Page 1

Derfor har vi samlet alle markedsaktivitetene for 2011, i denne brosjyren. Her finner du informasjon om alle markedstiltak og prosjekter, som vi har planlagt deltakelse i.

MARKEDSAKTIVITETER 2011

Dagny Margrete Oren / Finnmark Tourist Board

Vi ønsker å gjøre det så oversiktlig som mulig for deg å bestille dine markedsaktiviteter hos NordNorsk Reiseliv.


forord Norge satser på reiselivet i Nord-Norge. I 2011 vil NordNorsk Reiseliv (NNR) bruke ca 30 millioner kroner på å markedsføre Nord-Norge som reisemål i Norge og i utvalgte markeder utenfor Norge. Dette er mulig fordi den norske stat og fylkeskommunene i Nord-Norge har bevilget store midler til denne satsingen, med krav til at NordNorsk Reiseliv gjør en samlet og koordinert satsing på vegne av hele landsdelen.

Roger Johansen | Innovation Norway

Satsingen på reiseliv i nord er samtidig et spleiselag mellom det offentlige og næringen. Vi i NNR har et klart mål med våre markedsaktiviteter, og det er å skaffe flere reisende til Nord-Norge. For å lykkes med dette er vi avhengig av å kunne drive salgsutløsende markedsføring i de markedene som det skal satses i. Dette kan vi kun gjøre dersom aktørene i reiselivsnæringen ser en verdi i satsingen og deltar for å gjør den enda bedre. Vi er overbeviste om at resultatene for de som deltar vil være gode, og for de som ønsker en enda større satsing er vi klare for det også! Vi har en målsetting om å få 120 000 flere gjestedøgn til Nord-Norge i 2011, og det kan vi klare dersom alle drar i samme retning. Vi har en fantastisk mulighet til å lage et stort bål i 2011 – vi håper dere vil bære ved til bålet sammen med oss!

Frithjof Fure | Innovation Norway

Med vennlig hilsen

Christian Houge | Innovation Norway

Silje Brandvoll Administrerende Direktør NordNorsk Reiseliv AS

NordNorsk Reiseliv as

|

Forord

02


fokusområder Nord-Norge har så mye å by på at vi må gjøre noen valg for kundene. Etter en systematisk kartlegging og vurdering av reiselivstilbudet i Nord-Norge har vi derfor valgt ut noen prioriterte områder. Vi har tatt utgangspunkt i det som skaper reiselyst, der hvor Nord-Norge oppleves som unikt og det vi kan levere på.

Terje Rakke | Innovation Norway

Johan Wildhagen | Innovation Norway

Vi har også tatt med merkevarestrategien i Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard. Det kundeløftet vi har utviklet inneholder fire kommunikasjonstema, og disse gir retning for hvordan vi skal markedsføre landsdelen overfor de målgruppene vi har valgt ut. Dette er også det inntrykket vi ønsker kundene skal ha, og legger føringer for tekst og innhold i all profilmarkedsføring av Nord-Norge.

DET SAMISKE

Her møter du fjelltinder som stuper i havet. Endeløse vidder, buldrende malstrømmer og knasende isbreer. Vær som gjør at du bare må ut, eller inn. Midnattsol og nordlys uten like. Verdensarven, mysteriet og endepunktet.

Her møter du den samiske urbefolkningen, deres historie, mytologi og helt spesielle forhold til naturen. De fargerike koftene og den følelsesladde joiken. Språket og duodji, det samiske håndverket.

Spitsbergen Travel

Chris Cragg | Lofoten

NATURFENOMENER og lyset

DET ARKTISKE

KYST OG KYSTKULTUR

Utforsk det arktiske landskapet, de vågale ekspedisjoner og eventyr, og en kultur basert på jakt og fiske. Opplev et rikt dyreliv, bratte klipper som huser tusenvis av fugler, og møt mennesker som bor så langt nord som man kan.

Her møter du øyriket, gamle handelssteder, rorbuer og livlige fiskevær. Børing, kajakk og hurtigrute. Livsglede og fargerike folk. Vikinghistorie, skrøner og sagn. Musikk, litteratur og kunst. Havets kjøkken, fisk, skalldyr og hval.

NordNorsk Reiseliv as

|

Fokusområder

03


Generelle tiltak • Reiselivsguiden Nord-Norge 2011 • Norwegian Travel Workshop 2011 (NTW) • Temaprosjekt - Fiske 2011 • Temaprosjekt - Vandring 2011 • Andre generelle tiltak • Vinterfolderen 2012 Nettbaserte markedstiltak

5

6 6 6 7 7 8 9 12

tiltak markedsområder • Nedlastningsside for ulike markedsområder (pdf-filer) - Norge s 17-19 - Sverige s 20-22 - Danmark s 23-24 - Finland s 25-26 - Storbritannia s 27-29 - Tyskland s 30-32 - Nederland s 33 - Frankrike s 34 - Italia s 35 - Spania s 36 - Russland s 37-39 - Asia s 40

15 16

kontaktinfo medarbeidere

41

Johan Wildhagen | Innovation Norway

Oversikt - messer og workshops

Side

GRA BILD TIS E FOR BANK NOR DNOR GE

Terje Rakke | Innovation Norway

innhold

VISSTE DU AT..? I løpet av året arrangerer NNR 40-50 presseturer og 10-20 visningsturer i samabeid med Innovasjon Norge. Pressearbeid er et veldig effetivt virkemiddel for å øke kjennskapen til, og kunnskapen om landsdelen vår, mot forbrukerne i alle de markedene vi jobber.

Gratis bruk av bilder For å kunne selge Nord-Norge på en god måte er det viktig å ha godt bildemateriell. NNR jobber kontinuerlig med å fylle på med bilder i vår bildebank som dere som bedrifter kan benytte dere av. Også presse og turoperatører kan gå inn å hente de bildene de trenger. Ta en titt på følgende nettsider: • fotobank.visitnorthernnorway.com • www.imageshop.no/innovasjon • www.imageshop.no/finnmark

Redaksjonell omtale i mediene er et av de beste og mest kostnadseffektive virkemidlene vi har når det gjelder å skape oppmerksomhet som reisemål. Også visningsturer for turoperatører kan bidra sterkt til økt oppmerksomhet. Les mer på side 8

NordNorsk Reiseliv AS tar forbehold om trykkfeil, endringer i oppførte prosjeket og priser. Endringer vil bli utlyst.

NordNorsk Reiseliv as

|

Innhold

04


OVERSIKT | Messer og Workshops Dette er en oversikt over fag- og publikumsmesser og workshops hvor NNR deltar, enten ved bemannet stand eller med distribusjon av brosjyrer. For mer informasjon kan du ta direkte kontakt med den ansvarlige i NNR som er listet her. Markedstiltakene våre er nærmere beskrevet på side 15-16.

Markedstiltak

Tidsrom

Marked

ANSVARLIG nnr

Merknader

Reiseliv

13.-16.01.11

Norge, Lillestrøm

Tore S. Olsen

Fag-/publikumsmesse

Skandinaviske Workshop

17.-21.01.11

Kina Passiv deltakelse Workshop/ bransje

Vakantiebeurs

12.-16.01.11

Nederland, Utrecht

Katja Pettersen

Fag-/publikumsmesse

Matka Resa

20.-23.01.11

Finland, Helsinki

Katja Pettersen

Fag-/publikumsmesse

CMT

15.-23.01.11

Tyskland, Stuttgart Passiv deltakelse Publikumsmesse

Fitur

19.-23.01.11

Spania, Madrid Passiv deltakelse

Mahana

04.- 06.02.11

Frankrike, Lyon Passiv deltakelse Publikumsmesse

Reisen

09.-13.02.11

Tyskland, Hamburg Passiv deltakelse Publikumsmesse

Nordnorsk Workshop

15.02.2011

Russland, Moskva

BIT

17.-20.02.11

Italia, Milano Passiv deltakelse

f.re.e

23.-27.02.11

Tyskland, München Passiv deltakelse Publikumsmesse

Ferie for Alle

25.-28.02.11

Danmark, Herning

Feria de Valencia

25.-27.02.11

Spania, Valencia Passiv deltakelse Publikumsmesse

Fiets & Wandelbeurs (vandring) 26.-27.02.11

Nederland, Amsterdam Elisabeth Müller Publikumsmesse

ITB

09.-11.03.11

Tyskland, Berlin

Erlend Willumsen

Fag-/publikumsmesse

Vildmarkmässan (vandring)

10.-13.03.11

Sverige, Stockholm

Elisabeth Müller

Forbruker

MITT

16.-19.03.11

Moskva, Russland

Katja Pettersen

Fag-/publikumsmesse

TUR-mässan

24.-27.03.11

Sverige, Gøteborg

Evgenia Egorova

Fag-/publikumsmesse

Messe (vandring)

25.-27.03.11

Frankrike, Paris

Elisabeth Müller

Forbruker

BMT

01.-02.04.11

Italia, Napoli Passiv deltakelse

NTW

04.-07.04.11

Norge, Haugesund

SITC

07.-10.04.11

Barcelona, Spania Passiv deltakelse

Workshop Tyskland

04.05.10

Tyskland, Hamburg

Expovacasiones

05.-08.05.11

Spania, Bilbao Passiv deltakelse

Workshop London

23.-25.09.11

Storbritannia, London

Workshop Russland

30.08.-01.09.11 Russland, Moskva

Katja Pettersen Workshop

“Tour Natur” (vandring)

02.-04.09.11

Elisabeth Müller

Workshop Danmark

September 11 Danmark, København

Erlend Willumsen Workshop

Workshop Japan

Sept./Okt. 11

Japan, Tokyo/Osaka

Evgenia Egorova Workshop

Norsk Workshop Spania

Sept./Okt. 11

Spania, Madrid

Katja Pettersen Workshop

Nordisk Workshop Italia

Okt. 2011

Italia, Milano

Katja Pettersen Workshop

Workshop Frankrike

Oktober 11

Frankrike, Paris

Evgenia Egorova Workshop

TTG Incontri

07.-09.10.11

Italia, Rimini Passiv deltakelse

Fagmesse

Naturiva

28.-30.10.11

Madrid, Spania Passiv deltakelse

Fag-/publikumsmesse

World Travel Marked

07.-10.11.11

Storbritannia, London

Fagmesse

Tyskland, Düsseldorf

Fag-/publikumsmesse

Katja Pettersen Workshop Fag-/publikumsmesse

Erlend Willumsen Publikumsmesse

Fag-/publikumsmesse

Erlend Willumsen Workshop Fag-/publikumsmesse

Erlend Willumsen Workshop Fag-/publikumsmesse

Gøril Ovesen Workshop

Gøril Ovesen

Bransje

For mer generell informasjon om eventuelt andre messer og workshops som ikke er listet over, vennligst ta kontakt med John-Steve Lineløkken pr mail: john-steve@visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv as

| Oversikt messer og workshops

05


MARKEDSTILTAK

generelle

Narvik

NNR satser friskt ute i markedet og kampanjene som skal skaffe turister til Nord-Norge er større enn noen gang tidligere. Noen tiltak er sammen med Innovasjon Norge. Her under Generelle tiltak har vi tatt for oss de som er vedtatt.

