Page 1

1


o

Millä salilla kuntoani kohottaisin? Toimitus testasi Rovaniemen kuntosalit. S. 3.

o

Porokadulla on ruuhkaa. Säilyykö Oukun henki? S. 9 ja 10.

o

Oukkulaiset ovat maailmankansalaisia. Benjaminin opiskeluvuosi kuluu Saksassa. S. 11.

o

Abin ajatuksia kirjoitusten kynnyksellä. S. 13.

Oukkuhenki liikkeessä Ounasmetsän tienvarressa on ruuhkaa, kun noin puolentoista tunnin välein joukko opiskelijoita vaeltaa kohti ”vanhaa Oukkua”, jossa on edelleen fysiikan ja biologian mekka ja lukiolaisten taiteellisten kykyjen kehittämispaikka. Oukku on jaettu väliaikaisesti kahteen osaan. Opiskelijoita muutos on puhututtanut, ja kuten tästä lehdestä selviää, mielipiteet asiasta jakautuvat. Vaikuttaa siltä, että etenkin useat vanhemmat opiskelijat epäilevät muutosta, kun taas syksyllä tehdyn opiskelijakyselyn perusteella nuorimman vuosikurssin mielipiteet viihtyvyydestä ja koulun hengestä olivat varsin positiviisia. Joulun jälkeen samaan ”uuteen” rakennukseen tuli myös toinen lukio. Oukkulaiset eivät voi enää käpertyä pesäänsä keskenään. Vaikka muutos arveluttaa, yhteisestä koulurakennuksesta voi jatkossa olla paljonkin hyötyä esimerkiksi kurssitarjonnassa. Kun vielä kaikki oppiaineet saadaan samaan kompleksiin, Oukun henki on entistä vahvempi – ja kenties yhteistyökykyisempi.

Päivi Saartoala paivi.saartoala@rovaniemi.fi

Kannen kuva: Samuel Vinkki

2


Toimitus testaa

Rovaniemen kuntosalit Oukkulaisen toimitus kävi testaamassa, millaista kuntosalitarjontaa Rovaniemellä on. Mukaan vertailuun mahtuivat Kunnon paikka, Lapin urheiluopisto, Lady Line sekä GymEveryBody. Kurkkaa, mitä tarjottavaa näillä rovaniemeläisillä kuntosaleilla on annettavanaan!

Teksti: Pauliina Sallila Kuvat: Pauliina Sallila, CMS Santasport


Aamukahdeksalta altaaseen. Rovaniemi swimming clubin allasaika alkaa lauantaina klo 9.00 ja sunnuntaina 8.30.

Keskellä kaupunkia sijaitsevan GymEveryBodyn löytämisessä ei ole sen näkyvän sijainnin vuoksi. Lauantaipäiväsessä keskustassa parkkipaikan löytäminen osoittautui kuitenkin yllättävän haasteelliseksi, sillä kuntosalilla ei ole omaa parkkipihaa. Noin 650 neliömetriä pinta-alaltaan oleva GymEverybody näyttää valoisalta ja tilavalta sisältä, ja kuntosali on jaettu kahteen eri tasoon. Vastaanotossa minua tervehditään kuin vanhaa tuttua, vaikka olen salilla ensimmäistä kertaa ja sen jälkeen minulle kerrotaan, mistä löydän pukukopit.

Saapuessani yläkertaan ihmettelen sisällä vallitsevaa hiljaisuutta – salilla on vain yksi ihminen minun lisäkseni. Ilokseni saan huomata, että ainakaan laitteisiin ei tarvitse jonottaa, ja niitä näyttääkin olevan salilla laidasta laitaan.

”Laitteisiin ei tarvitse jonottaa.” Osa laitteista näyttää minuun silmiini niin monimutkaisilta, että mietiskelen hiljaa itsekseni mitä niistä tohdin kokeilla. Taidankin olla heti alkuun kuntosaliohjauksen tarpeessa.

GymEveryBody, Rovakatu 24, 96200 Rovaniemi Aukioloajat: Avoinna kulkuavaimella joka päivä 6–24 Henkilökunta paikalla: ma–to 10–19 pe 10–17 la 12–16 Puhelin: 044 215 5404 4


Rovaniemen palloseuran harjoitukset keskuskentällä.

