SpeelBoekKrant 2012

Page 1

Kinderboekenweek: 3 t/m 13 oktober 2012

Deze krant staat boordevol informatie en activiteiten rond de Kinderboekenweek 2012 Het Kind Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar K geschreven door Tosca Menten. geschreve JJe krijgt h het als je voor tenminste € 10,00 aan kinderboeken kind koopt cadeau.

Hallo Wereld!

Voor V oor het prentenboek werkten Edward van de Vend Vendel en Fleur van der Weel samen. Het is tijd tijdens de Kinderboekenweek nweek tte nw e koop op p vo vvoo voor maar € 5,00.

Hallo kinderen van n Nederland! Jullie wonen in Nederland, waarschijnlijk nlijk in Amersfoort …of daar vlakbij. De wereld eld is groot, heel groot. De hele wereld heeft eft een oppervlakte waar Amersfoort 8 miljoen en keer in past. Dus eigenlijk wonen wij maar op p een heel klein stukje van deze wereld. Amersfoort oort hoort bij de 15 grootste steden van Nederland, and, best nog groot dus eigenlijk. En Nederland ligtt dan weer in Europa, dat het op een na kleinste werelddeel erelddeel is. Jullie kennen waarschijnlijk wel een aantal antal landen in Europa, zoals Frankrijk, Spanje of Oostenrijk, tie bent omdat je er misschien eens op vakantie geweest. En sommigen van jullie zijn misschien al eens verder weg geweest, naar Marokko of Amerika, of misschien wel Australië dat aan de andere kant van de wereld ligt. Als je een gat door de aarde zou boren kom je daar ongeveer uit.

Nu je een beetje weet hoe groot die hele wereld is gaan we in deze Kinderboekenweek eens kijken hoe andere kinderen leven in deze wereld. Sommige kinderen leven in landen die je kunt vergelijken met Nederland en andere kinderen leven in landen die veel armer zijn of minder ontwikkeld, zoals dat heet. We noemen dat vaak derde wereld landen. Bij een derde wereld land denken we al snel aan armoede en zielige beelden. Maar er zijn ook veel plekken waar kinderen en hun ouders van alles hebben gedaan om een beter leven te hebben. Daar lukt het steeds beter om uit de armoede te komen. Soms op eigen houtje en soms met een beetje hulp. In deze krant laten we een project zien van twee Amersfoortse mensen die een reis door Afrika hebben gemaakt en daar heel veel mooie foto’s hebben gemaakt van mensen die het is gelukt om een beter leven op te bouwen. En we gaan jullie alles vertellen over My Book Buddy, een project van een mevrouw uit Amersfoort die het liefst alle kinderen in de wereld boeken wil geven zodat ze op school en thuis kunnen lezen. Waardoor de kinderen zelf later beter voor zichzelf kunnen zorgen. Want als je kunt lezen, kun je leren en kun je contact maken met andere mensen op de wereld.

Wat vin vind je in deze krant: is. We weten al heel lang dat de wereld rond is Je kunt er helemaal omheen varen, via alle zeeën, of er omheen vliegen. Lopen of rijden gaat niet, want onderweg kom je altijd water tegen waar je overheen moet. Behalve met een vliegtuig om de wereld vliegen, zijn er ook een paar mensen die met een ruimtevaartuig om de wereld heen hebben gevlogen. Daar zitten zelfs twee Nederlanders bij. Wubbo Ockels en André Kuijpers. André is pas net terug van een half jaar om de aarde heen cirkelen. Wat die allemaal heeft beleefd kun je ook in deze krant lezen. De wereld is heel groot en het weer is overal anders. Dus leven de mensen ook allemaal op een heel andere manier. Want als het ergens altijd warm is doe je heel andere dingen, dan wanneer het bijna altijd vriest. Je leeft anders, je woont anders, je kleedt je anders, je slaapt anders en je eet anders. En als kind leer je dus ook heel andere dingen en gewoontes. Dat is alleen al erg leuk om naar te kijken. Denk je maar eens in dat jij in een Iglo was geboren, of in de woestijn. Dan zou je leven er heel anders uitzien.

Kinderbo Kinderboekenweek bij SpeelBoek: Hallo Ne Nederland Reis mee met Sanne te Loo Wereldgebouwen Waar rijdt de SpeelBoek bus? Geronimo Stilton op bezoek Voorleesmarathon My Book Buddy My Book Buddy leert kinderen lezen André Kuipers vanuit de ruimte Juf Bianca geeft les in India Kinderjury Eemland Groot Kinderboekenfeest 2012 Wereldeters op het kinderboekenfeest Kinderboekenweek op de scholen Schoolvoorstellingen Creatieve workshops Kinderboekenschrijver in de klas Kinderen in Tengenenge zijn niet zielig

Gaan jullie mee op reis? Griffels en Penselen 2012 Activiteitenoverzichten van de Bibliotheken in de regio Activiteiten van SpeelBoek Kinderboeken in de theaters.

1


2

Kinderboekenweek bij

Hallo Nederland

Wereldgebouwen bij SpeelBoek

Nu het thema van de Kinderboekenweek “Hallo wereld” is kun je natuurlijk de hele wereld rond gaan reizen, maar je kunt ook alle leuke activiteiten volgen die er in de Kinderboekenweek worden georganiseerd. In Nederland, in Amersfoort, op je school of bij SpeelBoek. Er is iets voor elke leeftijd. We beginnen voor de jongere kinderen. De eerste dag van de Kinderboekenweek, woensdag 3 oktober, is Sanne te Loo bij ons in de winkel om haar boeken te signeren, maar ook om met jou te fantaseren over ‘De schoenen van de Zeemeermin’. Want zo heet haar nieuwste prentenboek. Daarna is de groep aan de beurt die zelf leest, want woensdag 10 oktober is Geronimo Stilton bij ons. En behalve dat hij boeken signeert kun je dan met deze bijzondere muis op de foto. Op zaterdag 13 oktober komen de voorlezers aan de beurt: We vragen dan kinderen, jongeren, ouders, grootouders, leerkrachten en iedereen die het maar leuk vindt om te komen voorlezen bij ons in de etalage… aan de hele Krommestraat! Gezeten op een prachtige voorleesstoel kun je meehelpen een mooi sponsorbedrag bij elkaar te krijgen voor My Book Buddy. Een project dat wil zorgen dat kinderen over de hele wereld boeken hebben om te lezen.

Overal op de wereld staan bijzondere gebouwen: hele grote, hele mooie, hele dure, maar soms ook nogal scheve gebouwen. Allemaal heel verschillend, passend bij de cultuur van dat land. Je kent misschien wel de Eiffeltoren in Frankrijk, de toren van Pisa in Italië, of de Hollandse molens. En de piramides in Egypte, de tempels in India, of het Empire State building in Amerika. Als je goed nadenkt weet je er waarschijnlijk nog wel een paar te noemen. Wil jij zo’n bekend gebouw nu in jjouw kamer? Dan kan dat want bij SpeelBoek verkopen rkopen we 3D puzzels va vvan an een heleboel van die bijzondere ndere gebouwen. Mooie modellen, op schaal chaal na te bouwen, zonder lijm of schaar. De onderdelen zijn schitterend bedrukt en n eenvoudig uit de platen te drukken. Klikk ze daarna in elkaar en je hebt zo’n mooi gebouw. Er zijn wel 50 modellen en in verschillende maten. Van eenvoudig tot best moeilijk. oeilijk. Prijzen: € 4,95 - € 9,95 95 € 14,95 - € 19,95 - € 29,95.

Reis mee met Sanne te Loo De schoenen van de zeemeermin Sanne kennen we van haar prachtige prentenboeken Ping Li en zijn vlieger, Kleine Vis en Gewoon Fien bijvoorbeeld. Vaak spelen haar boeken zich in andere landen af. Net voor de Kinderboekenweek komt er een heel mooi nieuw boek van haar uit dat heel goed past in het thema van de Kinderboekenweek. Het gaat over een meisje dat op de laatste dag van haar vakantie iets bijzonders op het strand vindt: de schoenen van een zeemeermin! Als ze de flippers aantrekt weet ze het meteen: zij is eigenlijk een zeemeermin. Vanaf dat moment doet ze er alles aan om een mooie zeemeerminnenstaart te maken en reist ze de wereld rond om een mooie plek te vinden om te wonen. Natuurlijk ergens in het water……….maar waar?

Sanne te Loo is woensdag 3 oktober, van 14.30 tot 16.30 uur, bij SpeelBoek in de winkel kel om haar boeken van een speciale handtekening g te voorzien….. en ze neemt haar flippers mee. Kom jij ook?