Reiseguiden 2011 For å gi oss større slagkraft skal kreftene nå også forenes i felles brosjyre for Nord-Norge. Reiseguide Nord-Norge 2011 skal erstatte de tre tidligere guidene fra Nordland, Troms og Finnmark. Guiden vil være klar til messene i januar 2011, og vi kan forsikre deg om, at vi tar det beste fra hver av de tidligere guidene, med i denne nye reiseguiden. Opplag og distribusjon vil også bli vesentlig større. For at din bedrift skal være en del av fellesskapet og bli profilert på messer/workshops, i mediakampanjer, brosjyrer og på presse- og visningsturer, må din reiselivsbedrift som minimum enten være oppført i den Nordnorske reiseguiden eller ha minimum en basisoppføring på web. MÅLGRUPPER • Individuelle reisende - til planlegging før og under reisen. • Turoperatører - til planlegging av eksisterende og nye turer til Nord-Norge • Utvalgte messer og arenaer gjennom NNR og Innovasjon Norge • Destinasjonsselskaper og aktører innenfor reiselivsnæringen Påmeldingsfristen er utgått

NordNorsk Reiseliv as

|

Generelle tiltak

Norwegian Travel Workshop (NTW) 2011 Mål med aktiviteten • Presentere/vise fram produkter på visningsturer i forkant og etterkant (pre- og postturer) • Presentere muligheter for operatører, få flere operatører til å velge Nord-Norge Aktivitetsbeskrivelse Det største reiselivsarrangementet som arrangeres i Norge. Det tilrettelegges for møter mellom selgere og kjøpere av norske reiselivsprodukter. Arrangementet passer for destinasjoner og enkeltaktører som har ambisjoner om å satse internasjonalt. NordNorsk Reiseliv vil delta på NTW med 1 person fra hvert avdelingskontor. Deltagerne fra Nord-Norge vil bli samlet på ett område med tydelig synlighet og mulighet for felles profil. Vi har levert inn forslag på pre- og postturer til Innovasjon Norge. Tidspunkt for gjennomføring Haugesund, 4.-7. april 2011 Påmeldingsfrist 22. desember 2010 Informasjon og påmelding Ytterligere informasjon og påmelding gjøres direkte til Innovasjon Norge. Link følger: http://www.innovasjonnorge.no/Satsinger/Reiseliv/ Markedsforing-2011/Norwegian-Travel-Workshop/

06


Temaprosjekt - Fiske CH | Innovasjon Norge

Mål med aktiviteten Få turoperatører til å selge enda flere fiskeprodukter fra Nord-Norge. Jobbe med turoperatører slik at de skal kunne selge fiske i Nord-Norge også utenom høysesongen – høst, vinter og vår. Aktivitetsbeskrivelse Fisketurisme er en næring i vekst, og vi har et stort potensiale innen dette segmentet i Nord-Norge. Vi ser at fiske i Nord-Norge er et etterspurt og populært produkt i mange markeder. Innovasjon Norge har et eget temaprosjekt for havfiske og NNR deltar i prosjektet med basispakken for å presentere overordnet informasjon om fiske i Nord-Norge. Temaprosjekt Fiske er et prosjekt hvor det er viktig å få presentert salgbare fiskeprodukter og derfor anbefaler vi at bedrifter er med i prosjektet.

Påmeldingsfristen er utgått Informasjon Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

Temaprosjekt - Vandring Mål med aktiviteten Vi ønsker å markedsføre Nord-Norge som en god vandredestinasjon, hvor vi er avhengig av salgbare produkter. Temaprosjektet har også delvis involvert seg i sykling som også er en økende aktivitetsgruppe i Norge, et produkt som også trenger å bli bedre utviklet. Aktivitetsbeskrivelse NNR deltar i tema vandring i regi av Innovasjon Norge sentralt i 2010. Det innebærer presentasjon i egen vandrekatalog, nettsider på de markedene prosjektet er inne i, nyhetsbrev, diverse kampanjer, visningsturer m.m. NNR har en representant i prosjektets prosjektog arbeidsgruppe. Temaprosjektet videreføres i 2011. Vandreprosjektet dekker markedene UK, Tyskland, Nederland, Frankrike, Sverige og Danmark. Følgende skal gjennomføres i 2011: I samarbeid med Innovasjon Norge, skal NNR gå inn med grunnpakke og tre ekstrapakker i 2011. Det vil si at vi får tre hele sider i vandrekatalogen og sikrer visningsturer både i Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard dersom det er ønskelig. I tillegg kommer deltakelse på vandremesser i utlandet for den i NNR som har ansvaret for vandreprosjektet. Vi skal delta på vandremesser i Franskrike, Tyskland, Sverige og Nederland. Se side 5 for messeoversikt (vandring)

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

MERK! For reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføring av sine vandringsprodukter ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm.

Informasjon og påmelding Kontaktperson: Elisabeth Müller Epost: elisabethm@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 90 52 05 90

NordNorsk Reiseliv as

|

Generelle tiltak

07


Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

PRESSE- OG VISNINGSTURER I løpet av året arrangerer NNR 40-50 presseturer og 10-20 visningsturer i samarbeid med Innovasjon Norge. Pressearbeid er et veldig effektivt virkemiddel for å øke kjennskapen til, og kunnskapen om landsdelen vår, mot forbrukerne i alle de markedene vi jobber. Redaksjonell omtale i mediene er et av de beste og mest kostnadseffektive virkemidlene vi har når det gjelder å skape oppmerksomhet som reisemål. Også visningsturer for turoperatører kan bidra sterkt til økt oppmerksomhet. Vi inviterer turoperatører til å besøke oss, for dermed å komme inn i deres kataloger og få de til å selge produktene vi har å tilby.

BILDEBANK For å kunne selge Nord-Norge på en god måte er det viktig å ha godt bildemateriell. NNR jobber kontinuerlig med å fylle på med bilder i vår bildebank som dere som bedrifter kan benytte dere av. Også presse og turoperatører kan gå inn å hente de bildene de trenger. Ta en titt på: • http://fotobank.visitnorthernnorway.com. • www.imageshop.no/innovasjon.

NYHETSBREV

Johan Wildhagen/InnovationNorway

For å være i folks bevissthet når de tenker på ferie, er det viktig å opprettholde deres informasjon og kunnskap om Nord-Norge. NNR sender med jevne mellomrom ut nyhetsbrev til turoperatører, presse og Innovasjon Norge (nasjonalt- og internasjonalt). På denne måten kan vi få redaksjonell omtale eller at en turoperatør blir minnet på om alt det Nord-Norge har å tilby.

Markedsmøter NordNorsk Reiseliv as gjennomfører årlig et markedsmøte hvor næringsaktører og destinasjonsselskaper i regionen blir presentert for kommende års markedsaktiviteter og markedsprioriteringer. Markedsmøtet er ment å gi verdifull faglig påfyll til næringen og er et forum for diskusjon og kompetanseheving. Møtet har også en viktig funksjon i forhold til å samle regionens aktører og samarbeidspartnere. I 2011 blir markedsmøtet holdt i Alta 14. september, i Tromsø 15. september og Bodø 16. september. Program vil bli lagt ut på: www.visitnorthernnorway.com

Vil du være synlig i markedet også neste år? Pass på å bli med i Reiseguiden 2012 – den legges også ut på nett - mer info kommer våren 2011.

Kontaktperson: John-Steve Linløkken Epost: john-steve@visitnorthernnorway.com

www.visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv as

|

Generelle tiltak

08


Et av de viktigste verktøyene i Finnmark sitt vinterprosjekt har vært vinterfolderne som har presentert faste avganger gjennom vinteren. NordNorsk Reiseliv, sammen med destinasjonsselskapene, ønsker å videreføre dette for hele Nord-Norge. Brosjyrene må være klare til NTW i Haugesund 4.-6. april og påmeldingsfrist settes derfor til 8. februar 2011.

NordNorsk Reiseliv as

| Vinterfolderen 2012

vinterfolderen

JA | Spitsbergen Travel

Vinterfoldere 2012

09


Priser i vinterfolderen For at vi skal lage en folder for en destinasjon må vi ha med minimum en overnattingsbedrift, og to aktiviteter. Alle må ha en basisoppføring. I tillegg kan en også velge å ha med oppføringer for faste avganger. Her kan en ha med så mange oppføringer en vil ha, i og med at en betaler for hver oppføring. Basisoppføring Pris NOK 2.200,- + mva.

påmeldingsfrist Senest 8. februar 2011 INFORMASJON OG PÅMELDING TIL: katja@visitnorthernnorway.com

Utgivelsesdato Senest 31. mars 2011 (i forkant av NTW) Språk: Norsk, Engelsk og Tysk Format: A5 - full fargers

Oppføring faste avganger pr produkt Pris NOK 2.200,- + mva. Annonse i tillegg til vanlig oppføring Annonsepris destinasjonsfolder 2011/12 1/1-side 1/2-side 1/1-bakside

NOK NOK NOK

10.000 + mva 7.500 + mva 15.000 + mva

Dersom du vil ha annonser i flere av destinasjonsfolderne, er det 10% rabatt for den neste annonse og 20% påfølgende.

Baksiden 100 x 210 mm

Slik blir destinasjonsfolderne Hver enkelt destinasjon får sin egen folder, som inneholder praktisk informasjon om destinasjonen, hvordan bestille aktiviteter, produktpresentasjoner og eventuelt faste avganger.

1/1 side 100 x 210 mm

vinteropplevelser

HUSK! Først til mølla gjelder!

Opplag Vil variere fra destinasjon til destinasjon Format: A5

1/1 side 100 x 210 mm

Papirkvalitet: 120 gr Utgivelsesdato April 2011 Distribusjon Messer, Norwegian Travel Workshop, Turistinformasjoner. Digitale media www.visitnorthernnorway.com www.visitnorway.com

1/2 side 100 x 105 mm

Språk: Norsk, engelsk, tysk

NordNorsk Reiseliv as

|

Vinterfolderen

10


Hvordan går du fram for å bli med? Det vil bli sendt ut en egen e-post med innsalg, hvor du har fått tilsendt en kontrakt. For de som har vært med før vil en også få tilsendt et word dokument med teksten fra vinterfolderen 2011. Dersom du har vært med i vinterfolderen tidligere, og har faste avganger: Velg ut hvilke produkter du vil ha med i destinasjonsfolderen. Les korrektur på teksten, juster prisene (både utsalgs, netto- og incomingpriser) og send dette inn. Se tilsendte word dokument for oppføringene du hadde 2011, marker endringer. Dersom du har vært med i vinterfolderen tidligere, og ikke har faste avganger:

Priser i vinterfolderen Salget av faste avganger på det internasjonale markedet skjer for det meste gjennom utenlandske turoperatører. Du får altså de fleste av dine kunder fra utlandet gjennom disse operatørene. Det er derfor viktig at de får de rette prisene, og ut fra tilbakemeldinger fra turoperatørene er det ikke alle som er like flinke til å prise produktene slik at de kan selge de. For å gjøre salgsprosessen så enkel som mulig gjør vi oppmerksom på at dere må sende inn både utsalgspriser, nettopriser og incomingpriser for faste avganger. Prisene som blir presentert i trykksakene er utsalgsprisen. Differansen mellom utsalgspris og nettopris skal være på 20%. Differansen på utsalgspris og incomingpris skal være på 25-30%.

Les korrektur på teksten. Dersom du ikke har noen endringer i din oppføring, skriv det samme som 2011. Dersom du har endringer, ber vi deg om å markere endringene godt i teksten med farge eller bruke funksjon ”spor endringer” og send inn.

Sett opp tre priser på hvert av dine produkter i aktivitetsfolderen:

Dersom du er ny i vinterfolderen:

Nettopris

Bestem deg for om du skal satse på gruppemarkedet eller om du også skal ha tilbud til individuelt reisende. Vi gjør også oppmerksom på at dersom vi skal ta inn en ny destinasjon i prosjektet, må destinasjonen ha minimum et overnattingssted og to aktivitetsbedrifter i prosjektet.

Prisen på produktet du gir til turoperatører i utlandet skal være 20% lavere enn utsalgsprisen. (Nettopris: NOK 1000 minus 20% = NOK 800)

Dersom du skal ha et tilbud til individuelt reisende har vi som et minimumskrav at du skal tilby produktet minst en gang i uken, uten et minimumsantall deltakere. Vi skal også ha tilsendt utsalg/netto/incomingpriser på aktiviteten. For mer informasjon om dette, se under. Dersom du ikke skal ha faste avganger for individuelt reisende, lag en bedriftspresentasjon på maksimum 450 tegn og send denne på mail til: katja@visitnorthernnorway.com

Utsalgspris Prisen som står oppført i aktivitetsfolderen. (f.eks NOK 1000,-)

Incomingpris Prisen på produktet du gir til incoming operatør (f.eks Robinson Scandinavia, Tumlare, våre lokale incomingbyrå). Denne skal være 25-30% lavere enn utsalgsprisen. Husk at denne prisen er den prisen du må ha for å gjennomføre aktiviteten. (f.eks NOK 1000 - 30% = NOK 700) Dette er obligatorisk for alle bedrifter som har faste avganger. Vi har også fått tilbakemeldinger fra turoperatører om at de savner gruppepriser på de forskjellige aktiviteter. Ta kontakt med oss hvis du har egne nettogruppepriser.

