OnderNamen | Wintereditie Lopikerwaard 2023

Page 1

ondernemersplatform voor regio lopikerwaard

LOPIKERWAARD

+

IN DEZE EDITIE: ondernemers over het thema “vanuit het hart”

EEN DROOMWONING OF -KANTOORPAND ZONDER STRESS Styled by JacqDe Kia EV9. Nu in de showroom bij Kooijman Autogroep.

Vanaf

67.995

Soms is het tijd om het alledaagse te doorbreken. De Kia EV9. Een 100% elektrische SUV met een baanbrekend design, een rijbereik tot 563 kilometer en ultrasnel laden: tot 249 kilometer in 15 minuten. En met 7 comfortabele zitplaatsen biedt de EV9 ruimte en comfort voor iedereen. Kooijman IJsselstein Einsteinweg 10, 3404 LK IJsselstein Tel: 0306 - 882 056 | kia-kooijman.nl

Het vermelde rijbereik is gemeten volgens WLTP. Genoemde actie en consumentenprijs zijn geldig bij aankoop van een nieuwe Kia EV9 met uiterste kentekenaanvraag op 22-12-2023 en uiterste registratie op 31-01-2024. Genoemde prijs is incl. kosten rijklaar maken. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering.


WE ZIJN ACTIEF IN MAAR LIEFST VIJF REGIO’S IN DE PROVINCIE

UTRECHT. MET MAGAZINES VOL ONDERNEMERSVERHALEN EN

INSPIRERENDE NETWERKBIJEEN-

KOMSTEN VORMT ONDERNAMEN HÉT ZAKELIJKE PLATFORM VOOR MIDDEN-NEDERLAND.

Eemnes

Bunschoten ew em ov er ad ll ee ni

Baarn

Nijkerk Amersfoort

woerd e

n

Zegveld

Bode- Nieuwergraven brug

Maarssen

Kamerik

Woerden

De Bilt

ht

IJsselstein

lopike rwaa rd

Lopik

Zeist

Utrecht

Harmelen

Nieuwegein

lekstr oom

Schoonhoven

Barneveld

Leusden

utrec

Montfoort Oudewater

Soest

Woudenberg

Bunnik

Houten

Utrechtse Heuvelrug

Wijk bij Duurstede

Culemborg Vijfheerenlanden

facebook.com/ ondernamen @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl 4 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD HERFST WINTER2023 2023


Lieve lezer, Het thema van deze nieuwste OnderNamen-editie is “vanuit het hart”. Een mooi, warm thema dat helemaal past bij deze winterse maanden. Maar ook een onderwerp dat me intrigeert. Want volgens mij is ondernemen vanuit het hart niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is ontzettend mooi om je bedrijf te leiden vanuit die ene bepalende richting, ingegeven door passie, betrokkenheid en maatschappelijk verantwoord handelen, maar laten we eerlijk zijn, ‘er moet ook gewoon geld verdiend worden’. Vandaag de dag streven veel ondernemers naar een balans tussen zakelijk succes en het vervullen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is een mooi streven dat alleen niet zonder uitdagingen komt. Het nemen van zakelijke beslissingen vereist vaak een nuchtere blik en strategisch inzicht, zelfs als het betekent dat je soms moet afwijken van de emotionele koers die je hart je ingeeft. Ondernemen vanuit het hart betekent voor ons het streven naar een gezonde balans tussen het zakelijke en het persoonlijke, waarbij de waarden die we koesteren als individuen en als directie, de koers van ons bedrijf mede bepalen. Familie speelt een cruciale rol in dit verhaal. Het is de kern die ons inspireert. Door de familiewaarden willlen we langetermijnkeuzes maken, die niet alleen het bedrijf ten goede komen, maar ook een positieve impact hebben op het team, de klanten en de samenleving als geheel. Familie is iets waar ik als ondernemer veel inspiratie uit put, omdat ik veel heb kunnen afkijken van de ondernemersreis van mijn ouders. Die waarden geef je door. In januari ben ik samen met Nick alweer vijf jaar eigenaar van OnderNamen. Ik kan met zekerheid zeggen dat veruit de meeste beslissingen die ik de afgelopen vijf jaar heb genomen, echt vanuit het hart zijn gemaakt. En op gevoel, want ik heb ontzettend veel moeten leren. Nu kan ik de keuzes ook cijfermatig onderbouwen, wat ons bedrijf een duidelijkere richting geeft. Fijn voor ons, het team en de klanten. Dat betekent overigens niet dat onze beslissingen altijd bij iedereen passen, of zelfs de juiste zijn. Wij doen het anders dan de voorgangers, hebben onze eigen weg door vallen en opstaan moeten vinden. Maar het is nu ons bedrijf en we doen het op onze manier. En nog steeds zoveel mogelijk vanuit het hart. In deze editie duiken we in de complexiteit van ondernemen vanuit het hart. We delen verhalen van ondernemers die met vastberadenheid hun weg banen door het ondernemerslandschap, waarbij ze geconfronteerd worden met de struggles van zakelijke besluitvorming. Ondernemers die hun passie omzetten in actie, en die hun bedrijven laten bloeien terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Ik heb veel respect voor de bedrijven die dit heel goed weten te combineren, want écht ondernemen vanuit het hart, is misschien wel het moeilijkste dat er is. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en veel leesplezier!

Rosanne

Nick en Max - uitgevers OnderNamen

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 5


INHOUDS

OPGAVE 16

Plomp Funderingstechnieken

20

De Mediagraaf

22

riz bouw

32

Bouwcombinatie Bodegraven

24

BURNEX

42

10

Arco Architecten & YellowBellies

44

COVERSTORY Styled by Jacq

DON Food & Events

‘Ik neem graag alles uit handen’

Tech Campus ROC Midden Nederland

58

Zwammerdam Groep

64

34

ARTIKELEN

HOVENIERSBEDRIJF BRAND

6 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD HERFST 2023

‘Doordat wij even pas op de plaats maakten, diende de oplossing zich vanzelf aan’

54

DUMACO


COLUMNS

08 ONDERTUSSEN 26 GOUDENPAREL 36 NIEUWENAMEN 38 ONZENAMEN 46 THEMAVERHAAL

19

Jeichien Plantema

31

Edwin Dullaart

41

Johan Pouw

52 EDITOR’SPICK 60 ONDERONSJE 63 EDITOR’SPICK

Paul Oosterlaken

‘Het maakt geen bal uit of je die woningen bouwt op het gras in de polder Rijnenburg of op het gras rondom de kernen’

53

facebook.com/ ondernamen

@ondernamen OnderNamen

Colofon Contactpersonen Rosanne Zijerveld-Bader Nick van Baaren Max Brandt Redactie Ellen van Leeuwen Kelly Bakker Roos Verkerk Astrid van der Meer Marjan Jaarsma Marie-Louise Hoogendoorn Fotografie Menno Ringnalda Arco Architecten/YellowBellies riz bouw Burnex Vormgeving Andy Siebelink Wendy van Essen Rianne van der Meer Melanie Reindertsen Online redactie Louisa Kaas Sales Harriët Immerzeel Julian Tamse Louisa Kaas Druk Damen Drukkers Verspreiding RM Netherlands Oplage 5.000 Frequentie Per kwartaal (lente, zomer, herfst en winter) Contactgegevens Pelmolenlaan 2 3447 GW Woerden 0348567459 lopikerwaard@ondernamen.nl ondernamen.nl Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers. OnderNamen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave alsmede voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

OnderNamen ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD HERFST 2023 | 7


ONDER

TUSSEN NIEUWE VESTIGING JAN SNEL IN BUNNIK OFFICIEEL GEOPEND

BUNNIK & MONTFOORT - De nieuwe vestiging van

Jan Snel, onderdeel van Daiwa House Group, in Bunnik, is 16 november officieel geopend. De verhuizing, die in slechts zes maanden tijd is gerealiseerd, geeft meer ruimte en versterkt de focus op de kernactiviteit van het bedrijf: het realiseren van slimme, snelle en schone huisvestingsoplossingen.

KOMT ER EEN NIEUW HOTEL IN IJSSELSTEIN?

IJSSELSTEIN - Er bestaat een kans dat IJsselstein er een ho-

tel, horecagelegenheid, kinderboerderij of camping (bij) krijgt. Er wordt op dit moment door de gemeente, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer gekeken naar een nieuwe bestemming voor De Noordwesthoek, een agrarisch gebied ten noorden van IJsselstein. Dat schrijft RTV Utrecht. Het gebied, 56 hectare groot, bestaat nu voornamelijk uit graslanden. Daar komt volgens het plan in elk geval een stuk bos voor terug, om te zorgen voor meer biodiversiteit. Daarnaast zijn er drie plekken in het gebied aangewezen waar ondernemers zich kunnen vestigen. Ondernemers kunnen zelf met plannen komen voor de invulling van de plekken. Er gaat nog een uitvraag komen voor die stukken grond.

De Noordwesthoek moet uiteindelijk een gebied worden waar IJsseslteiners en andere Utrechters op allerlei manieren kunnen recreëren. Begin volgend jaar zal de gemeenteraad van IJsselstein eerst moeten beslissen over het bestemmingsplan. Het gebied heeft nu nog een agrarische functie en dat moet gewijzigd worden naar natuur- en recreatiegebied. Daarna zal Staatsbosbeheer de uitvoering doen en ondernemers de gelegenheid geven een plan in te dienen. Ook worden inwoners en belanghebbenden betrokken bij het nadenken over de inrichting van het gebied.

8 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

De opening is middels een event feestelijk gevierd in het gezelschap van relaties, klanten en collega’s. ‘Als toonaangevende specialist in modulaire bouw is dit een mooie stap voor ons bedrijf. Onze groei en uitbreiding tonen niet alleen onze toewijding aan innovatie en vooruitgang, maar ook onze voortdurende inzet om onze klanten de hoogste kwaliteit en service te bieden’, aldus de organisatie.


9 OP DE 10 WERKNEMERS TEVREDEN OVER WERKGEVER

LOPIKERWAARD - Uit nieuw onderzoek van People at Work 2023 blijkt dat maar liefst 92 procent van de Nederlanders tevreden is met hun huidige werkgever. Meer dan de helft daarvan is ook tevreden over hun salaris.

Het onderzoek is uitgevoerd door het onderzoeksinstituut ADP, een HR- en salarisdienstverlener. Ruim 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, zijn ondervraagd over thema’s die op de werkvloer spelen. Andere landen die in het onderzoek zijn opgenomen zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Spanje en Zwitserland. Nederlanders zijn meer tevreden over hun huidige werkgever, loon en baanzekerheid dan andere Europeanen. Daarnaast ervaren de Nederlandse werknemers minder stress dan werkenden in omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse werknemer wordt door zijn optimisme getypeerd ten opzichte van collega’s in andere Europese landen. Dezelfde nationaliteiten zijn het meest positief over hun perspectief op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. Wat ook opvalt is dat meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) tevreden is met het ontvangen salaris, terwijl het Europees gemiddelde 39 procent is. Daarnaast ervaart acht procent van de werkenden in ons land dagelijks stress, terwijl dat percentage in buurland Duitsland met 24 procent ruim drie keer zo hoog is.

CE-ESTER KEURINGSBEDRIJF BV UIT LEXMOND BREIDT UIT MET NIEUWE AFDELING

LEXMOND - CE-ESTER Keuringsbedrijf BV keurt sinds 2005 arbeidsmiddelen en het bedrijf breidt de diensverlening uit. Het is vanaf nu mogelijk om elk arbeidsmiddel bij het bedrijf te laten keuren. Vervolgens kunnen klanten nu ook de status van hun aanvragen controleren in het klantenportaal.

Het totaalpakket van CE-ESTER bestond uit het keuren van elektrisch gereedschap, klimmateriaal, valbeveiliging, hef- en hijsmiddelen en werkplaatsmachines. Daar wordt de keuring van brandpreventie en EHBO-materialen aan toegevoegd door een compleet nieuwe afdeling binnen het bedrijf te lanceren. De eerste orders zijn reeds geplaatst door bestaande relaties.

‘HET IS VANAF NU MOGELIJK OM ELK ARBEIDSMIDDEL BIJ HET BEDRIJF TE LATEN KEUREN’

HEB JE OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS DAN WETEN!

nieuwsberichten@ ondernamen.nl facebook.com/ ondernamen @ondernamen OnderNamen OnderNamen ondernamen.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 9


INTERVIEW

STYLED BY JACQ

TEKST: KELLY BAKKER | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA & STYLED BY JACQ

VAN INTERIEURPLAN TOT VOLLEDIGE UITVOERING ‘IK NEEM GRAAG ALLES UIT HANDEN’ 10 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023Als het aan Jacquelien Streng, eigenaar van interieurontwerpbureau Styled by Jacq ligt, mogen er meer vrouwen op de cover van OnderNamen terechtkomen. Ze twijfelde zelf ook even, maar gooide haar schroom overboord. ‘Ik wil groeien en zit vol met ambities, dan moet ik dat ook laten zien.’ Veertien jaar geleden begon Jacquelien als interieurstylist, waarmee ze een passie achterna ging die er al lang in zat. ‘Als kind verbouwde en veranderde ik al regelmatig mijn kamer. Met mijn moeder tekende ik een plattegrond, knipte meubeltjes uit en richtte de boel opnieuw in. Daarna gingen we aan de slag met verf en behang. Achteraf gezien is het toen misschien al een beetje begonnen.’ VERKEERDE WEG

Toch ging Jacquelien qua opleiding in eerste instantie niet die kant op. Ze koos de opleiding Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Nijmegen, en ronde deze af met een Master Marketing. Ze studeerde nog een periode in Kopenhagen en ging toen in Utrecht aan de slag als marketingconsultant, maar kon haar draai niet vinden. ‘Ik was alleen maar plannen aan het schrijven voor bedrijven en daar werd ik niet gelukkig van. Ik zag geen eindresultaat en het was me te langdradig. Ik begon na te denken over een switch en kwam toch steeds weer bij dat interieur

12 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

uit. Mijn toenmalige partner had een interieurbouwbedrijf en ik was vaak meer bezig met zijn keukenontwerpen en ondernemerschap dan met mijn eigen baan. Dat merkte mijn werkgever ook. Als we met de trein op weg waren naar een klant, zat hij met een marketing-vakblad in zijn hand, ik met een woonmagazine. Hij wees me er op dat ik misschien wel de verkeerde weg had gekozen. Hij bevestigde mijn twijfel, ik diende mijn ontslag in en gooide het roer om. Ik was 23, wilde ondernemer worden en mensen helpen hun huis een (groot)beetje mooier te maken!’ Jacquelien koos de “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”-aanpak en begon gewoon, na een korte cursus interieuradvies. ‘Ik schreef me in bij de KVK, liet visitekaartjes drukken en vertelde tegen iedereen dat ik interieurstylist was. Ik ging langs bij makelaars om projecten binnen te halen, zoals het restylen van een te koop staande woning voor de verkoop, of styling van een aangekochte woning. Een kleuradvies kon ik wel geven, of hulp bij een vloer of gordijn uitkiezen. Dan zag ik het resultaat en dacht ik: goh, dat is best goed gelukt, ik durf wel meer. Eerst ging ik met mijn klanten langs bij woninginrichtingszaken voor gordijnen en vloeren, tot ik dacht: dat kan ik ook zelf wel leveren. Ik leerde mezelf gordijnen en vloeren inmeten, begon collecties te verzamelen en mijn huis puilde al snel uit. Toen heb ik een showroom


geopend, eerst in de vorm van een winkel in de binnenstad waar ik ook cadeauartikelen en kleine meubeltjes verkocht. Inmiddels zit ik op Tappersheul en werk ik op afspraak voor het bekijken van vloeren, vloerkleden en gordijnen.’ VAN STYLIST NAAR ALLROUND ONTWERPER

Jacquelien werd zo steeds meer een allround interieurontwerper in plaats van alleen een stylist. In de tussentijd verbouwde ze privé ook vier huizen, waardoor ze veel materiaal- en verbouwkennis opdeed. Ze adviseert dan ook al lang niet meer alleen over een kleur op de muur, maar bedenkt en tekent ook de complete inrichting van een huis én zorgt voor de uitvoering. Huizen die hokkerig zijn, breekt ze zonder pardon open en donkere huizen krijgen extra ramen of lichtkoepels. ‘Mensen die gaan bouwen of verbouwen en geen idee hebben waar ze moeten beginnen, komen bij mij uit. Ik bekijk het huis uitvoerig, denk het huis in mijn hoofd helemaal leeg en bedenk een (nieuwe) indeling. Als het mag van de klant en het past bij het huis, ga ik rigoureus herindelen. Ik kijk vooral naar hoe we meer licht en lucht kunnen creëren, want dat zijn in mijn ogen belangrijke elementen om je prettig te voelen in een huis. Verder kies ik vaak een moderne of modern landelijke stijl en ga ik voor een warme sfeer, door middel van kleuren, stoffen en dimverlichting. Ik hou ook er ook wel van om er

één muur of gedeelte uit te laten springen, door middel van een opvallende kleur of behang bijvoorbeeld.’ YELLOWBELLIES OUDEWATER

Met name in en om Oudewater begon de naam van Jacquelien steeds meer rond te zingen. ‘De afgelopen jaren heb ik voornamelijk opdrachten in en rond Oudewater gedaan. Dat is geen gebrek aan ambitie, maar gewoon hoe het liep. Mijn man en ik kregen in korte tijd drie kinderen dus het was wel handig om dicht bij huis te werken.’ Het leverde haar ook een mooie zakelijke opdracht op: ze mocht de vestiging van kinderdagverblijf YellowBellies in Oudewater inrichten. ‘Dat was echt een heel gave opdracht. Ik heb het in me om een huiselijke stijl te creëren waar de kinderen zich in thuis voelen en als moeder kon ik ook de praktische kant in mijn ontwerp meenemen. Het pand werd nieuw gebouwd dus ik kon ook meedenken over de plek van de keukens, wc’s en slaapplekken. Aan de hand van moodboards en ontwerpen zijn we aan de slag gegaan. Een kleurplan, met daarin uiteraard het “YellowBellies-geel” verwerkt, keukenontwerpen, het nalopen van het verlichtingsplan en de inrichting van de

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 13


sanitaire ruimtes en kantoren. Daarnaast heb ik samen met een partij die gespecialiseerd is in meubelmaatwerk voor kinderdagverblijven een meubelplan opgesteld. Ook heb ik diverse muurschilderingen met dieren laten aanbrengen. Ik heb echt mijn eigen draai kunnen geven aan dit project en ben er tot en met de verhuizing bij geweest. Dat vind ik het allerleukst; om carte blanche te krijgen en van begin tot eind de impact te maken. Ik neem graag de stress van een verbouwing uit handen. Uiteindelijk

in de showroom, Wesley zorgt dat de vloer er vakkundig in komt te liggen. We zijn er in de loop van de jaren achter gekomen dat als mensen gaan verbouwen, ze vaak eerst de keuken en vloer uitkiezen. Doordat wij de focus leggen op verkoop van de vloer, krijgen we de klant al in een vroeg stadium in onze showroom. We kunnen zo vragen of er ook behoefte is aan een interieurontwerp en zodra de nieuwe vloer gekozen is, vragen we of er ook nog gordijnen, raamdecoratie of een mooi vloerkleed nodig is.

