OnderNamen Lopikerwaard | Zomereditie 2021

Page 1

ondernemersplatform voor ijsselstein, lopik, schoonhoven, montfoort en oudewater

LOPIKERWAARD

De kern van Draads BV?

‘Werkplekbeheer!’


het is tijd voor culinair entertainment!


Goed werkende elektrotechnische installaties en veiligheids- en communicatiesystemen lijken vanzelfsprekend. Maar, bij een storing blijkt al snel hoe afhankelijk je als ondernemer bent van het goed functioneren van deze installaties.

PROJECT

Modernisatie Zuidtoren

Met zijn 19 verdiepingen is de Zuidtoren het hoogste, meest herkenbare gebouw in de wijde omgeving van de Taurusavenue in Hoofddorp.

Daarom wil je samenwerken met een betrouwbare, ervaren

Nadat IP Groep in 2016 al het brandmeld- en

partner die in alle disciplines thuis is. Of het nu gaat om een

ontruimingssysteem van de Zuidtoren heeft

brandmeldinstallatie, communicatietechniek, domotica of

geüpdatet, zijn we nu aan de slag gegaan met

toegangsbeveiliging, IP Groep is jouw aanspreekpunt voor een

de beveiliging en toegangscontrole.

goed functionerende en veilige werkomgeving. Verbinden zit in ons bloed, al drie generaties lang verbinden we bij IP Groep mens en techniek. We denken met je mee, én voor je door. Dat begint met een goed advies en houdt pas op als de klus helemaal geklaard is. Benieuwd welke oplossingen wij jou kunnen bieden? Neem dan contact met ons op!

COMMUNICATIETECHNIEK BEVEILIGINGSTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK

Broeikweg 37 2871 RM, Schoonhoven info@ipgroep.nl 0182 - 38 88 88

www.ipgroep.nl

Lees meer over dit project...


ONDERNEMERS KUNNEN NIET MEER OM ONDERNAMEN ONDER HEEN! WE ZIJN ACTIEF IN MAAR LIEFST VIJF REGIO’S IN DE PROVINCIE

UTRECHT. MET MAGAZINES VOL ONDERNEMERSVERHALEN EN

INSPIRERENDE NETWERKBIJEEN-

KOMSTEN VORMT ONDERNAMEN HÉT ZAKELIJKE PLATFORM VOOR MIDDEN-NEDERLAND.

Eemnes

Bunschoten a re mgeio rsa fo mo ert sfoor t

Baarn

Nijkerk Amersfoort

woerd e

De Bilt

n

Zegveld Nieuwerbrug

Leusden

utrec

ht

Harmelen

Montfoort

Oudewater

Barneveld

Maarssen

Kamerik

Woerden

Soest

IJsselstein lopike rwaa rd

Lopik

Zeist

Utrecht

Nieuwegein

lekstr oom

Woudenberg

Bunnik

Houten

Utrechtse Heuvelrug

Wijk bij Duurstede

Schoonhoven

Vijfheerenlanden

OOK JOUW NAAM IN ONDERNAMEN? KIJK OP WWW.ONDERNAMEN.NL facebook.com/ ondernamenlopik @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl 4 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021


voorwoord

Beste lezer, Het is de zomereditie van 2021 en er is natuurlijk ontzettend veel aan de hand om ons heen. In het nieuws gaat het iedere avond over de vaccinatiecampagne, we hebben nog steeds geen nieuw kabinet en er wordt weer dagelijks met kleurcodes gesmeten. Gaat het niet om de tropische temperaturen, dan wel over een land in Europa waar je weer naar toe mag reizen. Maar heel eerlijk? In mijn hoofd is er de laatste dagen slechts ruimte voor één kleur: oranje! Ja, ik ben een oranjegekkie. Ik kom er eerlijk voor uit. Mijn huis ligt vol met merchandise en ik word ontzettend vrolijk van de Snollebollekes juichcape, Koning TOTO Wesley Sneijder en alle andere EK-reclames. Dit is toch veel te lang geleden jongens? Weten jullie bijvoorbeeld nog waar je was toen Nederland in 2010 met 2-1 van Brazilië won? Ik wel hoor! Midden op het Kerkplein in Woerden stond ik tussen honderden stadsgenoten bier te drinken, te springen en te dansen. Het was zo’n groot gekkenhuis dat ik de volgende ochtend mijn vlucht naar Gran Canaria miste. Ben er uiteindelijk wel geweest en van de feestvreugde was niks meer over toen ik na de verloren finale tussen honderden Spanjaarden op een pleintje in Playa del Inglés stond te janken. Jep, ik ben een oranjegekkie.

VAN LINKS NAAR RECHTS

Tuurlijk, we hebben momenteel een heel ander team en we moeten er met z’n allen niet te veel van verwachten. Tenminste, dat schrijven de kranten en dat hoor je van de “experts” in de praatprogramma’s. Zelfs in België hebben ze het over ons waardeloze elftal. Niet dat de Rode Duivels zelf ooit een groot toernooi hebben gewonnen, maar dit geheel terzijde. Mijn punt is: is al die negativiteit vandaag de dag wel op z’n plaats? Hebben we niet al voldoende ellende meegemaakt het afgelopen jaar? Zullen we het niet gewoon eens over ons heen laten komen? En gewoon als vanouds genieten met elkaar? Niet op het plein, prima, dat doen we volgend jaar wel, maar lekker thuis met een paar vrienden. Allemaal zo’n gek oranje hoedje op en even zorgeloos genieten van een potje voetbal. Juichen zullen we! Van links naar rechts! Ik heb er een heel goed gevoel over en nog belangrijker; ik heb er ontzettend veel zin in. Waar ik trouwens ook heel veel zin in heb, zijn onze events die eraan zitten te komen. Ook dat wordt als vanouds genieten. Nog even en we kunnen elkaar weer ontmoeten. Maar voor het zover is, praat ik jullie nog snel even bij over deze nieuwste OnderNamen-editie. Het thema is “fit” en dat onderwerp hebben we natuurlijk niet voor niets uitgekozen. Een gezond lijf is, net als een gezond bedrijf, superbelangrijk! En het fit houden van die zaken, dat was de afgelopen tijd best een uitdaging. Ik ben dan ook heel benieuwd: wat betekent het woord fit voor jou als ondernemer? Wat het antwoord ook is, het wordt hoe dan ook een sportieve zomer. Eentje waar we hopelijk wél nog heel lang over na willen praten. We zijn er weer bij. Geniet ervan! PS: o wee als we er ten tijde van de verschijning van dit magazine al uit liggen. Vergeet dan al het bovenstaande.

Rosanne, Marlon en Nick

Uitgevers OnderNamen

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 5


onderelkaar

15 MyGuard BV

18 Autohuis Benschop

20 Van Ekeris tweewielers 24

HOB IT Services

20

Straver Special Techniek

VAN EKERIS TWEEWIELERS

Sluijs Solutions

Al 95 jaar een begrip in de fietsenwereld

26

30

10

32

Vendrig

35 Arco Architecten

COVERSTORY Draads BV

36

Jumbo A. Langerak Achterveld

artikelen

‘Als je te veel bos om je bedrijf laat groeien, zien mensen niet meer wat je kernactiviteit is’

6 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

42

Tech Campus (ROC Midden Nederland)

46 VKP Beveiliging 52

Stichting Vrienden van het Hospice Oudewater

24

HOB IT SERVICES ‘Na tien jaar in de corporate wereld, miste ik het om iemand blij te maken’

30 SLUIJS SOLUTIONS

‘Ik ben een perfectionist, iets afraffelen kan ik niet’


columns

...

Colofon

8 ONDERTUSSEN 23 ONDERBREKER 39 NIEUWENAMEN 40 ONZENAMEN 50 ONDERONSJE

17

Cees Pater

29

Jeichien Plantema

34

Roland Reumkens

45

George Terberg

49

Paul Oosterlaken

58

Edwin Dullaart

54 ONDERTUSSEN 56 ACHTERNAMEN

facebook.com/ ondernamenlopik

‘Mensen zijn net aardappels, ze zijn op hun best als ze goed in hun vel zitten’

49

@ondernamen

OnderNamen

Contactpersonen Rosanne Zijerveld-Bader Nick van Baaren Redactie Rosanne Zijerveld-Bader Kelly Bakker Harriët Immerzeel Stefan Forsten Ellen van Leeuwen Annemiek During Marjan I. Jaarsma Fotografie Menno Ringnalda Serena de Wit Stichting Hospice Oudewater Vormgeving Rick van de Wolfshaar Wendy van Essen Rianne van der Meer Gabrielle Sussenbach Online redactie Melissa Cornelissen Sales Marlon de Jager - Wessel Suzanne van Heerewaarden Harriët Immerzeel Melissa Cornelissen Druk Damen Drukkers Verspreiding MSA bv Oplage 5.000 Frequentie Per kwartaal (lente, zomer, herfst en winter) Contactgegevens Pelmolenlaan 2 3447 GW Woerden 0348567459 lopikerwaard@ondernamen.nl ondernamen.nl Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers. OnderNamen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave alsmede voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

OnderNamen

ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 7


ondertussen

ARCO ARCHITECTEN RENOVEERT IN DE LOPIKERWAARD OUDEWATER -

LISTER ZOEKT ONDERNEMERS OM MENSEN TE LATEN GROEIEN IJSSELSTEIN - In IJsselstein en omstreken biedt Lister begeleiding aan mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Dit doen ze omdat ze geloven in het vermogen tot herstel van mensen.

Herstel op medisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat er een nauwe samenwerking tot stand komt tussen de cliënt, zijn naasten en het netwerk eromheen. Lister is daarom juist op zoek naar ondernemers die ook deel uitmaken van dit netwerk en die ondersteuning kunnen bieden, zodat de mensen - door hen vertrouwen te geven - weer kunnen groeien in hun maatschappelijke rol en een boost kunnen geven aan hun herstel op ook andere domeinen. ‘Als maatschappelijk betrokken ondernemer kunt u uw steentje bijdragen. Wilt u meer weten, of bent u wel bereid om een plekje in uw bedrijf te reserveren voor één van onze cliënten? Neem gerust contact op met mijn collega Ester Bouman op 0620638109 of met mij op 0682779152’, aldus Hanneke van Lookeren-Campagne, één van de trajectbegeleiders.

8 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Arco Architecten uit Oudewater gaat, wederom, aan de slag met mooie renovatieopdrachten in de Lopikerwaard. Voor de woningbouwvereniging “De Woningraat” uit Oudewater heeft Arco het grootonderhoud van 42 woningen in voorbereiding, verdeeld over diverse plaatsen in de Lopikerwaard. De werkzaamheden bestaan uit het in kaart brengen van de onderhoudstoestand van de woningen, voorstellen met betrekking tot verbetering in en aan de woning en het terugdringen van het reguliere onderhoud. Tevens onderzoekt het bureau de mogelijkheden voor energetische maatregelen om de woningen toekomstbestending te maken. Dit alles wordt gereed gemaakt ten behoeve van aanbesteding en uitvoering. Het bureau heeft door de jaren heen veel groot onderhoud mogen voorbereiden en is daar dan ook specialist in geworden.

EERSTE PAAL GESLAGEN VAN HET MEEST DUURZAME BEDRIJFSPAND IN OUDEWATER OUDEWATER

- Aan de Populierenweg 27-29 in Oudewater is begonnen met de bouw van een uiterst innovatief bedrijfspand in opdracht van B&V Techniek. Sinds 2008 is B&V Techniek in gesprek met gemeente Oudewater voor vestiging op uitbreidingslocatie Tappersheul 3, echter hebben vertragingen en ontwikkelrestricties ervoor gezorgd dat B&V op zoek moest naar alternatieve locaties. Vorig jaar deed zich de kans voor om een kavel op het bestaande industrieterrein te verwerven, met als doelstelling samen met lokale partners het meest duurzame pand van Oudewater en omstreken te realiseren. Martijn Verwoerd, eigenaar van B&V Techniek: ‘Het moet een experience center zijn, een toonzaal dus, waar onze relaties onze oplossingen kunnen zien en beleven. Zo leggen wij bijvoorbeeld het eerste open-bodem-energie-opslag-systeem van Oudewater aan om hiermee het pand duurzaam te koelen en te verwarmen en om zelfs meer energie te kunnen opwekken dan wij zelf zullen gebruiken. Verder realiseren wij systemen om hemelwater te kunnen infiltreren in de bodem en bouwen wij “ruimte-intensief” door in de hoogte te gaan en te parkeren op het dak. Circulaire bouw is uiteraard een belangrijk uitgangspunt. Het spreekt voor zich dat wij de meest moderne en energiezuinige installaties toepassen en dat wij de omgeving van het pand aantrekkelijk houden voor flora en fauna door toepassing van inheemse beplanting, bloemrijke borders, een insectenhotel en vogel- en vleermuiskasten.’ Diverse OnderNamen-leden zijn betrokken bij dit project, want de realisatie van dit unieke pand ligt in handen van F5 Projectengroep uit IJsselstein. Het projectmanagement van de nieuwbouw wordt verzorgd door PROMAD.


ondertussen

voordeel dat behaald kan worden door het overhevelen van een zakelijke auto naar privé komt aan bod. Verder bespreken we de extreme fiscale voordelen van de aanschaf van een elektrische bestelauto.’ De podcast is gratis en onder andere te beluisteren door via Spotify te zoeken op “Ondernemersadvies”.

VERKOOP VAN BEDRIJVENTERREIN DE KROON START VOLGEND JAAR

IJSSELSTEIN - Brecheisen Bedrijfsmakelaars en Oranjeborch Bedrijfsmakelaars verwachten in 2022 te kunnen starten met de verkoop van de kavels op bedrijventerrein “De Kroon” in de gemeente IJsselstein, ingeklemd tussen de rijksweg A2, de N210 (Weg der Verenigde Naties) en de Hollandse IJssel.

Naar verwachting wordt na de zomer gestart met de bestemmingsplanprocedure, waarna de kavels begin 2022 in de verkoop gaan. Brecheisen Bedrijfsmakelaars en Oranjeborch Bedrijfsmakelaars zullen de verkoop collegiaal op zich nemen. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door wethouder Peter Bekker van de gemeente IJsselstein en de heer C. van Wijk, directeur van Van Wijk Vastgoedontwikkeling, is begin juni 2021 een grote stap gezet richting de ontwikkeling van het Bedrijvenpark “De Kroon”. Het nieuwe bedrijventerrein, van circa negen hectare groot, is de laatste zichtlocatie die in deze regio ontwikkeld wordt.

PLANJE ACCOUNTANTS EN MEER BEGINT MET PODCAST VOOR ONDERNEMERS OUDEWATER

- Planje Accountants en Meer is een podcast speciaal voor ondernemers begonnen, onder de naam “Ondernemersadvies”. In de podcast komen tips, tricks en adviezen voor het mkb voorbij. ‘We bespreken hierbij uiteenlopende onderwerpen waar je als ondernemer mee te maken hebt’, zegt partner Cees Pater. ‘Of je nu in de auto zit of aan het wandelen bent, de podcast geeft je in 25 minuten kennis van alle waardevolle ins en outs. Tijdens de eerste podcast bespreken we onder andere de keuze tussen het zakelijk of privé aanschaffen van een auto. Maar ook het mogelijke financiële

HEB JE OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS DAN WETEN! nieuwsberichten@ ondernamen.nl facebook.com/ ondernamenlopik @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 9


DRAADS BV

DRAADS ZOCHT EIGEN IDENTITEIT EN KWAM TOT DE KERN:

‘Werkplekbeheer! Daar zijn we goed in!’ COVERSTORY 10 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021


ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 11


TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Bijschrift

In Montfoort spreken we af met accountmanager Marcel Scholtens en ondernemers Adriaan Schiereck en Werner Kruizenga van Draads BV. Als je nu denkt: ‘Draads BV, wat doen die ook alweer?’, dan sla je de spijker op z’n kop. De bescheiden ICT-dienstverlener werkt al jarenlang voor een brede klantenkring in heel Nederland, maar merkte dat slechts weinig mensen in de omgeving écht wisten wat ze deden. Daarom besloot het bedrijf om het serieus aan te pakken en op zoek te gaan naar hun ware bedrijfsidentiteit. ‘Het begon allemaal met een door OnderNamen georganiseerd koffiemoment, afgelopen jaar’, vertelt Werner. ‘Ik werd gekoppeld aan Wim van den Pol van Van den Pol Elektrotechniek uit Montfoort. We kennen elkaar al jaren vanuit het bedrijfsleven hier in Montfoort, dus ik stuurde hem een berichtje dat we gekoppeld waren en “moesten koffiedrinken”. Wim had ons nieuwe bedrijfspand nog niet

12 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

gezien, dus nodigde ik hem uit om een kijkje te nemen. We raakten al snel aan de praat over waar we zakelijk gezien mee bezig zijn. Ik vertelde dat we lokaal maar zo weinig voet aan de grond krijgen. Toen vertelde Wim dat hij eigenlijk niet precies wist wat we doen. Daar schrok ik wel even van. Want als Wim het al niet weet, wie dan wel? Dat was de aanleiding om eens goed naar onszelf te kijken. Wie zijn we eigenlijk en presenteren we onszelf wel goed genoeg?’ OP ZOEK NAAR DE EIGEN IDENTITEIT ‘Toen het balletje eenmaal aan het rollen was gebracht, kwam er gelijk een hoop los’, vertelt Adriaan verder. ‘We kwamen erachter dat ook bestaande klanten niet altijd weten wat we buiten de huidige dienstverlening nog meer voor hen kunnen betekenen. Zelfs intern ontstond een hele discussie over wat we in de kern nu eigenlijk doen. Collega’s vroegen elkaar wat zij eigenlijk aan vrienden over hun werk vertelden. Onderling spraken we steeds meer over ons beeld van Draads en al snel bleek er een duide-


lijke behoefte te zijn om samen op één lijn te komen. Daarom hebben we een extern bureau ingeschakeld dat ons heeft geholpen om op zoek te gaan naar onze unieke identiteit en onze bedrijfsfilosofie op papier te zetten. Samen met het team deden we verschillende interactieve sessies, waarbij we onze visie op het werk van Draads uitspraken. Ook voerde onze adviseur Ceciel van Hasselt gesprekken met klanten en oud-klanten en zelfs met concurrenten, om goed te achterhalen waar de kernkwaliteiten van Draads liggen. Daar kwamen leuke dingen uit. Gelukkig werden we regelmatig bevestigd in onze kijk op onszelf, namelijk dat we een goede servicegraad en een persoonlijke benadering hebben. Op basis van alle sessies en gesprekken ontstond langzaamaan een duidelijke bedrijfsfilosofie, die we na wat bijschaven gezamenlijk hebben vastgelegd.’

