Page 1

LIFESTY LE LONGBOARD SPECIAL #7

STORT LONGBOARD REPORTAGE METALLSVENSKAN RULLAR IGÅNG, MISSA INTE! TATUERINGEN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA CHECKA IN VÅR

NYA PLATTOR FRÅN

THAILANDSGUIDE VI SPANAR IN HARMONY KORINES NYA FILM

SPRINGBREAKERS

HÅKAN HELLSTRÖM


REDAKTIONEN LIFESTYLE grundades 1997 i Stockholm. Vi är ett magasin som berör musik, film, livsstilar, det som är på tapeten för tillfället rent ut sagt. Vi är en ideel tidning i den mening att de anställda inte tar ut någon lön, och den vinst som görs vid försäljning går tillbaka in i föreningen och eventuellt överskott skänkes till Rädda Barnen, som kämpar för barnens rätt över hela världen. Jag hoppas att ni får en trevlig lässtund.

Adam Bergman

LIFESTYLE utges av: LIFESTYLE Group AB Yolovägen 12 703 41 Örebro Tel: 019-54546542 Mail: Redaktion@lifestyle.se

Adam Bergman Redaktionschef, Ansvarig utgivare

Jonas Käpp Fotograf, Skribent

Hanna Teflon Art Director, Skribent

Glennart Ek Layout, Webansvarig

Hilda Snokare Ekonom, Webansvarig


EFTERLÄNGTAT NYSLÄPP MED

RYKANDE HET!

Sida 4

Sida 5.

HÅKAN HELLSTRÖM Aktuell med sin sjunde skiva

”Det kommer aldrig va över för mig”

Sida 6.

LONGBOARDING - En glädjesprudlande kultur

Sida 8.

TATUERINGEN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA!

Sida 10.

HÄNG MED TILL THAILAND! Sida 12.

Metallsvenskan

HARMONY KORINE SLÄPPER NY FILM

Där det bästa från två världar möts

Sida 14.

Sida 15.


Pop-punkens försvarare Man Overboard börjar nu ladda upp för realeasen utav ”Heart Attack” deras tredje studioalbum den 28:et Maj. Bandet som tidigare i år, efter att ha varit okaraktäristiskt tysta under en längre period, överraskade med nyheten att ett nytt album hade spelats in i hemlighet under vintern. Bandet, vars namn är inspirerat utav blink-182-låten som heter just ”Man Overboard”, kommer ifrån New Jersey och består utav bandmedlemmarna Zac Eisenstein (ledsångare/Gitarrist), Nik Bruzzese (Ledsångare/ Basgittarist), Wayne Wildrick (Gitarrist), Justin Collier (Gitarrist), Joe Talarico (Trummis). Bandet startades år 2008 utav barndomskompisarna Nik och Wayne som började skriva låtar i Niks inspelningsstudio och rekryterade sedan Zac och Justin ifrån bandet The Front Page för att färdigställa kärnuppställningen av bandet, Joe blev medlem år 2012. Efter att ha släppt ett par EP’s så signade de år 2009 ett kontrakt med Run For Cover Records och började bygga upp momentum. År 2010 så skrev bandet kontrakt med Rise Records som ledde till deras stora genombrott. De släppte samma år deras kritikerrosade debutalbum ”Real Talk” som beskrevs av en mängd olika magasin och kritiker som det bästa pop-punk albumet år 2010. Bandet drar stor inspiration från band som, Blink-182, Saves The Day och Taking Back Sunday och följer i deras fotspår för att som de själva kallar det ”försvara pop punken”. Och försvarar pop-punken gör de då de har blivit ett utav dem mest framgångsrika pop punk banden just nu. Med ett sound som inte bara lever upp till förväntningarna utav ett band inspirerat utav 90-talets emo/ punk band utan också tar musiken steget längre med

