Voorne-Putten Magazine 2021

Page 1

2021

Voorne

Gratis

putten Magazine OPENLUCHTMUSEUM

Eyecatchers voor jong en oud

EINDELOOS STRANDPLEZIER

Waar de zon de zee kust

BOSWACHTER

Geen dag hetzelfde

TAG JOUW FAVORIETE FOTO #VOORNEPUTTEN

1


Colofon Voorne-Putten Magazine is een uitgave van Univacance B.V. – Città Romana en Marketing OP Voorne-Putten. www.cittaromana.nl - www.opvoorneputten.nl Creatie: Saskia Geleedts www.geleedts.nl Advertenties: info@voorneputtenmagazine.nl Druk: ’t Papieren Huys www.papierenhuys.nl Fotografie: Marketing OP Voorne-Putten, Cover: Erik Zandboer Alle rechten voorbehouden. Bij gebruik van beelden van derden hebben wij volledig toestemming van de rechthebbende of hebben wij getracht alle rechthebbende te achterhalen, mocht je desondanks menen aanspraak te kunnen maken op enig recht, dan kun je contact opnemen met de uitgever. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze openbaargemaakt worden. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Kaart Voorne-Putten: By Diane

2


Voorwoord Voorne-Putten, het eiland dat wacht om ontdekt te worden. Hier is geen moment hetzelfde. Het ene moment geniet je van de eindeloze rust en de ruimte en het andere moment kun je kiezen uit evenementen en activiteiten. Ontdek de historie van Voorne-Putten. Ontmoet zeehelden, watergeuzen, koningen en gravinnen. Je komt ze overal tegen op Voorne-Putten: Tromp, de Ruyter, Jacoba van Beijeren, Willem van Oranje, admiraal Lumey en Jan Blanken. Het eiland vertelt haar verhalen en onthult haar geheimen in de vele musea, kerken en monumenten. Pak je fiets en ga richting de horizon, neem snel een pontje naar de overkant en geniet op een van de vele gezellige terrasjes aan het water. Wandelen of relaxen op de brede zandstranden of puzzelend langs de knooppuntennetwerken. Het kan allemaal! Terwijl je geniet op het strand gaan duizenden dieren hun gang in de Voordelta. De voedselrijkdom maakt het tot een wegrestaurant voor de trekvogels. Op een klein half uur van Rotterdam loop je in ĂŠĂŠn van de mooiste duingebieden van West-Europa. Door de afwisselingen van droog en nat, hoog en laag, zonnig en schaduwrijk voelen heel veel verschillende planten en dieren zich thuis in de natuur op Voorne-Putten, jij toch ook? Het Voorne-Putten magazine helpt je met tips en inspiratie op weg voor een heerlijk bezoek of verblijf op ons mooie eiland. Geniet er van! Team Voorne-Putten Magazine

3


INHOUDSOPGAVE

26

6 18

42

6 Gemeenten op Voorne-Putten

Vestingsteden, badplaats of visserijdorp, je vindt het op Voorne-Putten.

18 Stranden Badstrand of sportstrand, zandbanken of woeste golven, relax of actief plezier; een zee aan mogelijkheden.

26 Op en aan het water Zee en meer.

42 Historie Bunkers, molens en maritieme historie, het eiland Voorne-Putten heeft een rijke verzameling aan musea.

52 In gesprek met Igor Kluin Openluchtmuseum Hellevoetsluis.

Blader snel door naar de leukste tips en uitjes! Veel leesplezier! 4


72 80

58

90

58 Activiteiten

90 Natuur

Ga op pad met de benenwagen, op je stalen

Struinen door bossen en duinen. Oog in oog

ros of te paard.

66 In gesprek met Maarten den Bakker Fan van Fietsen.

72 De leukste activiteiten Wil je naar de stad of laat jij je juist liever op Voorne-Putten opsluiten?

met een grote grazer of in stilte genieten en turen vanuit de vogelkijkhut, het kan natuurlijk op Voorne-Putten.

96 In gesprek met Mirjam Eikelenboom Boswachter in hart en nieren.

102 Fietsknooppuntenkaart

80 Activiteiten voor kids Een wereld vol speelplezier.

5


GEMEENTEN OP VOORNE-PUTTEN

Brielle

De stad aan het Brielse Meer ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen en koninginnen ontvangen en telde onder haar bewoners zeeadmiraals, schrijvers, dichters en martelaren. De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland vertelt, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van de Libertatis Primitiae, “eersteling der vrijheid�. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen en nam het haar belangrijke plaats in elk geschiedenisboek over de Tachtigjarige Oorlog in. De

Volgend jaar 450 jaar Eersteling der Vrijheid! 6

stadswallen met haar bastions en ravelijnen bieden nog steeds bescherming tegen de buitenwereld en een veilige thuishaven voor de vele kerken en schatten van Brielle.


Een dagje Brielle In de vestingstad Brielle ben je met de aanwezigheid van ruim 300 monumenten en een rijke geschiedenis niet snel uitgekeken, maar rondom Brielle is er ook van alles te beleven. Brielle ligt aan het Brielse Meer waar je heerlijk op en rondom het water kunt recreëren. Maar maak ook eens een fietstocht in oostelijke richting langs het water. Geniet van de watersporters op het water en bezoek onderweg het Vrijheidsbos waar de bomen geplant zijn naar aanleiding van bijzondere gebeurtenissen. Bekijk de gedichten bij de bomen en geniet van de rust.

Vlakbij vind je het ‘Blotenvoetenpad’ in de fruitboomgaard van de familie Klok in Vierpolders. Ervaar de natuur onder je voeten en geniet daarna van een kopje koffie met een versnapering. Wanneer je verder rijdt kom je in het vissersplaatsje Zwartewaal waar je het ‘Visserijmuseum’ aan de kop van de haven vindt. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de visserij van Zwartewaal. Fiets door de mooie authentieke polder naar Vierpolders om zo weer naar Brielle terug te keren.

Geniet na je fietstocht van een

Wil je nog wat langer blijven? Boek een

heerlijke maaltijd bij één van de

kampeerplaats direct aan het Brielse

vele horecagelegenheden binnen de

Meer bij camping de Krabbeplaat of bij

Brielse Vesting en sluit je dag af met

camping de Meeuw.

een verrassende voorstelling bij het BREStheater in Brielle of luister naar één van de ‘Zomeravondconcerten’

www.beleefbrielle.nl

op het carillon, bij de Catharijnekerk.

www.brielle2022.nl

7


GEMEENTEN OP VOORNE-PUTTEN

Nissewaard

Natuurgebieden, fraaie polders, eeuwenoude rivieren,­ middeleeuwse stadjes, landelijk gelegen dorpen, architectuur, theater, uitgaan en winkelen. Wie een tocht door Nissewaard maakt wordt zeker verrast. Aan de ene kant het stedelijke Spijkenisse met de directe verbinding naar de grote stad en aan de andere kant het landelijke gebied met haar pittoreske middeleeuwse stadjes Geervliet, Heenvliet en de dorpen Zuidland, Abbenbroek, Simonshaven en Hekelingen. Al deze dorpen zijn gelegen in de nabijheid van de Bernisse, een eeuwenoud riviertje dat in de vroege middeleeuwen een belangrijke scheepvaartroute was tussen Holland en Vlaanderen. Tegenwoordig is de Bernisse een prachtig recreatiegebied met wandel- en fietspaden en speelweiden.

“Spijkenisse, stad in het groen”

8

Beningerslikken, gelegen aan de getijdenrivier Het Spui is een natuurgebied waar vogelliefhebbers hun hart op kunnen halen. Diverse gezellige horeca­ gelegenheden liggen door het gebied heen.


Een dagje Nissewaard

Nadat je van het prachtige natuurgebied genoten hebt raden wij je aan om door te fietsen naar de pitto-

Spijkenisse ligt omsloten door het groen. De stedelijke

reske middeleeuwse stadjes

omgeving van de stad verruil je binnen enkele minuten

Geervliet en Heenvliet. Op de

fietsen voor prachtige natuur. Huur wanneer je Spijkenisse

terugweg kun je je nog even

bezoekt eens een fiets en rijd door de polder richting het

opladen in het vroegere tram-

recreatiegebied de Bernisse. Fiets langs de wijnranken van

station van de RTM aan de

Wijndomein de Vier Ambachten en bezoek de wijngaard op

Groene Kruisweg waar nu een

weg naar de fluisterboot ‘Bernisse’ waarop je al rustig

fijne horecagelegenheid met

varend de prachtige natuur van het recreatiegebied ervaart.

een ruim terras gevestigd is.

Wil je liever zelf actief zijn, huur dan een kano of ga suppen en geniet van het water. Ben je met de kinderen op pad? Stop dan ook eens bij natuurspeeltuin ‘Beverbos’.

De avond van een sportieve dag sluit je natuurlijk ook sportief af door een partijtje bowlen. In Spijkenisse vind je het Party & Bowlingcentrum Spijkenisse waar de medewerkers je gastvrij en enthousiast onthalen. Perfect om de dag mee af te sluiten. Strike!

Tip! Loop na het bowlen naar hotel Atlas en geniet van een onvergetelijk verblijf in

Neem je VP pas mee en fiets tegen een leuke korting aan!

het hotel met een gemoedelijke sfeer.

www.eropuitnissewaard.nl

9


Vestingstad Brielle mĂŠĂŠr dan historie!

De eersteling der vrijheid... dat is vestingstad Brielle. Nog elk jaar staat Brielle op 1 april stil bij die bevrijding in 1572 toen de watergeuzen de Spanjaarden verdreven. De vestingstad heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Historische panden, winkeltjes, galeries, restaurants, hotels, terrassen, campings, musea en een haven met een directe verbinding naar het Brielse 10

Meer. In de directe omgeving kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. En niet te vergeten, er is altijd wat te doen.

www.beleefbrielle.nl


Er Op Uit Nissewaard

Maak mooie herinneringen www.eropuitnissewaard.nl


GEMEENTEN OP VOORNE-PUTTEN

Hellevoetsluis

De schitterende ligging aan het uitgestrekte Haringvliet heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis voor Hellevoetsluis. Niet voor niets is het ‘Vestingstad aan het Haringvliet’. De Vesting, met haar havens en verdedigingswerken, herbergt een rijke schat aan historie. Het water en Hellevoetsluis zijn als vanouds met elkaar verbonden. Dankzij de gunstige en strategische ligging aan het Haringvliet werd Hellevoetsluis in het begin van de 17e eeuw een thuishaven voor de Hollandse oorlogsvloot. Een haven die later steeds meer werd versterkt, waardoor de unieke combinatie van vestingstad en oorlogshaven ontstond. Admiraals als de Ruyter, Tromp en Piet Hein hadden er hun thuishaven.

12


Een dagje Hellevoetsluis

Ga jij liever opzoek naar clou’s en vind jij een uitgang binnen een uur? Bezoek dan Escaperoom The Cube bij winkelcentrum De Struytse Hoeck en laat je opsluiten in één van de mysterieuze kamers en zoek de aanwijzingen zodat je kunt ontsnappen om daarna één van de vele restaurants in de gezellige vesting van Hellevoetsluis op te zoeken voor een heerlijke maaltijd.

Wil je, net als de zeehelden in het verleden, liever het ruime sop Naast het maritieme verleden van de

kiezen? Huur dan een sloep of een

vestingstad Hellevoetsluis vind je binnen

zeilbootje in één van de jachthavens

Hellevoetsluis nog veel meer interes-

en vaar het Haringvliet op. Sluit de

sante plekken, waar je zo naartoe fietst!

dag af met een film in het Tivoli

Rijdt eens naar het historisch themapark

Theater, een knusse gezellige

‘Historyland’ en ga tientallen miljoenen

service bioscoop, en verlies je in het

jaren terug, naar de tijd van de dinosauri-

verhaal van de film van jouw keuze.

ërs. Of naar de laatste ijstijd waar je oog in oog komt te staan met een levensgrote mammoet, holenbeer of sabeltandkat. Ook buiten in het park beleef je de historie en klim je in een MIG2 of een gevechts­

Nog niet uitgekeken? Verleng je

helikopter of waan jij je heel even een

verblijf met een overnachting in één

wetenschapper wanneer je zelf opzoek

van de vele vakantiewoningen die

gaat naar echte fossielen.

Hellevoetsluis rijk is.

www.bezoekhellevoetsluis.nl

13


GEMEENTEN OP VOORNE-PUTTEN

Westvoorne Oostvoorne, Rockanje en Tinte vormen tezamen de groenste gemeente van Voorne-Putten. Door de gezellige drukte en strandactiviteiten is Rockanje een populaire bestemming voor zowel de jongere als de oudere strandliefhebber. Oostvoorne met haar Jacoba Burcht vormt een perfecte uitvalsbasis voor heerlijke fietsen wandeltochten of een ontdekkingstocht per paard door de groene bossen. Voornes Duin behoort, dankzij zijn unieke flora en fauna, tot de belangrijkste natuur­gebieden van West-Europa. Tinte ligt in een mooi polderlandschap. Het dorp heeft twee musea. Westvoorne, onderdeel van de Zuidwestelijke Delta, is vanwege de ongerepte beleefbare natuur, de enorme biodiversiteit en het duurzame toerisme bekroond tot beste duurzame natuurbestemming ter wereld.

14

800 jaar Rockanje; Feestjaar van 29 juni 2020, de officiĂŤle verjaardag van Rockanje, tot 29 juni 2021!


Een dagje Westvoorne

Vervolg je weg naar de Stenen Baak, aan het Brielse Meer. De Stenen Baak was de eerste stenen vuurtoren van Nederland; hij verving de eerdere vuurtorens van hout die waren afgebrand. Binnen vind je een mooie presentatie van het ‘Historisch museum Den Briel’, waar de Stenen Baak een dependance van is en bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht.

In Westvoorne vind je naast prachtige natuur en het strand aan de Noordzee ook enkele leuke musea. Bezoek bijvoorbeeld ‘De duinhuisjes’ en beleef hoe het leven in de duinboerderijtjes rond het jaar 19001930 was. Of rijdt naar het plaatsje Tinte en drink een kopje koffie bij museum de ‘Koffieleut’ en bewonder hun oude koffiemolens, koffiepotten en land- en werkbouwgereedschappen.

Na een dagje uit geniet je in Westvoorne van een heerlijke maaltijd bij één van de vele restaurants die Rockanje en Oostvoorne rijk zijn om daarna via een mooie duin- of strandwandeling bij één van de strandpaviljoens te genieten van de ondergaande zon.

Het strandgevoel vasthouden kan met een overnachting direct aan het strand van Rockanje bij het Badhotel en in Oostvoorne bij Hotel ‘t Wapen van Marion.

www.natuurlijkwestvoorne.nl

15


20 21 40 0 ja ar H aa

Hellevoetsluis, Vestingstad aan ’t Haringvliet

ve n

Genieten van het water

Een rijke historie Gevarieerd horeca aanbod

Benieuwd naar al het mooie wat Hellevoetsluis te bieden heeft? Ga naar www.bezoekhellevoetsluis.nl 16


Oostvoorne | Rockanje | Tinte

In Westvoorne is altijd iets te doen

Westvoorne is een groene gemeente op Voorne-Putten. In de kernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte is het prachtig wonen en recreĂŤren. Geniet op het badstrand van Rockanje, sport op en rondom het Oostvoornse Meer. Maak een wandeling of fietstocht in het prachtige natuurgebied. Meer dan een miljoen toeristen en recreanten bezoeken jaarlijks onze kustregio.

www.natuurlijkwestvoorne.nl 17


STRANDEN

Voorne-Putten heeft 15 kilometer bijzondere kustlijn. Ervaar de enorme ruimte en proef de zilte zeelucht. Heerlijk met je voeten in het zand op het enige Zuid­ strand van Nederland of er boven hangend aan je kite. Stap eens met je paard het strand op en blijf even hangen voor de prachtige zonsondergang. Voorne-Putten, waar iedere strandliefhebber zijn hart kan ophalen.

18


19


STRANDEN

Rockanje

Het strand van Rockanje, het enige zuidstrand van Nederland, is volledig ingesteld op badgasten. Door de unieke ligging is het strand een waar paradijs voor zonliefhebbers. Genieten in de zon of sportief op het water, op het Badstrand Rockanje kan het allemaal. Het strand loopt zeer langzaam af richting zee en met een aantal zandbanken voor de kust heb je tijdens het zwemmen weinig last van de golven. Dit maakt het strand ook uitermate geschikt voor kinderen die veilig aan de rand van het water kunnen spelen. Op het strand kun je terecht voor onder andere kitesurfen, suppen, longboarden, beachyoga en diverse strandspelen. Je kunt op het strand ook genieten van een hapje en drankje bij één van de strandpaviljoens. Het strand van Rockanje is bereikbaar via de eerste en de tweede slag. Ten noorden van het Badstrand is een gedeelte ingeruimd voor naaktrecreatie.

20

Gillian en Dennis geven een tip: ‘Naast mountainbiken houden we allebei ook van hardlopen in de natuur en houden van de duinen en het strand. Zodra de watertemperatuur van de zee weer wat aangenamer is dan gaat Gillian zomers bijna wekelijks samen met een vriend of vriendin zwemmen. We zwemmen dan vanaf het strand van Rockanje naar de eerst boei en terug, echt heerlijk zo’n verfrissende duik.’


Anne en Gerda geven een tip:

Oostvoorne

De natuurliefhebber zal eerder het strand van Oostvoorne­opzoeken. Het strand biedt rust en ruimte. Er ontwikkelen zich nieuwe duinen en er is een ruig begroeid natuurstrand. Het strand is zeer

‘Het strand en de zee geven een goed gevoel, rust en als je op het strand bent, voel je even alles van je afglijden en kun je dingen loslaten. Bovendien zijn het Quackstrand en het strand van Rockanje echt zo mooi en uniek omdat ze op het zuiden gelegen zijn, je kunt echt kilometers lopen.’

in trek bij wandelaars, ruiters en kitesurfers.

Maasvlakte

De kustlijn van Voorne-Putten is sinds de uitbreiding van de Maasvlakte enorm lang geworden. Maasvlakte 2 sluit direct aan op de huidige Maasvlakte. Het Slufterstrand is daardoor grotendeels verdwenen. Omdat het Slufterstrand erg populair was geworden, was er reden genoeg om bij aanleg van Maasvlakte 2 verloren strand terug te brengen. De kuststrook langs Maasvlakte 2 is geen ‘standaard’ strand met boulevard en uitgebreide horeca. Dit past niet bij de functie van de landaanwinning als haven en industriegebied. Wel is het een plek waar mensen kunnen genieten van zon, zee, strand, wind en rust. Waar het Maasvlakte strand vooral bekend om staat, zijn de ideale omstandigheden voor

Blauwe vlag De stranden en havens op Voorne-Putten zijn schoon en veilig en worden jaarlijks onderscheiden met de internationale onderscheiding De Blauwe Vlag.

surfers en kiters. Kiters hebben een eigen uitgerekt stuk strand ter beschikking. De infrastructuur en voldoende parkeerplaats zorgen voor een goede bereikbaarheid met auto en fiets.

21


ADVERT0RIAL

ONTDEK JE EIGEN HORIZON OP

GoereeOverflakkee

Op Goeree-Overflakkee ligt er voor iedereen Voor ruimtezoekers Goeree-Overflakkee biedt ruimte. Iets wat juist in wat moois aan de horizon. Wil je een dagje deze tijd zo belangrijk is. Er zijn uitgestrekte polders, uit, een weekendje weg of ben je op zoek natuurgebieden en duinen. Op het brede en kilomenaar een vakantieadres? Op het buureiland terslange Noordzeestrand geniet je van de prachtige zonsondergang. Bij elk van de 20 strandopgangen kun je goed vertoeven! Je vindt er ongerepte natuurgebieden, lange en brede stranden, gezellige dorpen en jachthavens, leuke restaurants en strandpaviljoens en tal van accommodaties. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om jezelf sportief uit te dagen. Doe je het liever rustiger aan? Heerlijk tot rust komen kan er ook geweldig.

22

vind je wel een hip strandpaviljoen. En een mooie bijkomstigheid: je kunt overal gratis parkeren!

Voor thrillseekers Wil je lekker actief bezig zijn? Op de stranden bij Ouddorp en de Brouwersdam kun je blokarten, vliegeren of kitebuggyen. Ben je meer een waterrat?


