Nobelberget Kvarter 1

Page 1

Tänk dig att bo på världens mest idérika berg.
I framtidens stad är alla arkitekter. Du med.

6


Nobelberget är en banbrytande stadsdel, utvecklad av oss på Atrium Ljungberg. Men inte bara. Bakom varje byggsten och innovativ idé står även en lång rad kreatörer, entreprenörer, visionärer, nytänkare, ”doers” och eldsjälar. Det är så vi lyckas skapa framtidens stad. Tillsammans. På Nobelberget i Sickla bryter vi ny mark, trotsar gränser och vågar drömma stort. Här skapar vi en plats som sjuder av entreprenörskap, uppfinningsrikedom och engagemang. Vi tar hand om vår natur och varandra i ett hållbart och blomstrande ekosystem. Varmt välkommen att leva på Nobelberget – och skapa framtidens stad tillsammans med oss.

7


Digital plattform som förenklar vardagen för dig och dina grannar.

Bostäderna sid 32 Fritt läge och genomgående lägenheter med två balkonger. Mindre bostäder mot livfullt torg och unika vindslägenheter.

sid 20 Bli en del av vår stora community med allt från matlag till yoga och bilpool.

Loppis på torget

Sicklastråket sid 12 En flexibel plats där människor möts och idéer får liv.

Naturen sid 56 Välkommen ut i det gröna och upplev Sicklas härliga natur.

8

Community

Hundpassning

Ett blomstrande ekosystem

Ett kvarter på toppen av berget med egen trappa, torg och gemensamma terrasser mellan husen.

Byt sticklingar


sid 22 En magisk förskola i kulturhistorisk byggnad.

Formalinfabriken sid 16 Den karaktärsfulla tegelbyggnaden — en mötesplats för medskapande.

Nobelberget växer fram till en stadsdel med 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, natur och mötesplatser.

Middag med vänner och grannar i det gemensamma Köket.

Panncentralen

Nobelparken sid 26 Sittrappa blir klätterlek. Hinderbana blir snöäventyr. Kubbplan blir utebio.

9


10


En ny hög byggnad som kommer innehålla biljetthall för tunnelbana, kontor och restaurang vid Sickla station.

Ett hälsohus med vårdcentral, tandläkare, barnklinik, babysim, naprapat etc.

En levande mötesplats med spännande aktiviteter och aktörer, mitt i Sickla.

En grön park med uteserveringar, scen, lekplats och bouleplan.

Ett hotell i den gamla tapetfabriken med lounge, evenemangsytor, restaurang, bar och uteservering.

Bostadskvarter 8 Planerade byggnader

Befintliga byggnader De bevarade industribyggnaderna Formalinfabriken och Panncentralen med kreativa kontor, det gemensamma Köket och förskola. Fanny Udde restaurang och trädgårdscafé. Bostadskvarter 1 med 68 bostadsrätter kring en parkliknade gård. Bostadskvarter 2 med 56 bostadsrätter och soltrappa.

11


Nobelberget förändras med tiden och människorna som bor och verkar här.

Berget som siktar högt. Vi är inget Himalaya. Inget Kebnekaise. Handen på hjärtat toppar vi inte ens Hammarbybacken. Men vi har ändå bestämt oss för att Nobelberget i Sickla ska överträffa alla andra i nytänkande, ansvarstagande och innovation. Vi ska bli världens mest idérika berg med flexibla och föränderliga mötesplatser. Bo där det händer. Som boende på Nobelberget blir du en självklar del av vår stora community som redan idag sprudlar av grannsämja och idérikedom. Här ordnas allt från matlag till yogapass i det gemensamma Köket. I den karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken huserar spännande verksamheter och ett kafferosteri. Strax intill ligger den magiska förskolan Panncentralen som välkomnar bergets yngsta invånare. Intill stråket och parken hittar du Fanny Udde Bistro – ett trädgårdscafé och restaurang i ett vackert sekelskifteshus samt fyra utomhusbanor för padel. Allt samlat på ett berg som inte liknar något annat. Sicklastråket, där människor möts och idéer får liv. Sicklastråket bjuder in till samtal, lek och medskapande. Har du läst klart din bok, byt den med grannen på den enorma solbänken. Fantisera

