Nr65

Page 1

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken Juli tweeduizendveertien

Nummer 65

Wedstrijd: augustusweekendje te Gent

in prachtstudio Guarda la Fotografia (p. 20)

Onvergetelijke onewomanshow met Carine Stevens en Ann Lemaitre (p. 3)de mediawatcher juli 2014 - SPECIAL EDITION

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 000 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Fotograaf Filip Naudts. “Mijn über-charmante buurvrouw. Ze houdt van mensen, en ze houdt hen bijeen. Is het niet via sociaal engagement of via dionysische buurtrecepties met pruiken, toeters en bellen, dan doet ze dat met hart en ziel via humoristische onewomenshows. Wel nu, zo een buurvrouw daar kan je geen neen tegen zeggen. Enfin, ik toch niet. Ze weet dat ik een bierliefhebber ben, en verleidt me met een overvolle mand met dat onweerstaanbare gele vocht in ruil voor een fotoshoot. Ik bezwijk. Ze heeft me zelf immers ook al diensten bewezen. Intussen is het inderdaad niet de eerste keer dat ze voor mijn camera verschijnt en bij aankomst in mijn studio laat ze dan ook zien dat ze goed is voorbereid. Ze heeft tal van kledingstukken en accessoires bij waaronder rozen in diverse maten en gewichten. Op basis daarvan beslissen we een foto te maken in doornroosjestijl. Het resultaat hier op de cover.” Meer: www.guardalafotografia.be www.facebook.com/filipnaudts.fanpage

Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie I André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier + DenDankU Filip Naudts: fotografie I Carmen De Vos: Prachtige Tachtigers Bert Vervaet: Straatnaam I Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Natuur I Hendrik Haes: Sportrubriek Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis tel: 09 3568 588 - ­info@nummer9080.be Druk: Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Volgende release

nummer 66: 27 aug 2013 I deadline adv. en info: 13 aug nummer 67: 24 sept 2013 I deadline adv. en info: 10 sept nummer 68: 22 okt 2014 I deadline adv. en info: 8 okt nummer 69: 19 nov 2014 I deadline adv. en info: 5 nov

juli’14

3


© Steve Van der Vennet

Reactie op de cultuurvoorstellen van Nummer9080 6de jaargang door Luc Van de Vijver

En hoe zien onze verkozen gemeenteraadsleden de lokale cultuur? Beste Luc, Cultuurlaureaat 2013 Als schepen van cultuur wil ik graag mijn antwoord geven op de cultuurvoorstellen in 9080. Vooreerst, dit is een goede keuze aan voorstellen, hiermee bewijs je nogmaals dat je deze titel meer dan waard bent, het ontbreekt je niet aan enige inzet en je zit boordevol ideeën. We zien in de voorstellen ook dat de ideeën vanuit het gemeentebestuur en uw ideeën alleszins op verschillende vlakken goed bij elkaar aansluiten. Helaas, niet alles is realiseerbaar dat zal je zelf en ook de lezers wel beseffen. Vele van deze voorstellen komen in het aanbod van cultuur, jeugd reeds op een of andere manier aan bod, andere zijn leuke ideeën waar misschien nog iets kan uit groeien. Laten we even overlopen.

Academie Lochristi

Dit dossier werd reeds 5 jaar geleden opgestart met de aanvraag tot het oprichten van een filiaal te Lochristi, helaas was er toen een programmatiestop. Het dossier werd begin dit jaar terug ingediend en deze zomer krijgen we uitsluitsel of we komend schooljaar kunnen starten met muziek (1e jaar notenleer) en woord (1e jaar dictie) om zo verder het aanbod uit te bouwen. Indien we nu geen groen licht krijgen, geven we niet op en zullen we bij de volgende gelegenheid (voor de 3de keer dan) onze aanvraag indienen. De aanhouder wint zegt men …. Wat beeld betreft: ondertussen is Lodejo met Fabriek A Brak toch al minstens voor de komende 3 jaar een creatieve broedplaats voor jongeren, en uiteraard zijn er de crea-ateliers voor de lagere schoolkinderen. En ten slotte, wat muziek betreft: de Muziekschool Lochristi wordt ondersteund door de gemeente en dat zal de komende jaren niet anders zijn.

Open Vld

Loots CC

Betreft het dossier Uyttenhove, hier wachten we nog steeds op de uitspraak door de raad voor vergunningsbetwisting, en betreuren we net als iedereen dat hierdoor de talrijke verenigingen die hier gebruik kunnen van maken worden geblokkeerd. Desalniettemin zitten we niet stil en is er reeds een ontwerper aangeduid voor het gebouw Lodejo, waar iedereen, jong en oud, terechtkan en een cultuuraanbod kan worden gebracht. Ondertussen bieden we ook wel één en ander aan, zij het niet op een vaste locatie. Zo lang Uyttenhove er nog staat, gebruiken we de zalen nog o.a. voor kindertheater, sinterklaasfeest e.a. Tijdens Senior in actie brachten we een programma in alle rusthuizen, theater in de kleuterschool van GBS. En onlangs nog in het kader van de winteravonden van de BIB een theatervoorstelling in de jeugdlokalen. Hier organiseren we ook Kunst Omdat het Moet. De avondactiviteiten van KOM vonden plaats in de zaaltjes van de deelgemeenten van Lochristi. Voor het aanbod van concerten in het kader van het Festival van Vlaanderen kunnen we steeds terecht in één van de 5 kerken die onze gemeente rijk is. De kerk van Hijfte gebruikten we al voor ‘Lochristi Zingt’ en komend najaar voor een tentoonstelling en concert rond WO I, … op die manier gaan we creatief om met de beschikbare locaties en bieden we jaarlijks toch heel wat aan.

Lootse Cultuurprijzen

Cultuurlaureaat bestaat al, en sinds dit jaar ook de tweejaarlijkse cultuurprijzen van Rotary-Laarne-Lochristi. Dit jaar was het enkel beeld, voor volgende editie is er zeker een mogelijkheid dat deze prijzen op een andere manier ook aan andere disciplines worden toegekend. Verder proberen we de Lootse artistiekelingen aan te moedigen door waar mogelijk een forum aan te bieden om zich voor te stellen: vb. Kunst in de Tuin, Kunst aan de Gang, Kunst Omdat het Moet, Muziek van eigen bodem tijdens de 11 juli-viering binnenkort. Er is de Jaarlijkse aankoop door de gemeente van een kunstwerk van een Lochristinaar.

Wanneer komt er in Lochristi een Academie? 4 juli’14

Te gek: Wanneer komt er in Lochristi wat Watou kan, een Cultureel Centrum? kan Lochristi ook! Lochristi boekengemeente?


Te gek: Lootse dag van de geschiedenis Te gek: de jeugd baas Te gek:

Het Lootse Landjuweel?

Poëzie- en proza-avonden in het LOS?

Te gek: Lootse Cultuurprijzen?

Wanneer komt er een Freddy Taghon Poëzieprijs? De poëziebundel ‘Tegoare’ met gedichten van Lochristinaren wordt aan ieder bruidspaar cadeau gedaan, dat zijn geen prijzen maar toch een vorm van ‘waardering’ van Loots talent!

Loots Landjuweel

Leuk idee, al moet zoiets toch vooral uit de verenigingen zelf komen. Er broeit reeds een vaag idee om in het jaar dat we het voorzitterschap opnemen van het Intergemeentelijk project Land van Reynaert een spektakel op te zetten met alle scholen en verenigingen van Lochristi rond Reynaert De Vos.

Lootse dag van de geschiedenis

We zijn nu volop bezig met de herdenkingsperiode van WO I. Alle scholen zijn gecontacteerd om deel te nemen aan de herdenkingen en de kunstroute en om de tentoonstelling te bezoeken. Ook in de BIB zal hier volop aandacht worden aan besteed.

Jeugdig kunstbeleid

al deze verenigingen ook een uitgebreid aanbod hebben van allerlei activiteiten op vlak van cultuur. De beste culturele realisatie tot nu toe vind ik de algemene groei en uitbouw van het culturele leven in Lochristi, ook van onze cultuurdienst die werd uitgebouwd met extra personeel, een aanspreekpunt met balie, het ter beschikking stellen van materialen aan de verenigingen (vb. tentoonstellingspanelen e.a.) en financiële ondersteuning d.m.v. subsidie. De ultieme droom rond cultuur is dat dit alles een voedingsbodem moet zijn voor een cultuurklimaat waar alle bewoners deel van uit maken en voor open staan, en dat iedereen die met cultuur bezig is er alleen maar beter van wordt.

De ultieme droom rond cultuur is dat dit alles een De reeks voorstellen heet ‘te gek’ dus voedingsbodem moet zijn is het sowieso niet allemaal volledig Maar het is wel tof dat een voor een cultuurklimaat waar realiseerbaar. Cultuurlaureaat dit initiatief neemt en zo alle bewoners deel van uit constructief wil meedenken over cultuur maken en voor open staan. in onze gemeente.

Interessante suggesties! We doen ons best, te meer omdat ‘cultuureducatie’ een Vlaamse beleidsprioriteit is tijdens deze periode. We krijgen dus subsidies van Vlaanderen, die we hier verplicht moeten aan spenderen. Het zou dus de komende jaren alleen maar verder in de goede richting moeten gaan met de jeugdige kunst in Lochristi.

Met vriendelijke groeten M-Claire

Studentenverwenmaand

Dit doet de jeugddienst al met verve! tSudeerruimtes in de jeugdlokalen, waar ze in de watten worden gelegd. De jeugddienst gaat zelf langs bij de stuurgroepers van Joepla en deze stuurgroepers gaan op hun beurt langs bij alle 130 monitoren en er is elk jaar tijdens de examens een ‘anti-examenstressrecordcafé’ op de jeugddienst. Zo zie je maar dat er heel wat draait rond jeugd & cultuur. We mogen ook niet vergeten dat Lochristi een rijk verenigingsleven heeft en dat

Voorstel 8 Jeugdig kunstbeleid

Te gek: studentenverwenmaand

Voorstel 10 blokmaand ontlasten

juli’14

5


Openklasdag

op 27/08 van 17u tot 19u • school in een groene omgeving • moderne kleuterklassen • veel open ruimte Inschrijvingen voor het schooljaar 2014-2015 zijn steeds mogelijk tussen 9u en 17u (na 17u op afspraak). Tijdens de vakantieperiode is het secretariaat geopend de eerste week van juli en vanaf 21/08. Kinderen geboren in 2012 kunnen starten in de loop van het schooljaar 2014-2015. Zaffelare-Dorp 2, 9080 Zaffelare. Contact: 09 355 13 82 of secretariaat@deweg-wijzer.be

www.deweg-wijzer.be

cv De Leefboom Vastgoedmakelaars

maatwerk in vastgoed

Dekenijstraat 18 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be info@deleefboom.be BIV 205.909 & 503.564

ver k oop - verhuur - pro j ec t o n t wi k k e l i n g - gr a t i s a d vie s & w a a r d ebep a l i n g

Panden te koop:

Te huur:

Lochristi - Dorp Oost 64: Prachtig duplexappartement met 3 slaapkamers, ingerichte keuken en badkamer, ruime terras Prijs: 725 €/maand

Lochristi - Hortensialaan:

Ruime HOB - mooie living met toegang tot ruime veranda - 2 badkamers - ingerichte kkn - dubb. garage - EPC: 223 (UC 1451282) - Wg - Gvkr - Gdv - Vv - Vg - Prijs: 325.200€

Wachtebeke - Dorp: recent duplexappartement met 2 slpk. Ingerichte kkn en badk., terras voor en achter - EPC: 273 (UC 49899) - WG - Gvkr - Gdv - Vv - VG Prijs: 161.250€

Oostakker - L. Derachestraat: stijlvolle nieuwbouwwoning op 355m² met 4 ruime slaapkamers, 2 badkamers, lichtrijke living, inpandige garage en zuidgerichte tuin EPB: 67- WG – Gvkr – Gdv – Vv – VG Prijs: vanaf 384.500 €

Binnenkort te koop: Mooi gezinswoning te Oostakker!

Ideale investering:

Destelbergen - Kasteelstraat

Wondelgem - Riete Dries moderne lage energiewoningen – nieuwbouw – 3 slpk – ingerichte keuken en badkamer – achterliggende garage – opp. vanaf 271m² Prijs vanaf: 249.063 € (excl. kosten)

mooi tweeslaapkamerappartement met ruime lichtrijke living met open keuken, terras en garage - WG – Gvkr – Gdv – Vv – VG – EPC: 123 Prijs: 225.000 €

EN BOUWGROND Lochristi - Pauwstraat

2 loten bouwgrond zonder bouwverplichting van 746m² en 749m² 195.000 € per lot

Evergem - Sassevaart stijlvolle lage energiewoningen – nieuwbouw – 3 slpk – ingerichte keuken en badkamer – garage – opp. vanaf 273m Prijs vanaf: 240.394 € (excl. kosten)

Bon korting € 20

M&C cleaning RUIMDIENST & ONTSTOPPEN

Enkel geldig voor het verspreidingsgebied van nummer9080 en bij afgifte van deze bon.

Evergem, Oostakker, Wachtebeke

verschillende bouwgronden zonder bouwverplichting te koop!

M&C cleaning RUIMDIENST & ONTSTOPPEN Ledigen van beer- en septische putten Reinigen van regenputten Tel. 09/348 49 64

VCA* en ISO 9001 gecertifieerd


Selfie

Selfie Selfie Hallo,

Ik ben

Silke Poelman

en woon in Zaffelare. Na 3 jaar bachelor lager onderwijs gestudeerd te hebben aan de Arteveldehogeschool te Gent, sta ik sinds 2 september 2013 met mijn 2 voeten in het échte werkveld. Hoppend van interim naar interim, ben ik uiteindelijk op maandag 17 maart gestart in , dit nog tot het einde van het schooljaar. Op deze foto zie je het (grootste) deel van die enthousiaste bende van 5A. Ooit al 24 mensen op één selfie gezien? Na wat duwen en verschuiven zijn wij erin geslaagd! Deze ‘klasselfie’ is getrokken na ons geslaagde optreden op het schoolfeest: GBS got talent! Bij deze lieve schatten van 5A: nog eens een dikke proficiat voor het geslaagde optreden, een kus van de juf en een bank vooruit!

5de leerjaar A

GBS Lochristi in het

Groetjes, Silke juli’14

7


Loland Dance Festival

Zaterdag 9 augustus 2014 Lochristi - Belgium Wat is het opzet van het evenement?

>> Loland is een openlucht dance festival in Lochristi (bij Gent). We brengen de beste dance-Dj’s samen voor een uniek feest waar iedereen van elke leeftijd terechtkan. >> Onze Dj’s (oa. Dimaro, Les Mecs, Steven Redant, Mell Tierra, Lennert Wolfs, Pat Krimson, 2Empress, David Latour en nog vele anderen) spelen onophoudelijk gedurende 12 uur de beste dancemixes met slechts één doel......

DANCE AND HAVE FUN !!!

Wie zijn de initiatiefnemers en welke ploeg zet er zijn schouders onder?

>> Initiatiefnemers zijn Luc De Clercq / Guy Redant / Chris Sonneville / Jordy De Maere >> Veel ervaring hebben we niet binnen het festivalgebeuren dus laten we ons omringen en bijstaan door ervaren partners en leveranciers. Luc De Clercq, één van de organisatoren.

9 AUGUSTUS 2014 DORP-OOST 133

LOCHRISTI

INFO & TICKETS

WWW.LOLAND.BE

& LITTLE D

POWERED BY

DJ JENS

DJ CHRISTOPHER

NIET OP DE OPENBARE WEG GOOIEN. VU: LOLAND


Les Mecs (B)

Waar kunnen we terecht en wat kunnen we verwachten?

>> Loland festivalweide, Dorp Oost 133, 9080 Lochristi (op de terreinen van drankencentrale Geert De Clercq, waar tot voor een paar jaar de Lodejofeesten plaats vonden)

Hadden we al iets gelijkaardigs in Lochristi of is dit totaal nieuw? >> Dit concept is nieuw in Lochristi, zelfs in het Gentse bestaat er geen uniek en grootschalig dancefestival zoals Loland.

Ahzee (USA)

Dimaro (B)

Hoe hoog liggen de verwachtingen?

>> Naar opkomst toe is het moeilijk in te schatten daar het een eerste editie is maar we hopen op een 1500 à 2000 bezoekers. Binnen onze organisatie leggen we de lat wel vrij hoog, we hopen een evenement te organiseren waar de mensen naar uitkijken om naar toe te komen en waar nog lang over nagepraat zal worden. Daarvoor zijn we bezig om alles tot in de puntjes uit te werken zoals bvb ons podium, dit is een constructie van 20 m breed en 9 m hoog. Dit zou moeten bijdragen tot het algemene beeld en sfeer van het festival. Onze VIP-tent, met verhoogd terras, zal gemanaged worden door Véronique Van Damme die enkele topmenu’s heeft uitgewerkt met o.a. kreeft, oesters, coquilles, ... etc. en dit om de mensen te verwennen binnen onze vip-arrangementen.