‘Als je te veel bos om je bedrijf laat groeien, zien mensen niet meer wat je kernactiviteit is’

DIRECT EFFECT Het traject werd eind mei afgerond en al snel merkte Marcel effect. ‘Vooral intern merk ik dat we veel meer op één lijn zitten. We hebben als team nu een goed beeld van wat we doen, namelijk vol passie het mkb ondersteunen in hun werkplekbeheer, zodat de ondernemers zich zorgeloos kunnen focussen op hun eigen werkzaamheden. Vooral de focus op de werkplek is een belangrijk punt voor ons. Werkplekbeheer is namelijk waar we écht goed in zijn. Of dat nu op kantoor is, in een timmerfabriek of bij de chauffeur op de vrachtwagen. Iedereen is tegenwoordig afhankelijk van ICT en werkt met systemen. Wij zorgen dat de ICT werkt, waar je je ook bevindt. Dus ook op de thuiswerkplek, waar we de laatste tijd zoveel gebruik van hebben gemaakt. Omdat we nu die focus in ons verhaal hebben, merk ik dat het verhaal meteen veel beter overkomt. Voorheen vertelden we dat we in de breedste zin van het woord ontzorgen. Dat gaf het beeld dat we veel deden, maar niemand wist precies wat. Nu vertellen we dat we ondernemers helpen bij het inrichten van de ICT op de werkplek. Dat geeft een heel ander beeld. We doen in principe nog steeds hetzelfde, maar weten het veel beter te verwoorden.’ VAN SNOEI KOMT GROEI ‘Ik denk dat dit een herkenbare worsteling is voor veel ondernemers’, zegt Werner. ‘Als je je bedrijf begint heb je duidelijk voor ogen wat je wilt. Je neemt werk aan en in de loop der jaren komt er wat meer variëteit in de opdrachten. Met een paar man personeel blijft dat nog overzichtelijk, maar uiteindelijk vertroebelt je blik op de werkzaamheden. Ondanks dat je het werk goed doet, geef je het bedrijf toch een boost wanneer je weer focus aanbrengt. Je maakt je bedrijf weer wat fitter. We weten nu weer goed waar we eigenlijk mee bezig zijn en kunnen die diensten

verder verbeteren. Het is een soort van snoeien. Als je te veel bos om je bedrijf laat groeien, zien mensen niet meer wat je kernactiviteit is. En van snoei komt groei. Dus dat gaan we hopelijk de komende jaren zien. Het teruggaan naar de basis heeft ons bedrijf hoe dan ook een stuk gezonder gemaakt.’ NIET ALLES TEGELIJK ‘Een belangrijke conclusie uit onze identiteitssessies is ook dat we duidelijk willen overbrengen dat klanten niet alles tegelijk hoeven afnemen’, vertelt Adriaan. ‘Sommige klanten verwachten dat ze bij ons alleen het hele pakket voor de werkplek kunnen afnemen. Dat is helemaal niet het geval. We kunnen ook een deel van de diensten aanbieden, bijvoorbeeld alleen VoIP telefonie of de afname van bepaalde software. Voor veel bekende softwarepakketten werken we samen met de leveranciers van die programma’s. Zij hebben de kennis van hun pakket, maar zitten vaak niet te wachten op randzaken, zoals het koppelen van een printer. Daarin ondersteunen we elkaar. Wij hebben de kennis om deze software te laten werken op de werkplek en voor inhoudelijke vragen kunnen klanten rechtstreeks bij de softwareleveranciers terecht. Zo focussen we beiden op onze kerntaken.’ KLAAR VOOR DE KOMENDE TIEN JAAR ‘Nu de filosofie op papier staat, hopen we weer zeker tien jaar vooruit te kunnen’, vertelt Werner. ‘We hebben een duidelijke positionering. Het is nu aan Marcel en onszelf om ons verhaal goed over te brengen. Dat verhaal is hoe dan ook een stuk gerichter dan voorheen. Tegelijk is de passie voor ons werk hetzelfde gebleven. Of misschien zelfs nog wel iets gegroeid, door de trots op wat we samen hebben bereikt. Die passie blijven we uitstralen. Want ICT heeft misschien niet dat beeld, maar net zoals de timmerman trots is op zijn handgemaakte meubel, zijn wij elke keer weer trots wanneer we bij een klant een project opleveren dat lekker werkt.’

Draads BV Waardsedijk-Oost 21 | 3417 XJ Montfoort | 0348469410 info@draads.nl | www.draads.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 13


MYGUARD BV

BEVEILIGT DOOR HEEL HET LAND

Op dit moment staan ongeveer 160 mobiele beveiligingsunits op zo’n zeventig locaties in Nederland, België en Duitsland. De mobiele beveiligingsunits bewaken onder andere bouwlocaties, industriegebieden, ziekenhuizen en vliegvelden. Medeeigenaar Matthew Kapteijn: ‘In principe kunnen we alles beveiligen. Maar onze units staan vooral op bouwlocaties, omdat beveiliging daar echt noodzaak is. Steeds vaker lopen er mensen op bouwplaatsen, die doen alsof ze er horen. Er wordt van alles gestolen: kabels, verlengsnoeren, gereedschap... Zaken die gemakkelijk te verhandelen zijn.’ De mobiele beveiligingsunits worden op de (bouw) locatie geplaatst en gericht op het gebied dat moet worden bewaakt. Met de software wordt het beeld geanalyseerd zodat, als iemand zich op die locatie beweegt, er direct een melding naar de meldkamer gaat. ‘Daar kijken ze wat er gebeurt en zij seinen de klant, beveiliger of zo nodig de politie in. De beelden kunnen ook live worden door-

14 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

INTERVIEW

MyGuard BV heeft als specialist in mobiele beveiliging een duidelijke missie: Nederland veiliger maken door het voorkomen van diefstal, inbraak en vandalisme. ‘En dat kan met onze technologie. We dragen een behoorlijk steentje bij aan de veiligheid in ons land!’


gezet naar de politie.’ De mobiele beveiliging van MyGuard heeft aanwijsbaar effect. ‘Wekelijks worden er aanhoudingen verricht dankzij onze camera’s. Het is leuk om te zien dat het werkelijk nut heeft, dat je er incidenten mee kunt voorkomen’, vertelt Matthew trots.

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Niet alleen de pakkans is groter met de beveiliging van MyGuard, de beveiligingsmasten werken ook preventief. ‘Door de lampen op de mast, staat de locatie flink in de schijnwerpers. Op de unit zelf staat groot vermeld dat het een bewakingsunit is. Ook op het hek rondom de bouwplaats hangen we een bord of banner. Hiermee proberen we diefstal en vandalisme terug te dringen.’

in IJsselstein, kan MyGuard haar klanten goed bedienen. ‘Een jaar geleden zijn we verhuisd naar IJsselstein. Het kantoor en de loods zitten onder hetzelfde dak, dat levert ons elke dag gemak en efficiency op.’ De grote tafeltennistafel midden in het kantoor van MyGuard is niet te missen. Bij hard werken hoort ook plezier maken. ‘Het houdt ons scherp en fit!’ Volgens Matthew is goed zorgen voor je medewerkers ook goed voor het bedrijf. ‘Wat je geeft, krijg je terug. Daarom hebben we ook een sportabonnement aangeschaft voor de sportschool naast ons nieuwe pand. Daar kunnen we als team sporten. Dat hoort erbij, vind ik!’

MEEDENKEN KOSTBAAR De noodzaak van beveiliging wordt, helaas, Ambities zijn er: drie keer zo groot worden. ‘We steeds groter. ‘Het wordt steeds meer algemeen willen dat er over een paar jaar vijfhonderd begoed. Als een bouwplaats wordt ingericht dan veiligingsunits van MyGuard in Nederland staan.’ horen daar verlichting, wc-units en een lunchruim- MyGuard sluit steeds vaker contracten met de te bij. Ook beveiliging is steeds vaker een vast grotere bouwbedrijven in Nederland. ’We worden onderdeel.’ Toch wordt MyGuard nog regelma- dan standaard meegenomen bij de inrichting van tig ingeschakeld als het kalf al verdronken is, ziet de bouwplaats zodat de aannemer zich over de beveiliging geen zorgen Matthew. ‘Sommige onmeer hoeft te maken.’ Bij dernemers nemen het riMyGuard kun je terecht sico. Ze denken: er staan ‘Wekelijks worden er voor complete beveilihuizen omheen en die beaanhoudingen verricht gingsvraagstukken. Ook woners houden ook een voor bijvoorbeeld maatoogje in het zeil. Totdat dankzij onze camera’s’ werkoplossingen, convenhet een keer misgaat. Dan tionele beveiligingsinstalhadden ze gewild dat ze al beveiliging hadden. De diefstal van gereedschap laties, brandmeldinstallaties en toegangscontrole. en materialen en stilstand van het project is veel ‘Met onze korte lijnen, kennis en gedrevenheid zijn wij al veel partijen naar tevredenheid tot dienst kostbaarder dan het huren van een camera-unit.’ geweest.’ Meer klanten zijn altijd welkom vertelt Gelukkig kunnen ze bij MyGuard snel schakelen. Matthew met een lach. ‘Wij zorgen voor zekerheid.’ ‘Als het moet kunnen we binnen een dag een passende oplossing leveren, of het nu om camera- Rondom het uitkomen van dit magazine wordt units, toegangscontrole of andere security gaat. de nieuwe huisstijl van MyGuard ontwikkeld. Met De klant belt ons, we doen een intake en bepalen een nieuw logo, nieuwe website en nieuwe slogan wat er nodig is. Na akkoord van de offerte realise- - Smarter Security Solutions - laat MyGuard zien klaar te zijn voor de toekomst. ‘We hebben straks ren wij dit binnen de afgesproken tijd.’ een meer eigentijdse uitstraling, meer van nu én herkenbaarder.’ CENTRAAL Sinds 2015 trekt Matthew de kar bij MyGuard. Het bedrijf is ontstaan als een dochteronderneming van IP Groep uit Schoonhoven, waar zijn broer Timothy in 2013 startte met MyGuard. Timothy zag in de markt een toenemende vraag naar tijdelijke maar hoogwaardige mobiele beveiliging. Met MyGuard gaf hij hier antwoord op, door de jarenlange ervaring en kennis van IP Groep in een mobiele unit te vatten. Sinds 2015 is Matthew als MyGuard BV mede-eigenaar samen met zijn team verantwoorNijverheidsweg 13 B | 3401 MC IJsselstein | 0182388725 delijk voor MyGuard. Vanwege de centrale ligging info@myguard.nu | www.myguard.nu

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 15


BENEDENBERG 126 TE BERGAMBACHT Prachtige landelijk gelegen woonboerderij met 2 bijgebouwen, met aan de voorzijde en achterzijde een zichtlijn de polder in en nog veel authentieke details. Het perceel is 35.340 m 2 groot, ideaal dus voor de paardenlief hebber of het houden van kleinvee. ✓ ✓ ✓ ✓

De woonoppervlakte is 317 m2 De inhoud van de woning is 1.154 m3 De bijgebouwen zijn 146 m2 Inhoud bijgebouwen 516 m3

Informeer bij Schep Makelaardij te Schoonhoven Harold van Rooij | T 06 51 41 99 56 | h.vanrooij@schep.nl | www.landelijkwonen.nl

ONTDEK NU ONS UITGEBREIDE AANBOD GEËLEKTRIFICEERDE FORDS

Advisering | Accountancy | Financiële- en salarisadministraties | Fiscale aangiften

De Accountant en Adviseur in één voor ondernemers, zelfstandige en starters

Wat voor elektrische oplossing je ook zoekt, met opties als de Puma EcoBoost Hybrid, de Kuga als plug-in hybride of de volledig elektrische Mustang Mach-E: er is altijd een Ford die bij jou past.

Kijk op zeeuwenzeeuw.nl/ford voor ons volledige aanbod Alphen a/d Rijn Gouda Krimpen a/d IJssel Leiderdorp Nieuwegein Schoonhoven Utrecht Woerden

H.K. Onnesweg 26 Edisonstraat 2 Van der Giessenweg 32 Weversbaan 11 Ambachtsweg 2 - 4 C.G. Roosweg 4 Landzigt 12 Wagenmakersweg 1

0172 - 42 91 91 0182 - 30 31 31 0180 - 54 81 81 071 - 579 38 00 030 - 600 64 64 0182 - 30 32 11 030 - 291 11 11 0348 - 49 60 60

Uitdagende tijden vragen om vernieuwing en creativiteit. • Een onderneming starten? • Groeien of doorstarten? • Bedrijfsopvolging, overname of bedrijfsbeëindiging? Wij adviseren bij het maken van de juiste keuzes. Benieuw naar onze aanpak? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Ruige Weide 15 | 3421 TH Oudewater | 0348 56 05 09 info@boereaccountants.nl | www.boereaccountants.nl


KANSEN EN VALKUILEN column

Wanneer heeft u iemand voor het laatst de hand geschud of een vriend of vriendin een knuffel gegeven? En hoe lang is het geleden dat u voor het laatst in een volle kroeg of op een festival hebt gestaan? Ik kan het me bijna niet meer herinneren. Het voelt voor mij zelfs vreemd als ik de tv aanzet en er komen oude beelden voorbij met feestvierende mensenmassa’s. De wereld is in een razend tempo veranderd. Het is nu belangrijker dan ooit om te werken aan uw mentale en fysieke gezondheid. Dit heeft mij aan het denken gezet en heeft ook tot de nodige veranderingen in mijn dagelijkse leven geleid. Ik let bijvoorbeeld enorm op m’n voeding, wandel meer dan ooit, sport in de natuur, geniet van de vrijheid door het wegvallen van de ‘verplichtingen’, ben offline na half acht ’s avonds, douche regelmatig koud, oordeel zo min mogelijk en spreek mijn intense dankbaarheid uit voor de vele mooie dingen in het leven. En ik kan u zeggen, ik voel me beter dan ooit. Ook voor uw onderneming is het in en na coronatijd belangrijker dan ooit om te kijken naar haar gezondheid en toekomstbestendigheid. Hoe is dat bij u? Denk daarbij aan het op orde houden van uw liquiditeitspositie door goed debiteurenbeheer, gebruik te maken van de diverse subsidies en andere overheidsregelingen en door tijdig andere financieringsmogelijkheden te bekijken. Maar kijk ook kritisch naar uw verdienmodel. En doet uw bedrijf er in de huidige vorm nog wel toe? Onderscheidt u zich van andere bedrijven? Waar zit de kracht, wat zijn de kansen en de valkuilen van uw bedrijf? Maar ook vragen als wat u energie geeft en wat u energie kost kunnen belangrijke parameters zijn in de focus van uw bedrijf. Hoe zit het met de “Key Performance Indicators”, beter bekend als de KPI’s? En is de structuur op financieel, fiscaal, strategisch en juridisch vlak in haar huidige vorm nog wel op orde? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor waar uw onderneming staat en waar zij naartoe gaat. Wenst u uw bedrijf met een helikopterview door te lichten en te sparren over de mogelijkheden die u met uw onderneming hebt? Of wenst u een second opinion? Kom geheel vrijblijvend op de koffie bij mij of één van mijn collega’s.

Cees

CEES PATER IS BELASTINGADVISEUR EN PARTNER BIJ PLANJE ACCOUNTANTS EN MEER; EEN CREATIEF EN BETROKKEN ACCOUNTANTSKANTOOR WAAR DE FOCUS LIGT OP HET ADVISEREN VAN HET MKB. MAAR BOVENAL IS CEES LEVENSGENIETER. CEES@PLANJE.NL 0172433053

‘Kijk ook kritisch: doet uw bedrijf er in de huidige vorm nog wel toe?’

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 17


AUTOHUIS BENSCHOP

WAAR FAMILIEGEVOEL EN MOOIE AUTO’S SAMEN KOMEN Interview

TEKST: KELLY BAKKER | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Snelle levertijden, een groot assortiment, jong gebruikte premium auto’s en een familiaire sfeer. Het zijn zomaar een paar van de elementen die Autohuis Benschop in Lopik zo geliefd maken bij klanten. Zowel zakelijke als particuliere autozoekers kunnen terecht bij het in Volkswagen, Audi, Seat en Skoda gespecialiseerde autobedrijf. Twee gloednieuwe Volkswagens staan strak opgesteld voor de ingang van Autohuis Benschop in Lopik, dat achter het BP-tankstation aan de M.A. Reinaldaweg ligt. Smetteloos gepoetst en klaar om afgeleverd te worden aan de nieuwe eigenaren. Het terrein van het veelzijdige autobedrijf nodigt uit om rond te kijken, door het grote aanbod van topmerken dat je om je heen ziet. Ook binnen is er genoeg te zien en de sfeer is energiek. Vlak voor we aan het interview beginnen rondt verkoper Alex Versteeg nog de aflevering van een nieuwe Seat af. Aan dynamiek bij het familiebedrijf geen gebrek op deze vrijdagochtend. ‘Er gebeurt

18 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

hier elke dag van alles’, vertelt Alex als we later met hem, eigenaar Jan Benschop, zijn dochter Cynthia en neef Ruben aan tafel zitten. ‘Geen dag is hetzelfde hier en dat is wat we allemaal zo leuk vinden!’ ONAFHANKELIJK De grote kracht van het autobedrijf schuilt volgens Jan onder andere in de onafhankelijkheid. ‘Wij zijn niet aangesloten bij een importeur, maar kiezen zelf onze auto’s. Veel van onze auto’s komen uit Polen. Ik ben vlak na de val van de Berlijnse Muur begonnen met de verkoop van auto’s daar. Ik leerde er mijn vrouw kennen, legde er veel contacten en bracht de bedrijfsauto’s die ik daar inkocht, hier aan de man. Toen er in 2008 een crisis ontstond in de markt van bedrijfsauto’s, kwam ik in contact met Alex. Ik vertelde hem over mijn plan om ook personenauto’s te gaan doen. We hadden immers al goede in- en verkoopkanalen en de juiste bedrijfsstructuur. Alex sloot zich aan en zo zijn we dat uit gaan bouwen. We kochten in eerste instantie in België en zijn later geswitcht naar Polen, waar inmiddels het grootste deel van ons assortiment auto’s vandaan komt.’


Het betekent dat je bij Autohuis Benschop terecht kunt voor premium kwaliteit nieuwe of jong gebruikte personen- en bedrijfsauto’s van de VAG-merken. ‘Inmiddels krijgen we van andere autobedrijven/dealers vragen naar merken zoals Mercedes, Peugeot en Ford’, aldus Alex. ‘Omdat we de juiste netwerken hebben kunnen we vaak aan deze vraag voldoen. De hele automarkt wordt steeds meer Europees, dat komt natuurlijk ook doordat auto’s een Europese goedkeuring hebben. Doordat we al zo lang actief zijn in Polen en een stevig netwerk en goede infrastructuur hebben opgebouwd, kunnen we de juiste auto’s inkopen, aantrekkelijk aanbieden en snel uit voorraad leveren.’

zig is. Naar de klant toe zorgt dit voor continuïteit. Zo doen Alex, mijn vader en mijn neef Ruben allemaal verkoop, maar ze zijn niet te beroerd om een auto te poetsen als dat zo uitkomt. We verkopen ook aan iedereen, je kunt hier met je werklaarzen binnenkomen, maar ook in pak. Laagdrempelig en zonder gedoe, daar staan we echt voor. We willen mensen een goed gevoel geven over wáár ze hun auto kopen. Het heeft ons inmiddels klanten uit heel Nederland en veel positieve reviews opgeleverd. Dat is ook waar we continu aan werken, blije klanten.’