‘BEDRIJVEN ZIEN HUN PAND TOCH STEEDS MEER ALS VISITEKAARTJE’ genieten onze drie kinderen nu ook met regelmaat van het prachtige interieur, want uiteraard hebben wij hen ook bij YellowBellies aangemeld.’ De reden dat Jacquelien het OnderNamen-netwerk aan wil boren is onder andere omdat ze de ambitie heeft om vaker het interieur voor bedrijfspanden te ontwerpen en/of leveren. Zo beleefde ze veel plezier aan het leveren van de vloeren voor het nieuwe bedrijfspand van B&V Techniek. ‘Bedrijven zien hun pand toch steeds meer als visitekaartje, je wil dat je medewerkers er fijn kunnen werken en dat je er op een goede manier klanten kunt ontvangen. Dat kunnen wij realiseren.’ Daarnaast merkt ze ook dat ze graag voor ondernemers werkt als ze privé stappen gaan ondernemen, zoals een bestaande woning restylen, verbouwen of nieuwbouwen. ‘Succesvolle ondernemers willen hun kostbare tijd investeren in hun business, maar willen ook dat hun interieur een afspiegeling is van hun zakelijke succes. Om niet zelf het wiel uit te hoeven vinden en elk weekend naar een woonboulevard te hoeven, is het veel efficiënter om een ontwerper in de arm te nemen. Ondernemers weten dat als je de beste resultaten wilt, je iedereen moet laten doen waar hij het beste in is. Hierdoor zijn ondernemers ook gewend om uit te besteden en om snel beslissingen te nemen. Vandaar dat ik heel graag voor deze doelgroep werk. Ik heb in al die jaren een sterk netwerk opgebouwd met professionele en betrouwbare vakmensen, waardoor ik goede resultaten kan neerzetten , snel kan schakelen en dus volledig kan ontzorgen. Je kunt bij mij terecht voor het ontwerp, het leveren van de keuken en meubelmaatwerk, stuc- en schilderwerk, elektra, nieuwe meubels en stoffering. Met Styled bby Jacq heb je alles onder één dak.’ DE PERFECTE PVC VLOER

Haar man Wesley, die stoffeerder is, maakt inmiddels vast onderdeel uit van het team. Samen met hem heeft ze nog een aparte business opgezet: De Perfecte PVC Vloer. ‘Ik ontwerp en verkoop graag, mijn man is echt een doener. Daarom hebben we gezegd; ik regel de verkoop

14 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

Uiteraard kunnen wij die dan ook leveren. Zo ging het ook bij project “Oranje Bolwerk” in Oudewater, waar wij bij elf van de vijftig nieuwbouwappartementen hebben mogen leveren. Mensen vonden het handig om alles op één plek te kunnen regelen, met mij als vast aanspreekpunt.’ Dat Jacquelien enthousiast is over haar werk, is een understatement. Het is aanstekelijk hoe ze erover praat. ‘Ik ga er echt helemaal in op’, lacht ze. ‘Maar dat betekent ook dat ik niks aan het toeval overlaat en altijd het allerbeste wil. Ik regel het en ik neem altijd de telefoon op, ook als er een kink in de kabel zit. Ik vind het zo mooi om een mooi eindresultaat neer te zetten, maar vooral ook om de klanten blij te maken en wil zeker nog groeien. We zullen ook meer aan marketing gaan doen de komende tijd. Het blad Stijlvol Wonen heeft me ook al een paar keer benaderd voor een artikel. Maar laten we beginnen met bekendheid onder alle leden van OnderNamen!’ Naast enthousiaste ondernemer en moeder van Nout, Filou & Lot, is Jacquelien dol op verre reizen maken, bestuurslid van ondernemersnetwerk “Women in Business Oudewater” en vrijwilliger bij verzorgingstehuis De Wulverhorst.

Styled by Jacq Tappersheul 2 | 3421TM Oudewater info@styledbyjacq.nl | 31648206799 www.styledbyjacq.nl


Jacquelien Streng

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 15


INTERVIEW

PLOMP FUNDERINGSTECHNIEKEN

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP De broers Ruud en Arie Plomp zijn “echte gevoelsmensen”. Natuurlijk draait het aan het einde van het jaar om de cijfers, maar die wegen niet altijd op tegen het gevoel. ‘Als je gevoel niet goed is, moet je het niet doen.’ Die instelling maakt dat de broers ook durven te investeren in een tijd waarin het werk op de bouw niet voor het oprapen ligt. Het zijn uitdagende tijden, maar de broers piekeren er niet over om stil te staan. Het belangrijkste is om aan de gang te blijven én te voldoen aan de eisen die de markt stelt. ‘We vervangen op dit moment oude verbrandingsmotoren voor motoren die voldoen aan de huidige emissienormen’, vertelt Ruud aan de kantinetafel. ‘In de meeste gevallen kopen we nieuwe machines, omdat het te kostbaar is om nieuwe motoren in een oude machine te zetten.’ Daardoor moeten er wel eens machines weg die nog niet volledig afgeschreven zijn. Ruud vertelt dat ze dat proberen te voorkomen door de machines ergens anders te plaatsen. Zo is een aantal maanden geleden een machine van Plomp naar een mbo-school gegaan. ‘Het mooie was dat we al een tijdje nadachten over het inruilen voor een nieuw type. Maar ons gevoel was niet goed en daardoor zetten we niet door. Toen kwam ineens die school met het verzoek om de machine te kopen. Dat is harstikke mooi! Doordat wij even pas op de plaats maakten, diende de oplossing zich vanzelf aan.’ OUDERWETS HEIEN

Ruud Plomp

16 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

Drie jaar geleden hebben ze een funderingsmachine aangeschaft om boorpalen te bo-


‘DOORDAT WIJ EVEN PAS OP DE PLAATS MAAKTEN, DIENDE DE OPLOSSING ZICH VANZELF AAN’ ren. De palen worden in de grond volgestort met beton. Zo maken ze geluidsarm en trillingsvrij heipalen. Een mooi systeem, geliefd bij omwonden van een bouwplaats, maar niet zonder risico. Het is lastig om te controleren of het goed is gegaan, en in gebieden met veel grondwater kan het niet. ‘Daarom zijn we nu ook bezig om een droge betonpaal in de grond te boren’, vertelt Ruud enthousiast. ‘We zijn nu bijna zover dat we dat echt kunnen doen. Dat is een nieuw systeem dat door een conculega op poten is gezet en hij zocht mede-heibedrijven die daarin mee wilden doen. Wij zijn er samen met twee andere bedrijven ingestapt. Belangrijk, vinden wij, want doordat er steeds meer binnenstedelijk gebouwd wordt moet het heiwerk aan andere voorwaarden voldoen.’ Eigenlijk heeft dat boren niets meer met het “ouderwetse heien” te maken. Als een heipaal niet in de grond komt dan is het een kwestie van harder slaan, maar bij een boorpaal heeft dat geen zin. Het vraagt om een andere manier van werken, om een samenspel tussen de machinist, de heibaas en degene die al het materiaal klaarlegt. ‘Het is een interessante kwestie, ja. Er zitten een heleboel haken en ogen aan, maar dat geeft niet. Het is juist leuk om daarover na te denken. Ook hebben we geïnvesteerd in systemen om de kwaliteit van het heiwerk te monitoren en waarborgen en onze machines uitgerust met een real time kwaliteitsmeter. Daarnaast hebben we ook zelf trillingsmeters om eventuele trillingen nauwkeurig te meten.’

tegie? Heel eenvoudig: er zijn voor de medewerkers, hen het gevoel geven dat ze een steentje kunnen bijdragen en goed voor ze zorgen. ‘Als ze een verbeterpunt hebben of ze hebben bijvoorbeeld een extra lampje nodig, dan pakken we dat op. Ze moeten tweeduizend uur in een machine zitten, dan doen we niet moeilijk over een lampje van vijftig euro!’ Ruud noemt de de sfeer in het bedrijf bovengemiddeld goed. Tijdens de vrijdagmiddagborrel is het altijd gezellig en wordt alles besproken met elkaar. De broers Plomp staan daar “gewoon in hun werkpak” tussen. ‘Daar voelen we ons het prettigst bij. We zijn ook vaak op de werkplaats aanwezig en maken altijd tijd om iets met iemand te bespreken en te luisteren. De garde die hier al langer werkt, weet wat ze aan ons hebben. Laatst nog besloot iemand ontslag te nemen, maar de volgende dag was hij van gedachten veranderd. Dan doen we het toch wel goed!’

STEENTJE BIJDRAGEN

Zijn medewerkers ook te porren voor dit soort nieuwe technieken? ‘Absoluut’, weet Ruud. ‘We zijn met een aantal jongens gaan kijken bij de conculega en hebben hun mening gepeild hierover. We proberen ze mee te nemen in het breder inzetbaar maken van ons bedrijf, omdat wat we nu doen over tien jaar misschien niet meer op deze manier bestaat. We merken dat de meesten er zeker voor openstaan als ze het met eigen ogen hebben gezien.’ Het is belangrijk voor de broers dat medewerkers zich kunnen vinden in de manier van ondernemen. ‘Zonder onze medewerkers zijn we niets waard, maar we moeten wel zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.’ Hun stra-

Plomp Funderingstechnieken Papekopperdijk 19 | 3464 HT Papekop info@plompfunderingstechnieken.nl 0348562486 www.plompfunderingstechnieken.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 17


Onze kracht, al sinds 1996: Al uw ICT-oplossingen bij één leverancier Één aanspreekpunt

Cloud diensten

Service, security en innovatie

Private cloud, MS-365, VoIP telefonie

Lokaal ICT-beheer Monitoring, security en beheer

Internetverbindingen Beveiligd in uw eigen VPN omgeving

Software ontwikkeling Maatwerk

ICT-diensten

Havenstraat 30 344 1 BK Woerden

Telefonie

Software

Laat ons uw huidige ICT omgeving in kaart brengen.

0348 – 48 00 44 info@accensys.nl

Scan de QR-code en vraag onze gratis ICT-scan aan.

Ben jij onze nieuwe voorman? Heb jij goede organisatorische vaardigheden, een prettige manier van communiceren, een technische achtergrond maar vooral een grote dosis enthousiasme?

Misschien is een afwisselende, uitdagende functie binnen ons ervaren team dan iets voor jou!

Neem contact op met kelly via 06- 821 89 509 of info@ekcoatings.nl


Ik ben bijna 24 jaar geleden gestart met Perfect Events, omdat mijn hart ligt bij het anderen naar de zin maken. Zo simpel is het en ik probeer het ook zo simpel te houden. In de wereld van ondernemen, waar cijfers en concurrentie de boventoon voeren, is er één kracht die vaak over het hoofd wordt gezien: vrouwelijk ondernemerschap. Het is niet slechts een statistiek of een trend, maar een manier van ondernemen die geworteld is in passie, intuïtie en het vermogen om met het hart te leiden. Vrouwelijke ondernemers hebben een unieke manier om hun bedrijven te runnen. Ze luisteren niet alleen naar de stemmen van de markt, maar ook naar de fluisteringen van hun eigen intuïtie. Het is een benadering die niet alleen gericht is op winst, maar op het creëren van een bedrijf dat resoneert met hun eigen waarden en de behoeften van de samenleving. In de wereld van het vrouwelijk ondernemerschap draait het niet alleen om bedrijven die zijn gebouwd op steen en beton, maar om empathie, samenwerking en een diep begrip van de menselijke connectie. Maar ondernemen met het hart als leidraad betekent niet dat er geen plaats is voor zakelijke slimheid. Het gaat eerder om het vinden van de juiste balans tussen passie en pragmatisme, tussen kracht en zorgzaamheid. Dus, terwijl vrouwelijke ondernemers de wereld van het bedrijfsleven veranderen, moeten we erkennen dat hun kracht niet alleen ligt in hun strategisch inzicht, maar ook in hun vermogen om met hun hart te ondernemen. Het is een kracht die niet te onderschatten is, en het vormt de kern van een nieuw tijdperk van zakendoen. Een tijdperk waarin de wereld niet alleen wordt geregeerd door winst en verlies, maar ook door passie, veerkracht en vrouwelijke wijsheid.

Jeichien

COLUMN

VANUIT HET HART

‘Vrouwelijke ondernemers hebben een unieke manier om hun bedrijven te runnen’

JEICHIEN PLANTEMA, EIGENAAR VAN PERFECT EVENTS. GENIET VAN MOOIE CONCEPTEN EN BLIJE KLANTEN. WERKT GRAAG SAMEN MET CREATIEVE PARTNERS DIE ANDERS KUNNEN DENKEN. PARTNER VAN DE LIEFSTE, MICHIEL, EN TROTSE MOEDER VAN TWEE PRACHTIGE MANNETJES, SIMON VAN ELF EN FLORIS VAN ACHT JAAR. HOUDT VAN KOKEN, LEZEN, REIZEN EN ONDERZOEKEN. 0306364729 JEICHIEN@PERFECTEVENTS.NL


Mike Zengerink

INTERVIEW

DE MEDIAGRAAF

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

MOUWEN OPSTROPEN EN REGELEN De Mediagraaf uit Oudewater is dé grafische output-specialist in print, creatie en online. Grafische output? Visitekaartjes, brochures, websites; zaken waar we de hele dag mee in aanraking komen. ‘Mooie dingen creëren: daar zijn we goed in en daar worden we enthousiast van.’

20 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


‘Ja, we zijn ontwerpers, maar doen dat wel het liefst op basis van een briefing’, vertelt directeur Mike Zengerink. ‘We maken een mooi gouden doosje met het bedrijfslogo erop, maar we bedenken niet hoe je jouw product in de markt kan zetten. We zitten niet op de stoel van de marketingafdeling, maar we zijn het verlengstuk van die afdeling, of van de directeur. Zij weten heel goed welke boodschap ze willen overbrengen, wij zorgen voor de vormgeving ervan.’

regeren in het ondernemerschap. Dat gaat om het gevoel dat ik heb bij klanten waarmee ik zaken wil doen en over de keuzes die ik maak: word ik ’s ochtends blij wakker?’ Dat wordt de directeur. Niet voor niets is hij elke dag rond 6.15 uur op de zaak. Hij houdt van zijn werk, van het creëren van dingen. Of het nu gaat om print, creatie of online, bij De Mediagraaf beginnen ze altijd met “een onbeschreven

‘WANT WAT WE BELOVEN, DAT WILLEN WE OOK ALTIJD WAARMAKEN’ Legit Forum, Diawa Global Brand en Kiremko zijn veel geziene klanten bij De Mediagraaf. Waarom verkiezen zij de outputspecialist uit Oudewater boven een hip reclamebureau uit Amsterdam? Omdat ze alles in eigen huis doen. Van ontwerpen in de studio tot drukken op eigen drukpers; het totale proces van ontwerp tot print wordt gedaan door de mensen en machines van De Mediagraaf. Daarmee beheersen en controleren ze de totale kwaliteit van het product. Of zoals Mike het zegt: ‘Dat wat we in het ontwerp beloven, maken we in print waar.’ En wat ze waarschijnlijk ook prettig vinden is dat “nee” niet voorkomt in het woordenboek van De Mediagraaf. Of in elk geval, bijna niet. Een opdracht wordt alleen niet aangenomen als het echt niet kan. Dat heeft Mike wel moeten leren. Het liefst zegt hij nooit nee, maar dat kan ook tegen je werken. ‘Want wat we beloven, willen we ook altijd waarmaken. We willen niet achteraf zeggen dat de tijd te kort was.’ EEN GOEDE KANS

Naast het ontwerpen van papieren communicatie-uitingen en websites, kan De Mediagraaf ook ondersteunen bij een social-mediacampagne. Op basis van de jaarlijkse sleutelmomenten maken ze een social-mediastrategie en plannen ze direct de berichten in. ‘We snappen heel goed dat een klant vaker wat op Facebook wil zetten, maar daar in de waan van de dag niet aan toe komt. Als we nou in december even samen zitten, maken wij een kalender en dan regelen wij het voor je.’ En via de website reclame-borden.nl verkoopt De Mediagraaf reclameborden, voornamelijk voor langs sportvelden – door heel het land. Tot voor kort kocht De Mediagraaf daar zelf reclameborden in, maar toen de eigenaar het bedrijf van de hand deed, toonde Mike interesse. ‘Als je het dan hebt over ondernemen vanuit het hart, dan past dit er zeker bij. Een man wil van zijn bedrijf af, en binnen vier dagen is de koop rond. Omdat mijn hart zei dat het een goed kans is. De laatste jaren laat ik steeds meer mijn hart

blad”. Een wit vel papier, een lege website of leeg canvas. ‘Wij maken van niets iets, naar aanleiding van het verhaal dat mensen vertellen. Dat is het leukste. Ik word daar een beter mens van.’ HARTSTIKKE CIRCULAIR

In een wereld waar digitale producten de norm zijn, houdt De Mediagraaf vast aan de overtuiging dat papier een krachtig en milieuvriendelijk communicatiemiddel is. ‘Het is voor ons nu een uitdaging om mensen daarvan te overtuigen. Papier slecht voor het milieu? Alles dat online staat is slechter. Elektriciteit, enorme datacentra waarin alles is opgeslagen. Terwijl ons papier uit beschermde bossen komt. Sterker nog, rondom de papierfabrieken in Europa is sprake van bebossing. Ook onze inkt is allemaal op plantaardige basis én 85 procent van al het papier wordt gerecycled.’ Mike pleit om die reden ook weer voor het terugbrengen van een goede direct mail of nieuwsbrief. ‘Als het een goede brief is, mooi vormgegeven, dan blijft deze echt liggen en bereik je de mensen die je wilt bereiken. Dat is onze uitdaging: klanten overtuigen van het nut van fysieke boodschappen. Bedrijven vallen op met papieren output. Wie op een beurs een brochure krijgt over modulaire woningbouw, kijkt daar thuis graag nog in terug. Je geeft een stukje beleving mee. Papier is een mooie drager van een boodschap, die je langer bijblijft en uiteindelijk weer nieuw papier wordt. Hartstikke circulair!’