fräschare inslag från dagens svar på den tidiga pop punken så har bandet lyckats bygga upp en gemenskap med sina fans som har skapat något utav en kulturell rörelse. Bandet hade under sina tidigare år varit väldigt frekventa med releasen utav musik men låg något lågt under 2012, eller det var i alla fall det man trodde. I januari så gick de ut med nyheten att ett helt album hade spelats in under vintern 2012/2013 och att de planerar att lansera plattan den 28 Maj. Bandmedlem Wayne Wildrick beskriver skivan som något annorlunda i jämförelse med deras tidigare musik men att det fortfarande är ett Man Overboard album. Han säger också att vissa låtar reflekterar låtar från tidigare album. Nik Bruzzese lägger till att bandet har tittat tillbaka på sina tidigare framgångar och att de vill göra ännu bättre ifrån sig med ”Heart Attack”. 3 Låtar från albumet, ”White Lies”, ”Open Season” och ”Where I Left You” finns redan nu på Rise Records YouTube-kanal samt att ladda ner via iTunes. Skivan kan förbeställas på Man Overboards MerchNOW sida. Bandet kommer att följa upp releasen utav skivan med spelningar på Slam Dunk UK tour 22-29 Maj och VANS Warped Tour 15 juny – 4 augusti.

TEXT: TOBIAS KÅRETUN FOTO: JONAS KÄPP

4


Daft Punk, som alltså består av de två fransmännen Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo, började i hemlighet arbeta med sitt fjärde album under 2008 samtidigt som deras soundtrack till filmen ”Tron: Legacy”. De bestämde sig snart för att denna gång förlita sig mer på livemusiker istället för synthar och samples som de gjort tidigare. Att anlita musiker resulterade dock i att deras hemlighetsmakeri bakom ”RAM” skulle visa sig vara svårt. En av medarbetarna, den legendariske musikproducenten Nile Rodgers, berättade snart att ett samarbete med duon hade inletts. Dock sade han inte vad för slags samarbete det var. Sedan blev det relativt tyst om vad som fanns bakom kulisserna. Ända till januari 2013, det vill säga. Då berättade Guy-Manuel om flytten till Sonys skivbolag Columbia Records. Kort därefter blev detta officiellt med en bild där duons ikoniska hjälmar samt Columbias logotyp avbildades. Nu snurrade hypemaskinens kugghjul på allvar. Snart började femton sekunder långa reklamfilmer spelas samtidigt som det mycket populära humorprogrammet ”Saturday Night Live” sändes i USA, där duons logotyp syntes och ny musik hördes. Denna trend fortsatte med avslöjandet av titeln på skivan och kulminerade med en reklamfilm som visades på musikfestivalen Coachella Music & Arts Festival, där musikern Pharrell Williams och den tidigare nämnda Nile Rodgers syntes tillsammans med Daft Punk i en video. I videon tillkännagav man dessutom andra medarbetare på skivan: Panda Bear (från Animal Collective), Julian Casablancas (från The Strokes), Todd Edwards med flera. Låten som

spelades i dessa filmer visade sig sedan vara albumets första singel, ”Get Lucky”. Låten demonstrerar Daft Punks nya riktning med fokus på livemusiker där man hör Rodgers spela en gitarrslinga med funk- och discoinslag, Daft Punk på basgitarr och trummor samt Pharrell på sång. Nu hade alltså fansen och världen fått ett smakprov av vad som komma skall. Vid denna tidpunkt hade även gigantiska affischer uppenbarat sig på byggnader i USA med hjälmarna som också pryder omslaget. Ändå är detta bara en del av den idag ovanliga marknadsföringstekniken man har satt i kraft här. Ungefär samtidigt som singeln släpptes började man nämligen ge ut videos på YouTube som de kallar ”The Collaborators” där de olika medarbetarna på skivan talar både om hur de först mötte ”robotarna” (som Pharrell väljer att kalla dem) samt vad som gör denna skiva så nyskapande men ändå så traditionell. Titeln på skivans första låt berättar mycket om riktningen man har tagit med musiken: ”Give Life Back to Music”. Något som också är intressant är att man aldrig visar eller får höra något från Daft Punk själva. Man talar om dem i tredjepersonsperspektiv. De bara ”finns där” utan att egentligen ha en riktig närvaro och det är denna anonymitet som gör dem så mystiska och denna skiva så speciell. Som Nile Rodgers sade i sin del av videoserien: ”de gick tillbaka för att gå framåt”. Frågan är nu om skivan, vars release i skrivande stund närmar sig med stormsteg, någonsin kan leva upp till denna oerhörda förväntan? TEXT: MATTIAS BORGMALM FOTO: JONAS KÄPP

5


Håkan Hellström är återigen aktuell i och med att han nyligen släppte sitt sjunde album, Det kommer aldrig va över för mig.

