Župnijski utrip - Lüktető élet 12/2012

Page 1

XVIII/12 DECEMBER 2012 DECEMBER

MOJ ADVENT Smo v letu vere. Letošnji adventni čas je poseben saj vsakega kristjana v letu vere vzpodbuja, da Jezusu dopusti, da se rodi v njegovem srcu. Srce je prostor naših želja, čustev, ranjenosti, ljubezni, zamer, preizkušenj, predanosti, iskrenosti, veselja… V adventnem času bomo vsak dan pol ure pred mašo brali Katekizem Katoliške Cerkve. Katekizem nam govori o resnicah naše vere in nas vzpodbuja, da se očistimo vsega, kar ovira in jemlje v našem srcu prostor za Boga. Ne pozabimo, da je sporočilo adventa, rojstni dan Jezusa Kristusa. Vse drugo NI BOŽIČ. Župnijsko življenje nam na najrazličnejše načine omogoča, da lahko, če le želim, vsak vernik raste in se krepi v osebni veri. Poleg branja Katekizma bo možnost za iskreno božično spoved. Devet dni pred svetim večerom bo božična devetdnevnica, ki s čudovitimi starodavnimi spevi upanja uvaja človeka v dan Jezusovega rojstva. Naj se po moji odprtosti srca pozna, da zares želim, da se Jezus rodi v mojem srcu. Taka drža človeka kaže, da ne polnim v adventnem času samo trgovskih centrov ampak tudi med tednom prihajam k sveti maši, premišljevanju Božje Besede, poslušat resnice moje vere – Katekizem Katoliške Cerkve…


Pa blagoslovljen advent, da bo zares sveti večer zame SVET.

KAKO SE V ŽUPNIJI POZNA

LETO VERE V cerkvi je že lep čas postavljena skrinjica, v katero more vsak vernik oddati na listku zapisano vprašanje, ki ga zanima glede vere. Priznati si moramo, da nismo dovolj poučeni o vsebini lastne vere. S tem namenom je skrinjica z vprašanji prazna in bo prazna vso leto, če se ne bomo pričeli poglabljati v vero in se o njej začeli spraševati. Enostavno pomeni, če ne razmišljaš tudi nisi sposoben zastaviti vprašanja. Ideanla priložnost je ADVENT. Med tednom bomo pred mašami skupaj brali Katekizem Katoliške Cerkve, ki na preprost način razlaga o vsebini naše vere. Katekizem lahko tudi dobiš v Župnijski pisarni in ga bereš doma. Idealna priložnost je ta, da se vključiš v Biblično skupino, ki je enkrat na mesec. V Bibliji oziroma Svetem pismu spoznavamo, kdo je Bog in kdo je človek. Preko poglabljanja v Sveto pismo se prav tako začno v človeki pameti zastavljati mnogotera vprašanja… Kadar človek razmišlja, kadar se človek sprašuje o tem, kar veruje, se zaveda sebe in ve, da živi. Ne dopusti si, da ne bi razmišljal in se spraševal.

VERSKI TISK

Vabim vas, da vzdržujete naročnino za verski tisk Družina, Ognjišče ali Hitélet. Če finančno nisi več zmožen imeti naročenega verskega tiska vas vabim, da se dva ali trije povežete in skupaj naročite enega od verskih časopisov. Zelo pomembno je, da se informiramo tudi na verskem področju. Ko namreč obiskujem hiše in bolnike vidim, da imate ljudje naročene vse mogoče revije, za verske časopise pa enostavno ni interesa ali denarja. V letu vere poživimo čut do verskih vsebin.


POSTOPEK OBNOVE GLAVNEGA OLTARJA V teh dneh so odpeljali glavni oltar svete Katarine na restavriranje. Postopek restavriranje je, da restavracijo oltarja prijaviš Spomeniškemu varstvu za kulturno dediščino v Republiki Sloveniji. Z njihove strani sta prišla strokovnjaka, ki sta si ogledala oltar in izdala dovoljenje za poseg. Nato smo poiskali kvalitetno in priznano restavratorsko delavnico, ki so si temeljito pogledali oltar in naredili oceno stanja. Po obeh ogledih je župnik sklical skupen sestanek z restavratorji in predstavniki Spomeniškega varstva za kulturno dediščino v Sloveniji. Na tem sestanku se je naredil temeljiti zapisnik, ki vrednoti natančen postopek posegov in popoln nadzor Spomeniškega varstva. Hkrati se je naredila finančna konstrukcija oziroma predračun (50 tisoč evrov), ki pa zaradi odkrivanja premazov, ki so jih v stoletjih vsaj dvakrat nanesli ni popolnoma fiksen. To se je že pokazalo pri restavraciji tabernaklja saj so v osnovi odkrili originale, ki so popolnoma srebrni in na njih zlati grozdi in zlati pšenični klasi. Glavni oltar je iz obdobja baroka. Gre za stil, ki se mu reče visoki madžarski barok in so najverjetneje izdelani nekje na Madžarskem. Žal do danes nismo nikjer odkrili časa in delavnice izdelave glavnega oltarja. Z gotovostjo so bili kupci oltarja donatorji izgradnje cerkve Esterhazy. Cerkev je bila posvečena leta 1751 in sklepamo, da je tega leta v cerkvi že bil postavljen vsaj tabernakelj, ki je ta trenutek na restavriranju. Profesor Andrej Hozjan, iz Filozofske fakultete v Mariboru, v arhivih Esterhazyjev v gradu Eisenstadt v Avstriji, raziskuje morebiten podatek letnice in delavnice nastanka glavnega oltarja naše župnijske cerkve. Obnovljen glavni oltar s tabernakljem bo vgrajen v začetku novembra 2013. Načrtujemo, da bi za Katarinino 2013 že bil blagoslov obnovljenega oltarja.


