Nr100

Page 1

nummer

100

NUMMER 9080 VAN NU

NAAR HOND

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken Oktober tweeduizendzeventien

Nummer 100

NUMMER 9080 VAN

NUL NAAR HONDERD

MER

NUMMER

80 9080 NUL VAN NUL

ERD

NAAR

HONDERD

Wedstrijd 100 blz. 27


HORTA WERELDDIERENDAG

zaterdag 30 september 9u-17u

Aanwezigheid Belgische hangoorclub (neerhof- en knaagdieren)

14u-17u

Info: Spelenderwijs je hond beter leren kennen met ‘The playdogs’ Breng uw huisdier mee naar de winkel en ontvang een extraatje.

kortingen * tot 30%

op alles voor je tuin & dier!

*Voorwaarden in de winkel

HORTA LOCHRISTI • De Meyer Ruilare 123 • 9080 Lochristi • T. 09 355 50 12 lochristi@horta.org

www.horta.org


Pros & Dree

Reageren kan op‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

Zeg Pros, es da woar dat da nui den onderdsten tneetigtaantig es? Joat, geluuevde mei nie misschien? Ge eit ui toch nie misteld? Da kan nie want ze zijn ammol genuumerooteerd. Guime da viern? Zeg jong, ge zoet ons weere op kostn juiën, gei nie zulle manneken! Als ’t past zullen we er ne kiëer iëen op drinken, da zal al wel zijn, zeekre? ‘k Ui anders gepeizd da …. Ge peizt gei altijd van alles, moar ’t es woar, eigenlek meugen we toch ’n beetsen fier zijn damme zuue verre geruikt zijn. ‘k Zoe ’t wiln geluuevn! Alle muind tienduuzd boekskes

loatn drukn en dan nog menschen vindn om die ooveral in de boade te goan steekn, da es uuek nog giëen lolleken! Mei moetn ‘t zèen! Moar we meugen nie vergeetn damme da te danken èn oan de menschen en de firmaats die er uldre reeklamme loatn inzetn. En oan de die dien al die fottoos muikn en dien ‘t alle muind vul schrijvn. En oan de menschen dien ’t leezn! Ja, ‘k verstoat nog altijd nie dan er zijn die da van ons leezn. Doar es niemand die ooit Luuets geliëerd ee in ’t scholle en ze zitn uldre alle muindn te wirn om da te leezn! Doarveurn moe ne kop op èn! Ei zwijg toch! Zij gei nie beschuimd om ezuue mee die menschen te laaen? Straks leezn ’t niemand nie miëer!

Volgende release

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 250 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Werkten nog mee aan dit nummer Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier Filip Naudts: fotografie I Kaat Baertsoen: Verborgen Parels Bert Vervaet: Straatnaam I Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Natuur I André Baert: Dialect Dirk Crommelinck en Ann De Wit: De recensent Daina De Saedeleer: Fotografie Verborgen Parels Evy Erauw: Gewoon Evy & In de kijker

Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis tel: 09 3568 588 - i­nfo@nummer9080.be Druk: Drukkerij Geers Offset - Eekhoutdriesstraat 67 - 9041 Gent Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

nummer 101: 25 okt 2017 I deadline adv. en info: 12 okt nummer 102: 22 nov 2017 I deadline adv. en info: 9 nov nummer 103: 20 dec 2017 I deadline adv. en info: 7 dec nummer 104: 31 jan 2018 I deadline adv. en info: 18 jan

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

oktober 2017

3


te koop Destelbergen Dendermondesteenweg: Commercieel top gelegen ruime woning, praktijk met wachtruimte en appartement met 2 slpks op een terrein van 535m². Tuin 400m² zuidgericht met terras (48m²) deels overdekt, tuinhuis, zonnescherm en berging achteraan, een oase van rust midden in het centrum.

Goed gelegen Halfte koop Lochristi Ledebeekweg: open bebouwing met 3 slaapkamers en een garage op een terrein van 225m². Vernieuwde verwarmingsketel op aardgas. Ruime veranda met uitzicht over de gezellige tuin. Op de zolder verdieping is er ruimte als berging of hobbyruimte. Klein beschrijf mogelijk.

verkocht

Vraagprijs: 259.000 euro

Vraagprijs: 498.000 euro

te koop Destelbergen

te koop Wachtebeke

Europalaan: Mooi gerenoveerd gelijkvloers appartement van 140m² met 2 ruime slaapkamers, garage en zuidgerichte tuin. Topligging niet ver van centrum Gent, toch in rustige buurt. Inpandige garage en zuidgerichte tuin, ruime living met uitzicht op de tuin. Bel gerust voor meer info.

Vraagprijs: 274.000 euro

te koop Gent

Gentstraat : Heel goed gelegen hoekwoning met 4 slpks en bureauruimte en mooie tuin op een terrein van 419m², garage met nutsvoorzieningen, tuinhuis en een overdekt terras. De zolderverdieping (45m²) werd volledig ingericht als grote slaapkamer met zithoek. Een aanrader voor wie een woning zoekt dicht bij het centrum met toch de nodige ruimte.

Vraagprijs: 299.000 euro

te koop Lochristi

Magerakkerlaan: Architecturale gelijkvloerswoning van einde de jaren ‘70 op een topligging in Lochristi. Heel rustig en zuid georiënteerd maar toch heel dicht bij het centrum. Ruime living met uitzicht en toegang tuin/terras, tuin mooi volgroeid met enkele mooie grote bomen en hagen. Zeker de moeite waard!

ht verkocPrijs op aanvraag

te koop Lochristi Dorp-Oost: Mooi dakappartement met 2 slpks. in het centrum van Lochristi. Het appartement is gelegen in Residentie Myosotis vlakbij school, winkels en openbaar vervoer. Mooi zuid gericht terras van 4m². Kelderberging en autostaanplaats inbegrepen.

Vraagprijs: 225.000 euro

te koop Lochristi Magerakkerlaan: Bungalow gelegen in een rustige buurt, toch dicht bij het Centrum op 740m² grond, Veel lichtinval, ruime garage met plaats voor wasmachine en droogkast. Verwarmd op aardgas. Zeker een bezoek waard, waarbij vooral de schitterende rustige ligging een troef is!

Vraagprijs: 325.000 euro

Vraagprijs: 495.000 euro

Stationsstraat: Groot magazijn van in totaal (+/-870m²) waarvan een deel nog met een verdieping op (ideaal als loftruimte met zicht op velden) en een vooraan showroom (+/-100m²) en dubbele carport. Aan het magazijn is een dubbele woonst voor een deel gerenoveerd is. Zeker de moeite voor iemand die VEEL ruimte zoekt! Tal van mogelijkheden!

Schatting nodig? Bel ons. Gratis!

Door u aangeboden door ons naar waarde geschat! Bel ons: 09.342 77 77 - www.loimmo.be

te koop Lokeren Gentse Steenweg: Charmante halfopen 3 slk bebouwing op 530m², een aantal jaar geleden volledige gerenoveerd. Buiten vinden we een gezellig zuidgericht tuin en terras. Klein beschrijf mogelijk!! 5% registratierechten Inl. RO: GVG WG GDV GVKR GVV

in optie

Vraagprijs: 248.000 euro

te koop Destelbergen Dendermondesteenweg: De rijwoning met 2 slaapkamers, dicht bij het centrum, te renoveren. Ongelofelijke troef dat de eigendom heel diep loopt tot aan de straat achteraan. Hierdoor kan u gemakkelijk langs achter met de fiets en de auto. Buiten zijn er ook nog een aantal bergingen en garagebox. De tuin is mooi zuid georiënteerd.

Vraagprijs: 189.000 euro


Lo Actua

Loop mee of steun dit hartverwarmende lokale initiatief

VBS Sint-Jozef

Run For Life op 28 oktober

Op 28 oktober is het de marathon van Gent. Deze wordt onder andere gelopen door de groep “VBS Sint-Jozef – Run For Life”. Dit is een groep van momenteel 72 leerkrachten, ouders en sympathisanten van de Vrije BasisSchool Sint-Jozef in Lochristi. Zij lopen de 5 km, 10 km, de Halve Marathon of de Marathon, voor een goed doel: het KinderKankerFonds.

“Bij verschillende zelfstandigen in Lochristi staan collectebussen waarin men geld kan doneren om ons te sponsoren. Een grote ‘collecte-ton’ heeft al op verschillende wijkfeesten gestaan, bij Chiro Reinaert en Chiro Beervelde. Behalve het lopen van de Marathon van Gent zullen er vanuit onze groep waarschijnlijk nog enkele acties volgen om geld in te zamelen voor het KinderKankerFonds. We hopen op vele sponsors, zowel uit Lochristi, als familie/vrienden/kennissen/collega’s van de lopers zelf. Eind december wordt het bedrag dat we ingezameld hebben, overhandigd tijdens De Warmste Week van Studio Brussel in Provinciaal Domein Puyenbroeck.”

Een van de kindjes op school, Giske, heeft kanker en is daarvoor in behandeling. Als moeder van twee schoolgenootjes vond initiatiefneemster Esther Welmers dit erg indrukwekkend. Hierdoor rijpte bij haar het idee om een actie te organiseren om geld in te zamelen. Ze wilde zelf de Halve Marathon gesponsord gaan lopen. Esther deed een warme oproep op school met groot gevolg; veel leerkrachten, ouders en enkele sympathisanten doen met haar mee. Ze lopen allemaal ten voordele van Bij verschillende zelfhet KinderKankerFonds. “Ik denk dat ik kan standigen in Lochristi zeggen dat iedereen die loopt, organiseert of staan collectebussen actie onderneemt, dit doet met Giske in het waarin men geld kan achterhoofd. Zij is onze motivatie achter alles!”

doneren om ons te

Het KinderKankerFonds is een organisatie die sponsoren. kinderen met kanker en hun gezinnen veel steun biedt op allerlei vlakken. Op de site van het KinderKankerFonds staat: “Vzw Kinderkankerfonds geeft finan- Mocht U ook een bijdrage ciële en psychologische steun aan kinderen met kanker en hun willen doen voor onze actie gezinnen. De behandeling maakt de genezingskansen steeds hoger dan kan U overmaken op maar de behandeling duurt lang en gaat vaak gepaard met bijwer- rekening nummer BE 54 kingen allerhande. Het kind wordt hoe dan ook geconfronteerd met 7440 6648 4597 ten ongemak en pijn. Ouders gaan gebukt onder angst, onzekerheid name van “VBS Sint-Jozef en gevoelens van onmacht. Om deze kinderen en hun ouders te – Run For Life” motiveren om dit vol te houden en om de behandeling draaglijk te maken is veel extra zorg nodig.” Namens al onze lopers: heel hartelijk bedankt!!!

oktober 2017

5


Tekstballon

nummer100

Lezersbijdragen In reactie op Daina haar op-

roep in editie 99 presenteren wij hierbij graag de prachtige reeks die Daina kiekte op zondag 10 september. Geniet van de leuke tekstballonnen en de Lezersbijdragen enthousiaste nr9080-lezers die voor deze 100ste editie een boodschap kwijt wilden aan heel Lochristi, of tenminste toch aan 1 Lochristinaar . In reactie op Daina haar oproep in editie 99 presenteren wij hierbij graag de prachtige reeks die Daina kiekte op zondag 10 september. Geniet van de leuke tekstballonnen en de enthousiaste nr9080-lezers die voor deze 100ste editie een boodschap kwijt wilden aan heel Lochristi, of tenminste toch aan 1 Lochristinaar . En de volgende maanden volgen er nog meer!

6

oktober 2017


Naast mij staat ĂŠĂŠn

van mijn beste vriend

innen Nathalie Prae

t. oktober 2017

7


ik word GROTE ZUS Anabel

8

oktober 2017


DADDY COOL

e

Charlotte - EstĂŠ

Else; jij bent een super-paard-rij-juf!!!

Belle oktober 2017

Gelukkige verjaardag, papa!

Juliette - Alberto

9


Wijndegustatie

Donderdag 5 - vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober

Kom en ontdek ons uitgebreid wijnassortiment voor ieder moment! Donderdag 5 oktober van 17.00 tot 22.00 uur

deze avond wordt de degustatie verzorgd met hapjes

Vrijdag 6 oktober van 8.30 tot 19.00 uur Zaterdag 7 oktober van 8.30u tot 18.30 uur Met het oog op een vlotte organisatie willen wij u vriendelijk vragen om in te schrijven.

Buiten de vertrouwde whisky degustatie standen, ook rum, gin, tequila, calvados, coctails en moctails te degusteren. Een gezellige én sfeervolle namiddag met Haggis, broodjes zalm en aangepaste muziek.

De Spirit Happening gaat door op

De dram is het betaalmiddel op de happening. Eén dram vertegenwoordigt een waarde van 1 €. Drams zijn te koop aan de ingang. Inschrijven is niet noodzakelijk.

zondag 26 november

van 11 u tot 18 u.

Dorp-Oost 133 - Lochristi - 09.355 57 55 - info@drinksdeclercq.be www.drinksdeclercq.be - www.whiskyworld.be


Oma & Opa De vakantie was TOP bij jullie

Lotte - Bart - Ann - Lore

Maar soms waren we wel een beetje KAPOEN xxx

SURPRISE OMA!

GELUKKIGE VERJAARDAG! 70 JAAR

Laura - Maxime

oktober 2017

11


wie de dochter wil winnen, moet met de moeder beginnen! #goebezig 12

Lisa - Yannick - Fabienne oktober 2017


oktober 2017

13


VDBS-BEVEILIGING uw regionale beveiligingsinstallateur

Wat nu nog in opbouw is, gaat weldra open!

Denen 63 , 9080 Lochristi

WELKOM op ons OPENINGSWEEKEND Zaterdag 7 oktober 2017 Zondag 8 oktober 2017 Van 10:30 u tot 17:00 u

www.ingebroken.be Tel. 09/328.32.32 - Erkenning MBZ 20 1242 18 - Incert B-1638


WAAR IS DA FEESTJE !??

Michiel - Jef - Tuur … ook zotte zetel-, tekstballon- of andere ideeên >> www.smile-at-daina.com

oktober 2017

15


MARC EVERAERT bvba

IMMO

09 349 29 50 - www.ImmoMarcEveraert.be - BIV 205708

Lochristi

Lochristi

Burg. Vermeulenlaan 39

met (vroegere) praktijkgedeelte (inkom, toilet, 2 burelen), grote living, ing. kkn., berging, 4 slpk., badk., toilet, hobbyruimte, berging, grote kelder, dubbele garage, terras en tuin. Tot. opp. 1.395 m². EPC 304 kWh/m² Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Eksaarde

Lochristi

Doorslaarstraat 98 (grens Lochristi)

VILLA (OB)

Zevenekendorp 29

• woonhuis (OB) • magazijn (momenteel verkoopruimte stockage) (met een opp. van ± 1.200 m²),met grote oprit en parking. In woongebied met landelijk karakter en deeltje agrarisch. Tot. opp. 4.902 m². Inl. RO: Vg-Wg+Ag-Gdv-Gvkr-Vv - EPC 297 kWh/m²

Rechtstraat (grens Lochristi)

perceel BOUWGROND

voor open bebouwing. Tot. opp. 966 m². Landelijk gelegen met zicht op de velden. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Te huur

Moerbeke-Waas

Bestaande uit: • WINKELRUIMTE (± 40 m²) • ATELIER/magazijn/bakkerij (± 150 m²) • WOONGELEGENHEID met o.m. living, eetkamer/keuken, badkamer, 3 slpk., … • 4 GARAGES / TUIN / OPRIT Tot. opp. 1.155 m². EPC 361 kWh/m² Inl. RO: Vg-Wg-GdvGvkr-Gvv

Lochristi

Calaignestraat 20

grote EIGENDOM bestaande uit

Eksaarde

- instapklaar - met living (± 65 m²), ing. kkn., bergingen, bureel, 4 slpk., badk., garage, terrassen, aangelegde tuin met zicht op de velden (agrarisch gebied). Tot. opp. 3.406 m². EPC 222 kWh/m². Inl. RO: Vg-Wg+Lwag-Gdv-Gvkr-Gvv. Mogelijkheid om aanpalend weiland (± 6.600 m²) bij te huren.

HANDELS- en WOONHUIS (voorheen bakkerij)

met hall, toilet, living, keuken, berging, veranda, 3 slaapkamers, grote hobbyruimte (of 1 à 2 slpk.), badk., dubbele garage, terras en tuin. Tot. opp. 1.304 m². EPC 533 kWh/ m². Inl. RO: Vg-Wg+Ag-GdvGvkr-Vv.

Eksaarde

Te koop

Leemstraat 25

stijlvolle VILLA (OB)

stijlvolle VILLA (OB) - instapklaar

Watersniphof

Met inkom, bureelhoek, ruime living, open ing. kkn., berging, toilet en douche, 3 slpk., dressing, badk., groot terras, tuin, sauna, tuinhuis, garage, dubbele carport en berging, oprit. Tot. opp. 1.450 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv - EPC 325 kWh/m²

Lochristi

perceel BOUWGROND voor Half Open Bebouwing

met een oppervlakte van 384 m² en 12m straatbreedte. Rustige ligging. Vlakbij Lochristi centrum. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Sint-Kruis-Winkel

Marcel Herpelinckstraat

perceel BOUWGROND voor OB + perceel achtergrond.

Moerhofstraat 18

VILLA met verwarmd zwembad en poolhouse.

Met zicht op de velden. Tot .opp. 785 m². Inl. RO: Gvg-Wg+Ag-GdvGvkr-Vv. Goedgekeurde wijziging van de verkavelingsvergunning dd. 10.10.2013 dossiernr. 201356/DDC-KDZ Gemeentenr. 2013 00028/01. Aan de achterzijde van het perceel klein gedeelte gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied maar niet in risicozone voor overstromingen.

Oosteinde 42 001

recent en ruim APPARTEMENT (gelijkvloers)

met inkomhall, toilet, living, open ing. kkn., berging, 2 slaapkamers, badkamer, terras, garage, gemeenschappelijke berging en parking. EPC 186 kWh/m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

Eksaarde

Schraagveld 7

WOONHUIS (OB) met overdekt zwembad.

Met living, kkn., berging, badk., 3 slpk., veranda, terras, kelder (garage en berging), bijgebouw met zwembad en sauna, garage, tuin met berging, oprit. Tot. opp. 858 m² EPC 352 kWh /m² - Inl. RO: in aanvraag

Aanbod te huur: woonhuizen - appartementen >> www.ImmoMarcEveraert.be


Maandbeeld

Maand beeld Beste,

Hierbij mijn mooiste foto ooit, geschoten aan de Kasteeldreef. Hij is puur natuur genomen dus zonder filters of andere trucs :-) Ik kwam na mijn nachtdienst terug op de fiets naar huis en vond het zo'n prachtig beeld. Met vriendelijke groeten Nathie Cornelis - Soldatenhoek, Lochristi

oktober 2017

17


Laurens De Groote > > > Thibaut Courtois Eigenlijk was Filip Naudts de eerste persoon die mij wist te zeggen dat ik op Courtois leek. Alphons Naudts, ik en andere vrienden hadden samen afgesproken om ergens naartoe te gaan en om eerst bij hem thuis te verzamelen; toen zei de vader dat ik op Courtois leek. Ongeveer 2 maanden later werd ik gevraagd door Filip om mee te doen aan een fotoshoot voor "lookalikes". Na de bewerkingen via photoshop zag ik inderdaad de gelijkenissen. Ik vond het een toffe ervaring.

18

oktober 2017


de lookalike

oktober 2017

19


TI

happy birthday

Dorp-Oost 21-001, 9080 Lochristi Tel: 09 361 00 12

parfumerie peeters lochristi

10 jaar ? dat verdient een 10 euro bon ! OCHITI

parfuerie enchoonheidsinstituut

BON 10 EUR* LOCHRISTI

*10 euro korting bij aankopen bij parfumerie peeters, enkel op vertoon van deze BON, bij aankoop vanaf 60 eur – niet cumuleerbaar met andere promoties en/of kortingen. Een bon per klant, geldig tot en met 15/10/2017.

parfumerie en schoonheidsinstituut

Bon ook geldig in ons schoonheidsinstituut ! Maandag tot zaterdag open van 10u. tot 18u. Zondag gesloten.

