nummer9080-nr161

Page 1

nummer9080

April tweeduizend drieëntwintig

Liefde is mooi, maar moeilijk, toch?

Frank Vander linden

komt naar Uyttenhove

De vraag komt nu in alle generaties voor scheiden of blijven?

relatie-experte Rika Ponnet

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken
HORTA LOCHRISTI De Meyer Ruilare 123, B-9080 Lochristi 09/355 50 12 lochristi@horta.org www.horta.org GENIETEN met Horta Lochristi in je tuin SPEELTUIGEN TUINPOORTEN TUINHUIZEN Ontdek ons HORTA MAGAZINE 100 bladzijden inspiratie  voor je TUIN en DIEREN Nu verkrijgbaar in je Horta winkel

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi.

Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi

Administratie en contact

Fris watervoordevis - Oosteinde 25

9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be

Redactie

Concept & beelden: Mark Verbrugge

Concept & teksten: Luc Van de Vijver

Concept & reclame: Sofie Hesters

Werkten nog mee aan dit nummer

Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier

Filip Naudts: fotografie

Bert Vervaet: Lochristi en zijn herenhuizen

Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet

André Baert: Dialect

Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi

Daina De Saedeleer: Op bezoek in het cabaret

Martin Floré: Het oog van Martin

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis, tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be

Druk:

Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

Cover: Frank Vander linden

© foto: Geert vande Velde

Volgende release

nummer 162: 26 april 2023

deadline adv. en info: 13 april

nummer 163: 24 mei 2023

deadline adv. en info: 10 mei

nummer 164: 28 juni 2023

deadline adv. en info: 15 juni

nummer 165: 30 aug. 2023

deadline adv. en info: 17 aug.

Beste lezer

Scheiden of blijven, is nu een hot thema in alle generaties en bevolkingslagen. Experte Rika Ponnet geeft haar inzichten in een lijvig en verhelderend interview.

Frank Vander linden geeft op 6 mei een intimistisch solo-optreden (mét pianist) in Uyttenhove. In deze editie een openhartige babbel met de innemende bard.

En verder is er weer voor elk wat wils, met actua, geschiedenis, doorgeefrubriekjes, weetjes, agendapuntjes… enfin, van alles en nog wat.

Aangenaam leesvoer dus, bij hopelijk eindelijk mooi weer weer.

De redactie

5 6

Onder de loupe

Beestig erfgoed in Zeveneken

Rika Ponnet

Interview over relaties op leeftijd

18 32

Carrièremove

Christel Vervliet - Opgeruimd staat netjes

De mens zonder De Mens

Interview met Frank Vander linden

Six Star Finisher

31 Editoriaal

Myriam Minne

Daina op bezoek in het Cabaret

Musical-Cabaret / Binnenkort in Lochristi

Wees vriendelijk voor bomen

Bomen planten voor de toekomst met en voor de allerkleinsten

Lochristi en zijn herenhuizen

6 31 29 24 24 3

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze
gereproduceerd
van de uitgever.
40
worden
zonder schriftelijke toestemming
Inhoud
Villa Braeckman - Dorp-West 48
Colofon

te koop Lochristi

Hoek Dorpsstraat-Hoekskensstraat

Mooi lot bouwgrond van 800 m² voor open bebouwing op toplocatie! Geen bouwverplichting. Voor wie wil wonen op wandel- en fietsafstand van winkels, scholen, horecazaken en openbaar vervoer.

Vraagprijs: 430.000 euro

te koop Destelbergen

Houtstraat 19

Nieuwbouwwoning in opbouw met prachtig uitzicht. 3 ruime slaapkamers en 2 badkamers. De woning wordt afwerkt volgens het BEN principe.

Vraagprijs: 561.060 euro

te koop Lokeren

Nieuwpoortstraat 51

Ruime en degelijke open bebouwing met 3 slaapkamers, op 1374m²! Deze woning met heel veel potentieel beschikt over alle comfort.

Vraagprijs: 419.000 euro

te koop Lochristi

Hijfte-Center 1

te koop Lochristi

Bosdreef 36

Te renoveren alleenstaande woning met ruime afzonderlijke garage, serre en achterliggend weiland op toplocatie nabij het centrum van Lochristi! De totale oppervlakte van het perceel is 6283m².

Vraagprijs: 549.000 euro

te koop Lochristi

Nieuwstraat 1

Exclusieve bouwgrond van 1320m² (lot 3 + lot 11 van de verkaveling) met +/- 27m straatbreedte en ca. 8281m² achterliggende grond met zuid gerichte oriëntatie en open zicht. Op toplocatie in Lochristi.

Vraagprijs: 650.000 euro

Vraagprijs: 529.000 euro

Restaurant/handelspand met een afzonderlijk magazijn (130m²) op een commerciële ligging in het centrum van Hijfte (Lochristi).

te koop Lochristi

Begonialaan 13

te koop Wetteren

Vraagprijs: 348.000 euro

Charmante te renoveren alleenstaande woning met afzonderlijke dubbele garage gelegen op een rustige locatie vlakbij het centrum van Lochristi. Oppervlakte 580m²

te koop Lochristi

Eendenstraat 2 bus 301 Prachtig appartement van 120m² met ruim zuid-gericht terras en ondergrondse garagebox op een rustige locatie en toch vlakbij het centrum van Lochristi, dicht bij openbaar vervoer, winkels en scholen.

Vraagprijs: 420.000 euro

Vraagprijs: 239.000 euro

Stationsstraat 51 bus 12 Ruim en instapklaar appartement met 2 ruime slaapkamers gelegen op een toplocatie in het centrum van Wetteren en op wandelafstand van winkels, horeca, openbaar vervoer,...

09.342 77 77 info@loimmo.be www.loimmo.be
Te huur check onze website www.loimmo.be voor alle actuele panden
Dieter, Katrien, Gunther en Lieselot Gratis schatting! Contacteerons! Gratis schatting! Gratis schatting! Contacteerons!

Beestig erfgoed

Zeveneekse landelijke Gilde & kerkraad gaan beestjes spotten in de Sint-Eligiuskerk

Erfgoeddag Sint-Eligiuskerk:

Zondag 23 april van 10 tot 16 u. Rondleiding om het uur.

We willen iets doen met het prachtige culturele erfgoed in onze deelgemeente. Na een gesprek met geboren en getogen Zeveneekse historicus Ignace Van Driessche, kwam hij met het voorstel om deel te nemen aan Erfgoeddag met als thema “Beestig erfgoed”. “Beestig”, vroeg ik verrassend, waarna hij me onderdompelde in de verbazingwekkende dierenwereld in de kerk.

Van de haan op de toren naar slangen, lammetjes, vogels, vissen en meer, voorkomende in houtsculptuur, beelden, schilderijen, lezenaars, kazuifels en tal van andere attributen... tot houtwormen in de balken en zoldering toe. De kolonie vleermuizen is met de restauratie andere oorden gaan opzoeken.

Ignace heeft de voorbije jaren een gedetailleerde inventaris opgemaakt van onze kerk en kan met hart en ziel blijven vertellen over oorsprong en betekenis. Hij legt de laatste hand aan een brochure waar je al deze interessante informatie kan nalezen.

> De geschiedenis van de parochie gaat terug tot 1281. Graaf van Vlaanderen, Gwijde Van Dampiere, schonk toen een stuk grond voor de bouw van een kerk. Die was bedoeld voor de inwoners van Zeveneken en uiteinden van Eksaarde en Lokeren, en staat centraal in de parochie maar pal naast de gemeentegrens. Zes jaar later, in 1287 keurde de bisschop van Doornik de schenkingen voor de oprichting goed. In 1579-1580 werd de kerk aangepast voor de protestantse eredienst. In de achttiende eeuw onderging de kerk een grondige gedaanteverwisseling. In 1713 werd de zuidelijke sacristie gebouwd en in 1773 werden de zijbeuken verlengd tot aan de toren, wat leidde tot het huidige aanzicht. Nadien volgden nog enkele kleine aanpassingen.

De preekstoel gaat in oorsprong terug tot 1625 en het altaar dateert van 1874. Hét pronkstuk is het orgel uit 1773 met orgelkast in Lodewijk XV-stijl.

Het hoofdaltaar werd door Jacob Martens in 1766 uitgevoerd en bevat het schilderij “De Lanssteek”, in 1653 geschilderd door Philippe Beernaert. Het altaar wordt in de top bekroond door een “God De Vader” die Mathias Zens uit Gent in 1882 beeldhouwde. De kruisweg is van Jozef Meganck, geschilderd in 1865, een geschenk van pastoor Boone aan de kerk van Zeveneken. De prachtige lambrisering dateert uit de achttiende en negentiende eeuw. De toren telt drie klokken en het uurwerkmechanisme dat dateert uit de zestiende eeuw is nog bewaard, wat echt uitzonderlijk is.

We zijn vereerd met Landelijke Gilde mensen te laten genieten van activiteiten georganiseerd in en rond het dorp. Dit voor een brede groep die iets lust van Natuur, Cultuur en een vleugje Landbouw. Thans wordt erover nagedacht de Sint-Eligiuskerk in de toekomst multifunctioneel te gebruiken naast de nog christelijke vieringen.

Na de restauratie aan de buitenzijde volgt binnen nog het herstel van de kroonlijsten die na jarenlange waterinsijpeling zwaar beschadigd zijn. Je moet niet ver weg om prachtige cultuur, architectuur en kunst te ontdekken.

onder de upe
April 2023 5
Landelijke Gilde Zeveneken voorzitter Paul Van Rysselberghe 0494/297627 - lgzeveneken@gmail.com

Tekst: Luc Van de Vijver

Foto's © Geert Van De Velde

Relatie-experte

Rika Ponnet Relaties op leeftijd

Op zondag 12 maart kwam seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet spreken in de immer inspirerende De Maalderij, Zaffelare. Rika is bekend van straffe boeken als Blijf bij mij en Alleen met jou. En natuurlijk ook als ons licht in de duisternis en ontknoper van het kluwen van allerlei relaties tijdens haar wekelijkse praatje met Lieven Vandenhaute op Radio 1 op donderdagmiddag: vraag het aan Rika. Daarnaast bemiddelt ze ook in relaties in haar Gentse praktijk Duet en helpt ze tal van mensen aan de juiste partner. De Maalderij was uiteraard helemaal uitverkocht. Maar geen nood, tijdens een Valentijnsontbijt praatte ze met ons honderduit over relaties, jongeren en gevorderden, lief en leed, zelfzorg en zorg voor anderen, individu en maatschappij, en natuurlijk ook over de schoonste aller menselijke vermogens: de liefde. Hoe kan het ook anders?

6 Interview

Scheiden is van alle leeftijden

Je voordracht gaat over relaties later in het leven? De opmars van ‘grijze’ scheidingen onder 65-plussers?

Het wordt veel ruimer dan dat, hoor. Met relaties op leeftijd, refereer ik niet alleen aan de groep van 65+, maar ook aan de 40’ers en 50’ers onder ons. Daarom staat in de titel ook niet ‘ouderen’, hé, maar ‘op leeftijd’. Niemand labelt zich immers graag als ‘oudere’. Hoe je je voelt is je leeftijd vaak niet, en het gaat eigenlijk over dé nieuwe tendens van de laatste decennia: dat er in een mensenleven gewoon vaak meerdere relaties van belang zijn. Ik hoef je niet te vertellen dat de tijd dat men levenslang bij één en dezelfde partner bleef al wat achter ons ligt. Maar voor alle duidelijkheid: het is geen voordracht over scheidingen alleen, maar over de diversiteit in relaties van-

daag, wat er allemaal leeft en hoe de maatschappelijke context daarin een rol speelt. Dat scheidingen daar in toenemende mate deel van uitmaken, is waar, maar dat is maar een deel van het verhaal. Het gaat ook over relaties die blijven duren, die soms wringen, die zich resetten, er ‘anders’ uitzien… enfin, het hele relationele plaatje.

Maar je kan er niet omheen: er wordt meer gescheiden, en ook steeds vaker op latere leeftijd. De trend lijkt niet te stoppen?

Dat is zo. En de reden is zoals steeds multifactorieel. Ik som enkele van de oorzaken op, at random. De 60+’ers zijn de spreekwoordelijke boomers, en vormen de grootste generatie. Logisch dus dat het meer gaat opvallen, als mensen daar scheiden. Verder is het vooral zo dat we het ons kunnen permitteren. Scheiden is een vorm van risicogedrag dat sterk bepaald wordt door de financiële mogelijkheden van koppels. Er is vandaag een

April 2023 7
Steeds meer wordt yolo het dominante discours, en het heeft, in navolging van de jongeren, ook de voorgaande generaties bereikt.

onafhankelijkheid van het individu die een halve eeuw geleden ondenkbaar was. Aansluitend daarbij is er uiteraard de groeiende behoefte aan zelfverwezenlijking. Word ik gestimuleerd in mijn relatie of zet ze juist een rem op mijn zelfontplooiing? De vraag ‘what’s in it for me?’ Daarnaast spelen natuurlijk factoren die deel uitmaken van het leven. Het legenestsyndroom, de kinderen gaan het huis uit en als koppel stel je vast wat er ‘nog’ is zonder die jeugd. En er is ook de hogere levensverwachting. We hebben na het pensioen nog gemiddeld genomen heel wat jaren voor de boeg en willen die ‘goed’ invullen. Ook de hogere pensioenleeftijd heeft zijn impact. We komen later in het uitbolscenario terecht en hebben daardoor ook langer het gevoel ‘jong’ en ‘vitaal’ te zijn, we willen er nog wat van maken. Och ja, en ik vergeet nog één maar toch ook heel erg prominente drijfveer tegenwoordig: je leeft maar één keer, haal er alles uit. Dat is het nieuwe normaal.

