Kijk op oost Nederland juli 2017 - nr 230

Page 1

nummer 230 | jaargang 36 | 2017

signaleert economische, trendy, culturele en toeristische ontwikkelingen in oost-nederland

19

Slimme technologie en ĂŠchte samenwerking

60

Er is geen familiebedrijf hetzelfde

25

In de IT-wereld wordt zelfs software verduurzaamd


EXPERTS EXPERTS MET PASSIE MET PASSIE VOOR VOOR OPLOSSINGEN OPLOSSINGEN VAN HET VAN HET HOOGSTE HOOGSTE NIVEAU NIVEAU

WWW.MENNENS.NL WWW.MENNENS.NL WWW.MENNENSBELGIUM.BE


COLUMN

Denkend aan.... Denkend aan de economie van Oost-Nederland, legt menigeen al snel de verbinding met ‘het achterland van de Randstad’. Dat kun je verwarren met het Calimero-syndroom - de regio legt het af tegen de Randstad - maar zo zie ik dat niet. Je kunt het tenslotte ook omdraaien: was er zonder achterland wel een economisch bloeiende Randstad? De Randstad heeft de infrastructuur van Oost-Nederland nodig voor het vervoer van mensen en goederen van en naar Duitsland en Noorden Oost-Europa. Het is dan ook in het belang van zowel het westen als het oosten dat deze infrastructuur beantwoordt aan de behoeften van de toekomst. Dat geldt niet alleen voor het water en de weg, maar ook voor het spoor. Laten we inzoomen op de spoorverbinding tussen Amsterdam en Frankfurt. De huidige ICE rijdt eens per twee uur en bereikt pas in Duitsland snelheden tussen 160 en 300 kilometer per uur. Vertragingen opgelopen van Amsterdam tot Keulen worden vanaf Keulen goedgemaakt. Richting Amsterdam verstoren de vertraagde ICEtreinen de dienstregeling van het binnenlandse treinverkeer. Op zijn zachtst gezegd geen wenselijke situatie en toch loopt het aantal reizigers al jaren op. VNO-NCW Midden, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem maken zich gezamenlijk hard voor een snellere en frequentere treinverbinding tussen Amsterdam en Frankfurt. Er valt economische winst te behalen in oost en west. De corridor Amsterdam-ArnhemFrankfurt verbindt 22 miljoen mensen en 11 miljoen arbeidsplaatsen. Tot 2030 groeien de regio’s langs de corridor met twee tot vijf procent en de stationsomgevingen met vijf tot tien procent. Een trapsgewijze aanpak zorgt voor verbeterstappen tegen overzichtelijke kosten. De voordelen van een betere treinverbinding zijn legio. Het biedt een groener alternatief voor de auto en het vliegtuig. Het levert geld op: minder files, meer treinpassagiers. De verbinding tussen de Zuidas en de ECB in Frankfurt verbetert: extra interessant met het oog op de Brexit. Hoe beter en sneller de verbinding, hoe aantrekkelijker de regio Arnhem-Nijmegen als vestigingsplaats voor mensen en bedrijven. Forenzen vinden een reistijd van 52 minuten acceptabel. Die tussen Amsterdam en Arnhem kan worden teruggebracht tot 45 minuten in 2030.

Jacco Vonhof Voorzitter VNO-NCW Midden

Laten we de rol van Oost-Nederland verstevigen, als achterland van de Randstad én als voorland van Duitsland. Waar wachten we nog op? KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

1


signaleert economische, trendy, culturele en toeristische ontwikkelingen in oost-nederland

Omslagfoto

Slimme technologie en échte samenwerking

Er is geen familiebedrijf hetzelfde

Pagina 25

Meer dan de helft van de ondernemingen in Nederland is een familiebedrijf. Familiebedrijven kennen een sterk fundament en een aantal overeenkomsten. Toch is geen familiebedrijf hetzelfde, concluderen de deelnemers aan het tafelgesprek. Het succes valt of staat met de competenties van de ondernemer als spil in het bedrijf.

Geen ketensamenwerking in de bouwsector, maar echte, projectonafhankelijke integrale samenwerking. Bij BINX Smartility in Groenlo werken vaste partijen samen met één gezamenlijk doel: multifunctionele accommodaties in de utilitaire markt realiseren door slim samen te werken en te innoveren.

En verder Kijk op nieuws EY: Fiscaliteit in “The Circle”. Er is geen familiebedrijf hetzelfde Allround specialist voor de groene buitenruimte en bouw Slimme technologie en échte samenwerking Pioneering: agenda Knippenborg; Soms voel je het gewoon… ‘Werkgevers moeten nu echt hun gezicht laten zien op de arbeidsmarkt’ Specialist in maatwerk constructiewerk 2

5 15 19 22 25 29 33 35 37

Pagina 19

Wie een ziekenhuis wil bouwen, denkt aan BAM BeSite: De tussenhandel leeft Maatwerk in constructie- en plaatwerk Stelling: ‘In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden’ Van Heemskerk Gevelschadeherstel: ‘De panelendokter’ Smart werken en smart opleiden Ondernemersorganisatie FME maakt zich sterk voor technologische vooruitgang Lohr Liften takelt lift met schacht in één hijs op de plek Eric Krabbe | Djopzz mens & loopbaan

38 41 42 44 46 48 52 55 57

Partner voor klantspecifieke elektronica en embedded systems In de IT-wereld wordt zelfs software verduurzaamd Jotem zet kennis en kunde in voor ‘proces op niveau’ Ruim 25 jaar ervaring in de uitzendbranche Verpakkingsevent Empack Relatiedagen verbindt experts en professionals uit de markt via interactief platform Holland Casino Enschede: Veilig en verantwoord spelen De klap van de molenwiek: Trump stapt uit het klimaatakkoord. America first….

58 60 62 65

67 68 72


inhoud In de IT-wereld wordt zelfs software verduurzaamd Pagina 60 Alle software raakt op een gegeven moment verouderd. Wanneer er geen updates/uitbreidingen meer worden uitgebracht, bijvoorbeeld. Wanneer een bedrijf nieuwe hardware aanschaft, dat de programma’s niet kan draaien. Of als de software alleen werkt op een verouderd besturingssysteem, zoals DOS. Maar liefst 65% van de Nederlandse bedrijven werkt met (een vorm van) verouderde software en dat maakt de zakelijke markt kwetsbaar. Hackers kunnen hun gang gaan en een digitale aanval is al lang geen vervan-ons-bed-show meer. Het gebeurt, op grote schaal. Nieuwe software aanschaffen is één oplossing. Maar met het nabouwen van verouderde software, bieden IT-specialisten tegenwoordig een tweede mogelijkheid.

Jotem zet kennis en kunde in voor ‘proces op niveau’ Pagina 62 Ontijzering, ontgassing, demineralisatie of ontharding; de kwaliteitseisen waar water in een bedrijfsproces aan moet voldoen kunnen enorm verschillen. Bij Jotem Waterbehandeling in Vriezenveen zit de kennis en kunde om daar wereldwijd praktische maatoplossingen voor te ontwerpen en te bouwen.

COLOFON

NUMMER 230, JAARGANG 36 Hoofdredacteur: NARVIC Inhoudgevers

Kijk op oost nederland is een uitgave van

Advertentie-exploitatie en

Vormgeving:

planning bedrijfspresentaties:

VDS Crossmedia, Emmen

Kijk op Uitgevers bv

Redactie: Henk Dilling, Johan Koning,

Marco Neep T. 06 54 96 37 31

Tussendiepen 21

Erik Riensema en Jessica Schutten

m.neep@kijkopoostnederland.nl

9206 AA Drachten

De redactie en de uitgever aanvaarden geen

Druk en afwerking: Veldhuis Media

T. 0512 36 63 26

Bladmanagement: Ed Kijnman

www.kijkopoostnederland.nl

T. 0512 33 63 26

Aan de inhoud van de artikelen is veel aandacht besteed.

aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden in de tekst. Overname van artikelen uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Abonnementsprijs:

ISSN 0929-3116

Foto’s: Ed Klijnman, Erik Riensema e.a.

€ 39,50 (incl. 6% btw) per jaar

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

3


TRANSPORT WAREHOUSING CUSTOMS

TRANSPORT

Concurrerende tarieven, kwalitatief goede en servicegerichte dienstverlening voor transport naar Oost-Europa, Balkan landen, Rusland, de STAN-staten en nog verder.

WAREHOUSING

30.000 m2 op- en overslag, voorraadbeheer, physical distribution en Value Added Logistics. Alles onder de hoogste kwaliteitsnormen.

CUSTOMS

Opmaken van alle soorten douane- en kvk exportdocumenten, legaliseren en certificeren met een persoonlijke touch. (AEO-F gecertificeerd)

TTS Quality Logistics B.V. Ambachtsstraat 20 7461 TP RIJSSEN The Netherlands Tel. +31(0)548 - 522 055 sales@tts.nl www.tts-ql.com

Meer informatie?

www.tts-ql.com


O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Wadinko trapt af met WIMM Dit jaar bestaat de ondernemende participatiemaatschappij Wadinko N.V. 25 jaar. Om dit te vieren hield men eind mei een congres in schouwburg Odeon in Zwolle. Op het congres, waar onder andere oudpremier Jan Peter Balkenende en wetenschapsfilosoof en hoogleraar Bas Haring spraken, werd de kick-off gegeven voor WIMM. WIMM staat voor ‘Wij Investeren in Mensen en Maatschappij’. “Wadinko is en blijft in de eerste plaats een participatiemaatschappij die risicodragend kapitaal ter beschikking stelt aan ondernemingen met potentie”, aldus René Wolfkamp, directeur van Wadinko. “Maar om daarin de komende decennia succesvol te blijven zijn, heeft de regio baat bij een kwaliteitsimpuls. Met WIMM zetten we in op ondernemerschap, leiderschap en talentontwikkeling in ons werkgebied, om zo meer en extra bedrijvigheid te creëren én om de kwaliteit van die bedrijvigheid te verhogen. Dat doet Wadinko overigens samen met andere ondernemingen en onderwijsinstellingen. Zo zijn Hemmink B.V. en Unica B.V.-medeoprichters en WIMM-participanten van het eerste uur.” Voor het is vergeten hoe het ooit begon: in 1991 zetten de aandeelhouders van de Waterleiding Maatschappij Overijssel hun Wavin-dividend in voor meer bedrijvigheid in het verzorgingsgebied. Dat leidde in 1992 tot de oprichting van de regionale Participatiemaatschappij Wadinko N.V. Wadinko kreeg de opdracht om de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Overijssel, de Noordoostpolder en Zuidwest Drenthe te stimuleren. Nu, 25 jaar later, participeert Wadinko in 22 ondernemingen die werk bieden aan bijna 2.000 mensen.

Foto: Wadinko man van het eerste uur Bernard van Dijk bedankt iedereen na de onthulling van Wimm. Rechts staat Wadinko directeur René Wolfkamp. Foto Hans van Eijsden Photography

Studio Groen+Schild verhuist naar Grijze Silo in Deventer Studio Groen+Schild is eind mei verhuisd naar de Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier. In ruim een jaar is de begane grond van de Grijze Silo getransformeerd van een graansilo tot een nieuwe werkruimte. Directeur-eigenaar Ellen Schild: “Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen, staan nu onze werktafels in de studio.” De tien ontwerpers van Studio Groen+Schild realiseren bijzondere projecten in binnen- en buitenland: van het Nederlandse consulaat in New York tot een stadswoning in Deventer. Van appartementen in een oud pakhuis tot een kantoor op de Zuidas in Amsterdam.

Landgoed De Wilmersberg wint zilver bij Dutch Hotel Award Landgoed De Wilmersberg won onlangs zilver bij het Hotel Management Diner in Den Haag. De jury over De Wilmersberg: ‘Dit landelijk gelegen hotel heeft een bijzonder model ontwikkeld om gasten binnen te krijgen en terug te laten keren. Ook is het heel knap om op zo’n locatie een 9,3 te halen op Booking.com én om zulk goed personeel aan zich te kunnen binden. De Dutch Hotel Award is een onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. Landgoed De Wilmersberg is een zelfstandig 4-sterren hotel gelegen in De Lutte (Ov.). Het hotel is gevestigd in het voormalig landhuis van de Twentse textielfamilie Blijdenstein en ligt op een landgoed ruim 14 hectare eigen grond.

Crolox vestigt zich in World Trade CenterTwente Leuke opsteker voor Hengelo. Het internationaal opererende Crolox vestigde zich onlangs in de nieuw gerealiseerde kantoorunits van het World Trade Center Twente in Hengelo. Crolox is een creatieve ICT-organisatie die standaard softwareproducten en diensten levert. Eigenaren Arjan de Jong en Arthur Frank zijn erg in hun nopjes met de nieuwe werkplek: “De locatie heeft een frisse en industriële uitstraling. Daarnaast een mooie gelegenheid om onze kennis en ervaring te delen met andere professionals. En het wereldwijde netwerk van het WTC helpt ons met de stappen over de grens.” Crolox levert naast standaard softwareproducten en diensten op projectbasis ook op maat gemaakte software voor hun opdrachtgevers.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

5


Resort Bad Boekelo Oude Deldenerweg 203 7548 PM Boekelo T. +31 (0)53 – 42 83 005 info@badboekelo.nl www.badboekelo.nl

Vergaderen in een oase van rust bij Resort Bad Boekelo Omringd door een uitgestrekte, wijde plattelandsomgeving en stille weggetjes is Resort Bad Boekelo een oase van rust. Vergaderen kan hier rustig, zonder hectische drukte en is uitstekend te combineren met één of meerdere MICE activiteiten.

Ontspan tijdens uw verblijf Vooraf kunt u ervoor kiezen om een rustgevende boswandeling in te plannen waarbij u tot bezinning komt en uw geest de ruimte kunt geven om tot

nieuwe ontwikkelingen te komen. Combineer uw verblijf met onze wellness faciliteiten in het hotel of geniet van een potje golf op de lokale golfbaan.

Actieve bezienswaardigheden Heeft u behoefte aan een actieve bezigheid en wilt u zich even terugtrekken uit de werksfeer? Er is volop bedrijvigheid in de omgeving. Op slechts 10 kilometer afstand van Resort Bad Boekelo is de bruisende binnenstad van Enschede te vinden. Een bezoek aan deze gezellige en levendige stad is zeker de moeite waard.

Arrangementen Vergaderingen, congressen, beurzen en incentives zijn uitstekend te combineren met de vele geestverruimende en rustgevende activiteiten. Wij bieden een aantal vergaderarrangementen waarbij u een verscheidenheid aan activiteiten met elkaar kunt combineren.

Vergaderarrangement op maat Wilt u tijdens uw zakelijke verblijf genieten van één of meerdere activiteiten? Geef uw wensen gerust bij ons aan, waarna wij een vergaderarrangement op maat kunnen samenstellen. Neem contact met ons op via 053-4283005.

www.wiha-bv.nl

WIHA is ruim 35 jaar dé specialist in professionele diamanttechniek, waaronder het betonboren en -zagen. WIHA maakt gebruik van zeer moderne en geavanceerde apparatuur, zoals hoogfrequent boor- en zaagmachines, volautomatische boormotoren en diverse draadzaagmachines. In Nederland is WIHA met haar WIHA Floor methode al 10 jaar marktleider in het schuren en polijsten van betonvloeren. Daarnaast is WIHA expert in bouwkundige brandpreventie.

Vloertechniek

Helmkamp 57

|

7091 HS Dinxperlo

|

Diamanttechniek

0315 - 68 64 28

|

info@wiha-bv.nl

Brandpreventie

www.wiha-bv.nl


O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Werknemers BCS in Harderwijk: ‘Je raakt gewend aan de kou’

Profile Heuver versterkt structuur met Manager Filialen

Inclusief Intervens is onderdeel van de Inclusief Groep en begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt . Er werken circa 1.100 mensen bij Inclusief Groep. Zij worden begeleid naar zo regulier mogelijk werk. Een mooi voorbeeld zijn André van Beek en Richard Houtman, respectievelijk 10 en 17 jaar aan het werk bij BCS (Beemsterboer Coldstore en Logistics), dienstverlener op het gebied van geconditioneerde opslag en logistiek in Harderwijk. Beiden zijn aangenomen om in de verschillende ruimtes op te ruimen en schoon te maken, maar zodra ze de kans krijgen, helpen ze ook mee met het lossen van vrachtwagens en het omwikkelen van pallets. En dat soms in een flink koude omgeving. André: “Je raakt uiteindelijk wel gewend aan de kou hoor. We hebben spullen die in de vriezer moeten en daar is het pas echt koud. Daar kan het wel -30 graden zijn! Dan valt het op de werkvloer best mee met ongeveer 5 graden.” Ook Richard hoor je niet over de kou. Leidinggevende is blij met de mannen: “Ik werk al jaren bij BCS en dus ook al die tijd met André en Richard. Ik vind het een verrijking om met beide heren te mogen werken. Ze komen elke dag met een glimlach op het werk en ik hoor ze nooit mopperen of klagen. Ook als ze gevraagd wordt om iets langer te blijven, dan doen ze dat gewoon.”

Profile Car & Tyreservice heeft Charel Nijhuis aangesteld als Manager Filialen. Hij is verantwoordelijk voor het aansturen van bedrijfsleiders, verkoopleiders en de backoffice. Tot de taken zal behoren het aanscherpen van processen, maar ook het verder ontwikkelen van sales. Nijhuis: “Het is een mooie uitdaging om onze bandenbedrijven collectief dichter bij elkaar en individueel naar de volgende fase te brengen. Waarbij we vooral oog moeten hebben en houden voor zowel onze sales-ambities als voor de wensen van de klant.” Profile Car & Tyreservice Heuver heeft 13 vestigingen in de driehoek Groningen-Apeldoorn-Doetinchem, inclusief een gespecialiseerd truckbandenbedrijf. In de vestigingen helpt men particuliere en zakelijke klanten. Veel vestigingen hebben ook een agrarische specialisatie. Heuver is bandenspecialist sinds 1966. Daarnaast heeft Heuver een internationale bandengroothandel voor truck- en trailerbanden evenals voor landbouw- en grondverzetbanden. Nijhuis (42) is getrouwd, heeft 1 dochter en 2 zoons en woont in Geesteren.

Spinlight: mooie etalage bij Holland Casino

Anneke Sportel, sinds 2 jaar jobcoach: ”We proberen altijd wel te kijken naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de medewerkers en ik zie groei bij allebei. Zo heeft André geleerd om te scannen en dat gaat nu goed. Als er dingen zijn die echt belangrijk zijn en besproken moeten worden, dan vlieg ik uiteraard in, maar over het algemeen kan Klaas zaken met André en Richard zelf prima oppakken. Hij kan ook met beiden bekijken wat ze wel en niet kunnen leren.” www.inclusiefgroep.nl.

Bijzonder bedrijf: Spinlight uit Rijssen. Als oorspronkelijke producent van lampenkappen gaat Spinlight steeds meer betekenen op de projectmarkt voor een compleet verlichtingspakket. “Door het hele land en ook internationaal werken we samen met projectontwikkelaars en interieurarchitecten om nieuwe gerealiseerde of gerenoveerde objecten letterlijk goed uit te lichten”, aldus een bericht van Boudien van Leussen van het bedrijf. “We passen daarbij uiteraard veel (indirecte) LED verlichting toe, eventueel aangevuld met op maat gemaakte lampenkappen.” Onlangs heeft het bedrijf bij het Holland Casino in Rotterdam de in eigen beheer ontwikkelde hanglampen opgehangen. “Deze uit acht lagen bestaande hanglamp is per laag gemaakt van RVS en voorzien van LED verlichting. De lagen zijn afgewerkt met een kunststof blender”, aldus een persbericht.

Op de foto van links naar rechts: André van Beek, Richard Houtman, Klaas Halma en Anneke Sportel

Hotel Haarhuis opent Introdans-kamer

Op de foto: Roel Voorintholt (Introdans, Sjaak Hullekes (ontwerper), Arjen de Vries (BEST WESTERN PLUS HOTEL HAARHUIS) en Ton Wiggers (Introdans)

KIJK OP OOST NEDERLAND

Hotel Haarhuis heeft een nieuwe themakamer geopend. Na kamers met Burgers'Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum is er nu ook een Introdans-kamer. De kamer is op 24 mei geopend door Arjen de Vries, directeur van Hotel Haarhuis en Ton Wiggers, medeoprichter en algemeen directeur van Introdans, het gezelschap dat in 1971 werd opgericht door Hans Focking en Ton Wiggers en dat sinds die tijd dans dichter bij een breed publiek heeft weten te brengen. Ontwerper Sjaak Hullekes werd gevraagd om de inrichting voor zijn rekening te nemen. De keuze voor Introdans was voor Hotel Haarhuis vanzelfsprekend. Arjen de Vries zegt hierover: “Onze beider roots zijn stevig verankerd in Arnhem. En we zijn bijna buren. Met Introdans voegen we een nieuw, creatief element aan één van de kamers toe, waarbij onze gasten aangenaam verrast zullen worden door de luxe uitstraling. Daar ben ik heel trots op.”

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

7


Uw bedrijf draait op software. Maar software heeft niet het eeuwige leven. Daarom bouwen wij uw software na. Blijven werken zoals u gewend bent, maar dan beter.

Uw bedrijf werkt al jaren met dezelfde software, naar volle tevredenheid. Totdat die software verouderd raakt. Bijvoorbeeld doordat: • Deze niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Zoals online werken, doorontwikkeling en samenwerken met andere software. • U nieuwe computers aanschaft waar uw oude software niet op kan draaien. • Er geen (beveiliging)updates meer uitkomen en uw bedrijfs- en/of klantgegevens gevaar lopen.

