nummer9080-nr151

Page 1

nummer9080 nr.151 Meitweeduizend tweeëntwintig

F r i s e n b l i j ma g a z i n e v o o r L o c hri s t i , Z af f e l are , Be e rve l de & Z e ve ne ke n

Hoop en vrede in 2022 Rudi Vranckx - Herman Van Rompuy Hendrik Vos - Nette De Mol - Raf Janssens Caroline Vercauteren - Katrien Alderweireldt


t e m in u t e j in n e t ie n e G

I T S I R H C O HORTA L

EINDELOOS

tuinplezier

TUINPOORTEN

TUINHUIZEN

HORTA LOCHRISTI • De Meyer Ruilare 123 • 9080 Lochristi • T. 09 355 50 12 lochristi@horta.org

SPEELTUIGEN

www.horta.org


Editoriaal Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters Werkten nog mee aan dit nummer Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier Filip Naudts: fotografie Bert Vervaet: 800 jaar Zaffelare Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet Marcus Bundervoet: Natuur I André Baert: Dialect Tineke Deduytschaever: De wereld volgens Tineke Daina De Saedeleer: Verborgen Parels Kaat Baertsoen: Verborgen Parels Martin Floré: Het oog van Martin

Hoop en vrede in 2022!

Kunnen we er nog in geloven? Kan het überhaupt nog? In hoop en vrede? Op het moment van dit editoriaal is het paasmaandag, want als maandblad lopen we in druk altijd een week voor op het eigenlijke verschijnen. Marioepol dreigt te vallen. Een zoveelste scharniermoment in deze waanzinnige oorlog. En veel goeds kan hier weer niet van komen. Rudi Vranckx, Hendrik Vos en Herman Van Rompuy, stuk voor stuk Europa- en wereldkenners, geven hier hun visie en wagen een poging: wat is er nodig voor vrede? En om ook alvast vanuit Lochristi hoop concreet gestalte te geven, al is het in geheel andere contexten, gingen wij ook langs bij Caroline Vercauteren, vrouwelijke onderneemster van het jaar, bij Nette De Mol die voedingsadvies geeft aan Oegandese moeders en peuters, en bij Katrien Alderweilerdt en haar dochters Marilou en Annelien, want moeder-dochter-relaties zijn wezenlijk voor een hoopvollere en meer vredelievende wereld. Leve Moederdag! Een vurig verlangde vredesgroet, Van de hele redactie

Inhoud

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis tel: 09 3568 588 - ­info@nummer9080.be Druk: Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

8

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

14 Volgende release nummer 152: 25 mei 2022 deadline adv. en info: 12 mei nummer 153: 29 juni 2022 deadline adv. en info: 16 juni nummer 154: 31 aug. 2022 deadline adv. en info: 18 aug.

34

nummer 155: 28 sept. 2022 deadline adv. en info: 15 sept.

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

40

10 14 22 27 34 40 57

Rudi Vranckx

Over hoop en vrede

Zo moeder zo dochter

Katrien Alderweireldt, dochters Marilou en Annelien

Herman Van Rompuy over Oekraïne

Tractoren in de kijker Gesprek met Raf Janssens

Teletijdmachine Beeld uit het verleden

Nette De Mol

voelt zich thuis in Oeganda

Caroline Vercauteren

Winnares van de Womed Award 2021

Is er nog hoop voor Europa/de wereld?

Gesprek met Europa-kenner prof Hendrik Vos

3


upe

onder de

Het Rode kruis wil je ons helpen als vrijwilliger? Elke dag helpen wij mensen. Dat doen we overal, ook in jouw buurt. Om meteen met de deur in huis te vallen: wil je ons helpen als vrijwilliger? Want de behoefte aan extra vrijwilligers is groot. Dus jouw talenten en enthousiasme kunnen we absoluut gebruiken. Je vindt vast iets wat je graag doet. Voorkennis of een specifiek diploma is niet nodig, wij geven je een goede opleiding en ondersteuning. Word vrijwilliger. Want dat is niet niks! We hebben voor elk wat wils: ben je iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en actief wil samenwerken in team dan ben je welkom als eventhulpverlener, logistieke medewerker, simulant verwondingen en aandoeningen of lesgever in de Hartveilig campagne. Of ben je meer iemand die kan luisteren, of het ziet zitten om gewoon iemand blij te maken met een babbel, een lach, een hart onder de riem als dat nodig is? Brugfiguren zijn vrijwilligers die kinderen willen ondersteunen in hun schooltaken. Het Jeugd Rode Kruis laat kinderen spelenderwijs kennis maken met alle facetten van het leven.

foto © Rodekruisvlaanderen

Dit vormt maar een deeltje van onze sociale activiteiten, wie wil kan zich verder informeren op: https:// www.rodekruis.be/lochristi Elke organisatie heeft ook behoefte aan losse medewerkers die helpen waar nodig. Ook Lochristi heeft een lokale afdeling met een 20-tal enthousiaste vrijwilligers die steeds klaar staan en helpen waar nodig. Die al jaren actief zijn en hun taak met hart en ziel volbrengen. En daar zijn we trots op! Opleiding Train The Trainer Lager onderwijs - foto © Rodekruisvlaanderen

4

Mei 2022

Talloze Rode Kruisvrijwilligers dragen zorg voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Wat we doen, is misschien niet altijd zichtbaar. Maar het betekent wel een wereld van verschil voor de duizenden mensen die op ons rekenen. En je bepaalt zelf hoeveel tijd je kan vrijmaken: een paar uur per week of enkel tijdens bepaalde evenementen. Altijd welkom.

Zodra je de Rode Kruis microbe te pakken hebt ben je actief voor jaren door de verschillende disciplines en opleidingen die je worden aangeboden. Voor elk wat wils is hier uiteindelijk de boodschap. Het is moeilijk om van de microbe af te geraken .


Column

Dag van de maand De ijsheiligen - vier of vijf stuks op rij, van 11 of 12 mei t.e.m. 14 mei - ontstaan in Juliaanse kalender, dus eigenlijk vallen ze 13 dagen later – eind mei dus - zijn de scharnier naar definitief zomers en vorstvrij weer - voor het eerst vermeld rond het jaar 1000 onder de naam ‘strenge heren’ - ze zijn meestal met vier: Mamertus (11 mei) - Pancratius (12 mei) - Servatius van Maastricht (13 mei) - Bonifatius van Tarsus (14 mei) - omdat 3 een heiliger getal is dan 4 schrapt men in bepaalde regio’s de eerste dan wel de laatste van de reeks - andere landen zoals Duitsland en Zwitserland tellen er net nog een bij: op 15 mei, ter ere van koude Sophie, nacht waarop men soms nog vuren ontstak tegen nachtvorst, zoals tuinders bij ons plegen te doen - ook dat is geen garantie: in Ukkel werd ook nog op 16 mei 1939, 1941 en 1944 nachtvorst opgemeten – maar het record staat op 22 mei 1955, wel héél laat - met de klimaatopwarming zien we echter steeds vaker het tegendeel: de ‘vroegste’ laatste nachtvorst werd in 2014 al op 24 januari geregistreerd - het vorige ‘vroegterecord’ dateerde van 25 februari 1836

Mei

Mei

Er ligt een schoonheid in de meimaand.

Het groen oogt nog fris, met tal van tinten, en bloemen staan op hun mooist. Het zonlicht parelt maar verblindt nog niet. En de avond deemstert in heerlijk sonoor merelgezang, helder als kristal, de nacht in. Mei nodigt uit. Naar de tooi van parken en bloemen. Naar het glinsterende water dat vol leven is. Naar terrasjes waar mensen sinds lang weer eens gezellig onder mensen zijn. Mensen zijn. Er verschijnt weer een handdruk. Een knuffel. Een omhelzing met kus. Een groet van weleer. De pint smaakt lekker. De koffie waaiert zijn aroma uit, en thee dampt zich de avond in. Er ligt een schoonheid in de meimaand.

Er ligt een schoonheid in de meimaand.

Mei zaait hoop. Leven. Dat er iets komen mag, voller dan voorheen. Beter nog. Haar groet is een appel aan de wereld: hoe keren jullie ooit die ene toon in jullie, mensen, die leiden kan tot dit, tot jullie puin en gruis in Oekraïne? Niet door de kiem ervan te ontkennen, in ons allemaal. Maar door te zien dat er iets schuilt in ons, dat om zon en licht vraagt om te helen. Om de diepste angst te weren. De angst voor het vreemde. Voor het niet-ik. En de angst kan enkel weten in een begrijpenander … anders is. Hoe anders? Hoe anders ben ik ik?

keren door zich gedragen te de wereld, waarin een

En de meimaand geurt en straalt. En wij hoeven ze enkel maar te ontvangen, er dankbaar om te zijn, ze vandaar zelf mee uit te dragen, en de vrede die ze zingt, zelf ook uit te zingen. Tot er echt vrede is.

Pancratius, Servatius en Bonifatius op een humoristische tekening van Henri Verstijnen

5


te koop Lochristi Nieuw

te koop Lochristi

Eendenstraat 1 bus 203 Instapklaar drie slaapkamer appartement met garagebox op topligging in Lochristi!

Vraagprijs: 338.000 euro

Nieuw

Dorp-Oost 32 bus 206

Nieuw

Appartement met 2 slaapkamers, 2 terrassen en autostaanplaats in centrum Lochristi.

Nieuw

Vraagprijs: 149.000 euro

te koop Oostakker

Nieuw

Breestraat 3 Degelijke open bungalow met 3 ruime slaapkamers en inpandige garage op een heel rustige en groene locatie in Beervelde. Totale opp. 1080m².

Meerhoutstraat 86 Mooie instapklare halfopen woning met 3 slaapkamers, gelegen op een rustige ligging en dichtbij het recent vernieuwde centrum van Oostakker. Totale opp. 368m².

Gratis g! schcatetertonin s!

Vraagprijs: 498.000 euro

Sint-Elooistraat 98 Te renoveren gesloten woning op ideale locatie! Totale opp. 176m².

Vraagprijs: 295.000 euro

te koop Beervelde

te koop Lokeren

te koop Zeveneken

Vraagprijs: 395.000 euro

Conta

Daknammolenstraat 90 Prachtige villa met dubbele inpandige garage op 1175m² in een heel rustige en groene omgeving nabij de Daknamse bossen. De woning heeft 4 slaapkamers en een gigantische ontspanningsruimte.

Gratis ! schatting !

Vraagprijs: 698.000 euro

eer ons Contact

te koop Lochristi Bosakkers 39

Nieuw

Moderne, instapklare en energiezuinige halfopen woning met 3 slaapkamers, op een rustige ligging en toch op wandelafstand van het centrum van Lochristi en de groene wandelregio rond de Rozelaredreef/Kasteeldreef.

Graag komen wij langs

Vanaf: 479.000 euro

te koop Beervelde Nieuw

Dieter, Lieselot Katrien & Gunther

te koop Lochristi

Toleindestraat 16 bus 002 Mooie nieuwbouwwoning met 3 slaapkamersgelegen op de unieke site van het voormalige ‘Feestpaleis’.

Vraagprijs: 307.300 euro

www.loimmo.be

Nieuw

te koop Lochristi Nieuw

Dorpsstraat 73

Mooie op te frissen halfopen woning met ruime inpandige garage gelegen op een topligging in hartje Lochristi. Totale opp. 423m².

Vraagprijs: 359.000 euro

09.342 77 77 info@loimmo.be

Oud-Hoflaan 16 Instapklare en lichtrijke halfopen woning met 3 slaapkamers op toplocatie in hartje Lochristi. Totale opp. 466m².

Vraagprijs: 435.000 euro

Te huur Commerciële ruimte op toplocatie in Lochristi Antwerpsesteenweg 110-114

Beervelde Toleindestraat 18

Lochristi Antwerpsesteenweg 121

Huurprijs: € 825/mnd

Huurprijs: € 880/mnd

Lichtrijk gelijkvloers appartement met 2 kamers, met klein tuintje en terras.

Huurprijs: € 3.400/mnd

Ruim appartement met 2 slaapkamers en dressingruimte en 1 autostaanplaats

Lochristi Antwerpsesteenweg 147

Recent nieuwbouw appartement (104m²) met 2 slaapkamers.

Huurprijs: € 950/mnd + € 70 alg.kosten incl. brandverz. en 1 autostaanplaats.


zinvol volzin

There’s no such thing as a winnable war Uit: Uit Russians van Sting

Er bestaat geen oorlog die je kan winnen.

Mei 2022

7


Rudi Vranckx Over hoop en vrede

Leuven, paasmaandag 2022. We weigeren het op te geven: kan de wereld weer ‘verrijzen’ naar hoop en vrede, ondanks deze gitzwarte bladzijde in onze Westerse geschiedenis? Rudi Vranckx, net terug uit Oekraïne, probeert als doorwinterde oorlogsjournalist én historicus, lichtpunten te ontwaren in de spreekwoordelijke duisternis. Bakens voor een weer vredevollere toekomst.

Want dat zijn we onderweg vergeten: vrede komt en blijft niet vanzelf. Het vraagt engagement. Naar de wereld. Maar ook, naar onszelf. 8

foto © Filip Naudts - www.guardalafotografia.be


Interview

Je wou het over vrede hebben, Luc? Graag. Ik heb even gewacht met dit interview, omdat het een aartsmoeilijke vraag is natuurlijk, in deze oorlogstijden. Zie ik het nog wel, vroeg ik me af: de weg naar vrede? Tja. In het beste geval denk ik dan aan een gewapende vrede, of een bevroren oorlog of conflict, twee manieren om eenzelfde soort van vergelijk te schetsen: er wordt niet meer gevochten maar alleen wapens verzekeren dat. Het doet me alles erg denken aan 1989, aan het begin van mijn carrière: het einde van de koude oorlog en de val van de muur. Met dat verschil dat het geografisch nu meer naar het Oosten is verschoven. Ik zie dan voor me een spanningsveld aan Oekraïne, aan de Baltische staten, maar ook in Rusland zelf. Gespannen zenuwen. Een modus vivendi, die alleen door een wapenlogica bewaakt wordt. Wat deze oorlog ook naar boven brengt, is blijkbaar een verankerd revanchisme en diep gewortelde haat jegens het Westen, bij een bepaalde groep uit de ex-Sovjet-Unie. De generaals die Poetin om zich heen heeft geschaard, zijn de kapiteins van toen. Zij dragen blijkbaar allen nog die groot-Russische gedachte, en hebben de teloorgang nooit geaccepteerd. Ze hebben ook het kadaver van de Sovjet-Unie onderling verdeeld, en het gekapitaliseerd in een groepje van oligarchen. Die geleding van de bevolking heeft blijkbaar een grote haat behouden tegenover het Westen, die diep in hun vezels zit. Waarschijnlijk hebben wij dat in het Westen niet juist ingeschat, en zijn we te laks geweest en hebben we ons in slaap laten wiegen. Alsof al onze waarden al overal definitief beklonken waren. Dat het maar een kwestie van tijd zou zijn voor iedereen onze principes genegen zouden zijn. Fout gedacht dus.

Tekst: Luc Van de Vijver

natuurlijk erg zichtbaar, en maken mijn punt expliciet: de wereld verandert van aangezicht. Maar onderhuids waren er al veel wezenlijke crisissen bezig, zoals ik al aangaf. De meest acute is nu de oorlog, en zij verhindert de verdere aanpak van de andere grotere thema’s. Naast je parallel met de val van de muur, heeft jouw carrière je nog andere inzichten en analogieën gegeven over waar we nu staan? Kunnen we lessen trekken uit het verleden? Hier zou ik liever als historicus spreken. En dan verwijs ik naar WO I. We zijn ons de hele tijd erg bewust geweest van het domino-effect van 1914, dat de hele wereld ‘slaapwandelend’ in brand heeft gezet. Dat willen we nu terecht te allen tijde vermijden. En dat lukt ons vooralsnog. Want in de logica van toen, zaten we nu al in WO III. Gelukkig is dat niet het geval. Een andere les die we van toen kunnen trekken, is precies het einde van dat wereldconflict. Wat we stellig niet moeten herhalen, is een vrede afsluiten zoals die in Versailles, waarin een van de twee partijen totaal vernederd wordt. Want dan spreid je het bedje voor… weer een wereldoorlog. Niet doen dus. Wat dan wel? Kijken naar een mogelijke way-out voor beide partijen. Elk met onvermijdelijk gezichtsverlies, maar ook met het idee van toch iets bereikt te hebben. Het is niet anders. Een onbetwiste ‘winnaar’ kan uit deze oorlog niet meer komen, dat is al lang duidelijk. Dit is een sluipend lange strijd, met veel schade bij beide partijen.

Heel eerlijk, soms denk ik voor het eerst wel eens: laat ik mij gewoon terugtrekken in mijn tuin, weg van die hele onheilspellende wereldscene.