12

fritt med griffelkritor på gatan. Måla en regnbåge eller skriv något klokt. Du bestämmer! Stråket knyter ihop Nobelberget med Hammarby sjöstad och Sickla. Delar av stråket är helt fritt från biltrafik vilket ger rum för folkliv och cyklar. Här finns även möjligheter för verksamheter på entréplan att flytta ut på gatan. Sicklastråket är en perfekt plats för kultur och events. Men också för marknader med recycling och hållbarhet som röd tråd. Varför slänga när man kan ge vidare? Vi orkade inte vänta. Säg hej till kvarter 8! Nu är det dags för vårt tredje kvarter på Nobelberget. Vi kallar det kvarter 8 och förstår att du känner dig förvirrad. Istället för att bygga kvarteren i turordning och namnge dem därefter, kunde vi helt enkelt inte hålla oss från att hoppa direkt till kvarteret längst upp på berget. Här uppifrån blickar vi ut över allt som ryms på vårt idérika berg. Men vi kan också vinka till våra grannar Hammarbybacken, Sickla, Hammarby sjöstad och Södermalm. Det blir ett kvarter högst upp på berget med ett torg, livfulla stråk, öppna mötesplatser och inbjudande atmosfär. Läs mer på sid 32.


13


14


15


Formalinfabriken – en mötesplats i ständig förändring.

16


Kulturen är en del av vårt arv. Men också en del av vår framtid. Nobelberget har en spännande kulturhistoria att berätta. Den sträcker sig från 1800-talets industrier och verkstäder till gårdagens klubbar samt dagens marknader och kultur. När vi nu omvandlar Nobelberget till en helt ny stadsdel bevarar vi samtidigt en del av områdets identitet i form av innehåll, värderingar och arbetssätt. Vi ses i Formalinfabriken! Den karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken har bevarats och blivit en mötesplats med kreativa ytor för medskapande. Här möts och samarbetar människor med olika perspektiv och erfarenhet, vilket gör Formalinfabriken till en plats i ständig förändring. I huset finns hyresgäster inom flera kreativa verksamheter. Bland annat ett nätverk med aktörer inom konst, film, cirkus, foto och spel. På entréplan har vi skapat ett gemensamt vardagsrum för alla som bor och arbetar på, eller besöker berget. Här hittar du Sicklas bästa kaffe med eget rosteri och kvällssolig uteservering som spiller ut på Sicklastråket. Lokalen har även en öppen yta för olika typer av kreativitet där det bjuds på allt från livemusik till teater, dans, föreläsningar och konstutställningar. Vem lagar middag ikväll? En trappa upp hittar du mötesplatsen Köket med ljus matplats och alla grytor, kastruller och porslin du kan tänkas behöva. Dubbla kylskåp, ugnar och spisar uppmuntrar till storkok och matglädje. Ordna matlag med grannarna, var med på en matlagningskurs med professionell kock, fixa barnkalas eller möblera om för en kväll och förvandla Köket till yogastudio. Som boende på Nobelberget kan du nyttja Köket för alla typer av tillställningar, för en mindre peng.

17


18


19


Förenkla vardagen. Förbättra grannsämjan.

Bli en del av vår stora community. Ni som bor på Nobelberget har en egen digital plattform där ni exempelvis kan planera löpargrupper, fixa hundvakt, samsas om matlagningen, ordna samåkning och hjälpa varandra med att hämta barnen på förskolan och skolan. Men också ta del av Sicklas utbud i form av till exempel hämtmat och shopping. En community, helt enkelt. Visst låter det bekvämt? Mycket av innehållet skapas av användarna själva och är föränderligt över tid. Vi förenklar ditt vardagsresande. På Nobelberget erbjuder vi smarta mobilitetslösningar och närhet till olika kommunikationsalternativ, som ger hela familjen tillgång till det transportsätt som passar bäst för stunden. Oavsett om det är kollektivtrafik, bilpool, hyrbil, taxi eller cykel. Har du egen bil parkerar du enkelt i Nobelbergsgaraget. Om du nu alls behöver äga en bil. Varför inte dela bil med dina grannar och bara använda den när det verkligen behövs?

20


21


Vi ser på arkitektur som barn gör – upp och ned, bak och fram, ut och in.

22


Panncentralen – en magisk förskola i kulturhistorisk byggnad. Den befintliga tegelbyggnaden med sin väldiga skorsten har bevarats och blivit en del av leken. Ena dagen en totempåle, andra dagen ett sagoslott. Huset har en tillbyggnad i regnbågens färger som terrasserar upp och knyter samman det höga berget på baksidan med den ursprungliga byggnaden. Det gör landskapet till en del av arkitekturen och skapar många lekfulla miljöer som väcker nyfikenhet. Trapphuset är en upplevelse i sig, där nyfikna barn kan kika upp eller ner på de som passerar. I förskolans matsal kan dörrarna mot uteplatsen öppnas upp under sommarhalvåret så att lunchen blir en picknick i solen. Förskolan Panncentralen drivs i regi av Jensen förskolor och erbjuder sex avdelningar. Här arbetar man med en pedagogik med fokus på hälsosam livsstil genom fysisk aktivitet, bra kost, yoga och mindfulness.