LOCHRISTI

Dorp-Oost 21-001 - 9080 Lochristi - Tel: 09 361 00 12

Zevenekendorp aan de lichten

OPENDEURDAGEN 7 & 8 oktober van 10 tot 18 u.

Kom de nieuwste OLED & QLED TV’s van PHILIPS ontdekken


De recensent Dirk Crommelinck en Ann De Wit duiken iedere maand in een cultureel evenement, boek, festival… en brengen verslag.

De Boekenjagers Voor de echte lezers die telkens opnieuw zitten te wachten op de titel van een goed boek, wordt dit artikeltje misschien een ontgoocheling. Deze maand immers geen bespreking van een pas gelezen boek of bestseller. Geen beschrijving van kleurrijke personages of spannende intriges. Neen, ik laat jullie kennis maken met een fenomeen dat een goed jaar geleden ontstond en dat sedertdien alleen maar uitdijt. Ik ga jullie wegwijs maken in de wondere wereld van De Boekenjagers. Wie houdt van avontuur en graag leest, maar niet elk boek wil aankopen, zal zich als een vis in het water voelen in deze groep. Het principe is immers eenvoudig. Je kiest thuis een boek dat je hebt uitgelezen en niet echt wil bewaren. Je steekt het in een plastic zakje (zonder reclame te maken, maar die van Ikea zijn daar heel goed voor geschikt) en zoekt in je gemeente een plek waar je dit boek kan verstoppen. Je neemt een foto van die plaats (met het boek) en post dit samen met een (cryptische) omschrijving op de facebookpagina van de boekenjagers. Dan komt een tweede groep in actie: de jagers. Zij proberen aan de hand van de foto en de beschrijving het verstopte boek te vinden. De gelukkige vinder moet dan opnieuw melden (wel of niet met foto) dat het boek gevonden is. Vind je het boek leuk, dan kan je het eerst lezen. Is het niet echt jouw ding, dan verstop je het gewoon opnieuw. Zo moet je je eigen bibliotheek niet leegplunderen. “Wat kan daar nu zo leuk aan zijn?” hoor ik sommigen onder jullie denken.

Veel! Je hebt het plezier van het verstoppen en de spanning errond hoe lang het zou duren voor het gevonden wordt. Je hebt het avontuur om op zoek te gaan (heel wat kinderen vinden dit de max!) in de hoop dat je de eerste bent en het boek nog niet weg is. Goede boekenjagers verstoppen de boeken echt heel goed, zodat een toevallige wandelaar het op het eerste gezicht niet ziet liggen. Anderen willen zoveel mogelijk nieuwe mensen erbij betrekken en leggen het boek goed zichtbaar zodat jan en alleman het kan vinden. De boekenjagers maken ook geen onderscheid in leeftijd of genres. Echt alle boeken doen mee aan het spel: kinderboeken, young adults, literatuur, non-fictie, stationsromannetjes, kookboeken, noem maar op! Is dit enkel voor mensen die op facebook zitten? Neen, gelukkig niet . Er bestaat ook een website waarop je je vondst kan melden: www.boekenjagers.be. En voor wie nu al enthousiast is: alles staat helemaal uitgelegd, zowel op de facebookpagina als op de website. Voorlopig tellen we zo’n 30 000 leden, maar er kunnen er nog altijd bij! Misschien heb je de laatste maanden al zo’n boek gevonden (want we zijn toch wel met een aantal mensen actief in Lochristi), dan weet je vanaf nu wat dit initiatief eigenlijk is. Mocht je dus in de toekomst nog dergelijke pakketjes vinden, dan zou het leuk zijn om het spel mee te spelen of in de gaten te houden wanneer het boek verdwijnt. Ik heb in de zomervakantie in ieder geval veeeeeel boeken verstopt en heb er heel wat plezier aan beleefd. Gelukkig ligt nog een hele stapel te wachten, dus …… keep your eyes open Ann De Wit

oktober 2017

21


Ver Luc Moens

N

De Lootsche 'Jungle King'

of hoe 'filmsterren' niet altijd uit Hollywood komen...

'Neen, op de aftiteling zal je onze naam niet vinden', lacht Luc. 'Dat kost te veel en tegen dat het Greens Department aan de beurt is zijn de mensen allang de zaal uit. Bovendien vinden de filmproducenten ons wel op een andere manier.' Hoe komt een exportfirma uit Lochristi er dan bij om planten te leveren aan de grote productiehuizen zoals Walt Disney of Warner Brothers? 'Dat is een combinatie van toeval én openstaan voor nieuwe uitdagingen', vervolgt Luc. 'Ongeveer 15 jaar geleden kwamen we in contact met Jon, een man uit Wales. Hij was stuntman geweest maar was door fysieke problemen gedwongen een andere weg in te slaan. Hij legde zich dan toe op het leveren van 'props', alles wat je maar kan vinden in een filmdecor. En daarbij horen ook planten. Hij was een beetje een rare snuiter, wou hier onder andere een oude serre kopen om ze te verhuizen naar Hongarije en had nog wat andere bizarre vragen. Maar wij namen hem au sérieux en maakten offertes. Aanvankelijk verzorgde hij kleine produc-

22

oktober 2017

ties, maar gaandeweg ging hij zich meer toeleggen op films met heel veel groen, en wij groeiden mee. Het respect dat ik hem oorspronkelijk gaf wordt nog altijd geapprecieerd, en het wederzijdse vertrouwen is ondertussen ook geëvolueerd naar een hechte vriendschap.' ZaP International Trade specialiseert zich sinds de oprichting in 1995 in de verkoop van planten aan de Britse markt. Sinds zoon Jasper erbij is gekomen legt Luc legt zich volledig toe op de planten voor filmsets. 'Dat betekent dat ik voortdurend stand-by moet zijn. Maar dankzij gsm en internet hoef ik niet altijd aan mijn bureau te zitten wachten, ik kan van overal werken. De meeste planten passeren trouwens niet meer in Lochristi, het transport gaat vaak rechtstreeks van de kweker naar de set.' 'Gouden regel nummer één: ik zeg nooit dat iets niet kan', verklaart Luc het vertrouwen dat de klant in hem stelt. 'Maar soms is het oorspronkelijke idee moeilijk uit te voeren binnen de deadline, of zeer duur, en dan moet je goed


rborgenParels Kaat Baertsoen is van vele markten thuis. Nieuwsgierig naar wat anderen drijft. Ze gaat op zoek naar verborgen parels. Niet direct zichtbaar in het straatbeeld, maar wel aanwezig in onze gemeente en soms ver daarbuiten.

luisteren naar wat de ontwerper echt wil en alternatieven aanbieden. Ondertussen heb ik natuurlijk al bijna dertig jaar ervaring in de plantensector, en ken ik het aanbod van de leveranciers uit de verschillende productiegebieden van Europa redelijk goed. Dat is ook nodig, want elke film vereist een ander gamma. Nu eens is het decor exotisch, dan weer tropisch, of mediterraan, een andere keer gaat het om een groententuin. Daarom gaan we regelmatig op bezoek bij grote kwekerijen, soms nemen we ook de designer of de regisseur mee om te tonen wat de mogelijkheden zijn.' 'Vaak moeten we op zoek naar heel speciale dingen, zoals bijvoorbeeld lianen voor 'Pirates of the Carribean IV'. Die vonden we in Maleisië, het was een hele heksentoer om ze tot op de filmset in Londen te krijgen. Voor 'Narnia, Prince Caspian' had men varens nodig. Uiteindelijk bleek het om een enorm volume te gaan, gelijk aan de hele Europese jaarproductie. Om alles op het juiste moment in de vereiste hoogte te kunnen leveren in Tsjechië moesten we verschillende serres gaan huren, daar heb ik toch wel de nodige stress gehad. Maar uiteindelijk is alles goed verlopen, ook de complexe logistieke organisatie. Zo bouw je geloofwaardigheid op.' Twee jaar geleden vulden we zo'n 39 vrachtwagens voor 'Rogue 1, a Star Wars Story', voornamelijk dadelpalmen tussen de 8 en de 18 meter, maar ook veel mos, rhododendrons en andere planten voor de achtergrond. Als je dan achteraf in de filmzaal de gevechtsscènes op het exotische palmenstrand bekijkt – gedraaid op een afgedankt vliegveld ten noorden van Londen – voelt dat toch speciaal.'

Daina De Saedeleer bekijkt de wereld door een bijzondere lens. Voor deze reeks vat ze de persoon en het verhaal in een sprekend beeld. www.smile-at-daina.com

gedraaid. We namen contact met een kennis die in de luchtvracht werkt, en via een nachtvlucht werd de doos geleverd. Het transport kostte een veelvoud van de planten, maar een hele crew acteurs laten wachten is nog een ander paar mouwen... opluchting alom dus.' 'Of die keer', vervolgt Luc 'dat ze algen nodig hadden, de volgende morgen al. Algen, dat is net wat niemand in zijn water wil, dus moesten we toch wel even nadenken. Uiteindelijk stuurden we onze medewerker Didier met enkele emmers op pad om hier en daar in een vijver te gaan vissen. We waren er niet helemaal gerust in, maar de volgende morgen kregen we een telefoontje, de algen hingen al in de bomen en waren precies wat ze nodig hadden voor dat project. Of die keer dat men onkruidbloemen nodig had voor 'Malificent' met Angelina Jolie. Niet te vinden in de handel, dus moesten we ze zoeken in de bermen in de buurt en oppotten. Niet eenvoudig, want ze moesten ook nog een tijdje overleven op de set.' Aan anekdotes geen gebrek, ze blijven komen. Logisch ook, het is meer een passie dan een job, bedenk ik.

Gouden regel nummer één: ik zeg nooit dat iets niet kan.

'Toch zijn het niet altijd de spectaculaire leveringen waarvoor je het meest waardering krijgt. Vaak gaat het om vrij onbenullige zaken, die echter een grote impact kunnen hebben. Zo was er eens een hele vrachtwagen richting Praag vertrokken, maar kregen we telefoon dat er nog een paar kleine planten met blauwe bloemen ontbraken. Men had erop gerekend ze in het lokale tuincentrum te kunnen kopen, maar de voorraad was op. Ze waren echter cruciaal voor een scène die de volgende morgen zou worden

'Het is zo belangrijk om je ogen open te houden. Zo gingen we vorig jaar op reis naar Sri Lanka, waar we een ongelooflijke rijkdom aan planten konden zien, maar ook op onze trips binnen Europa vind je ons vaak terug in botanische tuinen, je kan altijd bijleren. Een andere uitdaging is steeds nieuwe leveranciers te vinden die op dezelfde golflengte zitten. Eigenlijk wel grappig, toen we vroeger in Italië of Spanje planten gingen uitkiezen om te verkopen aan onze Belgische en Engelse klanten moest alles zo identiek mogelijk zijn: rechte stam, gelijke kronen, perfect opgekuist. Op een filmset daarentegen probeert men de natuurlijke locatie – waar reeds is gefilmd – zoveel mogelijk na te bootsen om detailscènes te kunnen draaien onder gecontroleerde omstandigheden. En zijn de planten vaak niet herkenbaar, ze vormen een achtergrond, en daar horen ook verdorde takken of bladeren bij. Van de kweker, die zijn product zo mooi mogelijk wil afleveren, vergt dat een andere ingesteldheid. Maar de klant is steeds koning...'. Verklappen met welke films het bedrijf nu bezig is, kan en mag Luc niet doen. Want ook dat is de filmindustrie, met bindende geheimhoudingsclausules. Maar wie nieuwsgierig is kan kijken naar 'Wonder Woman' of 'Kingsman: The Golden Circle', die deze week uitkomt. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

oktober 2017

23


Zin in een uitdaging? Wij zoeken dringend extra collega’s!

ERVAREN METSELAAR Ben je sterk gemotiveerd? Bezit je een goede portie werkijver? Heb je enkele jaren ervaring als volle metselaar? Is voor jou zelfstandig werken en planlezen geen enkel probleem?

BEGINNEND METSELAAR Ben je sterk gemotiveerd? Bezit je een goede portie werkijver? Heb je de basis metselen en planlezen onder de knie?

DAN BEN JIJ DE COLLEGA DIE WIJ ZOEKEN!

WIJ BIEDEN JOU Goede verdienste Extralegale voordelen Vaste en zeer gevarieerde job

INTERESSE? Tel 09.356 77 15 Lindestraat 130

LAAT VAN JE HOREN. info@buylwoningbouw.be 9042 Desteldonk


Redactie Sofie Hesters Redactie Sofie Hesters

Dendanku Rubriek van het warme hart

Een doorgeefluik en ketting van vriendschap. Een hartelijk boeket van dank van de ene Lochristinaar aan de andere. Wie de dankjewel-ruiker ontvangt, kan hem een maand later doorgeven aan iemand die hij of zij zelf weer in zijn of haar hart draagt. Natuurlijk met verse bloemen!

Deze maand: een welgemeende dankjewel van Maria De Clercq aan

Ingrid Boone Dank u Kristientje, het was leuk en mooi, prachtige bloemen, had ik die wel verdiend? ‘Wat ik in al die jaren al gedaan heb voor jou’, dat is toch allemaal normaal, vanzelfsprekend! Beste Ingrid, Ik wil je graag bedanken voor alles wat je hebt gedaan voor KVLV Lochristi en nog dagelijks doet. Dat verdient zeker een bloemetje!

Geniet ervan. Maria

oktober 2017

25


In het spoor van Usain Bolt, maar tien jaar trager …

Nummer 9080

van nul naar honderd Kort overzicht van tien jaar Nummer9080

Veertien dagen voor onze eerste editie, september 2008, liep niemand minder dan Usain Bolt in het Heizelstadion een heel indrukwekkende 9.77 op de honderd meter. De toen nog rijzende wereldster dook prompt de tribune in en schonk zowaar zijn Heizeltrofee aan zoonlief Lucas van de nieuwbakken hoofdredacteur van Nummer9080, Luc Van de Vijver. Resultaat: een heerlijke scoop en een onverhoopt startartikel voor het nagelnieuw magazine van Mark Verbrugge en Sofie Hesters. Een geschenk van de goden, zeg maar. Het bleek ook de start van een succesvol verhaal, dat nu al exact 100 edities lang duurt. Van nul naar honderd dus … in tien jaar tijd. Wat trager dan Bolt die dat in minder dan tien seconden deed … maar kijk, elk met zijn mogelijkheden, naar godsvrucht en vermogen. Uitzonderlijk en niet zonder enige schroom nemen we ons eigenste Nummer9080 zelf eens ‘onder de loupe’. Genese en groei, om zo te zeggen. Fasten seatbelts, beste lezer: een decennium op slechts een paar bladzijden. Een interview dat zwengelt tussen de eerste en de derde persoon, rechter en partij, maar voor één keer moet dat kunnen…

26

oktober 2017


Overzicht

oktober 2017

27


Luchtig

en on

tspann

end m

aandbl

ad vo

or Loch

risti

- Zaffe

lare-Z even Septem eken & Be er ber tw eeduizvelde endena ch

t - Num

28

oktober 2017

mer 1


Overzicht

Titel: Kussen-voor-de-Cactus of Nummer9080

Al in het voorjaar van 2008 loopt Mark Verbrugge van het grafisch huis Fris watervoordevis aan bij zwager en KSA-vriend van in zijn vroege tienerjaren, Luc Van de Vijver: dat hij een tijdschrift voor Lochristi op de markt wil brengen, en dat hij twijfelt tussen twee namen: Kussen voor de Cactus (een toespeling op zijn bedrijfsnaam Fris Watervoordevis) of Nummer9080. Luc antwoordt prompt: Nummer9080. Mark turft vlijtig verder: hij loopt al zijn kennissen en familie af en de meerderheid zal beslissen. En oh ja, of hij ook nog een editoriaal wil schrijven? Luc slikt zijn adamsappel door en vraagt: een editoriaal? Maar wat dan wel de inhoud van het magazine worden zal? Dat mocht zwager Luc zelf beslissen, want Mark ging over de vorm, en vrouw Sofie zou de financiering, fondsen en reclamewerving voor haar rekening nemen. En zo geschiedde: de driekoppige eindredactie repte zich om medio september een gloednieuw tijdschrift uit te brengen in Lochristi, voor en door Lochristinaren. Titel: Nummer9080 (deze naam won het in de enquête van Mark met glans). Aantal exemplaren: 9 500 exemplaren, voor elke brievenbus één (tien jaar later zijn er dat al 10 250). Dikte 32 pagina’s (tegenwoordig zijn het er 64; deze keer zelfs 80). Verantwoordelijke uitgever, pr en hoofdredactie: Mark, Sofie, Luc (dat ze familie zijn helpt bij de redactionele vechtpartijen ). Drie man/vrouw sterk dus: Mark heeft grafische vingers, Sofie een wervende stem en Luc een goede pen (ondertussen werd de redactie al uitgebreid met 9 fluctuerende medewerkers). De baseline van het tijdschrift werd: ‘fris ende blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde en Zeveneken’. De volgorde van de deelgemeentes zou in de komende jaren per lottrekking gebeuren tot ze finaal en definitief vastgelegd werd op de initiële (en wellicht meest logische) slagorde.

Eerste edities: snelste man op de wereld, Usain Bolt, en oudste Belg, Lochristinaar Aimé Wille Mark heeft een klare kijk op de vormgeving en veel metier, want het is dan al 25 jaar zijn beroep. De hoofdtinten schakeren binnen een roestbruin-mosterdgeel-oranje palet en het logo is bij de start nog een zwartomlijnde balk (ondertussen omgevormd tot een bol). De fondsenwerving lukt Sofie aardig. Ook zij heeft ervaring zat want komt uit het bankwezen en heeft speciaal ter ondersteuning van dit initiatief haar job opgezegd en zich aan de zijde van haar man geschaard. Altijd gedurfd in een relatie, om zo hele dagen samen te zitten . Subsidies vallen er jammer

Ik ben heel blij dat ik op deze wereld geweest ben

De trein lijkt goed en wel vertrokken… alleen waarheen? En wat zal hij vervoeren? En vooral: wie zal dat betalen? Want het is najaar 2008. Weet u nog: volle crisis!

genoeg niet te rapen voor dit initiatief, maar er worden gelukkig wel gedreven lokale bedrijven gevonden die het initiatief willen meestappen en steunen en dat vertrouwen jarenlang handhaven. Waarvoor dank! De redactie zelf past de niet onaardige rest van de noodzakelijke fondsen persoonlijk bij. En de inhoud? Daarvoor wordt dus gerekend op schoonbroer Luc, van opleiding germanist en met enkele literaire prijzen op zijn naam. En warempel, de goden zijn het trio genadig: op de Memorial Van Damme 2008, veertien dagen voor de release, schenkt niemand minder dan Usain Bolt zijn trofee weg aan zoon Lucas. Een godsgeschenk. En verder duikt niemand minder dan Reinaert de Vos weer op in onze regio en laat vriend en kersverse cultuurlaureaat Luc Van Autreve het licht schijnen op zijn kunstvisie én zijn persoonlijke zielenroerselen. Onthullend, is een understatement.

oktober 2017

29


Editie één wordt om halfzes ’s morgens donderdagnacht 19 september 2008 gefinaliseerd. De vrijdag besluit de redactie tot een congédag. ‘Zullen we vanaf nu iedere maand doen,’ klinkt het zelfzeker… Het heeft welgeteld één maand geduurd. Het eigenlijke werk diende immers ingehaald, want de hele redactie doet dit uit passie naast een volwaardige fulltimejob. Zot zijn doet geen zeer, zegt men hier lokaal. Nummer9080 heeft dankzij Bolt zijn start dus niet gemist. En het is niet zonder enige weemoed dat de redactie uitgerekend bij editie 100 vast moet stellen dat deze wereldvedette definitief de spikes aan de haak hangt. Maar Nummer9080 gaat door. Nog lang. Geen sprinters. Maar langeafstandlopers dus. Verder volgde er in de tweede editie het interview met de toen (bijna-)honderdjarige Zaffelarenaar, Aimé Wille. Hij zou zes jaar later met 106, de oudste Belg worden en is als dusdanig ook nog op Wikipedia te vinden nu. Aimé was onze oudste Lootse getuige van de Wereldoorlogen. Wij herinneren ons de afgedwongen Duitse kazernering in Zaffelare in het ouderlijke huis van Aimé tijdens WO I maar ook zijn verhaal over de ware toedracht (of roddel?) van de (vermeende?) val van Albert I die neergeschoten zou zijn door een graaf uit zijn regering wegens een liaison van Albert met de graaf zijn vrouw. Ook de frontliniebeschrijving van Aimé in WO II plakt nog aan onze ribben … Vertederend en nog steeds een aanrader, dat interview, met twee memorabele quotes toch: ‘Ik ben heel blij dat ik op deze wereld geweest ben’ en over zijn moeder: ‘Als er een hemel bestaat, moet zij daar zijn, dat kan niet anders.’

