Page 1

M a ga z i n e v o o r inwoners van Ove ri j ssel Jaargang 1, nr. 1 September 2009

BoergondiĂŤr Harry Boomkamp:

De Ziel van de Mens in het Landschap 2030: Overijssel onder water? Nooit meer in de file Commissaris van de Koningin op het matje Wens in vervulling Gratis openbaar vervoer


zoekt

Colofon Jij & Overijssel is het magazine van en voor inwoners van Overijssel. Het magazine verschijnt 3 keer per jaar en wordt huis aan huis verspreid. Bezoek www.jijenoverijssel.nl voor de digitale versie van dit magazine. Jaargang 1, nummer 1 Oplage 414.000 Redactie Marten Hellendoorn, Bertine Lindeboom, Coby Hofland, Karin Obdeijn Bijdragen Hanneke Poelmans, Johan Kroes, Bette Kamp, Anita Klingenberg, Bas van Dishoeck, Albert Nijstad, Derk Moor Traffic Coniek Meijer, Willy Compagner, Cécile de Wolf Artdirector Ferenc van Damme Concept en realisatie Marloes Weijl, Peter Voorn, Tony Verbrugge Beeldredactie Rooff, Amsterdam Fotografie Rene Kramers, Oof Verschuren, Job Boersma, Marco Bouwmeester, Irene Verkerke Druk platform P Copyright Jij & Overijssel is een uitgave van de provincie Overijssel. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijk toestemming van de uitgever.

04

Jij voorspelt; 2030: Overijssel onder water?

06

Jij doet

08

Jij geniet; de ziel van de mens zit in het landschap

11

Jij bezoekt; gratis openbaar vervoer

15

Jij online; nooit meer in de file!

16

Jij bestuurt; Commissaris van de Koningin op het matje

18

Jij schrijft

Wonen we over een paar decennia in drijfwoningen vanwege de stijgende zeespiegel? Jong Overijssel strijdt in ‘The Battle’ voor een leefbaar Overijssel.

Dé evenementenagenda van Overijssel!

Harrie Boomkamp vertelt over zijn passie: echtheid, koeien én koken.

Met gratis openbaar vervoer naar alle activiteiten tijdens de Dag van Overijssel in Zwolle, Ommen en Denekamp.

De provincie op het Web…

De passie van Geert Jansen voor leefbaarheid begon al vroeg…

Zelf aan het woord in onze vaste brievenrubriek.

1

Provincie Overijssel Luttenbergstraat 2 8012 EE Zwolle

20

Redactieadres

2

Jij straalt; wens in vervulling Winnaars van provinciale landschapscampagne maken ballonvaart van hun leven.

jij@overijssel.nl

22

Redactie Jij & Overijssel B. Lindeboom, 5c Antwoordnummer 800 8000 VB Zwolle Informatie Ideeën of vragen via e-mail jij@overijssel.nl

23 2

6

7 8

Jij blikt terug Een historisch plaatje dat vragen oproept…

12

Jij lost op Puzzelaars opgelet: maak kans op prachtige prijzen!

14

september 2009

3


Voorwoord

door Marten Hellendoorn, eindredacteur

Ik ben nogal vaak verhuisd. Geboren in Utrecht, verhuisd naar Noord-Holland, vervolgens naar Zuid-Holland, daarna naar Gelderland, weer terug naar Utrecht en nu woon ik al 20 jaar in Overijssel. Maar om nu te zeggen dat ik van te voren al wist dat ik zo lang in deze provincie zou blijven wonen? Nee, het is gewoon zo gekomen. Je hebt hier je baan, maakt vrienden, gaat op een sport, je krijgt kinderen die naar een school gaan en ook weer vriendjes hebben. Je leert hun ouders kennen. Raakt betrokken bij de buurt waar je woont. Vervolgens blijk je hier ook nog heel aardig op vakantie te kunnen. Is er een uitstekend wegennet, fraaie natuur, mooie fietspaden en zijn er prima feesten zoals het Bevrijdingsfestival. En die IJssel en Vecht zijn toch wel heel erg fraai, ook al overstromen ze soms een beetje (veel). En zo groei je, in mijn geval dus heel geleidelijk, Overijssel in. En wil je er eigenlijk niet meer uit. Over die baan gesproken. Op een gegeven moment kwam ik bij de ‘overheid’ terecht. Om precies te zijn de provincie Overijssel. Een organisatie waarvan ik eigenlijk niet goed wist wat zij daar allemaal doen, simpelweg omdat ik er niets mee te maken had. Dacht ik. En ik niet alleen. Nu werk ik hier een tijdje en merk dat wij ons met veel zaken bezighouden die direct of minder direct invloed hebben op het leven, wonen, werken en recreëren in Overijssel. Dan kun je twee dingen doen: heel hard roepen dat wij heel veel doen. Maar dat is eenrichtingsverkeer. En zo ontstond het idee: laten wij een podium bieden, in de vorm van een magazine, waar Overijsselaars hun mening geven. Om dat een beetje in goede banen te leiden staat in elke uitgave een thema centraal. Dit keer is dat leven in Overijssel. En in december staat alles in het teken van innovaties. Reageren? Een vraag stellen aan een van de personen die in het blad staan? Zelf ideeën inbrengen, een brief of foto inzenden naar de brievenrubriek? Graag! Dat kan naar het volgende e-mailadres: jij@overijssel.nl. Veel lees- en kijkplezier en wij zijn benieuwd naar de reacties.

