Ölands Turism 2016

Page 1L BY XE

AN

B

A

BÖ KU

ENERUM

LL

ND LU

NA

GR

DE VACKRASTE BLOMMORNA PÅ ÖLAND!

GLA BO

B

LÖTT ORP KÄLLA

ENÄ

S

GILL

BERGA

ND

VIK

PERSNÄ S

SA

KLINT A

LOFTA

A

EG

FÖR

BY

TOMT

Å R ÄLLER RÄLLA LA

STR

RYD

ALGU

UM

D

FÄRJE

SKOG

ÖRB

STE

HULT

GA

KA

ST

AD

ELL

BY

GER

SE

NA G

ÅRD

HAMN

M

R

SA

SKÄ

DE

S

ALBY

LÖV

BY

LÅN

G ER

BRIN

BYS RÄSG

ALBR BY UN

VENT

ÖS

IN LGE

DA LUNÄNSB Y OTTE

N

BY

Y

NÅSA

S MÖ BY VICKLE BY

R

KAKA

N

E

S TAD

L

BY E STAD

E

OLM

ÖSA

ORG

HM

B

T

A

A

HÖG

E

lovely summer awaits you on Öland. I hope that you’ll find great use of our magazine, no matter if you live on Öland the year round or if you bring your whole family here for your vacation. Spend your days at unique places, find sunny beaches and discover the great alvar along a hiking trail. Read about the events that embellish the summer evenings and find the perfect hotel or hostel for the night. If you need even more tips I welcome you to olandsturism.se, where we have collected even more inspiration, restaurant recommendations and a live weather report. We’ve picked the most beautiful flowers on Öland show them to you on these pages. Which one do you choose?

D

YRUM

THE MOST BEAUTIFUL FLOWERS OF ÖLAND! n härlig sommar väntar dig på Öland. Oavsett om du bor på Öland året om eller tar med hela familjen på semester tror jag att du får stor nytta av vårt magasin. Spendera dagen på unika platser, hitta soliga stränder och upptäck stora alvaret längs en vandringsled. Läs om evenemangen som förgyller sommarkvällarna och hitta det perfekta hotellet eller vandrarhemmet för natten. Behöver du fler tips välkomnar jag dig till olandsturism.se. Där har vi samlat ännu mer inspiration, restaurangrekommendationer och en aktuell väderkoll. Vi har plockat de vackraste blommorna på Öland och visar upp dem på de här sidorna. Vilken väljer du?

VIK

Redaktionen Tony Fridland Ansvarig utgivare tony@olandsturism.se Maria Jönsson Projektledare maria@olandsturism.se Vedran Besirevic Art Director vedran@olandsturism.se Hanna Hellman Originalare hanna@olandsturism.se Anders Hektor Copywriter anders@olandsturism.se Omslagsbild: Vedran Besirevic Tryckeri: Scanprint Ölandsturism Online AB Larochegatan 5 211 34 Malmö 0485-553 000 info@olandsturism.se www.olandsturism.se facebook.se/olandaretrunt/ Ölandsturism Online AB reserverar sig för eventuella tryckfel i magasinet samt för ändringar som kan ha uppkommit efter publiceringen.

3


Sol och bad på Öland

Borgholm - En 200-åring att fira!

36

sida 5

Smakrikt generationsskifte på Ölands Örtagård

sida 6

Smaka på Öland

sida 8

Evas - så mycket mer än kroppkakor sida 10

Robinson Crusoe

sida 12

Alvaret Hotel & Hostel

sida 13

Innehåll Innehåll Vandra på Öland!

sida 14

Välkommen till Öland Turistguide sida 19

Sol och bad på Öland

sida 36

Det händer på Öland

sida 38

Karta

Vandra på Öland

14 4

sida 40


Borgholm

REPORTAGE | ÖLANDS TURISM

En 200-åring att fira! I år är det dags att fira Borgholms stad som fyller hela 200 år. Mängder av arrangemang planeras och en ovanligt händelserik sommar väntar.

Å

r 1816 har Borgholm bara 33 invånare och stora problem med att locka fler. Genom att locka med tio års skattefrihet och gratis byggnadstomter lyckades staden attrahera en stor mängd hantverkare. Men det var först senare, närmare 1860-talet, som Borgholms viktigaste näring, turismen, började synas. Borgholm fick rykte som sig som en skön kurort och snart började ångbåtstrafiken gå tät längs kusterna. Hamnen byggdes ut och ”främlingarna”, som de första besökarna kallades, strömmade till. I takt med dem uppfördes hotell, pensionat, restauranger och andra societetslokaler. På den tiden, strax efter sekelskiftet, var det förmögna besökare som roade sig i Borgholm. Men snart skulle turisterna dyka upp. På 1930-talet kom semesterlagstiftningen. Allt eftersom fler människor fick möjlighet och råd att besöka Borgholm stegrade turismen stadigt fram till 1972, då massturismen inleddes i samma svep som Ölandsbron byggdes. I våra dagar omfattar besöksnäringen en betydligt längre period än tidigare. Bara i Borgholms kommun finns över 6500 fritidshus som varje huserar en trogen och köpstark publik. I år vill Borgholm bjuda tillbaka och planerar ett hejdundrande kalas, sommaren igenom. Evenemangen avlöser varandra och vi kommer att få ta del av konserter, marknader, teaterföreställningar och mycket annat roligt. Artister som Björn Skifs, Petter, Pernilla Andersson och Eric Gadd syns på scener runtom i staden.

Borgholm stad

Slut ögonen för en sekund och spola tillbaka tiden 200 år. Den komiska farsen ”Hönor och Svärmeri” framförs av stadsmuseets friluftsteater tillsammans med Ann Westin. ”Borgholmsdagarna” 27-28:e juli är en festival med välkända populära artister, marknad, serveringstält och shopping. Det hela kröns av den stora födelsedagsfesten 27-28:e augusti där Borgholms Stad utlovar härliga överraskningar och stort kalas i hela staden. Vi ses i Borgholm, en mycket pigg 200-åring!

www.olandsturism.se

5


ÖLANDS TURISM | REPORTAGE

“Doft, smak och välbehag” Foto: Ölands Örtagård

Text: Anders Hektor

SMAKRIKT GENERATIONSSKIFTE PÅ ÖLANDS ÖRTAGÅRD

N

ya tider, nya förmågor! I år har Elisabeth och Jörgen Magnevall tagit över Ölands Örtagård. Under parollen doft, smak och välbehag tar gården nya steg mot framtiden. Innanför dörren slås vi direkt av doften från alla de kryddor som bidrar till den behagligt lantliga atmosfären. Kryddor, te, senap, marmelader, grilltillbehör och mycket annat gott breder ut sig på hyllorna. Örtagården inspirerar verkligen till matlagning med alla sina goda tillbehör. Allt som behövs för att få till det där lilla extra i maten finns här, som grillmarinader av olika slag, chutney och sylter. Allt är tillverkat på plats och givetvis av lokala råvaror så långt det går. För 17 år sedan, 1999, öppnades gården av Elisabeths föräldrar, Bengt och Kristina Jönsson. Familjen har ägt gården mycket längre än så, ända sedan 1700-talet. Innan Örtagården fyllde lokalerna var gården en ladugård för nötkreatur. När valet

6

stod mellan att riva byggnaden eller att göra något kreativt med den valde Kristina det senare. Hennes intresse för örter inspirerade henne till en örtagård enligt gammal klostertradition. Örterna växer därför på en kvadratmeterstor yta med plats för fyra växter. Det dröjde inte länge innan även sortimentet växte med geléer, marmelader och mycket annat. Nu kommer Örtagården att drivas vidare i samma anda, med fokus på kvalitet. Redan nu finns några nyheter, som jordgubbsmarmelad med vaniljstång, svart vinbärsgelé, krusbärschutney och kvittenmos. Att det är bär som står i centrum märks vid en snabb provsmakning och alla smaker kommer verkligen till sin rätt. Elisabeth och Jörgen jobbar hela tiden med att ta fram nya produkter och planerar ytterligare några nyheter i år. Örtagården är en idyll i Stora Frö. Botanisera och låt dig inspireras redan nu i webshopen. På hemsidan kan du även ta en virtuell rundtur i butiken.

www.olandsturism.se


REPORTAGE | ÖLANDS TURISM

Dofter och smaker från Ölands Örtagård Krydda din egen snaps

Vad sägs om att servera en tomtesnaps till jul eller en riktigt besk Ölandstok? Med färdiga kryddblandningar blir det enkelt att stoltsera med en egen snaps. Ha gärna några kryddor på lager, det förhöjer smaken.

Njut av ett te från Öland

Örtagården blandar egna lokalt förankrade teblandningar. Ölandsblandningen går att få med svart eller grönt te och Sandbergen är ett mustigt rött. Klassiker som Darjeeling finns såklart också.

Sylt och marmelad med riktiga bär

Från bönderna runtom i trakten får Örtagården sina frukter. De används bland annat till att göra underbara sylter och marmelader, lika goda till pannkakan som på mackan. Upptäck den populära whiskeymarinerade jordgubben! Kontakt: Affärsgatan 9, 386 60 MÖRBYLÅNGA Tel: 0485 - 360 24 www.olandsortagard.se

Virtuell rundtur Scanna koden med mobilen och ta en rundtur på Ölands Örtagård

www.olandsturism.se

7


ÖLANDS TURISM | REPORTAGE

SMAKA

En kroppkaka är en ”svensk dumpling” gjord på potatis och lite fläsk inuti. Klassiska tillbehör är lingon sylt, grädde och skirat smör. Vad föredrar du? Kroppkakor i all ära, men Öland erbjuder mycket mer än så! Vi lyfter fram fyra favoriter och guidar dig mellan kniv och gaffel, frukost och middag. Den avlånga ön rymmer något för alla smakar, så ta för er och välkomna till en välsmakande ö! Robinson Crusoe

Hotell Skansen

Det här är restaurangen som blivit ett självklart inslag i Borgholms sommar. Beläget i hamnen, med en riktigt fin uteservering från vilken vi gärna tar en drink och ser solen gå ner över havet. Inredningen kännetecknas av flera exotiska inslag och överraskar varje säsong med några nya spännande föremål. Köket bjuder både klassiska kötträtter och havets frukter. Frågan är om inte hummern är vår favorit? Personalen ställer alltid upp med att guida oss genom vinlistan och matchar middagen med en kompletterande flaska.

Skansen är hotellet som erbjuder njutning och avslappning, inte minst i restaurangen. Här bjuds det ofta till bröllop, och det är inte undra på att många väljer att avnjuta livets största måltid just här. Menyn är smakfullt komponerad och kryssar mellan lite udda fiskrätter som slätvar och till mer bekanta trakter som pepparstek och högrevsburgare. Särskilt utvalda drycker rekommenderas till varje rätt och det märks att Hotell Skansen lagt ner stor möda på att hitta den perfekta parhästen till varje menyval. Missa inte att inspektera Sveriges största whiskeysamling när du är här!

Hamnvägen 1, 387 30 BORGHOLM

Tingshusgatan 1, 386 30 FÄRJESTADEN

Tel: 0485-777 58

Tel: 0485-305 30

www.robinsoncrusoe.se

www.hotelskansen.com

8

www.olandsturism.se


A PÅ

Öland

n-

Café Krutans

Evas kroppkakor

Krutan har fått sitt namn efter den lilla butiken som sålde krut, ammunition och dynamit här under 1800-talet. Den kallades just ”Krutans” i folkmun. Byggnaden härstammar från den tiden och det är med en känsla av arv och historia vi gärna fikar och äter frukost här. Det bjuds på genuina, hembakade bakverk, bullar och bakelser. Tårtor, sju sorters kakor och det livsviktiga kaffet har också sina självklara platser kring fikabordet. Efter frukostbuffén som serveras varje sommar slår vi oss ner bland muntra gäster i den lummiga trädgården och intar vårt elvakaffe med varsin tidning. Och helt plötsligt har hela förmiddagen gått!

Vi kunde inte hålla oss från att ta med några kroppkakor på den här listan i alla fall! Valet faller på Evas Kroppkakor i Köpingsvik. Ska vi vara helt ärliga handlar det om mer än bara kroppkakor. Evas har ett rökeri, en gårdsbutik med fiskaffär och en restaurang med fullständiga rättigheter. Med andra ord finns det alltid en god anledning att besöka Evas! Restaurangen bjuder på klassiska kroppkakor och mycket mer. När Ölänningarna säger att Evas mat är ”lika god som mammas”, ja, då vet vi att vi hamnat rätt. Det är grova kroppkakor som bjuds, det vill säga med mycket rå potatis i. De serveras som sig bör med vårt eget val av smör, lingon och grädde. En Öländsk klassiker!

