Page 1


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON DEC/JAN 2010-11 LEDARE

02LEDARE 04ANDREAS JÄMTIN 06GLITTRIGA PRYLAR 08FRIDA

JULEVANGELIET

WALLBERG 10RESA-RIGA 12TÄVLING 14LÄSVÄRT 18MAT 26LINDSTRÖM

ENLIGT NOLLTRETTON

28MODENYTT 30FRÄULEIN VON HAST 36JULKLAPPSTIPS 4090-TALET.SE 42HANDBOLLS-VM 2011 46TOPP 100 52JUL IGEN... 60PROVA JULÖL

- EN INTE HELT SANN HISTORIA

70MUSIKKRÖNIKA 72SONIC SURF CITY 74HOPE FM 81KROGKRÖNIKA

Och det hände sig vid den tiden att från borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt utgick ett påbud om att hela Linköping skulle gå ut och roa sig på juldagen. Detta var en av årets bästa krogkvällar och det hände sig vid den tiden Elisabeth Nilsson var landshövding över Östergötland. Då färdades alla till Ågatan, var och en till sin krog för att ställa sig i kö och frysa.

82KROGPROFIL 92FILMKRYSSET 94EXIT 95MÅNADENS PREMIÄR

Så gjorde ock Jonas; och eftersom han var av Tages hus och släkt, for han från staden Ljungsbro ner till Tages stad, som heter Linköping, för att ställa sig i kö, tjafsa med dörrvakten och slutligen betala runt två hundralappar för inträde och garderob, jämte Mia, sin trolovade, som var törstig. Medan de stodo där och frös, hände sig att tiden var inne, då hon lyckades få tag i en bartender och beställa. Och hon beställde sin första stora stark och smuttade på den och ställde glaset på golvet, ty det fanns icke rum för det på bardisken. I samma nejd voro då några teknologstudenter ute på Stora Torget och höllo vakt om natten över sin kasse folköl. Då stod plötsligt LHC-spelaren Andreas Jämtin framför dem, och Jämtins härlighet kringstrålade dem; och de blevo mycket förskräckta. Men Jämtin sade till dem: ”Varen icke förskräckta. Se, jag bådar eder en stor glädje, som skall vederfaras allt folket. Ty i dag har en stor stark blivit upphälld åt eder i Tages stad, och den är himmelskt god. Och detta skall för eder vara tecknet: I skolen finna en avslagen öl, som står på golvet”. I detsamma sågs där jämte Andreas Jämtin en stor hop av den himmelska förstafemman, och de lovordade Hans Särkijärvi och sade: ”Ära vare Hans i höjden, och frid i Cloetta Center, bland klacken till vilken han har behag!” När så förstafemman hade skejtat ifrån teknologstudenterna ner längs Storgatan, sade dessa till varandra: ”Låt oss nu gå till Ågatan och se det som där har skett, och som Andreas Jämtin har kungjort för oss”. Och de skyndade åstad dit och funno Mia och Jonas, och den avslagna ölen som stod på golvet. Och när de hade sett det, omtalade de vad som hade blivit sagt till dem om denna öl. Och alla som hörde det förundrade sig över vad teknologstudenterna berättade för dem. När Elisabeth Nilsson fick höra om den avslagna ölen blev hon oroad. Hon kallade till sig stadens intellektuella elit, tre hjärnor vid namn Jerry, Marie och Johan. Elisabeth Nilsson beordrade dem att bege sig till Ågatan för att finna ölen. När de såg Maxim-skylten lysa på himlen fylldes de av stor glädje. De gick in på krogen och fann Maria och den avslagna ölen. De öppnade plånböckerna och beställde in sina gåvor: bacardi lemon, lakritsshots och white russian.

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

Jessika Fordell [jessika@nolltretton.se] 0706-44 22 96

Cecilia Söderström [cecilia@nolltretton.se] 013-23 92 50

Henrik Nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Mats Nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

Benny Nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

Medverkande skribenter i detta nummer: Tobias Pettersson • Jessika Fordell • Jörgen Larsson • Carl Linné Cecilia Söderström • Joakim Löwing • Benny Nilsson m fl. Tidningen Nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.

02 NOLLTRETTON

Tidningen Nolltretton Box 320 582 22 Linköping Besöksadress: Badhusgatan 5

Chefredaktör & Ansv. utgivare: Benny Nilsson

Tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) Fax: 013-23 92 51

Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB

E-post: redaktionen@nolltretton.se Tel produktion: 013-23 92 50 På webben: www.nolltretton.se

Tryck: Pressgrannar AB Upplaga: 22.500 ex. Periodicitet: 11 nummer/år

Omslagsfoto: Martin Roth / Trendfoto Omslagsmodell: Daniella Wiking


- LINKÖPINGS LEDANDE BUTIK FÖR RADIOSTYRD MODELLSPORT -

JULERBJUDANDE PRESENTKORT PÅ KÖPET!

Häftiga och roliga julklappar för alla - både stora och små!

Vid köp av en va sentkort för 2st lfri elbil medföljer ett prekö (värde upp till 20 rpass på vår inomhusbana banans öppetti 0:-). Se vår hemsida för der.

Stadium Truck ZT-2

Liten 1:18 bil med stor prestanda. 2-kanals radio, drivack, laddare ingår.

EasyCopter Lama

Lättflugen helikopter med 4-kanals radio. USB-kabel och flygsimulator (PC) ingår. Levereras med drivack och laddare.

1095:prissänkt 200:-

795:prissänkt 200:-

PT RACEWAY LINKÖPING · TORNBY

Kom till oss och kör med din r/c bil på en riktig bana. Vi har en mindre bana för nybörjare och en större för den som vill känna på riktig racing! Läs mer på vår hemsida - www.powertoys.se.

1695:prissänkt 700:-

Cessna 1200

Komplett flygplan med 1200mm spänvidd. Levereras med 5-kan radio, LiPo ack, 12v fältladdare, fällbara flaps och positionsljus. Snäll modell för nybörjaren!

från

195:-

SIMtransmitter USB

Flygsimulator med 4 el. 6-kanaler. Finns med enkel simulator eller IKARUS EASY FLY3 SE som vunnit flera tester för sin fina grafik och flygupplevelse (XP/VISTA).

Racing Truck 4WD 2.4GHz

Eldriven racing truck 1:10 med borstlöst motorsystem, LiPo ack 2700mAh, laddare och 2.4GHz radio. Hastighet med medföljande ack är hela 55k+km/h! Dessutom medföljer just nu en EXTRA LiPo ack på brutala 5400mAh (värde 995:-) vilket ger extra mycket kul körning!

Öppet Mån-Fre 14.00-18.00 Gillbergagatan 40, Tornby · Tel 013-12 74 70

CK EXTRA LIPO A PÅ KÖPET! värde 995:prissänkt 500:-

JULPRIS

2495:-

www.powertoys.se

RADIOSTYRDA BILAR · BÅTAR · FLYGPLAN · HELIKOPTRAR · PLAST OCH TRÄBYGGSATSER · RESERVDELAR

NOLLTRETTON 03


Hete Jämtin slåss

för HiStoriSkt guLd Text: Joakim Löwing Foto: Erik Åström

Andreas Jämtin vet hur det känns att vinna SM-guld i Cloetta Center. Nu längtar hetsporren efter att göra det igen – men i Linköpings HC:s dress den här gången. Anfallsstjärnan är i sitt livs form och visade även i landslaget att han är en av elitseriens hetaste spelare. När forwarden tog sitt andra SMguld med HV 71 våren 2008 fick han höja bucklan i Cloetta Center. Något Andreas Jämtin gärna vill uppleva igen. Men den här gången som hemmaspelare i föreningen han skrivit ett nytt fyraårskontrakt med. - Jag känner väldigt mycket för LHC och det vore otroligt roligt att vara med och ta klubbens första titel. Då finns det inget bättre än att få avgöra i den egna arenan, menar 27-åringen – en lirare som inte rädd för att säga vad han tycker. Är årets upplaga tillräckligt bra för att gå hela vägen? - Jag kan hålla med om att vi har varit ganska ojämna under hösten, men möjligheten finns. Vi måste få ordning på power play och box play, där mycket avgörs. Det gäller att hitta formen lagom till slutspelet, att undvika skador och sjukdomar, samt ha marginalerna med sig. När vi vann finalen med HV mot LHC hade vi studsarna med oss och de fick ju även några mål bortdömda. Jämtin assisterade till målet i förlängningen som betydde guld – och hade en viktig roll i HV då. Men nu är anfallsstjärnan bättre än någonsin. Till och med vassare än i fjol, då han öste in 18 mål i LHC-dressen. - Jag tar ett ännu större ansvar och är mer delaktig i speluppbyggnadsfasen än förut. Det är delvis beroende på att 04 NOLLTRETTON

”Säcken” (nye tränare Hans Särkijärvi) vill ha det så, men också för att jag vill ta mer initiativ. Defensivt har det alltid varit väldigt viktigt för mig att jobba stenhårt och slita för laget. Sedan känner jag mig i riktigt bra form – pigg och fräsch.

Vill vara i hettan Något som verkligen märks på isen – och som även nye förbundskaptenen Per Mårts upptäckt. Därför tog han ut Jämtin i Tre Kronor till Karjala cup, första gången i landslaget sedan hösten 2007. - Andreas har ju alltid setts som en kille som ska tackla och irritera motståndarna. LHC är enormt nöjda med hans arbete varje dag – att ligga först, att vara den som vill vara i hettan för att vinna. Men jag har också sett en annan typ av spelare nu – som vårdar pucken, som levererar och sätter upp andra människor. Han har tagit ett enormt steg, berömmer Mårts. Du hyllades ordentligt efter matcherna mot Tjeckien och Ryssland. Är du sugen på att återvända till NHL eller prova ryska ligan KHL? - Visst var det ett bra kvitto att se att jag hänger med internationellt, landslaget är en stor ära och riktig morot som man utvecklas mycket av. Samtidigt gäller det att inte få hybris heller. Riktigt duktiga spelare som exempelvis Magnus Johansson och Tony Mårtensson har hållit hög klass i minst sex, sju år medan jag gjort en och en halv riktigt bra säsong. Världens bästa liga lockar väl alla, men just nu fokuserar jag enbart på LHC.

Jämtin tvingades att tacka nej till Channel One Cup i Ryssland före jul på grund av en fraktur i handleden – men är tillbaka på isen igen i januari.

raden på känsla och instinkt. Jag låter benen gå i stället för att tänka för mycket. I bland rinner det över, men den biten måste jag ha kvar – annars är jag inte där.

Andreas draftades av Detroit Red Wings 2001, men hamnade till slut i NHLklubben New York Rangers säsongen 2008/09. Där tog han inte plats och fick inte heller chansen på allvar i farmarlaget Hartford Wolf Pack i AHL. Då blev det i stället Charlotte Checkers i ECHL – något som inte lockade. - Därför bestämde jag mig för att flytta hem till Sverige. Jag ångrar inte att jag provade och det var en nyttig erfarenhet. Jag lärde mig att du inte bara måste prestera extremt bra för att slå sig in i NHL, utan det är mycket politik också. Sådant man inte kan styra över själv.

Hur är det att lira med tjeckiska stjärnor som Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka? - Vi hittade varandra direkt. Rör du mycket på dig sitter pucken på klubbans blad, man kan lugnt påstå att de har en viss känsla. Två klasspelare som betyder mycket för lagets offensiv.

Populär bland de egna fansen Att Jämtin skrev på för LHC i stället för derbyrivalen HV 71 – där han tidigare spelat i över fyra säsonger - var en stor överraskning för många. I Linköping har den tuffe, hetlevrade och energiske forwarden förvandlats till en publikfavorit. - Med min spelstil är det ofta så att jag blir populär bland de egna fansen och kanske inte lika älskad av motståndarnas, ler han. Känner du av pressen som tänkt målskytt att producera match efter match? - Jag är inte den som åker runt och funderar en massa, utan spelar mer med rygg-

Har du någonsin varit med om en så pass jämn elitserie som den pågående? - Nej, aldrig, det känns verkligen som att alla lagen kan slå varandra både hemma och borta. Något som måste vara kul för publiken. En del tror att klassen på ligan har blivit sämre, men jag tycker att den är bättre än på många år. Framför allt kommer det fram många duktiga juniorer, vilket är väldigt positivt för svensk hockey. Längtar du tillbaks till hemstaden Stockholm nu när moderklubben AIK fortsätter att skrälla som nykomling? - Klart att AIK betyder något speciellt för mig, det var ju ändå där jag började med hockeyn – som ledde både till TV-pucken och juniorlandslag. Men jag trivs bra här och nu går vi först och främst för att säkra en plats i slutspelet. Skulle alla kämpa med samma glöd och offervilja som Andreas Jämtin hade det garanterat räckt långt.


God Jul & Gott Nytt År laserdome-linkoping.se Silverring m. kristaller 990:-

God Jul & Gott Nytt År

Önskar vi på Laserdome

Läderarmband herr 190:Silverring 790:-

OBS! Julafton stängt, övriga dagar boka på 013-14 98 00

FESTLOKAL MAT & LASERSPEL!

Boka en annorlunda

fest!

(omklädningsrum finns)

Nattspel

GARANTERAT PRISVÄRT!

MEST PRISVÄRT!

Det ska vara kul att vara barn! 2 timmars action och spänning.

GARANTERAD SUCCÉ!

Rubinring 7.642:-

Örhänge Opal 2.900:-

Ring för mer info & offert.

Kalas Dagpass

4 timmars action i laserhall & arkadavdelning, minst 21 st.

Hängsmycke Opal 2.680:-

”Om du inte köper dina juveler hos NicoBella, då har du betalat för mycket” /M.Koumi

Spela så mycket ni vill på lovfria vardagar för endast

200:-

INDUSTRIGATAN 38 • 013- 14 98 00 • RING FÖR MER INFO!

Storgatan 29 • 013 -10 10 98 • www.nicobella.se

Inredning på önskelistan BESÖK EM I JUL! PÅ ANNANDAGEN HAR VI SPECIALERBJUDANDE

VIMMERBY RYAMATTA 133x199 cm 995:- (1 395:-) 160x230 cm 1 395:- (1 885:-)

I HELA BUTIKEN!

Modellen finns i flera färger

PARIS MATBORD 120 cm + 4 stolar Theo

2 995:-

(ord.pris 4 375:-) Theo finns i färgerna svart, vit och grönt VERSO Tjock härlig ryamatta 133x199 cm 1 295:160x230 1 895:Modellen finns i flera färger

PARIS MATBORD 170x100 cm inkl 2 illägg + 6 stolar Theo

5 995:- (ord. pris 8 465:-)

Theo finns i färgerna svart, vit och grönt

Jägarvallen • Tel 013-21 87 00

Platinagatan 1 • Tel 011-33 99 30

www.em.com

NOLLTRETTON 05


Ring klocka ring

Du hittar bling-bling snygga klockor i gummi från Pilgrim hos In More för 549:-/st.

Magiskt

Fira in det nya året i en riktigt sagolik klänning, du hittar den på Bröllopshuset för 2.100 :-.

Gnistrande

Glamour

En väska som både känns lyxig och tuff hittar du hos Hemma hos Emma för 599:-.

prylar

Sparkling

På Make Up Store hittar du massor av glitter bland annat en sminkväska med paljetter för 175:- och en highlighter för 135: -.

Vintern är fullspäckad med glittrande partytillfällen och nyårsfesten står för dörren. Så passa på att unna dig sköna och glittrande prylar för att höja stämningen till max och njut till fullo av de sista dagarna på år 2010.

Gott Nytt År önskar vi på Nolltretton!

Glittrande

Ett hårsmycke från Rainbow gör festfrisyren riktigt lyxig, Du hittar den på Partyworld för 1.250:-.

Bling-bling

Denna glittrande godbit hittar du hos Gilby för endast 199:-.

Festlig Make Up

Fixa till en festlig make up med smink från YSL. Nagellack nr.139 230:-, Läppglans nr.37 265:-, Face highlighter 515:-, Ögonskugga nr.3 535:-. Allt hittar du hos Parelle, Filbytergallerian.

06 NOLLTRETTON

Blinka lilla...

Hos Nico Bella hittar du denna vackra och gnistrande silverring med kristaller för 990:-.


Julklappstips

SKÖN I JUL OCH NYÅR! Lip injection 210:Lasch injection 220:Too Faced - Pixie Pin Ups 595:Jean Paul Gauliter ”Classique” Edp. 50ml 820:Jean Paul Gauliter ”Classic X collection” Edt. 50ml 720:-

Fjällräven Shepparton Sweater

Stickad lammullströja med v-ringad ribbstickad hals.

899:-

013-10 15 44

www.parelle.se

ekenblom

FILBYTERGALLERIAN

Houdini Wrist Gaiters

Handledsvärmare med tumhål som har en värmande effekt. Gjorda i stretchig fleece.

199:-

FÖRLOVNING & VIGSEL Vi hjälper Er gärna att hitta rätt ringar. Välkommen in till oss för inspiration. Susanne & Yngve

STORGATAN 25 · 013-10 55 45

Röjk Tvister Hood Full Zip

Mjuk och skön Tvistertröja från svenska Röjk. Finns även som blågrön och svart.

e4  iPhon allt. Igen. Nu förändras

1 299:-

st på Enda aniet komp Natur

VI HA DEN IR LAGE R!

ÖPPETTIDER DECEMBER:

Senator Classic

Ståltermos från Emsa, klädd i äkta skinn.

399:-

S:t Larsgatan 30 | TEL: 013-19 89 70 www.naturkompaniet.se

Mån Tis-Fre Lör Sön

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se NOLLTRETTON 07


FRida - En GOldEn GiRl med rätt att knocka Text: Joakim Löwing Foto: Krister Persson

knockoUtFakta/ GOLDEN GIRL - FRIDA WALLBERG Född: 28 april 1983. Bor: Hus i Åtvidaberg. Familj: Dottern Nellie (3,5 år), föräldrar, bror, syster. Artistnamn: Golden Girl Längd: 169 cm Viktklass: Lättvikt Meriter: Världsmästare i proffsens WBCklass 2010 och WIBF-titel 2005. Som amatör: VM-guld, EM-guld, fyra NM-guld, sex SM-guld. Intressen: Umgås med familjen, träna, kolla på film, musik, mode, livet på landet. Favoritskådis: Angelina Jolie Ogillar: Falska och oärliga människor.

Blyg och tillbakadragen privat – men i ringen går hon på snabb attack för knockout. Östgötska Frida Wallberg är Sveriges främsta kvinnliga boxare genom tiderna. Efter fem års uppehåll firade småbarnsmamman comebacken genom att slå Olivia ”Rovdjuret” Gerula och sno åt sig WBC-bältet som världens bästa. Frida Wallberg var övertygad om att karriären tog slut 2005, då hon nyligen vunnit titeln i WIBF – en klass som är början till något riktigt stort inom proffsboxningen. - Då trodde jag aldrig att jag skulle kunna komma tillbaka. Något som tog väldigt hårt på mig. Jag var van att träna ofta och hårt, nu tvingades jag plötsligt sluta tvärt. Det blev en otroligt stor omställning, berättar 27-åringen i dag. Orsaken var en ryggskada, som vägrade att ge med sig. - Jag led av muskelbristningar i ländryggen, varje vridning gjorde jätteont. Det var inte tal om att boxas och kändes även i vardagen. Men jag fick ändå rådet att hålla i gång, så jag körde styrketräning och cykling. Stjärnan, som manglat motståndet och vunnit allt man kan vinna som amatör innan, kunde då inte ens drömma om vad som skulle inträffa hösten 2010. Att inför 9.000 vilt skrikande åskådare på Hovet i Stockholm slå regerande världsmästarinnan Olivia ”Rovdjuret” Gerula från Kanada och erövra bältet i WBC – den tyngsta klassen inom boxningen. - Helt otroligt häftigt, jag har aldrig boxats 08 NOLLTRETTON

inför en så pass stor publik förut – och det var en alldeles speciell upplevelse att göra det hemma i Sverige där inte proffsboxning varit tillåtet innan. Hur gick tankarna när domaren lyfte din arm i luften efter de åtta tuffa ronderna? - Det slår det mesta som jag upplevt inom sporten, jag kände både lättnad och en enorm glädje. Det här var bara min tredje match efter comebacken och Gerula hade ju försvarat sitt bälte tre år på raken. Dessutom hade jag början till lunginflammation några dagar tidigare. När orken inte fanns till hundra procent fick jag plocka fram en extrem vilja, den och att jag kände mig starkare än henne fällde avgörande. Så blyg som du är privat måste det vara svårt att psyka motståndaren vid invägningen, som de flesta andra boxare gör? - Ja, ni lär aldrig få höra mig säga ord som ”jag ska äta upp dina barn” eller bita av örat på en motståndare som Mike Tyson gjort, skrattar Frida. Det är mycket spel och vissa klarar inte av att hantera psykningar. Gerula var väldigt kaxig före vårt möte och flinade åt mig, men sådant gör mig bara ännu mer taggad. Jag låter nävarna tala i ringen i stället. Inom ett halvår från slutet av novem-

ber ska ni mötas igen. Vore väl rätt okej om det blev en titelfajt i Cloetta Center? - Ja, hemma i Åtvidaberg finns ju ingen stor arena att arrangera en sådan gala i. Det skulle vara otroligt roligt med chans för släkt och vänner att titta på plats. När Frida tvingades lägga av med boxningen blev hon mamma till Nellie i stället. Efter graviditet, förlossning och en massa rehabträning började ryggen kännas bättre – och suget efter comeback kom genast. Under hösten 2009 startade hårdkörningen igen. Numera kombinerar hon mammarollen med att arbeta som vårdare i Linköping och träna för Wally Munteanu i Göteborg varannan vecka. - Nellies pappa bor kvar i Göteborg, där jag levde i åtta år, så det passar bra. Då kan vi ses även den veckan. Visst är det annars fullt upp hemma, men min dotter följer med när jag tränar ibland, annars är hon hos sin mormor och morfar. Hur ofta krävs att du tränar? - Det blir oftast två pass om dagen – mycket kondition och styrka hemma, medan jag mest fokuserar på teknik och säckträning med min tränare i Göteborg. Det krävs många bitar, taktik och tänkande är också oerhört viktigt. Du kan inte bara gå in och veva.

Finns det ingen möjlighet att klara sig enbart på boxningen? - Inte som det ser ut just nu, men jag har några sponsorer som hjälper mig att dra ned på arbetstiden i alla fall. Sedan ger det betydligt mer att försvara sitt bälte än att utmana om det. Givetvis siktar jag på att behålla titeln och gå flera sådana stora matcher som mästare. Förre proffsboxaren och programledaren Paulo Roberto beskrev henne tidigare med orden: ”Första gången jag träffade Frida tänkte jag att hon inte kan vara boxare, så söt och blyg som hon var. Jag hade fel. En extremt tuff tjej, antagligen den tuffaste jag någonsin träffat”. Varför valde du just boxning? - Min granne Henry Johansson, som länge varit ungdomstränare, tyckte antagligen att jag var ett riktigt busfrö när jag umgicks med hans son. När jag var i 12-årsåldern tog Henry med mig på en träning för skojs skull. Jag sprang, spelade fotboll och åkte skidor innan – men boxningen var roligare. Sedan gjorde jag bra resultat nästan direkt. Något som ledde ända till världsmästartiteln och Sveriges bästa damboxare genom tiderna.


Vi vann!

Vackert inför Jul & Nyår hos...

2010! fira med oss! Under hela december firar vi med 50% rabatt på hela Unikollektionen. Julrean börjar på annandagen. Välkommen!

Fårskinnsstö vel, EMU 1 .690:-

ko-no: från Ko- otte 400:n e k c y m k S ja 450:-, Lång ked 450:-, ägg 800:ja Lång ked

Läder a Silver rmband, Å sk färgat armba a 299:nd, Å ska 23 9:-

Stockholm: Odengatan 102 | Åsögatan 130 Linköping: Storgatan 50 |

iving rontrow L Väska, F

1.199:-

Nygatan 36. Linköping. 013-10 46 36

Ge bort en ny frisyr i julklapp! SLITN HÅR A TOPP Boka din kl AR

www ipptid via .zigge v sfriso år hemsida rer.co m

ÖPPETTIDER Vard: 10-20 Lörd: 10-17 Sönd: 10-17

IKANOHUSET • TIDSBOKNING 013 - 10 00 43

NOLLTRETTON 09


Fira julen i Riga

Text & Foto: Tobias Pettersson

Insup den rätta julstämningen i lettiska Riga. Många menar att den gamla medeltidsstaden har en av Europas bästa julmarknader. Om inte annat lär du garanterat förföras av den mysiga stämningen i Gamla Stan.

Jag kliver av planet i ett grådisigt Riga och ska ta buss 22 in till staden. ”Today is free”, säger chauffören när jag ska köpa biljett. Han orkar väl inte krångla med växel när nyanlända turister kommer med stora sedlar, tänker jag, men får snart reda på den verkliga anledningen.

Jag har ovetandes lyckats pricka in min ankomst till Riga på landets nationaldag. Det var den 18 november 1918 som Lettland blev självständigt från Ryssland första gången. Det höll bara i två decennier, sen kom andra världskriget mellan och Lettland införlivades i Sovjetunionen. Sedan 1991 har man åter nått självständighet och den här gången ska det vara för gott.

Av ren tur har jag lyckats tajma in min tredagarstripp perfekt. Den 18-21/11 firar Lettland sin självständighet och under min första afton talar bland annat presidenten vid Frihetsmonumentet och lite senare på kvällen är det ett stort fyrverkeri vid floden Daugavas strand. Hundratusentals människor trängs vid kajen som går utmed Gamla Stan för att festa och ta del av den häftiga upplevelsen. Samtidigt pågår även ljusshowen StaroRiga som är lite av en motsvarighet till Linköpings Vinterljus. Olika ljusinstallationer, ljusspel på husfasader och även fyrverkeriet ingår i showen. Totalt har programmet 75 punkter och flera av dem är permanenta. Sedan grundandet 1201 har det varit få perioder som Riga haft sin självständig-

het. Först ingick man i Hansan under 13-1400-talen, en kort tid under 1500-talet var man en egen statsstat men mestadels var staden skådeplats för ständiga strider mellan Polen, Sverige och Ryssland och under en period under svenskt herravälde var staden faktiskt Sveriges största stad. 1709 tog Peter den Store kontrollen över staden och fram till 1919 stod man således under rysk makt. Många ryssar förflyttades till staden och än idag märks det ryska inflytandet, det finns fler etniska ryssar än etniska letter i Riga. Vi svenskar tar ofta vår frihet för given, men i Riga lever ockupationen i färskt minne. Det är mindre än 20 år sedan man tillhörde Sovjetunionen och det visar man genom att hissa Lettlands vita och vinröda flagga på

alla ställen man kommer åt, många av de tusentals människor jag möter på gatan viftar också med små pappersflaggor. Givetvis för att det är nationaldag, men när friheten är så nyvunnen blir det säkert extra viktigt att visa sin nationella stolthet.

Lockar folk året om Men nationaldag eller ej, Riga är en stad som lockar turister året om. Inte minst kommer många svenskar och tyskar hit med färjorna. Själv tar jag flyget från Skavsta med ett lågprisbolag där hela resan tur och retur inklusive alla avgifter går på 399 kronor. Efter att ha kollat runt lite på nätet hittar jag ett nytt och bra hotell i Gamla Stan där jag får betala runt 700 kr för två nätter. Generellt ligger prisnivån i Gamla Stan på ungefär 70% av priserna i Sverige skulle jag uppskatta,

KÖP RIKTIGT HÅRDA KLAPPAR LÖRDAGEN DEN 18/12 KL. 17.00 Melker Becker signerar och berättar om boken ”Mer Hårdrock” Jörgen Holmstedt (författare av boken OKEJ) och Hans Hatwig (grundare av OKEJ) Signerar, berättar och visar bildspel av ”Boken om OKEJ80-talets största poptidning”

För en trendigare

livsstil DITT OKA ! FÖRBEMPLAR EX

www.filbytergallerian.se

Signeringspris

Signeringspris

Ord. 169:-

Ord. 399:-

150:-

10 NOLLTRETTON

350:-

Mån - fre 10-19 Lör 10-16 Sön 12-16


RESMIX

Fakta / Riga

Vad: Huvudsta

d i Lettland.

Folkmängd: 71 3.000 personer Språk: Lettisk a Statsskick: Re publik Religion: Krist endom Valuta: 1 Lats = 100 Santimu Bäst tid at t åk a: En weekend i Riga funkar år et om. Sevärdheter: Främst Gamla stan med sina gamla hus, kyrkor, gr änder och mysiga miljö . Jugendhusen vid Alberta iela. Ze ppelinarhanga rerna som blivit saluh allar.

åtminstone när det gäller mat och dryck, men det finns även mycket som är betydligt billigare. Riga är ett perfekt resmål för en weekendtripp, och inte minst om man vill uppleva lite mysig julkänsla. Gamla Stan, som är Rigas ojämförligt största turistattraktion, är en sån där klassisk gammal europeisk stadskärna med gränder och prång. Här finns pampiga kyrkor och gamla hus med utsirade detaljer. Marken täcks av kullersten, gatunätet är oregelbundet och historiens vingslag gör sig påmint när man går runt och insuper atmosfären. Jag går nerför en trappa vid Torna iela och hamnar på en mysig, medeltidsinspirerad taverna där jag beställer in en lettisk öl och lettiska revbensspjäll med ett jättelass surkål till. Efterrätten bjuder de på. Därefter vandrar jag runt i Gamla Stans historiska

miljöer och känner mig som del av en sagobok. För att insupa den riktiga julstämningen är jag dock lite tidigt ute. Visserligen har man på många håll redan börjat dekorera med granar, lyktor och ljusslingor men det är först veckan efter mitt besök som det riktiga julstöket börjar. Julmarknaden vid Domkyrkotorget är berömd och ett av de bästa valen om man vill besöka en europeisk julmarknad. Den börjar i slutet av november och pågår hela december ut. Det fungerar givetvis bra att besöka Riga även under resten av året. Inte minst Gamla Stan har en mängd sevärdheter som jag inte berört i detta resereportage, men som är väl värda att besöka såväl under sommar som vinter. Detta får jag återkomma till i ett kommande reportage, till dess är mitt tips att i år skippa julmarknaderna i Lübeck eller Tivoli och istället upptäcka julstämningen i Riga.

Listan: Varför inte prova en ny skidsemester i år? Det är inte bara i S:t Anton, Åre och Aspen som det går att åka skidor. På senare år har många nya skidorter dykt upp på kartan, även om Alpernas popularitet lär bli svår att matcha. Här följer några spännande tips:

GulmarG - IndIen Dizin Ski area - Iran Ski Dubai - dubaI Saklikent - TurkIeT banSko - bulgarIen ParnaSSoS Ski center - grekland afri-Ski - lesoTho ceDarS Ski reSort - lIbanon oukaimeDen - Marocko Yabuli SkiinG fielD - kIna

BILDEN

I skuggan av Mount Warning på Australiens östkust ligger detta trevliga ställe. Fast det kanske inte är någon plats man skryter om att man kommer från?

Ja: Polarturism

Intresset för polarturism bara ökar. Kanske hänger det ihop med klimatförändringarna? Nu är det högsäsong för resor till Antarktis, vill man till Svalbard eller Grönland passar sommaren bättre.

nej: Bagageauktioner

95 % av allt borttappat bagage hittas inom ett dygn och 99 % hittas så småningom. Det som blir över säljs på auktion efter att pass lämnats till ambassader och spriten förstörts. Något måste man göra av sakerna, men visst känns det lite skumt att köpa nån annans souvenirer?

