Page 1

nummer 7 • oktober 2009

– ett magasin om Sala

Sju roller i Mamma Mia Möt Emil Nyström

Unga entreprenörer

Bemanningsföretag satsar på hushållsnära tjänster

24 i S ok a l a to s b e bu r t

ik

er

Fick pris för Lokal mat

Rätt beteende sparar pengar Ro

sa

HESAB summerar sitt första år på marknaden

de r d a n g

Årets bästa landsbygdsprojekt finns i vår kommun


förord

Tillsammans kan vi marknadsföra Sala För några veckor sedan hörde en läsare av sig. Tipset handlade om en kille, uppväxt i Sätra Brunn, som hade premiär på sin musikalföreställning i Stockholm. Vi följde upp och bjuder dig nu på en intervju med Emil Nyström. Vi har också träffat två killar, även de uppväxta i Sala, som tog med sig erfarenheten från sina extrajobb och startade ett eget bemanningsföretag. Nu hoppas de på ytterligare framgångar med hjälp av hushållsnära tjänster. Sala behöver marknadsföras. För några månader sedan kördes en kampanj i Västerås och Uppsala där Salas utbud inom handel, natur och upplevelser marknadsfördes. Jag var nyligen inbjuden till ett möte där delar av näringslivet träffades för att snickra ihop nästa kampanj. Den här gången ligger fokus på fördelen med att bo och leva i Sala. Stadens mäklare var med på mötet och jag hoppas verkligen att kampanjen kan belysa alla de fördelar som Sala erbjuder. Till slut är det ändå upp till dig och mig – vi

som redan bor i staden. Vi har en enorm möjlighet att påverka hur andra uppfattar Sala. Genom samtal med våra vänner, med kollegor i andra städer och inte minst med de som väljer att besöka oss. Ingen reklamkampanj i världen kan ersätta vår egen marknadsföring av den stad vi bor och lever i. Den 24 oktober är det Rosa Lördag i Sala. Butikerna har laddat med erbjudanden och samtidigt som vi gör våra inköp kan vi också passa på att bidra till cancerforskningen i Sverige. Bjud nu in några av dina vänner till Sala och visa fördelarna med vår stad. Det vinner vi alla på. Trevlig läsning!

Mattias Johansson Redaktör och ansvarig utgivare, Nolltvå24

4 Näringslivsnytt innehåll Aktuell information från oktober 2009

Företagarcentrum i Sala

6 Unga entreprenörer Killarna som vill städa sig till framgång. Lördag 8 Rosa Mängder av erbjudanden från Salas butiker

Detta magasin är ett samarbete mellan Svensk Handel i Sala, Galleria Sala Torg, Information Sala samt Printum Reklambyrå AB. Redaktör och ansvarig utgivare: Mattias Johansson, 0224-865 00 Upplaga: 32 000 exemplar

2

Sju roller i musikal 14 Vi har träffat Emil Nyström

Bäst i Sverige 16 Projekt för lokal mat fick pris Apropå Sala 19 Salakrysset

Rätt beteende kan spara pengar ❯❯ HESAB summerar sitt första år

Tryck: VTT Grafiska

Annonsbokning: annons@nolltva24.se eller 0224-865 00

Layout och grafisk formgivning: Printum Reklambyrå AB, www.printum.se

Kontakt: info@nolltva24.se eller 0224-865 00

Text och bild: Printum Reklambyrå AB, www.printum.se (om ej annat anges)

Webbplats: Du kan ta del av magasinet och lokala nyheter på www.nolltva24.se

18 Tipsa oss: Vad vill du läsa om i Nolltvå24? Tipsa oss på: info@nolltva24.se eller 0224-865 00. Nolltvå24 ges ut av Printum Reklambyrå AB. Vi ansvarar endast för beställt material. Eftertryck är tillåtet med utgivarens tillstånd. Citera oss gärna, men ange källa. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar.

oktober 2009 | nolltvå24


Välkommen till 1st Floor! 1st Floor utför bland annat arbeten inom: våtutrymmen (golv och väggar), plastmattor, linoleum, parkett eller laminat, golvslipning, textilgolv m.m.

Just nu kan du vinna 25 000 kr*

Kontakta 1st Floor för en utförlig och kostnadsfri offert!

Mobil: 070-491 91 50 | E-post: ronnie@1stfloor.se | Korngatan 19, 733 38 SALA

Älska din pension. En dag ska den försörja dig. Gör Pensionskollen med oss. På mindre än en timme kan du få koll på hela din pension och förslag på hur den kan förbättras. Besök www.salasparbank.se/pensionskollen så berättar vi mer. * Pensionskollen är en del av Ekonomikollen. Fram till 091130 pågår en tävling där vinnaren får 25 000 kr.

ERBJUDANDE!

FO SUC RT CÉ SÄ N TT ER !

gyM & powerplate Månadskort

250:-

Halvårskort

990:-

I priserna får du tillgång till alla maskiner i gymmet, även våra Power Plates. Vill du ta del av våra utbildade instruktörer för att effektivisera din träning så tillkommer 150:- per halvtimma. Erbjudandet gäller till och med den 30 november 2009.

Har du ont i muskler & leder?

Vi har: Leg. Naprapater Cert. Massörer Spabehandlingar mer info på www.hic.nu

Friskvård med personlig utveckling Välkommen till Tärna Folkhögskola på en 10-veckorskurs. • Den vänder sig till dig som är långtidssjukskriven. • För dig som är beredd att ta ett steg i rätt riktning. Kontakta skolans expedition så skickar vi dig en ansökningsblankett.