Nyborgsgatan 11, 387 35 BORGHOLM

Hagslättsvägen 14, 387 96 KÖPINGSVIK

Tel: 0485-124 75

Tel: 0485-720 15

www.krutans.se

www.evaskroppkakor.se

www.olandsturism.se

9


ÖLANDS TURISM | REPORTAGE

Foto: Evas Kroppkakor

Text: Anders Hektor

EVAS – SÅ MYCKET MER ÄN KROPPKAKOR Evas Kroppkakor har vuxit och är numera även restaurang, gårdsbutik och fiskaffär. Med både ny restaurang och kock är det full fart året om. - En restaurang med bar är en gammal dröm jag haft, berättar Bosse Olsson, ägare. När jag lyckades knyta vår duktiga kock Peter Ekfeldt till oss kände jag att det var dags att sätta igång och förverkliga den drömmen. Förra sommaren stod restaurangen klar och sedan dess har det hänt mycket. - Vi har ju sedan tidigare ett eget rökeri och vi är väldigt duktiga på kött och fisk, säger Bosse. Därför 10

har vi satsat lite extra på att servera olika typer av specialbufféer på helger och sommarkvällar. Ofta har vi en trubadur som underhåller. Man kan sitta både ute och inne, något som uppskattas av många. SERVERING ÅRET OM Den nya restaurangen har medfört att utbudet av lunchrätter har kunnat bli större. Vi kan även ordna julbord och hyra ut lokalen till sällskap som vill boka en trevlig lokal för att äta lite god mat under vinterhalvåret. - Under höst och vinter serverar vi bara kroppkakor och det gör vi två dagar i veckan, fortsätter Bosse. Under julhelgerna ordnade vi julbord, och där kunde vi slå oss lite för bröstet eftersom allt kött och all fisk kom från egen tillverkning och eget rök-

www.olandsturism.se


REPORTAGE | ÖLANDS TURISM

eri. Det är perfekt för oss att nu ha en restaurangdel som vi kan utnyttja året om. MYCKET FOLK SKAPAR TRIVSEL Under sommaren och skördefesten är kroppkakorna väldigt efterfrågade. Lunchserveringen med till exempel Evas fisk- och skaldjursgryta, Hagslättsburgare och fish & chips lockar också många besökare. Självklart blir det köer. Gästerna får räkna med att vänta lite på att få beställa, men Bosse går runt och pratar med folk i kön så mycket han hinner. - Ja, jag gillar ju att snacka, och gärna skämta lite med folk också, så när vi har mycket besökare är jag i mitt esse, skrattar Bosse. Några passar på att handla i fiskaffären och gårdsbutiken medan de väntar. Sedan är jag ju funtad på det viset att jag kommer med

ganska många idéer, så det står ju inte precis still här hos oss. Bosses senaste idé har precis satts i verket. Han har köpt in två taxibilar från London och håller nu som bäst på att ta taxikort tillsammans med två anställda. - Vi vill kunna ge våra gäster möjligheten att få en helhetsupplevelse hos oss. Våra egna gäster kommer att prioriteras bland våra körningar, men bilarna kommer även rulla i övriga Borgholmsområdet eftersom det ofta är svårt att få tag på taxi här. Det blir kul att kunna erbjuda den servicen också! Och visst är bilarna häftiga?, avslutar Bosse med ett stort leende. Adress Hagslättsvägen 14 387 96 KÖPINGSVIK

www.olandsturism.se

Telefon: 0485-720 15

Hemsida: www.evaskroppkakor.se

11


ÖLANDS TURISM | REPORTAGE

ROBINSON CRUSOE Robinson Crusoe är en välkänd syn för många; vackert belägen mitt i Borgholms hamn. Restaurangen har funnits ända sedan 1974, då den grundades av Birgitta Jeansson. Numera är den ett mycket populärt inslag i sommarens Öland.

Text: Anders Hektor

D

Foto: Robinson Crusoe

et udda namnet Robinson Crusoe får sin förklaring i att Birgitta läste boken med samma namn för sina barn när de var små. Birgitta tycker att det är ett praktiskt namn, då de flesta människor världen över kan uttala det på sitt eget modersmål, tack vare bokens spridning. Det är med andra ord ingen slump att det hörs många olika språk och dialekter på restaurangens servering. Redan från start ringlade köerna långa med människor som hade hört goda rykten om maten som serverades. På den tiden var det inte så vanligt med vitlök eller kryddor som dragon i maten. Det gav Robinson Crusoe en exotisk touch. Kombinerat med det utsökta läget, palmerna och namnet hade ett helt koncept fötts. Restaurangmiljön är genomgående gemytlig. Människor i alla åldrar trivs här. Mellan tuggorna tittar många på de många udda föremål som samlats ihop genom åren. Bland många andra spännande ting hänger en hel fiskesnipa uppe i ta12

ket. Stora delar av samlingen kommer från sydliga breddgrader, vilket skänker en lätt tropisk atmosfär till det populära sommarstället. Nya föremål hittar hela tiden in, så det finns alltid något nytt att upptäcka. Med samma entusiasm utforskar gästerna menyn. På den finns klassiska kötträtter sida vid sida med havets läckerheter såsom gratinerad sjötunga och hummer. Den kunniga personalen hjälper gärna till att leta fram det bästa vinet till middagen. Robinson Crusoes vinkällare är välfylld och skänker guldkant till ett besök, med intressanta och framförallt välsmakande val. Efter middagen rekommenderas en svalkande drink medan solen går ner. Den mysiga baren är en perfekt avslutning på ännu en dag i sommarens Öland. Adress Hamnvägen 1 BORGHOLM

www.olandsturism.se

Telefon: 0485-77758

Hemsida: www.robinsoncrusoe.se


REPORTAGE | ÖLANDS TURISM

Foto: Alvaret Hotel & Hostel

Text: Anders Hektor

ALVARET HOTEL & HOSTEL Området kring norra Öland färgas grönt av skogsmarken. Det är en klar kontrast från södra Ölands karga betesmarker. Här uppe påminner naturen mer om en riktig svensk idyll, med röda stugor och små byar. Vi letar oss fram bland lummiga vägar, gröna alléer och stenomgärdade åkrar och finner snart vår destination: Alvaret Hotel & Hostel.

D

et är kväll och vi hör fåglarna sjunga i de omkringliggande träden. Några rödmålade hus i olika storlek utgör hotellet och vandrarhemmet. Vi hälsas välkomna av Sofie, Pontus och Lily som glatt vinkar från trappan. Familjekänslan sprider sig och vi känner direkt att vi hamnat i en lugn, avstressad miljö. Vi gjorde rätt när vi valde hotellet som utgångspunkt för lite vildare aktiviteter, för här kan vi återhämta oss från de varma sommardagarna. Efter att ha packat upp våra väskor går vi ut i den stora, prunkande trädgården. Där lånar vi en grill. Matdoften har redan spridit sig från de andra gästerna och snart njuter vi av nygrillat tillsammans med dem. Vi finner nya vänner under kvällen och när solen gått ner hittar vi värme och mer gemenskap i uterummet. Här finns en braskamin som ger rätt atmosfär och en TV som barnen samlas kring. När klockan slagit sent återvänder vi till vårt rum där vi sover ombonat och mjukt tills vi väcks på nytt av solen och fåglarna.

Miljön måste vara viktig för familjen på Alvarets Hotell. Frukosten dukas fram med ekologiska och närproducerade val. Det känns gediget och verkligen kul att få ta del av Öland på så många sätt. Vi äter frukosten i trädgården och pratar om vad vi vill hitta på idag. Vi hyr våra cyklar av vandrarhemmet och beger oss iväg. Vi når snart långa sandstränder och kan knappt bestämma oss för vilken som är vår favoritplats. Barnen får välja och snart har ännu en dag gått bland sol och bad. Det är verkligen inte svårt att hitta sommaraktiviteter på Öland. Till kvällen tar vi oss vidare mot klipphällarna vid Kalmarsund. Solnedgången är svårslagen och vi rullar sedan sakta tillbaka till ännu en härlig natt på Alvaret Hotel och Hostel. Imorgon blir det nya äventyr. Adress Marknadsvägen 6 387 72 LÖTTORP

www.olandsturism.se

Telefon: 0485-206 56

Hemsida: www.alvaret.nu

13


ÖLANDS TURISM | REPORTAGE

Vandra på Öland! Snöra på dig vandringsskorna och plocka fram vandringsstaven. Det är dags att upptäcka Öland till fots – ett utmärkt tillfälle att se alla sevärdheter som inte går att nå med bil. Alvaret är som gjort för vandringar och det finns gott om fornlämningar, naturfenomen och sköna naturmiljöer att uppleva.

14

Tre fornlämningar

Gösslundaleden

Upplev Odens Flisor, Ismanstorps borg och Rönnerums fornby under en enda vandring. Leden utgår från någon av de tre och det finns parkering vid alla lämningarna.

En ungefär sju kilometer lång, lättgången och markerad vandringsslinga bland låg vegetation. Gösslundaleden börjar och slutar vid infarten till Gösslunda by, där informationstavlor finns. Vi rekommenderar att gå motsols. Ta gärna med stövlar om du tänkt vandra efter längre regnperioder.

Vandringen utgör en del av Mittlandsleden

Leden slingrar sig över det vidsträckta alvaret. Blomsterprakt, häll-

och låter dig vandra genom en del av Mit-

marksområde och en källa utlovas längs vägen. Vid källan finns ett

tlandsskogen. Det är norra Europas största

stenbord med små bumlingar att sitta på. Platsen passar utmärkt för

sammanhängande lövskogsområde och visar

en fika eller två. Vandra även längs en 900 meter lång ”svinrygg”, en

en mosaik av kärr, gräsmarker, alvar och åker-

berggrundsrygg som skapats på geologisk väg. Leden passar kulturhis-

mark. Många unika blom- och djurarter finns

toriskt intresserade då den passerar två större gravrösen och följer

här, varav ett 100-tal är rödlistade.

den gamla färdvägen mellan Resmo och Triberga.

www.olandsturism.se


REPORTAGE | ÖLANDS TURISM

Stora alvarleden

Dröstorpsleden

Sträcker sig cirka 13 kilometer, tvärs över stora alvaret. Leden går utmärkt att cykla och är markerad med små stenrösen. Parkering med informationstavlor finns i vardera ände.

Utgå från Skarpa Alby, vandra runt Dröstorps ödeby och vidare mot Ekelunda, eller tvärtom. Leden är inte markerad, men går längs tydliga vägar och stigar. Välj att utgå från antingen Skarpa Alby eller Ekelunda. Parkeringsplatser finns vid båda byarna.

Följ vandringsleden genom södra Karlevi naturreservat. Du kommer

Leden går genom Dröstorps alvar, ett naturreservat och bjuder på många

att uppleva många av alvarets olika naturtyper och växtmiljöer. Se

upplevelser. Upplev Dröstorps mosse, en av alvarets större sjöar.

stensättningen Präströr som ligger uppe på en höjdrygg med härlig

Vatten finns även i de många klara källor som porlar runtom i om-

utsikt över landskapets vidder. Den gamla radbyn Frösslunda ligger

rådet. Ta en titt på runstenen Björnflisan, den enda kända i sitt

några kilometer efter Mittmuren. Här finns vackra kalkstenskällare på

slag, som Jörund reste efter sin bror, någon gång under vikinga-

en liten ås i kanten av alvaret. Passa även på att se Frösslunda mosse,

tiden. Ät matsäcken i den berömda Prästgropen, en infallen

en grund sjö med ett mycket rikt fågelliv.

grotta som nu utgör ett utmärkt och helt unikt vindskydd.

www.olandsturism.se

15
Ö


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM

Välkommen till

Öland Välkommen till Öland: Sveriges minsta landskap och största sommardestination! // Welcome to Öland: Swedens smallest province and largest summer destination!

V

i välkomnar soldyrkare, naturälskare och badgäster till ännu en sommar av aktiviteter, sol och härliga upplevelser. Upptäck en variationsrik ö som pendlar mellan det karga beteslandskapet i syd till de lummiga gårdarna i norr, Kalmarsunds klippor i väst och Östersjöns sandstränder i öst. På vår ö finns fantastiska matupplevelser, om det så är prisbelönta restauranger eller lokala gårdar som lockar er mest. Njut av kultur i form av unik konst och hantverk eller känn historiens vindar svepa över fornborgar, storslagna slott och vackra kyrkor.

W

e welcome sun worshipers, outdoor lovers and bathing guests to a summer filled with activities, sun and lovely experiences. Discover a multifaceted island, with variations between the harsh pastures in the south to the green forests of the north, the cliffs of Kalmarsund in the west and the sandy beaches of Östersjön in the east. On our island you’ll find fantastic food experiences, from award-winning restaurants to local farms. Enjoy culture in the form of unique art and crafts or feel the sweep of history in ancient forts, magnificent castles and beautiful churches.

Väderkvarnarnas ö Kvarnarna skänker en helt unik karaktär åt Ölands landskap. Det finns många kvar idag, men tänk bara på 1800-talet, när det fanns över 2000 kvarnar på ön! Sedan dess har tekniken sett till att väderkvarnarna blivit överflödiga, men vi kan fortfarande njuta av deras former tack vare många frivilliga räddningsinsatser. De vackraste och mest välbevarade kvarnarna finns, enligt många, vid Lerkaka.

www.olandsturism.se

19


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE ÄTA 4 GUNTORPS HERRGÅRD RESTAURANG Guntorps Herrgård ligger ca 800 meter från Borgholm och erbjuder äkta öländskt herrgårdsboende. Här finns även en restaurang som serverar matupplevelser tillagade utav de finaste närproducerade råvarorna i harmoni med väl utvalda drycker. Sitt i den mysiga restaurangen eller, om vädret tillåter - utomhus! / Guntorp’s Manor is located approximately 800 meters from Borgholm, offering genuine Öland mansion housing.

Guntorps Herrgård, 387 36 BORGHOLM

HOTELL SKANSEN 1 HOTELL SKANSEN

1 3 KAFFESTUGAN I BÖDA

Tel: 0485 - 130 00 www.guntorpsherrgard.se

5 EKERUM GOLF & RESORTRESTAURANG

Hotel Skansens restaurang i Färjestaden erbjuder

Budapestbakelser med hallon, moussetårtor,

Ekerums restaurang är ett omtyckt stopp. Här

en måltidsupplevelse av modernt, nordiskt snitt.

stenugnsbakat surdegsbröd och nyrostat kaffe.

dinerar du gott på ekologiska delikatesser från

En måltid där råvaran är vald med omsorg och

Här kan du njuta av det och mycket mer, antin-

lokala bönder, med en strålande utsikt över

säsongernas skiftningar. Missa inte heller ett

gen på caféserveringen som finns i anslutning

Kalmarsund och golfbanorna. Vid fint väder

besök i restaurangens whiskykällare - Sveriges

till bageriet eller köp i delikatessbutiken och ta

rekommenderas en fördrink på den soldränkta

största med över 1200 sorter.

med dig härligheterna hem!

verandan.

