Nobelberget kvarter 2

Page 1


2


3


4


5


I framtidens stad är alla arkitekter.

6


Nobelberget är en banbrytande stadsdel, utvecklad av oss på Atrium Ljungberg. Men inte bara. Bakom varje byggsten och innovativ idé står även en lång rad kreatörer, entreprenörer, visionärer, nytänkare, ”doers” och eldsjälar. Det är så vi lyckas skapa framtidens stad. Tillsammans. På Nobelberget i Sickla bryter vi ny mark, trotsar gränser och vågar drömma stort. Här skapar vi en plats som sjuder av entreprenörskap, uppfinningsrikedom och engagemang. Vi tar hand om vår natur och varandra i ett hållbart och blomstrande ekosystem. Varmt välkommen att leva på Nobelberget – och skapa framtidens stad tillsammans med oss.

7


Byt sticklingar Ett blomstrande ekosystem

Bokbytarlåda

Bli en del av vår stora community med allt från matlag till yoga och bilpool.

Den upphöjda innergården är som en egen liten pocket park med soltrappa som självklar mötesplats.

sid 18

sid 58

Välkommen ut i det gröna!

8

Hundpassning Ettor till femmor med stor variation.

Digital plattform som förenklar vardagen för dig och dina grannar.

sid 29


Nobelberget växer fram till en stadsdel med 500 bostäder, kreativa kontor, kultur, natur och mötesplatser.

Middag med vänner och grannar i det gemensamma Köket.

sid 14 Den karaktärsfulla tegelbyggnaden bevaras och blir en mötesplats för medskapande.

sid 10 Där människor möts och idéer får liv.

sid 20 En magisk förskola i kulturhistorisk byggnad.

sid 24 Soltrappa blir klätterlek. Hinderbana blir snöäventyr. Kubbplan blir utebio.

9


10


11


Bostadskvarter 2 Planerade byggnader Befintliga byggnader De bevarade industribyggnaderna Formalinfabriken och Panncentralen med kreativa kontor och förskola. Bostadskvarter 1 med 68 bostadsrätter kring en parkliknade gård.

En ny hög byggnad som kommer innehålla biljetthall för tunnelbana, kontor, restaurang och hotell – vid Sickla station.

Ett nytt hälsohus med vårdcentral, tandläkare, barnklinik, babysim, naprapat etc.

En levande mötesplats med spännande aktiviteter och aktörer, mitt i Sickla.

En grön park med uteserveringar, lekplats och bouleplan.

Ett nytt hotell i den gamla tapetfabriken med lounge, evenemangsytor, restaurang, bar och uteservering.

12


13


Nobelberget med tiden och människorna som bor och verkar här.

n

erget som siktar högt. Vi är inget Himalaya. Inget Kebnekaise. Handen på hjärtat toppar vi inte ens Hammarbybacken. Men vi har ändå bestämt oss för att Nobelberget i Sickla ska överträffa alla andra i nytänkande, ansvarstagande och innovation. Vi ska bli världens mest idérika berg med flexibla och föränderliga mötesplatser.

n

icklastråket, där människor möts och idéer får liv. Det nya Sicklastråket bjuder in till samtal, lek och medskapande. Har du läst klart din bok, byt den mot en ny i bokbytarlådorna. Undrar du när nästa loppis äger rum, kolla anslagstavlan. Lek loss med griffelkritor på gatan. Måla en regnbåge eller skriv något klokt. Du bestämmer! Stråket knyter ihop Nobelberget med Hammarby Sjöstad och Sickla. Delar av stråket är helt fritt från biltrafik vilket ger rum för folkliv och cyklar. Här finns även möjligheter för verksamheter på entréplan att flytta ut på gatan.

14

Sicklastråket är en perfekt plats för kultur och events. Men också för marknader med recycling och hållbarhet som röd tråd. Varför slänga när man kan ge vidare?

n

erget växer vidare. Säg hej till kvarter 2! Nobelberget tar form, bit för bit, och vårt första kvarter myllrar av liv och rörelse. Redan idag är Formalinfabriken en levande mötesplats med kreativa verksamheter. Den magiska förskolan Panncentralen öppnar dörrarna för bergets yngsta invånare lagom till att 2020 övergår till 2021. Och under hösten 2020 är det dags att inviga Sicklastråket. Kvarter 1 består av fyra trapphus med 68 lägenheter kring en gemensam parkliknande innergård. Arkitekturen med tegel och betong har hämtat inspiration från områdets industriella historia, men med ett eget uttryck. Nu gör vi plats för nästa kvarter. (Är du nyfiken av dig och vill veta mer direkt, bläddra till sidan 29.)