BOTRSTVO V novembrski števili Utripa se je objavila akcija BOTRSTVA obnove najsvetejšega dela naše cerkve. Kaj pomeni biti boter obnove? Pomeni čutiti še posebno odgovornost za bogastvo svete dediščine, ki so jo naši predniki z ljubeznijo in odpovedovanjem ustvarili in jo nam zapustili v hrambo in uporabo. Pomeni zavest, da se bodo tudi po vaši zaslugi še nadaljnje generacije mogle zbirati ob tako veličastnem oltarju in občudovati delo, pripadnost in vero svojih prednikov. Kdo je lahko boter? Boter je lahko vsakdo, ki ima čut in ki je pripravljen za to tudi nekaj darovati, žrtvovati. Boter je tisti, ki daruje najmanj 250€ daruje posameznik ali se v darovanju združi cela družina. Vsak boter bo prejel v spomin in zahvalo pravi župnijski srebrnik, oblikovan in izdelan posebej ob tej priložnosti. Število srebrnikov je omejeno na samo 100 kovancev, kar pomeni, da je tudi število botrov lahko največ sto. Ob slovesnem zaključku obnove glavnega oltarja, ki ga načrtujemo ob župnijskem prazniku svete Katarine v naslednjem letu, bo v glavni oltar vdelana tudi posebna spominska plošča, na kateri bodo vgravirana imena vseh botrov – po višini zneska in zaporedju darovanja, kot so darovali. Več in prej kot daruješ, višje na seznamu boš lahko prebral svoje ime. Zato ne čakajte, kdor prvi dá – dvakrat dá! Predvsem pa: Vsak naj da, kakor se je v srcu odločil, pa ne čemerno ali na silo, zakaj Bog ljubi veselega darovalca. (2 Kor 9,7)


DOGODKI MESECA V nedeljo 2. decembra, praznujemo PRVO ADVENTNO NEDELJO. Pri vseh mašah bo blagoslov adventnih vencev. Adventni venec ni samo okras v hiši, ki ga kupiš v trgovini in doma nastaviš na neko vidno mesto. Adventni venec je veliko več, če ga blagosloviš. Je simbol osebne in družinske priprave na Božič. Zato prinesite adventne vence k blagoslovu!!! Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan maše po vaseh. Ob 16. uri v Pincah, ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša za veroučence in družine v Lendavi. V ponedeljek 3. decembra ob 17.30 uri v cerkvi beremo pol ure pred večerno mašo Katekizem Katoliške Cerkve. V ponedeljek 3. decembra bo ob 18.45 uri sestanek za starše devetošolcev – birmance. V torek 4. decembra ob 17.30 uri v cerkvi beremo pol ure pred večerno mašo Katekizem Katoliške Cerkve. V torek 4. decembra bo ob 18.45 uri sestanek za starše tretješolcev – prvoobhajancev. V četrtek 6. decembra bo ob 18. uri v cerkvi MIKLAVŽEVANJE. Mladi so pripravili otrokom lutkovno igrico, otroški veroučni zbor pa čudovite pesmice. Vse pridne otroke bo sveti Miklavž – ki je dober mož – zato je miklavževanje praznik dobrote, obdaroval. V petek 7. decembra ob 17.30 uri v cerkvi beremo pol ure pred večerno mašo Katekizem Katoliške Cerkve. V soboto 8. decembra se v Petišovcih ob 9. uri prične božična spoved in ob 11 uri sveta maša – ta dan se obiskuje v Petišovcih tudi bolnike po domovih.


