Page 1

17. mai 2018

Tegnet av Emely Ragnvaldjord, kl. 5A Skudeneshavn skole


Presentasjon av da Tale ved bekransning i Parken—v/Sjømannsforeningen

Rune Birkeland Rune Birkeland, født 1944, er fra Valen i Sunnhordland. Utdannet lærer og teolog. Har vært lærer blant annet ved Skudenes Ungdomsskole, Nordhordland Folkehøgskole og ved Vikebygd skole i Vindafjord der han var rektor. Ble ordinert til prest i 1986 og var sokneprest i Skudenes i 3 år. Han var sjømannsprest på Gran Canaria, i Phuket og i Nordsjøen. De siste årene før han ble pensjonist var han ambulerende sjømannsprest i Asia. Vikariere fortsatt ved ulike sjømannskirker. Aktiv medlem i Skudenes Sjømannsforening og i arbeidet på Fredtun.

Bekransning i Parken — for de britiske flygerne

Hans Falnes Ellingsen Hans Falnes Ellingsen, født 1957, har jobbet mesteparten av yrkeslivet offshore og onshore i Brasil. De siste 15 årene som leder av forskjellige selskaper innen offshorevirksomhet. Har siden 2015 vært tilbake i Norge.

Konferansier Einar Vårvik Folkemøtet i Parken

Konferansier Kurt M. Johansen Kapproingen

2


n av dagens talere Hovedtaler—folkemøtet i Parken

Øystein Merkesvik Det er en stor ære å bli spurt om å være hovedtaler i parken i Skudeneshavn på 17 mai! Jeg har tidligere løpt rundt med kamera i Skudeneshavn på nasjonaldagen, og tatt bilder fra både barnetog, kapproing og talere for lokalavisen Karmøynytt, noe som har vært en stor opplevelse. I år gleder jeg meg til å delta i feiringen i byen og tilbringe dagen sammen med Skudenesbuen. Som redaktør i Karmøynytt, Hnytt og TV Haugaland er engasjementet for et åpnere og mer inkluderende lokalsamfunn noe av det jeg brenner mest for. I tillegg ser jeg det som en viktig oppgave å løfte frem den frivillige innsatsen som legges ned for at små og store innbyggere skal ha et mangfoldig tilbud. Dette blir nok også noen av teamene i 17. mai-talen i parken. Jeg bor på Ferkingstad sammen med kone, to barn og en hund. Her har vi fått saltvann i blodårene etter å ha vært bosatt 15 år i havgapet. Når bølgene har roet seg liker jeg godt å ta en padletur og nyte måkeskrik og lukten av tang og tare. Jeg lover å padle trygt i land til 17. mai og gleder meg til å feire nasjonaldagen sammen med dere alle!

Prolog — folkemøtet i Parken

Frida Gundersen Jeg er på mitt siste år ved Skudenes Ungdomsskole i klasse 10A. Til neste år kommer jeg forhåpentligvis inn på studiespesialisering på Kopervik VGS. Jeg vet ikke hva jeg vil bli når jeg blir voksen, men denne skolen holder valgene åpne. På fritiden min liker jeg å lese. Jeg hører også mye på musikk og spiller gitar, piano og kornett.

Prolog — folkemøtet i Parken

Margrethe Jacobsen Jeg går siste året på Skudenes Ungdomsskole i klasse 10A. På fritiden min spiller jeg kornett og piano på kulturskolen og i Stangaland Brass. Jeg spiller også flygelhorn i Sevland Skulekorps. Til høsten vil jeg gå på den studiespesialiserende linja på Kopervik VGS, og etter VGS vil jeg utdanne meg som veterinær

3


Program for dagen

Programmet finnes også på internett: www.fa 07.00

Salutt

07.40

Hornmusikk gjennom gatene Musikkorpset går fra Stykjekaien (Kiwi) til Parken.

08.00

Flaggheising og bekransning i Parken Bekransning av minnestøtten over de falne i 2. verdenskrig. Arr. Skudenes Sjømannsforening. Taler: Rune Birkeland. Bekransning for gravene til de britiske flygerne. Arr. Lions Club Skudeneshavn v/Han Falnes Ellingsen. Sang av Skudenes Blandakor. Musikkorpset spiller.