Yolo

Yolo, you only live once.

Precies, hét credo vandaag. Realiseer jezelf, blijf jong en gezond, haal iedere dag opnieuw het maximale uit het leven… Steeds meer wordt yolo het dominante discours, en het heeft, in navolging van de jongeren, ook de voorgaande generaties bereikt. Vooral ook vrouwen. Vaak zijn zij het die aansturen op een relatiebreuk op latere leeftijd. Velen onder hen werkten al buitenshuis en combineerden dit vaak met heel veel zorgtaken in het gezin. De meesten waren ook nog sterk zo gesocialiseerd: dat het je verantwoordelijkheid is als vrouw om er voor anderen te zijn, je eigen behoeftes ondergeschikt te maken aan die van je omgeving. Als de kinderen dan het huis uit gaan, komt er veel ruimte en tijd, vaak ook het gevoel ‘nu is het aan mij’, een gevoel van een tweede jeugd, een inhaalbeweging als het ware. Soms wil de partner daarin niet meegaan of ervaart men op het moment

dat de kinderen het huis uitgaan, wat de relatie met de andere nog is of maar meer is. Ook inspireren jongere generaties. Hoe die vrouwen hun leven vorm geven, de eigen dochters omgaan met hun potentieel… Al is het zoals ik al zei nooit één factor die een breuk verklaart. Als mensen op latere leeftijd, na een lange relatie, kiezen voor scheiden, is er meestal al langer sprake van een niet zo vervullend samen zijn, een naast elkaar leven. De jongeren inspireren, zeg je. In de manier waarop ze in het leven staan, veel autonomer en vrijgevochten?

Die evolutie is onmiskenbaar. Mijn generatie, ik ben nu 54, is nog erg actief bezig geweest met thema’s als emancipatie, mijn dochters niet meer. Zij belichamen dat. Gelijkwaardigheid in ouderschap, zorgtaken, carrièrekansen, het zijn thema’s waarmee jongere generaties veel actiever en bewuster bezig zijn.

Begrijpelijk. Gaat die inspiratie zover dat men ook lichamelijk zolang mogelijk jong wil zijn?

Ik denk niet dat dit vanuit inspiratie bij jongeren is. Ik merk wel dat ageism, het beoordelen en devalueren op basis van leeftijd, misschien nog wel de grootste vorm van discriminatie is, met alle gevolgen van dien. Geen grotere kramp dan die rond leeftijd. Niets mag hangen, rimpels vragen om botox, spieren dienen aangesterkt, de ideale maten zijn de norm, ongeacht de leeftijd… Dat iedere leeftijd zijn charme heeft, zijn uitdagingen en vruchten, daarvan zijn we al een tijdje niet meer overtuigd. 60 is het nieuwe 40, 40 het nieuwe 20 en ga zo maar even door. Heel vaak hoor ik dat 38 de grens is. Tot dan lijkt je leeftijd verjaren ‘aanvaard’, daarna voel je je altijd jonger dan je bent. Er is tussen 40 en 80 een soort van niemandsland op het vlak van leeftijd, niemand wil ouder worden, iedereen voelt zich jonger en doet er ook alles aan om te bewijzen dat ze het ook zijn. Erg vreemd vind ik dat. Het heeft ook iets pijnlijks, als vijftiger of zestiger willen bewijzen dat je

Niets

mag hangen, rimpels vragen om botox, spieren dienen aangesterkt, de ideale maten zijn de norm, ongeacht de leeftijd…

‘mee’ bent door je kleerkast te vullen met datgene wat je kinderen dragen. Of gaan voor de zoveelste ingreep. Wat een zonde denk ik vaak. Wat een verspilling van tijd en energie, te weigeren te leven in het nu van je leven, je leeftijd te omarmen als iets wat je verdiend hebt. Ouder worden is een uitdaging, daar moeten we niet onnozel over doen, maar het gevecht zoals ik dat nu velen zie voeren, is er toch eentje tegen windmolens. De tijd doet onherroepelijk zijn werk. Zijn er dan geen andere manieren om ons daartoe te verhouden? Ook dat speelt trouwens vaak in relaties op leeftijd. Het niet kunnen ervaren van de eigen leeftijd, wat het leven dat je leidde al geweest is. De ouder wordende partner is dan het gezicht dat daar een spiegel voor is, waarin je dagelijks kijkt en wat je er dagelijks aan herinnert, hier sta ik. Herbeginnen, vaak met iemand die dan substantieel jonger is, is een manier om dat gevoel uit de weg te gaan, een pad dat dan vooral door een aantal mannen wordt bewandeld. Ik oordeel daar niet over, voor alle duidelijkheid, ik stel het vast, wetende dat ook dergelijke keuzes veel uitdagingen met zich meebrengen.

Uitvallen

Ik ben geen antropoloog, maar is het cultureel niet steeds zo geweest, dat jongeren zich door de wijze ouderen lieten inspireren, en niet omgekeerd?

Treffend dat je dat zeg. Dat doet me denken aan het boek van Stefan Zweig, De wereld van gisteren, dat ik onlangs las. Hoe begin 20ste eeuw in Wenen mannen zo vlug mogelijk op gezette burgers wilden lijken. Mannen met hoge hoeden, baarden, een embonpoint… arrivisme als hoogste ambitie. Het tegendeel van nu dus. Maar je opmerking slaat ook op een veel dieper aspect: op de waarde, kennis en wijsheid van ouderen. Waarom maken we daar niet veel meer gebruik van? Kijk maar naar de cijfers: hoe moeilijk is het niet als vijftiger en zestiger om nog aan de slag te gaan. Maar wat een potentieel laat de maatschappij daar niet liggen? Hoeveel meerwaarde wordt daar niet weg geparkeerd. Onbegrijpelijk vind ik het. Ik word dit jaar zelf 55, mijn moeder ging op die leeftijd met pensioen, ik vind dat vandaag bijna ondenkbaar. Niet dat ik vasthou aan dingen, maar wel, zolang je een constructieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij, van betekenis kan zijn voor anderen, is dat toch de weg die wat mij betreft het meest voldoening brengt. Het zou ook de lasten en de lusten in het leven wat meer verdelen over meerdere generaties.

Maar delen de jongeren ook niet in de malaise: steeds meer twintigers kijken aan tegen een burn-out?

Erg, hé. Zij staan onder enorme druk zich waar te maken. Iedere dag opnieuw. Ze leven ook in een tijd met veel onzekerheden, op elkaar volgende crisissen. Ze moeten zich handhaven in een wereld met veel vaak onuitgesproken competitiedwang, er is de klimaatcrisis, de almaar ouder wordende populatie waarvoor zij op termijn zullen moeten zorgen….

Vroeger was er een veel te strak rollenpatroon, nu een heel ander dictaat: realiseer jezelf, en als het je niet lukt: helaas, driewerf helaas? Vlug naar de therapeut dan maar, zodat je je weer netjes in kan passen?

De slinger is inderdaad toch wel doorgeslagen, zoals almaar meer mensen ervaren. Meedraaien in de wereld zoals die ons vandaag opgelegd wordt, zoals we die voor alle duidelijkheid onszelf opleggen, het lukt velen niet, met alle gevolgen van dien. Vandaag botsen we op de grenzen van wat we dachten dat het ons alleen maar geluk zou brengen, vrijheid, zelf kiezen hoe je weg eruitziet. Nu ondervinden we dat het zelf moeten definiëren van wie je bent, hoe je je relatie, je leven vorm wil geven, ook veel keuzestress met zich meebrengt, faalangst. Je krijgt inderdaad de kans om zelf je weg te bepalen, maar de consequentie daarvan is ook dat als iets niet lukt, niet uitdraait zoals verhoopt, je toch niet gelukkig bent, dat je eigen verantwoordelijkheid is. Veel meer dan ooit lopen we daarin vast. De remedies die aangereikt worden zijn daarin vaak even erg als de kwaal. Altijd weer gaat het over aan de slag gaan met jezelf, aan jezelf werken, zicht krijgen op je persoonlijke ketens en trauma’s. Dat soort van zelfzorg is uiteraard belangrijk, maar in mijn ervaring slechts ‘een stap’. We blijven ook daar weer steken op het niveau van het individu, terwijl ik ervan overtuigd ben dat wat we vandaag missen, wat vandaag echt het probleem is, het tekort aan ‘wij’ is. Eenzaamheid, isolement is dé uitdaging van onze tijd.

9 Interview
Hoe moeilijk is het niet als vijftiger en zestiger om nog aan de slag te gaan. Maar wat een potentieel laat de maatschappij daar niet liggen?

De grens tussen zelfzorg en egoïsme wordt flinterdun, bedoel je? Zo moraliserend bekijk ik het nooit, alsof iemand er dan voor kiest alleen met zichzelf bezig te zijn. Ik zie het meer als een gevolg van de manier waarop we vandaag naar het leven kijken en hoe we daarin toch doorgeschoten zijn richting individualisme, de prijs die we daarvoor betalen. Kijk, de mens is een sociaal wezen. Dat staat evolutionair centraal in ons DNA. Alleen zijn we ‘niets’, we zijn maar sterk en veerkrachtig vanuit onze connectie met en onze betekenis binnen de groep. Je geconnecteerd weten, verbonden, is een even wezenlijk aspect als autonomie, vrijheid, zelfontplooiing. Het tweede verloopt trouwens optimaal als het eerste voldoende aanwezig is. Vanuit warme verbondenheid, relaties die we ervaren als een veilige haven, zijn kinderen maar ook volwassenen het best in staat om de wereld het hoofd te bieden, zichzelf te ontplooien, op ontdekking te gaan. Een van de allergrootste problemen vandaag is dat gemis aan een veilige haven. De aanwezigheid van de andere, het kunnen terugvallen op de andere, is essentieel in de dagdagelijkse regulatie van stress. Ik zag onlangs een man van in de dertig die bijna met schaamte erkende dat hij niet graag alleen woonde, het leuker vond thuis, in zijn familie van oorsprong, of samenwonend nu met zijn broer. Hoe ver is het gekomen dat we dat verlangen naar nabijheid, samen zijn, zijn gaan problematiseren? We weten uit onderzoek dat mensen die samen leven met anderen gezonder en veerkrachtiger zijn dan mensen die alleen leven. Allemaal komen we immers thuis met de stress van wat het leven van ons eist en verlangt. Kom je thuis en is er niemand, krijg je die stress veel minder makkelijk gereguleerd of zoek je ‘secundaire’ strategieën om dit te doen. Dat kan gaan over ‘gezonde’ strategieën zoals sporten, maar ook over alcoholgebruik, psychofarmaca, drugs… Ergens zijn we toch vergeten hoe essentieel voor ons als mens het samenzijn met anderen is, het belang van relaties ook. Maar ook: hoe relaties meer zijn dan een constructie die gelukkig makend is. Het is veel meer dan dat. Ik haal al eens de klassieke huwelijksbeloften erbij, het samen blijven en zijn in de goede en kwade dagen. Lang dacht ook ik dat die kwade dagen dan het uitzitten van moeilijke dingen was, eigen aan het leven. Het is veel meer. In moeilijke tijden verdiepen relaties zich. Wie je dan nabij is, dat vergeet je nooit. Dat geldt voor vrienden, kennissen, maar ook voor je partnerrelatie. In tijden van crisis weet je wat er werkelijk is. Geraken mensen daardoor, dan zie je vaak dat relaties erna nog sterker zijn. Uiteraard is het geen oordeel over waar het uiteindelijk niet zo uitdraait. Corona leerde dat. Er zijn door die gezondheidscrisis beduidend meer relatiebreuken geweest, plots werd men geconfronteerd met zichzelf, de andere, wat er werkelijk is. Maar even goed hoorde ik regelmatig koppels getuigen van de zegen die ze ervoeren, het vaker samen zijn, het nog sterker uit die periode komen.

Een maatschappij die zich te veel richt op het ik, speelt de mensen op den duur uit elkaar?

Ik merk alleszins dat er heel veel eenzaamheid ontstaat. En niet noodzakelijk vanuit een scheiding. Gisteren kwam een vrouw nog naar me toe, ze is een jaar of veertig, had alles op een rij, werk, een appartement, reizen…. En toch overheerste slechts één gevoel: voor wie, voor wat, ik ben alleen, ik kan het met niemand delen? Eenzaamheid is een zwaar onderschat probleem in deze tijd.

Ook bij jongeren?

Zeker. Hoeveel verwachtingen ontmoeten zij niet? En hoe erg voelen ze zich soms niet geïsoleerd om het op eigen houtje waar te moeten maken? Een maatschappij die te veel je bedje spreidt, in wat je moet doen, frustreert je eigenwaarde. Maar een gemeenschap die je alleen nog afrekent op je persoonlijke merites om het helemaal alleen waar te maken in de wereld, leidt tot evenveel ellende. Ga er maar eens aanstaan, om in zo’n maatschappij volwassen te worden. Verbaast het dan dat je heel erg zoekend wordt naar wie je écht bent? In je studies? In je vriendenkring? Op je werk? Ja, zelfs in je lichaam…? Gelukkig kunnen mensen nu vrij hun gendergevoel uiten en beleven, en expressie geven aan hun geaardheid, maar het vormt in de puberteit natuurlijk wel een extra domein om je identiteit te bepalen. Alles tezamen is het best veel. En vooral, dat de maatschappij je erop afrekent, of je uiteindelijk slaagt in je persoonlijke verhaal of niet. Steeds vroeger geraken mensen daardoor in een existentiële crisis, mede door het permanente oordeel van de maatschappij. Gisteren beluisterde ik nog een podcast van een succesvolle dj op Tomorrowland: zo evident succesrijk en lachend hij van het podium stapte, zo onzichtbaar lijdend en leeg voelde hij zich telkens hij van dat podium af kwam…

We zijn nooit meer goed genoeg? Hebben nooit meer genoeg? Zo voelt het steeds vaker. Op het werk, in je vrije tijd, in je relaties… Sociale media tonen ons slechts een klein deel van het leven. We zien wat zogezegd mogelijk is, niet de vele realiteiten die toch echt wel anders zijn. Het tekort zal altijd deel zijn van het leven, van ons mens zijn. Daarmee omgaan is een hele uitdaging, een leven lang. Sociale media geven ons vandaag te vaak het gevoel dat dat tekort niet nodig is, als we maar…

Rekenen we dan niet vaak de anderen onze eigen beperkingen aan?