Mell Tierra (NL) Steven Redant (Spain)

Pat Krimson (B)

Wie hopen jullie vooral te bereiken?

>> Van jong tot rijpere mensen, iedereen zal zijn plaats hebben binnen ons festival. Van businessman/vrouw tot jong geweld. Binnen onze VIP zal het er misschien iets rustiger aan toe gaan en zal er plaats zijn om te netwerken en voor wie zich willen laten meedrijven op de muziek is er een ganse festivalweide die sfeervol zal aangekleed zijn en waar alles voorzien is van cava-bar tot frietstandjes. Dus voor ieders wat wils !

DJ Jens (B)

2Empress (B)

Zijn er nog zaken die jullie kwijt willen?

>> Graag willen we reeds onze partners, Concept Fashion, Buysse snacks, Foodlounge, Bowlingpaleis Lochristi, Bandencentrale Redant & Vio Interim bedanken voor het vertrouwen dat ze stellen in Loland en hopelijk is dit het begin van iets moois.....

Lennert Wolfs (B)

Concrete gegevens van evenement: …

DJ Christopher (B)

Wanneer: Zaterdag 9 augustus 2014 - tussen 13.00 uur en 01.00 uur Waar: Loland, Dorp Oost 133, 9080 Lochristi Prijs: € 20.0 Contact: Loland, Dorp Oost 133, 9080 Lochristi Leeftijd: 16+

David Latour (B)

juli’14

9


© Steve Van der Vennet

Reactie op de cultuurvoorstellen van Nummer9080 6de jaargang door Luc Van de Vijver

En hoe zien onze verkozen gemeenteraadsleden de lokale cultuur? N-VA

N

amens N-VA Lochristi kijkt fractieleider Tom De Sutter met plezier terug op de reeks voorstellen die cultuurlaureaat Luc Van de Vijver het voorbij jaar op de inwoners, verenigingen en politieke partijen heeft losgelaten. Hij heeft ongetwijfeld de creatieve geesten geprikkeld om aan de slag te gaan.

Bij de realisatie van voorstellen zijn er gedeelde verantwoordelijkheden.

de programmatie, prijzen,… biedt daartoe nieuwe perspectieven. De N-VA heeft om het belang ervan te onderstrepen Eva Paelinck en mezelf afgevaardigd als (plaatsvervangend) vertegenwoordiger. Het dossier van het deeltijds kunstonderwijs (DKO) is eveneens opnieuw met de volle steun van de N-VA op gang getrokken. De N-VA blijft dit mee opvolgen.

Een ambitieus en daarom ook mooiste project is het voorstel om een groot festival of evenement te organiseren. Het idee is al eerder naar voor geschoven door Christophe Versaevel (editie Nummer9080 nr47) en ondersteund door Ines De Geest.

Een (gemeente)bestuur heeft als belangrijkste opdracht om letterlijke en figuurlijk ruimte te scheppen om initiatieven mogelijk te maken en te ondersteunen. Lochristi heeft met een snel groeiende bevolking op het vlak van infrastructuur nog een belangrijke inhaalbeweging voor de boeg. De voorzieningen zijn de laatste 10 jaar niet of onvoldoende meegegroeid dan wel aangepast, niet enkel op sociocultureel gebied. Deze legislatuur moeten de ambities (Uyttenhove, Lodejo,…) worden waargemaakt na een al te lange incubatieperiode van verwachtingen. De N-VA wil daar vanuit de oppositie mee voor gaan. Het nieuw opgerichte beheersorgaan dat advies geeft over alle aspecten van het beheer van de infrastructuur,

Voor diverse voorstellen kan er worden vetrokken van bestaande initiatieven om deze met nieuwe ideeën verder en te werken en uit te diepen (gemeentelijke prijs voor woord, beeld, dans en muziek; poëzie en proza-avonden in het Sierteeltmuseum; dag van de geschiedenis; studeren in de examenperiodes in de jeugdlokalen;…). Het

Te gek: wat Watou kan, kan Lochristi ook! Lochristi boekengemeente? Wanneer komt er in Lochristi een Cultureel Centrum?

Wanneer komt er in Lochristi een Academie?

10 juli’14

Het cultuurbeleid van de gemeente krijgt de laatste tijd alsmaar meer vorm vanuit een geëngageerde cultuurdienst. Recent is – dankzij versoepelde regelgeving – het initiatief genomen om in te tekenen op en gebruik te maken van de ondersteuning vanwege de Vlaamse overheid voor het lokaal cultuurbeleid. Een efficiënte inzet van de subsidies moet bijkomende ruimte scheppen om creativiteit bij jong en oud te ondersteunen.


Te gek: Lootse dag van de geschiedenis Te gek:

Te gek: Poëzie- en proza-avonden de jeugd baas in het LOS?

Het Lootse Landjuweel?

Te gek: Lootse Cultuurprijzen?

Wanneer komt er een Freddy Taghon Poëzieprijs?

kunstenfestival ‘Kunst omdat het moet’ is een voor de hand liggende kapstok. De programmatie is het laatste jaar opnieuw verder verbreed en gediversifieerd. Een tweede sleutel kan, denken wij, worden gevonden in een versterkte samenwerking tussen de verenigingen, kunstenaars en andere initiatiefnemers. Er gebeurt al heel veel, maar om het bereik te vergroten en elkaar te ‘bestuiven’ is een betere onderlinge samenwerking een must. De vernieuwing moet van onderuit komen van georganiseerde en niet-georganiseerde inwoners. Het bestuur en de cultuurdienst kunnen die mensen samenbrengen en ondersteunen. Het is steeds interessant om daar mensen bij te betrekken die vanuit een helikopterperspectief naar het bestaande aanbod kunnen kijken. De bachelorproef van Ines de Geest, eerder toegelicht in 9080, kan daarbij helpen. Een studententarief voor de culturele activiteiten kan misschien eens worden getoetst in de praktijk.

Een jaarlijkse boekenmarkt zegt mij als boekenverslinder persoonlijk wel wat. Ongetwijfeld weet de bibliotheekcommissie het idee ook wel te smaken. Het boek heeft zijn plaats in de digitale wereld. Een markt zou de plaatselijke boekenliefhebbers eens samen brengen. Een ambitieus en daarom ook mooiste project is het voorstel om een groot festival of evenement te organiseren. Het idee is al eerder naar voor geschoven door Christophe Versaevel (editie Nummer9080 nr47) en ondersteund door Ines De Geest. De N-VA verwelkomt elk initiatief dat de hele bevolking bij een bijzondere gelegenheid samenbrengt. We hebben een verleden en traditie in die zin. Aan ons allen om er terug werk van te maken. Tom De Sutter

Voorstel 8 Te gek: Jeugdig studentenverwenmaand kunstbeleid Voorstel 10 blokmaand ontlasten juli’14

11


TOTALE UITVERKOOP

wegens verbouwingswerken te Maldegem: kortingen van -20% tot – 70%

e Tal van zomers

promoties www.egoparis.com

STÉPHANE RAMBAUD VOOR FERMOB

STÉPHANE RAMBAUD VOOR FERMOB

Flagshipstore

Experience shop

Corner

Privileged dealer

Alexander Rose - Art’Mely - Castle Line - Coro - DecoLupo - EGO Paris - Emu - Fast Fermob - Fontana Forni - Glatz - Hugonet - Kettal - Royal Botania - Sifas - Triconfort

Vliegplein 56 - 9990 Maldegem Tel: 050 71 69 86

Antwerpsesteenweg 91 - 9080 Lochristi Tel: 09 355 65 01

Voor meer informatie en onze openingsuren: www.vandella.be


Schattenjacht

door Eric

De Wilde

Huisbezoek garage

Het licht in de duisternis Zondag 4 mei jl., de dag dat de plaatselijke KWB voor het vijfde jaar op rij een garageverkoop organiseerde, zal mij nog lang heugen. Goddank zat het weer mee, en aan de ballonnetjes te zien waren er heel wat plaatsen waar de winkel, pardon… de garage, die dag open was. Een ideale gelegenheid voor wie een aantal zaken, om redenen van allerlei aard, van de hand wou doen, zonder zich daarvoor te hoeven verplaatsen. De poorten gingen open om negen uur ‘s morgens, wat duidelijk te merken was aan de buurtvreemde wagens, die zenuwachtig de straten in en uit reden, op zoek naar het koopje van de dag. “Neen, deze keer niet”, dacht ik. Aangezien de wieg hier op ons adres al een aanzienlijk aantal jaren geleden definitief richting zolder verhuisde, had ik niet zo meteen zin om in eigen gemeente in de talloze pijpenkoppen van de nieuwe verkavelingen te verdwalen tussen Lola & Liza, Petit-Filou, Fred & Ginger, Baby Face, Tommy Hilfiger, Little Feet en Finger in the nose… (Sorry als ik het merk van je dromen vergeten ben). Neen… dus. Ik probeerde mezelf te overtuigen om voor één keer toch maar niet aan mijn tamelijk ontwikkelde snuister- en snuffeldrang (bij nader toezien véél te zacht uitgedrukt) toe te geven. Dan maar, naar vaste gewoonte op zondagmorgen, richting St-Jacobs in Gent, voor de antiek- en brocante markt. Het was er die dag eerder saai, aangezien een aantal vaste ‘antiekmaten’ er deze keer – God weet waarom – niet van de partij waren. Vanop het terras van Bistro& Antiek ‘Montparnasse’, aan de voet van het ‘totempaal-beeldhouwwerk’ van Walter De Buck, je weet wel, de medeheropstarter van de overbekende ‘Gentse Fieste’ in 1969, sloeg ik de marktplaats gade in gezelschap van mijn enige troost en toeverlaat op een moment als dit: een koffie met slagroom. Juist, ja, een ‘cappuccino’... maar wat mij betreft, om het even hoe je het noemt, als er vooral maar héél veel slagroom op zit! Met de neus ‘kluit’ in het deugddoende zonnetje… meer moet dat voor

mij op een zondagmorgen niet zijn. Te meer, dat er op deze plaats wel altijd iets te beleven is of te zien valt, als je weet dat de helft van de wereld daar de revue passeert: een poespas van vreemde nationaliteiten die een mooie cocktail van boeiende culturen vertegenwoordigen, waar ieder van ons, zonder uitzondering, beslist iets kan van opsteken. Op de keeper beschouwd, heb je er het gevoel in een of andere wereldstad te vertoeven, zonder daarom het vliegtuig te hoeven nemen. Wat wil een mens nog meer? Soit; dus dan maar van dit alles genoten… zonder maten. Naar de middag toe, werd het gezellige terras plots te klein want dé antiekmaten kwamen, als hadden ze vooraf afgesproken, als reisduiven uit de lucht gevallen. Waar precies ze plots vandaan kwamen, werd me vlug duidelijk. Ze bleken allen hun geluk te hebben beproefd op de mega KWB-garageverkoop in Lochristi. “Goed Eric… goe bezig”, flitste er door mijn hoofd. Met grote oren luisterde ik naar hun verslag. Naar verluidt was er een overvloed aan speelgoed, kinderkledij en baby-uitzetartikelen; hier en daar meubels, brocante en in mindere mate antiek .

Hoe dan ook: In wezen maakt het niet uit wat precies er allemaal verkocht wordt; als jij maar vindt wat je zoekt… toch?

Rond de klok van twaalf wipte ik op mijn stalen ros, richting keukenprinses van mijn dromen. Rond drie uur in de namiddag gebeurde er iets totaal onverwacht. Plots opperde mijn vrouwtje: “Wat zou je ervan denken, mochten we vlug nog een klein ritje maken met de fiets?” Mijn oren tuitten… had ik dit wel goed gehoord? Mijn verbeelding sloeg in een flits op hol en in gedachte zag ik al de helm van Julius Caesar en de bijl van Ambiorix (die stoere krijger met zijn oerdegelijke schoenen) ergens in een bananendoos in garage nummer 93. Vijf minuten later waren we al de deur uit; meteen een persoonlijk record! Vlug hier en daar gestopt waar de winkel, pardon… de garage, nog open was. Een paar minuten voor de eindgong, stopten we haastig in pijpenkop 365. Aan de oprit vielen mijn ogen op deze op-en-top fraaie Vlaamse kerkkandelaar – zuivere barok rond het jaar 1670 – in goudgeel brons. “Meneer, geef mij twee euro en die stokoude kandelaar is vanaf nu de jouwe”. Vlug de kandelaar met alle voorzichtigheid van de porseleinenwinkel in een oude krant gedraaid en netjes onder de snelbinder van mijn fiets geïnstalleerd… huiswaarts! Wie zei nu ook weer dat het leven enkel en alleen aan de rappen is? Thanks KWB … Cu next year, maar zeker en vast een paar uurtjes eerder!

Suggesties? Eén adres: famdewilde@telenet.be of 09 355 96 39

juli’14

13


Lo Actua

Hendrik spo(r)t Elke maand gaat Hendrik Haes op zoek naar de (on)bekende (amateur)sporter en het verhaal achter zijn of haar vereniging.

De Lootse © foto: Geert Herman

Flandriennes

Dat wielrennen een mannensport is, is een stelling die in Lochristi niet opgaat. In de zomer van 2013 richtten een paar enthousiaste dames de Lootse Flandriennes op, en van april tot september trekken zij er elke donderdagavond op uit. Voor Heidi Dhaenens vormt het de ideale uitlaatklep na een dagje zittend werken.

H

et is niet zo dat Heidi van jongs af een koersfanaat was, maar toen de eerste berichten over de Flandriennes in de krant verschenen trok de 40-jarige Zeveneekse eind februari nieuwsgierig naar de infovergadering. Het leek voor Heidi een leuke afwisseling om naast haar vaste spinning- en loopsessies op donderdagavond in groep mee op de fiets te springen. Op de infoavond werd duidelijk dat ze niet de enige onder de aanwezigen was voor wie de koersfiets nog onbekend was, en vooral de regel ‘samen uit, samen thuis’ maakte de drempel wat makkelijker. Heidi nam uitgebreid de tijd om naar de ervaringen van de andere dames te luisteren, liet het allemaal even bezinken en besloot om het er samen met een vriendin op te wagen. Toen de Lootse wielerdames begin april hun nieuwe seizoen op gang trapten, bevond Heidi zich met een geleende fiets voor haar vuurdoop onder het 42 koppen tellende peloton dat die avond richting Wetteren ten Ede trok. Het viel in de smaak, al moet ze toch toegeven dat het serieus aanpassen is om in grote groep te fietsen. De communicatie onder de rensters is essentieel, en eventuele hindernissen moeten in het peloton zorgvuldig van voor naar achter worden doorgegeven, zodat iedereen ook terug heelhuids in Lo terugraakt. Omdat Heidi in een recent verleden de midzomerrun en Havenloop had afgehaspeld bleek de conditie tijdens de eerste kennismaking geen probleem, en na de proefritten besloot ze de vaste afspraak op don-

14 juli’14

derdagavond op de kalender te plaatsen. De Zeveneekse noemt het een aanrader voor iedereen die zin heeft om te beginnen fietsen, en ook het sociaal contact met veel nieuwe mensen valt in de smaak. Ondertussen hebben de Flandriennes er al een dozijn ritten op zitten dit seizoen, en waar de eerste rit nog bij een bescheiden 40 km bleef zien we op de agenda half juni al ritten van halfweg de vijftig staan. Bedoeling is dat er langzaam opgebouwd wordt richting een 70 km per rit. Wekelijks krijgen de dames een mail van de organisatie waar de planning van de volgende rit en wat praktische zaken worden meegegeven, en één van de dames maakt onderweg actiefoto’s zodat de dames nog lang van hun avonturen kunnen nagenieten. Om mama’s nieuwe hobby wat extra steun te geven, zagen beide zonen in een fietshelm het ideale cadeau voor Moederdag, en ook de geleende fiets werd bij Heidi ondertussen ingeruild voor een eigen bolide. Van haar bezorgde vader, zelf een fietsliefhebber, kreeg ze ondertussen al een pak bruikbare tips. Toen ook de eerste lekke band een feit werd, loste vaderlief het euvel met de glimlach op. Een fietsonderonsje tussen vader en dochter is iets wat op de korte termijn in Heidi’s agenda staat, al voelt ze nog niet direct de behoefte om de Mont Ventoux te gaan oprijden. De ambitie ligt vooral in het recreatieve, en als ze samen met vriendin Sofie nog veel ritjes kan meedoen is voor Heidi al het grootste doel bereikt. Wie de avonturen van de Lootse Flandriennes wil volgen kan dit via hun website delootseflandriennes.weebly.com


Jonas Van de Steene

kroonde zich begin juni tot

Belgisch kampioen handbike. In het spoor van de supporters naar Deurne.

