Župnijski utrip - Lüktető élet 2-3/2015

Page 1

XVI/2 FEB/MAR 2015

KAJ JE ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET IN KDO NAJ BO ČLAN Župnijski pastoralni svet (v nadaljevanju ŽPS) je osrednje pastoralno telo v župniji, v katerem so zbrani predstavniki, ki so jih izmed sebe izvolili župljani ter predstavniki vseh dejavnosti in različnih pastoralnih skupin, ki v župniji sodelujejo in jih v ŽPS imenuje posamična skupina – v naši župniji so to predstavniki Karitas, Biblične skupine, izrednih delivci obhajila in Zakonska skupina. Član ŽPS je najprej nekdo, ki ima svojo župnijo zares rad, nekdo, ki je ponosen, da je kristjan in mu je veliko do tega, da je župnijsko življenje živo tako v odnosu do Jezusa, ki nas je poklical v Cerkev, kakor tudi v naših medosebnih odnosih, bodisi pri različnih bogoslužnih bodisi družbenih srečevanjih. Član ŽPS je nekdo, ki župnijo čuti kot svoj duhovni dom. Član ŽPS torej opazuje župnijsko življenje, tudi življenje tistih, ki so od župnije oddaljeni in razmišlja o novih možnostih pastoralnega dela v župniji. Svoja opažanja, ideje, misli, pobude, pa tudi pomanjkljivosti dobrohotno predstavlja na sejah ŽPS, ki jih sklicuje župnik enkrat mesečno.


Kot aktiven župljan je član ŽPS pripravljen tudi na vsakršno drugo pomoč v župniji glede na svoje zmožnosti in sposobnosti ter na tak način daje dober zgled tudi drugim župljanom. Drugi vatikanski koncil je prinesel zelo novo podobo župnije, ki počasi prihaja v našo zavest. Namesto predvsem »piramidalne« ureditve (hierarhije) je izpostavljena razsežnost občestva. Vsi smo bratje in sestre, opravljamo le različne službe. V tej novi podobi župnije ima vsak veliko odgovornost za skupnost, naj si bo duhovnik ali laik. In člani ŽPS se gotovo še posebej zavedajo te svoje odgovornosti in jo tudi z veseljem sprejemajo in vršijo. Teh nekaj poudarkov sem vam želel približati zato, da bi se lažje odločili in »pristali« na to, da boste na listi kandidatov za volitve v nov ŽPS. S tem, ko vas bodo verniki predlagali kot primernega kandidata za to mesto, so vam izkazali veliko zaupanje. Prepričan sem, da ga boste radi sprejeli.

POTEK PREDLAGANJA KANDIDATOV V začetku februarja boste pri mašah lahko dvignili poseben formular, ki ga boste vzeli s seboj domov ter v molitvi in tehtnem premisleku na ta formular zapisali tri osebe, ki jih predlagate za člana Župnijskega pastoralnega sveta. Ko boste napisali, formular z predlaganimi člani, oddate do najkasneje nedelje 15. februarja 2015. Iz vseh predlogov, ki bodo prišli od vseh vas, ki boste sodelovali in predlagali člane, bomo z dovoljenjem predlaganih sestavili volilni list. Volitve bodo potekale na drugo postno nedeljo 1. marca pri vseh mašah v Lendavi in Gaberju ter dan prej - v soboto - v Dolini, na Pincah, Petišovcih in večerna maša v Lendavi.

KDO LAHKO VOLI ČLANE V ŽUPNIJSKI SVET? Pravico predlagati in izbirati ima vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja (sv. krst, sv. obhajilo, sv. birmo).


O P O M N I K staršem veroukarjev

Ob vpisu otrok v veroučno leto 2014/2015 sem vsem staršem predstavil finančno stanje veroučne šole (ogrevanje, čiščenje sanitarij in učilnic ter garderobe, plačilo katehetov) z namenom, da ovrednotimo vsakoletno devetmesečno duhovno rast vaših otrok. Ker Škofija Murska Sobota uvaja veroučno vpisnino in po drugih župnijah je to že nekaj čisto normalnega sem vam ob vpisu povedal, da poleg letnega prispevka KARTZ, ne bom uvajal še vpisnine. Takrat sem vas tudi pozval, da za vsako leto uredite letni prispevek do župnije (KARTZ) kateri zaupate svoje otroke v duhovno formacijo in da v sezoni kurjave še dodatno prispevate dar za to, da so otroci v ogrevanih prostorih. Veliko se vas je že odzvalo – hvala vam. Tisti pa, ki ste v finančni stiski in nikakor ne zmorete prispevati svoj dar vas popolnoma razumem in vabim, da to tudi poveste. Ker bo veroučno leto hitro minilo vas spominjam, na to vašo dolžnost, da morebiti ob zaključevanju veroučnega leta in izdaji spričevala se ne bi zgodilo, da otrok zaradi namernega ignoriranja in raznovrstnih izgovorov ne bo mogel prejeti spričevala in se v jesen vpisati v višji letnik.


URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI VSAK TOREK od 8.30 – 11.00 in od 16.00 – 18.00 VSAK PETEK od 8.30 – 11.00

DOGODKI MESECA V nedeljo 1. februarja obhajamo ČETRTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.15 zaradi krščevanja. Ob 11. uri v Gaberju. V soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh: ob 16h na Pincah, 17h v Petišovcih in ob 18h maša za veroučence in družine v Lendavi. V ponedeljek 2. februarja obhajamo JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA Pri vseh mašah bo blagoslov sveč. Sveče lahko dobite pred mašo v zakristiji. Maše v Lendavi: 8. uri v madžarskem jeziku in ob 9. uri v slovenskem jeziku. Ob 10. uri v Gaberju in Petišovcih. Ob 18. uri v Lendavi za vse, ki ste dopoldan po obveznostih (služba/šola). V torek 3. februarja obhajamo god svetega škofa in mučenca BLAŽA. Človek se večkrat v življenju zateka raznim svetnikom v priprošnjo za zdravje ali drugi uspeh. Tako na god mučenca Blaža Cerkev podeljuje Blažev blagoslov, da nas reši bolezni v grlu in vsakega drugega zla. Zvečer bo maša ob 18. uri in med mašo podeljevanje blagoslova.


V četrtek 5. februarja obhajamo ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, ko molimo za nove duhovne poklice in svetost poklicanih. Ob 17. uri je v župnijski cerkvi izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura nato sveta maša. Posebej vabim k molitvi za nove duhovne poklice vse tiste, ki ste morali dolgo čakati v vrsti na sveto božično spoved in ste pri tem zelo grdo godrnjali ali se obnašali. Nekateri, ki so vas poslušali so se zgražali nad takšnim obnašanjem. V tem dolgem čakanju ste lahko dojeli, da je duhovnikov malo in da je še kako potrebno moliti za nove duhovne poklice. Vsak prvi četrtek v mesecu molimo za to. Pridruži se in raje kliči blagoslova in molitev, da bi se čim več mladih odločilo za duhovništvo, kot pa, da v čakanju na sveti zakrament spovedi, godrnjaš – to nič ne pomaga – le škodi. V četrtek 5. februarja je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 6. februarja obhajamo PRVI PETEK. Maša ob 8h v Dolini in 9.45h v Domu starejših. Popoldan ob 17. uri je v Lendavi izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura. Ves čas priložnost za sveto spoved. Nato je sveta maša. V nedeljo 8. februarja obhajamo PETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.00 uri. Ob 11. uri maša v Gaberju. Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16.00 na Pincah, 17.00 v Petišovcih in ob 18.00 v Lendavi maša za veroučence in družine. V sredo 11. februarja obhajamo SVETOVNI DAN BOLNIKOV in god LURŠKE MATERE BOŽJE. Ker imamo v naši cerkvi čudovit oltar Lurške Marije in ker je dan njenega godu svetovni dan bolnikov bomo v sredo 11. februarja imeli ob 16.30 uri molitveno uro in molitve za naše zdravje na duši (ranjenosti, zamere, sovraštva, prekletstva…) in telesu (raznovrstne bolezni). Med sveto mašo se bo podeljeval zakrament bolniškega maziljenja. Ta dan bo med nami bolnišnični duhovnik Kliničnega centra v Ljubljani gospod monsinjor in kaplan lurške votline Miro Šlibar. Vozil bo avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati v Kontu. Prosim tudi vse, ki imate avtomobile, da omogočite in poskrbite ter pripeljete ostarele in bolne ta dan v cerkev. Cerkev je ogrevana in prijetno topla.


V soboto 14. februarja bomo urejali med 8. in 12. uro SEDEŽNINO. Prispevek (20€) je vaš dar, ki ga v celotni porabimo za ogrevanje cerkve. Tudi vsi tisti, ki nimate sedeža ali ste pri maši v soboto zvečer in ste prav tako deležni prijetno ogrevane cerkve vabljeni, da s svojo odgovornostjo podprete stroške kurjave. Vsem, ki izkazujete čut in hvaležnost, do te dobrine, se zahvaljujem. V nedeljo 15. februarja obhajamo ŠESTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. Že v soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri v Dolini, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša v Lendavi za veroučence in družine. Od nedelje 15. februarja do torka 17. februarja potekajo duhovne vaje za ministrante v Veržeju. V sredo 18. februarja pričenjamo štiridesetdnevni postni čas – PEPELNICA Ta dan kristjani pridejo k sveti maši med katero je poseben obred pepeljenja. Iz oljčnih vejic cvetne nedelje pridobimo pepel, ki ga na pepelnico duhovnik blagoslovi in ta blagoslovljen pepel v spomin človekove minljivosti/umrljivosti potrosi na glavo in govori svetopisemske besede POMNI ČLOVEK, DA SI PRAH IN DA SE V PRAH POVRNEŠ ali SPREOBRNI SE IN VERUJ EVANGELIJU. Maše v Lendavi: 8. uri v madžarskem jeziku in 9. uri v slovenskem jeziku. Ob 10. uri maša v Gaberju in Petišovcih. Zvečer ob 18. uri v Lendavi za vse tiste, ki ste dopoldan po obveznostih. V petek 20. februarja bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto 21. februarja bo ob 19. uri v učilnici župnijskega doma priprava staršev in botrov na krst njihovega otroka. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke, vabljeni na to srečanje. V nedeljo 22. februarja obhajamo PRVO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8. 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16. na Pincah, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša v Lendavi za veroučence in družine.


