Drangsvann - Solrikt og veletablert

Page 1

Alt på stell

Solrikt og veletablert

Fyldig magasin med aktuelle saker fra Drangsvann

BOLIG

Drangsvann er en videreutvikling av bydelen Randesund, og alt ligger til rette for et godt liv i trygge og aktive omgivelser

KOM OPP OG SE! RANDESUND - Et naturlig sted å bo Alt på stell

drangsvann.no/boligvelger

1


KVALITET MÅLES GJERNE I GODE OPPLEVELSER Drangsvann lever opp til forventningene om å være det beste stedet å bo og leve. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når det attraktive området skal bygges videre ut i årene fremover. Når vi snakker med de som allerede har flyttet inn sier de ofte at «alt er på stell». De setter stor pris på at de har tilgang til alt de trenger i en hektisk hverdag, samtidig som området byr på utallige muligheter for å lade batteriene. Det gir grobunn for gode opplevelser.

INNHOLD UTGIVER

Drangsvann AS

IDE, DESIGN, LAYOUT OG TEKST 07 Sør

FOTO

Erik Ruud: Forsidebilde, 3, 10-11, 13, 16-17, 22, 24, 32-34, 36-37, 59 Jan Peter Lehne: 5, 38-45

3D

Rambøll Alle tegninger og 3D-illustrasjoner er kun ment å gi inntrykk av ferdig bebyggelse/ utsikt/omgivelser og kan således inneholde elementer som avviker eller ikke inngår i utbyggers leveranse. Det tas forbehold om feil, samt utbyggers rett til å gjøre endringer som er hensiktsmessige og nødvendige uten å forringe den generelle standard som er beskrevet. Forbehold gjelder alt trykket og digitalt materiell.

FØLG OSS:

drangsvann.no

4 6 8 10 12 14 16 18

2

DET BESTE FRA TO VERDENER DET ER HERLIG Å BO SENTRALT

Oversikt avstander

MYE Å GLEDE SEG OVER

GRØNNE OMGIVELSER

PODDEPARKEN

KAJAKKHOTELLET

Inviterer til mosjon og rekreasjon

AKTIV BYDEL

EN ATTRAKTIV BYDEL SOM ER TILPASSET BÅDE STORE OG SMÅ

20 22 34 36 38 46 48 54

RIL - RANDESUND IDRETTSLAG ARKITEKTUR

Møt arkitektene og les om deres visjoner for området

INFO OM UTBYGGERNE

LEVENDE GATETUN FRA REKKEHUS TIL ENEBOLIG

Kristin Benestad deler interiørtips fra egen bolig

TRENDER Inspirasjon fra ledende leverandører

DESIGNHÅNDBOK FOR DRANGSVANN

Formingsveileder for en helhetlig, attraktiv og moderne utforming

ILLUSTRASJONSOVERSIKT REGULERINGSPLAN ILLUSTRASJONSPLAN


Når vi sier ALT PÅ STELL, så mener vi det. Her har vi tilrettelagt for gode opplevelser, både innendørs og ute i naturen som omkranser området. Øyvind Lauvland, daglig leder Drangsvann

Vi gjør det vi sier vi skal gjøre, og dette er bare begynnelsen på noe større Det er med stort engasjement han forteller om det som skjer på Drangsvann for tiden. Øyvind Lauvland er daglig leder i Drangsvann AS, og han er tydelig stolt når han ønsker velkommen til det naturskjønne boligområdet. Sammen med eierne, Petter Stordalen og Anders Buchardt, har han jobbet med de omfattende planene i flere år. De første beboerne har flyttet inn for lengst, og nå gleder de seg til å få enda flere gode naboer. Utbyggingen av de neste boligfeltene er planlagt, og vil legges ut for salg etter hvert som grunnarbeidet blir ferdigstilt.

Med naturen helt inntil trappa er det enkelt å leve det gode liv. Det skal være godt å bo på Drangsvann, og det skal være godt for naturen å ønske nye beboere velkommen. Øyvind Lauvland kan fortelle om omfattende planer som er utarbeidet med hensyn til miljøet. “Det er et rikt fugleliv i området, som innebærer at vi som utbyggere må operere på en skånsom måte.” Med sans for estetikk og praktiske løsninger Målet om å innfri både krav og ønsker til fremtidens kresne boligkjøpere, gjør at utbyggerne har lagt listen høyt når det gjelder løsninger både innen- og utendørs. Boligkjøpere har blitt mer bevisst på egne valg de senere årene, og det er derfor helt avgjørende å tilby kvalitet i alle ledd når man skal selge boliger. Men, det er mer enn en bolig folk er på jakt etter. Beliggenhet har alltid vært svært viktig, og det er ikke til å legge skjul på at Drangsvann innfrir også på dette punktet. Omgitt av vakker natur, med et rikt aktivitetstilbud i umiddelbar nærhet og nesten like kort avstand til alle andre tjenestetilbud, inviterer Øyvind Lauvland til et område med en optimal utnyttelse av sol og utsikt.

Alt på stell

Et godt nærmiljø er høyt verdsatt Utbyggingen av Drangsvann er tuftet på et slagord som forplikter; “Alt på stell” skal prege alt som skjer i området. Kvalitet har vært ubetinget retningsgivende, og det er nettopp det som har vært nøkkelen til den ambisiøse måloppnåelsen. Med Randesundbyen som utgangspunkt har bydelen allerede et stort utvalg av tjenester, aktiviteter og boligtyper. Dette skal Drangsvann videreutvikle og utbyggers visjon kan dermed sammenfattes i disse to punktene: - Størst tilbud for folk i alle aldre - Best tilgjengelighet til natur og servicetilbud De visjonære målene vil være med på å gi beboerne, og fremtidige generasjoner, et sted å være stolt av. Utbyggerne ønsker at de som velger å bosette seg på Drangsvann får ta del i veloverveide fremtidsløsninger for økt livskvalitet.

3


DET BESTE FRA TO VERDENER

4

Book time på drangsvann.no for en virtuell omvisning med megler.


Med korte avstander til det aller meste har det nye boligområdet i Randesund blitt et attraktivt sted å bo for moderne mennesker i alle aldre. Drangsvann skal totalt bygges ut med 2000 boliger, og her skal mer enn 6000 mennesker få et nytt hjem. Våre meglere er i løpende dialog med en lang rekke interessenter som allerede har blinket ut drømmeboligen og som ser fram til å flytte inn i det attraktive området. Landlig og urbant er gjennomgående argumenter for interessen, og i denne sammenhengen er det ingen motsetning. Det er snarere en realitet som innbyggerne i bydelen kommer til å nyte godt av i årene fremover. Med en beliggenhet tett inntil skogen, og tilsvarende tett på tjenestetilbud og fritidsaktiviteter, kan man trygt si at Drangsvann tilbyr det beste fra to verdener.

Sjekk ut drangsvann.no/boligvelger for å finne ut mer om alle de ulike boligene vi tilbyr.

Sentral beliggenhet Kort avstand til Kristiansand sentrum gir deg muligheten til å bo sentralt, samtidig som området inviterer til rekreasjon i trygge omgivelser. Sørlandsparken, som ligger øst for Drangsvann, har et shoppingtilbud som overgår det meste. Enten du velger sykkelen eller bilen er mangfoldet av tilbydere tilgjengelig i umiddelbar nærhet.

Velkommen til vårt visningskontor på Drangsvann, sentralt plassert mellom byggetrinn 1 og 2. Kontaktinfo og oppdaterte åpningstider finner du på drangsvann.no

Prosjektet består av frittstående eneboliger, eneboliger i rekke, atriumhus, to- og firemannsboliger, og leiligheter. Det gir rom for at nettopp du finner din drømmebolig som er tilpasset din livsstil og dine behov for aktivitet og rekreasjon. Standarden på boligene har en gjennomgående svært god kvalitet, og fleksible utbyggere tilbyr mange tilvalgmuligheter for den kresne boligkjøper.

Alt på stell

Finn din drømmebolig på Drangsvann.no Det er mange som allerede har sikret seg drømmeboligen på Drangsvann. Fellesnevneren er at alle bor i grønne og naturskjønne omgivelser, med kort avstand til nær sagt alt. Gå inn på boligvelgeren (drangsvann.no/ boligvelger) og finn din neste bolig, og bli en del av det gode naboskapet som allerede har etablert seg på den solrike høyden. Utbygger har vektlagt å etablere skjermede, private utearealer for den enkelte bolig, i kombinasjon med store åpne fellesarealer for lek og sosiale treff. Vi gleder oss til å fortelle mer om alle mulighetene som finnes på Drangsvann Vi anbefaler en tur innom vårt visningssenter for å kjenne på den gode atmosfæren, og for å få mer informasjon om alle mulighetene som reiser seg i skog- og vannkanten. Eiendomsmeglerne våre ser fram til å fortelle mer om de lyse og luftige boligene, og de kommer helt sikkert til å nevne at hverdagen byr på godt selskap sammen med fornøyde Drangsvenner.

5


K

2,7

1,2

km

km

1,2 km

Kristiansand golfklubb

Lysløype, turløyper Frisbeegolf Sukkevannshallen Sukkevann

Det er herlig å bo sentralt Det er ikke mange steder hvor alt du behøver ligger like i nærheten. Her får du muligheten til å lade batteriene i naturskjønne områder. Det er kort avstand til butikker og andre tjenestetilbud. Avstanden til golfbanen er like kort som rusleturen til badeplassen. Når du velger Drangsvann får du samtidig tilgang til alt du trenger og alt du ønsker deg, og enda flere tilbud vil komme.

6


8,0 km

Kristiansand sentrum

1,9 km

4,2 km

1,7

Varoddbrua

Ungdomsskole

km

0,8 km

1,5 km

1,4

Rona småbåthavn

km

Barneskole, barnehage, helsestasjon, politi

1,4 km

Rona senter E18 Sykkelekspressvei 6,0 km

0,5

Dyreparken og Sørlandsparken

km

Felles bryggeanlegg og kajakkhotell Drangsvann

3,0 km

Nedre Timenes naturreservat

1,4 km

Volleyball, bryggeanlegg og grillplass

Alt på stell

7


Mye å glede seg over...

Volleyballbaner, badeplasser, turløyper, grillplasser, lekehytter, lekeplasser treningsapparater

...og enda mer kommer

... og enda mer å glede seg til: Nærmiljøpark «Poddeparken» Fotballhall Utendørs fotballbaner (11`er og 7`er) Flerbrukshall Sandvolleyballbane BMX/Enduro-løype Kajakkhotell 2 mil med turløyper Akebakke med hopp og rails Tennishaller Ny skole Oppvekstsenter

Barne- og ungdomsskole i nærheten 8

Jogge, sykle eller bare ut på tur! Tilsammen blir det 2 mil med turløyper


Enda mer å glede seg til! Barnehage Sosiale møterom Aktivitetspark Turløyper

Lekeplass med sjøutsikt!