Het leek er nochtans erg op dat ook Rusland op stap was om te verwestersen. Dat bedoel ik net. Die gedachte heeft ons misleid. We hebben met z’n allen gedacht dat als je genoeg economische banden deelt, dat dat de ultieme beveiliging was voor oorlog. Dat blijvende samenwerking dan onontbeerlijk zou worden. Wie zou immers zo dwaas zijn zich economisch in de eigen voet te schieten door een oorlog te beginnen? Vandaar al die eenzijdige energiecontracten en een veel ruimere, globale handel, de laatste decennia. Maar nu is er de totale ontnuchtering: die gedachte was een waan. Poetin heeft hem letterlijk kapot geschoten. We zijn eind februari 2022 wakker geworden in een andere wereld: economische vervlechting is geen garantie voor vrede. Helemaal niet. Dat weten we nu allemaal, en het is een pijnlijke constatatie want we hebben er in het Westen erg op ingezet. Zie maar naar de Duitse energie-afhankelijkheid, toch sinds oudsher de economische motor van Europa. De sancties draaien de klok definitief terug, en iedereen plooit terug op zichzelf. De droom van onbevangen globalisering ligt aan flarden. We kunnen niet anders dan dat constateren: de wereld ziet er nu helemaal anders uit.

Hoe dan? Tja. Moeilijke vraag. (schrikt even) Kijk, er vliegt hier net een zwarte zwaan over. Van een teken gesproken… Maar terug naar je vraag. Corona, de vluchtelingenstroom, de klimaatcrisis met mogelijke hongersnood, … en nu deze oorlog. Het lijkt er erg op dat de gouden jaren voorbij zijn. Je kan niet ontkennen dat de hele wereld voor enorme structurele problemen staat met de noodzaak om erg ingrijpende maatregelen door te voeren. Het is niet anders. Deze oorlog zet dat alles helemaal op scherp. Rollende tanks zijn

Durf jij zelf nog te hopen in deze troebele tijden? Heel eerlijk, soms denk ik voor het eerst wel eens: laat ik mij gewoon terugtrekken in mijn tuin, weg van die hele onheilspellende wereldscene. Nooit eerder heb ik gedacht dat ik in mijn leven ooit in een tijd zou belanden waarin het optimisme een zo zware deuk zou krijgen. Maar dan gelijk vraag ik me af: wat is de essentie van ons leven? Wat is voor ons, mensen, van belang? En dan besluit ik weer onmiddellijk: neen, ik ga mijn ogen niet sluiten. Ik ga weer getuigen van waar ik voor sta. Informatie blijven geven en een pleidooi blijven houden voor onze Europese visie. Die kan een wezenlijk verschil maken voor de wereld, daar ben ik zeker van. Welke rol moet Europa spelen dan? We hebben in Europa de dingen te veel op hun beloop gelaten, vanuit een te grote zekerheid dat alles wel goed zou komen. We hebben alles te vanzelfsprekend gevonden. Dat moet anders. Maar we mogen hoe dan ook onze geest niet laten vergiftigen door wat er nu gebeurt. We moeten terug echt leren inzien waar we voor staan, welke waarden in de kern van de Europese gedachte huizen, en die weer koesteren en waarderen. Het is duidelijk dat we voor een lange periode vertrokken zijn naar tijden van onzekerheid, maar we moeten als Europeanen het hoofd koel houden. Weer spreekwoordelijke voorvechters worden van tolerantie, van vrije informatie, van vrijheid, van medemenselijkheid… is dat wollig? Dan is dat maar zo, maar het is mijn diepste overtuiging. Is dat geen mooie vorm van vrede? Antwoord op de vraag die je mij initieel stelde? We moeten weer onze rug rechten. Opkomen voor waar we voor staan en erin geloven, in Europa. En moeite doen. Want dat zijn we onderweg vergeten: vrede komt en blijft niet vanzelf. Het vraagt engagement. Naar de wereld. Maar ook, naar onszelf. Mei 2022

9


WELKOM IN ONZE TOONZAAL

Ruim assortiment grasmaaiers en tuinmachines. WELKOM IN ONZE TOONZAAL!

09 219 9000

@

info@demolrecycling.be www.demolrecycling.be www.containerverhuur-lochristi.be

De Mol Recycling Scheepzatestraat 1 9000 Gent

e!

VANDAAG BESTELD, VANDAAG GELEVERD

CONTAINERVERHUUR OOK OP ZATERDAG!

jg i r K

,

k

g ro tin

m cs an

BREEKWERF - CONTAINER - GRONDOPSLAG - RECYCLAGE


!

?!

Natuurlijk kent Lochristi tig mama-dochters. Wij kozen er voor Moederdag eentje uit. Katrien Alderweireldt, van de Zeveneekse modezaak Annelou, met haar twee dochters Marilou en Annelien. We treffen hen op een stralende paaszaterdag, net na de winkeluren. Opzet: zet elkaar neer in enkele zinnen! - anneloufashion.be -

Mama Katrien over

Marilou

Mijn oudste dochter, 15 jaar oud. Verstrooide dame misschien, wat dromerig. Schat mijn zenuwen goed in en spiegelt mij dan haar rust, of verdwijnt even ter confrontatie met mezelf: los het op, mama! Een wijze dochter, typisch plichtsbewust, zoals oudste dochters zijn. Springt fluks bij in de zaak bij drukte. Geen meeloper. Kritisch en al behoorlijk zelfstandig.

Marilou over

mama Katrien

Mama leerde mij turnen met als resultaat dat ik nu al jaren in de FlikFlak-keurgroep ben. De stappende handenstand heb ik van haar en nog een paar basistechnieken. Mama helpt mij altijd en is heel aandachtig. Alles heeft ze gezien. Streng maar rechtvaardig, kan je zeggen. Wel een beetje gestrest, zo nu en dan. Maar ook altijd weer goed voorbereid, zoals de modeshows van haar. Soms ga ik wel eens shoppen, maar het meeste vind ik uiteraard in haar winkel zelf. Ik help haar heel graag.

Mama Katrien over

Annelien

Annelien, dochter twee, 13 jaar oud. Altijd positief geluimd. Ze kan zich heel goed vermengen in een groep van mensen. Een communicatietalentje. In de winkel helpt ze heel graag, net als haar zus. Met haar 1.80 meter is ze een opvallende verschijning, en we weten nu al dat ze naar de 1.90 groeit. Ze helpt in het huishouden, met de was en de plas, net als Marilou. Ook haar hoef ik het niet te vragen, ze ziet het zelf. Haar hobby is basketten. Haar lengte komt daar aardig van pas. Ze is ook zeer grappig, kruidt de gezinsmomenten, en zit nooit om een grapje verlegen.

Annelien over

mama Katrien

Mama is een stresskip. Ze heeft geen zittend gat! Ze wil altijd alles in orde hebben, ook met ons huiswerk bijvoorbeeld. Heel leuk is dat ze altijd het positieve ziet in onze resultaten, gesteld dat we ons best hebben gedaan natuurlijk. Ik vind net als mijn zus, mama streng maar rechtvaardig. Hoewel, streng… we mogen best veel. Maar neen is neen, dat wel. Ik fotografeer haar graag als ze net uit bed komt. Die beelden komen altijd aardig van pas… maar niet voor publicatie vatbaar uiteraard!

Mei 2022

11


GOED VERZEKERD goed geprijsd Wil je besparen op je energiefactuur door je huis energiezuiniger te maken? Dan zorgen wij voor een extra voordelige lening.

Ontdek ze nu:

www.crelan.be/nl/particulieren/ product/eco-energiefinanciering

Let op, geld lenen kost ook geld. Kredietvorm: lening op afbetaling.

Dorp-West 122 • 9080 Lochristi • www.dekoning.be Verzekeringen - info@dekoning.be • tel. 09 355 63 67 Ondernemingsnummer: 0442 328 017 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank

Crelan kantoor

De Koning Dorp-West 120 • 9080 Lochristi • tel. 09 355 31 91 • lochristi@crelan.be • Ondernemingsnummer: 0442 780 650 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank


klaverke vier twee het

of ‘t klein batonneken...

1

Rowan De Smet Hallo lezertjes van “9080”, wat fijn dat ik van Robbe het klavertje vier heb doorgekregen. Ik ben Rowan De Smet, 6 jaar en woon samen met mijn mama Ann, papa Stijn, grote broer Milan en 2 lieve zussen Luana en Mirthe in Zaffelare. Ik ga naar school te GBS Lochristi en mijn hobby’s zijn fietsen, skateboarden en buiten spelen. Mijn grootste passie is voetbal en ik speel sinds oktober ‘21 bij SK Lochristi. Graag geef ik het klavertje 4 door aan mijn klasgenoot en ploegmaatje Tycho. Groetjes!

2

Tycho Ducheyne

Hallo! Mijn naam is Tycho Ducheyne, ik ben 6 jaar en woon in Lochristi samen met mijn ouders en zusje, Malou. Ik ben een echte spring in ‘t veld en heb tonnen energie!! Ik fiets heel graag en speel voetbal bij de U7 van SK Lochristi. Grapjes vind ik geweldig! Ik heb er ook eentje voor jullie:

Erik zit voor de televisie. Een goeie wedstrijd, zegt hij alleen jammer dat de goals ontbreken. Zegt zijn vrouw: ben je blind? Er staan er toch 2? Ik geef mijn klavertje 4 graag door aan Daan Vercruysse.

Mei 2022

13


Ex-premier en ex-voorzitter van de Europese Raad

Herman Van Rompuy over Oekraïne Op 21 maart kwam de voormalige ‘president’ van Europa, Herman Van Rompuy, spreken in de kerk van Beervelde over ‘christelijk Europa’. En kon het anders dan dat Oekraïne ook centraal stond in de voordracht? Immers, christelijk én Europees. Wij spreken Herman Van Rompuy veertien dagen later, vlak na de verschrikkelijke beelden van de gruwel in Boetsja.

Als voormalig hoofd van Europa, wat doet u deze gruwel?

Z

Zeg liever, wat doet u dit als mens, tout court. Voormalig hoofd van Europa of niet. Het maakt me sprakeloos. Alles wat we ooit te weten kwamen over WO II, over nazisme, over hun walgelijke oorlogsmisdaden… alles waarvan we dachten: dit is voorgoed voorbij… welnu, het is helemaal terug met de wandaden van Poetin en het Russische leger. Onvoorstelbaar dat dit anno 2022 nog kan. We zijn alweer getuige van één lange reeks van oorlogsmisdaden, op mensen die niets met de oorlog te maken hebben: de burgers, vrouwen en kinderen. En het onvoorstelbare is dat Poetin het lef heeft dit net onder het mom van denazificatie te rechtvaardigen. L’histoire se répète, en het stemt droef. Heel droef. Dat dit nog mogelijk is. We hadden hier in het Westen gehoopt dat zulke oorlogsterreur niet meer mogelijk was, en definitief tot het verleden behoorde, maar niets is minder waar. We zijn terug waar we waren in WO II, in de onmenselijkheid.

14

Mei 2022


Interview

Tekst: Luc Van de Vijver

Poetin respecteert alleen zijn eigen oorlogslogica en zijn ‘make Russia great again’-ideologie. Blind voor het welzijn van zijn eigen volk.

Grote woorden. Er is sindsdien toch de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens? Er is het oorlogstribunaal in Den Haag? Iets hebben we dan toch geleerd, als mensheid. Of blaast Poetin dit alles weg? Het zijn grote woorden, maar het zijn ook grote misdaden. En ja, er zijn hoopvolle dingen gebeurd, zoals de twee progressies die je opsomt, maar het heeft helaas Poetin niet weerhouden om het ondenkbare toch weer te doen. Vergeet ook niet hoe minimaal de kans is dat Poetin zich ooit voor het oorlogstribunaal in Den Haag zal moeten verantwoorden. Ten eerste heeft Rusland het gezag van dat Hof nooit erkend, en ten tweede, zolang Poetin en de zijnen aan de macht zijn, is een uitlevering natuurlijk totaal ondenkbaar. Een regimewissel in Rusland zou dus voor een dubbele opdracht staan: het Hof gezag toekennen, én hun voormalige staatleider

uitleveren. De kans is zo goed als nihil. Dé vraag die iedereen bezighoudt: hoe konden we dit niet zien? Hoe konden we niet zien dat Poetin zover zou gaan? Er waren precedenten… Wat in Boetsja gebeurd is, tart alle verbeelding. We hadden nooit gedacht dat dit in Europa ooit nog kon gebeuren, onze geschiedenis in de twintigste eeuw eeuw indachtig. Ook met een Rusland dat toch zelf de allerverschrikkelijkste naziterreur heeft ondergaan. Hoe konden we ooit vermoeden dat zelfs een malafide leider als Poetin tot deze gruweldaden in staat zou zijn? Bovendien was menigeen ervan overtuigd, dat een echte Europese oorlog voor Rusland zelf nefast zou zijn, met name op economisch vlak. Slechts weinigen riepen toch op tot meer dan waakzaamheid. Mei 2022

15


De zoon van de laatste Oostenrijkse keizer bv., Otto van Habsburg, was zo iemand: ‘Natuurlijk komt het communisme zoals het onder Stalin was, niet terug. Wat wel terugkomt, is het nationaal-socialisme. Niet dat van Hitler, maar van Poetin.’ Deze keizerszoon wees dus in het begin van dit millennium al op het gevaar dat Poetin vormde. Met reden blijkt nu helaas. Dus om nu terug te komen op je vraag: hadden we het kunnen weten? Uiteindelijk wel, ja. Maar we dachten van niet, omdat het elke logica tart. En dat is het probleem nu net: mensen als Poetin kun je in het kader van menselijke logica gewoon niet herbergen. Helemaal niet. Had hij al geen wreedaardige daden op zijn actief, in Tsjetsjenië met de gruwel in de hoofdstad Grozny, waar identieke horror is gebeurd met bombardementen op scholen, en ziekenhuizen… ? Of toen hij Assad in Syrië bijstond, met eenzelfde verschrikking, tot chemisch-biologische oorlogsvoering toe? Overal de tactiek van de verschroeide aarde. Iets wat nu de havenstad Marioepol aan den lijve ondervindt: alles wordt plat gebombardeerd tot zo goed als niets overblijft. En het economische argument, denk je dan, Poetin zou toch nooit zover gaan als zich in de eigen voet te schieten? Fout dus! Poetins daden behoren niet tot wat wij ‘normaal’ menselijk gedrag noemen: die kijkt dus niet naar de economische gevolgen voor zijn land. Die respecteert alleen zijn eigen oorlogslogica en zijn ‘make Russia great again’-ideologie. Blind voor het welzijn van zijn eigen volk.

tegenaan. De hele wereld veroordeelt hem. De hele wereld? Zo goed als. Landen als India, China, Pakistan… onthouden zich weliswaar. Meer om hun nationale belangen en anti-Amerikaanse positionering dan om het echt willen ondersteunen van Poetin zijn strijd. Niemand is echt voor deze oorlog, behalve de Russische president en de zijnen. De ‘soft power’, ofte de aantrekkingskracht van een land op een ander, is wat Rusland betreft, tot op het vriespunt gedaald. Het stond nooit zo geïsoleerd als nu. Poetin bereikte net het tegendeel van wat hij beoogde. Hadden we toch niet beter moeten weten, toen in 2008 Oekraïne gehoor vond ‘ooit’ tot de Navo te kunnen behoren, maar dat maar steeds werd uitgesteld? Ik weiger mee te gaan in een discours dat Poetin enige vorm van rechtvaardiging zou bieden voor zijn oorlog en wandaden in zijn grote Europese buurland. Oekraïne was en is een soevereine staat! Ik kan geen enkel respect opbrengen voor de zogezegde ‘gevoeligheid’ van Rusland. Dat op de rol staande Navo-lidmaatschap van Oekraïne was niet meer dan een schaamlapje voor Poetin om zijn oorlog te kunnen ontketenen. Dat mogelijke NAVO-lidmaatschap was al lang geen thema meer! Duitsland en Frankrijk waren er immers tegen. Het was louter een excuus om zijn westelijk buurland binnen te vallen. Toen ik nog voorzitter was van de Europese Raad, onderhandelden we over een associatieverdrag van de EU met Oekraïne over vrijhandel en vrije visa naar Europa, toen nog met een pro-Russische regering. Alles was zo goed als in kannen en kruiken, tot … Poetin daar achter de schermen een stokje voorstak. Weg overeenkomst! Het gaat dus niet alleen over banden met de NAVO maar ook met de EU.

De angst maakt deze keer niet inert. Integendeel. Europa was nooit zo verenigd als nu.

