Omalähiö 7.6.2024

Page 1

OSTETAAN

KULTAA JA HOPEAA

K-Citymarket Laune

Ajokatu 53, Lahti

ma 10.6. 10-17 ti 11.6. 10-17

Ostamme korut, kellot, aterimet kolikot, mitalit. Ilmainen arviointi.

Maksamme jalometallin arvon käteisenä tai tilille. Peter Asiakaspalvelu

Omalähiön ilmestyminen kesän aikana

pe 14.6. to 20.6. aineistot ti 18.6. Kesälähiö pe 28.6. aineistot ti 25.6. pe 2.8.

Suomelle epäedulliset hankkeet pysäytettävä

EU:lle yhtenäinen linja rajapolitiikkaan

EU:sta oltava hyötyä, ei haittaa

Olemme taas avoinna - tervetuloa Luumäelle!

Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo ja kahvila Ellen Kahvila, puutarha, museo, luontopolku ja rantasauna. Itsenäisyydentie 799a / 54530 Luumäki 040 522 7553 | www.kotkaniemi.fi

Avoinna TI-SU klo 11–17 (suljettu MA) Museolla yleisöopastukset KE-SU klo 14

PEKKA KOMU

Ehdolla europarlamenttiin 134

TAVATAAN EUROVAALITILAISUUKSISSA:

Lahdessa tulevaisuuskeskustelussa Pub Virastossa pe 7.6. kello 17, os. Vesijärvenkatu 11, Lahti. Keskustelemassa myös kansanedustaja Mika Kari

Lahdessa Satamassa kello 10, Mukkulan ostarilla kello 10.45 ja Liipolan ostarilla kello 11.30 la 8.6. Tavattavissa myös puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi. Kahvitarjoilu.

Lahdessa kauppatorilla la 8.6. klo 15. Keittotarjoilu. Tavattavissa myös puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman

Katso kaikki tilaisuudet ja lue lisää: www.pekkakomu.fi

N:o 22 – 2024 46. vsk 7. kesäkuuta SAKSALA-KERINKALLIO-LIIPOLA-NIKKILÄ-RENKOMÄKI-ALAOKEROINEN-HENNALA-ALIJUHAKKALA-LAUNE-KEIJUPUISTO-ASEMANTAUSTA-ANTTILANMÄKI-VENETSIA-PATOSEUTU Maksaja: Emmi Lintosen tukiryhmä EMMI LINTONEN www.emmilintonen.fi Satu Jaatinen www.satujaatinen.fi Omavaraisuuden puolesta 108 Päijät-Hämeen ehdokas Maksaja: Satu Jaatinen Maksaja: Ihmisten Eurooppa ry SAKSALAN RAVINTOLA Saarnikatu 3 050 4077 840 Tilaa suoraan netistä saksalanravintola.fi ja löydä paljon tarjouksia 2 pizzaa tai kebabia + 1,5 l juoma 24 €
Espoo
ma-pe
Helsinki
09-512 7298 www.jalonom.fi
Leppävaara Vanha Maantie 1
10-17
Töölön tulli Mannerheimintie 114 ma-pe 10-17
Suomen puolustaja EU:ssa EkmanJohanna Eurovaaliehdokas 9.6.2024 43
Maksaja:Perussuomalaiset rp.
.fi
KOTKANIEMI
Maksaja: Edistyksen puolesta ry

EU-vaalit

EU-vaalit käydään tämän viikon sunnuntaina. Vaalikampanjat ovat loppusuoralla ja ennakkoäänetkin on jo ehditty antamaan. Perinteisesti EU-vaalit ovat olleet Suomessa ikään kuin välttämätön paha, vaali joka ei ketään kiinnosta. Tästä kertoo jo edellisten vaalien äänestysprosentti, joka on pyörinyt jo vuosikaudet vaaleista toiseen vain 40 % tienoilla. Siis alle puolet suomalaisista äänioikeutetuista äänestää EU-vaaleissa. Tämä on sikäli aika outoa, ettei vaali kiinnosta, koska nimenomaan EU:ssa päätetään todella monista meidänkin asioista ja ainoastaan äänestämällä voit niihin vaikuttaa.

Nämä EU-vaalit saattavat kuitenkin yllättää, sillä ilmassa on ollut aistittavissa jo pienen pientä vaalikiimaa. Äänenpainot ovat vaalikeskusteluissa nousseet, kun puheeksi on otettu maahanmuuttajat tai ilmastotoimet. Tähän varmasti vaikuttaa tämänhetkinen tilanne maassamme, jossa polarisoituminen ja puolien valitseminen on noussut uuteen arvoon. Hallitus-oppositio-asetelma on kovin kärjistynyt ja se ei voi olla näkymättä myös EU-vaaleissa.

Lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut entistä enemmän EU:n roolia konflikteissä esiin. Euroopasta pitäisi nyt löytyä ennennäkemätöntä yhteishenkeä, sillä mitä käy USA:n tuelle Ukrainassa, jos presidentiksi siellä nousee täysin arvaamaton Trump? Voiko Eurooppa jatkossa enää luottaa siihen, että kyllä USA ja NATO hoitavat konfliktit ja eurooppalaiset katsovat vierestä?

Nyt on EU:sta pakko löytyä sellaisia tervepäisiä henkilöitä, joilla on osaamista, neuvottelukykyä ja halua yhdistää Eurooppaa. Helppoa se ei ole ollut ennenkään, mutta tämän hetken maailmassa, jossa monet asiat ovat pielessä, se on entisestäänkin vaikeampaa ja haastavampaa. Ja kyllähän lista EU:n kärkihaasteista on mittava: Ilmastonmuutos, talouskriisi, ikääntyvä väestö, työttömyys, maahanmuutto ja maailman turvallisuus ovat asioita, joihin EU:n on löydettävä ratkaisuja.

On muuten aika yllättävää, että myös Putin-henkistä ajattelua löytyy paljon Euroopasta, niin äärivasemmiston kuin äärioikeistonkin puolelta, joten tarkkana saa äänestäjä olla, ettei oma ääni valu putinistien laariin. Kannattaa siis tarkkaan ottaa selvää siitä, mihin Euroopan parlamentin puolueryhmään suomalaiset puolueet kuuluvat ja mikä on kunkin puolueryhmän agenda.