10.00

Oppstilling til barnetoget ved biblioteket Det blir premie til den barnehagen eller klassen som stiller med beste innslag. Det kan være sang underveis, gode hurrarop eller annet.

10.30

Barnetoget marsjerer til paviljongen på torget Toget går om Skudenes bu- og behandlingsheim.

ca

11.20 ca

11.30

Innslag fra Sørhåland privatskole ved paviljongen Premieutdeling for beste innslag i barnetoget.

Friluftsgudstjeneste i paviljongen på torget v/sokneprest Jon Sverre Servan når barnetoget har ankommet. Salgsboder i sentrum åpner etter gudstjenesten.

ca

12.15

4

Leker Nye leker og aktiviteter på torget.


agen - 17. mai 2017

nett: www.facebook.com/17maiSkudeneshavn 13.00

Kapproing v/Kurt M. Johansen Tilskuerplass: Råseglarhuset, Korneliusholmen og gjestebryggene. Årets lag: SUIL, Råseglarlaget, Brannstasjonen, Sjøspeiderne, Helsebanken, The Beast og Kajakklubben.

15.00

Oppstilling til folketoget ved biblioteket Det blir premie til de som stiller med beste innslag. Det kan være sang underveis, gode hurrarop eller annet.

15.30

Folketoget marsjerer til Parken Toget går om Skudenes bu- og behandlingsheim.

16.30

Folkemøte i Parken Konferansier: Einar Vårvik Musikkorpset Drilloppvisning Barnekoret Jubel og SoulChildren Prolog v/ Frida Gundersen og Margrethe Jacobsen Tale for dagen v/ Øystein Merkesvik Premieutdeling I Parken selger Rytterklubben kaffe og noe godt å bite i. Kollekt til Musikkorpset og Skudenes Drill ved utgangen.

18.00

Frelsesarméen Alle er hjertelig velkommen til Nasjonalfest.

19.00

Morokveld for barn på Røde Kors-huset For 4. — 7. klasse. Inngang kr. 50,Gratis skyss hjem. Slutt kl. 22.00.

5


Oppstilling - barnetoget Oppstilling ved biblioteket kl. 10.00. 1. 2. 3. 4. 5.

Flaggborg v/Sjøspeiderne 17. mai-komitéen Skudenes Drill Skudeneshavn Musikkorps Skudenes barneshage

6. Fladaberg barnehage 7. Skudeneshavn skole 8. Slågstemmen barnehage 9. Sørhåland privatskole 10. Skudenes ungdomsskole

Oppstilling - folketoget Oppstilling ved biblioteket kl. 15.00. 1. Flaggborg v/Røde Kors 2. 17. mai-komitéen 3. Skudenes Drill 4. Musikkorpset 5. Sjømannsforeningen 6. Husfliden 7. Speiderne 8. Råseglarlaget 9. Skudenes Turnforening 10. Felles oppstilling for menighetene

6

11. Skudenes Blandakor 12. SUIL 13. Skudenes bu- og behandlingsheim / Hjemmetjenesten 14. Rytterklubben 15. Karateklubben 16. DEG (vil du være med så bli med) 17. Motoriserte kjøretøy


Rute - barnetoget

Rute - folketoget

SentrumsomrĂĽdene er stengt for parkering og biltrafikk under togparadene

7


Aktiviteter på 17. mai Det blir leker og konkurranser for både barn og voksne på torget etter gudstjenesten I år kan du for eksempel prøve lykkehjulet, være med på potetlek eller delta i stafettkonkurranse med både sekkeløp, potetløp og trehjulssykkel.

17. mai-komitéen 2018 17. mai i Skudeneshavn Alf Magne Grindhaug Benedicte Lund Gjertrud Fagerland Evy Endresen Åse S. Korsfur 8

Hilde Gunn Fjell Sigve Dale Svein Erik Eiksjø Gunnar Eilertsen Monica Hetland

Haldor Sekse Simon Larsen Sigrid Tranøy (regnskap)


Sandve Grendastova

Åpne serveringssteder

Kafé med salg av lapskaus og pølser, kaker og kaffe kl. 12.00 — 14.30. Leker for barna. Kl.13.00-14.00

Majorstuen kafé Smiå bistro & pianobar Lanternen Milano pizza Chao Thai thaikjøkken Høines gatekjøkken Frihavn (Hafina) Kormt bryggerhus Badehuset Holmen brygge Verdens minste kafè

Skudenes Pistolklubb Åpent hus kl. 12.30 -18.00 med den tradisjonelle skytekonkurransen på våre baner. Mange klasser. Fine premier til høyeste poengsum. Premieutdeling kl. 18.00.