Vermogen wij dan wel iets tegen iemand die zich buiten het normale menselijk gedrag plaatst, en oorlog niet schuwt, én ook nog eens over kernwapens bezit? Toch wel! Daar getuig het Oekraïense leger toch net van?! Poetin zijn blitzkrieg is toch schromelijk mislukt? Hij zou de klus op 72 uur klaren? Niets van dus. Sterke bewapening en een gemotiveerd Oekraïens leger riepen hem een halt toe. En hoe! Voeg daarbij dat Poetin tot zijn verbijstering aanliep tegen een krachtdadig en eensgezind Europees en Westers front. Hij geraakte in zowel militair, economisch als politiek opzicht geïsoleerd. Dat had hij nooit gedacht. En hij loopt er dag na dag nog meer

16

Mei 2022

De inname van de Krim dan? Was dat geen kantelmoment? De Krim werd inderdaad in 2014 geannexeerd, toen Oekraïne in een


Interview

politieke impasse verkeerde, zonder regering of president. Leep als hij is, dook Poetin in dat gezagsvacuüm, geruggensteund door de overgrote historisch en talig Russisch georiënteerde bevolking. Een kantelmoment? In zeker zin dus wel, ja. Omdat Poetin dan misschien is beginnen te denken dat hij zonder ‘kost’ zomaar een land kon innemen. Een dramatische vergissing, blijkt nu, met al meer dan 10 000 dode Russische soldaten, waaronder toch ook zes generaals… over een militaire misrekening gesproken! Poetin is nu in de hoek gedrongen waar de klappen vallen. Maakt hem dat juist niet héél gevaarlijk? Kijk, ik kom net terug van Polen. Ze zijn er alerter dan ooit. Hun verleden liegt er ook niet om, al van in de tsarentijd, en onder het Sovjetbewind werd het nog slechter. Ze zijn zich bewust van het gevaar. Idem dito, in Finland en in de Baltische staten. Zelfs in Zweden. Overal zit de schrik er goed in. Maar de angst maakt deze keer niet inert. Integendeel. Europa was nooit zo verenigd als nu. En dat is onze sterkte. Poetin zou wel goed gek zijn, ooit de grens van een Navo-lidstaat te overschrijden. En landen zonder lidmaatschap haasten zich te bewapenen en de grenzen te versterken.

grote Duitse afhankelijkheid van Russisch gas – 60 % van die energieïnvoer – ronduit te betreuren is. Maar gedane zaken nemen geen keer. Er dient nu geheroriënteerd. In haar leemte is de Franse president Macron gaan staan? Macron heeft contact met Poetin, dat is waar, maar ook hij heeft Poetins wandaden niet kunnen stoppen helaas. Wat de Franse president, net zoveel als iedereen van ons, natuurlijk echt interesseert, is hoe we vrede kunnen herstellen zonder dat dat tekort doet aan Oekraïne. Geen sinecure. Want wat heeft dat land nu al niet doorgemaakt? De horror van Boetsja, de terreur in Marioepol, de jarenlange hardvochtige oorlog in de Donbas…? Wat voor verschrikkelijke beelden zullen er ons uit het oosten van Oekraïne niet bereiken als daar de oorlogsmist ooit opklaart? Blij dat dit na jouw voorzitterschap gebeurt allemaal? Blij of niet blij, dat is het woord niet. Als je ervoor staat, moet je handelen. Maar ik zal je niet verhullen dat ik niet graag in de plaats zou zijn van wie nu verantwoordelijkheid draagt. Zelf kwam ik met de Oekraïense gevoeligheid ook wel al in aanraking natuurlijk. De bezetting in het Oosten dateert al van in 2014; de annexering van de Krim idem dito; en je herinnert je vast ook het neerhalen van het Nederlandse vliegtuig door pro-Russische rebelstrijders in de Donbas? Wij traden toen als EU al ferm op, met economische sancties. Rusland werd toen ook uit de G8 gezet. Maar deze totale oorlog met Oekraïne is natuurlijk van een heel andere en veel intensere orde.

Je hebt gelijk dat Merkel heel wat overleg heeft gepleegd met Poetin, ze heeft wel 50 keer of meer met hem gebeld. Maar of zij dit tegen had kunnen houden? Ik denk het niet.

In Amerika vreest 80 procent van de bevolking een nucleaire uitbreiding van het conflict. Komt het ooit zover? Velen dachten dat deze oorlog er ook nooit zou komen. Dus kan je er zeker van zijn? Neen. Toch vermoed ik van niet. Maar Poetin is Poetin, en wie kan in het hoofd van die man kijken? Maar nogmaals, zelf blijf ik bij het standpunt dat ook Poetin moet beseffen dat dit de ondergang is van zijn regime én van zijn volk. Kan je deze intrieste demarche van Poetin ook verklaren door het verdwijnen van Merkel van het Europese toneel? Neen, dat denk ik niet. Je hebt gelijk dat Merkel heel wat overleg heeft gepleegd met Poetin, ze heeft wel 50 keer of meer met hem gebeld. Maar of zij dit tegen had kunnen houden? Ik denk het niet. Wat ik wel denk, is dat Angela Merkel met lede ogen aanziet wat er nu gebeurt, en dat de

Je begrijpt de vergelijking die president Zelensky maakte, tussen Marioepol en Ieper? Zeker wel. Wat in Boetsja naar boven kwam, kan in Marioepol zo mogelijk nog heftiger zijn. Er valt voor te vrezen. De vergelijking is dus niet onterecht. Hoeveel gebouwen zullen er in die havenstad nog overeind staan? Hoeveel menselijk leed zullen we er aantreffen? Mei 2022

17


GRATIS SCHATTING I VERKOOP I VERHUUR

Zoek je een eerlijke en betrouwbare makelaar in de regio Oost-Vlaanderen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Wij combineren enerzijds een jarenlange ervaring in de financiële en vastgoedsector, en anderzijds in de vastgoedstyling. Wij nemen doorheen het verkoopproces, van dag één tot het verlijden van de notariële akte, uw zorgen en bijhorende stress over.

Wegens enorme groei zijn we op zoek naar talent om ons team te versterken. Interesse? Mail CV en motivatie door naar info@immo-home.be GRATIS SCHATTING FINANCIËLE BEGELEIDING FOTOGRAFIE EN DRONE-LUCHTFOTO’S VASTGOEDSTYLING we kleden uw leegstaand pand aan met echte meubelen. GETUIGENISSEN lees enkele getuigenissen van kopers en verkopers, huurders en verhuurders op onze website.

info@immo-home.be I Volg ons op Facebook I Volg ons op Instagram


Interview

En als christen, wat doet u deze gruwel?

O

Ook hier moet ik zeggen, christen of niet, ieder mens wordt door deze waanzin geraakt. Dit is gewoon niet menselijk meer. Wat ons christenen dan wel typeert, is dat we ondanks alles toch hoop houden. Ooit komt het kwaad aan zijn eind. Dat was bij Hitler zo, dat zal bij Poetin ook zo zijn. Het kwaad blijft niet eeuwig bestaan. Maar ook nu blijkt weer dat we niet zuinig moeten zijn om dit kwaad te bestrijden en uit te roeien, met wortel en al.

Geen pacifisme dus? Stellig niet. Dat is overduidelijk. Met iemand als Poetin tellen woorden en burgerlijke ongehoorzaamheid niet. Zijn woorden zijn hol en onbetrouwbaar, en hij draait zijn hand niet om om mensen te laten doden. Met iemand als Poetin is pacifisme out of the question. Met een Nelson Mandela in Zuid-Afrika, en bij Gandhi in India, werkte dat wel, maar daar had de bezetter nog een ethiek waarnaar verwezen kon worden. Bij Poetin heb je die niet. Daar geldt dus alleen een gewapend antwoord. En dat moeten we ook bieden. Dat én sancties natuurlijk.

zijnen zwaar treffen. En Europa gaat er ver in. Duitsland, toch de economische motor van Europa, riep de tweede gasleiding, waar al 11 miljard euro instak, een halt toe. Ongezien en heel doeltreffend. Alleen de herverkiezing van Orban – die het oorlogsthema zwaar heeft misbruikt om zich te laten herverkiezen – kan storen, maar het zal geen wezenlijk verschil maken voor onze Europese eensgezindheid. Hongarije is 2% van de EU inzake inwoners en nog minder economisch. En ondertussen kwijten wij, Belgen, ons goed van onze taak om Oekraïners op te vangen? Ik denk het wel, ja. Heel Europa doet dat trouwens. Zoals ik al zei, kom ik van Polen, en daar zijn er nu al miljoenen Oekraïners werkzaam voor de oorlog. Wij doen het in België uiteraard bescheidener, maar beslist niet minder gedreven. Heel Europa vormt front tegen de waanzin van Poetin, en steunt alle mensen die door zijn terreur moeten vluchten. En zo hoort het ook. Het toont ook die andere mooie kant van ons, mensen: het beste met elkaar voorhebben. En het sterkt me ook in de overtuiging die ooit zo mooi verwoord werd door Henriëtta Roland Holst:

Ooit komt het kwaad aan zijn eind. Dat was bij Hitler zo, dat zal bij Poetin ook zo zijn.

Treffen die wel de oligarchen en Poetin zelf, en niet veeleer de bevolking? Kijk. Je kan hier drie dingen doen. Ofwel de armen kruisen en niets doen. Ofwel alleen maar gewapend ten strijde trekken, zonder begrenzing. Wat de Navo gelukkig niet heeft gedaan, of we waren in WO III aanbeland. Of iets tussenin. Een kordate hulp inzake wapens aan Oekraïne, en ontrading aan de Navo-grenzen, samen met een ongezien arsenaal aan sancties die zeker wél Poetin en de

De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind -- dit hoor ik als een innig fluistren in mij: zoo ’t zweeg zou alle licht verduistren alle warmte zou verstarren van binnen. Wij hopen het met u!

Mei 2022

19


Autocenter Stevens, “uw officiële servicepartner” voor Volkswagen en Volkswagen bedrijfsvoertuigen. • Onderhoud en herstellingen voor zowel particulieren/bedrijven als leasingwagens • Behoud van fabrieksgarantie • Behoud van mobiliteitsgarantie Verder specialiseren we ons in de merken van de Volkswagen Groep: Audi / Skoda en Seat. Erkend koetswerkhersteller voor vele verzekeringsmaatschappijen, zoals: Vivium, Ethias, Baloise, Federale, DVV, AG, Actel, P&V, Corona, Piette & Partners,… Gratis vervangwagen tijdens koetswerkherstelling! Onafhankelijk verdeler voor verkoop van nieuwe en tweehandswagens! Bekijk ons aanbod op onze nieuwe website: www.autocenterstevens.be

Autocenter Stevens het familiebedrijf met een voor mobiliteit! Waar persoonlijk contact met de klant belangrijk is en waar we efficiëntie en vlotte service hoog in het vaandel dragen! Blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwigheden?

VOLG ONS

AUTOCENTER STEVENS BV Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi 09/355.74.52 - info@autocenterstevens.be - www.autocenterstevens.be


cursiefje

door Evy Erauw

Borsten knuffelen... Nu weer wat meer kan en mag zinkt pas binnen hoe subtiel corona binnensloop in m’n dagelijkse leven. Terwijl vuistjes en elleboogjes geven het nieuwe normaal werden, vertoonde m’n lijf afkickverschijnselen. Verjaardagen, pensioenen, bruiloften, geboortes, verhuizingen, diploma’s, nieuwe jobs... passeerden zonder mijn naasten eens goed te mogen vastpakken. Gelukkig mocht ik mijn man, kinderen en pepe (mijn knuffelcontact) nog vastpakken of ik had me emotioneel verwaarloosd gevoeld. Begrijp me niet verkeerd: rationeel stond ik volledig achter de maatregelen en paste ik de regels strikt toe om mijn gezin, familie en vrienden te beschermen. Maar mijn lijf hongerde naar huid en werd rusteloos. Huidhonger dus... Vooraleer je denkt dat het een zelfverzonnen hersenspinsel is... volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek betekent huidhonger: ‘een sterke behoefte aan lichamelijk contact, aan aanraking via de huid, zoals die zich vooral bij baby’s en bejaarden manifesteert, ook in algemenere of seksuele zin: sterke behoefte aan huidcontact, om gestreeld of aangeraakt te worden.’ Al kom ik niet echt uit een knuffelfamilie en wimpelde

mijn eerste lief knuffels af met ‘mannen doen dat niet’, de eerste knuffel die ik van m’n man kreeg staat in m’n geheugen gegrift. Hij nam me vast met zijn hele zijn en drukte me zo intens samen met zijn sterke armspieren dat ik op slag een maatje smaller werd (tot hij me losliet uiteraard). Spontaan kreeg ik een astma-aanval, niet echt romantisch... En toch maakte het zoveel in mij los dat ik die ervaring met geen woorden beschrijven kan (lap, de logopediste heeft een woordvindingsprobleem...). Langzaamaan maakte die knuffelbeer de knuffelbeer in mij wakker, maakten we tijdens dat knuffelen twee kleine knuffelbeertjes en leefden we nog lang en tevree... Hoezeer ik knuffels miste tijdens corona overviel me pas toen ik voor het eerst opnieuw borsten knuffelde (en in de eerste plaats mijn vriendin natuurlijk. Gelukkig heb ik veel vriendinnen met borsten, allemaal eigenlijk. Al knuffelen de dikkere iets zachter, ik wil niet discrimineren). Ok, net iets teveel borsten in één zin... terug naar dat moment:

Want hoe innig mijn man mij ook met hart en ziel knuffelt, knuffelen met borsten is toch anders en minstens even levensnoodzakelijk. Bij deze doe ik geen oproep aan hem om ook borsten te kweken, hij is goed zoals hij is. Nee, soms moet ik gewoon borsten knuffelen. En dat is even nodig als het knuffelen van een stoppelbaard of haren vol glitter en snoep. Het is geen of/of-verhaal maar een en/en-verhaal. Een mens heeft het gewoon allemaal even hard nodig om zich goed te voelen in zijn of haar vel. Dus voortaan heb ik er een nieuwe hobby bij: borsten knuffelen. Grote, kleine, dikke, dunne, (alleen geen onbekende)... allemaal welkom! Al is Wereldknuffeldag (21 januari) al voorbij, voor één keer wil ik de Duitsers wel eens citeren met ‘ich habe es nicht gewusst’ en die dag blijven herbeleven... Doe jij mee?

Dus voortaan heb ik er een nieuwe hobby bij: borsten knuffelen.

Al maanden drentelde ik onwennig rond bij het zien en afscheid nemen van m’n vriendinnen. Na een deugddoende babbel – die zelfs even in elkaars ziel liet kijken – pakten onze dubbel gevaccineerde lijven elkaar eens goed vast. Zo vastpakken alsof je anders van een klif valt. Omdat dat hard nodig was, noodzakelijk om te over-leven zelfs. Met haar armen om me heen geklemd verlichtte ze het beklemd gevoel in mij. Haar weelderige boezem tegen de mijne (minder weelderig weliswaar, al hoor je me zeker niet klagen) voelde zo gezellig en warm aan als thuiskomen.

21


Interview Tekst: Luc Van de Vijver

Raf Janssens Voorzitter OTL De Lozen Boer

Foto © Mark Verbrugge

Tractoren in de kijker

22

Mei 2022


Tekst: Luc Van de Vijver

O

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei, zijn er weer onze historische dagen O.T.L. ‘De Lozen Boer’. O.T.L. staat voor Oldtimer Tractorenclub Lochristi, dat had je wel begrepen. Zoals voor alle verenigingen gooide ook corona bij ons roet in het eten. Onze jaarlijkse optocht diende twee jaar verdaagd. Maar nu zijn we terug, en hoe! En gelukkig maar, want het aantal telefoontjes het voorbije jaar dat smeekte om een ‘come back’ was enorm. Op zaterdag 14 mei organiseren we een tractorenrondrit met een middagstop, tussenstop en avondlunch voor de deelnemers en eventueel andere ingeschrevenen. De zondag is het Open Huis voor iedereen, met een statische show met thema, de uitgestelde verjaardag 100 Jaar Lanz-tractoren, een onderdelenmarkt en ruilbeurs, zijn er oude ambachten, en is er ook nog een rommelmarkt, en nog zoveel meer. Inkom en parking zijn gratis. Allen welkom dus. En medio april was er al de vertrouwde veiling? Ja, dat is een uit de voegen gegroeide hobby. Ooit raakte ik geïnspireerd op een veiling in England, en het idee liet me niet meer los. Met een paar vrienden gingen we dan aan de slag, en van ’t een en kwam ’t ander, en zie, sinds 2000 houden wij dus een veiling per opbod. Echt de moeite. Een tiental tractoren en groot aantal materialen gaan er van de hand. Sommige kopers komen om een uniek exemplaren te veroveren, anderen om onderdelen te bekomen om hun eigen tractor te herstellen. Weer anderen gewoon om een goedkopere tractor te hebben. De prijzen gaan van een paar honderd voor tractoren zonder boordocumenten, tot vele duizenden voor wie een uniek model wil bemachtigen. Echt heel leuk altijd.

Ooit raakte ik geïnspireerd op een veiling in England, en het idee liet me niet meer los.

Mei 2022

23


Een gezonde viervoeter is een zorgeloos baasje En daarom verdient jouw huisdier een Life Plan!

Wat is het Life Plan? Een voordelig abonnement met alle medische, preventieve zorgen voor je huisdier voor één jaar.

U hoeft niet ver te lopen

Op maat van elk huisdier Handige reminders Tot € 200 voordeel

om al uw dranken aan te kopen!