Lopuksi on syytä muistaa, että äänestäminen on tärkeää. Se on yksinkertaisesti demokratian kulmakivi ja sen merkityksen usein huomaa vasta sitten, kun sen menettää. Kaikissa maissa ei järjestetä tänä päivänäkään vapaita vaaleja, joten pidetään huoli siitä, että jatkossa käymme antamassa äänemme ja pidämme siten omalta osaltamme huolen siitä, että demokratia toteutuu. Elämme merkittäviä muutoksen aikoja Euroopassa, joten nyt jos koskaan, kannattaa äänestää, sillä muutoksen suunta määritellään nyt ja tässä. Minkälaisen Euroopan sinä haluat tulevaisuudessa nähdä?

päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi

PAPIN PALSTA

Julkisuuden henkilöiden ympärillä pyörii monenlaisia ihmisiä. On heitä, jotka ihailevat ja fanittavat, on kriitikoita, on uteliaita ja niin edelleen. Jeesuksenkin lähelle tuli ihmisiä monin motiivein. Oli heitä, jotka hakivat apua ongelmiinsa tai sairauksiinsa, oli heitä, jotka kokivat hänet kilpailijaksi ja siksi etsivät aiheita syytöksiin. Suuri joukko oli liikkeellä uteliaisuuttaan. He olivat kuulleet Jeesuksen maineesta ja halusivat nähdä hänet ja kuulla hänen opetuksiaan.

Jeesuksen viesti kaikille noille kuulijoille oli kuitenkin sama. Ei voi jäädä sivusta tarkkailijaksi. Hänen sanansa haastaa ottamaan kantaa. Ja hän kutsuu: ”Seuraa minua!” Nämä Jeesuksen sanat oli ja on tarkoitettu kaikille. Jeesus kutsuu meitä seuraansa.

Mutta mitä seuraaminen oikein on? Esimerkiksi sosiaalisen median seuraajissa kaikki eivät jaa sisällöntuottajan arvoja, mutta seuraavat vain uteliaisuuttaan. Kun Jeesus kutsuu seuraamaan häntä, hän ei tarkoita vain sivusta katsomaista ja tarkkailua. Hän tahtoo, että otamme hänen sanansa todesta ja elämme niiden mukaan. Jeesuksen sana siis kutsuu toimimaan niin kuin hän, rakkauden ja vanhurskauden tapahtumiseksi. Ja siihen saamme pyytää hänen johdatustaan ja hänen voimaansa.

Heikki Pelkonen

Jumalanpalveluksia voi seurata myös Launeen seurakunnan YouTube-kanavalta (linkki myös Launeen seurakunnan Facebook-sivulta).

Launeen kirkko: Messu su 9.6. klo 10 Riitta Särkiö, Mari Ruuska, Johanna Suomala, Liis Marini viulu, kirkkokahvit. Messu striimataan Lahden seurakuntien YouTube-kanavalle.

Kastettu: Amanda Aurora Moksi, Sara Annika Lehtonen

Kuollut: Taisto Pentti Erik Timonen 80 v, Osmo Olavi Mankkinen 79 v, Pekka Johannes Ronimus 78 v, Marianne Eivor Anneli Nummela 72 v

VIIKKO 23

PE 7.6. Suvi, Roope, Robert

LA 8.6. Salomon, Salomo

SU 9.6. Ensio

MA 10.6. Seppo

TI 11.6. Impi, Immi

KE 12.6. Esko

TO 13.6. Raili, Raila

PE 14.6. Kielo, Pihla

Pihaseurat Joutjärven kirkon kupeessa

Perjantaina 7.6. klo 18 pidetään Riitta ja Pekka Särkiön pihassa seurat. Osoite on Joutjoentie 2, mutta hyvä maamerkki on myös Joutjärven kirkko, jonka alttariseinän alla seurat pidetään. Pihaseu-

roissa lauletaan yhdessä toivevirsiä ja kuunnellaan puheita. Päätteeksi jatketaan yhdessäoloa kahvitarjoilun ja seurustelun merkeissä. Sateen sattuessa pihaseurat pidetään sisällä.

Riitta Särkiö

LAATUKONEET EDULLISESTI

MYYNTI - HUOLTO - KORJAUS - KAIKKI MERKIT

TORIN OMPELUKONE

www.torinompelukone.fi - p. 0400 769 632 Rauhankatu 18, Lahti - Av. ma, ti, to, pe 10-17, ke 9-18

Perunkirjoitukset, testamentit ja edunvalvontavaltakirjat ammattitaidolla Perunkirjoitus Varpu Välimaa Oy

Janne puh. 044 560 0004, Minttu puh. 050 543 5782

janne.valimaa@perunkirjoitukset.fi minttu.lohisalo@perunkirjoitukset.fi Rauhankatu 17 B, 15110 Lahti

TAKATASKU

Café Eila

Avoinna ma ja ke–pe klo 8.30–13.30 ja ti klo 9.00–13.30

Lounasruokala Makuhetki Avoinna ma–pe klo 11.00–13.00

LOUNAS 10.- 14.6.2024

Maanantai: Ruokala suljettu

Tiistai: kermainen kahden kalankeitto, hedelmäsalaatti

Keskiviikko: Aamupuuro klo 8.30-9.30 tomaattinen jauhelihakastike, spagetti, maissi-vesimeloni-jäävuorisalaatti

Torstai: kanakastike, riisi, mustaherukkahillo, porkkanaraaste

Perjantai: raejuusto-pinaattinapit, kermaviilikastike, perunat, tomaatti-kurkku-jäävuorisalaatti

Seuraa ilmoitteluamme: www.takatasku.net

Pulmakulma

Yksilöllistä tietokoneen, kännykän tai muiden älylaitteiden käytön opastusta.