Vse bolnike, ki bi jih naj duhovnik obiskal na dom prijavite pravočasno v župnijsko pisarno v času uradnih ur. V soboto 8. decembra se od 14. ure pričenja spovedovanje bolnikol po domovih v Dolini. Vse bolne, katere želite, da duhovnik obišče pravočasno prijavite v župnijsko pisarno. Ob 16h je spovedovanje v Dolini v kapeli in maša. V nedeljo 9. decembra obhajamo DRUGO ADVENTNO NEDELJO. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto maše po vaseh. Ob 11 uri v Petišovcih, ob 16h v Dolini in ob 18. uri maša za družine in veroučence v Lendavi. Od ponedeljka 10. decembra do četrtka 13. decembra duhovnik obiskuje dopoldan od 9. do 12. ure bolnike in ostarele, ki ne morejo priti v cerkev k božični spovedi. Če želite, da vas obiščemo se prijavite v župnijsko pisarno po telefonu v času uradnih ur (ponedeljek in torek od 8.30 - 11 ure in v četrtek in petek od 16-18 ure). Obisk bolnikov po dnevih: V ponedeljek 10. decembra od 9-12 ure v Dolnjem in Gornjem Lakošu, Kotu in Kapci; V torek, 11. decembra od 9-12 ure v Mostju, Banuti in Dolgi vasi in Čentibi; V sredo 12. decembra od 9-12 ure v Trimlini, Lendavske in Dolgovaške gorice V četrtek 13. decembra od 9-12 ure v Lendavi V petek 14. decembra od 9. ure dalje spoved v Domu starejših in sveta maša V ponedeljek 10. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V torek 11. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V torek 11. decembra bodo ob 19. uri PEVSKE VAJE za vse, ki jih veseli prepevanje cerkvenih pesmi. V četrtek 13. decembra obhajamo FATIMSKI SPOMIN. Ob 16.30 uri se pričenja molitvena ura in sveta maša. Po vaseh bo vozil avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati v Kotu. V petek 14. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve.


V soboto 15. decembra se v Gaberju ob 9. uri prične božična spoved in ob 11 uri sveta maša – ta dan se obiskuje v Gaberju bolnike po domovih. Vse bolnike, ki bi jih naj duhovnik obiskal na dom prijavite pravočasno v župnijsko pisarno v času uradnih ur. V soboto 15. decembra se od 14. ure pričenja spovedovanje bolnikol po domovih v Pincah. Vse bolne, katere želite, da duhovnik obišče pravočasno prijavite v župnijsko pisarno. Ob 16h je spovedovanje v Pincah v kapeli in maša. V soboto 15. decembra bo pri večerni maši v Lendavi ob 18. uri prepeval lendavski zbor Vita. Po maši bo orgelski koncert, ki ga bo izvajal Kristjan Penhofer iz Murske Sobote. V nedeljo 16. decembra obhajamo TRETJO ADVENTNO NEDELJO. Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. V Petišovcih ob 11. uri. Nedeljske maše že v soboto po vaseh: ob 11. uri v Gaberju, ob 16h v Pincah in ob 18h maša za družine in veroučence v Lendavi. Od ponedeljka 17. decembra pričenjamo BOŽIČNO DEVETDNEVNICO. Pri mašah se prepevajo posebni starodavni spevi UPANJA in HREPENENJA Jezusovega rojstva. Naj se v cerkvi pozna, da se tudi DUHOVNO pripravljamo na Rojstvo Boga – Božič. V ponedeljek 17. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V ponedeljek 17. decembra bo ob 19. uri BIBLIČNO-LITURGIČNA SKUPINA. S seboj se prinese sveto pismo. V torek 18. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V četrtek 20. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V petek 21. decembra beremo v cerkvi od 17.30 ure Katekizem Katoliške Cerkve. V soboto 22. decembra maše po vaseh ob 16. uri v Dolini ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša za družine in veroučence v Lendavi. V nedeljo 23. decembra obhajamo ČETRTO ADVENTNO NEDELJO – DAN BOŽIČNE SPOVEDI


Maše dopoldan: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11h v Gaberju. Popoldan ob 15. uri priprava na sveto spoved v Madžarskem jeziku in spovedovanje ob 16h sveta maša v madžarskem jeziku. Ob 17. uri priprava v slovenskem jeziku in spovedovanje. Ob 18. uri sveta maša v slovenskem jeziku. V ponedeljek 24. decembra je SVETI VEČER Ta večer verniki v bdenju pričakujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Doma naredimo jaslice in okrasimo božično drevo nato pa obiščemo eno od večernih svetih maš v cerkvi. Maše ta večer v naši župniji: Ob 14. uri v Domu starejših Ob 16. uri v Pincah Ob 17. uri v Dolini Ob 18. uri v Petišovcih Ob 18. uri v Gaberju Ob 20 uri v Lendavi polnočnica za otroke in družine (pol ure prej veroučenci pripravljajo božični program) Ob 24. uri v Lendavi polnočna maša v obeh jezikih (pol ure prej bo božični program – Hrvaški BADNJA, ki ga pripravlja folklorni ansambel Hrvaškega kulturnega društva iz Pomurja) V torek 25. decembra praznujemo dan Gospodovega rojstva – BOŽIČ. Svete maše samo v Lendavi: ob 7. uri v slovenskem jeziku PASTIRSKA ob svečah, ob 8. uri v madžarskem jeziku, ob 9. uri v slovenskem jeziku in ob 10. uri v madžarskem jeziku. V sredo 26. decembra obhajamo god svetega ŠTEFANA in dan samostojnosti Republike Slovenije. Maše v Lendavi ob 8. uri v madžarskem jeziku in ob 9. uri v slovenskem jeziku. V sredo 26. decembra bo BOŽIČNI KONCER pevske skupine VITA v cerkvi svete Katarine v Lendavi ob 18. uri. V četrtek 27. decembra je praznik apostola in evangelista Janeza. Na ta dan običajno blagoslavljamo mlado vino. Vse vinogradnike vabim, da prinesete k maši blagoslovit vino, ki je letošnji sad vašega dela ter se tako Bogu zahvalite za dobro letino. Maša bo ob 8. uri v obeh jezikih.


