Page 1

Nr. 71 – Mars 2016

Gonzalo Moreno, OFOs egen akkompagnatør VåRENS VENNEKONSERT på FROGNER HOVEDGåRD Side 2

TA EN TUR på DISSE åpNE pRøVER I VåR Side 3

FOTO: TRYGVE INDRELID

Side 2

TERjE VIKEN SLåR ET SLAG FOR KUNNSKAp Side 4

KJÆRE MUSIKKVENNER!

Av nysgjerrighet har vi kontaktet ledelsen i Oslo-Filharmonien for å få noen faktaopplysninger om publikumstilstrømningen, konsertsteder og besøk av barn/unge i 2015. Tallene er gledelige! Orkesteret spilte 63 konserter i Oslo Konserthus for til sammen ca 78.500 personer, (inkludert skolekonserter). Totalt spilte orkesteret 88 konserter, inkludert turnéer til utlandet: Edinburgh, Santander og San Sebastian. Innenlands: Beitostølen (2.000 publikummere og verdens høyeste klassiske utendørskonsert når det gjelder høyde over havet), Freiakonserten, Myraløkka (14.000 publikummere), Operaen, Bølgen kulturhus i Larvik, Oseberg kulturhus i Tønsberg og Maihaugen på Lillehammer. Dessuten kammerkonserter i Munchmuseets Lille Sal, Universitetsbiblioteket på Blindern og Bølgen kulturhus i Larvik. Totalt spilte Oslo-Filharmonien for ca 105.000 mennesker. Orkesteret spilte 12 konserter for barn/unge, av disse var 7 skolekonserter med ca 7.900 besøkende. Totalt var det ca 10.600 besøkende på konserter for barn/ unge.  I tillegg har det møtt opp 2.400 studenter. Venneforeningen mener den store publikumstilstrømningen i inn- og utland vitner om at man både pleier og bevarer ”kjernepublikummet”, men samtidig rekrutterer nye og yngre konsertgjengere. En fin og dyktig balansegang, til alles beste! Presseomtalene er stadig meget gode for konserter og orkesterets innspillinger, senest Scriabin-CD’en.

Oslo-Filharmonien skal på turné til Sveits, Tyskland og Østerrike i november 2016. I den anledning planlegger venneforeningen en vennereise til konsertene i Wien og Nürnberg. Dette vil bli en god anledning til å høre orkesteret i to prestisjefylte saler samt nyte kulturlivet og bli bedre kjent med to vakre byer. Vi håper dette tilbudet vil bli benyttet av medlemmene! Når hele programmet er klart vil det bli lagt ut på vår hjemmeside, og kan sendes ut per post til de som måtte ønske det. For de som er interesserte og ønsker mer informasjon, kan Escape Travel ved Leif Eriksen kontaktes (90180091, leif@escape.no). Vi ser frem til årsmøtet som avholdes torsdag 28. april. Det blir anledning til å kjøpe billetter med spesialtilbud til den etterfølgende konserten med Oslo-Filharmonien og Etterspill i Glasshuset (se vedlagt invitasjon). Torsdag 12. mai blir det også spesialtilbud på billetter til en flott konsert, etterfulgt av vennetreff og sosial hygge, eksklusivt for medlemmene. Velkommen!

Med vennlig hilsen

Tor Einar Stien Thorvaldsen Styreleder

FOTO: LIV HEGNA

Året har startet med en rekke store, og godt besøkte konsertopplevelser. Det er mange lovord å høre om orkesteret fra de besøkende musikkvenner!