Precies. Ook dat gebeurt in tal van relaties. Al te vaak wijten we wat er niet goed loopt, aan de andere. Hij of zij is de sta-in-de-weg op het pad naar een volmaakt leven. Heel vaak merk ik als ik koppels zie dat ze verzand zijn in een ik-jij-denken, waarbij de andere uiteraard niet tegemoet komt, beperkt is, moet veranderen. Relaties die ‘werken’ kunnen daarin een leidraad zijn. Telkens weer stel ik vast dat gelukkige koppels vooral denken vanuit ‘wij’. Wat ik die, wat hij of zij doet, dat gebeurt met de beste bedoelingen. In het denken en handelen wordt dan ook altijd het ‘wij’ centraal geplaatst. Wat ik doe komt onze relatie ten goede en dat is ook in mijn belang. Niet het rekeningdenken dus, waarbij er altijd weer gekeken wordt naar, wat heb ik gedaan en de andere niet, welke rekening staat er dus uit.

April 2023 11
We blijven ook daar weer steken op het niveau van het individu, terwijl ik ervan overtuigd ben dat wat we vandaag missen, wat vandaag echt het probleem is, het tekort aan ‘wij’ is. Eenzaamheid, isolement is dé uitdaging van onze tijd.

Een evocatie van 55 jaar pleinair schilderen vond een gedroomd plekje in het populaire schilderkarretje

TUIN D’OST OPEN

Jagerstraat 5 - 9070 Destelbergen

op 30 april - 1 & 7 mei - 25 juni

telkens van 15 tot 18 u.

Raf Vermeulen & Simonne De Visscher nodigen traditiegetrouw iedereen uit die de evolutie in de tuin en in de schilderijen van Simonne wil volgen.

Na 50 jaar is tuin d’Ost uitgegroeid van kale grond tot een boeiend biotoopje van 1ha. Voor de natuurliefhebber is er heel wat te ontdekken.

Een uitstap naar

JAGERSTRAAT 5 - DESTELBERGEN is een beetje de hectische wereld vergeten, je elke keer opnieuw laten verrassen door nieuwe planten, bewoners, andere installaties, nieuwe schilderijen en vooral een weldoende atmosfeer.

0472.584294 • simonne_de_visscher@hotmail.com www simonnedevisscher.be

Bezoek Hoorcentrum Norman op zaterdag 6 mei. Je kan een gratis gehoortest laten uitvoeren in een gezellige, ontspannen setting met een hapje en een drankje.

Schrijf je nu in op www.audioloog.be/gehoortestdag

Wij luisteren zodat jij kan horen.
Dorp-West 5 I Lochristi I 09 355 96 16 GRATIS GEHOORTEST op 6 mei
MET DE GLIMLACH HOORCENTRUM NORMAN
GEHOORZORG
TUIN
D’OST

Monogamie?

Dé perfecte match bestaat dus niet. Het lijkt eerder een verhaal van zelfkennis?

Een groot deel van relationeel geluk zit inderdaad daarin. Je kan dus met meerdere mensen gelukkig worden, als je jezelf maar kent en naar jezelf wil kijken. En vooral: als je bereid bent je handleiding te delen met de andere én de handleiding van de andere wil lezen, kennen. Authentieke communicatie, daar draait het toch telkens weer rond.

Je bedoelt dus ook naar je gezin van oorsprong? Hoe mama en papa, broers en zussen… je hebben bepaald? Neigt dat niet al gauw naar parentblaming? De ouders hebben gefaald. Hun schuld, als het niet goed met je gaat?

Ik waak er sterk over niet in die val te trappen. Natuurlijk kijk ik in therapie naar wat in de jeugd heeft gespeeld, hoe er met verwachtingen en met zorg werd omgegaan… maar de loyaliteit en de liefde naar ouders is óók een essentieel gegeven. Uiteindelijk hoop ik altijd weer dat mensen kunnen komen bij een vorm van acceptatie van wat geweest is, idealiter een vorm van liefhebbende acceptatie, al is dat laatste uiteraard niet altijd evident. Acceptatie van wat was, is immers de basis van zelfacceptatie, van mededogen voor wie je bent in al je aspecten, je kracht en je kwetsbaarheid.

Je liet tussen de regels een hot item vallen denk ik: je kan met meerdere mensen gelukkig zijn…? Levenslange monogamie heeft zijn tijd gehad?

Er zijn stellen die monogaam zijn en een heel leven lang heel gelukkig zijn. Maar de grote meerderheid heeft het daar lastig mee. Ieder onderzoek bevestigt dat. Mochten we trouwens van nature monogaam zijn, we hadden nooit lieven gehad. Toch? Ik blijf het gek vinden, hoe moraliserend we blijven denken over relaties. De kerkelijke moraal bepaalt ons leven niet meer, maar ergens zitten we nog erg vast aan dat denkkader. Relaties die een leven lang duren, dat is geslaagd zijn. Een scheiding of relatiebreuk is falen. Elke relatie heeft waarde, vormt ons als mens, dat zie ik ook als een schakel in een levensloop. Elke partnerkeuze vind ik trouwens ook ‘juist’, omdat het altijd de persoon is die past bij waar jij op dat moment emotioneel staat in je eigen ontwikkeling, in het leven. Hoe langer hoe meer denken we daar wel over na, jongere generaties experimenteren ook meer met nieuwe relatievormen, open relaties bijvoorbeeld. Dat gaat met vallen en opstaan, maar is een tendens waarover ik echt wel positief ben. Een scheiding betekent nog altijd een enorme breuklijn in het leven van velen, soms zou het misschien toch anders kunnen. Misschien zijn we nog een heel goed duo als vrienden, ouders, maar werkt het seksueel, op het vlak van intimiteit niet meer. Waarom zou een tweede verhaal dan geen verrijking kunnen zijn? We zien de andere nog te vaak als een bezit, iets waar wij en wij alleen recht op hebben. Ik beweer niet dat die nieuwe vormen de op-

lossing zijn van alles, maar het model zoals we het nu hanteren, kunnen we ook niet bijzonder succesvol noemen. De helft van de stellen gaat uit elkaar, vaak met veel pijn en lijden. Zijn er misschien andere wegen mogelijk, dat is mijn uitgangspunt. Ik pleit vooral voor pragmatisme, meer bewustzijn. En voor alle duidelijkheid: ik heb daar echt geen oordeel over. Maar als het verhaal in een relatie op is, is het op. Vergis je dus niet: ik ben een grote pleitbezorger van de noodzaak van sommige scheidingen. Nog altijd zie ik relaties waarvan ik denk, waarom. Wie wordt hier beter van? Maar zoals zo vaak, is het niet eenduidig. Er is veel om in overweging te nemen. En altijd opnieuw zie ik het. Als de angst voor verlies van wat er is te groot is, zal het verlangen naar iets nieuws ze niet overstijgen. Het is de reden waarom velen blijven.

Voortaan iedereen maar in therapie?

Laat het uit. Er zijn te weinig therapeuten (lacht). Ik zeg ook vaak: nog altijd hangen we naar buiten toe een ideaalbeeld op van ons leven achter de voordeur. Wat meer openheid daarover zou ook helpen. Delen met vrienden wat jullie uitdagingen zijn als koppel, horen dat het bij anderen er ook zo aan toegaat, het helpt vaak om te relativeren, maar ook om te horen hoe anderen omgaan met die uitdagingen. En daar dan van leren.

Maar een beetje professionele hulp om te kunnen labelen wie je bent, kan wel eens helpen?

Ik ben niet zo’n voorstander van al dat gelabel. Narcisme, PTSD, hoogsensitiviteit, autisme… Mensen labelen zichzelf en anderen zo vaak. Dat er meer kennis is, juich ik toe, het biedt handvaten richting acceptatie. Maar ook: een label zet vast, definieert en laat soms te weinig ruimte voor het individuele, het unieke van elke mens en elke geschiedenis. Het doodt ook de bereidheid om altijd opnieuw af te stemmen op de andere, de handleiding van de andere te lezen, te proberen leren kennen. Die bereidheid is de basis in elke relatie.

Slotvraagje: wat wens jij geliefden toe voor Valentijn, en in het algemeen in het leven?

Ik wens iedereen accepterende liefde, voor zichzelf, de andere, de anderen. En leg de gsm eens aan de kant. Ik merk aan mezelf hoe erg ik hunker naar rust. Steeds vaker verkeer ik in een nostalgische bui waarbij ik verlang naar de zwarte of witte huistelefoon van voor 2000. Hoe rustig was dat niet? Even al dat geping en gemeld weg, tijd voor elkaar, de vrijheid niet bereikbaar te zijn. Ronduit zalig!

Dank voor het interview!

Graag gedaan.

April 2023 13
Steeds vaker verkeer ik in een nostalgische bui waarbij ik verlang naar de zwarte of witte huistelefoon van voor 2000.

Dranken De Wispelaere

WEKELIJKSE ACTIVITEITEN

Hatha yogalessen met Dini van Hoecke in Takketiele huis, Rechtstraat 26 di. 19.30-21 u. & wo. 09.30-11 u. - info: www.ayur-asana.be Fietsen met Ferm & LG Zaffelare

elke donderdag om 14 u. vertrek aan de kerk van Zaffelare. Info: Rosette Schelfhout 0485/365573

Vrijdag 31 maart t/m zondag 2 april

Chirofeesten - Chiro Beervelde

Een weekend vol activiteiten voor jong én oud.

Waar: Chiroterrein Kloosterstraat 27

Vrijdag: 21 u. AU REBOIR fuif (16+)

Zaterdag: 19 u. KINDERSPEKTAKEL + 23 u. AFTERPARTY BODEGA

Zondag: 11.30 u. BBQ +

14 u. VIKING-KUBB + 20 u. BEURSAVOND en een heuse DJ contest in onze bodega

Organisatie: Chiro Beervelde

Vrijdag 31 maart t/m 2 april - Vierweegse kermis

KERMIS

Vrijdag: 13 u. 55+ Namiddag met modeshow annelou - 19 u. Welkomstdrink - 19.30 u. Schieting, prijskaarting & dartstornooi

Zaterdag: 19 u. Barbecuefestijn - 22 u. Coverband the black men - Zondag: 13 u. Fietssneukeltoer- 13.30 u. Ronde van Vlaanderen op groot scherm - 16 u. Springkasteel en schmink - 17 u. Prijzenworp twv € 350 - Organisatie: Feestcomité De Vierweegse

Waar: feesttent Kapiteinsstraat, Zaffelare

Tickets: vierweegse9080@gmail.com - 0473/532380

Maandag 3 april - 13.30 u.

Fietsende grootouders

We fietsen ongeveer 40 km met twee tussenstops langs landelijke wegen in en rond Lochristi. Organisatie: Gezinsbond Lochristi

Start: aan de kerk van Hijfte om 13.30 u.

Woensdag 5 april - 19 u.

Bakles met Pierre Duyts

Waar: Sfeervelde in Beervelde

Organisatie: Ferm Lochristi

T CKETS EN INFO v erweegse9080@gmai com - 0473 532380 van 31 maart tot en met 2 april 2023 31 MAART 1 U00 13U00 19U00 13U30 19U30 17U00 19U00 UUR 22 1 APR L 55+ NAMIDDAG MET MODESHOW ANNELOU FIETSSNEUKELTOER O O G OO SC PRIJZENWORP TWV € 350 COVERBAND THE BLACK MEN GRAT S NKOM
VR JDAG ZATERDAG ZONDAG 2 APR L Feestcomité De Vierweegse 1 U00 SPR NGKASTEEL EN SCHM NK FEESTTENT KAPITEINSSTRAAT ZAFFELARE NAAST GARAGE VAN ACKER
Info: marcella.buysse@skynet.be - 0474/49 79 90 Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk tel: 09.355 65 27 Open: woensdag 13.30-18 u donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u zaterdag 9-12 en 13.30-17 u
U hoeft niet ver te lopen om al uw dranken aan te kopen!

kalender april

Maandag 10 april - 8 tot 11 u.

Paasontbijt - GB Beervelde

Vrij.7 t/m zo. 9 april - 11 tot 18 u*

Jump for Joy outdoor

Springkastelendorp met aparte kidszoneBezoek van de Paashaas - Foods & Drinks

Organisatie: Feestcomité Oosteinde

Zaffelare

Waar: Feestweide Bosdam - Zaffelare

* Door weersomstandigheden kunnen openingsuren wijzigen

Verwen jezelf en je familie op een heerlijk paasontbijt in buffetvorm.

Organisatie: LG & Ferm Zaffelare

Plaats: Sfeervelde - Beerveldedorp 58a Inschr.: gezinsbondbeervelde@gmail.com

Woensdag 19 april - 19.30 u.

Kookles

‘Stoofpotjes en ovenschotels’

Waar: Sfeervelde in Beervelde

Organisatie: Ferm Lochristi

Info: marcella.buysse@skynet.be - 0474/49 79 90

Zondag 9 april

Paasontbijt/brunchmand aan huis

Een uitgebreid feestelijk ontbijt/brunchmand aan huis geleverd. Volwassene 20 euro, kind 11 euro.