/ Hotel Skansen Färjestaden restaurant offers a

/ Budapest pastry with raspberries, mousse cake,

/ Ekerum’s restaurant is a favorite stop! Here you

dining experience of the modern, Nordic average.

stone oven baked sourdough bread and freshly

can dine well on organic delicacies from local

A meal where the raw material is chosen with

roasted coffee. Enjoy these delicacies either in

farmers, with a magnificient view of Kalmarsund

care and the change of seasons. Do not miss a

the cafeteria next to the bakery or purchase the

and the golf courses. In fine weather, we

visit to the restaurant whiskey cellar - the largest

goodies in the deli shop and bring them home!

recommend a drink on the sunny porch.

Tingshusgatan 1, 386 30 FÄRJESTADEN

Neptunivägen 5, 380 75 BYXELKROK

Gårdsvägen 22, 387 92 BORGHOLM

Tel: 0485 - 305 30

Tel: 0485 - 669 400

Tel: 0485 - 800 00

www.hotelskansen.com

www.mbkoland.se

www.ekerum.com

with over 1200 varieties.

2 ARONTORPS KROPPKAKOR Arontorps Kroppkakor öppnade restaurangen med fullständiga rättigheter 2009. Arontorp är ett litet samhälle strax norr om Färjestaden. Njut av en fika eller kroppkakor och andra husmanfavoriter. / Arontorps Kroppkakor opened up their licensed restaurant in 2009. Arontorp is a small community just north of Färjestaden. Enjoy a coffee break or potato dumplings and other swedish culinary favorites.

Torslunda 102, 386 96 FÄRJESTADEN Tel: 0485 - 388 87 www.kroppkakor.se

20

ARONTORPS KROPPKAKOR www.olandsturism.se

2


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM ÄTA 6 BORGHOLMS KÖK & BAR

9 FORNTIDSFIKA

11 EVAS KROPPKAKOR

Borggrillen i Borgholm har mat och dryck för

Strax öster om Ismanstorps borg, bland

Evas Kroppkakor, restaurang, gårdsbutik och

hela familjen med trubadurkvällar och andra

hassel, en och ek, anar du en liten, liten stuga.

fiskaffär tillverkar och säljer kroppkakor och

specialarrangemang! Borggrillen har stans

I Kaffestugan serveras kaffe och te, läsk och

lokala öländska delikatesser. I rökeriet finns

bredaste whiskysortiment och har happy hour

bullar, kladdig chokladkaka med hasselnötter

fisk, kött och isterband. Evas Kroppkakor ligger

varje dag 15-17. De anordnar även populära

och smörgåsar av vedspisbakat kornbröd!

strax norr om Köpingsvik.

vin- och whiskyprovningar med olika teman. / Just east of the castle of Ismantorp, among

/ Evas Kroppkakor, farm shop, restaurant, and

/ Borggrillen in Borgholm have food and drinks

hazel and oak trees, you can catch a glimpse

fish store makes and sells potato dumplings

for the whole family with live music evenings and

of a tiny cottage. The coffee house serves

and local delicacies. You’ll find fish, meat and

other special events! They have the city’s widest

coffee, soft drinks and buns, sticky chocolate

smoked sausage in the smokehouse. Evas

range of whiskeys and Happy Hour is everyday

cake with hazelnut and sandwiches of wood-

Kroppkakor is located just north of Köpingsvik.

between 3 pm - 5 pm. They also organize popular

fired oven baked cornbread!

wine and whiskey tastings with different themes. Ö. Kyrkogatan 11, 387 31 BORGHOLM

Ismantorps borgväg, 387 93 ISMANTORP

Hagslättsvägen 14, 387 96 KÖPINGSVIK

Tel: 0485 - 562 760

Tel: 0708 - 354 572

Tel: 0485 - 720 15

www.borgholmskoket.se

www.forntidsfika.com

www.evaskroppkakor.se

7 SANDVIKS KVARN

11

En av världens största väderkvarnar bjuder också på Öländska specialiteter. Njut av Lufsa, Ölandstallrik med rökt lax och Kroppkakor. Även á la carte. Säsong: 1 april – 27 september. / One of the world’s largest windmills also offers local delicacies. Enjoy Lufsa, smoked salmon plate and potato dumplings. Also á la carte. Season: april 1 - september 27.

Sandvik, 380 74 LÖTTORP Tel: 0485 - 261 72 www.sandvikskvarn.se

8 SOMMARSTRAND

EVAS KROPPKAKOR 10 EBBAS TRÄDGÅRDSCAFÉ

12 KASTLÖSA BYKROG

Borgholms hetaste sommarklubb heter Som-

Anrika Ebbas Café har funnits i Borgholm sedan

Kastlösa Bykrog är en liten kvarterskrog. Ni

marstrand och håller till på Strand Hotell.

1942. De har bland annat en mycket trevlig

möter här en mysig rofylld miljö i det gamla

Här kan du dricka drinkar med kompisgänget

trädgårdsservering och här kan du njuta av t.ex.

mejeriet. Här serveras allt från fika till öländska

på After Beach, dansa tills solen går ner på

plankstek, baguette med härlig fyllning eller bara

specialiteter såsom kroppkakor. Kastlösa

populära Sommardiscot eller hänga med

koppla av med ett glas vin. Vissa kvällar erbjuds

bykrog ligger mitt i Kastlösa och syns tydligt

kändisar på klubbens VIP-kvällar.

även musikunderhållning.

från väg 136.

/ Sommarstrand is the hottest summer club in

/ You can find Ebbas Garden Café in the middle

/ Kastlösa Bykrog is a cozy little restaurant.

Borgholm. Here you can drink cocktails with

of Borgholm. Here you can take a cool drink on

Here you can order everything from snacks to

friends at the After Beach and dance until the

the terrace or enjoy a delicious lunch or dinner in

a three-course dinner. The restaurant focuses

sun sets on the popular Summer disco.

the restaurant. During the summer, special trou-

on home made meals and the menu changes

badour nights and jazz evenings are arranged.

depending on the season’s best ingredients!

Villagatan 4, 387 32 BORGHOLM

Storgatan 12, 387 21 BORGHOLM

Kastlösa 136, 380 62 MÖRBYLÅNGA

Tel: 0485 - 888 88

Tel: 0485 - 103 73

Tel: 0485 - 420 22

www.sommarstrand.se

www.ebbas.se

www.kastlosabykrog.se

www.olandsturism.se

21


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE ÄTA 13 ROBINSON CRUSOE

13

Njut av solen, vinden och vattnet i en lugn, exotisk pubmiljö med utsikt över Kalmarsund. Somriga lunchbufféer, á la carte och lyxsupé serveras dagligen. Upplev livemusik och se solen gå ner med en drink i handen. / Enjoy sun, wind and water in a calm, exotic pub environment with a view of the Kalmar strait. Summery lunch buffets, á la carte and luxury dinner is served daily. Experience live music and watch the sunset with a drink in your hand.

Hamnvägen 1, 387 30 BORGHOLM Tel: 0485 - 777 58

ROBINSON CRUSOE

www.robinsoncrusoe.se

14 ALVARGÅRDEN GÅRDSKAFÉ

16 NYA CONDITORIET

18 ÖLANDSKROPPKAKAN

Mysigt bed & breakfast med gårdskafé i den

Hemtrevligt café med trottoarservering och

Ölandskroppkakan har anor sedan 70-ta-

ljuvliga Öländska naturen. Gårdskaféet har

som fortfarande har kvar originalinredningen

let och tillverkar varje år över två miljoner

öppet lördagar och söndagar 12-17 fram till

från 50-talet. Familjen som driver caféet har

kroppkakor. Butiken har blivit ett omtyckt

midsommarhelgen och därefter varje dag!

en lång tradition kantad av godsaker och här

utflyktsmål för både bofasta och turister.

kan du bland annat köpa bakelser och kakor. / This idyllic bed & breakfast has a small café,

/ Ölandskroppkakan dates back to the 70’s

which is open Saturdays and Sundays 12-17

/ Cozy café that has kept the beautiful original

and makes over two million potato dumplings

until the midsummer weekend and then

furnishings from the 50s. The family who

every year. The store has become a beloved

every day!

runs the cafe has a long tradition lined with

outing destination for locals and tourists alike.

goodies and here you can for example buy pastries and cakes.

Kastlösa Alvarg. 1, 386 61 MÖRBYLÅNGA

Storgatan 28, 387 31 BORGHOLM

Ängsgatan 8, 387 35 BORGHOLM

Tel: 0485 - 420 75

Tel: 0485 - 100 11

Tel: 0485 - 107 02

www.alvargarden.se

www.nyaconditoriet.se

www.olandskroppkakan.se

15 HAVTORNSGÅRDEN

17 ÖLÄNDSKA BRÖD

19 SÖDVIKS BAGERI & SERVICEHANDEL

Havtornsgården är en ekologisk gård och café

Grönhögsbröd och Sörens Bröd i samma hus.

På Södviks Bageri & Servicehandel kan du

med grönsaks- och havtornsodling. I gårds-

De vill med sammanslagningen förenkla och

handla bröd och konditorivaror från eget bageri,

butiken säljs grönsaker, egenproducerande

skapa ett lokalt öländskt bageri.

bakat på gammaldags vis utan onödiga tillsatser. Missa inte den härliga trädgårdsserveringen

havtornsprodukter t. ex. saft, marmelad och vitaminshots gjorda av havtorn.

/ Enjoy locally baked bread in this two-in-one-

under de gamla äppelträden!

bakery in Degerhamn. /Havtornsgården is an organic farm with a café.

/ At Södviks Bakery you can buy bread and

They grow vegetables and buckthorn. The farm

pastries, baked the old fashioned way without

shop offers vegetables, homemade products of

unnecessary additives. You can also sit down

buckthorn such as juices and jams.

inside the restaurant or outside in the lovely garden under the old apple trees!

22

Triberga 114, 386 62 MÖRBYLÅNGA

Slottsgatan 5, 387 31 BORGHOLM

Gamla vägen 32, 380 70 LÖTTORP

Tel: 0485 - 451 48

Tel: 0707 - 652 412

Tel: 0485 - 260 02

www.havtornsgarden.se

www.olandskabrod.se

www.ölandsbagarn.se

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM ÄTA 20 STRANDNÄRA EKOCAFÉ

23 RESTAURANG KAJUTAN

25 KALK KÖK OCH BAR

Ekologiskt lantcafé i gammal pensionatsmiljö.

Omtyckt och charmigt hotell och restaurang

På Kalk kan du avnjuta Ölands kanske mest

Strandnära är rekommenderat av White

beläget vid hamnen i Mörbylånga. Restau-

kända gourmethamburgare med en kall öl

Guide och är nominerat till ”Årets Hållbara

rangen serverar både lunch och middag – allt

eller slappna av med en skön drink på den

Gastronomi”.

i klassisk svensk stil med smak av hav och

mysiga innergården. De allra yngsta i familjen

land!

bjuds på glass och pysselpåse.

boarding house environment. Strandnära

/ Hotel & Restaurant Kajutan is a popular and

/ At Kalk you can try Ölands most talked about

is recommended in the White Guide and

charming hotel and restaurant located at the

gourmet hamburger, with a pint of beer or a

nominated for ”Sustainable Gastronomy of

port of Mörbylånga. The restaurant serves

glass of wine. Or you could just relax with a

the year”.

both lunch and dinner - all in classic Swedish

drink in the cozy garden. The youngest in the

style with a taste of sea and land!

family will be entertained with free ice cream

/ Ecological countryside café in an old

and crafts after dinner.

Dansbanevägen 3 Stora Frö, 386 60 MÖRBYLÅNGA

Hamngatan 1, 380 62 MÖRBYLÅNGA

Marknadsvägen 12, 387 72 LÖTTORP

Tel: 0485 - 366 00

Tel: 0485 - 408 10

Tel: 0485 - 200 80

www.strandnara.com

www.hotellkajutan.se

www.kalk-oland.se

21 KRUTANS RUM OCH CAFÉ

KRUTANS RUM OCH CAFÉ

Krutans Rum och Café ligger centralt i Borgholm med närhet till shopping och bad. Koppla av med en fika i den lummiga trädgården. Sommartid serveras frukostbuffé. / Krutans Hostel and Café is located in central Borgholm close to shopping and the sea. Relax with a coffee break in the green, leafy garden. Breakfast buffet is served during summer.

Norra Långgatan 31, 387 35 BORGHOLM Tel: 0485 - 124 75

21

www.krutans.se

22 NINNIS KROPPKAKSBOD

24 BÖDA FISK & RÖKERI

26 MORELLS BAR & RESTAURANG

Regionala läckerheter såsom Öländska krop-

I Böda Hamn hittar du Böda Hamns Rökeri.