De Mediagraaf, grafische output specialisten Populierenweg 47 | 3421 TX Oudewater raadpleeg@demediagraaf.nl | 0348563055 www.demediagraaf.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 21


INTERVIEW

RIZ BOUW

TEKST: ROOS VERKERK

MET HABITAT EN RIZ BOUW OP BOUWREIS NAAR OEGANDA

Het is in de zomer van 2001 dat Wim van Ziel van riz bouw voor het eerst in aanraking komt met huisjes bouwen voor het goede doel. Voor het 75-jarig jubileum van leverancier Stiho, reist hij samen met 150 andere klanten, medewerkers en toeleveranciers af naar een klein eiland in de Filipijnen. Een week lang wordt er met 150 mensen getimmerd en gemetseld aan 150 huisjes. Die onvergetelijke reis betekent het begin van een nieuwe passie voor Wim. Sindsdien heeft hij meer dan vijftien bouwreizen gemaakt en zich gecommitteerd aan een schoolproject in Oeganda. Ook in Nederland is er de afgelopen jaren flink gebouwd. In zijn 45 jaar bij riz bouw, waarvan veertig jaar als directeur en grootaandeelhouder, vertienvoudigt de omzet tot vijftig miljoen euro. Nu, op 65-jarige leeftijd, begint Wim opnieuw te bouwen. Dit keer aan de continuïteit van riz bouw samen met zijn zoons, die onlangs middels een aandelenoverdracht tot het bedrijf zijn toegetreden. Habitat for Humanity is een wereldwijde organisatie die zorgt voor huisvesting voor de allerarmsten. Wereldwijd leven dankzij Habitat 46 miljoen mensen in een veilig huis met een solide dak, stevige muren en schoon drinkwater. Habitat Nederland richt zich voor fondswerving onder andere op het bedrijfsleven en begeleidt bouwreizen, waarover Wim met enthousiasme vertelt: ‘Voor één bouwreis zijn zo’n vijftien bouwers nodig om de reis haalbaar te maken. Habitat Nederland zorgt voor de mensen en begeleiding op deze bouwreizen en kiest ook het land uit waar we gaan bouwen. Als bouwer betaal je voor je reis- en verblijfskosten en subsidieer je een deel van de bouwmaterialen. Het bouwen heeft voor mij twee hele leuke aspecten. Je helpt je medemensen en je komt op plekken waar je met vakantie niet naar toe zou gaan. Je werkt daar met de locals en proeft de nieren van het land. Er is geen tijd voor sightseeing. Op bouwreis ben je in het land, met het land en met de mensen, dat is een geweldige ervaring.’

EEN HABITATHUIS

Habitat werkt volgens een aantal basisprincipes. Niet iedereen komt in aanmerking voor een Habitathuis. Toekomstige huiseigenaren hebben een stabiel inkomen nodig,

22 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

waarmee ze de door Habitat verstrekte renteloze lening kunnen aflossen. Ook wordt van hen verwacht dat ze een actieve bijdrage leveren in de bouw of in hand- en spandiensten. Wim: ‘Om te kunnen ervaren hoe mensen daar leven, gaan we in de bouwweek vaak op huisbezoek. Wat we daar aantreffen verschilt per land, maar vaak wordt er met veel te veel mensen in kleine, oude hutjes gewoond. Die zijn beschadigd en hebben geen vloeren, wanden of stromend water. De stap naar een Habitathuis is voor hen een levensveranderende ontwikkeling. Ik vind het een mooi principe dat ze dat niet krijgen, maar het netjes moeten afbetalen. Daar ontstaat besef, maar ook een veilige basis om zelf verder te kunnen bouwen aan een betere toekomst.’ SCHOOL IN OEGANDA

Toen riz bouw in 2021 zijn zestigjarig jubileum vierde, ontving Wim van zijn collega’s een cheque voor een extra bijdrage aan Habitat. Er wordt gekozen voor een schoolproject in Oeganda. Als Wim door Habitat wordt gevraagd een commitment aan te gaan om de school op lange termijn te ondersteunen, verhoogt Wim de chequewaarde met factor tien en verbindt zichzelf voor een periode van vijf jaar aan het project in Oeganda. DUURZAAM BOUWEN

Waar Wim in Ethiopië, Ghana, Malawi, Guatemala, Cambodia, Vietnam, India en Nepal op de bouwplaats intensieve arbeid heeft verleend, wordt er in Nederland juist steeds minder op de bouwplaats gewerkt. Wim verklaart: ‘Vloeren, wanden en voorgevels worden allemaal in de fabriek geprefabriceerd. Hoe minder er op de bouwplaats gebouwd hoeft te worden, hoe hoger de kwaliteit en des te sneller er gebouwd kan worden. Dit is niet te vergelijken met de bouw in een land als Afrika, maar ook daar gebeuren mooie dingen. Neem bijvoorbeeld de Earth Enable-vloeren. Door een chemische toevoeging is voor het maken van een scheurvrije, cementlookvloer alleen nog water en zand nodig.’ ZOONS

Op 6 november 2023 is Wim 45 jaar in dienst bij riz bouw. Tijdens een verrassingsdiner wordt dat met de hele club gevierd. Zijn collega’s zorgen voor hartverwarmende toespraken. Zelf geeft Wim ook een speech, waarin hij onder andere vertelt over de bedrijfsopvolgingsregeling die hij met zijn zoons heeft gesloten. Wim: ‘Daniel en Aron, nu 25 en 24 jaar en net afgestudeerd, gaan een deel van de aandelen overnemen. Om hen voor te bereiden op de verantwoordelijkheden die hen te wachten staan, zal ik hen de komende vijf jaar begeleiden. Met aandelen op papier ben je immers nog geen echte leider. We nemen rustig de tijd, zodat zij zelf kunnen ontdekken welke rol ze binnen het bedrijf willen vervullen. Ze vinden dat interessant en zijn complementair aan elkaar, de één komt van bouwkunde, de ander van economie, zij kunnen mooi op elkaar bouwen.’


‘EEN HABITATHUIS KRIJG JE NIET MAAR KAN MET EEN RENTELOZE LENING WORDEN AFBETAALD’

In 2024 hoopt Wim weer te gaan bouwen in Kenia. Wil jij mee op bouwreis met Wim? Neem dan contact met hem op.

riz bouw Einsteinweg 37 | 3404 LH IJsselstein 0303400500 | info@rizbouw.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 23


BURNEX BLIJFT VOORSORTEREN OP DE TOEKOMST INTERVIEW

BURNEX TEKST: ROOS VERKERK | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA & BURNEX

Richard Ruinard

Soms ontmoet je van die ondernemers en dan weet je, dat zit goed. Bij Richard Ruinard, directeur bij Burnex Group was dat niet meteen het geval. We ontmoetten hem op zijn vestiging in IJsselstein waar hij met bebloede hand de deur open doet: ‘Je bent net te laat, of althans, net op tijd’, vertelt hij aan onze redacteur. ‘Ik wilde een nieuwe oven klaarzetten voor de foto straks, maar in de haast liet ik hem uit mijn handen vallen.’ Geen nieuwe ovens dus, in de wintereditie van dit magazine met als thema “vanuit het hart”. Wel een verhaal van een ondernemer waarvan het servicegerichte bloed niet alleen over zijn handen stroomt, maar vooral door zijn hart.

nen, maakt dat jij nu dit artikel leest. Burnex heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Sterker nog, er is vanuit een sterke visie voorgesorteerd op de toekomst. Vanuit de gedachte “heb je de mensen, dan heb je het werk” is in de coronaperiode juist geïnvesteerd in mensen. Terwijl mensen hem voor gek verklaarden opende Richard zelfs een eigen opleidingscentrum. Met als resultaat op dit moment geen personeelstekort, maar een bewust overschot. Opnieuw staat het bedrijf aan de vooravond van een grote transitie. Dit keer niet intern, door in onzekere tijden juist te investeren in mensen, maar extern. Want Burnex gaat een nieuwe markt op. Die van de horeca welteverstaan.

Al 32 jaar is Richard betrokken bij Burnex. De eerste jaren onder zijn vaders vleugels, maar inmiddels meerdere decennia als directeur. Niet alleen het enthousiasme van OnderNamen, dat Burnex graag weer eens in het blad ziet verschij-

Voor hen die Burnex nog niét kennen; dit van origine ontwerp- en verkoopbedrijf in ovenbranders heeft zich sinds het aantreden van Richard Ruinard als directeur gericht op het installeren, onderhouden en servicen van HEIN ovens en

24 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

ALLE BAKKERS KENNEN BURNEX


koeltechniek voor de bakkersbranche in Nederland en België. Van de kleinste bakker in het dorp tot de grootste ambachtelijke bakker van Nederland of België; ze zijn allemaal klant bij Burnex Europe. SERVICE IN HET DNA

Conculega’s van Burnex zijn er zeker maar, zoals Richard het zegt: ‘Er is er niet één die het op deze schaal doet zoals wij. Veel conculega’s zijn van origine verkooporganisaties die het onderhoud erbij zijn gaan doen. Bij ons is dat precies andersom. Tot drie jaar terug verkochten wij zelfs geen bakkerijapparatuur. Juist die service zit bij ons in het DNA. Er heerst hier een ander soort mentaliteit, een ander soort betrokkenheid. Wij onderscheiden ons met onze service en doen dat ook alleen voor de bakkersbranche. Een technische installatie voor een slager heeft nu eenmaal andere eisen. Met 25 monteurs vanuit Nederland en de dependance in België zitten we iedere dag op de weg. Klanten kunnen 24/7 bij ons terecht. Dat is in onze branche uniek. Niet alleen ik maar echt iedereen heeft de service op zo’n hoog niveau staan. Dat is echt te gek. Soms zelfs té gek. Met name bij onze nieuwe klanten, merk je dat zij service op dit niveau helemaal niet gewend zijn.’ VAN BAKKER NAAR BISTRO EN BRASSERIE

Met het bedienen van een nieuwe markt sorteert Burnex wederom voor op de toekomst. Richard: ‘Sinds de verhoging van de gas- en graanprijzen zijn er veel lokale bakkerijen gesloten. Maar de vraag naar brood blijft. Hierdoor worden middelgrote bakkerijen groter, die gaan met hun tijd mee en worden gemoderniseerd. De traditionele bakker uit het dorp verdwijnt, maar er komt een nieuw type bakker voor terug: de bakker met horecafaciliteiten. Die moet zich onderscheiden van de supermarkt. In kwaliteit, assortiment en diversiteit. In dit soort zaken vind je naast brood ook andere horeca. Dit is de bakker met een koffiezaak, ijssalon, lunchroom of chocolaterie erbij. Zonder bakkerij achter de winkel, maar met een extra locatie op een nabijgelegen industrieterrein. Als je hier een warm broodje haalt, dan wil je dat warm meenemen of meteen opeten. Omloopsnelheid is hierin van belang en die gaat met onze apparatuur omhoog. Binnen een minuut heb je daarmee een warm broodje waarbij je een tosti en een saucijzenbroodje gelijktijdig in dezelfde oven

kunt opwarmen met aparte bakprogramma’s, op een beperkte ruimte. Winkels hoeven daarvoor niet uit te breiden. Zo kun je op een slimme manier een vers product verkopen.’ TOTAALLEVERANCIER

Richard vervolgt: ‘In dit soort zaken is een ander type oven en apparatuur nodig die je in niets kunt vergelijken met het “grote werk” dat we van oudsher deden en blijven doen. Maar de kennis, ervaring, én het productaanbod is in huis om deze zaken meer dan goed te kunnen servicen. Het is voor ons een logische volgende stap, omdat het in het verlengde ligt van wat we doen. Voor onze klanten zijn wij totaalleverancier in alle techniek die bij een nieuwe zaak of verbouwing komt kijken. Van kleine ovens en vitrines tot aan slagroommachines en verkoopdisplays. Vanuit serviceoogpunt geven we zelfs vrijblijvend advies over de inrichting en logistiek van werkprocessen. We zijn een service- én verkooporganisatie. Dat maakt het voor winkeliers heel interessant.’

Burnex Boerhaaveweg 36 | 3401 MN IJsselstein info@burnex.eu | 0306868222 www.burnex.eu

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 25


WIE VOLGT MARTIJN VERWOERD OP EN WORDT DE GOUDEN PAREL VAN 2023?

De Gouden Parel is een prijs die OnderNamen elk jaar uitreikt aan een ondernemer uit de regio die zich op verschillende vlakken heeft weten te onderscheiden. De verkiezing start met drie genomineerden die zijn aangedragen door collega-ondernemers en andere betrokkenen uit de regio. De genomineerden hebben na de bekendmaking enkele weken de tijd om campagne te voeren. Op 7 december is er tijdens het winterevenement van OnderNamen Lopikerwaard door de leden live gestemd. De uitslag is inmiddels bekend! Benieuwd naar de Gouden Parel van 2023? Check goudenparel-ondernamen.nl.

26 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


PARELFIGHTER

DON JANMAAT DON FOOD & EVENTS

BEDRIJF: DON Food & Events www.donfoodandevents.nl

EIGENSCHAPPEN: * Actief * Kwaliteitsgericht * Creatief

DON food & events is een catering- en eventbureau. Zij verzorgen de culinaire invulling voor uiteenlopende activiteiten in het Groene Hart. Daarnaast zijn ze actief als eventbureau voor het organiseren van events in de hele Randstad. Zij werken samen met toonaangevende partners uit de regio om altijd de verwachtingen van een event te overtreffen. Don startte op z’n veertiende in de horeca. Na het afronden van Hotelschool The Hague startte Don als commercieel manager bij Van der Kroft Events. In 2018 kon hij z’n droom waar maken en startte hij zijn eigen bedrijf: DON food & events. Inmiddels is Don eigenaar van DON food & events, Café de Bokkesprong en is hij samen met z’n partner eigenaar van Broeck Oudewater (Grand Café – Hotel – Ambacht). Sinds 1 november 2023 heeft bij ook De Dijketelg in Papekop overgenomen! ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 27


PARELFIGHTER

RENÉ VAN RIJS & HANS DE BRUIN

RVR BETONPOMP VERHUUR BEDRIJF: RvR Betonpomp Verhuur www.kleinebetonpomp.nl

EIGENSCHAPPEN: * Innovatief * Duurzaam * Vakkundig

RVR Betonpomp Verhuur is opgericht door René van Rijs en Hans de Bruin. De specialist in betonpompverhuur en het storten van beton zoekt altijd naar manieren en innovaties om de service voor klanten te optimaliseren. Het paradepaardje van het bedrijf is de accubetonpomp. Dit is hét voorbeeld van innovatie en duurzaamheid binnen RvR Betonpomp Verhuur en de bouwsector. Voor zover bekend zijn zij de eerste in Nederland en zelfs de eerste in de wereld die beton verpompen door middel van een duurzame en groene accubetonpomp! Wegens succes komen er hierdoor binnenkort nog twee accubetonpopen bij! Reguliere betonpompen gebruiken diesel wat stikstofoxide oplevert. Een accubetonpomp maakt het mogelijk om zonder uitstoot en met minder lawaai beton te verpompen. Ideaal voor uitstootvrije zones zoals Natura 2000-gebieden, bij particulieren in woonwijken en bij locaties met een voorkeur voor geluidsbeperking.

28 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


PARELFIGHTER

AD DE HEER

DE HEER LAND EN WATER BEDRIJF: De Heer land en water www.deheerlandenwater.nl

EIGENSCHAPPEN: * Duurzaam * Sociaal * Ondernemend

De Heer land en water is opgericht door Ad de Heer. Ad, boerenzoon uit een groot gezin, is op zeventienjarige leeftijd voor zichzelf begonnen met een trekker en een aanhangwagen als A. de Heer Aannemings- en Loonbedrijf B.V. In eerste instantie verhuurde hij zichzelf met zijn spullen vooral aan agrariërs, maar al snel kwamen hier ook aannemers bij. Voor hij het wist was hij ook aan het werk voor de regionale gemeenten. Dit werk bestond met name uit het onderhouden van de bermen en het uitvoeren van het onderhoud aan de watergangen. Hij besloot in 2010 de bedrijfsnaam te veranderen in De Heer land en water B.V. Ruim vijftien jaar geleden bestond het grootste gedeelte van het werk uit het seizoenswerk zoals bermonderhoud. Om ook in de winterperiode het materieel efficiënt in te zetten en continuïteit te waarborgen hebben zij hun takenpakket en expertise uitgebreid met baggerwerkzaamheden. Inmiddels vormt dit een belangrijke pijler binnen het bedrijf. Vandaag de dag is De Heer land en water een totaalpartner als het gaat om werkzaamheden op het land of op het water in de breedste zin van het woord. Door structurele groei is De Heer land en water uitgegroeid tot een landelijk opererend bedrijf met 150 medewerkers in vaste dienst. ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 29


LEG JULLIE JUBILEUM VAST IN EEN BOEK! BEREIKT JOUW BEDRIJF BINNENKORT EEN MOOIE MIJLPAAL? WIJ DENKEN GRAAG MET JE MEE OVER DE MOGELIJKHEDEN!