V soboto 29. decembra bo 18. uri maša v Hrvaškem jeziku in jo bo daroval župnik in gvardijan iz Čakovca. Med mašo bodo prepevali zbori župnije svetega Nikolaja škofa iz Čakovca. Po maši bo božični koncert – BOŽJI NAM JE ROJEN SIN. Prireditev organizira Kulturno društvo Hrvatov Pomurja. V nedeljo 30. decembra obhajamo NEDELJO SVETE DRUŽINE Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. Že v soboto popoldan po vaseh ob 16h v Pincah, 17h Petišovcih in ob 18h maša v Hrvaškem jeziku v Lendavi. V nedeljo 30. decembra, ko obhajamo nedeljo SVETE DRUŽINE, popoldan ob 17h vabimo k maši vse družine z otroki. Med mašo bo duhovnik BLAGOSLAVLJAL OTROKE, kakor je to počel Jezus. Vsak otrok bo dobil ovčko, ki jo doda domačim jaslicam. V ponedeljek 31. decembra obhajamo god papeža Silvestra in sklepamo koledarsko leto. V Lendavi bo zvečer ob 18h zadnja ZAHVALNA maša za vso leto 2012. V torek 1. januarja 2013 obhajamo NOVO LETO in SVETOVNI DAN MIRU. Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. V Petišovcih in v Gaberju ob 11. uri. V četrtek 3. januarja 2013 obhajamo četrtek pred prvim petkom, ko molimo za nove duhovne poklice. Ob 17. uri je izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura nato sveta maša. V petek 4. januarja 2012 obhajamo PRVI PETEK. Ob 8. uri je maša v Dolini, ob 9.45 uri v Domu starejših in ob 17h izpostavitev Najsvetejšega v Lendavi ter spovedovanje in nato sveta maša. V soboto 5. januarja nedeljske maše popoldan po vaseh. Ob 16h v Pincah, ob 17h v Petišovcih in ob 18. uri maša za veroučence in družine. Ker je to predvečer SVETIH TREH KRALJEV pridejo otroci k maši s kronami na glavah in k jaslicam prinesejo svojo kuverto z adventne akcije OTROCI ZA OTROKE. V nedeljo 6. januarja obhajamo praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA ali SVETI TRIJE KRALJI. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju.


V torek 8. januarja bodo ob 19. uri PEVSKE VAJE za vse, ki jih veseli petje cerkvenih pesmi pri maši. V soboto 12. januarja popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16h v Dolini, ob 17h v Petišovcih in ob 18h maša za družine in veroučence v Lendavi. V nedeljo 13. januarja obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA in FATIMSKI SPOMIN Maše v Lendavi ob 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11h v Gaberju. Popoldan ob 15h bo molitvena ura ob FATIMSKEM SPOMINU in nato maša. Vozil bo avtobus. Pobirati prične v Kotu ob 13.45 uri. Vabljeni. V ponedeljek 14. januarja imamo sejo Župnijskega pastoralnega sveta ob 18.45 uri.

AZ ÉN ADVENTEM A hit évébe léptünk. Az idei advent különleges, mert minden keresztényt arra buzdít, a hit évében engedje meg, hogy megszülessen a szívében Jézus. A szív vágyaink, érzelmeink, sebeink, szerelmeink, sértődéseink, megpróbáltatásaink, elhivatottságunk, őszinteségünk, örömünk tere… Az adventi időben fél órával az esti szentmise előtt a Katolikus Egyház Katekizmusából tartunk felolvasást. A katekizmus hitünk igazságait tartalmazza, és arra szólít bennünket, hogy szabaduljunk meg mindattól, ami az életünkben, szívünkben elfoglalja az Istennek szánt helyet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy advent üzenete Jézus Krisztus születése. Minden egyéb NEM TARTOZIK A KARÁCSONYHOZ. A plébániai hitélet a legkülönfélébb módon teszi lehetővé számunkra, hogy – amennyiben mi is így akarjuk – növekedjünk és megerősödjünk a hitben. A katekizmus olvasása mellett alkalmunk lesz karácsonyi szentgyónáshoz járulni. Kilenc nappal Karácsony előtt kezdődik a karácsonyi kilenced, amely a régmúlt csodálatos és reményteljes énekeivel az embert Jézus születésére készíti fel. Szívünk nyitottsága


tanúskodjon arról: valóban azt kívánjuk, hogy Jézus a mi szívükben is megszülessen. Az ilyen magatartás azt is megköveteli tőlünk, hogy az adventi időben ne csak a bevásárlóközpontokat, hanem a szentmiséket is látogassuk. Hallgassuk meg Isten Igéjét, hitünk igazságait – a Katolikus Egyház Katekizmusát… Áldott adventi időt kívánok, hogy a szenteste számunkra valóban SZENT legyen.