6


Fotboll

HÅKAN HELLSTRÖM

Håkan föddes den andra april 1974 i Göteborg och har hunnit med mycket under sitt 39 åriga liv. Som tonåring spelade Håkan back i fotbollslaget Gais. Men han valde sedan att ägna sig åt musiken. Håkan är hängiven Gaisare och en av hans låtar Gårdakvarnar och skit spelas som inmarschlåt på Gais alla hemmamatcher. Håkan har tillsammans med sin sambo Natali Davet sönerna Sigge Mio, 8 år och Julius, 5 år.

Musiken

Håkan var med och bildade det kända Göteborgs-bandet Broder Daniel, och spelade då trummor i bandet, han valde sedan att hoppa av. Då spelade han med två andra band, Honey is cool och Påvels, för att sedan börja spela med Broder Daniel igen, denna gång som basist. År 2000 slog Håkan igenom som soloartist med låten Känn ingen sorg för mig Göteborg som blev en succé direkt. Samma år släpptes också Håkans första solo-album med samma namn som hans första singel, och även albumet blev höjt till skyarna.

Film

2011 släpptes en dokumentärfilm som handlar om Håkans liv, rollen som idol och den mediehysteri som råder. Filmen heter 2 steg från Håkan. I juli 2013 släpps också en film baserad på Håkans texter och musik. Filmen, Känn ingen sorg utspelar sig i Göteborg och Håkan själv kommer att synas i filmen i en liten biroll.

Aktuellt

Håkan har, som nämnt, alldeles nyligen släppt sitt sjunde album, som precis som de tidigare blivit höjt till skyarna. I samband med skivsläppet i mitten av april hade man på Göteborgs Postens hemsida skapat en egen sida till Håkan Hellström, som fortfarande finns att hitta på gp.se/hakanhellstrom. Detta har blivit mycket ifrågasatt och detta försvarar skribenten Johan Lindqvist genom att påpeka att han är Göteborgs största artist och ”så jävla grym” samt att de har följt honom från början, sedan han slog igenom med Känn ingen sorg för mig Göteborg. Och jag, jag kan inte säga emot, det jag har hört hittills är lika genialiskt bra som Håkans låtar brukar vara.

Utmärkelser

Utöver detta har Håkan släppt sex till album, varav ett i mitten av april i år. Efter att han släppt skivorna Ett kolikbarns bekännelser och Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått tilldelades Håkan en grammis för bästa manliga artist och han har även tilldelades Taubestipendiumet. År 2009 tilldelades han även årets guldmick för bästa liveakt. Håkan och hans kompband Augustifamljen är kända för sina energifyllda liveframträdanden. TEXT: VICTORIA SOHLÉN FOTO: JONAS KÄPP

7


LONGBOARD

-En glädjesprudlande kultur Nu när sol och värme sakta med säkert sprider sig i Sverige efter den kalla vintern, och när gruset sopas bort från gatorna, ser man dem nästan överallt – longboardåkarna. Longboarding, som under senaste åren i Sverige blivit allt populärare, har blivit en riktig trend - framförallt bland ungdomar. Örebrokillen Oliver Hellberg, 22, jobbar som snickare till vardags, men på fritiden så förvandlas passionen för brädor till något helt annat. Han - som många andra - älskar att åka longboard och den kultur som hör till brädfenomenet.

