Säljbok Parkhusen kvarter 2

Page 1


spont 2


det ana


Jag lagar middag ikväll. Eller nej förresten, kan du? Äsch, vi beställer hem en sushi istället… Vi kan väl duka på balkongen. Eller ha picknick på gården? Kanske möta upp några vänner i parken… Vad sägs om en bio efteråt? Alternativt en kaffe i gallerian? Eller orkar vi till och med ta en sväng förbi gymmet?

parkh 4


i husen I Parkhusen, en del av Gränbystaden, behöver du inte bestämma dig för det ena eller det andra. Gör både och. Eller inget alls. Välj det bekväma. Eller följ en impuls, så kanske du upptäcker något nytt hos dig själv och ditt kvarter.

5
8

gångsställe ifrån gallerian.

handla,

26

Bo bara ett över-

s.

smaka, upplev

en kanin. Yoga med getter.

bo granne

22

Klappa en ko. Hyr

s.

med 4H-gården välkommen

stor variation.

1:or till 4:or med

46

s.

hem till dig


16 s.

naturen &

parken

Jogga, lek, promenera,

Hela parken blir

44

din gård.

s.

framtidens

s.

58

Gränbystaden Gränby b staden by

blir gård

park som

stad d

9

växer växe x r vidare. xe

cykla, vila och njut!


vad

vill

du fylla livet


Parkhusen växer fram i Gränbystaden – i gränslandet mellan stadspuls och lantliv och bjuder på en kul krock av kontraster. Här är det enkelt och bekvämt att leva. På ena sidan har du gallerian med butiker, caféer, restauranger, service och upplevelser. På andra sidan lockar Gränbyparken med hagar, aktiviteter och soliga mötesplatser. Nu bygger vi det andra kvarteret av totalt fyra som vi kallar Parkhusen. Det är ett kvarter med variationsrik arkitektur, genomtänkta planlösningar och balkong eller uteplats i väster mot den grönskade parken. Hitta din drömbostad bland kvarterets 98 ljusa och välplanerade bostadsrätter – allt från kvadratsmarta 1:or till familjevänliga 4:or.

11


1

23 5m r ete 4 till rd gå H-

125 m til eter l nä r e res m a st

l gall

ng

til eter

taura

120 m

erian

0 meter till park

2

170itmt e

ter

till d itcafé favor

3 4

4 4

12

2 ,5

km

ti

pp ll U

sa

s la s

d ta

är sk

na


G rra No rän en tad bys

1 km E till n 4:a

gränbystaden växer vidare

som t ar dig båd en or r och sö d t.

eru

1

4H-gården

2

Gallerian

3

Parkhusen kvarter 1 (bostäder)

4

Entréhusen (bostäder, kontor och butiker)

5

Busshållplatser Parkhusen kvarter 2 (bostäder) Planerade bostäder Parkhusen Möjliga bostäder Planerad parkering/galleria

5 35

0

m

er et

l til

s bu

n

se

Planerade kontor Befintlig begyggelse

t be b o j i ) ill r t bar lart e b t k e m m jo , så so den g i ta rd s f( ö änby Gr

40

0

13


Kapitel 1

länge

spontani 14


Livet i Parkhusen

leve

niteten 15


i staden, men ändå Gränbyparken är en av Uppsalas största stadsdelsparker och bjuder på 4,6 hektar grönska, lantliv och fartfyllda aktiviteter. Här samsas betande djur med lekande barn, sportiga grannar och picknickande vänner.

på landet. 16


17


Ditt gröna vardagsrum. Strax utanför din port breder Gränbyparken ut sig med gröna, sköna rum för allt och alla du tycker om. Redan idag sjuder parken av liv och rörelse. Kommunen kommer att utveckla parken vidare för att skapa ännu fler mötesplatser med rum för aktiviteter. Koppla av, ät något gott, promenera en runda, lattja loss med barnen eller slå dig ner en stund i gräset med sol på näsan. Parken är din!