MIND YOUR OWN BUSINESS DOEN WIJ JE COMMUNICATIE WEL PELMOLENLAAN 2, WOERDEN

06 2841 2236

MYOBCOMMUNICATIE.NL


COLUMN

PASSIE ALS DRIJVENDE KRACHT IN ‘Het gaat om het ONDERNEMERSCHAP volgen van je Keuzes maken op basis van je hart in plaats van je hoofd. In menig film de rode draad van het verhaal en de reden waarom iets een succes wordt of niet. Ook als ondernemer balanceer je dagelijks tussen deze twee uitersten. Wanneer kies je voor je onderbuikgevoel en wanneer voor de logica? Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat “passie” de drijvende kracht is achter ondernemerschap vanuit het hart. Ondernemen vanuit het hart is een benadering van zakelijk leiderschap die gedreven wordt door toewijding, integriteit en de wens om een positief verschil te kunnen maken. Het gaat om het volgen van je persoonlijke intuïtie als ondernemer en het omarmen van creativiteit en innovatie. Als ondernemer werk je iedere dag vol passie aan het behouden en creëren van een waardevolle onderneming. Er zijn daarin verschillende type ondernemers te onderscheiden. Persoonlijk ben ik geen pionier die revolutionaire ideeën bedenkt, maar streef ik er elke dag naar om wat er al is beter te maken. Daarnaast pak ik iedere kans die ik zie met beide handen én vol passie aan. Zeker niet alleen vanwege de potentiële financiële voordelen, maar vooral omdat het waarde toevoegt aan het grotere geheel binnen onze bedrijven. Wat ik het belangrijkste vind is continuïteit waarborgen op de lange termijn. Daarnaast is het waarde toevoegen aan een proces en/of behoefte van een klant cruciaal. De oprichting van onze TVB Academy is daar een goed voorbeeld van. De TVB Academy zit nog in een mooie ontwikkelingsfase, maar is nu al een plek waar eigen collega’s, jong en oud, zichzelf kunnen ontwikkelen. Als familiebedrijf hechten we veel waarde aan investeren in elkaar, niet omdat het moet, maar omdat het kan en het ons de mogelijkheid biedt om te groeien. De collega groeit als persoon en in kennis, en voegt hierdoor meer waarde toe aan de diensten bij onze klanten. Voor mij is dit een essentieel aspect van ondernemen vanuit het hart. De Academy is een belangrijke aanvulling op de bedrijven, zonder dat hier een direct financieel voordeel aan verbonden zit. Naarmate de organisatie groeit merk ik echter ook dat het steeds lastiger wordt om mijn persoonlijke passie over te brengen op iedereen. Het is onontkoombaar dat er steeds meer keuzes gemaakt moeten worden op basis van logica en beleid. Het blijft daarin zoeken naar de juiste balans. Toch blijf ik ervan overtuigd dat een succesvolle ondernemer handelt vanuit een persoonlijke passie. Dat is iets wat ik dagelijks probeer te delen met mijn omgeving. Met als resultaat nieuwe innovatieve initiatieven voor de toekomst, die vol passie en vanuit het hart worden opgezet.

Edwin

persoonlijke intuïtie als ondernemer en omarmen van creativiteit en innovatie’

EDWIN IS DIRECTEUR VAN TECHNISCHE VERENIGDE BEDRIJVEN, EEN HOLDING WAAR VERSCHILLENDE TECHNISCHE BEDRIJVEN DEEL VAN UITMAKEN, ZOALS TERBERG TOTAAL INSTALLATIES, TECHNISCH BEHEER NEDERLAND EN VR TECHNIEK 0306860711 E.DULLAART@TVB.EU


INTERVIEW

BOUWCOMBINATIE BODEGRAVEN

TEKST: ASTRID VAN DER MEER | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

WERKEN IN BEWOONDE SITUATIES VRAAGT OM EEN AANGEPASTE MANIER VAN WERKEN “Weten de mensen eigenlijk wel wat jullie hier allemaal doen?” Dat was de vraag die Wim-Jaap Hagoort, eigenaar van Bouwcombinatie Bodegraven, over de streep trok om met dit artikel in OnderNamen te verschijnen. ‘Er is hier inderdaad wel het één en ander veranderd de afgelopen vijf jaar.’ Dat dat een understatement is, blijkt wel als Wim-Jaap begint te vertellen. ‘Een jaar of tien geleden ben ik voor mezelf begonnen met het bedrijf Haleko Bouw en Calamiteitenherstel’, vertelt Wim-Jaap. ‘Rond 2016 zag ik het werk aantrekken, zo vlak na de financiële crisis. Dat kon ik niet aan met drie man, daarom ging ik op zoek naar uitbreiding of overname. Eind 2017 kwam Bouwcombinatie Bodegraven op mijn pad, dat toen in de stille verkoop stond. In juni 2018 was de overname rond en ging ik ineens naar vijftien man personeel. Ik heb veel tijd gestoken in het automatiseren van processen en in het leren kennen van de vaklieden. Bijna iedereen van toen is er nog. Dat vind ik belangrijk, we doen het samen en iedereen is waardevol in zijn rol binnen het bedrijf. De club groeit gestaag door, in januari komt er bijvoorbeeld weer een timmerman bij. Inmiddels zitten we op zo’n twintig man personeel. Daarbij komt nog de flexibele schil en inhuur van verschillende disciplines en specialisten. De sfeer is goed en iedereen springt voor een ander bij als dat nodig is.’ NIEUW PAND

Deze kerst zit het bouwbedrijf twee jaar in het nieuwe pand. Wim-Jaap: ‘We komen van een oude huurloods aan de Zuidzijde en zitten nu in dit prachtige pand op het bedrijvenpark Rijnhoek langs de N11 in Bodegraven. We hebben het zelf kunnen ontwerpen en inrichten, compleet met kantoor, kantine, machinale werkplaats en opslag. Op het dak liggen vijfhonderd zonnepanelen, we hebben een gasloze aansluiting, een warmtepomp en zijn energieneutraal. Een hele verbetering ten opzichte van vijf jaar geleden.’

32 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

RENOVATIE, ONDERHOUD EN VERBOUW IN BEWOONDE SITUATIES

‘We doen veel voor woningbouwverenigingen hier in de regio, zoals Mozaïek Wonen in Gouda en Woningbouwvereniging Reeuwijk. Daarnaast werken we voor gemeentes, provincies, vastgoedbeheerders, VvE’s en verzekeraars. Veel business-to-business dus, maar ook nog de particuliere klant. Voor Mozaïek Wonen onderhouden we 3500 huurwoningen. Daar hebben we dagelijks werk van, variërend van lekkende waterleidingen tot klemmende ramen en deuren. Ook de mutatiewoningen worden door ons uitgevoerd. Tevens voeren we projecten uit, deze zomer vervingen we in twee maanden tijd zestig badkamers en toiletten. Dit voorjaar hebben we een oude school in Uithoorn omgebouwd tot opvang voor vluchtelingen, compleet met alle voorzieningen zoals douches, toiletten en kookgelegenheid.’ De werkzaamheden van Bouwcombinatie Bodegraven bestaan voornamelijk uit renovatie, onderhoud en verbouw. ‘We doen dit in bewoonde situaties, en dat vraagt om een aangepaste manier van werken’, legt Wim-Jaap uit. ‘We informeren bewoners goed en betrekken ze bij wat we aan het doen zijn. Hier in Bodegraven loopt momenteel een project waarbij we veertig keukens vervangen in een seniorencomplex. Bewoners kiezen zelf of ze meedoen of niet. Sommige mensen vinden het spannend dat er werklui over de vloer komen. Onze vakmensen werken netjes en zijn zich ervan bewust dat ze bij mensen in huis en dus te gast zijn. Daarnaast is er altijd een voorman die de werkzaamheden begeleidt. Hij bewaakt de processen en dient als vraagbaak voor de bewoners. Mensen die eerst “nee” zeggen kijken het soms even aan bij de buren en komen dan alsnog vragen of we hun keuken ook willen vervangen. Indien mogelijk qua levertijd plannen we de werkzaamheden aansluitend in.’ INDRUKWEKKENDE SITUATIES

Bouwcombinatie Bodegraven verhelpt ook bouwkundige schades, bijvoorbeeld na brand, storm, wateroverlast of inbraak. Wim-Jaap vertelt: ‘We treffen noodvoorzieningen,


zodat mensen na een inbraak bijvoorbeeld wel hun deur op slot kunnen draaien ’s avonds. Soms kom je indrukwekkende situaties tegen. Ik vergeet nooit meer dat ik met een vrouw door haar woning liep, na een uitslaande brand. We stonden in de verbrande resten en bluswater toen ze het half verbrande fotoalbum vond met foto’s van haar kinderen. Gelukkig waren hier geen personen gewond geraakt of erger. Zeker de panden waar mensen zijn omgekomen door brand of verstikking maken altijd grote indruk.’ EXPERTISE DOORGEVEN

‘We hebben veel expertise in huis en geven onze kennis graag door, daarom zijn we een erkend leerbedrijf geworden. Recent hebben we zelfs een soldaat van de genie opgeleid, omdat er een tekort aan instructeurs was op de kazerne in Vught. Hij is nu weer het leger in, maar als het goed is komt hij over een jaar terug om bij ons te werken. Zo werken we ook samen met opleidingsbedrijf SPB in Waddinxveen en het ROC. De leerlingen maken bij ons kennis met verschillende disciplines, want ze kunnen over de schouder meekijken van onder andere metselaars, timmerlieden, schilders, stukadoors en tegelzetters.’ KAART EN TAART

‘Het mooiste aan ons werk vind ik dat we een mooi product maken en dat de klant tegelijkertijd tevreden is met een mooie nieuwe keuken, badkamer of gerenoveerd huis’, aldus Wim-Jaap. ‘Soms krijgen we naderhand een kaartje met een persoonlijk woord, of iemand komt een taart brengen met de woorden “Ik zag er best wel tegenop, maar het is me zó meegevallen!”. Soms krijgen de mannen zelfs een envelopje met een blijk van waardering. Deze cadeautjes verwacht je niet, maar ze maken het werk wel extra leuk.’

‘WE GEVEN ONZE KENNIS EN ERVARING GRAAG DOOR ALS LEERBEDRIJF’

Wim-Jaap Hagoort

Bouwcombinatie Bodegraven Botter 25 | 2411 NM Bodegraven info@bouwcobo.nl | 0172612127 www.bouwcobo.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 33


INTERVIEW

HOVENIERSBEDRIJF BRAND

TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ALLES OP GEVOEL Joost Brand

34 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


‘HET BELANGRIJKSTE IS DAT IK EEN LEUKE GROEP MENSEN OM ME HEEN HEB’ Van land en boomgaarden bespuiten bij de boeren, naar allround tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud. Dat is grofweg hoe Hoveniersbedrijf Brand uit Oudewater zich de afgelopen negentig jaar ontwikkelde. Joost Brand is al ruim een derde van de tijd eigenaar, terwijl hij zijn carrière ooit begon in de herenmode. Ik bleek toch een buitenmens ‘Ik wilde gewoon naar buiten!’ Hij gebruikt zijn neus voor mode nog altijd. Vaak weet Joost door enkel te kijken naar de kleding en woninginrichting van de klant al wat voor type tuin ze wensen. Ziet het er strak uit? Dan willen ze meestal ook een strakke tuin. Kleden mensen zich heel frivool? Dan willen ze vaak juist een “wilde” tuin met veel bloemen en beplanting. De hovenier heeft het zelden mis. ‘Ja, ik doe veel vanuit mijn gevoel’, legt Joost uit. De nuchtere ondernemer ziet geen reden zijn vak ingewikkelder te maken dan het is. ‘We creëren een tuin op basis van hoe mensen zijn. Zij moeten zich er prettig voelen. Ik adviseer over hoe ze hun wensen het beste vorm kunnen geven. In een tuin met veel bloeiende vaste planten en heesters, adviseer ik vaak om organische ronde vormen te gebruiken. In een nettere tuin werken we met strakke lijnen.’ De opa van Joost begon negentig jaar geleden met het aanleggen, bespuiten en snoeien van fruitboomgaarden bij de tandarts, notaris en huisarts. In die tijd waren er weinig mensen met een aangelegde tuin. Toen zijn vader in de jaren ’50 eigenaar was, werden veel boomgaarden gerooid en had hij ineens minder werk en inkomen. Daarom besloot hij om tuinen te ontwerpen en aan te gaan leggen. Oudere inwoners van Oudewater kennen ook nog het “kleine tuincentrum” dat vader Brand had aan de rand van het centrum. Op zaterdag werden daar veel planten, heesters en bomen verkocht. EIGEN HUIS EN TUIN

Als Joost halverwege de jaren ’90 eigenaar wordt, verzoekt de gemeente hem om te verhuizen. ‘Ze wilden wat anders met de grond. Toen zijn we naar Toleind verhuisd, aan de rand van Oudewater. We begonnen klein en hebben elke keer een stukje grond bijgekocht. Zo konden we heel geleidelijk groeien.’ Het laten ontwerpen en aanleggen van tuinen nam in die tijd een enorme vlucht door programma’s

als Eigen Huis & Tuin en magazines als Libelle en Margriet. ‘Iedereen wilde een terras in de tuin en er werden steeds meer tuincentrums geopend.’ Dat Joost eigenaar werd van Hoveniersbedrijf Brand was overigens een verrassing. Oudste broer Ben stond op de nominatie om het bedrijf over te nemen, terwijl Joost carrière maakte in de herenmode. Maar Ben zag zichzelf niet oud worden als hovenier en Joost wilde veel liever naar buiten dan de hele dag in een winkel staan. ‘Hij is bij de televisie gaan werken en ik ben hiernaartoe gegaan. Mooi hoe het kan lopen!’ WAARDERING

Hoveniersbedrijf Brand is inmiddels veelgevraagd door particuliere en zakelijk klanten in Oudewater en omgeving. Als hij door de stad rijdt, ziet Joost soms tuinen die hij al wel drie keer veranderd heeft. ‘Het blijft leuk en uitdagend’, vertelt hij vrolijk. ‘Het belangrijkste is dat ik een leuke groep mensen om me heen heb. Al 32 jaar! Goeie jongens, die je om een boodschap kunt sturen. Mensen zeggen wel eens “het is jouw bedrijf Joost”, maar zo zie ik het niet. Ik loop ook altijd in de bedrijfskleding, daar voel ik me het beste bij. We doen het met elkaar.’ Toch wordt zijn kenmerkende ondernemerschap door velen gewaardeerd. “Als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijdragen aan Oudewater” ontving hij van de burgemeester de Van Der Lee Stadspenning. Het maakt Joost trots. Samen met Jan van Dam doet hij veel voor de stad. Ze tuigen jaarlijks een kerstboom op, zijn lid van de Oranjevereniging en ondersteunen bij allerlei evenementen en initiatieven. ‘We vinden dat gewoon leuk. Nu zit ik weer in GreenSpot Oudewater, waarmee we zorgen voor een groener Oudewater. Het is als een hobby. Maar, zoals m’n ouders altijd zeiden: je moet ook wat maatschappelijks doen. Je moet het samen doen, dat vind ik het belangrijkst.’

Hoveniersbedrijf Brand Toleind 1 | 3421 KE Oudewater info@hoveniersbedrijfbrand.nl | 0348561868 www.hoveniersbedrijfbrand.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 35


NIEUWE

NAMEN

VAN WIJNGAARDEN DUURZAAM

OnderNamen Lopikerwaard verwelkomt zeven nieuwe leden dit kwartaal

www.vanwijngaardenduurzaam.nl Oudewater Van Wijngaarden duurzaam advies heeft als doel om Nederland te ondersteunen bij de overgang naar een energieneutraal land door te adviseren bij en het realiseren van duurzame installaties. Zonder winstoogmerk van een bepaald merk of installateur zorgt het bedrijf voor energiecomfort voor particulieren en bedrijven.

ZWAMMERDAM GROEP

www.zwammerdamgroep.nl Bodegraven Zwammerdam Groep is al zestig jaar gespecialiseerd in wegenbouw met als kernactiviteit asfalteren. Deskundigheid, betrouwbaarheid en maatwerk zijn kernbegrippen. Om complete service te kunnen verlenen behoren er naast asfalteren ook andere aspecten van wegenbouw tot het dienstenpakket, zoals verhardingen door beton(platen), oplossingen voor gladde terreinen, bermen, bestrating, grond- en rioolwerk.

STYLED BY JACQ

www.styledbyjacq.nl | Oudewater Styled by Jacq, met Jacquelien, projectleider én creatieve duizendpoot aan het roer, worden de ruimtes van particulieren en bedrijven compleet en stressvrij omgetoverd. Het bedrijf verzorgt alles van interieurontwerp tot volledige uitvoering van de gehele verbouwing, renovatie en afwerking. Styled by Jacq biedt alles onder één dak zonder teleurstellingen en financiële verrassingen.

36 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

RIGRO LAS EN MONTAGE

www.rigro.nl | Montfoort Lasbedrijf Rigro bestaat uit twee takken: Rigro Specials en Rigro Business. Met Rigro Specials maakt het bedrijf onder andere stalen deuren, balkons, kledingrekken en werkbanken voor consumenten, retail en horeca. Rigro Business richt zich onder meer op machinebouw, halffabricaten, verbouwingen aan bruggen en sluizen en framewerken. Door de centrale ligging is het bedrijf flexibel voor werkzaamheden in het hele land.

VROEGE LANDBOUWMACHINES

www.vroegelandbouwmachines.nl | Lopik Vroege Landbouwmachines is een jong mechanisatiebedrijf gevestigd in Lopik. Het bedrijf is gespecialiseerd in verkoop, onderhoud en reparatie van zowel nieuwe als gebruikte landbouw- en grondverzetmachines. Het sleutelen aan machines begon als hobby, maar is uitgegroeid tot een serieuze onderneming. Vroege Landbouwmachines werkt oplossingsgericht met de missie om de klant weer zo snel mogelijk op weg te helpen.


