Župnijski utrip - Lüktető élet 3/2013

Page 1

XIV/2,3,4 MAREC 2013 MÁRCIUS

LETO OBNOVE GLAVNEGA OLTARJA SVETE KATARINE

Leto 2013 je leto, ko si vsa župnija s skupnimi močmi prizadeva obnoviti starodavni oltar naše župnijske cerkve in seveda naše župnijske zavetnice svete Katarine. Gre za veliko delo, ki se bo zapisalo v zgodovino. Morda se niti ne zavedamo, kaj s tem ustvarjamo in zapuščamo našim zanamcem. Zato smo se odločili za akcijo donacije, ko s svojim prispevkom doniram –


pomagam obnoviti oltar. V zahvalo za tvojo dobroto in žrtev v spomin prejmeš srebrnik. Srebrnik ima zgodovinsko vrednost saj je njegova naklada omejena na število 100. Do sedaj je že 32 donatorjev. 68 srebrnikov še čaka donatorje. Vabim, da se družine povežete med seboj in skupaj donirate za en srebrnik, ali se vas poveže več vaščanov, ali razna društva, ali sosednje ali sorodniki. S skupnimi močmi verjamem v vse vas, da bomo zbrali potrebna sredstva in še v tem letu mogli blagosloviti obnovljen oltar in tabernakelj naše cerkve.

ODNOS DO ŽUPNIJSKEGA ŽIVLJENJA Vsako nedeljo 1€ Vsaka skupnost, ki je živa, ki ustvarja, za svoje delo potrebuje finančna sredstva. Kadar verniki darujete svoj letni prispevek KARTZ, kadar darujete pri mašah v puščico, kadar darujete za Cerkev ob pogrebih ali drugih priložnostih – vse to gre v skupno denarnico, ki se ji reče Župnija Lendava. Torej, denar, ki ga daruješ ni duhovnikov denar ampak denar Župnije Lendava. Iz tega denarja Župnija Lendava živi – se preživlja. Ker se ob nedeljah in prazniki redno med mašami pobira denar in je to edini redni vir s katerim polnimo denarnico Župnije Lendava, bi rad spregovoril o našem odnosu, ki ga kažemo, ko pri nedeljski maši darujem svoj dar. V župniji imamo vsako soboto in nedeljo sedem maš (Pince ali Dolina, Petišovci, Gaberje in štiri maše v Lendavi). Vsega skupaj je navzočih vernikov pri maši okoli tisoč. Vsota, ki jo pri vseh teh mašah na nedeljo zberemo se v povprečju giblje med 450 do 470 evrov. To je konkretno na vsakega udeleženca maše okoli 45 centov. Stroški vzdrževanja so veliko večji zato vsakega vernika vabim, da ob nedeljah in praznikih daruje vsaj 1 evro. To pomeni, da so na mesec v povprečju štiri nedelje – torej na mesec daruješ za župnijo 4 evre.


DOGODKI MESECA V nedeljo 10. marca obhajamo ČETRTO POSTNO NEDELJO. Maše v Lendavi: ob 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan maše po vaseh. Ob 16h v Dolini, 17h v Petišovcih in ob 18h v Lendavi maša za veroučence in družine. V ponedeljek 11. marca bodo po večerni maši ob 19. uri PEVSKE VAJE. V sredo 13. marca obhajamo FATIMSKI SPOMIN. Ob 16.30 uri se pričenja molitvena ura in spovedovanje. Vabljeni vsi, ki ste častilci Fatimske Matere Božje. Ob 15. uri iz Kota pričenja voziti avtobus. V petek 15. marca pol ure pred večerno mašo, ob 17.30 uri, premišljujemo Jezusovo trpljenje – KRIŽEV POT. V soboto 16. marca bo v parku Danijela Halasa v Kotu romarski shod. Na tem kraju so našli telo duhovnika Danijela. Ob 15. uri se pričenja molitev križevega pota in nato sveta maša. V primeru slabega vremena se romarski shod prestavi v župnijsko cerkev v Lendavi. Vabljeni. V soboto 16. marca je ob 19.15 uri priprava staršev in botrov na krst njihovih otrok. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti otroka vabljeni na redno pripravo. V nedeljo 17. marca praznujemo PETO POSTNO ali TIHO NEDELJO. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. V soboto popoldan maše po vaseh odpadejo zaradi romarskega shoda Danijela Halasa v Kotu. V ponedeljek 18. marca od 9-12h obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Kotu, Kapci, Gornjem Lakošu in Dolnjem Lakošu. Obisk duhovnika prijavite v času uradnih ur v župnijsko pisarno osebno ali po telefonu.