23


Nobelparken – ingen vanlig park.

24


Grönkant på tillvaron. På Nobelberget låter vi naturen spira. Klättra längs väggarna. Växa vilt på sina ställen. Här finns en stor variation av träd och buskar som mjukar upp bebyggelsen och skapar en vacker stadsbild som skiftar uttryck med årstiderna. Det ger oss ett berg i ständig förändring. För att ta tillvara på platsens ekosystemtjänster – det vill säga sådant som naturen bjuder oss på helt gratis – har vi inom Nobelberget både gröna tak, solceller, fjärilslockande vegetation och smart dagvattenhantering. Vi planterar även barrträd som ger renare luft. En park med något för alla, året om. Nobelparken utformas med stor flexibilitet. Det som är en boulebana på förmiddagen kan bli en filmvisningsplats på kvällen. Och sommarens vattenspegel kan bli islek på vintern. Parken har två olika karaktärer – en urban med myllrande folkliv och en lummig där växtligheten får bre ut sig. I den urbana delen finns bland annat en restaurang med uteservering och en sittrappa, där du kan ta en kaffe och blicka ut över livet i parken. I den lummiga delen finns härliga gräsytor och stora parkträd. Naturen bjuder in till aktivitet och uppfinningsrikedom. I parkens utkant gömt bakom trädgårdscaféet och restaurangen Fanny Udde Bistro hittar du fyra temporära padelbanor. Spela en match eller slå dig ner med något läskande i handen på uteserveringen intill. Ta ett glas hos Fanny. Strax intill Nobelparken ligger det vackra sekelskifteshuset Fanny Udde. Villan byggdes 1877 av bagarmästaren Anders Richard Westerdahl och är uppkallat efter hans fru Fanny. Idag har parets sommarnöje omvandlats till en mysig bistro och trädgårdscafé där du kan njuta av god mat i genuin miljö.

25


26


27

Välkommen upp till Nobelbergets tredje kvarter. Kvarter 8.


Ett kvarter som bjuder upp och bjuder in.

32


På toppen av berget. Vägen uppför Nobelberget tar slut vid kvarter 8. Det blir en lugn oas med bilfri känsla. Här har vi skapat ett livfullt torg med gemytlig och spontan atmosfär. I mitten av torget tronar ett lövträd som ger skön skugga. Prunkande rabatter som ramas in av låga granitmurar ger ett välkomnande intryck. Ordna loppis, se en livespelning eller duka upp med långbord och fixa en kvartersfest. Torget är till för dig och dina grannar. Mitt hus. Ditt hus. Allas kvarter. Kvarteret består av tre huskroppar. För enkelhetens skull kallar vi husen A, B och C. Varje hus har olika nyanser men samma materialval. Tillsammans skapar de en variationsrik men harmonisk helhet. Husens fasader är klädda med skiffer i en mjuk och jordig färgskala. Stora fönster och sneda sadeltak med mindre vindskupor ger kvarteret ett eget uttryck. Stort, smått och mittemellan. I kvarter 8 finns en bred mix av lägenheter – allt från 1:or för dig som vill flytta hemifrån till 5:or för växande familjer. Bor du högst upp har du en egen vindslägenhet med charmiga detaljer som snedtak, takfönster och mindre takkupor som blir som små utsiktsposter. Bor du längst ner har du en egen uteplats mot torget, större lägenheter har även en balkong som “hänger ut” över berget. Nästan alla lägenheter är genomgående, med dubbla balkonger i olika väderstreck.

Hus A vänder sig mot söder och Hammarbybacken. Här finns många av kvarterets största och minsta lägenheter. Hus B blickar bort mot Hammarby Sjöstad och Södermalm. Här finns 2:or i olika storlekar – allt från kvadratsmarta till rymliga. Men också 3–4:or med hörnläge och fina utblickar. Hus C har utsikt mot Sicklastråket och den vackra grosshandlarvillan Fannys Udde, men också mot Formalinfabriken och Panncentralen. I hjärtat av huset placerar vi lite mindre 3:or och större 2:or. Och i hörnen ljusa 3–4:or med dubbla balkonger.

33


Rum för allt och alla.