STYLEATWORK

www.styleatwork.nl | Lopik Bij StyleAtWork zijn ze gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige bedrijfskleding voor verschillende branches. Met een sterk oog voor detail en kwaliteit zorgt het ervaren team ervoor dat medewerkers van bedrijven er professioneel uitzien en zich comfortabel voelen in hun bedrijfsoutfit. StyleAtWork neemt alles op het gebied van “visuele perfectie”, van de bedrijfskleding tot de autobelettering, uit handen.

DUMACO

www.dumaco.com | Montfoort Dumaco is specialist in plaatbewerking en heeft acht vestigingen in Nederland, waar die in Montfoort er één van is. Door de samenwerking met de verschillende vestigingen biedt het bedrijf oplossingen voor al het plaaten buiswerk op onderdeelniveau, maar ook complete plaatwerksamenwerkingen met de mogelijkheid voor machinale nabewerking, nabehandeling of coating. Daarnaast heeft Dumaco de kennis in huis voor koperwerking en zijn zij gecertificeerd op het gebied van lassen.

MONTFOORT OUDEWATER

IJSSELSTEIN

LOPIK

SCHOONHOVEN

OOK LID WORDEN VAN ONDERNAMEN? GA DAN NAAR ONDERNAMEN.NL OF BEL 0348567459 VOOR MEER INFORMATIE.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 37


ONZE

NAMEN 01.

3 Keuken & Bar

48. CE-Ester Keuringsbedrijf

94. Groei

02. De Heer land en water

49. CE-Ester Machine Safety

95. Groenendijk Licht

03. Aannemersbedrijf A. Schouten

50. Chocolaterie Zuccotto

96. Ham Technische Installatie

04. AB Midden Nederland Detachering

51.

97.

05. ABN AMRO

52. Cojan van Toor Fotografie

06. ACC Industrie

53. Daiwa House Modular Europe

07. Accensys

54. Daxateur

99. Herikon

08. ACTLytics

55. de Bruijn Loon- en Kraanverhuurbedrijf

100. Het Zendstation

09. Alfasan Diergeneesmiddelen

56. De Bruin BV Technische Groothandel

101. Hextra

10.

AMFE

57.

102. Hieselaar Nederland

11.

Arbo Advies

58. De Heeren van Montfoort

103. HLB Blömer

12.

Arco Architecten

59. De Mediagraaf

104. HOB IT Services

13.

Arie Molenaar Motors

60. De Schans by Mike & Wes

105. Hofmans de Allesdrukker

14.

Arjan van Beek Dienstverleningen

61.

106. Hoograven Traptechniek

15.

Autobedrijf Boere

62. De Wit Aggregaten

107. House of Health

16.

Autobedrijf van den Hadelkamp

63. Debris

108. Houthandel Benschop

17.

Autobedrijf Wolters

64. Den Hartog Bouwmaterieel

109. Hoveniersbedrijf Brand

18.

Autohuis De Goey

65. Derko Beheer

110. Hoveniersbedrijf Jasper de Jong

19.

Autoservice Benschop

CityBOX

de Bruyn Transport

De Wissel Beheer

Hans Jongerius Groep

98. Hendrix en Versteeg | Interieurconcepten

66. Dierengroothandel Overbeek

111.

20. Avant Accountants

67.

112. ING Bank

21.

Avasto

DON food & events

Infozuil

68. Donk Industries

113. Installatietechniek Vink

22. Axivate horeca

69. Draads

114. Interbanket

23. B.R.N. Parket

70. Draw4U

115. IP Care

24. B&V Techniek

71.

116. IP Groep

25. Baggerbedrijf Midden Nederland

72. DVO Handelsonderneming

117.

26. Bemmel Container Service

73. Dynamx

118. Jan Snel

27.

Bestyou

DUS Dienstverlening

Jacobi Makelaars

74. EK Coatings

119. Jan van Dam Machinetransport

28. Bijvoet Verf en Behang

75. Energiefonds Utrecht

120. Jan van de Vlist Antiek & Brocante

29. Bloembinderij De Kaardebol

76. Engelen Interieurbouw

121. JeDeWe Kaasgroothandel

30. Blonkstaal Schoonhoven

77.

122. Jeva Metaalbewerking

31.

BLR Bimon Klimaatbeheersing

Engeltherm

78. Faay Vianen

123. Juffermans Machinebouw

32. Boere Accountants & Adviseurs

79. Fortune Coffee

124. Juwelier Reijersen

33. Bogro Snelrewaard

80. Francken & Vermeij

125. JVL Installaties

34. Bohamij Nederland

81.

126. Kaasmakerij Overbeek

35. Bouwbedrijf de Hoop

82. GardenPod

127. Kantoorvloeren.nl

36. Bouwbedrijf de Wit IJsselstein

83. Gebr. Schouten

128. Kasteel Montfoort

37.

84. Gemeente IJsselstein

129. Kiremko Food Processing

38. Brandhof De Meern

85. Gemeente Montfoort

130. Klaproos Culturele Ondersteuning

39. Brands love People

86. Gemeente Oudewater

131. Ko-Tech Kozijntechniek

40. Brasserie Joia

87. GeoMaster Aardwarmte

132. Kooijman Autogroep

41.

88. Gimeg Nederland

133. Kraan Vleesservice

42. Buijs Groep

89. Gpi Tanks Headquarter

134. La Pradera

43. BuitenStyling

90. Grandi Vini

135. Lekkerkerker Groep

44. Bunnik Bouw

91.

Grant Thornton Accountants en

136. LOODS10

Adviseurs

137. MAAZ Cheese

Bouwmaterialen Montfoort

Brokking Vloerkledenspecialist

45. Burnex Europe

Fulcotheater

46. BusinessBuilding

92. Gresnigt & Van Kippersluis

138. Marian van Ieperen

47.

93. GRIPatWork

139. Meesters Makelaardij

Carrosserie Bakker

38 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


140. Metaaldirect

186. Sluijs Solutions

233. Vizier Accountants

141. Metal Bouwkonsort

187. SNEL Transporten Lopikerwaard

234. Vocal Center Nederland

142. MH Constructies

188. SolarProf Nederland

235. Vroege Landbouwmachines

143. Middenholland Evenementen

189. SPAAYS

236. VSE

144. MKB Finnovatie

190. Steiger Montage Verhuur Lopik

237. W. van Schaik

145. MyGuard

191. Stigho Electro

238. Wokken op locatie

146. NeRuSch Massage

192. Straver Special Techniek

239. WPE

147. Next Level IJsselstein

193. Streetfurniture Montage

240. Zeeuw & Zeeuw

148. Notariskantoor Oudewater

194. Styled by Jacq

241. Zeil-Doek

149. Onderhoudsbedrijf Bos

195. Swaneveld Adviesgroep

242. Zwammerdam Groep

150. Oostendorp Interieur en

196. Talect

Meubelstoffering

197. TeBI Bestratingsmaterialen

151. Perfect Events

198. Tech College - ROC Midden Nederland

152. Planje Accountants en meer

199. Technische Verenigde Bedrijven

153. Plomp Funderingstechnieken

200. Triple A assurantiën & hypotheken

154. Pouw Banden

201. UMIA

155. Pouw Vervoer

202. Vaardigwerk | Laboritas

156. Pracht aan de Gracht

203. Vakgarage Verbree IJsselstein

157. Profile Tyrecenter Montfoort

204. Van Baaren Aannemers

158. Profipack Verpakkingsmaterialen

205. Van Beek Wapening

159. Promad

206. Van Dam

160. PROOST, culinaire groothandel

207. Van den IJssel Bedrijfskleding

161. Qrafter Boats

208. Van den Pol Elektrotechniek

162. Rabobank Rijn en Veenstromen

209. Van der Griend Spuiterijen

163. Rabobank Utrechtse Waarden

210. Van der Horst Aanhangwagens

164. Radiair

211. Van Eijk Advocatuur

165. Recoup advocaten

212. Van Ekeris Tweewielers

166. Restaurant De Burgemeester

213. Van Groeningen Shoes & Fashion

167. Rigro Las en Montage

214. Van Herk Bouw

168. Rikkoert Juweliers

215. Van Hoorn & Van der Kley

169. Ringnalda fotografie

216. Van Jaarsveld PGH

170. Rivero

217. Van Leeuwen Verhuur & Consulting

171. riz bouw

218. Van Mossel

172. Roba Metals

219. Van Velsen Trappenfabriek

173. Roline

220. Van Wijngaarden Duurzaam

174. Royal Terberg Group

221. Van Zandwijk Makelaardij

175. Rozendaal Elektrotechniek

222. Velegro

176. Ruud Borst Transport

223. Vendrig-IJsselstein

177. Ruvoma

224. Ventana Zonwering & Interieur

178. RVR Betonpomp Verhuur

225. Vergeer Gereedschappen

179. RVV Airconditioning

226. Verhart Groen

180. Salaris Partners Serviceverwerking

227. Verkeersschool Gronloh

181. Sandler Training Utrecht

228. Verschoor Assurantiën & Makelaardij

182. Schep Makelaardij

229. Verstoep Bouwadvies en Architectuur

183. Schoonhoven keukens & interieur

230. Verweij Logistiek

184. Severs Breeman

231. VHS Verhuur

185. Slootjes Kraanbedrijf

232. Vios Trappen

LIDMAATSCHAP ONDERNAMEN LOPIKERWAARD De leden van OnderNamen Lopikerwaard komen vijf keer per jaar samen tijdens georganiseerde bijeenkomsten. Het kenmerk van OnderNamen is verbinden. De organisatie richt zich erop dat leden elkaar kunnen ontmoeten in een toegankelijke en laagdrempelige setting. Ben jij ondernemer in regio Lopikerwaard en wil jij ook onderdeel uitmaken van een spraakmakend en gevarieerd netwerk? Meld je dan nu aan voor OnderNamen Lopikerwaard! Wil je meer weten over het lidmaatschap? Neem dan contact met ons op via lopikerwaard@ondernamen.nl of via 0348567459.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 39


Hoenkoopse Buurtweg 40 2851 AK Haastrecht info@klaproos.nl 0348 560 397 klaproos.nl

Kenners> van>het> platteland>

g wonin Jouw n? Neem pe verko tact op! con 38 3 83 0 0182 chep.nl .s www Als lid van Ondernamen zijn wij actief in de polder waar jullie waarschijnlijk wonen. Schep Makelaars is specialist in landelijk gelegen woningen in jouw regio. Wij helpen je graag bij de verkoop, aankoop of taxatie van jouw huis en komen graag eens langs voor een kopje koffie.

Lopikerplein 2

2871 AN Schoonhoven

0182 383 038

schoonhoven@schep.nl


Een veel gehoorde uitspraak is “vanuit het hart”. Of het nu een goed doel, een stichting of inzameling voor Giro555 na een ramp is, de verzamelnaam wordt vaak gebruikt omdat het emotie oproept. Als je “vanuit het hart” en “de ondernemer” bij elkaar voegt wordt het een heel breed onderwerp. Vrijwel alle ondernemers zijn vanuit het hart (passie) hun bedrijf gestart. Een bedrijf dat de richting is uitgegaan waarvan je gevoel zei dat het goed was. En als er medewerkers bijkomen, probeert ieder op zijn manier zo goed mogelijk voor die mensen te zorgen. Als het met hen minder gaat, raakt dat de ondernemer. Immers, vrijwel iedereen heeft in zijn leven wel eens een “schouder” nodig. Bij ziekte, een scheiding, overlijden, noem paar op. Een schouderklopje, een gesprek, een dinerbon, een lening of een gift kan dan een groot verschil maken. In dat soort gevallen spreekt het hart. Maar er is meer. Want zonder de lokale ondernemers blijft er weinig over van de Sinterklaasintocht of de sportvereniging in het dorp. Een lokaal betrokken ondernemer zal hier zijn best voor doen. Daarom kan het ook wel pijn doen bij de ondernemer als mensen er maar vanuitgaan dat de ondernemer wel sponsert. Het moet financieel immers wel kunnen. Voor mij geldt dat ik voor een groot deel nog steeds op gevoel onderneem. Vrijwel alle aankopen van bussen zijn gebaseerd op een verwachting die ik heb over de toekomst. Maar ook het maken van een offerte voor een groot event als de Formule 1 in Nederland is niet altijd van tevoren tot in detail te berekenen. Je gaat het vaak maar gewoon doen omdat je gevoel zegt dat het kan. De beste beslissingen zijn bij ons altijd op gevoel genomen. Als ik alles op basis van data had gedaan, had ik niet gestaan waar we nu staan. Ook het aannemen van mensen is vrijwel altijd een kwestie van gevoel wat je bij hem of haar hebt. Voor mensen in mijn bedrijf probeer ik klaar te staan. Ik probeer daar te zijn waar nodig en aandacht te geven waar nodig. Maar als het groter wordt ga je helaas wel kleine dingen missen. Je kan immers niet altijd overal zijn en je weet ook niet altijd meer welke kleine dingen er op een locatie spelen. De moeilijkheid bij een groeiend bedrijf is om de aandacht en het medeleven te borgen in het bedrijf. Voor ons is het zelf maken van kerstpakketten - die ik vervolgens zelf uitdeel - een kleine blijk van waardering vanuit het hart.

Johan

COLUMN

GEVOEL

‘Als ik alles op basis van data had gedaan, had ik niet gestaan waar we nu zijn’

JOHAN POUW, DIRECTEUR VAN POUW VERVOER, IS EEN GOEDLACHSE RASONDERNEMER MET EEN NEUSJE VOOR KANSEN. HIJ HOUDT VAN UITDAGINGEN EN HET COMBINEREN VAN KRACHTEN ÉN VAN TEAMWORK. ACTIEF IN HORECA, PERSONENVERVOER EN ONTWIKKELING VAN ONROEREND GOED. JOHAN@POUWVERVOER.NL 0306868306


ALLE RUIMTE OM TE SPELEN EN TE ONTDEKKEN

ARCO EN YELLOWBELLIES: EEN SAMENWERKING MET EEN VISIE

INTERVIEW

ARCO ARCHITECTEN & YELLOWBELLIES TEKST: MARIE-LOUISE HOOGENDOORN | FOTOGRAFIE: ARCO ARCHITECTEN

42 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


Het is een geslaagde samenwerking; die van Erik Brusse van Arco Architecten en Mark van Bentum, oprichter van YellowBellies. Ze vertellen over hun gezamenlijke project: het ontwerp van de buitenspeelse kinderopvang in Montfoort en hun enthousiasme is aanstekelijk. Het concept is gebaseerd op de visie van YellowBellies; kinderen mogen lekker buitenspelen en ontdekken. Voor het ontwerp was een tijdspad van slechts vier maanden uitgerekend. Missie geslaagd. ‘Het is ongekend’, begint Mark. ‘We hebben begin augustus contact gezocht met een aantal architectenbureaus. Onze visie was leidend: het concept van YellowBellies kenmerkt zich heel erg door buitenspelen en de vrijheid voor

voel voortgezet, onder meer vanwege de atletiekbaan die over het terrein loopt.’ COMMITMENT

Het project heeft kunnen slagen vanwege het sterke commitment. ‘Als een proces langer duurt, heb je de ruimte om alles te heroverwegen, maar de “snelkookpan” heeft ook zijn voordelen. Het moet meteen raak zijn, dus de gezamenlijke toewijding was enorm. Ook vanuit YellowBellies. We hebben waanzinnig leuke discussies gehad en uiteindelijk moesten we een knoop doorhakken.’ De keuze voor Arco Architecten was snel gemaakt. ‘Wij hebben begin augustus aardig wat architectenbureaus

‘ZE HEBBEN HET PROJECT ECHT BEETGEPAKT’ kinderen om zich te ontwikkelen. Bovendien is de beoogde locatie uitzonderlijk; een nieuwbouwpand midden in het sportpark in Montfoort.’ Het eerste gesprek was meteen goed. ‘Op het moment dat er een visie is, die niet standaard is, en waar wij ons in kunnen vastbijten, word ik blij’, vertelt Erik, directeur van Arco Architecten. Erik en zijn team lieten het idee van een lokaal of vaste ruimte vrijwel direct los. ‘We zijn van het dagprogramma uitgegaan en dat betekent bevragen: wat gebeurt er op zo’n dag? We wilden een programma bieden, op een manier dat kinderen niet de hele dag aan één ruimte gebonden zijn.’

uitgenodigd, waaronder een aantal met ervaring in het onderwijs’, vertelt Mark. ‘Maar we hebben bewust voor Arco gekozen vanwege de klik. En dat is echt een compliment naar Erik en zijn team. Ze hebben het project echt beetgepakt. Ze hadden niet de meeste ervaring met projecten in het onderwijs. Mede adaarom gingen ze er open-minded in; die onbevangenheid werkt goed.’ De buitenspeelse opvang krijgt een maatschappelijke functie. Momenteel is YellowBellies druk bezig om in samenwerking met de gemeente het proces aan te vliegen.