Dit is Lotte Zij is het gezicht van de Dag van Overijssel die op zaterdag 19 september plaatsvindt. Het is zelfs mogelijk om haar in levenden lijve te ontmoeten in Zwolle, Ommen of Denekamp. Zie jij haar tijdens deze dag, maak dan gelijk een leuke foto van haar. Stuur die op naar jij@overijssel.nl en de maker van de fraaiste foto belonen wij met een leuke prijs. Veel plezier op 19 september!


voorspelt

Overijssel in Wonen we over een paar decennia in drijfwoningen vanwege de stijgende zeespiegel? En gaan we dan nog een beetje aardig met elkaar om? Er is hoop: jong Overijssel heeft frisse ideeën om Overijssel leefbaar te houden.

Jellyfish bedrijfspand De leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer gaan ervan uit dat in 2030 de provincie Overijssel grotendeels onder water zal staan. Daarom stellen zij voor om op grote schaal kunstmatige wooneilanden te gaan bouwen. En wat te denken van een ‘Jellyfish bedrijfspand’? Een torenhoog, drijvend bedrijfspand waar de forensen van de toekomst met de ‘scootsportif’ of de ‘scootbusiness’ naar toe kunnen varen. Een soort waterscooters die uiteraard waterstof als energiebron hebben. Deze ideeën leverden hen de eerste prijs op tijdens ‘The Battle’. In deze competitie – georganiseerd door de provincie Overijssel – hebben een zestal scholen nagedacht over een mooiere en betere toekomst voor 2030.

4

Indammen Mastenbroekpolder Om in de toekomst geen natte voeten te krijgen, zoekt klas MEC 2A van het ROC Twente uit Hengelo de oplossing bij het indammen van de Mastenbroekpolder. Het water hoeft dan niet alleen meer via de IJssel, maar kan via deze polder het Zwarte Meer in verdwijnen. Bonus: een waterkrachtcentrale bij de ingang van de polder en grootschalige water‑ recreatie!

20 Dé sociale provincie Leerlingen van het Greijdanus College uit Zwolle zien de mentaliteit ‘eerst ikzelf, dan de ander’ als grootste bedreiging voor Overijssel. Niet getreurd: een paar kleine aanpassingen kunnen volgens hen wonderen doen. Buurthuizen voor jong én oud, meer festivals en vrijwilligerswerk stimuleren. Aanbeveling: doe het nú, want daarmee is Overijssel in 2030 dé sociale provincie van Nederland.


Wat denkt de professional? Architect Joos van den Dool van AtelierOverijssel is onder de indruk van de visie bij de jongeren in Overijssel. “Ze laten ons kansen zien die de grote toekomstopgaven ons bieden. Hoe we wonen en werken en hoe ons landschap eruit ziet: er komen allerlei nieuwe mogelijkheden bij! En je moet ook nadenken wat je doet met de functies die er nu zijn, bijvoorbeeld in de polder. Maar misschien kan dat wel op dezelfde spannende manier: drijvende kassen? Boeren op visfarms? Waarom niet? Nieuwe technieken zullen in 2030 inderdaad voorhanden zijn. De voorstellen voor nieuwe vervoersvormen en woningen zijn wat mij betreft goed denkbaar. Ik vind het heel belangrijk om ons nu te prikkelen dat we prachtige nieuwe dingen kunnen gaan doen. Om problemen te voorkomen in Overijssel, wordt er nu al volop gewerkt aan meer ruimte voor water. We leggen nieuwe rivierarmen aan en creëren stukjes in Overijssel die – bij calamiteiten en op een gecontroleerde manier – onder water kunnen komen te staan. Maar hierbij wordt nog niet altijd genoeg gekeken naar de kansen die dit biedt. Dus laat jong Overijssel vooral zo door gaan met frisse ideeën!”

30 Geen racisme meer Racisme mag in 2030 geen probleem meer zijn. Havo 4 van CSG Reggesteyn uit Nijverdal wil daarom op de basisschool het vak ‘leefstijl’ invoeren. Liedjes en dansjes uit andere culturen in de onderbouw, kooklessen met uitheemse ingrediënten bij de middengroepen en in de hogere groepen gaan de kinderen drie dagen logeren bij een gezin uit een andere cultuur en presenteren ze hun belevenissen in een eindmusical.

GFT? Wij weten er raad mee! Wat te doen met negen miljoen kilo afval per jaar? Glas, papier of GFT, de BENTmachine weet er wel raad mee! Een recycle-apparaat en prullenbak in één, werkend op een zonnepaneel. Klas JM1 van het ROC Land‑ stede uit Zwolle denkt dat zoiets niet groter hoeft te zijn dan een afwasmachine. En voor elke afvalsoort zit er een knop op.

Ouderen en studiepunten De maatschappij is divers. Accepteer dat nu eens. VWO-leerlingen van het Twents Carmel College uit Oldenzaal vinden het heel vervelend dat er steeds minder wisselwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen is. Daar moet je al vroeg wat aan doen en dus willen ze op de basisscholen in Overijssel cultuurmarkten organiseren. Ook willen ze studiepunten uitdelen aan studenten die evenementen organiseren voor ouderen.

Meer lezen? Kijk op www.atelieroverijssel.nl of www.omgevingsvisie.nl. Ook kun je de presentaties van de zes scholen bekijken op www.jijenoverijssel.nl.