Organisatie: LG & Ferm Zaffelare

Info & bestellen: voor 1 april bij Claudine 0477/963 615 - ivan.wulteputte@gmail. com of Herman 0479/ 326 876 - herman. boussaer@skynet.be

Zaterdag 15 & zondag 16 april

Zaffelaars Uur

Zaterdag: 19.30 u. Optreden Améline Vandewalle - 21 u. Optreden ANCHORMAN

Zondag: 10.30 u.: aperitiefconcert met TRIPTIEK & Tentoonstelling met tekeningen van Trees Debrabandere

Organisatie: Cultuur Zaffelare

Waar: Zaal Sint Hubertus Zaffelare

Tickets: info@cultuurzaffelare.be

Donderdag 20 april - 20 u.

Lezing over de bijtjes, honing, ... Jan van Bemyhoney geeft antwoord op al je vragen over alles wat je wil weten over bijen en de honingproductie terwijl we genieten van proevertjes. Tijdens zijn voordracht komt zowat alles wat met bijen te maken heeft aan bod.

Plaats: Fazantenhof, Bosdreef 6

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers.be of tel 09 356 94 20

Maandag 10 april - 11 tot 14 u.

Paasreceptie

met bezoek van de paashaas, eierenraap, springkasteel, volksspelen, …

Organisatie: LG & Ferm Zaffelare

Plaats: bij Joris De Storme, Bosdam 43 Inschr.: herman.boussaer@skynet.be

Zondag 16 april - 7 u.

Met Johannes Vermeer op stap in de prinsenstad Delft

Je beleeft de stad van de meester-schilder. Je wandelt zowaar van het ene schilderij naar het andere. Museum Prinsenhof schetst een beeld van het bruisende stadsklimaat tijdens de Gouden Eeuw.

Samenkomst: parking Koning Boudewijnlaan 6 te Lochristi

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi

Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers.be of tel 09 356 94 20

Donderdag 20 april - 7.15 u.

Busuitstap naar Kassel

Deze uitstap brengt ons naar Frans-Vlaanderen waar we de charmante stad Kassel en omgeving gaan bezoeken.

Vertrek: om 7.15 u. parking Dekenijstraat

Organisatie: neos Lochristi

Info & inschr.: neoslochristi@gmail.com of bel naar 0476 41 02 19

April 2023 15

LOCHRISTI

Méér dan 2500 fietsen op voorraad

26 merken onder één dak Gratis testrit van elk model

Spring binnen en maak kennis met de mobiliteit van de toekomst. Wil je graag die tweede wagen vervangen door een e-bike? Wij nemen je wagen over! Vraag ernaar in de winkel.

Kom langs of vraag online je testrit aan!

testrit@fietsenwildiers.be

WWW.FIETSENWILDIERS.BE
WILDIERS (e)BIKECENTER - Dorp-Oost 55, 9080 Lochristi.
WELKOM IN ONZE NIEUWE WINKEL

kalender april

Zaterdag 29 april

Damoi Kwai Seminar

'Leer jezelf verdedigen'

Vrijdag 28 april - 11.30u.

Vrouwenlunch in Villa Anamma

Waar: Villa Anamma - Gustaaf Carelshof 35 in Sint-amandsberg

Organisatie: markant Lochristi

Inschr.: Karen Facon - karval@skynet.be

Vrijdag 21 april - 20 u.

Quiz your brains out!

Kom quizen in groepen van 4 à 5 personen.

Waar: Hangar Stevens, Rechtstraat 204

Organisatie: Chiro & KSA Zaffelare Inschr.: quizyourbrainsout@hotmail.com

Voor iedereen van 10 jaar tot ....

13 - 13.15 u.: inleiding - 13.15 - 14.55 u.: technieken Aiki-Jitsu - 15.05 - 16.50 u.: technieken Katana

Waar: sporthal 't Veerleveld Zaffelare

Organisatie: Ferm Lochristi

Info: info@damoikwai.be - 09/355 85 380475/34 48 56

Zondag 30 april - 14 u.

Vier vrouwen en een dichter

De ontmoeting in Brussel tussen Shahryar Pouyanrad, een uit Irak gevluchte Koerdische schrijver en dichter, en Louisa Heine, vrijwilliger bij Cultuursmakers Anderlecht, resulteert in de dichtbundel 'In de regen zonder paraplu'. Shahryars aangrijpende verhaal en gedichten worden nu door vier vrouwen en de dichter zelf verteld.

Plaats: Fazantenhof, Bosdreef 6

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi

Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers.be of tel 09 356 94 20

Vrijdag 21 april - 9.30 u.

Lente-wandeling met Linda Garré

We verkennen een klein deeltje van het Provinciaal domein en ontdekken hoe de natuur zich voortplant. We staan ook even stil bij de boomkalender van onze Keltische voorouders.

Inschrijven: femmalochristi@gmail.com

Organisatie: Femma Lochristi

Op zondag 16 april 2023 lopen verschillende collega's van GEMEENTESCHOOL LOCHRISTI - BEERVELDE (juf An VL, meester Robin, meester Luc en juf Helena) de marathon van Rotterdam.

Er worden voor de marathon steunkaarten verkocht aan € 2, tvv het project WAKA WAKA, een kleinschalig schoolproject in Assouindé, Ivoorkust Afrika. Een update over het PROJECT op www.gbslochristi.be. Er zijn mooie prijzen te winnen geschonken door lokale handelaars van Lochristi en omstreken. Vanaf 18 april worden de winnende nummers bekendgemaakt op onze website.

Steunaarten: secretariaat GBS Schoolstraat 18 te Lochristi of Kloosterstraat 4 te Beervelde.

Een extra centje belangeloos doneren: BE61 8601 1131 1017 met vermelding Project: Waka Waka for Africa.

Info: www.gbslochristi.be

Vrijdag 28 april - 13.45 u.

Rondleiding thema - vrouwenzaken - in het Kasteel van Laarne

De gidsen dompelen je onder in de fascinerende wereld van kasteelvrouwen, herbergiersters, lichtekooien en heksen.

Samenkomst: ingang Kasteel van Laarne

Organisatie: Femma Lochristi Inschr.: femmalochristi@gmail.com

1 VIP tafels beschikbaar aan 60 per groep! Met afterparty!
for WAKA WAKA
SPONSORLOOP MARATHON VAN ROTTERDAM

Carrièremove

Wikipedia:

Christel Vervliet

Opgeruimd

staat netjes

Een (professional) organizer is iemand die mensen begeleidt bij het scheppen van rust, structuur en ruimte. Een professional organizer adviseert bij het op orde brengen van bijvoorbeeld de woning, de administratie of de werkplek.

Zeg nu zelf, wie droomt er eens niet van een tweede leven? En waarom niet tijdens je leven zelf? Zo dacht ook Christel Vervliet. Na 32 jaar dienst bij Brussels Airlines, koos ze voor een oude droom: de zelfstandigheid. Je eigen pad uitwerken. Je eigen initiatief. Je eigen beheer. Je eigen keuzes. Welke keuze? Die van professional organizer!

Wat een wending, Christel. Van de weidsheid van alle landen in de wereld, naar de huiselijkheid van de Vlaamse woonkamers en kleine zelfstandigen?

Ik ben altijd al van het georganiseerde en opruimende type geweest, en ooit moest het ervan komen. Mijn partner is op pensioen, maar blijft aardig druk bezig, en ik achtte zelf ook de tijd rijp om professioneel het geweer van schouder te veranderen. Na al die jaren hield ik de wereld van cockpits, vliegtuigen, hotels en natuurlijk ook heel veel mooie bestemmingen, toch voor bekeken, en ruilde die in voor die van professional organizer. De extra opleidingen in Reiki, en zelfstandig ondernemerschap, verruimen ondertussen nog meer mijn nieuwe horizonten.

Een grote verandering. Anderzijds, als ik stewards en hostessen bezig zie, denk ik ook altijd: die zijn sterk georganiseerd. Dat is waar. Je moet op kleine ruimtes heel geordend je taken opnemen, en goed overleggen. Iets wat mij nu ook aardig van pas komt. Ook als professional organizer zijn dat zeer gewenste vaardigheden.

Vertel.

Mensen vragen mij om het huis beter te structureren, kamers te ordenen, de administratie netjes op te filen, … En dat is steeds een evenwichtsoefening. Enerzijds wil je echt opruimen en moet je soms schoon schip maken met

oude zaken, anderzijds moet je respectvol bewaken dat wat van emotionele waarde is zijn plaats behoudt. En die afweging vraagt veel luisterbereidheid en overleg.

En je doelgroep is?

Laat ons zeggen, iedereen die hulp wil bij ordening. Maar in concreto, betreft het meestal mensen tussen de dertig en de negentig. Kleine zelfstandigen, oudere mensen die alleen zijn gevallen of naar een WZC moeten, gezinnen die onder de druk van het leven geen tijd meer vinden om alles eens deftig te (her)structureren… Want dat is het net: onze hoofden zitten zo vol, onze levens zijn zo stressvol, dat iets belangrijks als de ruimtes waarin we leven, die stress net kan reflecteren, of juist de gewenste serene kalmte binnen kan brengen. Dat laatste is mijn betrachting. Ik zie mijn inbreng dus als zeer praktisch, heel concreet. Ik ben geen therapeut, hé, ook geen binnenhuisarchitect of boekhouder, maar iemand die via een heel gerichte aanpak het leven rustiger wil maken. Ordening, is het kernwoord. Van de ruimtes, van materialen, van papieren, … zoiets. Zo krijgt alles een wat rustiger energie, een kalmere vibe. En dat is mijn doelstelling, mensen helpen door rust te brengen in hun leven.

Een mooie gedachte. Veel succes daarbij. Dank.

NETJES staat GERUIMDOP in je omgeving in je hoofd Ik
Christel Vervliet - 0476 22 55 38 - christel@simplystuff.be - Lochristi - simplystuffbychristelvervliet
help jullie hierbij, jong en oud, particulier of zelfstandige.

Enerzijds wil je echt opruimen en moet je soms schoon schip maken met oude zaken, anderzijds moet je respectvol bewaken dat wat van emotionele waarde is zijn plaats behoudt.

April 2023 19

Wegens enorme groei van ons kantoor zoeken wij nieuwe panden !

GRATIS SCHATTING

FINANCIËLE BEGELEIDING

FOTOGRAFIE EN DRONE-LUCHTFOTO’S

VASTGOEDSTYLING we kleden uw leegstaand pand aan met echte meubelen. GETUIGENISSEN lees

van

SCHATTING I VERKOOP I VERHUUR
GRATIS
info@immo-home.be I Volg ons op Facebook I Volg ons op Instagram
enkele getuigenissen kopers en verkopers, huurders en verhuurders op onze website.

L De Lootse baton

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. (sh)

47 jaar I Lochristi

Het gezicht van INTERIO, de winkel voor verf, behang en raamdecoratie.

Brit, bedankt om de baton door te geven.

Mijn naam is Sofie Cooreman, 47 jaar en geboren en getogen in Lochristi, waar mijn ouders een bloemisterij hadden in de Dekenijstraat. Nu woon ik daar met mijn man, zoon en dochter.

Ik ben afgestudeerd als zorgkundige en heb die job 12 jaar met veel plezier gedaan in Het Heiveld te Sint-Amandberg. Daarna heb ik de voetsporen van mijn man gevolgd en ben ik in 2007 ook zelfstandig begonnen met schilderwerken. In 2014 is de naam Interio geboren én onze winkel met raamdecoratie. Sedert vorig jaar in juni zijn we verhuisd naar ons nieuw pand in Dorp Oost 158, onze knusse hoek samen met La Bella Donna en Jo + Liz.

In mijn vrije tijd ga ik graag eens eten met het gezin, familie of vrienden… Of eens gaan wandelen met mijn hondjes, en verder genieten van het leven.

Deze baton geef ik graag door aan een goeie vriendin, Kelly Janssens van nagelstudio Elegance.

Bedankt Sofie voor het doorgeven van de baton!

Hallo! Ik ben Kelly Janssens en ben grotendeels opgegroeid in Zelzate. Toen ik als kind op bezoek kwam bij mijn nonkel en tante (van fietsen Dierickx) droomde ik ervan om 'later' ook in Lochristi te wonen. Ik leerde mijn man, Davy De Grauwe, kennen en bleek zijn thuis ook van Lo te zijn... We zijn we hier mooi gebleven. Ondertussen wonen we al 25 jaar in ons huis, zijn we 22 jaar getrouwd en hebben we samen 2 mooie jongvolwassen kinderen, Ashley (21) en Rune (19).

Ik heb Nagelstudio Elegance op 1 januari 2016 opgericht na de start van een opleiding tot nagelstyliste. Intussen een heel mooi, trouw en vast cliënteel opgebouwd! Al veel leuke dames leren kennen, mogen delen in lief en leed, een luisterend oor bieden, etc. What a job, zalig toch?! Hoe graag ik mijn werk ook doe, mijn lichaam laat het soms afweten door mijn spasmofilie/ fibromyalgie. Dus is het soms zoeken naar het perfecte evenwicht tussen werken en 'denken aan jezelf/lichaam'... Lang leve de kinesist!

Decoreren is mijn 2e passie. Uren kan ik me bezighouden met mijn interieur en dikwijls verandert er wel eens wat in huis of zelfs mijn salon. Andere guilty pleasures? Handtassen (oeps). Verder hou ik vooral van het samenzijn met mijn gezin, een etentje, gezellig bij vrienden zijn, reizen, of als zomerkind, genieten van mijn snoet in de zon, oogjes toe en 'tanken'...

Wat ik nog even wil meegeven: Pluk het leven elke dag en wees wat milder voor elkander.

