Omalähiö 28.6.2024

Page 1


PUUMALAN SAARISTOREITTI ja uusi SILLAT

JA LOSSIT -REITTI tarjoavat 60 km + 80 km vettä ja rantaa, 13 siltaa, kolme lossimatkaa ja miniristeilyn pyörälautalla.

Lauttaliput kätevästi matkahuolto.fi tai visitpuumala.fi-sivuilta.

Kesäloma on täällä taas!

Seuraavien neljän viikon kohdalla kalenterissani lukee isolla sana ”LOMA”. Kiva juttu, mutta mitä ihmettä sitä sitten lomallaan tekisi? Pitäisikö varata äkkilähtö etelään vai kiertää vain kotimaata? Riippuu tietenkin säästä. Toisaalta, johan tässä kesäkuussa sai nauttia lämmöstä. Menisikö mökille vai vuokraisiko asuntoauton? Käydäänkö sukulaisissa vai vietetäänkö loma vain perheen kesken? Mitäs jo oltaisiinkin kaupungissa koko loma vai pitäisikö sittenkin kiertää festareita ja erinäisiä kesätapahtumia? Suunnatakko Ruisrockiin vai Savonlinnan oopperajuhlille? Loma pitää sisällään niin suuren määrän erinäisiä odotuksia, että moni pakahtuu jo alkuunsa niiden alle. Monien mielestä kesäloman pitäisi olla aina ikimuistoinen ja sellainen, että sitä olisi sitten talven pimeinä iltoina kiva muistella. Melkoinen guru saa olla, että saa koko perheen lomatoiveet toteutettua neljässä viikossa ja luulenpa ettei sitä kannata edes yrittää. Monella lomaan liittyvät suorituspaineet ovat maksimissaan ja stressi korkealla, vaikka loman vaikutus pitäisi olla juuri päinvastainen. Esimerkiksi avioerotilastoissa on elo-syyskuussa piikki, sillä eniten erotaan juuri kesälomien jälkeen. Suurin syy ei ehkä kuitenkaan ole epäonnistuneessa lomassa, vaan siinä, että lomalla pariskunnilla on kerrankin aikaa keskustella/riidellä ne kaikki riidat kunnolla läpi, jotka työ- ja arkikiireiden takia on sysätty syrjään läpi vuoden. Tai sitten, kun kerrankin on yhteistä aikaa, huomataankin, ettei meillä ole enää mitään yhteistä. No synkistä vesistä niihin iloisempiin. Suomen kesä on pullollaan kivoja kesätapahtumia, isoja ja pieniä, jotka keräävät paljon ihmisiä. Jonkun arvion mukaan kaikissa kesän tapahtumissa käy jopa noin kaksi miljoonaa ihmistä. Se lämmittää suuresti mieltäni, sillä useimmat tapahtumat, varsinkin ne pienemmät, kasataan pitkälti talkoovoimin, verta, hikeä ja kyyneliä vuodattaen. Useimmiten kyseessä on enemmän ”rakkaudesta lajiin”- tyylinen elämys kuin ”rahat pois tyhmiltä kuluttajilta”- riisto. Tukemalla paikallista tekemistä pidät samalla oman asuinalueesi vireänä ja elinvoimaisena. Support your local (Kannata paikallista) -hokema on siis hyvä pitää mielessä tänäkin kesänä, kun miettii lomasuunnitelmiaan. Ei aina tarvitse lähteä kauas löytääkseen upeita elämyksiä ja kivoja tapahtumia. Pidät käsissäsi Omalähiön isoa kesälehteä, johon olemme keränneet teille kasan kesälomavinkkejä. On lukuisia kesäteattereita, musiikkifestivaaleja, kyläjuhlia jne. Kaiken kaikkiaan tarjolla on paljon mukavaa ajanviettoa niin paisteessa kuin sateessakin juuri teille arvon lomalaiset. Ja ihan tässä lähellä.

Myös me täällä toimituksessa pakkaamme laukkumme ja suuntaamme lataamaan akkuja Suomen suveen neljäksi viikoksi. Tapaamme jälleen elokuun ensimmäisenä perjantaina, kun Omalähiö seuraavan kerran tipahtaa postiluukustasi.

Hyvää kesää!

päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi

PAPIN PALSTA

Rippikoulu ja sen merkitys nuorille

Rippikoulu on perinteikäs ja tärkeä osa kirkkoa ja se on nuorille yksi elämänsä kohokohta. Se on nuorille suunnattu opin polku, jossa he saavat oppia kristinuskon perusteita ja valmistautua konfirmaatioon eli uskon vahvistamiseen.

Rippikoulu antaa nuorille myös mahdollisuuden pohtia elämän peruskysymyksiä ja omaa uskoa. Evankeliumiteksti Mark 3:13–19 kertoo Jeesuksen valitsemasta kahdestatoista opetuslapsesta. Jeesus kutsui heidät olemaan kanssaan ja lähettämään heidät saarnaamaan ja parantamaan sairaita. Tämä teksti muistuttaa meitä siitä, miten Jeesus valitsi oppilaansa ahkerasti opettamaan Jumalan sanomaa.

Rippikoulu on nuorten mahdollisuus perehtyä Raamatun sanomaan ja kasvaa uskossaan. Se antaa heille vahvan perustan elämälle ja rohkaisee heitä jakamaan kristillistä uskoa myös muille. Rippikoulun aikana nuoret oppivat myös yhdessä toisten kanssa ja rakentavat ystävyyssuhteita, jotka voivat kestää läpi elämän.

Rippikoulun merkitys korostuu

KESÄLÄHIÖ

Jumalanpalveluksia voi seurata myös Launeen seurakunnan YouTu be-kanavalta (linkki myös Launeen seurakunnan Facebook-sivulta).

Launeen kirkko: Messu su 30.6. klo 10 Riku Suokas, Riitta Särkiö, Sonja Tissari, kirkkokahvit.

Kastettu: Amalia Marjatta Elisa beth Stenroth, Enni Ilona Huoko nen, Vivian Alexandra Kivinen

Kuollut: Sari Marjut Haikarainen 63 v

erityisesti nykypäivän hektisessä maailmassa, jossa nuoret kohtaavat monia haasteita ja vaikeuksia. Rippikoulu tarjoaa heille tukea ja turvaa sekä opettaa heitä arvostamaan toisia ihmisiä ja itseään.

Tärkeintä rippikoulussa on kuitenkin se, että nuoret saavat kokea Jumalan rakkauden ja voiman omassa elämässään. Rippikoulu on tilaisuus kasvaa uskossa ja oppia elämään rakkaudessa lähimmäisiä kohtaan.

Näin ollen rippikoulu on lahja, jota nuorten tulisi arvostaa ja hyödyntää. Se antaa heille voimaa ja rohkeutta kulkea omalla uskon tiellään ja levittää Jumalan sanomaa maailmassa. Jeesus valitsi oppilaansa opettamaan ja levittämään Jumalan valtakuntaa, ja samoin meidänkin tulisi tehdä omassa elämässämme.

Eetu Tanskanen

Seurakuntaretki Viron Urvasteen

Launeen seurakunta järjestää retken Etelä-Viroon Urvasteen 20.–22.9. Lähtö on Launeen kirkolta perjantaina klo 6.30, paluu samaan paikkaan sunnuntaina noin klo 23. Matkanvetäjinä ovat Marja-Leena Vierumäki ja Heikki Pelkonen.

Jokainen lähtijä tarvitsee kuvallisen henkilökortin tai passin. Matka maksaa 100–200 € sisältäen bussikuljetukset, laivamatkat, buffetaamiaisen menomatkalla laivalla, majoituksen ja puolihoidon. Hinta tarkentuu lähempänä ja riippuu majoituksesta eli siitä, valitsetko kotimajoituksen vai hotellin.

Ohjelmassa on tutustumista Urvasteen ja urvastelaisiin sekä osal listumista seurakunnan talkoisiin (polttopuuhommaa, omenoiden poimimista...). Ilmoittaudu 31.7. mennessä säh köisesti www.lahdenseurakunnat. fi-sivujen kautta: tapahtumat/ Urvasten retki. Mikäli se ei ole mah dollista, ilmoittaudu Marja-Leena Vierumäelle puh. 050 4634911. Matkalle mahtuu 40 ensiksi ilmoittautunutta. Lisätietoja saa myös heikki.pelkonen@evl.fi; puh. 044 7191206. Riitta Särkiö

p. 0500 842 406

Hyvän Ilman Parturi-Kampaamo

Hiustenleikkaus 29 €

Hiustenvärjäys 54 €

Rakennekäsittely/permanentti (sis. pesun ja leikkauksen)

alk. 89 €

Käsittelyissä käytän kotimaisia SIM SENSITIVE -tuotteita

Puistokatu 9, LAHTI

Ark. 9–17, muuten sop.mukaan

Parkkimaksun voi maksaa liikkeessä

Hiustenleikkaus 28 €

Hiustenvärjäys 52 €

Rakennekäsittely alk. 84 € (sis. pesun ja leikkauksen)

Lammintie 120, Hämeenkoski p. 0440 567 675 Kahvio ja kesäkauppa palvelevat joka päivä 31.8. asti. Sesonkiaikana mansikat ja muut marjat poimittuna ja itse poimien. Tervetuloa! to ja pe la klo 9–15 Janne puh. 044 560 0004, Minttu puh.

janne.valimaa@perunkirjoitukset.fi minttu.lohisalo@perunkirjoitukset.fi Rauhankatu 17 B, 15110 Lahti

HOLLOLAN KALUSTEMAALAAMO KY Kalustemaalaamo tarjoaa VÄLIOVIEN sekä keittiön kaapiston ovien maalausta. MUISTA OIKEUS KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN Kysy tarjousta! Puh. 040 759 5782 www.hollolankalustemaalaamo.net

Urvasten pappi Üllar Salumets ja hänen vaimonsa Kärt.

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen:

Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen on ollut Lahdessa puoli vuotta. Kiireinen mies ehtii kuitenkin olla lomalla kaksi viikkoa heinäkuussa. Lahti ja koko seutu on kaupunginjohtajalle tuttua aluetta lapsuudesta. Päijät-Hämeen alueella hän on viettänyt loma-aikoja paljon lapsuudessa ja nuoruudessa.

Millainen kesäkaupunki Lahti on?

– Lahti on eläväinen kesäkaupunki. Satama-alue ja torin ympäristö houkuttelee ihmisiä paljon. Lahtelaiset ulkoilevat myös paljon Salpausselän alueella. On ollut ilo huomata, kuinka hyvin erilaiset tapahtumat ovat houkutelleet lahtelaisia mukaan heti kesän alussa.

Missä paikassa rentoudut kesällä Lahdessa?

– Kaipaan aina kesällä veden äärelle ja onneksi siitä pääsee Lahdessa nauttimaan. Vesijärven rannalla rentoudun parhaiten.

Haetko virtaa työhösi lahtelaisesta luonnosta?

– Luonto on meitä lähellä joka puolella. Pyöräilen paljon vapaa-ajalla ja täällä on upeat reitit sitä varten. Asikkalassa voi myös nauttia upeista järvimaisemista pyöräillessä.

Miten virität itsesi parhaiten lomamoodiin?

– Otan kierroksia pois lepäämällä usein ensimmäiset lomapäivät. Minä en ole koskaan ollut aktiivinen kesälomalla. En juokse koskaan lomalla paikasta toiseen. Juoksu, pyöräily ja uinti kuuluvat aina lomaohjelmaan. Joskus pelaan myös tennistä.

Millaiset kesäherkut katat

lomalla pöydällesi?

– Minä olen perheen grillimestari ja vastaan siitä, millaiset herkut perheelle kokki tarjoaa. Kalaa, perunaa ja vihanneksia löytyy aina lautaselta myös liharuokien ohella. Uudet perunat kuuluvat suomalaiseen kesäkeittiöön.

Luetko paljon kesällä?

– Luen kesällä enemmän dekkareita ja viihdettä. Nyt olisi lomalla tarkoitus lukea Karin Häkämiehen uusin kirja.

Aiotko osallistua paikallisiin kesätapahtumiin?

– Heinola ja kesäteatteri kuuluvat lomaohjelmaamme. Sen lisäksi aion osallistua paikallisiin musiikkitapahtumiin.

Millä tavalla houkuttelet tuttaviasi Lahteen kesäaikana?

– Malvaa olen mainostanut useille kavereilleni ja ystävilleni. Se herättää muualla Suomessa jonkin verran mielenkiintoa. Upeita pyöräilymaastoja olen kehunut parille pyöräilyä harrastavalle kaverilleni. Sen lisäksi Ironman -kilpailusta olen jaksanut myös hehkuttaa.

Sinulla on aitiopaikka seurata paikallisia ihmisiä ammattisi puolesta. Miten kesä näkyy lahtelaisissa?

– Lahtelaiset ovat selvästi rennompia kesällä. Paikalliset ihmiset ovat paljon ulkona ja liikkuvat aktiivisesti. Uskon, että ihmisten aktiivisuus näkyy paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Kaupunki herää eloon aina kesän ajaksi.

Mainitse kaksi kesäbiisiä, jotka sopivat valoisiin kesän hetkiin.

– Tehosekoittimen Asfaltti polttaa on suosikkini. Sen lisäksi JVG:n Pienissä häissä toimii.

Mitä haaveita aiot toteuttaa vielä tämän kesän aikana?

– Ei minulla ole sen suurempia suunnitelmia kesää varten. Aion levätä ja ladata akkuja tulevaan syksyyn.

Kuinka kauan kaupunginjohtaja ehtii lomailla tänä kesänä?

– Minulle ei ole kertynyt vielä paljon lomaoikeutta. Sen vuoksi olen lomalla vain pari viikkoa heinäkuussa.

Miten voisimme kertoa turisteille, että Lahdesta saa maailman parasta pohjavettä?

– Ehkä voisimme mainostaa tätä asiaa enemmän. Se näkyy jo hyvin paikallisissa tapahtumissa. Ihmisten on saatava enemmän tietoa, kuinka raikasta ja puhdasta vettä voi juoda Lahdessa ilmaiseksi. On hyvä, että paikalliset yrittäjät tekevät jo bisnestä vedellä. Petri Görman

KAHVIMYLLY & KESTIKIEVARI

puh. 040 685 8566

Kuusirinne 11, 41770 Leivonmäki

Maankuulut, aidot käsinleivotut Karoliinan herkulliset kakut ja leivonnaiset.

• Ryhmä- ja kakkutilaukset

Pirjo Soilu 040 562 5146 keitto- ja salaattilounas, maalaispizzat

• Avoinna päivittäin klo 9.00-18.00 • karoliinan@karoliinan.fi www.karoliinan.fi

ENSI-ILTA 9.7.2024

ESITYKSET 9.7. -17 .8.2024

LIPUT:

T0IMISTO@VIHDINTEATTERI.FI

0400 975 068

WWW .NETTICKET.FI

WWW. VIHDINTEATTERI.FI/PARASTA-AIKAA

Kioski Myötätuuli Pennala 25v

tarjoaa 3.8. klo 14 pikkuväelleKengurumeininkiä

Illalla isompaa väkeä viihdyttää Ilari Hämäläinen

KESÄLÄHIÖ

Menovinkkejä

Omalähiö lomailee, minä myös, muka. Leppoisan oleilun lisäksi on jotain puuhasteltava.

Lauantaina pelataan aivan huippupeli FC Lahti- Ilves hiihtomaisemissa. Silloin punnitaan uusi valmentaja Duarte. Kyllä Lahen pitäs jotain oppia valkkusekoiluista.

No, jos varaa on… Kova Ilves ei anna armoa, vaikka takaan, että liputan kotijoukkueen puolesta. Tulen, jos joku lupaa kahvit. Ja makkarat. Kaks.

Kortteliliiga järkkää huippulentistä Messilässä 5.-7.7. Sinne! Sitten liiga huilaa ja pelaajat tekevät omatoimista treeniä kukin tyylillään. Futis jatkuu 22.7.