Det är 7 km från stadens centrum ut till det vackra

området Ekeby-Almby. Ett relativt lugnt område nära Hjälmaren som kantas av nybyggda villor och mycket barnfamiljer. Oliver Hellberg bor hemma hos sin familj i ett stort vitt hus och att komma in genom ytterdörren känns som att stiga in i himlen ungefär då allt är inrett i vitt. I Olivers rum pryds väggarna annorlunda. Hans longboards står uppradade mot väggen, en Millencolin LP skiva och några hattar står snyggt uppradade på en hylla ovanför tvn. Citat såsom ”life on a board” och egenmålade logos av skate-märken sitter uppklistrade mot garderobsdörrarna. En stor svartvit tavla med reggae-kungen Bob Marley hänger ovanför sängen med bokstäverna legend. Hans rum speglar verkligen hans personlighet. Olivers ansikte skiner upp och leendet sprids på hans läppar när han börjar prata om sitt stora intresse – longboard. - Det jag älskar med longboard är gemenskapen som finns mellan åkarna och den breda variationen av stilar man kan köra på. Själv kör jag mestadels freeride och downhill kring trakterna i Örebro, och jag tycker det är riktigt kul att skapa snygga koreografier av tricks jag lär mig och sätta ihop dem till en serie. Det var flera årtionden sen longboarden lanserades i världen, då surfare ville ha något längre att åka med på land än en skateboard när de inte surfade i vattnet. Som storebror till skateboarden har populariteten för denna långa bräda gått i vågor genom åren, men nu är den i topp och är här för att stanna ett tag framöver. -Longboarding är en relativt lugn kultur, där allt

8

handlar om gemenskap, glädje och att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, konstaterar Oliver med ett leende på läpparna. Oliver åker longboard i princip varje dag för nöjets skull, men även för att det är ett bra och praktiskt transportmedel. Sena kvällar med grillning, musik och åk med vännerna är något av en vardag för honom. Han äger flera brädor med använder mestadels sin Loaded Dervish, en longboard gjord av bambuträd för flexibilitetens skull. Hans intresse började på riktigt när han gick i 9:an och det var tillsammans med kompisen Erik som det snabbt blev en stor hobby för dem båda. Nu, fem år senare, är intresset lika starkt hos Oliver och även bland de vänner han umgås mycket med. De filmar varandra när de åker, designar egna mönster av griptapes till brädorna, är aktiva på longboardforum och de ser alltid fram emot det stora longboardseventet som brukar anordnas av Longboardsweden på somrarna i Stockholm. - The Gathering, som eventet heter, är en väldigt kul grej, berättar Oliver. -Under en helg i Stockholm får man lära känna nytt folk som alla har ett gemensamt intresse för skate- och longboardkulturen. Tillsammans cruisar man som tradition genom huvudstaden och där finns även tävlingar och aktiviteter. Eventet är till för både veteraner och nya, så det är definitivt värt ett besök om man är intresserad av longboardnig. TEXT: FANNY OSCARSSON FOTO: JONAS KÄPP


9


TATUERINGEN

-här för att stanna, för evigt. Att se en tatuerad person i dagens samhälle är knappast något som förbryllar någon eftersom att det i dagens samhälle blir allt mer accepterat. Den acceptans som byggts upp kring tatueringen garanterar dock inte att personer med tatueringar undgår att bli diskriminerade. Diskriminering sker dagligen, speciellt i arbetslivet. Frågan har pågått i flera decennier och lär pågå ett bra tag till. Men är det inte fel att acceptera att någon diskrimineras på grund av sitt utseende?

I dagens samhälle är tatueringar väldigt vanliga och någorlunda accepterat. Kanske mest accepterade är de hos de yngre generationerna. Om vi backar bandet 35 år bakåt i tiden så såg det inte riktigt likadant ut som det gör idag. Innan tatueringarna blev ett mode på 1980-talet så var det mest sjömän och kriminella som bar dom. Tatueringarna fungerade som en form av identifikation för de personerna. Det är nog därför tatueringen ses som något negativt hos den äldre skaran av samhället, just för att det har förknippats med bland annat kriminalitet och allt vad det innebär. Vad är det då som gör att tatueringar blir allt mer accepterat i samhället egentligen? Jag tror att det är en generationsfråga. Eftersom att föräldrar präglar sina barn med sina egna värderingar så faller det naturligt att som förälder förhindra att sitt barn skulle tatuera sig, givet att föräldrarna har en negativ syn på tatueringar. Med tanke på att det kom till att bli ett mode att tatuera sig, och blandningen av lättillgängligheten och generationsskiften så tror jag att den negativa synen på tatueringar avtog rejält, men den finns givetvis kvar. Idag finns det säkert lika många tatueringsstudios som det finns cafeer och jag tror varken att du eller jag skulle höja på ögonbrynen om vi skulle gå förbi en tatueringsstudio. Likaså skulle vi inte reagera negativt om vi mötte en person med en tatuering. Eftersom att tatueringar blivit mer accepterade så skulle man kunna tro att anmälningarna till diskrimineringsnämnden är väldigt få. Det stämmer inte. Personer med tatueringar diskrimineras dagligen. Vi