DE INSTEEK

Want alle vrijheid en ruimte om te kunnen spelen en ontdekken, wie wil dat nou niet? Vanuit die gedachte startten Mark en zijn compagnon Danny Muijs in 2011 YellowBellies op, de organisatie voor buitenspeelse opvang. ‘Dat begon met zijn tweeën; twee jongens van 22 voor de groep. Danny en ik hebben ons leven lang naast elkaar gewoond. En we hadden altijd schik: buitenspelen en ontdekken. Vanuit die insteek hadden we al snel de wind in de zeilen. YellowBellies groeide in rap tempo en we kregen al snel een team om ons heen.’ Voor het ontwerp zijn Erik en zijn team van binnenuit begonnen. ‘Mark en zijn collega’s hadden zo’n sterke visie, dat we die als uitgangspunt wilden gebruiken. Er zijn plekken waar kinderen zich kunnen terugtrekken, maar ook waar ze qua nieuwsgierigheid juist geprikkeld worden. Vanuit die gedachte hebben we een stad ontwikkeld, een soort mini-maatschappij. Dat betekent dat je huisjes hebt, voor de groepen, en daartussen zijn overgangsruimtes in de vorm van straten en een speelplein. Ook buiten is het speelse ge-

Erik Brusse en Mark van Bentum

Arco Architecten Donkere Gaard 1-4 | 3421 AS Oudewater info@arcoarchitecten.nl | 0348561607 www.arcoarchitecten.nl

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 43


INTERVIEW

DON FOOD & EVENTS

TEKST: JONNEKE DE BREE | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ONDERNEMERSCHAP VANUIT HET HART

Don Janmaat en Jamie de Jong hebben zich in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot één van de grootste horecaondernemers uit de Lopikerwaard. Met het cateringbedrijf en café van Don, Jamie die het hotel runt en de overname van De Dijketelg in Papekop kunnen de heren zich nu ook eigenaar van twee restaurants noemen. Samen breiden ze hun ondernemersavontuur uit met Jolijt Hospitality Groep. Don is met zijn redelijk jonge leeftijd een ervaren horecaman. Op zijn veertiende werkte hij al in de horeca. Jamie komt uit een heel andere tak van sport, marketing, maar heeft daarnaast wel altijd in de horeca gewerkt. Samen vullen de mannen elkaar goed aan. ‘We hebben beiden andere kwaliteiten. Jamie is bijvoorbeeld heel gestructureerd en betrokken bij ons personeel’, vertelt Don. Jamie haakt daarop in: ‘Voor de financiën en concepten moet je écht bij Don zijn. Het vertrouwen is zo goed dat we ons ook niet met elkaars expertise bemoeien.’ PORTFOLIO In 2018 is het cateringbedrijf DON Food & Events ontstaan dat wekelijks ruim vijf evenementen voor meer dan duizend mensen georganiseerd. In datzelfde jaar kwam ook café de Bokkesprong onder het bewind van Don en daarbovenop nam hij in 2021 hotel Abrona, nu Broeck, samen met partner Jamie over.

De keuze en de mogelijkheid om De Dijketelg over te nemen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. ‘We waren in 2020 al met Riet, de oud-eigenaresse van het restaurant, in gesprek over een mogelijke overname. Maar ja, toen kwam corona en is dat idee weer in de ijskast gezet’, aldus Don. Ondanks de pandemie zaten Don en Jamie zeker niet stil. ‘De afgelopen jaren hebben we veel mooie projecten mogen draaien. De productiekeuken op de Waardsedijk in Oudewater groeide uit zijn jasje. We waren hard op zoek naar een nieuwe locatie. Een hoofdlocatie waar we vanuit kunnen opereren en multidisciplinair kunnen schakelen. We hebben op dit moment tachtig man in dienst, maar we verwachten dat dit eind volgend jaar 120 man zal zijn.’ WERKGEVER VAN GENERATIE Z In 2022 zochten de twee weer contact met Riet en begonnen de gesprekken voor een mogelijke overname van

44 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

De Dijketelg. ‘De Dijketelg fungeert als extra opslag en een verbindingsplek voor ons personeel. Faciliterend daaraan is Jolijt Hospitality Groep ontstaan. We willen dat mensen plezier hebben in hun werk. Jolijt zal de verbinder tussen alle ondernemingen zijn ten behoeve van het werkplezier.’ Don gaat verder: ‘We kunnen deze groei maken door ons team. Zij geven ons de mogelijkheid en vrijheid om deze ontwikkelingen te kunnen realiseren. Personeel is alles voor ons, waarvan generatie Z een belangrijke doelgroep is. We vinden het belangrijk om de werkgever van de toekomst te worden. Generatie Z is een generatie die niet meer lang bij een werkgever blijft of op zoek is naar vastigheid. Ze willen keuzemogelijkheden, daar willen wij ons op voorbereiden en tijdig op inspelen.’ VANUIT HET HART ‘We zijn superblij en trots op onze collega’s’, aldus Jamie. ‘We zijn met Broeck een maatschappelijk bedrijf doordat we werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Toen we daarmee begonnen hadden we er nog geen kaas van gegeten. Nu zouden we dat ons niet meer anders kunnen voorstellen. De impact van de sociale factor dat onze mensen zichzelf kunnen ontwikkelen en kunnen uiten is echt onze drijfveer’.

Toen het bedrijf laatst met alle personeelsleden naar de Efteling ging, heerste er dan ook een gevoel van trots: ‘We keken achterom en kregen gewoon kippenvel dat al die mensen bij ons in dienst zijn. Het is voor ons heel belangrijk om mee te blijven bewegen met het team. Zij moeten zichzelf kunnen zijn bij ons. De schaalgroei met De Dijketelg is noodzakelijk om een solide basis te hebben voor onze bedrijven en de motivatie en verbondenheid onder het personeel te behouden.’ TOEKOMST DE DIJKETELG Buiten de realisatie van een hoofdlocatie blijft De Dijketelg een klassiek eetcafé met alle favoriete, goedlopende gerechten en klassiekers, zoals de appelcompote. ‘De kern van De Dijketelg blijft hetzelfde, dat is ook wat Riet graag wilde en waar wij ons aan zullen houden. Waarom zouden we iets dat goed loopt veranderen? We combineren hoge service met de vertrouwde stempel van Riet. Met een frisse wind bereiden we het goedlopende bedrijf voor op de toekomst.’

Meerdere nominaties, waaronder die voor de Gouden Parel Lopikerwaard, laten zien dat de ambitieuze ontwikkelingen van Don en Jamie niet onopgemerkt blijven. Don voelt zich vereerd, maar het is voor hem niet het belangrijkste. ‘Het draait bij ons allemaal om plezier in het werk. Dat is onze kracht.’

DON Food & Events Broeckerstraat 20 | 3421 BL Oudewater info@donfoodandevents.nl | 0348748490 www.donfoodandevents.nl


‘DE IMPACT VAN DE SOCIALE FACTOR IS ONZE DRIJFVEER’

Don Janmaat en Jamie de Jong

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 45


THEMA

VERHAAL

DE SOCIALE IMPACT VAN ONDERNEMERS Het thema “vanuit het hart” maakte best wel wat los bij ons netwerk. Daar waar het vorige thema, familiebedrijven, bij velen dezelfde associaties opriep, is dat in dit geval een stuk veelzijdiger. De één denkt aan passie, de ander aan goed werkgeverschap en weer iemand anders aan het sponsoren van de lokale voetbalclub. De rode draad? De behoefte van ondernemers om sociaal betrokken te zijn.

46 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


Je staat er als ondernemer misschien niet elke dag bij stil, maar je staat met je bedrijf midden in de samenleving. Zelfs als je niks doet aan goede doelen of zelf geen vrijwilligerswerk doet, dan nog heb je een sociale functie. Je hebt immers een bedrijf dat regionaal voor werkgelegenheid zorgt. Je geeft mensen de kans om te ontwikkelen. Je bent waarschijnlijk bezig met duurzaamheid om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ondernemers in het mkb zijn daarnaast ook gul. Dat hebben we met eigen ogen ervaren tijdens de Opening van het Zakenseizoen, waarbij de aanwezigen ter plekke ruim 30.000 euro doneerden aan het goede doel: Stichting Vrienden UMC Utrecht & WKZ. Het is nu ook uit zeer recentelijk onderzoek gebleken dat ondernemers vrijgevig zijn. MKB-Nederland liet uitzoeken wat de maatschappelijke waarde van het mkb is en daaruit blijkt dat bedrijven jaarlijks voor ruim 1,5 miljard euro bijdragen aan het lokale verenigingsleven en maatschappelijke initiatieven.

‘HET MKB IS HEEL DUIDELIJK NIET ALLEEN DE MOTOR VAN DE ECONOMIE EN WERKGELEGENHEID, MAAR OOK DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DE LOKALE GEMEENSCHAP’ ONMISBAAR

Het laat volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKBNederland, maar weer eens zien hoe onmisbaar ondernemers zijn. ‘Ondernemers dragen op allerlei manieren bij aan bestaanszekerheid in Nederland’, aldus Vonhof op DeOndernemer.nl. ‘Bestaanszekerheid gaat om meer dan alleen inkomen. Het gaat er ook om dat kinderen uit armere gezinnen kunnen sporten, dat jongeren worden opgeleid en begeleid naar werk, dat er in kleine kernen nog winkels zijn voor de eerste levensbehoeften en dat ouderen elkaar kunnen treffen. Het zijn ondernemers die daarvoor zorgen.’ Het onderzoek laat volgens hem zien dat ondernemers intrinsiek het goede doen voor medewerkers en hun omgeving. ‘Wat de politiek probeert af te dwingen met steeds complexere wet- en regelgeving, doen ondernemers in de praktijk gewoon zelf. Zo is het mkb heel duidelijk niet alleen de motor van de economie en werkgelegenheid, maar ook de drijvende kracht achter de lokale gemeenschap.’ Er is volgens het onderzoek een aantal aspecten waarop het mkb een grote rol speelt in lokale leefgemeenschappen: • regionale binding werknemers; • rol in de samenleving en lokale gemeenschap; • inkoop van lokale producten; • duurzaamheid; • vrijwilligerswerk onder werktijd.

MARIANNE MULDER, EIGENARESSE VAN VEILIGHEIDSCONCEPT MCM BV

Marianne zit als vrijwilliger in het bestuur van de Terugwinning in Woerden en een organisatie voor grondzuigwagens. Verder is ze actief als “ongestructureerde vrijwilliger” en sluit ze zich regelmatig met anderen aan bij betrokken ondernemers Woerden en voert ze vrijwilligerswerk uit bij de bedrijven die dat nodig hebben. ‘Een druk iemand kan vaak goed plannen en dat zijn dan ook vaak de beste mensen om te vragen. Vanuit huis heb ik een goede achtergrond meegekregen. Ik organiseer graag dingen. Toen ik twaalf jaar was deed ik mijn eerste vrijwilligerswerk. Ik hielp de plaatselijke dierenarts en organiseerde verschillende activiteiten. Dan ging ik taarten bakken en gaf de opbrengst aan goede doelen. Toen ik in Woerden kwam wonen ben ik begonnen met het organiseren van het bouwdorp voor kinderen. Ik ben daar in 2004 mee begonnen en heb in de loop ter tijd meer projecten aangenomen. Sommige klussen en projecten heb ik via mijn werk op me genomen. Zoals een risico-inventarisatie waar ik geen geld voor heb gerekend. Of we zetten nieuwe collega’s in op projecten zodat zij meer over hun vak kunnen leren. Ik ben in de gelukkige positie om te kunnen zeggen: ‘Daar rekenen we niks voor’.

‘DIE KLEINE, SIMPELE BEETJES KUNNEN EEN GROTE IMPACT MAKEN’ Ik vind het lastig om de term vrijwilliger aan te duiden, ik zou mezelf eerder maatschappelijk betrokken noemen. Dit is wie ik ben. Ik doe alles met hart en ziel. Als ik iets kan bevorderen zal ik dat doen. Verbondenheid is mijn lust en mijn leven. Het is belangrijk om je steentje bij te dragen aan de maatschappij, om een ander blij te maken. Het is zo simpel om een kaartje te schrijven of een koffietje te doen. Die kleine, simpele beetjes kunnen een grote impact maken.’

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 47


BEVINDINGEN UIT HET ONDERZOEK REGIONALE BINDING WERKNEMERS

Bij ruim de helft van de mkb-bedrijven woont meer dan driekwart binnen vijftien kilometer van de vestiging. Hoe kleiner de bedrijven hoe dichter de werknemers bij de vestiging van de onderneming wonen. ROL IN DE SAMENLEVING

• Bijna twee derde van de mkb-bedrijven heeft andere activiteiten en prioriteiten dan alleen ‘geld verdienen’ met de onderneming.

• 69% van de mkb-bedrijven zet zich in meer of mindere mate actief in voor de lokale gemeenschap; • Ongeveer een vijfde van de mkb-bedrijven doet onder werktijd (wel eens) een gezamenlijke actie en stelt werknemers in de gelegenheid om (in overleg) individueel vrijwilligerswerk onder werktijd te doen;

JAN VAN DAM, EIGENAAR JAN VAN DAM MACHINE TRANSPORT

Liza van Dam: ‘We zijn vrij druk met het ondersteunen van evenementen en initiatieven in Oudewater. We leveren vaak mensen en middelen of zijn zelf betrokken bij de organisatie. Het is leuk als er wat georganiseerd wordt, daar krijgt Jan energie van. We bestaan nu ongeveer 34 jaar en zijn altijd bezig geweest met het ondersteunen van initiatieven in onze eigen regio. Alle ondernemers in Oudewater zijn betrokken bij de regio, dus wij ook.’ Jan van Dam verklaart waarom hij graag zo betrokken is: ‘Het is niet heel moeilijk. Dit is een afspiegeling van hoe ik in het leven sta. Delen met een ander is belangrijk. Als ik wat voor iemand kan betekenen, dan doe ik dat. We hebben hier de techniek en de middelen. Het is zo simpel om iets op te pakken als een ander dat niet kan doen. Het kost sommige initiatieven de kop. We hebben als bedrijf ook een

‘ALS IK WAT VOOR IEMAND KAN BETEKENEN, DAN DOE IK DAT’ plicht om tijd en energie te spenderen aan de gemeenschap in Oudewater. We hebben een tijd terug een ijsbaan neergelegd, ik zit in het bestuur van meerdere initiatieven zoals Pracht aan de Gracht en we zetten nu voor de tiende keer de kerstboom op de markt neer omdat de gemeente er geen geld meer voor had. Ik ben gedreven voor de maatschappij. Je doet het vooral met elkaar. We zijn een sociaal bedrijf en stralen dat ook uit. Als het gevoel eenmaal goed is, doen wij dat.’

• Ondanks hun maatschappelijke rol en grote betrokkenheid zijn mkb-bedrijven er geen voorstander van om bedrijven te verplichten om iets terug te doen voor de samenleving. INKOOP LOKALE PRODUCTEN EN DIENSTEN

60% van de mkb-bedrijven koopt bij voorkeur zoveel mogelijk producten en diensten lokaal in. De voorkeur voor lokale inkoop van producten en diensten is groter bij het kleinere mkb.

48 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


‘VEEL LOKALE ORGANISATIES EN ACTIVITEITEN KUNNEN NIET BESTAAN ZONDER DE BETROKKENHEID VAN HET MKB ALS GELDSCHIETER’ SPONSORING EN ONDERSTEUNING

• Circa driekwart van de mkb-bedrijven doet aan sponsoring van maatschappelijke organisaties en/of maatschappelijke activiteiten in de regio. Iets meer dan de helft ondersteunt maatschappelijke organisaties en 45% ondersteunt maatschappelijke activiteiten. • Relatief veel mkb-bedrijven in de bouw en in de detailhandel sponsoren of ondersteunen maatschappelijke organisaties en - activiteiten. • Bij de maatschappelijke organisaties die worden ondersteund gaat het meestal om sportclubs en sportverenigingen gevolgd door culturele organisaties. Maar ook voedselbanken, buurthuizen en -verenigingen, kinderboerderijen, goededoelen-organisaties, Ronald McDonald huis en scouting worden ondersteund. • Bij de maatschappelijke activiteiten gaat het vooral om sportevenementen en -toernooien en om culturele evenementen en festivals. • Redenen om maatschappelijke organisaties en/of activiteiten in de regio te steunen zijn vooral vanwege de (sociale) betrokkenheid, de verbondenheid of binding met het dorp/omgeving, de leefbaarheid van het dorp of de regio, de maatschappelijke verplichting of om iets terug te willen doen voor de samenleving. Anderzijds wordt er aangegeven dat die sociale betrokkenheid ook

van belang is voor het bedrijf zelf, namelijk vanwege bijvoorbeeld naamsbekendheid en de regionale arbeidsmarkt. • Veel lokale organisaties en activiteiten kunnen niet bestaan zonder de betrokkenheid van het mkb als geldschieter, of zonder de inzet van de ondernemer en de medewerkers. • De jaarlijkse totale sponsoring en ondersteuning door het mkb wordt geschat op € 1,53 miljard. Op bedrijfsniveau betekent dit dat er voor ongeveer 5.000 euro aan ondersteuning is geboden.

• In de zakelijke dienstverlening is de gemiddelde bijdrage het hoogst en bij de detailhandel en de overige dienstverlening het laagst.

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 49


BETROKKEN MEDEWERKERS

Kortom, de tijd van zakken vullen en verder nergens naar omkijken is definitief voorbij en maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook vast onderdeel geworden van de core business van bedrijven. Niet alleen ondernemers vinden het belangrijk om sociale impact te maken, ook medewerkers hechten er waarde aan. Zo is uit onderzoek (van Good Busy, red.) gebleken dat bijna tachtig procent van de mensen graag voor een betrokken bedrijf werkt, met name 55-plussers en de jongere generaties. En een bedrijf met medewerkers die zich betrokken voelen is ook nog eens productiever, innovatiever en winstgevender.

Ben je ondernemer in de regio Utrecht, Lopikerwaard, Woerden, Eemvallei of Lekstroom en wil je op maatschappelijk vlak bijdragen aan jouw stad of dorp? Bij OnderNamen hebben we de meeste lokale goededoelenorganisaties in beeld. Wil je de volledige lijst bekijken of in contact worden gebracht met een mooi initiatief? Check dan het nieuwsbericht op onze website via de QR=code.

50 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

‘HET IS ZO SIMPEL OM IETS OP TE PAKKEN ALS EEN ANDER DAT NIET KAN DOEN’


ESTHER HERBER, OPRICHTER VAN 706 SEATING GROUP

‘Ik bevind me in de mooie omstandigheid dat ik mooie mensen om me heen heb die bevlogen zijn om anderen te helpen, en die mensen verbind ik met elkaar. Het helpen van anderen zit in mijn DNA. Ik geloof dat je alleen samen het verschil kan maken. Ik werk vooral met kinderen. Dat heeft te maken met hun kwetsbaarheid. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niks doen aan armoede.