De baton geef ik op mijn beurt heel graag door aan Marleen Strobbe. Elkaar 25+ jaar geleden leren kennen omdat onze, nu echtgenoten, collega's waren/zijn. En omdat ze samen met haar collega's de beste zorgen gaf aan mijn grootmoeder zaliger.

April 2023 21
Kelly Janssens
1
42 jaar I Lochristi Nagelstyliste en gezicht van nagelstudio Elegance Sofie Cooreman
2

Profiel:

WIJ WERVEN AAN:

Groenmedewerker

(ervaring is een meerwaarde) voor het onderhoud van openbaar groen.

• Je hebt een diploma “natuur-en groentechnische wetenschappen” of een diploma “tuinaanleg en -onderhoud”.

Wij bieden u:

• Een voltijdse job met veel afwisseling.

• Een goed loon volgens het barema binnen de sector met extra legale voordelen.

Word

jij onze nieuwe collega?

• Je bent in het bezit van een rijbewijs B of BE.

• Een contract van onbepaalde duur na een inloopperiode op interim basis.

Meer weten? Tel.: 09 340 76 67 of mail naar hansgroen@skynet.be

Interesse?

Mail je sollicitatie & CV naar hansgroen@skynet.be. HANSGROEN BV - Veldstraat 47 - 9080 Lochristi

Welkom op de voorjaarstentoonstelling van

Mendonkdorp 42 - Mendonk

Vrijdag 14 april 16 - 20 u.

Zaterdag 15 april 14 - 19 u.

Zondag 16 april 11 - 19 u.

Zaterdag 22 april 14 - 19 u.

Zondag 23 april 11 - 19 u.

MEDE-EXPOSANTEN: Wijnhuis - ChilEssency & Hilde De Cleene - Keramiek www.christine-ostyn.be

Zaffelare

Verpleegkundige met een 'hart' voor bejaarden.

De Lootse baton

Dank je Kelly voor de baton. Je hebt er me wel wat mee overvallen…

Mijn naam is Strobbe Marleen geboren te Gent maar mijn wiegje stond in Destelbergen. Gehuwd met Guido en mama van 3 zonen: Robbe, Stef en Kobe. Felle gasten met het hart op de juiste plaats.

Na ons huwelijk eerst in Gent gewoond, daarna in Lokeren om uiteindelijk te landen in Zaffelare in een straat met toffe buren!

Beroepshalve werk ik al bijna 30 jaar als verpleegkundige. Nu al bijna 15 jaar in WZC De Mey in Wachtebeke. Mijn hart ligt al van bij het begin bij bejaarden. Mensen met veel levenswijsheid waar we nog veel kunnen van leren. Corona heeft wel diepe wonden geslagen omdat we het eerste WZC waren dat ermee te maken had. De drive om verder te strijden en de liefde voor onze bewoners hield ons overeind.

Tesamen met het expertisecentrum Paradox ben ik met het WZC in een project gestapt om het thema “dementie” bespreekbaar te maken. Het veranderproject noemt BAZAAR en het helpt ons in het groeien van persoonsgerichte zorg voor personen met dementie. Een heel boeiende materie.

In mijn vrije tijd ben ik bestuurslid van Ferm Zeveneken waar we allerlei activiteiten doen zoals onlangs nog onze countryavond. Mijn man en ik helpen ook soms bij het feestcomité Persijzer. Ik volg ook wekelijks zumba bij Imka en als er nog tijd over is ga ik graag wandelen met mijn man.

Ik geef de baton door aan Marleen Van de Vijver een medebestuurslid van Ferm en een ook een bezige bij!

Werken tussen de koeien en kalfjes is een droom

Bedankt Marleen voor de baton.

Mijn naam is Marleen Van de Vijver en ik woon al vanaf mijn geboorte in de Oude Veldstraat,174 te Zeveneken. In 1988 ben ik getrouwd met Dirk en hebben we het melkveebedrijf van mijn ouders overgenomen. Later kregen we 2 kinderen Evelien en Thomas.

Momenteel baten we dit bedrijf uit samen met onze zoon en schoondochter. Werken tussen de koeien en kalfjes is al heel mijn leven een droom en passie geweest die ze me niet mogen afnemen.

In 5 jaar tijd ben ik een fiere oma van 6 schattige kleinkinderen geworden. In combinatie met mijn job op het bedrijf kan ik altijd inspringen voor de opvang als dit nodig is. Het doet deugd deze kleine spruiten op de boerderij te zien ravotten.

Een echte hobby heb ik niet maar de tijd die ik heb spendeer ik graag aan het verenigingsleven. Zo ben ik bestuurslid en tevens secretaresse van Ferm Zeveneken. Ik help mee bij de kooklessen en een creales is altijd leuk meegenomen. Ieder jaar help ik mee de sneukeltoer van Zeveneken te organiseren om er telkens een succes van te maken.

Als landbouwster ben ik ook actief bij de agra, dit is een afdeling van Ferm voor actieve land- en tuinbouwsters. We komen dan ook geregeld samen voor een vergadering en een leuke babbel onder elkaar.

Ik geef graag de baton door aan een collega agravrouw met korte keten, Kristien Van Puyvelde uit Beervelde.

April 2023 23
MArleen Van de Vijver Zeveneken
3
Strobbe Marleen
4

Kunnen leven van mijn muziek leek me een even grote droom als keeper worden bij Real Madrid

Zaal Uyttenhove op zaterdag 6 mei (19.30 u.)

€ 20 - inschrijven via vzw-reinaert.be

April 2023 24

De mens zonder De Mens

Frank Vander linden komt naar Uyttenhove

Frank Vander linden, een van de meest integere singer-songwriters van de lage landen, komt naar Lochristi. Heus! Mis het niet, want De Mens Frank Vander linden heeft via zijn liedjes heel veel te vertellen: doordenkers, tekstuele blijvers, emotionele vulkanen, lyrische hoogvlaktes, melancholische dalen… Noem maar op. Voor elk wat wils. Op 6 mei krijg je het allemaal op je muzikale bordje. Heerlijk! Smullen maar.

Wat mogen we verwachten, Frank?

Ik zal een open deur intrappen, maar het is gewoon ook zo: ik speel gitaar en ik zing. Simpel als dat. Voornamelijk liedjes uit mijn soloplaten, hier en daar gekruid met liedjes van De Mens. Samen met pianist David Poltrock – ook van De Mens – denk ik daar wel het recht toe te hebben, ook al klinken de nummers helemaal gestript als je mij begrijpt. Alle liedjes verschijnen in hun puurste vorm. Waarom? Omdat ik denk dat ik daaraan toe ben, zo rond mijn zestigste. Wat mogen jullie dus verwachten? Een intimistisch liedjesprogramma met dingen om te lachen tussendoor. En dat laatste gaat dan over mijn bindteksten, want je weet het wel, vermoed ik, vrolijke liedjes, daar ben ik niet zo goed in. (lacht)

foto © Geert vande Velde April 2023 25 Interview
Tekst: Luc Van de Vijver

Melancholie is jou niet vreemd?

Laat ons zeggen, dat ik ook in De Mens altijd iets bitterzoets heb neergezet. Solistisch komt dat nu misschien nog meer naar voren. De Mens was en is natuurlijk ook een stevige rockgroep waarmee het gezellig een feestje bouwen is – nooit carnavalesk of zo, maar altijd wel stevig – maar ook daar raken mijn teksten een toon aan die je niet uitsluitend onder de noemer ‘vrolijk en blij’ kan categoriseren. Er zit en zat altijd wel enige diepgang in, hoop ik, een aparte kijk op de dingen. Muziek verleent energie aan het soms mismoedige van mijn teksten, zo kan ik het misschien samenvatten. Ik moet er zelf om lachen, als ik me dit hoor vertellen. Dat dubbele. Maar kijk, zo ben ik. Denk ik. En in dit avondvullend programma raak ik die gevoelige snaar mogelijk nog net wat meer.

Krijgen we Irene, en Jeroen Brouwers te horen?

Die twee wel, want ze nodigen uit tot een soberder uitvoering en ook uitgebeend blijven ze aardig overeind. Het zijn liedjes waar we normaal de handen mee op elkaar krijgen, de heupen aan het wiegen brengen, maar die even zozeer tot het publiek spreken als het op zijn stoel blijft zitten. Maar daarnaast breng ik toch voornamelijk solowerk, zoals uit Nachtwerk bv.

Je break-up-plaat. Hoe kwetsbaar was die CD niet? Voelde het niet alsof je scheiding daarmee op de straatstenen lag?

Ho neen, zo zie ik het niet. Het is een eerlijke plaat, zeer zeker, en ik verschijn erin, vaak zonder omwegen. Maar toch moet ik nuanceren: ik schreef voordien ook al over scheidingen, hoor.

Het is waar, het was mijn enige ‘officiële’ scheiding en met die liedjes verwerk ik mogelijk wel zeker een aantal zaken uit de breuk.

Maar toch overstijgen ze mijn eigen kleine leven. Zo voelt het toch voor mij. Het kan over mij gaan,

en het gaat ook over mij, maar het gaat evengoed over jou.

Een liedje als ‘Ik dacht aan een vrouw’ ook?

Zeker. Dat ging over mijn ex, maar even zozeer over andere vrouwen. En ik merk dat dat ook bij het publiek zo overkomt. Laatst kwam iemand naar me toe na een optreden, en die vertelde me dat hij bij het horen van dat nummer, met zijn auto aan de kant was moeten gaan staan. Zo erg greep het hem aan. En dat raakt me uiteraard: zoiets voelt soms als mijn doel bereiken zonder het echt te zoeken. Alsof het mij overkomt, dat mensen zich in mijn verhaal herkennen.

Liedjes als therapie?

Hm. Bedoel je het tekstschrijven? Toch niet. Zo voelt het niet echt. Alsof wanneer ik een tekst geschreven heb, iets van me is afgegleden? Neen, toch niet. Ik zie het therapeutische juist eerder in het muzikale. Muziek is mijn levenstherapie. Het ritme, de tonen, de aanstekelijkheid, de juiste woorden... het raakt me keer op keer. Daar gebeurt dan echt wel iets.

En toch hebben al jouw teksten een vleugje nostalgie?

Tja, het vogeltje zingt zoals het gebekt is, zeker?

Hoor je mij al iets zingen als: ze is perfect en ik ben perfect, en alles loopt op wieltjes? Neen, toch?

Maar kijk, misschien moet ik dat wel eens doen. Maar je zal gelijk merken: het zal niet anders dan cynisch kunnen klinken. (lacht) Bovendien is het leven toch een vallen en opstaan. Kijk, ik heb net weer een scheiding achter de rug, dus ja, dat zal ook wel ergens weer doorschemeren, zeker? Liefde is niet gemakkelijk, toch?

Stoort het je als ik een gevoel van ‘eenzaamheid’ ervaar als ik je oeuvre overschouw?

Hm. Eenzaamheid? Ik begrijp waarom je dat zegt, maar ik denk net

foto © Geert vande Velde 26
Kijk, ik heb net weer een scheiding achter de rug, dus ja, dat zal ook wel ergens weer doorschemeren, zeker? Liefde is niet gemakkelijk, toch?
Muziek is mijn levenstherapie. Het ritme, de tonen, de aanstekelijkheid, de juiste woorden… het raakt me keer op keer

FRANK VANDER LINDEN

6 mei 2023

Zaal: Uyttenhove

Zavel 5, Lochristi

Tekst: Luc Van de Vijver

dat een groep als De Mens echt iets collectiefs neerzet, waar ik net heel blij van word. Die band bestaat 31 jaar en is van levensbelang voor mij. Dat kan ik nu nog stelliger zeggen dan vroeger. Ik honoreer die groep dus steeds meer, ook al ga ik nu solo op pad, weliswaar geback-upt door David. Kijk, al van bij de geboorte van De Mens, bleek de chemie tussen mij en bassist Michel De Coster, heel goed te werken. Hij is van het dynamische en energieke type – vroeger CEO en nu coach – en dat vult mooi aan met mijn persoonlijkheid. Een voorbeeld. Vorig jaar ging ik muzikaal wat op de dool tijdens een optreden in Westerlo, foutjes stapelden zich op. En wat deed Michel? Hij kwam naar me toe en riep boven de muziek keihard in mijn oor: HERPAKT U! En dat werkte wonderwel!

De Mens zag het daglicht 30 jaar geleden. En je was toen zelf ook al 30 jaar. Het duurde zolang om je muzikale plaats te vinden?

Inderdaad. Op mijn vijftiende droomde ik ervan de nieuwe Marc Didden te worden, popjournalist bij Humo. Ik bewandelde het journalistieke pad, zowel naar studies als beroep. Muzikaal droomde ik in een onderstroom altijd wel van een doorbraak, maar het stond zover

19.30 u Kaarten te bestellen via vzw-reinaert.be of met deze qr code

van me af als keeper worden bij Real Madrid bv – want ik was toen keeper in een ploegje, en als jongetje droom je zulke onmogelijke dingen wel eens. Muzikaal leunde ik als late tiener aan bij punkrock en new wave. Groepen als The Clash, The Police, The Cure… Het strakke en gedrevene van de muziek. Maar daarnaast was er ook altijd dat expressionistisch bluesgitaartje dat me aantrok, veel subtieler en breekbaarder. De twee kwamen voor ’t eerst netjes samen in De Mens, anno 1992. En nog een element dat van belang bleek: ik schakelde over van het Engels naar het Nederlands, en met mijn atypische vocale klankkleur werkte dat veel beter.

Ik moet mijn visie bijstellen, Frank. Alles wel beschouwd, tref ik hier eigenlijk vooral een gelukkig man.

