OnderNamen | Eemvallei herfst 2023

Page 1

85 JAAR

RIDDER LASTECHNIEK

‘Wij zijn dé partij voor vernieuwende lasapparatuur’

EEMVALLEI ondernemersplatform voor amersfoort, baarn, barneveld, bunschoten, eemnes, leusden, nijkerk, soest en woudenberg

Welke ondernemer zet graag de bloemetjes binnen?

Geef medewerkers en bezoekers van uw bedrijf een fleurig welkom, met een boeket bloemen bij de receptie. Geef de directiekamer kleur. Of breng de natuur in de kantine. En dat kan heel eenvoudig: met een bloemenabonnement van Quino. Elke week een beauty van een

boeket voor maar 30 euro, gratis bezorgd in Amersfoort. En bestelt u als nieuwe abonnee minimaal voor 12 weken, dan krijgt u de eerste 2 weken cadeau. De boeketten worden standaard geleverd in een mooie vaas. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

Utrechtseweg 74 3818 EN Amersfoort Telefoon 033 461 6162 info@quinodamen-bloemen.nl www.quinodamen-bloemen.nl

Bodegraven

WE ZIJN ACTIEF IN MAAR LIEFST

VIJF REGIO’S IN DE PROVINCIE UTRECHT. MET MAGAZINES VOL

ONDERNEMERSVERHALEN EN INSPIRERENDE NETWERKBIJEENKOMSTEN VORMT ONDERNAMEN HÉT ZAKELIJKE PLATFORM VOOR MIDDEN-NEDERLAND.

Eemnes Bunschoten

Baarn

Nijkerk

Soest

Kamerik Zegveld

Nieuwerbrug

Woerden

Oudewater

Schoonhoven

Harmelen

Mont foor t

Maarssen

Utrecht

De Bilt

Amersfoor t Leusden

Barneveld

IJsselstein

lopikerwaard

Lopik

Nieuwegein

woerden utrecht lekstroom

Vijfheerenlanden

Meerkerk

Zeist

Woudenberg

Bunnik Utrechtse Heuvelrug

Wijk bij Duurstede Houten

Culemborg

Leerdam

facebook.com/ ondernamen

@ondernamen

OnderNamen

OnderNamen

4 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
ondernamen.nl
woerden eemvallei

Beste lezer,

Wie het magazine straks doorbladert zal direct een rode draad herkennen. Het thema van de herfsteditie van 2023 is namelijk ‘familie’ en het mooie is dat echt iedereen daar wel wat zinnigs over kan zeggen. Of je nu een familiebedrijf hebt of niet.

Want wie onderneemt, heeft altijd te maken met familie. Het thuisfront moet om kunnen gaan met jouw “Jantje lacht, Jantje huilt”buien, misschien werk je wel samen met familie of je man of vrouw en anders zijn de familieleden van jouw medewerkers wel een belangrijke stakeholder in het ondernemerschap. Dat zijn nogal wat banden waar je rekening mee moet houden!

Zoals de meesten van jullie wel weten, kom ik uit een ondernemersfamilie. Mijn opa richtte ons familiebedrijf bijna honderd jaar geleden op en inmiddels lopen er heel wat familieleden rond binnen het bedrijf. Ik weet dus niet alleen hoe het is om op te groeien tussen ondernemers, ik weet ook hoe bijzonder de dynamiek van een familiebedrijf is. De clichés zijn echt allemaal waar.

Persoonlijk ben ik alleen op afstand betrokken bij het bedrijf van mijn moeder en oom en heb ik zelf de unieke kans gekregen om met onze bedrijven – OnderNamen en Mind your own business – een eigen familie te vormen. En dat is een bijzondere, kan ik je vertellen. En een hele mooie.

Ik vind het echt een voorrecht dat je als ondernemer de mogelijkheid hebt om zelf te bepalen wie er bij jouw familie kan horen. Je wordt nergens toe gedwongen, je zit niet verplicht met elkaar aan tafel, nee: wij proberen de juiste mensen enthousiast te maken om bij ons te komen werken en zij kunnen op hun beurt bepalen of ze dat willen. Dat creëert in ons geval een heel gezonde dynamiek, met allerlei verschillende persoonlijkheden die gek genoeg supergoed bij elkaar passen. Als je –net als wij – zelf ook een relatief klein team hebt, weet je hoe belangrijk het is dat die samenstelling klopt. Met name omdat ik in ons geval weet dat onze mensen echt overal aan de slag kunnen (ze zijn slim, gedreven, getalenteerd, jong…), dus waarom zouden ze dan in godsnaam bij een uitgever in Woerden willen werken? Omdat we een leuk team hebben, dus. Superbelangrijk.

Hoe langer je dan uiteindelijk met elkaar omgaat binnen je bedrijf, hoe meer het team als familie gaat voelen. Ik spreek ook voor mijn compagnon Nick als ik zeg dat ons allerbelangrijkste doel is dat het goed gaat met onze mensen en dat we leuke dingen doen met elkaar. Dat verantwoordelijkheidsgevoel, van het bij elkaar houden van de club, is in familiaire zin net zo belangrijk als in het bedrijfsleven. Zolang wij die goede sfeer behouden en er voor elkaar zijn in goede én slechte tijden, presteren we met elkaar de mooiste dingen.

Afgelopen maandag organiseerden we met OnderNamen na vier jaar weer de Opening van het Zakenseizoen. Al onze toppers zijn maandenlang bezig geweest met de voorbereiding. Van het zorgvuldig uitwerken van het draaiboek tot het ontwerpen van de menukaarten en van het regelen van sponsoren tot aan het schrijven van de naamkaartjes op tafel; het was echt een teamprestatie van formaat. Ik was aan het einde van de avond ook zo blij met hoe het gelopen was dat ik het niet kon laten om met elkaar een soort Amerikaanse yell te doen als afsluiting. Belachelijk, maar ik dacht echt: wát een unieke familie is dit. Ben ik ontzettend trots op.

Het hele magazine staat vol met prachtige verhalen van echte familiebedrijven en enorm veel tips en tricks rondom dit thema. Ik wens jullie veel inspiratie en leesplezier!

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 5
Nick en Max - uitgevers OnderNamen Rosanne

‘De kracht van een familiebedrijf?

Rekbaarheid. Doorgaan waar een ander stopt’

6 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 16 Bosch Beton 22 Hedin Automotive Amersfoort 24 Rabobank Amersfoort Eemland 30 Van Gent Autobedrijf 36 RSM 45 Wijnand’s Auto Service 46 Hey Harry Reclame 48 Citymarketing Amersfoort 50 Energiefonds Utrecht 58 Green Hybrids 62 Universiteit Utrecht 67 Sales Momentum 68 BLR-Bimon HELDER GEMEENTEJURISTEN 14 HARTOG CONTAINERS 26 ELEKTROTECHNIEK VAN DEN BERG 34 ARTIKELEN ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 EEMVALLEI ondernemersplatform amersfoort, baarn, barneveld, bunschoten, eemnes, leusden, nijkerk, soest en woudenberg 85 JAAR RIDDER LASTECHNIEK ‘Wij zijn dé partij voor vernieuwende lasapparatuur’ INHOUDS OPGAVE 10
Ridder Lastechniek
COVERSTORY

Colofon

Contactpersonen

Rosanne Zijerveld-Bader

Nick van Baaren

Max Brandt

Redactie

Rosanne Zijerveld-Bader

Kelly Bakker

Harriët Immerzeel

Ellen van Leeuwen

Thijs Tomassen

Pim Janmaat

Citymarketing Amersfoort

Van den Pol Elektrotechniek

Fotografie

Menno Ringnalda

Bosch Beton

Studio Haviq

Van Gent Autobedrijf

Citymarketing Amersfoort

Van den Pol Elektrotechniek

Vormgeving

Andy Siebelink

Wendy van Essen

Rianne van der Meer

Melanie Reindertsen

Online redactie

Louisa Kaas

Sales

Harriët Immerzeel

Julian Tamse

Louisa Kaas

Druk

Damen Drukkers

Verspreiding

RM Netherlands

Oplage 5.000

Frequentie

Per kwartaal (lente, zomer, herfst en winter)

Contactgegevens

Pelmolenlaan 2

3447 GW Woerden

0348567459

woerden@ondernamen.nl ondernamen.nl

Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers. OnderNamen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave alsmede voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 7
08 ONDERTUSSEN 38 NIEUWENAMEN 40 ONZENAMEN 42 ONDERONSJE 52 EDITOR’SPICK 54 ONDERZOCHT 60 TOEN EN NU 70 RECAP OZ 2023 74 EDITOR’SPICK 61 COLUMNS 21 Walrick Halewijn 29 Bas van der Veldt 53 Mark Pot Tonny Gerritsen
OnderNamen ondernamen.nl OnderNamen facebook.com/ ondernamen @ondernamen
‘Maatschappelijke veranderingen moeten vertaald worden in aangepast nieuw leiderschap, visie en doelen’

ONDER TUSSEN

GROTE BEDRIJVEN DOEN TIKTOK IN DE BAN

EEMVALLEI - Steeds meer grote bedrijven stoppen met TikTok. Dat komt door de vraagtekens die er zijn rondom de veiligheid van de app.

Het FD schrijft dat onder andere Rijksoverheid, onderzoeksbureau TNO en enkele prominente advocatenkantoren zoals NautaDutilh, Houthoff en landsadvocaat Pels Rijcken de app verboden hebben. Dit omdat er bij deze bedrijven gewerkt wordt met zeer gevoelige informatie.

Het geeft veel bedrijven wel een dilemma, omdat dit soort social media-platformen hen ook helpt met het creëren van meer zichtbaarheid. Niet alleen grote bedrijven, ook veel OnderNamen-leden maken gebruik van de app. Zo maken de werknemers van Jumbo Langerak in Woerden leuke, grappige filmpjes over hun werk en gebruikt AB Midden Nederland de app om filmpjes te plaatsen over openstaande vacatures in de agrarische sector.

Volgens Lokke Moerel, hoogleraar technologie & recht aan Tilburg University, kunnen bedrijven echter geen gebruik maken van kanalen waarbij duidelijk is dat zij niet aan de privacyregels voldoen. Het is op dit moment niet precies duidelijk hoe bedrijven zich kunnen weren tegen deze risico’s. Arjan van HOB ICT Security uit Lopik geeft aan dat men er verstandig aan doet om de content vóór publicatie te controleren, geen namen of andere persoonlijke gegevens te delen en het personeel een briefing te geven over het gebruik en de risico’s van de app. AB Midden Nederland Detachering is daar bijvoorbeeld sinds de start van hun zakelijke account in januari al mee begonnen, laat het bedrijf weten.

MKB-NEDERLAND EN VNO-NCW WAARSCHUWEN VOOR PROBLEMEN

ONDERNEMERS

EEMVALLEI - Op Prinsjesdag is bekend geworden dat de politiek maatregelen gaat nemen en geld gaat vrijmaken voor arme huishoudens en middeninkomens. Het zal fijn klinken voor mensen die zich zorgen maken om hun bestaanszekerheid, maar werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn bang dat ondernemers hier de dupe van zullen worden.

In De Telegraaf zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat ze bang is dat de economische motor van Nederland “kapot” gemaakt gaat worden. Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, sluit zich erbij aan en zegt dat “het ondernemerschap nu al stokt”. Ook geven de organisaties een indirecte boodschap mee aan de politiek dat er bij het mkb momenteel weinig te halen valt. ‘In Den Haag hebben ze de misvatting dat ondernemers per definitie veel geld verdienen, terwijl ik zeker weet dat onder werkende armen in Nederland ook ondernemers zitten.’

Er zijn op Prinsjesdag ook maatregelen specifiek voor ondernemers bekendgemaakt. Zo gaat de MKB-Winstvrijstelling omlaag, stijgt de onbelaste reiskostenvergoeding en worden de voorwaarden voor herinvesteringsreserve versoepeld.

8 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

AANLEG GLASVEZELNETWERK

DOOR WILROFFREITSMA EN KPN VAN START

AMERSFOORT - WilroffReitsma is samen met KPN de campagne gestart voor de aanleg van glasvezel op Bedrijventerreinen Calveen, de Hoef en de Wieken in Amersfoort. De eerste aansluitingen zullen naar verwachting begin 2024 gerealiseerd worden.

Inmiddels heeft iedere pandeigenaar een brief ontvangen om toestemming te geven voor de gratis aanleg van glasvezel in het pand. Dit betekent overigens niet dat je verplicht bent een verbinding af te nemen, maar dan is het pand wel voorbereid, mocht er in de toekomst toch de wens zijn voor glasvezel.

Met dit project wordt snel en veilig internet tegen een aantrekkelijk tarief beschikbaar voor een grote groep ondernemers. WilroffReitsma fungeert als aanspreekpunt voor alle vragen, bestellingen en aansluitingen van “100% Zakelijk Glasvezel” van KPN.

VAN GENT AUTOBEDRIJF IS AANDEELHOUDER VAN FOUNTAIN FUEL

AMERSFOORT - Van Gent Autobedrijf heeft aandelen genomen in Fountain Fuel, de organisatie die stations ontwikkelt waar je zowel kunt waterstoftanken als elektrisch kunt laden.

Jacco van Gent, directeur Toyota Van Gent, vult aan: ‘De wijze waarop Fountain Fuel zich in de markt zet spreekt ons enorm aan. De combinatie van elektrisch laden en waterstoftanken sluit perfect aan bij onze visie op de toekomst: zoveel mogelijk overstappen op zero-emissie vervoer, zodat we ook vanuit de mobiliteitssector kunnen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Bovendien geeft de wijze waarop het eerste energiestation van Fountain Fuel is gerealiseerd een groot vertrouwen voor de volgende stations. We zijn trots om hieraan te mogen deelnemen.’

nieuwsberichten@ ondernamen.nl

facebook.com/ ondernamen @ondernamen

OnderNamen ondernamen.nl

OnderNamen

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 9
HEB JE OOK
OnderNamen
NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS DAN WETEN! OnderNamen
‘Met dit project wordt snel en veilig internet tegen een aantrekkelijk tarief beschikbaar voor een grote groep ondernemers’
Foto: Fountain Fuel

RIDDER LASTECHNIEK

‘TROTS DAT WE ALS DERDE GENERATIE

DOORBOUWEN AAN ONS FAMILIEBEDRIJF’

Lassen, snijden en gassen: Ridder Lastechniek weet raad en biedt complete oplossingen voor die specialistische takken van sport. Het familiebedrijf is al decennialang een gevestigde naam in deze vakgebieden, maar opereert voor het grote publiek in de luwte. Het 85-jarige bestaan is een mooie aanleiding om in de schijnwerpers te stappen. Een coverstory-interview met eigenaren Henry de Ridder en Bert van Voorthuizen.

COVERSTORY
TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

85 JAAR, DAT IS EEN MIJLPAAL DIE VRAAGT OM EEN TERUGBLIK. HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN VOOR RIDDER

LASTECHNIEK?

Henry: ‘Dan moeten we terug naar 1938. In dat jaar is mijn opa Henk met het bedrijf begonnen in de Coninckstraat. Nog niet in de lastechniek, maar in het transport. Hij vervoerde bijvoorbeeld alle bomen voor Staatsbosbeheer in heel Nederland. Dit is tot 2003 een van onze grootste klanten gebleven. Er gingen tot wel 30.000 kleine boompjes op één truck met aanhanger. En dat 65 jaar lang, voor zowel Rijkswaterstaat als Staatsbosbeheer. Een heel land vol grote bomen inmiddels. Dat was leuk werk dat ook een hoop voldoening gaf. Later kwamen ook mijn vader en zijn twee broers in het bedrijf. Naast de bomen vervoerden ze vooral bouwmaterialen.’ Bert: ‘Later verhuisde het bedrijf naar de hoek Pothstraat en Oliesteeg in de binnenstad van Amersfoort. Daar woonden de ouders van Henry. De vrachtwagens stonden toen op de Beestenmarkt, met een eigen ondergrondse brandstofpomp thuis voor de deur. Dat is nu ondenkbaar.’ Henry, lachend: ‘Zie je het voor je, in de smalle binnenstad? Daar stond dan een truck met aanhanger een half uur midden op straat te tanken… En boven het gasdepot was de hooizolder. Daar hoef je nu niet mee aan te komen! Inmiddels zitten we alweer bijna vijftig jaar in ons huidige pand aan de Uraniumweg 54. Hier zitten we goed, zeker nu we het de afgelopen vijf jaar helemaal toekomstbestendig gemaakt hebben.’

VAN TRANSPORT NAAR LASTECHNIEK LIJKT EEN BIJZONDERE STAP. HOE IS DAT GEGAAN?

Henry: ‘In 1969 is mijn vader begonnen met het vervoer en de opslag van gasflessen. Dat sloot wel aan bij het transport van bouwmaterialen. De mensen die gasflessen kwamen halen gebruikten dat gas meestal om te lassen. Ze vroegen dan ook vaak naar dingen zoals een drukregelaar, lasdraad of laselektrodes. Dat is ons bedrijf toen ook gaan verkopen. En zo groeide het uit tot een transport-, gas- en lascentrum.’ Bert: ‘Ik ben hier in 1993 komen werken. Mijn ervaring bij een concurrent in lastechniek kwam goed van pas. Ik ben in 1985 getrouwd met de zus van Henry, dus draai inmiddels ook bijna veertig jaar mee in de familie. Samen zijn we toen verder gaan bouwen aan het bedrijf. Na een paar jaar werd het ons wel duidelijk dat de handel ons stukken beter ligt dan dienstverlening.’ Henry: ‘We hadden aanvankelijk de filosofie: met meerdere takken van sport zijn we minder kwetsbaar. Maar gaandeweg kwamen we tot de conclusie: als je je aandacht over drie takken verdeelt, krijgt niet elke tak de aandacht die hij verdient. In 2015 zijn we gestopt met het transport; het was voor ons helaas niet rendabel genoeg meer. De energie, tijd en passie die we vanaf dat moment volledig aan gassen en lasapparatuur konden besteden, hebben zich daarna jaar na jaar vertaald in een flinke groei in deze twee bedrijfstakken en dus gelukkig ook in een gezond rendement.’

WAT IS RIDDER ANNO 2023 VOOR BEDRIJF?

Bert: ‘We zijn specialist in las- en snijtechniek. Dat houdt in dat we alles kunnen leveren binnen die vakgebieden: van een autogeen lasset en een puls-mig lasinstallatie tot een rutiel elektrode of gevulde draad en alles daartussenin. Tegenwoordig verkopen we veel lasrookafzuiging, maar verzorgen we voor onze klanten ook de aanleg van leidingsystemen vanaf de opslag van gasflessen naar de laswerkplek. Ook beschermingsproducten, zoals lashelmen, blijven enorm vernieuwen qua ontwikkeling. Deze verkopen wij uiteraard ook en belangrijker nog: we geven de klant er ook goed advies over. Een mooi voorbeeld is een lashelm met overdruk die ervoor zorgt dat je frisse lucht binnenkrijgt. Wat wij zien is dat de bedrijven waarmee wij werken één partij willen waar ze al hun lasbenodigdheden en expertise op dit gebied kunnen halen. Wij zijn in deze regio die partij.’

WELKE KLANTEN KLOPPEN BIJ JULLIE AAN?

‘Veelal lasbedrijven uit de regio. Sinds vorig jaar zijn wij de officiële dealer van Fronius voor deze regio. Fronius staat bekend als hét beste merk lasapparatuur. Dat vinden niet alleen wij, maar ook heel veel lasbedrijven en ook vooral zelfstandige lassers. Die groepen weten ons over het algemeen wel te vinden. Deze klanten verliezen we vervolgens zelden. Persoonlijke aandacht en het ontzorgen van onze klanten, vinden wij dan ook erg belangrijk. In de afgelopen 25 jaar hebben wij wel geleerd dat service en ondersteuning minstens zo belangrijk zijn als een goed product. Zo was pas de regionale brandweer nog een paar dagen bij ons over de vloer voor een training. Olaf, onze specialist op het gebied van lasondersteuning, gaat dan specifiek op hun praktijk met ze de diepte in.’

OP WELKE MANIER ZIJN JULLIE ACTIEF ALS HET GAAT

OM GASSEN?

‘Bij gassen is juist de prijs weer ontzettend belangrijk. Met de juiste combinatie van gasmerken, omloopsnelheid en vijftig jaar specialisme op dit gebied durf ik wel te beweren dat we niet alleen de beste gassenleverancier in deze regio zijn, maar ook de beste prijs hebben. Naast las- en technische gassen verkopen we ook veel propaan in gasflessen. Propaan leveren we vooral aan technische bedrijven, maar ook de lokale horecabedrijven en particulieren gebruiken onze propaan voor hun terrasheaters en gasbarbecues. Daarnaast hebben Bert en ik nog een tweede bedrijf, Ridder Total Gas Management, waar we met acht man fulltime de interne gasdistributie verzorgen voor een tiental multinationals, academische ziekenhuizen en universiteiten.’

DE TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN GAAN HARD. IN DE WERELD VAN LASTECHNIEK ZAL DAT NIET ANDERS ZIJN.

HOE BLIJVEN JULLIE BIJ?

‘Goede leveranciers zoals onder meer Fronius helpen ons daarbij. Dat bedrijf loopt voorop met vernieuwende lasapparatuur. Een ontwikkeling die nu sterk omarmd wordt door metaalconstructiebedrijven is de opmars van de Cobot, een automatische lasarm. Je doet het voor met lassen en slaat het meteen in het geheugen van de Cobot op. Daarna kan hij hetzelfde proces steeds weer herhalen. Het is echt een maatje voor lassers. Het betekent geen vervanging van arbeidskrachten, maar juist een ontlasting. Heel waardevol in een tijd van gebrek aan vakmensen; wereldwijd worden er meer dan een miljoen lassers gezocht. Daarnaast kunnen lassers zich focussen op uitdagende opdrachten, terwijl ze repeterend en saai werk aan de Cobot

12 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
Henry de Ridder en Bert van Voorthuizen

kunnen overlaten. Leuk om te vertellen: aan het eind van het jaar geven we traditiegetrouw kerstbomen weg aan onze relaties. De laatste keer hadden we een Cobot staan die kleine kerstboompjes lastte. Dat vonden mensen mooi om te zien.’