Dranken

WelloPet Lochristi Bosdreef 1D • 9080 Lochristi hello@wellopet.be www.wellopet.be ✆ 09 282 36 78

De Wispelaere

Ontdek ons Life Plan op www.wellopet.be/lifeplan en krijg een gratis welkomstbox

Alle dagen open van 09.00-18.30 uur, ook op zaterdag & zondag

Adv. WelloPet 9080 210x297mm. 01-2022 HR.indd 2

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27 Open:

woensdag 13.30-18 u • donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u zaterdag 9-12 en 13.30-17 u

20/01/2022 15:49

UW BADKAMERRENOVATIE

Bezoek onze showroom

VAN A

tot Z MET VEPA

origineel creatief aangenaam persoonlijk Sanitair

of maak een afspraak, in de showroom of bij u thuis

09 345 56 25

VOLG ONS

Verwarming

Openingsuren toonzaal :

HVAC Ventilatie

ma-vrij : 9u tot 12u - 13u tot 18u Donderdag open tot 20u zat: 9u tot 16u

Tegels

Toonzaal Zelzate Wachtebekestraat 109 - 9060 Zelzate

Toonzaal Merelbeke Hundelgemsesteenweg 684 - 9820 Merelbeke info@vepasanitair.be • www.vepasanitair.be


Tractoren in de kijker Heel Vlaanderen is vertegenwoordigd. Wallonië helaas niet. De taalbarrière schijnt hier dus toch nog te spelen. Jammer, want we doen dit twee keer per jaar en er vallen echt koopjes te doen. Er zijn beroepsmensen, hobbyisten maar ook fervente fanaten en tractordiehards. De liefde voor tractoren zit je in het bloed? Dat kan je wel zeggen. Ik ben geboren op een landbouwbedrijf, dus dan krijg je het met de paplepel mee. Ik heb thuis heel veel geholpen, en de machines hebben me altijd bekoord. Geen wonder dus dat ik later een bedrijf op poten heb gezet voor verkoop en herstel van park- en tuinbouwmachines. En ja, natuurlijk geraak je onderweg geboeid door alle modellen, zowel uit het verleden, in het heden als voor de toekomst. Oldtimers kwamen dus onvermijdelijk ook sinds 2006 in mijn vizier waarmee we met een prachtig team een Club hebben opgericht met momenteel een 300-tal leden.

Tractorenrondrit op de markt van Lokeren

Foto © Mark Verbrugge

Contact: Raf Janssens Telefoon: +32 475 628 129 en www.oldtimertractoren.be

25


cv De Leefboom Vastgoed - Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - www.deleefboom.be - info@deleefboom.be - BIV 205.909 & 503.564

VERKOOP

-

VERHUUR

-

ERKEND VASTGOEDEXPERT

(VLABEL 005227713148)

SNEAK PREVIEW! Open bebouwing Hijfte - Veldstraat

KIJKDAG

zaterdag 07/05/2022

Ruime rustig gelegen woning met 4 slaapkamers, vernieuwde badkamer en keuken (ideaal voor de hobbykok!), warmtepomp, airco en zonnepanelen, pergola met verlichting en regelbaar dak en screens, opnieuw aangelegde tuin en vanaf 2023 aanleg wonderwoud aan de achterzijde. Topper!

Half open bebouwing Lochristi - Kievithof

Woning (2010) met 3 ruime slaapkamers waarvan 1 met mogelijkheid tot dressing, badkamer met ligbad en douche, ruime living met semi open volledig geïnstalleerde leefkeuken, ruime wasplaats met regenwaterpomp, zolder om te vormen naar extra ruimtes, aparte garage. Binnenkort meer informatie.

Op te frissen

Ruime

starterswoning

rijwoning

Wetteren Korte Bergstraat 70

Gent Lobeliastraat 12

Ideale starterswoning met overloopkamer en aparte slaapkamer – badkamer met douche en ingerichte keuken

nabij de Gentse stadsrand met 4 slaapkamers – badkamer met douche en inger. keuken

(EPC: 2547869 – 774)

(EPC: 1864904 – 256)

Richtprijs: € 139.000

Richtprijs: € 249.000

Bedrijfsvastgoed TE HUUR in Lochristi - Antwerpsesteenweg Deze nieuw te bouwen site is gelegen langs de goed bereikbare N70 en langsheen de winkelroute van Gent naar Sint-Niklaas te Lochristi.

Beschikbaar najaar 2022

Interesse? Neem zeker contact op.

Check onze site voor ons aanbod te huur!


1900...

37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 18 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65

Teletijdmachine Een beklijvend, inspirerend of esthetisch beeld uit het verleden. Ook inspiratie? Suggesties naar info@nummer9080.be

Eeuw: 20ste Beeld: Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen. Inzender: André De Pauw Commentaar: André, hier tussen de twee politieagenten, reed verschillende keren in de jaren 50, op een gewone fiets, de Ronde Van Vlaanderen voor Wielertoeristen. Bij aankomst in Gent-Ledeberg reed de politie toen gewoon voorop om de baan vrij te houden.

Mei 2022

27


L

De Lootse baton We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. (sh)

Nele Jans 30 jaar I Zeveneken

1

Al brullend, gillend, tierend een weg banen op wieltjes Dankjewel Julie, voor de baton maar ook om altijd een luisterend oor te zijn. Ik kijk er naar uit je bij te staan op de trouw! Ik ben Nele Jans, 30 jaar, woon in de Sint-Elooistraat in Zeveneken. Sommige Zaffelarenaren kennen mij misschien nog als juf Nele of eerder als “die van turnen”. Kinderen in beweging zetten doe ik nu op basischool de Krekel in Sint-Amandsberg. Vorig jaar stopte ik na 10 jaar bij turnclub Flik-flak Zaffelare met lesgeven. Dat Flik-flak-pensioen gaf me wat ruimte om zelf aan sport te doen: rolschaatsen. Al brullend, gillend, tierend baan ik mij een weg op wieltjes. En zoals mijn partner in crime “Rolence” al eerder zei: een goede tandverzekering is alles! Naast sport ben ik graag bezig met mijn handen en ben ik geinteresseerd in interieur. De combinatie van beide resulteerde in avondlessen meubelstofferen. Ik vind het leuk om oude meubeltjes een nieuw leven te geven. Vind ik tussen deze hobby’s door nog wat tijd dan spendeer ik die graag met mijn metekindje Georges. Mijn kleine held die me met zijn gevoeligheid en honger naar kennis blijft verbazen. Dan geef ik nu graag de baton door aan Febe Roegiers. Een fantastische turnjuf waarvan ik haar rekstoktalenten mocht bewonderen tijdens onze opleiding Lo.

Febe Roegiers 30 jaar I Lochristi

2

Zorgcoördinator - Leerkracht bewegingsopvoeding Fijn dat je aan mij dacht, Nele! Dat kost je wel een drankje de volgende keer dat ik jou zie! Enkele jaren geleden ruilden we ons appartement in Merendree in voor een huisje te Lochristi. Ondertussen wonen we hier al 5 jaar in de Lobos-wijk. Wij, dat zijn mijn vrouw Ingeborg en ikzelf, samen met onze kinderen, Emma (2,5 jaar) en Lotte (4 maand), onze kat George en onze hond Chewie. In onze vrije tijd trekken we er graag al wandelend op uit. We zoeken steeds nieuwe wandelingen op en doorkruisen daarbij met plezier gans België. Maar je zal ons ook regelmatig zien passeren al wandelend in de wijk met onze hond. Chewie adopteerden we een 3-tal jaar geleden en is een Griekse straathond. Een ontzettend lieve hond, maar wel één met een handleiding. Door zijn verleden op straat is hij getraumatiseerd en sociaal minder vaardig bij onbekende mensen. Hierdoor wandelt hij steeds met een geel lintje. Met het gele lintje geven we andere mensen een visueel signaal om afstand te houden. Tijdens het schooljaar ben ik leerkracht bewegingsopvoeding en zorgcoördinator op een basisschool in Lokeren. Tijdens de vakanties kan je me regelmatig terugvinden op de sportdienst van Lochristi waar ik met veel plezier sportkampen begeleid. Sporten is altijd mijn passie geweest maar door een reeks blessures staat het zelf uitoefenen ervan momenteel op een heel laag pitje. Gelukkig kan ik mijn liefde voor de sport wel nog doorgeven aan de jeugd, althans dat probeer ik toch! Ik geef de baton graag door aan Julie Tollenaere. Julie is, net als Nele, een vriendin die ik leerde kennen tijdens onze studententijd


Julie Tollenaere 30 jaar I Hijfte

3

Een fietsreis met de kindjes staat op de wish list Bedankt Febe om de baton door te geven aan mij. Ik ben Julie Tollenaere, opgegroeid in Zaffelare en woon nu 6 jaar in Hijfte samen met mijn vriend Ewout en onze 2 kindjes Luna en Pepijn. Toen we nog niet lang een koppel waren, hebben we ons een tandem aangeschaft. Vanaf dan zijn we veel beginnen fietsen in de omgeving en verder. We hebben in onze vakantieperiode een fietsreis gemaakt in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland zonder kinderen, dat was echt genieten. Een hele dag buiten, mooie uitzichten en uitgeput toekomen op onze slaapplaats. Daarna was het genieten van de avondzon en een lekkere maaltijd. Een fietsreis met de kindjes staat dus ook op onze wish list. We zijn ook al regelmatig gaan wandelen in de bergen in Oostenrijk tijdens de zomervakantie, dit was steeds een gezellige familievakantie met Ewout zijn gezin. Samen zijn met familie is heel belangrijk voor ons, wij kunnen steeds op hen rekenen. Ik ben onlangs veranderd van job, vroeger zat ik altijd tussen de kindjes als kinderbegeleidster maar nu heb ik een administratieve job als teamplanner in de gezinshulp. Na een dagje achter de computer, een fietstochtje naar huis en nog even gezellig tijd doorbrengen met de kindjes voor ze gaan slapen, hou ik me ook graag creatief bezig met naaien of andere gepersonaliseerde projectjes. Verder ben ik ook actief in de badmintonclub The Flying Shuttles, zowel als secretaris en als speler. Het is een kleine gezellige badmintongroep om te sporten en gezellig samen mee te vertoeven. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom!

4

Kim Van Hooste 32 jaar I Lochristi

Taxi mama staat altijd paraat

Dankjewel Julie voor de baton! Ik ben Kim Van Hooste en samen met mijn man, Johan Magerman, wonen wij sinds 2011 in het mooie Lochristi. Samen hebben we 2 prachtige kinderen, Siebe (9) en Jade (7). Tot 2018 heb ik met hart en ziel in de kinderopvang gewerkt, eerst in Destelbergen, nadien hier in Lochristi. Daarna maakte ik een carrièreswitch en ging ik als planningsverantwoordelijke aan het werk bij VDBS-Beveiliging. Sinds kort ben ik bij Signpost aan het werk, hier kan ik mij volledig ontplooien en uitleven op de boekhoudafdeling! In mijn vrije tijd ben ik graag in onze tuin bezig. Elke dinsdag kan je me vinden op de zumba, een toffe ontspanning na een harde werkdag! Ook een wandeling of fietstochtje sla ik zeker niet af, dit probeer ik zeker wekelijks eens te doen. Je kan me ook vaak in onze barrel vinden, hier kan ik helemaal tot rust komen. Weekends worden al snel gevuld met de hobby’s van de kinderen: voetballen bij FC Dynamo, dansen bij de Dancing kids, paardrijden op de Vlasrede... Taxi mama staat altijd paraat . Als het mooi weer is ben ik vaak buiten, zo raakten we al snel aan de praat met onze lieve buren, Gerda en Luc. Onze dochter bakt heel graag, zij maakt af en toe iets lekkers klaar voor hen, maar ook zij maken af en toe lekkers voor ons! Jade vindt het geweldig, zo hebben ze onlangs ook eens samen iets lekkers gemaakt! Super tof om zo’n fantastische buren te hebben! Elli leerde ik op de avondschool kennen, ze is echt een fantastische madam, met het hart op de juiste plaats. Ze is een geweldige schoonheidsspecialiste, met ondertussen haar eigen salon! Graag geef ik de baton door aan haar. Mei 2022

29


MARC EVERAERT IMMO 09 349 29 50 - www.ImmoMarcEveraert.be

O

GEM VASTG DE

ER V

M

T

Gasstraat 5

ER

Lokeren

RA

met een opp. van 1.594 m² Volgens het gewestplan: deels in bosgebied en deels in natuurgebied. En in een niet-vervallen verkaveling. Landelijk ligging, op de grens met Moerbeke-Waas. Met zicht op de velden. Inl. RO: Vg-Ng+Bg-Gmo-Gvkr-VV

C EVE

perceel BOUWGROND voor OB

MAR

Lochristi

Dam

O

Eksaarde

M

Te koop

IM

IMMO MARC EVERAERT werd opgericht in 1990 en staat voor meer dan 30 jaar traditie en standvastigheid met veel aandacht voor persoonlijk contact. Een aanpak die ook Verdegem Vastgoed kenmerkt en die ze zullen koesteren. VERDEGEM VASTGOED is passie, inzet, kennis en vertrouwen. Voor u als klant blijft alles zoals voorheen. Uw trouwe gezichten – Miriam en Sarah – blijven op post. Marc blijft back-up achter de schermen. Het kantoor blijft op dezelfde locatie.

ED

Sinds 1 maart 2022 maakt Immo Marc Everaert deel uit van Verdegem Vastgoed.

AA

KT

DEEL UIT

VA

N

Leemstraat 4

landelijk gelegen WOONHUIS

met 3 slpk., 2 badk., dubbele garage en tuin met zicht op de velden. Opp. 843 m². EPC 210 kWh/m² - Inl.RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-VV

ruime STADSWONING met grote living, ingerichte keuken, + 6 slaapkamers, badkamer, kelder met wijnkelder, zolder, mooie tuin met terras, garage. Opp. 304 m. EPC 336 kWh/m Inl. RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-Gvv

Moerbeke-Waas Opperstraat 69 charmante WONING met 3 slpk., hobbykamer en tuin. Opp. 280 m². EPC 207 kWh/m Inl. RO: Gvg-Wg-GmoGvkr-Gvv

Te huur Moerbeke-Waas

Terweststraat 37B

APPARTEMENT met 2 slpk. en garage. EPC 223 kWh/m². Huurprijs: 685,00 € / maand Gemeensch. kosten: 40,00 € / maand

Lokeren

Tweebruggenstraat 37 W4

Lochristi

De Cockshof 2

recent ruim WOONHUIS APPARTEMENT

met bureel, 2 slpk., terras en garage. EPC 276 kWh/m². Huurprijs: 750 € / maand Gem. kosten: inbegrepen

met 3 slpk., hobbyruimte, terras, tuin, carport. EPC 31 kWh/m². Geen doorgaand verkeer. Huurprijs: 1.250 € / maand.

Verhuurd


?

?

Domme vraag Wat is het lelijkste dier ter wereld? vroeg een nichtje mij.

En dat vraagt wat speurwerk natuurlijk. Hoewel men over smaken en kleuren niet hoeft te palaveren, lijken sommige kandidaten zich toch spontaan aan te dienen.

?

Domme vraag

?

?

? ?

? ?

?

De naakte molrat is er eentje om u tegen te zeggen. De koboldhaai. Het vingerdier. De stermol. De neusaap. De babiroessa. De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad is als een tweeloop. Het vogelbekdier lijkt op een samenstelling van wel heel veel dieren. Maar wie er met kop en schouders (hm, nu ja?) bovenuit steekt, met spreekwoordelijke (neus) stip, is de BLOBVIS. Die vast geen ‘blub meer zeggen kan, met die mond als een ritssluiting, maar wel blubberen kan als een homp gelei.

?

?

?

En toch: alle respect voor het dier, want hoe zouden wij eruitzien als we 1000 meter onder de waterspiegel van de Australische zeeën rond zouden zwemmen? Pers je botten uit je lijf, klak je gebit naar buiten en kwakkel jezelf samen tot een hoopje vlees. Zie je het plaatje al? De selfie?

Mei 2022

31


The Latem Gallery - Lochristi -

Hoekskensstra at 126

-

Lochristi

Welkom,

voorbijganger cultuursnuiver, rustzoeker ik-wil-iets-nieuw-ontdekker getrouwe bezoeker kunstwerkkenner genieter van schoonheid...

We zullen u verrassen met steeds wisselende tentoonstellingen van beelden en schilderijen. Het vroegere schildersatelier van Hans Kitslaar werd door zijn vrouw Anne-Marie omgevormd tot een galerie met werk van internationaal niveau. In de schitterende tuin kan u genieten van bronzen, keramieken en ijzeren sculpturen. Lichtsculpturen geven een mooi kleuraccent in deze heerlijke groene omgeving. In de sfeervolle woning stellen we permanent kunstenaars uit de galerie tentoon. Kom ontdekken hoe een kunstwerk in zijn volle glorie kan gepresenteerd worden. We heten u graag welkom, in deze oase van rust, met een glaasje.

Open op vrijdag, zaterdag en zon- en feestdagen van 14 tot 18 uur. Andere dagen graag op afspraak.


