Omalähiö 10.5.2024

Page 1

Putiikki M

SAKSALAN RAVINTOLA

Saarnikatu 3 • 050 4077 840

Tilaa suoraan netistä saksalanravintola.fi ja löydä paljon tarjouksia

2 pizzaa tai kebabia + 1,5 l juoma

24

Maittava ÄITIENPÄIVÄLOUNAS Menu

Huilissa Su 12.5. klo 11.00–14.30

Viher-versosalaattia, salaatinkastiketta

Meloni-basilikasalaattia

Tomaatti-sipulisalaattia

Lohi-katkarapusalaattia

Kana-nuudelisalaattia

Sillilajitelma

Punaviinihärkää

Paistettua lohta, kermaista korvasienikastiketta

Yrtti-uunijuureksia

Pottuvoita

Keitettyjä perunoita

Lastenbuffa

Mansikka-kermatäytekakkua

Sis. ruokajuomat,leipälajitelma, levitteet, kahvi, tee

Aikuiset 22 € 4-11-vuotiaat 11 € Pöytävaraukset 0400 154 245

Renkomäen

Pöytävaraukset 0400 154 245

Pöytävaraukset 0400 154 245

Pöytävaraukset 0400 154 245

Tervetuloa!

Tervetuloa!

Lounasravintola Huili

Tervetuloa!

Lounasravintola Huili

Terveystie 25, Hollola

Terveystie 25, Hollola

Lounasravintola Huili

Terveystie 25, Hollola

Putiikki M

fc lahti IFK MARIEHAMN 12.5. 18.30 LAHDEN STADION ÄITIENPÄIVÄN KUNNIAKSI ÄIDIT OTTELUUN VELOITUKSETTA 90 MINUUTTIA AIKAA ÄIDILLE B A B K E R # 2 4 K O S K P A L O # 3 P U U K K O # 2 9 D J A L Ó # 5 H U O V L A # 2 3
kuva: Dolcezza ERÄ JUHLAMEKKOJA -40 %
ABC:llä Puh. 050 5920 385

Vetkuttelua ja puuhastelua

Tällä viikolla Lahti ja Kisapuiston tekonurmi nousivat valtakunnalliseksi naurunaiheeksi mediassa, kun Iltalehti uutisoi, että Kisapuiston tekonurmi ei kelpaa edes kakkosdivaripelien alustaksi. Taustalla on tietenkin normaali lahtelaispuuhastelu liikuntapaikkojen suhteen. Tekonurmea oli lähdetty paikkaamaan, koska se oli toisen maalin kohdalla puhkikulunut. Lahtelaiseen tapaan päätettiin vähän puuhastella, onhan kyseessä Kisapuisto, joten tekonurmeen laitettiin paikat. Se ei kuitenkaan Palloliitolle kelvannut, sillä kentän pitää olla molemmille osapuolille tasapuolinen ja se eväsi pelit kentällä, kunnes tekonurmi on tasapuolinen eli näin lahtelaisittain ilmaistuna tasaisen huono kentän jokaisella osa-alueella.

En nyt lähde puimaan koko Kisapuiston stadionhanketta, koska sitä on puitu viimeiset 50 vuotta ja luultavasti jossain vaiheessa Kisapuistoon stadion rakennetaan. Kukaan ei vaan tunnu oikein tietävän milloin ja varsinkaan sitä, että minkälainen stadion. Suunnitelmia on ollut kymmeniä ja aina ne ovat johonkin kaatuneet, vaikka usko onkin ollut kova alkuvaiheessa. Koska stadionhanke on jo noin sotkuinen, niin ajattelin, että pysytään nyt ihan yksinkertaisissa asioissa eli pelkässä tekonurmessa. Kisapuiston tekonurmi on asennettu vuonna 2017. Palloliiton edustaja kertoo, että Kisapuiston tapaisten, kovassa käytössä olevien kenttien tekonurmi olisi hyvä vaihtaa 2–3 vuoden välein. Kisapuiston tekonurmi on juuri täyttänyt 7 vuotta, joten ei ihme, että se on siinä kunnossa, että sen voisi viedä Aki Palsamäen huutokauppaan ja siitä saisi ehkä 1 000 euroa. Palloliiton toive olisi, että koko kentän tekonurmi vaihdettaisiin, mutta Lahti säästää. Onhan sitä jalkapalloa pelattu ennen hiekallakin?

Kisapuiston tapauksessa uuden tekonurmen saisi varmaankin jollain 300–400 000 eurolla? Ja tätä rahaa ei urheilukaupunki-Lahdella ole varaa laittaa jalkapallokenttään? Jos haluttaisiin, että jalkapallon olosuhteet kaupungissa olisivat edes välttävällä tasolla, niin nurmi olisi pitänyt vaihtaa jo kaksi kertaa sen jälkeen kun se ensimmäisen kerran asennettiin seitsemän vuotta sitten. Luultavasti liikuntatoimessa on järkeilty niin, että vetkutellaanpas vielä pari vuotta, niin uusitaan nurmi sitten kun saadaan se stadion valmiiksi? Kyllä se nurmi kestää, kun paikkaillaan vähän ilmastointiteipillä, purukumilla ja tekonurmen paloilla? Hävettävää toimintaa kaupungilta, joka kehtaa vielä kutsua itseään urheilukaupungiksi. Mahtaa kuningas-Litmastakin harmittaa, että hänen patsaansa on pystytetty tämmöisen roskakasan keskelle, jota Kisapuisto tänä päivänä on?