Janipoi Kallio palautuu myös. Toki jatkaa JaPS:n poikien kehittämistä. Syötöt on saatava perille. Samalla oppii itsekin, vaikka geenit on kohdallaan.

RAINEN SANANEN

Janipoi painottaa, ettei FC Lahdesta kannata olla huolissaan ja että Janipoi Kallio.

Eläkeliiton Lahden yhdistys järjestää Lahden kauppatorilla Lahen lavalla lauletaan -kesätapahtumasarjan, jonka ohjelmana on yhteislaulua, musiikkia ja artisteja laulaja ja juontaja Heidi Pakarisen johdolla. Säestyksestä huolehtii Jarkko Kiiski ja mukana laulattamassa on myös Seppo Hilska. Tapahtumat on tarkoitettu aivan kaikille ikään katsomatta, ja niillä halutaan tuoda kaupungin kesäiltoihin iloa ja yh-

teisöllisyyttä. Tiistaina 2.7. on vuorossa Lahti-teema, jossa muun muassa lauletaan yhdessä Lahteen ja lahtelaisiin liittyviä lauluja. Tähtivieraana on Mato Valtonen. Torille tuodaan myös Moottoripyörämuseon kaksikerroksinen bussi. Sillä tehdään tilaisuuden päätyttyä kiertoajelu, jonka aikana Mato kertoo tarinoita ja hauskoja sattumuksia Lahdesta. Kyytiin mahtuu 60 nopeinta.

Avoinna ma-pe 10-18, la 10-16

Tervetuloa herkuttelemaan leivonnaisilla ja ihailemaan suomenhevosia.

Soramäentie 1, Hollola p. 0400 279 25

Saksa voittaa kisat, joiden finaali pelataan samana päivänä 14.7. kuin merkittävä putoamistaisto FC L- Oulu. Miksi samana päivänä? Ei ne EM-kisojen pelejä siirrä!…oisko ollu joustoa täällä päässä? Muistakaa 6.7. Eino Leino. ”Paha ei oo kenkään ihminen…” tai ”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu. Kesäyön on onni omanani.…” jne Käykäähän paikallisissa kesäteattereissa. Ja Salkkari-fanit voivat tulla Kangasalle, jossa säkenöi kuusi S-näyttelijää eturivissä Aki ja Kalle. Ohjaajana Ismo, Esko Kovero, joka ei nyt näyttele. Suosittelen, jos nauru auttaa.

Älkääkä ihmeessä unohtako Oili Rinteen synttäreitä la 20.7. Onnittelut.

Ja kaikille mukavaa heinäkuuta. Palataan, jos Luoja suo.

Raine Järvinen

Yhteislaulutapahtuman lisäksi Valtonen nähdään Lahdessa elokuussa juhlakonsertissa ”Mato Valtonen – 50 vuotta rokkia”, jolloin hän nousee Moottoripyörämuseon lavalle tunnettujen muusikkovieraiden ja ystävien kanssa. Eläkeliiton tapahtumasarja jatkuu edelleen 2.7. alkaen tiistaisin klo 18.00–19.30. Sarjan päättävät 6.8. Wanhanajan iltamat. Lahden kumppanuuspöydät tukevat Eläkeliiton Lahden yhdistyksen kesätapahtumia. Torilla on myös Paavolan Marttojen kahvipiste, josta saa pullan ja kahvin hintaan 5 euroa.

Tilaisuudet järjestetään Lahen Lavalla seuraavina päivinä klo 18–19.30, säävarauksella: ti 2. 7. Lahti-teema ti 9.7. Lahen suurin kuoro kokoontuu - kuoro- ja yhteislaulun hurmaa ti. 16.7. Tangorakkauden ilta ti. 23.7. Rakkauslaulujen ilta ti 30.7. Harmonikkaa ja kansantansseja ti 6.8. Wanhan ajan iltamat

Kirkkoherra Heikki Pelkonen:

Jumalanpalvelukset ja rippikoulut työllistävät seurakunnan työntekijöitä kesällä

Launeen seurakunnassa eivät kaikki lomaile heinäkuussa. Silloin järjestetään muun muassa varhaisnuorten ja rippikoululaisten leirejä. Juhannuksen jälkeen aloitetaan pihakahvit Launeen kirkolla torstaisin klo 14.

– Tätä ohjelmaa jatkamme aina elokuun puoliväliin saakka. Kirkolla kannattaa piipahtaa kahvilla, jos on torstaina liikkeellä Launeella, kirkkoherra Heikki Pelkonen toteaa.

Pihakahvit-tilaisuutta on järjestetty muutaman vuoden ajan ja se on kerännyt aina mukavasti porukkaa. – Sää on ollut suosiollinen edellisinä vuosina, mutta meillä on mahdollisuus siirtää tilaisuus sisätiloihin, jos ulkona sataa paljon. Pihaseurat on seurakunnan ohjelmassa viimeisenä heinäkuun sunnuntaina.

– Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti koko kesän ajan. Niitä on striimattu jo pitkään. Jumalanpalveluksia on mahdollisuus katsoa kotona netin kautta, jos ei jaksa saapua lämpimän sään vuoksi kirkolle.

Pelkonen on iloinen siitä, että he ovat houkutelleet nuoria miehiä striimaustöihin jumalanpalveluksiin.

– Joka pyhä meiltä lähtee suora lä-

hetys katsottavaksi jokaiseen kotiin. Tämä on yksi uusi palvelumuoto meiltä seurakuntalaisille.

Konfirmaatiot järjestetään pääosin Liipolassa

– Parlan lounaat jäivät kesätauolle, mutta Liipolan seurakuntakeskuksessa on lähes jokaisen seurakunnan rippikoululaisen konfirmaatio myös tänä kesänä. Muutama pienempi ryhmä tosin konfirmoidaan Launeen kirkossa. Rippikoulujen suosi on Heikki Pelkosen mukaan säilyttänyt suosionsa.

– Se tavoittaa lähes kaikki kirkkoon kuuluvat nuoret.

Seurakunta saa myös uusia jäseniä rippikoulujen myötä.

– Osa heistä kastetaan jo rippikoulussa. Sen jälkeen heidät on mahdollista myös konfirmoida.

Elämän isoista kysymyksistä on mahdollista keskustella rippikoulussa samanikäisten kanssa.

– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siitä, että rippikoulujen suosio on säilynyt.

Launeen seurakunnan yksi kesän rippileiri suuntautuu Kroatiaan.

– Kroatiassa meillä on nuorten nimikkolähetti ja sen vuoksi seurakunnan on ollut helppo

tehdä yhteistyötä sinne. Samalla rippikoululaiset ovat päässeet vierailemaan Kroatian rannikon upeissa lomakohteissa.

Ainakin yksi diakoniatyöntekijä on jatkuvasti tavattavissa Launeen seurakunnassa heinäkuussa.

– Vastaanotot pyörivät heidän osaltaan entiseen malliin.

Petri Görman

Omalähiö ilmestyy seuraavan kerran perjantaina 2.8. Leppoisaa kesää lukijoillemme!
Heikki Pelkonen houkuttelee osallistumaan seurakuntalaisia Pihakahvit-tapahtumaan heinäkuussa.

– Tämä on perinteistä suomalaista maalaiskomediaa hauskassa ja hyvässä hengessä välisoitoilla ryyditettynä, ohjaaja Petri Liski toteaa.

Tuuloksen WPK:n Ruuttanäyttämöllä nähdään Huutokauppa -näytelmä, jossa on mukana yhdeksän näyttelijää.

– Näytelmän keskiössä on talousvaikeuksissa kamppaileva Elvi Kovanen ja hänen tyttärensä Tipsu Entisen ökytalon emännän rahat ovat huvenneet ja hänen vikkeläluontoinen miehensä on karannut jonnekin. Lisäksi viisikymppiselle tyttärelle tulisi löytää nopeasti sulhanen.

Liski kertoo, että modeemin kautta ajaudutaan senssipalstan syövereihin.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat vuosituhannenvaihteeseen, jolloin internet oli monelle vielä uusi asia. Hauhon kesäteatterin tauon vuoksi WPK:n Ruuttanäyttämöllä nähdään myös harrastajanäyttelijä naapurikunnasta.

– Tuuloksen Pannujärventiellä olevaan kesäteatterin katsomoon mahtuu 200 katsojaa. Näyttämöä on muokattu lisäkulissein ja terassein tämän kesän esityksiä varten.

Välivuosi jäi sittenkin pitämättä

Näyttelijä Petri Liski on aloittanut kesäteatteriohjaajan uransa Tuuloksen WPK:n Ruuttanäyttämön kanssa vuonna 2009.

Somessa: @jokateatteri

g{_ _ Liput ovelta: 23€. eläkeläiset 20€. lapset 10€

ut ennakkoon: www.lippu.fi + toimitusmaksu 1.50€

Tiedustelut: jokateatteri@hotmail.com

Siljalantie 2, JOKELA• wwwJokateatteri.fi

Mäntsälän Uutiset

Ohjaaja Petri Liski: Tuuloksessa luotetaan perinteiseen

– Suunnitelmissa oli, että Kärsimystie-näytelmän ohjauksen jälkeen pidän välivuoden näistä duuneista.

Tuuloslaiset olivat valinneet jo näytelmän ja pyysivät minut taas mukaan.

Liski myöntyi lukkarinrakkaudesta tuuloslaisia ja suomalaista kesäteatteria kohtaan.

Huutokauppa-näytelmän rooleissa nähdään Pike Kuvamo, Eeva Vallinheimo-Hyvönen, Aku Hyvönen, Maarit Nylund, Timi Pitkänen, Leena Lehtinen, Leila Vilppula, Tuija Jormakka ja Nina Salminen.

ja siksi olen heittäytynyt näihin kesäteatteriproggiksiin.

Kesäteatterissa näytelmä profiili on erilainen kuin Kansallisteatterissa.

Riemukkaan musiikkikomedia !PmlfMlfmml �,

– Se on yksiselitteisesti taiteellinen teatteri.

Oman kuplansa ulkopuolelle heittäytyminen tekee hyvää, koska se tarjoaa kevyemmän otteen tekemiseen.

Käsikirjoitus KIRSTI MANNINEN Ohjaus NDNA KRPIÄINEN

ENSI-ILTA SI!

– Harjoitukset aloitettiin vasta huhtikuun lopulla ja aikataulu on ollut siksi aikaisempaa tiukempi.

Ruuttanäyttämölle Liski on oh jannut jo 11 näytelmää tätä ennen.

– Tämä on hauska ja mukava suomalaiseen kesään kuuluva tarina.

II 13.8. klo 19 TO 15.8. II 20.8. klo 19 TO 22.8. II 27.8. klo 19 TO 29.8.

– Minulla on virkatyöstä erittäin pitkä kesäloma. Energisenä miehenä olen aina halunnut lisähaasteita

– Tämä on kuitenkin samaa ammattia meininkiä, mutta hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

Liski muistuttaa, että ohjaajalla on aina kokonaisvastuu näytelmästä.

– Se on yhtä stressaava ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Haastet ovat vain hieman erilaisia. Petri Görman

Tuuloksen Ruuttanäyttämö esittää Huutokauppa-näytelmän

Näytökset ovat 26.6.–28.7. (Pannujärventie 66) Liput numerosta 0400 756 429 tai ruutta.nayttamo@gmail.com

KANTAMATKOJA LAHDESTA

24 H RISTEILYT HKI-TALLINNA

Lähdöt 4.9. | 2.10. | 23.10. | 30.10

Laiva: Victoria Hyttiluokat ja -hinnat: B1 - 110€, B2 - 100€, B3 - 95€, B4 - 90€ A1 - 135€, A2 - 115€, A3 - 110€, A4 - 105€

Hintaan sisältyy bussikuljetukset, risteily valitussa hyttiluokassa sekä laivayhtiön asettamat polttoainelisät. Laivaruokailut lisämaksusta. Bussi mukana Tallinnassa, ostoskäynti Alkossa 9.40 - 11.00

KYLPYLÄMATKAT PÄRNUUN

LIPIINMYYNTI: Upunmyynt1.1atoteanert@eman.com

1.-4.8. Mini-spamatka 4 pv Tervis superiorhuone (ph) .......... 475€/hlö

11.-15.8. Mini-spamatka, 5 pv Viking Spa standardhuone (ph) ... 375€/hlö

Hintaan sisältyy bussikuljetukset, laivamatkat kansipaikoin HEL-TAL-HEL, majoitus 2 hh sekä virkistyspaketti (2 hoitoa/pv)

18.-24.8. ja 25.-31.8. Viking superior-huone (ph) ......... 550€/hlö Tervis Paradis (ph) ........................ 850€/hlö Tervis standard (ph) ..................... 595€/hlö Puistotalo (ph) ............................... 525€/hlö Emmi (th) ...................................... 475€/hlö

Hintaan sisältyy bussikuljetukset, laivamatkat kansipaikoin HEL-TAL-HEL, majoitus valitussa kylpylässä 2hh, valitut ruokailut, kylpyläpaketti (lääk. tark. ja 2-3 hoitoa per pv) + muut kylpylän palvelut.

KESÄN RIIAN/BALTIAN MATKAT

1.-4.8. hotellimatka Riikaan 4 pv ............ 325€/hlö

Lähdöt 25.-27.8. | 22.-24.9. | 4.-6.10. | 20.-22.10. | 30.10. - 2.11. 195/225€/hlö hotellista riippuen.

Hintaan sisältyy bussikuljetus, reittimatkat kansipaikoin HEL-TAL-HEL pikalaivoilla, hotellimajoitus 2hh aamiaisella.

Opastettu Saarenmaan retki 495 €/hlö 12.-15.7. Majoitus Asa Spa puolihoidolla Mukana suomea puhuva opas.

Katso kaikki lähdöt www.kantamatkat.fi

Ilmoitetut hinnat sisältävät koko matkapaketin, ei piilomaksuja

10.-14.7. pieni Baltian kierros (Riika-Tartto) 5 pv ........................ 375 €/hlö

18.-24.8. isompi Baltian kierros (Riika-Vilna), 7 pv

PÄRNUN HOTELLIMATKAT

omalla bussilla.

Lahdessa bussiinnousupaikka Renkomäki ABC, ryhmille pysäkit toiveiden mukaan

Yrittäjä Helge Tikkanen: Puhtaus ja raikkaus kuuluvat suomalaiseen kesään

Valon määrä lisääntyy keväällä ja silloin pölyt näkyvät paremmin kodintekstiileissä. Lakanat, matot, peitot, pöytäliinat, täkit ja verhot tuodaan ennen kesää pesulaan.

– Kesällä on kuumaa ja ihmiset hikoilevat paljon. Lakanat, peitot ja tyynyt kannattaa pestä useammin kesäaikana, yrittäjä Helge Tikkanen kertoo.

Helgen pesulapalvelut Oy toimii Heinolassa ja heille kesä on sesonkiaikaa.

– Sen lisäksi ihmiset haluavat mökkikauden päätteeksi kaikki tekstiilit puhtaaksi. Myös joulua ennen meillä on kiirettä pesulassa. Yrittäjän mukaan suomalaiset seniorit käyttävät eniten pesulapalveluja, koska he ovat tottuneet siihen, että tekstiilien pitää olla puhtaita ja raikkaita.

– Ikäihmiset ovat tottuneet näihin asioihin jo lapsuudessaan. Heidän pöytäliinansa täytyy olla kauniita, suoria ja puhtaita.

Nuoret taas tuovat enemmän juhlavaatteitaan ja takkejaan pesulaan.

– He eivät käytä paljon pesulapalveluja.

Ammattilainen hoitaa myös vaikeat tahrat

– Tekstiilien käyttöikä pitenee, jos niitä hoidetaan oikeilla pesumenetelmillä ja -aineilla Markkinoilla on erilaisia materiaaleja ja värejä. Niitä on usein sekoitettu keskenään.