MET JULLIE AAN HET ROER IS DE DERDE GENERATIE VAN DE FAMILIE RIDDER ALWEER 25 JAAR AAN ZET. WAT BETEKENT

DAT VOOR JULLIE?

Henry: ‘Daar zijn we best trots op. Je weet wat ze zeggen: de eerste generatie bouwt een familiebedrijf op, de tweede neemt het over en de derde breekt het af. Het zit al sinds het begin in mijn achterhoofd dat ik wil laten zien dat we het zeker niet afbreken. Wat ik mooi vind is dat ook onze families trots zijn op het bedrijf. Onze oom Ries is een mooi voorbeeld. Zijn vrouw werkte bijna twintig jaar bij ons waarna zij met vroegpensioen ging. Ze kwam terug en is inmiddels alweer vijf jaar een dag in de week aan het werk in onze administratie. Het zegt veel over de betrokkenheid. Dat geldt ook voor de mensen die bij ons werken. Zo neemt Cees de volledige 25 jaar die wij aan het roer staan al de verkoopbinnendienst voor zijn rekening. Na zoveel jaar wordt dat toch ook wel een beetje familie… We hebben een loyaal en hecht team, en dat werkt toch echt beter en leuker!’

WAT IS JULLIE EIGEN TOEKOMSTPAD?

‘Voorlopig zijn we met zijn tweeën van plan om lekker door te bouwen aan het bedrijf. Als het goed gaat, gaat alles ook tien keer makkelijker en sneller. Natuurlijk hebben we ook lastige tijden gekend. In Utrecht hadden we een tweede vestiging waar we in 2001 (te snel) gigantisch ons nek uitgestoken hadden met de bouw van nog een eigen pand.

Na een moeizame periode hebben we deze vestiging in 2013 afgestoten. Hier hebben we veel van geleerd. Samen weer de schouders eronder zetten om onze groeiambities waar te blijven maken blijkt dan toch keer op keer wel onze grootste kracht.’

WAT IS DE KRACHT VAN EEN FAMILIEBEDRIJF?

‘Rekbaarheid. Doorgaan waar een ander stopt. De drive, de wilskracht om te slagen. We zijn weleens op een punt beland waarop veel bedrijven niet meer hadden bestaan.’ Door net op tijd om en bij te schakelen en stug door te gaan kwamen we gelukkig toch weer bovendrijven. Opgeven komt in ons (familie)woordenboek in ieder geval niet voor.’

OP NAAR HONDERD JAAR RIDDER LASTECHNIEK?

Bert: ‘Ik ben nu 61. Met nog een jaar of vijf vind ik het denk ik wel mooi geweest.’ Henry, lachend: ‘Proberen wil ik het zeker. Maar als je al zo lang samengewerkt, is alleen of met iemand anders samen weer een heel ander verhaal. Ik ben 54, dus het zou theoretisch haalbaar moeten zijn. Het is wel iets waarvan ik zeg: dat is wel heel leuk om naar te streven! Tot nu toe heeft iedere generatie zo’n vijftig jaar meegedraaid; mijn opa van 1938 tot 1988, mijn vader van circa 1948 tot 1998. Bert en ik zitten nu op een jaartje of veertig, dus tien jaar hebben we traditiegetrouw nog wel te gaan. Die laatste vijf jaar hoop ik dan stiekem ook nog wel te halen!’

Ridder Lastechniek

Uraniumweg 54 | 3812 RK Amersfoort 0334632814 | info@ridderlastechniek.nl www.ridderlastechniek.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 13

‘FAMILIEGEVOEL VORMT DE KERN VAN ONS BEDRIJF’

Geen familiebedrijf, wél het familiegevoel. Helder Gemeentejuristen is razendsnel uitgegroeid tot een bedrijf waar mensen graag willen werken. En dat in een tijd van schreeuwende personeelstekorten. Oprichter Ingeborg Bouwman wil haar organisatie op diezelfde familiare manier doorontwikkelen tot één van de grotere spelers in haar vakgebied. Een interview met deze ambitieuze onderneemster.

Ingeborg zegt het maar meteen: ze is meer een doener dan een prater. Maar voor een interview met OnderNamen maakt ze graag een uitzondering. Alles voor de goede zaak, dus daar gaan we!

EVEN VOORSTELLEN: WIE ZIT TEGENOVER ONS?

‘Ik ben Ingeborg Bouwman, oprichter en eigenaar van Helder Gemeentejuristen. Tijdens mijn studie rechten ben ik in dit vak gerold. Ambtenaar worden leek me aanvankelijk verschrikkelijk, maar het was toch wel heel leuk, dus ik ben het een tijd blijven doen. Negen jaar geleden wilde ik mijn vleugels uitslaan en ben ik begonnen als zzp’er. Maar dan ben je kwetsbaar en alleen, dus dat wilde ik niet tot mijn pensioen blijven doen. Ik heb een tussenstap gemaakt en ben met een compagnon een bemiddelingsbureau begonnen. Daar ontstond hetzelfde probleem: hij wilde geen mensen aannemen, ik wel. Daarom ben ik zelfstandig Edelmann Adviseurs gestart, naar de naam van mijn voormalige partner. Sinds 1 april zijn we verdergegaan onder de

INTERVIEW HELDER GEMEENTEJURISTEN
TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA Ingeborg Bouwman

‘DIT IS MIJN DROOM, DUS KAN IK ‘M MAAR BETER GAAN LEVEN, TOCH?’

naam Helder Gemeentejuristen en zijn we verhuisd naar ons nieuwe kantoor op Landgoed Leusderend.’

WAT IS HET VERHAAL ACHTER DE NIEUWE NAAM?

‘Samen met onze officemanager Marieke zocht ik een naam die blijft hangen. Meestal zijn dat namen die makkelijk zijn. Met ons bureau geven wij helder juridisch advies bij gemeenten. What you see is what you get. En we zijn heel direct. Dus zo kwam “helder” naar boven. Simple as that.’

HOE ZIET JULLIE WERK BIJ GEMEENTEN ERUIT?

‘Als specialist in bestuursrecht ondersteunen we gemeenten bij juridische vraagstukken. Dat doen we door onze gemeentejuristen te detacheren. Zij beschikken over uitgebreide kennis op verschillende juridische gebieden en zijn in staat om pragmatische oplossingen te bieden voor complexe juridische vraagstukken.’

WAT MAAKT DAT DIT DE NICHE IS WAARIN JULLIE JE HEBBEN GESPECIALISEERD?

‘Als je rechten hebt gestudeerd is dit het mooiste vakgebied. Familierecht bijvoorbeeld blijft heel lang hetzelfde, maar ons vak verandert vaak. Wij zijn vooral actief in het fysiek domein, zoals bouwrecht en milieurecht. Momenteel bevinden we ons in een heel grote transitie naar de nieuwe omgevingswet. Zo’n grote verandering gebeurt wel vaker. Dat betekent dat we ons moeten blijven ontwikkelen. Dat maakt ons werk heel dynamisch en leuk. De ene dag staan we in de rechtbank, de andere dag zitten we bij de burgemeester aan tafel om een crisis op te lossen.’

WAT IS HÉT KENMERK VAN DE WERKWIJZE VAN HELDER GEMEENTEJURISTEN?

‘We zijn heel betrokken. We brengen meer dan alleen juridisch advies. Je kunt zeggen: hier heb je het dossier, succes ermee. Maar wij denken mee; zien we dingen die beter kunnen in juridische teams? Daarnaast proberen we onszelf zo snel mogelijk misbaar te maken. Dat wordt sterk gewaardeerd.’

JULLIE BELEVEN QUA GROEI EEN DOORBRAAKJAAR. HOE VERKLAAR JE DAT?

‘Er is veel vraag naar gemeentejuristen. Er is te weinig instroom van onderaf. Wij spelen daarop in. Wij nemen junioren aan en leiden die zelf op. Dit jaar hebben we al vier

nieuwe medewerkers aangenomen. Nog steeds moeten we vaak “nee” zeggen tegen gemeenten. We groeien niet om het groeien, maar willen altijd kwaliteit leveren.’

IN TIJDEN VAN PERSONEELSTEKORT KLOPPEN HIER NIEUWE MEDEWERKERS AAN DE DEUR. WAT IS JULLIE GEHEIM?

‘We zijn dan wel geen familiebedrijf, maar er heerst hier wel een familiegevoel. We kennen elkaar goed, lunchen samen, gaan regelmatig met elkaar wandelen, houden een vrijdagmiddagborrel en gaan volgend jaar met z’n allen een weekend weg. We selecteren dan ook op betrokkenheid. Dan ontstaat er een team van mensen die niet alleen naar werk gaan om centen te verdienen. Wij vinden dat familiegevoel allemaal belangrijk. Het is de kern van ons bedrijf.’

HOE ZIE JE HET TOEKOMSTPLAATJE VOOR JE?

‘Ik wil wel echt groot worden. Ik denk aan honderd, tweehonderd medewerkers. Nederland telt 342 gemeenten, dus er liggen kansen. Maar ik wil alleen groeien in ons vakgebied. We vinden dit het leukst en hebben veel kennis in huis. Ik kan mezelf mateloos irriteren aan recruiters die bellen en zeggen: ik heb je cv bekeken en heb een mooie opdracht voor je. Dan zeg ik: maar wat maakt dat je denkt dat ik er geschikt voor ben? Dat kunnen ze niet vertellen, want ze hebben geen idee wat de opdracht inhoudt. Dan krijg je een totale mismatch. Als een teamleider van een juridische afdeling mij belt met een vraag, weet ik precies wat hij nodig heeft. En door onze groei kunnen we nog beter matchen, want we hebben allemaal onze specialiteiten en voorkeuren. Ik vind het belangrijk dat iedereen in zijn kracht staat. Werk kost je zoveel tijd van je leven. Hoe fijn is het dan dat je kunt werken op een plek waar je jezelf kunt zijn?’

KLINKT ALS EEN MOOIE, MAAR STEVIGE UITDAGING.

‘Ja, het is geen spelletje meer, maar serieuze business. We zullen de groei in goede banen moeten leiden. Het is één grote ontdekkingstocht, maar ik heb er veel zin in. Dit is mijn droom, dus kan ik ‘m maar beter gaan leven, toch?’

Helder Gemeentejuristen Leusderend 2-8 | 3832 RC Leusden 0651949184 | ml.uijtdehaag@hgjuristen.nl

www.heldergemeentejuristen.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 15
16 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
De winkel in Montfoort

BOSCH BETON

‘ONS FAMILIEBEDRIJF VOELT ALS EEN SOORT KIND’

TEKST: THIJS TOMASSEN

FOTOGRAFIE: BOSCH BETON

Zeg je familiebedrijven in de regio, dan zeg je zeker ook Bosch Beton. Met broer en zus Gerard van den Bosch en Brechtje van den Beuken is sinds 2019 de tweede generatie aan zet bij de Barneveldse producent van betonnen keerwanden. Om het bedrijf ook naar de toekomst toe bestaansrecht te kunnen geven, werken zij hard aan een duurzaamheidstransitie. honderd procent cementvrij is het doel, “building a solid future” de belofte. Brechtje praat ons bij.

VOOR DE LEZER DIE JULLIE NOG NIET KENT: HOE

INTRODUCEER JIJ BOSCH BETON?

‘Wij zijn een producent van betonnen keerwandconstructies. Die keerwanden maken we voor de agrarische sector en de grond-, weg- en waterbouw in Noordwest-Europa. Op jaarbasis realiseren we zo’n 4.500 projecten met ruim honderd medewerkers. Maatwerk, kwaliteit en snelle levering maken ons een solide partner. Meestal zeg ik daar dan ook bij dat we een ambitieus familiebedrijf zijn, dat veel waarde hecht aan humaan en duurzaam ondernemen.’

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 17
INTERVIEW

WAT BEDOEL JE MET HUMAAN ONDERNEMEN?

‘Dat we het belangrijk vinden hoe we met mensen omgaan. Dat gaat bijvoorbeeld over gelijkwaardigheid. Voor ons zijn productiemedewerkers die met hun handen werken net zo belangrijk als kantoormedewerkers die met het hoofd werken. Het is mooi als producten op kantoor verkocht worden, maar het moet óók gemaakt worden. Dus beide zijn even hard nodig. We hebben - anders dan onze CAO voorschrijftde lonen daarvoor bijvoorbeeld zover mogelijk gelijkgetrokken. We eten met z’n allen samen in een kantineruimte, en er wordt vanuit kantoor bijgesprongen op de fabrieksvloer als dat nodig is. Ik denk dat er weinig fabrieken zijn waar dat gebeurt.’

WAT IS HET EFFECT VAN DIE AANDACHT VOOR DE MENS?

‘Als je écht bereid bent te investeren in je mensen levert dat dubbel zoveel op. Ik geloof erg in wederkerigheid. Wij kijken niet alleen naar de behoefte van ons bedrijf, maar ook naar die van onze medewerkers. Als je die echt op elkaar laat aansluiten, kun je er van meerdere kanten het maximale uithalen. Dat blijkt wel uit de opbrengst per medewerker, die ligt op ruim 500.000. Maar dat niet alleen; ook het plezier van je mensen in hun werk neemt toe, waardoor ons ziekteverzuim bijvoorbeeld minimaal is. Voor medewerkers bieden we kansen om door te groeien of een andere uitdaging aan te gaan. De gemiddelde leeftijd van onze mensen is 32, dus de groeipotentie is enorm. Zij passen hun leven niet meer aan op hun werk, zoals de generatie van mijn ouders dat deed. Het is nu andersom: mensen willen dat het werk aansluit op hun privéleven. Wij denken daar graag in mee.’

“BUILDING A SOLID FUTURE” IS DE BELOFTE VAN BOSCH BETON. WAT HOUDT DIE IN?

‘Als bedrijf willen we bestaansrecht houden in de toekomst, om het te kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Daarom zitten we midden in een duurzaamheidstransitie. Onze focus hierbij ligt op de grondstoffen en het transport. Wij zijn een maakbedrijf en verbruiken en verslepen veel grondstoffen. Alles wat we op dat gebied kunnen verbeteren zet zoden aan de dijk. Zo hebben we in 2019 onze stateof-the-art fabriek in gebruik genomen. Energieneutraal, gasloos en met een eigen gesloten hemelwatersysteem. Nu willen we een tweede slag maken. Uiteindelijk willen we naar een honderd procent cementvrij productieproces en een maximale CO2-reductie.’

HOE STAAT HET MET DIE MISSIE?

‘We zijn halverwege. We doen pilots en onderzoeken het gebruik van alternatieve cementvervangers binnen bestaande wet- en regelgeving. Zonder aanbod ontstaat er geen vraag, dus bieden we dat heel bewust aan. Het is mooi om te merken dat partijen ervoor openstaan en er zelfs gericht naar beginnen te vragen. Ik verwacht dat de wereld er binnen vijftien jaar heel anders uitziet.’

HOE VERKLAAR JE DE GROEI DIE BOSCH BETON DOORMAAKT?

‘Sinds 2019 zijn we elk jaar met twintig procent gegroeid. Het is een bewuste keuze om de markt nadrukkelijker op te zoeken, evenals uit te dragen waar we voor staan. Vooral in het buitenland ligt veel potentie. We hebben ons daar

18 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

gefocust op nieuwe markten, maar ook op verdieping van bestaande markten en het aangaan van partnerships. We breiden steeds een stukje uit. Het is continu zaaien om te kunnen oogsten.’

WAT BETEKENT HET VOOR JOU OM EEN FAMILIEBEDRIJF TE LEIDEN?

‘Voor ons voelt dit familiebedrijf als een soort kind. Je houdt ervan, je zorgt ervoor en je wilt er alleen het beste voor. Dat is hoe we erin zitten. Het is mooi dat mijn broer en ik elkaar zo aanvullen, waardoor we het belang van het bedrijf optimaal kunnen dienen. We vertrouwen elkaar. Eén van de leuke dingen als je met familie werkt, is dat je elkaar met een half woord begrijpt.’

WAT HEBBEN JE BROER EN JIJ VAN JULLIE OUDERS OVERGENOMEN?

‘We proberen de familiecultuur die zij gecreëerd hebben te koesteren en te behouden. Dingen samendoen, de gelijkwaardigheid in omgang, de gezellige sfeer. We zorgen voor lekker eten en drinken, een gekookt eitje tussen de middag, dat deden mijn ouders ook al. Mijn moeder kookte vroeger elke dag verse soep voor het personeel. Dat doet ze nu elke woensdag nog. In de kantinekeuken staat dan een heel grote pan verse soep. Daar genieten we allemaal van.’

WORDT DE VOLGENDE GENERATIE AL KLAARGESTOOMD?

‘Haha, een toekomstige overname is nog ver weg! Maar we denken er wel over na natuurlijk. Dat we het bedrijf goed door de transities van deze tijd willen leiden heeft ook daar-

mee te maken. De volgende generatie hoeft het overigens niet te doen, als ze dat niet willen. Dat gold voor ons ook. Maar het zou wel heel mooi zijn als ze het willen. Op de Prefab Beton Opleiding in Barneveld, waarvan wij één van de mede-initiatiefnemers zijn, zitten twee neefjes van ons. Langzaamaan raakt de volgende generatie betrokken en dat is ontzettend leuk.’

BEKIJK

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 19
Bosch Beton Grote Bosweg 1 | 3771 LJ Barneveld info@boschbeton.nl | 0342441050 www.boschbeton.nl
ALLE
VACATURES BOSCHBETON.NL

Wij bieden totale ontzorging op het gebied van personeel;

HR advies Payroll

Uitzenden

Salarisadministratie

berylpersoneel.nl
hetbesteresultaat WWW.PLAGGEMARS.NL PLAGGEMARS INCASSO
Backoffice Dejuistetoonvoor

FAMILIE

Over hoe je tegen familie aankijkt, lopen de meningen uiteen. De één zegt: van familie moet je het hebben, terwijl de ander het een nadeel vindt dat je familie niet kunt kiezen. Het is zonder twijfel afhankelijk van de plek die je hebt in je eigen “familieopstelling”. Zelf neig ik naar de eerste mening, met als aantekening dat ik drie soorten familie onderscheid: ten eerste mijn eigen gezin, ten tweede mijn broers en zussen met aanhang en kinderen, tot slot de collega’s binnen mijn bedrijf.

Telkens weer voel ik de intense band die wij als collega’s met elkaar hebben. Elke dag werken we immers zo’n zeven uur samen. We spreken elkaar, vertellen wat we kwijt willen, bieden elkaar een luisterend oor en ga zo maar door. En dat vijf dagen in de week en 52 weken per jaar. Nou ja, iets minder weken. Tijdens vakanties richt ik me meer op m’n primaire familie, mijn gezin dus. Overeind blijft dat veel mensen directer contact hebben met collega’s dan met het gezin thuis.

Zijn collega’s dus familie? Jazeker. Voor mensen die met pensioen gaan bijvoorbeeld, voelen collega’s als familieleden. Voor hen is de niet meer dagelijkse omgang met collega’s een groot gemis. Het voelt alsof ze hun familie hebben verloren. Zelf begrijp ik dat niet zo goed. Je pensioen komt toch niet onverwacht? Als je geen zin hebt om te stoppen met werken, ga er dan lekker mee door! Er is nog genoeg te doen… Bij een familiebedrijf draag je op een gegeven moment verantwoordelijkheden over aan een zoon of dochter die al enige tijd warmloopt in het bedrijf. Misschien is de overeenkomst tussen familie en collega’s op dit punt nog het grootst. Als er geen sprake is van een familiebedrijf, dan is er zeker iets voor te zeggen om het bedrijf over te doen aan een collega die al jaren betrokken is bij de zaak. Zo’n collega voelt dan als een familielid.

De vraag is of je collega net zo betrokken is als je eigen familie. Maar ja, je bent voor hetzelfde geld blind voor de minder goede eigenschappen van een familielid, juist omdat het een familielid is.

Hoe dan ook, het is altijd mijn streven om een veilige omgeving te creëren waar iedereen, als in een familie, deelgenoot van is. Daar horen uiteraard alle menselijke communicatieperikelen bij. Samen maak je het leefbaar en met wat goede wil al snel een hecht team. Kortom, als alle collega’s zich thuis voelen op het werk is de familieband gecreëerd. Daarvoor hoef je geen bloedband te hebben.

Walrick

‘Veel mensen hebben directer contact met

collega’s dan met het gezin thuis’

WALRICK HALEWIJN, BETROKKEN AMERSFOORTER VANAF GEBOORTE, SINDS 1979 HORECAONDERNEMER, BESTUURSLID BIJ DIVERSE ORGANISATIES EN VOORZITTER VAN DE ONDERNEMERSVERENIGING BINNENSTAD AMERSFOORT.

(MEDE)EIGENAAR VAN DE OBSERVANT, KADECAFÉ EN GRAND CAFÉ HALEWIJN. EN: GOUDEN PAREL VAN AMERSFOORT 2018!

WALRICK@OBSERVANT.NL 0642111830

COLUMN

‘ONZE SHOWROOM IS NU

EEN EXPERIENCE CENTER’

HEDIN AUTOMOTIVE AMERSFOORT INTERVIEW

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Vergeet de traditionele showroom-ervaring in autoland. Bij Hedin Automotive Amersfoort is een bezoek een beleving zoals je nog niet eerder meemaakte. De Mercedes-Benz-dealer heeft haar showroom met succes verbouwd tot een experience center waar je je als klant één voelt met het merk. Een rondleiding.

v.l.n.r. Jacqueline, Firaaz, Stefano, Coco, Juriën en Patrick

Alleen de binnenkomst is al bijzonder. Met hun “neuzen” kijken prachtige Mercedes-Benz-modellen je verleidelijk aan. Je weet door deze bewuste opstelling meteen waar je bent. Niet in zomaar een showroom in elk geval; in alles ademt deze thuisbasis van Hedin Automotive Amersfoort (voorheen Stern) de uitstraling van een merk van topniveau.