Varaa aikasi puh. 044 719 4637

Anttilanmäki 260 kpl Keijupuisto 240 kpl

050 404 1398 omalahio@omalahio.fi

MAHDOLLISUUS YÖPYÄ PUUMAJASSA Rauhallinen paikka

HOLLOLAN KALUSTEMAALAAMO KY

Kalustemaalaamo tarjoaa VÄLIOVIEN sekä keittiön kaapiston ovien maalausta.

MUISTA OIKEUS KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN

Kysy tarjousta! Puh. 040 759 5782 www.hollolankalustemaalaamo.net

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 2 Perjantaina 7. kesäkuuta 2024
Marja-Leena Vuorinen 044 5440 366 Tuomas Isotalo 050 5511 444
VIIKKOPÄIVYRI
PÄÄKIRJOITUS
TULE JAKAMAAN OMALÄHIÖTÄ
SOITA
Seuraa minua

Harri Pikkarainen:

Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana päätöksenteossa

Vasemmistoliiton Harri Pikkarainen on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja varakansanedustaja. Lääkärinä työskentelevä Pikkarainen on ensimmäistä kertaa ehdokkaana europarlamenttivaaleissa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ehdolla europarlamenttivaaleissa. Olen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja viime eduskuntavaaleissa pääsin varakansanedustajaksi.

Miksi lähdit ehdokkaaksi mukaan europarlamenttivaaleihin?

– Elämme epävarmassa maailmassa; omavaraisuus ja turvallisuus ovat nousseet uuteen arvoon. On vallalla ääriainesten nousu ja halu vähentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia. Ihmisoikeuksia ja ihmisten vapautta rajoitetaan. EU on ollut Euroopan historian merkittävin rauhanprojekti. EU-mailla ei ole ikinä ollut näin pitkää keskinäisen rauhan aikaa. Haluan, että EU:n kehitys näissä asioissa jatkuu ja että EU lisää vaikuttamistaan muun muassa ihmisoikeuskysymyksissä ja kriisien ratkaisussa maailmanlaajuisesti käyttäen pehmeitä keinoja, kuten talousmahtiaan. Miten olet valmistautunut mahdolliseen vaativaan kansainväliseen luottamustehtävään?

– Tähän tehtävään olen valmistautunut koko aikuisikäni ajan. Olen ollut kansainvälisissä tehtävissä muun muassa rauhanturvaajana 1,5 vuotta ja osaan puhua useita eri kieliä. Sujuva englanti, hyvä ruotsi ja hyvät pohjatiedot espanjasta ja ranskasta tuovat mahdollisuuksia. Minulla on hyvä paineensietokyky, sosiaaliset taidot ja organisointikyky ja olen hyvä neuvottelemaan. Kotona olen sopinut asian vaimon kanssa.

Onko sinulla aiempaa kokemusta kansainvälisistä tehtävistä?

– Minulla on ollut mahdollisuus olla pelastuspalvelumekanismin työtehtävissä Brysselissä. Olen käynyt useamman kansainvälisen kurssin ja sitä kautta verkostoitunut muun muassa Global Health-kurssin ja parhaillaan viimeistelen maisteritutkintoa Brysselin/ Piemonten yliopiston järjestämältä kansainvälisten kriisien käytännön hallinnasta.

Miten EU on onnistunut tehtävässään Suomen jäsenyyden aikana?

– EU on mielestäni onnistunut kohtuullisesti. Se on suuri ja osittain kankea organisaatio johtuen osittain suuresta joukosta jäsenmaita ja yksimielisyysperiaatteesta päätöksenteossa. Silti EU on saanut näinä vuosikymmeninä isoja kokonaisuuksia eteenpäin muun muassa ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, sosiaalisten oikeuksien, työssä käyvien oikeuksien ja ilmastoasioiden tiimoilta. EU on kasvanut merkittäväksi talousmahdiksi ja sitä kautta suureksi vaikuttajaksi myös muissa asioissa maailmanlaajuisesti. Yhteinen valuutta ja finanssipolitiikka on jättänyt historiaan merkittävät koronvaihtelut. Ihmisten ja tavaran vapaa liikkuvuus on vähentänyt kustannuksia ja tuonut helppoutta moneen asiaan.

Millaiset asiat sinua kiinnostaa

TERVETULOA KIMIN KESÄKAHVEILLE

Torstaina 20.6. kello 16.30-18.00 Saksalan yläleikkikentälle.

Työväen ääni

Tavattavissa myös kansanedustaja

Pinja Perholehto.

EU:n ennallistamisasetuksen tarkoitus on Harri Pikkarainen mielestä parantaa luonnon tilaa ja pysäyttää luontokato.

mahdollisena europarlamentaarikkona erityisesti?

– EU:lla on monta keskeneräistä projektia, jotka tulisi saattaa loppuun. Yksi on ennallistamisasetus, jossa tarkoitus on parantaa luonnon tilaa ja pysäyttää luontokato. Ennallistamisasetuksesta hyötyvät luonnon lisäksi muun muassa metsä- ja maatalous myrskytuhojen ja tulvien vähentymisenä, pölyttäjien määrän lisääntymisenä ja sisävesien tilan parantumisena. Euroopan komissio laski toimien hyödyiksi noin 10 miljardia euroa. Toisena nostaisin yritysvastuulain, jolla voidaan maailmanlaajuisestikin vaikuttaa siihen, että Suomessa EU:ssa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan, kun yrityksiltä edellytetään samoja periaatteita ympäristönsuojelun, työntekijöiden oikeuksien ja ihmisoikeuksien tiimoilta. Ilman kyseessä olevaa lakia yritykset, jotka käyttävät esimerkiksi lapsityövoimaa ja teettävät töitä epäinhimillisissä olosuhteissa saavat suhteetonta kilpailuetua niihin yrityksiin nähden, jotka hoitavat asiansa hyvin.

Kuinka tärkeää europarlamentaarikolle on olla tunnettu muuallakin kuin omassa maakunnassa?

