STERK. maart 2017

Page 1

STERK. Maart 2017

‘DURF JE NEK UIT TE STEKEN’ Floortje Rasenberg over het ASC, ambities en ondernemerschap

STEENGOED VERTROUWEN Terug in de historie door het betalen met stenen

VAN WERKDRUK NAAR WERKGELUK Succes zorgt voor werkgeluk, toch? Lees hier hoe het écht zit


INHOUDSOPGAVE 4

‘Werk je bij een bank?’ Sterker nog: ik werk bij Octas!’

7

Van werkdruk naar werkgeluk

9

Fieldmanagement: de start van de lente

10

Geld: steengoed vertrouwen

12

De nieuwste Octassers

13

JINC sollicitatietraining powered by Danny

14

Recruitment: competentiegericht werken

15

Floortje Rasenberg, directeur ASC ABN AMRO over ambities en vrouwenquota

22

Martin over de ‘Later als je Big Band’

26

Crowdfunding: meer dan financieren

28

Saskia over financieringsaanvragen

31

Relatiebeheer: Het Nieuwe Werken

32

Revolutie van de buizenpost

34

Agenda


Voorwoord

Beste collega, De derde editie van deze Sterk staat bomvol met artikelen over geld, service en geluk. Drie thema’s die heel belangrijk zijn in de bouw van een duurzame onderneming. Geld omdat een bedrijf simpelweg bestaansrecht moet verdienen. Service omdat dit één van de belangrijkste pijlers van de klantbeleving is. Geluk omdat dit de oorzaak is van succes en niet andersom. Verder hebben we aandacht voor collega’s in het veld. Zo neemt Martin je mee in zijn avonturen als trompettist van een behoorlijk professionele band en vertelt Danny over zijn ervaringen als sollicitatietrainer op een school in Den Bosch. Deze training was niet alleen leerzaam voor de leerlingen, maar ook Danny heeft er wel wat van opgestoken. Tot slot vraag ik je aandacht voor het interview met Floortje Rasenberg. Zij is directeur van het Advies en Service Centre van de ABNAMRO bank. Vanuit haar ‘klantenhart’ zorgt zij ervoor dat de bank hier een beweging in maakt. Ze vertelt niet alleen wat ze zo mooi vindt aan haar vak, maar ook waarom het ontzettend belangrijk is dat er meer vrouwen in de top komen te werken. Veel leesplezier! Tot snel, Norbert


EEN STERKER OCTAS BEGINT BIJ JEZELF

Barry rent binnen, kijkt euforisch uit zijn ogen en zegt: “Jan, we hebben een nps van +40!” Mijn hoofd zegt mij dat ik het direct snap, maar de vragende blik krijgt direct uitleg: “Dat is een Coolblue-achtig niveau!”

4 | octas. een sterke connectie


De Net Promoter Score ken ik zelf vooral van de gemanipuleerde onderzoeken waarin slechte scores door een trucje niet worden meegenomen en de uitslag alleen maar positief kán zijn. Des te meer bijzonder is onze NPS, het eerlijke verhaal, iets om met elkaar trots op te zijn! Mét elkaar, want de NPS gaat over heel Octas; de professionals én de interne organisatie. Een mooie tevredenheid en een goede groep Octasambassadeurs is een uitstekend uitgangspunt om 2017 succesvoller te maken. We werken verder aan onze missie om op een verantwoordelijke wijze een toonaangevende rol te spelen in alle bewegingen in de arbeidsmarkt binnen de financiële sector. Omzetgroei Afgelopen jaar hebben we met Octas wederom een goede bijdrage geleverd aan de financiële sector. De omzetgroei van 12,5% bleef achter op onze prognose. Dat de omzetgroei achterbleef kwam mede door de nieuwe Wet DBA. Het aantal financials dat zzp’ers inhuurde daalde hierdoor significant. Des te beter was de groei in aantal professionals op opdrachten met 17,3%, want juist hiermee helpen we natuurlijk onze klanten verder. And as we speak met z’n 115-en. Daarnaast hadden we mooie maatschappelijke bijdragen met Stichting LEF om jeugd nog beter te informeren over de omgang met financiën. En met JINC om de achterstand te verkleinen op de arbeidsmarkt voor kids die opgroeien in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid. We wonnen met onze inzet zelfs de JINC-award voor beste nieuwe partner 2016! Toegevoegde waarde Sterke uitgangspunten die alweer 12,5 jaar geleden gelegd zijn! 12,5 jaar geleden liepen Norbert en ik met fris lenteweer de Kamer van Koophandel binnen. En doordat Norbert en ik deze datum niet op de agenda hadden staan, werden we des te grootser verrast 10 maart j.l. Super leuk om te zien dat klanten en professionals zo betrokken zijn én hebben meegewerkt aan deze verassing. Check vooral ons Youtube-kanaal als je dit gemist hebt.

Toch blijven we kritisch. We moeten ons uiterste best blijven doen om toegevoegde waarde te bieden en de klant nog beter te ontzorgen, met elkaar. Of het nu de kennis is die we meebrengen of het stapje extra dat je als professional doet: ontzorgen is de nieuwe client experience. Wél resultaatgericht en met toegevoegde waarde. En ook de klant moet een stapje zetten naar Octas. Want wél zeggen dat we uitstekend werk leveren en geen passende prijs betalen, dat kan natuurlijk niet. Ook hier hebben we een missie met elkaar - tijdens alle stappen - om ons totale proces ongelooflijk goed te maken. Werf& Awards Onze werkprocessen en investeringen leggen we dan ook continu onder een vergrootglas. De investeringen die we afgelopen jaar hebben gedaan in de begeleiding aan professionals zetten we door. Het intensiveren van het klantcontact heeft hoge prioriteit en het invullen van de klantwensen in nieuwe vakgebieden krijgt sterker vorm. Ook de veeleisende kandidaat wordt steeds beter bedient. Als voorbeeld hebben we chatbot Eva op www.octas.nl. Het leidt tot een nieuwe candidate experience waarbij we ook buiten kantoortijden onze bezoekers kunnen bedienen. Met dit initiatief dingen we zelfs mee naar de Werf& Award 2017, dé prijs voor impactvolle arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. We gaan dan ook later dit kwartaal een beroep doen op jullie, om via social de eerste publieke opinieronde te winnen. Daarnaast lanceren we komend kwartaal o.a. de resultaten van het onderzoek dat we deden in de financiële sector en hebben we weer een interessant ‘sterke connectie’ interview. Sterker nog! Kortom: de impact en de potentie wordt steeds groter. Komende periode gaan we de sector nog sterker maken met elkaar en de kwartaalbijeenkomst is daar een mooie start van. Waar we 12,5 jaar geleden moesten uitleggen hoe je Octas spelde en wat bancaire detachering eigenlijk precies is, zijn we anno 2017 een sterk merk. En daar ben ik trots op en sterker nog, daar werk jij!

octas. een sterke connectie |

5


t s t r s e om K artaalbijeenk kw

Op 13 december 2016 was het weer zover: de jaarlijkse Octas-kerstborrel! Dit keer op een prachtige locatie in het ‘winterwonder’-Vondelpark. Samen met jou hebben we genoten van het dynamische wie-is-wie-spel en het heerlijke diner. Het was een mooie, informele avond!


BLUE MONDAY ‘Werkgeluk: van online naar offline’ Blue Monday: je kent het vast als de meest deprimerende dag van het jaar. Daar deden wij als Octas mooi niet aan mee. Op maandag 23 januari organiseerden we Orange Monday: de tegenhanger van Blue Monday, welke compleet in het teken stond van werkgeluk en waarop we kandidaten in ons netwerk uitnodigde om op een informele wijze Octas te leren kennen. Werkgeluk is de afgelopen jaren een hot topic onder werkgevers en werknemers geworden. En dat is niet zonder reden. Je zou denken dat succes zorgt voor werkgeluk. Onderzoek bewijst het tegendeel: gelukkige mensen zijn succesvoller. De uitwerking is veelbelovend: Gelukkige mensen werken beter samen, zijn creatiever en staan meer over open voor verandering. Succes binnen en buiten je carrière begint dus bij je eigen (maakbare) geluk. Werkgeluk is een werkwoord Orange Monday was meer dan een tegenhanger van Blue Monday. Op Orange Monday hebben we geluk geproefd en onze gasten op een informele wijze kennis laten maken met Octas met kandiaten die we kennen uit ons (online) netwerk. Octas detacheert banking professionals door opdrachten en vacatures in de bancaire sector, maar wie ben jij? We zijn de avond gestart met een ronde speeddaten: stel jezelf in één minuut voor en vertel daarbij wat jou in goede zin kenmerkt en welke eigenschap je het hardst probeert te verbergen. Opgevolgd door een korte introductie van onze Octas-banking professional Andelina Ros over het werken bij Octas. Na de introductie over onszelf en Octas trapte ‘Chef Werkgeluk’ Cheuk Yee Cheng af met zijn interactieve presentatie over werkgeluk. Cheuk is