V torek 19. marca je god Jezusovega krušnega očeta svetega Jožefa. V Petišovcih se bo ob 9. uri pričelo velikonočno spovedovanje in ob 10. uri sveta maša. Bolnike in ostarele prijavite v župnijsko pisarno, da se jih obišče na domu. Popoldan ob 16h velikonočna spoved v Gaberju in ob 17h sveta maša. Bolnike in ostarele prijavite v župnijsko pisarno, da jih duhovnik obišče. V sredo 20. marca od 9-12h obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Banuti, Mostju, Dolga vas, Dolgovaške in Lendavske gorice. Obisk duhovnika prijavite v času uradnih ur v župnijsko pisarno osebno ali po telefonu. V četrtek 21. marca od 9-12 ure obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Lendavi. Obisk duhovnika prijavite v času uradnih ur v župnijsko pisarno osebno ali po telefonu. V petek 22. marca je velikonočna spoved v Domu starejših in sveta maša. V petek 22. marca pol ure pred večerno mašo, ob 17.30 uri, premišljujemo Jezusovo trpljenje – KRIŽEV POT. V soboto 23. marca obhajamo GOSPODOVO OZNANJENJE – MATERINSKI DAN. Naši veroučenci staršem pripravljajo program, ki bo med večerno sveto mašo v Lendavi ob 18. uri. V soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri v Pincah, 17. uri v Petišovcih in maša za družine in veroučence v Lendavi ob 18. uri. V soboto 23. marca bo velikonočna spoved za Pince. Obisk duhovnika na dom prijavite v župnijsko pisarno v času uradnih ur osebno ali po telefonu. Duhovnik bo bolnike obiskoval od 14 ure dalje in ob 16h maša. V nedeljo 24. marca obhajamo CVETNO NEDELJO in za našo župnijo dan VELIKONOČNE SVETE SPOVEDI. Pri vseh mašah blagoslavljamo zelenje (možno bo dobiti oljčne vejice pri zakristiji) Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. Popoldan je VELIKONOČNA SPOVED. Ob 15. uri priprava v Madžarskem jeziku in spovedovanje ob 16h maša. Ob 17. uri priprava v Slovenskem jeziku in spovedovanje ob 18h maša. V ponedeljek 25. marca NI VELIKONOČNE SPOVEDI.


V ponedeljek 25. marca je velikonočna spoved od 8. ure v Dolini. Bolnike in ostarele prijavite v pisarno. Po spovedovanju je sveta maša. V ponedeljek 25. marca je velikonočna spoved od 10 – 12 ure v Čentibi in Trimlini.

OBHAJANJE VELIKEGA TEDNA KRŠČANSTVA VELIKI ČETRTEK

Na veliki četrtek praznujemo postavitev dveh zakramentov, zakramenta maše in mašniškega posvečenja - duhovništva. Jezus nam je pri zadnji večerji svoje telo in svojo kri izročil v jed in pijačo, poleg tega pa je postavil tudi zapoved medsebojne ljubezni. V znamenje tega je učencem umil noge. Ob 18. uri bo večerna sveta maša v obeh jezikih in češčenje Najsvetejšega ter molitev za nove duhovne poklice. Prav je, da v molitvi izrazim hvaležnost, da imamo svojega duhovnika, kajti mnogo župnij v naši domovini nima mašnika! Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.

VELIKI PETEK Veliki petek je dan posta. To je edini dan v cerkvenem letu, ko ne obhajamo svete maše. Ta dan se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti na križu. Ta dan pokažemo s svojo navzočnostjo in sodelovanjem pripadnost Bogu. Predstavljaj si kako bi bilo, ko bi ti umrla draga oseba in se ne bi v vežici poslovil od njenega telesa? Tako je tudi na veliki petek, če se ne posloviš od svojega Boga!


Ob uri Jezusove smrti, to je ob 15. uri, bomo v cerkvi premišljevali in molili križev pot v madžarskem jeziku. Ob 18h imamo opravilo v čast Gospodovemu trpljenju in molitev ob božjem grobu. Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno 13. v mesecu. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.