– Se on tärkeää. Sen vuoksi olen itsekin kiertänyt kampanjoimassa koko Etelä-Suomen alueella Porvoosta Kouvolan ja Jyväskylän kautta Tampereelta Poriin aktiivisen some-toiminnan lisäksi. Jouduin rajaamaan kampanja-aluetta näin, koska olen käynyt samanaikaisesti töissä koko ajan kahta lomaviikkoa lukuun ottamatta. Olen henkilökohtaisesti tavannut satoja ja satoja ihmisiä. Se on ollut oikein mukavaa.

Oletko sitä mieltä, että Euroopan unionin tulee vahvistaa yhteistä puolustusta?

– Keskittyisin oman puolustusteollisuuden vahvistamiseen. Armeijat pitäisin edelleen jokaisen valtion itsensä järjestettävänä. Yhteisiä

harjoituksia ja muuta yhteistyötä toki pitää tehdä.

Miten EU on onnistunut Ukrainan avustamisessa?

– EU löysi yllättävän hyvin yhteisen sävelen Ukrainan avustamisessa ja apua on annettu keskitetystikin. Omasta mielestäni strategia on ollut muutoinkin onnistunut, jolloin apua lisätään pikkuhiljaa, jotta vastapuoli ei ole hermostunut liikaa. Mikäli saman tein olisi lähetetty hävittäjiä ja panssarivaunuja, olisi Venäjä voinut tulkita sen voimakkaammin aggressiona. Suomen ja EU:n pitää pysyä avustavana eikä osallistua itse aktiivisesti sotatoimiin. Taloudellista, humanitaarista ja sotatarvikeavustusta tulee jatkaa.

Millaiset yhteydet sinulla on veljespuolueisiin Euroopassa? – Minulla ei ole yhteyksiä muihin puolueisiin.

Millaista ympäristöpolitiikka EU:n tulisi harjoittaa tämän vuosikymmenen loppuun saakka? – Kunnianhimoista. Minusta kiistely siitä, onko ilmastonmuutos todellista vai ei, ei ole mielekästä. Meillä ei ole varaa olla väärässä, mikäli vaihtoehtoa on se, että menetämme elinkelpoisen planeettamme. Ainakin minä haluan omilla lapsillamme olevan vielä elinkelpoinen ympäristö. Tavoite ympäristöpolitiikassa pitää olla korkealla, jotta tuloksia saavutetaan. Mikäli tavoite on asetettua korkealla ja siitä pidetään kiinni, niin tuo se mukanaan innovaatioita yrityksiltä, jotta tavoitteeseen päästään. Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa. Muutoksen pitää olla kestävällä pohjalla niin, ettei kuluteta muita maapallon ekologisia resursseja. Tehokkain keino maapallomme resurssien säästämiseksi on kuitenkin kulutuksen vähentäminen ja siihen tulee pyrkiä aktiivisesti. Petri Görman

HARRI PIKKARAINEN

Eurovaalit 9.6.2024

Itse valittu työpaikka sekä asialliset, työehtosopimuksen takaamat työolot ovat jokaisen oikeus.

LAHDEN KANSAINVÄLISET SUURMARKKINAT

Mukana runsaasti kauppiaita 30 eri maasta ja Suomen eri maakunnista! klo 10-20 (su klo 10-18) Teatterin edusta ja Kirkkokatu TO-SU 13.-16.6.

eurooppamarkkinat. /lahti

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 3 Perjantaina 7. kesäkuuta 2024 77
Maksaja : Kimi Uosukainen
Lue lehti netissä: www.omalahio.fi

MUISTOKIRJOITUS

Juhani Melanen –täyttä elämää

2 000 mielipidekirjoitusta

500 teatteriarvostelua

10 julkaistua runoa

5 000 teatteriesitystä ja konserttia

42 vuotta opettajana

30 vuotta Pori Jazzilla

30 juhannusta Pönniälässä

3 vaimoa

3 lasta

5 lastenlasta

76 vuotta täyttä elämää

Lahtelainen eläkeläinen, opettaja, journalisti, teatterikriitikko ja persoona Lauri Juhani Melanen kuoli sydämenpysähdykseen Päijät-Hämeen keskussairaalassa 26.4.2024. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Lahdessa 9.1.1948.

Juhani oli vanhempiensa ainut lapsi ja eli lapsuutensa Lahdessa kolmen aikuisen palvottavana; isänsä, äitinsä ja isoäitinsä. Jo lapsena hän oli vilkas poika ja äitinsä sitoikin hänet narulla puuhun pihamaalle, jottei poika karkaisi teilleen. Niin kuitenkin toistuvasti kävi. Milloin poika löytyi pikipöntöstä ja milloin pihakaivosta.

Juhani ei koulussa osoittanut valtavaa ahkeruutta mutta kirjoittamisessa hän kunnostautui jo nuorella iällä. Kirjoittamisesta tulikin Juhanin elinikäinen intohimo, jota hän toteutti julkaisemalla tuhansia kolumneja, mielipidekirjoituksia, teatteriarvosteluja ja runoja. Kolumnistina Melasen tunnetuin ja pitkäaikaisin palsta oli Melastelua, jota julkaistiin Omalähiö-lehdessä yli 30 vuoden ajan. Juhanin runoja ja tarinoita saimme kuulla puheiden ja runojen muodossa kaikissa mahdollisissa juhlissa.

Palkkauransa Juhani Melanen toimi opettajana. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kannaksen lukiosta vuonna 1966, valmistui luokanopettajaksi Rauman seminaarista vuonna 1970 ja sittemmin suoritti kasvatustieteiden maisterin ja erityisopettajan tutkinnon vuonna 1990 Helsingin yliopistossa.

Opettajana Melanen jätti oppilaisiinsa unohtumattomia

muistoja – usein töppäilemällä, joskus jutuillaan ja saattoihan siinä sivussa joku oppiakin jotain.

Perhepiirissä Juhani muistetaan erityisesti myönteisestä elämänasenteestaan, intohimostaan kulttuuriin, maanpuolustukseen, kirjoittamiseen ja Lahden asioiden ruotimiseen. Isänä hän ei juurikaan ehtinyt paneutua lastensa arkeen ja meistä lapsista tulikin pitkälti äitiemme kasvattamat.