15
Formalinfabriken – en mötesplats i ständig förändring.

n

ulturen är en del av vårt arv. Men också en del av vår framtid. Nobelberget har en spännande kulturhistoria att berätta. Den sträcker sig från 1800-talets industrier och verkstäder till gårdagens klubbar samt dagens marknader och kultur. När vi nu omvandlar Nobelberget till en helt ny stadsdel bevarar vi samtidigt en del av områdets identitet i form av innehåll, värderingar och arbetssätt. Formalinfabriken är hjärtat för Nobelbergets kulturliv.

n

i ses i Formalinfabriken! Den karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken har bevarats och blivit en mötesplats med kreativa ytor för medskapande. Här möts och samarbetar människor med olika perspektiv och erfarenhet, vilket gör Formalinfabriken till en plats i ständig förändring. I huset finns hyresgäster inom flera kreativa verksamheter. Bland annat ett nätverk med

18

aktörer inom konst, film, cirkus, foto och spel. På entréplan skapar vi ett gemensamt vardagsrum för alla som bor och arbetar på, eller besöker berget. Här hittar du Sicklas bästa kaffe med eget rosteri och solig uteservering som spiller ut på Sicklastråket. Lokalen har även en öppen yta för olika typer av kreativitet där det kan bjudas på allt från livemusik till teater, dans, föreläsningar och konstutställningar.

n

em lagar middag ikväll? En trappa upp hittar du mötesplatsen Köket med ljus matplats och alla grytor, kastruller och porslin du kan tänkas behöva. Dubbla kylskåp, ugnar och spisar uppmuntrar till storkok och matglädje. Ordna matlag med grannarna, var med på en matlagningskurs med professionell kock, fixa barnkalas eller möblera om för en kväll och förvandla Köket till yogastudio. Som boende på Nobelberget kan du nyttja Köket för alla typer av tillställningar, för en mindre peng.


1921


Förenkla Förbättra grannsämjan.

n

li en del av vår stora community. Tänk dig en digital plattform där ni exempelvis kan boka yogapass, planera löpargrupper, fixa hundvakt, samsas om matlagningen, ordna samåkning och hjälpa varandra med att hämta barnen på förskolan och skolan. Men också ta del av Sicklas utbud i form av till exempel hämtmat och shopping. En community, helt enkelt. Visst låter det bekvämt? Mycket av innehållet skapas av användarna själva och är föränderligt över tid.

n

i förenklar ditt vardagsresande. På Nobelberget erbjuder vi smarta mobilitetslösningar och närhet till olika kommunikationsalternativ, som ger hela familjen tillgång till det transportsätt som passar bäst för stunden. Oavsett om det är kollektivtrafik, bilpool, hyrbil, taxi eller cykel. Under bostadskvarteren har vi garage med gott om plats för cyklar – samt en och annan bil, förstås.

22


23


Vi ser på som barn gör. Upp och ned, bak och fram, ut och in.

n

anncentralen – en magisk förskola i kulturhistorisk byggnad. Den befintliga tegelbyggnaden med sin väldiga skorsten har bevarats och blivit en del av leken. Ena dagen en totempåle, andra dagen ett sagoslott. Huset har en tillbyggnad i rengbågens färger som terrasserar upp och knyter samman det höga berget på baksidan med den ursprungliga byggnaden. Det gör landskapet till en del av arkitekturen och skapar många lekfulla miljöer som väcker nyfikenhet. Trapphuset är en upplevelse i sig, där nyfikna barn kan kika upp eller ner på de som passerar. I förskolans matsal kan dörrarna mot uteplatsen öppnas upp under sommarhalvåret så att lunchen blir en picknick i solen. Förskolan Panncentralen drivs i regi av Jensen förskolor och erbjuder sex avdelningar. Här arbetar man med en pedagogik med fokus på hälsosam livsstil genom fysisk aktivitet, bra kost, yoga och mindfulness. Verksamheten öppnar vid årsskiftet 2020/2021.