De kunstenaars PATRICK VILLAS

bronze sculptures, drawings, paintings, diasec

MYRIAM EYKENS

bronze & terra cotta sculptures

GERDA DE JONGHE

bronze sculptures, paintings

CATHERINE THIRY

bronze sculptures, paintings

ANETTE DEFOORT ceramics

LUC PETERS

stone sculptures

ADALBERT GANS light sculptures

TOM MAEBE

iron and bronze sculptures

ZUZ

mixed media - glass, metal, wood

FRANCOISE DE FELICE oil paintings

FLORENCE DUSSUYER oil paintings

LUCAS

paintings, conceptual art

HANS KITSLAAR

oil paintings & pastel chalk drawings

ALBERT MASTENBROEK oil paintings

UGO ROBERTO digital art

CHRISTINE OSTYN jewelry

Hoekskensstraat 126 - 9080 Lochristi www.thelatemgallery.eu - mobile 0032 486 97 59 00 - am.vanpachterbeke@gmail.com


Nette De Mol

voelt zich thuis in Oeganda 21 jaar, laatste jaar bachelor voeding en dieetkunde aan Odisee Gent. En dan ruil je je vertrouwde Lootse Oude Veldstraat plots in voor drie maanden stage in hartje Afrika, Oeganda. Samen met twee vriendinnen was dit de keuze van Nette De Mol. En ze is er nog geen minuut rouwig om geweest, want ze heeft er het hart van vol: Oeganda voelt als thuiskomen. Nou moe, zien we Nette nog ooit terug, denk je dan?

34

Mei 2022


Interview

Tekst: Luc Van de Vijver

Z

Zeker wel! Mijn familie, de Chiro, mijn vriendje… neen, neen, zo zot ben ik niet. Maar anderzijds, als ze me zouden zeggen: na je stage mag je hier nog een jaartje verder werken, zou ik toch geen seconde twijfelen. Allee, dat denk ik toch (lacht).

Oeganda, Nette. Hoe kom je erbij? In onze dagen was dat het thuisland van Idi Amin, de ‘slachter’ van Afrika. Oei! Leeft die nog? (grote ogen)

mensen, de natuur, de blijdschap hier… echt, niet te geloven. Het is bij ons thuis heel gezellig, maar hier is het er toch ook boenk op. Wat een vreugde en ongedwongenheid. Een droom, echt. En toch, Nette: waarom uitgerekend Oeganda? Is het land zo bekend in je studierichting? Eigenlijk wou ik naar Indonesië, een van de drie locaties die de organiserende samenwerkende organisatie, Heights and Minds Foundation, aanbiedt. Maar door corona kon dat niet doorgaan. Te elfder ure koos ik dan voor Oeganda – Senegal was de andere optie geweest. Misschien dat het kwam omdat ik hier een paar maanden geleden al geweest ben met mijn gezin. Wij zijn sportievelingen thuis, moet je weten. Ma en pa zijn fervente mountainbikers, en mijn broer is één brok sport. Restte er dus mijn zus en ik, maar wij zijn makkelijk te overtuigen als het op reizen aankomt (lacht uitbundig). Voor mijn 21 stond er trouwens een grote reis gepland, dus dat was dat: het hele gezin zou naar Oeganda gaan voor een mountainbikereis. Onder leiding van Pieter, van de vereniging All Ride Africa.

Het is bij ons thuis heel gezellig, maar hier is het er toch ook boenk op.

Maar neen, Nette. Die is al vijftig jaar dood. Ha. Gelukkig maar. Oef! Nu, dan is het hier wel heel erg veranderd. Natuurlijk, over politiek spreken wij hier niet, hoor. Dat is ons ook ten stelligste afgeraden. Als mensen je vragen voor wie je stemt, moet je zeggen dat je dat niet weet. Dus corruptie zal er misschien nog wel zijn, in dit land. Maar wij merken daar niet veel van. Voor ons is het hier veel meer vakantie dan wat anders. Let op, we werken stevig door voor onze stage en onze bachelorproef. Maar het land, de

Mei 2022

35


foto © Wannes De Mol

36

Mei 2022


foto © Wannes De Mol

Maar Nette, in het Provinciaal Domein van Wachtebeke kan je dat ook! Luc toch! Dan moet je eens in Oeganda fietsen. Man man man. Ronduit prachtig! Tussen heerlijke bossen en planten, en een fauna die je gewoon omver blaast: nijlpaarden, krokodillen, buffels, arenden, … on-ver-ge-te-lijk! Je houdt het niet voor mogelijk. Die ervaring heeft me waarschijnlijk over de streep gehaald om nog eens naar hier af te reizen. Al was ik ook lang in twijfel om toch nog een alternatief te zoeken. Maar kijk: ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Integendeel. Net goed dat ik hier weer ben. Het voelt echt als thuiskomen. En hier heerst er geen corona dan? Je ziet of hoort er hier nauwelijks iets van. Als je ergens een mondmasker ziet, valt dat echt op. Zo uitzonderlijk is het. De cijfers zijn sowieso verlaagd, en het is helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Dus neen, corona is hier geen issue meer. Toch nu niet. En dat is maar best ook, want we hebben veel contacten nodig voor onze bachelorscriptie. En die gaat over? Om het heel kort uit te leggen: veel kinderen van om en bij de twee jaar zitten onder de groeicurve. En geen klein beetje. Dat proberen wij te verhelpen. Hoe? Door de instruerende mensen hier zelf verder te begeleiden in hoe dat moet. Simpel gezegd: wij begeleiden de inheemse begeleiders bij het wegwijs maken van moeders met jonge kinderen: hoe gepast voeding geven opdat die ondergroei afgeremd kan worden en verholpen. Verre van simpel lijkt me. De taalbarrière alleen al. Dat is waar. De voertaal is Engels. Nu ja, Engels. Je begrijpt dat dat niveau hier nogal kan verschillen, maar de meesten trekken zich toch aardig uit de slag. Wij hebben zelf al een instructieboekje samengesteld, en de inheemse begeleiders vertalen dat naar het Oegandees. En zij zullen volgende week de moeders met jonge kinderen zelf inlichten, begeleiden en verder opvolgen. Wij starten hierbij trouwens niet in het ijle. Onze promotoren hebben al in het coronajaar van 2020 contact opgenomen met de Kawempeh Youth Center (KYC) in Oeganda om dit project te lanceren. Daarvoor zijn ze dit jaar kunnen overvliegen om een éénmaandelijkse training te geven aan alle MUM’s (managers hier in Oeganda). En wij bouwen aan de hand van de bachelorproef verder educatiemateriaal voor de MUM’s uit. Onze stagetaak kan iedereen trouwens volgen, want we zijn mee met de tijd (knipoogt): we werken via Instagram. Check it out, op trioeganda. Heb je hem? We zijn met drieën, en in Oeganda. Maar goed spellen, hé: met slechts één o.

De eerste jaren zijn bepalend voor je gezondheid en de ontwikkeling in je verdere leven.

De eerste jaren zijn cruciaal, ofte de eerste duizend dagen van het kind, al vanaf de conceptie. Kinderpsychiater Binu Singh zet dit gegeven nu heel erg op de agenda. En terecht. De eerste jaren zijn inderdaad beslissend. Helaas laat de overheid het voedingsaspect al te zeer links liggen: zo weet niemand wie er in onze regeringen verantwoordelijk is voor de voeding. Chronische ondervoeding vormt een gigantisch probleem en kan leiden tot stunting. Ken je dat? Dwerggroei? Je kan het niet zo letterlijk vertalen, want dat klopt eigenlijk niet. Het begrip is wat onvertaalbaar, daarom spreken we ook steeds van stunting of stunted kinderen, die behoorlijk onder de groeicurve zitten dus. De kinderen zijn gewoon te klein volgens hun leeftijd. De Mind Up in Mei 2022

37


KOOK & GESCHENK

SHOP

MOEDERDAG 8 MEI

Dinsdag

tem.

Donderdag

9u30 - 12u30 & 13u30 - 18u Vrijdag & Zaterdag 10u - 18u

BON Bij aankoop van min €50

BON

ATTENTIE VOOR MAMA

Denen 6 9080 Lochristi T 09 326 02 59

(oude baan Gent-Antwerpen)

www.a-propos.be


Oeganda wil deze tendens drastisch terugschroeven, want de eerste jaren zijn bepalend voor je gezondheid en de ontwikkeling in je verdere leven. Onderzoek heeft dat ontegensprekelijk aangetoond. Mijn vriendin en ik doen hier trouwens onze bachelorscriptie over en op die manier gaan we dan educatiemateriaal voor hier in de Mind Up ontwikkelen. Bv. over hoe gepast borstvoeding te geven. Dat verbaast me, Nette. Als één cultuur nog moet weten hoe het is om natuurgetrouw borstvoeding te geven dan toch Afrika? Je vergist je helaas. Te snel wordt ook hier gegrepen naar andere voeding, soms na drie maanden al. Soms begint men dan al met gepureerde voeding. Veel te vroeg. Dat hoort pas na zes maanden. Laat staan nog vastere voeding, met stevige texturen. En flessenvoeding is voor de meesten gewoon te duur. Dus borstvoeding moet echt weer gepromoot worden. En dus ja, er moet op dit punt echt wel een stevige sensibilisering plaatshebben. Hebben jullie naast al dit werk nog tijd voor ontspanning? Daar zorgen we voor, hé. We zwommen al in het bekende Victoriameer. Wat een ervaring! Schoner wordt het niet. Hoewel… het water was eigenlijk redelijk vuil, maar het zag er zo leuk uit om te doen: we moesten wel! Al werd het ons eigenlijk ten stelligste afgeraden, voor de parasieten in het water. Maar de lokroep was gewoon te groot. En voor de parasieten moest er toch medicatie bestaan? Dus we hebben het erop gewaagd. En so far, so good: niemand ziek! (duim omhoog). Verder genieten we ten volle van al die andere mooie regio’s, van de gulheid en de blijdschap van de lokale bevolking, van het geroezemoes van de steden. We zitten in Kampala, iets onder het centrum van het land. Een heel drukke regio. Maar zodra je de drukke steden uit bent, adem je een en al heerlijke natuur. En binnenkort bezoeken we de nabijgelegen talrijke watervallen, en later gaan we op een vijfdaagse safari.

We zwommen al in het bekende Victoriameer. Wat een ervaring!

foto © Wannes De Mol

Voeding zit in het hart van jullie studies. Al een en ander te weten gekofoto © Wannes De Mol men op dat punt? Proefondervindelijk? We zijn hier nog maar een paar weken, maar we werkten onze kennis al aardig bij. Natuurlijk bekijken we alle lokale producten. Vooral groenten en fruit, trekken onze aandacht, want laat ons eerlijk zijn: het vlees dat hier te vinden is, appelleert niet onmiddellijk. Koeien hangen te kijk, vol zoemende vliegen. Het gehakt van hier is niet direct ons ding. Niets gaat boven het gehakt van onze lokale slagers thuis, Erik en Mia (lacht). Dus onze spaghetti is hier helemaal veggie. Rijst met curry en bonen, is ook een favoriet geworden ondertussen. Alleen in sommige restaurants vertrouwen we het vlees wel, maar voor de rest zijn we heel voorzichtig. En water koken we altijd natuurlijk. Geen denken aan om dat ongekookt te drinken. Dus we zijn inderdaad op volle verkenning, geheel in de lijn van onze studies. Maar het komt goed, hoor. Het wordt zeker zo goed als al de rest, dus ronduit schitterend! Houden zo, Nette! Veel succes met de stage en de proef! Dank je wel! Contact: nettedemol@outlook.be Mei 2022

39


Verborgen Parels Kaat Baertsoen is van vele markten thuis. Nieuwsgierig naar wat anderen drijft. Ze gaat op zoek naar verborgen parels. Niet direct zichtbaar in het straatbeeld, maar wel aanwezig in onze gemeente en soms ver daarbuiten.

Daina De Saedeleer bekijkt de wereld door een bijzondere lens. Voor deze reeks vat ze de persoon en het verhaal in een sprekend beeld. www.smile-at-daina.com

Caroline Vercauteren Winnares van de Womed Award 2021 met Lootse roots Elk jaar bekronen Markant, Unizo en het Agentschap Innoveren en Ondernemen vrouwelijk ondernemerstalent. In maart van dit jaar werd Caroline Vercauteren, dochter van Didier en Greet (De Coster) uit de Zavel, verkozen tot Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar. Minister Hilde Crevits overhandigde haar de prijs tijdens een online plechtigheid en wij zochten de winnares op, met felicitaties uiteraard.

C

Caroline is haar ouders dankbaar omdat ze haar hebben leren ‘wroeten’. “Er werd hard gewerkt bij ons thuis, maar als we thuiskwamen van school werd er tijd gemaakt voor een babbel, er werd samen gegeten en we hadden nooit het gevoel dat er geen tijd was”, herinnert Caroline zich. Dat is ook wat ze wil doorgeven aan haar eigen dochters, Céleste van vijf en Marie-France van drie. “Mijn ouders hadden wel geluk dat ik zo’n goede student was, want ik had nooit tweede zit. Zo kon ik in de zomer, een drukke periode in het bedrijf, met de tractor de heideplanten aanvoeren die dan door een groep Turkse vrouwen werden uitgeplant.

Ik heb heel mooie herinneringen aan die tijd en het contact met de medewerkers toen”, vertelt ze. Na haar studies Farmacie in Leuven in 2011 ging Caroline als zogenaamde ‘vlinder’ werken. Dat is iemand die de apotheker vervangt als die met vakantie is of bijvoorbeeld ziek. “Ik heb het vijf jaar met hart en ziel gedaan, maar ik zag toch weinig perspectief op een eigen zaak”, bekent ze, “ik bleef een beetje op mijn ondernemershonger zitten”. Ondertussen had Caroline Thomas leren kennen, een bio-ingenieur. Hij was vijfde-generatie-opvolger van het vleesverwerkend bedrijf


Vandromme uit Ieper, maar zag zichzelf niet in die rol. Aangezien het bedrijf toch wel aan een nieuwe impuls toe was, besloot ze de sprong te wagen. “Ik vind het wel heel bijzonder dat het bedrijf in 1889 is opgericht door een ondernemende vrouw, Emérence, die ook twee kinderen had”, vertelt Caroline, “en dat ik nu in haar voetsporen kan treden.”

elke dag vlees of vis wil eten.” De zoektocht naar veggieproducten was gestart. “Mijn schoonouders hebben na een jaar in de beste verstandhouding afstand genomen”, benadrukt Caroline. Nu zwaait ze vanuit haar kantoor naar haar schoonvader op de Ieperse Golf, haar jongste dochter is naar haar schoonmama genoemd, en de overdracht is vlot verlopen.

Zonder slag of stoot ging dat natuurlijk niet. In de fabriek, met uitzicht op de vroegere kantoren van Lernout & Hauspie, werden traditionele charcuterieproducten bereid, met de Rillettes als paradepaard. “Maar met worsten, ham en salami kan je als KMO vandaag het verschil niet meer maken”, legt ze uit, “daarom besloten we ook een ander gamma te ontwikkelen, gericht op de moderne consument, die niet meer noodzakelijk

“Maar als apotheker ben je nog geen ondernemer”, lacht Caroline, “ik heb heel veel moeten leren op het terrein, en dat doe ik nog steeds.” Haar motto ‘het is niet omdat je gediplomeerd bent dat je afgestudeerd bent’ kan ze nu in de praktijk brengen. Als winnares van de Womed Award krijgt ze naast een mediatraining ook een Vlerick-opleiding aangeboden, iets waar Caroline superblij mee is. Mei 2022

41


Echtgenoot Thomas is nog steeds aan de slag als manager in een Amerikaans farmabedrijf, hij heeft de omgekeerde beweging gemaakt. Hij is nog steeds mede-aandeelhouder van BonRill (zo heet het bedrijf ondertussen), maar als toeleverancier van de vaccinbusiness reist hij de wereld rond. Om klaar te zijn voor de groei heeft het koppel een externe CEO in huis gehaald, met veel ervaring in het leiden van voedingsbedrijven. Op die manier kan Caroline zich ten volle focussen op haar rol als hoofdaandeelhouder én gezicht van het bedrijf. Dat is vooral belangrijk voor het aantrekken van nieuwe klanten.

en worsten, die nu onder de merknaam Bon’Mush worden verdeeld. De nieuwe producten worden door een heel team ontwikkeld en geproefd, en het vegetarische gamma is ondertussen goed voor de helft van de omzet. “Maar toch wil ik de producten niet zien als vleesvervangend,” drukt Caroline ons op het hart, “ze kunnen perfect bestaan naast vlees of vis. Ik beschouw mezelf als flexitariër, en denk dat ook geldt voor onze klanten. We weten allemaal dat minder vlees eten goed is voor onze gezondheid en het milieu, maar we willen niet inboeten op smaak. Ons verhaal past ook in de Green Deal van de Vlaamse overheid. Vandaag is zestig procent van de eiwitten die we consumeren van dierlijke oorsprong en veertig plantaardig, tegen 2030 willen we dat omkeren.”