HOGYAN JELENIK MEG PLÉBÁNIÁNKBAN A HIT ÉVE A templomban már egy ideje egy doboz áll, amelybe minden hívő elhelyezheti a hittel kapcsolatos kérdését. Be kell látnunk, hogy vallásunkat nem ismerjük eléggé. A kérdéseknek szánt doboz üres, és ez így is marad egész évben, ha nem mélyülünk el hitünkben és nem fogalmazódnak meg bennünk a hittel kapcsolatos kérdések. Azaz: ha nem gondolkodunk, nem is leszünk képesek kérdéseket megfogalmazni. ADVENT kiváló alkalmat nyújt a kérdések megfogalmazására. A szentmisék előtt a Katolikus Egyház Katekizmusából tartunk felolvasást, amely közérthető módon tárja fel hitünk tartalmát. A katekizmus kapható a plébánia irodájában, így otthon is olvasgathatjátok. Itt az alkalom, hogy csatlakozzatok a bibliai csoporthoz, amely havonta egyszer találkozik. A Bibliából, azaz a Szentírásból tudjuk meg, milyen Isten és milyen az ember. A Szentírásban való elmélyülés során számos kérdés fogalmazódik meg az emberben… Az ember csak akkor van önmaga létének tudatában, amikor gondolkodik, amikor kérdéseket fogalmaz meg magában arról, kiben hisz. Ne engedd meg magadnak, hogy nem gondolkodsz, és nem teszel fel magadnak kérdéseket!


VALLÁSI FOLYÓIRATOK Arra buzdítunk benneteket, hogy továbbra is fizessetek elő a vallási folyóiratokra (Družina, Ognjišče, Hitélet). Ha ez anyagi terhet jelent, azt javaslom, hogy fogjatok össze ketten-hárman és együtt fizessetek elő egy folyóiratra. Fontos, hogy vallási téren is informálódjunk. Amikor meglátogatom a családokat és a betegeket, nem kerüli el figyelmemet, hogy az emberek a legkülönfélébb újságokat járatják, de a vallási folyóiratok iránt nincs érdeklődés vagy pénz. A hit évében újítsuk meg érdeklődésünket a vallásos témák, tartalmak iránt.

A FŐOLTÁR FELÚJÍTÁSA A napokban szállították el restaurálásra a Szent Katalin-főoltárt. A folyamat azzal kezdődött, hogy a restaurálási szándékot bejelentettük a Szlovén Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatalának. A hivatal részéről két szakember is Lendvára látogatott, megvizsgálta az oltárt és engedélyt adott a beavatkozásra. Ezt követően felkutattunk egy elismert restauráló műhelyt, amely szintén megvizsgálta az oltárt és felmérte az állapotát. A két vizsgálatot követően a plébános találkozót szervezett a restaurálókkal és a műemlékvédelmi hivatal munkatársaival. Ezen egy részletes jegyzőkönyv készült, amely tartalmazza a beavatkozások pontos leírását és részletezi a műemlékvédelmi hivatal teljeskörű felügyeletét. Egyben pénzügyi tervet is készítettünk, illetve árajánlatot (50 ezer euró összegben) kaptunk, amely azonban nem végleges, mert az évszázadok folyamán legalább kétszer új réteget vittek fel az oltárra. Ez már bebizonyosodott a tabernákulum restaurálásánál is, amely esetében eljutottak az alaprétegig. Ez ezüstből készült, amelyen arany szőlőfürtök és búzakalászok vannak. A főoltár barokk korból származik. A legigényesebb magyar barokk stílusról van szó, és valószínű, hogy az oltárt Magyarország területén készítették. Sajnos mindmáig nem sikerült felkutatni az időpontot és a műhelyt, ahol a főoltár készült. Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy az oltárt a templom építését anyagilag is támogató Eszterházyak készíttették. A templomot 1751-ben szentelték fel, és úgy véljük, hogy már ebben az évben ott állt a tabernákulum, amely jelenleg már restauráláson van. Andrej Hozjan professzor, a maribori Bölcsészkar oktatója az Eszterházyak eisenstadti (Ausztria) archívumaiban kutat plébániatemplomunk főoltára elkészülésének ideje, illetve a műhelyre vonatkozó adatok után.