Positie kiezen: groeiende digitale markt, krimpende papieren segment Het is geen evidentie om in een afkalvend magazinelandschap staande te blijven, dat zal niemand ontkennen die een beetje vertrouwd is met de markt. Het tijdschrift Goedele bv. (red. Goedele Liekens) op hetzelfde moment gestart, hield het nauwelijks drie jaar vol en Bonanza van het wonderteam van Woestijnvis bleek toch een maat te klein voor Humo. Lokaal in Lochristi had LoMagezien ontegensprekelijk wél een jarenlang succesverhaal neergezet maar de leemte die het tijdschrift liet, bleek maar moeilijk op te vullen. Enkele lokale pogingen hielden het niet lang vol. De tijden waren ook sterk veranderd: de concurrentie bleek heel scherp, reclame kon men vanaf 2000 op duizend en één manieren kwijt, en vooral: het digitale tijdperk had zijn intrede gedaan. Gratis. Alom toegankelijk. En directop-de-bal. Getuige daarvan: de werkelijk sublieme lokale Blog, geesteskind van ons lokaal persicoon Rudy Tollenaere, en met stip op één in België wat lokale krantenblogs betreft. Onevenaarbaar. Onverbeterlijk. Het was geen evidentie om in die veranderende wereld als magazine op te starten, laat staan, staande te blijven. De redactie van Nummer9080 besloot van bij aanvang dat ze ook voor wat tijdlozere artikels moest gaan, lokale bijdragen aan nationalere interviews moest binden, heemkunde aan toekomst, dialect aan Algemeen Nederlands, schrijfkunst aan hoge beeld- en fotokwaliteit. De persoonlijke investering naar tijd en geld was en is nog steeds niet gering, maar door de passie, sociale en culturele gedrevenheid, de aandacht voor de kmo’s en zelfstandigen, werknemers, ambtenaren, jong en oud, man en vrouw, politiek van alle kleuren en gezindten… is de redactie toch trots de kaap van honderd te mogen ronden. Mede dankzij zoveel redactionele bijdragen van medewerkers en lezers, en de gedreven en trouwe adverteerders natuurlijk.

Maagkrampjes en nachtelijke wakes Net voor release van de in de finale steigers staande editie één, verneemt verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge dat er tegelijk met Nummer9080 een ander nieuw Loots tijdschrift © foto's: Danny Sey

30

oktober 2017


Overzicht

op de markt komt, BinnensteBuiten. Out of the blue. Even slaat het Mark diep in de buik, héél diep, maar hij besluit alsnog tot overleg, tot elk-zijnfaire-kans-bieden, en komt zelfs overeen dat de concurrentie het eerst uit mag komen. Geen evidentie uiteraard om de pole positie zomaar af te staan, na maandenlange magazineluwte in Lochristi … Gaat het spreekwoord niet: wie eerst komt, eerst maalt? Bovendien is er natuurlijk ook nog het infoblad van de gemeente zelf. Drie tijdschriften en de fantastische blog van Rudi, is natuurlijk heel wat voor een gemeente van 20 000 inwoners. Maar passie laat zich niet ringeloren, door niemand van al de genoemde partijen hier, en elk gaat zijns weegs. Mark sluit zich voor de elementaire digitale backing aan bij het initiatief van Danny Sey, en diens website Lochristi.com. In de loop van de jaren raakten de kaarten herschikt: ‘den blog’ vindt men nu via Nieuwsblad.be; Binnenstebuiten en Lochristi.com besluiten te stoppen; de digitale Lochristinaar komt, en binnen de magazinewereld verschijnt het zelfbedruipende Nummer9080 nagenoeg altijd de laatste dinsdag van de maand, daags voor het door de gemeente zelf begrote en bekostigde gemeenteblad Info Lochristi.

Medewerkers: van drie naar twaalf De redactie wordt al in de eerste jaargang uitgebreid met heel gedreven en lokale mensen die graag hun kwaliteiten ten dienste stellen van het tijdschrift. Ze komen bij toeval aanwaaien of blijven hangen na een interview (Bert Vervaet, Filip Naudts en Carmen De Vos), leveren spontane bijdragen waar de redactie alleen maar vol bewondering naar kan kijken en ze publiceren uiteraard (Eric De Wilde van Schattenjacht na een stukje van ons over oude dukaten; André Baert die ons goedbedoeld en terecht verbeterde in ons te amateuristisch dialectgebruik); sommigen bieden toffe rubrieken aan, zoals nu Evy Erauw, Kaat Baertsoen en Daina De Saedeleer, Markus Bundervoet, Dirk Crommelinck en Ann De Wit, vroeger Willy De Geest, Inge Suys en Hendrik Haes en nog zovelen meer … Ook na tien jaar is er telkens weer een dozijn redactieleden betrokken bij iedere maandelijkse editie. Sommigen blijven jarenlang, anderen haken wat vlugger af, maar telkens geven de mensen het beste van zichzelf. Meer namen zullen we niet noemen, want het zijn er op al die jaren echt veel te veel; wel kunnen we stellen dat sommigen tot op het nationale forum bekend zijn, anderen provinciale prijzen wegkaapten, sommigen zo verankerd zijn met de lokale materie en het dialect dat ze gewoon onvervangbaar zijn, anderen thuis zijn in kunst, natuur, geschiedenis, naamgeving, het jagen van schatten, het schrijven van cursiefjes, mensenlevens, carrièremoves, prachtige tachtigers … zodat de verscheidenheid van iedere editie gegarandeerd is.

Interviews: nationaal en lokaal Raken de verhalen dan nooit op? hoort de redactie mensen wel eens vragen. Nu, zolang er mensen zijn, zijn er verhalen. Ieder mens heeft een fantastisch verhaal, is een fantastisch verhaal op zich. De verhalen raken dus nooit op, neen. En dat er soms bekende personen afzakken tot op Lootse bodem is meegenomen, maar de fond van Nummer9080 blijft altijd lokaal: Loots op en top, met tentakels tot aan de Zuidlede, de E 17, het viaduct van Oostakker, en de Zeveneekse kerk. En om de zaken toch even concreet te maken, volgen er hier enkele weetjes over de honderden interviews die op die 10 jaar tijd afgenomen werden.

Grappigste interview? Met verve, dat met Mega Mindy, Free Souffriau, te Beervelde. Free lachte zo vaak en gulhartig, het hele interview door, dat de slappe lach nooit veraf was. Zelden zo ontspannen genoten van vraag en antwoord. Dat was geen interview, maar een lachsessie! Zenuwachtigste interview?

Met prof Paul Verhaeghe. Tegenover een psycholoog heb je altijd de neiging te denken dat je zelf op de vragensofa ligt, in plaats van de geïnterviewde. Met Dirk De Wachter viel het dan nog mee, vooral omdat hij soms wel eens afgeleid geraakte door mijn meegekomen vijfentwintigjarige dochter …

Interview met de minste verbeteringen?

Er is bij ieder interview standaard naleesrecht. We hoeven niet zo nodig te scoren door mensen onderuit te halen. De insteek van ons blad is ‘fris en blij’ en dat vertaalt zich ook in de artikels en rubrieken. Vandaar ook: iedereen mag vooraf zijn interview nalezen. En dan het antwoord op de vraag: het interview met de minste nabeschouwende kanttekeningen? Kris Peeters, toen nog Minister-President van Vlaanderen: twee woordjes veranderen op vijf pagina’s. Peanuts dus. Dat kan wel eens anders zijn (tot interviews die werkelijk jaren aanslepen!), maar meestal valt het heel erg mee. Opmerkelijk is daarbij dat mensen die heel vaak geïnterviewd worden, ook meestal het minst aan te merken hebben … Raar.

Raken de verhalen dan nooit op? hoort de redactie mensen wel eens vragen.

Meest gepassioneerde? Heel veel mensen zijn super gepassioneerd. Zowel lokale als nationale figuren. Maar iemand die erg opviel, was Rudi Vranckx. Je kan voor of tegen de man zijn, maar zijn engagement is zonder meer zuiver. Het hele interview lang bevlogen alsof zijn eigen leven ervan afhing. Je ziet dat die man in situaties staat waar het er altijd erg toe doet.

oktober 2017

31


Š foto's: Michiel De Cleene

32

oktober 2017


Overzicht

Het raakt de redactie echt als iemand van de mensen die ze geïnterviewd of gefotografeerd heeft, komt te overlijden. Meest beklijvende? Zonder meer al de emotioneel sterk beladen interviews, zoals met de moedige getuigenis van Rita Smits die aan borstkanker leed en toch beleed hoe mooi het leven wel was; of de gedrevenheid waarmee Carmen Mussche haar op de laatste dag van WO II overleden papa eert; of het dubbelinterview van Julie Boesman en mama Ann De Coster over hoe het leven is met borderline; schepen Patricia Van De Weghe over haar burn-out, of het interview ten huize van Giske De Graeve, waarvoor we hier alle lezers op willen roepen mee te doen met de ondersteunende loop van de St-Jozefschool; de diamanten bruiloft van Alfons Naudts en Maria Van Bastelaere, Esther Van Hove van de Breughel, Gijs Van Hoecke met zijn mama en papa… zoveel interviews eigenlijk. En het raakt de redactie echt als iemand van de mensen die ze geïnterviewd of gefotografeerd heeft, komt te overlijden. Redactiewerk is altijd heel intens en schept een specifieke band die moeilijk in woorden te vatten is. Meest hoffelijke?

je kan niet alles wensen, en we zijn al heel erg verheugd dat zoveel lokale en nationale mensen hun medewerking wél kunnen en willen verlenen. En ook hier kwam het snelste antwoord ooit, van Rudi Vranckx: een sms vanuit het vliegtuig op weg naar het Midden-Oosten. ‘Natuurlijk doe ik dat! Ik contacteer je zodra ik voet aan de grond zet.’

Beelden Op het gebied van foto’s zijn we op Lochristi echt gezegend met enkele heel talentrijke mensen. De redactie is mensen als Filip Naudts, Michiel De Cleene, Danny Sey en Carmen De Vos heel erg dankbaar voor hun rijke aanbod aan prachtige beelden, al die jaren al. Het zijn namen die ook op nationaal niveau klinken als een klok. Maar daar stopt het niet bij. Recente nummers bogen ook op het sterke werk van Daina en aanwaaiende vrije bijdragen van sommige (soms heel erg jonge!) lezers, en nu uitzonderlijk ook van Lut Laureys. Maar ook de reeks Gentikatuur konden we persoonlijk heel erg smaken: toffe karikaturen van bekende Gentenaars. En als iemand ook zoiets in de vingers heeft, laat maar komen! En even moet het ons toch van het hart: Carmen, als je dit leest, velen willen Prachtige Tachtigers terug …

Bedeling Een tijdschrift dat aan huis bedeeld wordt, moet natuurlijk ook effectief gebust worden. Een fundamentele poot om op te staan natuurlijk, wil je bij de mensen geraken. Aanvankelijk lieten we bedelen door de post, maar we zagen zelf met lede ogen aan hoe zwaar gepakt en beladen de facteurs waren bij de release en hoe er een licht panische reactie ontstond in het lokale postwezen bij het einde van de maand. Ga er maar aanstaan, al die magazines… Toen de post haar bedeling zowat verdubbelde in prijs en halveerde naar gewicht, was de zaak vlug beklonken: er dienden alternatieven gezocht. Geen sinecure want 10 000 brievenbussen is gewoon gigantisch veel. En heel vaak moesten en moeten we ook nu nog zelf depanneren. Nog altijd gaan we dus zelf de hort op en doen we een beroep op vrijwillige familieleden, waarvoor dank! Christiane en Robert Van Acker, Christine Ostyn, Vincent Gijsel… dank! De hardste noot die we op dat punt moesten kraken was de januari-editie van 2011 die bedeeld moest worden in de kerstvakantie ervoor. De sneeuw viel met pakken uit de hemel en reikte binnen de kortste keren kniehoog. Alle bedeling – in heel het land! – stokte. Niemand die nog de deur uitging, maar voor onze deur lag niet alleen de metershoge sneeuw maar dus ook een lading van 10 000 magazines. We voelden ons een beetje als Laarmans in Kaas, van Willem Elsschot, die ook met tonnen bleef zitten. Wat nu? Hadden we eigenlijk een keuze? Uiteraard niet. Het was pompen of verzuipen. De hele kerstvakantie door trokken we zelf de sneeuwboots aan, sneeuwschop op de rug, ingepakt als Eskimo’s en met rupsbandige fietsen die desondanks toch overal onderuit gleden, omvielen van het gewicht, en nergens tot bij

Het snelste antwoord ooit kwam van Rudi Vranckx op weg naar het Midden-Oosten

Prof Hendrik Vos. Uitzonderlijk hoffelijk die man, in taal, verwoording, betrokkenheid naar de interviewer zelf. Bijna iedereen is hoffelijk en is echt geëngageerd in een interview, maar Hendrik Vos spande echt wel de kroon. En lokaal zijn we door niemand zo vaak met ‘meneer’ aangesproken als door onze honderdjarige Aimé Wille. Zijn respect- en liefdevolle manier van omgaan met de medemens stond dan ook in zijn naam geschreven: Aimé. Nomen est omen. Het meest gedurfde? Vanuit het standpunt van de geïnterviewde, onvermijdelijk Luc Van Autreve, ons eerste interview: het magazine moest nog verschijnen en Van Autreve had geen weet van hoe amateuristisch of professioneel het zou worden. Dank voor zoveel moed, Luc.

De grootste gemiste kans? Het altijd maar uitgestelde en dan plots te late … interview met Luc De Vos. De grootste tegenvaller? Dat uitgerekend dat interview met Eva Daeleman niet anders dan telefonisch kon

.

Blauwtjes? Lukken alle aanvragen bij interviews? Natuurlijk niet. Verhofstadt, De Wever, Van Rompuy… om maar enkelen te noemen. Geen tijd. Soms geen respons. Dubbele agenda’s. Alle begrip uiteraard,

oktober 2017

33


Belgische en Franse kwaliteitskeuken Belgische en Franse kwaliteitskeuken

gische en Franse kwaliteitskeuken

A

Vlakbij de R4 en alle uitvalsw egen (E17, E40)

g

Grote parkin

• Verse keuken voor elke wens en behoefte • Unieke ligging aan Damvallei met prachtig zicht op de vijver • Feestzaal voor 80 personen • Vlakbij de R4 en alle uitvalswegen (E17, E40) • Grote parking

n 23,kdage t, e e w op rech Lunch oofdge h (voor–, rt of koffie) desse

SOLARIUMDREEF 7 - 9070 DESTELBERGEN - 09 336 15 18 INFO@BRASSERIESOLARIUM.BE - WWW.BRASSERIESOLARIUM.BE

Vlakbij de R4 SOLARIUMDREEF 7 - 9070 DESTELBERGEN - 09 336 15 18- INFO@BRASSERIESOLARIUM.BE - WWW.BRASSERIESOLARIUM.BE en alle uitv alswegen (E17, E40)

g

Grote parkin

SOLARIUMDREEF 7 - 9070 DESTELBERGEN - 09 336 15 18 INFO@BRASSERIESOLARIUM.BE - WWW.BRASSERIESOLARIUM.BE

Strikt individuele studie- en personenbegeleiding Bijlessen

Naschoolse Studiebegeleiding

Examencommissie Secundair Onderwijs (Middenjury) TOEFL

Herexamens

Attest Bedrijfsbeheer

BMAT

Toelatingsproef (Tand)arts

GMAT

a

bvb

Steeds One-to-One

18 1 5 M . B E +32 (0)9 355 51 43 6 www.xanthippe.be 3 3 IU AR 09 L N SO RGE SERIE E B S EL RA EST W.B D WW 070 - 9 .BE M RIU

+32 (0)476 27 28 70

Sanitair bvba Chauffage

a

bvb

SOLARIUMDREEF 7 - 9070 DESTELBERGEN - 09 336 15 18 INFO@BRASSERIESOLARIUM.BE - WWW.BRASSERIESOLARIUM.BE

Bedrijvenlaan 6 -

9080 Lochristi

www.boesman.beTel.- : www.o-silence.be 09/ 259.27.70 - Fax : 09/259.27.71 Sanitair Bedrijvenlaan 6 - 9080 Lochristi vallei - info@boesman.be m www.boesman.be a D n a a g Tel.: 09/259.27.70 Fax: 09/259.27.71 - info@boesman.be Chauffage Unieke liggin ij v op de ver met prachtig

zicht

Sanitair


Overzicht

de brievenbussen geraakten. De coverbeeltenis van een in een glazen bol starende Frank Deboosere achtervolgt ons sindsdien dag en nacht en intense therapie wordt gevolgd om daarvan alsnog los te komen. Maar meer nog onthouden we dit: respect voor de postmannen en -vrouwen, respect voor iedereen die massaal moet bussen; en ook: een land waar alle brievenbussen gelijk zijn en heel goed zichtbaar zijn, moet een hemel zijn … want je houdt het niet voor mogelijk hoe vaak het zoeken is tussen planten, hoog en laag, voor en achter, opzij, vooraan de dreef, of juist niet. En als je de pech hebt na andere grote bedelingen te komen zoals de reclamebladbundel, dan mag je dubbelwerk verrichten, om je magazine droog tot diep in de bus te krijgen.

Vrije bijdragen, batons, klavertjes en cursiefje Iedereen was van bij aanvang vrij om een aanvraag tot publicatie van een of ander evenement in te dienen. Omdat de redactie zelf voltijds werkt en Nummer9080 uit pure passie vaak tijdens en na de uren realiseert, kan ze niet de baan op om te werven. Vandaar dat lezers zelf de pen op moeten nemen, of de pc, en aanvragen in moeten sturen. We noemen die dan ‘eitjes’, of ‘kalender’, of ‘billboards’… al naargelang. Toch was het even schrikken toen we na editie 4 een anonieme boze lezersbrief in de brievenbus vonden. Een reactie op een (zelfironiserende) bijdrage over het onderwijs en de zogezegde vele vakantie… De ironie moet niet duidelijk geweest zijn (of nog niet ingeburgerd), waarop er dus prompt een hevige reactie volgde. Uiteraard publiceerden we de brief met een lichte zijdelingse beschouwing, maar de schrijver heeft zich helaas nooit kenbaar gemaakt. Bij deze dan misschien? Hoe dan ook, het was vast de opstap naar wat de vaste bladzijde achteraan zou worden: een cursiefje over de huiselijke taferelen ten huize van de redactie. Het reilen en zeilen van een toen nog puberend gezin, dat door de tijd werd ingehaald, en nu alleen nog maar uit de kluiten gewassen volwassenen telt. En of vrouw en kinderen die rubriek achteraan eigenlijk wel kunnen appreciëren? En of ’t allemaal waar is? Tja, wie zal het zeggen? Eén ding is zeker: het cursiefje heeft alle – en het was al niet veel – vaderlijke gezag definitief onderuitgehaald. Zichzelf in de voet schieten, heet dat dan. Verder bleek onze baton en het klavertje een succesformule. Iedereen, uit welke windstreek van onze gemeente ook, komt aan bod en het is altijd uitkijken naar wie de stok nu weer gekregen heeft … En u kwam nog niet aan de beurt? Geen nood, we zijn 350 batonners ver op 25 000 inwoners. Dat is slechts anderhalf procent van de bevolking. Nog 98,5 % te gaan dus …

Waardering van de lezers Als je je maandelijks smijt, en toch intens – en de maanden zijn zo om! – dan is enige waardering wel noodzakelijk om het vol te houden. Gelukkig zijn lezers al van bij aanvang heel gul geweest op dat gebied. Het doet nog steeds heel veel deugd ook nu nog zoveel mooie verbale schouderklopjes te mogen ontvangen. En verder was er natuurlijk De Groene Pluim in 2012 van Groen Lochristi voor de uitgevers Mark Verbrugge en zijn vrouw Sofie Hesters, en het cultuurlaureaatschap van Luc Van de Vijver in 2013, o.a. voor de redactie van Nummer9080.