veranderdeskundige/psycholoog en helpt mensen om gelukkiger te zijn. Werken vanuit een positieve mindset is een vruchtbare bodem waarin werkgeluk groeit en mensen floreren. Geluk is maakbaar Heb je weleens gehoord wat ervoor zorgt dat artsen sneller en beter de juiste diagnose stellen? De mensen die aanwezig waren, weten het antwoord. En nee, het is geen langere vakantie of meer geld. Kom bij ons langs, dan vertellen we je het antwoord! Na de quiz, waar bovenstaande vraag over artsen in terugkwam, volgde de ‘positiviteitsopdracht’: noem 5 dingen waar jij vandaag gelukkig van bent geworden. Dat dat niet gemakkelijk is, bleek uit de plenaire navraag. We zijn gewend om uit grote dingen ons geluk te halen, terwijl juist de kleinste gebeurtenissen ons al geluk kunnen brengen. Met die boodschap sloten we de avond af: geluk is maakbaar, als je er zelf bewust van bent! Waar haal jij je werkgeluk uit? We blikken terug op een goede avond, waarin we met elkaar hebben gegeten, geborreld en gepraat over werkgeluk en elkaar hebben kunnen helpen in de zoektocht naar een passende opdracht in de bancaire sector. Bijeenkomsten als Orange Monday zijn een mooie gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen, bij te praten en iets nieuws te leren in een ontspannen sfeer. Dit is een mooie eerste stap naar nog veel meer informele bijeenkomsten. Wij werden er gelukkig van en zullen vaker ons (online) netwerk uitnodigen om offline met ons kennis te maken! octas. een sterke connectie |

7


12,5 jaar Octas

Sophie & Nienke

IN HET ZONNETJE april / mei 12,5 JAAR OCTAS Op 10 maart bestond Octas 12,5 jaar. Dat hebben we gevierd met een proost op het jubileum en een filmpje met oude en huidige professionals. Op naar de volgende 12,5!

STAGES Peter van Raak en Marcel van den Berg hebben allebei ruim 15 jaar werkervaring in het bankwezen en sinds kort gestart met hun ‘doorstartstage’. Met deze stage worden ze beiden klaargestoomd voor advies- en financieringsfuncties.

JUBILEUM Toevalligerwijs was ook onze banking professional Ronald van Steensel 12,5 jaar getrouwd, op precies dezelfde dag als dat wij onze 12,5 jaar jubileum gevierd hebben. Van harte, Ronald!

GESLAAGD Onze twee interne recruitmenttrainee’s Nienke Zwaal en Sophie van Halsema zijn vorige maand gestart bij Octas en beginnen meteen goed: Beiden geslaagd voor hun HBO-studie!

WIE-IS-WIE-QUIZ Andelina Ros won tijdens de Kerstborrel eind december de wie-iswie-quiz. Hiermee wist ze het meest te benoemen van collega’s.

BABY NIEUWS Onze banking professional Saskia Bertrams is bevallen van haar eerste kindje, met de naam Maaike. We wensen Saskia en haar man Ton heel veel geluk!


FIELDmanagement

WANT SAMEN VORMEN WE ÉÉN TEAM

Deze week is de lente begonnen. Een periode van groei. De blaadjes groeien weer aan de bomen en de vogels fluiten in de ochtend. De zon schijnt weer voorzichtig en het griepseizoen dat velen geveld heeft, is weer op zijn einde. Bij Octas richten we ons ook op groei. Zo is afgelopen kwartaal het aantal medewerkers van Octas toegenomen, wordt er door deze nieuwe professionals veel energie meegenomen en daar krijgen wij ook energie van! Kennis en kunde Naast de groei in professionals, groeien we in kennis en kunde. Bijvoorbeeld intern, met het opleidingsprogramma van team recruitment. Maar ook extern gebeurt er veel. Zo is het natuurlijk niemand van jullie ontgaan dat dit jaar het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel van kracht is gegaan. Hiervoor hebben vele van jullie het einde van afgelopen jaar nog hard moeten zwoegen voor de benodigde WFT’s en PEPlus examens. Én dan ––moesten alle diploma’s ook nog op tijd omgewisseld worden. Deze drukke periode van pieken op het werk en daarbij hard leren hebben we mooi kunnen afsluiten met de Kerstborrel in het Vondelpark. Een prachtige locatie waar jullie weer nieuwe collega’s hebben leren kennen.

En ook de huidige collega’s kennen elkaar nu beter. Dit door het ‘Wie-is-wie-spel’ dat we hebben gedaan, een leuk netwerkspel om elkaar zowel op professioneel als persoonlijk vlak beter te leren kennen. Want samen vormen we één team: een team dat elkaar kent én oprecht geïnteresseerd is. Met elkaar bereik je nu eenmaal meer. En samenwerken is iets wat we continu doen. Zo creëren we die juiste connectie en bieden we versterking waar nodig. Wft’s Begin dit jaar stroomden de nieuwe diploma’s binnen en zijn de meeste gelukkig weer helemaal op orde. Maar: uitgeleerd ben je natuurlijk nooit. In dat kader hebben we ook dit jaar op 8 april de examenbus voor de deur staan. De examenbus hebben we op de veiling van de Finance Run voor jullie bemachtigd en geeft 40 plekken voor zowel WFT-examens als PePlus-examens. Met de Finance Run en de veiling steunen we Stichting LEF, die ervoor zorgt dat jongeren verantwoordelijk met geld leren omgaan. In voorbereiding op je examen op 8 april in de examenbus organiseren we op dezelfde dag een examentraining. Ook zijn er andere leuke workshops om er een mooie dag van te maken. Én mocht het nu met het examen niet helemaal goed gaan, denk dan nog even aan deze kwartaalbijeenkomst terug. Want fouten maken kan: belangrijk is wel dat je ervan leert.

octas. een sterke connectie |

9


GELD: STEENGOED VERTROUWEN We gebruiken geld dagelijks. In één oogopslag herkennen we de waarde ervan. Ons geld bestaat allang niet meer uit muntstukken alleen. De afgelopen decennia heeft papiergeld een deel van de muntstukken van goud en zilver vervangen voor koper en nikkel. En ondanks deze ingrijpende verandering, betalen we steeds meer met plastic. Ons geld is allang niet meer enkel tastbaar, maar bestaat inmiddels ook uit informatie opgeslagen op magneetstrippen of chips. Eenvoud In tegenstelling tot ons geldsysteem, zijn er plekken in de wereld waar dit anders is geregeld. Neem bijvoorbeeld de bewoners van het eiland Yap. Het is het einde van de 19e eeuw, wanneer het eiland 1500 km ten oosten van de Filipijnen zijn zelfbenoemde titel tot één van de meest afgelegen plekken op aarde verliest. Een teleurstelling is het allerminst. Op dit eiland wordt al decennia – zo niet eeuwenlang – een economie draaiende gehouden waar de grootste economen tot vandaag de dag hun bewondering over uitspreken. Niet om haar ongekende complexiteit maar júist om haar buitengewone eenvoud.

10 | octas. een sterke connectie


IN DE UITGESTREKTHEID VAN DE STILLE OCEAAN, BEVINDT ZICH DIT KLEINE EILAND DAT lid is van de eilandengroep Micronesia. Het eiland telt 6300 bewoners en hielden er een bijzondere manier van bankieren op na. Zij bewaarden hun munten niet in een kluis of bij het hoofd van de stam. Hun geld lag namelijk letterlijk voor het oprapen.