Leuke dingen

bezoekt doet

September Dag van Overijssel September 2009

September 2009

19 september Landgoed Singraven, Denekamp Landgoed Singraven opent haar poorten. Proef het Twentse landschap tijdens de grootste picknick van Overijssel. Ontdek de Twentse sagen en legenden en geniet van cultuur, muziek en cabaret. Provinciehuis en Park De Wezenlanden, Zwolle Het provinciehuis en het Park De Wezenlanden worden omgetoverd tot één groot verkeerspark: test je rijvaardigheid in de rijsimulator en bekijk de langste limousine van Nederland. Rijd mee in het minitreintje en laat je aanmoedigen door Jetixpresentator Jelle Amersfoort. Zeesserweg, Ommen Geniet van het mooie Vechtdal. Laat je meevoeren in een bootje over de Vecht, proef de smaak van de streek, laat je verrassen tijdens de roofvogelshow en show je eigen moves and tricks op de skateramp.

KUNSTen op Straat

18 september Haaksbergen 19 september Almelo 26 september Raalte 27 september Diepenheim

September 2009

www.kunstenopstraat.nl Wie zegt dat kunst je van de straat houdt? Kunst houdt juist van de straat! KUNSTen op Straat verzorgt festivaldagen door heel Overijssel. Dansen op het plein, poppentheater op de straathoek en circus in het park. Buiten ligt de wereld open!

Dag van Kom 19 september naar de Dag van Overijssel! Een dag voor alle

Roots, Reli & Rage

25 t/m 27 september Kampen, Zwolle & Hasselt www.rootsrelirage.nl Dit jaar staat Roots, Reli & Rage helemaal in het teken van Rage. Het programma is samengesteld rondom het thema ‘Wat beweegt mensen vandaag?’ De mystiek van Azië, het ritme van Afrika of het ‘snelle’ leven van Europa? Laat je mee‑ voeren door rages uit alle windstreken.

September/oktober 2009

inwoners van Overijssel, jong en oud. In Zwolle, Ommen en Denekamp beleef je de provincie zoals je dat nooit eerder deed. Test je rijvaardigheid in Zwolle, doe mee aan de grootste picknick van Overijssel in Denekamp en maak een boottocht over de Vecht

GrensWerk

in Ommen.

25 september t/m 18 oktober

Op deze dag is er in een groot

Enschede www.grenswerk.nl GrensWerk is een nieuw grensverleggend kunstenfestival. Muziektheater en muziek, tentoonstellingen en voorstellingen waarbij de samenwerking tussen de kunsten steeds weer centraal staat.

deel van Overijssel gratis open-

september 2009

6

baar vervoer, dus plan je reis naar de drie locaties voordelig. Tot ziens op 19 september! Groetjes, Lotte


in Overijssel Oktober Military Boekelo-Enschede

8 t/m 11 oktober Enschede www.military-boekelo.nl In het oer Twentse coulisselandschap wordt al voor de 39ste keer één van de grootste buitensportevenementen van Nederland georganiseerd. Tientallen paarden staan al te trappelen om één van de vele prijzen in de wacht te slepen.

Oktober 2009

Zwolle Culinair

23 t/m 25 oktober www.zwolleculinair.nl Dit weekend is De Broerenkerk in Zwolle het toneel van de vijfde editie van Zwolle Culinair. Al jaren een groot succes. Van bistro tot top‑ restaurant, talloze horecabedrijven serveren hun culinaire hoogstandjes in minirestaurants.

November 2009

November Nationale Natuurwerkdag

7 november

Overijssel

www.natuurwerkdag.nl Doe ook mee aan de Grootste Opknapbeurt van het Nederlandse landschap. In heel Overijssel steken jong en oud vandaag de handen uit de mouwen. Geen betere manier om de natuur te zien en te beleven!

November 2009

Sint Maarten

11 november De lampionnetjes staan al klaar, snel eten en daarna… naar buiten! In grote delen van Overijssel vieren de kinderen vandaag Sint Maarten. Van oorsprong een bedelfeest voor de armen, maar tegenwoordig een traditie om in ere te houden.

December December 2009

Sinterklaasavond

5 december Dé dag. Voor jong en oud. Heerlijk die gezichten van de diep gelovige kleintjes. Maar ook een fijn moment om elkaar met gedichten en surprises op subtiele of minder subtiele wijze de waarheid te vertellen.

7

september 2009


geniet

Er is niks eerlijker dan de

“Konijnenvangers zo werden we hier vroeger genoemd”, vertelt Harrie Boomkamp, eigenaar van landgoedboerderij Erve Elferman. “Van vroeger uit heeft de mens een

A

nauwe band met de natuur. Wij zijn geschapen om te leven van de lokale flora en fauna. Daarom ben ik er van overtuigd dat de ziel van de mens ook in het landschap zit.”