A felújított főoltárt a tabernákulummal 2013. november elején tervezzük felállítani. Reményeink szerint a jövő évi Katalin-napra már megáldhatjuk a felújított főoltárt.

KERESZTSZÜLŐK A Lüktető élet novemberi számában jelentettük meg a felhívást arra vonatkozóan, hogyan lehet templomunk legszentebb része felújításának KERESZTSZÜLŐJÉVÉ válni. Ki lehet keresztszülő? Bárki, akiben megvan a felelősségtudat, és hajlandó az adakozásra, áldozat meghozatalára. A keresztszülő legalább 250 eurót adományoz – egyének vagy a család, mint közösség is adományozhat. Minden keresztszülő egy valódi plébániai ezüstérmecskét kap emlékbe és hála jeléül, amelyet külön ebből az alkalomból formáltak és készítettek. Az érmecskék számát százban határoztuk meg, így a keresztszülők száma is legfeljebb száz lehet. A főoltár felújítása befejezésének ünnepén, amit a jövő évi Katalin-napra tervezünk, egy külön emléktáblát is elhelyezünk a főoltáron, amelyen a keresztszülők neve az adomány mértéke és időrendi sorrendje szerint fog szerepelni. Minél nagyobb összeggel, illetve minél korábban adakoztok, annál előkelőbb helyen lesz a nevetek feltüntetve az emléktáblán. Ezért ne késlekedjetek: aki gyorsan ad, kétszer ad! És ami a legfontosabb: „Mindenki úgy adjon, amint eltökélte magában, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti.” (2 Kor 9,7)

A HÓNAP ESEMÉNYEI December 2-án, vasárnap ünnepeljük ÁDVENT ELSŐ VASÁRNAPJÁT. Minden szentmise alatt megáldjuk az ádventi koszorúkat. Az ádventi koszorú ne csak a lakásban jól látható dísz legyen, amit megvásárolunk az üzletben. A megáldott ádventi koszorú ennél sokkal több. A karácsonyra való előkészület személyi és családi szimbóluma. Ezért hozzátok el az ádventi koszorúitokat az áldásra!!!


Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor. Falvakon már szombaton este lesznek a szentmisék. 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán, Lendván 18 órakor pedig a hittanosok és a családok szentmiséje. December 3-án, hétfőn 17.30-kor, fél órával a szentmise előtt, templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát.

a

December 3-án, hétfőn 18.45-kor szülői értekezlet a kilencedikesek – a bérmálkozók szülei részére. December 4-én, keddden 17.30-kor, fél órával a szentmise előtt, templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát.

a

December 4-én, kedden 18.45-kor szülői értekezlet a harmadikosok – az elsőáldozók szülei részére. Decmber 6-án, csütörtökön 18 órakor a templomban MIKULÁSVÁRÁS LESZ. Ez alkalomból a fiatalok a gyermekek számára bábjátékot készítettek, a gyermekkórus pedig csodálatos énekeket ad elő. Szent Miklós - aki nagyon jó ember – megajándékoz minden jó és szorgalmas gyermeket. Ezért a mikulásozás a jóság és az ajándékozás ünnepe. December 7-én, pénteken 17.30-kor, fél órával a szentmise előtt, templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát.

a

December 8-án, szombaton Petesházán 9 órakor megkezdődik a karácsonyi gyóntatás, 11.00 órakor ott szentmise. Ezen a napon Petesházán a betegeket is meglátogatjuk otthonaikban. Aki szeretné, hogy beteg hozzátartozóját a lelkész meglátogassa az otthonában, az szándékát időben jelezze a plébániai irodában a hivatalos órákban. December 8-án, szombaton 14 órától Völgyifaluban a betegek gyóntatása a házaknál. Aki szeretné, hogy beteg hozzátartozóját a lelkész meglátogassa


az otthonában, az szándékát időben jelezze a plébániai hivatalban. 16 órakor Völgyifaluban gyóntatás a kápolnában, utána szentmise. December 9-én, vasárnap ÁDVENT MÁSODIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor. Falvakon már szombaton lesznek szentmisék: 11 órakor Petesházán, 16 órakor Völgyifaluban, 18 órakor pedig Lendván a családok és a hittanosok szentmiséje. December 10-e és 13-a között, azaz hétfőtől csütörtökig a lelkész délelőtt 9 és 12 óra között meglátogatja azokat a betegeket és időseket, akik nem tudnak eljönni a templomba a karácsonyi gyóntatásra. Ha szeretnék, hogy önöket is meglátogassuk, ezt telefonon jelezzék a plébániai hivatalba a hivatalos órák alatt (hétfőn és kedden 8.30 és 11 óra között, illetve csütörtökön és pénteken 16 és 18 óra között). A betegek látogatásának időpontjai: December 10-én, hétfőn 9 és 12 óra között Alsólakosban, Felsőlakosban, Kótban és Kapcán; December 11-én, kedden 9 és 12 óra között Hídvégen, Bánután, Hosszúfaluban és Csentében; December 12-én, szerdán 9 és 12 óra között Hármasmalomba, Lendvahegyen és Hosszúfaluhegyen; December 13-án, csütörtökön 9 és 12 óra között Lendván; December 14-én pénteken 9 órától gyóntatás az Idősek Otthonában, majd utána szentmise. December 10-én, hétfőn 17.30-tó Egyház Katekizmusát.

a templomban olvassuk a Katolikus

December 11-én, kedden 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 11-én, kedden 19 órától ÉNEKPRÓBÁT tartunk mindazok számára, akik örömmel énekelnek egyházi énekeket.