Sponsors en reclame Uiteraard kan een niet gesubsidieerd maandblad niet bestaan zonder sponsoring of reclamewerving. Eigen fondsen worden nog steeds aangesproken, maar dat ons magazine het zolang volhoudt, is natuurlijk ook te danken aan wie in ons tijdschrift een forum vindt om zich als handelaar aan de Lootse gemeenschap te presenteren en kenbaar te maken. Bij de opstart was dat geen evidentie, en we zijn die vroege vogels van toen eeuwig dankbaar! En wij hopen natuurlijk dat we hun vertrouwen niet beschaamd hebben en dat we hen altijd weer een waardig forum hebben geboden, meer nog: een dat aan hun stoutste lokale verwachtingen voldeed.

De cover met Frank Deboosere achtervolgt ons nog

Grasduinen door 100 edities

Het is altijd pure nostalgie om naar eigen familie- en reisfoto’s te kijken. Zo voelt het ook een beetje als we door de honderd nummers bladeren op de redactie. Heel veel herinneringen komen terug, ook moeilijke periodes, heerlijke tijden, gebekvecht, gerollebol, gegrol en gelach. Zo’n maandblad is het leven in miniatuurvorm. En bij deze, als uitsmijter – vergeef ons – een paar illustrerende beelden die ons dagen bij het omslaan van vijfduizend bladzijden Nummer9080 op tien jaar tijd. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan. (Ps. Alle edities zijn te vinden op www.nummer9080.be.)

oktober 2017

35


UW BADKAMERRENOVATIE

VAN A

Bezoek onze showroom

tot Z MET VEPA

origineel creatief aangenaam persoonlijk Sanitair

of maak een afspraak, in de showroom of bij u thuis

09 345 56 25

Verwarming

Openingsuren toonzaal :

HVAC

ma-vrij : 8u30 tot 12u - 13u tot 18u Donderdag open tot 20u VOLG ONS

Ventilatie Tegels

zat : 9u tot 16u

VEPA BVBA • WACHTEBEKESTRAAT 115 - 9060 ZELZATE info@vepasanitair.be • www.vepasanitair.be

Y PART

ER ON N IN O

D ERN FT

zo. 15.10.17

A

PROGRAMMA 11u30 - 12u30

Apero-time!

12u30 - 15u00

Buffetten “Den Hazelaar”

15u00 - 19u00

Party met dj Benny in the mix!

17u00 - 19u00

Dessertenparade “Mon Bijou”

PRIJS €79,50

LOCATIE: ZAAL LUMIERE | GENTSE STEENWEG 295 - LOKEREN

INSCHRIJVEN? ZAALLUMIERE.BE > EVENTS 0475 37 92 10 MEER INFO? WWW.ZAALLUMIERE.BE


Wedstrijd

Wedstrijd nr9080 editie 100

Maak kans op een van de volgende prijzen:

Stuur een simpel mailtje voor vrijdag 13 oktober naar wedstrijd@nummer9080.be met jouw naam, adres en met vermelding wedstrijd editie100. Wie geen e-mail heeft, steekt een kaartje in onze bus nummer9080 - Oosteinde 25 9080 Zaffelare. Wedstrijd voor inwoners van Lochristi en naburige/aanpalende gemeenten.

Win 100 flesj trappist of een wijnpakkes et va of 5 x een reisbonekâ‚Ź 100 Geert en Kathleen schenken de gelukkige winnaar graag een wijnpakket van â‚Ź 100. Geert & Kathleen

Jessie & Kristof geven graag 5 reisboeken weg over landen die in 2018 honderd jaar zullen bestaan (1 per winnaar). Jessie & Kristof

Stefaan en Annick schenken graag 100 (volle!) flesjes trappist aan de gelukkige winnaar. Stefaan & Annick

oktober 2017

37


Dirk Van Kerkvoorde AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

28 t r to 17 tobe ok 017 2

NAJAARS KORTINGEN

raamdecoratie en behang

tot -20%

Verf steeds spotprijs

5,95€/L

Gespecialiseerd in verduisteringssystemen, ook elektrisch. Nieuwe behangcollecties

VA C AT U R E

Dorp-Oost 38 • 9080 LOCHRISTI T 09/278.99.01 www.interiolochristi.be

Plaatser lasser gevraagd

van hekkens en afsluitingen

Bel voor meer info naar Dirk Van Kerkvoorde 0495/23 78 59

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be


het

klaverke vier

of ‘t klein batonneken...

1

Hanne De Tollenaere Dankjewel Bo voor het klavertje 4. Hallo allemaal ik ben Hanne De Tollenaere en ik ben 10 jaar. Ik woon in Beervelde en heb twee broers, Wout en Wannes. Ik zit nu in het zesde leerjaar op de Sprankel en kijk al uit naar volgend jaar. Mijn hobby is acrogym bij turnclub Athena waar ik bijna elke dag ga trainen. Samen met mijn acropartner Zita neem ik deel aan wedstrijden. Dat vind ik heel fijn. Ik kijk al uit om samen met de klas op zeeklassen te gaan. Ziezo dit was mijn klavertje. Ik geef graag mijn klavertje door aan Sara Van Haudenhuyse, iemand die vorig jaar nog in mijn klas zat en die ik nu heel hard ga missen.

Bo Bertin Dank je wel Maité voor het klavertje vier! Ik ben Bo Bertin, in de zomervakantie ben ik 11 jaar geworden. Samen met mijn broer, zus en mijn ouders woon ik in de Loboslaan 13 in Lochristi. Binnenkort komt er nog een poesje bij. Als hobby doe ik acrogym bij turnclub Athena, samen met mijn vriendin Hanne. Daarvoor trainen we alle dagen, behalve vrijdagavond. Daardoor is mijn week helemaal gevuld! Ik ben dit jaar in het 6de leerjaar gestart samen met Meester JanPieter. Over een paar weken gaan we op zeeklas. Ik heb er alvast zin in. Tijdens de vakantie ben ik op reis geweest naar Italië. Eerst de bergen daarna het zwembad. Ik geef graag het klavertje door aan mijn vriendin Hanne, We zitten ook in dezelfde klas. xxx Bo

2 oktober 2017

39


Kom het ontdekken op de jaarlijkse AFBRAAK

127123K965

Waarom zijn onze klanten verslaafd aan hun ENO Plancha?! SERRES

Vandella by Night met Showcooking KIEK VAN DE KAMP BV IS DE SPECIALIST IN AFBRAAK EN REPARATIE VAN UW SERRE. van 17 tot 22 uur.

AARZEL NIET OM TE VRAGEN NAAR EEN GRATIS PRIJSOFFERTE! vrijdag 13 oktober +31 6 11 32 17 33 of +32 494 86 57 04 127123K96567

of surf naar www.vandella.beinfo@kiekvandekamp.nl

■ Alle afbraken ■ Alle onderhoud ■ Alle reparatiewerken ■ ■ Hobbyserres in alle maten ■ Groot aanbod tweedehandsmaterialen ■

BEKIJK ONZEVERNIEUWDE VERNIEUWDE WEBSITE! BEKIJK ONZE WEBSITE!

AFBRAAK SERRES

WWW.KIEKVANDEKAMP.NL WWW.KIEKVANDEKAMP.NL

KIEK VAN DE KAMP BV IS DE SPECIALIST IN AFBRAAK EN REPARATIE VAN UW SERRE.

DE SPECIALIST IN AFBRAAK EN REPARATIE VAN UW SERRE

AARZEL NIET OM TE VRAGEN NAAR EEN GRATIS PRIJSOFFERTE! +31OM 6 11 17 33 NAAR of +32 494 86 57PRIJSOFFERTE! 04 AARZEL NIET TE32 VRAGEN EEN GRATIS

+31 6 11 32 17 33 of +32 494 86 57 04 - info@kiekvandekamp.nl

info@kiekvandekamp.nl

Bon korting € 25

■ Alle afbraken ■ Alle onderhoud ■ Alle reparatiewerken ■ ■ Hobbyserres in alle maten ■ Groot aanbod tweedehandsmaterialen ■

BEKIJK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE!

WWW.KIEKVANDEKAMP.NL

vanaf minstens 6 uur

praktijkles

Rijschool Zeveneken

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27 www.rijschool-zeveneken.be

De Korf - uw belevingswinkel- Kom, proef en beleef Kalligrafische wenskaarten en geschenken - Ontbijtservice Geschenkmanden en biermanden Gentse streekproducten - Kaasschotels en broodmanden Wij serveren koffie, Gentse dranken en ( h ) eerlijke wijnen! Openingsuren: Open elke dag van 13u30 tot 19u00 - Ma. en di. gesloten Meer info: www.dekorf.be | Frans Gevaertstraat 2 | 9040 St.- Amandsberg | Tel. 09 251 51 14

Kom naar onze

wijndegustatie

op zondag 12 november van 10 tot 17 uur

Gratis toegang - Inschrijven NIET nodig!! Meer dan 60 wijnen te proeven! Met tapas voor elke bezoeker!

Bij het degusteren zorgen we voor een woordje uitleg over het wijnhuis, de druif, de regio, de geschiedenis en de gastronomische mogelijkheden.

Kom samen met je vrienden en familie en geniet van een gezellig & leerrijk moment.

Dranken De Wispelaere Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27

Open: Woensdag 13.30-18 u I Donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u I Zaterdag 9-12 u en 13.30-17 u


‘t klaverke vier

3

Sara Van Haudenhuyse

Dank je wel Hanne voor het klavertje. Hallo, ik ben Sara Van Haudenhuyse. Ik woon met mijn papa en mama in Beervelde en ben 11 jaar. Heb een zus Sofie en een hond Uta. Ik ga naar school in De Sprankel in Beervelde. In mijn vrije tijd speel ik met mijn hond. Op de foto zie je mij samen met mijn zus in de boom, ik zit onderaan. Graag geef ik het klavertje door aan Noémie Goethals.

4

Noémie Goethals Bedankt Sara, voor het klavertje 4!

Hoi ik ben Noémie Goethals en woon met mijn mama Stéphanie, papa Frederik, broer Loïc en zus Alixe in Beervelde. Ik zit op de bassischool De Sprankel. Ik heb 2 konijnen, 3 kippen, en 5 poezen; een mama poes met 4 kittens. Een tijd geleden hadden we nog een andere poes, maar die is helaas overleden. Ik ga naar muziekschool van Lochristi, en speel daar dwarsfluit. Ook ga ik dansen bij D.I.O.P., daar doe ik hiphop, het is daar echt super tof!!! Binnenkort word ik 11 jaar. We gaan over ong. 1 week op zeeklassen, ik kijk er echt naar uit! In de zomervakantie ben ik naar Frankrijk geweest, het was daar zalig warm en we hebben leuke uitstappen gedaan. Ik geef het klavertje 4 graag door aan Helena Van De Velde, een vriendin waarmee we elke zomer naar Frankrijk gaan. Groetjes Noémie.

oktober 2017

41


Lut Laureys

Cultuurlaureaat Dag Mark Het was moeilijk kiezen naar foto’s genomen de laatste 10 jaren in Lochristi. Bij elke reportage is er wel één foto die ik leuk vind. Ik loop op bouwwerven, in loopgraven (tuindagen) tussen de begonia’s op de kleurrijke velden, landbouwbedrijven met ontbijten, roefel en verjaardagsfeestjes, scholen met kunstwerken, circus en schoolfeesten enz. enz. Overal ben ik welkom en dat is fijn hier in Lochristi. Rudy kent mij, want ik kon nooit kiezen uit mijn genomen foto’s en zo zijn de albums ontstaan op Lochristi Blogt. Deze albums kenden enorm bijval door de bewoners van groot Lochristi en zodoende loop ik overal binnen op verschillende locaties. Dit weekend zat ik terug in een luchtballon, nam foto’s van Lochristi. Dit gaf de doorslag bij het kiezen van een selectie. Als ik vlieg boven Groot-Lochristi treed ik binnen in het hart van de gemeente, de natuur, dreven, begoniavelden, het dorp, monumenten, de velden en akkers enz. Een ultieme belevenis, een uitdaging mooie beelden te brengen (niet gemakkelijk daar boven, mistig, lage wolken, bewolkt)! Bedankt dat u mij in de kijker wilt zetten als cultuurlaureaat. Het deed me wel iets om verkozen te worden: een werkende gewone huismoeder, oma, iemand die toevallig heel graag fotografeert maar zelf nooit een cursus heeft gevolgd. groetjes Lut

42

oktober 2017


Lo Actua

oktober 2017

43


????????

noppe slaapcultuur, hemels slaapcomfort

r u e d n e opseptember t/m 30 7 1 0 2 r e 8 oktob

Op het gloednieuwe pretverdiep ontdek je de mooiste nachtkleding en homewear collecties, kwaliteitsvolle trendy lingerie, zacht bedlinnen en inspirerende interieuraccessoires. Een totaalervaring en een perfecte aanvulling op de benedenverdieping met zijn kwaliteitsvolle bedden en hoofdkussens. Een concept store met focus op de slaapwereld. Welkom in onze toonzaal Gentse Steenweg 9, 9160 Lokeren (Oude baan Gent-Antwerpen) Tel. 09/348.19.72 - www.noppeslaapcultuur.be

Openingsuren

Open van dinsdag tot zaterdag: 10 u tot 18 u doorlopend Gesloten op maandag en zondag

Slaapcomfort • Lingerie • Nachtkledij • Beachwear • Bedlinnen • Interieur 44 oktober 2017


Lo Actua

Lut Laureys

Cultuurlaureaat

oktober 2017

45


KEUKENS - WANDKASTEN - DRESSINGS BADKAMERS - ENZ...

Wees nieuwsgierig en kom ons bezoeken op zondag 1 oktober. Onze hostessen ontvangen U stijlvol tussen 10 en 17 uur. Voor iedere bezoeker een gratis gadget, een welkomsdrankje en een interne wedstrijd met leuke prijzen. Voor de kinderen een reuze springkasteel. Maar als hoogtepunt ziet u ons bedrijf in volle werking. En dit met de nodige vakkundige uitleg. Heeft u concrete plannen of toekomstdromen... breng ze gerust mee. We maken tijd vrij om die verder, vrijblijvend, met u te bespreken. Reeds meer dan 20 jaar specialiseren we ons in echt maatwerk.

Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 59 42 GSM: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be


Lut Laureys

Cultuurlaureaat

oktober 2017

47


Nieuw Argenta kantoor voor uw regio Openingsuren: Maandag: 9 tot 12 u. - 14 tot 17.30 u. Dinsdag: 9 tot 12 u. - 14 tot 17.30 u. Woensdag: 9 tot 12 u. Donderdag: 9 tot 12 u. Vrijdag: 9 tot 12 u. - 14 tot 17.30 u. Zaterdag: 9 tot 12 u. (vanaf 23 oktober) Afspraken buiten de vermelde uren zijn mogelijk in samenspraak tussen kantoor en cliĂŤnt. Bancontact en rekeninguitrekselprinter alle dagen beschikbaar tussen 6 u. en 23 u.

ARGENTA LOCHRISTI: Dorp-West 99 I 9080 Lochristi 09/395.09.90 I lochristi@argenta.be

Uw appeltje voor de dorst - w w w. a r g e n t a . b e

Vacature:

Wij zijn nog op zoek naar een relatiebeheerder kredieten om ons team te vervoegen, indien interesse gelieve contact op te nemen.


De Bosdam

bestaat uit twee delen. Het eerste stuk, van het Oosteinde tot aan de Leemstraat, is een deel van de oude ontginningsas uit de 13de eeuw die dwars door Zaffelare loopt van aan de Vierweegse via Rechtstraat, Moleneinde, Dorp en Oosteinde. Vroeger liep die weg nog een stuk verder naar het Torregoed, het vroegere kasteel van Zaffelare. Die verlenging lag achter de woningen die nu in het begin van het tweede deel van de Bosdam staan en liep dus tot aan de westkant van het Torregoed. Het tweede deel van de Bosdam is veel later aangelegd, vermoedelijk rond 1700, en was bedoeld als hoger gelegen weg in dit laaggelegen gebied. Die weg loopt ten zuiden van het Torregoed tot aan de Dijkgracht, nabij de Zuidlede. Na de aanleg van het Provinciaal Domein Puyenbroeck in 1966-1969 werd de Bosdam over een lengte van een kilometer een deel van de zuidelijke grens van dit domein. Door de aanleg van bijkomende bossen wordt nog meer de betekenis van de naam onderstreept. Het is inderdaad een dam die nabij de bossen ligt. Voor wandelaars, fietsers en joggers ligt nabij het Torregoed de Slotdreef die naar een ingang leidt van het Provinciaal Domein. Die ingang is dagelijks open van ’s morgens tot zonsondergang, behalve op maandagvoormiddag. Daar komt men terecht in een prachtig stuk natuur, resultaat van eeuwenlange menselijke arbeid, met Siesmeersbos, de Torrebossen, de Knuffelhoeve, de pompgemalen aan de Zuidlede en Vranckensgoed. Vroeger stond hier de opbrengst van hout en hooi centraal, nu is de ontwikkeling van de natuur belangrijkst.

Straatnamen

Bosdam

door Bert Vervaet

oktober 2017

49


Wij gaan geen uitdaging uit de weg

Kunnen we je helpen met jouw project?

Kris Van Hof-Verheyen BVBA

KEUKENS | BADKAMERS | TOTALE INTERIEURINRICHTING

AAL Z N O O T E D N I KOOPJES EN KIJKJE NEMEN! KOM GERUST E

Kom de nieuwe Polo ontdekken tijdens de

lanceringsweek van 19-28 oktober ook open op zondag 22 oktober!

AUTOCENTER STEVENS BVBA Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi

Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be

Kerkstraat 96 | 9080 Zaffelare 09/356 72 12

www.interieurvanhof.be


Maandelijks geven wij het podium aan een dartele dertiger, vlotte veertiger, vlijtige vijftiger… of nog veel prozaïscher adjectieven en getallen. En Filip Naudts zorgt weer voor het blije beeld. De mensen voor het warme woord.

Vlijtigevijftiger Marleen

Verkimpe

Wordt in oktober 51, zorgt er dagelijks voor dat de liefde letterlijk en figuurlijk door de maag gaat, voor jong en oud. Sociaal beest, mensen een fijne dag bezorgen. Ik zou nog zotgraag… lang doorgaan met wat ik nu bezig ben, mensen een lach op hun gezicht toveren door zelf lachend door het leven te gaan. Mijn levensmotto is Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Genieten, positiviteit, ... Het leven is veel te kort om er somber bij te lopen. Jaja, weet het wel, het is niet alle dagen rozengeur en maneschijn, toch zie ik in iedere dag het mooie. Deze fotoshoot vind ik de max omdat... Nooit gedacht ooit zelf eens voor 1 keer in de schijnwerper te staan. Mijn omgeving heeft me wel een klein (lees maar groot) duwtje moeten geven. Was de moeite waard echt de MAX!!