In onze vorige editie kon u al lezen dat handbiker Jonas Van de Steene binnenkort op de terreinen van Floréac een wedstrijd organiseert. Op een zomerse zondag begin juni reed hij in Deurne als eerste over de streep, waardoor hij zich een jaar lang de beste van België mag noemen. De nieuwbakken kampioen kon zijn titel in stijl vieren, want op initiatief van vrienden werd een supportersbus gevuld om samen met de dichtere entourage voor wat extra morele steun te gaan zorgen in de Scheldestad. Wij trokken een dag mee in het spoor van een dolenthousiaste supportersschare.

H

et was op initiatief van boezemvriend en kine Frederick Schepens dat de groep jongeren op een prachtige zondagmiddag verzamelen blies voor een middagje Deurne. De chauffeur had zijn huiswerk goed gemaakt, en na een tussenstop met ‘voor ieder wat wils’ arriveerden we keurig op tijd aan de Antwerpse bosuil. We zagen dat onze dorpsgenoot al vroeg mee de wedstrijd kleurde, en van bij de start voor de aanval gekozen had. Bij elke passage werd ‘de hulk van Zaffelare’ dan ook luidkeels vooruit gebruld. Het goedkeurend glimlachje op zijn gezicht sprak boekdelen… Terwijl ook aan de drankstanden de Zaffelaarse eer hoog gehouden werd, bleef de wedstrijd heel lang op slot. De verschroeiende hitte deed zijn deel, en bij elke passage zagen we de kopgroep nek aan nek passeren. Het was pas in de slotronde dat de wedstrijd zijn geheimen prijsgaf, en luid toegejuicht deed Jonas waarvoor hij gekomen was. Hij had een kilometer voor het einde zijn kaarten op tafel gegooid en reed met een ruime voorsprong op zijn concurrenten over de streep. Luid bezongen mocht hij dan ook de driekleur over zijn schouders trekken, en zich een jaar lang de beste der Belgen noemen.

13 juli - Zaffelare

Wielerproef

voor Miniemen en Wielerwedstrijd voor Aspiranten Zondag 13 juli 2014 organiseren

BOTSAUTOPARTY

VRIJDAG 8 AUGUSTUS

DJerom - DJ GDS ft. DJ Hero DJ's: DJ Redking - Corryn - Di Tomassi ft. 21 uur MET FLYER: €4 - Zonder flyer : €5 - Aanvang:

SmePt BIANGGOH! ETTIAVOND

Zaterdag 9 AUGUSTUS

ang: 19 uur Volwassene: €12 - Kind (tot 12j): €8 - Aanv ng leidi de bij Kaarten te verkrijgen

Zondag 10 AUGUSTUS

SPORTFEEST

vanaf 13u00. Iedereen is welkom op het feestprogramma dans, piramides, atletiek... n, pele wim , elen Met demonstraties van vend

wij in samenwerking met Wielerbond Vlaanderen een Wielerproef voor Miniemen (8- tot 11-jarigen) en een Wielerwedstrijd voor Aspiranten (12- tot 14-jarigen). In de voormiddag zijn de miniemen aan de beurt (vanaf 9.30 u.), en zowel jongens als meisjes kunnen deelnemen aan de wielerproef. Deze bestaat uit een toertocht van +/20 km onder begeleiding van opleiders van de Wielerschool. In de namiddag (vanaf 13.30 u.) starten de wielerwedstrijden voor de Aspiranten (enkel voor vergunninghouders). Info: 0478 666 495. Er zullen een 8-tal rennertjes uit Lochristi deelnemen! Groetjes, Noël Vermeersch

juli’14

15


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Lanceringscondities tot 29 juni

Raadpleeg uw Volkswagen-verdeler :

Kom de Golf Sportsvan als eerste ontdekken, STEVENS B.V.B.A. (AUTOCENTER ) het loont- meer dan Antwerpsesteenweg, 86 - 9080 LOCHRISTI 09 355 74 52

de moeite!

Raadpleeg uw Volkswagen-verdeler :

AUTOCENTER STEVENS BVBA

STEVENS B.V.B.A. (AUTOCENTER )

Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi

Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be

Antwerpsesteenweg, 86 - 9080 LOCHRISTI - 09 355 74 52


Vier

geslacht

familie De Meyer

Tim

donderdag 3 januari 1980

Philemon Gustaaf Roger zaterdag 4 mei 1929

Gustaaf, Julien dinsdag 5 januari 1954

Jack zondag 16 juni 2013

ofte

hoe jonger... hoe zotter! juli’14

17


AGSHV00E

AGSHV00E

Lokatie Lokatie Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lokeren Lokeren Lochristi Lochristi

Merk Model Omschrijving Deuren Brandstof Bouwjaar KM stand Kleur MerkOpel Model Deuren 5Brandstof Bouwjaar Astra-H BR Omschrijving 1.3 CDTi Enjoy , airco Diesel 09/2008 KM stand 113.000Kleur Star zilver OpelOpel Astra-H BR 5d 1.3 CDTi EnjoyEnjoy , airco 5 5Diesel 09/2008 113.000 zilver Astra-H 1.7 CDTi ,ECC Diesel 05/2009 89.667Star Zwart OpelOpel Astra-H 5d BR 1.7 CDTi EnjoyecoFLEX ,ECC Cosmo, Navi ,PP 5 5Diesel 05/2009 89.667 Astra-H 1.7 CDTi Diesel 05/2010 76.732ZwartZwart OpelOpel Astra-H BR 5d 1.7 CDTi ecoFLEX Cosmo, pilot,USB,BT Navi ,PP 5 5Diesel 05/2010 76.732 Astra-J 1.4i Enjoy Active,park Benzine 06/2013 23.954ZwartSovereign silver OpelOpel Astra-J 5d BR 1.4i Enjoy Active,park pilot,USB,BT 5 5Benzine 06/2013 23.954 silver Astra-H 1.3 CDTi Cosmo,trekhaak,PP,BT Diesel 09/2009 123.455Sovereign Technical grey OpelOpel Astra-H BR 95 PK 1.3 CDTi Cosmo,trekhaak,PP,BT 5 5Diesel 09/2009 123.455 greygrey Corsa-D 1.3 CDTi Enjoy150Year,BT,cruise,BC Diesel 09/2012 24.021Technical Technical OpelOpel Corsa-D 95 PK 1.3 CDTi Enjoy150Year,BT,cruise,BC 5 3Diesel 09/2012 24.021 grey Corsa-D 1.2i Enjoy 150Y,BC,BT,airco,cruise Benzine 12/2012 10.222Technical Pepper dust OpelOpel Corsa-D 1.2i Enjoy 150Y,BC,BT,airco,cruise 3 5Benzine 12/2012 10.222 dustdust Corsa-D 1.2i Enjoy 150Y,BC,BT,airco,cruise Benzine 12/2012 12.143Pepper Pepper OpelOpel Corsa-D 1.2i Enjoy 150Y,BC,BT,airco,cruise 5 5Benzine 12/2012 12.143 dust Corsa-D 1.2i Enjoy Active ,BT,airco,cruise Benzine 02/2013 17.130Pepper Zwart OpelOpel Corsa-D Active ,BT,airco,cruise 5 5Benzine 02/2013 17.130 Corsa-D 75 PK 1.2i Enjoy 1.3 CDTi Enjoy Active,BT,airco,cruise Diesel 02/2013 18.495ZwartTechnical grey OpelOpel Corsa-D 75 PK 1.3 CDTi EnjoyActive Active,BT,airco,cruise 5 5Diesel 02/2013 18.495 grey silver Corsa-D 1.2i Enjoy Start/stop,BT,airco Benzine 02/2013 16.720Technical Sovereign OpelOpel Corsa-D 1.2i Enjoy Active Start/stop,BT,airco 5 5Benzine 02/2013 16.720 silver Corsa-D 1.2i Enjoy Active ,BT,airco,cruise Benzine 04/2013 21.382Sovereign Asteriod grey OpelOpel Corsa-D 1.2i Enjoy Active ,BT,airco,cruise 5 5Benzine 04/2013 21.382 Corsa-D 1.2i Enjoy Active,BT,airco , cruise Benzine 03/2013 18.156Asteriod Zwartgrey OpelOpel Corsa-D 1.2i Enjoy Active,BT,airco , cruise 5 5Benzine 03/2013 18.156 Meriva-B 1.7 CDTi Enjoy 150Y,BT,USB,PP,alu Diesel 06/2012 27.340ZwartZwart OpelOpel Meriva-B 1.7 CDTi Enjoy ,150Y,BT,USB,PP,alu 5 5Diesel 06/2012 27.340 Meriva-A 1.4i Enjoy ECC , cruise,elek spiegel Benzine 04/2008 109.143ZwartMetro OpelOpel Meriva-A 1.4i Enjoy , ECC , cruise,elek spiegel 5 5Benzine 04/2008 109.143 Meriva-A 1.3 CDTi Enjoy,ECC Diesel 01/2009 128.812MetroMetro OpelChevrolet Meriva-A 1.3 CDTi 5 5Diesel 01/2009 128.8129.740MetroZwart Aveo 1.3 D Enjoy,ECC LT Start&Stop , airco Diesel 11/2012 Chevrolet AveoAveo LT 1.3 D1.6i LT LT,Park Start&Stop , aircovelg,cruise,airco 5 5Diesel 11/2012 9.740 Chevrolet pilot,Alu Benzine 01/2012 31.500ZwartBlauw Chevrolet LT 1.6i LT,Park velg,cruise,airco 5 5Benzine 01/2012 31.500 Opel AveoInsignia-ST 2.0 CDTipilot,Alu 160 pkSport Automaat Diesel 01/2011 90.746Blauw Zwart Opel Insignia-ST 2.0 CDTi 160 pkSport Automaat 5 Diesel 01/2011 90.746 Zwart Leder, Navi , PP , Trekhaak, Leder, Navi , PP , Trekhaak,

trappen & balustrades schouwkappen windwijzers draadafsluiting tuinpoorten maatwerk in inox of metaal

sier- & industrieel hekwerk toegangscontrole poort- & hekautomatisatie automatische deuren slagbomen parlo- & videofonie camerabewaking stroomschokbeveiliging

T. 09/355 17 00 - F. 09/337 03 09 - info@bmtechnics.be - www.bmtechnics.be Bedrijvenlaan 20 - 9080 Lochristi

Prijs Prijs 6.900€ 6.900€ 9.150€ 9.150€ 11.500€ 11.500€ 13.100€ 13.100€ 8.500€ 8.500€ 11.100€ 11.100€ 10.250€ 10.250€ 10.250€ 10.250€ 10.500€ 10.500€ 11.500€ 11.500€ 10.500€ 10.500€ 10.500€ 10.500€ 10.500€ 10.500€ 13.500€ 13.500€ 6.700€ 6.700€ 7.300€ 7.300€ 10.500€ 10.500€ 9.100€ 9.100€ 17.900€ 17.900€


Footloose Een Gentenaar in Lochristi…

naar analogie met Sting:

D

it is een lezersbrief. Nu ja, eerder een lezerscolumn. Of een reactie. Enfin, what’s in a name? Waarom nu plots schrijven? Ik lees 9080 graag. Ook al uit vriendschap voor een oud-collega. Nee, dat klinkt ‘oud’, een ex-collega. Voor Luc. Die dat goed doet. Die een leuke pen hanteert. Die bij de aanvang van deze jaargang een fijn aantal vragen per maandblad wou ontrollen. En startte met twee culturele kwesties. Over een gemeentelijke academie en over een cultureel centrum. Rinkelt nog een bel? Ik ben niet van Lochristi. Ik ben er neergestreken. Nu toch alweer zo’n 24 jaar geleden. Vreemd genoeg ligt mijn sociale en hobbyleven nog steeds in Gent. Misschien omdat ik in de 24 jaar Lochristi-wonen te veel bakens in die Stroppenstad –waar ik ook werk- heb geplant om ze zomaar vaarwel te zeggen. Dat heeft zijn invloed op het gezin… Ook de kinderen, drie fijne dames, en mijn eigen ‘madam’ zijn eigenlijk nooit in Lochristi ‘verankerd’ geraakt, ttz wat het sociale middenveldleven betreft… Mea Culpa? En toch… In september stelt Luc in zijn editoriaal de vraag naar een gemeentelijke academie voor schone kunsten. In december reageren de directeurs van de Muziekschool Lochristi. Hoera! De muziekschool, privé-initiatief, ja, die kennen we goed! Onze drie meiden hebben er noten leren waarderen, instrumenten beroerd, liefde voor muziek opgedaan. Daar is een band, dus. Een kunstzinnige, niet te verwonderen als je zelf in de kunstenwereld werkt. En ook je hobby, theater maken, daar ligt. De band met de Muziekschool, eerst met Gina Lefebure, later met Simon en Joeri, volgt ook omdat neef Jeroen er les volgt en later les geeft, omdat aangetrouwde neef Steve een tijdje mee de school begeestert, omdat dochter Debbie een tijdlang de musicalafdeling mee ondersteunt. En bij het 15-jarig bestaan van de muziekschool vloeien al die mensen samen en spelen in de witte zaal van de SintJozefschool de musical FAME. We schrijven anno 2004. Met bescheiden middelen leveren we een prachtprestatie, die toont tot wat de Muziekschool Lochristi in staat is. Die ‘we’ is ondertussen ook uitgebreid met mezelf. Want gevraagd om de regie te voeren. Onze Lootse burgervader is een aandachtig en enthousiast toeschouwer dan en daar en voorspelt dat we bij een volgend jubileum in een Loots cultureel centrum zullen spelen… 2009. 20 jaar Muziekschool. Never change a winning team, met die slogan klopt de muziekschool weer aan om de musical THE WIZ te regisseren. Dat doen we met plezier. En deze keer willen we vooral technisch een stapje hoger zetten, lees een ‘betere’ zaal bespelen. Helaas, een

I’m an Englishman in New York cultureel centrum is er (nog) niet… Keuzes maken dus om Lochristi te verlaten. Lokeren en Gent worden uitwijkmogelijkheden. Het wordt uiteindelijk, door omstandigheden, NTGent! Zullen de Lochristinaren volgen? Dat doen ze, met 1400 toeschouwers nog wel. Misschien merkte de lezer het op in de agendabladzijden van het meinummer 2014? Het stond wel een beetje verstopt. Foei, Luc, :-) ! Muziekschool Lochristi speelde op 23, 24 en 25 mei opnieuw een musical! FOOTLOOSE werd het, voor 25 jaar bestaan. Het werd een enthousiast succes met alweer 1400 enthousiaste aanwezigen. Waar? In NTGent, jawel, want dat CC in Lo… tja. En nu even een ‘strenge’ stem, vriend Luc. Wat jammer dat je aan dit jubileum niet meer aandacht kon besteden. Tja, ’t waren ook verkiezingen, zeker? :-) Sans rancune. Maar het was fijn geweest om jouw twee eerste editoriaalvragen weer even op te rakelen en ze te verbinden aan die galavertoning. Muziekschool Lochristi, als privé-initiatief, toonde wat ze waard is en hoe goed hun opleiding wel is. Met 100 gedreven jonge muzikale mensen op de scène staan: het was een plezier voor oog en hart! Chapeau voor Simon en Joeri en alle lesgevers om hun leerlingen zo aanstekelijk met muziekkunst te besmetten. En dat cultureel centrum in eigen gemeente? Dat had al 2x het nest kunnen zijn van die bende. (let wel, met dank aan NTGent dat al 2x een ongelooflijk aangename en ondersteunende partner was.) Om maar te zeggen: de twee eerste vragen van deze jaargang 9080 waren fijn gekozen kwesties…., blijkt nu. En waarom schrijf ik dit nu ook nog? Omdat ik als regisseur die jonge gasten even in het licht wil zetten in hun eigen Loots magazine 9080. Voila. Met foto’s. Hopelijk vindt Luc de plaats om die te publiceren. Als Gentenaar in Lochristi hou ik alvast oeverloos veel van de Muziekschool. U toch ook (weer)?En ik kies voor kunst in Gent, in Lochristi, overal. De culturele bel van Lochristi mag ook altijd bij mij rinkelen. Dirk Crommelinck

© foto’s: Daina De Saedeleer

juli’14

19


STUDIO GUARDA LA Na een fotostudio (1993), een fotoboek (2013), nu ook een B&B (2014)

Studio Guarda La Fotografia, is een nieuw project van fotograaf Filip Naudts en zijn echtgenote Katrien Dedeken, een door fotografie geïnspireerd toeristenappartement in het historische hart van Gent. Er wordt geen ontbijt aangeboden, maar toch kunnen we spreken van een ‘B&B’, want bij boeking kunnen fietsen worden gehuurd om zo vanuit de ‘Bed & Bike’ ondermeer de diverse interessante ontbijtzaken in de buurt te bezoeken. Binnen de straal van 20 meter alleen al valt Le Pain Quotidien en Pain & Compagnie aan te bevelen. Toeristen hebben zo de vrijheid om het ontwakende Gent naar eigen goesting te verkennen.