VI ÖNSKAR ER EN RIKTIGT GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

Nygatan 36 013-353 353 www.e-hair.se Kesten

Matilda

Linda N

Helena

Linda E

Maria NOLLTRETTON 11


VIMMEL

TÄVLING

Foto: Jessika Fordell

EN pErsoN viNNEr Ett squash-racKEt fråN DuNlop saMt fyra bilJEttEr till sWEDish opEN i squash 4/2 2011 (Värde ca 1.200kr)

Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att svara rätt på nedanstående fråga:

Vem vann Case Swedish Open 2010 ? 1. Nick Matthew X. James Willstrop 2. Karim Darwish

Klipp ur och skicka in senast den 12/1-2011

(Ev. vinstskatt betalas av vinnaren)

TÄVLINGS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPONG Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

FLER ViMMELBiLDER HiTTaR DU PÅ www.nolltretton.se

12 NOLLTRETTON

Kupong skickas till Tidningen Nolltretton, Box 320, 581 02 Linköping eller e-postas till redaktionen@nolltretton.se eller tävla via vår hemsida: www.nolltretton.se LycKa TiLL!


OBILTEINLTEEFON DORO KM LARE BLIR DET EN

JULK LAPP TIPS! SFUNKTIONER SOM DORO ERBJUDER: • Stora och tydliga knappar • Tydlig display • Snabbvalsknappar • Trygghetslarm och SOS-knapp VÄLKOMMEN IN I BUTIKEN FÖR ATT SE ALLA MODELLER

ÖPPETTIDER DECEMBER: Mån Tis-Fre Lör Sön

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se

ÖPPETTIDER

- EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN -

Månd-Torsd 11.00-21.00 Fredag 11.00-23.00 Lördag 12.00-23.00 Sönd/helg 13.00-21.00 23/12 stänger vi kl. 16.00 24/12 & 25/12 - stängt

Varje Fredag & Lördagskväll står vår buffé uppdukad med över 15 olika Thailändska & Kinesiska rätter. För denna orientaliska smakupplevelse betalar Ni endast:

210:Barn under 12 år 80:-

Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt År! Lunchbuffé 92:Vardagar kl. 11.00-15.00

Dagens 3 alternativ 80:(inkl. lättöl, mjölk eller juice och salladsbuffé)

Välkomna till Storgatan 38

Shoppingbuffé 98:-

Lördagar kl. 12.00 -15.30 Barn t.o.m 12 år: 60:-

Boka bord på 013-13 50 62

Söndagsbuffé

138:-

13.00-16.00 Kl. t.o.m 12 år: 60:Barn

www.mingpalace.nu NOLLTRETTON 13


Fakta/

Melker Becker Bor: Stockholm Ålder: 35 Familj: Fru och plastson. Yrke: Tv-producent Bästa rockband: Type O Negative Bästa låt: ”Detroit Rock City” med KISS. Bästa album: ”Hangover Music Vol. IV” med Black Label Society. Bästa rockskribent: Kollegan Mattias Lindeblad. Bästa festival: Sweden Rock Festival Önskar i julklapp: Att inte få några julklappar. Nyårslöfte: Som vanligt – att träna mer och jobba mindre.

Ett åtErbEsök i hårdrockens värld Text: Tobias Pettersson Foto Andreas Nilsson

Årets julklapp är här, åtminstone om man gillar hårdrock. ”Rundgång”-killarna Melker Becker och Mattias Lindeblad fortsätter att botanisera i hårdrockens underbara värld i sin andra bok ”Mer hårdrock – smink, läder och headbanging”. Vi har sett Melker Becker smyga runt i ”Hemliga svenska rum” i SVT, men bland landets hårdrockare är han kanske mer känd för radio- och tvprogrammen ”Rundgång” som han gjorde ihop med kollegan Mattias Lindeblad. Melker är ursprungligen från Linköping där han bodde till 1999, sedan blev det Norrköping fram till 2007 innan han därefter flyttade till Stockholm. Mattias är från Göteborg, men har också bott i Norrköping.

och annat smått och gott från hårdrockens värld. Nu, två år senare är det dags för uppföljaren med namnet ”Mer hårdrock – smink, läder och headbanging”. - Det är egentligen samma bok som den förra, fast en fortsättning, säger Melker och menar att hårdrocksböckerna lite korthuggna stil fungerar bra som toalettlektyr: - Vi ville skriva böcker som var enkla att läsa. Det är inte alltid man orkar med ett helt kapitel åt gången. - Vi sneglade lite på de där allra lyxigaste DVD-utgåvorna med kommentatorspår, extramaterial och bakom kameran-scener.

2008 gav killarna ut boken ”Hårdrock – rundgång, nitar och nackspärr” där de bjöd på anekdoter, tyckanden, intervjuer

Är hårdrock ett tacksamt ämne att göra en bok om? - Absolut. Det är en av de mest grafiska

POCKET TOPPEN December 2010

1. 2. 3. 4. 5. 6.

musikgenrerna och svänger från svärd, blod och drakar till det mer mörka som Type O Negative. - Det som slår en är att hårdrockare är väldigt ödmjuka och trevliga. Jag tror det beror på att dom sitter hemma i tio år och spelar gitarr och sliter länge för att bli något. Musiken har inte blivit en industri än, till skillnad mot andra genrer där man kan bli stjärna över en natt. Hur skiljer sig nya boken mot förra? - Jag tycker vi har bättre flyt i den här. Det är en bättre helhet, den hänger ihop bättre och har fler sidospår. Jag vill inte skryta men jag tycker vi fick till det bättre nu. Vad är du mest nöjd med i boken? - Allt som handlar om Ronnie James Dio,

Alfahannen 100-åringen som klev ut genom... Utrensning Döden skall du tåla Postcard killers Lyckan, kärleken och meningen...

7. 8. 9. 10.

han dog ju i våras. Vi hade förmånen att träffa honom ett antal gånger. Jag ska inte säga att vi blev vänner, men man hade lagt bort den där nervositeten man har de första gångerna. Han var oerhört trevlig och tog sig tid att prata, det var väldigt stort för mig personligen. Om du fick sätta ihop en supergrupp, hur skulle den se ut? - Peter Steele från Type O Negative på sång, Gene Simmons (KISS) på bas, Zack Wylde (Type O Negative) på gitarr, Brann Dailor i Mastodon på trummor och Glenn Danzig som maskot vid sidan om, kanske på tamburin och kör. Fotnot: Den 18/12 signerar Melker sin bok på BokMedia.

Frostnätter Igelkottens elegans Maskarna på Carmine Street Segraren står ensam

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i december 2010.

MÅNADENS MAGAZINE Hembakat Julen är kanske den tid på året då det stökas som mest i köket. Det griljeras skinka, det kokas knäck och inte minst bakas det i alla möjliga former. Vill man ha lite inspiration inför julbaket kan man gärna bläddra i Hembakat där det bjuds på en mängd spännande recept och smarriga bilder som gör att det vattnas i munnen.

Behöver Ni en buss? Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget! Vi har bussar för 10 till 89 personer.

I det senaste numret får läsarna bland annat tips om olika saffransbak, man hälsar på i Marsipangården i Trosa och man visar hur man kan göra sin egen pepparkakskalender. Dessutom bakas kryddigt rågbröd till julbordet, man tipsar om olika bakverk som passar bra till glöggen och så får man förslag på god julkonfekt, som exempelvis ischoklad, nougatmandlar och mintkola. Såg man inte fram mot julen redan innan så gör man det definitivt efter att ha bläddrat i Hembakat. (TP)

För mer info, ring Carina eller Thomas på

013-100 208 www.sbuss.se

14 NOLLTRETTON


KORT OM FYRA BÖCKER

I det sista regnet Janesh Vaidya /Albert Bonnier Berättaren är på väg tillbaka till sin hemby i Kerala i södra Indien. Han minns sin uppväxt där hans älskade farmor var den som stod honom allra närmast. Under dagarna som följer sker händelser som förändrar hans syn på livet. Samtidigt väcks många känslor hos byns invånare, känslor som varit fördunklade under alltför många år.

Varför gråter inte Emma? Magnus Wennerholm & Emma Jangestig /Forum Äntligen hade allt ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon hade mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

Maos siste dansare Li Cunxin /Wahlströms & Widstrand Samtidigt som ordförande Mao går ur tiden blir Li färdig dansare, och Kina börjar försiktigt öppna sina dörrar mot omvärlden. Li kommer till USA som utbytesstudent och förvånas stort över att väst inte alls är så depraverat som han har fått lära sig. Han bestämmer sig för att hoppa av. Efter stor dramatik hamnar Li på Houstonbaletten och blir dess stora stjärna.

En del av mitt hjärta lämnar jag kvar

Diana Janse /Alfabeta

Den unga svenska diplomaten Diana kastas in i ett liv långt från salonger och cocktailpartyn när hon söker en UD-tjänst med placering i Kabul. Plötsligt handlar vardagen om att lyckas få elektricitet till bostaden några timmar varje dygn, att hitta människor att lita på när ingenting fungerar och att längta hem. På mindre än två år förändras hela hennes världsbild för gott.

BOKTIPSET Bedragen

(Piratförlaget)

Av: Katerina Janouch Text: Tobias Pettersson

Sex- och samlevnadsexperten Katerina Janouch har under 2000-talet skrivit många populära böcker, ofta med familjer och relationer i centrum. Denna gång får vi träffa Cecilia Lund som försöker få livet att gå ihop med man, fyra barn, jobbet som barnmorska och den ganska grå vardagen, där det handlar mer om logistik än om romantik, glädje och lycka. Plötsligt dyker en 20-årig kille upp och hävdar att han är resultatet av en tågluffarresa Cecilias make gjorde i sin

ungdom. I samma veva ska maken åka utomlands på en arbetsresa och Cecilia börjar misstänka att han är otrogen. Snart märker hon även att det är något skumt med den nya sonen, och här kommer det in en sidoberättelse som känns lite onödig i mitt tycke, men skildringen av jobbet på förlossningsavdelningen känns däremot äkta och detaljerat. Hur det går för Cecilia kommer vi att få följa i flera böcker framöver, kanske är det därför slutet på boken blir lite luddigt och abrupt.

S E X I G S O F I S T I K E R A D S Y N D I G B R O A D W AY M U S I K A L "Den häftiga och färgstarka scenografin och de rappa dansnumren är fantastiska" Folkbladet ”Kanonsuccé” ”en galakväll i glitter och glamour, musikaliskt en alptoppsupplevelse” nummer.se

”…skicklig ensemble… flott och påhittigt…” Svenska Dagladet

SPELAS 17 DEC – 19 FEB Petra Nielsen som Velma Kelly Karin Oscarsson som Roxie Hart Richard Carlsohn som Billy Flynn Liselott Lindeborg som Mama Morton Stefan Persson som Amos Hart mfl Book by Fred Ebb & Bob Fosse, Lyrics by Fred Ebb, Music by John Kander Based on the Play Chicago by Maurine Dallas Watkins. Förlag NORDISKA Aps - Köpenhamn

PÅ STORA TEATERN LINKÖPING

Biljetter: 020-51 51 20 www.ostgotateatern.se

NOLLTRETTON 15


Fakta Yrke: Frilansskribent Bor: Ryd Ålder: 37 Familj: Ensamstående med två barn. Godaste mat: Ankbröst Godaste dryck: Vatten Bästa film: ”Pianot” eller ”The Human Stain”. Bästa tv: “Criminal minds” och liknande. Dold talang: Bakar ganska mycket. Önskar sig mest just nu: Att mina barn får må bra och att skrivandet flyter på ännu mer.

linjer av Linda Örnvall ”Linjer I ditt ansikte bildade vägar jag kunde ta för att nå outforskade kontinenter hos dig Blev kartblad jag ville bränna”

Linda ÖrnvaLL ser poesin i mammalivet Text & Foto: Tobias Pettersson

Livet som mamma är sällan som i de glättiga magasinen. Det försöker Linköpingstjejen Linda Örnvall skildra i sina krönikor och dikter. Har man haft koll på Linköpings lilla poesiscen det senaste decenniet är Linda Örnvall ett sånt där namn som man ständigt stöter på i olika sammanhang. Nu är hon bland annat aktuell som ny krönikör i NT/Correns lördagsbilaga ”Paus”. Intresset för ord och språk har alltid funnits, men det var genom musiken och särskilt Eldkvarns sångare Plura som hon hittade en annan ingång till språket och började skriva egna dikter.

ÖSTERGÖTLANDS L Ä N S M U S E U M

När gjorde du din första diktuppläsning? - Det måste ha varit någon gång under tidigt 90-tal, på en liten scen vid S:t Larskyrkan under Linköpings Sommarfestival. Men min riktiga start var 1998 när Passagen öppnade, sen dess har det varit en scen för mig genom åren.

16 NOLLTRETTON

För snart tio år sedan recenserade jag Linda för en lokal morgontidning när hon uppträdde på Elsas Hus. Då skrev jag bland annat: ”Hon läser sin poesi med självsäkerhet och känsla. Ofta med en touch av cynisk överlägsenhet, ena ögonbrynet höjs för att markera att hon är blasé”

publiceras någon gång i månaden. - Jag får skriva ganska fritt. Jag och redaktören kom fram till att det fanns ett tomrum kring det jag har att berätta, om en poetisk singelmamma som gestaltar livet utanför kärnfamiljen. Den första krönikan handlade om mina barn och varannan vecka-livet, fast i väldigt poetisk form.

Vid det tillfället kompades hennes dikter av keltisk harpa, och greppet att kombinera poesi med musik är något hon fortfarande håller fast vid. Den 13/10 på nämnda Passagen samarbetade Linda med basisten Nicklas Brännström. - Det funkade bra med hans basspel. Han har ju alltid varit öppen för alla möjliga samarbetsformer och har många järn i elden. Han kan få basen att låta hur som helst. Läser jag om en tågräls kan han göra så basen låter som ett tåg.

Linda vann också en dikttävling i Corren under hösten. Hon skickade in tre dikter, varav den som vann, ”Linjer”, legat i byrålådan ungefär tio år. Nyligen medverkade Linda på biblioteket i Linköping och där kunde publiken höra lite mer smakprov på hennes diktarkonst. - Det var lite annorlunda än en vanlig poesiuppläsning, och kul att prova på. Myggan klämde lite runt skallen, jag är van att stå vid ett stativ. Här var det mycket inbjudna ungdomar, på mina andra uppträdanden brukar det vara större spridning på min publik.

Linda har själv skrivit för Correns ungdomsredaktion för många år sedan. Under hösten har hon blivit fast krönikör i deras lördagsbilaga där hon kommer att

Hur står sig poesin i Linköping, anordnas det poesikvällar och liknande?

- Jag tror inte det är så mycket här i Linköping, men i Norrköping anordnas en hel del. Men jag har nog stått utanför och kört min grej, jag har inte känt mig hemma i såna sammanhang. Vad har du på gång framöver? - Jag vill försöka jobba med skrivandet på alla nivåer. Jag har tänkt att spinna vidare på det här med ensamstående mor, mitt poetliv och mitt ghettoliv. Jag har ett språk som gör att jag kan gestalta det på ett poetiskt och levande sätt. Sen får vi se var det hamnar till slut. - Jag håller på med lite andra experiment också, jag skriver fragmentariska prosastycken där jag försöker att beskriva en kvinna som är psykiskt sjuk och inte förstår att hon är gravid. Tanken är att det ska bli en bok. Jag har faktiskt material till flera böcker, säger Linda som hoppas att något förlag snart nappar. - Jag är så traditionell att jag inte vill ge ut mina böcker själv, utan att det ska vara ett riktigt förlag bakom.

Mera Jul

En utställning om designade juldukar, elektriska adventsljusstakar och knutgubbar MUSEIBUTIKEN – presenter, böcker, leksaker och unikt glas av Berit Johansson Öppet: tis-sön kl 11-16 • Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen Raoul Wallenbergs plats • 013-23 03 00 • www.ostergotlandslansmuseum.se


CITY

Apotekareg. 7 013-14 50 14

G

Therese M.

r Å t t y N t t o G å p & i v l r Ju ska n d ö o

HACKEFORS

Låskolvsg. 2 013-15 54 75 Camilla

Kristina - Mammaledig

Sandra

Linköpingsfrisörerna som kan mer! Med komplett sortiment av Hårologiprodukter. Therése Sara

Emma - Mammaledig Sofia

Isabell Caroline

St u d i o

Fit n es

Elin Aida

s

S : t Lar sgatan 013 -10 21 61 6 0 Frida

Cissi

NOLLTRETTON 17


Kryddfärsbiffar med LinGonsKy (ca 15 små biffar)

400 g blandfärs • 1 gul lök • 2 syrliga äpplen • 2 dl vispgrädde • 1 msk grovkorning senap • 3 ägg • 1 krm mald kryddnejlika • 200 g vitkål • 2 msk smör • 2 msk honung • 1/2 dl rårörda lingon • 1dl kalvfond • smör • salt & peppar

Gör så här: 1. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna äpplena. Stek lök och äpple i smör i en stekpanna utan att de får färg. Låt svalna. 3. Blanda ihop färsen med lökfräset och resten av ingredienserna till biffarna så det blir en jämn smet. 4. Forma färsen till små biffar. Stek dem i smör tills de fått fin färg. 5. Vispa ur pannan med lite vattten, kalvfond och de rårörda lingonen. 6. Strimla vitkålen och stek den i smör på medelvärme tills den fått en gyllene färg. 7. Tillsätt honungen och smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med lingonsky och vitkål.

KnäcKäppLen (ca 8 st)

8 pinnar • 8 små röda äpplen, gärna Ingrid Marie • 2 dl riven kokos • 6 dl strösocker • 3/4 dl vatten • 2 msk glykos • 7-8 droppar röd karamellfärg

Gör så här: 1. Koka ihop socker, vatten och glykos i kastrull tills blandningen är ca 140°. Rör i karamellfärgen. 2. Stick pinnar i äpplena. Häll kokosen på ett fat. Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen och rulla dem genast i kokos. Låt kallna på ett bakplåtspapper.

Recepten är hämtade ur... ”Mannerströms Julkokbok” - Norstedts

MATSTÄLLET Hallbergska Wärdshuset - Gamla Linköping Wärdshuset rekommenderar: Så här års är det givetvis julbordet som gäller. Prisnivå: Lunchbuffé inklusive sallad, smör, bröd, måltidsdryck, kaffe och kaka 95 kr. Julbord från 375 kr. Kolla in: Kombinera besöket på Wärdshuset med en promenad i Gamla Linköpings historiska och unika miljö.

18 NOLLTRETTON

Wärdshuset i Gamla Linköping består av två 1700-talsbyggnader som flyttats dit från stadens centrala delar. Dessa är Barkmanska gården och Apotekaregården, också känd som Hallbergska gården. Wärdshuset är inte bara intressant ur lokalhistorisk synvinkel utan serverar även god mat. Förutom luncher och julbord kan man även äta à la carte, bufféer och den Hallberska menyn. Wärdshuset i Gamla Linköping har även en festlokal som går att hyra för privata fester.


Stor fest på Juldagen! Köp förköp för garanterad plats!

n två

n i s n o g å n n ä e r a t he

ta Strandga

RESTAURANG • BAR • NATTKLUBB • BILJARD

MÖTESPLATSEN PÅ ÅGATAN! RESTAURANG BOKA NYÅRSSUPÉ!

KVÄLLENS ERBJUDANDE inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt)

149:-

Trerätters middag inkl. mousserande vid tolvslaget • Välkomstdrink • Skaldjurstoast med dillcréme • Helstekt portvinsmarinerad oxfilé med potatisgratäng och kantarellsås. • Chokladsymfoni med gammaldags vaniljglass och vispgrädde.

329:-

nners lag

glada vä pening i

ap AT – en h L L I R G N STE

Tänk dig en tallrik med friterad klyftpotatis, krispiga grönsaker och en rejäl bit oxfilé eller tonfisk – och en egen stekplatta av sten. Du plockar bland dina ingredienser, steker en del av dem på den 400 grader varma stenen, känner doften och hör hur det fräser när maten lagas till framför dina ögon. Låter det lockande? Välkommen till Strandgatan två.

BAR & NATTKLUBB www.strandgatantva.se

FREDAG LÖRDAG

Club 29 Det mesta i baren 29:-

Happy Hour 22-24

BILJARD

013 - 485 00 00

Vi önskar alla våra kunder

En Riktigt God Jul JULERBJUDANDEN på kvarterskrogen i Abisko Centrum - Krogen med god mat & dryck i genuint mysig miljö.

BILJARDPAKETET

Kvällens varmrätt inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt) samt en timme biljard

189:-

Veckans öl (33 cl)

25:-

Grillspett, klyftpotatis, sallad och tzatziki

89:-

(alt. alkoholkfritt 15:-)

ÖPPET ALLA DAGAR TILL

03:00 ÄVEN JULAFTON!

- ÖPPET ALLA DAGAR ÄVEN Á LA CARTE • AVHÄMTNING • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER ABISKO CENTRUM • GÖTGATAN 31 • LINKÖPING• 013-12 12 28

Ågatan 28 • 013-14 83 80 • www.restaurangplaza.se

www.abiskoskeppet.com NOLLTRETTON 19


ÖstGÖtska bÖcker

till julklappssäcken Text: Tobias Pettersson

Emma HambErg Baddaren

Ola KlippviK Hotellet

Piratförlaget

Natur & Kultur

Emma är född i Linköping och känd bland annat för serierna ”Emma” och ”Singel i stan”. I ”Baddaren” får vi möta konstnären Maja som bor på en ö i Vänern med sin man Pelle i ett 1700-talsslott. En dag får hon en idé: hon ska starta en simskola för vuxna, där eleverna får bo på slottet under några veckor. Maja drömmer om hur simskolan ska bli ett möte mellan spännande människor, men det kommer bara tre personer med djupa hemligheter bakom sina skyddande skal. Simskolan blir inte alls som någon av dem hade tänkt sig. De två varma sommarveckorna förändrar livet totalt för dem allihop.

Ola Klippvik från Vikbolandet romandebuterar med en bok om skuld som kan läsas som en allegori över västvärlden efter elfte september. På ett hotell i en större, nordligt belägen stad arbetar Nattportiern och Nattvakten sida vid sida. En natt exploderar en bil i hotellgaraget. Ingen människa blir skadad men man kan anta att det rör sig om ett attentat. Samtidigt har en kvinna smittats av ett virus och en ung man befinner sig i en bergstrakt långt bort med en bit bröd i ena handen och med en vag förhoppning om att snart få en kalasjnikov placerad i den andra. Vad har egentligen hänt? Hur hänger historien ihop?

Det vimlar av spännande författare här i Östergötland. Många hinner vi inte uppmärksamma under året, utan samlar här som julklappstips. Här är några av de böcker från länet som har kommit ut i år.

ann-mari TOrmalm Bersbogruvans hemlighet

marTin KylHammar Pojken på vinden Carlsson förlag

Sivart Förlag

Ann-Mari Tormalm är född och uppvuxen i Motala, länge bosatt i Björsäter men numera Linköpingsbo. Denna bok är uppföljaren till ”Hemligheten på Ekenäs” från 2007. Båda böckerna handlar om barnen Ella och Adam på spännande sommaräventyr. En man med buskiga ögonbryn börjar dyka upp överallt, har han något att göra med Sofia, den unga kvinnan ur det förflutna? Bersbos välbekanta gruvor verkar bära på en hemlighet – och kanske en skatt…

Martin Kylhammar är professor i Linköping inom idéhistoria och litteraturhistoria och vill här förmedla bilden av honom själv som sökande pojke på barndomens vind. ”Pojken på vinden” utforskar det mesta från Bruno K Öijers poesi och Norges moderniseringsprocess till Strindberg, Påven, klimatforskning och franska kryddträdgårdar. I korta kapitel lägger Kylhammar fram sina tänkvärda filosofier och han växlar i rollerna som filosofen, forskaren, främlingen och pojken, som beskrivning av författarskapets olika temperament.

lite God mat efter julafton det bästa Från Halv åtta Hos mig! vanlig mat, nyttig mat, god mat!

Familjens Hälsokokbok - Lagom nyttig vardagsmat Jacob Wismar/Bonnier Fakta

så väljer du rätt vin - Din personliga vinnyckel Stellan Hökfelt/Norstedts

20 NOLLTRETTON

Jacob Wismar har samlat ihop 200 recept, vanliga enkla recept som passar till barnfamiljernas kök. Han visar att man kan laga god och varierad mat fullproppad med vitaminer, mineraler, proteiner och hälsosamma fetter och det behöver inte vara svårt. Han menar att genom kosten så lägger man grunden för en hälsosam livsstil. Boken är full av vackra bilder som är tagna av hans fru Frida Wismar. (CS)

TV4s matlagningsprogram Halv åtta hos mig har blivit en succé och nu kommer kokboken. Upplägget för tv-programmet är att fyra personer som inte känner varandra sedan tidigare bjuder varandra på trerätters middag. Sedan delar gästerna ut poäng och på den sista middagen så koras vinnaren. Kokboken innehåller recept från 37 vinnarmenyer + 6 st bonusfavoriter. Menyerna är lika brokiga som deltagarna som alla sätter sin egen prägel på bjudningen. (CS)

en spännande värld av mat- ocH vinglädje

en klassiker För stora ocH små HusHåll

Vinprovaren och författaren Stellan Hökfelt resonerar på följande vis: tycker du att ett vin är gott så har du rätt, tycker du inte att ett vin är gott så har du också rätt, för vin är till hundra procent subjektivt. Denna bok kräver inga förkunskaper men du får gärna vara nyfiken. Ta ditt favoritvin och slå upp det i boken så får du vintips med liknande vinstil. Boken innehåller även en mat- och vinnyckel som visar hur du lär dig kombinera mat och vin på bästa sätt. (CS)

Här är en riktig klassiker i kokboksvärlden. En grundkokbok som ger svar på det mesta och med över 1.500 väl utprövade recept. Den nya utgåvan innehåller många nya ingredienser, recept och foton. Recepten är beräknade för både små och stora hushåll. Beskrivningarna är lätta att förstå och för att göra det ännu mer tydligt finns även fina bildserier som gör det enkelt att laga god och näringsriktig mat. (CS)

Halv åtta Hos mig - Kokboken Bonnier Fakta

rutiga kokboken - En svensk klassiker Ica förlag


M U R A N I D A L L A I K I MUS

VÄLKOMMEN IN SÅ BERÄTTAR VI HUR JUST DU KAN FÅ MUSIKEN I ALLA RUM...

ÖPPETTIDERR: DECEMBE Mån Tis-Fre Lör Sön

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se

Hos oss kan du handla julens & nyårshelgens delikatesser över disk. Jul & Nyårstider

GOD JUL & T GOTT NYT ÅR

24/12 Julafton 8-14 25/12 Juldagen Stängt 26/12 Annandagen 10-17 31/12 Nyårsafton 8-16 1/1 Nyårsdagen stängt 5/1 Trettondagsafton 8-20 6/1 Trettondagen 10-17

Kunskap & kvalitet när den är som bäst

LUCULLUS Filbytergallerian • 013-12 11 51

Må-Fre Lör Sön

08-20 08-17 10-17

Finns i huset NOLLTRETTON 21


årets bästa barnbutiK i Sverige

Foto: FTS

Barnbutiken Uni finns i Linköping på Storgatan 50, men även med två butiker i Stockholm. I år var butiken nominerad till årets barnbutik av facktidningen Habit. Den 10 november i Stadshuset hölls modegalan och under kvällen valdes Uni till årets barnbutik. Juryns nominering: Med färgglada, miljö- och lekvänliga kläder har årets vinnare hittat till många familjers hjärtan, både via webb- och fysisk butik. Ett väl genomtänkt och lönsamt koncept som håller i längden. Butikens namn avspeglar själen i sortimentet – ett urval för alla barn. - Jag är jättestolt och glad över utmärkelsen. Det ger affären ett stort lyft och ger bekräftelse på det vi arbetar med är rätt, berättar Sofie Widman, som driver butiken i Linköping. - Vi handplockar välgenomarbetande produkter, på så sätt är våra barnkläder unika, fortsätter Sofie. Vi är en unisex butik – både tjej och kille kan använda kläderna och vi väljer material och tillverkning allt för att det ska vara så miljövänligt som det bara går. Sofie Widman ser positivt på framtiden och hoppas fler ska få upp ögonen för barnbutiken efter denna fantastiska utmärkelse. - Det är i alla fall ett väldigt gott betyg, avslutar Sofie. (JF)

Fira nyår med Klara lyft för Flyget i stan Linköping City Airports flygbolag KLM och NextJet har visat en stark och stadig uppgång under hela året med mer än 20 procents ökning på utrikeslinjerna från Linköping. I november var ökningen så stor som 45 procent. Totalt har cirka 85.000 personer rest från Linköpings flygplats under året. - Jag är mycket nöjd med utvecklingen av våra flyglinjer, som är lika efterfrågade av både affärsresenärer och privatresenärer, säger flygplatschef Torbjörn Mortensen. (TP)

Under namnet ”Festen kan börja” kommer Linköpings kommun att fira in det nya året på Nyårsafton med stor final på Borggården. Det hela börjar klockan 16 med en hattverkstad i konsthallen Passagen. Alla barn är då välkomna att designa sin egen festhuvudbonad till kvällens firande. Sedan blir det uppträdanden på Stora Torget med tv-stjärnan Klara Zimmergren som konferencier. Det blir körsång med Nyårskören ”På slaget”, dans av MEDance samt danselever från Folkuniversitetets gymnasieskola och Lunnevads folkhögskola, eldshow med eldslukare från Pyromaniart och Spader Ess samt hattparad för alla barn uppe på scenen. Därefter blir det promenad till Borggården i ljuset av marschaller efter Storgatan, Nyårstal av borgmästare Ann- Cathrine Hjerdt innan firandet avlutas klockan 18 med årets ljusshow på Slottet. (TP)

”VÅR VISION ÄR EN FULLSATT SPORTHALL” RP önskar alla medlemmar, sponsorer, supportrar & 1000-klubben en riktigt God Jul och Gott Nytt Handbolls-År

22 NOLLTRETTON

DIV 1 HERR

RP Linköping - HK Silwing/Troja Sön 8/1 Kl.1600

DIV 1 HERR

RP Linköping - Irsta HF Lör 22/1 Kl.1600


Tel: 011-141409


n i n e m m o k l ä V Vi önskar dig Välkommen in i julen!

Den lilla julklappsbutiken med det stora utbudet

Många östgötar har redan börjat julhandla och pynta sina hem för att skapa en trivsam miljö inför högtiden. Ni är välkomna att besöka en levande mötesplats som sprider julglädje och hjälper dig att få en trevlig jul och ett gott nytt år. Hos oss på Ekholmen Centrum finner Ni en mix av butiker inom områden som mode, inredning, blomster, make up, mat och restaurang med café. Så kom förbi Ekholmen Centrum för att skapa inspiration inför julen och hos oss kan du finna de flesta av dina julklappar under ett och samma tak. Här får du uppleva framtidens centrum…

Välkomna ... g ...till vår fräscha restauran a! örn é-h med ny bar och caf

God Jul & Gott Nytt År!

Julafton, juldagen och nyå rsa fton - Stä ngt n - 13-22 Annandagen & nyå rsdage

mån-lör 11-22 • sön 13-22

013-15 01 55 Öppettider: Vard. 9.30-19 Lörd 9.30-16 • Sönd. 12-16 www.boutiquebla.se

ÖPPET I JUL

Julafton 7-14 Juldagen 7-20 Annandagen 7-20

ÖPPET I NYÅR

Nyårsafton 7-18 Nyårsdagen 7-20

Trettondagsafton 7-20 Trettondag jul 7-20 MÅN - FRE 7-22 • LÖR - SÖN 7-20

Pizzeria Restaurang Bar Café

VENEZIA

013-15 04 03 • Ekholmen Centrum www.veneziapizzeria.se

TRÖTT PÅ JULENS REPRISER? HYR

3 FILMER EN VECKA FÖR...

120:-

HEMMAKVÄLL

®

KLOSTERGATAN • NYA TANNEFORSVÄGEN • EKHOLMENS CENTRUM

Från oss alla, till er alla en riktigt 24 NOLLTRETTON


n e l u J i önskar

Söndagsöppet i december 12-16

Ekholmen Centrum!