Ne jotka ihmettelevät, miksi jalkapallokenttiä täytyy pitää kunnossa, kun FC Lahtikaan ei voita mestaruuksia, niin sanottakoon, että Kisapuiston tekonurmea käyttävät kaikki lahtelaisjuniorit, joita on useita satoja. Edustusjoukkueet ovat tässä vain jäävuoren huippu. Ja kun kuitenkin joku aina ihmettelee, miksi hiihtostadionilla ei voi pelata ”potkupalloa”, niin nimensä mukaisesti se on stadion, joka on rakennettu nimenomaan hiihtoa ja yleisurheilua varten, ei jalkapalloa varten. Ennen kuin voidaan edes haaveilla menestyksestä, pitää olosuhteet olla kunnossa. Ja kun nyt lahtelaisen jalkapallon olosuhteista ihan yleiselläkin tasolla keskustellaan, niin kysynkin Lahden kaupungin liikuntapaikoista vastaavilta: mitä kuuluu Patomäen jalkapallokentille? Nehän jyrättiin aikoinaan kehätien alta ja ne luvattiin rakentaa uusiksi kesään 2022 mennessä. Elämme pian kesää 2024, eikä kentistä ole tietoakaan?

päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi

Äidistämme kiitämme

Toukokuun toinen sunnuntai on omistettu äideille. Tänä vuonna samaan päivään osuu Pyhän Hengen odotuksen sunnuntai. Äidiksi useimmiten tullaan myös odotuksen kautta. Joskus odotus on lyhyempi ja äidiksi tullaan mutkattomaksi. Toisinaan matka äidiksi on pitkä ja kipeä. Ja joskus käy niinkin, että toive äitiydestä ei koskaan toteudu. Äitejä ja tarinoita äitiyden takana on niin monenlaisia.

Helatorstaina, Kristuksen taivaaseenastumisen päivänä, Jeesuksen seuraajat jäivät odotuksen tilaan. Jeesus lähti ja jätti vain lupauksen Pyhästä Hengestä. Helposti voisimme ajatella, että se oli päivä, jolloin meidät jätettiin oman onnemme varaan. Onneksi näin ei kuitenkaan ole, vaan pian koitti helluntai, Pyhän Hengen vuodattamisen

päivä. Jumalan rakkaus kantaa meitä aina. Pyhä Henki yhdistää meitä ja vakuuttaa meille, että me olemme kaikki Jumalan lapsia.

Äidin rakkaudessa ja Jumalan rakkaudessa on paljon samaa. Se muistuttaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on aina läsnä elämässämme. Myös äidin rakkaus kantaa meitä ihmisiä elämässä. Molemmat kantavat meitä läpi elämän pienissä ja suurissa haasteissa. Kuinka kiitollinen sitä ihminen onkaan äidin rakkaudesta. Virren 467 sanoin: ”Nyt kädet yhteen liitämme ja äidistämme kiitämme.”

Katajisto

Jumalanpalveluksia voi seurata myös Launeen seurakunnan YouTube-kanavalta (linkki myös Launeen seurakunnan Facebook-sivulta).

Launeen kirkko: Messu to 9.5. klo 10 Maija-Reetta Katajisto, Mari Ruuska, Sonja

Tissari, Tuomas Heikkilä. Kevään kiitosjuhla, isosten siunaaminen, kirkkopiknik. Messu su 12.5. klo 10, diakoni Mika Leppäahon virkaan siunaaminen, Heikki Pelkonen, Riitta Särkiö, Lotta Jensen, Matti Turunen, kirkkokahvit. Aamurukous joka ke klo 9. Avainmessu ke 15.5. klo 19 Ville Hakulinen, Sonja Tissari.

Liipolan seurakuntakeskus: Viikkomessu ke 15.5. klo 11.15 Heikki Pelkonen, Sonja Tissari.

Kastettu: Aaron Oliver Järvinen

Kuollut: Lasse Kiukkola 87 v, Reino Liukkonen 87 v, Pekka Aarne Aatami Säntti 64 v

JOKIMAAN TAIDETALO

Av. la–su ja ke 12–17, Äijälänkatu 3, Lahti, Haltonin risteys. Myös vaihdetaan tauluja.

P. 040 541 6974

Lahden Sydänyhdistys

Sydänilta ti 21.5 klo 17

Fellmannia audiotorio

LL, kardiologian erikoislääkäri Tomi Kaukosen luento

LAATUKONEET EDULLISESTI

MYYNTI - HUOLTO - KORJAUS - KAIKKI MERKIT

VIIKKO 19

PE 10.5. Aino, Aini, Aina, Ainikki

LA 11.5. Osmo

SU 12.5. Äitienpäivä, Lotta

MA 13.5. Kukka, Floora TI 14.5. Tuula

KE 15.5. Sofia, Sonja, Sohvi TO 16.5. Ester, Essi, Esteri

PE 17.5. Maila, Mailis, Maili, Rebekka

Keräilijä ostaa

• Kunniamerkit, sotilasasut, Lotta Svärd, suojeluskunta ym. sotilastavaraa.