Kokemattomille ihmisille erilaiset materiaalit, tahrat ja värit ovat usein vaaranpaikkoja.

– Sen vuoksi tietynlaiset materiaa-

Suomalainen kesä ja mattojen pesu kuuluvat yhteen. – Sen lisäksi lakanat, matot, peitot, pöytäliinat, täkit ja verhot kannattaa tuoda pesulaan ennen kesää. Myös talvitakkien pesu kannattaa antaa ammattilaisten käsiin, Helge Tikkanen toteaa.

lit kannattaa tuoda ammattilaisen käsittelyyn pesulaan.

Työntekijä pesulassa tietää aina oikean vaihtoehdon materiaalien käsittelyyn.

Marjat ja rasvatahrat värillisellä pinnalla tuo haasteita myös pesulatyöntekijälle.

– Tahra ei ole koskaan samanlainen, koska se reagoi omalla tavallaan eri materiaalien kanssa. Juhlista tulee usein servettejä ja pöytäliinoja pesulaan. Silloin yhdellä tekstiilillä saattaa olla monta erilaista tahraa ja ongelmaa yhtä aikaa.

Oma kuljetuspalvelu hakee tekstiilit pesulaan

Helgen pesulapalvelu oy on heinolalainen yritys.

– Meillä on oma kuljetuspalvelu

ja se toimii aina asiakasystävällisesti ja joustavasti.

Kuljetuspalvelu suunnitellaan aina niin, että useammassa kohteessa haetaan materiaalia samalla kerralla.

– Koska yrityksemme on Heinolassa, niin meillä on taatusti kilpailukykyiset hinnat. Pesulapalvelun tilaaminen onnistuu myös netin kautta.

Helge Tikkanen muistuttaa, että pesulapalveluja kannattaa käyttää, koska sillä tavalla voi helpottaa omaa arkeaan paljon.

– Puhtaus ja raikkaus kuuluvat suomalaiseen kesään. Pesulapalveluja kannattaa käyttää jokaisen vuodenaikana mahdollisuuksien mukaan.

Petri Görman

Kaupunkifestivaali valloittaa paperitehtaan pihan Valkeakoskella

Työväen Musiikkitapahtuma järjestetään Valkeakoskella UPM

Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon ainutlaatuisessa miljöössä kanavanrannassa. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna

Musareilla nähdään perinteiseen tapaan monipuolinen ja laadukas artistikattaus.

Torstaina festivaalin käynnistävät

Kaarle Viikate ja Netta Skog, joiden jälkeen lavalle nousee energinen diskokuningatar Eini. Hämärtyvää keskikesän iltaa tähdittävät Salla

Flinkman, Atomirotta, Bee, Sexmane ja Rebekka Holi

Perjantaina lavalla nähdään mm. Arppa, Saimaa, Ida Paul & Kalle

Lindroth, Inginmaa/Hypnomen sekä Leavings & Timo Rautiainen

Perjantain paljon toivottu Isac

Elliotin keikka on ikärajaton. Lauantain päiväohjelmassa on menoa ja meininkiä, kun lavalle nousee muun muassa Valkeakoski

Big Bandin luotsaamaan Ilmiöitä – Ultra Bran Sävelin -konsertin

Illan esiintyjinä ovat Ilja Teppo , Lenni-Kalle Taipale & Osmo Ikonen , Coitus Int 50 Revival , Kolmas Nainen, Mary Ann Hawkins , Suistamon Sähkö , Jonna Tervomaa, Kotiteollisuus ja monia muita. Tapahtumassa muistellaan myös edesmennyttä säveltäjää Kaj

Chydeniusta omalla konsertilla, jossa laulavat Minja Koski ja Mikael Saari

Ilmaisohjelmaa ja keskusteluja

Sananvapauden lava tarjoaa ilmaisohjelmaa kaiken ikäisille. Lavalla nauretaan Stand Up -esitykselle ja lauletaan perinteisiä työväen yhteislauluja. Lavalla voi seurata myös

ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia

TMT Talk -keskustelutilaisuuksia, jotka järjestävät AKT, Paperiliitto, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro sekä Insinööriliitto.

Perjantaina Tapahtumatorilla vieraat pääsevät tutustumaan yritysten ja yhdistysten tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin. Tänä vuonna Tapahtumatorin yhteyteen järjestetään ensi kerran Vilttitori, joka tuo esiin tapahtuman kestävän kehityksen arvot tarjoamalla mahdollisuuden myydä ja ostaa vintage-aarteita, käsitöitä ja second hand -tuotteita. Lauantaina Sananvapauden lavalla nähdään ensimmäistä kertaa ilmakitaran soiton SM-kilpailu. Se järjestetään yhdessä Oulun Air Guitar World Championshipsin ja Jyväskylän Kesän kanssa. Voittaja kitaristi lunastaa paikan Oulussa järjestettäviin Ilmakitaransoiton MM-kisoihin. Lauantain lastenmusiikista vastaa Orffit.

Lavalle nousee mm. Arppa. Kuva viime vuodelta.

MANSIKKAKESÄ

että Sotilaslääketieteen museolla kerrotaan sotilashevosista heinäkuun ensim-

Sotilaslääketieteen museossa järjestetään luento sotilashevosista 6.7. Sotilashevoset itsenäisyytemme aikana -kirja on Pekka Käyhkön uusinta tuotantoa. Kirjailija luennoi, kuinka hevonen hankittiin ja koulutettiin sodan ja rauhanajan tehtäviin.

– Lahden kaupunginmuseon alaisuudessa toimii Päijät-Hämeen aluemuseot ja pienillä paikallisilla museoilla on usein yhteisiä näyttelyteemoja. Lomakauden aluksi heinäkuussa Päheet-museoilla on teemana eläimet. Museomestari Seppo Toivonen kertoo, että Sotilaslääketieteen museolla on oma eläinlääketieteen osasto.

– Koska suomalaisen sotilaan tärkein apuväline oli hevonen talvi-

ja jatkosodassa. Sotilaslääketieteen museo on auki teemaviikolla 3.–7.7. klo 12–16.

Uusin Ruotuväki-lehti käsittelee myös sotilashevosia aukeaman verran. Hevonen oli suomalaisen sotilaan uskollinen aseveli 80 vuotta sitten.

Evakuoinnit ja huolto hevosilla sota-aikana

– Sotien aikana sotaväki liikkui käytännössä hevosilla ja evakuoinnit sekä huoltoliikenne rintamalle tapahtui hevosilla.

Autoja ei ollut vielä 1940-luvulla tarpeeksi sotilaskäyttöön rintamalle.

– Jatkosodan aikana edettiin vaikeita maastoja pitkin ja vain hevosella pystyttiin tuomaan haavoittuneita pois eturintamalta sekä hoitamaan huoltoliikenne.

Puolustusvoimien palveluksessa

oli 60 000 sotilashevosta, jotka palautettiin omistajilleen sodan jälkeen.

– Hevosen omistaja oli usein ajomies rintamalla ja samalla eläin ja mies muodostivat yhden taisteluparin.

Toivonen kertoo, että hevosista pidettiin hyvää huolta rintamalla.

– Ajon jälkeen hevonen huollettiin ensimmäiseksi ja vasta sen jälkeen oli miehistön vuoro.

Sotien jälkeen hevosilla oli samanlaisia traumoja kuin miehistön jäsenillä.

– Jos hevonen näki peltotöissä lentokoneen tai säikähti jotain, niin se juoksi suoraan metsään.

Petri Görman

Sotilaslääketieteen museo on auki kesäaikana: heinä–elokuu auki la–su klo 12–16, teemaviikolla auki 3.–7.7 klo 12–16.

Seppo Toivonen kertoo,
mäisellä viikolla. – Sen lisäksi meillä luennoi sotilashevosista kirjan kirjoittanut Pekka Käyhkö 6.7. klo 13.
RETKIKOHDE

KESÄVIERAS

– Moottoripyörällä ajelu tuulettaa päätää. Kaajärvessä on kiva uida. Kalastus olisi myös mukava harrastus, mutta mökkijärvestä ei nouse kalaa katiskalla, mato-ongella, verkoilla tai virvelillä, Viikate tuumaa.

Muusikko Kaarle Viikate:

Olen ehdottomasti kesäihminen

Kaarle Viikate viimeistelee parhaillaan uutta levyä Petraxissa Hollolassa. Hiljainen-albumi tulee ulos marraskuun alussa. Sen jälkeen Viikate lähtee kiertueelle hieman erilaisemmille keikkapaikoille kuin normaalisti.

Viikate esiintyy kiertueen aikana konserttisaleissa, pienillä klubeilla ja teattereissa. Kesäkiertueen aikana Viikatetta on mahdollisuus nähdä muun maussa Korialla ja Hyvinkäällä.

Mitä kuuluu Viikatteen kesäsuunnitelmiin?

– Kesän ykkösasia on se, että Hiljainen-albumi saadaan valmiiksi. Sitä viimeistellään Hollolassa parhaillaan. Petrax on miljöönä sellainen ympäristö, jossa pystyy tekemään töitä leppoisasti, mutta tehokkaasti. Olemme äänittäneet viimeiset seitsemän levyä siellä.

Millainen on keikkakesä?

– Tämän kesän ajan keikkailemme normaalia vähemmän, koska haluamme keskittyä uuden levyn tekemiseen. Meille on buukattu seitsemän keikkaa kesän ajalle. Se on kuitenkin tärkeää, että pääsee istumaan linja-autoon ja höpisemään kavereiden kanssa.

Mikä on paras vuodenaika?

– Ehdottomasti kesä. Ihminen jaksaa paremmin, kun valon määrä lisääntyy. Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät puolensa.

Miten rentoudut kesällä?

– Moottoripyörällä ajelu tuu -

lettaa päättää. Mökille on myös päästävä kesällä. Kirkasvetisessä ja mutapohjaisessa Kaajärvessä on kiva uida. Kalastus olisi myös mukava harrastus, mutta mökkijärvestä ei nouse kalaa katiskalla, mato-ongella, verkoilla tai virvelillä.

Millaiset kesäherkut katat mökkipöytään?

– Mansikat ehdottomasti. Suomalainen puhtaus ja makeus kiteytyy tähän marjaan niin osuvasti. Mökkipiha on luonnontilassa ja sieltä saa mustikat ja kanttarellit noukittua helposti. Se palvelee kaupunkilaismiestä täydellisesti.

Luetko paljon kesällä?

– Kesällä näkee lukea useammassa eri paikassa näillä silmillä. Silloin, kun on vapaampi olo luen paljon. Elämäkerrat ja dekkarit kiinnostavat eniten. Joskus luen myös runokirjoja. Tällä hetkellä yöpöydältä löytyy Åsa Larssonin uusin dekkari, Uuno Kailaan runokokoelma ja uusin Fingerpori-albumi.

Löydätkö ideoita sanoituksiin kirjallisuudesta?

Kyllä. Tommi Liimatan omaelämäkertakirjaa voi lukea myös aikalaiskertomuksena. Olemme samanikäisiä. Tulvaniitty sana kuulosti upealta Liimatan kirjassa.

ESITYKSET ÖLJYMÄEN KESÄTEATTERISSA

Öljymäenkuja 1, Ohkola pe 12.7. klo 18 ensi-ilta su 14.7. klo 16 • ke 17.7.

Poimin tämän sanan uudelle levylle.

Mikä on parasta Suomen kesässä?

– Uiminen on tärkeä asia. Möysän uimaranta on sopiva iltauinteihin. Leikatun nurmikon tuoksu tuo aina kesäfiiliksen, kun sitä havaitsee.

Sinulla on aitiopaikka seurata suomalaisia ihmisiä ammattisi puolesta. Miten kesä näkyy suomalaisissa?

– Jengi vapautuu. Kesällä ihmiset hymyilevät enemmän ja katsovat toisiaan silmiin. Ihmisten kaikki energia ei mene kesällä pimeyden ja vilun panssarointiin.

Mainitse kaksi kesäbiisiä, jotka sopivat valoisiin hetkiin aina.

– Topi Sorsakosken ja Agentsin On kesäyö ja Pariisin kevään Kesäyö. Näitä biisejä kuuntelen ympäri vuoden, mutta näiden biisien kautta voi nauttia kesästä ja katsella ympärilleen upeaa suomalaista luontoa.

Mitä haaveita aiot toteuttaa vielä tämän kesän aikana?

– Mansikat on jo maistettu ja talviturkki on jo heitetty. Sen lisäksi moottoripyöräkausi on avattu. Vaikka juhannuksena olisi järvi jäässä, niin olisin kuitenkin onnellinen. Petri Görman

ke 12.6. klo 18.00

ennakkonäytös (lop.var.)

to 13.6. klo 18.00 ensi-ilta

la 15.6. klo 14.00

su 16.6. klo 14.00

ti 18.6. klo 14.00 ja 18.00

pe 28.6. klo 18.00

la 29.6. klo 14.00

su 30.6. klo 14.00

ti 2.7. klo 14.00

ke 3.7. klo 14.00 ja 18.00 to 4.7. klo 14.00

la 6.7. klo 14.00

su 7.7. klo 14.00

ti 9.7. klo 18.00

ke 10.7. klo 14.00 ja 18.00

to 11.7. klo 14.00

la 13.7. klo 14.00

su 14.7. klo 14.00

ti 16.7. klo 18.00

ke 17.7. klo 18.00

KESÄLÄHIÖ

to 18.7. klo 14.00 ja 18.00

la 20.7. klo 14.00 su 21.7. klo 14.00 ti 23.7. klo 18.00 ke 24.7. klo 14.00 ja 18.00 to 25.7. klo 18.00

la 27.7. klo 14.00 su 28.7. klo 14.00 ti 30.7. klo 18.00

to 1.8. klo 14.00 (lop.var.)

to 1.8. klo 18.00

la 3.8. klo 18.00

su 4.8. klo 14.00

ti 6.8. klo 18.00

ke 7.8. klo 18.00 to 8.8. klo 18.00

la 10.8. klo 14.00 ja 18.00

Esityksen kesto n. 2 h 20 min Huom. Iltanäytökset aikaisemmasta poiketen jo klo.18.00

Ke 3.7. klo 18.00 ennakko (loppuunvarattu)

To 4.7. klo 18.00 ensi-ilta

La 6.7. klo 14.00

Su 7.7.

Kesäillat täynnä nostalgiaa ja musiikkia

Suomen Kesäteatterin odotetut musikaalit

Sappeen Kesäteatterin Rekkamies-musikaali yhdistää musiikin, draaman ja hurmaavat rivitanssit.

Laulaja Matti Eskon Rekkamies-kappale on jättänyt jäljen monien suomalaisten ja kuljettajien sydämiin. Suomen Kesäteatteri tuo tänä kesänä Sappeen Kesäteatterin lavalle jotain ainutlaatuista. Sappeessa tullaan nimittäin näkemään ensi kesänä valloittava musikaali Rekkamies, joka kertoo mukaansatempaavan tarinan Matti Eskon elämästä.

Musikaali avaa katsojilleen näkymän Matti Eskonniemen elämään aina nuoruudesta menestykseen ja kaikkeen siltä väliltä. Luvassa on elämänmakuinen seikkailu tien päällä hersyvän hyvän huumorin kera. Tulemme näkemään jopa countrytanssia sekä todellisia tarinoita viihteen maailmasta niin Toivo Kärjestä kuin Junnu Vainiostakin

Yllätyksellisin ja odotetuin yksityiskohta koko esityksessä tulee olemaan laulaja Matti Eskon oma rooli. Pääosaa tähdittää samettisella äänellään ja vangitsevalla olemuksellaan itse taiteilija Matti Esko, joka kuvailee ensi kesän tunnelmiaan näin: “Ehdotus Rekkamies-musikaalista oli itselleni täysi yllätys, mutta erittäin positiivinen sellainen. Lähestyn kesää innolla ja todella odottavalla mielellä, sillä kyseessä on jotain aivan ennenkuulumatonta. Uskon, että kesästä tulee hauska!”