24


25


När vi omvandlar Nobelbergets historiska Panncentral till fÜrskola är det med en blandning av fantasi, lekfullhet och en smula trots.

26


27


Nobelparken – vanlig park.

n

rönkant på tillvaron. På Nobelberget låter vi naturen spira. Klättra längs väggarna. Växa vilt på sina ställen. Här finns en stor variation av träd och buskar som mjukar upp bebyggelsen och skapar en vacker stadsbild som skiftar uttryck med årstiderna. Det ger oss ett berg i ständig förändring. För att ta tillvara på platsens ekosystemtjänster – det vill säga sådant som naturen bjuder oss på helt gratis – har vi inom Nobelberget både gröna tak, solceller, bihotell, fjärilslockande vegetation och smart dagvattenhantering. Vi planterar även barrträd som ger renare luft.

n

n park med något för alla, året om. Nobelparken utformas med stor flexibilitet. Det som är en kubbplan på förmiddagen kan bli en filmvisningsplats på kvällen. Och sommarens hinderbana kan bli ett snöäventyr på vintern. Parken har två olika

28

karaktärer – en urban med myllrande folkliv och en lummig där växtligheten får bre ut sig. De olika delarna avgränsas av en sitt- och lekvänlig mur som samspelar med Nobelbergets befintliga byggnader. I den urbana delen finns bland annat en restaurang med uteservering och en sittrappa, där du kan ta en kaffe och blicka ut över livet i parken och på stråket. I den lummiga delen finns härliga gräsytor och stora parkträd. Naturen bjuder in till aktivitet och uppfinningsrikedom. Återvunna industriella element kan bli lekskulpturer eller uppmuntra till hinderbanor. Nobelparken sträcker sig över ett större område och planeras i samarbete med Nacka kommun.


29

Välkommen till Nobelbergets fÜrsta kvarter.


På den härliga soltrappan träffas människor för att sola, prata, fika, plugga – eller bara vara.

34


35


Ett urbant kvarter med soltrappa som självklar

n

obelberget uppåt väggarna. Ditt nya kvarter består av två hus kring en öppen och grön gård, som en egen liten pocket park. Huset mot Sickla Industriväg skapar en urban stadsfront med lokaler mot gatan som ger ett levande kvartersliv. Arkitekturen är stilren, men med detaljer som bryter av och skapar variation. Fönsterkarmar och balkonger i mörkgrått bryter av mot de ljusa fasaderna i puts och tegel. Det översta våningsplanet är indraget med grönt tak som ger fina utblickar. Balkongerna har soligt läge mot kvarterets gård och soltrappa.

n

nspirerat av det industriella. De putsade fasaderna går i varma toner och för en skarpögd Sicklabo är det tydligt att kulörerna har inspirerats av de dova nyanserna som kan skymtas på Dieselverkstaden några stenkast bort. För att knyta an till områdets industriella karaktär får husen mot Sickla Industriväg en hög sockel i tegel – ett material som går igen på både gamla och nya byggnader på Nobelberget. Det ljusgrå teglet har ett sobert men lekfullt uttryck med inslag av grafitgrå stenar. Vissa tegelstenar skjuter ut och skapar en spännande skuggkontrast.

n

us med röd tråd. I ett av Nobelbergets bästa hörn – där Sicklastråket, soltrappan och Formalinfabriken möts – står kvarterets andra hus. Fasaden i cortenfärgad puts samspelar med det röda teglet på Formalinfabriken och bostadshuset på andra sidan Sicklastråket. Här finns bland annat mini-3:or om 43,5 kvadrat med två lika stora sovrum. Vi kallar dem kompislägenheter, för vänner som vill dela kvadrat med varandra. Men det går förstås lika bra att flytta ihop med brorsan, mamma, katterna, kusinen eller tonårsdottern varannan vecka. Bo med vem du vill, hur du vill.