Hoe een bloemistendochter uit 9080 vanuit de Westhoek de veggiemarkt bestormt, en welke de rol de oesterzwam daarin speelt…

Bon

En die klanten hechten veel belang aan gezonde producten, die liefst op een duurzame manier worden bereid. “Toen we de groeiende veggiemarkt begonnen te onderzoeken”, legt Caroline uit, “stelden we vast dat er toch vaak een probleem was van tegenvallende smaak. De eerste generatie vleesvervangers op basis van soja, tofu en seitan misten ook de nodige ‘bite’. En bovendien moeten die grondstoffen ook worden ingevoerd van de andere kant van de wereld. Zo kwamen we terecht bij de oesterzwam, de biefstuk onder de groenten, ingrediënt met zeer goede nutritionele waarden.” Met een beenhouwer aan het hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling werd gaandeweg een gamma ontwikkeld van spreads, sauzen

42

Nog even terug naar de oesterzwam. Die wordt geteeld door lokale boeren, vaak in bedrijven die aan het omschakelen zijn. De teelt gebeurt verticaal, dus er is weinig land voor nodig, en de substraten zijn afkomstig van restproducten. Dat duurzaamheidsaspect was een belangrijk criterium voor de jury van de Womed Award, net als innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en een ambitieuze langetermijnvisie. Caroline had een ste-

Ook benieuwd om de producten van Caroline te proeven? Haal dan bij AD Delhaize Lochristi je PROMO-COMBO:

Bon BonRill Rillettes 175 g varken + 1 BonMush Veggie salade samen voor slechts

€3

Aanbieding geldig vanaf 27/4 en zolang de voorraad strekt.


vig dossier dat kon bekoren. Hopelijk kan ze op die manier fungeren als rolmodel en inspiratiebron voor andere ondernemers. En zo mogen we best trots zijn dat deze jonge vrouw met haar kinderen regelmatig terugkeert naar de thuisbasis. Exact 95 kilometer van haar nieuwe woonplaats. Net even ver als zus Isabelle die als notarieel juriste actief is in het Brusselse. Lochristi als het centrum van de wereld, toch voor de familie Vercauteren. En als we mogen afgaan op de ambiance tijdens de fotoshoot, zit het wel snor met de volgende generatie. Dochters met pit, dat belooft…

De Women Award Zuid

Naast de Onderneemster van het Jaar werd ook een Belofte van het Jaar gekozen. De Oostvlaamse Sarah Parent van Go Forest wist de jury te overtuigen. Haar bedrijf plant bomen in ontwikkelingslanden en wil zo het klimaat verbeteren. Ze stimuleert bedrijven en ook particulieren om mee te bouwen aan dit verhaal. Om de twee jaar is er ook een Womed Award Zuid. Deze wordt uitgereikt aan een onderneemster uit een land waar Trias actief is. Trias is een Ngo die het familiaal ondernemerschap wil versterken in verschillende werelddelen. Ze doet dat door het ondersteunen van boeren- en ondernemersverenigingen in bijvoorbeeld Guinee, El Salvador, Ecuador, Brazilië, Tanzania, Congo, de Filipijnen en Oeganda. De winnares van 2021, Doreen Jean Nsasiirwe, komt uit Oeganda. Met haar bedrijf Westlink Delicacy Api Group Ltd. is ze actief in de bijensector in het westen van haar land. Ze koopt honing van de imkers en coöperaties uit Kisoro, betaalt hen een eerlijke prijs, en verzorgt ook mee de productie en verkoop. De onderscheiding wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt door koningin Mathilde, die het project actief steunt. Mei 2022

43


03-08 tot en met 07-08

Locatie I Bosmansdreef I Beervelde

INTERNATIONALE JUMPING CSI1* CSI2* CSI3* CSIYH

www.flanders-horse-event.be Forum Flanders-Foal Auction Flanders Heritage Rally

06-05 tot en met 28-08 CHEZ FLOR BAR DES AMIS

CHEZ FLOR BAR DES AMIS

Locatie I Bosmansdreef I Beervelde

Pop Up Bar Drinks - Food - Good vibes Events - After work Petanque Kids corner - springkasteel

powered by danstheater Feestpaleis fondueloft Gent Flanders Horse Event

Kom dan ons team versterken als tuinaanlegger voor de aanleg van totaalprojecten. Laat u horen en kom luisteren naar wat wij u kunnen aanbieden.

Een klant die tevreden is van ‘zijn’ aangelegde tuin.

Dat doet deugd.

Onze tuinaanleggers die fier zijn op hun werk en afgewerkte tuin. Dat doet dubbel deugd.

0475 39 80 00 groenburo@telenet.be

Vraag naar Bram of Eric Van Himme - Groenburo - Overslagdijk 62/A - 9185 Wachtebeke


mei

kalender Bloedinzameling mei

n pe

Mei activiteiten

ol actie ctv f pe

o

Okra Zaffelare

kristelijk r es

Lochristi: woensdag 4/05 - 17 tot 20 u. Zaffelare: maandag 16/05 - 17 tot 20 u. Beervelde: woensdag 25/05 - 17.30 u. tot 19.30 u.

5 mei om 13.30 u.: met de fiets naar Oostakker - Lourdes. Vertrek aan de kerk - Op de terugweg in zaal Hermeline koffie met taart. 17 mei om 14 u.: KUBB op het terrein van de Berkenstraat. huisstijl basiselementen

elke maandag om 14 u.: LIJNDANSEN in zaal Hermeline, Hijfte elke woensdag om 13.30 u.: FIETSEN start hoek Leemstraat en Bosdam elke donderdag om 14 u.: FIETSEN met Ferm en LG - start oud gemeentehuis Zaffelare. elke donderdag om 13.30 u.: TAPIJTBOLLEN in de sporthal te Zaffelare 2de & 4de donderdag vd maand om 14 u.: WANDELVOETBAL terrein SV Zaffelare

Donderdag 5 mei om 19 u. Rondleiding in PCS Destelbergen Exclusieve rondleiding door gewezen directeur Eddy Volckaert. Aansluitend lezing ‘Planten in ons cultureel erfgoed’ door professor Marcel De Cleene, Dokter in de Plantenkunde. We sluiten af met het feestbier Tuur. Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Infschr: www.cultuursmakers.be/lochristi Info: lochristi@cultuursmakers of 09 356 94 20

donderdag 5 mei 2022 om 20 uur.

In de O.-L.-Vrouw en St.-Petrus kerk van Zaffelare Vertolkers: Urbain De Wilde: orgel Leen De Wilde: dwarsfluit - Paul Claus: zang

Donderdag 5 mei om 20 u.

14de Concert

Werken van o.m.: Johann Sebastian Bach, Alexandre Guilmant, Max Richter, Marin Marais, Gabriel Verschraegen

Urbain De Wilde: orgel - Leen De Wilde: gezellig napraten met een glaasje. dwarsfluit Nadien - Paul Claus: zang Kaarten - 10 euro - te verkrijgen bij: Urbain De Wilde 0477.46.09.22 - Jan Boone 0476.74.30.87 Werken van o.m.: Johann Sebastian Bach, Rosette Schelfhout 0485.36.55.73 - Bert Vervaet 09.355.91.75 parochiesecretariaten Bavoparochie en Alexandre Guilmant, Max Richter, Marin via rekening BE43 9310 6852 6301 van de Orgelwerkgroep Zaffelare Marais, Gabriel Verschraegen Inrichters & v.u.: Orgelwerkgroep Zaffelare & Davidsfonds Lochristi-Zeveneken

Organisatie: Orgelwerkgroep Zaffelare & Davidsfonds Lochristi-Zeveneken Waar: kerk van Zaffelare Kaarten: € 10 bij Urbain De Wilde 0477.46.09.22

Organisatie: Dans & ballet Arabesk Waar: Zaal Uyttenhove - Zavel 5 Info: www.arabesklochristi.be

Zondag 8 mei

Ontbijtpakket Moederdag aan huis gebracht

Info: 0479 99 39 32

14de Concert

Zaterdag 7 & zondag 8 mei Arabesk danst de wereld rond

Wil je verwend worden met een heerlijk ontbijt op moederdag, bestel dan je pakket voor 4 mei bij KSA Zaffelare

Vrijdag 6 t/m zondag 8 mei

Persijzer kermis

Organisatie: KSA Zaffelare Prijs: volw. € 15 - kind € 8 op rek: BE66 7374 3223 2043 Bestellen: ksazaffelare.ksasite.be of 0472/85 58 89

Waar: tent Oudeveldstraat 172 Info & inschr.: www.facebook.com/feestcomite.persijzer Vrijdag: 14 u.: SENIORENNAMIDDAG 20 u.: 7de Persijzer QUIZ Zaterdag: PERSIJZERRUN 13.30 u.: start kidsloop 14 u.: start 5 km 15 u.: start 10 km 19 u.: EETFESTIJN - 21u.: optreden coverband POKERFACE Zondag: MTB-TOCHT MUD or DUST van 8 u. tot 11 u. 25 of 58 km 15 u.: HOMO UNIVERSALIS van Persijzer

Zondag 8 mei - 5.30 tot 8 u. Vroegochtendwandeling in het Heidebos

Een vroegochtendwandeling is het ideale moment om vogelgeluiden te horen. Organisatie: natuurpunt Waar: Parking 2 - Heidebos Knokkestraat, Wachtebeke Info: www.natuurpunt.be/agenda

Mei 2022

45


Totaalservice voor het herstellen van alle uurwerken, juwelen & klokken. Afhalen en leveren mogelijk www.juwelieralexmoens.be - info@juwelieralexmoens.be

Oude Abdijstraat 24, 9031 DRONGEN, T. 09 226 16 15

a

bvb

Sanitair a Chauffage bvb Badkamerrenovaties

Sanitair www.boesman.be - www.o-silence.be Bedrijvenlaan 6 - 9080 Lochristi Tel.: 09/259.27.70 - Fax: 09/259.27.71 - info@boesman.be Chauffage

Sanitair ROBOT- EN ZITMAAIERS Chauffage Bedrijvenlaan 6 -

9080 Lochristi

Tel. : 09/ 259.27.70 - Fax : 09/259.27.71

Raf Janssens - T.+32 475 628 129

www.boesman.be - info@boesman.be

Bedrijvenlaan 6 -

9080 Lochristi

Tel. : 09/ 259.27.70 - Fax : 09/259.27.7

www.boesman.be - info@boesman.be


mei

kalender

Donderdag 12 mei om 14 u.

Culinaire uitstap met een inkijk in twee bijzondere bedrijven: Tomatomasters: met een hart voor tomaten. En de kruidenkwekerij Claus: gepassioneerd door kruiden. Organisatie: Markant Lochristi Waar: vertrek 14 u. parking Dekenijstraat Info: desmedtolga48@gmail.com of 09 355 98 68

Zaterdag 14 & zondag 15 mei

Dinsdag 17 mei om 19 u.

Historische Dagen

O.T.L.”De Lozen Boer” Zaterdag: tractoren rondrit Zondag: Open Huis voor iedereen met een statische show met Thema Uitgestelde verjaardag 100 Jaar Lanz tractoren.

Nocturne met gids in de kunsttentoonstelling NADIR In het Kasteel van Laarne kan je nu terecht voor de toptentoonstelling NADIR: een ontmoeting tussen hedendaagse kunst en uniek erfgoed.

Waar: Pauwstraat 166, Lochristi Info: Raf Janssens +32 475 628 129 - info@oldtimertractoren.be of www. oldtimertractoren.be

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Infschr: www.cultuursmakers.be/lochristi Info: lochristi@cultuursmakers of 09 356 94 20

G Zondag 15 mei - 14 tot 18 u. Donderdag 12 mei om 14 u.

Voordracht: Hendrik Vos

Over de europese unie, van crisis tot crisis

ENDRIK Organisatie:VOS neos Lochristi

Lokale markt Zelfoogstboerderij Rawijs pakt uit met een lokale markt tijdens de week van de korte keten. Divers aanbod: van taart tot decoratie, van notenpasta’s tot oesterzwammen. Geniet met een biertje of koffie met taart!

Waar: zaal Lodejo, Dorp-Oost 1 UNIE, VAN CRISIS TOT CRISIS Info: neoslochristi@gmail.com

Organisatie: Rawijs zelfoogstboerderij Waar: Koning Albertlaan 101 lidstaten van de Europese Unie met uitdagingen alleen de baas kunnen. Telkens blijkt ook hoe moeilijk lijke Europese aanpak uit te werken. De voorbije jaren crisis tot crisis te ploeteren. Elegant is dat niet, effectief jk valt de Europese Unie ook niet uit elkaar. Integendeel, er greep te krijgen op de lidstaten. In deze lezing bekijkt oncrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat. e lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt n hoe zit dat dan met de Britten die voor Brexit kozen ? kraïne komt beslist aan bod.

of 0476 41 02 19

Zondag 15 mei - 14 tot 16.30 u. opese politiek aan de UGent. Hij doceert er onder meer Europese Unie en publiceert diverse boeken. VoorMossenwandeling zijn e politiek verstaanbaar te maken voor een breder publiek Tijdens een wandeling ontdekken we Vrijdag 13de enWablieftprijs 20 & alist Rob Heirbaut voor Klare Taal. mossen en korstmossen. Zaterdag 14 en 21 mei om 20 u.

Voorstelling : PECH

Organisatie: Toneelgroep LUDIO Zaal Hermeline, Hijfte-center 32 mei 2022Waar: om 14u Reservatie: reservaties@ludio.be of bel 09/355.01.81 - 0471/425.125 Dorp-Oost 1, 9080 Lochristi

s leden - €15 voor niet-leden

Organisatie: natuurpunt Waar: Parking 1 - Heidebos Keizershoek, Moerbeke Info: www.natuurpunt.be/agenda

Vrijdag 20 t/m maandag 23 mei

Wijkkermis

Hoeksken – Meivelling Info & inschr.: alex@decroock.be 0494/44.00.15 Vrijdag: 19 u. Openingsreceptie 20 u. vendelzwaaiers van Hijfte 21u. Optreden Dr. Fred & The Medicine Men 22.30 u. Dans met DJ Jasper Zaterdag: 19 u. Feestmaaltijd: 22 u. optreden Steve Tielens 23 u. Verloting van prachtige tombolaprijzen 23.30 u. Dans met DJ Kurt Schietkraam – springkasteel aanwezig Zondag: 18 tot 20 u. VIP-AVOND voor de sponsors 19.30 u. Optreden Bluesy Muloosy 21 u. Ambiance en feest met DJ Dirk Stoops - dans met DJ Kurt Maandag: 12 - 17 u. DINER - DANSANT voor de senioren 14 u: koffie met dessertje - Zang en dans verzorgd door Ritchie Paris - discobar Mei 2022

47


LENTE KRIEBELS

Kom onze nieuwe collectie tuinmeubelen bewonderen en geniet van 20% korting*

*op artikels in voorraad geldig tot 31 mei 2022

Tuincenter - Tuinaanleg André De Stercke

Antwerpsesteenweg 21 A - 9080 Lochristi - Tel.09 355 61 34 info@tuincenterdestercke.be - www. tuincenterdestercke.be

OPEN van ma. - vr. 9 u – 12 u en 13.30 u – 18.30 u zaterdag tot 18 u zondag 10 u – 12 u en 14 u – 18 u

Lenteactie

Uw tuinlounge in massief Padouk, nu met gratis kussens Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en geplaatst. Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid. Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar Uw keuze. Inclusief levering en montage. Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 99 25 Gsm: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be - www.mikeinterieur.be


mei

kalender DE WEG-WIJZER VIERT

Noteer deze 2 sportactiviteiten nu al in de agenda

Reuze(n)feest

met grootse stoet met REUZEN MANTEN EN KALLE

Zondag 22 mei van 10.30 u. tot 17 u. - Zaffelaredorp 6 -

Zaterdag 11 juni - start 15 u. Spelenmarkt - Spetterend optreden van de kleuters Heerlijke BBQ - Interactieve workshops lager

DSM OPEN Padel Cup

Meer info via www.deweg-wijzer.be

Zondag 22 mei - 10.30 tot 17 u.

REUZENFEEST met grootse stoet met REUZEN MANTEN EN KALLE Spelenmarkt - Spetterend optreden van de kleuters Heerlijke BBQ - Interactieve workshops lager Organisatie: VBS De Weg-Wijzer Waar: Zaffelaredorp 6 Info: www.deweg-wijzer.be

PTC Lochristi en DSM Keukens slaan de handen in elkaar en organiseren “het plezantste recreatieve tornooi”. Deelname en toegang zijn gratis, dus je kan ook gewoon een hapje komen eten aan de foodtruck of meevieren op de afterparty! Organisatie: PTC Lochristi en DSM Keukens Waar: Padel & Tennis Club Lochristi Info & inschrijven: www.dsmkeukens.be/ events

nummer9080 Maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi

Bezoek de Floraliën 2022

2de KWB kermisjogging

Zaterdag 4 en zondag 5 juni

wedstrijd

Helene Verhoeyen Spae Greta Raman Rudy Van Damme Cesar Kint Marcel

Mooie en groene omgeving - parking - douches - kleedkamers - tijdsregistratie. Afstanden : 5 km en 10 km Enkel daginschrijving : 6 euro Organisatie: KWB Zaffelare Waar: Sporthal Zaffelare. Info: Luc Dhont 0474/69 44 03

We zetten u in de bloemetjes!

Volgende winnaars kunnen de Floraliën Gent gratis bezoeken, van 29 april tot 8 mei.

Christine De Clercq Rob Mulkay Chantal Vandeslijcke Kelly Stevens Christine Timmerman

Jullie duoticket wordt jullie binnenkort digitaal toegezonden.