Välkommen in till oss! -Vi har julklappar till henne & honom!

20-23 december öppet 10-19

Julklappstips!

- Köp ett presentkort

Välkommen till Jul hos

Kom in och få julklappstips! - Vi har något till alla

Parfymeriet Ekholmen • 013-15 88 08

Hudvård • Fotvård • Massage • m.m

GARDINER OCH INREDNING Ekholmen Centrum 013 - 15 88 60

Vi välkomnar Marielle och Angelica till oss!

EKHOLMEN CENTRUM 013-15 59 39 WWW.TYGBITEN.SE

Köp presentkort för 750:värde 1.000:• LILLA SPA• c/o Parfymeriet • boka på: 013-15 88 08

Blommor och Interiör Ombud för Interflora

Je s s

Ma ika,

r iel

le, A

n

ca geli

& Sa

nna

Välkommen att boka tid 013-150 150

Ekholmen Centrum, brevid biblioteket

God Jul och ett Gott Nytt År! NOLLTRETTON 25


26 NOLLTRETTON


RENOVERINGSDAGS? Kanske har du precis påbörjat en renovering av ditt hus eller kanske är det så att ert företag står i begrepp att bygga till för att bland annat skapa utrymme för ett nytt konferensrum? Då vill vi erbjuda vår hjälp och ju tidigare vi får komma in i projektet desto bättre blir slutresultatet.

Ni ny kanTV ta till en ditt bild hem på premium Går du i tankar att inhandla en eller tilltie dittistället. företag, då vill vi erbjuda dig vår mångåriga kunskap inom allt som rör instalobs! Vi vill att det ska stå: lation av hemelektronik, på företaget eller i ditt hem. linköping: linköping city & ikanohuset Vi erbjuder totallösningar med bild, ljus och ljud.

Norrköping: spiralen & hageby köpcentrum

Ett knapptryck: TV´n startar, belysningen dämpas ochframför ljudanläggNi får inte ta bort städerna butiksnamnen! ningen startar igång i rätt läge. mvh Ett knapptryck: Konferensrummets projektor startar upp, den mogermundsson torstyrda duken går i positionkarolina och ljudsystemet aktiveras. Enkelt och osynligt.

FRIA HEMBESÖK Vi besöker dig i hemmet eller på din arbetsplats för en helt kostnadsfri rådgivning. Kontakta oss och boka en tid.

ÖPPETTIDER DECEMBER: Mån Tis-Fre Lör Sön

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

Julklappar & Nyårs mas 2010 st ri h C erbJudaNde

Slips 199,95 kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se

Cardigan 399,95

Skjorta 399,95

Jeans 799,95

liNköpiNg: liNköpiNg city & ikaNohuset · NorrköpiNg: spiraleN & hageby köpceNtrum

ŠkodaFamilj

NU MED

& DSG

VÄLUTRUSTAD FRÅN BÖRJAN! ELEGANCEPAKET 6.400:-* • CD-stereo med AUX-ingång och 8 högtalare • Regnsensor inkl. aut. nedtonande backspegel (förarsidan)

• 2-zons hel.aut klimatanläggning • Maxi-Dot display • Elfönsterhissar bak

• Dimljus fram • 16” alu-fälgar • Farthållare *Ord. pris 16.400:-

ŠkodaOctavia Combi Ambiente TSI 160hk fr. 188.000:Förmånsvärde 1.450:-/mån

Leasing 1.150:-/mån

Bränsleförbrukning blandad körning Octavia Ambiente 160hk 6,9l/100km CO2 från 180g/ km Yeti 4x4 Experience 6,5l/100km CO2 från 169g/km. Miljöklass EU5. Skoda Finansiering 36 mån, 30 % kontant eller särskild leasingavgift, 41 % restskuld 50 % restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 dagar (eff. rta 4,116–4,65 %), leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto/mån vid 50 % marginalskatt. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

Prislån 1.880:-/mån

• 9 krockkuddar & regnsensor • WOKS (whiplashskydd) • ESP - Antisladd • Offroadsystem/program • Kurvdimljus fram • Bluetooth handsfree

ŠkodaYeti Förmånsvärde 1.913:-/mån

• Färddator med Maxi-Dot infodisplay • Cd-stereo med 8 högtalare samt stöd för mp3- & AUX-ingång • 2-zons helaut. klimatanläggning • VARIOFLEX (unikt flexibelt baksäte) • 5 stjärnor i EuroNCAP

• Parkeringssensor bak • Karossunderdel med extra stenskottsskydd • Bi-Xenon strålkastare med kurv- & AFS-funktion + Mycket mer!

DSG Experience fr. 285.300:Leasing 1.700:-/mån

Prislån 2.853:-/mån

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 31 Öppettider: Vard. 9-18, lör 10-15 www.engstromsbil.se

NOLLTRETTON 27


MODeNYTT MODESKOLAN DEL 29

Lekfull jul på MQ

Skaffa helSkägg till julHElGEN

MQ höjer julstämningen med hjälp av humorladdade trion Cecilia Fross, Petra Mede och Cecilia Frode. Trion presenterar MQs julkollektion som innehåller en mix av varumärken, mönster och material. MQ har tagit fasta på alla de lekfulla attribut som omger julen och kollektionen är tänkt att höja mysfaktorn och förbereda oss inför julens alla festligheter. - Som skådespelerska är jag mån om mitt utseende och blev glad när jag såg MQs julkollektion. Här finns kläder för vardagens praktiska bestyr, men även läckra outfits för festliga kvällar, säger Cecilia Frode. (CS)

Text: Tobias Pettersson

De senaste åren verkar helskägget återigen blivit populärare. Och så här i tomtetider är det kanske lite extra inne. Även Jesus hade ju förresten skägg när jag tänker efter. När vi pratar om ett snyggt helskägg idag så är det alltså ett välansat och trimmat gå-bort-skägg som avses. Ett riktigt skägg är tätt, välvårdat och propert. Tunna Kleerup-skägg, ironiska studentskägg eller risiga ungkarlsskägg som mest uppstått av ren slöhet förtjänar inte att nämnas i samma stycke som en manlig och stilig ansiktsbehåring. Tänk Beppe Wolgers, tänk Ernest Hemingway. Ett riktigt skägg ska kunna bäras ihop med smoking och se snyggt ut. Så här gör du för att skaffa drömskägget • Låt skägget växa ut så mycket att det går att klippa en snygg grundform. Glesare skägg får du ansa med kam och sax medan tätare skägg kan tuktas med maskin.

Givande julklappstips! Project Playground är en organisation som är grundad av Frida Vesterberg och Sofia Hellqvist. Organisationen arbetar aktivt med att låta ban få vara just barn i Sydafrikas kåkstäder. För att samla in pengar till detta viktiga projekt så har de bland annat startat ett samarbete med Make Up Store. De har tagit fram Glosslip Playground som är ett skimrande läppglans. Alla intäkter går direkt till Project Playground. För mer information besök www.project-playground.org eller www.makeupstore.se (CS)

• Det är viktigt att skägget följer ansiktets proportioner. Titta på dig själv från sidan så att inte skäggprofilen blir fel och hamnar för långt ner på halsen. • Hur långt ska det vara? Sträck på halsen och lägg undre kanten i en båglinje som är som högst strax ovanför adamsäpplet. När du sänker hakan till normalläge blir kanten helt rak.

G

ss

lip

ay

gr

o

frå

n

ak

e

St

or

e

Relansering 70-talsbågar

• Man bör tvätta skägget varje dag för att få bort svett och matrester, gärna med schampoo. Dock inte med hård tvål som kan göra skägget stelt.

Sighsten Herrgård var både modeskapare och trendsättare under 1960-talet, han förändrade svenskt mode på många sätt. Han blev en av våra mest kända designers och blev kanske mest känd för sitt unisexmode. Nu är Sighsten het igen när glasögonmärket Skaga nylanserar tre bågar som han ritade på 70-talet. Alla tre modellerna i Skaga Originals by Sighsten Herrgård har hög retro- och trendfaktor och självklart har de en tydlig unisexkaraktär. För att hedra Sighstens minne kommer Scandinavian Eyewear tillsammans med Sighsten Herrgårds familj att skänka 20% av försäljningsintäkterna från Skaga Originals by Sighsten Herrgård, till aidsforskning via Noaks Ark. (CS)

• Vissa kallar det säkert överkurs men man kan faktiskt använda balsam till sitt skägg. För vissa skäggtyper kan man även överväga en hårinpackning. En leave-in-conditioner kan också vara bra som vårdande daglig rengörare. • De flesta killar väljer att trimma sitt skägg själva hemma framför badrumsspegeln. Vill man ha ett garanterat snyggt resultat kan man göra en grundklippning hos en barberare. Sedan kan du följa upp med en återtrimning ett tag senare.

lo

Pl

d un

M

Up

Bågar som Sighsten Herrgård ritat.

SISTA-MINUTEN KLAPPARNA...

Bokhållaregatan 2 • Linköping www.inmorelinkoping.blogspot.com 013-10 35 03 28 NOLLTRETTON

E D B L A D


vila

HETAST

JUST NU!

MERRY X-MAS &

HAPPY NEW YEAR!

1 2 3 4 5

Glitterfest Ös på med glitter och glamourösa tyger till vinterns alla fester.

Tel. 013-31 00 25 www.maysshop.se FILBYTERGALLERIAN

VinterVit Inspireras av vinterns snöflingor - klä dig i olika vita nyanser.

strålande jul Sköt om huden under vintern och ge den massor massor av fukt!

GammeldaGs jul En go stickad kofta är alltid rätt på vinterns alla mysiga glöggkvällar.

PiGGar uPP! Ett snabbt sätt att pigga upp din outfit i vintermörkret är vackra armband i härliga färger.

MÄRKET

EN KRISTALLKLAR GÅVA!

Lanvin Ett anrikt modehus I slutet av 1800-talet sydde Jeanne Lanvin upp en klänning till sin dotter Marguerite. Just i den stunden så lade mamma Lanvin grunden till vad som komma att bli Frankrikes älsta modehus. Jeanne arbetade från början som hattmakerska i sin egna butik. Där, i butiken, kom hon i kontakt med sina första kunder som uppmärksammade dotterns klänning. Beställningar på klänningar började droppa in, i första hand gällde det klänningar till kundernas barn men det slutade med att även mammorna ville ha dessa vackra klänningar. Helt plötsligt bar stora delar av Paris

societet Jeanne Lanvins kreationer. Lanvin var ett stort och inflytelserikt modehus under hela 20- och 30-talet. När grundaren dog 1946 så tog dottern över företaget. Än i dag så är företaget och modemärket ett av världens största och äldsta, men dock inte ett familjeföretag som det var från början. Sedan 2001 ägs Lanvin av den kinesiska affärskvinna Shaw Lan Wang. Just nu pågår ett samarbete mellan Lanvin och svenska H&M, där den unika kollektionen lanserades i november (i första hand på hm.com) och kläderna sålde slut i ett nafs. (CS)

Överraska med en upplevelse i vinter! Alla kan lära sig att lägga en makeup och på vår Privatkurs får du råd och tips av en professionell makeupartist om hur du på bästa sätt framhäver din skönhet. Valfria produkter till kursens värde ingår utan kostnad (pris för Privatkurs 495 SEK). Just nu erbjuder vi ett gåvokort vid köp av presentkort på Privatkursen (värde ca 130 SEK) om presentkortet löses in innan 28/2/11.

www.makeupstore.se NOLLTRETTON 29


Julgran à la Fräulein von Hast Text: Tobias Pettersson

Hotel Birger Jarls årliga julgransvernissage har blivit en trevlig tradition och ett känt fenomen i juletider. Från den 25 november fram till jul kommer de granna mästerverken att visas upp för hotellets gäster och andra nyfikna i Hotel Birger Jarls lobby. Granarna är minst sagt personligt designade och bryter av ganska mycket från den traditionella synen på hur en julgran ska se ut. Det är allt från mossinklädda skyltdockor till färgglada band som löper från topp till golv. - Julen skulle inte kännas komplett utan den magiska skog som pryder Hotel Birger Jarls lobby. År efter år har våra fantastiska gästdesigners överraskat oss och julen 2010 kommer inte att bli något undantag. Vi ser fram emot de kreativt utsmyckade julgranarna och hoppas att våra gäster ska uppskatta dem lika mycket som vi gör, säger Marianne Hultberg, VD på Hotel Birger Jarl. Bland grandesignerna hittar vi såväl smyckesdesigners, modetidningschefer och stylister. Modebloggerskan Elin Kling samsas med Behnaz Aram från Whyred och Eva Billing från Judit Second Hand. Och det finns även med en designer med Linköpingsanknytning, nämligen Christina Strindlund från klädmärket Fräulein von Hast.

Festliga vardagskläder Christina grundade Fräulein von Hast 2004 tillsammans med Hanne Hague. Deras första kollektion kom 2005 och fick bra respons. - Vi vill gärna säga att vi gör festliga vardagskläder. Vi använder oftast ganska styva material, åtminstone inom couture. Inte så tunt och fladdrigt utan mer robust. - Det är inte så konstiga former utan mer klassiskt. Det är inte så tydligt formspråk som man kan se hos andra designers. Vi är ganska traditionella när det gäller former, förklarade Christina när jag intervjuade henne för ett tag sen. Sedan en tid har tjejerna dock delat på sig och numera är det Christina som driver Fräulein von Hast och butiken på Pipersgatan i Stockholm. Men när det gäller grandesignen har de valt att åter samarbeta.

På hotel Birger Jarl i Stockholm har tio profiler inom mode och design bjudits in för att klä sin egen julgran. En av dem är Linköpingstjejen Christina Strindlund (t v på bild) från klädmärket Fräulein von Hast.

NEW YORK KÄNSLA TILL NYÅR!

2010

I sina kläder har Christina en unik känsla för stil, form och material. Hennes kollektioner är personliga och andas romantik och sagor. Om granen kan man säga att den kanske inte riktigt går i samma stil, hur som helst har den fått namnet ”Merry Spandex”. - Vi har skapat en bruksgran med extra allt! En lysande julgran med intensiv färg, tillhörande snö och extra lång livslängd. Med skenor, snöfransar och grönaste spandex uppstod så vår granlampa Merry Spandex. God grön lysande jul allesammans, säger Fräulein von Hast.

Årets butik

KLÄNNINGAR INFÖR FEST, JUL & NYÅR

299:-

349:-

299:Ljuslykta siluett smide/glas 149:Servettställ siluett, smide 79:Servetter 39:Tallriksunderlägg New York 20:30 NOLLTRETTON

Nya Tanneforsv. 46 • 013-35 10 63

349:-

STORGATAN 30 · LINKÖPING · 013-10 06 82


Signature for today’s classics...

SNYGGT TILL VARDAG&FEST Curlingkänga

TOMMY HILFIGER

1.595:-

RALPH LAUREN

BARE MINERALS

BRUUNS BAZAAR DAY TIGER OF SWEDEN

Stövlett

UGG OF AUSTRALIA

RALPH LAUREN

1.595:-

TED BAKER HULTQVIST KO-KO-NO BARE MINERALS

DAY

Pumps

CITIZENS

TOMMY HILFIGER

895:-

HUNTER TRAFFIC PEOPLE DU OCH JAG TIGER SKOR

UGG OF AUSTRALIA

VÄLKOMMEN TILL...

TOMMY HILFIGER SKOR

DROTTNINGGATAN 66 · NORRKÖPING · 011-13 00 04

Julklappstips från...

Nygatan 32 • 013-15 48 00 linkoping@newhouse.se

R EPSL AGA R EG . 19 • 013-13 07 00

Ny butik

på Klostergatan 31, Linköping God Jul och Gott Nytt År!

95:over väska 2.8 Burberry: Cross :5 9 .2 2 5:-, Schal Plånbok 1.79

Gant: H an HPI: Mö dskar 795:(finns äv ssa med päls en i offw tofs 595 hite) :-

REA-START

26/12 11.00

Välkomna! Butiken är fylld med modenyheter från...

5:art) é 1.59 rin, grå & sv k i P : n a e m r , u h La , beige

Ralp

(finns

un

br även i

DROTTNINGGATAN 42 011- 23 77 77

www.hemmahosemma.se KLOSTERGATAN 31 • 013-31 18 00 NOLLTRETTON 31


Nu har vi fyllt på butiken med

vinterplagg

till hela familjen Handla för minst 500:- och få en necessär från Salming (ord. pris 249:-) Gäller t.om. 24/12 2010 eller så långt lagret räcker

Gert lyser

MÄRKESREA HOS PAGELLE!

upp tillvaron

Start 20 december

Text & Foto: Jessika Fordell

Mån-Fre 10-19 • Lör 10-16 • Sön 11-16 DROTTNINGGATAN 41 NORRKÖPING LINDENS KÖPCENTRUM 011-13 70 07 WWW.PAGELLE.SE

Ringvägen 44 Fixpunkten Söderköping • 0121-134 41

Exklusivt för dig Gilla oss på facebook

Tips – vi har även presentkort! 011-10 22 00 • www.bomansbutik.se 32 NOLLTRETTON

Han har varit med i branschen i hela 40 år. Gert Olsson är namnet och han driver fortfarande butiken Ljusglimten i Linköping som han startade 1970. Här berättar Gert vad man ska tänka på vid köp av belysning och han påpekar hur viktigt det är med rätt belysning. Vi möter den erfarne handlaren i hans butik på Drottninggatan 51, Linköping. Han driver även Ljusexperten i Tornby sedan tre år tillbaka. Gert började arbeta på Kostas glasbruk i tidig ålder och har alltid haft ett stort intresse för form, färg och ljus. Han har under åren samlat på sig en lång erfarenhet och bred kunskap inom belysning och Gert vet hur man ljussätter rum, hus och ytterbelysning för att få det bästa resultatet och skapa den perfekta känslan som belysning ger. - När jag startade upp Ljusglimten hade varje familj en ljusstake i ett fönster i hemmen, berättar Gert. Idag finns det ljusstakar respektive ljusstjärnor i varje fönster, hus och hem, fortsätter han. Jag har varit med från början och jag ser tydligt en positiv utveckling på marknaden där efterfrågan växer, vilket ger god tillväxt. Ljussätter företag och hushåll I butiken på Drottninggatan är det fokus på kunden och att ge bra service så att alla blir nöjda och glada. De arbetar också alltmer ut mot både privatpersoner och företag som vill ha hjälp med att ljussätta alltifrån enstaka rum till hela hus och kontor. Företaget skräddarsyr lösningar och kommer med förslag på en ljussättning som de tycker skulle passa och utgår då utifrån

kundens önskemål, förutsättningar och prisnivå. - Det läggs mer pengar på belysning idag, än för några år sen, viket är väldigt roligt, inte bara för att det ger goda affärer utan jag har arbetat stenhårt för att få folk att förstå hur viktigt det är med rätt belysning i rätt rum och vilka känslor det skapar. Belysning är som en möbel, berättar Gert. - Med fel belysning i badrummet är som att sätta in en soffa där. – Beroende på vad du ska belysa och vad du ska använda ljuset till ska du ha olika armaturer och ljuskällor, som vi i butiken kan föreslå. Vad ska man tänka på vid köp av belysning? - Att köpa kvalité och låt det få kosta lite. Försök att se det som en investering. Vid renovering är det bra om man redan tidigt i planeringsstadiet tar kontakt med oss och rådfrågar om hur man ska ljussätta. Ljussättning ska vara en del av renoveringen och för att vi ska kunna göra ett snyggt arbete och leverera rätt ska man kontakta sakkunniga ifrån början. Satsa också på en dimmer, det är miljövänligt och förlänger ljuskällans livslängd. Hur länge ska du hålla på? - Jag tänker hålla på så länge jag tycker att det är roligt och hur länge det blir vet jag inte. Den dagen jag inte känner för att åka till jobbet, tackar jag för mig, säger Gert avslutar med ett leende…


minattityd.se

Låt inget hindra dig Vi hjälper dig som är ung vuxen att hitta entreprenörsandan och äga framtiden på dina villkor – oavsett om du vill klippa hår, revolutionera it-branschen eller förbättra vardagen för människor i tredje världen. Ta första steget på minattityd.se redan i dag.

NOLLTRETTON 33


Julskyltningshelg i city

Nu har julen intagit Linköping. Den 27-28/11 var det julskyltningshelg i city med en mängd olika aktiviteter. I S:t Larsparken kunde man exempelvis äta grillad korv och på Gyllentorget fick man träffa självaste tomten och tomtemor, och samtidigt önska artister till Arenabolagets framtida bokningar. (TP)

rockbar med atmosfär Den nya Rockbaren som anordnas en gång i månaden på Atmosfär i Konsert & Kongress fortsätter att vara populär. Den 25/11 var det dags igen och på scenen stod Linköpings psykedelikastoltheter La Fleur Fatale och rev av sina svängiga bitar. Dagen till ära släppte de dessutom sin nya EP ”Share the love”. I skivbåset skötte Magnus Carlson från Weeping Willows musiken med den äran. Nästa Rockbar på Atmosfär är den 27/1. (TP)

upplev mera jul på muséet Den 28/11 invigdes årets julutställning på Östergötlands Länsmuseum. Utställningen heter ”Mera jul” och kommer att pågå fram till den 16 januari. Där visas ett stort antal elektriska adventljusstakar, ännu fler tryckta, designade juldukar och så berättar man om Knutgubbar - en medeltida tiggartradition som fortfarande praktiseras i östgötska Gusum. På slutdagen den 16/1 anordnas även julgransplundring där julen dansas ut tillsammans med museipedagog Barbro Johansson. (TP)

lhc:s logga i trä Nu kan du pryda ditt hem med en trätavla av LHC:s emblem. Det är Linghemsbon Jonas Wimelius som framställt 20 unika, numrerade exemplar som man kan titta på om man besöker Business Club i samband med match. Tavlorna är en meter höga och kostar 6.000 kr, en del av det går till LHC:s verksamhet. Jonas arbetar även på att ta fram mindre, billigare varianter. (TP)

en vecka för klimatet I slutet av november anordnade LinTek en klimatvecka med föreläsningar, workshops och olika events för att engagera och upplysa studenter om klimatproblematiken och hållbar utveckling. Projektet startades 2008 eftersom man tyckte klimatfrågan saknades i undervisningen. Tanken är att skapa ett långsiktigt, hållbart och medvetet arbetssätt där frågan hela tiden är närvarande. Under Klimatveckan anordnades bland annat pubkväll med klimatquiz, cykelauktion och en debatt om framtidens transporter, samt en mängd föreläsningar inom allt från meteorologi till energieffektivt byggande. (TP)

JULHANDLA I LINKÖPINGS CITY! 18/12 JULMARKNAD

Stor julmarknad på Lilla Torget

20-23/12 JULKLAPPSKVÄLLAR ÖPPET TILL 20.00 Rimkåta med glöggvagnar & kaffe, tomtar, musikanter m.m.

26/12 ANNANDAG JUL

REASTART ÖPPET 10-16

VI ÖNSKAR ER EN GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! 34 NOLLTRETTON

WWW.LINKOPINGCITY.SE


Vi utökar & öppnar ny

Varma bad oavsett snödjup

frisörsalong på Nygatan 28... Vi firar med ett öppningserbjudande! - Köp 2 hårvårdsprodukter betala för 1

Bad & motion för alla

(gäller t.o.m 31/12-2010)

isören Tidigare Cityfr nu Citystyle!

Öppettider: Vard. 10-19 Lörd. 10-16 Sönd. 12-16

Nygatan 28 • 013 - 12 45 70 Vi arbetar med:

Njut av en avkopplande stund NYHE

T!

Spa/klassisk massage

CoffeeBerry Anti-age behandlingar

CoffeeBerry Natureceuticals lunch time yoga 30 min. Anti-age behandling med snabba resultat. Förnyar huden reducerar rynkor och linjer (395 :-)

NU 295:CoffeeBerry Natureceuticals yoga treatment 50 min. Anti-age behandling med skön yoga massage som även omfattar dekolletage, hårbotten, armar och händer. (625 :-)

Vi har 27°C i vattnet! Hela vintern. Välkomna in i värmen.

220:(400:-) 350:(480:-) 420:(250:-)

Fotvård 90 min + pedikyr (550:-)

NU 450:-

60 minuter

350:45 minuter

290:-

NU 525:-

Ansiktsbehandling

Spa-kur, 90 min

Lyxbehandling, 90 min inkl. frans & brynfärg

För hela kroppen. Kurbad, ansiktsbehandling och massage.

(850:-)

NU 490:-

NU 600:-

Behandling, 60 min

Hotstone 60 min (595:-)

(490:-)

NU 390:-

NU 420:-

Frisör och skönhetssalong!

Nya

medley.se

30 min 45 min 60 min

Öppettider: Vard. 10-18 • Lörd. 10-15

Beauty Way Storgatan 46 • 013 - 31 47 01

Hårvård • Spa • Massage • Hudvård • Fotvård • Nagelvård • Solarium NOLLTRETTON 35


Musikälskare Vacker i vinter

Stilsäkert

En modemedveten cool kille vill nog gärna ha sina klappar från First Aid . iPhone-fodralet från Nic & Mel kostar 470: -.

Unna din vän lyxiga produkter från Parfymeriet. Ett kit till till henne med vårdande ansikts- och ögoncream inkl. glittrig väska kostar 650:- och kitet till honom med fräsch parfym (edt. 100 ml) och shower schampoo inkl. snygg necessär kostar 495:-.

Sista minuten

Klappar Tufft

En riktigt snygg och tuff jacka blir en utmärkt present till en vän. Jackan kostar 699:- och kommer från Gerbera .

Padda till Pappa?

Årets julklapp enligt Handelns Utredningsinstitut! Surfa, läs böcker, kolla film, lyssna på musik eller använd en av tusentals nedladdningsbara appar. Apples iPad öppnar upp en värld av möjligheter ifrån soffan. TVTjänst säljer den, och den kostar från 4.690:-.

Moderiktigt

På Boutique Blå hittar du vackra ting som passar en god vän. Handledsvärmare för 99:-, halsband från Snö of Sweden för 349:- och scarvsen kostar 199:-.

36 NOLLTRETTON

Det kan vara lite klurigt att hitta julklappar till alla nära och kära. Vi på Nolltretton vill hjälpa dig på traven en smula. Här visar vi ett axplock av smarta, snygga, vackra och roliga prylar som passar utmärkt under granen.

En didgeridoo är en perfekt klapp som passar bra till alla musikälskare med lite exprimentlusta. Du hittar den på Musikbörsen för 360:-.

Snyggt barr

Det är många som tycker det är viktigt med ett vackert och välskött hår. Här har du ett kit som passar finfint. Presentförpackingen finns hos Brännpunkt och kostar 399:-.

Finsmakare

Handpresso är den rätta klappen till alla som gillar att vandra i naturen men som blivit less på termoskaffe, med den här prylen får du riktigt kaffe mitt ute i skogen. Du hittar den på Naturkompaniet och den kostar 1.199:-.

Fikasugen?

Har du en vän som gillar en mysig fikastund? På Acacia Blommor hittar du härliga kaffekoppar för 35:-/st och skålar för 59:-/st.

Stiligt

Ett snyggt skärp håller inte bara upp byxorna utan gör även det där lilla extra i outfiten. Passar alla med stil och smak. Det kostar 999:- och kommer från Newhouse.


Finansgris

Varför inte ge bort en god vana till de lite yngre familjemedlemmarna i år? Spargrisar i olika modeller och storlekar hittar du i butiken UNI , de stora för 398:- och de mindre för 95:-.

Sköna stunder

Sitta skönt vill ju alla så denna fåtölj passar till många. Den heter Seven Comfort och kostar 595:- fotpallen kostar 295:-, allt kommer från EM möbler.

Fashionista

Till någon som är riktigt insatt i mode så passar detta halsband och armband perfekt. Smyckena från Rubber finns att köpa på No 36 och de kostar 660:- resp. 290:-.

Myspys

Ett par tofflor passar till alla som gillar att mysa runt hemmavid. Du hittar dessa hos Kalle. P för 470:-/paret.

Glittrande

Klassiker

Sköna och klassiska kallingar uppskattas alltid. Dessa kommer från Ben Sherman och kostar 250:du hittar dem hos Well .

Ett sött litet presentkit till alla vackra tjejer med glittrande necessär, dagcream, rouge och rougeborste för 895:- från Lilla Spa .

Säkerhet

Ge inte tjuven en julklapp! Rattlås är en bra och praktisk present till alla som är rädda om sin ögonsten på garageuppfarten. Klappen hittar du hos Pelles Däck & Fälg och den kostar 995:-.

Julkrångel

Djurvän

Varför inte ge bort lite frustration i julklapp? Professor Ernõ Rubiks klassiska pusselpryl är en 90-talsikon som passar de lite klurigare familjemedlemmarna. Hos bokmedia hittar du den här versionen för 149:-.

Har du någon släkting som gillar hundar så är de här böckerna perfekta klappen. Du hittar böckerna hos Djurmagasinet till paketpriset 200:-.

Kattlek

Om du har en liten kattkompis där hemma så blir den nog överlycklig av denna batteridrivna kattleksak. Den kostar 279:- och finns hos Djurmagazinet.

Julmys

Spegelblank

Vill du skänka lite extra julstämning till någon så passar dessa mjuka klappar från Tygbiten perfekt. Pläden kostar 595:- och kudden kostar 149: -.

Du glömmer väl inte bort dig själv i jul? Ta en svängom på dansgolvet med dessa snyggingar från Trentino för 895:-.

NOLLTRETTON 37


Nu har vi öppnat efter vår renovering!

SHALOM 013 - 13 68 81 Torggatan 8

Kebab Sallad Pasta Take away

Surfplattan är Årets julklapp Text: Tobias Pettersson

Välkommen!

Nytt nummer kommer

21/1

tema - Hälsa

38 NOLLTRETTON

Årets julklapp 2010 är surfplattan. Det slog Handelns Utredningsinstitut nyligen fast. Det jublar man över i handeln, där man märker att efterfrågan är stor. För 23:e året i rad har Handelns Utredningsinstitut utsett Årets julklapp, och 2010 är det surfplattan som gäller. Det finns tre kriterier som helt eller delvis ska uppfyllas. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter samt representera den tid vi lever i. - Surfplattan uppfyller alla kriterier för Årets Julklapp. Riktig skjuts på försäljningen fick den i och med att Apples Ipad släpptes. Den har satt trenden. Många tillverkare väntas följa efter och försäljningen explodera. Att surfplattan är ett tecken i tiden råder heller ingen tvekan om, säger Lena Larsson, VD på Handelns Utredningsinstitut, i ett pressmeddelande.

Årets julklapp sedan starten: 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999

Bakmaskinen Videokameran Woken CD-spelaren TV-spelet En doft (parfym) Mobiltelefonen CD-skivan Internetpaketet Det elektroniska husdjuret Dataspelet Boken

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

DVD-spelaren Verktyget Kokboken Mössan Den platta tv:n Ett pokerset Ljudboken GPS-mottagaren En upplevelse Spikmattan Surfplattan


CENTRUMKLINIKEN FINNS NUMERA VID

TRÄDGÅRDSTORGET MED INGÅNG FRÅN

02 -31 12 · 013 4 2 tan c.se torga · acti ity · S -31 12 02 C · 3 ping 1 · 01 Linkö gen Actic Tornbyvä et · Torn

STORA BADSTUGATAN 1

Vi är specialister på resevaccin och har drop in för vaccination.