De dochter van Jan – ze is pas negentien – straalt één en al trots uit als ze over het bedrijf vertelt. Ze is vastberaden het familiebedrijf succesvol voort te zetten. ‘Ik zat vroeger bij mijn VERTROUWDE BASIS vader op de knie als hij een Cynthia vindt het belang‘Laagdrempelig en verkoopgesprek deed. Het rijk om te benadrukken dat, stroomt dus echt door mijn ondanks dat de inkoop- en zonder gedoe, daar aderen. Nu doe ik vooral verkoopkanalen tot ver over staan we echt voor’ de financiële administratie, de grens reiken, de basis maar ik leer via Alex, Ruben van het bedrijf nog altijd kleinschalig en vertrouwd is. ‘Buiten het feit dat en mijn vader ook veel over de verkoop. Ik wil echt we mooie auto’s van gewilde merken verkopen, laten zien dat dit bedrijf over tien jaar nog steeds waarderen klanten ons ook vanwege de korte lij- bestaansrecht heeft. Dat we dan nog steeds denen. Is er onverhoopt een probleem, dan hebben zelfde sfeer en de nieuwste auto’s hebben en volop we dat snel opgelost. We appen regelmatig met mee kunnen in deze branche.’ onze klanten, ook ’s avonds en in het weekend. We zijn met een klein team, wat als voordeel heeft dat ZAKELIJKE MARKT iedereen van elkaar weet waar de ander mee be- Elektrische auto’s hebben inmiddels ook hun intrede gedaan bij Autohuis Benschop. In eerste instantie vooral voor de zakelijke markt, maar in toenemende mate vragen particulieren hier ook naar, zegt Ruben. ‘Wij zijn altijd aan het vernieuwen en proberen mee te gaan met de vraag van onze klanten. We hebben niet alleen veel auto’s op voorraad, maar ook altijd veel in de pipeline. Ook daarin kunnen we kijken als een klant een specifieke vraag heeft. Sommige auto’s halen niet eens het internet. We hebben al verschillen Audi E-Trons en de Volkswagen ID3 gehad. Sinds kort is hier ook de Volkswagen ID4 aan toegevoegd. Deze auto’s zullen alleen maar succesvoller worden. De vraag groeit en wij groeien mee!’

Ruben Benschop, Alex Versteeg, Cynthia Benschop en Jan Benschop

Autohuis Benschop Graafdijk 2C | 3411 JW Lopik | 0348551200 info@janbenschop.nl | www.janbenschop.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 19


VAN EKERIS TWEEWIELERS

AL 95 JAAR EEN BEGRIP IN DE FIETSENWERELD

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1926, toen grootvader Van Ekeris een fietsenwinkel opende in Utrecht. 95 jaar later is het kleinzoon

20 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

INTERVIEW

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen en dat worden er alleen maar nog meer. Dit betekent dat Van Ekeris tweewielers het druk heeft. Héél druk zelfs. Om het aanbod van fietsen te kunnen vergroten, is de winkel begin dit jaar flink uitgebreid door het naastliggende gebouw erbij te betrekken. ‘De verbouwing was een hele kluif. Gelukkig ben ik dat alweer bijna vergeten’, lacht Edwin van Ekeris. Het resultaat mag er zijn: een prachtige winkel van ruim 900 m² aan de rand van het centrum van IJsselstein.


TEKST: ANNEMIEK DURING | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Edwin die de winkel draaiende houdt. ‘Nadat ik het de e-bikespecialist van de regio noemen.’ Het komt vak geleerd had bij een fietsenmaker in Houten, dan ook regelmatig voor dat klanten tot vijftig kiben ik bij mijn vader in zijn zaak in Kanalen- lometer reizen om bij Van Ekeris een fiets aan te eiland gaan werken. Jarenlang hebben wij samen schaffen. ‘We bieden kwaliteit, op alle gebieden. de winkel en werkplaats gerund. Toen begon het De merken die we hier verkopen, vind je bij andere bij mij te kriebelen. Ik wilde meer. Uitbreiden en fietsenwinkels nooit onder één dak. En we hebben heel veel aandacht voor groeien. Meer ruimte en de klant. Onder het genot meer fietsen. Dat kon niet van een kopje koffie of thee op die plek, dus ben ik op ‘Wij helpen een fiets willen we uitgebreid horen zoek gegaan naar een winte vinden die perfect waarnaar de klant op zoek kel in IJsselstein, waar ik op is. Dan helpen wij om een dat moment al woonde.’ In aansluit bij de vraag’ fiets te vinden die perfect 2005 opende hij een winaansluit bij de vraag. Het kel in de binnenstad. Dat bleek een gouden greep en Edwin kreeg waar hij is bij ons dus niet even snel een fiets kopen, maar naar verlangde. ‘Vanaf dag één zijn we gegroeid. echt een traject.’ We namen personeel aan. We vulden elk hoekje en gaatje in de winkel om de ruimte zo efficiënt mo- Van Ekeris bevindt zich met deze service en de kwagelijk te benutten, we hadden een magazijn aan liteit van de fietsen in het hoge segment. ‘Ik vind het de overkant en een opslag aan de andere kant. ontzettend leuk om met onze doelgroep te werken. Tot we moesten concluderen dat het gewoon niet Het gaat hen echt om het product en niet om voor meer paste.’ Daarom toverde Edwin acht jaar ge- een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Daarleden het leegstaande postsorteercentrum om tot door hebben we leuke gesprekken en hebben we een vaste, trouwe klantenkring opgebouwd. Daar fietsenwinkel. ben ik heel blij mee. Ik ben namelijk ook maar gewoon een fietsenmaker die ondernemer is geworBOOMING BUSINESS ‘We zitten op een perfecte locatie, vlak bij het cen- den. Met vallen en opstaan zijn we met de winkel trum en we hebben eigen parkeerplekken. We zijn tot hier gekomen. Daar ben ik hartstikke trots op!’ dan ook heel blij dat we de mogelijkheid kregen om het gebouw hiernaast bij de winkel te betrekken. Zo kunnen we blijven groeien.’ Want groeien, dat doet de fietsenwereld. Samen fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. ‘We willen allemaal de wereld een beetje beter maken. Daarom wordt het steeds meer aangemoedigd om niet de auto, maar de fiets te pakken. Er zijn regelingen om met fiscaal voordeel een fiets van de zaak te krijgen of een fiets te leasen. En sinds het coronavirus zijn intrede heeft gedaan in Nederland, is fietsen een nationale hobby geworden.’ Ook de technologie van de fietsen zelf ontwikkelen in een razend tempo. ‘Dat vind ik zo leuk aan de fiets. Het lijkt nog steeds gewoon een frame met twee wielen, maar met bijvoorbeeld volledig geïntegreerde GPS-systemen en elektrisch schakelen wordt het steeds moderner.’ HET HOGE SEGMENT Bij Van Ekeris tweewielers kun je terecht voor alle soorten fietsen; van racefietsen tot e-cargo’s en van stadsfietsen tot bakfietsen. ‘Vooral de e-bike heeft een enorme vlucht genomen’, vertelt Edwin. ‘Toen we acht jaar geleden deze zaak openden, hadden we een paar e-bikes in de winkel staan. Inmiddels zijn ze goed voor zestig procent van onze omzet. We kunnen onszelf zonder schroom

Van Ekeris tweewielers Lagebiezen 2A | 3401 NG IJsselstein | 0306875222 info@vanekeristweewielers.nl www.vanekeristweewielers.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 21


onderbreker mij een bewijs dat fitheid de weerstand bevorderd’.

VITAAL OF FUTLOOS? In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: Fit! Een onderwerp dat in het algemeen wordt gekoppeld aan gezondheid. Hoe houd je jouw bedrijf fit? En je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet overloopt? Kortom: hoe word je de beste versie van jezelf?

DEMCO SLOOF DEBRIS Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn? ‘Fit, wat is fit? Voor mij zit de basis in mijn mentale fitheid, zowel zakelijk als privé. Maar ook denk ik dat mentale fitheid leidt tot een verhoging van je lichamelijke fitheid. Zelf heb ik al jaren last van een paar kleine ongemakkelijkheden in de onderrug, schouders en nek. In de wintermaanden, als het rustig is in mijn werk, heb ik daar aanzienlijk meer last van dan in de periode dat ik het megadruk heb met van alles en nog wat. Als ik zelf lekker in mijn vel zit, dan voel ik me ook veel fitter.’ Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen? ‘Fitte mensen kunnen de wereld aan, niet fitte mensen klagen heel snel. Dit is deels te begrijpen, als je niet fit bent voel je je slecht, maar niet fitte mensen reageren ook sneller negatief op zaken die ze meemaken. Ik ben er van overtuigd dat fitte mensen beter presteren, kleine (fysieke) klachten beter aankunnen en daardoor beter produceren. Door de wekelijkse stoelmassage die ik aanbied aan de mensen in mijn bedrijf is het ziekteverzuim aanzienlijk, buiten corona, gedaald. Voor

22 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Wat is volgens jou de “perfect fit”? Oftewel, wanneer klopt alles? ‘Zelf zorgen voor je fitheid zit hem deels in de fysieke dingen als niet roken, bewegen en alcohol met mate. Maar het kan ook juist zitten in mooie momenten beleven met de mensen die je dierbaar zijn, waarin je je ontspanning vindt en dat is dan weer zeer positief. Hierin is het hebben van een goede relatie met je partner, met je kinderen en zakelijke contacten zeer belangrijk. Even tijd nemen voor elkaar en dan ook echt even naar elkaar luisteren. Dit werkt voor mij het beste in bijvoorbeeld de sauna, tijdens een wandeling in de natuur of door samen in de auto even een een-opeen gesprek te voeren. Openstaan voor advies, suggesties of commentaar is daarbij essentieel. Niet direct iemand veroordelen, maar een ander beoordelen waar nodig of wenselijk. Kortom: niet alleen maar aan je eigen fitheid denken’.

ARON VAN VLIET GROEI Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn? ‘In mijn werk is het belangrijk dat ik mentaal fit ben. Ik zit de hele dag achter een


ment niet meer combineren. Toen moest ik van mezelf een keuze maken. Het werd volleybal; de eerste sport die ik beoefende na het behalen van mijn zwemdiploma. Ik doe aan teamsport omdat dit niet vrijblijvend is; je gaat een commitment aan met je team voor een heel seizoen. Dit houdt in dat ik elke week aanwezig moet zijn op de training en ook op vrijdagavond of zaterdag een wedstrijd speel’.

bureau en verricht mentaal inspannend werk. Mentaal en fysiek fit gaan als je het mij vraagt arm in arm. Als je lichamelijk fit bent met een gezonde levensstijl dan word je vanzelf mentaal fit. Het één kan niet zonder het ander.’ Hoe probeer je fit te blijven? ‘Ik ben een fervent fan van triatlon en ik train zo’n tien tot vijftien uur per week. Ik merk dat ik hier ontzettend veel energie van krijg. Energie die ik overdag in mijn werk niet kwijt kan of kan uiten. Na een intensieve werkdag voel ik me na de training als herboren. Deze positieve mentale boost neem ik de volgende dag mee naar mijn werk, zodat ik met veel passie en overtuigingskracht mijn werk kan uitvoeren. Ik hou hiervan!’ Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen? ‘Je merkt het eigenlijk gelijk of je te maken hebt met fitte mensen. Over het algemeen zijn ze energiek, positief en hebben ze zin in de dag. Misschien is levenslustig wel een beter woord.’ Met welk fit persoon (ofwel: sporter) zou jij wel een dagje willen ruilen? ‘Ik zou graag een dag met Max Verstappen willen ruilen. Lijkt me machtig mooi om met zo’n snelheid over een circuit te scheuren. Ook vind ik het inspirerend hoe iemand op zich zo’n jonge leeftijd staande weet te houden binnen deze racewereld, zonder dat dit invloed heeft op zijn resultaten. Ook ben ik heel benieuwd wat hij naast het racen doet om mentaal en fysiek fit te blijven. En zijn salaris staat mij ook wel aan.’ Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen? ‘Ik heb hier nog geen ervaring mee, want in juli start mijn eerste medewerker. Erg spannend, maar ik vind het belangrijk dat hij gezond is en ik ga hem hier zeker positief in stimuleren. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld een abonnement bij een sportschool.’

MARK VERBREE VAKGARAGE VERBREE IJSSELSTEIN

Met welk fit persoon (ofwel: sporter) zou jij wel een dagje willen ruilen? ‘Ik zou wel een dag willen ruilen met Max Verstappen. Ik denk dat Max een overvolle agenda heeft en dat je een dag van hem zeker fysiek niet moet onderschatten. Max is als Formule 1-coureur volop met zijn carrière bezig en dit is mijns inziens geen vak, maar een levenswijze’.

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn? ‘Mentaal fit is belangrijker denk ik, maar eigenlijk kan het één niet zonder de ander. Ik blijf fysiek in vorm door naast mijn werk twee keer per week te sporten in de zaal. Ook het mountainbiken werkt voor mij rustgevend in fysieke zin, maar ook mentaal geeft het mij de nodige afleiding zodat ik mijn gedachten kan ordenen en er zo weer nieuwe ideeën geboren worden’. Wanneer voel jij je op het fitst? ‘Ik ben een ochtendmens dus deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. In de ochtend ben ik scherper van geest en veel productiever. Ik maak hier dan ook goed gebruik van door lekker vroeg te starten met het werk. Verder moet je natuurlijk een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Ik maak wel lange dagen maar neem zeker geen werk mee naar huis.’ Hoe probeer je fit te blijven? ‘Dit doe ik door naast mijn werk te sporten. Ik ben gestart met voetbal en volleybal, maar dit kon ik op een gegeven mo-

In de volgende editie van OnderNamen Lopikerwaard draait alles om het thema ‘Mentaliteit’. Heb jij als ondernemer een anekdote die helemaal bij dit thema past? Mail ons en wie weet bespreken we jouw verhaal in de volgende OnderBreker. redactie@ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 23


HOB IT SERVICES

Arjan Benschop en Ronald van der Westen

‘JE BENT NOOIT TE KLEIN OM SLACHTOFFER VAN EEN CYBERAANVAL TE WORDEN.’ Interview TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

24 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

‘Wie denkt dat er bij het mkb niets te halen valt, zit echt verkeerd.’ Ondernemers Arjan Benschop en Ronald van der Westen van HOB-IT in Lopik winden er geen doekjes om: informatiebeveiliging is belangrijk voor iedereen. De twee cyberexperts adviseren mkb’ers over informatiebeveiliging en cybersecurity. Ze praten ons bij over de belangrijkste zaken op het gebied van informatieveiligheid binnen het mkb.


Gezamenlijk hebben ze zo’n 25 jaar ervaring binnen het vakgebied cybersecurity. Arjan en Ronald, zelfverklaard nerds met een sterke drang om anderen te beschermen tegen kwaadwillende hackers, weten duidelijk waar ze het over hebben. Als voormalig collega’s bij een ICT security dienstverlener, hebben ze inmiddels de handen ineen geslagen om zelf ondernemers te helpen op het gebied van cybersecurity. Arjan: ‘We werkten allebei in de grootzakelijke markt, voor klanten als NS, ABN Amro en Vitens. Daar is cybersecurity al helemaal doorgedrongen tot het bewustzijn, omdat deze bedrijven tot de vitale infrastructuur van Nederland behoren. We liepen echter beiden tegen hetzelfde probleem aan. Binnen de grootzakelijke markt ben je veel bezig met vergaderen, escaleren en managementoverleg. Kortom: veel formaliteiten en weinig contact met ondernemers zelf. Na tien jaar in die corporate wereld, miste ik het om iemand blij te maken die tegenover me aan tafel zat. Daarom besloot ik om de kennis uit de corporate wereld naar het mkb te brengen. Hier kan ik echt het verschil maken voor ondernemers.’ GROTE KENNIS KLEIN INZETTEN Ronald sloot zich in juni aan bij Arjan als medeeigenaar. Arjan: ‘We vullen elkaar qua kennis goed aan. We zijn beiden technisch onderlegd en hebben daarnaast onze eigen specialiteiten. Zo weet ik veel over bedrijfsvoering en geef ik strategisch advies, waar Ronald een hele bak aan ervaring heeft in het opzetten en beheren van een gestroomlijnde ICT-organisatie én security monitoring.’ Ronald: ‘Bij mijn vorige werkgever kreeg ik de kans een security operations center op te zetten. Zie het als een alarmcentrale voor de digitale wereld. Het is een centrale plek waar op diverse monitoren continu wordt meegekeken in de vitale infrastructuur van belangrijke Nederlandse bedrijven en instellingen. Dat was een uniek project om te doen. Ik begon met twee collega’s, maar inmiddels werken daar zo’n dertig tot veertig mensen die de hele dag door onregelmatigheden in de systemen traceren. Voor het mkb is zo’n systeem te groot, maar de kennis van deze werkwijze passen we wel in aangepaste vorm toe op onze klanten. We kijken echt niet de hele dag mee wat elke medewerker aan het doen is, maar via onze systemen signaleren we wel afwijkingen, waar we direct op moeten schakelen.’ GEEN VERSCHIL VOOR HACKERS ‘Eén van de meest gemaakte denkfouten van mkb’ers, is dat ze denken dat ze te klein zijn om interessant te zijn voor een hacker’, vertelt Ronald.

‘De meeste hackers schieten echter met hagel. Het maakt voor hem of haar geen verschil of je groot of klein bent. Een voorbeeld: ransomware is momenteel een reële cyberdreiging voor mkb’ers. Je computer of systeem wordt dan gehackt en op slot gezet, oftewel gegijzeld, totdat je een bepaald bedrag aan bitcoins overmaakt. Het maakt een hacker niet uit of hij tien keer een tiende bitcoin verdient, of één grote klapper maakt met één bitcoin. Bij kleinere ondernemingen komt de hacker vaak makkelijker binnen en is het alsnog snel verdiend. En vaak betalen organisaties wel, want er is tegenwoordig geen bedrijf meer te vinden die niet afhankelijk is van digitale systemen. Of het nu gaat om de maakindustrie, agrarische sector of een kantooromgeving: als je bedrijf ineens plat ligt door zo’n aanval, merk je pas hoe afhankelijk je bent.’ VOORZORGSMAATREGELEN ‘Het begint dus bij bewustzijn’, vertellen de heren verder. ‘Maar bewustzijn is niet voldoende, je moet ook maatregelen treffen. Begin bij de basis. Dat betekent regelmatig backups maken, een tweestappen verificatie, een goede firewall en het belangrijkste van alles: alles up to date houden en monitoren. Vaak wordt onderschat wat dat laatste voor een verschil maakt. Test bijvoorbeeld regelmatig of je backup wel echt werkt. Anders heb je er namelijk niets aan. Ook de plaats waar deze backup opgeslagen staat is van belang, want aanvallers die gebruikmaken van ransomware zoeken vaak eerst naar backups. Die schakelen ze eerst uit, voor ze de computer daadwerkelijk gijzelen. Het monitoren en up to date houden van je systemen en applicaties is ook erg belangrijk. Hiermee herstel je eventuele veiligheidsissues in de code. De firewall geeft verder inzicht in je dataverkeer en zo kun je snel signaleren wanneer zich onregelmatigheden voordoen. Wij bieden een firewall aan als zogenaamde managed service. Je koopt niet alleen het product, wij monitoren dag en nacht jouw infrastructuur via een up to date firewall. Onze software signaleert afwijkingen die wij dan onder ogen krijgen. Laatst zagen we bijvoorbeeld een enorme piek in dataverkeer bij een van onze klanten. We belden met de klant en hij bleek gelukkig zelf een grote hoeveelheid bestanden te uploaden. Vals alarm dus, maar hij vertelde wel dat hij door deze actie plots besefte wat wij voor hem deden. Het gaf hem een veilig gevoel dat er iemand over zijn schouder meekijkt. Dit soort reacties is dus precies waar we het voor doen. Nu maken we weer echt mensen blij!’