Spennende aktiviteter finner du her! Trampolinepark Natur-park Utsiktspunkt

Her kan du teste ut mye gøy! Zip-line, rutsjebane, klatrestativ, sandvolleyball, fotballbane

Velkommen til vårt visningskontor! Kontaktinfo og oppdaterte åpningstider finner du på drangsvann.no

Kajakkhotell Dra ut kajakken og ta deg en padletur i dylliske Drangsvann eller ut på fjorden.

Alt på stell

9


GRØNNE OMGIVELSER Overgangen mellom terreng og boliger skaper en dynamisk helhet, og hvert boligområde er plassert i den hensikt å skape tilhørighet og nærhet til utearealene. 10


“ Den gode hjemmefølelsen strekker seg langt ut over din egen tomt ” Et naturlig miljø for rekreasjon, trening og lek Drangsvann er omkranset av urørt natur, plassert på en høyde som gir optimale lysforhold. I slike omgivelser er det lett å trives. Områdets naturlige nærmiljø gir anledning til rekreasjon, trening og lek. Terrenget er variert og boligene samles i grupperinger rundt naturlige landskapselementer, med fine skråninger og bekkedrag. Alle tomtene på Drangsvann ligger i umiddelbar nærhet til grønne friområder. Overgangen mellom terreng og boliger skaper en dynamisk helhet, og hvert boligområde er plassert i den hensikt å skape tilhørighet og nærhet til utearealene. Boligene lever i harmoni med det flotte landskapet Det attraktive og sentrale området ligger i et klassisk norsk landskap. Kupert og frodig, med bekker, store trær, rikt dyreliv og urørt skog. Steingjerder og ruiner av gamle sommerfjøs vitner om områdets spennende historie. Respekt for naturen, og bevaring av så mye som mulig av den urørte naturen, er svært viktig for utbyggerne. For å forene boligene med naturen på en mest mulig estetisk måte brukes naturmaterialer på

fasader, lekeplasser og andre fellesområder. Vi gir deg naturen tilbake Drangsvann ligger i et rikt naturområde og bygges ut i pakt med omgivelsene, slik at det innfrir beboernes ønsker og behov i dag, uten å ødelegge for kommende generasjoner. Det er ikke mange områder som kan skilte med et tilsvarende rikt biologisk mangfold som Drangsvann. Det er derfor utarbeidet en stedegen vegetasjonsplan, med mål om å ta vare på tresorter og eksisterende planteliv så langt det er mulig. Når vi planter nytt skal vi i stor utstrekning bruke vekster som hører naturlig hjemme på Drangsvann. Store deler av Drangsvann er vedtatt vernet for inngrep, og vil derfor beholdes som urørt skog. Naturreservat like i nærheten Nedre Timenes, området mellom Drangsvann og Sørlandsparken, ble i 2011 opprettet som naturreservat av Kongen i statsråd. Det er registrert rovfuglreir, sjeldne hakkespetter og mer enn 1180 ulike arter av sommerfugler. Utbygger har utarbeidet planer for viltkorridorer over til naturreservatet, samt verning av strandsoner, vann, bekker og skog.

Alt på stell

11


PODDEPARKEN tilfører området noe helt unik

Poddeparken kommer som en forlengelse av den planlagte barnehagen.

Nærmiljøparken, eller Poddeparken; som blir navnet på det nye området på Drangsvann, skal være en boltreplass for litt større barn, ungdommer og voksne. Det skal også være en naturlig møteplass for beboere i Randesund. Parken skal gi rom for både trening og rekreasjon i naturskjønne omgivelser. – Det er kanskje den største kvaliteten her; den umiddelbare tilgangen du har til naturen og ned til Drangsvannet, sier landskapsarkitekt Gøril Mortensen fra Rambøll.

" Parken skal gi rom for både trening og rekreasjon i naturskjønne omgivelser " Gøril Mortensen, landskapsarkitekt Rambøll

12

Nærmiljøparken skal stå ferdig sommeren 2023, og den anlegges med den nye barnehagen som nærmeste nabo på den ene siden, et attraktivt boligfelt på den andre og et stort friluftsområde som en forlengelse ned mot vannet. – Poddeparken ligger dermed i overgangen mellom det regulerte boligområdet Drangsvann og friluftsområdene. På fagspråket omtaler vi det som en mellomsone.

Et godt sted å være Utbyggerne er fulle av idéer, og sammen med Gøril blir disse testet ut for å se hva som egner seg best. – Vi er opptatt av å finne løsninger som faller naturlig inn i landskapet, slik at området fremstår mest mulig naturlig. Det er et vakkert kulturlandskap på Drangsvann. Mye mer enn en park Fra kommunens side er det bestemt at det skal anlegges en fotballbane, og det er noe som kommer hele Randesund til gode. I tillegg skal Poddeparken kobles på alle turløypene i området. Her kan du starte og avslutte treningsøkten, etter mer enn 2 mil på turstiene som omkranser området. Treningsapparatene som kommer i Poddeparken gir anledning til å drive styrketrening utendørs. Det skal også anlegges sykkel-off-road-løyper og sandvolleyballbane. Videre skal det reises enda et kajakkhotell, tilsvarende det som allerede er tatt i


ET NATURLIG STED Å BO

bruk. Lavvo og tradisjonelt lekeplass-utstyr er også på tegnebrettet, inkludert et stort huskestativ (Ronse, på sørlandsk) og en megasklie som integreres i terrenget på en elegant måte.

Et tjern som naturlig midtpunkt Poddeparken anlegges slik at den omkranser Rundetjønn, en naturlig liten innsjø omgitt av frodig vegetasjon som vil være tiltrekkende for ulike fuglearter. Hele området forskjønnes når dette elementet bevares og oppgraderes.

" Her kan du starte og avslutte treningsøkten, etter mer enn 2 mil på turstiene som omkranser området." På naturens premisser Når det etableres nye boligområder i den størrelsesorden som Drangsvann representerer kommer man ikke utenom inngrep i naturen. – Utbyggerne har hele tiden vist et stort ansvar ved at inngrepene skal repareres, først og fremst ved at de berørte områdene skal tilbakeføres slik de var før byggeperioden startet. Det gir seg for eksempel utslag i at det ikke skal plantes nye arter. Vi sørger derfor for at hele området får en re-vegetasjon, ved at vi gjenoppretter den opprinnelige vegetasjonen i området på en mest mulig skånsom måte. Området er lett tilgjengelig for alle Det skal være enkelt å komme til Drangsvann, enten du velger bil, kollektivt, sykkel eller om du ønsker å spasere. I tilknytning til barnehagen kommer det en parkeringsplass som man kan benytte utenfor åpningstidene. – Området er tilrettelagt for trivsel, og kommer til å bli et populært område for de som ønsker å legge turen eller treningsøkten til den nye parken, avslutter landskapsarkitekten entusiastisk.

Boliger for alle livsfaser Når Drangsvann er ferdig utbygget representerer det en ny bydel i Randesund. Det er derfor en målsetning at Drangsvann skal ha en variert beboersammensetning. Det innebærer at det blir boligtyper som vil fungere for mange forskjellige livsfaser og samlivsformer. Det vil være behov for en rekke rimelige etableringsboliger som blir bygget i blokker. Ved familieforøkelser kan det bli behov for familieboliger i enten småhus eller rekkehus. Med et stort tilfang av nye beboere vil det også være etterspørsel etter større og mer påkostede leiligheter. I tillegg er det ønskelig at det etableres og bygges ulike boligtyper som ivaretar omsorgs- og pleietrengende, og øvrige beboere med behov for tilrettelagte boliger. Aktivitetstilbud for alle Vi vet at kvaliteten på de fysiske omgivelsene har stor betydning for helse og trivsel, og omgivelser av høy arkitektonisk og opplevelsesmessig kvalitet er derfor etterspurt. I takt med utbyggingen vil det plantes nye frø i området. I forhold til sosial infrastruktur og kultur, kan vi nevne mange aktivitetstilbud: Fotballhall, tennishall, kajakkhotell, padelbane, bakeri, grendesenter, oppvekstsenter, skoler og barnehager. Her skal det være noe for alle aldre. Området Området er delt opp i delfeltene A, B og C. Dette har sitt utspring i en ønsket forsterkning av Rona bydelssenter gjennom en bærekraftig utvikling. Det er derfor lagt opp til høyest tetthet i felt A, med en avtrappende tetthet mot felt C. Det ble, på grunnlag av dette, vurdert at delfelt A kan romme ca. 600 boliger. Felt B og felt C vil få henholdsvis ca. 400 og 1000 boliger. Disse tallene ligger til grunn for planen og vil, når hele området står ferdig, oppleves som et variert boområde i tråd med våre ambisjoner om å bli en bydel for folk i alle aldre.

Alt på stell

13


KAJAKKHOTELLET inviterer til både mosjon og rekreasjon

Volumes/Jobber/D/Drangsvann AS/MAGASINER/Magasin bilder/Sukkevannslia49.JPGs/Sukkevannslia49_DSCF1661.jpg

Vi er stolte av å kunne tilby opplevelser på vannet til beboerne på Drangsvann, og andre som ønsker å benytte seg av tilbudet. Her kan du nyte kvalitetstid med familien eller kompistur eller en velfortjent egentid. Kajakkene, inkludert barnekajakk, og nødvendig utstyr ligger klar til bruk. 14


Vi har tilbrakt noen timer sammen med Thore Wiig Andersen, og vi fikk noen gode samtaler om både kajakk og andre ting som bedrer livskvaliteten. Thore og familien bosatte seg på Drangsvann i desember 2020 da drømmehuset i Sukkevannslia ble innflytningsklart

Thore Wiig Andersen, beboer på Drangsvann

Hva var det som gjorde at dere valgte å flytte til Drangsvann? Det var litt tilfeldig at valget falt på et helt nytt og spennende boligområde. Vi gikk tur på en av de mange turstiene, og da fikk vi se utbyggingen på nært hold. Det første som slo oss var at her var alt på stell, og vi likte at boligfeltet var plassert på en høyde med god utsikt og lyse omgivelser. Lekeplassene, kajakkhotellet og turområdene rundt byggefeltet er lett tilgjengelig og derfor svært enkelt å benytte seg av. Datteren, som snart fyller ett år, koser seg på tur i nærområdet. En annen i familien, som setter pris på nærheten til skog og vann, er bestefar. I dag er han med på tur, og Thore har tenkt å benytte sjansen til å ta seg en padletur mens faren drar på trilletur til den andre bukta som er tilknyttet Drangsvann. Vi ser at du liker å padle, og du er til og med ganske god. Hva er det som er så fint med padling? Det å kunne gå noen få meter fra huset vårt, og være på Drangsvannet etter få minutter. I dag var det blikkstille vann, flotte farger i naturen og god temperatur. Da er det bare å nyte padleturen, og slippe inn de gode øyeblikkene man opplever underveis.