Helge Grønmo

Informasjon og påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Vinterfolderen

11


NETTBASERTE MARKEDSTILTAK Basispakke bedrift For at din bedrift og destinasjon skal være en del av fellesskapet og bli profilert på ulike messer/ workshops, i mediakampanjer, brosjyrer og på presse- og visningsturer, må din reiselivsbedrift minimum være oppført i den Nordnorske reiseguiden eller ha minimum en basisoppføring på web. Basispakken gir oppføring i det store fellesskapet sammen med landsdelsportal og Visit Norways web portaler: Bedrifts-/produktoppføring med nasjonal og regional Distribusjon: • Visitnordland.no, visittroms.no og finnmark.com (fram til ny felles nordnorsk webportal er klar). • VisitNorthernNorway.com (overtar som ny felles nordnorsk webportal, i løpet av 2. kvartal 2011) • VisitNorway (mange portaler i 14 språk, samt noen nye mobilapplikasjoner) Dette tilbudet gjelder kun i områder uten destinasjonsselskap. I områder med destinasjonsselskap vil dette kunne tilbys gjennom dem. Dersom du selv oppdaterer din presentasjon, kan du legge inn flere produkter inkludert i samme pris. Minimumskrav til innhold (fra TellUs GuestMaker) gjelder: - tekst, bilder, kartposisjon, linker osv. pris NOK 5.000 + mva (gjelder pr. år og pr. reiselivsbedrift) Introduksjonsrabatt – 25 % for 2011. Tilbudet forutsetter en klikkbar webannonse (min. 250 x 100 px) på bedriftens startwebside (flere språk) til vår webportal. Vi sender en bildefil av denne webannonsen.

Destinasjonsavtale for nasjonal og regional Distribusjon: • Visitnordland.no, visittroms.no og finnmark.com (fram til ny felles nordnorsk webportal er klar). • VisitNorthernNorway.com (overtar som ny felles nordnorsk webportal, i løpet av 2. kvartal 2011) • VisitNorway (mange portaler i 14 språk, samt noen nye mobilapplikasjoner) Inkluderer distribusjon av så mange bedrifts- og produktpresentasjoner destinasjonen ønsker å legge inn i databasen, samt destinasjonspresentasjon på VisitNorway. Minimumskrav til innhold (fra TellUs GuestMaker) gjelder: - tekst, bilder, kartposisjon, linker osv. Databaseverktøy inkl. plug-in og distribusjon til destinasjonsweb eller andre digitale tilleggstjenester er ikke inkludert. Ny nasjonal prisstruktur på dette vil foreligge rundt årsskiftet. Tilbudet forutsetter en klikkbar webannonse (min. 250 x 100 px) på destinasjonens startwebside (flere språk) til vår webportal. NordNorsk Reiseliv sender en bildefil av denne webannonsen. Prisene er pr. år pr. destinasjonsselskap: pris fra - NOK 10.000 til 60.000 + mva Beregnes ut i fra destinasjonsselskapets størrelse og omsetning. Introduksjonsrabatt – 25 % for 2010 og 2011. se flere muligheter >>

Basispakke destinasjon NordNorsk Reiseliv as

|

Nettbaserte markedstiltak

12


Annonsering på web Webannonser gir ekstra synlighet. Prisene gjelder klikkbar webannonse i størrelse ca. 250 x100 px på VisitNorthernNorway (ny felles nordnorsk webportal lanseres ca. 01.04.11 på flere språk). Annonsepriser pr. måned pr. side: forside NOK 4.000 + mva Andre sider NOK 2.000 + mva (overnatt, aktivitet osv.)

Kampanjeweb vinter 2010/2011 Dette er en effektiv måte å markedsføre ditt vinterprodukt på VisitNorthernNorway.com. Denne webportalen er mål for flere store kampanjer denne vinteren, blant annet en stor nordlyskampanje i Norge, Sverige, Storbritannia, Tyskland, Russland og Frankrike. Her vil fokuset være på salgsutløsende produkter, hvor ditt produkt kan bli et av de få som får størst oppmerksomhet. Kampanjeperioden varer fra 1. nov 2010 – 31. mars 2011.

Introduksjonsrabatt – 25 % for 2011.

Pris pr. kampanjeprodukt NOK 5.000 + mva

Sponset artikkel

Online booking

Redaksjonell omtale gir ekstra synlighet, har høy troverdighet og mer naturlig å linke opp mot sosiale media. Innholdet må derfor ha en redaksjonell interesse.

Destinasjonsstrukturen er svært ulik fra region til region i Nord-Norge. Online booking ligger litt utenfor vårt selskaps virksomhetsområde. NNR skal primært drive med profilering og markedsføring av landsdelen som reisemål.

Sponset artikkel kan publiseres på vår startside, kampanjesider og andre undersider etter en redaksjonell vurdering av oss. NordNorsk Reiseliv forbeholder seg retten til å begrense dette tilbudet. Innholdet kan gjerne krysspubliseres til egen destinasjonsweb. Innholdet kan viderepubliseres til VisitNorway av oss etter avtale. Det stilles minimumskrav til innhold (tekst, bilder, kartposisjon, linker osv.) som vi kommer tilbake til. 1. Visitnorthernnorway.com Tilbudet om sponset artikkel på VisitNorthernNorway (ny nordnorsk webportal lanseres 2. kvartal 2011), gis bare til destinasjonsselskap og gjelder for et år av gangen. Dette med unntak av de aktører som deltar i Norgeskampanje Sommer (Sverige eller Norge), hvor sponset artikkel er inkludert: Pris sponset artikkel pr. stk NOK 10.000 + mva Introduksjonsrabatt – 25 % for 2011. Oversettelseskostnader kommer evetuelt i tillegg. 2. Visitnorway.com Tilbudet om sponset artikkel på VisitNorway passer for større reiselivsselskap og gjelder for et år av gangen. Plassering bestemmer prisnivå og gjøres i samarbeid med oss: Pris pr. sponset artikkel NOK 20.000 til 40.000 + mva

NordNorsk Reiseliv as

|

Nettbaserte markedstiltak

Vi ønsker at vår store markedsinnsats skal lede til salgsutløsning, og online booking vil være helt nødvendig for å oppnå en ønsket økning i antall besøkende til landsdelen. NNR vil jobbe aktivt for at destinasjonsselskapene på sikt skal kunne tilby online booking som en del av sitt tilbud til reiselivsbedriftene. Der det ikke er etablerte destinasjonsselskaper vil vi støtte opp etablering eller andre samarbeidsløsninger, som kan ivareta tilbudet om online booking i Nord-Norge. For de reiselivsbedriftene som har tilgang til TellUs GuestMakers bookingmotor i dag og som har betalt for dette til oss i 2010, vil vi komme tilbake med et forslag til hvordan dette kan videreføres gjennom en av våre samarbeidspartnere i 2011. Hvorfor bør man bli bookbar på nett? • 60-80% av befolkningen i nesten alle våre marked er daglig på nett • Våre konkurrenter er bookbar på nett • Stadig flere booker ferien sin på nett • Dine produkter er tilgjengelig for millioner av turister over hele verden – 24 timer i døgnet – hver dag • Turisten får svar på sin booking med en gang – og slipper å vente til du har tid til å svare på mailhenvendelser • Du kan ha forhåndsbetaling. Den nasjonale webportalen VisitNorway, med ca 10 mill brukere, tar sikte på å bli online bookbar på 14 språk fra 01.04.2011, gjennom etableringen av selskapet BookNorway. Dette vil bli et skikkelig løft for reiselivet i Norge. Ta kontakt med ditt destinasjonsselskap eller oss om hvordan ditt produkt kan bli bookbart på nett og bli distribuert til landsdels- og nasjonal webportal.

01 | 03

13


Bransjenettsted Vi har opprettet et foreløpig bransjenettsted på: http://bransje.visitnorthernnorway.com/. Nettstedet vil bli oppgradert i forbindelse med lansering av ny felles webportal (2. kvartal 2011).

Sosiale media og brukerskapt innhold Bli venn med oss på Facebook - bare logg inn og søk etter Finnmark. Siden vil snart få nytt navn og omfatte hele Nord-Norge og Svalbard. Vi jobber med flere andre webkampanjer hvor sosiale media inngår. Ta kontakt med oss om hvilke kampanjer som kommer utover året.

GeoWeb – reise i kart Tjenesten Geoweb er både et nytt og kjekt kartverktøy hvor du finner både produkt- og bedriftsoppføringer, redaksjonelt innhold og foto fra vår fotobank er distribuert. Tjenesten finner du under “Reise i Kart” på www.visitnorthernnorway.com. Reisende kan bevege seg i kartet, se bilder, lese om opplevelser og hente informasjon om eks. hvor de kan overnatte. Verktøyet er under videreutvikling og er tatt i bruk på bl.a. turistinformasjonen på grensen mellom Nord-Trøndelag og Nord-Norge.

Det er lagt til rette for rating av produkter og kommentering av redaksjonelt innhold på vår nye webportal fra lansering i 2. kvartal 2010. Dette både øker troverdigheten til produktene og søkemotorstatusen til innholdet på web. Vi planlegger utveksling av rating og annet brukerskapt innhold med internasjonale kanaler eks. TripAdvisor og YouTube.

Foto- og filmbank Det er opprettet en egen gratis foto- og filmbank for Nord-Norge og Svalbard på: • http://fotobank.visitnorthernnorway.com. Her er de fleste bildene geotagget og knyttet til flere nyttige kartverktøy. Her vil etter hvert alle våre bilder og filmsnutter samles. Siste året har våre samarbeidspartnere innenlands og utenlands lastet ned over 3200 bilder fra denne banken. Inntil videre finner du også foto fra vår landsdel på • http://www2.imageshop.no/innovasjon. Vi planlegger også distribusjon av bilder og film til internasjonale kanaler eks. Flickr og Google.

NY FELLES webportal De tre fylkesvise webportalene Visitnordland.no, VisitTroms.no og Finnmark.com er fremdeles godt besøkt. De slås sammen med kampanjewebben, 2. kvartal 2011, og blir ny felles webportal for hele Nord-Norge på: www.vistnorthernnorway.com Når disse slås sammen vil også søkemotorene rangere vår nye felles webportal enda høyere enn hver for seg. Vi tar sikte på at portalen lanseres på norsk, engelsk og tysk.

Informasjon og påmelding Kontaktperson: Roger Johansen Epost: roger@visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv as

|

Nettbaserte markedstiltak

02 | 03

14


MARKEDSområder 2011/12

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Geografiske satsningsområder NNR prioriteringer av geografiske satsingsområder har følgende utspring: • Innovasjon Norges tilstedeværelse i markedet • Tilbakemeldinger fra destinasjoner og reiselivsbedrifter • Historisk utvikling i antall gjestedøgn • Trender og vekstpotensial langsiktig og kortsiktig • Økonomisk utvikling og forbruk per døgn og totalt/bidrag til regionens lønnsomhet • Tilgjenglighet til Nord-Norge fra markedet Ut fra dette har NNR valgt følgende markedsinndelinger: Prioriterte etablerte markeder: Dette er markeder der Nord-Norge har vært aktive. Her bruker vi en større del av midlene og vi stiller større krav til avkastning. Etablerte markeder: Dette er markeder der NordNorge har vært aktive og man ser en stagnasjon eller nedgang i antall besøkene. Vi bruker midler for å vedlikeholde etterspørselen og krav til avkasting vil være lavere.