V četrtek 26. februarja je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 27. februarja bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto 28. februarja in v soboto 7. marca poteka za dekanijo Lendava pri nas v Lendavi PREDZAKONSKI TEČAJ. Vsi, ki se želite v prihodnje poročiti vabljeni na ta tečaj. Začenja se ob 14. uri in traja do 18. ure. V nedeljo 1. marca so pri vseh mašah VOLITVE NOVIH ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Župnijski svet je sestavljen iz ljudi, ki so zgledni kristjani in živijo tesno s svojo župnijo in so v njo vključeni tako, da pridejo tudi med tednom k sveti maši, ali so dejavni v zakonski skupini, biblični skupini, Karitas, pevci… Izberi najboljšega!!! V nedeljo 1. marca obhajamo DRUGO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10.15 zaradi krščevanja otrok. Ob 11. uri maša v Gaberju. Že v soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16. v Dolini, 17. uri na Pincah, ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša v Lendavi za veroučence in družine. V četrtek 5. marca obhajamo ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, ko molimo za nove duhovne poklice in svetost poklicanih. Ob 17. uri je v župnijski cerkvi izpostavitev Najsvetejšega in molitvena ura nato sveta maša. V četrtek 5. marca je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 6. marca obhajamo PRVI PETEK Maša v Dolini ob 8. uri in v Domu starejših ob 9.45 uri. Popoldan ob 17. uri pričetek KRIŽEVEGA POTA in nato sveta maša. V soboto 7. marca je za starše četrtošolcev celodnevna postna duhovne obnova v Veržeju.


V nedeljo 8. marca obhajamo TRETJO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan imamo nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri na Pincah, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi maša za veroučence in družine. V četrtek 12. marca je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 13. marca je FATIMSKI SPOMIN in ker je petek je molitev KRIŽEVEGA POTA. Ob 16.30 uri se pričenja molitev pred NAJSVETEJŠIM in premišljevanje Jezusovega trpljenja. Ves čas bo priložnost za velikonočno spoved. Vozil bo avtobus. Ob 15. uri pričenja pobirati v Kotu. V soboto 14. marca bo VELIKONOČNO SPOVEDOVANJE v Dolini. Od 14. uri naprej je obisk bolnikov po hišah (pravočasno prijavite vse tiste ostarele in bolne, ki želite, da jih duhovnik obišče v župnijsko pisarno v času uradnih ur). Od 16. ure naprej je v Dolini v kapeli spovedovanje in sveta maša. V nedeljo 15. marca obhajamo ČETRTO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri v Dolini, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi maša za veroučence in družine. V nedeljo 15. marca bo popoldan za vso dekanijo Lendava DEKANIJSKI DAN na Hotizi, kjer bomo po župnijah imeli Halasov križev pot. V ponedeljek 16. marca bomo duhovniki od 9. ure naprej obiskovali ostarele in bolne za velikonočno spoved v vaseh Kot, Kapca ter Dolnji in Gornji Lakoš. Bolne pravi čas prijavite v župnijsko pisarno v času uradnih ur. V torek 17. marca bomo duhovniki od 9. ure naprej obiskovali ostarele in bolne za velikonočno spoved v vaseh Mostje, Banuta, Dolga vas in Čentiba. Bolne pravi čas prijavite v župnijsko pisarno v času uradnih ur. V sredo 18. marca bomo duhovniki ob 9. ure naprej obiskovali ostarele in bolne za velikonočno spoved v vaseh Trimlini, Lendavske in Dolgovaške gorice in Lendava. Bolne pravi čas prijavite v župnijsko pisarno v času uradnih ur.