• OMEGA, Zenith ja muita vanhoja miesten rannekelloja p. 050 438 1969 Matti Selin

Vuokrataan rantahuvila mukavuuksin Rantasalmelta. Mökit kauniilla paikalla lähellä Linnansaaria. P. 050 512 6621 • www.vattulahti.com

TORIN OMPELUKONE

www.torinompelukone.fi - p. 0400 769 632

Rauhankatu 18, Lahti - Av. ma, ti, to, pe 10-17, ke 9-18

p. 0500 842 406

Hyvän Ilman Parturi-Kampaamo

Hiustenleikkaus 29 €

Hiustenvärjäys 53 €

Rakennekäsittely/permanentti (sis. pesun ja leikkauksen)

alk. 86 €

Käsittelyissä käytän kotimaisia SIM SENSITIVE -tuotteita

Puistokatu 9, LAHTI Ark. 9–17, muuten sop.mukaan

Parkkimaksun voi maksaa liikkeessä

Hiustenleikkaus 28 €

Hiustenvärjäys 52 €

Rakennekäsittely alk. 84 € (sis. pesun ja leikkauksen)

HOLLOLAN KALUSTEMAALAAMO KY

Kalustemaalaamo tarjoaa VÄLIOVIEN sekä keittiön kaapiston ovien maalausta.

MUISTA OIKEUS KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN

janne.valimaa@perunkirjoitukset.fi minttu.lohisalo@perunkirjoitukset.fi Rauhankatu 17 B, 15110 Lahti

Kysy tarjousta! Puh. 040 759 5782 www.hollolankalustemaalaamo.net

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 2 Perjantaina 10. toukokuuta 2024
Maija-Reetta
PAPIN PALSTA
Marja-Leena Vuorinen 044 5440 366 Tuomas Isotalo 050 5511 444
PÄIVYRI Janne puh. 044 560 0004, Minttu puh. 050 543 5782
VIIKKO-
Perunkirjoitukset, testamentit ja edunvalvontavaltakirjat ammattitaidolla Perunkirjoitus Varpu Välimaa Oy
PÄÄKIRJOITUS

Palveluesihenkilö Mika Kantele:

– Kotitaloudet siivoavat usein ennen kesää ja silloin nurkista poistetaan erilaisia jätteitä. Roinaralli on suunnattu etenkin autottomille asukkaille ja senioreille, jotka eivät itse pääse tuomaan jätteitä lajitteluasemalle Kujalaan, palveluesihenkilö Mika Kantele kertoo.

Tämän vuoden Roinaralli alkaa Etelä-Lahden alueella 14.5. ja se vierailee Salpakierto Oy:n organisoimana 73 eri pisteessä kuukauden aikana.

– Keräyspisteellä asiointiin on varattava aikaa, koska asiakkaita palvellaan siellä työturvallisuusasioiden vuoksi vain yksi kerrallaan.

Jätteitä ei saa tuoda keräyspisteelle ennen kuin siellä on kuljetuksista vastuussa oleva työntekijä paikalla.

– Jäteautot eivät poistu keräyspisteellä ennen kuin kaikkia asiakkaita on palveltu.

Roinarallin yhteydessä asiakkailta ei peritä kierrätysmaksuja.

– Keräysautot ottavat vastaan kaikki kotitalouksien pienet erät vaarallisia jätteitä, erikokoisia metallijätteitä ja kodin sähkölaitteita. Jätemäärät eivät saa painaa yli 50 kg

tai nestemäiset jätteet eivät saa olla yli 50 litraa tilavuudeltaan.

Kierrätys toimii tehokkaasti Päijät-Hämeessä

– Tämä on yksi meidän palvelumuotomme päijäthämäläisille asiakkaillemme ja se täydentää meidän kattavaa palveluverkkoa.

Etelä-Lahti tiistai 14.5.

16.15–16.45 Jokimaa, Jokimaankatu 6, raviradan p-alue

17.00–17.30 Patomäki, Puotikatu 7, Patoseudun toimintakeskus

17.45–18.15 Renkomäki, Orimattilankatu 103, monitoimitalo

18.45–19.15 Saksala, Saksalankatu 28, AL-autopalvelukeskus

19.30–20.00 Laune, Ajokatu 53, Citymarketin p-alue

Vaaralliset jätteet tulisi palauttaa aina alkuperäisissä pakkauksissa kierrätyspisteelle. – Lakat, liimat, liuottimet, jarrunesteet, jäähdytinnesteet, maalit ja puunsuojaöljyt, torjunta-aineet ja erilaiset puhdistusaineet kuuluvat tähän kategoriaan. Myös akut, energiansäästölamput, loisteputket ja paristot kuuluvat tähän joukkoon. Metallinkeräysauto ottaa vastaan muun muassa kaasu- ja hiiligrillit, kattopellit, kattilat, maalipurkit, moottorit, pakoputket, pannut, polkupyörät ja vanteet tikkaat, pakoputket, polkupyörät ja vanteet.

– Yli puoli kiloa painavia litiumakkuja, lääkejätteitä ja kestopuujätettä ei oteta keräyspisteellä vastaan. – Sähkölaitteita keräämme myös kattavasti kierrätykseen.

– Otamme nyt vastaan esimerkiksi hellat, kahvinkeittimet, kylmälaitteet, televisiot, tietokoneet, peruskoneet ja valaisimet.