ÄdinNvän V N r L E ktör fö

Sedan 2 månader är vi en auktoriserad vårdcentral som arbetar på uppdrag av landstinget.

Välkommen att lista dig hos oss!

ILg med instru T G gån enom g s ÄNIiN g n

TosR i trän T adsfr n t R BO a in en k

bok GPaE å att ssa p

Månadskort

595:-/st

Presentkortet är giltigt i ett år från inköpsdatum. Erbj. gäller tom 23/12.

www.centrumkliniken.nu 013-482 05 02 • info@centrumkliniken.nu

Helt galna priser på......... > > > >

Snorkelutrustning Årets masker Dyktillbehör Simglasögon

50%

Upp till

Vi önskar alla en God Jul & ett Gott Nytt År Arkö Dyk - Norrköping styrmansgatan 4 602 26 Norrköping

www.arkodyk.se info@arkodyk.se 011-18 86 50 NOLLTRETTON 39


Vem fan komponerade

modemljudet? Text: Tobias Pettersson

Eeeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikrsrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrreeeeeeeeeeeeeåeåååeeeeeeeeeåååå ååkrrrrrrrrrrrrrrrssssssssssssssssssiiiiiiiiiiiååååååååååååååeieeeeeeeeeiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrrr. Ungefär så lät det när man på 90-talet slog på sitt datamodem. Det och andra 90-talsfenomen kan man läsa om i boken ”90talet.se”. Det är de tre killarna Fredrik Söder, Christian Albinsson och Niclas Wikström som har sammanfattat sin uppväxt i boken ”90talet.se”. Där radar de upp en rad tidstypiska fenomen som format dem och deras generation. I boken kan man läsa om ”Rederiet”, Ludmila Enqvist, Björnes magasin”, ”Bingolotto”, Bill Clinton och andra saker som varit med och definierat 90-talet. Författarna driver tesen att 80-talisterna, som växte upp på 90-talet, är en bortkle-

A HITTA DIN NÄRST a

tta

BIL HOS OSS!

mad generation som är lata, egoistiska och faktiskt lite småkorkade. De vill ha allt på en gång och gärna gratis, och tror på fullt allvar att allting är möjligt. Eftersom Blondinbella visat att det går att livnära sig på att blogga vill alla bli bloggare, eller kändis, eller eventuellt gå på ett mediegymnasium istället för att skaffa sig ett yrke det faktiskt går att livnära sig på.

Kritiska till sig själva Även om trion ser sin uppväxt genom nostalgins romantiska skimmer är de ganska kritiska till sig själva och vilka de blev. Dock menar de att det är omgivningen som fått dem att bli så bekräftelsesökande och slöa. Generationen som växte upp på

rätt

till

w Gregerw

tt t a rä ill ww t t w.biva.se Ra

w.b iv

90-talet har haft det alldeles för bra. Det kalla kriget var slut, allmän värnplikt avskaffades, porr blev plötsligt allmängods på nätet, valfriheten blev obegränsad inom nästan allt och det går plötsligt att försörja sig som pokerproffs. Man har intervjuat en rad av decenniets kända profiler, som Harald Treutiger, Robinson-Robban, Gert Fylking, Johan Stael von Holstein och Peter Siepen. Boken rymmer även en mängd listor, som exempelvis Trackslistan från olika år, ”Alla barnen”-skämt”, citat från ”Killinggänget”, saker som MacGyver tillverkade i tv-serien, Fröken Sverige-vinnare och Colin Nutleys filmer med Helena Bergström

Kent

Lennart

Lars

Christer

i huvudrollen – där hon dessutom visar brösten. När man läser boken får man lite Filip & Fredrik-känsla, och det refereras även på några ställen till ovannämnda duo. Språket känns ibland lite grovt och spekulerande, men som helhet är det roande läsning som både underhåller och väcker tankar. Och är man nostalgiker är ”90talet.se” en bok att bläddra i och drömma sig tillbaka till den härliga tid då Kurt Cobain regerade på listorna, TV 3 visade ”SM i lavemang” och Christer Pettersson vek ut sig i Svenska Hustler.

Patric

Jonas

Johan

a.s

e

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VI PÅ 013-28 99 00

www.biva.se 40 NOLLTRETTON


& l u J t År d o G Nyt t t o G ar vi på önsk

”Med tex ter som a ldrig släpper g reppet...” HjulNytt

håller m o s s hit ”Hjul- vägen...” hela Kör Fälg & av 5 möjliga! Musik i bil

Skivsläpp 20 Dec Med gamla och nya hits som:

bara i Finns terade r o s l ä v ärer hjulaf f

Rätt däck för alla väderstreck • Du, jag och Pelles Däck Trygg med Pelles Däck • Yokohama Decibel Aldrig förlora dig • Säkra hjul i jul • Viking Vinter • Med flera...

k

ia Matt

e

nu g a M

ri d e r F

e z z a L

Z

ng I n e v

z

Joha

z

a Cazp

n

G-Zo

r

ert b o R

n

der måna 4 a l d Han ritt räntef på fo mer in .se sdack

pelle www.

Öppet vardagar 0700 - 1700 • Gottorpsgatan 41 • Tornby • pellesdack.se • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 41


Ett AV VärLDENS största evenemanG Text: Joakim Löwing Foto: Handball 2011

Spelschema / Östergötland 14 januari / Norrköping 17.00 Island-Ungern

Handbolls-VM 13-30 januari 2011

19.10 Norge-Österrike 21.30 Island-Japan

19.10 Norge-Japan

18 januari

21.30 Österrike-Brasilien

/ Linköping

• 24 deltagande nationer från alla världsdelar. • Spelas i Malmö, Lund, Skövde, Kristianstad, Göteborg, Jönköping, Linköping och Norrköping. Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Göteborg.

17.00 Japan-Ungern

15 januari

19.10 Norge-Brasilien

/ Norrköping

21.30 Österrike-Island

• Både i VM 2009 och EM 2010 blev Frankrike mästare efter finalseger mot Kroatien.

16.30 Ungern-Norge 18.45 Japan-Österrike

20 januari

21.00 Brasilien-Island

/ Linköping

17 januari / Linköping

• I VM har Sverige fyra guld, tre silver och tre brons på meritlistan. I OS har blågult tre silver och i EM fyra guld – titeln 2002 är landets senaste mästerskapsmedalj.

17.00 Brasilien-Japan 19.10 Island-Norge 21.30 Österrike-Ungern

• 1993 utsågs Magnus Andersson, från Linköping, till världens bästa spelare.

17.00 Ungern-Brasilien

Handbolls-VM är inte bara Skandinaviens största evenemang under 2011 – utan dessutom ett av världens största. Linköping och Norrköping ansvarar för grupp B – med regerande EM-bronsmedaljören Island. - Det kan bli uppåt två miljarder tv-tittare, säger mediachefen Anders Gummesson. Fotbolls-VM och sommar-OS är förstås de två största arrangemangen som finns – men någonstans en bit därefter tillhör handbolls-VM ett av de allra tyngsta. - Ett gigantiskt evenemang med 24 nationer från alla världsdelar. Det kommer runt 1.600 journalister och chansen finns till ända uppåt två miljarder tv-tittare i 150 länder, framhåller Norrköpingsbon Anders Gummesson – mediachef i Linköping och Norrköping. Av cirka 165 kvalande länder tog sig 22 hela vägen till slutspelet – dit värdnationen Sverige och regerande världsmästaren Frankrike redan var klara. - Ett herr-VM i handboll är närmast ofattbart stort, det handlar ju om ett världsmästerskap i en sport som spelas på alla kontinenter. Det är ett privilegium för Linköping och Norrköping att få vara med om det här, ler Matilda Boson. Landslagsspelaren från Linköping har efter åtta års proffsspel i danska ligan återvänt hem till elitserien, där hon numera representerar Spårvägen. Den 29-åriga 42 NOLLTRETTON

kantstjärnan är även med som lokalt affischnamn inför herrarnas VM. - Det är häftigt och hur spännande som helst, jag ska försöka att kolla på så många matcher som bara möjligt och dessutom hjälpa till. Mellan den 14 och 20 januari avgörs 15 gruppspelsmatcher i Östergötlands två största städer. Biljetterna säljs för hela dagar – vilket innebär tre matcher varje gång. Cloetta Center tar 8.500 åskådare och Himmelstalundshallen 4.300 personer. Du har sagt att målet är att sälja 80 procent av biljetterna, hur ska ni klara det? - Under hela december och början av januari kommer vi att marknadsföra arrangemanget hårt, vi gör det tillsammans i den fjärde storstadsregionen. Det kan säkert låta tufft, men jag är inte alls orolig, svarar Anders Gummesson. En bättre julklapp än de gamla vanliga kalsongerna eller chokladkartongen..? - Ja eller surfplattan, som ju utsetts till 2010 års julklapp – den är ju dessutom väldigt dyr. För samma pris får man

många biljetter till handboll, med tanke på att de ligger från 200 kronor och uppåt, skrattar Gummesson.

Många norrmän väntas Med vårt västra grannland i gruppen väntas många norrmän inta städerna – men handboll är väldigt stort även på Island, i Österrike och Ungern. Island skrällde rejält när man tog silver i OS 2008 och sedan brons i EM förra året. - Olafur Stefansson är Islands och kanske gruppens absolut största stjärna. En vänsterhänt högernia som till vardags spelar i tyska ligan. Annars är Ungerns Laszlo Nagy med Barcelona som klubblag och norske Kristian Kjelling namn att spana lite extra på, tipsar Boson. Både Norge och Österrike har svenska förbundskaptener – Robert Hedin och Magnus Andersson. Den sistnämnde är född och uppvuxen i Linköping, har RP IF som moderförening och valdes 1993 som världens bästa handbollsspelare. - Kul för publiken att han kommer hem, menar hon. Hur långt räcker det för Sverige, som spelar sina gruppspelsmatcher i Göteborg?

- Klassen är inte alls samma som under 1990-talet, då Sverige dominerade totalt. För att ta medalj i dagens tuffa konkurrens krävs otroligt mycket. Jag skulle tippa på en plats runt femma till åtta, men med den energin man får som hemmalag kan de nå högre, säger Matilda Boson.

Två lokala handbollsprofiler tycker till om VM: Pierre Thorsson, fd landslagsstjärna från Linköping - Jag hjälper till lite som ambassadör och gör PR inför mästerskapet, vilket är jättekul. Arrangemanget betyder oerhört mycket för handbollen i landet. Sverige har hamnat lite på bakgården efter vår framfart på 90-talet, men med en bra start och lite flyt kan laget slåss om medaljerna. Tobba Larsson, fd tränare i IF Saab - Det var några år sedan vi fick se handboll av riktigt hög klass i länet – och nu kommer den att vara bättre än någonsin. Hoppas att fler ungdomar får upp ögonen för sporten och börjar spela. Ska bli extra kul att se Island och Norge, samt Österrike där Magnus Andersson är förbundskapten.


Mer för pengarna

-24 7 1 L K EB F 1 1 G FREDA Från 20

år

i k S r e t f Aloetta Center iC

s y o B ’ Å rna e d ö r B • ke • Karao er mm r a B • J •D

rk-buffé Afterwo / ett glas vin / öl inkl en rnativ ritt alte o h alko lf

179

www.friskissvettis.se/linkoping

kr/pers

Nu kan Du äntligen...

...avslöja tomten!

OBS!

KA FÖRBO D BOR !

Nya glasögon? Så Du ser vem tomten är! Boka via e-post: afterski@lhc.eu

Från 995:-

Förbokade biljetter hämtas ut i receptionen Cloetta Center

Nygatan 20, 013-13 60 70 Boka tid på internet: www.optikeralma.se NOLLTRETTON 43


Styr all teknik och ljuS med

en enda fjärrkontroll Text: Joakim Löwing Foto: Jessika Fordell

Glöm tiden med fyra-fem fjärrkontroller liggande på soffbordet där man knappt vet vilken som tillhör vad. Numera kan både ljud, bild och ljus i bostaden styras med en enda fjärrkontroll, din iPhone eller iPad. - Det går att få hela paketet skräddarsytt efter egna behov, säger Mikael Brändström, butikschef på TVtjänst.

- Det handlar om helhetslösningar i hemmen för både ljud, bild och ljus, vilket hela tiden ökar i popularitet, berättar Mikael Brändström på TV-tjänst. Allt kopplas samman och kan styras via samma enhet. - Det finns ingen anledning att ha en massa olika fjärrkontroller liggande i vardagsrummet när det räcker med en enda. Något många fortfarande inte känner till, menar Mikael.

Vi satsar pengar på hemmet och inredning som aldrig förr – teknik är inget undantag. Skillnaden är att den numera inte bara investeras för att användas rent praktiskt – utan minst lika mycket för sina smarta lösningar och design.

Inte ens en fjärrkontroll behövs förresten, då du lika gärna kan använda din iPhone eller iPad att välja med. - Meningen är att det ska vara så användarvänligt och lättskött som möjligt. Vi programmerar upp en ny fjärrkontroll eller din iPhone/iPad så att den klarar att styra allting. Då anpassas allt exakt efter just dina behov och önskemål.

Förut hade vi tv, musikanläggning och dator separat, nu blir det allt vanligare med att integrera all sådan teknik tillsammans.

För både smidig hantering och utseendets

skull går det att få en touchskärm på fjärrkontrollen - design är ju som sagt minst lika viktigt nuförtiden. Hur ska man bära sig åt för att hitta rätt sätt i sitt hem? - Genom att ta experthjälp redan från planeringsstadiet. Vi gör kostnadsfria hembesök där vi kommer med tips just utifrån kundens förutsättningar. Vi är med hela vägen från idé till verklighet. Det är inte lätt för folk att hålla koll på alla möjligheter som finns. Vad frågas det mycket efter just nu? - Något som är väldigt trendigt och eftersökt är att integrera Spotify till sitt ljudsystem och sedan kunna sköta det från sin iPhone eller iPad. Enrumslösningar – framför allt tv-rummet/vardagsrummet – är fortfarande vanligast, men intresset ökar hela tiden för att sprida musikanläggningen till fler rum. - Nuvo har tagit fram ett system som går över elnätet. I varje rum sätter man upp en liten förstärkare, dit man kopplar högtalare och en kontrollpanel. Via kontrollpanelen kommer du sedan åt både Spotify, din musikserver, radio och en rad andra källor.

Kan man hämta musik från olika system i olika rum? - Ja, du kan exempelvis ha radion på i två rum, Spotify i ett och en cd-skiva från din egna musikanläggning i ett annat. Det går att styra med både kontrollpanelen i rummet eller iPhone och iPad – hur enkelt som helst. Fördelen är att man slipper en massa komplicerad kabeldragning – men bygger du nytt eller renoverar är det en bättre lösning. Hur gör man om man bor i en lägenhet och inte vill sätta upp en massa system i väggarna? - Då är det smartare att köra trådlöst, vilket också blir ett billigare alternativ. Apple AirPort Express är lätt att koppla in och då kan du lyssna på musik i alla rummen. Den går även att styra från datorn. Chansen finns även att integrera belysningen i fjärrkontrollen – något som också blivit allt hetare på marknaden. Det är framför allt att tänka på när man renoverar eller bygger nytt. - Philips Dynalite monteras i husets elcentral och kopplas sedan till belysningen. I stället för en vanlig dimmer på väggen sätter man upp en panel, som du också kan styra med fjärrkontrollen. Handlar det här om dyra kalas som det krävs en fet plånbok för att klara av? - Nej, inte alls. Vi har olika system som passar så gott som alla plånböcker. Allt anpassas efter kundens önskemål, prisnivå och förutsättningar. Med tanke på att utseendet spelar allt större roll – hur viktigt är att dölja till exempel sladdar och kablar? - Många försöker att få bort sådant, det är ju inte särskilt snyggt. Är man i byggartagen är det en planeringsfråga. Det finns ju golvlister med inbyggda kabelgömmor och en sådan är ju allra bäst, alternativt i väggen. Det är viktigt att tänka till innan. Annars går det att hitta kabelkanaler som inte är så framträdande. Hur kommer det att se ut i hemmen i framtiden, om låt oss säga fem-tio år? - Jag tror att man kommer ha tekniken mer integrerad, vilket gör att det blir mer lättskött. Tryck på ”God natt”-knappen så släcks hela huset, all elektronik stängs av och rullgardinen går ner, säger Mikael Brändström.

44 NOLLTRETTON


DET FINNS GÅVOR SOM ÖVERTRÄFFAR ALL FÖRVÄNTAN och gör det vanliga till något utöver det vanliga. Bang & Olufsen sätter en ära i att skapa ljud och bild med en närvaro som ger gåshud – som får tiden att stanna och som väcker känslor. Besök vår butik idag och upplev känslan själv. Beosound 8 9 500:Earphone A8 1 495:-

Bang & Olufsen, Drottningg. 28 Norrköping, Bokhållareg. 1 Linköping Tel: 011-132015 - 013-312330, beonorrkoping@beostores.com

VI LJUSSÄTTER BÅDE INNE OCH UTE - ALLT INOM BELYSNING PH-lampa

Finns i olika färger

Ljuskon

4.995:-

Olika storlekar

fr. 239:-

SÖNDAG SÖ T.O.M JA PPET NUARI KL . 1200 -1600

VI ÖNSK A G O D JUL R O GOTT NY CH T T ÅR

Drottninggatan 51 • 582 27 Linköping Tel: 013-12 54 28 • www.ljusexperten.se

Golvlampa

inkl. lampskärm Oxiderad mässing Fler färger/material finns

2.900:Fontän Eldkorg m. grillgaller

395:-

395:-

NOLLTRETTON 45


MÅNADENS FEST

Foto: Benny Nilsson

Topp 100:s IDRoTTSGALA FÖR NIoNDE GÅNGEN Fredagen den 19:e november var det återigen dags att öppna portarna för årets stora Topp 100-gala i Konsert & Kongress. Det var nionde året som denna lokala idrottsgala gick av stapeln och på plats bland gästerna fanns som vanligt en mängd mer eller

Lunchbuffé Vardagar 11:00-14:00

Måltidsdryck, salladsbuffé bröd & kaffe ingår

80:-/person 46 NOLLTRETTON

Även avhämtning

www.kina-thai.se

Öppet: Mån 11-15 • Tis-Tors 11-21 Fre 11-22 • Lör 13-22 • Sön 13-20 Ryds Centrum • 013-17 47 47

mindre kända lokala idrottprofiler. Det var som brukligt ”Bosses hörna” och bland artisterna märktes bl a Peter Johansson och Titanix. Många glada idrottsutövare fick mottaga priser för sina insatser och gästerna trivdes, vilket sig bör på en riktigt trevlig gala.

Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt år! 23/12 stänger vi 18.00 • 24/12-27/12, Stängt 31/12 & 1/1 - 2011, Stängt


P O T P A L S E K R Ä M IG L IL B ACER EMACHINE 528 • Windows 7 Premium • 15,6” • HDMI • Numeriskt tangentbord

VI FINNS PÅ STORA TORGET 1

a d n e t e h Skön opparna! rt e g n fi i t u

3.990:-

ÖPPET

ÖPPETTIDER DECEMBER: Mån Tis-Fre Lör Sön

Boka din tid via hemsidan!

Mån & Fre 9-18 Tis - Tor 9-20 Lör 9-14

10 -20 10 -18 10 -16 11-15 kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se

www.excellentnails.com

Stora Torget 1 • Linköping www.excellentnails.com • 0736-52 27 60

seat.se

NYA SEAT ALHAMBRA! FAMILJENS BÄSTA VÄN.

Olivia Stenmark

Märkesansvarig SEAT

013-23 30 46

En helt ny bil för familjen som behöver mycket plats. Upp till sju säten där fem med Easy-Fold-systemet enkelt kan fällas ned i golvet. Hög säkerhet, all tänkbar utrustning som backkamera, integrerade barnstolar, elmanövrerade sidodörrar och Park Assist där bilen parkerar sig själv. Bensin eller diesel, manuell eller DSG/automat. Mycket bränslesnål med nya Ecomotive-tekniken, dieseln drar bara 0,55 l/mil blandad körning. Provkör med familj och mycket packning.

NYA SEAT ALHAMBRA FRÅN 248.500:- PRISLÅN 2.485:-/MÅN BILEN PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTAD. BLANDAD KÖRNING SEAT ALHAMBRA 5,5 – 7,2 L/100 KM, CO2 143-178 G/KM. SEAT Prislån 36 mån, 30% kontant, 40% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 dagar. FÖRMÅNSVÄRDE NETTO PER MÅN VID 50% MARGINALSKATT. 2 ÅRS NYBILSGARANTI, 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE®MOBILITY I TVÅ ÅR.

Engströms Bil www.engstromsbil.se

Roxtorpsgatan 2-8, 582 73 Linköping. Tel 013-23 30 00 Mån-Fre 09.00-18.00. Lördag 10.00-15.00 MEMBER OF THE VOLKSWAGEN GROUP NOLLTRETTON 47


SkidintreSSet har

vaknat ur sitt ide Text: Joakim Löwing Foto: Tobias Pettersson

Nu är det slut med slaskigt underlag och bara degande framför teven om vintrarna. Snön har väckt skidintresset till liv igen. Med 34.000 besökare satte Tolvmannabacken nytt rekord förra vintern – och nu ska det bli ännu fler. Under många år har vi östgötar tvingats åka till fjällen eller utomlands för att kunna åka skidor. Nu verkar den trenden vara bruten. Fjolårets vinter var ju den kallaste och snörikaste på många år – och den nuvarande har alla chanser att bli ännu bättre sett ur den vinkeln. - Det här påminner om 1980-talets vintrar och är inte precis något dagens ungdomar är vana vid. Men det märks att intresset fortfarande är stort, menar Claes Creutz, ordförande i stiftelsen Tolvmannabacken. Redan helgen den 11-12 december var det säsongspremiär, vilket är extremt tidigt. - Det ökar chansen att slå rekordet. Vi satsar givetvis på ännu fler besökare än förra vinterns 34.000, säger Claes.

Fakta /

ToLvmannabacken Plats: Kisa Hemsida: www.tolvmannabacken.se

De tyngsta och jobbigaste åren ekonomiskt är förhoppningsvis förbi. Kulorna från succén senaste säsongen har bidragit till bättre backar på länge. - Vi har investerat 1,5 miljoner kronor på att gräva ned större rör i marken och bytt ut pumparna. Det innebär att vi får ett bättre vattentryck som gör att snötillverkningen går fortare.

antal nedfarter: 7 (Slalombacken, Teknikbacken, Nya Backen, Familjebacken, Turistbacken, Blåbärsbacken, Puckelpisten). antal liftar: 5 Längsta nedfart: 1.200 meter Högsta fallhöjd: 140 meter

Nu behöver du inte längre kasta yxan i sjön när det gäller skidåkning på nära håll. Precis som till Tolvmannabacken i Kisa finns ju en annan vass anläggning sex mil från Linköping – som också hade premiär den 11 december. - Så här tidigt har vi nog inte öppnat sedan 1980-talet, säger Mats Angland, marknadsansvarig i Norrköpings Skidklubb. Just möjligheten att snabbt kunna ta sig till Yxbackens anläggning är något Mats Angland trycker extra på. - En kvart från Norrköping är ju ingenting och med sex mil från Linköping går det också att hinna åka en kväll eller halvdag. Det behöver inte bli världens projekt. Smidigast är att ta bilen, men det går även bussar. På väldigt nära håll har du tillgång till allt det roliga. Perfekt för ungdomar som utan långa resor vill dra i väg en sväng, lattja tillsammans och ha kul, säger han. Vilka är annars de största fördelarna med er anläggning? - Att vi har något för alla, de tre nedfarterna täcker både duktiga åkare i den ganska branta backen, familjer och barn. Sedan har vi Fun Park med hopp och hinder, som gör det lite mer häftigt. Måste man ha egen utrustning eller går det att hyra? - Du behöver egentligen inte ha med dig något, utan kläder förstås, ler Mats. Annars går det att hyra både pjäxor, skidor och stavar. Något som gör allt ännu enklare, man slipper att 48 NOLLTRETTON

Egentligen är det nämligen inte en massa snöfall som är förutsättningen – utan kyla. - Idealtemperaturen är tio minusgrader, men har vi haft runt fem minus en period fungerar det också bra. Vattnet sprutas ur de cirka 20 kanonerna på anläggningen och luften som blåses ut gör att det omvandlas till kristaller. Med preparering och schaktning med pistmaskinen tar det totalt ungefär två och en halv veckor att få klart alla backar. Han fortsätter: - Snöfall är bara en bra PR-grej som lockar hit folk (ha, ha). Många Linköpingsbor har åkt till Kisa genom åren för att kasta sig nedför backarna – och så lär det garanterat bli i vinter också. Vad är det framför allt som utmärker er anläggning? - Att vi har många nedfarter – sju stycken – i olika svårighetsgrad och fem liftar. Det finns något för alla – oavsett om du är barn, nybörjare eller en van duktig åkare. Vi har både Östergötlands och östra Götalands största skidanläggning. Vad ingår mer i ert utbud? - Man kan hyra all utrustning här och vi har både skidskola, snowboardskola och pulkabacke. Det finns även servering, längdskidspår, en hockeyrink och möjlighet till vintercamping, säger Claes Creutz.

dra runt på hela utrustningen. Redan helgen den 11-12 december skedde säsongens premiär på Yxbacken. - Extremt tidigt, det har förmodligen inte hänt sedan någon gång under 80-talet. På senare har vi – i bland förgäves – hoppats på att kunna öppna någon gång mellan jul och nyår.

Yxbacken hetare än någonsin tack vare kylan Text: Joakim Löwing Foto: Henrik Jonsson

Hur är skidintresset efter länets alla slaskiga vintrar? - Så fort snön börjar lägga sig ordentligt tycker jag att många börjar prata om att åka skidor. Jag är övertygad om att det finns ett stort intresse, det visar om inte annat alla besökare förra vintern. På hela säsongen hade vi 27.000 stycken – vilket är ett nytt historiskt rekord. I Yxbacken har ju även en av Sveriges bästa kvinnliga skidåkare genom tiderna fostrats. Under sin karriär vann Norrköpingstjejen Pernilla Wiberg inte mindre än två OS-guld, ett OSsilver, fyra VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och totalt 24 segrar i den alpina världscupen. - Klart att det fortfarande spelar roll ur PR-vinkel och det är förstås något att vara stolt över än i dag. Pernilla är ju ett väldigt stort namn inom idrotten från vår stad. Har ni några speciella nyheter på gång? - Planer finns att utöka med fler nedfarter i framtiden, vi har perfekta förhållanden att skapa det – vilket skulle ge mer alternativ för de som åker. En ännu bättre anläggning, säger Mats Angland.

Fakta/ Yxbacken Plats: 15 km norr om Norrköping längs väg 55 mot Katrineholm. Cirka 6 mil från Linköping. Hemsida: www.yxbacken.nu antal nedfarter: 3 (Stora backen, Familjebacken, Barnbacken). antal liftar: 3 Längsta nedfart: 666 meter Högsta fallhöjd: 107 meter


God Jul & Gott Nytt År! Hälsningar från alla oss på...

Vi vill tacka alla för en kanonstart av vår anläggning!

För er som missat oss:

ÖPPET HUS LÖRDAG 8 JANUARI KL. 11.00 - 16.00 • Prova-på olika träningsformer som Zumba, step, Pilates, Easy Line, Piloxing mm • Prova styrketräna i våra maskiner från Thecnogym och Human Sport!

JULKLAPPSTIPS...

...till nära och kära eller till dig själv: • Massage 45 min 400 kr • Personlig träning 400 kr • Årskort 3500 kr - vi bjuder dig på en månads träning, värde 450 kr. • Easy Line årskort 1500 kr!

Vi har ett stort kursutbud inom friskvård och hälsa! • Ung i Korpen - för dig mellan 10-16 år. Styrketräning, Easy Line, funktionell styrka, start v. 5 • Kom-i-gång Inspiration & motivation Start vecka 2 & 10

Vecka 2 startar vårterminens gruppträning!

KOMMANDE HEMMAMATCHER: DECEMBER Sö 26/12 To 30/12 JANUARI Ti 4/1 To 6/1 Lö 8/1

16.00 19.00

TIMRÅ AIK

19.00 16.00 18.30

Brynäs Färjestad AIK

BILJETTER: www.ticnet.se • Ticnet tel: 0771-HOCKEY Samtliga ATG-ombud • LHC Kundcenter Team Sportia Linköping

Gratis hela veckan! Korpen Collegium utökar gruppträningen till

26 pass/vecka!

Varmt välkomna till oss! Teknikringen 7 013-342 00 70 583 30 Linköping collegium@korpen.se www.korpen.se/linkoping NOLLTRETTON 49


MiMMis Hus – en komplett skönhetssAlong Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl / Mimmus Hus

Söderköping har fått en ny slags skönhetssalong. På Mimmis Hus – Hår & Skönhet samarbetar frisörer, en nagelterapeut och en hudterapeut och kan erbjuda kunderna en mängd behandlingar under samma tak. Efter att ha drivit frisörsalongen Hårboden på Skönbergagatan under tio år kände Mimmi Wahlén Andersson att det var dags att ta nästa steg. En tanke som legat och grott länge var att utveckla verksamheten mot att bli mer än bara en frisörsalong och öppna ett ställe där olika sorters skönhetsverksamheter kan ge draghjälp åt varandra. Så den 29/11 öppnade Mimmis Hus – Hår & Skönhet i ett vackert gammalt hus på Karl Knutssongatan där det tidigare varit en klädaffär. Efter tre månaders ombyggnad har det

gamla fina huset fått en modern och fräsch insida. Lokalen är luftig och ljus med stora ytor och högt i tak, och inredningen är snyggt stilren i vitt och svart. Där samsas fyra frisörer, en hudterapeut och en nagelterapeut. Tillsammans skapar man en komplett skönhetssalong som kan erbjuda det mesta från klippning och hårvård till nagelvård, vaxning, ansiktsbehandlingar och massage. - Vi ville få in flera saker under samma tak, det är helt nytt i Söderköping. Vi är först med det, säger Mimmi och förklarar att det finns många frisörer i stan men att nageloch hudvårdsutbudet varit lite eftersatt. - Tanken när man kommer hit är att det ska kännas lite lyxigt och avslappnande. Hit kan man komma lite tidigare och sätta sig ner, läsa en stund och bara ta det lugnt.

De sex tjejerna som jobbar på Mimmis Hus vill skapa något som är mer än bara en skönhetssalong där man bara klipper sig eller får manikyr, och har stora planer för verksamheten. - Vi vill skapa en slags hemmakänsla. En vision är att ha som ett slags dag-spa. Man ska kunna boka upp sig och komma hit och slappna av under en heldag. Vi kommer även att ha after work och fredagar med happenings. Det finns många fantastiska planer.

Hög nivå och gott rykte Efter ett års planerande har nu verksamheten äntligen dragit igång, och nu börjar det hårda jobbet. Enligt Mimmi är det viktigaste att hålla en hög nivå och skaffa sig ett gott rykte. - Jag tror det är jätteviktigt att tänka på kvalitet och att handplocka rätt personal.

Norrköping ligger så nära och har ett så stort utbud, så för att matcha det måste vi vara strået vassare. Och hittills ser det lovande ut. Mimmis Hus är visserligen ganska nyöppnat, men kunderna har varit överförtjusta över den nya salongen. - De är helt fascinerade över lokalerna. De är glatt förvånade över vad man kan åstadkomma i ett samarbete med rätt hantverkare och rätt hyresvärd som förstår vad verksamheten går ut på. Vi vill verkligen ge en eloge till Lars Larsson och hans hantverkare, säger Mimmi och avslöjar att hon har fler planer för Mimmis Hus. - Det är inte stopp med det här, det finns fler utvecklingsmöjligheter. Det finns till exempel en helt oinredd källare under huset, säger Mimmi med glimten i ögat.