Kom de Eiffeltoren in elkaar zetten! Puzzel een wereldgebouw in 3D. Was je toch al van plan om zaterdag 6 oktober naar SpeelBoek te komen? Dan kun je meteen aan een leuke activiteit meedoen. Om te laten zien hoe leuk het is om deze mooie gebouwen in elkaar te zetten kkun je er bij ons eentje uitproberen. Zonder lij lijm of schaar puzzel je zomaar de Eiffeltoren in elkaar. En als je hem ook echt bij maak en krijg je die mee naar huis voor ons maakt slechts € 2,50. Zaterdag 6 oktober, om 11.30 uur én om Zaterda 14.30 u uur start een workshop. Meld je aan voor één van beide workshops info via info@speelboek.nl (onder vermelding van 3D workshop). Kosten € 2,50 Leef Leeftijd: vanaf 8 jaar.


Waar rijdt de SpeelBoek bus rond?

3

komt op bezoek!

SpeelBoek verkoopt kinderboeken. En rijdt daarvoor ook nog wel eens naar een school op en neer met een grote blauwe bus, om die boeken af te leveren. Of naar een kinderboekenschrijver om iets op te halen of weg te e brengen. Als er dan een nieuw prentenboek uitkomt en je ziet die bus opeens ee ens door Nederland rijden op één van de pagina’s, dan ben je super verrast. Dat overkwam ons. En oo ook ok nog eens in een heel bijzonder prentenboek. Het nieuwe prentenboek van Charlotte Dematons over Nederland, de erland, vanuit de lucht gezien. Het is net of je vanuit een luchtballon over al die verschillende stukjes Nederland dh heen zweeft. f Charlotte h l Dematons heeft na haar succesboeken De Gele ballon en Sinterklaas nu heel Nederland d onder de loep genomen. En zoals gewoonlijk verstopt ze altijd allemaal bestaande en meer of minder bekende de dingen in haar boeken. In dit dubbeldikke mooie boek kun je eindeloos zoeken naar de details. En wat zagen wij daar… De SpeelBoekbus! Dankjewel Charlotte dat je onze bus in je boek hebt vereeuwigd.

Wie van spektakel houdt is op woensdag 10 oktober welkom. Want dan komt de populaire muis Geronimo naar SpeelBoek. Behalve dat je een boek kunt kopen van hem, kun je dat boek ook laten signeren én met Geronimo op de foto. Dat zijn dus drie vliegen in een klap. Of zullen we zeggen drie muizen in één keer gevangen. Het wordt een echt feestje, maar ook een druk feestje want Geronimo heeft maar een paar uur de tijd. Daarom is aanmelden voor deze activiteit verplicht. Stuur een mailtje naar info@speelboek. ve nl onder vermelding van” Geronimo”. Je krijgt n dan d an ee een mailtje retour met de tijd waarop we jou jo ou ve verwachten. Je wordt ingedeeld op een tijd, woensdag 10 oktober, tussen 15.00 en 17.00 woens w uur. u ur. D Draai dat mailtje uit en neem het mee, zodat we we w weten dat jij gereserveerd hebt. Om er voor te zorgen zo orgen dat zoveel mogelijk kinderen aan de beurt komen, ko omen kan er maar één boek worden gesigneerd. En n nat natuurlijk mag je dan op de foto met Geronimo. Die fo D foto kun je na de Kinderboekenweek downloaden. d ownl

Nederland, het nieuwste boek van Charlotte Dematons Charlotte laat heel Nederland in een dubbeldik prentenboek vanuit een luchtballon aan je voorbij trekken.

© Atlantyca SpA. All rights reserved

Kom voorlezen voor My Book Buddy!

Gratis naar museum met het Kinderboekenweekgeschen

Niet overal is het Kinderboekenweek. Op teveel plekken op deze wereld hebben kinderen helemaal geen boeken, ook niet op school of in de bieb. Daarom organiseren we een

Met boeken ontdek je de wereld en maak je kennis andere culturen. En dat kun jij nu tijdens de Kinderboekenweek, want met het Kinderboekenweekgeschenk kun je gratis naar diverse musea. Je kunt naar het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en het Afrika Museum (Berg en Dal). In deze musea vindt op 14 oktober bovendien de feestelijke finale plaats van de Kinderboekenweek. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag sluit zich hier die dag nog bij aan.

voorleesmarathon Kinderen, ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten en iedereen die kan en wil…. meld je aan en kom zaterdag 13 oktober voorlezen. Laat je sponsoren en wij zetten een mooie voorleesstoel klaar in de etalage. De hele opbrengst komt ten goede aan My Book Buddy! Stuur een mailtje naar info@speelboek.nl onder vermelding van MBB en vertel ons wanneer jij kunt komen voorlezen op zaterdag 13 oktober, tussen 11.00 en 16.00 uur.

Op de volgende pagina kun je lezen wat My Book Buddy tot nu toe heeft gedaan.

Het Kinderboekenweekgeschenk, Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37, is geschreven door Tosca Menten. Je krijgt het van SpeelBoek cadeau als je voor tenminste € 10,00 aan kinderboeken koopt. Het is vast een hilarisch boekje, want Tosca Menten schreef bijvoorbeeld

ook de boeken van Dummi de Mummie. Daar ken je haar vast wel van. Prentenboek en Voorleesgids Het Prentenboek van de Kinderboekenweek ekenweek is dit jaar door het gouden duo Fleur van der Weel en Edward van de Vendel gemaakt. Het is getiteld Hallo en ligt vanaf het begin van de Kinderboekenweek voor € 5 bij SpeelBoek klaar. En voor ouders di die zich eens ev even lekker willen or oriënteren ligt de Vo Voorleesgids gratis bij SpeelBoek klaar.


Hallo Wereld! KINDERBOEKENWEEK BIJ SCHOOLSUPPORT

100% Julia Julia krijgt een rol in een tv-serie! Nu met 100%-strijkplaatjes. € 13,95 | Niki Smit

De verschrikkelijke badmeester Lev moet op zwemles bij de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. € 13,95 | Jozua Douglas

Alarm! Wanneer Leo een geheimzinnig kistje vindt, begint een fantastisch avontuur in een waanzinnig hotel. € 14,95 | Patrick Carman

er nd (vroeg ist. Rusla e) is het rd c is ju ni lin, Antwoo land Sovjet-U et Krem H d. t el he heette n de wer vroeger het land va grootste over sprak, was ) van Rusland. rs otr en (keize waar Pj nd je n de tsar ternet, daar vi in paleis va … Rusland r eens op Kijk maa formatie over el in heel ve

Exxotische w wereldvragen Ide eale quizsnack voor tijd dens en na de € 5,95 kinderboekenweek!

Losers, nerds, mutsen en brokkenpiloten: ssen! deze graphic novels mag je niet mi

8+

Leerzame landenboeken Het leven van _ een Loser Niet te doen! € 13,95 | Jeff Kinney

informatieve boeken, € 10 over verschillende landen en culturen! p/st.

6+ n Dagboek van ee _ muts Zoek ’t lekker uit! née € 13,95 | Rachel Re Russell

i i O derbroek

Niek de Groot _ brokkenpiloot € 13,95 | Lincoln Peirce

vertaald door Tjibbe Veldkamp

_ Super Kid kan Iedereen superheld worden € 9,95 | Jeremy Strong

De avonturen van Kapitein Onderbroek € 12,50 | Dav Pilkey

Vanaf 1 september in de winkel!

www.defonteinkinderboeken.nl

Koop nu deze boeken met korting! Leveer de boekenllegger die je opp school hebtt gekreegen in (óf doownload de koortingsbon opp ww ww.kinderboeekenkorting.n nl) en koop deze boeeken met kortting! Pssst: als je dat tijdens de Kinderboeken nweek doet, krijg je ook nog gratis het Kinderboekenw weekgeschenk!


My Book Buddy helpt kinderen aan boeken en leert ze lezen!

5

In Ontwikkelingslanden leven veel kinderen in armoede. Er is vaak geen elektriciteit, soms zelfs geen water of slecht water, kinderen hebben geen speelgoed zoals jullie en ze hebben geen boeken. De kinderen willen graag leren lezen, maar dan moeten ze wel boeken hebben. Als je kunt lezen dan kun leren. En als je meer weet, dan kun je beter voor jezelf en anderen zorgen. Dat hoeven we jullie niet meer te vertellen. Voor jullie is het normaal dat je leert lezen. Net zo normaal als het feit dat je gewoon naar school gaat. In grote delen van de wereld is dat niet zo normaal.

Er komen etiketten in waarop staat voor welke leeftijd het boek is en waar het over gaat. Eigenlijk net als bij jullie in de bibliotheek.