Nødvendig utstyr i kajakkhotellet Det er utrolig praktisk at alt utstyret jeg trenger ligger klart i kajakkhotellet. Det er bare å ta kajakken med seg de få meterne ned til vannet og legge ut på tur. Hvis du liker å padle i mer åpen sjø, kan du padle mot kanalen som er vendt mot nord, og videre ut Topdalsfjorden. Her åpner det seg mange muligheter til å utforske de mange buktene utover mot Byfjorden. Ønsker du litt roligere forhold kan du padle den andre veien, altså innover Drangsvann, til Nedre Timenes naturreservat. Det er autentisk. Rett og slett ei perle. Når du padler om høsten og inn i vintermånedene anbefaler Thore at man bruker en våt- eller tørrdrakt.

Samfunnsansvar og gode opplevelser Jeg opplever at utbyggerne på Drangsvann er opptatt av miljø og bærekraft, og jeg ser det først og fremst på måten de bevarer naturen i området. Alle som har flyttet inn til nå er ikke bare fysisk aktive; de er også aktive når det gjelder innspill til utbyggingsprosessene.

Alt på stell

Utbygger spør oss jevnlig hva som eventuelt mangler, og da får de også positiv respons. Her skal Norges beste nabolag etableres, og det er nettopp denne visjonen som gjør området så attraktivt og spennende å være en del av. Drangsvann ligger bare 12 minutter fra sentrum. Alt ligger dermed til rette for en urban livsstil, i landlige omgivelser. Det gir energi i en hektisk hverdag, og det er godt å slippe å være avhengig av transport for å komme seg ut i naturen. De aller beste dagene er når hele familien sitter på brygga og spiser lunsj. Her er det satt opp flotte benker og bord, og det er til og med rigget opp helårs hengekøyer helt nede ved vannet. Volleyballbanen gir anledning til å invitere naboer og venner til en vennskapelig turnering, etterfulgt av grilling og sosial hygge. En sammenkobling av gode opplevelser Ved Drangsvann er det allerede etablert helt nye turstier, og det er lagt planer om oppgraderte turveier som kobles til eksiterende «Johns løype», like ved byggefeltet. Det er ikke bare turstiene som skal kobles sammen. Thore forteller om et utrolig godt samhold blant naboene. Området er fullt av ildsjeler, og det er mange aktiviteter som har startet som følge av engasjerte foreldre. Han nevner blant annet mandagsløping, trillegrupper, trim for damene og fotball på søndager. De hadde til og med sitt eget 17. mai tog på nasjonaldagen. Vi er heldige som har etablert oss her, og vi kommer garantert ikke til å flytte med det første.

15


AKTIV BYDEL Drangsvann er sentralt plassert i en velfungerende bydel, med alt man kan ønske seg av fritidstilbud. Her finner du alt du trenger for å få hverdagen til å gå rundt, og alle mulighetene du trenger for å lade batteriene. 16


“ Å være fysisk aktiv gir god helse og livskvalitet ” Barnlig lykke i hver sving Her er det like kort vei til alle fritidstilbudene som det er til rekreasjonsområdene. Den attraktive beliggenheten, med skog, vann og sjø i umiddelbar nærhet, byr på muligheter for varierte aktiviteter. Sørlandets største idrettsklubb, Randesund IL, er nærmeste nabo til Drangsvann. Her finner du klubbhus med fitnessrom, tennis- og fotballbaner. Om vinteren rigges det til isbane på området. Idrettsklubben disponerer to idrettshaller, med et stort tilbud av innendørs-

aktiviteter hver eneste dag, hele året. RIL er motoren når det gjelder organisert idrett og sosiale aktiviteter, med tilbud til alle aldersgrupper. Omgivelser tilrettelagt for gode opplevelser Med en sunn livstil som motivasjon har Drangsvann lagt til rette for aktiviteter på alle nivå. Det finnes mange muligheter for en aktiv fritid i umiddelbar nærhet, for barn og voksne i alle aldre. Lekeplassene er plassert på de beste tomtene, og fremstår derfor både luftige og lyse. Lyngholmen, Skauholmen og Engeholmen er tre idylliske holmer i Drangsvannet, og inviterer til små oppdagelsesturer og bading om sommeren. Kajakkhotell, grillplasser, badeplasser med bryggeanlegg, turløyper, lekeplasser, zipline og mye mer er allerede ferdigstilt. I nærmeste fremtid skal det bygges utsiktstårn, med fantastisk sjøutsikt, og det vil bli et naturlig mål for søndagsturen. Eget kajakkhotell Vi er stolte av kajakkhotellet som gir deg

Alt på stell

tilgang til flotte kajakkopplevelser i Drangsvann. Med direkte tilgang til Sørlandets mange idylliske plasser får du muligheten til å padle nærmest fra egen bolig og ut skjærgården. Den nye nærmiljøparken på Drangsvann blir et naturlig møtested Ved innkjøringen til området, like bak den planlagte barnehagen, skal vi etablere «Poddeparken». Nærmiljøanlegget vil inneholde fotballbane, skatepark, plenanlegg og sittegrupper, og vil dermed bli et naturlig møtested for hele bydelen. Med en idyllisk plassert golfbane i nabolaget ligger alt til rette for gode opplevelser på den populære banen. Kun et steinkast unna Kristiansand Golfklubb ligger Sukkevann Frisbeeklubb, som inviterer til spill på en 23 hulls bane. Turstiene slynger seg over hele området, og alle aktivitetene er tilgjengelig enten du velger å gå eller sykle. Opplev alle mulighetene Drangsvann inviterer til og bli en Drangsvenn, du også.

17


Det er godt å bo i en attraktiv bydel, som er tilpasset både store og små

Kollektivtilbud Fra Drangsvann er det en kort spasertur til kollektivtransport. Lokalbussen går like forbi Sukkevannslia, det første boligfeltet. Metroaksen ved Rona ligger bare 900 meter unna. Fra Rona bruker bussen 16 minutter inn til Kvadraturen, og 6 minutter til Sørlandsparken. Det lokale busstilbudet vil øke i takt med utbyggingen. Om ikke du vil gå til holdeplassen, kan du sykle og parkere i sykkelparkeringen.

Skoler og barnehager Når du flytter til Drangsvann, kommer du til et etablert nærmiljø. Skoler, barnehager og en rekke andre tilbud finnes innen gå- og sykkelavstand i Randesund. Strømme skole ligger nærmest, under en kilometer fra Sukkevannslia boligfelt, som er det første boligfeltet på Drangsvann. Kristiansand kommune har planer om ytterligere utbygging av barnehager og skoler i området, i tråd med videre utbygging på Drangsvann.

18

Sykkelekspressvei Du kan selvsagt også bruke sykkelekspressveien som går mellom Sørlandsparken og Kristiansand sentrum, eller ta egen båt fra Drangsvann til Fiskebrygga i Kristiansand.

Fritidstilbud Sørlandets største idrettsklubb, Randesund IL, er nærmeste nabo til Drangsvann. Her ligger klubbhus med fitnessrom, tennis- og fotballbaner og skøytebane vinterstid. To store idrettshaller finnes også – den nyeste åpnet 15. desember i 2017. Kristiansand Golfklubb ligger idyllisk til i samme område, ved Sukkevann. I takt med utbyggingen, vil det spire og gro på Drangsvann, med utvikling av nye fritidstilbud. Et nytt og velutstyrt helsestudio finner du i Spring Rona. Om sommeren kan medlemmene i Varodd Svømmeklubb trene i Drangsvann, om de ikke tar turen inn til byen til svømmeanlegget i Aquarama.


“ Drangsvann har blitt et vakkert landemerke midt i idyllen ”

etterfulgt av et forfriskende bad. På Drangsvann har du alle muligheter. Dagens turstier rundt Sukkevann kobles på nærmere 20 kilometer med nye turstier i området rundt Drangsvann. Grillplasser, utsiktsplasser, benker og andre menneskeskapte inngrep er etablert med stor respekt for naturen.

Liker du å kaste frisbee? Sukkevann Frisbeeklubb er en aktiv klubb som stadig vinner terreng for aktive mennesker i alle aldre. Her kan du kaste deg gjennom 23 hull i naturskjønne omgivelser, i et anlegg som er velutrustet og mye benyttet. Klubben arrangerte Norgescup i 2021 og høstet utelukkende positive ord fra deltakerne. Skog, parker og vann Drangsvann bygges ut i pakt med omkringliggende natur. Mellom boligfeltene tar vi vare på mange dekar med rå skog, og trær som har stått her i over hundre år skal fortsette å glede Drangsvenner i generasjoner fremover. Her kan du bygge lekehytte i trærne, sanke bær og sopp, utforske skogsstier på offroaden eller ta deg en løpetur

Sykkel, ski, skøyter eller seilbrett På Drangsvann er det rom for mange slags aktiviteter. Fra badebrygger kan du bade eller fiske, eller du kan for eksempel legge ut på en kajakktur. Med båt har du tilgang til skjærgården utenfor. Lyngholmen, Skauholmen og Engeholmen er tre idylliske holmer i Drangsvann, og er en del av områdets naturlige nærmiljø. Her kan du gå på oppdagelsesferd og komme helt tett på det rike dyrelivet som bor og lever i nærområdet. Butikker og service Butikker, tannlege, lege, båthavner, kirke, skolekorps og flere takeaway-restauranter er rett rundt hjørnet. Randesund Hagesenter og Randesund Lysstøperi ligger litt lengre unna, men godt innenfor rekkevidde med sykkel.

Alt på stell

Båtplasser Drangsvann ligger sjønært og samtidig lunt for vær og vind. Kombinasjonen gi muligheter for rekreasjon, aktiviteter og trivsel, selv på vindfulle dager. Etablerte båthavner som Rona og Korsvik, ligger rett i nærheten. Randesund er på offensiven Det er mange gode krefter og aktive ildsjeler som daglig legger ned et betydelig arbeid for å opprettholde de gode levekårene i bydelen. Det store tilbudet av variert trening i umiddelbar nærhet gir både store og små anledning til å være aktiv på fritiden. Det er flere store investeringer i nye aktivitetstilbud på tegnebrettet, som vil realiseres i løpet av de nærmeste årene. I takt med befolkningsveksten vil det dukke opp stadig nye tilbud i tiden fremover, og bydelen kjennetegnes ved at det er en positiv innstilling til allerede etablerte initiativ og ikke minst til nye initiativ som blir lansert.

19


RIL

ER TIL FOR ALLE SOM VIL Randesund Idrettslag (RIL) ble stiftet i 1946 og er et fleridrettslag i bydelen Randesund. Klubben er Sørlandets største idrettsklubb med 2300 medlemmer som nyter godt av et bredt tilbud for alle aldre og alle ambisjonsnivå. Samhold, mangfold, utvikling og glede er våre verdier, og vi jobber hele tiden for å gi barn og unge en positiv opplevelse av tilhørighet. Idrettsgleden blant klubbens medlemmer er godt synlig, uansett alder.

Våre tilbud favner bredt: Sørlandets største fotballklubb (90 lag) Norges største håndballklubb (80 lag) Idrettsfritidsordning for 100 barn Barneidrett på 4 skoler Bordtennis og tennis Mosjonstrening for voksne og barn «Opp av godstolen» - trening for godt voksne Trening for funksjonshemmede 400 voksne ledere og trenere

Velkommen til en velfungerende idrettsklubb!