Härliga delikatesser i Anderssons sAluhAll Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Att handla matvaror över disk är något som många uppskattar. Nu har Söderköping fått sin egen saluhall på Fixområdet där kunderna själva kan peka, provsmaka och bestämma hur mycket av varje vara de vill köpa. Det var fredagen den 26/11 som Anderssons Saluhall öppnade ute på Fix-området. Bakom saluhallen står paret Jörgen Filipsson och Jennie Andersson. Jennie är utbildad styckmästare och har lång erfarenhet av att jobba i butik, och särskilt med kött. I tider där fler och fler butiker börjar med färdigpackat kött har tankarna på en saluhall sakta växt fram och nu kändes läget rätt, både var Jennie befann sig jobbmässigt och hur efterfrågan bland kunderna såg ut. - Vi hade pratat i många år om att öppna eget, och när man pratar med vänner och bekanta märker man att det finns ett sug efter manuell betjäning, säger Jennie och Jörgen och berättar att det även finns en plan med läget vid Fixpunkten. Många Söderköpingsbor åker dit och storhandlar, och då kan de även kombinera handlandet av basvaror med kvalitetsprodukter från saluhallen. - Kunderna tycker att det är ett jättebra komplement till det vanliga mathandlandet här ute, säger Jennie. Anderssons Saluhall ligger längst inne i gallerian på Fix-området. Tidigare var det bara förråd i lokalen, men efter en rejäl ombyggnad har det blivit en mysig saluhall där det så små50 NOLLTRETTON

ningom även ska finnas en servering för kunderna. - Vi vill skapa en trevlig atmosfär här inne så det ska vara gemytligt att komma hit, säger Jörgen.

Lokala producenter I disken och på hyllorna hittar man bland annat kött, chark, röror, fisk, ost, bröd och marmelad. Man använder sig både av lokala producenter, som Norins Ost och Wadstens Kött & Chark, men tar även in produkter utifrån för att kunna erbjuda ett så bra sortiment som möjligt. Och mer är på gång. - Vi kommer att utveckla verksamheten med mer tillbehör, som exempelvis kryddsmör och såser, säger Jennie Responsen från kunderna har inte låtit vänta på sig. - Dom är hänförda och tycker det är jätteroligt att vi har öppnat, och hoppas att vi ska lyckas, säger Jennie. - Dom är förvånande över våra priser, vissa tror att det är jättedyrt bara för att det heter saluhall men det kostar inte mer här än på andra ställen. Tanken med våra priser är att vi ska ligga på en sån nivå att man kan komma hit både vardagar och helger, säger Jörgen och tycker det är trevligt att intresset för saluhallar och kvalitetsmat verkar vara på uppåtgående: - Det är roligt, det känns som att folk blivit mer medvetna om kvalitet. Hit kan man komma och beställa det mesta från kalvlever till sushi. Tanken är att man ska kunna komma hit och få det extraordinära som man inte hittar någon annanstans.


Med ett affärscentrum sedan vikingatiden... GALLERI HASSEL

VÄLKOMMEN TILL EN AV SVERIGES STÖRSTA TYGAFFÄRER!

Julklappstips K . Mårtens

du r e v ö h e B ? ny energi

15% på Linderholms sortiment

Kerstin Bohman

Konst Inramningar Konstnärsmaterial

SÖDERKÖPING

besök vår hemsida www.galleriramboden.com

Gruppträning för barn tonåring och vuxen!

stort utbud av

FESTTYGER kom in så inspirerar vi dig

För mer info och anmälan:

www.jennys.name

Vi finns på Lillgatan 9

0709–73 37 95, 0706–35 84 81

Varmt Välkomna önskar Anna & Jenny med personal

Fixområdet Söderköping 0121-134 40 • www.jofotex.se vard. 10-18 • lörd. 10-14 • sönd 11-15

MIMMIS HUS

Välkommen till Besök vår badrumsutställning Kampanjpriser just nu! Återförsäljare av:

Söderköpings enda saluhall

FESTEN BÖRJAR HÄR!

&

www.anderssonssaluhall.se Gallerian, Fixområdet Söderköping Mån-Fre 10-18 • Lördag 10-15

Hos oss hittar du alla delikatesser och godsaker till julbordet

Hår & Skönhet

GOD JUL

GOTT NYTT ÅR

Ditt skafferi i Söderköping Virkesgatan 6, Söderköping

Ågatan 2 • 0121-196 90

ÖNSKAR

GOD JUL

&

Karlknutssong. 5 • 0121 - 104 70 (gamla Trend) Söderköping

Söderköping: I den vackert inbäddade småstaden Söderköping råder en trivsam småstadsanda. Längs de snötäckta kullerstensgatorna kan du i lugn och ro strosa runt mellan de historiska byggnaderna som idag ger plats åt butiker, caféer och restauranger. På vintern råder julefriden i kanalhamnen. Julmarknaden längs med Göta Kanal, som passerar genom staden, lockar till sig nyfikna besökare från när och fjärran. I Söderköping är det nära till allt och ändå finns så mycket att se och uppleva!

NOLLTRETTON 51


VIMMEL

Foto: Jessika Fordell

Jul igen… nä, fy fasen! Text: Tobias Pettersson

Nu är det jul igen! Fast i ärlighetens namn finns det mycket som inte så skojigt med julen – snöblask, dåliga julklappar och tomtegubbar som stinker glögg… Julens värsta måsten

• Biljett till konsert man inte vill gå på.

• Man måste städa hela huset rent.

det sämsta med tomten

• Allt jäkla julpynt som ska tas ner igen efter en månad. • Julklappsstressen tre dagar innan julafton. • Att stå i köket i en vecka för att laga julmat.

• Han går in med smutsiga skor. • Han pratar med konstig, tillgjord röst. • Man får aldrig det man har önskat sig.

det sämsta med Julafton

äckligast på Julbordet

• Man måste vara med släktingar man inte gillar.

• Sylta

• Man blir proppmätt av all julmat.

• Dopp i grytan

• Romrussinchokladen i Aladdinasken.

• Svagdricka

• Vad gör man efter paketöppningen.

• Rödkål

• Aldrig någon snö ute.

sämsta Julklapparna

52 NOLLTRETTON

• Han skrämmer barnen.

• Förr eller senare är det du som utses att vara tomte.

• Bruna bönor

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

• Han är ofta full.

gäster man inte vill ha • Otacksamma barn.

• Ful teckning av barnen.

• Morfar som är full.

• När man får tillbaka det man själv gav förra året.

• Senil farmor som sitter och gör konstiga kroppsljud.

• Kläder som måste bytas.

• Det frånskilda paret som firar jul ihop för barnens skull.

• Något som uppenbarligen är inköpt på pantauktion.

• Tjejens nya kille.


UPPLEV IDROTT I VÄRLDSKLASS I CLOETTA CENTER OCH HIMMELSTALUNDSHALLEN 14-20 JANUARI FÖR BILJETTER OCH INFORMATION: ARENABOLAGET.SE 013-190 00 00, UPPLEV.NORRKOPING.SE 011-15 51 00, ELLER TICNET.SE.

14–20 JANUARI · BILJETTER: TICNET.SE


Juvelerare samarbetar

med LHC:s damer

Damhockey i Sverige är inte lika känt som Hjärnfonden, men båda förtjänar mer uppmärksamhet. Hjärnfonden bidrar till forskning och information om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättning. LHC-dam har bestämt sig för att hjälpa Hjärnfonden genom att samla in pengar. Detta är ett samarbete mellan LHC-dam, Hjärnfonden och Milad Koumi. Den sistnämnde driver en egen smyckes- och diamantaffär vid namn NicoBella på Storgatan 29 i Linköping. ”Juvelerna” skänks av Milad som själv designat dessa smycken. Dessutom ger han 100 % av intäkterna till Hjärnfonden. Beställ dina hängsmycken och örhängen genom LHC:s damspelare. LHC:s herrar kommer spela en välgörenhetsmatch i Cloetta Center den 6 januari 2011 och då finns det möjlighet att köpa smyckena på plats. Annars handlar du i butiken NicoBella på Storgatan 29 i Linköping, online på www.nicobella.se eller via Hjärnfondens hemsida. Halsbandet i äkta silver kostar 300 kr och örhängen i äkta silver kostar 400 kr. Mer information - kontakta Milad 0767- 14 32 74. Gör en god gärning i jul som gör någon glad och ge samtidigt ett bidrag till Hjärnfonden. (JF)

Framåtanda Hos frisören

ÖlPrOvnInG PÅ THe CHamP En kall decemberfredag anordnade Nolltretton i samarbete med Spendrups en pubafton på sportbaren The Champ. Stefan Johansson bjöd på en föreläsning om de olika ölsorternas tillverkningssätt och lite allmän kuriosa. Deltagarna fick provsmaka utvalda godbitar ur Spendrups sortiment och betygen varierade stort, den enes gift visade sig vara den andres nektar - allt enligt den urgamla devisen ”smaken är som baken”! Efter en väl genomförd ölprovning bjöds det på tilltugg och en småklurig musikquiz. Det hela avslutades sedan med ett uppträdande av OldTown som spelade lite klassisk pubmusik. (HN)

Träna dygnet runt

Frisören Waid Darwich har öppnat en ny frisörsalong, vid namn CityStyle, (gamla City frisören), på Nygatan 28 i Linköping. De erbjuder allt inom hårvård och hårförlängning är något som de satsar extra mycket på. Utöver detta erbjuder man olika hårbehandlingar såsom klippning, färgning, slingor, permanent, bruduppsättning och färg av frans och bryn. - Det är en dröm som går i uppfyllelse. Att få driva egen salong i just denna lokal. Det har jag länge velat och när lokalen var till salu, tvekade jag inte en sekund, säger Waid och fortsätter; - Den tidigare ägaren haft samma lokal i 47 år, vilket tingar gott, säger Waid och ler. Hon menar att deras uppgift är att se vad kunden passar i och komma med förslag på frisyr och hon avslutar med att berätta att i schamponeringsfåtöljen finns det inbyggd kroppsmassage för rygg och ben, allt för att ge kunden en välbefinnande och en avkopplade stund under behandlingen. (JF)

Gymet mitt i stan! Stans mesta och bästa gym finns nu på Drottninggatan 25, under Netto

PÅ E D A N OT T ! D U K J E R B S T I L LS y Whe n i KO e t pro köpa mot natt-tillägg

du 3kg Köp :- Så får 299:r 99 0g föräcker) för 3 0 5 t A BCA långt lagre (så

KÖP TERMINSKORT FÖR 2011 REDAN NU!

Endast 1.199:Gäller tom 2011-06-01

k:

För mer info besö

www.citygymet.nu Drottninggatan 25 | Tel. 013-10 32 16

54 NOLLTRETTON

OTT KOSTTILLSK ISER! TILL NÄTPR

Bra Träning Bra Priser Bra Tider


ret å t

Köp din julchoklad hos oss!

e pp

Ö

t!

run

Gör någon glad, köp choklad - i stället för en blomma!

ÖPPETTIDER: VARD 10-17 • LÖR-SÖN 11-17 013-12 77 25 • WWW.BELVEDEREN.SE TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN • LASARETTSGATAN 9

God Jul och Gott Nytt År! Storgatan 34 · 013 - 12 51 00 Även bokning via nätet · www.aheadhair.se

Välkommen till Apotek Hjärtat! Hos oss kan du hämta ut dina recept och få råd av erfarna farmaceuter. Självklart fungerar högkostnadsskydd och e-recept. Apotek Hjärtat Gränden & Tanneforsgatan 11, Linköping Vardagar 10-19, Lördag 10-16, Söndag 12-16 Öppet under jul och nyår 20-23 december 10-20 Julafton stängt Juldagen stängt Annandag jul 10-16 Nyårsafton 10-15 Nyårsdagen stängt Trettondagsafton 10-16 Trettondagen 12-16

Hjärtats senap, kryddiga teer, saffran och annat som sätter smak på julen.

Kundkontakt: 0771 - 405 405

NOLLTRETTON 55


Nu ska hela stadeN sluta röka Text: Tobias Pettersson

Linköpings kommun har startat en kampanj för att få invånarna att sluta röka. Den heter ”Staden som slutade röka” och fokus ligger på att stimulera rökare som vill sluta att söka och hitta hjälp. Rökningens hälsorisker är kända sedan länge. Nu vill Linköpings kommun tillsammans med Landstinget, Studenthälsan och andra organisationer hjälpa de personer som vill sluta för att minska rökningen i samhället. Särskilt riktar man sig till ungdomar och studenter. Kampanjen ”Staden som slutade röka” vill inspirera till samtal om tobak och tobaksbruk och samtidigt erbjuda stöd och hjälp till de som vill sluta. Kampanjen utgår

från övertygelsen att den bästa förebyggande, respektive motiverande, metoden för tobaksslut är samtal och omtanke människor emellan. Därför bygger kampanjkonceptet på en mix av kommunikationsinsatser, händelser och möten som väcker människors engagemang och inspirerar till att dessa samtal kan starta och växa. Under vecka 47 inleds kampanjen med en mängd olika aktiviteter. Först och främst har man en hemsida (se adress nedan) där

tobaksbrukande Linköpingsbor kan hitta motivation och inspireras att sluta röka eller snusa. Där finns även kontaktuppgifter till de inom Landstinget och Studenthälsan som jobbar med tobaksavvänjning. Det finns även information till föräldrar, lärare, fritidsledare och arbetsgivare som vill engagera sig i kampanjen.

tralerna, Östergötlands idrottsförbund, Studenthälsan och Anders Ljungstedts gymnasium kommer att uppmärksamma frågan på olika sätt.

”Tobakens barn”

Och så kommer MTU-programmets elever att göra filmer kring röktemat. De kommer att premiärvisas på Elsas Hus tillsammans med dokumentären ”Tobakens barn” och därefter hålls en diskussion i ämnet.

På Medborgarkontoret kommer det att under startveckan även att visas en utställning, som sedan kommer att flyttas runt i staden. Olika aktörer, som vårdcen-

Fotnot: Mer info finns på: http://www.stadensomslutade roka.se/linkoping/hem/.

PRIVAT

MAKEUP-KURS

495 kr Mist Stockholms professionella makeupartister sminkar dig och går igenom en valfri dag- kvälls- eller festmakeup. Dessutom får du välja makeupprodukter till ett värde av 495 kr ! Ingelsta Shopping - Norrköping Tlf: 011-31 33 36 • Hageby - Norrköping Tlf: 011-14 59 90 • Galleria Gränden - Linköping Tlf: 013-10 05 10

www.mist.se 56 NOLLTRETTON


k l u J till

s p i t s pp a l

Honom

e n n He

CAVILIPO

Behandlingar för ho nom och henne. Köp -10 kort med 50% rabatt just nu. Värde 7.600 kr

till

PRESENTKORT

TR ÄNINGSKORT Vad kan vara bättre än att ge någon ett aktivt liv? Flera alternativ med erbjudanden, du väljer vad som ska ingå.

DEN BÄSTA PRESENTEN Massage, Spa, Wellnessresor - välj bland mängder av erbjudanden.

- VI GER LITE MER S:t Larsgatan 21 • Linköping • 013-14 40 09

www.studiofitness.se NOLLTRETTON 57


Spelet om linköping kan börja Text: Tobias Pettersson Foto: We are sailing

Nu har det kommit ett sällskapsspel om Linköping. Där kan man cykla till Bergs slussar, besöka Domkyrkan och läras sig mer om några av stadens personligheter. När julmaten är uppäten och alla är lite dåsiga kan det vara läge att plocka fram ett sällskapsspel för att aktivera sig, och vad passar bättre än att testa det nya spel om Linköping som precis kommit

ut. ”Linköping – spelet om din stad” är ett klassiskt brädspel där man ska köpa, sälja och byta stadens gator och torg. ”Spelet om din stad” görs av We are Sailing och föddes 2004 ur viljan att visa upp den förändring Malmö gick igenom av början av 2000-talet. Sedan dess har det blivit spel från Malmö i söder till Skellefteå i norr. Göteborg har fått hela två utgåvor, Malmö tre och senast i raden av städer som förärats ett spel är

Jönköping och Linköping.

Vindkraftverk och internet Inspirationen kommer från Monopol, men alla spel i serien har sin lokala profil och man har gjort idén lite mer modern. Istället för att bygga hus och hotell anlägger man istället parker och vindkraftverk samt skaffar internetuppkoppling. - En av de roligaste sakerna är att bestämma vilka som ska få synas på spelets sedlar. I en dialog med folk vi träf-

far under spelets gång försöker vi hitta personligheter från förr och nu, både de självklara och de oväntade, säger Jonas Bergholm som är spelets upphovsman. I spelet får man lära sig om lokala personligheter som Elsa Brändström, Tage Danielsson och Jöns Jacob Berzelius. Det finns kopplingar till Linköping som såväl flygstad som cykelstad, och man får sig dessutom en liten historielektion om staden.

Ett Gott N & l u J ytt Å od G r! En

la r al e r a önsk Vi

...

Roger

Anneli

Sara

Ida

Michaela

— TA STEGET EN TRAPPA UPP — VI FINNS PÅ STORA TORGET 1, LINKÖPING 58 NOLLTRETTON

013-31 20 02 • www.studio22.se


Hundens Dag 25 April

X

För mer information www.djurmagazinet.se

KLAPPAR FÖR Plusgrader hos Djurmagazinet... STORA OCH SMÅ Foder Nummer 3 . 2009 | B E S Ö K O S S P Å W W W. D J U R M A G A Z I N E T . S E Alla erbjudanden gäller t o m 3/5 2009 om inget annat anges.

KLIPPET + Nanoakvarium

+ + Sand Leksaker

Fluval Edge Nanon 23 liter. Svart. Innehåller pump, värmare och ljusramp mått: 43x26x22 cm

+

Burar

+

+

Dog memory

Godis

nu: 999:-

Aktivitetsspel

ord. 1.895:-

nu: 149:ord. 319:-

Klösstople

Classic XL. Bottenplatta 56x56 cm. Höjd 80 cm och grovleken Utebur Ferie XL på stolpen är 15 cm. 116x63x92 cm

Bädd Bilskydd/säng

Toalett med dörr 50x35x43 cm

70x70x23 cm

Kampanjpris 103x100cm. Finns i svart eller sandfärgad. Praktiskt för bagageutrymmet med utvikbart skydd när hunden ska hoppa in eller ut.

Kampanjpris

Kampanjpris

995:nu: 299:-

129:-

ord.649:-

398:-

Fågelbur Munin

TetraPond Sticks

Kampanjpris

Kampanjpris

75x43x93,5 cm

699:-

1 Liter, 4 Liter

35:- 99:-

nu: 589:ord. 895:-

Hundens Dag 25 April

X

För mer information www.djurmagazinet.se

Hamsterhus

Transportväska

Nummer 3 . 2009 | B E S Ö K O S S P Å W W W. D J U R M A G A Z I N E T . S E Måla själv. Innehåller Alla erbjudanden gäller t o m 3/5 2009 om inget annat anges.

instruktioner, giftfria färger, pensel och hammare. Mått: 19x18x16 cm

+

Plusgrader hos Djurmagazinet... Från 6 år.

Foder

+ + Sand Leksaker

+

Godis

116x63x92 cm

Toalett med dörr 50x35x43 cm

ord. 229:-

Burar

ord. 149:-

Utebur Ferie XL

nu: 159:-

Bädd

70x70x23 cm

Fågelbur Munin 75x43x93,5 cm

+

Hundens Dag 25 April Nummer 3 . 2009 | B E S Ö K O S S P Å W W W. D J U R M A G A Z I N E T . S E Alla erbjudanden t o www.djurmagazinet.se m 3/5 2009 om inget annat anges. Tel: 013-37 41gäller 40 •

Roxviksgatan 6 (mellan Biltema och K-rauta) Plusgrader hos Djurmagazinet...

Foder

Lördagar: 10-16 • Söndagar :11-16

1 Liter, 4 Liter

X

För mer information www.djurmagazinet.se

ÖPPETTIDER: Mån-Fre: 10-19

TetraPond Sticks

Med reservation för slutförsäljning.

+

nu: 80:-

För hundar upp till 5kg. Svart nylon

+

Burar

+

NOLLTRETTON 59


Julöl lika troget som tomten Text: Joakim Löwing

Skinka och köttbullar i all ära – men julöl har faktiskt också funnits länge på julbordet. Det härstammar ända från vikingatiden, då man firade Midvinterblotet genom att dricka mjöd eller öl. - En tradition som förts vidare och i dag finns en massa spännande julölsbrygder, berättar Marie Ekberg på Spendrups bryggeri. Vikingarna – och då pratar vi inte om dansbandet, även om det känns som de startade för många sekler sedan – brukade fira tre stora offerfester varje år. Höstblotet, vårblotet och däremellan vinterblotet – det största av de tre. Midvinterblotet firades på årets mörkaste dag för att förmå solen att komma tillbaka. Till varje blot hörde seden att dricka stora mängder av mjöd och öl.

Vanligaste typerna aV öl Underjäst öl, lageröl Produceras av mellan 80 och 90 procent av alla ölbryggerier i världen. Jäsningen sker vid förhållandevis låg temperatur (6 till 14 grader) och därmed långsamt – ofta mellan 10 och 12 dagar. Jästcellerna sjunker ner till botten och lager är därför ett underjäst öl.

öVerjäst öl Som exempelvis Ale, Porter och Klosteröl. Jäsningen sker i regel mellan 17 till 25 grader i cirka en vecka. Ungefär 80 procent av jästen sjunker till botten, medan de övriga 20 lägger sig som ett skyddande, kompakt lock över drycken – därav namnet överjäst.

Att hålla en ölfest vid juletid fortsatte även sedan Sverige kristnats – med skillnaden att festen nu tillägnandes Kristus och Jungfru Maria i stället för de hedniska gudarna. - Det är fascinerande att traditionen fortsatt att utvecklas över tid, tycker Marie Ekberg, ansvarig för besöksverksamhet och utbildning av restaurangkunder på Spendrups bryggeri i Stockholm. Vad utmärker egentligen julöl? - Det har en lite generösare alkoholhalt – ofta mellan 5.0 och 6-7 procent, samt är lite mörkare i färgen. Det skiljer en hel del i både doft och smak om man jämför mot ett vanligt lageröl. För de som inte vill ha alkoholstark julöl finns andra alternativ i livsmedelsbutiker. Till vilka rätter passar julölet bäst? - Personligen brukar jag börja med sill och andra kallrätter, något jag gärna tar en ljus lager till. När jag sedan går över till varmrätterna som köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse går jag

över till det lite mörkare, fylligare och mer smakrika julölet. Det passar även bra till lite fetare fiskar som lax. Jag tycker varken om öl eller kaffe, något många tycker är märkligt. Varför är det drycker man mer eller mindre bara ska dricka? - Man ska dricka det man tycker är gott och smaken är ju delad som baken. Med tanke på att vi bor uppe i norr har ju inte vinodling varit något för oss, ölen har alltid varit mer lättillgänglig. Hur uppkom drycken från början? - Det var nog ett härligt misstag. Troligtvis uppstod öl genom ett misslyckat brödbak, det var inte meningen att det skulle bli öl, ler Marie.

Ölprovning alltmer populärt Spendrups mest säljande varumärken är Mariestads, Norrlands Guld, Spendrups Bryggeri och Heineken (som licenstillverkas i Sverige). Samtliga är lageröl. Samtidigt har det vuxit fram en sidokultur där ölprovningar blir allt mer populära. - Folk tycker att det är jättekul och spännande att gå på ölprovning, där kan du få en helt annan smakupplevelse mot vad du är van vid. Marie tar emot besökare i bryggeriet och avslutar ibland visningarna med avsmakning av en mängd olika sorter. - Då får besökarna prova både ljust lageröl, pilsner, mörkare öl, veteöl, Ale, Porter och stout. Här utmanar vi alla sinnen, framför allt doft och smak. Precis som när det gäller vin har intresset för att välja typ av öl beroende på situation, maträtt eller årstid ökat. - Allt fler vågar i dag att prova nya sorter och ofta själva plocka ihop en ”godispåse” med olika öl på Systembolaget och inte bara ljus lager – lite mer som med vin, avslutar Marie Ekberg.

TörsTsläckande fakta om öl • Öl har bryggts ända sedan 7.000 år till-

och vatten. Enligt den gamla tyska Rein-

baka och skapades då, troligtvis, av stär-

heitsgebot från 1516 är det de enda till-

kelse- och sockerrika bröd som blöttes

låtna ingredienserna. Ibland används vissa

och jäste i kontakt med vilda jästsvampar.

tillsatser för att skapa speciella ölsorter eller för att ändra ölets karaktär och alko-

• Den moderna bryggeritekniken utveckla-

holhalt.

des i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i indu-

• Ordet öl kommer från äldre fornsvensk

strialiserandet av bryggprocessen skedde

tid och betyder ”dryckeslag”, ”gästa-

under 1700- och 1800-talet.

bud”. I den fornnordiska mytologin kall-

Så här mycket dricker vi SvenSkar Stark Starköl starköl 5,6-4,5 >5,6

Folköl

Lättöl

3,5- 2,25

< 2,25

Total

-80 -

91,8

191,1

108,9

391,8

-90 -

162,5

245,1

104,0

511,6

-00

30,1

194,0

205,3

61,7

491,0

-05 40,0

221,2

163,9

41,8

466,9

lades gudarnas dryck för ”bior”, medan

-06 45,0

230,9

171,5

39,7

487,1

• Den största producenten i världen är

människornas kallades för ”alu”. Från

-07

46,1

242,6

159,7

37,6

486,0

Kina, följt av USA och Ryssland.

alu kommer orden ”öl” och ”ale”. Ordet

-08 47,8

246,8

147,6

34,9

477,1

-09 52,8

253,0

150,5

32,2

488,4

”bärs” kommer från ”bärjersöl” – bä• Huvudingredienserna är malt, humle, jäst

jerskt, bayerskt öl.

Miljoner liter, inhemskt och importerat 60 NOLLTRETTON


. D A P i . U N R Ä H DEN ÄR TIPS!

TRYGGHETSPAKET 3 års trygghetspaket för

1.195:-

Pris från:

4.690:-

ÖPPETTIDERR: DECEMBE Mån Tis-Fre Lör Sön

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se NOLLTRETTON 61


Ett manifEst för rock´n´rollen Text: Tobias Pettersson Foto: Mats Nilsson

Lördagen den 11/12 anordnade Sensus en heldag på Skylten där besökarna fick möta olika representanter från musikbranschen. Demobedömningar, paneldiskussion och livespelningar stod på programmet. Under namnet ”Manifest on tour” blev det en heldag för musiker och artister med showcase, seminarium och coaching på musikhuset Skylten. Det är en avknoppning av den årliga Manifestgalan som arrangeras av Sensus och SOM. Galan har skapats för att upp-

märksamma och premiera artister kontrakterade på oberoende skivbolag, och vill få publiken att göra nya musikaliska upptäckter. I samband med kommande Manifestgala arrangeras även Manifestdagarna den 3-4 februari 2011 med seminarieprogram och showcase. Dagen började med en paneldiskussion med nationell och lokal musikbransch om musikbranschen idag och i morgon. Paneldeltagare var Patrik Larsson från Headlock Management, Björn Rallare från Killer Cobra Records, Magnus Pej-

LLTRETTO TV-TJÄNST ERBJUDER NO

NS LÄSARE

IS R P K A R V L IL T T E S D A HE TA MED ANNONSEN TILL

A HÖR BUTIKEN FÖR ATT FÅ KÖP

PRISET LURARNA TILL DET LÅGA

19:-

lert från Sensus, musikförläggaren Anders Engström, Thimmie Englund och Jerry Prütz som är bokare på Arenabolaget. - Vi pratade om villkoren för unga musiker och band i dagens musikbransch, och visade på vilka möjligheter som finns att nå ut idag. Man ska tro på det man gör och kanske inte lyssna för mycket på såna här paneler. Man vet ofta bäst själv vilka talanger man besitter, säger Jerry Prütz. Därefter fick panelen lyssna på och be-

döma olika demomaterial. - Jag tycker kvalitén genomgående var ganska hög. Exempelvis lät Aruna väldigt bra, dom spelar nån slags metalcore, säger Jerry Prütz. Besökarna fick även tillfälle att prata vidare om just sina frågor och funderingar med någon eller några ur panelen innan kvällen avslutades med konserter av banden Road Raiders från Linköping, Aruna från Norrköping, Kickin Laces från Västervik och Limiteds från Mjölby.

VINTERNS SNYGGASTE VÄSKOR OCH...

*

B-Lite: Be lighter than ever Voyagez plus léger que jamais

19:-

: 9 1 19:-

A PÅ PASS EGR. ST B ENDA AL A NT

19:-

19:-

19:-

1:-9:

19

ord. pris

399:-

MASSOR AV BRA JULKLAPPSTIPS FINNER NI HOS... DELTACO HL-68 ÖPPETTIDER DECEMBER: Mån Tis-Fre Lör Sön

USB-headset för spel, musik, skype mm.

10 -20 10 -18 10 -16 11-15

Storgatan 25 • Linköping • 013-12 57 40 • Mån-Fre 10-18 • Lör 10-15

* Endast ett par hörlurar per person/annons och så långt lagret räcker.

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se 62 NOLLTRETTON

SAMSONITE • LONGCHAMP • RIMOWA • BRIC’S • THE BRIDGE I MEDICI • BARON • DELSEY • PAUL CHRIZ • MARC O’ POLO • LACOSTE


V INTERNS FESTLIGHETER! BAL • BRÖLLOP • FEST

G

IN N N Ä L UDK

R pris ) V tilB A d. P r o l Ö ( K D OR I K V S Å VvI mP 00:- ) R E ax 1.0 D a U BJ ( till ett värde

UPPLEV C I JULETID! JULKLAPPAR I C-BUTIKEN Stressad över julklapparna? Gör ett besök i den välfyllda C-butiken där det finns kluriga julklappar för hela släkten! JULLOV PÅ C (26/12 - 9/1) Visualiseringscenter C har öppet under jullovet med extra föreställningar i domteatern. Se visualiseringscenter.se för julens program och öppettider.

UPPTÄCK. UPPLEV. UTFORSKA.

år k v a! ö s d Be msi he

tis-ons 11–18 tors-fre 11-21 lör-sön 11-18

To r g g a t a n 6 • L i n k ö p i ng 013-14 50 58

w w w. p a r t y w o r l d . s e

VISUALISERINGSCENTER.SE

Visualiseringscenter C Kungsgatan 54, Norrköping NOLLTRETTON 63


Bild: TV4

Idolgänget

åker på turné I början av nästa år kommer de elva svenska ”Idol”-finalisterna ge sig ut på en gemensam turné. Det blir en tvåtimmars arenashow, regisserad av showbizprofilen Edward af Sillén, som gör nedslag i fem städer, varav Linköping är en. Den 14 januari besöker man Cloetta Center. I USA har ”Idol”-turnéerna varit mäkta populära, men detta är faktiskt första gången som en dylik turné anordnas i Europa. Både vinnaren och de övriga fredagsfinalisterna kommer att bjuda på nya konstellationer och nya låtar samt många av favoritlåtarna från höstens TV-program. (TP)

nyöppningsparty

hos FIrst AId Efter att under hösten ha gjort om och fräschat upp butiken hade klädaffären First Aid den 25/11 ett party för sina kunder under namnet ”Re-launch”. Butiken fylldes av folk som bjöds på dryck och pizza medan de shoppade coola kläder för fullt. DJ:s lirade skön musik och stämningen var på topp. (TP)

SEX

OCH

SPEX

OCH

VIN

OCH

SEX

OCH

nytillskott I gränden I slutet av november var det premiär för Johnells nya butik i Gränden på övre plan. I nya butiken har man utökat både sitt sortiment och sin butiksyta rejält. Titta gärna in och kolla om du hittar julklappen du söker eller kanske plagget som behövs för att lyfta din outfit inför kommande helgers fester.