Ik ben blij dat je dat zegt, want het is ook zo. Om het heel simpel te zeggen: ik ben gelukkig zolang ik niet ongelukkig ben. (lacht) Begrijp je de nuance? Ik leef in een gelukkige staat, en je zal wel weten dat dat met ups en downs gaat. Maar mijn grondtoon is geluk, en af en toe ben ik ongelukkig, zoals iedereen. Zo gaat dat in het leven. Maar de eindbalans is positief.

Geluk en melancholie, een uitdagende combinatie. Iets om naar uit te kijken, de zesde mei. Dank je wel, Frank. Heel graag gedaan.

April 2023 27 Interview
Om het heel simpel te zeggen: ik ben gelukkig zolang ik niet ongelukkig ben.
PRESENTEERT
Inkom: � 20 foto©: Guy KokkenDe organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen VU: vzw SC Reinaert Met de medewerking van: GRAFISCH

kort maakt Immo Marc Everaert deel uit van Verdegem Vastgoed Je vindt onze panden te koop en te huur op www verdegemvastgoed be

Lokeren, IJzeren Getouwkens 1 - charmante woning met 6 slpk - 436 000 euro wonen in het absolute centrum van Lokeren

S voor luxevilla op 1 392m² - 465 000 euro prachtige ligging aan de Moervaart

Astene, Emiel Clauslaan 133 - bouwgrond van 1 178m² - prijs op aanvraag Wonen aan de Leie doe je hier

Lokeren, Kapellestraat 23 - 250 000 euro woning met 4 slpk in het centrum van Lokeren

Lokeren, Koning Albertlaan 11 - 2 slpk185.000 euro wonen aan de Durme

Lokeren, Hof Ter Clipsen - 2 assistentieappartementen te koop - v.a. 197.000 euro zorgeloos wonen voor eigen bewoning of als investering

Zaffelare, Dam 6 - handelseigendom met woonst 3 114m² - prijs op aanvraag ideale locatie voor (nieuwbouw) handel

Lievegem, Bierstal 13 - prijs op aanvraag MiCasa villa met 5+ slpk, meerdere praktijkruimtes & zwembad luxueus wonen - B&B - cohousinggroepspraktijk, enz

Zelzate, Suikerkaai 1 - restaurant & woonst in authentieke villa - 549 000 euro ideaal voor wie droomt van horeca uitbating

Sinds
Vrijheidsplein 19 Lokeren www.verdegemvastgoed.be 09 349 29 50 Jeroen Anthuenis 0475 56 94 16 Sarah Braet Miriam Drieghe Lokeren Evergem Zelzate Lembeke

Six Star Medaille behaald

Zo word je een Six Star Finisher: loop wereldwijd de 6 grote marathons die benoemd zijn tot ‘Major Marathon’:

1. Tokyo Marathon - 2. Londen Marathon - 3. Boston Marathon

4. Berlijn Marathon - 5. Chicago Marathon - 6. New York City Marathon

Van 1 min lopen tot Six Star Finisher, Myriam Minne deed het!

Myriam Minne was in 2005 marketing manager van de fitnessketen Passage Fitness, maar was niet bepaald een uithangbord voor de sector: sporten was niet aan haar besteed. Toen haar zoon Lennert thuiskwam van school met een reclamefoldertje van de toenmalige Bond van Grote en Jonge Gezinnen die o.l.v. meester Alex Dewart een Start 2 Run sessie organiseerde, besloot ze in een opwelling om zich in te schrijven. Een beslissing die ze zich al snel beklaagde: 1 minuut lopen en 1 minuut wandelen, bleek op haar 40e geen sinecure. Maar ze is/was een doorzetter en mocht 10 weken later haar "diploma" op zak steken: haar eerste 5 km had ze "gelopen" in 44 minuten en 44 seconden... Ze was zo fier als een gieter en had de motivatie te pakken: een beetje sneller, een beetje verder,... Langzaam maar zeker breidde ze haar trainingen uit en liep 1 jaar later de 10 Miles in Antwerpen, de 20 km van Brussel,...

Toen haar man, Eddy Vinckier, trainer van judoka Gella Vandecaveye, haar aanraadde om te trainen voor een marathon, werd ze lid van de MMC (de Managers Marathon Club) en schreef ze zich in voor de marathon van New York. Haar idee: "Misschien loop ik er maar één, maar dan wil ik wel een speciale gelopen hebben." Twee jaar na haar eerste Start 2 Run meters, hing haar eerste marathonmedaille rond haar nek. En het smaakte naar meer: 1 jaar later liep ze Berlijn en nog 1 jaar later Boston. Alleen een knieblessure kon haar afremmen. Maar 2 operaties later, ging ze verder op haar elan en liet ook nog London (2011) en Chicago (2014) op haar palmares noteren. (Tussendoor liep ze ook nog de marathons van Parijs, Firenze, Reims, Jerusalem en een heel speciale, de Between 2 Oceans over 56 km in Zuid-Afrika).

Na Chicago, haar 5de en laatste Major, was haar doel bereikt... tot ineens Tokio aan de lijst van World Marathon Majors werd toegevoegd. De microbe begon terug te kriebelen en Myriam begon terug op te bouwen: in 2019 de marathon van de Médoc voor de fun om dan in 2020 de kers op de taart te zetten. Alleen kwam Covid roet in het eten gooien. De marathon van Tokio werd uiteindelijk 3 keer uitgesteld. Telkens zakte de moed haar in de schoenen, maar telkens krabbelde ze terug recht om op zondag 5 maart eindelijk die felbegeerde Six Star medaille te behalen. Hiermee maakt Myriam deel uit van een select kransje van slechts 33 Belgische dames.

Naast lopen, runt Myriam ook nog een culinaire blog www.hap-en-tap.be die ze na haar 2 Oceans avontuur opstartte. Hierop deelt ze wekelijks 3 (gastronomische) recepten.

Bezige bij, die Myriam!

Telkens krabbelde ze terug recht om op zondag 5 maart eindelijk die felbegeerde Six Star medaille te behalen.

April 2023 29
GELUKT

lattenbodems - boxsprings - matrassen - hoofdkussens - dekbedden - beschermers - bedtextiel

Sleeplife®

Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01

Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate

Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u • Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak

Wij blijven bereikbaar tijdens de wegenwerken

sleeplife.be

Sleeplife® is exclusieve dealer van

Daina op bezoek in het Cabaret

Daina fotografeerde voor de Gentse musicalvereniging Karthago de participerende acteurs van de nieuwe productie Cabaret. Ze passeren hier de revue. En wat voor een revue .

www.smile-at-daina.com

Laat u onderdompelen in het Berlijn van de jaren '30 en kom met me mee naar de 'Kit Kat Club' waar ik, de intrigerende Emcee, uw gastheer en de cabaret performers het leven één groot feest doen lijken, maar waar niets minder waar is...

Na een halfjaar wekelijks repeteren is het grote moment bijna aangebroken, Cabaret gaat op 7 april in première. De voltallige cast heeft zich week na week ongezien hard ingezet tijdens de zware en niet altijd eenvoudige repetities. Wist je dat, op één danser na, niemand eerder tapdans gedaan had en dat alle dansers intussen de ingewikkelde tap-choreografie onder de knie hebben?

Dat het een spektakel wordt kan ik je wel verzekeren. We spelen op een rond podium in het midden van het publiek, waardoor iedere toeschouwer de voorstelling een tikkeltje anders zal beleven. Als regisseur was dat wel even wennen, want ik ben het gewend om alles steeds naar één kant te stagen. Plots moest ik ervoor zorgen dat elke toeschouwer genoeg te zien zou hebben. Zo is er een heel belangrijk moment in de voorstelling waar een acteur zijn jas uitdoet en iets schokkends (ik ga nog niet verklappen wat) onthuld wordt. In normale omstandigheden is een jas uitdoen een heel eenvoudige actie, maar voor ons concept hebben we dat helemaal moeten choreograferen. Vergis u niet, Cabaret is niet enkel show en plezier. In de kern van het stuk zijn enkele prachtige en hartverscheurende levensverhalen te ontdekken. Het is een voorstelling die u zal doen genieten van de opzwepende muziek en de wervelende choreografieen, maar aan de andere kant ook zal doen nadenken. Want hoewel het stuk zich bijna honderd jaar geleden afspeelt, voelt het ook nu nog steeds brandend actueel aan.

Kom naar het cabaret, want hier zijn er geen problemen. Hier is het leven prachtig, de meisjes zijn prachtig en ook het orkest, prachtig.

Cabaret speelt op 7, 8, 9 en 10 april 2023 in zaal Lodejo. Er zijn enkel nog tickets voor de voorstelling op zaterdag 8 april om 14.30 u. Bestellen kan via www.karthago.be

April 2023 31
Arne
Musical - Cabaret / Regisseur Arne Schogler

Wees vriendelijktegen bomen zij zijn bezig de wereld te redden

Met dankbaarheid investeren in meer biodiversiteit.

Ik, Femke Hanssens, mocht opgroeien in Lochristi. Een gemeente waar ik mijn beste vrienden leerde kennen en waar ik uren versleet op de muziekschool, het speelplein en later het jeugdhuis. Op mijn 18de vloog ik uit naar Gent om te gaan studeren, te feesten en te genieten. Daar liep ik Niels, mijn man, tegen het lijf. Enkele jaren geleden besloten we voorzichtig 1 been uit de stad te zetten richting Sint-Amandsberg. Daar kregen we onze mooie dochter Camille.

Het was genieten, zo dicht bij de stad, maar de lokgroep naar Lochristi bleef groot. Ook Niels had de charmes en voordelen van het Lootse leven ontdekt. We hebben niet lang getwijfeld toen we de opportuniteit kregen om een stuk bouwgrond met aanpalende weide aan te kopen. Beiden zijn we wandelaars en genieten we van de natuur. Onze dochter doet niets liever dan buiten ravotten, dat heeft ze van haar vader, die zat als kind ook altijd in het bos. Lochristi heeft zoveel te bieden, en het is belangrijk om stukjes natuur te bewaren. Vandaar het idee om de weide om te toveren tot een bos.

Bosgroep Oost-Vlaanderen, onder begeleiding van Simon Brandt, stond in voor het ontwerp, de opmaak van het dossier voor de Vlaamse overheid en de begeleiding bij de aankoop en het aanplanten van maar liefst 1300 inheemse bomen en struiken.

Een droom wordt realiteit: 4500 m² extra bos dat zal bijdragen tot meer biodiversiteit in Lochristi, afgezoomd met een bloemenrand als buffet voor vlinders, bijen en broedplaats voor vogels.

Als apotheose mocht Camille haar eigen boompjes planten en vrienden en familie hielpen de naam kiezen voor deze nieuwe groene oase. We besparen jullie de veelheid aan voorstellen, maar vrienden bleven hangen bij wat zij noemen onze ‘Joie de Vivre’. Nu staat deze plek biodiversiteit gekend als Bois de Vivre, een Levensbos.

Het zijn kleine steentjes die bijdragen tot een groene leefomgeving waar het goed leven is voor mens en dier.

April 2023 32
Bomen planten voor de toekomst, met en voor de allerkleinsten.

De Gezinsbond van Zaffelare

geeft ieder jaar aan ouders van kinderen die in 2022 geboren zijn en in Zaffelare wonen, de kans om een geboorteboom aan te planten langs een gemeenteweg in Zaffelare.

organisator: Gezinsbond Zaffelare met medewerking van de gemeente contact: wouter philips - info@gezinsbondzaffelare.be

wat: aanplant geboortebomen langs straat

boomsoort: linde

waar: Koedreef te Zaffelare

wanneer aangeplant: zondag 12 maart voor wie: ouders van kinderen geboren in 2022 en in Zaffelare wonen die bevestigen dat ze een boom willen

leuk: de ouders mochten iedereen meebrengen die ze zelf in gedachten hadden om mee te helpen: opa/oma/nonkel/tante/broer/buur/peter/ meter/...

kostprijs: gratis

extra: de Gezinsbond voorzag de bomen met naamkaartje met geboortedatum voor elk kind

April 2023 33
Boombeeld Mark Verbrugge

Meer dan 25 jaar ervaring. We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en geplaatst.

Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid.

Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar Uw keuze. Inclusief levering en montage.

Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

Autocenter Stevens, het familiebedrijf met een voor mobiliteit! Antwerpse Steenweg 86 - 9080 Lochristi - 09/355.74.52 info@autocenterstevens.be www.autocenterstevens.be VERKOOP OP MAAT VAN JOUW VOLGENDE WAGEN! Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 99 25 Gsm: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be - www.mikeinterieur.be
Uw tuinlounge in
massief Padouk

Het oog van Martin

I De geheimen in de bossen van Vlaanderen

Ik heb veel te danken aan mijn grootvader, dat zal in deze rubriek af en toe wel tot uiting komen. Naar enkele van zijn amateur onderzoeken en bijhorende contacten (we spreken hier van de jaren ’60 en ’70) heb ik in mijn studenten tijd met open mond naar geluisterd. Ik heb dan ook veel van zijn verzameling kunnen bewaren en zijn fascinaties heb ik later overgenomen. Een daarvan zijn De Moorden van Beernem.

Mijn grootouders hebben een groot deel van hun leven zogenaamde volkscafés opengehouden.

Volkscafés in die tijd dat waren cafés waar je nog droge worsten, hardgekookte eieren en chocolade van Jacques kon krijgen, maar ook waar je een partijtje tapbiljart kon spelen en mee kon doen met de spaarkas. Eén van die cafés die ze hadden was in Beernem aan het station, en het is daar dat mijn grootvader Alfons Ryserhove (1920-1997) leer de kennen. Alfons Ryserhove was eerst onderwijzer en later inspecteur Lager Onderwijs, maar hij is vooral de man die van de jaren zestig tot diep in de jaren negentig heel Vlaanderen doorkruiste met zijn voordrachten over 'De Moorden van Beernem', voordrachten waar meerde re malen het bordje ‘volzet’ aan de deur prijkte.