My Book Buddy is bedacht door een mevrouw w die in Amersfoort woont en graag wil dat ieder kind kan leren lezen. Dan moeten er dus wel boeken zijn voor deze kinderen. Boeken in hun eigen taal. Nou bestaan die boeken wel, maar vaak zijn die alleen maar voor kinderen die toevallig in een rijk gezin ezin of een ontwikkeld gebied van dat land zijn geboren. oren. My Book Buddy zorgt dat die boeken er voorr zo veel mogelijk kinderen komen. Dat doen ze door in rijke landen geld in te zamelen en de boeken n in de landen waar ze nodig zijn te kopen. Soms helpen elpen ze schrijvers ook om die boeken te maken. Zodat odat er steeds meer boeken komen voor kinderen in dat land. Verder zorgen ze dat de boeken in vrolijke ijke kasten op de scholen en in bibliotheken komen men te staan. Die kasten laten ze ook daar maken.. Ze kopen zoveel mogelijk in het land zelf, zodat de dienen. mensen daar er hun brood mee kunnen verdienen. Behalve de kasten en de boeken, zorgen ze ook

Bovendien laat My Book Buddy in de landen zelf tasjes maken die de boeken tegen stof en vuil beschermen. Alle kinderen krijgen zo’n tasje waarin ze de boeken mee naar huis kunnen nemen. En als alles dan klaar is, dan gaat eens per week de vlag uit en weten de kinderen dat ze boeken kunnen komen halen en omruilen. Dan gaan er heel veel boeken mee naar huis! Het resultaat is dat er heel erg veel wordt gelezen in de plaatsen waar My Book Buddy werkt. De kinderen worden daar beter op school, ook in andere vakken. Ze leven mee met de helden uit hun boeken en hebben plezier. Ze halen hun informatie uit de minder afhankelijk. boeken en worden mind

Tijdens de Kinderboekenweek Kinderboekenwee zijn er allerlei acties My Book Buddy bij om geld in te zamelen voor M SpeelBoek en misschien ook wel bij jou op school. Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper heeft samen met Oosterhuis een lied geschreven muziekschrijverr Tjeerd Ooster voor de Kinderboekenweek. Dat lied zal door het koor Kinderen gezongen worden en van Kinderen voor Kinder natuurlijk ook door jullie!!!!

Voorleesmarathon

dat er mensen worden opgeleid om kinderen n te helpen met lezen en met het uitzoeken van een leuk boek. Dat kunnen meesters en juffen zijn, maar ook bibliotheek medewerkers. Ze zorgen dat de boeken klaar worden gemaakt om uitgeleend te worden. Ze krijgen bijvoorbeeld allemaal een My Book Buddy stempel.

Bij Kinderboekwinkel SpeelB SpeelBoek organiseren we een voorleesmarathon op de laa laatste zaterdag van de Kinderboekenweek, 13 okto oktober. Kinderen, meesters, juffen, ouders, opa’s en oma oma’s komen dan voorlezen aan de hele Krommestraat. EEn iedereen die luistert heeft daar vast wel een klein bedragje voor over. Zo hopen we dan aan een vvolgende kast met boeken van My Book Buddy te kunn kunnen bijdragen. Kom dus voorlezen …..of luisteren. lu Hoe je je aan kunt melden zzie je op pagina 3. Inmiddels helpt My Book B Buddy al meer dan 14.000 kinderen in 13 land landen aan boeken en leesonderwijs. Meer inform informatie vindt je op www.mybookbuddy.nl


Oog@ppel is de nieuwe imprint voor kinderen van 1 tot 12 jaar, gevuld met kwalitatief hoogstaande boeken die één voor één een bijzondere plaats zullen innemen in het hart van elke boekenliefhebber.

Boeken die je met plezier cadeau doet aan een van jouw oogappels, maar waar je stiekem zelf ook nog in kunt wegdromen!

KAREL EYKMAN

De veer van Veerle

I

n ontroerende miniaturen beschrijft Karel Eykman de wereld van de kleine Veerle en alle ontdekkingen die zij doet. Met speelse illustraties van Patsy Backx. € 14,90

WALLACE & GROMIT

Knettergoeie knutselconstructies

E

en must voor Wallace & Gromit-fans van alle leeftijden! De modellen van alle uitvindingen uit de tv-serie, zoals de Technobroek, de Diamantgrijper en het Havermoutkanon. Rijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen.

PROFESSOR ESSOR REVILLOD Het Dierelirium

Vertaling prof.dr. E.I. Kipping (alias Kees van Kooten)

is een boek met maar H etliefstDierelirium 4096 verschillende dieren: vissen,

vogels, insecten en zoogdieren, in de meest fantastische vormen en met de meest exotische namen. € 14,90

€ 19,90

www.deharmonie.nl kinderboeken in de boekhandel


André Kuipers bekeek de wereld van alle kanten! André Kuipers is de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten heeft gemaakt. Op 1 juli keerde hij terug op aarde van de zgn. PromISSe-missie. Met deze 193 dagen durende missie heeft hij het record van de langste Europese ruimtemissie tot nu toe! In 2004 vloog hij Missie DELTA, een missie van elf dagen naar het internationale ruimtestation ISS. Nu heeft hij dus net een missie van ruim zes maanden achter de rug. André is 56 jaar, getrouwd en vader van vier kinderen. Hijj is ambassadeur van het WNF en houdt van vliegen, duiken, skiën, reizen en geschiedenis.

André heeft atheneum gedaan en voor dokter gestudeerd. Daarna werkte hij bij de Koninklijke Luchtmacht als keuringsarts en onderzoeker. In 1991 ging hij werken bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hij ondersteunde verschillende ruimtemissies en trainde ondertussen voor zijn eigen vlucht. Dit jaar ging hij samen met NASA-astronaut Don Pettit en de Russische kosmonaut Oleg Kononenko op een hele lange missie, weer naar het ruimtestation ISS. Van daaruit bekeek hij de wereld van alle kanten. André heeft een heel druk programma gehad in de ruimte. Behalve voor de wetenschap heeft hij ook erg veel gedaan om jullie meer te laten weten van wat er allemaal in de ruimte te zien en te doen is. Met heel veel plezier heeft hij iedereen uitgelegd wat hij doet. Misschien heb je dat wel op school gevolgd in het project Ruimteschip Aarde. Van dit project van ESA, in samenwerking met het Nemo in Amsterdam, was lesmateriaal beschikbaar. En er is nu ook een boek van gemaakt. Het boek Ruimteschip aarde is gemaakt voor de kinderen die graag meer willen weten over zijn reis. Als je j nog niet zo goed kunt lezen, maar toch meer wilt dan is er ook prentenboek gemaakt over wiilt weten, we André, An ndré, met hele mooie platen laten erin. Dat heet André het astronautje. tronautje.

Ontdek je wereld met een reis door de ruimte

7

Héél ver weg, ergens tussen de sterren en de planeten in het heelal, zat André Kuipers vanaf een ruimteschip naar de aarde te kijken. Het schip draaide in anderhalf uur rond de aarde en gaf André een unieke, buitenaardse kijk op onze planeet. Want als je erboven zweeft, kun je de aarde in één oogopslag zien. En zo kun je heel wat leren. Hoe zit het bijvoorbeeld met zwaartekracht? Als jij een ei laat vallen gaat het stuk: vloer vies, moeder boos. Bij André Kuipers in het ruimtestation bleef alles zweven. Makkelijk! Maar André moest wel in een stofzuiger plassen, anders zweefden de druppels overal heen. Toch wel handig, die zwaartekracht. D boek neemt je mee naar het ruimtestation Dit o van daaruit alles te leren over onze aarde. om R mee met André Kuipers naar Rusland en Reis A Amerika voor spectaculaire astronautentrainingen e naar Kazachstan voor het mooiste vuurwerk. en E dan door naar het ruimtestation. Want alleen En ti tijdens een reis door de ruimte ontdek je de aarde z zoals je die nog nooit hebt gezien.

naar elkaar toe. Ze maken geen ruzie en een spelletje spelen zij niet om te winnen maar vooral om veel plezier te maken. Zij laten mij dan ook wel eens expres winnen. Ook de volwassenen zijn erg gastvrij en vriendelijk. Als ik hier in India over straat loop zie ik hoeveel armoede er heerst. Er zijn veel kansarme kinderen die worden opgeleid om te bedelen. Grace Home is een plek waar deze kinderen een thuis kunnen vinden.