Al 35 jaar hebben Harrie en Suze Boomkamp hun

Een koe heeft alles

eigen vleesveehouderij in Denekamp. Ze wonen

“Van jongs af aan heb ik ‘iets met koeien’. Toen

in een monumentale landgoedboerderij in het dal

mijn vader mij als kleine jongen vroeg wat voor

“D e basis voor natuurzuiver  vlees is respect”

van de Dinkel. Harrie begon

huisdier ik wilde, vroeg ik om een kalf! Een koe

zijn slow food-avontuur met

heeft alles! Gezelligheid, melk, vlees. Een koe

12 Limousin-koeien en is

hóórt bij ons landschap.” Harrie vertelt bevlogen

uitgegroeid naar 200. Naast veehouder is hij

over zijn dieren. “De basis voor natuurzuiver vlees

ambachtelijk slager en een kok die staat voor

is respect. Daarnaast is kwaliteitsvlees erg

‘echtheid’ in zijn eigen proeverij.

bodemgerelateerd. Ik ben blij dat mijn boerderij

september 2009

8


natuur zelf! heeft zijn eigen identiteit en kwaliteit en mag dat laten zien. Als een mens dat in zich heeft, kan ik daar volop van genieten. De kwaliteit van het leven is belangrijk. Deze wordt niet bepaald door de hoeveelheid geld die je hebt. Als je maar gezond bent en de waarde van elkaar en de natuur inziet. Je bent nooit eigenaar van een landschap, maar we hebben wel de verplichting aan onze nabestaanden. Wat echt is, moet écht blijven! En kleine dingen, daar geniet ik van; gewassen die opkomen, een kalf dat geboren wordt en vogels die zich klaarmaken voor de trek. Wanneer de eerste zwaluwen de deel weer op vliegen denk ik: wat fijn, ze zijn er weer!” Slow food In Europa zijn 80.000 slow food-aanhangers. Harrie is er daar één van en hoopt dat er steeds meer ondernemers, én genieters, bijkomen. Hij heeft diverse gretige afnemers, zowel particulier als bedrijfsmatig. Momenteel levert hij aan 22 restaurants in de omgeving en staat hij iedere eerste zaterdag van de maand op een streek‑ productenmarkt in Delden. “Sommige dingen begrijp ik gewoon niet: mensen hebben

“Je bent nooit eigenaar van een landschap”

dan een keuken van 60.000 euro en gaan een patatje halen?! Ik heb niet de illusie dat wat in de laatste 100 jaar is veranderd binnen een paar jaar weer kan worden terugedraaid. En dat hoeft ook

www.boergondisch.nl

niet, als we met z’n allen ons best maar doen. Dat kan heel makkelijk. Laten we bijvoorbeeld beginnen door alleen op zondag te genieten in beschermd gebied staat. Mijn koeien eten daar

van puur voedsel. Probeer kleine ondernemers

de oorspronkelijke gewassen. Uiteindelijk is dit

als bakkers, boeren en slagers te steunen, zodat

weer terug te vinden in een eerlijk en gezond

de ziel van de streek niet verloren gaat. Houd

product: ‘mirakels lekker’ Dinkeldalvlees!”

het lokaal! Vroeger werden we bestuurd vanuit Denekamp, toen vanuit Zwolle, daarna Den Haag

Ik moet echt!

en nu vanuit Brussel… De uitdaging is om een

“Ik vind pure mensen belangrijk. Een Chinees is

nieuw soort samenhang te vinden voor steeds

heel anders dan een Eskimo, maar het zijn allebei

meer eerlijke en lekkere grondstoffen uit eigen

‘echte’ mensen! En ik hou van mensen. Ieder

regio.”

9

september 2009

Geniet zelf van Harrie’s gerecht! Zie recept op volgende pagina...


geniet

D

Dinkeldal-stoofvlees met Ootmarsumse siepels en een appel van eigen boom met bruine suiker en kaneel Vooraf bereiden: bouillon Bouillon trekken van been (rund). 4 tot 5 uur laten trekken op laag vuur met wat prei, wortel en ui. Bereiding Bak het stoofvlees om en om in wat boter en reuzel. Voeg wat zout, piment en bouillon toe en laat dit 2,5 tot 3 uur op laag vuur sudderen (het vlees moet goed in het vocht staan). Ingrediënten 1 kg Dinkeldal-stoofvlees

1 kopje zilveruitjes

5 Ootmarsumse siepels (uien)

Scheutje wijn

Boter

Appel

Reuzel

Bruine suiker

Zout

Kaneel

Piment

Runderbeen Prei, wortel, ui Wijntip: Rode wijn

H

Kook in een andere pan de grofgesneden Ootmarsumse siepels en zilveruitjes en doe er een scheutje wijn bij en wat bouillon. Laat het geheel glazig inkoken. Voeg daarna één schep honing toe en maak het geheel af met wat peper en zout. Snij de ongeschilde appel in partjes en bak deze met iets boter en bruine suiker in de koekenpan en bestrooi ze met kaneel (ongeveer 5 minuten). Serveer het vlees met de Ootmarsumse siepels eronder en de appeltjes ernaast. Maak het geheel af met een takje bonenkruid.

Hangop met honing en beschuit Ingrediënten

1 l volle boerenyoghurt 250 ml room

Bereiding 1 dag van te voren Giet de yoghurt in een theedoek en laat deze een dag hangen.

Suiker Honing Beschuit

Dag zelf Klop 250 ml room op met een beetje suiker. Schep de room en 3 lepels honing langzaam door de yoghurt. Garneer een bord met wat honingdraden en schep de hangop op het bord. Verkruimel een beschuit boven de hangop en garneer het geheel met honingdraden. Eventueel nog vruchten toevoegen. Eet smakelijk! www.boergondisch.nl

10


Dag van Overijssel

Zaterdag 19 september van 11.00 tot 16.00 uur. Een dag voor alle inwoners van Overijssel! Kom naar Zwolle, Ommen en Denekamp en laat je verrassen.