Kursstart i vecka 46 Sista ansökningsdag: 30 oktober

kunskap för livet. Galleria Sala Torg | Bråstagatan 1 | Tel. 0224-165 00 | www.hic.nu

nolltvå24 | oktober 2009

www.tarna.fhsk.se | 0224-583 00

3


Företagarcentrum i Sala Fokus på mat – väldigt nära dig Till att börja med vill jag gratulera projektet LoMiS (Lokal Mat i Svartådalen som jobbar inom hela Sala kommun) De blev vinnare av en ull-bagge på Landsbygdsgalan 2009. Det tycker jag är en sak att vara stolt över. För min del ska jag jobba med behov och möjligheter för producenter och/eller vidareförädlare av livsmedel under hela hösten. Vi, jag säger vi för det är inte jag som ska skapa företagens framtid utan företagen själva tillsammans med det offentliga som ska jobba med förutsättningarna att inrätta ett lokalt vidareförädlingshus samt mobilt och lokalt slakteri. Detta är spännande att se var vi landar!! Här i Sala finns egentligen alla komponenter vi behöver för att lyckas, inte minst Ösby Naturbruksgymnasium som jag hoppas blir en part när det gäller utbildning inom småskalig livsmedelsproduktion. Ösby finns med i detta projekt och tillsammans ska vi titta på möjligheter och förutsättningar för att lyckas. Det som också är häftigt nu är att konsumenterna sätter ett tryck på handeln när det gäller att ha ett större sortiment av småskaligt tillverkade livsmedel. När det gäller vår frys hemma så känns det lyxigt att veta var kött och fisk kommer i från. Älg från Jämtland, gris från Forneby, lamm från Fallänge, röding från våra vänner i Norrland och så vidare. Tänk också vilken härlig höst med svamp och bär vi haft i våra skogar. Helt klart är detta en stark tillväxttrend. Ekologisk mat som är producerad nära dig som kund kommer vi att se mer av. -Annica Åkerblom

Bra att veta!

Visste du att..... du kan hyra cykel vid Sala Turistbyrå.

Har du saker och ting att göra i Sala, låt bilen stå kvar på parkeringen och ta cykel istället. Bättre för miljö, kropp, själ och härligt att koppla av för en stund. Att hyra cykel i Sala är även ett bra alternativ om du kommer med tåg till Sala. Cyklar är i bra skick, har tre växlar, höj/sänkbar sadelstolpe och cykelkorg.   Cykeluthyrningen på Sala Turistbyrå sker i samarbete med Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities, se även www.edensgarden.se och www.sala.se/turism. Pris: enbart 20 kr per timme eller 100 kr per dag (cykelhjälm ingår förstås!).

Företagsakuten

ALMIs Företagsakut erbjuder kostnadsfri telefonkonsultation för små och medelstora företag. Ring 021-10 78 01.

Nya krav på kassaregister 2010

Från 1 januari 2010 är det nya regler för kassaregister. Du kanske behöver byta eller skaffa ett certifierat kassaregister. För mer info se: www.skatteverket.se

miljöcertifiering

Det behöver inte vara dyrt att miljöcertifiera sitt företag. Kontakta FtgC för mer info.

Företagarcentrum i Sala Kungsgatan 11 | Tel: 0224-677 800 | info@foretagarcentrum.se | www.foretagarcentrum.se

Informerar Kalender

Silverglans februari 2010 Redan nu kan du nominera lokala företag till vinterns Silverglans. Flertalet priser kommer att delas ut, bland annat: Företagarcentrums entreprenörspris Företagarcentrum vill uppmärksamma en entreprenör som bidragit till Salas näringslivsutveckling genom att starta, utveckla eller på annat sätt stimulerat näringslivsutvecklingen i Sala. Årets Företagare, Företagarna Priset går till en företagare som presterat något utöver det vanliga. Syftet är att belöna duktiga personer som genom sitt företagande och framåtanda är en inspirationskälla och förebild för andra entreprenörer. Sala Sparbanks Företagarpris Sala Sparbank inleder nu jakten på Sala och Heby kommuners bästa företagare. Årets Företagsamma Qvinna, Sala Q En företagare eller företagsam kvinna som har lyst lite extra, tänkt nytt, utvecklat sitt företag, kommit på nya marknadsföringsgrepp, inspirerat andra, visat mod och uthållighet eller helt enkelt kommit på en riktigt bra affärside. Besök www.foretagarcentrum.se/silverglans för att nominera och ta del av mer information.

Att starta eget företag – hur går det till? • Vad innebär det att vara företagare? • Är min idé lönsam? Företagarcentrum i samarbete med ALMI, Coompanion och Arbetsförmedlingen. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning. Tid: Onsdag 28/10 el. 2/12, 16.00-17.30 Plats: Företagarcentrum i Sala, Kungsgatan 11 Anmälan: info@foretagarcentrum.se eller Christina tel. 0224-677 801

Sprakande höstmarknad i Svartådalen Tid: 10-14, lördag 24/10 Plats: Västerfärnebo Arr: Svartådalens bygdeutveckling 0224-740 011

Välkommen på Starta eget kurs hösten 2009 Fem kvällar á 3,5 tim ger dig grundkunskaper. Kursstart 16 november. Avgift 1 500:- Inkl. moms. Plats: ALMI i Västerås, Stora Gatan 16 Anmälan: Telefon 021 10 78 13 E-mail: johanna.folkesson@almi.se Anmälan är bindande – begränsat antal platser.


Vi fixar årets julkort till ditt företag – med professionell gruppfotografering

200 st

3200:-

t

A5 med kuvert inkl. bild, form och tryck, exkl. moms.

PRINTUM REKL AMBYR Å AB

0 2 2 4 - 8 6 5 0 0 | w w w . p r i n t u m . s e | i n f o @p r i n t u m . s e

Julbord på Sätra Brunn

Med start den 27 november släpper vi loss julen på Sätra Brunn genom vårt traditionella julbord. Ta med hela familjen, släkt, vänner eller kollegor och njut av julmat. Pris: 425 kr. Glögg och kaffe ingår. Den 13 december har vi julmarknad med massor av julklappstips.

För bokning och mer information: Tel. 0224-546 10, info@satrabrunn.se, www.satrabrunn.se

Grolls i Sala fyller 1 år! Vi firar med ett vinterpaket! Erbjudandet gäller t.o.m. 31/10-2009 och kan ej kombineras med andra erbjudanden!