SPEX

OCH

VIN

OCH

SEX

OCH

- NÄR GJORDE DU NÅGON GLAD SENAST? SEXBUTIKEN

TOMTEDRÄKT TILL BARN

ESSENSER

• Sexleksaker

jacka, byxa, skärp och luva

• Vinsatser

• Massageolja • Kondomer • Masker • Brösttoffsar • Film m.m på we W W W.V bben! INHAN D besök oss

L A R N .S

E

98:- /set

• Jäskärl

SPEX... r på elta ssan d i V mä en! lops l Bröl n, Cupo a j 30

• Vinberedningsartiklar

Vinhandlar´na love affair Nya Tanneforsv 62, Linköping 0734-07 11 10 • 0722-51 45 06 www.vinhandlarn.se

Närmaste busshållplats : Tegelbruksgatan, Linje 18 och 19 www.vinhandlarn.se

64 NOLLTRETTON

ir


Smaka vår

FÄRSKA

PASTA!

Serveras rykande het! Alltid minst fem olika rätter samt vegetariskt alternativ

DAGENS PASTA 1100 - 1430

79:-

inkl. bröd & dryck

GA! E M , P BSHO E W Y N

SPANA IN VÅRA GREJER FRÅN: ELVINE • WESC • VANS • SVEA • NIKE • ADIDAS CHEAP MONDAY • DR DENIM • CONVERSE • INSIGHT REVOLUTION • MINA UK • ZOO YORK • STUSSY THE HUNDREDS • LAVAND • SIXPACK • RUFFLE AND BOW ITEM • WOOD WOOD • OBEY • MOTEL KAWASAKI • ALIFE • PUMA • PENFIELD LIFETIME COLLECTIVE • ALTERNATIVE APPAREL GRAM • UNIFORMS FOR THE DEDICATED IMAGINARY FOUNDATION

FILBYTERGALLERIAN • NEDRE PLAN

storgatan 52 linköping facebook.com/sportifunlimited NOLLTRETTON 65


TONY HAWK - en skatelegend till cloetta center Text: Tobias Pettersson Foto: Pressbild

Den bästa bokning som gjorts till Cloetta Center, menar vissa. Den 14 maj kommer skateboardåkaren och superstjärnan Tony Hawk till Linköping och bjuder på en sprakande uppvisning i vad man kan göra på en bräda med fyra hjul.

66 NOLLTRETTON

Skateboardåkare kommer och går men Tony Hawk består. Han är den största åkaren genom tiderna och har tillhört toppskiktet i sin sport i snart 30 år. Redan i mitten av 80-talet när jag själv var hobbyåkare och spenderade hela sommarlov vid Greborampen talades det om denna Tony Hawk. De äldre killarna pratade om tricket McTwist där man snurrar ett och ett halvt varv. Det hade precis slagits av Tony Hawk. Han hade snurrat två varv och döpt det nya tricket till McHawk.

få se en glimt i Skatemagazinet ”Uppåt väggarna”. Några kompisar hade också införskaffat någon av de omtalade ”Bones Brigade”filmerna där åkare som Tony Hawk, Mike McGill och Tommy Guerrero susade fram på gatorna. Och enda anledningen till att man gick och såg den usla filmen ”Polisskolan 4” på bio 1987 var att Tony Hawk och hans polare var med där och försökte köra från de taffliga poliserna.

rad tv- och dataspel och blivit ett namn som klingar bekant även hos dem som aldrig stått på en bräda.

Proffs som 14-åring

Vem Tony Hawk egentligen var hade vi småkillar egentligen ingen aning om, men namnet lät tufft och alla pratade om honom så något speciellt förstod vi att han hade. Hade man tur kunde man

Mer än två decennier senare är det fortfarande Tony Hawk som är den stora stjärnan. Han blev proffs som 14-åring och har hållit sig i den absoluta toppen sedan dess. Idag är han 42 år och har spridit sitt namn genom en lång

Den 14 maj kommer skatelegendaren tillsammans med fyra andra av världens bästa åkare till Cloetta Center i Linköping för att visa upp sig med två shower. Vare sig du är skateboardfantast eller inte är det ett tillfälle som absolut inte får missas.

Och tricken tog inte slut med McHawk. Tony har även tricken frontside Ollie 540, kickflip 540 och en 900 på meritlistan. Den sistnämnda innebär att snurra två och ett halvt varv i en ramp och det tricket satte han på elfte försöket vid X-games 1999.


NYA MATTORGET PÅ STORA TORGET

ÖPPNINGSERBJUDANDE

20 KRONOR RABATT

PÅ ALLA VÅRA MENYER (från 68 kronor)

39 KRONOR FÖR ALLA VÅRA ORDINARIE PIZZOR VID AVHÄMTNING

Gäller alla dagar efter kl. 15.00 t.o.m. 9/1 2011

ST ST

- Baren där du kan koppla av i samverkan med de fyra elementen!

- Det goda från medelhavets kök!

- Det italienska köket varvas med den goda svenska husmanskosten!

- Mexikanska och asiatiska rätter!

- ALLT UNDER SAMMA TAK -

ST

Vi öppnar 1100 varje dag Dagens lunch vardagar 1100-1500 - Fullständiga rättigheter Stora Torget 1 • Linköping • 013-13 20 02 NOLLTRETTON 67


FÖR DIG SOM VILL BEHÅLLA SOLBRÄNNAN ÖVER VINTERN!

PS- ! P A L JULK ANDEN UD ERBJ

Supersize Miniprize! 150g d:fi wax

189:-

(ord. 256:-)

Köp 2 Biolage Matrixprodukter plattång på köpet Vi har både solarium, airbrushtanning och vårdande solarieprodukter

ANDE! ERBJUD

SOLKORT 10ggr/12 min 360:-

BLI BRUN SNABBT OCH SKONSAMT AIRBRUSHTANNING 300:-

Prisex. Schampoo + Balsam

229:-

(Plattång på köpet värde 249:-)

MER JULKLAPPSTIPS I VÅR BUTIK VÄLKOMMEN Nygatan 20 Tel. 013 - 31 00 10

68 NOLLTRETTON

Shampoo, Balsam och Hårinpackning

399:-(ord. 750:-)


han drömmer om

Parlamentet Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Efter bara ett år som komiker nominerades Linköpingskillen Roberto Leander till Årets nykomling på Stavangers humorfestival i Norge. Nu siktar han på att komma med i ”Parlamentet”. Roberto växte upp i Västervik och kom till Linköping 1997. I september 2009 ville han prova något nytt och flyttade till Moss i Norge för att satsa på en karriär som stå-uppare. - Jag hatade mitt jobb. Åh, det här vill jag säga: jag jobbade på en bilfirma, och hade jag varit kvinna med tillåtelse att slåss hade jag mosat min chef. Han sa: det enda du ska göra är att hålla käften och göra som du blir tillsagd, säger Roberto och berättar att det sedan gått fort med stå upp-karriären. Han gick en stå upp-kurs, började röra sig i norska komikerkretsar och sedan har det rullat på. Framförallt samarbetar han med norrmannen Runar Nilsen och de två försöker hjälpa fram varandra. Men helt ny

i komedibranschen är Roberto inte, han gjorde faktiskt ett försök redan för några år sedan. - När jag var 24 testade jag att stå uppa i Norrköping. Första gången gick allt bra, men andra gången var jag asfull och efter det hörde de aldrig av sig mer. Vem är din favoritkomiker? - Jag måste säga Magnus Betnér, han är klockren. Men mina förebilder är egentligen alla andra komiker som är hungriga och kämpar hårt för att nå dit. Vad gör man när publiken inte skrattar? - Det hände en gång i Linköping. Nu har jag lärt mig att då går man av scenen. Försöker man rädda situationen gräver man ofta ner sig ännu djupare. Du stå uppar mycket i Norge, hur är standarden på komikerna där? - Norska komiker är mildare, dom kan vara roliga på ett annat sätt. Jag kör på

svenska även i Norge, något som är roligt är olika missförstånd med ord, säger Roberto och berättar om när han sa att han kände sig yr, vilket tydligen är ett norskt ord för att vara sexuellt upphetsad. Vilka ämnen brukar du prata om? - Jag har skrivit ihop ett material där jag de första fem minuterna berättar om vem jag är och skojar till exempel lite om hur det är att vara adopterad. Och efter det brukar jag prata med publiken och lära känna dem. Jag försöker träna mer på att improvisera och försöka få med publiken så de känner samhörighet. Det har gått fort för Roberto, men mycket återstår och närmast är det favoritprogrammet ”Parlamentet” som lockar. - När jag kollar på programmet tänker jag: hade jag sagt likadant? Vad hade jag sagt i det läget? Jag tror det är viktigt att sätta upp ett mål, och mitt mål är att sitta i TV 4 i den där fina kostymen i ”Parlamentet”.

Fakta / RobeRto leandeR Yrke: Stå upp-komiker Bor: Linköping och Moss i Norge. Ålder: 30 Familj: Flickvän och en son. Intressen: Dansa salsa. lyssnar på: Reggaeton, salsa, hip hop, r´n´b. Bästa film: ”Dum & Dummare” – när den kom. Godaste mat: Inte kräsen, men gärna flott och fettigt. Godaste dryck: Fanta Drömresa: Har redan gjort den, det var att åka tillbaka till Chile. Önskar mest: Att få komma med i ”Parlamentet”. Så kontaktar du roberto: Genom hans Facebook-sida.

VI HAR STUDENTRABATT! NACHO DE LUXE ENCHILADA ORIGINAL TACOTALLRIK

FÖR 69:MÅND -FRE 1100 - 1430

FRITT

VAL! Välj fritt mellan 42 ingredienser

FULLPROPPAD MED KRISPIGA NACHOS, JALAPEÑOS OCH HET SALSA.

Sallad liten 5 ingredienser Sallad mellan 6 ingredienser

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

E ND DA U J B llan ER CH r me 30 LUN Gälle 4 EDAG 00 - 1 MÅ

11 G TILL

A ND

FR

Sallad stor 7 ingredienser

69:76:83:-

Inkl.smör, bröd & kaffe. Sallad, pasta och dressing ingår i alla menyer. Mån-fre 11.00-14.30 ingår dryck i glas

FILBYTERGALLERIAN NEDRE PLAN

Tre restauranger under samma tak!

StUdentRabatt • aVHÄMtnInG • lUnCHHÄFte

(SPaRa 100:-)

VI FInnS PÅ nedRe Plan I FIlbYteRGalleRIan NOLLTRETTON 69


ARENABOLAGET PRESENTERAR

U2 UK

MUSIKKRÖNIKA

Lördag 29 januari 20:00, Konsert & Kongress

Musikåret 2010 Snart är Nyårsafton här och det är dags att sammanfatta musikåret 2010. Här är en del av allt det som hände i musikvärlden under det gångna året... Årets skiva: Svårt. The Divine Comedy? The Radio Dept? Säkert? Det finns hur många som helst att välja på, men jag säger ”Pororoca!” med Sonic Surf City!

HÅKAN HELLSTRÖM 10 februari 20:00, Cloetta Center

Årets artist: Lady Gaga Årets genombrott: Hoffmaestro, Johnossi Årets radioprogram: Uggla i P4 Årets högsta betyg i alla tidningar igen: Håkan Hellström

Turnépremiär

Årets comeback: Roxette, Orup, Bengt Sändh Årets nu räcker det: Idol Årets tackling: Thåström mejar ner Pelle Ossler i Sporthallen, Linköping Årets ilsknaste: Mikael Wiehe (igen) Årets supergrupp: Casablanca Årets scenutstyrsel: Teddybears björnhuvuden Årets festival: Hultskrig

SÄKERT!

Fredag 25 mars 20:00, Konsert & Kongress

Årets festivalflopp: Hultsfred, Arvika, Rockweekend Årets popkillar: Ludwig Bell, Oskar Linnros Årets strulputte: Christer Sandelin Årets snusktant: Sanna Carlstedt Årets metalgudar: Iron Maiden Årets kommande metalgudar: Khoma Årets reklamlåt: Marina and the diamonds: “I am not a robot” Årets marknadsföringshit: The Arks skiva/tidning Årets nostalgi: Forever Young-turnén, OKEJ-boken Årets låt: Cee Lo Green: “Fuck you” Årets uttryck: Manboy

MUSTASCH

Fredag 1 april 20:00, Konsert & Kongress

Årets mest rastlösa: Kent, Robyn Årets tröttaste: Kleerup i TV 4:s morgonsoffa Årets mest saknade: Ronnie James Dio, Gunnar Hoffsten, Peter Steele, Hultsfred, Solomon Burke, Rock-Olga, Malcolm McLaren, Paul Gray Årets hopp inför 2011: The Hives släpper nytt, Niclas Frisks Chinatown, Edith Backlunds tredje skiva, Van Halen återförenas

Tobias Pettersson, musikredaktör

För mer information och biljetter: arenabolaget.se 70 NOLLTRETTON


Foto: Henrik Walse

MUSIKNYTT Text: Tobias Pettersson

Världsturné med Roxette

På grund av Marie Fredriksson sjukdom är det länge sedan Roxette släppte en ny skiva. I början av 2011 är det dock dags för ett nytt album och dessutom ger sig duon ut på en stor världsturné. Man börjar i Kazan i Ryssland den 1/3 och avslutar i Belgien den 31/7. Det blir en enda spelning i Sverige och det är i Trädgårdsföreningen i Göteborg den 24/7.

Sweden Rock rockar på

Tyska hårdrockarna Rage har 19 plattor i bagaget sedan starten 1986. I sommar kommer bandet till Sweden Rock, men där kommer man att göra en akustisk spelning med odistade gitarrer. Ett annat klassiskt band som är bokat till festivalen är gamla Chicagorockarna Styx som lirar proggresiv rock så att det står härliga till.

BÄST JUST NU! 1 2 3 4 5 Sweet ChariotS

Har fått en revival genom tv-serien ”Våra vänners liv” och har återutgivit år 2000:s bästa skiva igen, med fem bonuslåtar.

Nya Grammisregler

Grammisgalan 2011, som anordnas den 17 januari i Operahuset, kommer att se lite annorlunda ut i år. Det kommer att delas ut priser i totalt 21 kategorier och nytt för i år är bland annat de två nya kategorierna ”Årets svenska internationella framgång” och ”International artist breakthrough of the year”. Nytt är också att en specialjury möts för att rösta fram vinnarna i sex Grammis-kategorier.

LaSt DayS of apriL

Alltid svinbra. Det gäller även nya plattan.

NiSSe heLLberg: ”Tufft jobb - Nisse Hellbergs bästa 1994 – 2010” I sina bästa stunder är han strålande. Men vi saknar Wilmer X.

Rädda Rockweekend

Festivalen Rockweekend blev en stor publiksuccé men gjorde ändå förlust. Nu vädjar festivalledningen till alla fans som vill ha en festival även nästa år att stödja Rockweekend genom att köpa osålda tshirts, huvtröjor och övrig mertchandise. Är man ”rik som ett troll och älskar hårdrock ” har man även möjligheten att bli delägare i festivalen. Rockweekend 2011 planeras att äga rum 14-16 juli på Moheds flygfält.

CryStaL CaStLeS feat. robert Smith Deppguden från The Cure visar storform i ”Not in love”.

”fLäNS över Sjö oCh StraND” med Onkel Kånkel

En av tidernas fem bästa låtar.

SKIVSLÄPP

VI TIPSAR

15/12 Lasse Stefanz – Lasse Stefanz goes 70´s

ReNoVeRiNGSobjekt

15/12 Motörhead – The world is yours

The Soundtrack of Our Lives “Golden Greats No. 1”

15/12 Antony & The Johnsons

Fira julen med en riktig smällkaramell och njut av ett av Sveriges viktigaste rock´n´rollband. Göteborgssextetten The Soundtrack of Our Lives uppstod 1996 ur Union Carbide Productions och gjorde omedelbart stort väsen av sig, både här hemma och internationellt. Med låtar som ”Instant Repeater ´99”, ”Sister Surround”, ”Bigtime” och ”Firmament Vacation” har bandet skrivit in sig i rockhistorien.

För att fira bandets 15-årsjubileum 2011 släpps nu ”Golden Greats No 1” där de gamla låtarna har restaurerats, mastrats om och delvis fått fram en del nyanser som på något sätt kommit bort från originalinspelningarna. Nu kan man lyssna på The Soundtrack of Our Lives klassiker som de aldrig låtit tidigare.

– Swanlight: Art of Antony

17/12 Bon Jovi – Live on air 22/12 Armin van Buuren – State of Trance Year Mix

17/1 Foghat – Last train home 21/1 16 Horsepower – Yours truly 21/1 Helldorado – Sinful soul 24/1 Adele – 21 28/1 Lisa Miskovsky – Violent sky

Something purple for christmas?

För Honom För Henne För Båda Roliga och lekfulla julklappar

Vi har leksaker som du njuter av efter julafton

Unna er lite kroppslig vällust

BADHUSGATAN 8, LINKÖPING

TEL 013 31 13 34

NOLLTRETTON 71


013 011 muSiC

news

Ny EP mEd ShotguN LaNguagE Shotgun Language är ett annat namn för Linköpingsbon Gustav Berry, som spelar altcountry och vill låta som något din mamma gillade när hon var ung, ihop med Donovan och Mott The Hoople. Gustav kompas av The Nattskiftet och har precis släppt en femspårs-EP. Vill ni höra hur musiken låter kan ni glida in på: shotgunlanguage.bandcamp.com

…aNd thE arEa turNS rEd

Sonic Surf city Efter tio år i vassen har Norrköpingsbandet Sonic Surf City åter dragit på sig Billabongshortsen och hawaiiskjortorna. På nya plattan ”Pororoca!” visar bandet att det inte glömt hur man lirar somrig surfpop och nu väntar turnéer i såväl Europa som i Japan. På 90-talet förvandlade Sonic Surf City Norrköping till Östergötlands San Diego med surfpop som kletade sig fast vid hjärnbarken och drömmar om bikinibrudar, sol och stora vågor. När sångaren Ola ”Woodie” Hermanson flyttade till USA för att bli forskare tog bandet en paus under ett decennium, men nu har bitarna åter fallit på plats för att väcka upp gruppen. När man väl började lira ihop igen gick saker och ting snabbt. Man hittade en ny gitarrist, gjorde en turné till Spanien, släppte singeln ”Vote for Summer” (som bland annat blev en hit i Vladivostok!), signades av Killer Cobra Records och spelade in en ny skiva. - Papa Bear på Killer Cobra fixade till vår Myspace, det betydde jättemycket. Vi gick från att ha 32 vänner till att ha 20.000

vänner där. Helt plötsligt började folk se att vi fanns igen, säger Ola Hermanson. Nya skivan heter ”Pororoca!” och innehåller 16 spår i gammal klassisk Sonic Surf City-anda. Det låter piggt och fräscht, men de gamla fansen kommer att känna igen sig. Bandet har hittat sin vinnande stil och håller fast vid den. - Vi är jättenöjda. Nåt vi jobbade mycket med var småvariationer i sången, ibland sjunger jag lite skrovligt, ibland mer nasalt, förklarar Ola och fortsätter: - På ett sätt är det en utveckling, men den är subtil. Hela idén var att det skulle finnas en stomme på 8-10 låtar som är ”vi”. Sen är det 5-6 låtar där vi lattjar lite mer. Allt är nyskrivet, bara två låtar är äldre än 14 månader. Det är meningen att vara en skiva för våren och sommaren 2011, men det gäller att vara ute i god tid. Håller du med om att skivan kanske inte riktigt har lika många klockrena hits som tidigare, men att det är ert jämnaste album? - Det tror jag är en helt riktig analys. Det finns få låtar jag själv hoppar över, på tidigare skivor har det alltid funnits några ”ångestlåtar”. Vi ville inte göra en

Text: Tobias Pettersson Foto: Sonic Surf City

skiva med en massa hits för bara Sverige, vi ville göra en riktigt bra platta för våra fans och dom finns även i Spanien och Tyskland. Funderade ni nån gång kring att ”hotta upp” musiken för att få ”kidsen” att upptäcka er? - Vi tänkte inte alls så, vi har kids som gillar oss ändå. Vi har även fått en ny publik som upptäckt oss tack vare Myspace och återutgivningar av våra skivor i Spanien och Japan. Vi känner oss trygga i att köra den stilen vi gör. Och det finns smågrejer i nästan varje låt där vi leker och får in variation i musiken. I november drog bandet iväg på turné till Tyskland, Holland och Schweiz, och i vår planerar man en andra Europaturné. Dessutom är det på gång med lite spelningar i Japan och så småningom ska det även komma ytterligare en skiva. - Det är nästan större än när vi körde på 90-talet. Det är lättare att göra skivor idag men det är också ett större brus att tränga genom. Men varenda jäkel kommer faktiskt ihåg oss, och det gör det väldigt lätt för oss.

Stort utbud av dräkter och masker till kommande helger finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 72 NOLLTRETTON

Norrköpingsgänget The Rhyme Fanaticz är sura över att Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen och tänker dra sitt strå till stacken för att ändra på det tills nästa val. Nu söker man lite lokala rappare som vill vara med om projektet ”Area turns red”. Om vi fattat rätt ska det bli en låt där man samlar en mängd lokala artister, samt även folk från resten av landet, som står för humanism och goda värden.

akuStiSkt mEd marchiNg BaNd Linköpingsbandet Marching Band har så sakteliga börjat göra sig ett namn ute i världen efter att ha haft med låtar i diverse amerikanska filmer och tv-serier, samt turnerat i såväl USA som Europa och Sydafrika de senaste åren. I våras kom andra skivan ”Pop Cycle” och nu har man även gjort en EP med namnet ”Pop Cycle Naked” där man gjort akustiska varianter av några av låtarna på albumet.

marduk iNtar aSiEN I oktober har det dödsrockande Norrköpingsbandet Marduk varit över i staterna och lirat, och nu väntar Asien. Under turnénamnet ”Asian Black Death Redemption” börjar bandet i Kina 4 december och lirar sedan i Thailand och Singapore innan man avslutar med några spelningar i Indonesien. Dessutom hinner man även med några gig i Centralamerika innan man tar jullov. Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se


ig l l å h t u , g i d o M och idérik?

. rde starta eget Du kanske bo

ÖPPETTIDER JUL & NYÅR ONS 22/12 2300-0300

KATAPULTEN

50% i baren hela kvällen

LÖR 25/12 2200-0300 JULDAGEN

65 ARTISTER - TRE SCENER - TVÅ DAGAR

14-15 JANUARI KULTURKAMMAREN & KULTURHUSET

NORRKÖPING

Förköp endast på PLATENS 120:- vid dörren 160:-

Välkommen till NyföretagarCentrum!

ONS 29/12 2300-0300

Vi har kunskapen och nätverken som kan omvandla din idé till ett eget företag.

FRE 31/12 2300-0300 NYÅRSAFTON

M E R I N F O R M AT I O N P Å R O C K K A R U S E L L E N . S E

50% i baren hela kvällen

Födda -91 Denna kväll passar vi på att välkomna en ny generation till oss på PLATENS BAR

R A LL A EN V I ÖNSK A R E & GOD JU L Y TT Å R! E T T G OT T N www.nyforetagarcentrum.se/linkoping

013-104488 • PLATENSG. 3

Anmäl er NU till vårens kursutbud inom Musikhusverksamheten på Sensus Studieförbund! -Gitarrkurs, El eller akustisknybörjare eller fortsättning för mer info/anmälan: daniel.skoglund@sensus.se

Anmäl er NU till vårens Sensus 4 DJ:s! DJ-replokal - DJ-workshops - DJ-camp För mer info kontakta: emma.wallqvist@sensus.se

-StudiocertifieringLär dig grunderna i digital inspelningsteknik och bli certifierad att använda sensus inspelningsstudios. För mer info/anmälan: petter.gunnarsson@sensus.se

-PA-kursLär dig grunderna i liveljud och uppbyggnaden av ett vanligt PA system. För mer info/anmälan: fredrik.svensson@sensus.se

-LåtskrivarverkstadAnpassad för singer/songwriters. Unga tjejer och killar är målgruppen. Ledare: Sofie “Firstnigher” Larsson För mer info/anmälan: alexander.vibeck@sensus.se

Kontakt i Linköping: Sensus Musikhus Tannefors Gamla Tanneforsv. 17c daniel.skoglund@sensus.se petter.gunnarsson@sensus.se

Sensus Musikhus Skylten Södra Oskarsgatan 3 emma.wallqvist@sensus.se (arrangemang) fredrik.svensson@sensus.se (replokaler) www.skylten.nu

www.musikwebben.se NOLLTRETTON 73


Radio Linköping

samarbetar med Hope Fm Text: Tobias Pettersson Foto: Jonas Adolfsson

Närradion är ett alternativ till den traditionella radion och lever ett liv lite i skymundan. Nu har Radio Linköping börjat samarbeta med Hope FM och det hoppas Ronny Freiman ska locka fler lyssnare att ratta in radiokanalen. Radio Linköping startade 1979 och tillhörde de 16 första Närradiostationer som startades. Idag har man tre kyrkor som huvudmän och når 2-3 % av radiolyssnarna. Linghemsbon Ronny Freiman är radiochef och har hand om hela programplaneringen, gör egna sändningar och sköter det mesta kring Radio Linköping. Han är vad han vet den enda i landet som är heltidsanställd inom Närradion. - När Närradion startade hade man 20.000 lyssnare, men då fanns inga kommersiella radiostationer. Sen har det gått lite upp och ner och idag finns en massa kanaler, Spotify och webradio. - Man zappar väldigt mycket upplever jag det som. Radio Linköping är ett alternativ till allt det andra. Ronny menar att Närradion på många håll kan få lite identitetsproblem när många föreningar delar på sändningstiden. I Norrköping har man exempelvis 16 föreningar som delar på utrymmet. 74 NOLLTRETTON

Till stor del handlar det om invandrarföreningar som sänder på bland annat bosniska och spanska. - Vår frekvens är mer homogen, och det tycker jag är en styrka, säger Ronny och påpekar också att deras motsvarighet i Norrköping sänder tio timmar i veckan mot Linköping som sänder 6-23 varje dag. Riksförbudet försvann i samband med att lagen ändrades i augusti 2010, men redan 2008 hörde Hope FM av sig och frågade om Radio Linköping ville sända kristen radio dygnet runt och Ronny tyckte idén lät ypperlig. - Vi var först 2009, sen har fler orter hakat på, bland annat Stockholm, Göteborg, Kristianstad och Uppsala.

- Det här är en utveckling av Närradion. Sen beror det givetvis på tycke och smak hos var och en vad man tycker. I deras stora sändning finns även lokala break där vi hjälper till att göra korta inslag. Vad har Hope FM betytt för er? - Vi har fått fler yngre lyssnare, eftersom formatet tilltalar dem mer. Och för mig, som är den enda anställda här, har det betytt att jag hamnat i en redaktion. Det sker ett utbyte som är väldigt positivt. Vad har ni för egna program? - Vi har ett eget morgonprogram som gått i alla år. Målgruppen är lite äldre där och nu testar vi även att ha det på kvällen. Vi har även gudstjänster på söndagar, bibelord och ett önskeprogram.

Gamla Noice-medlemmen Hope FM sänder på Radio Linköping på vardagarna mellan klockan 7 och 18. Förutom musik har de även livsåskådningsprogrammen ”Om tro” och ”Övernaturligt”, samt en fredag i månaden en timme med gamla Noice-medlemmen Peo Thyrén.

Hur ser du på Närradions framtid? - Anledningen till att Radio Linköping har funnits i alla år är att det finns folk som håller det uppe, det bygger mycket på ideellt arbete. För att vi ska kunna överleva måste vi gå in i ett nätverk som

fungerar. För Närradion i stort handlar det mycket om att vara villig att satsa på modern teknik, Antingen satsar man eller så lägger man ner. Kanske kan samarbetet med Hope FM få upp intresset för Närradion. Ronny tycker att Radio Linköping behövs för dem som vill ha något annat än Sveriges Radio och den kommersiella radiovärlden. - Vi tycker det är väldigt viktigt att det finns ett kristet alternativ i mediavärlden. Vi tycker att vi har ett relevant budskap att förmedla i Sverige här och nu. Jag tycker att vi kan erbjuda något de andra inte kan göra. Grundsynen är kristen och vi tar upp livsfrågor. Men vi kommer inte med färdiga svar, utan ställer frågor: så här kan det vara, vad tror du själv? - Vi har ett inslag i radion som går ut på: om man har 30 sekunder att säga något till världen, vad skulle det vara? Om någon är intresserad kan man höra av sig till mig. Fotnot: Radio Linköping kan du ratta in på 95,5 Mhz, samt på webben - www.radiolinkoping.se och www.hopefm.se (dygnet runt).


SUPREME ELGITARRPAKET Komplett paket med elgitarr, förstärkare, case mm.

1.295:-

HÄR HITTAR DU DE HÅRDA KLAPPARNA!

1.995:-

SUPREME ELBASPAKET

ZARITA C-40

SUPREME M20

1.995:-

895:-

1295:-

Komplett paket med elbas, förstärkare, case mm.

2.995:-

Välljudande klassisk nylonsträngad gitarr.

Keyboard med 61 anslagskänsliga tangenter

KLOSTERGATAN 24 • 013-31 11 19 • LINKOPING@MUSIKBORSEN.SE • WWW.MUSIKBORSEN.SE

Multicolour, stickad vante

Winter collection 2010

125 kr

Pre

Fina

ste

från

pomar Damkänga i mocka med Gore-Tex, varmt filtfoder. St 37-41

sent

kort

julkla

mig

ppen

!

till d ig!

Shepherds fårskinnstofflor från

450 kr

1400 kr

S:t Larsgatan 27, Nygatan 24, IKANO-huset Linköping; Gallerian Motala; Mobilia Mantorp, Kungsvägen 62 Mjölby; Storgatan 10 Västervik; Hageby Norrköping

NOLLTRETTON 75


Foto: Universal

LOKALA PLATTAN

Jörgen Broman ”J.Broman” Denna Linköpingskille hittar vi ofta bakom trummorna i coverbandet Bitch and the Boys, men även i en del andra band. När han efter tre år får ut sin solodebut låter det dock inte så mycket metal som man kunde tro om denna gamla hårdrockare. Tvärtom handlar musiken snarare om pampig pop som ofta gränser till schlager. Jörgen har gjort allt själv i sin studio. Han spelar alla instrument, sjunger, mixar och har skrivit låtarna. Enda hjälpen har varit en kompis som lagt gitarrsolo på några låtar. Resultatet har blivit en sprudlande glädjefest med ljus, glad partymusik som får det att spritta i kroppen. Det är melodiöst och trallvänligt med drivande trummor, mycket synthar och en hel del 80-talskänsla.

MÅNADENS SKIVSLÄPP Duffy ”Endlessly” (Universal) I kölvattnet av Amy Winehouse dök ett flertal sångerskor upp som också satsade på retrodoftande 60-talssoul. Den mest framgångsrika var Walesiskan Duffy som debuterade med succéplattan ”Rockferry” 2008. Nu är hon tillbaka med en platta som fortsätter på den inslagna soulpopvägen med kopplingar bak till namn som Dusty Springfield och Nancy Sinatra. Det är oerhört lätt att bli förtjust i Duffy. Hon är gullig, sjunger bra och nyttjar sig av 60-talets tilltalande melodier.