ICT’ers waarmee je kunt praten

Niet veranderen. Wel verbeteren. Maar liefst 65% van ondernemend Nederland werkt nog met ‘verouderde’ software. Voor al deze bedrijven bouwen wij software na. Drie van de vele voordelen van software nabouwen: • Na jaren ervaring weet u heel goed hoe wij uw software nog verder kunnen verbeteren. • Uw software is volledig afgestemd op uw bedrijfsprocessen. Eigentijds en efficiënter werken, zonder dat uw medewerkers een nieuw programma hoeven leren. • De kans dat uw software plotseling uitvalt wordt verwaarloosbaar. Heel belangrijk, want uitval is duur.

Ga naar netzozeker.nl/nabouwen of bel 088 777 95 00


Pieter van Vollenhoven heeft samen met Hans en Monique Melchers de opening verricht van Museum MORE, Kasteel Ruurlo. Het werk van een groot kunstenaar verdient een monumentaal thuis. Vandaar dat kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, hun Carel Willink-collectie ondergebracht hebben in Kasteel Ruurlo. Kasteel Ruurlo en het omliggende landschapspark zijn volledig gerestaureerd. Onder anderen zijn architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk ingeschakeld om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur. Kasteel Ruurlo is de tweede locatie van Museum MORE. Het museum opende 2 jaar geleden zijn deuren in Gorssel en ontvangt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Met de opening van Kasteel Ruurlo wordt een verder toename van de bezoekersaantallen verwacht. www.museummore-kasteelruurlo.nl

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Van Vollenhoven open Museum MORE

‘Groenste autobedrijf van Europa’ opent deuren Volvo Harrie Arendsen verhuisde dit voorjaar naar de Steenzoutweg 10 in Hengelo (OV). De nieuwbouwlocatie is volledig ingericht met moderne, besparende technologieën om de wereld nét een beetje beter te maken. De vestiging is naar eigen zeggen ‘hard op weg om het duurzaamste autobedrijf in Europa te worden’. Judith Arendsen, Coördinator Duurzaam bij het bedrijf: “Het wordt meer dan alleen een autobedrijf. Het wordt een belevingscentrum op het gebied van duurzaamheid.” Er is aan van alles gedacht, zo vernemen we. Van het opwekken van energie middels het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen, tot het opvangen van regenwater voor de wasstraat en de toiletten. Er wordt zoveel mogelijk gerecycled zodat het restmateriaal maar minimaal is. Verder wordt er hard gewerkt aan een inspiratiecentrum op het gebied van duurzaamheid. De erkenning voor de groene focus van het bedrijf bleef niet uit, want inmiddels is Harrie Arendsen als allereerste Volvo dealer in Nederland ‘Erkend Duurzaam Premium’ gecertificeerd.

Wisseling van de wacht bij TCPM Advies Koen Brackel verlaat TCPM Advies en gaat met pensioen. Onder zijn leiding is de Business Unit Advies uitgegroeid tot een toonaangevende speler binnen de Nederlandse industrie op het gebied van Project Management en Industriële Veiligheid. Opvolger is Edward Schrijver, die na een periode werkzaam te zijn geweest in de luchtvaart zijn verdere carrière voornamelijk doorgebracht in de Olie & Gas industrie, veelal ook in het buitenland.

Zwolle: 700.000 euro voor e-commerce Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) heeft de regio Zwolle 700.000 euro toegekend om e-commerce binnen de regio verder te versterken. Het initiatief voor deze subsidieaanvraag is gedaan door het Topcentrum e-commerce, een samenwerkingsverband tussen 28 bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. De bijdrage van het ministerie wordt gebruikt om gezamenlijk zoveel mogelijk mensen op mbo- en hbo niveau blijvend te scholen voor banen in de e-commerce. De regio Zwolle is een van de regio’s in Nederland waar de meeste e-commerce bedrijven zijn gevestigd. De verkregen subsidie bestrijkt een periode van vier jaar.

Denimtex: ABN Amro bedrijfskleding wordt circulaire sierpleister Op de Zuidas van Amsterdam rijst in opdracht van ABN Amro een uniek circulair experiment: Het groene ABN Amro Paviljoen. Een circulair gebouw, waar onder andere ook de recent ontwikkelde circulaire textielpleister van Denimtex (Enschede) in het oog springt. Denimtex is een recente innovatie op het gebied van circulaire wandafwerking. Het is een textielpleister die in meerdere varianten verkrijgbaar is. Jeans on the wall is gemaakt van oude spijkerbroeken die na een recyleproces een nieuw leven krijgen als decoratieve wandbekleding. De tweede variant is Textile on the wal. Hiervoor wordt afgeschreven textiel vervezeld, waarbij een op maat gemaakt product van eigen afgeschreven bedrijfskleding bijvoorbeeld tot de mogelijkheden hoort. ABN Amro geeft innovators een kans om te laten zien wat kan en stimuleert hiermee de nodige productontwikkeling én de doorontwikkelng. Het paviljoen vormt straks een ontmoetingsplek op de Zuidas. Iedereen is welkom. Denimtex hoopt in dit paviljoen ook haar steentje bij te dragen aan bewustwording en het belang van een circulaire economie. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

9


20 & 21 | 09 | 2017 EVENEMENTENHAL HARDENBERG

De verbindende factor in verpakken

ONTMOET BRANCHEGENOTEN EN VERGROOT UW NETWERK WWW.EMPACKRELATIEDAGEN.NL Empack

EPHB_198x131_adv_Kohn.indd 1

@EmpackNL

17/05/17 10:12


O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Twee nieuwe gezichten in bestuur Regio Achterhoek Het algemeen bestuur van Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van de zeven Achterhoekse gemeenten, heeft Mark Boumans aangewezen als nieuwe voorzitter. Boumans is sinds 18 mei burgemeester van Doetinchem. Ook nieuw in het bestuur is Joris Bengevoord, recent benoemd tot burgemeester van Winterswijk. Regio Achterhoek zet zich op allerlei manieren in om de belangen van de Achterhoek te behartigen bij partners als provincie, Rijk en Europa. Dit gebeurt samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Compliment staatssecretaris voor De Groenmakers Half mei kwamen zo’n 50 ondernemers samen in Doetinchem voor een kijkje in de keuken bij De Groenmakers, een van de founders van het MVO-platform ‘bind!’. Dit Platform wil kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Directeur van De Groenmakers, Jan van Ulst, vertelde tijdens de bijeenkomst enthousiast over zijn ervaringen met het werken met de doelgroep. Vervolgens was het de beurt aan de doelgroep zelf, de theatergroep van Laborijn, een gezelschap dat bestaat uit mensen met een bijstandsuitkering en een WSW-dienstverband. Na de voorstelling was het woord aan staatssecretaris Jetta Klijnsma. Ze was vol lof over de sociale ondernemers in de Achterhoek en in het bijzonder De Groenmakers: “Je wilt heel graag dat de perspectieven er zijn, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat de goeie werkgevers in ons land doen, die zeggen: kom maar op! De Groenmakers is hier een heel mooi voorbeeld van.”

ABC Pensioen: overname portefeuille ABN AMRO Eind juni nam ABC Pensioen de gehele pensioenportefeuille met 600 pensioenverzekeringen van ABN AMRO over. Reden hiervoor is een strategieverandering van ABN AMRO. ABN AMRO Verzekeringen gaat zich in de toekomst vooral op schade- en inkomensverzekeringen richten. Pensioenadvies maakt daarom geen deel meer uit van de kernactiviteiten. ABC Pensioen – onderdeel van Vrieling Adviesgroep – bestaat uit een team van ervaren specialisten dat dagelijks bezig is met pensioen. “Wij zijn enorm trots dat ABN AMRO ons gekozen heeft voor hun pensioenportefeuille. We gaan uiteraard ons uiterste best doen om de goede dienstverlening van ABN AMRO Verzekeringen voort te zetten”, aldus Jasper Vrieling, commercieel directeur van Vrieling Adviesgroep.

Edwin Roerdink naar ETL Dales Accountants en Adviseurs Edwin Roerdink is aangesteld als Senior Accountant Manager bij ETL Dales Accountants en Adviseurs in Doetinchem en Arnhem. Na de studies SPD, HEAO en post HBO Controller heeft Edwin de accountancyopleiding AA afgerond. Inmiddels is hij 25 jaren ervaring rijker, waarvan hij de laatste 15 jaar deze heeft opgedaan bij BDO Accountants als senior accountant/ adviseur. “We zijn blij met Edwin in ons team. Hij is in staat om een bijdrage te leveren aan de verdere groei en ontwikkeling van de organisatie met name op het gebied van de MKBsamenstelpraktijk”, aldus Denny ten Camp, allround adviseur / registeraccountant en partner. Edwin is 48 jaar, woont in Beek (Montferland), is getrouwd met Karin en vader van een zoon en een dochter. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

11


MOTOREN

REVISIE

POMPEN

AGGREGATEN

SERVICE

SPECIALIST IN MOTORTECHNIEK Pasman heeft een jarenlange ervaring op het gebied van verbrandingsmotoren. Met ruim 30 medewerkers werken we voor opdrachtgevers in binnenen buitenland.

ASSEMBLAGE

Onze diensten en producten - Inspectie, revisie, service en onderhoud van motoren, aggregaten en WKK-installaties - Verkoop en installatie van motoren (diesel, gas, dual-fuel) - Verkoop en installatie van aggregaten - Ontwikkeling en bouw van pompsets - Ontwikkeling en bouw van geluidsisolerende omkastingen - Ontwikkeling en bouw van elektrische motorbesturingssystemen - (Her)motorisering - Levering, installatie en automatisering van aandrijfsystemen

DRAAIDBOOM EN KABEL ASSEMBLAGE ELEKTRO EN ELEKTRONICA VERPAKKEN (PRODUCTIE) PROCESVERBETERINGEN S.D.O. WERKT DOETINCHEM | HAVENSTRAAT 110B | 7005 AG DOETINCHEM T: 0314-340588 | F: 0314-323337 S.D.O. WERKT BEEK | ST. JANSGILDESTRAAT 16 | 7037 DM BEEK (MONTFERLAND)

WWW.SDOWERKT.NL

ZUTPHEN EMMERIKSE WEG 77A 7223 DA BAAK T: (0575) 44 11 50 E: INFO@PASMAN.COM I: WWW.PASMAN.COM

PASMAN MOTOREN & AGGREGATEN

602941 Adv Pasman.indd 1

Produvar is online software voor productiebedrijven. Onze software biedt vooral veel voordelen als u producten levert die met enkele parameters aan de wensen van uw klant aangepast kunnen worden. Denkt u bijvoorbeeld aan keukenbladen of tuinmeubilair. Op basis van een offerteaanvraag kunt u met onze software automatisch de productie plannen en uw CNC-gestuurde machines bedienen. Met Produvar bespaart u tijd in al uw bedrijfsprocessen.

T. 050 - 211 18 25

www.produvar.com

19-5-2016 10:54:05

Servicegericht, Kwaliteit en een Flexibele houding Bedrijvenpark Twente 148, 7602 KE Almelo Tel.: 0546- 576510 | E-mail: info@w-metaal.nl www.w-metaal.nl


O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Bootcamp voor zakendoen in de VS Voor bedrijven in Midden en Oost Nederland die actief zijn in watertechnologie, of daarin toeleverancier kunnen zijn (zoals metaal) en ambitie hebben om zaken te doen in de VS, ligt er een leuke kans. De Water Alliance, ondersteunende organisatie voor watertechnologiebedrijven, start een Dutch Water Startup Bootcamp 2017. Deelnemers – directeuren, exportmanagers, business developpers - krijgen in Nederland een klaarstoomcursus met do’s and don ‘t’s voor zaken doen in Amerika. Vervolgens gaat het gehele gezelschap naar de VS, om in de eerste week oktober tijdens de waterbeurs WEFTEC 2017 in Chicago te pitchen voor internationale belangstellenden. Ook krijgt men een plek op een centrale plaats op het Netherlands Water Pavilion op deze WEFTEC. Vervolgens reist de groep door naar Milwaukee, waar een bekende clustering is van watertechnologie en waar inmiddels nauwe banden zijn met de Nederlandse Water Alliance. En dat opent veelal deuren. De organisatie is in handen van de Water Alliance, samen met het Consulaat-Generaal van Nederland in Chicago en in nauwe samenwerking met het Global Water Center in Milwaukee. De bootcamp valt samen met de WEFTEC 2017 in Chicago. Inschrijven kan tot 1 juni 2017, maar leest u dit later: aarzel niet en zoek contact met de Water Alliance: https://wateralliance.nl/event/dutch-water-startup-bootcamp/

ROPA Group B.V. neemt CAAP Amersfoort over Met ingang van juni 2017 heeft ROPA Group B.V. de aandelen van het bedrijf CAAP in Amersfoort overgenomen. Het dienstenpakket van CAAP is vergelijkbaar met dat van Enginia, dat al tot ROPA Group B.V. behoort. Door de overname ontstaat een grote landelijke aanbieder van Siemens PLM Software en aanverwante diensten. Paul Hörchner, medeaandeelhouder in ROPA Group B.V. en directeur van Enginia: “Door het aanbod van Enginia en CAAP samen te voegen, creëren we extra ruimte voor innovatie en groei. Samen kunnen we bijvoorbeeld komen tot een efficiënte invulling van onze helpdesk, zodat we menskracht overhouden voor de groei die zich momenteel voordoet in onze PDM- en CAMoplossingen. Zo kunnen we onze klanten in de maakindustrie nog beter ondersteunen bij hun transformatie naar Smart Industry.” www.ropa-group.nl

World Press Photo 17 deze zomer in Zutphen De beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar, oftewel de winnende foto’s van World Press Photo 2017, zijn van 14 juli tot en met 6 augustus in Zutphen te zien. Het is de derde keer dat de internationale, reizende fototentoonstelling naar regio komt. Ook dit jaar is de tentoonstelling te zien in de Walburgiskerk. Dé World Press Photo 17 is gemaakt door Burhan Oziblici uit Turkije. Hij was erbij toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten in Ankara. Eind april kreeg Oziblici de prijs uitgereikt door Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij hoofdsponsor Rabobank, de VIP-sponsors Achterhoek Nieuws, Weevers en SOBZ, de sponsors 1-Alert Flexproject, Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Dijkman Bouw BV, Hotel Inntel, Qlip, Spar City, Stekelenburg Advocaten en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen. Kijk voor openingstijden: www.worldpressphotozutphen.nl

STODT: ‘’Hoge hakken in de techniek’ nuttiger dan ooit’ Op donderdag 1 juni 2017 organiseerde technisch opleider STODT Toekomsttechniek voor de vijfde keer in successie de jaarlijkse bijeenkomst ‘Hoge hakken in de techniek’. De focus lag deze keer op het feit dat de verspanende industrie momenteel meer dan ooit schreeuwt om goed gekwalificeerd technisch personeel. Met ‘Hoge hakken in de techniek’ richt STODT zich op vrouwen die in de technische sector werken in HRM- en P&O-functies. Juist zij zijn degenen die geschikte kandidaten moeten plaatsen voor de veelheid aan technische vacatures. Initiatiefneemster is Elise Wagelaar, opleidingsadviseur bij STODT. “We zijn er ieder jaar weer trots op om onze ‘leerfabriek’ op deze manier te presenteren. De deelneemsters kunnen zelf ervaren wat het vakmanschap van een verspaner concreet inhoudt.” Met ruim 250 verschillende praktijkgerichte opleidingen en cursussen op HBO en MBO niveau helpt STODT Toekomsttechniek bedrijven in de maakindustrie hun productie- en engineeringprocessen − en daarmee hun rendement − te verbeteren. Daarnaast biedt STODT advisering op het snijvlak van techniek en organisatie. STODT heeft meerdere opleidingslocaties door heel Nederland.

Foto: Vorig jaar bezochten ruim 10.000 mensen World Press Photo 16 in Zutphen. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

13


RVS proces leidingen Hylkema RVS is uw partner in totaal leiding systemen. Met 30 jaar ervaring in the food and beverages industrie hebben we erg veel kennis in technische proces oplossingen.

PROJECT- EN PROCESMANAGEMENT VERGUNNINGEN

P&ID | Engineering | Project management | Realisatie

ENGINEERING EN CONTRACTEN AANBESTEDINGEN EN INKOOP

Van functionele problemen maken we technische oplossingen. Van P&ID tot realisatie. Al onze installaties worden ontworpen volgens EHEDGE standaard. Dit resulteerd in een betrouwbare, efficiente en hygienisch proces installatie.

UITVOERINGSBEGELEIDING 3D ONTWERP EN VISUALISATIE

Hylkema RVS is onder andere de vaste partner van Bel-Leerdammer, Remia, Vika, Nizo, Interovo, APV, Bioseutica, Keune enz.

(TIJDELIJKE) SPECIALISTISCHE ONDERSTEUNING OP LOCATIE ZUTPHENSESTRAAT 128 | 6971 EN BRUMMEN | TEL. 0575 743 089 KAMPENRINGWEG 45D | 2803 PE GOUDA | TEL. 0182 232 005 WWW.PBBV.NL | @PBBV | INFO@PBBV.NL

Tel: +31 - (0)55 - 844 38 78 | Fax: +31 - (0)84 - 740 94 92 info@hylkemarvs.nl | www.hylkemarvs.nl

SPECIALISTEN IN CIVIELE TECHNIEK

ROTEREND GALVANISCHE INDUSTRIE Handelskade West 5 • 7547 AW • Enschede

Bij galvaniseerbedrijf Rogal weten we als geen ander dat ambachtelijke kwaliteit en kennis van de te veredelen metalen even belangrijk zijn als een geautomatiseerde workflow. Door de jaren heen zijn we dan ook blijven investeren in onze processen. Mede hierdoor beschikken we bij galvaniseerbedrijf Rogal zelf over een eigen laboratorium. Elk te veredelen materiaal kunnen we zelf analyseren en bepalen wat de beste samenstelling is voor de veredeling. Verzinken, vernikkelen, fosfateren en vertinnen na analyse in ons eigen laboratorium kunnen we nog een productietest doen op onze speciaal daarvoor ingerichte proeflijn. We zijn daardoor instaat u optimaal voor te lichten over de te volgen productiewijze. We beschikken bij galvaniseerbedrijf Rogal naast de proeflijn over drie trommelautomaten en één hangautomaat.

TROMMEL

VERTINNEN

VERZINKEN

VERNIKKELEN

Vrieswijk 6-B n Postbus 246 n 8100 AE Raalte Telefoon: 0572 - 362240 n Fax: 0572 - 362245 E-mail: its@its-projects.nl n Internet: www.its-projects.nl


ONDERNEMING EN FISCUS

Fiscaliteit in “The Circle”. Veranderingen in ons werkveld gaan snel. Ik heb al eerder gepubliceerd over de toenemende roep om transparantie over de afdracht van belastingen door ondernemers in de verschillende landen. De OESO heeft een set regels uitgevaardigd. Een onderdeel daarvan is de rapportage over waar, welk deel van de winst van een concern valt. Nu komt Europa met een meldingsplicht, opgelegd aan belastingadviseurs, waarin zij, actief, bij de nationale Belastingdienst opgave moeten doen van “constructies’ over de landsgrenzen heen. Hoever dit gaat is nog niet bekend, maar, Nederland een beetje kennende, zal dit in ons land ongetwijfeld gepaard gaan met een heleboel detailregelgeving. Als klant ontleent u daar geen toegevoegde waarde aan, maar het kost onze beroepsgroep wel veel tijd (en u dus veel geld). Dat is vervelend, maar het is een uitvloeisel van de maatschappelijke druk om een halt toe te roepen aan veronderstelde belastingontwijking bij iedere ondernemer die zaken doet buiten ons land. In een breder maatschappelijk kader zou je kunnen zeggen dat in het huidige tijdperk, waarin iedereen via social media en internet alles van elkaar weet (en daar dus ook een mening over heeft), dit ook hoort te gelden voor de wijze waarop ondernemers om dienen te gaan met het alloceren van hun activiteiten en de daarbij behorende afdracht van belastingen. Hoe zakelijk en integer de redenen voor “het over de grens gaan” ook zijn. Persoonlijk vind ik fiscale ontwikkelingen wel ver gaan; het roept de sfeer op van de roman ‘The Circle”, waarin schrijver Dave Eggers verhaalt over een bedrijf dat streeft e streven naar een monopolie op het vlak van internetgebruik en naar afschaffing van de privacy Mooie dingen gebeuren er gelukkig ook. Onlangs vond op de Technische Universiteit in Enschede de finale van UTChallenge plaats. Studenten hadden tussen februari en eind mei 2017 de tijd om een onderneming te verzinnen of tot prototypeniveau op te starten, en deze, ten overstaan van een jury en een veelkoppig publiek, te presenteren. Ik had de eer in de jury te zitten en kreeg dus al deze businessplannen en de meest veelbelovende ondernemers in spé onder ogen. Hoe knap is dat ? In amper 4 maanden een probleem benoemen en daar een briljante oplossing voor ontwikkelen. Als we nu eens een heel stel jonge knappe koppen, niet gehinderd door bestaande regels en grenzen, een compleet nieuw, technologisch gedreven, controlesysteem voor de belastingheffing laten opzetten ? Hoeft niet eens vanaf de grond te worden opgebouwd. Diverse derde- en tweede wereldlanden hebben al briljante technologische toepassingen ontwikkeld en geadopteerd die de heffing van loon- en omzetbelastingbelasting overzichtelijk, controleerbaar en administratief eenvoudig uitvoerbaar, maken. Combineer deze met de fiscaal technische ervaring en kennis die we in de loop van de afgelopen honderd jaar hebben opgedaan en het leven zou er zo maar eens fiscaal aantrekkelijker kunnen gaan uitzien. Te ver gezocht ? Misschien wel, maar het zou het proberen waard zijn. We krijgen een nieuw kabinet. Ik hoop dat ze geen energie steken in detail-aanpassingen op het gebied van toeslagen, eigen woningregeling en wat dies meer zij. Nee, laten we hopen op een beetje fiscale- en politieke lef. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Arnold Poelstra Partner EY Belastingadviseurs LLP Zwolle

15


AARDWARMTE • De toepassing in nieuwbouw van woning of bedrijfspand! • Verwarmen en koelen! • Gasaansluiting verleden tijd! Vraag naar de mogelijkheden in de bestaande bouw! Voor subsidie neem contact met ons op of kijk op: www.snn.eu

LievenseCSO.com

ingenieurs ruimte, milieu en duurzaamheid

bodem en ondergrond juridisch advies

asbest

adviseurs

Koldingweg 8 9723 HK Groningen T 050 5493673 Vestiging Deventer

Gotlandstraat 26 | 7418 AZ Deventer 088 - 91 020 00 | info@LievenseCSO.com

aqua energy systems | aardwarmte techniek

Verleng de levensduur van uw projectmeubilair

Voor: Zorg Kantoor Overheid Horeca

herstoffering

www.joustraherstoffering.nl Duurzaam - Sociaal - Besparen

Onderwijs


Ondernemerschap in familiebedrijven Meer dan de helft van de ondernemingen in Nederland is een familiebedrijf. Familiebedrijven kennen een sterk fundament en een aantal overeenkomsten. Toch is geen familiebedrijf hetzelfde, concluderen de deelnemers aan het tafelgesprek. Het succes valt of staat met de competenties van de ondernemer als spil in het bedrijf.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

17


Djuri Jambor, mede-eigenaar Ros Managementregie In Eibergen en Deventer. Ros Managementregie is een landelijk werkend onafhankelijk adviesbureau dat ondernemers ondersteunt en begeleidt bij belangrijke veranderingen in hun bedrijf of organisatie op het gebied van aan- of verkoop van de onderneming, reorganisatie, optimalisatie en herstructurering.