Waag dan een sprong van de waterjump. Of volg een clinic windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, foil surfen. Je kunt privé lessen volgen, maar bijvoorbeeld ook met het hele gezin. Hoe leuk is dat? Doe je het liever iets rustiger aan? Je kunt er ook suppen, kijken hoe anderen de golven trotseren, een potje beachvolleyballen of meedoen aan een les beach yoga.

Voor buitenmensen Er is niets fijner dan lekker buiten zijn. Wandel of fiets door de polders, duinen, natuurgebieden en gezellige dorpen. Er is een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk en er zijn tal van themaroutes. Fiets of wandel de tulpenroute in het voorjaar, pak één van de erfgoedroutes, de mbtc-route of de best of nature fietsroute. In de zomer kun je je fietstocht combineren met een leuke vaart op één van de pontjes over het Haringvliet, de Grevelingen of het VolkerakZoommeer.

van Flakkee en ga op zoek naar reeën, fjordenpaarden, heckrunderen of zeehonden. Maak een vollemaanwandeling over de Kabbelaarsbank of een robbentocht over de Grevelingen. Wandel zelf naar één van de twee wild arena’s op de Slikken of maak een tocht door de Kwade Hoek. Spot vogels bij vogelboulevard Hellegatsplaten en vogelobservatorium TIJ in Stellendam. Wie weet spot jij een Europese Zeearend, lepelaar of grote stern. Als je in de winter naar Goeree-Overflakkee komt dan kun je bij Battenoord zelfs wilde flamingo’s aantreffen.

Voor vroege vogels en uitslapers Goeree-Overflakkee ontdek je niet in één dag! Of je nu vlakbij de kust wilt overnachten, in de levendigheid van een dorp of vlakbij de natuur, er is voor ieder wat wils. Je vindt er familiecampings, camperplaatsen, vakantieparken, luxe vakantiewoningen, hotels, beachlodges en talloze B&B’s.

Voor natuurgenieters

Check voor een compleet overzicht van activiteiten,

Ga de natuur in; op eigen houtje of met een boswachter. Boek een avondexcursie naar de Slikken

evenementen, attracties, excursies, routes en over­ nachtingsmogelijkheden www.visitgo.nl

Inspiratie en meer informatie Ben je nieuwsgierig geworden? Breng dan zeker ook een bezoek aan het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp. En ontdek hier waarom GoereeOverflakkee zo leuk is. De medewerkers informeren je graag over het eiland en alles wat er te doen en te beleven is. Het Inspiratiepunt is gevestigd aan de Bosweg 2 in Ouddorp.

23


Het Het hele hele jaar jaar genieten genieten van van alles wat Havana Beachclub alles wat Havana Beachclub u u te te bieden bieden heeft! heeft! relaxen op een van onze •• ‘s‘s Zomers Zomers relaxen op een van onze strandbedden of banken op het terras strandbedden of banken op het terras ‘s Winters warm worden bij een van onze ‘s Winters warm worden bij een van onze openhaarden openhaarden Uitgebreide menukaart Uitgebreide menukaart Havana Beachclub is de perfecte locatie voor : Havana Beachclub is de perfecte locatie voor : Teambuildingdag Teambuildingdag Presentatie Presentatie Bedrijfsuitje Bedrijfsuitje Receptie of huwelijksfeest Receptie of huwelijksfeest Trouwen op onze locatie Trouwen op onze locatie

•• •• •• •• •• •• ••

Graag Graag tot tot ziens ziens bij bij Havana Havana Beachclub Beachclub op op de de eerste eerste slag slag van van Rockanje! Rockanje! Swinsedreef 26 I 3235 AR Rockanje Swinsedreef 26 I 3235 AR Rockanje info@havana.nl I www.havana.nl info@havana.nl I www.havana.nl 24

www.facebook.com/Havana.Beachclub.Rockanje www.facebook.com/Havana.Beachclub.Rockanje www.twitter.com/Havanarockanje www.twitter.com/Havanarockanje

24


25


OP EN AAN HET WATER Naast de heerlijke Noordzee heeft Voorne-Putten nog vele ander mooie waterwegen en meren om aan te relaxen, zwemmen, sporten en weg te dromen!

26


27


OP EN AAN HET WATER

Oostvoornse meer

Op een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dichtbij de haven van Rotterdam. Kijk je vanaf de noordkant van het meer dan zie het je het ‘Groene Strand’, vanaf de andere kant zie je de kranen van de Maasvlakte. Dat maakt het een ietwat surrealistische plek waar mens, plant en dier zich allemaal thuis voelen. De mogelijkheden om in het gebied te recreëren zijn groot, je vindt er heerlijke stranden, kunt er fantastisch suppen, surfen en onder water zijn er allerlei voorzieningen voor de duiksport. Er ligt een heus scheepskerkhof en nog steeds worden er wrakken ontdekt. Speciaal voor duikers zijn talloze attributen afgezonken. Beroemd­zijn de onderwater (Volkswagen) Kever en de 46 meter l­ange tunnel. Rondom het meer zijn een aantal bijzondere horecagelegenheden te vinden met heerlijke terrassen. Op diverse plaatsen kun je terecht voor de attributen om zelf het water op of in te gaan.

Kitesurfen op de Noordzee

De populaire en fantastische watersport kitesurfen groeit en groeit. Het is inmiddels de meest bedreven activiteit op het Noordzeestrand. De sport, een combinatie van vliegeren en surfen, is makkelijk te leren en is de laatste jaren steeds veiliger geworden. Afhankelijk van de wind is het water bij strand van Rockanje, Oostvoorne, de Brouwersdam of op de Maasvlakte uitermate geschikt om te kitesurfen. Je kunt ook les krijgen. De gecertificeerde leraren zorgen ervoor dat je de kitesurfsport snel en veilig onder de knie krijgt. Durf je de hoge snelheden en de grote sprongen van het kite­surfen niet aan? Dan kun je genieten van de lucht die met de vele “dansende” vliegers een waar schouwspel is. www.learnkiteboardingnow.com

28


Willi geeft een tip: ‘In mijn vrije tijd ga ik graag kiten op het strand van Oostvoorne, maar ik ga ook graag naar het vlakbij gelegen Slufterstrand op de Maasvlakte, hier kun je weer heel goed hydrofoilen. Maar ook op het Oostvoornse Meer kun je goed kiten en naast Brunotti Beachclub zit een grote surfwinkel waar ik altijd mijn spullen koop.’

In en op het Brielse meer Meerkoeteiland Altijd eens op een onbewoond eiland willen zijn? Ga dan naar speeleiland ’t Meerkoetje in het Brielse Meer en ga op zoek naar geheime plekken! Lekker vies worden mag hier en als je van de trekschuit afvalt zwem je gewoon naar de overkant. Met het waterspeeltoestel aan de overkant kun je zelf water oppompen en daarmee zet je andere onderdelen van het watertoestel in werking. De waterspeelplaats kun je vinden aan de Staaldiepseweg in Brielle. Volg de bordjes “zwemlocatie”. www.nederlandsezwembaden.nl

Waterpret Klim op de waterglijbaan en roets in volle vaart het Brielse Meer in! Op Camping de Krabbeplaat kunnen waterratten hun hart ophalen. Op de camping en in de omgeving vind je alles om te genieten van de groene en waterrijke omgeving: waterglijbaan, waterspringkussen, roeien, zeilen, kanoën of waterskiën. Met de mooie vestingstad Brielle om de hoek is het goed toeven op deze gezellige familiecamping. www.krabbeplaat.nl

Sloepverhuur Een leuke dag op het water beleef je met een huursloep van Geijsman of van Watersportcentrum Brielle. Je bent je eigen schipper en een vaarbewijs is niet nodig, vertrouwdheid met varen en het water is genoeg om een heerlijke

Brielse meer

dag te beleven. www.geijsman-watersport.nl www.watersportcentrumbrielle.nl

Het ruim tien kilometer lange recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant en de Rotterdamse haven aan de noordkant van het meer. De watersporter kan zijn hart ophalen met de talloze mogelijkheden zoals zwemmen, waterfietsen, waterskiën, sportvissen of alleen pootje baden. Rondom het meer ligt een mooi fietspad dat je langs de vele strandjes, haventjes, speelplekken en horecagelegenheden leidt. Met het pontje het Geuzenveer kun je lopend of met de fiets het Brielse Meer oversteken.

Zeeën van tijd, een meer vol mogelijkheden! 29


OP EN AAN HET WATER

Vestinghaven Hellevoetsluis beschikt over een zestal schitterende havens met in totaal zo’n tweeduizend ligplaatsen. De havens bieden een prachtige uitvalsbasis voor watersporters die van het wijde water van het Haringvliet en de zee houden. Vanuit Hellevoetsluis is het mogelijk om, zowel via de binnenwateren als de zee, verder de Zeeuwse en ZuidHollandse Delta in te varen. De jachthavens in de Heliushaven liggen in de nabijheid van een prachtig

Haringvliet

natuurgebied en de historische vesting

Het Haringvliet is een voormalige zeearm tussen Voorne-­Putten, de Hoek-

het kanaal liggen op een steenworp

sche Waard en Goeree-Overflakkee. Eind 2018 zijn de sluizen van de Haring-

afstand van het winkelcentrum.

vlietdam geleidelijk op een kier gegaan. Daarmee kunnen vissen, zoals de

www.jachthavenhellevoetsluis.nl

zalm en de steur weer tussen zee en rivier trekken. Boardwalks, speelnatuur,

www.marina-capehelius.nl

en hebben een open verbinding met het Haringvliet. De jachthavens in

uitkijkpunten en een vogelspiekkoepel maken dat iedereen van de unieke natuur rond het Haringvliet kan genieten. Je kunt in deze omgeving heerlijk fietsen, wandelen, bootje huren, een hengeltje uitgooien of spelen en spetteren aan het Quackstrand in Hellevoetsluis. www.happyboats.nl

Bernisse

Linquenda

De Bernisse is een langgerekt natuurgebied aan de westkant van Spijkenis-

De Linquenda || is een klipperaak en is

se. De acht kilometerlange rivier biedt de waterrecreant volop mogelijkhe-

gebouwd in 1914. De klipperaak is een

den om zich te vermaken. Gemotoriseerde vaartuigen zijn niet toegestaan

Nederlands zeilend binnenvaartschip.

waardoor roeiers, kanoërs en zwemmers in alle rust hun gang kunnen gaan.

Het schip vervoert in de zomermaan-

In Simonshaven kun je terecht voor het huren van een luxe sloep, visboot,

den wandelaars en fietsers van Mid-

kajak, waterfiets en supboard. Heerlijk genieten op het water maar ook op

delharnis, Stellendam en Tiengemeten.

de oever bij de strandjes bij Abbenbroek en Simonshaven. Vlakbij de Stom-

Op deze tochten over het Haringvliet

paardse Plas ligt aan de Stompaardsedijk in Simonshaven een natuurspeel-

wordt niet gezeild maar fungeert het

tuin. De klimattributen van Natuurspeeltuin Beverbos zijn gemaakt van

zeilschip als motorboot.

natuurlijke materialen, er zijn modderpaden, slingerparcours, bosstroken,

www.gezelligzeilen.nl

steigers en een vlot waar kinderen mee kunnen varen.

30


Bodysliden van de waterjump De meest spectaculaire attractie op de Brouwersdam is de Waterjump. Deze schans van bijna acht meter hoog met twee glijbanen staat aan de oever van de Grevelingen, pal naast het terras van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Voor iedereen die durft, betekent een duik van de Waterjump een sensationele en verfrissende sprong in het Grevelingenmeer.

Blokarten en kitebuggyen Strandsporten die op het Noordzeestrand kunnen worden beoefend, zijn powerkiten, blokarten en kitebuggyen.

Brouwersdam

Bij het blokarten (strandzeilen) zit je in een karretje dat wordt voortgestuwd door een zeil. Met kitebuggyen is het niet een zeil, maar een vlieger die de kar trekt.

Op een paar kilometer afstand van Voorne-Putten ligt

Blokarten en kitebuggyen zijn geschikt voor jong en oud.

de Brouwersdam, aan de zeezijde van de Brouwersdam

Blokarten is makkelijk te leren; liggend, vlak boven de

treffen we het Noordzeestrand, waar altijd wel wat te

grond, bestuur je de blokart en scheer je over het strand.

beleven is. Het Noordzeestrand is één van Nederlands

Bij het kitebuggyen wordt eerst geleerd de powerkite

breedste en meest uitgestrekte stranden. Het strand,

onder controle te krijgen, waarna wordt overgestapt in

de zon, de zee en niet te vergeten de wind creëren een

de buggy’s. Het brede en uitgestrekte strand maakt de

omgeving die uitdaagt tot actie; er kan naar hartenlust

Brouwersdam een ideale locatie voor deze strandsporten.

worden gespeeld met de natuurlijke elementen.

Kabbelaarsbank De “Kabbelaarsbank” is de ‘binnenzijde’ van de

Brouwersdam aan het Grevelingenmeer en sinds jaar en dag dé superspot voor windsurfers en zeilers. Dat is niet voor niets zo. Het grootste zoutwatermeer van Europa biedt optimale condities voor een actieve en relaxte dag in, op en aan het water: de meeste zonuren van Nederland, prachtige natuur en natuurlijk de wind.

Zwembaden Naast natuurlijk zwemwater zijn er op Voorne-Putten ook verschillende zwem­baden; zwemmen is niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens heel gezond. In de zwembaden op Voorne-Putten kun je recreatief zwemmen, lekker in een wirlpool plaatsnemen of in één van de wedstrijdbaden zwemmen. Bernissebad Heenvliet www.bernissebad.nl De Dukdalf Brielle www.dukdalfbrielle.nl De Eendraght Hellevoetsluis www.eendraght.nl

Alle verhuuradressen op Voorne-Putten vind je op opvoorneputten.nl

Rivierabad Spijkenisse www.optisport.nl/rivierabad.nl De Meander Oostvoorne www.westvoorne.nl/accomodaties/zwembad_43485 ‘t Molengors Zuidland www.zwembadmolengors.nl

31


Marina Cape Helius De jachthaven in Hellevoetsluis Zeesluis Stellendam

Noordzee

Strand Rockanje

Bos en Duinen Oostvoorne

HARINGVLIET “Zoet water zonder muggen”

Historie, Musea en Droogdok JAN BLANKEN

MARINA CAPE HELIUS Strand HELLEVOETSLUIS

“Veel te zien en te beleven”

Uitgebreide horeca

“Geweldig voor The Kids”

Marina Cape Helius, Nieuwe zeedijk 1, Hellevoetsluis E. havenkantoor@marina-capehelius.nl w. marina-capehelius.nl T. 0031(0)181-310056

32

Bioscoop, zwembad en winkels

Ligplaatsen beschikbaar


Watersportcentrum Brielle is, in samenwerking met Waterski.nl, dè locatie om lekker te relaxen of actief te zijn op het Brielse Meer.

Boot, kayak en SUP-verhuur • Voet-/fietsveer Waterski en Wakeboard lessen • Events Genieten van een drankje of ijsje op het terras Bezoekadres: Brielse Veerweg 3 • 3231 NA Brielle Reserveren: 06-182 13 220 Meer info: 06-280 69 884 www.waterski.nl www.watersportcentrumbrielle.nl

Huur een luxe sloep of boot met familie, vrienden of collega’s en ga er een dagje heerlijk op uit! Met de boten van Happy Boats heb je zeker een ontspannen dag op het water. • Geen vaarbewijs nodig • Reserveer gemakkelijk online • Met kap tegen wind en zon • Boten zelfs ’s avonds te huur • Ook visbootverhuur • Op acht locaties in Nederland • Huurprijs vanaf

€95,-

www.happyboats.nl Haven Marina Cape Helius Nieuwe Zeedijk 1 3221 LZ Hellevoetsluis tel. 088-0708090

33


ADVERT0RIAL

5 REDENEN OM DE

Hoeksche Waard

TE BEZOEKEN

Kronkelende rivieren en bedijkte oevers typeren al eeuwen de Zuid-Hollandse Delta. De eilanden ertussen kennen veel overeenkomsten, maar zijn toch ook elk weer uniek. De Hoeksche Waard, gelegen aan de andere kant van het Spui is zo’n eiland. Een plek die veel meer te bieden heeft dan de rust en ruimte die er vaak in 1 adem mee worden genoemd. Wij geven je vijf goede redenen die een bezoek beslist meer dan waard maken!

34

1

Waanzinnig leuke vaarverbindingen

De Heinenoordtunnel is veruit de meest gebruikte route om in de Hoeksche Waard te komen. Toch kan het veel leuker dan via het asfalt van de A29. Bij Hekelingen maak je binnen enkele minuten de oversteek naar Nieuw-Beijerland. Onder meer bij OudBeijerland, Puttershoek, Strijensas en Numansdorp, maken de zogeheten Deltapontjes de oversteek naar omliggende eilanden of het vaste land. De wind door je haren, het opspattende water, de roep van vogels … Dat is het echte genieten! De vaarverbindingen sluiten perfect aan op prachtige fiets- en wandelroutes. Zeker het pontje naar Tiengemeten brengt je naar een prachtig stukje Hoeksche Waard!


2

Honderden kilometers wandel- en fietsroutes

De Hoeksche Waard beleef je in zijn meest pure vorm te voet of met de fiets. Het wandelroutenetwerk bestaat uit maar liefst 470 kilometer wandel­ routes waarvan 100 kilometer over onverharde paden en 40 kilometer over boerenland. De verschillende goed aangegeven fietsroutes leiden je langs mooie natuurgebieden, historische dijkdorpjes en bijzondere (kunst)picknickplaatsen met prachtig uitzicht. Maar zelf eten en drinken meenemen is zeker geen must. Voor wie liever bediend wordt, is een gezellige terrasje ook nooit ver weg.

3

Knusse dorpskernen met leuke winkels

De Hoeksche Waard telt in totaal 14 dorpen en 37 buurtschappen die ieder een uniek stukje Nederland vormen. Te midden van natuur en water vind je er gezellige dorpskernen in verschillende groottes. Verspreid over het eiland is het er goed winkelen. Onder andere Strijen, ’s-Gravendeel, Puttershoek, Nieuw-Beijerland en Numansdorp hebben een eigen mix aan leuke winkels en gastvrije horeca. Als grootste dorp van de Hoeksche Waard heeft OudBeijerland ook het grootste winkelcentrum. Ideaal voor een heerlijk middagje shoppen.

4

Landbouw 2.0

Het plaatje spreekt tot de verbeelding. Een landelijke omgeving met historische molens en karakteristieke woonboerderijen. Als een van de 20

Nationale Landschappen van Nederland is de Hoeksche Waard een lust voor het oog. Dat neemt niet weg dat er tot op de dag van vandaag goed geboerd wordt op het eiland. Sterker nog, om de onbetwiste voedingsbodem voor de Randstad te zijn, wordt er in de Hoeksche Waard flink ontwikkeld in de agrarische sector. De duurzame, innovatieve landbouw is overal. Vaak omringd door prachtig bloeiende akkerranden. Ook typisch Hoeksche Waards. En al dat lekkers van de koude klei kun je direct bij de boer kopen in één van de vele boerderijwinkels. Een echte aanrader!

5

Altijd iets te beleven!

Suppen op de Binnenmaas? Zelf groente of bloemen van het land halen? Of bezoek je liever een interessante expositie in Museum Hoeksche Waard? In de Hoeksche Waard is altijd wel iets te doen. Denk ook aan sfeervolle evenementen als de Feestweek in ’s-Gravendeel, de Paardenmarkt in Numansdorp, het Bram Roza Festival op het gors in Nieuw-Beijerland en de Spuidagen in Oud-Beijerland. Of struin een van de speciale markten af, zoals de kerstmarkt of een PUUR markt met ambachtelijke en seizoensgebonden producten. Met een slordige 313 km2 biedt de Hoeksche Waard volop ruimte voor een belevenis! www.beleefhoekschewaard.nl Hoeksche Waard beleef_hoeksche_waard

35


Verblijf l e t o h t e m service

Je moet je tijdens de vakantie ook een beetje thuisvoelen.....