Roinarallin yhteydessä ei kerätä ilotulitteita, kaasupulloja, patruunoita tai muita räjähtäviä aineita. Petri Görman

Kompostointitarkastukset alkavat Lahden seudulla

Kompostointitarkastukset alkavat toukokuussa Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen toimialueella. Kiinteistöjen kompostointitarkastukset toteutetaan nyt ensimmäisen kerran. Ensimmäiset kompostointitarkastukset kohdentuvat Lahden taajaman vakituisesti asuttuihin kiinteistöihin, jotka ovat tehneet kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle. Myöhemmin tarkastuksia tehdään myös muille alueille.

Tarkastuksessa katsotaan, että biojätteen eli ruokajätteen kompostointi tapahtuu jätehuoltomääräysten mukaisesti ja vastaa jätehuoltoviranomaiselle tehdyn kompostointi-ilmoituksen tietoja. Kaikkia ilmoituksen tehneiden

kiinteistöjen kompostoreita ei tarkasteta, vaan tarkastuksen kohteet valitaan satunnaisotannalla. Tarkastajat ovat yhteydessä kiinteistön haltijaan ennen tarkastusta. Tarkastuksen aikana ei välttämättä tarvitse olla kotona.

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun kompostorin on oltava lämpöeristetty.

Biojätekompostorin on oltava haittaeläinsuojattu, ilmastoitu ja suljettu. Jos biojätettä laitetaan kompostoriin talviaikaan 1.9.–30.4., tulee kompostorin olla myös lämpöeristetty. Lämpöeristetyssä kompostorissa biojätteiden käsittely onnistuu ympäri vuoden.

Haittaeläinsuojatussa ja suljetussa kompostorissa kompostin

sisältö pysyy lintujen ja jyrsijöiden ulottumattomissa. Ilmastoidussa kompostorissa ilma pääsee kiertämään, jolloin kompostointiprosessi onnistuu. Hyvin hoidettu kompostori palkitsee lopulta ravinteikkaalla mullalla.

Tarkastuksella mahdollisesti havaitut puutteet pyritään korjaamaan esisijaisesti ohjeistuksella ja neuvonnalla. Tarkastajat täyttävät vierailulta tarkastuspöytäkirjan jatkotoimenpiteineen. Mikäli kompostointi ei ole vaatimusten mukaista tai se ei vastaa kompostointi-ilmoituksessa annettuja tietoja, hylätään jo tehty kompostointi-ilmoitus. Tarvittaessa kohteeseen voidaan tehdä uusi tarkastuskäynti myöhemmin.

Päijät-Hämeen

ROMPEMARKKINAT

17-18.5.2024 pe klo 15-21, la klo 8-16 Jokimaan raviradalla Lahdessa

2 – päiväinen markkinatapahtuma

Harrasteautoille oma KLASSIKOT -parkki

Alueella ravintola / puffetti

Pääsymaksu 5e / hlö Ei parkkimaksua

Tervetuloa !

Päijät-Hämeen

Mobilistit

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 3 Perjantaina 10. toukokuuta 2024
Roinaralli kerää kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja
vaaralliset jätteet
Roinaralli vierailee Etelä-Lahden alueella 14.5.

Konevuokraukset kätevästi myös iltaisin ja viikonloppuisin konevuokraamo

040 732 0955

Äijälänkatu 3, Lahti (p. 045 850 1850) www.a-nostin.

RAINEN SANANEN

Hape Kampman, 70

Hape liittyy myös Etelä-Lahteen, vaikka on monen paikan mies. Syntynyt Oulussa, kiertänyt siellä täällä ja asettunut Lahteen. Asunut jopa Saksalassa ja opettanut Launeella, erityisopen paperit kun on taskussa.

En nyt ala sen tarkemmin Hapen ansiolistaa purkamaan, koska kaikkihan miehen meriitit tietävät. Sitä mietin, että tuleeko lempinimi Hopeakettu Mypan aikaisista neljästä SM-hopeasta?

Hape tunnetaan myös Tampereella. Hän oli nostamassa Tamua liigaan. Kuten Kumua. Kuten AC Oulua.

Julle Suni muistelee Hapen olleen junnuna väkkärä innokas reippaalainen. Yllätys minulle oli, että hän oli erityisen lupaava jääkiekossa. Lähes kaverinsa Pile Koskisen tasoa… huom. Harri on lahjakas puhuja.

Reipas oli Hapelle kaikki kaikessa. Muistan, kuinka 1967 Kisarissa kuulutettiin Upon pelissä, että Reipas hävisi Hakalle 1–9. Hape kirmasi pääkatsomon edessä edestakaisin ja huusi epätoivoisesti pienen

pojan vimmalla: – Ei voi olla totta, ei voi olla totta!

Reippaassa Hape pelasi neljä pääsarjaottelua. Turun Pyrkivässä hän loisti divarissa kaverinaan Ave Nieminen, jolle Turun murre tarttui Hapea voimakkaammin.

Ehtoopuolella seuraksi valikoitui LTP. Hape oli tietysti Kingi. Silloin valmentaja Olli Salminen kohahdutti kerran laittamalla Hapen vaihtoon. Hape ei ymmärtänyt. No, toisella jaksolla Hape pääsi irti ja verkko heilui. Muistaakseni.

Olen varma, että Hapen sydän on pallonmuotoinen. Tekniikkapallon. Eikä se siitä pienene edes golfpallon kokoiseksi.