Juf Bianca van de Vuurvogel ging de hele zomer door met lesgeven In de zomervakantie, toen jullie allemaal lekker vakantie aan het vieren waren, heeft juf Bianca van de Vuurvogel gewoon doorgewerkt. Nou ja gewoon… ze heeft haar vrije tijd besteed aan wat ze het liefste doet: kinderen lesgeven, maar dan wel in India. We hebben haar gevraagd of ze vanuit India iets kon vertellen over wat ze daar nou precies doet. Begin augustus kregen wij dit verslag. “Op dit moment zit ik India midden in een heel bijzonder avontuur. Ik ben hier voor 4 weken en ik ben voornamelijk aan het lesgeven. Vanuit onze kerk, de Eshof in Hoevelaken, steunen wij een project dat Grace Home heet, een weeshuis in India waar kinderen ook onderwijs krijgen. Pastor John P. Kalathil, van de organisatie Grace Movement, zet zich in voor de toekomst van deze kinderen. Er verblijven hier 100 kinderen die een veilig thuis vinden in Grace

Home (Kanauni-dorp) vlakbij Noida en Delhi. Alles is erop gericht om deze kinderen op te laten groeien tot onafhankelijke volwassenen. Ik vind het inspirerend wat pastor John allemaal doet. De kinderen krijgen dankzij Grace Home weer een kans. Ik mag daar een steentje aan bijdragen om voor deze kinderen het verschil te maken. Ik ben voornamelijk aan het lesgegeven, Engels, biologie, rekenen/wiskunde enz. We doen ook een heleboel creatieve dingen zoals dansen, zingen en beeldende vorming. We sporten ook, volleybal en cricket zijn hier heel populair. We doen ook heel veel spelletjes die wij hebben gekocht. Ik leer liedjes in het Hindi en ik leer de kinderen liedjes in het Nederlands. Het is heel bijzonder om te zien hoe dankbaar en gastvrij de kinderen hier zijn. De kinderen willen graag leren en zijn de hele les heel betrokken bij wat ik vertel. De kinderen zijn ook enorm zorgzaam

In Nederland geef ik ook les op een school, PCBO De Vuurvogel in Amersfoort. Een hele fijne school om te werken. Er gebeurt daar van alles: zo hebben alle kinderen een “goede doelenmarkt” gehouden en de groepen 1 t/m 4 hebben geld opgehaald voor Grace Home. Ze hebben zelfgemaakte spullen verkocht, zoals cakejes, pannenkoekjes en fotolijstjes. De kinderen hebben op die dag een bedrag van € 672,67 opgehaald. Dit hebben we, samen met het sponsorgeld van familie en vrienden, meegenomen om hier iets blijvends voor de kinderen te kopen. En dat is zeker gelukt: we hebben een nieuwe speelplaats gerealiseerd. En schooltassen, spelletjes, knutselmateriaal, speelmateriaal en een waterzuiveringsinstallatie gekocht. We gaan met een aantal kinderen op zomerkamp en we zijn nog veel meer van plan. Heel mooi om dit voor deze kinderen te doen.” Groetjes van Bianca Op het moment dat jullie dit lezen is juf Bianca als het goed is weer terug op school. De geluksvogels die bij haar in de klas zitten hebben het hele verhaal vast als gehoord. Maar nu weten jullie ook wat je kunt doen om het voor andere kinderen op deze wereld beter, leuker en mooier te maken. Juf Bianca, bedankt en veel succes met het project! Als je meer wilt weten en/of wilt sponsoren kun je terecht op de website: www.gracehome.nl.


8

Uitslag Kinderjury 2012 De winnaars van De Kinderjuryprijs 2012 zijn woensdag 20 juni bekend gemaakt in Amsterdam. De boeken Fantasia VI van Geronimo Stilton en Hoe word ik een koppelaar van Manon Sikkel vielen in de prijzen.

Een mooie afsluiting van de Kinderboekenweek en een supergoed begin van je herfstvakantie!

“Hallo Wereld” in Amersfoort Voor het eerst in tien jaar gingen de prijzen eens niet naar Francine Oomen en Paul van Loon. Al kreeg Paul van Loon wel de Pluim van de Senaat voor het boek Raveleijn. De andere Pluim ging naar Superjuffie van Janneke Schotveld.

Kinderjury Eemland

Bij Bibliotheken Eemland deden dit jaar weer zo’n 600 kinderen mee aan de Kinderjury. Samen lazen zij meer dan 1200 boeken. Grote winnaar bij de A-boeken voor kinderen tot 9 jaar, werd het fantasierijke boek Superjuffie van Janneke Schotveld. Dit boek kreeg in Bibliotheek Hoogland maar liefst zes 10-en! Ook het boek SuperDolfje van Paul van Loon was populair in de meeste vestigingen. Bij de B-boeken, voor 9 tot 12-jarigen, won het boek De Theatergek van Nanda Roep. Dit boek gooide vooral hoge ogen bij de kinderen van de Bibliobus en Bibliotheek Kruiskamp. Wat al jaren opvalt in de Kinderjuryuitslagen is de grote populariteit van series. Door beginnende lezertjes worden vaak boeken van Vivian den Hollander gekozen, die series schrijft over manege de Roskam, danseres Pip, en voetbalclub de Effies. Andere favoriete boekfiguren die weer veel stemmen kregen van de Kinderjury: Dolfje Weerwolfje, Mees Kees, Meester Jaap, de bende van de Korenwolf en Thea & Geronimo Stilton. Het gevaarlijke snotmonster uit de Stiltonserie kwam op de eerste plaats bij de Kinderjury van Bibliotheek Woudenberg. Populaire informatieve boeken waren Lang en Kort van Diane Nieker en ZooBaby’s van Andrew Bleiman. De stemperiode van de Kinderjury was dit jaar een maand korter dan voorgaande jaren. Dat vonden de meeste kinderen erg jammer. Op de stemkaartjes vertellen zij vaak waaróm ze een boek zo leuk vinden (of juist niet) en dat is erg handig voor de bieb om te weten! Dit jaar was er ook een Ontwerp-een-Boekenleggerwedstrijd, deze werd gewonnen door Sam van Laar uit Achterveld.

Doe de speurtocht door de bibliotheek, maak wereldse hapjes met schrijfster Marjolein de Vlaam, en leef je helemaal uit bij de verschillende creatieve workshops van Scholen in de Kunst. Bovendien mag je ook nog naar de prachtige muzikale theatervoorstelling “Hallo Afrika”, op het Groot Kinderboekenfeest. In deze voorstelling stellen Thijs Borsten (piano) en Peer de Graaf (zang) ons voor aan hun vrienden uit Afrika: Moussé (slagwerk) en Lamine (kora).Een ontmoeting van culturen waarbij persoonlijke verhalen op vrolijke wijze vermengd worden met liedjes uit de Trapperdetrapdoos en de Afrikaanse schatkist. Ze bezingen oma’s en opa’s uit de hele wereld en op de fiets maken ze een droomreis langs Spanje, Amerika en verder over zee, de zon achterna. Natuurlijk komen ze ook langs Toveradeel, Burkina Faso, Zuid Afrika en Senegal, op zoek naar de Ware Wereldburger en de lilliefde efde die de wereld draaien d t. doet.

Het Groot Kinderboekenfeest wordt georganiseerd door Scholen in de Kunst en Bibliotheken Eemland, m.m.v. SpeelBoek. zondag 14 oktober 14.00 – 17.00 uur Leeftijd: 4 – 12 jaar Bibliotheek Vathorst/ICOON N Toegang: € 5,- inclusief de voorstelling Kaartjes zijn te koop bij het ICOONtheater en in alle vestigingen van Bibliotheken Eemland

Voor meer informatie:

Of neem contact op met Lies Pannevis: l.pannevis@bibliothekeneemland.nl 033-4631914

Wereldeters op het Kinderboekenfeest Op het Groot Kinderboekenfeest kun je wereldhapjes maken en blindproeven. Dat doet de schrijfster van het boek Wereldeters, Marjolein de Vlaam, omdat ze met haar boek kinderen probeert te verleiden tot het eten van ‘vreemde’ wereldse gerechten. Met een blinddoekje op kun je niet met één blik op het eten zeggen dat je het niet lust. Smaken krijgen daardoor een eerlijke kans. Met verhalen en weetjes over de landen van de ‘hapjes’ kom je helemaal in de juiste stemming. Doe je mee? In het boek Wereldeters lees je hoe kids werkelijk alles eten. Een boek vol leuke verhalen en weetjes van 10 aansprekende landen verspreid over de wereld. Aangevuld met veel vrolijke foto’s en illustraties. Zuid-Afrika, Marokko, India, Japan, Spanje, Mexico, Italië, Suriname, Hawaï en Indonesië. Door te vertellen over de landen, culturen en eetgewoonten wordt het avondeten een groot succes. Het losse kookschrift bevat recepten uit de verschillende landen. Omdat het los is, is het gemakkelijk te gebruiken in de keuken. Natuurlijk zijn het gezonde en gevarieerde gerechten, aangepast aan de smaak van kinderen. Als extraatje zitten er twee paspoortjes bij met 10 landenstickers waarmee je als het ware een eetreisje over de wereld kunt maken.