Città Romana in Hellevoetsluis vormt de ideale uitvalbasis voor een heerlijke vakantie, vlak aan zee. U verblijft in één van onze sfeervol ingerichte vakantiehuizen met gratis wireless internet, satelliet tv waaronder Canal digitaal. In de directe omgeving maakt u de mooiste wandel- en fietstochten. Liever wat meer spanning en sensatie? Dan behoren kitesurfen, waterskiën of zeevissen tot één van de sportieve mogelijkheden. Ook de gezellige vestingstadjes Brielle en Hellevoetsluis zijn een bezoek meer dan waard. De vesting van Hellevoetsluis huisvest o. a. bezienswaardigheden zoals Droogdok Jan Blanken, Museum schip de Buffel, de verdedigingswerken, lichtschip de Noordhinder en het brandweermuseum. Zierikzee, Rotterdam, Delft, Den Haag en Delta park Neeltje jans bereikt u binnen drie kwartier. En met een uurtje zijn ook de Efteling, Middelburg, Amsterdam of Utrecht dagtrips om aan te bevelen. Città Romana staat garant voor een ontspannen verblijf. Geniet bijvoorbeeld van een ontspanningsmassage in de massagestudio, een gezichtsbehandeling in de beautysalon of bezoek gratis de privésauna bij ons zwembad. Heeft u een keer geen zin om te koken? Restaurant & Evenementenlocatie Duinhoek op Citta Romana biedt een gevarieerde en betaalbare menukaart. U kunt genieten van het mooie uitzicht vanaf het terras aan het water of blijft u liever thuis? We bezorgen uw maaltijd met plezier aan huis.

Postbus 93 • 3220 AB Hellevoetsluis • Parkweg 1 • 3221 LV Hellevoetsluis • Holland • Tel. +31 (0)181 33 44 44 info@cittaromana.com • www.cittaromana.com 36


an zee a l a P . k ie n u is “De ligging uit s e j g a d e k u e l 0 met wel 10 in de buurt.“

10% KORTING 10% korting op uw besteding aan spijzen en dranken naar keuze bij RESTAURANT DUINHOEK. Parkweg 1 - 3221 LV Hellevoetsluis 0181 391 052

Niet geldig voor bezorgingen, feestdagen, vergaderingen, bruiloften, partijen 37 of andere speciale aanbiedingen.


OP EN AAN HET WATER

Gooi

een hengeltje uit!

Voorne-Putten staat bekend als ĂŠĂŠn van de meest visrijke gebieden in Nederland en is een waar eldorado voor de hengelsportliefhebber. Van wrakvissen, vliegvissen, zeevissen tot bellyboat vissen, vissen in de polder, aan een meer, een sloot of een kanaal het kan op Voorne-Putten allemaal.

38

Zout Voorne-Putten beschikt over een prachtige kustlijn waar je volop kunt zeevissen. Wanneer er een aanlandige wind staat komt de vis zich te goed doen aan zandspieringen en dat kan mooie vangsten opleveren. Maar ook midden in het havengebied van Rotterdam Europoort zijn er mooie visstekken te vinden. Ga je vissen bij de Oude Maas dan kun je zowel zout als zoetwatervis aan je hengel krijgen. Het Haringvliet was al een aantrekkelijk visgebied, maar dit is toegenomen door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Het Haringvliet wordt weer de cruciale toegangspoort tot de Rijn en de Maas en trekvissen als zalm en steur kunnen hiervan profiteren.


Voorne-Putten is een eldorado voor de hengelsportliefhebber Zoet In de polders van Voorne-Putten, maar ook in de recreatiegebieden Brielse Meer, Bernisse en het Oostvoornse Meer kun je heerlijk vissen. Je vindt er leuke visstekken met een grote diversiteit aan vissoorten. Zo is het Oostvoornse Meer zeer geschikt voor de vliegvisser. Er zwemmen forellen die door de gunstige leefomstandigheden record afmetingen hebben. Het Brielse Meer biedt mooie beschutte visplekjes langs de oever, maar ook de eilandjes in het meer zijn geliefd. De kwaliteit van het water van de Bernisse is zeer goed en de rustige Bernisse heeft daardoor ook een mooi visbestand. Een visuitdaging is het Spui met zijn sterke stroming en uniek zijn natuurlijk ook de visplekjes rondom de vestingen van Brielle en Hellevoetsluis. Kortom Voorne-Putten kent volop hengelsportmogelijkheden.

Om op het eiland Voorne-Putten te mogen vissen is een visvergunning nodig. Voor meer informatie over de visgebieden en de visvergunningen: www.onsgenoegen.nl www.hsvhetvoornsekanaal.nl www.mijnhengelsportvereniging.nl www.hvdewatergeus.nl www.zeenaald.nl www.sportvisserijnederland.nl/vispas www.cittaromana.com/vissen www.snoekbaarsbootverhuur.nl/nl/poortvanzeeland St Ste te te Steendijkpolder

N4

5

E2

A15 0

A2

MAASSLUIS WEST

Oleanderp park

k

te r

Ra

HET H BALKON BA A

ie dvl

Sluispolder Oost

Vondelpark

18

A1 5

N2

BRIELLE

Ruigeplaathaven Meerkoethaven

B r ie

l se

VLAARDINGEN

ek

n Ch em

ie ha ve

18 N2

N496

N218 rin g

N5 7

HOOGWERF

Ou

de

94

N4

N57 RAVENSE HOEK

OSSEN HOEK

Put P utttt utt u tten tte tte ten en e n

CENTRUM ZUIDWEST

DE KOOISTEE

Bu

Kooisteebos

av en

Cape Helius

Veerdienst Hellevoetsluis - Stellendam

Oudenhoorn

DE STRUYTEN De Kooistee

MAASWIJK

B

Zuidland

Jaap Riedijk

Grote Wiel Kleine Wiel

Beerenplaat Welgelegen

Park Waterland

De Oude Tol

VRIESLAND

SPUIOEVERWIJ

Fietscrossbaan

Hekelingen

Dalle

Spuiparkk

Fort Haerlem

ZOOMWIJCK

Stompaardseplas

Haaven het Groote Dok

Simonshaven

B e r n i s s e

Zuidland

's-Landswatering

Hekelingen 's

Simonshaven

Lan d sw

at

er

't Ad

ZEEHELD

ing

La

diep

nd sw at er

S p ui

ZUIDWI

in g

Stellendam

Berengat Groenewoud

VOGELENZANG

-

7

Heliushaven

sw aardse swaardse a Albrandswaardse Haven

WATERLAND

DE AKKERS

Welvliet

's

H a ri n g v l ie t

POORTUGAAL

WOU W U GROENEWOUD

N2 21 17

nh

WITTENS HOECK

Dalle

it e

VESTING

SPIJKENISSE IIJKENISSE IJK IJ JK KENISS E I S SE SE

e lvliet

Voorne

STERRENKWARTIER S ST T R

SCHENKEL

as

Biert

W

7

Ma

DE HOEK

Park P Vogelenzang V

Katerwaal

't Caproen

Al w

R.E.T.

GILDENWIJK

Bernisse

N5

Botreep

VIER AMBACHTEN

Mallenbos

DEN BONSENHOEK

NOORDWEST

N5

Poortugaal

ZALMPLAAT

CENTRUM

Abbenbroek

HELLEVOETSLUIS

Binnen- Marina Stellendam haven

BOOMGAARDSHOEK

DE ELEMENTEN

Kanaal door Voorne

Citta Romana

-

TUSSENWATER

Rijnmond Hs

N497

Ve

Onderdemolen

Zuiderdiep

e rd

ie

ns

tH

e ll

Ee rst

ev

oe

ts

lu

is

e Vli

NieuwBeijerland

De K hoe

et Skatebaan

-M

id

de

lh

a rn

is

-T

ie

ng

em

e te

NieuwBeijerlandsche Kreek

Costa del Spui

n

Zinkweg Piershilse Bos

Binnenspui

N

21

5

Goudswaard

Ou

Piershil rs s

Achterweg

d-

Oosthoek

Pie rhilsche

We

Het Sandee

Haven van Dirksland rks rksla kss la

gat

t e ri ng

mDr o

k re

ek Vuurbaken

Kreek

IJsbaan

39

e rla

eij

N2 21 15

Kla

D

en

B

eH av

d-

Oud

as -

Ou

Beningen

e

de r

CENTRUM

MEEUWENPLAAT

Haven van Spijkenisse

Nieuwenhoorn

Vierambachtenboezem

Z ui

Oudelandsepark O Oudel dsepark dsepar dse ep epark

VALCKESTEYN ST STE

Oostbroek

De Brug

Nieuwenhoorn

g

Prinses Christinahaven

Oedevlietsepark

2e Vlotbrug

Hoofdweterin

Quackjeswater

Pernis

Pernisserp pa park

OUDELAND

WESTPUNT

Scheepvaartkanaal

H a r t e l p a r k SCHIEKAMP

Deijffelbroekse Park

l

h

W at e

N218

94

N4 lsch e

Ruige plaatbos

Voedingskanaal

Het Kleine Bos

Park Maasboulevard

Madroelpark

E em

7

N57

Suig erhi

HairtHille

Geervliet

in

HOOGVLIET

Hartelkanaal

N218

e lm

Prins WillemAlexanderhaven

A15

A15

N5

Scheepvaart- en Voedingskanaal

ZUID

N ie u w e

A4

onair naire re Bonairep pa park

Heenvliet

etro

NIEUWENGELAND DIGNA JOHANNA

A15

Blanke Waal

Madroelhaven

ve n

A15

P 2e

eu m ha

al

n

e k Welplaathaven

ven

ave

N218

Hollemare

a ulh

ana

neh

3e Pe tr ol m h a v e n eu

av en

g

H art e lk

te rin

Vierpolders

Torontohaven

B o tl

Sei

Pe tr ol

Ge

en sh

N15 5

Zwartewaalse Haven

r

1e

La ur

We

96

N4 in g

Ravensehout

u He t S c h e

Si nt

er Zwartewaal

N57

Voorne Voo Vo V oorn orn rne ne

Zevenmanshaven

Koggehaven

aven

Vliet

W il h

A15

n ië h

Julianapark V Volksr Va park Van

A4

av e n

A15

Britta n

Londenhaven

Me

Geuzenpark

Spui

sch e

Strypsche Wetering

N o o r d z e e

Vijfsluizerhaven

eumh

NIEUWLAND

KLEINE GOOTE

Strype

et er

Vulcaanhaven

De Lickebaert

Stuifakker

sw

OOSTWIJK

VOPWIJK VLAARDINGEN

Zuidbuurt

Oost

OMMELOOP

Sl ui

Plantag

Tennispark Soendra

WESTWIJK

VLAARDINGEN AR WEST ST

Rozenburg

ZUURLAND

Rockanje

WEST

VLAARDINGEN GEN GEN E OOST

e

Neckarhaven

Land

BABBERSPOLDER

Oranjepark

off 't Hof

CENTRUM

enkr

PLANTAGE

96

Drenkeling

Spieringsin ng n hoek k

er erPolderrtt vaart

Van Heutszpark INDISCHE BUURT

Heemtuin

RUGGE

N4

Str yp

't Nieuwelant

ahaven

G euz

NIEUWLAND LA LA

H a r g a

A4

VLAARDINGER AMBACHT

Krabbeplas

MAASSLUIS

Helhoek

Tinte

PARK HOOGLEDE OO OO (IN ONTWIKKELING) KE KE

nh a v e n W il to

Molen-vest

P r i n s e s B e a t r i x p a r k

SCHIEDAM HI Bijdorp HI NIEUWLAND EU U

Polderpoort

Broekpolder

P oe eellddi W et ijj k sc he e rin g

n dk a na al

M.H. Tromp De Meeuw

Lange Vest Waranda

Thurlede Th hu

BIJDORP

C a la

MEEUWENOORD

Kethel

Ter Lucht L Lu Luc

t

Wipperspark

g

7e Petroleumhaven West W

Breedewater

Zu i

we

Molenhaven

TUINDORP

GROENOORD Zwaluwen

Boonervliet

A20

se

Wa

nd

Donauhaven

l gera lgera Algera

Vlaardingervaart

t

HOLY ZUID

Dijkpolder

we

la

Zwartelaan

Tenellaplas

KETHEL

E25

5

A1

r

lv lie

A4

Wijkpark

E25

u Ni e

ste

de M id

SVEAFORS

ark r Park th th Kethel

BBommeer mee m eeeerr

Foppenplas

A20

N15

Oo Kruininger Gors

SVEAPARKEN

5

n

MAASSLUIS

Bos os Maaslandse B

N218

Oostvoorne Oo t ne e

De Bomm-meer

E2

ave

Binnenspuikanaal

Oostvoornse Meer

SVEAHOLM SPALAND Kethelhaghe

De Commandeur

Wezerhaven

SVEABORG WOUDHOEK

Noordvliet Middelvliet

0

A2

Oranjeplassen

eth Zw

Kleiput

68

Steendijkpolder een ee e n d ijkpold en jkp k ld kp kpo

5e Petroleumhaven

n

A20

A15

h av e

E25

tel

N15

t e lh

is M is s

ih s ip p

Beerkanaal

n ave

Din

Ha r

N15

Po ld e rr-v a aar art rtt

6e Petroleumhaven

nd sc

he


• • • • • • • •

Particuliere verkoop uit eigen kwekerij Bloemen en Planten Groenten, Fruit en Aardappelen Excursies en rondleidingen Groepsarrangementen Zaal- en workshopruimtes Winkel met regioproducten Horeca

www.versvanvoorne.nl Konneweg 4 b 3234 KG Tinte Maandag tot vrijdag 9.00-17.00 uur Zaterdag 9.00-16.00 uur Graag tot ziens bij Vers Van Voorne


ADVERT0RIALS

Het hele jaar genieten op Midicamping van der Burgh Verscholen in de polder tussen Rockanje en Hellevoetsluis vind je de middelgrote familiecamping. Geen vakantiepark maar ruimte voor kampeerders die kortere tijd verblijven. De comfortplaatsen met privé sanitair vergroten het vakantiegevoel. De ultieme plek voor kinderen en families met honden. Maak een gratis pony ritje, kom spelen in de speeltuin en neem een kijkje in het hertenkamp. Tot ziens op de Midicamping! www.midicamping.nl

Camping Gorshoeve Wees uzelf, voel u thuis en vul uw vakantie in zoals u dat wilt! Wij bieden u graag een leuke, rustige plek op onze camping of verhuren u een van onze bijzondere accommodaties. Met veel plezier hebben we onze chalets, stacaravans en blokhutten ieder een eigen karakter gegeven. Iedereen is anders en zo ook onze accommodaties. We heten u van harte welkom op Camping Gorshoeve, Kamplaan 4-6, 3233 XD, Oostvoorne Reserveren kan via onze website camping-gorshoeve.nl

Domein de Vier Ambachten

Domein de Vier Ambachten is de grootste wijngaard in Zuid-Holland. Het domein is tevens trouwlocatie en zorgboerderij, er staan veel druivenrassen, appelrassen en vijgensoorten. Wij produceren verschillende rode, witte en rosé, mousserende, 3 soorten porttype wijnen en zeer smakelijke cider. Kom eens voor een drankje op het terras, een rondleiding, wijnproeverij of thema avond zoals Italiaans, Franse, Duits en BBQ . Of kom overnachten in een wijnton of wijngaardhuisje. Zie www.domein-de-vier-ambachten.nl. Biertsedijk Oost 8, 3212LX Simonshaven, 0639020114 info@domein-de-vier-ambachten.nl 41


HISTORIE Bunkers, molens, schepen, maritieme historie, het eiland VoornePutten heeft een rijke verzameling aan musea. Van de landelijk gelegen Stenen Baak tot het imposante Historisch Museum Den Briel, waar je zo de Tachtigjarige oorlog binnenstapt. Ook de waterrotten en spuitgasten komen aan hun trekken in het Droogdok Jan Blanken en het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.

42


43


HISTORIE

Musea historisch verantwoord Molen ’t Vliegend Hert De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis. Bij een restauratie aan de Brielse vestingwallen in 1973 trof men twee grote klompen steen aan. Dit bleek de oude fundering te zijn van de standerdmolen die hier in de 17e eeuw had gestaan. Daarop is de Molenstichting ‘t Vliegend Hert opgericht die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat in 1985 de molen werd herbouwd. Bijzonder aan de molen zijn de drie zolders, de middelste maalzolder, de bovenste steenzolder en de onderste zolder, de hel genaamd. Elke vrijdag draait de molen en is deze te bezoeken. Vanuit de molen heeft men een schitterend uitzicht op de omringende stadswallen en de stad. Bij de molen, in ‘De Molenschuur’ zijn producten van de molen te koop. www.vliegendhert.org

Groentewinkel Dames Mak

Visserijmuseum De presentatie op de eerste verdieping van het rijksmonument, een nettenpakhuis in Zwartewaal, vertelt over

De oude groentewinkel van de gezusters Mak is een begrip voor

de geschiedenis van de visserij van Zwartewaal. Het his-

veel Spijkenissers. De vrijgezelle dames Annetje en Klaasje Mak

torische pand staat op de kop van de haven en naast het

runden de winkel tot in 1986. Het nostalgische winkeltje en

pakhuis was vroeger een zeilmakerij gevestigd. Aan de

woonhuis bleven achter en zijn in 2010 in zijn geheel gerestau-

hand van historische voorwerpen, interactieve onderde-

reerd in de staat van 1918. In de gevel is zelfs weer het originele

len, films, audio en teksten wordt de bezoeker onderge-

ronde raam geplaatst.

dompeld in de wereld van vissersschepen, riviervisserij,

www.groentewinkelmak.nl

verwante beroepen, het leven aan boord, en meer. Op de begane grond bevindt zich de galerieruimte Kunst in uitvoering van Kunstkring Voorne. www.historischmuseumdenbriel.nl/nl/bezoek-brielle-enomgeving/visserijmuseum

44


Bedevaartskerk De Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum is een bedevaartsoord in Brielle dat helemaal gewijd is aan de Martelaren van Gorcum. De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af ten tijde van de opstand tegen Spanje. Toen de geuzenvloot in juni 1572 Gorcum innam, werd een groepje geestelijken gevangengenomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Achter de kerk, op de plek van de voormalige turfschuur, bevindt zich het martelaarsveld waar de martelaren het leven lieten. De nog jaarlijks plaatsvindende bedevaartsdag in juli trekt nog steeds belangstellenden uit het hele land. In de maanden juli en augustus is de kerk iedere middag geopend van 13:00 – 17:00 uur. www.martelarenvangorcum.nl

Met zoveel te doen kun je niet stil zitten

Het Nationaal Brandweermuseum Het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis is het kloppend hart van de brandweergeschiedenis. Aan de hand van de vele bewaard gebleven voorwerpen en objecten wordt een prachtig beeld geschetst van de ontwikkelingen van de brandweer in de afgelopen eeuwen. De grote blikvanger is natuurlijk de fantas­ tische collectie oude brandweervoertuigen, van handspuiten tot hogedruknevelspuiten. www.nationaalbrandweermuseum.nl

45


HISTORIE

Sint-Catharijnekerk Wanneer je richting Brielle rijdt zie je de zestig meter hoge toren van de Sint-Catharijnekerk al van verre liggen, en dan te bedenken dat hij eigenlijk twee keer zo hoog had moeten worden! In het jaar 1575 is stadhouder Willem van Oranje met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon in de Catharijnekerk getrouwd, als dank voor de Brielse bevrijding door de Watergeuzen op 1 april 1572. Een glas-in-loodraam in de kerk herinnert nog aan deze gebeurtenis. Op deze toren zwaaide Mary Stuart op 11 november 1688 haar man Stadhouder Willem III uit. Stadhouder Willem III vertrok naar Engeland met een groot militair gevolg om de Koning van Engeland te verslaan waar hij vervolgens in slaagde. In het jaar 1689 werd hij in Nederland tot koning gekroond. Wil je zelf ook eens op de toren staan? Dat kan in de zomermaanden. www.catharijnekerk.nl

Kruithuis, Courtine en Bastion V Op de Brielse vestingwallen zijn diverse bastions, ravelijnen en bolwerken te bewonderen. In het eeuwenoude Kruithuis, bij Bastion 2, is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in Brielle. De tentoonstelling vertelt hoe de Brielse bevolking door de eeuwen heen heeft herdacht dat de stad op 1 april 1572 door de Watergeuzen werd ingenomen. In Bastion 5 is er een exposite over Brielle in de “Franse tijd� te zien. www.1aprilvereniging.nl, www.levedevestingbrielle.nl 46


R.T.M Ouddorp Van het jaar 1898 tot in de jaren 60 van de vorige eeuw reden er stoomtrams van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij tussen Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden. Het museum toont het trammaterieel dat op deze tramlijnen reed. Een ritje maken door de duinen van Ouddorp en over de Brouwersdam is ook mogelijk. De dienstregeling kun je op de website van het museum vinden. www.rtm-ouddorp.nl

De Stenen Baak (Oostvoorne-Brielle)

De Stenen Baak werd in 1630 in vier maanden tijd gebouwd. De Stenen Baak was de eerste stenen vuurtoren van Nederland; hij verving eerdere vuurtorens van hout die waren afgebrand. In de 18e en 19e eeuw kreeg de toren een militaire functie binnen de verdedigingswerken van Brielle. Bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht. www.historischmuseumdenbriel.nl/nl/bezoek-brielle-en-omgeving/ stenen-baak

Vuurtoren Hellevoetsluis De, uit 1882 daterende, vuurtoren doet nog steeds dienst voor de scheepvaart. Vanuit de vuurtoren heb je schitterend uitzicht over het Haringvliet en de haven van Hellevoetsluis. Deze Hellevoetse vuurtoren is elke laatste zondag van de maanden mei tot en met augustus van 12:00 tot 16:00 geopend voor publiek.

