Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 84

1500 m2 meer werkoppervlakte voor Havinga metaal “Het is nu echt nodig om te verhuizen”, legt eigenaar Jan Havinga van Havinga metaal uit Surhuisterveen uit. “We hebben meer ruimte nodig: om te werken, voor de opslag en ook om het logistiek aantrekkelijker, of eigenlijk logischer te maken.” In de herfst van dit jaar staat de verhuizing van de Zoom 34 naar de Lauwerswelle 3 gepland. Hemelsbreed slechts honderd meter verderop. Jan: “We gaan van 800 naar 2300 vierkante meter.”

In 2006 startte Jan Havinga met het bedrijf Havinga metaal. Toen nog als metaalbedrijf in de ruimste zin van het woord: van hekwerk tot bullbars en van fijn-technische projecten, vaak voor particulieren, tot staalconstructies, meestal bij ondernemers. Dat laatste heeft zijn passie en is de afgelopen tien jaar de corebusiness geworden. Staalconstructies voor gebouwen met oppervlaktes van soms 2500 m2 of meer rijzen op. Havinga: “Ik doe het inmiddels al lang niet meer alleen. Er lopen gemiddeld vijftien mensen rond, waarvan een deel eigen personeel is en een ander deel zzp-er.” Toch beschrijft Havinga zijn bedrijf als klein, waar de lijnen nog kort zijn. Hij kent zijn klanten erg goed en wil dat ook graag zo houden. Havinga: “De relatie met mijn klanten is heel belangrijk voor mij.”

Nieuwe keuzes Het toespitsen op staalbouw en de keuze klein te blijven weren hem niet te investeren in een grotere werkplaats. Havinga: “De projecten worden groter en vragen om meer bevoorrading en werkruimte. Daarnaast kunnen we steeds meer processen zelf uitvoeren, zoals het maken van zetwerk en het monteren met eigen kranen. Kortom: zaken die om vierkante meters vragen. Zo’n doorstart op een nieuwe locatie maakt dat je over zaken nadenkt en nieuwe keuzes maakt als het gaat om het managen van bouwprocessen.” Want dat is ondertussen wel Havinga’s professie geworden.

Van A tot Z Havinga: “We zijn goed in het bouwen