11

september 2009


bezoekt

Kom 19 september naar de Dag van Overijssel! Een dag voor alle inwoners van Overijssel, jong en oud. Test je rijvaardigheid in Zwolle, doe mee aan de grootste picknick van Overijssel in Denekamp en maak een boottocht over de Vecht in Ommen. Op deze dag is er in een groot deel van Overijssel gratis openbaar vervoer, dus plan je reis naar de drie locaties voordelig. Tot ziens op 19 september!

1

Zwolle

2

Ommen

3

Denekamp

Dag van Overijssel

Nieuwe Relatie of Oude Vlam?

Heb je al een relatie met een Statenlid van de provincie en wil je die oude vlam nieuw leven inblazen? Of wil je voor het eerst wel eens een persoonlijk gesprek met iemand over provinciale onderwerpen waar je vragen of opmerkingen over hebt? Regel ter plekke een speeddate met een lid van Provinciale Staten of iemand van de Jongerenraad. Op alle locaties staan ze voor je klaar om informeel met je van gedachten te wisselen over politieke issues die je na aan het hart liggen. Gebruik deze gelegenheid om mensen met passie direct te spreken en zo invloed te hebben op de toekomst van je eigen leefomgeving!

september 2009

12


Verkeerspark

1

Wie rijdt het zuinigst en veiligst? Probeer het in de rijsimulator.

Gratis consumpties 1

2

Jetix

3

1

Jetixpresentator Jelle Amersfoort geeft een kinderpopconcert.

Picknick

3

Doe mee aan de grootste picknick van Overijssel.

Lekkere muziek 1

2

3

Cultuur

3

André Manuel, Harm Wolters, Uutsprèken, Harm oet Riessen.

1

Provinciehuis en Park De Wezenlanden, Zwolle Park De Wezenlanden wordt omgetoverd tot één groot verkeerspark. Bekijk meer dan vijftig bijzondere voertuigen, zoals de langste limo van Nederland, voertuigen van hulpdiensten, ‘schone’ en zuinige auto’s en prachtige oldtimers. Ga mee op excursie naar de wasstraat van Connexxion, test je rijvaardigheid in een rijsimulator, rijd mee in een minitreintje en laat je aanmoedigen door Jetixpresentator Jelle Amersfoort.

2

3

Kids only Zeesserweg, Ommen Geniet van het mooie Vechtdal. Ga in een bootje over de Vecht, proef de smaak van de streek en laat je verrassen tijdens de roofvogelshow. Leef je uit tijdens verschillende outdooractiviteiten, zowel op het water als op het land. Kinderen melken zelf de ranjakoe, er worden prachtige ballonfiguren gemaakt, profs showen hun kunsten op de skateramp én je kunt genieten van een echt Overijssels biertje. Landgoed Singraven, Denekamp Landgoed Singraven opent haar poorten voor de Dag van Overijssel. Ontdek het verhaal van de ingemetselde non. Doe mee aan de grootste picknick van Overijssel en geniet van Overijsselse streekgerechten. Laat je schminken als indiaan, ontdek de natuur in Natura Docet, ga mee in een huifkar en geniet van cultuur, muziek en cabaret. Ontmoet Harm oet Riessen en zing mee met de muzikanten van Uutsprèken.

1

3

Melk de ranjakoe en laat een mooi ballonfiguur knopen.

Moves and tricks

Gratis goodiebag 1

2

3

Streekgerechten

september 2009

2

3

Proef de ziel van Overijssel.

Speeddaten met Statenleden 1 2

Uitreiking plattelandsprijs

13

2

Professionele skaters geven demo´s op de skateramp. Probeer het zelf ook!

3

3


Informatie De Dag van Overijssel vindt plaats op drie locaties: Zwolle, Ommen en Denekamp. De dag begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het programma is onder voorbehoud. Houd www.dagvanoverijssel.nl in de gaten voor actuele informatie. Fietsroutes De drie locaties liggen allemaal in een prachtige omgeving. Op www.dagvanoverijssel.nl zijn fietsroutes langs en naar de locaties te vinden. Openbaar vervoer De Dag van Overijssel valt samen met de Week van de Vooruitgang. Zaterdag 19 september is de zogenaamde OV-dag. In grote delen van Overijssel is het openbaar vervoer op deze dag gratis. In Overijssel zijn alle buslijnen gratis evenals het treintraject Zwolle-Kampen. Trein- en buslijnen naar de locaties Park De Wezenlanden Zwolle (loopafstand vanaf het station circa 10 minuten): buslijnen 1, 29, 70, 161, 166 en 167.

Locatie Ommen Vanaf het station Ommen is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Zeesserweg. Landgoed Singraven Denekamp Vanaf het station Oldenzaal neemt u bus nummer 62. Uitstappen in Denekamp, halte Markt/De Klep. Oranjestraat oversteken, langs zwembad Dorper Esch lopen, Molendijk, weg blijven volgen, aan uw linkerhand ziet u Huize Singraven. Van de Markt naar Huize Singraven is het circa 20 minuten lopen. Adresgegevens Locatie Zwolle Park De Wezenlanden (achter het provinciehuis), Wethouder Alferinkweg, Zwolle Locatie Ommen Zeesserweg Ommen (vlakbij de N 47 en de Vechtbrug). Locatie Denekamp Landgoed Singraven, Molendijk 37, Denekamp.

www.dagvanoverijssel.nl

Dag van Overijssel De Dag van Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel. Deze dag is voor jong en oud! Meer informatie? Neem voor meer informatie over de Dag van Overijssel contact op met Anneloes Spijkers, provincie Overijssel, a.spijkers@overijssel.nl of kijk op

Bon

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u maximaal 2 gratis ijsjes op de locaties van de Dag van Overijssel in Ommen of Denekamp. In Zwolle ontvangt u tegen inlevering van deze bon twee gratis kopjes koffie, thee of limonade (zolang de voorraad strekt). Alleen origineleseptember bonnen2009 worden14 ingenomen.

www.dagvanoverijssel.nl.


online

Crossen

Nooit meer in de file!

door het Vechtdal?