Vinterpaket: Underställ (tröja+långkalsong) Carpenterbyxa, Pilotjacka Strumpor, Mössa

999:ex moms

(ord pris 1899:- ex moms)

MS &

nolltvå24 | oktober 2009

Bilvårdcenter Sala 0224-155 00

Grolls Yrkesbutik, Fridhemsg. 9 A, Sala, Tel: 0224-67 72 00 Öppet vardagar 8-17 5


Unga Entreprenörer

Rätt person på rätt plats

Tex t och bild: mattias johansson

En mindre BMW kör upp på parkeringsplatsen. Killarna som kliver ut ger ett säkert intryck. Snyggt klädda. Fast handslag. Säker blick. Snabbt börjar de berätta om sin idé. Om hur de själva övertygades om tanken att saker går att göra bättre. På ett par år har de byggt ett eget bemanningsföretag. Omsättningen har passerat fyra miljoner och tillsammans med drygt tio anställda driver Fredrik Rundblom och Fredrik Forsgren, båda uppväxta i Sala, företaget Mälarbemanning tillsammans med en tredje kollega.

Under studietiden på Mälar-

dalens Högskola jobbade de båda extra, anställda med hjälp av flera olika bemanningsföretag. Erfarenheten tog det med sig och snabbt växte idén fram om att starta ett eget bemanningsföretag. – Vi har specialiserat oss på att förse lager-, terminal- och industriarbetsplatser med personal. I dag har vi drygt tio anställda och jobbar med både små och väldigt stora uppdragsgivare, säger Fredrik Forsgren. Logistikföretaget Schenker blev deras första kund. De lyckades vinna en större upphandling och övertygade företagets personalansvariga om att deras idé var bärande. Någon tjänst att leverera hade de inte haft tid att ta fram, men väl en tanke på hur de skulle lösa kundens problem. – Allt gick så snabbt. Först ett möte där vi enkelt presenterade våra tankar för logistikföretaget. Efter ytterligare ett tiotal möten satt vi där med ett stort kontrakt och var tvungna att börja leverera

6

det vi lovat under upphandlingstiden, men vi lyckades, säger Fredrik Rundblom med ett leende. Deras anställda kommer till stor del från högskolan. Studenter som vill dryga ut sitt studiemedel genom att jobba extra. – Vi har blivit duktiga på att pussla ihop rätt person till rätt uppdrag. Många av våra större konkurrenter i branschen väljer att fokusera på att förmedla ekonomer och tjänstemän till stora företag, men vi har hittat en lucka ute på marknaden och jobbar istället med att förse lager- och industriarbetsplatser med personal. Båda beskriver vikten av att leverera rätt person till rätt uppdrag. – Schenker i Västerås hade tidigare problem med att leva upp till sina kvalitetsmål och det är otroligt kul att vi tillsammans med den personal som vi förmedlat nu har vänt på steken. Logistikcentralen i Västerås tillhör i dag Sverigetoppen när det gäller kvalitet och leveranstider, säger Fredrik Forsgren stolt.

De hann driva sitt företag i drygt ett år. Sedan slog lågkonjunkturen till. Drygt 40 anställda blev snabbt tolv. – Det är ingenting att hymla med. Visst har vi också drabbats av det ekonomiska läget, men vi har använt tiden till att hitta nya affärsområden. Just nu breddar vi oss och jobbar också med privatmarknaden där vi erbjuder så kallade hushållsnära tjänster. Vi har testat det i Västerås med bra resultat och nu vill vi komma in på marknaden här i Sala också, säger Fredrik Rundblom.

Berättelsen går vidare till att handla om personalpolitik. Vikten av att ta hand om sina anställda och om svårigheten för bemanningsföretag att få till en känsla av tillhörighet ute på arbetsplatserna. – Vi gör allt för att vår personal ska uppfattas som en i gänget ute hos våra kunder, men visst, det är svårt. Vår personal kanske finns på plats en begränsad period och då kan det vara svårt att få till en känsla av samhörighet, men vi försöker, säger Fredrik Forsgren.

De målar själva upp en bild av en framgångssaga och berättar om hur deras unga entreprenörsanda har blivit en viktig framgångsfaktor. – Till en början var det nog många som funderade på om tre unga killar, drygt 20 år, kunde ta hand om stora delar av kundens bemanningsfrågor – men jag tycker vi har lyckats hålla våra löften. Allt handlar egentligen om ett äkta engagemang för kundens problem.

oktober 2009 | nolltvå24


Unga Entreprenörer

Till en början hade vi ingen tjänst att leverera.

nolltvå24 | oktober 2009

–Fredrik Forsgren

7


rosa lördag

Rosa lördag i Salas butiker

Tex t: mattias johansson bild: Melker Dahlstrand

I år är det sjunde året som Cancerfonden driver Rosa Bandet-kampanjen. Cancerfonden har sedan 2003 arbetat med kampanjen i Sverige tillsammans med privatpersoner, föreningar och företag. Den 24 oktober arrangerar Salas butiker en Rosa Lördag. Rosa Bandet startade 1991 i

USA som ett sätt att uppmärksamma den växande sjukdomen bröstcancer. Sedan dess har symbolen vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över viger organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt frågan – man ordnar rosa aktiviteter, lyser upp byggnader i rosa (Eiffeltornet, Niagarafallen) och framför allt bär man det rosa bandet. Kampanjen har framgångsrikt spridit kunskap och kännedom om bröstcancer och samlar varje år in stora summor pengar till forskning och prevention. Sedan en tid har de rosa banden också varit tillgängliga i Salas butiker. – Många av stadens butiker har sålt banden och vi belyser också kampanjen under lördagen den 24 oktober då vi arrangerar en Rosa Lördag i Salas butiker, säger Lena Lundell på Nöjdhs Skor.