‘Na tien jaar in de corporate wereld, miste ik het om iemand blij te maken’

HOB IT Services Lopikerweg west 34A 3411 AN Lopik 0348 748806 info@hob-it.nl www.hob-it.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 25


STRAVER SPECIAL TECHNIEK

GROOT GEWORDEN MET BOERENVERSTAND

De eigenaar van Straver Special Techniek noemt het gezond boerenverstand. Dat houdt voor hem onder andere in dat je geld pas uit kan geven, als je het verdiend hebt. ‘Met dat motto hebben we altijd ons hoofd boven water kunnen houden. Tijdens de kredietcrisis van 2008 en later tijdens de bouwmalaise hebben we flink pech gehad met bedrijven van opdrachtgevers die omvielen. Omdat we niet altijd tot de laatste euro investeerden, maar vlees op de botten hadden, zijn we er goed doorheen gekomen en hebben we het bedrijf weer kunnen opbouwen.’

26 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

INTERVIEW

Hij begon in de schuur bij zijn vader op het erf en bouwde in vijfentwintig jaar tijd zijn onderneming in staalconstructie en machinebouw uit tot een fit en stabiel bedrijf. De woorden van zijn vader vormen nog altijd de basis van de ondernemersgeest van Bert Straver. ‘Als je wat met je handen kunt maken, moet het wel heel gek lopen wil je de kost niet kunnen verdienen. Met die woorden in mijn hoofd ben ik gestart als zelfstandige.’


TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Bert is geboren en getogen op een boerderij aan de Lekdijk in IJsselstein. Zijn vader hing het boerenleven al snel aan de wilgen en begon een loonbedrijf. Wat zijn vader deed, dat wilde Bert ook, maar dan alleen. ‘De machines, de techniek, het lassen: dat zag er mooi en stoer uit. Nadat ik de MTS had afgerond, kriebelde het om wat voor mezelf te gaan doen, ook dat zat er vroeg in. Mijn vader zei altijd: “Liever een kleine baas, dan een grote knecht”. Ik vind het mooi om zelfstandig te zijn; dat ik zelf de lijnen kan uitzetten.’ Samen met zijn vrouw Sylvia bouwde hij het bedrijf stap voor stap uit. ‘Zonder haar had ik dit allemaal niet kunnen bereiken.’

dat het op mijn manier het beste en snelste gaat, maar ik kan het steeds beter loslaten.’ WERKSFEER Hij heeft tot tien leren tellen, legt Bert uit. ‘Dat zorgt voor een leukere werksfeer. Ik laat de jongens meer in hun waarde en zie dat het goed gaat, ook als ik me er niet continu tegenaan bemoei. Het maakt geen fluit uit hóe ze het doen, als het resultaat maar goed is.’ Ook in zijn communicatie naar zijn medewerkers is Bert anders geworden, meer open. ‘Ook al heb ik altijd gezegd dat mijn deur voor iedereen openstaat, was er toch een zekere mate van afstand. Daar wilde ik vanaf. Ik plan nu vaker een-op-een tijd in voor de medewerkers en neem niet zomaar meer genoegen met het eerste antwoord. Ik vind het heel belangrijk om te weten hoe het écht met ze gaat.’

UITVINDEN ‘Vijftien jaar geleden hebben we een nieuw bedrijfspand met werkplaats gebouwd en zijn we verhuisd naar de Archimedesstraat en vandaag de dag is Straver Special Techniek gespecialiseerd Nu de drie kinderen van Bert steeds meer interesin het ontwerpen, leveren en monteren van con- se tonen in het bedrijf van hun vader, lijkt de cirkel structies, machines en stalen kozijnen; constructie- weer rond te worden. De jongste zoon zegt al van werk in de breedste zin van het woord.’ Afkomstig kleins af aan dat hij de zaak over wil nemen. ‘Hij uit de werkplaats van Straver zijn de actiewagens is praktisch ingesteld, net als ik. Mijn oudste zoon is meer van de theorie. die ingezet worden bij Laatst zeiden ze tegen elwegafsluitingen. ‘Die kun je kaar: we kunnen het ook overal tegenkomen. Daar‘Klanten leggen een samen overnemen, de één naast doen we veel in de vraagstuk aan ons voor en op kantoor en de ander in bouw en infra: denk aan loopbruggen, vlonders, wij creëren een oplossing’ de werkplaats. Mijn dochter volgt een opleiding bij trappen en hekwerken. InSchoevers, dus ook zij kan teressant hieraan is dat we steeds meer in 3D ontwerpen. Dan bedenken we in de zaak komen werken als ze dat zou willen. Ik hoe we een onderdeel zo kunnen maken dat we zo zie het zeker niet als een verplichting, ze moeten min mogelijk hoeven te lassen.’ In 2020 heeft Bert doen waar ze zich goed bij voelen. Maar het is namet zijn team het volledige hoofdkantoor van Karl tuurlijk altijd leuk als het voortgezet wordt door je Lagerfeld aan de Herengracht voorzien van sta- kinderen. Ik ben met niks begonnen, heb nu een len kozijnen. Hoe hij daar terechtkwam? ‘Door het mooi bedrijfspand, we maken mooie producten goede contact dat we hebben met aannemers. van hoge kwaliteit en mensen vinden het leuk om Die vragen om rap in te meten en snel te produce- hier te werken. Ja, dat maakt me wel trots!’ ren. Daar ligt onze kracht: korte lijnen, no-nonsense, inmeten, klap erop en gaan. Uiteindelijk hebben we een schitterend project afgeleverd.’ ‘De jongens van Straver zijn echte meedenkers’, vervolgt Bert. ‘We bedenken een oplossing voor het probleem en niet andersom. Klanten leggen een vraagstuk aan ons voor en wij creëren een uitkomst. Dat begint nog aan tafel met een schetsblok. Dat ontwerpen en uitvinden hoe het mooi past, dat vind ik superleuk om te doen.’ Bert schuift nog graag zelf met de klant aan tafel voor het ontwerp, en als het moet trekt hij ook zijn overall aan. ‘Ik ben praktisch ingericht en minder commercieel, ik doe het liefst alles zelf. De laatste jaren ben ik daar wel anders naar gaan kijken. Ik dacht altijd

Straver Special Techniek Archimedesstraat 4 | 3401 JB IJsselstein | 0306063464 info@sstijsseltein.nl | www.sstijsselstein.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 27


Alles voor uw ICT-behoeften

onder één dak De kracht van Accensys

“al sinds 1996”

Benieuwd naar de situatie en mogelijkheden binnen uw organisatie?

GRATIS ICT-SCAN

Bel ons en laat deze in kaart brengen middels onze GRATIS ICT-SCAN. ICT dienstverlening

Havenstraat 30 | 3441 BK Woerden | 0348 - 48 00 44 info@accensys.nl | support@accensys.nl | administratie@accensys.nl


HOE HOU IK MIJZELF FIT? column

Ik schrijf deze column in het zonnetje onder de luifel van onze geweldige camper. Deze hebben we een maand voor de corona-uitbraak aangeschaft en als je het over goed plannen hebt en geweldige timing, dan is dit er één van! Zo bleef ik, naast de sportschool die heel creatief is geweest, fit de afgelopen tijd. Op pad, het mooie Nederland verkennen en dan op de fiets of met wandelschoenen aan de natuur in, een leuke stad bezoeken of een bezoek brengen aan één van de mooie musea die Nederland rijk is. Nieuwe plekken ontdekken vind ik geweldig. Zien waar de mogelijkheden liggen en niet de beperkingen! Maar fit is voor mij ook vooral mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat doe ik door onderdeel te zijn van de leukste leesclub. Wij lezen elke acht weken een ondernemers gerelateerd boek en praten daarover. Zo fijn om met deze groep die al twintig jaar bestaat te praten en filosoferen over allerlei onderwerpen en te leren van elkaar! Zo gauw ik een congres, workshop, seminar of training zie die mij aanspreekt en verder kan brengen dan ga ik er erop af. Heerlijk. Zo ook de training 7 Life; een tool die eenvoudig in te zetten is, waarmee je inzicht krijgt en waar je zelf of met collega’s mee aan de slag kunt gaan.

JEICHIEN PLANTEMA, EIGENAAR VAN PERFECT EVENTS. GENIET VAN MOOIE CONCEPTEN EN BLIJE KLANTEN. WERKT GRAAG SAMEN MET CREATIEVE PARTNERS DIE ANDERS KUNNEN DENKEN. PARTNER VAN DE LIEFSTE, MICHIEL, EN TROTSE MOEDER VAN TWEE PRACHTIGE MANNETJES, SIMON VAN NEGEN EN FLORIS VAN ZES JAAR. HOUDT VAN KOKEN, LEZEN, REIZEN EN ONDERZOEKEN. 0306364729 JEICHIEN@PERFECTEVENTS.NL

De uitdaging in de komende tijd zit hem erin om weer in verbinding te komen en dat iedereen na de zomer er weer tegenaan kan, met minder beperkingen en meer gericht op naar buiten gaan. Ook voor u als werkgever ligt daar in mijn mening een taak waarover ik graag met u wil brainstormen. Daar is nu ruimte voor en dat is in mijn beleving ook de goede weg om iedereen weer goed gemotiveerd en met een veilig gevoel naar kantoor te krijgen. Fijne zomer en geniet van de vrijheid!

Jeichien

‘Zo gauw ik een congres, workshop, seminar of training zie die mij aanspreekt en verder kan brengen dan ga ik er erop af’

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 29


SLUIJS SOLUTIONS

LEGT DE LAT HOOG

Die afwisseling is heel belangrijk voor Pascal. ‘Ik word niet gelukkig van vier of vijf weken op dezelfde locatie werken, dat wist ik al toen ik op m’n zestiende als automonteur aan de gang was. Door de verschillende werkzaamheden die ik uitvoer kom ik elke dag weer nieuwe mensen tegen. Mensen zijn zo bijzonder, niemand is hetzelfde. Dat vind ik leuk!’ Die mensen ontmoet hij bij de winkels waar hij artikel-beveiligingssystemen installeert, of bij

30 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

INTERVIEW

Pascal Sluijs heeft voor zichzelf het ideale werkveld gecreëerd. Na 12,5 jaar is nog steeds elke dag anders voor de eigenaar van Sluijs Solutions uit Polsbroek. ‘Elke dag hetzelfde past niet bij mij. Er moet een probleem zijn dat ik goed kan oplossen en dan ga ik weer door naar het volgende.’


particulieren waar hij een dakraam, een volledig datanetwerk of een waterontharder installeert. ‘Die systemen zijn booming business. Mensen willen zwarte kranen en tegels en glas in de badkamer. Met onthard water blijft dat allemaal mooi.’

tijd door. Ik ben er niet bang voor dat het stopt, er is zoveel werk en als het nodig is ben ik binnen een maand omgeschoold. Het enige waar ik wel eens bang voor ben is dat ik permanent invalide word.’ Een heftige gedachte, maar niet vreemd voor iemand die zeven jaar geleden een jaar uit de running was vanwege een acute rughernia. ‘Dat was heftig. Ik kon echt niks meer. Financieel was dat ook een flinke strop natuurlijk, ik moest weer vanaf nul beginnen.’

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: SERENA DE WIT

Opgeleid als elektricien en dan een aantal keer per week een waterontharder installeren, en ook voor een badkamer je hand niet omdraaien. Pascal heeft in de afgelopen jaren een gevarieerd palet aan opdrachtgevers om zich heen verzameld, waarvoor hij allerlei verschillende klussen uitvoert. Gelukkig is hij volledig hersteld en sinds die heftige ‘Ik leer heel snel, ik zie het als logisch nadenken. periode gaat Pascal veel bewuster om met zijn lichaam en gezondheid. Fit Daardoor pak ik nieuwe zijn is voor hem essentieel. technieken snel op. In mijn ‘Conditioneel en qua spiereigen huis is drie jaar gekracht ben ik nu goed op leden een waterontharder ‘Ik ben een perfectionist, Het is belangrijk dat geïnstalleerd. Ik keek mee iets afraffelen kan ik niet’ peil. ik vanuit mijn buikspieren over de schouder van de alles kan opvangen voor monteur en zei: “dat kan mijn rug. Om me heen zie ik ook wel!”. De monteur bracht me in contact met de eigenaar en ik kon ik veel jongens die zich er niet bewust van zijn. Ze aan de slag voor ze. Nu willen ze me daar niet pakken even een koffertje uit de bus en vergeten hun buikspieren aan te spannen, dat is funest voor meer kwijt.’ hun rug.’ PERFECTIONIST Samen met die opdrachtgever installeerde Pascal Voor Pascal geen vastomlijnd toekomstplan. ‘Ik onlangs een grote waterontharder in een appar- ben trots op wat ik bereikt heb en wil het de komentementencomplex waar maar liefst 311 apparte- de jaren zo laten doorrollen. Ik heb altijd gezegd menten op werden aangesloten. ‘Daarvoor moest dat ik op mijn vijftigste wil stoppen met werken. Of ik werken met koper 54. Ik had dat nog nooit ge- het kan, weet ik nog niet, maar het is wel mijn doel. daan. Tijdens het installeren ontdekte ik uiteindelijk In elk geval wil ik niet tot aan mijn 67ste de hele dag zelfs hoe we de installatie beter en mooier konden op mijn knieën werken. Ik wil dan meer adviserend maken. Als je dan de appartementen weer aan- werk doen.’ Met een knipoog: ‘Wie weet ga ik wel sluit op het water en alles werkt; dat geeft een kick!’ advies geven over een gezonde werkhouding.’ Zijn kwaliteiten? ‘Mijn prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ik ben niet de goedkoopste en niet de duurste. Al het werk dat ik aflever is van hoge kwaliteit. Ik ben een perfectionist en doe het altijd netjes, iets afraffelen kan ik niet. Die hoge kwaliteit stel ik mezelf ook bij elke opdracht als uitdaging. Klanten schakelen mij in omdat ze weten hoe ik werk, de lat ligt dus heel hoog. Ik kan het me nooit permitteren om de kantjes er vanaf te lopen, maar dat wil ik ook niet.’ CONDITIE Hij vertelt zijn verhaal ontspannen en zelfverzekerd. Pascal heeft er vertrouwen in dat hij de komende jaren werk zal blijven hebben. ‘Het rolt eigenlijk al-

Sluijs Solutions Dorp 74 | 3451 PH Polsbroek info@sluijs-solutions.nl | www.sluijs-solutions.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 31


VENDRIG

VERFRISSIG BEDRIJF MET VOORUIT-.. STREVIGE IDEEEN Patrick Vlooswijk en Rudolf Vendrig

Interview

TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Ze doen het graag net een beetje anders. Vendrig uit IJsselstein noemt het zelf graag verfrissig. ‘Een beetje rariteiten, maar niet té raar’, aldus algemeen directeur Rudolf Vendrig. Samen met financieel directeur Patrick Vlooswijk vertelt hij over de ontwikkelingen binnen het jubilerende bedrijf. Of nou ja. Ongeveer jubilerend dan. Want zelfs jubilea pakken ze nét even anders aan bij Vendrig. VERFRISSIG Het eerste wat we natuurlijk willen weten is wat die enorme spelfout in de slogan nou eigenlijk te betekenen heeft. Rudolf: ‘Vanuit onze strategische visie hebben we onlangs ons bedrijf onder de loep genomen en een nieuwe richting bepaald voor de toekomst. Daar hoorde een nieuwe huisstijl bij, inclusief nieuw logo en nieuwe slogan. We zochten iets wat niet teveel voor de hand lag, maar ons bedrijf wel goed weergaf. Er kwamen verschillende voorstellen voorbij. De meeste waren het nét niet, of ze waren gewoon te simpel. Tot verfrissig voor-

32 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

bijkwam. Die bleef een beetje aan ons kleven, al vonden we het best spannend, want we zijn geen Coca-Cola die zo’n slogan direct volledig kan laden. Toch besloten we het te doen. Toen het eerste telefoontje kwam van onze drukker, dat er nog een spelfout in ons drukwerk stond, wisten we dat we het juiste effect te pakken hadden!’ JARIG Dit jaar bestaat Vendrig precies 61 jaar en dat moet gevierd worden! Patrick: ‘Eind dit jaar gaan we de kerstborrel combineren met een groots personeelsfeest. Grote kans dat dan alles weer mag, dus we kunnen dan helemaal uitpakken. Ook klanten verrassen we in de tweede helft van dit jaar met een leuke attentie en we geven een glossy uit waarin we de verhalen van 1960 tot nu vertellen.’ Rudolf: ‘Onze opa is het bedrijf begonnen omdat hij zijn poetsdoeken niet schoon terugkreeg. Hij werkte destijds bij Terberg in Benschop als magazijnmeester. Hij had altijd al de wens om voor zichzelf te starten en zijn ergernis over de poetsdoeken was de aanleiding om een wasserij te starten.


Terberg was gelijk zijn eerste klant. Na de poetsdoeken werd ook werkkleding toegevoegd aan de dienstverlening en al snel groeide het bedrijf. Die groei is ieder jaar verdergegaan, tot waar we nu - 61 jaar later - staan. Terberg is overigens tot op de dag van vandaag nog steeds onze klant.’