Foto: Filip Naudts

oktober 2017

51


maatwerk in vastgoed

cv De Leefboom Vastgoedmakelaars

Dekenijstraat 18 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be info@deleefboom.be BIV 205.909 & 503.564

VERKOOP - VERHUUR - PROJECTONTWIKKELING - GRATIS ADVIES & WAARDEBEPALING

Panden te koop: Lokeren - Zelestraat: Rijwoning op 300 m², inkom, living, ing keu, 3 slpk, badk m ligbad, tuin met tuinhuis, cv aardgas. Klein beschrijf mogelijk! Wg-Gvkr-Vv-Gdv. EPC: 269. UC: 1976488. Prijs: 230.000 €

Zelzate - Leegstraat: HOB, living met open ing keu, wasplaats, 2 slpk, badkamer, zolder met vast trap met mogelijkheid voor 3e slpk, tuin. Klein beschrijf mogelijk! EPC: 371. UC: 1974510 Prijs: 189.000 €

Panden te huur: Zaffelare - Kerkstraat:

HOB, ruime liv, eetkamer, ing keu, 2 slpk, bad met douche, berging, vrijstaande garage, tuin. EPC: 481. UC: 1973309. Vrij vanaf 01/10/2017 Prijs: 680 €/md

Lochristi - Antwerpsesteenweg:

Duplex-app, inkom, ruime liv, ing keu, berging, 2 slpk, badk m douche, garage, géén algemene kosten. Vrij: 01/11/2017. EPC: 78. UC: 1253512. Prijs: 690 €/mnd

Destelbergen - Damvalleistraat:

Beervelde - Heistraat: Instapklare bungalow op 960 m², inkom, liv, zonnige leefkeu, berging, bureau, 2 slpk, badk met ligb, ruime zolder, zuidgerichte tuin. EPC: 721. UC: 1961129. Prijs: 350.000 €

Kalken - Bontinckstraat: Gerestaureerde hoeve op een perceel van 3.200 m², ruime liv, volledig uitgeruste keu, 3 slpks, 2 badk, paardenstal, zwemvijver, garage. EPC: 318 kWh/m². UC: 1837737 Prijs: 783.608 €

Gentbrugge - Vincent Evrardlaan: Nieuwbouwappartement, inkom, liv, open keu,waspl, 2 slpk, ing bad m inloopd, terras, ondergrondse autostaanpl. Wg-Gdv-Gvkr-Vv. EPB: 75. UC: EP09188. Prijs: 335.000 €

Wachtebeke - Melkerijstraat: Ruime bungalow met inkom, liv, ing keu, ruime berging, 3 slpks, bad m douche, gar, tuin,tuinberging, cv op aardgas. Wg-GdvGvkr-Vv. EPC: 833. UC: 337097 Prijs: 291.322 €

Binnenkort te koop:

HOB, inkom, ruime liv, ing leefkeu, berging, 3 ruime slpk, badk, garage, tuin. Vrij vanaf: 01/10/2017. EPC: 374. UC: 92389 Prijs: 865 €/mnd

Zeveneken - Kallestraat:

Ruim nieuwbouwapp, liv, open ing keu, berging, 2 slpk, badk m ligb, groot terras, fietsenberg, autostpl, instapklaar! Onmiddellijk beschikbaar. EPB: E77. UC: EP02295 Prijs: 685 €/mnd

Lochristi - Stationsstraat:

Nieuwbouwappartement met 2 slpk, zonnig terras, autostpl en kelderberging Prijs: 900 € + €70AK/mnd

Lochristi - Dorp Oost:

Appartement, 2 slpk, terras, AK: € 40/md. Vrij 1/5/2017. EPC: 156. UC: 498642. Prijs: 680 €/mnd

Lochristi - Dorp Oost:

App, inkom, ruime liv, ing keu, berging, 1 slpk, badk m ligb, balkon. AK= € 40/ md. Vrij vanaf 01/05/2017. EPC: 125. UC: 1939006. Prijs: 570/md + € 30/md garage

Bungalow - Smalle Heerweg, Lochristi Handelswoning of Kangoeroewoning - Rechtstraat, Zaffelare

Lochristi - Dorp West:

Duplex-appartemetn met inkom, liv met open ing keuken, berg, 2 slpk, 2 badk, mezzanine, 2 terrassen, garage. AK: € 30/md. Onmiddellijk vrij. EPC: 122. UC: 1098548. Prijs: 750 €/mnd


Foto: Ontwerp 3d-depoo

Woon- en dagbestedingsproject te Beervelde Evelien Haentjens en Thomas Van Hoorick, beiden werkzaam in de zorgsector, stellen graag hun project te Beervelde aan jullie voor. Zij zullen woonondersteuning en dagbesteding aanbieden aan meerderjarige personen met een licht tot matige verstandelijke beperking of nood aan extra zorgen. December 2016. De maand waarin alles begon, waar puzzelstukjes in elkaar vielen en waarin we wisten dat ons avontuur, de verwezenlijking van onze droom, werkelijkheid ging worden. Wat we wilden en welke weg we op zouden gaan, was al een tijdje duidelijk. Uiteindelijk vonden we een geschikte locatie in hartje van het gezellige dorp van Beervelde.

Visie

We wisten meteen: werk aan de winkel! Ons kleinschalig initiatief kon nu eindelijk stilletjes aan vorm beginnen krijgen. Bij aanvang vonden we het belangrijk dat de gemeente Lochristi op de hoogte was van onze concrete plannen. Het enthousiasme van de mensen werkte aanstekelijk en al gauw werd onze vzw opgericht. De zoektocht naar een geschikte naam was niet eenvoudig, maar uiteindelijke kozen we voor Mok vzw. Mok staat voor Mensen Ondersteunen en Krachtgericht werken. Enerzijds een verwijzing naar ons dagbestedingsproject waarbij een koffieen soepbar zal worden ingericht. Anderzijds weerspiegelt het ook de manier waarop we werken binnen Mok. Onze visie kenmerkt dan ook 3 belangrijke pijlers: we focussen ons op ieders krachten, we streven naar een kwaliteitsvol leven en zien cliënt, ouders en hun netwerk als partners in de ondersteuning.

een gezellige ontmoetingsplaats creëren waar iedereen welkom is. De rol van mensen met een beperking of met nood aan extra zorg binnen dit dagbestedingsproject is cruciaal. Ze krijgen een centrale plaats en worden zoveel mogelijk ingeschakeld in het totale proces. We focussen ons hierbij op ieders mogelijkheden en kwaliteiten en interesse van de persoon.

Verbinden

We hebben echt de intentie om een omgeving te creëren waar we mensen met elkaar willen verbinden. We zouden het fantastisch vinden dat mensen met een beperking, ouders, vrijwilligers, medewerkers, buddy’s, buurtbewoners, noem maar op, zich gerespecteerd en betrokken voelen binnen Mok. Dus graag tot in Beervelde! Bezoek ons gerust in tussentijd op www.mokvzw.be en bij vragen mail of bel gerust: info@ mokvzw.be; 0496 94 34 24.

Woonondersteuning

Momenteel wordt de eerste hand gelegd aan 4 knusse duplexwoningen en 7 ruime, rolstoeltoegankelijke studio’s. Hier kunnen mensen vanaf 2018 hun intrek in nemen. We zijn van mening dat wonen in een eigen studio meer kansen geeft op een inclusief en kwaliteitsvol leven. We willen tegemoet komen aan de vraag naar meer autonomie en zelfbepaling en dit in combinatie met de nodige ondersteuning/coachen.

Koffie- en soepbar

Achteraan het gebouw bevindt zich een schuur die wordt gerenoveerd tot een koffie- en soepbar. Daar willen we oktober 2017

53


Philip en Caroline Tollenaere-Verbrugge Dam 112A - 9080 Zaffelare - Tel: 09/355 63 29

Wij steunen Hou je van fysiek werk, heb je interesse voor planten en wil je graag meedraaien in de logistiek van een b(l)oeiend familiebedrijf?

Wij zoeken

enthousiaste arbeiders! (voltijds en deeltijds) Interesse?

Bij aankoop brandhout (okt - dec) en/of kerstboom (december) gaat 10% van uw aankoop naar

Bel Katia Vandenberghe via 09/353.54.56 of mail naar katia.vandenberghe@flore.be

www.werkenbijflore.be

Lochristi Opel Adam Jam 1.2 Zw Alu OCCASIEWAGENS

De Warmste Week!

Lokatie Merk Model Lochristi Lokeren Lochristi Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi Lokeren Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi Lokeren Lochristi Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi Lokeren Lokeren Lochristi

Omschrijving

Deuren Brandstof Bouwjaar KM stand Kleur

Opel Adam Jam 1.2 Zw Alu velg, airco, intellilink Opel Astra-J 5D 1.7 Design edition, alu velg, airco, USB, BT Opel Astra GTC 1.4 140pk, black edition, navi, sensoren Opel Astra-J ST 1.6 cdti Ulti, Edition, alu velg, airco Opel Astra-K 5d 1.0 Edition, Navi, airco, alu velg, sensoren Opel Astra-J 5d 1.3 Edition, airco, alu velg, sensoren Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-E 1.2 Enjoy, airco, regensensor, auto lichten Opel Corsa-D 1.3d Enjoy, Airco, alu velg, BT, cruise Opel Corsa-D 1.2 Enjoy, airco, navigatie, alu velgen Opel Zafira tourer 1.6CDTI, Cosmo, navi, A.Camera, sensoren Chevrolet Trax 1.7CDTI AUTOMAAT, Leder, Navi, camera Opel Mokka 1.6 Cosmo, Leder, Navi, Camera Opel Mokka 1.6 Cosmo, Leder, Navi, sensoren Opel Mokka 1.7 Enjoy, navi, alu velg, sensoren Opel Meriva-B 1.4 turbo Ultimate ed, airco, alu velg Opel Meriva-B 1.4 ultimate ed, navigatie, airco, sensoren Opel Meriva-B 1.4 ultimate ed, navigatie, airco, sensoren Opel Meriva-B 1.4 ultimate ed, navigatie, airco, sensoren

Opel Certified Used Cars Premium

Opel Certified Used Cars Select

› 100 punten kwaliteitscontrole › Minimum 24 maanden garantie › Minimum 24 maanden bijstand › Omruilgarantie (14 dagen/1000 km) › Aantrekkelijke financiering › Gegarandeerde kilometerstand › Gratis proefrit › Overname van uw voertuig

› 100 punten kwaliteitscontrole › Minimum 12 maanden garantie › Minimum 12 maanden bijstand › Omruilgarantie (14 dagen/1000 km) › Aantrekkelijke financiering › Gegarandeerde kilometerstand › Gratis proefrit › Overname van uw voertuig

3 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Benzine Diesel Benzine Diesel Benzine Diesel Benzine Benzine Benzine Benzine Benzine Benzine Diesel Benzine Diesel Diesel Diesel Benzine Diesel Benzine Benzine Benzine Benzine

19/02/16 08/2014 12/2016 05/2016 07/2016 03/2012 06/2016 05/2016 05/2016 05/2016 06/2016 07/2016 06/2013 09/2013 09/2015 01/2014 02/2016 08/2016 04/2013 06/2016 11/2016 11/2016 11/2016

13.010 86.977 8.000 18.114 23.530 92.708 22.472 19.440 18.375 11.740 18.832 20.277 96.828 55.600 25.397 64.700 23.000 21.745 62.700 20.659 17.341 16.484 15.762

Asteriod Grey Zwart Rood Asteriod grey Zwart Asteriod grey Zwart Asteriod grey Zwart Sovereign zilver Zwart Sovereign zilver zwart zwart Asteriod grey Sovereign zilver Asteriod grey Asteriod grey deep espr. brown Pepper Dust Asteriod grey Sovereign zilver Asteriod grey

Prijs 10.500 € 11.950 € 16.900 € 15.900 € 15.950 € 8.750 € 9.800 € 9.900 € 9.900 € 9.900 € 9.900 € 9.900 € 7.750 € 7.900 € 17.800 € 14.950 € 19.500 € 18.500 € 12.800 € 15.750 € 12.990 € 12.990 € 12.990 €

Garage - Carrosserie

Van Acker Lochristi - 09 355 82 34 - Lokeren - 09 342 83 10

Meer wagens >>

www.garagevanacker.be


Dank aan alle lezers voor de vele verbale schouderklopjes de voorbije honderd edities! De voltallige nummer9080-redactie

Nuttigeadressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

Psychotherapie

Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be

CBA & Co BVBA Boekhouding & Startersadvies Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 Valerie.caulier@pandora.be

Groeppraktijk De Vlinder psychologie - voedings-en dieetadvies Moleneinde 44 - 9080 Zaffelare hannahdejonghe@gmail.com - 0498 60 96 60 www.psycholooglochristi.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

CRVB Accountancy bvba Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info

Consulent herstel & zingeving

Advocatenkantoor Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Deblauwe Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Zavel 30 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be Advocatenkantoor Lievens Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37 E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be Advocatenkantoor Ilse ABBELOOS Lepelstraat 36 - 9270 Laarne Tel: 0477.33 11 37 - fax: 09.310 49 53 E-mail: ilse.abbeloos@skynet.be

Artsen

Dr. Moens Stijn Huisartsenpraktijk Kapelleken Lochristi Kapelleken 15/0003 - Tel: 09.355 77 61 http://huisartsenpraktijk-kapelleken-lochristi.be/ Huisartsenpraktijk Beervelde Rivierstraat 2 - Tel 09.310 47 05 www.huisartsenpraktijkbeervelde.be

Boekhouders - Accountants Fiscalisten D&V Bedrijfsadviseurs bvba Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Pijphoekstraat 2 - 9041 Oostakker Slagmanstraat 73 - 9080 Lochristi Tel.: 09/259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

DPO Accountants en Belastingconsulenten Jeroen Vandewalle Weerstandshof 17 - 9080 Lochristi Kleemstraat 84 - 9041 Oostakker E-mail: jeroen.vandewalle@dpo.be www.dpo.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079 katrijn.degroote@gmail.com Dierenarts De Cubber Tim Hoekskensstraat 39 - 9080 Lochristi Gsm: 0478.37.87.98 www.dierenartsdecubber.be

Kinesitherapie

Kine Orchideeënhof Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi Gsm: 0478.47 00 67 Barbara Vincent - Kinesitherapeute Relaxatietherapie voor kinderen en volwassenen Rivierstraat 2 - 9080 Beervelde Gsm: 0491.24 85 20

Logopedie LOGOPRAXIS

Multidisciplinaire groepspraktijk Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Overnachting

Psychotherapeute Mieke Mariman Kwartelweg 9 - 9080 Lochristi 0496/29.90.84 - mieke.mariman@telenet.be www.manawee.be

Als de lente wil: herstelgesprekken en schrijfsessies Krommendonck 15 - 9080 Lochristi Luc Van de Vijver Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@skynet.be www.alsdelentewil.be

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70 Meer info zie blz 34

Personal Coach & Business Coaching Art Of Life Coaching Begeleiding door Professionele Coach Gesprekstherapie en creatieve therapie Enkel op afspraak. GSM 0494/85.85.47 www.artoflifecoaching.be - sylvie@artoflifecoaching.be Ann Meesschaert Stress & Burn-Out Coach - Loopbaanadvies Hortensialaan 2/202 - 9080 Lochristi Contact via www.coachingbijburnout.be

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi Team Lochristi: 09.239 53 04 Team Zaffelare/Zeveneken/Beervelde: 09.239 53 05 24u/7d - alle mutualiteiten Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba jeroen.cottenier@gmail.com - Gsm: 0495.65 76 89 Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julitavandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Thuisverpleging op maat Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Mendonkdorp 61 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

B & B De Serafijn **** voor particulieren en bedrijven Sint-Baafsdreef 32 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 69 96 - GSM: 0475.51 86 25

Thuisverpleging Greet Heeze Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Podologie

Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

GSM: 0475.51 86 25, www.deserafijn.be Ann Bieseman Langenakkerlaan 61 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69 Helene Jacob Hoekstraat 76 c - 9080 Lochristi Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Voedings- en dieetkundigen

oktober 2017

55


Aanbellen aan nummer honderd van de oudste straat van Lochristi

Laurent De Clercq en Martine De Visscher

Bestaat toeval? Bel je aan aan nummer 100 van een van de oudste straten van ons dorp, nl. de Dorpsstraat van Lochristi. En wat blijkt? De tuin is versierd met duizenden witte papieren snippers, er hangt een groot spandoek met vijftig jaar getrouwd (8-8-1967) Laurent De Clercq en Martine De Visscher; de naam De Clercq is in Lochristi een bloemisten- en brandweerbegrip, en ‘Martine van de sporthal’ heeft op de vier deelgemeentes gewerkt en is afkomstig van de oudste stek van Lochristi, het kruispunt van de Kapiteinstraat en de Oude Veldstraat, bij hof Bruinewalle. Zowaar dus, een ideaal hoofdinterview voor onze honderdste editie.

56

oktober 2017


Interview tekst: Luc Van de Vijver foto's: Mark Verbrugge

Martine doet open, ontvangt ons hartelijk – en ondanks een gebroken schouder – met open armen, meldt dat ‘Lore’ (red. roepnaam van echtgenoot Laurent’) niet thuis is en of dat niet geeft. We weten dat we hier een geboren en getogen Lootse spraakwaterval voor ons hebben, en zijn dus verzekerd van een gevuld interview. Neen dus, dat geeft niet. Maar voor de foto moet Laurent er wel bij. Deal! Oké, kom maar binnen. Lore is wel vaker uithuizig (lacht)… maar ik kan ook zijn verhaal wel wat vertellen, hé. Vijftig jaar getrouwd, dan ken je elkaar door en door. Dank je wel. Shoot, Martine. Mijn pen is in aanslag: ik probeer te volgen… Ach, je weet nog dat ik goed babbelen kan? Prachtige tijd, herinner je nog, toen jullie jongens waren van – hoeveel was ‘t? – achttien of twintig, en in de sporthal een pintje kwamen halen? Tjonge, tjonge. Gloriedagen. Hoe vaak ik nu nog aangesproken word, dertig jaar later, als ‘Martine van de sporthal’, dat houd je niet voor mogelijk. Natuurlijk, heel Lochristi kwam er over de vloer. En anekdotes dat ik heb! Duizenden. Ik herinner me bv. nog goed hoe je schoonvader Antoine zijn dochter Sofie kwam zoeken, terwijl ze achter de sporthal schoon weer aan ’t maken was met Pros. En ik zwijgen in alle talen. ‘Maar haar fiets staat hier?’ En ik maar verder de lippen dichtknijpen. Tja, jullie van de redactie van Nummer9080 waren er altijd al vroeg bij… (lacht) Sofie was maar zestien. En nog een uitsmijter misschien: toen jij en je vrouw Katrien …

winter van 1963 kreeg mijn vader een hersentumor en twee maanden later al moesten we hem begraven … Mijn ma bleef alleen over met twee kinderen, mijn broer en ik. Daar eindigde mijn verpleegsterdroom want ik moest thuis blijven om op de ouderlijke boerderij te werken, en die was ter hoogte van waar nu de BMW-garage is langs de Antwerpsesteenweg. Daar ging ik nog even mee door na mijn trouw, maar daarna verhuisden we eerst naar de Smalleheerweg en dan naar Ruilare omdat we er beiden bij De Meyer konden werken – ook ik dus, en wel op ‘den bureau’. Een vader die zo vroeg sterft, dat moet heel hard om dragen zijn? Dat is waar. Allesbepalend. Weg studiedroom. Weg jeugd ook. Voortaan steevast helpen op de boerderij. Een onthoofd gezin dat zich moet behelpen, is heel wat. Maar in het leven heeft iedereen zijn kruis te dragen en mijn leuze is: je moet vooruit. Zo is het leven; dat is de enige weg. En het heeft dus geen zin om je af te vragen of ik al dan niet gelukkiger was geweest als dit of als dat… Het was hard, heel hard, maar je moet nog altijd het beste van het leven proberen te maken. Zo leerde ik toen via zijn zussen Lore kennen – het Feestpaleis van Beervelde hielp daar aardig bij (lacht) – en al acht dagen na mijn 21ste waren we getrouwd, 8 september 1967. Maar ik ben content met het leven. Als je maar gezond mag blijven… En een gebroken schouder is niet aangenaam, maar ook daarin behelp ik me zoveel mogelijk zelf. Vooruit met de geit … Enfin, na De Meyer ging ik werken in ‘den Begonia’ in Lochristi. Lore ging er de zondagvoormiddag wel eens heen, en kwam met een soort van vacature thuis: ‘jij kan toch soep scheppen, hé? Wel ze vragen in den Begonia of je niet eens wat bij kan springen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb er liefst acht jaar gewerkt, tot 81.