Mijn grootvader heeft enkele keren Mr. Ryserhove naar voordrachten gevoerd toen de goede man minder mobiel werd. Hij moet dan ook tientallen keren de voordracht meegemaakt hebben, en eind de jaren zeventig nam hij mij voor de eerste keer mee, nota bene in Beernem zelf. Later heb ik meerdere malen Alfons Ryserhove zelf aan het werk gezien (8 keer? 10 keer? meer?). Nu ja aan het werk is overdreven. De fantastische verteller zat gewoon vooraan op een stoel aan een tafel met alleen een glaasje water en een stok om af en toe een plaats aan te duiden op een oude kaart van Beernem die achter hem aan de muur bevestigd was. Dik drie uur – met uitschieters tot vier uur (zelf meegemaakt) – vertelde Alfons Ryserhove over de geheimzinnige gebeurtenissen in Beernem, waar tussen 1915 en 1927 (vijf

moorden) en in 1944 (een zesde moord) meer dan verdachte overlijdens zijn gebeurd dat er van toeval geen sprake meer kan zijn. Hij legde de onweerlegbare link tussen de zes moorden en de rol die Etienne de Vriére (1857-1936) had als burgermeester van Beernem.

Alfons Ryserhove had zich in de moorden verdiept, zeg maar vastgebeten. Hij sprak met de kinderen en kleinkinderen van zowel verdachten als slachtoffers. Jaren aan een stuk onderzocht hij elk dossier in de archieven en legde zo de puzzelstukjes een voor een in elkaar. Vier door hem geschreven en in eigen beheer uitgegeven boeken waren een verkoopsucces op zijn voordrachten en zijn vandaag nog steeds gezocht. Jaren later heeft zijn dochter Katrien de voordrachten van haar vader tot op de dag van vandaag overgenomen (wanneer eens in Lochristi?) en schreef ze er ook twee boeken over. Ook was zij de producer en scenariste van een film over één van de moorden.

In 1991 kwam op de toenmalige BRT de zesdelige tv-serie 'De Bossen van Vlaanderen' op het scherm (later ook op dvd verkrijgbaar). Scenarist was Bruggeling Rudy Geldhof (1942-1992), zelf een oud-leerling van Alfons Ryserhove. Omdat men vreesde voor gerechtelijk stappen van de erfgenamen, werden de echte namen en plaatsen van een fictieve naam voorzien. Zo werd Beernem veranderd in Houtegem en burgemeester de Vriere in burgemeester De Bellicourt. De serie werd zeer goed ontvangen, hoewel er soms een loopje met de werkelijkheid werd genomen. Dit tot ergernis van Alfons Ryserhove zelf. Mede door de serie kregen de voordrachten een hernieuwde belangstelling en was er ook een nieuwe generatie te zien op zijn voordrachten. De moorden hebben mij altijd gefascineerd en ik heb dan ook een map met knipsels en artikelen en een 12-tal boeken over de geheimzinnige moorden van Beernem.

En dit allemaal dankzij mijn grootvaarder.

35

KOM HET VOLLEDIGE

GAMMA ACCUMACHINES

ONTDEKKEN IN ONZE WINKEL

Grasmaaiers vanaf €599 incl.lader en accu

1 ACCU VOOR

ALLE TUINKLUSSEN, GEEN GEDOE, GEEN LAWAAI EN GEEN UITSTOOT!

Toonaangevende garantievoorwaarden

We geven 5 jaar garantie op alle machines bij particulier gebruik en 3 jaar op de accu’s

ZATERDAG 15 APRIL

Zijn we aanwezig op de HOEVE- EN BLOEMENMARKT te Lochristi

Gentse Steenweg 249 - Lokeren - 09/355 07 22 Maandag sluitingsdag

klaverke vier het

‘t klein batonneken...

Dank je wel Arthur!

Hallo mensen,

Lucas Clemminck

Ik ben Lucas Clemminck en ik woon in Zeveneken samen met mijn papa Steven Clemminck en mijn mama Ellen Poppe.

Ik ben 10 jaar en mijn school is Leefschool Eikenkring.

Ik vind de Eikenkring een super leuke school met een grote speelplaats om te spelen met mijn vrienden. We leren er heel veel en we hebben veel interessante projecten. We zijn net een hele week op zeeklassen geweest.

Mijn hobby is jiu-jitsu. En ik doe jiu-jitsu in Zaffelare bij Damoi Kwaï. Ik vind het leuk om jiu-jitsu te doen, want ik ben al heel goed, ik heb al groene band.

Het klavertje vier geef ik graag door aan mijn schoolvriend Miel.

Miel De Vriendt

Bedankt Lucas!

Hallo, ik ben Miel De Vriendt en ik ben 10 jaar.

Samen met mijn ouders, mijn zus Loïse, mijn broer Joske en mijn hond Jack, woon ik in de Slagmanstraat.

Ik ga naar de Leefschool Eikenkring waar ik super graag naartoe ga omdat mijn vrienden daar zijn en onze begeleiders Joachim en Evrithiki super tof zijn!

Ik luister veel naar muziek en speel graag computerspelletjes. Ook met mijn hond Jack spelen is één van mijn favoriete bezigheden, hij is mijn beste vriend!

Ik leer en luister graag naar verhalen over de geschiedenis en over de ruimte.

Graag geef ik het klavertje door aan nog een “Eikenkringer” en een goede vriend van mij, Elias!

21April 2023 37
of
VERHEECKE
BENNY GRATIS INOX ROOSTER VRIJBLIJVENDE OFFERTE (tegen vogelnesten) Enkel geldig bij plaatsing van een kap. Niet cumuleerbaar met andere acties. " REGEN OF VOGELS IN DE SCHOUW ? SCHOUWKAPPEN INOX OF KOPER 0476/41.17.27 www.bvbaverheecke.be Oost- en West-Vlaanderen > 7 op 7 bereikbaar GEEN TRANSPORTKOSTEN ! Plaatsing door zaakvoerder geldig in april 2023 CONTAINERVERHUUR OOK OP ZATERDAG! VANDAAG BESTELD, VANDAAG GELEVERD Krijgkorting,scanme! 09 219 9000 info@demolrecycling.be www.demolrecycling.be www.containerverhuur-lochristi.be De Mol Recycling Scheepzatestraat 1 9000 Gent @ BREEKWERF - CONTAINER - GRONDOPSLAG - RECYCLAGE
BVBA
FREDDY &

Elisa Vansteenkiste

Hallo ik ben Elias. Naast mij bestaat het gezin uit mijn ouders een jongere zus Hannelore en mijn tweelingbroer Rune.

Ik doe aan judo 2x week en op zaterdag rij ik paard bij Kimberly.

Als ik niet aan het sporten ben dan kan je mij terugvinden op Fornite. Ik hou ook veel van dieren. We hebben sedert mijn verjaardag konijnen in de tuin we hadden er eerst drie en nu 6 want we hebben een nestje.

Ik geef klavertjevier vier door aan Jacob mijn vriend van judo en klasgenoot op de Eikenkring.

Jakob Vandewalle

Dankjewel Elias om het Klavertje Vier aan mij te geven.

Hallo, ik ben Jakob Vandewalle

Ik ben 9 jaar en zit in het vierde leerjaar in de Eikenkring te Zeveneken.

Ik woon in Zaffelare samen met mijn mama en papa en onze schattige hond Unnuk en lieve kat Zorro. Naast Tekenen speel ik ook graag op mijn drumstel. Ik ga naar de muziekschool in Lochristi waar ik ook notenleer volg.

Twee keer in de week doe ik ook Judo in de fijne Judoclub Hokkaido.

Ik geef het Klavertje Vier door aan één van mijn vrienden Mathias de Oude.

3 ‘t klaverke vier
4

Lochristi en zijn

herenhuizen

Gelukkig bezit Lochristi nog meerdere ‘herenhuizen’, woningen die door hun omvang en stijl nog indruk maken. Herenhuizen hadden meerdere functies. Er waren niet alleen de private woonruimtes en huishoudelijke ruimtes van het gezin van de eigenaar, maar ook ruimtes voor de uitoefening van het beroep van notaris, dokter, brouwer, olieslager, pastoor, hoofdonderwijzer, enz. Dikwijls was er een bureau voor de administratie, ruimte voor ontvangst van gasten en private ruimtes voor het inwonend personeel. Herenwoningen drukten de status uit van de eigenaar en verschilden duidelijk van de andere dorpswoningen, boerderijen en arbeiderswoningen. Aan vele van die bewaarde herenhuizen is ook een lang verhaal verbonden. Omdat dit verhaal onze omgeving meer inhoud en betekenis geeft, zullen hier in de loop van de volgende maanden een aantal van die woningen besproken worden.

April 2023 40
• Villa Braeckman • Dorp-West 148

De

Leden van de familie Braeckman, molenaars, olieslagers, zeepzieders en handelaars, hebben een zeer belangrijke rol gespeeld in de afscheiding en dynamische ontwikkeling van de zelfstandige gemeente Sint-Amandsberg. Tot 1872 reikte Oostakker tot aan de Dampoort. Meer dan de helft van de bevolking van Oostakker woonde op de wijk Sint-Amandsberg. Er was niet alleen de afstand in kilometers. Het onderscheid tussen het snel groeiende, verstedelijkte Sint-Amandsberg en het landelijke Oostakker nam met de jaren toe zodat de vraag groeide naar een eigen, plaatselijk beleid. In het gemeentebestuur van Oostakker zaten enkele vertegenwoordigers van Sint-Amandsberg: Alfons Braeckman (1827-1914) als schepen en zijn kozijn Victor Braeckman (1839-1908) als gemeenteraadslid. Zij hebben het verzet van Oostakker gemilderd tegen het verlies van oppervlakte en dus van inkomsten. Alfons Braeckman werd de eerste burgemeester van Sint-Amandsberg van 1872-1895. Zijn kozijn Victor Braeckman werd schepen vanaf 1872 en werd de tweede burgemeester tot 1908. Al in 1875 kwam nog een derde Braeckman in de gemeenteraad van Sint-Amandsberg, namelijk hun achterkozijn Benoît Braeckman, die hier verder ter sprake komt.

Benoît Braeckman

Benoît Braeckman (1848-1929) trouwde in 1878 met Victorina Van den Plas (1854-1913) uit Lochristi, een dochter van brouwer Désiré Van den Plas, burgemeester van Lochristi van 1867 tot 1870. Haar geboortehuis bestaat nog, schuin tegenover Villa Braeckman. Het gezin Braeckman -Van den Plas liet zijn villa bouwen in 1903 als weekendverblijf. Naar verluidt verbleven zij in de week in Sint-Amandsberg en in het weekend in Lochristi. Benoît Braeckman was schepen van Sint-Amandsberg van 1895 tot 1907. Hij nam ontslag toen de gemeenteraad niet meer uitsluitend bestond uit vertegenwoordigers van de Katholieke Partij. In het centrum van Sint-Amandsberg, rechtover het gemeentehuis baatte hij een zeepziederij uit, gevestigd naast hun woning. Het bedrijf bleef nog lang in handen van de afstammelingen maar werd rond 1970 stopgezet. Woning en zeepziederij werden aangekocht door de gemeente Sint-Amandsberg in 1971 voor de oprichting van een nieuw dienstencentrum dat in 1976 werd ingehuldigd.

Architect Jan Rooms

Villa Braeckman werd ontworpen door Jan Rooms (1864-1947), een bijzonder actief en gewaardeerd architect. Zijn eigen woning bestaat nog in de Schoolstraat 63 te Sint-Amandsberg. Hij tekende in diverse stijlen maar vooral in wat men noemt “eclectisch”, een samengaan van diverse bouwstijlen. Ook Villa Braeckman is in eclectische stijl gebouwd met herinneringen aan de neogotiek maar vooral aan de Vlaamse renaissance. In Lochristi zijn nog meerdere fraaie gebouwen door hem getekend zoals Villa Van Acker en Villa Van Nieuwerburgh aan de Antwerpse Steenweg, slagerij Van Acker in Dorp-West en de oorspronkelijke Villa Waelkens, nu Kasteel van Saffelaere, in de Kerkstraat. De waardering voor zijn oeuvre blijkt onder meer uit het feit dat Villa Braeckman met de omringende tuin in 1995 wettelijk werd beschermd als monument en als dorpsgezicht.

Soldatenheim

Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter Villa Braeckman opgeëist en ingericht als “Soldatenheim”. Lochristi behoorde niet tot het Front, wel het Etappegebied , een zone waarin strengere maatregelen golden dan in de rest van België. Er waren hier dus veel soldaten aanwezig, onder meer voor de controle. Zij werden ingekwartierd bij burgers en konden elkaar vinden in een “Soldatenheim”, waar ook gelegenheid was om te lezen, zich te vermaken en een brief te schrijven.

Gering contact

Bijna vier generaties lang bleef Villa Braeckman in handen van dezelfde familie, die weinig of geen contact heeft onderhouden met Lochristi. Een centrale figuur in de huishouding was juffrouw Marguerite Braeckman (1884-1969), dochter van Benoît en zuster van Felix Braeckman. Om een tweede opeising te voorkomen werd tijdens Wereldoorlog II de villa verhuurd aan de politiecommissaris van Lochristi, Achilles Van Kaer (1903-1989) en zijn echtgenote Yvonne Van Cauteren (1902-1994). Ook nog na de Wereldoorlog hebben zij daar gewoond met hun dochters, bij verbouwingswerken van hun eigenlijke woning. In de tuin woonde een gezin in een conciërgewoning, die later werd omgebouwd tot garage. Aan de noordzijde van de tuin, aan het Kapelleken, werd rond 1913 een neogotische kapel in natuursteen opgetrokken, die dienst deed bij de jaarlijkse parochiale processies. De

vroegere woning en zeepziederij Braeckman-Van den Plas in het centrum van Sint-Amandsberg. (DSMG) De gemeenteraad van Sint-Amandsberg rond 1890 met zittend v.l.n.r. (2) Alfons, (3) Victor en (4) Benoît Braeckman. (DSMG)

villa werd verkocht in de jaren 1970. Ook na de familie Braeckman was er geen contact tussen de bewoners en Lochristi.