Tilava entiseen sisustusliikkeeseen perustettu Lady Line on sijoitettu lähelle muita Rovaniemen sisustusliikkeitä, risteysalueen kupeeseen. Paikalle löytäminen oli aluksi hieman haastavaa ja parkkitilat ovat varsin pienet salin kokoon nähden. Ovesta sisään tullessani haistan vanhan sisustusliikkeen tuoksun ja katselen ympärilleni avaraa ja tyylikästä kuntosalia. Kello on viisi maanantai-iltana ja salilla vaikuttaisi olevan varsin

tyhjää. Toisin kuin muilla saleilla erityistä tällä salilla on, että paikalla ei näy lainkaan miehiä – tämä paikka on vain naisille suunnattu, kuten kuntosalin nimikin jo paljastaa. Asiakaspalvelupisteellä minua tervehditään iloisesti ja minulle tarjotaan pieni esittelykierros salin ympäri. Tilasta ei ainakaan ole tällä salilla puutetta, voin todeta kun olen kävellyt avaran kuntosalin halki.

“Tilasta ei ainakaan ole puutetta.”

Lady Line, Vapaudentie 2-4 Aukioloajat: ma–to 12–20 pe 12–18 la 9–15 su suljettu Puhelin: 050 583 0910 5


Aamukahdeksalta altaaseen. Rovaniemi swimming clubin allasaika alkaa lauantaina klo 9.00 ja sunnuntaina 8.30.

Kunnon paikka, Lähteentie 20

Aukioloajat: ma–to 6.30–22.00 pe 6.30–20.00 la 9.00–19.00 su 12.00–21.00 Puhelin: 040 505 0052

Kunnon paikan jäsenenä salillemeneminen on itselleni jo varsin tuttua puuhaa. Lähellä lukiota sijaitsevan salin ollessa kyseessä kenelläkään tuskin tulee ongelmia löytää Kunnon paikkaan.

”Parkkipaikkoja on runsaasti.” Parkkipaikkoja on Kunnon paikan pihalla runsaasti ja keskuspesulan parkkitilat ovat myös käytössä iltaisin, joten kauempaa niitä ei tarvitse lähteä hakemaan.

Kuten aina, asiakaspalvelu on vastaanotossa hyvin ystävällistä ja minut toivotetaan saman tien tervetulleeksi salille. Rovaniemen suurimmalla kuntosalilla laitteita on reilusti vapaana ja käytettävissä, joten vaikka väkeä olisi paikan päällä enemmänkin, se tuskin pääsee häiritsemään ketään.

6


Ounasvaaran urheilulukiolaisille varmasti jo ennestään hyvin tuttu Santasport sisältää kaksi kuntosalia: urheiluhallin sekä CMS-klubin. Itse kävin perehtymässä paremmin CMS-kuntosaliin ja sen jäsenyyteen.

”Opiskelijalle harkittavaa riittääkin siinä, tuleeko tarvetta kaikille noille palveluille.”

toimii liikuntaklubiperiaatteella. Jäsenmaksu liikuntaklubiin on 54 euroa/ 4 vkoa, ja sillä saa kuntosalin lisäksi käydä muun muassa kylpylässä, ryhmäliikunta-tunneilla (n. 60 tuntia viikossa), keilaamassa, jäsentapahtumissa, tuoda yli 3-vuotiaan lapsen hoitoon treenien ajaksi ja niin edelleen. Opiskelijalle harkittavaa riittääkin siinä, tuleeko tarvetta kaikille noille palveluille – varsinkin, jos rahasta on tiukkaa. Silloin suosittelenkin valitsemaan

halvemman urheiluhallin kortin. Asiakaspalvelu CMS:llä on hyvin ystävällisestä ja tunnen itseni heti tervetulleeksi salille. Vaikka ajankohdaksi salilla vierailuun valitsinkin maanantaiaamupäivän, on salilla varsin paljon väkeä, mutta onneksi tilaakin vielä runsaasti.