NordNorsk Reiseliv as

|

Intro markedstiltak 2011/12

Utviklingsmarkeder: Dette er markeder hvor deler av Nord-Norge har vært involvert og som representerer et stort potensial til vekst. Valg av etablerte og utviklingsmarked Basert på nevnte analyser og spørreundersøkelse blant destinasjoner og bedrifter Etablerte markeder – Stort potensial • Norge • Tyskland • Sverige • Nederland Etablerte markeder – Mindre potensial • Frankrike • Italia • Spania Utviklingsmarkeder • Storbritannia • Finland • Russland • Danmark • Japan/Kina

LAST NED ULIK MAR E KED STIL TAK PÅ N ESTE SIDE

03 | 03

15


NEDLASTNINGSSIDE FOR MARKEDSTILTAK 2011/12 Her kan du laste ned mer informasjon om de forskjellige markedene hvor NNR gjennomfører ulike markedstiltak. Du kan enten laste ned seperate dokumenter for hvert marked, ved å velge i listen under, eller du kan velge å laste ned alle marked i en større fil. Klikk her for alle marked i EN fil (pdf) >>

MARKEDSTILTAK 2011

Markedstiltak NORGE

FRIST

• Reiseliv 2011 - Lillestrøm • Norgeskampanje Sommer 2011 • Norgeskampanje Vinter 2011/12

Markedstiltak SVERIGE • Norgeskampanje Sommer 2011 • TUR-messen 2011 - Gøteborg • Norgeskampanje Vinter 2011/12

Markedstiltak DANMARK

• Matka Messen 2011 - Helsinki

Markedstiltak STORBRITANNIA

• Norgeskampanje Sommer 2011 • Norgeskampanje Vinter 2011/12 • Workshop for Reiselivsnæringen 2011 - London • Annonsebilag Vinter Nord-Norge (Engelsk Media)

Markedstiltak TYSKLAND

• Norgeskampanje Sommer 2011 • Norgeskampanje Vinter 2011/12 • ITB messen 2011 - Berlin • Workshop 2011 - Hamburg

Markedstiltak NEDERLAND

25 - 26

27 - 29

jan - mai 2011 sept - jan 2011 23.-24. Mai 2011 vår og høst 2011

ikke satt 15.06.11 20.11.10 15.01.11

23 - 24

20.-23. jan 2011

01.12.11 01.05.11 15.01.11 15.01.11

20 - 22

april - juni 2011 25.-27. feb 2011 sept 2011

15.11.10

17 - 19

mars - juni 2011 24.-27. mars 2011 nov 2011 - feb 2012

10.12.10 15.12.10 15.06.11

SIDE

13.-16. jan 2011 april - aug 2011 okt 2011 - mars 2012

10.12.10 10.12.10 30.06.11

• Norgeskampanje Sommer 2011 • Ferie for alle Messen 2011 - Herning • Workshop 2011 - København

Markedstiltak FINLAND

29.10.10 10.12.10 30.06.11

DATO / PERIODE

30 - 32

des - juni 2011 sommer / høst 9.-13. mars 2011 4. mai 2011

33

34

35

36

37 - 39

• Se vedlegg for mer informasjon

Markedstiltak FRANKRIKE • Se vedlegg for mer informasjon

Markedstiltak ITALIA • Se vedlegg for mer informasjon

Markedstiltak SPANIA • Se vedlegg for mer informasjon

Markedstiltak RUSSLAND • Nordnorsk Workshop i Moskva - 2011 • Norgeskampanje Sommer 2011 • Norgeskampanje Vinter 2011/12

Markedstiltak ASIA

03.12.10 03.12.10 01.03.11

15. feb 2011 feb - okt 2011 sept 2011 - april 2012

40

• Se vedlegg for mer informasjon

NordNorsk Reiseliv AS tar forbehold om trykkfeil, endringer i oppførte prosjeket og priser. Endringer vil bli utlyst.

NordNorsk Reiseliv as

|

Nedlastningsside for markedstiltak 2011/12

16


Reiselivsåret 2011 åpner med messen Reiseliv 2011 på Lillestrøm der vi kommer til å ha stor fokus på Nord-Norge som Norges fremste reisemål i 2011. Sommerkampanjen er en stor kampanje som gjennomføres i samarbeid med Innovasjon Norge. Gjennom denne jobber vi for å oppnå stor synlighet for Nord-Norge og landsdelens mange opplevelser og produkter. Kampanjen gjennomføres i ulike medier og kanaler. NNR jobber også aktivt for å få økt redaksjonell omtale av Nord-Norge og de fantastiske opplevelsesmulighetene gjennom de norske mediekanaler.

norge

MARKEDSTILTAK

Chris Cragg | Lofoten

Norge er vårt største og viktigste markedsområde og utgjør to tredjedeler av alle registrerte kommersielle overnattinger i Nord-Norge (SSB). Mangel på kunnskap om opplevelsesmuligheter er den største barrieren for å reise i eget land. Det er derfor viktig å fokusere på økt kunnskap også for det norske markedet. Vi har satt høye mål for Norge, og har ambisjon om at antall gjestedøgn fra norske tilreisende skal øke med 4,3 % i 2011.

Reiseliv 2011 | lillestrøm Mål med aktiviteten Synliggjøre et samlet Nord-Norge som reisemål til bransjebesøkende og publikum. Aktivitetsbeskrivelse Med et felles uttrykk og felles budskap skal vi vise fram mangfoldet innen det nordnorske reiselivsproduktet. Dette skal gjøres på et godt synlig felles standområde hvor Nord-Norge skal profileres for bransje-besøkende og publikum. Messen er Norges største fag- og publikumsmessen for reiseliv, og arrangeres årlig på Lillestrøm. tidspunkt for gjennomføring 13. - 16. januar 2011 - Norges Varemesse, Lillestrøm Pris NOK 20.000,- + mva pr. stand modul Følgende er inkludert i stand Ferdig oppsatt stand på Nord-Norges område med bildevegg m/kart og navn, belysning, strømtilgang, ståbord, møteområde og brosjyreholder. I tillegg får man tilgang til alle fellesaktiviteter som kjøres i regi av NordNorsk Reiseliv.

Ernst Furuhatt | Innovation Norway

Påmeldingsfrist 29.10. 2010 (innsalg er gjort i egen utsendelse) Informasjon og påmelding Kontaktperson: Tore Schöning Olsen, Epost: tore@visitnorthernnorway.com, Telefon: 95 26 70 04 | 75 54 52 03

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Norge 2011

01 | 03

17


Christian Houge | Innovation Norway

Norgeskampanje sommer | norge Mål med aktiviteten Norgeskampanjen har som mål å både rekruttere nye reisende, samtidig som vi sikrer gjenkjøp fra de trofaste Nord-Norgesreisende. Vi har også satt noen kvantitative mål for kampanjen: • Øke kjennskap og kunnskap til Nord-Norge som reisemål • Øke besøkende på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • Øke antall gjestedøgn i landsdelen med 4,3 % • Økt salg hos deltagere i kampanjen

Aktivitetsbeskrivelse

Nivå 1

Fullstendig innhold i kampanjen vil bli fastsatt når det totale omfanget og budsjett med deltagende næringsaktører er klart. Kampanjen vil være en integrert del av Innovasjon Norges store Norges-kampanje.

Pris NOK kr 15.000 + MVA

Her følger noen eksempler på aktiviteter: • PR/presseaktiviteter • Elektronisk nyhetsbrev til konsument • Presentasjon på visitnorway.no og visitnorthernnorway.com • ”Drive to web”- annonsering • Annonsering i utvalgte magasiner og aviser, regionalt og nasjonalt • Facebook; synlighet og aktivitet på norsk Facebook-side • Deltagelse i sommerbilag, enten trykt eller alternativt nettbasert bilag • Deltagelse i kunnskapsbyggende konkurranser Deltagelse i kampanjen vil passe for bedrifter og destinasjoner. Rapport fra tidligere år (pdf): • Evaluering av nettannonsene i Kampanje • Test av DM tidspunkt for gjennomføring Kampanjeperioden vil være ca. ultimo april – medio august. Individuell tilpasning av kampanjeperioden vil være mulig for den enkelte deltager.

| Passer for enkeltbedrifter:

Følgende er inkludert: • Sommerbilag: tekstmodul m/bilde og beskrivelse av bookbart produkt, som en del av Nord-Norges presentasjon • Sponset artikkel på visitnorthernnorway.com (se side 13) • presentasjon på visitnorway.no (norsk versjon)

Nivå 2

| Passer for destinasjoner

PRIS NOK kr 35.000 + MVA Følgende er inkludert: • Sommerbilag: tekstmodul m/bilde og beskrivelse av bookbart produkt, som en del av Nord-Norges presentasjon • Presentasjon på visitnorthernnorway.com • Presentasjon på visitnorway.no (norsk versjon) • Oppføring i elektronisk nyhetsbrev fra Innovasjon Norge til forbruker • Printannonse: tekstmodul m/bilde og beskrivelse av bookbart produkt som en del av Nord-Norges annonsen (min. 1 innrykk i valgt media) • Sponset artikkel på visitnorthernnorway.com (se side 13) • Elektronisk nyhetsbrev til konsument

Informasjon og påmelding

Påmeldingsfrist 10. desember 2010

Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

Det vil være mulig å kjøpe flere produktpresentasjoner. For aktører som ønsker større synlighet vil vi i samarbeid kunne skreddersy ønsket deltagelse.

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Norge 2011

02 | 03

18


Trym Ivar Bergsmo | NordNorsk Reiseliv

Norgeskampanje Vinter 2011/12 | norge Mål med aktiviteten • Økt kjennskap og kunnskap til Nord-Norge som reisemål utenom sommersesong • Økt besøk på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • Økt salg hos deltagere i kampanjen Aktivitetsbeskrivelse Fullstendig innhold i kampanjen vil bli fastsatt når det totale omfanget og budsjett med deltagende næringsaktører er klart. Kampanjen vil være en integrert del av Innovasjon Norges store Norges-kampanje. Utfyllende informasjon om vinterkampanje vil være klart våren 2011 tidspunkt for gjennomføring Kampanjeperioden vil være ca. oktober 2011 – mars 2012. Individuell tilpasning av kampanjeperioden vil være mulig for den enkelte deltager.

Nivå 1

| Passer for enkeltbedrifter:

PRIS NOK ca 15.000 + MVA

Nivå 2

| Passer for destinasjoner

Pris NOK ca 35.000 + MVA MERK! Endelig pris fastsettes når kampanjens innhold er klart våren 2011 Påmeldingsfrist 30. juni 2011 Informasjon og påmelding Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Norge 2011

03 | 03

19


SVERIGE

MARKEDSTILTAK

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Nord-Norge har et stort potensial i vårt naboland med tanke på økt turisme. Den svenske økonomien har holdt seg relativt sterk gjennom de siste års turbulens. Sverige er utenlandsmarked nr. 2 for Nord-Norge, og står for 11,5 % av registrerte utenlandske gjestedøgn. Statistikken t.o.m. august 2010 viser en økning på +6,1 % i antall gjestedøgn (SSB-tall). Flyruten Stockholm – Tromsø har også vært positiv for trafikkutviklingen. NNR legger opp til en fortsatt sterk satsing på markedsaktiviteter i Sverige.

Norgeskampanje sommer | Sverige Mål med aktiviteten Norgeskampanjen sommer i Sverige vil fokusere på opplevelser, aktiviteter og på deltagernes produkter. Kampanjen har fokus på å skape ny trafikk til NordNorge, samtidig som vi opprettholder den eksisterende. Kvantitative mål for kampanjen: • øke kjennskap og kunnskap om Nord-Norge som reisemål • økt trafikk på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • øke registrerte gjestedøgn med 5 % (forutsatt ingen konjunkturendringer) • bidra til økt salg hos deltagere i kampanjen Aktivitetsbeskrivelse Fullstendig innhold i kampanjen vil bli fastsatt når det totale omfanget og budsjett med deltagende næringsaktører er klart. Kampanjen vil være en integrert del av Innovasjon Norges store Norgeskampanje i Sverige. Eksempler på aktiviteter:

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

• Norges- / Nord-Norgesbilag • Presentasjon på visitnorway.se • Sponset artikkel på visitnorthernnorway.com (se side 13) • Pressemeldinger og andre presseaktiviteter • Nyhetsbrev til bransje • Online-kampanje som inkluderer nyhetsbrev til bransje, webannonser og Facebook-kampanje tidspunkt for gjennomføring mars – juni 2011 se priser neste side >>

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Sverige 2011

01 | 03

20


Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

<< fortsettelse fra forrige side

Nivå 1

| Passer for enkeltbedrifter:

PRIS NOK 10.000 + MVA Eksempel på innhold: • presentasjon på visitnorway.se • sponset artikkel på visitnorthernnorway.com • deltagelse med bookbart produkt/pakke i bilag

Nivå 2

| Passer for destinasjoner

Pris NOK 35.000 + MVA Eksempel på innhold: • deltagelse i bilag • presentasjon på visitnorway.se • sponset artikkel på visitnorthernnorway.com • deltagelse i presseaktiviteter • distribusjon av materiale til bransjen For aktører som ønsker større synlighet, vil vi kunne skreddersy tilpassede løsninger. Påmeldingsfrist 10. desember 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Evgenia Egorova Epost: evgenia@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 94 34 67 95

TUR-messen Mål med aktiviteten Øke kjennskap til og kunnskap om Nord-Norge som reisemål. Presentere nordnorske reiseopplevelser for svensk reisebransje, presse og publikum. Aktivitetsbeskrivelse NNR deltar på Norges stand under den Svenska Internationella Rese- og Turistmässan, TUR i Gøteborg. Messen er Sveriges ledende reiselivsmesse, med utstillere fra hele verden. Messen er en todelt fag- og publikumsmesse, som varer i fire dager. Både sommer- og vinterprodukter tilbys. Besøkstallet i 2010 var 49.500. Deltagelse på messen passer for destinasjoner og større aktører som ønsker kontakt med relevante bransjeaktører samt direkte til forbruker. Aktiv deltagelse vil være gjennom kjøp av stand ved siden av NNR. Det vil også være mulig å kjøpe distribusjon av egne brosjyrer gjennom NNR. tidspunkt for gjennomføring Gøteborg, 24. – 27.mars 2011

Aktiv deltagelse pris NOK 36.400 + MVA (pris og innhold ihht Innovasjon Norges tilbud)

Passiv deltagelse Johan Wildhagen | Innovation Norway

pris NOK 2.000 + MVA (for inntil 1000 brosjyrer) + forsendelseskostnader for egen regning Påmeldingsfrist 10. desember 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Elisabeth Müller Epost: elisabethm@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 90 52 05 90

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Sverige 2011

02 | 03

21


Roger Johansen | NordNorsk Reiseliv

Norgeskampanje vinter 2011/12 | Sverige Mål med aktiviteten Norgeskampanjen vinter i Sverige har som overordnet mål å bygge opp en solid profil for Nord-Norge som opplevelsesdestinasjon i vintersesongen. Kvantitative mål for kampanjen: • øke kjennskap og kunnskap om Nord-Norge som vinterreisemål • økt trafikk på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • øke registrerte gjestedøgn med 5 % (forutsatt ingen konjunkturendringer) • bidra til økt salg hos deltagere i kampanjen Aktivitetsbeskrivelse

Nivå 1

Fullstendig innhold i kampanjen vil bli fastsatt når det totale omfanget og budsjett med deltagende næringsaktører er klart. Kampanjen vil være en integrert del av Innovasjon Norges vinterkampanje uten ski i Sverige. Utfyllende informasjon om vinterkampanjen vil være klart våren 2011.