Het ruikt hier zelfs naar de geur van de E-klasse en S-klasse, bekende paradepaardjes van Mercedes-Benz. Een sterk staaltje geurmarketing. Zintuigenprikkelend is deze ervaring zeker. Kijk je om je heen, dan zie je veel hoge zwarte muren en grote ramen, afgewerkt met hoogwaardige materialen. Alles is mooi, alles is fris.

Het kan zomaar zo zijn dat de auto’s naar je knipogen. Met een technisch hoogstandje is het mogelijk om de verlichting en diverse opties van de modellen te tonen.

‘Straks kan de klant dat ook zelf doen vanaf een tablet’, belooft Marketing Manager Stefano van Garderen alvast. ‘Door dit soort toevoegingen ontstaat er meer interactie met de voertuigen. We kunnen er echt een experience van maken.’

GROTE SCHERMEN

Dan de ontvangst, want ook de serviceverlening is vernieuwd. “Starassistant” Jacqueline heet ons met een vriendelijke glimlach welkom. Een gastvrouw en dus geen verkoopadviseur die vanachter zijn bureau opkijkt. Die komt straks pas aan in actie — tenzij je voor onderhoud komt natuurlijk.

‘Het is een nieuwe manier van klanten ontvangen’, vertelt Teamleider Sales Juriën Noordijk. ‘Onze starassistant vraagt hoe we de klant kunnen helpen en bepaalt wie dat het beste kan doen. Op de achtergrond wordt er vervolgens een ticket aangemaakt waar alle voorinformatie op staat. Op die manier kunnen we de klant het beste bedienen. Dit is de toekomst waar we nu al in zitten.’

Komt de klant voor een nieuwe auto, zakelijk of particulier, dan volgt het mooiste onderdeel. ‘Dan gaan we ons experience center in’, vervolgt Juriën, die de ruimte met trots laat zien. ‘Kijk, er hangen overal grote schermen met beelden die we kunnen afstemmen op de behoefte. De klant kan de auto hier naar wens samenstellen en ervaren dankzij nieuwe vormen van technologie. We hebben alle samples van bijvoorbeeld de lakkleur en de bekleding bij de hand. In het plafond zit speciale verlichting waardoor we natuurlijk daglicht kunnen namaken. We hoeven met de kleur dus niet naar buiten te lopen.’

LUXURY BRAND

Dit alles is het fraaie resultaat van een grootscheepse verbouwing die bijna een jaar in beslag nam. In de tussentijd is het bedrijf op een andere locatie doorgegaan. Het team van Hedin Automotive Amersfoort zet momenteel de

laatste puntjes op de i; het openingsfeest volgt later dit jaar. Maar de klant kan nu al ervaren hoe het is om een auto aan te schaffen in het experience center van Mercedes-Benz.

‘Mercedes-Benz was al een premium merk en heeft nu de stap gezet naar een luxury brand’, vertelt Stefano. ‘Daar hoort een nieuwe beleving bij. Je bent hier in een omgeving die in lijn is met de auto die je koopt. Wij zijn blij te merken dat onze klanten dat waarderen. De reacties tot nu toe zijn heel positief.’

SERVICE LOBBY

‘We werken veel met gebruikte auto’s’, vervolgt Wil. ‘En dan te bedenken dat er nog meer nieuwe ontwikkelingen in aantocht zijn.’ Zo werkt Hedin Automotive Amersfoort momenteel aan een nieuw concept voor haar aftersales. ‘Ook dat wordt een heel nieuwe beleving, want we krijgen een Service Lobby’, licht Juriën toe. ‘Als de klant komt aanrijden kunnen wij dankzij kentekenherkenning via ons camerasysteem al zien wie eraan komt en voor welk doel, zoals een grote beurt. De klant kan direct de Service Lobby binnenrijden en treft daar één van onze serviceadviseurs met een monteur voor een optimale inname van de auto. De monteur neemt de auto vervolgens mee voor de werkzaamheden achter de schermen. De klant kan op één van onze mooie loungebanken wachten met een kop koffie, terwijl wij alles verder regelen. Het contact wordt hierdoor persoonlijker, de ontvangst vindt direct op de juiste manier plaats en er zijn geen lange wachttijden bij een balie.’

Het team van Hedin Automotive Amersfoort heet haar bestaande en nieuwe klanten van harte welkom om de nieuwe showroom te ervaren. ‘Wij zijn op een nieuwe manier aanwezig in Amersfoort en laten dat graag zien!’

‘WE ZIJN OP EEN NIEUWE MANIER

AANWEZIG IN AMERSFOORT EN LATEN DAT GRAAG ZIEN!’

Mercedes-Benz-dealer

Hedin Automotive Amersfoort

Ruimtevaart 30 | 3824 MX Amersfoort 0334543444 | www.hedinautomotive.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 23

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: STUDIO HAVIQ

‘IK WIL DE VOORSPRONG

DIE DEZE REGIO HEEFT BEHOUDEN’

Eric Zwart is sinds 1 augustus de nieuwe directeur coöperatieve Rabobank voor Amersfoort Eemland. Hij volgt Denise Notenboom op. De Amersfoorter is verheugd om een bijdrage te kunnen leveren aan de regio waar hij al 21 jaar met veel plezier woont. Zijn ambitie is helder: ‘Ik wil de voorsprong die deze regio heeft behouden.’

EVEN VOORSTELLEN: WIE IS ERIC ZWART?

‘Ik ben 46 jaar, kom van Terschelling en woon al 21 jaar in Amersfoort. Een eilander, inderdaad. Dat krijg je er nooit uit, maar wonen in Amersfoort bevalt mij uitstekend. Ik woon er samen met mijn vrouw en zoontje van twee. Ik ben recent vader geworden en daar geniet ik enorm van.’

WAT MAAKT WONEN IN AMERSFOORT ZO LEUK?

‘Je hebt hier de dynamiek van de grote stad, maar tegelijkertijd is Amersfoort lekker overzichtelijk waardoor je makkelijk verbindingen met elkaar legt. De ligging is fantastisch, omringd door natuur. Je hoeft de mountainbike maar te pakken en je zit in de bossen of weilanden. Het is daarnaast een levendige stad die alles in zich heeft: mooie pleinen, gezellige horeca, innovatieve ondernemingen. Het grappige is: toen ik na mijn studie Economie in Groningen naar Amersfoort kwam, dacht ik dat deze stad wat minder bruisend zou zijn. Maar niets is minder waar.’

uit om die opgedane kennis en ervaring nu in te zetten voor de regio waar ik woon.’

WAAROM BEN JE OVERGESTAPT NAAR DE REGIO AMERSFOORT?

‘Mijn rol is tweeledig. Als Directeur Bedrijven ben ik verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening van de bank in heel Midden-Nederland. Een groot gebied, waaronder naast de provincie Utrecht, ook het Gooi en de regio rond Barneveld vallen. Daarnaast ben ik als directeur van Rabobank Amersfoort Eemland voor ondernemers het gezicht en aanspreekpunt van Rabobank in de regio. In die rol zit ik nog dichter op de markt. Dat dat in Amersfoort is, maakt het extra mooi.’

MET WELKE DOELEN BEN JE AAN DE SLAG GEGAAN?

LATEN WE NAAR JE WERKZAME LEVEN GAAN.

WAT IS JOUW ACHTERGROND?

‘Ik ben altijd actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel in de zakelijke als particuliere markt. In mijn loopbaan heb ik diverse management- en directiefuncties vervuld bij AEGON en in de afgelopen dertien jaar bij Rabobank. De afgelopen jaren was ik werkzaam in de directie van Rabobank in de regio Noord-Holland Noord. Ik kijk ernaar

‘De bankenwereld is veranderd. Er gebeurt steeds meer online, onze klanten kennen daarin steeds beter de weg. Zij moeten hun dagelijkse bankzaken vlekkeloos kunnen regelen. Het persoonlijke contact dat we daarnaast hebben moet excellent zijn. Voor ondernemers willen we met onze adviseurs zichtbaar zijn in de regio. Naast de bancaire oplossingen die we bieden delen we veel kennis en stellen we een groot netwerk beschikbaar. Dat maakt Rabobank onderscheidend. Daarnaast willen we onze bijdrage leveren aan het versnellen van de maatschappelijke transities. Als ondernemer wil je klaar zijn voor de toekomst. Dan ontkom je er niet aan om te verduurzamen en te investeren in digitalisering. Het is onze rol om bedrijven te enthousiasmeren en te faciliteren.’

HOE STAAT DE REGIO AMERSFOORT ERVOOR?

‘We zien in onze onderzoeken dat Amersfoort het economisch gezien heel goed doet. De groei is bovengemiddeld, de werkloosheid ondergemiddeld. Deze

24 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
INTERVIEW
RABOBANK AMERSFOORT EEMLAND

regio scoort ook hoog als het gaat om brede welvaart. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar milieu, veiligheid, gezondheidszorg en maatschappelijke betrokkenheid. Die hoge score heeft alles te maken met de kenmerken van deze regio. Er is hier veel bedrijvigheid en ondernemerschap. Tegelijkertijd is er veel natuur in de omgeving en zijn alle faciliteiten om de hoek. Deze regio heeft een voorsprong. Ik vind het een uitdaging om die te behouden. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is misschien nog wel moeilijker.’

HOE WIL JIJ DAARAAN BIJDRAGEN MET RABOBANK

AMERSFOORT EEMLAND?

‘We moeten goed luisteren naar wat ondernemers nodig hebben. De gesprekken die we voeren gaan niet alleen over de aankoop van een bedrijfspand, maar zijn ook strategisch van aard: waar wil je naartoe als ondernemer en onderneming? Op verschillende manieren helpen we ze daar te komen. Bijvoorbeeld met kennisprogramma’s en financieringen met een duurzaam of innovatief karakter. Zo geven we duurzaamheidskorting en nemen we met innovatieleningen een iets hoger risico, zodat we de ondernemer kunnen helpen met meer durfkapitaal.’

HOE BELANGRIJK ZIJN FAMILIEBEDRIJVEN VOOR DEZE REGIO?

‘Heel belangrijk. Ze hebben een wat meer solide financiële structuur en nemen wat minder risico’s, omdat ze meer langetermijnperspectief hebben en ernaar streven het bedrijf door te geven aan de volgende generatie. Familiebedrijven beschikken vaak over heel veel kennis en een groot netwerk van afnemers en toeleveranciers. Het is een goed bewaard geheim dat veel innovatie plaatsvindt in familiebedrijven. Het nadeel is dat ze vaak wat gesloten zijn. Ze delen die innovaties minder snel met de buitenwereld. Onbekend maakt onbemind. Ik zou willen zeggen: open je meer naar de buitenwereld, dan wordt het makkelijker om kennis te delen en personeel aan te trekken.’

HOE ERVAAR JE JE START IN DEZE REGIO?

‘Ik ben heel hartelijk ontvangen. Ik ken Amersfoort goed als inwoner, maar heb altijd buiten de regio gewerkt. Deze kant van Amersfoort ga ik nu ontdekken en daar heb ik veel zin in. Ik wil daarbij voortbouwen op het goede werk dat mijn voorganger Denise Notenboom heeft verricht. Naast de ondernemers staan om samen verder te komen, dat is mijn ambitie.’

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 25
Amersfoort Eemland Netwerklaan 500 | 3821AG Amersfoort directie.kring.mn@rabobank.nl | 0887226600 www.rabobank.nl
Rabobank
Eric Zwart

INTERVIEW

HARTOG CONTAINERS

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

THUIS IN DE DYNAMISCHE WERELD VAN AFVAL

Een nieuw kantoorpand, uitbreiding van het terrein en een toekomstige nieuwe sorteerlijn: de vooruitstrevende ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op bij Hartog Containers. Het zijn uitdagingen die de eveneens nieuwe directeur Martijn Hendriks en zijn team met veel energie aangaan. Op bezoek bij het familiebedrijf dat al jarenlang sterk is in recycling- en afvalverwerking.

Wie kent ze niet? De gele containers van Hartog “die je overal ziet staan”. Ideaal voor de inzameling van bouwen sloopafval, bij zowel bedrijven als particulieren. Vervolgens gaat die lading naar het terrein van Hartog Containers, waar een team van ongeveer dertig medewerkers ook zorgdraagt voor de verwerking en recycling van het afval.

En dat staat garant voor een bedrijvige bedoening, zo blijkt op deze woensdagochtend bij de thuisbasis van de onderneming op industrieterrein Isselt. De ene na de andere grote wagen met afval dendert voorbij en de sorteerlijn draait op volle toeren. Precies in deze dynamiek gedijt Martijn Hendriks, de nieuwe directeur van Hartog Containers, als geen ander.

‘Ik loop al een jaar of 25 rond in de afvalwereld, in de breedste zin van het woord’, vertelt hij. ‘Ik heb voor verschillende grote afvalverzamelaars, -verwerkers en -sorteerders gewerkt. Ik hou van de techniek die bij dit vak komt kijken en het totaalplaatje. Sommige mensen zien afval als iets simpels, maar het volledige spectrum van werkzaamheden is veelomvattend en breed. Geen dag is hetzelfde en dat maakt dit vak heel dynamisch.’

STAPPEN VOORUIT

De inwoner van Zevenaar is in april begonnen aan zijn nieuwe avontuur: het directeurschap van Hartog Containers. Lang hoefde hij niet na te denken over dat aanbod. ‘Dit is een familiebedrijf dat staat voor veel mooie uitdagingen. Je bent net langs ons nieuwe kantoorpand gereden, dat we eind september in gebruik nemen. Aan je linkerhand zag je een groot deel van ons terrein, we hebben er recent 2,7 hectare bijgekregen. Dat moet ontwikkeld en ingericht worden. Dat zijn grote stappen vooruit waar ik graag mijn bijdrage aan lever.’

‘Dan is er ook nog het bedrijf Zandink, dat net als Hartog Containers van de familie Smink is’, vervolgt Martijn. ‘Wij gaan met Zandink samenwerken op een nieuwe,

26 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
Martijn Hendriks

‘WE MOETEN MET ELKAAR TOE

NAAR

SITUATIE WAARIN WE GRONDSTOFFEN BESPAREN’

EEN

watergebonden locatie in Harderwijk. Zandink gaat zich daar bezighouden met de handel in diverse primaire en secundaire bouwstoffen. Wij zijn als Hartog aanwezig voor de op- en overslag van afval. Een win-winsituatie.’

HOOGWAARDIGE VERWERKING

Volop vernieuwingen dus, maar ondertussen blijft Hartog Containers wel gewoon Hartog Containers. Martijn introduceert het bedrijf als volgt: ‘Wij zijn een breed inzetbare dienstverlener op het gebied van afval. Dankzij de relatief kleine schaal van ons bedrijf zijn we in staat om maatwerk te bieden aan klanten, met een hoge mate van servicebereidheid. Lastige afvalstromen? Wij denken graag mee over de inzameling en verwerking ervan.’

Hoogwaardige verwerking van steeds meer deelstromen is de ambitie. ‘Gesorteerd puin verwerken we bijvoorbeeld tot funderingsmateriaal voor wegen, hout gaat naar de spaanplatenindustrie. Het grotere terrein waarover we nu beschikken geeft ons de mogelijkheid om meer deelstromen te verwerken, zodat steeds meer afval een tweede leven krijgt.’

AUTOMATISERING

De ontwikkelingen in de afvalwereld gaan snel en Hartog Containers beweegt mee. ‘Circulariteit en duurzaamheid zijn grote thema’s. We moeten met elkaar toe naar een situatie waarin we grondstoffen besparen. Dat kan alleen door continu over onze scheidingsprocessen na te denken: wat is de volgende stap die we zetten? Mooi voorbeeld is dat we van betonpuin een grindvervanger maken, zodat de betonindustrie geen natuurlijke grondstof hoeft te gebruiken.’

Steeds verdere automatisering en robotisering van het sorteerproces is een andere belangrijke ontwikkeling. ‘We denken momenteel na over de komst van een nieuwe sorteerlijn. Sorteren is een uitdaging, want er zijn veel materialen die voorbijkomen. Puin, gips, metalen, pvc, harde kunststoffen, noem maar op. Uiteindelijk willen we dat zoveel mogelijk van die materialen zo schoon mogelijk naar een producent of eindverwerker gaan.’

BETROKKENHEID

Uitdagingen genoeg. Martijn en zijn team zijn er klaar voor, zéker als ze straks hun intrek hebben genomen in het nieuwe pand. ‘We hebben dan niet alleen meer ruimte, het is ook een comfortabele werkomgeving. Het pand is helemaal van deze tijd. Zoals je ziet ligt het dak vol met zonnepanelen en staan er twee warmtepompen. Ons kantoor is straks (bijna) gasloos en zelfvoorzienend. We leven toe naar de grote opening, dat wordt hartstikke leuk.’

Martijn prijst zich gelukkig dat hij werkzaam is bij een familiebedrijf. ‘Ik heb altijd voor familiebedrijven gewerkt en zou niet anders willen. Omdat dit soort ondernemingen geleid worden door supergedreven mensen die heel goed weten wat ze willen. Het is heel bijzonder en leuk om daarin je plek te vinden en rentmeesterschap te mogen vervullen voor de familie. De betrokkenheid die ik hier voel is gewoon gaaf. De mensen achter dit bedrijf zijn enorm gemotiveerd er iets moois van te maken en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.’

Hartog Containers

Nijverheidsweg-Noord 135 | 3812 PL Amersfoort info@hartog-containers.nl | 0334617180 www.hartog-containers.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 27
Maak nu alvast plannen voor een winters bedrijfsfeest! Food, Drinks & Fun www.clubfourseasons.nl Bedank je medewerkers voor hun inzet met een fantastische kerstborrel bij Four Seasons Leusden. Meer info? Neem vrijblijvend contact met ons op! Laat ons u helpen uw bedrijf te laten groeien, de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende consultatie en ontdek hoe NextGen Workspace uw organisatie kan transformeren met de kracht van de cloud. KIES VOOR DE TOEKOMST MET NEXTGEN WORKSPACE CLOUDDIENSTEN! Hardwareweg 38 3821 BM Amersfoort info@nextgenworkspace.nl nextgenworkspace.nl 085 23 66 900 Bel 085 23 66 900

PROBEER HET EENS

Elk jaar houden we bij ons bedrijf een evenement waarbij we dik vierduizend klanten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in ons product. Ik geef daar ook altijd een presentatie. Afgelopen maand wilde ik het hebben over AI. Dus ik vroeg aan de mensen in de zaal: wie heeft er al wat gedaan met ChatGPT?

En wat dacht je? Twee van de drie gasten had er nog helemaal niks mee gedaan. Dat verbaast me. Hier kun je in je werk zó veel aan hebben. Dan is het best wonderlijk dat je niet op zijn minst even hebt gekeken.

We zijn gewoontedieren. Veel mensen meten zich ergens aan het begin van hun carrière een manier van werken aan, die ze daarna nooit meer veranderen. Neem de e-mail. Vroeger kon je prima toe met één algemene map waar je alle berichten in liet staan. Je had een overzichtelijk aantal e-mails, waar je nog wel wat van kon bakken. Nu staan er zomaar drieduizend berichten in. Dat is rampzalig voor je efficiëntie.

En dat terwijl de mogelijkheden om het beter te doen echt voor het oprapen liggen. Want aan de andere kant van jouw software zit een ICT’er die niet alleen nagedacht heeft over de eentjes en nulletjes, maar óók over jouw werk. En hoe software jou daarbij kan helpen. Daardoor zit de wereld vol prachtige innovaties waarmee je je werk efficiënter kunt maken. Of het nu een chatbot is, de dubbele afspeelsnelheid in Whatsapp of een online to-do-list. Het enige wat je hoeft te doen, is het even proberen.

De kunst is om niet te wachten tot je vastloopt voordat je een oplossing voor je probleem zoekt. Het is veel leuker dat moment vóór te zijn. Zoals het ook past bij ondernemers. Ik vind het echt gaaf om te speuren naar hoe het beter kan. Dat zit ook in het DNA van ons bedrijf. We hebben enorm veel lol als we weer iets ontdekt hebben.

Heb je bijvoorbeeld in Word al eens op de Windowstoets en de letter H gedrukt? Moet je voor de grap eens doen. Je hebt dan gewoon met één handeling een fantastische spraakherkenningstool aangezet. Je hoeft je verhaal niet meer te typen, je praat gewoon, en Word zet het om in tekst. Supersimpel. Deze tool heb ik gevonden omdat ik ben gaan zoeken op welke sneltoetsen er eigenlijk allemaal zijn. En of daar iets voor mij tussen zit. Met resultaat dus. En daar kan ik écht van genieten.

Bas

BAS IS OP ZIJN 19E BEGONNEN BIJ AFAS ALS PRODUCTMANAGER. VIA MANAGER PRODUCTMANAGEMENT EN DIRECTEUR PRODUCTONTWIKKELING WERD HIJ IN 2008 ALGEMEEN DIRECTEUR (CEO) EN BOEGBEELD VAN AFAS EN DAT IS HIJ NOG STEEDS.

COLUMN
‘De mogelijkheden om het beter te doen, liggen echt voor het oprapen’
30 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
Gilbert, Jacco en Diderik van Gent

VAN GENT AUTOBEDRIJF

GEWOON VOOR ELKAAR

TEKST: THIJS TOMASSEN FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA & VAN GENT AUTOBEDRIJF

Gewoon goed. Met die instelling timmert Van Gent Autobedrijf al ruim vijftig jaar aan de weg. En dat legt de familie-onderneming bepaald geen windeieren. Maar liefst veertien keer mocht Van Gent zich Toyota-dealer van het jaar noemen, met de hoogste score voor klanttevredenheid. Met drie sterke vestigingen in Amersfoort, Ede en Veenendaal en een gedreven organisatie ziet ook de toekomst er goed uit.