Wat gebeurt er op de scholen:

9

Gedurende de Kinderboekenweek zijn er weer een heleboel schoolactiviteiten. Bibliotheken Eemland organiseert in verschillende vestigingen activiteiten waar schoolklassen aan deel kunnen nemen en heeft daarnaast nog een heleboel schoolvoorstellingen georganiseerd: Jebo treedt op met zijn voorstelling Hallo Wereld!, waarin kinderen uit alle landen en culturen elkaar tenslotte vinden in de fantasie. Theater Grrr… geeft de voorstelling Maanvlucht, die je meeneemt naar een totaal andere wereld… de ruimte, en Thijs Borsten & Peer de Graaf geven weer een geestige muzikale voorstelling in De Thijs & Peer Kinderboekenshow, natuurlijk vol ’wereldmuziek’. Scholen in de Kunst heeft een aantal workshops voor verschillende groepen aangeboden aan de scholen, in diverse thema’s. Wie weet wordt er wel zo’n leuke workshop bij jou op school gegeven. Kinderboekwinkel SpeelBoek verzorgt schoolbezoeken van diverse schrijvers die naar Amersfoort en Soest komen. De volgende schrijvers kun je de komende weken tegenkomen bij jou op school:

Stefan Boonen Stefan Boonen vertelt, verbaast, leest voor en geeft schrijftips. Tijdens zijn bezoek vertelt Stefan verschillende grappige of spannende verhalen. Passend bij het thema zal hij ook verhalen vertellen over de ontmoetingen en de kennismaking met andere gewoontes en gebruiken, zoals die voorkomen in De Vindeling van Wammerswald. Stefan neemt van alles mee en zorgt er voor dat jullie kunnen meedoen. Stefan heeft al meer dan 80 boeken geschreven. Als je een stapel maakt van al die boeken, erop klimt en op je tenen gaat staan, kan je bijna tot in Parijs kijken….

Ton Koene Ton Koene heeft 16 jaar voor Artsen Zonder Grenzen gewerkt . Hij werkte in verschillende landen in Afrika en Azië. Tijdens die jaren begon hij te fotograferen om de gevolgen van de oorlogen in die gebieden vast te leggen. Toen hij in 2006 stopte met het werk voor Artsen Zonder Grenzen was fotografie inmiddels zijn passie. Hij bleef rondreizen en fotografeerde vooral mensen, vaak in moeilijke omstandigheden. Zoals vluchtelingen, mijnwerkers of mensen die uitgebuit worden. Op zijn foto’s zie je hun kracht en strijd. Over deze mensen heeft hij vier boeken gemaakt, samen met Nathalie Righton. De laatste jaren is hij fotograaf voor de Volkskrant in Afghanistan en Pakistan. Daarnaast heeft hij ook een aantal boeken voor oudere kinderen gemaakt, over beroepen en over kinderen in andere landen. Ton Koene heeft bijna altijd het prentenboek De Gele Ballon van Charlotte Dematons bij zich, dat over een ballonvlucht over de wereld gaat. Dat boek laat hij dan weer zien aan de kinderen die hij overal ter wereld tegenkomt.

Boeken van Ton Koene: Gevlucht uit Tibet Help mijn Iglo smelt

Boeken van Stefan Boonen: De vindeling van Wammerswald De boeken over Elvis de draak

Reggie Naus

Sanne te Loo

Marit T Tornqvist

Historische piraten waren de eerste multiculturele en democratische groep ter wereld, waar iedereen ongeacht huidskleur of geloof, gelijk was. Tijdens zijn bezoek vertelt Reggie over de verschillende achtergronden van de mannen en vrouwen die piraat werden en hoe ze hun tijd ver vooruit waren. Jullie leren hoe het was om een echte piraat te zijn, wat de piraten eigenlijk deden, en horen waargebeurde verhalen over beroemde piraten. In bijna al zijn boeken komen piraten voor. Hij is dus een echte kenner. Eigenlijk zou hij zelf het liefste piraat geworden zijn, maar toen hij een keer aan boord van een schip in de storm terecht kwam is hij zo zeeziek geworden dat hij toch maar van gedachten veranderde. Sindsdien is hij schrijver. En hij kan ook heel goed tekenen. In zijn boek De piraten van hiernaast komt een piratenfamilie in een Nederlandse wijk wonen. De buren spreken er schande van en willen liever dat ze zo snel mogelijk vertrekken. Maar uiteindelijk blijken die piraten toch mee te vallen, ondanks hun vreemde gebruiken.

Kleine Vis en Ping Li zijn twee boeken van Sanne die heel goed passen bij het thema van de Kinderboekenweek. Het ene speelt in Zuid Amerika en het andere in China. In september verschijnt haar nieuwe boek De schoenen van de zeemeermin. Het meisje in dit boek wordt geen agent of brandweerman. Nee, zij wordt zeemeermin! En gelukkig is zij niet de enige op de wereld die dat zou willen. Bij de jongere groepen leest ze het boek voor en bedenkt samen met jullie hoe de wereld waarin de meermin leeft eruit ziet. Deze zal ze ook tekenen. En tot slot maken jullie een vissenstaart. Wie wil weten hoe het is om een meerminnetje of meermannetje te zijn mag de staart aantrekken. Voor de wat oudere kinderen vertelt Sanne te Loo hoe je nou zo’n prentenboek maakt. Ze neemt schetsen en originele illustraties mee, zowel van haar nieuwste boek als van het boek Ping Li en zijn vlieger, waarvoor ze een reis door China maakte.

Marit Tornqvist is illustratrice. Heel veel kinderen kennen haar van het boek Jij bent de liefste, waar zij alle tekeningen voor maakte. kte. Dat boek heb je misschien gelezen n toen je nog klein was. En misschien weten jullie dat Marit alle tekeningen heeft gemaakt voor “Junibaken”, een museum in Stockholm over alle boeken van Astrid Lindgren. Maar wat jullie waarschijnlijk niet weten is dat zij ook een boek heeft geschreven over een best gevaarlijke reis. N.a.v. Bellen blazen in Burundi vertelt ze over een zeer spannende en ook ingrijpende ontmoeting met een andere cultuur. Verder gaat ze met jullie praten over jullie reiservaringen. Hier staat het boek Mijn reis centraal. En ze vertelt vast ook nog wat over haar nieuwste boek, Groter dan een droom, dat net voor de Kinderboekenweek uit zal komen.

Boeken van Reggie Naus De Piraten van hiernaast De schat van Inktviseiland

Boeken van Sanne te Loo: Kleine Vis Ping Li en zijn Vlieger

Boeken van Marit Tornqvist Bellen blazen in Burundi Mijn reis


Lekker lezen Mijn straat, een wereld van verschil Ann De Bode Groot kijk- en zoekboek over een multiculturele straat. 3+ | 16 blz. | â‚Ź 14,95 isbn 978-90-5838-748-6

$CL ?BCK@CLCKCLBC ?TMLRSPCLQCPGC

â‚Ź 9,95

â‚Ź 9,95

De grote reis van kleine schildpad Inge Bergh, Inge Misschaert & Kristina Ruell Over ziek zijn in Afrika. 4+ | 32 blz. | â‚Ź 12,95 isbn 978-90-5838-787-5

â‚Ź 12,50 Aisja Pieter van Oudheusden & Stefanie De Graef Sprookje in Oosterse sfeer. 6+ | AVI-M5 | 40 blz. | â‚Ź 14,95 isbn 978-90-5838-571-0

â‚Ź 9,95

www.eenhoorn-uitgeverij.nl

â‚Ź 9,95

'CR HCSEB@MCI T?L FCR H??P CCL XMCIRMAFR TMJ ECT??P CL K?EGC BGCPCL CL KCLQCL TPGCLBCL CL TGH?LBCL

â‚Ź 12,50

Uitgeverij Holland Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig: voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Thuis, op school en in de kinderopvang moeten kinderen iedere dag worden voorgelezen. Bij SpeelBoek ligt de nieuwe Voorleesgids gratis voor jou en je ouders klaar.

VAN MICHELLE PAVER DE AUTEUR VAN

â‚Ź 12,50

â‚Ź 9,95

www.veltman-uitgevers.nl


11

Kinderen in Tengenenge zijn niet zielig Door naar school te gaan kunnen kinderen in Afrika ontkomen aan de armoede waarin ze opgroeien. En n dus verzinnen ze van alles om het geld d te verdienen, dat nodig is om naar school te gaan, schriften te kopen of een schooluniform (dat is daar verplicht als je naar school gaat). Ze vissen, verkopen souvenirs, maken speelgoed en helpen hun ouders met het werk op de boerderij. De kinderen zijn niet zielig. Ze zijn gewend om hard te moeten werken en ze lachen veel. Terwijl Wim en Pauline met hun kampeerbusje reden van Amersfoort naar Kaapstad hebben ze foto’s gemaakt van kinderen en volwassenen die vechten tegen armoede en honger. Ze bezochten scholen, boerderijen, fabrieken en sloppenwijken. Met de foto’s en verhalen willen ze laten zien dat de mensen daar hard werken aan een betere toekomst. Zoals de kinderen in Tengenenge.