H

et breedhuis waar de B&B deel van uitmaakt werd begin van de twintigste eeuw gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect-kunstenaar Jean Hebbelynck die ook het imposante bankgebouw vlakbij op zijn palmares heeft staan. Het bevindt zich op hetzelfde pittoreske plein waar ooit Jacob van Artevelde (1290-1345) woonde: de Kalandeberg, vandaag een rustige en autoluwe omgeving op wandelafstand van de voornaamste historische bezienswaardigheden van het Gentse stadscentrum. Zo volstaat het bijvoorbeeld om in Studio Guarda La Fotografia het slaapkamerraam te openen en zicht te hebben op de veertiende-eeuwse Sint-Baafskathedraal. Het volledige pand is een renovatieproject van Lochristinaar Peter Vermeulen. Zijn bedrijf Con-struct renoveert wel meer historisch waardevolle panden in het centrum van Gent. Het is een algemeen stedelijk fenomeen dat schitterende panden met winkels op het gelijkvloers verdiepingen hebben die onbewoond en verwaarloosd zijn. Het gaat vaak om geklasseerde woningen met een centrale ligging. Peter heeft er als ondernemer inmiddels zijn handelsmerk van gemaakt om

20 juli’14


FOTOGRAFIA dergelijke authentieke ruimtes op te waarderen en bewoonbaar te maken. Nochtans moet het renoveren van centraal gelegen panden ongetwijfeld vele uitdagingen met zich meebrengen en is innovatie bijna essentieel. Zo laat hij bij een huidig renovatieproject in de Lange Munt bouwafval en bouwmateriaal transporteren via de Gentse binnenwateren! Zijn filosofie over het leefbaarder maken van Gent en het bewaren van de authenticiteit in de historische kern heeft Filip en Katrien over de streep gehaald om met hem samen te werken. In Studio Guarda La Fotografia hebben ze overigens diezelfde duurzame lijn doorgetrokken door meubels te integreren die vervaardigd zijn uit recuperatiehout, en authentieke elementen te bewaren zoals de binnendeuren en de eiken plankenvloer. Met een oppervlakte van 45 m² biedt het appartement naast een slaapkamer en woonkamer ook een eigen kitchenette en badkamer. Er is een smarttv aanwezig, een videofoon en gratis WiFi. In de keuken een ijskast met vriesvak, combi-oven en vitrokeramische kookplaat, en in de badkamer een douche, toilet en lavabo. Filip en Katrien richtten hun B&B volledig zelf in. Ze beslisten een link te leggen met hun gelijknamige fotostudio in Lochristi. Niet alleen door te verwijzen naar fotografie in het algemeen, maar vooral ook door enkele foto’s van Filip tastbaar aanwezig te laten zijn. Op die manier doet de B&B ook dienst als galerie en kunnen de werken indien gewenst worden aangekocht. En een leuk extraatje: gasten kunnen via een selfie-wedstrijd een extra overnachting winnen. Meer info: www.guardalafotografia.be www.facebook.com/kalandeberg www.facebook.com/PeterVermeulenConstruct

WEDSTRIJD

STUDIO GUARDA LA FOTOGRAFIA STUDIO GUARDA LA FOTOGRAFIA STUDIO GUARWIN EEN GRATIS OVERNACHTING* DA LA FOTOGRAFIA STUDIO Om kans te maken op een gratis overnachting in Studio Guarda LaLA Fotografia, volstaat het ons GUARDA FOTOGRAFIA het antwoord te GUARDA bezorgen op deLA volgende vraag: STUDIO FOTOWelke Chinese kunstenaar werd door Filip GRAFIA STUDIO GUARDA LA Naudts geportretteerd en kreeg een plaatsje FOTOGRAFIA STUDIO GUARin het boek Guarda La Fotografia? DA LA FOTOGRAFIA STUDIO Stuur een simpel mailtje voor 10 juli naar GUARDA LA FOTOGRAFIA wedstrijd@nummer9080.be met uw naam, STUDIO adres en met hetGUARDA antwoord. LA FOTOWie geen e-mail heeft, steekt een kaartje in onze bus LA GRAFIA STUDIO GUARDA nummer9080 - Oosteinde 25 - 9080 Zaffelare. FOTOGRAFIA STUDIO GUAR* te verzilveren in augustus 2014 DA LA FOTOGRAFIA STUDIO

juli’14

21


The World’s First Curved UHD TV

18/06/14 09:52

Uw vertrouwde Philips en vanaf nu ook

SAMSUNG TV-verdeler UHD Selexion 234x162.indd 1

18/06/14 09:52

meer dann 50 decore

HOORCENTRUM

NORMAN

Openingsuren:

1 jaar GRATIS batterijen

Zaterdag: Enkel op afspraak

Openingsuren: Maandag: 14.00-17.30 Dinsdag: 9.30-12.00 14.00-17.30 Dorp-West 5 Woensdag: 9.30-12.00 14.00-16.00 9080 Lochristi Donderdag: 14.00-17.30 Vrijdag: 09 355 969.30-12.00 14.00-17.30 16

info@hcnorman.be Zaterdag en buiten openingsuren: op afspraak

HOUT & INTERIEUR Lozen Boer 33•35 - ZEVENEKEN t. 09 355 56 49 www.vanpeteghemhout.be

* bij aankoop van een hoorapparaat vanaf 25 juni

stockverkoop laminaat

-20%

Gratis nazicht & onderhoud

Maandag t/m vrijdag van 09.30 - 12.30 en 14.00 - 17.30

VAN PETEGHEM

Anti-lawaai oordoppen op maat

1 jaar GRATIS batterijen bij aankoop van een hoorapparaat*

OORTEST GRA(zoTIndSer H medisch doel) Dorp-West 5 9080 Lochristi 09 355 96 16 info@hcnorman.be www.hcnorman.be

Gratis nazicht & onderhoud * met een maximum van 36 batterijen

open van 7 tot 12 uur & 12.30 tot 19 uur zaterdag van 7 tot 12 uur

Anti-lawaai oordoppen op maat


Schattenjacht

Eric kijkt

naar de wereld door Eric

De Wilde

Het bootje van mijn dromen.

A

ls je in Lochristi vanuit het Centrum richting Zeveneken rijdt, zie je net voor de Lozenboer, rechts aan de oever van de omwalling, met de neus een ietsje naar rechts gekanteld, het knalrode bootje van mijn dromen. Hoe vaker ik er passeer, hoe dieper het puntig bootje als een specht in mijn geheugen hamert. Het lijkt wel dé rode boot waar mijn pa en ma mij bij de aanvang van mijn aardse bestaan op 2 augustus 1953 afhaalden. In de jaren vijftig had je immers twee soorten baby’s: een eerste groep die door kandidaat-ouders ergens aan de boot werden afgehaald en een tweede groep die zomaar uit de bloemkolen in de ‘lochting’ te voorschijn kwamen. Het jaar dat ik het eerste levenslicht zag, moet met hoge graad van waarschijnlijkheid een heel flauw bloemkolenjaar geweest zijn, want toen ik achteraf in de kakschool arriveerde, kwam ik terecht in een groep kinderen die, naar men ons althans probeerde wijs te maken, precies van diezelfde boot afkomstig waren. Geef toe, hier klopt duidelijk iets niet, hé! Daarenboven had je naast de bootbaby’s en de bloemkolenbaby’s nog een derde groep. Over deze laatste groep, waarover men het liefst in alle talen zweeg, werd heimelijk gepraat. Mijns inziens moet, achteraf gezien, waarschijnlijk seks en/of overspel ergens aan de basis ervan gelegen hebben, want, telkens je als kleine kadee omtrent zo’n gesprek kwam, veranderde men plots van onderwerp. Komiek hé!? Eén ding is alvast duidelijk: aangezien ik tot de ‘bootbaby’s’ behoor, ligt SEKS zeker niet aan de basis van mijn ontstaan… (zucht). Mijn jongste broer, onzen ‘Bib’, werd een vijftal jaar later waarschijnlijk aan diezelfde boot afgehaald. Dit verliep echter niet zonder slag of stoot, want toen mijn mémé mij van het ‘afhalen’ van mijn klein broertje op de hoogte bracht, vertelde ze dat ons ma aan de kade toch wel gestruikeld was over zo’n ijzeren aanmeerpaal zeker, en dat ze zich daarbij serieus bezeerd had en dat ze daarom, met mijn piepklein broertje in de armen, naar het een of ander hospitaal was afgevoerd. Al word ik honderd jaar: Ik zal dat moment NOOIT vergeten. Ik zat daar bij mémé in die zetel voor de ingemaakte kast, aan de linkerkant van de Leuvense stoof. Mijn hart bonkte in mijn keel en dreigde het van onthutsing en verdriet te begeven. Stel je voor… MIJN ma… met pijn in het ziekenhuis. In die taboetijd namen kinderen sowieso totaal geen deel aan de zwangerschap van hun ma. Ik kan mij niet herinneren dat het me destijds is opgevallen dat mijn ma hoogzwanger was en met een bolle buik rondliep. “Spijtig…maar ’t was de tijdsgeest manneke!” Raar toch, dat dergelijke ‘geboorteverhalen’ ons als kind – zoals bij de foie gras-ganzen met de passe-vite-vormige trechter – in onze strot werden gedraaid. Waarom toch? Dat destijds de onderpastoor op sommige gemeenten

op hetzelfde moment met drie verschillende vrouwen van kaliber aanpapte, kon, blijkbaar volgens ZIJN catechismus, nog door de beugel, terwijl voor de man en vrouw van de straat vanop de preekstoel elke vorm van ‘lijfelijk genieten’, en alles wat daarmee verband hield, ontzegd en verboden werd, omdat dit volgens meneer pastoor zogezegd toch ‘de goede zaak’ niet diende, als je begrijpt wat ik bedoel… Soit… gedane zaken nemen goddank geen keer! Terug naar ons bootje nu. Wie in de naoorlogse periode een droombootje als dit bezat, genoot in zijn buurt daardoor toch enig aanzien; ook al reed de eigenaar er hoogstens mee tot aan de Moervaart in Wachtebeke of in uitzonderlijke gevallen eens tot aan het Donkmeer in Overmere. Het Donkmeer… precies op DIE plaats in mijn geheugen koester ik het bootje van mijn dromen nog het liefst. Ik herinner mij dat wij in onze puberteit soms de toelating kregen om met de fiets eens tot aan het Donkmeer te

rijden. Tot eind de jaren zestig was deze ‘stek’, zowel voor oud als jong, echt ‘The place to be’. Als je dan het geluk had, dat op het zelfde moment het meisje van je dromen, bij grote uitzondering op de gangbare regel, er met de fiets even tussenuit mocht, bestond de kans dat je samen één van de allermooiste dagen van je jeugd beleefde. Wanneer je kommerloos aan de zijde van je allerliefste in dat bootje zat, in het midden op die grote waterplas, stond de tijd stil, en was het alsof de hele wereld op dat moment aan je voeten lag. In zo’n rood bootje… niets mooier dan die eerste momenten van verliefdheid, vonken en vuur… toch? Als je één dezer dagen het rode droombootje aan de Lozenboer passeert, droom je dan even mee? p.s.: Pas op voor de flitspaal daar!! juli’14

23


RESTAURANT LEYS SINDS 1980

POP.UP FLEUR DE LYS SINDS 2014

NIEUW VANAF 20 JUNI

Shop @ first floor Dorp West 89 . 9080 lochristi


Tapas zonder reservatie

Meer dan 30 soorten Gin

POP.UP MEER

Petit Dejeuner Jus d’orange - Croissant - Buffet *** Elke zondag Vanaf 9.00 u / 10u30 Reserveer je tafeltje T 09.355.86.20 € 15,00

Iets te vieren ? GIN BAR OPEN . DONDERDAG . ZATERDAG 16 tot 24 u . ZONDAG VAN 9 TOT 18u . T 09.355.86.20 . Dorp West 89 . 9080 Lochristi

www.fleurdelys.be


© Steve Van der Vennet

Reactie op de cultuurvoorstellen van Nummer9080 6de jaargang door Luc Van de Vijver

En hoe zien onze verkozen gemeenteraadsleden de lokale cultuur? CD&V

C

D&V Lochristi gaat uit van een cultuurbeleid dat zowel het individu als groepen moet ondersteunen zodat ze hun culturele beleving maximaal kunnen realiseren en een meerwaarde kunnen betekenen voor zoveel mogelijk Lochristinaren. Een cultuurbeleid moet kansen creëren, logistiek ondersteunen en culturele activiteiten aanmoedigen. Het beleid moet in principe minder wegen op het inhoudelijk programma, culturele ‘vrijheid’ moet immers het uitgangspunt zijn. Uiteraard moet het volledige verhaal passen binnen de krijtlijnen van een doordacht uitgetekende financiële planning waar naast de lokaal ter beschikking gestelde middelen evenzeer aandacht kan besteed worden aan (een zoektocht naar) alternatieve financiering.

mate geschikt is voor de organisatie van grote eetfestijnen, vieringen, beurzen, tentoonstellingen, maar ook toneelvoorstellingen, concerten, danslessen, muziekvoorstellingen en optredens. Onze visie met moduleerbare ruimtes en een uitschuifbare zittribune (voor toneelvoorstellingen, dansvoorstellingen,…) moet het geheel zeer flexibel maken. Daarnaast is het volgens ons zeer belangrijk om in de kerngemeente Lochristi een bijkomende cultuurruimte voor kleinschalige initiatieven te voorzien. Voordrachten, kleinere tentoonstellingen, crea-ateliers, repetitieruimte voor muziekgroepen,... zijn dè items die hier aan bod moeten komen.

Onze visie met moduleerbare ruimtes en een uitschuifbare zittribune in Uyttenhove moet het geheel zeer flexibel maken.

In ons verkiezingsprogramma lag het zwaartepunt bij de uitbouw van een heus cultuurcentrum als onderdak voor de lokale (cultuur)verenigingen. Hierbij opteren wij voor een tweesporenbeleid, met aandacht voor zowel grote evenementen als kleine lokale initiatieven. Enerzijds moet dit mogelijk zijn binnen de contouren van een volledig gerenoveerd complex Uyttenhove, welke als evenementenhal uiter-

CD&V Lochristi is voorstander om cultuur ‘stap voor stap’ te laten groeien in al zijn mogelijke gedaanten en vormen vooraleer bvb. te ijveren voor een eigen kunstacademie. Wij zijn de mening toegedaan dat het aanbod in de ons omliggende steden zoals Gent, Lokeren en zelfs St. Niklaas voorlopig voldoende groot is om de Lootse noden voorlopig te lenigen. Als echter zou blijken dat één en ander uit zijn voegen zou barsten dan kan de piste om een eigen academie op te richten in samenwerking met de subsidiërende Vlaamse Overheid o.i. in detail bekeken en uitgewerkt worden.

Wanneer komt er in Lochristi een Academie? Te gek: Wanneer komt er in Lochristi wat Watou kan, een Cultureel Centrum? kan Lochristi ook! 26 juli’14

Lochristi boekengemeente?


Te gek: Lootse dag van de geschiedenis Te gek:

Te gek: Poëzie- en proza-avonden de jeugd baas in het LOS?

Het Lootse Landjuweel?

Te gek: Lootse Cultuurprijzen?

Wanneer komt er een Freddy Taghon Poëzieprijs?

Omdat iedereen graag de erkenning krijgt die hij/zij verdient, kijk maar naar de sportsector, zijn wij voorstander om landjuwelen, poëzieprijzen en andere onder te brengen in één groot evenement. Nostalgie is vandaag de dag toch een heel vaak terugkerend en zeer gesmaakt begrip. Waarom zouden we niet teruggrijpen naar onze sierteeltroots en tijdens een heus sierteeltfestival de Lochristinaar – zonder daarbij te overdrijven – in contact brengen met de zeer diverse culturele verhalen in onze gemeente met bvb. de uitreiking van eerder genoemde juwelen en prijzen? Om het ganse evenement ‘af’ te maken lijkt het ons vanzelfsprekend dat ook de jeugd in dit verhaal wordt betrokken en hierin zijn eigengereide forum krijgt waardoor in één grootschalig evenement alle actoren aan bod kunnen komen. SAMENwerking tussen beleidsmakers, Cultuurraad, specialisten en verenigingen om een jaarlijks terugkerende culturele ‘hoogmis’ tot stand te brengen kan de ‘toegang’ tot cultuur alleen maar verbreden en vergemakkelijken. Tot slot blijven wij ijveren voor een cultuur- of vrijetijdspas. Hierdoor kunnen wat ons betreft inwoners met een klein of bescheiden inkomen EN jongeren deelnemen aan het lokale culturele, socio-culturele en vrijetijdsaanbod waarbij de ‘financiële’ drempel er alvast geen is!