Stap je de showroom van Van Gent in Amersfoort binnen, dan ben je te gast bij de gelijknamige familie. In alles stralen en dragen de medewerkers dat uit. Altijd aanspreekbaar, altijd klaar om de klant te helpen. Het is kenmerkend voor het karakter dat Van Gent als familiebedrijf heeft.

De oorsprong daarvan voert terug naar 1970. Naar Overberg om precies te zijn, een gehucht bij Veenendaal. Daar beginnen de broers Wim en Cor van Gent een garagebedrijf in de schuur van hun ouderlijk huis. Een buurman had een schadeauto en vroeg de handige jongens zijn auto op te knappen. Dat ging goed en dus kwam er een vervolg.

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 31
INTERVIEW

Het woord gaat snel rond in Veenendaal. Schade aan de auto? De jongens van Van Gent maken ‘m weer netjes. Ook handelen ze in en onderhouden ze alle merken. In 1978 verhuizen ze naar een terrein aan de overkant en zet de groei van hun bedrijf door, al blijven ze in de pauze trouw koffiedrinken bij hun moeder op de boerderij. In dat jaar klopt ook Toyota aan: of de broers Van Gent er wat voor voelen om dealer te worden?

UITBREIDING

Sinds 1978 biedt Van Gent naast gebruikte auto’s ook nieuwe Toyota-modellen aan. ‘Mijn vader en oom hadden al snel door dat Toyota goed bij ons familiebedrijf past’, vertelt Jacco van Gent, zoon van Cor en het gezicht van de vestiging in Amersfoort. ‘Toyota en Van Gent staan beide voor kwaliteit en de waarden van een familiebedrijf. Dingen écht goed willen doen.’

Het blijkt een goede match. Van Gent pakt door en verhuist in 1996 naar Veenendaal om deel uit te maken van de nieuwe autoboulevard. In 2004 breidt het bedrijf uit met een vestiging in Ede. En in 2021, vele succesvolle jaren later, volgt de opening van de derde vestiging in Amersfoort.

‘Een mooie kans voor ons bedrijf, want het betekent een verdubbeling van ons werkgebied’, zegt Jacco. ‘We zijn goed geland in Amersfoort. Al moeten we nog wel bekender worden. Na vijftig jaar in Veenendaal en bijna 25 jaar in Ede zijn we daar onderdeel van de gemeenschap. Dat moet hier nog groeien. Maar we merken dat Amersfoort ervoor openstaat, dus daar hebben we alle vertrouwen in.’

OPTIMALE ZAKELIJKE MOBILITEIT

Klanten kunnen rekenen op optimale mobiliteit. Zo ook voor de zakelijke markt. ‘Met onze Leasemaatschappij Van Gent Lease bieden wij op maat gemaakte leaseoplossingen, afgestemd op de specifieke behoeften van elke onderneming. Het DNA van jouw bedrijf zie je terug in de leaseoplossing.’ Mensen veilig, duurzaam én met plezier de weg op laten gaan is waar wij voor staan.

Dat Van Gent een familiebedrijf is zie je ook terug op de werkvloer. Aan het roer staan Jacco (financieel directeur), zijn broer Diderik (commercieel directeur, gevestigd in Ede) en neef Gilbert (operationeel directeur, gevestigd in Veenendaal). Extra bijzonder, oprichters Wim (75) en Cor (71) draaien nog altijd mee. Jacco: ‘Mijn vader Cor in de

32 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

showroom in Veenendaal en mijn oom Wim maakt auto’s netjes en helpt aan het onderhoud van onze gebouwen en terreinen. Prachtig dat zij zich nog zo inzetten voor het bedrijf.’

In het bedrijf zijn ook zus Eveline (als telefoniste) en nicht Edith (in de verkoop) actief. En dan zijn er nog de vele medewerkers, van jonge enthousiastelingen tot ervaren alleskunners. Er zijn medewerkers die al jarenlang in dienst zijn, met als uitschieter chef werkplaats Jan Ditewig die afgelopen zomer na 45 jaar van zijn welverdiende pensioen is gaan genieten. Het zegt veel over de bedrijfscultuur bij Van Gent.

RELEVANT BLIJVEN

Jacco, Diderik en Gilbert koesteren het karakter van het familiebedrijf. ‘We voelen een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers. Zij zijn ook onderdeel van de familie Van Gent. In oktober vorig jaar hebben we ons vijftigjarig bestaan groots gevierd met collega’s en aanhang. En onlangs hebben we een familiefestival gehouden, met foodtrucks en activiteiten voor kinderen. Op dat soort momenten beseffen we nog meer dat we een heel mooie club bij elkaar hebben.’

Trots overheerst. ‘We zijn veertien jaar op rij de beste Toyota-dealer van Nederland geworden. Het verloop is laag, mensen werken graag bij ons. Wij kregen het bedrijf sterk aangeleverd en gaan ervoor zorgen dat het sterk blijft. Dat betekent ook met nieuwe ontwikkelingen meegaan en relevant blijven.’

Zijn er Van Gent-telgen die het stokje ooit kunnen overnemen? Lachend: ‘Mijn neefje poetst al auto’s in Veenendaal, zoals ook wij ooit deden. Al denk ik dat hij nu gewoon een zakcentje wil verdienen, haha. We hebben allemaal kinderen, maar ze zijn nog heel jong en uiteindelijk moeten ze het zelf willen. We zien het wel. We zijn zelf nog een jonge generatie, dus we kunnen nog even door.’

Van Gent - Amersfoort

Ruimtevaart 4 | 3824 MX Amersfoort

info@vangent.nl | 0334220800

www.vangent.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 33

INTERVIEW

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

‘VOORTBORDUREN OP ONZE MIX VAN TALENT EN ERVARING’

Elektrotechniek Van den Berg is klaar voor het volgende hoofdstuk in zijn bestaan. Met Erik Stapelbroek staat er sinds de zomer een nieuwe eigenaar aan het roer van het Leusdense installatiebedrijf. Met zijn team van zowel ervaren krachten als jonge talenten ziet hij de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Met het eigenaarschap gaat voor Erik een langgekoesterde wens in vervulling. De Hooglandervener heeft zijn strepen in het vak ruimschoots verdiend, met 24,5 jaar in loondienst en nog eens zes jaar als zzp’er. De tijd was rijp voor een volgende stap.

‘Ik heb alles geleerd wat ik wilde leren en alles gedaan wat ik wilde doen’, zegt Erik. ‘In mijn loopbaan heb ik alle rollen

binnen de elektrotechniek wel vervuld: van monteur tot tekenaar, van werkvoorbereider tot calculator. Die veelzijdigheid kwam goed van pas in mijn periode als zzp’er, zodat ik heel wat gaatjes op kantoren bij bedrijven kon opvullen. Een bedrijf met personeel leiden voelt als een natuurlijk vervolg. Ik heb altijd al mijn eigen ideeën over het vak en ondernemen gehad. Die kan ik nu in de praktijk gaan brengen.’

TALENT ÉN ERVARING

Bij Elektrotechniek Van den Berg dus, een veelzijdig installatiebedrijf dat in 1959 is opgericht door Coen van den Berg. In de afgelopen decennia heeft Evert van de Beek het bedrijf met succes geleid. De tijd om van zijn pensioen te genieten diende zich aan en ter oriëntatie op zijn opvolging kwam Evert bij Erik uit, die hij al jaren inhuurde als zzp’er.

34 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
ELEKTROTECHNIEK VAN DEN BERG
Erik Stapelbroek

‘GOED EN MOOI WERK LEVEREN VOOR ONZE KLANTEN, DAT IS ELKE DAG WEER ONZE DRIVE’

Erik: ‘Evert zei: jij hebt de ambitie, ik heb een bedrijf, je mag het kopen. Zo simpel was het. Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht, al ben ik iemand die snel keuzes maakt. Waarom Van den Berg? Dat hier een jonge, ambitieuze groep monteurs loopt spreekt me zeer aan. Die zie je niet veel op de markt, want er is weinig aanwas. Daarnaast beschikt dit bedrijf over een oude rot in de persoon van Meindert Bos, die projectleider is. Op die mix van jong talent en rijke ervaring wil ik graag voortborduren.’

KINK IN DE KABEL

De gesprekken over de overname verliepen voorspoedig. Ook Lomans, sinds 2015 voor vijftig procent moederbedrijf van Elektrotechniek Van den Berg, zag het zitten. Bijna alle seinen stonden in de vroege zomer van 2021 op groen, totdat er een onverwachte kink in de kabel kwam.

‘Ik kreeg een hartinfarct’, vertelt Erik. ‘Dat heeft me een flinke knauw gegeven, ik ben een half jaar uit de roulatie geweest. Het thuisfront dacht: zal hij de bedrijfsovername doorzetten? Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Deze uitdaging zat in mijn hoofd, ik móest het doen. Dus nadat ik hersteld was zijn de besprekingen verdergegaan en zijn we tot een overeenkomst gekomen.’

Een wijze les heeft hem ervan overtuigd door te zetten. ‘Ik heb ooit geleerd dat je geen energie moet steken in situaties waar je geen invloed op hebt. Want dat is verloren energie. Dat geldt ook voor mijn infarct. Sommigen zeggen: ga lekker rustig aan doen. Maar ik heb die uitdaging nodig. Het leven moet je pakken, je krijgt het niet cadeau.’

VEELZIJDIG EN FLEXIBEL

En dus zit hij hier, op kantoor bij Elektrotechniek Van den Berg. Hij stelt het bedrijf graag voor: ‘Wij zijn een veelzijdig installatiebedrijf. We zijn goed in diverse disciplines: elektrotechniek, verlichtingstechniek, netwerken, zonnepanelen en domotica. We zijn daardoor in staat een totaaloplossing te bieden. Dat doen we vooral voor kleinschalige mkb-bedrijven en particulieren. We werken ook voor de woningstichting Leusden en doen alle winkels van Eye Wish Opticiens in Nederland.’

Flexibiliteit is de grootste kracht van het bedrijf. ‘We zijn een kleinschalig bedrijf en dus wendbaarder dan grote organisaties. Het maakt dat we snel kunnen schakelen en dat is prettig voor onze klanten.’

SPARREN

Ook de samenwerking met moederbedrijf Lomans is een voordeel. ‘Lomans is een grote totaalinstallateur met enorm veel kennis. Het is fijn om daarop terug te kunnen vallen als dat nodig is. Ze beschikken bijvoorbeeld over een complete tak in gebouwbeheersystemen, waardoor wij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.’

Het helpt daarbij dat Lomans een familiebedrijf is, ervaart Erik. ‘Ze hebben een duidelijke richting voor ogen en houden daaraan vast. De lijnen zijn kort en ze delen graag kennis. Ik vind het een prettig idee dat ik eens in de zoveel tijd met Lomans kan sparren, zoals ik ook het contact met de voormalige eigenaar van ons bedrijf koester.’

Het ideale toekomstbeeld voor Van den Berg heeft hij haarscherp voor ogen. ‘Onze jonge talenten verder ontwikkelen en de basiskennis van ons bedrijf op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Goed en mooi werk leveren voor onze klanten, dat is elke dag weer onze drive. En vooral: met z’n allen een goede tijd hebben. Dan stap je elke dag je bed uit met idee: lekker, we gaan weer mooie dingen maken.’

Elektrotechniek Van den Berg

‘t Koendert 1 | 3831 RB Leusden

0334941235 | info@elektrovdberg.nl

www.elektrovdberg.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 35

PROCESBEGELEIDING VAN A TOT Z

Met al meer dan honderd jaar ervaring en ruim 650 professionals over acht vestigingen is RSM, adviseur op het gebied van assurance, tax en consulting, door heel Nederland een vertrouwd gezicht. Een groot deel van de clientèle bestaat uit familiebedrijven: ‘We zien regelmatig ondernemers die geen strategisch plan hebben voor de opvolging of continuïteit van de business. Daar helpen wij ze mee op weg.’

Naast de big 4 - PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young - is RSM één van de grootste netwerken op het gebied van assurance, tax en consulting voor middelgrote organisaties en familiebedrijven op de nationale en internationale markt. Al jaren is RSM ook in Utrecht actief, waar het tot voor kort opereerde vanuit een pand aan de Maliesingel. Om de sterke groei te kunnen faciliteren is RSM verhuisd naar het nabijgelegen monumentale pand ‘De Oorsprong’, vlakbij de Bilstraat.

INTERNATIONAAL VERBONDEN EN LOKAAL BETROKKEN

Met uitzicht op het in 1823 aangelegde Oorsprongpark, ontworpen door de Utrechtse tuinarchitect en kweker Hendrik van Lunteren, spreken we Mikel Hoppenbrouwers. Mikel, 33 jaar en fanatiek padeller en crossfitter, werkt sinds april dit jaar als Senior Manager bij RSM en is met Cora van Dijk verantwoordelijk voor de Corporate Finance-tak. RSM beschikt over een fusie- en overnameteam van veertig specialisten. Mikel vertelt over de groei van RSM: ‘Wereldwijd zitten we nu in 120 landen met 60.000 professionals. Daardoor zijn we internationaal verbonden én lokaal betrokken. In Nederland zijn we aan het groeien naar ongeveer 700 man, verdeeld over acht kantoren: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Hoofddorp, Alkmaar, Eindhoven, Maastricht en Heerlen.’

PROCESBEGELEIDING VAN A TOT Z

Het Corporate Finance-team van Mikel en Cora begeleidt ondernemers en bedrijven bij aan- en verkooptrajecten. Procesbegeleiding van a tot z. Mikel: ‘Hiermee bedoel ik

het volledig optuigen van een aan- en verkoopproces en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het opstellen van transactie-documentatie, het vinden van passende partijen, het bijstaan in de onderhandeling en het stroomlijnen van due diligence totdat uiteindelijk de koopovereenkomst is getekend. RSM focust zich op het mkb, wat ik zelf erg leuk vind, omdat de transacties dan een stuk persoonlijker zijn, maar ook omdat je direct schakelt met de ondernemer of de aandeelhouder.’

CONTINUÏTEIT IS KEY

Een groot deel van de clientèle bestaat uit familiebedrijven. Wat ze bij RSM regelmatig zien is dat DGA’s problemen ondervinden bij het overdragen van hun bedrijf aan een opvolger, vanwege het ontbreken van een duidelijk strategisch plan voor de opvolging of continuïteit van de business. Mikel: ‘Wanneer DGA’s een stapje terugdoen is het doorgaans om een stuk risico van tafel te halen en een deel van het vermogen te gelde te maken. Potentiële bedrijfsopvolgers zijn familieleden, management of externe investeerders. We zien steeds vaker dat familiebedrijven kiezen voor een hybride structuur waarbij opvolging plaatsvindt door een combinatie van familie of management en een externe investeerder. Dit is enerzijds om bedrijfscontinuïteit en het behoud van cultuur en medewerk(st) ers te waarborgen en anderzijds om verdere groeiplannen te realiseren door middel van een strategisch- of financiële partner. Afstand doen van een bedrijf is vaak een eenmalige gebeurtenis, waar men de emotionele impact niet van moet onderschatten. Ondernemers hebben bloed, zweet en tranen in de business zitten en dan is het ons werk om in zo’n proces samen met de ondernemer te bepalen wat de belangrijkste doelstellingen zijn voor een gedeeltelijke, dan wel volledige verkoop en welke partner, dan wel opvolger het beste past in dat plaatje.’

VROEG AAN TAFEL

Bij RSM komen ze bij familiebedrijven het liefst vroegtijdig aan tafel om te spreken over de continuïteit. Over hoe ze kijken naar de toekomst. Mikel: ‘Wij zien dat ondernemers

36 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
INTERVIEW RSM
TEKST:

vaak pas nadenken over een potentiële exit als het moment daar is. Volgens ons is het echter zeer waardevol om dit moment naar voren te trekken en daar vroegtijdig over te sparren. Bij RSM doen we dan een M&A readiness scan, wat betekent dat we kijken of de onderneming in zijn beste staat is om te verkopen. We lichten het bedrijf door en kijken wat we kunnen verbeteren met het oog op een verkoop. Maar ook met het oog op de komende jaren, door vroegtijdig met een ondernemer te overleggen over de plannen voor de toekomst, over hoe je kunt groeien en wat voor partner je daarbij zoekt.’

Vervolgens bereiden ze de gesprekken en onderhandelingen voor, waarbij het volgens Mikel goed is om een aantal vragen op voorhand te tackelen om te voorkomen dat je in het heetst van de strijd beslissingen maakt waar je niet achter staat: ‘Dan proberen we met de ondernemer duidelijke doelstellingen te maken, over wat het belangrijkste is aan de verkoop. Wanneer er geld op tafel komt is het soms lastig om je aan bepaalde rationele beslissingen vast te houden. Naast een uitstekende inhoud en strakke beheersing van het proces, zijn we bij RSM de adviseurs die oog hebben voor de financiële en ook nietfinanciële zaken die bij een ondernemer dan wel de familie kunnen spelen.’

DOEN VAN EEN

FAMILIEBEDRIJF IS EEN GEBEURTENIS WAARVAN JE DE EMOTIONELE IMPACT NIET MOET ONDERSCHATTEN’

RSM

Oorsprongpark 12 | 3581 ET Utrecht

info@rsmnl.nl | 0302317344

www.rsmnl.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 37
Mikel Hoppenbrouwers
‘AFSTAND

NIEUWE NAMEN

BOSCH BETON

www.boschbeton.nl | Barneveld

Bosch Beton produceert en verkoopt betonnen keerwanden voor de grond-, wegen waterbouw en de agrarische sector. Voor elke vraag wordt een keerwandoplossing op maat geboden. Klanten ontzorgen, persoonlijk en full-service gericht contact, maatwerk, kwaliteit en een snelle levering maken Bosch Beton tot een solide partner. En dat al ruim vijftig jaar, zowel in binnen- als buitenland.

UNIVERSITEIT UTRECHT

www.uu.nl | Utrecht

De Universiteit Utrecht is een internationaal vooraanstaande researchuniversiteit waar studenten en toponderzoekers samen werken aan een betere wereld. Er zijn zeven faculteiten, en er werken meer dan 650 hoogleraren en ruim 8.600 medewerkers. Universiteit Utrecht gelooft in de kracht van samenwerken en doet dat zowel internationaal als regionaal met bedrijven en organisaties.

AIG AUTOMOTIVE

www.aigautomotive.nl

Bunschoten-Spakenburg

Klanten helpen de auto van hun dromen te vinden, dat is het doel van het team van AIG Automotive. Ze gebruiken daarvoor een eigen betrouwbaar en internationaal dealernetwerk met meer dan twee miljoen auto’s. Zo komt de klant niet voor verrassingen te staan en betaalt hij de best mogelijke prijs.

ELEKTROTECHNIEK VAN

DEN BERG

www.elektrovdberg.nl | Leusden

Dit veelzijdige elektrotechnisch installatiebureau uit Leusden is sinds maart 2015 een dochteronderneming van Lomans Amersfoort. De ervaren installateurs verzorgen dagelijks de professionele installatie van elektra verlichting, datakabels, domotica en zonnepanelen. Dat doen ze voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

STAANOFZITTEN.NL

www.staanofzitten.nl | Soesterberg

Kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid vormen de kernwaarden van de webshop Staanofzitten.nl. Het bedrijf levert alles als het gaat om kantoormeubilair met als doel het creëren van “de ideale werkplek voor iedereen”.

PROMOFABRIEK

www.promofabriek.nl | Amersfoort

De promofabriek levert de meest uiteenlopende producten, van tassen tot sleutelhangers, die precies passen bij elke marketinguiting of als geschenk kunnen dienen voor medewerkers of relaties. Door aandacht te besteden aan de klant, de wensen én alternatieven te bespreken, komt het team altijd tot een uniek en creatief concept.

VOORBACH MAKELAARDIJ

www.voorbachmakelaardij.nl

Bunschoten-Spakenburg

Sinds 2018 is Voorbach Makelaardij uitgegroeid tot een landelijk bekend en gerespecteerd makelaarskantoor met een unieke verkoopstrategie. Waar een traditionele makelaar zowel aankoop als verkoop doet en zich doorgaans vooral richt op enkele plaatsen of een beperkte regio, onderscheidt Voorbach Makelaardij zich door uitsluitend woningverkoop te verzorgen en landelijk te opereren. Een visie die succesvol is doordat het team gespecialiseerd is in de online marketing van woningen en woningen er op social media en Funda uit kan laten springen.

SALES MOMENTUM

www.salesmomentum.nl | Amersfoort

Rutger, de ondernemer achter Sales Momentum, helpt bedrijven groeien en helpt met het verbeteren van verkoopresultaten. Als ervaren salesadviseur bedenkt hij op maat gemaakte oplossingen. Zijn werkwijze is gebaseerd op vier stappen: Luisteren, Advies, Momentum Creëren en Meten.

38 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
OnderNamen Eemvallei verwelkomt dertien nieuwe leden dit kwartaal!

UBO AGENCY

www.ubo.agency

Bunschoten-Spakenburg

UBO is een full-service marketingbureau dat gelooft in het onderscheidende vermogen van haar klanten. Het gedreven team helpt bedrijven groeien in omzet en mensen, bouwt succesvolle merken en geeft bedrijven een digitale voorsprong.

WIERDA VERMOGENSBEHEER

www.wierdavermogensbeheer.nl | Assen Wierda Vermogensbeheer is een beleggingsbedrijf pur sang. Het team richt zich fulltime op de beleggingsmarkt. Op die manier gaan ze voor het behalen van een structureel hoog rendement. Vermogen is in veilige handen door gedegen en gestructureerde oplossingen.