Esityksessä kuullaan Matti Eskon elämäkerran lisäksi hänen kaikki parhaat hittikappaleensa Lavalle nousee myös lahjakkaita näyttelijöitä ja tanssijoita kuten Joni Leponiemi, Jannastiina Hakala, Merja Koivula, Jani Rasimus , Olga Lepistö ja Pyry Joki. Jokaisessa näytöksessä tunnelmaa ylläpidetään uljaan

livebändin säestyksellä. Sappeen Kesäteatteri sijaitsee Pälkäneellä Sappee Resortin kupeessa uljaiden rinnemaisemien syleilyssä. .

Juice-musikaali säväyttää Valkeakoskella

Uusi musikaali Juice saapui Valkeakoskelle – Lauri Mikkola tähdittää pääroolia yhdessä Mikko Huovialan kanssa.

Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama suurmusikaali Juice paljastaa ennenkuulumatonta mystiikkaa legendan taiteen takaa. Valkeakoskella kesäkuussa ensi-iltansa saanut esitys ei ainoastaan kunnioita Juicen perintöä, vaan avaa täysin uusia näkökulmia hänen musiikkinsa ja elämänsä syvyyksiin.

Musikaalissa tullaan siis syventymään ensimmäistä kertaa teemoihin, jotka ovat Juice Leskisen taiteen perusta; lapsuuden ja nuoruuden käännekohtiin.

“Kun mietin, kuka ihminen on vaikuttanut elämääni musiikin tekemisellä kaikkein eniten, niin vastaus on ehdottomasti Juice. Hänen musiikkinsa on puhutellut minua jo omasta teini-iästä saakka, jolloin Juicen maailma suorastaan tarttui itseeni”, käsikirjoittaja-ohjaaja Heikki Paavilainen kertoo.

Musikaalissa kuullaan Juicen kuunnelluimpia hittejä, kuten  Syksyn Sävel, Viidestoista yö ja Kaksoiselämää sekä yllättäviä valintoja Juicen lukuisten sanoitusten joukosta.

“Haluan tarkastella Juicen matkaa keikkaelämän ulkopuolelta. Musikaalissa tullaan perehtymään siihen, mitä kaikkea taiteilijan elämä piti sisällään ja minkälaisia ihmisiä Juice tapasi matkansa varrella.”

Koska musikaali kuljettaa katsojansa läpi usean aikakauden, nähdään jokaisessa esityksessä myös Juicen hahmolle näyttelijöitä kaksin kappalein. Useista tv- ja teatteriproduktioista tuttu Lauri Mikkola avaa pelin esittämällä nuorta Juicea musikaalin alkupuolella. Juicen myöhempää elämänvaihetta ilmentää  Mikko Huoviala , joka keräsi ilmiömäisellä roolisuorituksellaan ansaittua ylistystä Juicena jo viime kesänä Sappeen Kesäteatterissa.

“Hyppään Juicen saappaisiin erittäin odottavaisin mielin ja suurella kunnialla. Hän oli hahmona todella mielenkiintoinen ja värikäs persoona: Juice oli herkkä, haavoittuvainen, viisas ja sanavalmis taiteilija, joka ei paljoa muiden mielipiteistä piitannut. Tässä on siis monenlaisia eväitä lähteä työstämään roolia. Ja tottakai Juicen tuotantoa on upeaa päästä esittämään”, hän kertoo.

Valkeakosken Apianniemessä sijaitsevan 850-paikkaisen katetun ammattikesäteatterin kehutut musiikkinäytelmät ja tunnelmallinen järvimaisema ovat nostaneet Valkeakosken yhdeksi teatterimatkojen kestosuosikiksi. Vuonna 2021 katsomo sai myös uudistetut selkänojalliset istuimet. Vuosien varrella esitykset ovat tuoneet lavalle Suomen estraditaiteen kirkkaimpia tähtiä ja antaneet unohtumattomia teatterikokemuksia jo lähes 300 000 katsojalle.

Lisätietoja ja näytöspäivät www.suomenkesateatteri.fi

Pohjoinen ulottuvuus – Hamina Tattoo

Jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan sotilasmusiikin ystävien katseet ovat kääntyneet kohti Haminaa, joka tunnetaan RUK:sta ja varuskunnasta, Suomen suurimmasta satamasta, Googlesta, ainutlaatuisesta ympyräasemakaavasta ja kaupunkitapahtumista. Mutta ennen kaikkea Hamina saa sotilasmusiikin ystävien sydämet läikähtämään Hamina Tattoon vuoksi. Kerta toisensa jälkeen Haminassa on koettu suuria elämyksiä kesäviikon verran sotilasmusiikin tahdeissa. Tapahtumaviikon aikana järjestetään lähes hengästyttävän paljon eri tapahtumia, mm. Hamina Bastionissa upeita Marssishow-esityksiä, Kesäpuistossa ilmaiskonsertteja, Raatihuoneella Tattoo- paraati ja kauppatorilla Tattoo-klubi. Sanotaan, että Hamina menee hyvällä tavalla sekaisin musiikin ja tapahtumien paljoudessa ja ilmapiiri ei jätä ketään kylmäksi.

Hamina Tattoon kruunu ovat marssishowt. Kyseessä on kaksituntinen, pääosin liikkeessä tehtävä musiikillinen ilotulitus, jossa maailman parhaat sotilassoittokunnat esittävät jokainen oman shownsa. Lopuksi kaikki noin 500 soittajaa esiintyvät yhdessä – Grande Finaalissa. Marssishow koetaan arkkitehti Roy Mänttärin suunnitteleman Hamina Bastionin Euroopan suurimman telttakatoksen alla, jonka kauneus ja akustiikka hakevat vertaistaan. Tänä vuonna Hamina Tattoo tekee myös merkityksellistä historiaa. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen ollessa Naton jäsenmaa. Puolustusliitto saa pohjoista ulottuvuutta myös sotilasmusiikin kautta.

Hamina Tattoo International Military Music Festival 29.7.–3.8.2024

ESITYKSET

LA 6.7. KLO 17 ensi-ilta

SU 7.7. KLO 14

TI 9.7. KLO 19

KE 10.7. KLO 19

SU 14.7. KLO 14

KE 17.7. KLO 19

LA 20.7. KLO 14

LA 20.7. KLO 18

LIPUT JA VARAUKSET aikuinen 22 € eläkel., opisk., varusm. 20 € lapset (alle 15 v) 5 € ryhmät (väh. 10 henkeä) 18 €/h

Merja Koivula, Matti Esko ja Joni Leponiemi Rekkamies-musikaalissa.
Juice-musikaalin työryhmä.

Rooleissa: Pauliina Hukkanen, Joonas Kääriäinen, Mika Nuojua ja Jukka Rasila

KÄSIKIRJOITUS: Satu Rasila, Mikko Kouki ja Arto Valkama | OHJAUS: Pekka Laasonen

KESÄLÄHIÖ

Odottamaton vieras Öljymäen kesäteatterissa

Öljymäen kesäteatterissa Mäntsälässä ratkotaan tänä kesänä Agatha Christien Odottamaton vieras -murhamysteeriä 12.7.–24.8.

Ovi aukeaa ja odottamaton vieras astuu sisään.

Michael Starkwedder ajaa sumuisella tiellä autonsa ojaan ja hakee apua läheisestä kartanosta – ja löytää kartanon isännän Richard Warwickin murhattuna.

Richardin vaimo Laura tunnustaa Michaelille ampuneensa miehensä. Michaelin yrittäessä pelastaa Lauraa pulasta ja poliisien tutkiessa asiaa ei

tekijästä olekaan enää selvyyttä.

Mikä osuus asiaan on talon muilla asukkailla, Richardin vanhalla äidillä, kehityksessä viivästyneellä velipuolella, taloudenhoitajalla, miespalvelijalla tai naapurissa asuvalla upseerilla? Entäpä Richardin elämänsä aikana hankkimilla vihollisilla?

Odottamaton vieras

Kirjoittanut Agatha Christie, suomennos Petra Lähde, ohjaus Samuli Reunanen, musiikki Iivo Johansson Esitykset:

Uusi frisbeegolfrata avataan Venetsiaan jo ehkä elokuun aikana.

Etelä-Lahti saa uuden frisbeegolfradan syksyn aikana

Osallistuvan budjetoinnin yksi toteutettava hanke kuluvalle vuodelle on uusi frisbeegolfrata Etelä-Lahteen. Projektille myönnettiin 30 000 euron määräraha. Uusi rata rakennetaan Jaakkolankadun ja Uudenmaankadun välissä olevalle viheralueelle. Toteutettavalla radalla on 7–9 väylää.

– Rata on suunniteltu harrastajille ja koululaisille ensisijaisesti. Aikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta uskoisin että se alkaa jo heinäkuussa. Urakoitsija on kiinni vielä edellisessä työmaassa. Frisbeegolfrata on helposti saavutettavissa ja sinne on turvallista saapua kävellen tai pyöräillen.  – Venetsian jo käytöstä pois -

tettu urheilukenttä on osa tätä kokonaisuutta. Sen lisäksi rata hyödyntää alueen polkuverkostoja ja maisemointivalleja.

Etelä-Lahden alueelta oli vaikea löytää sopivaa ja tarpeeksi isoa maa-aluetta frisbeegolfrataa varten.  – Korit, heittopaikat, opastaulut ja rataopasteet asennetaan alueelle syksyn aikana. Alustavien suunnitelmien mukaan rata on käytössä lokakuun alussa.

Autoilevalle frisbeegolfin harrastajalle kulkuyhteys radalle tapahtuu Salmenkadun kautta. Kaupunkisuunnittelu- ja tekniikka organisoi uuden rata-alueen Etelä-Lahteen. – Uusi rata otetaan välittömästi käyttöön, kun kaikki urakkaan

12.7. klo 18., 14.7. klo 16., 17.7. klo 19., 18.7. klo 19., 20.7. klo 16., 24.7. klo 19., 28.7. klo 16., 31.7. klo 19., 9.8. klo 19., 11.8. klo 16., 14.8. klo 19., 17.8. klo 16. ja klo 21., 21.8. klo 19., 23.8. klo 21. ja 24.8. klo 16.

Tiedustelut ja ryhmämyynti ohkolanteatteri@gmail.com

Liput www.ohkolannuorisoseura.fi ennakkovaraajan etuhintaan 18/20 €. Liput lippuluukulta ostettuna 20/22 €. Katsomo on katettu. Jännittävimpien juonenkäänteiden vuoksi ei suosittella esitystä perheen pienimmille.

kuuluvat toimenpiteet on tehty. Rakentaminen kestää muutaman viikon ja meillä on toiveissa, että koululaiset pääsisivät pelaamaan sinne jo elokuun aikana.

Vaaralliseksi arvioidut revenneet puiden oksat ja puu poistetaan väylien läheisyydestä.

– Korkea ruohovartinen kasvillisuus, kuten lupiinit ja mesiangervot siistitään pois heittoympäristöstä rakennusprojektin yhteydessä. Niitä kasvaa alueella runsaasti.

Pariskunta Richard Warwick ja Laura Warwick (Ari Lehto ja Riikka Holm). Kuvaaja Kimmo Virtanen.

KESÄLÄHIÖ

Mitä Keuruulla tapahtuu?

Löydä tapahtumat, konsertit, näyttelyt, tanssit ym. mukavat kesämenot Keuruu Today -kalenterista!

SIIPIRATASLAIVA ELIAS LÖNNROT -risteilyt

Tule kokemaan kesäristeilyt Keurusselän laineilla! Risteilyjä ajalla 24.6.-3.8.

Bändiristeilyt mm.:

Ahtola-Hotelli Keurusselkä-Ahtola klo 18-21

Pe 28.6. Ida ja Jali Jokela Duo

Pe 12.7. Janeveera Trio

Hyppää hotellilta tunniksi kyytiin klo 19-20

Pe 26.7. klo 18.30-21.30

Koop Arponen ja Flute of Shame

Myös ruokaa ja juomaa!

Pappilan Pitojen kesälounas ja risteily

Voimassa: ma 24.6.-29.7. klo 14-15

to-pe 27.6.-2.8. klo 13-14

la 29.6. ja 13.7. klo 13-14 ja klo 15-16

la 27.7. klo 12-13

Osta risteilyille liput ennakkoon verkkokaupasta! www.pappilanpidot.fi/verkkokauppa

#visitkeuruu

PI-HA TEATTERI HUMPUUKI ”Kuin tuhka tuuleen”

Pihlajaveden NS talo

Su 23.6. klo 14 .00

La 6.7. klo 14.00

La 17.8. klo 17.00

Hotelli Keurusselkä

Ti 2.7. klo 18.00

Ke 3.7. klo 18.00

To 4.7. klo 18.00

Ti 9.7. klo 18.00

Ke 10.7. klo 18.00

To 11.7. klo 18.00

Ti 13.8. klo 18.00

Ke 14.8. klo 18.00

To 15.8. klo 18.00

Sällin PVY:n talo

Su 11.8. klo 14.00

Kulttuuritalo Kimara

Ke 21.8. klo 18.00

Keuruun kohteet, ravintolat ja majoitukset löydät www.visitkeuruu.fi

KEURUUN

MARKKINAVIIKKO 4.-13.7.

Tapahtumia eri puolilla Keuruuta! Heinähypistelyt, Yömaraton, Herpmanin poikain muistomelonta, konsertteja, tivoli, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Klovni Dodo ym. Viikko huipentuu KEURUUN MARKKINOIHIN 12.-13.7. Yli 100 myyjää, markkinapub ja -tanssit. Vapaa pääsy!

Pe 12.7. klo 12 SUOMI PUHUU -elinvoimaseminaari

La 13.7. klo 14

Palsanmäen huutokauppa

VIIKKOOHJELMA

RETKEILYKAUPUNKI

Keuruulla on useita ulkoilureittejä, osa aivan palvelujen äärellä. Keurusselkä -järvi on kaunis ja monipuolinen useine saarineen ja lahtineen. Uusi n. 10 km melontareitti kiertää keskustan palvelujen lähellä – pysähdy vaikkapa jäätelölle, pitsalle tai muuten vain!

Kesän täydeltä tekemistä HOTELLI KEURUSSELÄSSÄ

Suuri aurinkoinen terassi, maistuvaa kesäruokaa ja legendaariset maanantain vauhti-illat!

1.7. Saija Tuupanen & eXmiehet

8.7. Markku Aro & Diesel 15.7. Komiat & Reinon Retkue 22.7. Jarkko Yli-Sikkilä & Soiva orkesteri

29.7. Leif Lindeman & Rosette

5.8. Kari Hirvonen & Onnentähti

Katso tapahtumat Keuruu Today viikko-ohjelmasta www.visitkeuruu.fi/tapahtumat

Miekankosken kahvila Miekankosken kahvila

Lähdöt rautatieasemalta

Lähdöt rautatieasemalta

Hop on Hop off -bussiretki Hop on Hop off -bussiretki tiistaisin 25 6 -13 8 tiistaisin 25.6.-13.8.

Veneristeilyt keskiviikkoisin

Veneristeilyt keskiviikkoisin ja torstaisin 26.6.-25.7. ja torstaisin 26 6 -25 7

Luontoon rautatieasemalta Luontoon rautatieasemalta

Mäntyharju-Repovesi reitistölle Mäntyharju-Repovesi reitistölle

Patikoiden, pyöräillen, meloen Patikoiden, pyöräillen, meloen

Myös Citypatikka

Myös Citypatikka

Muista Muista Hillosensalmen Hillosensalmen seisake! seisake!

Opastettuja kierroksia

Opastettuja kierroksia

Kuvattua kauneutta 1.7.-28.7.