Sta je liever niet stil bij het werk aan de weg? De provincie Overijssel heeft een website met alle actuele wegwerkzaamheden in Overijssel. Of ze nu worden

Overijssel is een fietsprovincie bij uitstek. Prachtige routes,

uitgevoerd door de gemeente, de provincie of Rijkswaterstaat.

mooie natuur en gastvrije horeca staan garant voor een

Kijk dus voordat je de weg op gaat op: www.bereikbaar.overijssel.nl

geweldige dag in eigen streek. Ontdek Twente, doorkruis Salland en stap ook eens af in de Kop van Overijssel. Plan je route zelf op:

www.fietseninoverijssel.nl

Nationaal park in plaats van een kinderboerderij naast de deur? De nieuwe Omgevingsvisie van Overijssel laat zien hoe jouw woonomgeving er in de toekomst uit ziet. Voer je postcode in en je weet het. Kijk in de toekomst!

http://provincie.overijssel.nl/omgevingsvisiekaart

Wie volgt!?

Nooit meer stress of overwerk?

Bloggen doen ze al jaren, maar nu Twitteren gedeputeerden van de provincie Overijssel ook! Carry Abbenhues en Piet Jansen zijn als

Bij ons dus niet. Werken bij provincie Overijssel betekent je inzetten voor een mooie en

eersten te volgen op

uitdagende provincie waar het goed wonen, werken en leven is. Een uitdagende taak die

http://twitter.com/carryabbenhues

van jou betrokkenheid, initiatief en daadkracht vraagt. Ontdek waarom onze medewerkers

en http://twitter.com/Piet_Jansen.

zich hier met passie voor inzetten en vind jouw nieuwe baan op:

www.werkenbijoverijssel.nl

15

september 2009


bestuurt

‘Mooi’ Een goede leefomgeving is de passie van Geert Jansen, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel. “Wat ik zelf belangrijk vind voor een goede leefomgeving is zorgvuldigheid, zeker voor een organisatie als het provinciebestuur. Want als je werkt met zorg en kwaliteit, dat proeven mensen altijd. Of ze het uiteindelijke resultaat mooi vinden of niet!”

“Ik moest nog wel op het matje komen”

september 2009

16


is niet belangrijk! “Tijdens mijn studie en eerste werkkring ben ik geïnteres-

Die verschrikkelijke verstening van zo’n fraai dorp; daar

seerd geraakt in de kwaliteit van onze leefomgeving. Als

wilde ik wat aan doen! In mijn vrije tijd heb ik toen de

jonge adjunct-secretaris bij het Gelders Genootschap wer-

Werkgroep Leefbaarheid Vorden opgericht, om heel prak-

den mijn ogen geopend voor de kwaliteit van architectuur.

tisch dingen te bereiken. Voor de mensen.

Ik liet die baan los, want ik kon niet met de chef opschie-

Ik wist dat er, met mijn functie, groot gedonder van zou

ten, maar sindsdien is mijn interesse in ruimtelijke inrichting

kunnen komen, dus was ik officieel adviseur van de werk-

altijd gebleven.”

groep, maar in praktijk was ik de motor. Via een vriendelijke hovenier konden we tegen inkoopprijs bomen kopen. En

“Zorg en kwaliteit, dat proeven mensen altijd” van een bevriende baron mochten we een trekker met

aanhangwagen gebruiken. Dus gingen we, gewoon op “Architectuur en hoe landschap is ingericht…, ja, daar

zaterdag, met bomen door het dorp. Die hebben we, op

denkt elk mens anders over, want iedereen heeft een eigen

particuliere grond, overal gratis geplant. Inderdaad kwam er

smaak. Maar als je erover nadenkt waarom mensen ergens

toen een hoop gedoe in de media. Maar ik was op tijd met

graag wonen, dan draait alles om welbevinden. En dat

vakantie gegaan, zodat bij mijn thuiskomst de storm al wat

wordt niet alleen bepaald door of je iets mooi vindt, maar

overgewaaid was. Ik moest nog wel op het matje komen bij

ook door de verhoudingen tussen een aantal dingen. Zoals

de gemeentesecretaris, maar achteraf was iedereen eigenlijk

veiligheid, bereikbaarheid, mogelijkheden tot ontplooiing,

heel enthousiast. En nog elke keer als ik er langs kom, ben

duurzaamheid, en zeker ook het aanbod van cultuur en

ik trots op ‘mijn’ prachtige platanen! Conclusie? Een leef-

zorg. De ideale samenhang tussen al die zaken betekent

bare omgeving bereik je alleen maar door méér dan je plicht

voor elk mens, gelukkig, weer iets anders.”

te doen. Het gaat erom dat je constant kritisch blijft, en

passie voor kwaliteit vertaalt naar een directe leefomgeving

Geert Jansen maakte werk van zijn passie. “Als chef Alge‑

van échte mensen!”

mene Zaken bij de gemeente Vorden, kreeg ik in mijn functie niet voor elkaar waar de gemeenschap volgens mij behoefte aan had; namelijk meer groen in de wijken.