Vi firar 1 år i Sala! När du köper glasögon får du ett extra par utan kostnad! Gäller vid köp av glasögon ur vårt ordinarie sortiment. Extraparet väljs med samma typ av glas ur vårt paketprissortiment. Kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Rosa Bandet-kampanjen pågår i hela Sverige under oktober med syfte att öka medvetenheten om bröstcancer och samla in pengar till fortsatt forskning. Den avslutas med en direktsänd tv-gala från Malmö Arena, där bland annat den internationella artisten Leona Lewis uppträder. – Så här långt har Salas butiker bidragit med närmare 20 000 till cancerforskningen, mycket tack vare försäljningen av de rosa banden i våra butiker, säger Lena Lundell. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Varje dag får mellan 15 och 20 kvinnor veta att de har bröstcancer, sammanlagt ställs cirka 7 000 diagnoser varje år. De flesta kvinnor som får bröstcancer är äldre. Färre än 5 procent är under 40 år. Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt. I Sverige drab-

bades 39 män år 2007. Det finns flera olika former av bröstcancer. I de flesta fall börjar cancern i mjölkgångarnas celler, men cancer kan också uppstå bland annat i mjölkkörtlarna. På 60-talet levde drygt 50 procent av bröstcancerpatienterna tio år efter sin diagnos och behandling. Idag är siffran 80 procent. I början av oktober startade Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och Kronprinsessan Victoria ger kampanjen sitt stöd som dess officiella beskyddare. Kronprinsessan har tidigare engagerat sig i Cancerfondens arbete, bland annat då hon invigde kampanjen 2006. I år är första gången Kronprinsessan tar rollen som officiell beskyddare. – Kronprinsessan har tidigare visat stort intresse för både bröstcancerfrågan och forskning. Det känns

Cancerfondens rosa band 2009, design Gert Wingårdh, foto Melker Dahlstrand.

fantastiskt att Kronprinsessan ställer upp som officiell beskyddare av vår kampanj och kampen mot bröstcancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

Rätt utrustad för vinter Vattentäta skor från Kavat

Värde upp till

2995:-

799:stl 34-38

899:stl 28-35

949:stl 28-35

Ta med annonsen så bjuder vi på synundersökningen

Vi finns på övre plan. Välkommen du också!

8

Galleria Sala Torg • 0224-149 90 Vardagar 10-18, Lördag 10-16 • www.salaoptik.se

SALA • 0224-105 89 • Vard. 10-18, lörd. 10-15

oktober 2009 | nolltvå24


rosa lördag

Gardinerna finns hos oss!

Så kan du bidra: Köp rosa bandet. Det kostar 25 kronor och kan bland annat köpas i Svensk Handels butiker i Sala. ❯❯ SMS:a ROSA till 72988 och skänk 50 kronor (operatörens ordinarie sms-avgift tillkommer). ❯❯ Ge en valfri gåva till Cancerfondens plusgirokonto 90 1986-0. Märk insättningen med ROSA. ❯❯ Köp en rosa produkt under oktober månad där en del av pengarna går till Rosa Bandet. ❯❯ Handla under Rosa Lördag den 24 oktober. ❯❯

Rätt klädd för höst!

t!

Stilfull

Panelgardiner i linne

Trendigt med hisskappa!

X-tra breda lakan Vita

Bred enkelsäng

99:-

Dubbelsäng

119:-

Påslakanset

Vi har stort sortiment av skinnhandskar och vantar.

”Turiform” Exklusiv satin (399:-)

St. torget. Sala Tfn 0224-124 87

199:-

Låt dig inspireras i vår presentkammare!

Glasskål & lykta

Cyklar | Barnvagnar | TillBehör | reparaTioner

Vi ser till att du cyklar säkert

från

Endast lördag den 24 oktober

Badlakan 75x150 cm, begränsat antal (ord. pris 99:-)

Tvåhjulsmästarna

Cykelboden i Sala N Esplanaden 6, 733 38 SALA Tel: 0224-122 12

nolltvå24 | oktober 2009

49:-

50:-

Vid köp ger vi 25:- /st till Cancerfonden Rådmansgatan 15 • 0224-106 46 • Vardagar 10-18 • Lördagar 10-15 • www.linneskapet.se

9


rosa lördag

Hudterapeut, Kosmetisk tatuerare Photonova IPL Certiferad

Erbjudande!

Boka klippning eller färgning så bjuder vi på en specialinpackning från:

Ansiktsbehandling Classic Gör en ansiktsbehandling Classic före 15 april så bjuder vi på frans- och brynfärg. Värde 325:Köp ett julkit från md formulations

Värdecheck på köpet! AromaDuo stora favorit så- vårens medföljer en check värde 50:som uttnyttjas när du bokarfavorit en Vårens stora ansiktsbehandling Decleor med vid köp av dagcreme md formulations. och aromessence bjuder vi på köp en Aromessence och dagcreme, få Night Balm ord stl (15 ml)

Värde

375:-/405:-

i samband med din behandling.

Värde 175:-

Erbjudandet gäller t.o.m. 30 november 2009.

nattbalsam. Värde 375:-/405:-

Favorit i repris 595:Kemisk peeling för dig med ord. 825:-grov eller torr hud. akne,

Prova på för 495:- (ord 995:-)

Gäller t.o.m. 17/4 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Vill du veta mer? Läs mer om IPL kärlborttagning, hårreducering och kosmetisk tatuering på www.hofverkstan.se

Norrmanska gården Brunnsgatan 26 Sala Telefon: 0224-100 25

Vill du hjälpa till att färga hela Sverige rosa och samtidigt bidra med pengar till kampen mot bröstcancer? Då kan du köpa rosa bandet eller SMS:a ordet ROSA till 72988 och skänk 50 kronor. Det går också att ge en gåva till Cancerfondens plusgirokonto 90 1986-0. Märk insättningen med ROSA. För fler sätt att hjälpa till i kampen mot cancer, besök www.cancerfonden.se/rosabandet.

Norrmanska gården · Sala · 0224-129 50 · www.hofverkstan.se

Vi bakar… ROSA BANDET

Bakelse

till förmån för bröstcancerfonden 2:-/bakelse går till fonden Gäller under oktober månad.