‘ONDERTUSSEN HEBBEN WE ZO’N 1,2 MILJOEN EURO OPGEHAALD VOOR ALLERLEI SOORTEN KINDERENDOELEN’ Ik weet nog dat mijn partner de krant zat te lezen en zei: “Wist je dat één op de zeven kinderen hun verjaardag niet kan vieren?”. Ik stond vol ongeloof in de keuken. Dat kan toch niet waar zijn, in Nederland? Als je mij kent, weet je dat ik dol ben op feestjes en verjaardagen. Vanaf dat moment ben ik mensen om mij heen gaan verzamelen met wie ik het Spijkerbroekengala heb opgezet. Geen dure galajurken of pakken, maar gewoon simpel in je jeans. Die eerste keer haalden we 35.000 euro op en hebben we het voor 1.200 kinderen via de Voedselbank mogelijk gemaakt hun verjaardag te vieren. We dachten toen dat het eenmalig zou zijn, maar kregen steeds meer aanvragen. Ondertussen hebben we zo’n 1,2 miljoen euro opgehaald voor allerlei soorten kinderendoelen. Waarom ik me daar toen geroepen voor voelde is een soort onderbuikgevoel, het onrecht dat er is. Ik mag de verbinder zijn en dat vind ik de allermooiste plek. Maar laat me nog wel duidelijk zeggen dat ik dit niet alleen doe, maar in samenwerking met allemaal mooie mensen en met heel veel betrokken Utrechtse ondernemers. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.’

DICK VAN BEUZEKOM, VOORMALIG DIRECTEUR VAN TRIPLE A ASSURANTIËN & HYPOTHEKEN

‘Mijn motivatie ligt eigenlijk bij het feit dat wij twee keer te maken hebben gehad met hersenletsel in het gezin. Gelukkig is dat allemaal goed afgelopen, maar daardoor kwam ik wel in aanraking met het Daan Theeuwes Centrum. Ongeveer drie jaar geleden heeft mijn zoon ons bedrijf overgenomen. Ik raakte daar steeds minder betrokken en had meer vrije tijd. Rond die tijd ben ik steeds actiever geworden bij het Daan Theeuwes Centrum. Ik doe eigenlijk van alles daar. In het ziekenhuis aan de overkant slapen sommige cliënten van ons die bij ons komen revalideren. Ik begeleid ze dan op momenten dat ze niet meer zelfstandig veilig kunnen oversteken of ik rij de mensen rond wanneer ze ziekenhuisafspraken hebben in bijvoorbeeld Utrecht, of uitjes hebben met de groep. Het centrum is ook maatschappelijk betrokken door de busjes die we hebben staan uit te lenen aan andere organisaties. Op het moment dat zij uitjes of activiteiten hebben kunnen wij ook worden ingezet om te rijden. Zeker met de drukke dagen die eraan zitten te komen. Kamers opknappen of andere klusjes ben ik ook niet vies van. Begin december gaan we bijvoorbeeld sleeën maken die rolstoeltoegankelijk zijn en waar mensen een leuke foto mee kunnen maken.

‘HET IS ZO BIJZONDER OM TE ZIEN DAT MENSEN BINNENKOMEN EN WEINIG TOT NIKS KUNNEN EN DAN INEENS WEER WAT BEREIKEN’

Het is zo bijzonder om te zien dat mensen binnenkomen en weinig tot niks kunnen en dan door de therapieën ineens weer wat bereiken. We werken vooral met jongeren rond de vijftien of zestien jaar, daar heb je de grootste schik mee. Ook met de vrijwilligers onder elkaar, dat maakt het zo mooi en een kleine moeite om gewoon te doen.’

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 51


EDITOR’S PICK

MAX MEEST GEBRUIKTE APPS Spotify WhatsApp Instagram

Wat zijn de favourites van het team van OnderNamen? Waar eten ze graag? Wat vinden ze leuk om te doen? Je leest het in de rubriek Editor’s Pick.

HOBBY’S

FAVORIETE GADGET

Naast dat ik het heerlijk vind om heel de dag voetbal te kijken, lekker uit eten te gaan en gezellig een drankje te doen met mijn vrienden of vriendin, vind ik het ook fijn om lekker actief een balletje te slaan op de padelbaan. Ik ben zo’n anderhalf jaar geleden begonnen en sta het liefst wekelijks met vrienden óf collega’s van mij op de baan als het kan (en het weer het toelaat…)!

OP VAKANTIE

Als ik niet op vakantie ben, ben ik bezig met inspiratie opdoen voor mijn volgende trip. Ik vind het een fijn idee om dit zoveel mogelijk te doen op jonge leeftijd en ben er daarom fan van om wat vaker stedentripjes in te plannen met vrienden of met mijn vriendin. Mijn volgende langere vakantie ga ik samen met mijn vriendin in Italië spenderen. We gaan van de zomer samen touren met een auto langs de Amalfi-kust, deze stond al een tijdje op onze bucketlist!

52 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

GUILTY PLEASURE

Als ik eens in de zoveel tijd een luie dag heb (bijna iedere zondag dus), betrap ik mezelf er wel eens op dat de schermtijd op mijn telefoon wat hoger is dan normaal. De boosdoeners? TikTok en Instagram…

Iets waar ik niet zonder kan is muziek. Op de fiets, in de sportschool, gewoon thuis, ik luister overal muziek, en daarom kan ik niet zonder mijn Airpods Pro’s. Naast dat deze oortjes door de ruisonderdrukking ervoor zorgen dat ik geen mensen en geluiden om mij heen hoor, zorgen ze er ook voor dat ik mijn muziek met goede kwaliteit kan beluisteren. In de sportschool luister ik vooral de genres techno en tech-house, maar in mijn vrije tijd luister ik liever naar de genres rap en R&B. Het nummer ‘LA CANCIÓN’ van Bad Bunny & J Balvin én ‘Polar Opposites’ van Drake staan momenteel op repeat!


COLUMN

MAAK UW BORST MAAR NAT!

Op het moment van schrijven van deze column moeten de verkiezingen van 22 november nog plaatsvinden. Hoewel er dus nog geen uitslag is kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel vast opschrijven wat er wel en wat er niet gaat gebeuren. Op 22 november om 21.00 uur gaan de stembureaus dicht. Op dat moment verdwijnen alle verkiezingsbeloften in de prullenbak. Het zijn namelijk loze beloften, bedoeld om zieltjes, uw stem, te winnen.

Van de bouw van die 100.000 huizen per jaar die alle politieke partijen graag willen zal ook niets terechtkomen. Dat hebben ze de afgelopen jaren ook niet gerealiseerd en dat zullen ze de komende vier jaar ook niet realiseren. De schuld ligt zoals altijd bij anderen. Nooit bij de politieke partijen die ons in deze chaos gestort hebben.

‘Het maakt geen bal uit of je die woningen bouwt op het gras in de polder Rijnenburg of op het gras rondom de kernen’

Onze politieke partijen zijn erg druk. Druk met het klimaat, druk met de planeet, druk met Europa, druk met anderen de maat nemen en druk met zichzelf, maar vooral niet druk met en voor de inwoners van dit land. De inwoners van dit land willen een huis. U weet wel, een dak boven het hoofd. Het liefst gewoon een rijtjeshuis met een tuintje. De politiek denkt dat Nederlanders in een DDR-flat in de grote stad willen wonen. We moeten namelijk niet in de kernen rondom de grote steden bouwen, maar alleen ín de grote steden. Het gepeupel moet in flats. De nieuwste oplossing is een straatje erbij in de dorpen rondom de grote steden. Hoe verrassend. Dat weten wij allang. Wij wonen daar, maar ja, die ambtenaren in Den Haag komen de grote stad niet uit. Die denken dat ze vanuit Den Haag die boertjes wel even kunnen vertellen hoe het moet. Dat er nog nooit iets goeds voortgekomen is uit die betweterigheid snappen zij niet, maar wij wel. Zij vinden namelijk dat we zuinig moeten zijn op het Groene Hart. Daar moeten die stadse mensen recreëren. U weet wel, op zondag met de fiets eropuit. Even de flat ontvluchten.

Die flats plannen ze in onze provincie in de polder Rijnenburg. Het gras daar is weliswaar hetzelfde als in de kernen rondom de grote stad, maar dan kunnen alle mensen in de grote stad wonen. Dat willen ze zo graag, denken de bestuurders in Den Haag en van de grote steden. Dat willen we niet, maar waag het eens om dat uit te spreken. Het maakt dus ook geen bal uit of je die woningen bouwt op het gras in de polder Rijnenburg of op het gras rondom de kernen. Dezelfde vierkante meters gras zullen verloren gaan. En toch! De politiek zal doordrukken dat we uitsluitend gaan bouwen in en tegen de grote steden aan. De oplossing is heel simpel. Bouw alleen de halve polder Rijnenburg vol. Bouw de overige woningen in de kernen rondom de grote steden. Er gaat geen vierkante meter gras extra verloren en het grote voordeel is dat die stadse mensen gewoon in hun eigen polder kunnen recreëren. Hebben we ook geen last van ze. U begrijpt, ik ben geen ambtenaar dus dit zal wel te simpel zijn.

Iets anders dat wel zal gebeuren na de verkiezingen is het verhogen van de lasten voor ondernemend Nederland. Alle partijen hebben bergen plannen die bakken met geld kosten. Plannen die ons geen steek verder helpen, maar die we toch gaan uitvoeren. Dat geld, dat hebben ze niet in Den Haag. Er is maar één plek waar ze het kunnen halen. Het bedrijfsleven. Dus ondernemers: ga maar vast sparen, want binnenkort zullen ze komen incasseren om al die onzin te financieren! Ook dat kunnen we alvast opschrijven.

Paul

PAUL OOSTERLAKEN IS DIRECTEUR VAN KIREMKO UIT MONTFOORT. PO@KIREMKO.COM


54 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


INTERVIEW

DUMACO

EVERY PART COUNTS Dumaco Montfoort, de specialist in plaatbewerking, heeft de wind weer in de zeilen. Sinds het bedrijf met zelfsturende teams werkt, loopt de operatie efficiënt en zijn medewerkers gemotiveerd. Directeur Operations Eric Koudstaal vertelt erover. Om een stukje geschiedenis toe te lichten gaan we terug in de tijd. Dumaco was voorheen Elmar Metaalbewerking. In 2017 nam Dumaco dit bedrijf over. Net zoals vaak het geval is bij overnames, zorgde het ook bij Dumaco voor wat onrust. ‘Er zijn wat reorganisaties geweest en bovendien voelde niet iedereen zich prettig bij de overname door zo’n grote organisatie. Dus er volgde een tijd van schuiven en herschikken’, aldus Eric.

TEKST: KELLY BAKKER FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 55


QRM-FILOSOFIE

Eric werd in 2020 Directeur Operations en richtte zich vanuit die rol nadrukkelijk op het personeel. ‘Zonder hen zijn we nergens.’ De QRM-methode, ofwel Quick Responsive Manufacturing, werd verder uitgerold. Het doel van QRM is een soepeler proces en kortere doorlooptijden. Eric: ‘We hebben nu vijf verschillende teams, die allemaal bestaan uit een sales engineer, werkvoorbereider, voorman en maximaal acht lassers. Eigenlijk zijn dit kleine bedrijfjes binnen ons bedrijf. Deze manier van werken heeft niet alleen voor betere resultaten gezorgd, maar ook voor meer interactie en beleving op de werkvloer. Het enige verschil is dat wij, met name voor het lassen, wel plannen, wat normaal gesproken bij QRM niet zo is. Doordat we in kleinere teams werken, is dat ook overzichtelijker geworden en kunnen we makkelijk bijsturen.’ Bovenal is het werkplezier teruggekeerd. ‘Het is simpel: ons personeel is het allerbelangrijkste wat we hebben’, aldus Eric. ‘Dus we hebben sinds 2020 heel bewust aandacht in onze medewerkers gestoken. We hebben een enthousiast managementeam dat oog heeft voor persoonlijke aandacht. Even een praatje maken, even checken hoe het met iemand gaat. Het Dumaco-personeel is zich steeds bewuster geworden van zijn of haar verantwoordelijkheid. Door de verschillende teams – vergelijk het met voetbalteams – hebben we een cultuur gecreëerd waarmee we niet alleen

56 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

sneller resultaat boeken, maar waar men ook wat voor elkaar over heeft. Er is een betere synergie. We luisteren naar specifieke behoeftes - zo vindt één team het prettig om van 06.00 uur tot 15.00 uur te werken - en we hebben de jaarlijkse functioneringsgesprekken weer teruggebracht, om even te peilen hoe het met iedereen gaat. Elke eerste maandag van de maand vieren we de verjaardagen van iedereen die de maand daarvoor jarig is geweest - en wij regelen de taart. Allemaal kleine dingen die erg gewaardeerd worden en die de sfeer hebben verbeterd. Daar plukken we nu heel duidelijk de vruchten van.’ LASSEN EN VERSPANEN

Elke vestiging van Dumaco in Nederland, het zijn er acht, heeft zo zijn eigen specialisatie. In Montfoort zijn ze met name sterk in het maken van lassamenstellingen, gecombineerd met robotlassen en verspaning. Dat doen ze met negentig medewerkers waaronder zo’n dertig lassers en een aantal lasrobots. De fabriek is ingedeeld op basis van de eerdere genoemde teams. ‘We hebben vier lascellen. Eén voor het gele team, dat met name onderdelen voor de automotive- en agrisector maakt. Het bruine team maakt projectmatig werk voor onder andere de offshore, bij het rode team komt veel repeterend werk terug en het blauwe team maakt veel bouw gerelateerde producten. In dezelfde hal staan ook de lasrobots. De verspaning is ondergebracht in een apart gedeelte, waar onderdelen worden


voor- en/of nabewerkt. De toeleverhal hebben we apart getrokken van de lascellen. De fabriek is veel efficiënter ingedeeld en er kan qua vierkante meters veel productie doorheen.’ NIEUWE TECHNIEK

Eric heeft onlangs een nieuwe specialisatie bij het bedrijf geïntroduceerd waar volgens hem enorm veel potentie in zit; handlaserlassen. Vergelijkbaar met een traditioneel lasproces, maar dan vijf keer sneller. Bovendien is de kwaliteit van de las beter en je hoeft er een minder geoefende lasser voor te zijn. Er zijn inmiddels twee handlaserlassers in dienst. Dumaco Montfoort is de eerste vestiging binnen de Dumaco-groep die deze techniek toepast. ‘Ik denk dat we ook de enige op dit industrieterrein zijn die het doen’, aldus Eric. ‘Bedrijven zijn er nog wat huiverig voor, omdat het wel gevaarlijker is dan gewoon lassen. Veiligheid en bewustwording zijn dus enorm belangrijk. Het is echter ook een mooi proces, het is niet zwaar en daardoor interessant voor de arbeidsmarkt. Ik denk echt dat het de toekomst heeft en dat binnen niet al te lange tijd elke lascel bij ons voorzien is van een handlaserlasser. En over een tijd zul je het terugzien bij heel veel plaatwerkbedrijven. Ik vind het gaaf om met zulke innovaties te pionieren.’ Kortom, er is volop leven in de brouwerij bij Dumaco, maar dan wél goed georganiseerd. Bovendien worden

‘WE HEBBEN EEN CULTUUR GECREËERD WAARMEE WE NIET ALLEEN SNELLER RESULTAAT BOEKEN, MAAR WAAR MEN OOK WAT VOOR ELKAAR OVER HEEFT’ ook de vruchten geplukt van de synergie tussen de diverse vestigingen van Dumaco. ‘Als het in de industrie even wat minder gaat en er minder uitvragen zijn, dan kun je altijd terugvallen op een zusje. Er is er altijd wel één die wat werk scoort dat beter bij ons past of het bij ons neerlegt. We kunnen ook expertises uitwisselen. Wij hebben bijvoorbeeld geen buislaser maar in ’s-Gravenpolder en Hardinxveld-Giessendam staan er wel tien. Andersom komt verspaanwerk vaak bij ons terecht. We hebben een Milk Run, dit is een transportdienst die de hele dag langs de vestigingen rijdt. Stel, ik heb geen capaciteit om te lasersnijden, dan geef ik dat werk mee met de Milk Run zodat het naar een andere vestiging kan. Ik heb hier dus oneindige capaciteit, want als we het zelf niet aan kunnen, dan leggen we het bij een zusje neer. Dat werkt goed.’

Dumaco Montfoort Waardsedijk Oost 1 | 3417 XJ Montfoort 0348554403 | Info.mnt@dumaco.com www.dumaco.com

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 57


INTERVIEW

ZWAMMERDAM GROEP TEKST: MARIE-LOUISE HOOGENDOORN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

ZESTIG JAAR EN VIER GENERATIES Zwammerdam Groep is een familiebedrijf met ruim zestig jaar bestaansgeschiedenis, dat zich specialiseert in alles op het gebied van terreininrichting, grondwerk en wegenbouw. Een bezoek aan de onderneming onder leiding van René Geelhoed voelt gemakkelijk in de meest positieve zin. René en zijn dochters Marjorie en Rosalie hebben een fijne dynamiek; een grapje hier en daar, en ook de passie voor het vak is voelbaar. Belangrijke thema’s passeren de revue, zoals een eventuele overname door de vierde generatie. Daar moeten alle partijen nog eens goed over nadenken. René is realistisch: ondernemen is óók luisteren naar je ratio.