Het is een divers gezelschap dat aanschuift in de vergaderzaal van Hampshire Hotel Avenarius in Ruurlo. Familiebedrijven, financiële dienstverleners, een organisatieadviesbureau en accountantskantoor praten over de ontwikkelingen bij familiebedrijven. KERNWAARDEN Familiebedrijven hebben een aantal specifieke kenmerken waardoor ze goed door de crisis zijn gekomen: focus op lange termijn en continuïteit,

Dave Bultman: medeeigenaar Bultman Autoverhuur met negen vestigingen in Nederland. Autobedrijf Bultman is een familiebedrijf gespecialiseerd in de verhuur en het onderhoud van personenauto’s, bedrijfs- en vrachtwagens, koelwagens en trekkers.

18

gemotiveerd personeel en een sterke klantgerichtheid. Het overdragen van de kernwaarden aan jongere generaties of aan een externe overnamepartner blijkt in de praktijk helaas niet zo eenvoudig, blijkt uit onderzoek. “Familiebedrijven kunnen goed blijven presteren en overleven als ze innovatief blijven en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen”, vindt Gerard Hofmeijer (Ondernemer + Financiering). “De markt verandert immers snel.” Arnold Poelstra (EY) knikt: “Als strategisch partner houden wij regelmatig sessies met ondernemers. Vaak wordt vergeten dat ouders een andere perceptie hebben van de kernwaarden. Als je in een opvolgingsproces zit is het van belang de familiewaarden naast elkaar te leggen om te beoordelen of opvolging enige kans van slagen heeft.” Frank Wijlens (ING Grootzakelijk) deelt die ervaring: “Je ziet regelmatig complexe situaties ontstaan met meerdere aandeelhouders, kinderen en de ‘koude kant’ die betrokken zijn. Het gevaar bestaat dat het mis gaat met het bedrijf als je die waarden loslaat en er niet over praat en nadenkt. Vooral bij externe overdracht. Cultuur is de stille kracht van familiebedrijven en je moet oppassen dat de ziel er niet wordt uitgehaald.” Jan Ids Douma (ABC Pensioen) ziet een verband met de grootte van het bedrijf. “Kleinere familiebedrijven

zijn vaak beter geëquipeerd om flexibeler te zijn en snel iets door te voeren. Als het bedrijf groeit is het goed om de waarden te beschrijven en met teams aan de slag te gaan om deze te beleven en uit te dragen. Steeds vaker ook kiezen bedrijven voor het instellen van een Raad van Commissarissen als klankbord en toezichthouder.” PLANNING BEDRIJFSOPVOLGING Veel familiebedrijven blijven niet overeind na een generatiewisseling. Volgens de aanwezigen is het van belang tijdig te beginnen met opvolging. Arnold Poelstra: “Alleen al vanwege de fiscaliteiten moet je minimaal zes jaar van tevoren beginnen, maar in de praktijk zie je ook kortere periodes. Dat lost zich vaak wel op. Ik heb de ervaring dat veel ondernemers er wel druk mee bezig zijn. En met de verwachte toekomstig duurdere bedrijfsopvolgingsregeling kan het verstandig zijn om nu al voor te sorteren op opvolging.” Djuri Jambor (Ros Managementregie) benadrukt ook de emotionele kant van het overdrachtsproces. “Zowel de ondernemer als de opvolger moet er klaar voor zijn. Je hebt wel circa 10 jaar nodig om alle facetten in een open dialoog te bespreken. Daarnaast hebben ondernemers te maken met een veranderende markt en diverse levensfases van het bedrijf. Wat heeft de onderneming in de toekomst nodig en past dat wel bij de nieuwe generatie?” Rick Takkenkamp (Takkenkamp Groep) vindt een periode van 10 jaar best lang. “Mijn kinderen zijn nog jong en denken uiteraard nog niet na over opvolging. Maar ik zie ook voorbeelden van jongeren in de twintig die nog niet precies weten wat ze willen. Beide partijen moeten het willen. Toen ik begon was het bedrijf klein. Ik werkte mee op de werkvloer en kende het bedrijf van binnen en buiten. Langzaamaan kreeg ik de

Frank Wijlens, Senior Relatiemanager Building & Constructing bij ING Grootzakelijk, Regio Noord Oost. ING Grootzakelijk bedient grote bedrijven en instellingen in alle branches vanuit vier regio’s in Nederland bij complexere bankproducten en financieringsstructuren, internationale activiteiten en aspecten van het familiebedrijf. leiding. Dat ging eigenlijk vanzelf. Maar nu het bedrijf veel groter is, is het complexer om er in te groeien.” Dave Bultman (Bultman Autoverhuur) wist altijd al dat hij het bedrijf in wilde: “Ik groeide vanzelf in de overname en paste mijn studies erop aan. Het opvolgingstraject heeft echter alles te maken met de


Rick Takkenkamp: directeureigenaar Takkenkamp Groep (Takkenkamp Isolatie, Takkenkamp Gevelonderhoud, Van Milt Restaurateurs) met acht vestigingen in Nederland. Met ruim 75 jaar ervaring verzorgt de gespecialiseerd aannemer voor het verduurzamen van woningen en gebouwen, het onderhoud, voegwerk, restauratie en isolatie. insteek van de bestuurders. Ik wilde vele jaren eerder het traject ingaan dan mijn vader en oom, die eigenaren waren. Tien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen en mijn vader en oom zitten er nog steeds in. Ze kunnen het nog niet

KIJK OP OOST NEDERLAND

loslaten, maar dat hoeft ook niet als het in goede harmonie gaat.” Dat in de praktijk elke situatie anders is, blijkt ook uit het verhaal van Gerrit Hesselink: “Vroeger was het min of meer vanzelfsprekend dat je het bedrijf overnam. Ik had niet veel keuze. Mijn vader overleed plotseling en ik was 21 jaar. Mijn zoon heeft wel interesse, maar ik wil hem niet dwingen. Ik bereid me wel voor, maar we weten niet welke kant het opgaat in de toekomst. De markt en ontwikkelingen maken het ondernemen in een familiebedrijf ook steeds complexer.” Gerard Hofmeijer: “Familiebedrijven komen ook steeds vaker met een externe koper aan tafel. Je kunt altijd twee sporen aanhouden en het proces gaandeweg omdraaien als de kinderen wel de zaak in willen.”

Jan Ids Douma, teamleider ABC pensioen, onderdeel van Vrieling Adviesgroep, dat vanuit Hardenberg en Dedemsvaart adviseert over onder andere verzekeringen, hypotheken, pensioenen, bankzaken en verzuim. ABC Pensioen verzorgt het advies, beheer en de communicatie van pensioenoplossingen voor DGA’s, werkgevers, werknemers en particuliere klanten.

en regel je zaken snel voor de klant. Daar draait het volgens mij om.” Gerrit Hesselink: “Innovatie is meer gekoppeld aan de grootte van een bedrijf. Ik denk ook niet bewust na over innovatie, we voeren iets door als we kansen zien en kunnen daarbij snel schakelen.” Gerard Hofmeijer plaatst een kanttekening: “Familiebedrijven zijn erg servicegericht wat uiteraard goed is. Dat moeten ze ook vasthouden. Maar bij sommige bedrijven staat het nieuwe ontwikkelingen in de weg. Zij worden ingehaald door de markt.” Arnold Poelstra reageert: “Dat is zeker een zorg. De technologische ontwikkelingen en de markt veranderen zo snel dat bedrijven angstig worden om uit te markt te worden geduwd zonder het te zien aankomen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor familiebedrijven, maar het is dus zaak flexibel te blijven. Daarbij zie ik ook mooie ontwikkelingen zoals het samenwerken van familiebedrijven met startups.” Jan Ids Douma ziet ook oplossingen in de samenwerking met het onderwijs. “Er zijn mooie voorbeelden van koppeling van familiebedrijven aan studenten. Samen vinden zij een oplossing voor vraagstukken. Het is verstandig als ondernemer scherp op de markt te zitten en jongeren de ruimte te geven.”

INNOVATIE Omdat familiebedrijven over het algemeen langer nadenken voordat ze geld uitgeven en gericht zijn op de lange termijn kun je denken dat ze minder innovatief zijn. “Niets is minder waar”, stelt Frank Wijlens. “Beursgenoteerde bedrijven willen over het algemeen vaak sneller rendement zien en steken veel geld in onderzoek en strategie, familiebedrijven zetten innovatie vaak meer ad hoc in vanuit ondernemerschap.” Dat beamen de familiebedrijven aan tafel. Dave Bultman: “Verbeteren is een continu proces in onze bedrijfsvoering. Zo zijn we zeven jaar geleden begonnen met een schadeapp. Nu pas werken de grote bedrijven ermee. We hebben het geprobeerd te vermarkten maar de markt was er toen niet klaar voor.” Rick Takkenkamp reageert: “Familiebedrijven zijn vaak flexibeler waardoor ze beter kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Ze zitten dicht op de klant en proeven de klantbehoefte vrij snel. Als je een ondernemer bent zie je ergens handel in

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

ALTERNATIEVE FINANCIERINGEN Bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven heeft in de crisistijd onder druk gestaan. Banken vragen om nog meer garanties en bedrijven moesten zoeken naar alternatieve financieringen. “Gelukkig gaat het financieren weer makkelijker”, zegt Frank Wijlens. “Familiebedrijven staan erom bekend behoudend te financieren en meer gebruik te

Arnold Poelstra, partner EY (Ernst & Young) in Zwolle. EY is wereldwijd toonaangevend op het gebied van verzekeringen, fiscaliteiten, advies en transacties. De adviseurs leveren werkbare oplossingen op het gebied van financiële besturing, risicomanagement en prestatieverbetering.

19


Wij helpen met het ontwerpen van new business Of dit nu gaat over het ontwerpen van een visie, het opnieuw uitvinden van het verdienmodel, de presentatie of het complete bedrijf: de overtuiging is dat het anders moet en anders kan.

Wij geloven dat we iedere organisatie opnieuw kunnen uitvinden www.inc.ventures


zijn bij overdracht of verkoop. Dave Bultman: “Als de ouddga nog een aandelenbelang heeft of wanneer hij voor zijn pensioen afhankelijk is van de resultaten van het bedrijf, kan een overname door de familie eenvoudiger voor de oudedagsvoorziening. In tegenstelling tot mijn voorgangers heb ik mijn pensioenopbouw apart geregeld.” Djuri Jambor: “Dat is zeker belangrijk om onafhankelijk te blijven. Wat wij bij verkoop soms zien, is dat ondernemers de wens hebben om het bedrijf tegen een bepaalde prijs te verkopen, maar dat het vastgoed op basis van economische ontwikkelingen minder waard blijkt te zijn. Dan verdampt het pensioen ook.” Jan Ids Douma haakt in: “Tegenwoordig zijn meer dga’s bezig met hun eigen pensioenopbouw. De wetgeving verandert, de rente is laag, ondernemers hebben het niet altijd meer scherp. Wij helpen inzicht geven en bespreken de risico’s. Het is goed om af en toe te beoordelen en te herijken. Wat heb ik uitgezet en hoe zit het nu? Moet ik iets anders doen?” Gerard Hofmeijer besluit: “Financieringen aan

Gerrit Hesselink: eigenaar koffiebranderij Hesselink sinds 1885. De hofleverancier heeft een familiebranderij in Winterswijk, en distributiecentrum in Amsterdam en een magazijn in Tilburg vanwaar het duurzame, eerlijke koffie, koffieapparaten en serviceproducten levert aan het bedrijfsleven en de horeca. maken van eigen middelen. Dit karakter heeft hen ook door de crisis geholpen. Maar het is zeker niet zo dat familiebedrijven alleen maar gebruikmaken van eigen middelen.” Djuri Jambor heeft een ander inzicht. “Familiebedrijven willen vaak meer de controle over het bedrijf houden en snel kunnen inspelen op innovaties. Als bedrijven aanspraak willen maken op een alternatieve financiering dan valt dat vaak duurder uit. Daarom zie ik dat ondernemers vaak kiezen voor eigen middelen. Ook bij overdacht vormt de financiële waardering van het familiebedrijf dikwijls een probleem.” Gerrit Hesselink: “Ik vind het een risico om het eigen vermogen KIJK OP OOST NEDERLAND

grotendeels aan te wenden voor financiering. Als je bedrijf groeit wil je kapitaal hebben. Wij zoeken tegenwoordig ook naar andere constructies zoals lease en verhuur. Daarnaast doen wij zelf ook mee aan crowdfundingacties voor startende horecabedrijven.” Rick Takkenkamp knikt: “Ook hier ben je weer een ondernemer voor. Waarom de bank of derden niet mee laten doen? Als je iets wilt, zoek je naar mogelijkheden. Je wordt er bovendien slimmer van.” OVERDRACHT EN PENSIOENOPBOUW De financiële betrokkenheid van de oudere generatie kan in familiebedrijven een valkuil

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

de aankoopkant kunnen stuklopen omdat ondernemers niet goed voor zichzelf hebben gezorgd. Je moet je afvragen wat een goed moment van verkoop is. Mijn oude mentor zei altijd: ‘Als er een goed moment voorbijkomt dan moet je die keuze misschien wel maken.’

Gerard Hofmeijer, eigenaar van Ondernemer + Financiering. Vanuit de kantoren Holten en Amsterdam informeert en ondersteunt het financieringsplatform bij alternatieve financieringen, het aankopen en de doorstart van een onderneming en bij het houden van financiële grip op de organisatie.

21


22


Allround specialist voor de groene buitenruimte en bouw Zeven jaar geleden richtte Gerben van Eden zijn eenmanszaak in hoveniersen boomverzorgingsdiensten op. Nog niet eens afgestudeerd van zijn mbo-studie, had hij zijn eerste klanten al. En tegen alle stromen in (het was recessie) groeide zijn bedrijf. Zo flink zelfs, dat hij zelf amper meer een schop in de hand heeft.

Naast het hovenierswerk en de boomverzorging, waar Van Eden Hoveniers zich in de begintijd op richtte, breidde Van Eden de werkzaamheden van zijn onderneming flink uit. “We zijn een hoveniersbedrijf in de breedste zin van het woord”, legt de oprichter zelf uit. Vrijwel alles wat een link heeft met de hovenierswereld, kan zijn bedrijf verzorgen. “Van ontwerp tot aanleg en onderhoud. En verder hebben we bedrijven die bouw- en infra-gerelateerd zijn.”

Boonschate Landscaping uit Holten over. Sindsdien is Van Eden Hoveniers ook gevestigd in Holten, aan de Ondernemersweg. Door de overname kan het bedrijf haar klanten een breder scala aan diensten bieden. Een goed voorbeeld hiervan is een uitgebreide winterdienst. “En ons team kan rekenen op afwisselende werkzaamheden, meer opleidingsmogelijkheden en de kans om zich te specialiseren.”

Binnen het hoveniersbedrijf ligt de focus zowel op de particuliere als de zakelijke markt. In totaal heeft Van Eden nu 30 mensen in dienst binnen het bedrijf dat hij dus in 2010 oprichtte. “Vanuit mijn ouderlijk huis, midden in de crisis.” Toch is er sindsdien alleen maar groei geweest, zelfs zo ver dat hij onlangs zijn eigen vader kon aannemen als bedrijfsleider. Zo wordt het wel een heel apart familiebedrijf. “Hij ondersteunde me altijd en het is mooi dat ik nu met hem kan samenwerken.”

“Wij hebben alles in eigen beheer. Dat is onze grote kracht. Een enthousiast, vakbekwaam team en alle machines hebben we in eigen huis; we kunnen de klant echt van a tot z ontzorgen.” ‘DOEN WAT JE ZEGT’ “Wat je zegt, moet je waarmaken”, met dat credo is Van Eden zijn bedrijf begonnen en hiermee is hij nu nog steeds actief. “Wat je zegt tegen een klant, moet je ook doen. Zo simpel is het eigenlijk. Als je goed werk aflevert, dan weten klanten je te vinden én zorgen ze voor goede referenties naar anderen. En dat geeft de mogelijkheid tot doorgroeien.”

OVERNAME Eind vorig jaar nam Van Eden het bedrijf Klein KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

De boomverzorging- en hovenierstak is dus inmiddels flink uitgebreid. De zelfstandige bouwtak van het bedrijf realiseert naast overkappingen en tuinhuizen voor het hoveniersbedrijf de totale nieuwbouw, verbouw en renovatie van ieder gewenst project. “Van uitbouw van een woning tot verbouwing van een oude boerderij, zolang er maar echt vakmanschap nodig is.” De infratak (in nauwe samenwerking met Van der Kolk Infra) is gevestigd in Wierden en werkt volledig op eigen kracht. “Zo leggen we bijvoorbeeld bedrijventerreinen aan of verrichten we het grondwerk voor de voorbereiding van bouwterreinen. Van het grondwerk tot straatwerk en de totale nazorg aan toe. Ook hebben we ons transport, containerservice en afvalverwerking in eigen beheer. Simpel samengevat: “We zijn de totaalvoorziener voor buitenruimte en bouw.” Voor de komende jaren wil Van Eden zich richten op een doorlopend groeiproces en een bekwaam en betrokken personeelsbestand. 23


Montagebedrijf Jan Vaandering MONTAGE

BEDRIJF

Voor al uw installatiewerk zoals ketels, (design)radiatoren, badkamers, toiletten, zink, riool, mechanische ventilatie, wateren gasleidingen ■ Verbouwing van keukens, badkamers en toiletten ■ Kleine en grote projecten ■ Levering van sanitair, ketels en radiatoren

KIJK OP SLIMME SOFTWARE

Maatwerk software hoeft niet duur te zijn Uw processen beter laten presteren, door slimme software? ProData bewijst dat het kan. Door uw processen, samen met u, helder te automatiseren, leveren we effectief maatwerk. Het resultaat: optimale afstemming van uw bedrijfsprocessen. Meer bereiken in minder tijd.

Wilt u hierover vrijblijvend met ProData sparren? Bel Wilfried van Amerongen voor een slimme kijk op software: 088 - 44 00 200 of rechtstreeks via 06 - 23 06 00 56.