20


Alt på stell

21


22

ARKITEKTUR


ARKITEKTTEGNEDE BOLIGER PÅ REKKE OG RAD Arkitektens mål er å bevare så mye som mulig av naturen og ikke minst områdets historie.

Nordic – Office of Architecture har vunnet en lang rekke priser de siste årene, og representerer et av de fremste miljøene i bransjen. Med bærekraft som en av flere viktige ingredienser har de levert løsninger til utbyggingen på Drangsvann som innfrir morgendagens krav og forventninger. Fokuset på å minimere bygningers negative miljøpåvirkning ved bruk av naturmaterialer er et overhengende mantra for Nordic. Økologisk design er ofte betegnelsen på den metodikken selskapet leverer, og på Drangsvann gir dette seg utslag i et bærekraftig bomiljø, tvers igjennom.

Et tilrettelagt utemiljø skaper også trivsel blant beboerne, sier Fredriksen og utdyper: – Vi brukte mye tid på å få utearealene slik vi ønsket, med sosiale soner og gatetun mellom husene med benker og bord. Når alt står ferdig blir sandkasser, fugleredehuske, balansebommer, rutsjebaner og klatretårn integrert i terrenget, og fungerer som inkluderende elementer på de romslige naturtomtene som er avsatt til lekeplasser.

Ulike boligtyper i et kupert terreng skaper et godt bomiljø Boligene er plassert i et kupert og variert terreng, og arkitektens mål er å bevare så mye som mulig av naturen og ikke minst områdets historie. De ulike boligtyper er under bygging og/eller planlegging. Bredden av boligtypene som skal bygges på området vil gi alle kategorier boligkjøpere et tilpasset alternativ, avhengig av hvilke ønsker og behov som ligger til grunn for valg av bolig. Her er det et bredt utvalg av kvalitetsboliger for unge førstegangsetablerere, godt voksne mennesker og barnefamilier. Nordic har et tett samarbeid med utbyggerne. Drangsvann bygges forøvrig kun av lokale utbyggere, noe som gir boligkjøperne trygghet og tett oppfølging helt frem til boligen står ferdig. Overordnet mål bak utformingen av de ulike boligene på Drangsvann er tuftet på idéen om å skape positiv interaksjon og gode relasjoner mellom innbyggerne i området. Gode grunnforhold gir trygghet for boligkjøperne Utformingen av boligfeltene på Drangsvann er basert på trygghet for den enkelte beboer, både når det gjelder levekår og sikkerhet. Bebyggelsen er tilpasset terrenget, og de ulike boligtypene er plassert på en måte som gir en best mulig landskapstilpasning. Fjellknauser og platåer er bevart for å gi størst mulig variasjon mellom bebyggelsen. Gode utsiktsog solforhold er forsøkt ivaretatt på en best mulig måte for alle beboerne. De åpne gaterommene gir en god oversikt, samtidig som de fungerer som tilrettelagte uterom for lek og sosialt samvær.

Nordic – Office of Architecture har hovedansvar for hele området. Den positive oppmerksomheten blant interessenter, over hele landet, viser at arkitekturen og idéen bak utformingen har gitt ønskede resultater. Drangsvann er derfor et godt eksempel på at et godt bomiljø handler om noe mer enn bare flotte boliger. Når arkitekten har valgt ut de fineste tomtene til å være sosiale samlingspunkt og lekeplasser viser det at det ikke inngås kompromisser under planlegging og bygging.

Alt på stell

23


Arkitektene har jobbet med å finne de beste løsningene for boliger og området rundt.

24


NORDIC - OFFICE OF ARCHITECTURE er et av Norges største arkitektkontorer, med kontorer i Oslo, København, Reykjavik og London med et vidt spekter av interessante prosjekter. En bred og langsiktig oppdragsportefølje og over 220 ansatte fra mer enn 30 forskjellige nasjonaliteter gjør Nordic til et av de ledende arkitektkontorene. I Nordic skapes alt fra de største, mest komplekse samfunnsbyggende prosjektene, til de små arkitektoniske smykkene i fjellheimen.

Anders Oskar Frederiksen Senior Architect

PARTNERE I PROSJEKTET: Vandkunsten, COWI, Rambøll ANDRE PROSJEKTER I KRISTIANSAND: Hånes Panorama, ferdigstilt 2017

Helthetlig løsning og elegant integrerte boliger God planlegging er nøkkelen til suksessen som er i ferd med å reise seg på Drangsvann. Målet nås først når arkitekten samarbeider godt med utbygger, og i så måte er det enda en suksesshistorie å fortelle. Interessene til partene er sammenfallende, og resultatet har blitt minst like godt som forventet. Det handler

Anne-Cathrine Kjensli Senior Architect MNAL

om en gjennomarbeidet metodikk, som bygger på en konseptuell tankegang. Med en holistisk tilnærming gir metodikken seg utslag i å fremstå som helhetlig og vitenskapsteoretisk forankret. Det er en klassisk metode å benytte når det gjelder problemløsning, men Nordic har gjort denne metodikken til sitt varemerke. Dokumentasjon hele veien er også en av suksessfaktorene, og som har ført

til veloverveide løsninger til gode for såvel utbygger som den enkelte beboer. Alt som kan påvirke prosjektet er tatt høyde for. Og, apropos høyder så fremstår hele boligprosjektet som helhetlig og elegant integrert i terrenget på en solfylt høyde. Det gir rom for både lys og utsikt, og underbygger arkitektens mål om trivsel og sunn livskvalitet.

IMPLEMENTERING AV VISJON | aktivitet og felleskap

IMPLEMENTERING AV VISJON | aktivitet og felleskap

HUS OG VEI

HUS OG VEI

Hus og vei situasjonen er den man ofte ser i typiske boligstrøk. Hus vei-situasjonen ersykkelsti den man Herog er hage, hus, fortau, vei, og adskilt.ofte ser

typiske boligstrøk. Her er hage, hus, fortau, vei, og sykkelsti adskilt.

DRANGSVANN DETALJREGULERING FELT BB1+BB5 Nordic — Office of Architecture // 18.5.2018

Alt på stell

i

GATETUN KONSEPT GATETUN KONSEPT Blå og grønne elementer tilføres gaterommet sammen med Blå ogmuligheter grønneforelementer tilføresTilgateromopphold og aktiviteter. sammen skaper det en gate mere rik på opplevelse, med mulighet for fellesskap. met sammen med muligheter opphold Boliggaten integrerer også praktiskfor forhold, som blant annet og avfallhåndtering. og aktiviteter. Tilovervann sammen skaper det en gate mer rik på opplevelse, med mulighet for fellesskap. Boliggaten integrerer også praktiske forhold, som blant annet overvann SIDE 6 og avfallshåndtering.

25


Benestadheia 1- 13 Husrekken sett fra øst. Boligene har en romslig carport med plass til både bil, sykler og annet redskap. I tillegg er det parkeringsplasser rett over gaten.

Interiørbilde fra tilsvarende bolig i Sukkevannslia.

26


Våre kunder setter stor pris på tett oppfølging og en fleksibel tilpasning, med fokus på kvalitetsløsninger som tilfredsstiller individuelle ønsker og behov. Byggmester Oddleif Henriksen, BOH

Benestadheia 1- 13 Arkitekttegnede eneboliger i kjede med vestvendt utsikt. Med mulighet for tilrettelegging av praktikantdel. Fra underetasjen er det direkte tilgang til den vestvendte hagen.

Alt på stell

27


Overordnet mål bak utformingen av de ulike boligene er tuftet på idéen om å skape en positiv interaksjon og gode relasjoner mellom innbyggerne i området. Senior arkitekt Anders Oskar Frederiksen, NORDIC

Utsikt fra Benstadsvingen 27

28


Vi leverer solid lokalkunnskap med god kvalitet, og håndverket blir utført av våre egne tømreransatte. Det gir både trygghet og forutsigbarhet. Regionsjef Lise Kjelle, OBOS Block Watne

Alt på stell

29


Sukkevannslia 60 - 74

Innholdsrike rekkehus med god utsikt. Rekkehusene ligger innerst i blindvei.

30


Våre erfarne håndverkere sørger for at alle detaljer blir bra, slik at du får den kvaliteten du fortjener. Byggmester Roger Aamodt

Sukkevannslia 76 - 86

Alle leilighetene har vestvendte balkonger med god utsikt og vannbåren gulvvarme som gir en følelse av luksus. Det er direkte heisadkomst til garasjen i byggets underetasje.

Alt på stell

31


32


Sammen skaper vi Norges beste nabolag. Eiendomsinvestor og utbygger Anders Buchardt

Alt på stell

33


ET TRYGT BOLIGKJØP HANDLER OM KVALITETSSIKRING I ALLE LEDD

34


Erfarne utbyggere gir deg tryggheten du trenger

Byggmester Oddleif Henriksen etablerte den anerkjente håndverkerbedriften BOH i 1996 og har siden den gang bygget drømmehuset for en lang rekke fornøyde kunder på hele Sørlandet. BOH har solid erfaring med renovering av boliger, nybygg, tilbygg, flermannsboliger, brygger, hytter, næringsbygg og forretningslokaler. Med en solid kundebase jobber 36 ansatte hver eneste dag med ett mål for øyet; å skape et produkt som tilfredsstiller forventningene, og vel så det. På Drangsvann bygger BOH boliger som har blitt viden kjent for sin arkitektur, og bruk av materialer som tilfredsstiller kravene til bærekraftige løsninger. BOH er også kjent for å tilpasse seg kundens ønsker og behov på en fleksibel måte. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når BOH bygger din neste drømmebolig. Det kan være godt å vite.

Roger Aamodt har siden oppstarten i 1994 dyrket kombinasjonen av Bygg og Eiendom. I løpet av de siste 27 årene har firmaet bygget og solgt flere hundre enheter. Roger Aamodt Eiendom har tømrerne, fagfolkene og prosjektlederne. De erfarne håndverkerne som sørger for at alle detaljene blir bra, at du får den kvaliteten du fortjener og at prosjektet har riktig fremdrift slik at du faktisk kan flytte inn som planlagt.

OBOS Block Watne har sine røtter mer enn 100 år tilbake i tid, med en forhistorie som sagbruk og trelasthandel i Sandnes. På 50-tallet ble boligbygging hovednæringen og fra 2014 har selskapet vært en del av OBOS konsernet og leverer i dag moderne boliger til glede for nåværende og kommende generasjoner. Virksomheten drives fra 10 regionskontor, fra Trøndelag til Agder, og er en av Norges største trehusbygger.

Roger Aamodt Eiendom har de gode tomtene og de kloke hodene som passer på at du får huset du drømmer om, at det ligger rett plassert på tomten og at alle løsningene blir riktig, slik at huset ikke bare er drømmehuset nå, men også i fremtiden.

På Drangsvann har Regionsjef Lise Kjelle ansvaret for å utvikle og bygge boliger som vil være attraktive for huskjøpere i alle aldre. Fordelen med en nasjonal aktør, med lokale representanter, er først og fremst solid lokalkunnskap om både markedsforhold og boligpreferanser.