Het bedrijfspand van Zwammerdam Groep bevindt zich aan de Tjalk 49 in Bodegraven, en rondom het pand zien we een wagenpark gevuld met wegenbouwmachines. Die allemaal geel zijn, de kleur van Zwammerdam Groep. In gesprek met René, Marjorie en Rosalie, vragen we direct aan René: “Was het jouw droom om het familiebedrijf over te nemen?” Zijn antwoord: ‘Tja. Ik wilde altijd boswachter worden’, waarop de meiden moeten lachen. Het genuanceerde antwoord: René is – zeker achteraf bezien – hartstikke content met zijn carrièrekeuze. ‘Ik ben trots op de huidige gang van zaken.’ ASFALT

Zwammerdam Groep is dé specialist op het gebied van asfalteren, erfverharding en wegenbouw. Zij bieden het totaalplaatje, doen tevens het voorbereidende grond- en rioolwerk en hebben daarnaast zelfs een afzonderlijke bouw- en sloopafdeling. René is weer teruggegaan naar de basis met als kernactiviteit: asfalt. Ze doen met name projecten voor het mkb, en van de specialistische projecten worden ze enthousiast. ‘Voor Museum de Voorlinden in Wassenaar hebben we een lichtbruine tint asfalt gebruikt, passend bij de groene omgeving. Het is echt mooi geworden’, vertelt Rosalie, vertegenwoordiger bij het bedrijf. GESCHIEDENIS

Een korte geschiedenisles: het verhaal van Zwammerdam Groep begint in 1963, wanneer Jos Geelhoed na jarenlang bij wegenbouwer Versluys te hebben gewerkt, voor zichzelf begint. Het bewijs van hun geschiedenis hangt aan de

muur in de vergaderzaal. We zien een schilderij met daarop een viertal mannen en een ouderwetse asfaltmachine. ‘Rechts is mijn overgrootvader: Jos’, duidt Rosalie. ‘Hij deed asfaltwerk, met name in opdracht van agrarische bedrijven. Links is mijn opa, Jan.’ Die laatste draagt een wit overhemd, en in zijn mondhoek bungelt nog – zeer nostalgisch – een sigaret. ‘Inmiddels zijn de veiligheidsvoorschriften wel flink aangescherpt’, aldus Rosalie, glimlachend. VERANTWOORDELIJKHEDEN

Zowel René als zijn kinderen zijn opgegroeid met de werkzaamheden van het familiebedrijf. ‘In de zomervakantie deed ik administratieve klussen of reed ik mee met de asfaltploeg op de “dumper”,’ vertelt Marjorie. Vader René toont trots een filmpje van Rosalie die op een asfaltfrees aan het werk is. Marjorie deed ervaring op als werkvoorbereider bij de bouwafdeling, en werkt nu als planner bij de wegenbouw. ‘De bouw is een aparte wereld met een eigen taal. Het taalgebruik is heel direct. Daar moest ik in het begin aan wennen.’ Maar inmiddels communiceert zij op eenzelfde, doelgerichte manier. ‘Marjorie puzzelt de hele dag met mensen en machines, zodat niemand zich hoeft te vervelen’, vertelt Rosalie. Rosalie heeft altijd gezegd: “pap: ik kom niet werken bij het bedrijf”, maar is daar toch van teruggekomen. ‘Ik denk vanwege de sfeer. Ik doe mijn eigen ding, ik bezoek potentiële opdrachtgevers, doe daar mijn verhaal. Voor ik kwam werken, kreeg ik een brief van mijn vader, met daarin de boodschap dat ik de ruimte zou krijgen om mezelf te ont-


René, Rosalie & Marjorie Geelhoed wikkelen. Hij zou zo min mogelijk over mijn schouder meekijken. Daar schrok in initieel van, het voelde wel erg “vrij”. Maar achteraf ben ik dankbaar. Het heeft me zelfvertrouwen gegeven.’ REALISTISCH

Als klap op de vuurpijl komt wellicht op termijn ook zoon Floris in de zaak. ‘Hij is voorlopig lange tijd aan de slag bij Mercedes, in de verkoop van trucks’, vertelt René. Toch is het voor hem nooit een must geweest dat de vierde generatie er komt werken of het bedrijf gaat overnemen. ‘Ik ben wat dat betreft een beetje ouderwets. Ondernemen is hard werken en het is niet altijd leuk. Zeker in mijn beginperiode waren de dagen niet van negen tot vijf. De meiden willen op den duur misschien kinderen; het moederschap moet ook maar te combineren zijn met ondernemen.’ AANBESTEDINGEN

René is de derde generatie en heeft het bedrijf succesvol naar de volgende fase gebracht. ‘Wij zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste bedrijven die gespecialiseerd zijn in asfaltering, doen veel overheidswerk. Dat is een aanbestedingsmarkt die juridisch georiënteerd is en waarbij het veelal draait om het bieden van de laagste prijs. Ik vind dat een minder leuke manier van zakendoen. Daarom heb ik er in 2006 bewust voor gekozen om ons toe te leggen op het mkb; daar waren wij toch al het meest actief. Het zijn bedrijven van gelijke grootte, ze waarderen onze flexibiliteit en het contact is persoonlijk.’

BASIS

Tegelijk met het overheidswerk, deed Zwammerdam Groep in de tijden van de tweede generatie Geelhoed, er zelfs groenwerk bij. ‘Een totaal andere dienst; dat is destijds zo gegroeid omdat gemeenten hun eigen plantsoendiensten gingen afstoten. We doen nu eigenlijk weer(!) waar mijn opa Jos initieel mee begonnen is, en waar we goed in zijn: asfaltering voor bedrijven.’ Zwammerdam Groep verkeert in de fantastische positie dat ze vaak benaderd worden door klanten. ‘Ik hoor dat we laagdrempelig zijn’, vertelt Marjorie. ‘Natuurlijk zijn we niet per se blij als er een last-minute wijziging qua planning is, maar we bewegen mee met omstandigheden, en we zijn makkelijk bereikbaar. Dat is onze insteek.’

‘WIJ ZIJN EEN BEETJE EEN VREEMDE EEND IN DE BIJT ’ De Zwammerdam Groep Tjalk 49 | 2411 NZ Bodegraven 0172632200 | zwammerdamgroep.nl info@zwammerdamgroep.nl


ONDER

ONSJE

IN SAMENWERKING MET: DVO Houtskeletbouw DON Food & Events Klaproos Bloembinderij de Kaardebol

60 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023


HERFSTBIJEENKOMST LOPIKERWAARD

DVO HOUTSKELETBOUW 12 OKTOBER 2023

De coverster van de herfsteditie: DVO Houtskeletbouw

Afgelopen oktober waren we met de businessclub van Lopikerwaard te gast bij DVO Houtskeletbouw: een prachtig bedrijf in Lopik waar we na een interessante rondleiding onder het genot van een hapje en een drankje, volop konden netwerken en genieten. We kijken terug op een zeer geslaagd event!

‘Gaaf om de indrukwekkende hallen van binnen te bekijken!’ ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 61


Meedenkend vermogen voor uw fiscale vraagstukken.

Ontmoet dé financiele experts

Oudewater • Gouda

avantgroep.nl

De Passio Legato Voor de perfecte koffiebeleving op het werk

W

NIEU

Profiteer nu van € 250,introductiekorting* Wij vertellen je graag meer over onze nieuwe koffieautomaat en de best passende oplossing bij jou op het werk. Profiteer nu van onze tijdelijke introductiekorting van € 250,-. Kijk voor meer informatie op fortune.nl/legato of bel 0800 - 1012. *Bekijk de actievoorwaarden op fortune.nl/actievoorwaarden-legato

Fortune Coffee regio IJsselstreek en regio Kromme Rijnstreek | 0800 - 1012 | fortune.nl


EDITOR’S PICK

KELLY MEEST GEBRUIKTE APPS Waze TikTok WhatsApp

Wat zijn de favourites van het team van OnderNamen? Waar eten ze graag? Wat vinden ze leuk om te doen? Je leest het in de rubriek Editor’s Pick.

DE KORTE PUTSTRAAT

TIKTOK-TIC

Ik ben een beetje een buitenbeentje op de redactie van OnderNamen. Dat komt omdat ik als enige buiten de provincie Utrecht woon, namelijk in de hoofdstad van Brabant, Den Bosch. Mijn collega’s worden wel eens gek van mijn Den Bosch-liefde, maar ik zou toch iedereen willen zeggen: kom eens een dagje deze kant op en duik de Korte Putstraat in! Bourgondischer wordt het niet.

DE SLIMHEID VAN LUPIN

Waarschijnlijk zijn we één van de laatsten, maar wij zijn thuis onlangs begonnen aan de Netflix-serie Lupin. Ik hou dus heel erg van series en films die draaien om van die koelbloedige, zelfverzekerde slimmeriken. In Lupin volgen we Assana Diop, die zich wil wreken voor de onterechte veroordeling en zelfmoord van zijn vader en zich inspireert op Arsène Lupin, de “gentleman-dief”. Hoe hij iedereen om de tuin leidt, heerlijk!

4.000 WEKEN

Van al mijn social mediaapps vind ik TikTok tegenwoordig de leukste. Is dat niet dat kanaal waar de jeugd die dansjes op doet? Klopt, zo begon het ooit. Maar TikTok is tegenwoordig óók een app waar je de beste tips kunt vinden. Ik ben met name verslaafd aan video’s waarin influencers de meest handige hacks en gadgets voor het huishouden delen. Zodoende heb ik op mijn Amazon-verlanglijst inmiddels onder andere een dweilstofzuiger staan (hoe handig, met kind en kat!) en een tool om in één keer de kern van een paprika eruit te trekken. Dat wil je toch?!

We weten allemaal: tijd is kostbaar en we gaan dan ook allemaal graag goed met onze tijd om. Eén van de beste boeken die ik daarover las is 4.000 weken van Oliver Burkeman – al eens genoemd in het themaverhaal van OnderNamen. Als ondernemer ben je natuurlijk ook vaak aan het rennen en vliegen en kom je misschien minder aan bepaalde dingen toe dan je zou willen. In dit boek werpt hij een nieuwe visie op tijd waardoor je minder gestrest door het leven gaat!

ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 63


INTERVIEW

TECH CAMPUS ROC MIDDEN NEDERLAND

TEKST: MARJAN I. JAARSMA | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

‘DOCEREN VANUIT HET HART ’ De één geeft meubelstofferen, de ander steenhouwen. Twee voor ons land unieke mboopleidingen gegeven op de de Tech Campus van ROC Midden Nederland. Ze werken er met hart en ziel aan. Het woord is aan docenten Estella van Daalen en Corry Kussendrager. ESTELLA VAN DAALEN, DOCENT MEUBELSTOFFEREN OVER HAAR VAK

‘Dit is mijn grote liefde, dit vak is zo geweldig. Ik wilde dit al op mijn achttiende. Het is leuker dan ik toen dacht, want ik doe dit al 45 jaar. Ik ga met veel plezier naar school en naar mijn werkplaats.’ Estella is in hart en nieren een Amsterdamse en dat verbergt ze niet. ‘Ik had een eigen zaak in Amsterdam en vier vrouwen in dienst. Die vrijheid...ik had het er toevallig vanmorgen met mijn studenten over. Dan was het mooi weer en dan deed ik de zaak om twee uur dicht en ging ik naar het strand.’ Nu heeft Estella een werkplaats zonder personeel in Otterlo. OVER DE OPLEIDING

‘Meubelstofferen is een 2- of 3-jarige BBL (beroeps begeleidende leerweg)-opleiding op mbo-niveau 2 en 3. Zestig procent van de studenten is vrouw, de leeftijden variëren van zeventien tot in de vijftig. Ik ben één van de weinige docenten in Nederland, de Tech Campus is examenlocatie voor meubelstofferen in Nederland. Studenten komen bijvoorbeeld uit Zeeland en Den Helder. Ze werken door het hele land, ik ga langs bij hun leerbedrijven. Er zijn op het moment twintig studenten. Ze hebben samen les, ze moeten mee met de flow. Ik doe eerst zoveel mogelijk dingen voor, dan pikken ze het sneller op. Daarna mogen ze het zoveel mogelijk zelf doen en hierbij mogen ze fouten maken, dat is een goede manier om te leren. Het slagingspercentage is heel hoog.’ OVER VORMING

‘Superleuk als ik studenten zo kan enthousiasmeren,

64 | ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023

dat ze me vertellen dat ze het een geweldig vak vinden. Vorming is belangrijk. We hadden vanmorgen nog een gesprek over hoe je in het leven staat. Studenten hebben allemaal een eigen manier van leren, dit verreist een individuele aanpak. Maar ze vinden uiteindelijk allemaal hun weg.’ OVER STOFFEN, ROMPEN EN NAAIMACHINES

Estella deelt een gloednieuw praktijklokaal met een docent woningstoffering. De ruimte is ingedeeld in een theorie- en een praktijkgedeelte met magazijn. Achter de vier naaimachines staan verschillende stoelen, ze zijn door studenten prachtig bekleed met stof of (kunst)leer in mooie kleuren. ‘Stoffen en rompen kunnen we regelmatig krijgen, als we de leerbedrijven hierom vragen. De leerbedrijven zijn voor ons BBLonderwijs zeer belangrijke partners.’ Waar kunnen de lezers van OnderNamen mee helpen? ‘Vier niet-elektronische machines voor in het praktijklokaal, ze zijn aan vervanging toe.’


‘MET LIEFDE EN AANDACHT OVERWIN JE ALLES’

CORRY KUSSENDRAGER, DOCENT NATUURSTEEN BEWERKEN OVER HAAR VAK

‘Steenhouwen is het oudste en mooiste vak van de wereld. Je geeft er constructief iets moois mee aan de mens. Steenhouwers maken niet alleen aanrechtbladen, grafstenen en luxeproducten voor badkamers, maar werken bijvoorbeeld ook in de restauratiebouw. Ik ben natuursteenbewerker en in Nederland de enige docent die dit vak geeft. Ik werk zelf mee aan de ontwikkeling van lesstof, doe bedrijfsbezoeken, zit in het brancheplatform en geef meestercursussen voor bedrijven. Ik heb diverse opleidingen gedaan om mijzelf als docent, maar ook als mens, te versterken. Vroeger werkte ik in een steenhouwerij, nu doe ik dat werk naast mijn baan op de Tech Campus.’ OVER ZINVOL LEVEN

‘Mijn motto is: iedere student is welkom. Met liefde en aandacht overwin je alles. Ik zie het lesgeven als een stukje zingeving in dit bestaan. Als docent geef je iets mee wat voor de leerling van groot belang kan zijn. Ik draag de passie voor mijn vak over in de hoop dat ze er wat van oppikken. Ik probeer hen de mogelijkheid te geven om te groeien, vaktechnisch en persoonlijk. Belangrijk is dat de studenten tot hun recht komen.’ OVER DE OPLEIDING

‘Steenhouwen is een BBL-opleiding op mbo-niveau 2, 3 en 4. Er zijn op het moment dertig studenten, het overgrote deel is man, de eerstejaars krijgen apart les, de rest krijgt gelijktijdig óf theorie óf praktijk. Voor dit vak moet je handigheid hebben, kunnen tekenen en doorzettingsvermogen en ruimtelijk inzicht hebben. Hoe je begeleid wordt op je werk, is van groot belang. Ik heb de afgelopen twintig jaar zo’n zeven vrouwelijke studenten gehad. Ze doen het heel goed, ze zijn precies en zorgen voor sfeer. Ze kiezen vaak niet voor de bouw, dat is een landelijk beeld.’

OVER LESGEVEN

Corry Kussendrager deelt met docent stucadoren Robert van Delden twee nieuwe theorielokalen en een praktijklokaal waar het stof nog aan het neerdalen is. Als de studenten een zware dag hebben, deelt ze snoepjes uit. De fotograaf en interviewer van OnderNamen krijgen er ook een. ‘Studenten zijn leuk. Sommigen hebben een geschiedenis op persoonlijk vlak. Ze kwamen op school of thuis niet goed uit de verf. Je kunt iets hebben, maar dat betekent niet dat je je kunt misdragen. Ik probeer onbevooroordeeld in mijn werk te staan. Ze moeten zich veilig voelen, ze weten dat ik nooit iemand veroordeel, dat is een eerste vereiste om iets te leren.’

Tech Campus (ROC Midden Nederland) Harmonielaan 2 | 3438 EB Nieuwegein e.vandaalen@rocmn.nl | 0612030075 c.kussendrager@rocmn.nl | 0623398469 www.rocmn.nl ONDERNAMEN LOPIKERWAARD WINTER 2023 | 65


WIJ VERTELLEN VERHALEN Ontdek meer over hét ondernemersplatform van de provincie Utrecht!

ondernamen.nl

BEDRIJFSVIDEO NODIG? HIT US UP!

Advisering | Accountancy | Financiële- en salarisadministraties | Fiscale aangiften

De Accountant en Adviseur in één voor ondernemers, zelfstandige en starters

Bedrijfsopvolging, fusie, overname of bedrijfsbeëindiging Groeien of doorstarten Onderneming starten

Benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op en maak gebruik van ons gratis ondernemersspreekuur MIND YOUR OWN BUSINESS DOEN WIJ JE COMMUNICATIE WEL PELMOLENLAAN 2, WOERDEN

06 2841 2236

MYOBCOMMUNICATIE.NL

Ruige Weide 15 | 3421 TH Oudewater | 0348 56 05 09 info@boereaccountants.nl | www.boereaccountants.nl


LENTE

EDITIE

‘SLUITEN ONZE AMBITIES WEL AAN OP DE WERKELIJHEID?’

LAAD MAAR Nederland heeft veel groene ambities. Eén daarvan is de verduurzaming van de voertuigen die nu dagelijks op de weg rijden. Veel mensen maken de keuze om particulier elektrisch te gaan rijden en ondernemers verduurzamen hun wagenpark. Maar het probleem waar vrijwel iedereen tegenaan loopt is laadcapaciteit. Er zijn te weinig laadpunten en er is niet voldoende tijd om te laden. Bovendien raakt het elektriciteitsnetwerk vol. De vraag die nu boven komt drijven is: sluiten al die ambities wel aan op de werkelijkheid? Hoe zorgen we er samen voor dat we duurzaam kunnen wonen en werken? Welke oplossingen zijn er al en hoe wordt hierin samengewerkt? Wij zijn benieuwd naar de verhalen en meningen van ondernemers die hier volop mee bezig zijn! Mail redactie@ondernamen.nl als jij ook wat wilt vertellen over dit interessante thema!

VOLGENDE EDITIES: zomer

Fundament

herfst

Vakmanschap

winter

Dromen


Communicatietechniek - Beveiligingstechniek - Elektrotechniek Broeikweg 37, 2871 RM Schoonhoven info@ipgroep.nl - 0182 - 38 88 88 - www.ipgroep.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.