Perusjäsenyys sisältää: - Ryhmäliikuntatunnit (mm. spinning, pace, CMS-klubille ei ole vesiliikunta, Zumba, kertamaksuja, vaan sali kahvakuula) - Ryhmävalmennus Aamukahdeksalta altaaseen. Rovaniemi swimming clubin allasaika alkaa lauantaina klo 9.00 ja sunnuntaina 8.30. Kuntosalit (kuntostudio, CMS Santasport, Hiihtomajantie 2 urheiluhalli) - Kylpyläpalvelut Aukioloajat: - Keilaus kuntosali: ma–su 6-23 - Sulkapallo sauna- ja allasosasto: ma–pe 14–21, la–su 12–19 - Lapsiparkki - Travelpass Puhelin: - Jäsentapahtumat - Alennukset 020 798 4268 yhteistyöyrityksiltä

7


Ja täältä voit vertailla salien hintoja…* *Hintavertailu tehty tammikuussa 2014.

Opiskelijahinnat (kuntosali/ryhmäliikunta samat hinnat) Kertakäynti

Kunnon paikka

Lady Line

Lapin urheiluopisto, liikuntahalli

Gym EveryBody

8€

-

7€

Kuukausikortti

60 €

Vuosikortti

449 €

99 € + aloitusmaksu 100 € 65 €/kk (verkkokauppa 55€/kk)+ aloitusmaksu100 €

6 € kuntosali, 7 € ryhmäliikunta 40 €

300 €

380,00 €

Kymmenen kerran kortti

60 €

-

-

42 € kuntosali ryhmäliikunta 40 € ( molemmat voimassa 3 kk)

Personal trainer

-

Tulossa vuonna 2014

Ohjauspaketti 4 kk 220 € jäsenille (ei-jäsenille 300 €) Lisäksi saatavilla erilaisia 6-12 kk:n ohjauspaketteja

Ohjauspaketti 1 kk 170 € Ohjauspaketti 3 kk 140 € / kk Ohjauspaketti 6 kk 120 € / kk

39,00 €

8


1. Miltä Porokadulle muuttaminen on tuntunut? 2. Mitä hyviä/huonoja puolia olet havainnut? 3. Toiveesi jatkon suhteen? Siiri Itkonen, 11A 1. Muutto on ollut hauskaa vaihtelua. 2. Hyviä puolia ovat hyvä ruoka, lyhyempi koulumatka sekä uudet ihmiset. Huonoiksi puoliksi voi mainita tungoksen sekä sen, että osa tunneista on edelleen vanhalla Oukulla. 3. Ei suurta väliä, mutta tulevaisuudessa toivoisin kaikkien tuntien olevan samassa rakennuksessa. Linnea Lempinen, 12B 1. Vieraalta. Tuntuu, että koulu olisi Rovaniemen yhteiskoulu, josta löytyy kaikki samasta paikasta. 2. Ruoka on hyvää, ja näkee tietenkin muiden

koulujen oppilaita. Huonoa on ahtaat tilat ja ”oukku-hengen” väheneminen. Ei tunnu omalta koululta. 3. Toivottavasti Oukku pääsisi takaisin omaan koulurakennukseen ja koulun yhtenäisyyttä voitaisiin taas kasvattaa. Ville-Veikko Mikkonen, 12A 1. Mielenkiintoiselta. Varsinkin nyt ammattilukiolaisten tulon jälkeen on ihmismassa käytävillä kasvanut huimasti. On mukava nähdä uusia kasvoja päivittäin. 2. Plussaa on ruoka. Ah, ruokavälkkää odottaa innolla joka päivä! Miinusta ehkä se, ettei Oukun porukka ole täällä ehkä niin yhtenäinen kuin Porokadulla, johtuen ahtaammista tiloista. 3. Se, että saataisiin nauttia tästä kouluruuasta mahdollisimman pitkään.

Kommentti:

Evakosta asukkaaksi Viime kesänä uutisoitiin koulumme väliaikaisesta muutosta Porokadulle. Olisiko ollut reilua jo silloin kertoa muuton todennäköisestä lopullisuudesta eikä kääriä tätä väliaikaisuuden käärepaperiin? Ainakin lukiolaisille tämä käärepaperi oli varsin läpinäkyvä, olihan koulun muutosta Porokalulle spekuloitu jo keväällä, siis ennen kuin yläkoulun tilojen sisäilmaongelmakaan paljastui. Syksyllä koulun alkaessa muutoksen pysyvyys tuntui jo varsin selvältä. Tunne vahvistui syksyn mittaan lehtikirjoitusten myötä. Käärepaperin alta pilkotti myös uusia yllätyksiä: päätös Rovaniemen ammattilukion muutosta samoihin tiloihin alkoikin tuntui alusta asti suunnitetulta. Olisiko alun perinkin ajatuksena ollut lukioiden yhdistäminen?