Springtur i parken eller serie i soffan? Bor du strax intill parken finns det inte längre några ursäkter för att skippa träningen. Tyvärr. Höj pulsen i motionsspåret och kom i form på utegymmet. Eller cykla bort till Gränby sportfält där du kan prova på allt från innebandy till friidrott, hockey, konståkning, tennis, badminton, bordtennis, squash och mycket mer. Och inte nog med det. I närheten ligger även aktivitetsarenan Turbo med parkour, trampoliner och ninja warrior-banor. Varje sommar går dessutom Gränbyspringet av stapeln. Det är ett lekfullt motionslopp i Gränbyparken där barnen kan springa 100, 500 eller 1 000 meter utan tidtagning. Så, ut och rör på er. Eller strunta i det och se ett avsnitt till av favoritserien. Parken finns ju kvar imorgon också.

18


19


20


Lek i alla väderlekar. I Gränbyparken finns det gott om rum för lek. Stora träd att klättra i. Härliga kullar för snöbollskrig. Fornminnen att leka kurragömma bakom. Men det finns också lekparker där fantasin får flyga fritt. Några hoppsasteg bort ligger Väderleken – en lekplats i regnbågens alla färger. Orkar ni gå lite längre hittar ni även Lilla Uppsala i norra Gränbystaden. Det är ett Uppsala i miniformat där barnen kan åka rutschkana från slottet, klättra i domkyrkan och svinga sig med linbana till Gamla Uppsala högar.

Poppa popcornen, nu blir det utebio! Under varma augustikvällar flyttar gallerians biograf ut i parken och bjuder på film för alla stora och små. Ta med en filt eller solstol och kanske ett paraply utifall att… Blir du hungrig kan du köpa middag från en foodtruck.

En plats av idag med minnen från förr. Här sitter du och funderar på om du ska bosätta dig i Gränbystaden. Det har många andra också gjort, långt före din tid. I området har människor bott och verkat ända sedan stenåldern. Ta en promenad i de vackra omgivningarna så hittar du fornlämningar i form av stensättningar, gravhögar och boplatser. Det finns även mycket spännande att upptäcka från modernare tid. I en av parkens hagar hittar du till exempel ett Linnéminne, på den plats där Carl von Linnés dotter Sara Stina bodde. Huset brann ner 1972. Men på platsen där gården har legat finns ännu växter kvar som Sara Stina har hämtat från sin fars gård Hammarby.

21


klappa en häst. Rödkullor, Linderödssvin, Gotlandsruss, Gutefår, Jämtgetter, Gotlandskaniner och Hedemorahöns. Bättre grannar kan man inte ha! På Gränby 4H-gård i Gränbyparken finns massor med fyrfota vänner att besöka och klappa när du vill.

hyr en kanin. yoga med getter. 22


23


24


Ekologi och omtanke. För över två hundra år sedan köptes Gränby gård av Carl von Linnés dotter Sara-Stina. Idag drivs gården av Uppsala 4H och öppnar sina stallportar för besökare varje dag, året om. På gården anordnas allt från dagläger till barnkalas, kretsloppsbesök för förskolor och ponnyridning. Här bor svenska lantbruksdjur i en vacker miljö som sköts med ekologiska metoder. Djuren får beta fritt i stora hagar om sommaren och varje vår kan du träffa nya kullar av föl, kultingar, lamm och kycklingar.

Yoga i gethagen. Getter och yoga är en otippad, men underbar kombination. Rulla ut din yogamatta i gethagen och genast kommer det fram en nyfiken killing som gärna klättrar upp på din rygg och nafsar lite i ditt hår. Getyogan leds av erfarna yogainstruktörer och alla är välkomna – stora som små.

Snälla mamma, kan vi få en kanin? Barnen vill ha ett husdjur, men du är lite osäker på om de klarar ansvaret. Ett klassiskt föräldradilemma. Men nu kan ni testa på hur livet med kanin känns genom att hyra kanin från 4H-gården i några veckor. Kaninerna hyrs helst ut i par, eftersom de trivs bäst med en kompis. Efter hyresperioden får ni själva bestämma om kaninerna ska fortsätta vara en del av familjen, eller flytta tillbaka till gården.