Isoisänä sen sijaan hän osoitti valtavaa sitoutumista ja leikkimielisyyttä. Vesisotaa, mölkkyä, korttia ja lautapelejä hän jaksoi pelata väsymättä.

Ihmisenä Juhani oli huumorintajuinen, elämänhaluinen ja -myönteinen. Hän ei vaivojaan valitetut eikä niin antanut muidenkaan tehdä.

Juhani kuoli niin kuin eli – viimeisenä iltanaan hän lupasi sunnuntaina tulla tyttären tyttärensä syntymäpäiville, vilahti vaimonsa Eiran kanssa Sibelius-taloon konserttiin ja täytti illalla sanaristikot. Aamulla kävellen bussille ja sillä sairaalaan. Miia Heliö, os. Melanen, tytär

Siunaus on Läntisen hautausmaan kappelissa 8.6.2024 klo 11.30 ja muistotilaisuus heti siunauksen jälkeen Kirkkokatu 5, seurakuntasali, Lahti

Eurovaalit sunnuntaina, vanhoilla vai uusilla eväillä?

Euroopan Unionin uusi parlamentti valitaan sunnuntaina. Vaalipiirinä on koko Suomi eli Lahdessakin voi äänestää ketä ehdokasta tahansa. Tämä ei tarkoita, etteikö pitäisi tai voisi suosia oman alueen ehdokasta, mutta aika moni ei tiedä, että vaali on valtakunnallinen.

Eurovaalien kampanjat ovat olleet luvalla sanoen aika vaisuja, mutta siinä nyt ei ole mitään uutta. Mutta huolestuttavinta on, että visiot ja toimet paremman Euroopan puolesta ovat nekin vähissä. Rohkeus puuttuu.

Pelätään sanoa ääneen, että EU:n tehtävä enemmän ja enemmän yhdessä, jos halutaan edes yrittää kilpailla Kiinan tai Yhdysvaltojen kanssa.

Euroopasta on tulossa ulkoilmamuseo, jossa on kiva olla turistina ja lomailla, mutta todellinen kasvu ja osaaminen menee muualle. Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen eivät tuota sellaisia tuloksia kuin haluaisimme. Yrityksemme EU:sta eivät pääse kansainväliseen kärkeen, vaan ovat paikallisia mestareita. On luonnollista, että Euroopan turvallisuus nousee nyt kärkiteemaksi. Varsin pintapuolisesti on puhuttu teollisuuden kilpailukyvystä, ilmastopolitiikasta tai energiasta.

Suomi on profiloitunut viime vuosina EU:ssa sanomalla ”ei” moneen asiaan. Siinä on iso ero esimerkiksi siihen, että sanoisi ”kyllä, mutta”. Ei-sanalla ei pääse enää neuvottelupöytään ja siinä on se ratkaiseva ero mahdollisuuksiin enää vaikuttaa asioihin.

Kaikkea ne keksii

Luin Lahden toisesta päälehdestä uutisen, joka mietityttää. Kuusysin ja Reippaan juniorit siirtyvät FC Lahteen.

Ensin järkytyin, ei, ei, ei! Luin toisen kerran ja jyrkkä ei oli enää ei. Kolmannen lukemisen järkeen aloin asian hyväksyä, koska jos kerran armeijan aikainen esimieheni Upi Karjalainenkin on hankkeen takana, onhan siinä ratkaisussa oltava järkeä. Pidän Upia edelleen fiksuna miehenä.

Green Deal ja monet muut EU-tason hankkeet ovat jääneet ihmisille kaukaisiksi. Koulutuksesta on puhuttu todella vähän. Miten EU:ssa voi opiskella toisessa maassa helposti ja jopa ilmaiseksi?

Julkisuudessa on luettu lähinnä, millaisia tukia esimerkiksi Lahteen on saatu Euroopan Unionista, ja hyvä sekin. Parlamentti on säätänyt uusia lakeja paljon, mutta niiden hyödyt ja vaikutukset ovat vielä kaukana. Digitalisaatiossa Eurooppa on edelleen repaleinen. Jokainen maa tekee asioita omassa siilossaan, ja siilot ovat vielä olemassa maiden sisälläkin, kuten Suomen SOTEsektori on osoittanut lukuisine potilastietojärjestelmiin. Omia ohjelmistoja ei ole, vaan rahat ovat lähetetty Amerikkaan ja ongelmat ovat jääneet meille.

Sitran torstaina julkaisema selvitys kertoo karua kieltään Suomen todellisista ongelmista. Suomessa investoinnit uusille aloille ja uuteen liiketoimintaan ovat vaisuja. Esimerkiksi Ruotsi on onnistunut suuntaaman talouden resurssit korkeamman tuottavuuden toimiin. Eikä kyse siis aina ole rahasta, vaikka niin kuvittelemme. Investointiaste oli Suomessa ja Ruotsissa vuosina 2008–2022 keskimäärin lähes yhtä suuri.

Sitran mukaan erot löytyvät investointien rakenteesta: Ruotsi panostaa enemmän aineettomiin hyödykkeisiin sekä koneisiin ja laitteisiin siinä missä Suomessa investoidaan rakennuksiin.

RAINEN SANANEN

aina iso asia.

Kun parhaat laitetaan samaan joukkueeseen, harjoitus kovenee. Ja FC Lahden lipun alla kuulema valmennuksen taso nousee. Miten? Päätoimiset valkut maksavat ja jo nyt kausimaksut ovat kovia, liian kovia.

Odotetaan, mitä tulee. Junnufutiksen taso ei Lahdessa ole sitä, mitä se oli ennen. Jos tämä on ratkaisu, siitä vaan.

Sitralle muistion laatineen Johnny Åkerholmin mukaan Suomen investoinnit nojaavatkin huomattavassa määrin muiden kuin yritysten toimeliaisuuteen, mikä ei ole tilanteena toivottava.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että ruotsalaiset yritykset ovat suomalaisia nopeampia tarttumaan teknologian tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin, kuten tekoälyyn. Niillä on myös parempi kyky luoda uusia aineellisia ja aineettomia tuotteita. Aineettomat investoinnit kirittävät palveluvientiä. Alustavien tietojen mukaan Suomen palveluviennin määrä supistui viime vuonna 7,5 prosenttia, kun taas Ruotsin vienti lisääntyi saman verran.