På Drangsvann har Roger Aamodt bygget store deler av eneboligene i rekke, leiligheter og rekkehus som ligger idyllisk plassert i Sukkevannslia. Når du velger Roger Aamodt får du topp kvalitet til gunstige priser, samt tett oppfølging og kyndig veiledning både før og under byggeprosessen.

Alt på stell

Det er trygt og forutsigbart å kjøpe bolig fra OBOS Block Watne med god kvalitet og godt håndverk av egne tømreransatte.

35


Drangsvann ivaretar de gode verdiene gjennom en tydelig gruppering av boliger i klynger, omsluttet av fellesområder og trygge gatetun med varierte tilbud

LEVENDE 36


“ Følelsen av å høre til et fellesskap bygger på gode relasjoner i et godt naboskap ”

Det handler om å leve Drangsvann er utformet som den klassiske landsbyen, som inviterer til aktivitet og fellesskap, integrert i det naturskjønne området. Følelsen av et godt naboskap er det første man tenker på når man kommer til området. Her har utbygger lagt vekt på estetiske og praktiske løsninger, til beste for både store og små. Fellesområder og sosiale møteplasser er plassert på naturlige platåer og utsiktspunkt, og hele området er tilrettelagt for en prioritering av myke trafikanter. Vakre og funksjonelle uterom i umiddelbar tilknytning til boligene, legger til rette for gode opplevelser. Beplantning og steinformasjoner i gatene bidrar til å senke farten til de få bilene som kjører inn i området, slik at både syklister og fotgjengere kan ferdes trygt.

Tilrettelagt for et godt liv, uansett alder Bevisste valg under planleggingen har resultert i romslige areal som er regulert til fellesområder. Utbyggerne har valgt å se bakover, inspirert av en tid da et godt nabolag betød fellesskap, solidaritet og dugnadsånd. Drangsvann ivaretar de gode verdiene gjennom en tydelig gruppering av boliger i klynger, omsluttet av fellesområder og trygge gatetun med varierte tilbud.

Naturlig vakkert Bebyggelsen er utformet med tre som hovedmateriale i fasader, og utført med fremtidsrettede miljø- og energiløsninger. Gjennomtenkte løsninger og god planlegging er med på å skape enhet i boligområdene, og feltet som helhet. En god bolig handler like mye om utvendige som innvendige kvaliteter, og utbyggerne har tatt hensyn til dette i valg av materialer og utforming av området.

Boligene, og området rundt, innfrir morgendagens krav til moderne mennesker i alle aldre. Fokus på bærekraftige løsninger gir svært positive utslag for alle beboerne, og opplevelsen av å høre til et fremtidsrettet fellesskap forsterkes av nærheten til alt du trenger i hverdagen.

GATETUN Alt på stell

37


FRA REKKEHUS TIL ENEBOLIG

Kristin Benestad flyttet inn i ny bolig på Drangsvann sommeren 2020. Hun og mannen var svært bevisste på hva som var viktig for dem når de skulle velge nytt sted å bo. Begge er aktive i både jobb og på fritiden, og med en sønn på 3 1/₂ år var det mange hensyn som måtte tas før de bestemte seg. Valget falt på Drangsvann, nærmere bestemt i en lekker enebolig i Sukkevannslia. 38


HVEM: Kristin, Torbjørn og sønnen Aksel HVA: Enebolig på BRA 138 m2 / P-ROM 138 m2 Utvendig sportsbod på 5,5 m2 HVOR: Sukkevannslia 49, Drangsvann ARKITEKT: Nordic BYGGMESTER: Oddleif Henriksen, BOH FOTO: Jan Peter Lehne

Hva var grunnen til at dere valgte Drangsvann som ny bostedsadresse? Vi ønsket først og fremst å bo i et område med andre barnefamilier. Og vi ønsket oss en splitter ny bolig på østsiden av byen. Vi hadde også et ønske om et sosialt nettverk rett utenfor inngangsdøra, og ikke minst et sted hvor det er mulig å drive utendørs aktivitet i umiddelbar nærhet. Alle disse ønskene er innfridd, så til de grader. Nærhet til Sørlandssenteret, Kvadraturen, buss, butikker, og idrettsanlegg er noe vi setter stor pris på. Hvordan trives dere i det nye huset? Vi stortrives! Når man flytter fra et hus bygget på 90-tallet er det fantastisk å bo i et skikkelig isolert, varmt og godt hus. Med balansert ventilasjon har vi en helt klar opplevelse av et mye bedre inneklima. Vi føler at vi bor i et sunt hus som er trygt og godt for et barn å vokse opp i, rett og slett! Hvilke løsninger falt du mest for? Høyden under taket var uten tvil det første jeg falt for. Det gir en mektig og veldig romslig følelse, og ikke minst et unikt uttrykk på helhetsinntrykket av boligen. Vi valgte å fjerne enkelte vegger, for å legge til rette for en mer åpen løsning til stue og kjøkken, og det har virkelig vært med på å sette prikken over i´en. Soverommene var relativt enkle å møblere ettersom størrelsen var jevnt fordelt. Min opplevelse er at man bygger hus med et gigantisk master bedroom, mens barnerommene er små og lite funksjonelle rom. Det er jo tross alt barna som trenger boltreplass til vennebesøk og lek.

Alt på stell

39


jpg

Er det noen hensyn man må ta når man skal innrede et hus med store vindusflater og stor takhøyde? Den store takhøyden kan by på utfordringer når det gjelder akustikk. Vår løsning ble å montere en spilevegg, med filt mellom vegg og spiler. Når det gjelder valg av møbler har jeg hatt fokus på møbler som ikke bygger i høyden. Lave møbler gir rom for at vinduene ikke tildekkes i for stor grad. Husk også at god kvalitet på tekstiler er viktig, ikke minst med tanke på falming. Plassering av lamper er også et viktig moment. I mitt tilfelle handler det om å unngå lampelys som skaper gjenskinn fra vinduene. Et annet godt tips til huseiere, som planlegger ny bolig med store vindusflater, er å legge inn solskjerming i budsjettet. Er det noen spesielle valg du er ekstra godt fornøyd med i boligen? Malte tak; altså samme farge i tak som på vegger. Det gir en utrolig lun og god følelse. At vi gikk for åpen løsning i 2. etasje var også et godt valg. Det fremstår nå som et vanvittig stort og deilig allrom. Vi var også veldig bevisst på plasseringen av vinduer, ettersom det var viktig for oss å vite at vi fikk gjennomgående dagslys fra alle kanter. Riktig belysning, som for eksempel spotter, er også ekstremt avgjørende for atmosfæren i rommet. Jeg føler vi traff veldig godt på disse valgene, i tillegg til at vi hadde en plan på hvor vi ønsket oss 40

KJØKKEN/STUE. Her har Kristin valgt to ulike farger; Jotun Belgian Brown NCS S6010-Y10R på veggene og i trappeoppgangen Jotun Soothing Beige NCS 2305-Y22R. Gulv: Ecowood i fargen Caramel. Det lekre kjøkkenet er fra Strai kjøkken og heter Lyngen. Fliser over kjøkkenbenk heter Allmarble Pulpis 75 x 75 cm. Spisestoler heter Floke og er fra unoliving.no. Spisebord heter Mercer og er fra Home & Cottage. Salongbord heter Nobel og er fra Fagmøbler. Lampeserien heter Orb og er fra Bolia. De store vasene på spisebordet heter Bramble, sorte blomsterpotter Botanique, sofa Cosimam og puffen Zyl, alt fra Bolia. Alle vinduer og skyvedører (bortsett fra takvinduet), er fra Gilje. Vinduene har alu-bekledning som krever minimalt med vedlikehold.


Vi var veldig bevisst på plasseringen av vinduer, ettersom det var viktig for oss å vite at vi fikk gjennomgående dagslys fra alle kanter.

pendler, plassering av TV osv. i forkant. På den måten kunne alt av ledninger og dill gjemmes bort i tak og vegger. Ingenting av dette er synlig, verken i tak eller på vegger. Resultatet er et veldig rent og delikat uttrykk, og boligen oppleves som godt gjennomtenkt.

Fortell oss om hva du har lagt vekt på når du har innredet den nye boligen deres. Først og fremst funksjonelle løsninger, i tillegg til god utnyttelse av plass. Vi har for eksempel bygget inn et ekstra toalett under trappen; en plass som ikke alltid er like enkelt å utnytte på en god måte. Interiørmessig dreier det seg om å sørge for å ha en rød tråd gjennom hele boligen. For min del er det jordfarger som er stikkordet. Før jeg går i gang med et prosjekt lager jeg meg alltid et moodboard. Hensikten er å legge til rette for en gjennomtenkt plan. I vårt nye

Alt på stell

41


Malte tak; altså samme farge i tak som på vegger. Det gir en utrolig lun og god følelse.

42


BAD. Fliser på gulv og vegger heter Allmarble Imperiale 60x60 cm og er fra Modena. Fargen på veggene er fra Jotun og heter dempet sort, NCS S8500-N. Rundt speil på Wc rom/samme i stort over sofaen: Bolia og heter Shift

GANG/HALL. Farge i trappeløp og /wc rom: Jotun Soothing beige NCS 2305-Y22R. Gulv: Ecowood i fargen Caramel. Krakken er fra Bolia og heter Posea Blomsterurnen heter Botanique, Bolia. Rommet under trappen ble utnyttet maksimalt. Her ble det plass til skaper for oppbevaring og et lite toalett. Det runde speilet heter Shift og kommer fra Bolia.

hjem har jeg også hatt fokus på tidløse valg, uten å falle for fristelsen av å la meg rive med av motebildet. Tipset mitt er å tenke over hvilke farger du selv trives i. Det gjenspeiler hva man liker, og gir et godt bilde på hva som vil være fornuftig å velge i boligen slik at man ikke blir lei etter kort tid. Magefølelsen er naturlig nok også et godt tips. Den er som oftest en sikker vinner hvis det står mellom valget av to ulike retninger.

Er det noen rom som har vært vanskeligere å innrede enn andre? Helt fra start slet jeg med å innrede baderom og vaskerom. Begge rommene føltes små, og dermed vanskelige å få utnyttet godt nok. Vår løsning ble til slutt å slå disse rommene sammen til et romslig kombinasjonsrom. Vi valgte skyvedører med speil, for å skjule hvitevarer og lignede bak. Arealet er dermed utnyttet på en mye bedre måte enn opprinnelig planlagt. I tillegg gir speildøren en effekt ved en betydelig utvidet romfølelse. Dette er et valg vi er meget godt fornøyd med. Du jobber til daglig både som treningsinstruktør og selger i Bolia. Hva inspirerer deg i hverdagen? Følelsen av å kunne tilby andre mennesker en lystbetont aktiv hverdag er noe som inspirerer meg. Ingenting overgår følelsen av å mestre noe man kanskje egentlig tenkte

Alt på stell

var en umulig oppgave. Min erfaring er at en sterk kropp gjør hverdagen mer lystbetont. Personlig blir jeg glad av å ha det fint rundt meg. Mange av oss tilbringer mye tid i hjemmet, og da synes jeg det er inspirerende å kunne dele av min kunnskap om innredning og interiør. Jeg synes selv at jeg er heldig som har anledning til å glede andre. «Å glede andre er å glede seg selv».