25


26


handla. smaka. upplev. Vill du förnya garderoben, piffa till hemmet, låna en deckare, hoppa studsmatta, köpa en kanellängd, fynda på second hand, uppleva något nytt eller unna dig lite extra? Då har du tur som bor ett övergångsställe ifrån gallerian.

27


28


Check, check, check. Vad du än ska bocka av på köplistan finns det med största sannolikhet i någon av gallerians över hundra butiker. Kliv in och gå på upptäcktsfärd i en värld av mode, inredning, böcker, sport och mat. Här hittar du en mix av välkända kedjor och nya favoriter – som håller öppet alla dagar i veckan.

Vrålhungrig eller bara lite sötsugen? Oavsett vad magen och smaklökarna längtar efter hittar du det här. Välj och vraka bland allt från poké bowls, tapas, pizza, sushi, burgare och fräscha sallader till nybakade bullar, nypressade juicer och nymalt kaffe. Eller sväng förbi den omtyckta delikatessdisken och köp med dig något gott till balkongen.

Det finns bio. Och så finns det BIO. Nordisk Film Bio i Gränbystaden är inte som andra biografer. Här kan du njuta av Sveriges största och bästa filmupplevelser. Biodukar från vägg till vägg, ljud i världsklass och stolar som går att fälla ner i liggläge. Är du inte cineast sedan innan, kommer du med stor sannolikhet att bli det nu. Vill du låta dig uppslukas ännu mer i filmens värld kan du besöka biografens 4DX-salong med många olika effekter som vind i håret, stolar som rör sig, dimma, regn och doften av bränt gummi. Upplev fartfylld action, nagelbitande skräck och mysiga familjefilmer med alla dina sinnen.

29


Vi ses på Sara Stinas torg! Mellan gallerian och parken ligger Sara Stinas torg, där du kan möta upp en vän på en solig uteservering för en fika, middag eller drink. Eller vila benen en stund efter shoppingrundan i gallerian medan barnen klättrar på väggarna (bokstavligt talat) på den tuffa boulderingväggen. Kring torget hittar du dessutom tandläkare, bank, vårdcentral, vaccinationsbyrå och flera butiker. Allt du behöver. Och lite till.

Hit och dit. Fram och tillbaka. Iväg och hem. Det är enkelt att ta sig till och från Parkhusen – oavsett om du väljer buss, bil, cykel eller gympadojor. Kollektivtrafiken går med 5–10 minuters trafik, så missar du en buss kommer det strax en ny. Och hållplatsen ligger bara en kort promenad från din port. Väljer du att cykla eller gå in till Stora torget i Uppsala är det inte längre än 3 kilometer. Har du bil är du snabbt ute på E4:an mot Stockholm, Arlanda eller var du annars skulle vilja ta dig i världen.

Vi förenklar ditt vardagsresande. I Gränbystaden erbjuds smarta mobilitetslösningar och närhet till olika kommunikationsalternativ, som ger hela familjen tillgång till det transportsätt som passar bäst för stunden. Oavsett om det är kollektivtrafik, bilpool, taxi eller cykel. Under bostadskvarteret bygger vi garage med gott om plats för cyklar och en och annan bil förstås.

30


31


en

bli del

av vår

Vi vill få grannsämjan att blomstra i Parkhusen. Därför har vi byggt en digital plattform där du exempelvis kan boka yogapass, planera löpargrupper, fixa hundvakt, ordna samåkning och hjälpa varandra med att hämta barnen på skolan och träningen. Men också ta del av Gränbystadens utbud i form av hämtmat och shopping. En community, helt enkelt. Visst låter det bekvämt? Mycket av innehållet skapas av användarna själva och är föränderligt över tid. Varje community behöver sin självklara mötesplats. Invid Parkhusen hittar du det gemensamma köket med ljus matplats och alla grytor, kastruller och porslin du kan tänkas behöva. Ordna matlag med grannarna, var med på en matlagningskurs med professionell kock eller välkomna hela förskolan på kalas. Köket kan du som boende hyra för en billig peng.