Het is de Rai, de munteenheid van de oorspronkelijke bewoners die de verbazing van economen tot op de dag van vandaag opwekt. De munten van de eilandbewoners variëren – net zoals bij ons- in grootte. Al is dat ook de enige vergelijking die op gaat met ons hedendaagse geldsysteem. Sommige Rai met een grootte van een paar centimeter, anderen met een diameter van meer dan vier meter. Deze grootsten wegen met gemak een paar ton. Niet voor niets hebben de stenen dan ook de vorm van een donut - met een gat in het midden - zodat er een kleine boomstam in past om de munt te vervoeren. Eén Rai voor duizend kokosnoten Deze bijzondere economie van de eilandenbewoners is ontdekt in de lente van 1903 door een Amerikaanse antropoloog, William Henry Furness. Het was dan ook dezelfde antropoloog die rapporteerde dat je met een mooie, witte rai van een halve meter ten minste vijftig manden voedsel, een varken van honderd pond of duizend kokosnoten kon kopen. Om welke producten of diensten het ook ging, de eilandenbewoners betaalden altijd met hun steengeld. En omdat de community klein was, wist iedereen op het eiland welke steen bij welke familie hoorde. Het liet de bewoners koud dat hun vermogen letterlijk op straat lag. Waarde van een Rai De waarde van een steen was afhankelijk van een aantal componenten. Niet alleen

schoonheid, maar ook de moeilijkheidsgraad van het uithakken en ook het aantal slachtoffers dat het heeft gekost om de steen te verschepen naar het eiland, vormde de waarde. Het meest opmerkelijke component is de sociale status. Stenen die in handen waren geweest van de rijken, waren waardevoller dan stenen die ‘gewone’ burgers in hun bezit hebben gehad. Het meest wonderbaarlijke verhaal van de rai is wel dat de meest waardevolle steen niet eens zichtbaar is; deze steen is tijdens verscheping vanuit een ander eiland verloren gegaan in zee. Omdat iedereen op het eiland wist dat de steen een grote afstand had afgelegd en ergens op de zeebodem moest liggen, werd de familie van de gezonken steen als de meest welvarende familie op het eiland gezien. Geld was een kwestie van vertrouwen. Amerikaanse dollar Sinds 1931 worden er geen nieuwe stenen meer bijgemaakt op het eiland Yap. Omdat de stenen niet echt bekend stonden als praktisch betaalmiddel, is ook de Amerikaanse doller sinds de 20e eeuw een wettig betaalmiddel voor kleine, dagelijkse betalingen. Wel wordt er nog steeds met steengeld betaald bij grote aankopen, zoals een huis of grond. De spreuk op het dollarbriefje ‘In God We Trust’ heeft voor deze bewoners een belangrijk moraal gekregen: geld is vooral een kwestie van vertrouwen.


DE NIEUWSTE OCTASSERS Georgette is consultant in het vakgebied Business Support. Met haar kennis en kunde blaast ze een breed vakgebied de wereld in. 06 - 365 791 58 g.brunink@octas.nl

Mike is accountmanager en verantwoordelijk voor de dienstverlening en klantrelaties bij Rabobank. 06 - 203 311 11 m.kroon@octas.nl

Sophie is Trainee Recruiter, werft banking professionals en ondersteunt het team recruitment & matching.

06 - 409 465 66 s.vanhalsema@octas.nl

12 | octas. een sterke connectie

Wendy is consultant in het vakgebied IT. Met haar ruime ervaring in new business, is ze nu het gezicht van Octas & IT! 06 - 407 368 94 w.schoone@octas.nl

Geert-Jan is senior recruiter en werft banking professionals voor Rabobank.

020 - 758 7070 g.droge@octas.nl

Nienke is Trainee Recruiter, werft banking professionals en ondersteunt het team recruitment & matching.

06 - 407 664 98 n.zwaal@octas.nl


CV Naam DANNY KRIELAART Functie HYPOTHEEKACCEPTANT Geboren 8 DECEMBER 1987 Opdrachtgever ABN AMRO HYPOTHEKEN GROEP Gestart bij Octas JULI 2015 Studie HBO INTEGRALE VEILIGHEIDSKUNDE Hobby’s STEDENTRIPS, HARDLOPEN Bezit WFT BASIS, WFT HYPOTHECAIR KREDIET, WFT VERMOGEN, WFT CONSUMPTIEF KREDIET

/ JINCsollicitatietraining Je maatschappelijke steentje bijdragen, daar doen we allemaal ons best voor. Zowel intern en extern hebben een aantal collega’s zowel voor JINC als voor LEF een training gegeven. Eind vorig jaar verzorgde Octas-professional Danny Krielaart een sollicitatietraining voor leerlingen van klas 4 van de Bossche Vakschool in Den Bosch. Zijn verslag: In oktober 2016 heb ik samen met een collega van Van Lanschot Bankiers een sollicitatietraining mogen geven voor techniekleerlingen van de Bossche Vakschool in Den Bosch. De insteek van de sollicitatietraining was het voorbereiden van een echt sollicitatiegesprek voor een toekomstige functie, stage of een bijbaan. VOORBEREIDING Ter voorbereiding op de sollicitatiegesprekken hebben de leerlingen bij het vak Nederlands les gekregen in de verschillende aspecten die van belang zijn voor een geslaagd sollicitatiegesprek. Zoals het maken van een CV, het zoeken naar vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven. DE SOLLICITATIETRAINING Ter voorbereiding op het geven van de sollicitatiegesprekken heeft JINC één week voor de training de CV’s en sollicitatiebrieven van de leerlingen toegestuurd.

Uit deze sollicitatiebrieven bleek dat de leerlingen zeer gemotiveerd zijn en zich goed hadden voorbereid op de functie waarvoor zij solliciteerde. SOLLICITATIEGESPREK Voor de leerlingen is het bespreken van de CV’s, sollicitatiebrieven en een rollenspel een vreemde en spannende gebeurtenis, het bootst de situatie van een echt sollicitatiegesprek dan ook goed na. Het geven van de sollicitatietraining is juist voor deze doelgroep van grote waarde ter investering van hun toekomst. De sollicitatiegesprekken heb ik als zeer positief ervaren. Door het interactieve karakter waren er enkele opstartproblemen bij aanvang van de trainingen, echter nadat het ijs gebroken was werden de leerlingen steeds enthousiaster. Aangezien de meeste leerlingen al ervaring hebben met een bijbaan en/of een stagebaan, wisten zij enigszins wat er van hen verwacht werd van een sollicitatiegesprek en toekomstige functie. MIJN ERVARING Het geven van sollicitatietrainingen heb ik als zeer waardevol en leerzaam ervaren. De leerlingen hadden zich goed voorbereid, waren actief betrokken bij de training en het belangrijkste zij waren enthousiast. Het is zeker voor herhaling vatbaar en leuk om voor een dagdeel voor in te zetten.


RECRUITment

EEN PLAN MET TOEKOMSTVISIE

Het ontgaat niemand: Octas is in beweging en volop in ontwikkeling. En zo ook de afdeling recruitment. Elke dag staan de recruiters weer voor de uitdaging om aan de vraag van de kandidaat, de professional en de klant te voldoen in een steeds veranderende omgeving. Een mooie uitdaging, die soms lastiger blijkt dan verwacht. Een mooie uitdaging die vraagt om het vandaag weer net ietsjes beter te doen dan gister.

Opleidingsplan op maat Al deze facetten komen terug in de opleidingsplannen die we opgesteld hebben voor de recruiters. Een plan waarin zowel de startende als ervaren recruiters de kans krijgen om de beste te worden in hun vak. Een plan met een mooi pakket aan opleidingen bij professionele partijen als DOOR Training & Coaching, De Hogeschool voor Recruitment en Stichting Communicatie. En daarnaast is er ook nog ruimte voor maatwerktrajecten. Een plan met toekomstvisie.

De veranderende markt De sector is in beweging en dat betekent ook dat de vraag van de klant verandert. Waar voorheen opleiding en kunde de grootste musts waren, zien we deze vraag verschuiven richting competenties. Uiteraard zijn ervaring en diploma’s nog steeds belangrijk, het zegt echter niets over de daadwerkelijke competenties van de professionals. De klant vraagt om competente professionals, die beschikken over een grote portie aanpassingsvermogen en flexibiliteit, waardoor zij meekunnen in de continue veranderende sector.

Het ĂŠchte resultaat Er is al veel senioriteit, kennis en ervaring in huis bij Octas, maar er is echter nog meer kennis buiten Octas te vinden. Nieuwe, verfrissende, innovatieve kennis en inzichten. Het binnenhalen van deze kennis brengt ons veel. Door de al gevolgde trainingen zijn onze gesprekstechnieken aangescherpt, processen opnieuw onder de loep genomen en ook aangescherpt. En door ook gezamenlijk te trainen wordt de samenwerking tussen Recruitment en andere afdelingen versterkt. Het echte resultaat?

Dat vraagt van ons als recruiters o.a. een andere gesprekstechniek. Een gesprektechniek waarin we de juiste competenties onderscheppen die van belang zijn in de functie. Maar daar houdt het niet bij op. Ook de doelgroep die wij constant zoeken, bevindt zich inmiddels op een andere plek dan we voorheen gewend waren. Tegenwoordig zetten we steeds vaker social media in, nieuwe technieken als de chatbot en doelgroepgericht adverteren.

We worden nog beter! Ten opzichte van het vorige kwartaal vullen we gezamenlijk circa 30% meer opdrachten in. En dat betekent dat we door zelf beter te worden laten zien dat wij de kandidaat, de professional en de klant echt nog beter kunnen helpen. En daar doen we het allemaal voor!

14 | octas. een sterke connectie


HEEFT

HET ALS

ONDERNEMERSFAMILIE

KLEIN AL

MEISJE

IN

EEN

HEEL VROEG

MEE

GEKREGEN: EEN KLANTENHART. INMIDDELS IS FLOORTJE RASENBERG AL LANG NIET MEER KLEIN. MET HAAR 1.89 METER TORENT ZE ZELFS BOVEN DE MEESTE MENSEN UIT, MAAR DAT KLANTENHART IS ALTIJD GEBLEVEN. RASENBERG (35 JAAR) IS DIRECTEUR VAN HET ADVIES & SERVICE CENTER VAN ABN AMRO.

