiken heb ik de jis M5 schroefdraad vervangen voor iso M5 schroefdraad met een helicoil. Dit heb ik niet enkel op de starmotor gedaan, maar op het gehele motorblok waar M5 zit.

Figuur 9 de test opstelling Met een goed werkende star motor hoef ik straks niet met een vooruit bediende kickstarter aan de gang. Gemak dienst de mens, dat wisten ze bij Honda al zo eind 1950.

Volgende keer ga ik verder met de demontage van het carter Fred Appelman

Figuur 10 schroefdraad tappen voor de helicoil M5

19


Frank Lemstra M O T O R E N

Dubbele Buurt 24, 1521 DC Wormerveer

✆ 075 621 02 42

20


OLDTIMER/KLASSIEKER EIGENAAR! Als U een oldtimerverzekering hebt voor uw auto, motor etc., bewaar dan deze advertentie bij Uw polis! WANT: - Een taxatierapport dat voldoet aan de door de FEHAC gestelde normen, opgemaakt door een taxateur die sinds 1970 door verzekeraars wordt erkend, kost inderdaad niet meer dan € 80,00 (incl. btw) en is nodig voor een oldtimerverzekering op basis van artikel 960 BW nr. 7. - Een afspraak voor een taxatie op locatie, waar ook in Nederland, is zo gemaakt, via een van mijn telefoonnummers, fax of E-mail. Met kantoortijden hoeft u geen rekening te houden. - Mijn naam is Outjert Dol, ik ben sinds 1962 schade-expert (expertise-bureau Rijnders, Dol + Mandema B.V.) en sinds 1970 erkend taxateur van oldtimers. Voorts ben ik lid van het notarieel geregistreerde EXPERTISE-TEAM TAXATEURS, waarvan de leden minimaal 30 jaar taxatie ervaring hebben.

070 404 29 22 - M 06 51387903 F 070 404 29 23 E info@oldtimertaxateur.nl T

Zie ook mijn website: www.oldtimertaxateur.nl

LONDON E XH AUST T ECHNOLOG Y BV Al 75 jaar:

›› Fabrikant van eersteklas uitlaatsystemen ›› De specialist voor antieke motoren en young timers ›› Diverse bochten en dempers op voorraad ›› Speciaal-uitlaten naar uw model gefabriceerd

W W W. L O N D O N - E X H A U S T. C O M Mo le nw e g 1 a

››

8181 BJ

Heer d e

›› Tel. (0578) 69 72 90

21

››

Fax (0578) 69 31 86


KJMV clubmiddag 2010 Op 21 november hield de KJMV haar jaarlijkse clubmiddag, op de vertrouwde plaats in de Soos van Henk op de Weegh in Alkmaar. Het thema was Scramblers

De opkomst was niet slecht. Er waren zelfs aardig wat KJMV-ers op de motor gekomen, de stalling stond vol.

Zoals altijd hadden Henk en zijn dames hun zaakjes weer prima voor elkaar. Koffie van het huis, heerlijke uitsmijters voor een vriendenprijs: de inwendige mens kwam niets tekort. Hulde!

Jos Creusen en de gebroeders Smit hadden uit hun collectie enkele voorbeelden meegenomen en die tentoongesteld. Dit gaf de bijeenkomst een heel sfeervolle ambiance.

Tijdens de middag werden de mensen van de catering, terecht, even flink in het zonnetje gezet. Jos had een mooi bloemetje voor de dames en een attentie voor Henk.

22


beschermen. Echte terreinkwaliteit hadden die eerste scramblers dus nog niet. Maar het model was wel erg stoer en daardoor succesvol. Het ‘sportieve’ geluid door het ontbreken van een goede demper droeg bij aan dat stoere imago. Al snel kwamen bijna alle fabrikanten met één of meer scramblerversies. In aanvulling op de toelichting van de deskundigen kwam Bill Rijnaarts met een leuke anekdote. Hij vertelde hoe hij vroeger ‘vakantiewerk’ deed in een boomgaard: rondjes rijden op een lawaaiige scrambler, om ze de spreeuwen en de roeken weg te jagen. Het rijden was op zich al leuk, en hij kreeg nog wat betaald ook!