PRIS NOK 10.000 + MVA

Aktivitetene vil være en kombinasjon av katalog/ innstikk, annonsering og bruk av sosiale medier. Responskanal vil være visitnorway.se og visitnorthernnorway.com.

Nivå 2

| Passer for enkeltbedrifter

| Passer for destinasjoner

PRIS NOK 25.000 + MVA For større aktører vil vi kunne skreddersy deltagelse ut fra ønsket innsats. Påmeldingsfrist 30. juni 2011 Informasjon og påmelding

tidspunkt for gjennomføring

CH | Innovation Norway

November 2011 – februar 2012

Kontaktperson: Evgenia Egorova Epost: evgenia@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 94 34 67 95

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Sverige 2011

03 | 03

22


DANMARK

MARKEDSTILTAK

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Danmark har tradisjonelt vært et viktig marked for ski-destinasjoner i Sør-Norge. I de senere år har vi i deler av Nord-Norge opplevd en fin økning av danske reisende. Widerøes rute København - Trondheim i kombinasjon med Widerøes Norge rundt billett gir en attrakt mulighet for hele Nord Norge. Danmark er nr. 6 målt i antall registrerte gjestedøgn av de utenlandske markeder i Nord-Norge. Innovasjon Norge har løftet fram Sommer i NordNorge som en av de ferieformene som ifølge Optima har størst potensial.

Norgeskampanje sommer | Danmark Mål med aktiviteten Norgeskampanjen sommer i Danmark vil fokusere på opplevelser og aktiviteter i Nord-Norge. Kampanjen har fokus på å skape ny trafikk, samtidig som vi opprettholder eksisterende trafikk. Vi har også satt noen kvantitative mål for kampanjen: • øke kjennskap og kunnskap om Nord-Norge som reisemål • økt trafikk på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • øke registrerte gjestedøgn med 3 % (forutsatt ingen konjunkturendringer) Aktivitetsbeskrivelse Følgende aktiviteter planlegges på det danske markedet i 2011 i samarbeid med Innovasjon Norge: • Pressearbeid inkl. pressereiser • Nyhetsbrev til relevant segment i forbrukerdatabase • Deltagelse i Norgesavisen, som gir redaksjonell omtale av destinasjoner og opplevelser. Distribueres i 850.000 eks. • Presentasjon på visitnorway.dk Rapport fra tidligere år (pdf): • Kommunikasjonsmåling Danmark • Aktivitetsrapport Danmark 2010

Johan Wildhagen | Innovation Norway

tidspunkt for gjennomføring April – juni 2011 Påmeldingsfrist 10. desember 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Danmark 2011

01 | 02

23


Messe Ferie for Alle Mål med aktiviteten Øke kjennskap og kunnskap om Nord-Norge som reisemål, samt presentere nordnorske reiseopplevelser for dansk reisebransje, presse og publikum. Aktivitetsbeskrivelse Messen Ferie for Alle har vokst til å bli den største reiselivsmessen i Danmark de senere år med et besøkstall i 2010 på 62.600 (over 900 utstillere). Messen arrangeres i Herning på Jylland. Sted og tidspunkt for gjennomføring

Aktiv deltakelse PRIS DKK 20.000 + MVA (reise og opphold kommer i tillegg)

Lyngen lodge

Herning, 25. – 27. februar 2011

Passiv deltagelse messe: PRIS NOK 2.000 + MVA inntil 1000 ex pr. brosjyre

Workshop

(forsendelseskostnader kommer i tillegg)

Mål med aktiviteten

Påmeldingsfrist 15. desember 2010

Knytte relasjoner til danske turoperatører med mål å stimulere til økt interesse for og kjøp av nordnorske reiselivsprodukter.

Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

Aktivitetsbeskrivelse Workshopen gir alle tilbydere av norske reiselivsprodukter mulighet til å nå ut i markedet og forhandle direkte med danske turoperatører og incoming byråer. Workshopen er et heldagsarrangement med forhåndsbookede avtaler. tidspunkt for gjennomføring København, september 2011

NIVÅ 1 PRIS DKK 8.000 + MVA 1 person pr. bedrift

NIVÅ 2

Trym Ivar Bergsmo | Innovation Norway

PRIS DKK 9.500 + MVA 2 personer pr. bedrift Prisene er i henhold til Innovasjon Norges prisliste. Reise og opphold kommer i tillegg Påmeldingsfrist 15. juni 2011 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Danmark 2011

02 | 02

24


finland

MARKEDSTILTAK

Trym Ivar Bergsmo | Innovation Norway

Finland er et av våre nærmarked, og er vårt fjerde største utenlandsmarked med ca 63 000 gjestedøgn. I årene 2005-2009 har antallet finske turister i Nord-Norge økt med 7%. Finnmark har flest av de finske gjestene med 29.170 gjestedøgn i 2009, Deretter følger Nordland med 18.621 gjestedøgn og Troms med 15.062. Camping prioriteres som overnattingsform, men vi ser også en økning på hotellovernatting i hele Nord-Norge.

MATKA 2011 Mål med aktiviteten • Få presentert dine produkter for det finske markedet – både til turoperatører og forbrukere • Øke kjennskap og skape mer interesse for Nord-Norge på det finske markedet • Etablere kontakter med utenlandske turoperatører Aktivitetsbeskrivelse

Målgrupper: • Voksne, ofte med barn • Kommer for det meste fra sør og sørvest i landet • Kommer år etter år • Bruker en god del penger • Nisje: fiske, vandring Gjennom de tiltak vi gjør i Finland i 2011 skal vi være med på å øke antall finske gjestedøgn til Nord-Norge med 2%. Aktiviteter I 2011 deltar NNR på reiselivsmessen MATKA i Helsinki, og inviterer til deltakelse.

Matka er den største og best besøkte reiselivsmessen i Norden, med nesten 82.000 besøkende i 2010. Messen er en viktig møteplass for bedrifter og destinasjoner som ønsker å satse på det finske markedet. Som en bonus er messen også en viktig arena for å møte turoperatører fra andre marked, i og med at Finland arrangerer Finish Travel Workshop dagen før messen begynner. For de som skal delta på MATKA er dette en god arena for møter med turoperatører, men også publikum. Messen går over 4 dager og er delt opp i 1,5 fagdag og 2,5 publikumsdager. I 2011 deler vi stand med Hurtigruten, noe som gjør at vi har begrenset plass på standen. Derfor er det ”først til mølla”- prinsippet som gjelder, så vær snar med å kontakte oss for plass. tidspunkt for gjennomføring Helsinki, 20.-23.januar 2011

ToFoto

se priser neste side >>

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Finland 2011

01 | 02

25


Reiner Schaufler | Innovation Norway

<< fortsettelse fra forrige side

Aktiv deltakelse PRIS NOK 10 000 + mva Reise og opphold dekkes av den enkelte. Deltakeravgift dekker følgende: • Plass bak felles disk på standen. Max 1 pers fra samme bedrift på standen til en hver tid • Mulighet for å disponere ”møteplass” på stand - bord /stoler, hvor man kan ha egne møter • Distribusjon av egne brosjyrer i brosjyrereoler og på disken • Tilgang til nærlager for brosjyrer • Fellestransport mellom hotell og messeområde.

Passiv deltakelse PRIS NOK 2 000 + mva Inkluderer brosjyredistribusjon av maks 1.500 stk av samme type. Frakt av brosjyrene til standen står den enkelte for. Påmeldingsfrist 15. november 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408 Les mer om messen på: http://web.finnexpo.fi/sites1/matka

MATKA 2010 © NordNorsk Reiseliv

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Finland 2011

02 | 02

26


Målgrupper Hovedgruppe | Self Discoverers

STORBRITANNIA

MARKEDSTILTAK

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

I 2009 hadde Nord-Norge 39.104 gjestedøgn fra Storbritannia. Sommer 2009 utgjorde engelske turister 3% av alle utenlandske gjestedøgn i landsdelen, vinter 2009/10 – 15% av alle utenlandske gjestedøgn på vinter i Nord-Norge. Statistikk for 2010 (jan.-august) viser 34.901, som er en økning på 9% sammenlignet med samme periode i 2009. Forventet antall engelske gjestedøgn i 2010 er: ca 42 000.

Aktiviteter Sammen med Innovasjon Norge i Storbritannia vil NNR gjennomføre/delta med følgende aktiviteter i det engelske markedet i 2011: • • • •

Norgeskampanjen sommer og vinter Workshop i London Reiselivsmessen World Travel Market Egen Nordnorsk Workshop som skal bidra til et tettere samarbeid mellom de norske og de engelske aktørene. NordNorsk Reiseliv inviterer til deltakelse. fortsetter neste side >>

• I hovedsak par, + 45, høy utdannelse, middels til høy inntekt • Bor i London, Sørøst-England, East Midlands og Nordøst-England Sekundære grupper | The Active Explorer

TASO | www.byrastorm.no

• Par eller enslige personer, 35+, middels til høy inntekt • Bor i London, Sørøst-England, East Midlands og Nordøst-England Vi har ut fra analyser og vurderinger besluttet at vi kommer til å satse i det engelske markedet, for å øke antall engelske gjestedøgn i 2011 med 7% (45 000 gjestedøgn).

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Storbritannia 2011

01 | 03

27


Norgeskampanje sommer | storbitannia • Øke kunnskap og kjennskap til Nord-Norge som naturbasert reisemål • Forsette å stimulere til interesse for Norge blant våre tradisjonelle målgrupper • Øke trafikken til vår web-side • Øke salg av partners produkter Aktivitetsbeskrivelse Norgeskampanjen vil blant annet inkludere: • Annonsering i ulike media/ sosiale medier • Bransje/ presse bearbeidelse • Profilering av prosjektdeltaker på kampanjesidene til visitnorway.co.uk • Elektroniske nyhetsbrev til bransje/forbrukere (med forbehold om at partnere leverer nyheter innen relevante tidsfrister)

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Mål med aktiviteten

tidspunkt for gjennomføring Januar – Mai 2011 Pris

Norgeskampanje vinter | Storbritannia Mål med aktiviteten

Dersom du ønsker å gå inn i sommerkampanje med satsingsmidler, ber vi deg å ta kontakt med oss så snart som mulig. Påmeldingsfrist 1. desember 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Gøril Ovesen Epost: goril@visitinorthernnorway.com Mobil: + 47 971 52 259

• Etablere Norge som land nummer én for nordlysopplevelser. • Øke kjennskapen til og kunnskapen om Nord Norge som naturbasert feriemål spesielt i vintermånedene. • Øke markedets kjennskap til produktene og destinasjonene i prosjektet. • Øke salg av partners produkter aktivitetsbeskrivelse • PR • Distribusjon • Bransjebearbeidelse • Kampanje/annonsering • Sosiale medier tidspunkt for gjennomføring September 2011 – Januar 2012 Pris

Bård Løken | Innovation Norway

Dersom du ønsker å gå inn i vinterkampanje med satsingsmidler, ber vi deg å ta kontakt med oss så snart som mulig. Påmeldingsfrist 1. mai 2011 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Gøril Ovesen Epost: goril@visitinorthernnorway.com Mobil: + 47 971 52 259

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Storbritannia 2011

02 | 03

28


Gunder Gabrielsen | Innovation Norway

Workshop i London Workshoppen i London arrangeres av Innovasjon Norge og tilbys kun 32 reiselivsaktører fra Norge.