36


37


Ut och

n

ergbambu, betongkaniner och BBQ. Kvarterets innergård är en grönskande oas med industriella och lekfulla inslag. Rustika material i granit, corten och betong blandas med inslag av trä och skir grönska. Gården är upphöjd några meter från gatan, för ett lugnt och soligt läge – men ändå öppen och inbjudande. På gårdens södra del finns en gräsmatta med betongkaniner som uppmuntrar till fantasifulla lekar och en gemensam grillplats. Middag utomhus, någon? De privata uteplatserna ramas in av gröna häckar i bergbambu och skyddande träskärmar, grannar emellan. Men eftersom du kanske inte alltid vill vara ifred har vi även gjort smitvägar från uteplatserna till gården.

n

rappa upp och trappa ned. Utmärkande för kvarter 2 är den härliga soltrappan som binder samman gården med gatan på ett levande och lekfullt sätt. En trappa med kvällssolsläge, sköna sittplatser och utsikt mot Formalinfabriken. Trappan blir en självklar mötesplats. Vi kallar den för Nobelbergets soltrappa. Men den kan egentligen vara lite vad som helst. Regntrappa, hängtrappa. Slapptrappa, snacka-ikapptrappa. Fikatrappa, träningstrappa, förstadejttrappa. Din trappa. Allas trappa.

38


39Välkommen hem till


Det här är ett kök man knappast kan se sig mätt på. Tidlöst och stilrent i sin framtoning, men ändå med karaktärsfulla färgval och kontrastrika detaljer.

42


43


Ett som tål att levas i.

n

rbant, kaxigt, industriellt och inbjudande. Så kan man beskriva personligheten för vårt andra kvarter på Nobelberget. Och det avspeglar sig även i hur vi inreder våra bostäder. Vi har gjort genomtänkta val från början, så att du slipper välja bort och välja till. Inredningen går igen från kök till badrum och skapar ett harmoniskt helhetsintryck. Varje detalj är medvetet utvald för att förenkla din vardag och hålla över tid. Ditt hem ska ju tåla allt det som är livet. Köket går i mörka kulörer med luckor i grågrönt och bänkskiva samt stänkskydd i matt svart. Till det adderas kromade blandare och grepphandtag i svart. Det är funktionellt, men stilrent. Industriellt, men med en tidlös prägel. I skåpen finns gott om plats för alla kryddor, burkar och porslin du samlat på dig med åren.

44


45


Fönster i flera väderstreck och helglasade balkongdörrar släpper in ljus i ditt hem.

46


47


Mörka fönsterpartier ramar in dina fönster och ger ditt hem ännu lite mer personlighet.

48


49


som får dig att vakna på rätt sida.

n

ra eller dålig hårdag? I en stor spegel får alla plats att fixa frisyren på morgonen. Dessutom skapar den rymd och får badrummet att kännas större. För ett ännu snyggare intryck har vi valt att kakla in spegeln i väggen. Tonerna från köket går vidare in i badrummet. Här i form av en kvadratisk, mattglaserad kakelplatta med retro look – i varmvitt på väggarna och mörkgrått på golvet. Till det, kromade detaljer och rejäla handtag i svart som bryter av. Den vägghängda kommoden i grågrön nyans ger ett sobert intryck. För att göra din tillvaro så bekväm som möjligt inreder vi dessutom med takdusch, duschvägg i glas, handdukstork och väggskåp som ger bra förvaring. Infällda spottar i taket är ännu en detalj som ger ditt badrum det lilla extra.

50


På bänkskivan ovanför tvättmaskinen och torktumlaren finns gott om plats att sortera tvätt och fundera över ett av vardagens stora mysterium. Vart tar alla försvunna strumpor vägen?

51


52


53Nobelberget, en del av det växande


56


57


Från industriområde till stadsdel, bara 10 minuter från Slussen.

n

i älskar Sickla! Atrium Ljungberg förvärvade Sickla 1997. Sedan dess har platsen utvecklats till en livlig stadsdel med en unik mix av lokalt kvartersliv och urban stadspuls. Som boende på Nobelberget har du tillgång till allt som Sickla erbjuder. Köpkvarteret är en av Stockholms största handelsplatser med 120 butiker, ett 30-tal restauranger, flera gym och en biograf. Torget och parken vid Marcusplatsen sjuder av folkliv. Här finns även Dieselverkstaden med allt från bibliotek och konsthall till center för inomhusklättring. I närheten finns även förskolor och skolor.

n

er på tapeten i Sickla. För att skapa en stadsdel som lever dygnet runt bygger vi ett hotell i den gamla tapetfabriken vid Marcusplatsen. Hotellet, i samarbete med Nordic Choice Hotels, erbjuder 240 hotellrum samt en öppen entrévåning med lounge, evenemangsytor, restaurang, bar och uteservering. Hotellet invigs våren 2021.