Cheap Monday Clairvoyant utan styrka 1100 kr med styrka från 2200 kr* *Prisexempel avser Plus View, S/V 1,6 med ytbehandling.

Bara hos Synsam. S.Esplanaden 3, 733 23 Sala | 0224-168 39

10

Rådmansgatan 4, SALA, 0224-102 87 Öppettider: Mån-fre 8.30-18, Lör 8.30-16

oktober 2009 | nolltvå24


rosa lördag

älska livet köp två pocket för 99:-

Handla för 250:få en signerad skiva av Nanne Grönvall Gäller så långt lagret räcker.

0224-127 20, www.isisala.se

Ewerlöfs bokhandel Norrbygatan 5, 733 31 Sala, Tel. 0224-100 18

Galleria Sala Torg | 0224-777 00 Öppettider: Vardagar: 10-18 Lördagar: 10-16 Söndagar: Stängt

nolltvå24 | oktober 2009

11


rosa lördag

Rosa lördag på Galleria Sala Torg! Lördag 24/10 Vi har fyllt våra butiker med höstens nyheter. Välkommen in till en modern shoppingupplevelse. Mitt i Sala.

Lördagar öppet till 16

Alltid gratis parkering. Öppettider: Vardagar: 10-18 Lördagar: 10-16 Söndagar: Stängt

www.salatorg.se

Life logo - Colour


rosa lördag

! t e h y n s Värld Bestäm ditt ljus själv med din egen strömbrytare eller dimmer Med ett enkelt klick på strömbrytaren bestämmer du själv hur mycket ljus du vill ha.

EKENBERGS Butiken för Quinnor

HÖSTMODET 2009 SUPERLÄCKERT! MERRYTIME KAMPANJ (gäller 20/10 - 24/10) Manchesterbyxor med stretch. Finns i 3 längder i svart och grått.

NYHET! Finns nu också i figurtyp A med mindre höft och lårvidd.

VÄLKOMMEN!

1 par 699:2 par 8r97999:-:ord. pris 1 pa

Sala | Rådmansgatan 11 | 0224-167 91 | www.ekenbergsdam.se

Govena Dimm

Govena Switch

Lågenergi. Steglös, max 100W

SALA ELARMATUR

0224-127 20, www.isisala.se

Rådmansgatan 2, SALA, 0224-167 40

LADY INTERIÖR SNICKERIER

Sveriges bästa färg för snickerier! Målar du med vattenburna LADY Interiör Snickerier slipper du stark lukt, färgen torkar snabbt och den behåller sin kulör länge.

På 2009 års rosa band står orden ”ska bara” skrivna i punktskrift. Orden uttrycker det obehag många kvinnor kan känna inför bröstcancerfrågan och de ursäkter man kan hitta på för att slippa undersöka sina bröst. Att undersöka brösten är som att läsa med fingrarna, därav punktskriften. Jag hoppas att bandet kan fungera som en påminnelse om att undersöka sina bröst och gå på mammografi när man blir kallad. På så sätt kan ännu fler upptäcka och överleva bröstcancer, säger Gert Wingårdh, designer av årets symbol.

LADY. När bara det bästa är gott nog.

r u l l e s fä r g , N o r r byg ata N 1 1 , s a l a Va r d a g a r 0 9 . 0 0 - 1 8 . 0 0 l ö r d a g a r 0 9 . 0 0 - 1 4 . 0 0

nolltvå24 | oktober 2009

13


Mötet

runt på området runt r sa vi an H s. fa äf tr vi at färg när p. Allt Löven har precis skift ma. Här växte han up m he g si er nn kä n ha r Emil Sätra Brunn. Det är hä de senaste åren har en m n, un Br a tr Sä ute på m. började i en replokal Göta Lejon i Stockhol h oc us irk C m so så atser Nyström haft arbetspl

14

oktober 2009 | nolltvå24


mötet

Fick sju roller i Mamma Mia I tonåren var han trummis i någ-

ra Salaband. Teaterintresset växte med hjälp av Camelonterna i Sala och efter några år på folkhögskolor, med teater och musik på schemat, var steget inte långt till att satsa på en karriär inom musikalvärlden. En tidningsannons fick honom att söka in till Balettakademin i Göteborg, en av nordens största skolor för dans- och musikalartister. – Musik har alltid varit en stor del av mitt liv och ganska tidigt väcktes intresset för teater. Egentligen hade jag aldrig tänkt på dansen, men nu känns det helt otroligt att jag får kombinera alla mina intressen i mitt jobb, säger 31-åriga Emil Nyström när Nolltvå24 träffar honom ute på Sätra Brunn. Emil kom in på musikalskolan. En tre år lång heltidsutbildning som syftar till att förbereda musikalartister för en professionell scenisk verksamhet. – Jag trodde väl egentligen aldrig att jag skulle komma in, men väl där så kändes det rätt. I alla fall första året. År ett var suveränt. Andra året kändes bara trögt och flera gånger funderade jag på om jag verkligen var rätt ute, berättar Emil. Under sitt tredje år lossnade allt. Helt plötsligt stod han i Björn och Bennys studio efter att ha blivit uppringd och fått en förfrågan om att medverka i musikalen Mamma Mia. – Allt gick så snabbt. Telefonen ringde och jag blev ombedd att lämna Göteborg och i stället ta mig till deras studio i Stockholm för att

nolltvå24 | oktober 2009

provsjunga för Mamma Mia. Det var ju en helt otrolig känsla och jag minns att jag skrev ner hela samtalet på ett papper. Jag var liksom tvungen att läsa det om och om igen för att förstå att det var sant, berättar Emil. Emil fick jobb som så kallad swing. Han hoppade in för sju olika roller på scen och fungerade också som ersättare för några större roller i föreställningen. – I Mamma Mia fick jag jobba med allt jag lärt mig. Det var både sång, dans och teater i en härlig blandning. Under en tid blev det sju föreställningar i veckan. Efter drygt 160 uppsättningar lämnade han Björn och Bennys mästerverk och fick i stället anställning på musikalen Rent på Göta Lejon i Stockholm. – Det har alltid varit en dröm för mig att få jobba med Rent. Det var nog en av de första musikalerna jag såg som ung och sedan dess har jag alltid haft viljan att någon gång få vara med i den musikalen. Jag gillar det där lite ruffa och hårda som Rent erbjuder. Han fick en fast plats i ensemblen. Här fick Emil också prova på en av de större rollerna. – Jag var inhoppare för en större roll och under mina tio månader med Rent så hade jag turen att få göra den tre gånger. Riktigt häftigt att få köra solo på en så pass stor musikal. Rent byttes sedan mot ett liv i Karlstad. Ny musikal, ny anställ-