17

september 2009


schrijft

Een bevoorrecht mens M

et veel plezier heb ik in mei meegedaan met de actie van de provincie ‘Zie: het landschap zit in je’. Ooit was een ballonvaart de grote wens van mijn moeder. Toen ze 80 jaar werd heeft

ze van ons een ballonvaart cadeau gekregen. Ze klom toen nog zelf in de mand. Ze is in 2001 gestorven en was toen 88 jaar. En 8 jaar lang zei ze iedere keer op haar verjaardag, dat het allermooiste cadeau dat ze ooit in haar hele leven gekregen heeft, de ballonvaart was. Ik hoop enorm dat ik met het invullen van de code op internet een prijs gewonnen heb. Maar ik ben al een bevoorrecht mens door te wonen in de provincie Overijssel. In 1994 kwam ik vanuit Vlaardingen naar Goor en vanaf de allereerste dag tot nu toe heb ik NOOIT spijt gehad. Ik geniet nog iedere dag van de rust en de schitterende natuur! Anke van Leeuwen, Goor  elaas, mevrouw Van Leeuwen is niet de gelukkige winnaar van de ballonvaart geworden. H Wel kan ze nog meer van Overijssel gaan genieten met het boek ‘Overijssel voor Ontdekkers’.

september 2009

18


Slaap jij maar in de schuur!

U of toch jij? Het valt mij op dat de provincie haar inwoners tegenwoordig met ‘je’ en ‘jij’ aanspreekt. Wat is de reden hiervoor? Door iemand met ‘u’ aan te spreken, toont u toch veel meer respect?

Wij hebben naast de minicamping nu ook een tweetal luxe boerderijappartementen bij ons op de boerderij gerealiseerd. Een paar jaar geleden hebben we in het blad Overijssels Buiten gestaan met een leuk stukje over onze minicamping, nu lijkt het ons ook wel leuk om dit met de boerderijappartementen te doen, te meer omdat dit project ook financieel ondersteund is door de provincie. Onze camping ligt in een mooi stukje Twente, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kijk eens op onze website: www.minicampinghetbrook.nl.

G. de Groot, Kampen

Jos en Lucienne ter Duis, Denekamp

Met ‘jij’ richten we ons op zowel oudere als jonge inwoners. We willen graag laten zien dat we niet op grote afstand staan en proberen ook ons taalgebruik hierop aan te passen.

Overijssels Buiten is niet meer, maar hopelijk hebben we het nu een beetje goedgemaakt.

Kiek!

Wat wij allang weten Bij deze wil ik jullie met jullie fantastische provincie complimenteren. Wij zijn voor het eerst bij jullie op vakantie geweest (Weerselo) en hebben ons erover verbaasd dat het daar zo mooi is. De mensen zijn er ontzettend aardig en behulpzaam, de natuur geweldig, maar ook ziet het er allemaal zo goed onderhouden uit. Kunnen wij in Noord-Holland nog wat van leren. Wij komen zeker terug en zullen veel reclame maken voor de provincie aan ieder die het maar horen wil.

Op ’n kluitje

Familie Dros, Haarlem

In het voorjaar zagen mijn vrouw en ik vele groene kikkers in een sloot op de Colckhofwandelroute. De Colckhof-wandelroute ligt tussen Heino en Laag Zuthem.

Reageren? Reacties op artikelen of brieven zijn welkom, als je jouw naam- en adresgegevens erbij vermeldt. De redactie kan brieven weigeren of inkorten. Adres: Redactie Jij & Overijssel, B. Lindeboom 5C,

Gerard Broekgerrits, Raalte

antwoordnummer 800, 8000 VB Zwolle.  at een prachtig zoekplaatje. Wat een mooie natuur W heeft Overijssel toch. Heb jij ook een foto van een fraai stukje Overijssel? Stuur hem ons toe.

E-mail: jij@overijssel.nl

19

september 2009


straalt

Het was een lang gekoesterde wens die in vervulling ging: een ballonvaart over Overijssel. Henri en Erna Kelderman deden mee aan een prijsvraag van de provincie Overijssel en de notaris trok hen zowaar uit de 29.000 inzendingen.

Een heel bijzo De hitte en het lawaai van de gasbrander, de

En dan, als de brander uit gaat en de ballon op

opbollende ballon die vanwege de wind met

hoogte is, de stilte, het prachtige uitzicht.

moeite van de grond los komt. En dan wordt de

Zij, in stilte genietend. Hij, met een twinkeling in

kabel losgekoppeld van de volgwagen en stijgt

de ogen, oplettend, nieuwsgierig.

de ballon vanaf Park de Wezenlanden in Zwolle met een behoorlijke snelheid op.

Erna: “Het viel mij op hoe groen Overijssel is.

Henri en Erna (beiden 35 jaar) beleefden zater-

En dan de Vecht die er doorheen kronkelt: echt

dagavond 3 juli – onder toeziend oog van hun

heel mooi.” Henri: “Vanaf de grond heb je niet

drie kinderen Ilse (8), Eline (6) en Jarin (4) – een

in de gaten hoe mooi geordend Overijssel is. Op

paar spannende momenten.

hoogte ziet Overijssel er heel strak en netjes uit.”