Lämpimät onnitteluni toivesävelmin Kaiken takana on nainen. Ullan kanssa rakkaus on roihunnut vuodesta 1972. Terveyttä tuleviin vuosikymmeniin. Jaksa Harri jaksa! Maanantaina on aihetta juhlaan. Ai niin, onnet myös Jannelle. Olet kasvattanut hienon Isän.

Raine Järvinen

Lahden kaupunki tarjoaa asukkaille mahdollisuuden lainata työkaluja maksuttomasti kodin pieniin remontteihin sekä puutarhan hoitoon kaupungin verkkokaupasta. Työvälinelainaamo toteutetaan osallistuvan budjetoinnin asukasideana ja äänestyksen perusteella. Puutarhatöihin lainattavissa on muun muassa teleskooppivarrellinen oksasaha, oksaleikkureita, raivaussakset, räystäsputsari, rikkaruohonpoistaja, kypäräsetti jne.

4 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
Perjantaina 10. toukokuuta 2024
A-nostin-ja
LIPPUMYYMÄLÄ Palvelemme ti-pe klo 11-17 ja 2h ennen esitystä. Lipunmyynti myös lippu.fi myyntipalvelussa sekä myyntipisteissä. kotkanteatteri.fi Keskuskatu 15, 48100 Kotka Puh. 05 234 4199, teatteriliput@kotka.fi -kalajuttuja -kalajuttuja OHJAUS MIKO JAAKKOLA SUOMENNOS PAAVO LEPPÄKOSKI KÄSIKIRJOITUS JOHN AUGUST MUSIIKKI JA LYRIIKAT ANDREW LIPPA ESITYSOIKEUKSIA VALVOO NORDIC DRAMA CORNER. ESITYSOIKEUKSIA VALVOO NORDIC DRAMA CORNER. ELÄMÄÄ SUUREMPI MUSIKAALI ELÄMÄÄ SUUREMPI MUSIKAALI ESITYSOIKEUKSIA VALVOO NORDIC DRAMA CORNER. ENSI-ILTA 16.11.2024 KOTKAN KAUPUNGINTEATTERISSA
JOKELA
KUOSA Tulossa syyskaudella 2024 kotkanteatteri.fi ENSI-ILTA 21.9.2024 Kaupunki lainaa puutarha- ja pienremonttien työkaluja verkkokaupassaan
JUHA
JARNO

ke 12.6. klo 18.00

ennakkonäytös (lop.var.)

to 13.6. klo 18.00 ensi-ilta

la 15.6. klo 14.00

su 16.6. klo 14.00

ti 18.6. klo 14.00 ja 18.00 pe 28.6. klo 18.00

la 29.6. klo 14.00

su 30.6. klo 14.00

ti 2.7. klo 14.00

ke 3.7. klo 14.00 ja 18.00 to 4.7. klo 14.00

la 6.7. klo 14.00

su 7.7. klo 14.00

ti 9.7. klo 18.00

ke 10.7. klo 14.00 ja 18.00 to 11.7. klo 14.00

la 13.7. klo 14.00

su 14.7. klo 14.00

ti 16.7. klo 18.00

ke 17.7. klo 18.00

to 18.7. klo 14.00 ja 18.00

la 20.7. klo 14.00 su 21.7. klo 14.00 ti 23.7. klo 18.00 ke 24.7. klo 14.00 ja 18.00 to 25.7. klo 18.00 la 27.7. klo 14.00 su 28.7. klo 14.00 ti 30.7. klo 18.00 to 1.8. klo 14.00 (lop.var.) to 1.8. klo 18.00 la 3.8. klo 18.00 su 4.8. klo 14.00

NOPEAT SYÖVÄT HITAAT

VANHAN PUMPUNVAIHTOTARJOUS!

TOSHIBA PREMIUM + 25

LÄMPÖPUMPPU

•max lämpö 6.7kw •scop 5.3

•max kylmä 3.5kw •seer 8.8

Kerrostalojen jäähdytyskauppa käy kuumana!

•suositus <125M2 mm.

TOSHIBA POLAR + 35 LÄMPÖPUMPPU

•max lämpö 7.7kw •scop 5.1

•max kylmä 4.5kw •seer 7.3

•suositus <150M2

Mitsubishi LN 25 •värit valkoinen, punainen, musta •SCOP 5.2

Puramme vanhan pumpun pois veloituksetta ja romutamme sen asiaankuuluvalla tavalla asentaessammelämpöpumpun!uuden

työpaikat, yksityiset kodit jne. -lämpöpumpun kunnon tarkistus -kylmäaineen/paineen tarkistus ja lisäys (200g saakka) -ulkoyksikön kennon tarkistus ja puhdistus -sisäyksikön kennon tarkistus ja puhdistus sekä desinfiointi -sis. matkat Lahden talousalueella

Kaikki myymämme pumput sisältävät ympäristöystävällisen R32 kylmäaineen.