ning. Sedan tillbaka till huvudstaden. Ännu en musikal. Även den här gången en stor uppsättning där Emil fick jobba med bland annat Anders Ekborg, Per Morberg och Malin Berghagen. Det blev dock inte så många föreställningar. Redan efter sju kvällar stängdes musikalen ner. – Det var en ganska jobbig tid. Bolaget som producerade musikalen gick i konkurs. Vi vet inte riktigt vad som hände. Vi sålde ju mycket biljetter, men ekonomin gick ändå inte ihop. Producenten försvann. Alla i ensemblen fick sparken och besvikna besökare fick aldrig tillbaka sina biljettpengar. Kvällstidningarna vräkte snabbt på med stora skandalrubriker. – Jag hade ändå tur. Jag hade en försäkring som gav mig lön en tid efter konkursen, men många andra fick det riktigt jobbigt och lite så är det ju i den här artistvärlden. Det är ibland väldigt osäkert. Vissa perioder har vi enormt mycket jobb, andra kan det vara helt lugnt på marknaden och den ovissheten får man helt enkelt lära sig att leva med. Schemat var tomt. Ledighet var ett faktum. Två barn fick i stället mer tid med sin pappa och efter en längre utlandsresa ville han skriva ett helt nytt kapitel. Emil kastade sig in i en rejäl utmaning. Den här gången som kompositör. – Det finns en rad hemsidor på webben där artister kan söka jobb och en dag fick jag syn på en annons där en tjej sökte efter en kom-

positör. Hon hade skrivit texter till en musikal, men saknade musiken. Året är 2009. Emil spenderar hela sommaren ute på Sätra Brunn. I en liten bod tonsätter han texter till en helt nyskriven musikal. – Jag ville göra allt själv och lyckades också arrangera all musik helt själv. Till en början insåg jag nog inte hur stort projektet skulle bli, men när alla 14 låtar var färdiga var det en skön känsla att åka till Stockholm och ta del av resultatet. Musikalen var ett pilotprojekt och hade sin premiär den 16 september. Det blev fem föreställningar och nu hoppas Emil på en förlängning. – Det gick riktigt bra. Vi körde våra planerade föreställningar och det var riktigt stor publik alla gånger, så jag hoppas verkligen på en förlängning. Han står nu i ett vägskäl. Viljan finns att utvecklas som kompositör. Samtidigt saknar Emil livet på scen. –Den här typen av jobb trivs jag väldigt bra med och jag hoppas att jag kan fortsätta med att skapa musik. Men visst, redan nu saknar jag allt som det innebär att själv stå på scen – så vi får se vad som händer framöver!

Tex t och bild: mattias johansson

15


Lokal Mat

Hög kvalitet på lokal mat I slutet av september samlades mer än 300 landsbygdsutvecklare, företagare, politiker och makthavare på Skansen i Stockholm. Årets Landsbygdssatsningar korades och Svartådalens Bygdeutveckling tog hem priset som Årets Landsbygdsprojekt. Prisutdelarna under galan

var bland annat jordbruksminister Eskil Erlandsson och landets länsstyrelser stod bakom nomineringarna. Svartådalens Bygdeutveckling vann priset som Årets Landsbygdsprojekt tack vare projektet Lokal mat i Svartådalen, eller Lomis som projektet förkortas. – Det känns helt fantastiskt att vi fick priset. Konkurrensen är hård bland landets alla projekt, men detta är ett tydligt bevis på att vi är på rätt väg, säger Lisa Hallin, projektledare för Lokal mat i Svartådalen som tillsammans med Anitha Barrsäter var den som tog emot priset på Skansen i Stockholm. Projektet startade 2007 och handlar om att utveckla förutsättningar

16

för lokal mat av hög kvalitet. Allt från produktion och förädling till att hitta kunder och distribuera varorna från vårt område. – Det handlar egentligen om att ta fram en positiv och hållbar utveckling på landsbygden där närproducerad mat kan ge möjlighet till sysselsättning, boende och en levande kultur, säger Lisa Hallin. Projektet drivs alltså av Svartådalens Bygdeutveckling, men kommunens alla landsbygdsföretag blir involverade i satsningen. – En vanlig missuppfattning är att vi endast jobbar med företagen kring Svartådalen, men så är det förstås inte. Hela kommunen är vårt arbetsområde, förklarar Anitha Barrsäter.

Under Landsbygdsgalan tog de emot en ull-bagge skapad av konstnären Peter Gadh, men projektet blev också belönad med ett resestipendium på 10 000 kronor. – De satsningar som korats under Landsbygdsgalan är inspirerande exempel på all den kreativitet och företagsamhet som finns på svensk landsbygd. De är också exempel på hur landsbygdsprogrammets åtgärder kan stimulera enskilda eller grupper att förverkliga sina idéer, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson, en av prisutdelarna under galan. Projektet fortsätter. Med det nyvunna priset i bagaget jobbar Lisa Hallin vidare. Om ett år går projekttiden ut och än finns det

Tex t och bild: mattias johansson

mycket att göra. – Det finns så många som har en del i detta pris och det har också startats upp nya projekt som en följd av vårt arbete inom Lomis. Ett drivs just nu av Företagarcentrum där de tittar på förädlingen av närproducerade varor, men också på en utbyggnad av slakteriverksamheten, förklarar Lisa Hallin. 2010 ska projektet avslutas. Än finns det mycket att göra. – Vi för samtal med kommun och andra viktiga instanser. Det vore ju fantastiskt om vi kunde erbjuda våra skolelever mat som är tillagad med närproducerade produkter, men en sådan resa tar tid och vi har bara börjat, förklarar Lisa Hallin.