IK VOEL STERK DE BEHOEFTE OM IETS TE LATEN ZIEN AAN DE

MAATSCHAPPIJ ”

ZE


Floortje: “durf je nek uit te steken”

Waarom ben je zelf eigenlijk geen ondernemer geworden? Die vraag heb ik mezelf ook al heel vaak gesteld. Mijn vader had een aannemersbedrijf, mijn zusjes zijn ondernemer, net als mijn man. Waarom ikzelf niet? Blijkbaar voel ik me prettiger in een grotere organisatie waar ik impact kan maken door onderdeel te zijn van het grote geheel. Dat voel ik bij ABN AMRO heel sterk. Toch zie ik het misschien ook nog altijd wel als het hoogst haalbare hoor, ondernemer zijn.

Maar ik heb er wel mee te dealen. Dat beperkt me wel eens in het ondernemerschap, maar ik kan er tegelijkertijd wel goed mee omgaan. Zijn de medewerkers van het Advies & Service Center nét zo ondernemend? Dat is denk ik heel erg afhankelijk van de persoon zelf. Durf je als mens door bepaalde muren heen te breken? De bank kan voor een cultuur zorgen waarin dat veilig lukt. Het credo moet zijn: durf je nek uit te steken, fouten maken mag en spreek je uit want daarmee help je klanten echt. Dat vinden mensen best moeilijk. Onze kernwaarden zijn ‘vertrouwd, deskundig en ambitieus’. We zeggen ook altijd: ”Be a Columbus. Durf op ontdekkingsreis te gaan en stop niet als je schip de eerste haven tegenkomt.” Gerrit Zalm heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur enorm aan die transformatie bijgedragen. Ik geloof echt dat de cultuur onder hem wezenlijk veranderd is. Het ondernemersbloed helpt mij persoonlijk daarbij wel, denk ik. Het is niet essentieel, maar ik word wel getriggerd door mijn omgeving. Ik voel me ook heel onafhankelijk. Zo heb ik de overtuiging dat ik makkelijk ergens anders kan werken en voel me daarom ook niet zo geremd om te zeggen wat ik denk. Beetje afgezaagd misschien, maar ik doe dit werk dan ook oprecht omdat ik het leuk vind.

Voel je dat ondernemerschap binnen de bank? Ja, dat is er zeker. Ik heb het zelf ook wel echt opgezocht. Op jonge leeftijd ben ik naar Zeeuws-Vlaanderen gegaan om daar directeur bedrijven te worden bij ABN AMRO. Ik was nog maar net droog achter de oren (grinnikt). Je zit daar toch net wat verder weg van het hoofdkantoor in Amsterdam, dan kun je net iets meer ondernemen. Er kan tegenwoordig gelukkig ook veel meer op dat vlak binnen de bank. Zeker binnen het contactcenter. We hebben een visie over waar we over drie jaar moeten staan. Ik heb de ruimte om heel snel te schakelen om dat te realiseren. Toch is het niet altijd even makkelijk. Wat ik lastig vind is dat we hier met een enorme legacy zitten. Daar wil ik me niet achter verschuilen hoor, helemaal niet zelfs.

16 | octas. een sterke connectie

Je straalt veel passie en gedrevenheid uit. Hoe komt dat tot uiting in het Advies & Service Center? Ik werk nu 12 jaar bij ABN AMRO. Ik heb de situatie vóór, tijdens en na de bankencrisis meegemaakt. Ik voel zelf sterk de behoefte om iets te laten zien aan de maatschappij. Dat is een persoonlijke drijfveer. We hebben het met z’n allen niet goed gedaan en ik neem graag de verantwoordelijkheid om er iets aan te doen. We willen best in class zijn, echt uitblinken in advies en service. We investeren daarom ook in de kwaliteit van mensen en zoeken ondertussen naar innovatieve oplossingen om adviseurs te helpen in hun dagelijkse


werk. Je moet sommige zaken als manager ook los durven laten. Hier werken 1500 mensen, die moet je vertrouwen geven. Vaak kunnen ze de dingen die zij doen veel beter dan jijzelf. Wat merkt de klant daarvan? Wij spreken de klant vijf miljoen keer per jaar. Online komt daar nog eens een miljoen keer bij. Klantcontact is altijd en overal. We gaan daarom ook veel op werkbezoek, zoals bij KLM en Tesla bijvoorbeeld. Daar zien we dan dat we met de bank nog wel een weg hebben te gaan. Toch is er ook veel om trots op te zijn en dat ben ik ook. Zo zijn we als vierde geëindigd in de ‘Heer en Meester Verkiezing’ op Twitter, achter bedrijven die zich op dat kanaal al hebben bewezen. ABN AMRO hoeft alleen Heineken, KLM en Coolblue voor zich te dulden. Dan doe je het niet heel slecht, toch? Dat vind ik mooi. We zetten daarom ook in op middelen die de Net Promotor Score kunnen verhogen. Zo waren we bijvoorbeeld de eerste bank die WhatsApp ging inzetten. Daarnaast passen we ook bots toe. Dat is om de klant te helpen, maar ook om efficiënter te kunnen werken. Deze nieuwe technologische ontwikkelingen zijn inomkeerbaar en zullen impact hebben op het personeelsbestand. We zetten middelen in die klanten graag gebruiken, zoals mobiel. Zo willen we de relevante contactmomenten overhouden en dat zal invloed hebben op het aantal arbeidsplaatsen. Eigenlijk is het een positief verhaal. Klinkt misschien een beetje gek, maar dat meen ik echt. Het is een natuurlijk proces en wij moeten laten zien dat dit in het belang is van de klant. Ik geef toe, dat is soms best lastig uit te leggen. Hoeveel centraler is die klant komen te staan? Veel centraler! De klant stond al centraal, maar kennelijk niet centraal genoeg. Zowel aan de voorkant als aan de achterzijde is daar heel hard aan gewerkt. We zijn veel dienstbaarder geworden. Op alle niveaus

wordt de stem van de klant nu echt gehoord. Voor de crisis waren er nog grote implementaties van diensten, waar van te voren geen enkele keer een klant bij betrokken is geweest. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. We zijn daarin natuurlijk niet uniek, maar hebben het wel volledig doorgevoerd. Daar heeft de klant wat aan. En wij trouwens ook, want onze organisatie wordt er alleen beter van. ABN AMRO heeft met de klantenstrategie ‘Altijd & Overal’ de felbegeerde NCCA Award gewonnen. Een mooie beloning voor onze strategie. Zo willen we alles eerst voor mobiel gereed maken, mobile first dus. Zo waren we naast WhatsApp ook de eerste op Snapchat. Het is een mooi voorbeeld van het feit dat we onze klanten volgen in hun online gedrag en daar willen zijn waar zij aanwezig zijn. We willen overal aanwezig zijn voor klanten, via het kanaal dat zij prefereren. Of dat nu Snapchat, WhatsApp, telefonie, email of een persoonlijk gesprek is. Op dit moment wordt er vooral veel geblogd door medewerkers en gaat webcare steeds meer richting WhatsApp en Facebook Messenger. En zoals gezegd experimenteren we met bots. Dat zijn nog niet echte chatbots met deep learning, ze geven nu nog antwoorden op vrij simpele vragen. Is die nieuwe techniek allemaal wel betrouwbaar genoeg? Vertrouwen is heel belangrijk. Mensen verwachten een 100 procent betrouwbare bank. De techniek staat nog altijd in de kinderschoenen. Daarom willen we heel digital savvy zijn, maar zijn we ook nog altijd de bank voor advies en corporates. Een hypotheek afsluiten via een bot kan zou misschien wel kunnen, zoals nu in de UK te zien is. Tegelijkertijd is het nog altijd een grote gebeurtenis om een huis te kopen en dan vinden mensen het wel prettig om iemand in de ogen te kijken als ze de handtekening zetten. Wellicht gaat dat in de toekomst ook nog veranderen. We sturen ook wel op de kanalen. Vroeger zeiden we altijd dat de klant het

octas. een sterke connectie |

17kanaal kiest, maar sommige dingen kun je nu eenmaal beter via de app of website doen. Neem bijvoorbeeld zoiets als het aanpassen van je paslimiet. Daarvoor hoef je echt niet meer naar het kantoor, dat doe je gewoon mobiel. Daar sturen we dus ook op. Kun je die vertrouwensband met mobiel wel in stand houden? Er groeit een hele generatie op die niet gewend zal zijn aan cash geld. Door de digitalisering verdwijnen er banen en komen er in de toekomst dus ook steeds meer mensen die geen geld verdienen. Dat zijn grote ontwikkelingen, die invloed hebben op de manier waarop een bank opereert. Toch is het huidige model niet in één keer weg. Kijk maar naar de ontwikkeling van Blockchain, dat is ingericht op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen zal in de toekomst niet per se meer zitten in een merknaam, maar misschien wel in het feit dat je de betrouwbaarste app hebt bijvoorbeeld. Die oude band met de klant gaat verdwijnen. Als je dat wilt, dan klamp je vast aan een illusie. We moeten niet proberen om ons te verzetten tegen een ontwikkeling die toch niet tegen te houden is. Als wij het niet doen, dan doet een ander het wel. Om de loyaliteit van de klant te winnen en te behouden heb je echt de technologie van nu nodig. Om die klant beter te begrijpen en om te weten wat de klant wil. Je wilt de behoefte van de klant al kennen, voordat de klant die heeft uitgesproken. Dat moeten dan wel bank gerelateerde diensten zijn. Maatschappelijk wordt het niet geaccepteerd als wij opeens auto’s gaan verkopen. Dat heeft dus ook met vertrouwen te maken. Wat betekent dat voor het personeel? Je hebt hele goede medewerkers nodig om al die verschillende disciplines aan elkaar te knopen. Het is soms best lastig om altijd de juiste match te vinden met de medewerker. De flexibele schil bij het Advies & Service Center is prettig en nodig bovendien. De bankwereld verandert zó snel, daar moeten we op kunnen inspelen.