Perjantaina 10. toukokuuta 2024 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 5
Ke 3.7. klo 18.00 ennakko (loppuunvarattu) To 4.7. klo 18.00 ensi-ilta La 6.7. klo 14.00 Su 7.7. klo 14.00 Ti 9.7. klo 14.00 Ke 10.7. klo 14.00 ja 18.00 To 11.7. klo 14.00 La 13.7. klo 14.00 ja 18.00 Su 14.7. klo 14.00 Ti 16.7. klo 18.00 Ke 17.7. klo 14.00 ja 18.00 To 18.7. klo 14.00 ja 18.00 La 20.7. klo 14.00 Su 21.7. klo 14.00 Ti 23.7. klo 14.00 ja 18.00 Ke 24.7. klo 14.00 ja 18.00 To 25.7. klo 14.00 La 27.7. klo 14.00 Su 28.7. klo 14.00 Ti 30.7. klo 18.00 Ke 31.7. klo 14.00 ja 18.00 To 1.8. klo 18.00 La 3.8. klo 14.00 Su 4.8. klo 14.00 Ti 6.8. klo 18.00 Ke 7.8. klo 18.00 To 8.8. klo 18.00 La 10.8. klo 14.00 Esityksen kesto noin 2 h 15 min Jalo Säyriö p.050 430 7272 jalo@rtc.fi RTC-ILMASTOINTI LVIS- ja kylmäurakointi Luotettavaa LVI- ja kylmäasennusta jo 17 vuoden ajan. ILMALÄMPÖPUMPUN HUOLTOTARJOUS:
KYSY TARJOUS! 269€ KYSY TARJOUS!
RAJOITETTU ERÄ LÄMPÖPUMPPUJA!
ti 6.8. klo 18.00 ke 7.8. klo 18.00 to 8.8. klo 18.00 la 10.8. klo 14.00 ja 18.00 Esityksen kesto n. 2 h 20 min Huom. Iltanäytökset aikaisemmasta poiketen jo klo.18.00
toimistot,
1500€, 12 kk maksuaikaa, vuosikorko: 0%, käsittelymaksu/kk 3,90€,
Toshiba
jatkuva.
AB,
•max lämpö
• scop
•max kylmä
• seer
Esimerkkiostos:
todellinen vuosikorko: 5,40%, osamaksuerä/kk: 128,90€, 12 erää, maksettava yhteensä: 1547€.
Lämpötili on
Luotonantaja: Resurs Bank
Suomen sivuliike. Mitsubishi FT 25
6,2kw
4.6
3,5kw
8.6
Isommat
SÄHKÖTYÖT nopeasti
edukkaasti! Myös aurinkopanelijärjestelmät 2450
2245
2190€ 2190€ PERUSASENNETTUNA PERUSASENNETTUNA PERUSASENNETTUNA ERIKOISERÄ! PERUSASENNETTUNA RAJOITETTU ERÄ
ja pienemmät
ja

Hyvinvointialue rikkoi lakia salatessaan

Suomessakin vietettiin kansainvälistä lehdistönvapauden päivää

3.5. Tieto siitä, että Suomi romahti toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa sijalle 23 oli hätkähdyttävä, mutta suurelta osin siihen vaikutti Helsingin Sanomien toimittajien saamat tuomiot viestikoekeskuksesta julkaistun lehtijutun vuoksi. Oman uhkansa sananvapaudelle aiheuttaa myös lehdistön keskittyminen suurten mediatalojen käsiin, jolta kehitykseltä emme Päijät-Hämeessäkään ole säästyneet. Olkoon tämä edellä sanottu johdantona sille, että lehdistönvapauden päivän aattona sain ikävää postia hyvinvointialueen johdolta. Hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen kieltäytyi viranhaltijapäätöksellään luovuttamasta minulle hyvinvointialueen sisäisen tarkastuksen raportteja viime vuodelta, vaikka ne ovat Kuntaliitonkin tulkinnan mukaan kaikkien saatavilla olevia julkisia asiakirjoja. Hyvinvointialuelain määrä ä mänä

aluevaltuutetulla on vielä laajempi tiedonsaantioikeus sellaisiinkin tietoihin, jotka julkisuudesta annetun lain mukaan eivät ole vielä julkisia. Koko asiakirjaa ei voi salata, mutta jos se osa siitä salataan, tulee siihen olla aina lainmukainen peruste. Perusteeksi ei siis riitä hyvinvointialuejohtajan selitys, että julkistamisen antaisi ”organisaation ulkopuolisille tietoja, jotka voivat olla myöhemmin vahingollisia hyvinvointialueelle esim. palveluita kilpailuttaessa.”

Sisäisellä tarkastuksella pyritään varmistamaan hallinnon lainmukaisuus, johon kuuluu myös se, että hallinto on hyvän hallintotavan mukaista. Vaikka aluehallitukselle osaltaan kuuluu laillisuusvalvonta, se hyväksyi kokouksessaan (25.3.2024/75 §) raportit hyvinvointialuejohtajan sepitteellisen selityksen pohjalta, edes näkemättä raportteja. Pidän menettelyä vastuuttomana ja suorastaan lain vastaisena. Jännää,

että raporttien salaaminen nousi jo huhtikuun aluevaltuustossa esille, mutta yksikään media ei kertonut siitä halaistua sanaa. Mikäli sisäisen tarkastuksen raporttien salaaminen olisi lain mukaista ja yleinen käytäntö, olisivat pimentoon jääneet mm. HUSin kilpailuttamatta toteutetut miljoonahankinnat, Länsi-Pohjan Mehiläiselle liikaa maksamat 1,5 miljoonaa euroa ja se, että Etelä-Karjalan hyvinvointialueella psykiatrisia potilaita hoiti tehtävään epäpätevä amanuenssi. On erittäin ikävää, että hyvinvointialueellamme oikeutta on usein haettava hallinto-oikeuden kautta. Tässä tapauksessa sisäisen tarkastuksen mahdollisesti sisältämät lainvastaisuudet, taloudelliset väärinkäytökset ja potilasturvallisuutta vaarantavat toimet jäävät pimentoon noin vuodeksi, sillä sen ajan hallinto-oikeuden käsittely kestää.