Hoe vaak ik nu nog aangesproken word, dertig jaar later, als ‘Martine van de sporthal’, dat houd je niet voor mogelijk.

Hmhmhm… Martine, misschien dat we het eens over Lore en jou kunnen hebben? Ach zo (lacht)… Dat is zeker. Lore en ik dus. ‘k Zal in vogelvlucht beschrijven, hé, of we zitten hier morgen nog, en straks komt de kinesiste. Enfin. Laurent komt uit een bloemistenfamilie, hier wat verder in de Hoekskensstraat. Begonia’s en azalea’s, zo typisch voor onze gemeente. Met zoveel oudere broers zoals André, Hubert, Michel, Achiel en Daniël die allen in de stiel doken, keek Lore uit naar een andere job: hij werd arbeider bij tuin- en landbouwleverancier De Meyer, te Ruilare, en dat deed hij een hele tijd in de eerste jaren van ons huwelijk, tot hij slaagde voor het examen van chauffeur en voor de gemeente ging werken. De reden van die overstap werd mee bepaald door een ongeluk waarbij maar liefst een baal van 50 kilo op zijn nek neerkwam, door een ongelukkige handeling van een kompaan boven op de camion. Zelf liep ik school hier in Lochristi, en stond ik klaar om naar het hoger onderwijs te gaan en om verpleegster te worden zoals mijn nicht Christiane, maar het noodlot sloeg toe. In de keiharde

En toen startte jouw schitterende periode in de sporthal ’t Veerleveld te Zaffelare. Ja, jullie tijd, hé? Na de fusie. Burgemeester De Schrijver, toen al legendarisch door zijn lange burgemeesterschap, kwam het me persoonlijk vragen, hier thuis, waar jij nu zit. Het was een job die me op het lijf geschreven was. Veel sociale contacten, overleg met de jeugd hield me jong, mensen van over de hele gemeente kwamen iedere dag over de vloer … Maar vergis je niet: het was zeven op zeven, hé, keihard werken tot in de late en vroege uurtjes. Heel intensief, maar echt lonend. Ik heb het dolgraag gedaan. Maar toen kwam er plots een einde aan het verhaal met de brand, 30 november 1988. Weg was de sporthal, en weg mijn fijne job. Mijn tweede vijfjaarlijkse contract was nog maar halfweg maar samen met het gemeentebestuur pasten we daar een mouw aan en zo kon ik een nieuwe job opnemen… Zoon Dirk speelde bij Lochristi,

Een wit hemd, een zwarte rok, en alweer die legendarische woorden: ‘ge kunt toch wel soep scheppen, zeker?’

oktober 2017

57


Stapschoenen aan, de fiets van stal of een ommetje waard... Redenen genoeg

De Brasserie voor een kleine snack of dagschotel of toch liever iets uitgebreider met voor-, hoofdgerecht en dessert. De Feestschuur: een unieke locatie voor elk feest op maat. Het terras: onthaasten in de zon of in de schaduw.

om terug in Mendonk te passeren.

Le Plan Smakelijk welkom

Kom met de wagen, de fiets, te voet of zelfs met de boot... wij zijn vlot bereikbaar langs elke weg.

Restaurant Le Plan98 kreeg een nieuw onderkomen. Andere locatie, meer in het groen, meer mogelijkheden om ‘uw’ feesten te organiseren, maar met dezelfde smaak. Links op de site wordt u verwelkomd in Brasserie Bavohoeve, rechts steekt u in Restaurant Le Plan uw voeten onder tafel. Wat u ook wenst... wij laten u genieten. Veronique en Chris, Marc & Tania

Bavohoeve - Restaurant Le Plan - Mendonkdorp 16/18 - Mendonk www.bavohoeve.be - www.leplan98.be - 0470/600 600 - dinsdag sluitingsdag Op 10 september zal de Bavohoeve gesloten zijn voor een privéfeest.


en in een match tegen Beervelde, liepen we in de pauze de Breughel binnen. Marie-Janne (red. Van hove) vroeg me – gezien mijn ervaring in de Begonia en in de sporthal – of ik daar af en toe niet bij kon springen. Een wit hemd, een zwarte rok, en alweer die legendarische woorden: ‘ge kunt toch wel soep scheppen, hé?’ Zodoende. Ik heb er heel lang gewerkt, 25 jaar, alleen nog eens onderbroken door een intermezzo bij de heropening van de nieuwe sporthal in 1991. Maar het elan was wat weg, en ik voelde achter de schermen ook dat de dingen veranderd waren, dus ik hield bij de hertekening van het volgende vijfjaarlijkse contract de boot af en besloot definitief in de Breughel te gaan werken.

Een rijk gevuld leven, voorwaar. Gelukkig samen met je man, en ouder van twee jongens, Dirk en Stefan. Ja, zo is dat. En 4 kleinkinderen: Laure en Fien van Stefan en de tweeling Matté en Timon van Dirk. Op vijftig jaar huwelijk gebeurt er het een en ander. Maar je moet gewoon de dalen met de bergen nemen, doorgaan en niet te veel klagen. Als je positief ingesteld bent, zijn de onvermijdelijke klappen van het leven draaglijker. Er samen doorheen, en het glas halfvol zien in plaats van halfleeg. Zo is het goed. Zo is het leven.

Toch wel uitzonderlijk hier op Groot-Lochristi: jij hebt in de vier deelgemeentes gewerkt.

Toch wel uitzonderlijk hier op Groot-Lochristi: jij hebt in de vier deelgemeentes gewerkt. De Meyer in Zeveneken, Begonia in Lochristi, Sporthal in Zaffelare, Breughel in Beervelde; elke gemeente heeft zijn eigen karakter, zeker? Ja, toch wel. Lore en ik zijn natuurlijk van Lochristi, dat is onze bakermat. Je kent er de mensen, je kent de sfeer, de buurt, de gewoontes. In Zeveneken hebben we zeven jaar gewoond en ook vrienden gemaakt, maar natuurlijk, het was anders, stiller dan we gewoon waren. De Zaffelaarse periode in de sporthal sloot dan weer naadloos aan bij onze gewoontes; er was eigenlijk politiek gezien ook duidelijk een link in die tijd tussen Lochristi en Zaffelare; bovendien hadden we persoonlijk in onze jeugd ook heel vaak de winkels en kappers in Zaffelare bezocht, en was de sfeer in de sporthal ronduit bruisend te noemen. Je ontmoette er natuurlijk ook heel veel mensen uit de andere deelgemeentes. Iemand had me gewaarschuwd dat men je in Zaffelare aanvaardde of niet, en dat een tussenweg niet bestond. Maar dat bepaal je toch zelf, dacht ik? En zo bleek ook: de jeugd waaide aan met het voetbal van Zaffelare en ons helaas veel te vroeg ontvallen vriend, Marc Verschraegen, bv. En ook de Beerveldse sporters kwamen binnen, volleyballers voornamelijk. Er was alle dagen animo en het was een ronduit schitterende periode in mijn leven. Toen ik dus in Beervelde ging werken, kende ik ook daar al veel mensen. En in de catering ontmoet je sowieso al mensen van overal. Ook daar was het fantastisch werken.

En gedurende dat leven hebben jullie zowat alles zien veranderen, neen? Lochristi van een stil dorp naar een bruisende (voor)stad? Zeker. De rode draad is wel dat de bevolking hier keiharde werkers zijn. Toen al, nu nog. Maar je hebt gelijk: ons mooie stille dorp met de prachtige begoniavelden en azaleabloemisterijen heeft een heel andere aanblik gekregen. De Antwerpsesteenweg is daar de massieve getuige van. Dat is voor mij nog steeds wennen. Maar ook daar moeten we vooruit. Er is geen weg terug. Wel denk ik dat we hier op de top van onze welvaart zitten. Iedereen moet dat toch voelen? Het is echt een weelderige tijd, en de top, ja, dat is het hoogste punt, hé, als je begrijpt wat ik bedoel. Daarna kan het alleen maar bergafwaarts gaan … Voor ons ging het steevast omhoog. Ik herinner me vroeger nog dat ik voor één frank fietsen ging schoonmaken, voor jongens die bij hun lief wilden gaan en daar geen mal figuur wilden slaan. En hoe erg ik thuis heb moeten ‘zagen’ om rolschaatsen te krijgen! Menslief! 180 frank kostten die. Maar ik heb mijn slag thuisgehaald en duizenden keren ben ik de Verleydonckstraat en de Koning-Albertlaan op en af gereden … Tjonge, wat een tijd! Maar zoals je zegt: alles is nu anders. Maar we maken van alles het beste, zo zijn we hier, in Lochristi. Bedankt Martine, een spoedig herstel met de schouder en de groeten aan Lore. En op naar de honderd, zoals je mama Marie-Louise Buysse. Als dat eens zou kunnen! Maar wees gerust: aan mijn levensvreugde zal het niet liggen!

oktober 2017

59


MITSUBISHI L200. BORN TO BE WAAUW.

Deze exclusieve reeks van onze befaamde L200 bouwt verder op de legendarische 4x4 knowhow van Mitsubishi. Hij combineert het robuuste van een pick-up, de prestaties van een krachtige 4x4 met zijn Super Select 4WD systeem met een in alle omstandigheden vergrendelbaar midden-differentieel en het superieure comfort van een SUV. Ontdek hem nu bij uw Mitsubishi verdeler en geniet van onze speciale 100th Anniversary condities.

6,9 - 7,5 l /100 km

180 - 196 g/km

Geef voorrang aan veiligheid. Milieu-informatie KB 19.03.2004

Afgebeeld model : L200 Double Cab Instyle met 100th Anniversary pack.

D E A LE R

Antwerpsesteenweg B -29080 - Tel: A Auto’s D R EMartens S 1 , 1Lochristi 23 4 GBVBA EM-EEN T E – T EL . 5901 /3 4Lochristi 56 78 - +32 BT (0)9 W-355 N U01M39M- BE ER0463521923 ( V ERPLI CH T )


oktober

kalender Wekelijkse Sportreeksen

Tennislessen Kleuters, Jeugd & Volwassenen - Tennis De Nieuwe Snaar - info: bij De Nieuwe Snaar, hemmy@telenet.be, 0486243576

Badmintonles Kleuters, Jeugd & Volwassenen - De Nieuwe Snaar Badminton - info: bij De Nieuwe Snaar, hemmy@telenet.be, 0486243576

Looptraining Lo Runners - Gezinsbond Lochristi - donderdag 19.30 u.tot 20.30 u. Bosdreef - info: alexdewart@yahoo.com, 0498/80 85 24

Volleybal Gezinsbond Lochristi - dinsdag 20 tot 22

u. GBS, Koning Boudewijnlaan - info: alexdewart@ yahoo.com, 0498/80 85 24

Maandag 9 oktober 2017

Waarom de Arabische lente een barre winter werd - Neos Lochristi

lezing door Mia Doornaert - om 14.30 u. zaal boven Drankenhandel Nico en Kathy De Clercq, Dorp-West 134 info: 0476 41 02 19 of neoslochristi@gmail.com of www.neosvzw.be/lochristi

Line – Dance - kvlv Hijfte

19.30 u. Zaal center - Info Diana 0478/38.49.73

Dinsdag 10 oktober 2017

Op stap met al je zintuigen: modewandeling in Gent olv stylisten van La Patka

Kvlv Sportactiviteiten - maandag - EDUGO info zie http://www.kvlvlochristi.be

Markant Lochristi - Info: desmedtolga@telenet.be, 09 355 98 68, www.markantvzw.be/lochristi of www. facebook.com/markant Lochristi

Leer jezelf verdedigen - Ju Jitsu school Damoi

Donderdag 12 oktober 2017

Dans & Ballet Arabesk Lochristi - elke dins-

daguitstap met een aantal begeleide bedrijfsbezoeken - vertrek om 8.15 u. in de Dekenijstraat - info: http:// www.kvlvlochristi.be

Kwaï - Sporthal 't Veerleveld Zaffelare info: www.damoikwai.be

dag en donderdag danslessen van jong tot gevorderd. Witte Zaal, Sint-Jozef.- Tineke Boel 09/337 05 05 - 0486/29 32 32 of arabesklochristi@gmail.com

Line Dance - kvlv Hijfte, elke maandag, 19.30 u. Zaal Center - Info Diana: 0478/38.49.73.

Daguitstap kvlv Lochristi

Gelaatsverzorging door Wendy Michiels

Zondag 1 oktober 2017

Zaterdag 14 oktober 2017

Startdag KLJ Lochristi Hijfte meisjes Ons lokaal bevindt zich op: Doornzelestraat 18 9080 Lochristi kljhijftemeisjes@gmail.com

Maandag 2 oktober 2017

Yakult, de wereld van het onzichtbare!!

KVLV Zeveneken - 14 u in de 7-eiken - Inschr: Anny Audenaerde, 09355 20 26 of Carine De Visscher, 0476 69 39 24

Creatief met flessen - kvlv Hijfte

19.30 u. zaal Center - Info Diana: 0478/38.49.73

Kookles: alles in 1 pot

KVLV Zaffelare - 19.30 u. Oude Bib Zaffelare - info: rosette.schelfhout@skynet.be

Dinsdag 3 oktober 2017

Bavo viering gevolgd door koffietafel

OKRA Zaffelare - om 13.30 u start Zaffelare Kerk, met de fiets naar Mendonk - Info: 0479 993932

Dinsdag 3, 10, 24 en 31 oktober 2017 Entrelac breien - KVLV Zeveneken - om 19 u. bij Thérèse van de Wolwinkel - Inschr: kvlvzeveneken@gmail.com of 09 355 17 00 Donderdag 5 oktober 2017 Kritisch en Gezond - kvlv Hijfte vergadering voor alle 14 u. in zaal Hermeline Zondag 8 oktober 2017 Tweedehandsbeurs - Gezinsbond Lochristi van 14 tot 16 u. Campus Edugo, Dorp-Oost 32

Vrijdag 20 oktober 2017

Wijnproefavond met FAIRTRADE-wijnen

Wereldwinkel Lochristi samen met het gemeentebestuur - 19.30 u. gemeentelijke bibliotheek van Lochristi - Koning Boudewijnlaan 6 - Inschrijven verplicht vóór vrijdag 13 oktober via 09 326 88 24 of duurzaamheid@lochristi.be - deelnameprijs bedraagt € 5 - terug bij aankoop van minimum 6 flessen wijn in wereldwinkel Lochristi.

De Draaiende Spoelekens

KVLV Beervelde - 19 tot 22 u in De Kring, Kloosterstraat 2 Beervelde - www.kvlvbeervelde.net

Zaterdag 21 oktober 2017

Wandel-en loopevenement

Lo-runners ten voordele van music for life - van 14 tot 18 u. Prov. domein Wachtebeke - keuze tussen 3 afstanden , nl: 3, 5 of 12 km en er is mogelijkheid om enkele afstanden te combineren.

Maandag 23 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017 Kookles hapjes Crea: NANA’S … - Gezinsbond Lochristi KVLV Zeveneken - St-Elooischool - Inschrijven: Ann De om 19.30 u. in de Orphanimolokalen, Kon. Boudewijn- Langhe, 0487 15 89 17 laan - info: Hilde Verniers 09 355 24 79 Dinsdag 24 oktober 2017

Yoga - kvlv Lochristi, vanaf woensdag 13 september 10 lessen 20 tot 21 u. feestzaal van de Vrije Basisschool - Info en inschrijven: ingrid.boone@skynet.be

ving vóór 17/10: vercauterenhilde@skynet.be of 09/355.30.08

KVLV Zaffelare - 19 u. nieuwe vergaderzaal in de sporthal - info: veerle-martens@telenet.be

Poppenkastvoorstelling met Pierke

Gezinsbond Lochristi - van 14 tot 15.45 u. Dienstencentrum ’t Fazantenhof in de Bosdreef 5C - Info: Mireille Van Der Straeten 09 355 25 74 of Freddy De Wilde 09 355 08 45

Feestelijke wereldwinkeldag

Thema: " Vanaf nu: Oxfam-koffie!". Op zaterdag 14 oktober krijg je in elke Oxfam-Wereldwinkel een gratis pakje van 250 g als je een lege koffieverpakking meebrengt.

Maandag 16 oktober 2017 OKRA academie - 14.30 bibliotheek te Lochristi spreekt Dokter Logghe, uroloog, over urologische problemen bij 55 + - Info 0479 993932

Crea on tour: Bloemschikken ‘herfststuk’ met Marijke De Man

Vormingsavond over opvoeden

Vrije Basisschool Sint-Jozef & Gezinsbond Lochristi - 20 u in de feestzaal van de Vrije Basisschool Sint-Jozef in de Bosdreef

'VRT-TV Journaal - The making of'

Markant Lochristi en Zeveneken - 20 u. in de Reinaertbibliotheek - lezing door mevr. Pascale Mertens info: desmedtolga@telenet.be, 09 355 98 68 of desmedtolga@telenet.be, www.markantvzw. be/lochristi of www.facebook.com/markant.lochristi

Diner in het Kasteel van Saffelaere

OKRA Zaffelare - onze jaarlijkse culinaire topper, 12 u. in het kasteel van Saffelaere - Info: 0479 993932

Woensdag 25 oktober 2017

Kookles 'Streetfood' - kvlv Lochristi

19.30 u. in de keuken van Edugo, Dorp-Oost 32

Infoavond over gezond sporten

Een samenwerking van apotheek Dierickx, Ettix, sportdiëtiste Jessica Simons en Loopcoach Bart - 19.30 u KVLV Zaffelare - 19. 30 u. garage van Martine Stevens refter Edugo Lochristi - inschrijven: bart.gunst1971@ - info: veerle-martens@telenet.be gmail.com (vermelding van naam, voornaam, en "ik kom naar de info avond op 25/10") Creatief met handdoeken - kvlv Hijfte 19.30 u. zaal Center - Info Diana: 0478/38.49.73 Zondag 29 oktober 2017 Aanvraag NMBS-kortingskaart Donderdag 19 oktober 2017 tussen 10 en 12 u. Wijklokaal Lobos, Boskapellaan Etentje voor alleenstaanden driegangenmenu 11 u. tot 13.30 u. Oude Gemeente- 79A, 9080 Lochristi - breng a.u.b. volgende docuschool Hoekstraat, Zeveneken voor alle alleenstaanden menten mee: lidkaart Gezinsbond, identiteitskaart en voor plus 18-jarigen: schoolattest! van Zeveneken en OKRA-leden van trefpunt Zeveneken - inschr: 0495/840 810 of 09/ 355 79 27 Maandag 30 oktober 2017 Bloemschikken: Grafstuk - kvlv Hijfte Infosessie 'Goed geslapen' 19.30 u. zaal Center - Info Diana: 0478/38.49.73 femma Lochristi - 19.30 u Jeugdlokalen Orphanimo - Koning Albertln - Inschrijoktober 2017

61


Naamloos-1 1

2/05/2016 15:20:12


feesten in

Lochristi

itsirhcoL

Lochristi

ammargorP simreksnekellepaK 8002 rebotko 31-21-11-01

Programma Kapellekenskermis 10-11-12-13 oktober 2008

72e K a p e l l e K e n s K e r m i s lo c h r i s t i

Hoek Braamstraat - Kapelleken Van 6 tot 9 oktober 2017

keoh ,tnettseef edmrawrev ed dnor fo ni rood naag netietivitca ellA nekellepaK – taartsmaarB tnet ed dnor seitcarttasimreK

Alle activiteiten gaan door in of rond de verwarmde feesttent, hoek Braamstraat – Kapelleken

Vrijdag 6 oktober 2017

Kermisattracties rond de tent

19.00 uur

OPENINGSDRINK

19.30 uur

SCHIETING zonder vizier op 2 liggende wippen Tornooi TAP-BILJART

21.00 uur

PRIJSUITREIKING zoektocht

9.00 uur tot 17.00 uur

ROMMELMARKT Standplaatsen van 5 meter: gratis voor de inwoners van de wijk anderen: 5 euro per stand Inschrijven bij Geert De Bruyne - T: 09 356 91 78 (na 18.00 uur)

14.30 uur

KINDERANIMATIE met “Kenny Blitz en Jaspie” Nadien CREA-ATELIER tot 17.00 uur

Zaterdag 7 oktober 2017

van 14.00 uur tot 17.00 uur GRATIS PANNENKOEKEN VOOR IEDEREEN 19.30 uur

KAPELLEKENSFESTIJN Aperitief, varkensgebraad met warme groenten en kroketten, dessert Prijs volwassenen: 18 euro - Prijs kinderen van 5 tot 12 jaar: 9 euro Amusement met optreden van Animolly en Disco.