Koulun muuttoa on perusteltu myös säästöillä. Totta on, että koulutuskuntayhtymä tarvitsee tämänhetkisiin tiloihimme vuokralaisen, eikä ammattikoulun kanssa samoihin tiloihin voi päiväkotiakaan siirtää. Tosin lukioiden yhdistämishaaveet pilkottavat tässäkin. Hallituksen rakenneuudistuskin raamittaa kuntia hakemaan säästöjä toisen asteen koulutusverkkoa tiivistämisellä, eli lukioiden ja ammattikoulujen lakkauttamisella ja yhdistämisellä (HS 30/11.2013). Ounasvaaran lukion alkuperäinen vuokrasopimus päättyi vuoden 2013 lopussa, tätä kuitenkin jatkettiin ja koulumme jäi Porokadulle pysyvästi, joten siitä käärepaperit on jo poistettu. Mutta kysymys lukioiden yhdistämisestä piilottelee papereissaan luultavasti vielä monta vuotta. Arttu Rautio 9


Lukiomme taannoinen muutto Porokadulle puhututti tapahtuessaan, ja keskustelu tuntui varsinkin lukuvuoden alussa tiukan torjuvalta ja epätoivoiselta: niin moni asia oli kovin huonosti, tilat liian pieniä, pulpetit ahtaita. Olin koulumme aistivani entisen oukkuhengen sijaan ilmassa tyytymättömyyden tuoksun ja jopa hienoisen dramatisoinnin aromin. Negatiivisuus tympi, ja kävellessäni mietin, että tietyt asiat ovat luonnollisesti vielä kehityskelpoisia, koska olemme tänne vasta hiljattain asettuneet, mutta että asiat ovat selvästi paremmin kuin ennen. Ensinnäkin olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että hyvä ruoka auttaa jaksamaan ja vastaavasti yhtäläisen tyytyväisiä nykyiseen ruoan laatuun. Toiseksi puhe liian pienistä tiloista on alusta asti ollut hiukan huvittavaa, sillä ihmiset näyttävät mieltävän, että meillä olisi aikaisempaa pienemmät tilat käytössämme, vaikka asia on täysin päinvastoin. Entinen pieni ja ahdas laatikko on nyt takanapäin, käytössämme on paitsi kaksi kerrosta, tilava aula sekä kirjasto, myös laajat ulkotilat ja pyöräkatos. Kaikesta hyvästä huolimatta korviini kantautuvat edelleen vastaan haraavat valituksen sanat. Tietysti on hyvä olla kriittinen ja aktiivinen, omiin asioihinsa kantaa ottava kansalainen, joka huomatessaan jonkin asia epämiellyttäväksi saa muutoksen aikaan vaikuttamisen keinoin. Tämä järkevä kansalaisaktiivisuuden arkkityyppi ei turhaa jupise pienessä yhteisessä piirissään koska tietää, että ei käytöksellään vie asioita mihinkään suuntaan. Hän tietää myös, että on vaikutettava päätöksenteon sen aikana ja kovin ottein, sillä pelkät puheet ovat ilmaa, joilla ei vuoria siirrellä. Tästä järkevästä kansalaisaktiivisuuden mallista on kuitenkin nähtävästi tiputtu tilaan, jossa jääräpäisesti pysytään omassa negatiivisessa kannassa ja nykyisestä tilanteesta nostetaan vain huonot puolet esiin. Jatkuva valittaminen ei paranna asioita, negatiivinen asenne pahentaa mieltä vain entisestään ja estää näkemästä todellisuutta. Toisin sanoen jos haluat muutoksia, toimi siis – älä jää istumaan ja päivittelemään asioita. Pieni positiivisuus on hyvä lääke. Surkuttelun, turhan paisuttelun ja pirujen seinille maalaamisen sijaan keskittyminen siihen, mikä on hyvin, piristää oloa ja rakentaa ehjempää kokonaiskäsitystä asioista; ehkä jopa auttaa näkemään entisen huonon siedettävämpänä. Jos kuitenkin aidosti olet edelleen sitä mieltä että asiat ovat huonosti: vaikuta! Miettisin myös asioita niiden luonnollisissa mittakaavoissa: Onko tässä kyse oikeasti niin suuresta asiasta?