Gunther Landuyt

Voorstel 8 Te gek: Jeugdig studentenverwenmaand kunstbeleid Voorstel 10 blokmaand ontlasten juli’14

279080

nummer

vruint moar oan

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

‘k

Moeste noar ’n sieke reesepse goan en ‘k wildigen er doar nie veurekomn gelijk da ‘k van de kapelle gekliëed woare. Doarmee ei ‘k mijn koeferkliëern nog ne kiëer uit de kasse goald. Ze rookn wa noar moddeboln moar ‘k ei ze ne kiëer goe afgebosseld en in ’t boovnzaksken van mijn veste ei ‘k ’n stoeferken gestookn. ‘k Ei mei ’n schuuen wit ende oangedoan mee nen blauen plastron die min of miëer pastigen bei ’t gezelschap woar da ‘k noartoe moeste. Moar ‘k ei wel ’n uure moetn zoekn noar mijn manseddeknoopn want ’t woas ’n iëeuwigei leen da ‘k de die nog ne kiëer gebeezigd ui. ‘k Ei ze iëest ne kiëer goe opgeblonken mee kobberkuis en ’t woarn zuust lijk goune. Als ik op de reesepse iemand ’n and moeste geevn trok ik mijn moue ’n beetsen omhuuege dan ze goe zaagen dat giëen brol woas. Kwamme doar toch wel ’n ouj lief teeën zeekre. ‘k Ui doar in mijn jonge joarn wa mee te steln gad moar ze vond van eur eiëne da ze van beedren komaf woas want

ze ui bei de nonnekes in ’t schoole gezeetn. Doar ui ze Fransche maniern geliëerd en doar ei kik nooit giëen verstand van gad! En als ze zei peizdigen da ‘k eur al eur sinken ginge toegeevn, dan woas ze luuelek mis! Eur moedre est er eur dan uuek nog beginnen mee mooën en dan woas guuemal om ziebe! Ze es dan nog getroujd geruikt mee nen beuzak van ne salloezigen veint. “Ah, wie damme doar èn,” zeij ze als ze mei zagt, “en ge zij zuue schuuene!” ‘k Ei eur sebiet gevruigd: “ Woare kik misschien vroegre ne luuelekoard?” Doar ee ze nie op geantwoord en omda eurn veint al luuelek begost te kijkn, zeij ze: “Allee, steln ’t wel en tot ziens,” en ‘k ei er van guuel den uivend ne miëer teeën gesprookn. Ze zal wel verschootn èn van mei want ’t es nie schuuene om da van ui eiëne te zèen, moar ik mochte gezien zijn als ik jonk woare. Ten andren, overtij kwam ik ‘n kennesse teeën die mei gekend ui als ik in mijn fleur woare en ‘k ui eur in veel joarn nie gezien moar ze zeijt da ‘k weinig veranderd woare.

... als reden, als antwoord, als uitvlucht of als stopwoord...

Uitsmijders

Het woord “bijna” zal wel afgeleid zijn van “bij benadering”, maar wij gebruiken dat niet zoveel. Wij zeggen: “ee woas ’t er beikan op!” Maar wij kunnen het ook veel nauwkeuriger zeggen. Bijvoorbeeld: “ee woas ’t er oast op” dat was al een beetje dichter maar Achiel Van Waes zei: “Ee woas ’t er rats neeverst”. “Da scholt dus nie veele.” Nog een beetje dichter en “ee ui ‘t er bots op geweest” en dat was zo goed als raak. Maar toch was hij er niet “bal op”!

Als ’t ee op zijn and schijt worde Als ’t ee op zijn and schijt een taorte - Als ’t ee op zijn and wordend een taorte schijt wordend een taorte - Als ee op zijn and schijt wordend e taorte - Als ’t ee op zijn and sch wordend een taorte - Als ’t ee o and schijt wordend een taorte ’t ee op zijn and schijt wordend 29 d.w.z. Wat hij ook doet, veel geluk heeft hij altijd!

juli’14


Profiteer van deze uitzonderlijke aanbiedingen

LOODS 3 - Lochristi

Slagmanstraat 2 - tel. 09.232 21 80 (kruispunt Lozen Boer) Open: Maandag 13.30 u - 18 u Di t.e.m. zaterdag 9.30 u - 18 u Zondag 14 u - 18 u

5

geldig van 25/6 tem 06/07 en tot zolang de voorraad strekt

s: op alle koffer % 2 koffers -100% 3 koffers -2

Valiezen “Jungle Art” diverse dierenmotieven

50 cm-60 cm -70 cm spinner met 4 wielen

9 ,9 9 6 n e 9 ,9 9 5 € 39,99 Sanex deo roll on 50ML

Ajax allesreiniger 1L

diverse soorten

4 soorten

Elders 2,49 €

nu per stuk 1,79 €

2 voor 3 €

Elders 2,48 €

nu 1,99 €

Lavendel

hoogte 40 à 50 cm blauw en wit

per stuk 2,99 € nu 2 voor 5 €

n

Alle barbecuetoestelle

- 20%


Dendanku

Redactie Sofie Hesters

Rubriek van het warme hart

Een doorgeefluik en ketting van vriendschap. Een hartelijk boeket van dank van de ene Lochristinaar aan de andere. Wie de dankjewel-ruiker ontvangt, kan hem een maand later doorgeven aan iemand die hij of zij zelf weer in zijn of haar hart draagt. Natuurlijk met verse bloemen!

Deze maand: een welgemeende dankjewel van Anita De Keyser aan

Rosine Matthys Hilde bedankt voor de mooie bloemen die ik van jou kreeg. Ik ben een Lochristinaar in hart en ziel en daarom geef ik hem ook graag door aan een rasechte Lochristinaar en dat is mijn schoonzus Rosine Matthys. We kennen elkaar al van 1970 en door de jaren heen is er heel wat gebeurd maar onze band is er maar sterker door geworden. Haar deur stond en staat altijd voor iedereen open ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Ze is zeer blij met onze bezoekjes en ze voorziet ons dan graag van een flinke borrel en een hapje. We hebben elkaar al vele handjes toegestoken en waren al vaak elkaars steun en toeverlaat. Rosine houdt ervan om eens te gaan eten of naar een of ander optreden te gaan. Als je na een reis haar collectie belletjes uitbreidt dan weet ze dit zeker te appreciĂŤren. Ze heeft al vele watertjes doorzwommen en gezien ze zelf jarenlang hard in de bloemen heeft gewerkt, zal deze ruiker bloemen haar veel plezier doen. Voortaan kan ze het wat rustiger aan gaan doen en kan ze met volle teugen gaan genieten van haar kinderen en kleinkinderen. Ik wens je nog veel geluk Rosine en bedankt. Anita

boeket geschonken door:

BLOE MB I N DE RI J

juli’14

31


Lochristi herdenkt de Eerste Wereldoorlog.

door Bert Vervaet

E

Er waren de bezetting, de inkwartieringen, ven lichamelijk getekend en geestelijk getraumatiseerd. de grote vrijheidsbeperkingen met daarnaast Op plaatsen die met het plaatselijk oorlogsgebeuren te de vele opeisingen van materiaal, voedsel, maken hebben in de vier deelgemeenten zal het kunpaarden en andere dieren. Er waren de grote stenaarscollectief Lo-Art een aspect van de oorlog opschaarste, de honger en de hulp uit Amerika. roepen. Deze kunsttentoonstelling start op zondag 14 De tramroutes werden gebruikt als betonijzer voor de september met Open Monumentendag. De plaatsen bunkers van de Hollandstellung. Er was vooral de angst kunnen elke dag te voet, met de fiets of met de wagen en het verdriet om de honderden opgeroepen militairen, worden bezocht tot 15 november. Op 14 september verplicht tewerk gestelden, gevangenen, gevluchten en start ook een historische tentoonstelling in de kerk van gijzelaars. Op het einde van de oorlog verbleven hier in Hijfte, hoofdzakelijk met foto’s. Deze tentoonstelling zal onze gemeenten ook duizenden vluchtelingen en ban- elke zondag en op 11 november, te bezichtigen zijn tot nelingen uit West-Vlaanderen. 15 november. Er is ook nog een evocatie door Cultuur Meer dan 120 mensen uit Lochristi, Zaffelare, Zevene- Zaffelare en een muziekopvoering. ken en Beervelde zijn omgekomen Lochristi herdenkt Over dit alles volgt later meer gedetailleerde informatie. als dodelijk oorlogsslachtoffer als Trees De Brabander ontwierp bijgaande affiche die voor soldaat, gevangene, opgeëiste of de verschillende activiteiten zal gebruikt worden. Lochristi herdenkt geëxecuteerde. Vele anderen ble- 2014 14 september - 15 november

De honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog zal in Groot-Lochristi op een eigen manier herdacht worden. Het is de bedoeling om op te roepen wat de plaatselijke bevolking heeft meegemaakt.

’14 - ‘18

14 september - 15 november 2014

© Trees De Brabander

© Trees De Brabander

Straat

namen

door Bert Vervaet

32 juli’14

’14 - ‘18

Lo-art organiseert het Kunstparcours

Kunstenaarscollectief Lo-art organiseert tijdens deze periode een kunstparcours in groot Lochristi met meer dan 20 kunstwerken verspreid over een route van 30 km doorheen Lochristi. Meer nieuws hierover later.

Wanneer tussen de Tuinwijk en Zeveneken-Dorp een nieuwe straat werd aangelegd werd ter herinnering aan de Zeveneekse kantschool de naam Kantschoolweg bedacht. In de 19de eeuw was kant zeer in de mode bij de rijke mensen voor versiering van de kledij en allerlei huislinnen. De armoede van de gewone bevolking was ondertussen uiterst groot. Deze samenhang zou ertoe leiden dat rond 1830-1840 overal in Vlaanderen kantscholen ontstonden om arme mensen toe te laten een centje te verdienen. In onze onmiddellijke omgeving was dit vooral kloskant, kundig geweven op een kantkussen met behulp van houten klosjes. Oudere kantwerksters leerden aan jonge meisjes het vak en de kant werd opgekocht door kanthandelaars. Tussendoor leerden zij ook de catechismus en werd er gezongen en gebeden. Door de verandering in de mode en door de industrialisatie van de kantproductie was de betaling twintig jaar later al zo gering geworden dat de meeste kantscholen weer verdwenen. Anders verliep

Oproep

htoffers missen we Van meerdere dodelijke slac tje. Ook over de vele ren dsp nog een foto of een doo rmatie. Als je beschikt oud-strijders ontbreekt nog info ruiken, wil ons dan geb n over materiaal en dit wilt late dat je dit materiaal ng oeli bed de verwittigen. Het is niet kopiëren of scanafstaat, wel dat wij het mogen d. Laat iets weten aan nen. Alles wordt terugbezorg gemeentehuis, mieke. onze cultuurdienst op het 88 27 of aan Antoon 326 09 .be imschoot@lochristi 5 Lochristi-Hijfte antoon. Standaert, Rostijnenstraat Bert Vervaet Kluizestraat standaert@telenet.be of aan bertvervaet@hotmail.com 16 Zaffelare 09 355 91 75

het in Zeveneken. In 1846 liet pastoor Vermeulen naast de pastorie in de Hoekstraat een speciaal, vrij ruim gebouw optrekken voor de kantschool (waar nu de parking ligt naast de pastorie). Uit het weeshuis van Lokeren haalde hij de allerbeste kantwerkster om les te geven. Ondanks de grote crisis bleef men in Zeveneken, dat veel te maken had met textiel, kant klossen tot aan de Eerste Wereldoorlog. Men maakte: “Beverse kant” die in Nederland werd gebruikt voor de aanmaak van typische boerinnenmutsen. Het was een bedrijvigheid van de allerarmsten, die bijvoorbeeld bij rijke begrafenissen en kerkdiensten voor overledenen bedacht werden met een brood. Nadien was er bij particulieren in Zeveneken via mevrouw Van Peteghem-Van Puymbroeck nog een productie van Lierse (gehaakte) kant tot aan de Tweede Wereldoorlog. De “Kantschool” bleef nog tot in de jaren 1960 in gebruik als het cultureel centrum van Zeveneken en in 1971-1972 als jeugdclub. Het gebouw sneuvelde in 1982 voor de verbreding van de weg.


Prachtige Tachtigers Kroniek van een voorgeslacht Carmen De Vos ziet graag oude mensen. Ze telt de jaarringen op hun vel en verzamelt ze voor Nummer9080. Dat niemand het weet op voorhand en dat elk leven een probeersel is, waard een keer geleefd te hebben. Hulde aan de pioniers. www.facebook.com/carmendevos.photography

Léonard Van de Berghe, °1928 Simonne Matthys, °1929 Léonard en Simonne zijn tweeënzestig jaar getrouwd. In hun jonge jaren trokken ze naar Congo. Twee van hun drie kinderen zijn daar geboren. Léonard is een enthousiast verteller, Simonne stuurt bij waar ze vindt dat het te intiem wordt of te politiek incorrect. Léonard: „Ik had een schoonbroer in de Congo. Die schreef dat ik over moest komen, dat het werk daar voor het rapen viel. Werk à volonté. En dat heb ik ook gedaan. Ik ben met die brief naar Simonne haar ouders getrokken om hun te vragen of ze mee mocht. Simonne was amper drieëntwintig maar klaar voor het avontuur. Haar ouders lieten haar vrij in haar keuze. Ik ben een half jaar voor Simonne naar ginder vertrokken in dienst van een private compagnie, als loodgieter. Dat was toen het protocol, vooraleer ze de kosten wilde doen om ook je vrouw over te laten vliegen, wilde de firma zeker weten dat het geen gril van je was, en of je het klimaat en de levensomstandigheden daar zou aankunnen.” Simonne lacht eens: „Drie dagen was ik onderweg, met het vliegtuig naar Léopoldville en van daaruit naar Kamina in Katanga, een primitief niemandsland. Het was daar een aangename dertig graden en de dag ging er plots over in de nacht. We zijn dezelfde dag dat ik aankwam voor de kerk getrouwd. In Lochristi waren we al eerder voor de wet getrouwd. Ik heb me wat opgefrist en een paar uur later stonden we voor het altaar. Wat we op voorhand niet wisten was dat we wel de volgende dag om zeven uur nog eens mochten terugkeren naar de kerk om de sacramenten te kunnen ontvangen, men gaf die immers niet zomaar op elk uur van de dag. Zo vroeg opstaan, en dit na onze eerste huwelijksnacht en na zo’n lange reis, dat viel tegen, maar je bent jong en dan kan je tegen veel.” Léonard: „Katanga was zeer dunbevolkt. En plat. We moesten naar Elisabethville rijden om daar in de zoo al eens wat beesten te zien. De Afrikaanse werkkrachten trokken met de blanken mee, naast onze nederzetting bouwden ze hun eigen dorp waar ze met hun familie verbleven. Telkens bij volle maan was het feest. We spraken er Frans onder mekaar en met de kinderen en leerden er Swahili. Er was nauwelijks elektriciteit, geen stromend water, geen TV, geen radio en met kerst en nieuw reden we zevenhonderd km

door de brousse om in de stad bij de post naar huis te kunnen telefoneren. Na vier jaar Congo volgden nog drie jaar Burundi. Van de vlakte naar de bergen. We woonden in Bujumbura aan het Tanganyikameer. De natuur was er bijzonder mooi. We gingen dikwijls zwemmen en vissen met de kinderen. In 1960, vlak na de onafhankelijkheid, zijn wij dan voorgoed naar België moeten terugkomen. Eerst Simonne met de kinderen en ikzelf zes maanden later. Simonne heeft er met de kinderen anderhalve maand over gedaan, per boot, om terug in België te geraken. Via Zuid-Afrika naar Engeland, waar zij niet verder mochten reizen omdat de zoon, Alain in quarantaine moest blijven. Hij had windpokken.” „Polé polé”, dat is hoe de Van den Berghes zich hun leven daar herinneren. Zorgenloos. „We werkten hard, maar alles was avontuur en we hadden geen stress.” juli’14

33


Ontwerp en fabricatie van o.a. Keukens Burelen Wandmeubelen Slaapkamermeubelen Tafels Dressoirs Badkamers Interieurinrichting Winkelinrichting

Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi Tel: 09 355 59 42 / 09 355 99 25

Onze troeven Maatwerk is bij ons echt op maat gewerkt

Hoe wij werken: Met kwaliteitsvolle materialen slagen wij er in om Uw persoonlijke ideeën gekoppeld aan onze suggesties op een vakkundige en professionele manier uit te werken. Exclusieve ideeën worden werkelijkheid, dikwijls in samenwerking met gerenommeerde binnenhuisarchitecten.