V četrtek 19. marca obhajamo god svetega Jožefa, Jezusovega rednika. To je dan očetov. V Petišovcih bo od 9. ure dalje velikonočno spovedovanje v cerkvi in po hišah vse tiste bolne in ostarele, ki jih boste pravočasno prijavili v župnijsko pisarno v času uradnih ur. Ob 10. uri bo v Petišovcih sveta maša. V četrtek 19. marca bo velikonočna spoved v Gaberju. Od 15. ure naprej obisk ostarelih in bolnih po hišah. Pravočasno jih prijavite v župnijsko pisarno v času uradnih ure. V cerkvi se pričenja spovedovanje ob 16. uri in ob 17. uri je sveta maša. V petek 20. marca bo velikonočna spoved v Domu starejših s pričetkom ob 9.30 uri. V petek 20. marca bo ob 17. uri KRIŽEV POT v župnijski cerkvi in nato sveta maša. V soboto 21. marca imajo naši tretješolci, ki bodo v tem letu prvič pristopili k svetemu obhajilu PRVO SVETO SPOVED s pričetkom ob 10. uri. V soboto 21. marca bo ob 19. uri v učilnici župnijskega doma priprava staršev in botrov na krst njihovega otroka. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke, vabljeni na to srečanje. V nedeljo 22. marca obhajamo PETO POSTNO NEDELJO, TIHA NEDELJA Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri na Pincah, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša v Lendavi za veroučence in družine. V sredo 25. marca obhajamo praznik GOSPODOVEGA OZNANJENJA – dan mamic Maša v Lendavi ob 8. uri v madžarskem jeziku in ob 9. uri v slovenskem jeziku. V četrtek 26. marca je po večerni maši, ob 18.45 uri, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja – to je VEROUK ZA ODRASLE. V petek 27. marca bo ob 17. uri premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT in nato sveta maša. V soboto 28. marca so popoldan nedeljske maše po vaseh. Ob 16. uri v Dolini, 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri maša v Lendavi za veroučence in družine. V nedeljo 29. marca obhajamo CVETNO NEDELJO


in za našo župnijo VELIKONOČNA SPOVED Pri vseh mašah bo blagoslov zelenja s pričetkom zunaj pred cerkvijo ob misijonskem križu. Sodelavci Karitas bodo pripravili butarice iz oljčnih vejic. Vaš prispevek 2€ bo dar za delo Karitas. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. Popoldan ob 15. uri priprava na spoved v madžarskem jeziku in spovedovanje ob 16. uri maša. Ob 17. uri priprava na spoved v slovenskem jeziku in spovedovanje ob 18. uri maša.


MI A PLÉBÁNIAI PASZTORÁLIS TANÁCS ÉS KI LEHET A TAGJA A Plébániai Pasztorális Tanács (a továbbiakban: PPT) a plébánia központi pasztorális testülete, amelyben azon képviselők vannak jelen, akiket a hívek saját maguk közül választanak, továbbá a plébániában működő összes tevékenység és pasztorális csoport azon képviselői, akiket az adott csoport kiválaszt a PPT-ba – plébániánkban ilyenek a Karitász, a Bibliai Csoport, a megbízott áldoztatók és a Házastársi Csoport. A PPT tagja elsősorban az, aki szereti a plébániáját, olyan valaki, aki büszke arra, hogy keresztény és sokat jelent számára, hogy a plébániai élet aktív mint a Jézushoz való viszonyában, aki meghívott bennünket az Egyházba, mint pedig az egymásközti viszonyunkban, akár különféle istentiszteleti vagy társadalmi találkozások során. A PPT tagja tehát szem előtt tartja a plébániai életet, valamint azok életét is, akik távol kerültek a plébániától és elmélyednek a plébániában folytatott új pasztorális lehetőségekbenl. Észrevételeit, ötleteit, elgondolásait, kezdeményezéseit, de akár a hiányosságokat is jóakaratúan elmondja a PPT ülésein. Az üléseket a plébános havonta egy alkalommal hívja össze. A PPT tagja lehetőségei és képességei szerint készen áll egyéb más segítségnyújtásra is a plébániában, amivel példát mutat a plébánia többi tagjának is. A második vatikáni zsinat teljesen átformálta a plébániákat és ez lassan kezd beépülni a tudatunkba. A „piramis” rendszerű felépítés (hierarchia) helyett a közösségi kiterjedést emelték ki. Mindannyian testvérek vagyunk, csak más a foglalkozásunk. A plébánia eme új formájában valamennyiünknek nagy felelőssége van a közösségért, legyen az lelkész vagy laikus. A PPT tagjai minden bizonnyal még inkább tudatában vannak ennek a felelősségnek és örömmel is fogadják a feladatot és végzik a munkát.


Mindezt azért hangsúlyoztam ki, hogy könnyebben döntsenek és könnyebben fogadják el a jelölést a PPT-ba történő választásokkor. Azzal, hogy a hívők önt látják a legmegfelelőbb jelöltnek eme tisztség betöltésére, kimutatták bizalmukat ön felé. Meggyőződésem, hogy a jelölést szívesen fogadják.

A JELÖLÉS FOLYAMATA Február elején a szentmiséknél külön nyomtatványt vehetnek át, amelyet haza tudnak vinni, majd ima segítségével és megfontolt döntés alapján az űrlapra ráírják azon három jelölt nevét, akiket a Plébániai Pasztorális Tanács tagjává javasolnak. Amikor az űrlapot kitöltik a jelöltek névsorával, azt legkésőbb február 15-ig, vasárnapig átadják. Az önök által továbbított jelöltek beleegyezésével állítjuk majd össze a szavazólapot. A szavazás nagyböjt második vasárnapján, március 1-jén lesz, mégpedig Lendván az összes szentmise alatt és Gyertyánosban, illetve egy nappal korábban, azaz szombaton Völgyifaluban, Pincén, Petesházán és Lendván az esti szentmise alatt.