Lijster 34 – 8281 GR Genemuiden – Tel. 06 101 153 33 jvaandering@home.nl – www.@montagebedrijfjanvaandering.nl

Verstand van software. www.prodata.nl

Topkwaliteit voor een goede prijs accountants & adviseurs

Onze dienstverlening bestaat o.a. uit: -

Accountantswerkzaamheden Administratieve dienstverlening Samenstellen van jaarrekeningen Verzorgen van fiscale aangiften Fiscale advisering Salarisverwerking / advisering personeel en salaris Advisering met betrekking tot bedrijfsopvolging/herstructurering Begeleiden van startende ondernemers en zzp’ers

Steunenberg Accountants & Adviseurs Haarstraat 60, 7462 AS RIJSSEN Tel.: 0548-540054 info@steunenberg-accountants.nl

www.steunenberg-accountants.nl

As- en naafverbindingen Overbelastingskoppelingen Precisie spandoorns Precisie spanlichamen Slipkoppelingen

Opspantechniek Precisie spanlichaam Precisie spandoorn Spankoppelingen RCS® Remote Control Systems Push/Pull Cables

Ingenieuze oplossingen in de Aandrijftechniek & Opspantechniek RINGSPANN Benelux B.V. Nieuwenkampsmaten 6-15 7472 DE Goor T. 0547 26 13 55 RINGSPANN F. Benelux 0547 26 B.V. 13 54 Nieuwenkampsmaten 7472 DE Goor E. 6-15, info@ringspann.nl T. 0547 26 13 55I. | www.ringspann.nl F. 0547 26 13 54 E. info@ringspann.nl | I. www.ringspann.nl


Slimme technologie en échte samenwerking Geen ketensamenwerking in de bouwsector, maar echte, projectonafhankelijke integrale samenwerking. Bij BINX Smartility in Groenlo werken vaste partijen samen met één gezamenlijk doel: multifunctionele accommodaties in de utilitaire markt realiseren door slim samen te werken en te innoveren. Waar in een supermarkt een bakker en slager als vaste partijen zich verbinden en zich presenteren onder één formulenaam, zo werken binnen BINX Smartility een bouwkundig aannemer, een installatiebedrijf en co-makers samen om meerwaarde te halen uit de optimale balans van prijs en prestatie. “We zijn gestart vanuit twee gevestigde ondernemingen”, vertelt Bas Hommelink, die samen met Bart Wopereis de directie vormt van het innovatieve bedrijf. “Doordat we al veel samenwerkten, zagen we kansen in prestatiegerichte aanbestedingen en innovatie in de bouw. BINX Smartility zich richt op integrale UAV-gc KIJK OP OOST NEDERLAND

werken met een relatief zware EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving)component, waarbij we verantwoordelijk zijn voor zowel het ontwerp, de realisatie als het onderhoud van utiliteitsprojecten. De opdrachtgever profiteert van onze kennis, kwaliteit en creativiteit, onze slimme oplossingen en heeft maar één aanspreekpunt.”

markt en kiezen er bewust voor niet mee te doen aan aanbestedingsprojecten waarbij het gaat om de laagste prijs en waarbij alle risico`s bij de uitvoerende partijen wordt neergelegd. “De verantwoordelijkheid komt steeds meer bij de opdrachtnemer te liggen”, aldus Bart Wopereis. “Daar zie je soms conflictsituaties ontstaan. Ook neemt de complexiteit van projecten en contracten toe en verandert de rol van de opdrachtgever. Hier zien wij kansen in innovatieve, geïntegreerde contractvormen. Bovendien merken we dat opdrachtgevers steeds meer kiezen voor duurzaamheid,

FUNCTIE GEBOUW Bas en Bart hebben de ervaring dat de risicoverdeling binnen bouwprojecten de afgelopen jaren is scheefgegroeid. De ondernemers hebben een nieuwe kijk op de

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

functionaliteit en kwaliteit. Ons doel is niet alleen een goed technisch gebouw te realiseren, maar ook aandacht te hebben voor de invulling van de gebruiksfunctie en de prestatie van een gebouw. Onze toegevoegde waarde zit in de engineering, in het bedenken van slimme, creatieve oplossingen.” KLANT BETER BEDIENEN Uniek bij BINX Smartility is dan ook dat bouw en installatie in één bedrijf samenwerken. Bas: “Je ziet steeds meer ketensamenwerking in de bouw waarin consortia op gelijkwaardige basis samenwerken. Uiteraard levert 25


dat een beter product op voor de klant, maar wij zien nog meer mogelijkheden voor verbetering door met projectonafhankelijke samenwerking de klant beter te bedienen. Dan hoef je niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden en speel je sneller in op wensen van de klant. We focussen op het gemeenschappelijke belang. Hierdoor dring je faalkosten in de techniek terug en worden projectdoorlooptijden verkort. Maar we werken ook met dezelfde technieken en software en kunnen nog tijdiger communiceren.” CO-MAKERS Een effectieve manier om faalkosten te reduceren, is het samenwerken met vaste

26

partners. Niet per project, maar in een vaste vorm. Bij BINX Smartility werken niet alleen een bouw- en een installatiebedrijf samen, maar ook andere specialisten. Deze co-makers zijn bijvoorbeeld architecten en schilders. Bart: “Door deze samenwerkingsvorm bepaalt niet de opdrachtgever, maar wíj met wie er wordt samengewerkt. Dit brengt veel voordelen mee. Iedereen denkt vanuit zijn discipline mee in de engineering, we zijn op elkaar ingespeeld en kunnen elkaar vertrouwen. Openheid, transparantie en vertrouwen staan voorop. Onze co-makers zijn vooruitstrevend, probleemoplossend en prestatiedenkers. De wensen van de klant zijn immers leidend. Je hoeft er niet

vreemd van op te kijken als de opdrachtgever in de toekomst ook in ‘huis’ werkt.” ORGANISATIE BINX Smartility staat voor Bouw, Installatie, Nazorg en de X staat voor ‘cross-over’ tussen de bouw en installatietechniek en de koppeling met de beheerfase, die voorspelbaar onderhoud mogelijk maakt, legt Bas uit. “En dat is Smartility. Het geeft de woorden Smart en utiliteit weer met als doel aantoonbaar en meetbaar te werken, maar ook om slimme gebouwen te ontwikkelen en realiseren die voorspelbaar en niet reactief te onderhouden zijn. Onze medewerkers denken dus in het voortraject al mee met de klant in de processen. Dat vraagt om een teamaanpak

en slim samenwerken. We hebben dan ook gekozen voor een innovatieve, organische organisatievorm. Geen strakke hiërarchie of traditionele lijnstafstructuur, maar betrokken teams die een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. We zijn een echt Achterhoeks bedrijf dat werkzaam is in een dynamische omgeving. Dat vraagt om innovativiteit en flexibiliteit. Vandaar de kleur roze in ons logo, dat staat voor de menselijke maat, het goede gevoel, jong en energievol.” Ook de inrichting van het pand, het voormalige postsorteercentrum van Groenlo, is vernieuwend. Alles is ingericht om elkaar te ontmoeten, samen te werken, te informeren en te inspireren. Een omgeving waar je je thuis voelt.


Het werkcafé is het bruisende hart van ons bedrijf, waar de medewerkers de hele dag terecht kunnen. Verder zijn roze bouwcontainers omgebouwd tot open vergaderruimtes, er staan oude KPN-telefooncellen, een enorme tafel waar een flexibele schil werkt én banken die neergezet zijn alsof je in een treincoupe zit. TECHNIEK Het Groenlose bedrijf heeft sinds de start drie jaar geleden al een mooi gevulde orderportefeuille en aansprekende projecten zoals de nieuwbouw van het Vakcollege in Tilburg, het Groenhorst College in Almere, de realisatie van het Focus Filmtheater in Arnhem en de transformatie van Lochal in Tilburg, een project waarin de bibliotheek en een kunstbalie komen. In de engineering maken de specialisten gebruik van intelligente 3D-ontwerpen. Het bedrijf is volledig BIMgeoriënteerd en maakt gebruik van Autodesk Revit. In een Virtual Reality(VR)-room is het mogelijk met een VR-bril op door het nieuwe gebouw te lopen en de ruimtes te ervaren. “Internet of things biedt absoluut KIJK OP OOST NEDERLAND

van diagnose naar prognose en kunt met sensoring in gebouwen slijtage aan muren en vloeren en storingen aan installaties voorspellen. Hierdoor is gericht voorspelbaar onderhoud mogelijk.” De mogelijkheden van big data en kunstmatige intelligentie nemen steeds meer toe. “Een belangrijke volgende innovatie is de mixed reality, een combinatie van een Augmented en Virtual Reality”, blikt Hommelink vooruit. “Dit laat de echte wereld zien maar dan met een projectie van geloofwaardige virtuele objecten. Er wordt dus gebruik gemaakt van objecten die het krijgt uit de omgeving.

meerwaarde”, is de overtuiging van de ondernemers. Bart: “Met VR ervaar je alles, van installaties, vloeren en ramen tot en met de lichtinval. Het is een goed communicatiemiddel in het primaire proces tussen ons en de opdrachtgever en biedt de mogelijkheid al tijdens de ontwerpfase aanpassingen te maken aan het ontwerp. Hierdoor worden faalkosten lager, kun je het ontwerp sneller doorgronden en is het voor klanten inzichtelijk. Zij zien de wensen verwezenlijkt en wij besparen er veel tijd en geld mee.” ONTWIKKELINGEN De ondernemers zien voor de toekomst veel mogelijkheden in het gebruik van big data. Hiermee kan immers tijd en geld bespaard worden en ontstaan nieuwe inzichten. “Het brengt kansen doordat je vernieuwde analyses krijgt als je de data goed inricht”, zegt Bas. “Door gebruik te maken van een dashboard krijg je relevante data inzichtelijk en kun je voorspellingen maken. Het kan helpen de performance van gebouwen te verbeteren. Je maakt stappen

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

We zijn continu met dit soort ontwikkelingen bezig en spelen hierop in. Hierbij pionieren we niet zomaar. Het gaat uiteraard niet alleen om te techniek, maar vooral om het doel; de manier waarop we het toe kunnen passen in de projecten zodat we de opdrachtgever ermee kunnen helpen. Met dat doel voor ogen zijn we ook nauw betrokken bij de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College. We willen ook de toekomstige generatie voorbereiden op ‘smart bouwen’ én het biedt ons de kans om talent aan te trekken en te scholen op een manier die aansluit bij de ontwikkelingen in de markt.”

27Pioneering: Agenderen, ontmoeten, matchen en innoveren! Stichting Pioneering is hét innovatienetwerk van koplopers in de bouw in Oost Nederland. In samenwerking met partners uit bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden wordt gewerkt aan ‘vernieuwend ondernemerschap in de bouw’. Pioneering initieert en coördineert concrete innovatieprojecten en onderzoeken met de 4 O's. Naast het stimuleren van netwerkverbindingen worden kennissessies, symposia en leergangen georganiseerd.

Een greep uit de activiteiten die we in de komende maanden organiseren zijn

7 september

13 september

Resilient City

Start Leergang Resultaat Gericht Samenwerken in Onderhoud

Een paar weken voor de lancering van het nieuwe Deltaprogramma, met heel veel nadruk op water in de stad vraagstukken, presenteert Pioneering, in samenwerking met waterschap Vechtstromen en Saxion Hogeschool, in pitches de resultaten van studenten presenteren van UT student die onderzoek hebben uitgevoerd in Hoboken(New York).

De leergang Resultaatgericht Samenwerken in Onderhoud is inmiddels een begrip geworden in de oostelijke regio's en wordt gevolgd door werknemers van diverse disciplines uit de bouwbranche en vastgoedmedewerkers van corporaties, gemeenten en zorginstellingen. De leergang vindt plaats bij ‘Bouwmensen’ in Almelo.

19 september

20 september

Kennissessie Klimaatactieve stad Groendaken

Kennissessie ‘Toekomst van de wegbeheerder’

Op 19 september vindt de Kennissessie Klimaatactieve stad Groendaken – Transburg Enschede plaats. De werkgroep Klimaatactieve Stad onderzoekt mogelijkheden om wateroverlast in steden te beperken.een van de mogelijkheden is waterretentie door toepassing van groen daken.

Auto’s worden slimmer, weggebruikers en technologieleveranciers verzamelen en vragen meer data op over de weg- en weggebruiker. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor de wegbeheerder? Moet de beheerder zelf real-time betrouwbare verkeersdata gaan aanleveren? Kan hij dat al? Of is de taak alleen om de wegen en waterwegen (met belijning en bebording) in goede staat te laten verkeren?

Kijk voor meer nieuws, de volledige eventagenda en aanmelden op www.pioneering.nl


Joosten

Hijsen in het Oosten

Levering, inspectie, reparatie en onderhoud van al uw hijsgereedschappen, kranen en takels.

Tel. 0546-458040

info@joostenhijsen.nl www.joostenhijsen.nl


HETGROOTSTEKENNISFESTIVALVANNEDERLAND.NL

BEKIJK ALLE FOTO’S ONLINE

HET WAS

TOP TOT VOLGEND JAAR 14 JUNI 2018

UPCOMING: 27 september 2017 GRONINGEN > HETGROOTSTEKENNISFESTIVALVANNOORDNEDERLAND.NLCOLUMN

Soms voel je het gewoon… Ik weet niet hoe u het ervaart maar zo af en toe voel je gewoon dat er iets in de lucht hangt. Zo ervaar ik de laatste tijd dat in ondernemersland dingen echt veranderen. Bankdirecteuren die roepen dat ze niet weten wat ze over 5 jaar doen als de invloed van Big Data in dit tempo door gaat. Of notarissen die nadrukkelijk uitspreken dat Block Chain technologie hun werk gaat veranderen. Maar veel mooier is dat ondernemers zich collectief bewust lijken te zijn dat we moeten ‘vergroenen’. Je voelt gewoon de sense of urgency in de lucht hangen. Vergroenen doen we natuurlijk niet alleen maar door mooie energie efficiënte ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het zonnedak van Tesla, maar ook met mooie energie efficiënte windmolens uit Nederland. Wereldwijd zetten bedrijven in op het ontwikkelen van technologie die ons helpt de aarde schoner te maken. Maar zonder de maatschappelijke ondersteuning vanuit de overheid gaat het gewoon niet snel genoeg. De Nederlandse overheid is zich hiervan terdege bewust en wil graag de gestelde klimaatdoelen voor 2024 halen. De laatste jaren is daarom al het subsidiebudget voor o.a. de Stimulering van Duurzame Energieproductie (SDE) verviervoudigd (van 3 miljard naar 12 miljard). Naast de groeiende budgetten van diverse bestaande duurzame energiesubsidies, zijn er ook nieuwe subsidies in het leven geroepen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de hernieuwbare energiesubsidies van de topsector Energie. En ook de regionale overheden zoals gemeenten en provincies zijn zich bewust van hun sturende en stimulerende rol op dit gebied. Zo heeft bijna elke provincie wel budget beschikbaar voor ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie en smart industrie. Want dat we het allemaal slimmer en beter moeten gaan doen, is mij wel duidelijk geworden na het zien van de zeer boeiende maar toch enigszins angstaanjagende documentaire Before the Flood van Leonardo DiCaprio. Je kunt je kop in het (kolen)zand steken en het probleem ontkennen, zoals Trump doet, maar daarmee komen we in ieder geval niet verder. En gelukkig denken meer mensen, bedrijven en overheden er zo over! En het voelt gewoon goed! Dat we als ondernemers aan deze ontwikkelingen mee kunnen werken en daarmee een steentje bijdragen aan de realisatie van de milieudoelstellingen. Met z’n allen kunnen het verschil maken, of in ieder geval een bijdrage leveren. En dat is mooi! KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Gerwin Knippenborg Directeur Knippenborg Subsidieadvies www.knippenborg.com

EN

33


(Brandwerende) Leidingkokers

Prefab Aftimmering

Prefab oplossingen voor renovatie

WWW.RENOVERENOPMAAT.NL

Info@mthbouwproducten.nl

VERHUUR BV

• Filtratie • Hydrauliek slangen & appendages • Hijs en hefdelen

VERHUURAANBOD: Auto’s /Aanhangwagens

Perslucht

Reinigingsmachines

Beton-/Metselwerken

Meetapparatuur

Handgereedschap

Bouwplaatsmateriaal

Wegenbouw

Klimaatbeheersing

Tuin- & Parkmachines

Hoogwerkers

Elektrotechniek

Klim-/Steigermateriaal

Houtbewerking

Grondverzet

Heftrucks/Verreikers

Pompen

Liften

Achthoevenweg 38 | 7951 SK Staphorst 0522 - 460 816 | info@klaasmulderverhuur.nl

www.klaasmulderverhuur.nl Spoorstraat 60 | 7261 AG Ruurlo Tel 0573 - 45 10 77

www.tlg-ruurlo.nl


TEKST: ERIK RIENSEMA - FOTOGRAFIE: EVERT VAN DER WORP

Communicatieadviseur Joyce Keizer en Creative director Arjan Mackaay van Macknificent Arbeidsmarktcommunicatie bv helpen organisaties met goede arbeidsmarktcommunicatie, als wapen in de strijd om talent te winnen op de krappe arbeidsmarkt.

Strategische communicatie van belang op krappe arbeidsmarkt

‘Werkgevers moeten nu echt hun gezicht laten zien op de arbeidsmarkt’ Nederland is uit de crisis, maar een groeiende krapte op de arbeidsmarkt is een probleem. ‘We kunnen nu al stellen dat de groei daardoor stagneert’, weet Arjan Mackaay, eigenaar en Creative director van Macknificent uit Lochem; expert op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. ‘Kijk naar de zorg, waar een acuut tekort van 10.000 mensen is. Kijk naar het onderwijs, naar technische sectoren en naar de IT. Steeds meer sectoren krijgen er mee te maken.’ MARKETING Een strategische arbeidsmarktcommunicatie is daarbij essentieel: ‘Vergelijk het maar met de manier waarop je klanten werft of producten of diensten op de markt zet’ ,aldus Mackaay. ‘Daarbij maak je gebruik van strategie, marketing en daarop toegespitste communicatie. Arbeidsmarktcommunicatie werkt in feite precies zo. Daarmee geef je jezelf als werkgever een gezicht en maak je duidelijk waarom kandidaten voor jouw organisatie moeten kiezen.’ BELOFTE Om een juiste boodschap te formuleren moeten organisaties af en toe eens in de spiegel kijken, aldus Mackaay. ‘Je begint

met het vinden en vormgeven van een goede werkgeverspropositie. De belofte die je doet moet immers geloofwaardig en betrouwbaar zijn. Of talenten nu actief of latent werkzoekend zijn: het gaat erom dat ze weten waar jij als werkgever voor staat en jouw organisatie uiteindelijk als mogelijke werkgever overwegen.’ Primaire arbeidsvoorwaarden zijn al lang niet meer het enige dat telt, zo leren we. ‘Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken naar hoe organisaties zich presenteren, welke cultuur er heerst en welke carrièremogelijkheden ze te bieden hebben. Waarom willen mensen graag voor Elon Musk werken? Dat zijn ondernemers met een droom, met een visie. Je moet een fantastische organisatie zijn om voor te werken. Ofwel ‘A great place to work’ zijn, zoals de Engelsen het zo mooi verwoorden.’ GOUDEN MAGNEET Mackaay weet waar hij het over heeft: hij is al meer dan 30 jaar expert op het gebied van arbeidscommunicatie, ontwikkelde arbeidsmarktconcepten voor toonaangevende multinationals en won landelijke prijzen op dit vakgebied (waaronder de felbegeerde Gouden

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Magneet). In 2011 startte hij met Macknificent Arbeidsmarktcommunicatie, als zelfstandig onderdeel van de Mackaay Communicatie Groep in Lochem, dat al 23 bestaat. Met een team van zes specialisten en een flexibele schil van zelfstandige experts, werkt Macknificent voor grote en kleine bedrijven in het hele land en mag onder andere toonaangevende werkgevers als Aviko, CRV, Sogeti, de Jong & Laan, OVO Zaanstad, Vivium Zorggroep, en sinds kort ook Noorderbreedte in Friesland tot z’n klantenkring rekenen. In toenemende mate krijgt het bedrijf opdrachten uit Noord- en Oost-Nederland, waar de krapte op de arbeidsmarkt een groot probleem begint te worden. ‘Dankzij onze kennis en ervaring weten we vrij snel door te dringen tot de kern van het wervingsprobleem, om vervolgens met verrassende creatieve oplossingen te komen’, aldus Mackaay. ‘We zijn een goede sparringpartner voor zowel HR als Communicatie. En wij beseffen heel goed dat employer branding, corporate communicatie en reputatiemanagement heel dicht bij elkaar liggen.’ Info: www.macknificent.nl

35


Transport probleem? Wij lossen het op! BIJ BULTMAN ALTIJD EEN RUIME KEUS IN VERHUURAUTO’S, VAN KLEIN TOT GROOT!

gio! re w ú in k oo s, re d a r u u rh ve Hét auto ) enkort ook in Hengelo (Ov)! ( Binn

Vestigingen in Apeldoorn | Arnhem | Deventer | Drachten | Emmeloord | Harderwijk | Heerenveen | Hengelo (Ov) | Zwolle

TEL. 055-5214888

AUTO NODIG? GEMAKKELIJK ONLINE TE RESERVEREN OP WWW.BULTMAN.NL 6496-17 Bultman adv KijkopOostNederland_198x131mm_DEF.indd 1

02-02-17 16:46

Solide machinebouw en complete service ● Uw partner in het bouwen en onderhouden van uw installatie voor het interne transport en verwerking van losgestorte goederen ● Flexibel, veelzijdig en oplossingsgericht ●

Revas Multiservice BV Prinsenweide 40 Bedrijventerrein Stadhoudersmolen • 7317 BC Apeldoorn Tel. 055 5766380 • Mob. 06 55 133 161 SCHROEFTRANSPORTEURS | ELEVATOREN | KETTINGTRANSPORTEURS

WWW.REVAS.NL SP5_Revas_210x140.indd 1

28-09-16 09:36


Specialist in maatwerk constructiewerk Herman Wolthuis is een man van de praktijk. Laat hem maar lekker bezig zijn met zijn machines, dat doet hij het liefst. Als eigenaar van Wolthuis Handelsonderneming maakt de Markeloër de mooiste dingen. “Het gaat vooral om constructiewerk”, vertelt Wolthuis. “We maken leuningen en trappen, maar ook sierhekwerken en poorten. Allemaal kleinere projecten als toeleverancier van de bouw. Maar we maken ook bijvoorbeeld tafels en tafelpoten voor particulieren, of

schoorsteenkappen voor aannemers. Daar leverden we er onlangs nog acht van af. En complete paardenstallen richten we ook in. We zijn vooral heel divers, vindingrijk en creatief. En daarbij geldt vanzelfsprekend: afspraak is afspraak.” OVERLEG NOODZAKELIJK In 2005 richtte hij zijn bedrijf op, nadat hij jarenlang had gewerkt voor bouwbedrijven en aannemers. Sindsdien heeft hij menig opdracht afgerond; zelfstandig of samen met ingehuurde medewerkers, maar áltijd samen met de opdrachtgever, aldus de ondernemer. “Overleggen vinden wij noodzakelijk. We denken creatief mee met de klant.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Daarbij maken we uiteraard gebruik van de beste materialen. Het staal dat wij gebruiken is van topkwaliteit en we werken het zo af dat het ook lang goed blijft.” Het bedrijf uit Markelo profileert zich niet echt. “We krijgen onze klussen voornamelijk van mond-tot-mondreclame; voor grote bedrijven en kleinere ondernemingen. ‘Nee-verkopen’ doen we eigenlijk nooit en we doen ons werk zorgvuldig. Dat betaalt zich uit, want anders maken de mensen geen reclame voor je. Ik werk samen met deskundige professionals én heb hier een uitstekend machinepark staan. Daar kunnen we haast elke klus mee voltooien.” www.wolthuishandelsonderneming.nl

37


Wie een ziekenhuis wil bouwen, denkt aan BAM APELDOORN - In de utiliteitsbouw is BAM Bouw en Techniek een vooraanstaande partner, die de meest complexe projecten kan realiseren. Wie een ziekenhuis wil bouwen, of een operatiekamer wil vernieuwen, denkt aan BAM. Maar ook voor het vervangen van een kapotte deurklink kan de vaste klant terecht bij de full-service dienstverlener, die in toenemende mate het complete lifecycle management van gebouwen op zich neemt en in een steeds vroeger stadium bij utiliteitsprojecten betrokken wordt.