oktober 2009 | nolltvå24


Webbplats till fast pris

DET HÄNDER på sTaTT 30/10 CHEAP FRIDAY – on stage DE HänsYnsFullA Happy Hour på mat & dryck boka bord 50% rabatt på maten

PrisexemPel:

Webbplats Mini *

2500:-

31/10 E-TYPE & FARbRoR Fläsk 21/11 TImE mACHInE 27/11 CHEAP FRIDAY – on stage o`sYnC Happy Hour på mat & dryck boka bord 50% rabatt på maten

28/11 ADAm TEnsTA Hela Huset Gungar

w

w

ka Lo

Vi har gjort det lite enklare för dig att köpa webbplats. Vi har nämligen tagit fram tre olika webbpaket, tre olika storlekar, nu till fast pris. Mini, Midi och Maxi.

la

ny

he

w t er 2 .n 4 t ol i m lt m a va r 24 o m . s dyg e ne

t

TEL. 0224-130 30, www.saLasTaTT.sE

Nästa nummer ute v. 47

Vilken storlek behöver du? Titta gärna in på vår webbplats, www.linkanreklambyra.se för mer info, eller ring oss så berättar vi mer. * Pris exklusive moms.

Boka din annons redan i dag! Linkan Reklambyrå Norra Esplanaden 14, Sala Tel: 0224-145 80, 070-408 39 90 E-post: info@linkanreklambyra.se Webbplats: www.linkanreklambyra.se

nolltvå24 | oktober 2009

0224-865 00 annons@nolltva24.se 17


Ett år har gått

Vill förändra beteenden och attityder – kan spara tio miljoner kronor För ett år sedan startade SHE-koncernen ett nytt dotterbolag. Affärsidén för det nya företaget går till viss del ut på att konkurrera med det egna huvudbolaget. – Visst, till en början var det en del diskussioner internt. Det som vi i HESAB gör handlar ju till stort del om att spara energi, samtidigt som vårt huvudbolag lever på att sälja just energi, säger Harald Önander, verksamhetsansvarig för HESAB.

Företaget säljer energideklarationer, kartläggningar och analyser, både till företag och privatpersoner. Redan efter ett år påstår de ansvariga att det i Sala och Heby kommuner finns besparingspotentialer på minst tio miljoner kronor. – Vi ser att vi kan halvera användandet av energi och ändå göra precis det vi gör idag. Det är tyvärr en missuppfattning att vår livskvalitet ska försämras om vi ska kunna spara energi. Det går att göra så otroligt mycket utan att tappa i kvalitet eller levnadsstandard, förklarar Zandra Camber.

Ett år har gått och HESAB väntas omsätta ett par miljoner kronor. Målet att växa ligger inte längre i fokus, utan i stället handlar det om att nå ut med ett tydligt budskap på bästa tänkbara sätt. – Vi arbetar en hel del med informationskampanjer och har den senaste tiden även fokuserat på att besöka kommunens skolor. Vi behöver förändra attityden redan i tidiga åldrar och därför har vi tagit fram projektet Framtidskraften där vi jobbar tillsammans med elever i årskurs fem, berättar Zandra. Den 24 oktober arrangeras Miljökampen. En tävling mellan Sala och Heby kommun där den som lyckas spara mest energi under ett dygn står som segrare. – Heby kommun går i år in som titelförsvarare – men det återstår att se vem som kammar hem segern. Vi kör också ett nytt projekt som vi kallar för ”Släck varannan lampa”, där invånarna i kommunerna ska samarbeta för att spara energi genom att, som titeln uppmanar, släcka varannan lampa i hushållet.

Ofta krävs små insatser för att nå långt när det handlar om energieffektivisering. – Vi har gjort närmare 140 energideklarationer ute bland våra lokala företag och det har visat sig att vi med små medel och enkla lösningar kan spara närmare 50 000 kWh, alltså närmare 80 000 kronor bara hos dessa 140 företag, förklarar Harald Önander. Det är inom industrin som de stora besparingarna finns. Där kan HESAB garantera att de via ett besök kan ta bort 20 procent av energianvändningen. – Det finns hur mycket jobb som helst i den här branschen. Ofta handlar det om att tydliggöra för företagaren att den här typen av besparing ska ses som en intäkt. Det handlar till stor del om en attitydförändring. Besparingen tar lite tid, men det blir ofta stora summor till slut, säger Kenneth Mårtensson, vd för SHE-koncernen. Det är ingen slump att SHE-koncernen satsar på ett dotterbolag som ska stimulera energibesparingar ute i det lokala samhället. Arbetet syftar till att förflytta det egna varumärket och belysa koncernens miljöarbete. – Vi är långt ifrån världsmästare ute i våra egna anläggningar och visst är det så att vi också kan hjälpa oss själva, men det fina med vårt arbete är att det både värnar om vår miljö och minskar samtidigt kostnaderna för våra kunder. Det synsättet kommer att löna sig i längden, säger Harald Önander.

Tex t och bild: mattias johansson

För mer aktiviteter och information se www.sala.se/information/evenemangskalender.

18

oktober 2009 | nolltvå24


apropå sala/salakrysset

apropå sala musik 23/10 Dans i Sala Folkets Park, Jontez bjuder upp till dans 30/10 Tokyo Blade(UK) Rockland i Sala 30/10 Cheap Friday på scen "De Hänsynsfulla", Sala Statt 31/10 E-Type & Farbror Fläsk Sala Statt 6/11 Pugh Rogefeldt Rockland i Sala 21/11 30+ med Time Machine, Sala Statt

utställningar

31/10 Sala Silverstaden IBK-IBF Borlänge, herr, Idrottshallen, Sala

20/10-24/10 Fotoutställning i Galleriet, Elisabeth De Vilde från hela människan ställer ut "Mina Fönster", Kulturkvarteret Täljstenen.