10

har nog alla hört historier om folk som har antingen fått sparken eller blivit nekade jobb på grund av sina tatueringar. Att man sparkar eller nekar en person enbart efter hur denna person ser ut är givetvis mycket fel och bör klassas som diskriminering. Dessa diskrimineringsfrågor är väldigt breda och har diskuterats i flera decennier och kommer antagligen överleva både dig och mig. Vad kan man göra åt saken då? Det är en väldigt bra fråga. Jag förstår ju givetvis på en viss nivå varför en person med tatuerat ansikte blir nekad ett servicejobb. Men å andra sidan är det väldigt tragiskt att en person blir nekad på grund av sitt utseende. Frågan är bred och har många förespråkare och motståndare på många olika nivåer. Frågan bör i allra högsta grad tas på allvar. Jag kan dock inte hjälp att dra lite extra på smilbanden när jag ser en tatuerad person jobba i en offentlig miljö, det återställer min tro på mänskligheten. Hela frågan berör ju ett ordspråk som vi alla är väldigt, väldigt bekanta med.

”Döm inte en bok efter omslaget”.

Låter det bekant..?

TEXT: ADAM BERGMAN FOTO: JONAS KÄPP


11


Asien är en kontinent som snabbt ökar i popularitet speciellt bland svenskarna. Ett av de populäraste resmålen för svenskar är Thailand. Det många söker efter när de ska åka på semester för att vila upp sig är sol, bad och god mat. Allt detta kan man finna i Thailand. Här är varmt året runt men det är som behagligast att åka perioden november till februari då det är sol och badgaranti. Det är den svalaste perioden då graderna ligger runt 30. I Mars och April är det extra varmt, då ska du inte besöka de södra delarna i Thailand då det är störst regnrisk.

Huvudstaden i Thailand är Bangkok och är helt klart värd att besöka ett par dagar i om du ska till Thailand. Tre sevärdheter att se i staden är att besöka det kungliga palatset, Grand Palace, och templen Wat Phra Kaeo och Wat Tramit. Att tänka på när du ska besöka dessa är att ha täckta hälar och knän samt långärmat. Smaragdbuddhans tempel kallad Wat Phra Kaeo, är den lilla buddhastatyn som hittades år 1464. Buddhan får sin ädelstensdräkt bytt när en ny årstid inträder, av självaste kungen vilket sker tre gånger per år. Du kan också besöka den gyllene buddhans tempel, Wat Traimit, där det finns en 5.5 ton tung buddhastaty i guld. Du kan dessutom ta en mysig båttur på floden i solnedgången för att se Bangkok. I Bangkok finns det oändligt många möjligheter till shopping. Allt från shoppingcenter till marknader. I Shoppingcentern kan man hitta allt från väskor, skor och skräddarsydda kläder. Men vissa av de större har även biografer, bowlingbanor, matmarknader och vattenparker.

Ett populärt ställe i Thailand är Krabi i Ao Nang, som ligger i fastlandet på västsidan. Dit åker många Svenska familjer för att njuta av sol och bad på underbara stränder. Om du bor i Krabi är det ett tips att ta en taxibåt så kallad longtail boat till någon av de närbelägna öarna utanför Krabi, så som Phi Phi, Koh Lanta island eller besöka stränder som Railey Beach.