Ebeneser Åpent hus etter barnetoget. Salg av pølser og brus. Kakebord

Parken Rytterklubben selger kaffe og kaker under folkemøtet I parken

Skudenes Bedehus Åpen kafe etter gudstjenesten Ca. kl 12.15 –14.45

Råseglarlaget Åpen Kafé kl. 12.30-17.00

Salgsboder i sentrum Klasse 9C SUIL J16

9


Sanger Fagert er landet

Gud signe vårt

du oss gav

dyre fedreland

Blandakoret under minnesmarkering i Parken

Musikkorpset spiller under minnesmarkering i Parken

Fagert er landet du oss gav, Herre, vår Gud og vår Fader! Fagert det stig av blåe hav, soli ho sprett og ho glader, signar vårt land i nord og sud; såleis di åsyn lyser, Gud, over vårt Noreg i nåde.

Gud signe vårt dyre fedreland og lat det som hagen bløma! Lat lysa din fred frå fjell til strand og vetter for vårsol røma! Lat folket som brøder saman bu, som kristne det kan seg søma!

Tidi ho renn som elv mot os, fort skifter sumar med vetter. Fader, ver alltid Noregs los radt til dei seinaste ætter! Herre, vår Gud, vårt Noregs Gud, varda vårt land frå fjell til flud, lær oss å gå dine vegar! Signa då, Gud, vårt folk og land, signa vårt strev og vår møde, signa kvar ærleg arbeidshand, signa vår åker med grøde! Gud, utan deg den vesle urt veiknar og visnar, bleiknar bort, ver du oss ljoset og livet!

Vårt heimland i mørker lenge låg, og vankunna ljoset gøymde. Men, Gud, du i nåde til oss såg, din kjærleik oss ikkje gløymde. Du sende ditt ord til Noregs fjell, og ljos over landet strøymde. Vil Gud ikkje vera bygningsmann, me fåfengt på huset byggja. Vil Gud ikkje verja by og land, kan vaktmann oss ikkje tryggja. Så vakta oss, Gud, så me kan bu i heimen med fred og hyggja!

Anders Hovden

No er det i Noreg atter dag med vårsol og song i skogen. Om sædet enn gror på ymist lag, det brydder då etter plogen. Så signe då Gud det gode såd, til groren ein gong er mogen!

10

Elias Blix


Ja, vi elsker

Mellom bakkar

dette landet

og berg

Barnetoget ved Skudenes bu– og behandlingsheim

Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem, elsker, elsker det og tenker på vår far og mor /: og den saganatt som senker drømme på vår jord. :/

Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud! Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ut. Alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett, /: har den Herre stille lempet, så vi vant vår rett. :/ Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir, /: også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir. :/ Bjørnstjerne Bjørnson

Mellom bakkar og berg ut med havet heve nordmannen fenge sin heim, der han sjølv heve tuftene grave og sett sjølv sine hus oppå deim. Han såg ut på dei steinute strender; der var ingen som der hadde bygd. «Lat oss rydja og byggja oss grender, og så eiga me rudningen trygt» Han såg ut på det bårute havet, der var ruskut å leggja utpå, men der leikade fisk nedi kavet, og den leiken, den ville han sjå. Fram på vinteren stundom han tenkte: «Gjev eg var i eit varmare land!» Men når vårsol i bakkane blenkte, fekk han hug til si heimlege strand. Og når liane grønkar som hagar, når det lavar av blomar på strå, og når netter er ljose som dagar, kan han ingen stad venare sjå. Ivar Aasen 11