Ook bij de flexwerkers zie ik een drive voor de bank. Bij die groep voel ik minstens net zoveel commitment als bij mensen die hier al twintig jaar werken. Overigens vind ik het verschil tussen vast en flex maar beperkt. Die grenzen vervagen meer en meer. Wat me wel opvalt is dat millenials toch wel graag een contract willen, of dat nou bij een bank is of een detacheerder. Zij zien zo’n contract vaak als grootste goed. Als banksector houden we dat natuurlijk ook in stand, door naar een vast contract te vragen bij het verstrekken van een hypotheek. Veel mensen willen graag zekerheid. Als ASC willen wij graag de flexibiliteit behouden in een tijd waarin de ontwikkelingen hard gaan. De Wet Werk en Zekerheid ondersteunt niet altijd in die flexibiliteit die wij als organisatie willen. De flexibele schil (uitzendbasis) wordt juist daardoor weer groter. We hebben ook een hoog verloop op het Advies & Service Center. Deels is dat gewenst. Je kunt bij ons vrij makkelijk doorstromen. We worden steeds meer gezien als opleidingsinstituut en selecteren ook op doorstromers. Vanuit de gedachte van doorgroeien en wendbaarheid, is hier een sneller verloop. Ongeveer 2 jaar zit iemand bij ons op een functie, anders wordt het teveel routine. Je geeft leiding aan 1500 mensen. Voel je veel verantwoordelijkheid? Heel veel! Ik draag ook graag veel verantwoordelijkheid, soms ook té veel. Hoge bomen werpen veel schaduw is mij wel eens verteld……en dan bedoel ik niet de functie of mijn eigen lengte. Als je veel verantwoordelijkheid naar jezelf toetrekt, dan ontneem je die ook iemand anders. Je doet er dus niet alleen maar goed mee om veel verantwoordelijkheid te nemen. Het is mijn rol om het managementteam goed in hun kracht te zetten. Je bent één van de weinige vrouwen aan de top binnen de bank. Zie je jezelf als rolmodel? Ja, toch wel. Ik ben zwanger van mijn tweede kind, heb een gelukkig huwelijk en toch ook wel echt een heel leuke baan. Het is allemaal goed te combineren. Tegelijkertijd ben ik geen powervrouw hoor. Ik hecht echt wel waarde aan een goede privé-werk balans.


Het gaat erom dat je jezelf durft te zijn en daar help ik andere vrouwen graag bij. Ik ben ook bezig met diversiteit. Binnen de bank, maar ook daarbuiten. Overigens gaat het mij dan niet alleen om gender. Ik maak me ook sterk voor de positie van mensen met een arbeidsbeperking en voor culturele diversiteit. Het kleeft natuurlijk wel aan me dat ik snel wordt gevraagd om te komen praten over genderdiversiteit. Is dat nog steeds heel hard nodig? Ik heb het gevoel dat het inderdaad nog belangrijk is om over diversiteit te praten. Wat onderscheidt ons vrouwen nou in die banksector? Dat vind ik heel interessant om over te praten. Juist ook in de bankensector is het heel belangrijk dat er voldoende vrouwen in de top zitten. Ik geloof dat diversiteit in teams de besluitvorming verbetert. Ik zie in de praktijk ook dat het werkt. Ik vind het een belangrijk onderwerp en praat er dus ook graag over. Er valt nog zoveel te doen. Gewoon letterlijk de percentages hoger, want het gaat niet hard genoeg. Ik dacht altijd dat ik tegen een quotum was. Niet nodig, zei ik dan. Maar nu ben ik gewoon voor. Staat een quotum niet haaks op het idee dat de beste kandidaat de functie moet krijgen? Als je de percentages er nu op naslaat, dan is een man kennelijk bijna altijd de beste kandidaat. Dat kan natuurlijk ook niet kloppen. De benoemingen zijn nu vaak niet objectief, of in elk geval onvoldoende gedreven vanuit een divers perspectief. Er zijn te weinig diverse boards op dit moment. Om die draai te kunnen maken hebben we een quotum nodig. Daarmee zijn we er overigens nog niet hoor, want empowerment van vrouwen is ook hard nodig. Ze moeten duidelijkere keuzes maken. Iets dat ik zelf ook heb gedaan.

20 | octas. een sterke connectie

Floortje: “wat onderscheidt vrouwen nou in die bankensector?�


octas. een sterke connectie |

21


Dé trompet

‘Later als je Martin Big Band’

MARTIN

DE GROOT (50)

TROMPETTIST IN DE ‘LATER ALS JE BIG BAND’

22 | octas. een sterke connectie

Het is ’t midden van de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw, wanneer jazzmuziek bijzonder populair wordt. Het zijn de grotere orkesten, die tijdens deze periode elementen van de Noord-Amerikaanse muziek met elementen van de Europese muziek verenigen. Musici vanuit diverse disciplines komen bij elkaar: van saxofonisten tot drummers en van trompettisten tot gitaristen. Het is de geboorte van de energieke Big Band en groeit snel aan populariteit. En dat is niet voor niets, want decennia later wordt de Big Band nog steeds gezien als de grote sfeermaker binnen én buiten de traditionele jazzmuziek.


CV

/ ‘LATER ALS JE BIG BAND’

Naam MARTIN DE GROOT Functie MEDEWERKER KLANTCONTACTCENTRUM HYPOTHEKEN Geboren 27 SEPTEMBER 1966 Opdrachtgever ABN AMRO Gestart bij Octas FEBRUARI 2016 Studie HBO BEDRIJFSKUNDE Hobby’s TROMPETTIST BIJ ‘LATER ALS JE BIG BAND’ Bezit WFT BASIS, WFT HYPOTHECAIR KREDIET, WFT VERMOGEN.

Martin de Groot is 50 jaar, banking professional bij Octas en speelt sinds 2008 bij de ‘Later als je Big Band’ (LAJBB). Martin: “In 2008 ben ik samen met mijn vrouw en zoons van Zeist naar Amersfoort verhuisd. In het eerste lokale krantje De Stad Amersfoort dat ik las, zag ik een artikel staan over vier mensen die vanuit een blaaskapel eens iets anders wilden doen. Ze richtten een band op met de naam ‘Later als je Bigband’, maar er was een probleem: ze zochten nog zo’n 18 muzikanten om de band te completeren tot een volwaardige bigbandbezetting. Dat bleek een schot in de roos. Er kwamen veel auditanten op de uitnodiging af. Iedere kandidaat moest een soort auditie doen en mocht vier repetities meespelen. Ik vond het echt fantastisch! En het werd nog mooier, want ze wilden mij graag bij de band hebben!”