Erna: “Ik voelde me wel wat draaierig bij het

Onder perfecte omstandigheden – onbewolkt,

opstijgen.” Henri: “De bak ging behoorlijk heen

licht windje en een aangename temperatuur –

en weer.”

drijft de ballon met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur over de plaatsen Wijthmen en Heino, richting Raalte.

september 2009

20


ndere ervaring Erna: “We hadden al langer de wens om een

De bestuurder van de ballon denkt een staande

keer een ballonvaart te maken. Dus toen we

landing te kunnen maken, maar heeft niet gere-

de infokaart van de provincie Overijssel binnen

kend op de lichte windvlaag die opsteekt. De bak

kregen met daarop de prijsvraag, heb ik gelijk de

stuitert over het veld en komt uiteindelijk op z’n

actiecode ingevuld.”

kant tot stilstand.

Henri: “Met het winnen van de prijs kwamen er voor mij verschillende lijntjes bij elkaar. Ik heb

Erna: “Het was echt geweldig. Een heel bijzonde-

vroeger nog bij de provincie Overijssel stage ge-

re ervaring. En op 1.500 meter lijken de dorpjes

lopen. Nu werk ik als teamleider bij het Kadaster.

op loopafstand van elkaar te liggen.”

Daar houden we ons onder andere bezig met

Henri: “Wel anders hè? Op een gegeven moment

verstrekken van geografische gegevens. Dan is

daalde de ballon ook weer snel en was ik mijn

het bijzonder om nu mijn werk vanuit de lucht te

hele oriëntatie kwijt. Ik kan niet anders zeggen

kunnen zien.”

dan dat het machtig mooi was!”

Na een klein uur landt de luchtballon net achter

Bekijk de foto’s van de ballonvaart op

Raalte, in het weiland van een melkveehouder.

http://provincie.overijssel.nl/ballonvaart

21

september 2009


blikt terug

Weet jij wat hierboven te zien is? Bijvoorbeeld wanneer de foto gemaakt is en waar? Of misschien staat er wel een familielid van je op? Stuur ons een brief of e-mail; onder degenen met de meeste juiste antwoorden en eventuele extra informatie, wordt een mooie prijs verloot. Heb je zelf nog belangwekkende historische foto’s die in deze rubriek thuishoren, dan horen we dat graag!

In elke editie van Jij & Overijssel vind je een Reacties sturen naar:

historische foto van een plek, persoon of

Redactie Jij & Overijssel

gebeurtenis in de provincie Overijssel.

B. Lindeboom, 5C Antwoordnummer 800 8000 VB Zwolle jij@overijssel.nl

september 2009

22


lost op

1 2

horizontaal

2 Rivier bij Ommen die centraal staat bij Dag van Overijssel 4 Hoofdstad van de smaak 2008 6 Typisch Overijssels boerengerecht 8 Bomen die Geert Jansen in Vorden gratis plantte 9 Polder die ROC Twente wil indammen 14 De groene werkgroep van Geert Jansen 16 Schoolvak dat CSG Reggesteyn wil invoeren 17 Locatie van de grootste picknick in Overijssel 18 Countryzangeres uit Almelo 19 Straf voor de ontrouwe non van Singraven

3 4

5

6 7 9

8

10

11

12

13

14

15

16

verticaal

1 Achternaam van cabaretier uit Noordoost-Twente 3 Achternaam van Overijsselse schaatskampioen 5 Rundersoort die exclusief door familie Boomkamp wordt gefokt 7 Winnaar Jong Overijssel doet mee 8 Prijs die tijdens de Dag van Overijssel wordt uitgereikt 10 Eerste prijs van prijsvraag landschapscampagne provincie 11 Twentse dichter uit de Javastraat in Enschede 12 Voornaam van dichter op de achterflap 13 Thema

17

18

19 Hoe zie je of je 100 kilometer per uur mag op de provinciale weg?

van Dag van Overijssel in Zwolle 15 Grootste hit van Kampener formatie ‘Boswachters’

Vul de letters in op de vakjes hierboven. Die vormen een woord als antwoord op de puzzel. Stuur je antwoord in naar jij@overijssel.nl en maak kans op prachtige prijzen. Winnaars krijgen automatisch bericht van de provincie. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Zoek de 5 verschillen

Kijk op www.jijenoverijssel.nl voor de juiste oplossing.

23

september 2009


Idylle Het regende toen ik de trein betrad die mij zo vaak uit steeds dezelfde steden door steeds eenzelfde regen had gereden naar steeds dezelfde noordelijke stad. Vermoeid uit mijn gedachten weggegleden had ik een vaag soort halve slaap gevat: mijn niet meer te traceren levenspad verloor zich in een anoniem verleden. Toen naderde de trein de brug, en uit een halve droom schoot ik ten halve wakker; wat laatste druppels waaiden van de ruit. Ik zag: de IJssel stroomt nog naar de zee. Gods licht beschijnt Gods water en Gods akker. In groene uiterwaarden graast het vee.

Jean Pierre Rawie

ireneverkerke@chello.nl

‘Idylle’ uit Verzamelde verzen, Bert Bakker, 2006

FOTOGRAFIE

beleeft

Profile for Provincie Overijssel

Jij en Overijssel thema landschap september 2009  

Gratis magazine voor de inwoners van Overijssel. In dit nummer: de ziel van de mens in het landschap, 2030: Overijssel onder water? Nooit me...

Jij en Overijssel thema landschap september 2009  

Gratis magazine voor de inwoners van Overijssel. In dit nummer: de ziel van de mens in het landschap, 2030: Overijssel onder water? Nooit me...

Advertisement