Negatiivisuus tyhmentää Samuel Vinkki

10


Oukkulaiset maailmalla Samuel Vinkki, kuvat Benjaminilta

Oukkulaisia et löydä ainoastaan Rovaniemeltä, sillä monet meistä ovat jättäneet Pohjolan taakseen ja levittäytyneet ympäri maailmaa. Mutta mitä vaihtoon lähteneille kuuluu? Viime vuonna Saksaan lähtenyt Benjamin Jarlas kertoo tunnelmiaan ja kuulumisiaan.

Miltä vaihtoon lähteminen tuntui? Onko se vastannut odotuksia? ”Eipä se vaihtoon lähteminen mitenkään erikoiselta tuntunut, lähinnä toivoin vain pääseväni hyvään isäntäperheeseen. Ja pääsinkin onnekseni oikein mahtavaan perheeseen. Sen mitä olen huomannut niin johtuen kielimuurista kavereiden hankkiminen vie enemmän aikaa kuin mitä

odotin, ja toinen yllätys oli että kuinka nopeaa saksan kieltä oikeastaan oppii. Ensimmäisen viikon aikana opin paljon ja huomasi osaavansa enemmän. Kotiikävää ei ole ollut, mutta odotan toki sitä hetkeä kun pääsen taas näkemään omat kaverit ja perheen Suomessa.”

”Pääsin onnekseni oikein mahtavaan perheeseen.” 11


”Sitä ehkä vähän odotin, että vaihtovuosi olisi ollut jotenkin erilaista ja ihmeellistä, mutta ihan normaalia arkeahan tämä on. Tietenkin on niitä ihan mahtavia ja erityisiä hetkiä, kuten kalliokiipeily Alpeilla tai vastaavaa. Eli ehkä odotukset olivat siltä osin vähän korkeammat. Ajattelin myös, että 10 kuukautta olisi tosi pitkä aika, mutta aika kuluu kuitenkin todella nopeaa, ja nyt olen jo lähes kaks kuukautta täällä ollut vaikka tuntuu että vasta tänne tulin. On mahtavaa kun kouluun ei tarvitse panostaa, vaan voi tehdä omia mielijuttujaan ihan ajan kanssa.” Miten sinut on otettu vastaan? Miten kuvailisit saksalaisia? Millainen isäntäperhe sinulla on? ”Minut on otettu todella hyvin vastaan, kaikki ovat olleet ystävällisiä, humoristisia, mukavia ja anteliaita. Aika usein käy niin, että vaikka haluaisi maksaa joitakin ekstrakuluja, kuten huvipuistolaitteet

– mitkä eivät todellakaan kuulu isäntäperheen maksettavaksi – niin isäntäperhe ei edes suostu ottamaan rahaa vastaan. Siinä suhteessa he ovat yhtä jääräpäisiä kuin suomalaisetkin. Minun isäntäperheeni on niin hyvä kuin vaan voi kaikin puolin olla, ja voin siis sanoa että minulla on käynyt onni sen suhteen.” Miten saksalainen koulusysteemi eroaa suomalaisesta? Koulut ovat isommat, minun koulussani on yli 2000 oppilasta. Tosin täällä on myös ihan pikkukouluja. Tunnit kestävät 45 minuuttia. Yleisesti ottaen hieman aamut ovat aikaisempia. Lukujärjestys on samanlainen koko vuoden.

Arvosteluasteikko on aivan erilainen. Kaikilla omat lokerot, käytetään tusseja eikä lyijykyniä ja kaikilla kansioissa kouluaineistot.

”Kaikki keskittyvät tunneilla paljon paremmin kuin Suomessa.” Kaikki keskittyvät tunneilla paljon paremmin kuin Suomessa eikä kännyköillä räplätä tai puhuta kavereitten kanssa. Saksalaiset puhuvat hieman huonompaa englantia, mikä johtunee osaltaan siitä, että kaikki mitä televisiosta tulee, on dubattua. Saunan puuttuminen on kova paikka ainakin minulle, vaikka yllättävän hyvin pärjää ilman.

12


Kaikki tervehtivät toisiaan ja koulussakin oppilaat kättelevät toisiaan aamulla. Myös kuntosalilla kaikki tai ainakin melkein kaikki tervehtivät tullessa ja mennessä.”

ja muuta. Mutta silti. Mikään ei voita omaa kotia ja kavereita. Tämä on kuitenkin vain se, mitä nyt ajattelen. Ei tiedä, millainen tilanne on kahdeksan kuukauden päästä."