Seppo Korhonen aluevaltuutettu (Pro Lahti)

Kuntalaisaloite ei ole vitsi

Tein joulukuussa 2023 Lahti

Energia Oy:n myyntiin liittyvän kuntalaisaloitteen. Vaateena oli estää Lahti Energia Oy:n myynti tai osaa siitä. Kuntalaisaloitteen allekirjoitti 9 373 Lahti Energia Oy:n asiakasta. Tarkennettakoon aloitteen allekirjoittamisoikeus oli kaikilla kunnan järjestämän palvelun käyttäjillä, vaikka eivät olisi asukkaina kunnassa, jolle aloite on osoitettu, mukaan lukien myös alle 18-vuotiaat.

Kuntalaissa 23 § säädetään: Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Hallintolaki 23 § Käsittelyn viivytyksettömyys. Asia on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä. Viranomaisen on esitettävä asianosaiselle tämän pyynnöstä arvio päätöksen antamisajankohdasta sekä vastattava käsittelyn etenemistä koskeviin tiedusteluihin.

Hallintolaissa 434/2003 säädetään hyvän hallinnon toteuttamisesta ja edistämisestä. Onko ilmoitettu?

Luovutin 5.4.2024 aloitteen kaupunginjohtaja Niko Kyynäräiselle. Fyysisesti käsinkirjoitetut, sähköisesti allekirjoitetut menivät Oikeusministeriön hallinnoiman järjestelmän kautta suoraan Lahden kaupungin kirjaamoon.

Olen odottanut nyt kuukauden kuntalain 23 § mukaista vastausta

lähestyen kaupunginjohtajaa jo kolmesti sähköpostitse – saamatta vastausta. Vasta lisättynä cc:nä kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat viestiketjuun kaupunginjohtaja vastaa lakonisesti tiedustellen, eikö tästä ole tullut tietoa. No miten sitä tietoa olisi voinut tulla, kun hän ei ole vastannut sähköposteihini? Eikö hän lue niitä vai vähättelee asiaa?

Välittömästi kilahtaa sihteeriltään kh:n tiedote, verrattavissa heippalappuun, mennäänkö ottamaan yhdet whiskyt ja sikaarit tuonne alapihalle. Kh:n yleisluonteisessa tiedotteessa ei mitään mainintaa aloitteen diaarinumerosta, ei sähköisesti allekirjoittaneista, saati että se olisi virallisesti osoitettu aloitteen tekijälle allekirjoituksineen. Ymmärrän, että kaupunginjohtaja on postissaan untuvikko. Ensikertalaisena kaupunginjohtajana olettaisin kuitenkin, että kuntalakia olisi iltalukemisena edes muutaman pykälän silmäillyt. Vai onko vielä harjoittelijana oleva kaupunginjohtaja ymmärtänyt väärin, kuten jotkut toimittajat, jotka ovat lähestyneet allekirjoittajaa, puhuessaan ”adressista”? Tekemäni Kuntalaisaloite ei ole ADRESSI, viitaten adressit.com nettisivustoon, johon jokainen voi purkaa ajatuksia ja kerätä nimiä. Kuntalaisaloite on

virallinen, jota ylläpitää ja valvoo Oikeusministeriö ja siitä on säädetty laki.

Ollessani yhteydessä Oikeusministeriöön tästä viivästymisestä vastauksessa tyhjentävästi kirjattiin, mitä edelle esitin. Yllätyksenä tulivat myös suuret kiitokset ja panokseni vaalien välissä olevaan demokraattiseen vaikuttamiseen. Kiitos ei kuulu vain minulle vaan kaikille aloitteen allekirjoittaneille. Itse vain mahdollistin tämän käytännössä. Odotan edelleen virallista vastausta! Älkäämme unohtako, mitä tässä talouden kurjuudessa olisikaan maksanut Liisu-liikennesuunnitelma, jonka saimme estettyä. Suosittelen katsoa Youtube video aiheesta ”Virtuaalimatka Liisun kanssa Lahdessa”. Entä poliittiset suojatyöpaikat kivakavereille? Onneksi pormestarimallia vastustava Kuntalaisaloite herätti päättäjät. Olemme eläneet kolme vuotta ilman pormestaria, hyvin pärjätty, unohtamatta melkein 2 miljoonan euron säästöjä. Laskelmieni mukaan tuo sirkus olisi maksanut kaikkine kuluineen yli 600 000 €/v.

Eivätköhän nämä aloitteet ole yhdeltä mieheltä Lahden kaupungin hyväksi jo riittävästi?