‘Onze opa is het bedrijf begonnen omdat hij zijn poetsdoeken niet schoon terugkreeg’

ZUINIG ‘De basis van een wasserij is zorgen dat kleding langer meegaat, door het op de juiste manier te wassen en terug te leveren aan de drager. Duurzaamheid is dus iets wat bij ons altijd wel ingebakken zit. Het levensduurverlengende karakter voeren wij nog iets verder op, door kleding ook te repareren en uiteindelijk te recyclen. Klanten huren bij ons werkkleding. Bijvoorbeeld speciale kleding die voldoet aan veiligheids- of hygiënenormen. Het is een soort kledingabonnement, waarbij de drager altijd de juiste kleding voorhanden heeft. Wanneer wij de kleding wassen, kijken wij eerst of er beschadigingen zijn en of de kleding nog voldoet aan de veiligheidsnormen. Zeker voor veiligheidskleding is de juiste wasmethode heel belangrijk. Waar nodig repareren we de kleding en krijgt de drager het gerepareerd terug. Als het echt kapot is, recyclen we het tot iets nieuws. Bijvoorbeeld een vilten map.’ Rudolf laat de map zien waarin zijn aantekeningen staan. ‘We zoeken steeds naar meer mogelijkheden om oude kleding hoogwaardig te recyclen. Daarnaast kijken we naar manieren om zuinig om te gaan met water en warmte in ons wasproces. Vorig jaar investeerden we hiervoor in een moderne wasbuis, die onze industriële wasmachines vervangt. De wasbuis verwerkt 55 kilo wasgoed per drie minuten. Aan de ene kant gaat het erin en drie kwartier later komt het er aan de andere kant weer schoon uit. Dat zorgt voor een verdubbeling van onze capaciteit en een betere flow, maar is bovenal een enorme besparing op ons gas- en waterverbruik.’ ONEINDIG ‘De kledingindustrie is één van de meest vervuilende sectoren in de wereld’, vertelt Patrick. ‘Voor de productie is bijzonder veel water nodig en mensen kopen vaak meer dan ze dragen. Daarom zijn we sinds kort aandeelhouder geworden van WAUWcloset, een verhuurconcept voor dameskleding. Dames kunnen via een abonnement een aantal kledingstukken per maand uitkiezen; items die schoon worden thuisgeleverd. Deze leveren ze aan het einde van de maand weer gedragen in. Wij reinigen de kleding en deze gaat vervolgens terug de verhuur in. Zo heeft iedere abonnee van WAUWcloset een oneindige online kledingkast. Het vraagt om een andere manier van denken, maar in de VS en China is het al een zeer succesvol concept.’

HYGIËNIG Vendrig oriënteert zich ook op nieuwe markten. Voor bedrijven zonder wasbehoefte, verkopen zij sinds kort bijvoorbeeld werkkleding via werkkleding.nl. Maar ook trekt het bedrijf het concept van verhuur en abonnement door naar de markt van toilethygiëne. Rudolf: ‘Op dit vakgebied zijn we een verfrissig alternatief voor de grote multinationals in deze tak van sport. Wij kennen als familiebedrijf namelijk nog korte lijntjes en een hoge servicegraad. Hygiëne moet je overigens breder zien dan de handdoek bij de wastafel. Het gaat ook over de mop om de vloer mee te dweilen en de schoonloopmatten bij de entree. Die laatste zijn op maat gemaakt, inclusief logo of welkomstboodschap en worden vervolgens regelmatig door ons gereinigd. Het zijn producten waar niet altijd de aandacht naar uitgaat bij ondernemers, maar wanneer we het bij onze klanten aankaarten, merken we wel dat er belangstelling voor is. We doen dit nu vooral voor klanten waar we ook de bedrijfskleding voor verzorgen, maar komen ook steeds vaker bij kantoorpanden om de hygiëneartikelen te verzorgen. We hebben een specialist in huis gehaald die dit bedrijfsonderdeel verder zal uitrollen. Zo maken we Nederland steeds verfrissiger.’

Vendrig Produktieweg 5 | 3401 MG IJsselstein | 0302123000 info@vendrig.nl | www.vendrig.nl www.werkkleding.nl | www.wauwcloset.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 33


column

‘De adrenaline giert door het lijf’

TOPSPORT Een advocaat heeft het extra druk als er een kort geding op de agenda staat. In korte tijd worden stapels documenten doorgenomen. Vaak heeft de cliënt zijn zaakjes op orde, maar soms worden de stukken “over de schutting gegooid”. De belangrijkste feiten worden gedestilleerd en de hoofd- en bijzaken worden gescheiden. Je bespreekt welke gegevens er ontbreken en welke punten onduidelijk zijn. De zaak wordt juridisch gekwalificeerd. De dagvaarding wordt opgesteld en de deurwaarder wordt ingeschakeld. De vorderingen worden geformuleerd. Welke bijlagen worden meegestuurd bij de dagvaarding? Ondertussen worden er schikkingsonderhandelingen gevoerd.

Roland ROLAND REUMKENS IS ADVOCAAT EN PARTNER BIJ GRESNIGT & VAN KIPPERSLUIS ADVOCATEN. 0306886868 RREUMKENS@GVK-ADVOCATEN.NL

De pleitaantekeningen worden opgesteld. De zitting wordt voorbereid met de cliënt. Wat moet hij zeggen en wat moet hij vooral niet zeggen? In spoedeisende zaken kan de zitting snel plaatsvinden. Op die zitting moet je extra scherp zijn. De rechter stelt inhoudelijke vragen. Je moet ingrijpen als de cliënt de verkeerde kant op gaat met zijn antwoord. Desnoods geef je hem een schop tegen zijn schenen, of geef je snel zelf antwoord. ‘Meester Reumkens, ik vroeg het niet aan u. Ik wil nu dat uw cliënt antwoord geeft!’ Partijen worden de gang op gestuurd, maar komen er niet uit. De rechter maakt het natuurlijk niet uit en zal vonnis wijzen als partijen daarom vragen. Toch laat de rechter het niet na om een partij wat onder druk te zetten met een “voorlopig oordeel” en door op de proceskosten te wijzen, om die partij tot schikken te bewegen. Partijen worden weer de gang op gestuurd. Een goede schikking doet beide kanten pijn. De schikking wordt op papier gezet. Is dat zo wel besproken, wordt er niets vergeten, kan de cliënt executeren als de schikking niet wordt nagekomen? Ondertussen lopen de werkzaamheden op kantoor gewoon door. De arbeidsovereenkomst moet voor het einde van de maand worden beëindigd, anders betaalt de cliënt weer een maand extra loon. Een processtuk moet in concept af. Er lopen onderhandelingen over niet betaalde facturen. Je neemt de praktijk waar voor een collega die op vakantie is. De column voor OnderNamen moet af, want de deadline is morgen. Een goede nachtrust is nodig, want je moet fit en gefocust zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam. De adrenaline giert door je lijf. Het vreet energie. Je moet over doorzettingsvermogen beschikken en jezelf blijven motiveren. Het is zweten geblazen. Het is ware hersengymnastiek. Maar bovenal geeft het voldoening als je het doel voor je cliënt hebt bereikt. Advocatuur is topsport!


ARCO ARCHITECTEN

Interview

TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ARCO ARCHITECTEN EN ROYAL TERBERG GROUP

EEN JARENLANGE, PERSOONLIJKE SAMENWERKING George Terberg en Mart van Kats

Nog een paar weken en dan mag hij met pensioen: Mart van Kats van Arco Architecten. Samen met George Terberg van Royal Terberg Group blikt hij terug op een jarenlange succesvolle samenwerking. Een samenwerking waarin Mart vele projecten voor Terberg Group mocht begeleiden.

Arco Architecten Donkere Gaard 1-4 3421 AS Oudewater 0348561607 info@arcoarchitecten.nl www.arcoarchitecten.nl

Aan alles is te merken dat de twee heren elkaar al jaren kennen. De samenwerking tussen Mart en Terberg Group gaat namelijk terug tot begin deze eeuw, nog voordat Mart in 2009 bij Arco Architecten in Oudewater kwam werken. Een kleine terugblik op meer dan een decennium samenwerking mag dan ook niet ontbreken. ‘Mart begeleidt een grote variëteit aan bouwkundige zaken die bij ons bedrijf voorbijkomen’, vertelt George. ‘Denk daarbij aan nieuwbouwprojecten, maar ook het

onderhoud en uitbreidingen van onze bestaande panden. Er loopt bij ons eigenlijk altijd wel een project op dat gebied, waar we zijn expertise voor kunnen gebruiken. Het mooie van Mart is dat hij op veel verschillende niveaus kan schakelen. Of hij nu tegenover een installateur, een omwonende of een opdrachtgever zit, hij past zich aan en is voor iedereen een goede gesprekspartner. Dat vraagt een flink flexibele geest.’ GROTE UITBREIDING IN BENSCHOP Het grootste project dat Mart in de afgelopen jaren voor Terberg Group begeleidde, was de uitbreiding van de fabriek in Benschop. George: ‘We wilden van drie naar vijf hectare en moesten hiervoor uitbreiden naar een weiland. Dat was een enorm complex project, omdat hiervoor de bestemming van agrarisch naar industrieel moest worden omgezet en er heel veel stakeholders bij betrokken waren. Onze fabriek ligt namelijk midden in het dorp.’ Mart: ‘We hebben veel tijd besteed aan het voortraject, om alle belanghebbenden te betrekken bij het proces en ieders wensen op een rijtje te krijgen. Iedereen had andere eisen en samen hebben we gekeken hoe we alle wensen mee konden nemen in onze plannen. Zo had de gemeente behoefte aan een nieuwe brandweerkazerne, die pal naast het terrein van Terberg ligt. Door dit mee te nemen in de nieuwbouwplannen, konden we de gemeente ook helpen en zo twee vliegen in één klap slaan. Hetzelfde deden we met wensen van omwonenden met betrekking tot toegangswegen, het voorkomen van parkeeroverlast en het aanbrengen van beplanting. Door alle wensen mee te nemen in onze uiteindelijke vergunningaanvraag, kwam er uiteindelijk niet één bezwaar binnen bij de gemeente.’ George kan dit beamen: ‘Het was een zeer geslaagd project, waar iedereen als winnaar uitkwam. Wij als Terberg, de gemeente én alle omwonenden.’ HOUTDRAAIBANK De vrije tijd die Mart als gepensioneerde straks heeft, heeft hij nog niet ingevuld. ‘Ik heb al tien jaar een houtdraaibank in de schuur staan, die nog amper gebruikt is. Ik verwacht dat ik daar zeker mee aan de slag ga. Verder laat ik het gewoon op me afkomen. Voorlopig zorg ik eerst nog voor een goede overdracht. Mijn collega Erik Brusse neemt bij Arco alle werkzaamheden voor Terberg Group over. Ik werk hem goed in, tot ik eind juli vertrek. Ook daarna ben ik nog wel bereikbaar als hij vragen heeft. Zo’n lange samenwerking wil je niet zomaar stoppen, maar netjes overdragen. Zodra dat gedaan is, hoop ik rustig te kunnen genieten van de andere dingen die voorbij gaan komen.’

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 35


JUMBO A. LANGERAK IJSSELSTEIN

VOOR ARIE EN LIDI IS HET MOOI GEWEEST Lidi en Arie Langerak

Interview

Je bent ruim veertig jaar ondernemer, en uitgerekend het laatste jaar voor je pensioen, is het bijzonderste jaar ooit. Arie en Lidi Langerak stonden van de één op de andere dag tussen de hamsterende klanten. ‘We keken soms van afstand toe: wat gebeurt hier? Er was geen rijst, pasta en wc-papier meer in de winkel te vinden. Dit hadden we nog nooit eerder meegemaakt.’

36 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Na elke persconferentie was er voor het echtpaar veel werk aan de winkel. Arie: ‘De volgende ochtend moesten we samen met het team direct van alles regelen: desinfectiepalen, een beperkt aantal karretjes, mensen bij de deur, eenrichtingsverkeer. Het kostte een flinke zak geld, maar dat heb je ervoor over, het is ook de enige manier om open te blijven.’ Of de moed ze wel eens in de schoenen is gezonken? ‘Dat niet hoor’, zegt Arie optimistisch. ‘We


zagen het ook als een uitdaging om het goed te organiseren. We zorgden ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld was. Dat past bij ons, we hebben de afgelopen veertig jaar altijd geprobeerd het zo goed mogelijk te regelen, zodat iedereen zijn werk goed kan doen. Hoe dat eruitziet? Veiligheid waarborgen in de winkel bijvoorbeeld, dat er altijd een leidinggevende aanwezig is. Al is dat niet altijd gemakkelijk.’

Ook naar hun medewerkers keken Arie en Lidi altijd goed om. ‘We vinden het belangrijk dat ze durven delen. Je kan wel zeggen dat je deur altijd openstaat, maar je moet het wel doen. Laatst nog kwam een jonge parttimer naar ons toe met een idee om met beeldschermen en een app de inkomende vracht te monitoren. Hij heeft zelf wat zitten knutselen en wij waren daar heel blij mee. Als je dat dan zegt, dan gaat zo’n jongen helemaal stralen. Het is mooi om te zien hoe medewerkers zich bij ons kunnen en durven ontwikkelen.’

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

‘Vroeger waren we veel vaker zelf in de winkel’, legt Lidi uit. ‘Dat kon omdat de winkel minder lang open was. Toen ik Arie leerde kennen was de su- PENSIOEN permarkt zelfs op zaterdagmiddag gesloten. Dat En nu is het de hoogste tijd om het stokje door te kan je je toch niet meer voorstellen? In die tijd was geven. Arie: ‘Het is mooi geweest. Ik heb er niet zoveel moeite mee. De bedrijfsalles meer ontspannen. Teleider bezit al een deel van genwoordig wordt verwacht de aandelen en we nemen dat je van ’s ochtends tot ’s avonds alle soorten brood ‘We hebben de afgelopen nu alle beslissingen samen. Hij werkt veel in de winkel op voorraad hebt. Vroeger veertig jaar altijd ik op de achtergrond. Ik pakten klanten gewoon geprobeerd het zo goed en zal steeds meer werk gaan iets anders.’ Ook Arie kijkt mogelijk te regelen’ loslaten.’ Lidi heeft er meer met enige weemoed terug moeite mee om de zaak los op voorbije tijden. ‘Vroeger te laten, alhoewel ze samen kwamen de groenteboer, de melkboer en de bakker aan de deur en voor de ook uitkijken naar hun pensioen. Arie: ‘Het moeten andere producten ging je naar de supermarkt. Nu is er dan af. We krijgen meer tijd voor andere dinmoet alles in één winkel. Onze supermarkt barst gen, zoals bijvoorbeeld onze kleinkinderen.’ ondertussen uit zijn voegen van het enorme assorAls we op de valreep nog vragen naar de groottiment.’ ste les die ze hebben geleerd, dan verwijst Arie opnieuw naar het afgelopen jaar. ‘Je moet naar AANDACHT Eind jaren tachtig nam Arie de supermarkt in win- je collega-ondernemers omkijken. In coronatijd kelcentrum Achterveld in IJsselstein over van zijn moesten veel collega’s de winkel sluiten. We hebvader. Tot die tijd runde hij samen met zijn vader ben aangeboden om een deel van hun producten en drie broers vijf supermarkten. ‘Terugkijkend vind bij ons in de winkel te verkopen. Je hebt elkaar noik dat de mooiste periode. Het was een uitdaging dig, meer dan ooit!’ om helemaal zelfstandig een winkel te beginnen. Ook al was winkelcentrum Achterveld net nieuw gebouwd, ons pand was al snel te klein. Toen we begonnen stonden er een bankje, een koffiecorner en een legotafel in de winkel. Voor het raam stonden lage koelingen, zodat je naar buiten kon kijken. Binnen drie jaar was dat allemaal weg. We werden door de tijd ingehaald.’ Als de kinderen van het paar allemaal naar school gaan, is ook Lidi steeds vaker in de winkel te vinden. De twee vullen elkaar op de werkvloer goed aan. Arie is de harde werker en Lidi neemt het sociale gedeelte van het ondernemerschap voor haar rekening. ‘Ik hielp graag mensen met hun vragen. Als een klant zocht naar wittewijnsaus, dan legde ik uit hoe ze dat zelf konden maken. Dat persoonlijke en echte aandacht voor mensen, dat vond ik heel belangrijk.’

Jumbo A. Langerak Achterveld Biezen 11 | 3401 GD IJsselstein | 0306870414 arielang51@gmail.com | www.jumbo.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 37


Webinar Presentaties

Livestream

Online Events

TV Show’s Complete Studio

Onze nieuwe energie voor 2021!

Videomarketing

livestreamonline is powered by

Hoenkoopsebuurtweg 40 • 2851 AK • Haastrecht • 0348 560 397 • www.livestreamonline.nl


nieuwenamen

MY DAMS www.mydams.nl

My Dams onderzoekt graag wat uw onderneming uniek en aantrekkelijk maakt. Een onderneming kan niet bewegen zonder doel, vanuit hier starten ze elk traject. Als zelfstandige bedrijfscoach onderzoekt Ceciel door middel van veldonderzoek, één op één coaching en sparring hoe je van een traditioneel bedrijf je focus kunt verleggen naar een impactvol bedrijf.

ARJAN VAN BEEK DIENSTVERLENINGEN B.V.

bijvoorbeeld bij het installeren, bekabelen en testen van artikelbeveiligingssystemen, netwerksystemen en brandmeldinstallaties.

OnderNamen Lopikerwaard verwelkomt vijf nieuwe leden dit kwartaal

THUIS UIT ETEN www.thuisuiteten.nl

Met het platform thuisuiteten.nl stimuleren ze het creëren van onvergetelijke momenten bij je thuis. Dat doen ze door de allerlekkerste gerechten van de beste restaurants bij je thuis te bezorgen. Natuurlijk volledig in lijn met de hoogwaardige kwaliteit van de deelnemende gastronomische restaurants.

Schoonhoven Arjan van Beek ontzorgt en zijn bedrijf is in twintig jaar uitgegroeid tot Arjan van Beek Dienstverleningen B.V. Voor de inhuur en verhuur van tijdelijke extra mankracht, bijvoorbeeld in de reiniging, zijn klanten hier aan het juiste adres. Arjan heeft een groot netwerk en zorgt ervoor dat de in- en verhuur van de zzp’ers makkelijk, snel én efficiënt verloopt.

MONTFOORT OUDEWATER

STRAVER SPECIAAL TECHNIEK

IJSSELSTEIN

LOPIK

www.sstijsselstein.nl Straver is een modern en dynamisch bedrijf en heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en monteren van constructies en machines. Ook voor alle voorkomende las-, reparatie- en onderhoudswerken zijn ze uitstekend toegerust. Staal mag dan hard en koud zijn, maar de benadering van Straver is warm en persoonlijk!

SLUYS SOLUTIONS www.sluijs-solutions.nl

Sluijs Solutions is opgericht in januari 2009 en heeft de missie om mensen gelukkig te maken. Sluijs is een gespecialiseerd bedrijf en kan bij een breed scala aan werkzaamheden van dienst zijn,

SCHOONHOVEN

OOK LID WORDEN VAN ONDERNAMEN? GA DAN NAAR ONDERNAMEN.NL OF BEL 0348567459 VOOR MEER INFORMATIE.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 39


onzenamen

01. 3 Keuken & Bar B.V.

46. BuitenStyling

93. GBI van Arnhem

02. Aannemersbedrijf A. Schouten B.V.

47. Bunnik Bouw

94. Gebr. Schouten B.V.

03. Aannemersbedrijf Pardoel B.V.

48. Business Involved

95. Gemeente IJsselstein

04. ACC Industrie B.V.

49. Cals College

96. Gemeente Montfoort

05. Accensys

50. Carrosserie Bakker

97. Gemeente Oudewater

06. ActionCOACH

51. CDM-bedrijfskleding.nl

98. GeoMaster Aardwarmte

07. Administratiekantoor Van de Kuijlen

52. CE-Ester Keuringsbedrijf B.V.

99. Gerechtsdeurwaarderskantoor Visser

53. CE-Ester Machine Safety

100. Goudriaan Vastgoed

08. Alfa Accountants

54. Chocolaterie Zuccotto

101. Gpi B.V.

09. Alfasan Nederland B.V.

55. CityBOX

102. Grand Cafe The Old Bakery

10. Ambachtelijke slagerij F. Lempers

56. Cock Smorenburg

103. Grandi Vini

11.