Om du är ute på semester med sina kompisar kanske man vill utforska Thailands uteliv, ett hett tips är att ta sig till östsidan av Thailand, till Koh Phangan. På ön Koh Phangan hålls det Full moon party en gång i månaden vid fullmåne. Då man målar sig i neonfärger, festar på stranden och dricker ur så kallade buckets. Som är stora hinkar fyllda med dricka som dricks med sugrör, det är vanligt att man delar på dessa då de är stora.


Ställen som Krabi och Koh Phangan är populära hos svenskarna, om man inte vill träffa på svenskar på sin semester är ett tips att ta sig till öar som Koh Samui eller Koh Tao, där det är lite mer lugnt. Koh Tao är en underbar ö som är ett dykarparadis. Man kan lätt och billigt skaffa sig ett dykcertifikat på Koh Tao.

Koh Samui ligger längst söderut av dessa tre öar och har mycket spännande att bjuda på, så som klarblåa hav, vita stränder, thaimassage, safari med elefantridning och mysiga bungalows att bo i nära stranden. Allt detta kan man göra på Chaweng beach som ligger på östsidan av Koh Samui och är ett paradis med sin längsta strand på 7 km.

Thailändsk mat ska du testa så mycket du kan, varför inte testa nationalrätten Pad Thai som är en nudelrätt med wokade grönsaker med kyckling eller räkor. Det är känt att Thailändarna använder sig av mycket kryddor och smak i Thailändsk mat, så man får tänka på att det kan bli starkare än vad man tror. En annan populär maträtt är Tom Yum Goong, det är en soppa med räkor, svamp samt citrongräs, värd att testa.

Det Thailändska folket är extremt gästvänliga och tillmötesgående. I Thailand finns det restauranger, barer, matstånd och affärer överallt och allt till ett bra pris.

Om du vill njuta av sol och bad eller uppleva Thailands kultur så kommer du oavsett få en oförglömlig resa om du åker till vackra Thailand.

TEXT: FELICIA HALLSTRÖM FOTO: JONAS KÄPP

13


PROVOKATÖR ELLER INNOVATÖR? Harmony Korine, den ofta udda, avant-garde och alltid kontroversiella regissören har skapat rubriker sedan tonåren. Hans senaste film, Spring Breakers, sviker inte i detta avseende men blir även hans debut inom den kommersiella filmen, en genre han länge föraktat. Harmony Korine kommer från en trasig bakgrund bestående av droger, brott och skolavhopp och där drömmen till en början var att bli en professionell skateboardåkare. Spring Breakers är Korines senaste tillskott i sitt försök att återge samma känsla av poesi som han en gång fann så häpnadsväckande. I filmen medverkar skådespelare som Selena Gomez och Vanessa Hudgens, tidigare kända från barnvänliga disneyproduktioner, samt James Franco. Hur kom Spring Breakers till? - Idén till filmen kom först till några år tillbaka när festande och fulla ungdomar spydde ner min veranda samtidigt som de till max-volym spelade sönder Taylor Swift låtar. Bilder, inte alltid tydliga, kom till i mitt huvud som med tiden byggde upp ett narrativ som till slut resulterade i Spring Breakers. Jag kan inte undgå att se det visuella språket i stort fokus i Spring Breakers. Du gillar att göra stiliserade filmer? - Jag har alltid föredragit det visuella över det narrativa och känner att många känslor kan förmedlas utan att karaktärerna alltid ska behöva tala. Spring Breakers kan ses som en experimentell filmvision skapat i syfte att imitera en drog-liknande upplevelse med hjälp av färger, ljud och klipp. Det är en åktur som inbjuder sin publik till att ta del av en fräsch adrenalinkick, en hyllning till de sex-besatta sinnena hos den amerikanska ungdomen. Sedan hatar jag skiten som kommer från det kommersiella Hollywood. Där allt alltid ska överförtydligas i framför allt det narrativa. Det förtär filmkonstens själ. Filmskapandet har blivit som en