VELIKA SOBOTA

Velika sobota je dan obiska Jezusa v Božjem grobu v cerkvi. Kako žalostno je, če bi na mrtvaškem odru ležala tvoja mati in ne bi šel v vežico k njej, da jo pokropiš. Ves dan bo odprta cerkev – ne samo za blagoslov jedil - zato pridite in se radi ustavite pri božjem grobu.

BLAGOSLOV VELIKONOČNE HRANE V Lendavi ob 15. in 18. uri. Ob 11.00 uri Kot in Čentiba Ob 11.45 uri Kapca in Dolina Ob 12.30 uri Gaberje in Pince Ob 13.15 uri Gornji Lakoš in Petišovci Ob 14.00 uri Mostje in Trimlini

VELIKONOČNA V I G I L I J A Vigilija pomeni bdenje, pričakovanje, čakanje… Bdenje – vigilija na večer velike sobote kristjana vzpodbuja k veselemu pričakovanju Jezusovega vstajenja. Maši, ki jo ta dan obhajamo, rečemo maša vseh maš. Praznovanje JEZUSOVEGA VSTAJENJA bomo pričeli ob 18. uri pred cerkvijo na trgu, ko blagoslovimo ogenj. Z blagoslovljenim ognjem najprej prižgemo velikonočno svečo, ki jo v cerkvi uporabljamo vse leto ob krščevanju otrok.


Nato duhovnik v zatemnjeno cerkev prinaša velikonočno svečo in trikrat zapoje KRISTUSOVA LUČ. Ob tem si verniki, ki prinesete s seboj svoje krstne sveče, od velikonočne sveče prižgete svoje sveče. Za tem poslušamo svetopisemska besedila, ki govorijo o tem, kako se je Bog razodeval človeku. Pri tej maši slovesno obnovimo krstne zaobljube. V spomin krsta nas duhovnik kropi s krstno vodo. Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno 13. v mesecu. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.

VELIKA NOČ

Velika noč je največji krščanski praznik. Ta dan se spominjamo največjega temelja naše vere, vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus s svojim vstajenjem od mrtvih odprl pot v večno življenje. Po starodavni slovenski navadi so po župnijah vstajenjske procesije z Najsvetejšim po ulicah mesta. SVETE MAŠE samo v Lendavi 7.00 v slovenskem jeziku, 8.00 v madžarskem jeziku 9.00 v slovenskem jeziku 10.00 VSTAJENSKA PROCESIJA 10.30 v madžarskem jeziku


VELIKONOČNI PONEDELJEK

Temu dnevu rečemo Emavs. Na ta dan obiščemo sorodnike in prijatelje ter skupaj z njimi slavimo dneve zmage nad smrtjo – Jezusovo vstajenje in s tem tudi naše vstajenje. Svete maše samo v Lendavi: 8.00 v madžarskem jeziku 9.00 v slovenskem jeziku 10.00 maša v Domu starejših

SPREMENJENA URA VEČERNIH MAŠ NA POLETNI ČAS V četrtek 4. aprila obhajamo četrtek pred prvim petkom in molimo za nove duhovne poklice. Ob 18. uri izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura. Ob 19. uri sveta maša. V petek 5. aprila obhajamo prvi petek. Maša v Dolini ob 8. uri, ob 9.45 uri v Domu starejših in ob 18. uri molitvena ura pred Najsvetejšim v Lendavi in ob 19. uri maša. V nedeljo 7. aprila obhajamo BELO NEDELJO. Maše v Lendavi 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 17. uri v Pincah, 18h v Petišovcih in ob 19h v Lendavi maša za družine in veroučence. V soboto 13. aprila obhajamo dan FATIMSKEGA SPOMINA. Ob 16.30 uri se pričenja molitvena ura in za tem sveta maša. Zato ta dan NI MAŠE V DOLINI IN PETIŠOVCIH. Avtobus bo ob 15. uri pričenja pobirati v Kotu. Vabljeni vsi Marijini častilci. V nedeljo 14. aprila praznujemo TRETJO VELIKONOČNO NEDELJO. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V soboto popoldan ob 19. uri maša za veroučence in družine v Lendavi.