Kaiken tämän muuttaminen ei ole helppoa. Teollisuushallin rakentaminen on helpompaa on oikean aineettoman investoinnin eli esimerkiksi ohjelmistoalan ratkaisujen rakentaminen. Silti meidän ei pidä Euroopassa ja Suomessa luovuttaa. Maailma ei ole vielä valmis ja siksi suomalaisten ja lahtelaisten kannattaa rohkeasti luoda uutta ja uudistaa vanhaa. Mutta ilman eurooppalaista yhteistä tekemistä se ei onnistu. Kilpailijat ovat sen verran suuria ja vahvoja. Eli kaikesta huolimatta ja juuri siksi. Muistakaa äänestää rohkeasti ja rohkeita ehdokkaita sunnuntaina! n

uusia junnujoukkueita. Nyt on jo mainiota työtä tekevä Jalkarannan Palloseura. Muitakin syntyy kuten aikanaan, kun trio Rinne-Koskinen-Saimovaara pisti Liipolaan pystyyn junnut, jotka mittelivät tasapäisesti Reippaan ja Kyykän kanssa. Vai mitä Kuksi?

FC Lahti taisteli urheasti Oulunkylässä Gnistania vastaan. Taas tuli turpiin. Minkäs voit, kun niillä on Penni, Raitala, Ojala, Eremenko ja maalitykki Latonen.

Saumattomat sadevesikourut, kantikas ja puolipyöreä.

Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.

NESCO -tuotteet

KOURUTUOTE OY

Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

Tilaa kattopellit suoraan kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

SAUMATON RÄYSTÄSKOURU KES TÄÄ!

Otin muutamia puheluita lahtelaisille futismiehille. Oho, ei tullut ymmärrystä, tuli jopa täystyrmäyksiä.

Pienille junnuillekin on varmaan kauden huippuhetki, kun Kuusysi kohtaa Reippaan. Ne loppuvat. Matsi paikallisesta herruudesta on

On selvää, että FC Lahden talous saadaan kuntoon ja joukkue kärkitaistoon sillä, että omia poikia myydään isolla rahalla ulkomaille. Tervemenoa Pasanen, tervemenoa Puukko alkajaisiksi.

Sanokaa minun sanoneen, että niinhän tässä käy, että Lahteen tulee

Lahden onneksi sarjassa on EIF. Suunta olisi korkea aika muuttaa perjantaina hiihtomaisemissa, kun Inter saapuu Lahteen. Ilta-aurinkoon kannustamaan!

Raine Järvinen

• kattosillat

• kattosillat

• lumiesteet

• lumiesteet

• tikkaat • peltilistat

• tikkaat • peltilistat

LÄMPÖJOKERI

• piipunpellit

• piipunpellit

• kattoremontit

• asennuspalvelu takuutyönä

• asennuspalvelu takuutyönä

P. 0400 498 184 / Volotinen 040 756 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala • www.kattovaruste.fi

LÄMPÖPUMPUT | AURINKOSÄHKÖ

Todennäköisesti helpoin tapa hankkia lämpöpumppu! 010 201 0870 lampojokeri.fi Jussilankatu 4 15680 Lahti

SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN 4 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
Perjantaina 7. kesäkuuta 2024
Ville Skinnari
SAUMATON RÄYSTÄSKOURU KES TÄÄ! KOURUTUOTE OY P. 0400 498 184 / Volotinen 040 756 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala • www.kattovaruste.fi • kattosillat • lumiesteet • tikkaat • peltilistat • piipunpellit • asennuspalvelu takuutyönä Saumattomat sadevesikourut, kantikas ja puolipyöreä. Tuotteissa useita värivaihtoehtoja. NESCO -tuotteet

Miestenpiiristä Ukraina-keräykseen osallistui yli 10 miestä, kertovat Veijo Vierumäki ja Erkki Miinalainen.

Miestenpiiri keräsi toisen kerran apua Ukrainaan

Launeen seurakunnan Mistenpiirin aktiivi Veijo Vierumäki sai puhelun tutulta kirkkoherralta Oulusta vuodenvaihteessa ja hänelle esitettiin pyyntö kerätä avustuspaketti Ukrainaan.

– En osaa koskaan sanoa ei, niin siksi meiltä lähti jo toinen avustusrekallinen tavaraa Ukrainaan vuoden sisällä.

Vapaaehtoiset keräsivät 350 laatikollista lasten, naisten ja miesten vaatteita.

– Sen lisäksi saimme lahjoituksena jonkin verran liinavaatteita, joita saimme myös lähetykseen mukaan.

Myös arjessa tarvittavia astioita ja muuta käyttötavaraa pakattiin avustusrekkaan. Keskussairaalasta lahjoitettiin sairaalasänkyjä ja wc-pyttyjä liikuntarajoitteisille ihmisille.

– Launeen seurakunnan diakoniatyöntekijät katsoivat lahjoitukset läpi ja päättivät, mitkä tavarat lähtevät eteenpäin.

Avustuserä ajetaan Puolaan

– Meille on sydämenasia auttaa ihmisiä, jotka kärsivät sodan vuoksi Ukrainassa. Suomalaiset ovat saaneet

apua toisen maailmansodan jälkeen, joten nyt on meidän vuoro auttaa. Avustustavarat menevät suoraan Puolan ja siellä paikallinen orto doksikirkko toimittaa avustuserän perille Ukrainaan.

– Aluksi tavarat tuotiin Launeen seurakunnan verstaalle, mutta saimme loppuvaiheessa käyttööm me Metsäpellon seurakuntakodin varaston.