De middag was vooral bedoeld voor ontmoeting en even lekker bijpraten. Tussendoor gaven Jos en de broers Smit een korte toelichting op het verschijnsel Scrambler. Een Scrambler is de voorloper van de huidige offroadmotoren. Meestal was de scrambler een door de fabrikant aangepaste straatmotor, vooral herkenbaar aan de terreinbanden en omhooggebogen (swept back) uitlaten. In het begin was de enige consessie die aan het rijden in het terrein werd gedaan het vergroten van de bodemvrijheid door de uitlaten hoger te plaatsen. Hitteschilden rond de uitlaat moesten de rijder

Activiteiten Voor de komende maanden staan de volgende activiteiten op het programma: 15 en 16 januari: Internationale Oldtimerbeurs Motoren & Bromfietsen, Autotron Rosmalen 24 tm 27 februari: Vier Machtige Motordagen, Jaarbeurs Utrecht 26 maart: Motormarkt Hardenberg 27 maart: Jaarvergadering KJMV, Bilthoven Voor de machtige motordagen in Utrecht is de organisatie nog dringend op zoek naar KJMV-ers, die mee willen helpen de stand te “bemensen”. De sfeer op deze beurs is altijd erg leuk, vooral omdat er publiek komt dat niet speciaal op zoek is naar old-timers. Er is tussen de bedrijven door altijd tijd om de rest van de beurs te bekijken. Belangstelling? Neem even contact op met Theo de Rooij, tel. 0320-260955, theo@atderooij.nl.

23


Over de wederopstanding van een oude Honda

Op zoek naar een andere bak constateer ik dat je in Nederland alleen maar complete blokken kunt kopen voor minimaal 200 euro, een losse bak is niet te koop; op ebay.uk heb ik er wel een gevonden: 35 euro inclusief verzendkosten en dat past me beter. Na de montage van de bak en de onderste carterhelften moet de bovenverdieping weer op tijd gezet worden – “ping” klinkt het – dit bleek pingping te betekenen: het nokkenastandwiel van de voorste cylinders zit met 2 m6 boutjes op de nokkenas vast – een van die 2 was uitgebroken. Via een vf-forum vond ik een andere nokkenas. Het blok in het frame hijsen bleek net zo simpel te zijn als het er uit halen. Intussentijd had ik nieuwe keerringen in de voorvork gezet en de carburateurs schoon gemaakt. Wat bij de eerste testrit “Le moment surprême” had moeten zijn, was het tegenovergestelde: tot 4500 toeren ging alles goed, maar daarboven was niks in huis. Bij navraag bleek dit te worden veroorzaakt door de carburateurs; deze hebben twee trappen, en mijn tweede trap werkte niet. Om een eindeloze zoekerij te voorkomen toch maar een ander stel carburateurs op de kop getikt, en warempel: Vanaf nu werken beide trappen zoals het hoort. De koude start is apart: je wijst als het ware met je vinger naar de startknop en in de machinekamer begint het . Kom je m et je tengels aan het gashendel, dan slaat ie subiet af. Na een poosje lopen regelt de sabre het zelf goed af. Het hiervoor beschreven reparatieproces heeft al met al een jaar geduurd. Totale kosten: Belachelijk weinig. Een resumée na duizend kilometer met de sabre gereden te hebben: Het is een uitgesproken toerfiets, comfortabel, genoeg koppel bij laag toerental en geen zuipschuit. Het stuurgedrag, daar moet je aan wennen; heeft de neiging in de bocht met de voorkant te schudden, maar als je het gas er op houdt is er niks aan de hand.