Hemtrevliga Morells Restaurang och Pub

pkakor är ett måste! På Ninnis Kroppkaksbod

Här säljs hemrökt fisk och skaldjur, inlagd sill

ligger centralt i Löttorp och serverar vällagad

tillverkas kroppkakorna för hand efter ett

och tillbehör. Färsk fisk direkt från hamnen

husmanskost både till lunch och middag.

gammalt släktrecept. Råvarorna kommer från

vid tillgång. Ät på plats och njut av utsikten

Kvällstid kan du slå dig ner i puben och ta en

den egna gården och består huvudsakligen

eller ta med dig hem.

kall öl, eller varför inte besöka den trevliga

av potatis, fläsk och lök.

uteserveringen som hålls öppet sommartid. / Here in the harbour of Böda you will find

/ Regional delicacies such as Ölandic potato

their cozy smokehouse. They sell their own

/ Cozy Morell’s Restaurant & Pub is located in

dumplings are a must! At Ninnis Kroppkaks-

smoked fish, seafood, pickled herring and

central Löttorp and serve well cooked homely

bod they make dumplings by hand after an

extras. Fresh fish straight from the ocean

food for both lunch and dinner. At night you

old family recipe. The ingredients are taken

when possible. Eat on the spot and enjoy the

can sit down with a cold beer in the pub, or

from their own farm and consist mainly of

view or take the food home with you!

perhaps visit the pleasant open-air café sec-

organic potatoes, bacon and onion.

tion that is open in the summertime.

Källa Hagelstad, 387 70 LÖTTORP

Bödahamnsvägen 43, 387 73 LÖTTORP

Marknadsvägen 2, 387 72 LÖTTORP

Tel: 0485 - 273 00

Tel: 0485 - 223 42

Tel: 0485 - 205 42

www.ninniskroppkaksbod.se

www.bodafisk.se

www.morells.se

www.olandsturism.se

23


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE RESA

ÖLANDSBRON

1

5 ÖLANDS CYKELUTHYRNING Ölands Cykeluthyrning har ett stort sortiment av kvalitetscyklar och finns både i Mörbylånga (södra Öland) och i Borgholm (norra Öland). Det går bra att hyra på det ena stället och lämna tillbaka cykeln på det andra. Det finns även racercyklar för uthyrning. / Ölands Cykeluthyrning will rent you a bike from their wide range of quality bikes.They are located in Mörbylånga (southern Öland) and in Borgholm (northern Öland) and it’s fine to rent the bike in one place and return it to the other. They also have racer bikes. MÖRBYLÅNGA - Tel: 0485 - 404 44 BORGHOLM - Tel: 0706 - 676 280 www.olandscykeluthyrning.se

1 ÖLANDSBRON

3 ÖLANDSFÄRJAN

6 GRANKULLAVIK FRITIDSBY

Invigningen av bron skedde den 30 septem-

M/S Solsund är färjan som går mellan Oskar-

Är du intresserad av fiske och söker efter

ber 1972 och ända till 1998 var Ölandsbron

shamn och Byxelkrok. Två avgångar dagligen

trivsamt boende? Grankullavik Fritidsby har

Europas längsta. Bron är 6 072 meter lång

under sommaren. Tar ca två timmar och

havsnära stugor samt fiske- och båt-uthyrn-

och har en segelfri höjd på 36 meter. Bron

tjugo minuter. Ta med cykel och bil. Enklare

ing! Här kan du fånga gädda, havsöring,

går mellan Kalmar på fastlandet till Färjesta-

servering ombord.

abborre och lax från båt.

den på Öland och är avgiftsfri. / M/S Solsund is the ferry that trafics the line

/ Are you interested in fishing and looking for

/ The Öland bridge is an invaluable traffic

between Oskarshamn and Byxelkrok. Two

comfortable accommodation? Grankullavik

solution for all of the inhabitants and visitors.

departures

Fritidsby have seaside cottages as well as

From the medieval city of Kalmar you can

daily during summer. The trip takes

boat rental!

drive across to Färjestaden. The best part is

about two hours and twenty minutes. Bring

that the Öland Bridge is toll free.

bicycle and car. Lighter onboard refreshments.

2 SILVERLINJEN

Skeppsbron, 572 57 OSKARSHAMN

Grankullavägen 322, 380 75 BYXELKROK

Tel: 0499 - 449 20

Tel: 0485 - 240 14

www.olandsfarjan.se

www.grankullavik.com

4 OKQ8 BORGHOLM

7 ÖLANDS TAXITJÄNST

Silverlinjen är busslinjen som snabbt, tryggt

OKQ8 Borgholm ligger vid infarten till centrum

Ölands Taxitjänst har taxi för 1-6 personer som

och bekvämt kör dig mellan Stockholm -

när du kommer till Borgholm. Här finns även

kan beställas direkt eller förbokas. Erbjuder

Öland!

biltvätt, butik och bil- och släputhyrning.

snabba bud från dörr till dörr av stort eller

/ Silverlinjen is the bus line that safely and

/ OKQ8 Borgholm is located at the entrance to

comfortably take you between Stockholm and

downtown Borgholm. Here you will find a gas

/ Öland’s Taxi Service has taxis for 1-6 persons

Öland!

station, a car wash and a shop.

that can be ordered directly or by arrangement.

smått och de kör vid behov även med släp.

The company offers quick carriers from door to door and they drive with trailer if required.

Södvik Bygata 2, 387 70 LÖTTORP Tel: 0485 - 261 11 www.silverlinjen.se

24

Storgatan 77, 387 34 BORGHOLM

Lindebovägen 8, 386 95 FÄRJESTADEN

Tel: 0485 - 100 60

Tel: 0485 - 565 756

www.okq8.oland.com

olandstaxitjanst-oland.torget.se

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM RESA 8 KALMAR CENTRALSTATION

11 TOMAS BUSS

14 KÄLLA FORDONSSERVICE AB

Järnvägsstationen ligger centralt i staden invid

Tomas Buss i Löt arrangerar beställningsresor

En verkstad i kedjan Autoexperten, belägen i

Kalmarsund. Med två plattformar kommer och

och semesterresor. Är ni ett större sällskap

Källa på norra Öland. Målet är att serva och

går tåg från hela Sverige dagligen. För bokning

som behöver skjuts kan ni ringa Tomas Buss.

reparera alla typer av bilar, bussar, lastbilar, entreprenadmaskiner, jordbruksmaskiner och

av biljetter och tidtabell besök: www.sj.se. Väl framkommen ligger Kalmar Resecentrum nära

/ With Tomas Bus you and your tourist group

för att kunna ta bussen över till Öland.

can customize your bus travels.

allt däremellan. / A car workshop i the Autoexperten franchise,

/ The train station in Kalmar is located in

situated in Källa, northern Öland. The aim is to

the city centre. There are trains arriving and

serve and repair every kind of car, bus, truck,

departing several times a day from around

construction work machinery, farming equip-

Sweden. Visit www.sj.se for the time table or

ment and everything in-between.

if you want to book tickets. You’ll find Kalmar Travel Centre close by for buses over to Öland. Stationsgatan 1, 392 32 KALMAR

9 KALMAR LÄNS TRAFIK

Lötvägen 30, 387 96 KÖPINGSVIK

Wij 10, 387 71 LÖTTORP

Tel: 0485 - 732 85

Tel: 0485 - 270 70

www.tomasbuss.se

www.kallafordonservice.se

12 KALMAR ÖLAND AIRPORT

15 HERTZ

KLT trafikerar hela Kalmar Län, inklusive

Ölands närmsta flygplats, belägen på fast-

Hertz Biluthyrning erbjuder de senaste bilmod-

Öland. Det finns busshållplatser runt hela ön

landet, med direktflyg till Stockholm, Berlin,

ellerna, hög säkerhet och bra service! Stationen

och på sommarhalvåret är det ett smidigt

Barcelona och flera charterdestinationer

har öppet måndag till fredag mellan kl. 07 - 17.

sätt att ta dig fram. Tar du tåget till Kalmar

samt med en incheckning hela vägen till SAS

Centralstation kommer du lätt ut på Öland

alla resmål.

med hjälp av buss.

/ Hertz Car Rental provides the latest car models, high security and good service! The

/ The closest airport to Öland, situated on the

opening hours at this station is Monday to

/ KLT is the municipal bus company through-

mainland offers flights to Stockholm, Berlin,

Friday between 7 am - 5 pm.

out Kalmar County, including Öland. There

Barcelona and several charter destinations

are bus stops all around the island and in the

abroad.

summer it is an easy way to get around. If you arrive by train at Kalmar Central Station it’s an easy way to take the bus over to the island. Tel: 010 - 21 21 000

Kalmar Airport, 392 41 KALMAR

Storgatan 41, 387 34 BORGHOLM

www.klt.se

Tel: 0480 - 459 000

Tel: 0480 - 944 00

www.kalmarairport.se

www.hertz.se

10 TVÄTTCENTER I FÄRJESTADEN

13 HAPPY CARS

16 MABI HYRBILAR AB

Modern, miljöanpassad bilvårdsanläggning

Uthyrning och försäljning av personbilar,

Uthyrning av personbilar, minibussar och

utrustad med den senaste tekniken. Tvättun-

husvagnar och släpvagnar. Happy Cars kör

skåpbilar. Hämta och lämna i Kalmar eller

nel för snabb, skonsam tvätt utan köer. Tre

även ut fordon till dig. Hög säkerhet och service

Färjestaden. Försäkrade bilar med hög säkerhet.

gör-det-själv-haller med schampo och vax. Hyr

i toppklass!

Hyr kort eller lång tid eller hyr bil till företaget.

även ut bilar och släp. / Cars, caravans and trailers for rent and for

/ Cars, minibuses and vans for rent. Pick-up and

/ A modern, environmentally compatible car

sale. Happy Cars also deliver your vehicle to

return the car in Kalmar or in Färjestaden. In-

care service equipped with the latest tech-

you. High safety regulations and top-notch

sured cars of high safety. Rent for short or long

nique. Washing tunnel for quick, gentle washes

service!

periods and rent cars for your company.

Brofästet Öland 1, 385 31 FÄRJESTADEN

Föra Västra 8, 387 91 BORGHOLM

Träffpunkt Öland, FÄRJESTADEN

Tel: 0485 - 215 21

Tel: 0485 - 741 02

Tel: 0480 - 215 21

without queues Three do-it-yourself car halls with shampoo and wax included. Also rents cars and trailers.

www.tvattcenter.com

www.mabi.se

www.olandsturism.se

25


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE RESA 21 SWEBUS

17

Marknadsledande inom expressbussresor i Sverige. Över 10 000 avgångar per vecka och över två miljoner passagerare per år. Swebus åker till evenemang, semesterorter och hyr ut bussar för skräddarsydda resor. / Market leading express bus travels in Sweden. Over 10 000 departures per week and over two million passengers every year. Swebus goes to events, vacation spots and rents buses for custom-made travels.

Tel: 0771 - 218 218 www.swebus.se

17 CHASSIT SCANDINAVIAN AB

19 BORGLANDA

22 GÅRDBYBUSS

Inget bilmärke är för udda för ChassIT! Affären

Trevligt, välskött och välbesökt flygfält

Åk säkrare med GårdbyBuss, ett bussföretag på

erbjuder ett brett sortiment av bildelar och

utanför Borgholm. Drivs av Ölands Flygklubb,

Öland som sysslar med allt som har med resor

reservdelar. Prisvärda biltillbehör väl jämför-

Borglandas UL Sällskap, Flygsektionen och

att göra. I vår 4-stjärniga buss med plats för

bara med de som originalmonteras i bilden.

Ölands Motorklubb. Medlemmarna beman-

50 personer kan vi ta dig nästan vart du vill. Vi

Generalagent för JR Sportluftfilter för hela

nar flygfältet sommartid och erbjuder fika

ordnar även guide och övernattning.

Norden.

och tilltugg.

/ No car model is too obscure for ChassIT!

/ Nice, well managed and well attended airfield

on Öland that is all about travel. We’ll take you

The store offers a wide assortment of car

outside Borgholm. Run by Ölands Flygklubb,

almost anywhere in our four star bus with

accessories and spare parts. These affordable

Borglandas UL Sällskap, Flygsektionen and

room for 50 people. We can also book guides

car accessories are comparable to the original

Ölands Motorklubb. The members man the

and overnight stays.

mounted parts. ChassIT is the general supplier

airfield during summer time and offer coffee

for JR Sport Air Filters in the nordic region.

and light snacks.

Fabriksvägen 5, 387 36 BORGHOLM

BORGHOLM

Gårdby 125, 386 92 FÄRJESTADEN

Tel: 0485 - 771 51

Tel: 0702 - 117 130

Tel: 0485 - 330 70

www.chassit.se

www.borglanda.se

www.gardbybuss.se

/ Travel safer with GårdbyBuss, a bus company

18 ÖLANDA

20 SANDVIK FLYGFÄLT/ MELLANLANDA

23 M/S DESSI

Ideell flygplats som drivs av ÖFM, Ölanda

Beläget ca 30 km norr om Borgholm. Iakta stor

Ölandsbron är stängd för fotgängare och

Flyg och Motorsällskap. Hemsidan innehåller

försiktighet vid perioder med mycket regn.

cyklister. Färjan Dessi är ett utmärkt alternativ

mycket nyttig information såsom lokala väder,

Ring för fältkontroll.

för att ta sig till ön. M/S Dessi trafikerar flera

vind och startförhållanden. Ring upp och lyssna på telefonsvararen innan start.

gånger dagligen sträckan Kalmar – Färjesta/ Situated about 30 km north of Borgholm.

den. Se hemsidan för biljetter och avgånger.

Take great precautions during rainy periods. / Non-profit airport run by ÖFM, Ölanda Flyg

Call for field control.

/ Walking and cycling is not permitted on the

and Motorsällskap. The homepage contains

Öland Bridge, so the Dessi ferry is a great

lots of handy information such as local weath-

alternative for reaching the island. M/S Dessi

er, wind and start conditions. Call and listen to

departs several times every day from Kalmar

the answering machine before start.

and Färjestaden. See the homepage for tickets and departures.