KI SZAVAZHAT A PLÉBÁNIAI PASZTORÁLIS TANÁCS TAGJAIRA? Jelölhet és szavazhat a plébánia valamennyi tagja, aki betöltötte a 16. életévét és felvette a beavató szentségeket (a Keresztséget, az Oltáriszentséget, a Bérmálást).


EMLÉKEZTETŐ a hittanosok szülei részére A 2014/15-ös hittanévre való beiratkozáskor valamennyi szülőnek azzal a szándékkal mutattam be a hittaniskola anyagi helyzetét (fűtés; a mellékhelyiségek, a hittanterem és a gardrób takarítása; a hitoktató bére), hogy értékeljük gyermekük kilenchónapos lelki növekedését. Mivel a Muraszombati Püspökség be kívánja vezetni a hittanra való beiratkozás díját - más plébániákban ez már bevált gyakorlat, - a beiratkozáskor elmondtam, hogy a plébánia éves támogatása, a karc mellett nem fogom bevezetni a hittandíjat. Akkor arra is megkértem önöket, hogy a karcot, azaz az éves támogatást a plébániára minden évre rendezzék. Ezt az összeget annak a plébániának adományozzák, amelyre rábízzák gyermekük lelki alakítását. Ugyanakkor arra is megkértem önöket, hogy a fűtési szezon idejében külön adományoznak azért, hogy gyermekeik fűtött helyen lehessenek. Sokan közülük már rendezték ez, amit hálásan megköszönünk. Azok pedig, akik anyagi nehézséggel küzdenek és sehogy sem tudnak hozzájárulni a költségekhez, helyzetüket teljesen megértem és kérem, hogy ezt jelezzék is felém. Mivel a hittani év hamarosan véget ér, emlékeztetni szeretném önöket erre a kötelességükre. Ez azért fontos, hogy a hittani év végén és a bizonyítvány átadásakor ebből ne keletkezzen nem kívánt kellemetlenség. Nem szeretnénk, hogy gyermekük a szándékos ignorálás és különféle kifogások miatt nem vehetné át a bizonyítványt és ősszel nem tudna beiratkozni a következő évfolyamba.


HIVATALOS ÓRÁK A PLÉBÁNIAI HIVATALBAN MINDEN KEDDEN 8.30 és 11.00 valamint 16.00 és 18.00 óra között

MINDEN PÉNTEKEN 8.30 és 11.00 óra között

A HÓNAP ESEMÉNYEI Február 1-jén ÉVKÖZI NEGYEDIK VASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Falvakon vasárnapi szentmisék már szombaton este lesznek, mégpedig 16 órakor Pincén, 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és szüleik részére tartunk szentmisét.

Február 1-je az ÉVKÖZI NEGYEDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8 és 9 órakor, valamint – a keresztelők miatt – 10.15-kor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét.


Február 2-án, hétfőn URUNK BEMUTATÁSA - GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY ÜNNEPE. Minden szentmisénél megszenteljük a gyertyákat, amelyek a mise előtt a sekrestyében is megvásárolhatók. Szentmisék Lendván: 8 órakor magyar nyelven, 9 órakor szlovén nyelven. Gyertyánosban és Petesházán 10 órakor lesz szentmise. Este 6 órakor Lendván lesz szentmise azok számára, akik a délelőtti miséken más kötelezettség miatt (munka/iskola) nem tudtak részt venni. Február 3-án, kedden SZENT BALÁZS püspök és vértanú ünnepe. Az ember többször kéri a szentek közbenjárását egészségért vagy más ügyekben. Az Anyaszentegyház Szent Balázs ünnepén áldást oszt a torokbetegség és minden egyéb gonosztól való oltalom érdekében. Este 6 órakor lesz szentmise és balázsáldás. Február 5-én, csütörtökön ELSŐ PÉNTEK ELŐTTI CSÜTÖRTÖK, amikor új papi hivatásokért és a lelkipásztorok állhatatosságáért imádkozunk. Délután 5 órától a plébániatemplomban a Legméltóságosabb Oltáriszentség kitétele, imaóra és szentmise lesz. Különösen azokat várjuk ezen a napon, akiknek a karácsonyi nagygyóntatáskor hosszabb ideig kellett várniuk és emiatt sokat panaszkodat. Néhányan azok közül, akik ennek szemtanúi voltak, megütköztek ezen a viselkedésen. A hosszú várakozás során magatok is megtapasztalhattátok, hogy kevés a pap és még mennyire szükséges ilyen célra imádkozni. Minden hónap első csütörtökén külön erre a célra tartjuk az imaórát. Csatlakozzatok tehát, kérjétek az Úr áldását és imádkozzatok azért, hogy minél több fiatal vállalja a papi hivatást, ahelyett hogy a szentségre várva zúgolódtok; ez ugyanis nem segít, csak árt. Február 5-én, csütörtökön 18.45-kor, az esti szentmise után lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Várunk mindenkit, akit érdekel a Szentírás gazdagsága és hitünk alapjai – ez a FELNŐTTEK HITTANÓRÁJA. Február 6-án ELSŐ PÉNTEK. Reggel 8 órakor Völgyifaluban, 9.45-kor az idősek otthonában lesz szentmise. Lendván délután 5 órakor a Legméltóságosabb Oltáriszentség kitétele és imaóra lesz, valamint gyónni is lehet. Ezt követően szentmisét tartunk.