Mäntyharjun kirkko ti 8.6.-30.7. Mäntyharjun kirkko ti 8 6 -30 7

Veneristeilyt Mäntyharjussakesällä 2024

Lähtö klo 09.13-10.30

Lähtö klo 09 13-10 30

Paluu klo 16.27 -17.47

Paluu klo 16 27 -17 47

Autoillen vain 1h Autoillen vain 1h

Esimerkki päivämatkasta junalla: Esimerkki päivämatkasta junalla: 6h aikaa 6h aikaa iihastua hastua Mäntyharjuun! Mäntyharjuun!

Ihastu keskustamme palveluihin

Vieressä

piipahdus 5-tieltä! piipahdus 5-tieltä! Lyhyt Lyhyt

Käärmekallion Käärmekallion

kotieläinpiha kotieläinpiha

Avoinna 8 6-27 7

mantyharju fi visitmantyharju fi

Kuvattua kauneutta 1 7 -28 7 Mäntyharjun historia ke 26.6.-31.7. Mäntyharjun historia ke 26 6 -31 7

Maksuton Maksuton Uittomuseo! Uittomuseo!

Iso-Pappilantie 2

Avoinna ti-su

Tiekirkko ma-su 10 6 -20 8 klo 9-18

Tiekirkko ma-su 10.6.-20.8. klo 9-18

Juri Iltšuk ja Kirkkolauluyhtye Kaanon ti 2.7. klo 19

Historiallinen Miekankoski Maksutta! Maksutta! mantyharju.fi/kesa2024 mantyharju.fi/kesa2024

Iso-Pappilan taidenäyttely avoinna 1 7 -28 7 Vapaa pääsy! Ohjattuja kierroksia arkisin ja viikonloppuina

Historiallinen Miekankoski

Erämainen Puukonvuori Erämainen Puukonvuori

mantyharju.fi/veneristeilyt

SM kouluratsastus 9.-11.8.

Joel Hallikainen su 18.8. F-liiga LASB vs. TPS

Pappilan parvi: 30 6 -13 7 Rusetteja vanhasta muistista 5 10 Mäntyareenalla

Koirakiven kesäteatteri: Kaksi Puuta 28.6.-13.7. Katuruoka Karnevaalit 11.-12.7. Ilokuvafestivaalit 1 -4 8

Lahden Kesänäyttämöllä koko perheen musikaali Yökyöpelit

Kesän hauskin kesätyö kulttuurin saralla on käynnistynyt Pikkuteatterin tiloissa. Talo on täyttynyt lahjakkaista ja innokkaista nuorista muusikko-näyttelijöistä, kulttuurituottajaharjoittelijoista, puvustaja-lavastaja-tarpeistonvalmistajista ja valo-ääniteknikosta.

Lahden Kesänäyttämön 27. kesäproduktiossa on mukana yhteensä 30 nuorta, joka on suurin määrä tähän mennessä. Tuotannosta vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut ja vastaavana tuottajana toimii kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos

Lahden Kesänäyttämö vie yökyöpeleitten taloon, jossa öisin ei nuku kukaan. Talossa hiippailee jos jonkinmoista salamyhkäistä olentoa ja vaarallista viipottajaa. Voittamaton Vauvakaani ei ummista

silmiään koskaan, Mahtimummeli

Päätäi Väätäinen perustaa Päiväkoti

Veripaltun ja Upsalan yliopiston kuorolintujen äänenavaus kaikuu hormeissa. Ja mikä on tuo kumma Nakertaja, joka tuntuu kävelevän ilmassa?

Eivätkä outoudet lopu tähän!

Joku rohmu on syönyt Agenttineron auton, Vauvakaanin lakanat ja Mahtimummelin kotipesän.

Pian ahmitaan koko talo! Onko syyllinen paha pikkukonna vai joku suurempikin roisto? Kuka voisi ratkaista tämän sekasorron? Kukapa muukaan kuin Agenttinero Naru! Mestarietsivä ja sala-asuekspertti, joka ei osaa sanoa ei!

Laura Ruohosen villiä kielellistä iloittelua säestää Anna-Mari Kähärän lennokas, herkkä ja pähkähullu musiikki.

Lavalla yökyöpeleinä hurmaa monilahjakas Lahden Kesänäyttämön ensemble ja ohjauksesta vastaa Sanna Heiskanen

“En tiedä kummasta olisin enemmän innoissani: tämän kesän teoksesta vai työryhmästä. Molemmat ovat joka tapauksessa silkkaa timanttia!” toteaa ohjaaja Sanna Heiskanen.

Esitykset la 29.6. klo 12 ja klo 15, ti 2.7. klo 15 ja klo 18, ke 3.7. klo 15 ja klo 18, to 4.7. klo 15 ja klo 18, la 6.7. klo 12 ja klo 15 ja su 7.7. klo 15

Kesto: n. 1 t 30 min (sis. väliaika)

Liput: 8 € / 10 € / 30 € (perhelippu 4 hlö)

Ikäsuositus: Yli 5-vuotiaille

Lipunmyynti: verkkokauppa.lahti.fi

Ovimyynti: MobilePay, ei käteismyyntiä

Kesäkivaa Tuurissa

lähtöpäivät LA 20.7. ja MA 29.7.

Tallinnan päiväristeily

KE 21.8.

Ruskamatka Leville 8 pv

LA 14.9–LA 21.9.

Kylpylämatka Pärnuun 7 pv

SU 13.10.–LA 19.10.

Tarton hotellimatka 4 pv

TO 17.10–SU 20.10.

35 € / hlö

75 € / hlö

615 € / hlö / H2

585 € / hlö / H2

295 € / hlö / H2

Meiltä myös tilausajot 8–62-paikkaisilla turistibusseilla – lähelle ja kauas. Ryhmille rakennamme matkapaketit toiveiden mukaisesti. Meiltä myös esteettömät matkat ja kuljetukset.

Lakkapää Matkat & Liikenne Lakkapää Helsinki – Lahti – Rovaniemi – Levi Kristiina / 050 518 9922 kristiina.vedenpaa@lakkapaamatkat.fi www.lakkapaamatkat.fi

Markkina-ammunta, Asikkalan ampumaseura ry. SPR;n Asikkalan osaston ensiaputeltta Lasten poniratsastus

anianneitoehdokkaat Majakkapaviljongissa kello 19

Markkinaravintolassa perjantaina klo 17.15 -18.30 ”Pekan ja Reinon iltasoitto”

Lapsille ” Liikkuva Asikkala” - piirustuskilpailu teemateltassa

Kävynheittokisa teemateltassa, Metsätilanomistajayhdistykset Luonnonvara-alan esittely teemateltassa klo 10-13, Koulutuskeskus Salpaus Wanha Vääksy esittäytyy teemateltassa

Kuva: Johannes Wilenius.

KESÄLÄHIÖ

Vekarateatterissa sovitus lastenromaanista Momo

Keravalle matkustamiseen on tänä vuonna vähintään sata syytä, kaupunki nimittäin täyttää sata vuotta ja täyttyy tekemisestä. On Uuden ajan rakentamisen festivaaleja, konsertteja, näyttelyitä ja aivan Keravan keskustassa Vekarateatterin näyttämösovitus Michael Enden upeasta lastenromaanista Momo. Vanhan hirsihuvilan vehreään pihaan pystytetty ulkonäyttämö on viihtyisä ja todella hyvin julkisen liikenteen saavutettavissa: Keravan junaasemalta katetun katsomon alle on 350 metriä ja ylitettävänä tasan yksi tie.

Näytelmän päähenkilö Momo asuu vanhassa amfiteatterissa ja hänellä on harvinaislaatuinen lahja: hän osaa kuunnella. Ja Momo kuunteleekin niin hyvin, että ihmiset kertovat hänelle kaiken, myös salaisuutensa. Tämä kyky nousee erityiseen arvoon, kun kaupunkiin ilmestyy joukko omituisia harmaita herroja, jotka alkavat pelotella kaupungin asukkaita säästämään aikaansa. Kukaan Momoa lukuun ottamatta ei vain tunnu miettivän, mihin he aikaansa säästävät, sillä eihän ystävien kanssa vietetty aika ole hukkaan heitettyä aikaa..?

Esityksen ohjaaja Anne Seppänen valitsi Momo-näytelmän siksi, että se käsittelee tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja, jotka ovat merkityksellisiä niin lapsille kuin aikuisillekin.

”Lisäksi tarina itsessään on jännittävä, hauska ja mukaansatempaava: se seuraa Momon matkaa, kun hän taistelee aikaa varastavia harmaita herroja vastaan.”

Seppänen on teatteritaiteen maisteri ja opettaa teatteria Vekarateatterissa. Hän on teatterikoulun entinen oppilas.

Näytelmän päähenkilöä Momoa esittää Tellervo Törmä. Kuva: Taru Kantola.

”Omat Vekarateatterin vuoteni olivat ihania, joten haluan antaa saman mahdollisuuden nykyisille lapsille ja nuorille.”

Näytelmän henkilökaarti on laaja ja hyvin värikäs.

”On ollut ilo nähdä, miten näyttelijät ovat kasvaneet rooleissaan ja löytäneet uusia tapoja tulkita hahmojaan. Odotan innolla, että pääsemme hetken päästä jakamaan tämän maailman katsojien kanssa”, Seppänen toteaa.

Vekarateatterin päämajassa Hyyppärän talossa on teatterin oppilaiden pyörittämä kesäkahvila, joka vastaa myös kesäteatterin väliaikatarjoilusta. Tarjolla on ainakin itse leivottuja mokkapaloja, jäätelöä ja myös hattarakone saatetaan aurinkoisina päivinä kärrätä esiin. Sisällä talossa on vielä yhden teatterin entisen oppilaan, vastikään Pekka Halosen akatemiasta valmistuneen Anna Kiiliäisen taidenäyttely.

4-värisarjalla punainen 100 % magentta + 100+ yellow musta 100% k mustavarjostus overprintattu

LIPUT 22 / 20€ orimattilanteatteri.eventiolive.fi

Michael Ende (1929–1995) oli saksalainen kirjailija, jonka tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat ”Tarina vailla loppua” ja ”Momo”. Hänen kirjoissaan yhdistyvät fantasian, filosofian ja satujen elementit, ja ne ovat saavuttaneet suurta suosiota ympäri maailmaa. Enden teokset ovat sekä lapsille että aikuisille suunnattuja ja tarjoavat tärkeitä teemoja elämästä ja ihmisyydestä.

Koko perheen näytelmä Momo Hyyppärän kesänäyttämöllä Keravalla 20.7.–11.8.

Liput 15 ja 20 €, www.vekarateatteri.fi

Launeelaiset kiertivät Etelä-Lahtea Puksujunalla

Launeen asukas- ja omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Lehtinen kertoo, että he varastivat idean Launeen kiertoajeluun Puksujunalla toiselta omakotiyhdistykseltä.

– Meillä ei ollut tapahtumalle sapluunaa valmiina. Suunnittelimme tämän kokonaisuuden ihan itse.

Ako Sileniuksen ja Raija Dysterin muistelmat olivat puheenjohtajan

apuna, kun kiertoajelun reittiä yhdessä mietittiin.

– Matkalla näimme muun muassa entisiä kauppoja, hylättyjä taloja, kirkko, McDonalds, pumppaamo ja Salinkallion koulu.

Launeen kiertoajelulle lähdettiin perhepuiston parkkipaikalta ja sieltä suunnattiin Tapparankadun kautta Patomäkeen.

Tule Lopelle

viettämään kesäpäivää tai vaikka asumaan!

– Ajoimme myös Pöllöntieltä Kuovinkujalle. Etelätieltä käännyimme kohti Salinkallion koulua.

Puksujunalla on kiireinen kesä

Jesse Tuominen ajaa toista kesää Puksujunalla.

– Tämä on hektistä työtä, mutta

Nautiskele rauhallisesta vaelluksesta metsäpoluilla, viihdy vesillä tai polkaise pyöräilyreiteille. Aisti aitoa kesätunnelmaa kulttuuritapahtumissa, ohjelmallisilla Kesätoreilla ja kylätapahtumissa.

Jäisitkö meille asumaan? Kurkkaa tonttitarjonta verkkosivuiltamme. Edullisimmat vain 1000 euroa/tontti!

Kesätorit 6.6.- 8.8. klo 17-20 Musiikkia ja muuta ohjelmaa sekä kesäistä ostettavaa koko perheelle Lopen torilla.

9.7. klo 19 Kun ilta tummentuu

Läyliäisten Seuralassa (Läyliäistenraitti 106). Angelika Klas, Seppo Hovi ja Hannu Lehtonen. Konsertissa kaikuvat iskelmät ja laulelmat, kotimainen kupletti ja ranskalainen chanson, oopperan ja operetin helmet sekä suomalaisten rakkaat laulut Merikannosta

Malmsteniin ja Junnuun. Liput 25 €.

2.8. klo 20 Syrjä Soi

Järventaustan Syrjässä (Kallaksentie 77).

Opperalaulaja Raimo Sirkiä, Jiri

Parviainen kontrabasso ja Timo Koskinen piano. Luvassa on oopperaja operettisäveliä sekä kevyempää kesäistä. Mahdollisuus tutustua Syrjän vanhan rakennuksen historiaan. Liput 30 €, sis. tarjoilun.

10.8. klo 18 IV

Rautalankavääntö

Launosten Wanhassa Seuralassa (Jurvantie 1). The Riders (SWE), Pekka Tiilikainen & Beatmakers, Toni Rossi & Sinitaivas ja Flangers. Liput 20 €.

se ei haittaa. Puksujunaa ja kesää odotetaan paljon Lahdessa.

– Tämä on jo niin perinteinen juttu Lahdessa. Ihmiset odottavat, koska he pääsevät matkustamaan Puksujunalla. Heinäkuussa Puksujuna ajaa reittiä Perhepuisto-Hiihtomuseo-Vanha linja-autoasema-Malva-Sibeliusta-

lo-Perhepuisto. – Puksujuna on llikenteessä elokuun loppuun saakka. Petri Görman

Rosa, Felix, Mira ja Akos Gazdag muuttivat Launeelle vuosi sitten. Lapset lähtivät reippaasti mukaan kiertoajelulle Puksujunalla.
Sirkka Hänninen, Terttu Sopuli ja Leena Knaapila lähtivät yhdessä kesäretkelle tarkastelemaan Launetta hieman eri vinkkelistä. – Tämä on kotoisa ja turvallinen paikka meille, naiset tuumivat.

Jokamiesmelontaretket lempeällä

Mustijoella Mäntsälässä

• Ei tarvita aiempaa melontakokemusta

• Sopii perheille (lapset yli 4v)

• Sisältää kaikki melontavälineet sekä nokipannukahvituksen ja lettujen paistot Sarvikodassa

• Turvallinen tapa tutustua melontaan

• Opas mukana retkellä

Katso retkipäivät ja -ajat ja ilmoittaudu mukaan

https://elamyksentaika johku com/fi FI

LIUKUVA

LAITURIPORRAS

• Helposti laskettava ja nostettava

• Ei enää limoittumista eikä hyytelösammaleläintä portaissa

• Loiva nousukulma helpottaa käyttöä

Tiedustelut: Ari Marttila: 0400 772 118, info@finnhinge.com

Kotieläinpiha, grillikahvila,lasten leikkikeskus, pomppulinna ja lypsettävä lehmä aktiviteettina.

Farmipuodista oman tilan strutsin- ja naudanlihaa, paistovalmiit pihvit, makkarat, farmiolutta sekä -siideriä ja paljon muuta! Farmille pääsee myös vesitse. Tervetuloa!

perhoseksi on tarina kahdesta erilaisesta ihmisestä

Lahtelainen Pesäkallion kesäteatteri toi juhannuksen jälkeen 2024 ensi-iltaan Sisko Istanmäen romaaniin pohjautuvan musiikkinäytelmän Liian paksu perhoseksi. Näytelmä on lämminhenkinen ja arkinen tarina kahdesta ihmisestä, jotka erilaisuuksistaan huolimatta rakastuvat. Pesäkallion kesäteatterin tapaan tunteita tahdittaa kotimainen livemusiikki.