Sort, i kombinasjon med eik, har vært en dominerende trend de siste par årene. Hvilke trender mener du vil prege valg av interiørløsninger i tiden fremover? Hvis vi ser på vårkollekjonen hos Bolia er den dominert av lyse, naturlige og varme farger med mye ton i ton og lite kontraster. Naturens egne farger, med andre ord. Lys eik tror jeg forøvrig vil være på moten en god stund til. Vi nordmenn elsker det! Jeg tror også at de svarte detaljene som har vært fremtredende i mange norske hjem etterhvert vil byttes ut med lyse/hvite detaljer igjen. Min opplevelse er at naturlige tekstiler, som for eksempel lin, er en trend som er stadig økende. Bærekraftige produkter og tekstiler er også noe som har festet seg hos de som handler hos oss, og som de etterspør i en mye større skala enn tidligere. Det harmonerer veldig godt med vårt valg av Drangsvann, som opptrer som en utbygger med fokus på bærekraft og et sunt samfunnsengasjement. 43


HOVEDSOVEROMMET. Vegger og tak er malt i Jotun Elegant NCS S7502-Y. Gulv: Ecowood i fargen Caramel. Gardinene er fra Fargerike.

små. På Drangsvann er det utrolig mange initiativrike mennesker som ønsker å gjøre området til et inkluderende sted å bo.

Hva tror du barna liker best ved å bo på Drangsvann? For barna er det godt å vite at det alltid er andre barn å leke med i gata. Og, at det er kort avstand til lekeplasser og andre aktiviteter. Badeplasser, akebakker, fotballbaner osv. er like i nærheten.

Hvilket rom har blitt ditt favorittrom? Hovedsoverommet, helt klart! Det er som et hotellrom, og jeg finner roen med en gang jeg kommer inn i rommet. Følelsen av å kunne ligge i senga og se rett ut i naturen er ubeskrivelig god. Den gode opplevelsen av luftige uterom, og følelsen av rikelig med plass rundt huset, er veldig fin. Og, det til tross for at vi bor i et område rimelig tettbygd og med mange naboer. Opplever du at Drangsvann har levert i forhold til forventningene? Absolutt, og til punkt og prikke! Når jeg i tillegg kjenner til noen av fremtidsplanene de har er jeg 100% sikker på at det vil bli enda bedre i årene fremover. Jeg vil gjerne trekke frem daglig leder i Drangsvann AS, Øyvind Lauvland, som virkelig står på for at vi som allerede har flyttet til området skal ha det best mulig. Han er imøtekommende for tilbakemeldinger, eventuelle utbedringer o.l. Og, han er veldig opptatt av å inkludere oss ved å holde oss informert om utviklingen på området. Det tror jeg ikke mange opplever når de flytter til et boligområde som er under etablering. Hvordan vil du beskrive naboskapet på Drangsvann? Ekstremt inkluderende, både for store og 44

Hvordan opplever du at Drangsvann innfrir på de tre fokusområdene; Levende gatetun, Aktiv bydel og Grønne omgiveser? Det er vel ikke uten grunn at de føler dette er noe de kan stå for, tenker jeg. Vi har grønne omgivelser på alle kanter, mange idylliske steder med bademuligheter og varierte turløyper. Det er mye aktivitet i området, hver eneste dag. Zipline og fotballbanen er veldig populære, og flittig i bruk. Og hvis du spør meg hvordan den store, rød rutsjebanen har blitt mottatt, så er svaret at det er virkelig en innertier! Alt dette gjør bydelen til et aktivt område, perfekt tilrettelagt for at folk kan komme seg ut og få brukt kroppen, rett og slett! Alt ligger til rette for at familier skal ha aktivitet rett utenfor døra, og det er det mange i nabolaget som setter stor pris på. Er det spesielle ting ved området som har overrasket dere positivt? Da må jeg løfte fram de gode naboene. Alle er imøtekommende mennesker, med en stor porsjon initiativ. Det er allerede organiserte turgrupper som møtes ukentlig, og i desember ble det arrangert julefest. Sinnsykt godt miljø, rett og slett. I tillegg må jeg legge til følelsen av romslighet i gatene. Opplevelsen av å ha masse luft og frihet mellom husene er helt herlig, til tross for at vi egentlig bor i et såpass tettbebygd boligfelt. Utbygger har som ambisjon å bygge Norges beste nabolag. Hvordan synes du dette harmonerer med din opplevelse av området? Det stemmer veldig godt med vår opplevelse.

Drangsvann er et godt og gjennomtenkt prosjekt, med en ryddig og helhetlig plan for området. Her er det aktivitetsmuligheter for barn i alle andre, og det er mange tilrettelagte møteplasser også for voksne. Og, det er veldig spennende å tenke på alt som er under planlegging. Vi har mye å glede oss til. Når området er så gjennomarbeidet, ned til minste detalj, er det ikke rart at det tiltrekker seg folk som ønsker å bidra til å gjøre området enda bedre. Det er veldig givende å være en del av et boligområde som har et sunt og positivt fokus på aktivitet.

Var utbyggers tydelige fokus på et bærekraftig nærmiljø avgjørende for valget deres? Det var et svært stort pluss, men ikke avgjørende for vår avgjørelse. Det er så mange fordeler ved å bo her, og som var viktig for valg av nytt nabolag. Hvilke argumenter ville du brukt hvis du hadde vært boligselger på Drangsvann? Nærhet til det meste. Trygge og romslige gatetun, med umiddelbar nærhet til skogen. Fantastisk utsikt og gode solforhold. Muligheten til å utforme din egen drømmebolig, og et ekstremt godt nabolag. Hva tror du utbygger har lagt vekt på når de bruker ordtaket «Alt på stell»? At ting skal være utført med kvalitet i alle ledd. De ulike elementene på området har en gjennomtenkt helhet, noe som igjen fører til høy kvalitet. Jeg tenker at man får opplevelsen av å komme til et ferdig gjennomført prosjekt. Dermed føler vi som kjøper at alt er på stell. Lekeplassene på området, for eksempel, var ferdig utformet og klare til bruk før innflytning. Da lever utbygger opp til at alt er på stell. Vil du anbefale andre å flytte til Drangsvann? Anbefales på det varmeste, og jeg har allerede anbefalt til mange. Noen av dem har bestemt seg for å kjøpe bolig allerede. Selv pleier jeg å si at jeg vil bo på Drangsvann for alltid! Både store og små vil elske livet her.


-

"Favorittrommet er hovedsoverommet. Det er som et hotellrom, og jeg finner roen med en gang jeg kommer inn i rommet".

" Å flytte til Drangsvann anbefales på det varmeste " Kristin Benestad

Alt på stell

45


Eksklusivt kjøkken med keramiske fliser fra Modena: Invisible pearl 160x320 sammen med Ghost grey 120x120.

KERAMISKE FLISER I ALLROM ER EN ØKENDE TREND Tekst: Jorunn Tharaldsen

Keramiske fliser i allrom er en økende trend i Norge. Sør i Europa har dette vært vanlig, men ønsket om gjennomgående materialbruk som er lysekte, med vedlikeholdsfrie overflater, har ført til økt bruk i flere rom. Den innebygde antibakterielle teknologien som kun leveres i keramiske fliser gir renere overflater og reduserer lukt. Økende bevissthet rundt bærekraft og hygiene påvirker industrien til å produsere i henhold til forbrukernes ønsker og krav.

TRENDER fikk I 2020 så vi at trenden med flerbruksrom og åpne romløsninger

fart på seg. Den tradisjonelle separasjonen av rom fungerer dårligere i moderne hjem, og hybride hjem er blitt den nye normalen. Stuen blir til treningsrom eller hjemmekontor ved bruk av skyvedører, og denne trenden vil bli forsterket i 2021 med utfordringen det er å kombinere arbeid og fritid i hjemmet.

TIL VENSTRE Lekkert bad med keramiske fliser fra Modena: Marazzi grande marble look

TIL HØYRE Vinduer og skyvedør i matt sort NCS 9000 kombinert med alu-bekledning. Vinduene har en u-verdi ned mot 0,7. Leverandør: Gilje 46

Tekstur i interiørdesign er viktig fordi det påvirker våre sanser, og gir oss følelsen av at materialene er velkomment og mykt. Stein, terracotta, marmor, dekorfliser, tre-bjelker og treoverflater er effekter som en lett oppnår et taktilt design med. Plassbygde benker og bord kledd med både storformat flis og mosaikk er også noe vi vil se mer av. Når det gjelder keramiske fliser så vil det bli mindre betongdesign og mer naturstein med gylne fargetoner. Spesielt kalkstein vil få en renessanse, og flere produsenter satser stort på dette fremover. Kalksteins har et mykt uttrykk, og skal gjerne ha skallfragmenter fra marine organismer eller karakteristiske årer.


DE VIKTIGSTE KJØKKENTRENDENE Tekst: Ann Iren Kampesveen og Jeanette Lofti

Miljø, kvalitet og norskprodusert er tre faktorer som stadig blir viktigere for forbrukerne, særlig de yngre i befolkningen. Vi har blitt mer jordnære, og det er mange som har hatt flere naturopplevelser det siste året. Det er med på å påvirke valg av både materialer og farger. I 2021 er mørkere farger, naturlige materialer, sømløs og funksjonell design viktige trender for kjøkkenet. Nå skal det være mørkt og lunt. Fremover vil de gråbeige nyansene, kjent under betegnelsen greige, sammen med mye brunt og brente, rustikke kulører som terrakotta. I Norge er vi opptatt av hjemmekos, og trenden er at de varme gråtonene mot brunt er på sterk fremmarsj. Brunt og strågult er en spennende miks som vil bli toneangivende det kommende året. Tilsvarende trend gjelder også for lilla i form av aubergine, plomme og lavendel. Dette er et fargevalg for den mer vågale som ønsker å skape det lune, litt dramatiske uttrykket. Sorte kjøkken har vært populært de siste par årene, og den trenden kommer til å fortsette en god stund til. Fremmarsjen av dempede pastellfarger er tydelig, og det vil bli mer interiør som går ton-i-ton i 2021. Andre utpregede fargevalg, som vil gjøre seg gjeldende inneværende år, er marineblått og petroleumsgrønt.

"Den bevisste kunden er opptatt av ekte vare, og materialvalg som gir særpreg og varig verdi. Holdbare løsninger er en trend som vokser, både av hensyn til økonomi og miljø". Monica Lohnås Roland, daglig leder

FLEKSIBLE PÅ DET MESTE BORTSETT FRA KVALITETEN Når du kjøper vinduer skal du kunne stole på at kvaliteten holder lenge. Vi har 20 års garanti på trevinduer og 30 år på trevindu med aluminiumsbekledning. Ønsker du kontroll på om vinduene er lukket og sikret kan du bestille vinduer med GILJE SENSE. Da får du mulighet til å overvåke vinduene på mobilen og koble vinduene til din FutureHome smarthus løsning. HELHETLIG LØSNING For å få et helhetlig inntrykk anbefaler vi sort glasskanal ved valg av sorte karmer. I tillegg har du mulighet til velge sort vrider. TIL HØYRE Velger du inngangsdør fra Gilje har du mulighet til å plassere døra "rett i vegg" uten takoverbygg. Her er døren Hades i fargen 9000 svart med sidefelt.