Een van de eerste operaties in het nieuwe operatiekamercomplex van Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, onlangs gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek. Met onder meer een innovatief en voor Nederlandse begrippen uniek luchtbehandelingssysteem. Het St Jansdal is ĂŠĂŠn van de vaste klanten die het Apeldoornse bouwbedrijf voortdurend uitdaagt tot het toepassen van de modernste technieken en werkwijzen.

38


Ook in Oost-Nederland, waar het sinds 1891 een vestiging heeft en Paleis ‘t Loo één van de vaste klanten van het eerste uur is. Eén van de vele vaste klanten van het eerste uur.

Rijkshogeschool Groningen, Bestuurlijk Leiderschap aan de Rijksuniversiteit in Groningen en volgde een General Management Programma bij CEDEP/INSEAD. Zijn brede ervaring en expertise op het gebied van utiliteitsbouw en installatietechniek stelt BAM Bouw en Techniek nog beter in staat in te spelen op de vraag in de regio naar een integraal aanbod van ontwerp, bouw, beheer, onderhoud en exploitatie.

ROLF ABBRINGH Met Rolf Abbringh heeft BAM een ervaren vakman in huis gehaald. Hij was voorheen werkzaam in diverse directiefuncties binnen Heijmans. In de periode 2003-2010 was hij actief voor voormalig Burgers Ergon. Rolf Abbringh studeerde werktuigbouwkunde aan de

LIFECYCLE MANAGEMENT BAM Bouw en Techniek - Regio Oost is een fullservice bedrijf in de utiliteit. Alles gebeurt in eigen beheer: het maken van plannen voor nieuwe gebouwen, nieuwbouw, vernieuwbouw en renovatie, sloop en hergebruik, maar ook alle installatiewerkzaamheden, elektro en werktuigbouw, alsmede beheer en onderhoud. Eén aannemer en één aanspreekpunt voor projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Een nieuwe ontwikkeling in dit kader is lifecycle management. ‘Daar waar we voorheen bouwden wat een architect en opdrachtgever bedachten, zie je nu dat we in een vroeg stadium betrokken worden bij ontwerp en realisatie, inclusief duurzame toepassingen, maar ook gedurende vele jaren de

Rolf Abbringh

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

volledige verantwoordelijkheid voor het complete beheer van een gebouw krijgen. Voor een vaste prijs. Aan ons de taak om het gebouw zo duurzaam mogelijk te realiseren èn te beheren, inclusief voortdurende innovaties en efficiency-verbetering, conform de contractuele afspraken.’ Parallel daaraan transformeert BAM Bouw en Techniek van productiebedrijf naar technologiebedrijf. Een proces dat al enkele jaren gaande is: ‘We investeren al jaren fors in innovaties en in creatieve mensen met nieuwe competenties, mensen die de modernste technieken kennen. Zodoende kunnen we de nieuwste systemen toepassen om efficiënter te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van data uit bestaande gebouwen en installaties bij het ontwerpen van nieuwe. Allemaal gericht op een voortdurende efficiencyverbetering, ten einde de hoogste kwaliteit te kunnen bieden tegen een scherpe prijs.’

TEKST: ERIK RIENSEMA - FOTOGRAFIE: ELLY VREUGD E.A.

KONINKLIJK BEDRIJF Vanuit het regiokantoor in Apeldoorn stuurt de nieuwe directeur Rolf Abbringh (49) de 200 medewerkers van BAM Bouw en Techniek - Regio Oost aan (de regio strekt van Zwolle tot Nijmegen en van Amersfoort tot Enschede). Het is één van de zes regiovestigingen van BAM Bouw en Techniek, dat deel uitmaakt van de Koninklijke BAM Groep. De in 1869 opgerichte -beursgenoteerde- onderneming met een omzet van ruim 7 miljard euro, is sinds jaar en dag een begrip in de bouw en infra.

CIRCULAIR BOUWEN De kwaliteit van BAM Bouw en Techniek blijkt uit tal van certificaten en prijzen. Het bedrijf loopt op vele fronten voorop. Niet alleen als het gaat om de kwaliteit van het geleverde werk, maar ook de manier waarop dat wordt gedaan. Op het gebied van social return bijvoorbeeld, alsmede circulair bouwen. Eén van de eerste circulaire gebouwen van Nederland is het door BAM gebouwde gemeentehuis van Brummen. Het is ontworpen om het over een aantal jaren weer uit elkaar te kunnen halen en elders te herbouwen. Ook onderscheidt het bedrijf zich met complexe binnenstedelijke projecten. Het nieuwe gemeentehuis van Deventer is een goed voorbeeld. Gerealiseerd in de monumentale binnenstad, inclusief omgevingsmanagement. 39


Groen drukken

High-Tech Offset

met 5 kleuren Makkelijker produceren Veldhuis Media niet zomaar een drukker!

Met 45 medewerkers verzorgen we dagelijks de productie van vele brochures, magazines, kalenders en boeken. Met onze DTP-studio en moderne prepress verwerken we de orders via internet en ftp applicaties. Onze drukkerij beschikt over drie 5-kleuren persen op het formaat 72 x 102 (16 pag. A4 per drukvel). In onze binderij verzorgen we het vouwen, hechten en de postale verwerking van periodieken en brochures. Bovendien beschikken we over apparatuur om Wire-O kalenders te maken. Veldhuis Media is FSC- en ISO 12647 gecertificeerd. Daarnaast zijn we een erkend BPV-bedrijf. Dit betekent voor U: High-Tech Offset volgens • Prettige samenwerking op menselijke maat. Veldhuis Media • Een leverancier die met u mee denkt, óók op het gebied van MVO. • Al uw grafische wensen worden door één bedrijf uitgevoerd. Veldhuis Media heeft het drukproces • Door vergaande automatisering en onderlinge afstemming een volledig geïntegreerd, geautomativoorspelbaar drukresultaat. seerd en gedigitaliseerd. Dit superKortom: Uw drukwerk top verzorgd, is voor u een zorg minder. snelle en slimme concept noemen we

Meer informatie? High-Tech Offset. Neem contact op met één van onze account managers. Door uw en ons drukwerkproces

naadloos op elkaar aan te Volg ons ook opvolledig Twitter: en @veldhuismedia sluiten, krijgt u uw kwaliteitsdrukwerk

Veldhuis Media daareen krijgstuk je een kleureffi van! sneller, ciënter en toch voordelig.

Snel en efficiënt het drukwerk op de

Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte

T 0572 - 34 97 00 F 0572 - 34 97 99

F I ME

D

I

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl

C

ER

T I FI C EE

R

E

D

SCGM ISO 12647 G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 8100 AA Raalte

RA

A

G

plaats van bestemming.


WEB WEB WEB

De tussenhandel leeft Het internet leidt tot het wegvallen van de tussenhandel. Een uitspraak die vaak wordt gehoord als het gaat om de invloed van internet op het zakendoen. Denk hierbij aan de onzekere toekomst voor veel Retail-bedrijven of aan handelsbedrijven die wegvallen, omdat we onze producten nu ook rechtstreeks bij de producent kunnen kopen. Het bestellen van een product uit China is nu bijna net zo eenvoudig als het aanschaffen van ditzelfde product bij een winkel in ons eigen land; alleen de prijs is vaak veel interessanter. Is de tussenhandel dan definitief ten einde? Nee. Kijk naar de zogenaamde ‘deel-economie’ concepten zoals AirBnB, Flixbus en Taxiboeken. Wat doen deze partijen? Het product of de dienst van een ander, ontsluiten via een centrale plek zodat het eenvoudig te kopen is. Maar ook met handigheidjes, als het kunnen vergelijken van het aanbod, een review kunnen plaatsen op een aanbieder en het direct kunnen betalen van de gekozen dienst. Waarin verschillen deze concepten van de tussenhandel zoals we die ook in het verleden kenden? Het verschil is volgens mij ‘technologie’. Waar handel in het verleden vaak bestond bij gratie van ‘vertrouwen’ en ‘exclusiviteit’ – ook al omdat de plekken waar de producten vandaan kwamen niet bekend waren – gaat het nu om de slimmigheid die je er omheen bedenkt. Het laten zien van een lijst van kamers in de verhuur of taxi’s in de stad maakt je niet uniek. Wel de slimme filters op zoekopdrachten, de persoonlijke adviezen op basis van eerder vertoond gedrag en informatie die handig is om te hebben (bijvoorbeeld ‘waar is mijn taxi nu’?). Kan dit in elke markt? Ik denk het wel. De voorbeelden zijn er ook in de markt van elektronica (Kieskeurig.nl), auto verhuurbedrijven (TripManager), vliegtickets (Tix.nl) en ga zo maar door. Het verdienmodel lijkt hierbij telkens verschillend, maar het komt eigenlijk altijd neer op een percentage van de omzet die wordt gemaakt. Ook niet veel anders dan hoe de tussenhandel altijd al heeft gewerkt. Eigenlijk is de tussenhandel dus florerender dan ooit te voren, als je ziet welke marktwaarde veel van deze nieuwe partijen toegedicht krijgen. Het niet zelf maken, hebben of leveren van hetgeen je verkoopt wordt als een positieve eigenschap gezien. De tussenhandel leeft!

Jurgen Rutgers, BeSite Group BV Reageren? Dat kan via column@jurgenrutgers.nl

Welke markt is de volgende die kan worden losgeschud door een tussenhandel? Wij denken graag met je mee. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

41


Maatwerk in constructie- en plaatwerk Specialisten zijn het, vakmensen. IJzersterk in maatwerk. HP metaal BV uit Goor werd in 1996 opgericht. Sindsdien hebben Bennie en Cecilia Hofmeijer het bedrijf steeds verder uitgebouwd. Het relatief kleine pand van 500 vierkante meter uit het begin groeide steeds meer. En de groei is er nog niet uit. Het begon dus met 500 m2, maar na verbouwingen in 2009 en 2015 staat er nu een bedrijfsgebouw van in totaal 2000 m2, waarin in totaal twintig mensen hun boterham verdienen. Sinds een aantal maanden is zoon Kevin toegetreden tot de directie (zie kader, red). De continuïteit van het familiebedrijf is dus gegarandeerd. Het allround metaalbedrijf is 42

inzetbaar voor veel verschillende werkzaamheden. “We houden alles graag binnenboord en onder controle”, stelt Bennie Hofmeijer. Natuurlijk werkt zijn onderneming samen met andere bedrijven, maar in principe kan HP metaal alles zelf aan. “We willen een totaalpakket bieden aan onze klanten. Vandaar ook dat we sinds 2014 een eigen spuitcabine

hebben. En in 2015 kwam onze langgekoesterde wens uit met een gescheiden rvs-afdeling. ” VERSCHILLENDE BEWERKINGEN HP metaal doet naast metaalbewerkingen als knippen, boren, ponsen, zagen, kanten, buigen en lassen ook bewerkingen zoals lasersnijden, draaien en frezen. Het bedrijf

investeert continu in zowel mensen als machines. “Onze mensen moeten goed opgeleid zijn en onze machines optimaal uitgerust. Zo hebben we net een nieuwe spuitinstallatie laten installeren in onze spuitcabine, zodat wij op dat gebied onze klanten een nog hogere kwaliteit kunnen bieden.” HP metaal werkt niet alleen uitvoerend, maar ook


ondersteunend. “Wij denken uitgebreid met onze klanten mee. Dat weten ze ook, daarom vragen ze ons juist om advies. Ons personeel kijkt altijd kritisch naar de ontwerpen van de klant. Als een product bijvoorbeeld eerder door ons gefabriceerd is, dan halen wij de notities van de laatste keer erbij en overleggen wij met de klant wat we eventueel kunnen verbeteren en door ontwikkelen. We passen bestaande ontwerpen aan, maar ontwerpen ook compleet nieuwe systemen, machines en onderdelen. Hierin heeft onze engineering een groot aandeel. Een mooi voorbeeld hiervan is het zwembad van recreatiepark Wedderbergen in Groningen. Daar hebben wij een uniek systeem geleverd, zodat zij bij mooi weer van hun binnenzwembad een buitenzwembad kunnen maken. KIJK OP OOST NEDERLAND

Een erg mooi project.” “Wij ontwerpen, maken en leveren de meest uiteenlopende producten in zowel staal, rvs als aluminium. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan (machine)frames uit vierkante of ronde buisprofielen. En ook als het gaat om plaatwerk kunnen klanten bij ons terecht, zowel in kleine als grote series.”

Kevin Hofmeijer aan het roer bij HP metaal Kevin Hofmeijer (26) vormt samen met zijn vader en moeder vanaf oktober 2016 de directie van HP metaal. Het is de bedoeling dat Kevin op termijn de zaak volledig zal overnemen, maar het drietal heeft daarover geen termijn afgesproken. Doordat Kevin zich meer met de dagelijkse leiding bezig gaat houden, is er voor vader Bennie meer tijd om weer ‘gewoon’ in de werkplaats aan het werk te gaan. Met dat wat hij het liefste doet: mooie dingen maken voor zijn klanten. Aan Kevin de taak om het bedrijf verder te laten groeien. “Gestaag, zoals het een familiebedrijf betaamt en altijd in onderling overleg. Van hun ervaring wil ik nog lang gebruik maken”, aldus de jonge ondernemer, die in de afgelopen jaren ervaring in verschillende disciplines van de machinebouw opdeed bij andere bedrijven. “Het is goed om buiten de deur te kijken, om te zien hoe anderen te werk gaan. Daar leer je alleen maar van. Maar wij doen het natuurlijk wel op onze manier, want daarmee zijn we groot geworden”, stelt Kevin.

Voor haar klanten fungeert HP metaal ook als een externe technische dienst. “Denk bijvoorbeeld aan reparatie, revisie of een opwaardering van bestaande machines.” Dit geeft het bedrijf een nog betere positie om mee te denken met de klant. “Als wij zelf het onderhoud van de machines en de productielijnen doen, krijg je toch dat beetje extra inzicht van wat de klant nou eigenlijk echt wil.”

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

www.hpmetaal.nl

EN

43


De stelling

‘In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden’

Er zijn van die geniën die de wereld met licht vervullen. Theoretisch natuurkundige Albert Einstein was z’n persoon. Hij werd geboren in het Duitse Ulm en maakte met zijn familie vele omzwervingen in Duitsland en Zwitserland, voordat hij zich in verband met de Naziterreur (Einstein was een Jood) vestigde in de VS. Hij kon behoorlijk goed viool spelen en er wordt gezegd dat hij dit graag deed, om zo zijn overdenkingen te scherpen. Of het door het vioolspel komt of door het geniale brein; feit is dat we aan Einstein prachtige quotes te danken hebben. Wat te denken van: In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden. Tijd voor een reactie. Ons panel aan het woord.

44


‘Op zoek naar de beter begaanbare routes’ Onze wet- en regelgeving in Nederland staat bekend als zeer uitgebreid. Daarnaast hebben we als advies- en ingenieursbranche ook nog eens allerlei beoordelingsrichtlijnen en protocollen opgesteld waaraan eenieder zich dient te houden. Bij een voorgenomen ruimtelijke ingreep in ons landschap of bij een aanpassing in een productieproces loopt een initiatiefnemer altijd tegen een woud van regels en procedures aan. Er zijn diverse wetten, besluiten en regelingen, die het de plannenmakers er niet makkelijker op maken. In ieder ruimtelijk project is het onze taak als adviseur en ingenieur deze vaak moeilijk begaanbare weg door het woud van regels en procedures te bewandelen en de mogelijkheden voor de initiatiefnemer te onderzoeken en uit te werken. Wat voor de één een moeilijk begaanbare weg lijkt (initiatiefnemer) is voor de ander (adviseur en ingenieur) een uitdaging om de beter begaanbare zijwegen te bewandelen. Met de Omgevingswet in het vooruitzicht dienen er zich weer nieuwe mogelijkheden aan en zullen we de beter begaanbare routes door het woud van regels en procedures opnieuw gaan ontdekken.

KIJK OP OOST NEDERLAND

Aad van Wijngaarden Partner, Senior Consultant ITS Projects

Eduard Doeschotte General Manager RINGSPANN Benelux B.V.

‘Crisis kan bedrijven sterker maken’ Bedrijven zijn de laatste jaren op de proef gesteld en hebben moeten vechten om hun hoofd boven water te houden. Dit is bij vele bedrijven gelukt maar er zijn ook genoeg bedrijven waarbij het niet gelukt is. Voor de mensen waarbij het niet gelukt is dit een nare tijd geweest met veel zorgen. Toch zie je dat veel bedrijven hun leergeld hebben betaald en nu sterker uit de crisis zijn gekomen. Ze hebben geleerd van hun fouten en zullen nu hun bedrijfsvoering op een andere manier gaan invullen. Een voorbeeld is een financiële buffer aanleggen of de kosten te verlagen zodat ze een eventuele volgende crisis beter doorkomen. Doordat ze een moeilijke tijd hebben gehad is men er sterker uitgekomen en zijn ze nu op een andere manier de bedrijfsvoering gaan doen met nieuwe mogelijkheden...

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

ONDERNEMERS EN HUN KIJK OP

drs. Ing. Paul Zandstra Vestigingsmanager Noord Lievense CSO

Mike Broekhuizen, Directeur AT Techniek opleidingen

‘Digitalisering creëert vergroting marktpotentieel’

‘Ga actief met moeilijkheden aan de slag’

Ik herken me in de woorden van Einstein. Als bedrijf begeleiden wij aanbestedingsprocedures voor overheden en publiekrechtelijk instellingen. Per 1 juli 2017 dient dat voor werken, leveringen en diensten - waarvoor een Europese aanbestedingsplicht geldt - volledig digitaal plaats te vinden. Daar hebben velen moeite mee; er heerst de gedachte dat aanbestedingssystemen zelf gaan bepalen wie de opdracht krijgt. Die verplichte digitalisering heeft echter meer te maken met het efficiënter maken van het aanbestedingsproces. Bovendien creëert de digitalisering daadwerkelijk een vergroting van het marktpotentieel, zowel op nationaal als internationaal niveau. Kortom: meer kwalitatieve waarde voor hetzelfde geld of zelfs minder geld voor dezelfde kwaliteit. Onze cliënten/aanbestedende diensten kunnen nu ook makkelijker gebruik maken van nieuwe aanbestedingsprocedures, zoals het aangaan van het innovatiepartnerschap met marktpartijen. De proportionele en moeilijk geachte invullingen van digitale stappen, bieden voor ons dus nieuwe mogelijkheden in onze serviceverlening.

Een prachtige stelling! Als je moeilijkheden of problemen goed analyseert ben je dikwijls in staat om de oorzaak (bron) te achterhalen en kun je hier wat aan doen. Je kunt het ook anders omschrijven zoals onlangs Herman Tjeenk Willink dit deed in een interview in de Gelderlander: “Als je goed luistert, geven mensen vaak zelf de oplossing voor een probleem dat ze formuleren”. Ga actief met moeilijkheden (problemen) aan de slag, daar bereik je in de regel meer mee dan ze te negeren. Maak het ook niet moeilijker dan het is. Dikwijls ligt de oplossing ook dichterbij dan wij veelal denken. Wij mensen hebben nog weleens de neiging om een probleem eerst op te blazen in plaats van de rust te bewaren, het probleem te analyseren en naar een oplossing toe werken. Dus ja, ik sluit mij bij de stelling van Albert Einstein aan!

45


Bakker Bedrijfswagen Groep ...voor een complete transportoplossing!