Sven Ornelis

De huidige eigenaar en bewoner is een bekende mediafiguur, Sven Ornelis. radio- en televisiepresentator. Hij presenteert een ochtendprogramma op radio Joe. Hij is daarnaast ook een gedreven hobbykok, schrijver en dj. Door zijn drukke beroepsbezigheden is er op dit ogenblik weinig wisselwerking met Lochristi, maar in tegenstelling tot de bewoners van de laatste halve eeuw is hij wel veel toegankelijker en aanwezig in de media. Onlangs kreeg hij bezoek van Ann Van Kaer, die in Villa Braeckman geboren werd als dochter van de politiecommissaris van Lochristi. Het werd een tocht doorheen de geschiedenis en Sven Ornelis verbond eraan de gedachte: “Wij zijn maar passanten (…) wij moeten zorg dragen voor het verleden van dit unieke pand. “

43
Het gezin Braeckman-Van den Plas met genodigden. (DSMG) Villa Braeckman tijdens Wereldoorlog I. (DSMG) Leden van de familie Braeckman en huispersoneel te Lochristi in de jaren 1930. (DSMG) Ann Van Kaer aan haar geboortehuis met haar echtgenoot en met de huidige eigenaar-bewoner Sven Ornelis. (Sven Ornelis)

Dirk Van Kerkvoorde

Strikt Individuele Studiebegeleiding zowel fysiek als online Bijlessen Naschoolse studiebegeleiding Herexamens Examencommissie Secundair Onderwijs Toelatingsproeven (Arts, Tandarts, ...) IJkingstoetsen | Ingangsexamens Business-Coaching Steeds à la carte & ONE-TO-ONE 21 WWW.XANTHIPPE.BE Dorp-West 138 | 9080 Lochristi +32 (0)9 355 51 43 | +32 (0)476 27 28 70 www.xanthippe.be | info@xanthippe.be VILLA ATALANDIA ruime salons, (slaap)kamers en keukens. www.VILLA-ATALANDIA .G r www. ATALANDIA . e U Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be
AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

OPROEP ivm Begoniafestival

Momenteel wordt alle foto -dia, beeld en filmmateriaal verzameld wat betreft het begoniafestival te Lochristi van de jaren 1963 tot1988. De bedoeling is om dit via Cultuursmakers "de Lootse filmclub" te digitaliseren en terug te bezorgen aan de eigenaar. Liefst contact opnemen met Paul Denis 0475379324.

Nu tti g e adressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara BV

Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde

Tel: 09.367 48 67

E-mail: info@aelbrecht-law.be

Advocaat Tom De Sutter

Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent

Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27

E-post: tdesutter@fransbaert-law.be

Webstek: www.fransbaert.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven BV

Dorp West 73 - 9080 Lochristi

Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50

E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

Advocatenkantoor Bart Raes

Beukendreef 26 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03

E-mail: bart_raes@skynet.be

Deconinck & Deblauwe

Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi

Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75

E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be

Advocaat Coolsaet Gert

Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi

Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166

Gert.coolsaet@telenet.be

Jan Devroe

Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77

Gsm: 0495.800 944

Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Linda De Coninck

Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg)

Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75

E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Advocatenkantoor Lievens

Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi

Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37

E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Advocaten 9080

Koning Albertlaan 58 bus 102 9080 Lochristi

Tel. 09/220.75.01

Email: info@advocaat9080.be

Boekhouders - Accountants Fiscalisten

D&V Bedrijfsadviseurs BV

Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem

Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi

Tel. : 09/259 09 60 - www.dvba.be

geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Adfibodem BV

Advies op maat van uw bedrijf of vrij beroep

Kapelleken 15/0001 - 9080 Lochristi

09 3551210 - Jl.demeyer@adfibodem.be

www.adfibodem.be

CBA & Co BV

Boekhouding & Startersadvies

Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi

Tel: 09.348 52 35

valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be

CRVB Accountancy BV

Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi

Tel : 09.355 24 63

E-mail: info@crvb.info

DPO Accountants en Belastingconsulenten

Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote

Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren

Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079 www.dierenartskatrijn.be

Logopedie

LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi

Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Praktijk Op Pad

Logopedie - Psychologie - Diëtetiek - Auticoaching

Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren

0496 84 00 31 - www.praktijk-oppad.be

Podologie

Helene Jacob

Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren

Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder

Psychologe/mentale coach

Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren

www.rdr-consult.com

Watersniphof 10 - 9080 Lochristi

Derudderconsulting@gmail.com

0473 86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil

Krommendonck 15 - 9080 Lochristi

Luc Van de Vijver

Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@ skynet.be www.alsdelentewil.be

Hilde De Clercq

Rouw- en Verliesbegeleider

www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486/067837

Huis- en schoolbezoek mogelijk!

Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

Vind je Balans - Valerie Carlier

Adem je stress weg…

Hartcoherentie | Volwassenen en kinderen

www.vindjebalans.be

0474 87 15 83 | valerie@vindjebalans.be

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING

www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70

Meer info zie advertentie hiernaast

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi

Dorp West 88 - 9080 Lochristi

tel. 0800-20 30 2 - info@wgkovl.be

24u/7d – alle ziekenfondsen

www.witgelekruis.be / www.jouwstijl.be

Thuisverpleging Julita Van der Sypt

Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi

GSM: 0495.23 97 43

E-mail: julitavandersypt@skynet.be

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging op maat

Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382

Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462

Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Greet Heeze

Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde

Gsm: 0478.38 92 16

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Meersman Gaetan

Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi

Gsm: 0487 68 58 61

Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige

Diabeteseducator - Céline Stadeus

Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Diëtiste Sophie Bollaert

Afslankcentrum So-Ligna

0499.31 45 63 - Cootveld 2, Beervelde info@so-ligna.be - www.so-ligna.be enkel op afspraak

April 2023 45

cursiefje

Zakkenroller gerold

HHad je me vroeger gevraagd wat ik zou doen als iemand mijn gsm uit m'n jaszak zou stelen, had ik nooit geantwoord wat ik eergisteren instinctief deed... Ik ben nog onder de indruk van mezelf... POWERWOMAN!

Enkele dagen geleden gingen we op weekend (maar dan in de week) naar Amsterdam. Enkele uren eerder aangekomen en ingechekt in het hotel verkennen we met gezin en vrienden de stad: eerst de brede winkelstraten en dan de kleinere grachten – is waarschijnlijk wat veiliger – om de sfeer op te snuiven.

Struinend door de Spuisstraat passeren we een hal die versierd is met oude kroonluchters en prachtig mozaïekwerk, zo mooi! Daar wil ik een foto van om te herinneren. Even fotootje maken, gsm terug in de jaszak en dan naar de anderen, hand in hand met dochterlief winkels kijken. Wat ik op dat moment niet door heb, is dat ik waarschijnlijk in de gaten gehouden word, door twee zakkenrollers. Gespuis in de Spuisstraat??

Als de stoet zich even later terug in gang zet en we winkels kijken, botst er ineens iemand tegen mijn rechterschouder en mompelt een 'sorry'. Ik voel beweging in m'n jaszak. Achter mij loopt hij nog een kleuter van ons gezelschap omver. Ik steek m'n hand in mijn jaszak en voel: 'Mijn gsm is weg!'. Mijn man begint de grond af te speuren, denkende dat ik hem liet vallen maar ik besef: ik ben gezakkenrold. Kwaad draai ik me om en stap ik in de richting van een steegje waar twee gasten van een jaar of twintig staan waarvan ik hun moeder al kon zijn. Vermoedelijk heb ik volgende blik op mijn gezicht: 'Ah, de juffrouw gaat haar kamer niet opruimen? Dat

zullen we nog wel eens zien!', een furie van een moeder dus. De ene heeft mijn gsm vast.

'Dat is mijn gsm!' zeg ik kordaat. En dan blijft het stil. Terwijl die gast de marktwaarde van mijn gsm inschat schiet door mijn hoofd: ‘Wat ga ik doen als hij hem niet teruggeeft?’

Een vraag waar ik geen pasklaar antwoord op heb en dat maakt me onzeker… Al snel heeft die gast door dat het een ouwe fuuke is waar hij geen euro meer voor krijgt. Met een nonchalante 'oké' krijg ik hem terug alsof hij hem enkel eens wou bekijken. Ik slinger nog een 'klootzak' naar zijn hoofd – wat hem een worst zal wezen, ik weet het – voor ik volgepompt met adrenaline terugkeer naar m'n nietsvermoedende vriendengroep. Nu zinkt pas in wat ik daarnet deed, hoe assertief ik was. Ik, de eeuwig twijfelende Weegschaal. En stilletjes zeg ik 'wauw' tegen mezelf terwijl m'n dochters apetrots naar hun mama opkijken.

Was dit tien of twintig jaar geleden gebeurd, had ik aan mezelf staan twijfelen ('is hij toch niet gewoon op de grond gevallen?') en staan drentelen tot m'n gsm met identiteitspapieren

van mij en de kinderen al in een vuilbak lag en m'n bankrekening eigenaardig verlicht werd met uitgaven tot 50 euro zonder shopherinnering. Of… liep die confrontatie minder goed af voor mij als er een wapen bij was.

‘Wat ga ik doen als hij hem niet teruggeeft?’ Het antwoord komt van een vriendin als ik even later dit schrijfsel post op m’n blog. ‘Ik dacht bij de titel te lezen dat ge uw karatemoves van weleer had toegepast maar deze reactie kan er ferm aan tippen’. Mijn karatemoves… die had ik samen met m’n oversized T-shirts en jeugdpuistjes begraven in m’n geheugen. Maar ik weet wel wat ze bedoelt: een onverwachte uithaal naar z’n knie bijvoorbeeld zou voldoende geweest zijn om hem letterlijk en figuurlijk uit z’n evenwicht te brengen, m’n gsm te pakken en weg te lopen. Dat was nóg een stoerder verhaal geweest. Maar het weten dat ik wel mogelijkheden had, geeft genoeg gemoedsrust.

Of ik die powerwoman blijf de volgende keer dat ik voorgestoken word in de wachtrij in de supermarkt valt nog af te wachten... Er zal ook geen stoere tattoo op mijn biceps verschijnen want ik heb nog steeds schrik voor naalden. Maar kom, de wapperende kamerjascape geeft mij ook genoeg sterallure thuis.

Ik steek m'n hand in mijn jaszak en voel: 'Mijn gsm is weg!'

30-jarig bestaan

Een op-en-top ambachtelijke slagerij in Lochristi. Daar zijn we fier op, al 30 jaar lang. Volop keuze uit ons assortiment huisgemaakte charcuterie

En vele handige extra’s om uw maaltijd compleet te maken

Hoofdvlees

Nog meer huisgemaakte charcuterie: Porchetta Grillworst Gekookte ham Gezouten boef Gekruid ovenspek Varkensgebraad Rosbief enz...

Een ‘stijlvolle’ herbruikbare tas ligt klaar voor u

Doe mee aan de spaaractie, kom 8 keer langs in de winkel, en ontvang de gratis tas.

Hespenworst

Mosterdspek

Maandag: 8.30 -12.30 u. 13.30 -18 u.

Dinsdag: 8-12.30 u. 13.30 -18 u.

Woensdag: 8-12.30 u. 13.30 -18 u.

Donderdag: gesloten

Vrijdag: 8-12.30 u. 13.30 -18 u.

Zaterdag: 8-12.30 u. 13.30 -17.30 u.

Zon- en feestdagen: gesloten

DRINGEND

Medewerkers

gevraagd voor de winkel full-time/half-time/flexi

Droge worst Steefkes Coppa Duroc d’Olives Smeerpaté Kippenwit Gekookte beenham Paté van de chef Poeskes
Aperitiefworstjes
Filet d’Anvers Fricandon 09/355 75 78 - Koning Albertlaan 35 - slagerij@slagerijstefan.be
slagerijstefan.be
- www.
Pastrami

GENT

Spacieus penthouse aan het Gentse Zuidpark

EPC: 255 kWh/m² - UC: 2238790

Vg, Wche, Gmo, Vkr, Gvv - P-score: A - G-score: A

W-02OP0Y

DESTELBERGEN

Karaktervolle woning in hartje Destelbergen

EPC: 164 kWh/m² - UC: 2816233

Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv - P-score: D - G-score: B

E&V ID: W-02R8Y0

URSEL

Buitengewoon landhuis in parkdomein

EPC: nvt

Gvg, Ng, Nb, Gvkr, Gvv - P-score: A - G-score: A

E&V ID: W-0111SV

GENT

Recent appartement met zicht op Bijloke

EPC: 116 kWh/m² - UC: 44021-G-2013_214699

Vg, Wg, Gmo, Gvkr, Gvv - P-score: B - G-score: B

E&V ID: W-02R5XC

Scan deze QR-code om ons volledige aanbod te raadplegen 24
900 WERELDWIJD GENT Vlaanderenstraat 33 GENT Kleine Vismarkt 2 KANTOREN 09 223 28 23 IC ONS & SOCIAL MEDIA L OGOS FOR BUSINESS C ARD gentcentrum@engelvoelkers.com IC ONS & SOCIAL MEDIA L OGOS FOR BUSINESS C ARD engelvoelkers/nl.be/gent/centrum
E&V ID:
1
REGIO - 1 TEAM
BELGIE +
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.