A SZENT KATALIN-FŐOLTÁR FELÚJÍTÁSÁNAK AZ ÉVE 2013 az az éve, amikor az egész plébánia közös erővel arra törekszik, hogy felújítsa a plébániatemplomunk ősrégi, a plébánia védőszentjének, Szent Katalinnak az oltárát. Nagy munkáról van szó, olyanról, amely beíródik a történelembe. Talán nem igazán vagyunk tudatában annak, mit is teszünk ezzel és mit hagyunk magunk után az utókor számára. Ezért az oltár felújítása során az adományozás, azaz a donáció mellett döntöttünk. Az adományozó hívőknek hálául a jóságukért és áldozatukért ezüst emlékérmét ajándékozunk. Az ezüstéremnek történelmi értéke lesz, hiszen számát százra korlátoztuk. Ezidáig 32 adományozónk van. 68 ezüstérem még várja az adakozókat. Ezért arra buzdítom a családokat, hogy fogjanak össze és közösen adományozzanak egy ezüstéremre, ennek érdekében egyesülhet esetleg a falu több lakosa vagy a szomszédok és rokonok is. Közös érdekünk ugyanis, hogy összegyűjtsük a szükséges pénzforrást és még idén felszenteljük templomunk új oltárát és a tabernákulumot.

AZ PLÉBÁNIAI ÉLETHEZ VALÓ VISZONYUNK Minden vasárnap 1€ Valamennyi közösségnek, amely él, amely alkot, tevékenységéhez anyagikra van szüksége. Mindaz, amit hívőként az éves hozzájárulás, azaz KARC formájában adományoztok; mindaz, amit szentmisekor a perselybe adományoztok; mindaz, amit temetések vagy egyéb események alkalmából a Templomra adakoztok – egy közös helyre megy, amit Lendvai Plébániának nevezünk. Az a pénz tehát, amit adományoztok, nem a plébánosé. Ez a Lendvai Plébánia pénze. A Lendvai Plébánia tehát ebből a pénzből él, tevékenykedik.


Mivel a Lendvai Plébánia egyetlen rendszeres pénzforrása az, amit a vasárnapi és más szentmisekor a perselybe adakoztok, szólni szeretnék arról a viszonyról, amelyet akkor mutatunk ki, amikor szentmise alkalmával adományozunk. A plébániában szombatonként és vasárnapokként hét szentmisét tartunk (Pincén illetve Völgyifaluban, Petesházán, Gyertyánosban és négy szentmisét Lendván). A szentmiséken összesen ezer hívő vesz részt. Az összeg, amelyet a miséken begyűjtünk, átlagban összesen 450 és 470 euró között mozog. Ez résztvevőként átlagban körülbelül 45 cent. A templomok, kápolnák fenntartási költségei pedig ennél jóval magasabbak. Ezért arra kérek minden hívőt, hogy vasárnapokon és ünnepnapokon legalább 1 eurót adományozzon. Havonta átlagban négy vasárnap van, ami azt jelenti, hogy a plébániára így havonta 4 eurót adományozunk.

A HÓNAP ESEMÉNYEI Március 10-én NAGYBÖJT NEGYEDIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor; Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 4 órakor Völgyifaluban, 5 órakor Petesházán lesz szentmise. Lendván este 6 órakor a hittanosok és a családok szentmiséje lesz. Március 11-én, hétfőn este 7 órakor, az esti szentmise után ÉNEKPRÓBÁT tartunk. Március 13-án, szerdán FATIMAI EMLÉKNAP. 16.30-kor imaóra kezdődik és gyóntatás is lesz. Várjuk a Fatimai Szűzanya tisztelőit. Délután 3 órakor Kótból autóbuszjáratot indítunk.


