Page 1

Driemaandelijkse nieuwsbrief voor vrijwilligers van Oxfam-Solidariteit - december 2013 - nummer 4

V

“Het is maf dat ik hier zo lang mee gewacht heb. Nu voel ik me 100% nuttig.” Ivo Laforce, vrijwilliger in Mechelen

GELUKKIG NIEUWJAAR 2013 zit erop. Ik geloof jullie graag: jullie deelden het voorbije jaar heel wat mooie momenten samen. Een tienjarig bestaan vieren, een collega in de bloemetjes zetten, een welverdiend applaus krijgen of eens een andere kant van Oxfam

proeven. Allemaal momenten die dat warme gevoel geven van “Blij dat ik erbij ben”. Bij het horen van jullie herinneringen krijg ik het meteen ook warm. En het is dankzij jullie dat wij al onze activiteiten kunnen realiseren.

dat alles. Wij zullen alvast ons steentje bijdragen met allerlei festiviteiten ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Oxfam in België. Laten we er allemaal samen gewoon een spetterend jaar van maken!

Ik duim mee voor een nieuw jaar met nog veel meer van

Stefaan Declercq Algemeen secretaris


Genoten in 2013, klaar voor 2014 De jaarwisseling is het ideale moment om terug te kijken naar de leuke, memorabele momenten van het voorbije jaar. En om al eens te piepen naar de mooie vooruitzichten in 2014. Annick Thémelin van onze winkel in Charleroi Montigny: “Een hoogtepunt voor mij was ons standje in het park tijdens het evenement ‘Un peu de chaleur”. Het bracht verschillende verenigingen bijeen rond het thema solidariteit. Een uitgelezen gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. Bovendien was het mooi weer en we hebben goed verkocht. De sfeer zat erin en je ontmoet er mensen die anders nooit een voet in onze winkel zouden zetten.“ Oxfam Trailwalker-vrijwilliger Jessica Fernandez: “Bij afloop van de Trailwalker was ik doodop maar toch heel blij dat ik erbij was. Met enkele medevrijwilligers kwam ik aan in het station van Eupen om terug naar huis te gaan. Op het perron stond ook een stappersteam op de trein te wachten. Ze trakteerden ons op een daverend applaus. Voor mij was dit een hartverwarmend moment.” “Wat mij nog lang zal bijblijven is mijn trip naar Warschau met de klimaattrein”, ver-

JESSICA FERNANDEZ aan het werk tijdens Oxfam Trailwalker.

Net als Jef stapte ook JOSÉ RENDON GONZALEZ, vrijwilliger in onze winkel in Mons, mee op de klimaattrein in Brussel om in Warschau te gaan betogen voor een rechtvaardig klimaatakkoord.

tel Jef van Ruyssevelt van de bookshop in Antwerpen. “Een geweldige en leerrijke ervaring. Zo leer je eens een andere kant kennen van Oxfam en kom je in contact met de werknemers en vrijwilligers die campagne voeren. De treinrit, de betoging zelf en de contacten met mijn medereizigers zal ik niet gauw vergeten.” Marina Vanhamel is vrijwilligster in de winkel van Seraing: “Ik denk meteen aan het feest voor onze tiende verjaardag. In het depot deden we een Kebab barbecue met Iraanse brochetten, rijst en peperkoek. Het was 30 augustus, prachtig weer en er waren meer dan 60 mensen.”

Hoe mooi het ook is om terug te blikken op wat voorbij is, het is minstens even mooi om uit te kijken naar wat nog komen zal.

MARINA VANHAMEL op de bbq in Seraing.

Waargebeurd

Praktische tip

Vrijwilliger in pyjama

Klanten (h)eerlijk bekoren

“Op een morgen - ik zat nog in mijn pyjama - krijg ik telefoon van de winkelverantwoordelijke. De vrijwilliger van dienst was niet komen opdagen en er was een camion met kleding onderweg. Ik vond er niets beter op dan wat kleren boven mijn pyjama te trekken en repte me naar de winkel.”

We houden standjes en/of zoeken wel eens manieren om klanten te lokken. Ria Blondeel uit Heist: “Schenk de bezoekers een warme kop koffie en laat hen proeven van eerlijke Oxfam-chocolade. Zo blijven de mensen een tijdje staan en heb je tijd om je marchandise aan te prijzen”.

Bernadette Lippens Vrijwilligster winkel Vorst

En jullie? Hebben jullie nog andere tips?


Fair trains

zoekt vrijwilligers om (h)eerlijke paaseitjes te verkopen in stations en treinen

2 - 3 - 4 april 2014 marieke@solidariteitsfonds.be

Lees onze recentste publicaties: Je vindt ze ook online:

www.issuu.com/oxfamsol ANNE MARIE SOUGNE legt haar toe op het aankleden van de etalage.