Pesäkalliolle näytelmän ohjaa Satu Säävälä ja sovitus on Jukka Keinosen. Esityksen lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa Minna Lavaste . Päärooleissa Kaisuna ja Erninä ovat Annamaria Karhulahti ja Kalle Sulalampi

Muissa rooleissa sekä bändissä nähdään lahtelaisia näyttelijöitä ja muusikoita, joista suurin osa on Pesäkallion kesäteatterista tuttuja aiemmilta kesiltä. Mukana ovat Ilmari Myllynen, Aapo Ravantti, Einari Toiviainen, Veeti Heikkilä, Mirva Myllynen , Astrid Blomqvist , Julia Karppinen ja Berit Mäkinen

”Olen itsekseni pohtinut kyseistä tekstiä pitkään ja nyt sain oikeat ihmiset asialle. Tarinan naisnäkökulma on hieno bonus,” sanoo ohjaaja Satu Säävälä.

”Uskallan väittää, että pääosassa on yksi parhaimmista laulajista mitä Pesiksellä on nähty,” kehuu Sulalampi tulevaa vastanäyttelijäänsä Annamaria Karhulahtea.

Annamaria Karhulahti juhlii tänä vuonna paitsi 40-vuotissyntymäpäiviään myös 25-vuotista musiikkiteatteriammattilaisuuttaan.

”Ammin” juhlanäytös on torstaina 18.7. klo 18.

Avoinna

Kesällä 1.6.–4.8. ark. 11–17.00 la 10–16.00 su 11–17.00 ma suljettu Syksyllä 5.8.–1.9. la 10–16.00 su 11–17.00

Farmin pääsymaksu 7 €/alle 1v. ilmaiseksi Kausilippu 17 €

Ojassuontie 68, 19160 Huutotöyry www.kilkkilanfarmi.fi

Riitta 040 752 2207 • riitta@kilkkilanfarmi.fi

Päärooleissa Kaisuna ja Erninä ovat Annamaria Karhulahti ja Kalle Sulalampi.

1990-luvulla ilmestyneen suositun Liian paksu perhoseksi -romaanin pohjalta Heidi Köngäs ohjasi 1998 elokuvan, joka rikkoi Suomessa katsojaennätyksiä ja voitti myös

KILPASARJAT kirkko- ja pienveneille

Kaksipäiväinen RETKISOUTU

Myös kanootit ja kajakit

palkintoja. Sen päärooleissa olivat Kaarina Hazard ja Mika Nuojua Pesäkalliolla näytöksiä on 29 ja ne ovat pääosin heinäkuussa.

SOUTUSTADIONILLA

PE 12.7. Oman kylän miehet

LA 13.7. Seppo Alvari & The Hikers Laura Voutilanen

KESÄLÄHIÖ

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus — kulttuurin villivarsa 25 vuotta

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus juhlistaa 25-vuotista taivaltaan tuoden yhteen nykytaiteen eri tekemisen muotoja ja eri taustoista tulevien taiteilijoiden teoksia. Yli viidenkymmenen taiteilijan ja taideryhmän töitä esittelevä suurnäyttely levittäytyy Haihatuksen monimuotoiselle alueelle useiden eri näyttelyosuuksien muodossa.

Haihatus on saanut alkunsa 1990-luvulla, kun Raimo Auvinen ja Merja Metsänen loivat veistospuiston Hartolassa. Vuonna 2001 Haihatus muutti Joutsaan Nelostien läheisyyteen vanhalle vanhainkotija sairaalakiinteistölle.

Taidelaitos Haihatuksen nimi juontuukin alueen ja rakennusten käyttöhistoriasta; alueella on toiminut mm. kurjainhoitolaitos, synnytyssairaala ja vanhainkoti.

Nykyisin taidelaitoksen toimintaa johtaa Risto Puurunen , joka on kehittänyt ja monipuolistanut sen toimintaa edelleen. Tuoreimpana tunnustuksena Suomen Kuvanveistäjäliitto on myöntänyt vireälle kulttuurilaitos Haihatukselle vuoden 2024 Pro Sculptura -mitalin kiitoksena sen monipuolisesta ja kansainvälisestä toiminnasta.

Kesän taidetarjonta koostuu neljästä eri näyttelyosuudesta, joista kolme löytyy Haihatuksen viehättävästä pihapiiristä, sen gallerioista ja veistospuistosta, sekä neljäs Suomen ainoasta kineettiseen taiteeseen erikoistuneesta KITA-galleriasta, aivan nelostien kupeesta.

Poliittisesti ja yhteiskunnallisesti haastavaa nykytaidetta

HAIHATUS25-ryhmänäyttelyssä esitetään ja kuullaan moninaisia ääniä, jotka jäävät usein keskustelukulttuurin marginaaleihin. Pandemia, kolonialismin vastusta-

minen ja rodullistettujen ihmisten oikeudenmukainen kohtelu ovat viime vuosien suuria muutoksia, jotka tekevät näyttelyn herättämistä keskusteluista ja esille nostamista äänistä nyt tärkeämpiä kuin koskaan. Osion ovat kuratoineet Elham Rahmati, Ali Akbar Mehta, Jenna Jauhiainen ja Julius Valve

Haihatuksen historian ja yhteisöllisyyden juhlaa

Jubilee-näyttelyosuus yhdistää aiempien vuosien Haihatus-taiteilijat, uudet tekijät ja yhteisötaiteen. Pihapiirin taidekokoelma tarjoaa sekoituksen nykytaidetta ja omaehtoista ITE-taidetta eli nykykansantaidetta

keskellä maalaismaisemaa juhlisten jokaisen oikeutta taiteeseen. ”Vesa Väänäsen ITE-taidepellon teokset on restauroitu, ja uutuutena on esillä muun muassa Markku Pennasen teoksia postuumisti, joita ei ole koskaan aiemmin nähty”, kertoo Risto Puurunen. Voimametsä on kaikille avoin, matalan kynnyksen yhteisötaidekonsepti, jossa luodaan hyvinvointia mm. syrjäytymisvaarassa, heikossa asemassa tai laitoshoidossa olevien sekä pakolaisten arkeen. Voimametsässä nähdään myös Jaakko Aution yhteisötaideteos, jossa paikalliset joutsalaiset ja ukrainalaiset pakolaiset laulavat yhdessä. Jubilee-osuutta kuratoivat Risto Puurunen ja Panu Ollikainen ja Voimametsän taiteellisena johtajana toimii Kaisa Vigman. Kineettisen taiteen ihmeitä nelostien varrella

Haihatuksen tarjontaan kuuluu myös vuonna 2022 perustettu Kineettisen taiteen talo KITA, joka löytyy aivan Nelostien vierestä. Suomen ainoa kineettiseen ja liikkuvaan taiteeseen erikoistunut galleria tarjoaa tänä kesänä kesänäyttelyn teemalla Näkymättömyys. KITA-gallerian taiteellisena johtajana ja näyttelyn kuraattorina toimii Tuomo Vuoteenoma

Näyttelyt avoinna 15.6.–25.8.2024. Lisätiedot, aukioloajat ja lippuhinnat: haihatus.fi

HAMINA

HAMINA TATTOO AVA JAISKONSERT TI MA 29.7. KLO 19.00

”Friends and Allies” - ”Ystävät ja liittolaiset” -konsertti huikean the US Army Field Bandin Jazz Ambassadorsien esittämänä.

EEPPINEN SUOMI – SUOMALAISET MAAKUNTALAULUT

TI 30.7. KLO 19.00

Maakuntalaulut ovat saaneet Ilmavoimien Big Bandin Eeppinen Suomi -konsertissa täysin uuden ilmeen.

MARSSISHOW KE-LA 31.7.-3.8. KLO 14.00 JA KLO 19.00

Todellinen musiikillinen ilotulitus, jossa maailman parhaat sotilassoittokunnat esittävät jokainen oman shownsa ja lopuksi kaikki esiintyvät yhdessä - Grande Finaalissa.

TATTOO-KLUBIT TI 30.7. - LA 3.8. (K-18)

Huippuartisteja ja ainutlaatuisia show´ta, joita et muualla voi kokea!

BASTION JAZZ KE 31.7. - LA 3.8.

Suomalainen ja amerikkalainen huippujazz esittäytyvät Hamina Tattoon jazz-konserttisarjassa Haminan Teatterilla.

KOE LISÄKSI

Ihastuttavat Linnoituksen Wanhat pihat, Puolustusvoimien tapahtumakenttä, Puistokonsertit sekä paljon muuta ohjelmaa!

Liput marssishowhun ja konsertteihin löydät ennakkoon lippu.fi:stä! Tutustu koko viikon ohjelmatarjontaan haminatattoo.fi.

TATTOOSSA ON LUVASSA HUIKEITA ESITYKSIÄ JA TODELLISTA FESTIVAALITUNNELMAA!
Vesa Väänäsen teokset restauroitiin kansainvälisen ECS-vapaaehtoistiimin voimin vuonna 2024. Kuvassa Yaroslava Petrushenko kunnostamassa Väänäsen teosta. Kuvaaja: Annina Mannila.

Pääesiintyjien Kesäretki osuu Päijät-Hämeeseen

Rillumareibillyn ystäviä Päijät-Hämeessä hellitään isolla kädellä, kun lahtelainen oman genrensä ykkösbändi Pääesiintyjät heittää kesäkiertueellaan peräti kolme keikkaa maakunnassa. Osansa Ril-

lumareibillyn Ruhtinaiden iloisesta ja svengaavasta musiikista saavat niin Vesivehmaa, Ruuhijärvi kuin Lahtikin. Vesivehmaan Jenkkapirtillä vietetään Varjokuva-orkesterin järjestämänä heinäkuun 5. päivä rautalankamusiikin juhlaa useamman bändin voimin ja ilta päätetään Pääesiintyjien rillumareihin. Seuraavana viikonloppuna Pääesiintyjät on mukana Ruuhijärven Rockabilly festareilla jo kolmatta vuotta putkeen. Lahden satamassa sijaitseva Arla saa Pääesiintyjät vieraakseen elokuun 9. päivä. Asiaan vihkiytymätön saattaa helposti kysyä, että mikä ihmeen Pääesiintyjät? Pääesiintyjät on bändi, joka vilahti kansakunnan kaapin päällä televisioesiintymisineen ja pienine radiohitteineen nopeasti vuonna 1993 ja katosi sen jälkeen yhtä nopeasti kuvasta. Vuonna 2019 yhtye teki comebackin ja on sen jälkeen julkaissut kaksi albumia, joista on lohkottu singlejä monien radioasemien soittolistoille. Moni muistanee Pääesiintyjien 90-luvun alun kappaleet Iiris, Sua aattelen ja Älä ota pitkätukkaa. Uudempia bändin radiohittejä ovat Kaunis Veera ja Vain yksi sydän. Bändin uusin single Yksi ja ainoa on keikkunut Suomen paikallisradiolistan soite-

tuimmat TOP 20 -listan kärjessä koko kesäkuun. Bändi on lanseerannut tyylikseen ensimmäisenä Suomessa Rillumareibillyn, mutta mitä se tarkoittaa? Käytännössä bändi yhdistää musiikissaan amerikkalaisen rockabilly-musiikin ja suomalaiskansallisen rillumarei-kulttuurin oman näköisekseen keitokseksi, jonka teksteissä vanhan ajan kulkurit, vaeltajat ja vanhat elokuvatähdet seikkailevat. Yhtye on ollut viime vuodet kovassa nosteessa, josta kertoo mm. Iskelmä-Emma-ehdokkuus vuosi sitten. Vaikka Pääesiintyjät saattaa olla vielä joillekin hieman uusi ja outo bändi, niin yhtyeen soittajat ovat jo pitkään toimineet alalla monissa tunnetuissa bändeissä. Laulaja Vesa Haaja tunnetaan varmasti Agentsista ja Whistle Bait -yhtyeestä ja läskibasisti Pete Salomaa ja kitaristi Mika Jokinen Francine-yhtyeestä. Rumpali Timo Järviselläkin on takana monia tunnettuja roots-bändejä (mm. Boogie Healers, Paulina’s Diner).

Pääesiintyjät Päijät-Hämeessä: PE 5.7. Vesivehmaa, Jenkkapirtti LA 13.7. Ruuhijärvi Rockabilly Hop PE 9.8. Lahti, Arla

Päheet museoviikolla

Museoviikon tapahtumissa entistä elämää palautetaan mieliin – miten asiat ennen vanhaan tehtiin, kuka ne teki ja millä ne tehtiin. Kädentaidot ja luovuus näkyvät kansantaiteessa, kun työkaluista lähtien kaikki piti valmistaa ensin käsityönä ennen kuin teollinen tuotanto syrjäytti kädentaitojen aktiivisen ylläpidon. Kotiseututunne on sitä kun ollaan jostain kotoisin.

Tunne ja tietoisuus kasvaa oman asuinalueen – sen ihmisten, perinteen ja historian tuntemisesta ja muistoista.

Entisajan elämää ja esineistöä on nähtävillä Wilman Aitassa. Se sijaitsee Tupalan talon pihapiirissä –keskellä nykyistä yrityskeskittymää lähellä Renkomäen ABC-asemaa. Wilman Aitassa avoimet ovet la-–su 29.–30.6 ja 6.–7.7 klo 11–16.

KOKO PERHEEN SEIKKAILU

100m syvyydessä

Tutki Rönnipeikon aitoa kotiluolaa 100m syvyydessä maan alla ja etsi peikon luolaan kätkemä aarre. Samalla lipulla myös taidegalleria ja kaivosmuseo. Koko päivän Liput 14,50€.

VAIN 1,5 TUNTIA LAHDESTA

Salpalinjan lähteillä

Museon perusnäyttely kertoo vuosina 1940-41 ja 1944 tapahtuneesta itäisen maarajan linnoittamisesta Virolahdella. Näyttelytiloissa pääsee kulkemaan pätkän hämyistä yhdyshautaa, kurkistamaan lottakanttiiniin ja istahtamaan parakissa.

Ulkomuseoalue

Linnoitukset sekä reilun kilometrin pituinen museopolku sijaitsevat tasaisessa kangasmaastossa.

Alueella pääsee tutustumaan mm. erilaisiin ase- ja majoituskorsuihin, taistelu- ja yhdyshautoihin, estekivilinjaan ja panssarintorjuntatykkiin.

Piha-alueelta löytyy myös vapaasti käytettävissä olevat luonnonkuntosali, grillikatos, Hyvän Mielen Polku sekä Metsäseikkailu lapsille!

Kahvila ja museoshop

Kahvilassa voi nautiskella pullakahvit ja herkutella jäätelöllä museon aukioloaikoina. Museoshopista voi ostaa army- ja retkeilyteemaisia matkamuistoja sekä Virolahti-tuotteita.

VERKKOKAUPASTA KÄTEVÄSTI! Osta pääsyliput tai pallokorsuyöpyminen: kauppa.visitvirolahti.fi!

TULE KÄYMÄÄN GREEN BELT- KESKUKSESSA - tutustu Euroopan vihreään vyöhykkeeseen!

Retkeilyreitit

• Tuntemattoman Polku vie kulkijansa Sotaromaanin jalanjäljille noin 4,5 kilometrin pituiselle metsä- ja luontopolulle.

• Erämaan Polku on 4,3 kilometriä pitkä metsä- ja luontopolku, jonka varrella linnoitushistoria koskettaa kulkijaa.

• Salpapolku tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun kauniissa luonnossa sekä tutustuttaa kulkijan Salpalinjan kohteisiin.

Avoinna 31.8.2024 asti joka päivä klo 10-18 • Syyskuussa pe klo 10-18, la klo 10-16 • muina aikoina tilauksesta Liput 7€/4€/15€ • Vaalimaantie 1318, 49960 Ala-Pihlaja • 040 710 7339 • bunkkerimuseo@virolahti.fi www.bunkkerimuseo.fi

kuva: Joonas Linkola.