58

n

urera dig på Curanten. En ny stadsdel måste byggas på en hållbar grund. För oss innefattar hållbarhet även hälsa. Att få vård när du behöver, men också före och efter. Därför utvecklar vi Curanten – ett helt nytt hus med fokus på vård och hälsa. Här hittar du allt från vårdcentral till tandläkare, barnklinik, babysim, naprapat och mycket mer. Inflyttning påbörjas under slutet av 2020.

n

ickla tur och retur. Bor du på Nobelberget är det enkelt att ta dig dit du ska. Mycket finns på gång- eller cykelavstånd. Ska du åka lite längre finns det både bussar och tvärbana. Till 2030 planeras även en ny tunnelbanestation med endast sex minuters restid till Kungsträdgården. Vid Sickla station planerar vi dessutom Stationshuset med biljetthall för tunnelbana samt kontor och restaurang. Stationshuset blir många resenärers första möte med Sickla. Och vi vill ju förstås ge dem ett bra första intryck.


59
Stadspuls och skogslugn. Livespelning och fågelkvitter. work och after ski.

n

arcusplatsen – 100 m från Nobelberget. Utanför Dieselverkstaden ligger Marcusplatsen med lekplats, bouleplan och träpaviljong med uteservering. Här kan barnen leka medan du äter lunch. Parken har ett fritt och soligt läge med många träd som ger skugga.

n

ammarbybacken – 350 m från Nobelberget. Strax intill Nobelberget ligger ett annat berg. Närmare bestämt Stockholms mest centrala skidbacke, Hammarbybacken. Den bjuder på fem nedfarter, ett barnområde och en snow park. Vid foten av backen finns ett utegym och längst upp planeras en toppstuga med milsvid utsikt över staden.

62

n

ackareservatet – 400 m från Nobelberget. Nackareservatet sträcker sig från Hammarby Sjöstad och Sickla i norr till Ältasjön i söder. Men också från Björkhagen i väster till Erstaviken i öster. Här finns något för alla. Elljusspår, utegym och golfbana. Vandringsleder, löpspår och kanotleder. Skog för svampplockaren samt fem sjöar för fiske, skridskor och bad.

n

ickla strand – 650 m från Nobelberget. När sommarsolen gassar kan du cykla ned till Sicklasjön på bara några minuter. Här väntar en barnvänlig, långgrund strand med stor gräsmatta, bryggor och badflotte. Det finns även tennisbana, boulebana och bocciabana.


63
Vi omvandlar en plats till en stad. En stad där alla vill leva.

66


I många år har Atrium Ljungberg haft sitt största fokus på handel och kontor. Vi har gjort det bra. Riktigt bra. Men nu ska vi göra det ännu bättre genom att addera vår nästa pusselbit Bostad, eller som vi väljer att kalla den, Bo i vår stad. Vi bygger de bästa bostäderna för människor som söker en helhet med levande mötesplatser, nya upplevelser och naturliga länkar mellan jobb och fritid. Våra bostäder har mycket känsla och en egen identitet. För att lyckas bygga de bästa bostäderna har Bo i vår stad en ledstjärna. Vi kallar den ”Alltid en tanke till”. Det betyder att vi aldrig nöjer oss med bra nog. Vi tänker alltid till lite extra för att göra våra bostäder och vår stad ännu bättre. Det kan handla om allt från något litet till något stort – en omtanke, en lyckotanke, en eftertanke. Något som får dig att känna: Tänk att just jag bor här!

67


Vi skapar levande och hållbara stadsmiljöer. Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag och finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Vi är inget vanligt fastighetsbolag. Givetvis är husen grunden i vår verksamhet, men i själva verket är vi mer intresserade av människorna som vistas där. al.se Den här broschyren beskriver vår vision för Nobelberget. Men inget är skrivet i sten. Vi förändras med tiden och människorna som bor och verkar här. Därför reserverar vi oss för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som avviker från verkligheten.


69


70


71


72


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.