– Tiedämme varmasti, että avustu serä menee perille. Mikkelin tuomi kapitulilla on yhteydet Ukrainaan. Petri Görman

Launeen kirjasto sai viljelylaatikoita yhteisön iloksi

Launeen kirjaston pihalla kukoistaa pian uusi vihreä keidas, kun viljelylaatikot tuotiin paikalle osana Luontopositiivinen Lahti -hanketta. Lahden kaupunginkirjasto osallistaa kuntalaisia luontopositiivisuuteen ja vahvistaa kirjaston puolesta Lahtea ympäristökaupunkina tuomalla lisää vehreyttä kaupunkitilaan. Launeen kirjaston pihassa on nyt kaksi viljelylaatikkoa, joissa kaupunkilaiset voivat kasvattaa omia kasvejaan. Vehreä kaupunkiviljely on osa laajempaa Luontopositiivinen Lahti -hanketta, joka pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja vehreyttä kaupunkialueilla. – Launeen kirjaston piha on saanut uutta ilmettä, kun sinne on asennettu viljelylaatikoita kuntalaisten käyttöön. Tämä yhteisöllinen viherratkaisu tarjoaa paikallisille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti kaupunkiluonnon hoitoon ja nauttia samalla itse kasvatetuista kasveista, kertoo palvelupäällikkö Terhi Lehti.

Taiteellinen johtaja Laura Hynninen

Luontopositiivinen Lahti -hankkeen puitteissa toteutettu kirjaston pihaprojekti on yksi monista toimista, joilla pyritään parantamaan kaupunkilaisten elämänlaatua ja

edistämään kestävää kehitystä. Aiemmin hankkeessa on lisätty kasvillisuutta muun muassa päiväkotien pihoille, mikä on saanut erittäin positiivista palautetta.

fc lahti T A U R A N E N # 6 fc inter PE 7.6. 18.00 LAHDEN STADION
SYSMÄN 29.6.-6.7.2024 SUVISOITTO
lippu.fi suvisoitto.fi

Lahen lavalla lauletaan kesällä

Eläkeliiton Lahden yhdistys järjestää Lahden kauppatorilla Lahen lavalla lauletaan -kesätapahtumasarjan, jonka ohjelmana on yhteislaulua, musiikkia ja artisteja laulaja ja juontaja Heidi Pakarisen johdolla. Säestyksestä huolehtii Jarkko Kiiski Tapahtumilla halutaan tuoda Lahden keskustan kesäiltoihin televisiosta tutun ruotsalaisen Allsång på Skansen -yhteislaulutapahtuman iloista ja yhteisöllistä tunnelmaa. Ne on tarkoitettu aivan kaikille ikään katsomatta, joten toivotamme kaikki tervetulleiksi Lahden torille nauttimaan ihanista kesäilloista, musiikista sekä viihdyttävästä ja virkistävästä yhdessäolosta!

Sarja alkaa juhannusetkoilla torstaina 20.6. Sen jälkeen ohjelma jatkuu kuuden viikon ajan joka tiistai klo 18–19.30. Jokaisella tapahtumalla on oma teemansa, ja sarjan päättävät komeasti Wanhanajan iltamat, jonne saa mielellään tulla teemaan sopivaan asuun pukeutuneena.

Kaikki tapahtumat striimataan monikameratuotantona ja julkais-

taan YouTubessa LiveLahti-kanavalla.

Yleisöä varten painetaan laulujen sanat, ja paikalla on myös Paavolan Marttojen järjestämä kahvitarjoilu alkaen klo 17. Tapahtumilla on säävaraus.

Tapahtumasarjan järjestää Eläkeliiton Lahden yhdistys ry. Puheenjohtaja Jukka Mustonen kertoo hankkeen taustoista seuraavasti:

– Lahden asukkaista yli 30 000 on yli 65-vuotiaita, ja suurin osa toriyleisöstä on eläkeläisiä. Kuitenkin valtaosa kesätapahtumista on suunnattu nuoremmille ikäryhmille. Tavoitteenamme on tarjota piristävää yhdessäoloa eläkeläisille ja siten osaltamme täydentää Lahen Lavan ohjelmatarjontaa. Mukaan mahtuvat myös perheet ja nuoret. Tapahtuma on omiaan edistämään yhteisöllisyyttä ja tuomaan iloa kaikille ikä- ja väestöryhmille. Hankkeen takana on iso vapaaehtoisten porukka, joka haluaa tarjota keskikesäksi iloa ja yhteenkuuluvuutta.

– Tunnistan musiikin ja yhdessä-

olon voiman sekä niiden vaikutukset, siksi haluan olla edesauttamassa yhteistä hyvää sekä hyvää mieltä, kommentoi Heidi Pakarinen.

Tilaisuuksissa kaikki saavat kokea yhdessäolon ja yhdessälaulamisen iloa! Sydämellisesti tervetuloa mukaan, luodaan yhdessä iloa, valoa ja yhdessäolon riemua! Toivon mukaan löydämme myös uusia ystäviä.

Tapahtumasarjaa tukevat Lahden kumppanuuspöydät.

Yhteislauluillat Lahden kauppatorilla klo 18–19.30 Aikataulu ja alustavat teemat

to 20.6. Juhannusetkot, kesäisiä, Suomen luontoon liittyviä lauluja ti 2. 7. Lahti-teema ti 9.7. Lahen suurin kuoro kokoontuu – kuoro- ja yhteislaulun hurmaa ti. 16.7. Tangorakkauden ilta ti. 23.7. Rakkauslaulujen ilta ti 30.7. Harmonikkaa ja kansantansseja ti 6.8. Wanhan ajan iltamat

Ohjelmaan voi tulla muutoksia ja julkaisemme uusimmat tiedot verkkosivullamme sekä Facebookissa.

Tapahtumille ja kulttuuriesityksille tarkoitettu Lahen Lava aukeaa Kauppatorilla 18.6., jolloin juhlitaan juhannusetkoja tiistaista torstaihin. Lahen Lavan kausi jatkuu koko kesän ja kauden päättää Mastofestarit 16.–17.8. Lahden kaupungin tapahtumapalveluiden organisoima Lahen Lava tarjoaa mahdollisuuden erilaisille esityksille, ja lava-aikaa voi varata itselleen maksutta. Lavan alueella on myös istutuksia, penkkejä ja keinuja viihtyisää oleskelua varten.