Március 15-én, pénteken fél órával az esti szentmise előtt, 17.30-kor KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG lesz. Március 16-án, szombaton zarándoklat Kótba, a Halász Dániel Emlékparkba. Ezen a helyen találták meg Halász Dániel holttestét. Délután 3 órakor kezdődik a keresztúti ájtatosság, majd szentmisét tartunk. Rossz idő esetén a lendvai plébániatemplomban lesz a zarándokok találkozója. Március 16-án, szombaton 19.15-kor keresztelőre való előkészületet tartunk a szülők és a keresztszülők számára. Várunk mindenkit, aki a következő hónapokban szeretné megkereszteltetni gyermekét. A március 17-i vasárnap NAGYBÖJT ÖTÖDIK VASÁRNAPJA vagy FEKETEVASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor; Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután zarándoklat lesz a Halász Dániel Emlékparkba, ezért máshol nem tartunk szentmisét. Március 18-án, hétfőn 9 és 12 óra között meglátogatjuk a kóti, a kapcai, a felsőlakosi és az alsólakosi betegeket, hogy szentgyónáshoz járulhassanak. A hozzátartozók szíveskedjenek az időseket, illetve a betegeket a félfogadási időben személyesen vagy telefonon bejelenteni a plébániai hivatalban. Március 19-én, kedden Szent József, Jézus nevelőapjának napja van. Reggel 9 órától Petesházán húsvéti gyóntatás lesz, a szentmise 10 órakor kezdődik. Az időseket és a betegeket szíveskedjetek bejelenteni a plébániai hivatalban. Délután 4 órától Gyertyánosban lesz húsvéti gyóntatás, a szentmise 5 órakor kezdődik. Az időseket és a betegeket szíveskedjetek bejelenteni a plébániai hivatalban. Március 20-án, szerdán 9 és 12 óra között meglátogatjuk a bánutai, a hidvégi, a hosszúfalusi, a hosszúfaluhegyi és a lendvahegyi betegeket, hogy szentgyónáshoz járulhassanak. A hozzátartozók szíveskedjenek az időseket,


illetve a betegeket a félfogadási időben személyesen vagy telefonon bejelenteni a plébániai hivatalban. Március 21-én, csütörtökön 9 és 12 óra között a lendvai betegeket látogatjuk meg otthonukban, hogy szentgyónáshoz járulhassanak. A hozzátartozók szíveskedjenek az időseket, illetve a betegeket a félfogadási időben személyesen vagy telefonon bejelenteni a plébániai hivatalban. Március 22-én, pénteken az idősek otthonában tartunk húsvéti gyóntatást és szentmisét. Március 22-én, pénteken 17.30-kor, fél órával az esti szentmise előtt KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG lesz. Március 23-án, szombaton GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY NAPJA és ANYÁK NAPJA. Hittanosaink szüleik számára programmal készülnek, amit az esti szentmisén, 6 órakor adnak elő. Szombat délután 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán lesz szentmise, 6 órakor pedig Lendván tartunk szentmisét a hittanosok és a szülők részére. Március 23-án, szombaton a pincei betegeket látogatjuk meg otthonukban, hogy szentgyónáshoz járulhassanak. A hozzátartozók szíveskedjenek az időseket, illetve a betegeket a félfogadási időben személyesen vagy telefonon bejelenteni a plébániai hivatalban. A látogatásokat délután 2 órakor kezdjük, majd 4 órakor szentmisét tartunk. A március 24-i vasárnap VIRÁGVASÁRNAP és plébániánk számára egyben A HÚSVÉTI SZENTGYÓNÁS VASÁRNAPJA. Minden szentmisén megáldjuk a virágokat és az egyéb zöldellő növényeket (a sekrestyében kapható lesz olajfaág). Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Délután HÚSVÉTI GYÓNÁST tartunk. 3 órakor előkészület a szentgyónásra és gyóntatás magyar nyelven, majd 4 órakor szentmise. 5 órától előkészület a szentgyónásra és gyóntatás szlovén nyelven, majd 6 órakor szentmise.


Március 25-én, hétfőn NEM LESZ HÚSVÉTI GYÓNTATÁS. Március 25-én, hétfőn reggel 8 órától gyóntatás Völgyifaluban. A hozzátartozók szíveskedjenek az időseket, illetve a betegeket a félfogadási időben személyesen vagy telefonon bejelenteni a plébániai hivatalban. A gyóntatást követően szentmisét tartunk. Március 25-én, hétfőn 10 és 12 óra között Csentében és Hármasmalomban gyóntatunk.

A KERESZTÉNYSÉG NAGY NAPJAI NAGYCSÜTÖRTÖK Nagycsütörtökön két szentség alapítását ünnepeljük, a mise szentségét – az egyházi rendet – a papi szentséget. Jézus az utolsó vacsorán saját testét és vérét eledelül és italul nyújtotta nekünk. Emellett az egymás iránti szeretet parancsát adta. Ennek jeléül megmosta a tanítványok lábát. 18 órakor kétnyelvű szentmise és a Legszentebb áldása, valamint ima az új papi hivatásokért. Helyénvaló, hogy imával kifejezzük hálánkat, hogy van lelkipásztorunk, hiszen rengeteg plébániának nincs papja. A busz ezen a napon a hónap 13. napján megszokottak szerint közlekedik. 16.30-kor indul Kótból.