stora community. 32


33


Kapitel 2

välkomm in välk välkomm 34


Bostäderna i Parkhusen

men kommen ut men


arkitektur med blick för både

Parkhusens arkitektur flätar samman staden och naturen. Kvarteret har träpanel i olika nyanser som skapar en mjuk övergång från det pulserande stadslivet i och kring gallerian till den gröna tillvaron i parken.

stad och 36


37


38


Harmoniskt uttryck. Välkomnande intryck. Ditt nya kvarter är det andra av fyra i Parkhusen. Kvarteret utformas med hus mellan 7 och 9 våningar mot Marknadsgatan och ett fristående lägre hus mot parken. Fasader i trä ger ett mjukt och harmoniskt intryck. Sockel i tegel och balkonger med plåtdetaljer bryter av och skapar variation. De utåtvända entréerna mot gatan bjuder in och ger en välkomnande känsla.

Hus. Mellanrum. Hus. Mellanrum. Hus. Mellan husen skapar vi öppna och inbjudande stråk som låter parken möta staden. Nämen, där sitter ju grannarna och har picknick! Köp med dig en påse bullar och gör dem sällskap.

Trä möter tegel. Fasader i trä är vackra att titta på. De ger husen karaktär, bär spår av väder och vind och åldras fint med tiden. För att skapa liv och variation i fasaderna blandar vi paneltyper och låter varje trapphus få en egen nyans. Sockelvåningar i tegel bryter av, men harmonierar samtidigt fint med träpanelen ovanför.

Kotte i parken. Mot parken i väster hittar du ett fristående hus med småskalig karaktär. Huset omringas av gården och grönskan – som en kotte i parken. Arkitekturen på huset i parken samspelar med huset mot gatan, men har ett mer lekfullt uttryck. Fasaden är klädd med cederspån som skiftar i nyans och storlek och ger ett spännande skuggspel.

39


40


41


Välkomna hit alla pensionärer, dagisungar, studenter, varannan-veckas-föräldrar, singlar, sambos och barnfamiljer…

42


43


På det svarta sadeltaket finns solceller som omvandlar solens strålar till miljövänlig energi och sänker elkostnaderna. En strålande idé.

44


En gård som blir en park. Och tvärtom. Med en riktigt stor park utanför dörren kanske man inte behöver en innergård, tänker vissa. Men så tänker inte vi. Parken är allas. Men gården är till för dig och dina grannar.

Uteliv på innergård. Grönskan från parken leds vidare in till kvarterets gemensamma gård med öppna ytor av lite mer privat karaktär. Små upphöjda träterrasser skapar intima mötesplatser med soligt läge och fina utblickar mot parken. Landskapets höjdskillnader blir lekfulla slänter. Öppna diken leder ut dagvatten från gården och uppmuntrar kvarterets barn till allt från tådoppartävlingar till barkbåtsrace. Genom gården och mellan husen slingrar sig ett fint promenadstråk. Strosa under blommande pergolor och spirande planteringar, över träbroar och upp för trappor. Eller slå dig ner på en solbädd med en välförtjänt kopp kaffe.

45


hur vill du bo ? Stort eller litet. Tillsammans eller bara för dig. Längst upp med utsikt eller längst ner med uteplats. Hitta ett hem som passar dig.

46


Känn dig som hemma. I Parkhusen bygger vi allt från yteffektiva 1:or om 30 kvadrat till familjevänliga 4:or om 94 kvadrat. Lägenheterna är ljusa med rymlig känsla. Många är genomgående med generösa fönster som blickar ut mot både stad och grönska. Din balkong vänder sig mot parken och bjuder på gott om plats för framtidens fikastunder, jobbpauser och mingel. Bor du längst ned i det större huset har du istället en egen uteplats mot gården.

Med känsla för funktionalitet. Planlösningarna är genomtänkta i minsta detalj – allt för att göra din vardag så enkel, trivsam och bekväm som möjligt. Flera lägenheter erbjuder en tydlig fördelning mellan det privata och det gemensamma genom att placera sovrummen lite avsides. De större lägenheterna har en generös klädkammare med plats för allt du behöver (och allt du vägrar göra dig av med).