Mikä/mitkä asiat parasta vaihdossa olemisessa? Entä ikävintä?

Mitä terveisiä lähetät Suomeen?

”Parasta tulee varmaankin olemaan kavereiden ja perheen jälleennäkeminen, vaikka itse vaihdon aikana tapahtuu ja tehdään kaikkea todella hauskaa, kuten Alpeilla laskettelua

”Jännittävää nähdä miten ihmiset, asiat ja ennen kaikkea miten itse on vaihtovuoden aikana muuttunut.” ”Ja viesti sellaisille ihmisille, jotka harkitsevat vaihtoon lähtöä, että ei

muuta kuin menkää vaan. Ei se loppujen lopuksi niin iso juttu ole ja siitä hyötyy aivan valtavasti koko loppuelämän.”

Bodensee sijaitsee Benjaminin vaihto-opiskelupaikan lähellä.

13


Opiskelu jatkuu – vai jatkuuko? Laura Torniainen

En ole varmasti ainoa ihminen, joka ei tiedä, missä tulee olemaan vuoden kuluttua. Saatan olla täällä, siellä tai jossain aivan muualla. Kuulun ihmisryhmään, jolle kysymys on ikään kuin musta aukko. Olen nimittäin abiturientti. Tällä hetkellä ajatus ei vielä kovin paljoa vaivaa mieltäni, sillä pääni on täyttynyt lukion viimeisistä ponnisteluista. Syksyn kohdalta ylioppilaskirjoitukset ovat onneksi takanapäin, mutta kevään urakka häämöttää jo pelottavan lähellä. Enää illoille ei tarvitse enää keksiä suuria suunnitelmia, sillä ne kuluvat enemmän tai vähemmän miellyttävästi oppikirjojen parissa. Pikku hiljaa tajuntaani päätyvät myös ajatukset jatko-opinnoista, jotka tuovat uusia, toisista hankaliltakin tuntuvia haasteita. Ensimmäinen niistä on muuttaminen. Itselleni se tuskin tulee tuottamaan suurtakaan ongelmaa, sillä olen kuluneen vuoden aikana muuttanut kolme kertaa. Ainoa jännittävä asia on paikkakunnan muutos. Olen varma, että tulen olemaan ensimmäisen vuoden täydellisen eksyksissä, ja niin tulee varmasti lähes jokainen. Onneksi kaikkeen tottuu ja vanhan sanonnan mukaan ”vaihtelu virkistää”. Haasteita riittää myös ennen itse opiskelujen aloittamista, erityisesti jos mielii hakea jotakin suosittua koulupaikkaa. Esimerkkinä oikeustieteellinen, jonne hakijoita riittää moninkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Tällaisiin kouluihin ei riitä pelkästään hakulomakkeen allekirjoittaminen, vaan erityisiin pääsykokeisiin tulee lukea, jopa enemmän kuin ylioppilaskirjoituksiin. Hirvittävä ajatus heti keväisen pänttäysurakan jälkeen! Mahdollisuuksia onneksi on. Useat lukiosta pääsevät jättäytyvät suosiolla hakematta mihinkään, pitäen välivuotta inspiraatiota etsien. Tämä valitettavasti ei ole valtion päättäjien mieleen, sillä se lyhentää ihmisten työuria tuoden näin vähemmän verotuottoa. Nykyisin välivuoden pitäjät eivät olekaan oikeutettuja työttömyysturvaan tilanteen niin sattuessa, vaan saavat pärjätä omin avuin. Kannattaakin punnita, mitä itse pitää järkevänä ratkaisuna. Vaikka tulevaisuus luo monenlaisia haasteita, tulee mieli pitää positiivisena. Lukion suorittaminen on hieno saavutus, josta tulee olla ylpeä. Se on ensimmäinen askel kohti unelmia, paikka jossa sivistystaso nousee huippuunsa. Ylioppilastutkinto antaa suorittajalleen itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin. Lukiolainen pärjää aina. 14

Oukkulainen  

Ounasvaaran lukion lehti, huhtikuu 2014

Oukkulainen  

Ounasvaaran lukion lehti, huhtikuu 2014

Advertisement