GONZALO MORENO

Akkompagnatøren Du husker kanskje den fabelaktige og elleville Sibelius/Sjostakovitsj-konserten i februar? Vasily petrenko var på sitt aller beste. Men det var sannelig orkesteret vårt også! Helt topp! Etter ekstranumrene med musikk av Sibelius og Khachaturian, eksploderte nærmest salen med stående ovasjoner. petrenko dirigerte overraskende orkesteret et steds fra ute til venstre... (ikke politisk!) Der ute på venstresiden satt allerede Oslo-Filhamoniens egen klaversolist, Gonzalo Moreno, foran klaveret. Litt beskjedent tilbaketrukket, kanskje, men godt hørbart med kraftfullt akkompagnement i Sjostakovitsj´ symfoni

nr. 5. Han fikk sannelig brukt klaveret. – Du er symfoniker i Oslo. Instrumentet ditt er klaver. Du er nokså sjeldent å se på podiet? - Ikke så sjeldent som mange tror. Det er mange relativt

moderne komponister som bruker klaver i sine symfonier og musikkstykker forøvrig. Stravinsky, Strauss og Bartok er gode eksempler, sier akkompagnatør Gonzalo Moreno. – Du kom til Norge i 1990. Var det jobb eller kjærligheten som dro deg hit? -Det var kjærlighet, så avgjort. Min hustru var sangerinne. Vi møttes i London. Nå er vi her, smiler Moreno, på feilfritt norsk. Gonzalo Moreno er født i Madrid i 1966. Tsjaikovskijs Svanesjøen på en gammeldags kasettinnspilling da han var seks år var utslagsgivende for at han ønANNONSE

SOMMERKONSERT på FROGNER HOVEDGåRD/ OSLO BYMUSEUM. Frognervn. 67.

sket seg en musikkariere. Pianolærer Elena Romero så hans talent. Moreno bestemte seg: Det ble studier ved Musikkonservatoriet i Madrid og senere ved Royal Academy of Music i London. Der studerte han også privat hos Roger Vignoles. Så valgte han Norge – altså etter at kjærligheten hadde funnet ham: Her ble han stipendiat hos Sigmund Hjelseth og Eva Knardahl ved Norges musikkhøgskole. Moreno ble så engasjert av OsloFilharmonien i 1991, og fast ansatt året etter. Siden er det blitt mange solistoppdrag sammen med orkesteret. Noe favorittverk viker han tilbake fra å utpeke. Som svar på det spørsmålet en gang, sa han: – Som profesjonell musiker føler jeg at det blir et umulig spørsmål å besvare, på samme måte som om jeg hadde blitt spurt hvilket av mine barn som står mitt hjerte nærmest.

OPERAFESTIVAL I RIGA Årets festival er dedikert Guiseppe Verdi.

Fem av Oslo Filharmoniens unge blåsemusikere vil fremføre et spennende program som passer til den gamle barokk bygningen. Vi gjentar suksessen fra i fjor med konsert i Bernt Ankers ballsal (fra 1790 årene). Helen Benson fløyte, David Friedemann Strunck obo, Pierre Xhonneux klarinett, Hongpark Kim horn og Linn Cecilie Sletten Ringstad fagott. Datoen for konserten blir TIRSDAG 7. juni 2016. Dørene åpnes som vanlig 19.00. KONSERTEN BEGYNNER KLOKKEN 19.30. Etter konserten blir det mingling med jordbær og noe i glasset. PÅMELDING: TIRSDAG 10. mai mellom 17.00 – 18.00 til Thor Einar Stien Thorvaldsen, mobil: 924 04 995 eller til Liss R. Laan: 66 84 83 42. Det er mulig å invitere med seg venner. Pris kr. 390,-. Frist for innbetaling tirsdag 24 mai, innbetaling merkes med navn. KONTONUMMER: 1503 25 20321. Vel møtt!

• Gode billetter til Rigoletto og Trubaduren i Rigas elegante operahus • Vi bor på sentrale Hotel Opera 4* • Spennende utfluktsprogram • To lunsjer og en middag inkludert • Fly med Norwegian fra Oslo