Jef kijkt alvast uit naar de festiviteiten voor de vijfde verjaardag van de Antwerpse bookshop. “Een leuke gelegenheid om met het hele team de handen in elkaar te slaan en samen een leuk ‘literair’ evenement op poten te zetten.” Anne Marie Sougne uit Seraing wil volgend jaar een vorming etalage volgen. “We volgen de seizoensthema’s maar we hebben niet altijd de juiste benodigdheden. Ik neem nu foto’s van mooie vitrines om inspiratie op te doen. Ik kijk dus uit naar mijn mooie uitstalramen in 2014.”

AAN JOU HET WOORD Vertel ons waarover jij wil lezen of praten in de volgende Vitamine V. Mail naar kan@oxfamsol. be en wie weet komt jouw suggestie of jouw verhaal in de volgende editie.

Annick Thémelin staat te springen om terug een standje te houden in het park in de maand juli. Haar collega Jean-Marc Frère is dan weer zo enthousiast over de ‘petit déjeuners Oxfam’ “Zo’n leuke dag. Zondag, mooi weer, hongerige mensen en een schitterende ambiance. Kortom, dat moeten we volgend jaar terug doen!” Dit was nog maar een greep uit de vele mooie herinneringen en vooruitzichten voor 2014.

ANNICK THEMELIN, samen met Martine, Marianne en Rani aan hun standje in het park.

Impact. Hoezo?

LEZERSOPROEP

Wie verdient een bloemetje? Van 1 tot 9 maart is het Week van de Vrijwilliger. Wie van onze vrijwilligers wil jij graag eens extra in de bloemetjes zetten. Laat het ons weten via kan@oxfamsol.be opleiding van er een arbeidst in cambodja

Antwoord vorige prijsvraag: onze tweedehandsafdeling telt 865 vrijwilligers. Een verdiende geschenkbon van €15 voor Paul De Marez van de Bookshop in Kortrijk. Hij was er het dichtste bij met 823!


Op 14 september blaasden de vrijwilligers van Heist tien kaarsjes uit. Feestje!

Tijdens de GROEI-week serveerde de Leuvense bookshop eerlijke hapjes met eetbare bloemen.

In de bookshop van Namen hielden de vrijwilligers hun jaarlijkse bijeenkomst, in een gezellige en ontspannen sfeer.

Op de modeshow in de Brusselse Vintage kon je proeven van duurzame hapjes en eerlijke drankjes in het kader van de GROEI-week.

agenda JANUARI SOLDEN

28-29-30 MAART Seniorenbeurs PAPI'ON

Winkelvrijwilligers bieden onze geliefde klanten talrijke koopjes aan.

Vrijwilligers van de bookshop en de andere Luikse winkels houden een boekenstand, delen GROEI-flyers uit en werven vrijwilligers. Halle des Foires in Luik

JANUARI NIEUWJAARSFEESTJES

V.U.: Stefaan Declercq, Vier-Windenstraat 60 - 1080 Brussel

20 DECEMBER - 19 JANUARI TENTOONSTELLING Schilderes Liana Kempenne-Lambin stelt haar aquarellen tentoon in de bookshop in Namen.

1 FEBRUARI GEDICHTENDAG Poëtische namidddag in de Kortrijkse bookshop met monoloog van Pol Vermeersch, schrijfnaam ‘Cyriel’ en fonkelende balades door ‘Peter’s Joke’. 16u-17u15

7 FEBRUARI VERJAARDAGSFEEST De winkels van Marcinelle en Charleroi, rue Montigny, vieren samen hun eerste verjaardag. Feestscène: winkel van Marcinelle

29 MAART ROMMELMARKT Een 25-tal standjes met tweedehandse spullen, oude voorwerpen en andere curiosa. Onze vrijwilligers zorgen voor hapjes en drankjes. 9-17u Parking winkel Oostende Staat het evenement dat jullie organiseren niet in deze lijst? Stuur voor 15 maart de evenementen die jullie organiseren in april, mei en juni 2014 naar kan@oxfamsol.be en dan kunnen we deze opnemen in de agenda van onze volgende editie.

Colofon

Coördinatie: Mieke Vandenbussche Werkten mee: Ka Aneca, Channah Bentein, Julien Lepeer Lay-out: José Mangano Foto’s: Tineke D'haese en inzendingen vrijwilligers

Vitamine V - 4  

Driemaandelijkse nieuwsbrief voor vrijwilligers van Oxfam-Solidariteit - december 2013 - nummer 4

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you