BYXELKROK

SANDVIK

Ropstensslingan 11b, 115 42 STOCKHOLM

Tel: 0705 - 794 736

Tel: 0708 - 353 518

Telefon: 08 - 731 00 25

www.ölanda.se

26

ressel.se/sv/ms-dessi/

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM RESA 24 GÄSTHAMNAR

25 STÄLLPLATSER FÖR HUSBIL

26 TAXITJÄNSTER

Byxelkrok

Böda

Anna-Lenas Taxi

Platser: 70

Platser: 40

Budservice, flygtaxi, tågtaxi, golftaxi.

Säsong: 15/5-15/9

Säsong: Året runt

Tel: 0485 - 565 510

Avgift: 180 kr + 20 kr för el

Avgift: 100-160 kr, + 20 kr för elplats

Tel: 0705 - 796 100

Tel: 0725 - 010 645

Sandvik

Borgholm

alla typer av festliga tillfällen.

Platser: 70

Platser: 45

Tel: 0703 - 420 510

Avgift: 170 kr + 20 kr för el

Avgift: 100-160 kr

Tel: 0485 - 264 74

Tel: 0702 - 311 286

Borgholm

Kårehamn

Platser: 150

Platser: 45

Säsong: 1/5-26/8

Säsong: Året runt

Taxi Sälen

Avgift: 180 kr inkl. el och vatten

Avgift: 100-160 kr, + 20 kr för elplats

Taxi på norra Öland under sommaren.

Tel: 0702 - 311 286

Tel: 0708 - 731 341

Tel: 0485 - 220 80

Källa

Lindby

Ölands Taxitjänst

Platser: 3, samt efter anvisning.

Platser: 35

För 1-6 personer. Även taxibud, golftaxi, natur-

Säsong: Året runt

Säsong: Året runt

guidning och bröllopstransporter.

Avgift: 150 kr, + 20 kr för el

Avgift: 70 kr, + 30 kr för elplats

Tel: 0485 - 565 756

Tel: 0730 - 601 506

Tel: 0702 - 629 105

Degerhamn

Grönhögen

East Coast Limo Hyr limousin eller en klassisk Rolls-Royce för

Löttorps Taxi Bussar, personbilar och limousine.

Platser: 10 + 5 utmed kaj Säsong: 15/5-24/9

Platser: 30

Tel: 0485 - 205 89

Borgholms Taxi Erfarenhet och service i första rummet. 0485 - 205 89

Säsong: Året runt Avgift: 150 kr, + 30 kr för elplats

Degerhamns Buss & Taxi

Tel: 0706 - 235 845

Tel: 0485 - 661 082

Det självklara valet för buss- och taxitjänster i

Bläsinge hamn

Gräsgård

Avgift: 120 kr + 30 kr för el

Platser: Efter anvisning, fler under uppbyggnad. Säsong: Året runt Avgift: 100 kr + 20 kr för el Tel: 0708 - 486 474

Degerhamn. Tel: 0702 - 491 474

Platser: 25 Säsong: Året runt

Vincent Johansson Buss & Taxi

Avgift: 80-110 kr. Vatten ingår.

Din taxitjänst i Färjestaden!

Tel: 0734 - 383 499

Tel: 0485 - 565 027

Färjestaden Platser: 30 vid y-bom Avgift: 150 kr + 30 kr för el Tel: 0703 - 920 700

BLÄSINGE HAMN

Nabbelund Platser: 20 Säsong: Året runt Avgift: 130 kr Tel: 0706 - 958 313

Sandvik Platser: 70 Säsong: Året runt Avgift: 170 kr, + 20 kr för el Tel: 0485 - 264 74

Stora Rör Platser: 10-15 Säsong: Året runt Avgift: 120 kr, inkl. el Tel: 0738 - 302 105

www.olandsturism.se

27


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE BO

KÖPINGBADEN CAMPING

1

5 SOLÖ WÄRDSHUS Solö Wärdshus etablerades som pensionat runt 1920-talet och har byggts ut i olika etapper. De har nu 17 dubbelrum av varierande storlek som alla har dusch, wc och egen uteplats på markplan. / Solö Wärdshus was established as a boarding-housearound the 1920’s and have been expanded in different stages. They now have 17 double rooms that all have a shower, toilet and their own patio.

Box 95, 380 75 BYXELKROK Tel: 0485 - 283 70 www.wardshus.nu

1 KÖPINGBADEN CAMPING OCH UTVECKLING AB

3 KASTANJEGÅRDEN

6 BYXELKROKS VANDRARHEM

Trevlig familjecamping med massor av

Kastanjegården ligger vackert belägen i Melö-

Byxelkroks Vandrarhem kan erbjuda nio

aktiviteter. Hyr stugor dygns- eller veckovis

sa by öster om Köpingsvik på norra Öland.

nyrenoverade rum med totalt tjugo bäddar.

och upplev en campingvistelse utöver det

Ni bor på en gård med egen trädgård med

Vissa av rummen är utrustade med trinettkök

normala. Äventyrsgolf, vattenrutschbana,

närhet till en natur med ett rikt fågel- och

och toalett/dusch finns i direkt anslutning.

bollsporter och lekplats finns nära stugorna.

blomliv.

Köpingbaden – ditt självklara semesterval!

/ Byxelkroks Vandrarhem can offer nine / Kastanjegården is a bed & breakfast

newly renovated rooms with a total of twenty

/ Nice family camping with lots of activities.

beautifully situated i Melösa village east of

beds. Some of the rooms are equipped with

Rent cabins for day or week-long stays and

Köpingsvik. At the farm there are four double

kitchenette and there is toilet/shower close to

enjoy an extraordinary camping stay. Adven-

rooms with shower, toilet and television.

the rooms.

Köpingevägen 23, 387 50 KÖPINGSVIK

Melösagatan 24, 387 95 KÖPINGSVIK

Backgatan 2, 387 75 BYXELKROK

Tel: 0485 - 723 46

Tel: 0485 - 760 40

Tel: 0707 - 849 949

www.kopingbaden.com

www.kastanjegarden.nu

www.byxelkroksvandrarhem.se

ture golf, water slide, ball sports and playground are close to the cabins. Köpingbaden – the natural choice for your vacation!

2 BÖDA HOTELL

4 BYXELKROKS MARINA SEA RESORT

7 BÖDA STATION

På norra Öland hittar du Böda Hotell, perfekt

Byxelkroks Marina Sea Resort ligger direkt vid

En liten, lugn och familjevänlig semesteroas

beläget vid vackra Bödabukten. Är du golf-

vattnet med strålande utsikt över Kalmar-

med stugor och lägenheter för två till sex

biten passar Böda Hotell förmodligen som

sund. Samtliga rum och lägenheter blev reno-

bäddar. Köksdel och toalett ingår och de

handen i handsken eftersom det ligger hela

verade 2007 och har alla moderna faciliteter.

flesta har egen dusch. Böda Station erbjuder

tre golfbanor i närheten. Frukost ingår i priset.

Ska du anordna bröllopsfest eller dylikt går

även platser med el för tält och husvagn.

det bra att hyra hela anläggningen. / In northern Öland you’ll find Böda Hotel, ide-

/ A small, calm and family-friendly vacation

ally located on beautiful Böda Bay. If you like

/ Byxelkroks Marina Sea Resort offers

oasis with cabins and apartments for 2-6

golf this hotel will suit you perfectly because

newly-renovated rooms/apartments for 2-6

beds. Includes kitchen and toilet and most

there are three golf courses nearby: Böda

persons. All with balconies and an amazing

rooms have their own shower. Böda Station

Sand’s Golf Club, Öland GK and Storängen’s

view over the ocean. You can now own your

also offers camping spots with power outlets

GK. Breakfast is included.

own flat with a fantastic locality right in the

for tents and caravans.

middle of Byxelkrok.

28

Böda Stationsväg 5, 380 74 LÖTTORP

Neptunivägen 5, 387 75 BYXELKROK

Böda stationsväg 12, 387 73 LÖTTORP

Tel: 0485 - 220 27

Tel: 0485 - 285 50

Tel: 0485 - 223 06

www.bodahotell.se

www.byxelkroksmarina.se

www.bodastation.se

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM BO 8 KACKELSTUGAN

11 ROSENBORGS FRILUFTSPENSIONAT

13 DROTTNING VICTORIAS VILOHEM

Bo på en äkta Ölandsgård med möjligheter

Rosenborg är en typisk gammal kringbygd

På Drottning Victorias vilohem, som har

till fester, konferens och god mat och

Ölandsgård uppförd 1758. Pensionatet ligger i

anor från 1850, har du en fantastisk utsikt

dryck. Frukost ingår under sommaren när

den berömda Mittlandsskogen mitt på Öland.

över Kalmarsund. Njut av fridfullheten i den

restaurangen är öppen, övriga årstider är det

Mittlandsskogen har utnyttjats till bete för kor,

Englandsinspirerade trädgården eller upptäck

självhushåll på boendet. Linne kan beställas i

får och hästar ända sedan bronsåldern.

den spännande kryddträdgården. Här finns

förväg. Kackelstugan erbjuder 24 sovplatser.

charmiga och tidsenliga rum. / Rosenborg’s Friluftspensionat is located in

/ Live in a real Öland farmhouse with possibilities

the famous forest Mittlandsskogen in the mid-

/ Queen Victoria’s Rest Home, dating from the

for parties, conferences and good food and

dle of Öland. Here you live in true peace and

1850’s is located very beautifully with views

drinks. Breakfast is included during the summer

quiet in one of the eight rooms on the farm.

over Kalmarsund. There are ten charming and

when the restaurant is open, other seasons you’ll

modern rooms in the main house and the two

have to make do with self-catering. Sheets can be

nearby villas has four rooms each.

ordered in advance. Kackelstugan offers 24 beds. Västra Sörbys Bygata 16, 387 92 BORGHOLM

Rosenborg 201, 386 90 FÄRJESTADEN

Södra vägen 2, 387 94 BORGHOLM

Tel: 0485 - 560 236

Tel: 0485 - 351 13

Tel: 0485 - 100 25

www.kackelstugan.com

www.rosenborgs.se

www.dvh.se

9 ALVARET HOTEL & HOSTEL

9

Hotell och vandrarhem på norra Öland. Klassiska röda stugor belägna i en härligt lummig trädgård. Hyr cyklar, låna en grill eller ta det lugnt tillsammans i uterummet. Alvaret dukar fram en ekologisk och lokalt producerad frukost. / Hotel and hostel in the northern parts of Öland. Classic red cottages situated in a delightful green garden. Rent bikes, borrow

H OT E L

a grill or just relax together in the conserva-

&

H O S T E L

Ö L A N D

tory. Alvaret serves an ecological and locally produced breakfast. Marknadsvägen 6, 387 72 LÖTTORP Tel: 0485 - 206 56 www.alvaret.nu

10 BÖDA HAMNS CAMPING

12 BÖDAGÅRDENS CAMPING

14 EKERUM GOLF & RESORT

Böda Hamns Camping är beläget precis invid

På Bödagården finns sommarkyrka, mötestält,

Ekerum Golf & Resort erbjuder det mesta för

vackra Bödabuktens barnvänligt långgrunda

cafeteria, butik, glasskiosk, serviceanläggningar,

den kräsne resenären! Här övernattar du i

sandstrand, och erbjuder 200 campingplatser.

stugor, lägenheter, campingplatser och

förstklassigt boende med utsikt över golfbanans

Här finns även stugor, lägenheter samt sep-

mycket mycket mer. Varje sommar anordnar

första hål. Resorten erbjuder även möjlighet till

arat hundbad och stora ängar att grilla eller

Bödagårdens camping en omtyckt beachvolley-

avkoppling i SPA-avdelningen

bara umgås på.

bollturnering.

med utbildade massage-terapeuter.

/ Böda Hamns Camping is situated near the

/ At Bödagården there is a summer church, a

/ Ekerum Golf & Resort has everything for the

lovely Böda cove, with a child-friendly shallow

conference tent, a cafeteria, a shop, an ice-cream

discerning traveller. Their first class apartments

sand beach.

stand, service facilities, cottages, apartments,

offer a great view over the golf course. The

caravan parks, and much, much more. They

resort also offers the services of an authorized

also arrange volley ball competitions during the

massage therapists and the opportunity to relax

summer.

in the spa area.

Bödahamnsvägen 40, 387 73 LÖTTORP

Svartbäcksvägen 17, 387 73 LÖTTORP

Gårdsvägen 22, 387 92 BORGHOLM

Tel: 0485 - 220 43

Tel: 0485 - 220 59

Tel: 0485 - 800 00

www.bodahamnscamping.se

www.bodagarden.nu

www.ekerum.com

www.olandsturism.se

29


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE BO 15

HOTEL SKANSEN

19 MARSJÖ BED&BREAKFAST OCH STRUTSFARM Här kan du övernatta i individuella, personligt inredda rum och få rejäl frukost på morgonen efter. På gården och i omgivningen finns gott om strutsar att beskåda! Marsjö B&B och Strutsfarm kan även erbjuda gårdsbutik och café under sommaren. / Marsjö Ostrich and Cultural Center is located about 20 kilometers north of Borgholm on Öland’s west side. The farm contains a bed and breakfast where you can stay in cozy and individually decorated rooms.

Marsjövägen 14, 387 91 BORGHOLM Tel: 0485 - 746 68 www.marsjogard.se

15 HOTEL SKANSEN

17 HALLTORPS GÄSTGIVERI

20 SOLBERGA GÅRD STF

Strandnära hotell med spa och restaurang.