Február 8-a az ÉVKÖZI ÖTÖDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Február 11-én, szerdán a BETEGEK VILÁGNAPJA és a LURDES-I SZŰZANYA ÜNNEPE. Mivel templomunkban is megtalálható a Lourdes-i Szűzanya csodálatos oltára és az Szűzanya ünnepe egyben a betegek világnapja is, 16.30-tól imaóra lesz a lelki (a sértettség, harag, ellenségeskedés, átkozódás stb. ellen), valamint testi egészségünkért (különféle betegségek ellen). A szentmisén kiosztjuk a betegek kenetét is. Ezen napon ellátogat hozzánk Miro Šlibar, a Ljubljanai Egyetemi Kórház lelkipásztora és a lourdes-i barlang káplánja. Az autóbusz délután 3 órakor indul Kótból. Kérünk mindenkit, akinek van saját gépkocsija, tegye lehetővé az idősek és a betegek számára, hogy ellátogathassanak erre az eseményre. A templomban kellemes meleg van. Február 14-én, szombaton 8 és 12 óra között lesz a PADKIADÁS. Adományaitokat (20 euró) teljes egészében a templom fűtésére fordítjuk. Kérjük azokat is, akiknek esetleg nincs külön ülőhelye vagy szombat este járnak szentmisére és ugyanúgy élvezik a templom melegét, járuljanak hozzá adományukkal a fűtési költségekhez. Mindenkinek hálásan köszönjük az adományt. Február 15-e az ÉVKÖZI HATODIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Völgyifaluban, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Február 15. és 17. között (vasárnaptól keddig) a ministránsok lelkigyakorlaton vesznek részt Veržejben. Február 18-án HAMVAZÓSZERDA, a negyvennapos nagyböjti időszak kezdete. A keresztények ezen a napon ellátogatnak a szentmisére, amely alkalommal részt vesznek a hamvazás sajátos szertartásán is. A virágvasárnapi olajfaágak hamuját megáldja a pap és azt az ember múlandóságának, illetve halandóságának jeleként a keresztény fejére hinti, közben a következőket idézi a Szentírásból: „EMBER, EMLÉKEZZ RÁ, HOGY PORBÓL VAGY ÉS PORRÁ LESZEL” vagy „TÉRJETEK MEG ÉS HIGGYETEK AZ EVANGÉLIUMNAK!”


Szentmisék Lendván: 8 órakor magyar nyelven, 9 órakor szlovén nyelven. Gyertyánosban és Petesházán 10 órakor lesz szentmise. Este 6 órakor Lendván azok számára tartunk szentmisét, akik a délelőtti miséken más kötelezettség miatt nem tudtak részt venni. Február 20-án, pénteken a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az ájtatosság 5 órakor kezdődik, utána szentmise lesz. Február 21-én, szombaton este 7 órakor a plébánia hittantermében a szülők és a keresztszülők előkészülete a keresztelőre. Várunk mindenkit, aki a következő hónapokban szeretné megkereszteltetni gyermekét. Február 22-én, vasárnap NAGYBÖJT ELSŐ VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Február 26-án, csütörtökön 18.45-kor, az esti szentmise után lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Várunk mindenkit, akit érdekel a Szentírás gazdagsága és hitünk alapjai – ez a FELNŐTTEK HITTANÓRÁJA. Február 27-én, pénteken a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az ájtatosság 5 órakor kezdődik, utána szentmise lesz. Február 28-án és március 7-én (szombatonként) nálunk Lendván szervezünk HÁZASSÁGI FELKÉSZÍTŐT az espereskerület számára. Várunk mindenkit, aki a közeljövőben szeretne megházasodni. A felkészítő délután 2-től 6 óráig tart. Március 1-jén vasárnap az PLÉBÁNIAI PASZTORÁLIS TANÁCS TAGJAINAK VÁLASZTÁSA lesz. A pasztorális tanácsban példamutató keresztények kapnak helyet, akik azáltal is részt vesznek a plébánia életében, hogy hétköznap ellátogatnak szentmisére, részt vesznek a házastársi vagy a bibliai csoportban, a Karitász munkájában… Válasszátok az erre legérdemesebbeket!