Petri Alastalo

LIUKUVA LAITURIPORRAS

• Helposti laskettava ja nostettava

• Ei enää limoittumista eikä hyytelösammaleläintä portaissa

• Loiva nousukulma helpottaa käyttöä

Tiedustelut: Ari Marttila: 0400 772 118, info@finnhinge.com

Lähetä palautteesi meille: sähköposti: omalahio@omalahio.fi

KATTOJEN pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

KATTOJEN pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

KATTOJEN pesut, maalaukset ja pinnoitukset vartti-, pelti- ja tiilikatot Kattoremontit (myös pienemmät kohteet)

KATTOJEN

• pesut • maalaukset • pinnoitukset • remontoinnit vartti-, pelti- ja tiilikatot (myös pienemmät kohteet)

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset myös saaristossa

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset

ilmainen arviointi! Joustava rahoitus! 040 6633 377

100% suomalainen katonmaalauslahti.fi

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset myös saaristossa ilmainen arviointi! Joustava rahoitus! 040 6633 377 100% suomalainen katonmaalauslahti.fi

Kattoturvatuotteet ja vesikourujen asennukset myös saaristossa ilmainen arviointi! Joustava rahoitus! 040 6633 377

Y:

Y: 2016815-0

Y: 2016815-0

7 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 10. toukokuuta 2024
Asiaa toimitukselle?
katonmaalauslahti.fi
'- C Suomen � Kaivohuolto Toteutamme alueella vesikaivojen kuntotutkimuksia viikoilla 1 9-21 veloituksetta! Suomen Kaivohuolto Oy 044 709 7116 POLTTOÖLJYT edullisesti omilla autoilla 30v kokemuksella p. 0400 123 766 TEROITUSKIVET WÄSTIKIVELTÄ Pysytään terässä. www.wastikivi.fi
2016815-0
KIRJOITTAVAT
LUKIJAT

Kuvassa johtokunnan jäsenistä Suvi, Maiju ja Vuokko sekä osa maanantain roskasaaliista.

Saksalassa ympäristötalkoot

Saksalalaiset siivosivat ympäristöstä roskia maanantain talkoissa. Talkoolaisia oli arviolta kolmisenkymmentä.

Osa saksalalaisista jatkaa roskien keräämistä lähiympäristöstä. Tiistaina ainakin säkkien määrä lisääntyi noin kymmenellä säkillä. Talkoissa nähtiin perheitä sekä itsenäisesti sekä lapsia että aikuisia.

Roskien laadussa kerääjät kiinnittivät huomiota nuuskarasioihin ja muovijätteisiin. Osittain maahan haudatut, isot muovinkappaleet häiritsivät. Niistähän jää lopulta pahamaineista mikromuovia luontoon!

Tänä vuonna kaupungilta tulivat välineet hyvissä ajoin. Samoin saatiin juomista ja välipalakeksejä.

AUTOJA 500 - 10.000 € MYYN - OSTAN - VAIHDAN

Lunastan loppuvelan • Soita p. 0400-491 921 LAHDEN KESKUSAUTO Uudenmaankatu 7

K-Marketin kauppias Kai Välimaa lahjoitti myös meille hedelmiä. Pillimehuja ja pientä lisäevästä saimme ostaa lähikaupastamme alennettuun hintaan. Kiitos kauppiaalle! Talkoista jäi hyvä mieli mukana olleille. Saksala-Seura kiittää ahkeria yhteisen ympäristön siistijöitä, lapsia ja aikuisia! Vuokko Kautto

KATTOJEN PESUT & MAALAUKSET

vuosien ammattitaidolla Rakennusapu Marttinen 0400 948 260 www.rakennusapumarttinen.fi

autosi ilmastointi kunnossa?

Ilmastointihuolto alkaen 59 euroa! Varaa omasi!

Thermo-Tek Oy, Tiilitie 4, Nastola Puh. 03-7625 385 s-posti: ttoy@thermo-tek.fi

Kattoremontit

kotimaisella laatutyöllä. Kotitalousvähennys ja rahoitusmahdollisuus.

Soita 050 3000 977

ONKINIEMEN AUTOPURKAAMO

Ostamme autoja purettavaksi, kolaroidut yms. Romuautojen vastaanotto/nouto.

SAUMATON

VIRALLINEN ROMUTUSTODISTUS EDULLISET VARAOSAT – moottorit, vaihteistot, peltiosat, valot, sähköosat ym. ym.

Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi

RÄYSTÄSKOURU KES TÄÄ!

Saumattomat sadevesikourut, kantikas ja Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.

ja puolipyöreä. Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.

-tuotteet

KOURUTUOTE OY

P.

Tilaa kattopellit suoraan kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi • kattosillat

/ Joona LAHTI, Ahtiala • www.kattovaruste.fi • kattosillat • lumiesteet

Puh. 03 718 6949 tai 03 718 6950 onkiniemenautopurkaamo@gmail.com

Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1979. Päätoimittaja Petri Salomaa Toimitus ja ilmoitukset Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398

Rasimäki p. 040-546 1134 Vaihde p. (03) 735 3016 Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi

lumiesteet • tikkaat • peltilistat

tikkaat • peltilistat

piipunpellit

piipunpellit • asennuspalvelu takuutyönä

kattoremontit • asennuspalvelu takuutyönä

Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi Julkaisija ja sivutaitto Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhelimitse otetuissa ilmoituksissa. Painopaikka Lehtisepät Oy 2024

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 10. toukuuta 2024 8
Kesä tulee! Onko
Jouni
Osoite
RÄYSTÄSKOURU
TÄÄ! KOURUTUOTE OY
0400 498 184 / Volotinen 040 756 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala
www.kattovaruste.fi • kattosillat • lumiesteet • tikkaat • peltilistat • piipunpellit • asennuspalvelu takuutyönä Saumattomat sadevesikourut, kantikas
NESCO
SAUMATON
KES
P.
-tuotteet
040
0400 498 184 / Volotinen
756 5266
NESCO
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.