De Meulenaere Agnes Isabelle Schatteman Martine De Bosschere Stevens Fien Luc Welvaert


Europa-kenner prof Hendrik Vos

foto: © Katleen De Paepe

Is er nog hoop voor Europa/de wereld?

Pasen 2022. De dag van het ultimatum voor Marioepol: overgeven of sterven. Een zoveelste zwarte bladzijde in deze waanzinnige oorlog. Hendrik Vos, Europa-kenner en professor aan de vakgroep Politieke Wetenschappen (UGent), wikt en weegt de kans op een nakend bestand, kijkt naar oorzaken en gevolgen, en of dit eigenlijk ooit te voorkomen was? En hoe ironisch is het niet, denken wij dan, dat uitgerekend de Russische schrijver Tolstoj ooit Oorlog en Vrede schreef, en een overtuigd pacifist was.

50

Mei 2022


Interview Tekst: Luc Van de Vijver

Om met de deur in huis te vallen: is er hier nog een ‘way out’? Heel moeilijk in te schatten. Niemand kent echt de beweegredenen van Poetin en het is dan ook heel moeilijk te zeggen of onderhandelingen nog echt een kans maken. Er blijft ook grote onzekerheid over de sterkte van het Russische leger. Er zijn natuurlijk de ontelbare intrieste bombardementen, maar van een ‘overrompeling’ van het terrein is er toch geen sprake. In wiens voordeel speelt tijd hier nu? Natuurlijk zou samen aan tafel zitten en echt onderhandelen het allerbeste zijn, om zo tot een bestand te komen met een staakt-het-vuren. Het zou de angel onverhoopt snel uit deze oorlogssituatie kunnen halen. Er zouden gevangenen uitgewisseld kunnen worden en tijdelijke grenzen afgesproken. Maar in dit stilaan erg onwaarschijnlijke scenario, blijf je wel met een bevroren conflict zitten. Iets waar Rusland waarschijnlijk de oostelijke regio’s en een stuk van het zuiden heeft ingenomen, om daar natuurlijk nooit meer weg te gaan. Op korte termijn zou een bestand van die aard inderdaad tot een wapenstilstand kunnen leiden, maar op de lange termijn zou dit toch een soort van beloning blijken voor een agressor die zomaar via bruut geweld een stuk grond van een ander land inneemt. Die ‘oorlogsverloning’ zou de democratische wereld van het Westen nooit echt kunnen aanvaarden. Dus elk bestand dat nu gesloten wordt, zal wankel zijn. Staan we überhaupt niet totaal machteloos als een wereldleider met nucleaire kracht zich limietloos aan geweld overgeeft, zonder bekommernis om mensenlevens? Zo scherp zou ik het toch niet stellen. Het is niet dat we de rode loper uitrollen voor Rusland, hé. De Westerse wereld reageert toch opvallend eendrachtig. Er is een vlammende veroordeling van deze oorlog, in nog veel meer landen dan alleen hier. Oekraïne krijgt humanitaire hulp, en er worden veel wapens geleverd zodat het land zich verder kan verdedigen. Maar zoals je terecht zegt: het is een wikken en wegen van wat wél of niet kan in reactie tegen deze Russische agressor. En inderdaad: de nucleaire factor is misschien niet allesbepalend, maar bepaalt toch wezenlijk in hoeverre de militaire hulp kan gaan. Niemand wil dat het zodanig uit de hand loopt dat we met kernraketten gaan gooien. Afgezien daarvan, kunnen we toch wel stellen dat de economische sancties ongezien zijn. Ze zijn zo vergaand dat de impact al zeer voelbaar is.

De eeuwige vraag: treffen de sancties wel de mensen die we willen treffen? Dat is waar. We moeten hier wel onderscheid maken tussen korte en lange termijn. Op korte termijn treffen we uiteraard ook de lokale bevolking. Maar dat is onvermijdelijk. Toch wordt ook nu al erg aan de rijkdom van de oligarchen geraakt, en aan die van de rijken in de omgeving van Poetin. En hoe je het draait of keert, economie en geld spelen op de achtergrond van iedere oorlog altijd heel erg mee. Dus als de schade ook op lange termijn voor deze elite voelbaar blijft, en zware schade berokkent, zou er toch een kentering kunnen komen in hun steun voor Poetin. Of zou er nog veel grotere druk kunnen ontstaan vanuit de bevolking zelf. Niet iedere Rus ondersteunt Poetin uiteraard. Die verzetsbeelden hebben we ook allemaal gezien. Al begrijpt ook iedereen dat het onder zo’n regime wel van heel veel moed getuigt, om tegen het beleid in te blijven gaan. Zelf dacht ik dat anno 2022, in tijden van ongeziene sociale media, eenzijdige Russische propaganda nooit meer de eigen bevolking zo zou kunnen misleiden. Naïef gedacht dus. Tja. Als je enerzijds een staatsapparaat hebt dat het internetverkeer probeert plat te leggen, en er anderzijds een groot deel is van de oudere en arme bevolking dat zich alleen door de staatsomroep laat informeren, heb je dit inderdaad voor. En je kan van hen niet verwachten dat ze via VPN’s toch aan de juiste informatie geraken (red. VPN is de afkorting van Virtueel Private Network; een versleutelde, veilige verbinding tussen een persoonlijke computer, smartphone of tablet en het internet). Vandaar dat zij mee blijven gaan in de retoriek van Poetin, die een mengeling is van zogeheten antinazisme en territoriumbelangen. In die zin dat er een claim is op regio’s die ooit tot Rusland behoorden? De eeuwige claim: ‘ooit was het van ons, dus we hebben er recht op’. Je hoeft geen groot historicus te zijn om te zien hoe fout dat onvermijdelijk loopt. Ooit waren de Romeinen bij ons baas, dus zou Italië ons kunnen claimen? Voor het grondgebied van België zou de lijst van claimende landen dan wel eindeloos lang zijn: Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland… te gek om los te lopen. Maar het argument blijft maar aanslaan, jammer genoeg. Mei 2022

51


POW R TO THE PEOPLE

JE MOET GEEN ELEKTRISCHE WAGEN KOPEN.

MAAR JE KAN HET WEL. Ruil nu jouw huidige wagen in voor een elektrische Opel en profiteer van een hogere overnamepremie. Ontdek jouw Power Premie en de nieuwe Opel Grandland Plug-in Hybride bij je Opel Verdeler.

 VAN ACKER LOCHRISTI Kapiteinsstraat 29 • 9080 Lochristi • www.garagevanacker.be

milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be 09/355.82.34

1,0 - 1,1 L/100KM 14,2 - 15,1 KWH/100KM

VAN ACKER LOKEREN Dijkstraat 2A • 9160 Lokeren 09/342.83.10 • www.garagevanacker.be

22 - 26 G/KM CO TOT 78 KM AUTONOMIE

2 milieu-informatie 19/03/2004): opel.be Het verbruik, de CO2(KB -uitstoot en de autonomie zijn bepaald volgens de World Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) volgens de normen R (EC) Nr. 715/2007, R (EU) Nr. 2017/1153 en R (EU) Nr. 2017/1151. De

werkelijke actieradius kan variëren onder dagelijkse omstandigheden en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en voorconditionering.

1,3 - 1,4 L/100 KM

29 - 32 G/KM CO2 TOT 75 KM AUTONOMIE

Het verbruik, de CO2-uitstoot en de autonomie zijn bepaald volgens de World Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) volgens de normen R (EC) Nr. 715/2007, R (EU) Nr. 2017/1153 en R (EU) Nr. 2017/1151. De werkelijke actieradius kan variëren onder dagelijkse omstandigheden en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en voorconditionering. *De overnamepremie geldt bij inlevering van een voertuig en is voorbehouden aan particuliere klanten. Dit aanbod is niet omzetbaar in contanten. De inruilwagen dient minstens 6 maanden ingeschreven te zijn op naam van de koper op het moment van ondertekening van de verkoopsovereenkomst. Het bedrag van de overnamepremie hangt af van de nieuwe Opel die de klant koopt.


foto: © Sputnik

Wél is het zo dat er in bepaalde Oekraïense regio’s een meerderheid Russisch spreekt. Het territorialiteitsbeginsel (‘het is ons grondgebied’) versus het democratisch principe (‘de meerderheid beslist’). Vele landen kennen zulke conflicten. Het was bij ons in de Vlaamse Rand rond Brussel ooit niet anders… Ja, maar wij voerden geen oorlog, hé. En de manier om hiermee om te gaan, is om altijd oog te blijven hebben voor de minderheden. Om die te beveiligen. En om er via onderhandelingen uit te geraken. We bedachten de taalgrens, faciliteiten, sleutels… Het kan omslachtig zijn en veel energie vragen, maar het is dé enige manier om zoiets vredevol aan te pakken. En in het licht hiervan zou je misschien kunnen zeggen dat men in bepaalde Oekraïense regio’s het Russisch sprekende deel van de bevolking wat meer had moeten betrekken. Mogelijk. Maar dit rechtvaardigt op geen enkele manier deze verschrikkelijke oorlog. En het is maar zeer de vraag of het Poetin echt wel te doen is om hun ‘bescherming’. Er spelen vast ook andere belangen. Zijn schrik voor de nakende NAVO-grens? Ach, ik ben er niet zeker van of dat nu echt zo hoog op zijn agenda stond. Dat behoort tot zijn oorlogsretoriek. Wie een hond wil slaan, vindt altijd een stok. Nogmaals, wat zijn de werkelijke redenen en wat zijn drogredenen? Het was echt niet zo dat Oekraïne op het punt stond om toe te treden tot de NAVO.

Interview

De Russische schrijver Tolstoj, van ‘Oorlog en Vrede’, was een gezworen pacifist. Zijn overtuiging maakt geen kans meer in deze tijden? Dit is het failliet van het pacifisme? Het toont sowieso aan dat rationaliteit en gezond verstand en logisch nadenken niet voldoende zijn om zulke catastrofes tegen te houden. Ratio is niet de enige menselijke kracht die aan zet is, dat is overduidelijk. Anders was dit nooit gebeurd natuurlijk. Maar je kan toch ook moeilijk zeggen dat de Russen aan de winnende hand zijn. Hun oorlog sleept veel langer aan dan gedacht. Hun economie heeft zwaar te lijden. De NAVO-grens dreigt dichter dan ooit bij Rusland te liggen, nu ook Finland zich opmaakt voor lidmaatschap. Rusland is in een groot isolement geraakt dat zich nog decennia zal laten voelen. Het humane leed is groot, uiteraard in Oekraïne, maar de sancties laten zich in het Russische thuisland ook stilaan voelen. Eén van hun sterke pijlers, als energieleveranciers, dreigt onderuit gehaald te worden … Er zijn geen winnaars in deze strijd. Het is één doffe ellende. Veel pacifisme zien we hier dus niet en je hoort nu luid roepen dat we meer moeten uitgeven aan bewapening. Ik weet niet zeker of dit de juiste reactie is. De lidstaten van de Europese Unie geven nu al vier keer zoveel uit aan defensie als de Russen. Daar zit echt het probleem niet. We zouden Poetin niet hebben tegengehouden als onze legers nog sterker waren geweest. Europa heeft vooral zijn rol te spelen door consequent te blijven hameren op onze waarden, onze cultuur van overleg, democratie en inzichten, door helaas ook een eeuwenlange strijd en perioden van oorlog en vrede. Er is altijd het risico dat een losgeslagen leider zijn natie in een uitzichtloze oorlog stort. Dat zien we nu gebeuren. We kunnen alleen maar hopen dat de mensheid hieruit de juiste lessen kan trekken, zodat de wereld naar een nog vastere vrede kan evolueren. We hopen het met je.

Hendrik Vos komt spreken voor Neos Lochristi, op 12 mei om 14 u in de Lodejo: zie kalender blz 47.

Mei 2022

53


Viering 800 jaar Zaffelare 9

Wisselende politieke meerderheden

O

Onder de liberale burgemeester Lippens, van 1861 tot 1900, werd de macht van de katholieke kerk ingeperkt. Eigendomsrecht van de kerkfabriek, uitgaven aan pastorie en kerk, het beheer van het kerkhof, de bouw van een nieuwe kerk: alles werd betwist of afgevoerd. Ook in Zaffelare was er in de jaren 1879-1884 een grote weerslag van de Belgische Eerste Schoolstrijd tegen de beslissingen van het liberale landsbestuur dat onder meer godsdienstlessen verbood in het officieel onderwijs. De Zaffelaarse katholieken toonden zich wel sterk, maar de betwiste gemeentelijke school liep niet helemaal leeg, zoals in veel Vlaamse gemeenten, en er kwam zelfs een gemeentelijke meisjesschool. Zaffelare bleef een door en door liberale gemeente. In 1900 overleed echter de op handen gedragen burgemeester Eugène Lippens en ter plaatse had zijn partij geen even invloedrijke politici. Edmond Ongena, olieslager op het Oosteinde, werd de nieuwe burgemeester.

De katholieken weren zich

Ondanks de tegenwerking van het gemeentebestuur werd de parochiekerk vanaf 1897 dan toch vernieuwd en vanuit de hogere besturen werd Zaffelare daarin stevig gesteund. Ook op andere terreinen had men zich geweerd met de stichting van een aantal sociale organisaties zoals een veeverzekering, een paardenverzekering, een spaarkas, een onderlinge bijstand en ziekenkas. Zaal Sint-Hubert werd de tegenhanger van de liberale feestzaal. Er kwamen nieuwe katholieke voormannen, zoals Auguste de la Kethulle de Ryhove, kasteelheer van Speurdonk. In 1894 kwam Louis Mullié naar Zaffelare wonen in het kasteel van de Woestijne in de Nerenhoek, dat zijn moeder geërfd had. Zijn zuster Maria was gehuwd met de

54

Mei 2022

katholieke brouwer Victor De Bock, afstammeling van een oude Zaffelaarse familie. Spoedig ging Louis Mullié een grote rol spelen in het sociale, culturele en religieuze leven van Zaffelare. In 1895 stichtte hij de harmonie “IJver en Eendracht” In 1904 stichtte hij de eerste bloemistenbond van Groot-Lochristi. Zaffelare kreeg verder sterke pastoors, wellicht omdat August De Bock, de vicaris-generaal van het bisdom Gent van 1897 tot 1927 van Zaffelare was. Hij was de broer van Victor De Bock.

Een nieuw kerkhof

De eigendommen van Eugène Lippens te Zaffelare waren geërfd door zijn nicht Marie Stéphanie Lippens, gehuwd met Oswald de Kerchove de Denterghem. Dit echtpaar schonk in 1902 aan de gemeente Zaffelare een stuk grond in de huidige Kan. P.J. Triestlaan om er een nieuw kerkhof aan te leggen. Het liberale bestuur aanvaardde deze schenking en bereidde alles voor om het kerkhof te verplaatsen weg van de kerk. Alleen de aanbesteding was nog niet gebeurd. Vooral dit nieuwe kerkhof heeft blijkbaar de doorslag gegeven. De liberale partij heeft niet beseft hoeveel weerstand dit plan kon oproepen bij de bevolking. Men zag er een ideologische afrekening in vanwege de vrijmetselarij. Als burgemeester van Gent had Charles de Kerckhove de Denterghem, de vader van Oswald, de Westerbegraafplaats, zonder kerkelijke zegen, laten aanleggen. De Zaffelaarse katholieken wilden geen geuzenkerkhof.

Het gemeentebestuur werd katholiek

Victor De Bock, katholiek burgemeester 1904-1921, 1927-1941 en kort in 1944.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd om de vier jaar afgewisseld een grote en een kleine helft van de gemeenteraad herkozen. In Zaffelare betrof dit zes en vijf gemeenteraadsleden. Oktober 1903 bracht een politieke verschuiving. De liberalen moesten weg, propageerde het katholieke kiescomiteit, want zij verdedigden onder meer het onzij-


De katholieke fanfare “IJver en Eendracht” in 1926 aan kasteel Mullié in de Nerenhoek.

800 jaar

Zaffelare door Bert Vervaet

dig onderwijs en bevorderden de zedeloosheid door dansorgels toe te laten in de herbergen. In 1903 werden zes katholieken gekozen en vormden daarmee een meerderheid tegenover vijf liberalen. Victor De Bock werd de nieuwe burgemeester. De eerste grote beslissing was het afvoeren van het nieuwe kerkhof. In 1907 werd de kerktoren voltooid en in 1911 werd een mooie muur gebouwd rond het oude kerkhof rond de kerk. In de gemeenteschool werden katholieke onderwijzers benoemd.

Liberalen terug aan de macht

Zaffelare had tijdens Wereldoorlog I naast de algemeen voorkomende miserie nog een bijkomende bron van verdriet: de gevangenneming van 178 burgers in juli 1918. In de Kluizestraat had een spion een Duits politieman gedood en een tweede gekwetst. De dader werd niet gepakt en als represaille werden de weerbare mannen van het dorpscentrum opgepakt. Zij kwamen via Grembergen uiteindelijk in Halewijn terecht, als verplichte arbeiders achter het front. Door een epidemie stierven daar vier van die gevangenen. Aan burgemeester De Bock werd het kwalijk genomen dat hij partijdig zou zijn opgetreden bij de keuze van mensen die na Grimbergen naar huis mochten en niet naar Halewijn moesten. Hij zou ook al in 1916 partijdig zijn opgetreden bij de Duitse opeising van arbeiders. Bij de eerste verkiezingen na de oorlog, in 1921, verloren de katholieken hun meerderheid en leidden de liberalen de gemeente. Odon De Keyser, kleinzoon van Eduard Ongena, werd de jonge minzame burgemeester. Odon De Keyser, liberaal burgemeester van 1921-1927 en 1947-1958.