GSM: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be www.mikeinterieur.be

– 40% – 60% – 50%

Moleneinde 43 - Zaffelare - tel: 09.355 19 45

Open: dinsdag tot zaterdag: 9.30 tot 12 en 14 tot 18.30 uur - Vrijdag open tot 20 uur - Zondag: 10 tot 13 uur - Maandag gesloten

Rijschool Zeveneken

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27

Eva Paelinck

Marc Bollaert

Theoriecursussen op

aanvraag

www.rijschool-zeveneken.be

Onze gemeenteraadsleden

Tom De Sutter

– 70%

Onze OCMW-raadsleden

Els Van Caelenberg

Ivan Lybaert

Contactgegevens vindt u op de webstek: lochristi.n-va.be

Koen Bieseman

Rik Van Leemputten


Waarom juist jij?

Lo Actua

Ann De Wit

In Amerika vertaald. Zo bleek na een paar mails ‘from the States’. De vertaling van een jeugdnovelle, die in 2006 in het Nederlands was uitgebracht, bij online uitgeverij Free Musketeers.

A

Ann is al jaren toegewijde leerkracht, eerst op SintFranciscusinstituut Melle, daarna op Nieuwen Bosch Gent. Steeds begaan met haar leerlingen, want één van de wetten van het les geven blijft voor Ann tot op vandaag ‘hou van je leerlingen, hou van de gasten die je op jouw lerarenpad ontmoet.’ Dat ‘houden van’ zette ze om in de praktijk tijdens haar jarenlange graadcoördinatorschap. Als leerlingenbegeleidster probeerde ze wie haar was toevertrouwd zo goed mogelijk bij te staan. In die zorg kende ze veel heerlijke momenten, maar een paar maal werd Ann geconfronteerd met heel schrijnende, pijnlijke levensverhalen. Vaak niet gemakkelijk om dragen, niet makkelijk om de emoties die ermee gepaard gingen thuis los te laten.

1

2 year-old Jolien knows very well what she wants. But that is precisely the problem. Jolien does not want to eat. It goes from bad to worse, and she needs to be treated by a doctor. The doctor has a word for her problem: anorexia! If Jolien goes back to school, it won't work very well. But, thanks to the support of her classmates, teachers and many other people, Jolien is trying to pick up the threads of her life again. This story is based on true events. It is written specifically for Jolien’s peers. Ann De Wit (1961) has a degree in Germanic Philology. She works as a teacher, and as a Dutch English degree coordinator at a school in her neighborhood. For over 10 years, she had been guiding students with problems. She is married to Dirk and has three teenage daughters: Debbie, Lien and Jelke. The combination of her two favorite things, reading and working with young people, led her to write this book.

www.AmericaStarBooks.com

Zo gebeurde het, in 2003, dat tijdens een heerlijke vakantie in Calpe, Spanje, een wit blad en een blauwe kogelpen uitnodigend wenkten. Op 14 dagen schreef Ann één van die droevige schoolmomenten van zich af, in dit kleinood, gebaseerd op waar gebeurde feiten. In ‘Waarom juist jij?’ ontmoeten we de 12-jarige Jolien (alle namen in de novelle werden uit respect voor de echte personen, aangepast). Jolien weet heel goed wat ze wil. Maar dat is nu net haar probleem: ze wil niet meer eten. Omdat het van kwaad naar erger gaat, moet ze worden opgenomen. De dokter heeft er zelfs een moeilijk woord voor: anorexia. Als Jolien opnieuw naar school mag, wil het niet zo best lukken. Met de steun van haar klasgenootjes, de leerkrachten en heel veel andere lieve mensen probeert Jolien de draad weer op te pikken. Met dit verhaal wou Ann vooral meisjes en jongens van dezelfde leeftijd bereiken, die misschien met hetzelfde probleem geconfronteerd, met het leven worstelen, net als Jolien. In de eigen schoolbibliotheek wordt het boek nog veel ontleend en de reacties zijn steeds positief hoewel vaak heel emotioneel. Ook in de bibliotheek van Lochristi kan het werkje ontleend worden. Met de vertaling in Amerika hoopt Ann ook daar jonge mensen die met hetzelfde probleem kampen te kunnen bereiken en een hart onder de riem te kunnen steken.

juli’14

35


Tip voor een zomerreis

in Reisverslag het herdenkingsjaar 2014 van 4-daagse fietstocht langs Westelijke Frontroute WO I

Verslag door organisator en participant Bruno Vandekerckhove (info via Paul Hollevoet - hollevoet.paul@skynet.be)

Na een aantal bijeenkomsten in de voorafgaande maanden, stond onze fietsreis naar het Franse WO I-gebied eindelijk op punt en op donderdag 1 mei om 7 uur ‘s morgens, stapten 10 frontwielrijders ten huize Dirk Nimmegeers in Zaffelare in bestelwagen en auto om koers te zetten naar Notre-dame-de-Lorette, een Frans ossuarium in de buurt van Lens/Arras (FR).

Dag 1: Lochristi – Péronne.

Na een autorit van ongeveer 90 minuten, arriveren we bij onze eerste bezienswaardigheid: Notre-damede Lorette is een middeleeuwse kapel die tijdens WO I compleet werd verwoest en waar men na de oorlog zo’n 50.000 lichamen van dode Franse soldaten heeft samengebracht. Slechts zo’n kleine 7.000 werden geïdentificeerd en kregen dan ook een kruis op deze heuvelrug. De rest ligt in een groot massagraf of ossuarium waar dan een gebouw met museum werd neergezet dat meer vertelt over de slagen in de Artois-streek. Op een ferme boogscheut daarvandaan ligt de hoogte van Vimy, door de Canadezen Vimy Ridge genaamd. Een prachtig monument beheerst daar de omgeving en werd eind de jaren 20 op deze reusachtige memorialsite gebouwd. Op vele plaatsen mag je nog steeds niet wandelen omwille van explosiegevaar van niet ontplofte projectielen. In de bossen op deze site kan je nog steeds duidelijk de talloze profielen van explosies herkennen en daarnaast is er ook nog een fraai bezoekerscentrum met wat – weliswaar kunstmatige – reconstructies van loopgraven.

Steeds weer gedurende onze vierdaagse tocht zal het strategische belang opvallen van kleinere of grotere

36 juli’14

heuvelruggen in de omgeving. Na de slag aan de Marne in september 1914, begon de zogenaamde race naar de zee tussen geallieerden (Frankrijk, België, Britse Commonwealth) en Duitsers, waarbij de Duitsers veel vlugger het grote belang van deze heuvelruggen inzagen, en hun verdedigingsposities dan ook consequent op deze plaatsen bouwden en trachtten te consolideren, met alle vreselijke gevolgen van dien. Iets waar we de volgende dagen voldoende mee zouden worden geconfronteerd. Onze eigenlijke fietstocht liep van Wancourt naar Péronne over een lengte van 70 km met tussenstops in Beaumont-Hamel & Thiepval, een ander stel trieste getuigen van nodeloos kapot gemaakte jonge mensen. De streek is nogal heuvelachtig en we werden ook nog geconfronteerd met korte regenvlagen, maar al vlug nam intensiteit en lengte van de buien angstwekkend toe. Toch verliep de tocht tot aan de stops in Beaumont-Hamel en Thiepval zonder grote problemen. Beaumont-Hamel is een slagveld dat vrij intact is bewaard gebleven uit de slag om de Somme in 1916. Het is een bedevaartsoord voor Canadezen en Newfoundlanders, waar Canadese studentes de bezoekers wegwijs maken. Hier zie je hoofdzakelijk Engelstalige bezoekers en het domein is eigenlijk een omgewoelde grasvlakte met verschillende monumenten rondom. Hier werden o.a. een bataljon (800 man) uitgeroeid door een moordend mitrailleurvuur binnen 30 minuten na het openen van een aanval. Thiepval is van een heel andere categorie: plotseling doemt uit het niets en midden de groene heuvels een gigantische triomfboog op (ongeveer anderhalf keer zo groot als de Menenpoort te Ieper) met de namen van 70.000 niet teruggevonden soldaten uit het Somme-offensief van juli 1916. Het is het grootste memoriaal van het Britse gemenebest. Er is een heel mooi en educatief heel sterk museum vlakbij de site (gratis inkom), dat we dan ook hebben bezocht. Bij het buitengaan viel de regen hard en onophoudelijk op ons neer en konden we nu koers zetten naar Péronne, onze eindbestemming voor die dag. Maar het echte frontrijwerk moest nog beginnen…


Reisverslag

In de steile afdaling tussen Beaumont-Hamel en Thiepval raakten we plots onze volgwagens met bestuurders kwijt… En u raadt het al, dan begint de wet van Murphy te spelen: in de resterende 40 km hebben we 5 platte banden mogen herstellen. Bovendien leidde GPS-man Franky Nimmegeers ons naar een ongekend ‘Flandrien traject’. Onder striemende regenbuien zagen we dan ook het asfalt overgaan in een modderweg die tussen de wuivende en waaiende koolzaad- en korenvelden kronkelend omhoog kroop tegen een Franse heuvelrug. Wij reden allen op koersfietsen, buiten de 2 betweters Demey en Baeten die een soort hybride oplossing voortduwden, en na zo’n 200 meter zaten mijn remblokken, groep en derailleur compleet vastgeklit door een soort onbeschrijfbare combinatie klei-krijt-modder. De modderstrook is met veel respect omgedoopt naar de ‘Strada di Franky’ naar analogie met de ‘Strada Bianchi’ in Italië – voor de wielerliefhebbers. Terug op pad zou u zeggen na dit inferno? Inderdaad, maar terug oponthoud door een paar lekke banden. Tegen het einde van de dag vonden we onze volgwagen terug: eerst de laatste lekke fietsen opladen en op naar het hotel in Péronne.

slechts met veel moeite heeft kunnen bedwingen. Men heeft Nivelle laten vervangen door Generaal Pétain, die onmiddellijk de grootste heethoofden heeft laten fusilleren en er uiteindelijk in geslaagd is om de rangen weer te sluiten, zonder dat de Duitsers echt te weten zijn gekomen hoe groot het probleem bij het Franse leger wel was. Na een lastige zijwind op dit plateau

Dag 2 Réthondes - Reims (117 km).

De dag kondigde zich somber en regenachtig aan in Péronne, waar we het eerste stuk met de wagen aflegden naar onze vertrekplaats Réthondes. In dit traject zijn niet zoveel monumenten terug te vinden van WO I als in de streek rond Arras en Verdun, maar er is wel een historische heuvelrug ‘Chemin Des Dames’ genaamd, waar een weg op ligt die zo’n 20 km doorslingert op dit plateau. Na een zoveelste zinloos bloedbad op Chemin des Dames, gecommandeerd door Generaal Nivelle in maart 1917, waar zo’n 100.000 Franse soldaten werden opgeofferd, brak muiterij uit onder de Franse soldaten, die de militaire overheid

dag 1 wasbeurt

dag 4 (door)kruisen

juli’14

37


en een vlakkere rit langs het kanaal van Reims, arriveerden we tenslotte in ons hotel. In dat hotel bleek dat onze GPS-man Franky Nimmegeers ook een taalvirtuoos is die op basis van het Zaffelaars de geslachten van Franse woorden meent vast te kunnen stellen. Zoals zoveel taalregels, zit zijn methode echter vol met uitzonderingen. U kan zich wellicht wel inbeelden, tot wat voor komische toestanden dit voortdurend heeft geleid gedurende dit hele weekend (de regel is: een = vrouwelijk; ne is mannelijk). Dus cheval

Wij konden die wegens werken jammer genoeg niet bezichtigen. Vandaaruit ging het via een wondermooie maar op en neer gaande kilometerslange weg door de bossen van Argonne richting de heuvel Morthomme (bijzonder lastig!). Naast heuvel 304 was Morthomme een begrip voor de Franse soldaten: via een beurtrolsysteem kwam vrijwel elke Franse soldaat een aantal dagen op en rond het front in Verdun terecht, waar heuvel 304 en Morthomme deel van uitmaakten. Verdun was een ware vloek voor de Franse soldaat: via de ‘Voie Sacrée’ of heilige weg zijn honderdduizenden

dag 4 your captainisspeeking = een peerd in ‘t Zaffelaars, dus un cheval – oei eerste uitzondering...)

Dag 3 Séchault - Verdun (95 km). Deze dag begon

zonnig maar koud in Reims, vanwaar we vertrokken naar Séchault met de wagen, zo’n 50 km verderop. In Séchault ligt een Duits kerkhof, dat je even buiten het dorp kan bereiken via een onverharde weg, maar wel midden tussen het groen. Ook hier terug een massagraf op het eind van het kerkhof, waar men de lichamen van zo’n 7.000 Duitse soldaten heeft samengebracht. Wat bij Duitse kerkhoven vaak opvalt, is de soberheid in combinatie met – meestal – aangeplante eiken. Van daaruit begon onze fietstocht die voor die dag wel meer bezoekmomenten zou hebben dan de vorige dag. Deze streek maakt deel uit van de Ardennen, dus hier konden we ook niet te veel vlakke trajecten verwachten. Na een eerste stop in Aprémont, waar midden in een van de vele bossen terug een Duits kerkhof is aangelegd, fietsten we verder naar Varennesen-Argonne, waar we rond de middag ons Frans stokbrood verorberden aan de voet van een Amerikaans oorlogsmonument dat een eerder protserige en overdreven aanblik bood. Na de lunch ging het verder naar het woud van Argonne, waar naast een Ossuarium zich ook de Kaisertunnel bevindt en dag 3 slagveld. een aantal enorme kraters veroorzaakt door mijnen. De frontlinie liep dwars door dit bos, en de Kaisertunnel was een ondergrondse kanaaltunnel waar de Duitsers beschutting konden zoeken.

38 juli’14

Fransen naar dit front opgemarcheerd en honderdduizenden zijn nooit teruggekeerd. De aanvallen van de Duitsers om via deze heuvels Verdun te bereiken werden keer op keer gestopt door de Fransen, weliswaar met een onbeschrijfelijk groot verlies van mensenlevens aan beide kanten. Op de top van deze heuvel staat een nogal luguber monument met de inscriptie: ’Ils n’ont pas passé’ of ‘Ze zijn er niet doorgeraakt’ waarbij met ‘Ze’ de Duitsers wordt bedoeld. Het laatste stuk naar Verdun, was veel vlakker maar toch lastig vanwege een harde wind op de kop. Uiteindelijk arriveerden we in ons verblijf ‘Hotel du Tigre’ genaamd, maar het leek ons meer een tijger zonder tanden te zijn – een beetje uitgeleefd weet u wel… Verdun is in feite een kleine provinciestad die een groot historisch verleden kent (Verdrag van Verdun 843 waar het grote Karolingische rijk werd opgedeeld en de hele tragiek rond WOI zich ontspon), maar die naast een hele mooie terrassenesplanade langs de Maas die de stad doormidden snijdt, eigenlijk een beetje een verflenste indruk geeft. We konden wel uitmuntend dineren na een deugddoend aperitief in een restaurant dat vlak aan de Maas lag. Rond 10 uur strompelden alle krijgers naar buiten, maar uiteraard was dit voor iedereen te vroeg om naar het hotel-zondertanden terug te keren. De opties leken – hoewel het zaterdagavond was – vrij beperkt te zijn en uiteindelijk raakte dit zootje ongeregeld binnen in een obscuur café aan de Maas dat ‘Le Club’ heette. Maar neen, beste lezer, het is niet wat je denkt.


Reisverslag

dag 3 afdaling Morthomme Gewoon een kroeg vol authentieke Fransen! We hebben er een prachtige avond van verbroedering beleefd.

Dag 4 - bezoek aan hoogte van Douamont.

Uiteindelijk werd beslist om niet meer te fietsen op zondagmorgen daar er vrij veel bezienswaardigheden zijn die dicht bij elkaar liggen in Verdun, en je bepaalde monumenten niet mag bezoeken in fietskledij. Douamont, Doua-mont, Mount Doom of de vervloekte berg (de auteur Tolkien van Lord of The Rings was een Brits officier in de eerste wereldoorlog en met wat fantasie kan je in dit verhaal toch wel wat associaties maken met WO I). In Wereldoorlog 1 was Douamont de hel op aarde voor zowat alle soldaten die op dit front actief waren. Naast het Ossuarium van Douamont, heb je er de forten van Vaux en Douamont, het oorlogsmuseum van Verdun(in renovatie), Douamont zelf (compleet vernield dorp), en nog andere bezienswaardigheden. Ook hier weer valt op hoe in de bossen rondom de grond nog steeds gekarteld en doorploegd ligt door explosieven. Na WO I wou op deze hoogvlakte zelfs jaren nadien nog geen vegetatie groeien omwille van alle giftige rotzooi die nog in de grond steekt. Wij bezochten het Ossuarium, het fort van Douamont en het vernielde dorp Douamont zelf.