7.–10. juni 2016 kr 5 695 Kontakt reiseleder Leif Eriksen for mer informasjon tlf. 90 18 00 91 / leif@escape.no

www.escape.no

MED VENNLIG HILSEN LISS R. LAAN

2

tlf. 24 14 94 00


NYTT FRA OFO OFO LANSERER NESTE SESONG! Onsdag 2. mars lanseres Oslo-Filharmoniens program for sesongen 2016/17, og alle venner av klassisk musikk i toppklasse bør kjenne sin besøkelsestid! Sesongen starter storslagent med Beethoven-festivalen hvor OFO under ledelse av sjefdirigent Vasily Petrenko framfører alle Beethovens ni symfonier i løpet av fem konserter på to uker. Deretter går det slag i slag; blant høstens høydepunkter kan nevnes Døden i Venedig 22.9. med musikk av Offenbach, Kreisler, Webern og Mahler og ledet av Terje Tønnesen, Dvoraks cellokonsert med Truls Mørk 5.10., CRESCENDO 6.10. hvor OFOs besetning dobles med Ung Filharmoni i Prokofjevs symfoni nr. 5, og Genesis 24. og 25.11. hvor dirigent Martin Fröst inviterer publikum med på en reise til den klassiske musikkens kilder med toner av Hildegard von Bingen, Telemann, Schumann, Messiaen m.fl. Det vil også bli mange anledninger til å invitere med seg unge venner på konsert i neste sesong. 20. og 21.10. kommer Harry potters Halloween med musikken fra Harry Potter-filmene, 6. og 7.12. spilles SCORE med musikk fra ulike dataspill, og 10.12. inviterer vi til Barnas julekonsert, ledet av Elise Båtnes. Høsten 2016 kan altså publikum i alle aldre og med alle typer musikksmak finne noe å lytte til!

Idag er Gonzalo De Andres Moreno, som han heter, førsteamanuensis på Norges musikkhøgskole, på fagseksjonen for klaver, akkompagnement, gitar og akkordion. Hans eget fagområde er akkompagnement. – I Norge er det liksom Robert Levin som er den virkelig store akkompagnatøren gjennom tidene. Kan noen følge i hans fotspor? – Jada. De unge idag følger med og vet utmerket hva som kreves. Vi har flere som kan bli like gode! Jeg synes det er utrolig spennende og inspirerende å få følge dem og deres utvikling i den viktige ungdomstiden sier han.

Moreno roser forøvrig musikklivet i Oslo i almindelighet: – Det skjer utrolig mye her på musikkfronten, mye mer enn det forholdsvis beskjedne folketallet skulle tilsi, sier han. Egentlig ikke bare i Oslo, på landsbasis ligger musikkproduksjonen, orkestralt og på annen måte, på et høyt nivå. Oslo-Filharmoniens Venneforening bidrar med sitt, mener Moreno og trår gjerne til når foreningen arrangerer konserter: Tirsdag 16. februar arrangerte foreningen en ambassadekonsert med Gonzalo Moreno på klaver, og Per Flemstrøm, fløyte og Per Hanisdahl, fagott. På programmet stod verk av Ludvig van Beethoven, Johan Helmich Roman og Gunnar de Frumerie. Programmet borget for at orkesterets faste akkompagnatør, Gonzalo Moreno, også der fikk vist bredden i sitt repertoar.

Med vennlig hilsen LIV BEATE SKAVDAHL, INFORMASjONSSjEF, OFO

Åpne prøver våren 2016: VELKOMMEN TIL ÅPNE PRØVER I VÅRSEMESTERET: Uke 11, tirsdag, 15/3, kl 15.00-19.00 (MERK TIDSPUNKTET!): Eivind Aadland, dirigent. Solister, og Oslo Filharmoniske kor. Brahms. Uke 15, tirsdag, 12/4, kl 11.00-15.00: Herbert Blomstedt, dirigent, Maria Joao Pires, klaver. Beethoven, Mahler. Uke 21, mandag (NB, mandag!) 23/5, kl 11.00-15.00: Vasily Petrenko, dirigent, Paul Lewis, klaver. Beethoven, Skrjabin.

Alle i Venneforeningen er innbutt til disse prøvene. Vi er bedt om ikke å sette oss på de første radene, da orkesteret bruker det som oppbevaringssted for effekter. Podieterrassen kan vi også bruke når den ikke er oppatt av kor eller installasjoner.