Liian paksu perhoseksi

Laulunäytelmä erilaisuudesta ja rakkaudesta Ohjaus Satu Säävälä

Esitykset: Liput: Tiedustelut:

27.6.–4.8.2024 27 / 25 € Lippu.fi pesakallio@gmail.com 044 279 0333 ti-to klo 12–15

Pesäkallion kesäteatteri Hepolammintie 41, Lahti www.pesakallionkesateatteri.fi

The Toreadors päättää Ruuhijärven Rockabilly festarit illan viimeisenä esiintyjänä.

Ruuhijärvellä rokataan tulipalosta huolimatta

Päijät-Hämeen yksi sympaattisimmista pikkufestareista, Ruuhijärvi Rockabilly Hop rokataan perinteisesti Ruuhijärvellä lauantaina 13. heinäkuuta.

Kyseessä on jo 19. bileet, joten perinteet ovat jo varsin pitkät. Perinteet olivat todellisessa vaarassa katketa tänä vuonna, kun toukokuun lopussa Ruuhijärven nuorisoseurantalo paloi maan tasalle, mutta Ruuhijärven ahkera talkooväki oli toista mieltä; näitä festareita ei peruta! Tänä vuonna festarit järjestetään nuorisotalon sijaan isossa teltassa, joka pystytetään palaneen talon viereen pihamaalle. – Tulipalo oli iso isku festareille ja muulle kylän toiminnalle, olihan talo kyläläisten olohuone missä tavattiin ja juteltiin. Festareiden peruminen ei tullut missään vaiheessa kysymykseenkään, sillä johtoryhmä päätti heti, että ne pidetään tavalla tai toisella, kertoo Steffi Lindroos

Ruuhijärven nuorisoseurasta. Tapahtuma tuo Ruuhijärvelle kymmeniä vanhoja upeita jenkkiautoja, jotka täyttävät läheisen pellon sekä satamäärin hienoihin 50-luvun kellohameisiin pukeutuneita ladyjä sekä nahkarotseihin pukeutuneita rasvalettisiä miehiä. Rockabilly raikaa ja melkein koko Ruuhijärvi palaa ajassa 50-luvulle.

– Toivomme, että festarikansa löytää taas Ruuhijärvelle samalla tavalla kuin viime vuonnakin, jolloin iloisia vieraita oli yli 400, linjaa Lindroos Tänäkään vuonna ei lavalla nähdä ulkomaalaisia bändejä, mutta sen sijaan kotimainen tarjonta on kovaa luokkaa. Illan aloittaa klo 19 Marksmen, joka esittää 40's–60's-lukujen musiikkia, rockabillyä ja wanhan hyvän ajan rock and rollia. Illan seuraava esiintyjä on jo kolmatta kertaa Ruuhijärvellä putkeen eli se kuuluu ikään kuin jo festarei-

den kestokalustoon. Kyseessähän on tietenkin kovassa nosteessa oleva Rillumareibilly-orkesteri Lahesta eli Pääesiintyjät.

Kolmantena lavalle astelee uudempi tuttavuus The Horribly Ones, joka soittaa instrumenttaali/ surf-musiikkia.

Seuraava orkesteri eli AT’s Roots & Ramblin’ on nuori ja energinen trio, omalla uniikilla soundillaan ja freshillä kosketuksellaan rock’n’rolliin.

Illan päättää The Toreadors, joka kertoo soittavansa 50's style Rhythm'n Bluesia and Rock’n’Rollia, johon vaikutteita on otettu mm. Ska-, Doo-Wop- and Surf-maailmasta.

Bileet alkavat kello 18. Tapahtuma on K18 ja koko alue on anniskelualuetta. Liput 25 euroa.

JALOKIVIMESSUT 2024

Lisätiedot jalokivimessut.fi. / ylamaanjalokivimuseo.fi

5.7.-7.7. Ylämaan Jalokivikylässä pe 12-18, la-su 10-18 - Jalokivet, korut, kivikäsityöt, fossiilit, meteoriitit Info 0400 391590, navigointi Kivikyläntie 19 Lappeenranta. Liput 10 euroa/aikuiset

itse linja-auton

Lea Siltanen: Matkailuauton rakentaminen linja-autosta on hyvä parisuhdetesti

Nikkilässä asustavat Lea ja Hannu Siltanen ovat omistaneet aiemmin niin matkailuauton kuin asuntovaunujakin, mutta pariskunnasta varsinkin Hannu on aina haaveillut linja-auton muuttamisesta matkailuautoksi.

– Kyllähän me kävimme katsomassa linja-autoja jo aikaisemminkin, mutta viime vuoden heinäkuussa Hannu yllätti minut ja kertoi löytäneensä mieleisen linja-auton projektiksi 250 kilometrin päästä Kihniöstä ja kaupatkin oli jo tehty. Itse luulin, että kunhan huviksemme vain katselemme linja-autoja, naurahtaa Lea. Kihniöstä oli löytynyt vuoden 2000 vuosimallin linja-auto, joka oli vielä täysin alkuperäisessä käytössä eli edessä oli iso urakka vanhan sisustuksen purkamisessa sekä uuden sisustuksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Pieni ongelma oli tietenkin myös se, ettei kumpikaan omistanut silloin vielä linja-autokorttia, joten auton saamiseksi Lahteen tarvittiin kuski. Onneksi sellainen löytyi somen kautta.

– Aluksi urakka tuntui ihan liian isolta, mutta pikku hiljaa valmista alkoi tulla. Jonkin verran neuvoja

jouduttiin kysymään, mutta pääosin itse suunnittelin koko sisustuksen ja Hannu teki sitten rakennustyöt. Ainoastaan sähkötyöt ja ilmalämpöpumpun kanssa tarvittiin ammattilaista avuksi.

Siltasille kävi projektin puolivälissä, kuten usein rakennusprojekteissa käy eli budjetti paukkui yli. – Siinä vaiheessa oli rakentamista jo sen verran takana, että olimme aika puhki muutenkin, joten pistettiin projekti talvella pariksi kuukaudeksi jäihin ja lähdimme lomalle viikoksi etelään lataamaan akkuja. Se auttoi.

– Se on kyllä sanottava, että matkailuauton rakentaminen käy erittäin hyvin parisuhdetestistä, kun kahdestaan tekee. Toisaalta tykkäämme tehdä käsillämme ja puuhastella kaikenlaista yhdessä, mutta joskus kyllä väsy pääsi yllättämään ja kyllähän niitä riitojakin saatiin aikaiseksi.

Vihdoin ennen juhannusta pariskunta pääsi uudella matkailuautollaan neitsytmatkalle Saloon.

– Vesiletkuhan meillä sitten meni paluumatkalla poikki ja lämmöt nousivat, joten siinä päästiin heti kunnolla linja-autoilun arkeen

kiinni. Opetteluahan tämä aluksi on, mutta jatkossa olisi kiva käydä vaikkapa Norjan vuonoilla asti. Siltaset asuvat omakotitalossa ja heillä on myös kesämökki. Miksi ihmeessä vielä iso matkailuautokin?

– Kyllähän se välillä koville ottaa, kun hommaa on joka suunnassa, mutta kesämökki on meillä myös talvikäytössä ja autolla taas pääsee lomalle oikeastaan ihan minne vain haluaa. Onhan se kivaa vaihtelua siihen, että on paikallaan samassa paikassa.

– Olemme päättäneet, että katsotaan ja kokeillaan miten tämä homma etenee. Jos ison linja-auton ylläpito ja ajaminen käy liian raskaaksi, niin ainahan tästä pääsee eroon, sillä isot matkailuautot menevät käsittääkseni ihan hyvin kaupaksi.

Lopuksi Lea Siltasen ohjeet isosta matkailuautosta haaveilevalle: – Tarvitaan hyviä hermoja, toimiva parisuhde ja pitää varautua siihen että vastoinkäymisiä tulee varmasti. Lisäksi tulee varautua siihen, että linja-auton varusteet (akut, peruutuskamera, ilmalämpöpumppu jne.) maksavat paljon. Petri Salomaa

Siltasten matkailuauton sydän on iso keittiö, joka löytyi mitoiltaan sopivana Jyskistä elementteinä kasattavaksi.
Lea Siltanen suunnitteli
uuden sisustuksen, jossa makuupaikkoja löytyy viisi.

Pariaitta asennettuna ja valmiina käyttöön. Kaikkinensa asennus kesti noin tunnin, jonka jälkeen asiakas voi kantaa huonekalunsa sisään ja asettua taloksi. Pihatyöt odottavat ensi keväänä.

Joskus saattaa käydä niin, että kesämökillä tarvitaan pikaisesti lisämajoitustilaa esimerkiksi perheen kasvaessa. Omaa rakennusosaamista ei ole, joten mikä avuksi? Asikkalaiselle mökinomistajalle Joro-Huvilat tarjosi auttavan kätensä ja pihaan tuotiin uusi hirsinen pariaitta valmispakettina. Asiakkaan kontolle kuului vain perustusten tekeminen Joro-Huviloiden lähettämien mittakuvien mukaan. Varsin kätevä ja nopea ratkaisu majoitustilan lisäämiseen kesämökillä rakentamaan tottumattomalle.

Joro-Huvilat on perinteikäs toimija suomalaisen hirsirakentamisen kentällä. Tänä vuonna yritys juhlistaa suurta virstanpylvästä, kun se täyttää 30 vuotta. Haastattelimme pariaitan toimituksen jälkeen toimitusjohtaja Topi Purhosta ja kyselimme yrityksen taustoista ja toimintatavoista. – Tarinamme sai alkunsa Huutokoskella kesällä 1994. Joro-Huvilat oli yksi ensimmäisistä valmisrakennusten toimittajista Suomessa, ja yrityksemme yhdisti perinteisen hirsirakentamisen ja tilaamisen helppouden, mikä onkin osoittautunut menestyksekkääksi konseptiksi. Joro-Huvilat on palkittu useilla tunnustuksilla, kuten Vuoden Uusyritys -palkinnolla vuonna 2017 ja Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla vuonna

Valmisaitta nostetaan Asikkalassa kuorma-auton lavalta valmispakettina asiakkaan tekemien perustusten päälle. Aitassa olivat valmiiksi asennettuna myös sähköt.

Lisämajoitustilaa kesämökille helposti

2018, kertoo Purhonen. – Olemme ylpeitä siitä, että olemme omistautuneet ensiluokkaiselle ja kestävälle rakentamiselle jo vuosikymmenten ajan. Suomalaisen hirsirakentamisen osaamisemme ja tietotaitomme ovat periytyneet sukupolvelta toiselle ja pitkä kokemuksemme hirsirakentamisen saralla on osoittautunut arvokkaaksi voimavaraksi. Sen ansiosta jokainen luomamme rakennus syntyy ammattitaidolla, suomalaista käsityötaitoa kunnioittaen. Olemme sitoutuneita yksilöllisyyteen ja suomalaisen hirsirakentamisen perinteisiin. Rakennamme ylpeinä hirsirakennuksia, jotka kestävät ajan hammasta ja tuottavat iloa myös seuraaville sukupolville.

Hirsirakennukset joko käyttövalmiina tai materiaalitoimituksena

– Mallistostamme löytyy runsaasti valmiita, tukevia hirsimökkien ja -saunojen malleja. Rakennuksemme ovat erinomaisia sellaisinaan, mutta toisinaan tilaajan kaikki visiot eivät täyty.

Silloin hirsisaunan tai mökin yksilöllinen suunnittelu on paras ratkaisu. Joro-Huvilat tarjoaa mahdollisuuden omien toiveiden mukaisen mökin rakennukseen, ilman lisäkustannuksia.

Kuinka nopeasti valmisrakennuksen voi saada?

– Kevättä 2025 jo myydään, viimeistään puolivuotta aiemmin kannattaa tilata varmistaakseen parhaat toimitusajat. Eli viimeistään syksyllä 2024 on hyvä aika tilata kevään 2025 toimitusajalle toivottu hirsirakennus.

Minkälaisia toimitustapoja teillä on valmismökkien lisäksi?

– Hirsirakennukset ovat saatavilla joko käyttövalmiina kokonaisena tai omatoimitekijän materiaalitoimituksena. Materiaalitoimituksen sisältö myös räätälöitävissä, alkaen pelkkä hirsikehikon toimitus. Tavallisimmin materiaalitoimitus pitää sisällään täydellisen puuosatoimituksen, johon kuuluu ovet ja ikkunat, sekä kaikki rakentamiseen tarvittavat puutavarat.

Toimitukseen voidaan lisätä myös muita varusteita tai materiaaleja, kuten esimerkiksi katemateriaalit ja eristeet.

Aika usein perustukset pitää itse rakentaa, mutta jos sellaisia ei saa itse aikaan, niin saako teiltä siihen rakennusapua?

– Jokainen Joro-Huviloiden materiaalitoimitus ja valmisrakennus sisältää aina perustuksen mittakuvat. Niistä saat selkeän ohjeistuksen perustuspilarien sijainneista.

On tärkeää noudattaa näitä ohjeita tarkasti, jotta rakennus on tuettu

perustukselle oikeista kohdista. Tarjoamme myös konsultointia neuvonta-apua perustusten tekemistä varten.

Meiltä löytyy toki myös perustuksia tekeviä yhteistyö kumppaneita, joilta on mahdollisuus saada tarjousta perustusten teolle.

Toimitusten pääpaino kesässä

Kesä on varmasti kiireisin sesonki, mutta toimitetaanko mökkejä myös talvella?

– Toimitamme vuosittain noin 150 kpl hirsirakennuksia, joista valmiita on reilu 50 kpl ja materiaalitoimituksia loput n. 100 kpl. Pääsesonki ja 70 % toimituksista tapahtuu huhti-marraskuussa.

Hirsimökki, sauna tai aitta on oivallinen toimittaa talvellakin. Kun perustukset on tehty sulan maan aikaan, rakennusprojekti sujuu pakkassäässä siististi ja helposti, kun kosteus tai kura eivät hidasta menoa. Mitä hyviä puolia on valmisrakennuksella?

– Valmisrakennus on tehty kokonaisuudessaan 100 % kuivissa sisätiloissa, näin ollen voi varmistua siitä, että rakenteet ovat kuivat ja terveet. Valmistoimituksen valittaessa voi

myös varmistua siitä, että kokeneet ammattilaiset ovat valmistaneet rakennuksen kokonaisuudessaan. Takuuehdot ovat myös tuotteelle paremmat valmistoimituksessa, jossa takuun piiri koskee osaltaan myös asentamista. Kesämökit sijaitsevat usein pienten ja vaikeakulkuisten reittien varrella. Kuinka varmistatte, että mökki myös saadaan perille asti? – Epävarmoissa tilanteissa ja asiakkaan pyynnöstä vastuumyyjämme tarkastavat kulkutiet ennen kauppaa tai ennen toimitusta. Ei ole koskaan tullut tilannetta vastaan, jossa ei olisi pystytty toimittamaan valmistoimitusta, jos sellaisen on alustavasti ja ohjeistusten mukaan katsottu tontille mahtuvan. Toki on tullut tilanteita, jossa kulkutien tila on ollut odotettavasti ahdas ja on sitten jouduttu muutamia puita kaatamaan.