V naf november gaan Wim en Paulin Vanaf Pauline de verhalen van mensen me in Zuid-Amerika fotogra fotograferen, filmen en opschr opschrijven. hrijven. Daarbij gaan ze ook op zoek naar de kinderen en hun verhalen: hoe ziet hun huis eruit, hoe groot is hun familie, waar dromen zij en hun vriendjes van, gaan ze naar school, werken ze? Jullie kunnen via internet vragen stellen aan de kinderen daar. Wim en Pauline gaan dan op zoek naar de antwoorden: wat is anders, wat is hetzelfde? Als ze de verhalen van de kinderen naast elkaar zetten kan iedereen zien hoe verschillend, en misschien soms ook wel gelijk, de dromen van kinderen zijn.

Volg ons op www.opmeerreports.nl Je kunt daar ook je vragen stellen.

Fotografie: Opmeerreports.nl

Wat doe je als je in Zimbabwe woont en naar school wilt, maar je ouders kunnen jouw schoolgeld niet betalen? Dan richt je een drum- en dansgroep op, treed je op bij winkelcentra en gebruik je het geld dat je ophaalt om het schoolgeld te betalen. Tenminste, dat doen de kinderen van Tengenenge, een kunstenaarsdorp twee uur rijden van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Wim en Pauline Opmeer waren in januari 2012 in het dorp om foto’s te maken van de kunstenaars, toen de kinderen hen vroegen of ze een film van hen wilden maken. Ze willen die film gebruiken om reclame te maken voor hun traditionele muziek- en dansoptredens. Drie kwartier maakten ze foto’s en een film, terwijl de rest van het dorp de dansers aanmoedigden met veel gejuich en geklap. Na het optreden pakten de kinderen hun spullen in en vertrokken ze lopend naar een optreden in de buurt. Toen het al donker was, kwamen ze terug.


5,; A6 :*/03+,9,5 (3: ,,5 ),2,5+, 2<5:;,5((9"

Een nieuw avontuur van Bert en Bart, de helden uit Bert en Bart redden de wereld, het Kinderboekenweekgeschenk van vorig jaar!

2<5:; ,5

4(2,9: 1<- (90;

Tot e Kind n met de erbo eken w slec ht eek

(HQ SUDFKWLJ ERHN YRO &5($7,(9( RSGUDFKWHQ LQWHUHVVDQWH ZHHWMHV 56 RYHU EHNHQGH .8167(1$$ HQ VFKLWWHUHQGH IRWRŇ‹V YDQ NLQGHUNXQVWZHUNHQ

â‚Ź 5, s -

NU VOLLEDIG IN FULL-COLOUR!

Ga snel naar www.bertenbart.nl om op de hoogte te blijven van nieuws en zombievernietigingstips.

,6%1

½

Wij maken kinderdromen waar

W W W. L E M N I S C A AT. N L

www.clavisbooks.com

Het belooft een saaie zomer te worden voor de 10-jarige Roos de Ridder, want zij moet naar vioolkamp. Gelukkig wordt ze net op tijd opnieuw ‘gekidnapt’ door de Rovers.

â‚Ź16.95

â‚Ź14.95 Paperback â‚Ź15,95 Gebonden boek â‚Ź19,95 www.gottmerkinderboeken.nl

WWW.DEGRIJZEJAGER.NL/BROEDERBAND FACEBOOK.COM/BROEDERBAND


13

Met een boek reis je over de hele wereld

In je hoofd, in je fantasie kun je overal naar toe reizen. Je kunt naar Siberië vliegen om te voelen hoe koud het kan zijn of op een kameel de Sahara in om te merken hoe heet het kan zijn op jouw wereld. Maar je kunt ook een heel eigen wereld bedenken, waarin kinderen het voor het zeggen hebben, waar je de meest vreemde dieren tegenkomt of waar je kunt praten met mensen die dood zijn… De mooiste boeken van het afgelopen jaar krijgen een mooie prijs, een zilveren griffel voor de verhalen of een zilveren penseel voor de tekeningen. Zullen we eens kijken naar welke wereld deze boeken jou mee kunnen nemen?

Toekomst In het boek over Keepvogel en Kijkvogel ga je op zoek naar een nieuwe toekomst vol dingen die nu nog niet bestaan. Hoe doe e je dat, op zoek gaan naar wat er nog niet is? Waar zoek je dan? Kijkvogel gaat samen met zijn hondje Foxtrot op pad, maar Keepvogel twijfelt nog even: Als je afwacht komt de toekomst toch vanzelf? Voor oudere kinderen is daar óók een boek over geschreven. en. Want Kijkvogel is eigenlijk de kunstenaar Piet Mondriaan. In Mister Orange reis je met hem mee naar New York!

Moge Mogelijk of niet? Somm Sommige verhalen zouden best echt kunnen gebeuren. Speel jij wel eens met vuurwerk? In “Vuurbom” Spe ligt Jimmy in het ziekenhuis nadat er een bom is lig on ontploft. Wie heeft de bom gemaakt? Wie heeft hem gegooid? Jimmy? Het zou best kunnen… Wat ni niet kan is dat je met dode mensen kan praten. Misschien Missc chien wel in je hoofd, dan doe je net of je samen met iemand d aan het praten bent. Dat zou iemand kunnen zijn die e je h heel erg mist, maar het zou best ook God kunnen zi ijn. jn In ne zijn. een boek, in je hoofd kun je álles!

Geschiedenis

Kunst K nst

Iedereen weet natuurlijk wie Anne Frank is. Daarom weet je ook dat je terug in de geschiedenis reist als je het verhaal leest van Jacqueline, de beste vriendin van Anne. Zo krijg rijg je antwoord op de vragen die de kinderen in n 1940 en daarna hadden over de oorlog: Waar komen al die Duitse kinderen in mijn klas vandaan, waarom moet Anne wél een gele ster dragen en ik niet? Waarom is Anna nooit meer thuisgekomen na de oorlog?

Soms So oms kr o krijg je kijkje in het hoofd van iemand anders. Welke plaatjes bedenk je bij gedichten? Bij zijn nieuw nieuwste gedichten bedacht Ted van Lieshout allerlei plaatje plaatjes die hij ook laat zien in zijn boek “Driedelig paard paard”.. Ee Een paard in drie delen? Ja hoor, lees het zelf m maar! En bij de gedichten van Annie M.G. Sch Schmidt, die iederéén al kent kun je ook nat natuurlijk nieuwe tekeningen maken. Tekena Tekenaar Siep Posthuma bedacht een hele n nieuwe wereld bij de gedichten van de le leukste koningin van Nederland.

Waar speelt het… Soms is de plek waar een verhaal zich afspeelt niet zo belangrijk. En dan n zegt de schrijver niet eens aan welk elk land je moet denken. Maar heel soms verklapt de schrijver tóch waar het verhaal is bedacht en dan krijg je weer een ander plaatje in je hoofd. Edward or van de Vendel kreeg het idee voor een verhaal in Canada. En als je het verhaal over de hond Sam leest zie je e de bossen en het water van dat mooie n land zó voor je… Net zoals Bibi Dumon Tak je meeneemt naar de Noordpool en nze de Zuidpool, de koudste plekken op onze aarde. Zij beschrijft 23 “Winterdieren” die even. stuk voor stuk in ijskasttemperaturen leven. d ligt? Je Hoe zou dat zijn? Weet je waar Finland zou zeggen dat het er heel koud is, maar dat is niet het ar! hele jaar door zo. Lees het boek “Ik en de Rovers” maar! In dat verhaal staat trouwens de hele wereld op z’n kop, rd want probeer eens te bedenken dat je wordt ontvoerd ijken door een stelletje rovers… maar dat ze nogal dom blijken te zijn! Wie is er dan de baas?

Fantasie Nóg meer domme rovers vind je in het verhaal van Mathilde Stein. Of ligt het aan Juffrouw van Zanten dat de rovers een beetje sukkelig lijken? 'Een dame met ogen als die van zijn moeder, nee daar kan een rover niet tegen'. Je kunt net als Mathilde heel gekke dingen bedenken, maar iedereen heeft toch wel een iets bedacht dat niet echt kan. Een wolf in het donker, enge spoken achter het gordijn… Sjoerd Kuyper bedenkt dat ook in zijn negende boek over Robin. Wie ook haar fantasie helemaal liet gaan is Karina Schaapman. Zij bouwde een heel groot poppenhuis, niet met babypopjes, een papa en een mama, maar met allemaal muizenpoppetjes!