Bli sambo med en kompis. I huset mot parken finns bland annat mini3:or om 55 kvadrat med två nästan lika stora sovrum. Vi kallar dem kompislägenheter, för vänner som vill dela kvadrat med varandra. Men det går förstås lika bra att flytta ihop med brorsan, mamma, katterna, kusinen eller tonårsdottern varannan vecka. Bo med vem du vill, hur du vill.

47


Den trestaviga mattlackade askparketten ger bostaden ett ljust och lugnt intryck och åldras vackert med tiden.

48


49


Gör ditt hem till ditt. Vi har inrett din nya bostad med en ljus och skandinavisk stil som för tankarna till både stad och natur. Till det adderar vi detaljer som ger karaktär och känsla. Nu är det din tur att möblera och dekorera med allt det som är du.

Smakfulla kök. Idén med Parkhusens kök är att de ska kännas lite mindre som KÖK och lite mer som en naturlig del av inredningen. Med mjuka toner och fina detaljer skapar vi en sammanhållen och tidlös inredning. Luckorna från Ballingslöv har en pärlgrå nyans som ger köket ett stilrent intryck. Väggskåpen har praktisk push openfunktion och bänkskåpen handtag med läderdetalj. Helintegrerade vitvaror, infälld belysning och terrazzoinspirerad bänkskiva är ytterligare detaljer som ger köket personlighet. Kort sagt har vi gjort genomtänkta val från början, så att du slipper välja bort och välja till.

50


Det öppna dekorskåpet i askfanér blir en parkettplats för din finaste kaffemugg eller marmormorteln från mormor.

51


52


53


Snyggt, smart och stilrent. Klinker i mörkgrå granitkeramik möter vitt kakel med tegelförband, skåp och kommod i vitt. En klassisk och omtyckt kombination. Den stora runda spegeln och globlamporna bryter av mot badrummets kvadratiska former. På bänkskivan ovanför tvättmaskinen och torktumlaren finns det gott om plats att vika tvätt, måla naglarna eller läsa tidningen i väntan på att eltandborsten ska göra sitt jobb. I de mindre lägenheterna finns istället en smart kombimaskin för att spara plats.

54


55


56


57


gränbys för Kapitel 3

58

före


taden gyller och nklar En del av Gränbystaden

59


den framtidssmarta staden. Gränbystaden utvecklar vi till den framtidssmarta staden. Med allt som livet kan önska sig på en och samma plats. Vad behöver vi egentligen för att leva, lyckas och må bra – i dag, i morgon och i framtiden? Någonstans att bo. Socialt umgänge. Ett jobb. Närhet till naturen. Fågelkvitter. Eller sorlet av människor. Ett enkelt liv med närhet till allt. En sådan blandning skapar vi i Gränbystaden genom att addera fler bostäder, arbetsplatser, en förskola, nöjen, kultur och handel – och samtidigt låta naturen ta plats. Här är framtidens behov dagens ledstjärna. Därför görs medvetet smarta och hållbara val för både människor och planet. Gränbystaden är platsen som framtiden välkomnar. 60


61


62


Vi omvandlar en plats till en stad. En stad där alla vill leva. Vår stad. Atrium Ljungberg bygger de bästa bostäderna för människor som söker en helhet med levande mötesplatser, nya upplevelser och naturliga länkar mellan jobb och fritid. Våra bostäder har mycket känsla och en egen identitet. För att lyckas bygga de bästa bostäderna arbetar vi efter ledstjärnan ”Alltid en tanke till”. Det betyder att vi aldrig nöjer oss med bra nog. Vi tänker alltid till lite extra för att göra våra bostäder och vår stad ännu bättre. Det kan handla om allt från något litet till något stort – en omtanke, en lyckotanke, en eftertanke. Något som får dig att känna: Tänk att just jag bor här! 63


parkhusen.nuIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.