Alt på stell

47


DESIGNHÅNDBOK FOR DRANGSVANN Byggetrinn 2 & 3

Hensikten med denne designveilederen er at utbyggeren av Drangsvannområdet, Drangsvann AS, ønsker en helhetlig, attraktiv og moderne utforming av delfeltene Bb1. Den skal gi retningslinjer for prosjektering og utbygging av boligene for å sikre at områdets karakter og kvaliteter blir ivaretatt. At arkitekturen og bearbeidingen rundt skal følge naturen er et overordnet mål som skal ligge til grunn for de ulike prosjekteringsfasene. Veilederen er et supplement til reguleringsplanens bestemmelser og formingsveilederen for felt B som ligger til grunn for all prosjektering og utbygging. Retningslinjene gjelder alle bygg og terrengforarbeiding på området. Dette innebærer at bygninger som for eksempel garasjer og boder skal i tillegg til selve boligen og terrengforarbeidingen rundt, utformes med et helhetlig arkitektonisk uttrykk. Avvik fra denne veilederen skal forelegges Drangsvann AS for godkjenning.

Støttemur, gjerder og levegger På grunn av mye høydeforskjellen i terreng på tomten, vil støttemurer bli en betydelig del av områdets karakter. Det er derfor viktig at støttemurer utformes slik at disse passer sammen med arkitekturen og landskapet rundt. Det er videre vesentlig at støttemurene så vidt mulig brytes ned og terrasseres slik at høye murer unngås. Støttemurer med nivåforskjell under 0,5 meter trenger ikke sikring, det bør søkes og skape murer uten behov for sikring. På støttemurer med krav om sikring bør denne gjøres så diskret som mulig enten som rekkverk plassert bak bed eller som blomsterkasse utført i samme materiale som støttemuren.

espalier eller legge til rette for at grønt kan vokse opp langs murene. Eksempler på støttemur:

Terrassert støttemur i betong.

Se prinsipper for sikring av støttemur:

Stablestein i lokal stein.

Rekkverk på støttemur er trukket tilbake bak bedd.

UTEOMRÅDER Uteplasser og terrasser skal integreres i bygningsvolumene og som opparbeidede arealer på bakkenivå. Ved bruk av utenpåliggende verandaer/balkong over bakkenivå skal understøttelsen integreres som en del av bygningens arkitektur. Verandaen/balkong integreres i bygningskroppen som vist i eksemplene herunder. Støttemur er forhøyet med blomsterkasse som skal være min. 60 cm høy og 80 cm bredd for at rekkverk kan unngås (ref. byggforsk 536.112 pkt.1.12).

Støttemur under 1,5 meters høyde tenkes fortrinnsvis bygget med lokale sten og eller lys slett betong. Ved foten av mur skal det være myke flater som gress, blomsterbed eller hekk.

Eksempler på integrering av altan og veranda. Tv. balkongen forsetter bygningskroppen. Th. øverst balkongen legger seg helt inn i byggets konstruksjon. Th nederst leilighetsbygg hvor bygningens volum inkluderer balkonger og evt. svalgang.

48

For større forstøtningsmurer over 1,5 meter kan også brukes stablestein med bruk av lokal stein. Størrelsen på stablesteinene må tilpasses situasjonen slik at det blir en harmonisk skala på muren. Store stein må så langt det lar seg gjøre unngås. Høye støttemurer bør ha

Espalier langs vegg.

Gjerde og levegger mellom tomtene og på tomtene skal være i tilsvarende materialer som resten av bebyggelsen på tomten. I flere tilfeller vil det også være naturlig å fortsette støttemurer til å bli gjerde og levegger. Stakittgjerder og lignende ferdigproduserte avskjerminger er et uønsket uttrykk for områdets karakter og tillates derfor ikke. Lav hekk inntil 90 cm høyde kan benyttes mot gater og internt på tomteparseller. Hekk kan maks ha høyde på 0,5 meter hvor det skal være frisiktsone.


Referanse på gressarmering som kan brukes som drenerende masse i forbindelse med oppkjørsel og utendørsparkeringsplasser. Eksempler på overdekket sykkelparkering, med grønne sedumtak.

PARKERING Sykkel parkering (felt: BBB1, BBB2 og BBB3) Der det på leilighetstomtene opptrer sykkelparkering på bakken skal minimum halvparten være under tak. Sykkelparkering skal også planlegges med mulighet for elektrisklading. Overdekket sykkelparkering utføres med grønne sedumtak, og konstrueres i naturlige bestandige materialer som reflektere feltes øvrige materiale palett.

Parkeringsplassene og oppkjørsel skal ha drenerende overflater. Overdekket parkeringsplasser kan ha lukket overflate. Bredden på innkjørsel til bolig bør ikke være mer enn 4 meter.

Bilparkering felt: BBB3 Beboer parkering og gjesteparkering på terreng opparbeides med belegningsstein eller gressarmering. Beboer parkering i kjeller står som betong eller asfalteres. Beboer parkering skal ha mulighet for elbil ladning. Utvendige boder kles i naturlige bestandige tre materiale (se s.6). Tak utføres som grønt sedumtak.

Eksempel på parkering utført i betong for BBB1 tomten hvor parkering er lagt inn til fjell.

Eksempel på biloppstillingsplass integrerte som en naturlig del under boligen.

Eksempler på overdekket sykkelparkering, med grønne sedumtak.

BILPARKERING For de boligene som har parkering på egen tomt må garasje- og biloppstillingsplasser prosjekteres slik at uttrykket samsvarer med boligens arkitektur. På uteområdene for boligene skal det også planlegges for sykkelparkering med mulighet for elektrisk lading.

Eksempel på overdekket parkering med sedumtak.

Eksempel på biloppstillingsplass som forlengelse av boligens arkitektur.

OVERVANNSHÅNDTERING Klimaet er i endring, og kraftige nedbørsmengder kommer oftere. For å imøtegå den økene mengde nedbør gjøres det allerede flere tiltak i og rundt veianlegg og fellesområder på Drangsvann. Tiltak som regnbed på de enkelte bolig og leilighetstomter kan med stor fordel supplere de overordnede tiltak på Drangsvann, for bl.a. å hindre flom, og motvirke setningsskader på bygg.

Alt på stell

49


Regnbed er en beplantet forsenkning som samler, fordrøyer og renser overvann fra omgivelsene. Vann fra tak, parkering, terrasse og andre tette overflater føres til regnbedet, heretter infiltrerer vannet ned i grunnen. Øverst i regnbedet vokser planter i en blanding av grus og torv. Under dette benyttes et sandrikt jordlag som filtermedium, samt et gruslag med drensrør for drenering.

1. Focus Lightning. 2. Square med mulighet for integrering Belysningav husnummer. 3. Focus lightning, NYX. Th Louis Poulsen. 4. Flindt vegg i alu farge. For leilighets områdene BBB1-BBB3 trenges både større armaturer som kan opplys større områder og gi en generell belysning. Samtidig trengs også lokal belysning som kan opplyse stier, innganger osv.

Regnbedet bør plasseres nær de tette overflater hvor vannet kommer fra, men likevel med noen meter avstand til hus og garasje. Det anbefales at terreng til regnbedet har en slak helning på ca. 5% UTEOMRÅDER Uteplasser og terrasser skal integreres i bygningsvolumene og som opparbeidede arealer på bakkenivå. Ved bruk av utenpåliggende verandaer/balkong over bakkenivå skal understøttelsen integreres som en del av bygningens arkitektur. Verandaen/balkong integreres i bygningskroppen som vist i eksemplene herunder.

Kilde: https://www.ngu.no/ grunnvanninorgearealforvaltning klimatilpasning/regnbed og nve.no

UTEBELYSNING Lys spiller en viktig rolle i og rundt boligen, og skal være en kilde til god stemning. Utendørsbelysningen skal gjøre ferdselen i uteområdet rundt boligen sikker. Innkjørsel og gangarealer rundt boligen bør være godt opplyst for sikker ferdsel. All utebelysning skal være i galvanisert stål eller sort/sølv pulverlakkert aluminium. Lyskilden skal være skjult. Det er ønskelig med bruk av enkle og nøkterne armaturer som tilsvarer arkitekturen i området Eksempler på enkel utebelysning for enebolig område:

Eksempler på utebelysning for leilighetsområder og i gater: Tv. Philps, Københavner armatur for gatebelysning. Midt Louis Poulsen, Albertslund. Farge er galvanisert stål eller sort/grå utførelse for gatetun, stier og parkering. Th. Louis Poulsen, flindt pullert, i alu farge, for lokalbelysning nær innganger, mindre stier osv.

BEPLANTNING

UTFORMING AV BYGGENE

Det bør benyttes arter som er naturlig i området. Klassiske hageplanter skal unngås i friområder og lekeplasser, men nyttevekster tillates. I intensivt brukte områder kan det tilsås med gress.

Arkitektur generelt Generelt skal arkitekturen være enkel og nøktern med få velvalgte elementer. Strategisk bruk av forskyvninger i bygningskroppen, takutforming, vindusplassering, utheng og altaner, kan brukes til å nedskalere og få byggene til å passe inn i landskapet.

De private hagene oppfordres det også til stedegne planter. Det oppfordres til kjøp av norskprodusert plantemateriale, såkalt E planter slik at man unngår importerte planter med tilhørende jord, biller, innsekter og snegler. Det oppfordres til frodig beplantning som skal skape årtidsvariasjoner, fordrøyning av overvann, biologisk mangfold, skjønnhetsopplevelse m.m. samt invitere fugler, sommerfugler og humler inn i hagen og området. Lave busker

Høye busker

Vier/pilarter

Svarthyll Vier/pilarter

Små trær

Store trær

Rogn Osp Villapal Gråor

Svaror Eik Spisslønn Lind Furu Kirsebær

2. 1.

4. 3.

50

Bygningsvolumene bør kun ha takutstikk hvor det det gir en overdekket balkong/veranda/terrasse eller inngangsparti. Materialer/Farger For å få byggene på tomten til å passe med de rå og skogkledte omgivelser, og visjonen om å holde en høy miljøprofil i området, ønskes materialer på bygningsmassen som speiler dette. Det er derfor målet at det på alle bygg brukes langtidsholdbare naturlige materiale som er lite forarbeidet, og som patinere naturlig. Som et primært materiale i området brukes trekledninger som skal gråne naturlig. Sekundert kan det suppleres med andre naturmaterialer som murstein/bekledningstegl, sink, eloksert aluminium, betong/puss, og fibersement plater. Som en kontrast til den utstrakte bruk av trekledninger i området


Eksempler på kledninger for leilighetsbyggene BBB1-BBB3. Tv. Skiferkledning med bekledningstegl. Th. Korrugerte aluminiumsplater. Eksempel på patinert eik spiler kledning.

bør leilighetsprosjektene primært utføres i andre langtidsholdbare naturlige materiale. Hver av de 3 leilighetsbygg kan med fordel hver især ha forskjellig kledning eksempelvis, skiferkleding, bekledningstegl og korrugerte aluminiumsplater/ fibersement plater. Generelt oppfordres til bruk av kontrastfarger på dører, innrykk i fasaden og mindre bygningsvolumer, for å skape markeringer av f.eks. innganger og variasjon i bygningsmassen. Det kan brukes farger som er tilpasset NCS koden til de foreslått fibersementplater (Se avsnitt om fibersementplater).