Wie krijgt de hoofdprijs? De boeken o op deze pagina kunnen ook nog een Gouden Gouden Penseel winnen, maar dat wordt pas griffel el of o een Go gemaakt deze krant allang gedrukt is. Want woensdag bekend gemaa aakt als d de Penselen in het Rijksmuseum uitgereikt, dan 26 september worden d e Pe wordt Zilveren Penselen bekroond wordt met het wo ordt bekend welke van de eZ Gouden Penseel. En tijdens het Kinderboekenbal op dinsdag 2 oktober, de G avond voor de start van de Kinderboekenweek, wordt pas bekend welke van av de Zilveren Griffels met Goud mag gaan pronken.

Zilveren Griffels Keepvogel en Kijkvogel - Mondriaan - Wouter van Reek - vanaf 5 jaar O rode papaver, boem pats knal! - Sjoerd Kuyper - vanaf 4 jaar Ik en de Rovers - Siri Kolu - Uitgeverij Gottmer - vanaf 9 jaar Toen kwam Sam - Edward van de Vendel -vanaf 8 jaar Mister Orange - Truus Matti - Uitgeverij Leopold - vanaf 10 jaar Vuurbom - Harm de Jonge - Uitgeverij Van Goor - vanaf 10 jaar Je beste vriendin Anne - Jacqueline van Maarsen - vanaf 10 jaar Winterdieren - Bibi Dumon Tak - Uitgeverij Querido - vanaf 8 jaar Driedelig paard - Ted van Lieshout - Uitgeverij Leopold - vanaf 8 jaar

Zilveren Penselen Een vijver vol inkt - Siep Posthuma - vanaf 4 jaar Het Muizenhuis/Sam en Julia – Karina Schaapman - vanaf 3 jaar Kleine man en God - Kitty Crowther - vanaf 5 jaar Papa, hoor je me? - Tamara Bos / Annemarie van Haeringen - vanaf 5 jaar Keepvogel en Kijkvogel / Mondriaan - Wouter van Reek - vanaf 5 jaar Juffrouw van Zanten en de 7 rovers - Mathilde Stein / Dorine de Vos - vanaf 4 jaar


Ga naar zwijsen.nl/BOJ

VANAF

15 OKTOBER IN DE WINKEL

EEN UNIEKE KIJK IN DE LEEFWERELD VAN JONGEREN Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en voeren, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket terechtkomt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld. Wat een spannend avontuur leek wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie gaat hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

‘EEN AANRADER VOOR ZOWEL DE JONGERE ALS DE OUDERE GENERATIE.’ – CHICKLIT.NL

Helen Vreeswijk


Activiteiten van de Bibliotheken in de regio

15

Kinderboekenweek 2012 Zondag 14 oktober:

Groot Kinderboekenfeest “Hallo Wereld” in Amersfoort Diverse filialen, voor adressen zie www.debeep.nl De activiteiten tijdens de 58ste editie van de Kinderboekenweek vinden plaats van woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober 2012. Dit jaar onder het motto: Hallo wereld! In elke vestiging van de Bibliotheken Eemland is wel iets te doen. Hieronder kun je daar alles over lezen. Gedurende de hele Kinderboekenweek:

Speurtocht “Hallo Wereld” In de Kinderboekenweek kun je de speurtocht “Hallo Wereld” doen in alle vestigingen (behalve in LeusdenZuid). Tijdens een parcours door de bibliotheek betreed je allerlei nieuwe werelden. Kun jij met stokjes eten, een nieuwe planeet ontwerpen en verschillende raadsels oplossen? Als je alle opdrachten volbrengt verdien je een kraskaart waarmee je mooie prijzen kunt winnen, waaronder vrijkaartjes voor het Groot Kinderboekenfeest! Deze speurtocht kun je ook nog in de herfstvakantie komen doen.

Prijsvraag op de website www.debeep.nl De bibliotheek krijgt in de Kinderboekenweek iedere dag een geheimzinnige ansichtkaart uit een ver land. Weet jij waar al die kaarten vandaan komen? Kijk op de website, je kunt er mooie prijzen mee winnen!

Voorleesfeestjes op de volgende locaties: Woensdag 3 oktober Achterveld 15.30 – 16.30 uur Zaterdag 6 oktober Hoogland 11.00 – 12.00 uur Woensdag 10 oktober Soesterkwartier 14.00 – 15.00 uur (Speeltuingebouw, Noordewierweg 271) Kruiskamp 14.00 – 15.00 uur Leusden-Centrum 14.00 – 15.00 uur Bunschoten 14.30 – 15.30 uur Vathorst 15.00 – 16.00 uur Leusden-Zuid 15.30 – 16.30 uur Zaterdag 13 oktober Woudenberg 10.30 – 11.30 uur Zonnehof 12.00 – 13.00 uur Zaterdag 6 oktober : Kringloopcentrum Amersfoort (aan de Zwaaikom)

Vietnamese watertheatervoorstelling voor & door kinderen Tijd: 13.00 – 15.00 uur Toegang gratis

Activiteit in Kringloopcentrum Amersfoort & Leusden: In de kringloopcentra geldt in de Kinderboekenweek een korting van 50% op de jeugdboeken. Bovendien krijg je een gratis kinderboekenweekgeschenk uit een eerder jaar! Voor meer informatie en verdere activiteiten zie: www.kringloopamersfoortleusden.nl

Een mooie afsluiting van de Kinderboekenweek en een supergoed begin van je herfstvakantie! Kom naar de prachtige muzikale theatervoorstelling “Hallo Afrika”. Doe de speurtocht door de bibliotheek, maak wereldse hapjes met schrijfster Marjolein de Vlaam, en leef je helemaal uit bij de verschillende creatieve workshops.

Voorstelling “Hallo Afrika” in Icoontheater In deze voorstelling stellen Thijs Borsten (piano) en Peer de Graaf (zang) ons voor aan hun vrienden uit Afrika: Moussé (slagwerk) en Lamine (kora).Een ontmoeting van culturen waarbij persoonlijke verhalen op vrolijke wijze vermengd worden met liedjes uit de Trapperdetrap-doos en de Afrikaanse schatkist.Ze bezingen oma’s en opa’s uit de hele wereld en op de fiets maken ze een droomreis langs Spanje, Amerika en verder over zee, de zon achterna. Natuurlijk komen ze ook langs Toveradeel, Burkina Faso, Zuid Afrika en Senegal, op zoek naar de Ware Wereldburger en de liefde die de wereld draaien doet. Het Groot Kinderboekenfeest wordt georganiseerd door Scholen in de Kunst en Bibliotheken Eemland, m.m.v. SpeelBoek Leeftijd: 4 – 12 jaar Locatie: Bibliotheek Vathorst/ICOON Tijd: 14.00 – 17.00 uur Toegang: € 5,-, inclusief de voorstelling Kaartjes zijn te koop bij het ICOONtheater en in alle vestigingen van Bibliotheken Eemland Voor meer informatie: www.debeep.nl Of neem contact op met Lies Pannevis: l.pannevis@bibliothekeneemland.nl / 033-4631914

3 tot en met 14 oktober HALLO WERELD! Wereldfeestmiddag: knutsel- en spelletjesmiddag (4+) Ontdek de wereld met boeken en spelletjes op de Wereldfeestmiddag in de bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek. Maak een spannende reis langs alle denkbare landen, zeeën, volkeren en continenten en knutsel je eigen Afrikaanse regenmaker. Dit alles onder het genot van een tropisch drankje of een bakje popcorn. Tussendoor ook nog lekker swingen? Met de workshop Afrikaanse dans en workshop Cajon kom je ook aan je muzikale trekken. Ga jij liever met een kwast aan de slag? Schilder dan mee aan een wereldwandschildering. Kun jij nu al niet meer stilzitten? Voor 3 euro kun je een spelletjeskaart kopen en meedoen aan de vele exotische activiteiten. Woensdag 3 oktober: 13.00-17.30 uur, in de bibliotheek Bilthoven, Soest en Zeist Woensdag 10 oktober: 14.30-16.30 uur, in de bibliotheek Bunnik, Maartensdijk en Soesterberg

Workshop Afrodance 4 kids (4+) is onderdeel van de feestmiddag. In de workshop Afrodance 4 Kids van docent Ayaovi Kokousse gaat hij je op de ritmische muziek flink laten bewegen. De moves zijn helemaal niet moeilijk als hij ze je leert. En deze snelle, ritmische dansvorm is geschikt voor de meiden maar zeker ook de jongens! Aan het eind van de workshop ben je een ware Afro-ster! Woensdag 3 oktober: 13.30-14.00 en 14.30-15.00 uur in de bibliotheek Soest 15.30-16.00 en 16.30-17.00 uur in de bibliotheek Bilthoven

Workshop Cajon In de bibliotheek Zeist is er tijdens de wereldfeestmiddag op woensdag 3 oktober een workshop Cajon. Bij het opmaken van deze krant was het tijdstip nog onbekend. De Cajon (spreek uit: kagon) is een handtrommel die oorspronkelijk uit Peru komt. Het is simpel gezegd een houten kist met een holle klankkast die met de handen bespeeld wordt. Tegenwoordig wordt de Cajon ook veel bespeeld in de popmuziek. Kortom, een veelzijdig instrument waar we mee gaan samenspelen, ritmes instuderen en veel speelplezier aan beleven!