Vel møtt! Styret

TEKST: LIV HEGNA FOTO: OSLOFILHARMONIEN

3


B

Oslo-Filharmoniens Venner Postboks 1607 Vika, 0119 Oslo Tlf.: 2283 1000

Returadr.: Oslo-Filharmoniens Venner, Pb 1607 Vika, 0119 Oslo

Urfremførelse i Lille Sal Eggende rytmer på slagverk. Terje Viken fra Oslo Filharmonien fremførte sitt eget verk, Cadenza. Verket ble komponert til Nielsens Symfoni nr 5, som ble spilt i Konserthuset like før jul. Under vårens kurs i klassisk musikk og instrument-historikk i Oslo Rotary Clubs regi, slo Viken seg gjennom sin egen, nyskrevne Cadenza, helt solo, for første gang. På programmet forøvrig stod slagverksmusikk av Øistein Sommerfeldt, Rob Waring, Elliott Carter, Magne Hegdal, Koos Terpstra og Arne Nordheim. Sistnevnte er jo velkjent for publikum. Nordheim er ansvarlig for "nå begynner vi snart"-melodien i Oslo Konserthus, den "låten" som høres ut som glass som ramler ned fra forskjellige høyder, eller noe sånt. I virkeligheten er det tre personer, to voksne og et barn, som leser Menneskerettighetserklæringen fra 1948. En elektronisk bearbeidet versjon kaller inn til konsert. Komponert av Nordheim! Nordheim var opptatt av lyd i alle former: Hans Response for slagverk og elektrofoni ble fremført av de tre musikerne fra OFO i Lille Sal. En versjon med orgel og Harald Herresthal ligger ute på You Tube. Det sies at en asteroide er oppkalt etter Arne Nordheim. Det virker ikke så helt galt eller tilfeldig etter slag-

verkskonserten i Lille Sal å dømme. Utrolig hva Terje Viken og hans to slagverkskolleger fra OFO, Torbjørn Ottersen og Heming Valebjørg fikk ut av de mange instrumentene de hadde tatt med seg for anledningen. Et lydhørt og fulltallig publikum lot seg rive med. Professor emeritus og organist Harald Herresthal fra Norges Musikkhøyskole var kveldens "veiviser" gjennom tradisjonelle trommeslåtter til spennende musikk av samtidskomponister. Melodier. Harmonier. Rytmer. Reveljer, varsling av brann og fare og som festmusikk (felespill var bannlyst en tid!), trommeslageren var med. Så kom trommen inn i konsertsalen: Haydns militærsymfoni (Nr. 100 i G-dur), og så senere med Beethoven og andre etter hvert. Først fra ca. 1880, fra Rimskij-Korsakov og senere, ble slagverk helt integrert. I dag kan man vel nesten ikke tenke seg en avslut-

KONTAKT OSS Styret Tor Einar Stien Thorvaldsen, leder drthorvaldsen@yahoo.com, tlf.: 924 04 995 Jacob Berger, Torill Hansen Birkedal, Margit Fuglesang, Ingvild Glimsdal, Maria Fosse, Liv Hegna, Liss R. Laan og Tove Magnus Thor Gunnar Næss, sekretær

ning av et symfonisk verk uten skikkelige slag fra orkesterets bakerste benk? Men fortsatt er notelinjen for slagverk oppført nederst i partituret. Oslo Rotary Club planlegger

en lignende kurs-serie. Mer om det på www.oslorotary.no TEKST: LIV HEGNA, FOTO: OSLOFILHARMONIEN

Digitale og sosiale medier Facebook: @Oslo-Filharmoniens Venner Twitter: @OfVenner Instagram: @filharmoniens_venner

Oslo-Filharmonien Oslo Konserthus: Tlf.: 2311 3111 Billettservice (ikke serier): Tlf.: 8153 3133 www.ofo.no

Epost: post@ofvenner.no www.ofvenner.no

Spesialtilbud, Venneforeningen: Bestilling når ikke annet er oppgitt: salgskontor@oslofilharmonien.no Tlf.: 2311 6060 (Oslo-Filharmonien)

Allegro: Liv Hegna, redaktør l.hegna@online.no, Tlf.: 995 86 838

Allegro 71  

Nyhetsblad for Oslo-Filharmoniens Venner - Mars 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you