NCS S 1020-Y10R

NCS S 2030-Y10R

NCS S 2570-Y70R

NCS S 4040-Y80R

NCS S 8010-Y50R

NCS S 2010-R80B

NCS S 4020-B

NCS S 5502-B

NCS S 4020-G50Y

NCS S 5010-G50Y

NCS S 6030-G50Y

Kontrastfarger til bruk på dører, innhakk ved balkonger og innganger osv.

Eksempel på jernvitrol behandlet furu. >

Eksempler på kledninger for leilighetsbyggene BBB1-BBB3. Skiferkledning med bekledningstegl.

FASADER MATERIALER Trekledning (primærkledning) For liggende tre kledning tillates kun bruk av spilekledning eller dobbeltfalset kledning med endepløying slik at skjøtene mellom bordene blir tettest mulig. Sistnevnte kledningstype kan også benyttes som stående kledning. Liggende kledning lagt som «vestlandspanel» kan også benyttes. I tillegg vil det for stående kledningstyper tillates bruk av lektekledning. Det tillates eksempelvis ikke enkel liggende kledning uten fals, eller tømmermannskledning med profilert overligger.

Murstein/bekledningstegl (sokkel/tak)

Eksempel på bra samstemt møte mellom trekledning og murstein i sokkeletasje.

Det oppfordres til bruk av: Skandinavisk eik eller furu og osp behandlet med jernvitrol, eller varmebehandlet slik trevirket fremstår naturlig grått. Treverk kan også males sort. Royalimpregnert kledning upigmentert, grå eller sort kan også brukes. Andre malte farger tillates ikke.

Murstein/bekledningstegl kan brukes som materiale på sokkel/ sokkeletasje. Viktig at mursteinsfarge er samstemt med tre kledning. Bekledningstegl som eksempelvis typen Petersen Cover, Wienerberger URBAN og Komproment kan også brukes som takmateriale.

Eksempel på bekledningstegl.

51


Betong og puss (Sokkel/sekundært fasademateriale) Lys betong kan brukes som fasade material i sokkeletasje, og som innslag oppover i etasjene. Sokkeletasjen kan også pusses, da i mørkere farger som: Sto 36230, og Sto 37200 eller tilsvarende

Fibersementplater (Sokkel/sekundært fasademateriale) Fibersementplater kan benyttes som sokkelfasade materiale, eller som materiale rundt inngang, utgang balkong/veranda eller på garasje/bod. Platene må ha en glans- og fargegaranti for å unngå at de falmer over tid. Platene skal være slette uten grov tekstur, og skruer til montering av platene må ha tilsvarende farge som platene. Viktig at komposisjonen av plater sees på i sammenheng med vindus- og dørinnsettinger.

Cembrit anbefales brukt som leverandør av fibersementplater og da i nedenstående farger og varianter: Cembrit Patina: P070, P020, P222, Cembrit Transparent: T242, T171, T111, T383, T515, T626, T737 Cembrit Cover: C550, C640, C670, C360, C390, C760, C050 Cembrit Construction.

Metallplater (tak og sekundært fasademateriale) Sink og elokserte aluminiumsplater som Plannja, benyttes primært som takkledning, alternativt som sekundært fasademateriale rundt inngang, utgang balkong/veranda, karnapper eller på garasje/bod. Flate takstein som Zanda minster eller Turmalin. Fargen bør være i lysgrå for å korrespondere med de lys sink og aluminiums tak.

Eksempel på enkelt og presist utført sinktak.

Eksempel på aluminiumstak.

Grønne tak På bygg med flate tak skal det benyttes grønt tak av typen Sedum eller annen type beplantningslag som krever lite vedlikehold og hjelper å fordrøye regnvann.

Eksempel på bruk av lys betong i sokkel etasje

Eksempel tv. på plassering av fibersementplater hvor vindu og plater passer sammen. Utdrag th. fra Cembrit katalog på de farger og typer som kan benyttes.

< Eksempel på puss i sokkel etasjen.

Cembrit Patina

Eksempel på sedumtak.

Eksempel på mulig oppbygging av sedumtak.

52

Eksempel på minster betongstein.


DETALJER Beslag og nedløp Farger på beslag og nedløp skal være i sink eller et sinkfarget materiale. Om huset er svartmalt skal sinkfargen likevel beholdes på beslag og nedløp. Vinduer og dører Vinduer og ytterdører skal tilpasses boligens arkitektur, samt det overordnede arkitektoniske utrykket for området. Det er ikke tillatt med løse sprosser for vinduene. Solavskjerming skal integreres i bygningsvolumet. Som de øvrige materialer på tomten skal vinduer utføres i naturlig og lite forarbeidet materialer. Vinduer kan utføres i eloksert aluminium (aluminiumsbeslåtte trevinduer), eller i tre som tilsvarer fasadens tre kledningen. Vinduer skal være utført i eloksert aluminium eller i tre, selv om huset er svart malt.

Eksempel integrerte rekkverk i tett fasade.

Eksempel på vinduer i eik.

Rekkverk Rekkverk skal være en naturlig del av arkitekturen, eller så diskret så mulig, uten markante beslag og stolper. Hvor rekkverk integreres i arkitekturen vil de være naturlig at det er utført som eksempelvistrespiler i samme trevirke som fasaden. Rekkverk kan også utføres som diskret spiler i galvanisert stål.

Detaljering For å tilfredsstille det moderne utrykket for området skal detaljer som for eksempel vindusinnsetting, hjørner og overganger mellom de ulike bygningselementene være presise og nøye detaljert. Det tillates ikke bruk av hjørnekasser og utenpåliggende skjøtebord og vindusinnramminger. Viktig at nedløpsrør og beslag og eventuelle pipe, takvinduer og oppstikk integreres mest mulig sømløst i takutformingen/arkitekturene.

Tv. eksempel på presis og enkel detaljering av nedløpsrør og overgang tak-fasade. Th eksempel på bra integrert pipe og oppstikk i aluminium.

Eksempel på forskjellig farger av eloksert aluminium.

Eksempel integrerte rekkverk i tett fasade.

Postkasser Alle felles utendørs postkassestativer skal utformes enhetlig enten pulverlakkert i kontrastfargene (s.6) eller i galvanisert stål. Over postkasser utformes enkelt, pultformet tak av sink eller pulverlakkert aluminium. Leilighetsbygg skal ha innendørs postkassestativ eller i forbindelse med et overdekket inngangsparti. På leilighetsbygg med 4 boenheter eller mindre kan det tillates frittstående poststativ.

TEKNIKK OG KONSTRUKSJON Utvendig teknisk installasjoner Dette må søkes integrert i arkitekturen. Solcellepanel Det nye boligprosjektet Drangsvann tar miljøet på alvor og oppfordrer til solcellekraft på hvert eneste hustak. Med denne fornybare energien setter vi en ny standard for utbyggingen i Kristiansand. Eksempel på blanding av eik og eloksert aluminiumsvindu.

Eksempel på trespiler rekkverk.

Hver bolig skal tilrettelegges med rørføringer fra sikringsskap/ teknisk rom til tak slik at man enkelt kan etter montere solcellepanel.

53


E18 Sø

r la

nd

sp

ar

ke n

Rona småbåthavn

Kvadraturen

Meny Rona

Felt Ab1 Felt As1 Felt Ab3

Felt Bb1

Felt Ab2

Haumyrheia ungdomsskole Politi / helsestasjon Felt Ab4 Strømme skole

Sukkevannslia Det første boligfeltet

Søm kirke

Felt Bb3

Randesund idrettslag

Barnehage

Felt Bb4

Sukkevannet

Odderhei Tømmerstø Dvergsnes

Kristiansand Golfklubb

54


Alle boliger kommer nær urørt natur og urbane tilbud Det grønne feltet viser bevarte og tilrettelagte grøntområder. Uansett hvor du bor på Drangsvann, vil du ha urørt natur og muligheter for friluftsliv og rekreasjon rett utenfor stuedøra.

De lysegrønne områdene på kartet viser boligfeltene. På skraverte felt er det planlagt bygg til glede for alle; to nye skoler, barnehager og dagligvarebutikk som vil supplere det gode utvalget som allerede er i området. Galleri, nisjebutikker, sportskafé, menighetshus og flerbrukshus er under planlegging. Alt på stell.

Nedre Timenes naturreservat

Drangsvann

Felt Bb5

Felt Cb2 Felt Cb3

Felt Cs1

Felt Cb4

Felt Cb5

Felt Cb8

Felt Cfk1

401 Felt Cb9

401 ik Fr sta d/ Ra un

es

våg

nd d

Alt på stell

55


Nytt felt planlegges nå boverian.no

Bussmetro og bydelsfunksjoner

Fremtidig skole

Byggetrinn

2

Salget er i gang

Byggetrinn

1

Byggetrinn

3

Parkanlegg

Salget er i gang

Snart utsolgt

Byggetr

4

RIL

Kommer for

Fotballbaner, lysløype, frisbeegolf, nye tennishaller, håndballhall

Fremtidig skole, flerbrukshall 11`er fotballbane

Dagligvare butikk

Sukkevann

56


Drangsvann

rinn

r salg

Fotballhall (RIL)

Alt på stell

57


Velkommen til vårt

VISNINGSKONTOR sentralt plassert mellom byggetrinn 1 og 2.

Kontaktinfo og oppdaterte åpningstider finner du på drangsvann.no

Høvågveien

58


Alt på stell

59


Alt på stell For å understreke det sterke engasjementet for Drangsvann har utbygger valgt et spenstig uttrykk som fungerer som en signatur for landemerket som er etablert langs Drangsvann. Alt på stell signaliserer at alt er i orden og at alt er klart. Utbygger har ambisjoner om å skape Norges beste nabolag. Det forplikter naturlig nok, og det er nettopp denne forpliktelsen som gjør at du som boligkjøper kan være trygg på at ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Øyvind Lauvland Daglig leder Drangsvann 91 79 44 46 oyvind@drangsvann.no

Tor Even Kristensen Eiendomsmegler MNEF 48 25 20 12 toreven@sormegleren.no

Nils-Petter Taraldesen Salgskonsulent 93 87 08 16 nils.petter.taraldsen@obos.no

Her finner du din nye bolig: drangsvann.no/boligvelger 60

Monica Thortveit Prosjektkoordinator salg 40 40 80 53 monica@boh.no

Erlend Hagstrøm Simonsen Daglig leder 90 20 62 21 erlend@knes-eiendom.no