Vuoden 2025 alusta ei rakennuslupaa enää tarvita alle 30 neliön rakennuksille. Uskotko, että tämä kiihdyttää rakentamista alallanne? – Toivomme, että se lisää kysyntää. Uskomme, että kun byrokratia on keveämpi, aktivoituvat osa ihmisistä tekemään hankintoja helpommin. Petri Salomaa

Järvenpää

Seasick Steve

Joanne Shaw Taylor

Robert Jon & Drink Floyd

Ville Mehto(FIN)

Creek Road Eleven(FIN)

Eeva Äärelä(FIN)

»Huollot

»Korjaukset

»Ilmastointilaitehuollot

»Pakokaasumittaukset

–OBD + Diesel-savu

»Ohjauskulmien suuntaukset

»Ajovalojen kiillotukset

»Vikakoodin luku Bosch / Autocom

MONIMERKKIKORJAAMO

LT-AUTOKORJAAMO KY

Kärrytie 17, Orimattila, puh. (03) 777 4498, 044 700 4498 ltautokorjaamo@gmail.com | www.ltautokorjaamo.fi

Lahden Sydänyhdistys Kimolan kanava -laivaristeily la 29.6. ilm. 14.6 mennessä.

Kesäteatteri Ränssin kievari to 11.7. laulunäytelmä Maitolaiturin Prinsessasta, ilmoittautimiset 5.7.

LAATUKONEET EDULLISESTI

MYYNTI - HUOLTO - KORJAUS - KAIKKI MERKIT

mennessä, puh. 045 1370 760.

Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistys ry

Kesän puistotreenit jatkuvat Ilonanpuistossa Seijankatu 8. Heinä- ja elokuussa treenit ovat tiistaisin 23.7. / 30.7. 6.8. / 13.8. ja 20.8. klo 18 (23.7. klo 19). Treenit vetää liikunnanohjaaja Anne Jääskeläinen ja ne kestävät noin tunnin. Tervetuloa liikkumaan!

Patoseudun omakotiyhdistys:

Mölkkyä pelataan Purilaankadun kentällä joka keskiviikko 17 alkaen. Kauden lopuksi avoimet mölkkymestaruuskisat 4.9. klo 17.

Lahden Seudun Varhaiseläkeläiset ry

TORIN OMPELUKONE

www.torinompelukone.fi - p. 0400 769 632

Rauhankatu 18, Lahti - Av. ma, ti, to, pe 10-17, ke 9-18

LÄMPÖJOKERI

LÄMPÖPUMPUT | AURINKOSÄHKÖ

Päivystys toimistossa syyskaudella 12.8. alkaen. 24.7. Teatterimatka Apianniemeen, suurmusikaali JUICE, Lea. 6.–9.8. Iloinen iskelmäloma Lehmirannassa, kysy peruutuspaikkoja, Lea. 15.8. Ulkoilupäivä Pesäkalliolla, ilmoittaudu ennakkoon Miljalle. 16.8. Ateljekoteja, kirkko ja kartano, Marketta. 3.9. Nuuksion kansallispuisto, Merja. 14.–21.9. Ruskamatka Leville omalla bussilla, Lea. 6.–12.10. Kylpylämatka Pärnuun, Lea.

Todennäköisesti helpoin tapa hankkia lämpöpumppu! 010 201 0870 lampojokeri.fi

Jussilankatu 4 15680 Lahti

arkkinakahvit ke 4.9. klo 10-12 Sydäntoimistolla.

ti 10.9. Lähtö klo 9 Marolankadulta. Ilmoittautumiset numeroon 045 137 0760 3.9. mennessä.

bingo 11.00-13.00.

KESÄLÄHIÖ

tuminen Lasimuseoon. Ilmoittaudu viimeistään 4.9. Tervetuloa!

älypuhelimen tai tabletin kanssa?

Haluatko henkilökohtaista neuvontaa?

Kokoukset klo 18, Nousurinteen tukiasuntojen kerhohuone, Apilakatu 6 klo 19 Launeen kirkko, Laune sali, Tapparakatu 22. Tervetuloa jos haluat lopettaa juomisen - AA

Pulmakulmaa järjestetään aina kurssiaikataulun ulkopuolella. Pulmakulma klo 9.00-11.00 tai 12.00-14.00, hinta 6€ kerta. Ajanvaraus ja maksu etukäteen infoon, puh. 03 781 9917. Peruuttamattomasta ajasta emme hyvitä maksua. Ota mukaan oma laite.

Tilaa kattopellit

pun ja bussikuljetuksen

Marja-Leenalle kahvia

Viime viikon kuvassa oli Kai Pahlman

*Liipolan asukastupa Ostoskatu 7, SRK-keskus alakerta, AUKIOLO AIKANA p. 045 1216741, asukastupaliipola@hotmail.com. *Tervetuloa viettämään vapaa-aikaa ja seurustelemaan kahvin ja pikkupurtavan kera. Tuvalla 2 kpl tietokoneita asiakkaiden käytössä!

Bussiretki Tallinnaan Martin Markkinoille pe-la 8.-9.11.2019

Ilmoittautuminen 1.10.2019 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää.

Veikattiin myös Juha Ahokasta ja Jarno Saarista

Monitoimikeskus Takatasku, Huovilankatu 4. Takatasku avoinna (ma - pe) klo 8.30 - 14.30. www.takatasku.net.

Takataskun tapahtumia:

KAIKILLE AVOIN OMPELUPAJA ALKAEN 31.8.2019 KLO 13.0016.00. TERVETULOA!

KATTOJEN PESUT & MAALAUKSET

vuosien ammattitaidolla

Rakennusapu Marttinen 0400 948 260 www.rakennusapumarttinen.fi

HUOM. 19.8. alkaen maanantain ruokailu takataskun ruokalistan mukaan klo 12.00. Keskiviikkoisin klo 12.00 Palveluryhmä Laune/parla. Hinta: työttömät ja eläkeläiset 4 €, lapset 2€, työssäkäyvät 6.50 €. Ruokailu SRK-keskus yläkerta. Tervetuloa!

POLTTOÖLJYT

edullisesti omilla autoilla

Liikunnat alkaa! Kuntosalit: Kaup.sairaala Masto 2.9. klo 17.15-18.15, Mäkikatsomo 6.9. klo 13-14, Jalmari 9.9. klo 17.15-18.15. Vesijumppa: Hollolan uimahalli 5.9. klo 16.30-17.15. Otamme ryhmiin myös ulkopuolisia (ei kaup.sair.kuntos.). Ilmoitt. ja tiedust. tsto 0414645045. Lisätiedot: www. hengitysyhdistys.fi/paijathame sekä jäsentiedote elokuun lopulla.

30v kokemuksella

p. 0400 123 766

Avoinna suklo12-16

03 781 7155

Launeen Apteekki

Prisma-Keskus • puh. 03-876 220

Avoinna: ark. 8.30-19, la 8.30-16 www.apilaapteekki.fi

Prisma-Laune • puh. 03-876 220 Av.: ark. 8.30–19, la 8.30–16, kesä-heinäkuu su suljettu www.apilaapteekki.fi

Ma-pe 9-18, la 10-17 ABC Renkomäki 03-734 1188 YKKÖSAPTEEKKI

Särmääjänkatu 4 P. 03 751 3111, 0400 842 303 Pakettiauto alk. 35,- • Peräkärry alk. 10,www.vuokrauspalvelu.fi

Arpa suosi Marja-Leena Salmista

Mukaan mahtuu 40 osallistujaa. Osallistujia min. 30, jotta reissu toteutuu.

Matkan hinta 159 eur/hlö, 2 hlön huoneessa. Sisältää bussikuljetukset, lautat, aamiaisbuffen menomatkalla ja majoituksen aamiaisella Tallink City -hotellissa.

Retki Suomen Kädentaidot -tapahtumaan lauantaina 16.11.2019 Tampereelle.

Ilmoittautuminen 20.9.2019 mennessä.

Retken hinta 30 € / hlö, sisältää bussikuljetuksen ja sisäänpääsylipun.

Lähdemme myös ”We Will Rock You” -musikaalia katsomaan la 2.5.2020 klo14, Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatteriin.

Käsikirjoituksesta, sävellyksestä ja sanoituksesta vastaavat Queen ja Ben Elton.

Kai Pahlman (8.7.1935 – 8.3.2013) oli jalkapalloilija ja muusikko. Hän työskenteli pianistina.

• Maanantai 26.8.

• Tiistai 27.8. Pöytätennis klo 12.1514.15.

• Keskiviikko 28.8. Mölkky Kesä/heinä/elokuu 5.6.-28.8. klo 11.00. Launeen keskuspuiston kentällä. Pöytätennis klo 12.15-14.15.

• Torstaina 29.8. Tuppi-korttipeli klo 9.00 – 13.00. Englanti klo 10.00-11.30.

• Perjantai 30.8.

• Tulevat ATK-kurssit (ilmoittautuminen infoon puh. 03 781 9919) Tietokoneen käytön peruskurssi 26.8. – 28.8.

Kurssilla käydään läpi tietokoneen perustoimintoja sekä yleisten internet-palveluiden käyttöä. Takataskun 3. kerroksen tietokoneluokassa, klo 9.00 –

• LVI-alan työt ja tarvikkeet

Ilmoittautuminen 1.9.2019 mennessä. Niin kauan kuin paikkoja riittää.

• Lämpöpumppujen asennus ja myynti

Aikamatka Riihimäen Museoihin to 12.9. klo 8.45 – 15.00. Hinta 35€ (sisältää lounaan). Opastettu kierros Suomen metsästysmuseossa ja tutus-

• KVV- ja IV-vastaavan palvelut ja työnjohto P. 0400 167 029

Petteri Forsström, LVI-asentaja • petteri@lvi-forsstrom.fi www. lvi-forsstrom.fi

Henkilöauto-, moottoripyörä-, mopoauto- ja mopokurssit

Paasikivenkatu 2 P. 0500-717 605 • 0400-717 605 www.askonautokoulu.com

Betonilattiahionnat, maalaukset, pinnoitustyöt

TUOMON HIERONTAPALVELU

HAMMASLÄÄKÄREITÄ

Hammashoito Oy S. Alatupa • Särkypotilaat nopeasti

Betonityöt Henri Hörkkö 040 5518 582 www.betonityothorkko.fi

• Urheiluhieronta • Klassinen hieronta • Kuumakivihieronta P. 050 435 8370 • www.timma.fi Vuoripojank. 18 • www.hierojalahti.com

ELÄINTUHKAAMOJA

• Ilta- ja viikonloppuaikoja Yrjönkatu 1, katutaso puh. 044-051 0805

Lemmikkieläinten tuhkauspalvelut lähellä sinua

TUOMON HIERONTAPALVELU • Urheiluhieronta • Klassinen hieronta

Pennalan Eläintuhkaamo Oy P. 041 311 9897 www.pennalanelaintuhkaamo.com Ajanvaraus myös netissä

• Kuumakivihieronta P. 050 435 8370 Vuoripojank. 18 • www.hierojalahti.com

HORMISANEERAUSTA HORMIMASSAUS JA PUTKITUS

050 346 8159

Tiilikattojen pesut ja maalipinnoitukset 0400 866 067 www.kattopatrol.fi

MOPOKORJAAMO

LAHDEN MOPOPAJA Mustapuronkatu 7, Lahti

P:joelta 42€. sisältäen suussasulavat paikan päällä paistetut muikut lisukkeineen, leivoskahvit ja tutumiskäynti naivistitaiteilja Enni Idin mökillä. Lähtö Marolankadulta 9.00 ja P:joen laivarannasta 10.00. ilm. Anneli. Aloitamme 19.8, jolloin toimisto avoinna 10.00 -12.00 ja senjälkeen maanantaisin ja torstaisin klo 10.0012.00.

Saumattomat sadevesikourut, kantikas ja puolipyöreä.

Saumattomat sadevesikourut, kantikas ja puolipyöreä.

Lahden seudun syöpäyhdistys Avokuntoutuskurssi kehon huollon aakkoset syöpään sairastuneille, joiden hoidot ovat alkamassa tai alkaneet. Kurssipäivät: 23.9., 30.9., 7.10., 14.10., 21.10. ja 28.10. klo 13-16 neuvonta-asemalla, Hämeenkatu 7 A 6, Lahti. Kurssi on STEA:n rahoittama. Ilmoittautuminen 12.9. mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet p. 044 7303302 ma-to klo 9-15. Ukulelen soiton alkeiskurssi 5 kertaa, aloitus viikolla 38, mikäli vähintään 5 ilmoittautujaa. Ryhmään mahtuu 10 hlöä, omaa soitinta ei tarvitse olla. Ilmoittautuminen 9.9. mennessä toimistolle p. 044 7303302 ma-to klo 9-15.

Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.

Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.

Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

Tilaa kattopellit suoraan kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

SAUMATON RÄYSTÄSKOURU KES TÄÄ!

• kattosillat

• kattosillat

• kattosillat

• lumiesteet

• lumiesteet

• lumiesteet

SAUMATON RÄYSTÄSKOURU TÄÄ! OY

NESCO -tuotteet

Renkomäen marttojen syyskausi on alkanut. Keskiviikkona 28.8 klo 18 iltaamme saapuu Renkomäessä kauneushuonetta pitävä Anna esittelemään toimintaansa. Tervetuloa seurakuntakodille tutustumaan uudet sekä vanhat martat!

NESCO -tuotteet

KOURUTUOTE OY

• tikkaat • peltilistat

• tikkaat • peltilistat

• tikkaat • peltilistat

• piipunpellit

• piipunpellit

• piipunpellit

• asennuspalvelu takuutyönä

• asennuspalvelu takuutyönä

• kattoremontit

• asennuspalvelu takuutyönä

P. 0400 498 184 / Volotinen 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala • www.kattovaruste.fi

P. 0400 498 184 / Volotinen 040 756 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala • www.kattovaruste.fi

Patoseudun Omakotiyhditys ry:n MÖLKKYMESTARUUSKILPAILUT Purilaankadun kentällä Lauantaina 24.8.19 kello 10 alkaen. Kaikki Mukaan.

Patoseudun omakotiyhdistyksen Sauvakävely jatkuu perjantaisin kello 18.00 alkaen puotikatu 7 pihalta.

KATTOTYÖT

AMMATTITAIDOLLA 100% suomalainen

KATTOJEN

Lahden seudun varhaiseläkeläiset LASVEL 7.9. Iloinen matka Hartolan markkinoille. Käymme markkinoilla sekä ruokailemme Sahti Krouvissa. Lähtö Marolank. klo 9.00. Pikaiset ilm. Annelille 0500 717979 tai Pirjolle 044 9734547. H. 40€ sis. kuljetukset, ruokailun ja tutustumisen Rouvin olutpanimoon. 17.9. Ruskan lumoissa muikkuristeily Elbattarella. h.50€ Lahdesta,

pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot

Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

Renkomäen Rehdin naisten voimistelu tiistaisin klo 16-17 alkaen 27.8.2019 Renkomäen koulun liikuntasalilla. Vetäjänä Sirpa Lindberg. Tervetuloa!

Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1979.

Päätoimittaja Petri Salomaa

Toimitus ja ilmoitukset

Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398

Jouni Rasimäki p. 040-546 1134

Vaihde p. (03) 735 3016

Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi

Osoite Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi

Julkaisija ja sivutaitto

Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhelimitse otetuissa ilmoituksissa.

Painopaikka Lehtisepät Oy 2024

myös saaristossa ilmainen arviointi! Joustava rahoitus! 040 6633 377

OSTETAAN

MUUTTO- ja KUOLINPESIÄ, MYÖS KOKO KODIN TYHJENNYKSET. Kirpputori Kisälli Mestarinkatu 12, Lahti 0400 715 123

EDULLINEN MUUTTOPALVELU

PAPERINKERÄYSTÄ

Muutot, kuljetukset ja pienremontit alk. 60,00 €/h

KERÄYSPAPERI

Muuttaa, eikä meinaa puh. (03) 734 5008 www.kaikkihommat.com MUUTTOPALVELUA

Puh. 0400-491 486

Vehkoontie 15, Vääksy (03) 884 810 • 0500 710 503 erkki.laaksonen@pp.phnet.fi

Puh. 044 566 7184 SÄHKÖASENNUKSIA

SÄHKÖVIKAKORJAUKSET

Työstä kotitalousvähennys. P. 040 145 8822

Sinun ilmoituksesi tähän?

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.