Postbus 353 - 3800 AJ Amersfoort - T. 033-4630184 - www.bakker-bedrijfswagens.nl Amersfoort – Apeldoorn - Barneveld – Doetinchem - Harderwijk – Winterswijk - Nijkerk – Scherpenzeel


Van Heemskerk Gevelschadeherstel

‘De panelendokter’

Sinds 2009 is Van Heemkskerk Gevelschadeherstel actief in zowel binnen- als buitenland. Het maakt niet uit wat de schade is aan dak of gevel, Van Heemskerk heeft voor de meest uiteenlopende schades een passende oplossing. Ze repareren kleine krasjes tot zeer grote schades, verkleuringen en allerhande problemen op panelen en beplatingen. Dit doen ze voor een brede klantenkring zoals leveranciers van bouwproducten, verzekeraars, montagebedrijven en eindgebruikers. “Denk aan autoschade, alleen dan niet aan een auto maar aan gevels. Net als op de auto is een deuk of kras snel gemaakt en dat is ook in dit geval al snel een doorn in het oog. Wij herstellen deze schade en zorgen ervoor dat gebouwen weer de originele uitstraling krijgen”, aldus eigenaar Tom van Heemskerk en bedrijfsleider Harry Voortman. Samen runnen ze Van Heemskerk B.V uit Rijssen. Een internationaal operend bedrijf. Vooral actief in Nederland, België en Duitsland, maar ook regelmatig ver buiten de grenzen. Van Heemskerk: “Onlangs zijn we nog in het midden Oosten en Zuid-Amerika geweest. We gaan waar ze ons vragen.” Op de website valt op hoe divers en uitgebreid de werkzaamheden van Van Heemskerk B.V zijn. Ze repareren deuken, krassen en blaasvorming in zowel gevelals dakbeplatingen, werken loslatende coatingsystemen bij, werken kleurverschillen

KIJK OP OOST NEDERLAND

even mee lopen knoeien. Onze vakmensen hebben een ruime achtergrond in automotive hersteltechnieken. Wij mengen bijvoorbeeld kleuren op locatie zodat het precies aansluit op de kleur van de gevel. Ook hebben we specifieke reinigingskennis in huis om vervuilingen zoals lijmresten weg te halen, of roestspetters te verwijderen zonder mechanische bewerking. Zo kunnen we de klanten altijd een passende oplossing bieden met partieel herstel of reiniging.”

op diverse oppervlakten weg, behandelen verkrijting, edgepeeling en roestvorming, spuiten complete gevels en daken over en hebben een eigen spuitcabine om bijvoorbeeld sandwichpanelen, beplating of zetwerk te spuiten. En dit is nog maar een kleine greep uit het volledige aanbod. Voortman: ”We onderscheiden ons op basis van de specifieke service die we leveren. Zo kunnen we alleen het deel waar de schade zich bevindt onzichtbaar herstellen middels eigen gemaakte herstelmethodes en spuittechnieken. In de branche noemen ze ons ook wel vaak de ‘panelendokter’. Zo hoeven onze klanten niet complete panelen of gevels te vervangen wat vaak een veelvoud van kosten en allerlei moeilijkheden met zich mee brengt. Dat scheelt de klant geld en ergernis.”

Van Heemskerk en Voortman houden van de afwisseling die het werk biedt. “Je komt overal en nergens en op de gekste plekken. De ene dag werk je aan de gevel van een boerenschuur, terwijl we een week later in Dubai blazen in gevels staan te repareren.

Soms behandelen we verkleurde panelen, maar een andere keer moeten we inbraaksporen repareren. We zien bijvoorbeeld weleens dat er hele stukken uit panelen worden weggezaagd met een motorzaag. Dan is het aan ons om het aangezicht weer in oude staat te herstellen. Geen dag is hetzelfde. En daarbij spreek je heel veel verschillende klanten. Dat maakt het echt heel leuk werk.” De toekomst en werkvoorraad zien ze bij Van Heemskerk positief in: “Hoe vervelend voor de klanten misschien ook, maar er blijven altijd schades. De recessie heeft bijvoorbeeld om die reden nauwelijks invloed gehad op ons werk. Als we de kwaliteit hoog houden, dan houden we ook genoeg werk. Daar zijn we van overtuigd.”

Van Heemskerk: “De ondergronden zijn delicaat en in veel gevallen voorzien van erg mooie afwerkingen zoals metallic en bijzondere kleuren, hier kun je dan ook niet zomaar

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

47


bereikbaar zijn zoals jij wilt ar zijn zoals jij wilt

www.speakup.nl


TEKST: SUSAN HEIMPLAETZER, ACHTERHOEK2020 - FOTOGRAFIE: GRAAFSCHAP COLLEGE [SBC] EN CHRISTELIJK COLLEGE SCHAERSVOORDE [STERA]

Smart werken en smart opleiden: toekomst voor de Achterhoek De Achterhoek zet alles op alles om Smart Industry en Smart Werken te stimuleren. Een logische stap voor deze innovatieve regio met bovengemiddeld veel maakindustrie. Opleiden en verbinden zijn sleutelwoorden. De werknemers van de toekomst gaan in een vroeg stadium het bedrijf in. Dáár liggen immers de innovatievragen van ondernemers, dáár moet het gebeuren.

SBC: Smart Industry behapbaar maken voor bedrijven Het Smart Business Center is dé plek in Oost-Nederland waar ondernemers, studenten en docenten samen werken aan laagdrempelige implementatie van Smart Industry in Achterhoekse bedrijven. BLACK BOX Cees Nieuwenhuijse, directeur Graafschap College en CIVON, legt uit dat voor veel bedrijven de term Smart Industry nog een ‘black box’ is. “Ze weten dat ze er iets mee moeten, maar wat? En hoe? Op die vragen zoeken we samen het antwoord. We gaan daarbij altijd uit van hun authentieke vraag. Studenten en docenten gaan met die vraag aan de slag. Een unieke aanpak, waar andere regio’s met enige jaloezie naar kijken. Met het SBC gaan wij bovendien zorgen voor beter toegerust personeel en voor nog veel meer verbinding tussen bedrijven en onderwijs. We bouwen voort op waar we met het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT, voorheen ACT) en CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland) al jarenlang aan werken. Met het SBC zetten we de volgende stap en geven daarmee écht invulling aan ‘SmartHub Achterhoek’ als vernieuwend en verbindend geheel.” NIEUWE OPLEIDING Volgens Nieuwenhuijse is het niet de vraag óf bedrijven smart moeten gaan werken, maar wanneer en hoe. “Vooral kleine, groeiende bedrijven, hebben behoefte aan KIJK OP OOST NEDERLAND

advies op maat. Om te zorgen dat studenten actuele kennis opdoen, start najaar 2017 bij het Graafschap College in Doetinchem een gloednieuwe middenkader-opleiding Smart Industry (mbo-niveau 4). “Met 56 studenten zit die al helemaal volgeboekt.” SMARTHUB Het SBC koppelt studenten aan bedrijven, zo eenvoudig is het. “Zie het SBC als een SmartHub waar mensen uit bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek zich samen continu verder ontwikkelen. Thuisbasis is innovatiecentrum ICER in Ulft, maar onze studenten komen in principe overal waar innovatievragen leven. Ook beschikken we over een flexibele Innovatiehub.” Op dit moment draaien drie projecten: een flexibele productiecel, een robot met wisselende functies en een 3D-printer met robotarm. “Bedrijven delen deze toepassingen want ook facility sharing is ‘smart’. We zagen dit als eerste bij de 3D-metaalprinter. Dat kan straks ook met robotica of de Microsoft hololens voor ‘mixed reality’. Er is ontzettend veel nieuwe technologie en er komt steeds meer. Sorry trouwens voor al die Engelse termen.”

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

CROSS-OVERS Het SBC werkt ook aan innovatie buiten de maakindustrie zoals in de zorg- en de bouwsector, AgroFood en Onderwijs. “Door ‘smart’ te werken kun je bezoeken aan het ziekenhuis terugdringen, mantelzorgers ontlasten, vereenzaming bij ouderen aanpakken. Zo maar wat voorbeelden. De bouw van woningen en bedrijfspanden gaat in de toekomst vele malen sneller, omdat bouwprocessen niet meer lineair verlopen. Zo zijn er nog legio mogelijkheden die wij ons in onze stoutste fantasieën niet kunnen voorstellen.”

ACHTERHOEK AGENDA 2020

Het SBC is een vierjarig project van de Uitvoeringsagenda2.0 Achterhoek2020. Het is een samenwerking tussen Graafschap College, CIVON, ICER, Bedrijfstakschool Anton Tijdink en de Hogescholen Arnhem-Nijmegen en Saxion. Provincie Gelderland draagt substantieel bij. Interessse of meer weten? Neem contact op met Martin Stor (RCT, telefoon +31 6 222 027 80) of Johan de Jong (CIVON, telefoon +31 6 542 483 02).

49


Š 2015 EYGM Limited. All Rights Reserved. ED None.

Could you be a unicorn? Find out how EY has helped thousands of companies grow from millions to billions. ey.com/acceleratinggrowth #LegacyBuilders


Smart Technical Education: de vmbo-leerling het bedrijf in Gebrek aan technisch personeel? Daar valt veel aan te doen. Breng óók vmbo- leerlingen via een netwerk van ‘slimme’ opleidingsplaatsen rechtstreeks in contact met de praktijk. Bedrijven merken dat het werkt. “We hoefden geen advertenties meer te plaatsen.” TEKORT Veel te weinig vmbo-leerlingen kiezen voor techniek in verhouding tot het aantal geschoolde technici waar de arbeidsmarkt om zit te springen. Het inrichten van technieklokalen en in stand houden van technisch onderwijs is kostbaar. Daardoor zien sommige vmbo’s zich gedwongen hun afdeling Techniek te sluiten. Gevolg is dat nóg minder leerlingen Techniek kiezen, vaak omdat ze dan verder moeten reizen. Deze trend is ook in het mbo te zien, waar veel vmbo-leerlingen terecht komen. De vraag van Achterhoekse werkgevers naar technisch personeel blijft echter onverminderd groot en groeit zelfs nog. ZONDER TECHNIEK GEEN ACHTERHOEK Het duurt niet lang meer of we komen (erkende) handen te kort. De techniek biedt uitkomst, denk aan domotica voor zorg op afstand en andere slimme toepassingen. De elektricien van vroeger mét volop kennis van ICT is daarvoor nodig. Ook betrouwbare, betaalbare technieken voor het opwekken van duurzame energie worden steeds belangrijker. Broodnodig dus dat voldoende jonge mensen kiezen voor techniek en KIJK OP OOST NEDERLAND

daarbij goede praktijkscholing krijgen. Wim Meijnen, beleidsmedewerker vmbo bij het Christelijk College Schaersvoorde, begon in 2016 een project Praktijkleren, geschoeid op de simpele gedachte dat leerlingen er pas binnen een bedrijf echt achter komen hoeveel je kunt met techniek. Bedrijven waren even enthousiast en merkten dat vmbo-leerlingen al snel inzetbaar werden. TECHNIEK IN DE BUURT Zijn aanpak is uitgegroeid tot een regionaal project: Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA). Het biedt de tien Achterhoekse vmbo’s een netwerk van slimme praktijkleerplekken, ook als ze zelf geen technieklokaal en/of praktijkdocent hebben. Leerlingen volgen hun praktijklessen bij een maakbedrijf in de buurt; interessante en prikkelende buitenschoolse lessen op goed geoutilleerde plaatsen in een ‘levensechte’ situatie. Het netwerk vormt een infrastructuur die de technische opleidingen in stand houdt. De leerlingen kunnen immers altijd ergens het vak van hun keuze volgen. Het onderwijs sluit bovendien naadloos aan bij de trends van Smart Industry in de Achterhoek.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

NIEUW, UITDAGEND ONDERWIJS De deelnemende scholen zijn verbonden met externe partijen, bedrijven of bedrijfstakscholen die de slimme praktijkopleidingsplekken aanbieden. Iedere school beschikt daardoor over een of meer keuzemodules. Maximaal vier leerlingen werken onder begeleiding van een ervaren (gepensioneerde) medewerker aan een vaste opdracht. Ook kunnen leerlingen met ‘webcamlearning’ nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven volgen. Enkele van hen zijn vanuit een bedrijf de schakel naar hun medeleerlingen in de klas, via digibord en webcam.

Het project Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA) draagt bij aan de versterking van SmartHub Achterhoek als dé Smart Industry-regio, tevens dé stage en afstudeerregio van Nederland. De bedoeling is om het project structureel in te bedden bij de tien Achterhoekse vmbo-scholen. Provincie Gelderland financiert (via Achterhoek2020) de helft van de kosten. Bedrijven dragen de andere helft bij. Het project wil in vier jaar minimaal vierhonderd leerlingen een praktijkplek bieden. Daarvoor zijn 25 praktijkleerplekken nodig. Interesse of meer weten? Neem contact op met Liesbeth Laman Trip, secretaris POA Achterhoek: l.lamantrip@poa-achterhoek.nl, telefoon +31 6 518 103 56.

51


Ondernemersorganisatie FME maakt zich sterk voor technologische vooruitgang

‘Voor Cybersecurity is minstens honderd miljoen euro nodig’ 52


De roep naar technologische vooruitgang klinkt in Nederland steeds luider. Vriend en vijand zijn het erover eens dat de Nederlandse economie voorop moet blijven lopen als het gaat om technologische ontwikkelingen. Al was het maar om de internationale concurrentie het hoofd te bieden. De sector is belangrijk. De omzet in de technologische sector liegt er dan ook niet om: de sector creëert ongeveer 6,8% van het Bruto Binnenlands Product. Er zijn actuele thema’s, zoals het dichten van de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven en cybersecurity. In Kijk op Oost Nederland zoomen we nader in met Roy van Enkhuyzen, Business Development Manager van de regio Oost van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (2.200 leden). De ontwikkelingen in de technologische industrie gaan razendsnel. Cybersecurity, de impact van hard- en software of automatische werkvoorbereiding zijn concrete voorbeelden van ontwikkelingen waar veel bedrijven de urgentie wel van begrijpen, maar niet gemakkelijk de eerste stap in zetten. Roy van Enkhuyzen: “Door met een bedrijf het gesprek aan te gaan over bijvoorbeeld automatische werkvoorbereiding en de effecten hiervan op het bedrijf, kom je samen een stap verder.” Ketenafhankelijkheid ten aanzien van 3D files en de benodigde software baart de kleinere toeleveranciers zorgen, zo leren we. “Door samen in projecten na te denken over dergelijke problematiek, ontstaat er eensgezindheid in het ontwikkelen van oplossingen. Wij geloven in deze aanpak van het actief ontwikkelen van projecten rondom innovatievraagstukken. En doordat we in de regio de handen ineen slaan met onze vrienden in het ecosysteem boeken we ook echt resultaat. Zo hebben we actief bijgedragen aan de realisatie van het Fieldlab Industriële Robotica, het Fieldlab The Garden (cybersecurity) en het cross sectorale cluster Kunststoffen en Sensoren.” BOOST Nieuwe oplossingen voor grote vraagstukken, als schoon drinkwater, gezonde voeding, klimaat en veiligheid moeten komen van de technologische industrie. En dat gebeurt vaak in nauwe samenwerking met de overheid en onderzoeksinstellingen, aldus Van Enkhuyzen. “Binnen BOOST, de uitwerking van de regionale Smart Industry agenda, bundelen we regionale initiatieven zoveel mogelijk en stimuleren we regionale samenwerking tussen ondernemers en netwerkorganisaties. Hier werken we samen met partners én koplopers in de industrie om onze KIJK OP OOST NEDERLAND

programma’s op elkaar af te stemmen en samen nieuwe activiteiten te ontplooien. “ Eén van de speerpunten van BOOST is sociale innovatie. De regio heeft een enorme behoefte aan goedopgeleide vakmensen. En dat begint al in het basisonderwijs waar elk kind in aanraking zou moeten komen met techniek. Maar ook in het MBO, HBO en universitair onderwijs liggen uitdagingen om voldoende jongeren op te leiden met digitale vaardigheden die noodzakelijk zijn om de banen van de toekomst goed in te vullen. FME werkt daaraan. Met partners als Bouwend Nederland, Koninklijke MetaalUnie en Uneto-VNI wordt getracht een regionaal investeringsfonds voor het basis- en voortgezet onderwijs te krijgen dat ervoor zorgt dat iedereen op school wat van technologie meekrijgt. Ook digitalisering wordt door FME zeer belangrijk gevonden. “Daarom onze oproep om te komen tot een Ministeriele Commissie Digitalisering onder regie van de minister van Economische Zaken”, aldus Van Enkhuyzen. “De taak van deze ministeriele commissie is om urgente uitdagingen op te pakken en zet daarbij stevig in op het versterken van cyberweerbaarheid van Nederland, een wendbare en digitale overheid en versnelling van toepassing van digitale technologie in de economie en maatschappij. HONDERD MILJOEN Wat betreft die cybersecurity: in mei werd iedereen met de wereldwijde aanvallen weer eens wakker geschud. “Een dergelijke cyberaanval kan het land in meer of mindere mate ontwrichten”, aldus Van Enkhuyzen. “Iedereen kan geraakt worden, van ziekenhuizen tot nutsvoorzieningen. Van politieke tot persoonlijke informatie. Veiligheid van deze systemen moet dus gewaarborgd

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

zijn. De investeringen die we doen voor veiligheid lopen ver achter en kunnen onze sterk gedigitaliseerde samenleving niet (meer) afdoende behoeden voor cybercriminelen. Deloitte heeft vorig jaar uitgerekend dat de BV Nederland jaarlijks tien miljard euro moet ophoesten voor de gevolgen van cyberrisico’s. Als je de stelregel neemt dat een bedrijf 10% van het IT-budget voor cybersecurity maatregelen moet gebruiken, is twintig miljoen een schijntje. Nederland is als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld bovengemiddeld kwetsbaar. Om ons land echt cyberweerbaar te maken en om ervoor te zorgen dat onze kennis(economie) niet weglekt, is minstens 100 miljoen euro nodig. In het onderwijs moet het bijbrengen van digitale ‘skills’ en bewustwording rond veiligheid net zo vanzelfsprekend zijn als het leren van taal en rekenen. Dat moet vertaald worden naar een versterking bij defensie, politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de inlichtingendiensten om cybercrime, -terrorisme en -spionage te voorkomen.” KANSEN De Business Development Manager stelt vast dat er in Oost Nederland nuchter tegen de uitdagingen wordt aangekeken. “En dat is goed. Want los van de bedreigingen zijn er ook kansen. Cybersecure omgaan met digitalisering kan een USP zijn en dus veel geld opleveren. Laat je goed informeren over trends in technologie en vraag vooral hulp bij het inschatten van de effecten van nieuwe technologieën”, aldus Van Enkhuyzen. “Onthoud hierbij dat de snelheid van innovatie altijd wordt overschat, maar dat de impact van innovatie wordt onderschat. Wij bouwen graag met ondernemers aan nieuwe proposities in een passend tempo.” 53


HOU TOCH EENS OP MET RECLAME MAKEN! MAAR WEES RELEVANT, AUTHENTIEK EN ZORG VO O R EEN WARE BELEVING. Wij helpen merken en organisaties met hun strategie en vertalen dit naar concepten die echt van betekenis zijn.

Bekijk onze vernieuwde website

TWENTSESTORM.NL


Lohr Liften takelt lift met schacht in één hijs op de plek In een brochure een lift aanwijzen en zeggen: ‘doe die maar’ gaat niet lukken bij Lohr Liften. Het is maatwerk: gebruik, hoogte, afmetingen en de intensiteit zijn bepalende zaken die vooraf met de eigenaar/ gebruiker worden besproken. Als een van de weinige liftbedrijven in Nederland levert het Zevenaarse bedrijf al bijna 50 jaar maatwerk liftinstallaties, van ontwerp tot oplevering. Het was een bijzondere operatie waarmee bij kunststofbedrijf Hulkenberg in ‘s-Heerenberg extra opslagruimte werd geschapen. De lift die Lohr Liften plaatste maakte een leegstaande verdieping geschikt om containers te bergen. Het opmerkelijke is dat de lift geheel op maat gebouwd werd en als één geheel, inclusief schacht, van Zevenaar naar ‘s-Heerenberg is vervoerd en daar op de plek is gehesen. “Dat kan niet overal, maar in deze situatie was dat een prachtige oplossing”, vertelt Janny Kreunen, directeur van Lohr Liften. Het geheel is zo mooi geworden dat de klant besloot de afwerking toch maar in roestvrij staal uit te voeren, vult Anouk Röttger aan. Zij zorgt bij opdrachten voor het hele proces van ontwerp, werkvoorbereiding en de overdracht naar technici in de bedrijfshal, waar de lift wordt geproduceerd. MAATWERK Het project in ‘s-Heerenberg is een treffend voorbeeld van de maatwerk-oplossingen, die de Zevenaarse liftfabrikant biedt. Hoewel ook standaardliften van diverse afmetingen geplaatst worden is de kracht van het bedrijf de op maat gemaakte lift. “We bekijken samen met de klant de wensen en de mogelijkheden en zoeken naar de beste oplossing. Wij ontwerpen en produceren zelf. Onze producten zijn degelijk en kwalitatief hoogstaand. Daar wijken we ook niet van af onderstreept Rötgger. Bijzonder aan de nieuwe Lohr Lift LL-2000 is dat er geen diepe put nodig is om de KIJK OP OOST NEDERLAND

lift te kunnen plaatsten. Een ruimte van 10 tot 15 centimeter is al voldoende. Voor de opdrachtgever kan dat veel geld schelen omdat je geen bouwkundige kosten hoeft te maken om een put te maken. Lohr Liften verwacht veel van dit voordeel. Niet alleen in ons land, ook bij de Oosterburen. “Hoewel alle richtlijnen en veiligheidseisen Europees geregeld zijn, is het in Duitsland vaak net iets gemakkelijker ontheffing te krijgen. ” OP ZONNE-ENERGIE Al enkele jaren produceert Lohr Liften een lift op zonne-energie. “Nu pas merk je dat duurzaamheid booming is. Deze lift komt te staan bij ANNE, naast het Jaarbeursgebouw in Utrecht.“ Begin dit jaar laten tientallen bedrijven daar zien wat mogelijk is om duurzaam te wonen en te bouwen. 23 juni is de officiële opening een feit. De lift staat nu nog in de hal van het bedrijf, waar aan de ene kant de platen staal staan, die na alle bewerkingen even verderop als een lift in onderdelen, verpakt in een zeecontainer, de deur uitgaan. Naast een lasersnijder wordt ook gewerkt met een watersnijder. Daarmee voorkom je dat het staal voor de draagconstructie heet wordt en kracht verliest, legt Röttger uit.

en organisaties, groot en klein, behoren tot de klantenkring. Daarnaast is renoveren van oudere liftinstallaties een specialisme. In het bedrijf werken 16 mensen, die zowel in de productie als montage ter plekke of service en onderhoud ingezet worden. Kreunen: “Iedereen doet alles, we hebben een heel flexibele organisatie.”