Március 1-je NAGYBÖJT MÁSODIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8 és 9 órakor, valamint – a keresztelők miatt – 10.15-kor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Völgyifaluban, 5 órakor Pincén és Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Március 5-én, csütörtökön ELSŐ PÉNTEK ELŐTTI CSÜTÖRTÖK, amikor új papi hivatásokért és a lelkipásztorok állhatatosságáért imádkozunk. Délután 5 órától a plébániatemplomban a Legméltóságosabb Oltáriszentség kitétele, imaóra és szentmise lesz. Március 5-én, csütörtökön 18.45-kor, az esti szentmise után lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Várunk mindenkit, akit érdekel a Szentírás gazdagsága és hitünk alapjai – ez a FELNŐTTEK HITTANÓRÁJA. Március 6-án, ELSŐ PÉNTEK. Völgyifaluban 8 órakor, az idősek otthonában 9.45-kor lesz szentmise. A plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az ájtatosság 5 órakor kezdődik, utána szentmise lesz. Március 7-én, szombaton egésznapos böjti lelkigyakorlatot tartunk a negyedikesek szülei számára Veržejben. Március 8-a NAGYBÖJT HARMADIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Március 12-én, csütörtökön 18.45-kor, az esti szentmise után lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Várunk mindenkit, akit érdekel a Szentírás gazdagsága és hitünk alapjai – ez a FELNŐTTEK HITTANÓRÁJA. Március 13-án, pénteken FATIMAI EMLÉKNAP és mivel péntek van, KERESZTÚTI ÁTATOSSÁGOT is tartunk. 16.30-kor imaóra kezdődik a LEGMÉLTÓSÁGOSABB OLTÁRISZENTSÉG előtt, valamint elmélkedünk Jézus szenvedéséről. Mindeközben gyónni is lehet. Az autóbusz 3 órakor indul Kótból.


Március 14-én, szombaton HÚSVÉTI NAGYGYÓNTATÁS Völgyifaluban. Délután 2 órától meglátogatjuk otthonukban a betegeket (kérjük, időben jelentsétek be az időseket és a betegeket a plébániahivatalban a nyitvatartási időben). 4 órakor a kápolnában gyóntatás és szentmise lesz. Március 15-e NAGYBÖJT NEGYEDIK VASÁRNAPJA. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Völgyifaluban, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Március 15-én vasárnap Hotizán ESPERESKERÜLETI NAPOT tartanak, amelyen plébániánkét imádkozzuk a Halász-keresztutat. Március 16-án, hétfőn reggel 9 órától meglátogatjuk az időseket és a betegeket Kótban, Kapcán, Alsólakosban és Felsőlakosban. Kérjük, időben jelentsétek az érdekelteket a plébániahivatalban (nyitvatartási időben). Március 17-én, kedden reggel 9 órától meglátogatjuk az időseket és a betegeket Hidvégen, Bánután, Hosszúfaluban és Csentében. Kérjük, időben jelentsétek az érdekelteket a plébániahivatalban (nyitvatartási időben). Március 18-án, szerda reggel 9 órától meglátogatjuk az időseket és a betegeket Hármasmalomban, Lendvahegyen, Hosszúfaluhegyen és Lendván. Kérjük, időben jelentsétek az érdekelteket a plébániahivatalban (nyitvatartási időben). Március 19-én, csütörtökön Szent József, Jézus nevelőapjának ünnepe van. Ez egyben az apák napja. Reggel 9 órától meglátogatjuk az időseket és a betegeket Petesházán. Kérjük, időben jelentsétek az érdekelteket a plébániahivatalban (nyitvatartási időben). A szentmise 10 órakor kezdődik. Március 19-én, csütörtökön Gyertyánosban lesz húsvéti nagygyóntatás. Délután 3 órától látogatjuk az időseket és a betegeket. Kérjük, időben jelentsétek az érdekelteket a plébániahivatalban (nyitvatartási időben). A templomban 4 órakor kezdődik a gyóntatás és 5 órakor a szentmise. Március 20-án, pénteken 9.30-tól az idősek otthonában lesz húsvéti nagygyóntatás.


Március 20-án, péntek délután 5 órakor KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG és szentmise lesz a plébániatemplomban. Március 21-én, szombaton reggel 10 órakor a harmadikosok, akik idén lesznek elsőáldozók, ELSŐ SZENTGYÓNÁSHOZ járulnak. Március 21-én, szombaton este 7 órakor a plébánia hittantermében a szülők és a keresztszülők előkészülete a keresztelőre. Várunk mindenkit, aki a következő hónapokban szeretné megkereszteltetni gyermekét. Március 22-e NAGYBÖJT ÖTÖDIK VASÁRNAPJA – FEKETE VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Pincén, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét. Március 25-én, szerdán URUNK MEGTESTESÜLÉSÉNEK HÍRÜLADÁSA – anyák napja. Lendván reggel 8 órakor magyar nyelvű, 9 órakor szlovén nyelvű szentmise lesz. Március 26-án, csütörtökön 18.45-kor, az esti szentmise után lesz a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Várunk mindenkit, akit érdekel a Szentírás gazdagsága és hitünk alapjai – ez a FELNŐTTEK HITTANÓRÁJA. Március 27-én, pénteken a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATOSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az ájtatosság 5 órakor kezdődik, utána szentmise lesz. Március 28-án, szombat délután vasárnapra érvényes szentmisék lesznek: 4 órakor Völgyifaluban, 5 órakor Petesházán. Lendván 6 órakor a hittanosok és a családok részére tartunk szentmisét.