Korenmolen De Hoop In 1697 stond er een houten standerdmolen op de plaats waar nu het Droogdok is. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaatsmaken voor het droogdok. De stenen stellingmolen “De Hoop” is in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie in 1961-1962 is deze doorrit in ere hersteld. In 1995 is op de tweede zolder een bezoekerscentrum geopend en is het publiek welkom in de maanden juli en augustus op zaterdag en zondag van 12:00 – 16:00 uur en op bijzonder dagen. www.molendehoophellevoetsluis.nl 47


HISTORIE

Biberbunker Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig genoemde Biberbunker, een enorme betonnen kolos opgebouwd met drie meter dikke muren. De bunker en Stelling, waarin deze zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie. Ook is de 409 Funkstelle Vermittlung te bezoeken en kun je de Flak 37, een geducht luchtdoelwapen, bekijken. Met deze aanwinsten laat de stichting de unieke geschiedenis zien van wat zich in de Oostvoornse duinen heeft

Ruïne Ravesteyn In Heenvliet ligt de ruïne Ravesteyn, het is één van de zeer

afgespeeld. www.biberbunker.nl

Het voormalige slot is gebouwd omstreeks het midden van de

AMS Bernisse

dertiende eeuw en maakte deel uit van een reeks van verdedi-

De AMS Bernisse is een schip dat herinnert aan de

gingswerken, die op het eiland Voorne lagen. De ruïne is omringd

nasleep van de Tweede Wereldoorlog en is vlak na de

door een slotgracht, in dit goed bewaarde slot zijn nog heel wat

oorlog gebouwd in België. Als onderdeel van de Marshall

kenmerken van de middeleeuwse bouwkunst te zien.

hulp heeft het schip vele mijnen voor de kust opge-

www.beeldentuinravesteyn.nl

ruimd. Een bijzonder mooi historisch marineschip met

weinige bouwwerken uit de middeleeuwen in ongewijzigde staat.

historisch verleden! Reden genoeg om aan de Koningskade in Hellevoetsluis aan boord te stappen. www.msbernisse.nl

Lichtschip 12 Noord Hinder Het Lichtschip 12 Noord Hinder werd in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 op diverse locaties dienst gedaan als herkenningspunt op de Noordzee. In 1994 werd het lichtschip overbodig door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen. De Noord Hinder is het laatste lichtschip dat op zee dienst deed en uiteindelijk werd vervangen door een lichtboei. Het is heel bijzonder en leerzaam om dit unieke museumschip in Hellevoetsluis te bezoeken. Voor kinderen is het ook zeer avontuurlijk. Je mag bijvoorbeeld de lichttoren beklimmen en een bezoekje brengen aan de kombuis! www.noordhinder.nl 48


De Burcht van Voorne De burcht van Oostvoorne is tussen 1150 en 1250 gesticht door de heren en vrouwen van Voorne. De burcht werd gebouwd op een “motte” een natuurlijk duin in het landschap dat kunstmatig werd verhoogd. Door op duinhoogte te bouwen kon men zich beter verdedigen tegen aanvallers en bovendien had men van hier ook een uitstekend uitzicht over de Maasmond en het omliggende land. Omdat het complex begin 15e eeuw als buitenverblijf voor Jacoba van Beieren fungeerde wordt de nog aanwezige ruïne ook wel Jacoba-Burcht genoemd. www.monumentenbezit.nl/jacobaburcht-oostvoorne

Koning, keizer, admiraal! Voorne-Putten bezochten ze allemaal!

Tachtigjarige Oorlog Historisch Museum Den Briel In het museum dat in het oude stadhuis en in de oude stadsgevangenis is gevestigd staat de Tachtigjarige Oorlog centraal en is er veel aandacht voor de datum 1 april 1572. Op die dag werd Brielle in naam van Oranje door de Watergeuzen ingenomen. Brielle was de ‘eersteling der vrijheid.’ Objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen geven de bezoeker een goed beeld over de gebeurtenissen uit die tijd. www.historischmuseumdenbriel.nl

49


VERRASSEND HELLEVOETSLUIS Rondom de vestinghaven \

Mijnenveger Bernisse Stap in de verrassende wereld van een oorlogsschip!

Ramtorenschip de Buffel Van moederschoot naar zee!

Droogdok Jan Blanken Beleef het werkende maritieme erfgoed

Lichtschip 12 Noord-Hinder Helder lichtpunt in historisch Hellevoetsluis

www.mbernisse.nl

Nationaal Brandweermuseum Een wereld als een spannend jongensboek www.nationaalbrandweermuseum.nl

Vuurtoren Hellevoetsluis Een helder lichtbaken

www.debuffel.nl

www.droogdok.nl

www.noordhinder.nl

Kunstuitleen Hellevoetsluis Alles voor de kunst

www.museumplatforum.nl

Verdedigingswerken Hellevoetluis Innemend onneembaar!

www.kunstuitleenhellevoetsluis.nl

-1'""6é!)é$" �;,,

50www.theatertweehondjes.nl

STICHTING MUSEUMPLATFORM Hellevoetsluis

MUSEA MET OOG VOOR · HISTORIE www.museumplatform.nl

��

Theater Twee Hondjes Een theater om in te bijten!

www.fronttaal.nl

Stadsmuseum Hellevoetsluis Het Hellevoetse leven in vroegere tijden www.stadsmuseum-hellevoetsluis.nl


ADVERT0RIAL

Openluchtmuseum

De Duinhuisjes in Rockanje In het openluchtmuseum ‘De Duinhuisjes’ staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910. De woninkjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond de jaren 1900–1930. Ze hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen qua indeling en inrichting, al naargelang het beroep van de bewoners, de ‘‘Dûnmieren’. Meubilair en gebruiksvoorwerpen, veelal afkomstig uit schenkingen, completeren de interieurs. Er is ook een varkensstal, kippenhok, open wagenschuur, waterputten en een washok te vinden. Het geheel heeft een mooie tuin met vruchtbomen, veelkleurige bloemen en enkele bijenkorven. In 2016 werd het ‘Dûnhus’ geopend, dat dienstdoet als bezoekerscentrum, met een winkeltje en een snuffelhoek. Er is koffie, thee en limonade verkrijgbaar. Elk jaar hebben we één huisje ingericht met een doorlopende thematentoonstelling. In 2020 is het onderwerp ’75 jaar bevrijding

Meer informatie vindt u op onze website www.hvwv.nl.

van Westvoorne’. Er zijn gedurende het seizoen speciale

Het wordt natuurlijk pas écht als u zelf eens komt kijken.

kindermiddagen, diverse markten en “Levende Geschiede-

U bent van harte welkom aan de Duinstraat 18 te Rockanje.

nis’-dagen waarop enkele vrijwilligers in klederdracht zijn

U kunt gratis parkeren op het grote parkeerterrein naast het

verkleed.

bezoekerscentrum Tenellaplas.

Ontdek alles over Voorne en haar omgeving op Visit Voorne!

www.visitvoorne.nl visit_voorne Visit Voorne


IN GESPREK MET

Igor Kluin

Openluchtmuseum

Hellevoetsluis

Wanneer je binnen de vesting van Hellevoetsluis loopt merk je misschien niet meteen dat je eigenlijk in één groot openluchtmuseum bent, maar wanneer jij je een beetje in de geschiedenis verdiept wordt het verleden overal voelbaar. Hellevoetsluis is bijna drie eeuwen lang één van de belangrijkste havens van de Nederlandse marine geweest. Dit jaar bestaat de haven 400 jaar, voor ons een goede aanleiding om in gesprek te gaan met Igor Kluin, voorzitter van Fortresse Holland.

52


Fortresse Holland ‘Met Fortresse Holland laten we zien dat de mooie historie, die de vesting van Hellevoetsluis rijk is, een beleving is voor een groot publiek. Waarbij de prachtige historie van Hellevoetsluis goed belicht en aantrekkelijk wordt weergegeven, zodat je in Hellevoetsluis als “openluchtmuseum” de hele dag met het gezin kunt verblijven. We zijn als Fortresse Holland een eerste samenwerking gestart met ramtorenschip De Buffel, het Droogdok Jan Blanken en het Stadsmuseum, maar we gaan ook samenwerken met andere partijen in de vesting. Want we hebben hier natuurlijk ook hele mooie verdedigingswerken, een mooie vuurtoren, watertoren, kunstwerken en een molen. Hellevoetsluis is vanuit allerlei perspectieven aantrekkelijk en wij bundelen met Fortresse Holland de krachten.’

Hand in hand met de geschiedenis ‘Bezoekers van Hellevoetsluis moeten als het ware als aan één rode draad meegenomen worden door de geschiedenis. We hebben binnen de vesting hele mooie parels, zoals bijvoorbeeld de zeeheldenmuur en het veteranen monument en we willen deze aan elkaar linken met een mooi geschiedenisverhaal, zodat er een totaal beleving ontstaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de haven. Als je even probeert in te beelden wat daar in de 17e eeuw gebeurd is. Dat in het jaar 1667 hier vandaan de tocht naar Chatham, onder het bevel van admiraal Michiel

de Ruyter tijdens de Tweede Engelse-Nederlandse Oorlog, vertrok. Dat is spectaculair! Of dat Piet Hein, die voor de West Indische Compagnie werkte, hier voor rede lag met de Zilvervloot. Als je dat probeert in te beelden is dat fascinerend. Dat inbeeldingsvermogen kan soms een beetje geholpen worden, daar dragen wij met Fortresse Holland aan bij.’

Bezoekerscentrum ‘Het bezoekerscentrum bij het Droogdok Jan Blanken wordt begin 2022 verbouwd zodat er een prachtig bezoekerscentrum met een museaal gedeelte zal ontstaan. Waar ook het Stadsmuseum als onderdeel van de expositie komt. Hier kun je zien wat Hellevoetsluis allemaal te bieden heeft en er komt ook een expositie ‘19e eeuw’ met informatie over Jan Blanken en een maquette uit het Rijksmuseum van de Rijkswerf. Zo krijgen we de ruimte om de tijdlijn van de geschiedenis van Hellevoetsluis heel goed toe te lichten en te laten zien en wordt het bezoekerscentrum het startpunt van je bezoek aan de vesting. Maar ook nu is Fortresse Holland, openluchtmuseum Hellevoetsluis, al zeer de moeite waard! In het

“Het dok en de Buffel zijn eyecatchers voor jong en oud”

53


IN GESPREK MET

Igor Kluin

onderhouden, te borgen en te bevoorraden. Daar zijn de verdedigingswerken later omheen geplaatst om de werkhaven te beschermen. Naderhand zijn er mensen komen wonen. In de overige vestingsteden in Nederland in het andersom, daar zijn de verdedigingswerken gebouwd om de mensen te beschermen. Het droogdok binnen de vesting is heel bijzonder. Het is lang één van de grootste van Europa geweest en de oude technieken werken nu nog steeds.’

Een dagje “openluchtmuseum” kader van 400 jaar haven krijgen we dit jaar zowel binnen als buiten een tentoonstelling waardoor je, in combinatie met de expositie van het Stadsmuseum, een compleet beeld krijgt van de geschiedenis van de vesting.’

400 jaar historie ‘De haven van Hellevoetsluis is ooit opgezet als werkhaven en marinehaven, om de schepen te 54

‘We hebben hier de haven, de verdedigingswerken en de bunkers, maar deze zijn ook heel leuk te combineren met een heel gezellig verblijf op het plein met fantastische horeca. Je kunt er ook voor kiezen om je dag te combineren Tip! Kijk voor meer informatie met een bezoek aan strand en alle activiteiten op met speeltoestellen aan het www.fortresseholland.nl Haringvliet. Hellevoetsluis is voor het hele gezin de hele dag leuk!’


Droogdok Jan Blanken Droogdok Jan Blanken is het oudste bewaard gebleven dok in Nederland en door zijn opbouw uniek in zijn soort. Het droogdok is tussen de jaren 1798 en 1822 gebouwd en is nog steeds in gebruik voor onderhoud van kleine schepen. Vaak gaat het hierbij om historische schepen. Een bezoek aan het dok is een unieke belevenis voor jong en oud en voert je terug in de tijd van de grote zeehelden. Het Droogdok bestaat uit twee dokken. Het kieldok voor klein onderhoud en het timmerdok voor groot onderhoud en scheepsbouw. Bijzonder is de schipdeur die het dok afsluit. In het bezoekerscentrum zijn interactieve beeldschermen waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo zie, hoor en lees je alles over het Droogdok en zijn architect. De rondleidingen zijn een aanrader, hierbij wordt ook deels door historische tunnels gelopen. Deze tunnels konden onder water worden gezet om in geval van brand het dok snel te kunnen blussen. Meer informatie vind je op www.droogdok.nl

Stadsmuseum Hellevoetsluis Het Stadsmuseum Hellevoetsluis bewaart veel historische informatie over Hellevoetsluis. In de vaste expositie wordt het leven, wonen en werken van de inwoners van toen en nu in beeld gebracht. Er zijn voorwerpen te vinden over onder meer de landbouw, het onderwijs en de glorierijke maritieme geschiedenis. www.stadsmuseumhellevoetsluis.nl.

Museumschip De Buffel Stap aan boord en ga meer dan 145 jaar terug in de tijd! De Buffel was in gebruik bij de Koninklijke Marine in de periode 1896 tot 1973 en ligt nu te pronken aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Aan boord van dit museumschip is deze geschiedenis tot leven gebracht. Er zijn voorstellingen door middel van poppen en daarnaast interactieve spelletjes voor de jeugd. Men kan motoren aan het werk zien, beleven hoe het schip er in de logementsperiode uitzag en de geschiedenis beleven door middel van de film die getoond wordt. Het tussendek is het domein voor de kinderen. Dit dek bevat diverse verschillende behendigheidsspelen, waar de jeugd zich prima kan vermaken en verbazen. www.debuffel.nl 55Restaurant Aan Zee Oostvoorne Strandweg 1 I 3233 CW Oostvoorne 0181 820990 www.aanzeeoostvoorne.nl info@aanzeeoostvoorne.nl

WIne & FOOd

Terrace BREAKFAST lunch DINNER www.benbvanmarion.nl Zeeweg 60 - 3233 CV Oostvoorne - +31(0)181 489399 info@wapenvanmarion.nl

KUN JIJ ONTSNAPPEN... VoorUnnei-ekPu op tten! BINNEN 60 MINUTEN? ALLES HANGT AF VAN HET SAMENWERKEN MET JE TEAM!

Escape Room The Cube in Hellevoetsluis is spannend, uniek en leuk voor iedereen. Ontrafel puzzels, open sloten en wees creatief. Escape Room The Cube is een geweldig uitje, waar je nog lang over zult napraten!

LEVINGEN oms NIEUWE BERe ality Escape Ro al

3 verschillende Virtu

06-41781378 Struytse Hoeck 5, Hellevoetsluis info@escaperoomthecube.nl www.escaperoomthecube.nl

Wij zijn Publieksfavoriet 2020


ACTIVITEITEN

58


Er op uit met je haren in de wind, op de pedalen of trek je wandelschoenen aan. Om elke bocht lonkt een nieuw avontuur.

59


ACTIVITEITEN

Te Voet

Met de uitgebreide wandelknooppuntennetwerk op Voorne-Putten kun je zelf je route uit stippelen en daarmee zelf de afstand bepalen. De routes gaan niet alleen over verharde paden, maar ook over half- en onverharde paden en dat maakt het juist zo leuk! Struinen door de bossen, over zandweggetjes, dijken of door het hoge gras op ontdekkingstocht. Al wandelend geniet je van de karakteristieke polderlandschappen, schapen op de dijk en het uitzicht over de meren en stranden. Stevige schoenen aan, verrekijker en rugzak mee en wandelen maar. Uit het grote aanbod aan wandelpaden hebben wij een selectie voor je gemaakt. Download een route op www.opvoorneputten.nl/watte-doen/wandelen en ga op pad! 60


Wandel door de historie Brielle heeft een rijke historie en ademt herinneringen aan een ver verleden uit. Op vele plekken in de binnen­ stad vind je nog voorbeelden aan dit rijke verleden. Mooie gevelstenen, gedenktekens maar vooral ook de vele monumentale panden, hebben zo een eigen verhaal. De gidsengroep Brielle kan je hier alles over vertellen maar zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende stadswandelingen verkrijgbaar bij het

Tip van Dennis: ‘Naast hardlopen, ga ik ook graag Mountainbiken rond het Oostvoornse Meer en een verborgen parel op Voorne-Putten vind ik het Brielse Meer. Rondom het Brielse Meer kun je goed hardlopen, fietsen en wandelen. Het is ook heerlijk om op een mooie dag een bootje te huren en te gaan varen.’

Historisch Museum Den Briel. Hier tegenovergelegen staat het beeld van Wilhelmina, waarvandaan de gidsen in het hoogseizoen vertrekken. www.gidsengroepbrielle.nl

Zeehelden route In het historische Hellevoetsluis kun je in de voetsporen treden van onze zeeheld Admiraal Michiel de Ruyter door samen met deze zeeheld op pad te gaan. De historische stadsgids neemt je mee op ontdekkingstocht rondom de vestinghaven van Hellevoetsluis op zoek naar het maritieme verleden. De haven van Hellevoetsluis was vanaf 1602, het begin van de VOC-tijd, eeuwen­lang de belangrijkste Hollandse marinehaven. Piet Hein bracht hier de Zilvervloot aan wal en Admiraals Michiel de Ruyter en Maarten Tromp kozen hier vandaan het ruime sop, op weg naar hun veldslagen op volle zee. www.bezoekhellevoetsluis.nl

Te Paard De wind door je haren, de zilte lucht in je neus, een vrolijk briesend paard onder je, wat wil je nog meer? Liefhebbers van paardrijden kunnen op Voorne-Putten hun hart ophalen. Over het hele eiland lopen prachtige ruiterroutes, die door bos, polders, duinen en natuurlijk over het strand voeren. Zo kun je een route rondom het Oostvoornse meer van elf kilometer maken. Deze mooie route loopt over paden, strand en ruitersporen. De stranden zijn het gehele jaar door toegankelijk voor ruiters. Alleen is het badstrand van Rockanje van 1 april tot 1 oktober tussen 08:00 en 18:00 uur verboden voor paarden. Maar ook langs het Brielse Meer, het recreatiegebied Bernisse en natuur- en recreatiegebied De Uitwaayer Spijkenisse zijn mooie ruiterroutes te vinden. 61


ACTIVITEITEN

Op de fiets Maak je een fietstocht op Voorne-Putten dan zul je verrast worden op een afwisselend landschap. Zo fiets je door de polders waar de koeien je naloeien en de volgende bocht brengt je opeens in een prachtig duingebied waar de stilte van de natuur je omringt. Fijne fietspaden langs waterwegen, molens, pittoreske dorpjes en de vestingsteden Brielle of Hellevoetsluis, allemaal op goed te overbruggen afstand. Je kunt je fietsroute ook uitbreiden naar de Maasvlakte of de Landtong, waar je de enorme zeecontainerschepen op weg naar de Rotterdamse haven kunt bewonderen! En lonkt de overkant? Neem dan één van de pontjes die de waterwegen rondom het eiland doorkruisen. Met de themafietsroutes op Voorne-Putten kun je het zelf ontdekken. Je kunt de routes downloaden op www.opvoorneputten.nl/wat-te-doen/fietsen.