LOHR LIFTEN B.V. Edisonstraat 60 - 62 6902 PK Zevenaar T. 0316 344 336 info@lohrliften.nl www.lohrliften.nl

RENOVEREN Lohr Liften zijn te vinden in zowel nieuwbouw, utiliteitsbouw en winkelcentra. Corporaties en Verenigingen van Eigenaren, particulieren

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

55


Software Engineering | Workshops en Trainingen | Hardware Engineering | Inbedrijfstellingen | Advisering | Kastenbouw | Service en Onderhoud | Turn-Key Projecten

Vergroot uw productiviteit > Door efficiĂŤnte automatisering! Wij geloven niet in standaard oplossingen om werkprocessen van onze klanten te verbeteren. We bieden graag automatiseringsoplossingen op maat, zodat het naadloos aansluit op de wensen van uw organisatie. Waarom? Omdat het verbeteren van processen in ons DNA zit. Kijk voor meer informatie op www.total-automation.nl Wij zijn werkzaam in de: - Voedingsmiddelen industrie - Olie- en gaswereld - Onshore en Offshore industrie

- Farmaceutische industrie - Machine besturingen - Utiliteit (woningbouw Domotica)


COLUMN

Eric Krabbe | Djopzz mens & loopbaan Eric Krabbe is directeur van Djopzz, dat is gespecialiseerd in mens en loopbaan. Als verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer helpt zijn bedrijf klanten de tijdelijke inzet van arbeidskrachten te regisseren. Voor meer informatie: www.djopzz.nl.

“Verwachtingsmanagement op de arbeidsmarkt” Al jaren ervaren we dat studenten direct na hun opleiding niet helemaal of helemaal niet aansluiten bij de behoeftes van de arbeidsmarkt. Er wordt veel geld gestoken in stimuleringsmaatregelen om het onderwijs anders of beter in te richten, zodat de aansluiting op het bedrijfsleven optimaliseert. Deze maatregelen zijn prima en sorteren ook wel effect, maar ik vraag me altijd af wat ik kan doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Djopzz is ook actief in de onderwijsbranche en in gesprekken met studenten en docenten valt het mij iedere keer weer op dat het heel lastig is om een goede stageplek te vinden. En als dat al lukt, is de praktijk regelmatig totaal anders dan de student had verwacht bij aanvang van de studie. Ondanks die tegenvallende praktijkervaring maken ze hun studie ‘toch maar’ af. Net als bij bijbaantjes is het credo vaak ‘maakt niet uit, als het maar goed verdient’ versus ‘ik doe wat ik graag wil doen’. Hoe blij word je daar nu van op lange termijn? Djopzz sorteert hierop het liefst zo vroeg mogelijk voor. Wij geloven sterk in het inrichten van een flexibele schil bij bedrijven. Die kweekvijver voor de toekomst biedt studenten de kans om gerichte werkervaring op te doen. Dus vooral niet alleen te kiezen voor het geld. En, wij matchen bewust op opleiding als bedrijven een vacature hebben voor een student. Misschien niet altijd direct op de gewenste functie, maar het gaat erom dat studenten in die branche gaan werken waar ze na hun afstuderen terechtkomen. Die ervaring is enorm waardevol. Voor beide partijen. Bovendien is het voor bedrijven volgens mij veel interessanter om niet alleen een klus te klaren, maar al vroegtijdig directe invloed te hebben op de ontwikkeling van hun toekomstige medewerkers. Maar, dat is slechts mijn bescheiden mening!

Eric Krabbe Djopzz

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

57


Partner voor klantspecifieke elektronica en embedded systems 3T, met vestigingen in Enschede en Eindhoven, is al dertig jaar een toonaangevende ontwikkelpartner voor verschillende opdrachtgevers. “We noemen ons heel specifiek co-developer, omdat we nadrukkelijk samen met onze klanten werken”, vertelt Norbert Beltman, COO van het bedrijf. Beltman, die samen met Richard Mijnheer enkele jaren geleden de leiding over 3T overnam en ook mede-eigenaar is van 3T: “We investeren continu in onze kennis van elektronica en embedded systemen, om onze klanten in staat te stellen perfecte producten te leveren. Dat is onze missie.” “We hebben drie belangrijke activiteiten”, vertelt Beltman. “Ten eerste is dat codevelopment, waarmee we onze klanten helpen met het ontwikkelen van klantspecifieke elektronica-oplossingen, van idee tot uitfasering. Inclusief onderhoud, dus. Hier gaat het met meestal om producten 58

waarbij geheimhouding noodzakelijk is. We doen dat in-house, waarbij we het resultaat van de ontwikkeling uiteindelijk overdragen aan de klant, inclusief eventuele patenten. We zijn dus een soort verlengstuk van de ontwikkelingsafdeling van de klant.”

TOELEVERING “De tweede dienst is toelevering. We hebben geen eigen productiefaciliteiten, maar dat besteden we uit aan partners. Zoals we overigens meer samenwerken met gerenommeerde partners. Maar we hebben een toegevoegde waarde als het bijvoorbeeld

om kleine aantallen gaat of om complexe producten. Die toegevoegde waarde zit met name in het samen met de productiepartner optimaliseren van het productieproces en de kwaliteit en daarbij het testen van de producten. Hierbij is een nauwe betrokkenheid van onze projectengineers van


groot belang. Wij zetten de hele supply-chain op en zijn uiteindelijk ook de leverancier naar onze klant toe. De echte assemblage van de printplaten gebeurt elders. De klant krijgt een kant-en-klaar product aangeleverd.” INNOVATION AND SUPPORT “Onze derde dienst is Innovation and Support, waarbij we zorgen dat de elektronica en de software die we gemaakt hebben gedurende de hele levensduur van de machine meekan. We ontwikkelen de elektronica en software ook door, omdat eisen en wensen van de opdrachtgever kunnen veranderen. We fungeren eveneens als troubleshooter, als er bijvoorbeeld storingen zijn. We kunnen dan optreden als de tweede- en derdelijns support.” Digitale én analoge elektronica 3T heeft expertise als het gaat om digitale elektronica. Maar daarmee is het bedrijf niet uniek. Waar 3T zich mee onderscheidt, is de kennis en ervaring op het gebied van analoge elektronica. “En dat is een uitstervende KIJK OP OOST NEDERLAND

“Met name van toepassing op de aansturing van motoren. We hebben daar veel kennis van.”

discipline, maar wel degelijk nog veelgevraagd. Bijvoorbeeld bij het nauwkeurig aansturen van motoren of het meten van diverse grootheden met sensoren speelt analoge elektronica nog een belangrijke rol. Die vraag zal ook blijven; relatief klein misschien, maar wel belangrijk. We leiden onze analoge experts veelal zelf op, omdat er steeds minder aandacht vor is bij de opleidingen.”

TESTSYSTEMEN Ook op het gebied van embedded software heeft 3T veel kennis in huis. “Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet onze core business is. Vaak voert 3T met name de hardwarespecifieke softwarelagen uit en ontwikkelt onze klant zelf de applicatie software. Wel core business zijn onze testsystemen voor complexe producten, die regelmatig geüpdatet worden. Wij testen dan voordat zo’n update geïnstalleerd wordt of die ook daadwerkelijk doet wat hij belooft. Het testen wordt steeds belangrijker, omdat er ook steeds meer updates komen. En die moeten uitvoerig getest worden.”

FPGA EN POWER-ELEKTRONICS Een andere specialiteit is FPGAontwikkeling. “Dat staat voor field-programmable gate array. Het is een manier om digitale hardware op een softwarematige manier te configureren. Het is een tegenhanger van een microprocessor, waarmee je veel nauwkeuriger getimed en snellere functies kunt implementeren. Het is een echt onderscheidend punt van 3T. We hebben veel specialisten op dit gebied, die veel samenwerken met de belangrijkste leveranciers Intel PSG (voorheen Altera) en Xilinx.” Power-electronics zit eveneens in het 3T-pakket.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

3T werkt voor gerenommeerde bedrijven, waar fouten vaak catastrofaal kunnen zijn. “Denk bijvoorbeeld aan een chipmachinefabrikant. Daar ontwikkelden we een faciliteit voor, die ervoor zorgt dat EN

de functies die zorgen voor man-machine-veiligheid in de machine volledig gedebugged en afgetest kunnen worden, zonder dat daadwerkelijk op een machine zelf te moeten testen. Hiermee kan onze klant veel kosten besparen.” “En voor Gatso ontwikkelden we bijvoorbeeld ook een radartrackingmodule voor een flitspaal. Een heel andere tak van sport, maar wel weer met nauwkeurigheid als belangrijkste pijler. Een combinatie van analoge front-end, met een FPGA erop. De klant ontwikkelt dan zelf weer een algoritme, zodat de flitspaal kan herkennen met welk soort vervoermiddel het te maken heeft: een personenwagen, motor of vrachtauto, bijvoorbeeld.” Klanten in Oost-Nederland waar 3T voor werkt zijn onder meer Hitec en Group2000 uit Almelo, maar ook ASML, VDL, Océ en Sparta zitten in het portfolio.

www.3t.nl

59


In de IT-wereld wordt zelfs software verduurzaamd

Applicatieontwikkelaars bouwen verouderde software na Alle software raakt op een gegeven moment verouderd. Wanneer er geen updates/uitbreidingen meer worden uitgebracht, bijvoorbeeld. Wanneer een bedrijf nieuwe hardware aanschaft, dat de programma’s niet kan draaien. Of als de software alleen werkt op een verouderd besturingssysteem, zoals DOS. Maar liefst 65% van de Nederlandse bedrijven werkt met (een vorm van) verouderde software en dat maakt de zakelijke markt kwetsbaar. Hackers kunnen hun gang gaan en een digitale aanval is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer. Het gebeurt, op grote schaal. Nieuwe software aanschaffen is één oplossing. Maar met het nabouwen van verouderde software, bieden IT-specialisten tegenwoordig een tweede mogelijkheid. Software laten nabouwen wint steeds meer terrein. Het betekent een kostenbesparing ten aanzien van nieuwe applicaties laten ontwikkelen, en medewerkers van een bedrijf kunnen op de vertrouwde manier blijven werken. Ron Aarnink, directeur van Netzozeker uit Deventer: ‘Wij zien bij onze klanten software voorbijkomen die soms al tien of zelfs vijftien jaar draait. Dat is met name het geval in de industriële branche, waar bedrijven vertrouwen op ICT om hun machines en processen aan te sturen. Een dag stilliggen zou een enorme omzetderving betekenen - nog los van de ontevreden klanten - en vaak is het probleem niet eens binnen een dag te verhelpen. Als verouderde software ermee ophoudt, dan is er nogal wat aan de hand. Daarom zijn we het nabouwen van software gaan aanbieden en de vraag blijkt behoorlijk groot.’ 60

WAT HOUDT SOFTWARE NABOUWEN PRECIES IN? Wie software laat nabouwen krijgt niet een-op-een hetzelfde programma. Daarmee zouden alleen de risico’s ten aanzien van beveiliging en uitval worden afgedekt. Maar in de afgelopen jaren is er natuurlijk veel gebeurt op ICT-gebied, waardoor de software aan andere eisen moet voldoen. De compatibiliteit met nieuwe hardware bijvoorbeeld, moet gegarandeerd zijn. Aarnink: ‘Wij werken volgens een aantal vaste speerpunten. Het bedrijf houdt alle bekende functionaliteiten van de software, waar de medewerkers vertrouwt mee zijn. Een cursus om te leren omgaan met de nagebouwde software is dus niet nodig. Maar we kijken wel of er verbeteringen mogelijk zijn, zodat het werk handiger of efficiënter kan. (Lachend:) En dat is eigenlijk altijd zo.’

Dat laatste is niet verwonderlijk, want elke sector heeft in het afgelopen decennium grote stappen gemaakt, dankzij ICT. Het is meegaan met de tijd of op achterstand raken ten opzichte van de concurrentie. Denk aan het geautomatiseerd aanmaken van offertes of facturen, productiecapaciteit vergroten of ‘simpelweg’: overal toegang hebben tot de gegevens van je bedrijf via de cloud. Aarnink: ‘Werken in de cloud is niet voor niks een van de grootste omwentelingen in het bedrijfsleven van de laatste jaren. Iedereen heeft meerdere devices tegenwoordig en werkgevers die het flexwerken mogelijk maken, winnen aan populariteit. Als we toch aan de gang gaan met een stuk software, dan willen we er ook voor zorgen dat de gebruiker daar een hele tijd mee vooruit kan.’


'Het kan eigenlijk altijd efficiënter' ELKE SOFTWARE IS NA TE BOUWEN Het antwoord op de vraag ‘Welke software komt in aanmerking voor nabouwen?’ is eenvoudig: alle software. Een verouderd ERP-, CRM- of processysteem is ontwikkeld op basis van de eisen die destijds golden. Al die systemen zijn dus bekend en in de tussenliggende jaren exponentieel verbeterd, door bedrijven zoals Netzozeker. Aarnink: ‘In onze branche geldt dat we nooit software tegenkomen die niet nagebouwd kan worden. Elke ICT-specialist kent de systemen/programmeertalen van toen, zoals DOS, MS-DOS, Flash, Oracle, SCO, Cobol, Clipper, Visual Basic, Microsoft Access en ik kan nog wel even doorgaan. Natuurlijk brengen bedrijven als Oracle en Microsoft wel updates uit, maar er komt een moment dat ze een soort ‘harde overgang’ maken naar een nieuwe versie. Dan is het een kwestie van een nieuwe licentie aanschaffen, of doorgaan met een systeem dat niet meer ondersteunt wordt. Soms is het vertrouwen op verouderde software een bewuste keuze, bijvoorbeeld bij bedrijven die een ICT-specialist of –afdeling hebben. Maar meestal is het gewoon zo ontstaan en lijken de risico’s ver weg. Helaas hebben we voorbeelden te over van bedrijven die de risico’s aan den lijve hebben ondervonden.’ HOE ZIT HET MET UPDATES VOOR NAGEBOUWDE SOFTWARE? Stel, je laat een verouderd Microsoft-systeem nabouwen. Biest Microsoft dan ineens wel KIJK OP OOST NEDERLAND

updates voor je vernieuwde versie? Aarnink: ‘Nee, zo werkt het niet. Als een grote ontwikkelaar zijn handen van een bepaald systeem aftrekt, dan wordt dat systeem niet verder doorontwikkeld. Voor onze klanten doen wij dat zelf. Vaak nemen we de software in beheer en regelen we de hosting, het onderhoud en de support. Dan moet je als ICT-aanbieder natuurlijk wel al die diensten aanbieden en up-to-date houden. Met het aanbieden van software nabouwen, hebben wij daar een volledige service omheen gezet. We plaatsen de software op servers die aan de laatste veiligheidseisen voldoen. De gebruiker krijgt een veiligheidsrapport, dat inzicht geeft in de manier waarop we de risico’s afdekken. En we gebruiken de vulnerability scans van marktleiders als Qualys en Symantec, die elk bekende beveiligingslek afdichten.’ OTAP, BEPROEFDE WERKWIJZE VOOR HET NABOUWEN Veel applicatieontwikkelaars werken graag volgens het OTAP-model: Ontwikkelen, Testen, Acceptatie, Productie. Het ontwikkelen van de vernieuwde software gebeurt in een ontwikkelomgeving, los van de bedrijfsvoering van de klant. Daar kunnen zowel ontwikkelaar als klant de software testen, in een omgeving die de bedrijfsvoering tot in detail kan nabootsen. Alle onderdelen die akkoord zijn gaan naar de acceptatieomgeving en uiteindelijk wordt de software uitgerold binnen het bedrijf (de productie). Aarnink: ‘OTAP

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

geldt wereldwijd als best practice binnen onze branche. Wij gebruiken het ook voor de nieuwe applicaties die we ontwikkelen, en we werken met een geautomatiseerde OTAPstraat. Dat is handig voor organisaties die regelmatig nieuwe features willen lanceren en dat graag snel en soepel organiseren.’ Software heeft een evolutie doorgemaakt. Van programma’s ontwikkeld door de marktleiders uit de jaren ’80 - die letterlijk iedereen gebruikte, bij gebrek aan alternatieven – tot maatwerk software die voor een individuele organisatie wordt gebouwd. Nu de softwarebranche volwassen is, ontstaat er ruimte voor meer smaken. Software nabouwen is een toevoeging die bestaansrecht lijkt te hebben. Mensen werken steeds meer samen met computers, en de ICT-branche reageert daarop door iedereen het systeem te bieden dat de organisatiedoelen het best ondersteunt.

61


Jotem zet kennis en kunde in voor ‘proces op niveau’ Ontijzering, ontgassing, demineralisatie of ontharding; de kwaliteitseisen waar water in een bedrijfsproces aan moet voldoen kunnen enorm verschillen. Bij Jotem Waterbehandeling in Vriezenveen zit de kennis en kunde om daar wereldwijd praktische maatoplossingen voor te ontwerpen en te bouwen. Het speelde niet mee in de keuze om naar Vriezenveen te verhuizen, maar het komt wel mooi uit dat straatnamen zoals de Watergang, de Zuivering en het Bassin rond de nieuwe vestigingsplek een link hebben met water. De activiteiten van de waterzuiveringsinstallatie, waar ze naar verwijzen, zijn wel aanzienlijk beperkter dan de oplossingen die Jotem Waterbehandeling biedt voor watervraagstukken in de sectoren industrie, food, pharma en welzijn. Bedrijven en instellingen komen bij Jotem als in een productieproces het water aan specifieke kwaliteit of samenstelling moet voldoen. “In nauwe samenwerking met de klant zoeken onze engineers

62

oplossingen. We ontwerpen de installatie en bouwen die zelf, naar behoefte van de klant. Daarmee krijgt hij een ‘one of a kind’ installatie, maatwerk”, aldus algemeen directeur Rob Borgerink. Hij vertelt met passie over het Twentse bedrijf. Nuchter en betrouwbaar, zo karakteriseert men zelf de manier van werken. Samen met Gerrit Dommerholt (commercieel verantwoordelijk) leidt Borgerink de onderneming. “We hebben een hele platte organisatie, waardoor we ook snel van dienst kunnen zijn. Dat is onze kracht.” De combinatie van expertise in zowel procestechnologie als de bouw van installaties maakt

het bedrijf onderscheidend. Voor service en onderhoud is Jotem vorig jaar volledig overgestapt naar een digitaal informatiesysteem voor een service-rapportage, waardoor klanten nog sneller en adequater geïnformeerd worden. Bij industriële bedrijven zoals DSM, Attero en gerenommeerde regionale bedrijven installaties van Jotem, die onder zeer strikte specificaties het water tot op molecuul-niveau moeten zuiveren. Bij processen waarbij stoom wordt gemaakt moet vooraf zuurstof en

kooldioxide (CO2) uit het water worden gehaald. Ontgassen van dit toevoerwater voorkomt corrosie in de ketel en leidingen. Ook in o.a. de ziekenhuizen zoals het AMC, Martini Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum staan installaties van Jotem. Het gaat dan veelal om het opwaarderen van leidingwater naar (Ultra) Puur water voor


bijvoorbeeld sterilisatie van operatieapparatuur. Het bedrijf kan technologieën inzetten om uiteenlopende doelen te bereiken zoals ontijzering, ontgassing, dosering, filtratie en desinfectie. Met membraantechnologie kunnen de kleinste deeltjes uit het water worden gehaald. Maar ook omgekeerd: kostbare vloeistoffen ontwateren, waarmee deze vloeistoffen hergebruikt kunnen worden. WATERONTHARDERS Waterontharding was in 1965 de eerste activiteit van Jordaan’s Twentse Exploitatie Maatschappij, afgekort tot Jotem. Vanuit een garagebox werden waterontharders verkocht. Nog altijd levert Jotem diverse systemen voor waterontharding voor particulier gebruik. Dealers en lokale installateurs kunnen daarvoor terecht op de website waterontharder-bestellen.nl. “Wij geven de dealers de benodigde training, zij krijgen alle kennis die nodig is om de klant goed te kunnen bedienen.” Als het om grotere hoeveelheden water gaat bouwt Jotem de installaties zelf. Die kunnen van 5 tot wel 150 kubieke meter water per uur ontharden. DRINKWATERUNIT WATER4ALL Naast industrie, food en pharma is welzijn de jongste sector waarin Jotem actief is. In samenwerking met het Oldenzaalse Water4all is een drinkwaterunit ontwikkeld die in uiteenlopende omstandigheden van bron-, meer-, rivier- of zeewater drinkwater maakt. In containers of robuuste portable kisten kunnen die units worden ingezet op plaatsen waar het moeilijk is om schoon drinkwater te krijgen. Dat kan in Derdewereldlanden zijn, bij calamiteiten maar ook gewoon bij een waterbottelarij. In de containers worden verschillende technologieën KIJK OP OOST NEDERLAND

gebruikt om, zonder chemische toevoegingen, vervuiling uit water te halen. “Vanmiddag gaan we naar Water4all, om de samenwerking te beklinken. We gaan daar een gezamenlijk succes van maken.” Samen met partners werken aan innovatieve oplossingen past bij het bedrijf. “We krijgen weleens vraagstukken op tafel waarvoor de klant met een pilot-installatie wil testen wat mogelijk is. Wij denken dan mee en bouwen deze testunit, waarbij we de test ook volledig begeleiden. Voor onze engineers zijn dat mooie uitdagingen.” Jotem is daarom ook een van de partijen die op initiatief van Waterschap Vechtstromen meedoet aan het Water Experiment Center Twente. Samen met enkele collegabedrijven en opleidingsinstituut Saxion kunnen in een hal bij de waterzuivering in Glanerbrug nieuwe technologieën, installaties en toepassingen worden getest.

afvalwater te halen. Het gaat om het verwijderen van hele kleine organische stoffen uit water dat eigenlijk al schoon is. Waterschappen krijgen medicijnresten er niet uit bij de zuivering en zien dat als een toenemend probleem. “Wij geloven er echt in dat je veel verder komt als je hierin samenwerkt”, zegt Borgerink. “Vertrouwen is de basis. Niet meteen beginnen met contracten. Laten we elkaar eerst maar eens laten zien dat we kunnen samenwerken!”