December 13-án, csütörtökön FATIMAI EMLÉKNAP. Az imaóra és a szentmise 16.30 órakor kezdődik. E napon autóbusz is közlekedik, 15 órakor indul Kótból. December 14-én, pénteken 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 15-én, szombaton 9 órakor Gyertyánosban megkezdődik a karácsonyi gyóntatás, 11 órakor ott szentmise. Ezen a napon Gyertyánosban a betegeket is meglátogatjuk otthonaikban. Aki szeretné, hogy beteg hozzátartozóját a lelkész meglátogassa az otthonában, az szándékát időben jelezze a plébániai irodában a hivatalos órákban. December 15-én, szombaton 14 órakor Pincén megkezdődik a betegek karácsonyi gyóntatása a házaknál. Aki szeretné, hogy beteg hozzátartozóját a lelkész meglátogassa za otthonában, az szándékát időben jelezze a plébániai irodában a hivatalos órákban. Pincén 16 órakor gyóntatás a kápolnában, utána szentmise. December 15-én, szombaton Lendván a 18 órai esti szentmise alatt a lendvai VITA kamarakórus énekel. A szentmisét követően Kristjan Penhofer muraszombati orgonista ad koncertet. December 16-án, vasárnap ÁDVENT HARMADIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor, Petesházán 11 órakor. Falvakon a vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, 11 órakor Gyertyánosban, 16 órakor Pincén , Lendván 18 órakor pedig a családok és a hittanosok szentmiséje. December 17-től, hétfőtől megkezdjük a KARÁCSONYI KILENCEDET. A szentmisék alatt a Jézus megszületésének REMÉNYÉRŐL szóló egyedi őskori énekeket énekeljünk. A templomban is hallatszon, hogy LELKIEKBEN is készülünk Jézus születésére – a Karácsonyra.


December 17-én, hétfőn 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 17-én, hétfőn 19 órakor találkozót tartunk a BIBLIAI-LITURGIAI CSOPORT számára. Erre az alkalomra hozzanak magukkal szentírást. December 18-án, kedden 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 20-án, csütörtökön 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 21-én, pénteken 17.30-tól a templomban olvassuk a Katolikus Egyház Katekizmusát. December 22-én, szombaton szentmisék falvakon, mégpedig 16 órakor Völgyifaluban, 17 órakor Petesházán, valamint Lendván 18 órakor a családok és a hittanosok szentmiséje. December 23-án, vasárnap ÁDVENT NEGYEDIK VASÁRNAPJA – A KARÁCSONYI GYÓNTATÁS NAPJA. Szentmisék délelőtt 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor. Délután 15 órakor magyar előkészület a gyónásra, majd gyóntatás és 16 órakor magyar nyelvű szentmise. 17 órakor szlovén előkészület a gyónásra, utána gyóntatás, majd 18 órakor szlovén nyelvű szentmise. December 24-én, hétfőn SZENTESTE. Ezen az estén a hívők virrasztva várjuk Jézus Krisztus születését. Otthon jászolt készítünk és feldíszítjük a karácsonyfát, majd a templomban részt veszünk az esti szemtisék egyikén. Szentmisék ezen az estén a plébániánkban: 14 órakor az Idősek Otthonában 16 órakor Pincén