34


Umgås i alla väderstreck. Mellan husen i kvarteret har vi skapat två terrasser. På terrassen i norr kan du njuta av morgonkaffet i en skön solsoffa eller kika på stjärnorna från utsiktsplatsen. Terrassen i söder har en lite mer lekfull karaktär med småbarnslek, men också plats för mysiga grillmiddagar. Terrassernas höga och fria läge ger fina utblickar. Sittgradänger i trä, trappor i granit, spirande grönska längs murar och pergolor samt en robust grillplats skapar en inbjudande atmosfär. Den genomtänkta belysningen gör det ännu lite mysigare när skymningen faller.

35


Trappornas trappa. Eftersom vi tycker att varje berg ska ha en egen trappa så bygger vi en. Och inte vilken trappa som helst. Det blir en trappa i ständig förändring där idérikedomen trappas upp och människor trappar ned. Trappan knyter ihop vårt nya kvarter med grannkvarteren. Den tar dig ner till myllrande Sicklastråket, lekfulla Nobelparken och mötesplatsen Formalinfabriken på nolltid. Om du nu har bråttom dit. Om inte – stanna till en stund i trappsteget och upplev något nytt. En konstinstallation, en poesiafton eller kanske en svindlande cirkusföreställning? Nya stråk tar form. Trappan knyter an mellan befintliga Sicklastråket och Nobelbergets nya stråk som ringlar sig mellan husen i kvarter 8, över torget och till det kommande grannkvarteret. För dig som har mycket att kånka på – matkassar, shoppingpåsar, picknickkorg eller trötta barn – planerar vi att ha ett gäng skrindor i kvarteret. Låna en skrinda och transportera det du behöver mellan garaget, bilpoolen, parken och butikerna. Det är vad vi kallar klimatsmarta transporter.

36


37Välkommen hem till dig.


Det här är ett kök man knappast kan se sig mätt på. Tidlöst och stilrent i sin framtoning, men ändå med karaktärsfulla färgval och kontrastrika detaljer.

40


41


Ton i ton.

42


Inkluderande, påhittig och vänlig. Som en schysst kompis. Så kan man beskriva personligheten för kvarter 8 på Nobelberget. Och det avspeglar sig även i hur vi inreder våra bostäder. Ditt hem ska kännas varmt och ombonat, men ändå med kontraster som bryter av och accentuerar. Vi har gjort genomtänkta val från början, så att du ska slippa välja bort och välja till. Inredningens uttryck och materialval följer med genom alla rum och skapar ett harmoniskt helhetsintryck. Varje detalj är medvetet utvald för att förenkla din vardag och hålla över tid. Ditt hem ska ju tåla allt det som är livet. Färgskalan går i varma grå nyanser – ton i ton. Ljusgrå väggar. Gråtonad ekparkett. Varmgrå luckor i kök och pärlgrå kommod samt skåp i badrum. Nyanserna ger hemmet ett varmt, ombonat intryck och lyfter fram de vita snickerierna. För att skapa kontrast och ge köket en känsla av rymd har vi valt en mörkare varmgrå lucka nedtill och en vit upptill. Bänkskivan i kompositsten går ton i ton med bänkskåpen och klättrar upp en bit på väggen som ett snyggt och praktiskt stänkskydd.

43


Den svagt grånade ekparketten plockar upp hemmets gråa toner och ger inredningen en mjuk, naturlig look.

44


45


Sovrummen har klädkammare eller garderob med gott om förvaring. Garderobsluckor går i vitt för att skapa kontrast till de gråa väggarna.

46


47


I badrummet skapar vi en mysigt ombonad känsla med tak som är målat i en mörkare grönblå ton som följer med en bit ner på väggen. Kakel och klinker i en ljust grå keramikplatta ger en fin kontrast mot det mörkare taket. För att göra din tillvaro så bekväm som möjligt inreder vi dessutom med takdusch, duschvägg i glas, handdukstork och väggskåp som ger bra förvaring. Den stora spegeln med träram blir en fin “pricken över i:et-detalj” som håller ihop lägenhetens materialval och ger badrummet en mjukare, naturnära karaktär.

48


Badrummet som tänker tvärtom.

49Nobelberget, en del av växande Sickla.


52


53


Från industriområde till dynamisk stadsdel, bara 10 minuter från Slussen.