MEDICIJNRESTEN Een ander voorbeeld is de gezamenlijke ontwikkeling van een installatie met Van Remmen UV-techniek in Wijhe, om medicijnresten uit

TALENTJES Jotem groeit geleidelijk, waarbij ze net als andere bedrijven in de technische sector ervaren dat het moeilijk is om vacatures vervuld te krijgen. “Wij staan

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

daar nu ook anders in. We kijken in eerste instantie naar mentaliteit, of de mensen in ons team passen. We zijn met een Water Academy een eigen opleiding gestart, zodat we intern kunnen scholen en bijscholen.” Vorige week is nog een automonteur aangenomen, die in het bedrijf verder wordt geschoold. “Van dit soort talentjes die we zelf kunnen opleiden moeten wij het hebben”, weet Borgerink.

JOTEM WATERBEHANDELING BV De Watergang 16 Vriezenveen T. +31(0)85 10 50 777 info@jotem.nl www.jotem.nl

63


Putten of ontsnappen?

Spannend en ontspannend voor iedereen!

Pitch&Putt Twente is een prachtige locatie en geweldige plek om te ontspannen. Het spel is spannend en uitdagend. Na een korte instructie kan iedereen het spelen. Vanaf het ruime terras heb je een prachtig uitzicht over de baan en de landelijke omgeving. Onder het genot van een hapje en een drankje of een bbq is het heerlijk nagenieten van een gespeelde ronde. Het is een geweldig uitje, met collega’s en vrienden, of met een groep. Footgolf Op de baan wordt ook Footgolf gespeeld. In zo weinig mogelijk trappen de voetbal in het gat spelen. Erg leuk als teamuitje en met je vriendengroep.

de kamer binnen 60 minuten te verlaten. Ontrafel sloten, codes en puzzels door slechts logica en je creativiteit te gebruiken. Combi-arrangementen zijn ook mogelijk met andere activiteiten zoals eendrijden, GPSfietstochten, solex rijden, cornhole-spel, spellencircuit, bezoek kastelen en musea. De prachtige omgeving van Diepenheim leent zich uitstekend voor een volledige daginvulling.

Escaperoom Twente is een spannend, uitdagend en onvoorspelbaar spel. Je gaat met een groep van 4 tot 8 personen een kamer binnen en de deur gaat achter jullie op slot! Het doel van het spel is om

Hengevelderweg 3, 7478 PE Diepenheim T 0547 - 351 990

WWW.PITCH-PUTT-TWENTE.NL

WWW.ESCAPEROOM-TWENTE.NL

Meesters in metaalbewerking Wij zijn gespecialiseerd in het bewerken en produceren van hoogwaardige producten

• • • • •

CNC Frezen / CNC draaien Plaatbewerking Constructies Gecertificeerd laswerk vlgs ASME Montage

Adres: Marconistraat 27 Internet : www.ditech.eu

6902 PC Zevenaar E-mail : info@ditech.eu

• • • •

staal roestvaststaal nikkel alloy aluminium

tel: 0031 (0)316-295444 fax: 0031 (0)316-295099


Ruim 25 jaar ervaring in de uitzendbranche Met Hugo Kok als eigenaar en Joop Timmer en Margreet Pluimers als drijvende krachten op de vestiging is Uitzendbureau Oost-Nederland in Nijverdal een bekende dienstverlener in – u raadt het al - Oost-Nederland. “We zijn een middelgroot uitzendbureau met een aantal specialismen”, vertelt de enthousiaste Timmer. Oorspronkelijk werkte het uitzendbureau vooral in de supermarktbranche. “We detacheerden veelal slagers”, legt Timmer uit. Maar nu die winkelformule steeds meer krimpt, heeft Uitzendbureau OostNederland haar vleugels uitgeslagen. Naast de foodsector, waar de supermarkten onder horen, levert het bedrijf onder andere ook (tijdelijk) personeel aan de installatiebranche, de afbouw, interne logistiek en in kunststof productie-industrie. VAKKRACHTEN Wat die disciplines samen bindt is, dat er wordt gevraagd om vakkrachten. “Met name mensen die afkomstig zijn uit het lagere beroepsonderwijs of het mbo, het middenkader”, aldus Timmer. “Belangrijk werk, dat de komende jaren alleen maar belangrijker wordt. Er is veel vraag naar echte vakmensen, terwijl het aanbod steeds meer afneemt. Voor ons is het zaak om voor iedere opdrachtgever de juiste match te vinden. En dat lukt ons vrijwel altijd.” KIJK OP OOST NEDERLAND

“We nemen onze klanten graag alle zorgen uit handen. Niet alleen op het gebied van het ‘leveren’ van de juiste man of vrouw voor de opdracht, maar ook op het gebied van advies en administratie. Voordat we een kandidaat voorstellen aan een opdrachtgever voeren we uitgebreide gesprekken: we willen zeker weten dat we de juiste persoon gaan voorstellen.” CERTIFICERING Uiteraard voldoet Uitzendbureau OostNederland aan de vereiste normeringen en certificaten in de branche. “In de CAO voor de Vleessector is opgenomen dat opdrachtgevers uitsluitend gebruik mogen maken van opdrachtnemers die NEN 4400-1 gecertificeerd zijn en ook voldoen aan de bijkomende bepalingen van de Vleessector. Dat is bij ons het geval. De NEN-norm is sowieso vereist, maar voor de vleessector wordt specifiek extra gecontroleerd op criteria voor de werksfeer, premies, pensioen- en

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

bedrijfstakregelingen, aanwezigheid van specialistische verklaringen en een goede beloning. Dat is bij ons allemaal geregeld. Het keurmerk van de SNA-norm (Stichting Normering Arbeid) dragen wij dan ook met trots.” Naast uitzenden kan de opdrachtgever bij Uitzendbureau Oost-Nederland ook terecht voor detachering en werving en selectie. “Het is een opsteker voor alle partijen als onze kandidaat vast in dienst komt bij onze opdrachtgever. Hoewel: dan moeten wij weer op zoek naar een goede kracht voor een volgende opdracht. Maar goed, we hebben dan aanvankelijk wel de juiste kandidaat gestuurd, en dat onderstreept alleen maar weer dat onze relatie zaken doet met de juiste partner, en daar gaat het uiteindelijk om”, besluit Timmer.

www.uitzendbureau-oostnederland.nl

65


Showroom Terborg Ettensestraat 19

Bedrijfsinrichtingen

van

Tel.: 0315-325523

A tot Z

Showroom Huissen nijverheidsstraat 3 Tel.: 026-3616843

Showroom Apeldoorn Lange Amerikaweg 81 Tel.: 055-5400133

site

formatieve web Bezoek ook onze in id! mét shopmogelijkhe

www.terborgse.nl

Traditie in Achterhoekse gastvrijheid!

HOTEL | RESTAURANT | TAPASBAR | ZALEN

Dorpsstraat 2, 7261 AW Ruurlo | Tel +31 (0573) 451 122 | www.avenarius.nl


Verpakkingsevent Empack Relatiedagen verbindt experts en professionals uit de markt via interactief platform Empack Relatiedagen, het netwerkevent dat op 20 en 21 september 2017 tegelijkertijd met Technische Industriële Vakbeurs (TIV) in Evenementenhal Hardenberg plaatsvindt, is de gelegenheid om verpakkingsuitdagingen met professionals uit verschillende verpakkingsdisciplines te bespreken. Ter voorbereiding op het event wordt een online ‘Ask the expert’ platform opgezet waarop prangende verpakkingsvragen kunnen worden voorgelegd. In deze Kijk op het Noorden een podium voor de Empack Relatiedagen. VERPAKKINGSPLATFORM VOOR EN DOOR EXPERTS Evenementenhal Hardenberg staat deze twee beursdagen volop in het teken van netwerken en relatiebeheer. Bestaande relaties worden aangehaald en nieuwe zakenrelaties zullen hier ontstaan. Een van de middelen om hierop in te spelen is het zogeheten ‘Ask the Expert’ platform. Onderwerpen als verpakken, verpakkingen, verzenden, verpakkingstechnologie en de voedings- en zuivelindustrie zijn de belangrijkste speerpunten binnen de doelmarkt in Noordoost Nederland. Voorafgaand aan de vakbeurs wordt exposanten op dit platform reeds de gelegenheid geboden online de verpakkingsvraagstukken te bekijken om hier vervolgens op in te spelen. Tijdens het KIJK OP OOST NEDERLAND

event worden er verschillende zogeheten speeddatesessies gehouden waarin de belangrijkste verpakkingsuitdagingen van bezoekers aan bod komen.

dagen zijn volledig ingericht op de relatie tussen de exposant en bezoekers, maar ook tussen bezoekers onderling. Bezoekers van de Technische Industriële Vakbeurs zijn hier ook van harte welkom en kunnen vanuit het technische platform een bezoek brengen aan het verpakkingsplatform en vice versa.

NETWERKEN MET VERSCHILLENDE BELANGHEBBENDEN UIT DE VERPAKKINGSINDUSTRIE Onderscheidend aan Empack Relatiedagen is dat aandacht wordt besteed aan netwerken in de gehele verpakkingsketen. Het gaat niet alleen om de relatie tussen exposant en potentiële klant, maar er is ook aandacht voor de interactie tussen verpakkingsprofessionals onderling. Exposanten komen op 19 september op een sportieve en ontspannen manier met elkaar in contact op een golf business event, dat in de omgeving van Hardenberg wordt georganiseerd. De twee daaropvolgende

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

KRACHTEN GEBUNDELD Tegelijkertijd met Empack Relatiedagen vindt in hal 1 t/m 4 de Technische Industriële Vakbeurs plaats. Dankzij deze nieuwe aanpak krijgen bedrijven die actief zijn in verpakken, aandrijvings- en besturingstechniek, industriële automatisering, digitalisering, industriële productietechnieken en toelevering één compleet contactmoment aangeboden, zodat het voor de gehele EN

keten een interessante beleving is. Een voorbeeld hiervan is de voedingsmiddelenindustrie, deze is aanzienlijk goed vertegenwoordigd in Noordoost Nederland en interessant voor zowel de verpakkingsals de maakindustrie. PRAKTISCHE INFORMATIE: Kijk voor meer informatie op www.empackrelatiedagen.nl. Op 20 & 21 september is Evenementenhal Hardenberg geopend van 13.00 tot 21.00 uur. Bezoeken kan alleen met een toegangsticket door u vooraf online in te schrijven. Met één toegangsticket kan men alle beurshallen bezoeken. Gebruik code: 2900 om te registreren.

67


Holland Casino Enschede

Veilig en verantwoord spelen Verslaafd aan gokken? Reken maar dat Holland Casino je daar op aan zal spreken. Een ideale plek om geld wit te wassen? Vergeet het maar. Holland Casino kent zijn pappenheimers. Het casino in Enschede wil een veilige speelomgeving bieden. Dat streven wordt niet alleen met woorden beleden. “Daar maken we ook echt werk van”, verzekert Manager Security Ronald Nijenhuis. Holland Casino neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kansspelverslaving en witwassen bijvoorbeeld worden tegengegaan. En bij wangedrag wordt de bezoeker gesommeerd het pand te verlaten. Holland Casino biedt jaarlijkse duizenden bezoekers spelplezier. Nagenoeg iedereen komt met goede bedoelingen. Maar Nijenhuis weet ook dat een enkeling andere belangen heeft. Bezoekers kunnen 68

bijvoorbeeld niet grote geldbedragen laten overboeken op hun privérekening. Dat is alleen mogelijk als er daadwerkelijk een forse geldprijs is gewonnen. Transacties moeten transparant zijn. Spelwinsten zijn herleidbaar. Er vindt in Holland Casino registratie plaats van dat overgeboekt geld daadwerkelijk afkomstig is van speelwinst. Het casino werkt samen met het Financial Intelligence Unit. Deze overheidsinstantie

houdt zich onder meer bezig met de bestrijding van witwassen en het voorkomen van financiering voor terrorisme. “Het imago van het casino is beter geworden. Daar werken we hard aan en dat blijven we doen”, zegt Nijenhuis. Holland Casino wil ook weten wie er binnen is. Iedereen dient zich bij binnenkomt te registreren door middel van een geldig legitimatiebewijs. De medewerkers bij Holland Casino


FOTOGRAFIE: ABBINK FOTOGRAFIE

willen ook voorkomen dat mensen met gokverslaving in de problemen komen. Ze zijn daar alert op. Holland Casino kijkt niet weg. “Bezoekers die vaak en lang spelen, worden daarop aangesproken. We willen ze bewust maken van het probleem. Het is niet zo dat wij er niets op uit doen, omdat we geld kunnen verdienen aan die bezoeker. Integendeel. Ons streven is om met iedereen een duurzame relatie op te bouwen. Dat is onze gewenste gast. Bij kansspelverslaving zijn er alleen maar verliezers. Dat willen we tegengaan”, aldus Nijenhuis.

Holland Casino is elke dag van 12.00 tot 03.00 uur geopend. Alleen op oudejaarsdag blijven de deuren dicht. Spelen kan al vanaf 2,50 euro. Het casino beschikt tevens over een restaurant. Dineren bij Holland Casino kan in het weekend tot 2.30 uur in de nacht. Op zondag tot en met donderdag is het restaurant tot ‘s nachts 1.30 uur geopend.

KIJK OP OOST NEDERLAND

Ronald Nijenhuis – manager Security Kirsten Meijer – manager Marketing & Sales

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

69VOOR DE BESTE KANSEN

Wij zijn net zo ondernemend als u! Wij zijn VBA Van Braak Accountants. Ondernemers pur sang. Net als u. Wij staan geheel tot uw dienst. Ons gezamenlijke doel: halen uit de cijfers wat erin zit en vooral niet teveel betalen. Wij gaan voor een zo goed mogelijk bedrijfsresultaat, daarom geloven wij in mee-ondernemen.

VBA Van Braak Wij verdiepen ons als geen ander in uw onderAccountants is een onneming. Wij zetten onze knowhow optimaal in en afhankelijke gaan voor u tot het uiterste, alsof het onze eigen adviesgroep van onderneming is. accountants en belastingadviseurs met vestigingen in Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Drachten, Franeker, Neem contact met ons op voor een Holten, Marum, vrijblijvende afspraak. Scherpenzeel, Texel, Tiel, Veenendaal, Vught en Zuidbroek.

Kleine details maken het grote verschil...

VBA Van Braak Accountants Holten Lageweg 4, 7451 AE Holten T 0548 - 37 83 53, E info@vba-holten.nl www.vba-accountants.nl


GROEN LEVEN EN ONDERNEMEN

De klap van de molenwiek:

Trump stapt uit het klimaatakkoord. America first…. Het is als bij windmolens. Soms lijkt het imago van een kolencentrale positiever te zijn dan dat van een windmolen van honderd meter hoog. Zo’n molen levert in Oost Nederland even veel energie per jaar als 30.000 zonnepanelen. Echter een initiatiefnemer gaat met een ontwikkelaar aan de slag en die confronteren technocratisch de omgeving met de plannen. De omgeving schiet in de stress en heeft door alle negatieve verhalen over windmolens angst voor het onbekende en voor de verstoring van hun omgeving en luistert niet naar de inhoud. Laat staan dat ze open staan om te participeren. Op voorhand hebben ze al een klap van de molenwiek gehad en zijn ze klimaat sceptisch.

aantrekkelijkheid, dingen doen waar je trots op kunt zijn, in balans met economie, mens, milieu en omgeving. Hoe schril is dit contrast met wat er op dit moment in de VS gebeurt. America first, een hek er omheen, mensen terug de mijnen in, het kan niet op met fossiele energie de komende presidentsperiode. De smog zal de blonde haren van Trump niet doen vergrijzen, maar gitzwart maken. Heeft hij de klap van de molenwiek al gehad, of zal hij hem nog krijgen?

Laten wij ons wapenen. Maak Europa onafhankelijk van de Arabieren, van de Russen én van de Verenigde Staten. Europa wordt wellicht door het klimaat verenigd en China wordt onze bondgenoot. Laat Oost Nederland nu beschikken over een innovatieve maakindustrie en een aanpakkersmentaliteit. Kom maar op! Er is een keuze: D’RAN in de circulaire en hernieuwbare economie. Our future first!

Meestal is het ook zo dat de waarde die de molen genereert elders terecht komt en de omgeving er inderdaad weinig aan heeft, door allerlei redenen. Er worden door tegenstanders dan terechte en onterechte argumenten neergezet over slagschaduw, geluid, dode vogels, de waardedaling van vastgoed, vallende wieken, straling, beton in de grond en nog veel meer. Terwijl de impact juist goed is. Een windmolen zorgt voor minder milieuschade dan fossiele energie. Er wordt tegen nul-variabele kosten energie opgewekt en er vallen minder slachtoffers onder vogels, flora en fauna en ook onder mensen. Er zijn ook voorbeelden van de windmolens zorgen voor lokale waardebeleving. Een landeigenaar krijgt jaarlijks twee keer de landbouwpacht prijs en een dorp tot wel 350.000 euro per jaar aan inkomsten uit de duurzame energie. Er is dan een echte lokale economie, zoals bijvoorbeeld van Morbach in Duitsland waar twintig molens, een biovergister en duizenden zonnepanelen op een voormalig Amerikaans bommendepot zorgen voor een topdorp. Het floreert, is aantrekkelijk, trekt toeristen en schept banen. The Earth First, the region second en fossiel begraven; op naar een circulaire economie die meervoudig waarde creëert en waarin de omgeving floreert, de mensen samen optrekken, gericht op de toekomst. Innovatie, smart industry, duurzaamheid, 72

Otto Willemsen Otto Willemsen is auteur van het boek “Fit voor de toekomst; de duurzame ondernemer” (www.fitvoordetoekomst.nl) en “Thuis in energie”. Otto realiseert duurzaamheid als zelfstandig organisatieadviseur/trainer en is met Duurzaam4Life verbonden aan coöperatie Synprofect.


+31 (0)74 243 66 55 info@gerimex.com

GERIMEX, een modern bedrijf met goede tradities

GERIMEX in Hengelo bestaat al meer dan 50 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Europa als het gaat om producten voor de stans-, vervorm en/of kunststoftechniek. GERIMEX richt zich vooral op de productie van speciale ponsnippels, snijbussen en kernpennen ten behoeve van de stempelmakerijen en matrijzenbouw. Veelal gaat het daarbij om grote en kleine aantallen. De opdrachtgevers bevinden zich in de wereld van de automotive, elektronica, medische sector, kunststofverwerking en bouwtechniek. De cultuur bij GERIMEX GERIMEX is altijd een typisch familiebedrijf geweest dat zich kenmerkt door een grote betrokkenheid, verantwoordelijkheid en zeer gering verloop van de medewerkers, evenals een zeer laag ziekteverzuim. Zo is zorgvuldig omgaan met de omgeving en het milieu verweven in het productieproces. Een nieuwe generatie (Thijs Wilbrink) heeft inmiddels Louis Wilbrink als directeur opgevolgd om het bedrijf de komende decennia verder te leiden en uit te breiden.

Automatisering Om nog efficiënter te kunnen produceren heeft GERIMEX de laatste tijd fors geïnvesteerd in verdere automatisering en robotisering van haar productieproces. Zo is het machinepark uitgebreid met een volautomatische polijstmachine, een slijpmachine voor het slijpen van profielen en hulzen, 2 geautomatiseerde harddraaibanken, enkele CNC gestuurde vlakslijpers, een precisie rondslijpmachine en tevens zijn 4 machines geautomatiseerd door middel van een verplaatsbare robot. Betrouwbaar en flexibel Naast investeren in het machinepark, investeert GERIMEX ook constant in de opleiding van haar medewerkers. Een goed gekwalificeerd team maakt het tenslotte voor GERIMEX mogelijk gemaakte afspraken met haar opdrachtgevers na te komen. Bij klanten welke een leveranciersrating hanteren, heeft GERIMEX dan ook een A-status. GERIMEX is gecertificeerd conform ISO 9001. Voor meer informatie over GERIMEX of het uitgebreide leveringsprogramma kijk op www.gerimex.com

OM PRECIES TE ZIJN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . GERIMEX


O N T D E K D E K R A C H T VA N

BEZOEK HET GROOTSTE NOG WERKENDE STOOMGEMAAL TER WERELD

Het Woudagemaal, uniek in de wereld Ontdek de kracht van stoom in het bezoekerscentrum en beleef het mee in 3D. De rondleiding voert je langs de fascinerende techniek van het grootste, nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld. Een indrukwekkende kathedraal van stoom gebouwd in de architectuur van de Amsterdamse School. Dat mĂłet je gezien hebben. Oog in oog met de beschermende kracht tegen het water. Zonder het Woudagemaal zag Nederland er heel anders uit! dinsdag t/m zaterdag zondag

10.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur

Voor openingstijden tijdens feest- en bijzondere dagen n zie op www.woudagemaal.nl

- Unesco Werelderfgoed - Spannende 3D-film - Educatieve activiteiten - Prachtige architectuur - Technisch hoogstandje - Gezellige koffie- en theeschenkerij - Gratis audiotour app in negen talen - Rolstoel- en rollatorvriendelijk

ER

ELD

ER FG

O

E

D

W

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

t

t

E

MO

ER R LD H

N D I AL

WO

United Nations (GXFDWLRQDO 6FLHQWLÂżF DQG Cultural Organization

GE

I

N

I

TA

t

PA T R I M

O

Ir. D.F. Woudagemaal Werelderfgoed sinds 1998

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.