Mountainbiken Voor wie zijn spieren eens lekker aan het werk wil zetten; je kunt op Voorne-Putten terecht op twee speciaal aangelegde mountainbike routes. Zo is er een route van twaalf kilometer rondom het Oostvoornse Meer, met een afwisselend parcours door prachtige duinen en bossen met korte klimmetjes en speciaal uitgebouwde singletracks. Bij ’t Wapen van Marion zijn mountainbikes te huur en speciaal voor de mountainbikers is er een afspoelplaats voor je fiets. In recreatiegebied De Uitwaayer bij Spijkenisse vind je een route van dertien kilometer. Deze route is wat vlakker met speciaal aangelegde heuveltjes. Op sommige stukken kun je juist snelheid maken, maar de route kent ook een wat technischer gedeelte. www.mtboostvoorne.nl, www.mtbroutes.nl, www.instagram.com/mtb.zwartewaal 62


Fiets huren?

Zorgeloos fietsen huren doe je b� één van onze partners in de buurt van Voorne Putten! B� de volgende locaties z�n onze (kinder)fietsen en e-bikes in verschillende maten beschikbaar.

voetsluis omana in Helle

Resor t Citta R

RCN vakantiepark Toppershoedj

e in Ouddorp

Europarcs Poor t van

sluis

Zeeland in Hellevoet

Wil j� ook namens jouw bedr�f fietsen aanbieden? Neem dan vr�bl�vend contact met ons op voor de mogel�kheden.

info@cycleshare.nl - www.cycleshare.nl

Evertseplein 3221 BL Hellevoetsluis Tel. 0181 - 321820

Meer dan 20 jaar ervaring als computerwinkel Eigen buitendienst voor hulp direct aan huis Opschonen en optimaliseren van uw apparatuur Virus, malware en ransomware beveiliging Instellen, beveiligen en optimaliseren van uw internet of (Wi-Fi) netwerk Verzorgen van data back-ups Verhelpen van problemen en storingen Zowel voor zakelijke als particuliere klanten Computerwinkel.eu Rijksstraatweg 56e 3223 KA Hellevoetsluis 0181 - 390 504 www.computerwinkel.eu

Bij de Duinrand is het samen genieten door te proeven, eten en herinneringen te maken in de perfecte sfeer. Ons team van gepassioneerde vakmensen zorgt ervoor dat u zich thuis voelt en een ongedwongen top service ervaart. Wij serveren met ons seizoensmenu diverse kleine gerechten waar u heerlijk van kunt proeven of samen kunt delen, daarnaast zijn er diverse steaks, open sandwiches, salades of heerlijke biologische appeltaart. In de zomer wordt een deel van de gerechten in onze unieke buitenkeuken bereid op de OFYR en Green Egg. Gezelligheid, kwaliteit en goede service staan bij ons centraal! Wanneer komt u genieten? Reserveren kan via onze website: paviljoendeduinrand.nl/reserveren/ of door ons te bellen op: 0181 482540.


EEN HISTORISCH DAGJE UIT VOOR HET HELE GEZIN! Fortresse Holland is de schatkamer van Hellevoetsluis. Een maritiem openluchtmuseum rondom de unieke vestinghaven. Waar de sporen van Michiel de Ruyter tot aan de Tweede Wereldoorlog op speelse wijze te volgen zijn in het

Stadsmuseum, op Ramtorenschip De Buffel en bij Droogdok Jan Blanken. Gecombineerd met de gezellige horeca en het vesting-strandje op loopafstand, beleeft iedereen gegarandeerd een leuke dag uit!

LOCATIE: VESTING HELLEVOETSLUIS

WWW.FORTRESSEHOLLAND.NL

64


bed & breakfasT...

Eten, drinken en slapen. Het kan allemaal@DEJONGENS. Overheerlijke bonbons in de chocolaterie, een ijsje, lunch, diner of ontbijt. En dat allemaal onder één dak! Dorpsweg 10 - 3235 AG Rockanje - 0181 - 853544 - info@dejongensrockanje.nl - www.dejongensrockanje.nl

Altijd welkom bij Atlas Hotels Atlas Hotels biedt al jaren haar gasten een onvergetelijk verblijf aan. Twee hotels gelegen in Zuid Holland nabij de Maasvlakte, Europoort en Rotterdam. Atlas Hotel Holiday*** Spijkenisse is volgens de Europese Hotelclassificatie geclassificeerd als 3 sterren Superior Hotel. Atlas Hotel Holiday hotel is per fect voor bruiloften en partijen. Atlas Hotel Village*** Brielle is geclassificeerd als 3 sterren Hotel door de Europese Hotelclassificatie. Voor beide hotels staat de service hoog in het vaandel en bent u altijd welkom in beide hotels. Ook voor bezoekers van de Maasvlakte en de Europoort hebben wij diverse mogelijkheden. Elk hotel en de omgeving hebben wel iets bijzonders. Proef de gemoedelijke sfeer en voel u ‘thuis’ in beide hotels. Neem ook eens een kijkje op onze website: www.atlashotels.nl.

Groene Kruisweg 11 -3202 ST Spijkenisse Email spijkenisse@atlashotels.nl Telefoon +31 (0)181-659944

Nobelstraat 20 - 3231 BC Brielle Email brielle@atlashotels.nl Telefoon +31 (0)181-413455


IN GESPREK MET

Maarten den Bakker

Fan van f ietsen

Wielrennen is een sport die veel en graag wordt beoefend op Voorne-Putten. Hierover spreken we misschien wel de grootste fan van zowel het wielrennen als van Voorne-Putten, ex-profrenner Maarten den Bakker. Maarten is geboren en getogen op Voorne-Putten. Hij was professioneel wielrenner van 1990 tot 2009 en deed als profwielrenner negen keer mee aan de Tour de France, werd tweemaal Nederlands kampioen beroepsrennen en in 2003 op de individuele tijdrit. Maar trots is hij natuurlijk ‘vooral’ op zijn overwinning op de ‘Profronde van Oostvoorne’, want als je hier vandaan komt, mag dat uiteraard niet op je prestatielijst ontbreken.

66


Het blijkt een groot genoegen te praten met Maarten die met veel enthousiasme vertelt over wielrennen op Voorne-Putten en die nog zeker vier of vijf keer per week zijn ‘het eiland rond’ fietst met zijn trainingsmaatjes. Zijn trainingsmaatjes komen hier ook uit de buurt en ze starten gezamenlijk in Zuidland. Onder zijn fietsmaatjes fietsen ook grote namen en talenten zoals Chantal Blaak, Fabio Jakobsen en Kevin Inkelaar. Dit zijn wielrenners die nu actief zijn in de wielersport en die na een intensieve ochtendtraining of wedstrijd nog wel een rondje eiland willen maken.

Samen met Joop Zoetemelk tijdens Wielerronde van Abbenbroek

Het eiland rond ‘Fietsen op Voorne-Putten is zo mooi en gaat echt nooit vervelen,’ al moet Maarten zijn rondje Eiland toch inmiddels duizenden keren hebben gedaan. ‘Het is fantastisch fietsen, de afwisseling van het prachtige duingebied, de polders maar ook het havengebied en zelfs de bedrijvigheid van de industrie gaat nooit vervelen. Maar het blijft ook boeien, door de verschillende seizoenen en met de juiste kleding kun je zowel in de zomer als de winter prima fietsen.’ Als boerenzoon uit Abbenbroek fietst hij dan ook graag door de polders die net als de rest veel afwisseling geven, want naast tuinbouw komt hier ook akkerbouw en agrarische veehouderij voor. ‘In het zomerseizoen, als het wat drukker is op de fietspaden, is het voor een wielrenner juist weer fijn om door deze mooie polders te fietsen. Wil je een langere tocht maken dan is het mooi fietsen richting Zeeland over Goeree-Overflakkee en de Brouwersdam.’

Wielerrondes Dat wielrennen op Voorne-Putten zo geliefd is, blijkt ook uit de populaire wielerrondes die hier georganiseerd worden. Zo hoopt de Stichting Wielerronde Oostvoorne in 2021 de 40e Wielerronde van Oostvoorne te houden. Als 16 jarig jochie zag Maarten in 1985, Joop Zoetemelk de Wielerronde van Oostvoorne winnen. Deze Wielerronde is echt een begrip in de regio waar inwoners en wielrenners ieder jaar naar uitkijken. Maarten noemt de Wielerronde ­Oostvoorne, één grote reünie, niet alleen voor de renners en oud-renners maar ook voor de bezoekers langs de kant. ‘Superleuk om eraan deel te nemen, mooi parcours,

“Je kunt zonder een stoplicht tegen te komen heel het eiland rondfietsen” mooie sfeer en leuke organisatie,’ vertelt Maarten. Zelf heeft hij ook een paar keer op het podium mogen staan en met de prominentenkoers meegedaan. De Profronde weet altijd wel grote namen te strikken en vele profrenners zoals Mike Theunissen, Dylan van Baarle en Bauke Mollema hebben hier gewonnen. De grootste en prominentste blijft natuurlijk Joop Zoetemelk die diverse keren heeft deelgenomen, een keer gewonnen heeft, maar ook weleens het startsein heeft gegeven.

Abbenbroek Na zijn wielercarrière is Maarten altijd bij de sport betrokken gebleven. Hij organiseert onder andere 67


IN GESPREK MET

Maarten den Bakker

Wieler Clinics voor bedrijven en particulieren, verzorgt wielerkleding en accessoires en is verder nog betrokken bij diverse fietsevenementen. In Abbenbroek zit hij in het organiserend comité van de Wielerronde van Abbenbroek. Deze Wielerronde heeft geen profkoers, maar kent een hoop gezelligheid. Er zijn verschillende categorieën die gereden worden zoals de elite wedstrijd en de populaire koppeltijdrit. De koppeltijdrit fiets je samen met je maatje, dat zijn

“De energie die je in het fietsen stopt, krijg je ook weer terug”

bijvoorbeeld opa met kleinkind, je kroegmaatje of ‘rondje eiland’ fietsmaat. Uit ervaring blijkt dat deelnemers opeens heel fanatiek kunnen worden zodra met een transponder je tijd wordt opgenomen. Het afgezette parcours van acht kilometer loopt door het dorp en door de polders dat je drie keer moet rijden. En na afloop kun je je verdriet of winst altijd nog even verwerken met dorpsgenoten met een hapje en drankje. Iedereen mag meedoen, je hoeft geen licentie te hebben bij de bond. Naast Abbenbroek kent ook Zuidland een jaarlijkse wielerronde. Een ‘fan van fietsen’ dat is Maarten en aan het einde van het gesprek liet hij vallen dat hij graag eens een Tour de Voorne-Putten zou willen organiseren. Wij kijken er al naar uit!

Het eiland rondfietsen Op bijgaand kaartje zie je goed hoe je het eiland Voorne-Putten helemaal rond kunt fietsen. Wil je geen stoplicht tegenkomen? Kies dan voor het pad onder de Spijkenisserbrug door, vlak langs het water. De route die Maarten fietst pakt ook net een stukje Maasvlakte mee en als je tijd hebt voor een stop, kun je hier even genieten van de kitesurfers bij het Slufterstrand. Uiteraard kom je onderweg ook de nodige fijne terrassen tegen voor een versnapering. Het rondje is totaal 90 kilometer.

68


40 Profwielerronde van Oostvoorne in 2021 e

‘Nee, nooit afgelast,’ vertelt voorzitter Bob Braber als we vragen of in de afgelopen 40 jaar de Profronde weleens niet door heeft kunnen gaan. En toen kwam Corona om de hoek kijken in 2020, het jaar dat de 40e editie zou plaatsvinden. We spreken de voorzitter en oprichter van deze alom bekende en geliefde Wielerronde, die hoopt dat ‘zijn’ wielerronde op 29 juli doorgang kan vinden met alles er op en eraan. Zoals het altijd is geweest met 15.000 toeschouwer en vele bekende nationale en internationale profwielrenners die meestal net de Tour de France achter de rug hebben. Gezelligheid met muziek op het plein waar iedere Oostvoornenaer zich op verheugd. ‘Het jaar dat ik ook afscheid zal nemen als voorzitter van het bestuur,’ want Bob Braber vindt het mooi geweest na 40 jaar.

Joop Zoetemelk Het begon allemaal in 1980 met Lex Nederlof uit Oostvoorne, die bij de nieuwelingen ging rijden en zo kwam Bob op het idee om een Profwielerronde in Oostvoorne te organiseren. Lex is, net als de Profron-

de, nog vele jaren doorgegaan en werd ook wel de opa van het peloton genoemd. Ondertussen zijn we 40 jaar verder en is de Profronde in Oostvoorne een begrip geworden. De bekendste en meest aansprekende Profwielrenner die meegedaan heeft in Oostvoorne, blijft toch wel Joop Zoetemelk, en hoe mooi is het dat het Joop was die de allereerste Profronde won in Oostvoorne.

Van klein naar groot Toch nog een kleine anekdote dan. We schrijven het jaar 2008, door het enorme slechte weer was de botlektunnel helemaal onder water gelopen en een veel wielerrenners waren nog onderweg naar Voorne-Putten en moesten via vele omwegen naar Oostvoorne. Maar de profkoers ging van start, de laatkomers sloten aan en zo gebeurde het dat een wedstrijd startte met een klein peloton en eindigde als groot peloton. We hopen dat 29 juli een spektakel gaat worden met een onvergetelijke jubileumronde. 69


outdoor n e in e t s k u le t e H speelparadijs in WWW .ADVEN

Hellevoetsluis

TUREDOME.NL

adv BEZOEK ONS OP PARKWEG 2, HELLEVOETSLUIS • TEL. 088-0708156 • INFO@ADVENTUREDOME.NL

Wil je ook adverteren in dit magazine? info@voorneputtenmagazine.nl


a a n h e t Ha r i n g v l i e t

Zoet

of

RESTAURANT ZOET OF ZOUT is direct gelegen aan het Haringvliet op een werkelijk unieke locatie! In ons restaurant en op ons terras kunt u uitstekend en betaalbaar eten en drinken terwijl u geniet van het adembenemende uitzicht. Zoet of Zout is gemakkelijk bereikbaar vanaf de N57 en beschikt over een ruime, gratis parkeermogelijkheid. Komt u ook eten, drinken en genieten aan het Haringvliet? Openingstijden 7 dagen per week vanaf 10:00 uur Onze keuken sluit om 21:00 uur

ZOET OF ZOUT Haringvlietplein 3 | 3251 LD Stellendam | 031 (0)187 499 913 | www.zoetofzout.nl 71


ACTIVITEITEN

De leukste activiteiten

Met vele evenementen en festivals het jaar rond is er op Voorne-Putten altijd wat te beleven. www.opvoorneputten.nl/ uitagenda

Fluisterend op het water Vanaf parkeerplaats “Krekenhoek” in Zuidland vertrekt de fluisterboot ‘De Bernisse’ voor rondvaarten door de ongerepte natuur en over het water de Bernisse. De fluisterboot is elektrisch aangedreven en kan door de geringe diepgang door smalle kreken en sloten varen waar grotere rondvaartboten niet kunnen komen. De fluisterboot is het gehele jaar in de vaart en voorzien van een kachel. Met fluisterboot De IJsvogel vaar je vanaf het historische­ gemaal De Leeuw van Putten in Spijkenisse naar de schitterende polders die de stad omringen. Langs het Mallebos en park Vogelenzang vaar je naar het grote open water van de Vierambachtenboezem. Om al het natuurschoon, en vooral de vogels, goed te kunnen bekijken worden er aan boord verrekijkers uitgedeeld. Een gids vertelt daarbij verhalen over de lokale geschiedenis en de natuur. Wie veel geluk heeft kan ook de ijsvogel tegenkomen. www.rondvaart.info

Wintersporten en avontuur

Centrum voor de Kunsten

Bij Holland Indoor Sport kun je indoor skiën en snow-

Laat je meenemen in de boeiende wereld van muziek,

boarden, de skileraar is in de buurt en door de instelbare

dans, theater of beeldende kunst in Centrum voor de

snelheid kunnen beginners tot aan wedstrijddeelnemers

Kunsten Spijkenisse (CVDKS). Tijdens of na een drukke

de techniek aanleren en verbeteren. Survival en klim-

werk-, school- of thuisdag ga je vol inspiratie en energie

men behoort ook tot de mogelijkheden, er hangen twee

weer naar huis. Je kunt er terecht voor workshops,

parkoersen van ruim dertig meter lang met veertien

(korte) cursussen en (zelfs) je eigen verjaardagsfeestje!

verschillende hindernissen aan het zeven meter hoge

Ook biedt het CVDKS trainingen voor bedrijven. Met je

plafond.

team aan de slag in o.a. Moordspel, Presentatietraining,

www.hollandindoorsport.nl

Dance dance dance, yoga, zang, percussie, workshop Aboriginal Art en meer. Mogelijkheden genoeg. Informatie van het CVDKS vind je op www.cvdks.nl ; vragen kun je ook stellen op 0181-652250.

72


Outdoor

ADVERTORIAL

en start daar met de bouw van je vlot. Volg puzzelend de juiste

Bibliotheek de Boekenberg

coördinaten van je GPS en wordt door de mooie natuur van

Bezoek één van de mooiste bibliotheken ter

Voorne-Putten geleid.

wereld! De Boekenberg is het bestijgen meer

www.outdoorbrielle.nl, www.outdoor-westvoorne.nl

dan waard. Je kunt er ontdekken, ontwik-

Wil je buiten lekker actief bezig zijn? Ga dan eens boogschieten, ligfietsen, paintballen of vlotvaren langs het Brielse meer of in Westvoorne. Breng met een kano je materiaal naar de overkant

kelen, ontspannen en ontmoeten. Ontdek de

Escaperoom

bijzondere architectuur, ontwikkel jezelf door

Laat je met je vrienden of familie opsluiten in één van de

een goed boek. Volg de gratis audiovisuele

myste­rieuze kamers, met het thema ‘Maffiose’ of ‘Triplicate

tour en ontdek het verhaal achter deze bijzon-

Institute’. Jullie hebben precies zestig minuten de tijd om uit de

dere bibliotheek van architect Winy Maas van

kamer te ontsnappen door het zoeken naar verborgen aanwij-

MVRDV.

zingen en het oplossen van raadsels. Je zult creatief, slim en

www.deboekenberg.nl

het volgen van lezingen en workshops, ga met elkaar in gesprek of trek je lekker terug met

doordacht moeten zijn, alles hangt af van het samenwerken met je team! Escape Room The Cube is een geweldig uitje, waar je nog lang over zult napraten! www.escaperoomthecube.nl

Ben jij slimmer dan het casino? In Spijkenisse kun je proberen om van het casino te winnen. Het casino The Jagger zit pal naast Theater de Stoep in het stadscentrum. Je kunt zo vanuit een voorstelling in Theater de Stoep door naar de roulettetafel. Zo zijn er honderdveertig speelautomaten en tweehonderd verschillende speelplekken. www.thejaggercasino.nl 73


Foto: Ossip van Duivenbode

ACTIVITEITEN

Naar de stad Rotterdam

Rotterdam is dit jaar dè plek voor het Eurovisiesongfestival; op Voorne-Putten kun je de leukste muziekfestivals bezoeken!