Aktivitetsbeskrivelse Gjennomføres i London, og består av markedsforum og workshop. Innovasjon Norge kvalitetssikrer og inviterer britiske operatører til workshop med norske tilbydere. Arrangementet vil bestå av forhåndsavtalte møter, hvor de britiske operatørene kan legge inn forespørsel om møte med bestemte tilbydere. Norske tilbydere vil også ha mulighet til å legge inn forespørsel om å møte opptil fem kjøpere. Dette er en unik mulighet for den norske næringen å møte de operatørene man har stiftet kontakt med på NTW, samt å møte nye operatører. Passer for Destinasjonsselskaper, Hotellkjeder, Incomingoperatører, andre tilbydere av bookbare reiselivsprodukter tilpasset det britiske markedet. Tidspunkt for gjennomføring: 23 – 24. Mai 2011, London Påmeldingsfrist: 15. januar 2011 Antall plasser er begrenset – vær tidlig ute med påmelding. First comed – first served! Pris GBP 1.500,- + mva Pris gjelder én deltaker og inkluderer deltakelse i kveldsarrangement etter at worshopen er ferdig. Pris for ekstra deltaker fra samme firma GBP 600,- pluss 17,5 % mva.

Gunder Gabrielsen

Mål med aktivitet • Øke antallet kvalitetssikrede britiske turoperatører på arrangementet med 3 i forhold til 2010. • Målet er å ha opptil 40 operatører på arrangementet. • Legge til rette for at flere norske produkter blir å finne i britiske operatørers programmer.

Annonsering i Nord-Norges bilag sommer 2011 og vinter 2011/12 Aktivitetsbeskrivelse Fullstendig innhold i kampanjen vil bli fastsatt når det totale omfanget og budsjett med deltagende næringsaktører er klart. Kampanjen vil være en integrert del av Innovasjon Norges store Norges-kampanje. Passer for destinasjonsselskaper, hotellkjeder og nordnorske reiselivsbedrifter som tilbyr vinterprodukter. tidspunkt for gjennomføring

Deltakeravgiften dekker følgende Halvdags markedsseminar, eget bord under workshop, forhåndsavtalte møter, lunsj og deltakelse på kveldsarrangement. Det arrangeres ett sett med avtaler og én produktbeskrivelse for hvert bord.

Vår og Høst 2011, London området

Andre opplysninger Salgsavtaler av 15 minutters varighet arrangeres i forkant av arrangementet.

PÅMELDINGSFRIST 15. januar 2011

Pris fra NOK 7.500,- til 50.000,- eks MVA

Informasjon og påmelding Informasjon og påmelding: Kontaktperson: Gøril Ovesen Epost: goril@visitinorthernnorway.com Mobil: + 47 971 52 259

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Storbritannia 2011

Kontaktperson: Gøril Ovesen Epost: goril@visitinorthernnorway.com Mobil: + 47 971 52 259

03 | 03

29


TYSKLAND

MARKEDSTILTAK

Træna | Orsolya Haaberg

Tyskland er Nord-Norges største utenlandsmarked målt i antall registrerte gjestedøgn, og utgjorde 27 % av alle utenlandske overnattinger i landsdelen i 2009. Samtidig viser analyser fra Innovasjon Norge og omdømmeundersøkelse gjennomført av Synovate at potensialet er svært stort for å øke antall tilreisende fra Tyskland til Norge. Faktisk er Norge det land i Norden som har størst vekstpotensial i Tyskland, hele 13 % av de spurte sier at de kunne tenke seg til å besøke Norge i løpet av de neste tre år. I 2010 startet NordNorsk Reiseliv i samarbeid med Innovasjon Norge en stor satsing på det tyske markedet. Denne satsingen vil bli videreført og forsterket i 2011. Det vil blant annet bli kjørt en stor Norgeskampanje på sommer og en med fokus på vinteropplevelser.

Norgeskampanje sommer og vinter | Tyskland Mål med aktivitetenE Norgeskampanjene i Tyskland har som mål å etablere økt kjennskap til Nord-Norge som reisemål for naturbaserte ferieopplevelser, og øke kunnskapen om hva Nord-Norge kan tilby denne typen ferieopplevelser. Det blir kjørt en kampanje med fokus på sommer og en med fokus på vinteropplevelser. Kampanjene har fokus på å skape ny trafikk til Nord-Norge, samtidig som vi opprettholder den eksisterende. Vi har også satt noen kvantitative mål for kampanjene: • Økt trafikk på vår Nord-Norgesportal på web med inntil 20 % • Øke registrerte gjestedøgn med 6 % (forutsatt ingen konjunkturendringer) Aktivitetsbeskrivelse

CH | Innovation Norway

Endelige innhold og omfang av kampanjene er ikke ferdigstilt, men kampanjene i Tyskland vil planlegges og gjennomføres i samarbeid med Innovasjon Norge i Tyskland. Kampanjene utarbeides med utgangspunkt i den kunnskap om målgruppene som er bygd opp gjennom Optima-prosjektet. For å optimalisere investeringene i Tyskland har Innovasjon Norge valgt å konsentrere satsingen om noen områder (utvalgte Bundesländer). fortsetter neste side >>

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Tyskland 2011

01 | 03

30


Bård Løken / Destinasjon Tromsø

<< fortsettelse fra forrige side Aktiviteter vil blant annet være: • Plakatprofilering i utvalgte målområder • Brosjyre/bilag: det vil bli produsert eget bilag som distribueres gjennom avis/magasin samt på visitnorway.de • Annonsering i utvalgte tyske medier • E-postutsendelser til utvalgte målgruppedefinerte forbrukere • Profilering på kampanjeside visitnorway.de • Aktiviteter/kampanjer i sosiale medier • Online-aktiviteter Deltagelse passer for større aktører som satser aktivt i Tyskland. tidspunkt for gjennomføring Sommerkampanjen 2011: Januar – juni 2011 Vinterkampanjen 2011/12: Sommer / høst 2011

ITB 2011 Mål med aktiviteten

PRIS Ta kontakt for priser og mer informasjon om kampanjene. Påmeldingsfrist For deltakelse i Vinterkampanjen er 15. juni påmeldingsfrist. For frister angående sommerkampanjen: ta kontakt. Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Telefon: +47 75 54 52 01 Epost: erlend@visitnorthernnorway.com

• Møte med bransjeaktører; turoperatører/ reisebyråer og presse • Bygge opp under kampanjedeltagelse • Informere om og presentere nye og etablerte produkter • Få tilbakemelding om hvordan produkttilbudet blir tatt imot i markedet • Påvirke valg av reisemål gjennom direkte kontakt med forbruker • Øke kunnskapen om det tyske markedet Aktivitetsbeskrivelse ITB (Internationale Tourismus Börse) er verdens største reiselivsmesse med ca. 180.000 besøkende – herav ca. 110.000 fagbesøkende i løpet av fem dager. Messen er en viktig møteplass for reiselivsbransjen hvor man treffer de viktigste turoperatørene fra Tyskland – og delvis fra Østerrike og Sveits. Norge profilerer seg på et fellesområde med de andre nordiske land. Felles nordisk stand er 738 m2 og det norske arealet er ca. 170 m2. NordNorsk Reiseliv vil delta med egen disk mot publikum, profilering på tavle bak disk, og eget bord til bransjemøter.

JA | Spitsbergen Travel

Det vil være mulighet for deltagelse enten med disk eller kun bord dersom det kun ønskes bransjekontakt. Det vil også være mulighet for brosjyredistribusjon gjennom NordNorsk Reiseliv. fortsetter neste side >>

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Tyskland 2011

02 | 03

31


<< fortsettelse fra forrige side

Workshop Tyskland 2011

Les også rapport fra 2010-kampanjen • Rapport Sommerkampanjen Tyskland.pdf

Mål med aktiviteten

Deltagelse vil passe for destinasjoner og bedrifter som satser spesielt i det tyske markedet

• Øke kunnskapen hos tyske operatører for nordnorske reiselivsprodukter/konsepter og opplevelsesmuligheter • Bidra til å få inn flere nordnorske produkter i katalog/portefølje hos tyske operatører

tidspunkt for gjennomføring Berlin, 9. – 13. mars 2011

Aktivitetsbeskrivelse

Pris

Innovasjon Norge arrangerer i 2011 en workshop for norske reiselivsaktører. Arrangementet gir deltagerne mulighet for å møte tyske operatører, og vil bidra til økt innsikt i og forståelse av det tyske markedet.

Prisene er i henhold til prisliste fra Innovasjon Norge. Prisene er oppgitt i EUR og vil bli omregnet i kurs på fakturatidspunkt. EUR 3.100 + MVA Inkluderer egen disk og 2 navngitte personer

NordNorsk Reiseliv vil delta på workshopen. Det vil i tillegg være anledning for nordnorske destinasjoner og enkeltbedrifter å delta.

EUR 2.860 + MVA Inkluderer eget bord og 2 navngitte personer

Deltagelse passer for destinasjoner og aktører som har eller ønsker å komme i direkte kontakt med turoperatører i tyskspråklige markeder (Tyskland, Østerrike og Sveits).

Det vil også være mulighet med disk for flere deltagere (spør om pris). Vi oppfordrer til å gå sammen og dele disk.

tidspunkt for gjennomføring

Reise- og oppholdskostnader kommer i tillegg for egen regning. Brosjyredistribusjon NOK 2.000 + MVA (inntil 1.000 ex). (forsendelseskostnader kommer i tillegg) Påmeldingsfrist 20. november 2010 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

Hamburg, 4. mai 2011 Pris Prisene er i henhold til prisliste fra Innovasjon Norge. Prisene er oppgitt i EUR og vil bli omregnet i kurs på fakturatidspunkt. EUR 650 + MVA pr. bedrift for 1 person EUR 700 + MVA pr. bedrift for 2 personer Deltakelse inkluderer Eget bord og forhåndsbookede avtaler à 15 min samt oppføring i produktmanualen som sendes deltagende tureoperatører i forkant av arrangementet. Reise og oppholdskostnader kommer i tillegg for egen regning.

Lofotr Viking Museum | Mari Cæsar

Påmeldingsfrist 15. januar 2011 Informasjon og påmelding Kontaktperson: Erlend Willumsen Epost: erlend@visitnorthernnorway.com Telefon: +47 75 54 52 01

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Tyskland 2011

03 | 03

32


NEDERLAND

MARKEDSTILTAK

Trym Ivar Bergsmo | Innovaton Norway

Nederland er et viktig marked for Nord-Norge og står for drøye 63.000 kommersielle gjestedøgn i Nord-Norge, og er dermed vårt tredje viktigste utenlandske marked. I 2009 var det 63.902 nederlandske gjestedøgn på hotell, camping, vadrehjem og hyttegrend i Nord-Norge. Av disse var det 20.752 gjestedøgn på hotell og 42.645 på camping og hyttegrend. Basert på analyser og vurderinger har NNR besluttet at vi kommer til å satse i det nederlandske markedet, for å øke antall gjestedøgn med 3% i 2011.

Nederlenderne elsker vandring, sykling, fiske, alpin, samt vinteraktiviteter uten ski. Største og sterkest voksende målgruppe i Nederland er 50+ som utgjør 5,7 mill. personer. En annen målgruppe som vi jobber mot er familier (22-55 år) med god økonomi og høyere utdannelse, som etterspør aktiv ferie. 95 % informerer seg på internett før avreise og 65 % bestiller via internett. Det kan være enten til turoperatør, reisebyrå eller direkte til bedriften i Norge. Sosiale medier som bl.a. Facebook er viktig innen de yngre målgruppene. Aktiviteter

Rundreise er den mest vanlige feriemåten og mer enn 75 % kommer til Norge med egen bil. Dette betyr at nederlenderne i stor grad benytter reiselivstilbudene i distrikts-Norge. De er også svært aktive, og storforbrukere av aktivitetstilbud i ferien.