Het Ossuarium van Douamont beneemt je eigenlijk de adem door zijn reusachtigheid. Het ossuarium zelf is een enorm gebouw dat bestaat uit een toren met 2 lange gaanderijen. Voor het gebouw liggen 15.000 graven van Fransen en soldaten uit de Franse kolonies, die werden geïdentificeerd. Het meest lugubere is echter te zien als je naar de achterkant van het gebouw loopt: door kleine ramen onderaan het gebouw, krijg je een inkijk in het knekelhuis waar 130.000 (!) niet geïdentificeerde lichamen werden samengebracht, ongeveer een derde van alle gesneuvelden op deze vlakte (de rest steekt nog ergens in de grond...). Het is een gigantische ophoping van menselijke resten, die zichtbaar werden gemaakt aan de bezoeker om hem tot nadenken te dwingen. In het ossuarium zelf, kan je een film bekijken (met Nederlandse vertaling) en verder in de gaanderijen waar rood gekleurde ramen een speciaal effect creëren, kijken naar naamplaten van gesneuvelden. Hier word je echt helemaal stil van…

Verder bezochten we het fort van Douamont, dat door de soldaten de ’vervloekte berg met zijn krochten’ werd genoemd. In de heuvel werd door de Fransen een enorm fort gebouwd eind jaren 1800 dat on-inneembaar werd geacht, maar dat bleek in WO I een heuse utopie te zijn en het veranderde een aantal keer van kamp tussen Duitsers en Fransen. Je krijgt via een iPod met Nederlands commentaar en afbeeldingen een heel informatieve inkijk in het fort, als je van zaal naar zaal in dit ondergronds Lekke banden: in totaal 7, waarvan 5 op de eerste dag labyrint rondwandelt (ingang 4 euro). Hier hebValpartijen: 1 (onze afficheontwerper Piet Demey) ben zich in dit fort ook een aantal grote drama’s Namen deelnemers: Piet Demey, Danny Baeten, Franky Nimmegeers, Dirk Nimmegeers, Chris voorgedaan. We eindigden ons bezoek met Van Quathem, Patrick Bonne, Luc De Geest, Paul Hollevoet, Lieven Vandekerckhove, Bruno een bezichtiging van het totaal vernielde dorp Vandekerckhove (met een enorme dank aan onze bestelwagenbestuurder Lieven Vandekerckhove Douamont. Nu, als iets totaal werd vernield, die zonder morren 4 dagen het logistieke gedeelte voor zijn rekening nam). is er eigenlijk niet veel meer te bezoeken en Prijzen bezochte bezienswaardigheden: alles gratis, uitgezonderd Ossuarium Douamont (€ het werd zo stilletjesaan tijd om de steven 6) en fort Douamont (€ 4). huiswaarts te wenden. Na een lunchstop werd Traject: was gebaseerd op het fietsboek ‘Fietsen langs de frontlijn van de eerste Wereldoorlog’, in de namiddag de terugreis aangevat, want je Kees Swart (NL), uitg. Recreatief fietsen. moet op een reisduur van 3,5 uur rekenen met Geselecteerde monumenten: gebaseerd op veelvuldig leeswerk in meerdere boeken over WO I de wagen vanuit Verdun naar Lochristi. en eerdere reiservaringen. Hotels: gereserveerd via booking.com aan zeer democratische prijzen: Campanile (Péronne), Best EXTRA: volledig verslag, gedetailleerde Hotel (Reims), Hotel du Tigre (Verdun); gemiddeld € 45 voor kamer van 2 personen. route en nog meer foto’s: zie website Restaurants: Péronne/Verdun had niet zoveel opties, in Reims veel keuzemogelijkheden. Afstand Zaffelare - Arras /Lens (vertrekpunt): 140 km, 1.40 u. met de wagen. Afstand Verdun - Zaffelare (eindpunt): 330 km, 3.30 u. met de wagen.

Enkele gegevens

extra

www.nummer9080.be

juli’14

39


Zaffelarekermis 14 Augustus 2014 Comedy - night 20u O.a. William Boeva Han Solo, Erhan Demirci Tickets 12 Euro - 09 355 68 80 16 Augustus 2014 Mosselsouper 19u Kaarten 19 Euro volwassenen 13 Euro tot 12 jaar Ook koude schotel en kindermenu verkrijgbaar Inschrijven via Skoebidoe - 09 355 68 80 18 Augustus 2014 Seniorenmiddag 13.30u Met O.a. Bobby Prins, inkom 6 Euro Verenigingenmarkt 18u Stel uw vereniging voor aan het publiek en maak zo nieuwe leden!

Iedereen welkom

Activiteiten gaan door in de tent : Kanunnik P.J. Triestlaan


Juli

kalender Wekelijkse Fietstochten donderdag 14 u & 19 u kvlv Zaffelare i.s.m. Landelijke Gilde - vertrek

Woensdag 23 juli 2014

u Annick 09/355 17 59

domein Puyenbroeck - gratis toegang

Zaterdag 28 juni 2014

Zaterdag 26 juli 2014

aperitiefconcert op Dorpsstraat kermis, rond 18u30

± 40 km richting Westrem - 14 u parking Gemeenteschool - Julien Tollenaere 09/355 93 29

Kinderanimatie: Acaboe- Het web van de kerk Zaffelare - info: 14 u Rosette 0485/36 55 73, 19 suikerspin - 14.30 u evenemententent Provinciaal WIK aperitieft op Dorpsstraat kermis

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

± 40 km richting Zelzate - 14 u parking Gemeenteschool - Louis Dhaese 09/355 80 77

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi Zondag 27 juli 2014

Vlinders in het Heidebos

Zondag 29 juni 2014

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - info: marcmartens1953@hotmail.com, 09/345 78 63

Vrienden van Chiro Zaffelare - 14 tot 17u - info: marjolein_verheedt@hotmail.com

Maandag 28 juli t/m vrijdag 1 augustus 2014

Familiedag - Chiro Zaffelare

Zomersportkamp Badminton en Tennis

5de lootse sneukeltoer - landelijke gilde lochristi

De Nieuwe snaar - info: hemmy@telenet.be

In Gent blijven plakken ...

Kinderanimatie: Clown tobi- Hocus Pocus show - 14.30 u evenemententent Provinciaal domein

- Locatie: Patrick en Hilde De Schoenmacker-Clierinck curieus Lochristi - Gent Huis van Alijn - info: fr.milo@ skynet.be of 0496/685468

Woensdag 30 juli 2014

Puyenbroeck - gratis toegang

Woensdag 2 juli 2014

Zondag 3 augustus 2014

domein Puyenbroeck - gratis toegang

vtbKultuur Lochristi - om 10 u aan de kerk van Kruibeke - info: www.vtbkultuur.be/lochristi, 093569420

Kinderanimatie: Spoor 6 theater – De Koele Fietsen met een snuifje cultuur door een stukje minder bekend Waasland Kapper - 14.30 u evenemententent Provinciaal Zaterdag 5 juli 2014

Daguitstap ACV Sint-Kruis-Winkel/Mendonk, WIK in de Oogststoet te Massemen Maandag 4 augustus 2014 Zaffelare, Desteldonk om 10 u verwacht in het Ronde van Vlaanderencentrum Fietsende grootouders - Gezinsbond LoOudenaarde - info: Noël teirlynck: 09/342 92 65, Chris Dierick: 09 355 25 80, Georges Reynvoet: 09/ 355 83 04, n.teirlynck@acv-csc.be

christi - 13 u start Lochristi Dekenijstraat - info: www. gezinsbondlochristi.be, Frans Clierinck: 09 355 63 77 of Maria Van Acker: 09 355 29 54

Maandag 7 juli 2014

Zaterdag 9 augustus 2014

- 13.30 u start Hijfte Kerk - info: www.gezinsbondlochristi.be, Frans Clierinck: 09 355 63 77 of Maria Van Acker: 09 355 29 54

± 40 km richting Bottelare - 14 u parking Gemeenteschool - Maurice De Bruyne 09/355 60 27

Woensdag 9 juli 2014

Safarkensmarkt te Wachtebeke

14.30 u evenemententent Provinciaal domein Puyenbroeck - gratis toegang

Zondag 17augustus 2014

Fietsende grootouders - Gezinsbond Lochristi

Kinderanimatie: Urkie Purkie- Rontonton Zondag 13 juli 2014

10 jaar Allround street-en stage band VroMuz - Hoekstraat 2, Zeveneken vanaf 13 u BIG JUMP te Wachtebeke

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi Zondag 10 augustus 2014

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede staat met een stand, van 14 u, Jules Persynplein/Zwaluwlaan

Wandeling ‘De Reepkens’

Kinderanimatie: Clown pleks en Timo- De per- pleksshow - 14.30 u evenemententent Prov.

domein Puyenbroeck - gratis toegang

Sneukelfietstochten Zondag 29 juni 2014: LG Lochristi ism Bloemistengilde - Start en aankomst: bij Patrick De Schoenmacker/Clierinck - Doornzele-str. 29 tussen 12 u en 13.30 u. Compleet met avondmaal (€ 20), sneukeltoer alleen (€ 10) of alleen avondmaal (€ 13). - Inschrijven: uiterlijk 26 juni op rekeningnummer: BE 79 7374 1305 4133 of bij: robert.hesters@hotmail.com, 0473 77 13 57 of 09/355 00 87, Danny Taghon 0495 57 72 35 Zondag 13 juli 2014: LG & kvlv Zeveneken

Start en aankomst: zaal Uyttenhove tussen 12 u en 13.30 u. 5 stopplaat met hapjes en drankjes + eventueel avondmaal warme beenhesp met frietjes - Keuze uit: A/ Volw sneukeltoer + avondmaal:19 € - B/ Kind sneukeltoer + avondmaal:12 € - C/ Volw sneukeltoer: 10 € - D/ Kind sneukeltoer: 8 € - E/ Volw avondmaal: 16 € - F/ Kind avondmaal: 8 € - G/ Kind - 6 jaar: gratis Inschrijven: uiterlijk 6 juli op: BE55 7310 1558 5144 met vermelding formule en aantal pers. (bv. 3X A, 2XB) of bij Roels Danny, Beerveldsebaan 11 09/355 60 39

Zondag 10 augustus 2014: Kvlv en LG Zaffelare “Nieuwe formule” - Start en aankomst: Fam.

Hesters, Kerkstraat 54 - Keuze uit: 1/ Warme maaltijd en sneukels: (19 € - kinderen 9 €) start vanaf 11.30 tem 13.30 u - 2/ Enkel warme maaltijd: (14 € - kinderen 7 €) start vanaf 11.30 tem 13.30 u - 3/ Enkel sneukels: (volw 10 € - kinderen 5 €) start tussen 13 en 14 u Inschrijven: door te storten uiterlijk tot 5 augustus op: BE 87 7470 1784 5094 met vermelding: Sneukeltoer: aantal personen X prijs van de kaart - Info: 09/355 22 51of 0477/96 36 15 (Claudine) - 09/355 12 62 of 0479/326 876 (Herman)

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi Zaterdag 23 & zondag 24 augustus 2014

Molens Zaffelare: 1 augustus tot 30 september formulieren 6 € bij: café Den Hoek, Beeweg 1 - www. wijkmolens.be of kelly.reynvoet@telenet.be

domein Puyenbroeck - gratis toegang

dagtocht ± 90 km richting Watervliet - 9 u parking Gemeenteschool - Julien Tollenaere 09/355 93 29

tentent Prov. domein Puyenbroeck - gratis toegang

Vtb kunstenaarsgroep Hermeline exposeert

14 - 16 u bezoekerscentrum Prov dom Puyenbroeck www.puyenbroeck.be/inschrijven, 09/342 42 17

in de oude gemeenteschool Zeveneken Hoekstraat 2

Maandag 21 juli 2014

Fietsende grootouders - Gezinsbond Lochristi

wandel- en aperitiefconcert aan zee, in Wenduine

Woensdag 20 augustus 2014

’t Kasseitje: 1 juli tot 31 augustus - een 30 km langs rustige wegen met een 30 vragen - formulieren 3 € bij: Absoluut Krantenshop, Dorp-West 108 - Rudy’s Hairclub, Stationsstraat 41 - Etienne De Bruycker, Acacialaan 16 - Marmix Rouges, Th. Van Der Cruyssenhof 7 - Jo Van der Linden, Nieuwstraat 96 - Danny Paelinck, Acacialaan 48 - Rik De Witte, Populierenhof 15

Zaterdag 23 augustus 2014

WIK viert 21 juli aan de zee

Oogststoet van Oostakker, start om 18.45 u

Woensdag 20 augustus 2014

Woensdag 16 juli 2014

Wandeling ‘Goeiedag Vlinders’

WIK in de Oogststoet van Oostakker

Gezinsfietszoektochten

Kinderanimatie: Theater Hutsepot- De haas valt niet ver van de boom - 14.30 u evenemen-

Zondag 20 juli 2014

Dinsdag 26 augustus 2014

14 - 16 u bezoekerscentrum Prov dom Puyenbroeck www.puyenbroeck.be/inschrijven, 09/342 42 17

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14 u ter hoogte van Overledebrug aan de Moervaart Wachtebeke - info: Facebook BIG JUMP Wachtebeke of www.bigjump.be

Kinderanimatie: Jeuk - Piratensoep met balletjes - 14.30 u evenemententent Provinciaal

Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Voer uw activiteiten in op www.nummer9080.be onder kalender.

Maandag 25 augustus 2014

- 13.30 u start Hijfte Kerk - info: www.gezinsbondlochristi.be, Frans Clierinck: 09 355 63 77 of Maria Van Acker: 09 355 29 54

Fietszoektocht Natuurpunt Moervaart-Zuidlede: 1 juli tot 30 september - een 35 km - formulieren 5 € bij: Skoebidoe, Zaffelare- Dorp 49 - Drankcentrale De Clercq, Dorp Oost 133 - Norbert Van Acker, Persijzerstraat 23 - Geirregat electro zaak, Dorp West 128 - Bakkerij De Zwaluw, Rechtstraat 2 - info: www. natuurpuntmoervaartzuidlede.be juli’14

41


aere - Dranken De WisWispelaere - Dranken De De Wispelaere - Dranken n De Wispelaere - DranDranken De Wispelaere re - Dranken De Wispespelaere - Dranken De De Wispelaere - Dranken n De Wispelaere - DranDranken De Wispelaere re - Dranken De Wispespelaere - Dranken De e Wispelaere - Dranken n De Wispelaere - DranDranken De Wispelaere Winnaars wedstrijd re - Dranken De WispeVaderdag n De Wispelaere Staels Anne-Marie, Steenakkerlaan - Tom Vervaet, Sint Elooistraat - Julien Sichien, St-Elooistraat Pieter Verlee, Bastelare - Sofie De Croock, Denen. mogen genieten van 24 ‘bruintjes’ of ‘blondjes’ van Dranken De Wispelaere.

U hoeft niet ver te lopen

Uw CD&V raadsleden Dirk Van Nieuwerburgh Fractievoorzitter gemeenteraad

Steven Schoonjans

Dirk Van Kerkvoorde afsluitingen - hekkens - automatisatie las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Gemeenteraadslid

Rita De Vylder

Gemeenteraadslid

om uw drank en wijnen aan te kopen. Danny Den Hert

Gemeenteraadslid

Martine Van Waes

Gemeenteraadslid

Dranken

De Wispelaere Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk tel: 09.355 65 27

Gunther Landuyt Fractievoorzitter O.C.M.W

Winnaars van

De Gelukzak die een jaar gratis brood wint bij bakkerij Philip Buyle is Benny De Mol, Molenstraat 23 te Zaffelare. De winnaar bij bakkerij Jos De Waele is Robert Van De Voorde van Evergem.