DUURZAAM IDEAAL

www.duurzaamideaal.nl | Amersfoort

In oktober 2020 is Duurzaam Ideaal gestart met het persoonlijk adviseren van particulieren en bedrijven over de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels zijn er mede door dit advies ruim 700 daken in Nederland voorzien van zonnepanelen. De ambitie van Duurzaam Ideaal is om verder te blijven groeien in de duurzame markt en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

NAUGHTY BEANS

www.naughtybeans.com | Hoevelaken

Naughty Beans is een bedrijf dat al 35 jaar landelijk opereert en succesvol is met complete en smaakvolle koffie- en theeconcepten. Daarnaast heeft het bedrijf vitaliteitsconcepten ontwikkeld die bijdragen aan het welzijn van medewerkers, zoals diverse sappen.

WIJNAND’S AUTOSERVICE

www.wijnandsautoservice.nl Bunschoten-Spakenburg

Wijnand’s Autoservice is al jaren een begrip in Bunschoten en omstreken en het enige overgebleven dealerbedrijf in het dorp. Verkoper van nieuwe Opel-auto’s en occassions, gespecialiseerd in autoschadeherstel en mét een eigen tankstation en broodjesservice. Wijnands is al vanaf het begin een bedrijf dat zijn eigen keuzes wil maken en dit uit zich in een hoge servicegraad.

OOK LID WORDEN VAN

ONDERNAMEN? GA DAN

NAAR ONDERNAMEN.NL OF BEL 0348567459

VOOR MEER INFORMATIE.

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 39
EEMNES BUNSCHOTEN BARNEVELD SOEST
NIJKERK AMERSFOORT BAARN LEUSDEN WOUDENBERG

ONZE NAMEN

01. AB Midden Nederland Detachering

02. ABN AMRO

03. ABN Amro Mees Pierson Amersfoort 04.

Accountants en Adviseurs Amersfoort-Nijkerk

12. Amfors Groep

13. Ami Facility

14. Amrâth Berghotel Amersfoort

15. Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting

16. Ascendors

17. AssumDelft Advocaten

18. Assurantiebedrijf Zwanenburg

19. Audax Renewables

20. Auping Plaza

21. AV AT LAST

22. Bakker Bedrijfswagens Amersfoort

23. Bakker+Finance

24. Ballance

25. BDO Accountants & Adviseurs Utrecht

26. Bectro Installatietechniek

93.

99. Mariënhof Amersfoort

100. Marxman Advocaten

101. MauriceHoog

102. Maverick Training

103. MBS Installatietechniek

104. Mediabrix

105. Mens-Zeist Vastgoedonderhoud

106. Middenduin Corporate Finance

107. Middenholland Evenementen

108. Milkshake Marketing

109. Moeke Nijkerk

110. MSA

111. Multifood

112. Multiproff

113. MVGM Bedrijfshuisvesting

114. Naughty Beans

115. NDA Incasso

116. Nefkens

117. Netwerk Onderwijs & Bedrijf

118. Newasco De Hoop

119. NewSolar

120. Next Gen Workspace

121. Ondernemerscentrum De Hoef

122. ONmedia

123. PersonalAssistant.nl

124. Plaggemars Incasso

125. Pon Dealer Groep

126. Poorteijk

127. POT Verhuizingen & Logistiek

128. Profin

129. Projecthuizen

130. Promofabriek

131. Qcore Tenders Winnen

132. Quino Damen Bloembinders

133. Rabobank Amersfoort Eemland

134. Randstad Amersfoort

135. Ratio Electric

136. Recoup advocaten

137. Recroot

138. Restaurant Zuiver

139. Reym

40 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 47. DIJKHAM bouw 48. Drukmakers 49. Dutchworld IT Solutions 50. Duurzaam Ideaal 51. Eenhoorn Amersfoort 52. Elektrotechniek Van den Berg 53. Energiefonds Utrecht 54. FC Utrecht 55. Flint Theater, Evenementen en Congressen 56. Folkers Toegangstechniek 57. Fonkel 58. For All IT Services B.V. 59. Four Seasons Leusden 60. Frits Events 61. FYGI 62. Gemeente Amersfoort 63. Golfclub De Hoge Kleij 64. Grandi Vini Amersfoort 65. GT Reclame 66. GTO Cars 67. Hästens Store Utrecht 68. Hedin Automotive - Amersfoort 69. Helder Gemeente Juristen 70. HellermannTyton 71. Hey Harry Reclame 72. Hoksbergen Exploitatie Maatschappij 73. HOPMAN ruimtemakers 74. HTR Automatisering 75. HU Amersfoort 76. Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding 77. Infozuil 78. Intens Communicatie 79. Interly Streetwise Marketing 80. Issabella-Interiors 81. ITEQ Engineering 82. Jinc 83. Karbouw Bouwonderneming 84. Keistad Advocaten 85. Kontakt Der Kontinenten 86. Kraan Vleesservice 87. Kreijne Brandstoffen 88. Krijkamp Den Oude Accountants 89. KVA Beveiliging 90. Landgoed ISVW 91. Landgoed Leusderend 92. Leerhotel Het Klooster
Letselschadebureau Kloppenburg
Lightboxx
Lithos Bouw
Lok Installaties
Lomans Amersfoort
MaatRecht
94.
95.
96.
97.
98.
Accordo Notarissen
Acta Synergia
Actra Amersfoort
Addictions 08. ADW Accountants
AFAS Software
AIG Automotive
Alfa
05.
06.
07.
09.
10.
11.
Partners
Observant
Daas Vastgoed & Taxaties
27. Bergpaviljoen, Bistronomique & Bar 28. Betoncentrale Wessel 29. Biyond 30. BLR Bimon Klimaatbeheersing 31. Bosch Beton 32. Bosman Tuinen 33. Bouwonderneming van Bekkum 34. Bowling Overhees 35. Broekhuis Amersfoort 36. Brothers Horeca Groep 37. Building Services Amersfoort 38. Buro Bunnik 39. Business Fashion 40. BusinessBuilding 41. By Bor 42. Claassen, Moolenbeek &
43. Comma Vastgoed 44. De
45. De Retourboulevard Amersfoort 46. Den

140. Ridder Lastechniek

141. Ringnalda fotografie

142. Rock City Brewing

143. Ropaflex

144. RSM

145. Saled Nederland

146. Sales Momentum

147. Schmidt Communicatie

148. Schoonmaakbedrijf Succlean

149. Schoot Verhuur & Events

150. Schoots Architecten

151. Segerink Adviesgroep

152. Shark Fit & Vitaal

153. Showdesign

154. Smink Vastgoed

155. SNS Bank Amersfoort

156. Sølvsten Architectuur

157. SOMT Holding

158. Sportivate

159. Staanofzitten.nl

160. StandCraft

161. Stichting Citymarketing Amersfoort

162. StoryBrand Nederland

163. studio ddo

164. SZamen

165. Teamleader

166. The Car Spa

167. The RMO Company

168. Thijs Tomassen

169. UBO Agency

170. Van Bokhorst Architecten

171. Van Den Tweel Groep

172. Van der Valk Hotel Leusden

173. Van der Valk-A1 Amersfoort

174. Van Dorp Installaties

175. van Dunschoten Elektrotechniek

176. Van Gent Autobedrijf Amersfoort

177. Van Lanschot Bankiers

178. Van Mossel Kia Amersfoort

179. Van Poelgeest Amersfoort

180. Van Wiefferen

181. Vanmac

182. VDSH Incasso en Gerechtsdeurwaarders

183. Vereniging Amersfoortse Bedrijven

184. Verhage Orthopedie

185. Vindicta

186. Vocal Center Nederland

187. Volvo Serva

188. Voorbach Makelaardij

189. Vrienden van Meander

190. Vrienden van UMC Utrecht & WKZ

191. &WA architecten

192. Warmtebedrijf Amersfoort

193. WAUW

194. Wierda Vermogensbeheer

195. Wijnands Autoservice

196. Wijnkoperij Henri Bloem

197. Wildenberg interieurarchitectuur

198. WilroffReitsma

199. Wonnink Zonwering

200. Your Own Leader

201. Zakelijkbezorgd.nl

LIDMAATSCHAP ONDERNAMEN EEMVALLEI

De leden van OnderNamen

Eemvallei komen vijf keer per jaar samen tijdens georganiseerde bijeenkomsten. Het kenmerk van OnderNamen is verbinden. De organisatie richt zich erop dat leden elkaar kunnen ontmoeten in een toegankelijke en laagdrempelige setting.

Ben jij ondernemer in regio Eemvallei en wil jij ook onderdeel uitmaken van een spraakmakend en gevarieerd netwerk? Meld je dan nu aan voor

OnderNamen Eemvallei!

Wil je meer weten over het lidmaatschap? Neem dan contact met ons op via eemvallei@ondernamen.nl of via 0348567459.

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 41

ONDER ONSJE

IN SAMENWERKING MET: Smartphonehoesjes.nl

Quino Damen

Showdesign Gold ICT

Uwkoffieleverancier.nl

DePartyshop.nl

By-Bor

Pot Verhuizingen en Logistiek Bergpaviljoen Bistronomique & Bar

42 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

SMARTPHONEHOESJES.NL

Begin juli waren we met de businessclub van OnderNamen Eemvallei te gast bij

Smartphonehoesjes.nl: een prachtige locatie in Leusden waar we onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door Bergpaviljoen

Bistronomique & Bar, volop konden netwerken en genieten. De rondleiding door het indrukwekkende pand was de absolute kers op de taart. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 43
4 JULI 2023 ZOMERBIJEENKOMST EEMVALLEI
‘Een avond volop netwerken en gezelligheid!’
De coversterren van de zomereditie: Van Bekkum

Bel ons op 033-45 389 45 of stuur een e-mail naar info@nda-incasso.nl

Evenementenorganisatie

SZamen is niet zomaar een arbodienst. Onze aanpak is anders. Kleinschalig en persoonlijk, maar ook flexibel, professioneel en creatief. Wij kijken en denken mee op dossierniveau om samen te komen tot de beste aanpak voor jouw mensen en organisatie.

Hoe wij het doen? We bouwen een goede relatie op, open en interactief. Daarbij behandelen we elk dossier als maatwerk. Ieder dossier is immers anders en vereist een passend beleid en aanpak. We leren jou en je medewerkers graag persoonlijk kennen om zo tot de juiste oplossing te komen. Daarnaast is jouw vaste contactpersoon rechtstreeks bereikbaar voor al je vragen, ook als het niet direct met verzuim te maken heeft. We doen het immers samen!

doel, uw resultaat
Ons
facturen
voor een vrijblijvend, maar verhelderend adviesgesprek!
Wil jij ook jouw
op tijd betaald hebben? Neem contact met ons op
voor zakelijke evenementen met een
duurzame Foodprint

INTERVIEW

WIJNAND’S AUTO SERVICE

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

‘DIT VAK ZIT IN ONS BLOED’

Wijnand’s Auto Service in Bunschoten-Spakenburg heeft sinds begin dit jaar nieuwe eigenaren: de broers Hillebrand en Stefan Huijgen. Hoewel, nieuw… Met samen bijna vijftig jaar dienstverband op de teller zijn het vertrouwde gezichten voor de hechte klantenkring van het bedrijf. De ambitie van de broers? Voortbouwen op het sterke fundament dat hun voorganger Jaap van den Hoogen heeft achtergelaten.

Dat Hillebrand en Stefan de zaak hebben overgenomen mag geen verrassing heten. Hun vader was jarenlang medeeigenaar van Wijnand’s Auto Service en zo kon het zijn dat de twee broers al op jonge leeftijd meedraaiden op de werkvloer.

‘Dat begon met vegen en werd al snel sleutelen aan auto’s’, vertelt Hillebrand. ‘We stonden hier als kleine jochies al, dit vak zit in ons bloed. In 1999 ben ik fulltime in dienst getreden, Stefan volgde snel. Ik deed de aftersales, mijn broer de werkplaats. De afgelopen jaren ben ik steeds meer verkoop erbij gaan doen en nam Stefan mijn taken over, zoals het magazijn, de receptie en de verhuur.’

RIJKE HISTORIE

Het zaadje voor een eventuele overname is jaren geleden al geplant. Toen Jaap van den Hoogen begin dit jaar met pensioen ging, was het moment daar. ‘Jaap vroeg eerder al: hoe kijken jullie naar de toekomst? Ik zei: ik wil het wel doen, maar wel met een sparringpartner. Stefan zag dat ook zitten. Zo is het balletje gaan rollen. Het is een mooie kans voor ons. Het is een rare wereld op dit moment, maar we gaan er gewoon voor. We hebben vertrouwen in een mooie toekomst.’

Ze bouwen voort op een rijke historie. Wijnand’s Auto Service is al jaren een begrip in Bunschoten-Spakenburg. Het bedrijf is uitgegroeid tot een fullservice autospecialist met tal van disciplines onder één dak, voor zowel de zakelijke als particuliere rijder.

Hillebrand somt op: ‘We hebben een tankstation met shop waar je een broodje kunt kopen, we verkopen jong gebruikte auto’s van alle merken via Carselexy en we verhuren en shortleasen auto’s in alle soorten en maten onder de vlag van Autohopper. Dan hebben we onze werkplaats, waarin we als erkend reparateur van Opel én met onze Bosch Car Service auto’s van alle merken repareren en onderhouden. Tot slot hebben we ook nog een wasstraat en is er een schadebedrijf op ons terrein gevestigd, waar we nauw mee samenwerken.’

AANDACHT

Die bundeling van diensten maakt dat klanten niet verder hoeven te kijken met hun vragen op het gebied van mobiliteit. Het levert ze ook nog letterlijk voordeel op in de vorm van kortingen. ‘Kwaliteit en klantvriendelijkheid staan bovenaan. Waar klanten bij grote bedrijven niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen, zijn ze bij ons meer dan welkom.’

Dat dit zijn vruchten afwerpt bleek wel tijdens de afscheidsreceptie van Van den Hoogen. ‘Het was zo druk, dat we het over meerdere dagen hadden kunnen uitsmeren’, zegt Hillebrand. ‘Voor ons is dat een extra motivatie om het bedrijf zo voort te zetten en uit te bouwen. We zijn dan wel geen familiebedrijf, maar het voelt wel zo. Ons team deelt dezelfde mentaliteit: samen de schouders eronder zetten om de klant zo goed mogelijk te helpen.’

Wijnand’s Auto Service

De Kronkels 3 | 3752 LM Bunschoten 0332992222 | receptie@wijnandsautoservice.nl

www.wijnandsautoservice.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 45
Hillebrand en Stefan Huijgen

INTERVIEW

HEY HARRY RECLAME

TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

HEY HARRY MAAKT

NAAM IN DE REGIO: ‘WIJ WERKEN ANDERS’

Steeds vaker gehoord in Amersfoort en omgeving: Hey Harry! Voor wie nu denkt “Harry wie?” rest er maar één ding en dat is verder lezen. Maak kennis met het frisse reclamebureau van de jonge ondernemers Harold Jonker (23) en Manuel Öztopçu (21), dat opvalt door het net even anders te doen.

Tegen het decor van de knalgele muur in hun fraaie kantoor in Leusden vertellen Harold en Manuel vol enthousiasme over het bedrijf dat ze dit jaar zijn gestart. Als het aan de twee ambitieuze ondernemers ligt, weet straks de hele regio wie ze zijn en waar Hey Harry Reclame voor staat. Ze hebben dan ook een uniek concept te bieden en ervaren dat veel mkb’ers daar profijt van kunnen hebben. Eerst even voorstellen, want het verhaal van Hey Harry is ook het verhaal van Harold en Manuel. Harold: ‘Ik ben van origine videomaker met een voorliefde voor de bouw- en infrahoek. Een kleine drie jaar geleden ben ik als zzp’er begonnen. In het begin was ik nog nerveus: kan ik straks de huur en boodschappen betalen? Maar het ging heel goed, thuiswerken was al snel geen optie meer. Ik deelde een tijdje een kantoortje met een vriend en huurde daarna mijn eigen kantoor, totdat ik Manuel tegenkwam.’

Manuel: ‘Ondernemen begon voor mij al op de middelbare school. Na school dook ik gelijk het zwembad in, want ik beoefende topsport als schoonspringer. Daardoor had ik geen tijd voor een normale bijbaan, maar ik wilde natuurlijk wel geld verdienen. Mijn ouders zijn allebei ondernemer en mijn neef ook, hij ontwikkelt websites. Ik heb bij hem meegekeken en dacht: dit is tof. Zo ben ik voor mezelf begonnen als websitebouwer. Leuker dan school en ik leerde er meer van. Ik ontmoette Harold, het klikte en we dachten: alleen is ook maar alleen, waarom gaan we niet samen in een kantoor werken?’

WIJ WERKEN ANDERS

Harold: ‘Het bleek het begin van Hey Harry. We hebben allebei een passie voor reclame en als we bij elkaar langs-

kwamen voor een vraag, waren we zo anderhalf uur verder. De connectie was er duidelijk en we versterkten elkaar steeds meer. Daarbij komt dat we ondernemend zijn aangelegd, we komen allebei uit een ondernemersfamilie. Als dat samenkomt ontstaan er vanzelf ideeën.’

De twee zagen een kans in hun eigen vakgebied. Stel je voor: een reclamebureau met een team van creatieve freelancers die samen op kantoor werken aan unieke projecten en ijzersterke campagnes voor mkb-bedrijven. Een unieke structuur waardoor Hey Harry kwaliteit en continuïteit kan waarborgen. Daarnaast betaalt de klant dankzij de manier van werken nooit teveel.

Manuel: ‘Onze slogan is dan ook: wij werken anders. In de kern zijn we een reclamebureau met creatieve makers. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen business en omzet, maar als team kunnen we onder de vlag van Hey Harry samenwerken. Heb je een volledige website nodig? Wij vragen de offertes op bij de verschillende experts: de designer, de tekstschrijver, de fotograaf, de videomaker. Die bundelen we tot één totaalofferte. Wij begeleiden vervolgens het gehele proces tot oplevering. Wij zijn het aanspreekpunt voor de opdrachtgever, die dus niet zelf met allemaal freelancers afspraken hoeft te maken en te bewaken. Wel de voordelen, niet de nadelen.’

MOOIE DINGEN MAKEN

Harold: ‘Dat scheelt zowel de opdrachtgever als de freelancer irritante situaties. De creatieve makers werken bij ons op kantoor, dus als jij je website bij ons uitbesteedt en je hebt haast, dan kijken wij naar de copywriter naast ons en vragen we: kun je deze klus naar voren schuiven? Dat is het gemak van interne communicatie. Heel relaxt voor alle partijen.’

Manuel: ‘Wij worden blij van mooie dingen maken. Maar dan moet het ook lekker geregeld worden voor de klant. Wij zijn er voor de mkb’ers die naar kwaliteit streven,

46 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

daar budget voor hebben en over een marketing- of communicatiemedewerker beschikken om dingen te bedenken, maar voor de uitvoering een partner nodig hebben. Dat hoeft niet per se een concrete vraag te zijn, zoals een website. De vraag kan ook zijn: we zien veel short-form content voorbijkomen op TikTok en willen daar wat mee, kunnen jullie daarover meedenken?’

VLIEGENDE START

Kom maar door met dat soort vragen, want ze zijn een kolfje naar de hand van Hey Harry. Daarover gesproken: wie is Harry eigenlijk? Harold: ‘Heel goede vraag, haha. Het was een naam die al ver voor de ontwikkeling van dit concept bij me opkwam. Manuel noemt mij altijd Harry. En ook bij de voetbalclub word ik zo genoemd: “Hey Harry!” Een pakkende naam die heel goed werkt, want iedereen begint erover.’

Het draagt bij aan de vliegende start die Hey Harry in de regio beleeft. ‘Het concept slaat aan omdat klanten de voordelen ervan merken. Dat geldt ook voor de freelancers die bij ons werken. We hebben een tof team en zijn echt een familie aan het worden. Het is superleuk, we gaan elke dag met veel plezier aan de slag. Het was best een spannende stap, van dertig naar 130 vierkante meter kantoor en een huurcontract voor vijf jaar. Maar we keken elkaar aan en zeiden: dat betekent dat we vijf jaar de tijd hebben om driehonderd procent te geven. Dat geeft ons het vertrouwen dat het gaat lukken. Het begin is veelbelovend: we werken hard en met plezier, en dat loont.’

‘WE HEBBEN EEN TOF TEAM EN ZIJN ECHT EEN FAMILIE AAN HET WORDEN’

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 47
www.heyharryreclame.nl
Harold Jonker en Manuel Öztopçu

ILSE MATSER

‘FAMILIEBEDRIJVEN ZIJN ONMISBAAR VOOR EEN VITALE REGIO’

Voor Ilse Matser bestaat er geen twijfel: familiebedrijven zijn zowel maatschappelijk als economisch van groot belang. En zij kan het weten, want de van oorsprong Amersfoortse houdt zich al meer dan vijftien jaar bezig met dit zakelijke fenomeen: binnen de wetenschap, het onderwijs én in de praktijk.

Het decor voor dit gesprek kan niet toepasselijker: Ilse ontvangt ons in het bedrijf van haar eigen familie: interieurwinkel Matser Design aan de Arnhemsestraat. In 1980 door haar ouders opgericht en inmiddels alweer jaren met hetzelfde enthousiasme voortgezet door haar broer Janne Pieter. Zelf heeft Ilse er ook een jaar gewerkt. Haar fascinatie voor familiebedrijven komt echter vooral buiten haar persoonlijke omgeving tot uiting.

‘Tijdens mijn onderwijscarrière doceerde ik economie en heb ik een proefschrift over familiebedrijven geschreven’, vertelt Ilse, die later zelfs aan de slag ging als lector “Familiebedrijven” op de hogeschool Windesheim. ‘Ik vond

het nogal gek dat familiebedrijven in ons onderwijs niet aan bod kwamen, terwijl de kans groot is dat studenten daar later mee te maken krijgen. Deze bedrijven hebben kenmerken die heel interessant zijn.’