Grote artiesten “Bijzonder aan onze bigband is dat we een volwaardige bigbandbezetting hebben, maar nauwelijks traditionele bigbandmuziek spelen. In onze bigband spelen 4 trompettisten, 4 trombones, 5 saxofonisten, een drummer, een basgitarist, een slaggitarist, een toetsenist, een zanger, een zangeres en een dirigent. We spelen een divers pallet van funk, pop, soul, rock en blues. Die diversiteit spreekt een breed publiek aan. En dat blijft niet onbekend. Zo hebben we bijvoorbeeld gespeeld op een groot feest van Achmea (200-jarig bestaan) in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar waren op dat moment 12.000 personeelsleden van Achmea aanwezig. Je moet je dan voorstellen dat je tussen het Metropool Orkest en artiesten als Acda en de Munnik, Glennis Grace en Xander de Buisonjé staat. En afgelopen november speelden wij op het feest ‘Muziekids’, dat is een project dat geld inzamelt om ziekenhuisverblijven voor kinderen leuker en aangenamer te maken. Op dit concert stonden we tussen artiesten als Kenny B, Edsillia Rombley en Gers Pardoel. Dat is natuurlijk wel kicken als je dat soort mensen backstage tegenkomt!” ‘Het wordt nooit wat met jou!’ “Muziek spelen zit in mijn bloed. Het geeft mij ontspanning, emotie en plezier. Het heeft mijn leven in zekere zin rijker gemaakt. Op mijn 7e ben ik begonnen

‘DAT IS NATUURLIJK

KICKEN ALS JE ARTIESTEN BACKSTAGE TEGENKOMT!‘


met muziekspelen op de piano en orgel. Dat vond ik helemaal niets, ik kan mij nog goed herinneren dat ik niet repeteerde en er geen aandacht aan gaf. Op mijn 10e werd ik dan ook weggestuurd door de muziekdocent met de woorden: “het wordt nooit wat met jou!” Dat deed pijn. Niet lang daarna kreeg ik van mijn buurman – die docent trompet / cornet was – een cornet te leen. Een trompet en een cornet lijken veel op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Bij een trompet is de buis van het mondstuk tot aan de beker (het uiteinde van het instrument) overal even dik (cilindrisch), de buis van een cornet is grotendeels kegelvorming (conisch). Bij een cornet stroomt de lucht dan ook vlotter naar de beker toe, hierdoor kost het blazer minder inspanning dan bij een trompet. Een cornet heeft over het algemeen een warmere klank dan de trompet. Tot mijn 21e heb ik cornet bij een Brassband in Friesland gespeeld, waar we Nederlands Kampioen werden in de op één na hoogste divisie. De naam ‘Later als je Bigband’ past mij dus mooi. ‘Later als je groot bent’ kun je nog veel bereiken.” Trompet “Een trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. Enkel door de trompet blazen is niet voldoende om er een goed geluid uit te krijgen. Het is een techniek waarbij je de lucht juist met enige kracht door de buis moet persen met behulp van lipspanning. De toonhoogte varieert door lipspanning. Door lucht tussen je lippen te blazen, ontstaan er trillingen die door het instrument in klank worden omgezet. De variërende lipspanning zorgt voor een hogere of lagere toonhoogte. Op de trompet zitten ventielen waarmee je een aantal combinaties kunt maken, bij het neerdrukken van een ventiel wordt de lucht omgeleid waardoor de lengte van de luchtkolom groter wordt. De meeste trompetten hebben 3 ventielen, die elk op zichzelf of in elke combinatie kunnen worden ingedrukt waardoor de grondtoon van het instrument wordt verlaagd. Daarmee kun je alle noten van de

24 | octas. een sterke connectie

toonladder produceren. Trompet is niet gemakkelijk om te leren spelen, maar zoals het met alles is: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Mijn vrouw speelt hobo (een houten blaasinstrument) en kan niet op een trompet spelen. Andersom gaat het ook niet. Het zijn totaal verschillende instrumenten.” Samenstelling “Het harmonieorkest waarin ik speelde, vond ik niet swingend genoeg. In een bigband wordt een energie gevormd, die erg herkenbaar is. Als trompettist ben ik mede verantwoordelijk voor de energie die de bigband creëert, want het is het unieke geluid van een trompet dat onmiskenbaar verenigd is met een bigband. Een trompet kan overigens zowel in alle vormen van samenstelling worden gespeeld. Trompet is te spelen in bijvoorbeeld een fanfare, harmonie, bigband, symfonieorkest, popbands, salsa, etc. Het is bij uitstek een instrument met een heldere, herkenbare klank. Het wijkt af van een trombone, saxofoon, klarinet, hobo en onder andere fagot. Deze instrumenten hebben een heel andere klankkleur.” “Mijn trompet is gebouwd in 1969 in Los Angeles en speelt nog erg goed, ondanks zijn hoge leeftijd. Het is een unieke trompet, er zijn niet veel van geproduceerd en de betreffende fabriek is in 1970 failliet gegaan. Mijn trompet betekent heel veel voor me, ik zal hem dan ook nooit verkopen. Het liefst speel ik met de bigband het nummer ‘September’ van de band ‘Earth, Wind and Fire’. We spelen meer nummers van deze legendarische band uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Bij veel van hun nummers spelen trompettisten een grote rol. De nummers van ‘Earth, Wind and Fire’ swingen aan alle kanten en wanneer wij dit soort nummers spelen, gaan bij iedereen gegarandeerd de voetjes van de vloer. Je weet dat je een verbinding met het publiek hebt gemaakt wanneer ze niet stil kunnen blijven zitten. Dát is voor mij de echte connectie!”


Klanttevredenheidsonderzoek?

Sterker nog, een NPS van +40.

WAT KLANTEN VAN ONS VINDEN • De aanwezige kennis van onze relatiemanagers is hoog en relevant; • Onze professionals hebben een marktconforme prijsstelling en vervullen de behoefte; • De dienstverlening van Octas is het afgelopen jaar verbeterd!

ONZE VERBETERPUNTEN • Er kunnen betere resultaten behaald worden door het netwerk uit te breiden met meer kandidaten; • We investeren in meer accountmanagement in de business. Per behoefte laten we zien waarmee Octas het verschil kan maken; • Meer zichtbaarder zijn; daar gaan we voor!

octas. een sterke connectie |

25


CROWDFUNDING: MEER DAN FINANCIEREN Crowdfunding. Het is een jonge alternatieve wijze van financieren, voorheen vooral bekend bij startups en kleine mkb’s. Ook binnen grotere bedrijven wordt deze manifestatie steeds groter. Alleen al in Nederland ging er vorig jaar 63 miljoen euro om in crowdfundcampagnes. Bedrijfsfinancieringen groeien het hardst, deze tak is goed voor 80% van de crowdfundmarkt. Toch is deze vorm van financiering niet zonder risico. En juist in dat gat kun jij als banking professional een beslissende rol spelen.

26 | octas. een sterke connectie


DOOR HET AANSCHERPEN VAN DE WET- EN REGELGEVING, SLUITEN BANKEN MINDER gemakkelijk een lening af. Grote bedrijven, mkb’ers, zzp’ers en zelfs particulieren wijken steeds vaker noodgedwongen uit naar alternatieve financieringsvormen. Er zijn tal van initiatieven, voor elke doelgroep is er wel iets. Denk bijvoorbeeld aan Geldvoorelkaar, Oneplanetcrowd of Kapitaalopmaat voor ondernemers en Symbid en Leapfunder voor startups die op zoek zijn naar kleine durfkapitalisten.

Verscherpte controle De bank krijgt in deze nieuwe vorm van financieringen een andere rol. Risico’s voor leningen zijn gegroeid, controle steeds strenger. Door deze verscherpte controle wijken bedrijven steeds vaker uit naar alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding. Echter wordt dikwijls vergeten dat banken júist deze controle uitvoeren om te voorkomen dat de ondernemer wordt doorgestuurd naar Bijzonder Beheer. De ondernemer die een bancair krediet heeft afgesloten, zal daardoor altijd enige prestatiedruk voelen om binnen de controlerichtlijnen van de bank te functioneren. Crowdfunding biedt daarin meer vrijheid. En daar zit gelijk het grote risico van crowdfunding. Er is geen controle. Het geeft ondernemers veel vrijheid om geld uit te geven van anderen. Broken Age: geldverbrassende starters Er zijn tal van bedrijven die de afgelopen jaren een bedrag ver boven hun streefbedrag binnenkregen. Het meest bekende voorbeeld is dat van de Amerikaanse game Broken Age. Op Kickstarter werd dat de meest succesvolle gamecampagne ooit. Daar waar de game 400.000 dollar vroeg om de ontwikkeling te kunnen starten, werd er in no-time een bedrag van 3.300.000

dollar binnengehaald. En hoewel je zou denken dat ze daardoor geld genoeg binnenkregen, werd de game keer op keer uitgesteld. Een half jaar na de oorspronkelijke lanceerdatum bracht de developer zelfs uit dat er meer geld nodig was dan de ontvangen 3.300.000 dollar. Wat bleek? Het geld is op. Zonder enige controle uitgegeven, er waren te grote plannen gemaakt en geen enkele (financieel) specialist wees hen erop dat ze véél te snel het megabedrag aan het verspillen waren. De controle die ondernemers bekritiseren bij de bank is juist de controle die bij crowdfundcampagnes ontbreekt. Wat wordt jouw rol? Jij als banking professionals hebt het overzicht hoeveel geld benodigd is en hoe groot de financiering kan zijn zonder dat de ondernemer in de problemen komt. Je speelt daarin een belangrijke rol, die de ondernemer nodig heeft om een gezond bedrijf te beheren. Stapelfinanciering – een mogelijkheid om de lening via diverse alternatieve wijzen te financieren – zal daarom de aankomende jaren populairder worden . De ondernemer geniet van het beste uit beide werelden en jouw advies zorgt voor een gezonde bedrijfsvoering.