Norge i rødt, hvitt og blått Hvorhen du går i li og fjell, en vinterdag, en sommerkveld, ved fjord og fossevell, fra eng og mo med furutrær, fra havets bryn med fiskevær og til de hvite skjær, møter du landet i trefarvet drakt, svøpt i et gjenskinn av flaggets farveprakt. Se, en hvitstammet bjerk oppi heien rammer stripen av blåklokker inn mot den rødmalte stuen ved veien; det er flagget som vaier i vind! Ja, så hvit som det hvite er sneen, og det røde har kveldsolen fått, og det blå ga sin farve til breen, det er Norge i rødt, hvitt og blått. En vårdag i en solskinnsstund på benken i Studenterlund der sitter han og hun, to unge nyutsprungne russ, to ganske nylig tente bluss, i tyve grader pluss. Hun er som en gryende forsommerdag, som farves av gjenskinnet fra det norske flagg. Ja, så hvit som det hvite er kjolen, og så rødt som det rø' hennes kinn, hennes øyne er blå som fiolen, hun er flagget som vaier i vind. Han har freidig og hvitlugget panne, og en lue i rødt har han fått. Med en lyseblå tiltro til landet står vår ungdom i rødt, hvitt og blått. De kjempet både hun og han! Nå lyser seirens baunebrann, utover Norges land. Mot himlen stiger flagg ved flagg som tusen gledesbål i dag for alle vunne slag. Det knitrer som før over hytte og slott et flammende merke i rødt og hvitt og blått. Som en regnbuens tegn under skyen skal det evig i fremtiden stå. Se, det glitrer på ny over byen i det røde og hvite og blå. La det runge fra gaten og torget, over landet som nordmenn har fått: Du er vårt, du er vårt, gamle Norge! Vi vil kle deg i rødt, hvitt og blått! 12


Stor takk til dere som sponser salutten på 17. mai Skude Fryseri

Skudeneshavn Båtforening

Lions Club Skudeneshavn

Skudenes Sjømannsforening

Skude Mur

13


Takk til alle vüre annonsører

Skudeneshavn

Tlf.: 908 65 136

14


Åpen 12.00-18.00

Tlf: 52 82 70 77 www.hairfix.no

Kopervik 52 85 18 27 Skudeneshavn 52 82 93 50 Vedavågen 52 82 14 00

Dame- & herrefrisør Kaigt. 26, 4280 Skudeneshavn 15


KJØTTFORRETNING - KJØTT ENGROS Avd. Skudeneshavn - Tlf 52 82 81 32 Avd. Åkrehamn - Tlf 52 81 71 32

For pris og booking: Jarle Danielsen på tlf. 908 68 683 eller jodanie@online.no

16

Skudeneshavn Tlf: 52 82 82 00 www.lanternen.no


Nordnes 7, 4280 Skudeneshavn Tlf: 52 82 72 62 Mob: 900 59 007 www.norneshuset.no

Skudeneshavn 17


18


19


www.skudeaakra.no

20


21


Storamyr 26, 4280 Skudeneshavn Tlf 52 82 00 00 www.flo-fritid.no

Tlf 52 82 94 15

22


23


Skudeneshavnsangen Tekst: Sigurd Jakobsen. Melodi: Einar Hellesland.

Skudeneshavn, deg mitt hjerte har kåret! Du er i tanken ved dag og ved natt. Her i din favn er jeg fostret og båret du er av landet min dyreste skatt. Deg vil jeg hegne og trygge og verne – øve min dåd til din ære og glans. Du skal i tanken, langt bort i det fjerne, stadig ha hjertets den fagreste krans! Smilende blidt mellom båer og knauser, gjemmer seg hjemmet i luneste krå. Ja, du er vår og når silregnet auser, og når den brusende Nordsjø står på! Men allerhelst vil jeg se deg i solskinn – blinkende hvitt mellom gråblått og grønt. Flaggene smellende frisk i en vårvind – si meg et syn som er likeså skjønt. La oss nu blotte vårt hode og tenke på alle dem som på sjø og på land, ville med kjærlighetsbåndet seg lenke til denne vakre, men værhårde strand. Kampen de stred vil vi holde i ære, føre dem videre frem, dag for dag. Minnet om alle de henfarne kjære stålsetter viljen til kraftige tak. Heis da vårt flagg høyt på Havnafjells-stangen! Minnet om det skal oss følge på jord. Klart som en stjerne det lyser på gangen,

Programblad 17 mai 2018 skudeneshavn  
Programblad 17 mai 2018 skudeneshavn  
Advertisement