Halltorps Gästgiveri är en gammal kungsla-

Bo på Solberga Gård och passa på att äta och

Hotell Skansen bjuder in sina gäster för en

dugård med anor från 1600-talet. Här finns

handla gårdens egna produkter. Gå runt och

avkopplande vistelse på en plats där det

36 ombonade rum varav 25 är utsmyckade

titta på de gamla vackra byggnaderna som

är lätt att hitta ny energi. Vandra i parken,

av svenska konsthantverkare. Restaurangen

är uppförda i mitten av 1800-talet och som

slappna av i en jacuzzi och spana in Sveriges

är vida känd för sin klassiska öländska mat

nyligen varsamt renoverats.

största whiskeysamling.

och hemmakryddade brännvin.

/ Hotell by the sea with spa and restaurant.

/ Halltorps Guesthouse is an old farm, dating

located about 3.1 miles from Borgholm, the

Hotell Skanses invites all guests to a relaxing

from the 1600s. Here are 36 cozy rooms and

islands main town. Take a stroll around the

stay at a place where it is easy to find new

the restaurant is widely known for its classic

premises and look at the beautiful old build-

energy. Take a stroll in the park, unwind in

Öland food and home spiced scandinavian

ings that dates back to the middle of the 19th

a jacuzzi and check out Sweden’s largest

vodka.

century, and have recently been renovated.

Tingshusgatan 1, 386 30 FÄRJESTADEN

Landsvägen Halltorp 105, 387 92 BORGHOLM

Ramsättravägen 45, 387 90 KÖPINGSVIK

Tel: 0485 - 305 30

Tel: 0485 - 850 00

Tel: 0485 - 720 60

www.hotelskansen.com

www.halltorpsgastgiveri.se

www.solbergagard.se

/ Spend the night at Solberga Gård. It is

whiskey collection.

16 STRAND HOTELL BORGHOLM

18 GAMLA TELEVERKETS RUMSUTHYRNING

21 MELLBY ÖR INN

Ett stenkast från stranden hittar du Strand

Gamla Televerkets Rumsuthyrning är ett mys-

Med ett fantastiskt läge i hjärtat av Världsarvet,

Hotell Borgholm. Här finns allt från enkelrum

igt, modernt och fräscht boende mitt i centrala

på sydöstra Öland, ligger denna idyll. En var-

till panoramasviter med havsutsikt, egen

Borgholm. Pensionatet öppnade 2010 och

samt renoverad kringbyggd ölandsgård

bastu och jacuzzi. Utöver boende kan du finna

erbjuder personligt inredda rum med två ge-

är nu ombyggd till hotell och semesterboende.

konferensmöjligheter, samt Ölands hetaste

mensamma kök. I ett av rummen tillåts djur.

Här finns tre fullt utrustade kök och allrum och

nattklubb på Strand.

även en pub och konferenslokal finns att tillgå. / Gamla Televerket is located right near

30

/ A few steps from the beach you will find

Borgholm Square and opened up in 2010.

/ With a fantastic location in south eastern

Strand Hotell Borgholm. Here you will find

They have rooms for rent and are open most

Öland lies this lovely hotel. Mellby Ör Inn is a

everything from single rooms to suites with

of the year with personally decorated double

carefully renovated farm which is now convert-

panoramic ocean view, private sauna and

rooms. There are kitchens, showers, toilets

ed to a hotel. Three fully equipped kitchens, a

jacuzzi.

and a laundry room in the hall - all new and

living room and a pub. Conference facilities are

fresh.

available.

Villagatan 4, 387 88 BORGHOLM

V. Kyrkog. 20A, 387 31 BORGHOLM

132 Mellby, 380 65 DEGERHAMN

Tel: 0485 - 888 88

Tel: 0485 - 600 108

Tel: 0485 - 664 033

www.strandborgholm.se

www.gamlateleverket.se

www.mellbyinn.com

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM BO 22 EDITH & JULIA

25 KLINTA CAMPING

27 VILLA KROKEN I BYXELKROK

Edith & Julia Bed & Breakfast är centralt

Fyrstjärning familjecamping vid Köpingsvik

På vägen ner till Byxelkroks centrum ligger

beläget mitt på Öland i byn Rälla och är den

precis vid strandkanten. Här finns en mängd

Villa Kroken. Vandrarhemmet erbjuder nio

perfekta utgångspunkten för din semester

aktiviteter såsom boule, bastu, tennis, pingis

rum. Rummen varierar i storlek och inredning.

då det är nära både till Borgholm och Kalmar.

och äventyrsgolf!

Linne och städning går att köpa till. Trevlig

/ Edith & Julia Bed and Breakfast is centrally

/Four star family camping next to the sea by

located on Öland in the village Rälla and is the

Köpingsvik. Enjoy a vast range of activities

perfect base for your holiday as it is close to

such as boule, sauna, tennis, table-tennis

/ On the road down to Byxelkrok centrum is

both Borgholm and Kalmar.

and adventure golf!

Villa Kroken. The hostel offers nine rooms. The

trädgård på baksidan med grill, lekplats och sittgrupper.

rooms vary in size and furnishing. Add sheets and cleaning to your stay for a small fee. The garden is very nice with a grill, playground and seatings. Högrumsvägen 1, 387 92 BORGHOLM

Klinta Bodars Väg 20, 387 52 KÖPINGSVIK

Backgatan, 387 75 BYXELKROK

Tel: 0485 - 487 30

Tel: 0485 - 721 56

Tel: 0705 - 758 595

www.edithochjulia.se

www.klinta.se

23 MÖLLTORPS CAMPING AB Bo och bada vid brofästet på Möllstorps strandnära och barnvänliga camping. Med gångavstånd till Ölands Djurpark och Färjestaden finns det massor av dagsutflykter att ta sig för. Njut av en lång badstrand och underbara solnedgångar över Kalmarsund. / Stay and bathe next to the bridgehead at Möllstorps child-friendly camping by the sea. There are lots of outings to undertake in the vicinity, such as the Öland zoo and the city of Färjestaden. Enjoy a long beach and wonderful sunsets over Kalmarsund.

MÖLLTORPS CAMPING AB

Turistvägen 14, 386 33 FÄRJESTADEN Tel: 0485 - 393 88 www.mollstorps-camping.se

24 BÖDABADEN CAMPING

23 26 SANDBY PENSIONAT

28 PENSIONAT STRANDBADEN

På semesteranläggningen Bödabaden finns

Sandby Pensionat på norra Öland har

Pensionatet Strandbaden i Köpingsvik är ett

ett stort utbud av olika boende-former. Välj

utsikt över Östersjön och erbjuder olika

av Ölands äldsta badpensionat och har fun-

mellan att bo i egen stuga, hotellrum, annex,

boendeformer – dubbelrum eller lägenhet

nits sedan 1920-talet. Här bor du på stranden

lägenhet eller på campingplatsen, som har ca

med självhushåll. De hjälper även till att

endast 25 meter från havet och badet. Du

100 platser.

arrangera festligheter såsom bröllopsfester

kan välja logi i svit, lägenheter eller rum.

med mera. / The resort Böda Baden offer a large variety

/ Strandbaden in Köpingsvik is one of Öland’s

of different forms of acommodation. Choose

/ Sandby boarding-house in northern Öland

oldest bath guest houses and have been

between staying in your own cottage, hotel,

has a view of the Baltic Sea. Book double

since the 1920s. The guest house is situated

guest house, apartment or campsite. The

rooms or a self-catered apartment. The

on the beach only 25 meters from the sea

campsite has over 100 campingspots.

boarding-house also helps with arranging

and you can choose to stay in a suite, an

parties like weddings and much more.

apartment or in a private room.

Landsvägen Norrböda 7, 387 73 LÖTTORP

Skanlundsgatan 12, 380 74 LÖTTORP

Alguréns väg 8, 387 50 KÖPINGSVIK

Tel: 0702 - 205 760

Tel: 0485 - 201 45

Tel: 0485 - 720 30

www.bodabaden.nu

www.sandbypensionat.se

www.strandbaden.eu

www.olandsturism.se

31


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE SE & GÖRA

ÖLANDS ÖRTAGÅRD

5 ALVARGÅRDENS ISLANDSHÄSTAR Under sommaren håller Alvargårdens Islandshästar till i Byxelkrok där turridningen går utmed havet. Turen är en upplevelse av både islandshästens unika gångarter och norra Ölands natur med vackra havsvyer. / During the summer you can go horseback riding on icelandic horses in the beautiful nature surrounding Byxelkrok. The tour gives you an insight into the unique islandic horses aswell as the Ölandic nature.

Lunden 1826, 380 75 BYXELKROK

1 1 ÖLANDS ÖRTAGÅRD

3 LÅNGE ERIK

Tel: 0485 - 387 73 / 0704 - 128 445 www.alvargardensislandshastar.se

6 INAS MODE- O. PÄLSATELJÉ

Doft, smak och välbehag mitt i världsarvet på

En av Ölands mest kända sevärdheter är

Syr allt inom päls och skinn på beställning.

södra Öland. Upptäck kryddor, teblandningar

fyren Långe Erik på Ölands norra udde. Här

Lagar och syr om skinn och pälsvaror. Den loka-

och många nya tillbehör till din matlagning i

kan du gå guidade visningar, fika eller köpa

la affären i Borgholm säljer hattar och väskor.

gårdsbutiken. Allt är givetvis lokalt odlat och

souvenirer i butiken. Den kalkstensbyggda

Inas Mode- och Pälsateljé utför specialarbeten

producerat. Under sommaren serveras lättare

fyren är 32 meter hög och bjuder på en

inom skinn och textil enligt önskemål.

luncher och hembakad fika.

strålande utsikt över norra Ölands unika natur och miljö.

/ Fragrance, taste and delight in the middle of

/ Sews everything in fur and leather materials on demand. Fixes and repairs leather and

the world heritage in southern Öland. Discover

/ One of Öland’s most famous attractions is

fur objects. The local shop in Borgholm sells

spices, tea blends and many new cooking ac-

the lighthouse Long Eric at the northern tip

hats and bags. Ina’s Fashion and Fur Atelier

cessories in the farm shop. Everything is locally

of Öland. Here you can take guided tours,

performs special arrangements within leather

grown and produced. Light lunches and home-

and buy refreshments and souvenirs in the

and textiles to your liking.

made pastries are served during summertime.

shop.

Affärsgatan 9, 386 60 MÖRBYLÅNGA

Stora grundet, 387 75 BYXELKROK

V Kyrkogatan 22, 387 32 BORGHOLM

Tel: 0485 - 360 24

www.langeerik.se

Tel: 0485 - 103 74

www.olandsortagard.se

2 STÖRLINGE LANTBRUKS- & MOTORMUSEUM

32

4 KALLBADHUSET I BORGHOLM

7 EKETORPS BORG

Ett motormuseum för hela familjen! Här finns

Här kan du bada, fika och njuta av livet – pre-

Ölands mest kända fornminne är kanske

1200 kvadratmeter fulla av traktorer, jordb-

cis som Kung Oscar II som besökte Kallbad-

Eketorps Borg som rekonstruerats och idag

ruksredskap, motorer, mopeder, motorcyklar

huset 1893 och utbrast ”detta är det skönaste

håller öppet för besökare och turister. Här

och en lokomobil från 1903. Utställningen

bad jag fått denna sommar!”. Kallbadhusets

går boskapsdjur omkring och människor i

varieras ständigt och efter ett besök kan ni

säsong sträcker sig från den 8 juni - 5 augusti,

tidsenliga kläder sysslar med allt från smide till

njuta av en fika i caféet.

då de har öppet mellan kl. 10-18, varje dag.

korgflätning.

/ A motor museum for the whole family! 1200

/ Here you can swim, picnic and enjoy life -

/ The best known ancient monument is

square meters full of tractors, agricultural

just as King Oscar II, who visited Kallbadhuset

perhaps Eketorp Borg, who is reconstructed

equipment, motors, mopeds, motorcycles

in 1893 and exclaimed ”this is the best bath

and open to visitors and tourists. Here you´ll

and a locomobile from 1903. The exhibition

i have experienced this summer!”. Opening

see cattle and people in period clothing doing

is frequently expanded and varied. Enjoy a

hours are June 18 to August 5, between

every-thing from forging to basket weaving.

coffee break in the café after your visit.

10 am - 6 pm.

Störlinge 32, 387 93 BORGHOLM

Badhusgatan, 387 32 BORGHOLM

Eketorps Borg, 380 65 DEGERHAMN

Tel: 0485 - 560 261, 0485 - 564 168

Tel: 0485 - 880 72

Tel: 0485 - 662 000

www.motormuseet.se

www.borgholm.se

www.eketorp.se

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM SE & GÖRA 8 ULLCENTRUM ÖLAND

11 LÅDBILSLANDET

14 BORGHOLMS SLOTT

1998 startade Ullcentrum med fokus på

På norra Öland hittar du barnens favoritutflykt

Slottet, som idag bara är en ruin, byggdes i slu-

naturmaterial och design. Idag finns en butik i

Lådbilslandet! Hyr en lådbil och kör runt i en

tet av 1200-talet. Slottet är ett av Ölands mest

Borgholm och en i Löttorp. Klassiska naturma-

miniatyrstad med vägar, broar, rondeller och

omtyckta turistattraktioner och du kan bland

terial som ull, lin, hampa och trä används och

trafikljus. Välj bland olika bilar – glassbil, polis-

annat se utställningar och gå en guidad tur

sortimentet sträcker sig från hudvårdsproduk-

bil, buss, brandbil, långtradare och så vidare.

i slottet. Slottet anordnar även riddarskolor,

ter till dam-, herr- och barnkläder.

konserter och uppträdanden. / Pedal car park ”Lådbilslandet” is the chil-

/ Ullcentrum started in 1998 and focuses on

dren´s favourite destination! Rent a pedal car

/ The castle, which today is only a ruin, was

nature materials and design. They have two

and let the kids drive around in a miniature

built in the late 1200s. It is one of Öland’s

stores - one in Borgholm and one in Löttorp.

city with roads, bridges, roundabouts and

most popular tourist attractions and you can

Nature materials such as linen, wool, hemp

traffic lights. Choose from a wide variety of

see exhibitions and take a guided tour of the

and wood is used and the range includes skin

cars - ice cream trucks, police cars, buss, and

castle. The castle also arrange knight school

care products, interior design, and clothing.

fire trucks and so on.

for children, concerts and performances.