Sammen med Innovasjon Norge i Nederland kommer vi til å gjennomføre følgende aktiviteter på det nederlandske markedet i 2011: • Deltakelse i Norgeskampanjen sommer og vinter • Deltakelse på reiselivsmessen - Vakantiebeurs • 50+ prosjektet

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

I tillegg kjører vi egen kampanje i samarbeid med nederlandske turoperatører og IN, hvor målet er å utnytte deres chartertrafikk til Finsk Lapland for å få turister over grensen for å oppleve Nord-Norge både vinter og sommer. MERK! Reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføringen på det nederlandske markedet, ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm. Informasjon og påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Nederland 2011

01 | 01

33


FRANKRIKE

MARKEDSTILTAK

Spitsbergen Travel

Frankrike har de siste årene vært preget av økonomisk usikkerhet og lavkonjunktur, men til tross for dette ser vi at stadig flere velger å reise til Norge. I fjor gikk antallet franske ferie- og fritidsreiser til utlandet ned med om lag 8,2 %; samtidig økte andelen som reiste til Norge med 5,7 %. Med rundt 300.000 gjestedøgn representerer Frankrike 4 % av alle utenlandske overnattinger i Norge. Nord-Norge hadde totalt 45 988 franske gjestedøgn i 2009 - noe som tilsvarer 6% av alle utenlandske gjestedøgn i Nord-Norge i 2009. Når det gjelder fordeling etter sesong, står franske turister for 5% av gjestedøgn i sommer sesong 2009 og for 2% for vinter 2009/10. Franskmenn reiser mer og mer på individuelle reiser. Det ble registrert en stor økning for hytteovernattinger blant franskmenn i Nord-Norge både i 2009 og i 2010. Hoved/kjerne målgruppe Høyere utdanning og høy inntekt, reisevante. Par, 40–65 år, med barn over 12 år, reiser uten barna. Bor i île de France og Paris eller i større byer i provinsen (Lyon). Sekundære målgrupper Høyere utdanning, eller i studier, middels til høy inntekt. Par, 20-45 år, uten barn/med små barn, de yngste er gjerne hjemmeboende. Bor i Paris og større byer i Provinsen. Andre nisjer I de siste årene ble det registrert en økning på individuell reisende og naturbaserte aktiviteter. Franske turistene vil ikke bare se, men oppleve og lære, det er stor kulturinteresse blant franskmenn. De vil kjenne kultur på det stedet hvor de reiser. Det er mye oppmerksomhet rundt bærekraftig turisme – å reise med respekt for miljø blir stadig mer populært.

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Frankrike 2011

Markedsmessige vurderinger ligger til grunn for en noe redusert markedsinnsats på Frankrike i 2011 sammenlignet med 2010. Vi har derfor besluttet at vi kun kommer til å jobbe for å beholde de franske gjestedøgnene vi har i Nord-Norge, Aktiviteter Sammen med Innovasjon Norge kommer NNR til å gjennomføre følgende aktiviteter på det franske markedet i 2011: • Deltakelse i Norgeskamkanjen Sommer / Frankrike • Bransjepakke og Workshop i Paris • Passiv deltakelse på reiselivsmesse Mahana i Lyon. • I tillegg kommer NNR å bruke en del midler på egen annonsering. I samarbeid medInnovasjon Norge skal NNR jobbe med å gjøre merkevaren Nord Norge bedre kjent for franske turoperatorer og turister. Vi skal spisse kommunikasjon og rette fokus mot våre sterkeste områder: - Det arktiske/ naturfenomener og unik kombinasjon av by/ kultur/natur. Nord-Norge skal fremstå som en destinasjon for naturelskere og de som ønsker en forandring – en ferie som kan berike de enkelte gjester. MERK! Reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføringen på det franske markedet ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm. Informasjon og påmelding Kontaktperson: Evgenia Egorova Epost: evgenia@visitnorthernnorway.com Mobil: + 47 943 467 95

01 | 01

34


De mest attraktive stedene for italienerne er: Øst-Norge, Fjord Norge og Nord-Norge. Gjennomsnittlig oppholdstid er ca. 8 dager. Trafikken fra Italia finner sted i sommersesongen. Over to tredeler av alle overnattingsgjester ankommer i perioden mai til september, og 80 % av reisene til de nordiske landene blir solgt i vår-/ sommersesongen. Interessen for reiser utenom hovedferien er voksende, og sesongen for dette kan forlenges. Tilgjengelighet med fly er viktig for italienere på utenlandsferie. Italia er preget av individuell reising, og de er meget pris- og kvalitetsbevisste, med høy preferanse for autentiske og ekte produkter. Spesialsydde reiser, innslag av flere aktiviteter, produkter tilpasset kortere opphold og ønsket om vinteropplevelser uten ski. Det er gode fremtidsutsikter på dette markedet.

ITALIA

MARKEDSTILTAK

Trym Ivar Bergsmo | Innovation Norway

Italia er vårt åttende viktigste utenlandsmarked med ca 40 000 gjestedøgn pr år i Nord-Norge. Vi ser at antallet gjestedøgn til Norge øker, mens Nord-Norge taper markedsandeler.

Italienerne ønsker nå i større grad enn tidligere å oppleve noe på sine ferie- og fritidsreiser. Det er ikke lenger nok å iaktta den vakre naturen, men de ønsker også å ta aktivt del i den. De etterspør kultur og tradisjon, god mat og atmosfære, og unike opplevelser, både i by- og naturomgivelser. De er også opptatt av at den lokale befolkningen er gjestfri, sjarmerende og lett å komme i kontakt med. Kravet til kvalitet og service i opplevelses- og kulturtilbudene blir stadig strengere. Vi ser at landet er i en vanskelig økonomisk situasjon og NordNorsk Reiseliv har derfor ut fra analyser og vurderinger besluttet at vi kun kommer til å jobbe for å beholde de italienske gjestedøgnene vi har i NordNorge, samtidig som vi håper at vi kanskje kan få en økning på 1,5%. Aktiviteter Sammen med Innovasjon Norge kommer NordNorsk Reiseliv til å gjennomføre følgende aktiviteter på det italienske markedet i 2011: • Norgeskampanjen Sommer • Nordic Workshop • Passiv deltakelse på reiselivsmessene BIT, BMP og TTG. MERK! Reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføringen på det italienske markedet ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm.

Frank Andreassen

Informasjon og påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Italia 2011

01 | 01

35


SPANIA

MARKEDSTILTAK

Reiner Schaufler

Spania er rangert som vårt tiende viktigste utenlandsmarked med ca 30 000 gjestedøgn pr år i Nord-Norge. Vi ser at antallet gjestedøgn både til Norge og Nord-Norge går ned, mye på grunn av den økonomiske situasjonen i landet.

Norsk natur er absolutt den viktigste faktoren som får spanjoler på Norgesferie. I tillegg er de veldig glad i å besøke byer. De liker å besøke museer, naturattraksjoner, være aktive. De har ingen interesse for fiske, sykling og familieparker.

Den spanske turisten blir allikvel sett på som en svært attraktiv turist. De fleste som reiser til Norge har høy utdanning, høy eller øvre middels inntekt og bruker relativt sett mye penger på sine turer til Norge. I snitt er oppholdet på ca. 9 døgn, og da hovedsakelig på hotell. Siden Spania er en svært populær destinasjon for nordmenn, finnes det mange direkteruter mellom Norge og Spania.

Vi ser at landet er i en vanskelig økonomisk situasjon og NordNorsk Reiseliv har derfor ut fra analyser og vurderinger besluttet at vi kun kommer til å jobbe for å beholde de spanske gjestedøgnene vi har i NordNorge, samtidig som vi håper at vi kanskje kan få en økning på 2,5%.

Selv om trenden er at flere organiserer reisen på egenhånd (reisehåndbøker, internett, brosjyrer), foretrekker fremdeles mange spanjoler og bestille reisen gjennom et reisebyrå. Undersøkelser viser at ca. 75 % av spanske overnattinger blir booket via turoperatører og reisebyråer. Det finnes ca. 7.500 reisebyrå i Spania. Dette viser at selv om Spania er et forbrukermarked, er bransjebearbeidelse fremdeles viktig.

I 2011 kommer NordNorsk Reiseliv i samarbeid med Innovasjon Norge til å gjennomføre følgende aktiviteter på det spanske markedet:

Aktiviteter

• Norgeskampanjen Sommer • Norsk Workshop • Passiv deltakelse på reiselivsmesser FITUR, SITC, Expovacaciones, Feria de Valencia og Naturiva. I tillegg kommer vi til å gjennomføre egen kampanje i samarbeid med spanske turoperatører Condor og Travelplan som har sommercharter til Nord-Norge (Lakselv). Målet med denne kampanjen er å bistå turoperatørene i markedsføringen av denne charterruten på det spanske markedet for å opprettholde eksisterende chartertrafikk fra Spania til Nord-Norge om sommeren.

Trym Ivar Bergsmo | Innovation Norway

MERK! Reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføringen på det spanske markedet ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm. Informasjon og påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Spania 2011

01 | 01

36


RUSSLAND

MARKEDSTILTAK

Frank Andreassen | Innovation Norway

Det er ikke mange år siden vi begynte å jobbe med Russland, og på kort tid ser vi at den jobben som har vært gjort har gitt resultater. Russland, som er definert som utviklingsmarked, er vårt tolvte viktigste marked, og vi har hatt en økning på 97% i løpet av 2005-09 og 59% økning t.o.m. juli i år sammenlignet med samme periode i 2009. De fleste russere reiser til Norge i sommermånedene. Fjord Norge-regionen har den desidert største markedsandelen, men Nord-Norge, som blir mer og mer etterspurt, begynner også å få et betydelig antall russiske turister. Vinterturisme skiferie og aktiviteter uten ski, er også i ferd med å bli populært blant russere. Det er også stor etterspørsel etter juleferie i Nord-Norge (31.12-10.01). I tillegg har de stor interesse for fiske! Målsettingen de siste årene har vært å påvirke russernes holdning til Norge som en naturbasert feriedestinasjon samt å øke kunnskapsnivået om landet generelt. Generelt kan man si at Russland er et nytt og nært marked med stort potensial, hvor Norge er den mest etterspurte destinasjon i Skandinavia. Interessen for naturbaserte og aktive ferieformer øker kraftig. Vi betegnes som et dyrt land, men likevel er forbruket til en russisk turist veldig høyt.

Russere liker komfort. De foretrekker restaurant framfor selvhushold, transfer framfor leiebil, guidet fisketur framfor oppdagelsestur på egen hånd, osv. De foretrekker opphold på fjordhoteller, komfortable hytter og byhoteller. De har spesiell mat/drikkekultur: te framfor kaffe; brød til alle måltider; vanlig å drikke alkoholholdige drinker til maten, når man er på ferie. Russere er glad i aktiv ferie: aktiviteter, utflukter og sightseeing turer er alltid etterspurt. Russiskspråklig informasjon er et must! Vi ser at FIT markedet vokser kraftig, og at MICE- segmentet blir mer og mer aktuelt. Gjennom de ulike tiltakene vi gjør på det russiske markedet skal vi være med på å øke antall russiske gjestedøgn i Nord-Norge med 20% i 2011. Aktiviteter Sammen med Innovasjon Norge i Russland kommer vi til å gjennomføre følgende aktiviteter på det russiske markedet i 2011: • Norsk Workshop i Moskva i St. Petersburg • Norgeskampanjen sommer og vinter • Reiselivsmessen MITT. I tillegg kommer NNR til å gjennomføre egen NordNorsk Workshop som skal bidra til tettere samarbeid mellom de norske og de russiske aktørene. NordNorsk Reiseliv inviterer til deltakelse. Informasjon og påmelding

Terje Rakke | Nordic Life Innovation Norway

Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408 se neste side >>

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Russland 2011

01 | 03

37


Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

NordNorsk Workshop Moskva | Februar 2011 Mål med aktiviteten • Bli kjent med russiske turoperatører direkte • Få mulighet til å presentere sine produkter og øke interessen og kjennskap for Nord-Norge som et attraktivt helårlig reisemål • Øke salget an nordnorske produkter på det russiske turistmarkedet Passer for destinasjonsselskaper og reiselivsbedrifter som ønsker å øke salget på det russiske markedet. Aktivitetsbeskrivelse Nordnorsk Workshop i Moskva vil være et viktig tiltak for reiselivsnæringen i Nord-Norge, som skal bidra til et tettere samarbeid mellom de norske og de russiske aktørene. Deltakelse på workshopen vil gi de nordnorske aktørene mulighet til å komme inn på markedet, møte og forhandle med russiske turoperatører. Arrangementet vil være todelt. Passer for destinasjonsselskaper og reiselivsbedrifter som ønsker å øke salget på det russiske markedet.