NAGYPÉNTEK

Nagypénteken szigorú böjt. Nagypéntek az egyedüli nap az évben, amikor nincs szentmise. Ezen a napon Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. A nap jelentőségét jelenlétünkkel és Istenhez tartozásunkkal fejezzük ki. Képzeld csak el, mit éreznél, ha elhunyna egy számodra kedves személy, és nem búcsúznál el tőle. Így van ez nagypénteken is, ha nem búcsúzol el Istenedtől! Jézus halálának órájában, 15 órakor a templomban a Keresztutat imádkozzuk és elmélkedünk róla. 18 órakor szertartás lesz az Úr szenvedésének tiszteletére.

A busz ezen a napon a hónap 13. napján megszokottak szerint közlekedik. 16.30-kor indul Kótból.

NAGYSZOMBAT Nagyszombat az a nap, amikor meglátogatjuk Jézust az Isten sírjánál a templomban. Milyen szomorú lenne, ha édesanyád holtan feküdne, és nem imádkoznál mellette. A templom egész nap nyitva tart, nemcsak az étkek megáldása végett, ezért gyertek, és szívesen álljatok meg az isteni sírnál.

A HÚSVÉTI ÉTKEK MEGÁLDÁSA Lendván 15 és 18 órakor. 11 órakor Kótban és Csentében 11.45-kor Kapcán és Völgyifaluban 12.30-kor Gyertyánosban és Pincén 13.15-kor Felsőlakosban és Petesházán 14 órakor Hidvégen és Hármasmalomba


VIGÍLIA

A vigília szó virrasztást, várakozást jelent. A virrasztás (vagy vigília) nagyszombat estéjén a keresztényt Jézus feltámadásának örömteli várakozására buzdítja. Azt a szentmisét, amelyet ezen a napon mutatunk be, a misék miséjének nevezzük. JÉZUS FELTÁMADÁSÁNAK ünnepét 18 órakor kezdjük a templom előtti téren a tűz megáldásával. A megáldott tűzzel először a húsvéti gyertyát gyújtjuk meg, amelyet évközben a gyermekek keresztelőjénél használunk. Ezt követően a pap az elsötétített templomba viszi a húsvéti gyertyát, és háromszor felkiált: KRISZTUS FÉNYE! Ennek során minden hívő, aki magával hozza keresztelői gyertyáját, a húsvéti gyertya lángjánál meggyújthatja azt. Ezt követően a Szentírás ószövetségi írásaiból hallgatunk részleteket, amely Isten kinyilatkoztatásáról szólnak. A szentmisénél ünnepélyesen megismételjük a keresztségben tett fogadalmakat. A keresztség emlékére a pap meghint bennünket keresztelővízzel. Ezen a napon az autóbusz a hónap 13. napján megszokott menetrend szerint Kótból indul 16.30-kor.

HÚSVÉT Húsvét a legnagyobb keresztény ünnep. Ezen a napon hitünk legszilárdabb alapjára, Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. Jézus Krisztus szenvedésével és halálával megváltott minket, ami azt jelenti, hogy nem a bűnnek és a halálnak van a végső szava életünkben, mert Jézus megnyitotta előttünk az örök élet útját.


Régi szokás Szlovéniában, hogy a plébániákban feltámadási körmenet tartunk a Legszentebb kíséretében.

SZENTMISÉK 7 órakor szlovén nyelvű 8 órakor magyar nyelvű 9 órakor szlovén nyelvű 10 órakor FELTÁMADÁSI KÖRMENET 10.30-kor magyar nyelvű

HÚSVÉTHÉTFŐ Ezt a napot Emmausznak hívjuk. Ez az a nap, amikor meglátogatjuk embertársainkat, és átadjuk Krisztus feltámadásának üzenetét. Szentmisék csak Lendván lesznek: 8 órakor magyar nyelvű 9 órakor szlovén nyelvű 10 órakor az idősek otthonában