Byrumsv. 59, 380 74 LÖTTORP

Gaxa Skogsgata 7, 387 71 LÖTTORP

Sollidenvägen 5, 387 94 BORGHOLM

Tel: 0485 - 290 10

Tel: 0485 - 203 35

Tel: 0485 - 123 33

www.ullcentrum.com

www.ladbilslandet.se

www.borgholmsslott.se

9 HIMMELSBERGA ÖLANDS MUSEUM

12 PARADISVERKSTADEN

15 ÖLANDS DJURPARK

Ölands museum ligger i Himmelsberga, en nog-

Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverk-

Ölands Djur och Nöjespark har 150 olika inter-

grant bevarad by från 17- och 18-talet. Upplev

staden, ett keramiskt centrum med utsikt över

nationella djurarter. Kela med bondgårdsdjur

en genuin historisk miljö, Ölands bästa hantverk

strandängarna och Kalmarsund. Här finns allt

som minigris, get och får, och besök terrariet

och både samtida och äldre konstverk. Caféet

från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor

för att se spindlar och ödlor. Här finns även

erbjuder förfriskningar, fika och lättare måltider.

formgivet av Eva och Olof Paradis. I formspråket

exotiska djur som lejon, zebra, gnu och Sibiriska

förenas klassiskt och nytt.

tigrar.

berga, a carefully preserved village from the

/ Just south of the bridge over to Öland you will

/ Öland Zoo and Amusement park has 150 dif-

18th and 19th century. Experience a genuine

find Paradisverkstan, a pottery and design centre

ferent international animal species. Petting zoo

historical environment, the best handcraft on

in lovely surroundings with views over Kalmar-

with miniature pigs, goats and sheep and also

the island and contemporary and older works

sund. You can enjoy their wellknown glass and

a terrarium with spiders and lizards! There are

of art. The café offers refreshments, snacks and

ceramic designs which is shown in large open

also lots of exotic animals such as lions, zebra,

light meals.

spaces or go for a stroll in their beautiful garden.

wildebeest and Siberian tigers.

Himmelsberga, 387 92 BORGHOLM

Snäckstrand, 386 33 FÄRJESTADEN

Djurparksvägen, 386 90 FÄRJESTADEN

Tel: 0485 - 561 022

Tel: 0485 - 316 24

Tel: 0485 - 392 22

www.olandsmuseum.com

www.paradisverkstaden.se

www.olandsdjurpark.com

/ The Öland museum is situated in Himmels-

10 ÅKERBOBADET

13 SOLLIDENS SLOTT

16 BÖDA SAND GOLFKLUBB

Njut av ett härligt bad på Åkerbobadet! Här

På södra Öland nära Borgholms slottsruin hit-

På Böda Sand Golfklubb kan du spela även

kan du hålla flåset uppe med vattenspinning

tar du Sollidens Slott. Det är den svenska Kun-

utan green card och se ifall golf är sporten för

och vattengympa året runt, samt bada utom-

gafamiljens sommarslott och liknar en grandios

dig. Det är en vacker 9-håls skogsbana med ett

hus under de varma sommarmånaderna. Här

vit italiensk villa. Sollidens Slott är omgiven av

par på 68. Här finns även träningsområde för

finns även simskola varje sommar samt Lek &

många vackra parker och trädgårdar.

bunkerslag, driving range och klubbhus.

Plaskträffar för småbarn varje vecka. / At southern Öland near Borgholm Castle you

/ The golf club offers golf school with begin-

/ Enjoy a refreshing bath on Åkerbobadet!

will find Sollidens Castle. It is the Swedish Royal

ners course for both adults and children.

Here you can try water spinning and water

Family’s summer residence and is similar to a

If you are you a more experienced player,

aerobics and swim outdoors during the

grand Italian villa. Sollidens Castle is surround-

but want to develop your game, you can get

summer. Åkerbobadet also organizes

ed by many beautiful parks and gardens.

private lessons.

Byrumsvägen 14, 380 74 LÖTTORP

Solliden, 387 92 BORGHOLM

380 75 BYXELKROK

Tel: 0485 - 881 49

Tel: 0485 - 153 56

Tel: 0485 - 222 00

www.borgholm.se

www.sollidensslott.se

www.bodasandgk.com

swimming lessons every summer and Play & Splash-meetings for toddlers every week.

www.olandsturism.se

33


ÖLANDS TURISM | TURISTGUIDE SE & GÖRA 21 BORGHOLMS FOLKETS HUS Folkets Hus i Borgholm ligger centralt beläget med gångavstånd från butiker, hotell, restauranger och vattnet. Under våren och sommaren kommer det även anordnas uteloppis! / Folkets Hus in Borgholm is centrally located within walking distance of shops, hotels, restaurants and the sea. In spring and summer there will also be an organized rag fair outside.

Storgatan 39, 387 34 BORGHOLM

SAXNÄS GOLF 17 SAXNÄS GOLF

17 19 VALLES I KROKEN

Tel: 0485 - 102 04 www.folkanborgholm.com

22 ANTIKGÅRDEN I SALOMONSTORP

Välkommen till ”Ölands närmaste golfbana”!

Valles är norra Ölands största sommarbutik

Antik- och möbelaffär belägen på en vacker

Saxnäs Golfbana är en vacker seaside-

där du hittar allt som du kan tänkas behöva

gammal ölandsgård. Här finns ett stort sorti-

park- och skogsbana med stora ekar och

under semestern! Här finns kläder, 400

ment av inredningsprylar och möbler.

omsorgsfullt lagda vattenspeglar. Banans

sorters lösgodis, leksaker, presentartiklar

läge intill Kalmarsund ger många vackra vyer

och mycket annat! Under sommaren har de

/ Antiques and furniture shop located in a

och erbjuder 18 varierade hål.

öppet varje dag mellan kl. 10 - 18.

beautiful old Öland farm. There is a wide

/ Welcome to ”Ölands closest golf course”!

/ Valles is northern Öland’s largest summer

Saxnäs Golf Course is a beautiful seaside,

shop where you will find everything you

park and forest course with large oaks and

might need during the holidays! There are

carefully planned water mirrors. The course

clothes, 400 kinds of candy, toys, gifts and

offers 18 varied holes with a lovely view over

more! During summer they are opened

Kalmarsund.

every day.

Saxnäs 303, 386 95 FÄRJESTADEN

Byxelkroksvägen 24, 387 75 BYXELKROK

Salomonstorpsvägen 22, 387 96 KÖPINGSVIK

Tel: 0485 - 350 35

Tel: 0485 - 284 00

Tel: 0485 - 727 83

www.saxnasgolf.se

www.vallesikroken.se

www.antikgarden.com

range of furnishings and furniture.

18 SVENSKA KYRKAN

20 STALL VÄSTERGÅRDEN

23 TROLLSKOGEN

Kyrkorna på Öland finns från norr till söder

Guidade turer och friskvård för hästar. Stall

Trollskogen vid Ölands nordostligaste udde

och välkomnar alla, bofasta såväl som turister.

Västergården erbjuder beridna turer på alvaret

är ett av öns mest besökta naturområden.

På ön finns många fina kyrkor med fantastisk

året om, för nybörjare och erfarna ryttare.

Vid porten till det välkända Trollskogens

arkitektur. Det går utmärkt att kontakta en

Upplev Öland från hästryggen och ta dig runt i

naturreservat driver länsstyrelsen Naturum,

präst eller diakon för privata samtal, kostnads-

egen takt.

där finner ni spännande och lärorik informa-

fritt och under tystnadsplikt.

tion om Trollskogen och Öland. / Guided tours and horse healthcare. The

/ There are many churches on Öland, from

Västergården Stable offers mounted tours in

/ Trollskogen, the Trolls’ Forest, is with its

north to south. All are welcome to visit church-

the alvar area the year round, for beginners

unique nature one of the most visited areas

es, residents as well as tourists. The island has

and experienced riders. Experience Öland

on the island. The area has three hiking trails

many fine churches with unique architecture.

from horseback and get around in your own

which are your easiest way into Trollskogen’s

It is possible to contact a priest or deacon for

pace.

ecology and history.

Kyrkgatan 3, 386 92 FÄRJESTADEN

Ölands Smedby, 386 61 MÖRBYLÅNGA

Trollskogsvägen 20, 380 75 BYXELKROK

0485 - 380 12

Tel: 0485 - 665 011

Tel: 0702 - 150 863

www.olandskyrkor.com

www.stallvastergarden.nu

www.lansstyrelsen.se/kalmar/trollskogen

private conversations, free and confidential.

34

www.olandsturism.se


TURISTGUIDE | ÖLANDS TURISM SE & GÖRA 24 KIOFLOW KONSTHALL

27 VIC & MIC INREDNING

30 THEATRE FRUTICOSA

KIOFLOW konsthall i Löttorp visar Atlantisk

Trendigt och klassisk design samsas på

Theatre Fruticosa är en ideell teaterförening

Konst inspirerad av boken ”Atlantis De Fem

hyllorna, och finns inte det du vill ha inne

på Öland som bildades 1982 och som allt

Öarna” utgiven 2010, skulpturer, målningar,

i butiken kan Vic&Mic inredning beställa

sedan dess roat tusentals Ölänningar och

foton, kosmiska Instrument och många andra

hem möbeln tills du kommer nästa gång.

besökare med sina farser och bygdespel.

spännande konstverk. Konsthallen kommer

Öppettider: Lördagar 10.30-16.00.

att vara öppen juni - september. Öppettider:

/ Theatre Fruticosa is a nonprofit theatre

Ons-sön 11-17, mån-tis stängt. / Experience a new art hall in Sweden, where

/ This interior design shop offers you a

association formed in 1982 and has been

trendy and classic design mixture. Open

entertaining thousands of visitors ever since.

Saturdays between 10:30 am - 4 pm.

they will exhibit sculptures, paintings, photos, cosmic instruments and more. Opening Hours June - September: Wed-Sun 11 am - 5 pm. Closed Mon-Tues. Sandbyvägen 13, 380 74 LÖTTORP

Palmelundsvägen 3, 387 96 KÖPINGSVIK

Himmelsberga, 386 23 FÄRJESTADEN

Tel: 0704 - 846 353

Tel: 0485 - 730 35

Tel: 0485 - 348 41

www.kioflow.se

www.vicochmicinredning.se

fruticosa.dinstudio.se

25 LÅNGE JAN På Ölands södra udde står den kända fyren Långe Jan. Den är 42 meter hög och därmed Sveriges högsta fyr. Här finns även ett museum i den gamla fyrvaktarbostaden som redogör för fyrens historia. På området ligger också ett café och Ottenby Fågelstation. / On the southern tip of Öland lies the famous lighthouse Long Jan. It is 42 meters high and thus Sweden’s tallest lighthouse. There is also a museum in the old lighthouse, which outlines the lighthouse’s history. In the area is also a cafe and Ottenby Bird Observatory. Ottenby 401, 386 64 DEGERHAMN Tel: 0485 - 661 200 www.lansstyrelsen.se

26 LAVENDEL

LÅNGE JAN

25 29 STORA ALVARET

32 IFK BORGHOLM

Dammodebutiken Lavendel ligger i centrala

På södra delen av ön hittar du den trädlösa

Hos IFK Borgholm hittar du mängder av

Borgholm och där hittar du ett brett sortiment

slätten Stora alvaret som är ett 255 kvm

idrottsaktiviteter och evenemang. Bland an-

med väletablerade märken som Henri Lloyd,

stort område med alvarmark. Hela området

nat herr- och damfotboll, Victorialoppet och

Odd Molly, Vero Moda, Vila, Gant Women och

har en unik flora och år 2000 tilldelades

Sollidenloppet, samt diverse idrottsskolor för

Hunky Dory.

Stora alvaret en plats på Unescos värld-

barn och ungdomar. Victoriadagen firas här

sarvslista.

varje sommar.

ed in central Borgholm and there you will find

/ In the southern part of Öland, you will find

/ IFK Borgholm is Öland’s oldest sports club.

a wide range of well established brands such

the treeless plains of the Great Alvar. It is a

The club holds a lot of sporting activities and

as Henri Lloyd, Odd Molly, Vero Moda, Vila,

255 squaremeter area of limestone subsoil.

events, you can see soccer and participate in

Gant Women and Hunky Dory.

The whole area has a unique flora and in

races such as “Victorialoppet” and “Solliden-

2000 it was awarded a place on UNESCO’s

loppet”.