57. Cojan van Toor Fotografie

104. Gresnigt & Van Kippersluis

58. Communigators

105. Groei

59. Custom Built Machinery B.V.

106. Groene Dijk Advies

13. Anroute HR Advies

60. Daxateur

107. Groenendijk Licht BV

14. Arbo Advies

61. De Autostomerij

108. Hadek B.V.

15. Arco Architecten

62. De Bruin BV Woerden

109. Ham Technische Installatie B.V.

16. Arie Molenaar Motors

63. De Heeren van Montfoort

110. Hametec B.V.

17.

64. De Schans by Mike & Wes

111. Hans Jongerius Groep

18. Arjan van Beek Dienstverleningen B.V.

65. De Wissel Beheer B.V.

112. Hendrix en Versteeg |

19. Autobedrijf van den Hadelkamp

66. De Wit Aggregaten B.V.

20. Autobedrijf Wolters

67. Debris B.V.

113. Herikon

21. Autohuis De Goey

68. Den Hartog Bouwmaterieel B.V.

114. Hextra

22. Autoservice Benschop

69. Derko Installatietechniek bv

115. Hieselaar Nederland

23. Avant Groep

70. Dierengroothandel Overbeek

116. HLB Blömer

24. Avasto

71. Discountoffice.nl

117. HOB IT Services

25. B & V Techniek

72. DMB Concepts

118. Hofmans de Allesdrukker

26. B.R.N. Parket

73. DON food & events B.V.

119. Houthandel Benschop B.V.

27. Baanland Uitzenden & Advies

74. Donk Industries

120. Houthandel Woerden

28. BClair Holding B.V.

75. Draads bv

121. Hoveniersbedrijf Jasper de Jong -

29. BCS AutoServiceCenter IJsselstein

76. Draw4U

30. Bemmel Container Service

77. DSK Events

122. Ideaalcatering B.V.

31. Bij Advocaten

78. DUS Dienstverlening B.V.

123. Infozuil

32. Bijvoet Verf & Wand

79. Dynamx

124. ING Bank

33. Bloembinderij De Kaardebol

80. Engeltherm

125. Interbanket B.V.

34. Blonkstaal Schoonhoven B.V.

81. EP Schalkwijk

126. IP Groep

35. BLR Bimon Klimaatbeheersing

82. Extra Services

127. IRC Mobiele Techniek

36. Body Business IJsselstein

83. Faay Vianen

128. Jacobi Makelaardij

37. Boere Accountants & Adviseurs B.V.

84. Ferm Werk

129. Jan Snel

38. Bogro Snelrewaard B.V.

85. Fintax

130. Jan Snel Group B.V.

39. Bohamij Nederland B.V.

86. Floran B.V.

131. Jan v.d. Vlist Antiek & Brocante

40. Bouw8

87. Footprint

132. Jan van Dam Machinetransport

41. Bouwbedrijf de Hoop

88. Fortune Coffee

133. Jeva Metaalbewerking B.V.

42. Bouwbedrijf de Wit IJsselstein

89. Francken & Vermeij B.V.

134. JS Vloeren

43. Bouwbedrijf van Rooijen-Balk B.V.

90. Fulcotheater

135. Juffermans Machinebouw B.V.

44. Box Lighting

91. G. Klein Metaal B.V.

136. Juwelier Reijersen

45. Brandhof De Meern

92. Garagebedrijf Schouten B.V.

137. JVL Installaties

en Verkerk

AMFE b.v.

12. Amicon – Bureau voor advies en management

Arjan de Bruijn Hoveniers

40 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Interieurconcepten

Linschoten


138. Kaasmakerij Overbeek B.V.

190. RVV Airconditioning

242. Verkeersschool Gronloh

139. Kantoorvloeren.nl

191. Salaris Partners Serviceverwerking B.V.

243. Verschoor Makelaardij

140. Kasteel Montfoort

192. Sandler Training Utrecht

244. Verstoep Bouwkundigen

141. Kiremko Food Processing

193. Sarliss B.V.

245. Verweij Logistiek B.V.

142. Klaproos Culturele Ondersteuning

194. Schep Makelaardij

246. Vios Trappen B.V.

143. Klever Boor-en Perstechniek

195. Schimmel Oudewater B.V.

247. Vizier Accountants B.V.

144. Ko-Tech Kozijntechniek B.V.

196. Schoonhoven keukens & interieur

248. VKP Beveiligingstechniek

145. Kooijman Autogroep

197. Severs Breeman

249. VSE B.V.

146. Kraan Vleesservice

198. Slootjes Kraanbedrijf B.V.

250. W. van Schaik B.V.

147. La Pradera B.V.

199. Sluijs Solutions

251. Wélektro

148. Lastechniek Holland

200. SNEL Transporten Lopikerwaard

252. Wokken op locatie

149. Lekkerkerker Groep

201. SolarProf Nederland B.V.

253. Zeeuw & Zeeuw

150. Littel Technische Installaties B.V.

202. Spekmen Productions

254. Zeil-Doek B.V.

151. Maaz Cheese

203. Sporthuis

152. Meesters Makelaardij

204. Steiger Montage Verhuur Lopik

153. Metal Bouwkonsort

205. Stigho Electro B.V.

154. MH Constructies

206. Straver Special Techniek

155. Midden Holland Evenementen

207. Streetfurniture Montage

156. MKB Finnovatie B.V.

208. Talect

157. Mobipoint

209. TeBI Bestratingsmaterialen

158. Moventes

210. Tech College - ROC Midden Nederland

159. My Dams

211. Terberg Besturingstechniek

160. My Fiestas

212. Terberg Verenigde Bedrijven

161. MyGuard

213. The Admin People

162. NeRuSch Massage

214. The Power Community IJsselstein

163. NOBEARS Utrecht B.V.

215. Thuis uit eten

164. Notariskantoor Oudewater

216. Transportbedrijf G. de Bruyn B.V.

165. O&O Vastgoed Diensten B.V.

217. Triple A assurantiën & hypotheken

166. Onderhoudsbedrijf Bos

218. Uitvaartverzorging Midland

167. Optie1 Oudewater

219. UMIA B.V.

168. Perfect Events

220. “Univé Zuid-Nederland”

169. Planje Accountants en meer

221. V & V Support B.V.

170. Plomp Funderingstechnieken

222. Vaardigwerk

171. Poldergast tuin + landschap

223. Vakgarage Verbree IJsselstein

172. Profile Tyrecenter Montfoort

224. Van Baaren Aannemers

173. Profipack Verpakkingsmaterialen B.V.

225. Van Dam B.V.

174. Promad B.V.

226. Van den Berg Hardhout B.V.

175. Rabobank Utrechtse Waarden

227. Van den IJssel Bedrijfskleding

176. Radiair B.V.

228. Van den Pol Elektrotechniek

177. Reinerie Garantiemakelaars

229. Van der Griend Groep

178. Reprovinci Reclamebureau

230. Van Eijk Advocatuur

179. Restaurant De Burgemeester

231. Van Ekeris Tweewielers B.V.

180. Results2Improve

232. Van Herk Bouw B.V.

181. Rikkoert Juweliers

233. Van Jaarsveld PGH

182. Rivero

234. Van Velsen Trappenfabriek B.V.

183. riz bouw

235. Van Vliet Bouwmaterieel

184. Roelse Makelaardij

236. Van Weerdenburg Electrotechniek B.V.

185. Royal Terberg Group B.V.

237. Van Zandwijk Makelaardij

186. Rozendaal Elektrotechniek

238. Veehandel Karel de Bruyn

187. Ruud Borst Transport B.V.

239. Velegro B.V.

188. Ruvoma

240. Vendrig-IJsselstein

189. RVR Betonpomp Verhuur B.V.

241. Vergeer Gereedschappen

LIDMAATSCHAP ONDERNAMEN LOPIKERWAARD De leden van OnderNamen Lopikerwaard komen vijf keer per jaar samen tijdens georganiseerde bijeenkomsten. Het kenmerk van OnderNamen is verbinden. De organisatie richt zich erop dat leden elkaar kunnen ontmoeten in een toegankelijke en laagdrempelige setting. Ben jij ondernemer in regio Lopikerwaard en wil jij ook onderdeel uitmaken van een spraakmakend en gevarieerd netwerk? Meld je dan nu aan voor OnderNamen Lopikerwaard! Wil je meer weten over het lidmaatschap? Neem dan contact met ons op via lopikerwaard@ondernamen.nl of via 0348567459.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 41


TECH CAMPUS ROCMN

innovatie

TEKST: MARJAN I. JAARSMA | FOTOGRAFIE: SERENA DE WIT

STUDENTEN ADVISEREN OVER VERDUURZAMING ONDERWIJSGEBOUW Het Tech Campus-pand aan de Harmonielaan 2 in Nieuwegein zal binnenkort grondig worden verduurzaamd. Hoe pak je dat aan? Studenten van verschillende opleidingen werken samen aan een Energie Prestatie Advies. Ze krijgen hiervoor extra colleges op de vrijdagmiddag. Ze zijn slim, hebben frisse ideeën en zijn vreselijk praktisch. Ze gaan er vol voor! DUURZAAMHEID EN ENERGIE CHALLENGE Als je de Harmonielaan inrijdt, valt het gelijk op.

42 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

De Tech Campus bloeit en breidt zich gestaag uit. Het oudste gedeelte is duidelijk aan een opknapbeurt toe. Het pand werd in 1976 gebouwd en in 1978 geopend door Prins Claus. Het huisvestte toen de Streekschool voor beroepsbegeleidend onderwijs Gildevaart en is nu de plaats waar tien mbo 4-topstudenten naast het reguliere onderwijs workshops volgen bij ROCMN-docenten en experts van bedrijven. Het doel van deze Duurzaamheid en Energie Challenge? De vraag beantwoorden hoe het pand zo te verduurzamen, dat de CO2-uitstoot in 2030 met dertig procent verminderd is ten opzichte van 2017 en dat de daar-


voor noodzakelijke investeringen binnen tien jaar zijn terug te verdienen. In het vorige college is een nulmeting gedaan met een warmtebeeldcamera. De technische mogelijkheden worden volop verkend, innovatieve ideeën zijn meer dan welkom. Over de toepasbaarheid ervan op het pand aan de Harmonielaan 2 wordt druk gediscussieerd. Deze drie componenten moeten een plaats krijgen in een Energie Prestatie Advies, dat beoordeeld zal worden door leden van het ROCMN-facilitair management, leden van het College van Bestuur van ROCMN en vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven (zie laatste tekstblok).

Zittend van links naar rechts: Niels, Jan, Jeroen, Tony. Staand van links naar rechts: Jesse, Daan, Sven, Kadir en Stef.

‘Het is fantastisch dat deze bedrijven dit doen’

Jesse van Schaik (3de-jaars student opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw), Daan de Leeuw (3de-jaars student Middenkaderfunctionaris Bouw) en Niels Helsloot (2de-jaars student Middenkadertechnicus Engineering) Wat zijn de resultaten van de nulmeting en kwamen er verrassende dingen uit? Niels: ‘Met een warmtebeeldcamera van Radiair Totaalinstallatie zijn beelden van dit pand genomen.’ Jesse: ‘Op het scherm van zo’n camera kun je zien waar veel warmte verloren gaat, bijvoorbeeld bij de ramen.’ Daan: ‘Sommige lokalen hebben nog enkel glas, dat was goed te zien. We hebben ook op het dak gestaan.’ Jesse: ‘Het was buiten twintig graden, het dak was zo’n zestig graden en boven de aula op de plaats waar de ventilatoren zitten, was het nóg warmer. Wat mij opviel, is dat we ook ’s nachts veel energie verbruiken.’ Er volgt een levendige discussie. Welke mogelijkheden zien deze studenten? Jesse: ‘Isolatie van cv-buizen, zonnepanelen en/of sedum op het dak.’ Daan: ‘De airco en het licht zijn aan, als er niemand in een lokaal is.’ Dus het heeft ook iets met gedrag te maken? Daan: ‘Zeker. Je kunt de lampen vervangen door ledlampen, maar de docenten moeten ze wel uitdoen, tenzij… ‘Daan en Jesse kijken Niels aan. In zijn opleiding zit besturingstechniek. Niels: ‘Je zou aanwezigheidssensoren kunnen installeren. Dat kan een bewegings- of een warmtesensor zijn. Als er niemand in een lokaal is, gaat het licht vanzelf uit.’ Even komt het onderwerp privacy ter sprake; ook daar is in deze opleiding aandacht voor. Bij bewegings- en warmtesensoren zal dit geen rol spelen, denken de studenten. Dan komt de OnderNamen-fotograaf binnen. Tony Korf (2de-jaars student opleiding Middenkaderfunctionaris Infra), Sven Dam (2de-jaars student IT media- en netwerkbeheer) en Stef Grasdijk (3de-jaars student Middenkaderfunctionaris Infra) Tony, Sven en Stef nemen het stokje over. Zij zijn inmiddels vereeuwigd. Ook zij zien veel mogelijkhe-

den voor verduurzaming. Sven: ‘Sedum zit ook op bushokjes. Dus het moet haast wel een brandvertragende functie hebben. Zonnepanelen plaatsen is ook een oplossing. De school kan alleen nu al goedkope elektriciteit en gas inkopen. Veel goedkoper zul je er niet door uit zijn.’ Stef: ‘Het dak zou ook verhuurd kunnen worden voor een zonnesysteem. De buurt zou mee kunnen profiteren van ons micro grid.’ Tony: ‘De schil van het gebouw, waaronder de muren, moet geïsoleerd worden. Voor de buizen geldt hetzelfde.’ De ideeën en de kritische noten buitelen over elkaar heen. Eén ding is zeker. Over enkele weken zullen er Energie Prestatie Adviezen gepresenteerd worden waar je trots op kunt zijn! Het wordt tijd voor een laatste vraag. Waar staan jullie over tien jaar? Sven: ‘Ik ga hbo doen en wil dan een leidinggevende functie. Ik vind het leuk om grote projecten aan te sturen.‘ Stef: ‘Ik heb bij bedrijven en gemeenten stage gelopen en wil werkvoorbereider worden bij een gemeente.’ Tony: ‘Ik heb een brede belangstelling, ben nog op zoek en wil misschien doorleren.’ TOT SLOT Samen met docent Jorge Liauw-A-Joe (hybride ROCMN-ICT docent/projectleider expertise centrum ICT voor de Tech Campus/eigenaar IT bedrijf Blast) tekenen Jan Lauwerijssen (ROCMN-projectleider/docent Engineering) en Jeroen Voeten (hybride ROCMN-docent smart building en energietransitie) voor deze challenge. Een pilot die uitgerold zal worden voor andere gebouwen en waaraan zes bedrijven/adviseurs/instellingen meewerken: Webeasy, Radiair Totaalinstallatie, energieconsultant Sander Ekstijn, CFP Green Building en de gemeente Nieuwegein. Jan: ‘Het is fantastisch dat deze bedrijven dit doen.’ Het is weekend, het lokaal loopt langzaam leeg. Een achtergebleven student bedankt een van de docenten voor het praten met een klasgenoot over diens problemen. Ook daar is aandacht voor op de Tech Campus.

Tech Campus (ROC Midden Nederland) Harmonielaan 2 | 3438 EB Nieuwegein Jan Lauwerijssen: 0640673723 | j.lauwerijssen@rocmn.nl www.rocmn.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 43


LET’S SPICE UP YOUR BUSINESS

MIND YOUR OWN BUSINESS DOEN WIJ JE COMMUNICATIE WEL MYOBCOMMUNICATIE.NL


HET VOORDEEL VAN FIT ZIJN column

Ik ben geboren in 1952 in Benschop en van kinds af aan heb ik aan sport gedaan. Voetballen op het schoolplein en na school op de speelweides was mijn lust en mijn leven. In Benschop was er in die tijd niet veel andere keus, maar dat maakte niet uit, want voetbal betekende voor mij genieten. Ik had het geluk dat mijn ouders sporten sterk stimuleerden. Toen ik een jaar of tien was kwam mijn vader uit zijn werk thuis met de mededeling dat in overleg met de familie was besloten dat er achter ons huis een tennisbaan zou worden aangelegd, want dat was de sport van de toekomst. Ik had nog nooit van die sport gehoord en wist toen nog niet dat ik later tot ongeveer mijn veertigste met heel veel plezier deze sport zou gaan beoefenen. Toernooien, competities en recreatief; ik heb het met veel plezier gedaan. Op latere leeftijd werd de tennissport ingeruild voor golf en kwam er een racefiets bij. Door te sporten kon ik me altijd goed afreageren op de dagelijkse beslommeringen waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Soms loopt je hoofd gewoon over en dan was sport voor mij de ideale uitlaatklep. Vooral in het weekend werd de batterij weer goed opgeladen, ik kreeg er veel energie van en kon vervolgens goed gas geven als ik ‘s maandags weer ging werken. Sporten was bij mij ook het middel om de juiste balans tussen werk en privé te houden. Tijdens mijn vele reizen en etentjes met relaties merkte ik dat sport ook een prachtig onderwerp is dat mensen verbindt. Bijna iedere Engelsman heeft wel een lokale voetbalclub die hij support en in Azië zijn veel zakenmensen erg enthousiast over golf. Door verbinding schep je een band en versterk je de relatie. In mijn leven als ondernemer heb ik ook mensen om mij heen onderuit zien gaan. De geestelijke druk kan enorm groot zijn en als er dan geen balans is om op zijn tijd te ontspannen, kan het verkeerd gaan. Mensen met een ongezonde leefstijl lopen daarbij een groter risico.

IN 1978 GESTART ALS VERKOPER VAN VRACHTWAGENS BIJ TERBERG BENSCHOP B.V. EN MOMENTEEL VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR VAN ROYAL TERBERG GROUP. IN 2017 WAS ROYAL TERBERG GROUP DE TROTSE WINNAAR VAN DE FAMILIE BEDRIJVEN AWARD. GEORGE IS 66 JAAR OUD EN HOUDT VAN EEN SPORTIEF LEVEN. GT@TERBERG.NL

‘Medewerkers die gezond en fit zijn, zijn gunstig voor het bedrijf’

Bij Terberg wordt een gezonde leefstijl sterk gepromoot. Fanatieke rokers kunnen op kosten van het bedrijf een cursus volgen om ervanaf te komen. Sporten met collega’s, wandelen, fietsen en hardlopen wordt allemaal gestimuleerd. Fruit wordt gratis beschikbaar gesteld en ongezond eten is uit de catering verbannen. Je doet van alles om een gezonde leefstijl over te brengen op je medewerkers met als resultaat dat zij prettiger en aangenamer leven en daardoor ook minder ziek zijn. Dit is uiteraard weer gunstig voor het bedrijf. Helaas slaat die boodschap niet altijd aan bij al je mensen. We leven in een vrij land en mensen maken hun eigen keuzes en dat dien je te respecteren. Over het algemeen is mijn ervaring dat hoe lager het functieniveau is, hoe ongezonder de leefstijl. Een grote uitdaging voor ons als ondernemer om juist die mensen te bereiken en ze te laten inzien dat het leven als je fit bent aanzienlijk aangenamer is dan wanneer dit niet het geval is.

George ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 45


Bijschrift

VKP BEVEILIGING

VKP BEVEILIGING IS FIT! MEDEWERKERS TRAINEN BIJ SPORTSTUDIO BY ANNEMIEKE

Interview TEKST: KELLY BAKKER | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

46 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021


STOK ACHTER DE DEUR Sinds twee jaar trainen verschillende werknemers van VKP By Annemieke, onder begeleiding van Sil Smit. Marcel krijgt training van Margaux van den Boogaard. Eén van de inmiddels fanatieke sporters bij VKP is Peter Hamoen. ‘Ik ga nu twee keer in de week tijdens het werk trainen, met collega’s of alleen. Het bevalt heel goed. Ik voel me stukken fitter en heb er ook echt plezier in.’ Margaux: ‘De groot‘Ik was zelf lange tijd de typische luie sponsor van ste stok achter de deur die je kunt hebben is als de sportschool’, zo begint Marcel zijn verhaal. ‘Ik een werkgever je dit aanbiedt en trainingen voor je had een abonnement maar ging misschien hoog- faciliteert. Doordat je weet dat dit voor je gedaan wordt, voel je ook de motivauit vier keer per jaar. Dat was tie om er iets mee te doen.’ Ze ik zat, ik wilde een stok achheeft de deelnemers met de ter de deur hebben. Ik kwam ‘Je merkt dat ze beter maand vooruit zien gaan. met Annemieke in gesprek in hun vel zitten en dat de ‘Het heeft zoveel positieve en haar studio sprak me effecten om wekelijks te sporaan. Zo’n vijf, zes jaar geleteamspirit groter is’ ten. Je algehele gezondheid den ben ik er begonnen met gaat erop vooruit, je krijgt trainen. Op een bepaald moment kwam ik er drie keer per week. Nu wissel meer energie en VKP heeft minder ziekteverzuim. Van tevoren dachten die jongens dat het ze het niet ik een wekelijkse training af met golfen.’ zouden volhouden, maar inmiddels zijn ze al maanden bezig. De belangrijkste voorwaarde om door te APPEL IN PLAATS VAN SNOEP Marcel werd zo enthousiast van de persoonlijke blijven gaan, is dat het bij je moet passen. Je moet bij training die hij kreeg en het fitte gevoel dat het deze sporters niet aankomen met komkommer en hem gaf, dat hij dit ook graag wilde delen met hummus, dat is een veel te drastische verandering. zijn medewerkers. ‘Bij VKP hadden we altijd een Het leven moet wel leuk blijven, dus wij kijken heel grote snoeppot staan en verschillende collega’s, erg naar welke stappen iemand wél kan nemen ik soms ook, aten vroeg in de ochtend al een zonder dat het tegen gaat staan.’ Marcel vult aan: Snickers of een Mars ofzo. Dat was natuurlijk niet ‘Het is wel grappig om te zien dat ze zich nu veel behandig; gezondheid is een belangrijk onderwerp in wuster zijn van wat ze eten en drinken. Sommigen Nederland en de rest van de wereld en wij wis- gaan zo ver dat ze op de vrijdagmiddagborrel zelfs ten dat ook wij daar iets mee moesten doen. Wij minder bitterballen eten.’ hebben het snoep ingeruild voor fruit en dat sloeg enorm aan. Zagen we die jongens ineens alle- Hoewel het effect van de trainingen voor Marcel maal met een appeltje in de hand staan, ha ha! moeilijk meetbaar is als het gaat om de productiviWe zijn nog een stap verdergegaan. We hoorden teit, ziet hij toch dat het werkt. ‘Je merkt gewoon dat van concullega’s dat ze hun werknemers bijvoor- ze beter in hun vel zitten. In het begin vonden ze het beeld een fiets gaven om fitter te worden wij wil- zwaar en zagen ze het niet zitten om na een lange den ook graag iets faciliteren. Daarop hebben we werkdag nog te gaan trainen, maar inmiddels kiezen besloten om een persoonlijk fitprogramma op te ze daar zelf voor. Wat ik ook merk is dat de teamspistellen voor iedereen. Elk personeelslid mocht zelf rit groter wordt. Ze motiveren elkaar. De dag na het bepalen of en hoe ze meer wilden gaan sporten. trainen hebben ze een discussie over wie waarvan de Enkele dames van kantoor wilden gaan bootcam- meeste spierpijn heeft. Dat is gewoon heel leuk om te pen en iemand anders wilde graag meer fietsen. zien. Buiten dat heeft het ook lichamelijk invloed en Sommige collega’s hoefden niks omdat ze zelf al zijn sommigen al heel wat afgevallen. Het is denk ik aan sport deden en een paar jongens wisten niet wel van belang dat je het allemaal heel vrijblijvend zo goed wat ze wilden. Toen heb ik de personal doet. Ik leg ze niks op en iedereen mag zelf kiezen wat training van By Annemieke voorgesteld. Ook met hij of zij wil doen. We hebben bijvoorbeeld een collega het idee in mijn achterhoofd dat ze daar niet al- in Bilthoven gehad, die vond het toch wat te ver om leen training, maar ook voedingsadvies en fysio- By Annemieke te gaan trainen, dus diegene heeft een therapie aanbieden. Dus collega’s die lichamelijke fitnessabonnement in Bilthoven gekregen. Er leiden klachten hebben en daarmee geholpen willen meerdere wegen naar Rome, maar voor ons staat vast dat je als werkgever wel íets moet doen.’ worden, kunnen er ook terecht.’

Fit personeel is gelukkig personeel. Daar is Marcel Pronk van VKP Beveiliging inmiddels van overtuigd. Twee jaar geleden begon VKP met het faciliteren van sport voor het personeel. Marcel en een aantal collega’s zijn elke week bij sportstudio By Annemieke te vinden en daar heeft het hele bedrijf profijt van.

‘De grootste stok achter de deur is als een werkgever je trainingen aanbiedt’

VKP Beveiliging Golf van Biskaje 3446 CP Woerden 0348420033 info@vkpbeveiliging.nl www.vkpbeveiliging.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 47


Zomerdeal JUN. T/M AUG.

2 WEKEN +

1 WEEK gratis!

op zoek naar een toffe bedrijfsvideo? dat kan gewoon bij ondernamen!

INFO@ONDERNAMEN.NL 0348567459


column

‘Mensen zijn net aardappels, ze zijn op hun best als ze goed in hun vel zitten’

Paul PAUL OOSTERLAKEN IS DIRECTEUR VAN KIREMKO UIT MONTFOORT. PO@KIREMKO.COM

AANDACHT VOOR ONZE OMGEVING Voordat de corona-ellende ons allen overviel, hadden wij bij Kiremko besloten om ons Fair Future beleid, een beleid dat staat voor duurzaam ondernemen, vorm te geven en te formaliseren. Ondanks de verstorende werking van de coronapandemie hebben we besloten om dit project door te laten gaan en zijn we begin dit jaar gestart met de verdere invulling. Voor ons beleid hebben wij aansluiting gezocht bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) (duurzame ontwikkelingsdoelen) zoals deze door de Verenigde Naties zijn gedefinieerd. In hoofdstuk drie van ons beleidsplan, Medewerker en Maatschappij, focussen wij ons op drie SDG’s. SDG 3: Goede gezondheid en welzijn SDG 4: Goed onderwijs SDG 8: Fatsoenlijke banen en economische groei Kiremko is een betrokken onderneming die midden in de lokale gemeenschap staat. Als wereldwijde marktleider lijkt investeren in de regio of in Nederland niet vanzelfsprekend. In de wijde omgeving is bijna geen klant te vinden. Toch vinden wij de lokale omgeving belangrijk, omdat de omgeving het bedrijf in staat stelt zijn werk te doen. Dus steunt Kiremko de omgeving. Dit doen wij onder andere door te investeren in sport, jeugd en onderwijs. Maar we doen dit ook met een actief beleid op het ondersteunen en stimuleren van de medewerkers, door het bieden van opleidingskansen en toegang tot de arbeidsmarkt voor groepen die daar zelfstandig minder toegang toe krijgen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor alle medewerkers en de werksfeer. Wij vinden het belangrijk dat ze zich goed voelen. We zeggen wel eens: “Mensen zijn net aardappels, ze zijn op hun best als ze goed in hun vel zitten”. Er heerst een prettig sociaal klimaat binnen het bedrijf waar aandacht is voor elkaar en waar iedere medewerker, ongeacht welke functie hij of zij bekleedt, belangrijk is. Je merkt dat de medewerkers hierdoor loyaal en betrokken zijn bij de organisatie. Ontwikkeling en het delen van kennis is één van onze belangrijkste doelen voor de toekomst. Kiremko streeft ernaar dat medewerkers in staat zijn te groeien binnen hun functie en wij bieden volop mogelijkheden tot het volgen van opleidingen en trainingen. De gezondheid van je medewerkers is belangrijk en daar hechten wij veel waarde aan. Door het creëren van een prettige werkomgeving, het stimuleren van beweging, het aanbieden van een goede balans tussen werk en privé en van gezonde voeding (zoals drie keer per week fruit) is het verloop en het verzuim binnen Kiremko zeer laag. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar wij geloven erin dat je als onderneming moet investeren in je medewerkers, in hun gezondheid en ontwikkeling. Medewerkers hebben een lange weg te gaan voor ze met pensioen kunnen. Als onderneming zijn wij er medeverantwoordelijk voor dat ze gezond en fit de “eindstreep” halen.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 49


onderonsje

OnderNamen ONtour!

LOCATIE: LOPIKERWAARD DATUM: 13 APRIL 2021 IN SAMENWERKING MET: AL ONZE LEDEN ÉN DE HULP VAN BERNARD VAN GELLEKOM, MIDLAND TOURS, DON FOOD & EVENTS, BERGPAVILJOEN, VERNOOY CATERING, NEXT KITCHEN, NU PUUR & GROEN, BLOEMBINDERIJ DE KAARDEBOL, QUINO DAMEN BLOEMBINDERS, BAARS BLOEMBINDERS, BLOEMSIERKUNST ANNEKE KAPTEYN EN BROUWER SIGN. facebook.com/ ondernamenlopik @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl

50 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Denise Benschop en Timothy Kapteijn


Gerco van Amerongen Edwin de Bruijn Nick van Baaren

‘Voor ons geen reden om niets te doen!’

Don Janmaat

Bernard van Gellekom

Afgelopen kwartaal was het door de coronamaatregelen natuurlijk nog niet mogelijk om fysieke netwerkbijeenkomsten te organiseren. Voor ons geen reden om niets te doen! Met het gloednieuwe concept ONtour bezochten wij een week lang elke dag een andere OnderNamen-regio. We zijn langsge-

gaan bij tientallen bedrijven en spraken diverse ondernemers. De complete bustour - inclusief alle interviews en fijne beats - was live te volgen via een speciaal radiokanaal. Al met al een mooi opstapje naar de échte bijeenkomsten die we deze zomer weer mogen organiseren!

WIL JE OOK AANWEZIG ZIJN TIJDENS EEN VAN DE BIJEENKOMSTEN DIE ONDERNAMEN REGIO LOPIKERWAARD ORGANISEERT? NEEM DAN CONTACT OP VIA LOPIKERWAARD@ ONDERNAMEN.NL OF BEL MET 0348567459 EN VRAAG NAAR DE MOGELIJKHEDEN!

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 51


STICHTING HOSPICE OUDEWATER

‘HET IS HIER BIJNA NET ZO GOED ALS THUIS’

Bijschrift

Interview

TEKST: KELLY BAKKER | FOTOGRAFIE: STICHTING HOSPICE OUDEWATER

STICHTING HOSPICE OUDEWATER GEEFT MENSEN EEN WAARDIG EINDE Mensen die door een terminale ziekte hun laatste levensfase bereiken, komen in sommige gevallen in een hospice terecht. Daar hopen ze hun leven op een prettige en waardige manier af te kunnen sluiten. Hospice Oudewater is één van die instellingen in Nederland. Bij dit hospice staan ze voor persoonlijke aandacht en intensieve zorg, 24 uur per dag. Om dat te kunnen blijven doen, is wel (financiële) steun nodig. De Stichting Vrienden van het Hospice Oudewater zet zich daarvoor in.

52 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

Wie bij het hospice aankomt, zou niet anders kunnen denken dan dat het een woonhuis is aan de Kerkwetering 11 in Oudewater. En dat is ook precies de bedoeling. Het hospice profileert zich als een “bijna-thuis-huis”. ‘Mensen die hier verblijven, kunnen om wat voor reden dan ook niet thuis sterven, bijvoorbeeld omdat zij te veel zorg nodig hebben. Daarom is het ons doel om van dit hospice het beste alternatief voor hun eigen huis te maken’, vertelt voorzitter van de Stichting Vrienden van het Hospice Oudewater én ondernemer, Sjaak Six. ‘Dit betekent dat het huis kleinschalig is – er verblijven maximaal drie personen tegelijk – en sfeervol is ingericht.’ Het hospice bevat op de begane grond drie gastenkamers, twee badkamers en een woonkamer/keuken. Op de bovenste etage zijn er nog een huiskamer, logeerkamer, toilet- en doucheruimte en een kantoor. In het tuinhuis bevinden zich nog een ontmoetingsruimte en opslag.


Rondom het huis is een prachtige tuin aangelegd en de gasten hebben een mooi uitzicht op de weilanden. Vanuit de stichting worden speciaal opgeleide vrijwilligers ingezet om 24 uur per dag zorg te dragen voor de gasten die in het hospice verblijven. Ze ondersteunen hen met fysieke zorg, mentale zorg en facilitaire diensten. ‘We willen gasten niet alleen een thuisgevoel geven, maar ook duidelijk maken dat alles mogelijk is. We doen er alles aan om hen een fijne tijd te geven.’ FUNCTIE IN DE REGIO Hoewel het hospice in Oudewater gevestigd is, heeft het een belangrijke regionale functie. Ook inwoners uit plaatsen als Haastrecht, Montfoort, Lopik, Linschoten, Driebruggen, Waarder, Polsbroek en andere omliggende plaatsen kunnen bij het hospice terecht. Sjaak: ‘Als je in de vreselijke situatie terechtkomt dat je niet meer beter zult worden en nog maar enkele maanden te leven hebt, dan wil je niet te ver van huis moeten gaan. Het voelt over het algemeen toch vertrouwder om in je eigen regio terecht te kunnen. Daarom is het voor ons ook zo belangrijk om naamsbekendheid te creëren en aan de hele regio te laten weten dat er een heel fijn hospice in het mooie Oudewater staat.’ STICHTING VRIENDEN VAN HOSPICE OUDEWATER Het hospice kan niet alleen op eigen benen staan om de hoogstaande zorg in het huis te kunnen blijven waarborgen. Daarvoor is de Stichting Vrienden van het Hospice Oudewater er. ‘Ons doel is het werven van fondsen om te zorgen voor

financiële middelen’, aldus Sjaak. ‘Er zijn Vrienden die jaarlijks een vast bedrag schenken, donateurs, sponsoren en mensen die ons via een legaat of jubileum steunen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om ons te ondersteunen door middel van het organiseren van een klein of groot evenement, waarbij de opbrengst ten goede komt aan het Hospice Oudewater. Het mag ook sponsoring in natura zijn, zoals een drukkerij die drukwerk voor het hospice uitvoert of OnderNamen die nu voor ons dit artikel kosteloos publiceert. We kunnen de ondernemers in de regio daar goed bij gebruiken. Het kan hen of hun dierbaren ook treffen. We kunnen allemaal in deze situatie terechtkomen. Mocht je echt in de laatste paar maanden van je leven beland zijn, dan is het heel fijn om te weten dat er een plek in de buurt is waar je naar toe kunt om de nodige palliatieve zorg te krijgen en in alle rust naar het einde toe kunt leven. Veel mensen vinden het moeilijk om hierover te praten, want het is natuurlijk iets waar we liever (nog) niet over nadenken, maar het kan zomaar voor de deur staan. Elke ondernemer in de regio die maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt kan iets voor ons betekenen. Hospice Oudewater heeft de ANBI-status, wat inhoudt dat we vrijgesteld zijn van belastingen over giften of schenkingen. Het geld wordt dus echt besteed aan de mensen die die waardevolle palliatieve zorg nodig hebben. Daarnaast is een gift bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar onder het onderdeel “giften”. Het hospice is kleinschalig, laagdrempelig en vervult voor heel veel terminaal zieken en hun dierbaren een belangrijke rol. Dat willen we heel graag blijven voortzetten.’

‘We kunnen de ondernemers uit de regio goed gebruiken om onze waardevolle zorg te kunnen blijven geven’

Stichting Vrienden van het Hospice Oudewater Kerkwetering 11 3421 TS Oudewater vrienden@hospice oudewater.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 53


ondertussen

GPI TANKS OPENT VESTIGING IN DUITSLAND KASSEL

VENDRIG GAAT “STILSTAND” VAN MACHINES TE LIJF IJSSELSTEIN

- Het afgelopen halfjaar is de productieafdeling van Vendrig uit IJsselstein, onder begeleiding van Lean Six Sigma Partners, een omvangrijk project opgestart ter verbetering van de interne processen. Hierdoor is een geheel nieuw preventief onderhoudsprogramma gerealiseerd, waarin het gehele machinepark centraal staat. Een industriële wasserij zoals Vendrig is in hoge mate afhankelijk van de betrouwbaarheid van haar machinepark. Stilstand van machines leidt namelijk al gauw tot leveringsproblemen richting de klant. ‘Om te bepalen waar we de focus moesten leggen is er een effort-benefitdiagram opgesteld en zijn er zogenaamde “visgraatsessies” georganiseerd in aanwezigheid van onze speciaal hiervoor opgeleide “lean greenbelts” van de verschillende afdelingen binnen de organisatie’, vertelt Edwin van Rooij, productieleider. Volgens de lean methodiek zijn processchema’s gemaakt en zijn er maar liefst 89 machines, motoren en onderdelen onder de loep genomen. De eerste resultaten zijn nu bekendgemaakt. ‘Uit deze sessies zijn 82 acties voortgekomen, waarvan er inmiddels 35 hebben geleid tot een oplossing van evenzoveel problemen. We zijn nog lang niet klaar, maar wel goed onderweg naar een systematisch preventief onderhoudssysteem dat klaar is voor de komende jaren.’