Duffy rör sig i en väldigt lättillgänglig musikgenre med låtar som är enkelt att ta till sig. Hon varvar humörhöjande partydängor med vackra ballader, och det är särskilt i de lugnare spåren som hon briljerar. Lyssna på ”Too hurt to dance” och ”Don´t forsake me” och låt er förflyttas till en amerikansk skolbal för 50 år sedan. Samtidigt känns Duffy ganska lättviktig som artist. Visst, låtarna är snygga men de känns i mångt och mycket som pastischer snarare än riktiga låtar. Bra pas-

tischer dock, men de har ibland låtit sig inspireras lite väl mycket av 60-talet för att helt kunna tas på allvar och de berättar dessutom inte särskilt mycket om Duffy. Och när det gäller sången borde hon ibland hållit igen lite på darrandet. Dessa invändningar till trots är det en bra platta Duffy fått ur sig. Gamla fans lär behållas och framgången lär fortsätta, men det vore intressant om hon vill ta ut svängarna och våga lite mer nästa gång. (TP)

Hemsida: www.jorgenbroman.se

LOKALA LISTAN

EN KLASSIKER Phil Spector:

A christmas gift for you from Phil Spector (1963)

FEM

Min musikaliska önskelista för 2011:

1. Att John Daniel tar nya pressbilder.

3/5

Phil Spector kommer förmodligen att sluta sina dagar på Corcoranfängelset i Kalifornien. Där sitter han nämligen inspärrad sedan ett år tillbaka för mordet på Lana Clarkson 2003. Kanske är det detta som han kommer att bli ihågkommen för, men det borde vara för hans omvälvande insatser för musikhistorien. Spector har producerat artister som Ike & Tina Turner, Ramones, Leonard Cohen och The Beatles, och fått stå mall för uttrycket demonproducent. Han uppfann produktionstekniken

”Wall of sound” där man bygger lager på lager med körer, bjällror och dubbla uppsättningar av alla instrument. Lyssna på ABBA, Beach Boys och Charlotte Perellis ”Tusen och en natt” och ni fattar vem dom har snott stilen av. Särskilt hyllat har Spectors julalbum från 1963 blivit. Här kan man bland annat höra ”I saw mommy kissing Santa Claus” med The Ronetttes, ”Santa Claus is coming to town” med The Crystals och ”Winter wonderland” med Darlene Love. Bättre än så blir inte en julskiva. (TP)

SOUNDCHECK

2. Att Lana Brunell sjunger duett med Alexander Bard.

3. Att Lollo Asplund

Klassisk julskiva

Smörigt och sentimentalt

Full orkestrering

Hårdrock & elgitarrer

Gamla klassiker samt några nya låtar

Nyskapande & fräscht

Gästas av Björn Skifs, Pauline och Pernilla Andersson

Kommer förstöra julstämningen

Bäst i de svängiga numren

gör comeback.

4. Att Lotta Källström slutar köra covers på en coverartist.

5. Att Jimmy Uller skippar sin bandana.

76 NOLLTRETTON

Måns Zelmerlöw ”Christmas with friends” Warner (TP)

2/5


presenterar

VÅREN

2011

Keep Company

Lars Anders Johansson

My Chemical Romance

”Keep Company” Warner - släpps 29/12 (ej originalkonvolut)

”Budoarstämning” Egen produktion

”Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys” Warner

Theodor Jensen och Titiyo kan tyckas vara ett ganska omaka musikaliskt par. Å ena sidan den gamla Broder Daniel-gitarristen Theodor som sedan gjorde cirkusindie med konstig falsettsång i The Plan. Å andra sidan kulturskribenternas favorit Titiyo från kreddiga Eagle-Eye och Neneh Cherrysläkten som lyckas behålla sin internationella stjärn-status trots att hon bara släpper skivor var sjunde år.

Många känner sig kallade men få äro utvalda. I pojkrum över hela landet sitter killar med gitarrer och drömmer om att bli vissångare. Dessvärre är alltför få något att ha. Gävlekillen Lars Anders Johansson gick Visskolan i Västervik och bildade band med Linköpingstrubaduren Jonny Gladh. Numera kör han solo och detta är hans tredje skiva. Jag blir inte knockad, men i genren ”nya viskillar” är han klart över genomsnittet.

De två träffades 2007 i samband med att Fläskkvartetten bjöd in olika sångare att framföra deras musik. Efter en Club Killerskväll på Debaser kom de på att de skulle fortsätta jobba ihop och resultatet blev Keep Company som nu skivdebuterar. Det är Theodor som skrivit låtarna och det låter mer The Plan än Titiyo. Musiken spretar åt alla möjliga håll, från slideguitarballader till italienska schlagers. Den förväntade musikaliska frontalkrocken uteblir men nog låter det lite konstigt om musiken. Konstigt på ett bra sätt dock, även om Keep Company som sagt är ett projekt som känns lite suddigt i kanterna. (TP)

Musiken är välspelad men hade gärna fått vara mer dramatisk. Trots att instrument som dragspel, fiol, trumpet, banjo och annat hörs låter det lite tamt. Med en vassare produktion och mer händelserika arrangemang hade låtarna höjts flera snäpp. Ungefär detsamma kan sägas om sången. Lars Anders sjunger på tok för snällt och entonigt, större känsloomfång och lidelse hade inte skadat. Däremot är texterna riktigt skarpa. De har schvung och är välskrivna. Ofta träffsäkra och med en bra knorr. Får Lars Anders Johansson till musiken lika bra kan det bli riktigt bra. (TP)

2/5

3/5

Både punkarna och emobrudarna försöker att adoptera eller ta avstånd från (beroende på deras personliga inställning) New Jersey-bandet My Chemical Romance. Men enligt mig är bandet varken det ena eller andra, de är ett ganska vanligt amerikanskt rockband, som sedan starten 2001 sakta men säkert har vuxit sig större än vad många svenska rockskribenter har insett. Det stora genombrottet kom 2006 med tredje plattan ”The Black Parade” och om gruppen nu inte redan är ett stort arenarockband känns det som att de har stor potential att bli det. Mycket av musiken på nya skivan är ganska traditionell amerikansk collegerock, men i sina bästa stunder lirar My Chemical Romance svärtad rock som låter riktigt bra. I låtar som ”Bulletproof heart” eller singeln ”Na na na (Na na na na na na na na na)” blir bandets mix av punkattityd och traditionell röjarrock riktigt trevlig. Det är direkta hits, snygga melodier och låtar som borde kunna attrahera en stor massa. Synd bara att den felaktiga emostämpeln förmodligen gör att ”vanligt folk” inte upptäcker bandet. (TP)

3/5

Thorsten Flinck & Kenny Håkansson Lilla Teatern 4/2 Sagateatern 10/3

Säkert!

Flygeln 4/3

The Ark

Flygeln 26/3

Miss Li

Skandiateatern 9/4

Tommy Körberg

Hardcore Superstar

Michael Jackson

”Songs for drinkers and other thinkers” Universal

Split your lip Gain/Sony

Michael Epic / Sony Music

Det är 22 år sedan Tommy Körberg senast spelade in en skiva i eget namn, och när han nu ger sig in i skivstudion igen så gör han det med ett litet ovanligt tema. Han har nämligen spelat in tolv spår som samtliga har koppling till alkohol.

När Göteborgsbandet Hardcore Superstar dök upp 1997 möttes de ofta till början med en fnysning. Då var det den skitiga garagerocken som var hetast medan klassisk 80-talsinspirerad hårdrock var så ute som den kunde bli. Med åren har dock bandets anseende ökat rejält och idag är Hardcore Superstar en stabil leverantör av fartfylld partyrock, som visserligen sneglar i backspegeln en hel del men som ändå känns fräsch och småtuff.

Att ge ut skivor med döda artister är alltid problematisk, av flera skäl. Ofta handlar det om överblivet material som tidigare ratats av olika anledningar, artisten själv kan inte påverka resultatet och det ger en ganska besk eftersmak eftersom det mest känns som att skivbolaget vill kräma ut några sista stålar ur artisten. Här ryktas det även att det inte är Michael själv som sjunger. Huruvida det är sant eller ej, spelar mindre roll. Tvivlet finns redan där och förstör automatiskt lite av upplevelsen.

Körberg som själv är en välkänd drinkare, menar att det inte handlar om att romantisera alkoholen utan är mer av ett personligt tolvstegsprogram. Här finns musikallåtar från 50-talet, countrylåtar, folkrock och även lite reggae. Körberg plockar sånger från Loudon Wainwright och The Kinks till Keith Urban och Bob Dylan. I ”Bartender´s Blues” kommer Louise Hoffsten in och skänker låten den blueskänsla som Körberg har svårt att förmedla själv. Arrangemangen är ofta snygga men Körberg sjunger lite för ”duktigt” för att skapa den rätta rännstenskänslan. I de mer dramatiska numren passar han bäst, men exempelvis den inledande ”Red red wine” med Inner Circle känns ganska långt från klockren. Dock gillar jag idén som sådan och att Körberg har valt ovanliga alkohollåtar istället för de förväntade. (TP)

2/5

På sin åttonde platta fortsätter man att fläska på med sleazig rock à la Guns´n´Roses och Mötley Crüe, L A-känslan är hög och riffen duggar tätt. Det är knappast hjärnkirurgi bandet sysslar med, men det är inte heller därför man lyssnar på Hardcore Superstar utan för att det är hårda killar som både kickar stjärt och partajar med samma frenesi.

På ”Monster” är produktionen noggrant utmejslad, men mycket låter daterat och dammigt. Jag har alltid haft oerhört svårt för Michael Jacksons smörigaste stunder, och även här finns några sliskiga ballader och smetiga bomullskörer som stundtals är outhärdliga.

Här finns en hel radda låtar som passar perfekt att slänga på under förfesten för att headbanga och dricka öl till. Andra spår känns mer anonyma och gör att skivan i slutändan blir lite jämntjock. (TP)

Bättre drag då i låtar som ”Hollywood tonight” och ”Behind the mask”, även om musiken inte känns superfräsch utan snarare som Michael lät för 10-15 år sedan. Trots dessa invändningar tycker jag nog att ”Michael” ändå låter bättre än förväntat. (TP)

3/5

3/5

Håkan Hellström Flygeln 16/4

Di Leva

Flygeln 14/5

Fler bokningar till våren 2011 tillkommer hela tiden. Kolla in på vår hemsida!

i samarbete med:

NOLLTRETTON 77


Fakta

/ alexanDra jarDvall Bor: Jursla Ålder: 36 Drömresa: Australien Godaste mat: Spagetti och köttfärssås. Godaste dryck: Whiskey (helst Balvenie) Dold talang: Bra på att tapetsera. Gör en ledig dag: Har inte så många lediga dagar…

AlexANdrA JArdvAll

har sin egen stil Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Bästa film: ”As good as it gets” Bästa tv-program: “På spåret”, innan de bytte programledare. Favoritartist: Bruce Springsteen Största framgång: Egna skivan ”As good as it gets”. Största misslyckande: Misslyckanden är bara små farthinder på vägen. Önskar mest just nu: Ett glas vatten.

Covertrubadurer med en egen ton är svåra att finna, men en av dem heter Alexandra Jardvall och bor i Jursla. Nu har hon även släppt den egna skivan ”As good as it gets” där hon visar upp ytterligare en sida av sig själv. Felet med många pubtrubadurer, ja kanske de flesta, är att det känns som att de saknar musikintresse. De spelar uttjatade låtar som de omöjligt kan gilla, de framför sin musik på ett själlöst vis och de verkar mer intresserade av att synas än att förmedla något med sina sånger.

här. Jag har alltid tyckt att det varit så jobbigt att spela där man bor, man går på stan och folk glor på en. Men så har jag upptäckt att det inte är så jobbigt. Det hänger kanske ihop med att man blivit vuxen, ha ha.

Lyckligtvis finns det några trubadurer som bryter den normen. När man ser Jurslatjejen Alexandra Jardvall spela känns det att det finns ett genuint musikintresse i botten. Sättet hon sjunger på och låtarna hon väljer att framföra avslöjar att hon är något mer än den vanliga medeltrubaduren. När man lyssnar på hennes skiva ”As good as it gets” övertygas man ytterligare att de finns något mer i henne än hos de flesta av hennes kollegor.

Alexandra är född i Skälby utanför Stockholm, men hade släkt i Valdemarsvik och där vann hon även en musiktävling 1987. Sedan dess har hon spelat runt om i Sverige och inte minst i Nordnorge där hon gjort sisådär 500 gig och spelat på varenda scen som finns. För tio år sedan flyttade hon till Norrköping och 2002 började hon spela på Viking Lines båtar. Under många år var hon iväg åtta dagar i stöten men numera uppträder hon istället i två fyradagarsperioder, och tittar man i hennes jobbkalender ser man att hela hösten är uppbokad med spelningar på M/S Mariella och M/S Gabriella. - I puben på Mariella är scenen ihoptryckt i ett hörn, men puben på Gabriella är fantastisk. Den är bra byggd och rymmer mycket folk.

I somras spelade hon på Munken in the Park och en månad senare ser jag henne hålla i en musikquiz under en kräftskiva på Saliga Munken i Norrköping, där hon spelar musiken live och ställer frågor om låtarna. Att se Alexandra spela i Norrköping tillhör annars ovanligheterna, men kanske håller det på att ändras. - När jag flyttade hit ville jag inte spela

Hur skiljer sig spelningarna på båtarna från vanliga pubspelningar? - En sak som är positiv är att man har samma publik två kvällar. Jag spelar fyra timmar per kväll så jag har samma publik åtta timmar. Plus att det dessutom är en jäkla massa stammisar. Det kräver mycket av mig och sätter lite press. Det tycker jag är positivt, det gör att jag måste vara på tårna.

Ofta får man intrycket att de lika gärna kunde arbeta som reseledare, vara dokusåpadeltagare eller ägna sig åt någon annan sysselsättning som går ut på att dricka gratis sprit och göra erövringar.

78 NOLLTRETTON

Skiljer sig spelningarna beroende på veckodag? - Det är stor skillnad. Fredag och lördag är det party. Alla dom andra veckodagarna är det magi. Folk väntar sig en konsert och är helt tysta mellan låtarna och vill att man ska säga något genomtänkt.

Gitarr som komp Publiken består till stor del av turister: tyskar, kineser, japaner, ryssar och fransmän som är ute på Europaresa och tycker att färjan mellan Sverige och Finland är ett smidigt sätt att ta sig runt. När Alexandra uppträder använder hon sig bara av en gitarr som komp, inga förinspelade bakgrunder eller andra tekniska hjälpmedel. - Jag vill inte höra det själv och jag vill inte ha det när jag spelar. Det som syns är det som ska höras. Och Alexandra håller med om att hon även repertoarmässigt skiljer sig från många andra trubadurer. - Ja, det gör jag nog. Jag spelar inte klassikerna som ”Stairway to heaven”, ”Living next door to Alice” och ”Sweet home Alabama”. Inte för att jag tycker att det är dålig musik utan för att alla inte behöver vara likadana. Hon ser sig själv som en liveartist, men för ett tag sedan släppte hon debutskivan ”As good as it gets”. Den kom till efter en jobbig tid där både mamma och mormor

gick bort i en tät följd och några år senare även pappan. - Det enda dom ville var att jag skulle få vara ute och spela och göra en skiva och så fick ingen av dem uppleva det… Hade det blivit en skiva om inte dina föräldrar gått bort? - Så småningom hade det blivit det, men den hade överhuvudtaget inte låtit likadant. Skivan kan köpas på Alexandras spelningar och på hennes hemsida. Hon har inte gjort särskilt mycket för att marknadsföra skivan men har funderat på att ändra på det. - I min naivitet tänkte jag: när jag väl släpper en platta kommer alla att veta om det, ha ha. Men jag har insett att folk måste få veta att det finns en skiva. Vad är du mest nöjd med? - Att den blev klar. Jag har sjukt höga krav på mig själv, som stjälper mig ibland. Ingenting är bra nog, inte skivan heller, jag kan tusen gånger bättre. Att jag ändå släpper den är jag stolt över. Har du börjat jobba på nästa platta? - I huvudet har jag det. Den kommer säkert vara lite gladare och kanske inte ha lika tunga texter. Men det kommer fortfarande vara jag - mitt sätt att vara och mitt sätt att sjunga.


ARENABOLAGET & HANGAREN PRESENTERAR STOLT

KÖP DIN BILJETT NU!

s t s e u g l a i c e p very s 14 MAJ CLOETTA CENTER, LINKÖPING BILJETTER & INFO: ARENABOLAGET.SE NOLLTRETTON 79


VIMMEL

Foto: Jessika Fordell

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 80 NOLLTRETTON


KROGKRÖNIKA

NyårslöfteN iNför

krogåret 2011 Text: Tobias Pettersson

Det är dags att se över sitt personliga krogliv och göra vissa justeringar. Här följer mina nyårslöften för Krogåret 2011. Att börja det nya året med att byta livsstil och lova en massa saker som man har brutit redan vid Trettonhelgen är en gammal fin svensk tradition. Och ibland händer det faktiskt att människor klarar av att hålla sina löften. För några år sedan hade jag en kompis som var ute på krogen minst två, ofta tre, dagar i veckan. Efter ett vad (jag tror det gällde 10.000 kronor) så lovade han att vara spik nykter i ett helt år – och klarade det! Riktigt så långt vill inte jag gå, men det finns vissa saker kring mitt krogbeteende jag gärna kan ge löften kring. Jag, Tobias Pettersson, lovar och försäkrar på heder och samvete att under mina krogbesök 2011 göra följande: • Dricka varannan vatten. (En gammal klassiker som borde vara lätt att klara av…hrm…) • Genomföra en sunkrunda. (Det ser jag till och med fram mot!) • Bojkotta krogar med garderobsavgift. (Hur kan man ta betalt av sina gäster för att de kommer dit i ytterkläder?) • Hålla fast vid att äta max en kebab per år. (Blir lätt. Det löftet har jag hållit varje år i ett decennium) • Gå hem när after work-tiden gått ut. (Inte gå ut vid fem och ”råka” bli kvar på krogen till stängning) • Undvika allt som marknadsförs som event. (Ibland hamnar jag där av jobbskäl, men privat lovar jag att undvika allt med ”event” i namnet) • Vägra att stå i en krogkö som är längre än tre meter. (Alltså, vad är grejen med att köa?) • Köra Uggla-tekniken på helgerna. (Fredagsdrink, party-party på lördagen och avrundning med en halvflaska vin på söndagen)

MISSA INTE!

AktiverA dig i jul Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Kring jul äter vi ofta mer än vad som är nyttigt. Det är julfester med jobbet, julbord med släkten och däremellan Aladdinaskar och skumtomtar tills man ligger som en svullen säl i soffan. Varför inte passa på att kombinera den goda julmaten med lite trevliga aktiviteter. Här är ett urval:

Biljard Ska man ha julfest med jobbet kan man passa på att boka ett biljardpaket på Plaza. Då får man kvällens varmrätt plus en timmes biljard. Utmana jobbarkompisarna om äran, och kanske en vandringspokal?

KaraoKe Den 16/12 är det stor julfest i Cloetta Center där man efter den julinspirerade julbuffén kan greppa micken och sjunga karaoke. Dessutom uppträder ett liveband och DJ:s spelar låtar för dansgolvet.

race room Går man till Strandgatan Två och äter julbord kan man med fördel kombinera maten med att köra en bowlingserie eller utmana kompisarna i race roomet efteråt. Ett trevligt alternativ för exempelvis en julfest med jobbet.

• Testa och betygsätta alla uteserveringar i stan under sommaren. (Ett skitigt jobb men någon måste göra det)

Pingis, dart och Biljard

• Skippa sista ölen. (Eller nja…skippa det där sista löftet istället)

Pingis och öl är en lyckad kombination. Det kan du testa på The Champ när du är ute och byter julklappar i mellandagarna. Och när

du tröttnat på att flänga kring pingisbordet kan du växla till de mer stillsamma sporterna dart och biljard.

laserdome Testa en annorlunda julfest och dra med släkten eller jobbarkompisarna på mat och laserspel hos Laserdome. Perfekt om man känner sig lite bukstinn och vill röra på sig såhär i stillasittande juletider.

Bowling Att bowla är ett klassiskt nöje som passar utmärkt att göra ihop med en matbit och en öl. På Strandgatan 2 och Citybowl står banorna redo. Såhär i juletider kan man passa på att äta ett gott julbord och sedan förbränna några kalorier med en omgång bowling.

gå På Konsert Kring jul anordnas det olika konserter i princip varje dag, exempelvis är Linköpings symfoniorkesters Nyårskonsert i Konsert & Kongress säkert en fantastisk upplevelse. Passa på att kombinera konserten med en god nyårssupé på någon av stadens restauranger.

ÖPPET TILL 24.00 fredagar & lördagar. GRILLAD OXFILÉ 150:-

Serveras med tomatsallad, mozzarella, basilikaolja och french fries el. klyftpotatis + 2 valfria dipsåser

Ågatan 39 013-31 06 46

Vi önskar er alla en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År NOLLTRETTON 81


KROGPROFIL

Erik fixar drinkEn

på platEns Bar Text: Tobias Petterson Foto: Henrik Nydahl

Fakta / Erik koumasta alindEr

Platens Bar är kanske Linköpings mest välrenommerade bar. En av dom som varit med länge och byggt upp ryktet är Erik Koumasta Alinder som man hittar bakom bardisken. Efter att ha jobbat på Yngves Livs hamnade Erik i disken på Platå och sedan på Platens Bar 2001. Sedan 2003 jobbar han i baren och fixar drinkar åt gästerna. - Det är roligt att vara bland människor, och framförallt har jag bra arbetskamrater. Jobbar man på nattklubb blir det mycket jobb på få timmar. De riktigt lugna kvällarna är inte lika roligt som när man får slita.

Hur har Platens utvecklats sedan du började? - Först och främst har det efter ombyggnaden blivit enormt mycket större. Sen har vi som jobbar där utvecklats och blivit bättre och bättre. - Från början var det en kärna av stammisar som kanske kan räknas som ”alternativfolk”, men det har alltid varit en blandning av människor. Man vet aldrig vem som kommer ner. Det känns som att ni inte har riktigt lika mycket konserter längre? - Vi har kanske dragit ner lite på takten, förr var det runt tio band varje vår och höst. Många av de band man vill boka är

ålder: 28

Godaste mat: Hamburgare

Civilstånd: Gift med två barn.

Godaste dryck: Whiskey

Bor: T1 i Linköping.

Intresse: Foto

Yrke: Bartender

Irritationsmoment: Tidiga mornar.

lyssnar på: Mest rock och metal. Just nu – The National.

Bästa tv-program: ”Antikrundan”

Bästa film: ”Sleepy hollow”

nyårslöfte: Hitta en utbildning.

Önskar i julklapp: Tatueringspengar

lite för stora, och det finns lite för dåligt publikunderlag.

många duktiga bartenders i Linköping, men det finns ingen renodlad cocktailbar.

Vilken är den vanligaste barbeställningen efter stor stark? - Vodka/redbull är en trend som aldrig försvinner. Och Captain Morgan/cola har kommit mycket efter deras reklamkampanj.

Juldagen är en stor festardag som man nu kan köpa förköp till på Platens. Även Nyårsafton blir det partaj med champagne vid tolvslaget. - Jag har varit föräldraledig två år, så nu är det min tur att köra nyårsafton. Det ska bli kul, det är alltid kul på nyårsafton, folk är alltid på bra humör.

Hur tycker du Linköping är som krogstad? - Det är bra. Vi har sex, sju stora nattklubbar. För att ha så litet underlag är det rätt mycket. Det är väldigt lätt att klaga, men när det väl erbjuds något har folk väldigt svårt att ta sig dit. Men en riktigt bra cocktailbar skulle nog behövas. Vi har väldigt

Händer på platens: 17/12 Välgörenhetskväll mot trafficking med barn. I samarbete med Musikhjälpen och East Gramophone Records. På scen: Georgia Overdrive. 15/1 Albin Myers 7/4 Danko Jones

Smakrik Jul & Nyår THALI JUL- OCH NYÅRSSPECIAL

225:-

Thali med 3 olika rätter + Kulfi (saffransglass) och Naanbröd (gäller mån-tors 17-22 och lör 12-17 t.o.m. 9/1 2011)

KOPPLA AV I JULHANDELN PÅ VÅR AFTER WORK

AFTER-WORK SPECIAL Mån-Fre 1700 - 1900 YOGIS TAPASTALLRIK (1 glas öl/vin alt. lättdryck ingår)

89:-

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu Mån-Tors 17 -2200, Fre 1700-2300, Lör 1200-2300 Lunch Mån-Fre 1130- 1430 00

Pradeep

Vår kökschef hälsar er välkomna! 82 NOLLTRETTON


PÅG Text: Tobias Pettersson Foto: Pressbild

Rockbaren på Atmosfär fortsätter. 27/1 är nästa datum att boka in, då lirar skivaktuella Tramp stöttat av lokala hårdingarna Oblivios och Robert Dahlqvist (Dundertåget) är DJ. Dessutom delas det ut gratisgrejer från Sportif Unlimited och Killer Cobra Records. De tre krogarna BK, Riva och Harrys satsar på en gemensam Juldagsmeny. Bryt av julmaten med att prova deras trerättersmeny på Juldagen. Många restauranger satsar på fina nyårssupér, exempelvis sToran som satsar lite extra på att matcha maten med goda viner. Just det, det ingår även ett glas mousserande vin vid tolvslaget. Ni har väl inte missat att restaurang Skeppet i Abisko kör pubquiz varannan onsdag, 15/12 till exempel. Så är du

allmänbildad är det bara att dra ihop ett lag och gå dit. På senare tid har Juldagen blivit den stora festardagen, men Annandagen står sig fortfarande väl. Exempelvis spelar Hitmen på L´Orient den 26/12. Det blir en kväll med musik från The beaTlesafTon men även andra hits från 60- och 70-talet. Efter alla julbord och allt stillasittande i tv-soffan kan det vara skönt att röra på sig. Dansa bort julmaten på Annandagen på Cupolen. På scenen står dansbandet WreTaz. Det kan behövas lite regnbågsfärger från RFSL Linköping för att lysa upp det grådaskiga vintermörkret. Den 17 december har Club Joy julfest på L´Orient. Gå dit och dansa natten lång. Legendariska Norrköpingsbandet Eldkvarn är åter ute på

vägarna. Den 14 januari kommer plura och grabbarna till Konsert & Kongress och lirar. Hårdrocksklubben The Crash fortsätter att rocka på. Den 17/12 är det åter dags för lite tuffa tongångar på Atmosfär. På scenen står sarea och Close quarTers och dessutom har Sabaton sponsrat med två turné-t-shirts som kommer att lottas ut under kvällen. Klubb Cortina har som bekant börjat att köra livemusik på Ågatan Bar – mat – café. Glöm inte att boka in shoTgun language den 5/1. Klubb din mamma tar lite julledigt, men först ska man hinna med en sista spelning för året. Den 17/12 kommer Lissi Dancefloor Disaster och The Amplifetes och intar scenen.

Fredag JUKEBOX LIVE till 0300

sönd Lörd H

C BRU0N 00 0 12 -15

Lördag GA LÖRDLEN AG...

The waterhole in town...

till 03 00

pitcher’s linköping

Vi sänder Premier League och Elitserien Boka bord!

Pub | Brunch | Nattklubb | Sport Uteservering | Restaurang | Party

www.pitchblacknightclub.se

Vi önskar eder alla en fröjdefull jul!

Nattklubb | Ågatan - under Pitcher’s

Full fart på ”The waterhole in town...”

Boka bord på: 013-14 96 00

Mån-Fre: 1600 - Sent | Lör-Sön 1200- Sent | Ågatan 57 | 013- 14 96 00 | www.pitchers.se NOLLTRETTON 83


Text: Calle Linné

NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN

månadens spel call of duty - black ops (PS3, XBOX 360, PC, Wii, NDS)

Så har ett av årets mest efterlängtade spel äntligen släppts och efter att Activision och Infinity Ward har gått i luven på varandra så har det blivit Treyarch´s tur att återigen ta oss ut i krig. Sist vi fick se någonting från Treyarch var det Call of Duty: World at War som inte var mycket att hurra för, men nu har det alltså blivit dags för revansch och vi får än en gång slippa det uttjatade andra världskriget och bege oss direkt in i det kalla kriget. Det hela börjar med att man sitter fast i ett förhör under inte allt för

trevliga omständigheter. Under elchocker och förhörsfrågor får man flashbacks som man i sin tur får spela sig igenom. Spelupplägget påminner väldigt mycket från det vi har lärt oss av Modern Warefare-spelen och allt flyter på riktigt bra, man kan inte ta sig allt för stora friheter utan det är mest som att följa en snitslad bana och utföra de moment som presenteras för dig som spelare, d v s precis som i de tidigare spelen. Det funkar riktigt bra, man vet alltid vad man ska göra och det känns trots detta aldrig tråkigt.

Man får som i tidigare versioner göra en hel del olika typer av uppdrag och det är inte bara springa på marken och skjuta utan här får man göra allt från att flyga helikopter, köra båt och styra marktrupper från spionplan. Detta och mycket mer hinner man med i det cirka åtta timmar långa singelplayer-läget och till råga på allt så slutar det hela med en riktigt twist, så jag rekommenderar verkligen alla att spela igenom hela spelet för det är det värt. Man kan i dagsläget inte ta upp Call of Duty utan att ta med onlineläget och

självklart har även det utvecklats till det bättre med nya spelsätt och ett helt nytt betting-system där man satsar sina surt förvärvda slantar i matcher och om man inte är tillräckligt bra förlorar allt som satsats. Som helhet så är det här helt klart det bästa Call of Duty-spelet även om det inte känns lika nytt som det första Modern Warfare, men storyn är betydligt bättre och det grafiska våldet är inte censurerat vilket både har sina för och nackdelar.

4/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL Såhär i slutet på året så hör det ju till att lista upp saker och ting så här kommer några spellistor från mig…

Årets spel: Super Street fighter IV - Mest nöje för pengarna.

Årets mesta action: Vanquish - Action från början till slut med bara korta stunder av stillhet och nästintill perfekt kontroll.

Årets mest rosa: Robot Unicorn Attack - Nästintill helt rosa.

Årets häxa: Bayonetta - Behövs ingen förklaring 84 NOLLTRETTON

Årets fiende: Zombien - Den har dykt upp i nästan allt från vilda western till kalla kriget.

Årets mesta spel: Mindcraft - Inte recenserat eftersom det aldrig tar slut och man kan ”typ” göra allt.

Årets snittbetyg: 3,9 - Matematiken säger så.

Sådär ja, det var väl ungefär mitt spelår i listform men för att inte avsluta året utan nyheter så kommer det en riktigt het här… Läcka på nätet? Blizzard´s planer för näskommande fem år har läckts ut på nätet. Självklart får man

ta en nyhet som det här med en nypa salt, men det låter inte helt otroligt eftersom personen bakom läckan tydligen har fått kicken. Så vad har vi då att se fram emot. Förutom Diablo 3 som vi alla vet skall komma men inte när (fast nu vet vi att det är i slutet på 2011) så kommer det även komma en massa expansioner till de spel som vi alla redan älskar, typ… Starcraft 2 får en expansion ungefär samtidigt som Diablo 3 släpps, och en ny kampanj och en till expansion vid 2013. Tidigare nämnda Diablo 3 släpps som sagt

i slutet på 2011 och får en expansion 2013 och en till 2015. World of warcraft kommer få ett par expansioner till och den hett efterlängtade filmen kommer i slutet av 2012. Inget av det här känns i närheten lika spännande av vad som komma skall i slutet av 2014 då ett helt nytt spel vid namn TITAN skall släppas. Men som sagt allt får väll tas med en nypa salt och om jag känner till Blizzard rätt så släpps allt när dom tycker det är klart.

God Jul och Gott Nytt År!


i Linköpings Sporthall mitt i City.