Ontdekkingsreis (6+) Houd jij van reizen en ben je een beetje avontuurlijk ingesteld? Kom naar de bibliotheek, doe mee met de ontdekkingsreis boordevol opdrachten en wie weet ga jij wel naar huis met een mooi souvenir… 3 tot en met 14 oktober: In Bilthoven – Bunnik – Maartensdijk – Soest – Soesterberg - Zeist Tijdens openingsuren - Toegang gratis

Alleen in Soest: Expositie Kinderkunstschool (AL) Hola! Bonjour! Hello! Ni Hoa! Kinderen van de Kinderkunstschool hebben dit jaar weer de mooiste kunstwerken gemaakt. Hun inspiratie? Verschillende culturen in de wereld. Wil je de kunstwerken graag komen bewonderen? Kom dan snel een kijkje nemen n bij onze bibliotheek 3 tot en met 14 oktober Bibliotheek Soest Tijdens openingsuren Toegang gratis


16

Colofon

SpeelBoekKrant nr. 14 is een uitgave van Kinderboekwinkel SpeelBoek Krommestraat 24-26 3811 CC Amersfoort Tel. 033 – 465 18 15 info@speelboek.nl www.speelboek.nl Verschijnt in september 2012 ter gelegenheid van de Kinderboekenweek en wordt gratis verspreid op basisscholen in Amersfoort, Hoevelaken, Nijkerk, Leusden, Soest, Woudenberg en Zeewolde. Verder via de vestigingen van Bibliotheken Eemland en de Bibliotheken in de regio, Scholen in de Kunst en Kinderboekwinkel SpeelBoek.

Activiteiten Kinderboekwinkel SpeelBoek Woensdag 3 oktober: Sanne te Loo komt signeren Sanne te Loo is van 14.30 tot 16.30 uur in de winkel op bezoek om haar boeken van een speciale handtekening te voorzien… en ze neemt haar flippers mee! Kom kijken en luisteren hoe haar Zeemeermin een plek zoekt om te wonen. Zaterdag 6 oktober: Puzzel een wereldgebouw in 3D Als je zaterdag een boek komt uitzoeken kun n je ook nog een 3D puzzel in elkaar zetten. Om 11.30 30 uur en om 14.30 uur kunnen 10 kinderen meedoen oen aan deze activiteit. Je kunt je hiervoor opgeven even via info@speelboek.nl, met de vermelding 3D workshop. Kosten € 2.50, inclusief de puzzel van de Eifeltoren, die je mee naar huis mag nemen als je hem terplekke afmaakt.

fotografie Charlot Luiting Opmeerreports My Book Buddy Atlantyca SpA

Vo een uitgebreid programma zie pagina 2 en 3 van Voor deze krant of kijk op: www.speelboek.nl, onder ”Nieuws”. d

Tijdens de Kinderboekenweek en in de maanden daarna, worden er een aantal theaterstukken en muziekvoorstellingen opgevoerd die gemaakt zijn aan de hand van een kinderboek. Wat opvalt dit jaar, is dat er echte klassiekers bij zijn. Maar dan wel in een nieuw jasje! We hebben er een aantal voor jullie op een rijtje gezet:

De Bende van de Korenwolf 8+

35.000 exemplaren

Dorothée Postel John Schrijnemakers

Za Zaterdag 13 oktober: Voorleesmarathon My Book Buddy Kinderen, ouders, opa’s, oma’s, leerkrachten, iedereen Ki die wil….doe mee, en laat je sponsoren! We gaan zo lang di mogelijk voorlezen in de etalage van de winkel. En de hele m Krommestraat luistert mee. De opbrengst gaat naar My Book Kr Buddy, die er voor zorgt dat zoveel mogelijk kinderen in de Bu wereld leren lezen. Geef je op via info@speelboek.nl, w onder on vermelding MBB.

Kinderboeken in de theaters

oplage

redactie

Woensdag 10 oktober: Geronimo Stilton komt signeren. Deze wakkere muis komt van 15.00 tot 17.00 uur signeren en je mag met hem op de foto. Als je wilt komen stuur dan een mailtje naar info@speelboek.nl, met de vermelding Geronimo. Je krijgt dan een uitnodiging van ons met de tijd tij waarop je welkom bent.

Buurman & Buurman 4+ Gelukkig! Buurman & Buurman komen terug in het theater. Als de Buurmannen door hun mooie bank zakken is er niets aan de hand. Met een hamer, zaag, stukkie touw en wat lijm is de bank zo gerepareerd. Hupsakee, lekker makkelijk! Een spetterende slapstickmusical met liedjes van Ivo de Wijs. Buurman & Buurman, door lezers van de VPRO-gids uitgeroepen tot het favoriete Villa Achterwerk-programma aller tijden. Door Theater Familie BV i.s.m. Jell Kuipers Producties. Maart 2013 t/m juni 2013, Speellijst: www.ntk.nl

De stoere puber Pepijn, de bijdehante Eefie, techneut Joost en kleine Nina beleven weer een hilarisch avontuur in het hotel van hun ouders. Het lijkt wel te spoken. Gebaseerd op het boek De bende van de Korenwolf - Het geheim van de zoenende gasten, van Jacques Vriens. Door: Jacques Vriens & Femke Wolthuis. September - oktober 2012, Speellijst: www.ntk.nl

Pinokkio 8+ Een feestelijke levensles over een houten jongen in een absurde wereld. Een wereld die bij nader inzien veel weg heeft van die van ons. Pinokkio is een wilde voorstelling voor grote en kleine rebellen. In een hilarische zoektocht ontdekken zeven acteurs hoe het is om Pinokkio te zijn. Naar de beroemde klassieker van Carlo Collodi. Door De Toneelmakerij Oktober 2012 t/m januari 2013, Speellijst: www.stipproducties.nl

met bijdragen van Bibliotheken Eemland Pauline Opmeer Cathy Spierenburg Bianca Willemsen

Illustraties, vormgeving en opmaak Charlot Luiting

druk Dijkman Offset

Doornroosje ballet 6+ Marc Krone heeft met het ballet van het Nationaal Opera- en Ballettheater van Kharkiv (Oekraïne) het sprookjesballet Doornroosje speciaal voor kinderen bewerkt. Tijdens de voorstelling komt hij zo nu en dan op het toneel en vertelt op aantrekkelijke wijze het verhaal over Prinses Aurora. Klassiek ballet voor jonge mensen is bijzonder, dat zie je niet vaak. Ongewoon, geestig en met schitterende muziek! In het Nederlands en te volgen van kinderen vanaf 6 jaar. Door: Ballet van het Nationaal Opera- en Ballettheater van Kharkiv (Oekraïne), verteller: Marc Krone Oktober 2012, Speellijst: www.ntk.nl

Koning van Katorenthe musical 8+ Het land Katoren heeft al 17 jaar geen koning meer. Sinds de vorige koning overleed wordt het land bestuurd door zes ministers, en zij doen niet echt hun best om een nieuwe koning te vinden. De jonge Stach echter, zet alles op alles om Koning van Katoren te worden in deze musical, naar het beroemde boek van Jan Terlouw. Door Theater Terra. September 2012 t/m maart 2013, Speellijst: www.theaterterra.nl

Alle genoemde activiteiten op deze pagina zijn onder voorbehoud van wijzigingen in data en tijden.

De Griezelbus 8+ Een adembenemende voorstelling voor iedereen die durft! Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn leerlingen uit voor een speciale tocht in zijn griezelbus. Gedurende deze rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen. Naarmate de tocht vordert, blijkt echter dat iemand in de bus een akelig geheim heeft… Deze voorstelling is gebaseerd op het beroemde kinderboek De Griezelbus 1 van Paul van Loon. Door Fablefactory. Oktober 2012 t/m april 2013, Speellijst: www.ntk.nl