54 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

- Gpi Tanks heeft onlangs de Duitse dochteronderneming Gpi Tanks GmbH opgericht en hiervoor een vestiging in het Duitse Kassel geopend. Met het nieuwe bedrijf versterkt het van oorsprong Nederlandse tankbouwbedrijf zijn aanwezigheid op de Duitse markt. Vanuit Duitsland adviseert een team van drie experts klanten uit de meest uiteenlopende branches. De roestvrijstalen tanks worden ontworpen en geproduceerd in de Nederlandse en Poolse fabrieken van het bedrijf. Met de stap naar het buurland blijft Gpi Tanks consequent groeien. ‘We willen de Duitse markt proactief bedienen. Met een vestiging in het land zelf en een Duits team, met experts met jarenlange ervaring in de branche, zitten we nu veel dichter bij de klanten’, vertelt CEO Fred Broere. Het bedrijf met de hoofdvestiging en twee fabrieken in Nederland, heeft ook een vestiging en twee fabrieken in Polen. ‘Met de nieuwe fabriekshal in Skarbimierz hebben we onze capaciteit het afgelopen jaar flink kunnen uitbreiden. Dankzij de moderne uitrusting kunnen we efficiënt werken, korte doorlooptijden realiseren en hoge kwaliteit leveren’, aldus COO Arno Rodenburg.

LEBO KAAS EN KASI FOOD BUNDELEN KRACHTEN MET LEKKERKERKER FOOD LOPIK - Begin juni hebben de productiebedrijven Lebo Kaas B.V. en Kasi Food B.V. uit Lopik de krachten gebundeld en wordt er gecommuniceerd onder een nieuwe naam: Lekkerkerker Food. De beide bedrijven zijn al jaren actief in de productie van roomkaas en smeltkaasproducten. Samen met de vernieuwde uitstraling moet de nieuwe naam gaan zorgen voor een grotere naamsbekendheid en een duidelijkere positionering van het bedrijf.

‘Lekkerkerker Food maakt duidelijk dat we een familiebedrijf zijn binnen de “food”. Op deze manier kunnen we beter communiceren wat ons dagelijks drijft; mooie, lekkere producten maken en samen met onze klant innoveren’, aldus eigenaar Mariska Lekkerkerker. Door deze wijziging worden relaties effectiever geholpen; ze krijgen met nog maar één loket te maken. De losse productiebedrijven blijven bestaan, maar het contact met de klant vindt plaats vanuit Lekkerkerker Food. ‘We kunnen hierdoor onze service verhogen en onze werkwijze richting onze afnemers effectief en eenduidig inrichten.’ Daarnaast sluit de nieuwe naam beter aan bij de bedrijfsvisie. ‘De afgelopen jaren is er stevig ingezet op de ontwikkeling van vegan/plantaardige kaasoplossingen. Ons doel is om plantaardige producten te maken die niet van de zuivelvariant te onderscheiden zijn.’


ondertussen VIOS NEEMT MEERDERHEIDSBELANG IN TRAPXPRESS DRIEBRUGGEN

- Vios Houttechniek Holding B.V. uit Driebruggen heeft eind april een meerderheidsbelang verkregen in TrapXpress B.V. uit Zwolle; één van de drie grootste traprenovatie bedrijven in Nederland. Met deze stap verwacht Vios nog succesvoller te zijn in het aanbieden van mooie trappen voor alle doelgroepen: van nieuwbouw tot renovatie. TrapXpress B.V. is specialist in levering en montage van overzettreden voor trappen, direct aan de consument. Met het aanbod van hoogwaardige traprenovatie producten gecombineerd met een team van vakkundige monteurs is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler in deze markt. Vios is producent en leverancier van circa een kwart van alle trappen in nieuwbouwwoningen in Nederland. Met een in 2019 gelanceerde online keuzetool (TrapSelect) biedt Vios woningkopers de mogelijkheid hun trappen aan te passen. Het bieden van keuzevrijheid aan kopers van nieuwbouwwoningen is een belangrijk speerpunt voor het bedrijf geworden. Binnen Vios zijn met de toevoeging van TrapXpress de belangrijkste aspecten van het trapgat ingevuld: Vios Trappen B.V. (houten trappen op maat), Fremeyer B.V. (leuningen op maat) en TrapXpress B.V. (traprenovatie). Zowel Vios als TrapXpress zien veel mogelijkheden om van elkaars kennis, expertise en productaanbod gebruik te maken. De toevoeging van overzettreden is een verrijking van het brede product- en dienstenaanbod binnen de Vios groep en stelt het bedrijf in staat om nog flexibeler in te spelen op de wensen van de moderne consument en van de vooruitstrevende aannemer. Zowel in de nieuwbouw- als renovatiemarkt.

HEXTRA SCHOONMAAKPRECISIE HEEFT NIEUW WAGENPARK OUDEWATER -

Hextra uit Oudewater heeft naast een nieuwe bedrijfsnaam en bedrijfslogo nu ook sinds drie weken nieuwe bedrijfswagens. Met de aanschaf van deze wagens is de rebranding van het bedrijf in zijn geheel doorgevoerd. Om hun schoonmaakbedrijf nog beter op de kaart te zetten en zo de schoonmaakbranche een beetje meer attractief te maken, hebben de broers Kevin en Wilfred de Jong, voorheen bekend van R. de Jong Schoonmaakservice, het bedrijf in zijn geheel omgetoverd tot Hextra, dé schoonmaakprofessionals. Wilfred: ‘We willen het in één keer goed doen: een nieuwe naam, een sterke boodschap en een nieuwe website. We hebben ook nieuwe kleding, onze bussen zijn opnieuw bestickerd en langs de sportvelden vervangen we alle sponsorborden.’ Hextra staat voor Hygiëne + extra. De naam omsluit volgens de heren precies de diensten van hun schoonmaakbedrijf. ‘We maken goed schoon en leveren zelfs nog een beetje meer. Als het nodig is dat we een uurtje langer schoonmaken, dan doen we dat!’

‘We kunnen hierdoor onze service verhogen en onze werkwijze richting onze afnemers effectief en eenduidig inrichten’

HEB JE OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS DAN WETEN! nieuwsberichten@ ondernamen.nl facebook.com/ ondernamenlopik @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 55


In AchterNamen lees je wat het thema Fit voor team OnderNamen betekent. Een kijkje achter de schermen, oftewel; achter de namen, dus!

DE DAG VAN ME AFZETTEN Als je mij vraagt wat ik doe om fit te blijven, dan is dat toch wel hardlopen. Dat probeer ik minimaal één of twee keer per week te doen. Lekker even de buitenlucht in! Verder sport ik wekelijks met mijn neef, hij geeft “voetbalfit”-lessen waarbij je werkt aan je conditie en dit combineert met een voetbal. Velen van jullie weten dat voetbal mijn passie is, dus ik vind het heerlijk om op deze manier daarmee bezig te kunnen zijn! Het sporten geeft me enorm veel energie, het zorgt dat ik de dag makkelijker van me af kan zetten en weer met een frisse blik vooruitkijk. In de coronatijd is het niet altijd even makkelijk geweest om positief te blijven, maar sporten maakte wel dat ik elke dag weer fris en fruitig aan de slag kon. Sporten houdt me scherp, en draagt dus echt bij aan mijn mentale fitheid. Al moet ik ook wel eerlijk bekennen dat ik wel een beetje ijdel ben en het belangrijk vind om goed in mijn vel te zitten. Daarnaast heb ik een achtergrond in de sport: ik heb de HALO afgerond en heb jaren op hoog niveau gevoetbald, waaronder bij NAC. Dan leer je ook wel wat een topsportersmentaliteit inhoudt: gezond eten, gezond leven en zorgen voor ritme en structuur. Dat zorgt ervoor dat je stevig in je schoenen blijft staan, ook in mindere tijden. Ik maak ook graag tijd voor ontspanning. Tijd doorbrengen met vrienden en familie, de mensen die echt dicht bij me staan, daar laad ik van op. De beste tip die ik iedereen zou willen geven als het gaat om fitheid, is toch wel dat fitheid in meerdere vormen komt. De één gaat voor een laag vetper-

56 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

centage, de ander wil graag weer een flinke wandeling kunnen maken of gaat voor mentale fitheid. Blijf vooral trouw aan jezelf en kijk niet te veel naar een ander, maar naar wat voor jóu belangrijk is om fit te blijven.

KELLY BAKKER REDACTIECOÖRDINATOR

‘IK STOND BEKEND ALS EEN VAN DE MEEST LUIE VOETBALLERS VAN DE OMGEVING’

NICK VAN BAAREN UITGEVER

achternamen

GELUKKIG ZIJN

Soms zit ik ’s ochtends in de auto naar het kantoor van OnderNamen en kan ik maar niet stoppen met gapen. Ik snap in eerste instantie niet hoe dat komt, want ik ben toch nog niet zo lang wakker? Oh ja, wacht…heb ik eigenlijk wel goed geslapen? Uiteraard zit fitheid hem in veel meer dan in een goede nachtrust, maar man, wat is dat slapen toch belangrijk. En het wordt alleen maar belangrijker naarmate je ouder (lees: bijna 35) wordt. Ik merk nu al dat ik na twee glazen wijn minder goed slaap dan wanneer ik geen alcohol drink. Mijn probleem is dan wel weer dat als ik een glas wijn drink, en misschien nog één, ik steeds maar minder zin heb om naar bed te gaan, want dan begint de gezelligheid pas. ‘Dan morgen maar wat eerder naar bed’, besluit ik vervolgens. Balans zoeken, dat is voor mij echt de sleutel. Ik probeer het grootste deel van de week zo gezond mogelijk en verantwoordelijk te eten, maar als ik een barbecue heb, dan kijk ik nergens naar. Werk ik ’s ochtends thuis, dan begin ik de dag met yoga (want: iets meer tijd), ben ik op kantoor geweest, dan zorg ik dat ik ’s avonds nog wat beweging krijg. Ik drink veel water en groene thee, maar kan ook eigenlijk niet van mijn Coca-Cola Zero afblijven (sorry Ronaldo, can’t help it). Ik ga met heel veel plezier tweewekelijks naar de tennisbaan (en dan ga ik er ook vol voor), maar naar de sportschool


IK KRIJG NOOIT SPILLEBEENTJES Ben ik fit? Mijn ogen veranderen in een geschrokken blik, ik kijk om me heen op zoek naar een bevestiging van personen om mij heen. Daar is de bevestiging: “Tuurlijk ben je fit, je ziet er hartstikke goed uit”. Het is gevaarlijk om tegen een vrouw te zeggen dat ze eigenlijk iets gegroeid is want straks stort deze vrouw emotioneel gezien helemaal in, dus een veilig antwoord is: “Je bent fit”. Maar is dat wel zo? Ik wás altijd heel erg fit, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het nu wel wat minder is. Sporten vond ik vroeger het allerleukste en ik koos dan ook voor een sportopleiding; omkijken naar mijn gewicht was nooit een onderwerp van discussie. Spillebeentjes had ik sowieso al nooit en dat heb ik sinds mijn zestiende levensjaar geaccepteerd. Daarnaast ben ik altijd heel sportief gebleven. Maar nu is alles anders. Ik geef graag corona de schuld. Ik voetbal nog steeds, maar hé; door corona kon dat niet meer op het fanatieke niveau van drie keer

in de week. Natuurlijk blijf je lekker eten zoals je normaal deed – want dat kon met het fanatieke sporten – en thuis maak je het ook gezellig want je kunt toch nergens heen. Je voelt hem al aankomen: hallo extra kilo’s. Die kilo’s moeten er ook weer af. Hoe je dat doet? Gewoon je schouders eronder zetten en doorgaan. Dat is het beste wat je kunt doen! Als je eerlijk bent, voelt fit zijn toch het lekkerst? Ik haat diëten, eet het liefst “lekker” en als het even kan schep ik ook een tweede keer op. Wil je dit allemaal kunnen doen? Ja, dan moet je bewegen en véél ook! Daarnaast kan ik iedereen adviseren om jezelf op een bepaald punt gewoon te accepteren. Zoals ik al zei; ik krijg nooit spillebeentjes, dus train dat onderstel naar een paar mooie, sterke benen want geloof me: dan ben je er megatrots op!

RICK VAN DE WOLFSHAAR GRAFISCH VORMGEVER

MELISSA CORNELISSEN SALES EN EVENTS

moet je me echt sleuren. Ik douche graag koud, want het werkt écht, maar soms wil ik dat gewoon even niet. Zo nu en dan heb ik zin in een lekkere, romige pasta die ontploft van de calorieën, maar ik kan ook genieten van een stukje kip met groenten. Eén ding is voor mij het allerbelangrijkste: gelukkig zijn met wat je doet. Want je kunt nog zo slank en gezond zijn en elke dag als een bezetene elke gram tellen, als je niet gelukkig bent, is het met de fitheid ook snel gedaan. *Ben zo terug, even een wijntje inschenken*

LEKKER STUKJE HARDLOPEN

Ik had nooit gedacht dat ik zou zeggen dat ik kan genieten van een stukje hardlopen. Als mijn oude teamgenoten dit lezen zullen ze vast hard gaan lachen en vragen of het wel goed met me gaat. Tijdens mijn voetbalcarrière stond ik bekend als één van de meest luie voetballers van de omgeving. Ik zette geen stap te veel en deed veel op mijn techniek. Liet het liefst de andere mensen lopen door een mooie pass te geven. Tot ik drie jaar geleden tijdens een potje voetbal mijn achillespees helemaal afscheurde. Dat was helaas ook het einde van mijn voetbalcarrière

‘Blijf vooral trouw aan jezelf en kijk niet te veel naar een ander, maar naar wat voor jóu belangrijk is om fit te blijven’

en het begin van een lange en ook best wel zware revalidatie. Na zes weken in het gips en alleen maar op de bank liggen met m’n been omhoog begon de revalidatie met weer een beetje opnieuw leren lopen en vooral fit worden, zodat ik toch – mocht ik het willen – weer wat stappen op het voetbalveld kon zetten. Na een maand of acht mocht ik voor het eerst weer een klein stukje hardlopen op de loopband. Hard was het niet eens, maar ik genoot er oprecht van. Twee maanden later was mijn eerste kilometer buiten en zo mocht ik dit gaan opbouwen. Ik heb ook nog even mijn rentree op de voetbalvelden gemaakt in een oudelullen-team op de vrijdagavond, maar ik merkte dat ik daar toch iets te fanatiek voor was. Begin van dit seizoen wilde ik het weer proberen op een normaal veld met elf tegen elf. Helaas is het door de corona bij één wedstrijd gebleven. In de tussentijd probeerde ik fit te blijven door te blijven hardlopen. Dit is met een achillespeesblessure best een hele opgave geweest. Telkens weer terug naar de fysio, omdat ik weer last had en me weer moest laten behandelen. Nu kan ik eindelijk, na drie jaar én met de juiste schoenen, zeggen dat het goed gaat met hardlopen. Ik loop mijn rondje zonder problemen en het gaat steeds makkelijker. Met deze mooie lente en de zomer in aantocht is het geen straf om lekker een stukje te gaan hardlopen. Ik zal nooit een Haile Gebrselassie worden en een marathon gaan lopen, maar op mijn tempo kan ik er toch heerlijk van genieten.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021 | 57


DE JUISTE FIT column

De juiste fit, die heeft alles te maken met de mensen. Of dit nu gaat om de fitheid van lichaam en geest van een mens of de juiste fit tussen mens en bedrijf. Bij ons staan de mensen centraal. Een fitte medewerker die goed in zijn of haar vel zit, is een stuk productiever, verzuimt minder, gaat elke dag met plezier naar het werk én is positiever over het bedrijf. Bij Terberg zorgen wij er dan ook voor dat onze medewerkers in een fijne en duurzame omgeving werken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het essentieel is voor de organisatie om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Ditzelfde geldt voor de samenwerking met klanten. Wanneer hier een juiste fit is, zal er altijd een stapje extra gezet worden. Naast de juiste mensen op de juiste plek, wil je ook je medewerkers fysiek fit houden. Een leuke manier om medewerkers in beweging te krijgen is om een poule op te zetten met betrekking tot wandelingen. De app “Ommetjes” die is opgezet door de Hersenstichting is daar bijvoorbeeld een hele goede voor. En natuurlijk is het stimuleren van een gezonde leefstijl altijd goed. De gezondheid van de mens is namelijk zo belangrijk! Dat hebben we de afgelopen tijd nog maar eens extra gezien. Binnen onze organisatie zorgen we dan ook goed voor onze mensen en investeren we in hen. Want een andere manier van fit zijn is door mentaal uitgedaagd en geprikkeld te worden. Hoe wij dit doen? Met trainingen en cursussen zorgen we ervoor dat onze collega’s altijd geprikkeld blijven; nieuwsgierig naar nieuwe technieken. In onze branche staat veilig werken natuurlijk centraal. Ook hierin zijn er het hele jaar door veiligheidsbewustzijnsprogramma’s, om onze medewerkers bewust te maken van het belang van veilig handelen waardoor zij fit aan de slag blijven gaan. Om ons heen zien we het onderwerp fitheid op de werkvloer steeds groter worden. Zo zijn er in andere landen maatregelen getroffen om medewerkers gezond te houden, zoals het verkorten van de werktijden of door de bureaustoel te vervangen voor een fietsstoel achter het bureau. Ik ben benieuwd welke ontwikkelingen in de techniek wij de komende jaren nog tegenkomen om nog fitter te worden en te blijven!

Edwin

58 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD ZOMER 2021

EDWIN IS DIRECTEUR VAN TERBERG VERENIGDE BEDRIJVEN, EEN HOLDING WAAR VERSCHILLENDE TECHNISCHE INSTALLATIEBEDRIJVEN DEEL VAN UITMAKEN, ZOALS TERBERG TOTAAL INSTALLATIES EN TERBERG IP PRODUCTS & SOLUTIONS. 0306860711 e.dullaart@terberg.eu

‘Ik ben ervan overtuigd dat het essentieel is voor de organisatie om de juiste mensen op de juiste plek te hebben’


IN DE VOLGENDE EDITIE:

MENTALITEIT Consumentenpsycholoog Patrick Wessels

Niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te zijn, daar zijn wij van overtuigd. Goed kunnen ondernemen vergt namelijk een bepaalde mentaliteit. Je hebt onder andere lef nodig, doortastendheid, zakelijk inzicht en sociale vaardigheden. De herfsteditie van OnderNamen draait volledig om het onderwerp mentaliteit. We verzamelen verhalen van ondernemers over hun bedrijfscultuur, hoe zij zich staande weten te houden, hoe zij over willen komen op klanten en relaties en welke belangrijke mijlpalen ze hebben behaald. We zoomen ook in op de mentaliteit van een team; hoe houd je iedereen gemotiveerd en hoe zorg je dat je het beste team voor jouw bedrijf samenstelt? Heb jij nou een verhaal dat perfect past in het thema van de volgende editie? Of ken jij iemand waarvan jij vindt dat hij of zij de juiste ondernemersmentaliteit heeft? Laat het ons dan weten via redactie@ondernamen.nl en wie weet verschijnt jouw verhaal in het herfstnummer van OnderNamen!


Projecten | Vastgoed beheer | Ontwikkeling

Promad levert bouw en civiel gerelateerde diensten op het gebied van projectengineering, projectmanagement, vastgoedbeheer en projectontwikkeling voor uiteenlopende branches.

Nieuwbouw bedrijfspand Populierenweg, Oudewater

Dit gebouw heeft energielabel

G

F

E

Milieubewust bouwen

D

Revitalisering vastgoed, Rotterdam

A+++++ C

B

A

+++++

Realisatie woningen Hengelo