28 JANUARI KL. 20-02 FUTSAL WORKSHOPS TÄVLINGAR

BARNTEATER PÅ ARBIS I DECEMBER TISDAG 28 & ONSDAG 29 DECEMBER KL. 10.00 VISA PÅ VILLOVÄGAR - MED PAPAGENA En singalongföreställning med teater Ålder 4-8 år

DROGFRITT INTRÄDE FÖR PUBLIK 20 KR

KL. 13.00 MONSTER FRANK MED MUSIKTEATER GULASCH En föreställning med mycket musik och magi Ålder 5-10 år

BILJETTER

FÖR DIG SOM GÅR ÅRSKURS 7-9

Börjar säljas på Arbis 1 timme innan föreställningen. Priset är 20 kr.

Anmälan till din fritidsgåd senast fr. 14 januari 2011

Välkommen till oss på Repslagaregatan 30. Mer info om öppettider och innehåll finns på www.linkoping.se/ungarbis samt www.facebook.com/arbis.linkoping NOLLTRETTON 85


Foto: Kalle Nordberg

I TV-ruTan Under hösten har SVT visat programserien ”Svenska hemligheter” med Linköpingskillen Melker Becker som programledare. ”Svenska Hemligheter” är uppföljaren på ”Hemliga Svenska Rum”, som dragit stor publik under två säsonger i SVT. Denna gång har Melker Becker och hans fotograf Kalle Nordberg fokuserat på okända och fascinerande händelser ur det förflutna. Serien tar dessvärre slut nu lagom till jul, men kan ses på SVT Play. Framöver kommer man även få se Becker och hans kollegor leta efter Storsjöodjuret och dyka i Kärrgruvan utanför Ludvika.

Fakta/ Åsa sjöberg Yrke: Programledare och sångerska. Ålder: 37 bor: Norrköping Civilstånd: Har pojkvän. bästa tv-program: Skavlan samt 24Corren och 24NT. bästa sångerskor: Doris Day, Celine Dion och Diana Krall. Irriterar sig på: Falska människor och orättvisor. Dold talang: Kan dansa lite samba. bästa julsång: The Christmas Song Nyårslöfte: Att börja träna, ha ha... aktuell: Som programledare för ”Skönt hemma” i 24NT/24Corren, samt som sångerska vid en mängd julkonserter.

Månadens heMsIda www.pnmmusic.se

Den 19 november kunde vi se S:t Annakillen Peter Johansson i SVT:s ”Doobidoo” och under hösten har han även uppträtt med Queen-showen ”Champions of Rock”. Nu innan jul framträder han och kusinen Matilda Hansson med sin julkonsert på olika platser runt om i Sverige. På deras gemensamma hemsida kan man läsa mer om de två artisterna och se vad de har på gång framöver.

Åsa sjöberg inreder

de östgötska hemmen Text: Tobias Pettersson Foto: Kent Renåker

På 24NT/24Corren har man precis lanserat fyra nya program. Ett av dem är ”Skönt hemma” med Åsa Sjöberg som programledare. Hon kommer att tipsa om hur man gör det snyggt och mysigt hemma. 24NT och 24 Corren satsar framåt och sjösätter fyra nya program lagom till jul.

Foto: Sveriges Radio

rösTer I radIon Radioprogrammet ”Cirkus Kiev” sändes för första gången i P3:s ”Frispel” mars 2006, därefter under sommaren 2006 med tio program, och har sen januari 2007 varit ett fast inslag i P3:s humortablå. Varje tisdag mellan 16.08 och 18.00 tolkar satirprogrammet veckans små och stora händelser. Extra roligt att lyssna på blir det när man vet att fyra av de sex medverkande, nämligen Per och Nils Juhlin, Sanna Eskilsson och Erland Karling, dessutom kommer från Linköping. 86 NOLLTRETTON

I ”Öppet fönster” som leds av Sandra Wall får tittarna träffa lokala filmskapare och se filmer och musikvideor från länet. I ”Fabriken” tar Calle Slättengren reda på hur olika saker tillverkas och fungerar. I ”Affärsliv” gör Josefin Johansson nedslag i det östgötska näringslivet. Och i ”Skönt hemma” lotsar Åsa Sjöberg oss runt bland inredningstrender. I tretton program, varje torsdag fram till februari, kommer tittarna att få tips om bland annat hur man inreder med ljus, hur man kan ta till vara på second hand-saker och hur man skapar julstämning i hemmet, både på det traditionella sättet och med en mer modern stil. - Det fanns önskemål från olika håll om ett inredningsprogram med fokus

på prylar och trendiga grejer, berättar Åsa som tidigare gjort två säsonger av ”Åsas mode” för 24NT/24Corren. - Jag har fått jättebra respons på ”Åsas mode” från tittarna, det har haft väldigt bra genomslagskraft. Men nu är tanken att ”Åsas mode” tar ett uppehåll så det inte bara matas på med samma program hela tiden.

här. Tidigare har jag mest suttit inne i tv-studion, nu får jag komma ut lite, säger Åsa och passar på att lyfta fram sin högra hand, bildproducenten Niklas Hjelm som hon jobbar tätt ihop med i ”Skönt hemma”.

Åsa berättar att 24NT och 24Corren satsar hårt på sina tv-sändningar och att det är nya spännande tv-projekt på gång till våren. Tittarna verkar uppskatta att det inte bara visas nyheter utan också ”vanliga program”. Förhoppningsvis kommer ”Skönt hemma” att hitta fram till sin publik.

Hur är intresset för inredning ute i länet? - Det finns ett stort intresse, absolut. De senaste åren har det öppnat många inredningsbutiker. Trenden har gått från den avskalade stilen till mycket prylar, mysigt och shabby chic. - Det finns en hel del mindre butiker på mindre orter som jag skulle vilja lyfta fram. Och det finns flera duktiga inredare i länet, mer än vad folk tror.

Har du sysslat mycket med inredning tidigare? - Det ligger nära mode och att vara kreativ, så det var inte så svårt att gå från ett modeprogram till ett inredningsprogram. Det ska bli jättekul att göra det

Har du något bra inredningstips nu i vintermörkret? - Framförallt ska man satsa på mycket ljus. Gör det mysigt med punktbelysning, filtar och plädar. Och så kan man gärna slänga in mycket kuddar.


Foto: Jessika Fordell

VIMMEL

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Gränden önskar God Jul & Gott Nytt År

Må-Fr 10-19, Lö 10-16, Sö 12-16 www.galleriagranden.se NOLLTRETTON 87


Fakta Fullständigt namn: Helena Kristina Bergström Nutley Född: 5 februari, 1964 i Göteborg. Bor: Stockholm Yrke: Skådespelerska Familj: Gift med Regissören Colin Nutley samt två barn. Utmärkelse: Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll för Pariserhjulet 1994. Aktuell: I rollen som Fanny Zander i ”Änglagård - Tredje gången gillt”. Sandrew

FilmogrAFi (i urval): 1989 – 1939 1990 – Black Jack 1992 – Änglagård 1993 – Pariserhjulet

1993 – Sista dansen

1994 – Änglagård - Andra sommaren 1996 – Jägarna

HelenA Bergström tillbaka i Änglagård för tredje gången

1996 – Sånt är livet 1998 – Under solen 1998 – Still Crazy 2000 – Livet är en schlager 2000 – Gossip 2001 – Sprängaren 2003 – Paradiset 2004 – The Queen of Sheba’s Pearls 2006 – Heartbreak Hotel 2008 – Angel 2010 – Änglagård - Tredje gången gillt

Text: Tobias Pettersson Foto: Tony Nutley

Filmerna om Änglagård tillhör de stora svenska filmsuccéerna. Nu gör regissören Colin Nutley ett tredje besök på den västgötska landsbygden och i huvudrollen ser vi givetvis åter igen Helena Bergström. På juldagen är det premiär för den tredje filmen om Änglagård. Det har gått 16 år sedan det förra besöket på den västgötska herrgården och många biobesökare har säkert undrat hur det egentligen gick för Fanny, Zac och de andra. Den som kan sin Änglagårdhistorik vet att den första filmen handlade om hur den åldrade enstöringen Erik Zander dog och att barnbarnet Fanny dök upp på begravningen som ensam arvinge till Änglagård. Hennes ankomst orsakade stort rabalder i den lilla byn, där alla kände varandra sedan länge och inte ville veta av några förändringar eller nymodigheter. I tvåan återvände Fanny till den lilla byn i Västergötland efter ett år, efter att Änglagård brunnit ner. Fanny och vännen Zac får bo hos bröderna Gottfrid och Ivar Pettersson, som dessutom visar sig ha en bortglömd bror i USA som gänget 88 NOLLTRETTON

hälsar på. I denna tredje film är det Fannys 15-åriga dotter som vill åka till Änglagård för att hitta sina rötter, och historien börjar om på nytt. Colin Nutley och Helena Bergström har som bekant en lång historia tillsammans. Förutom att de är gifta har de också filmat mycket ihop. Nutley brukar ofta välja Helena till huvudrollerna i sina filmer. Det började i Black Jack (1990). Då hade Helena redan fått sitt genombrott med den långa krigsfilmen ”1939” året innan. ”Black Jack” var en djupdykning i den svenska dansbandskulturen och Helena spelade en ung kvinna som ingick i ett gäng som brukade gå på dansbandsspelningar varje helg.

Största stunden Efter ”Änglagård” 1992 gjorde de även ”Sista dansen” 1993, där Helena spelar en kvinna i ett par som sysslar med tävlingsdans. Året efter kom uppfölja-

ren ”Änglagård – Andra sommaren” och 1996 gjorde de även ”Sånt är livet” tillsammans och 1998 kom ”Under solen” som är parets kanske största stund ihop. I filmen spelar Helena en tjej som tar jobb som hushållerska på en gård med stora kärleksförvecklingar som följd. Filmen blev nominerad till en Oscar för Bästa utländska film men vann dessvärre inte. Under 2000-talet har de arbetat tillsammans i ”Gossip”, där Helena spelar en av nio skådespelerskor som slåss om samma roll, den engelskspråkiga ”The Queen of Sheba´s Pearls” och komedin ”Heartbreak Hotel”. Dessutom spelade Helena huvudrollen som Annika Bengtzon i filmatiseringarna av Liza Marklunds böcker ”Sprängaren” och ”Paradiset”, som regisserades av…just det, Colin Nutley.

Även andra filmskapare Helena Bergströms senaste film kom 2008, hette ”Angel” och regisserades även

den av Colin Nutley. Där fick man följa en kvinnlig popstjärna vars popularitet börjat dala och som kommer på att det kanske vore smart att fejka sin egen död. Det kanske bör påpekas att Helena faktiskt gjort filmer även med andra filmskapare än sin man. ”Pariserhjulet” som hon fick en Guldbagge för gjordes av Clas Lindberg, ”Livet är en schlager” regisserades av Susanne Bier och den populära ”Jägarna” där Helena spelade åklagare stod Kjell Sundvall bakom. Hon medverkade även i den engelska filmen ”Still Crazy” 1998. Helena har även setts i en mängd teateruppsättningar genom åren, men nu är det åter dags att plocka fram de berömda tårarna på vita duken. I ”Änglagård - Tredje gången gillt” kommer besökarna att få återse många av de gamla bekanta rollfigurerna. Jakob Eklund, Sven Wollter och Rikard Wolff har alla roller i filmen. Och Fannys dotter, ja hon spelas av Molly Nutley. Låter efternamnet bekant?


K VA FILMS

v.50 22 Bullets, The Dead Outside, It´s a Wonderful Afterlife, Ninja, Baseline, The Experiment, Happy Tears, The Watcher v.51 A Broken Life, Sniper, Women in Trouble v.52 New York - I Love You, Predators, Farewell, Nude Nuns with Big Guns, Unthinkable, Casino Jack v.01 Deal, Salt, Bårhuset, City of Life and Death, Aliens vs Zombies - The Dark Lurking, Knucklehead, Vampyrer suger, Splice v.02 För kärleken, Die, Pussel, Marmaduke, To Late to Say Goodbye, Shelter v.03 Get him to The Greek, R - Slå först Slå hårdast, Staunton Hill, Step Up 3D, The Cook (utgivningsdagarna är preliminära)

LLER Foto: New Line Cinema

KOMMANDE DVD-FILMER

Strö inte salt i såren...

Will Ferell en av Hollywoods mest överbetalda skådisar

TIPSET Mammut (2009) När Lukas Moodysson på allvar tar klivit ut på den internationella filmscenen är det med en film som måhända kan vara lite svår att få grepp om men som känns desto mer. Vi får följa ett amerikanskt par som vantrivs med sina jobb och hela sin livssituation där de varken har tid för varandra eller sitt barn, som tvärtom tyr sig allt mer till sin barnflicka. Hon saknar i sin tur sina barn som hon lämnat i Filippinerna. Filmen ställer frågor om livskvalitet och hur vi lever våra liv

och visar samtidigt på hur hela världen hänger ihop. Skådespeleriet är strålande, liksom regin, fotot och manuset. Det här är en film som känns som den är på riktigt. Många kanske sitter och väntar på att något ska hända, att det ska komma en twist, men precis som i verkligheten tuffar livet bara på utan större sensationer och snart inser man att det är den resan, snarare än någon uttalad moral eller poäng som Moodysson vill visa. (Tp)

4/5

KLASSIKERN Lust och fägring stor (1995) Bo Widerbergs sista långfilm är ett storslaget drama som tilldelades tre Guldbaggar och blev Sveriges Oscarsbidrag. Andra världskriget pågår och den 37-åriga skollärarinnan Viola (Marika Lagercrantz) inleder ett förhållande med sin 15-åriga elev Stig (Johan Widerberg). Tomas von Brömssen spelar den alkoholiserade maken som kanske anar det förbjudna förhållandet men

som hellre söker sig till flaskan. Stigs bror är med på ubåten Ulven och krigets skugga vilar över berättelsen. Den passionerade och hemliga relationen visar sig dock vara svårare att hantera än vad båda parter räknat med. Bra manus, regi och skådespel gör detta till en härlig och stark filmupplevelse. (Tp)

4/5

Farrel i nya ”ToTal recall”

21 JuMp sTreeT blir FilM

Gamla Arnold Schwarzenegger-rullen ”Total Recall” anses kanske inte vara något mästerverk, men många tycker att den har ett visst kultvärde. Hur som helst ska det nu bli en nyinspelning av filmen och det blev Colin Farrel som slog Tom Hardy och Michael Fassbender i kampen om huvudrollen. Nya filmen kommer att regisseras av Len Wiseman, men det är inte säkert att handlingen kommer att kretsa kring planeten Mars som i originalet. 

Johnny Depp fick sitt genombrott i tvserien ”21 Jump Street”, och nu när den klassiska serien ska bli film är flera kända namn aktuella för roller. Senaste namnet som kan dyka upp i filmen tillsammans med Jonah Hill är Channing Tatum. Inspelningen ska börja i vår och filmen regisseras av Phil Lord och Chris Miller. Handlingen kretsar kring flera förklädda poliser som får låtsats gå i high school för att lösa en massa brott.

MesT överbeTalda skådespelarna

Heigl spelar lansburys MaMMa

Forbes har tagit fram en lista med vilka Hollywoodskådisar som är de mest överbetalda 2010. För andra året i rad är det komikern Will Ferrell som har det tvivelaktiga nöjet att ligga etta. För varje dollar som Ferrell får i lön så gav hans filmer tillbaka 3,35 dollar, vilket inte i sammanhanget anses vara dåligt. Tvåa på listan är Eddie Murphy, trea Denzel Washington och första kvinna hittar vi på sjätte plats i Drew Barrymore.

I filmen ”Adaline” kommer en 80-åring spela en 20-årings dotter. Katherine Heigl ska där spela en kvinna som dör i 20-årsåldern i en bilolycka men återupplivas flera år senare för att vakna upp en i värld där hon inte åldrats en dag och återförenas med sin dotter som då är 80 år och spelas av Angela Lansbury. Andy Tennant ska regissera filmen och inspelningen börjar våren 2011.

DVDTOPPEN DECEMBER 2010

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Bröderna Karlsson The Expendables Eclipse Trollkarlens lärling Shrek - Nu och för alltid Toy Story 3 Kommissarie Späck Beck - Levande begravd Robin Hood En Julsaga

Listan grundar sig på Videolistan - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (9/12).

NOLLTRETTON 89


Foto: Disney/pixar

NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson och Benny Nilsson

The boys are back (WD - v.48)

Trollkarlens lärling (WD - v.48)

Denna film sägs vara inspirerad av en sann historia, frågan är bara vilken historia det är. Här får vi möta Cliwe Owen som spelar en man som förlorar sin fru i cancer. De har en son som han nu ensam får ta hand om, och dessutom har han en son från ett tidigare förhållande som flyttar in hos honom. Där har ni hela storyn, det blir inte mer komplicerat än så. Inga stora konflikter, inga stora händelser. Finns det en historia att berätta lyckas filmteamet gömma den väl.

I början av filmen tar en berättarröst oss igenom vad som har hänt. Där finns den goda trollkarlen Merlin och hans motpart Morgana som vill förinta jorden. Vi möter hans tre lärjungar Balthazar (Nicolas Cage), Veronica (Monica Bellucci) och Horvath (Alfred Molina), där den sistnämnda bytt sida då Veronica kärade ner sig i Balthazar och inte honom.

Skådespelet är bra, men filmen är så händelsefattig, seg och ointressant från början till slut att man undrar hur det gick till när manuset skrevs. Vad vill man berätta, vad är poängen? Att en pappa är hemma mer och upptäcker att det gör att han får bättre kontakt med sina barn? Och ska vi bli förvånade över att det är något som alltså hänt i verkligheten? ”The boys are back” är långt ifrån den sämsta film jag sett, men det är definitivt en av de tråkigaste. (TP)

Sedan förs snabbt vi till New York för 10 år sedan där 10-årige Dave tappar bort sin klass under en skolresa och råkar hamna i Balthazars butik, han som i tusen år sökt efter sin rätte lärljunge. I butiken råkar den klåfingrige lille killen släppa ut Horvath och kampen mellan gott och ont kan börja och mittemellan står Dave som tio år efter händelsen måste välja om han vill deltaga i kampen eller inte... Trots att filmen innehåller många häftiga specialeffekter (och dessa är bra) så är tyvärr manuset för tunnt för att filmen ska lyfta och skådespelarna övertygar inte heller i sina roller. (BN)

1/5

2/5

Toy Story 3 (WD - v.47)

It´s a Wonderful Afterlife (SF - v.50)

I den tredje filmen om Woody, Buzz Lightyear och de andra levande leksakerna har pojken Andy vuxit upp och tappat intresset föra att leka med dem. Han ska flytta hemifrån och börja på universitetet så leksakerna ska upp på vinden eller slängas. Av misstag råkar de dock hamna på dagis, vilket till en början verkar vara rena paradiset. Där får de nya leksakskompisar och det finns massor av barn som vill leka med dem så att de inte glöms bort. Dessutom träffar Barbie Ken och blir förälskad. Snart märker Buzz och de andra att dagis inte riktigt var det paradis de trodde och planerar att rymma.

I Little India i London försöker änkan Mrs Sethi gifta bort sin dotter. Det går sådär, dottern nobbas hela tiden för att hon är för ful och tjock. Samtidigt går en massmördare lös i stadsdelen, med specialiteten att mörda med hjälp av indisk mat. Någon får ett grillspett i huvudet, en annan tvingas äta kryddig tikka masala tills magen sprängs. Polisen upptäcker ett samband mellan morden och placerar sin nya indiskättade polis som undercoveragent i området för att försöka hitta mördaren. Plötsligt dyker även spökena av de mördade personerna upp och börjar hjälpa till med att gifta bort dottern.

Dataanimeringen är av högsta klass, däremot har jag svårt att bli riktigt engagerad av storyn. Det känns som att filmen riktar sig till de yngre barnen, men samtidigt är den ibland väldigt läskig, exempelvis med en ruggig cymbalapa och en vidrig bebis-docka som får mig att totalt freaka ut. (TP)

”It´s a Wonderful Afterlife” är en fånig tramskomedi av regissören bakom ”Skruva den som Beckham” som är smårolig för stunden men snabbt glöms bort. Den har dock en viss charm och den färgstarka indiska kulturen är en annorlunda och trevlig miljö. (TP)

3/5

2/5

MÅNADENS DVD-BOX

DeSperATe HouSeWIveS - SäSong 1-6 (släpps 8/12)

90 NOLLTRETTON

Under sina två första säsonger var Desperate Housewives USA:s näst mest sedda serie efter CSI. Serien startade 2004 och kom året efter till Sverige. I staden Fairview får vi följa fyra hemmafruar på gatan Wisteria Lane och serien börjar med att deras väninna tar livet av sig. Och det visar sig att de flesta i grannskapet har mörka hemligheter man vill dölja. I rollerna ser vi bland annat Teri Hatcher och Eva Longoria. Denna box innehåller de sex första säsongerna av serien. (TP)


R A P P A L K E K S ÅRETS ÖN IPHO / D O IP K A DOC

NE

GO+PLAY MICRO

IPAD APPLE FRÅN

4.690:-

LÄTTANVÄNDA MOBILER DORO FRÅN

1.490:-

HARMAN / KARDON

2.790:-

CD-KASSETT-RADIO GRUNDIG RRCD1200

499:-

KÖKS-TV 22”

AKTIVA HÖGTALARE

2.290:-

3.490:-

SAMSUNG P2270HD

PLATTÅNG

SCANSONIC

& l u J d o G r Å t t y Gott N

GRUNDIG HS9930

699:-

kontakt@tvtjanst.se • www.tvtjanst.se NOLLTRETTON 91


FILMKRYSSET SKJUTER AMOR

ÄR OFTA GÅTAN

FINNS OFTA I KÖKET

SMÅKRYP

ELAKA

HAR SINA ODDS

HETTE PIPPIS APA VILL BOLAG GÅ MED HADE JACOB EN I TV

EJ TRASIG

MÄTS I ÅR

ALSO KNOWN AS

FÄRRE ÄN FÅ

ROV

PÅ FÖTTERNA

STRÖM

nollelva © nolltretton

BOLLKLUBB

OFTA PÅ BILJETT

VILL HUNGRIG

UPPEHÅLL

GÖR ARG BILIST

TROPISK FRUKT

EJ SAMS

ÄR SVAG

SER VI OFTA PÅ

FÄRDIGT ILSKEN

OM

ÄR OFTA TECKNAD FÄRSKOST

Lösningen till FilmKrysset måste vi ha in senast tisdagen 11/1 2011. Bland de rätta lösningarna drar vi fem vinnare...

VILL BLÖT

ÅNGFARTYG

SORT EJ GE TILLTRÄDE PÅ DANSK BIL

SOLOSÅNG

UTBYTT

MADAME KORT

ÄR JAMES BOND

KORT MÅTT TAGIT RISKER VAS STRUTSFÅGEL

FÄRSK

OFTA I DRINKEN

RAKA

HAR SYMFONI ETT

JEANSMÄRKE

LITEN LÅDA

PRYLAR

STAD I JAPAN

VAR TSAREN

HELIG I BIBELN LÄGG MÄRKE TILL!

GULDPENG

KOMMER ETTA

92 NOLLTRETTON

SPOLAR KRÖKEN

Namn: ............................................... Adress: .............................................

KALIUM

Postadress: ....................................... VARM

ÄMNAR

Tel.nr/e-mail: .....................................

VILL GIRIG MERA

BÄR BLÅ BÄR HÅRT TRÄSLAG

FATTIG

KOPPAR

HÄNDA

I SKALAN

FALLA IHOP

VINST

GRÖN UNGDOMS TIDNING

BÄR GEN

ÄKTA

...som har turen att vinna de två rykande färska och heta höjdarfilmerna - ”New York, I Love You” och ”Unthinkable” (från SF). Så tag nu chansen att få en riktigt trevlig filmkväll...

GAMMAL DANS SPRITSORT

SNAPS

GÖR GIFTASSUGEN

Vinn! DVD-filmer

FRÅGA

FRÅN BALTIKUM

BLODKÄRL

HAR SKORSTEN OFTA

Skicka er lösning till:

Nolltretton Box 320 581 02 Linköping


s d n a l t ö g r Öste ! n o i t a t s k c o r a y n

LINKÖPING 94-4

NORRKÖPING 104-9 NOLLTRETTON 93


Julgranen på taket i Johannelund Text & Foto: Tobias Pettersson

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Göran Billeson

gula hund på globenteatern Mellan den 15/12 och 23/1 kommer Hasse & Tages succérevy ”Gula Hund” från 1964 att sättas upp i sin helhet på Globenteatern i Linköping. Alla de klassiska numren, som ”Jag är på rymmen från ålderdomshemmet”, ”Spiritistisk seans” och ”Bedårande sommarvals” är med och i rollerna ser vi bland andra Håkan Bäck, Jessica Ericsson och Sven-Inge Pettersson. För musiken står Bruno Anderssons Bar Quartet.

Världsrekord mot oS-guld I Arenabolagets serie ”Talare som berör” har turen nu kommit till Patrik Sjöberg och Stefan Holm. Den 24/1 kommer

de båda forna höjdhopparstjärnorna till Konsert & Kongress för att tala och diskutera kring hur man tar sig till den absoluta världstoppen. Modererade av Maria Akraka kommer de att diskutera kring talang, mål, mediahantering och myten om sig själva.

glaskonst på länsmuseet Fram till den 27/2 visas en retrospektiv utställning med glas av Berit Johansson från Vadstena. Berit är en nationellt och internationellt känd glaskonstnär och utställningen kommer framförallt att visa hennes spännande, färgstarka och Italieninspirerade objekt. I närmare 20 år har hon arbetat som formgivare på

Life´s a bitch

glasön Murano utanför Venedig, där hon formger glas för två världsberömda varumärken inom branschen.

gott nytt år med omaka par ”Omaka Par” är en älskad komedi om två kompisar som flyttar ihop efter varsitt havererat äktenskap. Denna gång är det Niclas Angerborn och Pontus Helander som drabbar samman i Neil Simons världsberömda komedi. Pjäsen börjar spelas på Sagateatern på Nyårsafton och fortsätter fram till den 5/2. För regin svarar Pernilla Skifs och i övriga roller ses bland andra Lasse Olofsson, Tina Holmgren och My Blomqvist.

Att ha julgran blev vanligt i svenska hem under senare hälften av 1800-talet. Tidigare var det en sed för de finare hemmen och den kom ursprungligen från Tyskland, där julgranar fanns redan i slutet på 1600-talet. Den första svenska julgranen man känner till, fanns 1741 på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre. Men det var först efter 1800-talets mitt som den började förekomma mera allmänt. De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. Just det där med taket har man anammat i Johannelund. Högst upp på ett av de stora husen längst med Brokindsleden har det stått en ”julgran” under flera vintrar. Den står för all del där även på sommaren men på vintern tänder man belysningen på ställningen så att det lyser som en riktig julgran och sprider jultrevnad som syns på långt avstånd.

av: Emelie Wedhäll

ter t ym r

Nnummme

ko21/1

Tema: hälsa

94 NOLLTRETTON


MÅNADENS PREMIÄR

Foto: Jessika Fordell

NYTT SPÄNNANDE MATTORG PÅ STORA TORGET 1 I november öppnade ett nytt spännande mattorg i Stångåstadens f d lokaler på Stora Torget 1. Delägarna var mäkta stolta när de genom Tibet Ukus hälsade Paul Lindvall välkommen att klippa det röda bandet och förklara ST Foodcourt invigt. Res-

taurangen kommer att servera alltifrån husmanskost och pizza till kebab och asiatiskt. Och vill du ha något gott att dricka till så finns det en bar med fullständiga rättigheter i anslutning till foodcourten. Det ska finnas något som passar alla deras gäster.

Ont i tänderna? Härligt!

Inget illa menat, men nu har du äntligen en anledning att upptäcka oss. Som student är det viktigt att man får bästa möjliga kvalitet till minsta möjliga pris, därför borde Thea passa perfekt. För vare sig det handlar om en traditionell eller kosmetisk behandling kan du alltid hitta ett förmånligt pris hos oss. Varmt välkommen!

Studenterbjudande

390:Undersökning alltid

Ord. pris 720kr. Erbjudandet gäller undersökning mot uppvisande av giltigt CSN/Mecenatkort t.o.m 2011-06-30.

Delbetala smartare Redan idag kan vi hjälpa dig till fräschare och friskare tänder, inte när din plånbok tycker att det passar. Att delbetala ger dig möjlighet att budgetera en månadskostnad som gör att du får pengar över till ex. semester och nöjen. kort lems Med

Boka tid 013-10 63 90

n

rsso

nde rs A

e And .se club .thea www

S:t Larsgatan 3 www.tanden.se NOLLTRETTON 95


Svenskt kvalitetskött från...

nte

missa i

Julfest

17/12

e best probably th r world! u o y in r a b s sport

d till r o b bok a aste t e h rns Vinte tcher! ma

n e i r e ts

elii sÄnder ahlelra

+

V m at c s : c lh rå c - tim h hc l /12 teå - l 6 F 2 e l l ske sön 8/12 2 aik lhc tis 2 1 / - lhc 30 modo tors Äs 2/1 bryn d lhc sön jesta r /1 4 Ä F lhc tis 1 / 6 aik c lhc tors n - lh e d 1 r / 8 å djurg lje - lhc lör 1 / 3 Ä 1 ödert c s tors h 15/1 leå - l u c l lör a - lh /1 0 d 2 n u l s Frö tor n /1 2 2 Sk a n r e ö l Sv yaLL e k hoc

e agu e L mier nien a Pre P S n iga L aLie a t i L ie a Ser

a

h

1300 - sent

ha

(tVå Fö rÄLd

rar,

tVå B arn

gÄLLe

r

O.s.V.

”eXtr

a

Barn ” Beta r Lar 5 0% på (För B ”Kids s Ord. arn U p •”KUL e pris) CiaL” p p tiLL ” -K 1 O 2 år) rV Me • HaM d pOM BUrg are 4 Mes + 5g M gLass ed pO dryC MMes K tiLL KOMM + gLa er ss

god Jul & gott nytt år! 23-24/12 stÄngt 25/12 öPPnar Vi 1500 31/12, 1/1 & 2/1 stÄngt längst 00 ner på 3/1 öPPnar storg Vi 15 atan

Vi syn s på

sönd 13 00 -

, linkö p

ing • 013-1

4 14 34 • www.t

agar

sent

hecha

mp.nu

Prova vår PoPulära

3-kamP! mer info i baren

du kan ÄVen boka Vårt ViP-rum! För Företag och komPisgÄng På uPP till 60 Personer

vill ni gå vidare efter?

som gäst hos the champ kan ni köpa biljetter till sliver & harrys så kan ni gå före i kön.

20

VÄlkommen till the chamP!

i Vår nya Folder kan ni lÄsa mer om Vad Vi kan erbjuda er!

• kamratgÄng • Företag • möhiPPor/sVensexor

på...

För V BestÄ arJe FörÄ L LLer Mat F der/VUXe n sOM rån V n år M r Ba eny Ä ett te

i t e P P ö en g l e h jul vi önskar våra kunder en

ll o b d an 11

-v m s l l o b nd

bjuder

Vi syns på

söndagar

ll : o b t ån Fo her f r

m at c a l l e u kt

och

• mindre sÄllskaP • konFerens • FirmaFesten

Vi På the chamP erbjuder er komPletta lösningar På ert arrangemang.

boka dagkonFerensen hos oss!

Ring oss så beRättaR vi meR och skickaR eR en foldeR!

dagkonFerenser mitt i city På the chamP. uPP till 140 Personer.

Längst ner på Storgatan, Linköping www.thechamp.nu • 013-14 14 34

Nolltretton #11 2010  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you