8.00 uur tot 10.00 uur

KERMISONTBIJT Prijs volwassenen: 12 euro - Prijs kinderen van 5 tot 10 jaar: 6 euro

10.30 uur

APERITIEFMOMENT

12.30 - 14.00 - 16.00 uur

DERTIENDE KAMPIOENSCHAP Kapelleken Lochristi WAOD Wielerwedstrijd voor alle categorieën - start en aankomst aan de tent

14.00 uur

VRIJ PODIUM Gezellige namiddag voor iedereen Inschrijven via info@kapelleken.be

19.00 uur

SCHLAGERAVOND - GRATIS INKOM optreden van Gino Verano, Salim Seghers, Dennie Damaro, Sam Gooris, Sugarfree & De Romeo’s.

10.00 uur

EUCHARISTIEVIERING ter nagedachtenis van de overledenen van de wijk

14.30 uur

KOFFIETAFEL met aansluitend een gezellige dansnamiddag Gratis voor inwoners van de wijk - Iedereen welkom! Anderen: kaarten aan 6 euro te bekomen bij alle bestuursleden.

18.00 uur

VLAAMSE KERMIS

20.00 uur

PRIJSKAARTING

Zondag 8 oktober 2017

Maandag 9 oktober 2017

info@kapelleken.be www.kapelleken.be Feestcomité Kapelleken Kermis

PROGRAMMA 38ste KERMIS DEN OS 20-21-22-23 oktober

Serre Lichtelarestraat 82 - Lochristi

wijk.denos@gmail.com

Vrijdag 20 oktober 20 u. OSSENQUIZ Zaterdag 21 oktober 20 u. FEESTMAALTIJD EN DISCOBOWLING Zondag 22 oktober 8.30 - 10 u. HEERLIJK ONTBIJT 9.45 u. GELEIDE WANDELING 11.30 u. APERITIEFCONCERT met band WaldHer 14.30 u. Gratis toegang tot het speelpaleis voor de kinderen van de wijk. Maandag 23 oktober 14.30 u. SENIORENNAMIDDAG 19.30 u. KAARTING

oktober 2017

63


P RPORFOI FT IETEERE RV AV NA ND DE EZ ZEE UUI TI TZZOONNDDEERRLLIIJJ KK EE AA AA NN BBIIEEDDIINNGGEENN

OOK OPEN OP ZONDAG 9 u - 12.30 u

( naast ) -80 Avelgemstraat Zwevegem 056 700 931 SPAR Slagmanstraat100 2 -Etel. 09.232 21 (kruispunt-Lozen Boer) Open : maandag u - 18 u •t.e.m. dinsdag t.e.m. 9.30 zaterdag 9.30 - 18 u 14 u - 18 u Open: Maandag 13.30 u - 18 u 13 I Dinsdag zaterdag u - 18 u uI Zondag

Dash Color

Vanish Gold Oxi Action

Droogtoren

50 wasbeurten

Wit en roze 470 g

4 niveaus 62 x 62 x 170 cm Doosje 10 wasknijpers gratis

nu

elders 14,99 €

9,99€

Porselein Streetfood Festival

nu

elders 8,39 €

Kleur -Delicaat Complete bescherming

elders 7,95 €

4,99 €

19,99 €

Shampoo & conditioner Franck Provost

Zeep voor lichaam en handen

750 ml diverse soorten

500 ml Aloë Vera - Vanille - Lavendel

TOPPER

5€

-20%

Woolite 2L -33 sc

3,49 €

1€

Dettol doekjes

Finish Machinereiniger

80 stuks Power & Fresh

Regular & Citroen

elders 3,37 €

1,99 €

elders 3,83 €

geldig van 27/09 tem 8/10 en tot zolang voorraad strekt

1,99 €


Lootse

oktober

suggesties

De WEG-WIJZER verNIEUWt

.... en ze ruimen op!

zondag 1 okt oktober '17 van 10.30 u. tot 15 u.

VER WILLEM MA NDE 19. R 11.2

017

E

UNI

CO

EK

NCE

RT

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017 OM 15 UUR GROENZAAL (St. Bavohumaniora) Lange Boomgaardstraat 114 9000 GENT Tickets € 20.00 Door deze reservatie schenkt u € 5.00 aan:

vzw AKTIEGROEP KOESTER LOCHRISTI tvv Koester UZ Gent vzw Kinderkankerfonds.

Activiteiten:

Voor reservatie: janine.stadeus@gmail.com / tel: 09 355 76 87

• Rommelmarkt • Om 13 u. veiling van oud schoolmateriaal per opbod

info@dekorf.be & www.uitbureau.be gilbert.gentier@telenet.be / tel: 0468 15 86 87

(klimrek, oude kasten, bankjes, schoolborden, ...) • Animatie • Eten en drinken (van apero tot dessert)

Gezinsbond

• Warme sfeer Waar: De Weg-Wijzer vrije basisschool Zaffelare Info: Kristien Baert - rommelmarktwegwijzer@gmail.com Opbrengst: t.v.v. de Mozaïek

Zaffelare

VBS de Weg-Wijzer

zondagu15uoktober

Wandel- en loopevenement

Lo-runners tvv music for life

zaterdag 21 okt 17 van 14 - 18 u. Prov. domein te Wachtebeke Wat: 3 afstanden, nl: 3, 5 of 12 km en er is mogelijkheid om enkele afstanden te combineren. Er is ook een muzikaal optreden voorzien van verscheidene groepjes aan de start (aankomst)-plaats. Prijs: € 10,00 Opbrengst: t.v.v. project van een emo-tuin te Luein (Lochristi)

Metuhetuheleugezinugenietenuvanueenu gezelliguenugezonduontbijt:u datuisualtijdugoeiemorgen3 Wanneer? zondagu15uoktoberu2O17uvanu8uOOutotu1Ou3O Waar? ParochiezaaluSint.Hubertusu.uZaffelare Prijs? leden:u€5uperupersoon niet.leden:u€7uperupersoon kinderenutotuenumetu4ujaarugratis Voorumeeruinfo:umodelontbijt@gezinsbondzaffelarewbe

65

Verantwoordelijkeuuitgever:uVeerleuNaudtsu.uOudeuVeldstraatu.uZaffelare

oktober 2017


????????

woonwinkel open op donderdag, vrijdag en zaterdag!

interieur ontwerp

verbouw projecten

stationsstraat 10 9070 destelbergen

destelbergen@ interieurkabinet.be

66

oktober 2017

www.interieurkabinet.be


hethet ei ei volgende aanvragen bereikte de redactie

Mozaïek eetfestijn 14 oktober

Beste nummer9080, In bijlage vind je onze flyer voor het eetfestijn van de Mozaïekvrienden ten voordele van Mozaïek. Kan je dit opnemen in de volgende editie?

Wij nodigen u graag uit voor ons eetfestijn op: Zaterdag 14 oktober om 12u & om 18u of op Zondag 15 oktober om 12u

EETFESTIJN

Locatie: Restop Skaldenstraat 30, Gent-Zeehaven

TEN VOORDELE VAN

MOZAIEK

Er is keuze uit: Balletjes in tomatensaus Vol-au-vent Vegetarische spaghetti Volwassenen: € 16 - Kinderen: € 10 Inschrijven mogelijk tot 7 oktober 2017 via www.dc-mozaiek.be of onze Facebook-pagina. Inschrijfstrookjes zijn verkrijgbaar aan het onthaal van Mozaïek.

VZW

De opbrengst gaat naar de inrichting van de nieuwe daggroep.

Met vriendelijke groeten, Jozef Van Conkelberge 170702_Eetfestijn_Inschrijving_Mozaiek .indd 1

20/08/17 21:47

KLJ meisjes 1 oktober startdag

Hallo iedereen! Wij zijn KLJ Lochristi Hijfte meisjes en wij zijn een jeugdbeweging voor meisjes vanaf 6 jaar. Bij ons kan je terecht voor een jaar vol met toffe spelletjes, activiteiten, belevenissen … Dit is iedere zondag voor de jongere leden en op vrijdag voor de ouderen. Tijdens de zomer is er dan ook ons langverwachte kamp en voor de leiding en oudste leden is het dan ook tijd voor sportfeesten! Kom zeker eens langs op onze startdag zondag 1 oktober van 14 u. tot 17 u. op ons plein, het Reinaertveld in de Doornzelestraat 18 te Lochristi. Meer info vind je op onze website http://www.kljlochristihijfte.be/

oktober 2017

67


carport - & poolhouse

-10

%

GelDiG VaN 15/09- 15/11

actie

TUINCENTER ANDRÉ DE STERCKE - Antwerpse Steenweg 21 a - 9080 Lochristi - Tuinaanleg André De Stercke TEL. 09Tuincenter 355 61 34 - www.tuincenterdestercke.be

Antwerpsesteenweg 21 A - 9080 Lochristi - Tel.09 355 61 34 info@tuincenterdestercke.be www.tuincenterdestercke.be - www.webshopdestercke.be

carportadvertentie_dealer.indd 1

23/08/2017 10:13:48


Lochristi flowerpowergemeente

De bloemengemeente Lochristi was in de jaren '60 een echte flowerpowergemeente, en precies 50 jaar geleden vond ook de "Summer of Love" plaats in het Amerikaanse San Francisco. Het begin van de échte flowerpowerbeweging. Flowerpower of de hippielevenswijze: fleurige kledij, in harmonie leven met de natuur, de bekende slogan:"make love no war", een hippielevenswijze gekenmerkt door een open manier van leven die niet altijd werd gewaardeerd door de oudere generaties. Eén van de hoogtepunten van de flowerpowerbeweging was Woodstock '69, dat gezien werd als een terugkeer naar de "TUIN VAN EDEN", het verloren gewaande aards paradijs. De memorabele cd/lp 'Déjà vu' van CROSBY, STILLS, NASH EN YOUNG voert me telkens weer mee recht in het hart van de flowerpowerbeweging van toen. De jeugd van toen ervoer die tijd als erg onderdrukkend en de songs van 'Déjà vu' drukken die sfeer precies uit. Het eerste nummer 'Carry on' drukt dat mooi uit ... a new day, a new way ... een nieuwe dag, een nieuwe manier van leven ... het titelnummer 'Déjà vu' drukt dat ook uit: leven in een déja vu of het leven ervaren als een versleten kleed. Het nummer "almost cut my hair: doet denken aan de musical "hair": zoveel gezinsruzies gingen toen over het dragen van te lang haar ... De song "Woodstock" is de ervaring van Woodstock '69, als over de terugkeer naar het aards paradijs, de tuin van Eden, het muziekfestival van augustus '69 dat bepalend was voor de hippie-identiteit. Het nummer '24' bezingt de zielenroerselen van een 24-jarige knaap en de slapeloze nachten, in “Helpless, helpless” bezingt Neil Young dat gevoel op zijn typisch klagende manier. Het slotlied: "Everybody I love you" , liefde is alles en alles is liefde. Wie kan er nu tegen bloemen of liefde zijn?????

door Markus oktober 2017

69


door Eric

Schattenjacht schattenjacht

De Wilde

Herken jij mij nog? Toen ik deze morgen, nog met de slapers in de ogen, deze oude knorrige man met zijn ‘lange filet’, in mijn boekenkast zag staan, was ik op staande voet klaarwakker, en werd het mij opeens duidelijk waarom ik mij onlangs op de rommelmarkt tot de aankoop van dit bangelijk personage liet verleiden. Het was alsof ik door een viewmaster keek, waarbij na elke klik het gezicht van het terracottabeeldje transformeerde in dat van een ander, al even eng ventje. In een mum van tijd defileerden in mijn gedachten een aantal mensen die, door hun stuurse houding of nors voorkomen, in mijn kinderjaren een bijzondere indruk op mij nalieten. De eerste die ik mij herinnerde was de ‘Suisse’ in de kerk van een naburig dorp, waar ik op een dag als jonge tiener eens alleen naar de mis ging. Terwijl meneer pastoor er zijn wekelijkse preek aan het afhaspelen was, zocht ik in mijn broekzakken naar het stuk van 1 frank dat ik als stoelgeld had meegenomen. Het enige wat ik vond, was … een gaatje! Je raadt het al … Het stuk van 1 frank was ik onderweg verloren! Wat nu gedaan? Toen ik die ‘Suisse’ zag afkomen met de collecteschaal in zijn hand, barstte het zweet mij uit. Een ‘Suisse’ was de kerkbewaarder die vroeger instond voor de rust en de orde in de kerk. In zijn hand had hij normaal een staf of hellebaard, waarmee hij op de grond bonsde, wanneer men moest rechtstaan of terug mocht gaan zitten. Zijn naam kreeg hij naar analogie met de ‘Garde Suisse’ van het Vaticaan, van oorsprong Zwitserse huursoldaten, die instaan voor de bescherming van de paus. Ik zal de blik van die man nooit vergeten. Hij vroeg mij tekst en uitleg waarom ik geen stoelgeld bijhad! Achteraf gezien, zou het me niet verwonderen dat hij

70

oktober 2017

thuis serieus onder de sloef lag en dag in-dag uit naar moeder de vrouw haar pijpen mocht dansen. Hoogstwaarschijnlijk was zijn job in de kerk zijn enige uitlaatklep. Toen hij zijn norse stem verhief, keek de helft van de kerk mijn richting uit, alsof ik een misdrijf had gepleegd! Wat een machtsvertoon! Ik voelde mij afgaan als een gieter! Toen ik een aantal maanden geleden in diezelfde gemeente een antiekzaak bezocht, zag ik in een hoek de hellebaard van die Suisse staan. Diezelfde dag nog nam ik contact op met de schepen van cultuur, in de hoop dat dit stukje erfgoed kon terugkeren naar de plaats waar het thuishoorde. Toen ik een tijdje later informeerde naar de stand van zaken, kreeg ik tot mijn ongenoegen en grote frustratie, als antwoord dat de hellebaard oorspronkelijk eigendom van de kerkfabriek was en dat die antiquair de hellebaard op een rechtmatige manier verkregen had! Bij de tweede klik kwam de ‘schoolkapper’ mij voor de geest. Toen ik midden de jaren zestig school liep op het internaat van de Karmelieten in Eksaarde, waren we als de dood voor de kapper. De paters hadden immers een wekelijks contract. Hij werd bij het binnenkomen van de grote studiezaal steeds geflankeerd door Pater Directeur. Op zo’n moment had elke leerling zin om in zijn inktpot te kruipen om toch maar te ontsnappen aan diens knip- en kapkunsten. Je kon Pater Directeurs arendsblik zo door de zaal voelen zweven, tot hij zijn gevouwen armen van onder zijn paterspij toverde en een Chinese vrijwilliger aanwees. Op een dag was het mijn beurt en werd ik door de kapper meedogenloos naar een nabijgelegen klaslokaal geleid, dat voor die gelegenheid dienst deed als kappersalon. Vooraleer de man aan de slag ging, kreeg ik een doek op de schouders dat eruit


zag als een oud gordijn. De stilte was te snijden, terwijl ik machteloos mijn lot onderging. Hij begon met schaar en kam, tot hij plots zijn vooroorlogse’ tondeuse’ tevoorschijn haalde. Twee minuten later was de klus geklaard. Toen ik bij het passeren van de spiegel een glimp opving van het uiteindelijke resultaat, stond het wenen mij nader dan het lachen. Mijn haar was ‘ratsaf’! In die paar minuten was mijn ‘goedgevoel’, dat ik net als andere pubers van mijn leeftijd zo hard nodig had om evenwichtig te kunnen uitgroeien, ‘foetsie’. Dit, in combinatie met een dosis heimwee naar mijn warme thuisfront, zorgde ervoor dat die dag me willens nillens voor de rest van mijn leven bijblijft! Bij de derde klik kwam ‘Nist Mande’ me voor de geest. Deze man, waarvan de echte naam me ontgaan is, kwam wekelijks in onze straat het vuilnis ophalen. Hij deed zijn ronde met paard en kar. Voorwerpen in plastiek waren nog niet zo aan de orde, zodat op elk adres een blikken ketel met daarin het huisvuil, voor de deur werd gezet. In het voorjaar, tijdens de periode van ‘de grote kuis’, zag je hier en daar ‘en plus’ een grote rieten mand die voor deze gelegenheid dienst deed als extra vuilbak. Deze manden waren kunstig en sterk gemaakt, zodat ze meestal van generatie op generatie werd doorgegeven. De wasmand op ons adres ook dus … Toen ons ma, nadat de vuilkar was gepasseerd, haar mooie mand wou binnenhalen, kwam ze van een kale reis thuis. De snoodaard had gewoonweg de mand met inhoud op zijn kar gezwierd! We kregen – God weet waarom – de mand niet terug. Hoe vriendelijk wij ook waren, het bleek onmogelijk hem tot rede te brengen, zodat er ons niets anders te doen stond dan met de fiets de kar te volgen tot aan de vuilnisbelt. Onderweg bleef hij maar morren en knorren en nadat hij op het einde van de rit alles op de vuilnisbelt had gekieperd, kon ik – fier als een pauw – onze geliefde mand terug meenemen naar huis. Vanaf die dag kreeg de man bij ons thuis zijn onvergetelijke bijnaam: “Nist Mande”.

de geest. Wanneer we op woensdagnamiddag met ons mes en een ‘boale’ het veld introkken, om klavers en paardenbloemen te zoeken voor mijn vriends konijnen, volgden we steeds hetzelfde parcours. Toen we onderweg een man op houten klompen zagen in een beige velours jas met donkere ‘ellebooglappen’ en een pet op zijn hoofd, wisten we al hoe laat het was. Telkens wij in zijn buurt kwamen, draaide hij zich in onze richting en haalde hij zijn ‘instrument’ boven. We wisten totaal niet wat dit te betekenen had! Op onze jonge leeftijd hadden we nog nooit van het woord ‘exhibitionist’ gehoord, laat staan dat we wisten wat dat precies inhield. We voelden ons op de duur steeds minder op ons gemak … We zagen de man, die we ‘Gerard de z.ker’ noemden, als een eerder zielig figuur, die zijn gedrag niet helpen kon. Goddank is er uiteindelijk nooit iets ergers van gekomen. Toch waren we telkens opgelucht wanneer hij uit ons gezichtsveld verdwenen was …

Telkens wij in zijn buurt kwamen, draaide hij zich in onze richting en haalde hij zijn ‘instrument’ boven.