Március 29-e VIRÁGVASÁRNAP, amely plébániánkban egyben a HÚSVÉTI NAGYGYÓNÁS napja. Minden szentmise előtt a templom melletti missziós keresztnél megáldjuk a zöldellő növényeket. A Karitász munkatársai olajfaágakból koszorúkat is készítenek számotokra 2 euró adomány ellenében, ami a Karitász munkáját segíti.


Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Délután 3 órakor előkészület a gyónásra, gyóntatás, majd 4 órakor szentmise magyar nyelven. Délután 5 órakor előkészület a gyónásra, gyóntatás, majd 6 órakor szentmise szlovén nyelven.

BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK 1.

TIA GYURICA, Dolina, Glavna ulica 15, Lendava, rojena 31.08.2014 – ban született.

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 103. CECILIJA VEREN, rojena 1921 – ben született, pokopana v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. 104. FRANC GÖNC, rojen 1935 – ben született pokopan v Mostju – Hidvégen van eltemetve. 105. MARIJA SŰČ, rojena 1928 – ben született, pokopana v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. 106. HEDVIGA VOLF, rojena 1922 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 107. HELENA TREIBER , rojena 1911 – ben született pokopana v Lakošu – Lakosban van eltemetve.


108. ANA ŠKRBAN, rojena 1923 – ben született pokopana v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. 109. FRANC ŠIMON, rojen 1933 – ben született pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. 110. HELENA VIDA, rojena 1941 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 111. LADISLAV LEBAR, rojen 1942 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. 112. JANEZ JAKLOVIČ, rojen 1951 – ben született pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve.

LETO 2015 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

VERONA TORMA, rojena 1949 – ben született pokopana v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. AGATA ŽALIG, rojena 1930 – ben született pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve. ETELKA KUZMA, rojena 1925 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. IRMA HORVAT, rojena 1932 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. JANEZ DŰH, rojen 1946 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. JOŽEF PALFI, rojen 1938 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. MARIJAN MAĐARIĆ, rojen 1952 – ben született pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve.

GOSPOD, DAJ VSEM RAJNIM VEČNI MIR IN POKOJ. IN VEČNA LUČ NAJ JIM SVETI. NAJ POČIVAJO V MIRU. ADJ, URAM, ÖRÖK NYUGODALMAT NEKI. ÉS AZ ÖRÖK VILÁGOSSÁG FÉNYESKEDJÉK NEKI. NYUGODHASSON BÉKESSÉGBEN, JÉZUS ÉS MÁRIA SZENT NEVÉBEN.


ROMANJE V MEDJUGORJE od petka 24. aprila do ponedeljka 27. aprila 2015.

Odhod ob 5. uri izpred župnijske cerkve v Lendavi. Pot nas pelje po Dalmaciji do starodavnega obmorskega mesta Šibenik. V prečudoviti baziliki bomo obhajali prvo romarsko mašo. Od tam bomo pot nadaljevali proti Medjugorju. Prispeli bomo na večer, kjer se namestimo v hotelu in okrepimo s toplo večerjo. V soboto in nedeljo bomo imeli medjugorske pobožnosti (Crnica – mesto Marijinega prikazovanja; Križavac – premišljevanje in molitev križevega pota ter molitve nad posameznikom za ozdravljanje notranjih ran; ogled Majčinega sela in skupnosti, kjer se odvajaš od raznovrstnih odvisnosti…). V ponedeljek se po zajtrku poslovimo od Medjugorja in se vozimo čez centralno Bosno do Banje Luke, kjer sledi ogled mesta in sprejem pri banjaluškem škofu (veliki borec za mir in nominiranec za Nobelovo nagrado). V Banja Luki je skupno kosilo. Iz Banje Luke nadaljujemo pot do doma kamor predvidevamo prihod okoli 22. ure. Cena štiridnevnega potovanje je 180 evrov in vključuje avtobusni prevoz, vstopnine, dva polna in en polpenzijon, ter kosilo v Banja Luki. Zavarovanje si uredite sami. Prijave se zbirjo v pisarni župnije. Možno je obročno odplačevanje.


KERESZTÚTI ÁJTATÓSÁG

KRIŽEV POT

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava - odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajala Eva Lőrinc in Peter Varga - Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si - www.zupnija-lendava.si - tel.: 02/578-83-30