CONTINUÏTEIT

Ilse wijst allereerst op de lange termijn die voor familiebedrijven heel belangrijk is. ‘Continuïteit staat voorop. Het gaat om bedrijven die meerdere generaties zijn overgedragen. Als jij een bedrijf van je ouders hebt overgenomen, wil je het doorgeven aan de volgende generatie. Dan ben je helemaal niet bezig met kwartaal- of jaarcijfers. Vanuit dat rentmeesterschap kijk je als ondernemer binnen een familiebedrijf juist tien jaar vooruit.’ Dat brengt voordelen met zich mee. Ilse: ‘Deze ondernemers laten zich niet gek maken op de korte termijn. Ze streven langetermijnrelaties na met hun medewerkers, klanten, leveranciers en omgeving. Ze investeren in nieuwe innovaties, ook al kan het lang duren voordat ze het geld terugverdienen. Dat zijn allemaal mooie eigenschappen van een familiebedrijf.’

48 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
TEKST EN FOTOGRAFIE: CITYMARKETING AMERSFOORT
INTERVIEW
Ilse en Janne Pieter Matser in familiebedrijf Matser Design

AMBIVALENT

Er is echter ook een nadelige kant. Niet voor niets noemt Ilse deze kenmerken “ambivalent”. ‘Als je te veel denkt aan de lange termijn, kan dat een zwakte worden. Meebewegen met veranderingen kan lastiger zijn als je trouw personeel hebt dat al jarenlang in dienst is. Vaak zien we ook dat familiebedrijven financieel behoudend zijn. Dat is in een financiële crisis fijn voor de bv Nederland, want die bedrijven vallen minder snel om. Het kan er ook voor zorgen dat ze minder snel investeren en daardoor groeikansen laten liggen.’

LOKALE VERWEVENHEID

Volgens Ilse staat het buiten kijf dat familiebedrijven een grote maatschappelijke en economische waarde voor de regio hebben. Sterker nog: dat wil ze op basis van onderzoek met klem benadrukken. ‘Met hun sterke lokale verwevenheid zijn familiebedrijven onmisbaar voor een vitale regio. Ze willen wat terugdoen voor de maatschappij. Dat doen ze het liefst in de stad of regio waar ze geworteld zijn.’

Onderwijs, (sport)verenigingen, culturele organisaties: het volledige maatschappelijke veld vaart wel bij financiële ondersteuning van familiebedrijven. ‘Stel, je bent voorzitter van een voetbalclub. Naar wie ga je dan toe voor sponsoring? Naar die grote retailketen of naar het aannemersbedrijf waarvan de zoon toevallig in het eerste elftal speelt? Dankzij de aanwezigheid van familiebedrijven ontstaat er veel sneller gezamenlijk belang.’

STERKE RELATIES

Ilse ervaart van dichtbij hoe familiebedrijven en onderwijsinstellingen in de regio elkaar opzoeken. Ze noemt dat een win-winsituatie. ‘Familiebedrijven hebben met het oog op de lange termijn behoefte aan goed personeel. Ze zijn dus bereid te investeren in sterke relaties met scholen. Voor de regio is dat goed: als lokale jongeren goede opleidingen met mooie stageplaatsen kunnen volgen, is de kans groot dat ze hier blijven werken of later terugkomen.’

ECONOMISCHE WAARDE

Het brengt Ilse bij de economische waarde die familiebedrijven voor de regio hebben. Ze wijst erop dat 35 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkt bij een familiebedrijf. ‘Een fors aantal en dat is een goede zaak. Familiebedrijven bieden veel werkgelegenheid en mensen verdienen er hun geld. Als ze dat vervolgens weer uitgeven in de eigen omgeving, is dat goed voor de regio. Wat ook meespeelt: de winsten van familiebedrijven verdwijnen niet naar het buitenland. Die worden meestal hier weer geïnvesteerd. Er wordt wel gezegd dat familiebedrijven de kurk zijn waar de economie op drijft. Ze vormen absoluut een sterke bodem.’

KOESTEREN

Ilse roept de regio op familiebedrijven te koesteren. Sinds enkele jaren begeleidt ze familiebedrijven op het gebied van generatiewisseling, de rol van de eigenaar en goed bestuur. ‘Ik maak me zorgen over ontwikkelingen als internationalisering en schaalvergroting, waardoor familiebedrijven verdwijnen. Ik weet dat de burgemeester van Amersfoort bezig is met bijeenkomsten met familiebedrijven. Dat is heel belangrijk, want deze bedrijven willen gezien worden. En als ze weg zijn, zijn ze weg. Die geworteldheid krijg je niet zomaar weer opgebouwd. Ik zou zeggen: maak vooral een extra rondje.’

BURGEMEESTER LUCAS BOLSIUS OVER

FAMILIEBEDRIJVEN:

‘Familiebedrijven brengen persoonlijkheid aan in de lokale economie. Bekende gezichten, gewortelde families, langdurige klantrelaties en veel vriendschappen. Ze geven kleur aan de economie van onze stad en de dorpen, maar ook aan het sociale leven. Ze weten precies hoe ondernemen hand in hand kan gaan met verbinding!’

Ondernemen in Amersfoort Laat je inspireren door succesverhalen op

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 49
WWW.AMERSFOORTBUSINESS.COM
Burgemeester Lucas Bolsius

‘GEEF JE DUURZAAMHEIDSPLANNEN EEN KANS MET ENERGIEFONDS UTRECHT’

INTERVIEW

ENERGIEFONDS UTRECHT

TEKST: KELLY BAKKER | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA

Heb jij als ondernemer plannen om te verduurzamen maar zegt de bank vooralsnog “nee” tegen jouw project? Gooi je plannen niet meteen overboord. Er is namelijk nog een mogelijkheid: financiering regelen via Energiefonds Utrecht. ‘Het vliegwiel van de energietransitie gaat pas echt draaien als bedrijven projecten kunnen realiseren.’

50 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
Louwe Brink

Het Energiefonds is opgericht in 2013 vanuit de gemeente Utrecht, met als doel mkb-ondernemers te helpen met het realiseren van duurzaamheidsprojecten. ‘Veel plannen belanden in de ijskast, omdat ondernemers de financiering niet rond krijgen via de bank’, zegt Louwe Brink, fondsmanager van Energiefonds Utrecht. ‘Zonde, want er zijn zulke mooie ambities bij ondernemers om energie te besparen. Dat is ook de reden dat in 2013 het Energiefonds in het leven is geroepen door de gemeente Utrecht. In 2017 sloot de provincie Utrecht zich erbij aan. We hebben inmiddels 185 projecten kunnen ondersteunen met een lening. Belangrijk, want de energietransitie is groot en om dat op gang te krijgen moeten bedrijven in eerste instantie hun projecten kunnen realiseren. Ondernemingen moeten beginnen, daarna volgt de rest van de maatschappij.’

ENERGIE ÉN KOSTEN BESPAREN

De projecten waar Energiefonds aan bijdraagt, zijn gericht op het besparen en/of opwekken van energie. ‘In eerste instantie hadden we het over energietransitie, maar dat wat was te vaag. Daarom hebben we het onder de kop “energiebesparing” gehangen. Je kunt daarbij denken aan alles wat een besparing aan energie oplevert. Bijvoorbeeld gebouwgebonden oplossingen zoals isolatie, warmtepompen, infraroodpanelen en ledverlichting, maar ook elektrificatie van bedrijfsprocessen, opslag van energie en duurzame mobiliteit.’ Wat je plan ook is, zet het door, is de boodschap van Louwe. ‘De uitdaging is alsmaar groter aan het worden, maar daardoor kán er ook steeds meer. En je hoeft niet meteen alles te doen, je kunt bijvoorbeeld met zonnepanelen beginnen en daarna blijven optimaliseren. Je kunt dan ook zelf ervaren dat het zin heeft, dat je er kosten mee bespaart, dat het simpelweg werkt. Het is goed voor je eigen bedrijf, voor de provincie én uiteindelijk voor de wereld.’

SAMENWERKING MET ROM

Het Energiefonds biedt twee opties: een energielening voor bedragen tot vijftigduizend euro en maatwerk financiering voor alles van vijftigduizend tot één miljoen euro. ‘Bij de eerste lening betalen we maximaal 75 procent van het project. Dat is een heel snel proces; er wordt een offerte gemaakt, je krijgt een betaalbewijs en vervolgens een leningvoorstel en bij akkoord kun je aan de slag. De financiering voor grotere projecten is een wat meer gestructureerd proces. Maar ook dat hoeft niet veel langer dan drie maanden te duren. We willen altijd praktisch en pragmatisch zijn. En hoewel het om leningen gaat – het is een publiek fonds –zijn we altijd bereid mee te denken. Gaat het even niet, dan

gaan we niet meteen boze brieven sturen, maar zoeken we samen naar een oplossing. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat de ondernemer zijn ambitie waar kan maken.’ Een extra voordeel is de nauwe samenwerking die Energiefonds heeft met ROM Utrecht Region. Louwe heeft zelfs een werkplek in hetzelfde pand. ‘ROM komt dagelijks in aanraking met bedrijven die willen groeien en innoveren en daar hoort vaak een duurzame component bij. Aanvragen rondom een afgebakend project komen bij mij terecht. Andersom verwijs ik ondernemers naar ROM door die op zoek zijn naar bedrijfsfinanciering. Dat levert vaak een mooie wisselwerking op.’

Louwe’s ultieme doel? ‘Dat we in 2030 kunnen zeggen dat de doelstellingen van de provincie zijn behaald en wij daar een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd. Dat is de uitdaging die voor ons ligt. Iedereen met een enthousiast verhaal wil ik helpen, om uiteindelijk naar dat grotere doel toe te werken. Mijn boodschap aan ondernemers zou zijn: waag er een telefoontje aan, de mogelijkheid is er. Je kunt tal van redenen bedenken om het niet te doen, maar bijdragen aan een fijnere wereld zou de belangrijkste moeten zijn om het wel te doen.’

Wil jij een lening aanvragen of advies krijgen?

Vul het formulier in op www.energiefondsutrecht.nl

‘WAT JE PLAN OOK IS, ZET HET DOOR’

Energiefonds Utrecht

Euclideslaan 1 | 3584 BL Utrecht

0850600090 | louwe@energiefondsutrecht.nl

www.energiefondsutrecht.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 51

WENDY

MEEST GEBRUIKTE APPS

Instagram | Camera | Pokemon GO (met mijn zoontje)

LIEVELINGSDINGEN OM TE DOEN

Bezig zijn met de kinderen Naast dat ik het zelf heerlijk vind om uiteten te gaan, te borrelen met vrienden (in de tuin of op het terras) of een avondje op de bank te zitten, vind ik het heel leuk om leuke dingen te doen met de kinderen. Of het nu gaat om een dagje uit naar het circus, een middag naar het theater of avonturen in de buitenlucht, er gaat niets boven het zien van die stralende glimlach op hun gezichten.

Sport

Al meer dan twintig jaar zit ik met plezier op volleybal, maar het is meer dan alleen het spelletje. Het is gezelligheid, meiden onder elkaar, vijfde of zesde set :), weekendjes weg en avondjes in de kroeg.

Wat zijn de favourties van het team van OnderNamen? Waar eten ze graag? Wat vinden ze leuk om te doen? Je leest het in de rubriek Editor’s Pick.

HEBBEDING

Stoomapparaat

Nooit meer kreukels in mijn kleren en daar nooit meer de strijkplank voor hoeven te pakken die ook nog eens altijd in de weg staat. Echt een verademing om even snel iets kreukvrij te krijgen. Het is als een mini-sauna voor mijn kleding! En nee, ik schaam me er niet voor dat ik hier zo enthousiast over ben. Oké, misschien een beetje… Aanschaffen!

BOEK De Zilverboom

Vorig jaar heb ik het boek ‘De Zilverboom’ van Lucinda Riley gelezen. Echt een aanrader! Ik kon hem bijna niet wegleggen, zo spannend! Ik lees verder vooral op vakantie en er gaat altijd een boek van Suzanne Vermeer mee, dat leest heel makkelijk om er ‘even’ bij te pakken tussen het bouwen van zandkastelen, vliegeren, zwemmen, schelpen zoeken en visjesvangen door. :)

52 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
EDITOR’S PICK

WAT IS FAMILIE IN EEN FAMILIEBEDRIJF?

Nederland telt ruim 180.000 familiebedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor ruim veertig procent van de werkgelegenheid. Familiebedrijven zijn erg belangrijk voor onze maatschappij, dus. En we kennen waarschijnlijk allemaal wel de mooie vooroordelen van een familiebedrijf. Algemeen genomen zijn familiebedrijven meer op het langetermijnsucces gericht, duurzaam, gericht op relaties en last but not least vaak minder kwetsbaar wanneer het economisch even minder voor de wind gaat. Klinkt allemaal mooi en willen we vast allemaal. Maar de andere kant is dat in zestig procent van de familiebedrijven er een gespannen overdracht tussen de generaties is. De aanwezigheid van familie in een familiebedrijf is hierin dus zowel het voordeel als het nadeel. Maar wat is familie eigenlijk in het woord familiebedrijf en wie behoort er tot deze familie? Ik kijk hier toch wat anders tegenaan. Voor mij zit het familiebedrijf hem niet in de naam of de bloedband maar in de hele manier waarop de mensen in een bedrijf met elkaar bezig zijn, in de sfeer en in de ethiek. Ik vind deze sfeer en vibe in ons familiebedrijf belangrijker dan de achternaam.

Volgens de statistieken zijn wij een familiebedrijf (vijf generaties) maar nog belangrijker is dat we dit ook zijn volgens mijn eerder omschreven definitie. Een familiebedrijf kan voor mij dus ook een bedrijf zijn zonder officiële familieband. Want de werksfeer, de wijze van aansturing en het type mensen in een bedrijf bepalen in mijn ogen of het een familiebedrijf is of niet. En of je als “familiebedrijf” in je kracht kunt komen of dat dit juist tegenwerkt. Dit kan zwaar conflicterend zijn met de voorbestemde overdracht van vader op zoon of de toetreding van andere familieleden in een bedrijf. Een eerdere generatie in ons familiebedrijf heeft de geniale zet gedaan om bij toetreding van familie in het management altijd een assessment te laten afnemen. Deze werkwijze staat nog steeds en werkt goed. Want iedereen is welkom bij ons op basis van persoonlijkheid en prestaties en niet enkel door de achternaam. Dit zorgt ervoor dat er geen vreemde verhoudingen in het familiebedrijf ontstaan. Zo kunnen we profiteren van de voordelen van een familiebedrijf en voorkomen we de nadelen ervan.

Ik ben dagelijks nog steeds erg gelukkig dat wij een familiebedrijf zijn. De hele sfeer en samenwerking voelt goed. En als kers op de taart kan ik ook nog met familie (mijn vader) samenwerken. Ik gun iedereen een “echt” familiebedrijf.

Mark

MARK POT IS DE VIJFDE GENERATIE BIJ POT VERHUIZINGEN/LOGISTIEK EN SINDS 2016 DIRECTEUR/EIGENAAR VAN HET FAMILIEBEDRIJF.MARK IS ALS ONDERNEMER GEFOCUST OP INNOVATIE EN KWALITEIT EN ALTIJD OP ZOEK NAAR VERBINDING.

COLUMN
‘Iedereen is welkom bij ons op basis van persoonlijkheid en prestaties en niet
enkel door de achternaam’

ONDER ZOCHT

WAT DE ITALIAANSE MAFFIA EN EEN FAMILIEBEDRIJF GEMEEN HEBBEN

‘Familiebedrijven zijn echt anders dan anders’

TEKST: KELLY BAKKER

Wat hebben een familiebedrijf en de Italiaanse maffia met elkaar gemeen?

Heel wat, als je het Jan-Joost Kroon, auteur van het boek “Van Capo tot CEO”, vraagt. Hij verzamelde de afgelopen jaren diverse bedrijfskundige lessen die we kunnen overnemen van de maffia. Met name de ‘ndrangheta, één van de meest succesvolle maffia-organisaties ter wereld, is een familiebedrijf pur sang. ‘Het gaat er áltijd over de lange termijn.’

Daar waar de maffia misschien ooit begonnen als geheime genootschappen opgezet door ondernemende criminelen, zijn het inmiddels veelal professionele organisaties met miljardenomzetten. En ja, er is veel te leren van hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld op het gebied van strategie, leiderschap, reputatiemanagement, samenwerking en transparantie. ‘De maffia is een aantrekkelijk onderwerp voor films en boeken, maar het zijn ook hele serieuze organisaties die elke dag intensief en goed gemanaged worden’, zegt Jan-Joost, die zich al ruim twintig jaar verdiept in de (Italiaanse) maffia.

UIT DE HAND GELOPEN HOBBY

Hij schreef er een boek over: Van Capo tot CEO. ‘Het boek is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’, vertelt hij. ‘Als jochie was ik al gefascineerd door de Italiaanse maffia. Daar waar anderen vroeger voetbalposters in hun kamer hadden, hingen bij mij posters van The Godfather en Scarface aan de muur. Pas later constateerde ik met terugwerkende kracht dat ik de maffia niet alleen interessant vond vanwege de mysterie die eromheen hangt, maar ook vanwege de dynamiek en hun manier van bedrijfsvoeren. Tijdens mijn studie bedrijfskunde leerde ik vooral hoe succesvolle corporates in Nederland in elkaar zaten, maar ik dacht constant: ik ken een Italiaanse organisatie die minstens zo succesvol is. Natuurlijk ethisch beladen, maar als organisatie doen ze veel slimme dingen. Ik ben zelf opgegroeid in een familiebedrijf, een bouwbedrijf dat mijn opa oprichtte en dat later werd overgenomen door mijn vader en oom. Daardoor heb ik altijd veel meegekregen over de strategie van een familiebedrijf. De kwaliteit op de lange termijn is er belangrijker dan de korte klap en dat is bij veel maffia-groeperingen ook zo. Dat vond ik eigenlijk veel interessanter dan te leren hoe de organisatie van Shell of Philips eruitziet.’

Jan-Joost voelde wel enige schaamte voor zijn fascinatie –‘want natuurlijk keur ik elke vorm van criminaliteit af’ – maar bleef lezen. Hij leerde zelfs Italiaans om Italiaanse bronnen over de maffia beter te kunnen begrijpen. ‘Ik ben toen in kleinschalige workshops die ik als adviseur gaf, de metafoor met de maffia gaan introduceren, en mensen vonden het interessant. Ze begrepen de knipoog. Toen een vriend van me een keer vroeg waarom ik niet meer ging doen met al die kennis over de maffia, wist ik het: er moet een boek komen. Ik heb het binnen vier maanden geschreven, omdat het eigenlijk al helemaal in mijn hoofd zat.’

ROBIN HOOD

Maffia, waar staat het woord eigenlijk voor? Het is een verzamelnaam voor criminelen die (in het geheim) georganiseerd in groepen werken, over een periode van meer dan 25 jaar en die geïnfiltreerd zijn in de lokale samenleving ‘Dat is een groot verschil met partijen die alleen bezig zijn met drugshandel’, aldus Jan-Joost. ‘Ze claimen een gebied en willen daar belangrijk zijn en de loka-

le bevolking helpen. Het is niet voor niks dat de maffia zo groot werd in Zuid-Italië; dat was altijd het ondergeschoven kindje ten opzichte van het noorden. De maffia vertelde de lokale bevolking de wetgevende macht in Rome niet te vertrouwen, omdat die alleen maar geld wilde uit Noord-Italië. “Vertrouw maar op ons”, zeiden ze. Ze zien zichzelf echt als de Robin Hood van de eigen omgeving, als alternatief voor de overheid.’

De parallel van de maffia als krachtige organisatie trekt Jan-Joost door naar normale bedrijven die hij als organisatiestrateeg advies geeft op onder andere strategisch en tactisch gebied. ‘Een aantal kenmerken van de maffia is dat ze niet aan micro-management doen, duidelijke strategieën en doelen hebben en afspraken áltijd nakomen. De maffia is ook intensief bezig met het opleiden van mensen; wil je er werken, dan moet je je constant bewijzen, leveren en loyaal zijn. Ze zijn extreem selectief en werken alleen met de besten – niet alleen met de beste medewerkers, maar ook de beste partners. Dat zijn vrij simpele elementen die ik bij veel bedrijven lang niet altijd goed zie gaan.’

DE MAFFIA ALS FAMILIEBEDRIJF

In zijn boek Van Capo tot CEO behandelt Jan-Joost drie maffia-stromen: de Cosa Nostra uit Sicilië, de Camorra uit met name Napels en de ‘ndrangheta uit Calabrië. ‘De Cosa Nostra vergelijk ik altijd met overheidsinstanties en corporates, hun structuur lijkt erop. Als trainee bij een corporate kun je eigenlijk je pad al uitstippelen naar manager en wellicht ooit partner. Dat is bij de Cosa Nostra ook zo. Camorra zie ik als een mkb-bedrijf; ze zijn flexibeler, wat minder bekend, iets minder gestoeld op tradities, opportunistischer en daarmee ook wat wispelturiger. De ‘ndrangheta is een echt familiebedrijf; je kunt alleen door bloed onderdeel van de organisatie worden. Overigens is de ‘ndrangheta wereldwijd één van de grootste organisaties, met verschillende clans in diverse landen.’