/ The women’s fashion shop Lavendel is locat-

World Heritage List. Storgatan 21, 387 31 BORGHOLM

GPS-koordinater, - coordinates:

Kungsgatan 2, 387 32 BORGHOLM

Tel: 0485 - 104 56

Latitude 56.423186

Tel: 0485 - 775 30

www.lavendelborgholm.se

Longitude 16.497967

www.ifkborgholm.se

www.olandsturism.se

35


ÖLANDS TURISM | BAD PÅ ÖLAND

Öland Sol och bad på

Visst älskar du också sol och bad? Sommaröland är Sveriges solsäkraste plats och lockar såklart tusentals soldyrkare varje år. Som tur är finns det många, många badställen och stränder att njuta av. Tack vare sin avlånga form har Öland två långa kuster att välja mellan. Blicka in mot fastlandet från Kalmarsunds klippor eller begrav fötterna i varm sand och upplev Östersjön från sin bästa sida. 36

På Öland går det att hitta ett bad för alla. För dig som vill dela berömda stränder med många andra kanske Böda- eller Köpingsviksbukterna passar bra. Om lite lugn och ro står högt upp på önskelistan kanske någon av de mindre badplatserna är bättre. Det finns gott om gömda vikar och strandängar att upptäcka. För dig som inte uppskattar sand mellan tårna erbjuder Öland även många kallbadhus, pooler och gräsbeklädda stränder.

www.olandsturism.se


Badplatser

Långe Erik

1 Grankullavik sand, gräs

41 Färjestadens hamn sand, gräs, klippor

2 Byxelkrok sand, sten

42 Talludden gräs

2 4

3 Homrevet sand

43 Granudden gräs

4 Tokenäs sten

44 Bläsinge sand, gräs

6 7 8

5 Fagerrör sand

45 Eriksöre sand, gräs

6 Lyckesand sand

46 Hagapark sand, gräs, grus

7 Böda Sand sand, grus, pool

47 Kleva sand, grus

8 Bödagården sand

48 Balken, Mörbylånga gräs

9 Kyrketorp sand

49 Kalvhagen gräs

10 Byrum-Sandvik sand, klippor

1

BYXELKROK

52 Västerstad sand, gräs

13 Sonjas Camping sand

53 Parboäng gräs

14 Sandbybadet sand

54 Seby gräs

11 12

LÖTTORP 15

DJUPAVIK 18

14

16

SANDVIK 17

12 Löttorps Camping sand, grus

BÖDA

13

50 Mörbylånga hamn sand, gräs 51 Stenåsabadet sand, gräs

3

9

BYRUM 10

11 Böda Hamn sand, sten

5

KÅREHAMN 19

20

15 Åkerbobadets simhall pool

21

KÖPINGSVIK

16 Frösnäs-Wikegård sand, gräs

22 23 24 25 26

17 Sandvik sand, sten

LÖT 27

BORGHOLM 28 29 30 31 32

18 Djupvik sten, klippor

BREDSÄTTRA

19 Kårehamn sand, gräs 20 Äleklinta sten, klippor

EKERUM

33

GÄRDSLÖSA

34 35

21 Lundegård sten, gräs, grus, pool

36

22 Klintagården sand, gräs 23 Klinta sand 24 Gröndal sand

37

FÄRJESTADEN 39 40 41 42 43

25 Grönhag sand 26 Köpingbaden sand 27 Mellösa sand, gräs 28 Blå Rör sand, gräs 29 Sjöstugan sand, gräs

38

44

45

GÅRDBY

46 47 48 49 50 MÖRBYLÅNG

51

STENÅSA

30 Kapelludden sand, gräs 31 Borgholms badhus pool 32 Strand Hotell badstrand sand 33 Ekerums Camping sand, gräs, pool

52

DEGERHAMN

34 Stora Rör gräs, grus

GRÄSGÅRD

35 Ispeudde sand, gräs 36 Lökenäs sand, gräs 37 Saxnäs sand, gräs 38 Bjärby sand, gräs 39 Möllstorps Camping gräs

Symbolbeskrivning

GRÖNHÖGEN 53

Kommunal badplats Hundbad Handikappanpassat

54

Långe Jan

40 Dämmet www.olandsturism.se

37


ÖLANDS TURISM | EVENEMANG

Strid på Eketorp; medeltida aktiviteter i historisk miljö

Marknad i Borgholm

DET HÄNDER PÅ ÖLAND!

ÖLANDS SKÖRDEFEST

ol och bad i alla ära, men vad vore en sommar på Öland utan alla härliga evenemang? Upplev musik i världsklass, besök ett museum och gå på en myllrande marknad. Fler evenemangstips hittar du på www.olandsturism.se där vi löpande samlar allt i en stor kalender.

HÖNOR & SVÄRMERI, FRILUFTSTEATER

S

Datum: 28 september – 2 oktober Sveriges största skördefest firar 20 år med folkfest och stor marknad. / Sweden’s largest harvest feast celebrates 20 years with a festival and a large market.

Datum: 2, 3, 8, 9, 10, 15, 17, 22, 24, 29, 30, 31 juli, 5, 6, augusti Plats: Borgholms stadsmuseum Farsartat lustspel som utspelar sig på 50-talet. Med Stadsmuseets Friluftsteater.

BÖDA MARKNAD Datum: 9, 10 juli

/ Stand up show in the summer night (in swed-

/ Farcical comedy set during the 50’s. Performed

ish). With Soran Ismail, Henrik Schyffert and Ann

by the City Museum’s Open Air Theater.

Plats: Böda

Westin, among others.

Årets marknad i Böda! Fynda bland mängder av

STRID PÅ EKETORP

intressanta prylar, kläder och godisknallar. / The yearly market in Böda! Find lots of interesting gadgets, clothes and candy merchants.

BADROCK

Datum: 13-15 juli Plats: Eketorp Medeltida prova-på-aktiviteter i historisk miljö. För hela familjen.

Datum: 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29 juli

/ Medieval reenactment activities in a historical

Plats: Borgholms slott

environment. For the whole family.

Klassiska hits, nya favoriter och show på högsta nivå. Med bl.a. Björn Skifs. / Classic hits, new favorites and a top notch show. With Björn Skifs, among others.

ENTUSIASTFORDONSUTSTÄLLNING Datum: 7 augusti Plats: Sollidens Slott

IRIS-FESTIVALEN Datum: 27 augusti Plats: Färjestaden, Granudden IRIS-festivalen är en musikfestival med fokus på rock, blues, country och americana. / The IRIS festival is a music festival with focus on rock, blues, country and americana.

MATVANDRING: STENKUSTEN I SKUMTIMMENS LANDSKAP Datum: 2 juli – 27 augusti Plats: Stenkusten Vandra tillsammans med erfaren guide som

BADJÄVLAR SYD

Bilar och andra fordon ställs ut i Lindallén. Delta-

berättar om öns kulturhistoria och smaka på lokala

Datum: 24 juli

gande med eget fordon kräver föranmälan.

läckerheter.

Plats: Borgholms slott

/ Cars and other vehicles are on display in the

/ Wander together with an experienced guide who

Standup-show i sensommarkvällen. Med bl.a. Soran

Lime-tree avenue. Pre-registration required for

tells you about Ölands cultural history and taste

Ismail, Henrik Schyffert och Ann Westin.

participation with own vehicle.

local delicacies.

38

www.olandsturism.se


EVENEMANG | ÖLANDS TURISM En komisk pjäs om Holger som en dag får nog!

Teater Proximus I Borgholm

Jag är ingen

Zombie! MARKNAD I BORGHOLM Datum: 29 juni

LÖPARTÄVLING: ÖLANDS MARATHON

BORGHOLM 200 ÅR: FÖDELSEDAGSFESTEN!

Plats: Borgholm

Datum: 6 augusti

Datum: 27, 28 augusti

Plats: Löttorp

Plats: Borgholm

Lättsprungen och flack marathonsträcka med Blå

Borgholms stad firar 200 år med ett stort kalas.

Borgholms stad blommar upp när sommarmarknaden kommer till stan. / Borgholm town blooms when the summer market comes to town.

Jungfrun och Kalmarsund i blickfånget. / Easy and flat marathon run with a view of the

/ Borgholm city celebrates 200 years with a big town party.

Kalmar Strait and the Blue Maiden island.

LÖPARTÄVLING: VICTORIALOPPET Datum: 15 juli

ÖLAND ROOTS

Plats: Borgholm Arena

Datum: 7-9 juli

Klassiskt lopp på 9 kilometer med havutsikt och entusiastisk publik. För både erfarna och nybörjare. / Classic 9 kilometer run with an excited crowd and a view of the sea. For experienced and amateur runners.

MOTORDAG VID STÖRLINGE LANTBRUK- OCH MOTORMUSEUM Datum: 23 juli Plats: Störlinge En dag full av motorer och aktiviteter. Se bland annat en lokomobil från 1903, en stenkross och

Plats: Sandbergens Festplats

VICTORIADAGEN Datum: 14 juli Plats: Borgholms idrottsplats Kronprinsessan firar sin 39:e födelsedag med

Reggaefestival med ledorden ”kärlek, solidaritet

kungliga familjen, välkända artister och toppi-

och medvetenhet”. Bokade artister: Morgan Her-

drottsmän.

itage, Chronixx, Promoe och Kultiration m.fl..

/ The crown princess of Sweden celebrates her 39th

/ Reggae festival with the slogan ”love, solidarity

birthday with the royal family, popular artists and

and awareness”. Booked artists: Morgan Herit-

top athletes.

age, Chronixx, Promoe and Kultiration among others.

TEATER: JAG ÄR INGEN ZOMBIE! Datum: 19, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 31 juli Plats: Borgholm

MATVANDRING: OTTENBY, ÖLANDS SÖDRA UDDE Datum: 11 juni – 12 augusti Plats: Ottenby naturreservat Åk till Ottenby och upplev en kulinarisk vandring

En komisk pjäs om Holger som en dag får nog.

med fågelsång och många lokalt producerade

Med teater Proximus.

läckerheter.

example a locomobile from 1903, a stone crusher

/ A comical play about Holger, who one day gets

/ Go to Ottenby and experience a culinary walk

and tractors. Also veteran car show.

enough. By theater Proximus.

with birdsong and many locally produced delicacies.

traktorer. Även veteranbilsutställning. / A day filled with motors and activities. See for

www.olandsturism.se

39


1 BYXELKROKS GK Per Nils väg 7, 387 75 BYXELKROK Tel: 0485 - 280 48 E-post: info@byxelkroksgk.se www.byxelkroksgk.se

2 KÄLLA FORDONSERVICE Källa-Hagaby Gamla väg 10, 387 71 LÖTTORP Tel: 0485 - 270 70 E-post: info@kallafordonservice.se www.kallafordonservice.se

3 BÖDA STATION Böda stationsväg 12, 387 73 LÖTTORP Tel: 0485 - 223 06 E-post: info@bodastation.se www.bodastation.se

4 ALVARET HOTEL & HOSTEL Marknadsvägen 6, 380 74 LÖTTORP Tel: 0485 - 206 56 E-post: boka@alvaret.nu www.alvaret.nu

5 KÖPINGEBADEN Köpingevägen 23, 387 50 KÖPINGSVIK Tel: 0485 - 723 46 E-post: info@kopingbaden.com www.kopingbaden.com

6 EVAS KROPPKAKOR Hagslättsvägen 14, 387 96 KÖPINGSVIK Tel: 0485 - 720 15 E-post: info@evaskroppkakor.se www.evaskroppkakor.se

7 CHASSIT SCANDINAVIA AB Fabriksvägen 5, 387 36 BORGHOLM Tel: 0485 - 771 51 E-post: info@chassit.se www.chassit.se

8 INAS MODE- O. PÄLSATELJÉ Rönnerumsvägen 89, 387 92 BORGHOLM Tel: 0485 - 103 74 E-post: anne.christine.westerlund@gmail.com

9 ÖLANDS MUSEUM HIMMELSBERGA Himmelsberga Bygata 1, 387 93 BORGHOLM Tel: 0485 - 56 10 22 E-post: info@olandsmuseum.com www.olandsmuseum.com


VILLA VERDI 10 Verdandi gränd 3, 38732 BORGHOLM Tel: 0485 - 776 85 E-post: artofone@hotmail.com www.villaverdi.se

CAFÉ KRUTAN 11 Norra Långgatan 31, 387 35 BORGHOLM Tel: 0485 - 124 75 E-post: info@krutans.se www.krutans.se

STÖRLINGE LANTBRUKS & 12 MOTORMUSEUM Störlinge 32, 387 93 BORGHOLM Tel: 0485 - 560 261 / 0485 - 564 168 E-post: info@motormuseet.se www.motormuseet.se

ARONTORPS KROPPKAKOR 13 OCH MAT Torslunda 102, 386 96 FÄRJESTADEN Tel: 0485 - 388 87 www.kroppkakor.se

SAXNÄS GOLF 14 Saxnäs 303, 386 95 FÄRJESTADEN Tel: 0485 - 350 35 E-post: info@saxnasgolf.se www.saxnasgolf.se

MÖLLSTORPS CAMPING 15 Turistvägen 14, 386 33 FÄRJESTADEN Tel: 0485 - 393 88 E-post: bokning@mollstorps-camping.se www.mollstorps-camping.se

HOTEL SKANSEN 16 Tingshusgatan, 386 31 FÄRJESTADEN Tel: 0431 - 558 100 E-post: info@hotelskansen.se www.hotelskansen.se

ÖLANDS ÖRTAGÅRD 17 Affärsgatan 9, Stora Frö, 386 60 MÖRBYLÅNGA Tel: 0485 - 360 24 E-post: kontakt@olandsortagard.se www.olandsortagard.se

STALL VÄSTERGÅRDEN 18 Ölands Smedby, 386 61 MÖRBYLÅNGA Tel: 0485 - 665 011 E-post: anna@stallvastergarden.nu www.stallvastergarden.nu

Öland

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.