Vi älskar Sickla! Atrium Ljungberg förvärvade Sickla 1997. Sedan dess har platsen utvecklats till en livlig stadsdel med en unik mix av lokalt kvartersliv och urban stadspuls. Som boende på Nobelberget har du tillgång till allt som Sickla erbjuder. I köpkvarteren finns 150 butiker och ett 30-tal restauranger, men också all tänkbar service såsom en välsorterad deli, bibliotek, biograf, teater, hantverk, konsthall och flera gym. Torget och parken vid Marcusplatsen sjuder av folkliv. Här finns även Dieselverkstaden med allt från bibliotek och konsthall till center för inomhusklättring. I närheten finns även förskolor, samt grund- och gymnasieskolor. Mer på tapeten i Sickla. Sickla är en stadsdel som lever dygnet runt. Den gamla tapetfabriken vid Marcusplatsen har omvandlats till hotell, i samarbete med Nordic Choice Hotels. Hotellet erbjuder 240 hotellrum samt en öppen entrévåning med lounge, evenemangsytor, restaurang, bar och uteservering.

54

Kurera dig på Curanten. Vi bygger vår stadsdel på en hållbar grund. För oss innefattar hållbarhet även hälsa. Att få vård när du behöver, men också före och efter. Därför har vi samlat allt du kan tänkas behöva inom vård och hälsa i ett eget hus som vi kallar Curanten. Här hittar du allt från läkare till tandläkare, naprapater, sjukgymnaster, babysim, MVC och BVC. Sickla tur och retur. Bor du på Nobelberget är det enkelt att ta dig dit du ska. Mycket finns på gång- eller cykelavstånd. Ska du åka lite längre finns det både bussar och tvärbana. Till 2030 planeras även en ny tunnelbanestation med endast sex minuters restid till Kungsträdgården. Vid Sickla station planerar vi dessutom Stationshuset med biljetthall för tunnelbana samt kontor och restaurang. Stationshuset blir många resenärers första möte med Sickla. Och vi vill ju förstås ge dem ett bra första intryck.


55


Stadspuls och skogslugn. Livespelning och fågelkvitter. After work och after ski.

Marcusplatsen – 100 m från Nobelberget. Utanför Dieselverkstaden ligger Marcusplatsen med lekplats, bouleplan och träpaviljong med uteservering. Här kan barnen leka medan du äter lunch. Parken har ett fritt och soligt läge med många träd som ger skugga. På scenen hålls både planerade och spontana konserter och events. Hammarbybacken – 350 m från Nobelberget. Strax intill Nobelberget ligger ett annat berg. Närmare bestämt Stockholms mest centrala skidbacke, Hammarbybacken. Den används året om till olika aktiviteter. Vintertid bjuder den på fem nedfarter, ett barnområde och en snow park. Vid foten av backen finns ett utegym och längst upp planeras en toppstuga med milsvid utsikt över staden.

56

Nackareservatet – 400 m från Nobelberget. Nackareservatet sträcker sig från Hammarby sjöstad och Sickla i norr till Ältasjön i söder. Men också från Björkhagen i väster till Erstavik i öster. Här finns något för alla. Elljusspår, utegym och golfbana. Vandringsleder, löp- och cykelspår samt kanotleder. Skog för svampplockaren samt fem sjöar för fiske, skridskor och bad. Sickla strand – 650 m från Nobelberget. När sommarsolen gassar kan du cykla ned till Sicklasjön på bara några minuter. Här väntar en barnvänlig, långgrund strand med stor gräsmatta, bryggor och badflotte. Det finns även tennisbana, boulebana och bocciabana. För den som vill glida fram längs Sickla strands kanaler finns SUP-brädor att hyra.


57


58


59


Vi omvandlar en plats till en stad. En stad där alla vill leva. Vår stad.


Alla vill bo i vår stad. I många år har Atrium Ljungberg haft sitt största fokus på handel och kontor. Vi har gjort det bra. Riktigt bra. Men nu gör vi det ännu bättre genom att addera vår pusselbit Bostad, eller som vi väljer att kalla den Bo i vår stad. Vi bygger de bästa bostäderna för människor som söker en helhet med levande mötesplatser, nya upplevelser och naturliga länkar mellan jobb och fritid. Våra bostäder har mycket känsla och en egen identitet. För att lyckas bygga de bästa bostäderna har Bo i vår stad en ledstjärna. Vi kallar den ”Alltid en tanke till”. Det betyder att vi aldrig nöjer oss med bra nog. Vi tänker alltid till lite extra för att göra våra bostäder och vår stad ännu bättre. Det kan handla om allt från något litet till något stort – en omtanke, en lyckotanke, en eftertanke. Något som får dig att känna: Tänk att just jag bor här!


Den här broschyren beskriver vår vision för Nobelberget. Men inget är skrivet i sten. Vi förändras med tiden och människorna som bor och verkar här. Därför reserverar vi oss för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som avviker från verkligheten.

6264nobelberget.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.