Jan-Joost ziet duidelijke overeenkomsten tussen de clans van de ‘ndrangheta en een gemiddeld familiebedrijf in Nederland. ‘Ten eerste hechten ze waarde aan bepaalde gebruiken. Als bij de ‘ndrangheta bijvoorbeeld een jongetje wordt geboren, leggen ze hem een mes en een sleutel voor. Dat mes ligt natuurlijk altijd een beetje dichterbij, waardoor het kind deze als eerste pakt. Je lot is dan eigenlijk al bepaald: je wordt opgeleid tot beroepscrimineel. In een normaal familiebedrijf heb je nog wel een vrije keuze, al zie ik in de praktijk toch vaak dat het wel heel erg gewaardeerd wordt als een zoon of dochter voor opvolging zorgt.’ Vrouwen hebben in de ‘ndrangheta overigens geen officiële functie in de organisatie zelf. ‘Van hen wordt echt nog – zoals de katholieke kerk het voorschrijft – verwacht dat ze trouwen, kinderen baren en hen opvoeden en goed voor hun man zorgen. Daarmee hebben ze overigens wel een belangrijke rol, want zij voe

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 55

den de toekomstige leden van de maffia op. Ze moeten dus goed snappen hoe de organisatie werkt, met wie hun kinderen wel en niet mogen spelen, hoe ze moeten praten en zich moeten gedragen.’

‘Een grote kracht van de ‘ndrangheta, die ik ook terugzie bij familiebedrijven, is dat ze ontzettend verbonden zijn met elkaar. Ze hebben aan één blik genoeg en het onderlinge vertrouwen is groot. Dat is bij een corporate- of gemiddeld mkb-bedrijf vaak minder. Bovendien stellen ze hoge eisen aan de organisatie. Ze zijn het hoogste “A-merk” in hun branche en hebben een reputatie hoog te houden. Hun “flexibele schil” is klein. Ze werken liever met minder mensen die ze allemaal goed kennen. De standaard moet overal hetzelfde zijn. Ze werken niet steeds met één partij, maar willen voor de komende dertig jaar zakendoen, met partijen die bekend zijn in de markt en hun afspraken nakomen. Ze sturen op extreem duurzame relaties. Het is een business waar geen contract getekend wordt, alles gaat met een handdruk. Ze zijn ook goed in vooraf onderzoek doen; wat zijn de scenario’s, waar willen we naar toe en wie hebben we daarvoor nodig? Ze denken liever een dag te lang na dan dat ze overhaaste beslissingen nemen. De mensen zijn bijzonder loyaal omdat ze weten dat, als ze de fout ingaan of hun woord verbreken door met justitie te gaan praten, ze niet alleen hun eigen graf maar ook dat van hun familie graven. Ze zijn niet bezig met heidagen, vergaderen niet tot in den treure en schrijven geen dikke jaarplannen. Bij de ‘ndrangheta komen de hoogst geplaatsten één keer per jaar samen. Daar wordt de koers bepaald, worden geschillen besproken en beslissingen genomen. Die beslissingen zijn bindend. Ben je het er niet mee eens? Jammer dan.’

OPVOLGING

Net als bij een familiebedrijf, speelt ook opvolging een rol bij de Italiaanse maffia. ‘In principe is de oudste zoon van de baas de eerste in de rij die hem opvolgt. Maar het bedrijfsbelang gaat altijd voor het individuele belang. Dat knelt soms wel; het wil niet altijd zo zijn dat de oudste zoon het meest geschikt is voor de rol als baas. Bij promotie van een opvolger in een familiebedrijf zie je vaak dat diegene een statement wil maken en het allemaal anders wil doen. Dat heeft echter lang niet altijd het gewenste resultaat. Opvolging zorgt daarom vaak voor onrust, omdat er weer het een en ander strakgetrokken moet worden. Kijk, bij een gewoon familiebedrijf kun je meerdere keren met elkaar samen komen en desnoods een presentatie geven over de koers die je als nieuwe leidinggevende wil varen. Bij de maffia gebeurt dat natuurlijk niet. Daarom zijn senioriteit en wapenfeiten heel belangrijk. Je moet laten zien dat je van toegevoegde waarde bent. Wapenfeiten zeggen iets over jou. Daarom is het belangrijk om – als je twijfelt wie de beste opvolger is – de wapenfeiten met elkaar te vergelijken. Kijk áltijd wat het beste is voor je organisatie.’

Wie zich afvraagt hoe succesvol de ‘ndrangheta nou werkelijk is? Het familiebedrijf zet jaarlijks zo’n tachtig tot negentig MILJARD euro om. Ze hebben met name hele goede banden met drugskartels en verzorgen bijna tachtig procent van de cocaïnehandel in Europa. JanJoost: ‘Ze kunnen zoveel verdienen omdat ze enorm trouw zijn en een goede reputatie hebben. Veel drugskartels willen alleen maar met hen zakendoen. Dat is denk ik ook een streven van veel familiebedrijven; ze hoeven misschien niet elk punt te winnen, maar willen wel de wedstrijd winnen. De hechte structuur van een familiebedrijf zorgt ervoor dat er goed samen gewerkt wordt. Kreten als “we zien wel hoe het loopt” bestaan bij veel familiebedrijven niet. Je wil met elkaar dingen gedaan krijgen en daarom wordt er bijzonder goed voor de mensen gezorgd. Alles bij elkaar maakt dat familiebedrijven echt anders dan anders.’

FAMILIEBEDRIJVEN IN NEDERLAND

Familiebedrijven vormen nog altijd de motor van het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het CBS is zeventig procent van alle bedrijven in Nederland een familiebedrijf, zijn ze gezamenlijk goed voor circa 53 procent van het BBP en hebben ze de afgelopen jaren voor meer werkgelegenheid gezorgd dan het landelijk gemiddelde (dat laatste kwam naar voren uit onderzoek van PWC). Bovendien behoort een aantal van de grootste bedrijven van Nederland tot de familiebedrijven.

Dit is de top 10 gerangschikt op omzet (bron: Elsevier, 2019):

56 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
1. Heineken 2. SHV 3. BCD Group 4. PON 5. Jumbo Groep 6. VDL Groep 7. VolkerWessels 8. Hunter Douglas 9. Hoogwegt Group 10. Koninklijk De Heus Top 10 oudste familiebedrijven 1. Bakker Verkerk 2. Knaapen Groep 3. Dijssel 4. Van Eeghen Groep 5. Hotel Wesseling 6. MHB 7. Aalberts bouw 8. Swinkels Family Brewers 9. Silvera International 10. Nolet Distillery
ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 57 Het boek van Jan-Joost is te bestellen via: Voor meer informatie: www.percapi.nl www.vancapototceo.nl

GREEN HYBRIDS

GREEN HYBRIDS HELPT

TRANSITIE VERSNELLEN

OVERAL EN ALTIJD (DUURZAME) ENERGIE

Montfoort is een innovatief bedrijf rijker. Green Hybrids levert een vernieuwende bijdrage aan de energietransitie. Met een compacte windmolen als duurzame eyecatcher. Maar vooral met mobiele accusystemen die zorgen voor energie op elke gewenste locatie, desgewenst in combinatie met de opwek van groene stroom. ‘De opmars van accu’s is nog maar net begonnen.’

Green Hybridsdirecteur Peter Goulooze is een duurzame energiepionier. In nauwe samenwerking met producenten ontwikkelt hij technische innovaties die helpen om de complexe energiepuzzel in elkaar te passen. ‘Aanvankelijk lag de nadruk op windenergie. Dat leidde tot de Windwokkel, een compacte verticale windmolen. Die draait op steeds meer

plaatsen en wordt vaak als alternatief voor een vlaggenmast gebruikt. Overweging van klanten is niet alleen het opwekken van energie, maar zeker ook de meerwaarde van de Windwokkel als marketinginstrument. Voorzien van logo of huisstijl is het een ideale duurzame eyecatcher.’

EXPLODERENDE VRAAG

Gaandeweg verschoof de focus van Green Hybrids naar flexibele accusystemen. Hiermee voorziet het bedrijf in een snel toenemende behoefte. ‘Door de afnemende en op termijn verdwijnende terugleververgoeding neemt de noodzaak toe om opgewekte energie tijdelijk op te slaan’, aldus Peter. ‘De stijgende energieprijzen versterken deze ontwikkeling en zorgen voor een exploderende vraag naar accu’s.’ Ook de netcongestie speelt een rol. ‘Levering van stroom wordt steeds vaker begrensd. Ook is een nieuwe energieaansluiting – bijvoorbeeld op een bouwplaats – niet langer vanzelfsprekend. Accusystemen bieden dan uitkomst.’

58 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
TEKST: VAN DEN POL ELEKTROTECHNIEK FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA & VAN DEN POL ELEKTROTECHNIEK
INTERVIEW
Peter Goulooze

‘DE OPMARS VAN ACCU’S IS NOG MAAR NET

BEGONNEN’

CONCURRENTIEVOORDEEL

Een andere trigger is de verplichte CO2-reductie bij bouw- en infraprojecten. ‘Die moeten in 2030 uitstootvrij zijn. Steeds vaker gelden nu al strenge eisen voor de uitstoot van CO2. Bouwbedrijven die hieraan voldoen, hebben bij aanbestedingen een belangrijk concurrentievoordeel. Met onze flexibele accusystemen beperken zij niet alleen de uitstoot op de bouwplaats, maar kunnen ze er ook duurzame energie mee opwekken. Twee vliegen in één klap dus.’

BATTBOY

Green Hybrids ontwikkelde de BATTBOY, een productlijn van accusystemen met een capaciteit van twaalf tot vierhonderd kWh. ‘Ze zijn leverbaar als trailer of container, inclusief dockingstation voor elektrisch bouwmaterieel. Het mobiele karakter maakt flexibel gebruik mogelijk. Zo is er een klant die twee trailers inzet. Aan het eind van de werkdag gaat er één terug naar het bedrijf om daar te worden opgeladen. Zo is er altijd voldoende stroom op de bouwplaats.’ De BATTBOY wordt ook gebruikt als nog geen aansluiting beschikbaar is. ‘Vertraging van projecten is kostbaar. Door accustroom in te zetten, kan toch met de bouw worden gestart zonder dat vervuilende en dure dieselaggregaten nodig zijn.’

EMISSIEVRIJ WERKEN

Met de EnergyHub gaat Green Hybrids nog een stap verder. Hierbij wordt de flexibele inzet van energie gecombineerd met lokale opwek van groene stroom. ‘Een goed voorbeeld is de KlokGroep. Dit bouwbedrijf gebruikt een EnergyHub met drie Windwokkels en een uitklapbaar frame met 42 zonnepanelen. De opgewekte duurzame energie wordt opgeslagen in een container met accu’s. Die is voorzien van een oplaadstation, zodat niet alleen bouwmachines maar ook elektrische auto’s kunnen worden opgeladen.’ Deze integrale oplossing wordt aangevuld met zonnepanelen op de bouwkeet. Zo zet de KlokGroep in op emissievrij werken.

SYSTEEM OP MAAT

De mobiele energieoplossingen van Green Hybrids zijn plug & play, dus direct inzetbaar. ‘Door de modulaire opzet kan een systeem op maat worden samengesteld en uitgebreid. Koop en huur zijn allebei mogelijk; ook dat draagt bij aan de flexibiliteit. Bedrijven kunnen een basisvoorziening

aanschaffen en aanvullende voorzieningen huren, afhankelijk van de energiebehoefte bij een specifiek project.’

TIENDUIZENDEN EURO’S BESPAREN

Door grotendeels of zelfs geheel emissievrij te werken, komen gebruikers van flexibele accusystemen tegemoet aan de duurzaamheidseisen van overheid en opdrachtgevers. ‘Tegelijkertijd kunnen zij fors besparen’, weet Peter. ‘Stroom uit dieselgeneratoren is kostbaar, met een prijs van tachtig cent tot wel vijf euro per kWh. Door in plaats hiervan grotendeels of uitsluitend accustroom in te zetten, worden de kosten aanzienlijk beperkt. Besparingen van tienduizenden euro’s per jaar zijn geen uitzondering. De investering wordt zo razendsnel terugverdiend.’

VINGERS JEUKEN

De opmars van accu’s is volgens Peter nog maar net begonnen. ‘SDE-projecten liggen steeds vaker stil omdat de terugleververgoeding stopt of netcapaciteit ontbreekt. Door opgewekte energie via mobiele accupacks te distribueren, kan al deze groene energie toch worden ingezet. En zullen tal van afnemers – denk aan supermarkten en bakkerijen – fors besparen op hun energiekosten. Mijn vingers jeuken om ook hiermee aan de slag te gaan.’

Green Hybrids

Waardsedijk Oost 18 | 3417 XJ Montfoort info@greenhybrids.nl | 0348479000 www.greenhybrids.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 59

TOEN EN NU

In de rubriek “toen en nu” leggen we iemand een quote van tien jaar geleden voor. Hoe denkt hij of zij over die uitspraak? En belangrijker nog: wat is er van uitgekomen?

‘IK BEN VAN MENING DAT HET

ONDERWIJS DE NIEUWSTE

ONTWIKKELINGEN NOOIT

KAN BIJHOUDEN EN ZICH

DAAROM ZOU MOETEN

CONCENTREREN OP DE

BASIS. DE VAKKENNIS DIENT

VANUIT HET BEDRIJFSLEVEN

TE KOMEN DAT DEELS VOOR

DE KLAS GAAT STAAN. ELK

BEDRIJF ZOU ZICH MOETEN

AANSLUITEN BIJ EEN

ONDERWIJSINSTELLING EN ZICH MOETEN INSPANNEN OM

EEN DEEL VAN DE LESSEN IN TE VULLEN.’

PASCALE BROKS, DIRECTEUR VRIENDEN

UMC UTRECHT & WKZ

VOORHEEN EIGENARESSE VAN

XCELLENT ICT GROEP

‘Ik zou deze uitspraak graag willen nuanceren, omdat dit meer betrekking heeft op het vmbo- en mbo-onderwijs. Ik vind nog steeds dat het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar moeten blijven opzoeken, op welk niveau dan ook. We kunnen veel van elkaar leren. Ik ben er dan ook trots op dat er bij UMC Utrecht een sterke verbinding is tussen het onderwijs en de praktijk. UMC Utrecht richt zich namelijk op zorg, onderzoek en onderwijs waarbij de studenten met de laatste kennis en vaardigheden worden opgeleid tot zorgprofessionals. Heel mooi om daar vanuit Vrienden UMC Utrecht & WKZ betrokken bij te zijn.’

60 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
2023
2012

FAMILIEBEDRIJVEN

Het is geen keuze maar een historisch bepaalde situatie of een bedrijf een familiebedrijf is. Het “familiegevoel” is wel een keuze. zeventig procent van de bedrijven in Nederland is in meer of mindere mate een familiebedrijf. Bedrijven met een uniek karakter, wat tot uiting komt in onderlinge verbondenheid van familie, collega’s, bedrijf en eigendom. Familiebedrijven hebben doorgaans een grote mate van continuïteit. Naast de grotere betrokkenheid van medewerkers (inclusief familieleden) is men meer gericht op de langetermijnsuccessen om het bedrijf ook voor de toekomstige generaties veilig te stellen. Deze langetermijnvisie zorgt ervoor dat er doorgaans meer eigen vermogen in het bedrijf is geïnvesteerd, waardoor men minder gevoelig is voor economische tegenslagen.

Familie is de kracht van een familiebedrijf, maar ook de achilleshiel: conflicten tussen familieleden, geen duidelijke leiderschapsstijl, geen tot weinig ervaringen in het aansturen van een organisatie bij bedrijfsopvolging en zo verder. Tal van bedreigingen die mogelijk op de loer liggen.

Vasthouden aan bewezen concepten die overgedragen zijn van ouders op kinderen kunnen een familiebedrijf in de weg zitten. Maatschappelijke veranderingen moeten vertaald worden in aangepast nieuw leiderschap, visie en doelen. Gebeurt dit niet of niet voldoende, dan verliezen familiebedrijven hun aansluiting met de “nieuwe” maatschappelijke omgeving waarin hun klanten zich bevinden.

Dit is een beeld dat vaker wordt beschreven en zich vervolgens vertaalt in een derde generatie die het familiebedrijf om zeep helpt. Maar zou dit niet meer samenhangen met het verliezen van aansluitingen op de maatschappelijke veranderingen en dus vasthouden aan oude successen?

Een goede balans tussen familie- en bedrijfsbelangen is essentieel. Ieders belang moet objectief worden gewogen zonder het belang van de onderneming uit het oog te verliezen.

Goed bestuur, overleg, visie en doelen zijn noodzakelijk om alle belangen van de familie, eigenaren en het bedrijf, en daarmee samenhangend de continuïteit en betrokkenheid, te borgen.

Kortom: een familiaire betrokkenheid, ook binnen niet-familiebedrijven, kan zeker een positief effect hebben op de continuïteit van een bedrijf. Maar wel met een bewezen competent bestuur dat openstaat voor verandering en maatschappelijke vernieuwing!

Tonny

TONNY GERRITSEN IS ONDERNEMER. HIJ IS ALGEMEEN DIRECTEUR EN MEDE-EIGENAAR VAN LITHOS BOUW & ONTWIKKELING EN DAARNAAST

HUISVADER. MOTTO: HERINNER JE GISTEREN. DROOM VAN MORGEN. GENIET VAN VANDAAG.

TGERRITSEN@LITHOS.NL

0334535959

COLUMN
‘Maatschappelijke veranderingen moeten vertaald worden in aangepast nieuw leiderschap, visie en doelen’
62 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
Cocky de Wolf

HOE UNIVERSITEIT UTRECHT VAN WAARDE IS VOOR

ONDERNEMERS

Universitair onderwijs en het bedrijfsleven. Het waren lange tijd werelden die ver van elkaar af stonden, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Universiteit Utrecht zoekt nadrukkelijk de samenwerking met organisaties en bedrijven op om samen te werken aan complexe vraagstukken en zo aan beide kanten strategisch en maatschappelijk relevant te blijven. Met deze coverstory wordt een reeks van vier artikelen afgetrapt waarin Universiteit Utrecht haar toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven naar voren brengt.

Waarom zou je wachten met het binden van studenten aan je bedrijf totdat ze afgestudeerd zijn, terwijl ze al veel eerder kunnen participeren? De Universiteit Utrecht heeft een actieve rol op zich genomen om onderwijs en praktijk beter op elkaar te laten aansluiten en zodoende van elkaar te profiteren. Via “U-Collaborate in Education” worden maatschappelijke organisaties en bedrijven aan docenten gekoppeld die met studententeams aan de slag gaan met bepaalde vraagstukken of aan projecten werken.

WIN-WIN

Onder andere bij het departement Informatica worden studenten ingezet om externe partijen te helpen met vraagstukken op het gebied van AI, Data Science en digitalisering. ‘Dit zijn thema’s die bij veel ondernemers spelen, maar waar ze vaak net te weinig van weten om er zonder hulp echt stappen in te kunnen zetten. Maar ook ondernemers uit de

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 63
INTERVIEW
TEKST: KELLY BAKKER FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA
UNIVERSITEIT UTRECHT

ICT-sector zelf hebben vraagstukken waar onze studenten graag hun kennis en talent voor inzetten.’ We zijn in gesprek met Cocky de Wolf, de projectmanager verantwoordelijk voor het aanjagen van de nieuwe strategische samenwerking tussen het departement Informatica en externe partijen in het onderwijs. ‘Het is een win-win, want bedrijven worden geholpen met de automatisering van bedrijfsprocessen en digitale innovaties zoals chatbots, dashboards en toepassingen van data science en machine learning. Tegelijkertijd doen onze studenten relevante ervaring op in het bedrijfsleven of bij een publieke dienst. Zo krijgen ze meteen een goed idee of het werk bij ze past en welke skills ze straks als professional nodig hebben.’

Het departement heeft als lid van een breder consortium in 2022 twee grote subsidies gekregen die ten doel hebben ondernemers te stimuleren en ondersteunen in hun digitale ambities. Het geld wordt onder meer ingezet voor community-vorming, trainingen en onderwijs voor professionals, en samenwerking in projecten. Voor Cocky betekende dat veel de boer op: in contact komen met lokale ondernemers en ophalen welke vraagstukken er spelen, maar ook in kaart brengen waar en op welke plekken al studenten rondlopen. ‘Een derde van onze studenten doet het afstudeeronderzoek bij een bedrijf of publieke dienst. Vaak zijn dit losse projecten die door de student samen met het bedrijf worden opgezet. Als de student klaar is, verdwijnt ook de ondernemer weer uit beeld. En dat is natuurlijk zonde, want voor iedereen is er veel meer winst te behalen als we inzetten op een diepere verbinding. Denk hierbij aan structurele partnerschappen waarin we toegepast onderzoek doen en samen kijken naar hoe opeenvolgende studentenprojecten kunnen bijdragen aan de business en ontwikkeldoelstellingen van een ondernemer. Niet alleen ontstaan er dan waardevolle verbindingen, ook de kwaliteit

van de studentenprojecten gaat omhoog. En, voor ons niet onbelangrijk, de praktijk vindt zijn weg naar het onderzoek waardoor weer nieuwe onderzoekslijnen ontstaan. We hebben nu middelen gekregen om hier langdurig een impuls aan te geven.’

ÉÉN AANSPREEKPUNT

Cocky merkte al snel dat het voor ondernemers vaak niet duidelijk is bij wie ze moeten zijn als ze willen samenwerken. De universiteit is erg groot, met diverse faculteiten en vele medewerkers. Waar meld je je dan als je op zoek bent naar een samenwerking in onderwijs of onderzoek? ‘Hier wordt nu gelukkig hard aan getrokken. Mijn collega’s bij “U-Collaborate in Education” hebben dit jaar flinke stappen gezet met de inrichting van een centraal online loket voor iedereen die met Universiteit Utrecht wil samenwerken in onderwijs. Op deze webpagina, www.uu.nl/uce, kun je sinds kort direct een project aanmelden bij een groeiend aanbod van cursussen vanuit de hele universiteit. Als het project goed past bij de cursus gaan studenten in groepjes projectmatig met jouw opdracht aan de slag. Ook met het departement Informatica zelf willen we natuurlijk goed zichtbaar zijn voor ondernemers. Dit doen we nu via de webpagina’s van de AI-labs waarnaar wordt doorverwezen vanuit het centrale loket (via de tab samenwerkingsinitiatieven).’