November 2010 Het begint ruim een jaar geleden  Ik heb even niks te doen en ga eens kijken bij Sieuw de Boer, een eenmans motorzaak in Meedhuizen. Altijd wel wat te beleven, alleen al omdat Sieuw een man is van weinig woorden: “Moi” als begroeting kan er nog net af. Een man met gebruiksaanwijzing, maar is als persoon en als monteur + probleemoplosser niet verkeerd. Zijn showroom: Voor de helft gevuld met motoren die niet te koop zijn, waaronder een gloednieuwe MV-agusta (rood/grijs); nog geen meter gereden en “dat gaat hij ook niet – is een deel van mijn pensioen” zegt Sieuw. Hij neemt me mee naar een schuur en laat me een motor zien: Een Honda vf700sabre van 1985 met 43000 mijl op de klok. Een klant heeft de Honda eenvoudigweg achtergelaten. Sieuw: “Mankeert eigenlijk niks aan, alleen een rabbel in de bak. Ik begin er zelf niet aan. Doe me een lol – geef me 50 euro – en neem hem mee. Zo kwam ik in het bezit van een Sabre (naast de Sabre die ik al had). Om te weten wat ik in huis gehaald had, heb ik hem - de sabre – eerst maar eens schoon gemaakt. Resultaat: Lekke voorvork – geen koppelingshendel – kapotte buddy – starten: hij liep!!. Een als nieuwe buddy vond ik op marktplaats in Assen voor 35 euro, een koppelingshendel voor een tientje bij Woesthoff, en nieuwe keerringen ergens op Ebay. Aangezien ik geen stuiver verstand heb van motorblokken heb ik ene Wessel bereid gevonden daar eens naar te kijken. Het blok uit het frame halen bleek een fluitje van een cent: de fabriek had bedacht dat een blok, dat onuitsprekelijk sleutelonvriendelijk is, in ieder geval gemakkelijk uit het frame te halen moet zijn: de onderste linker framebuis is demontabel en met behulp van een krik zakt het blok er zomaar uit. De ratel werd veroorzaakt door een kromme schakelvork – voor de helft weggesmolten – waarbij ook de tandwielen aan weerszijden waren aangetast.

Willem Kort

24


Onderhoud, reparatie en restauratie van klassieke motorfietsen. Uitgebreide sortering onderdelen, nieuw en gebruikt van klassieke Japanse motoren. Geopend op: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Gerard Numeijer Molenveld 9 1777 HN Hippolytushoef T 0227 59 36 90 F 0227 59 34 72 M 06 25448565 e info@nubomotors.nl

www.nubomotors.nl

Ver koop,r es t aur at i eenonder houd v ankl as s i ekemot or en

www. Smi t Br os . nl s mi t br os @het net . nl 0638894304 25


26


27


Tel.: 0595 41 35 53 Fax: 0595 41 31 00 Adres: Stoitsweg 7 9983 PJ Roodeschool (NL) e-mail: info@siccamasales.nl website: www.siccamasales.nl

MOTORFIETSONDERDELEN Exclusieve import Electrex motorfietselectro HR. Groningen 02035494 BTWnr. NL083199469B01

“Wat voor onze eigen motoren niet goed genoeg is, verkopen we ook U niet!”

Hajé, Matthijs & Onno

 Postorderservice  Stators, regelaars, startmotoren etc.  Motorfietsonderdelen, nieuw en gebruikt.  Jama uitlaatsystemen.  Gevraagd: sloop en schade motorfietsen,  Nieuwe originele onderdelen voor: Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha Tel. info: di. t/m zaterdag van Geopend voor bezoek: wo. wo. za. Verder op afspraak.

10.00 - 16.00 uur 13.00 - 17.00 uur 19.30 - 22.00 uur 10.00 - 16.00 uur

www.pietparts.nl Pietparts heeft een steeds wisselende voorraad van nieuwe Japanse onderdelen vanaf bouwjaar 1965, alle onderdelen kunt u vinden op de website :

Tevens inkoop van alle soorten nieuwe onderdelen

Peter Janssen tel. 06-25411838 E-mail: info@pietparts.nl

28


WOESTHOFF Used parts & motorcycles in- en verkoop gebruikte motoren en onderdelen

Joost Woesthoff Hazenberg 16 6971 LC Brummen

29

Tel.: 0575 56 00 15 Fax.: 0575 56 03 42 Mobiel: 06 53332181 www.woesthoff.nl


30


31


32

Profile for Peter van der Zon

KJMV-KONTAKT_4-2010  

Clubblad Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

KJMV-KONTAKT_4-2010  

Clubblad Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

Advertisement