Mei 2022

55


HOORCENTRUM

HOORCENTRUM NORMAN

NORMAN

GEHOORZORG MET DE GLIMLACH

Dorp-West 5 | Lochristi | 09 355 96 16 | www.audioloog.be

GEHOORZORG MET DE GLIMLACH

IN SAMENWERKING MET VERANNEMAN AUDIOLOGIE

Dorp-West 5 | Lochristi | 09 355 96 16 | www.audioloog.be

LOCHRISTI NORMAN HOORCENTRUM

JOBS IN AD DELHAIZE GEHOORZORG MET DE GLIMLACH

Dorp-West 5 | Lochristi | 09 355 96 16 | www.audioloog.be

VERKOOPSTERS ARBEIDERS MAIl: DEBBIE@ADlOCHRISTI.BE - 09 356 00 84


Viering 800 jaar Zaffelare 9 Terug de katholieke partij aan de macht Gemeentebelangen De katholieke verkiezingspropaganda van 1927 klaagde vooral aan dat er veel te grote onkosten gemaakt waren door de liberalen en dat zij een hoofdonderwijzer hadden benoemd die niet diep christelijk was. De katholieke partij herwon de meerderheid, terug met burgemeester De Bock. Hij moest ontslag nemen tijdens de Duitse bezetting en werd in 1941 opgevolgd door een lid van het VNV (Vlaams Nationiaal Verbond) fruithandelaar Arthur Buyst uit de Rechtstraat. Na de oorlog kwam Victor De Bock even terug, maar nam terug ontslag. Twee keer heeft de gemeenteraad een kandidaat voorgesteld als plaatsvervangend burgemeester, eerst schepen Gerard Van de Voorde. Die was echter als schepen geschorst geweest omdat hij een voetbalclub had opgericht in een VNV-lokaal. Dan schepen Henri Van de Weyer, maar een pipo had op zijn voorgevel een hakenkruis geschilderd, zodat hij niet meer onbesproken was. Derhalve werd Odon De Keyser, langst aanwezig gemeenteraadslid, tot dienstdoend burgemeester aangesteld.

Bij de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 is Florent Decraene, C.V.P.-er en hoofdonderwijzer van de Sint-Jozefschool, erin geslaagd om een akkoord tot stand te brengen tussen de katholieke en liberale partij. Zij zouden voortaan samen opkomen onder de naam “Gemeentebelangen” met een nauwkeurige afspraak over de mandaten. Bij de bekendmaking van dit akkoord in zaal Sint-Hubert is “verrader” geroepen. Tien van de elf kandidaten werden verkozen in 1946, later twaalf van de dertien, waarvan acht C.V.P.-ers en vier liberalen. De overige zetel ging naar een socialist. Odon De Keyser bleef burgemeester tot in 1958 en werd dan opgevolgd door de Florent Decraene. Zo is het gebleven tot aan de fusie met Lochristi in 1977. Een van de laatste beslissingen van de Zaffelaarse gemeenteraad was de bouw van een sporthal. Die is pas later tot stand gekomen onder het gemeentebestuur van Lochristi.

De laatste gemeenteraad van Zaffelare met 12 kandidaten van “Gemeentebelangen” en één socialist. Zittend v.l.n.r.: schepen Achiel Vlieghe (liberaal), burgemeester Florent Decraene (C.V.P.), René Van Acker (C.V.P.) en gemeentesecretaris Aimé Tollenaere.

57


Het oog van Martin

Lijstjes over De Bende van Nijvel…

I

Ik ben lijstjes-man, een zogenaamde list-o-mania man. Ik ben een man die lijstjes maakt van (bijna) alle boeken (veel), strips en aanverwanten (veel meer) en van mappen met allerlei informatie die ik in mijn bezit heb (veel te veel).

Toegegeven veel van die mappen bevatten achterhaalde informatie soms van jarenlang ver, maar weggooien is momenteel niet aan de orde. In die mappen zit werkelijk van alles: van knipsels en artikels tot foto’s en interviews m.a.w. alles wat mij al jarenlang interesseert. Dat kan gaan over gebeurtenissen, mysteries, beruchte ontvoeringen, filmsterren, rocksterren, stripauteurs, beroemde personen, moordaanslagen, extreem rechtse organisaties enz. en allemaal voorzien van een… lijstje met daarop de (bijna) volledige inhoud van de map. Het is misschien een wat vreemde kronkel in mijn hersenen, maar als ik wil weten wat ik bv allemaal heb over Robert Allen Zimmerman (beter gekend als Bob Dylan) of Ernesto ‘Che’ Guevara dan moet ik gewoon maar mijn lijstje raadplegen, handig toch? Neem nu de map – correctie mappen – over De Bende van Nijvel. Ik heb 2 dikke archiefmappen en meer dan twintig boeken over de beroemdste Bende van België. Ik knip alles uit wat ik kan vinden, klasseer het chronologisch en maak er een lijstje van. Waarom die fascinatie over De Bende van Nijvel? Daarvoor moeten we terug gaan naar zaterdag 9 november 1985. Ik had de dag voordien een interview met een gekende Belgische rockgroep, maar kreeg in de vroege ochtend telefoon van de platenfirma dat het interview verplaatst is naar de volgende dag en in het bijzonder in de vooravond. Plaats van afspraak: een gekende tearoom te Aalst. Daar mijn tweedehands wagen voor een kleine herstelling in

de garage staat, ga ik met de trein naar Aalst. Het interview verloopt vlot en na afloop ga ik terug naar het station van Aalst om richting Brugge te sporen. Mijn trein is er pas na 20 u., dus ik besluit om op een bank te zitten om wat te lezen en te wachten want het is pas 19.35 u. Plots komt een dame het perron op gelopen en roept dat de Delhaize is overvallen en dat er mensen zijn dood geschoten. Ik ben nu niet snel bang, maar die duidelijk in shock verkerende dame deed mij wel even slikken.

copyright: Cel Waals Brabant

Mijn journalisten hart in spe draait overuren en ik besluit naar Delhaize te gaan kijken. Hoe dichter ik kom, hoe meer mensen ik in paniek zie. Ik geraak niet tot bij Delhaize omdat politiecombi’s en ziekenwagens alle beschikbare plaatsen nodig hebben en ook de toegangsweg is inmiddels afgesloten.

. © Borgerhoff & Lamberights 2011

door Martin J. Floré

Ik besluit terug naar het station te gaan en mijn trein te nemen. Fast forward. Een paar jaar later krijg ik van een collega te horen dat ze getuigen zoeken over de overval in Aalst en meer bepaald mensen die in en rond het station waren. Ik aarzel even, maar besluit mij toch te melden via een centraal oproep nummer. Ik word ondervraagd door een rechercheur over mijn aanwezigheid in Aalst en of ik niets verdachts heb gezien in of rond het station. Ik kon mij alleen een jongeman herinneren met een hoodie en een sjaal die regelmatig links en rechts keek. Buiten een grijze vest kan ik geen verdere beschrijving geven. Op mijn eigen vragen krijg ik een ontwijkend of zelfs helemaal geen antwoord. Lange tijd later kom ik te weten dat enkele getuigen drie tot vier gangsters zagen die het vuur openden op de parking van Delhaize. Omdat er drie gangsters na de overval met een Golf GTI weg vluchten, werd lang de hypothese geopperd dat de vierde dader ‘een andere vluchtweg heeft genomen’. Een trein misschien? Een hypothese over die vierde dader is in enkele boeken over de Bende trouwens overgenomen. Sinds die dag in 1985 laat De Bende mij niet meer los en leg ik een eigen archief aan van dossiers en boeken met betrekking tot die beruchte Bende. Sta ik in één van die boeken? Mogelijk, maar niet bij naam, in twee boeken is er sprake van ‘een getuige’ die ondervraagd werd over een mogelijke vierde gangster van de Bende. Ben ik die getuige? Misschien wel, misschien niet. Feit is dat de onderzoekscel mij nooit meer contacteerde laat staan dat ik er een reactie van kreeg. Dus om mijn ‘Bende van Nijvel archief ‘ leesbaar en overzichtelijk te houden, maak ik lijstjes van wat er allemaal in die mappen te vinden is. Je weet immers nooit waar dat lijstje goed voor kan zijn.


Lochristi bloeit... door Markus

Een levende kersenboom in volle bloei

Een beetje feest...

Wanneer de kersenbomen bloeien in Japan gaat het als een vreugdegolf door het land. Kersenbloesems symboliseren de belofte van hoop en prille liefde. Iedereen gaat naar buiten om de bloesems te bewonderen. Een ontmoetingsplaats: kortstondig... Zo kunnen ook de kersenbloesems aan het Reynaertbeeld begrepen worden. Een kortstondige ontmoeting aan het Reynaertbeeld, het boegbeeld van Lochristi. De bloesems staan nog dicht bij de winter, kwetsbare bloeiperiode waarin ze ontwikkelen, en dan die ontmoeting met de nieuwe toekomst, de lente. Elk jaar dezelfde, dezelfde maar verschillend, verschillend maar dezelfde. Telkens wanneer de lente komt, kersenbloesems aan de Reynaert. HOI!!! HOI !!! Mei 2022

59


Dirk Van Kerkvoorde

21

AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

Strikt Individuele Studiebegeleiding zowel fysiek als online

Bijlessen Naschoolse studiebegeleiding Herexamens Examencommissie Secundair Onderwijs Toelatingsproeven (Arts, Tandarts, ...) IJkingstoetsen | Ingangsexamens Business-Coaching

Steeds à la carte & ONE-TO-ONE

W W W. X ANTHIPPE.BE

Dorp-West 138 | 9080 Lochristi +32 (0)9 355 51 43 | +32 (0)476 27 28 70

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

www.xanthippe.be | hinda@xanthippe.be


Inschrijven via www.rijscholenlust.be of 09 356 85 27

NIEUW! Rijscholen Lust NIEUW! Lust WELKOM Rijscholen in de beste rijschool in uw buurt! Lokeren-Zeveneken Lokeren-Zeveneken (voorheen(voorheen rijschoolrijschool Zeveneken) Lokeren-Zeveneken Zeveneken) 1 (voorheen rijschool Zeveneken)

telefoonnummer Nieuw Contacteer ons

Nieuw 1 telefoonnummer Inschrijven via Contacteer ons

09 356 85 27 lokeren@rijscholenlust.be

09 356 85 27

www.rijscholenlust.be of 09 356 85 27 lokeren@rijscholenlust.be

Nuttigeadressen

Inschrijven via www.rijscholenlust.be of 09 356 85 27

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Advocatenkantoor Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Deblauwe Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Advocaat Coolsaet Gert Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be Advocatenkantoor Lievens Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37 E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be Advocatenkantoor Heirman Ruilare 89B - 9080 Lochristi Tel. 092207501 fax. 092209940 E-mail: info@advocaatheirman.be

Boekhouders - Accountants Fiscalisten D&V Bedrijfsadviseurs bvba Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi Tel. : 09/259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Adfibodem BV Advies op maat van uw bedrijf of vrij beroep Kapelleken 15/0001 - 9080 Lochristi 09 3551210 - Jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

CBA & Co BVBA Boekhouding & Startersadvies Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be CRVB Accountancy bvba Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info DPO Accountants en Belastingconsulenten Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079 www.dierenartskatrijn.be

Kinesitherapie

Koen Velghe - Kinesitherapeut Hoekskensstraat 41 - 9080 Lochristi Gsm: 0478.47 00 67

Logopedie LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be Logopedie Deborah Jacob Hoekstraat 147A - 9160 Lokeren 0496/ 84 00 31 jacob.deborah@gmail.com

Podologie

Ann Bieseman Langenakkerlaan 61 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69 www.podologie-lochristi.be Helene Jacob Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder Psychologe/mentale coach Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren www.rdr-consult.com Watersniphof 10 - 9080 Lochristi Derudderconsulting@gmail.com 0473 86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil Krommendonck 15 - 9080 Lochristi Luc Van de Vijver Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@skynet.be www.alsdelentewil.be Hilde De Clercq Rouw- en Verliesbegeleider www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486/067837 Huis- en schoolbezoek mogelijk! Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70 Meer info zie advertentie hiernaast

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi tel. 0800-20 30 2 - zorgcentrale@wgkovl.be 24u/7d - alle ziekenfondsen www.witgelekruis.be Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julitavandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Thuisverpleging op maat Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Thuisverpleging Greet Heeze Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak Diëtiste Sophie Bollaert Afslankcentrum So-Ligna 0499/31.45.63 Cootveld 2, Beervelde info@so-ligna.be www.so-ligna.be enkel op afspraak

Mei 2022

61


Opinie

Niet mijn apen, niet mijn circus Café Vooruit, aan ’t Zuid. Ergens begin maart.

En dan komt onvermijdelijk ook de ultieme vraag, die iedereen vreest: zou je ook weer dezelfde partner kiezen?

Een gezellig napraatje met een paar generaties familie, na Wim Helsens show in Capitole Gent: ‘Niet mijn apen, niet mijn circus.’ Een voorstelling die een beetje eindigt waar ze begint, met ergens tussen de regels van het verleden, het heden en de toekomst, dé hamvraag: had je liever weer hetzelfde of liever toch iets anders gedaan in en met je leven? Waren het jouw apen, en jouw circus, of leefde je die van een ander? En dus waait de vraag ook aan tussen onze Omers, Orvals, thees en platte watertjes, want het gezelschap is bonter dan een Fries-Hollandse koe. ‘Zou je weer hetzelfde doen? Studie? Job?’ Iedereen kijkt iedereen aan. Ik open dan maar: ‘Ik zou dokter worden. Maar had het lef toen niet.’ Sommigen werpen grote ogen. ‘Jij? Dokter? Dat hadden we nooit in jou gezien.’ Waarop ik weer grote ogen trek. Tiens. ‘Eerst onderwijs en daarna therapie. Zorg genoeg, toch? Hoeveel anders is dat dan?’ ‘Je had het lef toen niet?’ vraagt de echte dokter onder ons. ‘Ja, lef. Niet om de studies aan te vatten, maar om ooit een kapitale foute diagnose te maken. Daar zou ik niet van herstellen.’ ‘Is therapie dan zoveel veiliger? Toch ook wel heel zware dinges, af en toe. Héél zwaar.’ ‘Is waar. Ik was nog jong, toen. Wat ik zei: met wat ik nu weet en voel, zou ik het dus anders doen.’ Een dertiger onder ons treedt me bij: ‘Ik eigenlijk ook. Ik wou ook dokter worden.’ Iedereen knikt. Dat hadden ze allemaal wél in hem gezien. ‘Ik psycholoog,’ zegt mijn vrouw. Iedereen beaamt. Van onderwijs naar winkel, was al een grote sprong. Dan hoeft psychologie ook niet meer te verbazen. ‘Ik waarschijnlijk hetzelfde,’ schokschoudert een tante wat onbeslist. ‘Ik weet het niet. Natuurlijk zou je verschillende levens willen leven. Dan pas zou je ’t echt kunnen weten,’ zegt nog iemand anders. ‘Ik iets helemaal anders. Iets in ’t buitenland. Of zo.’ Het zoemt en het gonst. Opties passeren de revue. Raar hoe je dan iedereen plots anders gaat bekijken. Hoe die alternatieven aan je persoonlijkheid gaan hangen, en je helemaal anders kleuren. De mens is verdeeld, het is geweten. En ontdekt zich maar gaandeweg. En dan komt onvermijdelijk ook de ultieme vraag, die iedereen vreest: zou je ook weer dezelfde partner kiezen? Geschoffel. Gelach.

foto © Bigstock tm

‘Tja,’ stamelt iemand ongemakkelijk. ‘Mijn aap. Mijn circus,’ lacht mijn vrouw. ‘Iemand nog iets drinken?’ lvdv

62

Mei 2022


NIEUW ZOME RTE RR A S! OPE N INGSTIJDE N

D I N S D A G T O T Z AT E R D A G LUNCH | DINE R Dinsdag- tot zaterdagmiddag 3- of 4-gangen menu Vrijdag- en zaterdagavond 4- of 5-gangen menu

T I J D E L I J K E L O C AT I E : BILIA VERSTRAETEN – BMW PREMIUM SELECTION ANT WE RPSE STE E NWEG 81 I 9080 LOCHRISTI T 0 9 3 5 5 8 6 2 0 I W W W . F L E U R - D E - LY S . B E


Sleeplife® is exclusieve dealer van

T.E.M. 07/05

Stel zelf je droombed samen, helemaal zoals jij het wil.

10% korting op Ergosleep®-matrassen

Tot € 1.000 voordeel op Ergosleep®-bedcombinaties

Sleeplife® Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01 Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak Wij blijven bereikbaar tijdens de wegenwerken

sleeplife.be

Laat GRATIS je SLAAP-DNA® meten en ontdek jouw perfecte slaapoplossing


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.