>> Vi kommer også til å legge opp til sosialt samvær for de nordnorske reiselivsaktørene som er med. Workshopen vil bli gjennomført i februar, i forkant av katalogproduksjonen hos turoperatørene, som skjer tidlig i mars (før MITT reiselivsmessen). tidspunkt for gjennomføring

Del 1

Moskva, 15. februar 2011

Består av et fagseminar, hvor man får presentert trender i det russiske turistmarkedet. Her vil også en russisk turoperatør blant annet fortelle om hvordan man gjør business med Russland.

Arrangementet skal gå over en hel dag, men man må regne med to overnattinger i Moskva.

Del 2

NOK 5 000 eks mva (per bedrift per person) For en ekstra person fra samme firma, NOK 1.000,-. Reise og opphold dekkes av den enkelte.

Består av selve workshopen hvor hver enkelt reiselivsbedrift får mulighet til å treffe de inviterte turoperatørene.

Pris

Deltakeravgift dekker følgende: • Seminaret i regi av IN • Workshop med TO (møtelokalet, eget bord for B2B møter, lunsj) • Distribusjon av produktinformasjon og egne brosjyrer • Kveldsarrangement på Den Norske Ambassaden i Moskva sammen med russiske turoperatører

Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

Påmeldingsfrist 3. desember 2010 Vi gjør oppmerksom på at vi må ha minimum 10 deltakere til Workshopen for å kunne gjennomføre. informasjon og Påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Russland 2011

02 | 03

38


Norgeskampanje Russland | sommer 2011

Norgeskampanje Russland | Vinter 2011/12

Mål for aktiviteten

Mål for aktiviteten

• Prosjektdeltakerne vil bli presentert i eget Norgesbilag med produktinformasjon/annonse. Distribusjon vil skje via magasiner og andre mediekanaler. • Profilering av prosjektdeltakere og produkter på www.visitnorway.ru/summer • Øke kjennskapen til, kunnskapen om og preferansen for Nord-Norge som reisemål for naturbaserte ferieopplevelser. • Påvirke russernes holdning til Nord-Norge som naturbasert feriedestinasjon i positiv retning. • Økt antall besøkende på www.visitnorway.ru med 30 % i kampanjeperioden sammenlignet med samme periode året før. • Økt trafikk på deltakernes hjemmesider via www.visitnorway.ru • Økt trafikk på visitnorthernnorway.com med 20%

• Prosjektdeltakerne vil bli presentert i eget Norges vinterbilag ”Vinter uten ski”. Distribusjon vil skje via magasiner og andre mediekanaler. • Profilering av prosjektdeltakere og produkter på en kampanjeside på www.visitnorway.ru/winter • Bygge opp en solid profil for Nord-Norge som vinterdestinasjon (uten ski). • Øke kjennskap/kunnskap til preferansen for Nord-Norge som vinterreisemål (uten ski). • Øke kunnskapen om og bevisstgjøre om tilgjengeligheten til de deltakende destinasjoner og produkter. • Fokus på deltakernes områder og produkter for å utløse kjøp • Økt antall besøkende på www.visitnorway.ru med 20 % i kampanjeperioden sammenlignet med samme periode året før. Aktivitetsbeskrivelse

Aktivitetsbeskrivelse Sommerkampanjen har som fokus å skape ny trafikk til Nord-Norge, samtidig som vi opprettholder den eksisterende. Hovedfokus vil være markedsføring overfor forbrukere, samtidig som vi vil bearbeide turoperatører og presse. Kampanjen skal bygge kjennskap og kunnskap om Nord-Norge, og videre inspirere turister til å velge Nord-Norge som destinasjon for sin sommerferie. tidspunkt for gjennomføring Februar – Oktober 2011 Pris NOK 10 000 + mva Deltakelsesavgift dekker følgende: • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet i Norgesbilaget til IN, som en del av Nord-Norges presentasjon • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet på www.visitnorway.ru/summer, som en del av Nord-Norges presentasjon • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet på www.visitnorthernnorway.com Påmeldingsfrist 3. desember 2010 informasjon og Påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Russland 2011

Sammen med Innovasjon Norge deltar vi i kampanjen vinter uten ski i Russland. I dag har vi ikke mye trafikk fra Russland på vinteren, og vi skal jobbe for å øke antall gjester til Nord-Norge på vinteren, og da spesielt i perioden 31.12 – 10.01. som er fellesferie i forbindelse med russisk jul. tidspunkt for gjennomføring September 2011 – April 2012 Pris NOK 10 000 + mva Deltakelsesavgift dekker følgende: • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet i Norgesbilaget til IN, som en del av Nord-Norges presentasjon • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet på www.visitnorway.ru/summer, som en del av Nord-Norges presentasjon • Kort artikkel m/logo og link om destinasjonen/ produktet på www.visitnorthernnorway.com Påmeldingsfrist 1. mars 2011 informasjon og Påmelding Kontaktperson: Katja Pettersen Epost: katja@visitnorthernnorway.com Mobil: +47 916 25 408

03 | 03

39


ASIA

MARKEDSTILTAK

AuroraBorealis.no | Innovation Norway

NordNorsk Reiseliv er sammen med Fjord-Norge en sentral partner i Asia-prosjektet, hvor IN og Avinor er de sentrale deltagere. Dette prosjektet har fokus på flere direkteruter og charterflyvninger til Nord-Norge. Satsingen fortsetter også i 2011. Satsing skal gjøres på branding av Nord-Norge i Asia (Japan, Kina, Sør-Korea). Målet for stor satsing i Asia skal være å øke kunnskap og kjennskap til NordNorge blant turoperatører og forbrukere, samt å bringe flere charterflyvinger direkte fra Asia til Nord-Norge. JAPAN utgjorde hele 6.198 gjestedøgn i 2009 og representerer dermed 2% av alle gjestedøgn på sommersesong 2009 og 13% av alle utenlandske gjestedøgn på vinter sesong 2009/10. Japan ligger på 3. plass blant utenlandske markeder vinterstid. Sist vintersesong 2009-2010 fikk vi en dobling av trafikken. Troms er fortsatt desidert størst, men Finnmark har også en stor vekst, riktignok fra et lavere utgangspunkt. Statistikk 2010 (jan til aug), viser 8.206 gjestedøgn for alle tre fylker. Troms med 123%, Finnmark 4,3% og Nordland 0,7%. Hoved/kjerne målgrupper: • Langdistransereisende - normalt 50+ • “Young business ladies” i alderen 20-35 år. Sekundære målgrupper: Generasjonen som er født på 1960-tallet, er nå i 40-årene med barn, og genererer flere kortreiser, men på sikt vil de også reise lengre.

KINA utgjorde 8.422 gjestedøgn. Den dramatiske økningen i overnattingstallene fra Kina i 2009 viste seg å være arbeidere på opplæring ved en solcelleprodusent i Narvik, med innkvartering på campingplassene i byen. Statistikk 2010 (jan-aug) viser 1.254 gjestedøgn. Dette utgjør en oppgang i Finnmark på 4,3%, i Troms på 115,4% og en større nedgang i Nordland på hele 92,7%. Fellles for alle kunder fra Kina - de er velutdannet mennesker med høy inntekt som er villig å bruke penger for å få mest ut av reisen til Norge og Europa. Målet for Japan og Kina i 2011 er å øke kommersielle overnattinger med 30% sammenlignet med 2010. Aktiviteter Innovasjon Norge er i Japan representert ved STB (Scandinavian Turist Bureau), hvor vi har et meget godt samarbeid. Sammen med STB skal vi delta på følgende aktiviteter i Asia: • Branding av Nord-Norge i Asia, Japan pakke • Workshop i Tokyo/Osaka og Seoul I tillegg til presse og bransjebearbeidelse skal NNR jobbe med å utvikle/pakke flere nordlysdestinasjoner for det asiatiske markedet. Det skal jobbes ekstra med produktutvikling og –pakking for midnattssol/sommer. MERK! Reiselivsbedrifter som ønsker å bruke midler på markedsføringen på det Asiatiske markedet ta gjerne kontakt med oss for skreddersøm. informasjon og Påmelding

I de siste årene ble det registrert en økning blant ”repeaters” hvor japanske gjester kommer tilbake til samme opplevelser og steder i Europa. Derfor er det enda viktigere å satse på høy kvalitet og service når man jobber med denne type gjester.

NordNorsk Reiseliv as

|

Markedstiltak Asia 2011

Kontaktperson: Evgenia Egorova Epost: evgenia@visitnorthernnorway.com Mobil: + 47 943 467 95

01 | 01

40


medarbeidere | NordNorsk Reiseliv AS

Administrasjon

Elin Nilsen Økonomimedarbeider +47 75 54 52 02 +47 99 47 55 94 elin@visitnorthernnorway.com

silje brandvoll Administrerende Direktør +47 75 54 52 00 +47 47 17 80 07 silje@visitnorthernnorway.com John-Steve Linløkken Fagsjef Marked og Merkevaren NordNorge +47 90 11 85 56 john-steve@visitnorthernnorway.com Roger Johansen Fagsjef web +47 75 54 52 07 +47 91 84 90 75 roger@visitnorthernnorway.com Max Saltykov Økonomisjef +47 40 46 65 66 max@visitnorthernnorway.com

Avdeling Bodø Erlend Willumsen Reiselivssjef avd Bodø +47 75 54 52 01 +47 93 09 90 84 erlend@visitnorthernnorway.com Heidi Soløy Prosjektleder Konseptutvikling +47 75 54 52 05 +47 90 77 51 24 heidi@visitnorthernnorway.com

Gjermund Aurstad Markedsmedarbeider +47 75 54 52 00 +47 46 76 93 97 gjermund@visitnorthernnorway.com Elisabeth Holsether Markedskonsulent +47 75 54 52 04 +47 91 16 32 31 elisabethh@visitnorthernnorway.com

Evgenia Egorova Markedskonsulent +47 94 34 67 95 evgenia@visitnorthernnorway.com Elisabeth Müller Prosjektleder +47 90 52 05 90 elisabethm@visitnorthernnorway.com Gøril Ovesen Markedskonsulent +47 97 15 22 59 goril@visitnorthernnorway.com

Avdeling Alta

Ellen Kachel Markedskonsulent +47 75 54 52 03 +47 91 19 86 28 ellen@visitnorthernnorway.com

Beate Juliussen Reiselivssjef avd Alta +47 90 03 81 19 beate@visitnorthernnorway.com

Tore Schöning Olsen Markedskonsulent (vikariat) +47 95 26 70 04 tore@visitnorthernnorway.com

Nina Smedseng Prosjektleder +47 90 09 85 73 nina@visitnorthernnorway.com

Avdeling TROMSØ

Katja Pettersen Markedssjef +47 91 62 54 08 katja@visitnorthernnorway.com

Arne Trengereid Reiselivssjef avd Tromsø +47 90 17 60 00 arne@visitnorthernnorway.com

June Alexandersen Markedskonsulent +47 95 21 83 26 june@visitnorthernnorway.com

Knut Hansvold Prosjektleder +47 92 66 80 19 knut@visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv AS, Bodø Storgata 4A Pb 434, 8001 Bodø Tlf: +47 75 54 52 00 Faks: +47 75 54 52 10 bodo@visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv AS, Tromsø Storgata 69 Pb 23, 9251 Tromsø Tlf: +47 77 60 80 40 Faks: +47 77 60 80 41 tromso@visitnorthernnorway.com

NordNorsk Reiseliv AS, Alta Markedsgt. 3, Kunnskapsparken Pb 1163, 9504 Alta Tlf: +47 78 44 90 60 Faks: +47 78 44 90 79 alta@visitnorthernnorway.com

Org. Nummer: 994 153 862

www.visitnorthernnorway.com

Bankkonto: 4760 18 79227

NordNorsk Reiseliv as

|

Ansatte

41


Terje Rakke | Nordic Life | Innovation Norway

vi hadde ventet i over 4 timer og skulle akkurat til å gi opp. plutselig var det der. og der. og der. vi la oss på ryggen i snøen og bare stirret. ingen sa noe. det var ingenting å si

Markedstiltak 2011  

Vi ønsker å gjøre det så oversiktlig som mulig for deg å bestille dine markedsaktiviteter hos NordNorsk Reiseliv. Derfor har vi samlet alle...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you