‘We werken ook samen met de andere onderwijsinstellingen in de regio Utrecht. De MKB-werkplaats is hiervan een mooi voorbeeld. Ondernemers kunnen hier een ontwikkelbehoefte of vraag neerleggen die dan wordt uitgezet bij studenten van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, het Grafisch Lyceum, Hogeschool van de Kunsten en het ROC. Afgelopen collegejaar hebben we via de werkplaats een aantal bijzondere projecten gedaan met gemengde studentengroepen van onze master “Game and Media Technology”

64 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

en de studenten van de bachelor “Communication and Multimedia Design” van de Hogeschool Utrecht.’

PARTNEREVENTS

Inhoudelijke bijeenkomsten zijn er ook. ‘Jaarlijks organiseren we in oktober als departement Informatica voor ondernemers een informeel partnerevent. De collega’s van het departement laten dan zien waar we goed in zijn, welk onderzoek we doen en hoe ons onderwijs er uit ziet. Je krijgt zo een goed idee van welke mogelijkheden er zijn om samen te werken, zowel in onderwijs als onderzoek, en aansluitend is er een drukbezochte stagemarkt voor bedrijven en studenten waar je in contact kunt komen met studenten van onze opleidingen. Afgelopen juni organiseerden we met diverse andere kennisinstellingen en maatschappelijke partners een groot mkb-event met als thema “Samen Digitaal Innoveren”. Ook dit gaat een jaarlijks terugkerend event worden. Tijdens deze dag staat juist het mkb op het podium: ondernemers uit de maakindustrie, tech, de foodindustrie en nog veel meer, vertellen hoe zij stappen aan het zetten zijn in digitalisering. Welke uitdagingen kom je tegen, hoe kom je aan goed personeel, wat doe je zelf en waarvoor zoek je juist partners? Diverse ondernemingen laten zien hoe zij met studenten samenwerken en wat hen dat oplevert. Ook dit event wordt afgesloten met een druk netwerkplein waar ondernemers in contact kunnen komen met elkaar en diverse maatschappelijke organisaties én met studenten en alumni die op zoek zijn naar een stage of eerste baan.’

ONDERNEMERSVERHALEN

En toch. Misschien zit jij nu dit verhaal te lezen en denk je: allemaal leuk en aardig, maar wat kan ik nou in de praktijk doen? ‘De keuze is reuze’, zegt Cocky : ‘Stel: je hebt als bedrijf enorm veel data tot je beschikking, maar je doet er (nog) niks mee. Je kunt studenten vragen er mee aan de slag te gaan in afgebakende projecten. Maar je kunt ook zelf data savvy worden door bijvoorbeeld een summer school instapcursus te volgen. Je kunt ook samen met ons of de collega’s van de Hogeschool Utrecht een bedrijfsscan doen en jouw ontwikkelbehoefte in kaart brengen. Studenten van de bachelor Informatica kunnen een softwareproduct voor je maken met visualisaties waardoor je goed overzicht hebt en inzicht krijgt in die data. En uiteraard kun je inzetten op stages en afstudeerscripties met jouw data als onderwerp. Dit heeft nog een bijkomend voordeel in tijden van arbeidsmarktkrapte: veel studenten blijven na afstuderen werken bij het bedrijf waar ze hun afstudeeronderzoek hebben gedaan. Het kan dus ook nog helpen om personeelstekort in te vullen.’

Een voorbeeld uit de praktijk. ‘Tijdens het event “Samen Digitaal Innoveren” raakte ik in gesprek met een ondernemer waarmee we sinds vorig jaar samenwerken. In dat jaar had hij een succesvolle afstudeerder gehad en een aantal groepsopdrachten uitgezet in de master Applied Data Science. Tijdens het event deed hij mee in een workshop

waarbij hij een AI- en datascan voor zijn onderneming heeft gedaan. Dit leverde hem belangrijke inzichten op en direct ook de contouren van een nieuwe opdracht die hij met studenten wilde doen. Hij was superenthousiast! Het is fijn om te horen dat we voor zijn onderneming van waarde konden zijn.’

‘De digitale innovaties gaan snel. Tegelijkertijd is het ook een maatschappelijk traject dat we met kleine behapbare stapjes kunnen inrichten. Een traject waarin we kennis delen en als partners optrekken. De uitdaging is om elkaar te vinden, dezelfde taal te leren spreken en vooral te gaan doen! Als Universiteit Utrecht, en daarbinnen het departement Informatica, willen we met twee benen in de regio staan en maken we dus graag die verbinding. Wat ons betreft gaan we dit samen fixen.’

Schroom dus niet om je vraag bij de universiteit neer te leggen, is Cocky’s boodschap. ‘Neem gewoon contact op, of kom eens langs bij één van onze events. Op 24 oktober* is iedereen weer van harte welkom!

*Aanmelden kan via https://ap.lc/16zkL of via de webpagina van de AI-labs.

SAMENWERKEN MET DE UU

De Universiteit Utrecht wil haar bijdrage leveren aan de samenleving door samen te werken met maatschappelijke organisaties en bedrijven om ingewikkelde problemen op te lossen. De universiteit brengt hiervoor met het U-Collaborate in Education (UCE)-programma het onderwijs samen met bedrijven, maatschappelijke groepen, externe partners en netwerken.

Allerlei vormen van samenwerking zijn mogelijk, van eenmalige gastcolleges en/of hackatons tot langlopende samenwerking en constructies waarbij studenten vanuit Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht samenwerken.

Heb je als ondernemer een uitdaging of een probleem waarbij je hulp kunt gebruiken van studenten, of wil je extra energie geven aan projecten die al een tijdje lopen? Neem dan contact met ons op via www.uu.nl/uce.

Universiteit Utrecht

Heidelberglaan 8 | 3584 CS Utrecht

uce@uu.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 65

WRAPPEN EN TINTEN

BINNEN- EN BUITENBEWEGWIJZERING

SPANDOEKEN EN FRAMES

VLAGGEN EN MASTEN

RECLAME- EN BOUWBORDEN

STICKERS, PRINTS EN FOTOWANDEN

GRAVEER- EN LASERTECHNIEKEN

PRESENTATIE MATERIALEN

ONTWERPEN, CREËREN EN MEEDENKEN

Segerink Adviesgroep Pensioenen | Verzekeringen Professionals voor de zakelijke markt Philipsstraat 5 unit 0.01 | 3833 LC Leusden | +31 33 760 0170 info@segerinkadviesgroep.nl | www.segerinkadviesgroep.nl Ambitie verzekerd De Wel 6c, 3871 MV Hoevelaken 033 461 2711 - info@gtreclame.nl WWW.GTRECLAME.NL Check ons lookbook! GEVEL- EN BUITENRECLAME LICHTRECLAME
INTERIEUR-SIGNING (AUTO)BELETTERING
WWW.RESTAURANTNOVICE.NL Gastvrijheid zit in ons DNA Kom langs en ervaar het zelf CONFERENTIE RESTAURANT HOTEL

‘SALES ZIT IN MIJ, HET IS ER GEWOON’

Sales-adviseur Rutger Klaaijsen belooft geen gouden bergen, wél betere resultaten. Onder de naam Sales Momentum helpt hij ondernemers met structuur, creativiteit en maatwerk hun omzet te verhogen. ‘Vaak hoor ik achteraf: hadden we dit maar eerder gedaan.’

Sales loopt als een rode draad door de carrière van Rutger. Hij deed ruime ervaring op in de commerciële sector, waarin hij werkzaam was voor diverse middelgrote en grote bedrijven in allerlei branches. ‘Sales zit in mij, het is er gewoon. In kansen en groeimogelijkheden denken gaat bij mij vanzelf.’

KANSEN ZIEN

Met al die ervaring op zak was de tijd rijp om op eigen benen te gaan staan. Eerder dit jaar richtte de Amersfoorter Sales Momentum op. Inmiddels helpt hij verschillende organisaties, verspreid over diverse branches, met het verbeteren van hun verkoopresultaten. Hij presenteert nieuwe proposities die het verschil maken, haalt nieuwe klanten binnen en bespaart tijd door het verkoopproces te stroomlijnen en efficiënter in te richten.

De kern van zijn aanpak is gebaseerd op het opbouwen van een sterke klantrelatie en het begrijpen van de behoeften van de klant. Rutger: ‘Ik wil zijn wereld begrijpen, zijn producten en diensten. Als we daar samen de tijd voor nemen wordt het een stuk makkelijker om de gewenste resultaten inzichtelijk te krijgen en de groeimogelijkheden en kansen te zien.’

DOSIS CREATIVITEIT

Rutger luistert, geeft advies, helpt momentum te creëren (uitvoerende fase) en meet de resultaten — in die volgorde. Kenmerkend is de gezonde dosis creativiteit die hij toe-

past in de verschillende fases. ‘Veel ondernemers denken logischerwijs vanuit hun eigen focus. Het is verfrissend om iemand naast je te hebben die out-of-the-box meekijkt. Zo komen we bijvoorbeeld tot andere manieren van doelgroepen benaderen en B2B-aquisitie.’

Een voordeel is dat hij veelal “performance-based” werkt. ‘Van betere resultaten voor mijn klanten word ik ook beter. Andersom geldt dat ook, als resultaten uitblijven. Dat risico neem ik graag samen met de ondernemer, omdat ik ervan overtuigd ben dat de resultaten die ik voorspiegel haalbaar zijn. Ik beloof geen dingen die ik niet kan waarmaken en doe het vooral samen met de ondernemer.’

De successen in zijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer smaken naar meer. ‘Vaak hoor ik klanten achteraf zeggen: hadden we dit maar eerder gedaan. Je weet niet wat voor waarde je in je bedrijf hebt zitten, totdat je er actief mee bezig gaat. Met een can-do-mentaliteit help ik ondernemers daarbij.’

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 67
INTERVIEW SALES MOMENTUM
TEKST: THIJS TOMASSEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA
SALES MOMENTUM Sales Momentum rutger@salesmomentum.nl | 0651714330
Rutger Klaaijsen

DE KRACHT VAN EEN

FAMILIEBEDRIJF IN

EEN ROERIGE MARKT

Met vader Kees Birkhoff als grondlegger en met broers Jan Paul en Wim als huidige eigenaren is BLR-BIMON een familiebedrijf in optimaforma. Een zegen en uitdaging tegelijkertijd in een tijd waarin grote investeerders andere installatiebedrijven overnemen.

‘Op een gegeven moment stonden ze hier ook voor de deur’, vertelt Jan Paul, doelend op een grote investeerder die diverse kleinere duurzame installatiebedrijven in Nederland heeft opgekocht. ‘Ze rijgen als het ware een ketting van installateurs door Nederland. Lang tijd was onze branche niet zo sexy, maar met de huidige duurzaamheidsontwikkelingen is klimaatbeheersing een hot-item en dat maakt installatiebedrijven geliefd bij investeerders.’

Maar investeerders zijn bij Jan Paul en Wim aan het verkeerde adres. Ze voelen er niets voor om hun bedrijf van de hand te doen. ‘Daarvoor zijn we veel te gehecht aan wat we hebben en aan wat onze vader heeft opgebouwd. Ik denk dat het voor investeerders überhaupt lastiger is om bij een familiebedrijf een voet tussen de deur te krijgen. Wij gebruiken de kennis van de vorige generatie om een strategie voor de lange termijn te bepalen. Zo investeren we veel in kennis door middel van opleidingen in onze eigen bedrijfsschool. We vinden persoonlijke aandacht voor onze mensen heel belangrijk en willen zelf ook gewoon onderdeel zijn van het team. Daarnaast kunnen we snel schakelen en hebben we korte lijnen. Ook vinden we nazorg heel belangrijk, nadat een project is opgeleverd.’

68 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
INTERVIEW BLR-BIMON
TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA Wim en Jan Paul Birkhoff

FAMILIEGEVOEL

Om antwoord te geven op de vraag wat werken bij BLR-Bimon zo geliefd maakt, wordt HR-medewerker Rosa Vergeer bij het interview betrokken, zij kan het altijd goed vertellen, vindt Jan Paul. Rosa: ‘Het werkt hier allereerst prettig omdat je de meeste mensen kent. Jan Paul en Wim werken echt mee in het bedrijf en zijn ook altijd bij de borrel op vrijdag. Ze spreken de werknemers dus regelmatig. Vader Kees is nog actief betrokken om onze branche te promoten bij verschillende scholen. Dat samen zorgt voor het familiegevoel. De korte lijnen zijn prettig en het vertrouwen is groot. Een projectleider mag bijvoorbeeld zijn eigen beslissingen nemen.’ Jan Paul vult aan: ‘Binnen ons bedrijf heb je een hoop vrijheden en een daaraan gekoppelde verantwoordelijkheid. Het gaat om het doel dat we samen willen bereiken, hoe ze er komen maakt niet uit. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt.’

PIONIEREN

Bepaalde opdrachtgevers geven de voorkeur aan familiebedrijven, ervaart Jan Paul. Omdat ze daar de mensen kennen, vaste contactpersonen hebben en de directeur of eigenaar rechtstreeks kunnen bellen om belangrijke zaken of laatste details door te nemen. ‘Bij ons weten ze gewoon zeker dat ze goed geholpen worden, omdat we elkaar als ondernemers kennen. Die wetenschap motiveert ons weer om te zorgen dat we een sterk bedrijf blijven. Om een krachtige concurrentiepositie te behouden zorgen we dat we de kennis in huis hebben en houden. We zorgen ervoor dat we voortdurend op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en spitsen onze diensten daarop toe.’

NIEUW BEDRIJF

Is er een concreet voorbeeld? Absoluut! De broers Birkhoff hebben samen met Alfatech en twee andere ondernemers het bedrijf Montreal Solutions opgericht. Het bedrijf is specialist in monitoring van duurzame klimaatsystemen. ‘Vanaf 2026 zijn bedrijven verplicht om hun energieverbruik te monitoren. Een energielabel A halen is één, maar door monitoren kan je aantonen dat ook tijdens het dagelijks gebruik het A-label behaald wordt. Daarnaast is het belangrijk voor bedrijfsverzamelgebouwen. Huurders krijgen nu vaak een vast gedeelte van de energierekening gepresenteerd op basis van de oppervlakte die ze huren, terwijl dat vaak totaal niet aansluit bij de energie die ze verbruiken. Met de juiste monitoring maak je glashelder wie wat verbruikt en kan een verhuurder de kosten conform verbruik verdelen.’

Ze genieten van het pionieren dat hoort bij het nieuwe bedrijf. ‘Het houdt ons scherp, dat is leuk! Opdrachtgevers zijn ook enthousiast. Door de hoge energieprijzen

zien veel ondernemers de noodzaak van monitoren in, maar niemand weet exact wat ze willen weten en meten. We zitten schetsend met elkaar aan tafel. Dat samen ontwikkelen vinden we mooi.’

Montreal Solutions is ook betrokken bij het project Floating Farm in Rotterdam, de eerste drijvende boerderij ter wereld. Het doel van de boerderij is voedselverspilling tegengaan, transport te verminderen en kwaliteit van voedsel te verbeteren. De koeien op de boerderij krijgen voedsel uit de stad en van de melk van de koeien wordt yoghurt gemaakt die op Floating Farm verkocht wordt. Montreal Solutions monitort de stofwisseling van de koeien. ‘Een prachtig voorbeeld van hoe je met goed meten kan bijdragen aan een duurzamere wereld.’ BLR-Bimon

Aardvletterweg 3a | 3417 XL Montfoort info@blr-bimon.nl | 0348472247

www.blr-bimon.nl

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 69

RECAP OPENING ZAKENSEIZOEN 2023

70 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023

OPENING VAN HET ZAKENSEIZOEN 2023

Afgelopen 11 september werd tijdens de Opening van het Zakenseizoen van OnderNamen een prachtig geldbedrag opgehaald voor Stichting Vrienden UMCU & Wilhelmina Kinderziekenhuis, ten behoeve van een baanbrekende medische innovatie. Wij kijken terug op een fantastische avond met alle ondernemers uit de verschillende OnderNamen-regio’s. We hebben genetwerkt, gedoneerd én gefeest! Grote dank aan de hoofdsponsoren, onze samenwerkingspartners, de Vrienden en natuurlijk Dolf Jansen en Ruth Jacott. Het was goud!

Lees het volledige persbericht op de website van OnderNamen

FOTO’S

Gedurende de avond zijn er mooie beelden geschoten van het event en van de gasten. Deze zijn ook terug te vinden op de website van OnderNamen.

ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023 | 71

Walking/uitgeserveerd (kerst) diner met afsluitend knalfeest!

Nieuwjaarsborrels met kick-off voor het nieuwe jaar!

Op 7 min lopen van Utrecht CS in Utrecht

TE KLEIN VOOR EEN BEDRIJFSHYPOTHEEK?

Als ieder mens sterker wordt, wordt Nederland sterker. Daarom zien w� ook die mensen staan die anderen over het hoofd zien. Kleine ondernemers bestaan niet. W� nemen hun plannen wél serieus.

Ontdek onze SNS Bedr�fshypotheek:

• lenen vanaf € 50.000 tot € 2 miljoen;

• een scherpe rente;

De ontwikkeling in IT gaat razendsnel. Zit u nu met een vraag of heeft u hulp nodig met een acuut probleem?

Wij helpen u graag verder met al meer dan 35 jaar ervaring in de ICT.

• je lost jaarl�ks 5% af. En je bent flexibel om kosteloos nog eens tot 5% extra van de lening af te lossen.

MEER WETEN?

Maak dan een afspraak op sns.nl/bedr�fshypotheek. Bellen kan ook, Bas staat voor je klaar.

C E L E B R A T E @ C I T Y S E N S E
HTR Automatisering / Rostockweg 3 / 3825 PG Amersfoort 033 494 50 31 / www.htr.nl / info@htr.nl ///// /////
Plan nú jouw najaarsevent! Bel ons op 030-2313434
Bas Pellis Financieel adviseur zakel�k 06 - 10 97 86 00
GRATIS EN VRIJBLIJVEND EERSTE GESPREK

In Amersfoort’s straten waar kunstzinnigheid straalt Ondernemend gebouwd, een stad die ademhaalt

Bruisend van leven, vol energie en pracht Amersfoort, een parel van ambacht

AMERSFOORT

LOUISA

MEEST GEBRUIKTE APPS

Instagram | Spotify | Snapchat

LIEVELINGSDINGEN OM TE DOEN

Sunday-Funday

Shoppen in Utrecht met vriendinnen en dan een leuk terrasje pakken, daar hou ik echt van. Retail therapy is een welbekende term onder mij en mijn vriendinnen. De stad zelf vind ik gezellig en knus en dan hebben ze ook nog winkels binnen en buiten, dus geen excuus om niet te shoppen!

De welbekende borrelplank

Hier sta ik inmiddels een beetje om bekend, maar waar ik heel erg van kan genieten is lekker borrelen ‘met de meiden’. Heerlijk in het zonnetje met een lekker drankje erbij en kletsen over van alles en nog wat. Vaak zijn de borrelplanken zó groot dat het een soort dinerplank wordt. Maar goed; hoe meer, hoe beter!

Wat zijn de favourties van het team van OnderNamen? Waar eten ze graag? Wat vinden ze leuk om te doen? Je leest het in de rubriek Editor’s Pick.

GUILTY PLEASURE

Bingen

Persoonlijk hou ik meer van de zomer, maar nu we richting de herfst en winter gaan, kan ik er stiekem ook wel van genieten om op de bank een serie of film te kijken. Momenteel ben ik Grey’s Anatomy aan het bingen. Een serie uit 2005 met negentien seizoenen en zo’n twintig afleveringen per seizoen. Genoeg materiaal om straks de donkere dagen door te komen. Mocht het toch niet genoeg zijn, dan heb ik gelukkig nog een paar series op mijn lijst staan.

Reizen

Iets waar ik nooit genoeg van zal krijgen is de wereld zien; de verschillende culturen, mooie plekken en dingen die je kan zien of doen. Persoonlijk reis ik het liefst naar waar het lekker warm is, als de zon schijnt is alles beter. :)

74 | ONDERNAMEN EEMVALLEI HERFST 2023
PICK
EDITOR’S

VANUIT HET HART

Vanuit het hart ondernemen; is dat een vanzelfsprekendheid? Veel ondernemers zijn met hun zaak gestart vanuit een gevoel van passie, maar hoeveel blijft daarvan over als er sprake is van groei, cijfers, analyses en aandeelhouders? En in hoeverre zijn ondernemers in de provincie Utrecht maatschappelijk betrokken? Hoeveel doen deze bedrijven nu écht vanuit het hart, zonder er ooit iets voor terug te hoeven? En in hoeverre zijn we bezig met onze duurzame verantwoordelijkheden? Natuurlijk gaat het thema “vanuit het hart” ook over gevoel, over mensen. Het is heerlijk om beslissingen te baseren op data, maar intuïtie speelt vaak ook een heel belangrijke rol. ‘Volg je hart’, is dan ook niet voor niets een veelgehoord advies. Bestaat er in de wereld van ondernemen misschien een ideale combinatie tussen het hart en het hoofd?

Op al deze vragen proberen wij in de wintereditie van 2023 antwoorden te vinden. Heb jij nu een verhaal dat volledig in dit thema past? Deel het met ons!

Dit kun je in de eerste editie van 2024 verwachten

herfst
WINTER
Laad maar lente
EDITIE
Raamdecoratie en vloeren bij Van Wiefferen Eens in de zoveel tijd is jouw interieur toe aan een nieuwe invulling. Je wilt er een eigentijdse draai aan geven. Soms kan dat best lastig zijn. We denken graag met je mee en zoeken binnen de vele mogelijkheden naar de items die bij jouw interieurwensen passen. www.vanwiefferen.com Hogeweg 45 | Amersfoort | 033 472 16 05 Sinds 19 57

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.