Bij de vierde klik kwam het meest nare individu uit mijn jeugd me voor

Bij de laatste klik kwam ‘Nestor paraplu’ me voor de geest. De man had, meen ik, een winkeltje waar je naast hoeden en petten ook paraplu’s kon kopen. Hij was bijzonder fier. Vanuit mijn kinderogen had die man een ‘air’ alsof de nulmeridiaan door zijn r..t liep, als je begrijpt wat ik bedoel. Zijn modieuze snor had de vorm van een ‘gidon’. Toen hij op zekere dag naar een trouwfeest moest en daarvoor zijn snor niet in de juiste vorm kreeg, nam hij zijn toevlucht tot een tube ‘solusse’, waarmee hij normaal zijn lekke fietsbanden repareerde. En of zijn snor mooi bleef rechtstaan? Na een succesvolle feestavond was hij uiteindelijk genoodzaakt zijn snor af te knippen … Zo zie je maar welk verhalen een Frans terracottabeeldje van rond 1900 met als opschrift ‘Le scrongneugneu’ (vrij vertaald: een oud, knorrig ventje), een eeuw later kan oproepen! Benieuwd welke nare ventjes in jullie viewmaster te zien zijn!! oktober 2017

71


PLAFONDS - BINNENDEUREN - PARKET EN LAMINAATVLOEREN EIGEN PLAATSINGSDIENST

Van Peteghem Hout & Interieur nv Lozen Boer 33 -35 9080 Lochristi Tel. 09 355 56 49 www.vanpeteghemhout.be

Van Peteghem - Hout & interieur Laminaat - Plafonds - Parket - Deuren - Plaatmatriaal - Tuin & Terras

RS U E B S I B S E I AKT Lozen Boer 33-35 - 908 Zeveneken - 09/355 56 49 www.vanpeteghemhout.be

Dorp-West 5 9080 Lochristi Tel. 09 355 96 16 info@hcnorman.be

www.hcnorman.be HOORTOESTELLEN • GEHOORBESCHERMING • HULPMIDDELEN

Dorp-West 5 9080 Lochristi Gedaan met batterijen te wisselen Tel. 09 355 96 16 van uw hoorapparaat! Nu tijdelijk E-mail: info@hcnorman.be Ontdek nu de Signia Cellion met inductie oplader. www.hcnorman.be

GRATIS OPLADER

bij de aankoop van 2 hoorapparaten Signia Cellion!! * Oplader (t.w.v. 260 €) (*actie geldig t/m 30/11/2017)

TEST * GRATIS GEHOOR ch doel) (*zonder medis


hethet ei ei volgende aanvragen bereikte de redactie

Harmonie Lochristi

ZKT nieuw logo

De Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen uit Lochristi wordt binnenkort 200 jaar en dat moet gevierd worden! Help jij ons een geschikt feestkleedje te vinden? Onze vereniging is namelijk op zoek naar een nieuw logo. Zit je boordevol inspiratie? Neem dan nu jouw potlood, penseel of computer bij de hand en maak voor ons een leuk ontwerp! Hoe ga je te werk? 1. Maak een modern, fris logo waar onze mond van openvalt. 2. Hou er rekening mee dat het logo zowel op klein als groot formaat duidelijk is. 3. Vermeld in het logo de naam van onze harmonie. 4. Stuur jouw ontwerp door vóór 21 januari 2018 naar harmonie.lochristi@yahoo.be Je maakt kans op een prijs ter waarde van €75 en eeuwige roem! Wens je meer info of heb je nog een aantal vragen? Stuur ons gerust een berichtje op onze facebookpagina of mail naar bovenstaand adres. Het winnend ontwerp wordt verkozen in februari 2018 en officieel voorgesteld bij de opening van ons feestjaar in september 2018. Het logo zal te zien zijn op onze website en gebruikt worden voor publiciteit. Het copyright van het winnend ontwerp behoort toe aan de harmonie.

Denk mee na over cultuur in Lochristi Enquête

De Cultuurraad van Lochristi is bij uitstek degene die bezorgd is om het cultuurbeleid van onze gemeente. De raad geeft immers adviezen aan het gemeentebestuur over alles wat met cultuur in Lochristi te maken heeft en buigt zich over behoeften en uitdagingen in ons lokale culturele landschap. Maar alles kan beter… dus ook onze werking! Deel daarom jouw frisse en kritische ideeën via onze online bevraging. Dat vraagt amper 5 tot 10 minuutjes van jouw tijd, maar kan een hele stap betekenen richting een nog levendiger Lochristi! Wat? Online bevraging Cultuurraad Lochristi Hoe? Ga naar de enquête (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe22AEklh17_TR_Rk_f-JxKQHHrnoURvYbOIVyy99j21ojuqA/viewform) en geef ons jouw mening! Wil jij de enquête invullen maar lukt dat niet online? Geef een seintje via 09 326 92 30 en we bezorgen jou de enquête op papier. Voor wie? Iedereen die in Lochristi aan cultuur denkt of doet. Wanneer? Je kan tot 5 oktober deelnemen. Laat dus gauw van je horen! Extra? Als je deelneemt, maakt je kans op 1 van de 10 waardevolle geschenkpakketten.

Cultuurraad +

Wil jij verder betrokken worden en mee nadenken over de resultaten van deze bevraging? Dan nodigen we jou graag uit voor een "Cultuurraad +": een open overlegmoment voor iedereen die een mening heeft over cultuur in Lochristi. Hier bekijken we de resultaten, kan je jouw ideeën komen toelichten en verzamelen we nog meer creatieve gedachten rond cultuur en we bespreken hoe dat alles kan bijdragen aan een bruisende gemeente. Ben je geen babbelaar? Kom dan gewoon even luisteren naar de voorstellen van anderen. Welkom! Wat? Cultuurraad + Waar? Raadszaal van het gemeentehuis Wanneer? Donderdag 12 oktober, 20u Voor wie? Iedereen die in Lochristi aan cultuur denkt of doet. Hoe? Je hoeft je niet vooraf aan te melden of in te schrijven. Kom gewoon langs!

oktober 2017

73


BETAALBARE WEBSITEs & webshops GOOGLE OPTIMALISATIE & social media ICHICKS IS UW FULL-SERVICE COMMUNICATIEBUREAU IN LOCHRISTI VOOR PROFESSIONELE SERVICE AAN EERLIJKE PRIJZEN

www.ichicks.be +32 496 277 246

WEB

ONLINE MARKETING

ADVIES & STRATEGIE

PRINT

CONCEPT & CREATIE

TEAMLEADER PARTNER

Hendrikslaar 15a Lochristi hallo@ichicks.be

UW ZAAK IN EEN NIEUW JASJE? ON- EN OFFLINE GRAFISCH ONTWERP | LOGO & HUISSTIJL ONTWIKKELING ADVERTENTIES | CATALOGI | FOLDERS | GROOTFORMAAT DRUKWERK

www.wizarts.be • +32 476 70 79 43 • Hendrikslaar 15a • Lochristi • info@wizarts.be wizarts behoort samen met iChicks bvba tot het verderdandemaan collectief


de

Lootsche baton We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh)

Klosjesman Jan De Maertelaere klopt aan bij diamantendame Nancy Allewerelt, met veel plezier geeft hij haar de baton ...

1

Dank u wel Jan, om mij de baton, of moet ik zeggen kantklos, door te geven. Ik ben Nancy Allewerelt en woon samen met mijn partner Koen nu al een 9-tal jaar in Lochristi. Ik ben afkomstig van de kust. Ze zeggen dat iemand van de kust voor altijd verbonden is met de zee. Dat klopt, maar hier in Lochristi heb ik toch mijn plek gevonden.

Enkelen onder jullie zullen me misschien al kennen als de ‘madam van de juwelen’. Inderdaad, na een medische loopbaan heb ik mezelf omgeschoold tot goudsmid en juweelontwerper. Als goudsmid ben ik officieel geregistreerd bij de Koninklijke Munt van België en heb ik mijn meesterstempel. Een fysieke winkel heb ik niet. Ik werk van thuis uit en ontvang hier mijn klanten. Ik heb 2 juwelencollecties uitgebouwd. Eén daarvan is de Three Diamonds-lijn. Dit zijn eigen ontwerpen die door mijzelf ambachtelijk en handgesmeed worden. In deze juwelen zitten telkens 3 diamantjes verwerkt als signatuur. Deze collectie is te zien op www.nancy-allewerelt.be

Dank je wel, Nancy!

2 1 3 4

2

Mijn naam is Caroline Willemot. Ik woon in de Kastanjedreef te Lochristi samen met mijn drie kinderen Laure, Matthieu en Noémie Cloquet. 3 toffe en sociale kinderen! Fijn! Alhoewel ik mijn jeugd in Oostakker doorbracht, liggen mijn roots deels in Lochristi. Mijn grootvader Michel De Schryver had een bloemisterij in Dorp-West (export azalea’s), die mijn vader (Denis) nadien overnam. Mijn moeder (Martine De Schryver) was de jongste van 4 dochters en woonde met het gezin in het mooie oud-gemeentehuis van Lochristi. Ik werk in de restauratie van monumenten. Ik heb het geluk aan vele projecten te hebben mogen meewerken in verschillende Belgische steden, zoals verguldingen aan de gevels van de Grote Markt in Brussel en in de stadsfeestzaal van Antwerpen. In Gent mocht ik mijn steentje bijdragen bij de restauratie van de foyer in de Handelsbeurs, de gevel van de Opera, enz. Onlangs restaureerden we het koor van de Heilig-Kerstkerk, eveneens in Gent. Steeds gevarieerd werk dat voldoening geeft. In mijn vrije tijd maak ik beelden of beeldengroepjes in gips. Mijn voorstellingen zijn dikwijls een uiting van mijn gevoelens die ik moeilijker onder woorden kan brengen. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven. Mijn stijl is figuratief maar weinig gedetailleerd. Ik nam reeds deel aan verschillende groepstentoonstellingen. Mijn website: carolinewillemot.wordpress.com Ik geef nu de baton door aan Brigitte die ook artistiek aangelegd is!

De tweede collectie volgt uit mijn passie voor reizen. Wereldwijd ontdek ik nieuwe culturen met elk hun unieke sieraden. Deze zijn door lokale ambachtslieden en kunstenaars gemaakt. Onze samenwerking berust op het ‘Fair Trade’ principe waarvoor ik als handelaar door de ‘Fair Trade’ Gemeente Lochristi ook erkend werd. Deze sieraden en hun boeiend verhaal, kun je ontdekken op mijn blog ‘Dagboek van een Goudsmid’ op www.juwelen.design Het grootste deel van mijn tijd zit ik in mijn atelier. Maar ik ben een natuurmens en dierenvriend, dus wanneer ik kan, ben ik buiten in de natuur te vinden. Ik hou van wandelen en dit liefst ’s morgens vroeg. Dit is een moment voor mezelf, vooraleer de drukke dag begint. Hier doe ik mijn inspiratie op en ontstaat de basis voor nieuwe ontwerpen. Ik geef de baton met plezier door aan Caroline Willemot, beeldend kunstenaar en fantastische dame!

oktober 2017

75


SMART REPAIR CENTER

KOETSWERKHERSTELLINGEN ALLE MERKEN Onze specialiteiten: Hagelschadeherstellingen Uitdeuken zonder spuiten Glasherstellingen Interieurherstellingen

info@car-ko.be

CAR-KO.be

Car-ko

09 326 05 38

Garage Baele – Officiële Renault & Dacia verdeler Industriepark Rosteyne 9, 9060 Zelzate

Maandag – Vrijdag 8u – 12u & 13u – 18u Zaterdag 9u – 16u Maandag – Vrijdag 8u – 12u & 13u – 16u30 Renaultbaele.be

info@renaultbaele.be

GarageBaele


De Lootsche baton

3 4 Dit lijkt me een baton die kunst verbindt! Eerst Nancy met juwelen, dan Caroline met beelden, ... en nu krijg ik de kans dankzij Caroline om mijn passie voor keramiek te delen.

Dank je wel liefste Brigitte om de baton aan mij door te geven.

Ik ben Brigitte Slabbynck en woon sinds 1991 in Lochristi. Als kind ving ik salamanders en speelde ik graag in de natuur. Op reis tekende ik visuele beeldverslagen en toen ik een studierichting mocht kiezen ging dit zeker iets met kunst zijn. Ik ben 4 jaar geleden voor keramiek afgestudeerd aan de Academie in Waasmunster en volg er nu kunstexploratie.

Nu woon ik in de Stationsstraat sinds 1997 met mijn lieve echtgenoot Wim en 2 toffe zonen van 16 jaar en 19 jaar.

De natuur toont mij fascinerende vormen die mij inspireren. Ik verwerk die vormen, combineer ze en bestudeer ze door te experimenteren met klei. Vorig jaar vloog er een Grutto tegen ons raam, een prachtige vogel met een mooie lange bek. Mijn man heeft die begraven in een doos om een jaar later zijn skelet terug op te graven. Zo’n skelet is voor mij een ideale inspiratiebron om nieuwe vormen te creëren. Mijn keramiek werken zijn dan ook eerder abstract. Het boeit me om uren te werken en te evolueren naar iets harmonisch: kneden, verduwen, toevoegen en wegsnijden en fijn afwerken, tot ik iets heb waar ik zelf tevreden over ben. En dan nog het bakken in een onmenselijk hete oven... en dan, als bij een geboorte, komt het werk ter wereld, steeds een verrassing. En zelfs dan is het nog niet gedaan voor mij en komt een andere passie naar boven. Het beeld moet zijn plaats krijgen in een interieur, een tentoonstelling, een speciale omgeving waarbij kleur en sfeer een belangrijke rol spelen. En nu geef ik de baton door aan Kristien Boone; wat zij en haar man hebben uitgebouwd vind ik heel tof, iets dat met kringloop economie te maken heeft...

Ik ben Kristien Boone, geboren en getogen te Lochristi. Mijn jeugd bracht ik door in de Hijftestraat op de bloemisterij en ik ben grootgebracht in een gezin met 7 kinderen.

Na 15 jaar als zelfstandig kapster thuis heb ik een carrièreswitch gemaakt. Samen met mijn echtgenoot baten we nu een repairshop van smarthphones & tablets uit. Op een milieuvriendelijke manier trachten we iets te doen aan de wegwerpcultuur in deze branche. Onze zaak heeft door middel van doorgedreven recuperatieprogramma’s bijna geen afval. Éen van mijn hobby’s is Netflixen en eens lekker gaan eten met vrienden of gezin. Ik vind het heerlijk veel sociale contacten te hebben zowel zakelijk als privé. Eens goed lachten hoort daar steevast bij. Mijn moto is *the most important thing is to enjoy your life - to be happy - it’s all that matters*. Ik geef de baton door aan een aangename en plezante vriend Thierry Defrance.

oktober 2017

77


100 redactieraad ste

W

We zitten weer om tafel, zoals tien jaar geleden. Mijn schoonbroer Pros en -zus Sofie, en ikzelf. Een déjà-vu van jewelste. Een decennium geleden was er de grote sprong in het ongewisse: een tijdschrift voor heel Lochristi, op 10 000 exemplaren, met heel veel twijfels en voorbehoud, hangende inhoud, spielerei in de vorm, beginnende rekrutering van sponsors, in volle crisis nog wel, en dan toch maar: duiken. De dieperik in. De ogen dicht. De handen vooruit. De toekomst in. Nu, tien jaar en honderd edities later, zitten we weer verzameld om de redactietafel, voor de honderdste editie deze keer. Er sijpelt enig ongeloof binnen. Honderd? Jawel, honderd! En ’t is pure nostalgie die de kop opsteekt bij het doorbladeren van zoveel artikels, rubrieken, teksten, foto’s, beelden … Een stapel van 100 boekjes is hoog. Heel hoog. En alles komt terug. Een lach verschijnt bij de prop in onze mond en het wikkelen in plastic, ten tijde van het kaapnummer. Stil respect bij het themanummer rond WO I. En bij de cover van Rita Smits worden we stil. Heel stil. Heel het leven dient zich telkens weer aan, in iedere editie, zeg maar, maar soms wel heel erg uitgesproken. Als de grenzen van het leven zelf zich tot in het magazine schrijven. We hernemen. Nummer 100 moet iets speciaals worden en zoals altijd: de maand is zo om, en de tijd dringt alweer. Elk doet zijn of haar inbreng en zoals steeds levert dat een gedachtestroom op die zo gestroomlijnd is als ’t vel van een Shar-Pei. Een paar Orvals en wijntjes filteren uiteindelijk de vloed aan ideeën. Blijven over: de artikels van de medewerkers uiteraard, de toffe reeks van Daina met de tekstballonnen en de hele leuke respons erop, Lut Laureys, cultuurlaureate, met werkelijk prachtige foto’s. En er zijn de wedstrijden. Maar er ontbreekt nog iets. ‘Aanbellen aan nummer 100 in de oudste straat van Lochristi,’ brengt Sofie aan. ‘Dat wordt het hoofdinterview.’ ‘En wat is de oudste straat dan?’ vraagt manlief Pros. ‘In Lochristi zelf? De Dorpsstraat mis-

78

oktober 2017

schien?’ probeer ik. ‘Daar aanbellen aan nummer 100?’ ‘Doen!’ Bon, zover, zo goed. ‘En Luc, geef ook maar eens wat uitleg over het magazine zelf,’ gaat Sofie op haar elan door. Pros stribbelt tegen. Te arty farty is dat, zo over jezelf. Wie heeft daar wat aan? ‘Veel mensen willen het toch eens weten, hoe dat nu precies zit, met Nummer9080. Nog altijd zijn er mensen die denken dat het een boekje van de gemeente zelf is bv. Of dat er subsidies zijn. Of dat …’ ‘Voor mij kan het,’ kom ik tussen. ‘Voor één keer, moet het toch kunnen, Pros?’ En dus ligt voor jullie, beste lezer: Nummer9080 van nul naar honderd. Een extra dikke editie van 80 bladzijden. Vanaf het jaar dat Bolt nog zo goed als aan zijn carrière moest beginnen, tot nu, tien jaar later, het jaar dat hij is gestopt. Zo vlug gaat de tijd. Vlugger dan Bolt zelf. Zoef, tien jaar tijd. ’t Is zo voorbij. Zoef. Tien jaar tijd. ’t Is zo voorbij. Laat ons dus genieten van het leven. Elkanders tegenslagen helpen dragen. Niet te veel oordelen over anderen en mildheid vieren en voeren in het blazoen. Liefde koesteren als het grootste goed. En toasten op warmte en vriendschap. En dat altijd blijven doen. Gezondheid dus, beste lezer, en tot de volgende. 101.

Zoef, tien jaar tijd. ’t Is zo voorbij.

Van de hele redactie.


DE NIEUWE VOLVO XC60 ONTDEK DE TOEKOMST VAN VEILIGHEID

Alles wat we doen, begint bij mensen. Dus hebben we bij het ontwikkelen van de nieuwe XC60 in de eerste plaats gedacht aan iedereen in en rond de wagen. Het resultaat? De nieuwe XC60 is uitgerust met onze meest geavanceerde veiligheidssystemen ooit. Zo stuurt de XC60 autonoom bij wanneer een aanrijding met een tegenligger of met een voertuig in uw dode hoek dreigt en stopt hij automatisch voor een voetganger wanneer u die zelf niet tijdig opmerkt. Want soms zijn de dingen die niet gebeuren, het belangrijkst.

DE NIEUWE VOLVO XC60 ONTDEK DE TOEKOMST VAN VEILIGHEID, VANAF 18 SEPTEMBER BIJ UW VOLVO-VERDELER.

2,1 - 7,7 L/100 KM I 49 - 176 G CO2/KM (NEDC) Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.volvocars.be.

AUTOMOBIELBEDRIJF CHARELS

Naam van de dealer61 - 9160 Naam van de dealer - 09/348.47.57 Naam van de dealer- www.charels.be Tweebruggenstraat Lokeren Dealer Naamstraatadres 12 Naamstraatadres 12 Naamstraatadres 12 www.dealernaam.be

www.dealernaam.be

www.dealernaam.be


Ook op zoek naar een zalige nachtrust?

Vind jouw perfecte slaapoplossing tijdens de

Sleeplife® Opendeurdagen van 29 september t.e.m. 14 oktober

BON €25

korting op bedtextiel

Bij afgifte van deze bon krijg je € 25 korting vanaf een aankoopbedrag van € 125.

1 kortingkaart per klant. Geldig t.e.m. 14 oktober 2017. Niet cumuleerbaar met andere acties.

Sleeplife® Gent-Oostakker Antwerpsestwg. 1124 T. 09 355 98 01 di - vr: 9u30 - 18u30 • zat: 10u - 18u zondag en maandag: gesloten • open op afspraak

Open op zondag 8 oktober van 10u t.e.m. 18u

R4

Gent

Afrit 3 Afrit 3

Destelbergen R4


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.