process, och allt det där är skit. Alla dessa rika ungar som förr ville bli läkare vill nu bli filmskapare men saknar livserfarenhet och skriver endast skitvitsar för varandra. Filmen skildrar unga kvinnor i extremt våld och sex, vilket budskap kan detta ge dagens ungdomar? - Filmen kan ses som en social kommentar på, framför allt, dagens amerikanska ungdomskultur där självhävdelse och yttrande spelar en stor roll. Det handlar om galenskapen hos ungdomar, deras liv och vad de gör med dem och sina kroppar. Samtidigt som filmen sympatiserar med dess subjekts drömmar och begär visar den även på baksidan av det vilda och ”fria” livet. Du har gjort dig känd som mannen som korrumperade halva generationen av Disney stjärnor. Vad säger du om det? - Ha ha, vet inte det men dessa ”disney-tjejer” representerar en del av den generation som filmen skildrar. Samtidigt är de subjekt för idolisering och levande bevis på jakten på livet som rika celebriteter vilket är en av de aspekter som utforskas under filmens gång. Spring Breakers har svensk biopremiär den 22 juni 2013 i begränsade städer såsom Stockholm, Göteborg, Uppsala och Örebro. Åldersgräns från 15 år. TEXT: MATTIAS OVAT FOTO: JONAS KÄPP


I slutet av maj är det återigen dags för en av Sveriges häftigaste hårdrockfestivaler. Festivalen är unik i sitt slag,

då den kombinerar ett gediget schema av liveartister med en fotbollsturnering där bland annat olika kända artister deltar. Tidigare år har bland annat medlemmar ur banden In Flames, Millencolin, Bullet och Hardcore Superstar synts på planen. Även före detta landslagsspelaren Jörgen Pettersson och tidigare ungdomsproffset Martin Bengtsson från Serie A-laget Inter har deltagit i turneringen. Men hur bra passar egentligen rockmusik och sport tillsammans? Det har faktiskt visat sig vara en oslagbar kombination där både hårt satsande lag och totalt otränade möts på planen. Fotbollen är en mycket underhållande del av festivalen som leder till många skratt både hos deltagare och publik.

Den 24-25 maj går alltså den femte upplagan av Metallsvenskan av stapeln, en festival som på kort tid blivit ett av de största och mest omtalade evenemangen i landet. Under förra årets högsommarvärme besökte totalt 9000 personer festivalen. I år är några av huvudakterna banden King Diamond, At the gates, Graveyard och Hardcore Superstar, alltså en blandning av heavy metal, death metal och hårdrock. Många fler band, där också lokala förmågor som The boatsmen och Dödsdepartementet ingår, spelar på festivalen under de två dagarna. Fotbollsturneringen spelas under lördagen, och någon gång under eftermiddagen kommer vi få se det vinnande laget höja den glänsande vinnarbucklan mot skyn. Metallsvenskan håller till på Örnsro IP för tredje året i rad, där ett helt område med tre scener, fotbollsarena,

öltält och försäljningsstånd byggs upp. Det finns dock inget campingområde på festivalen, men långväga gäster bor för specialpris på femstjärniga Gustavsviks camping som ligger ca 15 minuters gångväg från festivalområdet. Ett nytt inslag som tillkommit inför årets evenemang är att oetablerade band kan tävla om att få öppna festivalen med en spelning under fredagen. Över 300 band har anmält sig varav 50 band gått vidare till en öppen omröstning. Även om det är svårt att tro, har Metallsvenskan ett vinnande koncept i sin unika kombination av rockmusik och fotboll. Alla musikintresserade borde besöka denna tillställning för en underhållande helg i rockens tecken där allt självklart är toppat med en härlig stämning. Så, börja genast öva på dina häftigaste hårdrocksmoves och sjung upp, så ses vi på Örnsro IP TEXT: SANDRA NORLING FOTO: JONAS KÄPP

15


I N U J E 26:E

UT

SHA UN W SNO H WBO ITE ARD SPEC IAL

Stor intervju med SHAUN WHITE inför OS. Vi snackar odds, bindningar och förväntningar

Vi snackar med EMMELIE HENRIKSSON som blev svensk guldmedaljör i damernas X-GAMES i Vancouver

Lifestyle magazine  

Adam Bergman

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you