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op deze plek begon. Ga mee op reis door het

Al van veraf zie je de indrukwekkende skyline die de stad

maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstel-

een grootse aanblik geeft. Rotterdam staat nationaal

lingen voor grote en kleine avonturiers.

en internationaal bekend als architectuurstad, met heel

www.maritiemmuseum.nl

wat voorbeelden van vernieuwende bouwkunst. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Kubuswoningen, die je in de speciale Kijk-kubus zelfs van binnen kunt zien. Een leuke manier om Rotterdam vanaf het water te bekijken is door in te stappen in een watertaxi. Met deze

Kunsthal Rotterdam werd geopend in 1992 en sinds-

snelle bootjes ben je zo van de ene naar de andere oever

dien laat de Kunsthal cultuur in meest brede betekenis

van de Maas gevaren. Je kunt Rotterdam ook op een

van het woord zien, van elitair tot populair. Er zijn altijd

spectaculaire manier ontdekken met Splashtours. Na een

meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen.

rondrit door de stad maakt de speciale amfibiebus een

www.kunsthal.nl

SPLASH in de Maas. Een dagje Rotterdam is niet compleet zonder een bezoek aan de Euromast. Op de hoogste uitkijktoren van Nederland heb je een fantastisch uitzicht over heel Rotterdam. Bij helder weer kun je zelfs Antwerpen en Den Haag zien liggen. Als er niet teveel wind staat en je het aandurft, kun je in de zomer met touwen abseilen van de Euromast. Rotterdam heeft nog veel meer te bieden. Bijna elk weekend vindt er een evenement plaats. Niet voor niets is de stad al drie keer uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. Ook kun je naar hartenlust winkelen in de stad. www.rotterdam.info 74

Kunsthal


Foto: Guido Pijper

Spido

Futureland

schepen beleef je een bijzondere vaartocht door de

Een bezoek aan het gratis informatiecentrum

grootste haven van Europa. Je ziet tijdens de havenrond-

FutureLand­vertelt je niet alleen alles over de ontwik-

vaart de indrukwekkende skyline van Rotterdam, met

keling van de haven, op Maasvlakte 2 zie je de grootste

imposante gebouwen, aan je voorbij glijden. Voor een

containerschepen en modernste containerterminals met

onvergetelijke indruk van de drukke wereldhaven zijn de

eigen ogen! FutureLand is geschikt voor jong en oud,

uitgebreide rondvaarten een aanrader.

havenliefhebbers en gamers, gezinnen en groepen. In de

www.spido.nl

interactieve omgeving is altijd wat te beleven. Maak een

Midden in het drukke verkeer van zee- en binnenvaart-

Beleef de modernste haven van Europa!

VR vlucht door de haven van 2066 of boek een rond-

Watersnoodmuseum

vaart door de modernste haven van Europa! Ervaar zelf hoe het is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn. www.futureland.nl

In Ouwerkerk staat het indrukwekkende Watersnoodmuseum. Het museum bestaat officieel uit de vier Phoenixcaissons die in november 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. De betonnen kolossen zijn via enkele ondergrondse en een bovengrondse gang met elkaar verbonden. De missie van het museum is: “Herinneren, Leren en Vooruitkijken”. Iedere caisson heeft een eigen thema. Zo ontdek je feiten over de ramp, meer over de emoties en de mensen, de wederopbouw en welke gevaren en uitdagingen de toekomst brengt. Ook zijn er wandelroutes beschikbaar; variërend in de lengte van twee tot acht kilometer. www.watersnoodmuseum.nl 75


ACTIVITEITEN

Neeltje jans In Deltapark Neeltje Jans leren bezoekers alles over de geschiedenis van de Deltawerken en de kracht van wind en water. Stap in de orkaanmachine en voel de kracht van een orkaan of maak een rondvaart naar de

Zierikzee

Deltawerken over de Oosterschelde. Soms zie je vanaf

Zierikzee staat, met zijn 568 monumenten, bekend als dé mo-

Bluereef Aquarium Zeeland. Maar kinderen kunnen ook

numentenstad van Zeeland. Het opvallendste monument van

heerlijk spelen in de waterspeeltuin en er is een grote

Zierikzee is de St. Lievens Monstertoren, ook wel de Dikke Toren

glijbaan waar je met bootje en al vanaf glijdt. De Delta

genoemd. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige

Experience is een indrukwekkende 3D animatie in een

binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Vanaf

panorama die de bezoeker de allesverwoestende kracht

de terrassen aan de Nieuwe Haven, met uitzicht op het komen én

van het water laat ervaren.

gaan van schepen in alle soorten en maten, is het goed toeven.

www.neeltjejans.nl

de boot zeehonden en bruinvissen. Voor kinderen is er een ontzettend leuke zeeleeuwenshow en het mooie

www.vvvzeeland.nl

Goes Goes is het bruisende hart van Zeeland. In Goes is het goed toeven, een dagje shoppen, terrasjes pakken of een monumentenwandeling maken, het kan allemaal in Goes. Veel winkels zijn gevestigd in historische panden direct achter de Grote Markt, met een aantal leuke en aparte boetiekjes. Elke dinsdag en zaterdag is er op de Grote Markt een gezellige en drukbezochte markt en je kunt er ook genieten van een hapje en drankje in een van de cafés of restaurants. www.goesisgoes.nl

Middelburg

76

De hoofdstad van Zeeland mag met recht monumentenstad

Vlissingen

genoemd worden. In totaal vind je hier zo’n 1100 grote en kleine

Aan de oevers van de Westerschelde ligt Vlissingen, een

monumenten die de sfeer van een rijk verleden uitademen. De

stad met een maritiem heden en verleden. Breng een

machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige

bezoek aan Vlissingen om lekker uit te waaien aan de

gevels van de koopmanshuizen en pakhuizen laten je proeven

langste zeeboulevard van Nederland, waar je de voorbij-

van dit verleden. Een tijd lang was Middelburg, na Amsterdam, de

varende schepen bijna kunt aanraken! Op de boulevard

tweede VOC handelsstad van ons land. Naast historische monu-

is genoeg te beleven. Aan de ene kant van de boulevard

menten is moderne architectuur ook ruim aanwezig. Middelburg

sta je oog in oog met zeeheld Michiel de Ruijter, aan de

is echt een stad met een eigen karakter. Er zijn intieme pleintjes,

andere kant hoor je de klanken van het windorgel. In

leuke straatjes, gezellige cafeetjes en naast de grote winkelketens

het midden bieden terrassen, hotels en restaurants de

vind je er ook bijzondere boetiekjes, galeries en kunsthandels.

nodige ontspanning.

www.uitinmiddelburg.nl

www.vlissingen.nl


Met vele evenementen en festivals het jaar rond is er op Voorne-Putten altijd wat te beleven Kijk voor het actuele aanbod op: www.opvoorneputten.nl/uitagenda

MOVP - 1/2 pagina aankondiging over evenmenten.

PHOTO: JOEP VAN AERT, PLEIN06 LOCATION: WEVERSHOF, WILGENRIJK

HOTEL-RESTAURANT

Wonen in een maritiem historische stad omgeven door groen en water 98 Hotelrooms Indoor swimmingpool & whirlpool Wellness Restaurant & Bar

Ontdek wonen in Maassluis! Wonen in het groen, omgeven door water en in een stad met maritieme historie. Door de centrale ligging bent u binnen 30 minuten in de grote steden als Rotterdam en Den Haag. Meer informatie via:

Free WiFi Zeeweg 60 - 3233 CV Oostvoorne - Tel. +31(0)181 489399 - info@wapenvanmarion.nl

ERVAARMAASSLUIS.NL/WONEN

www.wapenvanmarion.nl

77


Citta: 05_winkelcentrum struytsehoeck


Restaurant & Evenementenlocatie

Duinhoek

Op Resort CittĂ Romana in Hellevoetsluis vind je Restaurant Duinhoek. Je kunt hier heerlijk lunchen, dineren of even bijkomen met een kopje koffie of gezellige borrel. Het in 2020 vernieuwde terras is een waar pareltje. Met uitzicht op de schitterende vijver en de bijbehorende flora en fauna zit u heerlijk, ook op iets koudere dagen door de terrasverwarmers. Het menu heeft voor ieder wat wils, van luxe broodjes tot uitgebreide salades en vlees- en visgerechten. Ook aan de kleintjes is gedacht met speciale kindergerechten. Zien wij je binnenkort?

Parasols met terrasverwarming

OfficiĂŤle trouwlocatie, bruiloften, feesten en partijen All you can eat Maandag: Spare ribs Woensdag: Gamba's

Lunch & Diner Parkweg 1, 3221 LV Hellevoetsluis Tel. 0181-391052 www.duinhoek.nl, info@duinhoek.nl 365 dagen per jaar geopend


ACTIVITEITEN VOOR KIDS

80


Waar dwaal je door een labyrinth? Waar kun je een selfie maken met een dino? Waar kun jij je helemaal uitleven? Klimbossen en escaperooms, ruimtereizen en waterplassen‌. ontdek Voorne-Putten op jouw manier!

81


ACTIVITEITEN VOOR KIDS

Voor de kids! Beverbos

Het Beverbos is een natuurspeeltuin waarin kinderen met natuurlijke materialen de natuur kunnen ontdekken. Er zijn balanceerstammen en er is een labyrinth. Kruip ook eens door een duiker om de waterpomp te bereiken en pomp het water naar boven. Of loop via de wiebelbrug of de stapstenen naar het speeleiland en leef je uit op het slingerparcours of het steltenparcours. Heb je zin om in het water te spelen of een beetje af te koelen? Trek je dan via het trekvlot over de Bernisse en plons in het water. www.zuidland.net/natuur-en-recreatie/natuur­ speeltuin-beverbos

Op avontuur in de Natuur! Zowel op Voorne-Putten als op het eiland Tiengemeten vind je genoeg speelnatuur. Je kunt hutten en vlotten bouwen, dammen leggen in een beek, kikkers besluipen, dwalen in het doolhof of door tunnels kruipen. En niet alleen met mooi weer kun je er terecht, want als het regent of geregend heeft kun je heerlijk in de modder spelen. Er zijn genoeg bankjes voor ouders of begeleiders om te genieten van dit speelplezier. De elementen uit de natuur zijn je speelgoed. In het vrijheidsbos, langs het Brielse Meer, zie je langs het pad panelen met hierop gedichten van bekende dichters, maar ook van vele kinderen van basisscholen van Brielle. Vanuit het bezoekerscentrum Tenellaplas zijn diverse uitdagende doe-routes voor kinderen uitgezet. Met een tas vol hulpmiddelen ga je op pad. Bekijk waterdiertjes met een loep of volg je kompas richting het ‘Beestenboel’ speurpad. Onderweg verzamel je allerlei plaatjes van dieren die in de duinen leven. Voor de hele kleintjes is er het kabouterpad. www.zuidhollandslandschap.nl/Bezoekerscentrumtenellaplas www.tiengemeten.nl, www.speeltuinparkbraband.webklik.nl www.vrijheidsbos.nl 82


Binnenspelen

Voor een hele dag speelplezier moet je bij Monkeytown in Spijkenisse, De Ballenbak in Brielle of Adventuredome in Hellevoetsluis zijn. In de indoor speelparadijzen kun jij je waanzinnig uitleven op de springkussens en trampolines, klimmen en klauteren op of door één van de vele speeltoestellen, glijden of kruipen door uitdagende tunnels en geheime gangen. Bij Adventuredome ga je strijd aan met je vrienden tijdens een potje lasergamen. Weer of geen weer, het is altijd feest! www.monkeytown.eu www.ballenbak.nl/brielle www.europarcs.nl

Historyland Ben je op zoek naar een leuk en super leerzaam uitje, dan is Historyland een aanrader. In een volledig gerenoveerde boerderij uit 1947 is een prachtige expositieruimte gerealiseerd. Er is een bijzondere tentoonstelling ‘Mammoetsteppe’ waar je oog in oog komt te staan met een mammoet, een angstaanjagende sabeltandkat, een grottenbeer of een wolharige neushoorn. Maar je vindt hier ook een uitgebreide fossielen collectie of probeer zelf een speer te maken zoals de jager-verzamelaar dit deden in de Steentijd. Beklim de toren bij het paviljoen Spiegelzee en zie hoe laag de zeespiegel in een ijstijd was, maar ook dat de zeespiegel ooit veel hoger stond. Op de prachtig aangelegde adventure midgetgolf maak je al golfend een reis door de geschiedenis. www.historyland.nl

Midgetgolf

Glow in the dark minigolf neemt je mee op avontuur door de donkere jungle met levensechte tijgers, apen en andere dieren. Het Blacklight licht niet alleen het decor, maar ook de sticks en de golfballen op. Bij Adventuredome in Hellevoetsluis duik je in de onder­ waterwereld. Of speel midgetgolfbaan tussen de dino’s, in het duingebied van Rockanje of de prachtige natuur van de Bernisse. www.pannekoekenbakker.nl/zuidland www.europarcs.nl www.facebook.com/Midgetgolf1eslag www.historyland

83


Foto: Daarzijn

ACTIVITEITEN VOOR KIDS

Diergaarde Blijdorp

Jump XL

In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp ga je op ontdek-

oefenen op grote geschakelde trampoline velden.

kingsreis langs allerlei leuke, vreemde en bijzondere

Vette extra’s zijn: twee lange tumbling lanes, een

dieren. Zo sta je ineens oog in oog met een kameel of

pillow pit, een foampit, een Ninja Course en een

zie je gorilla’s spelen op hun groene eiland. Ook kun je

walk wall trampoline! Een spannend, actief dagje

zonder snorkel en duikbril reizen over de zeebodem en

uit!

langs kustgebieden in het Oceanium. Maar er is nog veel

www.jump-xl.com/nl/spijkenisse

In Spijkenisse zit het grootste indoor trampolinepark van de regio. Lekker trampolinespringen en tricks

meer te beleven zoals de mooie vlindertuin ‘Amazonica’ of bekijk de reuzenwaterlelie uit de amazone. www.diergaardeblijdorp.nl

De flipjes

84

Jumping at Sea

Op het strand van Rockanje, aan de eerste slag, kunnen kinderen zich op zomerse dagen helemaal uitleven op een mega grote trampoline op het strand.

Speeltuin “De Flipjes” in Ouddorp is een speeltuin zoals

Horizontaal zijn er twaalf verschillende trampolines

er nog maar weinig zijn. De kinderen kunnen zich er de

aan elkaar gekoppeld waardoor er een mega grote

hele dag vermaken op de wippen, draaimolens of op de

trampoline ontstaat. Zelfs de zijkanten en hoeken

glij- en kabelbanen. De ouders of begeleiders kunnen

zijn voorzien van schuin geplaatste trampolines.

heerlijk tot rust komen in één van de vele zitjes direct bij

Zon, zee, strand en springplezier at Jumping at Sea

de speeltoestellen.

Rockanje!

www.speeltuindeflipjes.nl

www.jumpingatsea.nl


De Mèkkerstee

Knuffelen

Loop op de Mèkkerstee lekker rond tussen de geiten en boerderijdieren. Kijk hoe de geiten gemolken worden en speel in de speel-

Op Voorne-Putten zijn er diverse kinderboerde-

tuin van de boerderij. Geniet tussendoor van heerlijk zelfgemaakt

rijen waar je met allerlei dieren kunt knuffelen.

ijs of van de biologische geitenkaas en bekijk hoe dit allemaal op

De Kerkestee, de Dierenweide, de Agathahoeve,

de Mèkkerstee in Ouddorp wordt gemaakt en beleef de charme

de Trotse Pauw, de Beestenboel, op al deze

van het boerenleven.

plaatsen kun je kennis maken met de dieren, mee

www.demekkerstee.nl

helpen verzorgen, lekker met de dieren knuffelen of gewoon lekker spelen in de natuurspeeltuin.

Faunapark Flakkee

www.dekerkestee.nl www.ipsedebruggen.nl/zorglocatie/66/ de-dierenweide

Faunapark Flakkee is een mooi aangelegd park vol flora en fauna,

www.beestenboel-rozenburg.nl

waar een ieder zich uitstekend kan vermaken. Het park heeft een

www.vriendenvandetrotsepauw.nl

grote variatie aan dieren zoals parkieten, roofvogels, capybaras en kangaroes. Op het park kun je ook in de speeltuin spelen, midgetgolfen of een leuke speurtocht maken. www.faunaparkflakkee.nl

Plaswijckpark In het altijd gezellige Rotterdam ligt het prachtige Plaswijckpark. Hier vind je plezier voor groot en vooral voor klein. In het park vind je een verkeerstuin, speeltuin en binnen kan er ook naar hartenlust gespeeld worden. Met mooi weer kun je met zwanenbootjes over het meer varen of over het water vliegen in de kabelbaan. In Dierenwijck, de dierentuin van Plaswijckpark, vind je meer dan vijftig diersoorten zoals apen en wallabies. Zoek je een mooie plek om tussen de middag te picknicken in het gras of op één van de vele picknickbanken te genieten? Dan moet je in Wandelwijck zijn.

Sterrenwacht Tweelingen De vrijwilligers van de sterrenwacht in Spijkenisse ne-

Foto: Plaswijckpark / Unit10 Fotografie

Foto: Mark Bos

www.plaswijckpark.nl

men je mee in de wondere wereld van sterren, planeten, supernova’s en nevels en maken je zo wegwijs in ons zichtbare heelal. www.sterrenwachtspijkenisse.nl 85


ACTIVITEITEN

Shoppen in Spijkenisse In het centrum van Spijkenisse kun je geweldig shoppen. Het gezellige winkelcentrum biedt een zeer divers aanbod. Van lokale winkeliers tot grote landelijke ketens. In het centrum zijn allerlei restaurants, bars, tearooms en koffiezaken om even bij te komen; van sfeervol en gemoedelijk tot hip en modern. Elke eerste en laatste zondag van de maand is het koopzondag in Spijkenisse. Op dinsdag en zaterdag is er markt op de Markt, het plein tussen de Boekenberg en de Dorpskerk. Op Woonboulevard Spijkenisse kun je uitgebreid woonwinkelen. In de woonwinkels vind je alles wat je nodig hebt voor, in en om het huis. De Woonboulevard is gemakkelijk bereikbaar en ligt op de hoek van de Groene Kruisweg met de N218 naar de snelweg. Parkeren is gratis. www.shoppeninspijkenisse.nl www.woonboulevardspijkenisse.nl www.marktnissewaard.nl

Winkelen in historisch Brielle Winkelen in de historische vestingstad Brielle is een belevenis op zich. Je vindt er een gevarieerd aanbod aan diverse kleine en grote winkels, die veelal zijn gehuisvest in monumentale panden. Je wordt door meer dan 100 gastvrije ondernemers welkom geheten in hun spe-

historie!

Winkelcentrum de Struytse Hoeck

www.beleefbrielle.nl

HĂŠt winkelcentrum van Hellevoetsluis is de Struytse Hoeck met

cialistische, leuke en bijzondere winkels. Op maandag is er markt in Brielle aan de Turfkade. Winkelen in Brielle; de perfecte combinatie van specialistische winkels en

een gevarieerd aanbod van meer dan 130 winkels. Winkelcentrum De Struytse Hoeck is zeven dagen per week geopend, op vrijdag is er koopavond en iedere zondag is het koopzondag! Bekende grote winkelketens afgewisseld met speciaalzaken vormen samen een divers en compleet winkelaanbod. Het winkelcentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en wanneer je het winkelcentrum met de auto bezoekt is er gratis parkeergelegenheid. Hier vind je ook een laadstation voor elektrische auto’s. Tevens beschikt De Struytse Hoeck over een unieke aanlegsteiger voor de pleziervaart. Op zaterdagen is er een uitgebreide weekmarkt en er is een regelmatig aanbod van gezellige seizoens activiteiten. De leukste woonwinkels vind je op de Moerman Woonpromenade, met 13.000m2 aan woonwinkelen. www.moermanwoonpromenade.nl, www.destruytsehoeck.nl 86


De Markthal

tegen, maar door de combinatie met woningen heeft

Trendy shoppen in Rotterdam

Rotterdam een wereldprimeur. De appartementen zijn

Kijk je ogen uit in een van de chique winkels in de Van

in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd. In de

Oldenbarneveltstraat of bezoek de hippe boetiekjes in

hal bevindt zich de markt met zo’n tien vers units, circa

de Witte de Withstraat. Ook kun je eindeloos winkelen in

vijftien food shops en diverse restaurants met daaron-

de Koopgoot, op de Lijnbaan of op de gezellige Meent.

der een supermarkt en vierlaagse parkeergarage. Wie

Natuurlijk kun je hier ook op zondag terecht, de winkels

tussen de marktkramen doorloopt en omhoog kijkt, ziet

in het centrum zijn 7 dagen per week geopend.

Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden

het kunstwerk ‘Horn of plenty’ (Hoorn des overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de Markthal ook wel de Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel genoemd. In de Markthal huist bovendien De Tijdtrap; een gratis toegankelijke archeologietentoonstelling met bodemvondsten van de middeleeuwse stad Rotterdam die zijn opgegraven tijdens de bouw. De Markthal is zeven dagen in de week open tot acht uur ’s avonds. www.markthal.nl

Shop till you drop!

Roos en Joyce geven een tip: Middagje vesting Hellevoetsluis; Haal lekkere zoetigheden bij ONS Homemade, er wordt gebruik gemaakt van verse ingrediënten en alles is gluten en lactosevrij. Neem daarna een kijkje bij Rietdijk Mode voor een leuke nieuwe vakantie outfit. Sluit af met een lekker ijsje bij STARS en kijk uit over de haven waar altijd iets te zien is.

87


ACTIVITEITEN

De boer op

Vers van Voorne Wat wil je nog meer dan een heerlijk versIn de winkel van Vers van Voorne in Tinte aan de product, dat ook nog eens bij jou uit de buurt Konneweg vind je een compleet assortiment aan komt? Op Voorne-Putten worden aardappelen, verse groenten, fruit en aardappelen afkomstig van groente en fruit aangeboden die op het eiland lokale telers. In het voorjaar en in de zomer verkoworden geteeld. Bij veel boeren, tuinders en pen ze ook prachtige en kleurrijke zomerbloeiers. In de winter hebben ze een grote verscheidenheid kwekers kun je vaak groente en fruit uit een aan pompoenen. Vanaf eind augustus zijn deze in stalletje of automaat kopen. Veel kwekerijen allerlei kleuren en maten verkrijgbaar; eetbaar, voor verkopen bloemen en planten aan huis. Stap decoratie en Halloween. Vanuit Goeree-Overflakkee eens op de fiets om je boodschappen op te en de Hoekse Waard verruimen ze het aanbod met halen in de polder, daar vind je een heerlijk as- verse eieren, chips, kaas, noten en sappen. Diverse sortiment aan lokale seizoenproducten. Goed bakmixen betrekken ze van de Korenmolen uit voor het milieu en heel prettig voor de smaak- Oostvoorne. bewuste inwoners en toeristen op VoorneDomein de vier ambachten Putten. Domein de vier ambachten in Simonshaven is niet alleen een wijngaard, maar ook een proeftuin voor wijnbouw! Op het terrein staan rond de 350 hoogstam appelbomen, meer dan 100 rassen, speciaal

88


voor appelwijn en cider productie. In een goed jaar worden er circa 12.000 flessen wijn en 10.000 flessen cider geproduceerd. Bij de wijngaard kun je wijn en cider uit eigen wijngaard en diverse jams kopen. Daarnaast verkopen ze ook druivenplanten en vijgenbomen in vele soorten.

Landwinkel Klok Dicht bij de mooie vestingstad Brielle, maar nog net in Vierpolders, teelt de familie Klok al vier generaties fruit. Er wordt op een duurzame en milieubewuste manier appels, peren, pruimen en kersen geteeld. In de oude boerenschuur vind je een grote Landwinkel, waar je behalve het fruit ook veel andere gezonde producten kunt vinden. Zo is er boerenkaas, verse boerderijzuivel, lokaal rundvlees, groenten, fruit en veel biologische levensmiddelen. Ben je opzoek naar een leuk geschenk? Een streekpakket of mooie kaasplank? Ze maken het allemaal voor je.

Biologische Boerderijwinkel De Doornhof De winkel van Leen en Marion Kortekaas is gevestigd in het oudste gedeelte van de oorspronkelijke boerderij aan de Doornweg in Rockanje. In de winkel verkopen zij biologische groenten, fruit, aardappelen en andere biologische levensmiddelen, zoals kaas, brood, olie en azijn van telers uit de regio. In de winkel vind je alleen biologisch geproduceerde producten, altijd herkenbaar aan het Europese logo voor biologische producten; het groene blaadje. Lekker en gezond eten is hun passie en dat willen ze graag met je delen, met service op maat voor iedere klant.

Boerderij Assenberg Westvoornes Weidevlees is de merknaam van het bijzonder lekkere vlees van de eigen koeien van Boerderij Assenberg in Oostvoorne. Boerderij Assenberg is een veehouderij met runderen van het Belgisch-witblauwras. In het voorjaar gaan de moederdieren met hun kalf, jonge stieren en dekstieren de wei in. De kalveren worden door hun moeder tot eind van het weideseizoen gezoogd. De dieren worden gevoerd met producten van het eigen bedrijf zoals hooi, kuilgras, mais en aardappelen, aangevuld met speciaal samengesteld krachtvoer. Westvoornes Weidevlees staat garant voor een verantwoord stuk vlees van uitstekende kwaliteit. Het vlees wordt rechtstreeks aan de particuliere klant verkocht in klein verpakking, vers of diepvries. Op zaterdag vanuit de winkel of online. Eerlijk en heerlijk rundvlees, zonder toevoegingen, zoals vlees hoort te smaken. Wil jij ook genieten van heerlijk verse groenten en fruit, kijk voor meer adressen op: www.opvoorneputten.nl/ontdek-voorne-putten/ streekproducten

Boerderijwinkel Zevenbergen De boerderijwinkel van Yvonne en Gertjan ligt aan de Koekendorpse weg in Zuidland. Daar verkopen ze producten rechtstreeks van de teler voor een eerlijke prijs. Koop een kratje Koekendorp (groente en fruitpakket) of kies zelf je groente en fruit in de boerderijwinkel. Zoals paprika’s, komkommers of aardbeien. Veel producten zijn door biologische boeren geteeld. Yvonne en Gertjan houden van groenten, fruit en aardappelen en proberen dat ook op jou over te brengen, ...want lekker is lekker. Ga maar proeven. De meeste groente en fruit halen ze zelf uit de buurt. Zo stimuleer je de lokale economie en weet je wat je eet! 89


NATUUR

90


Foto: Kenny Luijendijk

Stap uit de schaduw van het dichte bos in het droge duinzand van Voornes Duin. Een uniek duingebied waar je, dankzij de aanwezigheid van bos, vochtige duinvalleien, struwelen, poelen en grote duinmeren, oog in oog kunt staan met wilde paarden of een Galloway rund en kunt genieten van een enorme variatie aan planten en vogels.

91


NATUUR

92

Duinen van Voorne

Slikken van Voorne

De duinen van Voorne strekken zich uit van Oostvoorne

De Slikken van Voorne liggen ten westen van Oost-

tot aan het Haringvliet en herbergt een grote variatie

voorne. Het gebied heeft een bewogen geschiedenis.

aan planten en dieren dankzij de aanwezigheid van bos,

In de monding van de Maas waar de getijdenwerking

vochtige duinvalleien, droge zandhellingen, struwelen,

vrij spel had, hebben zich geulen, zandplaten en duinen

poelen en grote duinmeren.

gevormd. In de vorige eeuw zijn er voor de kust van

Ondanks dat het vlakbij de haven van Rotterdam ligt,

Voorne grootschalige projecten uitgevoerd; de Maas

vind je hier vooral veel rust en stilte. De grote duinmeren

werd afgedamd en de Maasvlakte werd opgespoten. De

het Quackjeswater en het Breede Water zijn rijk aan wa-

duinen werden opgehoogd en vastgelegd. Zo verdween

tervogels. Hier hebben zich kolonies van de aalscholver

de natuurlijke dynamiek voor een groot deel uit dit ge-

en lepelaar gevestigd. De besdragende struiken zorgen

bied. Maar de natuur had een verrassing in petto.

in het najaar voor een waar feestmaal voor overtrek-

Aan de zuidkant van de Maasvlakte ontstond een nieuw

kende spreeuwen, koperwieken en kramsvogels.

dynamisch kustlandschap, waar nieuwe geulen en

Het Voornes Duin is rijk aan vele soorten planten en

zandplaten ontstonden door getijdenwerking. Dit proces

staat bekend om de diversiteit aan orchideeĂŤn.

is nog altijd in gang. Dankzij de natuurlijke ontwikke-

In het Noordelijke gedeelte van het duingebied kun je

ling van dit gebied hebben zich er veel plantensoorten

grote graasdieren tegenkomen, Exmoor pony’s en

gevestigd. In de wadachtige bodem leven veel kleine

Galloway runderen. Deze helpen het Zuid-Hollands

diertjes die een belangrijke voedselbron voor de schol-

Landschap om het duinterrein open te houden.

ekster, bonte strandloper, wulp en tureluur vormen.


Spuimonding west

(Beningerslikken)

Waar het Spui uitmondt in het Haringvliet ligt de Spui­ monding ten zuiden van Zuidland. Hier kun je in het natuurgebied Spuimonding West volop genieten van de natuur. Er is een wandelpad dat je via een brug en een trekpontje door het hele gebied brengt. Neem proviand mee en strijk neer op een van de zitplekken in het gebied. Beklim de uitzichttoren aan de oostkant van het gebied. Van bovenaf heb je een verbluffend uitzicht over het Spui en het Haringvliet en een groot gedeelte van Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. Het landschap in Spuimonding West is afwisselend. Er zijn voedselrijke ruigtes en schorren en slikoevers.

zilverreiger en de krakeend. Het gebied is groot genoeg

Landgoed Mildenburg

om rietvogelsoorten als het baardmannetje, de kwak en

Het Landgoed Mildenburg bij Oostvoorne is in de loop

kiekendief tot broeden te verleiden.

van de 18e eeuw ontwikkeld door de familie Van

Dit landschap is ideaal als paai- en broedgebied van vissen en vogels. Je kunt er ook vogels zien die speciale bescherming vragen zoals de lepelaar, de kleine

Leyden-Van Leeuwen. Het was een prachtige barokke tuin met grote rechte lanen, een doolhof en een theekoepel met wat beelden. Alleen de grote hoofdlaan herinnert nog aan het Landgoed. Het Landgoed zelf is verdwenen. Een oud beukenbos vormt de overgang van het landgoed naar een binnenduinbos. Een hoogduin biedt uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer. De Wielewaalroute is een gemarkeerde wandelroute van twee kilometer en je parkeert aan de Hoflaan in Oostvoorne. Honden aangelijnd toegestaan.

Groene strand Aan de oever van het Oostvoornse Meer is een lagune gegraven en zijn enkele vogeleilandjes aangelegd waar je kunt genieten van ganzen, eenden, plevieren en broedende visdieven. In de ondiepe wateren van de lagune zoeken zilverreigers en lepelaars naar voedsel. Er is een wandelroute door het gebied aangelegd met diverse

Mariska en Fleur geven een tip: ‘Ons favoriete rondje te paard is een rondje strand via de Waterboscamping naar de Noorddijk, Tenellaplas, en via het AJ Bootpad het strand op en dan het hele stuk terug naar de 2e slag. Zo’n rondje duurt afhankelijk van het tempo zo’n twee uur.’

vogelkijkschermen. Honden aangelijnd toegestaan. 93


NATUUR

Bernisse Recreatiegebied Bernisse bestaat uit een eeuwenoud polderlandschap dat ligt tussen het Spui en het Voedingskanaal. Het gebied Bernisse is zeven kilometer lang en loopt van Heenvliet door de polders naar Zuidland. Het bestaat uit meertjes, kommen en plassen. Samen met de bossen, drassige natuur en weilanden is het gebied 300 hectare groot. Het gebied is inmiddels uitgegroeid tot een van de rijkste recreatiegebieden in de regio voor flora en fauna. Bernisse is uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Het is grotendeels vrij toegankelijk, alleen in de broedperiode is wandelen niet overal toegestaan. Je kunt er zwemmen, kanoĂŤn, surfen of gewoon lekker wandelen of hardlopen en voor visliefhebbers zijn er diverse visstekken. Met de fluistersloep is het mogelijk om over de rivier de Bernisse te varen.

Bezoekerscentrum Tenellaplas Aan de rand van de Duinen van Voorne ligt het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap. In dit natuur-informatiecentrum kun je

Er zijn wandelroutebeschrijvingen en plattegronden

Tiengemeten

te verkrijgen en de baliemedewerkers zijn je graag

Midden in het Haringvliet ligt Tiengemeten. Op de

van dienst met advies over de leukste, de langste of

veerpont word je meteen al overmand door het vakan-

de mooiste route van dat moment.

tiegevoel op weg naar het kleinste bewoonde eiland van

Bezoekerscentrum Tenellaplas,

Nederland.

Duinstraat 12a, Rockanje.

Loop na aankomst eerst even binnen in het bezoekers-

www.tenellaplas.nl

centrum. De gastvrije vrijwilligers helpen je graag op

terecht met al je vragen over de flora en fauna van het duingebied.

weg naar een heerlijk dagje uit. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in het autovrije natuurgebied met historische gebouwen. Kinderen kunnen ravotten in Speelnatuur. Liefhebbers van nostalgie en schilderkunst zitten goed bij het Landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. 94


Steun A Seal: bezoek ons of doneer!

A Seal Stellendam is een stichting waar zieke, verzwakte en verweesde zeehonden verzorgd worden die aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust gevonden worden. Je kunt van heel dichtbij zien hoe onze medewerkers en vrijwilligers de zeehonden verzorgen, totdat ze weer gezond zijn en terug kunnen naar zee.

STA NEUS-AAN-NEUS MET NEDERLANDS

GROOTSTE ROOFDIER

EDUCATIEF EN INFORMATIEF BEZOEKERSCENTRUM A Seal Stellendam is gelegen aan het prachtige Haringvliet, direct naast de Haringvlietsluizen. In ons bezoekerscentrum leert het publiek over de zeehonden en hun leefgebied. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te vinden over onderwerpen als milieu en natuur.

Reserveer entreekaartjes via onze website www.aseal.nl

ZEEHONDENOPVANG EN ONDERZOEK In onze speciale zeehondenkliniek kan onze dierenarts röntgen- en echoonderzoek doen en operaties verrichten. Onze kennis kan vervolgens een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

Haringvlietplein 3a | 3251 LD Stellendam | Telefoon +31 (0)88 27 47 780 | E-mail info@aseal.nl | www.aseal.nl

BLOTEVOETENPAD LANDWINKEL PANNENKOEKEN RESTAURANT SPEELTUIN & BOOMGAARD

Beleef het met de hele familie!

Camping & Glamping Spelen & Ontmoeten Zomer & Winter

Camping ‘t Weergors Hellevoetsluis weergors.nl

KLOKSHUYS & LANDWINKEL KLOK Groene Kruisweg 8a 3237 KC Brielle (Vierpolders) 0181-301025 www.klokshuys.nl www.landwinkelklok.nl VOLG EN LIKE ONS: @Klokshuys #Klokshuys


IN GESPREK MET

Mirjam Eikelenboom

Boswachter in hart en nieren

Wanneer we door de natuur lopen hebben we het vaak niet in de gaten, maar de natuur op Voorne-Putten wordt actief onderhouden en beschermd. Het Zuid-Hollands Landschap is één van de natuurbeschermingsorganisaties in onze regio. Zij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen ze al sinds de oprichting van de stichting op 12 juli 1934! Hoogste tijd om eens langs te gaan bij onze boswachter Mirjam Eikelenboom.

96

Wanneer we in de werkschuur plaatsnemen vertelt Mirjam enthousiast over haar liefde voor de natuur en de keuze om boswachter te worden. ‘Ik was als kind altijd buiten te vinden. Ik ben opgegroeid op een boerderij en was altijd buiten met vriendjes kikkers of spinnetjes aan het vangen. Daar is, denk ik, echt de liefde voor de natuur ontstaan. Ik ben nog steeds heel graag buiten en ik word heel ongelukkig van binnenzitten. Met het ouder worden is mijn verwondering voor de natuur gekomen. Je ontdekt zoveel als je de tijd neemt. Dat is ook het mooie van het vak denk ik. De natuur is de basis en als ik daar dan een steentje aan kan bijdragen door mijn werk, dan is dat echt een cadeautje voor mij.’

Zuid-Hollands Landschap ‘Het werkterrein van het Zuid-Hollands Landschap heeft drie regio’s, die we ingedeeld hebben naar het type natuurgebied. De regio ‘Kust’ loopt vanaf de Nieuwe Waterweg tot aan Noord-Holland, met veel duingebieden en landgoederen. De regio ‘Veen-weiden’ dat is vooral de Krimpenerwaard, ten oosten van Rotterdam, met veel weidevogels en ik werk zelf in de regio ‘Eilanden’ waar Goeree-Overflakkee, IJsselmonde en Voorne-Putten onder vallen. Dat is een groot gebied met zesendertig terreinen waar de gemene deler de duin- en zoetwatergetijdenatuur is. Langs de grote rivieren zoals de ‘Oude Maas’ zijn er gebieden waar er dagelijks nog twee keer per dag eb en vloed is, met wel meer dan een meter verschil in waterniveau. We werken binnen de regio ‘Eilanden’ met een team van acht medewerkers met ieder zijn of haar specialisme.


97


IN GESPREK MET

Mirjam Eikelenboom

“De liefde voor de natuur ontstaat door er zelf midden in te staan”

Tip • Neem de tijd om naar de natuur te kijken en ervan te genieten. Als je de tijd neemt zie je zoveel meer! • Het voormalige vliegveld in de duinen van Voorne is een hele mooie plek om in het voorjaar te bezoeken, omdat er dan orchideeën bloeien, maar laat ze wel staan. • Check onze wandel- en fietstochten. • In de duinen kun je heerlijk picknicken, vergeet na afloop niet je afval mee terug te nemen. • Spot de runderen en paarden, die het gebied onderhouden.

98

Activiteiten ‘Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie en mag vertellen over al het moois wat we doen qua beheer, maar ook over alle mooie flora en fauna die we hier op het eiland kunnen vinden. Ik organiseer samen met een hele grote groep enthousiaste vrijwillige gidsen diverse activiteiten zoals de paddenstoelenexcursie, de duinendag en de vleermuizenexcursie, waarbij we met bepaalde activiteiten ook samenwerken met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) Voorne-Putten - Rozenburg.. We proberen een mooie mix aan te bieden van het leren over de natuur en de natuur te beleven.’

Duurzaam Bezoekerscentrum Tenellaplas ‘Het bezoekerscentrum is echt de toegangspoort naar de Duinen van Voorne. Ik raad aan om daar je wandeling te starten. Ben je opzoek naar iets meer achtergrondinformatie over welke dieren er in het gebied voorkomen? Of welke planten op dat moment in bloei staan? De gastvrouwen en -heren kunnen je vertellen wat er op dat moment waar te zien is. In het duurzame bezoekerscentrum vind je de tentoonstelling, is er een winkeltje met mooie natuurartikelen en bieden we een mooi programma van


activiteiten aan. Dat programma wisselt met de seizoenen mee. Maar het allerleukste van een bezoek is denk ik toch dat je iemand spreekt. Iemand die vanuit zijn enthousiasme en passie jou de juiste tip kan geven. De vrijwillige gastvrouwen en – heren zijn voor ons een groot goed, zonder hen kunnen wij het bezoekerscentrum niet openhouden.’

Routetip • Wandelroute Boeren Zwaluwenroute de Holle Mare, Zwartewaal. • Fietsroute Twee Werelden, langs de Maasvlakte. • Je kunt deze en andere fiets- en wandelroutes gratis downloaden op de website: www.zuidhollandslandschap.nl

Geen dag hetzelfde

Historie ‘In de duinen vind je ook veel historie terug. De bunkers zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar kijk ook eens naar de elzenscheringen. Deze bomen markeren de oude tuinderijen van de duinhuisjes.’ Wanneer wij naar Mirjams wensen voor de toekomst vragen, vertelt ze verder. ‘Ik zou het leuk vinden om ook de excursie ‘Lees het landschap’ te kunnen aanbieden. Als je dingen gaat herkennen, gaat er een wereld voor je open. Dan is het net of je door een geschiedenis boek wandelt. Het vliegveld is bijvoorbeeld het voormalige vliegveld dat ooit aangelegd is zodat de ‘rich and famous’ hier konden golfen, maar dat is nu een fantastische plek voor orchideeën. Dat is ook meteen een belangrijke reden waarom het nu geen vliegveld meer is, de grond was te nat. De vliegtuigen zakten weg.’