Saskia tijdens kwartaalmeeting

SASKIA

BERTRAMS (40)

SENIOR KREDIETSPECIALIST

28 | octas. een sterke connectie

Saskia Bertrams is 40 jaar en werkt sinds 2013 voor Octas. Met 8 jaar ervaring binnen de bancaire sector, startte ze haar eerste opdracht onder de naam van Octas als Specialist Kredietverlening bij ING. Met diverse voltooide opdrachten bij onder andere Rabobank, FGH Bank en ING Lease bouwde ze senioriteit op binnen kredietverlening. Ze geeft dan ook graag haar kijk op het proces van de financieringsaanvraag.


CV

/

Naam SASKIA BERTRAMS Functie KREDIETSPECIALIST Geboren 17 FEBRUARI 1977 Gestart bij Octas FEBRUARI 2013 Studie BEDRIJFSECONOMIE Eerdere opdrachten bij RABOBANK, FGH BANK, ING LEASE Hobby’s TENNIS

DE FINANCIERINGSAANVRAAG Voor ondernemers is het vaak onduidelijk hoe de bank naar een financieringsaanvraag kijkt. Is de conclusie op basis van cijfers uit het verleden, naar aanleiding van harde informatie of is dit op basis van de prognose naar de toekomst? Stoplichtmodel Het online invullen van een financieringsaanvraag, kan door ondernemers worden gezien als onpersoonlijk. Immers wordt alles tegenwoordig via het internet geregeld. Het kan dan ook niet aan de aandacht worden onttrokken dat sommige ondernemers het idee hebben dat de financieringsaanvraag een onpersoonlijk proces is, waarin in een paar minuten duidelijk wordt welke kleur van het stoplicht deze financiering krijgt. De gedachte dat een financieringsaanvraag onpersoonlijk is, is onjuist. Sterker nog: de financieringsaanvraag is een persoonlijk proces, waarin diverse elementen voor een ‘groen licht’ kunnen zorgen. Beoordelen aanvraag Het beoordelen van een financieringsaanvraag is op basis van een aantal kenmerken, ook wel ‘het vierpijlermodel’ genoemd. In dit model zijn de volgende kenmerken opgenomen: 1. Ondernemer / Onderneming 2. Winstgevendheid 3. Vermogen 4. Zekerheid

Saskia: “Op basis van een aantal zekerheden kan de financiering worden zeker gesteld. In het financieringsvoorstel moet daarom ook een goede onderbouwing zijn toegevoegd. Die onderbouwing bestaat onder andere uit de cijfers van de afgelopen periode, de gedane projecten, het aantal klanten, levertijden en schulden bij derden. Op basis daarvan kan ik in mijn functie een goed beeld schetsen of de financieringsaanvraag geaccepteerd kan worden.”


Saskia: “De financiële gezondheid van de ondernemer wordt initieel beoordeeld / gecontroleerd door de relatiemanager en kredietanalist. Dit op basis van geloofwaardigheid tijdens het gesprek met de ondernemer in combinatie met desk research. Na verwerking van voornoemde aspecten door de relatiemanager doe ik een herbeoordeling daarvan. Indien ik twijfels heb over de financiële gezondheid en het netwerk van de desbetreffende ondernemer, stel ik hierover verdiepingsvragen aan de relatiemanager en/ of kredietanalist. Indien nodig verricht ik additioneel desk research (onder meer op basis van vindbaarheid en zichtbaarheid op internet en social media, gespreksverslagen van de relatiemanager en eerdere kredietvoorstellen).”

1. Zekerheid Binnen de pijler ‘zekerheid’ kijkt de kredietspecialist naar de persoonlijkheid van de ondernemer, zijn werkervaring in de branche (of ervaring als ondernemer), privésituatie en natuurlijk het netwerk. Het netwerk van de ondernemer is steeds belangrijker: kan hij door zijn netwerk aan het werk blijven of heeft hij nog een netwerk (en dus ook werk) op te bouwen? 2. Winstgevendheid De tweede pijler in het vierpijlermodel is ‘winstgevendheid’: is er een potentiele winstgevendheid van de onderneming? Hierbij bekijkt de kredietspecialist de jaarcijfers of de prognose ervan. Niet alleen is de potentieel winstgevendheid belangrijk, ook is het belangrijk dat de gemaakte kosten gedragen kunnen worden en er genoeg onder aan de streep over blijft om de privélasten van de ondernemer te dragen.

3. Vermogen Uiteraard is het vermogen van de ondernemer ook belangrijk, dat wordt onderzocht in deze derde pijler. Wat is de balans tussen eigen vermogen van de ondernemer en vreemd vermogen van bijvoorbeeld een bank of andere financiële instelling? Binnen deze pijler wordt onderzocht of de onderneming genoeg vermogen heeft om financiële tegenvallers op te vangen. 4. Zekerheid Welke zekerheid heeft de bank in de financiering van de onderneming? Dat wordt onderzocht in deze vierde en laatste pijler. Als zekerheid binnen de MKB worden vrijwel altijd debiteuren, voorraden en inventaris verpand door de bank. Daarnaast kan ook de hypotheek op een pand als zekerheid dienen.

Saskia: “Ik zie verschillende veranderingen in mijn werk plaatsvinden. Wat mij opvalt is de trend dat de integratie van systemen steeds meer plaatsvindt. Dat is wat mij betreft een positieve ICT ontwikkeling. Logischerwijs kan ik mij daardoor meer richten op de inhoudelijke werkzaamheden in plaats van extra (administratieve) systeemhandelingen uit te voeren. Als gevolg van verbeterde systemen zullen meer MKB financieringen via het ‘stoplicht’-systeem automatisch worden gefiatteerd/afgekeurd voor de klant (terwijl dit voorheen nog ‘handmatig’ werd beoordeeld door een medewerker).”

Conclusie Het stoplichtmodel zoals vaak wordt geschetst door financieringsspecialisten en ondernemers is dus niet ‘zomaar’ een model, het is een sjabloon waarin elke persoonlijke situatie van een onderneming wordt gescreend, bekeken en wordt beoordeeld. Het is een leidraad die zorgt voor de juiste conclusie, die veilig is voor ondernemer en bank.


RELATIEbeheer

WERKEN WAAR, WANNEER EN HOE JE DAT WIL

Over het ‘nieuwe werken’ wordt veel gezegd en geschreven. Zelf ben ik er groot voorstander van. Werken, waar, wanneer en hoe je dat wil: dat is in het kort waar Het Nieuwe Werken over gaat. Aanwezig zijn en uren maken is niet meer wat telt; het gaat om de output die je levert. Door de ruimte en verantwoordelijkheden te geven betaalt het juiste talent dit dubbel en dwars terug. Morgen weer beter dan vandaag Bij Octas zie ik welk positief effect Het Nieuwe Werken heeft op hoogopgeleiden die hun vak goed verstaan. Bij hen past geen betutteling, maar juist vrijheid om optimaal te presteren! Wij juichen fouten maken toe. Het vertrouwen in en door collega’s is er, waardoor er een veilige omgeving ontstaat om fouten te dúrven maken. Door verantwoordelijkheid te geven en door de wil om het elke keer weer beter te doen, maken zij optimaal gebruik van hun talent. In dit zogenoemde nieuwe werken wordt het SCRUM/Agile/Kanban werken natuurlijk vaak genoemd. Van fragmenten tot één geheel Ook binnen Octas maken we gebruik van dit soort technieken. Uit ons recente klanttevredenheidsonderzoek is gebleken dat we het als bedrijf met elkaar super goed doen. Maar scherp als we moeten zijn, vertalen we direct de verbeterpunten door naar acties. Daarnaast wordt er ook veel lenigheid gevraagd om de opdrachten succesvol binnen te halen en in te blijven vullen. Binnen onze klantengroep

hebben we momenteel een sterke focus op de grotere projecten en dat vergt ook intern een andere werkaanpak. SCRUM is natuurlijk een software ontwikkelmethode, primair niet gemaakt voor een HR-dienstverlener. Toch, onderdelen zijn voor ons interessant om toe te passen. Door te werken met fragmenten uit deze ontwikkelmethoden, behalen wij betere resultaten zoals: • Verhogen van de effectiviteit van het team; • Het bewaken van de vooruitgang van het team; • Het oplossen van individuele en groepsblokkades; • Optimaliseren van processen. Visueel vermogen Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Een overzichtsfoto geeft structuur, laagdrempelig inzicht. Door het gemaakte overzicht, gaat geen detail meer zomaar aan ons voorbij. We creëren een flow in het traject van enerzijds de actieve verkoop van de kandidaat en professional en anderzijds werving & selectie en aanname. We stippelen het hele proces uit, maken alle stappen visueel. Het werkt simpel en effectief. Het beste voor allebei En natuurlijk werken we ook met de moderne tools als ‘daily Stand-up’ en ‘retrospective’. Voor ons werkt het goed! Wil je meer informatie of weten hoe we dit in de praktijk aanpakken? Laat weten wanneer je weer bij Octas bent, dan houd ik er rekening mee. Ik vertel je er graag meer over!

octas. een sterke connectie |

31


DE REVOLUTIE VAN BUIZENPOST De ‘lange negentiende eeuw’ die zich afspeelde vanaf de Franse Revolutie (1789) en de Eerste Wereldoorlog (1914) is in vele opzichten revolutionair te noemen. Het is de eeuw waarin Napoleon Bonaparte zijn leger begon aan te voeren, de eerste werkende telefoon werd uitgevonden door Carles Boursel en de eeuw waarin de Schotse ingenieur William Murdoch ontdekte dat capsules door middel van boven- en onderdruk door buizen te verzenden waren. Het bleek de oplossing voor interne logistiek: buizenpost.