Aurélie Den Hert O.C.M.W. raadslid

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be


Donderdag 26 juni t/m woensdag 2 juli 2014: ZOMERKERMIS ZEVENEKEN - Locatie: Zeveneken - Info: Daniël de Knijf 0475/890387, Raf Cosyns 0477/504264, Guy Morel 0475/698089, Martine Rijckbosch 0497/237243 - Donderdag 26 juni: 19.30 u: Prijsuitreiking Fietszoektocht in Kring St.-Eligius 22 u: Zuid-Korea - België op groot scherm in de Kring St.-Eligius - Vrijdag 27 juni: 19u: Schieting zonder vizier in café De Roos - 19.30 u: Schieting in de Kring St.-Eligius - Zaterdag 28 juni: 9 u: 1ste Antiek- en Rommelmarkt op voetbalplein Sporta Zeveneken (St.-Elooistraat) - 18 u: Feestelijk koud buffet (18 €) in de Kring St.-Eligius, optreden ALPENFEVER - Zondag 29 juni: 10 u: Opstelling en rondrit van O.T.L.”De Lozen Boer” - 11 u: Aperitiefconcert op kerkplein met Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Zeveneken - 12.30 u Kermismaaltijd (18 €), sfeermuziek en accordionist in feestzaal De Schakel - 14.30 u: Schieting zonder vizier café De Roos - 15.30 u Reuzen ommegang in het dorp met dweilorkest De Blauwe Kielen - 16 u: Mr. Creezy kindershow in de Kring St.-Eligius - 20 u: auto- en tractorwijding met medewerking van LG Zeveneken aan de kerk - Maandag 30 juni: 9 u: Schieting zonder vizier in de Kring St.-Eligius - 9.30 u: H. Mis voor de overledenen in de Kapel van RVT St.-Eligius - 14.30 u: Schieting in café De Kring St.-Eligius- 19.30 u Kaarting bieden in café De Kring St.-Eligius - Dinsdag 1 juli: 9 u: Paardenjaarmarkt in de St.-Elooistraat - 14.30 u: Kaarting bieden in café De Kring St.-Eligius - Woensdag 2 juli: 9 u Schieting zonder vizier café De Roos - 14.30 u Schieting zonder vizier in Kring St.-Eligius - 19.30 u: Kaarting bieden in de kantine van Sporta Zeveneken (St.-Elooistraat) Vrijdag 4 juli t/m zondag 6 juli 2014: WIJKFEEST VOGELWIJK - Locatie: feesttent hoek Fazantenstraat - Bosdreef - Info: Info@vogelwijk.be, www. vogelwijk.be - Vrijdag 4 juli: 18.30 tot 19.30 u: RECEPTIE - 19.30 u: QUIZ-AVOND (max 4 spelers) - Zaterdag 5 juli: 10 tot 17 u: ROMMELMARKT (Standhouders info: rommelmarkt@vogelwijk.be) 11 u: Zumba initiatie - 14 u: SCHIETING op liggende wip - 19.30 u: BBQ om aansluitend after BBQ party Zondag 6 juli: 13.30 tot 14 u: vertrek FIETSSNEUKELTOCHT Vrijdag 4 juli t/m zondag 6 juli 2014: REINAERTFEESTEN - Locatie: Reinaertveld in de Doornzelestraat te Hijfte - Info: 09 355 80 78, www.feestcomitehijfte.be, info@feestcomitehijfte.be - Vrijdag 4 juli: 20 u GROOT BOKSGALA bestaande uit 10 volwaardige kampen voor amateurs - Zaterdag 5 juli: 14 u RONDRIT VAN EEN COLONNE TRUCKERS vergezeld van anders valide personen en voor de kinderen van Hijfte - Pannenkoeken op grootmoeders wijze - 19 tot 21 u EETFESTIJN - 21 u tot … DANSAVOND opgeluisterd door “Rudy Hammond” met zangeressen “The blue Ladies - Zondag 6 juli: 9 tot 12 u Voetbaltornooi voor categorie U6 - 12 tot 14 u EETFESTIJN - 14 tot 20 u Familienamiddag met HET GENTBRUGS POPPENTHEATER, barbecue door en voor kinderen, kampvuur met aangepaste muziek - Doorlopend Pannenkoeken op grootmoeders wijze. Donderag 14 augustus t/m maandag 18 augustus 2014: KERMIS ZAFFELARE - Locatie: in de tent Kanunnik P.J. Triestlaan - Info: info@ skoebidoe.be, 09 355 68 80 - Donderdag 14 augustus: 20.15 u: STAND UP COMEDY met William Boeva, Han Solo, Erhan Demirci - Vrijdag 15 augustus: VRIJ PODIUM - Zaterdag 16 augustus: MOSSELFESTIJN gevolgd door discobar - Zondag 17 augustus: KINDERMIDDAG: de kinderen worden thuis afgehaald thuis, Kindertheater “Faro & Farinelli” met veel interactie, Kinderdisco - PARTIE PARTY: Ambiance coverband uit het Gentse! - Maandag 18 augustus: SENIOREN MIDDAG met Bobby Prins & Conny Brooks - vanaf 17 u AVONDROMMELMARKT - VERENIGINGENMARKT

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Advocatenkantoor Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Deblauwe Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Zavel 30 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be Advocaat Renaat Lievens Suzanne Lilarstraat 91, bus 201 - 9000 Gent Tel: 09.243 49 10 - fax: 09.243 49 15 E-mail: renaat.lievens@vanasch-advocaten.be

Artsen

Kinderarts Dr. Tom Vercruysse Dorp-West 37 - 9080 Lochristi Tel: 09.2799997 (raadpleging na afspraak)

Boekhouders - Accountants Fiscalisten

e g i t t Nudressen

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

staan? 0.be meld teummer908 e v k o n o u hier t info@ Wenst contact me m e Ne

CBA & Partners BVBA Valérie Caulier Boekhouding-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89

Studiebegeleiding & Personal Coach

CRVB Accountancy bvba Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info

a

Podologie

Ann Bieseman Langenakkerlaan 61 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69

Xanthippe Strikt individuele studie- en personenbegeleiding. Middenjury, naschools, bijlessen. Dorp-West 138 - 9080 Lochristi www.xanthippe.be - Tel. 0476.27 28 70

DPO Accountants en Belastingconsulenten Jeroen Vandewalle Weerstandshof 17 - 9080 Lochristi Kleemstraat 84 - 9041 Oostakker E-mail: jeroen.vandewalle@dpo.be www.dpo.be

Art Of Life Coaching Persoonlijke begeleiding, ADHD & Life Coach Smalle Heerweg 225 9080 Lochristi 0494.85 85 47 - enkel op afspraak www.artoflifecoaching.be

Dierenartsen

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi 09.356 60 60 - lochristi@wgkovl.be 24u/7d - alle mutualiteiten

Dierenarts Katrijn De Groote Drongenstraat 92 9160 Lokeren Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139 Dierenarts De Cubber Tim Hoekskensstraat 39 - 9080 Lochristi gsm: 0478.37.87.98 www.dierenartsdecubber.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi Gsm: 0478.47 00 67

Logopedie

Jill De Smet Logopraxis - Logopedische praktijk Bevrijdingslaan 21- 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Thuisverpleging

Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba Antwerpsesteenweg 6/0002 - 9080 Lochristi jeroen.cottenier@gmail.com - Gsm: 0495.65 76 89 Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Voedings- en dieetkundigen Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

juli’14

43


Marc Everaert

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

IMMO

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP

Lochristi - Antwerpse Steenweg 8 02 03

Lochristi - Begonialaan 7

Residentie Van Gogh LAATSTE APPARTEMENT - Nieuwbouw

Lochristi - Kapelleken 16

WOONHUIS (OB)

ruim WOONHUIS (OB)

met inkom, living, keuken, kelder, badkamer, berging, 3 slaapkamers, garage, tuin en oprit. Tot. opp. 433 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv. EPC 807 kWh/m². Rustig gelegen, vlakbij Lochristi centrum.

met inkom, 2 burelen,ruime living, berging, toilet, badkamer, kelder,4 slaapkamers, zolder, aangelegde tuin met terras,dubbele garage, oprit. Tot. opp. 989 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv. EPC 538 kWh/m².

Lochristi - Oosteinde 35

Lochristi - Oosteinde 37

Lochristi - Vaarlaars 1

WOONHUIS (HOB)

WOONHUIS (gesl. beb.)

ruim WOONHUIS (OB)

Tweede Verdieping - met inkom, toilet, living, open ing. kkn., berging, badk., 2 slpk., zuidgericht terras, ondergr. berging, gemeensch. fietsenberging en gemeensch. vuilnislokaal. Autostaanplaats mogelijk (te koop of te huur). Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvk-Gvv. Vlakbij Lochristi centrum. EPC 146 kWh/m².

met living, eetkamer, keuken, badkamer, toilet, kelder, berging, 3 slaapkamers, terras, tuin, berging, garage, oprit. Tot. opp. 309 m². Vlakbij Zaffelare-dorp. EPC 875 kWh/m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv.

met hall, toilet, grote living , ing. kkn., berging, wasplaats, 4 slpk., badk., 2 zuidgerichte terrassen, garage, tuinhuis, tuin en oprit. Tot. opp. 637 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv. EPC 256 kWh/m².

met living, eetkamer, keuken, berging, badkamer, 3 slaapkamers, terras, tuin, berging en garage. Tot. opp. 310 m². Vlakbij Zaffelare-dorp. EPC 529 kWh/m². Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv.

VERKOCHT

Gent - Aannemerstraat 20

Sint-Kruis-Winkel - Marcel Herpelinckstraat 18

STADSWONING – te renoveren

WOONHUIS (OB)

Met hall, living, keuken en eetkamer, badkamer, toilet, 4 slaapkamers, zolder, bergingen, terras en tuintje. Tot. opp. 94 m². Aan de stadsrand. EPC 497 kWh/m². Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

met hall, living, eetkamer, keuken, badkamer, toilet, 3 slaapkamers, berging en garage, terras, oprit, tuin met zicht op de velden. Tot .opp. 1.119 m². EPC 596 kWh/m². Inl. RO: Vg-Wg+Ag-Gdv-Gvkr-Vv.. Aan de achterzijde van het perceel klein gedeelte gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied.

Lochristi - Rivierstraat 20 WOONHUIS (OB)

Aanbod te huur: WOONHUIZEN APPARTEMENTEN www.ImmoMarcEveraert.be

Lochristi - Burgemeester Vermeulenlaan 50 WOONHUIS (HOB)

met inkom, living, ing. kkn., achterinkom, toilet, wasplaats, kelder, overloop, 3 slpk., badk., oprit, tuin, terras en garage. Tot. opp. 484 m². Rustige woonbuurt. Vlot bereikbaar. Inl. RO: Vg-Wg-GdvGvkr-Vv. EPC 575 kWh/m².

Sint-Kruis-Winkel Marcel Herpelinckstraat

met inkom, living, ing. keuken, perceel BOUWGROND voor Open wasplaats, badkamer, kelder, overloop, Bebouwing + perceel achtergrond 2 slaapkamers, zolder (via vaste trap), terras, met zicht op de velden. Tot .opp. 785 m². tuin, garage-berging, oprit. Tot. opp. 707 m². Inl. RO: Gvg-Wg+Ag-Gdv-Gvkr-Vv. Inl. RO:Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv. Goedgekeurde wijziging van de verkavelingsEPC 731 kWh/m². Vlot bereikbaar. vergunning dd. 10 oktober 2013 dossiernr. 201356/DDC-KDZ. Aan de achterzijde van het perceel klein gedeelte gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied.

Sint-Kruis-Winkel Winkelwarande 14

WOONHUIS (OB) Nieuwbouw (HOB) Ruwbouw - Winddicht. Met inkom, toilet, living, open keuken, berging, wasplaats, 3 slpk., badk., volledig zuidgerichte tuin, oprit. Plaatsen carport mogelijk.Tot. opp. 500 m². Landelijk gelegen, met zicht op de velden. Vlot bereikbaar. Inl. RO: Vg-Ag-Gdv-GvkrGvv. EPC EPB nieuwbouw..


Het prikje van de mug

LICHT AAN , LICHT UIT, BED IN, BED UIT... maar kom, wees redelijk... NEEN! Je leven hangt er echt niet van af, van dat muggenprikje!

Maar let wel, de muggen hebben wel degelijk een grote rol gespeeld in epidemieën die het verloop van de wereldgeschiedenis bepaald hebben. Immers: muggenspeeksel is de basis van veel muggenleed op aarde, omdat virussen zo de weg naar de mens vinden. Van het muggengezoem van onze huis-, tuin- en slaapkamermug, de ‘culex pipiens’ schrikken we niet echt op, meer dan wat jeuk en het rode ‘muggenbultje’ hoeven we niet te verwachten. Maar stilaan verovert een zeer invasieve muggensoort Europa: DE TIJGERMUG – aedes albapictus – afkomstig uit Azië. Wellicht zit de opwarming van de aarde en de verregaande globalisering daar voor wat tussen en dat is weer heel andere koek.... Epidemiologen steken een waarschuwende vinger op, nadat duidelijk werd dat die tijgermuggen in een Italiaans dorpje ALBIGNASEGO een virusepidemie veroorzaakten. Hier mogen we voorlopig nog op beide zoemende oren slapen, maar wat niet is, kan wel komen! Want zeg eens, hoe hou je muggen tegen?

door Markus

juli’14

45


Opinie

The Fab Four

E

door Luc Van de Vijver

En zo lopen de secundaire capriolen van ons gezinnetje ten einde.

Emka74 / Shutterstock.com

Zes jaar lang lagen mijn telgen hier te grabbel voor Lochristi, en geef toe, dat is niet weinig, in volle puberteit. En je moet het hen hier nageven, aan enige vorm van censuur hebben ze mij nooit onderworpen. Met de verhoopte uitzwaai van onze jongste, Lucas – op naar het hoger – draaien wij de bladzijde van het middelbaar definitief om. En dat dient gevierd, tenzij onze zoon hier een verkeerde eindsprint doet, en ons en hem alsnog een pad in de korf zet. God behoede ons. Daarom dus, en dik verdiend: een eindreisje. Nu zoonlief zijn beurt, de derde op rij, en hij koos voor the United Kingdom, voor het Engels, de pracht van de contreien, en natuurlijk: het land van The Beatles. Wie in muziek zijn weg wil maken, moet het abc kennen, zijn pappenheimers. En geef toe, die vier mogen dan niet ontbreken. Eind juni wuift het vrouwelijk deel van onze roedel ons uit, dan zijn we schuif naar Londen en Liverpool, het Lake District en de Yorkshire Moors. Maar papa zou papa niet zijn, als daar geen kleine opdracht bij hoorde. Ben ik leraar of wat? Jawel, ook in de vakantie. En dus dient er voor iedere plaats die wij aandoen, een boek verorberd. In Londen zal hij een Shakespeareke ondergaan, geen klein bier, want in Titus Andronicus vallen heel wat doden. Liverpool vraagt om de lijvige biografie van John Lennon. Lake District om de heerlijke gedichten van Wordsworth, en, last but not least, volgt er ook nog een kanjer van de wereldliteratuur:

wij nu al dagen te discussiëren. Want jawel, hij heeft deze passionele dubbele (stamboomrijke!) familiehistorie in één ruk uitgelezen, zo fanatiek dat ik dacht dat zijn examens er bij in zouden schieten. De setting zijn de woeste heidehoogten van York, zo desolaat en beenhard als je een landschap maar dromen kan. Wij moeten daar dus de geur gaan snuiven, de eenzaamheid voelen, hoe het landschap er in mensen kruipt en andersom. Het verscheurende en droeve liefdesverhaal van Heathcliff en Catherine is alleen daar in zijn volle kracht te begrijpen. En wat later gaan we in Liverpool wat afkoelen en met de hoofdjes schudden, in de

Hij stapt het grote leven in, en ik, ik mag mij nog één keer een achttienjarige wanen, toen het nog allemaal beginnen moest. Wuthering Heights van Emily Brontë. Een turf maar tegelijk een dijk van een roman. En over dat laatste literaire hoogstandje lopen

46 juli’14

Cavern, waar die vier jonge Merseybeatgasten ooit begonnen zijn. Hij stapt het grote leven in, en ik, ik mag mij nog één keer een achttienjarige wanen, toen het nog allemaal beginnen moest. Nog één zin heb ik hem te leren, voor we de afvaart doen. Dat is het allerlaatste vers van het allerlaatste album van The Fab Four. And in the end, the love you take is equal to the love you make. Er zijn slechtere levenslessen denkbaar, níet? Het ga jullie goed, beste lezers. Heel goed.


9080 lezen én genieten van uw tuin?

foto©ink

©cayman.be

Ook als het even regent.

e in i t n e r e Dé ref r living! outdoo

Weer of geen weer, de hoogwaardige veranda’s van Decoranda brengen het beste van buiten naar binnen. Maar ook als u echt buiten wilt genieten van de zon beschikt Decoranda over de expertise om uw outdoordroom op maat te realiseren. Van vouwwanden en zonwering tot terrasoverkappingen en garden houses… Neem alvast een kijkje op www.decoranda.be

Showroom Gent (Oostakker) Antwerpsesteenweg 945, 9041 Oostakker (R4 afrit 3) - 09 334 67 68


Sleepy slaapcomfort Op maat van elke slaper “Was alles maar zo instelbaar als een bed van Ergosleep®”

Iedereen heeft een andere lichaamsbouw. Daarom biedt Sleepy u een persoonlijke slaapoplossing: Een Ergosleep® boxspring, helemaal in lijn met uw SLAAP-DNA®. Niet alleen mooi, maar vooral ook uniek en in een handomdraai afgestemd op uw lichaamsprofiel.

Kom langs en ontdeK gratis uw slaaP-dna® Uw slaapkwaliteit is uw levenskwaliteit Beleef het bij: Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124, T. 09 355 98 01 Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate Di-Vr: 9.30u - 18.30u | Za: 9.30u - 18u | Zo & Ma: gesloten | Open op afspraak www.sleepy.be