De natuur is voor iedereen, maar is niet gratis! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap werkt stap voor stap aan natuur dichtbij. Je kunt zelf ook je steentje bijdragen. Door je aan te melden als vrijwilliger, mee te doen aan een natuurwerkdag bij jou in de buurt of het werk van de stichting financieel te steunen. Kies op de website zhl.nl/helpmee op welke manier jij de natuur wilt steunen.

Toekomst ‘Het zou mooi zijn als we de natuur zo kunnen organiseren dat we als natuurbeheerders nog meer met elkaar zouden kunnen samenwerken. Het lijkt mij ook leuk om mensen nog meer te laten verwonderen. Dit doen we in het bezoekerscentrum. Daar werken we via de tentoonstelling aan. Zodat het bezoekerscentrum echt een verlengstuk wordt van wat er buiten te beleven is. We passen onze programmering daar ook op aan. We willen nog meer inspringen op de actualiteit die er op dat moment speelt. In het voorjaar kun je het bezoekerscentrum bezoeken en een mooie orchideeënexcursie doen, in de zomer kunnen kinderen waterdiertjes vangen en in het najaar met een herfstexpeditie mee gaan. Mede dankzij een bijdrage van de Landschapstafel ­Voorne-Putten bouwen we die totaal­ beleving verder uit.’

Volg de natuur online!

www.zuidhollandslandschap.nl/ volg-de-natuur-online

Foto: Nicole van der Kuil

‘Ik geniet van het feit dat geen werkdag hetzelfde is. Elke dag heb ik thuis, tijdens het avondeten, wel een nieuw verhaal te vertellen. Soms sta ik plotseling oog in oog met een ree met twee kalfjes, of zie ik twee viervlekken (libelle) die elkaar de poel uitvechten. Wanneer je de tijd neemt ontdek je zoveel nieuwe dingen in de natuur. Ik heb geen favoriet seizoen, maar wanneer je van bloemen houdt is het voorjaar in de duinen prachtig. In de duinen hebben we heel veel bijzondere planten staan, de Moerasgamander is een mooi voorbeeld, die komt alleen hier op Voorne-Putten voor. Wanneer je je verdiept in de natuur dan is het samenspel tussen dier en plant ook mooi om te zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de wilde bijen bij het voormalige vliegveld in Oostvoorne. Ze vliegen maar korte afstanden dus is het belangrijk dat voedsel, nestgelegenheid en een plek om zich te verstoppen vlakbij elkaar liggen. De wilde bijen vinden hun voedsel op de wilgenkatjes en orchideeën die daar staan, tegelijkertijd vinden ze vlakbij ook kaal zand om een nestje te maken.’

99


1 2 3

Puzzel en kleur je mee? 1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

2

2

1

1

1

1

1

1

1

2

3

2

1

1

2

3

2

1

1

1

1

3

1

1

2

3

2

2

2

2

3

2

1

1

3

1

1

3

3

1

2

2

4

2

2

2

2

1

1

3

1

1

3

2

1

3

3

4

2

2

3

3

1

1

3

2

1

1

2

2

1

3

3

3

2

2

3

3

3

1

1

2

2

4

4

3

3

1

1

1

2

2

Kleur op nummer! 1

1

2

2

1

1

2

2

2

1

1

2

2

2

1

2 2

2

2

2

2

2

2

3

3

2

2

3

3

3

3

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

1

2

2

1

2

2

1

Pak de vijf kleurtjes en vul de vakjes met de juiste kleuren.

100

2

1

1

1

2

2

2

2

2

3

3

2

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

3

3

2

1

1

1

1

2

2

1

1

1

2

2

1

2

2

2

2

2

1

1

1

1

2

2

2

2

1

1

5

2

2

5

2

2

1

5

2

1

5

1

1

1

2

2

2

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

1

5

5

5

5

5

5

5

5

5

1

5

5

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

3

1

1

1

3

1

1

1

1

2

1

3

4

5

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1

2

1

1

1

1

2

2

1

1

2

3

2

1

1

2

3

2

1

1

1

2

3

2

2

2

2

3

2

1

1

3

1

2

2

4

2

2

2

2

1

1

3

2

1

3

3

4

2

2

3

3

1

1

1

2

2

1

3

3

3

2

2

3

3

3

1

1

1

1

2

2

1

1

3

3

4

4

3

3

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

3

3

3

3

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

3

3

2

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

3

3

2

1

1

1

1

1

1

1

2

2

1

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

5

2

2

5

2

2

1

5

2

1

5

1

1

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

2

2

2 2

1

1

2

2 2

1

1

2

2

2

2

2

2

2


4 5

Beantwoord de vragen! Welk woord ontstaat er in de grijze balk van boven naar beneden?

2

2 2

Oplossing:

2

2

3

2

2

3

2

3 1. 2. 3. 4. 5. 6.

2

In welk dorp vindt de Paardenmarkt plaats? 2 2 Hoe heet het theater in Spijkenisse? Waar ligt het Voornes Duin? 2 2 Hoe heet het bekendste strand in Rockanje? In welke gemeente ligt Zuidland? 2 2 2 2 Welk dorpje ligt in gemeente Brielle en begint met de letter V?

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2 2

2

7. In welke provincie ligt Voorne-Putten? 2 2 8. Waar in Rockanje vind je wilde orchideeĂŤn? 9. Hoe heet het strand aan het Haringvliet? 10. Welk meer ligt bij Oostvoorne? 11. Hoe heet het winkelcentrum van Hellevoetsluis? 12. In welke stad vieren ze 1 april? 13. Hoe heet de grote bibliotheek in Spijkenisse?

2

2

2

2

De big 5 van Voorne-Putten. 1 2 2 Heb jÄł ze2 al 2gespot? En waar? 2

2

2

2

1

2

2

2

2

2

2 2 2 2 2

101


ONTDEK VOORNE-PUTTEN 6e Petroleumhaven

tel

A15

h a ve

5e Petroleumhaven

n

37

N15

Oo

N218

5

A1

r

Donauhaven

nd

52

51

ste

la

53

se

Kruininger Gors

Ra k

Zwartelaan

01

Molenhaven

02

7e Petroleumhave

8

27 MEEUWENOORD

Lange Vest

07

Waranda

Tenellaplas

N2 1

Oostvoorne Oo t ne e

06

M.H. Tromp De Meeuw

25

Molen-vest

BRIELLE

05

Ruigeplaathaven Meerkoethaven

B ri

el se G eu

zen

k re

29

ek

03

26

A1 5

n

Wezerhaven

Binnenspuikanaal

54

Oostvoornse Meer

56

Oranjeplasse

A15

ave

issip

Beerkanaal

n

N15

telh

Miss

ve piha

Din

Ha r

N15

04

Breedewater

31

RUGGE

Helhoek

30

PLANTAGE

N4

96 NIEUWLAND

OMMELOOP ZUURLAND

Me

08

KLEINE GOOTE

S tr yp

Spui

sc h e We

Tinte

18

09

Zwartew

N2

10 12

Geuzenpark

er

Strype

Stuifakker

te ri

N57

ng

96

N4

13

11 16

S lu

e is w

te ri

ng

Vierpolders

Strypsche Wetering

Rockanje

37

N49

6

14

34

32

Voorne Voo Vo V oorn orn rne ne

Drenkeling

33

N57

94

N4

47

Ravensehout

18

7

N5

20

Su ige

19 Hoofd weteri

Quackjeswater

Blank Waal

7

N o o r d z e e

17

38

N5

15

Hollemare

rh ils ch

te e Wa

ri n g

2e Vlotbrug

Nieuwenhoorn

ng

46

Nieuwenhoorn

N4 94

Kanaal door Voorne

N57

21

22

7

48

RAVENSE HOEK

OSSEN HOEK

N49

DEN BONSENHOEK

HELLEVOETSLUIS Katerwaal

't Caproen

NOORDWEST

Citta Romana

N5

7

Voorne

CENTRUM ZUIDWEST

Bu ite

VESTING

nh en

64

e r-

Cape Helius

Veerdienst Hellevoetsluis - Stellendam

Binnen- Marina Stellendam haven

H a ri n g v l ie t

N5

7 die p

Stellendam

Heliushaven

Zuiderdiep

21 5 N

102 Haven van Dirksland rks rksla kss la

Oudenhoorn

DE STRUYTEN De Kooistee

23

Fort Haerlem

85

87

24

Haaven het Groote Dok

Ve

Onderdemolen

65

Kooisteebos WITTENS HOECK

av

Z u id

86

DE KOOISTEE

25

er

di

en

st

He

lle

vo

et

88 slu

is

-M

id

de

lh

ar

ni

s-

Ti

en

ge

me

te

n


N4

Kleiput

68

36

0 A2

35

5

E2

66

71

E2 5

BIJDORP

E25

74

OO OO PARK HOOGLEDE (IN KE KE ONTWIKKELING)

A20

LA LA NIEUWLAND

we

g

C ala

41

Spieringsin ng n hoek k

77 76

Tennispark Soendra

WESTWIJK

Plantage

OOSTWIJK

CENTRUM

Vijfsluizerhaven

75

en ie h a v Chem

8 N21

06

Oudelandsepark O Oudel dsepark dsepar dse ep epark

82

OUDELAND

8

85

WESTPUNT

CENTRUM

Scheepvaartkanaal

8

TUSSENWATER

VALCKESTEYN ST STE

24

H a r t e l p a r k

04

Oostbroek

Oedevlietsepark

HOOGWERF

BOOMGAARDSHOEK

MEEUWENPLAAT

Haven van Spijkenisse

De Brug

SCHIEKAMP

Pr

en

44

Ruige plaatbos

Voedingskanaal

Het Kleine Bos

N218

45

hav

43

HairtHille

Geervliet

Prinses Christinahaven

Pernisserpark p pa

HOOGVLIET

Hartelkanaal

N218

E em

A15

39

Pernis

81

NIEUWENGELAND DIGNA JOHANNA

A15

Scheepvaart- en Voedingskanaal

rol

05

80

ave

Prins WillemAlexanderhaven

onair naire re Bonairep pa park

Heenvliet

Deijffelbroekse Park

1e E

A4

A15

N218

ke l

Pet

rkh

Madroelpark

en

A15

2e

haven

umhav

n

ek

Welplaathaven

ven

a al

ave

P e t r o le

a ul h

neh

Botl

3e P e t r o le m h a v e n u

kan

Sei

Torontohaven

ven

H ar t e l

35 36

1e

Ge

nsha

N15 5

Zwartewaalse Haven

r

Ma

Park Maasboulevard

N ie u w e Madroel-

aven

u He t S c h e

L a u re

r

waal

in

We

aven

ZUID

elm

A4

Zevenmanshaven

Koggehaven

99

eumh

niëh

S in t

Londenhaven

A15

Britt a n

Vliet

Wilh

ahav en

De Lickebaert

Oost

Neckarhaven

Julianapark V Volksr Va park Van

onh a v e n

l

Vulcaanhaven

VOPWIJK VLAARDINGEN

Zuidbuurt

Rozenburg

10 WEST

GEN GEN E VLAARDINGEN OOST

09

VLAARDINGEN

42 VLAARDINGEN AR ST WEST

OOST

Land van Ris

BABBERSPOLDER

Oranjepark

off 't Hof

Wi l t

nd k a n a a

64

79

er erPolderrtt vaart

INDISCHE BUURT

Heemtuin

98

SCHIEDAM CENTRUM

A4

't Nieuwelant

Van Heutszpark

28

63

78

VLAARDINGER AMBACHT

Krabbeplas

MAASSLUIS

50

H a r g a

Po

40

HI Bijdorp HI SCHIEDAM EU U NIEUWLAND

Polderpoort

Broekpolder

E25

te r

Sluispolder Oost

e ldd W e ij k sc h e t e ri ng

West W

Thurlede Th hu

P r i n s e s B e a t r i x p a r k

Ter Lucht L Lu Luc

t

Wipperspark

Vondelpark

Algerastraat llgerastra gerastraat tr a tra

Kethel

Zwaluwen

A20

Wa

en

e dv li

TUINDORP

GROENOORD

72

Boonervliet

A20

we

38

40

et

HOLY ZUID

Dijkpolder

Zui

73 51

52

E25

u Ni e 96

lv li

53

KETHEL

39

Oleanderp park

H HET BA A BALKON

de

SVEAFORS

ark r Park th th Kethel

A4

Wijkpark

S

SVEAPARKEN

Vlaardingervaart

Bos os Maaslandse B

M id

67

De Bomm-meer

0

MAASSLUIS WEST

SVEAHOLM

SPALAND

Kethelhaghe

BBommeer mee m eeeerr

Foppenplas

A2

SVEABORG

WOUDHOEK

80

De Commandeur

MAASSLUIS

81

th

A15

en

e Zw

Noordvliet Middelvliet

Po ld e v a a rr-rrtt

St Ste te te Steendijkpolder

Steendijkpolder een ee e n d ijkpold en jkp k ld kp kpo

Knoop zelf je fietsroute aan elkaar!

Poortugaal

Ou

86

de

23

ZALMPLAAT Rijnmond Hs

87

DE ELEMENTEN

Put P utttt utt u tten tte tte ten en e n CENTRUM

78 49

Abbenbroek

77

Vierambachtenboezem

15

Mallenbos

Botreep

VIER AMBACHTEN

19

Ma

DE HOEK

GILDENWIJK

Park P Vogelenzang V

SPIJKENISSE IIJKENISSE IJK IJ JK KENISS E I S SE SE

79 e lvliet

W

5

82

De Joha

Berengat

MAASWIJK

Beer

Jaap Riedijk

Grote Wiel Kleine Wiel

10

Beerenplaat Welgelegen

De Oude Tol

13

Dalle

sw aardse swaardse a Albrandswaardse Haven

Groenewoud

Park Waterland VRIESLAND

83

03

WATERLAND

DE AKKERS

14

81

as

89 POORTUGAAL

21

20

VOGELENZANG

Welvliet Zuidland

SCHENKEL

GROENEWOUD WOU W U

80

Biert

Bernisse

STERRENKWARTIER S ST T R

Albrandswaard

R.E.T.

SPUIOEVERWIJK

Fietscrossbaan

Hekelingen

Spuiparkk ZOOMWIJCK

Simonshaven

84

's

Simonshaven

Lan d sw

at

e

't Admiraaltje

11

La nd sw

03

ate r in g

E e rs

te V

02

Laningpark

S p ui

ZUIDWIJK

NieuwBeijerland

De Kikkershoek

li e t Skatebaan

76 75

Costa del Spui

C Z

ZEEHELDENWIJK

12

g rin

N217

's-Landswatering

-

Zuidland

's

B e r n i s s e

Hekelingen Da lle

Stompaardseplas

NieuwBeijerlandsche Kreek

01

Zinkweg Piershilse Bos

Binnenspui Ou

Piershil rs s

Achterweg

d-

Pierhilsch

Oosthoek

e

We

t e ri ng

103 Het Sandee

gat

Goudswaard

mDr o

k re

ek

Kreek

Vuurbaken


HET GROOTSTE WOONCENTRUM VAN DE REGIO

ACTIE PRIJS: Calamaris met friet & drinken

nu voor € 8,95

Viswinkel Ouddorp Weststraat 12, 3253AR Ouddorp Tel 0187-845229 www.facebook.com/haringkraam

Easyjob
People
is
de
specialist
in
het uitzenden
van
ervaren
en
opgeleide schoonmaakvakkrachten.

Laanweg
6
|
3208
LC
Spijkenisse
|
0181-474140 info@easyjobpeople.nl
|
www.easyjobpeople.nl


FutureLand geeft 25% korting op tickets voor boot of bus met de Voorne-Puttenpas. Geldig tot 31 december 2021.

Meer weten over het opspuiten van nieuw haventerrein of automatische overslag van containers in Europa’s grootste haven? Kom dan naar FutureLand, het gratis informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2 en de Rotterdamse haven.

Landrot of waterrat? FutureLand is geschikt voor jong en oud. In de interactieve omgeving is altijd wat te beleven. Aan boord van de FutureLand Ferry of Express ervaar je zelf hoe het is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn!

FutureLand Informatiecentrum Maasvlakte 2 • Europaweg 902 3199 LC Maasvlakte - Rotterdam • Havennummer 8360 • Tel. +31 (0)10 - 252 252 0 E-mail info@futureland.nl • Zie voor meer informatie www.futureland.nl

Een dagje uit in Maassluis? Ontdek de diverse mogelijkheden op ervaarmaassluis.nl Ervaar het leukste dagje uit in Maassluis! Makkelijk bereikbaar met de auto, de fiets, over het water en op slechts 15 minuten van Voorne-Putten!

Kom en ervaar Maassluis zelf! Kijk op ervaarmaassluis.nl voor de leukste arrangementen, evenementen en bezienswaardigheden.

Volg on social ms op edia

cdf


Op de hoogte blijven? Volg ons op: www.opvoorneputten.nl @OPVoornePutten opvoorneputten @OPVoornePutten info@opvp.nl

’t PapierenHuys drukwerkprojecten

Full service

Drukwerk Vellen en rotatie Digitaal drukwerk Signing Opslag en distributie WWW.PAPIERENHUYS.NL


Voel je een VIP op Voorne-Putten

met de Voorne-Puttenpas Met deze gratis pas ontvang je bij een groot aantal attracties, musea en recreatiebedrijven korting of een leuke attentie.

Droogdok Jan Blanken Het droogdok Jan Blanken is het oudste stenen droogdok van Europa en is nog altijd in gebruik voor allerlei soorten schepen! Voor jong en oud is een bezoek aan deze maritieme reparatieplaats een unieke belevenis. Waan je even

Wij geven wat leuke voorbeelden van uitstapjes waarbij

terug in de tijd van de Grote Zeehelden. Het droogdok

leuke kortingen op vertoon van de Voorne-PuttenPas te

heeft een uitgebreid en interactief bezoekerscentrum over

krijgen zijn.

het droogdok en de persoon Jan Blanken. Tijdens een rondleiding vertelt een vrijwilliger je graag meer. Op vertoon

Sloepverhuur – Geijsman Watersport

van de Voorne-PuttenPas krijg je een gratis kopje koffie of

Van het voorjaar tot einde zomer kun je bij Jachthaven

thee bij entree met rondleiding.

Geijsman een luxe sloep huren voor een heerlijk vaartocht over het Brielse Meer. Je bent je eigen schipper en

Zeehondenopvang en expo A Seal

de sloep ‘Amigo’ beschikt over een buiskap voor winde-

Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit

rig weer en kussens voor een prettige zit. Een vaarbe-

zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder

wijs is niet nodig, enige vertrouwdheid met het varen en

zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Als

water wel. Je kunt de sloep huren voor een dagdeel of

ze weer gezond en in staat zijn om voor zichzelf te zorgen

een dag en krijgt op vertoon van De Voorne-PuttenPas

dan worden ze weer vrijgelaten. In de zeehondenopvang

een mooie korting!

kunnen je op ziekenbezoek en leer je op een leuke interactieve manier meer over de zeehond. Op vertoon van de

FutureLand – 2 Maasvlakte e

Voorne-PuttenPas krijg je mooie korting op de entree!

Beleef de modernste haven van Europa in het gratis informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2 –

Restaurant aan Zee

FutureLand. Ga aan boord van de Ferry of ga op expedi-

Een duurzaam restaurant gelegen op een unieke locatie

tie met de bus FutureLand Express. Ervaar zelf hoe het

in de duinen van Oostvoorne midden in de prachtige

is als kranen, schepen en havens groot, groter, grootst

natuur. Je kunt op het terras genieten van een mooi uitzicht

zijn! Op vertoon van de Voorne-PuttenPas krijg je een

op zee. Infomeer met je Voorne-PuttenPas naar de leuke

leuke korting op bus- en boottour.

aanbieding! 107


VOEL JE EEN VIP OP VOORNE-PUTTEN MET DE

Met deze gratis pas ontvang je bij een groot aantal attracties, musea en recreatiebedrijven korting of een leuke attentie. Je kunt met het hele gezin, tenzij anders aangegeven, gebruiken maken van de ViP-Pas. Kijk op www.opvoorneputtenpas.nl voor alle leuke aanbiedingen en laat je verrassen! De Voorne-Puttenpas is verkrijgbaar bij alle verblijfsaccommodaties, VVV’s en gemeenten. 108


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.