32 | octas. een sterke connectie


GROTE KANS DAT MENSEN DIE GEBOREN ZIJN NA HET JAAR 2000 NIET EENS WETEN WAT buizenpost is. Toch is het jarenlang de meest veilige en efficiënte wijze geweest waarin geld, documenten en voorwerpen werden getransporteerd.

Via een uitgebreid buizenstelsel en een eenvoudig systeem van boven- en onderdruk werd het ineens mogelijk om deze voorwerpen over grote afstanden te verzenden. De allereerste instelling die werd aangesloten op buizenpost was de plaatselijke beurs, want het was tussen de jaren 1853 en 1875 van groot belang om op tijd over de juiste koersberichten te beschikken. Pas een jaar nadat de beurzen het succes van de buizenpost zagen, werd het beschikbaar gesteld voor andere bedrijven en instellingen. Buizenpost: veilig voor bank en consument Nadat buizenpost haar meerwaarde had bewezen voor de beurs, wilden ook andere bedrijven (zoals banken) het buizenpostsysteem gebruiken. Buizenpost was veilig én efficiënt voor het transporteren van geld: de capsule met geld werd afgesloten door buizen geperst en kon met gemak een snelheid bereiken van 25 kilometer per uur. Hiermee was buizenpost niet alleen veiliger, maar ook sneller dan een koerier die zich door de bank moest begeven. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig buizenstelsels in werking. Parijs had tot 1984 een buizenpostsysteem met een totale lengte van ruim 450 kilometer. De door perslucht gedreven kokers tikten hier met gemak de 70 kilometer per uur aan. Het ondergrondse buizenstelsel in Praag telde maar liefst 55 kilometers. Buizenpost leek een succesvolle uitvinding. Tot de tweede helft van de vorige eeuw.

Revolutie van de automatisering De beëindiging van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat er ruimte en geld kwam voor de ontwikkeling van automatisering en ICT. De economie en de maatschappij veranderden in hoog tempo, ook binnen de banken. De eerste geldautomaat werd geplaatst door Gemeentegiro Amsterdam (’69), 20 jaar later de betaalautomaat en vanaf het tweede millennium namen de bankkantoren geleidelijk af door de komst van het tele- en internetbankieren. Ook de buizenpost verloor haar populariteit door het afnemende contante geld. De telefoon en het internet hebben de buizenpost voor interne logistiek binnen de banken onnodig gemaakt. Hoewel buizenpost dus niet meer gebruikt wordt zoals in de 18e en 19e eeuw, wordt in de techniek achter het buizenstelsel steeds meer geïnvesteerd. Studenten van TU Delft hebben in januari 2017 de eerste plek veroverd in de finale van Elon Musks Hyperlooprace in Los Angeles. De Hyperloop is een treinsoort die met bijna 1000 kilometer per uur door een vacuüm tunnel schiet. Door deze uitvinding zou je in een half uurtje van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen. De ontdekking van de Schotse ingenieur William Murdoch is daarmee geen debacle, maar een uitvinding waar decennia later nog steeds aan ontwikkeld wordt. Mede dankzij het populaire internet.


Agenda 3 t/m 9 april 2017 Nationale Museumweek De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. Tijdens de Nationale Museumweek zijn bijzondere pronkstukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Ook organiseren de musea speciale activiteiten die verzameld zijn op nationalemuseumweek.nl. 6 t/m 8 april 2017 AD Sportfilmfestival Rotterdam In deze 3e editie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) bekijk je vele sportfilms en –documentaires. Ook zal gastheer Wilfried de Jong diverse gasten uit de sporten filmwereld ontvangen in zijn dagelijkse talkshow. Voor de tweede keer in samenwerking met het AD, ‘Andere Tijden Sport’ (NOS/VPRO), RTV Rijnmond, Helden en Sportnext. 9 april 2017 NN Marathon Rotterdam De absolute wereldtop staat aan de start op de bruisende Coolsingel naast vele duizenden andere lopers. Het marathonweekend is een mix van (top)sport en volksfeest. Geen andere marathon in Nederland kan de sfeer in Rotterdam evenaren met ruim 925.000 enthousiaste toeschouwers langs het parcours.

April ‘17 19 t/m 23 april 2017 Bloemencorso van de Bollenstreek De optocht in Haarlem bestaat uit zo’n twintig met bloemen versierde praalwagens: ook wel het gezicht van de lente genoemd. Het thema voor dit jaar is Dutch Design. De stoet wordt begeleid door muziekkorpsen en er is voldoende ruimte duizenden bezoekers. 27 april 2017 Koningsdag Op Koningsdag kleurt Amsterdam oranje. De hoofdstad biedt voor zowel jong als oud, op straat, de grachten en in de parken de leukste openluchtfestiviteiten. Met live optredens, pleinfeesten en de vele vrijmarkten. En zoals het een ware handelsstad betaamt, is Amsterdam op Koningsdag ook dé plek om te handelen en te onderhandelen. Elke zaterdag in april Binnenhof-en centrumwandeling Tijdens deze Haagse wandeling maak je kennis met een van de oudste regeringscentra van Europa, het Binnenhof. De gids vertelt je over het ontstaan en de ontwikkeling van de middeleeuwen tot de huidige tijd. Graven, stadhouder, Koningen en Koninginnen, prinsen en prinsessen, ministers en Kamerleden en natuurlijk liefde en intriges.


Agenda

Mei ‘17

4 en 5 mei Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag In Nederland staan op 4 en 5 mei met herdenkingsdag en Bevrijdingsdag herdenken en feest vieren dichtbij elkaar. Van herdenkingsplechtigheden, Open Joodse Huizen, festivals en vrijheidsmaaltijden; Amsterdam heeft veel activiteiten te bieden. Bezoek de Herdenking op de Dam, het Concert op de Amstel of één van de bevrijdingsfeesten.

31 mei Marc-Marie Huijbregts | Getekend Toegegeven: hij vindt het soms best moeilijk om in de soeppan van z’n eigen leven te duiken, maar MarcMarie heeft dingen te vertellen. Over zijn omgeving, zijn familie en zijn werk. Over het leven dat ons allemaal tekent. Ook Marc-Marie, die opnieuw de theaters induikt na zijn geweldig ontvangen show ‘Florissant’. Door dagblad Trouw is deze show met 4 sterren bekroond.

14 mei 2017 Ronde van Noord-Holland De Ronde van Noord-Holland is één van de oudste toertochten met routes langs de mooiste plekjes van de provincie. De ronde kent verschillende afstanden langs bloeiende tulpenvelden, groene polders en karakteristieke Noord-Hollandse dorpjes. Het is niet voor niks dat deze lenteklassieker al meer dan veertig jaar een succes is.

14 april t/m 9 juli 2017 World Press Photo Professionele persfotografen, fotoagentschappen, kranten en tijdschriften zijn wereldwijd uitgenodigd om hun beste nieuwsfoto’s van vorig jaar in te sturen. De beste exemplaren zijn geselecteerd voor een reizende expositie met meer dan 200 foto’s. Je krijgt inzicht hoe persfotografen wereldwijd te werk gaan en hoe de media nieuws met foto’s in beeld brengt.

24 t/m 26 mei Rollende Keukens Elk voorjaar keren de Rollende Keukens terug bij de Amsterdamse Westergasfabriek. Een mobiel eetfestijn voor alle smulpapen. Meer dan honderd tot eettent verbouwde campers, dubbeldekkers en busjes serveren pizza’s, verse soepen, smoothies en veel meer lekkers. Geniet van de culinaire hoogstandjes in de zon of tijdens een filmvertoning in de open lucht.

de hele maand mei Chapeaux! In museum Paleis Het Loo te Apeldoorn is de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

octas. een sterke connectie |

35


octas. Design en hoofdredactie Kelsey Obdeijn Eindredactie Norbert van ‘t Loo Jan van Dijk

Contact: Gebouw Keynes Club Hogehilweg 8 1101 CC Amsterdam Tel: 020 7581622 Email: info@octas.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.