övrigt

20/10-30/10 Utställning i Travershallen, ÅC Danell, Jan Storm och Henrik Ström ställer ut målningar, foto och skulpturer i Travershallen.

24/10 Bygdegårdens dag i Möklinta

22/10 Transibiriska Järnvägen till Kina. Reseförfattare och fotograf Kent Lindell berättar i bilder och ord om Transibiriska Järnvägen till Kina på Biblioteket Blå Salen.

sport 25/10 Sala Silverstaden IBK-

Hagunda IF, dam, Idrottshallen, Sala 22/11 Sala Silverstaden IBKHässelby SK IBK, dam, Idrottshallen, Sala 24/10 Sala Silverstaden IBK-GS 86 AIF, herr, Idrottshallen Sala

salakrysset

nolltvå24 | oktober 2009

24/10-1/11 Kusligt höstlov i Sala Silvergruva – Guidade turer och barnevenemang

26/10-1/11 Härligt höstlov i Sala, Roliga föreningsaktiviteter för olika åldrar på Lärkans sportcenter. 26/10-1/11 Skapande höstlov. Skaparglädje för alla åldrar på Kulturkvarteret Täljstenen under höstlovsveckan.

7/11 Teater, ”Nobelpristagaren” en enmanskomedi om ett pris och en kris av Åke Cato för och med Andreas T Olsson. Kulturkvarteret Täljstenen, Sala. 15/11 Utomhus och inombords, en musikalisk och fiffig och humoristisk miljöföreställning om klimatet i samhället och inom oss med populära Bengt Erlandsson och Cecilia Bergqvist. Kilbolokalen, Västerbykil. För mer aktiviteter och information se www.sala.se/information/ evenemangskalender.

Tipsa oss gärna! Skicka ett mejl till info@nolltva24.se.

31/10-14/11 Revy i Sala. Cameleonterna presenterar uppsättningen "Fredag klockan fyra", en svart komedi, skriven av Fredrik Ekelund. 7/11 Mårten Gås afton med traditionell gåsmiddag på Måns Ols Utvärdshus.

Ta chansen att vinna ett presentkort från Svensk Handel i Sala (värde 500:-) genom att lösa vårt Salakryss. Lösningen hittar du i de numrerade rutorna. Mejla ditt svar till oss på info@nolltva24.se. Skriv ”Salakrysset” i ämnesraden. Självklart kan du också posta din lösning till oss: Nolltvå24, Spångatan 3, 733 38 SALA. Märk kuvertet ”Salakrysset”. Vi vill ha ditt svar senast den 29 november. Vinnaren presenteras på www.nolltva24.se. Lycka till!

19


Välkommen till visning på

Välkommen till visning på

Johannesberg Vi äger och förvaltar lägenheter i Sala Johannesberg

Best o

Vi visar våra nybyggda hyreslägenheter AB är det kommunala bostadsföretaget i Sala. Vi äger och förvalVi Salabostäder visar våra nybyggda hyreslägenheter

Lördag25 25april aprilkl. kl. 10-14 10-14 Lördag

tar lägenheter och lokaler i Sala med omnejd. I vårt utbud finns lägenheter som passar alla behov såväl för studerande och barnfamiljer som för ensamstående och äldre. Hos oss kan du bo i låghus med egen ingång från markplan med Komuteplats och bekanta med huset på Johannesbergsgatan 11A. Se skyltar. egen eller i dig flervåningshus, nära centrum eller i ett ytterområde.

Kom och bekanta dig med huset på Johannesbergsgatan 11A. Se skyltar. Lägenheten är möblerad av: Blommorna kommer från: Välkommen att kontakta oss om du har frågor och funderingar gällande våra Lägenheten är möblerad av: Blommorna kommer från: bostäder och lokaler.

Ska du sälja Ska du sälja Miljökampen ditt hus? ditt hus?

–F En riktig kraftmätning

rån och med den 1 januari 2009 ska alla VI ÄR AUKTORISERADE ENERGIEXPERTER småhus som säljs, ha en energideklaration. OCH HAR DÄRMED RÄTT ATT UTFÖRA Energideklarationen visar hur mycket energi ENERGIDEKLARATIONER. rån och med den 1 januari 2009 ska alla VI ÄR AUKTORISERADE ENERGIEXPERTER som går åt i huset och uppger ett referensvärde OCH HAR DÄRMED RÄTT ATT UTFÖRA småhus haatt en jämföra energideklaration. som görsom det säljs, enklare ett hus med ett ENERGIDEKLARATIONER. Energideklarationen visar hur även mycket energi annat. I deklarationen ingår förslag på åtsom gårgärder åt i huset och uppger ett referensvärde som sänker energianvändningen utan att som görförsämra det enklare att jämföra ettsom hussamtidigt med ettskall Kontakta mig för mer information: inomhusmiljön och annat. Ivara deklarationen även förslag på åtHarald Önander 0224-576 09 lönsamma föringår kunden.

F

Lördagen den 24 oktober, kl 00.00-24.00

gärder som sänker energianvändningen utan att mig för mer information: försämra inomhusmiljön och som samtidigt mellan skall Kontakta Tävling hushållen i Sala och Heby Harald Önander 0224-576 09 vara lönsamma för kunden.

sänka sin energiförbrukning mest.

kommun om vem som kan

Läs mer om tävlingen och få tips om hur du kan spara energi på www.hesab.nu.

www.hesab.nu

www.hesab.nu www.hesab.nu

Fabriksgatan 14, sala, tel. 0224-576 10

Fabriksgatan 14, sala, tel. 0224-576 10

TEL. 0224-576 40

Brunnsgatan 31, Sala 0224-858 00

Brunnsgatan 31, Sala 0224-858 00

7612

7612

Best o

Nr7 Nolltva24  

Nolltvå24 är ett månadsmagasin som kombinerar artiklar, annonser, tävlingar och nöjesnytt - allt med fokus på Sala.

Advertisement