17 órakor Völgyifaluban 18 órakor Petesházán 18 órakor Gyertyánosban 20 órakor Lendván éjféli mise a gyermekek és a családok számára (fél órával a szentmise előtt a hittanosok karácsonyi műsort adnak elő) 24 órakor Lendván kétnyelvű éjféli mise (fél órával előtte karácsonyi műsor – horvát „ BADNJA”,amelyet a Pomurje Horvát Kultúregyesület tánccsoportja ad elő) December 25-én, kedden ünnepeljük Urunk születésnapját - a KARÁCSONYT Szentmisék csak Lendván lesznek: 7 órakor a PÁSZTOROK szentmiséje szlovén nyelven, 8 órakor magyar, 9 órakor szlovén és 10 órakor magyar nyelvű szentmise. December 26-án, szerdán Szent ISTVÁN és a Szlovén Köztársaság önállósodásának napja. Szentmisék Lendván 8 órakor magyar és 9 órakor szlovén nyelven lesznek. December 26-án, szerdán 19 órakor Lendván a Szent Katalin plébániatemplomban a VITA kamarakórus KARÁCSONYI HANGVERSENYE. December 27-én, csütörtökön János apostol és evangélista ünnepe. Ezen a napon szoktuk megáldani az újbort. A borászokat arra kérem, hogy boraikat, ami az idei munkájuk gyümölcs, hozzák el az áldásra, hogy ezzel köszönetet tudjanak mondani Istennek a jó termésért. A kétnyelvű szentmise 8 órakor lesz. December 29-én, szombaton 18 órakor horvát nyelvű szentmise lesz, amelyet a csáktornyai plébánia plébánosa mutat be. A szentmise alatt a csáktornyai Szent Miklós plébánia kórusai énekelnek. A szentmisét követően karácsonyi hangverseny lesz BOŽJI NAM JE ROJEN SIN címen. A rendezvényt a Pomurje Horvát Kultúregyesület szervezi. December 30-án, vasárnap SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA. Szentmisék 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor.


Falvakon már szombaton este, mégpedig 16 órakor Pincén és 17 órakor Petesházán. Lendván 18 horvát nyelvű szentmise lesz. December 30-án, vasárnap a SZENT CSALÁD vasárnapján délután 17 órakor a gyermekes családokat várjuk a szentmisére. A szentmise alatt a lelkész MEGÁLDJA A GYERMEKEKET úgy, ahogy azt Jézus tette. Minden gyermek kap egy kis báránykát, amelyet az otthoni jászolba helyezhet. December 31-én, hétfőn Szilveszter pápa ünnepe és a naptári év utolsó napja. Lendván este 18 órakor tartjuk a 2012-es évre szóló utolsó HÁLAADÓ szentmisét. 2013. január 1-jén, kedden ÚJÉV és a BÉKE VILÁGNAPJA. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakori, Petesházán és Gyertyánosban 11 órakor. 2013. január 3-án, csütörtökön első péntek előtti csütörtök. Ekkor imádkozunk a papi és szerzetesi hivatásokért. 17 órakor a Legszentebb kitétele, majd imaóra és azt követően szentmise. 2013. január 4-én, pénteken ELSŐ PÉNTEK. 8 órakor szentmise Völgyifaluban, 9.45-kor az Idősek Otthonában, 17 órakor Lendván a Legszentebb kitétele, majd gyóntatás és azt követően szentmise. Január 5-én, szombaton vasárnpai szentmisék falvakon: 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán, Lendván 18 órakor pedig a hittanosok és a családok szentmiséje. Mivel ez a HÁROM KIRÁLYOK eljövetelének előestéje, a gyermekek koronával a fejükön jönnek szentmisére. A jászolhoz elhozzák borítékjukat azzal az adománnyal, amelyet a GYERMEKEK A GYERMEKEKÉRT ádventi akcióban gyűjtöttek össze. Január 6-án, vasárnap VÍZKERESZT vagy HÁROM KIRÁLYOK ÜNNEPE. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor.


Január 8-án, kedden 19 órakor ÉNEKPRÓBÁT tartunk mindazok számára, akik a szentmise alatt szeretik énekelni az egyházi énekeket. Január 12-én, szombaton délután vasárnapi szentmisék falvakon. 16 órakor Völgyifaluban, 17 órakor Petesházán, Lendván pedig 18 órakor a családok és a hittanosok szentmiséje. Január 13-án, vasárnap JÉZUS MEGKERESZTELKEDÉSÉNEK VASÁRNAPJA és FATIMAI EMLÉKNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor, Gyertyánosban 11 órakor. Délután 15 órakor imaóra a FATIMAI EMLÉKNAP alkalmából, majd utána szentmise. E napon autóbusz is közlekedik, 13.45-kor indul Kótból. Szeretettel várunk benneteket! Január 14-én, hétfőn 18.45-kor a Plébániai Pasztorális Tanács ülése. BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK 35. 36. 37.

SARA BOGDAN HORVAT, Dolina, Aveg 48, Lendava rojena/született: 15. 06. 2012 JAN HORVAT, Dolga vas, Vaška ulica 12, Lendava, rojen/született: 18. 07. 2012 TIA VINCEK, Zupančičeva 6, Lendava, rojena/született: 22. 07. 2012

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 76.

TEREZIJA KOVAČ dekl./szül. Kozelj, rojena 1941 – ben született pokopana v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve.


77. 78.

KATARINA BREGLEC dekl./szül. Noršič, rojena 1924 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. MARGARETA SOBOČAN dekl./szül., rojena 1924 – ben született, pokopana v Petišovcih – Petesházan van eltemetve.

Vse informacije, ki jih potrebujete …

www.zupnija-lendava.si … za zveličanje.

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava Odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajata Eva Lőrincz in Peter Varga Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si www.zupnija-lendava.si tel.: 02/578-83-30