AZ ESTI SZENTMISÉK IDŐPONTJÁNAK ÁTÁLLÍTÁSA NYÁRI IDŐSZÁMÍTÁSRA Április 4-én, csütörtökön első csütörtök, amikor új papi hivatásokért imádkozunk. Este 6 órakor szentségimádás és imaóra, 7 órakor pedig szentmise lesz. Április 5-én, pénteken első péntek. Reggel 8 órakor Völgyifaluban, 9.45-kor as idősek otthonában lesz szentmise. Lendván este 6 órakor imaóra és 7 órakor szentmise lesz. Április 7-én FEHÉRVASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Pincén, 6 órakor Petesházán tartunk szentmisét. Lendván este 7 órakor a hittanosok és a családok szentmiséje lesz.


BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK Április 13-án, szombaton FATIMAI EMLÉKNAP. 16.30-kor imaóra kezdődik, amit szentmise követ. Ezen a napon VÖLGYIFALUBAN ÉS PETESHÁZÁN NEM LESZ SZENTMISE. Délután 3 órakor Kótból autóbuszjáratot indítunk. Várjuk a Szűzanya tisztelőit. Az április 14-i vasárnap HÚSVÉT HARMADIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Lendván este 7 órakor a hittanosok és a családok szentmiséje lesz. 1. 2. 3. 4.

AMADEJA ŠEMOVČAN, Lendavske gorice 609, Lendava rojena/született: 25. 02. 2011 VIKTORIJA FELŠŐ, Doga vas, Vaška ulica 65, Lendava, rojena/született: 15. 07. 2012 JAKA BALIGAČ, Dolnji Lakoš, Glavna ulica 36, Lendava, rojen/született: 26. 07. 2012 ŽAN KOMAR, Trimlini 53, Lendava, rojen/született: 19. 11. 2012

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 1. 2. 3. 4. 5.

STIPE ČAVČIČ, rojen 1920 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. ILONA HORVAT dekl./szül. Šimonka, rojena 1924 – ben született pokopana v Čentibi – Csentében van eltemetve. ŠTEFAN GERIČ, rojen 1930 – ben született, pokopan v Mostju – Hidvégen van eltemetve. MÁRIA GAL dekl./szül. Vida, rojena 1940 – ben született pokopana v Trimlini – Hármasmalom van eltemetve. KATALIN BENE dekl./szül. Kepe, rojena 1921 – ben született


6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

pokopana v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. JOŽEF ROŽMAN, rojen 1932 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. TEREZIJA BRADAČ dekl./szül. Brunec, rojena 1950 – ben született pokopana v Mostju – Hidvégen van eltemetve. LADISLAV PAL, rojen 1950 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. MARIJA KUSTEC dekl./szül. Hozjan, rojena 1924 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. FRANC FELBAR, rojen 1953 – ben született pokopan v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. FERENC KOVÁCS, rojen 1959 – ben született pokopan v Dolini – Völgyifaluban van eltemetve. ANA KOVAČIČ dekl./szül. Sobočan, rojena 1936 – ben született pokopana v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. RUDOLF BARAT, rojen Lendavi – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. JANEZ SVETEC, rojen 1944 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. ANA GABOR dekl./szül. Maučec, rojena 1922 – ben született pokopana v Mostju – Hidvégen van eltemetve. HELENA GÖNC dekl./szül. Gal, rojena 1930 – ben született pokopana v Mostju – Hidvégen van eltemetve. JULIJANA SABO dekl./szül. Marton, rojena 1931 – ben született pokopana v Čentibi – Csentében van eltemetve. MARGIT VIDA dekl./szül. Horvat, rojena 1922 – ben született pokopana v Čentibi – Csentében van eltemetve. ŠTEFAN ŠIMONKA, rojen 1924 – ben született pokopan v Dolnij Lakoš – Lakosban van eltemetve. ETELKA KOSA dekl./szül. Mešič, rojena 1926 – ben született pokopana v Dolnji Lakoš – Lakosban van eltemetve. SLAVKO VUČKO, rojen 1959 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. MÁRIA IMRE dekl./szül. Kupric, rojena 1918 – ben született pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve.


Vse informacije, ki jih potrebujete …

www.zupnija-lendava.si … za zveličanje.

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava Odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajata Eva Lőrincz in Peter Varga Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si www.zupnija-lendava.si tel.: 02/578-83-30