Lisätietoja Lahen Lavasta: www.lahti.fi/lahenlava

P. 0400 167 029

Petteri Forsström, LVI-asentaja • petteri@lvi-forsstrom.fi www. lvi-forsstrom.fi • LVI-alan työt ja tarvikkeet • Lämpöpumppujen asennus ja myynti • KVV- ja IV-vastaavan palvelut ja työnjohto

Näyttely puutarhatoiminnasta

Lahdessa ennen ja nyt pääkirjastossa

Lahden Puutarhaseura on pystyttänyt Lahden pääkirjaston aulaan näyttelyn teemalla Puutarhaseuratoimintaa Lahdessa ennen ja nyt. Esillä on runsaasti aineistoa tosi varhaisilta ajoilta lähtien, onhan seura perustettu vuonna 1908. Nykyajan toimintaa viime vuosilta kerrotaan kuvin ja tekstein. Näyttely on avoinna 4.6–28.6.

7 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 7. kesäkuuta 2024 KATTOJEN
PESUT & MAALAUKSET vuosien ammattitaidolla Rakennusapu Marttinen 0400 948 260 www.rakennusapumarttinen.fi
Heidi Pakarinen toimii lauluiltojen juontajana Lahen lavalla.

Täydellä Puksu-junalla ihasteltiin Launetta

Launeen asukas- ja omakotiyhdistys järjesti 4.6. ensi kerran opastetun kierroksen asuinalueen historiasta.

Alkukesän lämpimänä tiistai-iltana täyteen varatun Puksu-kaupunkijunan kyydissä muisteltiin vanhoja taloja, kauppoja, kouluja ja tapahtumia sekä ihasteltiin alueen nykyistä vehreyttä ja viihtyisyyttä.

Kierroksen oppaana toimi yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Lehtinen ja viittomakielisen tulkkauksen toteutti aiempi puheenjohtaja Liinu Sundelin.

Alkuun matkustajat saivat iloisen yllätyksen – retki ei maksanutkaan mitään, sillä kaupungin hyvinvoinnin- ja vapaa-ajan lautakunta myönsi vuosiavustuksensa juuri sopivasti ennen kierrosta.

Avustuksen turvin yhdistys pystyykin järjestämään toisen samanlaisen opastuksen maksutta tiistaina 25.6.

Tarkemmat tiedot Seuratoiminta-palstalla tässä lehdessä.

Suvi Lehtinen

Puksu-juna oli täyteen varattu. Toinen samanlainen reissu järjestetään tiistaina 25.6. Molemmat kierrokset toteutuvat maksuttomina kaupungin vuosiavustuksen mahdollistamana. Kuva Tanja Lekkerimäki.

Brexit ja Ruanda-malli, molemmat ovat valveunia

Briteissä on tulossa ennenaikaiset parlamenttivaalit. Konservatiivipuolueet ovat mokailleet ja työväenpuolue on palaamassa valtaan 14 vuoden jälkeen. Tätä on spekuloitu. Keir Starmer on vienyt työväenpuoluetta keskustalaisempaan suuntaan. Jeremy Corbynin linja ei ole ollut suosiossa.

Nigel Farage tasoittaa tietä työväenpuolueen esilletuloon, koska hänen Reform UK -puolue on tullut jakamaan konservatiivien äänisaalista. Iso-Britannia on tuuliajolla brexitin takia; iso määrä työpaikkoja on haihtunut ilmaan ja julkinen terveydenhuolto vaatii parannusta.

Brexit oli suuri kansallinen ja populistinen huijaus Iso-Britanniassa. Samoin kuin EU-vaaleissa paljon puhuttu Ruanda-mallikin. Se, että siirtolaisia kärrätään suihkukoneilla Ruandaan, on brittienkin mittakaavassa kallis ja toimimaton malli. Tästä on huomauttanut

myös SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanikin.

Jostakin syystä perussuomalaiset eivät suostu tähän uskomaan. Heille Ruanda-malli tarkoittaa Välimeren ylittäneitä pakolaisten sijoittamista Albaniaan, mutta totuus on se, että jokaisen tulijan suojelun tarve on pyrittävä selvittämään. Afrikan epävakaus johtuu monista syistä. Paitsi siellä horjutetaan demokratioita kylvämällä epäluuloa länsimaisia demokratioita kohtaan niin kasvavassa määrin ihmismassoja liikuttaa ilmastopakolaisuus. Tämä myös vaikuttaa EU:n tulevaisuuden haasteisiin, mutta katse on tiukasti Ukrainan sotamenestyksessä. EU keskittyy operoimaan moninapaisessa maailmanjärjestyksessä, jossa jokaisen suuren maan siirto vaikuttaa myös Euroopan parlamentin päätöksenteoon.

Sami Korkiakoski Rovaniemi

KATTOTYÖT

KATTOTYÖT

KATTOTYÖT

AMMATTITAIDOLLA 100% suomalainen

AMMATTITAIDOLLA 100% suomalainen

AMMATTITAIDOLLA 100% suomalainen

KATTOJEN

Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1979.

Päätoimittaja Petri Salomaa

• pesut

• maalaukset

KATTOJEN

pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot

KATTOJEN pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot

KATTOJEN pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot

Toimitus ja ilmoitukset Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398

Jouni Rasimäki p. 040-546 1134

Vaihde p. (03) 735 3016

• pinnoitukset

Kattoremontit

Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi

• remontoinnit vartti-, pelti- ja tiilikatot (myös pienemmät kohteet)

Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

(myös pienemmät kohteet)

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

Osoite Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

myös saaristossa

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

Julkaisija ja sivutaitto Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhelimitse otetuissa ilmoituksissa.

myös saaristossa

myös saaristossa

ilmainen arviointi!

Lehtisepät Oy 2024

ilmainen arviointi!

Joustava rahoitus!

ilmainen arviointi!

Joustava rahoitus! 040 6633 377

Joustava rahoitus! 040 6633 377

040 6633 377

katonmaalauslahti.fi

katonmaalauslahti.fi

katonmaalauslahti.fi

Y: 2016815-0

Y: 2016815-0

Y: 2016815-0

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 7. kesäkuuta 2024 8
Painopaikka
KIRJOITTAVAT
LUKIJAT

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.